PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

krzysztofz24
10-04-2021, 18:42
Wiesz w czym problem sokół?
Jakbyś miał komp pod biurkiem lub obok biurka to byłaby cisza.
No ale jak ty go non stop oglądasz wzdychając och, ach, jaki mam komp. I jeszcze pewnie z nosem przy szybie przyklejonym:-D.
To nie dziwne że ci coś tam chrobocze i słyszysz.

sokolnik
10-04-2021, 18:59
Wiesz w czym problem sokół?
Jakbyś miał komp pod biurkiem lub obok biurka to byłaby cisza.
No ale jak ty go non stop oglądasz wzdychając och, ach, jaki mam komp. I jeszcze pewnie z nosem przy szybie przyklejonym:-D.
To nie dziwne że ci coś tam chrobocze i słyszysz.

nie no bez przesady... jak jest noc i ta cisza nocna... to czy by komputer stał na podłodze czy stoi u mnie na biurku... nie byłoby słychać różnicy... szczególnie z "siateczkowym topem"

50568

biorę się za odpinanie dysków i będzie cisza...

bezgłośna pompa od AiO
brak kręcących się HDD'ków

tylko kręcące się delikatnie wentylatory obudowy oraz chłodnicy... KRZYSIU nawet wentylatorek chipsetu się nie kręci wcale bo mam extra płytę główną :)

- - - - kolejny post - - - - - -

NOOOOOOOOOOOOOOOO

i taką ciszę to ja lubię :mrgreen: :) :mrgreen:

sokolnik
10-04-2021, 19:44
właśnie wpadłem na test 10 dysków SSD PCIe 4.0

https://ithardware.pl/testyirecenzje/wielki_test_dyskow_ssd_m_2_pcie_4_0-15326.html

Krótkie podsumowanie na YT:
(typek średnio mi pasuje, ale warto posłuchać dla samego podsuwania)

https://www.youtube.com/watch?v=LS4BlIQQrbs

Dyski 1TBajtowe, najlepszy WD Black SN850, po prostu, ogólnie najlepszy.

Często tak tutaj na forum chwalony Corsair MP600 zajmował ostatnie miejsce lub był w ostatniej 3-ce :D i to bardzo odstawał najczęściej...

marcin255
10-04-2021, 19:52
Czyżby mówił Wd , Samsung , ADATA - ADATA :wink:

fafniak
10-04-2021, 20:24
Mam problem
Mama ma starego laptopa z dyskiem HDD
Kupiłem jej SSD i chciałem przekopiować system z HDD na SSD
użyłem programu do kopiowania sektor po sektorze
Ale po wsadzeniu do laptopa, komputer twierdzi ze nei ma tam systemu?
Czy o czyms zapomniałem ?

sokolnik
10-04-2021, 20:37
Bo temperatury, jakie potrafi osiągać Black SN850, są rekordowo wysokie - podczas zapisu dużej ilości danych potrafią przekraczać 90°C (co ciekawe, jest to także próg throttlingu w tym nośniku, który jest najwyższym w całej stawce), co może budzić pewne obawy o żywotność kontrolera, dlatego warto zadbać o dodatkowe chłodzenie w postaci radiatora lub nawiewu.

Nieźle :D

trzeba dobre chłodzenie dokupić :D
https://proline.pl/chlodzenie-dysku-cryorig-frostbit-m-2-heatpipe-p5485733

albo wodne? :D

https://itreseller.com.pl/corsair-wprowadza-dwa-nowe-szybkie-nosniki-ssd-m-2-nvme-4-0-corsair-mp600-core-corsair-mp600-pro-i-chlodzony-ciecza-mp600-pro-hydro-x-edition/

Mam problem
Mama ma starego laptopa z dyskiem HDD
Kupiłem jej SSD i chciałem przekopiować system z HDD na SSD
użyłem programu do kopiowania sektor po sektorze
Ale po wsadzeniu do laptopa, komputer twierdzi ze nei ma tam systemu?
Czy o czyms zapomniałem ?

coś tam się w BIOSie przestawiało chyba by płyta widziała SSD... tak mi się wydaje... chociaż ja wkładałem swojego SSD starego 240GB do staaarego laptopa HP (10 letni?) i laptop działał bez problemów. Instalacje WIN10 elegancko :)

fafniak
10-04-2021, 21:50
już poszło - nie wiem w czym był problem
Ważne że działa

sokolnik
11-04-2021, 11:23
miałem napisać odnośnie Ryzena 5950x (16 rdzeni)

znajomy który składa komputery (znajomy fejsbukowy z jakiejś grupy, czasami piszemy o kompach itp), złożył komputer dla klienta, pytałem skąd ma i w jakiej cenie kupił/sprzedał tego 5950x... mówił że ma jakieś tam swoje źródełko skąd bierze nawet GPU topowe, napisał że cena tego Ryzena 4 200 PLN.

Drogawoo... Mojego sprzedać za 1600 PLN około + dopłata 2 600 PLN ...

Cena robi się mało atrakcyjna w perspektywie czasu... bo już za 2-3 lata pewnie będzie hulać DDR5, PCIe 5.0, nowe karty graficzne i oczywiście nowe procesory na AM5... więc jak dokładać tylko do samego CPU na starej podstawce, to już lepiej poczekać rok czy dwa dłużej... dozbierać trochę kasy i kupić nową podstawkę, z topowym chipsetem... by znowu płyta główna starczyłą na 2-3-4 generacje procesorów AMD. Oby tylko AMD nie wywinęło jakiegoś numeru z podstawkami (jak Intel)... Ewentualnie od "biedy" zostaje mi zmiana na 5900x ale to dalej okolice 1000 zł dopłaty... tylko po co zmieniać jak CPU moje to potwór 8-) ?
:D

sokolnik
11-04-2021, 12:11
na x-kom jest dostępna Gigabyte GeForce RTX 2060 OC 6GB GDDR6 za 2 849 PLN :D

krzysztofz24
11-04-2021, 12:58
Tak mysle, że całkiem realne jest że AMD już nie będzie dawać tak długo wspieranej podstawki na kilka "generacji" procesorów. Będą woleli jednak sobie zarobić bo popyt i tak jest.
A Intel stoi w miejscu niemal.

To już nie te czasy z Ryzenami 1xxx że dopiero wchodzili, ścigali się z Intelem i mocno konkurowali z ceną.
Teraz AMD w grach zrównało się wydajnościowo z Intelem, we wszystkim innym go wyprzedza.
I to już znalazło odbicie w cenach generacji 5xxx.

Także czasy ostrego walczenia o klienta cena i np pro konsumencka postawa że cały czas ta sama podstawka, chyba odejdą.
Teraz jest pora na odcinanie kuponów.
Choć chyba nie będzie robić jak kiedyś Intel, że co nowe proce to nowe podstawki. Może 2 generacje na jednej podstawce.

sokolnik
12-04-2021, 11:04
Tak mysle, że całkiem realne jest że AMD już nie będzie dawać tak długo wspieranej podstawki na kilka "generacji" procesorów. Będą woleli jednak sobie zarobić bo popyt i tak jest.
A Intel stoi w miejscu niemal.

To już nie te czasy z Ryzenami 1xxx że dopiero wchodzili, ścigali się z Intelem i mocno konkurowali z ceną.
Teraz AMD w grach zrównało się wydajnościowo z Intelem, we wszystkim innym go wyprzedza.
I to już znalazło odbicie w cenach generacji 5xxx.

Także czasy ostrego walczenia o klienta cena i np pro konsumencka postawa że cały czas ta sama podstawka, chyba odejdą.
Teraz jest pora na odcinanie kuponów.
Choć chyba nie będzie robić jak kiedyś Intel, że co nowe proce to nowe podstawki. Może 2 generacje na jednej podstawce.Tylko wieszm.. Dla producenta cpu chyba lepiej jesli użytkownik może zmienić sobie cpu bez zmiany płyty głównej... To producentom plyt głównych zalezy by co premiera cpu była zmiana podstawki. Co to za intwrws dla producentow płyt glownych jesli na jednej płycie posadzisz 3 procki przez np 6 lat? Tzn ze użytkownik kupuje olyte na 6 lat i nara. A tak jak chce zmienić cpu to musi kupil NKWĄ płytę.
Fakt, że amd urosło może sprawić że ulegnie producentom płyt głównych. Wiadomo, to system połączony polegający na wyciaganiu (zarabianiu) pieniędzy, jak największych pieniędzy.

krzysztofz24
12-04-2021, 11:14
Tylko wieszm.. Dla producenta cpu chyba lepiej jesli użytkownik może zmienić sobie cpu bez zmiany płyty głównej...

To napisz email do Intela i zapytaj czemu przez cały czas miał zgoła inne podejście:-).

sokolnik
12-04-2021, 11:15
To napisz email do Intela i zapytaj czemu przez cały czas miał zgoła inne podejście:-).Bo hajs. Bo dla o producentów płyt głównych? :)

krzysztofz24
12-04-2021, 11:58
Na pewno hajs. A mechanizm wzajemnego połączenia i zarobków producent procesorów a producent płyt już mnie mniej interesuje.
W każdym razie jak Intel był na topie i był wrednym monopolistą to robił co chciał.

Teraz jak AMD się wysuwa na prowadzenie, to też będzie chciało mieć większy hajs.
W końcu z sympati do userow tych procesorów nie robią;-), tylko dla hajsu.

Ostatnia generacja 5xxx już wcale nie jest sporo tańsza od Intela, jak to było z poprzednimi...

sokolnik
12-04-2021, 12:17
Na pewno hajs. A mechanizm wzajemnego połączenia i zarobków producent procesorów a producent płyt już mnie mniej interesuje.
W każdym razie jak Intel był na topie i był wrednym monopolistą to robił co chciał.

Teraz jak AMD się wysuwa na prowadzenie, to też będzie chciało mieć większy hajs.
W końcu z sympati do userow tych procesorów nie robią;-), tylko dla hajsu.

Ostatnia generacja 5xxx już wcale nie jest sporo tańsza od Intela, jak to było z poprzednimi...Czyli dobrze zrobiłem kupując 3900x a nie czekalem na kolejne procesory, duzo drozsze jak teraz widzimy...
:)

fafniak
12-04-2021, 17:20
Potrzebny jest laptop dla starszej pani.
Chodzi o oglądanie filmów i dostęp do bankowosci plus jakieś pierdoły
17 cali
budżet 2500zł
czy jest coś lepszego ? :

https://www.x-kom.pl/p/625329-notebook-laptop-173-lenovo-ideapad-3-17-ryzen-3-8gb-256-win10.html#Specyfikacja

sokolnik
12-04-2021, 18:17
17 cali
budżet 2500zł

https://www.x-kom.pl/p/625329-notebook-laptop-173-lenovo-ideapad-3-17-ryzen-3-8gb-256-win10.html#SpecyfikacjaSpoko będzie pewnie.
Ale te 2 rdzenie nie za mało będzie kiedyś?
Nie da znaleźć czegoś mocniejszego? :) no chyba takie minimum to te 4 rdzenie w 2021...

crusiek
12-04-2021, 19:15
Każdy do netu i filmu będzie dobry, ekran duży dla słabszego wzroku wydaje się być ok, Często raczej nie będzie noszony? Bo ciezki. Nieco starszy model kupowałem cioci jakiś czas temu. Jedyne co, to bym sprawdził, czy w tej cenie nie ma laptopa w lepszych parametrach ( Tak dla spokoju ducha.) ja osobiście nie śledzę każdego modelu.

sokolnik
12-04-2021, 19:22
17 cali
budżet 2500zł

https://www.x-kom.pl/p/625329-notebook-laptop-173-lenovo-ideapad-3-17-ryzen-3-8gb-256-win10.html#Specyfikacja

taki?

https://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-3-17ada05-81w20069pb-8197079/

Procesor
AMD Ryzen 5 3500U
Taktowanie procesora (bazowe/turbo) - 2.1 GHz / 3.7 GHz
Liczba rdzeni / wątków - 4/8

sokolnik
12-04-2021, 20:15
ostatnio trochę było o SSD, trochę zakupów w wątku :)

i tak naszła mnie myśl o SSD PCI-e 4.0... że najlepiej kupić taki dysk ale PCI-E 5.0 :D pewnie będzie kompatybilny z pci-e 4.0 (czyli z moją płytą główną i CPU)... Podobno 5.0 już na horyzoncie, na początku będą drogie, ale za rok, półtora roku, po testach różnych producentów... kupić jakieś 500 GB na system, programy, bieżące pliki do obróbki... :) Dlatego nie ma co pchać się w PCI-e 4.0...

Tylko, czy nie myślicie, że za 5 lat, będzie już PCI-e 8.0 ? Tak to szybko idzie... niedawno była premiera 4.0, już zapowiadają producenci 5.0 ... to co zaraz 6, 7 i 8, co 2 lata?

crusiek
12-04-2021, 20:41
W połowie 2019 roku przekazano pełną specyfikację pci-e 5, a miesiąc później zapowiedziano rozpoczęcie pracy nad 6.
3.0 jest z nami od 2013 roku, więc jak widzisz, to, że coś się mówi, to nie znaczy, że co dwa lata będzie zmiana.

Czwórkę masz od 2017 roku, a zrób sobie przegląd producentów kiedy pierwsze dyski konsumenckie wyszły od nich.
Pomijam już fakt, kiedy ceny za nie stały się zjadliwe :)

sokolnik
12-04-2021, 22:17
W połowie 2019 roku przekazano pełną specyfikację pci-e 5, a miesiąc później zapowiedziano rozpoczęcie pracy nad 6.
3.0 jest z nami od 2013 roku, więc jak widzisz, to, że coś się mówi, to nie znaczy, że co dwa lata będzie zmiana.

Czwórkę masz od 2017 roku, a zrób sobie przegląd producentów kiedy pierwsze dyski konsumenckie wyszły od nich.
Pomijam już fakt, kiedy ceny za nie stały się zjadliwe :)

to też prawda :P

ale producenci chcą napędzać sprzedaż/sztuki, ciągłe premiery/nowości/wydajność... może 5.0 będzie szybciej...

tylko teraz pytanie, czy aby napewno taki SSD PCI-e 5.0 będzie działał w moim kompie potworze? :D
Pewnie BIOS zaktualizuję i będzie działać :D

To co radzisz? Kupować 4.0 ? 500 GB na system, programy, bieżące pliki by mi wystarczył :D jeszcze by sporo miejsca zostało :) tylko pytanie czy taka "pincetka" będzie tak samo szybko co wersja 1Tb... ? Podobno im większy dysk tym większe prędkości uzyskuje.

fafniak
12-04-2021, 22:51
taki?

https://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-3-17ada05-81w20069pb-8197079/

Procesor
AMD Ryzen 5 3500U
Taktowanie procesora (bazowe/turbo) - 2.1 GHz / 3.7 GHz
Liczba rdzeni / wątków - 4/8

Tylko to nie ja będe kupował i "nadzorował "

crusiek
12-04-2021, 23:58
to też prawda :P

ale producenci chcą napędzać sprzedaż/sztuki, ciągłe premiery/nowości/wydajność... może 5.0 będzie szybciej...

tylko teraz pytanie, czy aby napewno taki SSD PCI-e 5.0 będzie działał w moim kompie potworze? :D
Pewnie BIOS zaktualizuję i będzie działać :D

To co radzisz? Kupować 4.0 ? 500 GB na system, programy, bieżące pliki by mi wystarczył :D jeszcze by sporo miejsca zostało :) tylko pytanie czy taka "pincetka" będzie tak samo szybko co wersja 1Tb... ? Podobno im większy dysk tym większe prędkości uzyskuje.

Powiedz mi po co miałby Tobie być ten dysk pci-e 5, skoro technologicznie byś go nie wykorzystał.... taki ruch byłby nielogiczny ani finansowo nieopłacalny.
Nie, bios tego nie ogarnie :)
Z resztą... zobacz ile czasu zajęło producentom puszczenie konsumenckich dysków 4.0, Nadal są jeszcze drogawe.
Wbijanie teraz piątki byłoby ruchem moim zdaniem co najmniej dziwnym.
Z resztą dwa - PCI-E 5.0 to będzie nowe złącze mechanicznie i elektrycznie, choć kompatybilne wstecznie, z tego co pamiętam.
Więc możesz pomarzyć tylko :)

PCIe 5.0 Specification Highlights (https://www.businesswire.com/news/home/20190529005766/en/PCI-SIG®-Achieves-32GTs-New-PCI-Express®-5.0)

Delivers 32 GT/s raw bit rate and up to 128 GB/s via x16 configuration
Leverages and adds to the PCIe 4.0 specification and its support for higher speeds via extended tags and credits
Implements electrical changes to improve signal integrity and mechanical performance of connectors
Includes new backwards compatible CEM connector targeted for add-in cards
Maintains backwards compatibility with PCIe 4.0, 3.x, 2.x and 1.x

krzysztofz24
13-04-2021, 00:48
(....)
Z resztą dwa - PCI-E 5.0 to będzie nowe złącze mechanicznie i elektrycznie, choć kompatybilne wstecznie, z tego co pamiętam.
Więc możesz pomarzyć tylko :)

Ojej, to komp potwór nie ogarnie pci-e 5.0?
Smuteczek:-(

Kiedyś potwór wzbudzający szacun na dzielni i skrywana zazdrość wspolwatkowiczow.
Ale czas leci, technika idzie do przodu. A potwór traci powoli zeby ze starości:-D.

Ha;-).

marcin255
13-04-2021, 07:42
Większość nie wykorzystuje 3.0 a wy tu ...

S_Bax
13-04-2021, 21:11
GAS klasyczny - ale komputerowy ;) (Gear Acquisition Syndrome) !

crusiek
13-04-2021, 21:12
GAS klasyczny - ale komputerowy ;) (Gear Acquisition Syndrome) !

Można walczyć z nałogiem, a można się mu oddać :D

¯\_(ツ)_/¯

sokolnik
14-04-2021, 09:56
Poleci ktoś jakąś fajną podkładkę pod mysz?
Za 100 zl najlepiej [emoji14]

Rozmiar hmm nie wiem, za duza tez nie dobrze... Ale miejsca na mysz tez nie mam nie wiadomo jak dużo.

Rozmiar sobie dopasuje, kwestia jakiej firmy?

matbe
14-04-2021, 10:05
Fajną, w sensie designu?

Bo użytkowo to dowolny szmaciak. Zafiltruj od najdroższych na jakims xkomie i wtedy wybierz.

sokolnik
14-04-2021, 10:09
Fajną, w sensie designu?

Bo użytkowo to dowolny szmaciak. Zafiltruj od najdroższych na jakims xkomie i wtedy wybierz.Nie znam sie, nie mal podkladki od 2014 i oewnie dłużej.
Taka zeby sie nie rozpadla po roku ale byla wytrzymala i miala elegancki poślizg ha

Na allegro jest sporo, coś sie wybierze wieczorem.

matbe
14-04-2021, 10:22
Mogą sie rozklejać na krawedziach, więc te "lepsze" mają obszyte krawedzie. Dream Machines wyglada ok.

A ja mam pytanie o discord.
Dlaczego odpalając rozmowę calkowicie odcina mi dzwieki windows. W ustawieniach, w podglądzie Miksera Dźwięku, słupki są na zielono, discord, system, itd ale fizycznie dzwięk tylko z discorda idzie.
Łącze się sluchawkami BT od telefonu, ze względu na mikrofon.
Nie mogłem grać, musiałem zostawić jedną pchełkę w uchu i na to normalne przewodowe słuchawki(te normalne ustawiłem ze zródła dziweku w dolnym pasku winodws) Oczywiście mało komfortowo, bylo.

sokolnik
14-04-2021, 10:24
Mogą sie rozklejać na krawedziach, więc te "lepsze" mają obszyte krawedzie. Dream Machines wyglada ok.

A ja mam pytanie o discord.
Dlaczego odpalając rozmowę calkowicie odcina mi dzwieki windows. W ustawieniach, w podglądzie Miksera Dźwięku, słupki są na zielono, discord, system, itd ale fizycznie dzwięk tylko z discorda idzie.
Łącze się sluchawkami BT od telefonu, ze względu na mikrofon.
Nie mogłem grać, musiałem zostawić jedną pchełkę w uchu i na to normalne przewodowe słuchawki(te normalne ustawiłem ze zródła dziweku w dolnym pasku winodws) Oczywiście mało komfortowo, bylo.Ja musze przełączyć dzwiek w windowsie na Sluchawki USB. Wtedy słyszę discorda i gre w słuchawkach. Jak tego nie zrobie w sluxhawkach slysze discord a w flosnikach cala reszte :)

crusiek
14-04-2021, 10:26
Takie wyjaśnienie:

This annoying behaviour is caused by limited Bluetooth bandwitch when using both mic+headset channels.

krzysztofz24
14-04-2021, 11:19
Nie znam sie, nie mal podkladki od 2014 i oewnie dłużej.
Taka zeby sie nie rozpadla po roku ale byla wytrzymala i miala elegancki poślizg ha

Na allegro jest sporo, coś sie wybierze wieczorem.

Jak dla ciebie, to tylko jedna opcja wchodzi w grę, która cię usatysfakcjonuje.
Podkładka LED RGB:-D.
https://images.app.goo.gl/MNzSADqvKZAs2WUc8

A poważniej, podkładka powinna być średnia lub duża. Lepiej się będzie trzymać na biurku. Dobrze jakby spod był pokryty silikonem a nie gumowany. Ta guma przeważnie kruszy się z czasem.
Ja np ja namiętnie wyskubuje;-).

sokolnik
14-04-2021, 11:38
Jak dla ciebie, to tylko jedna opcja wchodzi w grę, która cię usatysfakcjonuje.
Podkładka LED RGB:-D.
https://images.app.goo.gl/MNzSADqvKZAs2WUc8

A poważniej, podkładka powinna być średnia lub duża. Lepiej się będzie trzymać na biurku. Dobrze jakby spod był pokryty silikonem a nie gumowany. Ta guma przeważnie kruszy się z czasem.
Ja np ja namiętnie wyskubuje;-).Tak tak, koniecznie RGB ;)

sokolnik
14-04-2021, 19:48
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-ujawnia-plany-wydawnicze-nowych-kart-graficznych-i.html?fbclid=IwAR38rkwnF9Cf1AH4QdirHpZizzSyXQ15uP b_Q26X3wTvWHkmn2JXsEHJJNY

crusiek
14-04-2021, 19:55
Lepiej by się zajęli dostępnością katr miast tworzyć nowe...

sokolnik
14-04-2021, 20:38
Lepiej by się zajęli dostępnością katr miast tworzyć nowe...

zyski im rosną bardzo mocno.
dla nich to idealny czas. złote czasy.

podkładkę kupiłem po mysz i klawiaturę :p

marcin255
16-04-2021, 13:01
Pompka z nowym rezem zwariowała https://www.youtube.com/watch?v=8JKecVn7FIA

sokolnik
16-04-2021, 13:14
Pompka z nowym rezem zwariowała https://www.youtube.com/watch?v=8JKecVn7FIANo jak Ty tego kompa w kuchni skladasz to sie nie dziw, pewnie to zakłócenia od mikrofalówki :)

marcin255
16-04-2021, 13:49
mam nadzieję ,że to kwestia odpowietrzenia

marcin255
16-04-2021, 18:27
ładne temperatury OCCT tryb Extreme , wentyle na chłodnicy w trybie Silent 500 Rpm
50680
przed zmianami
50682

ale to warczenie ... choć jakby się wycisza https://youtu.be/KS0pSJVn7Xg

sokolnik
16-04-2021, 23:23
Elegancko :)

Do mnie dotarła podkładka, fota poglądową.
90x40

50691

crusiek
17-04-2021, 00:31
Do tego stylowo by wyglądała myszka kulkowa na ps2 :)

OjTam
17-04-2021, 01:03
Uwaga, suchar: sokolnik będzie mógł teraz najechać dowolny kraj. Bez armii. :lol:

crusiek
17-04-2021, 01:28
Taaaa, zrobi zniszczenia "laserem" :D

OjTam
17-04-2021, 01:31
Shshshsh. :mrgreen:

sokolnik
17-04-2021, 09:19
Wariaty :)

Za dużo sobie nie pojeżdżę po świecie... Bo klawiatura zasłonię Amerykę Północną i Ocean Atlantycki, pewnie tez część Europy. Ale tam Azjatów i innych KimDżonUjów będę najeżdżać dosłownie, LASEREM i siał zniszczenie jak Godzilla w nowym filmie Godzilla vs King Kong [emoji14]

crusiek
17-04-2021, 11:15
Yuri's Revenge [emoji1787][emoji23]

marcin255
17-04-2021, 21:16
Czekając aż pompka się odpowietrzy, wyczytałem, że na mojej płycie jest gniazdo HAMP, które to pociągnie 3A i 36W i postanowiłem podłączyć pompkę do regulacji z Mobo ale żeby nie drutować, znalazłem taką przejściówkę https://www.angela.pl/p8923,aquacomputer-connection-cable-for-laing-d5-ddc-pumps-for-poweradjust-2-3-and-aquaero-5-6.html i nie pozostaje nic jak czekać ...

marcin255
17-04-2021, 22:04
Czekając aż pompka się odpowietrzy, wyczytałem, że na mojej płycie jest gniazdo HAMP, które to pociągnie 3A i 36W i postanowiłem podłączyć pompkę do regulacji z Mobo ale żeby nie drutować, znalazłem taką przejściówkę https://www.angela.pl/p8923,aquacomputer-connection-cable-for-laing-d5-ddc-pumps-for-poweradjust-2-3-and-aquaero-5-6.html i nie pozostaje nic jak czekać ...

sokolnik
18-04-2021, 18:22
Jest OK

:)
50713

teraz będzie odpowiedni poślizg... trochę śmierdzi... gumą :D

sokolnik
19-04-2021, 00:39
fajne porównanie monitorów 21:9
może kogoś zainteresuje :)

W tym mój AOC CU34G2X :)

https://www.youtube.com/watch?v=a6QrxLZ__jY

OjTam
19-04-2021, 00:41
trochę śmierdzi... gumą :D

Nowe podkładki tak walą... Przejdzie.

Ten, może zacząć lepiej dyski na zapas kupować...
https://ithardware.pl/aktualnosci/chinczycy_masowo_wykupuja_hdd_i_ssd_nowa_kryptowal uta_chia_wykorzystuje_przestrzen_dyskowa-15808.html

crusiek
19-04-2021, 00:43
Ja już pokupowałem, mam spokój na lata :D

sokolnik
19-04-2021, 00:45
DŻIZAZ!

a pisałem o tym niedawno, no może nie o tym konkretnie, że będą kopać kryptowaluty na SSD i HDD haha ale o tym, że zaraz SSD podrożeją... dramat! Niech jeszcze wymyślą kopanie krypto na płycie głównej albo zasilaczu :D ewentualnie na pamięciach RAM! :p

crusiek
19-04-2021, 00:46
Coś czuje, że niedługo koparka to będzie mus :D

OjTam
19-04-2021, 00:46
Niech jeszcze wymyślą kopanie krypto na płycie głównej albo zasilaczu :D ewentualnie na pamięciach RAM! :p

Cicho! Bo jeszcze ktoś to przeczyta.

Ligo
19-04-2021, 00:49
Ten, może zacząć lepiej dyski na zapas kupować...
https://ithardware.pl/aktualnosci/chinczycy_masowo_wykupuja_hdd_i_ssd_nowa_kryptowal uta_chia_wykorzystuje_przestrzen_dyskowa-15808.html
Znaczy co, ile tych dysków trzeba nakupić i jakiej pojemności, żeby było dobrze?

OjTam
19-04-2021, 00:56
Jak najwięcej jak największych. ¯\_(ツ)_/¯

Ligo
19-04-2021, 01:01
Ojtam, ojtam, jakieś minimum, cy cuś?

OjTam
19-04-2021, 01:03
18TB. :roll:

marcin255
23-04-2021, 09:33
Zauważyłem,że nowy SSD ma cały czas 62-65 *C nawet poza budą bez kopiowania w spoczynku - reklamować ?

crusiek
23-04-2021, 09:45
No możesz próbować, ale najpierw zobacz czy da się zaktualizować firmware i spróbuj innym monitorem też.

marcin255
23-04-2021, 09:47
Na 3 tak samo łacznie z oprogramowaniem adaty ,firmware najnowsze

sokolnik
23-04-2021, 09:49
No możesz próbować, ale najpierw zobacz czy da się zaktualizować firmware i spróbuj innym monitorem też.Najpierw sprawdź inne programy do monitoringu...
Napisz jaki to dysk :)

Może najpierw zmień obudowe ;) na lepiej wentylowana, nie wiem, może be quiet? ;)

Z tym firmware to ostatecznie zeby sie cos nie zwalilo [emoji3]

sokolnik
23-04-2021, 09:49
Na 3 tak samo łacznie z oprogramowaniem adaty ,firmware najnowszeTrzeba było kupić cruciala :D

matbe
23-04-2021, 09:51
Adata? Niemożliwe :-P

marcin255
23-04-2021, 09:51
50819
Poza budą nie ma różnicy Corsair 5000D Aifrlow górą, inne dyski zimne

sokolnik
25-04-2021, 16:58
Zarabiam końcówki... zarabiarką od Cruska :)
50880

ksh
25-04-2021, 17:12
Widzę że nawet poprawnie kolory dałeś tylko końcówka do góry nogami :)

ksh
25-04-2021, 17:53
Intel z wydajnością ładnie poleciał do przodu ale zobaczcie co sie dzieje z poborem prądu !!

https://www.purepc.pl/test-procesora-intel-core-i9-11900k-rocket-lake-prawdziwa-rakieta-dla-graczy-mniej-rdzeni-ale-szybszych-od-comet-lake?page=0,69
300W TDP ?

sokolnik
25-04-2021, 17:59
Widzę że nawet poprawnie kolory dałeś tylko końcówka do góry nogami :)A faktycznie ha
Jedną końcówka do poprawy ha
Kolejność kolejnością ale jeszcze końcówkę można wsadzić na 2 strony ha ehh

crusiek
25-04-2021, 18:07
Żre jak kormoran ryby....

Mnie rozczarował ostatni składany komp na socket 1200.
Pierwszy raz nie wstał mi na standardowym profilu pamięci :/ i3 10300 z płytą uATX i Aegisami.
Taka zwiecha, że tylko zwora.

Jak już jedziesz standardem, czy to A, czy B, to jedynka zawsze jest od lewej patrząc na końcówkę ząbkami do siebie.
Przymusu nie ma i tak Ci nikt nie będzie w tą końcówkę zaglądać, grunt aby po obu stronach kolory były te same :)

sokolnik
25-04-2021, 18:34
Żre jak kormoran ryby....

Mnie rozczarował ostatni składany komp na socket 1200.
Pierwszy raz nie wstał mi na standardowym profilu pamięci :/ i3 10300 z płytą uATX i Aegisami.
Taka zwiecha, że tylko zwora.

Jak już jedziesz standardem, czy to A, czy B, to jedynka zawsze jest od lewej patrząc na końcówkę ząbkami do siebie.
Przymusu nie ma i tak Ci nikt nie będzie w tą końcówkę zaglądać, grunt aby po obu stronach kolory były te same :)Poprawiłem jedną końcówkę, podpiąłem laptopa iiii jest internet ha!

crusiek
25-04-2021, 18:36
Poprawiłem jedną końcówkę, podpiąłem laptopa iiii jest internet ha!

Zuch xD

ksh
25-04-2021, 19:29
Standardy standardami odnośnie skrętki ale ostatnio wykorzystałem przewieszkę 30m co wisi już 20 lat do dwóch osobnych sieci z osobnymi dostępem do netu i o dziwo na każdych czterech z pary leci po ~90 mb/s :)

crusiek
25-04-2021, 19:37
Heh, tak mi się przypomniało, jak kiedyś się ciągnęło kable po linii wysokiego napięcia., A potem na końcu robiło się rozdzielenie na 2x 10 Mbit xD

Ligo
25-04-2021, 21:47
Ja po prośbie...
Walnęła grafika, czy matryca ekranu?

https://i.imgur.com/69PmHSu.jpg

sokolnik
25-04-2021, 23:45
Ja po prośbie...
Walnęła grafika, czy matryca ekranu?

https://i.imgur.com/69PmHSu.jpgCiężko powiedzieć... Podmień kabel na inny, sprawdź.
Odinstaluj i zainstaluj ponownie sterowniki, najnowsze.
Podłącz inny minitor, sprawdź.
Zmień rozdzielczość monitora, sprawdź.
Zmień karte graficzna na inną, sprawdź.
Sprawdzaj, testuj, wykluczaj.
Nie ma innej rady.

Sprawdziłem ceny 5950x, jest dostępny w wieku sklepach za 4 450 pln... DROGO! SERIO DROGO jak dla mnie.
tak sie zastanawiam, czy obecne aplikacje i gry, potrafią wykorzystać w 100% te 16 rdzeni? Chyba sie sporo poprawiło w tym temacie prawda?

ksh
25-04-2021, 23:50
Są aplikacje co wykorzystują, na gry to nie robi wrażenia i długo nie będzie, wydaje się że nowa generacja czyli AM5 będzie z tym walczyła, ja bym w AM4 już nie pakował więcej kasy bo mało się to opłaca.

sokolnik
26-04-2021, 10:11
Są aplikacje co wykorzystują, na gry to nie robi wrażenia i długo nie będzie, wydaje się że nowa generacja czyli AM5 będzie z tym walczyła, ja bym w AM4 już nie pakował więcej kasy bo mało się to opłaca.Dopłata do knie do tego proca jest nieopłacalna. Liczyłem to już.
Lepiej te 3000 dołożyć do nowej podstawki i ramu ddr5... Tylko ze ja mam akurat dobry sprzecik więc jakos mało mnie jara wydawanie 5 kola na nowego proca moo i ram...
Lepiej trzymać sie ścieżki by najpierw zmienić gpu i zasilacz... Pewnie zadne najwyzsze modele... Ale moja 1070Ti bym zmienił na 3070Tu w jakiejś rozsądnej cenie za rok... I zasilacz zwykły jakies 750W i styka. No moze 850W by byl ma przyszłość na nowego proca potwora + OC :D ha!

ksh
26-04-2021, 19:56
AMD nie ma potworów i jest już odwrót od zwiększania ilości rdzeni, więc 750W to duży zapas.
Na nowej platformie ja celują w drugą generacje procesorów jak wyjdzie trzecia :)

krzysztofz24
27-04-2021, 00:11
Zdzisiaj, z Battlefielda 4, mapa Linia Kolejowa Goldmund, tryb duzy podboj. Bitwa czolgow.

Ubicie sokolnik, numer 1

50935

Ubicie sokolnika numer 2, tuta jlepij widac jego wrak czolgu. Nie zdazyl wyskoczyc:-).

50936

Tylko dymiace zgliszcza po nim zostaly:D

sokolnik
27-04-2021, 00:21
Krzyś sie cieszył pezy tym jak najarane dziecko neostrady ha a mi dzis wyjątkowo nie szło... Wiem czemu, nie powiem.
A ciesz sie! Kabanie!

krzysztofz24
27-04-2021, 01:01
A jeszcze bym wrzucił 3 screena. Ale za pierwszym razem przy ubijaniu sokoła, za bardzo się podekscytowalem;-) i nie zdążyłem screena zrobić.

To nie Red Alert 2 z 2000r gdzie się jedzie na czitach wpisywanych przez tilde.
W BF4 liczy się skill i instynkt zabójcy, kabanie:-);-).

matbe
27-04-2021, 12:09
No no patrzcie go, a jeszcze tydzien temu screenshotów nie umiał robić xD

sokolnik
28-04-2021, 19:05
No no patrzcie go, a jeszcze tydzien temu screenshotów nie umiał robić xD

:D :D :D
dalej nie umie bo ma słaby procesor ;)

krzysztofz24
28-04-2021, 19:39
dalej nie umie bo ma słaby procesor ;)

Ale to nie ja się ostatni zawsze ładuje do bitwy, tylko ty ze swoim procem:-D.

sokolnik
28-04-2021, 21:18
Ale to nie ja się ostatni zawsze ładuje do bitwy, tylko ty ze swoim procem:-D.

to pewnie kwestia Internetu, wychodzi na to że mam za szybki internet :p

krzysztofz24
29-04-2021, 00:30
Chyba za wolny jak sie nie mozesz polaczyc...proc nie wyrabia, jak w morde strzelil;-)

fafniak
04-05-2021, 10:06
Czy ktos montował noctu-ę 140mm na fortis 3 ?

crusiek
04-05-2021, 12:29
Nie montowałem, więc się wypowiem :)
Zależy jaka noctua.
Fortis ma chyba "okrągły" wentylator 140mm, który pasuje do ich standardu 120, tak to przynajmniej na oko wygląda na zdjęciach ?, więc musiałbyś mieć noctue w takiej wersji. Bo inaczej będzie problem z zaczepieniem metalowych uszek ....

51143

fafniak
04-05-2021, 13:35
właśnie o to mi chodziło

Ten wentylator z fortis 3 ma mocowania śrub dla wentylatorów 120mm ?

crusiek
04-05-2021, 15:02
Z tego co widzę to ma takie metalowe łapki, które zaczepia się o radiator, więc albo trzeba zgodny rozmiarem zaokrąglony wentylator 140mm, albo takie łapki pasujące do standardowej 140.

fafniak
04-05-2021, 15:23
No ale wydaje mi sie że ten NF-A15 otwory montażowe ma w miejscach dla 120 - to by pasowało bo w tym wentylatorze od fortisa te metalowe zapięcia wchodza w te otwory

sokolnik
06-05-2021, 10:43
Uważajcie na swoje komputery [emoji14] fota z fb [emoji14]
51196

crusiek
06-05-2021, 13:36
Mój stoi na ziemi.

OjTam
06-05-2021, 13:39
A mój na podłodze. No, ale ja nie kret. ;)
Cóż, zawsze można do blatu przykręcić, nie?

crusiek
06-05-2021, 13:43
Toć ba, można też przykleić kropelką [emoji23]

OjTam
06-05-2021, 13:46
Nie, CA wietrzeją z czasem. Klejem dwuskładnikowym lepiej. ;)

sokolnik
06-05-2021, 13:46
Ja mam na biurku ale przy samej ścianie z boku... Tak jak ten gość wyżej nym kompa nie postawił...
Jak KompPotwór zmieni lokalizację trafi na podłogę... Moze na jakimś 5 cm podwyższeniu by nie stał bezpośrednio na panelach. Ale to pewnie nie prędko [emoji14] może jakoś pod kokiec 2022 [emoji14]

crusiek
06-05-2021, 13:49
Nie, CA wietrzeją z czasem. Klejem dwuskładnikowym lepiej. ;)To na ślinę, o.

crusiek
06-05-2021, 13:49
Ja mam na biurku ale przy samej ścianie z boku... Tak jak ten gość wyżej nym kompa nie postawił...
Jak KompPotwór zmieni lokalizację trafi na podłogę... Moze na jakimś 5 cm podwyższeniu by nie stał bezpośrednio na panelach. Ale to pewnie nie prędko [emoji14] może jakoś pod kokiec 2022 [emoji14]Sam jesteś zbok, zboku [emoji6][emoji23]
Ja się szykuje na za 5 lat wtedy będę mieć kompa potwora, zjadacza potworow [emoji23]

OjTam
06-05-2021, 13:50
To na ślinę, o.

Hm, a nie zeżre obudowy i blatu biurka? ;)

crusiek
06-05-2021, 13:51
Hm, a nie zeżre obudowy i blatu biurka? ;)To nie może być ślina teściowej...

OjTam
06-05-2021, 13:55
Ślina teściowej to skażenie ABC. Nie o tym mówię. OP1 na to, to za mało.

crusiek
06-05-2021, 13:55
Ślina teściowej to skażenie ABC. Nie o tym mówię. OP1 na to, to za mało. [emoji23]

crusiek
07-05-2021, 10:11
sokolnik, patrz: https://allegro.pl/oferta/uchwyt-na-komputer-podwieszany-montowany-do-blatu-10467416306?reco_id=9018d694-af0b-11eb-aaa5-bc97e12caa90&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14 ee7421a14291fbf951
Alternatywa, dla stawiania kompa na podłodze.

sokolnik
07-05-2021, 10:37
sokolnik, patrz: https://allegro.pl/oferta/uchwyt-na-komputer-podwieszany-montowany-do-blatu-10467416306?reco_id=9018d694-af0b-11eb-aaa5-bc97e12caa90&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14 ee7421a14291fbf951
Alternatywa, dla stawiania kompa na podłodze.To się nadaje co najwyżej na kompy takie typowo biurowe, woły do worda :) male lekkie proste.

crusiek
07-05-2021, 10:55
To się nadaje co najwyżej na kompy takie typowo biurowe, woły do worda :) male lekkie proste.Aj don't fink soł

OjTam
07-05-2021, 12:19
Potrzebuje ktoś 64TB SSD? (https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/sprzet/sabrent-rocketq-battleship-to-potezny-ssd-o-pojemnosci-az-64-tb/35p1q83)
W prognozowanej cenie samochodu? :lol:

crusiek
07-05-2021, 12:20
Przyda się do kopania CHIA

sokolnik
07-05-2021, 12:22
Ssd podobno srednio sie nadaja do tego. Drogie vs pojemność.
Duze HDD są na celowniku.
Chciałem jeszcze jednego ssd 2 Tb kupić i miałbym spokój na lata jesli chodzi o dyski/magazyny. W lipcu bym kupił.

crusiek
07-05-2021, 12:27
Potrzebuje ktoś 64TB SSD? (https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/sprzet/sabrent-rocketq-battleship-to-potezny-ssd-o-pojemnosci-az-64-tb/35p1q83)
W prognozowanej cenie samochodu? :lol:

Wbrew pozorom zakładana cena nie jest wygórowana.
Przykładowo wziąłem sobie dysk 2 TB, pcie 4, wychodzi powiedzmy średnio 1500 zł. to 32x i masz 48 000

OjTam
07-05-2021, 12:28
Do tego chłodzenie i sama płytka. Wiem, że nie jest.

marcin255
07-05-2021, 22:12
Dziś odebrałam nowiutką Adatę po reklamacji, komp wyciszony, pompka na 60 % jest gites .

ksh
10-05-2021, 23:07
Jak ktoś jest na kupnie SSD 1TB lub większe to polecam nie zwlekać bo ceny obecnie super ( xkom ma dużo dzisiaj ssd ) bo już są informacje że opłaca się zajeżdżać takie dyski przy kopaniu Chiacoin, standardowa dobra koparka to ~100TB, same dyski zwracają się podobno dość szybko ale i szybko padają, więc powolutku z rynku schodzą wielkie HDD i tanie SSD.

Dex
31-05-2021, 19:42
Ja się wepchnę z takim zapytaniem - muszę wymienić routera, oblatany w tym temacie za bardzo nie jestem :roll: Takie cuda to rozsądny wybór czy dołożyć do czegoś innego?

https://www.x-kom.pl/p/595844-router-tp-link-archer-ax1500-1500mb-s-a-b-g-n-ac-ax.html

https://www.x-kom.pl/p/551255-router-tp-link-archer-c80-1900mb-s-a-b-g-n-ac-dualband.html

https://www.x-kom.pl/p/327881-router-tp-link-archer-c1200-1200mb-s-a-b-g-n-ac-usb-dualband.html

crusiek
09-06-2021, 21:19
O panie, kiedy ty to napisałeś, że ja tego nie widziałem?
To jeszcze aktualne?

P.S.

BF4 za 5 zł.
Kto dołącza? [emoji23][emoji23]

https://lowcygier.pl/keyshopy/battlefield-4-za-429-zl-w-eneba/

Dex
13-06-2021, 22:31
Wieki temu. Nie, jeszcze nie zanabyłem. Ale co nieco już się dowiedziałem na ich temat.

Jeszcze takie cusie się pojawiły.

https://www.komputronik.pl/product/693593/asus-rt-ac58u-v-3.html

https://www.komputronik.pl/product/199513/tp-link-archer-c7.html

crusiek
13-06-2021, 22:54
Zależy od potrzeb, oba będą ok, choć ja wolę Archera.

Dex
18-06-2021, 08:41
Zanabyłem ostatecznie Archera AX20. Ździebko :mrgreen: net przyspieszył. Tylko coś pewnie musze jeszcze pokombinować bo po wifce tylko setka a po kablu 300 leci

crusiek
18-06-2021, 08:54
Zanabyłem ostatecznie Archera AX20. Ździebko :mrgreen: net przyspieszył. Tylko coś pewnie musze jeszcze pokombinować bo po wifce tylko setka a po kablu 300 leciTo kiedy się umawiamy na herbatkę? [emoji16]

crusiek
18-06-2021, 09:18
Jak telefon obsłuży to leć na 5GHz.
A na 2.5 to musiałbyś sprawdzić jakie standardy ogarnie ten twój staruszek ajfon [emoji6]

Dex, tak mnie naszło, czy Archera wybrałeś ze względu na to, że jesteś fanem "Gniewu Eufratu" ? :D:D:D:D:D

Dex
18-06-2021, 09:54
Herbatka, hmmm :roll:

Nie wiem jakie standardy ma mój złomfon :D większość czasu siedze na lapie i tu sie prędkość przydaje ;)

Gniew Eufratu? Musiałem guglować co to. Neeeee, po prostu był niewiele droższy od C7.

crusiek
18-06-2021, 10:11
To była niezła ściema, a nawet media się rozpisywały jak to Polacy, najemnicy pomogli Kurdom walczyć w Syrii ... [emoji23] w rzeczywistości byli zawsze z daleka od linii frontu...

sokolnik
21-06-2021, 10:21
Mam problem z klawiatura, bezprzowodowa K270 Logitech. Kupiona w 2014 r. Dzialała do tejxpory bez problemów. Ostatnio sa problemy z odbiornikiem USB, wyskakują błędy z rozpoznaniem urzadzenia USB, przez co klawaitura nie działa. Na poczatku myślałem ze to problemy z Winowsem ale mimo wielu aktualizacji problem dalej występuje. Moze działać klawiarura bez problemu kilka godzin, az nagle wyskakuje błąd usb opisany wyżej. Potem zabawa w wyciaganie odbiornika usb i wkladanie ponownie, do innego gniazda usb itd. Czasami pomaga ale to denerwujące. Wczoraj ponownie uruchomiłem kompa bo klawiatura nie chciała zaskoczyć...
Dodam, że na laptopie sluzbowym sa te same problemy co u mnie.
Psuje sie ten odbiornik bezprzewodowy (usb)?
Czy może windows coś namieszał w swoich aktualizacjach?
Czasami klawiatura caly dzien działa normalnie...

Czy zakup nowej klawiatury rozwiąże problem? Wolałbym taka samą kupić bo juz do tego układu jestem przyzwyczajony...

ksh
21-06-2021, 10:40
Podepnij do huba usb jakiegoś np w monitorze czy drukarce bo tam jest zasilanie USB i zobacz czy to zadziała, miałem tak w zestawie microsoft i to pomogło.

sokolnik
21-06-2021, 11:07
Podepnij do huba usb jakiegoś np w monitorze czy drukarce bo tam jest zasilanie USB i zobacz czy to zadziała, miałem tak w zestawie microsoft i to pomogło.Podpiąłem cale życie do usb na przodzoe obudowy... Potem nawet z tylu płyty głównej... Ok sprawdzę ten monitor może ...
A może być usb w podstawie od monitora? :) podstawa podpieta do płyty głównej... Ha bo monitora nie mam podpietego po usb do płyty a chyba trzeba ny ten hub działał?

crusiek
21-06-2021, 11:35
No Rejczel [emoji846]

ksh
21-06-2021, 13:21
W obudowach przednie USB często są dalekie od trzymania parametrów ale klawiatura powinna na tym chodzić, mimo to sprawdź przez jakiś hub ale podstawka w monitorze nie ma zasilania, więc to raczej jak przedłużacz, czyli jeszcze gorzej, ja mam w NEC z lewej strony USB poprawnie zasilane i na tym wszystko działa.

sokolnik
21-06-2021, 15:07
W obudowach przednie USB często są dalekie od trzymania parametrów ale klawiatura powinna na tym chodzić, mimo to sprawdź przez jakiś hub ale podstawka w monitorze nie ma zasilania, więc to raczej jak przedłużacz, czyli jeszcze gorzej, ja mam w NEC z lewej strony USB poprawnie zasilane i na tym wszystko działa.Sprawdze swojego aoc... Neca używam do obróbki.

ksh
22-06-2021, 15:50
Ale od wczoraj sypią promocjami na sprzęt, SSD, CPU, RAM, płyty itd w cenach czasami śmiesznych tzn jak przed krypto rewolucją.
morele, amazon i mediaexpert głównie jak będziecie szukać.

https://www.morele.net/procesor-intel-core-i9-11900f-2-5ghz-16-mb-box-bx8070811900f-7732030/
1299zł z kodem

sokolnik
22-06-2021, 21:29
Dzis cały dzien klawiatura działała prawidłowo w laptopie... Ehhh

W Kompie Potworze zainstalowałem nowe sterowniki chipsetu... Może coś się naprawi ha

sokolnik
28-06-2021, 16:38
Dzis cały dzien klawiatura działała prawidłowo w laptopie... Ehhh

W Kompie Potworze zainstalowałem nowe sterowniki chipsetu... Może coś się naprawi haZainstalowałem dziś też sterowniki od tej klawiatury ze strony producenta... Może będzie mniej wariować...
A może da sie kupić sam odbiornik usb?

Da sie, 60 zł kosztuje.

sokolnik
30-06-2021, 18:23
odbiornik odebrany, skonfigurowany, od razu klawiatura zaczęła działać...

dziwne bo na laptopie służbowym dziś 2gi dzień z rzędu gdzie klawiatura działała bez żadnego problemu :) a w KompiePotworze nie działała od początku :D dziwne to :D ale na nowym odbiorniku odrazu "załapało" i można pisać... oby tak dalej, do końca tygodnia powinno się wyjaśnić czy problem ustąpił :)

krzysztofz24
30-06-2021, 20:12
Myślę, że w kompie potworze po prostu...proc nie wyrabia:-D

sokolnik
30-06-2021, 20:28
Myślę, że w kompie potworze po prostu...proc nie wyrabia:-D

Już wyrabia :D Klawiatura działa prawidłowo i żadne USB nie wariuje :grin:

sokolnik
06-07-2021, 00:47
potrzebna stacja dokująca dla 2 x HDD :) Taka na USB.

Używa ktoś z Was coś takiego? Poleca ktoś jakiś konkretny model?

Potrzebuje na swoje 2 dyski HDD, którę będą robiły za szufladowy magazyn, a jak będę chciał z nich skorzystać podłącze je do PC za pomocą stacji dokującej oraz kabla USB...

Coś takiego może?

https://allegro.pl/oferta/unitek-pro-stacja-dokujaca-dyskow-sata-2x-hdd-ssd-9206970176

krzysztofz24
06-07-2021, 00:52
Zadam pytanie w sumei moze naiwne;-)
A co stoi na przeszkodzie zeby te dyski tak po prostu, normalnie, jak kazdy ma. Byly na stale podpiete w kompie?

sokolnik
06-07-2021, 00:54
Zadam pytanie w sumei moze naiwne;-)
A co stoi na przeszkodzie zeby te dyski tak po prostu, normalnie, jak kazdy ma. Byly na stale podpiete w kompie?O tym już pisałem, nie bede wchodził w dyskusje o tym znowu.

krzysztofz24
06-07-2021, 11:54
O tym już pisałem, nie bede wchodził w dyskusje o tym znowu.

Ale to bylo tak dawno, ze kazdy zapomnial tutaj w watku:-). Ze niby jakos halasuja i brzecza cos kojarze, to co to za obudowa dziwna:mrgreen:?
Powazniej, moze po prostu wyeliminuj problem w obudowie, jakies podkladeczki gumowe/silikonowe skads dopasowac i przestanie halsowac...
Mozna tez wyjac klatke na dyski i rozwierciic dziurki na dyski i wsadzic tam tulejki gumowe z kolnierzem i dopiero dyski przykrecac.

A juz wogole sobie przypomnialem. Kupiles super-hiper obudowe ze starodawnym systemem mocowania dyskow HDD na srubki. Bo juz od dawna raczej sa powszechne systemy szybkiego montazu dyskow z szufladkami, gumeczkami itp.
No ja bym poprawil Be Quiet i dal jakies gumeczki, podkladeczki czy cos. To mozna prosto ogarnac.

sokolnik
06-07-2021, 12:12
Ale ja nie chce mieć bacupowych HDD w komputerze, bo wlasnie dzis odbieram SSD 2 TB i bede miał najpotrzebniejsze rzeczy na dyskach:
SSD PCIE 3.0 - 240GB system i programy
SSD SATA 1 TB na gry, jakieś dokumenty, pliki itp.
Oraz 2 x SSD SATA po 2 TB, GDZIE bede trzymać najważniejsze pliki ale to beda dyski magazynowe.
Reszta rzeczy, jakies starocie beda na HDD 2 TB oraz 1 TB właśnie w tej stacji dokującej ktora będę używać wg potrzeb, wygodnie, dzięki kabelkowi USB.

Dzieki temu będę miał ciszę, lepsze transfery miedzy dyskami oraz większą przestrzeń dyskową :)

sokolnik
06-07-2021, 19:14
Zakupy udane, projekt wymiany HDD na SSD uważam za ukończony. Teraz tylko trzeba wszystko podłączyć, pokopiować dane, zrobić porządki i będzie elegancko :)
Nawet dobrze sie składa, myślałem że ta stacja dokująca będzie wieksza :)
53426

sokolnik
07-07-2021, 21:41
Mam taki mały problem z odłączeniem stacji dokującej od kompa.prawy przycisk myszy odlacz urządzenie nie dziala, wyskakuie komunikat o tym że urzadzenie jest w uzyciu.
W menadżerze urządzeń, usunięcie urządzenie też nie pomaga.

Udało mi sie wyłączyć dyski poprzez wylaczenie komputera po prostu, wtedy dyski sie wyłączają standardowo, jakby były podpięte do plyty, glownej i zasilacza.
Ale nie o to chodzi.

Stacja dokująca ma przycisk ktory odpowiada za włączenie stacji, takie Power. Ale boję sie go wcisnąć kiedy dyski hdd działają.

Co radzicie?

Podobno dużo ludzi ma problemy z tym odłączaniem dysków podpiętych przez USB.

matbe
08-07-2021, 10:11
Stacja dokująca ma przycisk ktory odpowiada za włączenie stacji, takie Power. Ale boję sie go wcisnąć kiedy dyski hdd działają.

Ja bym go używał, no chyba swiadomie producent umieścił?

crusiek
08-07-2021, 12:05
Zależy o którym przycisku mowa, ten z przodu to jest od klonowania dysków :D

Ogólnie to się nie powinno nic stać, choć lepiej pewnie używać dysków hot-swap :P
A w instrukcji nie ma nic na ten temat ?

sokolnik
08-07-2021, 14:52
W instrukcji nic nie o odłączaniu dysków.
Sa informacje dot. bezpieczeństwa by wiecie, zasilania nie wyłączać podczas oracy dysków bo grozi utrata danych, ale nie ma info jak odłączyć dyski gdy ich nie chcemy używać dalej. Nie ma info co to za diody informacyjne, co to za przyciski, nic nie ma o funkcjach sprzętu, opcjach, użytkowaniu.

sokolnik
08-07-2021, 15:12
Instrukcja
Są też wyjaśnione przyciski i ledy ha 53507

ksh
10-07-2021, 10:21
Te stacje dokujące to zwykła chińszczyzna, ja bym tego unikał.
Nie lepiej było wpiąć w sieć te dyski co masz zbędne lub sporadycznie używane ?
Ja już pisałem jakie sam zrobiłem rozwiązanie i póki co sprawdza się ( Terminal HP t610 za 70zł ).

sokolnik
18-07-2021, 12:12
a wracając do tematu "odłącz urządzenie"... to gdy chce odłączyć kartę SD z czytnika, to bez problemu to działa, cyk i odłączone...

Yanis
19-07-2021, 09:03
Ja od kilku lat używam obudowy na 4HDD Icy Dock MB561U3S-4S R1 (taka biała z odłączanym z tyłu wiatraczkiem). Kilka dni temu zamówiłem drugą, też na 4HDD (Icy Box IB-3640SU3). Unitekowi generalnie nie ufam - kiedyś mi spalił jeden dysk. Generalnie nie ufam takim obudowom ze sterczącymi na zewnątrz dyskami - wolę klasycze zamknięte. Ale to kwestia indywidualnych upodobań. Samej stacji dokującej nigdy nie próbowałem odłączać podczas pracy komputera. Po prostu mam taki system pracy, że jak potrzebuję tych dysków, to włączam stację i pracuje ona aż do czasu wyłączenia komputera.

marcin255
19-07-2021, 20:20
U mnie jeden Enermax Squa ma tak na stałe ,cos klękło z rgb
53957

sokolnik
19-07-2021, 21:00
tfu na eRGiBi! Wyłoncz to! to złooo !

Rafał_Sz
25-07-2021, 15:38
I w końcu usmażyłem i7 które był "do zdjęć" i innych "trudnych spraw". Jednak ciągła praca na 5 GHz przez 6 lat mu nie służy. :mrgreen:

Ale za to wleciał upgrade. Teraz jest:

i7 10700 K z mocnym chłodzeniem, podkręcony do bólu.
32 DDR4 3600
I co najlepsze - płyta ASUS B560-F z trzema dyskami Samsung M.2. Jeden 980 PRO 1 TB i dwa 980 1 TB. Plus kilka WD Black na dane.

Ten 980 PRO do pary z 980 bez PRO zachowuje się jakby wciągnął pół kilo amfy. Bridge i CC dostały amoku. :)

Buda, grafika, zasilacz, itp. zostały po staremu.

sokolnik
25-07-2021, 16:01
I w końcu usmażyłem i7 które był "do zdjęć" i innych "trudnych spraw". Jednak ciągła praca na 5 GHz przez 6 lat mu nie służy. :mrgreen:

Ale za to wleciał upgrade. Teraz jest:

i7 10700 K z mocnym chłodzeniem, podkręcony do bólu.
32 DDR4 3600
I co najlepsze - płyta ASUS B560-F z trzema dyskami Samsung M.2. Jeden 980 PRO 1 TB i dwa 980 1 TB. Plus kilka WD Black na dane.

Ten 980 PRO do pary z 980 bez PRO zachowuje się jakby wciągnął pół kilo amfy. Bridge i CC dostały amoku. :)

Buda, grafika, zasilacz, itp. zostały po staremu.Elegancko :)
Jakie chłodzenie procesora?

Rafał_Sz
25-07-2021, 16:21
Dzięki.

Jakieś be quiet, chyba Dark Rock 4

sokolnik
25-07-2021, 17:04
Dzięki.

Jakieś be quiet, chyba Dark Rock 4

To jest, mocne chłodzenie? :) no z powietrznych raczej już prawie półka Mocne [emoji14] są mocniejsze [emoji14]

Rafał_Sz
25-07-2021, 17:56
Nie ma potrzeby lepszego chłodzenia. W mieszkaniu klima na upały, obudowa ma wydajne chłodzenie. Procek w stresie (5 GHz przy 16 wątkach na full) nie przekracza 60 stopni.

Zdecydowanie bardzie grzeje się ten dysk PRO. Jak go sobie testowałem, osiągnął 90 stopni. Będzie mu trzeba jakiś konkretniejszy radiator założyć.

ksh
25-07-2021, 19:44
Takie SSD potrafią się zagrzać ale większy radiator przy poprawnej cyrkulacji w budzie wystarczy, a jak nie to skierować na radiator jakiś wiatrak ale tak żeby to powietrze szło w kierunku wylotów.

Nowe modele SSD przekraczają już prędkości 6000 MB/s i tu gotuje się wszystko niesamowicie.

Rafał_Sz
25-07-2021, 21:11
Tak też myślę. Obudowa ma 6 wiatraków, powinno być w sam raz.

Rafał_Sz
27-07-2021, 11:15
Wleciały radiatory na dyski, jest git.

Tak patrzę sobie na specyfikację PCIe 5.0. i wychodzi, że SSD-ki niedługo będą tylko trochę wolniejsze od pamięci DDR4. To mi się podoba. :)

ksh
27-07-2021, 11:50
Dlatego DDR5 wchodzi do nowych platform :)
Podstawowe zestawy czyli takie na start 4800MHz CL40 1,1v i standardem pewnie będzie coś koło 6000MHz, no i ich działanie jest wydajniejsze, inaczej współpracują z resztą w kompie.

sokolnik
27-07-2021, 20:15
Wleciały radiatory na dyski, jest git.

Tak patrzę sobie na specyfikację PCIe 5.0. i wychodzi, że SSD-ki niedługo będą tylko trochę wolniejsze od pamięci DDR4. To mi się podoba. :)

jaki dałeś radiator na SSD? :)

Rafał_Sz
28-07-2021, 09:36
Duże, aluminiowe, słynnej firmy "No Name" ;) Temperatury w stresie max 45 stopni, jest git. Do tego pogrzebałem w BIOSie i procek zapiernicza na 5,1 GHz jak zły!

Teraz czekam na spadek cen kart graficznych. GTX 1060/6GB daje radę, ale... ;)

ksh
28-07-2021, 09:56
Tak wymęczony cpu mimo utrzymania poprawnych temperatur i tak będzie z biegiem czasu tracił na mocy obliczeniowej, część tranzystorów przy takich ustawieniach pada, pamięć podręczna to samo.

Rafał_Sz
28-07-2021, 11:15
Luz. Mam teraz płytę z LGA 1200, jak usmażę nowe i7 to się pójdzie w 11th. ;)

ksh
28-07-2021, 14:27
No i pomyśl jaki zostawiasz ślad węglowy ;)

sokolnik
28-07-2021, 18:50
aj tam, niektóre procesory kupuje się do rozrywki/grania a inne do pracy... zwróci się, zarobi na siebie a jak nie... to przynajmniej praca była komfortowa :)

Zbyszek
28-07-2021, 19:32
Tak wymęczony cpu mimo utrzymania poprawnych temperatur i tak będzie z biegiem czasu tracił na mocy obliczeniowej, część tranzystorów przy takich ustawieniach pada, pamięć podręczna to samo.
Hahaha! :lol: Sprzedam procesor lekko zużyty, 3,7% tranzystorów wyzionęło ducha bo był trochę za mocno kręcony. Ale reszta (tranzystorów) ma się całkiem dobrze. Pochowały swoich ziomali, zreorganizowały połączenia i procek tylko trochę odstaje w wydajności od tej fabrycznej. :lol:

Rafał_Sz
28-07-2021, 21:19
aj tam, niektóre procesory kupuje się do rozrywki/grania a inne do pracy... zwróci się, zarobi na siebie a jak nie... to przynajmniej praca była komfortowa :)
i7 2600k katowalem bez litości ladnych kilka lat. Zarobił na siebie. ;)

sokolnik
30-07-2021, 21:06
właśnie coś mi puka/stuka w kompie... po ekspresowym śledztwie okazało się stuka puka środkowy wentylator od chłodnicy... palcem zatrzymam i cisza, rozkręci się i stukanie...

TO JA TU WALCZĘ O CISZĘ (wywalam HDD z PC) A TU TAKIE MAŁE g MI STUKA/PUKA JAK STARY DIESEL? :grin:

wentylatory w Eisbaerze mam właśnie od BeQuiet! i to ma być cisza?!

Nie no, będzie reklamacja!

https://www.x-kom.pl/p/479808-wentylator-do-komputera-be-quiet-pure-wings-2-120mm-high-speed.html

sokolnik
31-07-2021, 17:29
podłączyłem dziś ten wiatraczek do zasilania i cisza :D na wolnych obrotach na pulpicie oraz podczas testu R20... Wystraszył się że wyląduje w serwisie albo na śmietniku ;)

dla ciekawskich, zrobiłem test temp CPU na 2 wentylatorach na chłodnicy 360mm oraz na 3 wentylatorach. Różnica w max zarejestrowanej temp 1-1,5 stopnia w R20.

ksh
31-07-2021, 18:19
No i czego to dowodzi ? :) Może tego co pisaliśmy tu kilka tysięcy postów wcześniej że na dobrym chłodzeniu powietrznym będziesz miał to samo ? :)

sokolnik
31-07-2021, 18:43
No i czego to dowodzi ? :) Może tego co pisaliśmy tu kilka tysięcy postów wcześniej że na dobrym chłodzeniu powietrznym będziesz miał to samo ? :)Ale na dark rock 4 pro mialem wyższe temp... Szach mat :)

ksh
31-07-2021, 18:49
Miałeś złą cyrkulacje w budzie, sa fajne dość tanie Noctua, które radzą sobie tak samo jak te wodne i są nawet cichsze od nich.

sokolnik
31-07-2021, 18:55
Miałeś złą cyrkulacje w budzie, sa fajne dość tanie Noctua, które radzą sobie tak samo jak te wodne i są nawet cichsze od nich.Nie kłóć sie bo zaraz Cie zglosze do moderacji [emoji14]

krzysztofz24
31-07-2021, 19:49
Ale na dark rock 4 pro mialem wyższe temp... Szach mat :)

Nie zapominajmy, że jeszcze podstawka była "porysowana i chropowata" i gniotła procesor.
A nic nie może gnieść proca potwora;-).

sokolnik
31-07-2021, 20:51
Dokładnie tak było, nadal mój 3900x ma blizny po tym najeźdźcy od BQ :/

Rafał_Sz
01-08-2021, 10:45
Miałeś złą cyrkulacje w budzie

Wiele osób na to nie zwraca uwagi. Procek to powiedzmy 80-120W. A co z resztą podzespołów? W obudowie musi być silny przewiew.

sokolnik
01-08-2021, 11:08
Teraz mam super cyrkulacje :)

ksh
01-08-2021, 11:58
Dużo wiatraków /= dobra cyrkulacja :)

Najnowsze budżetowe chłodzenie od SPC daje wyniki bardzo zbliżone do drogich modeli chłodzenia powietrznego i nie wiele odbiega w temperaturach od chłodzenia wodnego.
Chyba na purepc testowali.

A wracając do twojego chłodzenia sokolniku to nie będę cie męczył ale to chłodzenie co masz jak działa bez ograniczników wymuszonych to jest strasznie głośne, zresztą testy to potwierdzają, a efektywność chłodzenia nie jest w niczym lepsza jeśli bierzemy pod uwagę hałas, zakładając inne wiatraki na chłodzenie powietrzne uzyskamy to samo lub nawet lepiej bo nadal będzie ciszej.
Problem z tym chłodzeniem to umieszczenie go na górze budy, cyrkulacja w budzie siada całkowicie wtedy, trzeba dokładać wiatraki i robi się komicznie.

Może porównanie nie trafne ale to tak jak umieszczanie w samochodzie silnika z tyłu, da sie zrobić, fajne, wiele osób och ach bo silnik z tyłu ale tyle kombinacji i wad to ma że jak ktoś podchodzi do tego rozsądnie i logicznie to tylko załamuje ręce i zadaje pytanie po co to tak zrobiono.

Takie chłodzenie powinno być umieszczone według mnie na tyle obudowy tak żeby przy okazji wyciągało powietrze z budy i tworzyło cyrkulacje.

krzysztofz24
01-08-2021, 12:18
koesh wszystko co piszesz brzmi bardzo sensownie...ale Porshe ma silnik z tyłu akurat:-);-).

sokolnik
01-08-2021, 12:21
Dużo wiatraków /= dobra cyrkulacja :)

Najnowsze budżetowe chłodzenie od SPC daje wyniki bardzo zbliżone do drogich modeli chłodzenia powietrznego i nie wiele odbiega w temperaturach od chłodzenia wodnego.
Chyba na purepc testowali.

A wracając do twojego chłodzenia sokolniku to nie będę cie męczył ale to chłodzenie co masz jak działa bez ograniczników wymuszonych to jest strasznie głośne, zresztą testy to potwierdzają, a efektywność chłodzenia nie jest w niczym lepsza jeśli bierzemy pod uwagę hałas, zakładając inne wiatraki na chłodzenie powietrzne uzyskamy to samo lub nawet lepiej bo nadal będzie ciszej.
Problem z tym chłodzeniem to umieszczenie go na górze budy, cyrkulacja w budzie siada całkowicie wtedy, trzeba dokładać wiatraki i robi się komicznie.

Może porównanie nie trafne ale to tak jak umieszczanie w samochodzie silnika z tyłu, da sie zrobić, fajne, wiele osób och ach bo silnik z tyłu ale tyle kombinacji i wad to ma że jak ktoś podchodzi do tego rozsądnie i logicznie to tylko załamuje ręce i zadaje pytanie po co to tak zrobiono.

Takie chłodzenie powinno być umieszczone według mnie na tyle obudowy tak żeby przy okazji wyciągało powietrze z budy i tworzyło cyrkulacje.Ale z tyłu sie nie da :)

Jest dobrze ale ogólnie myślę je odesłać na reklamacje z powodu tej głośnej pompki na 12V...tylko rozmontowywać mi sie nie chce i montować chłodzenia box też mi sie nie chce... A jeszcze paczke trzeba wysłać do sklepu/serwisu...

Ale wtedy mógłbym kupić Arctic Liquid Freezer II 360mm z wiatraczkiem na pompie który by chłodził sekcje zasilania :)
Nowa pasta, nowe chłodzenie...
Paste u tak planuje zmienić chyba...

Ehhh

Nie chce mi sie... Teraz pompe w spoczynku mam ustawione na 7V i jest cisza...

Rafał_Sz
01-08-2021, 12:53
Przede wszystkim obudowa. W domu, gdzie mam najwydajniejszego kompa mam taką. I zero problemów z chłodzeniem.

54426

sokolnik
01-08-2021, 13:06
Przede wszystkim obudowa. W domu, gdzie mam najwydajniejszego kompa mam taką. I zero problemów z chłodzeniem.

i tam masz super cyrkulację?
z dyskami na przodzie?
z jakimiś wentylatorami noname?
co to za buda przedpotopowa? :D
kup sobie jakiegoś bequieta! i bedziesz miał dobrą cyrkulację :p

Rafał_Sz
01-08-2021, 13:43
To komp do pracy, i to cięzkiej. Tu nie ma mowy o chińskich zabawkach typu biquiet. Dyski chódzone są dwoma wiatrakami z przodu.

Szumi lekko, ale z temperaturami nie mam żadnych problemów. I to przy zasilaczu 1000W obciążonym w 80%.

sokolnik
01-08-2021, 14:02
To komp do pracy, i to cięzkiej. Tu nie ma mowy o chińskich zabawkach typu biquiet. Dyski chódzone są dwoma wiatrakami z przodu.

Szumi lekko, ale z temperaturami nie mam żadnych problemów. I to przy zasilaczu 1000W obciążonym w 80%.

bequiet to niemiecka firma :) pewnie robione w Chinach jak wszystko :p

jaki masz zasilacz?

Rafał_Sz
01-08-2021, 14:08
Asus ROG Strix 1000G

sokolnik
01-08-2021, 14:47
Asus ROG Strix 1000G

to chyba Seasonic w środku po prostu, tylko droższy z jakimiś bajerami do niczego nikomu nie potrzebne :p

krzysztofz24
01-08-2021, 14:56
Sokół ja w tej "przedpotopowej" obudowie widzę elegancki system szybkiego mocowania dyskow.
A ty właśnie w ultranowoczesnym BeQuiet masz mocowanie na śrubki:-D
Przecież to właśnie przedpotopowa technologia starsza niż węgiel:razz:

sokolnik
01-08-2021, 14:59
Sokół ja w tej "przedpotopowej" obudowie widzę elegancki system szybkiego mocowania dyskow.
A ty właśnie w ultranowoczesnym BeQuiet masz mocowanie na śrubki:-D
Przecież to właśnie przedpotopowa technologia starsza niż węgiel:razz:

a kto teraz trzyma HDDki w komputerze? SSDki to nowoczesność :) hdd to można co najwyżej do kieszeni HDD wsadzić na USB :p

crusiek
01-08-2021, 15:00
Kurde, fajna ta buda modecoma. Rafał, podaj model tego dziada!

sokolnik
01-08-2021, 15:07

https://nt.interia.pl/news-modecom-volcano-v1-gamingowa-obudowa-typu-big-tower,nId,2203315

https://www.youtube.com/watch?v=iv0XcRcwrCI

Rafał_Sz
01-08-2021, 16:01
To ta wlaśnie co Sokolnik podlinkował. U siebie na pokrywy od wewnetrznej strony nakleiłem jeszcze maty tlumiące, jest git.
sokolnik, mam dwa sztańskie dyski M.2, dwa SSD i trzy WD Black talerzowe. Te ostanie są szybkie (jak na HDD) pojemne i niezawodne. A takie mi są potrzebne do pracy.

sokolnik
01-08-2021, 16:08
To ta wlaśnie co Sokolnik podlinkował. U siebie na pokrywy od wewnetrznej strony nakleiłem jeszcze maty tlumiące, jest git.
sokolnik, mam dwa sztańskie dyski M.2, dwa SSD i trzy WD Black talerzowe. Te ostanie są szybkie (jak na HDD) pojemne i niezawodne. A takie mi są potrzebne do pracy.

mam 2 szt WD Black, znam je, 2 TB szczególnie głośne... jeszcze 1TB ujdzie :D wywaliłem z komputera :D

krzysztofz24
01-08-2021, 16:20
mam 2 szt WD Black, znam je, 2 TB szczególnie głośne... jeszcze 1TB ujdzie :D wywaliłem z komputera :D

Czyli jednak używasz:-). Ale musisz kombinować że jakims dziwnym rozwiązaniem że stacją dokująca, bo brzęczy wszystko w kompie, przez te mocowania na śrubki:-).
A dawałem ci linka do dobrej obudowy z systemem szybkiego mocowania dyskow a nie przedpotopowe śrubki;-)

ksh
01-08-2021, 18:49
koesh wszystko co piszesz brzmi bardzo sensownie...ale Porshe ma silnik z tyłu akurat:-);-).

Zgadza się, znam mechanika, który przy nich grzebie :)

Rafał_Sz
01-08-2021, 19:59
Ryli? :)

54454

54455

54456

54457

sokolnik
01-08-2021, 20:05
hello to wątek komputerowy a nie o jakiś samochodach niskich lotów :p

Ligo
01-08-2021, 20:08
Uważaj, bo w Golfie też jest z przodu.;-)

ksh
01-08-2021, 20:09
hello to wątek komputerowy a nie o jakiś samochodach niskich lotów :p

O chłodzeniu :)

sokolnik
01-08-2021, 20:23
Uważaj, bo w Golfie też jest z przodu.;-)

też ale weź nie porównuj Golfa 6 w Kombi 1.6 z nowymi wtryskami do jakiegoś Porsche :p

Rafał_Sz
03-08-2021, 09:40
udało mi się tak wszystko ustawić, że wszystkie osiem rdzeni ma 5.1 GHz . I to jest spoko. Spoko nie są natomiast temperatury przy 16 wątkach w stresie. Ponad 100 C to zdecydowanie za dużo.

Wlatuje pasta 12W plus chłodzenie powietrzne Silentium Grandis 3. Ludki na forach o OC piszą, że ten schładzacz daje radę lepiej niż większość chłodzeń wodnych. Pod warunkiem, że w obudowie jest dobry przewiew.

sokolnik
03-08-2021, 10:25
udało mi się tak wszystko ustawić, że wszystkie osiem rdzeni ma 5.1 GHz . I to jest spoko. Spoko nie są natomiast temperatury przy 16 wątkach w stresie. Ponad 100 C to zdecydowanie za dużo.

Wlatuje pasta 12W plus chłodzenie powietrzne Silentium Grandis 3. Ludki na forach o OC piszą, że ten schładzacz daje radę lepiej niż większość chłodzeń wodnych. Pod warunkiem, że w obudowie jest dobry przewiew.Mas d9bre chłodzenie, chyba nie dr4 pro tylko dr4, ale to dobre chłodzenie. Ewidentnie masz za wysokie napięcie i żadnym chłodzeniem tego nie opanujesz. A jesli nawet to jakich wyników sie spodziewasz? 80 stopni? :)
Moze 4-5 stopni urwiesz na nowej extra paście oraz zmianie chłodzenia chociaż to taka zmiana dla zmiany. Lepiej jakbyś obudowę zmienił bo pchasz ciepłe powietrze do srodka kompa (powietrze ocieplone przez HDD) i oczekujesz niskich temp?
Oczywiście zakladam że chłodzenie z pastą zamontowane prawidłowo.

Ja hdd miałem w piwnicy wiec ich temp mnie nie obchodziły, nie wpływały na temp innych podzespołów, no może zasilacza... Ale i on pobierał z gniazdka max 300-320W (zasilacz mam 550W).

Daj znać oczywiście jaka będzie temp po zmianie na Grandisa. Fakt, to konstrukcja 2 wentylatorowa, a dr4 chy a ma 1 wiatrak? DR4PRO ma 2 wiatraki... Jego trzeba bylo brac chociażby ze względu na prosty wygodny montaż.
54487

Rafał_Sz
03-08-2021, 10:45
Powietrze z HDD idzie w dół. Sama płyta jest chłodzona dwoma wiatrakami z góry, a ciepło jest odprowadzane pod obudową. Grafika ma piąty wiatrak w tył, a zasilacz dodatkowe dwa, też w tył.

Średnio w obudowie jest cieplej o jakieś 3-4 stopnie niż na zewnątrz. Nawet nie mam zamiaru myśleć o jej zmianie, chłodzi genialnie. Przy takiej jak pokazałeś na zdjęciu usmażyłbym wszystko w kwadrans. Na marginesie - na Twoim zdjęciu jest dysk M.2. Nie dość, że ma zostawioną naklejkę, to na dodatek jest bez radiatora. To zbrodnia na dysku.

Najważniejsze parametr to różnica między temperaturą w pomieszczeniu a ciepłem wytwarzanym wewnątrz obudowy X ilość m3/h powietrza przelatującego przez blaszaka.

ksh
03-08-2021, 11:05
Podejrzewam że jakbyś zszedł o 100MHz na cpu to miałbyś już komfort z temperaturami, czasami tak mała różnica robi gigantyczną w generowaniu ciepła.

sokolnik
03-08-2021, 11:08
Powietrze z HDD idzie w dół. Sama płyta jest chłodzona dwoma wiatrakami z góry, a ciepło jest odprowadzane pod obudową. Grafika ma piąty wiatrak w tył, a zasilacz dodatkowe dwa, też w tył.

Średnio w obudowie jest cieplej o jakieś 3-4 stopnie niż na zewnątrz. Nawet nie mam zamiaru myśleć o jej zmianie, chłodzi genialnie. Przy takiej jak pokazałeś na zdjęciu usmażyłbym wszystko w kwadrans. Na marginesie - na Twoim zdjęciu jest dysk M.2. Nie dość, że ma zostawioną naklejkę, to na dodatek jest bez radiatora. To zbrodnia na dysku.

Najważniejsze parametr to różnica między temperaturą w pomieszczeniu a ciepłem wytwarzanym wewnątrz obudowy X ilość m3/h powietrza przelatującego przez blaszaka.To stare zdjęcie... Na poprzedniej płycie, mobo, ramie i obudowie he
Teraz dysk Samsung jest pod radiatorem z płyty głównej. Temp sa spoko, zazwyczaj jakies 50 stopni, normalna temp dla 960evo [emoji3]

ksh
03-08-2021, 11:13
Obecnie cichszy i wydajniejszy od DR4 jest SilentiumPC Fera 5 z jednym wiatrakiem za 140zł.

Świetne zgrabne, wydajne i ciche chłodzenie to też Noctua NH-U12S Redux za 250zł.

sokolnik
03-08-2021, 11:34
Podejrzewam że jakbyś zszedł o 100MHz na cpu to miałbyś już komfort z temperaturami, czasami tak mała różnica robi gigantyczną w generowaniu ciepła.Racja, lepiej sprawdzić niższe taktowanie i nizsze napięcie...
A może niech zaktualizuje BIOS :)

Rafał_Sz
03-08-2021, 12:07
Jak coś, to wezmę takie chłodzenie jakich mam sześć w firmie. One się w tańcu nie p.. ;)

54498

OjTam
03-08-2021, 12:39
Może i dobra, ale pewnie głośna, więc sokolnik by marudził, że mu buczy. ;)

sokolnik
03-08-2021, 12:49
Może i dobra, ale pewnie głośna, więc sokolnik by marudził, że mu buczy. ;)Pewnie, sprzęcik mam %wydajny% więc miło jest jak jest cicho [emoji3]

ksh
03-08-2021, 12:50
Ale na biurko z lewej strony monitora może by się zmieściło :)

Rafał_Sz
03-08-2021, 12:53
Może i dobra, ale pewnie głośna, więc sokolnik by marudził, że mu buczy. ;)

Ktoś kto jeździ Golfem w dieslu i jest żonaty, powinien być odporny na każdy rodzaj buczenia. ;)

sokolnik
03-08-2021, 13:17
Ktoś kto jeździ Golfem w dieslu i jest żonaty, powinien być odporny na każdy rodzaj buczenia. ;)

Ryzen 9, Golf z nowymi wtryskami a jutro z ori rozrządem..., żona... to tylko powody do dumy, dodające prestiżu :)

krzysztofz24
03-08-2021, 13:24
Prestiż to się dopiero od Passata zaczyna:-D;-), Golfem jeżdżą ci, którzy jeszcze sa na dorobku do Passata;-).

sokolnik
03-08-2021, 13:26
Prestiż to się dopiero od Passata zaczyna:-D;-), Golfem jeżdżą ci, którzy jeszcze sa na dorobku do Passata;-).

Passat to będzie następne auto...ewentualnie jakaś Skoda Superb :D tata ma Passata B7 garażowanego od 2013 czy 2014 i już mu rdzewieje nadkole a Golfik nie rdzewieje, nawet mechanik mówił że blacharsko ładnie Golfik wygląda :D

OjTam
03-08-2021, 14:36

? :mrgreen:

sokolnik
03-08-2021, 21:19
jutro Golfik dostanie nowy ORI kompletny rozrząd + pasek alternatora... :) Będzie śmigać kolejne 5-6 lat :)

sokolnik
04-08-2021, 20:00
żeby nie było że człowiek żyje tylko Goolfem :D

zaktualizowałem WIN10 o opcjonalną dodatkową aktualizację, niby poprawili dużo w kwestiach gier/fps... ale najważniejsze że nic nie zepsuli (przynajmniej nie zauważyłem nic)... ALE o co mi chodzi... zrobiłem test Cinebench R20, wyniki jakby się poprawiły... 7 560 pkt :)

Rafał_Sz
04-08-2021, 22:10
67 stopni. To max jaki udało mi się uzyskać benchmarkiem na procku. Jest lepiej niż chciałem.

Natomiast wszystkie dyski max 37 stopni w stresie. Też dobrze.

sokolnik
04-08-2021, 23:30
90s jesteś potrzebny :p

dużo grasz w UT (99r) ? :D bo crusiek ogarnął i śmiga :D

pierote
06-08-2021, 19:36
Słuchajcie zostawić swojego potworka na 5.1?

Doszedłem na nim do 5.5 / 1.38V (nie przekroczyłem nigdy 1.4V) ale nie przechodził testu - restartował się podczas.
5.4 i 5.3 przechodził a 5.2 i 5.1 swobodnie dawał obniżać napięcie.

Jak radzicie zostawić jak na screenie. podbić do 5.2/5.3 czy wogule zejść sporo niżej.
Narazie mało obrabiam, chyba że strzały z smartwona :grin:, no ale jak się wezmę to terabajty rawów w ciężkim boju.

Teraz się pobawię bo dokupiłem drugą kość ramu i jej radiator zawadza o wentyl od TR True Spirit 14Wb.

54614

ksh
06-08-2021, 19:49
Przecież 100-200MHz to aptekarskie różnice i nie odczujesz tego, baa nawet nie odczujesz na domyślnych ustawieniach, różnice wyjdą ci przy dużych akcjach i np jakiś import/export zajmie ci ilkes tam % mniej, rendering czy podgląd na żywo materiału 3D itp, mimo że gpu tu ma znaczenie większe to jednak cpu daje sporo, a w tym co masz zamiar robić to nie ma co katować cpu.
Ja siedzę obecnie na Ryzen 2600 i podejrzewam że zapał do upgrade pojawi się dopiero jak wyjdzie druga generacja ZEN3 czyli pewnie za 3 lata bo obrabiając materiał z Z7 czy A7rIV nie ma zadyszki i to na LR CS6.

OjTam
06-08-2021, 19:55
wyjdzie druga generacja ZEN3 czyli pewnie za 3 lata

Możesz się nie doczekać, skoro w przyszłym roku ZEN4 i nowa podstawka wychodzą.

ksh
06-08-2021, 19:55
Miało być ZEN4 oczywiście i druga generacja zazwyczaj wychodzi po roku bo to poprawiona wersja z lepszymi zegarami.

pierote
06-08-2021, 23:57
Przecież 100-200MHz to aptekarskie różnice i nie odczujesz tego, baa nawet nie odczujesz na domyślnych ustawieniach, różnice wyjdą ci przy dużych akcjach i np jakiś import/export zajmie ci ilkes tam % mniej, rendering czy podgląd na żywo materiału 3D itp, mimo że gpu tu ma znaczenie większe to jednak cpu daje sporo, a w tym co masz zamiar robić to nie ma co katować cpu.
Ja siedzę obecnie na Ryzen 2600 i podejrzewam że zapał do upgrade pojawi się dopiero jak wyjdzie druga generacja ZEN3 czyli pewnie za 3 lata bo obrabiając materiał z Z7 czy A7rIV nie ma zadyszki i to na LR CS6.

A więc niema spinki. Ale mam ochotę zostawić OC dla rawów. Ja działam na starym CNX2 a on lubił zegary i bardziej niż rdzenie. Faktycznie teraz większość pary idzie w powietrze. Może zostawić na stocku i zrobić profil w biosie 5.0-5.1 dla cnxa. Nie jechałem tak jeszcze na różnych profilach biosu a więc nie wiem czy to wygodne :?

ksh
07-08-2021, 00:11
Ryzen ma fajny soft do zarządzania profilami z poziomu windowsa.

pierote
07-08-2021, 00:18
Warto wiedzieć.
Jednak ja mam i7/Z390 a młodemu szykuję R5/B550.

90s
12-08-2021, 12:58
90s jesteś potrzebny :p

dużo grasz w UT (99r) ? :D bo crusiek ogarnął i śmiga :D

Sorrki dopiero teraz zobaczyłem że mam jakąś wiadomość.
UT99 nie grałem z dwa lata a jak grałem to DECK17 i wątpię aby crusiek chciał ze mną zagrać;) ale jak lubicie arena shootersy to polecam QC.

sokolnik
12-08-2021, 13:00
Sorrki dopiero teraz zobaczyłem że mam jakąś wiadomość.
UT99 nie grałem z dwa lata a jak grałem to DECK17 i wątpię aby crusiek chciał ze mną zagrać;) ale jak lubicie arena shootersy to polecam QC.Ja bym zagrał ale muszę się wgrać haha a Ty tam pewnie wymiatasz [emoji14] crusiek pewnie już sobie poćwiczył [emoji14]
Ja na urlopie [emoji14] ale w sb można zagrać ha

90s
12-08-2021, 13:13
Ja bym zagrał ale muszę się wgrać haha a Ty tam pewnie wymiatasz [emoji14] crusiek pewnie już sobie poćwiczył [emoji14]
Ja na urlopie [emoji14] ale w sb można zagrać ha

Turniejowo grałem w UT od 99 do 2k3. Q1 2 3 i QC rozrywkowo. Problemem arena shooterów jest bardzo wysoki próg wejścia i wymóg trenowania pamięci mięśniowej. Czyli grasz codziennie i regularnie przez kilka miesięcy.
W innym przypadku nie ma opcji czerpania przyjemności z grania lub wykorzystaniu 100% potenciału tego typy gier. Chyba że ktoś lubi być bity do zera. To znajdzie wiele radości:)))
https://www.youtube.com/watch?v=g87kPxUE8f8

sokolnik
12-08-2021, 13:16
Turniejowo grałem w UT od 99 do 2k3. Q1 2 3 i QC rozrywkowo. Problemem arena shooterów jest bardzo wysoki próg wejścia i wymóg trenowania pamięci mięśniowej. Czyli grasz codziennie i regularnie przez kilka miesięcy.
W innym przypadku nie ma opcji czerpania przyjemności z grania lub wykorzystaniu 100% potenciału tego typy gier. Chyba że ktoś lubi być bity do zera. To znajdzie wiele radości:)))
https://www.youtube.com/watch?v=g87kPxUE8f8No to ja nie chce z Tobą grać [emoji14]

90s
12-08-2021, 13:35
No to ja nie chce z Tobą grać [emoji14]

E tam ja już dziadek jestem w tym temacie. Ale ostatnio spędziłem 8 miesięcy na QC i na FFA ładne wyniki wykręcałem
https://steamuserimages-a.akamaihd.net/ugc/781854100508344206/359625CF9A797D6485DAC197E0865D0CCA61EF16/?imw=5000&imh=5000&ima=fit&impolicy=Letterbox&imcolor=%23000000&letterbox=false
Ale w turniejówce to jest przepaść. Tu grają gracze od czasów Q2 do tego monitory 200hz+
Mamy Polaka który jest w top 10.
https://www.youtube.com/watch?v=bzZYPka1NAc

Jak lubisz e-sport to dobrze się te mecze ogląda.

lukasz_kk
12-08-2021, 14:10
O kurde ale on się zmienił, pamiętam go jak był jeszcze dzieciakiem i wdzierał się na scenę. Później moja przygoda z e-sportem się zupełnie skończyła i przestałem śledzić cokolwiek. Kojarzę tylko, że była z nim jakaś afera.

90s
12-08-2021, 14:29
O kurde ale on się zmienił, pamiętam go jak był jeszcze dzieciakiem i wdzierał się na scenę. Później moja przygoda z e-sportem się zupełnie skończyła i przestałem śledzić cokolwiek. Kojarzę tylko, że była z nim jakaś afera.

Afera i to niemała.
https://www.google.com/amp/s/sport.onet.pl/esportmania/narkotyki-bron-i-policja-w-domu-czyli-trudna-historia-najmlodszego-polskiego-mistrza/6t4t9w6.amp

Szkoda tej wyrwy i upadku sceny Q bo miał i nadal ma wielki potencjał.

sokolnik
15-08-2021, 13:34
Afera i to niemała.
https://www.google.com/amp/s/sport.onet.pl/esportmania/narkotyki-bron-i-policja-w-domu-czyli-trudna-historia-najmlodszego-polskiego-mistrza/6t4t9w6.amp

Szkoda tej wyrwy i upadku sceny Q bo miał i nadal ma wielki potencjał.

"zainstalowałem" tekstury 4K + Direct11 = normalnie inna gra :D światła się odbijają od podłogi normalnie... niektóre ściany/podłogi zachowują się jak lustro (w niektórych mapach oczywiście) aż mi 1070Ti na NOLIMIT fps się poci :o wentylatory max bo łapie 72 stopnie i więcej momentami... zmniejszyłem na 80 - lepiej... ale na koniec zjechałem na 60 bo po co męczyć GPU zresztą na co mi 100 FPS w takiej starej gierce... :D
Chociaż monitor mam 144hz...
ale pamiętać należy że gram w rozdziałce 3440 x 1440 także wiecie, bez naśmiewania się :D
Od razu zdementuje, proc się nie męczy...45-50 stopni także tutaj grafiaka dostaje po doopie za sprawą tekstur 4K i są naprawdę "śliczne" jak na taką gierkę z 99 r. :)

54929

54930

54931

54932

90s
15-08-2021, 14:51
WOW Nie kuś diable:)
widzę mapki Morpheus i DECK17 i już smaki są:)
A co Was tak wzięło na jedną z najstarszych wciąż aktywnych gier?
54934

ps. widzę że bijesz boty:)

sokolnik
15-08-2021, 15:19
WOW Nie kuś diable:)
widzę mapki Morpheus i DECK17 i już smaki są:)
A co Was tak wzięło na jedną z najstarszych wciąż aktywnych gier?
54934

ps. widzę że bijesz boty:)Wczoraj na szybko z cruskiem 1vs1 skurczybyk dobry jesss :D równo było do 20 zagraliśmy skończyło sie 20 18 dla mnie jakos tak [emoji14] śmiesznie nawet było he
Gramy w starą gierkę, nie pierwszy raz, bo my już stare pryki jesteśmy, wciąż dzieci które odświeżają pamięć, takie sentymentalne granie haha
Red Alert 2 ha ale juz w to nie gramy he
Zobaczymy jak będzie w UT he
Ale fakt, rozdziałka 3440x1440 jest, tekstury "4K", wygląda to ładnie... Kiedyś sie w to dusiło w 1024x768 na słabym sprzęcie... Teraz można wygodnie pograć w wysokiej rozdziałce z fajnymi teksturami, to sobie popykam z Botami i z Cruskiem czasem he

90s
15-08-2021, 15:24
Widzę że sentyment się pojawia:) proponuje też zainstalować najnowszego quaka. Jest za darmo i bardzo mięsisty. Dużo frajdy da jak się gra z kimś na tym samym poziomie.

crusiek
15-08-2021, 15:58
Już reflex nie ten. Ale po ilustam rundach może coś tam wróci [emoji6]
Jednak Q przyjemniejszy, kontrola w locie z OSP, RJ, mniejsze lagi przy trzelaniu z rakiety, to przyzwyczajenia z quake'a biorą górę, w Ut trochę grałem ale nie tak jak w Q.

Nie mniej jednak grafe fajna ma jak na 99r. Aż mi muli na tym moim 1050ti xD

sokolnik
15-08-2021, 16:08
Quake jest średni, klimat nie mój w sensie wolę UT... Qauke jakieś potwory pamiętam, klimat z piekła rodem... średnio podpasował chociaż coś tam się klikało w Q2 po lanie, a potem Q3 ale chyba też z Botami :D

UT 8)

90s
15-08-2021, 16:51
Odwieczna walka pomiędzy graczami UT i Q trwa nadal:)
Ogólnie nowy Q to najbardziej dynamiczna z odsłon tak Q jaki i UT. Dodanie bohaterów wzbogaca rozrywkę i daje nowe techniki, speedruny rocketjumpy itd to już klasyka Q. Na plus też że jest wspierana i rozwijana. Słabo i powoli ale coś tam się kreci. Gdzie UT4 został zabity przez Epic na rzecz fortnite i nawet nie pozwolili scenie aby dokończyć pracę i ją rozwijać. Poza tym sama gra (UT) jest słaba w porównaniu do tego co prezentuje Quake Champions. I mówię to jako wieczny fan serii UT:)

Oczywiście trzeba pograć kilka godzin aby nauczyć się grać taką Slash. Ale frajda i prędkość robi wrażenie. A jak macie monitory 144+ to docenicie przewagę.
https://www.youtube.com/watch?v=iFIOIsonnGY&t=228s

Dodam jeszcze że materiały na YT nie pokazują prawdziwej prędkości rozgrywki.

sokolnik
15-08-2021, 17:14
dla mnie takie "szybkie skakanie/latanie" po mapie właśnie jak w Quake jest średnie, no kurde... co to ma być? Gościu przelatuje przez mapę jak jakiś skaczący zając z prędkością motorówki i rozwala wszystkich jednymi strzałami, że nawet go nie zdążę zauważyć... i jeszcze się cieszy że jest "dobry" :D

90s
15-08-2021, 17:30
Hahaha no to zapraszam do Army 3
Tryb KOTH 100 graczy. 3 drużyny i walka o przewagę w strefie działań. Ta drużyna wygrywa której więcej graczy utrzyma się w strefie działań przez najdłuższy czas. Więc nie musisz nawet zabijać, ważne abyś ty przeżył:) to taki BF tylko na sterydach z dużo ciekawszą rozgrywką i większą swobodą taktyczną. Z nieograniczoną ilością sprzętu, bo możesz sobie kupić co chcesz i kiedy chcesz. Bez ograniczeń przestrzeni, więc możesz flankować nawet bazy przeciwników.
Poza krótką przygodą z QC gram od kilku lat w ten tytuł bo po BF2 nie podobały mi się uproszczenia kolejnych serii i coraz bardziej zamknięty teren działań.
Ma też swoje wady ale po tym co napisałeś to Arma ci się spodoba:)

ps. nie chciałem dodawać tej fotki:( jak to skasować teraz jak linku nie widać?

sokolnik
15-08-2021, 17:47
ps. nie chciałem dodawać tej fotki:( jak to skasować teraz jak linku nie widać?

edytujesz i szukasz załączników wiadomości i usuwasz :)

90s
15-08-2021, 17:52
OK udało mi się:) Dzięki wielkie. Nie korzystam z tych opcji przy dodawaniu własnych zdjęć, stąd zaskoczenie co się dzieje:)