Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
No właśnie tak się zastanawiam jakie taki pościg za nowościami ma znacznie poza aspektem gadżeciarsko-masturbatorakim jeśli komputer nie obrabia takiej ilości materiału ze po prostu brakuje czasu żeby to przerobił ?
Jeśli obecny komputer daj komfort pracy to po kiego grzyba go modernizować ?
Tak patrząc na życie to po mieście powinny jeździć same Skody Citigo, bo i tak najczęściej jeździmy sami, a i przepisów za bardzo nie ma jak tym przekroczyć - jak już się rozpędzisz do 50 to trzeba hamować, bo jest następne skrzyżowanie. Większe felgi, metalizowany lakier, mocniejszy silnik? Wszystko to aspekt gadżeciarsko-masturbatorski. Przykładów bym mógł podać wiele z życia codziennego.
Dla jednego dobry komfort pracy to czas na zrobienie i wypicie herbatki podczas tworzenia się podglądów plików, dla drugiego to czas na wybranie podcastu lecącego w tle podczas obróbki zdjęć. Matryce są coraz bardziej upakowane, programy coraz bardziej zasobożerne. Cieszy jak na komputerze na którym pracujesz sklejka z kilku zdjęć zajmuje dosłownie kilka sekund lub gdy najeżdżasz na adaptacyjny portret i podgląd jest dosłownie po chwili. Wiem, że dużą część funkcji AI przejmuje karta graficzna, a nie sam procesor. Każdy z nas chyba lubi być "na czasie" ze sprzętem, nie zostawać w tyle. Kiedyś komfortowo mi się oglądało "Kilera" czy "Psy" z VHS na kineskopowym telewizorze, czy to oznacza, że dzisiaj bym odczuwał ten sam komfort? Dodatkowo taki konsumpcjonizm w mojej ocenie przyspiesza rozwój technologiczny.
Pawel Pawlak
07-06-2024, 15:02
Dzięki za przybliżenie Twojego punktu widzenia :) musisz jednak wiedzieć że nie dla wszystkich bycia "na czasie" jest w jakikolwiek sposób istotne ;)
Dzięki za przybliżenie Twojego punktu widzenia :)
Zdaje się po to zadałeś pytanie, aby inni przybliżyli Ci swój punkt widzenia. Chyba, że to miało być pytanie retoryczne, a reszta miała tylko poklepać po plecach i się zgodzić.
Dla mnie kupno nie jakiś ekstremalnie drogich podzespołów komputerowych to nie jest aspekt gadżeciarsko-masturbatorski. Takim aspektem może by było jak ktoś kupuje najszybszy na rynku RAM, dodatkowo sam go podkręca bo expo/xmp jest dla lamusów, wydaje circa 10k na customowe chłodzenie, aby po podkręceniu procesora utrzymać jego temperaturę. Tylko w sumie co mi do tego? Wszak w hobby chodzi o to, aby jak największym kosztem uzyskać jak najmniejszy przyrost / efekt ;)
Przecież w fotografii tak samo byśmy mogli się zatrzymać na etapie D700/D3. Jakość obrazka od tamtej pory przecież nie wystrzeliła nagle w kosmos. Wydaje mi się, że jednak D3 masz już dawno za sobą.
musisz jednak wiedzieć że nie dla wszystkich bycia "na czasie" jest w jakikolwiek sposób istotne ;)
Bardzo dobrze, że mnie uświadomiłeś. W życiu bym nie pomyślał, że istnieje taka grupa ;)
sokolnik
07-06-2024, 17:34
Tak patrząc na życie to po mieście powinny jeździć same Skody Citigo, bo i tak najczęściej jeździmy sami, a i przepisów za bardzo nie ma jak tym przekroczyć - jak już się rozpędzisz do 50 to trzeba hamować, bo jest następne skrzyżowanie. Większe felgi, metalizowany lakier, mocniejszy silnik? Wszystko to aspekt gadżeciarsko-masturbatorski. Przykładów bym mógł podać wiele z życia codziennego.
Dla jednego dobry komfort pracy to czas na zrobienie i wypicie herbatki podczas tworzenia się podglądów plików, dla drugiego to czas na wybranie podcastu lecącego w tle podczas obróbki zdjęć. Matryce są coraz bardziej upakowane, programy coraz bardziej zasobożerne. Cieszy jak na komputerze na którym pracujesz sklejka z kilku zdjęć zajmuje dosłownie kilka sekund lub gdy najeżdżasz na adaptacyjny portret i podgląd jest dosłownie po chwili. Wiem, że dużą część funkcji AI przejmuje karta graficzna, a nie sam procesor. Każdy z nas chyba lubi być "na czasie" ze sprzętem, nie zostawać w tyle. Kiedyś komfortowo mi się oglądało "Kilera" czy "Psy" z VHS na kineskopowym telewizorze, czy to oznacza, że dzisiaj bym odczuwał ten sam komfort? Dodatkowo taki konsumpcjonizm w mojej ocenie przyspiesza rozwój technologiczny.
z większością się zgadzam :D
kiedyś się miało monitory 17" w PC i był WOW! Teraz siedzę na 2x 34" i jeszcze mam monitor stary bo stary do zdjęć 24"... jest potrzeba to się kupuje sprzęt... a czasami kaprys... kwestia bardzo indywidualna :)
Pawel Pawlak
07-06-2024, 17:50
Fakt - ja D700 i D300 mam już dawno za sobą. Ale dlatego że aparaty które kupiłem w ich miejsce zdecydowanie poprawiły możliwości w konkretnych sferach na których mi mardzo zależało; D4/D4s i D500 wprowadziły 2-3EV dodatkowego używalnego ISO, nieporównywalnie poprawiły szybkość wstępnego ustawienia ostrości z długimi szkłami, niesamowicie poprawiły pracę w serii w związku z głębokością bufora. D800 natomiast ostatecznie przyniósł zauważalny wzrost rozdzielczości zdjęć. Dlatego zmieniłem sprzęt. I pomimo tego że widziałem jakieś korzyści z D810, d850, d5, d6 nie kupowałem bo nigdy w życiu nie miałem parcia na "bycie na czasie" a w praktyce poza wyjątkowymi sytuacjami, przyrost jakiegoś parametr / jakości o 15-20% jest bez znaczenia. A tak jak napisał m_a_g powyżej jakiegoś progu jest nieistotne. Nikona Z6 i Z9 kupiłem tylko dlatego że trafiły się w bardzo okazyjnej cenie - zresztą z6 kupiłem w końcu 2023 a Z9 w tym roku więc trudno to nazwać gonieniem za nowinkami.. Mój ostatni komputer PC (i7 6/12, 4x8GB - w 4 kanałach, markowy zasilacz, odpowiednie chłodzeni i obudowa), ma obecnie chyba 11lat i w międzyczasie dokupiłem do niego tylko większy SSD - bo pierwsza 240gb był już mały, GTX2060 bo oprogramowanie zaczęło wykorzystywać GPU i kartę10GbE żeby szybciej pracował z NAS. I gdyby nie to że nie można w nim zainstalować NVME i mogę go zastąpić innym który zużywa 1/20-1/50 energii - czyli w skali kolejnych 8-10lat sporo zaoszczędzę (i ma oczywiście szybki dysk), oraz nie będzie zgodny z WIN11 to nadal by pracował - bo wydajność ma "wystarczającą".
Pewnie trudno Ci to zrozumieć, tak jak mi to że dla kogoś "bycie na czasie" ma jakąkolwiek wartość.
Fakt - ja D700 i D300 mam już dawno za sobą. Ale dlatego że aparaty które kupiłem w ich miejsce zdecydowanie poprawiły możliwości w konkretnych sferach
Czyli zmiany jednak coś poprawiły. Ale czy w oczach innych na tyle, aby nie wyjść na gadżeto-masturbatora? ;) Nie bierz oczywiście tego pytania na poważnie.
pomimo tego że widziałem jakieś korzyści z D810, d850, d5, d6 nie kupowałem bo nigdy w życiu nie miałem parcia na "bycie na czasie" a w praktyce poza wyjątkowymi sytuacjami, przyrost jakiegoś parametr / jakości o 15-20% jest bez znaczenia. A tak jak napisał m_a_g powyżej jakiegoś progu jest nieistotne. Nikona Z6 i Z9 kupiłem tylko dlatego że trafiły się w bardzo okazyjnej cenie - zresztą z6 kupiłem w końcu 2023 a Z9 w tym roku więc trudno to nazwać gonieniem za nowinkami.
Ja dopiero wczoraj kupiłem Z9, więc też nie jestem na czasie. Natomiast AM5 zaraz będzie miało już przecież dwa lata, nie jest to nowość sprzed tygodnia. Nie wymieniam wszystkiego po kolei jak tylko pojawi się następca, choć zdarza się zamówić coś przedpremierowo. Z6 kupiłem stosunkowo wcześnie, jeszcze nawet nie miał eyeAF.
Mój ostatni komputer PC (i7 6/12, 4x8GB - w 4 kanałach, markowy zasilacz, odpowiednie chłodzeni i obudowa), ma obecnie chyba 11lat i w międzyczasie dokupiłem do niego tylko większy SSD - bo pierwsza 240gb był już mały, GTX2060 bo oprogramowanie zaczęło wykorzystywać GPU i kartę10GbE żeby szybciej pracował z NAS. I gdyby nie to że nie można w nim zainstalować NVME i mogę go zastąpić innym który zużywa 1/20-1/50 energii - czyli w skali kolejnych 8-10lat sporo zaoszczędzę (i ma oczywiście szybki dysk), oraz nie będzie zgodny z WIN11 to nadal by pracował - bo wydajność ma "wystarczającą".
Nie wiem czy m_a_g ma ten sam próg "wystarczającej wydajności" co Ty ;) Też inaczej do tego podchodzi osoba, która z pasji i zamiłowania zrobi z zasiadki kilkaset zdjęć, gdzie po selekcji zostaje kilka - kilkanaście, a inaczej ktoś kto ze zlecenia ma całkiem sporo zdjęć do ogarnięcia.
Ja nie jestem jakimś freakiem jeśli chodzi o komputery i nie szukam za wszelką cenę wzrostu 2% FPS czy skrócenia o 1s podglądu jednego RAWa z narzuconym ledwo co profilem. Jednak na głównym dysku NVMe mam tylko system oraz programy, na drugim NVMe mam RAWy, które obrabiam. Od dawna tak pracuje i pamiętam, że ta zmiana dała sporego kopa w wydajności. Obawiam się również, że pomiędzy i7 46xx, a choćby już dwuletnim i5 12500 (czyli nie takim "na czasie") różnica jest mocno zauważalna.
Pewnie trudno Ci to zrozumieć, tak jak mi to że dla kogoś "bycie na czasie" ma jakąkolwiek wartość.
Źle zakładasz. Bardzo łatwo mi zrozumieć. W większości miejsc sam nie jestem "na czasie". Zresztą ja rozumiem Twoje argumenty i całkowicie je akceptuję. Nie nazywam tylko innych ze starszym sprzętem retro-masturbatorami, analogicznie do tego co Ty napisałeś.
sokolnik
07-06-2024, 19:19
Jednak na głównym dysku NVMe mam tylko system oraz programy, na drugim NVMe mam RAWy, które obrabiam. Od dawna tak pracuje i pamiętam, że ta zmiana dała sporego kopa w wydajności.
ja wrzucam w weekend ok 350-500 NEF na dysk systemowy (980 PRO Samsunga 1 TB czyli PCI E 4.0 ) i tam jest LR i tak obrabiam zdjęcia... eksportuję nawet na ten sam dysk JPGi :D a mam w komputerze 5 SSD :D
w niedziele sprawdzę czy takie rozwiązanie jak Twoje coś poprawia? :D mam też małego SSD 960 EVO 250 GB na pcie 3.0)
Pawel Pawlak
07-06-2024, 19:34
Spoko; nie ma co rozwijać OT.
Na marginesie napisze tylko że mój z9 po 1.5 miesiącu ma ok 20tys zdjęć i żadnego przyrodniczego - same śluby i komunie ;)
Najpopularniejszy sprzęt z którego zrzucałem po pracy zdjęcia to jeszcze do początku tego roku byl duet d4s +24-70 i d800/d500+70-200 a to raczej nie są moje szkła przyrodnicze ;)
Poza tym ze zwierzakami to tak jest że jak nic nie chce współpracować to się zdjęć nie robi, a jak jest co to można i 10-20tys mieć z krótkiego wyjazdu. A najczęściej jak jest co focic to nie ma kiedy segregowac i obrabiać więc dyski się zapychają. Dlatego właśnie migruje te w NAS z 24TB do 48TB bo brakowało miejsca .
Poza tym obrabiam materiał obcy stąd często mam spore pojęcia o potencjale plików z różnych aparatów.
Także wiem na czym polega obróbka sporej ilości materiału ;)
Nie wiem czy m_a_g ma ten sam próg "wystarczającej wydajności" co Ty ;) Też inaczej do tego podchodzi osoba, która z pasji i zamiłowania zrobi z zasiadki kilkaset zdjęć, gdzie po selekcji zostaje kilka - kilkanaście, a inaczej ktoś kto ze zlecenia ma całkiem sporo zdjęć do ogarnięcia.
Dwie sprawy, bo wydaje mi się że Pawel Pawlak mógł mnie źle zrozumieć:
1. Kiedy pisałem parę wpisów wyżej że nie ma o czym pisać bo obróbka zdjęć na kilu wymienionych maszynach jest taka sama, chodziło mi o to że nie ma odczuwalnej różnicy pomiędzy zestawami spełniającymi pewien próg minimum. Tak więc trudno komentować jak się obrabia zdjęcia na nowym "potworze" (cytuję kolegę sokolnik od AMD z literkami 3D na końcu, wypasionym Mac Studio i trochę starszym AMD bez "3D" który też jest procesorem z górnej półki i jeszcze rok temu był najszybszy na rynku. Jest taka stara książka, Tai-Pan, a w niej taki cytat, że "pieniądze nie są w życiu ważne. ważny jest tylko ich brak". I tu jest tak samo, każda osoba dysponująca w miarę wydajnym komputerem niekoniecznie za miliony monet powie że sprzęt nie ma wpływu na to jak obrabiają zdjęcia. Bo nie ma. Ale na pewno miałby, gdyby próbowali tego samego na jakimś starociu który przycina po każdym ruchu pędzlem w PS. Parafrazując, Tai-Pana, można napisać że dobry sprzęt jest ważny przy obróbce zdjęć, ważny jest tylko jego brak :-)
2. Nawet takie hobbystyczne fotografowanie jak moje, gdzie obrabiam tylko kilka wybranych zdjęć, jest zdecydowanie łatwiejsze na mocnym sprzęcie. Powiedzmy że kiedy wracam do domu mam 2000+ zdjęć z Z9 czy A1 do przejrzenia. Aby spokojnie przejrzeć tyle zdjęć, niektóra powiększając aby sprawdzić gdzie AF lepiej trafił, wymaga dużo czasu i jest w sumie nudne samo w sobie, Gdybym miał dodatkowo czekać po kilkanaście sekund na to aż komputer wygeneruje podgląd kolejnego zdjęcia, to nie wyobrażam sobie ile by mi to czasu zajmowało. Jakby to powiedzieć, umówmy się że komputer jest obecnie tak samo częścią procesu fotograficznego jak aparat czy obiektyw. Trochę bez sensu kupować Z9 który robi 20 zdjęć na sekundę i obrabiać zdjęcia na kompie który generuje podgląd jednego zdjęcia w 20 sekund :mrgreen:
Przy czym to co wyżej napisałem wcale nie znaczy że trzeba zaraz kupować jakiś najmocniejszych sprzęt komputerowy, bo obecne komputery są wystarczająco mocne nawet w tańszych (nie mylić z najtańszych) konfiguracjach, zwyczajnie wystarczy po prostu kupić z głową (SSD, wystarczającą ilość RAM, jakaś RTX wcale nie z górnej półki) i tyle.
sokolnik
08-06-2024, 11:30
Przy czym to co wyżej napisałem wcale nie znaczy że trzeba zaraz kupować jakiś najmocniejszych sprzęt komputerowy, bo obecne komputery są wystarczająco mocne nawet w tańszych (nie mylić z najtańszych) konfiguracjach, zwyczajnie wystarczy po prostu kupić z głową (SSD, wystarczającą ilość RAM, jakaś RTX wcale nie z górnej półki) i tyle.
tak jeśli obrabiamy zdjęcia na aparatach z rozsądną matrycą powiedzmy 24 mlx a nie 36 mln czy więcej... chyba że ktoś obrabia dużo zdjęć, przegląda wybiera (też tak robię) i potem szybko chce obrobić i skończyć robotę to potrzebny raczej dobry sprzęt niż jakieś tanie i3 czy i5 lub 5 6 letni inny procesor...
A jeśli do tego jeszcze dojdzie obróbka VIDEO, nawet okazjonalna to już sprzęcik powinien być lepszy od średniej ... :)
A jak jeszcze ktoś chce pograć na monitorze o wyższej rozdzielczości np z RT to już potrzebna lepsza grafika a nie taka z 2020 roku :)
I tu dochodzimy do tego... że sprzęt aktualizujemy pod swoje potrzeby...zachcianki też czasami :)
Ciekawi mnie ten procek nowy na AM4 czyli 5900XT 16 rdzeniowy.. bo w sumie w platforme AM4, CPU 3900x a teraz 5900x na mobo i ram wydałem dużo kasy (2 płyty na AM4 mam i chciałbym tą drugą jeszcze poużywać). Ram też był drogi (2 x 16 GB 3600 CL 16 16 16 za 1200 zł ) także też nie chce go sprzedać za bezcen... ale zmiana mojego 5900x na 5900xt chyba też będzie bez sensu... bo w sumie jak już wydawać kasę to na nową platformę AM5 tylko czy ja jej potrzebuję? Czekam na testy 5900xt i spadek cen... wtedy można myśleć... zawsze to wydanie powiedzmy 1500 zł a nie 4500 na nowe CPU mobo RAM (am5 + ddr5) ehhhh
Kiedy pisałem parę wpisów wyżej że nie ma o czym pisać bo obróbka zdjęć na kilu wymienionych maszynach jest taka sama, chodziło mi o to że nie ma odczuwalnej różnicy pomiędzy zestawami spełniającymi pewien próg minimum. Tak więc trudno komentować jak się obrabia zdjęcia na nowym "potworze" (cytuję kolegę sokolnik od AMD z literkami 3D na końcu, wypasionym Mac Studio i trochę starszym AMD bez "3D" który też jest procesorem z górnej półki i jeszcze rok temu był najszybszy na rynku.
Dlatego też napisałem, że nie oczekuję kolosalnej różnicy pomiędzy obecnym 5950x a 7900x3D przy samej obróbce zdjęć. Jednak na komputerze nie tylko obrabiam zdjęcia.
Przy okazji zapytam - jaki masz RAM i w ilu kościach? Czasem rzuci mi się w oczy temat, że 4 kości nie są stabilne na niektórych płytach, że expo też nie działa.
Ciekawi mnie ten procek nowy na AM4 czyli 5900XT 16 rdzeniowy.. bo w sumie w platforme AM4, CPU 3900x a teraz 5900x na mobo i ram wydałem dużo kasy (2 płyty na AM4 mam i chciałbym tą drugą jeszcze poużywać). Ram też był drogi (2 x 16 GB 3600 CL 16 16 16 za 1200 zł ) także też nie chce go sprzedać za bezcen... ale zmiana mojego 5900x na 5900xt chyba też będzie bez sensu... bo w sumie jak już wydawać kasę to na nową platformę AM5 tylko czy ja jej potrzebuję? Czekam na testy 5900xt i spadek cen... wtedy można myśleć... zawsze to wydanie powiedzmy 1500 zł a nie 4500 na nowe CPU mobo RAM (am5 + ddr5) ehhhh
Jeśli wszystko działa i nie potrzebujesz kupować czegoś na już, to chyba warto poczekać trochę. Ewentualnie poluj na duże okazje i powoli zbieraj graty.
Dlatego też napisałem, że nie oczekuję kolosalnej różnicy pomiędzy obecnym 5950x a 7900x3D przy samej obróbce zdjęć. Jednak na komputerze nie tylko obrabiam zdjęcia.
Przy okazji zapytam - jaki masz RAM i w ilu kościach? Czasem rzuci mi się w oczy temat, że 4 kości nie są stabilne na niektórych płytach, że expo też nie działa.
To swoją drogą, wiadomo że zdjęcia zdjęciami, a i tak największe wymagania mają gry.
Ja u siebie mam 128GB RAM w 8 kościach. Jeszcze nigdy mi się komputer nie zawiesił więc problemów ze stabilnością nie dało się stwierdzić, ale zaznaczam że nie robie żadnego OC wszystko chodzi na ustawieniach fabrycznych.
Rafał_Sz
21-09-2024, 16:17
Biurko sobie zrobiłem. :)
82604
sokolnik
21-09-2024, 16:21
Biurko sobie zrobiłem. :)
82604Jeziuuu, co to za projekt? :) z czego te biurko? :)
To swoją drogą, wiadomo że zdjęcia zdjęciami, a i tak największe wymagania mają gry.
Ja u siebie mam 128GB RAM w 8 kościach. Jeszcze nigdy mi się komputer nie zawiesił więc problemów ze stabilnością nie dało się stwierdzić, ale zaznaczam że nie robie żadnego OC wszystko chodzi na ustawieniach fabrycznych.
Ło matko. Po co Ci tyle RAM-u. Montujesz filmy w 4K?
Rafał_Sz
21-09-2024, 16:48
Jeziuuu, co to za projekt? :) z czego te biurko? :)
Projekt? Jaki projekt? :) 2 miesiące po 14 godzin dziennie, dwie ręce i mózg. (i sprzedane nerki na materiały). XD O całości piszę. ;)
Zanabyłem lokal do remontu, to sobie wyremontowałem. Biurko to sucha zabudowa na spawanym stelażu, wykończone tynkiem z naturalną miką i blatami z HDF. Większość okablowania idzie w kanałach które są w ścianach.
Tak było
82605
W trakcie
82606
82607
82608
I pod koniec
82609
- - - - kolejny post - - - - - -
Fajnie sobie forum odwraca zdjęcia...
Wyszedł beta bios F33d do X670E Aorus Master z obsługą X3D Turbo. Sprawdzałeś już?
Panowie.
Założenie: komp z dedykowanym GPU na Ryzenie 5600.
Warunek:
dysk m.2 nvme na system i podstawowe programy;
bez budy;
bez zasilacza;
2.5k max.
Co polecicie? ;)
Krecik, Twoją sugestię znam, nie musisz się powtarzać.
Wind Mill
16-11-2024, 18:49
Jak dla mnie może się powtarzać publicznie, może inni skorzystają? ;)
Gdyby miał wejść Z50II, to (nie)stety bye bye stary laktoku, aktualny soft Nikona na W8.1 chyba nie trybi...
Jak dla mnie może się powtarzać publicznie, może inni skorzystają? ;)
Fakt, o tym nie pomyślałem... ;)
Panowie.
Warunek:
bez budy;
bez zasilacza;
2.5k max.
Co polecicie? ;)
Krecik, Twoją sugestię znam, nie musisz się powtarzać.
Co najczęściej robisz na tym komputerze? Czemu tylko ryzen 5600?
Co masz dokładnie? Tylko budę i zasilacz?
Bo z 7600 nie mieszczę się w budżecie. Niestety, ograniczony mam, przez awarie bieżącego kompa. Plan był na przyszły rok, ale... ¯\_(ツ)_/¯
Do grania, nie wyczynowego i nie tylko.
Buda i zasilacz. RAMowi po ostatnim zgonie nie ufam, a mobo? Hm, i tak by pasowało wymienić, tam jeszcze B350 siedzi.
A ta dedykowana karta graficzna? W co celujesz? 4060 to już będzie pewnie minimum 1200zł.
Na forum CB po zakupie maca mini napisałem, że ciężko jest złożyć tak wydajny PC za 2500zł. Gdybyś nie grał, to wybór by był prosty ;)
Mimo wszystko ja bym poszedł w stronę AM5 i 7600 (tego bez x). 7600 w grach jest na poziomie 5800x3d. Wielki plus, że zawsze będziesz mógł wymienić na coś lepszego. RAM? Nie ma co szaleć i kupić nawet używany, najtańszy 5200 czy 5600MHz. RAM raczej się nie psuje.
Płyta główna - używasz wi-fi czy na kablu siedzisz? W sumie jak nie liczyć to takie B650 to będzie kosztować z 500zł.
Najgorzej jest składać na już. Bo jak jest na czym działać to można powoli zbierać graty.
Szkoda, że wcześniej nie popsułeś komputera, bo sprzedawałem niedawno 5950x na x570 plus G.SKILL 64GB (2x32GB) 4000MHz CL18 Trident Z RGB.
Nie patrzę na możliwość rozbudowy. Zmieniam PC na tyle rzadko, że to nie ma sensu. Zanim znowu zmienię, AMD wypuści pewnie AM6, z chipsetami B1050. :mrgreen:
Edzia: te najtańsze płyty na AM5 to nawet ciężko o dyski rozbudować... 2x M.2 i 4x Sata. I pytanie, czy drugi M.2 wycina Satę, czy coś innego...
Neta mam po kablu, pingi mniejsze (sprawdzone). ;)
Ten niby działa, niby nie muszę się spieszyć. Ale za każdym razem jak walnie BSOD, zastanawiam się, jak długo jeszcze.
sokolnik
18-11-2024, 12:16
Warunek:
bez budy;
bez zasilacza;
2.5k max.
MSI B550‑A PRO - 459 zł
Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Beast Black - 185 zł
MSI GeForce RTX 4060 Ventus 2X Black OC 8GB GDDR6 - 1329 zł
1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 - 351,99 zł - to akurat wiadomo, przyda się też do nowego kompa jakby co - nie warto oszczędzać na szybkich SSD.
Chłodzenie procesora pewnie masz.
W sumie:
2 324,99 zł
masz lekki zapas jakbyś chciał do czegoś dołożyć te 200 zł powiedzmy to można dołożyć:
- do 32 GB ram i kupić - Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 Beast Black - 319 zł.
- lepszej płyty głównej ale nie widzę większego sensu.
- innej karty graficznej - a;e czy warto - wątpię... wydatki większe a zysk minimalny praktycznie nieodczuwalny bym napisał,
- lepsze chłodzenie procka ale to już wymyślanie - jeśli nie jedziesz teraz na BOXowym od AMD ... to już lepiej mieć coś w rodzaju - ENDORFY Fera 5 120mm - 135 zł lub coś większego jakbyś chciał procka zmienić kiedyś na mocniejszego pod AM4 to ENDORFY Fortis 5 140mm - 199 zł.
Buk zapłać. ;)
Choć przyznam szczerze, że mnie lekko tymi Kingstonami w dysku i ramach zaskoczyłeś.
sokolnik
18-11-2024, 12:26
Buk zapłać. ;)
Choć przyznam szczerze, że mnie lekko tymi Kingstonami w dysku i ramach zaskoczyłeś.Sam mam G.Skille z RGB [emoji2] a dyski Samsunga m2 i sata Cruciale... Ale KC3000 to TOPka sam bym go kupił gdyby nie fakt że miałem już Samsunga więc zostałem przy Samsungu [emoji2]
Budżet zwiększ i kontynuujemy zabawę [emoji2]
krzysztofz24
19-11-2024, 00:37
(....)
- lepsze chłodzenie procka ale to już wymyślanie - jeśli nie jedziesz teraz na BOXowym od AMD ... to już lepiej mieć coś w rodzaju - ENDORFY Fera 5 120mm - 135 zł lub coś większego jakbyś chciał procka zmienić kiedyś na mocniejszego pod AM4(...)
Cooooo:shock:??? OjTam ratuj, przeciez ktos sie wlamal na konto sokolnika, on by nigdy tak nei napisla tylko doradzal najwydajniejsze chlodzenei na rynku, najlepiej AiO:grin:.
Sokol by nigdy nie napisal ze lepsze chlodzenei proca to wymyslanie.
Jeszcze zaraz ten oszust podszywajacy sie pod sokolnika napisze ze biosu nie ma sensu aktualizowac zeby zykac cale 25mhz na procu:mrgreen:
;-)
Cooooo:shock:??? OjTam ratuj, przeciez ktos sie wlamal na konto sokolnika, on by nigdy tak nei napisla tylko doradzal najwydajniejsze chlodzenei na rynku, najlepiej AiO:grin:.
Jeszcze zaraz ten oszust podszywajacy sie pod sokolnika napisze ze biosu nie ma sensu aktualizowac zeby zykac cale 25mhz na procu:mrgreen:
;-)
Moje AIO przeszło przez 5800x, 5900x, 5950x i jest aktualnie na 7900x3d. Nie wyobrażam sobie powrotu do chłodzenia powietrzem.
BIOS najczęściej aktualizuję, tak samo staram się mieć aktualne sterowniki czy to karty graficznej, czy nawet głupiego bluetootha.
;-)Co prawda, to prawda, sokół chyba przeziębiony xD
sokolnik
19-11-2024, 12:22
Miałem nie reagować na zaczepki ale widzę te 2 gałgany wciąż się czepiają więc odpowiem:
Po co mu aio do 5600 skoro budżet ograniczony? :)
AIO się przydaje do renderowania, pracy itp.
Do gierek wystarczy dobre powietrzne chyba że się podkręca cpu albo ma się procesor z najwyższej półki wydajnościowej.
Ostatnio zaktualizowałem sterownik chipsetu :)
Bios dawno nie aktualizowałem bo komp potrzebny sprawny co tydzień do obróbki zdjęć więc nie prowokuje losu że coś się zepsuje he
Hm, faktycznie, ostatnie posty sokolnika są mocno niesokolnikowe...
Sokolnik mrugnij 3x, jeśli jesteś kontrolowany. :mrgreen:
No i sprzedaje 85 1.8g a zarzekał się, że to jego ulubione szkło i nigdy nie sprzeda.
Gno*u oddaway nam sokolnika xD
sokolnik
19-11-2024, 13:51
Cooo moje ulubione szkło? :) szkło które najmniej używam he ale przydaje się do portretu :)
No co co :)
Zarobiony człowiek jestem :)
Potrzebny sprawny sprzęt więc nic nie grzebie he
Z wentylatorkiem to się zgodzę, u mnie chyba fera, albo fortis, już nie pamiętam, w 5800x chodzi i nic się nie zwiesza. nawet bez undervoltingu się nie zwieszało, a wiadomo jaki ten proc ma punktowe temperaturki :)
Ktoś mnie wtajemniczy w tę lepszość/gorszość powietrza i wody?
Panowie.
Założenie: komp z dedykowanym GPU na Ryzenie.
Za 546 dzisiaj jest Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2
https://amzn.eu/d/8xmY3EZ
Po taniości jest jeszcze Gigabyte B550 Gaming X V2 za 358zł
https://www.amazon.pl/dp/B08K16S4K1
sokolnik
21-11-2024, 13:22
Ktoś mnie wtajemniczy w tę lepszość/gorszość powietrza i wody?
Za 546 dzisiaj jest Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2
https://amzn.eu/d/8xmY3EZOj temat szeroki,
Tańsze, trwalsze i bezpieczniejsze jest powietrzne.
Wodne jest wydajniejsze, ale przez to może być głośniejsze (zależy), lepiej wygląda w komputerze, teoria mówi że może płyn się wylać a praktyka że nic takiego nie ma miejsca na świecie, jest droższe na starcie wiadomo, może się zepsuć blokopompka więc albo gwarancja albo śmietnik albo samodzielna wymiana jeśli się da... W powietrznym najwyżej się wentylator wymieni na nowy i już.
Co kto lubi, co kto woli...
Zależy jaki ma się procesor i do czego go używa głównie... Czy oc itp.
Oj temat szeroki,
Tańsze, trwalsze i bezpieczniejsze jest powietrzne.
Wodne jest wydajniejsze, ale przez to może być głośniejsze (zależy), lepiej wygląda w komputerze, teoria mówi że może płyn się wylać a praktyka że nic takiego nie ma miejsca na świecie, jest droższe na starcie wiadomo, może się zepsuć blokopompka więc albo gwarancja albo śmietnik albo samodzielna wymiana jeśli się da... W powietrznym najwyżej się wentylator wymieni na nowy i już.
Co kto lubi, co kto woli...
Zależy jaki ma się procesor i do czego go używa głównie... Czy oc itp.
Jakie są wady i zalety obu rozwiązań to wiem. Chodzi mi bardziej o ten podział na forum ;)
sokolnik
21-11-2024, 13:31
Jakie są wady i zalety obu rozwiązań to wiem. Chodzi mi bardziej o ten podział na forum ;)Podziały są zawsze... Jedni wolą brunetki a inni blondynki :) i każdy broni swojego koloru [emoji38]
Ja tam wolę wydajniejsze AIO szczególnie że mam 12 rdzeniowca od AMD, miałem 3900x a teraz 5900x i jest bardzo ok jeśli chodzi o temp i kulturę pracy podczas renderowania itp. Obróbki zdjęć nic się nie grzeje [emoji1]
Z powietrza miałem ostatnio Deepcoola i Noctuę.
AIO pod względem odbioru ciepła i ciszy rozpieszcza. U mnie chłodniczka jest ustawiona tak, że praktycznie całe jej ciepło wypychane jest na zewnątrz. Pomijam już aspekt wizualny.
Dużo dobrego się nasłuchałem o Arctic Liquid Freezer III. Sam wybrałem NZXT, ale to tylko dlatego, że chciałem jeden sterownik do wszystkiego, a i tak musiałem dokupić huba i kolejny sterownik ;)
Podziały są zawsze... Jedni wolą brunetki a inni blondynki :) i każdy broni swojego koloru [emoji38]
Ja tam wolę wydajniejsze AIO szczególnie że mam 12 rdzeniowca od AMD, miałem 3900x a teraz 5900x i jest bardzo ok jeśli chodzi o temp i kulturę pracy podczas renderowania itp. Obróbki zdjęć nic się nie grzeje [emoji1]
jestem po wymianie powietrza na wode u siebie. mialem Gelid Tranquilo, wlozylem NZXT Kraken 360. na takiegoz samego Ryzena 9 5900X
zona mowi, ze slicznie wyglada
ja mowie, ze pod woda to mi proc do 62C rzadko dobija a przy normalnej pracy w LR na wysokosci 55~57C wisi. na powietrzu (a ten Gelid to nie byl ulomek) LR trzymal 60~65C ale i do 72C sie potrafil rozbujac. takie 10 stopni to po mojemu niemalo.
i jeszcze zona mowi, ze slicznie wyglada :lol:
83993
i jeszcze zona mowi, ze slicznie wyglada :lol:
Moja nie wykazała większej ekscytacji :) Dzieci za to były zachwycone jak dałem na tło gif z chuchającym na "szybkę" minionkiem.
Moja nie wykazała większej ekscytacji :) Dzieci za to były zachwycone jak dałem na tło gif z chuchającym na "szybkę" minionkiem.
dobre. ten chuchajacy miniolek faktycznie wymiata. +3 do charyzmy
Rafał_Sz
21-11-2024, 18:21
W jednym z moich kopów w firmie zdechł ostatnio GTX 1060 6GB. Umarł na śmierć. Musiałem kupić coś na już w sklepie stacjonarnym. Padło na RTX 4060 Ti od Asusa (miał być RTX 3060 Ti, ale nie mieli). I nieco zadziwiła mnie cena tej karty. 1800 zł za coś o takiej mocy obliczeniowej. Dziwny jest ten Świat.
sokolnik
21-11-2024, 18:33
W jednym z moich kopów w firmie zdechł ostatnio GTX 1060 6GB. Umarł na śmierć. Musiałem kupić coś na już w sklepie stacjonarnym. Padło na RTX 4060 Ti od Asusa (miał być RTX 3060 Ti, ale nie mieli). I nieco zadziwiła mnie cena tej karty. 1800 zł za coś o takiej mocy obliczeniowej. Dziwny jest ten Świat.Czyli drogo czy tanio wg Ciebie? :)
Rafał_Sz
21-11-2024, 18:58
Tanio. Chyba.
sokolnik
21-11-2024, 21:31
Tanio. Chyba.Też uważam że tanio... Niedawno 3060Ti były po 3-4 tys nawet w czasach kopania krypto...
Ceny spadły, nie jest idealnie ale generalnie nie jest, też tragicznie jak na obecne czasy... Nawet używki są w dobrych cenach z tego co widzę na internecie...
Też uważam że tanio... Niedawno 3060Ti były po 3-4 tys nawet w czasach kopania krypto...
Ceny spadły, nie jest idealnie ale generalnie nie jest, też tragicznie jak na obecne czasy... Nawet używki są w dobrych cenach z tego co widzę na internecie...
To ja w tym piku cen kupowałem 3080 Suprim X. Staram się o tym nie myśleć ;)
sokolnik
21-11-2024, 21:44
To ja w tym piku cen kupowałem 3080 Suprim X. Staram się o tym nie myśleć ;)Weź mi nie przypominaj bo ja brałem 3070 Suprim... Ale starą 1070Ti sprzedałem za 2 050 zł [emoji2] także chyba 200 zł taniej niż ją kupiłem... A była już po gwarancji [emoji854]
Bo jakbym miał kupić nowego kompa np, przesiadają się z laptopa to bym w życiu nie dał 5500 za GPU tylko he co za czasy, dobrze że już minęły dawno he
Teraz na Amazonie można wyrwać 4080 Super za 4200 zł :)
Tak w temacie grania na PC...
Wymagania systemowe:
System:
Windows 10 x64 / Windows 11 x64
Procesor:
Intel Core i7-11700 / AMD Ryzen 7 5800X
Pamięć:
32 GB Dual Channel
Karta graficzna:
Nvidia GeForce RTX 3070 Ti / Nvidia GeForce RTX 4070 / AMD Radeon RX 6800 XT
Dysk twardy:
SSD 160 GB
Inne:
Graphics Preset: HIGH / Resolution: 1440p / Target FPS: 60. SSD required. The above specifications were tested with TSR, DLSS, FSR and XeSS.
Zalecane Stalkera 2.
Czyli komp za ~5k PLNów, a i tak trzeba użyć wspomagaczy, żeby grać w 1440/60.
Przy 4K/60 PC z 4090 na pokładzie się ciął...
W ciekawych czasach żyjemy...
Tylko pytanie, czy to przypadłość UE5, czy goście nie umią w optymalizacje?
Stalker jest kiepsko zoptymalizowany i ma ten silnik jakieś zwiechy, nawet na najniższych detalach.
U mnie na 1440 na high z dlss i fg chodzi 65-76 klatek, i nawet pamięć karty się nie zawala jakoś okrutnie, ale procek jedzie na 99%
No tak... Czyli może i optymalizacja.
Są jakieś inne gry z otwartym światem na UE5? Można by było zerknąć, jak się zachowują.
Albo i nie optymalizacja, RTX 50x0 czy kolejne generacje procków też się muszą jakoś sprzedać. :mrgreen:
Ogólnie to się nie postarali o szczegóły, silnik ma ogromny potencjał ale gra bije po oczach słaba jakością przywiązania do detali.
Dobrze że ma świetne dźwięki i klimat. Chociaż to ja ratuje xD
siemalysy
23-11-2024, 14:58
Ta gra jest ciekawa? W jakim jest klimacie?
Tak przy okazji zapytam, bo niebawem będzie mi się kończyć miejsce na dysku. Czy taki sposób zewnętrznego magazynowania (https://www.x-kom.pl/p/680045-dysk-zewnetrzny-hdd-wd-elements-desktop-10tb-usb-32-gen-1-czarny.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMAX%20-%20COMPONENTS%2C%20DISKS%20%2F%20FLASH%20MEMORY%2C %20ALL%20(PL%2C%20periodic)%20-%20P01M106&utm_id=21789757882&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAl4a6BhBqEiwAqvrqukA88UfoCHjadpbnUVVf BldOLhSI5gRjAjXtfpalsOuPHkUh3EA_tRoCn0wQAvD_BwE) danych ma sens?
Nie grałeś we wcześniejsze części? To ciężko będzie to wytłumaczyć.
Survi-FPS w klimacie post apo (no, powiedzmy) z elementami horrorów i zjawisk paranormalnych. :p
Jakby co, na GOGu są (Call of Prypyat, Clear Sky i Shadow of Chernobyl) za sumarycznie 45 zeta.
siemalysy
23-11-2024, 15:13
Takie streszczenie mi wystarczy. To nie dla mnie i wiem już dlaczego w to nie grałem ;)
Rafał_Sz
23-11-2024, 16:43
Czy taki sposób zewnętrznego magazynowania (https://www.x-kom.pl/p/680045-dysk-zewnetrzny-hdd-wd-elements-desktop-10tb-usb-32-gen-1-czarny.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMAX%20-%20COMPONENTS%2C%20DISKS%20%2F%20FLASH%20MEMORY%2C %20ALL%20(PL%2C%20periodic)%20-%20P01M106&utm_id=21789757882&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAl4a6BhBqEiwAqvrqukA88UfoCHjadpbnUVVf BldOLhSI5gRjAjXtfpalsOuPHkUh3EA_tRoCn0wQAvD_BwE) danych ma sens?
Jak najbardziej. W firmie mam osiem kompów podłączonych po skrętce przez switch do NAS. Siedzą w nim 2 SSD WD RED w RAID 1.
Tym bardziej jeden komp będzie zadowolony z takiego magazynu. ;)
siemalysy
23-11-2024, 17:08
Jak najbardziej. W firmie mam osiem kompów podłączonych po skrętce przez switch do NAS. Siedzą w nim 2 SSD WD RED w RAID 1.
Tym bardziej jeden komp będzie zadowolony z takiego magazynu. ;)
Dziękuję za odpowiedź.
Intel chyba zaczął GPU ogarniać...
https://i.imgur.com/PdvzDvc.png
https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-intel-arc-b580-vs-geforce-rtx-4060-vs-radeon-rx-7600
sokolnik
12-12-2024, 20:38
Intel chyba zaczął GPU ogarniać...
https://i.imgur.com/PdvzDvc.png
https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-intel-arc-b580-vs-geforce-rtx-4060-vs-radeon-rx-7600Miło i sympatycznie że kolejna firma ogarnia. Tym lepiej dla klientów.
A no... Praktyczna dominacja nV na rynku nikomu nie służy... No, może oprócz akcjonariuszy nV...
Ciekawe, co AMD w RX8x00 pokaże? Do stycznia jeszcze trochę czasu...
Wg przecieku od Sferis, B580 ma kosztować 1.3k PLNów. Chyba niezła cena za kartę z sensownym RT i 12GB ram.
PS. Jakoś cholernie ich nazwa kodowa mi się podoba... Battlemage... :lol:
Wind Mill
12-12-2024, 21:08
Ciekawe, jak wydajność tej karty wygląda w "naszych" zastosowaniach, zdjęcia i video, w stosunku do RTX?
krzysztofz24
14-12-2024, 03:09
Oj ja bym byl mocno sceptyczny, bo jedna jaskolka wiosny nie czyni...
Intel ma teraz swoje problemy z procesorami ispadkie makcji firm na mord w zwiazku z tym. kKedys (niedawno) probowal w GPU i mu niezbyt wyszlo.
Teraz niby lepiej, ale tu jeszcz aleka droga do zaistnnienia na rynku jak liczaca sie marka w GPU.
Na razie jest Nvidia i ich konkurent, ktory czasem ma fajne karty ale jednak jest numerem dwa. Czyli AMD z Radeonami.
No moglby byc trzecie gracz, zawsze to lepiej dla nas - odbiorcow koncowych/nabywcow;-)
krzysztofz24
14-12-2024, 16:48
No ciekawe ile upłynie czasu od oficjalnego trailera do wydania gry...
https://youtu.be/4qqSGaBIcXo?si=XMzPAjrfoIkMzZ3l
.
Ja to tylko mam nadzieję, że goście z CDPR bardziej potrafią w UE5, niż ci od Stalkera 2. :D
Przy okazji, S2 chyba właśnie stracił tytuł najbardziej skopanej gry roku, na rzecz Indiana Jones and the Great Circle.
Dlaczego?
Przy FHD medium pójdzie praktycznie na wszystkim od RTX 3050 / RX 6600 / ARC A770.
Przy ultra RTXy z mniej niż 8GB VRAM krzaczą, a reszta działa takse.
Przy włączonym PT krzaczy wszystko poniżej RTXów z 12GB VRAM.
Mistrzowska optymalizacja, trzeba rzec... xD
sokolnik
14-12-2024, 17:43
Ja to tylko mam nadzieję, że goście z CDPR bardziej potrafią w UE5, niż ci od Stalkera 2. :D
Przy okazji, S2 chyba właśnie stracił tytuł najbardziej skopanej gry roku, na rzecz Indiana Jones and the Great Circle.
Dlaczego?
Przy FHD medium pójdzie praktycznie na wszystkim od RTX 3050 / RX 6600 / ARC A770.
Przy ultra RTXy z mniej niż 8GB VRAM krzaczą, a reszta działa takse.
Przy włączonym PT krzaczy wszystko poniżej RTXów z 12GB VRAM.
Mistrzowska optymalizacja, trzeba rzec... xDTe optymalizację są po to żeby ludzie sprzęt zmieniali częściej.
Najpewniej.
Tylko skrewili. Było poczekać na pokaz RTX50x0 z premierą gry. xD
RTX 5070 Ti
układ GB203-300 (ten sam, co w 5080, tylko z mniejszą ilością rdzeni)
8960 rdzeni CUDA
~350W TDP
16GB GDDR7 na 256bit szynie.
Ciekawe, ile nV za nią zawoła? 4k? Więcej?
sokolnik
15-12-2024, 21:24
RTX 5070 Ti
8960 rdzeni CUDA
~350W TDP
Ciekawe, ile nV za nią zawoła? 4k? Więcej?Jakieś okolice 5500 raczej a lepsze modele bardziej markowe ponad 6000 bym obstawiał
Fakt. Pod 4k to 4070Ti podchodzi...
Fakt. Pod 4k to 4070Ti podchodzi...
Może obniżą ceny kart z serii RTX 4000. :roll:
A skąd, skoro oficjalnie przyznali, że kończą ich produkcję. ¯\_(ツ)_/¯
krzysztofz24
16-12-2024, 00:42
Najpewniej.
Tylko skrewili. Było poczekać na pokaz RTX50x0 z premierą gry. xD
Jaka premiera gry:-D?
To ze jest pierwszy oficjalny trailer, to znaczy tyle ze pracuja i juz cos tam maja.
Akurat Redzi maja astronomicznie dlugie tempo i przerwy miedzy grami, ktore wypuszczaja.
Wiedzmin 3 - 2015r
Cyberpunk 2077 - 2020r.
No jak w morde strzelil Wiedzmin 4 bedzie na przyszly rok, zeby zachowac 5-letni cykl wypuszczania nowych gier;-)
Ale obstawiam ze na jesieni raczej...
Krzysiek, ja o Indiana Jones pisałem... xD
krzysztofz24
16-12-2024, 00:45
Widac, nie wychwycilem:mrgreen::razz:
RTX5060/5060Ti 8/16GB VRAM GDDR7.
Hm, czy 8GB to nie za mało, jak na średniopółkowca z 2025r?
Rafał_Sz
16-12-2024, 15:45
RTX5060/5060Ti 8/16GB VRAM GDDR7.
Hm, czy 8GB to nie za mało, jak na średniopółkowca z 2025r?
Może GPU nie jest na tyle wydajne, żeby mu pamięci brakowało. Do tego w CPU jest lekki zastój z wydajnością. Małe kroczki, żadnego skoku bym powiedział.
nV nie miała 4060 z więcej, niż 8GB RAM, ale konkurencja już tak.
RX7600XT ma 16GB, i to jest jedyna różnica między nim a RX7600. I tak, były przypadki, że układ wykorzystywał ten dodatkowy ram.
Jeden z nich, Indiana Jones, wyżej opisywałem. Gra się po prostu kaszani (sypie do pulpitu), jeśli próbujesz ustawić coś więcej niż FHD/medium na karcie z 8GB VRAM.
A czy w aplikacjach też tak będzie? Tu już tylko zgadywanka, trzeba by na testy poczekać.
No i nie zapominajmy, że pierwszy konkurent, ARC B580, ma te 12GB VRAM.
Ciekawe, ile AMD w RX8600 właduje? Może też 8, stąd Zieloni zlali większą ilość?
Rafał_Sz
16-12-2024, 16:00
4060 jest również z 16GB.
4060 czy 4060Ti?
Na stronce nV jest tylko 8GB. Jest za to Ti z 8 i 16GB, ale nie pamiętam, żeby Ti 8GB mi gdzieś w testach czy na sklepach mignęła...
Edzia:
Według tej tabelki:
https://i.imgur.com/ewMZ1h8.png
RX8600XT będzie miało 12GB RAM. Czyli mniej, niż RX7600XT. Oczywiście to spekulacje.
Rafał_Sz
16-12-2024, 16:18
4060 z i bez Ti jest 8 i 16.
Sam mam 4060 Ti 8 GB.
84569
Patrząc po porównaniach na YT, różnica między Ti 8GB a 16GB jest, ale mniejsza, niż można było przypuszczać.
Mniejsza, niż między RTX 4060 8GB a ARC B580 12GB.
Tylko jak się będzie miało RTX 5060 do 4060? 🤔
Michaelius
16-12-2024, 17:07
RTX 5070 Ti
8960 rdzeni CUDA
~350W TDP
Ciekawe, ile nV za nią zawoła? 4k? Więcej?
Na oko będzie lekko szybsza od 4080S więc pewnie cena wyjdzie zbliżona ok 4500-5000
krzysztofz24
16-12-2024, 17:29
Tylko jak się będzie miało RTX 5060 do 4060? ������
Normalnie. Tak jak to jest od dawna (pomijjac rozne lowendowe wypusty, wersje super itp).
Wchodzi nowa generacja kart Nvidi i przeskakuje wydajnosc o oczko do przodu.
Czyli 5060 bedzie mial bardzo zblizone osiagi do 4070.
Z leciutka przewaga ogolna dla 4070. Bo to karta ze sreniej polki i moze jako sredniak przewznie ma bardziej wydajna szyne pamieci, czy wiecej jednostek cieniujacych itp.
Ale ogolnie mozna przyjac zasade, ze co generacja to oczko do przodu wydajnosc.
Na oko będzie lekko szybsza od 4080S więc pewnie cena wyjdzie zbliżona ok 4500-5000
Na pewno nie bedzie szybsza niz 4080, nie ma takiej opcji.
To sie jeszcze nigdy nie zdarzylo przy zmianie generacji kart u Nvidi, taki skok.
To sie jeszcze nigdy nie zdarzylo przy zmianie generacji kart u Nvidi, taki skok.
Miałem 3080 i zamieniłem na 4070 super. Jest lepsza bez dwóch zdań.
Więc 5070 Ti łyknie 4080, a może nawet być trochę lepsza od 4080 super.
A skąd, skoro oficjalnie przyznali, że kończą ich produkcję. ¯\_(ツ)_/¯
Koniec produkcji nie oznacza końca dostępności w sklepach.
Liczę na jakieś czyszczenie magazynów. :-P
No, zobaczymy co to wyjdzie. Do CES już w sumie niedługo. ;)
Mnie osobiście najbardziej ciekawie RX8600/8600XT. A jak nie będzie to to, na co mam nadzieję, to kupię najpewniej B580 i tyle. I będę po cichu liczył, że mi się AMD z Intelem w jednej budzie nie pogryzą. :lol:
Koniec produkcji nie oznacza końca dostępności w sklepach.
Liczę na jakieś czyszczenie magazynów. :-P
4060Ti 16GB od Asusa był przez weekend na X-kom za ~1.7k. Niestety, promka się skończyła, zanim się zorientowałem.
Michaelius
16-12-2024, 17:40
Musi być szybsza od 4080.
4080/4080S ma TDP 320W, 4070 ti z zapowiedzi ma 350 - jeśli byłaby wolniejsza to oznaczałoby, że nowa generacja to krok w tył.
4060Ti 16GB od Asusa był przez weekend na X-kom za ~1.7k. Niestety, promka się skończyła, zanim się zorientowałem.
Widziałem, i nawet kilka bym zdążył kupić ale ja raczej celuję w 4070 Super 12GB. :twisted:
Wiem że 4060Ti ma 16GB VRAM ale to jest GDDR6 i do tego "wisi" na magistrali 128-bit. Wydajność pamięci jest praktycznie taka jak w moim wiekowym RTX 2060.
4070 Super ma 12GB ale GDDR6X i do tego na 192-bitowej magistrali.
krzysztofz24
16-12-2024, 18:45
Miałem 3080 i zamieniłem na 4070 super. Jest lepsza bez dwóch zdań
m
A łyzka na to niemozliwe;-)
84571
Tu nie ma kolosalnych roznic w tym tescie miedzy 3080Ti a 4070Super. Mozna powiedziec ze wrecz jest to samo niemal.
69 vs 64 kl/sek
7% roznicy. Tylko ze obecnei co nowsza generacja kart to lepsze wsparcie RT. A nie kazda gra to ma. Jakby wziasc wymagajaca gre, odpalic w 4k na full, to mozliwe ze 3080Ti by osoagnela ciut lepszy wynik niz 4070 super.
A bardz oistotne dla dlaszej rozmowy. Nie przyrownuj "golej" wersji do wersji TI czy Super. Albo golas vs gola albo "poliftowe" modele;-). Jeszcze uzasadniione moze byc porownywanie Ti vs Super.
Więc 5070 Ti łyknie 4080, a może nawet być trochę lepsza od 4080 super.
I znowu rozne wersje kart...
Tak, 5070 bedzie mialo to sam wydajnosc co 4080. Chyba o tym pisalem przeciez. O oczko wyzej przeskoczy wydajnosc.
Ale nie o dwa oczka. 5060 nie bedzie lepsza niz 4080, takich rewolucji to Nvidia nie robi:-)
(....)
Chwila, chwila, bo jednak ja zle przeczytalem:-)
Odpowiadales OjTamowi na post gdzie byla mowa o 5070Ti.
A to bylo pod innym, nowszym postem gdzie pisal o 5060.
Nie moge tu miec pretensji do ciebie bo moglem byc bardziej spostrzegawczy;-)
m
Tu nie ma kolosalnych roznic w tym tescie miedzy 3080Ti a 4070Super.
(...)moglem byc bardziej spostrzegawczy;-)
Pokazałeś porównanie do 3080Ti a MstrG pisał o 3080.
Mogłeś być bardziej spostrzegawczy. :-P
Tak wynikało z poprzednich wypowiedzi:
Na oko będzie lekko szybsza od 4080S
Miałem 3080 i zamieniłem na 4070 super. Jest lepsza bez dwóch zdań.
Czekaj. Wrzuciłeś porównanie z lepszą kartą niż 3080, która i tak ma gorsze wyniki... Więc co ta łyżka w końcu mówi?
Sam Krzysztof piszesz o 4080, nie o 4080 Ti, 4080 Super czy 4080 Ti Super. Dlatego do tego bezpośrenio się odniosłem. Biorąc nawet pod uwagę 3080 Ti z Twojej tabelki to i tak 4070 Super jest lepsza. Nieważne o ile, więc stwierdzenie:
może być prawdziwe, ale IMHO mało prawdopodobne. Jeszcze porównajmy pobór energii z tego samego testu:
https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-nvidia-geforce-rtx-4070-super-niewiele-brakuje-do-geforce-rtx-4070-ti-jednak-cena-znacznie-nizsza?page=0,28
czyli 390/415W do 550/605W. Dla mnie wybór był prosty. Do tego generator klatek i lepsze działanie w AI.
7% roznicy.
7% różnicy na plus, dla jednego mało, dla drugiego dużo. A jeszcze niedawno coś łyżka mówiła ;)
A bardz oistotne dla dlaszej rozmowy. Nie przyrownuj "golej" wersji do wersji TI czy Super. Albo golas vs gola albo "poliftowe" modele;-). Jeszcze uzasadniione moze byc porownywanie Ti vs Super.
Czemu mam nie porównywać 3080 do 4070 super, skoro nie było 3080 super? Zresztą 4070 super w porównaniu do 4070 to nie jest kolejna generacja, a o tym wspominałeś.
I znowu rozne wersje kart...
Tak, 5070 bedzie mialo to sam wydajnosc co 4080. Chyba o tym pisalem przeciez. O oczko wyzej przeskoczy wydajnosc.
Ale nie o dwa oczka. 5060 nie bedzie lepsza niz 4080, takich rewolucji to Nvidia nie robi:-)
O oczkach nikt nie pisał, a pisałeś o:
krzysztofz24
16-12-2024, 21:15
Wyobraz sobie ze zauwazylem i spostrzeglem, dlatego nawet zwrocilem uwage zeby "golasa do golasa" porownywac.
Tak ciezko wykoncypowac osiagi zwyklej 3080 z tego wykresu;-)?
Mala podpowied; jest tam 4070 i 4070 super - zobacz roznice procentowe miedzy nimi...tak sama bedzie mnie jwiecej 3080 vs 3080Ti czy tam super.
MstrG jak oczekuejsz rozbierania posta na atomy, to prosze bardzo:-)
Tylko najpierw popraw moze swoj, bo pomieszales moje odpowiedzi do ciebie i do kolegi gdzie juz wyjasnialem ze on pislal o 5070Ti cytujac OjTama. Pod postem OjTama gdzie pisal o 5060 vs 4060. Jakos tak spojrzalem na to 5060...
I ja odpisujac na to (innemu koledze, nie tobie) spojrzalem omylkowo na tamten wpis o 5060 i do tego sie odnioslem. A poznie jto naprostowalem...
Takze, moze przeczytaj jeszcze raz od posta 7084, bo pomieszales.
Mala podpowied; jest tam 4070 i 4070 super - zobacz roznice procentowe miedzy nimi...tak sama bedzie mnie jwiecej 3080 vs 3080Ti czy tam super.
No comments. :rolleyes:
MstrG jak oczekuejsz rozbierania posta na atomy, to prosze bardzo:-)
Tylko najpierw popraw moze swoj, bo pomieszales moje odpowiedzi do ciebie i do kolegi gdzie juz wyjasnialem ze on pislal o 5070Ti cytujac OjTama. Pod postem OjTama gdzie pisal o 5060 vs 4060. Jakos tak spojrzalem na to 5060...
I ja odpisujac na to (innemu koledze, nie tobie) spojrzalem omylkowo na tamten wpis o 5060 i do tego sie odnioslem. A poznie jto naprostowalem...
Takze, moze przeczytaj jeszcze raz od posta 7084, bo pomieszales.
OK, spojrzałeś omyłkowo na 5060 zamiast na 5070Ti, choć cytat był wyraźny, coś tam naprostowałeś. Na moje zdanie "Miałem 3080 i zamieniłem na 4070 super. Jest lepsza bez dwóch zdań." odpowiedziałeś "A łyzka na to niemozliwe ;)" na dowód wrzucając tabelkę, gdzie 4070 Super jest lepsza od 3080Ti (znowu omyłkowo zamiast 3080). Tu omyłka, tam omyłka ;) A nie, to drugie nie omyłka, bo ja nie mogę porównywać golasa do superki, ponieważ można porównywać tylko "golasa do golasa", no jeszcze można "Ti vs Super". Tylko po co w takim razie nie zgodziłeś się z moim zdaniem?
W działaniach AI w banchmarku ThomasVoland (https://forum.nikoniarze.pl/threads/317562-Benchmark-szybko%C5%9Bci-Photoshopa-w-automatycznym-retuszu-A-I-Retouch4me-%E2%80%93-sprawd%C5%BAcie-swoje-komputery) 3080 Suprim X miała 12,6s, 4070 Super Founders Edition na dokładnie tym samym setupie 8,6s. Po zmianie MB/CPU/RAMu oraz nowym systemie zszedłem do 8,1s. Chcesz coś znowu napisać o tej swojej łyżce?
krzysztofz24
17-12-2024, 01:20
MstrG nie bede jednak sie odnosil zdanei p ozdaniu, nie chce mi sie po prostu.
Przedstawie jak jest, zgodne ize stanem faktycznym.
A jak bedziesz chcial to dopytasz.
Tak to u Nvidi jest, ze robiac nowa generacje GPU, to wydajnosc wzrasta w nowszym, nizej pozycjonowanym modelu o oczko.
Czyli jak bylo GTX 960/970/980 a potem GTX 1060/1070/1080. RTX 2060/2070/2080.
To przykladowo; 1070 ma wydajnosc jak 980, 2070 ma wydajsc 1080 itd z nowszym igeneracjami.
I napawde mozna by tutaj pominac te wypuszczone swego czasu karty, ponizej kart z nizszego segmentu jak byl kryzys na GPU. Typu 1050 i jeszcze nawet 1050 Ti. Czy wypuszczanei odgrzewanych GTX jka juz byly RTX.
na dowód wrzucając tabelkę, gdzie 4070 Super jest lepsza od 3080Ti (znowu omyłkowo zamiast 3080). Tu omyłka, tam omyłka
4070 super jest super lepsza od 3080Ti:-D?
Ty patrzysz na ten sma wykres co ja? Wypadaloby przeczytac jeszcze dane na gorze, ze RT na ultra i w jakiej rozdzialce ten test.
To jest raptem 5kl/s wiecej.
A co jesli bysmy wlaczyl ta gre w 4k i bez RT czy nawet z RT. Podpowiem ci co. Ilos pamieci jest taka sama, ale to 3080Ti ma szyne pamieci 384bit a 4070 super tylko 192bit. A to ma znaczenie.
Cud i lyzka jednak mowi:D
84577
Te same osiagi. Lyzka wlasnei sie zawija w supel ze zdziwienia:-)
Moze to ta szyna pamieci cos tam znaczy jednak;-).
Juz nie bede szukal testu z wylaczonmy RT, ale tam starsza karta z dwoch przedstawionych by mial troche lepsze osiagi niz nowsza.
Rozumiesz chyba teraz, ze porownywanei golej, podstawowej wersji vs super czy Ti zaburza oglad jaki jest wzrost wydajnosci na generacji?
Zakladam ze rozmumiesz.
W działaniach AI w banchmarku ThomasVoland 3080 Suprim X miała 12,6s, 4070 Super Founders Edition na dokładnie tym samym setupie 8,6s.(...). Chcesz coś znowu napisać o tej swojej łyżce
Zauwaz ze od samego poczatku przedstawiam ci wydajnosc GPU i roznice miedzy generacjami na podstawie tabelek z osiagami w grach...
A o łyzce juz wspomnialem;-)
Widze, ze masz tendencje do dosyc lekkiego podchodzenia do metodologi testowej.
P.S
I tam nie bylo zadnej pomylki, to bylo swiadomie. Tak na szybko przed wyjsciem na basen;-) zalozylem sobie ze jesli widac roznice miedzy zwykla a wzmocniona 4070, to bez problemu ktos sobie dostawi do 3080Ti zwykla 3080. Bo po prostu widac tendencje jak sie przedstawia wydajnosc i co daje Ti.
Michaelius
17-12-2024, 10:30
3080 to tak mniej więcej był poziom 4070, superka jest szybsza już.
Jak zmieniałem 3080->4080S to tam niecałe 50% różnicy między nimi było
Nie wiem czy powinienem dać się wciągać w tę dyskusję.
Kto napisał, że 4070 Super jest super lepsza od 3080Ti? Jest lepsza patrząc na screen który wrzuciłeś, ale czy od razu super lepsza?
Ty patrzysz na ten sma wykres co ja?
Krzysztof, nie wiem na jaki wykres teraz patrzysz, odnoszę się do tego co sam wrzuciłeś w poście #7092 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/293484-Wymiana-ch%C5%82odzenia-CPU-podkr%C4%99canie-procesora-pami%C4%99ci-RAM?p=4319036&viewfull=1#post4319036):
84571
A co jesli bysmy wlaczyl ta gre w 4k i bez RT czy nawet z RT. Podpowiem ci co. Ilos pamieci jest taka sama, ale to 3080Ti ma szyne pamieci 384bit a 4070 super tylko 192bit. A to ma znaczenie.
Cud i lyzka jednak mowi:D
84577
Te same osiagi. Lyzka wlasnei sie zawija w supel ze zdziwienia:-)
Moze to ta szyna pamieci cos tam znaczy jednak;-).
Juz nie bede szukal testu z wylaczonmy RT, ale tam starsza karta z dwoch przedstawionych by mial troche lepsze osiagi niz nowsza.
Spokojnie z tak wielu tabelek znajdziesz jeszcze kilka takich.
PS. Nie denerwuje Cię granie w 16 FPS?
Rozumiesz chyba teraz, ze porownywanei golej, podstawowej wersji vs super czy Ti zaburza oglad jaki jest wzrost wydajnosci na generacji?
Zakladam ze rozmumiesz.
Jeśli chodzi o generacje to 4070 Super (1980/2700MHz, 12GB GDDR6X 192bit/21000MHz) jest w tej samej generacji co 4070 (1920/2715MHz, 12GB GDDR6X 192bit/21000MHz).
Zresztą pierwotnie chodziło o porównanie 5070Ti z 4080. Twoje słowa: "Na pewno nie bedzie szybsza niz 4080, nie ma takiej opcji." Nie moja wina, że robisz omyłki i nie patrzysz na cytowany tekst.
Ja przesiadłem się z 3080 na 4070 Super, nie przeskoczyłem dwóch generacji.
Zauwaz ze od samego poczatku przedstawiam ci wydajnosc GPU i roznice miedzy generacjami na podstawie tabelek z osiagami w grach...
A o łyzce juz wspomnialem;-)
I co pokazałeś na początku? Może wreszcie spójrz na tabelkę którą wrzuciłeś.
Ja stosunkowo na PC mało gram, pokazałem różnice jakie u mnie występują w działaniach AI (12,6s do 8,6s to kolosalna różnica). W grach też jest lepiej (z nielicznymi wyjątkami w 4k na ustawieniach ultra, gdzie i tak jest to najczęściej niegrywalne) przy mniejszym zapotrzebowaniu na energię.
Nadal podtrzymuję swoje zdanie, że 4070 Super bez dwóch zdań jest lepsza od 3080. Ty sobie możesz pisać o łyżkach i widelcach.
To przyjmę jako żart. Nieśmieszny, ale żart.
P.S
I tam nie bylo zadnej pomylki, to bylo swiadomie. Tak na szybko przed wyjsciem na basen;-) zalozylem sobie ze jesli widac roznice miedzy zwykla a wzmocniona 4070, to bez problemu ktos sobie dostawi do 3080Ti zwykla 3080. Bo po prostu widac tendencje jak sie przedstawia wydajnosc i co daje Ti.
Świadomie zmieniłeś model z wspomnianej przeze mnie 3080 na 3080 Ti, aby udowodnić (lub raczej nie udowodnić) to, że nie mam racji. :lol:
Rafał_Sz
17-12-2024, 13:15
Spokojnie. Już się robi Wiesiek 4, a w zasadzie Wiesława 4. Zapewne wymagania będą takie, o których nawet Jen-Hsunowi się nie śniło. I do tego jakiś klaster obliczeniowy, bo Intel i AMD będą wyciągać max kilka klatek. ;)
UE5 jest na rynku od jakiegoś czasu. Gry na nim też.
Przypuszczam, że (dużo) większych wymagań niż Stalker 2 nie będzie. ;)
Co do RTX3080 vs 4070S
https://i.imgur.com/HjoS6cf.png
https://i.imgur.com/Ztpf6Ox.png
Cóż... 4070S wydajniejszy, do tego dobre 100W mniej prądu ciągnie...
Screeny z tego wideo:
https://youtu.be/zoaN8UkorZA
Co do RTX3080 vs 4070S
Bokeh ładniejszy w 4070 Super.
Bokeh ładniejszy w 4070 Super.
3080 ma lepsza ostrosc w rogach i wiekszy mikrokontrast :lol:
Ale w każdej grze wychodzi aberracja chromatyczna... ;)
3080 ma lepsza ostrosc w rogach i wiekszy mikrokontrast :lol:
Kolego, skalibruj sobie monitor. U mnie jest żyleta:
84599
Kolego, skalibruj sobie monitor. U mnie jest żyleta:
mysle, jaka ci tu cieta riposte napisac za przypi* sie do mojego monitora. ja na nim kurde wszystko zaj* widze...
84601
krzysztofz24
18-12-2024, 02:45
Nie wiem czy powinienem dać się wciągać w tę dyskusję
To po co ja kontynujesz rozbierajac na atomy zamiast zwiezle cos zapytac czy napisac;-)
Kto napisał, że 4070 Super jest super lepsza od 3080Ti? Jest lepsza patrząc na screen który wrzuciłeś, ale czy od razu super lepsza?
Ty naisales. A ja caly czas twierdze ze jest to mniej wiecej to samo, roznice sa ewentualnie kilkuprocentowe. A zwiekszajac rozdzialke, jeszcze bardziej sie zacieraja bo starsza karta a wyzej pozycjonowan zyskuej dzieki lepszej szynei pamieci.
Spokojnie z tak wielu tabelek znajdziesz jeszcze kilka takich.
PS. Nie denerwuje Cię granie w 16 FPS?
Nie denerwuje, bo nie mam monitora 4k i nie chce miec. Ten wykres tylko idealnei obrazuej to co juz kilkukrotnei pisalem. Nowsza generacja to przeskok o oczko. I RTX 4070 ma te same osiagi co 3080. Czasem troche lepsze.
Mizerne swoja droga w 4k bez oszukiwania i wlaczania trybow wydajnosc przy RT. Na ale marketing bedzie tweirdzil ze mozna grac na uber full, ultra w 4k;-)
A rzeczywistosc wyglada raczej tak;-)
https://youtu.be/sQDtCKl0BWo
Jeśli chodzi o generacje to 4070 Super (1980/2700MHz, 12GB GDDR6X 192bit/21000MHz) jest w tej samej generacji co 4070 (1920/2715MHz, 12GB GDDR6X 192bit/21000MHz)
No jakby to oczywista oczywistosc, nie napisalem ze jest inaczej. Ta sama generacja, tylko jedna karta to powiedzmy poliftowy model.
Nie moja wina, że robisz omyłki i nie patrzysz na cytowany tekst.
O Jeżu Kolczasty, juz to kilka razy tlumaczylem, prostowalem. Akurat w moim wpisie, ktory teraz cytujesz nie mzadnej omylki. Zamiast docenic;-), to kolejny raz roztrzasasz. Omyłka, literowka, czeski blad, zle zerknalem na nazwe - juz tlumaczylem, tak tylko podsumuje.
Ja stosunkowo na PC mało gram, pokazałem różnice jakie u mnie występują w działaniach AI (12,6s do 8,6s to kolosalna różnica). W grach też jest lepiej (z nielicznymi wyjątkami w 4k na ustawieniach ultra, gdzie i tak jest to najczęściej niegrywalne) przy mniejszym zapotrzebowaniu na energię.
Nadal podtrzymuję swoje zdanie, że 4070 Super bez dwóch zdań jest lepsza od 3080(....)
Lepsza o ile? Miazdzy? 3080 przestala zdjecia robic:-)?
Podtrzymuj swobie swoje zdanei ile chcesz. Faktem jednak jest ze porownujac 3080 vs 4070 to roznice sa tak niewielkie, ze gra nie warta jest swieczki. I tak pokazuaj wszelakie testy i benchmarki
Ty zmieniles na 4070 super, czyli jeszcze troche do przodu. No cos tam, troszeczke zyskales;-)
Kazdy wydaje swoje pieniadze jak chce. Ja (kierujac sie glownei wydajnoscia w grach i powiedzmy dopiero potem taka ogolna) absolutnie bym nie zmienial karty co generacje. I mam tu na mysli ze nie zmienil bym przykladowo 3070 na 4070. Zysk jest, ale nie taki zeby byl bardzo odczuwalny...
Mz zbyt maly, zeby zaprzatac sobie glowe zmiana. Co innego przeskoczyc o dwie generacje np 2070 na 4070. Tu juz starsza karta przestaje robic zdjecia:-)
Ty jeszcze wykonales taki ruch ze karte wyzej pozycjonowan zmieniles na nowsza ale ze sredniej polki...
Patrzac na rozne wykresy i benchmarki, to troszke do przodu jest. Ale bardzeij to chyba chciales miec nowszy sprzet w kompie;-)
Świadomie zmieniłeś model z wspomnianej przeze mnie 3080 na 3080 Ti, aby udowodnić (lub raczej nie udowodnić) to, że nie mam racji. :lol:
No ofc, swiadomei sie wlamalem na serwer tego portalu i zhackowalem te wykresy zamienijac czy usuwajac koncowki w nazwach kart;-). sokolnik mnie wyszkolil:D
Zakladam ze tu zartujesz, bo wspominalem ze ten wykres na szybko przed basenem byl, ale mozna sobie wydedukwac prosto jak wypadla by 3080 zwykla, patrzac na roznice miedzy roznym iwersjami 4070, bo akurat s w pelni reprezentowane.
P.S
Ja tak ogolnie interesuj sie od dawna GPU, powiedzmy ze bardziej mnie kreci temat GPU niz CPU;-)
Kiedys duzo gralem, bardzo duzo. Teraz juz mniej.
Spokojnie. Już się robi Wiesiek 4, a w zasadzie Wiesława 4.(....)
A mnie tak szczerze mowiac martwi troche czy fabula bedzie spoko. No fabula, klimat, gameplay, muzyka...to co w W3 tworzyla niesamowita calosc.
Ficzery graficzne stawiam sporo dalej.
A i jako ze jest kobieca bohaterka, to jak nie dadza zbroi bikini (bikini ze szkoly wilka:grin:), to nie kupuje:p
Phi, modderzy wsadzili Ciri z trailera do W3 kilka dni po jego opublikowaniu.
Więc przypuszczam, że długo na zbroję bikini nie trzeba będzie czekać.
I szkoła Rysia, nie Wilka.
To po co ja kontynujesz rozbierajac na atomy zamiast zwiezle cos zapytac czy napisac;-)
OK. Pytam zwięźle: czy na wykresie który wrzuciłeś w poście #7092 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/293484-Wymiana-ch%C5%82odzenia-CPU-podkr%C4%99canie-procesora-pami%C4%99ci-RAM/page710?p=4319036&viewfull=1#post4319036) 4070 Super ma lepsze wyniki od 3080Ti?
Ty naisales. A ja caly czas twierdze ze jest to mniej wiecej to samo, roznice sa ewentualnie kilkuprocentowe. A zwiekszajac rozdzialke, jeszcze bardziej sie zacieraja bo starsza karta a wyzej pozycjonowan zyskuej dzieki lepszej szynei pamieci.
Nie napisałem. Umiesz czytać ze zrozumieniem? Zaczynam mieć spore wątpliwości.
Napisałem: "na dowód wrzucając tabelkę, gdzie 4070 Super jest lepsza od 3080Ti ". Nigdzie nie napisałem, że "Super jest super lepsza", mylą Ci się literki?
Nie denerwuje, bo nie mam monitora 4k i nie chce miec. Ten wykres tylko idealnei obrazuej to co juz kilkukrotnei pisalem. Nowsza generacja to przeskok o oczko. I RTX 4070 ma te same osiagi co 3080. Czasem troche lepsze.
No ta tabelka z 16FPS musiała być ważna dla Ciebie, skoro ją umieściłeś.
No jakby to oczywista oczywistosc, nie napisalem ze jest inaczej. Ta sama generacja, tylko jedna karta to powiedzmy poliftowy model.
No właśnie. Ta sama generacja. Dodatkowo poprzednia generacja nie miała tego "polifta" jak to nazwałeś.
O Jeżu Kolczasty, juz to kilka razy tlumaczylem, prostowalem. Akurat w moim wpisie, ktory teraz cytujesz nie mzadnej omylki. Zamiast docenic;-), to kolejny raz roztrzasasz. Omyłka, literowka, czeski blad, zle zerknalem na nazwe - juz tlumaczylem, tak tylko podsumuje.
Nie doceniam, bo nie ma czego. Zamieniasz sobie modele kart, zakładasz jakieś swoje ciche spostrzeżenia i na koniec wrzucasz tabelkę, która przeczy temu co piszesz... No faktycznie jest co doceniać.
Ja swój post "Miałem 3080 i zamieniłem na 4070 super. Jest lepsza bez dwóch zdań. Więc 5070 Ti łyknie 4080, a może nawet być trochę lepsza od 4080 super." napisałem zanim Ty coś zacząłeś sobie prostować. Nie zauważyłeś co cytuje Michaelius, nie zdziwiła Cię nawet cena 4500-5000 w takim razie za 5060. :lol:
Lepsza o ile? Miazdzy? 3080 przestala zdjecia robic:-)?
Podtrzymuj swobie swoje zdanei ile chcesz. Faktem jednak jest ze porownujac 3080 vs 4070 to roznice sa tak niewielkie, ze gra nie warta jest swieczki. I tak pokazuaj wszelakie testy i benchmarki
Ty zmieniles na 4070 super, czyli jeszcze troche do przodu. No cos tam, troszeczke zyskales;-)
Kazdy wydaje swoje pieniadze jak chce. Ja (kierujac sie glownei wydajnoscia w grach i powiedzmy dopiero potem taka ogolna) absolutnie bym nie zmienial karty co generacje. I mam tu na mysli ze nie zmienil bym przykladowo 3070 na 4070. Zysk jest, ale nie taki zeby byl bardzo odczuwalny...
Mz zbyt maly, zeby zaprzatac sobie glowe zmiana. Co innego przeskoczyc o dwie generacje np 2070 na 4070. Tu juz starsza karta przestaje robic zdjecia:-)
Ty jeszcze wykonales taki ruch ze karte wyzej pozycjonowan zmieniles na nowsza ale ze sredniej polki...
Patrzac na rozne wykresy i benchmarki, to troszke do przodu jest. Ale bardzeij to chyba chciales miec nowszy sprzet w kompie;-)
Lepsza o ile? Nie umiesz sobie wyliczyć różnicy pomiędzy 12,6s a 8,6s? OK, jak sprawia to tak wielką trudność to podpowiem - ponad 30% zysku w AI.
Coś tam zyskałem? Podczas pracy zyskałem większy komfort. Taki był cel. Dla mnie było warto.
Pierwotnie chciałem 4070 Ti Super, ale nie ma jej jako Founders. Brałem pod małą uwagę jeszcze 4080 Super, ale 4070 Super w mojej ocenie była fajnie wyceniona.
ThomasVoland zmienił 3090 na 4070 super. Pewnie nie wie co robi ignorant jeden ;) a mógł się Ciebie poradzić.
Jaką masz teraz kartę i z jakiej przechodziłeś?
No ofc, swiadomei sie wlamalem na serwer tego portalu i zhackowalem te wykresy zamienijac czy usuwajac koncowki w nazwach kart;-). sokolnik mnie wyszkolil:D
Zakladam ze tu zartujesz, bo wspominalem ze ten wykres na szybko przed basenem byl, ale mozna sobie wydedukwac prosto jak wypadla by 3080 zwykla, patrzac na roznice miedzy roznym iwersjami 4070, bo akurat s w pelni reprezentowane.
Ty masz jakieś urojenia? O jakim włamaniu piszesz? No chyba, że włamywałeś się do swojej głowy, aby podmienić sobie 3080 na 3080Ti.
Nigdzie nie znalazłeś żadnych porównań 3080 z 4070 Super?
Spójrz na screeny OjTam. Zysk 17% przy mniejszym o 28% poborze energii.
Ja tak ogolnie interesuj sie od dawna GPU, powiedzmy ze bardziej mnie kreci temat GPU niz CPU;-)
Kiedys duzo gralem, bardzo duzo. Teraz juz mniej.
Fascynujące.
krzysztofz24
19-12-2024, 00:42
OK. Pytam zwięźle: czy na wykresie który wrzuciłeś w poście #7092 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/293484-Wymiana-ch%C5%82odzenia-CPU-podkr%C4%99canie-procesora-pami%C4%99ci-RAM/page710?p=4319036&viewfull=1#post4319036) 4070 Super ma lepsze wyniki od 3080Ti?
Ty naprawde igonorujesz moje kilkukrotone tlumaczenie a propo tego wykresu, wrzucenia tego posta..
Sprobuj sobie obliczyc jak kilkukrotnei sugerowalem. Jest pelna reprezentacja 4070 od golasa po Ti i super, jest tez 3080Ti, brakuje tylko 3080.
Proste jak X+2 = 4
[quote]Nie napisałem. Umiesz czytać ze zrozumieniem? Zaczynam mieć spore wątpliwości.
(....) mylą Ci się literki
Nie be komentowal twojego poziomu tutaj...pozniej to zrobie gdzie juz poplynales.
No ta tabelka z 16FPS musiała być ważna dla Ciebie, skoro ją umieściłeś.
Jeden z elementow testow, ktore bierze sie pod uwage ocenijac wydajnosc karty. Przy okazji pokazuje znaczenie szyny pamieci i co sie dzieje przy wyzszych rozdzialkach.
Nie doceniam, bo nie ma czego. Zamieniasz sobie modele kart, zakładasz jakieś swoje ciche spostrzeżenia i na koniec wrzucasz tabelkę, która przeczy temu co piszesz... No faktycznie jest co doceniać.
Ja swój post "Miałem 3080 i zamieniłem na 4070 super. Jest lepsza bez dwóch zdań. Więc 5070 Ti łyknie 4080, a może nawet być trochę lepsza od 4080 super." napisałem zanim Ty coś zacząłeś sobie prostować. Nie zauważyłeś co cytuje Michaelius, nie zdziwiła Cię nawet cena 4500-5000 w takim razie za 5060. :lol:
Nic nie przeczy. Pewna niescislosc, brak 3080 w tamtej tabeli. Tlumaczylem kilkukrotnie juz, nawet tutaj na poczatku.
Co do reszty, to naczy co, odpisujac tobie mam brac pod uwage co cytowales do kogos, jeszcze zanim zaczalem tutaj pisac. O co ci chodzi:-)?
Lepsza o ile? Nie umiesz sobie wyliczyć różnicy pomiędzy 12,6s a 8,6s? OK, jak sprawia to tak wielką trudność to podpowiem - ponad 30% zysku w AI
Trudnosc to sprawia tobie proste wyliczenie (patrz poczatek tego wpisu, co ci odpowiadam).
Jak chcesz sobie tworzyc alternatywne do przyjetych sposoby testowania kart to droga wolna. Twoj test ktory zalinkowales z tego forum, ze ktos wrzucil sobie jakis test. Tu jest niska wiarygodnosc dosyc.
Jak ja chce poczytac o GPU, to wybieram PC Lab albo Pure PC (idz ich uczyc testowac karty;-) ), czy Benchmarki chociaz troche znanych redakcji, czy chocby testy na YT (ale tu juz trzeba pogrzebac w dorobku osoby ktora to wrzuca, czy ma pojecie o czym pisze).
A nawet zakladajac ze jest tak jak wychodzi w tamtym tescie, to jedno waskei zastosowanie, to nie jest ogolna i komleksowa metodyka testowa zeby calosciow ocenic karte i przyrownac ja do innych.
Jaką masz teraz kartę i z jakiej przechodziłeś?
Nvidi:-). Co ty masz 5 lat, ze takie pytania zadajesz? Nie dam sie wciagnac w jakies przepychanki jak dzieci w piaskownicy, kto ma wieksze grabki...
Ty masz jakieś urojenia? O jakim włamaniu piszesz? No chyba, że włamywałeś się do swojej głowy, aby podmienić sobie 3080 na 3080Ti.[/B]
Nigdzie nie znalazłeś żadnych porównań 3080 z 4070 Super?
Spójrz na screeny OjTam. Zysk 17% przy mniejszym o 28% poborze energii.
(...)
[Fascynujące.
Wiesz co, odpowiedzialem zartem, bo myslalem ze ty tez tak sobie zartujesz, jeszcze dales emotke...
Ale bardzo sie tutaj pomylilem (podekscytuj sie i wypomnij ze kolejny raz).
Tym co pogrubilem reprezentujesz taki poziom hamstwa i buractwa ze koncze z toba dyskusje.
Ogarnij troche swoj stosunek do innych userow, bo na razie to ci zylka sie za bardzo napina i zachowujesz sie ponizej poziomu dobrego zachowania takimi tekstami.
Ty naprawde igonorujesz moje kilkukrotone tlumaczenie a propo tego wykresu, wrzucenia tego posta..
Sprobuj sobie obliczyc jak kilkukrotnei sugerowalem. Jest pelna reprezentacja 4070 od golasa po Ti i super, jest tez 3080Ti, brakuje tylko 3080.
Proste jak X+2 = 4
Ty patrzysz na ten sma wykres co ja?
No komedia normalnie :)
Pytanie było proste i zwięzłe.
Nie be komentowal twojego poziomu tutaj...pozniej to zrobie gdzie juz poplynales.
Słuchaj, kolejny raz wciskasz mi coś, czego nie powiedziałem. To do jakich wniosków mam dojść? Wskaż mi miejsce gdzie napisałem "4070 Super jest super lepsza od 3080Ti". Pytam jeszcze raz: czy na wykresie który wrzuciłeś w poście #7092 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/293484-Wymiana-ch%C5%82odzenia-CPU-podkr%C4%99canie-procesora-pami%C4%99ci-RAM/page710?p=4319036&viewfull=1#post4319036) 4070 Super ma lepsze wyniki od 3080Ti?
Odnoszę wrażenie, że kręcimy się w kółko.
Jeden z elementow testow, ktore bierze sie pod uwage ocenijac wydajnosc karty. Przy okazji pokazuje znaczenie szyny pamieci i co sie dzieje przy wyzszych rozdzialkach.
I co ten element testu w realnym życiu Ci zmieni?
Dobrze, niech będzie po Twojemu: 4070 Super nie jest lepsza od 3080, bo w tabelce z CP2077 North Oak w 4k na ultra obie karty mają po 16FPS. Kij z tym, że 90% jak nie więcej tabelek jest na korzyść 4070S. W moich zastosowaniach jest lepsza, ale ta tabelka sprawia, że tak nie mogę powiedzieć.
Nic nie przeczy. Pewna niescislosc, brak 3080 w tamtej tabeli. Tlumaczylem kilkukrotnie juz, nawet tutaj na poczatku.
Pozwól, że zacytuję: "Widze, ze masz tendencje do dosyc lekkiego podchodzenia do metodologi testowej."
Co do reszty, to naczy co, odpisujac tobie mam brac pod uwage co cytowales do kogos, jeszcze zanim zaczalem tutaj pisac. O co ci chodzi:-)?
Warto poznać kontekst tego co się cytuje.
Trudnosc to sprawia tobie proste wyliczenie (patrz poczatek tego wpisu, co ci odpowiadam).
Jak chcesz sobie tworzyc alternatywne do przyjetych sposoby testowania kart to droga wolna. Twoj test ktory zalinkowales z tego forum, ze ktos wrzucil sobie jakis test. Tu jest niska wiarygodnosc dosyc.
Jak ja chce poczytac o GPU, to wybieram PC Lab albo Pure PC (idz ich uczyc testowac karty;-) ), czy Benchmarki chociaz troche znanych redakcji, czy chocby testy na YT (ale tu juz trzeba pogrzebac w dorobku osoby ktora to wrzuca, czy ma pojecie o czym pisze).
A nawet zakladajac ze jest tak jak wychodzi w tamtym tescie, to jedno waskei zastosowanie, to nie jest ogolna i komleksowa metodyka testowa zeby calosciow ocenic karte i przyrownac ja do innych.
Znowu jakieś Twoje wyobrażenia nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.
Mój test w tym benchmarku jest dla mnie wiarygodniejszy niż wszystkie Twoje tabelki.
Nvidi:-). Co ty masz 5 lat, ze takie pytania zadajesz? Nie dam sie wciagnac w jakies przepychanki jak dzieci w piaskownicy, kto ma wieksze grabki...
Przepychanki? Zwyczajnie chciałem wiedzieć jaki miałeś przyrost po zmianie karty w 4k na ultra w CP2077 North Oak, oczywiście "kierujac sie glownei wydajnoscia w grach i powiedzmy dopiero potem taka ogolna".
Wiesz co, odpowiedzialem zartem, bo myslalem ze ty tez tak sobie zartujesz, jeszcze dales emotke...
Ale bardzo sie tutaj pomylilem (podekscytuj sie i wypomnij ze kolejny raz).
Mylić się jest rzeczą ludzką ;)
Tym co pogrubilem reprezentujesz taki poziom hamstwa i buractwa ze koncze z toba dyskusje.
Ogarnij troche swoj stosunek do innych userow, bo na razie to ci zylka sie za bardzo napina i zachowujesz sie ponizej poziomu dobrego zachowania takimi tekstami.
Chamstwa? Żadna żyłka mi się nie napina, jest wręcz odwrotnie - takie coś tylko mnie śmieszy.
Tak nawiązując do twojego awatara ze zdejmowanymi majkami...
Był taki ładny mem gdzie kobieta w przezroczystym wdzianku, pod spodem goła mówi do męża (chłopaka) chodź dołóżka...
A on na to, siedząc przy komputerze, jeszcze chcwila kochanie... ktoś nie ma racji w internecie ;)
Tak nawiązując do twojego awatara ze zdejmowanymi majkami...
Był taki ładny mem gdzie kobieta w przezroczystym wdzianku, pod spodem goła mówi do męża (chłopaka) chodź dołóżka...
A on na to, siedząc przy komputerze, jeszcze chcwila kochanie... ktoś nie ma racji w internecie ;)
Są rzeczy ważne i ważniejsze ;)
Chodzi w nocy facet po pokoju, chodzi i chodzi.
- Co tak chodzisz? - pyta żona.
- A seksu mi się chce.
- No to chodź.
- No przecież chodzę.
sokolnik
19-12-2024, 10:41
ale się kłócicie o GPU/ o wydajność, która lepsza, która wydajniejsza
otóż oświadczam
moja 3070 Suprim X jest najwydajniejsza
:D
No i tym sposobem wszyscy zostali wyjasnieni, można wyrzucić opakowanie po popcornie xD
sokolnik
19-12-2024, 10:52
taaa :D
moja najlepsza i mało używana - jak młoda żona :D
zima... w coś by pograł :D dodatek CP2077 dokończyć chyba wypada :D chociaż tak szybko wątki główne strzelić :D no nie wiem :D
Star Wars nowa gra jest w którą nie grałem... a jednak klimat mi się podoba :D
noo dobra - zmieniacie gpu na nowe RTX5000 ? :D
Mnie 4060 spyka póki co, xD
Michaelius
19-12-2024, 11:01
Nie - ja mam relatywnie nowe bo 4080S to teraz kolejne już 6 z przodu będzie :D
Co zaczynam rozważać wymianę mojego 2070 super to 4070 super drożeją :D
(i mi przechodzi ochota na wymianę)
ale się kłócicie o GPU/ o wydajność, która lepsza, która wydajniejsza
otóż oświadczam
moja 3070 Suprim X jest najwydajniejsza
"A kto to przyszedł? Pan Maruda, niszczyciel dobrej zabawy, pogromca uśmiechów dzieci."
No i tym sposobem wszyscy zostali wyjasnieni, można wyrzucić opakowanie po popcornie xD
https://www.youtube.com/watch?v=JaEWtfozcSk&ab_channel=zielinsky
Co zaczynam rozważać wymianę mojego 2070 super to 4070 super drożeją :D
(i mi przechodzi ochota na wymianę)
Teraz to już blisko do premiery serii 50xx, więc jak nie ma ciśnienia na zmianę (stara karta działa i nic jej nie dolega) to ja bym poczekał.
5070Ti - 16GB GDDR7
nV wprowadzi nową technologię; coś w stylu użycia AI do generowania klatek. Czego to się nie zrobi, żeby tylko nie wrzucić więcej VRAM... :lol:
Demko technologiczne zostało pokazane na 4090, ale pewnie po premierze RTX50x0 nagle przestanie działać... a później wkroczy AMD ze swoim odpowiednikiem, który będzie działał gorzej, ale za to na wszystkim.
Do tego pojawiają się głosy, że nowa appka do zarządzania GPU od nV tnie klatki. Zauważył to ktoś?
Michaelius
19-12-2024, 13:02
Konkretnie to filtry w overlayu - tu są jakieś obejścia podane ale nie miałem jeszcze czasu tego rozgryźć
https://www.resetera.com/threads/toms-hardware-nvidia-app-performance-problems-%E2%80%94-games-can-run-up-to-15-percent-slower-with-the-app.1062801/page-3
Teraz to już blisko do premiery serii 50xx, więc jak nie ma ciśnienia na zmianę (stara karta działa i nic jej nie dolega) to ja bym poczekał.
Czekam spokojnie od dawna ;)
ja tylko w statki gram i fallot-a czasem włączam SF tego w stroju N7
właśnie znalazłem swój ulubiony statek - colombo :)
krzysztofz24
20-12-2024, 00:55
(...)
Skonczylem z toba rozmowe, napisalem dlaczego.
Po twoich wpisach przeslizgnalem wzrokiem. wiesz "wall of text" to nei jest +10 do racji.
[quote]Chamstwa? Żadna żyłka mi się nie napina, jest wręcz odwrotnie - takie coś tylko mnie śmieszy.
Spoko, takei zwracanie sie do kogos w dyskusji/sporze, to dla ciebie niestety chyba normalka...
Przypomnijmy; Ty masz jakieś urojenia? O jakim włamaniu piszesz? No chyba, że włamywałeś się do swojej głowy
Szczyt netykiety normalnie.
I jestes moderatorem, ktory w zalozeniu pilnuje na forum porzadku, dba o kulture wypowiedzi itp.
Smutne to i dla mnie jakby sie odsloniles.
Pamietaj zacytowac moj wpis zebys mial ostatnie slowo.
EOT
(...)
nV wprowadzi nową technologię; coś w stylu użycia AI do generowania klatek. Czego to się nie zrobi, żeby tylko nie wrzucić więcej VRAM... :lol:
Nvidia ma pare fajnych technologi i ficzerow. Dla mnei powinni skupic sie na dopracowaniu RT zeby byl bardziej dostepny i mniej zasobozerny. Bo wrzucili go, jest efekt wow, ale ten efekt wow jednak zarzyna karty przy wyzszych rozdzialkach.
Niby dali te tryby rozne, ze niby lepsza wydajnosc a to samo bedzie. To takie troche oszukiwanie...
Nie chcę się wcinać między wódkę a zakąskę, ale coś mi to przypomina.
Rycerz? Archibald?..
Wygląda na to, że fani AMD zamiast na RX 8x00, będą musieli czekać na RX 90x0.
AMD, niech cię... :lol:
Rozumiem (trochę) zmianę numeracji, żeby do Ryzenów (przy okazji, na CES będą też dwa nowe R9 99x0 pokazane), ale zmieniać cyfrę poziomu z drugiej na trzecią, jak w nV, to trochę słabo...
sokolnik
02-01-2025, 20:39
2024 minął a 2025 nadszedł co naturalne :D
dajcie znać co sobie kupiliście w 2024 r (z części komputerowych) oraz jakie macie plany zakupowe na 2025 :)
ja zaczynam:
w 2024 kupiłem sobie 34" monitor oraz żonie 28" czy 29" i oboje jesteśmy zadowoleni :)
NIC więcej nie kupiłem, żadnego dysku, nowego proca itd.
w 2025 może coś wpadnie ale ogólnie nie mam ciśnienie i trochę mi się nie chce nawet zmieniać CPU-MOBO-RAM... reinstal WIN itp. może GPU bym zmienił ale ceny kosmiczne będą od zielonych a ja mało gram a na moje potrzeby 3070 wystarczy.
Parę dni temu kupiłem sobie najnowsze Star Warsy gierkę i jeszcze nie zainstalowałem (nie wiem czy w tym roku ją przejdę) :D
siemalysy
02-01-2025, 20:43
W 2024 kupiłem:
- Dysk SSD Samsung 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 Pro
W 2025 kupię:
- pewnie kolejny dysk
- i być może nową klawiaturę
Cztery kości po 8 GB, drugi Nec 27 i w końcu myszkę bez kabla.;-)
Ogólnie to był bardzo dobry rok tak prywatnie, już pomijając sprzęty i oby nadchodzący nie był gorszy.
dajcie znać co sobie kupiliście w 2024 r (z części komputerowych)
Klawiaturę. :mrgreen:
oraz jakie macie plany zakupowe na 2025 :)
PC. Tylko czekam, co AMD na CES pokaże, bo może być wesoło...
Battlemage od Niebieskich niedostępne, Zieloni lecą w kulki z cenami kart... AMD ma szansę, tylko czy wykorzysta?
siemalysy
02-01-2025, 20:57
Klawiaturę. :mrgreen:
...
I z czego ha :-P
W sumie klawiatura ważna rzecz. :p
siemalysy
02-01-2025, 21:00
No!
Ważniejszej nie ma :-D
i w końcu myszkę bez kabla
Aha, zapomniałbym... Jeszcze zewnętrzny SSD Samsung 2 TB i wewnętrzny Paris - New York też 2 TB. I jeszcze wygrzebałem w rupieciach zapomniany HDD WD 8 TB, co mnie chyba najbardziej ucieszyło.;-)
krzysztofz24
02-01-2025, 21:35
Nic nie kupielm, wszystko dziala jak trzeba:-). Zarowno w kompie domowym jak i biurowym.
A jak cos dziala dobrze, to nie ma potrzeby tego ruszac.
W 2025 trzeba bedzie je odkurzyc i to glowna "aktywnosc" ktora planuje;-)
U mnie wpadła karta 4060 i w zasadzie to tyle...
Wind Mill
02-01-2025, 22:24
2024 - nic, poza jakimś 6 czy 8 TB Western Digitalem Elementsem, na kolejne bluryje. 6, trzy partycje po 2, zatem 6. Czemu tak? Bo antyczny media player zanabyty w 2008 roku większych nie czyta. ;)
2025 - zaczęło za mną chodzić mini PC, zobaczymy czy i dokąd dojdziemy. Gdyby nie zwyczajowe rozkminy, to może już by stał pod półką z monitorem. ;)
2025 - zaczęło za mną chodzić mini PC, zobaczymy czy i dokąd dojdziemy
Coraz więcej możliwości, już nie tylko sprawdzone HP, Dell, czy Lenovo, ale spora oferta Beelink, choć nie miałem tego w ręku, no i Mac Mini wreszcie w dobrej cenie.
Wind Mill
03-01-2025, 21:22
Tak, tylko w rozsądnym budżecie markowe znacznie odbiegają specyfikacją od majfriendów. ;)
Właśnie jakiś Beelink czy pokrewne ustrojstwa wpadły mi w oko, noszę się z nowym wątkiem właśnie na ten temat.
To dawaj, chętnie poczytam. Bo chociaż sam postawiłem na HP-ka, to w przyszłości, kto to wie?;-)
dajcie znać co sobie kupiliście w 2024 r (z części komputerowych) oraz jakie macie plany zakupowe na 2025 :)
ano niemalo...
zamienilem 1070 na 3070 (z drugiej reki). LR przyspieszyl
oddalem Ryzena 5 3600X wstawilem 9 5900X. sporo kopnelo LR do przodu
dolozylem SSD 1TB na zlaczu M2 i przenioslem na niego Winde (z SSD SATA). start Windy duuuuzo przyspieszyl
na koniec przelozylem zabawki do nowej budy NZXT H6 i z okazji czarnych promocji na miesiac tygodni jakichs tam frajdeji wrzucilem w to Krakena Elite 360. nic nie przyspieszylo, ale swieci sie jak buty kapitana Stelmacha (https://kawaly.tja.pl/dowcip,jednym-z-ulubionych-akcentow-kapitana)
po prawdzie to byl pierwszy wiekszy upgrade od 4 lat. a w miedzyczasie to tyle co rok temu zakupilem twardy 18TB na repo LR. bo 8TB sie zapchalo, i poszlo na backup repo ;)
na 2025 planow nie mam. software'owe: Civilization 7 i pozniej na jakiejs promocji Steam bedzie Indiana Jones...
Wind Mill
03-01-2025, 22:50
...zamienilem 1070 na 3070 (z drugiej reki). LR przyspieszyl...
Tak ogólnie przyspieszył, czy w specjalizowanych zadaniach typu AI odszumianie?
...oddalem Ryzena 5 3600X wstawilem 9 5900X. sporo kopnelo LR do przodu...
Pytanie jak wyżej. ;)
Tak ogólnie przyspieszył, czy w specjalizowanych zadaniach typu AI odszumianie?
Pytanie jak wyżej. ;)
jak wroce z wojazy do domu to zerkne szczegolowo na pomiary temperatur przy pracy z LR ;)
tak jak pamietam to: z GPU jest widoczna korzysc przy generowaniu wgladowek (1:1 u mnie) i potem przy eksporcie. z CPU w zasadzie cala responsywnosc LR w module Develop - szybsza reakcja na suwaki itd. itp. wydaje mi sie tez, ze odplamkowywanie w LR 14, to oparte na AI, korzysta glownie z mocy proca.
Wind Mill
03-01-2025, 23:57
A tu bym GPU nie posądzał o przyspieszenie, pomijając stanowisko oparte o monitory dużej rozdzielczości.
sokolnik
03-01-2025, 23:59
też mam 5900x z 3070 (wcześniej 3900x oraz 1070 Ti) i bardzo fajnie komp "chodzi" - nie czuje potrzeby zmian CPU/MOBO/RAM... po zmianie Z6II na Z8 gdzie jest 45 mln pix mój komp nie "przysiadł" także spoko nie odczuwam spowolnienia... a już sporo zdjęć zrobiłem (ok 10 000 pewnie - strzelam).
2024 minął a 2025 nadszedł co naturalne :D
No cóż, jeżeli chodzi o PC to w 2024 kupiłem dwa całe komputery z monitorami więc można powiedzieć że kupiłem wszystko co się dało ;-) A w 2025 jak się ukaże RTX5090 pewnie znowu wymienię cały PC bo może w międzyczasie nowy procek pojawi się na rynku.
Ale najbardziej udanym zakupem był ten mały tani gadżet:
https://www.amazon.com/dp/B01FWSYOME?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title
85043
Ciężkie, metalowe, hałasuje, ale dmucha dużo mocniej niż powietrze w puszkach i przydaje się w wielu sytuacjach - od komputerów przez sprzęt audio i telewizory, do aparatów fotograficznych włącznie.
Szczerze polecam.
bo może w międzyczasie nowy procek pojawi się na rynku.
Nie może, tylko będą. Dwa Ryzeny R9 9xx0X3D.
Mają być pokazane na CES, razem z nowymi chipsetami.
Ciężkie, metalowe, hałasuje, ale dmucha dużo mocniej niż powietrze w puszkach i przydaje się w wielu sytuacjach
Ciekawe to... Wynalazek tylko dmucha, czy da się tym np. koła dopompować?
Tylko dmucha, ale za to jak dmucha :-)
Eee tam, dmuchać to każdy potrafi...;-)
Za te pieniądze wolałbym coś konkretnego. Choć kwestia miejsca oczywiście.
https://www.amazon.com/Craftsman-Portable-Compressor-Oil-Free-Pressure/dp/B07Y2XFK44/ref=sr_1_36?content-id=amzn1.sym.cbdf6bba-7ab9-4372-9637-a37602620190%3Aamzn1.sym.cbdf6bba-7ab9-4372-9637-a37602620190&dib=eyJ2IjoiMSJ9.unphCqtNmWJbZ0FH43HMFnpj8-qmMtX_hmJcenl4ciY1Lp8HA_sBWVanHNdpndeaSJ5tnvxGzrlN XHKJit4wYWvcVtIw0MeUE-UBWi9gIwq-yc66Cmsf6LbC5Y58cSimBhhAvxOXVfFMqXpIWLYoAzmHtH3Z0U I12ir6CESfP3mm2JF1wssQtFkyt0WyjJC1ndIhpPfQtLbEd2Il MPofUx6Twj2V2snpCuzDehV7sSElRRJ9BJDfeR6MY2nCGrParC kqAdfUtnW6cvorDcmgYXGcYxryW_SqADAkwgRCsz41AugRp4ZQ 8jx7_cBvPXQWY3f9Fxm7GetEgWddUv5CgGaTbTLu-RxPNhcTiEgqUB1vnYNvyRGLUePcE0HF0m3IerRl6fp9kqgU5nb LMDUw9vsAnCLidTMlj8DktEupRS88W21dlNEJvIq3ECXOIosx. Q--nk2fRALzu204qPw38crKgsa9nbOKDMDOB1VHqfgc&dib_tag=se&keywords=air%2Bcompressor&pd_rd_r=2cf8a23f-4380-4107-b24e-ee9b883398fd&pd_rd_w=WvaAr&pd_rd_wg=losVQ&pf_rd_p=cbdf6bba-7ab9-4372-9637-a37602620190&pf_rd_r=8TMSFKCCZH8QFG15CKRK&qid=1735945410&sr=8-36&th=1
Na epic games store jest teraz Hell Let Loose za darmochę do 9 stycznia, można by stworzyć jakąś nikoniarską jednostkę specjalną :)
sokolnik
05-01-2025, 12:16
Zostało kilka dni do premiery RTX 5080 :)
Kto kupuje [emoji780]
Właśnie popatrzyłem na informacje dotyczące poboru mocy. Przecież to jest absurdalne...
sokolnik
05-01-2025, 17:21
Właśnie popatrzyłem na informacje dotyczące poboru mocy. Przecież to jest absurdalne...Ale co takie przerażającego? :)
360W TDP. To 20W więcej, niż 4080. Tu jeszcze nic, ale 5090 to już 575W TDP...
Zabawniejsze mogą być ceny. ~1700€ za 5080 od Asusa jakiś włoski sklep przeciek puścił. 5090 może być 1.5-2x więcej...
Właściwie chodzi mi o kierunek w którym to idzie. To tylko głupia rozrywka, która zaczyna pochłaniać absurdalne ilości energii. Jutro 600 pojutrze 800w potem 1kw...???
Tak.
To może być fajna zabawa, ale np. w US, gdzie ceny prądu są pomijalne...
To już nawet nie chodzi o koszty dla końcowego użytkownika. Zaraz tu wysoka ci "lepiej ustawieni" ;) Rozwijanie gadżetu przy takim wzroście pobieranej mocy.
Właściwie chodzi mi o kierunek w którym to idzie. To tylko głupia rozrywka, która zaczyna pochłaniać absurdalne ilości energii. Jutro 600 pojutrze 800w potem 1kw...???
Nie no, bez przesady, nie patrz na GPU jako tylko fanaberie do głupiej rozrywki. Dla wielu ludzi (w tym dla mnie) jest to również (albo dla mnie w sumie głównie, bo mało gram, poza CSem to prawie w ogóle) narzędzie pracy, gdzie wydajność karty przekłada się wymiernie na czas pracy albo na efekty które można osiągnąć. Przy profesjonalnym 3D stackowanie kilku kart typu 3090/4090 w jednej budzie to nie jest nic nadzwyczajnego czy niespotykanego. Przykładowo takie 4090 jest defacto 2x szybsze niż 3090 w Octane Engine i te same czasy renderingu załatwiasz jedną kartą zamiast dwóch, więc prądu taki zestaw mniej zeżre (2x 350W vs 1x450W a efekt ten sam). Zobaczymy jak będzie przy 5090 z wydajnością, ale jeśli znowu będzie taki przeskok jak poprzednio to jedna karta będzie miała wydajność 4 sprzed dwóch generacji (czyli załóżmy choćby 600 vs 1400).
To już nawet nie chodzi o koszty dla końcowego użytkownika. Zaraz tu wysoka ci "lepiej ustawieni" ;) Rozwijanie gadżetu przy takim wzroście pobieranej mocy.
Ale to trochę tak jakbyś narzekał że zdjęcia z nowych wysokorozdzielczych matryc zajmują więcej miejsca niż z tych starych które miały połowę poprzedniej rozdzielczości. Cudów nie ma, więcej danych, więcej miejsca potrzeba.
Nowa, bardziej wydajna karta wykonuje więcej obliczeń w jednostce czasu, w związku z tym ma większy maksymalny pobór mocy, co nie znaczy że zużywa więcej energii.
Do wykonania tej samej ilości obliczeń nowa szybsza karta potrzebuje mniej czasu, więc zwyczajnie będzie pracować krócej na pełnej mocy.
To mega uproszczenie, ale spójrz na to tak: powiedzmy że "stary" RTX 4090 pobiera maksymalnie 450 Wat (oficjalne dane), a nowy RTX 650 Wat (totalnie zmyślone).
Zapuszczasz na kompie odszumianie AI i na 4090 proces trwa 20 sekund, na na nowym 5090 10 sekund (obie wartości zmyślone w celu ilustracyjnym).
Czyli teoretycznie ten "mniej prądożerny" 4090 aby wykonać wymagane obliczenia i odszumić zdjęcie pobierze energię do wykonania pracy 9000 J, (0.0025 kWh) a nowy "bardziej prądożerny" 5090 będzie musiał pobrać energię do wykonania pracy 6500J (0.0018 kWh).
Czyli nagle okazuje się że nowy sprzęt jednak pobiera mniej energii do wykonania tej samej pracy.
No i przy okazji: przy normalnej pracy biurowej RTX 4090 pobiera około 35 Wat. 5090 będzie miał pewnie tak samo...
morzon i mag - ja to rozumiem.
Ale popatrzcie na appla i jeo rozwiazania. O ile nie znosze ich systemu operacyjnego i sposobu na zarabianie kasy to "podejście energetyczne" pokazuje że da się. Zdaję sobie sprawę że w tej chwili karty 4080 itp nie mają konkurencji u appla, ale stawiam że za chwilę okaże się że profesjonalne uzytkownie na kolejnym czipie M5 czy 6 okaże sie równie wydajne a cały komp będzie pod obciążeniem brał 300 W
A w świecie pecetów ? Chulaj dusza piekła nie ma. Potrzeba 1500W - kup nowy, wydajny zasilacz :D
fafniak, trochę chyba dałeś się ponieść marketingowi firmy z jabłuszkiem :-)
Mój obecny Mac Studio na M2 Ultra już teraz pobiera 300Wat. Bez monitora oczywiście.
I pod względem wydajności GPU nie ma startu do RTX 3090. A co dopiero mówić o 4090....
Przy czym ja nie twierdzę że mi to w obróbce zdjęć przeszkadza, bo wcale tak nie jest. Ale czasami to widać. Testowałem ostatnio Topaz AI i mi szczęka opadła kiedy jedno (tak, 1) zdjęcie było przetwarzane ponad 25 minut. Na Mac Studio M2 Ultra z 128GB RAM.
Ba, na samo wygenerowanie podglądu po zmianie ustawienia suwaków czekało się kilka(naście) sekund.
Uczciwie dodam, na PC też było wolno, ale zamiast 25 minut na to samo zdjęcie czekałem 7 minut, więc zrobiło się znośnie.
Ale ja nie o tym w sumie: chodzi mi o to że PC ma mocniejsze, bardziej prądożerne maksymalne konfiguracje. To prawda. Ale nikt Ci nie broni kupić PC, który jest tak samo mocny jak wypasiony Mac, a pobiera dużo mniej prądu niż najmocniejsze dostępne konfiguracje PC.
Że tak powiem porównujesz jabłka do pomarańczy, a trzeba jabłka do jabłek ;-)
Przykładowo, chociażby taki RTX4070. Maksymalny pobór mocy 200W, pod względem wydajności pewnie i tak będzie lepszy niż aktualnie najmocniejsza wersja Mac Studio M2 Ultra. Do tego jakiś procesor - a najmocniejsze Ryzeny 9 pobierają 90W, mniej wypasione po 70W.... i nagle masz zestaw który pobiera tyke samo energii, za ułamek ceny, tak samo wydajny, i z możliwością rozbudowy.
Dla mnie Mac ma zalety, lubię ten system, ale to nie za sprzęt i jego wydajność, tylko za MacOS i za zarządzanie kolorem
PS. No i Apple robi fajne laptopy, to fakt.
Chodzi mi tylko o kierunek rozwoju... Jak długo można ładować coraz pojemniejsze silniki żeby dostać wiecej mocy.. ;) ?
A może należy zrobić hybrydę ?
Jak długo będzie zapotrzebowanie na więcej obliczeń, tak długo będą robione mocniejsze komputery.
Że tak tak powiem popyt dyktuje podaż :-)
Apple robi sprzęt konsumencki, może nawet prosumencki, natomiast nie robi sprzętu dla biznesu - nie ma serwerów, nie ma wypasionych stacji graficznych o których wspominał morzon.
No i zapotrzebowanie na mocny sprzęt PC dyktują też gracze i gry z serii AAA, których na Macu zwyczajnie nie ma, bo nie byłby w stanie ich udźwignąć.
Nie znam oficjalnych danych, nie wiem czy są jakieś dostępne, ale widzę po swoich znajomych, kilkanaście osób ma Apple, i na te kilkanaście osób tylko ja mam Mac Studio.
Większość używa iMac, albo Mac Mini, ew. MacBook z zewnętrznym monitorem.
Przeglądają internet, ogląają Netflix, itp.
Tak wygląda rynek użytkowników Apple, więc nikt nie wypuszcza na tą platformę gier bo to się nie opłaca - dla kogo te gry? Dla tych paru procent z MacStudio / Mac Pro, który jest jedynym sprzętem wystarczająco mocnym aby jako tako dało się grać?
Raz że i tak te gry działałby gorzej niż na PC, dwa to totalnie bez sensu bo te osoby raczej w gry nie grają.
Więc Apple reklamuje się jako cichy, ekologiczny sprzęt, co jest prawdą oczywiście, jednak zapomina wspomnieć że ten mniejszy pobór mocy jest w porównaniu z najmocniejszym komputerami PC, a nie z odpowiednikami pod względem wydajności.
Mnie to nie dziwi, to dobry marketing, ale tylko marketing....
Nie rozumiemy się.
Wydaje mi się że tak jak w procesorach ponownie okazało się że ARM ma przewagę nad standardowymi prockami pecetowymi, to może należy poszukać nowych rozwiązań a nie robić 12 litrowe silniki ;)
Nie rozumiemy się.
Wydaje mi się że tak jak w procesorach ponownie okazało się że ARM ma przewagę nad standardowymi prockami pecetowymi, to może należy poszukać nowych rozwiązań a nie robić 12 litrowe silniki ;)
GPU to nie sa procesory kompowe.
Nvidia z kazdym pokoleniem poprawia litografie (w prostych zolnierskich slowach: ten sam milion tranzystorow generuje kilkanascie/kilkadziesiat procent mniej ciepla). wtedy chip wczesniejszego pokolenia (3070) wychodzi w nowej litografii (4060) ale w nizszej cenie, z analogiczna wydajnoscia za to z mocno obnizonymi wymaganiami energetycznymi ;)
a ze Apple do ladnych cienkich obudow nie zapakuje z definicji nic, co wytwarza duzo ciepla - to wciskaja w to obliczeniowa cienizne, ktora wiele ciepla nie ma szansy tak czy siak wygenerowac. odbiorca sie cieszy, bo cicho i nie parzy w raczki w trakcie lajkowania ;)
No i zapotrzebowanie na mocny sprzęt PC dyktują też gracze i gry z serii AAA,
Oj, obawiam się, że od kilku lat nie. Wcześniej kryptowaluty, teraz AI. To, co trafia na rynek konsumencki, to zaledwie kropla zarobków firm od kart.
A że korzystają na tym twórcy gier, którzy mogą trochę przyciąć w kulki z optymalizacją, to inna sprawa.
Bo jeśli gra działa na PS5 Pro, w którym siedzi odpowiednik 7700XT z 16GB współdzielonego RAM, to dlaczego na PC z takimi samymi odpowiednikami potrafi przyciąć?
Przy okazji, na x-kom pojawiły się płyty główne z nowymi chipsetami od AMD, B850 i B840 (https://www.x-kom.pl/szukaj?q=1306494%2B1306495%2B1306496%2B1306497%2B1 306499%2B1306500%2B1306501%2B1306477%2B1306478%2B1 306480%2B1306482%2B1306485%2B1306474%2B1306479%2B1 306475).
Przy okazji, na x-kom pojawiły się płyty główne z nowymi chipsetami od AMD, B850 i B840 (https://www.x-kom.pl/szukaj?q=1306494%2B1306495%2B1306496%2B1306497%2B1 306499%2B1306500%2B1306501%2B1306477%2B1306478%2B1 306480%2B1306482%2B1306485%2B1306474%2B1306479%2B1 306475).
Nawet sobie nie obejrzę, bo x-com banuje moje IP na dzień dobry. A to złośliwcy...:roll:
krzysztofz24
07-01-2025, 00:36
Bo jeśli gra działa na PS5 Pro, w którym siedzi odpowiednik 7700XT z 16GB współdzielonego RAM, to dlaczego na PC z takimi samymi odpowiednikami potrafi przyciąć?
.
A to jest akurat bardzo proste;-)
Optymalizacja pod konkretny sprzet.
Jak producent robi gre na PS, to ma wszystko na tacy podane co do szczegolika na czym to bedzie chodzic. A na PC...no hmm, tu moze byc multum kombinacji wielu elementow.
Co nei znaczy ze nie mozna zrobic dobrego portu na PC, bo mozna.
Wezmy Wiedzzmian 3, ktory wyszedl od razu na PC i na prawie kazda liczaca sie platforme. Wszedzei dzialalo bez zarzutu.
Ale na przeciwnym biegunie jest, jak producent gry robionej typowo na Playstation, postanawia po jakims czasie dodac port na PC.
To czasem jest tak ,ze nei to ze gorzej dziala, czasem wogole nie dziala:-)
Tak bylo z ktors czescia Batmana. Ofc to poprawili po okolo miesiacu.
No wiem, wiem.
Chodziło mi o coś w stylu "w sumie po co się starać, skoro teraz wszystko ma minimum 16GB RAM i 8+ GB VRAM? Tracić czas i środki na optymalizację? E tam, zrobimy na odwal się, najwyżej później będziem łatać".
¯\_(ツ)_/¯
PS. Pamiętam parę lat temu jak wyszedł port z PS na PC. Wymagania były z 2x większe, niż podzespoły konsoli, a gra wcale lepiej nie wyglądała. Poszły wtedy żarty, że ta nadprogramowa moc to emulator konsoli...
krzysztofz24
07-01-2025, 00:48
PS. Pamiętam parę lat temu jak wyszedł port z PS na PC. Wymagania były z 2x większe, niż podzespoły konsoli, a gra wcale lepiej nie wyglądała. Poszły wtedy żarty, że ta nadprogramowa moc to emulator konsoli...
Dobre.
Moglo tak byc:mrgreen:
Jako były posiadacz PS5 Pro (odesłałem do sklepu po tygodniu) bez problemu Ci odpowiem - grafika na PS5 Pro wygląda jak kupa g...na w porównaniu z tym na PC. Coś jakbyś sobie ustawił najniższe lub prawie najniższe ustawienia wszystkiego co możliwe.
Testowane na najnowszym COD Warzone i Black Ops 6.
W 4K (quality mode to się tam nazywa) konsola oferowała maksymalnie 60fps, jak się chciało więcej trzeba były wybrać "performance mode" i rozdzielczość spadała do Full HD.
Nawet to "quality mode" wygląda kiepsko, ale dało się grać, chociaż 60fps w tego typu grze to jednak bardzo mało.
Chyba nie muszę tłumaczyć jak tragicznie wygląda gra na telewizorze np. 55 cali kiedy rozdzielczość spada o połowę do 1920x1080.
A to jest akurat bardzo proste;-)
Optymalizacja pod konkretny sprzet.
Jak producent robi gre na PS, to ma wszystko na tacy podane co do szczegolika na czym to bedzie chodzic. A na PC...no hmm, tu moze byc multum kombinacji wielu elementow.
Co nei znaczy ze nie mozna zrobic dobrego portu na PC, bo mozna.
Wezmy Wiedzzmian 3, ktory wyszedl od razu na PC i na prawie kazda liczaca sie platforme. Wszedzei dzialalo bez zarzutu.
Mam takie samo zdanie, optymalizacja pod konkretny sprzęt gdzie użytkownik nie ma możliwości samodzielnego grzebania w ustawieniach i na 100% z góry wiadomo na jakim sprzęcie gra będzie działać bardzo ułatwia sprawę - od zawsze tak robi Apple przecież.
No i druga sprawa, jednak grafika na PC jest zwyczajnie lepsza. Piszesz o Wiedźminie 3, zgadzam się że na konsolach działał bez zarzutu, tak samo na PC, ale tylko na PC można było włączyć sobie wyższe ustawienie detali czy wyższą rozdzielczość.
Ale to niewiele zmienia.
Lata temu (przed boomem na krypto i o wiele większym na AI) gry napędzały rozwój sprzętu. Coś na zasadzie "wiemy, co będą miały pod maską kolejne GPU, wymyślmy, jak najlepiej to wykorzystać".
Teraz wszystko AI ciągnie, więc jest "a co się będziemy grzebać z optymalizacją, za rok i tak nowe, mocniejsze karty będą". I uchodzi, do momentu, w którym okazuje się, że port całkowicie nie wyszedł...
A że AI teraz ma pierwszeństwo, to widać choćby po stronie domowej AMD. Wcześniej sporo było o grach. Teraz? AI i obliczenia w chmurach, gry gdzieś głęboko zepchnięte.
Strona nV to samo: AI, Projektowanie i symulacja, Obliczenia o wysokiej wydajności itp, gry gdzieś dalej.
Już po konferencji AMD na CES. Figa, jednym słowem.
https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-9070-xt-oficjalnie-potwierdzony-technika-amd-fsr-4-bedzie-dostepna-tylko-dla-kart-rdna-4
Tylko 9070XT, do tego Q1 2025. Ale kiedy? I co z RX9060?
Dwa nowe Ryzeny:
https://www.purepc.pl/amd-ryzen-9-9950x3d-oraz-ryzen-9-9900x3d-oficjalna-zapowiedz-procesorow-zen-5-z-3d-v-cache-2-generacji
Ryzeny dla lapków (AMD chyba zaczyna brakować oznaczeń):
https://www.purepc.pl/amd-ryzen-9-9955hx3d-ryzen-9-9955hx-oraz-ryzen-9-9850hx-zapowiedz-procesorow-zen-5-dla-laptopow-do-gier-i-pracy
Ryzeny AI max (nowa generacja APU Strix Halo):
https://www.purepc.pl/amd-ryzen-ai-max-395-ryzen-ai-max-390-ryzen-ai-max-385-ryzen-ai-max-pro-380-oficjalna-zapowiedz-procesorow-strix-halo
Ryzeny AI (Krackan) dla tańszych laptopów:
https://www.purepc.pl/amd-ryzen-ai-7-350-oraz-ryzen-ai-5-340-oficjalna-zapowiedz-procesorow-krackan-point-dla-tanszych-laptopow
https://i.imgur.com/h6wmZNW.png
PL ceny (sugerowane):
GeForce RTX 5090 - 10299 zł
GeForce RTX 5080 - 5199 zł
GeForce RTX 5070 Ti - 3899 zł
GeForce RTX 5070 - 2849 zł
Źródło. (https://ithardware.pl/aktualnosci/seria_gefroce_rtx_50_oficjalnie_specyfikacja_ceny_ dostepnosc-37839.html)
krzysztofz24
07-01-2025, 13:48
2849zl za sredniaka 5070, czyli realnei jak cena troche okrzepnie po pol roku, moze byc 2500zl. Ofc beda tansze niereferenty za 2400zl i jakies tam wypasione chlodzenie za 2800zl.
Chyba dobrze;-)
Obawiam się, że 5070 to za pół roku dopiero będzie za te 2.8k. Na dzień dobry pewnie 3k pęknie...
Zwłaszcza że konkurencji nie ma...
Michaelius
07-01-2025, 16:23
No 2800 to będzie cena za najtańsze wersje na start.
Ale z tą ceną to dowalili - AMD miało rację, że wycofali przezentację bo z ceną jak plotki mówiły 600-650$ to by ich ludzie wyśmiali.
U mnie natomiast zapowiada się spokojny rok bez zmian w kompie
Proc 7800x3d kupiony pod koniec 2023, gpu 4080S z początku 2024 to praktycznie nie ma co ruszać do kolejnych generacji
Nawet laptopa na black friday kupiłem to tam znowu nic się nie będzie działo przez 2-3 lata :D
Chyba skoncentruję się na uzupełnianiu szklarni do Zetki w tym roku
sokolnik
07-01-2025, 19:05
Dwa nowe Ryzeny:
https://www.purepc.pl/amd-ryzen-9-9950x3d-oraz-ryzen-9-9900x3d-oficjalna-zapowiedz-procesorow-zen-5-z-3d-v-cache-2-generacji
takie coś by mnie interesowało - proc do pracy i do grania ALE taki na lata powiedzmy 5 spokojnie... Skoro takie 5900x daje radę to taki 9950X3D byłby procem serio nie na 2-3 latka tylko bardziej 5-7 lat.
kwestia ceny, dostępności oraz jakiś wpadek na początku z BIOSami :D w ogóle potrzeby posiadania takiego proca do obróbki zdjęć oraz do grania... a zmiana z AM4 na AM5 może być kosztowna :) także na razie nie ma parcia na ten procesor. Prędzej wolałbym zmienić 3070 bo w 3440x1440 trochę mocy jej brakuje :)
Z biosami nie powinno być jakichś większych problemów. AM5 już chwilę na rynku jest.
Gorzej z dostępnością (9800X3D dalej ma problemy) i ceną. Zarówno samych procków, jak i ogólnie zmiany platformy.
Może kogoś zaciekawi: w Call of Duty Black Ops 6 AMD RX 9070 (bez XT) wyciągnął stabilne 99FPS w 4K, bez skalowania czy FSR. Zbliża go to poziomem do RTX4080.
Ciekawe, na ile AMD wyceni?
Umknęło w cieniu większych premier. Ryzen 5 9600 (https://ithardware.pl/aktualnosci/ryzen_5_9600_premiera_specyfikacja-37878.html).
sokolnik
09-01-2025, 14:37
No ładne te karteczki nowe :)
https://www.x-kom.pl/p/1309170-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5080-suprim-soc-16gb-gddr7-dlss4.html
Michaelius
09-01-2025, 15:07
Może kogoś zaciekawi: w Call of Duty Black Ops 6 AMD RX 9070 (bez XT) wyciągnął stabilne 99FPS w 4K, bez skalowania czy FSR. Zbliża go to poziomem do RTX4080.
Call of Duty uwielbia karty AMD - jak tam jest tyle to średnia będzie pewnie na poziomie 15-20% słabiej
Przez ostatni tydzień Call od Duty uwielbia się wieszać i to niezależnie od komputera i karty :-)
Wczoraj podczas około dwóch godzin grania w grupie 4 osobowej każdemu z graczy gra padła kilkakrotnie, aż przestaliśmy grać, co chwile kogoś wyrzucało z drużynyt bo mu gra wychodziła do systemu bez żadnego komunikatu zresztą, po prostu zamykała się.
Taa, tak coś czułem. Bo dlaczego by wybrali CoDa, a nie, przykładowo CP2077 (który z kolei bardziej woli karty nV, ale za to jest dobrym benchmarkiem), czy Indiana Jones albo Stalker 2, z nowszych gier...
Te 99FPS to też poziom 7900XT, kart za 3k+.
Jakby AMD wypuściło RX9070 za ~2.5k, sądzę, że to by była nienajgorsza cena. Może nie rewelacyjna, ale nie najgorsza.
No ładne te karteczki nowe :)
https://www.x-kom.pl/p/1309170-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5080-suprim-soc-16gb-gddr7-dlss4.html
No ta akurat paskudna. Te kanciaste otwory wentylatorów wyglądają, jak okręgi w grach sprzed ćwierćwiecza (albo i dalej)... ;)
Przynajmniej świecidełkami po oczach nie wali. :mrgreen:
sokolnik
09-01-2025, 17:34
Sprawdziłem. Moja najlepsza na świecie karta graficzna 3070 jest już po gwarancji... Ehh 3 lata... Jak to czas szybko leci...
Teraz tylko żeby się nie zepsuła bo kompa nie włączę i będzie trzeba szybko grafikę kupować ha
Ktoś zainteresowany 3070 Suprim X w stanie doskonałym od gracza który nie ma czasu grać? :D
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=85137
Przydałoby się chociaż w Quakea ciapnąć, ale nie ma kiedy kruca bomba
Sprawdziłem. Moja najlepsza na świecie karta graficzna 3070 jest już po gwarancji... Ehh 3 lata... Jak to czas szybko leci...
Teraz tylko żeby się nie zepsuła bo kompa nie włączę i będzie trzeba szybko grafikę kupować ha
Ktoś zainteresowany 3070 Suprim X w stanie doskonałym od gracza który nie ma czasu grać? :D
85137
O, świeci. Znaczy, 20 zeta mogę dać.... no, niech stracę, 30. :lol:
29.99 i mogę być grosika winny? Więc 30, dla równego rachunku.
Ja bym 30 nie dał, pewnie kopal na tym krypto xD
sokolnik
09-01-2025, 19:17
Przydałoby się chociaż w Quakea ciapnąć, ale nie ma kiedy kruca bomba
pewnie że by zagrał ale wiadomo, pewnie 4060 nie wyrabia :D
Teraz to byś j7z nie miał szans xD
Wind Mill
09-01-2025, 20:04
30,01
Z dostawą do czapkomatu.
sokolnik
09-01-2025, 21:03
Teraz to byś j7z nie miał szans xD
mądry na forum jesteś :p
Z dostawą do czapkomatu.
Czapkomat to chyba ten na D.. bo słyszałem, że na kamerce trzeba zdjąć czapkę i się ukłonić, żeby skrzynkę otworzyli. Ale pewnie to nieprawda...;-)
Wiatrak skrzydłem grozi, to otwierają bez czapy nawet. ;)
Wracając jeszcze do AMD RX9070XT: kolejna porcja plot z czapy: w 3D Mark wynik zbliżony do 7900XT, ceny referentów w okolicach 500$. Premiera 22.01.
Michaelius
10-01-2025, 10:56
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=85137
Przecież to się praktycznie nie psuje.
Nawet te GPU co opchnąłem koledze chodziły po 6-7 lat i dalej są sprawne.
sokolnik
10-01-2025, 10:58
Coś mi się wydaje że z rtx 5000 lepiej poczekać na wersję ti lub super... Poprawione będą, sterowniki będą już lepsze... Chyba lepiej poczekać :) ale jak ktoś ma ciśnienie bo chyba lepiej kupować bo może zaraz beda braki magazynowe by ceny windować w górę.
Z tego co czytam na różnych forach to tylko rtx 5090, reszta to odświeżona wersja 4000.
One wszystkie się psują, a najczęściej wentylatory - rozsypuje się łożysko wentylatorów.
Wg mnie, ta wersja 5000 jest do przeczekania.
Z ciekawostek https://www.tomsguide.com/computing/laptops/amds-ryzen-ai-max-the-silent-killer-of-dedicated-laptop-gpus-let-me-explain dorównujący wydajnością GF 4060, pobór mocy o 87% mniejszy.
Kompletnie mi się nie spieszy. To co mnie interesuje to 4070 super. Czy ci co obserwują rynek mogą powiedzieć czy po wejściu kart serii 50xx karty 40xx będą tanieć, czy wręcz odwrotnie? Jak to dotychczas było?
Obserwuję rynek od października i też celuję w 4070 Super albo 4070 Ti Super.
Problemem jest to że nie wiemy ile tych kart jest jeszcze na magazynach producentów, hurtowników czy sklepów.
Jeśli jest ich dużo, to w lutym po premierach RTX 5070 i 5070 Ti będą tanieć. Jeśli mało, to raczej nie specjalnie.
Druga sprawa to wydajność tych nowych kart. Jeśli będzie słaba to starsze karty pozostaną w cenie przynajmniej dopóki ceny za 5070 z/bez Ti będą zawierać "marżę od nowości".
W naszym zastosowaniu wydajność już można ocenić na podstawie ilości rdzeni CUDA. One będą raczej miały podobną wydajność niż w 40X0, może trochę większą.
Co do ilości kart w magazynach pewną wskazówką jest to że niektóre modele kart znikają całkowicie z ofert sklepów.
Ja czekam na początek lutego jak pojawią się pierwsze testy i zdecyduję.
Tak mi migneło właśnie taki info:
https://www.purepc.pl/karta-graficzna-nvidia-geforce-rtx-4070-lada-moment-zniknie-ze-sprzedazy-los-modeli-rtx-4060-ti-takze-jest-przesadzony
sokolnik
16-01-2025, 18:40
Zainstalowałem jakoś 3 dni temu gierkę Star Wars najnowszą wersję, która kupiłem jakoś w grudniu z okazji Świątecznej podniety... I jeszcze nie włączyłem tej gierki :/ poprzednią wersję tej gry ograłem i bardzo mi się podobał klimat Star Wars :) ogrywałem ją na makaronie moim VA a teraz grałbym na makaronie ale IPS :) Także jakaś różnica w kolorze i odbiorze gierki powinna być.. Co sądzicie? Może lepiej takie ciemne raczej gierki ogrywać na matrycy VA...?
Druga sprawa uważam że moja 3070 jest za słaba by gra na ultra z RT w 3440x1440 z wszystkimi bajerami ale wiemy jaka była sytuacja 3 lata temu z cenami kart graficznych :) była chora he teraz niby jest lepiej ale dla mnie niekoniecznie opłacalna byłaby zmiana 3070 na 4070 Super Ti coś tam... 3070 bym sprzedał za 1200-1400 zł więc i tak musiałbym dokładać jakieś 2500 zł... By zyskać niewiele w sumie... A dopłata do serii 5000 byłaby jeszcze większa...przynajmniej na początku. Chyba najlepszym rozwiązaniem dla mnie jest poczekać jeszcze rok na wersję 5000 Super Hiper Ti OC Gaming Ultra 8K HD ha tylko ze dopłata będzie pewnie 4500 a 3070 potanieje do 1000 zł... Ehh
Tylko że wtedy byłoby bliżej premiery Wiedźmina 4 :)
Ale czuję że do Wiedźmina 4 będzie potrzebna karta 6080 Super Ti OC [emoji2957] za worek złota :)
cz4rnuch
16-01-2025, 19:24
Nawet sobie nie obejrzę, bo x-com banuje moje IP na dzień dobry. A to złośliwcy...:roll:Widocznie ta jawna niesprawiedliwość dotarła już do uszu rządu US i w odwecie postanowili zbanować całą Polskę na dostawy chipów AI :( Dzięki x-kom, odinstalowuję twoją apkę :)
Tak mi migneło właśnie taki info:
https://www.purepc.pl/karta-graficzna-nvidia-geforce-rtx-4070-lada-moment-zniknie-ze-sprzedazy-los-modeli-rtx-4060-ti-takze-jest-przesadzony
Tezy wypisane w tym artykule mają małe szanse się sprawdzić w szczególności jeśli chodzi o karty RTX 4060 i RTX 4060 Ti.
Jeszcze nie zapowiedziano kiedy będzie premiera ich następcy czyli RTX 5060 a to oznacza że jeszcze trochę ich jest na magazynie.
W przypadku tych tańszych kart małe znaczenie ma ich generacja ponieważ one rzadko są używane do gier gdzie nowe technologie są ważne.
Nadal dostępne w sprzedaży są karty RTX 3050 i RTX 3060.
Widocznie ta jawna niesprawiedliwość dotarła już do uszu rządu US i w odwecie postanowili zbanować całą Polskę na dostawy chipów AI :(
I tak może być...
Ale poważnie - taki, a nie inny podział mapy, czyli Europa Środkowa włącznie(!) z Austrią i Szwajcarią moim zdaniem wynika z rozeznania Amerykanów, gdzie ruskie macki sięgają najgłębiej.
sokolnik
16-01-2025, 20:26
Temat nie komputerowy ale okołoKomputerowy, a dokładnie okołoKomputerowy a dokładnie dot. mojego stanowiska. Zamówiłem półki 2 samowisząca i będę je wieszać w prawym rogu, obok nad monitorami :) w rogu, ustawie je w literę L [emoji38] w sb będzie zabawa [emoji38] albo dopiero za tydzień [emoji38]
cz4rnuch
16-01-2025, 20:47
...Ale poważnie - taki, a nie inny podział mapy, czyli Europa Środkowa włącznie(!) z Austrią i Szwajcarią moim zdaniem wynika z rozeznania Amerykanów, gdzie ruskie macki sięgają najgłębiej.Że Polska z prymusa i przyjaciela (przed wyborami w USA) zboczyła tak szybko na złą drogę to jestem w stanie uwierzyć, ale co im zrobiła np. ta biedna Portugalia? :) Gdyby ta mapka oznaczała to co nam się imputuje w oficjalnych przekazach to by oznaczało, że cały świat pochłonęła już czerwona zaraza :) Bardziej jestem skłonny uwierzyć jednak w to, że chodzi tylko i wyłącznie o interesy i jeśli tylko się poprawimy (w sensie będziemy więcej kupować iphonów, abramsów, tesli itd.) to mamy szansę znowu zostać "przyjaciółmi" :) Sorki, że z żartu zrobiło się na poważnie. Zaraz i nas zbanują za politykowanie :) A przynajmniej mnie, bo to ja zacząłem.
Co tu się dziwić, USA od zawsze stosowała, stosuje, i stosować będzie "moralność Kalego", jak to już Sienkiewicz opisał. Kali komuś ukraść krowę. dobrze. Ktoś Kalemu ukraść krowę, oj, jak niedobrze. I proszę mnie nie banować to tylko dyskusja o literaturze, nie o polityce :-)
Że Polska z prymusa i przyjaciela (przed wyborami w USA) zboczyła tak szybko na złą drogę to jestem w stanie uwierzyć
Nie, nic się nie zmieniło i właśnie tu jest problem. A nasi mieli na to ile, 15 lat? Nie, ze 30, albo więcej.
Zaraz i nas zbanują za politykowanie :) A przynajmniej mnie, bo to ja zacząłem.
Bo to pierwszy raz?;-)
Ale przecież gadamy o kąkuterach i sztucznej AI. Aha, jeszcze o literaturze gadamy...
Co do zakazów i sprzętu PC.
Thermaltake planuje nie sprzedawać swoich PSU 2000W w USA. Twierdzą, że sieci elektryczne są za słabe na takie obciążenia.
Hm...
cz4rnuch
16-01-2025, 21:22
...I proszę mnie nie banować to tylko dyskusja o literaturze, nie o polityce :-)To ja jeszcze polecę mitologią :) Taka moralność Kalego to chyba jest norma w polityce a nie jakiś niechlubny wyjątek. Tylko niektóre Państwa, nazwijmy je romantyczne, wierzą jeszcze w przyjaźń i miłość na szczeblu państwowym. Nasze wielkie serca są w stanie uwierzyć np. w to, że wojna trojańska wybuchła o Helenę, a inni, np. Niemcy (że też tu nikt się nie dopatrzył wpływów rosyjskich :)) będą się upierać, że chodziło o strategiczne położenie zapewniające kontrolę nad ruchem statków i wymianą handlową w regionie. I bądź tu mądry? Wierzyć sercu czy umysłowi?
Co do zakazów i sprzętu PC.
Thermaltake planuje nie sprzedawać swoich PSU 2000W w USA. Twierdzą, że sieci elektryczne są za słabe na takie obciążenia.
Hm...
Bardzo możliwe. Urządzeń lawinowo przybywa, a sieci jakie były, takie są. A pamiętaj, że 2kW w US to ponad 16 A.
Wierzyć sercu czy umysłowi?
Nikomu i niczemu nie wierzyć.:)
Tylko niektóre Państwa, nazwijmy je romantyczne, wierzą jeszcze w przyjaźń i miłość na szczeblu państwowym.
Nie istnieje nic takiego. Nasz największy przyjaciel myśli tylko o tym, z czego by tu jeszcze nas wydoić. Zrestą inni przyjaciele również.
Wind Mill
16-01-2025, 22:10
...Ale przecież gadamy o kąkuterach i sztucznej AI. Aha, jeszcze o literaturze gadamy...
Polityka polityką, ale proszę na dokładkę nie obrażać Anonimowych Indian. ;)
Jak patrzę na tabelkę wydajności w obliczeniach dla resolve da vinci... to karty radeon też spisują się bardzo dobrze. A maja więcej pamięci.
Bardzo możliwe. Urządzeń lawinowo przybywa, a sieci jakie były, takie są. A pamiętaj, że 2kW w US to ponad 16 A.
No właśnie jakoś tak to było tłumaczone. W Japonii chyba podobnie będzie, coś mi dzwoni, że zbliżoną sieć mają.
W sumie nie było by problemu, gdyby nie to, że za jakieś 2-3 generacje sprzętu, to 1kW będzie na samo GPU potrzebny. :lol:
Jak patrzę na tabelkę wydajności w obliczeniach dla resolve da vinci... to karty radeon też spisują się bardzo dobrze. A maja więcej pamięci.
AMD współpracowało z BlackMagic (czy odwrotnie), była informacja na ich stronie, stąd Radeony mogą być dobrym wyjściem. No i RX9070XT się ciekawie zapowiada. ;)
No właśnie jakoś tak to było tłumaczone. W Japonii chyba podobnie będzie
Napięcie jest 110 V, czy tam 120. W Japonii chyba też.
za jakieś 2-3 generacje sprzętu, to 1kW będzie na samo GPU potrzebny. :lol:
Będzie reglamentacja. Procesory na kartki, GPU na specjalne zezwolenie i za punkty dodatnie obywatela...
I promocje w stylu: oddaj czajnik, kuchenkę i piekarnik, odbierz kupon na GPU...
AMD współpracowało z BlackMagic (czy odwrotnie), była informacja na ich stronie, stąd Radeony mogą być dobrym wyjściem. No i RX9070XT się ciekawie zapowiada. ;)
ciekawe :
https://youtu.be/_oFFWHjxZxY?si=PDR64fFxTa6fXfC6
3D mnie nei interesuje... więc moze jednak celować w AMD ?
To może być dobre rozwiązanie, imho.
Choć poczekałbym na testy RX90x0.
No ale pewnie będzie jeszcze droższe. Jakiś nie wierzę aby AMD dokonało przełomu wydajnościowego i w podobnej cenie zaoferowało coś super;)
~600$ za wydajność w okolicach 7900XT. ;)
Według plotek, oczywiście...
Zresztą, AMD to nV, jak 90x0 będą droższe, to może cena 7x00 spadnie.
Ale poczekać pewnie jest rozsądnie :)
Pierwsze modele od obu firm mają się jeszcze w styczniu, lub na początku lutego, pojawić, więc nawet nie będzie to jakieś długie czekanie.
Jeszcze mam taką wąpliwość
Mój komp na pelnym obciążeniu bierze 480 (potem spada do 450 jak włącza się zaprogramowane ograniczenie tempereturowe dla procka)
Karta to rtx 2070 super - max 200W
Zasilacz Seasonic FOCUS GX-650 80Plus Gold 650W
https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-650-80plus-gold-650w-p1401087
Karty w które celuję (na razie) to 4070 super (do 250W) i amd 7800XT (do 270W - o ile dobrze spojrzałem)
480+50=530W
480+70=550W
650W i ta sprawność 80% to daje teoretycznie 520W
Ale sam zasilacz opisany jest że na linie 12V jest w stanie podać 648W... (no a przy kartach graficznych to ważne są te linie 12V)
I tu tak jakoś mam niejasnosć.
A tu ciekawostka która nie nastraja optymistycznie do czerwonych kart graficznych
https://youtu.be/BtZXb5UpqGo?si=bkYh6MvfxHtwXzx4
sokolnik
17-01-2025, 15:45
Jeszcze mam taką wąpliwość
Mój komp na pelnym obciążeniu bierze 480 (potem spada do 450 jak włącza się zaprogramowane ograniczenie tempereturowe dla procka)
Karta to rtx 2070 super - max 200W
Zasilacz Seasonic FOCUS GX-650 80Plus Gold 650W
https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-650-80plus-gold-650w-p1401087
Karty w które celuję (na razie) to 4070 super (do 250W) i amd 7800XT (do 270W - o ile dobrze spojrzałem)
480+50=530W
480+70=550W
650W i ta sprawność 80% to daje teoretycznie 520W
Ale sam zasilacz opisany jest że na linie 12V jest w stanie podać 648W... (no a przy kartach graficznych to ważne są te linie 12V)
I tu tak jakoś mam niejasnosć.Jak często komp pracuje na max i bierze tyle prądu?
W grach ile bierze 350W? :)
Jaki masz procesor?
Kup jakiś 850W zasialacz i będzie śmigać :)
sokolnik
17-01-2025, 15:48
Problem mam ze swoim fotelem. Strasznie się elektryzuje. Tak bardzo że za każdym razem jak na niego usiądę, wstanę to jak dotknę czegoś metalowego to walę prądem :)
Jak pozbyć się tych piorunów? :)
Jakieś pomysły? :)
Serio problem jest poważny bo jak strzeli mi fotel po podłodze to mi monitor przygasa, boję się że rozwalę sprzęt.
A tu ciekawostka która nie nastraja optymistycznie do czerwonych kart graficznych
https://youtu.be/BtZXb5UpqGo?si=bkYh6MvfxHtwXzx4
No, ciut słabo.
Z drugiej strony, ten filmik ma prawie 2 lata... Od tego czasu mogło się sporo zmienić..
Niestety, mało kto powtarza testy, nawet jeśli wyjdzie jakaś większa aktualizacja softu czy sterowników.
No, ciut słabo.
Z drugiej strony, ten filmik ma prawie 2 lata... Od tego czasu mogło się sporo zmienić..
Niestety, mało kto powtarza testy, nawet jeśli wyjdzie jakaś większa aktualizacja softu czy sterowników.
Cholera nie zauważyłem na telefonie daty
fakt, przejście z AM4 na AM5 może trochę zaboleć budżet, więc chyba faktycznie lepiej najpierw ogarnąć GPU. W 3440x1440 różnica będzie bardziej zauważalna niż przy zmianie proca.
Jak często komp pracuje na max i bierze tyle prądu?
W grach ile bierze 350W? :)
Jaki masz procesor?
Kup jakiś 850W zasialacz i będzie śmigać :)
kup kup kup kup
Tak. bardzo ale to bardzo rzadko obydwa komponenty sa tak obciązone. To kwestia okazjonalna.
Proc w szczycie bierze ok 160W
sokolnik
17-01-2025, 16:10
fakt, przejście z AM4 na AM5 może trochę zaboleć budżet, więc chyba faktycznie lepiej najpierw ogarnąć GPU. W 3440x1440 różnica będzie bardziej zauważalna niż przy zmianie proca.Oczywiście zmiana grafiki na coś mocniejszego nie boli :)
Problem mam ze swoim fotelem. Strasznie się elektryzuje. Tak bardzo że za każdym razem jak na niego usiądę, wstanę to jak dotknę czegoś metalowego to walę prądem :)
Jak pozbyć się tych piorunów? :)
Jakieś pomysły? :)
Serio problem jest poważny bo jak strzeli mi fotel po podłodze to mi monitor przygasa, boję się że rozwalę sprzęt.Dobre, kupiłeś sobie fotel z masażem elektrycznym xD
Dobre, kupiłeś sobie fotel z masażem elektrycznym xD
Albo dał sobie wcisnąć krzesło elektryczne zamiast fotela z masażem.
No, ciut słabo.
I sporo się zmieniło ale to nie znaczy że jest tak całkiem OK.
Testowałem LR bo jego najczęściej używam i jest tak:
Generalnie LR do obróbki wykorzystuje głównie CPU choć GPU ma trochę pracy ale tutaj mój RTX 2060 z 6GVRAM jest nadal w zupełności wystarczający.
Ale są wyjątki. Jednym z nich jest usuwanie szumu przy pomocy SI. Tutaj pracuje głównie GPU i trwa to dość długo bo od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund w zależności od zdjęcia.
Drugi wyjątek jest opcjonalny i jest to wykorzystywanie GPU do eksportu. Trzeba to włączyć w ustawieniach. Ja obecnie korzystam z CPU ale potrafi zająć 100% jak się wrzuci dużo zdjęć za jednym zamachem.
Odnośnie wydajności procesora to mocno zmieniła się kwestia wielowątkowości. Nadal najważniejsza jest szybkość pojedynczego rdzenia ale LR w niektórych sytuacjach potrafi wykorzystać dużo rdzeni.
Dzieje się to głównie przy eksporcie ale też podczas wykorzystywania funkcji rozmycia obiektywu. Jeszcze niedawno miałem Ryzena 5600X który miał 6 rdzeni i ta funkcja obciążała go w 100% a podgląd zdjęcia i cały program przymulało strasznie.
Zmieniłem procesor na 5900X (takie same rdzenie jak w 5600X ale jest ich 12) i teraz obciążenie wskakuje max 80% i programu już nie przymula.
sokolnik
17-01-2025, 19:32
Dokładnie 5900x daje spokojnie radę z nefami Z8 [emoji38] więc mnie nie jara zmiana na AM5 itp. Za to grafika wiem że przydałaby się mocniejsza do gier jeśli chce się grać na ultra itp.
Dokładnie 5900x daje spokojnie radę z nefami Z8 [emoji38] więc mnie nie jara zmiana na AM5 itp. .
to nie procesor daje rade tylko karta graficzna
sokolnik
17-01-2025, 20:00
to nie procesor daje rade tylko karta graficznaNiw za uważałem żadnej różnicy po zmianie 1070Ti na 3070... Chyba że w kwestii renderu video, to fakt, rdzenie CUDA się przydały wyraźnie.
12 rdzeni w 3900x dawało radę spokojnie z NEF z D750 a 5900x daje sobie świetnie radę z NEF Z8 także parcia na zmianę proca nareszcie nie mam aż takiego bo ten poziom mocy mi wystarcza. Szybkie ssd. 32 dobrego ramu, grafika tylko nie daje rady w ultra z gierkami typu CP2077... Odpalę wreszcie może Star Warsy to dam znać... Żeby człowiekowi się tak chciało pograć jak chce się odpocząć to bym już na RTX 5000 odkładał a tak, znowu bez ciśnienia. Chyba się starzeje [emoji854]
sokolnik
18-01-2025, 10:16
Pojawiły się nowe informacje na temat nadchodzących procesorów i kart graficznych AMD. Chodzi o kolejne generacje. Wygląda na to, że Czerwoni szykują mocną ofensywę. Przede wszystkim nowe procesory Medusa Ridge (Zen 6) mają być budowane w procesie technologicznym N3E. Natomiast układy I/O powstaną z wykorzystanie litografii N4C, która jest ulepszoną i tańszą wersję N4P.
Prawdopodobnie nadal będą one korzystały z podstawki AM5. Mają korzystać z pojedynczego modułu CCD, który zaoferuje maksymalnie 32 rdzenie, czyli dwa razy więcej niż w przypadku Zen 4. Premiera spodziewana jest na przełomie 2026 i 2027 roku.
To chyba trzeba czekać te 2 lata jeszcze i wtedy myśleć o zmianie :)
Niw za uważałem żadnej różnicy po zmianie 1070Ti na 3070... Chyba że w kwestii renderu video, to fakt, rdzenie CUDA się przydały wyraźnie.
12 rdzeni w 3900x dawało radę spokojnie z NEF z D750 a 5900x daje sobie świetnie radę z NEF Z8 także parcia na zmianę proca nareszcie nie mam aż takiego bo ten poziom mocy mi wystarcza. Szybkie ssd. 32 dobrego ramu, grafika tylko nie daje rady w ultra z gierkami typu CP2077... Odpalę wreszcie może Star Warsy to dam znać... Żeby człowiekowi się tak chciało pograć jak chce się odpocząć to bym już na RTX 5000 odkładał a tak, znowu bez ciśnienia. Chyba się starzeje [emoji854]
hmmm może DXO inaczej pracuje
sokolnik
22-01-2025, 00:31
Star Wars odpalone :D klimacik fajnyy :D
3440 x 1440 - ustawienia WYSOKIE, śledzenie promieni włączone coś tam ten DLSS włączony w trybie balans... klatki 75 ze spadkami do 65 wiadomo. Płynna przyjemna gra.
Ustawienia Epickie stabilne 65 klatek raczej :D
Test RTX 5090. (https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-5090-recenzja-test-wydajnosci-premiera-blackwell)
Rafał_Sz
24-01-2025, 17:41
Test RTX 5090. (https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-5090-recenzja-test-wydajnosci-premiera-blackwell)
Moje trzy wnioski:
1. Licznik prądu trzeba podpiąć do sąsiada.
2. STALKER 2 wymaga co najmniej 8090 Ti
3. W cenie 20% większej od 4090 można by rozważyć. A tak nie warto.
sokolnik
24-01-2025, 17:48
Parę miesięcy temu albo chociaż tygodni mówili że 5090 to w sumie nowy Titan co zmiecie wszystko i wszystkich i odjedzie konkurencji na lata świetlne do przodu... A teraz piszą że zmiany to głównie sztuczne klatki, drogo, dużo prądu :D
Także mój wniosek karta raczej do pracy niż do grania, chyba że kogoś stać :D
Kurz opadnie to i ceny spadną pewnie na wakacje.
Tylko ciekawe, czy ceny spadną, skoro konkurencji po prostu brak.
Do tego 4090 już praktycznie nie do dostania, więc hulaj dusza, piekła nie ma.
PS. AMD przesunęło premierę RX9070/XT. Coś o marcu się mówi... Ech...
Edzia: Test 5090 OC od MSI... 600W TGP. (https://www.purepc.pl/msi-geforce-rtx-5090-suprim-test-opinia-recenzja-wydajnosc)..