PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

krzysztofz24
20-01-2022, 11:34
Infolinia zawieszona - bo pandemia xD i pracownicy pracują zdalnie...

Nie, no po prostu no nie:-D.
Nie śmiem zaczynać myśli, kto pakuje paczki jak w sklepie internetowym wszyscy pracownicy pracują zdalnie.
To telefonu już nie można odebrać w czasie pandemi? Hahaha:-)

Może nie będzie tragedii. Trochę nieprzyjemnosci, ale nie tragedi;-).
W końcu mają dużo negatywów, ale jednak działają. Kiepsko bo kiepsko, ale jakoś tam działają.

LeonardZelig
20-01-2022, 11:46
Powiedzcie mi dobrzy ludzie, bo tematu sprzętu nie rozkminiałem zbyt dokładnie. Jeśli zakupiłem płytę MSI Z690, procesor i5 12400F, to jakie pamięci nabyć, jeśli nie chcę tego podkręcać, bo mi to niepotrzebne? G.SKILL Aegis 16GB 3200MHz stykną?

sokolnik
20-01-2022, 11:55
Krzyś chciał kupić ode mnie mój zasilacz stary Seasonica za 50 zł ale chyba sie obraził :D

To może ktoś potrzebuje Seasonica 550W Gold, nie zmęczony, nie katowany. 4 lata był w kompie bez GPU. Potem 3 lata z 1070Ti, w grach pobór 300W całego pc.

Mam jeszcze klawiaturę bezprzewodową Logitech K270 z półrocznym odbiornikiem USB z allegro, oddam za 50 zł.

Razem 100 + paczkomat.

Zasilacz jest u kreta w domu, on może zdjęcia zrobić [emoji2]
59648

krzysztofz24
20-01-2022, 12:41
Krzyś chciał kupić ode mnie mój zasilacz stary Seasonica za 50 zł ale chyba sie obraził :D

No jak 2 tygodnei, nie mogles sie zebrac na dostawe do Kreta te 20km trasa szybkiego ruchu:D.
To ile mozna sie prosic.

Ostrzegam przed interesami z tym osobnikiem;-)
Gorzej niz ten sklep NET-s do wysylki/dostawy podchodzi:-)

P.S
Sokol, juz nie badz taki do przodu. Przypomnij sobie jak testy robiles przed sprzedaza i rwales GTX 1070 z kompa zeby go "kupcowi" zawiezc:twisted:.

sokolnik
20-01-2022, 12:44
Klawiatura już zarezerwowana :)

A może tan zasilacz zostawić... Może koparke zbuduje he

W końcu zasilacz awaryjny może się przydać jakby mój Corsair Platinum się obraził jak Krzyś :D

Przestrzegam przed interesami z Krzysiem, stracicie tylko, nerwy, czas i paliwo, na koniec zrzuci na Was winę i obsmaruje na internecie, meczybuł :)

krzysztofz24
20-01-2022, 13:14
Przestrzegam przed interesami z Krzysiem, stracicie tylko, nerwy, czas i paliwo, na koniec zrzuci na Was winę i obsmaruje na internecie, meczybuł :)

Kolejny raz przestrzegam przed tym allegrowiczem;-). Mowi ze zawiezie - ale musi byc wtedy pogoda i sucho bo nie wyjedzie Golfem na sol:-D, albo ma fryzejera, do ktorego i tak nie idzie ale juz caly wieczor zajety na wizyte, ktora sie nie odbyla - hahahah, naprawde tak bylo.
Albo wiatr za silny wieje zeby wyjsc z domu albo nastepnego dnai pisze ze mu sie jednak nie chcialo.

Takze, tylko za pobraniem na wszelki wypadek z tym sokolnikiem-wezownikiem:-)

P.s
Wezu to ty tu zaczles "obsmarowywac", ja tylko odpowiadam.
No wonszzzzz:-)

lukasz_kk
20-01-2022, 13:42
Na pierwszego maila odpowiedzieli sprawnie, że planują zrealizować zamówienie ok. 21.01 (w sumie nie podali roku...). Jak dopytałem, dlaczego "planują" i "około", skoro, przynajmniej wg informacji na stronie, towar jest dostępny, tak do tej pory odpowiedzi nie otrzymałem ;)

Awaryjnie zamówiłem ją w x-kom z odbiorem w sklepie i płatnością gotówką, niby na jutro...

krzysztofz24
20-01-2022, 13:53
Na pierwszego maila odpowiedzieli sprawnie, że planują zrealizować zamówienie ok. 21.01 (w sumie nie podali roku...). Jak dopytałem, dlaczego "planują" i "około", skoro, przynajmniej wg informacji na stronie, towar jest dostępny, tak do tej pory odpowiedzi nie otrzymałem ;)

Awaryjnie zamówiłem ją w x-kom z odbiorem w sklepie i płatnością gotówką, niby na jutro...

Dobre z tym okolo:-). Zaraz bedzie email, ze "Wie Pan w piatek nie wyslalismy, bo sie nie oplaca, w weekend i tak nie dojdzie";-).
Widzisz jak ten sklep dziala. Jak ci nie zalezy na czasie, to w koncu pewnie wysla. albo od razu anuluj i bierz z x-kom. Tylko ze wtedy tez sporo poczekasz na zwrot hajsu. Jak masz czas, to moze daj im szanse. Kiepsko, bo kiepsko ale jakos tam dzialaja.
Ale to juz twoja decyzja byc musi, bo w koncu twoje pieniadze.

ksh
20-01-2022, 14:17
Powiedzcie mi dobrzy ludzie, bo tematu sprzętu nie rozkminiałem zbyt dokładnie. Jeśli zakupiłem płytę MSI Z690, procesor i5 12400F, to jakie pamięci nabyć, jeśli nie chcę tego podkręcać, bo mi to niepotrzebne? G.SKILL Aegis 16GB 3200MHz stykną?

Tak będzie ok, można też kupić jakieś 3600MHz CL17 jeśli są w dobrej cenie.

crusiek
20-01-2022, 16:44

Stykną :)

lukasz_kk
20-01-2022, 17:14
Trochę się ze sklepem poprzepychałem mailami i obudowa wysłana :D

OjTam
20-01-2022, 18:30
https://www.x-kom.pl/p/714835-karta-graficzna-amd-gigabyte-radeon-rx-6500-xt-gaming-oc-4gb-gddr6.html
?

Nie dość, że cena totalnie z dolnej części pleców, to jeszcze status: wycofany. xD

crusiek
20-01-2022, 18:32
Biorąc pod uwagę, że ona jest słabsza miejscami od 1650 to tak [emoji23]
Ogólnie metr mułu, a z kolei GF pewnie będzie dwójeczka ponad kosztować....
Ona już była wykupiona 10 minut po starcie na xkomie

OjTam
20-01-2022, 18:34
Za 1.2k można rozważyć. Ale nie więcej. xD

ksh
20-01-2022, 19:42
Niby spore ilości wyprodukowali tych kart budżetowych, wpakowanie tylko 4GB VRAM odcina górników.
Jakby producentom podzespołów komputerowych zależało to mogli by robić od dawna płyty główne z wbudowanym chipem gpu, dlaczego nie ? Ale po co jak lepiej tego chipa sprzedać z marżami gigantycznymi górnikom.

- - - - kolejny post - - - - - -

A ja nie polecam Vobis, tak popierd... sklepu już dawno nie spotkałem, zero kontaktu, nic tam nie działa, maile, chat, telefony, brak możliwości anulacji i wykonania zwrotu, czekanie na zwrot kasy ponad dwa miesiące.

crusiek
20-01-2022, 19:45
Zostali może mentalnie w w latach 90 :D
Czasem chodziłem do nich poczytać ulotkę :), ale zawsze byli mega drodzy więc nigdy nic tam nie kupiłem :D :D

Yanis
21-01-2022, 10:44
Może aż tak źle nie będzie, jakoś funkcjonują od wielu, wielu lat.
Ale jak sobie poczytałem co tam wyczyniają to no..... nie wiesoła perspektywa.
Na PCLabie gościu stwierdził w 2017 roku, że idzie ze swoim tematem do sądu, do dzisiaj rozprawa się nie rozpoczęła, a mamy 2022 :D

Oj tam oj tam... 2 tygodnie temu zamówiłem w tym sklepie zestaw mocowania chłodzenia Noctua pod egzotyczny już obecnie procek na gnieździe LGA 2011 (naszło mnie na ponowne złożenie kompa sprzed lat i postawienie na nim Windowsa XP). Właśnie dostałem info, że towar został wysłany. W tak zwanym międzyczasie znalazłem to mocowanie gdzie indziej i tego kompa sobie złożyłem. Także jakoś tam działają. Wolno, ale działają :) Kilka lat temu kupiłem u nich obudowę. Po kilku godzinach od złożenia zamówienia naszło mnie, by zaszaleć i jednak zamówić lepszą, o połowę droższą. Okazało się, że nie można. Zamówienie złożone i tryby machiny ruszyły, nie ma odwrotu. Jakby nie patrzeć, nigdy mnie nie oszukali ani nie sprzedali wybrakowanego sprzętu. Ale kontakt z nimi ciężki.

sokolnik
21-01-2022, 14:24
Serwis beQuiet! jest wspaniały, napisałem maila czy jest możliwość kupna osłony bocznej piwnicy mojej obudowy.
Chciałem kupić ale tam zażartowałem że może to wysyłają gratis dla zwycięzcy konkursu :)
Pan odpisał że osłona będzie dziś wysłana i podał nr przewozowy he
Nagroda z konkursu też do mnie jedzie z Niemiec, mam nr przewozowy he

A po co mi ta osłona.

Potrzebuje jedna ori w zapasie.

A w obecnej wytnę dziure na kable zasilające karte graficzna bo teraz 2 kable wiszą pod gpu, leżą brzydko na piwnicy, zaburzają cyrkulację powietrza, i na plecach trzeba je układać, ciasno...A tak kable beda schowane w piwnicy i kable ładnie wyjda z piwnicy.

Tylko, czym wyciąć ładna dziurkę? :)

Do tego pisze ze sklepem w kwestii zmiany rurek w moim aio.
Plan mam taki by wymienić rurki na miekkie czarne, krótkie węże. I ułożyć chłodnice i węże wychodziły z chłodnicy przy tylnym wentylatorze obudowy. Miejsca sporo, chłodnice obkręce i powinno być ok. Jeszcze to sprawdzę. Obecne węże mi sie nie podobają, zasłaniają ram ha a przyda sie w końcu zmienić paste na cpu i płyn w aio i bedzie spokój znowu na 3 lata. 5968359684

ksh
21-01-2022, 14:34
Ale zmyślasz i że ci chce takie rzeczy robić :)

sokolnik
21-01-2022, 14:38
Ale zmyślasz i że ci chce takie rzeczy robić :)Nie no te kable zasilające mnie wkurzają, zrobię taką wnękę w osłonię na 2 chude palce i już. Kable w piwnicy będą to lepiej.
GPU wyjme, lekko opuszczę przednie 2 wentylatory obudowy.

Angela sklep mi tu doradza jakie rurki, jaki płyn, nawet złączek bym nie musiał kupować tylko wykorzystać ori. Wodę demineralizowana mam takze sobie układ przepłucze. Zaleje płyn, odpowietrze, u Kreta sprawdzę szczelność rurek, zmienię paste na procesorze, a może nawet procesor he akcja z rurkami nie jest jakoś pilna, ale badam temat i wychodzi nawet tanio, okolice max 100 zl z przesyłką. Rurki i płyn tani jest.

ksh
21-01-2022, 14:42
A nie dasz rady tego przeprowadzić jak wszyscy pod płytą główną ? :)

-----------------------

Dobre wieści dla cen kart graficznych https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rosyjski-bank-centralny-chce-zakazu-dla-kryptowalut-8263553.html po tej informacji Ethereum 2800$ i spada.
są też plotki że EU szykuje też jakieś regulacje w najbliższym czasie odnośnie krypto walut, jeśli EU by to wprowadziła to bitcoin może zostać nawet wyzerowany ale... czy miliony łapówek od lobbystów dla dygnitarzy w instytucjach unijnych jednak nie wygrają ?

sokolnik
21-01-2022, 14:43
A nie dasz rady tego przeprowadzić jak wszyscy pod płytą główną ? :)

-----------------------

Dobre wieści dla cen kart graficznych https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rosyjski-bank-centralny-chce-zakazu-dla-kryptowalut-8263553.html po tej informacji Ethereum 2800$ i spada.
są też plotki że EU szykuje też jakieś regulacje w najbliższym czasie odnośnie krypto walut, jeśli EU by to wprowadziła to bitcoin może zostać nawet wyzerowany ale... czy miliony łapówek od lobbystów dla dygnitarzy w instytucjach unijnych jednak nie wygrają ?Jak pod płyta główna??? Kable od GPU[emoji780]

ksh
21-01-2022, 14:44
Kabel od zasilacza idzie tyłem, przechodzi pod płytę główną i wychodzi przy końcu grafy do złącz, ładnie i schludnie to można zrobić przecież.

sokolnik
21-01-2022, 14:49
Kabel od zasilacza idzie tyłem, przechodzi pod płytę główną i wychodzi przy końcu grafy do złącz, ładnie i schludnie to można zrobić przecież.No i tak, mam Ale te 2 kable wiszą na piwnicy, centralnie pod wentylatorem gpu, zasłaniają dopływ powietrza od przodu obudowy...
59685

lukasz_kk
21-01-2022, 14:52
Stay tuned :D

59686

ksh
21-01-2022, 14:58
No i tak, mam Ale te 2 kable wiszą na piwnicy, centralnie pod wentylatorem gpu, zasłaniają dopływ powietrza od przodu obudowy...
Widzę że masz strasznie grube i sztywne kable zasilające i raczej ich ładnie nie zegniesz żeby szły górą karty graficznej i ładnie na dół pod płytę główną, ale mimo wszystko teraz jest ok i nie zasłaniają przepływu, bez przesady nie ma się co czepiać takich drobnostek.

No to będzie zabawa :)

Jakie to pamięci masz, 3200MHz ?

sokolnik
21-01-2022, 14:58
Widzę że masz strasznie grube i sztywne kable zasilające i raczej ich ładnie nie zegniesz żeby szły górą karty graficznej i ładnie na dół pod płytę główną, ale mimo wszystko teraz jest ok i nie zasłaniają przepływu, bez przesady nie ma się co czepiać takich drobnostek.Końcówki mają grube bo mają rozgałęzienie na 2 x 8 pin... Ehh

Wytnę kawałek plastiku, skoro wysyłają mi nowa osłonę z serwisu, po znajomości he to szkoda już porzucić ten "projekt" he

sokolnik
21-01-2022, 14:59

59686Super!!!

ksh
21-01-2022, 15:04
59333
Przypomnij jakiej firmy masz zasilacz, będę wiedział żeby unikać bo te kable zrobili strasznie po chamsku, jak szukałem zasilacza to zwracałem uwagę na to i MSI ma fajne kable płaskie ( taśmy ), można je ładnie wymodelować i wtedy dałbyś je radę ułożyć górą karty na tył i pod płytę.
Mimo wszystko pobawiłbym się w podoginanie tego co masz i wymodelowanie.

W czym to wiercić będziesz, w blacha to jest ? Otwornica zwykła do metalu, takie wiertło w kształcie tulejki z głównym wiertłem prowadzącym i na wolnych obrotach kilka sekund gotowe, a co ważne estetycznie będzie.

lukasz_kk
21-01-2022, 15:06
koesh tak, 3200MHz, cały czas są w promocji: https://www.amazon.es/gp/product/B083TSH22R/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&th=1

sokolnik
21-01-2022, 15:07
Przypomnij jakiej firmy masz zasilacz, będę wiedział żeby unikać bo te kable zrobili strasznie po chamsku, jak szukałem zasilacza to zwracałem uwagę na to i MSI ma fajne kable płaskie ( taśmy ), można je ładnie wymodelować i wtedy dałbyś je radę ułożyć górą karty na tył i pod płytę.
Mimo wszystko pobawiłbym się w podoginanie tego co masz i wymodelowanie.Zasilacz Corsair HX850 Platinum.

Nie chce od góry karty mieć kable bo od góry jest eRGeBe hehe
Chce z piwnicy he

A jak ktoś chce mieć ładne kabelki, to trzeba kupić oddzielnie, ładne, równe, w oplocie, w kolorze jakim się chce. Tylko koszt kabli to często kilka stówek, mówię tylko o kablach do mobo i gpu. 59687

ksh
21-01-2022, 15:09
koesh tak, 3200MHz, cały czas są w promocji: https://www.amazon.es/gp/product/B083TSH22R/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&th=1
One bez problemu chodzą na 3600MHz bez ruszania taktów i napięcia ale to sobie poczytasz jeszcze jak tam się ustawia bo Intel ma jakieś dwie metody.

Nie chce od góry karty mieć kable bo od góry jest eRGeBe hehe
Nie od góry tylko w prawo jak patrzysz na kartę.

Kable możesz sobie kupić pasujące do wtyczek Corsair i nie muszą do być hipsterskie kolorowe tylko czarne płaskie.

sokolnik
21-01-2022, 15:13
One bez problemu chodzą na 3600MHz bez ruszania taktów i napięcia ale to sobie poczytasz jeszcze jak tam się ustawia bo Intel ma jakieś dwie metody.

Nie od góry tylko w prawo jak patrzysz na kartę.

Kable możesz sobie kupić pasujące do wtyczek Corsair i nie muszą do być hipsterskie kolorowe tylko czarne płaskie.Jakoś z boku karty... To brzydko będzie poza tym kable już tak to napewno się nie wygną :)

Wyjme ta plastikowa osłonę i Wytnę taki mały prostokąt na 2 palce, jak najmniej. Wykończę ładnie by było w miarę estetycznie i już. A kiedyś jak bym chciał zmienić obudowę na mniejszą to będę miał nowy ori element także spoko. Bo za 5 lat to już serwis może mieć problemy z ta częścią... A tersz nowa buda to od ręki mi wysłali hehe bez problemu he

crusiek
21-01-2022, 16:06

59686Uuuuu xD repo z montażu proszę xD W końcu to forum fotograficzne a nie pclab :D

sokolnik
21-01-2022, 16:25
Uuuuu xD repo z montażu proszę xD W końcu to forum fotograficzne a nie pclab :DTam foty, dawaj streama! :)

Wind Mill
21-01-2022, 17:00
...Tylko, czym wyciąć ładna dziurkę?...
Dziury to się zatyka!
Wycina się otwory. ;)

https://eshop.pronar.com.pl/img/imagecache/77001-78000/680x680/1/680x680/product-media/77001-78000/Perforator-wykrojnik-do-blachy-z-gwintem-PG13-5-20-4-mm-96802-680x680.jpeg

"Perforator-wykrojnik do blachy". Nawiercasz fi10,5...11, przewlekasz śrubę i kręcisz kluczem aż wykrojnik przetłoczy otwór.

sokolnik
21-01-2022, 17:01
Dziury to się zatyka!
Wycina się otwory. ;)

https://eshop.pronar.com.pl/img/imagecache/77001-78000/680x680/1/680x680/product-media/77001-78000/Perforator-wykrojnik-do-blachy-z-gwintem-PG13-5-20-4-mm-96802-680x680.jpeg

"Perforator-wykrojnik do blachy". Nawiercasz fi10,5...11, przewlekasz śrubę i kręcisz kluczem aż wykrojnik przetłoczy otwór.Wezmę nożyk czy piłkę do blachy i jazda aaaaa!!!!!

Wind Mill
21-01-2022, 17:03
Wezmę nożyk czy piłkę do blachy i jazda aaaaa!!!!!

Pisałeś, że otwór ma być ładny. :mrgreen:

Jeszcze hasło "wykrojnik śrubowy", na w/w ustrojstwo.

sokolnik
21-01-2022, 17:06
Pisałeś, że otwór ma być ładny. :mrgreen:

Jeszcze hasło "wykrojnik śrubowy", na w/w ustrojstwo.Może się zmieniła koncepcja :)
Skoro dostane nowąly element z serwisu to co sie będę tam martwił o wygląd :)

krzysztofz24
21-01-2022, 17:25
Może się zmieniła koncepcja :)
Skoro dostane nowąly element z serwisu to co sie będę tam martwił o wygląd :)

Sokol a ty robisz jeden poważny błąd projektowy. Wszyscy ci tu dobrze radzą ale przy w wierceniu po prostu w kawałku blachy.
A ty chcesz wyciąć dziurę "na kancie" jak góra i bok piwnicy tworzą kąt prosty.
To trochę komplikuje proces wiercenia:-).

Jakbyś robił tylko np w bocznej ściance to byłoby o wiele łatwiej.

Daj to zdjęcie co mi pokazywałaś narysowane gdzie ma być otwór, to każdy będzie lepiej widział o co ci chodzi i lepiej ci doradzi.

sokolnik
21-01-2022, 18:42
Ten plastik jest cienki. Wcale nie dużo musze wyciąć. Kable są cienkie w zasadzie.
5969259693

ksh
21-01-2022, 19:30
Wyciąć czymś gorącym można.

sokolnik
21-01-2022, 19:35
Wyciąć czymś gorącym można.Ładnie idzie nożykiem takim technicznym :)

lukasz_kk
21-01-2022, 20:08
Jakby co to komputer wstał i stoi ;) Nie robiłem zdjęć w trakcie, jutro jak będzie widno to zrobię zdjęcie całości :)

crusiek
21-01-2022, 20:19
Dobre i to, ale smutek pozostaje xD

lukasz_kk
21-01-2022, 20:32
Z ciekawostek to oglądając dyski M.2 w internecie spodziewałem się, że bedą większe, a to takie malutkie :D

sokolnik
21-01-2022, 20:39
No jak nie ma dziś zdjęć?
To idź zrób i pisz w moim wątku dopiero jak wstawisz fotki [emoji14]

U mnie cięcie się powiodło, mogę zostać chirurgiem :)
BeQuiet! by lepiej tego nie zrobił :) 5970359704

OjTam
21-01-2022, 20:50
To teraz pilniczek/papier ścierny i wygładź te krawędzie, bo jak szajs-odlew z Chin wygląda. ;)

sokolnik
21-01-2022, 20:55
To teraz pilniczek/papier ścierny i wygładź te krawędzie, bo jak szajs-odlew z Chin wygląda. ;)Nie mam czasu na takie zabawy, w obudowie nie będzie widać że to robiłem sam.
Jest elegancko.
A nowy element ma już kurier dla mnie :D to co się bede przejmować jakimiś mikro rzeczami :)

krzysztofz24
21-01-2022, 21:01
Nie mam czasu na takie zabawy, w obudowie nie będzie widać że to robiłem sam.
Jest elegancko.
A nowy element ma już kurier dla mnie :D to co się bede przejmować jakimiś mikro rzeczami :)

Jak sie robi to sie robi porzadnie i do konca. Naprawde te krawedzei obrzydliwie wygladaja. Albo jestes majster albo druciarz;-)

OjTam
21-01-2022, 21:05
Krzysiek dobrze prawi.

sokolnik
21-01-2022, 21:08
Krzysiek dobrze prawi.Jest lux nie będę z tym pieścić [emoji2]

LeonardZelig
21-01-2022, 22:05
No dobra-nowy sprzęt już w budzie, bios się ładuje, a systemu nie widzi... Dysk podłączony, Windows 10 na pokładzie. Macie jakiś pomysł?

ksh
21-01-2022, 22:07
BIOS się ładuje i... nie rusza z dysku gdzie masz system ? No to ustaw go w BIOS żeby był wymuszonym do bootowania albo ustaw na AUTO i wywal z listy BOOT wszystkie inne dyski.

sokolnik
21-01-2022, 22:20
GPU wyjęte.
Kable przenoszę.
Zaraz wiatraczki frontowe opuszczam niżej, będzie elegancko :)

LeonardZelig
21-01-2022, 22:21
Dobra, ogarnąłem. Zmieniłem Bios z UEFI na CSM i poszło.

sokolnik
21-01-2022, 23:45
KOMP POTWÓR POWSTAŁ :D

Kabelki od GPU poprowadzone przez piwnicę
Przednie dwa wentylatory opuszczone niżej, by jeden dmuchał pod GPU a drugi bezpośrednio nad GPU.

Jest OK :)

59714

59715

59716

Przy okazji odkleiłem 3 małe folie ze środka wentylatorów GPU :D wiedziałem że 1 folia na tak dużym GPU to za mało :D

Jeszcze dodałem podpórkę pod GPU, dedykowaną od MSI, bo to jednak ciężki duży kloc :)

Wind Mill
22-01-2022, 19:07
...U mnie cięcie się powiodło...
Jakoś z wcześniejszych wpisów nie załapałem, że to tworzywo, myślałem że to blacha. Takie podcięcie to rzeczywiście czymkolwiek, wykrojnik to armata na wróbla w tym przypadku. :mrgreen:

...59716...
Od dawna już nie śledzę co w PeCe piszczy, to ustrojstwo na dole z wentylatorkiem to RAM czy SSD PCIE? Wentylatorek "oryginalny" czy dokładany?

sokolnik
22-01-2022, 19:40
Jakoś z wcześniejszych wpisów nie załapałem, że to tworzywo, myślałem że to blacha. Takie podcięcie to rzeczywiście czymkolwiek, wykrojnik to armata na wróbla w tym przypadku. :mrgreen:

Od dawna już nie śledzę co w PeCe piszczy, to ustrojstwo na dole z wentylatorkiem to RAM czy SSD PCIE? Wentylatorek "oryginalny" czy dokładany?Na płytach z socketem AM4 na chipsecie x570 były wentylatorki właśnie chipsetu. W bios ustawilem mu tryb silent i kręci się tylko przy rozruchu kompa.
Temp chipsetu w HWinfo to okolice 68-70 stopni.
Jak gram to spada nawet fo 66-67 bo wentylatory obudowy szybciej się kręcą.
Nowa karta graficzna w grach rozgrzewa się do 58-60 stopni. Poprzednia do 71, 72 nawet momentami. Ale Suprim dużo większy więc pytanie czy nie będzie chipsetu pogrzewać, ale nie zaobserowałem wzrostu temp chipsetu.

sokolnik
23-01-2022, 14:24
zdradzę pewną mini tajemnicę bo chłopaki się nic nie chwalą... a ja oglądam stream z montażu 2 kompów Krzysia :D Kret z Gdańska pojechał pendolajno rano (po 5 wyszedł z domu) i montuje Krzysiowi 2 kompy... a ja oglądam na żywo streama :D

chłopaki tak zajęci że nawet zdjęcia nie dali żadnego :D

59748

na zdjęciu widać nową obudowę w kompie biurowym składającym się z podzespołów Krzysia z jego dotychaczasowego kompa + widać MOJEGO SEASONICA 550W GOLD :D Krzyś go wyłudził na NigeryjskiegoKupcaJołJoł, udaje że zapłacił i że przelew w drodze, no ściema straszna :p

montaż nowego kompa (CPU, mobo, ram) po zmontowaniu obecnego :D

Kret wszystko robi a Krzyś udaje że pomaga :D

OjTam
23-01-2022, 16:24
Co za ludzie... Tak dobrego, dobrodusznego Kreta wykorzystywać... :(

:lol:

sokolnik
23-01-2022, 16:32

To Krzyś taki męczybuł :D

męczył mnie o ten zasilacz, Kreta męczył by przyjechał, biedny chłopak zgodził się ... :D

OjTam
23-01-2022, 16:40
Ciekawe, czy jak Krzysiek się obudzi, to doliczy się nerek. :lol:

sokolnik
23-01-2022, 16:48
Ciekawe, czy jak Krzysiek się obudzi, to doliczy się nerek. :lol:

Nerki tam ciul :D Komputerów nie znajdzie :D

Kto by chciał Krzysia nerki? :D

sokolnik
23-01-2022, 18:18
już zaraz Kret kończy składanie kompa dla Krzysia :)

specki nie będę podawać, Krzyś napisze :)
nowy proc, mobo, ram, ssd pcie 3.0 m.2
reszta z poprzedniego kompa ale najważniejsze rzeczy wymienione :)

59755

krzysztofz24
24-01-2022, 03:09
sokolnik miales napisac post tylko, ja sie pytam kto ci dal autoryzacje na publikacje zdjec:-), bo na pewno nie ja ani crusiek. Jeszcze sokolniku-wezowniku;) podstepnie prechwyciles obraz ze streama.
Moze ja sie wstydze tego grzejnika na drugiej focie, bo on juz strerany zyciem:grin:;-);-);-)

A i ja tez sie udzielalem przy skladaniu, ofc drugie skrzypce - bo wirtuoz byl jeden.

A wrecz przeciwnie, bo Kret zostal zaopiekowany na najwyzszym poziomie:-). Wiec mu ani wlosek z kreciego futra nie spadl. No i najwazniejsze ze fajne spotkanie bylo.

sokolnik
24-01-2022, 03:10
sokolnik miales napisac post tylko, ja sie pytam kto ci dal autoryzacje na publikacje zdjec:-), bo na pewno nie ja ani crusiek.
Moze ja sie wstydze tego grzejnika na drugiej focie, bo on juz strerany zyciem:grin:;-)

A i ja tez sie udzilalem przy skladaniu, ofc drugie skrzypce - bo wirtuoz byl jeden.

A wrecz przciwnie, ob kret zostla zaopiekowany na najwyzszym poziomie:-). Wiec mu wlos z kreciego futra nie spadl. No i najwazniejsze ze fajne spotkanie bylo.Co? Grzejnik? Ja mam podobne takie stare żeberka :) podobno to najlepsze grzejniki są a nie jakieś ultra nowoczesne płaskie :)

Ja tu relacje na forum na żywo robiłem, bo Ty to nic [emoji14]

krzysztofz24
24-01-2022, 03:15
(.....)

Ja tu relacje na forum na żywo robiłem, bo Ty to nic [emoji14]

No, kurde wogole zdjec zadnych nie porobilismy (a jeszcze przedtem bawilismy sie 4 aparatami, w tym jeden analog i wieksza ikloscia obiektywow z ponad godzine- a kurde zdjec zero z montazu:-P). Atmosfera sie na tyle rozluznila, ze sie deczko zeszl odluzej niz palnowane bylo.

P.s
Napisze o konfiguracji za pare dni jak juz wszystko poinstaluje bo na razie na pulpicie 4 ikonki sa tylko:mrgreen: kosz, explorer, chrome i Nvidia GeForce Experience.

marcin255
24-01-2022, 06:47
@marcin255 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=43174) a aktualizowali Ci na bieżąco status zamówienia?

@crusiek (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=79646) niestety przedpłata... Nie pamietam, ale nie było problemów.

Rafał_Sz
24-01-2022, 10:39
Co? Grzejnik? Ja mam podobne takie stare żeberka :) podobno to najlepsze grzejniki są a nie jakieś ultra nowoczesne płaskie :)

Bo to są najlepsze grzejniki. Może nie najładniejsze, ale najtrwalsze i najbardziej sprawne.

EOT :)

sokolnik
24-01-2022, 15:04
Ten beQuiet! jest super :)
Sprawa z pt, w pt wysłali, już odebrałem nową osłonę piwnicy :)

Koszt 0 zł.
59782

crusiek
24-01-2022, 15:58
Tak to było w BQ Headquarters :D

- O, znowu pisze męczybuła
- Dobra weźcie mu to wyślijcie od razu za free bo nam tydzień życia zepsuje :D

sokolnik
24-01-2022, 16:15
Tak to było w BQ Headquarters :D

- O, znowu pisze męczybuła
- Dobra weźcie mu to wyślijcie od razu za free bo nam tydzień życia zepsuje :DWiem że zazdrościsz wenszu!!! ;)

Napisałem im jeszcze 2 maile
Właśnie o wycięciu wnęki na kabli od gpu, oraz o przykrecaniu przednich wentylatorów... Ehh muszą to poprawić :)

crusiek
24-01-2022, 16:16
Ale męczybuA :D

sokolnik
24-01-2022, 17:39
Kurde chciałem kupić wentylatorek niby świetny w wersji ARGB od Artica ale oni nie mają takich 140mm to lipaaaa

Wymyślę coś innego :)

krzysztofz24
24-01-2022, 20:33
Wiem że zazdrościsz wenszu!!! ;)

Napisałem im jeszcze 2 maile
Właśnie o wycięciu wnęki na kabli od gpu, oraz o przykrecaniu przednich wentylatorów... Ehh muszą to poprawić :)

Cooo, to już serwisowi BQ męczysz bule żeby "poprawiali" produkty pod ciebie:-);-)?

sokolnik
24-01-2022, 22:00
Cooo, to już serwisowi BQ męczysz bule żeby "poprawiali" produkty pod ciebie:-);-)?

daję wrogowi dobre rady jak ma poprawić swoje produkty w ramach współpracy Polsko-Niemieckiej... skoro już wysyłają do mnie nagrodę z Niemiec :D

lukasz_kk
26-01-2022, 17:19
Obiecany efekt końcowy :D Nawet jakieś minimalistyczne LEDy świecą się na maskownicy portów, ale akurat w tym kadrze krowiasty radiator zasłania ten efekt.

59818

sokolnik
26-01-2022, 17:22
Obiecany efekt końcowy :D Nawet jakieś minimalistyczne LEDy świecą się na maskownicy portów, ale akurat w tym kadrze krowiasty radiator zasłania ten efekt.

59818No i elegancko, ale kable na samej górze chyba trzeba tam ładniej ogarnąć [emoji14]

lukasz_kk
26-01-2022, 17:30
BTW od 1,5 godziny trwa Torture Test w Prime95 i komputer tylko lekko szumi, w tym czasie najwyższa temperatura CPU to 67 stopni, Chipset 40 stopni, wewnątrz obudowy 34 stopnie.

RAM mam ustawiony na 3200 MHz, jak było 3600 MHz z opóźnieniami jak na 3200 MHz, bez zmiany napięcia, to za pierwszym razem w Prime95 wywaliło od razu BSOD, a za drugim wszystkie testy zakończyły się błędami. Może jeszcze się tym pobawię, ale jak dla mnie gra nie warta świeczki, w Cinebench R23 miałem +10% w stosunku do bazowego zegara.

Limit mocy na CPU zdjęty, jak dotąd najwięcej łyknął 128W podczas testu w Prime95.

No i elegancko, ale kable na samej górze chyba trzeba tam ładniej ogarnąć [emoji14]

A no można by, są bardzo długie i nie za bardzo miałem pomysł jak je ułożyć, więc je przytroczyłem do topu obudowy.

sokolnik
26-01-2022, 17:39
BTW od 1,5 godziny trwa Torture Test w Prime95 i komputer tylko lekko szumi, w tym czasie najwyższa temperatura CPU to 67 stopni, Chipset 40 stopni, wewnątrz obudowy 34 stopnie.

RAM mam ustawiony na 3200 MHz, jak było 3600 MHz z opóźnieniami jak na 3200 MHz, bez zmiany napięcia, to za pierwszym razem w Prime95 wywaliło od razu BSOD, a za drugim wszystkie testy zakończyły się błędami. Może jeszcze się tym pobawię, ale jak dla mnie gra nie warta świeczki, w Cinebench R23 miałem +10% w stosunku do bazowego zegara.

Limit mocy na CPU zdjęty, jak dotąd najwięcej łyknął 128W podczas testu w Prime95.

A no można by, są bardzo długie i nie za bardzo miałem pomysł jak je ułożyć, więc je przytroczyłem do topu obudowy.Ułóż je ładnie z tyłu obudowy, za płyta główna.
A jaki tam proc jest?

lukasz_kk
26-01-2022, 17:48
i5-11400F. Wklejałem całą speckę kilka stron wcześniej, może Ci umknęła ;)

OjTam
26-01-2022, 17:55
1.4k za RTX3050 founders ed. Przynajmniej przez pierwszy dzień, od jutra.

sokolnik
26-01-2022, 18:00
i5-11400F. Wklejałem całą speckę kilka stron wcześniej, może Ci umknęła ;)To masz chyba procka jak Krzyś :)
To się grzać nie będzie nawet jak go benchmarkami zamęczysz :)

lukasz_kk
26-01-2022, 18:10
1.4k za RTX3050 founders ed. Przynajmniej przez pierwszy dzień, od jutra.
A gdzie to można będzie kupić? :D

To masz chyba procka jak Krzyś :)
To się grzać nie będzie nawet jak go benchmarkami zamęczysz :)
No nie powinien się grzać ;)

OjTam
26-01-2022, 18:21
X-kom i morele.

lukasz_kk
26-01-2022, 18:27
To będę obserwował ;)

krzysztofz24
26-01-2022, 18:36
i5-11400F. Wklejałem całą speckę kilka stron wcześniej, może Ci umknęła ;)

Gratuluje...kupilem tez taki sam. A w zeszla niedziele zestaw sie narodzil - rise from darknes;-)

lukasz_kk
26-01-2022, 19:08
Mam nadzieję, że będzie dobrze służył. Przeskok w porównaniu ze starym laptopem jest ogromny, wreszcie jak coś klikam w LR to od razu widzę efekt, i nie muszę czekać jak do tej pory, w skrajnych przypadkach, nawet po kilkanaście sekund :D

Wind Mill
26-01-2022, 19:24
...Przeskok w porównaniu ze starym laptopem jest ogromny...
Jakie bebechy w tym lapku?

lukasz_kk
26-01-2022, 19:27
Dell z procesorem i7-4500U (2 rdzenie, bazowe taktowanie jakoś poniżej 2GHz) i 8GB RAM DDR3. Miałem też oczywiście SSD (Crucial MX500), ale to wpływało tylko na szybkość uruchamiania Windowsa i aplikacji, na LR raczej niewielki wpływ.

Wind Mill
26-01-2022, 19:44
Dzięki. :)

sokolnik
27-01-2022, 14:38
Dotarła paczka nagroda od BQ konkursu na fb :) 7 stycznia było ogłoszenie, wysyłka z Niemiec.
Szybką fotka na rozwieszonym praniu :)

Życie jest wystarczajaco głośne.

Bądź Cicho!

Heh5982459825

crusiek
27-01-2022, 15:45
No warto dodać, że byłeś jedynym Polakiem na liście zwyciezców (męczybułą), który wygrał :D
Gratki :)

sokolnik
27-01-2022, 15:47
No warto dodać, że byłeś jedynym Polakiem na liście zwyciezców (męczybułą), który wygrał :D
Gratki :)Dokładnie :)
Konkurs na ich FB, prosty. Wypełniłem od niechcenia i zapomniałem, potem piszę do mnie Pani o potwierdzenie adresu dla kuriera bo nagrodę wysyła :D

Dzięki :)

lukasz_kk
27-01-2022, 16:05
RTX 3050 2400 zł w x-kom za podstawową wersję xDDDDDDDDDDDDD pogięło ich chyba...

OjTam
27-01-2022, 16:09
xD
I to by było tyle w temacie GPU poniżej 2k. xD

sokolnik
27-01-2022, 16:10
Hehe mowilem6ze tanio już było hehe

Teraz jest tylko kwestia czy za gpu zapłacimy dużo czy bardzo dużo a nie czy mało czy trochę średnio drogo he

krzysztofz24
27-01-2022, 16:24
Hehe mowilem6ze tanio już było hehe

Teraz jest tylko kwestia czy za gpu zapłacimy dużo czy bardzo dużo a nie czy mało czy trochę średnio drogo he

Co tanio juz bylo, przeciez dzisiaj w x-kom mega obnizki na GPU, RTX 3070 na wypasie ponizej 5 kola.
Takze tanieje sprzet:-)

Ni musisz tu non stop wieszczyc ze mega drogo i bedzie drozej;-). To ze ty kupiles za drozsza cene niz obecne RTX 3070 w x-kom stoja, to nie kazdy musi kupowac drozej niz ty:-);-)

(...)
Szybką fotka na rozwieszonym praniu :)

Bez zdjec na sokolniku to wezzzz....:-D

sokolnik
28-01-2022, 00:34
CB2077 nabyty drogą kupna za 99 zł na Steam w promce -50% :D Rdzenie RT się uruchomią i rozgrzeją do czerwoności :D Do tego DLLS i może to jakoś pójdzie na 3440x1440 :D Bo na NEC FullHD bym nie chciał grać ale może chociaż tam będę miał te 60 FPS haha

OjTam
28-01-2022, 02:01
Wymagania CP2077 są znane od 2020r:
https://www.purepc.pl/image/news/2020/11/20_cyberpunk_2077_wymagania_sprzetowe_do_1440p_4k_ i_ray_tracingu_0_b.jpg

A jeśli się chcesz chwalić za ile kupiłeś, to przepłaciłeś. Kret kupił za 60. ¯\_(ツ)_/¯

sokolnik
28-01-2022, 09:01
Wymagania CP2077 są znane od 2020r:
https://www.purepc.pl/image/news/2020/11/20_cyberpunk_2077_wymagania_sprzetowe_do_1440p_4k_ i_ray_tracingu_0_b.jpg

A jeśli się chcesz chwalić za ile kupiłeś, to przepłaciłeś. Kret kupił za 60. ¯\_(ツ)_/¯Wie że on kupił za 60 zl ale on ma na Gogu, a ja chciałem na steam żeby nie instalować kolejnego klienta :)

Wymagania są znane a życie potem pokazuje co innego [emoji14]

crusiek
28-01-2022, 10:04
A jeśli się chcesz chwalić za ile kupiłeś, to przepłaciłeś. Kret kupił za 60. ¯\_(ツ)_/¯

Z tym przepłacaniem .....
Podpinając się przez VPN, można wyhaczyć CP za 18 zł. Z Epica tureckiego, czy tam rosyjskiego, także ten, dla chętnego okazje są :D

sokolnik
28-01-2022, 11:03
Podpinając się przez VPN, można wyhaczyć CP za 18 zł. Z Epica tureckiego, czy tam rosyjskiego, także ten, dla chętnego okazje są :DStar Wars Jedi Upadły Zakon kupiłem za 1 zł 80 gr :)
Sprzedałem zasilacz za 60 zl Krzysiowi,
Klawiaturę też opchnę w rodzinie za 50 zł albo flaszke więc ten CB2077 jakoś się bilansuje, jest nawet szansa że się zwrócić nawet ha

OjTam
28-01-2022, 13:38
Wie że on kupił za 60 zl ale on ma na Gogu, a ja chciałem na steam żeby nie instalować kolejnego klienta :)

Wymagania są znane a życie potem pokazuje co innego [emoji14]
Na EGS. I dopłacać tylko po to, żeby nie instalować innego klienta. xD
PS. Steamowe promocje nawet koło EGSowych nie stałych.
I CP nie CB. xD

Podpinając się przez VPN, można wyhaczyć CP za 18 zł. Z Epica tureckiego, czy tam rosyjskiego, także ten, dla chętnego okazje są :D

A nie dostaniesz jakiegoś świergotania i ślaczków zamiast napisów? Wersje regionalne często przycinane są.

crusiek
28-01-2022, 13:46
Podobno po polsku normalnie.

OjTam
28-01-2022, 13:47
Podobno. ;)

matbe
28-01-2022, 15:51
Soniarze kupują na tureckim storze i mają wersje pl. Moze z PC jest podobnie.
Łowcygier.pl regularne promocje na wszystkie platformy, zawsze podają czy jest PL.

crusiek
28-01-2022, 16:29
No, tylko kartę mieć z dobrym przelicznikiem walut...

matbe
28-01-2022, 17:33
No, tylko kartę mieć z dobrym przelicznikiem walut...Revolut. Wysłałem Ci zaproszenie.

crusiek
28-01-2022, 17:55
Tak czytałem, ale tego nie trzeba regularnie ładować kasa? Coś mi Znajomek któryś opowiadał ze jakoś nie do końca fajnie i usunięcie konta też nie proste i nie oczywiste.

matbe
28-01-2022, 18:23
Tak czytałem, ale tego nie trzeba regularnie ładować kasa? Coś mi Znajomek któryś opowiadał ze jakoś nie do końca fajnie i usunięcie konta też nie proste i nie oczywiste.Ztcp to jedynym kosztem jest wysylka karty, przez zaproszenie chyba nawet i to gratis.
Innych kosztów nie znam, przelewy Swift ale to jak wszędzie.

sokolnik
29-01-2022, 02:28
Cyberpunk 2077 odpalony. RT i DLSS włączone chyba na ultra i jakość.
Ilość fps, 45 :D
Ale grafika super :)

Jeszcze jakieś samouczki robię ale już do NightCity dojechalem he ale te samouczki jeszcze... Ehh

sokolnik
29-01-2022, 18:07
autoportret. nie mylić z lokowaniem produktu/firmy :D

59886

Krzyś taki męczybuł chciał foto - niech ma ! :D

Tom01
29-01-2022, 23:14
No, tylko kartę mieć z dobrym przelicznikiem walut...

Ale chyba nic nie przebija kantorów internetowych.

krzysztofz24
29-01-2022, 23:36

Ty jestes Królem Meczybulów:D, i kazdy to wie. Ten watek jest tego koronnym przykladem:)
590 stron meczy bule o swoim kompie non stop:D;-)

Wind Mill
29-01-2022, 23:56
...590 stron meczy bule o swoim kompie non stop:D;-)
Ale przy okazji co jakiś czas ktoś coś wartościowego napisze, więc long live the Męczybuła! :mrgreen:

sokolnik
30-01-2022, 00:21
Ty jestes Królem Meczybulów:D, i kazdy to wie. Ten watek jest tego koronnym przykladem:)
590 stron meczy bule o swoim kompie non stop:D;-)
jakie 590 stron? :D u mnie ledwo 147 stron :)

OjTam
30-01-2022, 00:22
To może inaczej: 5868 (9 z tym) postów. xD

Rafał_Sz
30-01-2022, 11:18
59886

Ty poza be quiet! świata nie widzisz. Przesłonił Ci oczy i opętał głowę.

:)

crusiek
30-01-2022, 13:55
I to dosłownie :D

sokolnik
30-01-2022, 17:44
To może inaczej: 5868 (9 z tym) postów. xD

Ale to nie ja wszystkie napisałem :p o moim kompie było tam niewielki odsetek :p

Ty poza be quiet! świata nie widzisz. Przesłonił Ci oczy i opętał głowę.

:)

no co zrobić :D ? Od BQ mam tylko obudowę i wentylatory w AIO (były w zestawie już od Alphacoola - też chyba Niemiecka firma więc się dogadali)

I to dosłownie :D

Dosłownie bo Krzyś chciał fotę jak się w to ubiorę, to zrobiłem :)

lukasz_kk
04-02-2022, 15:52
Tak sobie patrzę na mojego kompa mini-potworka (pozdro sokolnik ;)), i mam wrażenie, że chłodzenie CPU (Fortis 5 Dual Fan, prawie 900 g wagi) ewidentnie jest pochylone w dół. Nawet zdjęcie zrobiłem, żeby Wam pokazać, tylko na zdjęciu jakoś tego nie widać. Z drugiej strony, nie ma żadnych luzów, a temperatury też w porządku, więc nie wiem czy się przejmować :D

crusiek
04-02-2022, 16:11
Już za późno, płyta się wygięła i teraz tylko czekać na pękające ścieżki :D ;);)

sokolnik
04-02-2022, 21:05
Tak sobie patrzę na mojego kompa mini-potworka (pozdro sokolnik ;)), i mam wrażenie, że chłodzenie CPU (Fortis 5 Dual Fan, prawie 900 g wagi) ewidentnie jest pochylone w dół. Nawet zdjęcie zrobiłem, żeby Wam pokazać, tylko na zdjęciu jakoś tego nie widać. Z drugiej strony, nie ma żadnych luzów, a temperatury też w porządku, więc nie wiem czy się przejmować :D

ale założyłeś prawidłowo chłodzenie? :D

miałem wcześniej Dark Rock 4 Pro o wadze 1,13 kg (to też Potworne chłodzenie, jak przystało na KompaPotwora (pozdro lukasz_kk) :D weź sobie je przywiąż nitką do topu obudowy :D zawsze je lekko podniesiesz i nie będzie takiego ciężaru przeniesionego na płytę główną :) wiem, to druciarstwo, ale jeśli się to dobrze zrobi, może przynieść dużo dobrego.

60039

Tom01
04-02-2022, 21:34
To nie jest takie druciarstwo. Do grafik istnieją "podpórki", zmniejszające naprężenia na złącze / laminat. Z niektórymi nawet w komplecie.

sokolnik
04-02-2022, 21:57
To nie jest takie druciarstwo. Do grafik istnieją "podpórki", zmniejszające naprężenia na złącze / laminat. Z niektórymi nawet w komplecie.

tak, dostałem podpórkę z GPU :)

ale tu piszemy o podparciu coolera cpu :)

Tom01
04-02-2022, 22:40
ale tu piszemy o podparciu coolera cpu :)

Działanie takie samo. :)

OjTam
04-02-2022, 22:44
Opadające chłodzenia, za ciężkie GPU (i na odwrót)... Tak sobie czytam i zastanawiam się, dlaczego producenci obudów zrezygnowali z bud poziomych?

crusiek
04-02-2022, 22:51
Można poczekać na w pełni bioniczny komputer, wraz z bioniczną obudową :P

Ligo
04-02-2022, 22:53
Opadające chłodzenia, za ciężkie GPU (i na odwrót)... Tak sobie czytam i zastanawiam się, dlaczego producenci obudów zrezygnowali z bud poziomych?
Ale jaki jest problem położyć budę na boku?
Z wyjątkiem tego estetycznego.;-)

Odnoszę takie wrażenie, że dawniej robili wszystko tak, żeby to miało ręce i nogi, a dzisiaj prześcigają się z pomysłami, jak by dać tu niby coś lepszego, ale coraz to głupszymi.

Tom01
04-02-2022, 22:56
Albo zastosować mniejsze chłodzeniie. Te gigantyczne radiatory o wielkości torby cukru (i takiej wadze) to zdrowe przegięcie. Albo ewentualnie zastosować chłodzenie cieczą.

OjTam
05-02-2022, 00:42
Z wyjątkiem tego estetycznego.;-)

No właśnie. ;)
No i buda mająca styk całą powierzchnią bocznej ścianki z podłożem mogła by nie fajnie wibrować.

Ligo
05-02-2022, 00:51
Wiesz co? Ponad 20 lat temu, jeszcze w kraju miałem roboczego kompa, w sensie foto i video, z wodnym chłodzeniem krakowskiej firmy CPC. Cisza i spokój, jakby kompa nie było, choć chodził na wysokich obrotach.

Dlatego trochę to wszystko dziwne dla mnie, dlaczego wymyśla się koło na nowo...

sokolnik
05-02-2022, 01:19
ale oczywiście, komputery chłodzone cieczą są fajne :D

poniżej super chłodzenie wodne za ok 6 500 zł :) w sumie dałoby się taniej... jednak to sporo kosztuje... szczególnie jakby ktoś miałby to dla Nas zbudować :D

oczywiście są też wady takiego chłodzenia :)

https://www.youtube.com/watch?v=4xw7V0iG1GQ&t=3s

Ligo
05-02-2022, 01:42
ale oczywiście, komputery chłodzone cieczą są fajne :D

poniżej super chłodzenie wodne za ok 6 500 zł :)
Lekkie przegięcie pały.

Wtedy dla mnie koszt zamknął się, o ile pamiętam w kwocie trochę ponad 500 zł. Pojemnik plastikowy z cieczą chłodzącą, w pojemniku dwie ciche pompki, jedna in, druga out, miedziany blok wodny na procesor z właściwym zatrzaskiem, drugi na grafikę, ewentualnie następny na dysk. Do tego wiatrak na zasilacz z regulacją i to było praktycznie bezgłośne. Dzisiaj powinno się to wszystko zmieścić spokojnie poniżej tysiaka. Szkoda, że tej oferty już nie ma.

Tom01
05-02-2022, 02:00
Jak wszystko, chłodzenie wodą można zrobić taniej i drożej. Poza ceną, ma oczywiście inne minusy, ale plus jest jeden i nieosiągalny w żaden inny sposób. Cisza, niezależnie od obciążenia kompa.

sokolnik
05-02-2022, 02:11
Jak wszystko, chłodzenie wodą można zrobić taniej i drożej. Poza ceną, ma oczywiście inne minusy, ale plus jest jeden i nieosiągalny w żaden inny sposób. Cisza, niezależnie od obciążenia kompa.Cisza i niskie temp podzespołów... Coś extra no ale...

Problem jest jak trzeba zmienić płyn czy paste termoprzewodzacą, albo chce się coś wymienić, np, mobo i proca :) do tego czas na budowę, jakieś serwisy (płyn, pasta), o wiele trudniejszy dostęp do części pc w przypadku chęci ich zmiany co może być problemem dla kogoś kto często grzebie w kompie/zmienia podzespoły.

Chyba że ktoś umie sam zbudować taki układ, ma trochę grosza no i ma duuużo czasu albo więcej grosza i zleci wykonanie jakiejś firmie :)

W sumie mi by się przydało zwodować grafikę bo trochę wyje podczas grania wiadomo... Ale i tak max temp to średnio 60 stopni... 61-62 pokazuje się momentami tylko. Zawsze mógłbym zwolnić prędkość wentylatorów kostemwyzszej temp... W końcu zapas jest... :)

PS:
Jedzie do paczkomatu moja nowa myszka Corsair :D odbiór w sb lub w nd ha!

sokolnik
05-02-2022, 11:58
No i jest myszka, 24h od płatności pojawiła sie w paczkomacie, elegancko.
Sklep Media Expert dostawa inpost z zaznaczeniem dostawy, w weekend za 5 zł. To mi się podoba.

Tom01
05-02-2022, 14:00
Problem jest jak trzeba zmienić płyn czy paste termoprzewodzacą, albo chce się coś wymienić, np, mobo i proca :) do tego czas na budowę, jakieś serwisy (płyn, pasta), o wiele trudniejszy dostęp do części pc w przypadku chęci ich zmiany co może być problemem dla kogoś kto często grzebie w kompie/zmienia podzespoły.

Tak, to prawda. Najbliższą modernizację swojego będę robił tak, że dam zawory przy chłodnicach i przy konieczności dostępu do elektroniki, spust wody tylko z bloków i pompy. Dużo mniej chłodziwa do zlania i nalewania powrotnego, mniej, a raczej prawie wcale nie będzie kapania z rur po rozłączeniu.

sokolnik
05-02-2022, 14:04
Tak, to prawda. Najbliższą modernizację swojego będę robił tak, że dam zawory przy chłodnicach i przy konieczności dostępu do elektroniki, spust wody tylko z bloków i pompy. Dużo mniej chłodziwa do zlania i nalewania powrotnego, mniej, a raczej prawie wcale nie będzie kapania z rur po rozłączeniu.Sam budowałeś swoje chłodzenie wodne w komputerze? :)

Tom01
05-02-2022, 14:18
Tak. Zresztą nie pierwsze. Dawien dawno, jak się takie coś tylko pojawiło, to dopiero było wyzwanie. Nie było gotowych "klocków". Ludzie sami lutowali bloki wodne. Ja np miałem pompę obiegową Grundfoss zainstalowaną, taką od pieca CWU. Nie było obudów z miejscami na chłodnice, rzeźbiłem jakieś stelaże. Teraz to jest bajka. Wybierasz system, kupujesz elementy, wszystko idealnie pasuje. W tej chwili mam w 100% na rozwiązaniach EKWB. Drogie, ale genialne.

sokolnik
05-02-2022, 16:49
fajna ta myszka, pasuje do klawiatury :D i zasilacza ;)

https://www.corsair.com/ww/pl/Categories/Products/Myszy-gamingowe/Wireless-Gaming-Mice/DARK-CORE-RGB-PRO-SE-Wireless-Gaming-Mouse/p/CH-9315511-AP

galeria google (https://www.google.com/search?q=corsair+dark+core+rgb+pro+se&client=firefox-b-d&hl=pl&sxsrf=APq-WBsW6y_wDKXcGSnS_eXSjSqfKalUlw:1644072424007&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwixicWG5-j1AhX8isMKHQyXAHEQ_AUoAnoECAEQBA&biw=2441&bih=1286&dpr=1#imgrc=GAgHCqR7Ro_89M)

OjTam
05-02-2022, 17:25
Z wyglądu ciekawa. Dla pełnego szpanu jeszcze musisz, po prostu MUSISZ kupić tą podkładkę z ładowaniem bezprzewodowym. ;)

PS. Jeśli jesteś nerwowy, to nie wróżę jej długiego życia. :lol:

sokolnik
05-02-2022, 17:35
Z wyglądu ciekawa. Dla pełnego szpanu jeszcze musisz, po prostu MUSISZ kupić tą podkładkę z ładowaniem bezprzewodowym. ;)

PS. Jeśli jesteś nerwowy, to nie wróżę jej długiego życia. :lol:

mam dużą podkładkę z allegro (30zł) i ta mi pasuje, mam też drugą podkładkę od MSI (z GPU) ale obecnie jest ona w piwnicy w kartonie :D

tak sobie wymyśliłem, że może kiedyś wymienię telefon z ładowaniem bezprzewodowym, kupię ładowarkę i będę jedną ładowarką ładować telefon i myszkę... tylko czy aby Corsair nie zrobił jakiejś blokady... ale chyba nie ... Chociaż GOPRO wymyśliło w swoich kamerkach, że jeśli chcesz podłączyć mikrofon zewnętrzny to MUSISZ kupić od GOPRO adapter audio za 250 zł. Nie ma na to obejścia.

sokolnik
05-02-2022, 18:43
spokojny człowiek jestem bardzo, dopóki nikt mnie nie wku###a ;)

a o sprzęt dbam bo za dużo kosztuje ale mam też szacunek do własnej pracy/zarobków :)

poprzednią klawiaturę miałem od 2014 r.

myszki miałem różne, max 80 zł jak pamiętam... czy może 100 zł. Teraz miałem Asusa GT200. Będzie na zapas pewnie.

Obecny Corsair
60053

OjTam
05-02-2022, 18:45
Bo wiesz... Myszka na kablu, jak dostanie przypadkowego strzała, to zatrzyma się na kablu. Bezprzewodowa na sąsiedniej ścianie. ;)

sokolnik
05-02-2022, 18:52
Bo wiesz... Myszka na kablu, jak dostanie przypadkowego strzała, to zatrzyma się na kablu. Bezprzewodowa na sąsiedniej ścianie. ;)

gdyby nie pandemia a właściwie praca zdalna (jedno z drugiego wynika), to bym nie kupił:
monitora 21:9
myszki i nowej klawiatury (też bezprzewodowej)

Jakoś tak przypadkowo zainteresowałem się tematem klawiatur i wpadła mi informacja że sprzęt Corsair można połączyć z kilkoma (2 czy 3 nawet) urządzeniami. Dla mnie idealnie (laptop służbowy i PC prywatny). Nie muszę przepinać już kabla od myszki ASUS i odbiornika USB BT od klawiatury... tylko klikam przycisk na klawiaturze i już zmiana urządzenia, w myszce u podstawy jest przełącznik WIFI (odbiornik USB) oraz BT.

Oraz zestaw klawiatury i myszki bezprzewodowej może się przydać by pograć w jakieś wyścigówki na TV w drugim pokoju, a przynajmniej sprawdzę jak to działa/jak się gra. Ale cel był taki by nie przepinać 2 x dziennie klawiatury i myszki... O ile jeszcze teraz to nie problem AŻ taki bo PC stoi na biurku... to pewnie w tym roku może w przyszłym przeniosę swojego KOMPA do drugiego pokoju (sypialni) i komp będzie pod biurkiem... więc wtedy wypinanie i wpinanie 2 x dziennie klawiatury i myszki zdecydowanie ODPADA :D

i tak na szybko sprawdziłem, poprzez BT klawiatura i myszka mają lepszy zasięg... może to sprawka zewnętrznej anteny WIFI/BT dołączonej do płyty głównej, nie wiem. Jak sądzicie?

a moja faza na bezprzewodowość wzięła się niedawno od zakupu na Mikołajki pchełek chińskich z promki w xkom za 59 zł... używam ich właśnie do kompa i telefonu... noszę dziecko/usypiam a jednocześnie słucham sobie radia czy YT :D super wygodne rozwiązania WARTE tych 59 zł, więcej by było szkoda... np 99 czy 150 zł bym nie dał...

OjTam
05-02-2022, 18:56
No tak, przy konieczności przepinania ma to sens.

sokolnik
05-02-2022, 18:59
No tak, przy konieczności przepinania ma to sens.

no właśnie... miała być praca zdalna na trochę a ja dalej codziennie pracuje w domu, w biurze jestem średnio 1 dzień na kwartał :D a tu gadają że praca zdalna będzie kontynuowana i pewnie docelowo jakaś forma łączona/hybrydowa/biuro/dom.

aż szkoda że wcześniej nie kupiłem, no ale mówią, były święta teraz więc wpadała klawiatura, słuchawki, to teraz uzupełniłem o myszkę z promocji... i jest teraz OK.

sokolnik
13-02-2022, 12:35
Jutro kurier dostarcza mi mój drugi uchwyt do drugiego monitora, tego 24" NECa).
Używacie uchwytu do monitora? Jeśli tak to jakie macie? A jeśli nie używacie to bardzo polecam :)
Mam drugi taki sam z wyglądu ale udźwig ma 9 kg oraz jakieś 2 porty USB do ładowania. Fakt okolice 300 zł kosztuje taki uchwyt ale wart ceny. Ten ma udźwig 12 kg i ma mniejsza podstawę na biurku niż mój obecny. Montaż może jutro może we wtorek. Tu uchwyty są gazowewiec regulacja jest lekka i przyjemna.
60248
60249
60250

krzysztofz24
13-02-2022, 13:12
Ja używam. Wszystko mam na uchwytach. Monitor na uchwycie, komputer na uchwycie, głośniki stereo na uchwytach:-D;-).

sokolnik
13-02-2022, 13:16
Ja używam. Wszystko mam na uchwytach. Monitor na uchwycie, komputer na uchwycie, głośniki stereo na uchwytach:-D;-).Ty nawet na uchwycie masz fochy :D

krzysztofz24
13-02-2022, 13:35
Ty nawet na uchwycie masz fochy :D

Chyba ty:mrgreen:

Wind Mill
13-02-2022, 14:03
Ja używam. Wszystko mam na uchwytach. Monitor na uchwycie, komputer na uchwycie, głośniki stereo na uchwytach:-D;-).

A wzmacniacz do głośników? ;)

krzysztofz24
13-02-2022, 15:04
A wzmacniacz do głośników? ;)

Przeca to aktywne głośniki komputerowe, wzmacniacz wbudowany w głośnik "master":-).

sokolnik
14-02-2022, 22:32
Uchwyt złożony... Firma ta sama ale model inny w sumie to 3 duże zmiany w budowie, ale większy udźwig tego nowego uchwytu, nie 9 a 12 kg.
Który lepszy? Nie wiem, w sumie oba są fajne ale ten drugi co kupiłem lepiej się montuje i wiesza monitor. No i jest tańszy o 20 zl bo nie jest gamingowy :D

Jakby ktoś chciał poznać szczegóły to piszcie, bo teraz nie chce mi się pisać :D

Gamingowy 9kg - Spacetronik SPA-G160
nieGamingowy 12 kg - Spacetronik SPA-G161

W sumie najważniejszy jest udźwig oraz sposób mocowania monitora :)

60316

60315

sokolnik
15-02-2022, 01:58
Dawno się tak nie zdziwiłem jak dziś :)
NIE UWIERZYCIE

Okazało się że ten mój uchwyt "gamingowy" ma RGB :D dobra, nie RGB ale CZERWONE podświetlenie LED :D oczywiście wyłączyłem te podświetlenie... No ale jest, można szpanować, małolaty wyrywać ;)

Może jeszcze odkryje jakieś tajemnice? :)
60318

Kojocisko
15-02-2022, 18:54
Zainspirowałem się wpisem Sokolnika o ramionach do monitorów, fajne rozwiązanie i akceptowalne koszty. Po wpływem lektury w niedzielę zamówiłem firmowy uchwyt Della do mojego roboczego Della 27" i właśnie zamontowałem. Doskonale wydane 156zł. Może nawet z czasem przeniosę na ramię swojego Eizo? Choć jego podstawa ciut mniej mi przeszkadza. Dzięki za inspirację!

sokolnik
15-02-2022, 23:24
Zainspirowałem się wpisem Sokolnika o ramionach do monitorów, fajne rozwiązanie i akceptowalne koszty. Po wpływem lektury w niedzielę zamówiłem firmowy uchwyt Della do mojego roboczego Della 27" i właśnie zamontowałem. Doskonale wydane 156zł. Może nawet z czasem przeniosę na ramię swojego Eizo? Choć jego podstawa ciut mniej mi przeszkadza. Dzięki za inspirację!

cieszę się że jesteś zadowolony z zakupu i pomysłu montażu monitora na uchwycie :) moje oba uchwyty to w sumie koszt 620 zł... czy się opłaca? Nie. Czy warto było? ZDECYDOWANIE ? :) tym bardziej jak ktoś ma małe biurko i musi upchać 24" oraz 34" makarona 21:9 :) chociaż teraz mam 2 biurka i na każdym jest monitor z uchwytem :D ale docelowo będzie 1 biurko i 2 monitory :) a PC na podłogę.

60349

Ligo
15-02-2022, 23:36
czy się opłaca? Nie. Czy warto było? ZDECYDOWANIE ? :)
Trochę to mi się gryzie, bo jeśli warto było, to jednak się opłaca, niezależnie od kosztów.

sokolnik
15-02-2022, 23:44
Trochę to mi się gryzie, bo jeśli warto było, to jednak się opłaca, niezależnie od kosztów.

już tam bez szczegółów :D

pisząc o opłacalności mam na myśli coś w stylu kupię coś za 2000 zł a po ponad 3 latach użytkowania sprzedam też za 2000 zł a nie za 800 :P tak jak z moją byłą kartą graficzną :P

a uchwyt to kawałek metalu i plastiku za 300 zł (sporo), i czy to opłacalny zakup? Raczej średnio, tylko na tym stracę, nikt nigdy tego ode mnie nie kupi (no może za flaszkę)... ale czy warto to mieć? Warto. Mimo że kosztuje to 300 zł.

Coś jak z samochodami z salonu. Warto kupić auto za 200 000 zł w salonie? Nie warto, bo na takim aucie tylko się traci, najwięcej po wyjechaniu z salonu... A czy było warto kupić 220 konnego sedana w QUATRO ? Warto było mimo że to nie opłaca się :)

Ligo
16-02-2022, 00:00
już tam bez szczegółów :D ...

... A czy było warto kupić 220 konnego sedana w QUATRO ? Warto było mimo że to nie opłaca się :)
Diabeł siedzi w szczegółach...:-)

Sedana nie warto, ale warto dużego SUV-a o takiej mocy i nie Quattro, tylko z porządnym napędem 4x4 i reduktorem. Którego zresztą użytkuję od ładnych paru lat.;-) Ale jak zwykle zjechałem z tematu, sorry.

sokolnik
24-02-2022, 12:10
Ktoś poleci dobrego power banka który naładuje smartphona w trybie Szybkie Ładowanie (samsung)?

Rafał_Sz
24-02-2022, 12:25
Redmi lub Samsung z ładowaniem bezprzewodowym. Potem długo, długo nic.

sokolnik
24-02-2022, 12:26
Redmi lub Samsung z ładowaniem bezprzewodowym. Potem długo, długo nic.Moje telefony w rodzinie nie obsługują bezprzewodowego ładowania.
GreenCell?

matbe
24-02-2022, 12:26
Ktoś poleci dobrego power banka który naładuje smartphona w trybie Szybkie Ładowanie (samsung)?

https://www.ceneo.pl/92966117

Moje telefony w rodzinie nie obsługują bezprzewodowego ładowania.
GreenCell?
Ale nie musisz ładować telefonu, nikt tego nie sprawdza. Możesz myszke, słuchawki, smartwatcha..

Rafał_Sz
24-02-2022, 12:37
Moje telefony w rodzinie nie obsługują bezprzewodowego ładowania.
GreenCell?

To Redmi. Sprawdzone w boju powerbanki.

matbe
24-02-2022, 13:03
To Redmi. Sprawdzone w boju powerbanki.

No, z tym że kolega szuka do samsunga. A samsung blokuje szybkie ładowanie od innych producentów. Dzis może zadziała po aktualizacji juz nie. Tak, sprawdzałem.

Sokół, ale po co Tobie powerbank skoro non stop siedzisz w domu? :-)

sokolnik
26-02-2022, 16:58
Sokół, ale po co Tobie powerbank skoro non stop siedzisz w domu? :-)

bo wojna za rogiem ... :p

Yanis
26-02-2022, 18:44
No to jak na wojnę, to musisz się uniezależnić od sieci :-P

Ja od lat jestem wierny firmie Voltaic - mam już ich drugi zestaw "powerbank plus panele solarne" do podróży. Podczas namiotowych lub rowerowych wojaży ciągnę na tym wszystko, łącznie z lustrzanką od Nikona i 17-calowym lapkiem. W Bieszczadach na wycieczce pieszej grupa ochrzciła mnie mianem "człowiek-elektrownia" bo musiałem codziennie ładować telefony i GPS-y 6-ciu osobom :) Ja mam Szajsunga Note 9 i ładuje mi na tym w trybie szybkim. Nie wiem jak z nowszymi modelami.

https://voltaicsystems.com/arc20w-kit/

Mam też 33-watowy powerbank od Baseusa o pojemności 30 tys mAh, ale w realu zdycha szybciej niż ten od Voltaic, który ma tylko 24 tys.

Stary zestaw od Voltaica, który kupiłem w 2014 roku też wciąż śmiga. Ale wymieniłem na nowszy ze względu na brak złącza USB-C i mniej Watów w specyfikacji.

sokolnik
26-02-2022, 20:56
No to jak na wojnę, to musisz się uniezależnić od sieci :-P

Ja od lat jestem wierny firmie Voltaic - mam już ich drugi zestaw "powerbank plus panele solarne" do podróży. Podczas namiotowych lub rowerowych wojaży ciągnę na tym wszystko, łącznie z lustrzanką od Nikona i 17-calowym lapkiem. W Bieszczadach na wycieczce pieszej grupa ochrzciła mnie mianem "człowiek-elektrownia" bo musiałem codziennie ładować telefony i GPS-y 6-ciu osobom :) Ja mam Szajsunga Note 9 i ładuje mi na tym w trybie szybkim. Nie wiem jak z nowszymi modelami.

https://voltaicsystems.com/arc20w-kit/

Mam też 33-watowy powerbank od Baseusa o pojemności 30 tys mAh, ale w realu zdycha szybciej niż ten od Voltaic, który ma tylko 24 tys.

Stary zestaw od Voltaica, który kupiłem w 2014 roku też wciąż śmiga. Ale wymieniłem na nowszy ze względu na brak złącza USB-C i mniej Watów w specyfikacji.No fajne rzeczy polecasz ale ponad 200 dolarów :)

Yanis
27-02-2022, 14:42
Zestawy wojenne zawsze są w cenie :) Zresztą patrząc na allegrach na jego odpowiedniki to cena wydaje się wręcz atrakcyjna. Tyle, że obecnie trzeba doliczyć do niej VAT i cło. Nie to co kilka lat temu, gdy kupowało się w USA bez podatku... To se ne vrati... Na co dzień używam dwóch powerbanków od Baseusa i mój Samsung wciąż dobrze z nimi współpracuje. Skoro jednak ktoś stwierdził organoleptycznie, że są próby blokowania urządzeń firm zewnętrznych, to brałbym ten powerbank od szajsunga. Cenowo wychodzi niemal to samo co inne.

sokolnik
27-02-2022, 15:13
ostatnio w gorącym strzale, nie wiem, wczoraj chyba, był w x-kom power bank
https://www.x-kom.pl/p/575269-powerbank-green-cell-powerplay20-20000mah-usb-c-pd-18w-qc-30.html?gclid=Cj0KCQiA3-yQBhD3ARIsAHuHT66g7aCPnmf60SBar98hXs4TJM5XtznyCyDn qr7Nii6iJKBe0VnUG2kaAsmXEALw_wcB

za 99 zł

ma świetne opinię, polska firma podobno, cenę extra za 20 000 mah, myślałem kupić ale nie kupiłem :) normalna jego cena 120 zł więc można kupić
https://www.morele.net/powerbank-green-cell-pbgc03-20000-mah-czarny-pbgc03-5946109/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=4ab4f6af-df50-04d9-7eca-134d4ca165bb

Umbra
10-03-2022, 12:22
Taki zestaw spoko pod gry, mając na myśli głównie stosunek cena/jakość? Zasilacz i napęd przełożyłbym z obecnego kompa, resztę starych części puścił na allegro/olx (i5 6500, GTX 760).

LeonardZelig
10-03-2022, 13:37
500 GB zapcha się w mig.

Umbra
10-03-2022, 14:02
Ale mam jeszcze 250 SSD i 1 TB talerz, które przełożę + ze 3 TB zewnętrznych.

LeonardZelig
10-03-2022, 15:39
Mimo to wziąłbym 1TB, zwłaszcza jeśli to ma być komputer do gier (zabierają naprawdę sporo miejsca).

krzysztofz24
11-03-2022, 01:27
Taki zestaw spoko pod gry, mając na myśli głównie stosunek cena/jakość? Zasilacz i napęd przełożyłbym z obecnego kompa, resztę starych części puścił na allegro/olx (i5 6500, GTX 760).

-Dysk - spoko. To czy potrzebujesz wiecej miejsca czy nie to juz tylko ty mozesz okreslic. O ile nie bedziesz zostawial sobie na pamiatke gier, ktore przeszedles i nie grasz w 4 naraz;-) to to ten dysk co opisales i to co masz to ci starczy az nadto.
-Pamiec RAM-Do gier to 3000 lub 3200. Wyzej nie ma sensu, bo np na takim 3600 w grach mamy ledwie zauwazalny zysk. Spory i zauwazalny zysk to jest np miedzy 2133/2400 a 3000/3200. Takze dobre 3200 to optimum do gier.
-Obudowa, jak ci sie podoba.
-Plyta glowna, widze ze wybrales tansza konstrukcje. Ja akurat mam podejscie zeby brac plyte troche na wyrost, na przyszlsoc i wszystkomajaca. Tpo co wziales do tego proca starczy spokojnie. ale dokladajac ze 150-200zl jzu mozesz miec Z590 i kiedys mocneijszego proca tam posadzic, wiecej portow m.2 itd. ale t uwszystk ozalezy, jakie masz podejscie po prostu.
-Chlodzenie - do teog procesora na pewno starczy ( o tym przy porcesorze jeszcze napisze). Ale masz tutaj wiatrak 120mm ktory sie moze krecic na 1800rpm. zdecydowanie bym wolal dolozyc te 64zl i wziasc to chlodzenie. Bo ma 140mm chodzace na maks 1400rpm.
Tego drugiego to nie uslyszysz nigdy, to pierwsze czasem jak by poszlo na maksa juz raczej moze byc pewien szum slyszalny. wogole jestem zwolennikiem wiatraczkow 140mm a nie 120mm. znaczaca poprawa kultury pracy.
O tym pisze +64zl https://www.x-kom.pl/p/702535-chlodzenie-procesora-silentiumpc-fortis-5-140mm.html
-Procesor - strzal w dziesiatke, sam taki kupilem niedawno do gier:-). Najlepsza na rynku korelacja osiagi-cena. Ofc I7 czy I9 da wiecej ale troche wiecej i nie az tyle zeby placic 3 razy drozej jak nei lepiej. AMD w tej cenei nic nie ma, ma dopiero ladne pareset zloty drozej.
U mnie z chlodzeneim ktore ma 160w TDP ten intel max co osiagnal w grach to 51 stopni po kilku godzinach i bardzo ladnie wchodzi ma maksymalne taktowania.
Takze to chlodzenie ktore wybrales spokojnie da rade (choc jego max TDP to z deczka poplyneli i na wyrost podaja;-) ). Ale ja bym wzial to drozsze ze 140mm wiatrak ze wzgledu na wyzsza kulture pracy.

GPU - tu bedzie najwiecej. Widze ze to ma byc takie budzetowe GPU. Wybrales troche taniej i troche gorzej od RTX 3060. Jednak bym szedl w Nvidie to jedno. A drugie to bym ODPUSCIL obecnie zakup GPU.
Karty graficzne tanieja i beda dalej taniec. Bo sztucznie napompowany balonik cenowy przez krypto wlasnie pekl. Drozej nie bedzie a bedzie tylko taniej. Ja akurat przymierzam sie do 3070TI.
Jeszcze 2 miesiace temu 3070 byly za 5 tysei z hakiem do 6 tysi z hakiem. Teraz sa tansze srednio o minimum 1000zl!!!. Mozna miec 3070Ti za 4 tysie z haczykiem.
Wiec moja rada to zostaw GTX 760, ktora i tak psrzedasz po taniosci bo to prehistoria ze 4-5 generacji wstecz. I poczekaj te kilka miesiecy. Bo dzieki temu istniej relana mozliwosc ze kupisz sobie lepsza karte a taniej.
Akurat tak nie sledzilem cen 3060/3060Ti tylko 30703070Ti. Ale jest taniej i bedzie jeszcze taniej. Darmo nie bedzie:-) Ale oplaca sie te pare miesiecy poczekac.
Tak jak mowilem balonik spekulacyjny pekl a nowe RTX 4xxx premiera beda maily na koniec roku lub na poczatku przyszlego co tez wplywa juz troche na cene. Ja osobiscie planuej wyjac swoja sztuke po wakacjach.
Ofc niw musisz az tyle czekac, no ale te pare miesiecy moze ci sie oplacic.

Umbra
11-03-2022, 10:45
Ta Fera ma mega dobre osiągi, a biorąc pod uwagę cenę i to, ze nie będę kręcił, to powinna spokojnie wystarczyć.
Ja mam podejście do płyty takie, jak obecnie - jak zmieniam kompa po 8 latach, to już i tak nic lepszego nie wsadzę w starą płytę. :P
3060 ma cenę od kilku lat taką samą. Kumpel kupował z 1,5 roku temu za tyle samo co teraz. Nie chcę wydawać nie wiadomo ile. Te 2000 zł to i tak mega dużo, biorąc pod uwagę, że wcześniej kupowałem karty po 800 zł (GTX 460, a później 760). Może będzie taniej, a może nie - złotówka traci na wartości, inflacja etc. A problemem jest to, że na GTX 760 nie da się odpalić Elden Ring. :P Czekać teoretycznie zawsze się opłaca, bo raz do roku są wypuszczane lepsze karty/proce, ale tak można w nieskończoność.

Rafał_Sz
11-03-2022, 10:59
Jak będziesz wpinał tego EVO to zwróć uwagę, żeby był osadzony na szynie PCIe 4.0. Bo reszta magistrali to PCIe 3.0 które tego Samsunga nieco ograniczą.

crusiek
11-03-2022, 11:07
No i ok, choć cena mało fajna, jak za te kilka procent klatek w 1080p w porównaniu np do GeForce 3050, a ten był za 1700 dopiero co w promce.
Sprzęt do komfortowego grania w 1080p i kopromisów powyżej spoko, procek fajny, płyta może być, pamięć ok, wentylator też dobry, ten proc nie grzeje się mocno.

Umbra
11-03-2022, 11:10
Ogólnie ta Fera wygląda na jedno z lepszych chłodzeń AC.
https://www.youtube.com/watch?v=GCkbHylyKlQ&ab_channel=blackwhiteTV

Umbra
15-03-2022, 08:34
Karty widzę, znowu podskoczyły. :/

crusiek
15-03-2022, 10:00
Masz palita na polskim Amazonie [emoji6]

https://www.amazon.pl/dp/B08WR6DRQQ?smid=A1UPQJ17T0UPOV&tag=ugcplpepper21-21&ascsubtag=316457041

2530 za 3060.

krzysztofz24
15-03-2022, 10:14
Karty widzę, znowu podskoczyły. :/

Nie, karty tanieja.
Śledzę ceny od kilku miesięcy.
Może jakaś promka się skończyła akurat na model który patrzyłeś.

Umbra
15-03-2022, 22:12
Masz palita na polskim Amazonie [emoji6]

https://www.amazon.pl/dp/B08WR6DRQQ?smid=A1UPQJ17T0UPOV&tag=ugcplpepper21-21&ascsubtag=316457041

2530 za 3060.

Za tyle mogę mieć MSI Ventusa, ale chyba się i tak nie opłaca, bo mogę mieć też 6600 za 2070 zł. Różnica między nimi to jakieś 10% może, a cenowo 25%.

Umbra
16-03-2022, 08:27
Nie, karty tanieja.
Śledzę ceny od kilku miesięcy.
Może jakaś promka się skończyła akurat na model który patrzyłeś.

Chyba nie tanieją. Kolega z rok temu kupował 3070 ti za 3000 zł.

Myszowor
16-03-2022, 10:41
Ja bym powiedział że ceny wracają do normalności :

60999

Rafał_Sz
16-03-2022, 11:16
Byłoby jeszcze taniej gdyby nie kurs dolara.

Umbra
19-03-2022, 09:22
Komp złożony. Nienawidzę tego robić. Stare dyski coś nie chcą banglać. Działa tylko ten pod m2. :| Do tego po wyłączeniu kompa, sam się uruchamia ponownie. Krew mnie zalewa.

LeonardZelig
19-03-2022, 09:38
Komp złożony. Nienawidzę tego robić. Stare dyski coś nie chcą banglać. Działa tylko ten pod m2. :| Do tego po wyłączeniu kompa, sam się uruchamia ponownie. Krew mnie zalewa.

Kwestia MBR i GPT? Wystarczy zmienić w BIOSie.

Umbra
19-03-2022, 09:54
W biosie w ogóle nie widzę dysku HDD i SSD. Tylko ten m2 widzę. Przełączałem je do innych portów sata, ale nic się nie zmieniło. Jakby sata nie działało, ale w biosie jest ustawione niby na włączone. Odtwarzacz DVD też niewidoczny dla systemu. W BIOSIE niby widzę wszystkie urządzenia, a przy instalacji Windows jest tylko jeden dysk (m2). :|

Rafał_Sz
19-03-2022, 11:13
Rozumiem, że na dyskach pod SATA masz utworzone partycje? Zainstaluj sobie AOMEI partition i zobacz czy widzi nieprzydzielone dyski.

Jeśli tak, to stwórz partycje. Jeśli nie to spróbuj najprostszego sposobu - wyjmij na minutę baterie na płycie. Niech się zresetuje do ustawień domyślnych i wróć do AOMEI.

Umbra
19-03-2022, 11:46
Musiałem przełączyć w BIOS-ie Intel Rapid coś tam na AHCI i ruszyło.

crusiek
19-03-2022, 11:52
Wybacz głupie pytanie, ale czy kable zasilające również podpiąłeś? ;)
dodatkowo w tej płycie nie zadziała sata2 jeśli masz dysk m.2 w slocie m2_2
masz gen11 procka, dysk m.2 montuj na m2_1 jakby co :)
Może sobie raida ustawiłeś zamiast AHCI ? :D

Nooo, spóźniłem się :)

Umbra
19-03-2022, 13:44
Teraz mam problem ze sterownikami AMD. :P

Umbra
19-03-2022, 14:35
Instalator AMD nie może kontynuować ze względu na nieobsługiwany system operacyjny... WTF?!

OjTam
19-03-2022, 14:44
To jeszcze napisz, jaki to Win?
Może nie te sterowniki ściągnąłeś? ;)

crusiek
19-03-2022, 15:04
[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

Win10 miał różne dla różnych kompilacji, cóż wystarczy przeczytać info.

A nie, czekaj to chyba grafa, ale jak to amd grafa to na śmieci bym wywalił xD

Umbra
19-03-2022, 15:07
Win 10 Home.

Jezu... w latach 90' było prościej. Takie cyrki w 2022? Masakra jakaś.

crusiek
19-03-2022, 15:08
Może ściągnąłeś na x86 zamiast 64bit.
Albo jakieś kliknąłeś nie pod swój system.

Umbra
19-03-2022, 15:14
Win 10 x64

crusiek
19-03-2022, 15:20
https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-6000-series/amd-radeon-6600-series/amd-radeon-rx-6600

Umbra
19-03-2022, 15:30
No to ściągnąłem. Chyba z 3 razy ten większy pakiet i raz ten minimalistyczny. Ni chu chu. Bład 184. Niezgody system. Jak najpopularniejszy system może być niezgodny? :| Krew mnie zaleje. Programiści AMD powinni dostać po 100 batów na gołą d....

crusiek
19-03-2022, 15:34
Zaktualizuj kompilację swojego home do najnowsze i ci pewnie pójdzie. Np 21h2
Jak nie, próbuj starsze sterowniki.

Umbra
19-03-2022, 15:44
Zacząłem od aktualizacji systemu zanim cokolwiek robiłem. Spróbuję ściągnąć jakąś starszą aktualizację. Nigdy więcej nie kupię nic od AMD.

Umbra
19-03-2022, 20:11
Trzeba było zainstalować starszą wersję Windowsa. -__- Ciekawe co jaki czas będzie się pojawiał taki kwiatek.

crusiek
19-03-2022, 20:34
Hahahhaha, kiedyś z catalystami też były takie jazdy, dlatego powiedziałem sobie nigdy więcej grafiki od amd.

Umbra
19-03-2022, 21:07
Ja sobie też to teraz mówię. Myślałem, że w tych czasach takie cyrki nie są już możliwe. Został mi jeszcze tylko problem z restartowaniem. Nie da się tego kompa wyłączyć. Wyłącza się i od razu wstaje. Muszę z prądu go odłączać.

Umbra
19-03-2022, 22:33
Szalu dostane. Zresetowalem bios z mysla, ze najwyzej znowu sobie przestawie na obsluge profili xmp i stata na ahci, a moze resety naprawię. Teraz znowu urządzeń sata nie wykrywa przy rozruchu i zapetla sie bios. :[ Teraz nawet dysku m2 nie widzi.

Rafał_Sz
20-03-2022, 11:42
Szalu dostane.

Tylko po co? Nawet małe, ale dobre serwisy mają odpowiednia wiedzę (praktykę) i soft do postawienia nawet najbardziej wrednego zestawu w mniej niż godzinę. Warto się za stówkę tak torturować psychicznie? Co można samemu zrobić to można, ale od reszty są fachowcy. Przecież to jak borować sobie własnoręcznie zęby. ;)

Umbra
20-03-2022, 11:47
Chyba tak trzeba będzie zrobić. Z poprzednim zestawem chyba nie miałem żadnych problemów, a tu takie kombinacje alpelskie. Udało się jakoś uruchomić kompa, ale dalej się restartuje od razu po wyłączeniu.

Zbyszek
20-03-2022, 13:31
Może zaktualizuj BIOS?

Umbra
21-03-2022, 10:11
BIOS jest bodajże z 11 marca, więc w miarę świeży. Złamałem swoje zasady (nie kupować płyt gigabyte i nie kupować AMD) i mam za swoje. :P
GRIP Combat Racing się nie odpala. :| Szkoda, grałem za dzieciaka w demko Rollcage, a to wygląda dosyć podobnie.

Cosnek
22-03-2022, 01:58
(nie kupować płyt gigabyte i nie kupować AMD)

Łatwiej jest nie używać Windowsa. Szkoda zdrowia.

Umbra
22-03-2022, 08:12
Na poprzedniej konfiguracji nie miałem problemów.

sokolnik
25-03-2022, 10:48
Mam proca 3900x i płyte X570 od MSI i wszystko śmiga :)
Tam jakiś problem był wiatraczkami ale generalnie wszystko działa stabilnie i bezproblemowo. Bios przestałem aktualizować a wyszło wiele nowych wersji ale to pod proce serii 5000 oraz pod win11...
Ludzie narzekają to albo oni mają pecha a ja szczęście albo nie wiem co...
Nie myślę o zmianie proca bo mi lepszy nie potrzebny. Zmiana w 2024 minimum, na może nowego Intela ale wtedy to już DDR5 będzie trzrba kupić a mam fajne kości DDR4 i zbytnio nie chce ich sprzedawać... Ale już następna zmiana np w 2028 r będzie trzeba już wchodzić w DD5. narazie nie chce.
Może procki amd potanieją to sobie zmienię może jeszcze na AM4... Taki 5900x za 1900 zł bym kupił może he tańsze nie będą. Po prostu znikną z magazynów ale super tanie nie będą.
Teraz ma być nowy stary proc 5800x3D, co sądzicie?
Zmiana 12 rdzeni na 8 mocnych z większych cache?

Rafał_Sz
25-03-2022, 11:18
Nie myślę o zmianie proca bo mi lepszy nie potrzebny.

Zmiana 12 rdzeni na 8 mocnych z większych cache?

Ty weź się zdecyduj. XD

crusiek
25-03-2022, 11:19
Taaaa... :D:D:D:D

sokolnik
25-03-2022, 11:22
Lepszy w sensie 5900x albo 5950x to już w ogóle kosmos.

Ale taki 5800x 3D będzie może tańszy trochę, wkoncu to 8 core, więcej cache więc może ciekawa opcja na kolejne lata? Trzeba czekać na testy jednak.

A to by była jakhy zmiana na gorszy proc bo 8 rdzeni a nie 12 ha

sokolnik
26-03-2022, 16:25
Pierwszy benchmark a już rozczarowuje :D

https://ithardware.pl/aktualnosci/ryzen_7_5800x3d_przetestowany_w_geekbench_5_wyniki _nieco_rozczarowuja-20464.html?fbclid=IwAR3vKUzWJSm2rogkgUcPUwe5Zd_chO pQZR6N4usjAfjfc6njNjSiYbP4Tug

Ryzen 9 5900X kosztuje około 449 USD, tyle samo co wprowadzany Ryzen 7 5800X3D.

krzysztofz24
26-03-2022, 21:09
Bo to kolejna juz z rzedu wariacja na temat platformy AM4, ktora po prostu juz sie skonczyla. Wszystko co jest w stanie zaoferowac juz zaoferowala. Zrobila sporo dobrego, ale wszystko ma kres swoich mozliwosci. A AMD z uporem wypuszcza kolejna edycje i waricje na temat. Normalnie jak z Tancem z Gwiazdami:-).

sokolnik
27-03-2022, 15:51
MSI już wypuściło nowy BIOS do mojej MOBO :)

- Update to AMD ComboAm4v2PI 1.2.0.6c
- Support AMD Ryzen 7 5800X3D

5800x3D jeszcze nie dostępny a nowy BIOS już MSI wypuściło miesiąc wcześniej :D
Porządna firma :mrgreen:

sokolnik
18-04-2022, 20:48
w sierpniu 2019 kupiłem swój procesor (oraz mobo) ... jeszcze 4 msc i będzie miał 3 lata skończone :D więc na 2023 wypadałoby go zmienić po 4 latach walki :D

A Wy jak często zmieniacie procesory? :D Tylko nie piszcie że wg potrzeb :D

Cosnek
19-04-2022, 22:07
A Wy jak często zmieniacie procesory?

Nie mam wygórowanych wymagań sprzętowych ale procka trzeba zmienić co 3-4 lata.

sokolnik
02-05-2022, 12:02
Wątek będzie trwać chyba... :)

sokolnik
02-05-2022, 14:27
Pochwale się, a co! :D

Kupiłem wczoraj 5900x za 1999 zł na promce.
3900x sprzedany dziś na allegro za 1300 zł minus 60 prowizji dla allegro.
350 bon z pracy.
Dopłata 450 gotówki - tyle mogę zaakceptować. Do 2025 jest spokój, a potem się zobaczy co będzie się działo.
Teraz zmiana cpu i mobo nie wchodzi w grę bo nie mam wolnych środków na mobo i cpu zresztą nie potrzebuje Intela 12gen.
Jutro pewnie wyciągam proca. Najpierw aktualizacja bios by 5900x działał. Pewnie w środę lub czwartek dostane proca i będę montować.
Oby obyło się bez format Windowsa... Powinno się udać bez formata. Chociaż format by mi się przydał, tak profilaktycznie he
Także taka sytuacja majowa.
5900x mogę zwrócić w ciągu 30 dni gdybym w 3900x pogiął piny he to wtedy byłby klops.

PoPan
02-05-2022, 21:45
Nie zdarzyło mi się nigdy żeby robić format windows od czasów jak windows 7, a pakuję aktualizacje wszystkie łącznie z programem Inisider gdzie trafiają się błędy, dodatkowo od windows 10 mamy świetnie chroniony rejestr i bardzo dobre odzyskiwanie sytemu.
Format robiło się dawno temu na win XP lub jeszcze wcześniej.

sokolnik
02-05-2022, 21:48
Nie zdarzyło mi się nigdy żeby robić format windows od czasów jak windows 7, a pakuję aktualizacje wszystkie łącznie z programem Inisider gdzie trafiają się błędy, dodatkowo od windows 10 mamy świetnie chroniony rejestr i bardzo dobre odzyskiwanie sytemu.
Format robiło się dawno temu na win XP lub jeszcze wcześniej.

tak wiem, ale dalej na internecie można trafić na wątki, że komp nie wstał po zmianie proca :D

generalnie na mojej płycie x570 oraz WIN10 który ma zainstalowane wszystkie dostępne aktualizację więc zakładam że wszystko pójdzie gładko.

piszę z kompa gdzie jeszcze 3900x siedzi... przedostatni dzień :D

bios zaktualizuję do NAJNOWSZEJ wersji:
2022-03-31
Description:
- Update to AMD ComboAm4v2PI 1.2.0.6c
- Support AMD Ryzen 7 5800X3D

https://www.purepc.pl/msi-aktualizacja-bios-agesa-1-2-0-6c-dla-plyt-glownych-z-chipsetem-amd-500

Nie przewiduję problemów. BIOS aktualizowałem na tej płycie głównej ze 3x i było OK, raz mi się bootowanie pozmieniało to lekki stresik był ale ustawiłem i komp wstał elegancko.

OjTam
02-05-2022, 21:51
piszę z kompa gdzie jeszcze 3900x siedzi... przedostatni dzień :D

Czyli pojutrze może być komedia. ?

sokolnik
02-05-2022, 21:53
Czyli pojutrze może być komedia. ������

w środę pewnie jeszcze nie dostanę proca. Generalnie nie będę się spieszył. W sumie to muszę być ostrożny nie chce czegoś zepsuć :D

Czyli pojutrze może być komedia. ?

w środę pewnie jeszcze nie dostanę proca. Generalnie nie będę się spieszył. W sumie to muszę być ostrożny nie chce czegoś zepsuć :D

EDIT:
bardziej obawiam się zdejmowania pompki z CPU od AIO... ale to teoretycznie mam obcykane :D

Z 3900x zdejmowłem BOXA ze 2 x oraz Dark Rock 4 Pro ... ale te AIO montuje się średnio no ale powinienem dać rade :D

NO I PĘKŁO

6000 postów na forum :D

OjTam
02-05-2022, 21:57
No to w piątek, ewentualnie poniedziałek za tydzień. Jeden grzyb. ¯\_(ツ)_/¯

krzysztofz24
02-05-2022, 22:00
sokolnik sie teraz nie bedzie odzywal na forum ,zeby tej pieknej, okraglej liczby 6000 postow nie popsuc:-);-)

OjTam
02-05-2022, 22:01
Może się ograniczyć do Zabaw i Cafe, tam liczniki nie biją.

sokolnik
02-05-2022, 22:06
No to w piątek, ewentualnie poniedziałek za tydzień. Jeden grzyb. ¯\_(ツ)_/¯

nie przewiduję żadnych problemów :D

jakby co będę tu pisał z tapatalka :D

Teraz mój komp to będzie jeszcze WIĘKSZY POTWÓR :D

https://www.benchmark.pl/aktualnosci/amd-ryzen-9-5900x-wyniki-wydajnosci-nowego-procesora-zen-3.html

Takie coś do mnie leci :D

62256

62255

krzysztofz24
02-05-2022, 22:15
Czyli realnie 10% do przodu zawsze jest wzgledem 3900, czasem ciut wiecej. Hmmmm...zmiana proca dla 10%;-)

A w grach cie nadal łykam:grin:.
i gry sa najwazniejsze!!!!!!!!!!!!!:twisted:

sokolnik
02-05-2022, 22:19
Czyli realnie 10% do przodu zawsze jest wzgledem 3900, czasem ciut wiecej. Hmmmm...zmiana proca dla 10%;-)

A w grach cie nadal łykam:grin:.
i gry sa najwazniejsze!!!!!!!!!!!!!:twisted:

Dla Ciebie są a dla mnie nie są najważniejsze :) chociaż powoli się rozkręcam ale do Twojego "rozkręcenia" nigdy raczej nie dobije bo nie chce zostać nołlajfem :D HA! :grin:

3900x zrobił na mnie ogromne wrażenie więc by "przedłużyć życie platformy AM4" zdecydowałem na tą zmianą ... oczywiście cena tutaj była decydująca bo uważam że 5900x nie jest wart więcej jak właśnie te 2000 zł ---> patrz ofertę Intela ale tam dochodzi zakup mobo które aktualnie są drogie, bez tysiaka nie podchodź najlepiej 1500 zł.

Tak czytam komentarze o BIOSACH i właśnie nie polecajątych najnowszych AGES bo są spadki wydajności. Więc może ostrożnościowo zaaktualizuję BIOS nie do najnowszej ale w sumie do wersji która spokojnie pozwoli na odpalenie RYZENA z serii 5000 :)

krzysztofz24
02-05-2022, 22:56
Dla Ciebie są a dla mnie nie są najważniejsze :) chociaż powoli się rozkręcam ale do Twojego "rozkręcenia" nigdy raczej nie dobije bo nie chce zostać nołlajfem :D HA! :grin:

O ty wezu;-), ty jestes krolem no-lifow komputerowych, na siel zmieniasz proca zeby miec skok 10-12%

sokolnik
02-05-2022, 23:00
O ty wezu;-), ty jestes krolem no-lifow komputerowych, na siel zmieniasz proca zeby miec skok 10-12%

gry mnie nie obchodzą aż tak bardzo, bardziej wolałem sprzedać proca z rysami :D

zresztą seria 5000 jest dużo bardziej poprawiona i lepsza po prostu. Fakt że zmieniam 12 rdzeni na 12 rdzeni ale 5900x to po prostu lepszy procesor. I nie jest to różnica jak między 3900x a 3900 XT :D

krzysztofz24
03-05-2022, 10:57
Sokół chyba już rwie proca od samego rana:-).
Zarzuca później parę fot z ekstrakcji;-).

sokolnik
03-05-2022, 11:47
Sokół chyba już rwie proca od samego rana:-).
Zarzuca później parę fot z ekstrakcji;-).

na spokojnie :D

muszę zgrać jakieś pliki z systemowego, zrobić te screeny/film że PROC działa/nie ma zwiech/bluescreenów :D zrobić bootowalnego pendriva jakby WIN nie chciał wstać :D To strzele formata przy okazji odpalania 5900x :D Nie chciałbym ale pewnie by się przydało :D najwyżej na jesień strzele formata :D

po tym wszystkim aktualizacja BIOS... no i nie wiem... zdejmowanie pompki później... wyujęcie/pakowanie CPU do wysyłki... trochę rzeczy jest do zrobienia. A przypomne mam 2 córki małe więc wszystko jest utrudnione lekko :D

sokolnik
03-05-2022, 15:08
czy ktoś się orientuje czy poprzez aplikacje allegro na telefonie (android) można przygotować paczkę do wysyłki? wydrukować list przewozowy? drukarkę mam z wifi, ważne czy tam jest taka opcja wydrukuj czy tylko na kompie trzeba to robić: :D ?

nie chce rozkręcić kompa do 17 a potem nie móc wydrukować listu przewozowego... Nowy proc będzie montowany pewnie w czwartek a jutro bym wysłał 3900x.

62299

sokolnik
03-05-2022, 17:46
Dobra, cała akcja się przeciaga przez awarie inpostu... Ehhh

Karton przygotowany [emoji3]

62315

sokolnik
03-05-2022, 20:28
BIOS zaktualizowany do wersji prawie najnowszej - z lipca 2021 także spoko. Czytałem trochę opinii podobno następne właśnie 2 wersji gorsze od tej co mam. Na razie na tym posadzę 5900x. Nowy BIOS podobno ma się ukazać w maju także co 2-3 msc jest nowy BIOS poprawiający błędy (oficjalnie) :D

to teraz można wyrywać proca :D pasta na CPU ROZGRZANA także nie powinno być problemu :D

PoPan
03-05-2022, 20:45
Czyli nadal MSI daje du... z biosem ? Serio są takie problemy że trzeba wybierać wersje bo jakaś jest gorsza czy lepsza?
Asus czy Gigabyte takich problemów nie ma, wgrywasz najnowszy jeśli potrzeba i już, warto dodać że bios dodający zgodność z Ryzen 5xxx był w obu firmach przed premierą czyli chyba jakoś październik 2020r.

sokolnik
03-05-2022, 20:48
Czyli nadal MSI daje du... z biosem ? Serio są takie problemy że trzeba wybierać wersje bo jakaś jest gorsza czy lepsza?
Asus czy Gigabyte takich problemów nie ma, wgrywasz najnowszy jeśli potrzeba i już, warto dodać że bios dodający zgodność z Ryzen 5xxx był w obu formach przed premierą czyli chyba jakoś październik 2020r.Czytałem komentarze takie pod jednym artykułem o biosach msi dla x570
Wolę nie ryzykować.
Już bios zaktualizowany i wszystko śmiga.
Zaraz biorę się za kompa.

PoPan
03-05-2022, 22:00
Ja zastanawiam się czy zmieniać 5600x ale jak patrzę na słupki w testach to odchodzi mi ochota na upgrade AMD na starej platformie, wyrzucanie kasy w błoto dla kilku procent zysku wydajności.
Teraz jest słaby moment na ulepszanie komputera, to tak jak wielu desperatów kupowało kilak miesięcy temu karty graficzne bo dali się porwać naganianiu w intrenecie że ceny kart będą rosły w nieskończoność, teraz liczą ile stracili pieniędzy na tym, przykładowo w styczniu 3060tu ludzie kupowali po 4500-5000zł, a teraz są po 2500-2800zł.

sokolnik
03-05-2022, 22:39
Ja zastanawiam się czy zmieniać 5600x ale jak patrzę na słupki w testach to odchodzi mi ochota na upgrade AMD na starej platformie, wyrzucanie kasy w błoto dla kilku procent zysku wydajności.
Teraz jest słaby moment na ulepszanie komputera, to tak jak wielu desperatów kupowało kilak miesięcy temu karty graficzne bo dali się porwać naganianiu w intrenecie że ceny kart będą rosły w nieskończoność, teraz liczą ile stracili pieniędzy na tym, przykładowo w styczniu 3060tu ludzie kupowali po 4500-5000zł, a teraz są po 2500-2800zł.5600x jest fajny a do jakiego procka porównywałeś go?
5800x
5900x
5950x pewnie nie [emoji14]
A może 5800x3D ??? Tylko cenka aktualnie coś koło 2400 lub 2500 zł.

Ja trafiłem 5900x za 1999 zł :D więc cena dla mnie lux. Po kalkulacji ile trzeba dołożyć wyszło super.

3900x wyjęty i spakowany.
Piny proste, ładne.

62338

Cichy
03-05-2022, 23:21
Opera mydlana ciąg dalszy jak widzę.