Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
Sokolnik mam coś podobnego,kupiłem na rynku 3 lata temu facet przyjechał dostawczakiem z takimi domowymi rzeczami mikrofale itp i miał tą drukarkę nową zapakowaną tylko trochę pudełko uszkodzone kupiłem to od niego za 120zł :lol::lol::lol:
94130
sokolnik
06-03-2026, 17:50
Sokolnik mam coś podobnego,kupiłem na rynku 3 lata temu facet przyjechał dostawczakiem z takimi domowymi rzeczami mikrofale itp i miał tą drukarkę nową zapakowaną tylko trochę pudełko uszkodzone kupiłem to od niego za 120zł [emoji38][emoji38][emoji38]
94130120 zł za 5955DW? sprawna czy uszkodzona? :) facet nie wiedział co sprzedaje :) albo zgubił jedno 0 na wycenie albo to podróba :)
I jak się sprawuje? :)
Tusze zamienniki rozumiem używasz? :)
Drukujesz zdjęcia na papierze foto? Miałbym jedno pytanie.
Okazało się że sprawna a to było ryzyko ale wszystko było zapakowane tusze też nowe były.Drukarkę dałem dla żony ona bardzo zadowolona była natomiast koleżanka od tego gościa wtedy kupiła spa/jakuzzi dmuchane z pompą za 250zł i też banana miała na twarzy
Ona już używa zamieników ale widziałem ostatnio że jakąś drukarkę do sublimacji kupiła choć u mnie leży 12 lat w szafie jeszcze stary ricoh 3110 też nadający się do tego
sokolnik
06-03-2026, 18:38
A gościu to sprzedawał z legalnego źródła [emoji780][emoji2957]
Trudno powiedzieć skąd to miał podejrzewam że to były zwroty amazona a całego dostawczaka miał tych mikrofalówek
sokolnik
08-03-2026, 15:25
kupiłem bloki techniczne A4 oraz A3... jak to wspaniale drukuje na A3 :D bajera :D
dzieciaki zadowolone bo tata drukuje szablony a one mogą sobie wycinać i sklejać jakieś np. koszyczki Wielkanocne albo koronę królowej :D
Skoro dzieciaki zadowolone to ok, zakup przydatny :)
Okazje czasem się trafiają chociaż i wtopić też kasę można :) Z dwa, trzy lata temu kupiłem na targu kolorowy laser Samsunga. Świeży model, ładny. Sprawny się okazał w 100% tylko tonery musiałem do niego kupić. Zgaduje, że ktoś to chyba wywalił w Nemczech bo mu może drogo było kupić oryginały. Mi by też było szkoda ale na szczęście na zamiennikach za 100zł (3 tonery) śmiga jak należy.
sokolnik
10-03-2026, 18:30
do użytkowników RTX5000:
mieliście po ostatniej aktualizacji sterownika jakieś problemy z obrazem? :D błędy? coś?
mam coś takiego jak tu zostało opisane:
reddit.com (https://www.reddit.com/r/techsupport/comments/1rb52um/windows_11_error_desktop_composition_is_disabled/?tl=pl)
także sprzęt dobry tylko problem leży w sterownikach - na szczęście wyszła już jakaś nowa wersja sterownika :D ale chyba jakaś "piracka" :D
krzysztofz24
10-03-2026, 23:33
(...)
mieliście po ostatniej aktualizacji sterownika jakieś problemy z obrazem? :D błędy? coś?
mam coś takiego jak tu zostało opisane:
reddit.com (https://www.reddit.com/r/techsupport/comments/1rb52um/windows_11_error_desktop_composition_is_disabled/?tl=pl)
(...)
Ja wiem co jest przyczyna.
Slaby proc:mrgreen:
Jakas partia z odrzutow wafli krzemowych, pewnikiem:D
sokolnik
11-03-2026, 21:12
Ja wiem co jest przyczyna.
Slaby proc:mrgreen:
Jakas partia z odrzutow wafli krzemowych, pewnikiem:D
taa jasne :D chciałbyś :D
krótko to opisz co się dzieje.
3 monitory włączone. Obrabiam zdjęcia. Przeglądarka Mozilla włączona jakieś 10 kart włączonych. Leci YT to jest OK. ALE jeśli włączę kablówkę online to po pół sek od kliknięcia PLAY 3 monitory gasną :D próbują się włączyć... raz tak było że próbował... próbował i się zrestartował... wystarczyło wyłączyć małego NECa i komp działał dalej (2 monitory się uruchamiały) :D CUDA PANIE CUDA. Wcześniej bez problemu mogłem oglądać meczyki z kablówki na żywo, obrabiać zdjęcia i mieć włączoną przeglądarkę z jakimiś stronkami odpaloną :)
Gry działają. Nic się nie dzieje - ale wiadomo jak gram to włączony mam 1 monitor :) myślałem że może kabel DP od LG jest winny, bo miałem jakieś "paski" pojawiające się na LG... możę LG PADA jak kiedyś AOC :D ? OBY nie... to chyba jednak wina sterowników nVidia :) LG na pracy zdalnej działa bez zarzutu, bez jakiś "pasków", defektów obrazu ale tam używam innego kabla i to HDMI... i laptopa gdzie oczywiście nie ma RTX 5000 :D
WIN11 dziś się zaktualizował ... Sterownik nVidia mam pobrany (niby ten poprawiony jakiś) ale nie wiem czy instalować... po prostu poczekam na oficjalny :D
Dziś kurier dostarczył nowy przewód DP także będzie podmianka i zwrot do Amazona :D
problem rozwiązany :) nVidia wydała wczoraj nowy oficjalny sterownik :D problem ustąpił - mogę znowu na 3 monitorach: obrabiać zdjęcia, przeglądać internety + oglądać mecz przez kablówkę online :D
krzysztofz24
28-03-2026, 21:37
Czyżby to była pierwsza jaskółka zwiastujaca powrót cen ramu/pamieci do "normalnego" poziomu...?
https://www.gry-online.pl/newsroom/zapotrzebowanie-ai-na-ram-mialo-tylko-rosnac-google-zmniejsza-je/z13082d
sokolnik
29-03-2026, 19:15
Czyżby to była pierwsza jaskółka zwiastujaca powrót cen ramu/pamieci do "normalnego" poziomu...?
https://www.gry-online.pl/newsroom/zapotrzebowanie-ai-na-ram-mialo-tylko-rosnac-google-zmniejsza-je/z13082d
ciekawe ciekawe :) oby to rozpowszechniono nie tylko w kwestii AI ale gier, programów graficznych itp. Wtedy posiadanie nawet 16 GB pamięci wystarczyło a 32GB to już wyrzucenie kasy w błoto dla zwykłego Kowalskiego :D Oczywiście Google za darmo nie podzieli się technologią... bardziej traktuje to jako ciekawostkę technologiczną a dokładniej - w kwestii cen RAMu nic się nie zmieni przez najbliższe 2 lata :D w sensie DDR5 za 500 zł za 2x16 GB 6000 CL30 nie wrócą :D może nawet nigdy :)
Wind Mill
09-04-2026, 06:34
A tymczasem zgodnie z tytułem wątku, w małym chińskim dupełku wymieniłem "element" chłodzący.
Czyli zmyłem fabryczną pastę termo-przewodzącą i zaaplikowałem Arctic MX-7. Jak to mawiają w języku Sir Williama, jaw dropped.
Temperatura w pokoju to 19,5 st C, włączony tryb performance (120W ciągłej mocy APU, 140W w piku), stres CPU w HWinfo. U góry przed, na dole po:
94953
Mam żadne doświadczenie w zakresie, ale na moje 4 oczy nie było na krzemie lub na płycie coolera braków fabrycznej pasty.
I tu nasuwa się pytanie, czy taka ona kiepska, czy cooler słabo dokręcony czy oba przypadki?
Na swój czas czeka także równocześnie zanabyte PTM 7950, ale jeśli będę zmieniał cooler, to póki co pasta zostaje.
Edyta:
Po napisaniu posta znów spojrzałem na obrazek, i co zwraca uwagę (czego wcześniej nie zauważyłem) to temperatury (a wraz z nimi częstotliwość zegara) L3 cache.
Fabrycznie różnica niemal 10st pomiędzy dwoma czipletami CPU, po zmianie pasty stopień różnicy - może to świadczyć o słabej aplikacji bądź o "wypompowaniu" fabrycznej pasty.
Ale tu by coś stwierdzić to trza było więcej testów na przestrzeni czasu...
Ciekawostka na rynku obudów do PC.
Korsarz pozwala na modyfikację swoich bud z serii frame 4000
https://www.corsair.com/pl/pl/configurator/p/CC-9011355-WW/frame-4000-modular-pc-case?options=CC-9011290-WW&step=Base%20Case
Niestety, dostępność modułów w PL jest... średnia.
sokolnik
10-04-2026, 00:48
Dostępność średnia ale cena chociaż wysoka :D
Nooo i do tego panel I/O na dole-froncie obudowy. Czyli buda na biurko.
Ale może w kolejnych edycjach będzie lepiej? ;)
Dyski z serii WD_BLACK SN8xxx, SN7xxx oraz WD Blue SN5xxx będą teraz sprzedawane pod marką SANDISK Optimus. Rebranding jest skutkiem wydzielenia SanDisk ze struktury Western Digital w 2025 roku.
Seria WD_BLACK SN8xxx to teraz SANDISK Optimus GX PRO (np. SN8100 to Optimus GX PRO 8100).
Seria WD_BLACK SN7xxx to teraz SANDISK Optimus GX (np. SN7100 to Optimus GX 7100).
Seria WD Blue SN5xxx to teraz SANDISK Optimus (np. SN5100 to Optimus 5100).
95070
Ciekawe, kiedy trafią na sklepy?
Ewentualnie czy kupione teraz dalej będą miały naklejki WD, czy już SD?
Przy okazji, ten SN5100 2TB na x-kom za 1k jest (https://www.x-kom.pl/p/1361033-dysk-ssd-sandisk-2tb-m2-pcie-gen4-nvme-blue-sn5100.html)... Chyba niezły deal, przy obecnych cenach.
Nie będą podobno zmieniać naklejek. Zwyczajnie stare się sprzeda, wchodzi nowe, znaczy to samo, ale inne ;)
Z nowymi naklejkami mają się pojawić jeszcze w pierwszej połowie tego roku.
sokolnik
20-04-2026, 17:48
jak tam Wasze Biosy? :D
mój jakoś w lipcu będzie miał rok :D
5 dni temu wyszedł BIOS pod 9950X3D2 dla mojej płytki:
"1.Update AGESA ComboAM5 PI 1.3.0.1.
2.Improve compatibility and performance for Ryzen 9 9950X3D2 Dual Edition processors.
3.Add new Crosshair Tweak items for advanced performance tuning (available on select models).
Note: This BIOS version cannot be rolled back to previous versions.
Z tymi Ryzenami pod AM5 lepiej nie kombinować :D działa to działa i niech działa :D ale chyba etap palenia się tych procków minęła :P ? chyba :)
https://www.youtube.com/watch?v=GBerORq-WEc
sokolnik
21-04-2026, 20:43
proc fajny ale będzie za drogi... do gier kompletnie nie opłacalny... Więcej prundu potrzebuje a prund drogi... także nie wróżę mu cudownej sprzedaży :D
Tak, tak, tak...
Przyjmujemy zakłady, czy sokolnik go kupi w tym roku, czy następnym?
PS. Co do wcześniejszego postu: paliły się 9800X3D, o 9950X3D nic nie było mowy.
sokolnik
22-04-2026, 17:37
Tak, tak, tak...
Przyjmujemy zakłady, czy sokolnik go kupi w tym roku, czy następnym?
PS. Co do wcześniejszego postu: paliły się 9800X3D, o 9950X3D nic nie było mowy.
były przypadki spalonych 9950X3D na Asrockach...dużo mniej niż 9800x3d ale były.
Oczywiście że proca nie zmieniam... mam spokój na 4-5 lat potem się zobaczy czy będzie potrzeba zmiany :D mam 16 jajek i spoko :D 3DVcache dla gierek i styka... do 3440x1440 nie trzeba zmieniać proca :D grafika też jest spoko :D a jak przestanie być spoko to uratuje dopracowany MFG :D
Ja myślałem, że dzisiejszy dym z Gdyni, to od 16 jajkowego procka, co zadymia miasto, bo za słaby :)
sokolnik
22-04-2026, 17:49
Ja myślałem, że dzisiejszy dym z Gdyni, to od 16 jajkowego procka, co zadymia miasto, bo za słaby :)
weźźźź na szczęście nie :D
Mój PROC ma się dobrze :D niskie temp, wysokie boosty, miód malina :D właśnie pracuje nad zdjęciami... teraz 3 tyg maratonik weeekndowy + obróbkowy w tygodniu :/ :/ :(
Mój PROC ma się dobrze :D niskie temp, wysokie boosty, miód malina Jak się jeden chplet wyłącza i pracuje na 8 jajkach to boosty będą wysokie i temperatury niskie. :lol: :twisted:
sokolnik
22-04-2026, 21:23
Jak się jeden chplet wyłącza i pracuje na 8 jajkach to boosty będą wysokie i temperatury niskie. :lol: :twisted:
nie prawda!
Mój proc ma 2 cipy z których korzysta jednocześnie i to na MAXa :D ! czyli 16 jajec !
sokolnik
26-04-2026, 12:57
https://www.youtube.com/watch?v=GBerORq-WEc
3999 zł
MZ sporo za dużo względem świetnego 9950X3D który teraz kosztuje 2879 zł :D a dało się go kupić w 2025 zł za 2749 zł także sorry... Wiadomo podatek od nowości... Ryzeny mocno tanieją - przekonał się o tym kiedyś crusiek za swoim 5800X :D kupił za 1600 zł w promocji o to była dobra promka jakoś 200 czy 400 zł ... a dziś kosztuje 800-900 zł...
sokolnik
26-04-2026, 14:35
Słaby, kreci proc :)A jaki masz teraz procesor? Bo nie pamiętam :)
Grafika? 4070Ti? Jakieś plany sprzętowe? Zakupy? :)
Przy okazji, moja płyta jest w super cenie w xkom
1749 zł za X870E Strix E Gaming WiFi... Wcześniej była w standardowej cenie 2249...
Wszystko mam to co mialem xD
Na razie wystarcza , nic nie zmieniam.
Pamiętam, ze procka kupowałem co prawda po 1600 ale to byla i tak wtedy niezła ekwilibrystyka, bo procki chodziły po ok 1800.
sokolnik
26-04-2026, 14:43
Intel fajne procki pokazał z dobrymi cenami. Wygląda ciekawie po paru latach w cieniu AMD.
sokolnik
04-05-2026, 20:52
właśnie usunąłem zbędne zdjęcia - prawie 600 GB z 2óch SSD w PC... a jeszcze do usunięcia w tym tygodniu będzie jedne repo jakieś 50 GB... :D
w obecnej sytuacji gdy dyski SSD/HDD są bardzo drogie... GB należy szanować... czyli czyścić/usuwać/porządkować :D
sokolnik
21-05-2026, 08:55
Udało mi się ogarnąć mikrofon w PC :)
Mam słuchawkę BT do rozmów, do telefonu. Używam jej codziennie ale nie działał mikrofon w discordzie albo w ogóle w komputerze. Po prostu komputer nie wykrywał tego mikrofonu :) tylko głośnik działał... Na win10 oraz win11 to samo.
Do wczoraj :)
Użyłem Chatgpt i poklikałem i szybko zaczął działać :) teraz mogę rozmawiać na Discordzie albo innej aplikacji i bez problemu to działa :) a już myślałem o zakupie jakiś słuchawek z mikrofonem bo poprzednie słuchawki MSI mi się rozwaliły a raczej gąbka się rozwaliła... A gąbkę można było kupić nową i zmienić.... No i przypomniałem sobie o tym he
Najważniejsze że mikrofon ogarnąłem i kasa w kieszeni :)
sokolnik
27-05-2026, 09:23
Teraz do mnie dotarło, że będę mógł sprawdzić gierki w 4K na 27" 60hz co prawda ale to raczej nie problem... Tak z ciekawości po prostu sprawdzić... [emoji3]
4K i 27" to kiepskie połączenie. Trzeba mieć albo sokoli wzrok, albo niedowidzieć i pracować w FHD.
Zdecydowanie lepsze jest 5K lub QHD (2560)
sokolnik
27-05-2026, 09:28
4K i 27" to kiepskie połączenie. Trzeba mieć albo sokoli wzrok, albo niedowidzieć i pracować w FHD.
Zdecydowanie lepsze jest 5K lub QHD (2560)Ja wzrok mam dobry, okularów nie noszę, mimo pracy na kompie + obróbka zdjęć... Zmieniłem full HD na 4K by czuć było zmianę :) do zdjęć, nec.
sokolnik
28-05-2026, 21:04
no i wisi 27" :D 4K robi robotę :D
walka była ale pokonałem to dziadostwo (zamianę sprzętu) - chociaż jeszcze nie wszystko oczywiście :D trzeba zrobić porządek po montażu + potem znowu przywitać z kartonową zabawą w piwnicy :D
trochę zachodzi na LG ale się mieści na obecnym ustawieniu uchwytów, delikatnie nachodzi na szerokiego LG ale to nic, wystarczy go opuścić by się oddalił od LG lub lekko LG pchnać głębiej by zrobił miejsce dla NECa, którego chciałbym wysunąć na środek biurka by szyja nie bolała :) jak ja to mam wszystko pięknie poukładane, rozplanowane i zrealizowane :D
Pozostało zagrać w 4K i porównać sobie obraz/monitor do ultraszerokiego zakrzywionego trochę LG. Nigdy w 4K nie grałem.
sokolnik
29-05-2026, 11:23
No nie ma jeszcze he bałagan mam na biurku, 2 kartony od monitorów na chacie... Wczoraj późno go montowałem i to nie była pora na zdjęcia... Za dużo się nie zmieniło... Ramki nie ma wokół ekranu, także pasuje do monitorów na biurku :)
sokolnik
30-05-2026, 12:36
nie chce zaśmiecać wątku o monitorach...
Włączyłem Wiedźmina 3 na 4K... no jest super ładnie ostro. W Novigradzie 102-108 klatek - RT włączone na jakość oraz DLLS na jakość. HW na 4. Reszta na UBER także praktycznie na MAX ustawione... 100 FPS ponad bez przycinek no elegancko :D PROC ładnie wykorzystywany - 8 rdzeni na max, 8 sobie tam odpoczywa.
Ale chyba jednak wolę grać na 34" 21:9 niż 27" 16:9 :) mały ten ekran jakiś :D kwadratowy... :D także polecam wymianę starego monitora na 4K :)
przypomniało mi się że monitor ma 60hz :D
Sandisk wraca do dysków SATA SSD.
https://pbs.twimg.com/card_img/2059625893627375617/73w1omcK?format=jpg&name=small
Mają się pojawić dwa modele, 320 (250GB- 2TB, R545MB/s, W525MB/s) oraz 520 (500GB - 4TB, R560MB/s, W525MB/s).
Ceny i dostępność nieznane, ale pierwsze 520 mogą się już na początku czerwca pojawić.
sokolnik
31-05-2026, 20:24
Gdzie zdjecie zapytam?
A masz :p przy okazji PC trochę odkurzony, monitory wyczyszczone :D
biurko takie sterylne to ustawka do zdjęcia :D
96331
a jak mam setki zdjęć do obróbki to przestawiam monitorki właśnie tak:
te ramiona robią robotę :)
96330
AMD zapowiedziało parę nowości ostatnio:
5800X3D Anniversary Ed.
7700X3D
9070GRE
Wsparcie AM5 najmniej do 2029 (ciekawe, czy wszystkie chipsety, czy tylko *8x0?).
Obsługę FSR 4.1 dla RX6x00 oraz 7x00.
sokolnik
01-06-2026, 19:12
AMD zapowiedziało parę nowości ostatnio:
5800X3D Anniversary Ed.
7700X3D
9070GRE
Wsparcie AM5 najmniej do 2029 (ciekawe, czy wszystkie chipsety, czy tylko *8x0?).
Obsługę FSR 4.1 dla RX6x00 oraz 7x00.
fajnie fajnie :D szczególnie jeśli chodzi o procki... to na X870E będę mógł zmienić proca pod koniec podstawki :D szczególnie że nie wiadomo po ile będą DDR6/DDR7 :D także zmiana na AM6 może być bardzo kosztowna... zresztą, co będzie za 3-4 lata to nie wiadomo także lepiej zbyt wiele nie planować szczególnie w temacie sprzętu PC :)
szczególnie że nie wiadomo po ile będą DDR6/DDR7
Dużo, obawiam się.
zresztą, co będzie za 3-4 lata to nie wiadomo także lepiej zbyt wiele nie planować szczególnie w temacie sprzętu PC :)
Dokładnie otóż to.
PS. Ostatni BIOS do mojej płyty z X670E jest z 20.03 br. Do X870E - tak samo. Zmiany te same. Znaczy, przynajmniej póki co wsparcie jest. 😂
PPS. Chińczycy ogarnęli produkcję kostek pamięci. Ceny DDR5 mogą spaść.
sokolnik
01-06-2026, 19:53
PS. Ostatni BIOS do mojej płyty z X670E jest z 20.03 br. Do X870E - tak samo. Zmiany te same. Znaczy, przynajmniej póki co wsparcie jest. ������
.
ja mam bios aktualizowany po zakupie MOBO, jakoś z sierpnia/września 2025... nowy bios wychodzi co miesiąc... także zaraz będzie z 10 nowych biosów... strach aktualizować skoro wszystko dobrze śmiga i temp są ok :)
- - - - kolejny post - - - - - -
PS. Ostatni BIOS do mojej płyty z X670E jest z 20.03 br. Do X870E - tak samo. Zmiany te same. Znaczy, przynajmniej póki co wsparcie jest. 😂
.
ja mam bios aktualizowany po zakupie MOBO, jakoś z sierpnia/września 2025... nowy bios wychodzi co miesiąc... także zaraz będzie z 10 nowych biosów... strach aktualizować skoro wszystko dobrze śmiga i temp są ok :)
krzysztofz24
01-06-2026, 20:13
A ja po zakupie płyty, Asus TUF Gaming Z590 Plus wszedłem w bios raz, zobaczyć jak wygląda i działa.
I nie wiem co to aktualizacja i też wszystko śmiga i temperatury spoko:D
Wg kilku programów.
Elegancko. Jest na co patrzyć, w sensie monitory :)
sokolnik
01-06-2026, 20:33
A ja po zakupie płyty, Asus TUF Gaming Z590 Plus wszedłem w bios raz, zobaczyć jak wygląda i działa.
I nie wiem co to aktualizacja i też wszystko śmiga i temperatury spoko:D
Wg kilku programów.
Krzysiu, wiesz chyba że w BIOS trzeba obowiązkowo ustawić profil dla pamięci XMP albo EXPO ? Wiesz to przecież.
Krzywą wentylatora na CPU można też ładnie ustawić, zależy od chłodzenia jakie kto ma...
UV też by się przydał (zależy kto ma jaki proc) :)
A aktualizację BIOS mają bardzo dużo różnych poprawek, usprawnień...
Elegancko. Jest na co patrzyć, w sensie monitory :)
2 monitory do użytku na codzień... 3ci do FOTO w sumie tylko używam... Chociaż teraz przestrzeń robocza jest znacznie większa, prawie 4x większa :
24" - 1920x1200 = 2 304 000 pikseli
27" - 3840x2160 = 8 294 400 pikseli :D
a moje 2 monitory 34" to 3440x1440 = 4 953 600 czyli prawie 10 000 pikseli mam dla Windowsa/przeglądarki :D starczy :D jak kiedyś się człowiek mieścił ze wszystkim na monitorze fullHD - nie mam pojęcia dziś :D
krzysztofz24
01-06-2026, 21:56
Krzysiu, wiesz chyba że w BIOS trzeba obowiązkowo ustawić profil dla pamięci XMP albo EXPO ? Wiesz to przecież.
Krzywą wentylatora na CPU można też ładnie ustawić, zależy od chłodzenia jakie kto ma...
UV też by się przydał (zależy kto ma jaki proc) :)
Xmp?
Miedzy 3200 a 3600 w grach jest roznica kosmetyczna na DD4. Zreszta mozna miec plyte i dedykowane pamiecie, znaczy takie z ktorymi zgodnosc rekomenduje producent plyty, zeby to sie samo ustawilo na optymalna prace.
Asus daje takie notki, ktore pamiecie sa najlepsze do plyty.
I wystarczy tylko kliknac zakladke w bios "econo/normal/extreme", wedle upodoban.
Krzywe wentylatorow, hahahaha.
A po co jak proc dziala na maks a chlodny.
P.S
Ostatnio wyczyscilem kompa z kurzu po kilku latach od zlozenia, tak porzadnie. Temperatury proca spady o 3-4 stopnie okolo.
No ale ja ofc nie neguje ze mozna byc "hackerem" i miec 200mhz do przodu na ram, 0,25ghz na procu i temperatury nizsze o 1 stopien optymalizujac krzywe.
To juz jest wyzsze "hackerstwo:-D;-)
Ja tam nie ogarniam takich sztuczek;-), mi komp po prostu dobrze dziala.
Ostatni BIOS do mojej płyty z X670E jest z 20.03 br. Do X870E - tak samo. Zmiany te same. Znaczy, przynajmniej póki co wsparcie jest. 😂
Do mojej wyszedł pod koniec maja:
Aktualizacja AMD AGESA 1.3.0.1
Technologia AMD EXPO™: obsługa ultraniskich opóźnień
w poprzednim było:
Aktualizacja AMD AGESA 1.2.8.0 dla obsługi Ryzen 9 9950X3D2
Poprawa zgodności systemu z funkcją BitLocker w przypadku korzystania z karty dGPU i funkcji oświetlenia LED
Dodano opcję trybu mieszanego w przypadku problemu z luką w zabezpieczeniach DDR
AGESA PI-1.3.0.0 updated.
- Implemented the anti-cheat mechanism.
- Improved PCIe-based devices compatibility under certain CPU or system combinations.
- Optimized OC solution for Ryzen 9 9950X3D2 Dual Edition.
sokolnik
02-06-2026, 21:37
No i co? Aktualizujecie Biosy mając najnowsze Ryśki? :)
Ja się cykam he AM4 aktualizowałem często...
Jak mnie kiedyś najdzie na 9950X3D to zaktualizuję. Jak nie, to nie, w imię zasady "jak działa to nie ruszaj". ;)
Jak mnie kiedyś najdzie na 9950X3D to zaktualizuję. Jak nie, to nie, w imię zasady "jak działa to nie ruszaj". ;)
Ja tam mam najnowszy :)
96371
sokolnik
09-06-2026, 16:19
Ja tam mam najnowszy :)
i to działa? :D
nie bałeś się? :D
Robię aktualizację tylko do stabilnych wersji, czyli bez literek. Teraz mam F42, ale były dostępne F42a, F42b. Robię wyjątek jeśli to jakaś łatka bezpieczeństwa - pamiętam głośny Sinkclose. Choć wątpię, abym był celem ataku w tamtym przypadku.
No działa. Czy się boję? Czego mam się bać?
sokolnik
09-06-2026, 20:57
Czego mam się bać?
że prąd wyłączą :D masz UPSa? :D ja nie mam i zawsze mały stresik był na AM4 i raz na AM5 :D
Wind Mill
09-06-2026, 21:32
sokolnik
Co Ty k...a wiesz o stresie? ;) :mrgreen:
Stresujesz się flashowaniem mobo za kilka stówek, produkcji legitnej firmy?
Spróbuj zaktualizować BIOS małego chińskiego dupełka (duże kilka tysi kiedyś, naście tysi teraz), produkcji mało renomowanej firmy - jak uceglisz to cały komp, nie tylko mobo. To jest dopiero dreszczyk emocji! :mrgreen:
I skośnookie ludki nie uwzględniły dual-bios? Słaaabo...
Photographerwithawalker
09-06-2026, 21:39
sokolnik
Spróbuj zaktualizować BIOS małego chińskiego dupełka (duże kilka tysi kiedyś, naście tysi teraz), produkcji mało renomowanej firmy - jak uceglisz to cały komp, nie tylko mobo. To jest dopiero dreszczyk emocji! :mrgreen:
E tam taki stresik powiedz zonie "NIE" to dopiero stres haha. A tak serio to ja sie nie cykam. Bo nie mam PC haha
sokolnik
09-06-2026, 22:02
sokolnik
wiesz... uwalona płyta za 1200 albo 1600 zł to jeszcze CIUL "powiedzmy" :D bardziej chodzi o resztę problemów z tym związanych a bardziej o czas:
- wymiana płyty głównej i cały bałagan z tym związany bo pewnie z DUAL BIOSU nie udałoby się skorzystać :D
- cała konfiguracja PC od nowa bo pewnie coś nie będzie działać
- pokonywanie dodatkowych problemów które by się pojawiły
- CZAS - strata czasu / dni na reanimację kompa... a wolałbym z tym czasem zrobić coś fajniejszego :)
Wind Mill
09-06-2026, 22:10
I skośnookie ludki nie uwzględniły dual-bios? Słaaabo...
Gadasz po chińsku do chińczyka. ;)
wiesz... uwalona płyta za 1200 albo 1600 zł to jeszcze CIUL "powiedzmy" :D
- ...
- ...
- ...
- jeszcze raz debloating Windows 11
:mrgreen:
Dual BIOS to technologia dwóch fizycznych układów pamięci (główny i zapasowy) na płycie głównej lub karcie graficznej.
Zapewnia ona sprzętowe zabezpieczenie na wypadek nieudanego uaktualnienia (np. przerwa w zasilaniu) lub błędnych ustawień, automatycznie przywracając działanie systemu z kości zapasowej.
Jak działa Dual BIOS?
Podstawowy układ (Main): Zawiera aktualnie używaną wersję oprogramowania. Z niego komputer ładuje się podczas codziennej pracy i to ten chip modyfikujesz.
Zapasowy układ (Backup): Zazwyczaj jest to fabryczna, bezpieczna wersja tylko do odczytu. Jeśli główny BIOS ulegnie uszkodzeniu, układ zapasowy automatycznie przejmuje kontrolę, przywracając działanie komputera.
Kiedy i jak się go używa?
Odzyskiwanie po awarii: W przypadku uszkodzenia procedurę najczęściej inicjuje się specjalną kombinacją klawiszy (np. przytrzymanie przycisku zasilania i resetowania) lub za pomocą fizycznego przełącznika BIOS Switch na obudowie / płycie głównej.
Ewentualnie flash z pendrive?
sokolnik
09-06-2026, 22:30
Dual BIOS to technologia dwóch fizycznych układów pamięci (główny i zapasowy) na płycie głównej lub karcie graficznej.
Zapewnia ona sprzętowe zabezpieczenie na wypadek nieudanego uaktualnienia (np. przerwa w zasilaniu) lub błędnych ustawień, automatycznie przywracając działanie systemu z kości zapasowej.
Jak działa Dual BIOS?
Podstawowy układ (Main): Zawiera aktualnie używaną wersję oprogramowania. Z niego komputer ładuje się podczas codziennej pracy i to ten chip modyfikujesz.
Zapasowy układ (Backup): Zazwyczaj jest to fabryczna, bezpieczna wersja tylko do odczytu. Jeśli główny BIOS ulegnie uszkodzeniu, układ zapasowy automatycznie przejmuje kontrolę, przywracając działanie komputera.
Kiedy i jak się go używa?
Odzyskiwanie po awarii: W przypadku uszkodzenia procedurę najczęściej inicjuje się specjalną kombinacją klawiszy (np. przytrzymanie przycisku zasilania i resetowania) lub za pomocą fizycznego przełącznika BIOS Switch na obudowie / płycie głównej.
Ewentualnie flash z pendrive?
nigdy tego nie robiłem. Nie chce tego robić. Myślę że pewnie zmarnowałbym dużo czasu i nerwów i bym tego nie zrobił ... no chyba że to faktycznie proste i bym ogarnął :D
Photographerwithawalker
09-06-2026, 23:00
nigdy tego nie robiłem. Nie chce tego robić. Myślę że pewnie zmarnowałbym dużo czasu i nerwów i bym tego nie zrobił ... no chyba że to faktycznie proste i bym ogarnął :D
Nie masz co pekac teraz plyta sama z neta pobiera bios i aktualizuje. Musiał bys miec totalnego pecha zeby ci prad wcieło tak nagle.
sokolnik
09-06-2026, 23:21
Nie masz co pekac teraz plyta sama z neta pobiera bios i aktualizuje. Musiał bys miec totalnego pecha zeby ci prad wcieło tak nagle.
no nie wiem :D mój Strix chyba tak nie umi :D
Wind Mill
10-06-2026, 00:17
Dual BIOS to technologia...
Mi nie tłumacz, wytłumacz chińczykom. ;)
...Musiał bys miec totalnego pecha zeby ci prad wcieło tak nagle.
Prąd to raczej zawsze wcina nagle. ;)
Aaa.... To pisz wyraźnie. :p
Jakieś boty po forum krążą, to może i czajnijskie się znajdą. xD
Dawno nie ma PC, ale kiedyś nawet przy pojedynczym BIOS, jego bootloader nie był flashowany. Zawsze dało się odpalić go na nowo w trybie flashowania z pendrive
sokolnik
11-06-2026, 10:21
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymianą wentylatorów w mojej Silent Base 802 która mam od marca 2019. Trochę już weentylatorki wykręciły obrotów i w nocy je słysze... Po 5 latach można by było je wymienić oraz zweryfikować ilość wentylatorów wdmuchających i wydmu****ących powietrze do/z obudowy.
Mam wentyle oryginalne czyli Pure Wings 2 140mm.
2 na froncie, wdmu****ący do środka.
1 na tyle wydmu****ący.
AIO 360 na top wydmu****e.
Czyli 4 wydmu****ące i 2 na froncie wdmu****ące... Czyli chyba niezbyt. Co prawda wentyle na AIO są ustawione na niskie obroty nawet w grach bo proc się nie grzeje...
ALE
Czy nie lepiej wymienić tylny wentylator by wdmuchiwał powietrze do obudowy? Dla równowagi, 3 wydmu****ące i 3 wdmu****ące?
To chyba też ma wpływ na ilość zasysanego kurzu do obudowy i teraz nie mam zbyt dobrze to ustawione.
Jakie wentylatory polecacie do obudowy. Bez RGB, wydajne i ciche :)
Wind Mill
11-06-2026, 14:03
...Czyli 4 wydmu****ące i 2 na froncie wdmu****ące... Czyli chyba niezbyt. ...
Ilość wentylatorów w tę i we w tę nie ma znaczenia, znaczenie ma sumaryczny przepływ (in - out).
W przypadku AIO (radiatora) nominalny przepływ wentylatorów też ciężko bilansować, bo przez lamelki radiatora przepływ zawsze będzie mniejszy niż nominalny (opory).
Jesli chodzi o kurz, generalna zasada mówi, iż w obudowie nalezy utrzymywac pewne nadciśnienie - czyli przepływ na wejściu z lekka większy niż wywiew (przepływ na wyjściu).
Wbrew pozorom, kurz łatwiej jest zassać (gdy w obudowie jest podciśnienie) niż wdmuchać (gdy utrzymujemy nadciśnienie) - stąd wymieniona wyżej zasada.
Silent Base 802
Na front wejdzie 3x 140, więc w czym problem?
A jakie? Silent Wings tego samego producenta mają niezłe opinie.
Ciekawa buda, zastanawiam się czasem, czy swojej na nią nie wymienić.
sokolnik
11-06-2026, 14:26
Tak ma nie patrzyłem... Jesscze kiedyś do AIO kupiłem Fluctusy 120mm były przyjemnie ciche fajne...
Mówisz 3 na front... Górny będzie ciężko przymocować... Tam mam aio i jest ciasnawo chyba...
3 z aio na górze 120mm
A na tył co? Pusty? :)
Ja myślałem dać 140mm jak mam front na dole trochę by dmuchało na grafikę, a tył dać wdmuchający do środka ale tam filtra nie ma he kurzu będzie masa...
Ehh
Na tył taki sam, też 140 wejdzie.
To nie reaktor atomowy, żeby kombinować z przepływem powietrza do 1CFM. :D
PS. Mnie w budzie na front wejdzie 3x120, ale tego 3ciego nie montowałem, między innymi właśnie na debilny sposób montażu. Cóż...
sokolnik
15-06-2026, 20:48
4K wciąż poznaję... wpadłem na pomysł włączenie strategii jedyną którą mam, z dzieciństwa :D nie grałem w nią chyba w tym roku :D ale na 4K to widać prawie pół mapy :D a czołgi taki malutkie trochę. Pamiętam na 3440x1440 był lekki szok jak "widać mapę" a teraz? Tak można grać... widzieć wroga z daleka jak jedzie w moją stronę :D
mniej więcej tak to wygląda - foty z tel :D
96764
Jest różnica ... :D a kiedyś się grało w fullHD i nikt nie marzył o większym monitorze :D nawet nie wiedział o co chodzi z tą rozdzielczością/jakby się grało wtedy... a teraz sam swoją ciekawość zaspokajam :)