Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
krzysztofz24
07-07-2022, 21:41
Panowie, jaką kartę graficzną go gier byście polecali? Zjarala sie 1080 Ti i coś lepszego by się przydało zanabyć
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3070Ti - srednia klasa wydajnosciowa, wyzej juz jest tylko 3080 zwykla lub Ti.
Ceny juz calkiem spoko sa.
3 kola z mniejszym lub wiekszym hakiem za 3070 a T0 za 3500-4200. Warto wziasc wersje Ti za te 400-600zl wiecej i zyskac 7-10% do wydajnosci.
Dobra cena jak na 3070TI
https://www.x-kom.pl/p/659842-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-3070-ti-vision-oc-8gb-gddrx6.html GIGABYTE za 3899
3080 fajna cena.
https://www.x-kom.pl/p/661589-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-3080-gaming-trinity-lhr-10gb-gddr6x.html - ZOTAC za 4399 promocja z 5299 (klamia jak z nut, bo takiej ceny raczej nie mial, no ale te pare stowek jest tanszy).
https://www.x-kom.pl/p/673212-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-rtx-3080-tuf-gaming-v2-lhr-10gb-gddr6x.html - ASUS TUF bo tu normalna cena to 4999zl
Tylko radze jeszcze zajrzec do komputronika, bo ostatni ojakby x-kom troche gwiazdorzy z cenami i coraz czescie jto komputronik ma to samo troche taniej.
O prosze, ten sam ASUS TUF co w x-kom, to w komutroniku jest za 4649.
https://www.komputronik.pl/category/1099/karty-graficzne.html?a%5B507%5D%5B%5D=128316&filter=1&sort=1&by=f_price_10&showBuyActiveOnly=1
czupacabra
07-07-2022, 22:10
Myślałem o max do ok 3000 zł
krzysztofz24
07-07-2022, 22:18
Myślałem o max do ok 3000 zł
Zdecydowanie warto zebys dolozyl te 200-400zl do 3070. Bo ich ceny zaczynja sie od 3k z hakiem wlasnie.
Do 3k to kupisz 3060 zwykla lub Ti. 3070 juz zdecydowanei wyzsza polka wydajnosciowa.
Zaraz ci cos wkleje.
ZOTAC 3070 za 3149, ale ta karta ma 2 wiatraczki tylko, prawdopodbonie bedzie troche szumiec pod duzym obciazeniem
https://www.x-kom.pl/p/661600-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-3070-gaming-twin-edge-lhr-8gb-gddr6.html
ASUS 3070 za 3399zl tez dwa wiatraczki.
https://www.x-kom.pl/p/673213-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-rtx-3070-dual-oc-v2-lhr-8gb-gddr6.html
Z tym szumieneim pod obciazeniem ot nie jest jakso uciazliwe, po prostu 2 wiatraki musza sie szybciej krecic niz 3 i jak karte sie przycisnei to troche szumi, choc z drugiej strony odglosy grania to zagluszaja skutecznie.
A przy uzytkowaniu nie gamingowym karta jest nieslyszalna.
Sam mam Asus 1070 w wersji Dual z 2 wiatrakami i szumi tylko przy wymagajacych grach i slysze ja tylko bezposrednio po wylaczeniu wymagajacej gry i to przez chwile. Wiec w sumeie to nie jest za bardzo wada nawet, w grach tego nie ma opcji uslyszec a poza grami wiatraczki chodza na pol gwizdka.
Juz nie bede wklejal komputronika, ale pewnie maja ciutke taniej:-)
czupacabra
07-07-2022, 22:33
Super, dziękuję za pomoc
krzysztofz24
07-07-2022, 22:36
Super, dziękuję za pomoc
Spoko. Akurat przy budzecie 3k warto dolozyc ten haczyk do 3070:-)
sokolnik
13-07-2022, 20:56
Super, dziękuję za pomoc
RTX serii 3xxx nie grzeją się jakoś bardzo jeśli chodzi o procesor graficzny... jak głupie grzeją się pamięci i tu ważne jest dobre chłodzenie... można poczytać na forach jak właśnie pamięć w RTX pada od temperatur dochodzących do 90-100 stopni nawet :)
daj znać czy coś kupiłeś
Po ostatnich spadkach cen AMD, to te karty zdecydowanie lepiej wypadają na tą chwilę niż Nvidia.
Co do grzania się VRAM na kartach to problem jest ale w wadliwych konstrukcjach, w ostatnich latach wiele kart graficznych wychodziło z fabryki z mocno obniżoną kontrolą jakości albo z zamiennikami wielu podzespołów bo brakowało sprzętu.
czupacabra
13-07-2022, 23:31
3070 zanabyłem
krzysztofz24
14-07-2022, 00:57
3070 zanabyłem
I bardzo dobrze, bedziesz zadowolony. Milo komus doradzic, a ten ktos z tego korzysta i dobrze na tym wychodzi:-)
sokolnik
14-07-2022, 18:00
3070 zanabyłem
dobry wybór, sam mam 3070 i jest OK ale do mojego monitora mogłaby być 3080 :D
a jaki konkretnie model kupiłeś? Zamontowałeś już w komputerze? Jak temp i głośność? fote dawaj :)
czupacabra
14-07-2022, 22:34
Gigabyta 3070 jakaś przecena na ok 3100. Temperatura? A po co to monitorować ? Działa ? To niech działa. Zdjęć nie podam bo to nie mój komp tylko bratanka. Pastę na procku z kolegą wymieniali i grafika poleciała [emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787] dobrze, że teraz są takie ceny.
sokolnik
14-07-2022, 22:37
Pastę na procku z kolegą wymieniali i grafika poleciała [emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787] dobrze, że teraz są takie ceny.
Asy :D :D
Taka ciekawostka odnośnie tych dysków M.2 PCIe NVMe (bo ostatnimi dniami dużo sobie popisałem z europejskim wsparciem technicznym Patriota). Ja przyznaję, że pewnych rzeczy nie wiedziałem (no ale ja nie jestem komputerowym maniakiem jeno zwykłym użytkownikiem, który zagląda do komputera raz na kilka lat)... Wiadomo - nie zapełniamy tych dysków do końca - zostawiamy jakieś 30% powierzchni wolnej. Ale tym jednym mnie zaskoczyli. Dla przedłużenia żywotności dysku powinno się raz na jakiś czas zostawić komputer włączony (ale z wylogowanym użytkownikiem) na kilka godzin. Wtedy ponoć ten dysk sobie tam coś optymalizuje. Przy mojej intensywności pracy (duże pliki filmowe zajmujące połowę lub więcej przestrzeni dysku) zalecili taką opereację raz na tydzień. Chyba że ja coś źle zrozumiałem: "Allow the Drive to idle overnight weekly, so that Garbage Collection activates. The easiest way of doing this would be to log off of your main operating system user account."
Ciekawe, czy to samo dotyczy wszystkich dysków SSD (tych starych 2,5 cala też)?
To są takie same opowieści jakie masz np w opakowaniu do aspiryny ;)
To że kontroler SSD optymalizuje sobie wszystko, naprawia i uzupełnia padnięte sektory to wiemy, a że odbywa się w czasie jak to microsoft nazywa poza czasem skupienia :) to też wiemy.
Co do kwestii zapełniania to jest to zależne mocno od modelu, to kontroler i ewentualny bufor w dysku jak i w pamięci RAM jest za to odpowiedzialny, wiele dysków nie traci wydajności mimo zapełnienia 95% ale są to wyjątki, raczej 80% zapełnienia to bardzo dobry wynik, poniżej to już można uznać za szmelc.
Dotyczy to wszystkich SSD i nawet teraz są wypuszczane modele gdzie po zapełnieniu 60% szybkość spada bo wykastrowali z pamięci i dali kontroler od firmy zaraz za rogiem za budką z ryżem.
W moim opakowaniu od aspiryny, w którym przysłano mi dysk, o takich rzeczach nic nie pisali. Jedynie informacje dotyczące montażu dysku. I przyznam szczerze, mając na koncie już z 6-7 dysków SSD (tych klasycznych pod SATA i tych M.2 PCIe NVMe) nigdy nie robiłem takich rzeczy, jak zostawianie włączonego komputera na noc w celu samooptymalizacji dysków. Pewnie nie jestem wyjątkiem, ale może się mylę. Jak pisałem wcześniej, nie jestem pasjonatem. Montuję, włączam i użytkuję. Nie gmeram, nie podkręcam, nie robię statystyk.
EDYTA: Acha... Kontaktowałem się też z dystrybutorem tych dysków na Polskę w temacie utraty gwarancji. Wysłałem także zdjęcia z wymienionym radiatorem. Odpowiedź brzmiała "dopytaliśmy producenta i w tym konkretnym przypadku napisał iż nie utracił Pan gwarancji producenta."
sokolnik
16-07-2022, 19:09
ja się nie mogę zebrać za format/instalacje WIN10 ponownie :D potem te programy wszystkie :P ehh :P ale 980 PRO działa ładnie :D
Co wy macie z tymi reinstalacjami win10, przecież to nie winXP i można system męczyć latami robiąc aktualizacje, a jak coś się sypie to ładujemy instalatora do naprawienia z zostawieniem ustawień i plików.
cybulski
16-07-2022, 20:31
Wszędzie gdzie dało radę przeszedłem już na Win11 w domu pracy itp. To chyba najlepsze Windows jakie dotąd zrobili.
ale 980 PRO działa ładnie :D
Ale się fatalnie grzeje. Używam dysków Pro od Samsunga od lat w kompach prywatnych i technicznych i jeśli bez radiatora czasem jest dramat. Są szybkie, niezawodne, ale jak dojdzie powyżej 50 stC zaczyna wariować.
sokolnik
24-07-2022, 18:42
ja tam nie wiem jaką mam temp 980 PRO bo HWInfo po zamontowaniu tego SSD zaczęło jakieś dziwne rzeczy wyświetlać odnośnie tego SSD ale obecnie SSD jest praktycznie pusty także nie może się grzać... jest po radiatorem od mobo.
Musze się zebrać i WIN10 na nim postawić :)
Temperatury odczytuje się ze S.M.A.R.T. i masz to wszystko w CrystalDiskInfo łącznie z tym jaki stan dysku.
sokolnik
24-07-2022, 20:50
Temperatury odczytuje się ze S.M.A.R.T. i masz to wszystko w CrystalDiskInfo łącznie z tym jaki stan dysku.
faktycznie w CrystalDiskInfo pokazuje - najwyższa temp moich dysków (5ciu SSD w PC) - 49 stopni :D ale on jest między CPU a GPU także wiadomo że będzie miał najcieplej + do tego to jest SSD PCI-E 4.0 :)
OK chyba znalazłem - HWINgo pokazuje 2 odczyty temp dla tego dysku:
Temperatura dysku 49 stopni
Temperatura dysku - 56 stopni
pytanie która wartość jest właściwa :)
krzysztofz24
24-07-2022, 21:47
Ale temperature w spoczynku to sobie mozna...w buty wsadzic:-).
Co innego w spoczynku a co innego jak jest na dysku zainstalowana gra i wlasnei w nia gramy lub go jakos obciazamy ciagla praca przez dajmy na to godzine.
To ile pokaze wtedy CrystalDiskInfo.
Prosty i niezawodny progamik.
S.M.A.R.T. zapisuje też informacje o najwyższej temperaturze, nawet nie wiem czy Crystal to wyświetla ale lepiej zrobić tak jak napisał poprzednik czyli obciążamy graniem lub np robimy rar z kilka tysięcy plików i wtedy sprawdzamy, testy syntetyczne odnośnie SSD nie mają sensu jak w przypadku ram, cpu i gpu ( ty się boisz robić takie testy żeby sprawdzić prawdziwą stabilność ).
cybulski
25-07-2022, 09:17
Używam w raidzie 2x nvme 980 (bez pro) jako ssd read-write cache w NASie i temperatura spoczynkowa tego jest ok 32 stopnie a najmniej mi pokazywało 29.
Bez pro jest chłodniejszy. PRO bez dodatkowego chłodzenia potrafią się przegrzać same z siebie. Radiator z MB czasem ratuje sytuację, ale najlepsze są dodatkowe, jak największe. Sam mam w tej chwili na kartach jak na zdjęciu i dopiero temperatura oscyluje w okolicach lekko pow 40 stC.
Zresztą problem nie jest z sufitu, bowiem producent sam zaczął oferować wersje PRO z radiatorem.
64915
Problem z tymi dyskami był i jest, zresztą pisałem wcześniej, Samsung coś tam nawet je ratował nowym firmware, dlatego też polecałem WD SN850.
Ludzie opisywali że nawet przy nie tak bardzo dużych temperaturach dysk spowalniał.
WD mają dużo niższą praktyczną trwałość, tzw parametr TBW. Samsungi PRO, nawet jeśli w danych technicznych podana niska wartość, w praktyce osiągają wyniki zbliżone do dysków serwerowych. Obecnie chyba nie ma lepszych dysków cywilnych. Rekordzistą była seria 840 czy 860 PRO, osiągająca wartość zapisu do 9 PB (petabajtów). Taka wytrzymałość nawet w serwerowych jest imponująca.
Rekordzistą była seria 840 czy 860 PRO, osiągająca wartość zapisu do 9 PB (petabajtów). Taka wytrzymałość nawet w serwerowych jest imponująca.To były bardzo dopracowane kości MLC 2bit, teraz takie masz w WD Red.
TBW jest identyczne w SN850 i 980pro, MTBF w WD o 15% wyższe, zaletą Samsunga miały być kości MLC ale nie są to "prawdziwe" MLC bo w tym modelu dali 3bit MLC czyli to samo co 3bit TLC u innych producentów.
Oczywiście trzymajmy się porównywania dysków o tej samej pojemności bo nie da się porównywać 500GB do np 2TB ponieważ u obu producentów są też podobne niższe parametry.
Kolejna sprawa to wydajność rzeczywista, oba dyski podobnie z delikatnym wskazaniem WD ale jak już zobaczymy na temperatury to Samsung widać że ma problemy i to jest wina tych ich kości MLC, a może niedopracowanego jeszcze procesu produkcji na co cierpiał nawet Intel, który przez te problemy stracił bardzo dużo na rynku.
Właśnie usprawniam swój 2-letni komputer. Wymieniam też dysk ssd, na Adata XPG Spectrix S40G. Wg. producenta zapisuje z prędkością 3000MB/s a odczytuje jeszcze szybciej. Mój stary ssd jest 5x wolniejszy. A w ogóle to wymieniam więcej elementów, można powiedzieć że buduję nowy na bazie starego. Moim priorytetem jest kultura pracy, ma być całkowicie bezgłośny. Żadnych wentylatorów!
Zestaw bez wiatraków to spore wyzwanie, napisz jakie podzespoły, jestem ciekaw.
Ryzen 5 5600 (bez X), MSI B550 PRO-VDH WiFi, Adata XPG D10 2x8Gb 3200MHz, Seasonic PX 550W 80 Plus Platinum, GeForce GT1030 pasywna. SSD Adata jak wyżej.
Zasilacz seasonica jest semi-fanless, robią też całkiem pasywne ale ceny są już zaporowe. Kartę graficzną mam od dwóch lat i jest wystarczajca dla moich amatorskich cełow, w gry rzadko gram.
Po zmontowaniu, zmierzę temperatury na obciążeniu, jeśli będzie się przegrzewał zamontuję jeden wentylator na wszelki wypadek, który ewentualnie włączy się na chwilę przy renderingu. Obecny zestaw, na którym piszę też jest całkowicie pasywny, ale zrobiłem w nim trochę "druciarstwa" żeby osiągnąc zamierzony cel. Temp nawet w gorące dni, przy normalnej pracy, rzadko osiągała 60 stopni.
P.S. Chłodzenie to Xilmatek Thors Hammer, który mam od 10-ciu lat, jest świetny.
Ma to sens i uda się ponieważ cpu i gpu nie generują wiele ciepła, warto dać na przodzie obudowy dwa bardzo wolno obrotowe duże wiatraki, będzie bezgłośnie, a mają za zadanie wypchać powietrze z budy, buda powinna mieć wtedy tylko wylot na tyle, nawet usunięte zbędne zaślepki śledzi.
sokolnik
06-08-2022, 21:37
krzysztofz24 no dawaj, pochwal się coś tam kupił do kompa :D dawaj, nie wstydź się :) go go go !
krzysztofz24
06-08-2022, 21:44
Kupilem dysk SSD 250Gb na gry, coby nie katowac starego HDD.
Ale nie chce mi sie go zamontowac od 2 miesiecy:mrgreen:
sokolnik
06-08-2022, 22:21
Kupilem dysk SSD 250Gb na gry, coby nie katowac starego HDD.
Ale nie chce mi sie go zamontowac od 2 miesiecy:mrgreen:
ja nie o SSD :D
65855
Mój komputer został w końcu złożony. Założenie było ambitne: brak wentylatorów. Nie udało się. Razem z nowymi podzespołami, zakupiłem monitor 4k, przez co temperatury na procku i grafice znacząco wzrosły.
Tak więc mam wolnoobrotowy wentylator 140mm z tyłu obudowy i dwa mniejsze 120mm od frontu. Ten z tyłu włącza się po przekroczeniu temp. 55 st. C. na 10% i obroty rosną wraz z temperaturą. Przednie włączają się przy tem. 60 st. C.
Podczas codziennego użytkowania jest cisza. Używam Gimpa, Rawtheraphy, utube - cisza. Czasem coś renderuję, wtedy wentylatory odpalają się niestety. Filmy na utube 4K zwiększają temp. do około 50 st.
Gry w 4K - to już jest gorąco!
Podsumowując; cel został tylko połowicznie osiągnięty ale jestem zadowolony.
Pzdr
sokolnik
29-08-2022, 18:36
65855
Mój komputer został w końcu złożony. Założenie było ambitne: brak wentylatorów. Nie udało się. Razem z nowymi podzespołami, zakupiłem monitor 4k, przez co temperatury na procku i grafice znacząco wzrosły.
Tak więc mam wolnoobrotowy wentylator 140mm z tyłu obudowy i dwa mniejsze 120mm od frontu. Ten z tyłu włącza się po przekroczeniu temp. 55 st. C. na 10% i obroty rosną wraz z temperaturą. Przednie włączają się przy tem. 60 st. C.
Podczas codziennego użytkowania jest cisza. Używam Gimpa, Rawtheraphy, utube - cisza. Czasem coś renderuję, wtedy wentylatory odpalają się niestety. Filmy na utube 4K zwiększają temp. do około 50 st.
Gry w 4K - to już jest gorąco!
Podsumowując; cel został tylko połowicznie osiągnięty ale jestem zadowolony.
Pzdr
jakie to gry w 4K ? Przypomnij specke CPU GPU RAM, jakie chłodzenie procka masz?
i podsumowanie - najważniejsze być zadowolonym :)
kompa w całej okazałości pokaż :)
6585865859
Nie jest to gajmingowy potwór, miał być przede wszystkim cichy, i taki jest.
Ryzen 5 5600
MSI B550M WiFi
GT1030 -karta graficzna ze starego kompa, do wymiany, bo co prawda jest cicha, ale jest ewidentnie za wolna do reszty gratów
Ram Adata 2x 8 Gb, 3200MHz
SSD Adata 256 Gb, nie pamiętam teraz modelu, szybki jak diabli
Seasonic PX-550, semi-passive
Chłodzenie: Xigmatek Thors Hammer
Mosparko
01-09-2022, 20:42
Dzień dobry,
Nie wiem gdzie zapytać, a nowego tematu zakładać nie chcę żeby bałaganu nie robić, więc pozwolę sobie tutaj.
Mam takiego oto potwora - Intel(R) Core(TM) i5-4460 CPU @ 3.20GHz 3.20 GHz + 16,0 GB RAM :)
Ma co najmniej 10 lat, a jak był kupowany to też rakietą nie był.
Jedyne co go trzyma przy życiu, to dysk ssd jako systemowy…
Ale przychodzi taki moment, kiedy trzeba w końcu wymienić i klamka zapadła, tyle że się zupełnie nie znam.
Założyłem sobie budżet 5-7k na komputer i oczywiście niekoniecznie chcę iść w górny pułap, ale kolejna zmiana będzie na pewno nie wcześniej niż za 6 lat, wiec muszę to uwzględnić.
Komputera najczęściej używam do Photoshopa lub Indesingna, filmów właściwie nie obrabiam (ale kto wie, co przyszłość przyniesie) Dawno też nic nie grałem, ale w sumie chętnie bym sobie trochę wszedł w ten temat dla odmiany.
Natomiast przede wszystkim zaszedłem z pytaniem na to forum, ponieważ nie chcę żeby się okazało, że kupiony komputer dobrze sobie radzi w grach, a tak sobie w obróbce zdjęć (choć to chyba niemożliwe),
Przede wszystkim zupełnie nie wiem w jaki procesor iść, na ile istotna dla mnie będzie wielowątkowość. Czy i5 nowej generacji będzie dobrym wyborem, czy jednak dopłacać do i7. A może w ogóle nie warto w Intele się pchać, tylko AMD (ale tutaj to już zupełnie nie mam rozeznania ani porównania)
Drugi zaś temat, zdaje się dość banalny, bo mam monitor Nec Pa242W i używam obecnie złącza DVI-D, ale z tego co patrzyłem to ciężko o przyzwoitą kartę graficzną z takim wyjściem i zastanawiam się czy do zdjęć i grafiki wyjście DisplayPort będzie równie dobre. Nigdy go nie używałem i nie wiem. Przede wszystkim pytanie czy nie ma w mim problemów z „kontaktowaniem” jakie często pojawiają się w HDMI.
sokolnik
01-09-2022, 21:24
Tak, tylko i wyłącznie używaj DisplayPort a będziesz zadowolony, jakby były jakieś problemy to zacznij od wymiany kabla na inny DP... kabel kablowi nie równy. Mam 2 monitory podłączone przez DP i jest super.
Ciężko doradzić, sam mam 2gi procesor AMD i jestem bardzo zadowolony z responsywności i mocy, na moje potrzeby aż nadto ale nie lubię jak coś muli :D
Zestaw na Intelu - coś takiego bym zaproponował, oczywiście można coś zmienić... np konfiguracje dyskową... Zasilacz lepiej kupić jeden a lepszy który zapewni bezproblemową pracę a jak za 5 lat stwierdzisz że zmieniasz bebechy to taki Corsair 850W zostanie Ci spokojnie do nowego kompa.
https://www.x-kom.pl/lista/3evqh7ff5
Mosparko
01-09-2022, 21:54
Ha!
Ten procesor właśnie najbardziej chodzi mi po głowie, choć celowałem wersję KF - bez zintegrowanej grafiki.
W zasadzie wszystko wygląda sensownie, zastanawiam się tylko czy nie styknie mi jakaś karta graficzna w okolicy 1500 zł, no i może RAM 32 zamiast 16?
Potrzebuję też dodatkowo HDD przynajmniej 8 TB, bo teraz mam zawalone 5,5... (wiem patologia). W sumie mogę przełożyć 4 TBz obecnego i dokupić dodatkowy 6 TB na przykład.
Pracujesz w X-Com?
sokolnik
01-09-2022, 22:20
Ha!
Ten procesor właśnie najbardziej chodzi mi po głowie, choć celowałem wersję KF - bez zintegrowanej grafiki.
W zasadzie wszystko wygląda sensownie, zastanawiam się tylko czy nie styknie mi jakaś karta graficzna w okolicy 1500 zł, no i może RAM 32 zamiast 16?
Potrzebuję też dodatkowo HDD przynajmniej 8 TB, bo teraz mam zawalone 5,5... (wiem patologia). W sumie mogę przełożyć 4 TBz obecnego i dokupić dodatkowy 6 TB na przykład.
Pracujesz w X-Com?
nie pracuje w x-kom ani nic takiego :D ogólnie to ich średnio lubię ale dobrze mi się u nich robi koszyki :D większość podzespołów w kompie mam z morele raczej :D
miałem długo 16 GB, później zaszalałem i kupiłem 32 GB i to była dobra zmiana, jeśli czujesz że wykorzystasz to lepiej 32 GB (2x 16 GB szukaj, bezpieczniej). Dyski wiadomo kwestia potrzeb. Ale SSD na system, programy jakiś szybki by się przydał PCI-e 4.0 :) 500 GB powinno wystarczyć spokojnie.
Ja bym brał raczej procka ze zintegrowaną grafiką, karty graficzne lubią padać... może będziesz chciał sprzedać grafikę/kupić inną/będziesz polować na okazję to tak zawsze komputer włączysz i będzie działać...
Mosparko
01-09-2022, 22:44
Tak pytałem, bez złych intencji ;)
Zaproponowany przez Ciebie SSD 1TB na system to akurat bardzo sensowna rzecz. Teraz mam 500GB i łatwo go zamulam rzeczami. A sam SSD jako systemowy to absolutna podstawa, tylo to utrzymuje mojego zombiaka na chodzie.
A z kart byś coś polecił w okolicach 1500-1800 zł?
krzysztofz24
01-09-2022, 22:52
A z kart byś coś polecił w okolicach 1500-1800 zł?
W tej cenie to niestety nic.
Dokladajac te 500zl juz masz wybor sposrod szerokiego pakietu RTX 3060. A bedzie jeszcze troche taniej za miesiac, dwa. Bo naprodukowali za duzo na hype z kryptowalutami (ale "niestety" hype minal:-) ) a teraz nowe RTX 4xxx jeszcze za psem.
Najlepszy okres do kupna kart z seri RTX 3xxx bedzie kolo listopada.
Procesor, i5 12600k spoko, ja mam i5 11400 i super radzi sobie w grach, bez problemu wchodzi na 4400mhz, rzadko nawet przekracza 50 stopni, chlodzenei sie nudzi. Ofc 12600k bedzie te 15% srednio wydajniejszy w grach. No ale 1550zl a 950zl = 600zl roznicy za 10-20%, srednio 15%. Mozna pomyslec...Inte lnas przyzwyczail juz od wiekow, ze wzrost wydajnosci miedzy generacjjami nie rzuca na kolana;-)
Poza tym do odblokowanego mnoznika to plyta z serii Z raczej a nie B, czyli drozsza.
P.S
I sokolnik sie nie przyzna, ale wlasnei pracuej w x-kom i sklada non stop kompy i za darmo to robi, bo on tak lubi kompy skladac:-D
;-)
A i spojrz na komputronika, bo x-kom jakos ostatnio gwiazdorzy i czesto to w komputroniku jest troche taniej wlasnie. A kiedys przewaznei x-kom byl tanszy z tej dwojki.
Mosparko
01-09-2022, 23:34
"I sokolnik sie nie przyzna, ale wlasnei pracuej w x-kom i sklada non stop kompy i za darmo to robi, bo on tak lubi kompy skladac"
:)
A z tymi kartami to się zastanowię jeszcze, ale pewnie masz rację...
Zakup pewnie chwilę potrwa, bo wybór procesora i karty to jedno, ale wybór obudowy to dobiero wyzwanie ;)
krzysztofz24
02-09-2022, 00:44
Znaczy wiesz, mozesz kupowac teraz.
Najwyzej dasz za karte 2200zl zamiast 1950zl. Przy cenie za calosc sprzetu, mozna przelknac;-)
RTX 3060 na obecna chwile 2000-2300zl.
Ja bym sie jeszcze zastanawial powazniej nad procem. Czy taniej czy drozej...
Ja osobiscie (ty mozesz troche inaczej sie zapatrywac) szukalem proca do gier. Czyli i5. W testach roznica do nowszego wtedy wchodzacego dopiero 12xxx byla wlasnie te 15%. A jeszcze plyty byly srednio kilkaset zloty drozsze pod 12xxx.
Wiec suma sumarum zostalo mi w kieszeni jakeis 1000zl kosztem 15% nizszej wydajnosci. Mi to pasowalo i jestem zadowolony.
Wiesz, masz juz wiekowy procesor i reszte, co w sumie nie dasz to bedzie bardzo zauwazalny zysk.
No chyba, ze masz tego Intela jakso wykreconego pod extremalne wartosci:-).
Wind Mill
02-09-2022, 04:02
W tej cenie to niestety nic...
Masz na myśli gry, czy zastosowanie foto / video?
Mnie zawsze zastanawia, jaki wpływ na wspomaganie procka przez zintegrowaną grafikę ma brak dedykowanego RAMu dla grafiki, używanie tylko pamięci współdzielonej.
krzysztofz24
02-09-2022, 09:15
Masz na myśli gry, czy zastosowanie foto / video?.
Bardziej gry.
Zresztą ogólnie mam na myśli że przeważnie NVIDIA zawsze robiła 3 karty no i jakiś tam "Tytan" a teraz tą funkcję ma RTX 3090.
GTX 960/970/980, 1060/1070/1080, RTX2060/2070/2080 , 3060/3070/3080.
Segment niższy, sredni, wyższy (cały czas gry mam na myśli, opłacalność, wydajność)
Gdzieś tak na przełomie seri 1xxx a 2xxx NVIDIA zaczęła cudowac z jakimiś low-endowymi konstrukcjami.
Typu 1050 its, potem jeszcze kryzys z kryptowalutami i przy seri 2xxx obecnej na rynku oni się cofają i wypuszczają jakieś 1650 oparte na poprzedniej generacji(mogę cyferki dokładnie nie pamiętac, ale chodzi o fakt).
Później jeszcze robią wersję SUPER, do totalnie low-endowej karty dają wersję TI:-).
Na szczęście boom na krypto minął, karty już maja normalne ceny.
Także proponuję wrócić do tradycyjnego podziału na 3 segmenty przy wyborze karty.
3060 do okazjionalnego grania, czasem trzeba będzie odpuścić ustawienia.
3070 do częstego grania, i jak ktoś waży dokładnie osiągi a cena. Raczej górne ustawienia bo rzadko będzie problem.
3080 wszystko na ultra, niemal zawsze i wszędzie.
Tak w skrócie i mocno ogólnie;-)
Kolega dał budżet na GPU 1500-1800, to proponuję dorzucic trochę i za 2000-2300 już wsiąść "normalna" 3060 a nie wynajdywać konstrukcje pozycjonowane poniżej segmentu niskiego;-).
Mosparko
02-09-2022, 19:18
Kolega dał budżet na GPU 1500-1800, to proponuję dorzucic trochę i za 2000-2300 już wsiąść "normalna" 3060 a nie wynajdywać konstrukcje pozycjonowane poniżej segmentu niskiego;-).
2 k za kartę i segment niski... SKANDAL! ;)
A tak poza tym, to pomotałem trochę w zamówieniu, sprawdziłem też Komputronik.
Dodałem lepszą płytę glówną, więcej RAM (choć trochę wolniejszy i nie wiem czy to sensowne), szybki SSD 1TB jako systemowy (żeby mi się nie zasyfiał za szybko), a drugi dysk zamieniłem na 4 TB HDD (jesze jeden taki przekładałbym ze starego komputera), dałem też inny zasilacz, bo wskazanego przez sokolnika nie było. Dałem też procesor bez grafiki, bo była spora różnica w cenie.
Niestety nie potrafię zalinkować z Komputronika, więc odtwożyłem to w X-kom
https://www.x-kom.pl/lista/3xcbusywl
W komputroniku ten zestaw jest prawie 1600 zł taniej!!!
Co myśicie?
krzysztofz24
02-09-2022, 20:17
Cany za x-kom (ale jak juz widzisz olej ich bo gwiazdorza z cenami i raczej komputronik).
Zostane przy Gigabyte, bo widze ze lubisz ta marke:-). Ja akurat Asus, ale to sa gusta i gusciki, i to bedzie ok i to.
Najtansza RTX 3060 Gigabyte Eagle - 2099zl
Potem RTX 3060Ti Gigabye Eagle - 2659zl
I na koniec RTX 3070 - 2979zl:-)
Roznica miedzy wersja zwykla a Ti to realnie 7-8% w grach.
Miedzy 3060Ti a 3070 bedzie wieksza roznica jakies 15%, bardziej sie oplaca, lepszy stosunek cena-wydajnosc. (a roznica 3060 a 3070 to jakeis 25% najczesciej, czyli ladnie nam sie to sumuje)
Moze inaczej ci jeszcze to rozpisze
3060 - 100 kl/s
3060Ti - 107-108kl/s
3070 - 125-128kl/s
I teraz spojrz na ceny powyzej. Daltego ja nie jestem zwolennikiem wersji Ti, za duzo chca a za malo daja. Bardziej sie oplaca na segment wyzej przeskoczyc.
Gdzies bym zaoszczedzil kilkaset zloty i wzial 3070.
Druga rzecz, czy ty koniecznie chcesz miec procesor z odblokowanym mnoznikiem i go podkrecac?
Bo 12400 jest za 969zl a 12600k za 1569zl. Spora roznica. A osiagi tych procesorow w grach sa praktycznei pomijalne typu 120 vs 125kl/s.
To tyle pod wzgledem gier, co do obrobki nie wypowiem sie ta kszeroko. Bo ja tylko amatorsko, nie obrabiam zdjec tonami, tylko pojedyncze lub jakies tam grupy zdjec, czy panoramke czasem skleje. I nigdy z takim sposobem obrobki nie odczuwalem potrzeby zeby meic super proc.
Dal mnie to nie obciaza kompa jakos. Mz wieksze znaczenie ma czy obrabiasz zdjecia na SSD czy na HDD, tu jest spora roznica.
A o renderingu to juz wogole nie powiem, choc sokolnik tu caly czas o procesorze gada (poszedl sobie gdzies nei wiadomo gdzie).
Mosparko
02-09-2022, 20:48
Na wstępie dzięki za szczegółowy wywód ;)
Nie to że jestem fanem takiej czy inne firmy. sokolnik sprzęt takiej dobrał, a ja jak się nie znam, to zakładam że ktoś kto się jakoś tam zna dobiera coś jakiegoś powodu więc się tego trzymam. Aczkolwiek zwróciłem uwagę, że Asos ma płytę z Wi-Fi i bluetuth, co mnie trochęzainteresowałeo. Niby niepotrzebne, ale jużparęrazy cośpodobnego olałem i z czasem okazywało się, że niesłusznie bo by się przydało. Asus mi się trochę źle wspomina z dawnych lat, pewnie dawno już nieprawda.
Z tym Ti to sam załapałem, miałem nawet pytać czemu to takie drogie, ale już mi odpowiedziałeś – marketing
Czy słusznie pcham się w ten procesor nie wiem. Zajadałem się nim, bo wahałem się między i5, a i7 z uwagi na wielowątkowość, a on zdaje się taki trochę w rozkroku między tymi liniami. Tak naprawdę nie wiem na ile mi się to przyda, ale komputer nie będzie tylko do grania, a raczej mniej do grania niż do pracy. To granie to taka fanaberia chwili, że skoro kupuję nowy sprzęt, to może by warto także trochę sobie pokorzystać z życia.
To ma być w założeniu sprzęt możliwie uniwersalny, stąd ten pomysł, acz nie wiem czy słuszny. Nie wiem też czy będę kręcił procesor, bo nigdy tego nie robiłem i nie mam o tym żadnej wiedzy. Ale skoro jest taka opcja, to może warto w kontekście przyszłościowym, jak mi zabraknie wydajności.
Teoretycznie mógłbym wybierając tańszą płytę taką jak zaproponował sokolnik, mniejszy dysk SSD i 16 zamiast 32 RAM kolejny tysiąc obciąć, więc na kartę lepszą by się znalazło, ale nie mam pewności czy to mi potrzebne.
Równie dobrze mógłbym po prostu tyle dodatkowo zaoszczędzić i koszt całości zrobiłby się bardzo przyzwoity.
A jeszcze inna rzecz, że ja całe życie na komputerach oszczędzałem i jakoś trudno mi przejść do porządku dziennego z wydaniem na komputer dużej kwoty. To jest już kwestia poukładania sobie w głowie, bo jak wydajna aparat 12K to myślę „ale tanio”, a jak na komputer połowę tego, to „ojej ile pieniędzy”
sokolnik
02-09-2022, 21:07
Jak grania będzie tylko trochę to niepotrzebna jest 3070, która sam mam czyli wiem co pisze. 3060 spokojnie wystarczy.
Do pracy, koniecznie 32 GB RAM ale poszukaj ramu 3600 cl16 ewentualnie cl17.
Dyski ssd i hdd to ogarnąłeś dobrze.
Zasilacz RM850 bardzo spoko, przyszłościowo.
Obudowa to ciekawy temat, wiem że ciężko się zdecydować. Miałem Dark Base 700 u byłem zachwycony, do momentu aż odkryłem jej wady he sprzedałem i kupiłem inna a jak kupowałem DB700 to myślałem że to buda na całe życie he
Płyte główna bierz z BT i WIFI, po bt podłączysz sobie słuchawki czy głośniki bezprzewodowo... Wifi też może się przydać.
Do pracy myślę że 12600 będzie bardzo ok.
Przesiadajac się na nowego kompa napewno będziesz zadowolony :)
Mosparko
02-09-2022, 22:55
Przyznam, że wybór płyty to jest dla mnie totalnie czarna magia...
Oczywiście wybór w poszczególnych sklepach się nie pokrywa, więc zakłądając że musi to byćfirma która mi to złoży do kupy (bo sam nie ogarnę) a tańszej opcji niżKomputronik nie znalazłem ograniczę siędo tego co mają:
Z Asusa i Gigabyte'a wygląda to tak:
https://www.komputronik.pl/advanced-configurator/motherboard?a%5B399%5D%5B%5D=134477&a%5B400%5D%5B%5D=134478&pr62%5B%5D=0&pr62%5B%5D=1300&prod%5B%5D=5&prod%5B%5D=16&a%5B114162%5D%5B%5D=108033&a%5B316%5D%5B%5D=1930&filter=1&sort=0&by=f_price_62&showBuyActiveOnly=1&showCompatible=1&compatibleClick=0
Rozumiem, że żeby mieć w przyszłości opcję podkręcenia procesora powinienem wybrać płytę typu Z690 (chyba że źle rozumiem) :)
W takim wypadku najtańsza opcja z bluetooth wychodzi za około 1300 zł i raczej to nie jest tego warte,
Ale bluetooth mają np płyty Gigabyte B660 DS3H AX DDR4 za 700 zł i ASUS ROG STRIX B660-A GAMING WIFI D4 za 1100 zł...
No i co oznacza ten "gaming" w nazwie? kolejny marketing?
którą z płyt byście doradzili?
- - - - kolejny post - - - - - -
poszukaj ramu 3600 cl16 ewentualnie cl17.
Praktycznie nie ma takich 16-nastek. W znośnej cenie Corsair Vengeance RGB RT 32GB [2x16GB 3600MHz DDR4 CL16 DIMM] za 730 zł
Patrioty z 16-tek tylko albo 3200 i cl17, albo 3600 i cl18. Chyba że 4x8, ale czy wtedy nie zajmę slotu na dysk SSD?
krzysztofz24
03-09-2022, 00:01
Te Wifi i bluetooth w plytach to taki bajer. Ze w pudeleczku dostajemy antenke. Kurde i tak bedzie komp podpiety pod router ktory ma wbudowana antene.
Sa takei wtyczki bluetooth pod port usb za 20zl, jakbys keidys konieczne ichcial skorzystac. Choc dla mnei bluetooth zbedny w kompie jest.
Ofc bierzesz wersje pod pameici DDR4 zakladam, ta tansza. DDR5 jakby dopiero raczkuje i jeszcze bym poczekal, no i drozsze.
Seria Prime Asusa (mam Z590 TUF, ciutke jakby wyzej minimalnie, ale oparte w sumie na PRIME).
Nie spotkalem sie jeszcze z narzekaniami na te plyty a swego czasu sporo testow czytalem jak wybieralem plyty pod Intela i porownywalem.
Ma co trzeba, bez fajerwerkow ale porzadna konstrukcja. Podkrecaja na niej i7 czy i9 i daje rade temperaturowo a ty masz i5, to na pewno da rade z podkrecaniem.
Gaming X od Gigabyte to w sumie bedzie to samo. Trzeba by sei wczytac w specyfikacje dokladnie. zobaczyc na YT jaki BIOS nam sei bardziej podoba;-).
Jakis test na szybko luknalem na YT i wyszlo ze ma te kilka stopni wiecej temperatury na sekcji przy obciazaniu na podjkreconym procu (ale i9) ale znowuz ma ciutke lepsza zintegrowan karte dzwiekowa.
Z nazwami plyt to jest tak ,ze jakos musza je nazwac:-). Tomahawk, Hero, Maximus czy Aours lub Gaming. Trzeba to weryfikowac. Bo np produkt oznaczony ROG czyli Rpublic of Gamers od Asusa to bedzie zawsze taka troche lepsza polka. Ale znowuz jakas taniutka plyta moze meic nazwe taka ze az strach;-). Trzeba to weryfikowac patrzc na rodzaj chipsetu i specyfikacje plus jaksi test.
sokolnik
03-09-2022, 09:38
Przyznam, że wybór płyty to jest dla mnie totalnie czarna magia...
Oczywiście wybór w poszczególnych sklepach się nie pokrywa, więc zakłądając że musi to byćfirma która mi to złoży do kupy (bo sam nie ogarnę) a tańszej opcji niżKomputronik nie znalazłem ograniczę siędo tego co mają:
Z Asusa i Gigabyte'a wygląda to tak:
https://www.komputronik.pl/advanced-configurator/motherboard?a%5B399%5D%5B%5D=134477&a%5B400%5D%5B%5D=134478&pr62%5B%5D=0&pr62%5B%5D=1300&prod%5B%5D=5&prod%5B%5D=16&a%5B114162%5D%5B%5D=108033&a%5B316%5D%5B%5D=1930&filter=1&sort=0&by=f_price_62&showBuyActiveOnly=1&showCompatible=1&compatibleClick=0
Rozumiem, że żeby mieć w przyszłości opcję podkręcenia procesora powinienem wybrać płytę typu Z690 (chyba że źle rozumiem) :)
W takim wypadku najtańsza opcja z bluetooth wychodzi za około 1300 zł i raczej to nie jest tego warte,
Ale bluetooth mają np płyty Gigabyte B660 DS3H AX DDR4 za 700 zł i ASUS ROG STRIX B660-A GAMING WIFI D4 za 1100 zł...
No i co oznacza ten "gaming" w nazwie? kolejny marketing?
którą z płyt byście doradzili?
Praktycznie nie ma takich 16-nastek. W znośnej cenie Corsair Vengeance RGB RT 32GB [2x16GB 3600MHz DDR4 CL16 DIMM] za 730 zł
Patrioty z 16-tek tylko albo 3200 i cl17, albo 3600 i cl18. Chyba że 4x8, ale czy wtedy nie zajmę slotu na dysk SSD?
ja za swój ram dałem 1200 zł :D ale jest na kościach B-DIe od Samsunga, także mogę podkręcić tylko zabrać się do tego nie mogę :D ale po wyjęciu z pudełka mam:
3600 CL 16 16 16 38
a nie
3600 CL 16 18 18 42 albo 3600 CL 18 18 18
Ram jest ważny ale 3600 Mhz na Intelu to jest rozsądna pozycja względem osiągów do ceny. Nie warto moim zdaniem brać 3200 Mhz w 2022 r.
Żebyś tylko płyty nie wybrał na DDR5 :D zwróć uwagę na to.
Jak zajmiesz 4 banki na pamięć ram to nic się nie stanie - SSD montujesz gdzie indziej :D SSD są na złącze m.2 pod procesorem i pod kartą graficzną... :) 2 albo 3 takie dyski możesz podłączyć.
No i kwestia monitora, jaką masz rozdzielczość w nim? Full HD czy 1440p ? A może 4K ? :D
fullhd 3060
1400p 3070
4K minimum 3080
to jeśli chodzi o gry.
Ja pamiętam jak kupiłem w 2018 r. nową 1070Ti i renderowanie VIDEO (eksport) skrócił się 4 krotnie, to był szok. Już nie ponad godzinę tylko np 25 min to extra :D a jakbym renderował na GPU to podobno by było jeszcze szybciej... W sprawie obróbki zdjęć nie ma znaczenia czy kupisz starą jakąś kartę czy nówkę najnowszą za 5 000 zł... Procesor/ssd/ram najważniejszy.
Sądzę że fajna 3060Ti do monitora fullHD lub nawet 1440p ale przy okazjonalnym graniu Ci wystarcza.
Zobacz sobie testy na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=8oKm_5T5qh0
Mosparko
03-09-2022, 16:24
Z kartą podejmę decyzję w ostatniej chwili. Trafił mi się jeszcze jeden spory nieoczekiwany wydatek i mnie to tak zezłościło, że zaczynam mniej restrykcyjnie podchodzićdo budżetu na komputer. Znaczy w kontekście tej sytuacji oszczędzanie na czymś co ma służyć przez lata wydaje mi się trochę bez sensu (oczywiście kupowanie ponad potreby też, dlatego sprawę pozostawim na razie otwartą)
Byłem dziś w Komputroniku i też sie trochę moje podejście do tematu zmieniło. Złożenie komputera kosztuje u nich 200 zł jeśli się zamawia u nich wszystkie części, a jeśli nie wszystko jest od nich 300 zł. Ponieważ będę przekładał część swoich dysków i tak łapię się na drugą opłatę a to otwiera wiele nowych możliwości.
Przede wszystkim niektóre podzespoły mogę kupić gdzie indziej i zaoszczędzić jeszcze kilka stów. Dodatkowo będą mogli zainstakować mi wtedy windowsa używając klucza do obecnego, co też pozwoli zaoszczędzić dodatkowe 500-600 zł.
Teoretycznie mógłbym pokusić się też o używaną kartę graficzną, albo kości pamieci, ale nie wiem czy nie jest to zbyt ryzykowne w stosunku do zysku. Aparaty kupuję prawie wyłącznie używane, ale ogarniam temat i wiem jak sprawdzić przed zakupem, tu jestem zielony.
Przy okazji otworzyłem obudowę swojego szrota i wyszła na jaw jeszcze jedna patologia. Otóż nie mam dysku 3-4 TB jak mi się wydawało tylko w sumie 5 dysków (kolekcję z 15 lat przekladania i dokładania) 1x SSD 500 GB, 1x 500 GB HDD, 1x HDD 1000 GB , 1x HDD 1500 GB i 1x HDD 2000 GB... :)
Sprzedawać tego nie warto, wyrzycać ani odkładać do szafy też nie ma sensu, wiec pomijając dwa dyski po 500 GB będę przekładał. Przynajmniej zasilacz będzie miał co robić...
Przy okazji pytanie, bo obecnie mam zasilacz 600W więc nie jakiś slabiutki (choć dzisiejsze standardy i potrzeby są inne), Myślicie że pociągnie to wszystko z nowymi gratami? Czy jednak za bardzo po bandzie i trzeba mocniejszy?
Mosparko
03-09-2022, 17:36
Obudowa to ciekawy temat, wiem że ciężko się zdecydować. Miałem Dark Base 700 u byłem zachwycony, do momentu aż odkryłem jej wady he sprzedałem i kupiłem inna a jak kupowałem DB700 to myślałem że to buda na całe życie he
Ech, NZXT H7 Flow black... Ale 650 zł, a PC stoi u mnie na podłodze pod biurkiem więc trochę bez sensu tyle wydawać ;)
Mosparko
04-09-2022, 13:09
Powiem szczerze, że starszna lipa z tymi obudowami. Niby wybór ogromny, a jak się chce kilka konkretnych rzeczy, to nie ma w czym wybierać. Potrzebuję standatdu ATX (bo taki będzie miała prłyta główna), kieszeni na przynajmniej 3 HDD (teraz mam 4, więc to i tak regers) , wejść USB i mini-jacki na górnej ściance wzdłóż przedniego rantu obudowy (komputer stoi pod biurkiem). Chciałbym też prostej formy, jakiegoś wyciszenia, przyzwoitego wykonania i materiałów, wejścia USB-C... I w jakiejś przyzwoitej cenie, powiedzmy 500 zł, to jest przaktycznie niewykonalne. Jest mający to wszystko model
MSI MPG Sekira 500P za... 1100 zł :)
W miarę blisko potrzeb jest be quiet! Pure Base 600, która kosztuje około 450 zł, ale ma tylko 3 kieszenie na dyski, (wiec akceptowane minimum), niewiedzieć czemu nie ma USB-C (co jest jakąś plagą na rynku obudów), nie ma szybkiego montażu dysków (mam to nawet w obudowie sprzed 10 lat) i ma zupełnie zbyteczne (dla mnie) kieszenie 5.25, które tylko psują i tak przeciętny wygląd.
Niemniej nic sensowniejszego nie znalazłem.
Po jakimś czasie stwierdzam że moja karta graficzna (GT1030) nie daje rady z monitorem 4k. Potrafi się nieźle rozgrzać nawet podczas oglądania filmu na utubie w 4k a podczas prostych gier smaży się niemiłosiernie. Znajomy zakupił właśnie GTX 3080 i pozbywa się używanej GTX 1070 Ti. Po wstępnych testach na kulturę pracy i wydajność, podjołem decyzję: biorę. To wersja 3 wentylatorowa Asusa. Cena 800zł. To fajna zabawa z podrasowywaniem kompa, ale niestety trochę kosztuje.
krzysztofz24
04-09-2022, 20:44
GTX 1070Ti też nie da rady w 4k w grach, filmy ofc bez problemu.
Ale porównaniu do tej co masz, to będzie ogromny skok wydajności:-)
sokolnik
05-09-2022, 20:05
Powiem szczerze, że starszna lipa z tymi obudowami. Niby wybór ogromny, a jak się chce kilka konkretnych rzeczy, to nie ma w czym wybierać. Potrzebuję standatdu ATX (bo taki będzie miała prłyta główna), kieszeni na przynajmniej 3 HDD (teraz mam 4, więc to i tak regers) , wejść USB i mini-jacki na górnej ściance wzdłóż przedniego rantu obudowy (komputer stoi pod biurkiem). Chciałbym też prostej formy, jakiegoś wyciszenia, przyzwoitego wykonania i materiałów, wejścia USB-C... I w jakiejś przyzwoitej cenie, powiedzmy 500 zł, to jest przaktycznie niewykonalne. Jest mający to wszystko model
W miarę blisko potrzeb jest be quiet! Pure Base 600, która kosztuje około 450 zł, ale ma tylko 3 kieszenie na dyski, (wiec akceptowane minimum), niewiedzieć czemu nie ma USB-C (co jest jakąś plagą na rynku obudów), nie ma szybkiego montażu dysków (mam to nawet w obudowie sprzed 10 lat) i ma zupełnie zbyteczne (dla mnie) kieszenie 5.25, które tylko psują i tak przeciętny wygląd.
obejrzałem recenzje tej obudowy (tak szybko obejrzałem) duża i droga obudowa... wydaje się być piekarnikiem, bo przednie 3 wentylatory nie mają bezpośredniego dostępu do powietrza.
bierz Silent Base 802 za 799 zł z allegro https://allegro.pl/oferta/obudowa-bequiet-silent-base-802-czarny-miditower-12566844255?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_sprzet_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335589&gclid=CjwKCAjwvNaYBhA3EiwACgndgr2XXSyhhSkBG2W_-fA24Ra3Vstt6nl0EUQHTZENYS1fKfNgL5l84RoC41AQAvD_BwE
krzysztofz24
05-09-2022, 21:12
Oj nie umiesz szukac;-)
Lian Li to marka premium obudow, nie ma lipy u nich ze trzeszcza blachy czy gwinty kiepskie badz zaluja na filtrach.
Tu masz za 599zl 3 kieszenie na HDD/SSD plus ofc jeszcze pelno na SSD i zlacze USB-C z przodu. W stabdardzie jest wiatrak 2x140mm przod i raz 120mm tyl. Czyli swiat i ludzie.
https://www.x-kom.pl/p/724357-obudowa-do-komputera-lian-li-lancool-ii-mesh-c-performance-tempered-glass-black.html
Ta obudowa dostal nawet jaksi tam tytul najlepszej obudowy 2020r.
Takie reviev i szybki build.
https://youtu.be/uhCd30UptwU
To tak wieksza Midi tower, bo wazy 11kg.
I pewnei w komputroniku bedzie taniej ,jesli maja.
Darowalbym sobie wyciszane obudowy, bo w weilki mskrocie albo wyciszene ialbo dobra wentylacja i nizsze temperatury. Buda przewiewna z dobrymi filtrami i jak ustawisz wiatraki "na srednio" lub auto, to bardziej bedziesz slyszal szu mza oknem w nocy niz kompa.
P.S
Inna rzecza jest ze HDD to juz piesn przeszlosci. I daltego juz ciezk oo obudowe z wileka klatka na dyski. To juz nie te czasy ze sie sciagalo filmy i tworzylo kolekcje;-), jak teraz wszystko online w dobrej jakosci lub sie ma netfliksa czy co innego.
Jak masz duz ozdjec, to radze przejrzec archiwum i zredukwoac o 1/3. bo jak trzymasz jakies rawy na wszelki wypadek od pieciu lat i od nich nie zajrzales, to juu do nich nie zajrzysz raczej;-)
Mosparko
06-09-2022, 00:28
obejrzałem recenzje tej obudowy (tak szybko obejrzałem) duża i droga obudowa... wydaje się być piekarnikiem, bo przednie 3 wentylatory nie mają bezpośredniego dostępu do powietrza.
bierz Silent Base 802 za 799 zł z allegro https://allegro.pl/oferta/obudowa-bequiet-silent-base-802-czarny-miditower-12566844255?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_sprzet_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335589&gclid=CjwKCAjwvNaYBhA3EiwACgndgr2XXSyhhSkBG2W_-fA24Ra3Vstt6nl0EUQHTZENYS1fKfNgL5l84RoC41AQAvD_BwE
dzizas! Piękna obudowa! Ale 800zł...
Ciężki temat mi zarzuciłeś, bo trudniej dorzucić 400 zł do obudowy, niż 800 zł do karty graficznej.
Ale cholera ładna jest i wszystkomająca...
Nie ułatwiasz ;)
Mosparko
06-09-2022, 01:13
Oj nie umiesz szukac;-)
Lian Li to marka premium obudow, nie ma lipy u nich ze trzeszcza blachy czy gwinty kiepskie badz zaluja na filtrach.
Tu masz za 599zl 3 kieszenie na HDD/SSD plus ofc jeszcze pelno na SSD i zlacze USB-C z przodu. W stabdardzie jest wiatrak 2x140mm przod i raz 120mm tyl. Czyli swiat i ludzie.
https://www.x-kom.pl/p/724357-obudowa-do-komputera-lian-li-lancool-ii-mesh-c-performance-tempered-glass-black.html
Ta obudowa dostal nawet jaksi tam tytul najlepszej obudowy 2020r.
Takie reviev i szybki build.
https://youtu.be/uhCd30UptwU
To tak wieksza Midi tower, bo wazy 11kg.
I pewnei w komputroniku bedzie taniej ,jesli maja.
Darowalbym sobie wyciszane obudowy, bo w weilki mskrocie albo wyciszene ialbo dobra wentylacja i nizsze temperatury. Buda przewiewna z dobrymi filtrami i jak ustawisz wiatraki "na srednio" lub auto, to bardziej bedziesz slyszal szu mza oknem w nocy niz kompa.
P.S
Inna rzecza jest ze HDD to juz piesn przeszlosci. I daltego juz ciezk oo obudowe z wileka klatka na dyski. To juz nie te czasy ze sie sciagalo filmy i tworzylo kolekcje;-), jak teraz wszystko online w dobrej jakosci lub sie ma netfliksa czy co innego.
Jak masz duz ozdjec, to radze przejrzec archiwum i zredukwoac o 1/3. bo jak trzymasz jakies rawy na wszelki wypadek od pieciu lat i od nich nie zajrzales, to juu do nich nie zajrzysz raczej;-)
Sprawa nie jest taka prosta.
Obudowa jest może i świetna, ale urody co najmniej średniej. Jest jak skoda Superb. Znakomita technologicznie, dopracowana techicznie, świetna na drodze, wygodna, przestronna, wszystkomająca i w rozsądnej cenie. Tyle, że niestety trzeba też na niego patrzeć... ;)
Ale nie zmienia to faktu, że nie do końca umiem szukać ;)
Co do zawartości dysków to masz rację w sensie ogólnych zasad, ale te tu nie do końca obowiązują.
W kwestii filmów np, to w pełni sprawdza się to do produkcji mainstreamowych, jeśli jednak interesują Cię rzeczy bardziej niszowe, to gromadzenie ich jest często jedyną opcją. Co więcej, na niektóre filmy poluje się latami.
Ze zdjęciami też nie do końca jest jak zakladasz. Moje dyski są zawalone zdjęciami pamiątkowymi tylko w niewielkiej części. Najwięcej miejsca zajmują katalogi robocze do książek wizualnych lub prac fotograficznych, które potrafią ważyć po 200 Gb każdy. Są tam np cykle zdjęć z uwzględnieniem wszelkich wariantów i we wszystkich formatach w jakich funkcjonują, a więc od miniaturek po TIFy w rozdzielczościach wystawowych. Albo w przypadku książek od plików źródłowych, po docelowe i z wszystkimi etapami pośrednimi, bo czasem takie też się przydają. Nie spominając już o filmach autorskich i materiałach wyjściowych do nich...
Także owszem, mam na dyskach sporo śmietnika do przebrania, ale ich główną zawartość stanowią rzeczy które muszą na nich pozostać. A przecież teraz zacznę jeszcze grać w gry i polecą kolejne gigabajty...
Mosparko
06-09-2022, 21:11
Poszedłem do sklepu i mi namieszali w głowie...
No bo w zasadzie w podobnej kwocie można mieć i7 także nowej generacji... Co gorsze jest kilka wariantów do wyboru.
https://www.x-kom.pl/lista/d8rpwp3un
Zestaw i5 z płytą jaką brałem pod uwagę to koszt 2400-2500
i7 KF jest wszystkomający, ale też drogi... można jednak wybrać płytę bez możliwości podkręcania nieco zniwelować i miećza jakieś 2800-2900
i7 F z tańszą płytą to już 2400-2500, czyli tyle samo co i5 z droższą. Ale zupełnie nie wiem jak oceniaćten procesor. Ma więcej rdzeni, za to niby słabszych, ale w trybie turbo już nie. Gdzieśnatomiast czytałem że ta geberacja [rocesorów może pracować w trybie turbo godzinami... (nie wiem czy prawda)
jest jeszcze i7 K, który ma mniej rdzeni, ale za to szybszych i jest pod tańsze płyty. Ten mógłby być nawet w cenie 2200, ale zupełnie jużnie wiem jak on się ma do pozostałych.
Macie pojęcie jak ugryźć temat? ;)
Przez obudowy już spać nie mogłem...
krzysztofz24
06-09-2022, 23:00
Przez obudowy już spać nie mogłem...
To ja ci troche dorzuce stresu;-).
Dobrze jest obejrzec sobie reviev na Yt danejh obudowy.
Bo ta Lan Li za 599zl ma elegancki bezsrubkowy, szybciutki mintaz dyskow HDD w klatce - widac to na filmiku. A tamta driozsza Be Quiet co ma sokolnik, ma przedpotopowy i wnerwiajacy montaz na srubki z poprzedniej epoki. Brrr.
Ostatni raz montaz dyskwo na srubki to mailem w jakims Sharkoonie z zasilaczem jeszcze na gorze:-).
Co do i5 vs i7. . Musisz odpalic jakis test i porownac sobie. Zobaczyc ktore programy maja dla ciebie znaczenie.
Np ten:
https://www.purepc.pl/test-procesora-intel-core-i7-12700k-vs-amd-ryzen-7-5800x-sredni-alder-lake-porownanie-wydajnosci-pamieci-ddr4-i-ddr5
Niech cie nie zmyli tytul, bo w zestawieniu sa inne i7 i i5.
Ja bym bral dobra, porzadn,a drozsza plyte nawet kosztem ciut slabszego procesora. Zwroc uwage, ze podstawka 1700 jest obliczona na procesory 12xxx i nadchodzace 13xxx raptor. Za jakis czas, na spokojnie, moze za 3 lata mozesz sobie kupic lepszy procesor z nowej generacji i wypada miec wtedy plyte "z zapasem".
Mosparko
07-09-2022, 21:58
Ha, jak tak szybko tych gratów zmieniać nie będę, co najmniej 6 lat pochodzą, a jak znam siebie to i więcej. Już kiedyś zresztą kilka razy kupowałem pod modernizację w przyszłości, a potem się technologie zmianiały i ostatecznie kupowałem wszystko od nowa :)
Natomiast klamka zapadła i będzie zmiana na i7 12700F + Gigabyte B660 Gaming X.
Pamięci też zmieniam na G.Skill RipjawsV DDR4 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16.
Co do obudowy to temat wciąż żywy. Zgadzam się, że brak bezsrubkowyego montażu na dyski to nawet bardziej niż anachronizm, ale może zrobili to żeby bardziej wytłumiać wibracje dysków, bo się je przykręca do jakiś gumowych nakladek?
Nie wiem, ale żadziej zaglądam do środka niż na zewnątrz ;)
Ale przyznaję, że nie skreśliłem do końca Twojej propozycji. Komputer u mnie stoi w rogu pokoju pod biurkiem i tak naprawdę to jak wygląda bardzo trudno jest zobaczyć. Także, może oszczędzenie dwóch setek jednak przeważy. Zależy też ile ostatecznie do niego dorzucę, bo nieznacznie ale jednak rachunek cały czas rośnie...
krzysztofz24
07-09-2022, 23:31
Ha, jak tak szybko tych gratów zmieniać nie będę, co najmniej 6 lat pochodzą, a jak znam siebie to i więcej. Już kiedyś zresztą kilka razy kupowałem pod modernizację w przyszłości, a potem się technologie zmianiały i ostatecznie kupowałem wszystko od nowa :)
Natomiast klamka zapadła i będzie zmiana na i7 12700F + Gigabyte B660 Gaming X.
Pamięci też zmieniam na G.Skill RipjawsV DDR4 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16.
Co do obudowy to temat wciąż żywy. Zgadzam się, że brak bezsrubkowyego montażu na dyski to nawet bardziej niż anachronizm, ale może zrobili to żeby bardziej wytłumiać wibracje dysków, bo się je przykręca do jakiś gumowych nakladek?
Nie wiem, ale żadziej zaglądam do środka niż na zewnątrz ;)
Ale przyznaję, że nie skreśliłem do końca Twojej propozycji. Komputer u mnie stoi w rogu pokoju pod biurkiem i tak naprawdę to jak wygląda bardzo trudno jest zobaczyć. Także, może oszczędzenie dwóch setek jednak przeważy. Zależy też ile ostatecznie do niego dorzucę, bo nieznacznie ale jednak rachunek cały czas rośnie...
Praktyczne iw kazdym bezsrubkowym montazu sa takei koleczki z gumowymi podkladakmi czy tam oringami. No i jest bezsrubkowo.
Ta obudowa co ci dalem, to nie to ze to moja ulubiona jakos czy uwazam ja za naj na swiecie;-). Po prostu ma co chciales, Lian Li robi raczej spoko obudowy w tej cenei, chwal ja, jakas tam nagrode miala obudowy roku. I jak patrzylem na reviev to wszystko logicznie, przejrzyscie poukladane.
CHWILA, CHWILA z ta plyta B660.
Masz tam 3 zlacza m.2 na nowe dyski pci-e i 4 zlacza sata na dyski HDD
Przeciez jak zajmiesz kiedys wszystkei zlacza m.2 to ci odlaczy czesc zlaczy sata. A sa tylko 4.
Nie jestem pewien jak to jest na chipsecie 1700 ale raczej ta samo ja na 1200. Mam plyte z590 i ktores tam zlacze m.2 dolne odlacza 2 porty sata (n oale mam 6 wiec luz jakby co.
A y chcesz przeciez korzystac z duzej ilosci HDD. 3 czy 4.
Ktore gniazdo m.2 odlacza ktore porty sata, trzeba by w instrukcji sprawdzic, czy glebiej poszperac w necie. No ale jesli z590 tak ma to i pewnie z690, i raczej na pewno "nizszy" chipset B660.
Zrobilem ci porownanie.
Z690
gigabyte gamin x vs B660 gaming x.
Na z690 zyskujesz 6 zlaczy sata vs 4 w B660 - a przeciez zalezy ci na HDD.
I masz lepszy kodek dzwiekowy i lepsza zintegrowana karte dzwikowa i pare zlaczy wiecej troche. A rozncia w cenei kolo 250zl.
https://www.gigabyte.pl/products/comparison/mb/list?pids=8722,8845
Link z oficjalnej strony Gigabyte.
Mosparko
09-09-2022, 19:37
Praktyczne iw kazdym bezsrubkowym montazu sa takei koleczki z gumowymi podkladakmi czy tam oringami. No i jest bezsrubkowo.
Ta obudowa co ci dalem, to nie to ze to moja ulubiona jakos czy uwazam ja za naj na swiecie;-). Po prostu ma co chciales, Lian Li robi raczej spoko obudowy w tej cenei, chwal ja, jakas tam nagrode miala obudowy roku. I jak patrzylem na reviev to wszystko logicznie, przejrzyscie poukladane.
Szukając rozsądnych oszczędności zacząłem bardziej przychylnie patrzeć na tą obudowę i pooglądałem testy. Niewątpliwym jej plusem są całkiem rozsądne rozmiary, bardziej mi pasujące niż Silent Base 802 która ledwo się by mieściła pod biurkiem. Niestety testy ujawniły jeden poważny mankament, obudowa nie ma z przodu filtra przeciwkurzowego. To w moim przypadku poważny problem, bo mieszkam przy ruchliwej ulicy i kurzy sięu mnie niemiłosiernie, a obudowa będzie stała na podłodze w swoistej "pułapce" na kurz... Wydaje mi się to niezbyt bezpieczne dla "wnętrzności" komputera, zwłaszcza że ja na pewno nie będępamiętał o nawet średnio częstym czyszczeniu... Chyba, że coś w tym zmienili, bo widziałem też, że początkowo sprzedawali bez usb-c, a jedynie z zaślepką na nie.
Na z690 zyskujesz 6 zlaczy sata vs 4 w B660 - a przeciez zalezy ci na HDD.
I masz lepszy kodek dzwiekowy i lepsza zintegrowana karte dzwikowa i pare zlaczy wiecej troche. A rozncia w cenei kolo 250zl.
https://www.gigabyte.pl/products/comparison/mb/list?pids=8722,8845
Link z oficjalnej strony Gigabyte.
Złusznie zauważyłeś, mam kolejną zagwozdkę. Niby 259 zł to nie dużo, ale 150 tak, 250 tu i się robi niesympatycznie po zsumowaniu.
Teoretycznie nie potrzebujęwięcej dysków m.2, w przysżłości będę wymieniał małe dyski HDD na większe, a tu i tak będę miał niezależnie od wybranej obudowy miejsce na trzy. Jako czwarty sana mam malutki ssd, który z czasem wymienięna większy, też sata, a opcjonalnie mogę dołożyć jeszcze jeden m.2. Więc jest ciasno, na styk, ale daje radę. CO nie zmienia faktu, że się wciąż zastanawiam.
Przy okazji zauważyłem, że np w Morele można kupićj z690 za 800 po naprawie. Na razie czekam na ich odpowiedź jak w tym wypadku jest z gwarancją, bo w sumie to by rozwiązywało dylemat.
A tak z innej beczki to w ramach racjonalizowania i szukania oszczędności znalazłem taki dysk SSD Crucial P5 Plus M.2 PCI-e 4.0 NVMe 1TB. Co myślisz? Piszą o nim raczej dobrze, może nie jest aż tak wydajny jak samsung, ale też chyba niezły, a kosztuje zauważalnie mniej.
Mam jeszcze kilka dni na gdybanie, bo muszę poczekać z zakupem do połowy przyszlego tygodnia. Wtedy wyjaśni mi się pewien temat i albo będę kupował, albo też, ale z pewnym opźnieniem i może jakimiś cięciami.
krzysztofz24
09-09-2022, 20:11
Szukając rozsądnych oszczędności zacząłem bardziej przychylnie patrzeć na tą obudowę i pooglądałem testy. Niewątpliwym jej plusem są całkiem rozsądne rozmiary, bardziej mi pasujące niż Silent Base 802 która ledwo się by mieściła pod biurkiem. Niestety testy ujawniły jeden poważny mankament, obudowa nie ma z przodu filtra przeciwkurzowego.(...)
Kurde faktycznie. Przydal oby sie cos z przodu jednak.
POPRAWKA - znaczy wiesz, ten front jest meshowy niby, to jest jakby filtr. Choc ja mam w Coolermaster oddzielny filtr jeszcze z takiej jakby nieprzezroczystej siateczki demontowalnya w biurowym kompie z obudowa Fractal jest siatka z przodu jak to w obudowach i gabeczka (ktorej nie mozna zdemontowac tylko caly front sie myje pod woda i suszy co jaksi czas)
Bo traz to tak orbia przeciez w wiekszosci, zeby byl owidac podswietlone wiatraki.
Złusznie zauważyłeś, mam kolejną zagwozdkę. Niby 259 zł to nie dużo, ale 150 tak, 250 tu i się robi niesympatycznie po zsumowaniu.
Teoretycznie nie potrzebujęwięcej dysków m.2, w przysżłości będę wymieniał małe dyski HDD na większe, a tu i tak będę miał niezależnie od wybranej obudowy miejsce na trzy. Jako czwarty sana mam malutki ssd, który z czasem wymienięna większy, też sata, a opcjonalnie mogę dołożyć jeszcze jeden m.2. Więc jest ciasno, na styk, ale daje radę. CO nie zmienia faktu, że się wciąż zastanawiam.
Przy okazji zauważyłem, że np w Morele można kupićj z690 za 800 po naprawie. Na razie czekam na ich odpowiedź jak w tym wypadku jest z gwarancją, bo w sumie to by rozwiązywało dylemat.
Absolutnei sobie daruj jakeis czesc ido kompa po naprawie czy zwrotach itp. Wydajesz w koncu x hajsu calosciowo. i ma byvc na naowych czesciach, zeby dzialalo dlugo i bezawaryjnie, zeby miec spokojan glowe. Tu naprawde nei warto przyoszczedzac 200zl
Co do tych zlaczy sata zaleznei od chipsetu 4 vs 6.
Powiwm ci jak mam w Z590. 3 zlacza m.2 i 6 sata. Pierwszy glowny port m.2 pod procesorem nie wylacza sata, port m.2 numer 2 wylacza sata6 a port m.2 wylacza sata 5,6. Az spojrzalem w instrukcje.
Najprawdopodobniej w Z690 tez tak bedzie i ofc w nizszym chipsecie.
Czyli jakbys chcial meic 2 dyski m.2 zapiete, to tracisz jeden sata. I zostanie ci 3 lub 5 zaleznei od chipsetu czy wyzszy czy nizszy.
Ja caly czas pisze o z590 bo tak plyte mam. W z690 prawdopodobnei bedzie tka sami a w tym nizszym raczej na pewno tez tak bedzie, lub moze ciut gorzej. to trzeba albo dokladnei sprawdzic...albo nie planowac na styk, tylko wziasc z zapasem z690, z zapasem portow mam na mysli;-)
A tak z innej beczki to w ramach racjonalizowania i szukania oszczędności znalazłem taki dysk SSD Crucial P5 Plus M.2 PCI-e 4.0 NVMe 1TB. Co myślisz? Piszą o nim raczej dobrze, może nie jest aż tak wydajny jak samsung, ale też chyba niezły, a kosztuje zauważalnie mniej.
Mam jeszcze kilka dni na gdybanie, bo muszę poczekać z zakupem do połowy przyszlego tygodnia. Wtedy wyjaśni mi się pewien temat i albo będę kupował, albo też, ale z pewnym opźnieniem i może jakimiś cięciami.
Akurat Cruciala jedyny SSD na sata ktory mialem to sie popsul. Nie jestem ekspertem od dyskow. Teraz mam Samsunga m.2 500gb na system, szybki, znany, pozytywne opinie. ogolnie ja nie wybieram podzespolow absolutnei topowych, najszybszych do kompa. Bardziej dobre i sprawdzone. Czyl i wyzsza polka, ale nie top of the top;-). Gdzies tam mozna ofc zaoszczedzic ale gdzies raczej nie.
Potrzebujesz az 1tb na system? A mzoe 500gb i bedzie taniej. A za jakis czas na spokojnie, na jakiejs promocji bys sobie dokupil 1tb m.2 na co ta mchcesz i pozbyl sie jednego HDD na przyklad.
krzysztofz24
10-09-2022, 00:52
A ta obudowa? Minimalistyczna. super ofiltrowana, mam takie filtry w Collermaster, naprawde robia robote.
Masz bardzo dobry filtr na gorze i z przodu, pod zasialczem i jeszcze czwarty tak na dole z przodu.
Minus ze ma miejsce tylko na 2 dyski HDD w klatce.
Widac filtry na filmie. I dziwne, ale nie widze przycisku resetu:-)
https://www.youtube.com/watch?v=QrIFsPwf8Yc
https://www.komputronik.pl/product/776988/nzxt-h7-flow-czarno-biala.html.
Z przodu bym dolozyl jeden wiatraczek. I w sumie jest wszystko - no mankament dla twoich potrzeb, ze tylko 2 HDD formalnie wejda.
Mosparko
10-09-2022, 10:56
A ta obudowa? Minimalistyczna. super ofiltrowana, mam takie filtry w Collermaster, naprawde robia robote.
Masz bardzo dobry filtr na gorze i z przodu, pod zasialczem i jeszcze czwarty tak na dole z przodu.
Dzięki za link. Ale 3 dyski HDD to jest absolutne minimum i w tym cały problem. Widziałem tą obudowę wcześniej i jakby była na 3 brałbym bez wahania. Na dwa dyski zresztą to jest sporo bardzo fajnych bud. Je tej mody nie rozumiem, bo przecież miejsca nie brakuje... Komputery stacjonarne zawsze kosztem gabarytów dawały dużą swobodę i przestrzeń do zabudowy. Odchodzenie od tego jest godzeniem w jedną z ich naturalnych cech. W każdym razie z trzech dysków nie zrezygnuję, co najwyżej z usb-c bez którego można żyć, ale po prostu myślałem że fajnie byłoby mieć, zwłaszcza że bardzo budżetowo nie idę. Albo się jednak szarpnę na Silent Base 802, jednak wciąż nie uśmiecha mi się płacić tyle za obodowę, zwłaszcza że to grzmot niesamowity i po tym jak pomierzyłem przestrzeń w której by stał także doszedłem do wniosku, że idealnym wyborem nie jest.
sokolnik
10-09-2022, 13:38
żeby podłączyć USB-C z frontu obudowy musisz mieć specjalne wejście na płycie głównej. Są płyty za 1000 zł które takiego złącza nie maja.
https://m.media-amazon.com/images/W/WEBP_402378-T2/images/I/71jQQNYNzLL._AC_SL1417_.jpg
więc obudowa musi mieć USB-C oraz na płycie głównej musisz mieć gdzie te USB z frontu podłączyć :)
Mosparko
12-09-2022, 17:01
sokolnik, dzięki za zwrócenie uwagi, rozważane przeze mnie płyty posiadały stosowne złącza ;)
Tymczasem dobiega końca moje smęcenie i poniżej prezentuje jego dotychczasowe efekty:
Intel Core i7-12700F
Gigabyte Z690 GAMING X DDR4
Gigabyte GeForce RTX 3060 EAGLE 12GB OC 2.0 LHR
G.Skill RipjawsV DDR4 2x16GB 3600MHz CL16 XMP2 F4-3600C16D-32GVKC
SilentiumPC Fera 5
XPG CORE REACTOR 850W 80
SilentiumPC Signum SG7V TG
SSD Samsung 980 Pro 1TB
HDD WD Blue 4TB
HDD 2TB - posiadany
HDD 1,5TB - posiadany
SSD 500GB - posiadany
Przy zalożeniu kupowania każdego komponentu tam gdzie mają najlepsze ceny wychodzi około 7800 + 200-250 za montaż. Wiecej nieco niż chciałem, ale trudno... W granicach przyzwoitości.
W kwestii obudowy, to odpuściłem usb-c, bo najtańsza sensowna opcja która spełniała moje pozostałe wymagania to było Silent Base 802, a SilentiumPC Signum SG7V TG które wydaje mi się mieć wszytko poza usb-c kosztuje 400 zł taniej. Dopłacanie tyle za zlącze, do którego mam multum przejścówek chyba mija się z sensem.
Jedyne co mie jeszcze zastanawia to czy wiatrak na procesor będzie wystarczający i kwestia procesora.
Wytłumaczcie mi proszę jak krowie na rowie, o co chodzi z tym traktowaniem rdzeni i trybem turbo, bo pytałem w różnych miejscach i nikt mi tego nie może wyjaśnić. Nawet sklepy i serwisy...
i7 12700F ma traktowanie 2,1 i tryb turbo 4,9 GHz
i7 1270KF ma 3,6 i turbo 5,0 GHz
Jak to działa? Czy to jest tak, że ten pierwszy jest niżej bazowo traktowany dla oszczędności prądu i w razie potrzeby się zozkręca zgodnie z potrzebami i na jak długo trzeba (jak silnik samochodu)? Czy też to turbo to tylko taki boost na chwilę, a tak normalnie to jednak sporo mniejsza wydajność?
Gdzie nie pytam, tam co innego słyszę...
lukasz_kk
12-09-2022, 17:52
Fera 5 pewnie wystarczy jak nie będziesz robił OC, a przy tym procesorze zdaje się, że się nie da. Ja z kolei składając komputer dla siebie, poszedłem trochę na wyrost, i do i5-11400F wziąłem chłodzenie SPC Fortis 5 Dual Fan. Ogromna krowa, ale daje radę i śmiało polecam, różnica w cenie w stosunku do Fera 5 i w kontekście całego zestawu jest moim zdaniem pomijalna.
Mosparko
12-09-2022, 19:04
Fera 5 pewnie wystarczy jak nie będziesz robił OC, a przy tym procesorze zdaje się, że się nie da. Ja z kolei składając komputer dla siebie, poszedłem trochę na wyrost, i do i5-11400F wziąłem chłodzenie SPC Fortis 5 Dual Fan. Ogromna krowa, ale daje radę i śmiało polecam, różnica w cenie w stosunku do Fera 5 i w kontekście całego zestawu jest moim zdaniem pomijalna.
Jeśli jest sporo wydajniejszy, to rzeczywiście różnica pomijalna. Dzięki!
krzysztofz24
12-09-2022, 20:39
(...)
XPG CORE REACTOR 850W 80(...)
A co to za wynalazek:-)? Nie znam absolutnei tej firmy. Brzmi jak turbo-quatro-predator 5000;-) I jeszcze 550zl
Kup zasilacz normalnej firmy. Silentium PC, Seasonic, Thermaltake, Corsair.
Sam mam Thermaltake 630W i chodzi bez problemu juz 10 lat. Dosyc dlugo pracowal z FX8350 (125W TDP i byl na sztywno ustawiony w tryb turbo) i GTX 1070. Teraz mam oszczedniejszy procesor.
Ale do czego daze. 850W do twojego procesora i RTX 3060 to absolutnei zbedne jest. 850W to moglbys brac do RTX3070Ti i I7 ktora bys chcial podkrecac.
Sam jestem wyznawca szkoly zeby zasilacz mial zapas. Chodzil maks na te 60%. No zeby jakis zapas byl.
Wez sobie zasilacz 700/730/750W i to bedzie swiat i ludzie do tej konfiguracji, tego proca i GPU.
I stowke przyoszczedzisz, czy ciut wiecej.
Thermlatake 730W 80 plus gold z pol modularnmy okablowaniem ( czesciowo odpinanym) 479zl
https://www.komputronik.pl/product/248979/thermaltake-smart-se-gold-730w-modular.html
A jak chcesz taniej, to i taki starczy do tej konfuiguracji; Thermaltake 750W 80 plus bronze z polmodularnym okablowaniem. 349zl.
https://www.x-kom.pl/p/626736-zasilacz-do-komputera-thermaltake-smart-bm2-750w-80-plus-bronze.html
W thermlatake jest fajne to, ze w eikszosci oni stosuja wiatraczek 140mm, ktory chodzi wolniej niz 120mm i jest absolutnei bezglosnie.
Wytłumaczcie mi proszę jak krowie na rowie, o co chodzi z tym traktowaniem rdzeni i trybem turbo, bo pytałem w różnych miejscach i nikt mi tego nie może wyjaśnić. Nawet sklepy i serwisy...
i7 12700F ma traktowanie 2,1 i tryb turbo 4,9 GHz
i7 1270KF ma 3,6 i turbo 5,0 GHz
Jak to działa? Czy to jest tak, że ten pierwszy jest niżej bazowo traktowany dla oszczędności prądu i w razie potrzeby się zozkręca zgodnie z potrzebami i na jak długo trzeba (jak silnik samochodu)? Czy też to turbo to tylko taki boost na chwilę, a tak normalnie to jednak sporo mniejsza wydajność?
Gdzie nie pytam, tam co innego słyszę...
Procesor, ktory ma odblokowany mnoznik (u Intela) bedzie mial startowo/bazowo wyzsze taktowanie, zeby go bylo latwiej podkrecic. Tak polityke ma Intel.
Ty masz procesor z zablokowanym mnoznikiem. Nie da sie go podkrecic. Bedzie chodzil w trynie "AUTO", czyli dobieral sobie taktowanie 2,1 - 4,9ghz zaleznie od potrzeb i jak dlugo trzeba. Turbo to tak nazwa marketingowa na wyzsze taktowanie po prostu.
Procesor bedzie po prostu pracowal w calym swoim zakresie taktowan kiedy trzeba i jak dlugo trzeba. Tak mam w I5 11400F
Mosparko
12-09-2022, 23:29
krzysztofz24
No i zmowu mieszasz ;)
Ten zasilacz kosztuje tyle, że przecież musi być dobry :)
A tak serio, to mi w kilku miejscach niezależnie polecili, odradzając kilka innych. Więc zakłądając że nie byli w zmowie...
Ale może rzeczywiście przesadzam i takie 750 by styknęły, tak naprawdę to się trzymam tej mocy bo mi sokolnik taką zaproponował, a ja się staram słuchać tych co wiedzą więcej niż ja...
Niemniej nie mam nic przeciwno oszczędzeniu tam gdzie ma to sens, chociażw przyszłości jest szansa na dodatkowe dyski, może pamięci i może mocniejszą kartę graficzną.
Tu też mam "pomysły" które pewnie zaraz zbanujesz, bo widziałem że jest sporo używek 3070 w cenie nowych 3060 i to rodzi oczywiste zainteresowanie. I nawet nie chodzi o samą oszczędność, tylko o ideę kupowania używanych rzeczy, która bardzo mi leży i np. w sprzęcie foto staram się ogarniać wszystko używkami gdzie się tylko da. Tyle że w tym wypadku, wiem co kupuję i jak to sprawdzać, a z częściami komputerowymi... no właśnie. Zwłaszcza, że ten komponent może być pewnie często dość mocno dojechany przez jakiegoś zapalonego gracza, albo innego "górnika" kryptowalut. Nie zmienia to faktu, ze w przypadku kart graficznych ceny używanych kuszą.
I na koniec to się cały czas zastanawiam nad procesorem, choć to co piszesz potwierdza, że niewiele to zmieni. Naoglądałem się trochę testów i wynika z nich, że w większości procesów jednak KF jest szybszy, w skrajnych przypadkach do 8-10%. Różnica w cenie to tyle ile „zaoszczędziłem na obudowie”, ale chyba i tak odpuszczę jako bezsens. Co ciekawe w PS minimalnie szybszy wydaje się F, ale KF za to lepiej sobie radzi w renderowaniu.
Po zmianie procesora z Ryzena 3100 (core 4/8) na 5600 (core 6/12), widzę dużą różnicę w temperaturach a niewielką w wydajności, jakieś 20% w renderingu. Może przydało by się wydajniejsze chłodzenie? Komputer to skarbonka, wymaga ciągłego "ulepszania", i łatwo jest się w to wkręcić.
Mosparko
13-09-2022, 00:04
Po zmianie procesora z Ryzena 3100 (core 4/8) na 5600 (core 6/12), widzę dużą różnicę w temperaturach a niewielką w wydajności, jakieś 20% w renderingu. Może przydało by się wydajniejsze chłodzenie? Komputer to skarbonka, wymaga ciągłego "ulepszania", i łatwo jest się w to wkręcić.
Obudowa ma 4 wentylatory 120mm, plus za radą lukasz_kk dam SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan na procesor. Twoim zdaniem nie wystarczy?
Twoim zdaniem nie wystarczy?
Nie wiem, nie znam Intela którego chcesz zamontować, SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan raczej bez problemu jest w stanie wychłodzić większość procesorów. Problem polega na tym, że procesory generują temperaturę na różnym poziomie i ta potrafi się znacząco różnić. Teoretycznie mój stary procek i nowy mają TDP równe: 65W, a w praktyce przy Ryzenie 5600, musiałem zamontować 3 wentylatory w obudowie i włączają się, a pod obciążeniem robi dość głośno. Ryzen 3100 był chłodzony tym samym coolerem, w tej samej obudowie i nie potrzebował żadnych wiatraków nawet podczas renderingu. Jest jeszcze jedna różnica, R3100 działał na monitorze Full HD a R5600 na 4k i tu jest pewnie pies pogrzebany.
krzysztofz24
13-09-2022, 00:47
krzysztofz24
No i zmowu mieszasz ;)
Ten zasilacz kosztuje tyle, że przecież musi być dobry :)
A tak serio, to mi w kilku miejscach niezależnie polecili, odradzając kilka innych. Więc zakłądając że nie byli w zmowie....
Ale to jest jakas marka krzak (a przynjamniej nieznana), w x kom jest tylko jeden zasilacz formy XPG reaktor czy jak ja tam zwa:-).
Ja ci podalem normalne i powszechnie znane marki zasilaczy.
Jakie 850W, co ci sokolnik pisal, nie do tej specyfikacji co przedstawiles. Wtedy rozwazales I7 z dopiskiem K chyba i 3070. 850W to by mialo jeszcze sens z jakism mega wykreconym w kosmos intelem i7 czy i9 i 3070Ti przynajmniej.
Ale tak 700/730/750W bedziesz mial spory zapas. I nie doplacasz do zbednej mocy zasilacza.
sokolnik to sie na kompach nie zna:lol:, przestal sie tu juz prawie udzielac. Co zapewne zauwazyles:-)
P.S
TDP tego i7 to 65W
RTX 3060 TDP 170W zalecany zasilacz 550W (minimum)
RTX 3070 TDP 220W zalecany zasilacz 650W (minimum)
Wyliczajac 80% z mocy zasilacza - 750W razy 80% plus gold = 600W (choc bedzie wiecej, bo deklaruja wyzsza sprawnosc niz te 80%). plus 3 dyski HDD po 1TB = 3 x 10W (jeden dysk ciagnie pod obciazeniem 10W) + 2 x SSD / 5W x 2=10W
RTX3060 170W + i7 65W = 235W. plus dysk ilacznie 40W = 275W. Plyta, wiatraczki. a dajmy lacznie 300W. No to zasilacz 750W ktpory realnie daje minimum 600w chodzi na pol gwizdka.
Jeszcze masz zapas na rozbudowe na przyszlosc zeby dorzucic troche watow;-)
XPG to nowa marka chinskiej ADATA. Może mają świetne marże to polecają, ja bym za darmo nie wziął, znając ich dyski.
sokolnik
13-09-2022, 12:10
nie udzielałem się bo na L4 siedzę, wczoraj miałem 39 stopni także walczę o życie praktycznie :D
to zestawu i7 12700K i 3060 to dobry zasilacz 600W styka... np:
SilentiumPC Supremo L2 Gold 650W
za 359 zł
https://proline.pl/zasilacz-silentiumpc-supremo-l2-gold-650w-p8112565
Bo Twój zestaw nie weźmie więcej jak 300W... Karta może 200W a reszta to procesor. Intele 12gen są prądożerne ale nie aż tak że potrzebujesz 850W. Jak zmieniłbyś kartę na 3080 albo 4080 To może zobaczysz w grach pobór 450-500W ale nie więcej.
to jak ze wszystkim, jak za 3-4-5 lat planujesz rozbudowę/zmianę to lepiej raz a dobrze kupić lepszy zasilacz niż za 5 lat kupować nowy za 500-600 zł - tak uważam. By potem nie pitolić się kablami, w obydowie. To samo tyczy się obudowy... Te tańsze najczęściej są słabo wykonane, że płyta główna nie pasuje idealnie bo kołki dystansowe nie są idealnie zamontowane albo gwinty tak zrobione że nie da się śrubek wkręcić do końca... wiadomo, masowa produkcja w chinach... Miałem kontakt z serwisem BQ także ich polecam, problemów nie robią, wysyłają gratisy, a nawet wysłali mi całkowicie za free część do obudowy (zasłoną piwnicy), na @ ich poprosiłem i bez problemy wysłali.
I SERIO, obudowa i zasilacz zostaną raczej z Tobą na długo... bo tych rzeczy nie chce się zmieniać... rozkręcać kompa... przechodziłem przez to i nie chce więcej... Dlatego trochę zainwestowałem (złe słowo) w lepszą budowe + zasilacz.
Pamięci RAM bardzo spoko, 2x16 GB 3600Mhz CL 16 (Timingi CL16-19-19-39)
Mosparko
13-09-2022, 21:56
XPG to nowa marka chinskiej ADATA. Może mają świetne marże to polecają, ja bym za darmo nie wziął, znając ich dyski.
Przyjąłem, nie ma tematu :)
to zestawu i7 12700K i 3060 to dobry zasilacz 600W styka... np:
SilentiumPC Supremo L2 Gold 650W
650W nie wezmę, bo teraz mam 600W i to zupełnie mija się z celem... Wentylator już potrafi trochę pohałasować, ale no i pewnie nowy byłby wydajniejszy, ale i tak bardziej 750W mnie przekonuje.
Ten bym brał https://www.x-kom.pl/p/662278-zasilacz-do-komputera-thermaltake-toughpower-gf-750w-80-plus-gold.html?gclid=CjwKCAjw1ICZBhAzEiwAFfvFhP6wnIb91R IKm8u2t4hsputN1rF3BSCkDb2TseapcQ952enqqfy6FRoCzuAQ AvD_BwE
jak za 3-4-5 lat planujesz rozbudowę/zmianę
Nie planuję. Może więcej pamięci, może lepsza karta graficzna, może dodatkowe dyski. Na pewno zamiana jednego z małych twardych na duży. Poza tym zajadę komuter na śmierć, jak obecny, który zmieniam bo już tempo pracy spadło tak, że przeglądanie rawów wymaga kilku sekund na dogranie podglądu każdego z nich. :)
Mam za to inną zagwozdkę, bo się na dyskach teraz zaciąłem...
Wolę dysk CMR niż SMR i kolejby problem.
Czy poniższe dyski nadają się jako zwykłe wennętrzne do PC?
https://vobis.pl/komputery/dyski-twarde/dysk-twardy-wd-red-pro-4tb?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=bbb98ea8-88c4-07bd-3e3c-800e6850da1d
https://www.komputronik.pl/product/717825/wd-red-plus-4tb.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=Promo&ceneo_cid=504f1285-db76-9b10-7d38-91029b2c9f50
krzysztofz24
13-09-2022, 22:28
650W nie wezmę, bo teraz mam 600W i to zupełnie mija się z celem... Wentylator już potrafi trochę pohałasować, ale no i pewnie nowy byłby wydajniejszy, ale i tak bardziej 750W mnie przekonuje.
Ten bym brał https://www.x-kom.pl/p/662278-zasilacz-do-komputera-thermaltake-toughpower-gf-750w-80-plus-gold.html?gclid=CjwKCAjw1ICZBhAzEiwAFfvFhP6wnIb91R IKm8u2t4hsputN1rF3BSCkDb2TseapcQ952enqqfy6FRoCzuAQ AvD_BwE
I bardzo dobrze. 750W da ci zapas na przyszlosc do rozbudowy. Spokojnie bedziesz mogl zalozyc nop 3070 czy 3070Ti albo mocniejszy proc do podkrecania. A nawet jedno i drugie (no mzoe bez karty Ti) powinno styjnac z lekkim zapasem.
A tak a propo wiatraka, to Thermaltake (oprocz chyba najtanszych modeli) stosuje waitraczek 140mm zamiast 120mm. Jest roznica in plus, wiatrak p oprostu jest nieslyszalny. Ten co zalinkowales ofc ma 140mm.
Pasty na pcosecor nie zapomnij:-). Thermal Grizzly Kryonaut.
Ja i sokol taka mamy, czyli jest the best of the best of the best;-).
https://youtu.be/_huL5ynaI8Y
sokolnik
13-09-2022, 22:40
dokładnie, mój komputer
jest the best of the best of the best;-).
https://youtu.be/_huL5ynaI8Y
:D
krzysztofz24
13-09-2022, 22:47
dokładnie, mój komputer
:D
Nie kurde, to ja dalem ten filmik i to jest moj komputer:-). Perfekcyjnie zoptymalizowana gamingowa maszyna zaglady (juz nie wspomne ze z chlodnym procem):p
Twoj komp to najwyzej moze byc the best of the best of the best w podswietleniu RGB:D
Mosparko
14-09-2022, 00:01
Znowu mnie ktoś męczy tym chłodzeniem.
https://www.komputronik.pl/product/753490/silentiumpc-navis-f240.html?gclid=CjwKCAjw1ICZBhAzEiwAFfvFhFg1vc-2qvwoUM5Ie-zEvU1unuM-tJSTr4MpXkmcM6YjS6muqnEG5RoC5B8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Ma to dla mnie sens?
Fortis 5 Dual Fan nie będzie cichszy i bardziej długowieczny?
Wodne chłodzenie jest... Powiem inaczej, kilku znajomych miało podejście do wody i teraz mówią zgodnie: nigdy więcej! Może jak kupisz chłodzenie z górnej półki za 1k pln, to będzie dobre ale takie za 300 odradzam. A mówiąc o długowieczności, moje chłodzenie cpu mam już naście lat, działa z 3-cim prockiem i nie zużyło się, bo niby co się miało zużyć? Wentylator może paść, prawda, czy to chłodzeniu wodnym czy powietrznym.
Rafał_Sz
14-09-2022, 09:04
RTX3060 170W + i7 65W = 235W. plus dysk ilacznie 40W = 275W. Plyta, wiatraczki. a dajmy lacznie 300W. No to zasilacz 750W ktpory realnie daje minimum 600w chodzi na pol gwizdka.
To nie takie proste z tym sumowaniem. Komp podczas startu ma dużo większe zapotrzebowanie na prąd. Wstający system mocno stresuje procka, HDD przy rozruchu pobierają 5-6 X więcej prądu niż podczas normalnej pracy. Jeśli chce sie mieć stabilną maszynę, zdecydowanie lepiej nadwymiarować prądowo zasilacz. To, że bedzie miał np. 1000 W nie znaczy, że tyle będzie szarpał z gniazdka. Weźmie tyle, ile wyniesie zapotrzebowanie podzespołów plus strata podczas pracy jego samego.
Ma to szczególne znaczenie dla wydajnych podzespołów które wymagają stabilnych napięć bez względu na obciążenie. No i sam zasilacz który będzie pracował daleko od granicy swojej wydolności posłuży zdecydowanie dłużej.
Od 12 lat mam zasilacz 550W i daje radę. Działa już w trzeciej konfiguracji.
sokolnik
14-09-2022, 11:34
Znowu mnie ktoś męczy tym chłodzeniem.
https://www.komputronik.pl/product/753490/silentiumpc-navis-f240.html?gclid=CjwKCAjw1ICZBhAzEiwAFfvFhFg1vc-2qvwoUM5Ie-zEvU1unuM-tJSTr4MpXkmcM6YjS6muqnEG5RoC5B8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Ma to dla mnie sens?
Fortis 5 Dual Fan nie będzie cichszy i bardziej długowieczny?
chłodzenie AIO pozwoli Ci uzyskać niższe temp niż na powietrznym za 120 zł... AIO moim zdaniem lepiej wygląda w obudowie, niż jakaś wieża/krowa... U mnie w Silent Base montaż 360mm chłodnicy na TOP to bajka bo mam wysuwaną/wyjmowaną tackę na chłodnicę.
Te nowe AIO od SPC są podobno bardzo dobre i bardzo polecane. Ma 3 lata gwarancji. Paść zawsze może pompa, albo zapcha się blokopompa od jakiegoś syfu... dla mnie temat prosty. Jak chcesz mieć chłodzenie które kupisz raz i jedyne o co się martwisz to czy padnie wentylator za 30 zł czy 50 zł to bierzesz zwykłe chłodzenie powietrzne a jak chcesz mieć niższe temp CPU, lepszy wygląd ale musisz pewnie więcej zapłacić to bierzesz AIO... ale są AIO które mają 5-6 lat gwarancji... Ja miałem dawno Spartana, potem Dark Rock 4 Pro (krowa) a teraz AIO 360 i w sumie nie narzekam.
Fakt, że ta Twoja i7 12700K czy KF będzie się grzała bo tam są wysokie napięcia i spore zapotrzebowania na prąd więc będzie ciepło, dlatego kup chłodzenie wydajne ale też na takie na które Cie stać, taka inwestycja na lata po prostu, żebyś za miesiąc nie stwierdził że procek łapie 90 stopni w renderingu i to Cie martwi :D
Są też wydajne powietrzne w cenie 400-500 zł :D które dorównują niektórym AIO :)
https://www.komputronik.pl/product/231429/noctua-nh-d15.html
U mnie to tak wygląda z chłodnicą :P stara fota w poprzedniej budzie i poprzednią kartą graficzna :p
66304
VS
powietrzne
66305
Od 12 lat mam zasilacz 550W i daje radę. Działa już w trzeciej konfiguracji.
To ja już bym od 2 lat zbierał kasę/przyzwyczajał się do myśli wydania kasy/zakupu nowego zasilacza :) serio :) po co ma paść w trakcie pracy. Z drugiej strony jeśli to komp typowo biurowy to pal go pies... najwyżej kupisz nowego kompa jak Ci padnie zasilacz i usmaży kilka podzespołów :D
tym bardziej że już za 320 zł można mieć bardzo dobry zasilacz i przez kolejne lata spać spokojnie :)
https://proline.pl/zasilacz-silentiumpc-supremo-m2-gold-550w-p945480
No chyba że jest budżet x 2 to można kupić coś lepszego/przyszłościowego pod rozbudowe:
https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-850-80plus-gold-850w-p1401083
https://proline.pl/zasilacz-be-quiet-pure-power-11-fm-80plus-gold-850w-bn324-p8114558
https://proline.pl/zasilacz-corsair-rm750x-750w-rmx-cp-9020179-eu-p6304032
Ja już od wielu lat mam na procku chłodzenie wodne NZXT Kraken. Jeszcze stara wersja. Obsługuje już drugi komputer (musiałem tylko dokupić zestaw montażowy pod inny typ gniazda procesora). Przyznam szczerze, że żadnych płynów w nim nie uzupełniałem bo nawet nie wiem czy się da. Pompa działa, wentylatory kręcą cicho (jedynie podczas renderingu video dostają kopa). I tak od jakichś 5-6 lat.
W szafie leży prawie nie używany drugi Kraken. Kiedyś go montowałem na karcie graficznej. Odkąd zmieniłem kartę na nowszą, straciło to sens - na niej nawet fabryczne wiatraki większość czasu stoją. Także przyda się, jak ten zacznie szwankować.
sokolnik
14-09-2022, 12:18
patrze na te moje zdjęcia wyżej i oprócz AIO i dysków "ze zdjęcia" to wszystko już sprzedałem/zmieniłem :D
Mosparko
14-09-2022, 16:48
sokolnik, ależ porno tu zarzuciłeś :)
A ja głupi nie mogłem skumać po co szklane obudowy :)
Co do procesora to na razie jestem na etapie F i chyba tak zostawię
Chłodzenie to kolejna masakra... Wychodzi więc, że albo Fortis 5 Dual Fan za 200zł i wysokie temperatury co jakiś czas, albo SPC F240 za 350 zł i konieczność przezwyciężenia "wodowstrętu", albo Noctua NH-D15 za 470 zł, czyli więcej niż obudowa...
A mogłem brać MACa :D
... no dobra, "trochę" jeszcze trzebaby dorzucić...
Dodatkowo jeszcze jedna WAŻNA SPRAWA.
Kojarzycie może jakąś sensowną firmę ze stosownym stażem (nie zniknie z rynku za rok) z Warszawy, która by mi to wszystko poskładała, system postawiła itd? Kojarzę jedną, ale pracująpon-pt 9-17 więc odkąd siedzę na etacie, odpada. Jest Komputronic, ale sam nie wiem... Jakieś alternatywy?
sokolnik
14-09-2022, 20:28
sokolnik, ależ porno tu zarzuciłeś :)
A ja głupi nie mogłem skumać po co szklane obudowy :)
Co do procesora to na razie jestem na etapie F i chyba tak zostawię
Chłodzenie to kolejna masakra... Wychodzi więc, że albo Fortis 5 Dual Fan za 200zł i wysokie temperatury co jakiś czas, albo SPC F240 za 350 zł i konieczność przezwyciężenia "wodowstrętu", albo Noctua NH-D15 za 470 zł, czyli więcej niż obudowa...
A mogłem brać MACa :D
... no dobra, "trochę" jeszcze trzebaby dorzucić...
Dodatkowo jeszcze jedna WAŻNA SPRAWA.
Kojarzycie może jakąś sensowną firmę ze stosownym stażem (nie zniknie z rynku za rok) z Warszawy, która by mi to wszystko poskładała, system postawiła itd? Kojarzę jedną, ale pracująpon-pt 9-17 więc odkąd siedzę na etacie, odpada. Jest Komputronic, ale sam nie wiem... Jakieś alternatywy?
ja mam szklany boczny panel od kilku lat... super sprawa szczególnie jak PC stoi na biurku... ale docelowo/niedługo (bo dzieci rosną), moje stanowisko zostanie przeniesione i PC trafi pod biurko... a sam PC jeszcze będzie stać na drewnianej podstawie by nie stał na podłodze :)
mi kiedyś Komputronik składał kompa i chyba mają tam spoko fachowców, szczególnie w Wawie doświadczonych, którzy więcej kompów składają niż Komputronik w Gdyni :D
Zawsze możesz spróbować namówić crusiek by podobnie jak do Krzysia wstał rano/wsiadł w pociąg o 5 i pojechał złożyć Ci kompa :D :D :D ale już pewnie nie uda Ci się go namówić :D ALE przecież składanie kompa to sama przyjemność :D gorzej z instalacją WIN10 i całej reszty :D
Ja sam składałem kompa później, zmiana chłodzenia, zmiana grafiki, ramu, płyty głównej, obudowy, zasilacza, procesora :D Akurat zmiana proca AMD na AM4 jest banalnie prosta... Intela bym się bał wkładać do socketu bo nigdy tego nie robiłem a tam piny są inne niż u AMD.
Czemu, składanie kompów to czysta przyjemność xD przynajmniej jeśli nie robi się tego seryjnie [emoji1787]
Mosparko
14-09-2022, 20:48
ja mam szklany boczny panel od kilku lat... super sprawa szczególnie jak PC stoi na biurku... ale docelowo/niedługo (bo dzieci rosną), moje stanowisko zostanie przeniesione i PC trafi pod biurko... a sam PC jeszcze będzie stać na drewnianej podstawie by nie stał na podłodze :)
mi kiedyś Komputronik składał kompa i chyba mają tam spoko fachowców, szczególnie w Wawie doświadczonych, którzy więcej kompów składają niż Komputronik w Gdyni :D
Zawsze możesz spróbować namówić crusiek by podobnie jak do Krzysia wstał rano/wsiadł w pociąg o 5 i pojechał złożyć Ci kompa :D :D :D ale już pewnie nie uda Ci się go namówić :D ALE przecież składanie kompa to sama przyjemność :D gorzej z instalacją WIN10 i całej reszty :D
Ja sam składałem kompa później, zmiana chłodzenia, zmiana grafiki, ramu, płyty głównej, obudowy, zasilacza, procesora :D Akurat zmiana proca AMD na AM4 jest banalnie prosta... Intela bym się bał wkładać do socketu bo nigdy tego nie robiłem a tam piny są inne niż u AMD.
No tak się spodziewałem, że dla Ciebie skłądanie to przyjemność. To mi przypomina pewną sytuację, kiedyś uparłem siężeby kupić jednąszawkęz ekspozycji Ikei, bo już jej nie było w magazynie a dokładnie takiej potrzebowałem. Po chwili zastanowienia i konsultacji się zgodzili, ale dali mi zniżkę, bo szafka była złożona i traciłem przyjemność jej składania :D
Oczywiście jestem otwarty i rozumiem, ale w tym wypadku nie sprubuję bo się nie znam i mógłbym co najwyżej zepsuć.
Może ten Komputronic to nie jest najgorsze rozwiązanie.
Napisz mi jeszcze proszęco myślisz o tym absurdalnie drogim Noctua NH-D15 i czy ma on jakieśtańsze alternatywy i co myślisz o dysky WD red plus 4TB jako normalnym dysku wewnętrznym, który będzie także czasem służył jako przestrzeń robocza. Czy specyfika dysku dedykowanego do serwerów nie będzie kolidowała z takim zastosowaniem i czy 128 pamiępi podręcznej starczy?
sokolnik
14-09-2022, 20:57
No tak się spodziewałem, że dla Ciebie skłądanie to przyjemność. To mi przypomina pewną sytuację, kiedyś uparłem siężeby kupić jednąszawkęz ekspozycji Ikei, bo już jej nie było w magazynie a dokładnie takiej potrzebowałem. Po chwili zastanowienia i konsultacji się zgodzili, ale dali mi zniżkę, bo szafka była złożona i traciłem przyjemność jej składania :D
Oczywiście jestem otwarty i rozumiem, ale w tym wypadku nie sprubuję bo się nie znam i mógłbym co najwyżej zepsuć.
Może ten Komputronic to nie jest najgorsze rozwiązanie.
Napisz mi jeszcze proszęco myślisz o tym absurdalnie drogim Noctua NH-D15 i czy ma on jakieśtańsze alternatywy i co myślisz o dysky WD red plus 4TB jako normalnym dysku wewnętrznym, który będzie także czasem służył jako przestrzeń robocza. Czy specyfika dysku dedykowanego do serwerów nie będzie kolidowała z takim zastosowaniem i czy 128 pamiępi podręcznej starczy?
O tej Noctua NH-D15 myślę że wygląda jak kupa i za darmo bym jej włożył do mojego PC :D co innego wersja Black :D
https://www.euro.com.pl/chlodzenie-procesory/-ch-odz-cpu-noctua-nh-d15-chromax-black.bhtml?gclid=Cj0KCQjw94WZBhDtARIsAKxWG-_mtbga14fx3MrAslDIRv_GrA_190FLIfXZQ9Y1uM7tDuAEYfA1 7DQaAuNpEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
ale nie za 600 zł bo za 600-800 mam fajne AIO do wyboru :D
Alternatywą do NH-D15 są mniejsze wersje Noctua w kolorze kupy :D albo coś od BQ za 345 zł i pewnie spokojnie da radę z 12700F. Lepiej wygląda moim zdaniem, pasuje do czarnych obudów itp. Sprzęt wysokiej klasy/markowy a jak dobrze zagadasz z serwisem to Ci wyślą za free wentylatorek jakby ten co masz zaczął terkotać (mi wysłali mimo że aio jest od Alphacoola ale wentyle od BQ były) :D
https://www.x-kom.pl/p/423301-chlodzenie-procesora-be-quiet-dark-rock-4-135mm.html
O dyski HDD pytaj kreta crusiek pomóż :p
Cóż, ja tam bym wolał chłodzenie powietrzem nawet kosztem ceny noctuy. Ale to ja.
Jednak moje chłodzenie wodne to były miedziane rurki w zbiorniku od akwarium z pompka od akwarium w roku 2000. Nie mniej jednak te nowe nadal bywają dużo bardziej kłopotliwe w serwisowaniu (awaryjność, głośność pracy) .
O dyskach to już tutaj było tyle napisane, że nie ma w sumie co się powtarzać, a ja nie śledziłem wątku ostatnio w związku z komputerowym detoxem... więc się nie wypowiem poza tym co już było kiedyś napisane xD
krzysztofz24
14-09-2022, 21:37
To nie takie proste z tym sumowaniem. Komp podczas startu ma dużo większe zapotrzebowanie na prąd. Wstający system mocno stresuje procka, HDD przy rozruchu pobierają 5-6 X więcej prądu niż podczas normalnej pracy. Jeśli chce sie mieć stabilną maszynę, zdecydowanie lepiej nadwymiarować prądowo zasilacz. To, że bedzie miał np. 1000 W nie znaczy, że tyle będzie szarpał z gniazdka. Weźmie tyle, ile wyniesie zapotrzebowanie podzespołów plus strata podczas pracy jego samego.
Ma to szczególne znaczenie dla wydajnych podzespołów które wymagają stabilnych napięć bez względu na obciążenie. No i sam zasilacz który będzie pracował daleko od granicy swojej wydolności posłuży zdecydowanie dłużej.
Masz racje. Znaczy zgodze sie do pewnego momentu;-).
Wstajacy HDD chwilowo pobiera bardzo duzo pradu...ale jest to pomijalne calkowicie i bez znaczenia w zwyklym PC domowym czy biurowym jaki by wypasiony nie byl.
Bo przeciez procesor i GPU nie startuje z chwilowym maksymalnym poborem jaki tylko moze uzyskac, czyli maksymalne TDP.
Dlatego wszystkie testy temperatur i obciazenia, poboru mocy sa w spoczynku i w obciazeniu np gra czy jakims programem. Nie sprawdza sie poboru pradu platformy przy rozruchu (nie spotkalem sie jeszcze), tylko spoczynek i max obciazenie.
Sa rozne szkoly kiedy zasilacz najefektywniej pracuje i co jest dla niego najlepsze. Niektorzy twierdza ze moze prawie "pod korek" a inni ze idealem jest obciazenie 50-60%. I ja sie sklaniam do tej drugiej szkoly.
1000W - kurde to mozna by betoniarke przez USB podlaczyc:-)
(...) bierzesz zwykłe chłodzenie powietrzne a jak chcesz mieć niższe temp CPU, lepszy wygląd ale musisz pewnie więcej zapłacić to bierzesz AIO...(...)
Ale nie ma sensu AiO do proca, ktory jest zablokowany i nie bedzie podkrecany. Po za tym wbrew pozorom to dobrze dobrane chlodzenie powietrzne jest cichsze niz AiO i bezobslugowe na zawsze praktycznie.
Kto tutaj w watku narzekal ze mu pompka bzyczy i ja slychac i filmiki nagrywal i wrzucal:-)
Czy wyparles to z pamieci;-)?
Mosparko
14-09-2022, 22:00
Cóż, ja tam bym wolał chłodzenie powietrzem nawet kosztem ceny noctuy. Ale to ja.
Jednak moje chłodzenie wodne to były miedziane rurki w zbiorniku od akwarium z pompka od akwarium w roku 2000. Nie mniej jednak te nowe nadal bywają dużo bardziej kłopotliwe w serwisowaniu (awaryjność, głośność pracy) .
O dyskach to już tutaj było tyle napisane, że nie ma w sumie co się powtarzać, a ja nie śledziłem wątku ostatnio w związku z komputerowym detoxem... więc się nie wypowiem poza tym co już było kiedyś napisane xD
Dzizas, nie każ mi proszę przekopywać całego forum ;)
A sprawa jest prosta, jak jesteś zorientowany.
Zależy mi na dysku HDD CMR, głównie jako magazyn, ale czasem czasem będę też wykonywał na nim mniej wymagającą obróbkę zdjęć albo cośpodobnego.
Czy dysk WB red plus 4TB (https://www.komputronik.pl/product/717825/wd-red-plus-4tb.html?gclid=Cj0KCQjw94WZBhDtARIsAKxWG-9wFfLgaBbO7NPL5sTgmOJQMwGFuIhzFueq-LMoGIkPRYTpdra6-0saAqB3EALw_wcB&gclsrc=aw.ds) z 128 cache będzie ok do takich zastosowań?
A może trzeba dołożyć do WB red PRO 4TB (https://vobis.pl/komputery/dyski-twarde/dysk-twardy-wd-red-pro-4tb?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=fe894c19-140c-5f5e-873f-a543b84dc539)? A może ten typ dysków nadaje się tylko do pracy ciągłej jak na serwerze i należy kupić coś innego?
O tej Noctua NH-D15 myślę że wygląda jak kupa i za darmo bym jej włożył do mojego PC :D
To nie jest kupa tylko reto design. Nie znasz się :P
Oczywiście kwestia kompozycji, nie zawsze będzie pasował, ale mój PC będzie stał na podłodze szybkądo ściany więc... sam rozumiesz, kompozycja nie ma znaczenia.
Dzizas, nie każ mi proszę przekopywać całego forum ;)
A sprawa jest prosta, jak jesteś zorientowany.
Zależy mi na dysku HDD CMR, głównie jako magazyn, ale czasem czasem będę też wykonywał na nim mniej wymagającą obróbkę zdjęć albo cośpodobnego.
Czy dysk WB red plus 4TB (https://www.komputronik.pl/product/717825/wd-red-plus-4tb.html?gclid=Cj0KCQjw94WZBhDtARIsAKxWG-9wFfLgaBbO7NPL5sTgmOJQMwGFuIhzFueq-LMoGIkPRYTpdra6-0saAqB3EALw_wcB&gclsrc=aw.ds) z 128 cache będzie ok do takich zastosowań?
A może trzeba dołożyć do WB red PRO 4TB (https://vobis.pl/komputery/dyski-twarde/dysk-twardy-wd-red-pro-4tb?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=fe894c19-140c-5f5e-873f-a543b84dc539)? A może ten typ dysków nadaje się tylko do pracy ciągłej jak na serwerze i należy kupić coś innego?
To nie jest kupa tylko reto design. Nie znasz się :P
Oczywiście kwestia kompozycji, nie zawsze będzie pasował, ale mój PC będzie stał na podłodze szybkądo ściany więc... sam rozumiesz, kompozycja nie ma znaczenia.
Jakikolwiek CMR będzie ok :) Wystarczający jako magazyn, byle nie SMR :D
Dysk do nasa kupujesz do NASa, takie jest ich przeznaczenie, do stacji roboczej plus wystarczy. Wystarczy też do prostej obróbki w zupełności (ale katalogu LR bym tam nie trzymał :D ).
Ostatnio czytałem, że HGST mają najlepszy stosunek jakości do MTBF, zrobione testy rpzez jakiś lab, który latami je katował.
Seagaty nie wyszły na tym labie dobrze, ale to jakoś potwierdza moje praktyczne obserwacje :D
sokolnik
14-09-2022, 22:17
ale mój PC będzie stał na podłodze szybkądo ściany więc... sam rozumiesz, kompozycja nie ma znaczenia.
kup obudowę taką by móc "odwrócić" kompa :D i szybę mieć z drugiej strony :D
66321
Mosparko
14-09-2022, 22:27
Jakikolwiek CMR będzie ok :) Wystarczający jako magazyn, byle nie SMR :D
Dysk do nasa kupujesz do NASa, takie jest ich przeznaczenie, do stacji roboczej plus wystarczy. Wystarczy też do prostej obróbki w zupełności (ale katalogu LR bym tam nie trzymał :D ).
Ostatnio czytałem, że HGST mają najlepszy stosunek jakości do MTBF, zrobione testy rpzez jakiś lab, który latami je katował.
Seagaty nie wyszły na tym labie dobrze, ale to jakoś potwierdza moje praktyczne obserwacje :D
No dobra, a środkowa liga? Bo 4TB tysiaka kosztuje...
Albo cache 64, co chyba nie daje rady (ale się nie znam)
A dobra, widzę, że też nasowy ten plus jest...
Możesz pomyśleć o WD GOLD jeśli jeszcze są, mają dobry mtbf. (830 zł)
Ogólnie to odchodzi się od dysków klasycznych poza nasami, w kompie, który jest cichy słychać to chrupanie i niektórych to irytuje.
Skoro chcesz mieć magazyn, to dlaczego nie zainwestować w NASA i tam trzymać dane a przy okazji mieć zabezpieczenie ? (tak, nas kosztuje i dobrze mieć to na 2 dyskach w mirrorze, ale to moze uratować dupkę.)
4 TB to dość sporo danych, pewnie byś płakał jakby poszły w las się paść :) No i chrupanko można postawić gdzieś w kącie z dala od uszu, byle w okolicy kabla cat 5e lub lepiej :) :)
Mosparko
14-09-2022, 23:05
A dobra, widzę, że też nasowy ten plus jest...
Możesz pomyśleć o WD GOLD jeśli jeszcze są, mają dobry mtbf. (830 zł)
Ogólnie to odchodzi się od dysków klasycznych poza nasami, w kompie, który jest cichy słychać to chrupanie i niektórych to irytuje.
Skoro chcesz mieć magazyn, to dlaczego nie zainwestować w NASA i tam trzymać dane a przy okazji mieć zabezpieczenie ? (tak, nas kosztuje i dobrze mieć to na 2 dyskach w mirrorze, ale to moze uratować dupkę.)
4 TB to dość sporo danych, pewnie byś płakał jakby poszły w las się paść :) No i chrupanko można postawić gdzieś w kącie z dala od uszu, byle w okolicy kabla cat 5e lub lepiej :) :)
Mam dysk zewnętrzny 8TB back up, gdzie raz w tygodniu robię kopię zapasową. Ale mam też jakieś 5 TB danych i zapchane wszysrkie dyski. Potrzebuję więcej przestrzeni wewnątrz.
A co z tymi redami jest nie tak? Sorry, że dopytuję, ale kolejny podzespół i kolejne podwojenie kosztów się szykuje...
sokolnik
14-09-2022, 23:37
)
no ja wywaliłem 2 x HDD z PC do szuflady/kieszeni na dyski na USB i zastąpiłem je 2 x SSD 2 TB, droga impreza , 2 x ok 900 zł :/ ale teraz jest cisza :D słychać tylko wiatraczki a nie chrupanie dysków :D
Mosparko
14-09-2022, 23:42
no ja wywaliłem 2 x HDD z PC do szuflady/kieszeni na dyski na USB i zastąpiłem je 2 x SSD 2 TB, droga impreza , 2 x ok 900 zł :/ ale teraz jest cisza :D słychać tylko wiatraczki a nie chrupanie dysków :D
Poszedł bym w to, ale 2x 2 TB to ja zjadam na śniadnie ;)
No to masz dużo danych... a backupem jest jeden kolosalny dysk, który może powiedzieć papa, zakładam, że z tego dysku nie masz wszystkiego również w kompie jako kopie 1 do 1, choć na szczęście najczęściej hddki padają powolnie, to warto by mieć chociaz soft, który przy podłączeniu bada Smarta i w razie W daje ci info, że masz bad sektory i ile życia mu przewiduje np hard disk sentinel. Bo sam windows zapisze sobie info w eventlogu ale nie zawsze zdąży odpowiednio szybko powiadomić...
Zapis danych cyfrowych w dysku, który przechowujesz poza komputerem wcale nie jest nie obarczony ryzykiem jak co niektórzy myslą (tyle dobrego, że sobie co tydzień popracuje przynajmniej, to tzw rozruch igly xD) , poza oczywistymi zmiennymi jak Wilgotność i temperatura mogą wystąpić nieprawidłowości i osłabienie w działaniu pola magnetycznego co może doprowadzić do utraty danych w leżącym bezczynnie dysku, a może to też wynikać z wady fabrycznej. Zazwyczaj problem jest marginalny, ale występuje. I nawet może zależeć od tego czy trzymasz dyski jeden na drugim czy osobno w swojej szufladzie.
Moim zdaniem przy takiej ilości danych powinieneś wręcz na pierwszym miejscu postawić na ich dostępność. No chyba, że to są mało znaczące pliki, których utrata nie oznacza problemów... Nas na 2 duże dyski w tzw mirrorze byłby absolutnym minimum najlepiej taki na 4 dyski 4TB w radzie 5 (jako magazyn, nie nadaje się do bardzo szybkich zapisów), co daje efektywnie 12 TB danych (w rzeczywistości realnie 10TB z groszem i w czasie ich pracy bezpiecznie może paść dysk. Ew raid 10, wtedy pojemność to 8 TB, czyli realnie coś koło 7.4 ale tu ogranicza przy pracy z odczytem i zapisem prędkość Lanu.
W kompie trzymałbym tylko nvme oraz ssd do aktualnych zadań i już. Nie wiem co tam robisz czy tylko obróbka zdjęć, czy filmów też...
Przy okazji będzie ciszej I chłodniej.
Wyrzucasz na nas to czego nie potrzebujesz na już w kompie a w kompie zostaje nvme i ssd do szybkiej pracy nad aktualnymi zleceniami.
Raz, że masz magazyn poza kompem, dwa że mimo to cały czas masz do niego dostęp, możesz robić kopie wygodnie w dowolnym momencie, pad dysku nie spowoduje utraty danych., możesz sobie robić kopie całego systemu przyrostowa np Veeam agentem darmowym i odzyskiwać pojedyncze pliki, robić snapshoty na nasie zabezpieczające cie przed wirusami, szyfrować dane, możesz z czasem zmieniać pojemność dysków poprzez banalnie prosta migrację w nasach, itp itd.
Jednym słowem ułatwia to życie i daje spokój święty.
I dopiero do tego Nasa podpinasz sobie ten 8 TB co tydzień i włączasz harmonohram kopii. W ten sposób masz szybkie dyski w kompie, do pracy, mniej szybki magazyn w bezpiecznym miejscu z redundancja i jeszcze kopie zapasową.
Tak więc trochę inny Flow ale jak widzę, że tak dużo jest danych, to rozwiązanie dokupowania po jednym dysku mija się MZ z celem. Ale rozumiem, że finanse nie są z gumy.
Dodatkowo bardzo krytyczne pliki możesz automatem synchronizować z ulubioną chmurą dla dodatkowej redundancji, czy dostępności.
Ja dawno przeniosłem swoje exosy do Nasa, choć to w sumie dyski bardziej serwerowe, ale i Nasa mam starego i tak nie używa tych wszystkich magicznych rozwiązań.
Zastanów się nad tym, bo to pociąga za sobą spory koszt ale potem są same plusy.
Tak czy inaczej cokolwiek nie kupisz bierz cmra, większość tych dysków wystarczy w zupełności na magazyn, obróbkę też w ostatecznosci, choć mogą być spowolnienia dla najtańszych 5400rpm z małym cachem. W ostateczności może być i ten Nasowy, to nie tak że w kompie działać nie będzie, po prostu nie wykorzysta swoich wszystkich funkcji. Podstawowe Redy są ok, na upartego i blue wystarczy, chociaż mi te blue popadały po 5 latach jak muchy, ale to byly 500, to trochę lat upłynęło...
Mosparko
15-09-2022, 00:34
crusiek
Wybacz, bo ja się nie znam i drążę
Jaka jest różnica czy ja trzymam dyski w obudowie, czy w zewnętrznym urządzeniu (nas) podłączonym przez usb, poza tym że mam transfer danych nie przez sata, tylko przez usb?
Rozumiem Twoje podejście, choć dane w nim są bezpieczniejsze niż ich twócrca, co wydaje mi się pewną przesadą ;)
Do każdej dziedziny można podchodzićw sposób absolutny (co ma swoje uzasadnienia), albo w sposób wyważony. Podchodząc do wszytkiego w sposób absolutny powinienem wydać na komputer 30K.To może mieć sens, ale ja chcę wydać 8k z kawałkiem i kupić za to tak dobry zestaw jaki się da. Na chwilę obecną szukam więc mało awaryjnego dysku 3-4tb który nie dowali mi nie wiadomo jak wysokich dodatkowych kosztów, zachowójąc podstawowe wartości użytkowe, czyli nie będzie gorszy od dysków które mam.
Różnica jest w transferze danych w zależności od usb czy też LAN.
Widać nie są to aż tak istotne dane i można pójść na spory kompromis, do wersji absolutnej bardzo, bardzo dużo brakuje [emoji846]
Jak już pisałem wcześniej rozsądnym wyjściem jest ten WD Gold.
Seagatow nie polecę, bo mam złe doświadczenia, chociaż sam mam exosy ale te z kolei chodzą jak traktory xD
krzysztofz24
15-09-2022, 09:34
Seagate Barracuda 500GB. Kilkukrotnie był w swoim życiu glownym dyskiem systemowym, był katowany grami. Teraz jest magazynem danych i ma jedną grę, która czasem odpalam.
Pracował w kilku kompach. Wiek 12-14lat i nadal walczy:-)
Jest jak Schwarzenegger i Stallone za swoich dobrych czasów, razem wzięci:-D;-)
Są takie rodzynki, ja mam do dzisiaj działający dysk 340 MB
Miałem też w drugą stronę, kiedyś zamówiłem 8x 500 I 8x 1 TB WD black.
Chyba trafiłem na jakiś czarny moment w historii [emoji846]
Bo, gdyż puniewuż, na gwarancję w ciągu miesiąca z 16 dysków oddałem 6 dysków 500 i 5 1 TB i xD
krzysztofz24
15-09-2022, 15:03
Są takie rodzynki, ja mam do dzisiaj działający dysk 340 MB
Czas działania godny odnotowania...tylko próbuje znaleźć zastosowanie dla tej potężnej pojemności, w dzisiejszych czasach:-)
Taaa, mieści się Dos z rozszerzeniem, notron Commander, mks-vir, Tag, trochę dokumentów dla zabawy i kilka mp3 przerobionych ze zrzuconej z płyty CD ścieżki audio i jeszcze sporo miejsca [emoji23]
sokolnik
15-09-2022, 18:51
Czas działania godny odnotowania...tylko próbuje znaleźć zastosowanie dla tej potężnej pojemności, w dzisiejszych czasach:-)Mam stary ssd sata Cruciala 240 GB i coś tam w szufladzie przechowuje [emoji3] ale chyba przerobię go na dysk usb pod tv :)
Mosparko
15-09-2022, 19:16
Widać nie są to aż tak istotne dane i można pójść na spory kompromis,
Nie, po prostu prawdopodobieństwo, że zginę w wypadku drogowym jest większe, niż że po tym jak padnie dysk w PC, okaże się że kopia zapasowa też wysiadła w tym samym momencie. Może byćteżpożar i wtedy niezależnie od ilości dysków wszystko się spali...
Ale nawet przyjmując tak daleko idącą ostrożność, nie rozumiem po co serwer NAS. Można mieć dwie kopie zapasowe na dwóch dyskach, a więc wszystko na trzech nośnikach i będzie to dużo tańsze.
Wiadomo, że jak na bieżąco coś padnie, to tracimy np urobek tygodnia. Ale jeśli wykonujesz kopię regularnie, a oprócz tego każdorazowo po wgraniu danych które powinny być chronione, stratny jesteś co najwyżej o czas pracy potrzebny np. na ponowną obróbkę zdjęć. Jak masz sztywne terminy, to jest problem, jeśli kilka dni zwłoki jest do przeżycia, to biorąc pod uwagę częstotliwość takich zdarzeń nie ma co przesadzać.
Oczywiście zupełnie inna sytuacja jest w dużych firmach, gdzie ma zamieszanie i opóźnienia nie można sobie pozwolić. Obowiązuje także zasada, że kto bogatemu zabroni, ale podejście, że jak nie masz NAS z czterema dyskami to jesteście wiadomo jakim ryzykantem uważam za głęboką przesadę.
W każdej dziedzinie i na każdym kroku tak można. Tylko jaki to ma sens. To jest jak zaklinanie rzeczywistości i poszukiwanie iluzji, że się panuje nad sytuacją, kiedy tak nie jest. Pożyję jeszcze ze 30 lat jak dobrze pójdzie, przed śmiercią nic mnie nie zabezpieczy.
sokolnik
15-09-2022, 20:59
Może byćteżpożar i wtedy niezależnie od ilości dysków wszystko się spali...
pożar
włamanie/kradzież/dewastacja...
itp.
dlatego backup powinno się trzymać pod innym adresem 8) :roll: a nie wszystkie dyski (jak ja) trzymać w szufladzie :D
Mosparko
15-09-2022, 22:43
Dobra, zamykam temat kombinowania z zestawem:
Intel Core i7-12700F
NH-D15
Thermaltake Toughpower GF 750W 80 Plus Gold
SSD Samsung 980 Pro 1TB
HDD WD Gold 4TB
HDD 2TB - posiadany
HDD 1,5TB - posiadany
SSD 500GB - posiadany
Wychodzi 8300, a graty z pięciu sklepów
Dzięki za pomoc!
sokolnik
15-09-2022, 23:16
kto składa kompa? Gdzie składasz?
jak już będziesz miał kompa to zrób kilka fotek i pokaż tutaj na forum :)
krzysztofz24
15-09-2022, 23:23
No i gra i buczy
To na koniec wrzuc zdjecie zlozonego zestawu.
Jak z 5 sklepow, to w Komputroniku ze 300zl krzykna za zlozenie. Ale fajne jest to, ze jak sie umowisz np telefonicznie z konkretnym salonem to przychodzisz na 14...a na 15 masz kompa;-) I jednak bym wolal komputronika, tam pracuja tacy "normalani" ludzie. A W x-kom to jest troche lepkow z nigdy niegolonym wasem jak u Malysza:-D i jeszcze czasami gosciu ledwo przytomny, bo widac ze w gry nawalal do 3 rano;-). Nie chcialbym kompa od takiego mlodocianego hackera:-).
Mosparko
16-09-2022, 00:02
Na 99% składam w Komputroniku, prawdopodobnie ten na Targówku, bo najbliżej. Potwierdzam 300zł, tyle chcą jak się przychodzi z częściami.
Znam jedno fajne miejsce w Warszawie, które nazywa się i wygląda jak żywcem wyjęte z lat 90 - Malibu PC. Ale ich godziny pracy pokrywają się z moimi odkąd siedzę na etacie i to nie ma żadnego sensu.
sokolnik, Ciebie muszę uprzedzić, że wentylator będzie w wrsji retro - bo tańsza niż czarna :)
Zdjęcia wrzucę za kilka dni. Graty zamawiam jutro, bo w ten weekend miałbym problem z odebraniem gdyby coś dotarło i wolę się wstrzymać.
Ceny niektórych komponentów bardzo mi się nie podobają, ale co zrobić... Musiałem zweryfikować pewne wyobrażenia pochodzące niemal sprzed dekady dotyczące ich ważności.
Jakby mi ktoś miesiąc temu powiedział że kupię wentylator za 500 zł, to bym mu się kazał w głowę popukać. :)
Hmm, zastanawiam się jeszcze na czym polega haczyk... https://www.amazon.pl/Intel-Core-i7-12700KF-zapakowany-K%C3%BChler/dp/B09GYJJ1PT/ref=zg_bs_20788596031_sccl_22/262-7310218-9662020?pd_rd_i=B09GYJJ1PT&psc=1
To jakaś firma współpracująca robi, ja w takim wypadku bałbym się brać nie znając firemki, najbezpieczniej tylko jeśli wysyłka jest przez Amazon i sprzedaż przez Amazon, no chyba że jakieś drobiazgi.
Mosparko
16-09-2022, 17:33
Podobne mam odczucia, choć z drugiej strony mawiają "do odważnych świat należy"... Zreztą nieważne, i tak wszystko już zamówione ;)
krzysztofz24
16-09-2022, 18:11
(...)i tak wszystko już zamówione ;)
OMG, OMG czyli przyszły tydzień wszystko się rozstrzygnie:-)
Ofc złożenie zakładam, że po prostu idziesz ze sprzętem do najbliższego salonu komputronika i tam na miejscu składają?
Wystarczy się umówić telefonicznie.
Żadnych wysyłkowych akcji. W X-kom taka mają politykę. Przynosisz im a oni odsyłaja do swojej "składalni". I potem do ciebie lub do salonu.
Za duzo widziałem na YT wyrwanych GPU z płyty po dostawie kurierskiej:-).
sokolnik
16-09-2022, 18:53
Krzysiu, myślisz że w godzinę złoża kompa w Komputroniku? :D weź mnie nie rozśmieszaj ha
3-4h przy dobrym układzie a pewnie będą chcieli zrobić odbiór następnego dnia bo może jakiś pracownik od składania kompa będzie następnego dnia.
Złoża kompa i co dalej? Instalacja systemu? Trzeba odpalić sprawdzić czy działa komputer. Bez systemu ciężko ale bios włączą. I co dalej? Sam zainstalujesz Windowsa w domu?
Mi w komputroniku kiedyś przesadzili z ilością pasty pamiętam... Ja to bym sam składał w sobotę :)
Przyjedź nad morze w sobotę to ogarniemy z Kretem, 300 wydasz na paliwo zamiast na Komputronika ha
No i nagramy relacje xD
Sokolnik zrobi zdjęcia z zaślubin kolegi z nowym kompem, ja machnę chrzest odpalenia, zmontujemy film i będzie pamiątka na lata xD
krzysztofz24
16-09-2022, 21:20
Krzysiu, myślisz że w godzinę złoża kompa w Komputroniku? :D weź mnie nie rozśmieszaj ha
3-4h przy dobrym układzie a pewnie będą chcieli zrobić odbiór następnego dnia bo może jakiś pracownik od składania kompa będzie następnego dnia.
Poprzedni komp (dawno temu) skladalem od podstaw w komputroniku.
Przyszedlem, zostawilem graty i...odebralem po okolo godzinie.
Zapominasz o jednej rzeczy. To robi profesjonalista - czyli ktos kto w ten sposob zarabia na zycie i robi po po raz setny.
Co nie znaczy ze robi to najlepiej na swiecie ofc. No ale robi to ciagle i za pieniadze. Na pewno nie przezywa 15 minut czy dac pasty cieniej czy grubiej czy drzacymi rekami z podniecenia zaklada proca-potwora:D
Tylko po prostu robi sprawnie i na temat.
Max 2h, wystarczy umowic sie i przyjsc odpowiednio wczesniej.
sokolnik
16-09-2022, 22:22
wiem, oni mają złożyć szybko kompa i skasować hajs.
Nie to co ja sobie rozkładam składanie kompa na całą sobotę (mam dzieci itp. także nie jest łatwo) :D ale przynajmniej wszystko w kompie mam dopieszczone, każdą śrubkę czy kabelek poprowadzony tak jak chciałem :D
bomkallo
16-09-2022, 22:23
Poprzedni komp (dawno temu) skladalem od podstaw w komputroniku.
Przyszedlem, zostawilem graty i...odebralem po okolo godzinie.
Zapominasz o jednej rzeczy. To robi profesjonalista - czyli ktos kto w ten sposob zarabia na zycie i robi po po raz setny.
Co nie znaczy ze robi to najlepiej na swiecie ofc. No ale robi to ciagle i za pieniadze. Na pewno nie przezywa 15 minut czy dac pasty cieniej czy grubiej czy drzacymi rekami z podniecenia zaklada proca-potwora:D
Tylko po prostu robi sprawnie i na temat.
Max 2h, wystarczy umowic sie i przyjsc odpowiednio wczesniej.
Wrocily czasy, gdzie nie umiesz podpiac dwoch kabli do plyty, jednego/dwoch do gpu ? Przy okazji mozesz pociagnac przewody - wyreczasz sie za pieniadze z przyjemnosci tworzenia czegos swojego, a potem pewnie kupujesz kursy, bo nie umiesz uzywac softu, ani zainstalowac systemu. Kupujesz aparat i ustawiasz na auto, bo nie masz ambicji, zeby przeczytac instrukcje. Tak to mniej wiecej widze :) Czasu na to wszystko spokojnie starczy. Do miana 'profesjonalisty' trzeba wiecej dowodow, niz zlozenie komputerka.
krzysztofz24
17-09-2022, 00:45
(...) ale przynajmniej wszystko w kompie mam dopieszczone, każdą śrubkę czy kabelek poprowadzony tak jak chciałem :D
Ale kable nie sa od pieszczenia, tylko zeby prad przez nie plynal:-)
Wrocily czasy, gdzie nie umiesz podpiac dwoch kabli do plyty, jednego/dwoch do gpu ? Przy okazji mozesz pociagnac przewody - wyreczasz sie za pieniadze z przyjemnosci tworzenia czegos swojego, a potem pewnie kupujesz kursy, bo nie umiesz uzywac softu, ani zainstalowac systemu. Kupujesz aparat i ustawiasz na auto, bo nie masz ambicji, zeby przeczytac instrukcje. Tak to mniej wiecej widze :) Czasu na to wszystko spokojnie starczy. Do miana 'profesjonalisty' trzeba wiecej dowodow, niz zlozenie komputerka.
Haahahahahah:D
A skad wiesz czy po prostu nie chcialem szybciej i od razu, zamiast samemu?
Jest roznica jednak miedzy kims kto robi to za hajs kilkanscie/kilkadzisiat razy w miesiacu a pasjonatem ktory raz na kilka lat sklada sobie kompa.
GPU sobie sam montowalem:-)
Ba, ja nawet sobie samemu zaprojektowalem i zrobilem wlasnorecznie biurko pod kompa, monitor i stereo.
I mam przerozne programy na kompie, ktore umiem obslugiwac:-)
A aparaty tylko na manualu od zawsze i od kazdego aparatu czytalem instrukcje:-D. Choc im dalej tym mniej, bo po prostu nie musialem juz przy nastepnych aparatach - skill:p
Takze widzisz, zla diagnoze postawiles.
P.S
Nie zrozumiales z tym profesjonalista. Profesjonalnie czyli czesto i zarobkowo. Tu musi byc poziom, bo by inaczej zarobku nie bylo.
Profesjonalista to temat rzeka o czym przkinalnem się dzisiaj na imprezie wielozakładowej.
I tutaj czas gra ostatnie skrzypce
krzysztofz24
17-09-2022, 07:58
Profesjonalista to temat rzeka o czym przkinalnem się dzisiaj na imprezie wielozakładowej.
I tutaj czas gra ostatnie skrzypce
Ale ze profesjonaliści to mimo przyjętego alkoholu potrafią jeszcze około 2 w nocy wejść na forum i coś napisać a partacze i leszcze już dawno pod stołem:-);-)?
A w temacie, jak w życiu. Można wybrać dobry warsztat dla samochodu a można jechać do Henka, który ma profesjonalny warsztat w szopie;-).
Tylko życie z czasem weryfikuje takich "fachowców"...
Choć może powinienem uzyc słowa zawodowiec. Sprawnie, dobrze i na temat. Tak jak powinno być, jeśli bierze się za to pieniądze.
I bez problemu można znaleźć takich ludzi/usługi w każdej dziedzinie.
Mosparko
17-09-2022, 09:44
Koncepcja imprezy urodzinowej nad morzem połączona z zapisem multimedialnym brzmi bardzo kusząco! Przy okazji to może być nisza rynkowa jako akt ostatecznej celebracji zakupu komputera :)
No ale akurat jak graty dojdą to mam weselisko w górach (i nie, nie robię tam zdjęć ;) ), a czekać kolejny weekend nie sposób.
Także zmuszony będę sam zrobić fotodokumentację
sokolnik
17-09-2022, 10:44
Koncepcja imprezy urodzinowej nad morzem połączona z zapisem multimedialnym brzmi bardzo kusząco! Przy okazji to może być nisza rynkowa jako akt ostatecznej celebracji zakupu komputera :)
No ale akurat jak graty dojdą to mam weselisko w górach (i nie, nie robię tam zdjęć ;) ), a czekać kolejny weekend nie sposób.
Także zmuszony będę sam zrobić fotodokumentacjęWyślij do Nas ten sprzęt, z Kretem złożymy Ci kompa, napiszemy sms że jest gotowy do odbioru to szybko znajdziesz dzień wolny na podróż do 3City [emoji3]
Podać adres? :D
Będziesz miał lepiej zlozonego kompa niż z Komputronika :) przecież ze mnie się śmiali na Discordzie że zmiana gpu urosło u mnie do rangi wydarzenia państwowego wręcz [emoji3] a nie 3 sek i zmieniona he
Za free zrobimy Ci transmisję na żywo sobie obejrzysz na żywo z gór a potem kurs nad morze [emoji3]
Ale ze profesjonaliści to mimo przyjętego alkoholu potrafią jeszcze około 2 w nocy wejść na forum i coś napisać a partacze i leszcze już dawno pod stołem:-);-)?
A w temacie, jak w życiu. Można wybrać dobry warsztat dla samochodu a można jechać do Henka, który ma profesjonalny warsztat w szopie;-).
Tylko życie z czasem weryfikuje takich "fachowców"...
Choć może powinienem uzyc słowa zawodowiec. Sprawnie, dobrze i na temat. Tak jak powinno być, jeśli bierze się za to pieniądze.
I bez problemu można znaleźć takich ludzi/usługi w każdej dziedzinie.Taaaa hahahhaha [emoji6]
sokolnik
17-09-2022, 17:26
Dobra, zamykam temat kombinowania z zestawem:
Intel Core i7-12700F
NH-D15
Thermaltake Toughpower GF 750W 80 Plus Gold
SSD Samsung 980 Pro 1TB
HDD WD Gold 4TB
HDD 2TB - posiadany
HDD 1,5TB - posiadany
SSD 500GB - posiadany
Wychodzi 8300, a graty z pięciu sklepów
Dzięki za pomoc!
nie zapomnij kupić kabel do karty graficznej:
https://www.x-kom.pl/p/662501-przewod-swiecacy-lian-li-strimer-plus-8-pin-rgb.html
:lol:
krzysztofz24
17-09-2022, 18:27
Sokół sobie jaja robi:-).
Ale faktycznie, pamiętaj o kablu GPU - monitor.
Bo teraz chyba z innych wejść korzystasz.
sokolnik
17-09-2022, 20:34
Sokół sobie jaja robi:-).
Ale faktycznie, pamiętaj o kablu GPU - monitor.
jakie jaja? :D
Tylko Display Port, pamiętaj.
Żadne HDMI kable...
Mosparko
17-09-2022, 21:48
jakie jaja? :D
Tylko Display Port, pamiętaj.
Żadne HDMI kable...
Mam monitor graficzny NECa, w zestawie handlowym były wszystkie możliwe przewody, Display Port także ;)
A HDMI to jest takim syf, że powinni tego zabronić :D
sokolnik
18-09-2022, 12:08
a ja odpaliłem swoją kieszeń na 2x HDD, niech te HDD się trochę pokręcą dla sportu, bo pare msc nie były uruchomione :)
Poczyniłem drobne modyfikacje w swoim PC. Nie byłem zadowolony z temperatur po zmianie procesora, założyłem więc dodatkowy wentylator 120mm bezpośrednio na chłodzeniu i tem. spadły o 10 stopni. O to chodziło.Ustawiłem go tak, że kręci się na 15% bez przerwy. Jest niesłyszalny a robi robotę, w dodatku przez to że znajduje się pomiedzy chłodzeniem a kartą, obniża jednocześnie tem. karty. Tym sposobem ilość wentylatorów w obudowie wzrosła do 4 + 3 z karty graficznej.
66380
sokolnik
18-09-2022, 15:35
jakoś dziwnie zamontowany... A temp GPU spały o ile?
Dla mnie powinien być zamontowany z boku, z prawej strony :)
To oryginalne mocowania z Xigmateka, takie mieli patenty, pamiętaj że to chłodzenie ma kilkanaście lat. Zależało mi właśnie na umiejscowieniu wentylatora od spodu. Tem. spadły o 10 stopni przy zwyczajnym użytkowaniu a o 15 przy renderingu. Nie przekraczają teraz 70 stopni nawet podczas dużego stresu. Tem. na GPU spadły o kilka stopni, ale dobre i to.
krzysztofz24
18-09-2022, 15:49
Eee, jeśli to jest dodatkowy wentylator, to gdzie jest/był wiatraczek montowany fabrycznie na coolerze CPU?
Powinien być z prawej wiatrak i przepychać powietrze przez radiator, tak to działa w większości przypadków, czyli prawie zawsze.
Taki wiatrak dostaje chłodne powietrze od przednich wentylatorow, przepycha je przez radiator a wiatrak z tyłu obudowy dodatkowo je wyciąga.
To chłodzenie GPU, to chyba tylko życzenia:-).
sokolnik
18-09-2022, 19:43
"chłodzisz" ciepłym powietrzem z GPU właśnie CPU... czy to zdrowo? Czy to normalne, nie wiem... Raczej nie. Temp by spadły jeszcze bardziej na CPU jakbyś to wywalił i kupił inne chłodzenie które jak pisze Krzysiek miałoby wentylator od "frontu" obudowy. Krzyś wyjaśnił.
Myślę że taki Fortis 5 140mm za 190 zł by załatwił sprawę... a wentylatorek ustawić na 400-500 rpm i byś miał bezgłośne chłodzenie CPU z prawidłową cyrkulacją.
A jakbyś chciał zmniejszać temp GPU poprzez dodanie jakiegoś wiatraczka... to kup jakiś slimowy i połóż go na GPU by dmuchał NA GPU :D
1,5 cm powinien się zmieścić na GPU:
Arctic (https://allegro.pl/oferta/wentylator-chlodzenie-arctic-p12-slim-15mm-120x120-12132108152?utm_feed=0bea3c3b-c234-4ed7-b135-655f9f70c134&utm_content=wybrane&utm_content=supercena&utm_content=ps&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17958848778&gclid=CjwKCAjwg5uZBhATEiwAhhRLHv6RXei_rHoVaZJhEUaw bKnlp00HAbYcVStf7XD4ZneD4sWAa2aDixoCkAIQAvD_BwE)
ale to już kombinatorstwo...
Ja kupiłem sobie ARCTICA 80mm ale on gruby jest... coś kombinowałem ale zrezygnowałem :D
E
Powinien być z prawej wiatrak i przepychać powietrze przez radiator, tak to działa w większości przypadków, czyli prawie zawsze.
W pakiecie nie było wiatraka, dokupiłem go niedawno. Chłodzenie można zamontować tylko w takiej pozycji jak jest teraz, a wiatrak z dołu lub z góry. Jest jak jest, ważne że temperatury spadły do rozsądnej wartości i mnie to wystarczy.
jakbyś to wywalił i kupił inne chłodzenie które jak pisze Krzysiek miałoby wentylator od "frontu" obudowy.
Brałem pod uwagę kupno współczesnego chłodzenia, np: Arctic Cooling Freezer Xtreme. ale w tej chwili nie ma takiej potrzeby. 66391
Wind Mill
18-09-2022, 20:23
...Chłodzenie można zamontować tylko w takiej pozycji jak jest teraz, a wiatrak z dołu lub z góry...
Miałeś to w ręku, ja patrzę tylko na niedokładne zdjęcie. Ale jeśli A=B, to z mocowaniem wentylatora tylko na widocznych kołkach nie powinno się go dać zainstalować w pozycji "B"?
66393
A = 120mm
B = 100mm
Wiem że takie umiejscowienie wentylatora nie jest zgodne ze sztuką. Ale działa i nie chce mi się kombinować, ulepszać. Mocowanie na gumowe zaczepy jest możliwe tylko po dłuższym boku, patrz: rynienka na zaczepy.
krzysztofz24
18-09-2022, 22:18
Az sobie spojrzalem na ten coler. To chyba model Xigmatek Młot Thora:-).
Z colerami do chlodzenia pasywnego sa dwie fajne rzeczy i jedna niefajna. Najpierw ta niefajna-zasadniczo nie sa do procesorow bardzo wysilonych czy mocno podkrecanych ale...i tu przechodzimy od tych fajnych. Przy "normalnym" procu.
1. Maja bardzo oryginalna konstrukcje i to nie bo marketingowiec tak wymyslil, tylko tak je zaprojektowal izeby sobie radzily bez wiatraczka.
2. I tu juz sie robi ciekawie, jesl do takiego coolera jednak dolozy sie wiatraczek, to efekt potrafi wywolac WOW. I w wielu testach to potwierdzaja.
Takze ja bym na twoim miejscu jednak rozkminil temat i zamocowal prawilnie;-) z prawej wiatraczek. Wiem, ze tu by trzeba deczko porzezbic.
Ale jest wysokie prawdopodobienstwo ze efekt bylby super.
A jak to mawiaja; lepsze jest wrogiem dobrego;-)
sokolnik
19-09-2022, 00:02
chcesz mieć przyjemną "ciszę" - wentylator od SPC Fluctus :) teraz obecnie są tylko 120mm ale mają być też w produkcji 140mm :) a budżecie w okolicy 50 zł to najlepszy wybór. Kupiłem 3 na chłodnicę i są super fajne :)
https://www.x-kom.pl/p/662669-wentylator-do-komputera-silentiumpc-fluctus-120-pwm-120mm.html?gclid=CjwKCAjwg5uZBhATEiwAhhRLHrIdhltzL cmH9Fk3HeurODfgzkcdg48jdnfKokS-k9HEuKLT5zHNYRoCZYEQAvD_BwE
nawet opakowanie mają "premium" to dobry produkt... jak dla mnie za tani :D w sensie wydaje mi się że powinni to sprzedawać drożej np 69 zł a nie jakieś 55 zł a w promocji było chyba 39 czy 45 zł
Mosparko
20-09-2022, 18:07
Czekam jeszcze na zamówienie z jednego sklepu i daję do składania. Jedną mam uwagę. Procesor jest tak zapakowany, że niech ich ... strzeli. Chińskie badziewie za 20 zł potrafi mieć solidniejsze opakowanie... do tego umieszczony w zestawie wiatrak z radiatorem lata i dzwoni... MASAKRA!
sokolnik
20-09-2022, 19:56
Czekam jeszcze na zamówienie z jednego sklepu i daję do składania. Jedną mam uwagę. Procesor jest tak zapakowany, że niech ich ... strzeli. Chińskie badziewie za 20 zł potrafi mieć solidniejsze opakowanie... do tego umieszczony w zestawie wiatrak z radiatorem lata i dzwoni... MASAKRA!
będzie dobrze :D po złożeniu zrobisz kilka benchmarków dla porównania z internetowymi testami i będzie spoko, zobaczysz :D
AMD pakuje procki nie lepiej :D w cienki plastikowy "etui"... procki za ponad 2 tyś oraz najmocniejszy 5950x za 3000 zł także wiesz... dizajn się liczy a solidne opakowanie/zabezpieczenie sprzętu :D
Mosparko
21-09-2022, 18:07
Ktoś jednak może polecić w Warszawie coś innego niż Komputronik? Nie chce mi sięz tymi przygłupami rozmawiać, a przynajmnie z tym z Targówka...
300 to jest orientacyjnie i nie wiedzą ile mam zapłacić...
Nie wiedzą kiedy zrobią "koło dwóch dni"...
W związku z tym też nie mogą się na nic umówić...
Generalnie to najlepiej jak przyjadę i wtedy sie zobaczy...
A ja jakoś się nie palę, żeby jechać do firmy która tak bardzo szanuje czas swoich klientów i ma w zwyczaju stawiaćich przed faktami dokonanymi. Mam też jeszcze "chwilę" bo jeden sklep trochę w kulki leci z realizacją zamówienia i dostawa od nich będzie pewnie dopiero na początku następnego tygodnia.
krzysztofz24 nie wiem skąd masz takie dobre zdanie o Komputroniku, ja tam widzę typowe korpo-wywalenie na klienta detalicznego. Przy okazji cale to "umawianie się" między bajki można włożyć ;)
krzysztofz24
21-09-2022, 19:32
(....)
A ja jakoś się nie palę, żeby jechać do firmy która tak bardzo szanuje czas swoich klientów i ma w zwyczaju stawiaćich przed faktami dokonanymi. Mam też jeszcze "chwilę" bo jeden sklep trochę w kulki leci z realizacją zamówienia i dostawa od nich będzie pewnie dopiero na początku następnego tygodnia.
krzysztofz24 nie wiem skąd masz takie dobre zdanie o Komputroniku, ja tam widzę typowe korpo-wywalenie na klienta detalicznego. Przy okazji cale to "umawianie się" między bajki można włożyć ;)
Salon w ktorym bylem (Reduta. Al. Jerozolimskie) swietnie zlozyli kompy, gosciu pokazywal jak kable poukladal "tu Panu wyprowadzilem dodatkowe kabelki". Mozn bylo zagadac i otzymalo sie fachowa odpowiedz. Ludzie sprawiali wrazenei kompetentnych. Zlozenie 150zl ale ze u nich 90% rzeczy to "zrobimy Panu za 50zl".
Kilkal lat temu jak bylem z dyskiem, ktorego czasami mi system nie wykrywal. To do z 5 kompow go podpinali zeby sprawdzic.
Tylo ze wtedy bylo tam 4 pracownikow, potem 3, ostatnio 2 tylko i juz jak pytalem przed wakacjami jakos (bo wtedy 2 kompy byly do zlozenia jakby), to juz nie bylo mowy o znizce. Choc deklarowali ze jak sie umowi to w ciagu jednego dnia ogarna, tego samego co przyniose.
A teraz ten salon chyba nie istniej juz, bo ostanio byl kilka razy zamniety jak bylem w centrum handlowym.
Takze ja nei chwale czy nei bronei komputronika, ale psychopandemia byla, redukcja etatow i teraz takei cyrki.
Absolutnei odradzam ci x-kom. Bo oni tego nei robia na miejscu, tylko wysylaja do swojej "skladalni". I nie uwierze ze z tym kurier bedzie sie obchodzil jak z jajkiem;-)
Na twoi miejscu bym poprobowla w innych salonach komputronika, znalazl jakis wiekszy. Zadzwonil, zapytal.
Troche ich w wawie jest.
Wydales kupe hajsu na sprzet i niech to lepiej ktos zlozy kto daje wiarygodna gwarancje na usluge jakby co.
sokolnik
21-09-2022, 19:53
Ktoś jednak może polecić w Warszawie coś innego niż Komputronik? Nie chce mi sięz tymi przygłupami rozmawiać, a przynajmnie z tym z Targówka...
300 to jest orientacyjnie i nie wiedzą ile mam zapłacić...
Nie wiedzą kiedy zrobią "koło dwóch dni"...
W związku z tym też nie mogą się na nic umówić...
Generalnie to najlepiej jak przyjadę i wtedy sie zobaczy...
bo Krzyś @ krzysztofz24 to taki znawca komputerowy :D jakby nie wiedział że co salon to ludzie/inni ludzie/inna obsługa... z dnia na dzień pracownicy odchodzą i przychodzą, rotacja :D a pamiętam jak mówił Krzyś że 1h max 2h i masz kompa złożonego haha w snach! A tu "koło dwóch dni" :D haha
mówiłem wyślij do Nas te części, Ci ogarniemy z Kretem crusiek, potem się bujniesz po swojego kompa :D będzie lepiej jak w komputroniku :D
popytaj na grupach komputerowych na FB... może coś polecą... albo podzwonić po jakiś serwisach/firmach komputerowych... to chyba najlepsze wyjście :) gwarancja, konkretna firma a nie chłopaki z forum co to (ja) złożyłem sobie swójego kompa/modernizowałem albo Kret który pewnie składa kompy z zamkniętymi oczami :D
Inflacja i implozja zżarła komputronika ¯\_(ツ)_/¯
W Wawie najpewniej są wszystkie możliwe firmy jakie Polska widziała, na pewno da się znaleźć coś godnego zaufania, musisz popytać, choćby na lokalnej grupie na FB.
Sokolnik nie może bidok nowych części kupić i się rzuca na Twoje jak węgorz :)
sokolnik
21-09-2022, 20:08
I
Sokolnik nie może bidok nowych części kupić i się rzuca na Twoje jak węgorz :)
jak nie mogę? :D wszystko co chciałem mam w kompie takie jakie chciałem i już nic nie kupuje do kompa ani nie zmieniam :D
Przyznaj się, masz permbana od żonexa :D
krzysztofz24
21-09-2022, 20:20
bo Krzyś @ krzysztofz24 to taki znawca komputerowy :D jakby nie wiedział że co salon to ludzie/inni ludzie/inna obsługa... z dnia na dzień pracownicy odchodzą i przychodzą, rotacja :D a pamiętam jak mówił Krzyś że 1h max 2h i masz kompa złożonego haha w snach! A tu "koło dwóch dni" :D haha
mówiłem wyślij do Nas te części, Ci ogarniemy z Kretem crusiek, potem się bujniesz po swojego kompa :D będzie lepiej jak w komputroniku :D
Trzymajcie mnie bo spadne z krzesla ze smiechu:D.
Sokolniku- podstepny wezowniku taki z ciebie znafca, ze swoj procesor kilka razy montowales i zmieniales chlodzenie az go porysowales:-). A jak montowales GPU to 10-15 min sie przymierzales do wpiecia karty w port, tak ci sie rece z przejecia trzesly:-)
CZYTAJ UWAZNIE - potrzebowalem zlozenia 2 kompow przed wakacjami troche (o czym wiesz)). W komputroniku jak pytalem to mi potwierdzili ze moge sie umowic, przyniesc i tego samego dnai po paru godzinach odebrac zlozony komp - tak napislaem i tak bylo przed wakacjami.
Nie moje wina, ze ten komputronik teraz jest neiczynny i pewnie jzu ten salon nie istnieje;-).
Te, hacker zebys sobie znowu nie puscil w GPU profesjonalnej instalacji sterownikow (bo przeciez uwazasz sie za prosa;-) ) zamiast expresowej, zebys znwou nie plakal ze gry ci nie chodza i co ja mam zrobic:-).
Mosparko, sluchaj sie sokolnika to bedziesz w zimie w trampkach chodzil;-)
Cruska jak najbardziej.
sokolnik
21-09-2022, 20:27
ha :D
sam złożyłem swój komputer :D cały :D wszystko w nim zmieniałem :D wszystko SAM :D montowałem i działa :D A Ty nie umiesz tego zrobić więc się nie mądruj i nie rób z siebie znawcy :D
Nie mam żadnego permbana od żonexa :D ostatnie zakupy były w maju :D w czerwcu SSD Samsunga i tyle :D lipiec, sierpień, wrzesień bez zakupów do kompa :D to już kwartał :D
krzysztofz24
21-09-2022, 21:02
Sam wsadzadzales 15 minut GPU i sam porysowałes sobie procesor, nikt inny:-D
Ja umiem GPU zmienić w 1 minutę, więc trochę pokory, to może kiedyś dojdziesz do takiego poziomu:-).
A nie tu syczysz:-).
sokolnik
21-09-2022, 21:07
to nie ja porysowałem sobie proca tylko to winna jest pasta termoprzewodząca która zrobiła na podstawie chłodzenia grudy twarde wystające i przy zdejmowaniu chłodzenia powstały mikro ryski :D serwis beQuiet! uznał reklamacje Dark Rock 4 Pro i zwrócił kasę i wysłał jeszczę paczkę z gratisami :D cukierki, długopisy :D super firma :D a ostatnio wygrałem u nich konkurs i wysłali mi szalik, czapkę i termos na zimę :D tej zimy może się przydać bardzo :D
Czytam ten wątek od dłuższego czasu, bo też lubię sobie pogrzebać przy hardware i dochodzę do jednego wniosku:
...dzieci wesoło wybiegły ze szkoły...
[emoji6]
_______
https://listkiewicz.eu
W weekend wpadł do mnie kumpel, żeby poskładać kompa. Kupił niestandardową obudowę, bodajże Lian-Li, szaroka prawie podwójnie, płyta mocowana poziomo. Procesor to jakiś mocno grzejący się Intel, a grafika RTX 3080, też mocno się grzeje. Żeby poprawić cyrkulację powietrza, nawierciłem górę i od środka dokręciłem wentylator 200mm. Sztos!
66487
66488
66489
sokolnik
21-09-2022, 23:11
obudowa spoko, ale temu RTXowi współczuje... on tam ma 2 cm do szyby? Skąd ma zasysać powietrze do wentylatorów? Jakoś tego nie widzę... oczywiście buda spoko, jak ktoś lubi takie "kwadraty" to spoko :)
krzysztofz24
21-09-2022, 23:17
to nie ja porysowałem sobie proca tylko to winna jest pasta termoprzewodząca która zrobiła na podstawie chłodzenia grudy twarde wystające i przy zdejmowaniu chłodzenia powstały mikro ryski :D
Ale przeciez teraz masz taka sama paste nadal:-D. I po reklamacji chlodzenia tez ta sama paste nakaldales - chyba, bo tu juz nie jestem pewien.
sokolnik
21-09-2022, 23:22
Ale przeciez teraz masz taka sama paste nadal:-D. I po reklamacji chlodzenia tez ta sama paste nakaldales - chyba, bo tu juz nie jestem pewien.
tak tą samą ale jak wszędzie, zdarzały się wadliwe partie produktów/past też... a po 2óch latach używania nowej tej samej pasty podstawa chłodzenia od AIO nie ma takich wżerów także spoko, albo BQ dał ciała z ich podstawą w Dark Rock 4 Pro.
66490
te grube niektóre kawałki/"rysy" to wystające elementy jakby pasta weszła w reakcję z podstawą chłodzenia... i powstały takie wystające grudy/twarde.
krzysztofz24
21-09-2022, 23:27
W weekend wpadł do mnie kumpel, żeby poskładać kompa. Kupił niestandardową obudowę, bodajże Lian-Li, szaroka prawie podwójnie, płyta mocowana poziomo. Procesor to jakiś mocno grzejący się Intel, a grafika RTX 3080, też mocno się grzeje. Żeby poprawić cyrkulację powietrza, nawierciłem górę i od środka dokręciłem wentylator 200mm. Sztos!
66487
E no, spoko to wyglada.
Tak nieregularny, ale widze tam pewien wzorek w tych dziurach jakby, w sensie w ich ulozeniu. Byl zamysl ze wzorkiem czy tak na czuja raczej wiercone:-)? Jakbys smoka z loga MSI z karty wywiercil, to bylby mega sztos:-D.
Mozna by tez po prostu wyciac kwadrat na wentylator i zaslepic kupionym filterkiem na magnesy.
tak tą samą ale jak wszędzie, zdarzały się wadliwe partie produktów/past też... a po 2óch latach używania nowej tej samej pasty podstawa chłodzenia od AIO nie ma takich wżerów także spoko, albo BQ dał ciała z ich podstawą w Dark Rock 4 Pro.
Albo blad montazu:D
te grube niektóre kawałki/"rysy" to wystające elementy jakby pasta weszła w reakcję z podstawą chłodzenia... i powstały takie wystające grudy/twarde.
Taa, a teraz ta saam pasta nie wchodzi w reakcje z podstawa chlodzenia. Pewnei tamta mial domieszke krwi obcego;-).
https://youtu.be/BEOcL-pDrPo
bomkallo
22-09-2022, 01:01
66491
Jak ktos ma miejsce to tego typu obudowy posrednio zamykaja temat chlodzenia. 3x140 z przodu, AIO (aio to bajer, noctua robi to samo z powietrzem ale jest drozsza). Dziura z tylu po drugim gpu, ktorego nic nie wspiera :) obudowa phanteks enthoo pro 2, glownie z uwagi na dyski w raidzie. Predzej zabraknie kabli niz miejsca na ssd/hdd. W srodku gorace r9 i ryzen 3700X. Nie ma opcji, zeby zmusic przednie wentyle do maksymalnej pracy. Mozna recznie, ale wtedy robi sie jumbojet. Obudowa ma pewne wady w postaci mocowania bocznych paneli. Wrzucam dla takich, co lubia duzo dyskow - pod tym katem jest ok. Nadmierne chlodzenie jest efektem ubocznym :) Buda troche przekombinowana, ale ciezko o taka elastycznosc.
Ta obudowa byla budowana pod katem dual-pc, bo mozna tam wcisnac drugia plyte glowna w m-atx, ale problemy z modulem zasilania sprawily, ze trzeba to robic z pelnoprawnym zasilaczem phanteksa. Modul podzialu psu wykitowal na dluzsza mete. Da sie zrobic, kupujac psu 1kw. Fajna opcja, ale zalezy kto co chce.
Finalnie - nie jest wcale duza, bazowo polknie 11xssd, ewentualnie mix 3.5/2.5, 4+11. Ogolnie problem chlodzenia dawno nie istnieje, odkad postawilem hangar + aio.
Rafał_Sz
22-09-2022, 08:51
a ostatnio wygrałem u nich konkurs i wysłali mi szalik, czapkę i termos na zimę :D tej zimy może się przydać bardzo :D
:)
https://youtu.be/n11EqJ1g3Lk
[emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787]
sokolnik
22-09-2022, 22:40
Nie mam zapachu w Golfie... Może załatwię gdzieś [emoji3]
Ja ci mogę opony do stara załatwić xD
krzysztofz24
22-09-2022, 23:21
A jezdza jeszcze wogole STARY? Chyba 100 lat nie widzialem zadnego...
sokolnik
23-09-2022, 21:10
Dziś chyba ostatnia noc gdy komp stoi na biurku, starym biurku. Nowe biurko już przeniesione, NEC na ramieniu już zamontowany... Organizer do kabli przykręcony do blatu...
Kończy pewna "epoka" gdy Komp Potwór stał na biurku i cieszył oko :) jutro trafi pod biurko i będzie grzał moje nóżki :D
Biurko 78 cm głębokie, 120 cm szerokie.
AOC ma 80 cm ledwo się zmieści obok NEC 24" :D
66500
Papier toaletowy się przydaje, ręcznik papierowy się skończył :D
krzysztofz24
23-09-2022, 23:24
(...)
Papier toaletowy się przydaje, ręcznik papierowy się skończył :D
Hahaahah, jak takei emocje to papier musi byc pod reka:D
Ty wez sokol, sobie ogarnij taka podstawke-wozeczek na kolkach na kompa. Nie bedzie bezposrednio na podlodze gdzie sie najbardziej kurzy, tylko te 10cm wyzej. To robi roznice w praktyce.
I mozna jakby co bez problemu sobie wyjechac z kompem zamiast dzwigac i szurac nim.
https://www.google.com/search?q=podstawka+na+kilkach+pod+komputer&oq=podstawka+na+kilkach+pod+komputer&aqs=chrome..69i57j0i22i30l2.6749j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#imgrc=rS8g_3VifKKFEM
Rozne modele sa, do wyboru do koloru. Czasem nawet z jakas tam regulacja (choc to rzadkosc chyba).
Masz na co zbierac do kompa:-)
Teraz bebechy będzie mógł oglądać pies albo kot, możesz kupić jako akcesorium do kompa xD [emoji6]
sokolnik
24-09-2022, 00:44
Hahaahah, jak takei emocje to papier musi byc pod reka:D
Ty wez sokol, sobie ogarnij taka podstawke-wozeczek na kolkach na kompa. Nie bedzie bezposrednio na podlodze gdzie sie najbardziej kurzy, tylko te 10cm wyzej. To robi roznice w praktyce.
I mozna jakby co bez problemu sobie wyjechac z kompem zamiast dzwigac i szurac nim.
https://www.google.com/search?q=podstawka+na+kilkach+pod+komputer&oq=podstawka+na+kilkach+pod+komputer&aqs=chrome..69i57j0i22i30l2.6749j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#imgrc=rS8g_3VifKKFEM
Rozne modele sa, do wyboru do koloru. Czasem nawet z jakas tam regulacja (choc to rzadkosc chyba).
Masz na co zbierac do kompa:-)Fuuu jakie to brzydkie he
Zaprojektowałem razem z biurkiem białą podstawę pod PC. Wysokość ok 10-12 cm także nie będzie stał na podłodze, dzięki temu mój fotel biurowy na kółkach nie zbije szyby bocznej w PC bo pc jest po prostu wyżej niż nóżki od fotela.
Dziś ją z piwnicy przyniosłem, jeszcze zafoliowana w kartonie była, komp jeszcze na niej nie stał :D
Ok organizer na kable przykręcony, trochę kabli już zamontowałem, od monitorów, głośników, laptopa...reszta kabli jutro i PC. Posprzątam i zrobię fotę :)
6650266503
krzysztofz24
24-09-2022, 01:00
Fuuu jakie to brzydkie he
Podstawka, czyli kawalek blachy na kolkach jest brzydki ale kawalek blachy na kable to juz jest piekny
:lol:
Rafał_Sz
24-09-2022, 09:36
66503
Ty to tak na poważnie?
sokolnik
24-09-2022, 11:12
Ty to tak na poważnie?Na poważnie. Brakuje mi może 5cm szerokości, ściana z prawej za blisko. W sumie na codzień prywatnie używam AOC, czasami na NEC włączę tv, jakis mecz czy kanał informacyjny i sobie "leci", patrze jak jest jakaś akcja podczas meczu...
Co innego praca zdalna. Wtedy:
Laptop 14" małe G z prawej pod NEC będzie i na nim Outlook...
AOC jako główny obszar roboczy w pracy jak i prywatnie. Jest ustawiony idealnie na wprost gdy siedzę na krześle. Krzesło bardziej z lewej bo z prawej na podłodze pod biurkiem będzie PC.
NEC odpalony i podobnie jak prywatnie, ustawie tam takie okienka które są mi potrzebne czasami na kilka sek i wracam wzrokiem na AOC, maile to samo, szybki rzut oka i pracuje na AOC.
Poprawiłem wczoraj te monitory, walczyłem do 00.30 z nimi i kablami itp... Jest lepiej, kurcze a ja chciałem tego 24"NEC kiedyś wymienić na 27" ale chyba sobie daruje he
Biurko już ustawione pod ścianą, kable ułożone tymczasowo w organizerze bo będzie nową listwe zamawiać więc wtedy ułożę tę kable tak docelowo ale już teraz żadne kabel nie dotyka podłogi. Także wystarczy przenieść PC na podstawkę.
Głośnik z lewej musi leżeć bo nie ma innego miejsca na niego. Ewentualnie sprzedaż i kupno mniejszych, przemyśle to chociaż szkoda mi tych Edifierów sprzedawać.
Rafał_Sz
24-09-2022, 12:51
Na poważnie
Aha. :)
66504
sokolnik
24-09-2022, 14:01
nie mam innego wyjścia... no chyba że wstawić biurko do "dużego pokoju" ale to nie jest najlepsze rozwiązanie... w małżeństwie :D Tam kiedyś stało te stare biurko i komp obok na podłodze ! ha! Tak na podłodze po prawej stronie biurka :D ale to były czasy gdy miałem starą obudowę Zalmana a w środku PC nie było zbyt "ciekawie" :D
sokolnik
24-09-2022, 14:49
zrobiłem foty starego biurka na sprzedaż, może ktoś kupi :)
Przy okazji foty nowego biureczka/stanowiska :D jeszcze kabelki ułożę i będzie lux :)
66505
66506
I moje stare biurko mojego projektu, które dostałem za free z firmy :D te nowe też mojego projektu :D
66507
krzysztofz24
24-09-2022, 16:03
Hackerskie biurko...:-);-).
Jak będziesz sprzedawał na allegro, to daj link do tego wątku. Od razu pójdzie za dobrą cenę:-D
Fajne jest to, że jak będziesz szedł spać będziesz mógł komputerowi powiedziec: dobranoc słonko xD
Mówienie do przedmiotów czy osób na wyświetlaczach nie świadczy o niczym złym. Gorzej, kiedy zaczną nam odpowiadać. ;)
sokolnik
24-09-2022, 16:34
Fajne jest to, że jak będziesz szedł spać będziesz mógł komputerowi powiedziec: dobranoc słonko xD
dokładnie :D
będę mówił 2 x:
do żony - dobranoc Kochanie
do kompa - dobranoc mój Ty najdroższy :D faktycznie drogi :D
ale jak będę miał pracę zdalną (a będę miał nadal i coraz więcej) to moja droga do pracy skróciła się do minimum, bo wcześniej miałem dalej jakieś 700%, do drugiego pokoju :D
Po co 2x jak nie powiesz imienia każde z tych stworzeń poczuje się lepiej xD [emoji23][emoji23][emoji23]
PS, nie jestem uprzedzony ale najdroższy brzmi bardzo zleeee [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
sokolnik
24-09-2022, 16:58
Po co 2x jak nie powiesz imienia każde z tych stworzeń poczuje się lepiej xD [emoji23][emoji23][emoji23]
PS, nie jestem uprzedzony ale najdroższy brzmi bardzo zleeee [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
to najdroższy komp na świeci :D KOMP POTWÓR :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
właśnie była dostawa mebli, będzie skręcanie :D aaaaaaaaaaaaa :D nie chce mi się już po "domowych przenosinach mebli" :D
sokolnik
25-09-2022, 23:05
skrzynia (na zabawki) i regał złożony, została szafa do złożenia :)
listwa zasilająca z 8 gniazdkami zamówiona + 3m przewód zasilający do monitora zamówiony... także będzie zabawa z przewodami - tak by już docelowo je ładnie ułożyć :) z naciskiem ładnie :) ale najpierw szafa by zniknął bałagan oraz wrócił 1 pokój do użytkowania :)
sokolnik
28-09-2022, 09:33
Listwa jest, nowy przewód zasilający jest do monitora... Ułożę ładnie te kable i będzie lux porządek pod biurkiem :)
6661866619
sokolnik
29-09-2022, 10:45
Zna ktoś może firme/kogoś kto by mi zrobił/zmodyfikował taki uchwyt pod monitor? Tak, by był on skośny? :)
Chodzi o to że taki uchwyt chciałbym przykręcić do biurka ale żeby głośnik był nie na nas biurkiem, tylko obok biurka... Bo po lewej stronie mam monitor i się nie mieszczę :)
66639
Czy jest gdzieś porównanie mobilnych ryzenów i intel i5 w zadaniach typu lightroom i Ps ?
Zerknij tutaj, to ogólnie zbiór benchmarków pod w/w.
Puget (https://www.pugetsystems.com/benchmarks/?age=0&benchmark=&application=&specs=#results-table)
Co to jest mobilny radeon?
Ale tam chyba nie ma mobilnych procesorów
Co to jest mobilny radeon?
zmieniłem na mobilne ryzeny
a mobilny radeon - są - graficzne karty w laptopach
Są takie I takie
Jak wiesz czego szukać, to da się znaleźć.
Mobilne Radki możesz szukać wg modeli, porównywać sobie nawet z UHD od Intela zintegrowanymi.
Szukam porównania wydajnosci i5 vs RYZEN 6800H lub 4800H - nie mogę znaleźć
Dokładnie chodzi mi o CORE i5 6300HQ vs najnowsze mobilne ryzeny 7 (np 6800H)
Ten ryzen zje na śniadanie tego i5
Ja wiem że jest znacznie wydajniejszy ale bardzo mnie interesuje rzeczywista różnica. To jest montowane w laptopach i obawiam się że to może stanowić wąskie gardło
Mosparko
30-09-2022, 13:08
Zna ktoś może firme/kogoś kto by mi zrobił/zmodyfikował taki uchwyt pod monitor? Tak, by był on skośny? :)
Chodzi o to że taki uchwyt chciałbym przykręcić do biurka ale żeby głośnik był nie na nas biurkiem, tylko obok biurka... Bo po lewej stronie mam monitor i się nie mieszczę :)
66639
A to nie lepiej głośnik do ściany?
Ps.
się skręca...
czekam...
Rafał_Sz
30-09-2022, 17:13
Później zrobię zdjęcie jak to mam rozwiązane u siebie w domu. Na jednym biurku mam dwa monitory, skaner, cztery drukarki i głośniki. :)
Czy ktoś używa takiego dysku na backup ?
https://allegro.pl/oferta/zewnetrzny-magazyn-danych-wd-elements-desktop-8tb-12355477022
Być może miałem pecha, ale z tych zewnętrznych WD i jemu podobnych wszystkie mi padły w ciągu 5 lat: 7 sztuk, z czego dwa wd cloudy :(
uuuu dzięki za info
to moze to :
https://www.x-kom.pl/p/539939-dysk-hdd-seagate-ironwolf-cmr-6tb-5400obr-256mb.html
i to ?
https://allegro.pl/oferta/ugreen-obudowa-dysku-kieszen-3-5-sata-usb-3-0-hdd-10420785840?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=NmQ1YTc3NzItNTY1Yy00N2RhLWI0N2YtMGZiNWFhZmY4O GExAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=9df06ea8-7a8d-4a9d-9310-a5a4672802b3
Nie za bardzo jest w czym wybierać, ale lepsze to, przynajmniej da się normalnie dysk wymienić w razie W.
Opcjonalnie wersja WD red plus, ten sam mtbf I cache, ciutek droższy.
seagate nigdy mi nie padł w czasie pracy
wpierw pojawiały się badsectory w sposób bardzo powolny
Rafał_Sz
30-09-2022, 19:44
Później zrobię zdjęcie jak to mam rozwiązane u siebie w domu. Na jednym biurku mam dwa monitory, skaner, cztery drukarki i głośniki. :)
66656
66657
sokolnik
30-09-2022, 20:12
66657
aż tak to bym nie chciał biurka modyfikować :D
ściany w sumie też nie chociaż pewnie to by było najszybsze rozwiązanie... wiertła mam :D
PS:
fajny kolor ścian :p
krzysztofz24
30-09-2022, 22:42
66656
Niezle stanowisko z kompem potowrem:-) Patrz sokol i ucz sie:mrgreen:
Widac ,ze biurko spore, a komputer mimo to wystaje, niezly big tower jakis widze.
Czy nawet obudowa pod serwer moze.
Czy ktoś używa takiego dysku na backup ?
https://allegro.pl/oferta/zewnetrzny-magazyn-danych-wd-elements-desktop-8tb-12355477022
Ja od ładnych paru lat używam WD My Book Duo. W środku dwa dyski WD Red. Jakoś pewniej się czuję, gdy mam te dane zdublowane.
A głośniki, jako że mam 5.1, pierdykłem se pod sufitem pod kątem 45 stopni we wszystkich kątach pokoju. Uchwyty wycięte z amelinium na wycinarce laserowej. Jak widać, próbowałem nawet to malować, ale jakoś nie skończyłem :) Głośnik centralny na biurku pod monitorem, a sub pod biurkiem. Kable puściłem pod podłogą i w ścianie w specjalnych kanałach. Oczywiście zdublowałem kable lecące w ścianach, jakby co (stąd te sterczące końcówki za głośnikami). Mam w domu królika. Nie było innej opcji bo by mi zeżarł te kable :)
66660
sokolnik
01-10-2022, 19:57
zadowolony :D
przewody ogarnięte, listwa przeciwprzepięciowa zmieniona, monitory wyregulowane :) jest OK :)
66682
najważniejsze że na podłodze nie ma przewodów bo odkurzacz/robot by wciągał :)
krzysztofz24
01-10-2022, 20:20
Sokół, ma ochronna kołderkę na kompa:D
I tak na podłodze to komp najbardziej się kurzy od frontowego panelu.
sokolnik
01-10-2022, 20:29
Sokół, ma ochronna kołderkę na kompa:D
I tak na podłodze to komp najbardziej się kurzy od frontowego panelu.
przyzwyczajenie :) jak stał na biurko to zawsze przykrywałem kompa... teraz tym bardziej muszę przykrywać :)
krzysztofz24
01-10-2022, 20:37
przyzwyczajenie :) jak stał na biurko to zawsze przykrywałem kompa... teraz tym bardziej muszę przykrywać :)
Niekoniecznie, bo teraz od gory jest zasloniety blatem i tam sie nie bedzie kurzyc.
Z przodu, przez przedni panel bedzie najwiecej kurzu szlo, bo sie podnosi z podlogi jak sie chodzi.
Kolderka na przod:-)
sokolnik
01-10-2022, 20:45
Niekoniecznie, bo teraz od gory jest zasloniety blatem i tam sie nie bedzie kurzyc.
Z przodu, przez przedni panel bedzie najwiecej kurzu szlo, bo sie podnosi z podlogi jak sie chodzi.
Kolderka na przod:-)
tam mam duży filtr przeciwkurczowy :)
66684
krzysztofz24
01-10-2022, 22:04
tam mam duży filtr przeciwkurczowy :)
Kazdy ma, nei chwal sie:-).
Pieknie sie zapcha kurzem z podlogi i nawet na obudowie od przodu bedzie taki charakterystyczny widok "przyklejonego" kurzu od ciagu od wiatrakow.
sokolnik
01-10-2022, 22:09
Kazdy ma, nei chwal sie:-).
Pieknie sie zapcha kurzem z podlogi i nawet na obudowie od przodu bedzie taki charakterystyczny widok "przyklejonego" kurzu od ciagu od wiatrakow.
w poprzednim pokoju też się kurzyło a PC stał na biurku... Życie :D ale filtry się przydadzą :)
(...) najważniejsze że na podłodze nie ma przewodów bo odkurzacz/robot by wciągał :)
Zrób test królika. Puść króla na kilka godzin po pokoju. Jak nie sięgnie żadnego kabla, wtedy będzie można powiedzieć, że nic na ziemi nie było :)
sokolnik
01-10-2022, 22:31
Zrób test królika. Puść króla na kilka godzin po pokoju. Jak nie sięgnie żadnego kabla, wtedy będzie można powiedzieć, że nic na ziemi nie było :)
kilka godzin? :D no co Ty :D wtedy bym musiał nie korzystać z pokoju :D zazwyczaj puszczamy na 2x i to już długo "jeździ" :D
kontakt mam za łóżkiem z lewej strony biurka także kabelki wiszą te 1,5m w lewo jakieś 10-15 cm nad podłogą :) starczy jest OK
Wind Mill
01-10-2022, 22:33
Natychmiastowe skojarzenie:
https://i1.jbzd.com.pl/contents/2020/08/normal/M7sAZAYb6hHWit3URiO7DfOjP72EFilV.jpeg
sokolnik
01-10-2022, 22:38
Natychmiastowe skojarzenie:
https://i1.jbzd.com.pl/contents/2020/08/normal/M7sAZAYb6hHWit3URiO7DfOjP72EFilV.jpeg
kontakty wymieniałem jakoś w 2018 chyba podczas malowania :D nowa listwa, nowe kontakty, nowy zasilacz, chyba komp się nie spali :D
sokolnik
02-10-2022, 11:44
tak wygląda efekt finalny, kiedy mam porządek na biurku :D zazwyczaj nie jest tak czysto :D
przewody ogarnięte także można było zrobić fotę :)
66708
66710
Trochę wąsko jak dla mnie... 120cm blat a na dole komp... ale się przyzwyczaję :)
krzysztofz24
05-10-2022, 00:29
Mosparko i jak tam, jest juz komp zlozony, chodzi wszystko jak ta lala, jak wrazenia po przesiadce?
Mosparko
06-10-2022, 09:21
Mosparko i jak tam, jest juz komp zlozony, chodzi wszystko jak ta lala, jak wrazenia po przesiadce?
Złożony. Nie pisałem na razie, bo nawet nie miałem okazji go wypróbować. Na razie porządkuję dyski i instaluję oprogramowanie.
Dwie mam uwagi:
Estetyczną - szybka z boku to porażka i raczej chwilowa moda w którą się wstrzeliłem trochę z musu, ale nie wygląda to dobrze. Dodatkowo okazuje się, że prawie każdy element ma jakieś świecące lampki w różnych kolorach itp... Jak z filmy SF klasy C... Szczęśliwie docelowo komputer będzie stał szybką do ściany.
Dźwiękową - Niestety dałem się Wam (i nie tylko Wam) namówić na przewiewną obudowę. Cóż, tak to jest jak się słucha graczy ;) Myślałem, że może jest postęp w dziedzinie wentylatorów i, że teraz produkują ciche... Niestety. Komputer hałasuje bardziej niż poprzedni. Przy graniu to może nie przeszkadzać, ale np. przy pisaniu to jest kompletna porażka. Nie wiem, czy nie będę musiał zmienić obudowy, a to niestety duże koszty, bo oprócz obudowy trzeba zabulić za rozkładanie i składanie komputera...
Co do reszty na razie nie wiem. Jeszcze z tydzień się będę babrał z odtwarzaniem funkcjonalności poprzedniego.
tak wygląda efekt finalny, kiedy mam porządek na biurku :D zazwyczaj nie jest tak czysto :D
przewody ogarnięte także można było zrobić fotę :)
Na samą myśl o kilkugodzinnym siedzeniu i patrzeniu w te monitory kark mnie boli. Prawy monitor całkiem z boku, do tego na różnej wysokości. Ale ja już stary jestem. Do tego okularnik z bardzo wąskim polem widzenia. Pewnie z 10 lat temu jeszcze bym przełknął takie ustawienie. Piszę bez złośliwości. Po prostu dostrzegłem, jak z wiekiem zmieniają się priorytety.
krzysztofz24
06-10-2022, 11:22
Dwie mam uwagi:
Estetyczną - szybka z boku to porażka i raczej chwilowa moda w którą się wstrzeliłem trochę z musu, ale nie wygląda to dobrze.
Dodatkowo okazuje się, że prawie każdy element ma jakieś świecące lampki w różnych kolorach itp... Jak z filmy SF klasy C... Szczęśliwie docelowo komputer będzie stał szybką do ściany.
Kup teraz obudowe bez szybki, jak wiekszosc musi miec szybke bo to jest trendy;-)
Nie pisz tak:-D Hahahahaha, bo sokolnikowi bedzie przykro, jak on uwielbia szybke i ledy;-)
Dźwiękową - Niestety dałem się Wam (i nie tylko Wam) namówić na przewiewną obudowę. Cóż, tak to jest jak się słucha graczy ;) Myślałem, że może jest postęp w dziedzinie wentylatorów i, że teraz produkują ciche... Niestety. Komputer hałasuje bardziej niż poprzedni. Przy graniu to może nie przeszkadzać, ale np. przy pisaniu to jest kompletna porażka. Nie wiem, czy nie będę musiał zmienić obudowy, a to niestety duże koszty, bo oprócz obudowy trzeba zabulić za rozkładanie i składanie komputera...
.
Spokojnie, spokojnie. Zmiana obudowy bez sensu. Zainteresuj sie lepiej ilu pionowe zlacze maja fabryczne wentylatory z obudowy i jak sie kreca, z jaka predksocia (bios czy tam jakis programik co dostales pewnie z plyta).
Jesli wiatraki maja 3-pinowe to beda chodzic ze stala predkoscia. To wtedy wskazane zebys je wymienil na 4-pinowe i bedziesz mogl sobie w bios lub jakims programikiem krzywa pracy wentylatorow ustawic, czyli do jakiej temperatury maja byc silent a od jakiej overpowered i turbo;-).
Lub tansze 3 pinowe ale wolnoobrotowe. Chyba wlasnie 4-pinowe wiatraki do obudowy maja mozliwosc regulacji. I rzadko je daja w obudowach domyslnie na start, tylko tych drozszych.
I lepiej zeby byly 140mm niz 120mm, nizsze obroty i halas a lepsza wydajnosc przy 140mm.
sokolnik
06-10-2022, 20:56
Napisz jaka masz obudowę?
Teraz dają jeszcze wentylatory 3pin?
Wejdź w Bios i szukaj opcji Fan i tam ustaw prędkość wentylatorów. Na pulpicie u mnie kręcą się na 600-700 obrotów bo wolniej nie chcą się kręcić.
A jak nie to wymienisz wentylatory, tyle dasz rade zrobić sam, to proste, bez narzędziowe.
Ja zmieniałem wentylatory na chłodnicy, polecam Fluctusy, niedługo będą 140 dostępne, już dają takie do chłodnic 280 także pewnie osobno też da się kupić. Wydają przyjemny szum.
Szyba jest lux, można sobie popatrzeć na kompa od środka [emoji3]
krzysztofz24
06-10-2022, 21:58
Szyba jest lux, można sobie popatrzeć na kompa od środka [emoji3]
I pokoj oswietlic;-). A "przyjemna" kolorystyka RGB przypomina nam swiateczna choinke przez caly rok:-D
Rafał_Sz
07-10-2022, 09:42
Wejdź w Bios i szukaj opcji Fan i tam ustaw prędkość wentylatorów. Na pulpicie u mnie kręcą się na 600-700 obrotów bo wolniej nie chcą się kręcić.
Ty w DOS-ie zdjęcia obrabiasz? :)
Dla swojej płyty masz świetny soft zarządzający z poziomu Windowsa. Możesz tam sobie ustawić limity obrotów dla wentylatorów względem temperatury. A nawet wyłączyć wiatraki w ogóle. A nawet stworzyć predefiniowane tryby pracy kompa, miedzy którymi przełączasz się jednym kliknięciem.
sokolnik
07-10-2022, 09:58
Ty w DOS-ie zdjęcia obrabiasz? :)
Dla swojej płyty masz świetny soft zarządzający z poziomu Windowsa. Możesz tam sobie ustawić limity obrotów dla wentylatorów względem temperatury. A nawet wyłączyć wiatraki w ogóle. A nawet stworzyć predefiniowane tryby pracy kompa, miedzy którymi przełączasz się jednym kliknięciem.Dobra tam ciul [emoji1787]
Mam kontroler prędkości obrotów w obudowie i z niego korzystam, gdy gram wciskam tryb II albo III i już :)
Wentyle od chłodnicy AiO kontroluje z BIOS. Ustawilem kiedyś i już. Zapomniane. Przypomnę sobie jak będę aktualizował bios he ale na razie mam dobrą wersję i nie chce aktualizować :) już aktualizowałem i wyeliminowałem jeden poważny błąd. ASUS niby taki wspaniały he ale płytka kozak he
sokolnik
07-10-2022, 10:01
Na samą myśl o kilkugodzinnym siedzeniu i patrzeniu w te monitory kark mnie boli. Prawy monitor całkiem z boku, do tego na różnej wysokości. Ale ja już stary jestem. Do tego okularnik z bardzo wąskim polem widzenia. Pewnie z 10 lat temu jeszcze bym przełknął takie ustawienie. Piszę bez złośliwości. Po prostu dostrzegłem, jak z wiekiem zmieniają się priorytety.Ale ja z NEC korzystam tylko podczas pracy zdalnej w środy, ale zdalnie będę docelowo pracować więcej.
Prywatnie na necu włączam mecze czy yt i jednym okiem sobie oglądam... A jak pracuje zdalnie to pod NEC mam laptopa 14" także nec musi być wyżej. A jak obrabiam zdjęcia to siadam prosto do NEC, fotel mam obrotowy, uwierzycie?! :)
Daje rade. Nawet jak pracuje zdalnie to NEC jest dodatkowym monitorem po prostu. Laptop poczta Outlook. Roboczy główny AOC. prywatnie podobnie, aoc główny na codzień.
I już, trzeba sobie radzić jak mam 120cm blat i 80cm czy 85 cm monitor AOC :)
Niestety dałem się Wam (i nie tylko Wam) namówić na przewiewną obudowę. Cóż, tak to jest jak się słucha graczy ;) Myślałem, że może jest postęp w dziedzinie wentylatorów i, że teraz produkują ciche... Niestety. Komputer hałasuje bardziej niż poprzedni. Przy graniu to może nie przeszkadzać, ale np. przy pisaniu to jest kompletna porażka.
Koledzy wyżej dobrze radzą, wentylatory masz pewnie ustawione na maxa i dlatego taki hałas. Wejdź w ustawienia Bios i ustaw tak jak Ci pasuje. Tylko pamiętaj żeby bigosu nie narobić w biosie, bo ciężko bedzie to potem odkręcić. U siebie ustawiłem wiatraki na 0 rpm do temperatury procka 45 stopni, później prędkość obrotowa rośnie aż przy 70-ciu stopniach osiąga max, podczas lajtowego używania kompa mam kompletną ciszę. Warto też zastosować wentylatory 140mm, sprawdzonego producenta, będzie ciszej i wydajniej.
sokolnik
08-10-2022, 12:12
Złożony. Nie pisałem na razie, bo nawet nie miałem okazji go wypróbować. Na razie porządkuję dyski i instaluję oprogramowanie.
Dwie mam uwagi:
Estetyczną - szybka z boku to porażka i raczej chwilowa moda w którą się wstrzeliłem trochę z musu, ale nie wygląda to dobrze. Dodatkowo okazuje się, że prawie każdy element ma jakieś świecące lampki w różnych kolorach itp... Jak z filmy SF klasy C... Szczęśliwie docelowo komputer będzie stał szybką do ściany.
Co do reszty na razie nie wiem. Jeszcze z tydzień się będę babrał z odtwarzaniem funkcjonalności poprzedniego.Dawaj tu jakieś fotki kompa, fotki ustawień z BIOSu z tymi wentylatorami, pomożemy, doradzimy :)
Jaką masz płytę główną?
Mosparko, zanim zaczniesz się bawić biosem czy demontażem obudowy... Nie masz na niej jakiegoś dodatkowego suwaczka do ręcznego sterowania wentylatorów?
Chcę wymienić swojego Ryzena 7 3700x na 9 5900X
Pomijając kwestię ceny (najtaniej znalazłem na amazonie - trochę mam obawy tam kupować po tych przypadkach pustych przesyłek)
Trochę mnie zastanawia kwestia chłodzenia. Mam duże chłodzenie od silentiumPC (z pojedynczym wentylatorem radiator duży) i zastanawiam się czy nie będę musiał tego chłodzenia także wymienić.
I jeszcze jedna zagwozdka - czy po zakupie tego ryzena 9 5900x nie będzie zbyt dużego obciążenia dla Seasonic FOCUS GX-650 80Plus Gold 650W
Karta graficzna to gforce 2070 "super?"
Dopytuję bo gdzies znalazłem że 2070 bierze aż do 350 W ( moja przy furmarku pobiera 220W i nie chce wiecej - dane z HWdoctor)
Procek 5900X podobno max bierze takze 220
To zostawiałoby bezpieczny margines
Ale gdyby karta brała 30 to juz jest słabo...
Dość dużo bierze grafika na maxa, jakie kable masz podłączone?
Myślę, że więcej nie wyciśnie, chyba, żebyś zaczął ją podkręcać.
Jakie kable?
Takie podwójne linie , tak jak seasonic rekomenduje.
W grze przy fhd 160 do 225W. Karty nie podkręcam
Czyli masz 2 linie do karty po 75W i z pcie 75w
To by się zgadzało.
sokolnik
09-10-2022, 17:41
I jeszcze jedna zagwozdka - czy po zakupie tego ryzena 9 5900x nie będzie zbyt dużego obciążenia dla Seasonic FOCUS GX-650 80Plus Gold 650W
Karta graficzna to gforce 2070 "super?"
Dopytuję bo gdzies znalazłem że 2070 bierze aż do 350 W ( moja przy furmarku pobiera 220W i nie chce wiecej - dane z HWdoctor)
Procek 5900X podobno max bierze takze 220
To zostawiałoby bezpieczny margines
Ale gdyby karta brała 30 to juz jest słabo...Mam 5900x i chłodzenie dobre jest bardzo wskazane :)
Ale duże powietrzne spokojnie da radę, chyba że będziesz robił oc ręczne czy automatyczne wtedy nie da rady szczególnie w zadaniach typu renderowanie video... Ale do grania spokojnie da radę bez oc.
Zasilacz masz bardzo dobry i spokojnie da radę.
Mój zestaw w benchmarku cpu i gpu bierze 530W ze ściany. W grach nie zobaczysz 400W przecież to zasilacz 650W markowy da spokojnie sobie radę.
Pytanie moje jaką masz płytę główną, bo Ryzeny 5000 są cieplejsze a taki 5900x szczególnie, sekcja zasilania będzie bardziej obciążona na płycie głównej. Jaka płyta?
Asus tuf 570
Chciałbym aby procek pracował na automacie OC
sokolnik
10-10-2022, 12:34
Asus tuf 570
Chciałbym aby procek pracował na automacie OCW procek będzie mocno katowany? Jak tak to aio 360mm potrzebne bo inaczej proc się ugotuje szybko :)
Płytka powinna dać sobie radę :)