PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

krzysztofz24
21-07-2019, 11:14
1 element z zestawu na kompa potwora:-).

Ale nie bede pisal za sokolnika. Okolo 13 wstaje po nocnym klubowym foto i sam przedstawi swoj plan z pewnoscia.

sokolnik
21-07-2019, 11:52
3900x :)

Prowadzę z Krzysztofem rozmowy na temat płyty głównej... Nie wiem jaką kupić... Ja bym chciał x570 a on mnie namawia do x470 :)

Borat1979
21-07-2019, 13:00
To nie są wiatraki z szybkimi obrotami, to ma tylko zrobić cyrkulacje powietrza, zobaczymy w praktyce.
Cyrkulację powietrza to się robi dużym wentylatorem w obudowie a nie takim gównem z łopatkami jak wstążeczka.

krzysztofz24
21-07-2019, 13:21
Cyrkulację powietrza to się robi dużym wentylatorem w obudowie a nie takim gównem z łopatkami jak wstążeczka.

Ha:-).
Sa przypadki na YT ze te wiatraczki na niektorych plytach chodza jak wsciekle, ze malo sie nie ukreca;-). I sa halasliwe.
Na niektorych rzekomo maja sie wlaczac tylko czasem.
Ale na jednej plycie Asusa juz na pulpicie ten wiatraczek chodzi na 2500rpm.
I nie da sie tego zmienic w biosie.
A co dopiero jesli ktos zalozy w miare porzadna karte grafiki i pogra kilka godzin a karta bedzie dmuchac goracym strumieniem prosto na ten wiatraczek.

Druga rzecza jest, ze jedyna korzyscia z x570 jest obsluga pcie4.0...tylko ze to na razie troche tak na wyrost z tym standardem.

Dlatego jesli mam do wyboru plytez 10 fazowa sekcja zasilania. Asus prime x470 pro za 629zl oraz identyczna plyte Asus prime x570 pro za 1149zl z wiatraczkiem i pcie4.0.
No to sory, dla mnie wybor jest jasny.
I takie podejscie na zastosowanie x470 jest w 90% testow i opisow z netu czy YT.

ksh
21-07-2019, 13:26
https://www.ceneo.pl/62123151
https://www.ceneo.pl/62123150
lub plus 400-500zł do nowego x570, który uważam że może mieć sens jeśli stawiamy na gry i w przyszłości topowe gpu, zysk z SSD na PCIe 4.0 jest na poziomie 20-30% ale w syntetycznych testach, a nie w pracy uśrednionej.
Można też wybrać płyty Biostar na x470 bo mają wsparcie PCIe 4.0 i z tego co testują ludzie nie ma problemów z działaniem, płyty u nas mniej znane ale generalnie bardzo dobre.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cyrkulacja przy radiatorze, a nie w budzie.

Ha:-).
Sa przypadki na YT ze te wiatraczki na niektorych plytach chodza jak wsciekle, ze malo sie nie ukreca;-). I sa halasliwe.
Na niektorych rzekomo maja sie wlaczac tylko czasem.
Ale na jednej plycie Asusa juz na pulpicie ten wiatraczek chodzi na 2500rpm.
I nie da sie tego zmienic w biosie.
A co dopiero jesli ktos zalozy w miare porzadna karte grafiki i pogra kilka godzin a karta bedzie dmuchac goracym strumieniem prosto na ten wiatraczek.

Druga rzecza jest, ze jedyna korzyscia z x570 jest obsluga pcie4.0...tylko ze to na razie troche tak na wyrost z tym standardem.

Dlatego jesli mam do wyboru plytez 10 fazowa sekcja zasilania. Asus prime x470 pro za 629zl oraz identyczna plyte Asus prime x570 pro za 1149zl z wiatraczkiem i pcie4.0.
No to sory, dla mnie wybor jest jasny.
Producenci płyt narobili strasznego zamieszania i nie ogarniają nawet tego co sami skonstruowali, poprawnie działające wszystko załącza wiatrak płyty tylko jak to jest wymagane, czyli w ekstremalnych warunkach.

krzysztofz24
21-07-2019, 13:35
No wlasnie nie ma co liczyc na zysk w grach dzieki Pcie 4.0
Polecam dokladna lekture tego krotkiego artykulu.
https://www.pcworld.pl/news/Wszystko-co-musisz-wiedziec-o-PCIe-4-0,413843.html

Troche jeszcze potrzeba czasu zeby ta technologia sie upowszechnila.
Nie wiem czy nie tyle, ze juz nowe proce i nowe plyty beda...pewnie bez wiatraczkow;-).

ksh
21-07-2019, 13:37
Ale chyba nie ma jeszcze gpu PCI 4.0 ?

Inna sprawa że ten ryzen ma TDP 105W co nie jest jakoś straszne dla płyty zwłaszcza że możliwe oc jest bardzo malutkie, z tym poradzi sobie dobra płyta na B450.

krzysztofz24
21-07-2019, 13:50
Ale chyba nie ma jeszcze gpu PCI 4.0 ?
.

Oczywiscie ze nie ma:-).
Malo tego nie ma GPU, ktoremu moze zabraknac przepustowosci Pcie3.0
Karty grafiki nie wykorzystuja w pelni tego lacza.

krzysztofz24
21-07-2019, 14:21
Sry za post pod postem.
Ale jak juz jestesmy przy kartach, to delikatnie rozwine poprzednia swoja wypowiedz.
Nowy Raden 5700 ma zlacze pcie4.0....i nie daje to zadnych zauwazalnych zyskow na wydajnosci niz jakby karta chodzila na pcie3.0. Czyli w sumie na to samo wychodzi.
Roznice sa zadne, na granicy bledu pomiarowego, raz odnotowano w jednej grze 4% zysk na fps-ach. Zostalo to przetestowane na plycie obslugujacej pcie4.0.
Ta karta raczej nie wywroci rynku do gory nogami, choc ma korzystny stosunek cena-wydajnosc. Ale hegemoni Nvidi nie ma szans przerwac.

P.s Juz nie chce tu robic jakiegos OT, ale mz nie ma sensu rzucac sie na kazda nowinke w jej wstepnej fazie. Na razie pcie4.0 to taka nowinka. Ja czekam az nowinka troche okrzepnie na rynku;-).

sokolnik
21-07-2019, 14:43
Rozumiem że chipset x4xxx to najnowszy chipset i najlepszy (poza x570)?
Pytanie, która płytę wybrać po 12 rdzeniowca 3900x oraz czy bez problemu pójdzie na 8pinowej wtyczce zasilania CPU? :)
Oraz czy można bios w asus PRIME x470 pro wgrać i będzie działać 3900x? :)

Wysłane z mojego Hułałeja

ksh
21-07-2019, 14:45
Oczywiście że nie ma sensu, dlatego sugeruje X470.
Napisze tez ponownie że nie ma co świrować z piedylionem sekcji zasilania bo TDP 105W i pewnie malutkie oc nie jest wymagające bardzo.

Wrzuciłem ci dwie płyty, zerknij na linki.

X470 to poprzednia generacja ale to technicznie najnowsze konstrukcje w niczym nie ograniczające poza PCI 4.0 cały zestaw, po aktualizacji nowe Ryzen jak i 4xxx będą chodziły.

sokolnik
21-07-2019, 14:55
Już wiem, nr biosu który wspiera 3900x na asus x470 PRIME pro to 4801 z czerwca 2019.
Teraz mam płytę Asus, na internecie wiele było złych opinii na temat tej płyty głównej... Ale ja oraz moja płyta o tym nie wiedzieliśmy iiii płyta nie sprawiała żadnych problemów ha i nie sprawia nadal... No może raz się zawiesiła jak ustawiłem prędkości wentylatorów w bios ha standard w tych płytach... Dlatego taki dobry asus x470 za 650 zl by mi się przydał zamiast 1200 za x570...
Procesora i tak nie będę podkrecać, bo 12 rdzeni "zje" wszystko co mu dam do "jedzenia" :)
A może by tak upaść na głowę i kupić MSI MEG X570 ACE z wentylatorkiem chipsetu umieszczonym niżej niż u innych producentów? :) chłodzenie sekcji zasilania... Aaa rurki odprowadzające ciepło wzdłuż socketu :) aaaale fajnie tylko jaki jest sens taką płytę kupować? :D27990

Sprawdziłem na stronie asusa, listę pamięci ram kompatybilnych z procesorami AMD 3xxx...i na tej lis ie brak mojego Ramu crucial 3200 CL16 o tym nr sejnym ha będą jaja :)

krzysztofz24
21-07-2019, 15:08
No nie ma sensu.
Kupuj Asus Prime x470 pro. Znana, sprawdzona i kubiana;-)
Dziesieciofazowa sekcja zasilania starczy na pewno do jakiegos OC. Na stronie Asusa jest aktualizwcja biosu dostepna. Zreszta te Ryzeny 3000 to nie maja jakiegos potencjalu mega do podkrecania.

ksh
21-07-2019, 16:01
Patrząc na ceny i co oferują płyty to nie dałbym więcej jak 700zł za X470, każdy droższy model to przerost formy nad treścią, do ekstremalnego kręcenia wszystkiego to inna bajka.
Ja kupiłem płytę na B450 i wszystko na niej będzie chodziło ale zdrowy rozsądek poparty testami podpowiada żeby nie pakować tam procesora TDP 105W i tyle.

Co do wyboru producenta to już własne upodobania bo ja Asusa nigdy nie wybiorę bo się zraziłem, bardziej mi pasuje GIGABYTE X470 AORUS ULTRA GAMING (http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/x470_aorus_ultra_gamingrev_10#kf) ( ma update AGESA 1.0.0.3 AB ).

sokolnik
21-07-2019, 16:10
Czytałem coś o jakiś problemach z aktualizacją Adesa, ale nie pamiętam już o co chodziło... [emoji854]
A może MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WiFi? Gratis wysyłają chłodzenie wodne 240mm cooler master za 300 zł, także nowa płytka wychodzi za 900 zł a do tego sprzedałbym Dark Rock 4 Pro i by była gitara :)
Miałem pytania czy nie chce sprzedać chłodzenia razem z procesorem i płyta... Myślę że by poszło o wiele szybciej.

krzysztofz24
21-07-2019, 16:14
No mi akurat kiedys Gigabyte sie popsul:-).
Ale byloby troche naduzyciem ocenianie marki po jednej awari.

Ja akurat wole Asusa i odpukac w niemalowane, nigdy mnie nie zawiodl.
koesh zamowiles B450, a jakiego Ryzena tam planujesz wrzucic?
Ja tez tak pewnie zrobie, ze zamowie wczesniej plyte, tylko x470.
Bo wiecznie nie beda dostepne a producenci beda chcieli sprzedawac drozsze x570.
Na proc poczekam az caly ten hype i podatek od nowosci minie i ciut stanieja.

ksh
21-07-2019, 16:19
Ja składałem z dwa meisiące temu jakoś, B450 + R5 2600 ( może 3600/3600x będzie ) + SSD Corsair MP510 480GB + crucial 3200 CL16, który chodzi na domyślnych ustawieniach 3600MHz.

sokolnik
21-07-2019, 20:22
Może do Bożego Narodzenia dostanę proca :)
do tego czasu płyty główne będą przetestowane pewnie, bo ja jestem pewnie gdzieś na końcu kolejki i zanim dostane CPU to pojawią się testy płyt głównych na x570, czy warto w to iść. A może pojawi się więcej promocji typu MSI. Mam kartę graficzną MSI, łatwiej by było "ogarniać" oświetlenie na GPU i na płycie głównej a kiedyś, jakby mi się zachciało, to na płycie jest wejście na wentylatory CORSAIR i by bym sobie zrobił choinkę z kompa kiedyś, kto mi zabroni ? :D
ważne, że za CPU nie zapłaciłem i w każdej chwili mogę zrezygnować z zamówienia, tym bardziej, że za tydzień wyjeżdżam, także przez prawie 2 tyg nie odbiorę procesora :) później remont, kontynuacja w sensie, położenie kafelek i montaż drzwi (5szt.) w mieszkaniu, później malowanie... ehhh będzie co robić a nie zajmować się kompem :)

ksh
21-07-2019, 20:58
To jest dobre podejście, płyty płytami ale niech nowa AGESA będzie stabilna i niech to ogarniają producenci płyt bo póki co jest różnie z X570, który trzeba wspomnieć jest pierwszym chipsetem AM4 zaprojektowanym przez AMD i ma spore możliwości na przyszłość.

sokolnik
21-07-2019, 21:49
coraz bardziej myślę, że kupno X570 to najlepszy wybór... przyszłościowy itp.
x570 to:
- aktualnie najnowszy TOPpowy chipset na platformie AMD. Biosy będą dopracowywane/wspierane przez producentów przez najdłuższy czas.
- najbardziej przyszłościowa płyta z uwagi na PCIE 4.0, które kiedy na pewno będzie standardem. Dziś nie jest, ale to tylko kwestia czasu.
- możliwość instalacji mega szybkiego ramu... czyżby mój upgrade na 3200 okazał się za mały? Obecnie nie ma wielkiego przyrostu z ramu o taktowaniu 3600+ ale kiedyś to się zmieni... a czuję że szybko nie przywitamy DDR5 tylko producenci będą rozwijać na max'a DDR4 aż do granic jego możliwości. Moim zdaniem szybciej pojawią się karty pamięci od nvidia na pcie 4.0 niż otrzymamy DDR5 :)

Płyta na lata, jakieś 4-6 lat nawet. To nie płyta na rok czy dwa... moim zdaniem to dobra inwestycja (szaleństwo, inwestycja w sprzęt komputerowy? ha!), AMD ma jeszcze wspierać ten socket AM4 i jeśli tylko zechcę, to kiedyś za 2 lata, kupię sobie proca 18 rdzeniowego :evil: i pewnie nie będę musiał zmieniać płyty głównej, bo 12 fazowa sekcja zasilania na płycie głównej MSI x570 CARBON WIFI mi na to pozwoli (bez oc zapewne).

Jutro też jest dzień :) Może zmienię zdanie :)

Doczytałem warunki promocji MSI i się okazało, ze kupując tą płytę główną w X-KOM nie otrzymam chłodzenia cieczą 240mm AiO :) zgrozo :) chłodzenie wodne za 300 zł, cud techniki to nie jest ale fajnie bybyło otrzymać, przetestować chociaż i albo sprzedać albo po prostu mieć i korzystać. Dlatego sprawdziłem partnerów promocji i Komputronik bierze udział w promocji a z informacji na stronie wynika, że jutro mają mieć dostawę tej płyty głównej :) Ale zapewne jest kolejka i pewnie się wszystkie sprzedadzą :)

krzysztofz24
21-07-2019, 22:24
coraz bardziej myślę, że kupno X570 to najlepszy wybór... przyszłościowy itp.
x570 to:
- aktualnie najnowszy TOPpowy chipset na platformie AMD. Biosy będą dopracowywane/wspierane przez producentów przez najdłuższy czas.
- najbardziej przyszłościowa płyta z uwagi na PCIE 4.0, które kiedy na pewno będzie standardem. Dziś nie jest, ale to tylko kwestia czasu.
- możliwość instalacji mega szybkiego ramu... czyżby mój upgrade na 3200 okazał się za mały? Obecnie nie ma wielkiego przyrostu z ramu o taktowaniu 3600+ ale kiedyś to się zmieni... a czuję że szybko nie przywitamy DDR5 tylko producenci będą rozwijać na max'a DDR4 aż do granic jego możliwości. Moim zdaniem szybciej pojawią się karty pamięci od nvidia na pcie 4.0 niż otrzymamy DDR5 :)(....)

Nie chce ci psuc nastroju;-).
Ale Biosy sa wypuszczane, pare poprawek i koniec. To nie sterowniki do kart grafiki ze co jakis czas wychodza nowe:-).
PCIE 4.0 jest przyszlosciowe, ale wlasnie to kwestia czasu. Bo na obecna chwile np nie podlaczysz jednoczesnie karty grafiki pod 4.0 i jakiegos super szybkiego dysku pod 4.0.
Bo procesorowi nie starczy lini, nowe Ryzeny 3000 tego nie pociagna. Jest o tym w tym artykule co linkowalem o PCIE 4.0 i jeszcze inne ciekawe rzeczy.
Nowe grafiki powszechnie na PCIE 4.0, no nie wiem. Obecnie nie wykorzystuja w pelni PCIE 3.0. Takze nie wiadomo czy to wogole bedzie brane pod uwage przy rozwoju GPU.
W kartach grafiki nie ma rewolucji, tylko stopniowy (zauwazalny) postep. Ogolnie to grafike oplaca sie zmieniac co druga generacje.

Podsumowujac zanim PCIE 4.0 sie upowszechni to minie pare lat. I na 100% od AMD wyjda wtedy nowsze procesory i nowsze plyty glowne. Od Intela pewnie tez.

Jedyny plus X570 to mozliowsc podlaczenia szybszych opamieci i ich OC na wyzszy poziom niz X470.

P.s A mnie osobiscie wnerwia idea malego naparzajacego jak wsciekly wiatraczka bo sie oszczedzilo na porzadnych radiatorach. Mam najcichsze wiatraczki jakie tylko sa dostepne na rynku. I jak pomysle o tym malym skurczybyku...to nie:-)
Oc to tylko moje preferencje co do pracy wszelkiego chlodzeniaw kompie.

ksh
22-07-2019, 00:23
Kontroler pamięci jest w cpu i ma być lepiej z współpracą czy oc na chipsetach B450 i X470.

krzysztofz24
22-07-2019, 00:42
Kontroler pamięci jest w cpu i ma być lepiej z współpracą czy oc na chipsetach B450 i X470.

Mnie nie musisz przekonywac;-).

Ale czekaj, bo nie wiem jak rozumiec to zdanie. Bo jakby dwie interpretacje mi sie nasuwaja.
1. Lepiej bedzie dla czipsetu B450 i X470 przy OC pamieci, jak na plycie sie zamontuje Ryzena 3xxx zamiast serii 2xxx.
2. Czy lepiej niz na X570.

Chyba ta pierwsza opcje masz na mysli?

ksh
22-07-2019, 11:32
Na 100% nowe ryzeny 3xxx mają wpływ na lepszą współpracę z pamięciami, jak jest na nowym X570 i to coś dokłąda do tej "lepszośći" to nie wiem.
Pamiętajmy że Ryzen 1xxx i pamięci to była wielka loteria, 2xxx poprawiło bo dali 2933MHz w cpu, a teraz mamy w 3xxx kontroler 3200MHz.

Borat1979
22-07-2019, 22:28
Cyrkulacja przy radiatorze, a nie w budzie..
Montujesz wentylator na dole obudowy, masz cyrkulację powietrza wokół tego radiatora, obroty na 700-800 rpm i jest cisza. Te gówna na płytach kręcą się po 2000 rpm. Miałem podobne badziewie na karcie Quadro 2000 wystarczyło, że trochę się nagrzała już zaczynało wyć. Wywaliłem dałem duży radiator, wentylator na spód obudowy i była cisza.

ksh
22-07-2019, 22:34
Nie wiem bo nie mam takiej płyty ale to nie są wiatraki na sztywno z dużymi obrotami, tam wystarczą małe obroty bo ma tylko pomóc w cyrkulacji w radiatorze, zresztą poczekajmy jak zacznie działać to wszystko na poprawnym AGESA.

krzysztofz24
22-07-2019, 23:15
Ale to nie sa wiatraczki ktore sie zalaczaaj od czasu do czasu i chodza po 1000-1500 rpm. To sa wsciekle wirujace baki;-) po kilka tys obrotow. Ciekaw jestem jak ktos tak pogra przez pare godzin...

https://youtu.be/3HIgaOuqxds?t=32

Ogladac tak od 1:00.

sokolnik
23-07-2019, 06:39
Dlatego zamówiłem model wyższy, Pro Carbon WiFi ha :)

ksh
23-07-2019, 09:26
Po ostatnich wpadkach MSI z płytami B450 i z dużą awaryjnością sekcji zasilania osobiście podchodzę z dystansem do tej firmy, która u nas ma skrajnych fanatyków na wielu forach komputerowych :)

Gigabyte aorus elite x570 jakoś sobie dobrze radzi z tym chłodzeniem wiatrakowym na chipsecie, pełne sterowanie i brak hałasu, nie ma zgłaszania problemów na nowej AGESA, aktualizacja bios jest od maja i teraz nowa, biostar i asus też jest ok, a na msi nowa AGESA sypie błędami, wiec coś jest na rzeczy.

sokolnik
23-07-2019, 09:36
Aaaaa same problemy ha
Naprawia wzystko w msi :)

ksh
23-07-2019, 10:02
Tak naprawili wprowadzając na rynek nowe wersje starych płyt z dopiskiem MAX żeby sobie kupili klienci, nawet im zniżki nie zaoferowali :)

sokolnik
23-07-2019, 17:11
Wiem, będziecie się śmiać :) ale odmówiłem zamówienie w ostatniej chwili i chyba dobrze zrobiłem. Nie wiem czy te msi byłoby dobre. Poczekam na więcej testów i może wezmę Asus Strix albo Gugabyte Aorus... Kiedyś będzie łatwiej sprzedać aorusa niż msi... Ha procesora nie dostanę w lipcu, dostawa ma być 31 lipca ale nie wiadomo czy ja go otrzymam bo jest kolejka. Czyli mam więcej czasu na czytanie, testy, opinie, recenzje.
Wzywam wszystkim forumowiczów, jak znajdziecie recenzje jakiejś fajnej i nie fajnej płytki na x570 to dajcie mi tu linka :) żebym wiedział co kupić i co najważniejsze, czego nie kupić jakiegoś dziadostwa :)
Dzieki :)

ksh
23-07-2019, 18:49
RAM kupiłeś przed podwyżką, więc się ciesz :)
MSI może być ok ale muszą ogarnąć biosy, a AMD najnowsze AGESA bo są problemy, no i nie hejtujcie tych wiatraczków na płycie bo to nie są jakieś brzeczki, przypuszczam że inne konstrukcje bez wiatraka albo z innym chłodzeniem też będą.

Biostar B450 i X470 w pełni wspiera PCI4.0 na wielu swoich płytach.

sokolnik
24-07-2019, 11:09
Płyty Aorus maja lepsza sekcje zasilania (6+6)+2 od płyt msi pro carbon.
Dla 12 rdzeniowca to może mieć znaczenie.
Do tego chłodzenie powietrzne chłodzi też sekcje zasilania. Przy okazji mógłbym kupić jakiś mały wentylatorek na top nad sekcja zasilania i podłączyć go do kontrolera w obudowie.
Mam pytania czy sprzedam CPU mobo wraz z chłodzeniem... Generalnie mógłbym sprzedać tego dark rocka bo z procesora Ryzen otrzymuje chłodzenie od AMD, które pewnie da sobie radę spokojnie. Chyba że podczas renderingu filmików bmnie dawałby rady to kiedyś był kupić jakieś lepsze chłodzenie.
Trochę na okretke, ale jeśli znalazł by się na zestaw CPU mobo i chłodzenie w dobrej cenie... To trzeba sprzedawać i nie płakać :)

ksh
24-07-2019, 11:11
Chłodzenie w topowych ryzen 3xxx jest bardzo dobre ale zerknij na testy bo wątpię żeby było lepsze od tego co masz, który w zestawie pewnie ma mocowanie do AM4.

sokolnik
24-07-2019, 11:36
Tak ma mocowanie. Najchętniej bym chłodzenia nie sprzedawał bo ono jest dobre.
Jeśli sprzedam to będę miał box AMD, a kiedyś sobie kupię chłodzenie wodne AiO albo zostanę przy boxie... Chociaż mówię, wolałbym DR zostawić. Kwestia czy i jaki kupiec się znajdzie.

krzysztofz24
24-07-2019, 17:45
(....)no i nie hejtujcie tych wiatraczków na płycie bo to nie są jakieś brzeczki, przypuszczam że inne konstrukcje bez wiatraka albo z innym chłodzeniem też będą...

Alez to wlasnie sa wsciekle baki chodzace po kilka tysiecy obrotow:-).
Oj watpie czy pojawi sie rozwiazanie bez wiatraczkow.
Na razie wyszlo stosunkowo malo plyt na x570.
Ale juz jest dostepnosc na zasadzie; najtansza, srednia i najwyzsza polka.
I wszystkie maja wiatraczki.

P.s
Ale mysle, ze rynek zareaguje. Jest chlodzenie AIO wodne procesora, sa chlodzenia wodne kart grafiki (rzadkosc w sumie). A gdyby tak ktos zrobil standardowe i popularne wodne AiO na procesor i dodatkow jakis wezyk z "przejsciowka" dodatkowo zeby podlaczyc do mostka poludniowego zamiast wiatraczka.
Tak sobie fantazjuje;-), bo to w koncu kawalek wezyka wiecej z plytka.
A moze jednak nie wejdzie pod karte grafiki:-).

ksh
24-07-2019, 19:37
Ale widziałęś gdzies test na poprawnie działającym AGESA i poprawnym BIOS ? Na gigabyte wiatraczek chodzi na oko jakieś 100 ( sto ) obrotów, pewnie w ekstremalnym oc może wejdzie na duże obroty, w gigabyte masz pełne sterowanie tym.

sokolnik
24-07-2019, 21:30
Tak naprawdę zastanawiam się nad kilkoma modelami płyt, kolejność od najdroższych, ceny X-KOM i KOMPUTRONIK:

Najdroższa - ASUS ROG STRIX X570-E GAMING - 1 429 zł dostępna tylko w X-KOM.
Recenzja:

https://www.youtube.com/watch?v=xQ0FyF3fw3g
1. Gigabyte X570 AORUS ULTRA - 1 349 zł oraz 1 399 zł
2. ASUS ROG STRIX X570-F GAMING - 1 259 zł oraz 1 259 zł
3. MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI 1 219 zł oraz 1 219 zł - tu jest promocja, dają chłodzenie - oferta trwa do 18.08.2019 r. lub do wyczerpania zapasów. COOLER MASTER MASTERLIQUID ML240L RGB.
4. Gigabyte X570 AORUS PRO - 1 199 zł oraz 1 209 zł
5. ASUS PRIME X570-PRO - 1 149 zł oraz 1 149 zł

Koszt, okolice 1100-1200-1300 zł czyli mniej więcej tyle ile mógłbym wyciągnąć za CPU MOBO CHŁODZENIE CPU - byłoby na nową płytę główną.

krzysztofz24
24-07-2019, 22:10
Ale widziałęś gdzies test na poprawnie działającym AGESA i poprawnym BIOS ? Na gigabyte wiatraczek chodzi na oko jakieś 100 ( sto ) obrotów, pewnie w ekstremalnym oc może wejdzie na duże obroty, w gigabyte masz pełne sterowanie tym.

Ale mozna w ciagu 10 sekund znalezc sobie test na YT, gdzie jedna z drozych plyt producenta X nie ma mozliwosci sterowania wiatraczkiem z poziomu biosu, a na pulpicie jest juz 2500 rpm. Jedne plyty maja sterowanie z biosu tym wiatraczkiem (chyba mniejszosc) inne nie maja.
Przy jednych ludzie mowia ze jest nieslyszalny, przy innych ze jest wyraznie slyszalny. Na jednym filmiku cos tam szumi, na innym jest opcja morderczej suszarki. Oj, bajzel z tym straszny.
Nie rozumiem tylko jednej rzeczy, ja kpiszesz o niepoprawnie dzilajacym Bios? X570 maja nowy bios od razu gotowy pod Ryzeny 3xxx. Pelno ludzi montuje i im smiga bez problemu. Choc sa zanotowane przypadki ze wywala z gier. Ale podobno juz Nvidia pracuje nad nowszymi sterownikami z poprawka na Ryzeny. Ogolnie to ja bym troche poczekal po premierze, bo hype jest wielki, ja kibicuje AMD. Ale dajmy szanse zareagowac reszcie rynku komputerowego i sie do tego wszystkiego dostosowac.
Jeszcze wracajac do wiatraczkow na mostku poludniowym, to ja bym nie wiazal jakichs wielkich nadzei z poprawkami w AGESA. Bo to sa nowe sekcje pod PCIE4.0, maja wyzsze napiecia a co za tym temperature.
Ja bym tu chetniej widzial brak oszczdnosci na radiatorach i rozbudowanei ich. A co by szkodzilo dac radiatory o 30-40 procent wiekszej powierzchni odprowadzania ciepla, o zoptymalizowanym ksztalcie itp. A niech sobie wystaja z plyty glownej. Lepiej dac wiatraczek w wersji mini za 50 centow w hurcie;-).
Co do ekstremalnego OC, to w sumie nowe Ryzeny to nie sa wogole procesory do jakiegos zauwazalnego i dajacego spory zysk OC. Jak ktos sie uprze to cos tam kosmetycznie zdziala.

sokolnik, tak sprzedaj jedno z najlepszych chlodzen na rynku, polecane pod OC i zastap je jakas boxowa po*******ka. Ofc za nizsza cene niz zakupu i dlatego ze nie jest nowe i jeszcze w zestawie. Ja kto by mialo byc?;-) Sprzedaje po nizszej cenie niz kupilem swietne chlodzenie, potem zakladasz box, potem sprzedajesz box.
Znaczy wroc-boxowego chlodzenia to nikt nie kupi i drugi raz kupujesz jakies porzadne chlodzenie...aha. Stronk biznesowa i efektywna taktyka;-).

Odpal sobie zdjecie boxowego coolera AMD i zdjecie twojego Dark Rock.
Czy widzisz roznice i ktore ci sie wydaje lepsze:-)?

sokolnik
24-07-2019, 22:24
Co do ekstremalnego OC, to w sumie nowe Ryzeny to nie sa wogole procesory do jakiegos zauwazalnego i dajacego spory zysk OC. Jak ktos sie uprze to cos tam kosmetycznie zdziala.

na YT VideoBlogTech udostępnił filmik, w którym nie dał rady podkręcić W OGÓLE Ryzena 3600, nic, zero. Tak są wyżyłowane.

ksh
24-07-2019, 22:28
Ten nowy Wraith Prism w 3900x jest bardzo dobry, zerknij na testy bo wypada tylko delikatnie gorzej od DR ale i tak zostawiłbym tego DR.

Czemu tak drogie płyty wybierasz ?
Myślałem że się już przekonałeś że nie ma sensu pakować kasy w drogie płyty.

Z tego co czytałem na mojej płycie 200MHz podciągają modele 3600, na jakiej płycie kręcił na yt ?

sokolnik
25-07-2019, 06:41
Ten nowy Wraith Prism w 3900x jest bardzo dobry, zerknij na testy bo wypada tylko delikatnie gorzej od DR ale i tak zostawiłbym tego DR.

Czemu tak drogie płyty wybierasz ?
Myślałem że się już przekonałeś że nie ma sensu pakować kasy w drogie płyty.

Z tego co czytałem na mojej płycie 200MHz podciągają modele 3600, na jakiej płycie kręcił na yt ?Chyba asus, trzeba obejrzeć jeden z ostatnich odcinków o Ryzen

sokolnik
25-07-2019, 07:42
Wybieram dodrogie płyty, w sensie one ogólnie są drogie na x570, ale nie biorę tych x570 najtańszych za 800zl bo chce mieć dobrą płytę, min. :
2 złącz m2. Najlepiej oczywiście pcie 3.0 lub szybsze ha
USB C z tyłu i najlepiej z wyjście na front obudowy. Przyda się na przyszłość do telefonu pewnie i teraz do gopro.
Ma mieć dobrą sekcje dla 12 rdzeniowca.
Dobre audio przynajmniej na tyle dobre na ile dobra może być integra na plycie.
Ma nie być problemu z pamięciami ram, podkręcaniem pamieci, interesuje mnie min 3600 mhz więcej nie daje kopa obecnie.
Fajnie jakby miała fajny wygląd, jakieś małe RGB ha ale niekoniecznie.
I żeby wentylatorek chipsetu nie był głośny ha

Najlepiej wypada w tym wszystkim Aorus Ultra.

krzysztofz24
25-07-2019, 09:27
Pany pamiec bedzie taniec:-)
https://pclab.pl/news81471.html
sokolnik ale pewnie przeplaciles za ta niedawno kupiona pamiec;-).

crusiek
25-07-2019, 09:30
Miodzio [emoji16]

sokolnik, za stówkę wezmę od ciebie ten stary sprzęt :D ;)

sokolnik
25-07-2019, 10:53
Haha za stowke to ja sobie zmodernizowałem ram na szybszy ha
Jakoś nie wierzę w te podwyżki. Taniocha stanieje bardziej ale dobre ssd NVMe czy dobre topowe pamięci ram raczej nie stanieją.

krzysztofz24
25-07-2019, 11:44
Obnizki a nie podwyzki:-).
Zawsze to troche w dol bedzie, prognozuja sporo...
Pozyjom uwidiom jak to mawiaja.

ksh
25-07-2019, 12:10
Dobre czasy teraz na składanie komputera, po wielu wielu latach ceny wracają do takich jak były ponad 6-7 lat temu, jeszcze gpu wywindowane.

sokolnik
25-07-2019, 12:23
Wracają?
Intele drogie.
NVidia droga
Płyty nowe na x570 drogie
Pozostałe komponenty drogie, jedynie ram ma dobre ceny i niby ma tanieć.
To co najważniejsze w kompie nadal drogie.

crusiek
25-07-2019, 13:49
Czy drogie to pojęcie względne.
Do dziś pamiętam jak szedłem do sklepu kupić dysk 2.5 GB za 850 zł :P
Długo, oj długo tą kasę zbierałem :)

:)

ksh
25-07-2019, 14:02
Tak bo zestaw o bardzo dużej wydajności teraz to:
350zł - mb dobrze wyposarzone B450
500zł - cpu R5 2600
300zł - ssd pcie 480gb
200zł - power
300zł - ram dobre 16GB
gpu - tu nadal drożyzna ale jest poprawa i za 900zł masz do gier FHD
100zł - buda

czyli zestaw masz za ~2600zł, a zerknij jak to wyglądało jak Intel miał monopol i zestawy za 4000zł to był standard cenowy.

sokolnik
27-07-2019, 22:25
Krótkie info na temat x570, zasilania 8 pin czy 2 x 8 pin dla Ryzen.
Od około 13 minuty.
https://youtu.be/yicYRMhvqUc

ksh
27-07-2019, 22:30
Ale pisałem już że TDP 105W w 12 i 16 rdzeniach nie wymaga cudów i ośmiu pinów, spokojnie :)

sokolnik
27-07-2019, 22:34
Mój i7 6700K leci na 8pinach... Płyty główne x570 maja 8+4 pin a nawet chyba też 8+8 pin, kosmos.
Prąd jak prąd, wiadomo, proc tak nie potrzebuje 380W by działał :) chodzi mi o temp takiej sekcji w x470 która raczej nie bylo projektowana dla 12 rdzeni + OC małe bo małe ale OC.

ksh
27-07-2019, 22:59
Ale bierz pod uwagę że między serią 1xxx, potem 2xxx i teraz 3xxx jest duża różnica i sporo płyt nawet B450 daje sobie radę z 95W i 105W, przykładowo masz 1700X brało 95W, potem 2700x 105W, a teraz 3700X 65W !!
Nie ma żadnego wzrostu zapotrzebowania w zasilaniu, płyty B450 poradzą sobie nawet z 16 rdzeniami, nie wszystkie bo faktycznie nie po to były robione ale X470 większość z małymi wyjątkami jest ok.

sokolnik
27-07-2019, 23:15
X470 też płyty są drogie. Ciężko coś wybrać.
Podobno ważne jest, i to bardzo, by mieć chłodzenie powietrzne, które dodatkowo chłodzi sekcje zasilania. Mój DR4 z 2ma wentylatorami pewnie chłodził by pięknie sekcje zasilania. Do tego 2 x 140mm na froncie mam silent wings 3 :)
Chdzi o to że x470 to też drogie płyty :) 800-900 zł trzeba dać za dobrą płytę na tym chipsecie. Nawet 1100...

krzysztofz24
27-07-2019, 23:30
X470 też płyty są drogie. Ciężko coś wybrać.
Podobno ważne jest, i to bardzo, by mieć chłodzenie powietrzne, które dodatkowo chłodzi sekcje zasilania. Mój DR4 z 2ma wentylatorami pewnie chłodził by pięknie sekcje zasilania. Do tego 2 x 140mm na froncie mam silent wings 3 :)
Chdzi o to że x470 to też drogie płyty :) 800-900 zł trzeba dać za dobrą płytę na tym chipsecie. Nawet 1100...

Tylko ze odpowiednik x570, niejako blizniaczy model, nastepca x470 kosztuje zamiast 800-900 juz 1500-1600. Wic zalezy jak patrzec.

Wszystkomajaca znana i sprawdzona porzadna plyta Asus prime x470 pro kosztuje 699zl.
Jej nastepca Asus prime x570 pro kosztuje 1100zl:-).. A i jeszcze mu zajumali 2 kondensatorki na zintegrowanej karcie dzwiekowej.

crusiek
27-07-2019, 23:34
Niedługo być może sam się będę przerzucał na coś mocniejszego, póki co składam znajomej kompa w takiej śmiesznej budzie :)

https://www.x-kom.pl/p/245763-obudowa-do-komputera-corsair-carbide-series-240-air-czarna.html

krzysztofz24
27-07-2019, 23:49
Wyglada troche jak harmonia do grania:-).

sokolnik
27-07-2019, 23:53
Obudowa fajna ale nie mój typ :)

Kto by pomyślał że wybor płyty głównej może być taki skomplikowany w AMD ha

krzysztofz24
27-07-2019, 23:57
Kto by pomyślał że wybor płyty głównej może być taki skomplikowany w AMD ha

Jesali sie nad tym glebiej zastanowisz, to ten wybor nie jest skomplikowany w AMD.
On jest skomplikowany w twoim umysle:D:p

Tym bardziej, ze rozwiazanie dostales wielokrotnie z roznych zrodel...ale zauwazyc musisz je mlody Skywalkerze;-)

sokolnik
28-07-2019, 00:06
Mocy w sobie masz dużo młody Ryzenie 3900x, tylko gniew musisz opanować, niebieska strona mocy czeka by przejąć kontrolę nad Galaktyką ha

ksh
28-07-2019, 00:15
Wszystkomajaca znana i sprawdzona porzadna plyta Asus prime x470 pro kosztuje 699zl.
Za tania dla sokolnika, on musi coś za 2x tyle kupić żeby poczuć moc ;)
Ta w/w płyta uciągnie spokojnie każdy procesor AMD nawet niedostępny 16 rdzeniowy.

sokolnik
28-07-2019, 11:00
Czyli tak naprawdę zasilacza wymieniać nie muszę by było zasilanie CPU 8 + 8 pin... Czyli spoko.
Obecnie mój komp nie bierze z gniazdka więcej niż 320W to z Ryzenem będzie podobnie, przecież nie weźmie nagle 600W ha zasilacz mam 550W Seasonica.
Także już oszczędność na zasilaczu jakiś 400-450 zł.
Czekam na 31 lipca, ma być dostawa w Xkom ale pewnie ja się nie załapię na dostawę he i pewnie kolejna będzie dopiero w sierpniu...
Plyty są od ręki, ewentualnie trzeba poczekać troszkę. Pytałem o dostępność, płyty są. X470 tym bardziej są.

sokolnik
28-07-2019, 23:48
podkręciłem procesor na 4,6 GHz tyle ile było wcześniej :) tylko teraz mam te nowe RAMy więc niepewność była, szczególnie podczas eksportu video z gopro :) Plik finalny, 5,2 GB - 2.7K - czas eksportu 60 min. Komp nie wywalił BlueScreena, pięknie poszło :)
krzywa wentylatorów w BIOS stockowa, bez zmian, ustawienia fabryczne :)
2 programy do temp CPU.
rdzeń 1 - 85 stopni, drugi program 84 stopnie,
2 - 83 i 83
3 - 83 i 82
4 - 83 i 83

także całkiem spoko :) jak się bawiłem krzywymi ostatnio to pokazywało 86-88 stopni ha ale wtedy były też mega upały w dzień.
Teraz się eksportował materiał o 22.30 do 23.30 :)

sokolnik
01-08-2019, 08:10
Upgrade kompa oddalony w czasie przez brak dostaw 3900x do Europy jak się okazuje. Xkom brak, komputronik brak, jakieś kolejki zamawiających.... Sklepy nie wiedzą kiedy będzie dostawa... Jedni piszą/mówią że w połowie sierpnia, drudzy że na koniec sierpnia. Wczoraj miała być dostawa do xkom ale okazało się w ostatniej chwili że jest zagrożona i pewnie nie dotarła.
Komedia.
Czyżbym miał pozostać przy Niebieskich i kupić i7 albo i9? Nieeee, aż tak nie oszalałem ha

ksh
01-08-2019, 08:24
Ale czemu chcesz tego 12 rdzeni, ja bym sobie kupił 3700X, który ma TDP 65W i 8 rdzeni 16 wątków, da się go coś tam lekko podkręcić, jest zimny, no i czekałbym na tego 16 rdzeni 32 wątki co ma być później.

sokolnik
01-08-2019, 08:32
Ale czemu chcesz tego 12 rdzeni, ja bym sobie kupił 3700X, który ma TDP 65W i 8 rdzeni 16 wątków, da się go coś tam lekko podkręcić, jest zimny, no i czekałbym na tego 16 rdzeni 32 wątki co ma być później.Bez sensu, kupić 3700x żeby go zmieniać za parę miesięcy i kupować 3900x.
Wolę kupić raz a dobrze a nie jakieś kombinacje takie, chyba że nie będę miał innej możliwości... Bo podobno mam kupca, który do mnie pisze ze kupuje ode mnie Intela i mobo w przyszłym tygodniu ha a wiadomo komputer potrzebny a 3900x nie dojedzie do sklepu.
Tylko kto kupi 3700x a jeśli kupi to będę stratny, bo pewnie 3900x nie spadnie cenowo.... O ile 3900x nie podrożeje bo wiadomo jak działa rynek, popyt duży, podaż mizerna, cenki w górę.

sokolnik
01-08-2019, 10:09
Kto tam za gramanicą mieszka i mógłby kupić 3900x? Przylece odebrać ha płacę złotem :)

ksh
01-08-2019, 13:03
Między 3700x, a 3900x wielkiej różnicy nie odczujesz i tak, a ja mam na myśli tego co jeszcze premiery nie miał 16 rdzeni, ten to pewnie w przyszły roku będzie miał dostępność normalną.
Zresztą poczekasz troszkę to za rok z kawałkiem będzie prezentacja ZEN2+ czyli Ryzen 4xxx :)

sokolnik
01-08-2019, 13:46
Czekac zawsze można na nowości, szczególnie w elektronice :)
Nie ma co czekać, kupować półsrodki, tylko kupować raz i dobrze :)

ksh
01-08-2019, 14:44
No tak ale tego 16 rdzeni jeszcze nawet nie zaprezentowano :)

sokolnik
01-08-2019, 14:48
16 rdzeni mi nie potrzebne, jakby było to bym kupił jakiegoś thedrippera najtańszego 16 rdzeni :)
Problem jest z dostępnościa 3900x a co dopiero 3950x... Dostępność 16 rdzeni to raczej 2019 rok skoro z nową seria 3xxx takie problemy są... W sensie z procesorami dla ludu, czyli 3700x, też nie ma już.

crusiek
01-08-2019, 15:23
16 nie, ale 12 już tak? [emoji23]

sokolnik
01-08-2019, 15:33
Dokładnie tak.
16 rdzenie będzie jeszcze droższe, pewnie dużo droższe. Podejrzewam że to będą okolice 2999 zł.
Akceptuje cenę 3900x, co i tak już jest maximum jakie chce przeznaczyć na proca.
Realna dostępność 3950x to pewnie początek 2020 r.
Do 16rdzenii zapewne potrzebna będzie doooobra płyta główna, dobry zasilacz z odpowiednimi wtyczkami zasilania CPU...
Za dużo czekania, za dużo pieniędzy.
12 mi wystarczy ha o ile w ogóle się doczekam dostępności ha

sokolnik
01-08-2019, 18:03
Tym bardziej że 12rdzeniowiec 3900x wyprzedza wydajnościowo swojego starszego brata 16rdzeniowca od AMD :)
28541

ksh
01-08-2019, 18:09
Nie trzeba będzie nic kombinować bo ten 16 rdzeni też ma TDP 105W, ciekawe no nie ? :)

sokolnik
01-08-2019, 21:26
Nie trzeba będzie nic kombinować bo ten 16 rdzeni też ma TDP 105W, ciekawe no nie ? :)Co masz na myśli? Bo słabo się orientuję w AMD [emoji14]
wiem tylko tyle jaki procesor potrzebuje. Nie wiem nadal jaką płytę kupić...
Może Krzysztof mi pomoże z wyborem ha

Uwaga uwaga, nowa AGESA:
https://pclab.pl/news81531.html?sf216796720=1

nikoniarz
01-08-2019, 21:30
Do 16rdzenii zapewne potrzebna będzie doooobra płyta główna, dobry zasilacz z odpowiednimi wtyczkami zasilania CPU...
Za dużo czekania, za dużo pieniędzy.
12 mi wystarczy

Ale czy to właśnie nie jest taki półśrodek? W końcu sam sugerujesz, że trzeba kupować raz a dobrze.

ksh
01-08-2019, 22:14
Już ci napisałem wczęsniej jaki procesor ma ile TDP i jak bardzo na tym polu 7nm rdzenii cpu pomogło w obniżeniu TDP, jest to bardzo istotne bo idzie za tym nie tylko komfort eksploatacji i koszty chłodzenia ale i wymagania dla płyty.
Dobra płyta X470 poradzi sobie z każdym nawet 16 rdzeniowym AMD i nawet jeśli trzeba wykorzystać 8pin to sobie kabelkiem podłączysz z obu linii 12V i po kłopocie.

1700X 95W
2700x 105W
3700X 65W

https://i.imgur.com/IlNjxQX.jpg

sokolnik
01-08-2019, 22:36
Już ci napisałem wczęsniej jaki procesor ma ile TDP i jak bardzo na tym polu 7nm rdzenii cpu pomogło w obniżeniu TDP, jest to bardzo istotne bo idzie za tym nie tylko komfort eksploatacji i koszty chłodzenia ale i wymagania dla płyty.
Dobra płyta X470 poradzi sobie z każdym nawet 16 rdzeniowym AMD i nawet jeśli trzeba wykorzystać 8pin to sobie kabelkiem podłączysz z obu linii 12V i po kłopocie.

1700X 95W
2700x 105W
3700X 65W

https://i.imgur.com/IlNjxQX.jpgWtyczką 8 pin to ja mam teraz zasilany procesor :)
X570 często, jeśli nie zawsze, ma zasilanie 8+4 pin... Z czego do normalnej pracy procesora, bez OC, wymagane jest tylko zasilanie 8pin, bez dodatkowych 4 pin.

sokolnik
02-08-2019, 10:21
Znalazłem fajną stronę z porównaniem specyfikacji płyt głównych x470 różnych producentów.
https://wccftech.com/amd-x470-motherboard-roundup-asus-asrock-msi-aorus-biostar/

Można sobie sprawdzić jaka płyta ma dobrą sekcje zasilania (ilu fazową), jakie maxymalnie szybkie pamięci ram płyta obsługuje... Ilość portów itp.

Najlepiej pod względem ilości faz wypada model ASRock X470 Taichi, który ma ich 16! Dodatkowo wypada świetnie w recenzjach, użytkownicy sobie bardzo chwała tą płytę główną. Koszt około 950-1000 zł. Sprawdziłem na stronie producenta wersję Biosów, są dostępne nowe wersje, myślę że wsparcie jest bardzo dobre jeżeli chodzi o wsparcie Ryzen 3xxx.
Minusem tej płyty jest niskie max OC pamięci ram, w zasadzie jest ono bardzo podobne do wielu innych płyt, max 3466 mhz.

AORUS X470 Gaming 7 WiFi - posiada 10+2 fazy, oraz możliwość OC pamięci ram do 4000mhz. Koszt ok 1 100 zł.

Nie ukrywam że interesuje mnie ustawienie pamięci ram min na 3600 CL 16, więcej nie ma sensu bo przyrosty są znikome, a nawet spadki wydajności są notowane.

Płyty Asusa mają też 10 faz lub 12 w zależności od modelu, ale podobnie jak ASRock max OC Ramu to 3466.

Na prowadzenie w moim rankingu wychodzi AORUS X470 Gaming 7 WiFi.

I teraz pytanie, czy warto kupować x470 za 900 lub 1100 zł?
Faktycznie, płyty x470 to sprawdzone już konstrukcje, nie mają wentylatorów na chipsecie i innych problemów wieku dziecięcego.

ksh
02-08-2019, 10:41
No to jakim cudem ludzie na MSI B450 Tomahawk ustawiają 4200MHz i robią jakieś rekordy w oc pamięci ? :)
Nie patrz na specyfikacje płyty bo tam masz zazwyczaj 2933MHz i jakieś tam oc ustalony przez producenta, z Ryzen 3xxx masz już 3200MHz i łatwiejsze oc pamięci, nawet na B450 zrobisz 4200MHz jeśli ram na to pozwoli.

GIGABYTE X470 AORUS ULTRA GAMING radzi sobie z każdym 2xxx bez problemu, sprawdzona płyta w bojach podkręcania, 3xxx na tym już kręcą z najnowszym AGESA i problemów nie mają, a tam tylko sekcja 8+2, a to wszystko dlatego że żaden ryzen nie ma więcej niż 105W TDP !!
Nie warto więcej wydawać na X470 jak za w/w płytę.

nikoniarz
02-08-2019, 11:18
Pytanko- tanie chłodzenie ktore zastąpi boxowe w i7-6700, co sugerujecie?

sokolnik
02-08-2019, 11:23
Pytanko- tanie chłodzenie ktore zastąpi boxowe w i7-6700, co sugerujecie?Spartan 3 Pro, SPC Fera 3.

nikoniarz
02-08-2019, 11:28
Spartan 3 Pro, SPC Fera 3.

Dzięki. Widzę, że w odpowiednich modelach szukam.

sokolnik
02-08-2019, 11:34
Xkom mi napisał że dostawa 3900x planowana jest na 03.09.2019 r.
Oczywiście, to nie oznacza że otrzymam procesor, który zamówiłem 19 lipca ha
Komedia.

nikoniarz
02-08-2019, 11:44
Xkom mi napisał że dostawa 3900x planowana jest na 03.09.2019 r.
Oczywiście, to nie oznacza że otrzymam procesor, który zamówiłem 19 lipca ha
Komedia.

Ale przecież jasno jest napisane, że "dostawa wkrótce". Konkretów brak. Taki urok "przedsprzedażowych zakupów, co nie ma nic wspólnego z komedią.

ksh
02-08-2019, 13:12
Dostępność miała być w pod koniec sierpnia, jak będzie wcześniej to się ciesz.

Z chłodzenia to masz pod oc już nawet SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 i pod spore oc SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2.

nikoniarz
02-08-2019, 13:34
Żadne OC nie wchodzi w grę. I wchodzić nie będzie. Nie chce mi się bawić w takie pierdoły. Kiedyś mnie kręciło grzebanie w sprzęcie, posiadanie "gołych" Nexusów itp. Ale to było na szczęście kiedyś. Wygląda na to, że będzie wytypowany wcześniej Spartan. Jak widać jakieś głosy (w sumie głos) otrzymał, więc nie jest źle.

ksh
02-08-2019, 13:39
Spartan 3 pro jest ok.

sokolnik
02-08-2019, 13:41
Miałem Spartana 3 Pro przed Dark Rock 4 Pro, chłodził podkfeconego i7 6700K, dawał radę z jakąś tam pasta SPC.
To bardzo dobre chłodzenie, tylko głośne po OC, wiadomo ha :)

crusiek
02-08-2019, 13:41
No to masz już kolejny głos, u siebie też używam i sobie chwalę.

nikoniarz
02-08-2019, 13:59
No to masz już kolejny głos, u siebie też używam i sobie chwalę.

Na 6700?

sokolnik
02-08-2019, 14:05
Na 6700?6700 ma niższe traktowanie od i7 6700K a ja jeszcze swojego 6700K podkrecałem. W tym budżecie, do tego procesora, szczególnie bez K który nie będzie podkręcany, nie ma nic lepszego i szkoda tracić czas na rozkminy czy Spartan czy Fera :)
Kup tańszy, po prostu :)

crusiek
02-08-2019, 14:20
Na 6700?

Nie, na innej podstawce. LGA 1155 z i5 3570 :)

Cichy
02-08-2019, 15:39
To jak to z tymi Ryzenami ? Brać do Lightrooma ? Czekać ? 9-tki w ogóle nie ma, 7-ka jest ale cena też trochę wywindowana... Płyta do tego jaka, x570 ?

sokolnik
02-08-2019, 16:03
To jak to z tymi Ryzenami ? Brać do Lightrooma ? Czekać ? 9-tki w ogóle nie ma, 7-ka jest ale cena też trochę wywindowana... Płyta do tego jaka, x570 ?X570 to kupowanie kota w worku w super wysokiej cenie a do tego wentylatorek i nawet 5 500 obrotów :)
Ja coraz bardziej myślę o x470... Na kilka lat wystarczy ha
Ja czekam na 3900x :)

ksh
02-08-2019, 16:50
Powolutku hitem staje się model R7 3700x, TDP 65W każdy dostrzega przy 8 rdzeniach i 16 wątkach, przy bazowym zegarze 3,6GHz i boost 4,4GHz ludzie ustawiają 4,35GHz na wszystkich rdzeniach co daje wynik w użytkowych porównywalny z i9-9900K 5GHz, odjeżdża do przodu tam gdzie zawsze ryzen był lepszy i nie jest wiele słabszy w grach ( są gry gdzie traci sporo ).
Można śmiało ten procesor stawiać na płytach B450 za 350-400zł.

Zakup X570 jeszcze długo będzie tylko dla entuzjastów, X470 można śmiało brać, a i nie ma przeciwwskazań co do płyt na B450 ale te trzeba dobrać tak jak się dobierało pod ryzen 2700x jeśli zamierzamy tam pakować topowe modele 105W.

Cichy
02-08-2019, 17:50
Powolutku hitem staje się model R7 3700x, TDP 65W każdy dostrzega przy 8 rdzeniach i 16 wątkach, przy bazowym zegarze 3,6GHz i boost 4,4GHz ludzie ustawiają 4,35GHz na wszystkich rdzeniach co daje wynik w użytkowych porównywalny z i9-9900K 5GHz, odjeżdża do przodu tam gdzie zawsze ryzen był lepszy i nie jest wiele słabszy w grach ( są gry gdzie traci sporo ).
Można śmiało ten procesor stawiać na płytach B450 za 350-400zł.

Zakup X570 jeszcze długo będzie tylko dla entuzjastów, X470 można śmiało brać, a i nie ma przeciwwskazań co do płyt na B450 ale te trzeba dobrać tak jak się dobierało pod ryzen 2700x jeśli zamierzamy tam pakować topowe modele 105W.

R7 3700x zamówiony. Pytanie teraz, co z płytą, już byłem zdecudowany na MSI x570 Gaming Plus za 750 zł, ale mi coś mącicie. Brać B450 czy x470 zatem?

sokolnik
02-08-2019, 18:01
R7 3700x zamówiony. Pytanie teraz, co z płytą, już byłem zdecudowany na MSI x570 Gaming Plus za 750 zł, ale mi coś mącicie. Brać B450 czy x470 zatem?Na kiedy masz odbiór procesora? W jakim sklepie zamówiłeś? Widzę, że w xkom ten procesor ma być 7 sierpnia.
Ja byłem napalony na x570 ale nie potrzebuje:
- pcie 4.0 czyli szybkich ssd pcie 4.0 oraz kart graficznych pcir 4.0
- OC pamięci ram do 4500 mhz czy iluś tam...
- wentylatora chipsetu też nie potrzebuje małego bąka.
Kupię x470 jakaś dobrą i też będzie dobrze dla 12 rdzeniowca, którego aktualnie nie ma w Polsce, najbliższa dostawa początek września ha

Cichy
02-08-2019, 18:07
Kupiłem w Redcoonie. Piszą, że mają na magazynie. x470 się boję, że coś nie będzie grało i nie dam razy sam Biosu zaktualizować. Ludzie piszą, że mają z tym problemy.

ksh
02-08-2019, 18:28
Bierz śmiało GIGABYTE X470 AORUS ULTRA GAMING
Aktualizacje bios niech ci zrobią w sklepie!

Cichy
02-08-2019, 18:34
Nie chcę Gigabyte, jakoś mam uraz. Chcę Msi albo Asus. Poza tym ten Gigabyte teraz tylko stówę tańszy od MSI x570.

sokolnik
02-08-2019, 18:40
Bierz śmiało GIGABYTE X470 AORUS ULTRA GAMING
Aktualizacje bios niech ci zrobią w sklepie!Dokładnie tak. Niech zrobią w sklepie i już :)
Ja u siebie robiłem 2 czy 3 razy także moja płyta ma aktualny bios, pendrive, odpowiednio sformatowany, wrzucasz pliki na pendrive, wchodzisz do biosu w odpowiednią opcje i się wygrywa. Ogólnie proste tylko za 1 razem strach wielki... Bo jak prądu zabraknie to klops, płyta jedzie na serwis jeśli nie ma podwójnego biosu.
Oczywiście, x570 jest najłatwiejszym rozwiązaniem tylko weź żyj potem z tym wentylatorkiem :)
Aktualizacja biosu w sklepie to jakieś 30 zł. Jedna pizza na mieście :)

sokolnik
02-08-2019, 18:43
Nie chcę Gigabyte, jakoś mam uraz. Chcę Msi albo Asus. Poza tym ten Gigabyte teraz tylko stówę tańszy od MSI x570.To bierz tego x570 i daj znać jak tam:
- temp chipsetu
- prędkości obrotowe wentylatora na chipsecie
- głośność wentylatorka
Temp ogólnie na płycie głównej, wokół CPU itp.
- czy są jakieś problemy z pamięciami, trybami xmp itp :)
Zostań beta testerem najtańszej płyty na x570.
Ja nawet zamówiłem MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI za 1200 zł ale zrezygnowałem z uwagi na brak testów i opinii.
Wypasiony x470 to koszt jakiś 800-900 zł. Za 1100 masz kosmos super płytę Gigabyte X470 Gaming 7 WiFi lub bardzo chwalony model Asrocka Taichi.

ksh
02-08-2019, 18:43
Nawet jak prądu braknie to nie klops bo masz backup zawsze na płycie zrobiony i ładuje go potem automatycznie.
W gigabyte łatwo i przyjemnie z poziomu win robisz ale co jeśli problem będzie ze startem z nowym cpu?

sokolnik
02-08-2019, 18:46
Nawet jak prądu braknie to nie klops bo masz backup zawsze na płycie zrobiony i ładuje go potem automatycznie.
W gigabyte łatwo i przyjemnie z poziomu win robisz ale co jeśli problem będzie ze startem z nowym cpu?W dobrej płycie x470 masz opcje aktualizacji bios bez procesora, chyba. Wystarczy zasilanie CPU i pendrive w odpowiedni slot na płycie głównej.

ksh
02-08-2019, 18:49
Nie chcę Gigabyte, jakoś mam uraz. Chcę Msi albo Asus. Poza tym ten Gigabyte teraz tylko stówę tańszy od MSI x570.
Coś 620zł ta płyta.
Możesz brać na B450 jak chcesz oszczędzić i też będzie bardzo dobrze, jakis ASUS TUF B450 jeśli nie chcesz Gigabyte aorus elite/pro, MSI tylko z dopiskiem MAX bo tak chwalone i popularne wszystkie MSI na B450 nie mają poprawnej obsługi póki co Ryzen 3xxx, Asrock odpuść, Biostar ma fajne płyty na B450 i nawet obsługe PCI 4.0

W dobrej płycie x470 masz opcje aktualizacji bios bez procesora, chyba. Wystarczy zasilanie CPU i pendrive w odpowiedni slot na płycie głównej.

Nie znam tego, dobrze wiedzieć.

sokolnik
02-08-2019, 18:52
Coś 620zł ta płyta.
Możesz brać na B450 jak chcesz oszczędzić i też będzie bardzo dobrze, jakis ASUS TUF B450 jeśli nie chcesz Gigabyte aorus elite/pro, MSI tylko z dopiskiem MAX bo tak chwalone i popularne wszystkie MSI na B450 nie mają poprawnej obsługi póki co Ryzen 3xxx, Asrock odpuść, Biostar ma fajne płyty na B450 i nawet obsługe PCI 4.0

Nie znam tego, dobrze wiedzieć.Tylko na pkycie głównej przy jedynym z wejść USB powinien być napis BIOS, wtedy można aktualizować bez włączania kompa, procesora itp. Wystarczy zasilanie płyty głównej. Oczywiście nie każda płyta ma taką możliwość, tylko te najdroższe bo to dodatkowy wygodny bajer.

sokolnik
02-08-2019, 19:36
Cena 3900x coraz ciekawsza :)
https://m.emag.pl/procesor-amd-ryzen-9-3900x-4-6-ghz-with-wraith-prism-cooler-am4-100-100000023box/pd/DRY10RBBM/?X-Search-Id=471d7c1f977a830a5a00&X-Product-Id=17903306&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Dobrze ze ja zamówiłem za 2 299 zł.

krzysztofz24
02-08-2019, 20:11

To Asus Prime x470 pro. Znana i doceniona, uzywana do OC do montazu dwoch kart graficznych. Sporo testow w siecie z pochlebnym wynikiem, rowniez po polsku.
699zl w x-kom.
Ja nawet niezla karte dzwiekowa, ofc jak na integre.

Ja bym nie szedl w opcje budzetowa czyli B450 za 300-450zl.
Juz bym troche dolozyl do x470. Nie ma sensu wydawac na jakies "wypasne" konstrukcje z wyswietlaczem kodow bledow przy forsownym OC czy full opcja aura rgb dyskoteka;-).
To plyte co ci polecilem, to sam bede bral za jakis czas, tylko czekam az hype na nowe Ryzeny troche minie i stanieja.

P.s W czym problem wydajac prawie kilka tysi na kompa, poprosic o aktualizacje Bios za 30zl? Mozesz nawet sobie sam kompa zlozyc jak chcesz i go zaniesc do updatu. Od reki 15min i 30zl.

P.s 2
Z tym ze jakas plyta x570 kosztuje tylko 100zl mniej od x470...to zauwaz pewne szczegoly.
Odpowiednik plyty x470 na chipsecie x570 jest sporo drozszy.
Ten Asus co ci podalem x470 - 699zl.
A odpowiednik x570 1149zl.
Roznice sa jeszcze wieksze przewaznie.
Ta plyta x570 ktora zobaczyles drozsza tylko o 100zl (od czego?).
To podejrzewam, ze taka hmm...podstawowa bida edyszyn;-).
Gdzie np sa tylko 2 kondensatorki pelniace role karty dzwiekowej lub gorsze radiatory wzgledem drozszych modeli itp.

crusiek
02-08-2019, 20:16
Prime to dobra opcja

ksh
02-08-2019, 21:50
https://www.amazon.de/MSI-X570-Gaming-Plus-DDR4/dp/B07SYSXQSY
wychodzi coś 680zł.

sokolnik
02-08-2019, 22:02
Na Amazonie De też nie mają nawet 3900x :)
Zaczynam wątpić, czy AMD ma ten procesor :)

ksh
02-08-2019, 22:09
Przecież go nie ma jeszcze, coś ty się tak uparł, póki co masz tylko przedsprzedaż, dostępność miała być pod koniec sierpnia.

crusiek
02-08-2019, 22:10
Sokolnik ale zaprosisz na wspólne granie jak już będziesz mieć, co nie? [emoji846][emoji846]

sokolnik
02-08-2019, 22:58
Sokolnik ale zaprosisz na wspólne granie jak już będziesz mieć, co nie? [emoji846][emoji846]Granie? :D
Jak ja nie mam żadnej gry na komputerze.
Ja go nie kupuje do grania w gry :)
Zresztą, mam za słaba kartę graficzną na jakieś mega super extra gry.

crusiek
02-08-2019, 23:03
Ech, szkoda [emoji846] będę musiał sobie sam kupić sprzęt, powolutku kompletu je, x470 chyba zostanie jednak na moje potrzeby.

Nikodemo
02-08-2019, 23:08
Konfiguracja która może by Cię zadowoliła:
28611

Cichy
02-08-2019, 23:29
https://www.amazon.de/MSI-X570-Gaming-Plus-DDR4/dp/B07SYSXQSY
wychodzi coś 680zł.

A ja pierdzielę tam Amazon De i ich chińskie faktury.

ksh
03-08-2019, 00:48
Jak ma być faktura to olać amazon.

Ech, szkoda [emoji846] będę musiał sobie sam kupić sprzęt, powolutku kompletu je, x470 chyba zostanie jednak na moje potrzeby.

X470 do procesorów topowych 105W, reszta na B450 idzie bez problemu, a płyty bardzo do siebie podobne wyposażeniem.

Cichy
03-08-2019, 09:44
To jeszcze takie głupie pytanie - nowa płyta ma zasilanie CPU 8+4 pin. Rozumiem, że tylko na na 8 pójdzie, bo te 4 są dodatkowe do bardziej prądożernych proców ?

ksh
03-08-2019, 09:48
Generalnie to dodatkowe pin jest dla procesorów z TDP powyżej 95W ale parametry pozwalają normalnie pracować 105W, dopiero przy oc takich procesorów trzeba wpiąć całość ale można to zrobić przejściówką z kabli zasilacza, wtedy dobrze mieć zasilacz z dobrymi dwoma liniami 12V ale to kręcący mocno zestaw wiedzą, a dla nazwijmy to normalnych użytkowników nie ma znaczenia i 8pin wystarcza nawet przejściówką podpięte z zasilacza.

Cichy
03-08-2019, 09:54
Tak też myślałem, bo początkowa myśl była taka, że będę musiał też zasilacz wymieniać :) Ten Ryzen ma w końcu 65W jeno.

sokolnik
04-08-2019, 09:45
Dzwonil wczoraj gościu z xkom, mówił że procesor ma być w przyszłym tygodniu ha ale odrazu się asekurował i dodał że nie wykluczone że się przedłuży do początku września. Ale kontakt był.
Może dzwonią tak po prostu, nakręcają ludzi żeby nie zrezygnowali z zamówienia lub może faktycznie, dostali info że ma być dostawa w przyszłym tygodniu.
Zobaczymy.

ksh
04-08-2019, 10:47
Takie procesory to nisza, więc dużo dzwonienia nie mieli :)

Zapomina się też o istotnej rzeczy że płyty główne na X370 spokojnie nadają się do Ryzen 3xxx, wiele z tych płyt ma takie same sekcje zasilania jak X470 i X570.

Cichy
04-08-2019, 13:02
Tak sobie rozkminiam i myślę, że nie ma co w tej chwili płacić za x470, bo dajmy na to różnica między np. MSI Gaming Plus to 150 zł między 470 a 570, a dodatkowo 570 wykląda bardziej jak wersja x470 Pro a nie Plus (radiatory, osłona wyjść). Oglądałem i czytałem pierwsze recenzje i są bardzo pozytywne. Płyty na x470 też zdrożały ostatnio a czytam też, że okrojone są te nowe biosy, bo mało pamięci ROM było na nie na płycie i musieli mocno kombinować, żeby Ryzeny 3 poszły. Przynajmniej w płytach MSI zrezygnowano z ładnych czytelnych graficznych interfejsów w Biosie. Nie wiem, jak to wyglada w Płytach Asusa, bo tam nawet nie ma wypisanej komparybilności z R3 w specyfikacjach aktualizacji.

ksh
04-08-2019, 13:14
Na dzisiaj najlepsze bios/uefi ma MSI ale to nie w budżetowych płytach, na drugim miejscu Gigabyte i też oni mają najbardziej opłacalne płyty pod budżetowe zestawy.
MSI narobiło kłopotów i nie mogą z tego wyjść póki co bo mimo odchudzenia graficznie musieli wywalić sporo funkcjonalności, dlatego zrobili płyty z dopiskiem MAX.
Asus w budżetowych odpada tak samo jak Asrock.

Osobiście do modelu 3700x brałbym dobrego gigabyte B450 elite/pro i nic bym nie kombinował bo co niby stracę/zyskam, sam używam b450 aorus eilte i nie wiem po co miałbym dokładać 300zł do X470 albo 600zł do X570.
Za różnice ceny kupisz sobie SSD 1TB na magazyn albo jak X570 to nawet dwa takie :)

Cichy
04-08-2019, 13:38
Własnie nie mogę znaleźć, jaki bios jest w x570 Gaming Plus. 600 zł dopłaty to ile ten B450 kosztuje, 150 zł ? :)

ksh
04-08-2019, 13:42
Porównujmy tej samej klasy płyty czyli dobrze wyposażony B450 kosztuje 350zł, a X470 masz za jakieś 700zł i X570 takie za jakieś ~1000zł ?

Cichy
04-08-2019, 14:39
Porównujmy tej samej klasy płyty czyli dobrze wyposażony B450 kosztuje 350zł, a X470 masz za jakieś 700zł i X570 takie za jakieś ~1000zł ?

350 to już lepiej, a czy ten chipset umożliwia OC?

ksh
04-08-2019, 15:17
Tak umożliwia.
Ogólnie chipset B450 to taki strzał w kolano w płytach u AMD, chcieli zaoferować dużo no to zrobili chipset lepszy sporo od X370 do tego producenci dobrze wyposażyli B450 w sekcje zasilania, ograniczenia są jedynie w samym chipsecie.

https://pclab.pl/zdjecia/artykuly/vega/2018/maj/amd_b450_2.jpg

krzysztofz24
04-08-2019, 16:38
Chcialem tylko zauwazyc a propo Biosow.
Ze Asus na swojej stronie w zakladce support, zaktualizowany Bios pod Ryzeny 3xxx dla kazdej swojej plyty, przynajmniej ma czipsecie x/b 4xx.
Na x/b 3xx nie patrzylem, ale zapewne tez.
Takze nie robmy wiekszego zamieszania z Biosami niz jest;-).

ksh
04-08-2019, 16:43
Wsparcie bios może ale nie musi być, kto ich tam wie, teoretycznie jest zgodność wsteczna ale producent też chce zarobić na nowych płytach, trzeba sprawdzać wszystko dokładnie, najlepiej do tego podszedł Biostar bo nawet pci 4.0 włączył na B450 i X470.

Cichy
04-08-2019, 16:49
Rozkminię jeszcze te płyty. Trochę mało USB 3 na B450.

sokolnik
04-08-2019, 16:54
Ja tam biorę x470 jakaś dobrą, bo kiedyś może zechce kuouc 24 rdzeniowca hahaha
Najbardziej mnie interesuje moc procesora w obróbce video. Zdjęcia mam nadzieje że też się będzie szybciej obrabiać :)
Oby ha

ksh
04-08-2019, 16:59
Rozkminię jeszcze te płyty. Trochę mało USB 3 na B450.
Cztery sztuki 3.1 na tyle plus to co masz na budzie.

Ja tam biorę x470 jakaś dobrą, bo kiedyś może zechce kuouc 24 rdzeniowca hahaha
Najbardziej mnie interesuje moc procesora w obróbce video. Zdjęcia mam nadzieje że też się będzie szybciej obrabiać :)

28673......

sokolnik
04-08-2019, 17:06

28673......Czyli będzie szybko :)
Jednak, jeśli chodzi o zdjęcia, to szybkość eksportu mnie najmniej interesuje :)
Szybki eksport interesuje mnie w video, by nie czekać 1,5h-2h na gotowy film.
W 3900x można podobno jednocześnie grać i eksportować film, także mocy jest dużo.

Cichy
04-08-2019, 17:11

Czyli 4 plus to co mam z tyłu ? No to tego nie policzyłem, powinno wystarczyć.

Którą byś polecał więc na B450 ? MSI chyba jednak nie chcę, bo one wszystkie mają okrojony Bios z tego co widzę. Chyba bym chciał Asusa jakiegoś. A biorąc pod uwagę, że z czasem też będę chciał wymienić na R9 to ten B450 też będzie ok czy jak pisał przedmówca lepiej x470?

krzysztofz24
04-08-2019, 17:34
Wsparcie bios może ale nie musi być, kto ich tam wie, teoretycznie jest zgodność wsteczna ale producent też chce zarobić na nowych płytach, trzeba sprawdzać wszystko dokładnie, najlepiej do tego podszedł Biostar bo nawet pci 4.0 włączył na B450 i X470.

To co, w Asusie podaja na swojej oficjalnej stronie w supporcie nieprawdziwe informacje?;-) No pisze czarno ma bialym; plyta x470 taka a taka i wersja biosu pod Ryzen 3xxx. Sokolnik jeszcze ta tabelke wstawial jak szukal/sprawdzal dostepnosc Biosu do R9. I byl dostepny.
Juz nie popadajmy w paranoje...

P.s Nie tylko Biostar dal wsparcie pci 4.0...ktore na razie raczkuje i bym sobie to wogole darowal przy tej generacji procesorow.

ksh
04-08-2019, 18:36
Pisałem to odnośnie X370.

Cichy
aorus elite b450
https://proline.pl/pic/b450-aorus-elite_2.jpg

Płyty na B450 masz do wyboru między MSI, które jak wiemy co sie stało, wersje MAX są drogie, wiec póki co odpada, a szkoda bo tomahawk byłby super, i wybór Gigabyte gdzie model Aorus Elite jest najlepszy przy swojej cenie.
Pamiętaj że na tym gigabyte najłatwiej ustawić ram, jak kupisz wspominane tu pamięci crucial 3200 CL16 szare/białe/czerwone, które są na kostkach micron E-Die to w bios tylko ustawiasz 3600MHz ( można zacząć dla pewności od 3466 ) i działają, ani na MSI ani na Asus tak nie idą, trzeba grzebać z taktami i napięciem.

Cichy
04-08-2019, 20:43
Pamięci to nie będę zmieniał. Mam Corsair Ddr4-3000.

ksh
04-08-2019, 21:01
No to pewnie będą chodziły na każdej płycie w natywnych 3000MHz, może coś więcej na 3xxx bo kontroler lepszy.

Cichy
04-08-2019, 21:08
A można na niej zrobić flash Biosu przez USB?

ksh
04-08-2019, 21:17
Nie używałem nigdy ale niby jest Q-Flash, który działa na poziomie sprzętowym płyty i wymaga tylko podpięcia do niej zasilacza.

Cichy
04-08-2019, 21:42
Kurde, tylko MSI ładny tutorial zrobiło jak flashować Bios. Czytam też w opiniach, że po podpięciu dysku na m.2 przestają pracować 2 porty Sata. Nie wiem, czy to jakiś babol, czy u mnie też tego się spodziewać.

OjTam
04-08-2019, 21:46
Czytam też w opiniach, że po podpięciu dysku na m.2 przestają pracować 2 porty Sata.

To zależy jaki to dysk. Jeśli m.2 SATA, to tak, jest to normalne. Na mojej MB np odpadają sloty 3 i 4.

Cichy
04-08-2019, 22:08
Taki https://www.morele.net/dysk-ssd-intel-600p-256gb-pcie-x4-ssdpekkw256g7x1-1001923/

OjTam
04-08-2019, 22:10
To Pcie, nie powinien linii od SATA wyłączyć.

Cichy
04-08-2019, 22:15
A ten dysk w ogóle warto zostawić czy wymienić na szybszy ?

sokolnik
04-08-2019, 22:48
A ten dysk w ogóle warto zostawić czy wymienić na szybszy ?Za 530 zl kupisz Samsunga 970 Evo 500 GB :) myślę że będzie szybszy :)

ksh
04-08-2019, 22:53
Ten dysk co masz zostawiasz albo dajesz w drugi slot M.2 i nic nie blokuje.

Kurde, tylko MSI ładny tutorial zrobiło jak flashować Bios. Czytam też w opiniach, że po podpięciu dysku na m.2 przestają pracować 2 porty Sata. Nie wiem, czy to jakiś babol, czy u mnie też tego się spodziewać.
Q-flash mają od kilku lat i na youtube zerknij sobie jak to wygląda, banalnie proste, wciskasz pena, uruchamiasz, wciskasz chyba F8 i potem automat wszystko załatwia.

Jest 6 złącz SATA i jeśli w M.2 dasz SATA to dwa sie wyłączają ale chyba nikt teraz nie zmarnuje slotu M.2 na jakiś marny SSD SATA.

Za 530 zl kupisz Samsunga 970 Evo 500 GB :) myślę że będzie szybszy :)

Za 530 to ma o takiej samej szybkości 1TB teraz, samsungi już nie w modzie, za drogie :)

Cichy
05-08-2019, 08:59
A taki: https://www.komputronik.pl/product/585393/adata-xpg-sx8200-pro-m-2-nvme-pcie-512gb.html ?

sokolnik
05-08-2019, 11:11
Uwaga, dostałem opinie od gościa na temat nowej płyty MSI X570 CARBON PRO GAMING tej za 1200 zł około. Składa komuś komuś kompa i zrobił testy takie podstawowe.

"A wiec pozytywnie zaskoczony tym x570. Jako pierwsze dodam obowiązkowo aktualizacja biosu. Co do uefi msi fajnie go zrobił nie trzecia się dużo głowic i szukać. Jeśli chodzi o płytę jak to płyta jeśli chodzi o wykonanie tak samo dobrze wykonana co x470 nic jej nie brakuje po za wyświetlaczem błędu kodu. Za tą cenę mogli by to już dorzucić. Na tej płycie lepiej się kręcą ramy niż na x470 uzyskałem większe taktowania ale czy są stabilne to dopiero w tygodniu sprawdzę. Teraz kwestia wentylatora na chipsecie. W biosie masz 3 warianty do wyboru pół pasywny. Silent. Wydajność. W trybie pasywny przy graniu z 5h nie zaobserwowałem by się wentylator nawet uruchomił. Dopiero jak odpaliłem syntetyczne testy cpu i GPU się załączył temp doszły do 67stopni obroty wynosiły 1200rpm i szczerze musiałeś się wsłuchać by go usłyszeć jak dla mnie bomba. Przetestowałem tryb silent i taki sam efekt wentylator od 1500-1700rpm tak samo praktycznie go nie słychać. Więc włączyłem 3 wariant i masakra wentylator 5300rpm i to juz halasowalo ale nie jak typowy wentylator czyli szum tylko mam wrażenie jakby to brzeczalo jak osa czy Mucha śmieszny dźwięk i irytujący. Nie mam żadnego dysku m.2 by bardziej chipset przetestować w trybie pół pasywnym ale jednogłośnie gigabyte zwracam w tym tygodniu."

Cichy
05-08-2019, 13:36
Zaraz się okaże, że lepiej jednak dołożyć do jakiejś X570 :P

sokolnik
05-08-2019, 13:40
Zaraz się okaże, że lepiej jednak dołożyć do jakiejś X570 :PMa dla mnie zrobić testy temp chipsetu po podłączeniu ssd na m.2 ale nie wiem jaki to będzie dysk. Testy syntwtyczne zapewne. Poprosiłem go jeszcze o kopiowanie jakiś dużych plików z dysku na dysk itp.
Jak dostanę recenzje to wrzucę.

Ten gość zamówił też Gigabyte X470 i pisał mi że tego Gigabyte odsyła :D

sokolnik
05-08-2019, 15:09
napisałem maila do X-KOM w sprawie ich sobotniego tel do mnie w sprawie 3900x ... a oni mi tu piszą, że nie odnotowali żadnego kontaktu ze mną :) komedia :)
dzwonili, ich stacjonarny tylko końcówka inna od ich infolinii :)

jednocześnie dodają, że dostawa planowana jest na początek września, chyba 3 września :/

EDIT:
teraz widzę, że to salon z Gdyni do mnie dzwonił :)

ksh
05-08-2019, 16:27
Testy wydajności i porównania modeli x470 z x570 są w sieci, jest albo identycznie albo na plus dla x470 ale to są jakieś ułameczki, różnica może polegać na tym że x570 to pierwszy chipset AM4 wyprodukowany przez AMD, wcześniejsze robił wszystkie chyba mediatek?
Jest też różnica w TDP bo B450 i X470 to 5W, a X570 to aż 15W i dlatego jest wiatrak.

Płyty X470 i X570 nie różnią się też sekcjami zasilania zazwyczaj, często ta sama budowa z wyglądu, nie ma tez nic wpływu na RAM bo kontroler jest w cpu, różnica to PCI 4.0 tylko ale to też wspiera cpu, a od producenta zależy czy w B450 i X470 włączy tą funkcjonalność.

Płyty X570 nie wspierają pierwszych Ryzen czyli 1xxx, raczej nikt nie będzie tego kupował do takiej płyty ale taka ciekawostka :)

sokolnik
05-08-2019, 16:45
najnowsze info od dystrybutora AMD na Polskę:
"Pod koniec sierpnia dopiero w Polsce"

:)

no to tyle :)

Pozostaje czekać

ksh
05-08-2019, 16:51
To info nie jest najnowsze tylko z maja ;)

sokolnik
05-08-2019, 16:54
najnowsze, dopiero co na moją skrzynkę mailową dostałem :D
ha

Panu chyba chodziło że kolejna dostawa będzie pod koniec sierpnia, dopiero na początku września w sklepach.

Pierwsi klienci już w PL dostali 3900x, tylko było ich bardzo mało, podobno MORELE dostali 10 szt.

Cichy
05-08-2019, 22:14
Chyba zdecyduję się na którąś Asusa jednak tę płytę. Wiecie, czy na nich też da się zflashować Bios bez procesora ?

sokolnik
06-08-2019, 00:40
Chyba zdecyduję się na którąś Asusa jednak tę płytę. Wiecie, czy na nich też da się zflashować Bios bez procesora ?Czyli ASUS na X470? :)
Napewno asus ma u siebie też taka możliwość.

Lista z Quick Boos.
https://hardforum.com/threads/list-of-b350-b450-x370-and-x470-motherboards-with-usb-bios-flashback.1982371/

Cichy
06-08-2019, 08:35
Kurdem czyli żaden Gigabyte i Asus tylko najwyższa półka :/

ksh
06-08-2019, 09:32
Ja mam kupione za 320zł gigabyte aorus elite b450 i mogę w tą płytę dać każdy procesor nawet najnowszy 3xxx, przy modelach 105W musiałbym jedynie ustawić cyrkulacje w budzie żeby owiewała sekcje zasilania, tak podpowiada rozsądek ale nie jest to konieczne jeśli nie podkręcam cpu.
Nie czuję potrzeby posiadania akurat płyty głównej droższej.

Dopłata do X470 ma sens w Asus i Asrock bo wtedy mamy dobre płyty ale czy warto tyle dopłacać jak jest gigabyte na B450 tak dobrze wykonany?
Jak ma być ryzen 3700x to nawet bym się pięć minut nie zastanawiał, do modeli z najwyższym TDP brałbym na X470.

Cichy
06-08-2019, 09:36
No to chyba, że zamówię z Morelach z aktualizacją biosu, a chciałem wszystko kupić w Komputronie pod nosem i jeszcze w cenie hurt..

krzysztofz24
06-08-2019, 09:41
No ale Komputronik, tez ma aktualozacje Biosu w ofercie.
Czym sie martwisz;-)?

sokolnik
06-08-2019, 09:47
Czym sie martwisz;-)?Ma napewno aktualizacje bios, montaż itp. Mi składali obecnego kompa w sensie CPU mobo ram i reszta z moich części. Dyski i DVD sam sobie podpisałem i wszystko działa :)

ksh
06-08-2019, 09:55
Ale jak kupujesz procesor i płytę to masz mieć działający zestaw i mają ci dać płytę z aktualnym bios, a nie że sobie jeszcze dorobią 30zł za to, jak bierzesz samą płytę to inna sprawa.

sokolnik
06-08-2019, 10:02
Ale jak kupujesz procesor i płytę to masz mieć działający zestaw i mają ci dać płytę z aktualnym bios, a nie że sobie jeszcze dorobią 30zł za to, jak bierzesz samą płytę to inna sprawa.Ha oczywiście ha
Jak kupuje kafelki to mają być położone odrazu bo przecież takie ich przeznaczenie, na ścianie albo podłodze i wtedy dopiero "działają" :)

Kupujesz oddzielnie podzespoły.
Jak chcesz by złożyli, wykupujesz montaż komputera.
Jak chcesz by komputer działał itp. Miał Windowsa, itp, wykupujesz dodatkowe opcje. Aktualizacja bios to dodatkowa opcja. Do ryzen 2xzx nie musisz aktualizować bios :) chcesz 3xxx to aktualizuj sobie sam albo wykup opcje aktualizacji bios w sklepie :)

Cichy
06-08-2019, 10:07
Czym sie martwisz;-)?

Za 70 zł :D

sokolnik
06-08-2019, 10:17
ahaa :)

No to zrób sam :)

Ja u siebie aktualizowałem BIOS 2 albo 3 razy i wszystko działa :)

też był kawał strachu ha

30 był dał ale 70 ha NO WAY :)

kup droższą płytę o +300 żeby zaoszczędzić 70 zł :)

krzysztofz24
06-08-2019, 10:18
Za 70 zł :D

No a w moim Komputroniku za 49zl.
I jeszcze jak mi kiedys skladali kompa, a tylko czesc podzespolow byla od nich.
To wystarczylo zagadac i mialem zlozenie kompa za pol ceny.
Takze...

ksh
06-08-2019, 11:20
No to http://www.benchmark.pl/aktualnosci/amd-ryzen-3000-zestaw-boot-kit-do-aktualizacji-biosu-plyty-glowne.html
a z tymi płytkami to słabe porównanie :) Ale jak się sklepy wycwaniły to nic nie zrobisz i trzeba płacić, pewnie nowe dostawy płyt będą "ZEN2 Ready" albo coś w tym stylu, tak jak MSI ma wersje MAX specjalnie pod Ryzen 3xxx ale tam dali ciała bo się im BIOS/UEFI nie mieści w eeprom.

nikoniarz
06-08-2019, 11:44
Kupując wszystkie klamoty w jednym sklepie to powinni złożyć za free. Zresztą wiele sklepów tak robi. Kwestia wykonania telefonu i rozmowy.

sokolnik
06-08-2019, 11:50
Kupując wszystkie klamoty w jednym sklepie to powinni złożyć za free. Zresztą wiele sklepów tak robi. Kwestia wykonania telefonu i rozmowy.U prywaciarza możesz się dogadywać.
Nie ma nic za darmo.
W sieciowce maja sztywny cennik, nikt nie chce podpaść kierownikowi itp.
Koszt części to jedno.
Koszt usług to drugie a wiadomo że na usługach sie najwięcej zarabia :)

Cichy
06-08-2019, 11:58
Proca tam nie biorę, nie mieli od ręki a teraz chyba mają cenę + 200 zł.

nikoniarz
06-08-2019, 12:11
U prywaciarza możesz się dogadywać.
Nie ma nic za darmo.
W sieciowce maja sztywny cennik, nikt nie chce podpaść kierownikowi itp.
Koszt części to jedno.
Koszt usług to drugie a wiadomo że na usługach sie najwięcej zarabia :)

Widac chyba musisz ciut pozanc rynek i popracować nad kwestiami rozmów :) Ja mam doświadczenie takie jak napisałem, jeśli masz inne to chyba nie ja straciłem na płaceniu za montaż kompa :)

Cichy
06-08-2019, 12:31
OK, zamówiłem tego Aorus Elite B450 z nowym biosem na allegro wyhaczyłem. Jak stanieją szybkie pamięci i dyski m.2 to wtedy wymienię razem z płytą ;) Teraz faktycznie nie ma sensu dokładać bo x470 drogie i wyboru też zbytnio nie ma, a x570 dopłata +50% za nowość.

sokolnik
06-08-2019, 12:40
OK, zamówiłem tego Aorus Elite B450 z nowym biosem na allegro wyhaczyłem. Jak stanieją szybkie pamięci i dyski m.2 to wtedy wymienię razem z płytą ;) Teraz faktycznie nie ma sensu dokładać bo x470 drogie i wyboru też zbytnio nie ma, a x570 dopłata +50% za nowość.Jakiego proca kupujesz?

Cichy
06-08-2019, 12:45
Dziś powinien przyjechać, 3700x. Udało się jeszcze wyhaczyć poniżej 1500.

ksh
06-08-2019, 13:23
No i będzie Pan zadowolony... ;)

sokolnik
06-08-2019, 13:33

Pewnie że będzie zadowolony :)

Pomyśl sobie, jak ja będę zadowolony z 12 rdzeni... zadowolony podczas obróbki 2.7K oraz 4K oraz 3x krótszego renderingu :) będzie można podczas renderu pograć w coś :) ha

Cichy
06-08-2019, 13:43

No i już schody, dzwoni Pan z Allegro , że płyty nie wyślą bo mają na stanie ale nie mają w systemie (?) i może mi zwrócić kasę :) Jakaś ściema oczywiście, ale już zamówiłem w Morelach.

ksh
06-08-2019, 13:50
Pomyśl sobie, jak ja będę zadowolony z 12 rdzeni... zadowolony podczas obróbki 2.7K oraz 4K oraz 3x krótszego renderingu :) będzie można podczas renderu pograć w coś :) ha
Ale będzie jeszcze 16 rdzeni z 32 wątkami, to już niebezpiecznie bardzo byłbyś zadowolony :)
A jak intel wrzuci swoje nowe to dopiero będzie!

sokolnik
06-08-2019, 13:50
No i już schody, dzwoni Pan z Allegro , że płyty nie wyślą bo mają na stanie ale nie mają w systemie (?) i może mi zwrócić kasę :) Jakaś ściema oczywiście, ale już zamówiłem w Morelach.Nieźle :)
Komuna, towaru nie ma :)

ksh
06-08-2019, 13:59
Allegro... ja tam sprzedaje swoje obiektywy przerobione, wszystko księguje, faktury wystawiam ( bo i dlaczego miałbym tego nie robić jak teraz tak śmieszne są koszty prowadzenia firmy ), a inni nadal oszukują i kombinują.
Ostatnio chciałem kupić drukarke 3D komuś z fakturą i na 12 sprzedających z masowymi ilościami nikt nie wystawia faktury!!
Jak do paru odpisałem że łamią prawo to mnie z błotem zmieszali.

sokolnik
06-08-2019, 14:06
Allegro... ja tam sprzedaje swoje obiektywy przerobione, wszystko księguje, faktury wystawiam ( bo i dlaczego miałbym tego nie robić jak teraz tak śmieszne są koszty prowadzenia firmy ), a inni nadal oszukują i kombinują.
Ostatnio chciałem kupić drukarke 3D komuś z fakturą i na 12 sprzedających z masowymi ilościami nikt nie wystawia faktury!!
Jak do paru odpisałem że łamią prawo to mnie z błotem zmieszali.Jakie to są koszty obecnie?
Zawsze jak coś kupuje na allegro to dostaje paragon... To z fv są problemy?

Cichy
06-08-2019, 15:08
FV marża lub brak itp itd. W 2019 roku. A Allegro jest obojętne na sugestie sprzedawców, żeby wprowadzić parametr "faktura Vat 23%". Jak w 2003 sprzedałem trochę aparatów bez faktury to od razu miałem wezwanie z US.

ksh
06-08-2019, 16:14
Jakie to są koszty obecnie?
Zawsze jak coś kupuje na allegro to dostaje paragon... To z fv są problemy?

Chodzi o to że nie wystawiają faktur bo sprzedają na czarno i o to mi chodzi że obecnie prowadzenie działalności to tak niskie koszty że nie rozumiem tego zwyczajnie.
Ci oszuści zazwyczaj to dropshiping, czyli sprzedają towar i zlecają wysyłkę go od dostawcy, nic nie wystawiają, wszystko na czarno.

Jak prowadzisz działalność to obojętne mi czy ci dam paragon czy chcesz fakturę, rozliczam wszystko i tak.

FV marża lub brak itp itd. W 2019 roku. A Allegro jest obojętne na sugestie sprzedawców, żeby wprowadzić parametr "faktura Vat 23%". Jak w 2003 sprzedałem trochę aparatów bez faktury to od razu miałem wezwanie z US.

Zmieniło się od stycznia.

28772

Cichy
06-08-2019, 17:18
Zmieniło się od stycznia.

28772

Nie o to chodzi. Spróbuj wyszukać jakiś smartfon, cokolwiek. Nie ma w wyszukiwarce możliwości wyboru rodzaju faktury. I potem ślęczysz i przeglądasz, bo masa ofert z fakturą Vat-marża.

ksh
06-08-2019, 17:31
A o wyszukiwanie chodzi, no tak zgadza się, zresztą wyszukiwarka allegro zwłaszcza tam gdzie sami handlują to jest kpina.

sokolnik
06-08-2019, 20:07
Ale będzie jeszcze 16 rdzeni z 32 wątkami, to już niebezpiecznie bardzo byłbyś zadowolony :)
A jak intel wrzuci swoje nowe to dopiero będzie!

wiem wiem... jak kiedyś będzie premiera :) to będzie SZOK :)

ale liczy się to co tu i teraz... w kwocie jaką mogę/a raczej chce zaakceptować za CPU :)

Teraz też są dostępne bardzo mocne procesory, lepsze 2-3 razy pewnie od Ryzena 3900x ale w jakich pieniądzach? x 3 albo 5 od Intela czy nawet AMD.

3950x od AMD 16 rdzeniowiec, moim zdaniem będzie bardzo drogi. Coś koło pewnie 3000 zł a może więcej. Co już jest po za moimi chęciami wydawania tyle kasy na CPU. Do tego pewnie realnie w sklepach bedzie do kupienia dopiero w 1 Q 2020 r.
Oczywiście, pewnie i dla mnie 3700x byłby overkillem ale co tam? Kupię :D

Głupotę zrobiłem poprzednio zmieniając PC... z 4 rdzeni na 4 rdzenie :D oczywiście, zmiana z DDR3 na DRR4, więcej MHz na procesorze itp. jednak, w porównaniu jaka zmiana czeka mnie teraz... wtedy to był lifting :)

ksh
06-08-2019, 21:25
To jest dylemat zawsze, chce się kopa uzyskać po wydaniu kasy ale pomyśl jak mała różnica będzie w codziennej pracy między zestawem B450+3700x, a X570+3900x, dodatkowo ceny na teraz są mocno zawyżone bo wiedzą że wielu już chce kupić, ja miałem pomysł że na miejsce 2600 kupie 3700x ale właściwie po co? :)

sokolnik
06-08-2019, 21:39
To jest dylemat zawsze, chce się kopa uzyskać po wydaniu kasy ale pomyśl jak mała różnica będzie w codziennej pracy między zestawem B450+3700x, a X570+3900x, dodatkowo ceny na teraz są mocno zawyżone bo wiedzą że wielu już chce kupić, ja miałem pomysł że na miejsce 2600 kupie 3700x ale właściwie po co? :)

ale jaka to codzienna praca? Siedzenie na internecie? :D
ja kupuje kompa z odpowiednim przeznaczeniem/potrzebami, komfortowa obróbka video i zdjęć, dużych plików, setki plików. Szybki eksport.
Mocy mi potrzeba :)

taki 3900x to by mi się przydał 2 lata temu :)

crusiek
06-08-2019, 21:42
Niech moc będzie z Tobą. Im dłużej czytam te wasze rozkminy tym bardziej wraca mi ochota na nowy sprzęt, jak żyć? A tu kasy nima, bida z nedzą [emoji23]

ksh
06-08-2019, 21:47
Nie licz że nagle adobe poprawi swój soft żeby działał dobrze na wielu wątkach, w renderingu i eksporcie faktycznie zyskasz, jak pracuje na paczce ~1000 zdjęć to pewnie eksport skróciłbym o sporo ale jak robie eksport to już mam dość siedzenia przy kompie i tak, więc wtedy odpoczywam chwilkę siedząc na forum :)

ksh
06-08-2019, 22:21
Budżetowa płyta ;) https://www.x-kom.pl/p/500394-plyta-glowna-socket-am4-msi-meg-x570-godlike.html

sokolnik
06-08-2019, 22:42
Niech moc będzie z Tobą. Im dłużej czytam te wasze rozkminy tym bardziej wraca mi ochota na nowy sprzęt, jak żyć? A tu kasy nima, bida z nedzą [emoji23]Kup na raty ha [emoji38]
Oczywiście żartuję, kupować sprzęt elektroniczny na raty to głupota, zanim się splaci to już będzie stary sprzęt, o odsetki trzeba spłacać :) chyba że jakieś raty 0% to owszem, można kupować coś tam trochę :)

Borat1979
06-08-2019, 22:46
Budżetowa płyta ;) https://www.x-kom.pl/p/500394-plyta-glowna-socket-am4-msi-meg-x570-godlike.html
Więcej błyskającego LEDami plastiku to już się chyba nie dało tam wpakować :-?

sokolnik
07-08-2019, 00:22
Więcej błyskającego LEDami plastiku to już się chyba nie dało tam wpakować :-?Widać że to DOBRA płyta jest ;)

sokolnik
07-08-2019, 16:04
czyżby 09 sierpnia miałby się u mnie pojawić Król 9 ???
jak zobaczę to uwierzę...
Krzychu wpisał prośbę do zeszytu przy figurce w górach o Ryzena dla mnie ... szybki odzew :o

Krzychu, idź tam jeszcze raz i wpisz tam prośbę o uzdrowienie mojego kręgosłupa a nie jakiegoś Ryzena !

Cichy
07-08-2019, 17:03
Z R9 to ja wobie poczekam aż przejdzie ta faja szaleństwa, a potem kupię za 1900 :P

krzysztofz24
07-08-2019, 17:27
czyżby 09 sierpnia miałby się u mnie pojawić Król 9 ???
jak zobaczę to uwierzę...
Krzychu wpisał prośbę do zeszytu przy figurce w górach o Ryzena dla mnie ... szybki odzew :o

Krzychu, idź tam jeszcze raz i wpisz tam prośbę o uzdrowienie mojego kręgosłupa a nie jakiegoś Ryzena !

Dla scislosci, to byla Kapliczka na Polanie Chocholowskiej. I tam jest taka ksiazka gdzie sie wpisuje podziekowania i prosby.
Ale nie wpisalem. Umiescilem swoj wpis i pomyslalem; zeby Sokolnik dostal w koncu tego Ryzena bo przezywa caly czas:-) i sam sie z tego zasmialem.
I nie wpisalem, bo takich glupotek sie tam nie pisze. Tak uwazam.
Ale widac i tak zadzialalo:-).

P.s
A Sokolnikowi tak sie ten pomysl spodobal, ze mowil w sms zebym sie wrocil i jednak wpisal:-). Dopoero przestal jak mu powiedzialem, ze moge sie wrocic i o rozum dla niego poprosic;-).

Oj Sokol ty farciarzu:-).

sokolnik
07-08-2019, 18:30
może to ściema w tym sklepie... ale to duży sklep komputerowy więc chyba by nie ściemniali... jak duży sklep internetowy xkom :D
jutro się dowiem koło 14-16 bo do nich zadzwonię czy wysłali do mnie kuriera ha bo musze wiedzieć czy kase wybrać z bankomatu ha

sokolnik
07-08-2019, 19:08
Z R9 to ja wobie poczekam aż przejdzie ta faja szaleństwa, a potem kupię za 1900 :PAhaaa
Czyli kupujesz 3700x by kiedyś przejść na 3900x to świetny interes... Sprzedawać później za połowę ceny 3700x by kupić 3900x za 300 zł mniej... Szukać kupców, bawić się w przekładki procesora... Pasty termoprzewodzące, czyścić stara pastę, nakładać nową.... Stresować się czy będzie działać... :)
Lepiej teraz kupić i mieć wolną głowę.
Wiecie że ja jakiś miesiąc temu wystawiłem CPU + mobo.... I dopiero teraz mam kupca. Dzwonił do mnie dziś 3 razy, także widzę napalony tak samo jak ja na Ryzena 9 ha

ksh
07-08-2019, 19:34
Jak będziesz miał 3700x to poczekasz na 4700x bo będzie prezentacja pod koniec przyszłego roku :)

Mam dla ciebie ciekawy procesor https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_oficjalnie_przedstawia_56_rdzeniowe_cooper_l ake_na_socket_lga_4189-9943.html

crusiek
07-08-2019, 20:26
https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_ryzen_9_3900x_jeszcze_wincyj_rd zyniuf

sokolnik
07-08-2019, 21:31
https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_ryzen_9_3900x_jeszcze_wincyj_rd zyniufWidać że to odpowiedni wybór dla mnie ha
Będzie dobrze, będzie moc, nie to co przesiadka z Intela 4gen. na 6 gen. Ha

Ten gość co zamówił tą płytę msi x570 jak tylko dostanie darmowe chłodzenie, chcę je sprzedać. Ja pewnie tak samo zrobię. Nawet 200 zł ale lepiej mieć nie nie mieć :)

crusiek
07-08-2019, 21:34
I dla mnie to dobry procek. Idę kupić skarbonke jutro [emoji846]

Cichy
07-08-2019, 21:57
Ahaaa
Czyli kupujesz 3700x by kiedyś przejść na 3900x to świetny interes... Sprzedawać później za połowę ceny 3700x by kupić 3900x za 300 zł mniej... Szukać kupców, bawić się w przekładki procesora... Pasty termoprzewodzące, czyścić stara pastę, nakładać nową.... Stresować się czy będzie działać... :)

Dla mnie to żaden kłopot :) I jakoś do tej pory nic nie sprzedawałem za pół ceny.

sokolnik
07-08-2019, 23:36
Chyba jednak będzie...

https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-9-3900x-am4-p1369533

"Brak towaru, w dostawie na 2019-08-08" czyli będzie jutro czy nie będzie? :D

3700x - Towar nie jest dostępny w magazynie wysyłkowym. Brak towaru.

3800x - Towar jest dostępny w magazynie wysyłkowym (duża ilość wg stronki).

crusiek
07-08-2019, 23:38
Przecież wiedzą kto zamawiał, to musi być [emoji23]

krzysztofz24
08-08-2019, 00:14
Sokolnik, czy ty widzisz na jakiej platformie testowej byl sprawdzany Ryzen 9?
Na plycie glownej x470:-).
Ale to w koncu twoje pieniazki wyrzucone w bloto na x570;-).

sokolnik
08-08-2019, 00:16
Sokolnik, czy ty widzisz na jakiej platformie testowej byl sprawdzany Ryzen 9?
Na plycie glownej x470:-).
Ale to w koncu twoje pieniazki wyrzucone w bloto na x570;-).

był sprawdzany i się grzał po OC :)
na x570 na luzie go wykręcę na 5,5 GHz :) ha !

krzysztofz24
08-08-2019, 00:41
Chyba w innym matriksie;-).
Z nowymi Ryzenami to sobie mozna co najwyzej placem w nosie pokrecic:-).

sokolnik
08-08-2019, 01:36
Chyba w innym matriksie;-).
Z nowymi Ryzenami to sobie mozna co najwyzej placem w nosie pokrecic:-).Dam radę :)
Pamiętaj o moim kręgosłupie myśleć dużo tam w górach gdzie dziś myślałeś o moim Ryzenie :)

sokolnik
08-08-2019, 10:51
Ten gościu co pisał dla mnie opinie o MSI X570 PRO CARBON WIFI, pisał mi dziś, że do jego znajomego dzwonili wczoraj z Proline w sprawie 3900x.
Także chyba nie ściemniali z tą dostawą.

Wrzucę jeszcze Wam opinie na temat temp chipsetu:
- A wiec tragedii nie ma, tak jak sądziłem zrobiłem prawdziwego kotleta, odpaliłem furmark na GPU do tego syntetyka na dysku ssd 2.5 cała i puściłem kompesacje ma m.2 plików 4K temp 74 stopnie wentylator 2700rpm był lekko słyszalny ale nie upierdliwy nie oszukujmy się takich warunków ciężko będzie tobie zrobić. Bez obciążenia gpu same dyski. Przerzucanie z ssd na ssd w raid 0 pliku 90 GB plus test syntetyczny m.2 w 4K temp już 68 stopni wentylator 2200rpm.
Po zabawie w uefi z krzywa wentylatora udało mi się zejść do 1700rpm przy 70 stopniach.
Tak czy inaczej pozytywnie zaskoczony i jak dla mnie maniaka kultury pracy kompa jak najbardziej do zaakceptowania.

Czyli jest spoko :)
Nie mam dysków w RAIDzie, mam 2 SSD ale nie przerzucam codziennie po wiele godzin setki GB danych.

Siedze jak na szpilkach, dziś maluję 2gi raz sufity czyli 60m2 i wezmę się jakieś ściany, pojadę po farby jakieś następne kolorowe, .. Szybciej czas zleci :)
Jak dostanę sprzęt jutro, to w nd po południu będę montować sprzęt w komputerze. Tylko wcześniej będę musiał zrobić selekcję zdjęć i wysłać na serwer itp. Więc pewnie po 15 bede rozkręcać kompa.
Troche boję się tego wkładania procesora do płyty głównej ale z tego co widziałem na YouTube to jest proste, tylko trzeba dobrze dopasować odpowiedni róg CPU do soketu.
Alkohol izoplopylowy mam, także wyczyszcze wszystko i będzie dobrze ha :)

Myślę dokupić jeszcze jeden wentylator Silent Wings 3 od be quiet i umieścić bo nad CPU albo lekko przesunąć dalej w stronę końca budy bo na końcu obudowy mam kratkę wentylacyjną...

sokolnik
08-08-2019, 12:05
Mail z teraz :
Dzień dobry, status zamówienia o numerze xxx uległ zmianie na przekazano do spakowania.

Twoje zamówienie zostało przekazane do spakowania przez pracowników magazynu sklepu ProLine.pl.

Hahaha ale jaja!!!

sokolnik
08-08-2019, 21:09
ehh zamówienie dalej w statusie - przekazana do spakowania na magazyn... brak maila od kuriera że ma dla mnie paczkę...

Patrze, w proline cena procesora już wyższa o 200 zł, wynosi 2 499 zł... to ten 3950 to będzie w cenie 3 500 ha :)

ksh
08-08-2019, 21:28
Czemu sobie nie odpuścisz na 2-3 tygodnie?

sokolnik
08-08-2019, 21:45
Bo ja nie lubie czekać... To nie prom kosmiczny tylko procesor do komputera :)
Zresztą, mam kupca, nawet 2 a dziś się odezwał gość z Sopotu, że chce kupić. Mam kupców to chce zgrać terminy i załatwić sprawę. By nikt nie musiał czekać... Bym ja nie musiał czekać na kolejnego kupca bo Ci się rozmyślą bo będę musieli czekać do 8 września... Zanim dostanę towar, zmontuje sprzęt, przetestuję itp.
Teraz mam urlop, idealnie by było jakbym jutro odebrał sprzęt a nd go złożył. Ewentualnie pewnie to zrobię w pon lub wtorek.
Później muszę się zająć obróbka zdjęć, na Ryzenie będzie łatwiej :)

sokolnik
09-08-2019, 10:39
ktoś tu pisał że kupi 3900x jak będzie tańszy... ze zaraz potanieje :)

https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-9-3900x-am4-p1369533

400 zł zaoszczędzone ha

Rozmawiałem z kurierem, jedzie do mnie :)

ksh
09-08-2019, 11:57
To ile za niego dałeś 1900zł ? Bierz więcej i wystawiaj na allegro! :)

sokolnik
09-08-2019, 12:05
To ile za niego dałeś 1900zł ? Bierz więcej i wystawiaj na allegro! :)2300 plus kurier.
Zaraz go odbieram

krzysztofz24
09-08-2019, 12:08
Sprawdz czy ziemniaka nie ma w srodku;-).

sokolnik
09-08-2019, 12:14
Jest Król 9 wydajności :) 28906

ksh
09-08-2019, 14:10
No to cena sugerowana 2300zł, teraz taniej nie ma szans, raczej podnoszą ceny.

Tylko go tam sobie nie udziubaj bo ma nóżki, nie jak intel :)

sokolnik
09-08-2019, 14:14
No to cena sugerowana 2300zł, teraz taniej nie ma szans, raczej podnoszą ceny.

Tylko go tam sobie nie udziubaj bo ma nóżki, nie jak intel :)Montaż w nd popołudniu. Raczej problemów nie przewiduje, bo z tego co widziałem na YT, Ryzeny pięknie wpadają w socket.

sokolnik
09-08-2019, 14:15
Płyta odebrana, montaż w nd.
2891128912

ksh
09-08-2019, 14:18
Ja jestem ciekaw tego chłodzenia czy faktycznie wydajny i cichy ale pewnie go nie przetestujesz jak masz swoje chłodzenie dobre.

sokolnik
09-08-2019, 14:21
Ja jestem ciekaw tego chłodzenia czy faktycznie wydajny i cichy ale pewnie go nie przetestujesz jak masz swoje chłodzenie dobre.Ja chce je sprzedać. Dziś wystawie na olx czy allegro.
Nie będę tego testować nawet bo nie mam czasu na testy i zabawy z pastami itp.
Ja mam remont, maluję mieszkanie od 2 dni, dziś też będę malować, od czwartku kładzenie kafelek, dziś zdjęcia w klubie w Sopocie, jutro plener, jutro klub Sopot... W nd będę ledwo żył... Ale składanie nowego kompa to przyjemność... A później już tylko format ha

Cichy
09-08-2019, 17:02
Ja się cieszyłem jakąś godzinę, po czym zacząłem się bawić w Biosie (ustawienie częstotliwości procesora i pamięci) no i mam kłopot, bo teraz mam blackscreen i nie mogę dojść, co jest nie tak. Na MB pali się dioda błędu od VGA. Zresetowałem Bios (na pewno zadziałało, bo zmieniły się kolory podświetlenia na domyślne), ale cały czas jest blackout. Ktoś ma jakiś pomysł ?

sokolnik
09-08-2019, 17:04
Ja się cieszyłem jakąś godzinę, po czym zacząłem się bawić w Biosie (ustawienie częstotliwości procesora i pamięci) no i mam kłopot, bo teraz mam blackscreen i nie mogę dojść, co jest nie tak. Na MB pali się dioda błędu od VGA. Zresetowałem Bios (na pewno zadziałało, bo zmieniły się kolory podświetlenia na domyślne), ale cały czas jest blackout. Ktoś ma jakiś pomysł ?

spokojnie ... ja tak miałem :D jak bawiłem się podkręcaniem RAMU jeszcze na obecnym sprzęcie INTELa :D
zrób tak... przywróć w BIOS ustawienia fabryczne, chyba już to zrobiłeś...
iiii
wyjmij kabel od zasilacza na minute, dwie, wciśnij POWER komputera, dla rozładowania napięć :D później podepnij kabel do zasilacza, włącz kompa... banalne... ale u mnie zadziałał... a też monitor nic nie wyświetlał, nic ... czarna dziura była.

EDIT:
Czym swój procesor będziesz chłodzić?

Cichy
09-08-2019, 17:12
Chłodzenie mam Fortis 3. Te napięcia to ja już niestety chyba już rozładowywałem, łącznie z wyjęciem baterii na MB i zwarciem na pinach od resetu :/

sokolnik
09-08-2019, 17:22
Chłodzenie mam Fortis 3. Te napięcia to ja już niestety chyba już rozładowywałem, łącznie z wyjęciem baterii na MB i zwarciem na pinach od resetu :/Iii co dalej nie działa? Wyjmij wtyczkę od monitora w sensie od płyty głównej czy tam karty graficznej. Komp działa tylko obrazu ni ma.

Cichy
09-08-2019, 17:25
No już wszystko rozłączałem i podłączałem od nowa i nic. Komp działa, obrazu ni ma.

ksh
09-08-2019, 17:28
Ale ty masz tą płytę co ja gigabyte ?
Tam jeśli doprowadzisz że nie wstaje to reset robiony podczas startu jakieś 3 sekundy na pinach.
Każde złe ustawienie testuje i potrafi 2-3x startować aż wyzeruje ustawienia złe np napięcie cpu/ram, zegar itd ale to działa przy malutkich niedopuszczalnych zmianach.

Nigdy nie rób zmian więcej niż jednej rzeczy.
Generalnie możesz ustawić wysokie napięcie i bezpieczne MHz cpu, potem zjeżdżasz z napięciem testując stabilność.
RAM ustawiasz inaczej, dajesz natywne ustawienia z XMP zegar/napięcie, podnosisz powolutku zegar aż nie będzie stabilności, wtedy możesz podnieść napięcie, jak chcesz się bawić taktami pamięci to zabawa dłuuuga przed tobą ale ty chyba nie masz pamieci dobrych do amd, jak ruszy stabilnie na natywnych to będzie ok.

edit: co to znaczy że chodzi, słyszysz wiatraki tylko?
Zrób poprawnie reset na pinach.

sokolnik
09-08-2019, 17:29
No już wszystko rozłączałem i podłączałem od nowa i nic. Komp działa, obrazu ni ma.Eeee to jakaś pierdoła. Na bank.
Wyjmij może ram, wsadz jedną kość.
Zamień je miejscami.
Fabryczne ustaw, zaakceptuj na bank. Może dysk coś blokuje, odepnij, podepnij... Może inny dysk spróbuj.

jaką masz płytę główną ? Gigabyte ?

ksh
09-08-2019, 17:53
RAM jak coś tak jak w instrukcji czyli slot 2 i 4 od procesora jest główny.

Ja trzy zestawy na tym gigabyte składałem po znajomych, za każdym razem śmigało od strzału, tylko na jednym inny ram niż ten co polecam zawsze, hyperx 3333 CL16 i nawet nie drgnęły więcej po wielu kombinacjach, a cruciale aż miło 3466 albo 3600 bez ruszani ustawień.

Cichy
09-08-2019, 17:57
Głupie pytanie - reset na zworkach robimy przy włączonym czy wył zasilaniu??

Cichy
09-08-2019, 18:41
To co z tym resetem? Czy wyjęcie baterii jest równoznaczne z resetem na pinach?

ksh
09-08-2019, 18:43
Zwieramy i załączamy na trzy sekundy trzymając zwarte.
Wyciągnięcie baterii nic ci nie da.
Po resecie na pinach załaduje backup bios w default ustawieniach.

Cichy
09-08-2019, 19:06
Oby ten reset pomógł. Potem jeszcze sprawdzę.

Tak czy siak zdazylem zrobić test mały - LR 6.14 jakby mniej zamula, eksport szybszy ale niewiele o 20% w stosunku do 7700k. Z kolei grupowe zmniejszanie zdjęć w FastStone różnica prawie o połowę.

sokolnik
09-08-2019, 19:39
Oby ten reset pomógł. Potem jeszcze sprawdzę.

Tak czy siak zdazylem zrobić test mały - LR 6.14 jakby mniej zamula, eksport szybszy ale niewiele o 20% w stosunku do 7700k. Z kolei grupowe zmniejszanie zdjęć w FastStone różnica prawie o połowę.

Czyli jest różnica... Tego 7700K podkrecałeś? Mój 6700K podkrecony był do 4,6 GHz. Czyli zmiana na Ryzen 3700x ma swoje zauważalne plusy i korzyści. Czekamy na więcej testów :)
Czyli na 3900x powinno być lepiej ha :D

Cichy
09-08-2019, 20:12
Miałem ustawiony na 4,6 Ghz.

Jeśli chodzi o B450 - zrobiłem reset na zworce i nadal to samo. Ścieci się dioda VGA i nic nie ma na monitorze. Wiatraki się kręcą, płyta świeci na żółto (defaultowe kolory).

ksh
09-08-2019, 20:25
Czyli zwierasz piny, włączasz zasilanie i po paru sekundach przestajesz zwierać i pozwalasz komputerowi dalej pracować, tak?
Nawet w beznadziejnym namieszaniu w bios powinno wstać.
Może masz pecha i coś padło, nie masz jakiejś grafy na test?

sokolnik
09-08-2019, 20:33
Ja się już stresuje swoim montażem w nd... :/

Cichy, sam montowałeś procesor, płytę główną? Robiłeś format Windowsa?