PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

OjTam
26-10-2019, 16:52
SilentiumPC = Xiaomi rynku PC? :lol:
U mnie SPC póki co, odpukać, bangla.

nikoniarz
26-10-2019, 17:13
Fakty są takie, że każdy ma przekonanie do różnych marek które utarło się wg. jego myślenia. Dlatego też ludzie używają różnego sprzętu. Tak było, jest i będzie. Nie ma sprzętu bezwzględnie najlepszego, dlatego każdy wybiera to co wg. niego będzie odpowiednie. I stosunek cena/możliwości nie jest na szczęście jedynym kryterium wyboru.

sokolnik
26-10-2019, 18:54
Fakty są takie, że każdy ma przekonanie do różnych marek które utarło się wg. jego myślenia. Dlatego też ludzie używają różnego sprzętu. Tak było, jest i będzie. Nie ma sprzętu bezwzględnie najlepszego, dlatego każdy wybiera to co wg. niego będzie odpowiednie. I stosunek cena/możliwości nie jest na szczęście jedynym kryterium wyboru.MSI najlepsze! :D

Wysłane z mojego Hułałeja

nikoniarz
26-10-2019, 19:07
MSI najlepsze! :D

Podobnie jak inne firmy :D Aczkolwiek mam grafę i płytę główną- jest git.

ksh
26-10-2019, 20:01
Ja jestem uprzedzony do MSI, więc nie będę obiektywny :)
Dla mnie najlepszy sprzęt robił EVGA, pamiętam ich 10 lat gwarancji na karty graficzne i jak po chyba dwóch latach wymieniali mi na nową ale że nie mieli to dali wyższy model.
Druga firma, która zapadła mi w pamięci że solidna to Biostar.
Obie firmy na naszym rynku mało obecne.

Druga sprawa fora i całe nasze internety są przepełnione fanatykami MSI, którzy negują wszelkie problemy, wady, zlewanie gwarancyjnych naprawa czy wsparcia itd ale to też samo sie nakręca przez dużą popularność, sterta zwrotów na magazynie w znanej sieci sprzedaży jest też duża przez popularność i trudno tu ocenić uczciwie nie znając pełnych statystyk.

nikoniarz
26-10-2019, 20:40
Ja jestem uprzedzony do MSI, więc nie będę obiektywny :)

A co jest powodem?

Druga sprawa fora i całe nasze internety są przepełnione fanatykami MSI, którzy negują wszelkie problemy, wady, zlewanie gwarancyjnych naprawa czy wsparcia itd

Czemu uważasz, że negują? Co w przypadku osób które nie mają problemów z MSI i są zadowoleni?

ale to też samo sie nakręca przez dużą popularność, sterta zwrotów na magazynie w znanej sieci sprzedaży jest też duża przez popularność i trudno tu ocenić uczciwie nie znając pełnych statystyk.
Gdzie można znaleźć statystyki tej sterty zwrotów?

ksh
26-10-2019, 20:50
Ja od początku lat 90-tych jakoś tam w temacie sprzętu komputerowego jestem blisko i kilku znajomych siedzi w tym handlu, wiec coś tam czasami mówią odnośnie awaryjności, tu MSI przoduje ale tak jak napisałem, jest też najpopularniejszy u nas producent co też ma wpływ na ilość awarii.

Co do mojej niechęci do MSI to miałem problem z kartą graficzną, płyta główna straciła LAN i część USB, a ostatnio chyba z dwa miesiące temu jak kupiłem grafe gtx1060 MSI to oddałem tego samego dnia w xkom bo piszczała, kupiłem na szybko tego samego dnia używaną gigabyte i jest ok, no i podejście firmy do całej afery z płytami B450, które do tej pory nie mają pełnej funkcjonalności z Ryzen 3xxx, wypuścili modele MAX i olali klientów, a na forach nadal jest wielka obrona MSI bo płyty mają super sekcje zasilania, która jak testy potwierdzają jest bardzo wadliwa bo zrobiona na śmieciowych podzespołach.

nikoniarz
26-10-2019, 21:54
Ja od początku lat 90-tych jakoś tam w temacie sprzętu komputerowego jestem blisko i kilku znajomych siedzi w tym handlu, wiec coś tam czasami mówią odnośnie awaryjności, tu MSI przoduje ale tak jak napisałem, jest też najpopularniejszy u nas producent co też ma wpływ na ilość awarii.
I o tym właśnie pisałem wcześniej- każdy buduje opinie w sposób który wg. niego wydaje się słuszny. Podobnie sprawa wygląda odnośnie pozytywów- jeśli ktoś obraca się w środowisku ludzi zadowolonych z marki to będzie miał zupełnie przeciwne zdanie. I to zdanie będzie tyle samo warte.

Co do mojej niechęci do MSI to miałem problem z kartą graficzną, płyta główna straciła LAN i część USB, a ostatnio chyba z dwa miesiące temu jak kupiłem grafe gtx1060 MSI to oddałem tego samego dnia w xkom bo piszczała, kupiłem na szybko tego samego dnia używaną gigabyte i jest ok, no i podejście firmy do całej afery z płytami B450, które do tej pory nie mają pełnej funkcjonalności z Ryzen 3xxx, wypuścili modele MAX i olali klientów, a na forach nadal jest wielka obrona MSI bo płyty mają super sekcje zasilania, która jak testy potwierdzają jest bardzo wadliwa bo zrobiona na śmieciowych podzespołach.

O ile pierwsza część wypowiedzi do mnie przemawia- miałeś produkty które nie działały jak trzeba więc to może zniechęcać, o tyle dalsza część to tak jak napisałem wyżej- Twoja interpretacja sytuacji na podstawie pewnych opinii. Bo widzisz, dla mnie funkcjonalność z AMD się nie liczy, więc może być zerowa. Testów potwierdzających użycie "śmieciowych" podzespołów nie znam. Zresztą testy/opinie są tak jak telewizja- każdy kanał ma swoich faworytów :D
Nie chcę być zrozumiany źle- nie bronię tej marki. Dla mnie jest ona jak każda inna. Jak sam wspomniałeś, większa awaryjność może wynikać z większej popularności. Nie wiemy jaki procent awaryjności osiągają. Dotyczy to każdej marki.

krzysztofz24
27-10-2019, 00:07
Jakiś sensowny, cichy zasilacz 600W w cenie 300-400 zł proponujecie?

Ja mam Thermaltake 630W od 3 lat i jest absolutnie bezglosny podczas grania. Czyli wtedy kiedy GPU i proc chodza na maksa. Ogolnie to zawsze jest bezglosny.
Nie chcesz sugerowania konkretnej marki-ok.

Wez pod uwage dwa czynniki;
-wentylator koniecznie 140mm, jest wydajniejszy niz 120mm a co za tym idzie 140mm chodzi wolniej = ciszej
-wez z zapasem mocy. Niewazne ze 500 ci starczy. Wez 600, 630 lub 650. (zakladamy ze sa to zasilacze z tym samym certyfikatem wydajnosci). Im mocniejszy zasilacz, tym bedzie mniej obciazony, bedzie mial nizsza temperature i wiatraczek bedzie sobie spokojnie, powoli chodzil.
Wplynie to tez na trwalosc.

Modularne okablowanie lub polmodularne to juz bajer wizualno-estetyczny. Podwyzsza troche cene.

P.S
Jednak zasugeruje marki:-). Ze swojego doswiadczenia lub znajomych polecam Thermaltake, Corsair, Seasonic. Maj najbogatszaa oferte od malych zasilaczy do extremalnych pod dwie mocne karty grafiki.
I nie kojarze wtop z tymi firmami.

nikoniarz
27-10-2019, 00:15
Decyzja już zapadła- będzie SPC.

Ligo
27-10-2019, 00:18
Miałem wtopę z Thermaltake. Śliczny, nowy hulał kilka lat. Bodaj 620 W.
W kompie standard, żaden wypas, 1 SSD i 4 HDD, ale jak podpiąłem dwa więcej, trafił go szlag.

sokolnik
27-10-2019, 00:23
Decyzja już zapadła- będzie SPC.I elegancko :) maja super opinie i dobre bebechy.
A jaka koc zasilacza?
Dobrze pisał mój przedmówca, najlepiej by zasilacz pod obciążeniem chodził na 50%.
Mój poprzedni config i7 6700K oraz ta wspomniana już 1070ti w Wiedzminie 3 na Uber wszystko w FullHD brał 290-320 Wat, mierzylem licznikiem z OBI :)
Teraz na Ryzenie nie sprawdzałem... Muszę sprawdzić czy wzrosło czy nie.

ksh
27-10-2019, 00:46
Skąd macie to 50% ? :)
Znając podstawy elektroniki i działania zasilaczy nic takiego nie wywnioskuje się, jeśli chodzi o parametry to najlepsze są blisko właśnie maksymalnej sprawności, czyli jeśli zestaw bierze w syntetycznym teście jakieś 350W to idealny będzie tu zasilacz 500-550W, zwiększenie zapasu mocy nie przynosi ani spadku temperatury ani nie poprawia stabilności.
Dobierajcie według potrzeb zestawu, a nie na zapas.

Jeśli ktoś ma ciśnienie na lepszy zasilacz to niech bierze jakiś z pełnymi dwoma czy trzema liniami 12V, to kosztuje zazwyczaj.

krzysztofz24
27-10-2019, 01:21
Dobierajcie według potrzeb a nie na zapas.

Mam calkowicie odmienne zdanei o 180 stopni:-).
Potrzeby moga wzrosnac, np poprzez podkrecenie proca lub montaz mocniejszego GPU.
Zapas nie musi byc ogromny, ale porzadny zapas nie jest zly. Mniej obciazony zasilacz ma nizsza temperature i jest cichszy (bo wiatraczek wolniej chodzi).

Dam dwa przyklady, jeden z zycia i na powaznie a jeden z zycia ale zartobliwy;-).

-Ja ktos np montuje gamingowy komp nie liczac sie niemal z kosztami, proc krecony, najdrozsze GPU ktore ma zasilanie 2x8pin. To bardzo czesto widze w takich zestawach zasilacz i po 1200 W. Czesto z polpasywnym chlodzeniem. Zasilacz ma spory zapas, wiatrak tam sie czasem tylko zalacza.
Spojrz na popularne testy GPU czy CPU na znanych portalach i konfiguracje platformy testowej.
Tam zasilacze sa w przedziale 850-1200 W wlasnie. Zapas...

-A co do zasad rzadzacych elektronika i elektryka. To smiem twierdzic ze przy wierceniu dziur w scianie, dluzej pociagnie wiertarka 1500W niz jakas 600-700W;-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Miałem wtopę z Thermaltake. Śliczny, nowy hulał kilka lat. Bodaj 620 W.
W kompie standard, żaden wypas, 1 SSD i 4 HDD, ale jak podpiąłem dwa więcej, trafił go szlag.

Panie, promy kosmiczne tez sie psuja;-).

ksh
27-10-2019, 11:19
Ale... my tu dyskutujemy o normalnych zasilaczach gdzie jest jedna linia 12V czasami jakieś częściowo zrobione dwie itp i w takich zasilaczach.
Jak weźmiesz zasilacz np 1200W to często są to dwa zasilacze w jednym tak w skrócie opisując bo temat nie jest tak oczywisty, to kosztuje i trzeba sie zagłębić w temat, są też gówniane zasilacze tak potężne.
Jak masz do wyboru taki sam zasilacz tej samej firmy za dość budżetowe kwoty to wybieraj odpowiedni bez zapasu bo to nie ma sensu.

Co do ceny zasilaczy jeśli dobry zasilacz 550W od SPC kosztuje ~250W to jest ok ale nad zasilaczem np 750W za 300zł to już bym się mocno zastanawiał, to tak jak z sekcjami zasilania, w MSI budżetowe płyty mają świetne sekcje, chłodne i z dużą wydajnością ale na tak słabych podzespołach że jak ludzie tam wpakują jakieś 105 TDP to płyta szybko się wykończy.

krzysztofz24
27-10-2019, 12:15
Ale oczywiscie, ze jak porownywac to zasilacze tej samej klasy.
A nie najbardziej wypasiony z kazdym mozliwym zabezpieczeniem 550W do jakiegos "bieda edyszyn" 800W.

To jak juz mamy dobre zasilacze tej samej klasy i np tej samej firmy.
To ja wole miec ten mocniejszy z porzadnym zapasem.
Ofc wszystko w granicach rozsadku.

A czemu, juz pisalem.

nikoniarz
27-10-2019, 19:23
A jaka koc zasilacza?

650W. I widzisz, sam się dziwiłeś czemu pytam o 600 skoro może być 500W ;)

sokolnik
27-10-2019, 19:38
650W. I widzisz, sam się dziwiłeś czemu pytam o 600 skoro może być 500W ;)Jeśli masz sztywny budżet, 300-400 zł to bliżej 400 podałem Ci Seasonica 550W który będzie aż nadto. 500W też się nada.

nikoniarz
27-10-2019, 19:42
Jeśli masz sztywny budżet, 300-400 zł to bliżej 400 podałem Ci Seasonica 550W który będzie aż nadto. 500W też się nada.

Ale wybór padł na SPC https://www.x-kom.pl/p/363851-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-supremo-fm2-650w-80-plus-gold.html

sokolnik
27-10-2019, 20:13
Ale wybór padł na SPC https://www.x-kom.pl/p/363851-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-supremo-fm2-650w-80-plus-gold.htmlBardzo dobry wybór... Ale ja bym kupił Sesonica :)

nikoniarz
27-10-2019, 20:14
Bardzo dobry wybór... Ale ja bym kupił Sesonica :)

A ja bym kupił rower za 25 tys. Ale pozostało mi kupić dwa za 28 tys...

krzysztofz24
28-10-2019, 18:34
sokolnik, jedziesz z nowym biosem:-).
Usprawnienie dla Ryzena 9 jest m.in.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/amd-wprowadza-mikrokod-agesa-1004-dla-procesorow-ryzen-aktualizac.html

Moze mam to troche zaburzone, przez to jak sokolnik non stop swego czasu bios wgrywal czy sterowniki chipsetu;-).
Sam chce kupic Ryzena.
Ale dla mnie AMD osmiesza sie troche jako firma tymi wiecznymi poprawkami.
To juz chyba 4 wersja biosow bedzie sie szykowac i jeszcze jakies poprawki do sterownikow chipsetow.

Dali kompatybilnosc ze starszymi plytami i chwala im za to.
Ale nie mogli zrobic raz a porzadnie i potem do tego tylko jedna kosmetyczna poprawka.
Tak by bylo...hmm rzetelnie i fachowo.

sokolnik
28-10-2019, 18:44
sokolnik, jedziesz z nowym biosem:-).

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/amd-wprowadza-mikrokod-agesa-1004-dla-procesorow-ryzen-aktualizac.html

Moze mam to troche zaburzone, przez to jak sokolnik non stop swego czasu bios wgrywal czy sterowniki chipsetu;-).
Sam chce kupic Ryzena.
Ale dla mnie AMD osmiesza sie troche jako firma tymi wiecznymi poprawkami.
To juz chyba 4 wersja biosow bedzie sie szykowac i jeszcze jakies poprawki do sterownikow chipsetow.

Dali kompatybilnosc ze starszymi plytami i chwala im za to.
Ale nie mogli zrobic raz a porzadnie i potem do tego tylko jedna kosmetyczna poprawka.
Tak by bylo...hmm rzetelnie i fachowo.

Moja płyta nie dostała jeszcze nowej wersji BIOSu :) ale czekam na nią :) tylko co da? Nie wiem. Jak ja nie podkręcam CPU, także myślę że ta wersja to żaden przełom w booście czy coś takie.
Fakt, komputer uruchamia się szybciej już teraz na tej ABBA 1.4 :)

ksh
28-10-2019, 19:24
https://helion.pl/ksiazki/montaz-komputera-pc-cwiczenia-praktyczne-bartosz-danowski-andrzej-pyrchla,cwmoko.htm#format/d
:)

sokolnik
28-10-2019, 19:36
https://helion.pl/ksiazki/montaz-komputera-pc-cwiczenia-praktyczne-bartosz-danowski-andrzej-pyrchla,cwmoko.htm#format/d
:)Takie coś to ja czytałem w 1 klasie podstawówki, dlatego dziś mój poziom umiejętności jest na wysokim, ponadprzecietnym poziomie.

Napisałem do MSI Global oraz MSI Poland, gdzie jest kufa moje potężne chłodzenie AiO? :D
Myślę nad złożeniem reklamacji... :)

sokolnik
30-10-2019, 09:07
Msi odpisali, AiO nie dostanę, coś im tam brakuje, chcą zdjęcie dowodu zakupu i nakleiki na płycie głównej w 1 pliku ha
Mam otrzymać słuchawki, takie:
https://www.komputronik.pl/product/309318/msi-ds502.html

To nawet lepsze niż jakieś słabe AiO. A słuchawki się przydadzą...chcociaz wolałbym muzyczne bez mikrofonu itp... Ktoś chce kupic? :D

Cichy
30-10-2019, 13:20
@sokolnik (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=40409), jedziesz z nowym biosem:-).

Ja wgrałem, dzięki za cynk.

Zasadniczo zmiana jest jedna - post time (od momentu wciśnięcia przycisku Power do ładowania Windowsa) skrócił się o 1/3 (do 14 sekund) więc już mi się to podoba ;)

sokolnik
30-10-2019, 13:26
Ja na obecnym bios Abba zauważyłem że się szybciej pulpit pojawia. W ogóle na AMD pulpit szybciej się pokazuje. Super.

Cichy
30-10-2019, 13:32
Ja na obecnym bios Abba zauważyłem że się szybciej pulpit pojawia. W ogóle na AMD pulpit szybciej się pokazuje. Super.

Szybciej na Abba w stosunku do czego ? Pojawienie się pulpitu to suma post time i czasu wgrywania windowsa. Takie ogólne stwierdzenie, że "szybciej mi się pulpit pojawia" jest bez sensu. Na moim laptopie z wolnym i5 się szybciej pojawia niż na stacjonarnym i nic z tego nie wynika.

sokolnik
30-10-2019, 13:39
Szybciej na Abba w stosunku do czego ? Pojawienie się pulpitu to suma post time i czasu wgrywania windowsa. Takie ogólne stwierdzenie, że "szybciej mi się pulpit pojawia" jest bez sensu. Na moim laptopie z wolnym i5 się szybciej pojawia niż na stacjonarnym i nic z tego nie wynika.No skoro bez sensu to trudno :)
Nie zamierzem robić teraz doświadczeń, eksperymentów, porównań, i tyle. Wyraziłem swoje odczucia.
Fajnie, że na Abba 1.4 będzie jeszcze szybciej.

Cichy
30-10-2019, 13:48
Odczucia w kontekście testowania sprzętu komputerowego to bardzo mętny punkt odniesienia. Tu wszystko da się wyrazić w cyferkach, procentach itp.

Właśnie sprawdziłem - ładowanie Windowsa w PC skrócił się z 34 do 26 sekund zaś laptop ładuje Windę w 14 sekund od wciśnięcia przycisku zasilania.

nikoniarz
30-10-2019, 13:53

Szybciej w stosunku do jakiego Intela? Porównywałeś z jakimś w podobnej cenie?

Odczucia w kontekście testowania sprzętu komputerowego to bardzo mętny punkt odniesienia. Tu wszystko da się wyrazić w cyferkach, procentach itp.

Właśnie sprawdziłem - ładowanie Windowsa w PC skrócił się z 34 do 26 sekund zaś laptop ładuje Windę w 14 sekund od wciśnięcia przycisku zasilania.

U mnie na lapku też jest szybciej :D

sokolnik
30-10-2019, 13:56
Dajcie spokój z cyferkami czy 25 sek czy 15 sek ha skończymy ten bezsensowny spór :)
Szybciej, wolniej ha
Zmieniam odczucia, jednak niczego nie odczulem w czasie ładowania pulpitu oprócz czepiania się na forum :)

Cichy
30-10-2019, 14:00
Ja tu nie widzę żadnego sporu. Suche dane. Różnicę mi to robi, jak często poprawiam coś w biosie.

sokolnik
02-11-2019, 12:21
Jest nowy bios do mojej płytki :)

Update AMD ComboPI1.0.0.4 Patch B (SMU v46.54)
- Improved system boot up time
- Improved NVMe device compatibility
- Supports AMD Ryzen 5 2400G and Ryzen 3 2200G CPU.

Ciekawe czy coś zmieniali z taktowaniem w booscie i napięciami oraz pamięciami ram.

Cichy
05-11-2019, 13:12
Jest nowy bios do mojej płytki :)

Update AMD ComboPI1.0.0.4 Patch B (SMU v46.54)
- Improved system boot up time
- Improved NVMe device compatibility
- Supports AMD Ryzen 5 2400G and Ryzen 3 2200G CPU.

Ciekawe czy coś zmieniali z taktowaniem w booscie i napięciami oraz pamięciami ram.

Odpowiem Ci Twoimi własnymi słowami.

tylko co da? Nie wiem. Jak ja nie podkręcam CPU, także myślę że ta wersja to żaden przełom w booście czy coś takie.
Fakt, komputer uruchamia się szybciej już teraz na tej ABBA 1.4 :)

sokolnik
05-11-2019, 18:30
Odpowiem Ci Twoimi własnymi słowami.

Znam swoje słowa więc nie musisz tak tutaj cwaniakować ze swoimi świetnymi postami.

nikoniarz
05-11-2019, 20:58
Znam swoje słowa więc nie musisz tak tutaj cwaniakować ze swoimi świetnymi postami.

Ale musisz przyznać że zdarza Ci się zaprzeczać czasem swoim wypowiedziom :D

sokolnik
05-11-2019, 20:59
Bo ja głośno myślę i to nie są moje końcowe wnioski myśli tylko tymczoswe myśli :) tak jak te BIOSY do x570, tymczasowe i nie ostateczne, wkoncu mam AMD w kompie :)

nikoniarz
05-11-2019, 21:21
Jakaś sprawdzona płyta pod 9 generację Intela? Obowiązkowo 4 gniazda RAM i to chyba tyle...

krzysztofz24
05-11-2019, 22:15
Jakaś sprawdzona płyta pod 9 generację Intela? Obowiązkowo 4 gniazda RAM i to chyba tyle...

Zawyz troche wymagania;-)
Nawet budzetowe konstrukcje maja teraz po 4 gniazda ram.

sokolnik
05-11-2019, 22:18

wiadomo, MSI :)

9 generacja ale co? i3 i5 i7 i9 ? :)

procesor będzie podkręcany? :)

nikoniarz
06-11-2019, 00:48
wiadomo, MSI :)

9 generacja ale co? i3 i5 i7 i9 ? :)

procesor będzie podkręcany? :)

i5, nie będzie podkręcany.

Cichy
06-11-2019, 01:15

Nie zmienia to faktu, że tydzień wcześniej bagatelizujesz tę aktualizację, bo jak to ona nic nie daje a przecież i tak ci się szybko bootuje, po czym jak wychodzi na twoją płytę to się nad tym spuszczasz, mimo, że i tak tego nie zaktualizujesz, bo musisz najpierw 2 tygodnie to porozkminiać. Dżizas.

sokolnik
06-11-2019, 12:32
Czytam doniesienia prasowe, plotki itp. Miałem nadzieję że poprawia boosta w R9, napięcia ustabilizuja, polepsza działanie pamięci ram, poprawia możliwości OC.
A jedyne co się okazuje, to poprawili szybszy start Windowsa. Super. Żadne to dla mnie osiągnięcie. Byłbym pod wrażeniem ale w 2005 r. A dziś? Mam się cieszyć że skrócił się czas ładowania Windowsa z 25 do 15 sek. No extra. W Excelu to wygląda świetnie, 30% lepszy wynik. A co to za różnica czy 25 czy 15 sek?
Mi chodzi o lepsze wykorzystanie wielu rdzeni, czy to w weindowsie, programach użytkowych. Po BIOSie, oczekuje wkońcu zobaczenia 4,6 GHz w booscie jak to ma miejsce na informacjach reklamowych AMD. jak narazie widzę 4,500 na jednym rdzeniu, w porywach do 4,575 GHz.
Jednak najważniejsze, że nowa aktualizacja nie psuła czegoś tylko realnie rozwiązywała ważne rzeczy jak boosty/napięcia/temperatury a nie czas bootowanie do Windowsa :)
Będę instalować pewnie niedługo, na razie nie mam czasu, zresztą to zawsze stres a ja mam foty do obrobienia.

Msi się na mnie wypina, chcą zdjęcie naklejki z kodem kreskowym na płycie głównej. Tyle tylko że ta naklejka jest pewnie z tyłu płyty głównej.
A jak u Was w msi? Gdzie macie naklejkę na płycie głównej? Z przodu czy z tyłu?

ksh
06-11-2019, 13:04
Wbij na youtube i oglądaj unboxing płyt :)

Czytam doniesienia prasowe, plotki itp. Miałem nadzieję że poprawia boosta w R9, napięcia ustabilizuja, polepsza działanie pamięci ram, poprawia możliwości OC.Poprawią poprawią dlatego za pół roku będzie Ryzen 4xxx :)

sokolnik
06-11-2019, 13:17

Poprawią poprawią dlatego za pół roku będzie Ryzen 4xxx :)Mamy listopad a tu problemy z dostępnością 3900x nadal są. O 3950x nawet nie wspominam, bo w ogóle się nie pojawi na rynku jeszcze :) w Polsce to jeszcze długo ha

krzysztofz24
06-11-2019, 13:23
)

Juz sprzedalem Sokolowi pro-tipa ze ma ta naklejke na 99% na pudelku.
Ja tak mam.

A chlopak juz sie chcial z MSI awanturowac jak z x-kom przy reklamacji chlodzenia :-D;-).

ksh
06-11-2019, 13:24
Bo takie procesory to nisza, na amazon i ebay są bez problemu, nasi handlowcy lubią tworzyć histerie u potencjalnego klienta żeby nie zjechać z ceny.
Pamiętam jakie bujdy były jak kupowałem D750, wszędzie się kończą i ostatnie sztuki, a manager nikona w eurortv mówi że na magazynie ponad 80 sztuk.

Prezentacja Ryzen 4xxx w lecie, dostępność pewnie dużo później, pamiętaj że 4xxx to ZEN2 ulepszony i szybciej mogą to wrzucać na rynek, zwłaszcza że intel ich straszy 10nm na przyszły rok.

sokolnik
06-11-2019, 13:28
Bo takie procesory to nisza, na amazon i ebay są bez problemu, nasi handlowcy lubią tworzyć histerie u potencjalnego klienta żeby nie zjechać z ceny.
Pamiętam jakie bujdy były jak kupowałem D750, wszędzie się kończą i ostatnie sztuki, a manager nikona w eurortv mówi że na magazynie ponad 80 sztuk.

Prezentacja Ryzen 4xxx w lecie, dostępność pewnie dużo później, pamiętaj że 4xxx to ZEN2 ulepszony i szybciej mogą to wrzucać na rynek, zwłaszcza że intel ich straszy 10nm na przyszły rok.Intel ma jeszcze dużo +ów do wydania w 14mm :)

Nie prędko wyda 10mm dla PC/konsumentów.

ksh
06-11-2019, 13:34
Za pół roku prezentacja nowej architektury, dlatego AMD chce mieć w 2021 roku już ZEN3, DDR5 już zapowiedziane w micronie i samsungu na przyszły rok.

sokolnik
08-11-2019, 21:25
MSI do mojej płyty głównej wypuściło już jeszcze nowszą wersję BIOS 1.5 ale BETA :)
https://www.msi.com/Motherboard/support/MPG-X570-GAMING-PRO-CARBON-WIFI#down-bios

Wypadało by zainstalować 1.4 tą najnowszą wersję :) 1.5 BETA co to jest, nie wiem :)

Mam ABBA 1.3.
Właśnie instaluje 1.4 normalną wersje, nie beta.
1.5 wyluszczona co dopiero, nie wiem... Tej bety nie instaluje :)

Przyjemnie się aktualizuje bios w MSI. Jakby ktoś chciał nauczyć się aktualizować BIOS, niech kupi sobie płytę msi, będzie aktualizować co miesiąc :D

Komputer uruchomił się normalnie. Jest pulpit. Teraz reset i trzeba ustawić xmp 3200 pewnie i sprawdzić krzywe dla pompy i wentylatorów od AiO.

nikoniarz
08-11-2019, 22:11
A nie lepiej po prostu złożyć komputer i nic przy nim nie grzebać do czasu kolejnej wymiany?

OjTam
08-11-2019, 22:45
A nie lepiej po prostu złożyć komputer i nic przy nim nie grzebać do czasu kolejnej wymiany?

Panie, to sokolnik. :D
Pochorowałby się, jakby przy czymś nie gmyrał. Aż znowu coś mu padnie. :lol:

sokolnik
08-11-2019, 22:49
Jest najnowszy BIOS, podobno z uprawnieniami dla mojego proca... Grzech nie instalować :)

krzysztofz24
08-11-2019, 22:54

Tak robia zwykli userzy, ktorzy nie ogarniaja hackowania wszystkiego co sie tylko da:D;-).

Przy okazji Ladies and Gentlemans chcialbym oznajmic, ze przed chwila zakonczyl sie swoisty challenge mierzony stoperem w smartfonie.
Czas rozruchu kompa od nacisniecia przycisku power do pojawienia sie ekranu logowania Win 10.
-Zimny rozruch u mnie 19,5 sek.
-Wylaczenie i ponowne wlaczenie kompa 18 sek. (a to ma znaczenie bo podzespoly juz rozgrzane;-) ).

sokolnik 20 sekund "cieply rozruch"!!! Ale co plyta Asus to Asus a nie MSI i proc na sztywno w trybie turbo mam.
Czyli mam srednio o 1 sekunde szybszy rozruch niz sokolnik.

Podaje konfiguracje, ktora ponizyla komp sokola:-D. FX 8320 na sztywno w trybie turbo, Mobo; Asus M5 A99X EVO R2.0 (to EVO w nazwie =10% do wydajnosci :mrgreen:) ustawiona na max wydajnosc.
Dysk systemowy; Samsung SSD 850 pro 256GB na Sata.
A sokolnik ma NVMe!!! (co nie uchronilo go przed porazka). A reszte konfigu u sokola to kazdy poznal przez te 200 stron;-).

Ale nie smiejcie sie z sokolnika, bo jak wymienialismy smsy to wyczyulem ze ma lzy w oczach:twisted::p:wink:

sokolnik
08-11-2019, 23:09
Akurat uważam, że aktualizacja BIOSu na tych nowych płytach x570, na nowych CPU, jest tego warte.
Lepiej mieć najnowsze sterowniki, tak uważam.
Aktualizacja BIOS jest prosta, na forach nie ma skarg że coś nie działa...tyle razy aktualizowałem że już się nie stresuje podczas aktualizacji :)

ksh
08-11-2019, 23:12
Po to kupiłeś MSI żeby mieć zabawę no nie ? :)

sokolnik
08-11-2019, 23:36
Po to kupiłeś MSI żeby mieć zabawę no nie ? :)Nie :) wtedy nikt nie wiedział że MSI będzie tak często wydawać biosy :)

ksh
08-11-2019, 23:45
Trzeba było czytać swój temat dokładniej :)

sokolnik
09-11-2019, 10:09
Tak robia zwykli userzy, ktorzy nie ogarniaja hackowania wszystkiego co sie tylko da:D;-).

Przy okazji Ladies and Gentlemans chcialbym oznajmic, ze przed chwila zakonczyl sie swoisty challenge mierzony stoperem w smartfonie.
Czas rozruchu kompa od nacisniecia przycisku power do pojawienia sie ekranu logowania Win 10.
-Wylaczenie i ponowne wlaczenie kompa 18 sek. (a to ma znaczenie bo podzespoly juz rozgrzane;-) ).

sokolnik 20 sekund "cieply rozruch"!!! Ale co plyta Asus to Asus a nie MSI i proc na sztywno w trybie turbo mam.

Podaje konfiguracje, ktora ponizyla komp sokola:-D. FX 8320 na sztywno w trybie turbo, Mobo; Asus M5 A99X EVO R2.0 (to EVO w nazwie =10% do wydajnosci :mrgreen:) ustawiona na max wydajnosc.
A sokolnik ma NVMe!!! (co nie uchronilo go przed porazka). A reszte konfigu u sokola to kazdy poznal przez te 200 stron;-).

Ale nie smiejcie sie z sokolnika, bo jak wymienialismy smsy to wyczyulem ze ma lzy w oczach:twisted::p:wink:Potwierdzam, u mnie to 20 sek od wcisniecia power, do pokazania się ekranu z hasłem do Windowsa. Na rozgrzanym kompie jeśli to ma znaczenie. Nie wiem od czego to zależy, ja mam w pc 4 dyski, może sprawdza sprawność sprzętu i mu schodzi dłużej o te 5 sek? :)
Naprawdę, u mnie może być 25 sek a u Krzysztofa 15 sek...daj mu Boże :)
Widać te emocje na forum, jak inni Nikoniarza ściągają się z moim kompem Potworem :)

nikoniarz
09-11-2019, 10:44
Tak robia zwykli userzy, ktorzy nie ogarniaja hackowania wszystkiego co sie tylko da

Owszem. Jest jeszcze jedna grupa- ci którzy doskonale się na tym znają ale wyrośli z takich bzdetów i zwyczajnie szkoda im czasu.

EDIT:
I chyba nie ma co się spuszczać nad czasem uruchamiania kompa, skoro 7 letni laptop na i3-2350M robi to w 15 sek...

sokolnik
09-11-2019, 11:31
Owszem. Jest jeszcze jedna grupa- ci którzy doskonale się na tym znają ale wyrośli z takich bzdetów i zwyczajnie szkoda im czasu.

EDIT:
I chyba nie ma co się spuszczać nad czasem uruchamiania kompa, skoro 7 letni laptop na i3-2350M robi to w 15 sek...

po 1. Ja się znam i jestem hakerem :mrgreen:

po 2. Dokładnie. Pisałem, dla mnie to najmniejszy problem czy komp wstaje w 30 sek? 25 sek czy 20...

nikoniarz
09-11-2019, 11:40
po 2. Dokładnie. Pisałem, dla mnie to najmniejszy problem czy komp wstaje w 30 sek? 25 sek czy 20...

Czy aby na pewno? :mrgreen:

sokolnik
09-11-2019, 11:44
Czy aby na pewno? :mrgreen:Jest szybciej, fajnie, to dodatkowy plus dla tej platformy ale to nie jest takie ważne. Fajnie że jest szybciej, ale w aktualizacjach biosu tak naprawdę chodzi o co innego. Sa inne ważne rzeczy niż szybki start. To nie lata 2000-2005 gdzie komputer uruchamiał się 5 min ha

nikoniarz
09-11-2019, 11:49
Aaa, już chyba rozumiem- jak jest szybciej niż u innych, to super. A jak wolniej, to nie robi różnicy 8-)

ksh
09-11-2019, 13:39
Ja BIOS wgram jak będę zmieniał cpu kiedyś.

sokolnik
10-11-2019, 16:18

Ale nie smiejcie sie z sokolnika, bo jak wymienialismy smsy to wyczyulem ze ma lzy w oczach:twisted::p:wink:Krzysztof, znalazłem dla Ciebie płytkę pd nowego Ryzena :)
X570 bez wiatraczka którego nie chcesz :)
https://youtu.be/goeN5-g06TI

krzysztofz24
10-11-2019, 22:09
Eee tam. Kazdy wie ze plyty z dopiskiem EXTREEM sie do niczego nie nadaja;-).
W przeciwienstwie do tych z dopiskiem EVO lub PRO:-).

sokolnik
10-11-2019, 22:11
Eee tam. Kazdy wie ze plyty z dopiskiem EXTREEM sie do niczego nie nadaja;-).
W przeciwienstwie do tych z dopiskiem EVO lub PRO:-).Gaming - takie też się nadają... A jak mają w nazwie Carbon... To już full wypas :)

krzysztofz24
10-11-2019, 23:21
(....) A jak mają w nazwie Carbon... To już full wypas :)

Tylko ze obok "carbonu" to one nawet nie lezaly:-D. A z nazwa gaming to juz wogole, myszka z biedry za 20zl ma w nazwie gaming i jeszcze killer.

Eh, te nazewnictwo. Przypomnial mi sie alarm jaki mialem w Polonezie; Predator 3000:-).

sokolnik
10-11-2019, 23:35
Tylko ze obok "carbonu" to one nawet nie lezaly:-D. A z nazwa gaming to juz wogole, myszka z biedry za 20zl ma w nazwie gaming i jeszcze killer.

Eh, te nazewnictwo. Przypomnial mi sie alarm jaki mialem w Polonezie; Predator 3000:-).Może faktycznie, tego Poloneza ochraniał Predator z kosmosu? :) nikt by Ci tego Poloneza nie ukradł :)

krzysztofz24
11-11-2019, 01:49
Może faktycznie, tego Poloneza ochraniał Predator z kosmosu? :) nikt by Ci tego Poloneza nie ukradł :)

Czlowieku co ty piszesz:-D?
To byla nowka sztuka z salonu kupiona przez mojego rodzonego dziadka. Ostatnie Caro Plus juz od Daewoo. Silnik Rovera 103 KM na multipoint injection.
Jak go sprzedawalismy, to poszedl za dobry hajs.
A owczesne Golfy to wciagal nosem:-)

Raportuje cie, ze robisz OT i mnie jeszcze do tego zmuszasz;-).

P.s
A w temacie. Juz niedlugo kupie plyte; Asus Prime x470 Pro. w koncu staniala ze sztywnego 699zl na okolo 650zl. To impuls ktorego mi bylo trzeba;-).
Proc Ryzen 5 2600 tez stanial okolo 50zl srednio. To go wciagne na Black Friday i jakies pamieci 3000 lub 3200 tez na Black Friday.

Aaa, musze jeszcze ogarnac zestaw mocowania AM4 pod moje chlodzenie Be Quiet. W sklepach nie do dostania raczej. Trzeba zalatwiac przez wielki autoryzowany serwis Be Quiet. W Wawie akurat jest.
Bylem i nie mieli bo pelno tego idzie i maja miec w polowie listopada chyba.
Kurcze serwis realizowany przez zewnetrzna firme, siedziba w domku jednorodzinnym juz prawie na obrzezach miasta, na bramie kartka A4 w zwyklej foliowej koszulce z lekka wyblaklej, bo po co szyld.
Podworko tak wygladalo, ze wrocilem sie po samochod zeby tam wjechac, bo obawialem sie czy jakis psiur nie wyskoczy:-).
Jak tam pukalem, to nie bylem pewny czy to na pewno serwis czy jednak prywatny dom.
Serwisantow, ktorzy moga cos konkretnego powiedziec nie bylo bo w terenie. Jeden Pan i drugi w szoku ze widza zywego czlowieka, bo w dzisiejszych czasach wszystko powinno byc przeciez zalatwiane przez net. Ceny nie potrafili podac, tylko ze ida te mocowania z Hamburga bo duzy popyt na nie.
Zasugerowali zebym ogolnie napisal emaila.
A takiego;-).
Telefonu nie odbieraja wcale, to ja sie do nich znowu przejade bo mam blisko i znam te rejony. I albo poprosze do raczki za gotowke albo zamowie z odbiorem osobistym.
Ale beda w szoku i panice:-).

nikoniarz
11-11-2019, 09:28
A owczesne Golfy to wciagal nosem.

Pewnie celowo zapomniałeś o Golfie III GTi 16V bo robił co chciał ze 100-konnymi pierdziawkami.

myrele
11-11-2019, 14:20
Pozwole sobie zadac tu pytanie, bo tu duzy ruch jest:)
Mam problem z Netflixem, coraz czesciej musze resetowac ruter, bo sie wiesza.
Mam dwie opcje z czego jedna niechetnie.
Polozyc kabel od biurka z komputerem do TV.
Albo przeniesc ruter do gniazdka przy TV i wsadzic karte wifi do komputera.
Bede mial pelna przepustowosc z karta wifi ?czy dac sobie z tym spokoj i polozyc kabel? Chcialbym tego uniknac, ale jak bedzie lepiej dzialalo niz PC z karta to tak zrobie
Prosze o porade
Pozdrawiam

nikoniarz
11-11-2019, 15:08
Po dobrej sprzedaży 6700, w drodze jest 9600KF...

ksh
11-11-2019, 15:12
Ale... ten netflix to puszczasz przez komputer czy bezpośrednio w TV ?
Jeśli nie używasz 4K i nie masz w TV smart/android tu kupiłbym za 100zł tv box na androidzie 8.0/9.0 i po kłopocie.
A co do routera to jak sie wiesza to go wywal, za 70zł masz teraz znośne proste routery.

myrele
11-11-2019, 15:14
Mam Smart TV i Netflix leci z telewizora.
Router jest z UPC i on się nie wiesza bo wszystko inne działa po wifi.
Wiesza się Netflix. Zaczyna działać dopiero jak zresetuje modem

nikoniarz
11-11-2019, 15:15
Ale jak kupi TV Box to i tak będzie się łączył z routerem... Ja bym po prostu wymienił router. Do 200 zł znajdzie całkiem przyzwoity.

myrele
11-11-2019, 15:17
No właśnie jest jeszcze jedno wyjście
Kupić router. Ale czy to rozwiąże problem z netflixem?

nikoniarz
11-11-2019, 15:18
No właśnie jest jeszcze jedno wyjście
Kupić router. Ale czy to rozwiąże problem z netflixem?

Pożycz od kogoś jak masz możliwość i sprawdź. Ewentualnie wymień profilaktycznie w ciemno jeśli możesz uznać, że swoje wypracował i może przejść na emeryturę...

myrele
11-11-2019, 15:29
Wymienić mogę na taki sam z UPC jeśli mu coś dolega
Pisząc kupić miałem na myśli żeby podłączyć swój zamiast tamtego. Mógłbym jakieś porty pootwierać czy coś bo w tamtym to chyba nic nie mogę przestawić

nikoniarz
11-11-2019, 15:39
Wymienić mogę na taki sam z UPC jeśli mu coś dolega
Pisząc kupić miałem na myśli żeby podłączyć swój zamiast tamtego. Mógłbym jakieś porty pootwierać czy coś bo w tamtym to chyba nic nie mogę przestawić

Jeśli chodzi o diagnostykę to podłącz prowizorycznie po kablu z TV i sprawdź. To trwa krócej niż forumowe porady.

myrele
11-11-2019, 15:45
Jasne tyle że to tylko czasami nie działa. W tej chwili jest wszystko ok.
Muszę poczekać na usterkę :)

Jasne tyle że to tylko czasami nie działa. W tej chwili jest wszystko ok.
Muszę poczekać na usterkę :)

ksh
11-11-2019, 16:48
Możesz zmienić kanał wifi w routerze i sprawdzić.

myrele
11-11-2019, 17:04
Możesz zmienić kanał wifi w routerze i sprawdzić.

To było pierwsze co zrobiłem. Nie pomogło.
Dobra poradzcie mi proszę czy będzie dobrze jak do kompa wsadzę kartę wifi czy jednak lepiej położyć kabel do tv.

nikoniarz
11-11-2019, 21:28
Nie wiem czy pomogę, ale ja WSZYSTKO w domu mam przez wifi- tv, stacjonarkę, laptopy, amplituner, gniazda sieciowe, tablety, telefony...

Zbyszek
11-11-2019, 22:44
A ja mam pytanie bardziej w temacie wątku. Chodzi mi o producenta płyt głównych ASRock a dokładniej jak on wypada z jakością wykonania i awaryjnością i obsługą serwisową na tle innych producentów takich jak MSI, Gigabyte czy ASUS?

sokolnik
11-11-2019, 23:13
A ja mam pytanie bardziej w temacie wątku. Chodzi mi o producenta płyt głównych ASRock a dokładniej jak on wypada z jakością wykonania i awaryjnością i obsługą serwisową na tle innych producentów takich jak MSI, Gigabyte czy ASUS?Kiedyś podobno było lepiej.
Wg mnie najlepsze płyty robi MSI :) :) :) PÓŹNIEJ DŁUGO DŁUGO NIC, następnie ASUS, Gigabyte :)
Żartowałem :)

Tak serio, to każdemu producentowi trafiają się perełki jak i jakieś wtopy. Jednak najsolidniej prezentuje się od lat ASUS...poorzednio miałem ASUSa Z170 Gaming pro WiFi coś takiego. Pełno wątków w internecie że te płyty są slabe, problemy z ram, z kontrolą rpm wentylatorów...a ja podkrecilem CPU, stabilnie w testach syntetycznych oraz rednerowaniu video, wentylatory działały, no może raz mi się coś tam zawiesiło w bios po którejś tam aktualizacji biosu... Tak tam też aktualizowałem bios, ale raz na rok w nie raz na miesiąc jak w x570 od MSI :) TAKŻE, zależy ile będziesz mieć szczęścia albo nie wiem jak to nazwać... Ja złego słowa o tej płycie asus nie powiem. Nic się nie psuło, sprzedałem razem z CPU. Działa u nowego wlaściciela na Podlasiu, dokładnie nawet wiem gdzie bo tam moja była mieszka obok dosłownie ha świat mały :)
Jednak ja bym zrobił ranking płyt, to tak:
1. ASUS
2. MSI/Gigabyte/Aorus na równi.
3. ASRock,
4. Biostar, akurat do tanich prostych komputerów bardzo się nadaje, vbt video blog tech chwalił te płyty.

Zależy jaki procesor, jaka konkretnie płyta główna.

Tu chyba w wątku, ktoś reklamował płytę główną, niech się wypowie.

ksh
11-11-2019, 23:57
Mistrzu, Aorus to linia produktów Gigabyte :)

Był okres jak rewelacyjne płyty robiło EVGA ale już chyba z tego wyszli, Biostar robi solidne płyty.
Według mnie unikałbym MSI ale nie przez to że robią złe płyty bo robią świetne tylko przez te wpadki i olewanie klienta, Asus moim zdaniem też sporo ma wpadek, jak już uda się im wypuścić fajną płytę to uwalą funkcjonalność biosem albo dadzą nędzną sekcje zasilania itd, w Gigabyte tez bywa różnie ale jak poprawili bios to nadal płyty B450 są bez konkurencji, a cała seria Aorus rozwija się bardzo dobrze.

OjTam
12-11-2019, 00:00
Tak z ciekawości, bo nie jestem na bieżąco. ASRock to dalej bieda-marka Asusa czy się usamodzielnili?

ksh
12-11-2019, 00:10
Dalej ale jakoś nie miałem nigdy styczności z kimś kto narzeka na nich.

Abit, ECS, no i Intel miał swoje płyty dawniej, a Microstar czyli MSI nawet miałem :)

OjTam
12-11-2019, 00:16
W moim pierwszym pececie miałem płytę ASrocka. Nie byłem zadowolony, choć nie mogę być w 100% pewien, że to wina płyty. Później parę ASUSów a obecnie znów ASRock.
Na razie, odpukać, całkiem zadowolony jestem. :)

sokolnik
12-11-2019, 00:39
Mistrzu, Aorus to linia produktów Gigabyte :)

Był okres jak rewelacyjne płyty robiło EVGA ale już chyba z tego wyszli, Biostar robi solidne płyty.
Według mnie unikałbym MSI ale nie przez to że robią złe płyty bo robią świetne tylko przez te wpadki i olewanie klienta, Asus moim zdaniem też sporo ma wpadek, jak już uda się im wypuścić fajną płytę to uwalą funkcjonalność biosem albo dadzą nędzną sekcje zasilania itd, w Gigabyte tez bywa różnie ale jak poprawili bios to nadal płyty B450 są bez konkurencji, a cała seria Aorus rozwija się bardzo dobrze.Wiem że Aorus to linia Gigabyte :) ale amator komputerowiec może mylić te rzeczy... Wyróżniłem Aorusa bo na to zasługuje :)

krzysztofz24
12-11-2019, 01:12
Tak z ciekawości, bo nie jestem na bieżąco. ASRock to dalej bieda-marka Asusa czy się usamodzielnili?

Chwila, to nie jest bieda marka Asusa:-) tylko oddzielna firma ktora zalozyla grupa pracownikow Asusa, ktora od niego odeszla.
Tak jakby zbuntowany odlam Asusa sie oderwal i powstal Asrock.
Mniejsza maja oferte niz Asus czy Gigabyte i swego ccasu byli znani jako producent tanich plyt pod Intela. Pelno tego mieli.
Teraz jakos tam dzialaja, na mniejsza skale niz Asus/Gigabyte czy MSI.

A przy okazji to obcy jest mi temat "problemow" Asusa. Ja o tym nie slyszalem z netu wogole. Z moich wiadomosci, to Asus to przede wszystkim trwalosc i dopracowanie. Np ma taka serie plyt TUF, one nie sa tip-top pod wzgledem nowinek, bajerow i ficzerow tylko sa wlasnie nastawione na trwalosc.
Zaraz potem w mojej osobistej hierarchi jest Gigabyte...a reszty bym nie kupowal;-).

MSI mnie troche zniecheca. Lansuja sie na nie wiadomo jaka pro-gamerska firme dla pryszczatych 11-latkow a przyoszczedzili na pamieci ze nie mozna bylo wgrac nowych biosow pod nowe Ryzeny.
I jak tak sledze temat Ryzenow i co AMD wypusci nowa AGESA i producenci plyt robia biosy pod to. To ASUS czy Gigabyte nie maja tego od razu, ale jak juz maja to ostateczna i dopracowana wersje.
A MSI zawsze pierwsze a potem po kilka poprawek robi plus wersje BETA czyli "mozecie zainstalowac na wlasna odpowiedzialnosc jak w naszym poprzednim biosie jest jakas zwala" ;-)
Nie lubie takiego podejscia do konsumenta.

Ogolnie jakbym mial komus cos poradzic, jaka plyte kupic. To bez wskazywania na konkretna marke moze. Tylko niech ma co potrzebujesz i nie najtansza. Zacznijmy od sredniego pulapu cenowego, jakiegos lepszego chipsetu.
No biedro cola to jednak nie coca-cola mimo ze tansza;-).

OjTam
12-11-2019, 01:20
Hm, byłem pewien, że ASRock to taka budżetowa marka ASUSa.

krzysztofz24
12-11-2019, 01:23
Hm, byłem pewien, że ASRock to taka budżetowa marka ASUSa.

Kiedys ogladalem taki program o producentach plyt glownych na Discovery. I bylo ze grupa pracownikow odeszla z Asusa bo cos tam im nie pasowalo i zalozyli Asrocka.
Czy to byla filia Asusa ale sie odlaczyla b ojakies nieporozumienia z centrala...

Ale to dawno bylo, moze sie z powrotem pogodzili;-).

I nie sa najdrozsze, ale maja tez cos zdecydowanie nie budzetowego
https://www.x-kom.pl/g-5/c/14-plyty-glowne.html?sort_by=price_desc&f[manufacturers][153]=1

Tak jako ciekawostke, po zaznaczeniu po prostu "plyty glowne" (bez roznicy jak podstawka czy jaki proc) to widac kto ma jaka skale produkcji i oferty.
W innych sklepach bedzie podobnie raczej.

OjTam
12-11-2019, 01:27
Hasło z Wiki:
ASRock Inc. – firma utworzona w roku 2002 na Tajwanie, jako filia firmy ASUS. Firma z siedzibą w Tajpej posiada oddziały w Europie, jak i w USA

Na stronie zaś nie ma ani słowa o ASUSie. Zresztą, czy to ważne? :p

krzysztofz24
12-11-2019, 01:32
Hasło z Wiki:
ASRock Inc. – firma utworzona w roku 2002 na Tajwanie, jako filia firmy ASUS. Firma z siedzibą w Tajpej posiada oddziały w Europie, jak i w USA

Na stronie zaś nie ma ani słowa o ASUSie. Zresztą, czy to ważne? :p

To jest tak kurde wazne jak...jak...jak sytuacja Nikona na rynku bezluster po wypuszczeniu Z-ek na tle Sony i innych:mrgreen:

;-).

P.s OjTam Masz moze jakis rzetelny artykul opisujacy pamieci DDR4, o taktowaniach i CL. Kiedys jakis czytalem gdzie bylo jasno i przejrzyscie i z przykladami/testami absolutnie wszystko. Jeszcze nawet o rodzaju kosci.
I nie moge znalezc.
Bo jak chce wydac max 330zl na 16GB to rozkminiam czy 3200 i CL16 czy moze 3000 i CL15?
Do Ryzena 5 2600 to bedzie na, plycie Asus Prime x470 pro.
A moze po taniosci 3000 i CL16 sa juz za 250-270zl jakies G.skille. W grach nie ma duzej roznicy miedzy 3000 a 3200....hmm.

OjTam
12-11-2019, 01:34
Cicho! Nie wywołuj wilka z lasu. ������������

Edycja: Nie mam nic o ramie. Popatrz jakie max płyta obsłuży i kup dwie kostki. Tyle wiem. :D

ksh
12-11-2019, 01:47
pclab i purepc testowali, generalnie powyżej 3200MHz zyska jest mały, CL poprawia wyniki w grach, w uzytkowych małe to ma znaczenie.
Bierz 3200 CL16 bo to popularne teraz, wczoraj były cruciale szare po 280zł w xkom ( te kostki na E-Die microna ).

krzysztofz24
12-11-2019, 02:07
O to dobra cena bardzo. Na Black Friday poczekam jeszcze.
Wlasnie mialem cie przywolac koesh:-).
Bo ty duzo rzeczy piszesz o pamieciach, kartach, dyskach.
Na razie jeszcze nie zadaje pytania.
Bo chce ugruntowac swoja wiedze i odswiezyc tymi artykulami.
Ale jak juz bede kupowal pamieci, to zasiegne twojej konsultacji;-).

Ligo
12-11-2019, 02:19
W moim pierwszym pececie miałem płytę ASrocka. Nie byłem zadowolony, choć nie mogę być w 100% pewien, że to wina płyty. Później parę ASUSów a obecnie znów ASRock.
Na razie, odpukać, całkiem zadowolony jestem. :)
ASRock dobry jest. Jak zmieniałem bebechy 5 lat temu, to wziąłem Z87, bo najwięcej wyjść było w formacie micro ATX. Postawiłem Windę i do dzisiaj chodzi nie tykany.

sokolnik
12-11-2019, 08:23
Od MSI chyba nic nie dostanę jednak :)
Zadnyxh gratisów, przezentow....

sokolnik
12-11-2019, 10:05
Luki bezpieczeństwa w nVidia?
Wszędzie luki bezpieczeństwa, niedlugo to będzie standard.
https://www.purepc.pl/cyberbezpieczenstwo/krytyczne_luki_w_nvidia_geforce_experience_i_stero wnikach

krzysztofz24
12-11-2019, 10:06
Od MSI chyba nic nie dostanę jednak :)
Zadnyxh gratisów, przezentow....

Ale jak to nic nie dostaniesz?
Bylo ze kupisz plyte to jest gratis, to ma byc.

Sprawdz regulamin tej akcji. Jesli nie ma dopisku, ze tylko do wyczerpanoa zapasow.
To upominaj sie o swoje.
Sprawds tez okres obowiazywania promocji. Bo o ile brak towaru na gratisy pod konoec akcji moze sie zdarzyc normlalnej firmie.
To jesli kupiles w srodku promocji a sie beda tlumaczyc ze juz byl wyczerpany zapas, to jest to zwykle dziadostwo ze strony tej firmy.

Bierz te dolary co ci proponowali:-).
Tutaj napisze za Sokolnika. Mialo byc chlodzenie ale nie ma go juz MSI, potem mialy buc sluchawki za okolo 300zl a skonczylo sie na propozycji 30 dolarow (pewnie do portfela na Steam). Tylko ze 30 dolcow to nijak 300zl:-).
Ehh MSI....

Sokol bierz te dolce, tylko sie upominaj o ilosc odpowiadajaca mniej wiecej wwrtosci sluchawek.

sokolnik
12-11-2019, 10:11
Ale jak to nic nie dostaniesz?
Bylo ze kupisz plyte to jest gratis, to ma byc.

Sprawdz regulamin tej akcji. Jesli nie ma dopisku, ze tylko do wyczerpanoa zapasow.
To upominaj sie o swoje.
Sprawds tez okres obowiazywania promocji. Bo o ile brak towaru na gratisy pod konoec akcji moze sie zdarzyc normlalnej firmie.
To jesli kupiles w srodku promocji a sie beda tlumaczyc ze juz byl wyczerpany zapas, to jest to zwykle dziadostwo ze strony tej firmy.

Bierz te dolary co ci proponowali:-).
Tutaj napisze za Sokolnika. Mialo byc chlodzenie ale nie ma go juz MSI, potem mialy buc sluchawki za okolo 300zl a skonczylo sie na propozycji 30 dolarow (pewnie do portfela na Steam). Tylko ze 30 dolcow to nijak 300zl:-).
Ehh MSI....

Sokol bierz te dolce, tylko sie upominaj o ilosc odpowiadajaca mniej wiecej wwrtosci sluchawek.Nie mam siły już się z nimi kopać przez maile.

krzysztofz24
12-11-2019, 10:32
Bo email to taka forma komunikacji, ktora jest rozwlekla i obliczona na zbycie jednej ze stron:-).
Sie dzwoni, prosi kompetentna osobe i z nia ustala. A jak ci kaza pozniej zadzwonic, to prosisz grzecznie nazwisko osoby ktora z toba rozmawia zebys mogl sie na nia powolac.
Zywy czlowiek do kontaktu jest lepszy niz tona emaili.

sokolnik
12-11-2019, 11:01
Bo email to taka forma komunikacji, ktora jest rozwlekla i obliczona na zbycie jednej ze stron:-).
Sie dzwoni, prosi kompetentna osobe i z nia ustala. A jak ci kaza pozniej zadzwonic, to prosisz grzecznie nazwisko osoby ktora z toba rozmawia zebys mogl sie na nia powolac.
Zywy czlowiek do kontaktu jest lepszy niz tona emaili.Tak, tylko tam się koreponduje przez formularz na stornie msi Global, po angielsku [emoji14] tam nie ma do kogo dzwonić [emoji14]

krzysztofz24
12-11-2019, 11:19
Na pewno, nie ma zadnej infolini w Polsce?
Bo chyba oddzial MSI w Polsce jest;-).

Ja sobie kiedys w necie znalzalem numer do Microsoftu pomocy technicznej:-).
I sie dodzwonilem bez problemu i gosciu mnie super kompetentnie przeprowadzil za raczke przez problem ktory mialem z Windowsem.
I tak to sie zalatwia.
A emailem to mu super ocene wystawilem .

P.s
Masz jalopo;-)
https://pl.msi.com/about/contact-us

Pod tymi numerami telefonow pisze "obsluga klienta/call center, pomoc techniczna, wsparcie serwisowe". Jest tez telefon DO DZIALU OBSLUGI PROMOCJI.
To chyba pomagaja telefonicznie, co nie:-)?
Koniec jezyka za przewodnika.

myrele
12-11-2019, 17:53
Nie wiem czy pomogę, ale ja WSZYSTKO w domu mam przez wifi- tv, stacjonarkę, laptopy, amplituner, gniazda sieciowe, tablety, telefony...

Pomogles

Zbyszek
12-11-2019, 22:43
Dzięki za odpowiedzi na temat tego ASRocka. Do tej pory nie za bardzo brałem go pod uwagę ale ...

ASRock dobry jest. Jak zmieniałem bebechy 5 lat temu, to wziąłem Z87, bo najwięcej wyjść było w formacie micro ATX. Postawiłem Windę i do dzisiaj chodzi nie tykany.
... no właśnie. Okazało się że to właśnie ASRock ma wszystko czego potrzebuję mieć w płycie głównej gdy będę zmieniał procka na Ryzena. 8-)

ksh
12-11-2019, 23:14
https://promotion.asus.com/pl/pl/intelcashback

sokolnik
13-11-2019, 00:04
https://promotion.asus.com/pl/pl/intelcashbackSuper sprawa... Ale czy to nie wyprzedaże magazynów?
MSI zrobiło promocje na nowe płyty x570... Na którą nie każdy się załapał :D

krzysztofz24
13-11-2019, 01:18
Super sprawa... Ale czy to nie wyprzedaże magazynów?
MSI zrobiło promocje na nowe płyty x570... Na którą nie każdy się załapał :D

Gratisu od MSI nie dostana takze osoby, ktore wstydza/boja sie zadzwonic:-D.

A ta promo Asusa swietna, szkoda ze tylko na Intela.

sokolnik
13-11-2019, 08:27
Gratisu od MSI nie dostana takze osoby, ktore wstydza/boja sie zadzwonic:-D.

A ta promo Asusa swietna, szkoda ze tylko na Intela.Dzwoniłem wczoraj do msi na 2 numery dot. promocji, nikt nie odbiera. Napisałem im maila może ktoś odpisze lub go przekieruje do odpowiedniej osoby.

sokolnik
14-11-2019, 10:39
Malowanie 2och pokoi zakończone sukcesem. Porządki porobione, kable poukładane/pospinane, pasek LED przyklejony :) wolę ten pasek niż lampę na biurku palić lub żyrandol... [emoji854]
Tak jest bardziej pro ha 33488

nikoniarz
14-11-2019, 12:16
Ludzie mają na prawdę różne gusta... :D I nie piszę tego złośliwie. Po prostu takie są fakty bez względu na sferę życia :D

krzysztofz24
14-11-2019, 12:57
(...)lampę na biurku palić lub żyrandol... [emoji854]

Jeszcze ludzkosc wynalazla podswietlane klawiatury;-).

Ja osoboscie juz od dawna tylko z takich korzystam.

ksh
14-11-2019, 15:23
Jakby mi świeciła obudowa mimo że pod biurkiem to bym ją wywalił do ogródka bo zbliżają się święta, podświetlenie paskiem jest ok jak się ma zdrowe oczy, chyba że kupiłeś coś sensownego, a nie jakieś RGB z pilotem, jak cie zaczną oczy zawodzić to zrozumiesz.
Podświetlana klawiatura ma sens, chyba że ktoś już używa bezwzrokowo.

OjTam
14-11-2019, 15:35
Ale nie to najgorsze. Forum foto, sprzęt m.in. do zdjęć. A fotka kartoflem robiona. xD

nikoniarz
14-11-2019, 18:20
https://www.x-kom.pl/p/400556-obudowa-do-komputera-fractal-design-define-r6-czarny.html
Ktoś używa? Może oferować jakieś niepokojące niespodzianki?

grizz
14-11-2019, 20:30
Ludzie mają na prawdę różne gusta... :D I nie piszę tego złośliwie. Po prostu takie są fakty bez względu na sferę życia :D

Mówisz, o tym jak można pracować na tak małym ekranie i to tylko jednym? ;)

+ jak kogoś mogą nie rozpraszać te ledy na obudowie/// ;)

nikoniarz
14-11-2019, 20:32
Mówisz, o tym jak można pracować na tak małym ekranie i to tylko jednym? ;)

+ jak kogoś mogą nie rozpraszać te ledy na obudowie/// ;)

I nie tylko. Tam jest kumulacja :D

ksh
14-11-2019, 20:44
https://www.x-kom.pl/p/400556-obudowa-do-komputera-fractal-design-define-r6-czarny.html
Ktoś używa? Może oferować jakieś niepokojące niespodzianki?

Obudowa chwalona przez fanatyków że solidna itd, jedyny minus to cena ale jak pasuje wygląd to wyjścia nie masz, silentiumpc ma fajne obudowy ale coraz trudniej kupić coś bez okna.

nikoniarz
14-11-2019, 21:03
Obudowa chwalona przez fanatyków że solidna itd, jedyny minus to cena ale jak pasuje wygląd to wyjścia nie masz, silentiumpc ma fajne obudowy ale coraz trudniej kupić coś bez okna.

Z SPC jest dokładnie tak jak piszesz. A szkoda...

ksh
14-11-2019, 21:45
4000zł vs 2500zł
https://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_amd_ryzen_9_3950x_vs_intel_core_i9 _9960x?page=0,51

OjTam
14-11-2019, 21:46
Z SPC jest dokładnie tak jak piszesz. A szkoda...

Okna to jeszcze pół biedy, jak dobrze poszukasz to pewnie bez znajdziesz. Gorzej te ledowe paski na froncie...

nikoniarz
14-11-2019, 22:20
Okna to jeszcze pół biedy, jak dobrze poszukasz to pewnie bez znajdziesz. Gorzej te ledowe paski na froncie...

Znalazłem bez ale równie paskudne co z oknem.

OjTam
14-11-2019, 22:29
Znalazłem bez ale równie paskudne co z oknem.

A o to chodzi. Inne gusta. Mnie się tam mój Regnum podoba, choć są ładniejsze.

nikoniarz
14-11-2019, 22:34
A o to chodzi. Inne gusta. Mnie się tam mój Regnum podoba, choć są ładniejsze.

Ma być możliwie najprostsza. Mam RG1, ale składam nowego kompa więc stary pójdzie na strych w starej obudowie.

OjTam
14-11-2019, 22:37
Mam RG1,

Ja mam RG4. Przewiewniejsza, więcej miejsca na dyski.

nikoniarz
14-11-2019, 22:42
Ja mam RG4. Przewiewniejsza, więcej miejsca na dyski.

Nie mam ani nie będę mieć w kompie więcej niż 3 dyski.

OjTam
14-11-2019, 22:45
Nie mam ani nie będę mieć w kompie więcej niż 3 dyski.

Więcej miejsca oznacza nie tylko możliwość zamontowanie większej ilości, ale "rozrzucenie" dysków po obudowie, jeśli taka potrzeba zajdzie.
PS. Oczywiście, absolutnie nie namawiam na zakup RG4.

sokolnik
14-11-2019, 22:50
Ale nie to najgorsze. Forum foto, sprzęt m.in. do zdjęć. A fotka kartoflem robiona. xD

1.
33524

2.
33525

3.
33526

4.
33527

Odnośnie LED na obudowie przypomnę, że możne je wyłączyć/zmienić kolor/ustawić w tryb oddychania.
Wnętrze ustawiłem na czerwono ale również można zmienić kolor jak i pewnie wyłączyć. Wiem, że podświetleniem karty graficznej można sterować tylko napisem/kolorem napisu... podświetleniem wentylatorów już nie można. Nie można nic z nimi zrobić.
LEDY sredy kwestia gustu o tym się nie dyskutuje :)

Przykleiłem ten pasek LED z tyłu biurka, bo leżał chyba rok albo 2 i czekał na odpowiedni moment, po malowaniu pokoi, robieniu porządku z kablami itp. nastał ten moment - powiem Wam taką ciekawostkę... ten pasek LED można wyłączyć :)

PS: Monitor 24"... bo coś czytałem, że było pisane coś o wielkości monitora?! Też bym wolał lepszy/większy/bardziej graficzny...a to tylko NEC z 2014 :)

nikoniarz
14-11-2019, 22:50
Więcej miejsca oznacza nie tylko możliwość zamontowanie większej ilości, ale "rozrzucenie" dysków po obudowie, jeśli taka potrzeba zajdzie.
PS. Oczywiście, absolutnie nie namawiam na zakup RG4.

Chyba każda obudowa oferuje montaż minimum 4 dysków. A to i tak więcej niż ja potrzebuję.
Co do RG4 to jak najbardziej rozumiem, zresztą nie znalazłem nic ciekawego SPC.

OjTam
14-11-2019, 23:12
Paczajta ludzie. Sokołowi na ambicji pograłem. :mrgreen:
nikoniarz w RG4 jest 7 miejsc na dysk, z czego 4 na 2.5 SSD. Dla mnie to też za dużo, ale jeść nie wołają, więc mogą sobie być.

sokolnik
14-11-2019, 23:17
nikoniarz w RG4 jest 7 miejsc na dysk, z czego 4 na 2.5 SSD. Dla mnie to też za dużo, ale jeść nie wołają, więc mogą sobie być.

No co?
Mój wątek
Forum Fotograficzne
Jestęę Fotografęęę :)

nikoniarz
14-11-2019, 23:22
@nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) w RG4 jest 7 miejsc na dysk, z czego 4 na 2.5 SSD. Dla mnie to też za dużo, ale jeść nie wołają, więc mogą sobie być.

Ten Fractal ma 8 z czego w każda może być na SSD...

OjTam
14-11-2019, 23:31
No co?
Mój wątek
Forum Fotograficzne
Jestęę Fotografęęę :)
Twój Twój. Nikt nie zaprzeczy ani nie ukradnie.

Ten Fractal ma 8 z czego w każda może być na SSD...
Odwrotnie mnie zrozumiałeś. Albo ja za dużego skrótu użyłem. Te 4 jest TYLKO na SSD. ;)

nikoniarz
15-11-2019, 00:02
No co?
Mój wątek
Chyba tylko dla Ciebie ma to jakiekolwiek znaczenie :mrgreen:

Odwrotnie mnie zrozumiałeś. Albo ja za dużego skrótu użyłem. Te 4 jest TYLKO na SSD. :wink:

Zrozumiałem bardzo dobrze- po prostu w miejsce 3,5" można zamontować 2,5", a odwrotnie może być ciężko...

sokolnik
15-11-2019, 17:34
chodziło mi o to, że mi jako autorowi wątku wypada wrzucić lepsze zdjęcie niż tylko takie poglądowe z tel :)
troche mnie zmotywował tym wpisem kolega :P

sokolnik
18-11-2019, 13:24
Najnowszy bios od msi, ten BETA, nie jest już beta ani nie ma ostrzeżenia na czerwono od msi że nie zaleca jego instalacji :) kuriozum.
Jets to już normalna pełna wersja bios bez żadnych dziwnych dopisków. Oczywiście nie instaluje jej, czekam na info od innych użytkowników... Wtedy się pomyśli o instalacji, może w grudniu?

Odnośnie gadżetu od MSI za zakup płyty głównej... Msi Global coś mi tam odpisał że otrzymali jakieś tam potwierdzenie /informacje z działu promocji... Może jednak coś mi wyślą? :) może do końca roku dojdzie jakaś paczka.

ksh
18-11-2019, 14:05
hehe... a ty dalej z tymi bios walczysz ? :)
Ja bios nowy wrzucił w dniu złożenia i dowidzenia do następnego upgradu cpu w przyszłości.

nikoniarz
18-11-2019, 15:48
Skoro w temacie BIOSu jestesmy- ktoś pamięta jak się nazywa opcja która wyłącza dysk twardy po okresie bezczynności?

ksh
18-11-2019, 16:03
Nie pamiętam w bios ale to z poziomu windows masz to w opcjach zasilania.

Jak ktoś żeby ryzen oszczędzał energię jak intel domyślnie to w windows ma ustawienia do tego też, domyślnie amd ma tryb balansed, a intel ma tryb oszczędzania.

sokolnik
18-11-2019, 16:14
Nie walczę z Bios, po prostu chce mieć najnowszy bios, najbardziej wydajny pod nowe Ryzeny, żeby turboo boost skoczył do 6 GHz :D

OjTam
18-11-2019, 17:03
Nie walczę z Bios, po prostu chce mieć najnowszy bios, najbardziej wydajny pod nowe Ryzeny, żeby turboo boost skoczył do 6 GHz :D

Wysłane z mojego Hułałejahttp://www.benchmark.pl/aktualnosci/amd-ryzen-9-3950x-procesor-ekstremalnie-podkrecony-do-6-ghz.html
[emoji23]

Wysłane gołompem z napędem redbullowoatomowym.

crusiek
18-11-2019, 20:26
Kiedyś biosa panie, to się wymieniało jak były błędy takie, że komp się co chwile wieszał.
Aby wymienić biosa, to trzeba było mieć kartę graficzną na VESę, bo PCI przestawało działać w trakcie procesu aktualizacji.

Ech ten postęp :)

ksh
18-11-2019, 20:51
Nooo... ale kto z was wymieniał kostkę eeprom bios bo uwalił ja modyfikowanym samemu biosem żeby zaczął działać procesor od Cyrix ? :)

nikoniarz
18-11-2019, 21:06
Nie pamiętam w bios ale to z poziomu windows masz to w opcjach zasilania.

Jak ktoś żeby ryzen oszczędzał energię jak intel domyślnie to w windows ma ustawienia do tego też, domyślnie amd ma tryb balansed, a intel ma tryb oszczędzania.

W moim przypadku chodzi o błogą ciszę w przypadku nieużywania magazynowego dysku. A używam go sporadycznie. O systemowych opcjach zasilania zapomniałem- dzięki za przypomnienie. Póki co jako doraźne rozwiązanie sprawdza się całkiem przyzwoicie w moim przypadku.

sokolnik
19-11-2019, 10:49
Dostałem jakiegoś maila... Ze jutro dostanę paczkę z Holandii. Paczka 4kg.
Mam nadzieję że to nie 4kg koksu do opchnięcia :D
33697

ksh
19-11-2019, 11:12
Pewnie chcą cie przekupić i dostaniesz najnowszy prototyp płyty na X670 i do tego trzy kilogramy biosów do testowania ;)

sokolnik
19-11-2019, 11:13
Pewnie chcą cie przekupić i dostaniesz najnowszy prototyp płyty na X670 i do tego trzy kilogramy biosów do testowania ;)Za nową płytkę bym się nie obraził :)

sokolnik
20-11-2019, 16:58
Wywalczone :) 33745

OjTam
20-11-2019, 17:05
Toś gość.
Jeszcze kamerka, konto na Twichu i kariera gejmera-strimera stoi przed Tobą otworem. :lol:
PS. Słuchawki 4kg? Czy pancernie zapakowane?

sokolnik
20-11-2019, 17:10
Toś gość.
Jeszcze kamerka, konto na Twichu i kariera gejmera-strimera stoi przed Tobą otworem. [emoji38]
PS. Słuchawki 4kg? Czy pancernie zapakowane?Pudelko było duże, jak od płyty głównej, ha już myślałem że mi druga wysłali ha a tam gąbeczki i słuchawki.
Te słuchawki tak patrze w sklepach 299 zł.
To niezły deal, 1200 za płytę minus słuchawki 300 zł. 100x bardziej wolę te słuchawki Gaming super duper mix niż te AiO CoolerMastera za 300 zł. Jakbym DR4Pro nie reklamował to bym wolał te AiO CM niż dopłacać 300 do obecnego AiO.
Koniec końców, jestem bardzo zadowolony z całego obrotu spraw.
Oby tylko jakoś tam grały, niby to 7.1, virtualne wiadomo :)

ksh
20-11-2019, 17:35
Najważniejsze że mikrofon świeci :)

sokolnik
20-11-2019, 18:03
Najważniejsze że mikrofon świeci :)

Ty no faktycznie ha :D

krzysztofz24
20-11-2019, 23:02
Panowie, koledzy, chlopaki:-)
Potrzebuje PILNIE pomocy.
Ogolnie planuje i juz prawie finalizuje kupno sprzetu do modernizacji kompa.
Proc, plyta i pamieci.
Ryzen 5 2600, Asus Prime x470 Pro i jakies pameici 3000-3200 cl16.
Najpierw chcialem plyte kupic a przed swietami proc i pamieci moze. Tak zeby sobie rozbic zakup na raty.
Caly czas monitoruje ceny, sa wachania pewne;-).
Proc i plyta juz deczko stanialy, jakies 5% albo ciut wiecej.

I nagle jest. W Euro RTV AGD jest Ryzen 5 2600 przeceniony na 489zl z 559zl. 70zl znizki. Nigdzie nie ma tak tanio. A jeszcze by modbieral osobiscie, to prawie 100zl w kieszeni.
Ale to jest oferta dnia, do dzisiaj do 12 w nocy!!!

Co za presja:mrgreen:. Najpierw chcialem plyte i tak spokojnie na raty kupowac. I jeszcze na motocykl wyskoczyl wydatek 400zl.
Ale juz takiej dobrej ceny nie bedzie raczej. A odebrac moge 10 min od domu samochodem...EURO w sumie porzadny sklep choc niezbyt go kojarze z komputerami. Lodowka od nich chodzi juz 10lat;-) i nawet u nich pracowalem kiedys, prawie 20 lat temu:-).

Co robic, co robic...bo to napiecie mnie wykonczy:p

crusiek
20-11-2019, 23:04
Wyskakiwać z kasy, ot co :)

ksh
20-11-2019, 23:11
Jak ci strasznie nie zależy na czasie to przebrnij przez ten cyber week bo jest szansa na jakieś ciekawe ceny ale znając jak nasi handlowcy dymają klienta to różnie może być.

sokolnik
20-11-2019, 23:27
Kupuj proca 3600 jak przystało na porządnego klienta :) ty kupujesz a oni się cieszą że starsze modele wyprzedają przed świętami.
Zreszta,co byś nie kupił będzie Pan zadowolony.

nikoniarz
20-11-2019, 23:47
Bierz procesor chociażby dlatego, że zaoszczędzisz.

ksh
20-11-2019, 23:58
Tylko jak bierzesz 2600 to czasem nie wpakuj się w MSI w wersji MAX bo jako jedyne płyty na rynku nie obsługują poprzednich modeli, a te bez MAX znowu sa dobre tylko na 2xxx.
Ja bym brał 2600 w takiej cenie jak jest.

krzysztofz24
21-11-2019, 00:12
Tylko jak bierzesz 2600 to czasem nie wpakuj się w MSI w wersji MAX bo jako jedyne płyty na rynku nie obsługują poprzednich modeli, a te bez MAX znowu sa dobre tylko na 2xxx.
Ja bym brał 2600 w takiej cenie jak jest.

No przeca Asus x470 w planach. Czekam do za 15 dwunasta:-D.
Dobrze radzicie, hajs i tak wydam. A tak to juz sobie wmawiam ze dzieki temu zaoszczedzonemu 70 zl to na motor jakby 330 pojdzie a nie 400zl:p
Jeszcze Black Friday bedzie, ale tyle inne sklepy nie spuszcza raczej.

ksh
21-11-2019, 00:17
Ja miałem zmieniać na 3600 ale po zastanowieniu stwierdziłem że nawet mi się nie chce budy otwierać, chłodzenie ściągać no i dokładać kasę po to żeby się ucieszyć przez chwilkę że w benchmarku będzie 20% więcej w syntetycznym teście :)

krzysztofz24
21-11-2019, 00:35
Tez uwazam ze z 2600 bedzie sens zmienic dopiero na generacje 4xxx.

Az to Euro, juz klikalem zamowienie zeby sobie zaplacic przy odbiorze w sklepie.
Ale przy towarze ktorego nie maja na stanie konieczna jest platnosc z gory.
Nie lubie tak robic...

Aczkolwiek strone mam otwarta:-)

Credit Agricole chyba nie chodzi od 23:45 do 00:15 bo maja "zamkniecie dnia". A zegar tyka;-).

EDYTA
Dobra spokojnie. Jesli nie mozna przy odbiorze placic, to ja podziekuje. Wole najpierw zobaczyc pudelko czy nie wyglada przypadkiem jakby ktos na nie nadepnal, czy sa plomby.
Ogolnie wole "kawa na lawe i placimy dopiero". Niz dac hajs i liczyc ze sklep wyrobi sie w terminie.

Takze zakup na pewno bedzie. Ale na zasadzie z raczki do raczki;-). Tak robie i dobrze na tym wychodze do tej pory.

Ale dziekuje za szybka reakcje:-)

krzysztofz24
21-11-2019, 01:08
Ale to sa oszusty:-);-).
O godzinie 00:00 wyjatkowa hot oferta dnia, przedluzyla sie o kolejne 24h. A ja tak przezywalem:p
Zadzwonie do nich i zagadam jak z ta platnoscia przy odbiorze ewentualnie. Bo zamowienia mozna tez skladac telefonicznie.

sokolnik
22-11-2019, 14:25
Ja tak samo uważam, dlatego 3900x zamówiłem za pobraniem, kurier pobraniowy.
Xkom już pokazał jak zbierać kasę w przedsprzedaży a później dostarczać klientom karty graficzne przez 3 miesiące :)

sokolnik
22-11-2019, 17:39
Nowy film na poważnym kanale na YT:
https://youtu.be/-B3dgBXo1JI

sokolnik
23-11-2019, 13:38
słuchajcie, najbliższy kuzyn mojej żony, student z Warszawy, pisze do mnie w sprawie kompa, składa kompa na studia.
ZDZIWIENI?
W rodzinie robię już za experta od PC, zaraz kanał na YT otwieram, reklama i będę składać kompy :)

A tak serio, pomóżcie trochę.

PC do programów takich jak:
- AutoCAD
- Mathlab.

Złożył taki o to zestaw:
33861

Pytanie moje jest takie? Do tych programów lepszy będzie intel czy amd ?
Pytałem, sam mówi, że to będzie komputer do programów/projektów. Często włącza kilka projektów i nie chce by coś mu tam zamulało. Podkręcanie OC, na razie nie ale może kiedyś tak jeśli będzie potrzeba.

Na szybko mu doradziłem tak:
- żeby poczytał o procesora AMD Ryzen... szybko rzucił okiem na 2600/2700 i zobaczył 20MB cache i się podjarał :)
- nie wiem, czy programy lubią bardziej intela z wysokim zegarem czy lepiej amd z większą ilością rdzeni/wątków- to do sprawdzenia.
- pamięci, w tej cenie +50 zł lepiej kupić coś pokroju 2 x 8 3200 CL16.
- chłodzenie ? Czy do tej i5 potrzebne AiO ? Doradziłem Fortisa 3 i też będzie dobrze.
- zasilacz? Doradziłem dołożyć + 70 zł do SilentiumPC Supremo L2 550W 80 Plus Gold.
- karta graficzna tu nie wiem nic, na kartach AMD się nie znam, nie wiem czy programy wykorzystają GPU AMD czy wystarczy np. zintegrowana.
- poradziłem, żę skoro dużo projektów, to może lepiej 2 x 16 GB pamięci RAM.

Co myślicie? INTEL czy AMD ?
Powołałem się na Krzysztofa, że kupuje 260 + x470 by np. za 2-3 lata wsadzić tam Ryzena serii 4000 - bardzo zainteresował się tym tematem. Dodałem, że zostałby przy swojej płycie głównej, wiec zestaw taki bardziej przyszłościowy.

Ktoś pracował na tych programach?
Teraz poszedł się uczyć do egzaminu, ale wieczorem ma poszukać info o kompach pod kątem tych programów...
Budżet pewnie nie jest z gumy jak to u studenta, nie pytałem :)

nikoniarz
23-11-2019, 13:40
Intel... Mam identycznego i do tego co robię jest lepszy od i7 6700...

zobaczył 20MB cache i się podjarał :smile:

To coś jak z megapikselami w komórkach- też robią na ludziach wrażenie :mrgreen:

crusiek
23-11-2019, 13:44
Intel... i święty spokój oraz stabilność zapewnione.

sokolnik
23-11-2019, 13:56
Mógłbym to samo powiedzieć, że:
Do tego co robię AMD jest lepszy od poprzedniej i7 6700K,
Oraz że AMD jest stabilny i zero problemów.

Ale pytałem konkretnie, jaki proc do tych programów na studia? :) w sensie czy te programy wola wyższe zegary i w ogóle Intela czy więcej rdzeni w AMD.
Ta i5 ma 6 rdzeni, czyli przyzwoicie a jeszcze jakby pokrecił CPU to by było pewnie super.

nikoniarz
23-11-2019, 14:08
Mógłbym to samo powiedzieć, że:
Do tego co robię AMD jest lepszy od poprzedniej i7 6700K
No mógłbyś, i w sumie możesz. Tyle, że... porównaj cenę 6700 z Twoim AMD, a później porównaj cenę 9600KF z ceną 6700... Myślę, że powinno to sporo wyjaśnić.

Oraz że AMD jest stabilny i zero problemów.
No dziwne, że po paru miesiącach miałby być jakieś problemy. Tu bardziej chodzi o problemy po wieloletnim użytkowaniu.

Bo widzisz, dla Ciebie jako fanatyka sprzętowego "przyszłościowy" zestaw to taki, w którym za 2-3 lata będziesz mógł coś wymienić. A dla mnie jako "przeciętnego" użytkownika zestaw "przyszłościowy" to taki, który przynajmniej 5-7 lat nie będzie wymagał wymiany czegokolwiek z podzespołów, i nie będzie przez ten okres w żaden sposób "wariował".
I śmiało mogę nazwać "przyszłościowym" zakup laptopa na i3- przez 7 lat została wymieniona jedynie pasta, oraz dysk na SSD. Nawet czyszczenie nie było konieczne, aczkolwiek skoro został rozebrany to i wyczyszczony. Bateria trzyma zauważalnie słabiej, ale nadal oferuje 60-70% "wydajności".

ksh
23-11-2019, 14:14
Złożył taki o to zestaw:
Dziwny zestaw, śmieciowy dysk na system, chłodzenie przerost formy nad treścią, grafa żrąca energii masę, ram brany pod gry.

Pytanie moje jest takie? Do tych programów lepszy będzie intel czy amd ?
Obojętne.

Pytałem, sam mówi, że to będzie komputer do programów/projektów. Często włącza kilka projektów i nie chce by coś mu tam zamulało. Podkręcanie OC, na razie nie ale może kiedyś tak jeśli będzie potrzeba.
To niech się zastanowi wczęsniej czy tak czy nie bo to ważne przy konfigurowaniu zestawu.

Na szybko mu doradziłem tak:
- żeby poczytał o procesora AMD Ryzen... szybko rzucił okiem na 2600/2700 i zobaczył 20MB cache i się podjarał :)
3600 lub 3700x.

- nie wiem, czy programy lubią bardziej intela z wysokim zegarem czy lepiej amd z większą ilością rdzeni/wątków- to do sprawdzenia.
Obojętne, nie odczuje różnic.

- pamięci, w tej cenie +50 zł lepiej kupić coś pokroju 2 x 8 3200 CL16.
Też obojetne ale to co podałeś bardziej przyszłościowe.

- zasilacz? Doradziłem dołożyć + 70 zł do SilentiumPC Supremo L2 550W 80 Plus Gold.
Obojętne czy ten czy ten, przy obciążeniu w/w zestawu nie będzie różnicy.

crusiek
23-11-2019, 14:23
Programy typu CAD od lat są optymalizowane pod Intela, dla świętego spokoju brałbym więc intela.

Szybkie dyski, dużo pamięci, porządna grafa i tyle.

ksh
23-11-2019, 15:16
Z dziesięć lat temu można by tak napisać ale jak się okazało że mniej błędów zgodności z x86 mają obecne Ryzeny niż Intel to bym nie stawiał takich tez :)
Producent AutoCAD nie stawia żadnych wymagań poza zgodnością programową z systemem operacyjnym.

crusiek
23-11-2019, 15:17
Jasne :) zieeeew :)

ksh
23-11-2019, 15:19
Ale jakby coś to ja się nie znam na tych cadach itd, wiec nie sugerujcie się mną :)

crusiek
23-11-2019, 15:23
Jeden z pierwszych linków na googlach tak z ciekawości.

Gość pyta jak sprawuje się Matlab na amd.
Odpowiedź: Świetnie. Musisz tylko trochę stweakować rejestr.

Badum tsssssss

kurtyna.

ksh
23-11-2019, 15:29
A to nie tak czasem jak z foto sprzętem że tylko pełna klatka i bezlustro teraz robią zdjęcia ? :)

crusiek
23-11-2019, 15:30
apsc nie robi już zdjęć :D

Między innymi o takim świętym spokoju piszę.

Lata optymalizacji zrobiły swoje.

Nie przeczę, że może i pewnie będzie szybciej.

Piszę o świętym spokoju i skupieniu się na zadaniu.
To jest coś co od lat pojawia się w AMD i mnie irytuje, swego rodzaju kompromis, stabilność owszem, ale muszą być takie a takie komponenty... A ta pamięć nie działa z tą płytą, a tu coś się dzieje, a tam ciągle aktualizacje biosów, a tam jakieś przegrzewania, a bsody a wymieniać tak by można i można długo.
Przy operacjach zmiennorprzecinkowych nowy Ryzen to mocarz, ale co z tego, jak kumplowi wywalał BSODY na Visual studio i Emulatorze androida. Tylko raz na tydzień, więc w sumie był stabilny :/

Dla moich znajomych, którzy się tym zajmują to są kluczowe sprawy a intel pod tym względem niestety nie ma równych... i choć dla studenta może i przesadzam i w zasadzie to nie ma aż takiego znaczenia.

ksh
23-11-2019, 15:32
Ale wiesz jak Intel jest łatany cały czas bo jadą na dziurawej architekturze od chyba już 10 lat ?

crusiek
23-11-2019, 15:33
Fakt, ale stabilna jest ta dziura :D

nikoniarz
23-11-2019, 15:37
Wszystko jest dziwne- AMD takie super wydajne, tanie, niezawodne... A i tak są ludzie zadowoleni z Intela i nawet nie rozważają przejścia na tego super-hiper AMD.

ksh
23-11-2019, 15:54
No i to jest właśnie super że mamy wybór, a nie monopol Intela jaki był przez pewien czas, ktoś pamięta jak można było wybierać cpu x86 między AMD, Intel, Cyrix, Via czy UMC, wszystkie miały jakieś problemy :)

crusiek
23-11-2019, 17:04
Czasy były zacne, wybór był, błędy były, firmy zapłaciły za to swoją cenę, same niejako pomagając wynieść duże I na piedestał :)

Dzisiaj młodzi nie mają pojęcia jak to kiedyś wyglądało, teraz to popierdółka jest jakaś, cały fun składania kompa zaczyna się i kończy na zaciskach :D :) ;)
Nie ma w tym rajcowanka, Chociaż w serwerach jeszcze można trochę poszaleć przy kilku szafach ech :)

Kurcze, jak sobie pomyślę, jak kiedyś tworzyłem pod dosem MP3 z płyty audio na 340 MB dysku to łezka mi się w oku kręci :D

nikoniarz
23-11-2019, 17:21
Kurcze, jak sobie pomyślę, jak kiedyś tworzyłem pod dosem MP3 z płyty audio na 340 MB dysku to łezka mi się w oku kręci :D

Fakt, wtedy to miałeś "możliwości" :mrgreen:

crusiek
23-11-2019, 17:26
Fakt, wtedy to miałeś "możliwości" :mrgreen:

Tiaaa :D:D:D:D

ksh
23-11-2019, 17:26
Pierwsze nagrywarki płyt, które potrafiły zepsuć cenną płytę nawet jak ktoś koło domu kichnął.

Ja pamiętam jak miałem "serwer" dla lokalnej sieci na AT 286 z postawionym debianem i co jakieś zmiany się robiło to od nowa kompilacja... i kolejna nocka poszła się je... :)
Robiłem to zaraz po tym jak tpsa uruchomiła coś więcej niż tylko 020 21 22 :)
A ktoś tu pamięta nagrywanie na magnetofonie audycji co puszczali gry do spectrum, commodore czy atari ? :)

crusiek
23-11-2019, 17:30
I te ciężko wysupłane pieniądze od rodziców na procka z SSE, żeby Modem Pentagram działał....
A potem to lanie na kwaśną dupę za rachunek za telefon :D

Po tym, to już tylko z programem teleport i wcześniej jakimś innym łaziłem do kafejki, tam szybko wbijałem strony, zrzucałem teleportem na dyskietki i dopiero w domu na spokojnie czytało się te tony materiałów :D

ksh
23-11-2019, 17:33
ahhh... no i jeszcze zapomniałem o wdzwanianiu się do serwera BBS żeby ściągnąć gierkę o wielkości 600kb i to przez pół godziny chyba.

krzysztofz24
23-11-2019, 17:59
A ktoś tu pamięta nagrywanie na magnetofonie audycji co puszczali gry do spectrum, commodore czy atari ? :)

Tego akurat nie pamietam. Ale wgrywanie gier z kasety na magnetofonie wokol ktorego trzeba bylo na palcach chodzic:-).
I swieta wojna Atari vs Commodore.

Takie gry jak Bulder Dash, River Raid, Screaming Wings czy Panic Express.
To byly czasy.

Jakby co to ja mialem Atari 65xe.
A Commodore bylo gorsze i sie do niczego nie nadawalo :-).
A pozniej nastala era Amigi.

A na sam koniec jak juz nastapil spory postep, to swoje Atari ktore lezalo na szafie jiz ladnych pare lat. Sprzedalem do firmy, ktora wykorzystywala bebechy w wywazarkach do kol. Taki to byl potwor z potezna moca obliczeniowa.
Za 80zl chyba poszlo.

ksh
23-11-2019, 18:51
Ja po kolegach latałem na spectrum, potem commodore i dopiero potem atari własne i river raid do rana ;)
No i potem przyszły czasy amigi gdzie katowałem civilizacje z wypalonymi oczami od TV po kilku dniach, potem zamiana na PC AT 286 16MHz z dyskiem 20MB i pomarańczowym monitorem, jak to była nędza, po wielu ulepszeniach dało się tym coś zrobić ale było daleko daleko za możliwościowi amigi, dopiero 386SX i monitor mono VGA poprawiło, a dalej już poszło, karta dźwiękowa gravis z własnymi samplami, kolorowy monitor 800x600, drukarka igłowa, nagrywarka cd, stałe łącze do netu, pierwszego maila założył w 1995 roku i co ciekawe miałem go jeszcze dwa lata temu ale firma padła mimo że domena wykupiona dożywotnio była ale nie do odzyskania bo tak wydymali ludzi :)

sokolnik
23-11-2019, 18:57
fajny wątek, taki historyczno-sentymentalny zrobił się klimacik :)

krzysztofz24
23-11-2019, 19:04
Ale gimby nie znaja:-D;-)

A pozniej troche Mortal Kombat, morderca joystickow.
Moj brat ciateczny ukrecil joystick przy kombosie na fatality:-).

crusiek
23-11-2019, 21:16
O Ty Koeshu Ty... gravisa miałeś [emoji846] zazdrocha [emoji846]

sokolnik
23-11-2019, 21:22
Ja miałem Pegazusa :) czy jak to tam się pisze? Fajne gierki były, grało się ha
Potem się podrosło i te gierki były dziecinne, to nastała era chodzenia na podwórko, piłka, koledzy, rowery itp. Bo sprzęt komputerowy był drogi itp. Od jakiś 10 lat jest ten sprzęt komputerowy powszechny, konsole do gier podobnie, wydajne sprzęty i gierki... [emoji854]
Ale fajnie powspominać :)

crusiek
23-11-2019, 21:30
Pamiętam, do kumpla łaziłem na Prince of Persja :D miał ZX Spectrum.
I był świetny edytor tekstu pod dosa, kurcze, jak on się nazywał... taki rozbudowany, prawie jak word :D

crusiek
23-11-2019, 21:38
TAG - przypomniałem sobie

sokolnik
26-11-2019, 13:16
Dobre wieści odnośnie nowego BIOSU.
info od znajomego na fb.

- Wczoraj gadałem z kumplem co wygrał nowego biosa stwierdził że lekko przyspieszył ładowanie Windows i z optymalizacje w grach poprawili bo podobno ta wcześniejszą w niektórych tytułach spowodowała duże spadki fps i niby teraz jest ok. No i mówił że zużycie prądu w procku poprawili sam zaobserwowal o jakieś 3-7 stopni mniej w grach.
Gościu ma 3600x na płycie MSI jakimś tańszym modelu ale też na chipsecie x570. Chodzi tu o najnowszy bios msi który oznaczyła jako BETA.

Dodatkowo pisze jesacze:
- Taka mała ciekawostka. Na necie koleś testował temp na vram płytach msi x570 i co najlepsze nasza wypadła najlepiej średnio 64-77 stopni. Najtańsza 67-94 a najdroższa 68-91 xD więc jest się czym cieszyć.

Mówi też że w weekend on będzie aktualizował bio na tej płycie co ja mam, bo on też ma ta płytę ale z 3700x.

Czekam na jego testy bo on ma taką samą płytę główną :)

Może wkońcu mój 3900x wykreci się na 5 GHz :) ha! Pewnie ja zaaktualizuje bios w przyszłym tygodniu :)

ksh
26-11-2019, 14:00
No no jest się z czego cieszyć, nie tak jak ja co od złożenia komputera nic z nim nie robił, czyli jednak określenie sprzęt dla entuzjastów jest bardzo dobrze trafione przez marketingowców.
Widzę ze u mnie tez jest nowy bios, zaraz go ściągnę i entuzjastycznie wgram.

OjTam
26-11-2019, 22:31
Nie ma sensu nowego wątku zaczynać.
Ogarnia ktoś YouTube?
Jak to cholerstwo wyłączyć?
34032

sokolnik
27-11-2019, 00:38
Ogarnia ktoś YouTube?
34032

wykupić pakiet PREMIUM, jakieś 25 zł miesięcznie z tego co pamiętam.

Cichy
27-11-2019, 09:32
Może wkońcu mój 3900x wykreci się na 5 GHz :) ha! Pewnie ja zaaktualizuje bios w przyszłym tygodniu :)

Ta, już widzę jak aktualizujesz a tym bardziej cokolwiek podkręcasz. :grin:

sokolnik
27-11-2019, 09:42
Ta, już widzę jak aktualizujesz a tym bardziej cokolwiek podkręcasz. :grin:Aktualizacja nastąpi raczej jak obrobię ślub i oddam go. Czyki pewnie jakoś w połowie grudnia pewnie będę aktualizował. Nie mogę sobie pozwolić na jakieś problemy z aktualizacją.

OjTam
27-11-2019, 11:04
wykupić pakiet PREMIUM, jakieś 25 zł miesięcznie z tego co pamiętam.

Tak to wymyślili. Ni uja. :D

nowart
27-11-2019, 13:56
Ogarnia ktoś YouTube?
34032

youtube vanced na telefonach, wtyczki do ublock na kompie i w życiu tego nie widziałem.
przestanę używać ale złotówki ode mnie nie zobaczą.

sokolnik
27-11-2019, 17:11
AMD mnie "rozpieszcza"

Przed wczoraj udostępnili nowy sterownik chipsetu x570:
https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/x570

Premiery nowych procesorów... Nowe sterowniki... czekamy na nowe BIOSy ha

Supports:

Windows® 7/10 for
2nd Gen AMD Ryzen™ Desktop Processor
7th-Gen AMD A-Series Processors
AMD Ryzen™ Desktop Processor
AMD X470 Chipset
AMD X370 Chipset
AMD B450 Chipset
AMD B350 Chipset
AMD A320 Chipset
Windows® 10 only for
3rd Gen AMD Ryzen™ Threadripper™ Processors
3rd Gen AMD Ryzen™ Desktop Processor
2nd Gen AMD Ryzen™ Threadripper™ Processor
AMD Ryzen™ Threadripper™ Processor
AMD Ryzen™ Desktop Processor with Radeon™ Vega Graphics
AMD Ryzen™ Mobile Processor with Radeon™ Vega Graphics
AMD X399 Chipset
AMD X570 Chipset
AMD TRX40 Chipset

Package Includes:

AMD Chipset Drivers
AMD Ryzen™ Power Plans (required for UEFI CPPC2 in Windows® 10 May 2019 Update)

OjTam
27-11-2019, 17:18
Hm, zmusili Ryzeny do działania na Win7? Nawet jeśli nie wszystkie, to interesujące.

sokolnik
27-11-2019, 17:30
Jeszcze nVidia wydała nowe sterowniki :D

krzysztofz24
27-11-2019, 19:01

A to jest akurat calkowicie co innego niz wieczne "poprawki i aktualizacje" od AMD i MSI:-).
Ot jak wychodzi nowa duza produkcja (gra) to jest optymalizacja pod nia.
Plus jakies drobiazgi przy okazji, bez znaczenia dla usera w sumie.

nikoniarz
27-11-2019, 19:45
Akurat bardzo często wydaje więc nie jest to zaskoczeniem...

sokolnik
28-11-2019, 08:55
Grafikę zaktualizowałem, jakoś przypadkowo mi się kliknęło ha ale to grafa, szybka instalacja. Jeszcze parę aktualizacji i mój 1070ti straci moc...przez te sterowniki.
Kolega wczoraj zaktualizował bios na tej płycie MSI x570, on i ja mamy taką samo płytę tylko on ma 3700x.
Pisał że boost w grach 25-50 Hz większy, niższe temp w grach. Napięcia niby niższe. Najważniejsze że wszystko działa i jest zadowolony. Bez żadnych niespodzianek.
Też będę aktualizował ale pewnie za jakieś 2-3 tyg.

Borat1979
28-11-2019, 22:40
Ogarnia ktoś YouTube?
34032

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/youtube-nonstop/

OjTam
28-11-2019, 22:50
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/youtube-nonstop/

Żebym ja jeszcze mozilli używał. :lol:

sokolnik
30-11-2019, 14:25
Żebym ja jeszcze mozilli używał. :lol:

właśnie zainstalowałem tą wtyczkę... zobaczymy jak to będzie :)

sokolnik
30-11-2019, 15:47
super ta wtyczka... fakt, jest przycinka na pół sek... ale muzyka leci dalej bez żadnego klikania... nawet YT dziękuje za potwierdzenie :D

sokolnik
01-12-2019, 14:27
potrzebuje pomocy odnośnie laptopa mojej żony.
Chce go usprawnić czyli przeszczepić mój SSD SATA CRUCIAL 240 GB z mojego PC do laptopa.

Czy to będzie prosta operacja polegająca, na wypięciu starego HDD z laptopa, podpięciu mojego SSD, uruchomieniu kompa ---> wgranie WINDOWSA?
Pytanie jaki WIN wgrać :)
WIN10? :mrgreen:

4GB ram i jakiś chyba AMD procek tam jest. Laptop nie wiem czy nie zbliża się do 10 lat życia :)
Czy lepszym rozwiązaniem wgrać tam 7 i już?
Laptop służy tylko do internetu, muzyki, YT itp.

Co myślicie?

W to miejsce do swojego PC kupię Cruciala 1 Tb. Będzie to SSD nr 2 w PC, na którym trzymam potrzebne swoje dokumenty jakieś pliki + zainstalowany Wiedźmin itp.

Cała operacja będzie mnie kosztować tyle co nic (podatek) więc można powiedzieć, że na nowy SSD nie wydam ani złotówki.

Ja będę miał nowy SSD a żona szybszego laptopa. Pytanie czy stary laptop będzie działać na tym starym SSD z 2014 r. ?

krzysztofz24
01-12-2019, 14:37
Cała operacja będzie mnie kosztować tyle co nic (podatek) więc można powiedzieć, że na nowy SSD nie wydam ani złotówki.

Jak to?
Ja tez tak chce:-), co to za malwersacje;-)?

sokolnik
01-12-2019, 14:47
Jak to?
Ja tez tak chce:-), co to za malwersacje;-)?Mam punkty uzbierane. Mogę je wykorzystać w różnych sklepach, np. w Empiku. Fakt, ceny są tam mało konkurencyjne ale przynajmniej nie wydaje gotówki. Tylko płacę tymi pkt czyli takim bonem jakby.
Dzieki tej operacji zwiększe u siebie pojemność dyskową i usprawnię laptopa w ssd.

ksh
01-12-2019, 14:54
Stary dysk podepnij do laptopa przez USB, czym kolwiek zrób klonowanie obecnego dysku na ten nowy, potem stary wywalasz i nowy wkładasz, laptopa działa na starym systemie i robisz sobie już co tam chcesz dalej.
To jest najprostsza metoda.
Jak chcesz tylko podmienić dyski to raczej stawiaj win10 bo jest szansa że instalator ogarnie lan/wifi/gpu itd.

sokolnik
01-12-2019, 14:59
Stary dysk podepnij do laptopa przez USB, czym kolwiek zrób klonowanie obecnego dysku na ten nowy, potem stary wywalasz i nowy wkładasz, laptopa działa na starym systemie i robisz sobie już co tam chcesz dalej.
To jest najprostsza metoda.
Jak chcesz tylko podmienić dyski to raczej stawiaj win10 bo jest szansa że instalator ogarnie lan/wifi/gpu itd.Tam potrzebna nowa instalacja... Nie wiem kiedy tamten dysk był formatowany... Moja żona katowała go na studiach, błędów jest tam pewnie dziesiątki. Nowy ssd w sensie stary mój, trzeba sformatować i wgrać nowa wersje Windowsa. Boję się że 10 zabije mi tego laptopa :)

Borat1979
01-12-2019, 16:27
Na sprzęcie z 4 GB RAMu instalacja Win 10 jest bez sensu.

ksh
01-12-2019, 16:29
Spokojnie będzie chodziło na 4GB, win7 gorzej zarządza ram, więcej potrzeba dla konkretnych programów/gier.

sokolnik, liczysz że będzie wałkowanie tematu przez kilka stron ? :)
Przeczytaj co napisałem i jak ja bym to zrobił, wybór należy do ciebie.

sokolnik
01-12-2019, 16:39
Spokojnie będzie chodziło na 4GB, win7 gorzej zarządza ram, więcej potrzeba dla konkretnych programów/gier.

sokolnik, liczysz że będzie wałkowanie tematu przez kilka stron ? :)
Przeczytaj co napisałem i jak ja bym to zrobił, wybór należy do ciebie.

Dzięki, ale nie będę robić żadnego klonowania :) Nowa instalacja :)

Nie, myślę że nie przez kilka stron... chyba że coś nie będzie działać :)

ksh
01-12-2019, 16:43
Ale wiesz po co się robi klonowanie zwłaszcza na muzealnym laptopie ?

krzysztofz24
01-12-2019, 16:44
A jest najnowszy bios na plycie w tym laptopie?
Moze warto sprawdzic :-D?

sokolnik
01-12-2019, 16:55
Ale wiesz po co się robi klonowanie zwłaszcza na muzealnym laptopie ?

Nie wiem... Oświeć mnie :)

A jest najnowszy bios na plycie w tym laptopie?
Moze warto sprawdzic :-D?

Gdzie przycisk BAN ? :D

ksh
01-12-2019, 17:38
No to cie oświecam, jak sobie zrobisz klonowanie to po zmianie już dysków laptop będzie działał jak przed całą akcją, robisz wtedy aktualizacje do win10 ( albo świeży win7 ), cały śmietnik wywala ci w katalog OLD i jak wszystko działa dobrze to go wywalasz, jak stawiasz od zera to nie masz pewności czy laptop ma wsparcie sterowników karty lan, dźwiękowej, magistral itd.
Przecież ja ci nie doradzam po to żeby ci utrudnić życie, o to raczej sam się zawsze starasz :)

Dawniej BIOS sie aktualizowało żeby działały dyski AHCI i później NVMe ale chyba aż tak starego laptopa nie masz.

sokolnik
01-12-2019, 17:47
Ok dzięki... Problem polega na tym że obecnie laptop się nie uruchamia, trwa naprawianie Windowsa, które trwa bardzo długo i nie przynosi oczekiwanego efektu.
Tylko reinstal mnie uratuje :)

sokolnik
01-12-2019, 18:31
Crucial MX500 1 Tb zamówiony. Powinien być w środę/czwartek w paczkomacie. Kiedyś pewnie zastąpi mój 1 Tb HDD w PC.

ksh
01-12-2019, 18:46
Na wszelki wypadek ściągnij sobie ze strony producenta wszystkie drivery na pendrive i dodasz szybko jakby windows się męczył.

W czarne frajerstwo 2TB SATA były w cenie tego cruciala.

sokolnik
01-12-2019, 19:20
Na wszelki wypadek ściągnij sobie ze strony producenta wszystkie drivery na pendrive i dodasz szybko jakby windows się męczył.

W czarne frajerstwo 2TB SATA były w cenie tego cruciala.

tak zrobię :)

być może i był :) mnie jednak obowiązuje wąska lista sklepów z elektroniką gdzie mogę wykorzystać swoje pkt, czyli tylko EMPIK.COM :)

ksh
01-12-2019, 19:50
Ja nie wiem jak ty się wypłacisz wszystkim doradzającym w tym wątku, krzynka piwa na łeb to mało :twisted:

sokolnik
01-12-2019, 19:55
Ja nie wiem jak ty się wypłacisz wszystkim doradzającym w tym wątku, krzynka piwa na łeb to mało :twisted::D
Nie mam czasu na picie ostatnio [emoji14]
Chociaż już czarny Jack Daniels 1L stoi i czeka na rozwiązanie :)

ksh
01-12-2019, 19:58
Fuj... jak ja nie cierpię tej taniny ;)
Za to dobrym winkiem nie pogardzę, mołdawskie czerwone czeka na degustacje.

sokolnik
01-12-2019, 19:58
Fuj... jak ja nie cierpię tej taniny ;)
Za to dobrym winkiem nie pogardzę, mołdawskie czerwone czeka na degustacje.Dostałem flaszkę niedawno, czeka z jej otwarciem ha

Borat1979
04-12-2019, 23:44
Miałem w pracy i jest dobrze jak się na komputerze nic nie robi :grin: Jak się zaczyna pracę odpali kilka aplikacji i RAMu zaczyna brakować to zaczyna zamulać.

sokolnik
05-12-2019, 07:17
Miałem w pracy i jest dobrze jak się na komputerze nic nie robi :grin: Jak się zaczyna pracę odpali kilka aplikacji i RAMu zaczyna brakować to zaczyna zamulać.Do takiego starego laptopa to bym mógł dokupić ram... I by było 8 GB wtedy by było extra.
Raczej jest tam tam 4 GB niż 8...wiadomo stare czasy.

sokolnik
05-12-2019, 19:51
Jest.
Crucial to dobra firma, stary ssd działa od 2014, mam 2x 8 GB RAM od Cruciala, nowy ssd MX500 zbiera super opinie. Nawet nie czytałem co on ma tam w środku za kości ale dużo ludzi poleca ta serię MX500, na dokumenty bieżące, jakieś gierki wystarczy.

Czyli co? Wyjmuje stary SSD i w ten sam kabelek SATA wpinam nowy SSD... i będzie działać? :)
Wtedy kopiuje potrzebne dane, instaluje Wieśka 3 i już? Save z gry będą wszystkie bo savy zapisują się na dysku systemowym...prawda? :)

34454

ksh
05-12-2019, 19:59
Po co instalować gry itd, zrób klonowanie i podmień dyski.

sokolnik
05-12-2019, 20:00
Po co instalować gry itd, zrób klonowanie i podmień dyski.

nie umiem robić klonowania :D
foramtować ten nowy SSD ? Prawy myszki - formatuj ? Czy nie trzeba?

ksh
05-12-2019, 20:03
https://www.easeus.com/backup-software/tb-free.html
https://www.macrium.com/reflectfree

sokolnik
05-12-2019, 20:22
na starym SSD na pewno jest pełno błędów... jeszcze mi BADSEKTORY sklonuje :D :grin:

sokolnik
05-12-2019, 20:36
Ssd podłączony. Prosta robota. Kopiuje 50 GB danych. Zainstaluje Wieśka i zostanie jakieś 800 GB jeszcze pewnie, no może 750 GB :) to mi pasuje :)
Kiedyś ten ssd 1Tb zastąpi mojego też wysłużonego HDD 1Tb, który stanie się szufladowym magazynem.
Kto to pomyślał, kiedyś ludzie mieli 1 dysk który dzielili na partycje jakieś śmieszne... A Tera 4 dyski w pc, 2 w szufladzie :)

krzysztofz24
05-12-2019, 20:37
Save z gry masz tam gdzie masz zainstalowana gre. Jak na C to na C. A jak na innym dysku to na innym dysku.
Skopiuj sobie na pena na wszelki wypadek caly folder z saveami.
A jak pozniej zainstalujesz gre to jakby co wystarczy tylko kopiuj-wklej.

Jakby co moge ci odstapic swoje save do W3. Save przed glowna bitwa z Gonem, save ze wszystkimi dodatkami.
Save jak gralem drugi raz, z unikalna kolekcja mieczy i eliksirow i buildem postaci skierowanym na szermierke i alchemie:-).

sokolnik
05-12-2019, 23:02
Save z gry masz tam gdzie masz zainstalowana gre. Jak na C to na C. A jak na innym dysku to na innym dysku.
Skopiuj sobie na pena na wszelki wypadek caly folder z saveami.
A jak pozniej zainstalujesz gre to jakby co wystarczy tylko kopiuj-wklej.

Jakby co moge ci odstapic swoje save do W3. Save przed glowna bitwa z Gonem, save ze wszystkimi dodatkami.
Save jak gralem drugi raz, z unikalna kolekcja mieczy i eliksirow i buildem postaci skierowanym na szermierke i alchemie:-).

nie prawda :)

SAVE były na SSD systemowym w folderze dokumenty :)

Dane skopiowane (moje jakieś tam pliki) + Wiedźmin 3 zainstalowany na nowym SSD, save są, gra super działa, zero problemów :)

czas przykręcić SSD do tacki, tackę do obudowy, skręcić bok obudowy i można przystąpić do operacji - reanimacji laptopa - czyli włoż SSD - zainstaluj Windowsa i patrz czy działa czy dokupować pamięci RAM :)

836 GB wolnego miejsca z 931 :)