PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

sokolnik
23-08-2019, 12:42
Powyżej 3200MHz już zaczyna malutko przybywać wydajności, powyżej 3600MHz to już jest groszowy zysk, w grach więcej daje obniżenie CL.

Idealnie to było mieć 3600MHz CL14, tak rozsądnie patrząc bo za takie pamięci 2x8GB trzeba by dać jakieś 800zł.

- - - - kolejny post - - - - - -

A ten co masz pomijając że ci pasta go zniszczyła to szumi że chcesz kombinować ?Jaka pasta mi go zniszczyła? Thermal Grizzly Kryonaut myślisz że mi zniszczyła podstawkę chłodzenia? Ja myślę że już takie wadliwe dostałem, tylko zostałem dopiero teraz uswiadomiony o problemie.

Wysłane z mojego Hułałeja

nikoniarz
23-08-2019, 12:43
pasta go zniszczyła

Pasta zniszczyła? Ale co? Powierzchnię chłodzenia?

Ja myślę że już takie wadliwe dostałem, tylko zostałem dopiero teraz uswiadomiony o problemie.

Nie tyle zostałeś uświadomiony, co dopiero teraz wnikliwie obejrzałeś.

ksh
23-08-2019, 14:40
Jaka pasta mi go zniszczyła? Thermal Grizzly Kryonaut myślisz że mi zniszczyła podstawkę chłodzenia? Ja myślę że już takie wadliwe dostałem, tylko zostałem dopiero teraz uswiadomiony o problemie.

Myślę że jakaś reakcja się zaczęła pasty z tym metalem.
Zresztą to możesz w minute usunąć, po co reklamować, chyba że chcesz przycebulić i mieć nowy z reklamacji :)

Pasta zniszczyła? Ale co? Powierzchnię chłodzenia?.Tak, są wątki o tym w internetach, nie znam tej pasty poza tym że droga.

nikoniarz
23-08-2019, 14:46
Tak, są wątki o tym w internetach, nie znam tej pasty poza tym że droga.

Jakbyś wspomógł linkiem to byłbym wdzięczny.

sokolnik
24-08-2019, 02:09
Jakbyś wspomógł linkiem to byłbym wdzięczny.Też byłbym wdzięczny o link do tej pasty... Serwis xkom pytał się mnie jaką pastę używałem. Pisałem o tym. Mówili że dobrze ta pasta a nie jakaś tam hydronaut która jest niby zła do miedzianych powierzchni. A tak to spoko mówili.
Jak wyrenderuje video w weekend to później rozkręcam i montuje boxa :) box do fotek wystarczy :)

nikoniarz
24-08-2019, 05:16
sokolnik, przypominam...

Załaduj 100 nefow i zmierz czas ładowania oraz podaj zużycie ramu.

sokolnik
24-08-2019, 10:01
sokolnik, przypominam...Pamiętam, wczoraj kompa nie włączyłem :) ogarnę się i zrobię.

sokolnik
24-08-2019, 10:42

załadowałem 100 obrobionych już wcześniej NEF, czyli załadował z moimi ustawieniami suwaczków... w 2 sek pojawił się CR ze zdjęciami.
użycie ramu 54% coś lekko ponad 8 GB (mam 2 x 8 GB).

Nie wiem czy dobrze zmierzyłem czas :) stoper pokazał 2 sek z groszem :) ale zużycie ramu umiem podać :)

takie testy to ja lubię, 10 sek i zrobione :)

sokolnik
24-08-2019, 18:06
dużo ludzi poleca też Noctua NH-D15 140mm tylko że to chłodzenie beznadziejnie wygląda :D

Cichy
24-08-2019, 19:13
Ja dziś postanowiłem przyspieszyć trochę suwaki w LR i konwersję filmów (wspomaganie Cuda). Zanabyłem więc Asus 1660 Ti 6GB OC i … w poniedziałek jadę oddać. W LR zero różnic na suwakach, w konwersji filmu zero różnic względem obecnej 1050/2. Na dodatek ten nowy Asus ma tak oczojebny pasek z boku, że aż w oczy razi i nie można tego w żaden sposób przyciemnić / wyłączyć (nie obsługuje Aura sync). Na szczęście w Komputroniku umówiłem się, że jak będzie lipa (nie kupuję pod kątem gier) to będę mógł zwrócić w ciągu 14 dni, mimo, że kupowałem stacjonarnie.

Tak właściwie to wymiana karty w moim przypadku jest totalnie bez sensu. Mało gram a nawet jeśli, to ustawione Crysis3 na wysokie z antyaliasingiem SMAA 2 TX w 1440p wyciąga średnio 60 fps. Czego chcieć więcej..

Korci mnie, by sprawdzić Radeona. Dam znak :)

29564.

sokolnik
24-08-2019, 19:26
czyli co? Kupujesz, bawisz się/sprawdzasz i oddajesz :D SUPER ! :P

w jakim programie renderowałeś film? Ile te karty mają rdzeni CUDA?

Cichy
24-08-2019, 19:32
czyli co? Kupujesz, bawisz się/sprawdzasz i oddajesz :D SUPER ! :P

w jakim programie renderowałeś film? Ile te karty mają rdzeni CUDA?

Prawie jak Kuźniar. :)

BTW. w końcu mam taką możliwość przy zakupie wysyłkowym, ale skoro mogę i stacjonarnie, to czemu nie.

Co do karty to nie mam pojęcia. Ponoć najlepsza do 1300 zł.

sokolnik
24-08-2019, 20:03
Eksport video:
2.7K
50 FPS
bez stabilizacji
lekko pokolorowane suwaczkami jak w CR :)
czas trwania filmu: 10 min 30 sek
finalny plik zajmuje na dysku 4,36 GB - dużo bo bitrate na maxa 60.

eksport 23 min ze stoperem w ręce.

TEMP CPU wyższe niż wcześniej, 83-85 stopni.

Generalnie, eksport super szybki, wcześniej by eksportował spokojnie godzinę :)

ksh
24-08-2019, 20:15
Znajomy zrobił aktualizacje sprzętu do pracy z animacjami 3D i też jest rozentuzjazmowany swoimi 12 jajkami ;)

sokolnik
24-08-2019, 20:36
Znajomy zrobił aktualizacje sprzętu do pracy z animacjami 3D i też jest rozentuzjazmowany swoimi 12 jajkami ;)

wcale mu się nie dziwię :)
nie wiem ile jajek miał wcześniej :) Ja 4 ---> 12, to jest różnica :)

krzysztofz24
24-08-2019, 21:23
Tak właściwie to wymiana karty w moim przypadku jest totalnie bez sensu. Mało gram a nawet jeśli, to ustawione Crysis3 na wysokie z antyaliasingiem SMAA 2 TX w 1440p wyciąga średnio 60 fps. Czego chcieć więcej..

Wydaje mi sie ze ustalilismy, ze jakies 20-25 kl/s;-)

Ale masz racje, mocna karta tylko do obrobki zdjec mija sie z celem.
No chyba ze mowimy i jakichs kartach Quadro i waskim specjalistycznym zastosowaniu.

Cichy
24-08-2019, 21:36
Wydaje mi sie ze ustalilismy, ze jakies 20-25 kl/s;-)

To było na max (bardzo wysokie i max antyaliasing), a nie wysokie :)

krzysztofz24
24-08-2019, 21:42
To było na max (bardzo wysokie i max antyaliasing), a nie wysokie :)

No dobra:-)

nikoniarz
24-08-2019, 23:16
załadowałem 100 obrobionych już wcześniej NEF, czyli załadował z moimi ustawieniami suwaczków... w 2 sek pojawił się CR ze zdjęciami.
użycie ramu 54% coś lekko ponad 8 GB (mam 2 x 8 GB).

Nie wiem czy dobrze zmierzyłem czas :) stoper pokazał 2 sek z groszem :) ale zużycie ramu umiem podać :)

takie testy to ja lubię, 10 sek i zrobione :)

Jasno napisałem o PS a nie CR. Do CR do do większości kompów laduja się poniżej 5 sek.

sokolnik
25-08-2019, 10:03
Jasno napisałem o PS a nie CR. Do CR do do większości kompów laduja się poniżej 5 sek.To ja nie wiem jak mam to zrobić? Mi każdy NEF otwiera się w ACR. chyba że Ci chodzi by w ACR kliknąć otwórz obraz :) to mogę tak zrobić :)

nikoniarz
25-08-2019, 10:56
To ja nie wiem jak mam to zrobić? Mi każdy NEF otwiera się w ACR. chyba że Ci chodzi by w ACR kliknąć otwórz obraz :) to mogę tak zrobić :)

Oczywiscie.

sokolnik
25-08-2019, 11:54
100 nie obrobionych NEF z D750.
Zdjęcia otwierane były z SSD systemowego/programowego Samsung 960 EVO 250 GB NVMe.
Załadowane do ACR, następnie zaznacz wszystkie - otwórz obraz.

Czas 2 min 8 sek.

To dobry czas i pora zmieniać procesor? :D

Zużycie RAM:
- całościowe użycie RAMu przez komputer - 85% - 13,5 GB
- użycie RAM przez PS - 11,1 GB

nikoniarz
25-08-2019, 12:16
Czas jest okej. Aczkolwiek zastanawia mnie niskie zużycie RAMu, zakładając, że to chyba pliki 24mpx?

sokolnik
25-08-2019, 12:18
Czas jest okej. Aczkolwiek zastanawia mnie niskie zużycie RAMu, zakładając, że to chyba pliki 24mpx?Tak, 24mln.

Jak czas jest ok? Od do czego? Do czego porównujesz? :)

Przy okazji:
Świetna sprawa z tym bluetooth na płycie głównej... szybko i elegancko można przesłać dane z telefonu na komputer i odwrotnie :)
podejrzewam, że można by sparować myszkę bezprzewodową z tym bluetooth i dzięki temu zwolnić 1 port USB z tyłu obudowy... ale z tego nie korzystam, mam odbiornik BT od myszki w porcie USB.

nikoniarz
25-08-2019, 12:33
Tak, 24mln.

Jak czas jest ok? Od do czego? Do czego porównujesz? :)

i9-9900X oraz Threadripper 2970WX ;)

sokolnik
25-08-2019, 12:35
i9-9900X oraz Threadripper 2970WX ;)

jakie czasy mają w tym "teście" te procesory? Ile gorsze od mojego? :D

ksh
25-08-2019, 12:36
Zrób test na HDD to ram jeszcze mniej się zapcha, teoretycznie.

sokolnik
25-08-2019, 12:37
Zrób test na HDD to ram jeszcze mniej się zapcha, teoretycznie.Nie chce mi się [emoji14] w czasach ssd NVMe... Robić takie testy na HDD... Można też zrobić testy na core 2 duo... :)

nikoniarz
25-08-2019, 12:41
Ile gorsze od mojego? :D

Niewiele :mrgreen:

ksh
25-08-2019, 14:27
Nie chce mi się [emoji14] w czasach ssd NVMe... Robić takie testy na HDD... Można też zrobić testy na core 2 duo... :)

Ale wtedy zrozumiesz dlaczego ram sie zapełnia albo dlaczego procesor się nudzi itp.

sokolnik
25-08-2019, 15:20
z piwnicy przyniosłem karton od DR4PRO, znalazłem piękny paragon na chłodzenie i pastę :)
także jakby to powiedzieć, przygotowuję się do wymiany chłodzonka :) jeszcze tylko muszę karton płyty głównej przynieść jutro pewnie :P
foty obrabiam dziś i jak jutro skończę obrabiać to wezmę się za wymianę jeśli nie będzie zbyt późno :)

krzysztofz24
25-08-2019, 16:23
Czas 2 min 8 sek.

To dobry czas i pora zmieniać procesor? :D

Patologia:p
Ewidentnie slabsza sztuka proca, ja bym wymienial:-).
Mowilem ci ze Proline ma pewnie nieoficjalnymi kanalami jakies odrzuty z lini produkcyjnej. W x-kom i komputroniku nie mieli a w Proline mieli...
Nie mogles sie wstrzymac z kupnem proca, to teraz masz;-).

sokolnik
25-08-2019, 16:26
Patologia:p
Ewidentnie slabsza sztuka proca, ja bym wymienial:-).
Mowilem ci ze Proline ma pewnie nieoficjalnymi kanalami jakies odrzuty z lini produkcyjnej. W x-kom i komputroniku nie mieli a w Proline mieli...
Nie sluchales sie, to teraz masz;-).

będę go reklamować w takim razie! :!: 8-)

krzysztofz24
25-08-2019, 16:27
No ba:-).

sokolnik
25-08-2019, 16:32
No ba:-).

ProLine w to super sklep.
W marcu 2014 kupiłem tam zasilacz (obecny) i HDD WD Black 1TB (mam go w PC, działa)
:)

sokolnik
25-08-2019, 17:43
Eksport w LR 114 obrobionych NEF trwał 5 min, 35 sek. Włączona przeglądarka internetowa, jakieś kart otwartych, muzyczka z YT leciała... o dziwo nawet były minimalne przycięcia tej muzyki... ZUŻYCIE RAM ponad 90 % :)
jpg 2048 pix 72,
wyostrzanie standard,
LOGO na każdym zdjęciu,
źródło i zapis na tym samym SSD systemowym/programowym Samsungu NVMe.

Następnie już wyeksportowane JPGi, załadowałem jeszcze raz, dodałem 2gie logo, i wyeksportowałem raz jeszcze (by na zdjęciu były 2 loga, prawy dolny rób i lewy dolny róg)... eksport tych 114 zdjęć... trwał jakieś może 2 s :)

Cichy
25-08-2019, 18:59
Panowie dajcie spokój, takie testy to najlepiej wykonywać na tej samej platformie tylko odpowiednie bebechy wymieniać.

sokolnik
25-08-2019, 20:20
oprócz myślenia na temat jakie AiO wybrać :D tak się zastawiam jaką by tu grę zainstalować...

.
.
.
.
.
.
w październiku ? :)

Cichy
25-08-2019, 22:16
Ja chyba odpalę Battlefield 5. Ten crysis zaczynam juz 10 raz i mi jakoś klimat nie podchodzi.

sokolnik
25-08-2019, 22:26
Ja chyba odpalę Battlefield 5. Ten crysis zaczynam juz 10 raz i mi jakoś klimat nie podchodzi.

bo Crysis to cienka gierka jest jakiś kosmos i potwory... Wiedźmin i miecze to jest gra! :D

sokolnik
25-08-2019, 22:31
Po roku wypadało przykleić ta taśmę Led :)
Nawet spoko świeci, widzę klawiaturę, nie świeci się żyrandol, jest ok nawet :)
Jeszcze jak pomaluje pokój to będzie super.
29662

ksh
25-08-2019, 22:35
mhhmmmm... TRON :)

krzysztofz24
25-08-2019, 23:25

Polecam 4. Ostatni i prawdziwy Battlefield. Battlefield 1 w czasie 1 wojny swiatowej jest ok...tylko to 1 wojna, a gdzie helikoptery odrzytowce , czolgi z aktywna obrona inaprowadzanymi pociskami.
5 to totalne scierwo-agonia tej serii. Poczynajac na poprawnosci politycznej, ktora sie wylewa z tej gry a konczac na bugach i zenujaco malej ilosci map.
5 to sie mozna tylko zniechecic.

BF4 ma najlepsza kampanie dla jednego gracza z wyzej wymienionych i najdluzsza. 12 misji, akurat pa re dni grania po kilka godzin i to dobry samouczek.
Zeby wejsc na multi, zostac zjedzonym:-)...i albo zlapiemy kjlimat albo nie;-).

Masz tu trailer na zachete. Dosyc czesto zdarzaja sie bardziej dynamiczne akcje na serwerze niz na tym trailerze.

https://youtu.be/xIHYxaN3SUc

ksh
25-08-2019, 23:28
Dla mnie najlepsze było Bad Company 2 i potem dodatek Vietnam, klimacik i styl rozgrywki lepszy od Battlefieldów.

krzysztofz24
25-08-2019, 23:36
bo Crysis to cienka gierka jest jakiś kosmos i potwory...

Jakos byles zajarany grafika jak w nia grales i jak to bylo? "Ojej czemu moj komp ledwo to ogarnia":-)
Ale za to bluznierstwo musi byc kara;-)

Wiecie, ze sokolnik na jednym bossie sie "zawiesil" i wiele razy wnerwiony do niego podchodzil, bo jak w kluczowym momencie walki pojawial sie wielki jak wol napis "naciskaj szybko spacje", to on tego nie ogarnial i caly czas ginal.
Dopiero ja mu powiedzialem o tej spacji, bo juz chcial rezygnowac z gry, hahahah:D

Dla mnie najlepsze było Bad Company 2 i potem dodatek Vietnam, klimacik i styl rozgrywki lepszy od Battlefieldów.

Ale przeciez pelna nazwa tej gry brzmi Battlefield Bad Company 2. To co ty piszesz?

Zrteszta sa gusta i gusciki. Mi sie najbardziej podoba w BF ze mocno premiuje wspolprace i ta gra nie jest toksyczna jak to czasami sie zdarza w multi (WOT, CS;GO).
A 4 to najbardziej dopracowana czesc.

Moge nie byc obiektywny bo gram na multi w BF4 przez wiekszosc dni tygodnia, ale nie wszystkie.
Kurde mialem isc spac po 2 dniach pracy po 12h ale sobie chyba kontrolnie na 30-40 min odpale.

ksh
26-08-2019, 00:18
Ale przeciez pelna nazwa tej gry brzmi Battlefield Bad Company 2. To co ty piszesz?Chodzi że lepsze niż te numerowane później battlefieldy, Bad Company 2 miał lepsza rozgrywkę dla tych co mniej czasu chcieli poświecić, a pobawić się konkretnie, lepsze dynamiczne mapy. Mnie zmęczyły battlefieldy późniejsze, a ogólnie w multi i mmo/mmorpg to grałem od czasów star wars galexies, lineage2, eve online, guild wars, potem wow, aoc, darkfall itd. :)

krzysztofz24
26-08-2019, 00:43
No nie no. Widze ze kolega to stary gamer i ma doswiadczenie:-)
Respect;-).

Eve online. Kurde czasami mi ta gra chodzi po glowie.
Ale slyszalem ze zostala stworzona po to zeby starzy gracze znecali sie nad nowymi:-). To troche mnie to stopuje i abonament. Wole zaplacic raz.
Nigdy nie gralem w strategie...poza Stellaris, mega kosmiczna strategia od tworcow Cywilizacji. Wszystko ogarnalem. Ile ja od tej gry poradnikow przeczytalem i gameplay obejrzalem. Ale ile nocek zarwalem;-). Ogolnie kilkaset godzin gry poszlo.
To Eve tez bym ogarnol, ale ten abonament i mikroplatnosci.
Zreszta ja za duzo gier mam jeszcze do przejscia z wyprzedazy Steam itp:-).

Trailer Stellaris, dodatek Synthetic Race.
To jest dopiero sprawdzian dla proca jak naparzaja sie kilka armi po kilkaset jednostek majacych swoje indywidualne modyfikatory.

https://youtu.be/J79EBh60skU

ksh
26-08-2019, 01:21
eve online skończył się kilka lat temu, dawniej jak ogarniałeś jak to działa można było mieć kasy w grze tyle że nawet czasem wywalało się doładowania na allegro, kwestia jak sie grę poznało, jakie się posiadało konto i z kim/gdzie sie grało, nędzarze byli zarówno w nudnym pve jak i w pvp.
Latanie z flotą 200 statków było ekscytujące ale i czasami nudne, piracenie miało swoje uroki ale i można było dostać szybko wpierd.... ;)
Gra gigant, kto zaczynał w eve pamięta ustawianie budzika żeby w nocy załączyć początkowe drobne skille, a potem zrobili kolejkowanie tego.

No i zapomniałem wspomnieć o grze Wurm Online, jedyny pełny sandbox mmo jaki powstał z pełną wymienialnością waluty realne ze wsparciem i ochroną transakcji przez devsów, gra gdzie terraforming, budowa, wytwrzanie przedmiotów, surowców, materiałów budowlanych, drogi, lasy, fortece, wioski, miasta, góry, rzeki, kanały, wybrzeża, statki, konie, jedzenie, studnie, porty, broń, zbroje itd tworzą gracze od zera, wszystko w grze jest stworzone przez graczy, a śmierć w niej oznacza stratę wszystkiego co masz przy sobie, to było wspaniałe.

sokolnik
27-08-2019, 08:42
Reklamacja złożona.
BOX założony, wentylator kręci się na pulpicie na 1200 obrotów :) słabo ha temp spoko, 40 na pulpicie 45 internet.
Wytrzymam te 2 3 tyg pewnie, renderowac nie będę, a zdjęcia da się obrabiać bez problemu :)
29762

Cichy
27-08-2019, 10:21
Tragedia :D

Umbra
27-08-2019, 10:24
Dla mnie wszelkie MMO są nudne. Dobre gry to były Diablo 2 i Heroes 3. :P

Ze strzelanek siadły mi Modern Warfare 2 i Battlefront 2.

crusiek
27-08-2019, 10:29
Ja się teraz użeram z x-komem. Maile z opóźnieniem, dzwonią 2 razy po to samo,
Składam specyficzne kompy ostatnio, bo "mikro" .... i ciągle czegoś nie ma albo po miesiącu się okazuje, że już nie będzie, a ekspert proponuje inne komponenty, które nie pasują do pozostałych podzespołów, masakra :/

Obiecali odpowiedź do poniedziałku w piątek i cisza znowu ....aaaaaaa@!!!!232132|#@!

Te ich stany magazynowe to są chyba aktualizowane raz na miesiąc :P ściemniacze :)
Dopóki zamawiasz popularne, to nie ma problemu, a jak już coś specyficznego pod daną osobę, to się zaczynają schodki :)

Cichy
27-08-2019, 11:51
Ja się użeram z tym nieszczęsny Aorusem B450 w MORELE.NET . Odesłałem im ponad 2 tygodnie temu i cisza. Nie wiadomo, czy przyjmą jako zwrot, czy odeślą mi inną, czy nagotują sobie z niej zupy. Słuch zaginął. W Komputroniku reklamacje mi rozpatrują w 15 minut.

sokolnik
27-08-2019, 11:56
Zobaczymy po ilu xkom się odezwie.

crusiek
27-08-2019, 11:58
Lepiej do nich dzwoń, maile potrafią czytać z 2 dniowym opóźnieniem :)

Cichy
27-08-2019, 12:03
Lepiej do nich dzwoń, maile potrafią czytać z 2 dniowym opóźnieniem :)

Jeśli to do mnie to na razie jakoś odpisywali szybko, na mojego porannego maila na razie nie odpisali, jakby co jutro będę dzwonił.

crusiek
27-08-2019, 12:07
Do sokolnika pisałem :)
Przyjąłem taktykę, że maile mailami, ale i tak dzwonię, nagle się okazuje, że pan nie wiedział że coś wpadło i doczytywał maila w trakcie rozmowy, mają co robić, warto więc wykorzystać oba kanały komunikacji i uderzać w kumulacji :D

sokolnik
27-08-2019, 12:08
Zadzwonię do nich za tydzień ha wczoraj o 20 oddałem ha
Nie będę już dzwonić i co? I co? Gdzie moje AiO? :D

ksh
27-08-2019, 12:08
Morele potrafi nawet wysłać sprzęt używany mimo że nie kupiło się żadnego outletu itp, zresztą morele są ok ale przy jakimś drobnym nawet problemie tam jest ściana.

crusiek
27-08-2019, 12:13
Zadzwonię do nich za tydzień ha wczoraj o 20 oddałem ha
Nie będę już dzwonić i co? I co? Gdzie moje AiO? :D

:D wiadomo, ja pisałem o sytuacji, gdzie wysłałem maila i po 2 dniach cisza :)
Możesz ich się przy okazji spytać, gdzie sprzęt dla kreta! ;)

sokolnik
27-08-2019, 12:17
Morele potrafi nawet wysłać sprzęt używany mimo że nie kupiło się żadnego outletu itp, zresztą morele są ok ale przy jakimś drobnym nawet problemie tam jest ściana.Ja mam wrażenie że dostałem używana obudowę i chłodzenie... Stąd moje rysy na obudowie... I chlodzeniu.... Ehh

crusiek
27-08-2019, 17:42
Nooo, coś się ruszyło, prezes sokolnik widać pogonił towarzystwo :) ;);)

Przez braki sprzętowe zestaw wyjdzie mnie 2 stówki powyżej planu, ech :)
To samo na Morelkach 4 zł taniej :D sle czym są 4 zł, przy blisko 6.5 tysiach ... za to właściciel będzie zadowolony :D
Chyba, że sobie sprzęt zatrzymam i ucieknę na Bora Bora :D

sokolnik
27-08-2019, 17:51
Nooo, coś się ruszyło, prezes sokolnik widać pogonił towarzystwo :) ;);)

Przez braki sprzętowe zestaw wyjdzie mnie 2 stówki powyżej planu, ech :)
To samo na Morelkach 4 zł taniej :D sle czym są 4 zł, przy blisko 6.5 tysiach ... za to właściciel będzie zadowolony :D
Chyba, że sobie sprzęt zatrzymam i ucieknę na Bora Bora :DSprzęcik... Podaj specyfikację coś tam zamówił i gdzie :)

crusiek
27-08-2019, 17:54
Nic szczególnego, teraz hit to ryzeny więc ryzen 2600x i takie tam po*******ki, jak już będę składał to porobię fotki. Płyta rog ITXowa, zasilacz SFX teraz sobie muszę rozplanować jak będą szły kabelki, wentylacja i do dzieła.

Największy koszt to monitor Office i Windows razem, prawie że połowa ceny....

sokolnik
27-08-2019, 18:02
Nic szczególnego, teraz hit to ryzeny więc ryzen 2600x i takie tam po*******ki, jak już będę składał to porobię fotki. Płyta rog ITXowa, zasilacz SFX teraz sobie muszę rozplanować jak będą szły kabelki, wentylacja i do dzieła.

Największy koszt to monitor Office i Windows razem, prawie że połowa ceny....A jaki monitor? Ja myślę kiedyś kupić sobie monitor jakiś porzadny... Ale to raczej nie w 2020 bo muszę dużo innych rzeczy do mieszkania kupić ha [emoji38]

crusiek
27-08-2019, 18:05
Zwyklak, Dell U2717D InfinityEdge Monitor. Tu akurat za dużego wpływu na wybór nie miałem, miał być ten i już :D

A monitor jak zamierzasz kupić to wiesz, EIZO tylko, NEC to słabizna :)

sokolnik
27-08-2019, 18:33
EIZO tylko, NEC to słabizna :)

A sam kupuje Dell'a :D

Ja mam NECa 24" fullHD EA244WMi ;)

ksh
27-08-2019, 18:36
BenQ najlepszy !!

crusiek
27-08-2019, 18:51
Hehe, no mam NEC EA275 WMi, mi starcza :D aż nadtoooooo :)

sokolnik
27-08-2019, 19:04
Hehe, no mam NEC EA275 WMi, mi starcza :D aż nadtoooooo :)

i jak się obrabia foty na takim 27" i rozdzielczości 2560 x 1440 (WQHD) ?

crusiek
27-08-2019, 19:09

Biorąc pod uwagę starego procka i5 3570 i starą grafę 760 to wszystko okraszone DDRami 3 1600 to tnie się przy przejściach między modułami, sama obróbka daje radę, kilkanaście korekt lokalnych dopiero powoduje jakąś tam zmułę.

krzysztofz24
27-08-2019, 19:23
Mam pytanie o montaz chlodzenia na konkretnej podstawce. (teraz siedzi na AM3 a bedzie na AM4)
Otoz mam chlodzenie Top Flow od Be quiet o TDP 160W.
Obecnie daje rade. I chcialbym je sobie zostawic z Ryzenem 5 lub 7.

I teraz tak, jak je kupowalem to podstawka AM4 jeszcze nie istniala:-).
Nie ma zestawu montazowego do niej.
Ale pozniej to chlodzenie bylo dostepne z mocowaniem AM4 no a potem sie pojawil podobny nastepca. Moje jest obecnie nieprodukowane.
Na stronie producenta jest ze jest ono kompatybilne z AM4.

I skad ja mam wziasc zestaw montazowy do AM4.
Czy to jest tak ze powiem w Komputroniku, zalatwcie mi do tego mocowanie AM4 a oni ; spoko, zaden problem;-).
Czy misze to oddzielnie kupic czy jak?
Bo z boxowego od Ryzenow chyba sobie czesci nie da rady wziasc?

Jak to ugryzc i czy to wogole jest problem czy nie?

Pytanie do ogolu. Ale ze wskazaniem na kolegow koesh i crusiek, bo oni deklarowali ze troche sprzetu ludziom skladaja.

sokolnik
27-08-2019, 19:25
jako że do mnie pytanie nie było skierowane, to nie odpowiem, chociaż chciałem pomóc...

nikoniarz
27-08-2019, 19:27

Wg. mnie to jedne z najwygodniejszych parametrów. Aczkolwiek sporo zależy od miejsca użytkowania, czyli jak daleko siedzimy od monitora. Po prostu stanowiska pracy są różne.

crusiek
27-08-2019, 19:34
Mam pytanie o montaz chlodzenia na konkretnej podstawce. (teraz siedzi na AM3 a bedzie na AM4)
Otoz mam chlodzenie Top Flow od Be quiet o TDP 160W.
Obecnie daje rade. I chcialbym je sobie zostawic z Ryzenem 5 lub 7.

I teraz tak, jak je kupowalem to podstawka AM4 jeszcze nie istniala:-).
Nie ma zestawu montazowego do niej.
Ale pozniej to chlodzenie bylo dostepne z mocowaniem AM4 no a potem sie pojawil podobny nastepca. Moje jest obecnie nieprodukowane.
Na stronie producenta jest ze jest ono kompatybilne z AM4.

I skad ja mam wziasc zestaw montazowy do AM4.
Czy to jest tak ze powiem w Komputroniku, zalatwcie mi do tego mocowanie AM4 a oni ; spoko, zaden problem;-).
Czy misze to oddzielnie kupic czy jak?
Bo z boxowego od Ryzenow chyba sobie czesci nie da rady wziasc?

Jak to ugryzc i czy to wogole jest problem czy nie?

Pytanie do ogolu. Ale ze wskazaniem na kolegow koesh i crusiek, bo oni deklarowali ze troche sprzetu ludziom skladaja.Ja nie przekładalem takiego to nie wiem, ale skoro mają zestaw montażowy to bym spytał czy do twojego modelu podpasi

https://www.morele.net/be-quiet-zestaw-montazowy-do-chlodzenia-am4-bz006-1465156/

crusiek
27-08-2019, 19:35
Sprzęt składam od lat ale to tylko hobbystycznie znajomym, bez brania kasy od tak dla zabawy, bo lubię.

Dużo więcej grzebię w serwerach od kilku lat

ksh
27-08-2019, 19:46
SilentiumPC sprzedaje za drobne zestaw do AM4, wiele firm do swoich topowych konstrukcji dawało gratis.
Zerknij na allegro czy ktoś nie wystawia do twojego chłodzenia AM4 zestawu.

Cichy
27-08-2019, 20:05

Ja mam już trzeci monitor z taką rozdziałką (chyba już z 8 lat w sumie) - dla mnie idealne parametry :)

crusiek
27-08-2019, 20:07
Zgadzam się, parametry idealne również dla mnie [emoji846]

sokolnik
27-08-2019, 20:12
tak właśnie zmierzyłem... od czubka mojego nosa do monitora mam 70 cm :D
to takie 27" będzie ok? :)

nikoniarz
27-08-2019, 20:28
Ja mam 40-50 cm.

Cichy
27-08-2019, 20:29
Ja mam 60cm.

krzysztofz24
27-08-2019, 20:36
jako że do mnie pytanie nie było skierowane, to nie odpowiem, chociaż chciałem pomóc...

Pytanie bylo do ogolu. Z dwiema wyszczegolnionymi osobami...bo ty popsules swoje chlodzenie jak je non stop zakladales i zdejmowales i teraz je jeszcze reklamujesz:p;-)
Ale slucham Pana z zaciekawieniem:-)

crusiek
27-08-2019, 20:37
U mnie od 60 do 80, choć przy 80 czujnik ruchu zaczyna się gubić.

krzysztofz24
27-08-2019, 20:40
Ja nie przekładalem takiego to nie wiem, ale skoro mają zestaw montażowy to bym spytał czy do twojego modelu podpasi

https://www.morele.net/be-quiet-zestaw-montazowy-do-chlodzenia-am4-bz006-1465156/

No akurat mojego tam nie wymienili. Ja mam Shadow Rock top Flow (teraz jest niemal identyczny nastepca Shadow Rock top Flow 2).
Hmm, dziwne z tym zestawem. Myslalem ze jest jakos jeden i do kazdego chlodzenia powietrznego Be quiet pasuje.

crusiek
27-08-2019, 20:45
No akurat mojego tam nie wymienili. Ja mam Shadow Rock top Flow (teraz jest niemal identyczny nastepca Shadow Rock top Flow 2).
Hmm, dziwne z tym zestawem. Myslalem ze jest jakos jeden i do kazdego chlodzenia powietrznego Be quiet pasuje.

Najlepiej będzie jak podpytasz https://www.bequiet.com/pl/contact/coolermounting

sokolnik
27-08-2019, 20:50
Pytanie bylo do ogolu. Z dwiema wyszczegolnionymi osobami...bo ty popsules swoje chlodzenie jak je non stop zakladales i zdejmowales i teraz je jeszcze reklamujesz:p;-)
Ale slucham Pana z zaciekawieniem:-)

napisz do be quiet bo z tego co się orientuję, to takie podstawki to wysyłają za free :) albo za KW

krzysztofz24
27-08-2019, 21:08
Najlepiej będzie jak podpytasz https://www.bequiet.com/pl/contact/coolermounting

O, jest moje chlodzenie (kurde, nie znalazlem tego na stronie jak szukalem).
Dzieki za rozwiazanie problemu:-)
Po weekendzie sobie zamowie a najpierw sie dopytam telefonicznie co i jak.

Edit1
Oni w warszawie sa. Ja do nich pojade:-).

Edit2
Jeszcze 15-20 min samochodem i 7 km ode mnie. I uliczka w rejonach, ktorymi czesto jezdze ten serwis Be quiet jest.

sokolnik, jak chcesz to zapytam czy im x-kom juz do ekspertyzy twoje chlodzenie przyslal i co zamierzaja. No znaczy czy juz zdazyli AiO naszykowac;-)
Albo moge ich o*******ic, ze tyle to trwa, w twoim imieniu;-)

ksh
27-08-2019, 21:09
Ja bym to wkrętami do regipsów zamocował i będzie.

crusiek
27-08-2019, 21:13
Hahahahha

crusiek
27-08-2019, 21:15
Krzysztof, na 90 procent ten kit będzie pasował to twojego modelu, zadzwoń jutro do bq i potwierdź

krzysztofz24
27-08-2019, 21:18
Krzysztof, na 90 procent ten kit będzie pasował to twojego modelu, zadzwoń jutro do bq i potwierdź

Na 100% bedzie mysle nawet, jak jest na oficjalnej stronie.(nie zapeszajmy..;-) )
Ale zadzwonie, podjade i z glowy.
Dzieki.

sokolnik
27-08-2019, 21:20
Może coś załatwisz, bo do wczoraj serwisant be quiet był na urlopie :)
Niech już sprowadzają chłodnice 360.m silent loop :)

krzysztofz24
27-08-2019, 21:46
Spokojnie:-). W czwartek mam wolne, ide na basen a ten serwis jest 5 minut samochodem od basenu.
Szykuj miejsce w obudowie:twisted:
Na to https://www.bequiet.com/pl/watercooler/1094

crusiek
27-08-2019, 21:52
Sam bym sobie na to miejsce zrobił, ale chyba poczekam na nowy komp :D

Obecna buda już jest nieco zmaltretowana przez dzieci :D:D

29811

krzysztofz24
27-08-2019, 21:54
A sokolnikowi urodzi sie niedlugo corka i mu tak samo zrobi z kompem:D
Hahahaha;-)

Ja to bym sobie wzial to chlodzenie od Be quiet ze chlodnica 280mm, bo jako jedyne ma wentylatory 140mm zamiast 120mm. Mam taki na swoim chlodzeniu, jest nieslyszalny przez ludzkie zmysly.

sokolnik
27-08-2019, 21:54
Spokojnie:-). W czwartek mam wolne, ide na basen a ten serwis jest 5 minut samochodem od basenu.
Szykuj miejsce w obudowie:twisted:
Na to https://www.bequiet.com/pl/watercooler/1094

te chłodzenie podobno jest bardzo awaryjne. Dużo ludzi miało awarię.

krzysztofz24
27-08-2019, 21:59
te chłodzenie podobno jest bardzo awaryjne. Dużo ludzi miało awarię.

Dobra kurde, jak zaczynasz marudzic to nie to nie:-).
Czlowiek tu sie poswieca, chce cos zalatwic koledze a ten tylko kreci nosem;-)

Za malo podswietlenia RGB dla ciebie:mrgreen:?

Powazniej troche.
Duzo czyli ile, jaki procent popsutych d osprzedanych? Ja bym troche dystansu trzymal do "wiadomosci" z netu.
Wiatraki sie nie popsuja, raczej sie nie rozszczelni, to tylko popmka jakby co zostaje do popsucia sie w takich chlodzeniach AiO. A gwara jest 36 miesiecy jakby co .

OjTam
27-08-2019, 22:03
Za malo podswietlenia RGB dla ciebie:mrgreen:?

O właśnie. sokolnik znalazłem SSD dla Ciebie:
https://allegro.stati.pl/AllegroIMG/PRODUCENCI/XPG/SPECTRIX-S40G/4-podswietlenie-rgb.jpg (https://www.x-kom.pl/p/500613-dysk-ssd-adata-512gb-m2-pcie-xpg-spectrix-s40g-rgb.htm)
:mrgreen:

krzysztofz24
27-08-2019, 22:08
Ja niewiem czy powinienem, to pisac wogole. Bo mam z boku obudowy wiatrak 180mm czy tam 200mm coolermastera. I chcialem bez podswietlenia ale byl tylko z podswietleniem.
Tylko on nie jest podswietlony RGB a zwyklymi czerwonymi diodami.

Czy powinien sie tego wstydzic w obecnych czasach, jak komp bez RGB to wiocha izero szacunku na dzielni:grin::-P

sokolnik
27-08-2019, 22:12
O właśnie. sokolnik znalazłem SSD dla Ciebie:
https://allegro.stati.pl/AllegroIMG/PRODUCENCI/XPG/SPECTRIX-S40G/4-podswietlenie-rgb.jpg (https://www.x-kom.pl/p/500613-dysk-ssd-adata-512gb-m2-pcie-xpg-spectrix-s40g-rgb.htm)
:mrgreen:

bez sensu, ja mam SSD na m.2 zakryte oba radiatorami a pod niemi są termalpady :) musiałbym zdjąć te radiatory z termalpadami więc lipa :)
to już lepiej jakiś procesor z RGB :D

OjTam
27-08-2019, 22:26
Są też w SATA jakby co. :D
Co do LEDów, u mnie świeci tylko mysz i klawiatura. No i słuchawki mają taką opcję, ale nie korzystam. Szkoda USB zajmować.

crusiek
27-08-2019, 22:36
A sokolnikowi urodzi sie niedlugo corka i mu tak samo zrobi z kompem:D
Hahahaha;-)

W najmniej odpowiednim momencie, ma na to LATA czasu :D

sokolnik
27-08-2019, 22:49
Moja córeczka będzie grzeczna i nie będzie w ogóle płakać :)

crusiek
27-08-2019, 23:07
Taaa, jasne :)

Co do podświetlanego szaleństwa nie mam zdania.
Jak ktoś lubi to niech sobie świeci :)

Mnie już te lampki od monitora i od budy wystarczająco wkurzają (od monitora przyciemniłem na max a w budzie odłączone poza power led :D )

sokolnik
27-08-2019, 23:18
Spotkałem chłodnice 420 mm :) 3x140 mm ha
Taką krowę musiałbym trzymać po za obudową :) ha

ksh
27-08-2019, 23:39
https://i3.wp.com/linustechtips.com/main/uploads/monthly_12_2014/post-58893-0-99033300-1418586881.jpg

crusiek
27-08-2019, 23:48
Ta chłodnica nie zrobiła na mnie takiego wrażenia, co innego kulka disco w środku [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

sokolnik
28-08-2019, 06:42
Ta chłodnica nie zrobiła na mnie takiego wrażenia, co innego kulka disco w środku [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]Innego którego? :D

sokolnik
28-08-2019, 22:15
Uwaga dostałem propozycję od kogoś tam z FB ? nie znam ?

Noctua NH-D15 140mm
+ dokupić 2 wentylatory Noctua NF-F12 industrialPPC-2000 IP67 PWM 120mm i zastąpić je na chłodzeniu.
https://noctua.at/en/nf-f12-industrialppc-2000-pwm/specification?fbclid=IwAR3XJuw2u3gJ1ZgeDhrHN9s9EAM Knt1cjvWDHECm0nzj-Yn9l0YHVrLZPP4

A te 2 wentylatory z chłodzenia:
1 dać nad chłodzenie na TOP obudowy a drugi dołożyć nawet do Noctua by były 3 wentylatory na chłodzeniu (ale niekoniecznie).
Kosmos ogólnie, dlatego z Wami chce się skonsultować.

Piszą mi ludzie, że AiO nie da mi 10 stopni mniej na tym Ryzenie bo wysokie napięcia i w ogóle to 12 rdzeni...

Piszę też by napięcia ustawić na sztywno - to wiem, zrobię to po aktualizacji BIOS.

ksh
28-08-2019, 22:41
Ale po co kombinujesz, przecież to co masz jest ok, zrób tylko sensowną cyrkulacje w budzie żeby powietrze przechodziło przez budę ładnie, żadne boczne, górne itp wiatraki.
Noctua polecałem ci milion postów wcześniej ale wydajnościowo jest to samo jak masz.

krzysztofz24
28-08-2019, 23:27
Noctua polecałem ci milion postów wcześniej ale wydajnościowo jest to samo jak masz.

Znaczy Noctua jakby czesciej jest w testach przed DR4pro;-).
Ale oba to chlodzenia klasy premium mozna rzec i roznice miedzy nimi sa kosmetyczne.
Wiec sumie masz racje:-)

A sokolnik i tak nie poslucha;-)

crusiek
28-08-2019, 23:32
A sokolnik i tak nie poslucha;-)

: D

sokolnik
29-08-2019, 06:34
Ja taki już jestem... Słucham opinii, czytam, a i tak robię jak ja uważam... I uwaga :) dobrze na t wychodzę :) tzn jestem szczęśliwy żyjąc sam ze sobą ze swoimi wyborami :)

krzysztofz24
29-08-2019, 09:53
To po co ci czyjes rady, jak i tak sie do nich nigdy nie zastosujesz:-)?

Jak sie pyta, to po to zeby skorzystac z czyjejs wiedzy, zeby samemu nie musiec do tego dochodzic...

crusiek
29-08-2019, 09:54
Brak szacunku do kolegów. IĆ F KONT [emoji6][emoji6][emoji6][emoji23][emoji23][emoji23]

sokolnik
29-08-2019, 10:18
Korzystam :)
Lubie czytać opinie innych, z którejś na pewno skorzystam, nie wiem czy z Waszej :)

ksh
29-08-2019, 10:40
Dobrze wiedzieć, więc szkoda zużywać klawiaturę nawet.

sokolnik
29-08-2019, 10:44
Ojoj jaka obraza majestatu :)
Zawsze jest ryzyko, udzielasz rady itp. Ale nie wiadomo czy ktoś z tego skorzysta, to jest forum, jak nie ja to ktoś inny z tego skorzysta, przeczytać może to setki osób. Proste.
Alencoraz bardziej skłaniam się ku powietrznego chłodzenia z jakimiś super wentylatorami.

Nie wiem tylko co xkom na to, może powie mi bujaj się dziadku dr4p jest ok.
Wtedy za dużo nie wymyślę, może wentyle tylko wymienię ha

crusiek
29-08-2019, 10:48
Spoko, wiadomo, że decyzja to jest tylko jakaś tam wypadkowa opinii, dobrze kombinujesz [emoji846]

ksh
29-08-2019, 11:30
SSD PCIe 4.0 z tego co podają w testach temperatury ma spore, więc takie coś będzie chyba standardem.

29864

Cichy
29-08-2019, 11:40
Ja z kolei próbuję już kolejne GPU, tym razem RX 570. Cóż, w grach to wygląda nawet fajnie, tak na poziomie 1060 ale nie wiem czemu mam teraz gorszy wynik CPU Benchmark (Workstation spadło o 10%) , zaś wspomaganie GPU przy konwersji video (AVC, Handbrake) nie działa zupełnie po przełączeniu na AMD. Konwersja video zwolniła o 50% w stosunku do leciwego 1050/2 który mam. No nic, dziś kolejna karta leci na zwrot a jutro przyjeżdża kupione w promocji MSI 1660 :) Chciałem wrócić do 1060 bo to była fajna karta, ale jednak 1660 w tej samej cenie a jest szybsza i dobrze się kręci praktycznie do poziomu wersji Ti.

nikoniarz
29-08-2019, 11:44
Polecam 1660 Ti. Świetny stosunek ceny do wydajności.

sokolnik
29-08-2019, 11:50
SSD PCIe 4.0 z tego co podają w testach temperatury ma spore, więc takie coś będzie chyba standardem.

29864Te temperatury łapie spore w testach syntetycznych czy podczas normalnego użytkowania komputerów zwykłego konsumenta?
Czy może podczas obróbki foto/video eksportu/renderowania?
Czy może w specjalistycznych programach dla inżynierów/grafików albo innych jakiś centrach obliczeniowych?
Gdzie te temp są tak wysokie? To ważne jest gdzie.
Bo jeśli taki foto/video amator jak ja, albo półamator albo jeszcze lepiej... W porównaniu do wszystkich dzieci Neostrady które grają w CS To może ja jestem profesjonalistą... Będzie miał ciągle stałe wysokie temp w okolicach 80 stopni to słabo.

Obserwuje od jakiegoś czasu temp moich dysków (hwmomitor), i wszystkie moje dyski nie przekraczają 50 stopni. Zazwyczaj jakieś 35-38 jak coś robię to łapią 48-50 co uważam za świetne wyniki.
Tylko Samsung NVMe siedzi pod radiatorem oraz pod termalpadem (wcześniej jak był goły i wesoły to miał takie same temp), pozostałe dyski nie mają chłodzenia ani żadnego wiatraczka który by na dmuchał... I jest OK.

Żyjemy w czasach naprawdę gdzie wydajność, wysoka wydajność jest dostępna w dobrej cenie dla zwykłego Kowalskiego... Takie podzespoły muszą mieć dobre chłodzenie. Coraz więcej kowalskich będzie kupować wielkie chłodzenia, AiO, super pasty, termalpady, dobre obudowy z dobrymi wentylatorami. A nawet CL będą sobie fundować, coraz więcej będzie takich osób.

sokolnik
29-08-2019, 11:52
Ja z kolei próbuję już kolejne GPU, tym razem RX 570. Cóż, w grach to wygląda nawet fajnie, tak na poziomie 1060 ale nie wiem czemu mam teraz gorszy wynik CPU Benchmark (Workstation spadło o 10%) , zaś wspomaganie GPU przy konwersji video (AVC, Handbrake) nie działa zupełnie po przełączeniu na AMD. Konwersja video zwolniła o 50% w stosunku do leciwego 1050/2 który mam. No nic, dziś kolejna karta leci na zwrot a jutro przyjeżdża kupione w promocji MSI 1660 :) Chciałem wrócić do 1060 bo to była fajna karta, ale jednak 1660 w tej samej cenie a jest szybsza i dobrze się kręci praktycznie do poziomu wersji Ti.To przez ciebie w sklepach potem można trafić na używane produkty... Bezczelu Ty [emoji14]

Cichy
29-08-2019, 11:58
Polecam 1660 Ti. Świetny stosunek ceny do wydajności.

No miałem kilka dni temu Asusa w wersji Evo. Był OK gdyby nie to światło (pisałem kilka stron wcześniej). Różnica między Ti a zwykłym to 30%, przyrost wydajności po OC obydwu 10% - IMO nie opłaca się :)

To przez ciebie w sklepach potem można trafić na używane produkty... Bezczelu Ty [emoji14]

Nie bój żaby, sklep musi wystawić taki towar z adnotacją "po zwrocie", jeśli sprzedaje jako nowy to zwyczajnie jest nieuczciwy. Ja też jak sprzedaję obiektyw po zwrocie to następny klient o tym wie.

crusiek
29-08-2019, 12:07
Rx 570 fajny, ale nie popadam w zachwyt, niższa cena skompensuje ostatecznie wyższy pobor prądu w tych kartach, szczególnie wersja 8 gb, chyba 1660 Ti u mnie zagosci. Albo 1060 6 gb

Cichy
29-08-2019, 12:10
Jak już wspomniałem, najlepszy stosunek ceny do wydajności ma obecnie 1660. Jeśli miałbym cokolwiek dokładać to zamiast 30% do Ti to wolałbym 50% do 2060.

sokolnik
29-08-2019, 12:12
Rx 570 fajny, ale nie popadam w zachwyt, niższa cena skompensuje ostatecznie wyższy pobor prądu w tych kartach, szczególnie wersja 8 gb, chyba 1660 Ti u mnie zagosci. Albo 1060 6 gbDostałem sms z xkom, moje zlecenie zmieniło status na przyjęto w serwisie.
Teraz tylko pozostaje kwestia, kiedy zajmą się tym zleceniem i dadzą znać.

krzysztofz24
29-08-2019, 12:12
Cichy mz zanim zaczniesz tak przekladac karty.
Powinienes pare dni na teorie poswiecic.
Poszukac jakichs testow czy recenzji typu;
-ktore gpu dla fotografa lub filmowca
-jakie gpu najlepiej wspolpracje z programami graficznymi

Tylko nie opinie z netu ;-) a artykuly branzowe.
Zreszta Nvidia ma serie quadro bodajze, porownaj moze specyfikacje miedzy taka karta a "cywilna do gier". Zawsze da to jakies pojecie na co zwracac uwage...

Ofc ja nie jestem ekspertem w teori, ktorej potrzebujesz. (Czyli wspomaganie foto przez gpu).
Tylko sugeruje ci droge, ktora bym osobiscie podazal.

Cichy
29-08-2019, 12:19
@Cichy (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=329) mz zanim zaczniesz tak przekladac karty..

Ale ja bym pozostał przy tym Asusie 1060Ti Evo, bo cena była OK i wygląd ładny, ale subtelne podświetlenie karty okazało się nieakceptowalnie oczojebnym , zwłaszcza w nocy, na dodatek bez możliwości wyłączenia. RX to tak na próbę i nie zdał egzaminu. Z tego MSI co zamówiłem już na pewno będę zadowolony :)

krzysztofz24
29-08-2019, 12:40
Mam podswietlana klawiature RGB, kupowana ma szybko w markecie.
Moge ja wlaczyc i wylaczyc jak komp chodzi.
Ale jak wylacze kompa to klawiatura sie swieci i nie da sie jej wylaczyc:-).
Co za geniusz to tak wymyslil.
Takze rozumiem twoja motywacje;-).

ksh
29-08-2019, 12:55
Może wyłączenie w bios że USB są do ładowania przy wyłączeniu kompa, albo klawiaturę do USB 2 ?

Te temperatury łapie spore w testach syntetycznych czy podczas normalnego użytkowania komputerów zwykłego konsumenta?
Czy może podczas obróbki foto/video eksportu/renderowania?
Czy może w specjalistycznych programach dla inżynierów/grafików albo innych jakiś centrach obliczeniowych?
Gdzie te temp są tak wysokie? To ważne jest gdzie.
Bo jeśli taki foto/video amator jak ja, albo półamator albo jeszcze lepiej... W porównaniu do wszystkich dzieci Neostrady które grają w CS To może ja jestem profesjonalistą... Będzie miał ciągle stałe wysokie temp w okolicach 80 stopni to słabo.

Obserwuje od jakiegoś czasu temp moich dysków (hwmomitor), i wszystkie moje dyski nie przekraczają 50 stopni. Zazwyczaj jakieś 35-38 jak coś robię to łapią 48-50 co uważam za świetne wyniki.
Tylko Samsung NVMe siedzi pod radiatorem oraz pod termalpadem (wcześniej jak był goły i wesoły to miał takie same temp), pozostałe dyski nie mają chłodzenia ani żadnego wiatraczka który by na dmuchał... I jest OK.

Żyjemy w czasach naprawdę gdzie wydajność, wysoka wydajność jest dostępna w dobrej cenie dla zwykłego Kowalskiego... Takie podzespoły muszą mieć dobre chłodzenie. Coraz więcej kowalskich będzie kupować wielkie chłodzenia, AiO, super pasty, termalpady, dobre obudowy z dobrymi wentylatorami. A nawet CL będą sobie fundować, coraz więcej będzie takich osób.

Nie musisz obserwować nic bo PCIe 3.0 ma akceptowalne temperatury nawet przy najszybszych modelach, ja dałem radiator na M.2 co był w komplecie z płytą główną ( tak z ta beznadziejną gigabyte ).

PCIe 4.0 robi to samo co szybkie SD, XQD/CFE, pamieci dostają takie temperatury że karty SD przy dłuższym zapisie ma 90 stopni i to samo się dzieje na SSD, dlatego CFE i wcześniejszy XQD jest dostosowany żeby odprowadzać ciepło przez slot w aparacie/kamerach.

Czyli podsumowując, przy prędkościach zapisu/odczytu powyżej 1500MB/s są już temperatury spore ale nie odczujesz tego tak na dysku 256/512GB jak na 1TB/2TB gdzie kostek jest więcej i do tego jeszcze PCIe 4.0

Na szczęście spada TDP wielu układów przez miniaturyzacje ( która czasami działa odwrotnie na emisje ciepła ), zobacz na cpu, jeszcze pięć lat temu były plany desktopowych cpu 200W, a teraz okazuje się że w AMD spadło, Intel tez ładnie sobie z tym poradzi w nowych, GPU od Nvidia jakieś 10-12 lat temu potrafiło topić obudowę na karcie, a jak teraz jest z tym dobrze.

nikoniarz
29-08-2019, 13:54
Jak już wspomniałem, najlepszy stosunek ceny do wydajności ma obecnie 1660. Jeśli miałbym cokolwiek dokładać to zamiast 30% do Ti to wolałbym 50% do 2060.

Mam zupełnie inne zdanie. Tak łatwo na procenty tego nie da się przeliczyc.

ksh
29-08-2019, 15:26
Też uważam że 1660ti to obecnie super współczynnik wydajność-cena, plus że karta chłodna i można wybrać model tańszy bez kosmicznego chłodzenia.

sokolnik
29-08-2019, 15:52
Ale ja bym pozostał przy tym Asusie 1060Ti Evo, bo cena była OK i wygląd ładny, ale subtelne podświetlenie karty okazało się nieakceptowalnie oczojebnym , zwłaszcza w nocy, na dodatek bez możliwości wyłączenia. RX to tak na próbę i nie zdał egzaminu. Z tego MSI co zamówiłem już na pewno będę zadowolony :)Z MSI na bank będziesz zadowolony :D
Ja mam 1070Ti od MSI i jest super, temp nie łapie strasznych bo ma dobry system chłodzenia. Cewki nie piszczały to już chyba nie zaczną piszczeć. Sprawdzona w boju:
Wiedźmin 3
Batman Arkham Night
Crysis 3
BF1
Oraz wspomagała (CUDA) w renderowaniu video.

Polecam produkty MSI. Kupiłem płytę główną MSI bo też system chłodzenia jest dobry, wentylator niżej, 2 termopady na ss m.2, dobra sekcj zasilania... Jak jeszcze wyślą mi chłodzenie CoolerMastera z tej promocji to już w ogóle będzie super :) potestuje i sprzedam albo od razu sprzedam :)

krzysztofz24
29-08-2019, 15:56
Alencoraz bardziej skłaniam się ku powietrznego chłodzenia z jakimiś super wentylatorami.

To trzymaj sie mocno, bo bedziesz w szoku:-).
Ty juz masz jedno z najlepszych powietrznych chlodzen dostepnych na rynku.
I nawet normalnie i wydajnie przeciez dzialalo przed reklamacja.

Zreszta patrz. Roznic zero, albo kosmetyczne.

https://youtu.be/u4Yd-P_b4dc

To napisz jak znajdziesz powietrzne chlodzenie, ktore zje na dzien dobry te 2 powyzsze;-)

Cichy
29-08-2019, 16:27
Z innej beczki - kiedy warto dorzucić do 32 GB Ramu ? Obecnie zużycie 16GB mam na poziomie 60% przy pootwieranych różnych rzeczach.

sokolnik
29-08-2019, 17:20
Z innej beczki - kiedy warto dorzucić do 32 GB Ramu ? Obecnie zużycie 16GB mam na poziomie 60% przy pootwieranych różnych rzeczach.

przy okazji :)

https://www.x-kom.pl/goracy_strzal/19106

sokolnik
29-08-2019, 18:48
znalazłem test... 3900x plus DR4P w teście jakimś tam benchmarku... max 77 stopni :)
https://www.youtube.com/watch?v=R5GhNnLVUrw

Czyli sporo mniej niż u mnie... ostatnio podczas renderowania miałem 85.
akie 77-78 by mnie zadowalało :)

zbicie napięcia pozwoliło zejść do 75 stopni :)

ksh
29-08-2019, 18:58
napisze ponownie wyraźnie - CYRKULACJA W OBUDOWIE !!

crusiek
29-08-2019, 19:06
Nie wspominając o temperaturze otoczenia

krzysztofz24
29-08-2019, 19:06
napisze ponownie wyraźnie - CYRKULACJA W OBUDOWIE !!

Ahahaha:-)
Tez myslalem czy do Sokolnika nie pisac tak kolorowo:-).
Ale zrezygnowalem;-).

sokolnik
29-08-2019, 19:09
w filmiku gościu nie używał obudowy... tylko testbencha czy jak to się pisze :) a tam w ogóle nie ma cyrkulacji powietrza...

U mnie cyrkulacja jest super i klasycznie:
2 x 140 na przód
1 x 140 na tył

wszystko pod kontrolerem w obudowie (tryb I II III)

ksh
29-08-2019, 19:11
No i jeszcze dodam że nie chodzi o zamontowanie pierdyliona wiatraków tylko ma być zrobiona prosta cyrkulacja.

sokolnik
29-08-2019, 19:37
No i jeszcze dodam że nie chodzi o zamontowanie pierdyliona wiatraków tylko ma być zrobiona prosta cyrkulacja.

u mnie jest super prosta cyrkulacja

crusiek
29-08-2019, 19:52
Dyskusja bez sensu, tak jak i porównywanie temperatury z testu bez budy z twoim aktualnie złożonym zestawem. [emoji23]

sokolnik
29-08-2019, 20:21
to co? Idziemy na piwko i meczyki?

LEGIA - RANGERSi

POLSKA - WŁOCHY w siatkówkę (ME Kobiet).

krzysztofz24
29-08-2019, 20:30
To watek komputerowy, to piszemy o rzeczach zwiazanych z kompem a nie o dupie Maryny;-)
Ja ide grac w Battlefielda 4 i jest to scisle komputerowe zajecie:mrgreen:

crusiek
29-08-2019, 20:31
Na siatkę nawet bym poszedł, raz byłem i była fajnie [emoji846]

Jutro odbieram zestaw z x-koma i zabieram się za składanie, w niedzielę muszę oddać, ech mało czasu na zabawę.

sokolnik
29-08-2019, 20:41
Na siatkę nawet bym poszedł, raz byłem i była fajnie [emoji846]

Jutro odbieram zestaw z x-koma i zabieram się za składanie, w niedzielę muszę oddać, ech mało czasu na zabawę.

komu oddać? Mi ? :D

Co tam montujesz/zamówiłeś? :)

Wątek komputerowy... przecież ja cały czas "siedzę na komputerze" ... ja kablówki nie mam od ponad 2 lat :)
oglądam na PC lub TEL :D

crusiek
29-08-2019, 20:43
Jak złożę to wrzucę zdjęcie tego maluszka.
Koleżanka chciała żebym u niej składał, to bym przecież musiał na kolacje że śniadaniem zostać ech....

sokolnik
29-08-2019, 20:47
Jak złożę to wrzucę zdjęcie tego maluszka.
Koleżanka chciała żebym u niej składał, to bym przecież musiał na kolacje że śniadaniem zostać ech....

można się zakochać :D
zamawia kompa, ze złożeniem w domu... ona coś chce!
złożył byś kompa...zjedlibyście kolację...a potem... do samego rana byście... grali w CSa :D

w planach mam:
- aktualizację BIOS
- ustawienie napięcia procesora... ale nie kosztem taktowania/boostowania. Być może to pozwoli na zjechanie kilku stopni, tylko by takty nie spadły, nie wiem. Warto ten temat zgłębić.
- montaż DOBREGO chłodzenia
- poprawienie i tak już super wentylacji by byłą super extra hiper :)

crusiek
29-08-2019, 20:51
Nie nie, to nie tak, co prawda znamy się od dziecka i różne głupoty odwalalismy, czesto siedziałem po nocach u niej ale, to już nie te czasy, poza tym żona by mnie wyklela chyba [emoji23], chociaż z drugiej strony miałbym spokój przy składaniu...

crusiek
29-08-2019, 20:53
Najlepiej kompa postawić pod klimą i ustawić 17 stopni [emoji23]

sokolnik
29-08-2019, 20:57
Najlepiej kompa postawić pod klimą i ustawić 17 stopni [emoji23]

ewentualnie otworzyć balkon zimą :)
do niedawna PC stał w salonie na podłodze, otwierałem balkon zimą i było to najlepsze chłodzenie procesora a nie jakieś coolery :D BALKON!

Teraz trochę gorzej :) w pokoju mniejszym, na biurku... ehh potrzebny super cooler i wentyle :)

krzysztofz24
29-08-2019, 21:07
Ja ci to wymyslilem z tym balkonem, tak troche w zartach...ale nie sadzilem ze skorzystasz;-).
Wlasnie wyobrazilem sobie jak siedzisz w zimie w szaliku i czapce przed kompem i balkon na osciez, zeby proc mial lepsze chlodzenie:D

crusiek
29-08-2019, 21:09
Też to przerabiałem :D

https://www.x-kom.pl/p/407465-obudowa-do-komputera-sharkoon-qb-one.html -> w tą obudowę będę upychać flaki tym razem.

Wysokość 180 mm
Szerokość 225 mm
Głębokość 368 mm

krzysztofz24
29-08-2019, 21:11
A tak powazniej.

ehh potrzebny super cooler i wentyle :)

Masz juz super cooler. Pisalem ci to ja pare razy i koesh!
Dalej jest juz tylko porzadne AiO albo chlodzenie ciecza zlozone od podstaw z dwoma chlodnicami.
Takze nie wydziwiaj na sile.

OjTam
29-08-2019, 21:12
Takze nie wydziwiaj na sile.

Wiesz, im dłużej czytam ten wątek, tym większe mam wrażenie, że dla Sokolnika chłodzenie ciekłym azotem było by za mało. :lol:

crusiek
29-08-2019, 21:13
https://www.x-kom.pl/p/441205-plyta-glowna-socket-am4-asus-rog-strix-b450-i-gaming.html -> z taką płytunią mikrunią

sokolnik
29-08-2019, 21:26
https://www.x-kom.pl/p/441205-plyta-glowna-socket-am4-asus-rog-strix-b450-i-gaming.html -> z taką płytunią mikrunią

fajny ten komputerek będzie :)

taki babski :D

ciekły azot piszecie??? muszę zgłębić temat :)

crusiek
29-08-2019, 21:33
Babski, czy nie, mało miejsca w mieszkaniu, to główny powód :)
Używać pewnie będzie młodszy, dostał się gdzieś tam i taka nagroda :O :)

sokolnik
29-08-2019, 21:48
Babski, czy nie, mało miejsca w mieszkaniu, to główny powód :)
Używać pewnie będzie młodszy, dostał się gdzieś tam i taka nagroda :O :)

super! :)

Widzę że płyta pod Ryzen :)

jaki proc i grafa? Jak dla syna to musi być grafika :D

Przy okazji:

https://www.youtube.com/watch?v=8OmkmluAYAQ

crusiek
29-08-2019, 21:51
Procek 2600x, a grafa 1660

ksh
29-08-2019, 22:12
Czemu 2600x ?
3600 jest wydajniejszy, a ma 65W, a nie 95W co w małej obudowie ma niesamowity wpływ na całość.

crusiek
29-08-2019, 22:24
Bo 2600x wycyganilem za 669 zł z rabatem a 3600 kosztuje 890?

Tu nie było składania zestawu typu cena wydajność, tylko wysłuchanie się w potrzeby. Nie bój żaby, komp sobie poradzi [emoji846]

ksh
29-08-2019, 22:26
Nie takie pakują w maleńkie obudowy ale z temperaturami i hałasem może być nie wesoło.
Jaką płytę bierzesz ?

sokolnik
29-08-2019, 22:29
Nie takie pakują w maleńkie obudowy ale z temperaturami i hałasem może być nie wesoło.
Jaką płytę bierzesz ?

taką :) :)

crusiek
29-08-2019, 22:32
Jaką płytę bierzesz ?Post https://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=4071742 za 649 zl

Na budę dostałem rabat 25 zeta też, grosik do grosik i zebrało się na dodatkowy dysk do kompa [emoji846]

Tutaj było ciężko z dostępnością, z zasilaczami SFX tak samo.

crusiek
29-08-2019, 22:34
Generalnie na cześć podzespołów czekałem miesiąc prawie

crusiek
29-08-2019, 22:35
A ta buda wcześniejszą która składałem, jjuz nie produkowana, szkoda, bo tam mATX wlazilo a gabarytowo też była fajna

ksh
29-08-2019, 22:45
Fajne takie zestawy, no i wyzwanie dla składającego, też mnie korciło na jakąś designerską :) mini obudowę ale stwierdziłem że lepiej jak jest na podłodze daleko pod biurkiem, a i koszty mniejsze żeby to bezgłośne było.

sokolnik
29-08-2019, 23:04
stwierdziłem że lepiej jak jest na podłodze daleko pod biurkiem, a i koszty mniejsze żeby to bezgłośne było.

co?! Teraz komputery robią za wystrój wnętrza!
ma być stylowo, pięknie, kolorowo... kawał sprzętu trzeba pokazywać a nie chować w majtkach :D :D :D

jaki piękny artykuł znalazłem o NZXT x72 oraz 3900x :)
https://www.purepc.pl/chlodzenie/test_chlodzenia_nzxt_kraken_x72_czy_legendy_okaza_ sie_prawda?page=0,4

nikoniarz
29-08-2019, 23:07
co?! Teraz komputery robią za wystrój wnętrza!

Ciekawe gdzie? Chyba wśród gimnazjalistów którzy kończą edukację...

ksh
29-08-2019, 23:11
https://www.corsair.com/pl/pl/Categories/Products/Liquid-Cooling/Hydro-Series%E2%84%A2-H110i-GT-280mm-Extreme-Performance-Liquid-CPU-Cooler/p/CW-9060019-WW

crusiek
29-08-2019, 23:24
Fajne takie zestawy, no i wyzwanie dla składającego, też mnie korciło na jakąś designerską :) mini obudowę ale stwierdziłem że lepiej jak jest na podłodze daleko pod biurkiem, a i koszty mniejsze żeby to bezgłośne było.

Ano, koszty mniejsze.

Borat1979
29-08-2019, 23:27
Fajne takie zestawy, no i wyzwanie dla składającego, też mnie korciło na jakąś designerską :) mini obudowę ale stwierdziłem że lepiej jak jest na podłodze daleko pod biurkiem, a i koszty mniejsze żeby to bezgłośne było.Pod biurkiem komp zasysa więcej kurzu, no i trzeba "nurkować" za każdym razem pod biurko do podpięcia byle kabelka, dysku czy pendriva.

A tak na marginesie od jakiegoś czasu szukam małej obudowy typu cube, coś wielkości Fractal Design Node 304 tylko żeby zamiast tego bezsensownego "wieszaka" na dyski była możliwość montażu chłodnicy 240 mm. Ten Fractal byłby idealny ale któryś z projektantów wpadł na "genialny" pomysł pchania tam 6 zatok na dyski twarde. Zastawiam się po co komu w takim minikomputerku 6 dysków i to jeszcze 3,5''?

29882

nikoniarz
29-08-2019, 23:31
Pod biurkiem komp zasysa więcej kurzu, no i trzeba "nurkować" za każdym razem pod biurko do podpięcia byle kabelka, dysku czy pendriva.

Bzdura. Ja nawet schylać się nie muszę pomimo że komputer stoi na podłodze. Po prostu górne porty w obudowie są zwyczajnie pod ręką.

Borat1979
29-08-2019, 23:40
Bzdura. Ja nawet schylać się nie muszę pomimo że komputer stoi na podłodze. Po prostu górne porty w obudowie są zwyczajnie pod ręką.
Nie każda obudowa ma porty na górze

krzysztofz24
29-08-2019, 23:54
Nie każda obudowa ma porty na górze

W kazdym razie jakos z przodu ma, raczje nie przy samej podlodze;-).
Na biurku to ja mam monitor i glosniki duze.
A komp tradycyjnie obok biurka na dorobionej deseczce, 10cm nad podloga. A jeszcze obudowa ma filtr przeciwkurzowy m.in na dole.
Tak na sile g oczyszcze raz na rok okolo, i w sumie malo kurzu jest do czyszczenia.

ksh
30-08-2019, 00:00
Pod biurkiem komp zasysa więcej kurzu, no i trzeba "nurkować" za każdym razem pod biurko do podpięcia byle kabelka, dysku czy pendriva.U mnie nie zasysa nic, nie nurkuje bo pod ręką są porty, a drugie porty w monitorze, trzecie w stacji dokujące na dyski przenośnie.
Wybierasz obudowę taką jaka ci pasuje, wybór jest wielki, problemy zaczynają się w itx.

Cichy
30-08-2019, 15:23
Nowa grafika już zainstalowana i na 100% zostaje :) Mogłaby mieć jakieś światełko (wersja Armor) ale lepiej jak nie ma niż ma świecić jak szalona. Co prawda mam tylko jedną grę, ale jakby kto chciał porównać wyniki to zapisywałem skrupulatnie :)

Crysis 3, 2560x1440/60 , V-sync ON, wszystko na full, karty po OC:

GTX 1050/2 = 25 / 20 fps (średnia ilość i minimalna)
RX 570/8 = 33 / 30
GTX 1660 Ti = 58 / 46
GTX 1660 = 53 / 43

Cichy
30-08-2019, 15:55
I jeszcze odnalazłem userbenchmark z 1660 Ti, więc obydwa z 1660 :

https://www.userbenchmark.com/UserRun/19725277
https://www.userbenchmark.com/UserRun/19554700

Różnica marginalna.

sokolnik
30-08-2019, 16:30
Dzieje się!
29907

Udało się!!!
Sukces, komp wstał :)

Borat1979
30-08-2019, 17:06
Wybierasz obudowę taką jaka ci pasuje, wybór jest wielki, problemy zaczynają się w itx.
No właśnie tu jest ten problem bo niby wybór wielki a jak przychodzi co do czego to nie bardzo jest z czego wybierać.

sokolnik
30-08-2019, 17:31
Bios zaktualizowany do normalnej wersji. Nie instalowałem najnowszej wersji bios oznaczonej jako BETA, nawet MSI dało czerwony komunikat żeby nie rekomenduje instalacji jeśli nie jest ona konieczna.
Drugi internetowy znajomy, też ma AMD ha pisze mi że ta wersja biosu jest niestabilna i że mogą być bluescreeny. Pisał żeby instalować ta betę i się nie bać. Zobaczę jak PC będzie się zachowywał na obecnym biosie i później podejmę decyzję.
Co się zmieniło? Nic.
Temp te same, napięcia te same. zmieniłem 2 opcje, 1 i 3 z obrazka na WŁĄCZONE. To też nic nie dało.

Zaktualizowałem następnie chipset do najnowszego ze strony AMD. I to już dało widoczną zmianę :) Napięcia spadły duuuzo, pojawia się nawet 1.08 V, 1.13 itp. Jak potrzebuję to sobie podbija do 1.43V jak potrzebuje. Temp nieco jakby spadły ale to muszę jeszcze obserwować. Tu potrzebne jest dobre chłodzenie, wiadomo.

Taktowania nie spadły. Dalej jest 2% użycia CPU a traktowanie pokazuje 4ghz. Ale ważne, że napięcia spadły.

2990929910

Borat1979
30-08-2019, 21:05
Tak się chłodzi dyski :grin: Osiągnąłem zero absolutne a wystarczył fabryczny radiator :p

29911

ksh
30-08-2019, 21:12
Brawo, teraz tylko zagięcie czasoprzestrzeni i uzyskasz warp wokół cpu :)

krzysztofz24
30-08-2019, 22:01
To jak ktos wrzucil program do monitoroiwanai dyskow, to ja bym poprosil o pomoc.
SSD 250gb dysk C - smiga
HDD 500gb dysk z dwoma partycjami - smiga
HDD 1tb - wg Crystal dysk info jest dobry i zero niepokojacych rzeczy a wg Samsung Magician (byl z SSd dolaczony) to ma pozycje 'Sequential read'...5, a stary 7 letni Seagate Barracuda ma 110, a SSD ma 545, inne wskazniki w normie.

Mam na nim wiekszosc gier. Czasami gra sie uruchamia kilka minut a czasami normalnie. Ogolnie cos mi ta niska wartosc nie pasuje.

Jaki jest najpopularniejszy i najlepszy na swiecie;-) program do sprawdzania predkosci dyskow twardych HDD i SSD?
I ze sprawdzonego zrodla najlepiej.

ksh
30-08-2019, 22:13
Tzn coś takie jak AS SSD Benchmark czy szukasz bardziej zaawansowanego programu ?

krzysztofz24
30-08-2019, 22:30
Tzn coś takie jak AS SSD Benchmark czy szukasz bardziej zaawansowanego programu ?

Zebym go sciagnal z pewnego zrodla i po prostu puscil przycisk test/run i zeby to bylo wiarygodne i wszystko:-)
Nie musi byc na wypasie.

I jesli to ma znaczenie, to przypominam ze chodzi o HDD.

ksh
30-08-2019, 22:56
https://as-ssd-benchmark.softonic.pl/
https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/

Cichy
30-08-2019, 23:32
CDMark i tyle w temacie.

Borat1979
30-08-2019, 23:59
HDD 1tb - wg Crystal dysk info jest dobry i zero niepokojacych rzeczy a wg Samsung Magician (byl z SSd dolaczony) to ma pozycje 'Sequential read'...5, a stary 7 letni Seagate Barracuda ma 110, a SSD ma 545, inne wskazniki w normie.

Mam na nim wiekszosc gier. Czasami gra sie uruchamia kilka minut a czasami normalnie. Ogolnie cos mi ta niska wartosc nie pasuje.
Zmień tego trupa na SSD. 1TB to dzisiaj już poniżej 5 stówek.

W swoim kompie wymieniłem wszystkie dyski HDD na SSD bo już nie mogłem zdzierżyć jak mułowate jest HDD w niektórych operacjach. HDD używam już tylko do backupu.

sokolnik
31-08-2019, 00:40
Zmień tego trupa na SSD. 1TB to dzisiaj już poniżej 5 stówek.

W swoim kompie wymieniłem wszystkie dyski HDD na SSD bo już nie mogłem zdzierżyć jak mułowate jest HDD w niektórych operacjach. HDD używam już tylko do backupu.1 Tb ale nie NVMe :)
Ssd sata mogą być ale lepsze są NVMe ha
Sam myślę o 1Tb na Windowsa, programy i źródłowe pliki bieżące do obróbki. Foto i video. M. 2 oczywiscie bo mam 2 złącza m2.

Borat1979
31-08-2019, 01:15
1 Tb ale nie NVMe :)Jak to nie? https://www.x-kom.pl/p/456907-dysk-ssd-crucial-1tb-m2-pcie-gen3-x4-nvme-p1.html

sokolnik
31-08-2019, 01:39
Jak to nie? https://www.x-kom.pl/p/456907-dysk-ssd-crucial-1tb-m2-pcie-gen3-x4-nvme-p1.htmlLepiej kupić ssd pcie 4.0 ha :D

krzysztofz24
31-08-2019, 10:46
Dzieki za info, posprawdzam sobie.

Wogole jak bede zmienial kompa, to chyba ten dysk zrobi out i zastapi go SSD okolo 500gb za okolo 300zl. Bedzie na zdjecia i gry.
Zostawie tylko Seagate Barracuda HDD jako niezniszczalny buckup;-).

sokolnik
31-08-2019, 14:00
Wysłałem maila do serwisu i odpisali odrazu :)
Uprzejmie informujemy, iż Pana urządzenie zostało przesłane do autoryzowanego serwisu producenta. Nie mamy jeszcze potwierdzania o przyjęciu przesyłki na stanie serwisu. Oczekujemy na dalsze informacje z autoryzowanego serwisu. Przybliżony czas realizacji to około 3 tygodnie od daty dostarczenia sprzętu do producenta.

Przynajmniej xkom szybko przesłał chłodzenie do be quiet. Serwisant be quiet wrócił z urlopu, czyli jest wypoczety w dobrym humorze po urlopie to może uzna reklamację ha
Oby się to jakoś w przyszłym tygodniu wyjaśniło bo zanim przyjdzie stary/nowy sprzęt to znowu parę dni minie.
Przynajmniej jest czas na czytanie/oglądanie testów recenzji chłodzeń pod takie piekarniki jak:
i7 9700K po OC
i9 9900K nawet bez OC
3900x najmniej jest informacji o temp w testach różnych chłodzeń.
I innych wielordzeniowców ze stajni Intela na podstawkach konsumenckich.

sokolnik
31-08-2019, 16:36
Moderator Liptona (TechLipron) poleca mi to, w tej wersji z wentylatorami od be quiet:
Chłodzenie AiO Alphacool Eisbaer 360 CPU (https://sklep.hard-pc.pl/p10448,chlodzenie-aio-alphacool-eisbaer-360-cpu.html?fbclid=IwAR2Aa9Rn2DysZjk4oAnhpG_67888CKqc 5bnHIaMagK-RMQM-XS2EhnDtfcE)

Jest kolejną osobą, która poleca te chłodzenie to mojego piekarnika.
Główną zaletą jest miedziana podstawka a nie aluminiowa, dobre wentyle, możliwość rozbudowy, dobre wyniki w testach temperaturowych CPU.

Oczywiście ten konkretny model jest niedostępny, ciekawe czy do sprowadzenia.

ksh
31-08-2019, 19:22
TDP 105W to nie jest żaden potwór, normalne dobre chłodzenie powietrzem na cpu, całą reszta to sztuka dla sztuki.

sokolnik
31-08-2019, 19:43
TDP 105W to nie jest żaden potwór, normalne dobre chłodzenie powietrzem na cpu, całą reszta to sztuka dla sztuki.

Nie koniecznie chce wielkie i ciężkie chłodzenie powietrzne, które wyginać mi będzie płytę główną itd.
Jeśli chłodnica będzie wydajniejsza to wolę AiO.
Problem AiO jest taki, że nie wiadomo jak długo będzie działać... w powietrznym wymienię wentylator na nowy za 20 czy 100 zł i będzie dalej świetnie działać... no chyba że na podstawce zrobią się rysy i gruzdy z niewyjaśnionych przyczyn :)

ksh
31-08-2019, 19:46
Ja nie rozumiem tylko po co tu walczyć o 2-3 stopnie, to co masz jest ok.

sokolnik
31-08-2019, 19:53
Ja nie rozumiem tylko po co tu walczyć o 2-3 stopnie, to co masz jest ok.

85 stopni to nie było OK moim zdaniem :)

Można zejść niżej... a ja na STOC tak miałem, a nie żadne OC. Fakt, przed aktualizacją BIOSu i Chipsetu... Po tych aktualizacja w R20 uzyskuję niecałe 200 pkt mniej niż wcześniej... Ciekawe ile w tym zasługa niesamowitego chłodzenia BOXowego?

Borat1979
31-08-2019, 20:22
85 stopni to nie było OK moim zdaniem :)
To co to za beznadziejne chodzenie, które na Ryzenie ma temperatury 85 stopni?

sokolnik
31-08-2019, 20:23
To co to za beznadziejne chodzenie, które na Ryzenie ma temperatury 85 stopni?Dark Rock 4 Pro z pięknie porysowana podstawka oraz jakimiś gruzdami :)
To temp z renderowania video.
Interesuje mnie 80 stopni. Najlepiej 77 skoro to taki procesor 105W :)

Borat1979
31-08-2019, 20:40
Kup sobie dobre chodzenie AIO zamiast tej badziewnej cegły to biedzisz miał normalne temperatury.

sokolnik
31-08-2019, 20:45
Kup sobie dobre chodzenie AIO zamiast tej badziewnej cegły to biedzisz miał normalne temperatury.

czyli jakie polecasz?

To może być:

Moderator Liptona (TechLipron) poleca mi to, w tej wersji z wentylatorami od be quiet:
Chłodzenie AiO Alphacool Eisbaer 360 CPU (https://sklep.hard-pc.pl/p10448,chlodzenie-aio-alphacool-eisbaer-360-cpu.html?fbclid=IwAR2Aa9Rn2DysZjk4oAnhpG_67888CKqc 5bnHIaMagK-RMQM-XS2EhnDtfcE)

Jest kolejną osobą, która poleca te chłodzenie to mojego piekarnika.
Główną zaletą jest miedziana podstawka a nie aluminiowa, dobre wentyle, możliwość rozbudowy, dobre wyniki w testach temperaturowych CPU.

Oczywiście ten konkretny model jest niedostępny, ciekawe czy do sprowadzenia.

?

ksh
31-08-2019, 20:46
Ale na tym DR4 to miałeś wysokie temperatury, możliwe że to wina tej wady, 85 stopni to ludzie mają po oc i w syntetycznych testach.
Jaką masz temperaturę w budzie, masz tam jakiś czujnik ?

krzysztofz24
31-08-2019, 20:56
... no chyba że na podstawce zrobią się rysy i gruzdy z niewyjaśnionych przyczyn :)

A moze to uzyszkodnik non stop rozkrecajacy i skrecajacy kompa( jak nie hackuje to rozkreca i skreca) troche sie przyczynil;-).

Wez ty sobie sokolnik kup czesci do autorskiego chlodzenia wodnego albo komus zlec zlozenie.
Musialbys troche zaoszczedzic i zglebic samemu temat.
Ale mialbys najwyzsza wydajnosc i pierwszorzedny look.
I co najwazniejsze mialbys zajecie przy tym chlodzeniu.
A to jakas rureczke wymienic na ladniejsza a to zlaczki w chromie zmienic na anodowane w kolorze. A to plyn uzupelnic czy wymienic zeby sprawdzic czy inny plyn da temperature o 1 stopien nizsza;-). Lub tylko kolor zmienic.
Ale bys byl zadowolony:-).

sokolnik
31-08-2019, 21:07
A moze to uzyszkodnik non stop rozkrecajacy i skrecajacy kompa( jak nie hackuje to rozkreca i skreca) troche sie przyczynil;-).

Wez ty sobie sokolnik kup czesci do autorskiego chlodzenia wodnego albo komus zlec zlozenie.
A to jakas rureczke wymienic na ladniejsza a to zlaczki w chromie zmienic na anodowane w kolorze. A to plyn uzupelnic czy wymienic zeby sprawdzic czy inny plyn da temperature o 1 stopien nizsza;-). Lub tylko kolor zmienic.
Ale bys byl zadowolony:-).To już nie dla mnie wydatki i technologia, nie znam się na tym :)
Będę chciał sprzedać płytę i proca za 4 lata i co? Kto to kupi ha

Ale na tym DR4 to miałeś wysokie temperatury, możliwe że to wina tej wady, 85 stopni to ludzie mają po oc i w syntetycznych testach.
Jaką masz temperaturę w budzie, masz tam jakiś czujnik ?

Nie mam.

Myślę kupić jakiś termometr mały go tam gdzie zamontować... może jakiś termometr na kablu... są takie?

Nie mam.

Myślę kupić jakiś termometr mały go tam gdzie zamontować... może jakiś termometr na kablu... są takie?[/QUOTE]

Z tymi chłodzeniami będę robić jak Cichy z kartami :D

krzysztofz24
31-08-2019, 21:07
No to sie poznaj, co za problem.
Poradnikow i filmikow multum.
Do 2 tys mozna sie zmiescic i miec i wydajnie i z fajnym wygladem.
A jakby oszczedzac i tak "podstawowo zrobic" to i do 1500zl.

Tym bardziej jakbys chcial tylko cpu zwodowowac.
Kupili by bez problemu.

sokolnik
31-08-2019, 21:09
No to sie poznaj, co za problem.
Poradnikow i filmikow multum.
Do 2 tys mozna sie zmiescic i miec i wydajnie i z fajnym wygladem.
A jakby oszczedzac i tak "podstawowo zrobic" to i do 1500zl.

Tym bardziej jakbys chcial tylko cpu zwodowowac.

Nie mam teraz 1200 zł do wydania na CL :) czy jak to tam zwał :)

Jeśli zwrócą mi kasę za DR4P to dopłacę niecałe 300 stówki do tego Eisbaer'a i będzie super. Tylko akurat w XKOM nie ma tej wersji która mnie interesuje, ale wysłałem już do nich zapytanie dziś o dostępność/możliwość sprowadzenia. Zobaczymy co odpiszą. Niech czują presję na dopłatę do AiO :D

Tutaj widać jak gościu podkręca 3900x z Noctua ND H15, osiąga 800 pkt więcej niż ja w R20 i ma temp 84 stopni :)
Fakt, trzeba pamiętać, że każdy program pokazuje co innego i nie wiadomo któremu wierzyć :)

https://www.youtube.com/watch?v=dUtWmiShvw0&t=11950s

Borat1979
31-08-2019, 21:15
czyli jakie polecasz?
Osobiście używam Deepcool Captain 240EX. Pompka na pełnych 2200rpm jest praktycznie bezgłośna a temperatura nawet w obecne upały to ok 40-45 stopni przy obciążeniu max 65. Ustawiłem krzywą obrotów przy normalnej pracy na poziomie 800 rpm a przy obciążaniu i przekroczeniu 60 stopni wzrasta do ok 1100. Do twojego procesora wybrałbym wersję 360EX z większą chłodnica i trzema wentylatorami.

krzysztofz24
31-08-2019, 21:18
Myślę kupić jakiś termometr mały go tam gdzie zamontować... może jakiś termometr na kablu... są takie?

Bog cie opuscil czy palma odbila;-)?
TO JEST KOMPUTER. MASZ W BIOSIE TEMPERATURY WSZYSTKIEGO CO TRZEBA I SRYLIARD PROGRAMOW OD TEGO.

Alez oczywiscie ze sa takie termometry z np 50cm kabelkiem.
Np w terrarystyce. Wrzucasz czujnik na kabelku do terrarium ze zwierzatkiem a gdzies ma zewnatrz jest ekranik z odczytem. Jest tez opcja z higrometrem czyli mierzy wilgotnosc, bo moze to tez chcesz zmierzyc w kompie:-)?
Ale zeby to nie byla chinszczyzna przyslowiowa, to kolo 100zl.

Ale chwila co bedziesz wydawal hajs jak masz przezroczysta szybe w obudowie.
Walnij zwykly termometr z przysawka i bedzie widac temperature:-).

Ja wypilem dopiero jedno piwo, a ty;-)?

Borat1979
31-08-2019, 21:21
Tego typu chłodzenie to trochę przerost formy nad treścią i masa kasy wydana bez sensu. Ludzie robią to dla bajeru i wyglądu bo pod względem użytkowym to jest upierdliwe. W dodatku koszty nie kończą się na montażu bo jeszcze trzeba co roku płukać układ i bulić dodatkowa kasę za wyminę płynu.

sokolnik
31-08-2019, 21:22
Bog cie opuscil czy palma odbila;-)?
TO JEST KOMPUTER. MASZ W BIOSIE TEMPERATURY WSZYSTKIEGO CO TRZEBA I SRYLIARD PROGRAMOW OD TEGO.

Alez oczywiscie ze sa takie termometry z np 50cm kabelkiem.
Np w terrarystyce. Wrzucasz czujnik na kabelku do terrarium ze zwierzatkiem a gdzies ma zewnatrz jest ekranik z odczytem. Jest tez opcja z higrometrem czyli mierzy wilgotnosc, bo moze to tez chcesz zmierzyc w kompie:-)?
Ale zeby to nie byla chinszczyzna przyslowiowa, to kolo 100zl.

Ale chwila co bedziesz wydawal hajs jak masz przezroczysta szybe w obudowie.
Walnij zwykly termometr z przysawka i bedzie widac temperature:-).

Ja wypilem dopiero jedno piwo, a ty;-)?

Ja nic nie piłem, ale kupiłem sobie 6 piw :) Może jutro coś wypije... za jakieś 1,5h wychodzę na foty. Wczoraj koncert. Ślub obrabiam właśnie.
Nie mogę dokończyć remontu (malowanie), nie mogę iść na moto bo zdjęcia! :)
Niby dobrze ale też źle... no nie dogodzisz :D

Jak wyłączyć te badziewie od nVidia które uruchamia się po wciśnięciu alt + x ? wrr!

Tego typu chłodzenie to trochę przerost formy nad treścią i masa kasy wydana bez sensu. Ludzie robią to dla bajeru i wyglądu bo pod względem użytkowym to jest upierdliwe. W dodatku koszty nie kończą się na montażu bo jeszcze trzeba co roku płukać układ i bulić dodatkowa kasę za wyminę płynu.

o właśnie! to to ! Ja tak nie chce :) ale jakbym zmieniał CAŁEGO kompa co 2-3 lata to owszem, proszę bardzo ale nieee to nie dla mnie. Jakieś płukania itp.

ksh
31-08-2019, 22:03
W Gigabyte każde złącze FAN obsługuje też czujnik, a czujniki takie z kabelkiem 20cm to 5zł chyba, nie jest to wymysł żaden bo tak tez było w asus i pewnie msi też tak ma ?

krzysztofz24
31-08-2019, 23:01

Absolutnie nie masz racji:-).
Wszystko jest kwestia podejscia i jak sie zrobi to chlodzenie.
Ale 2 chlodnice w autorskim chlodzeniu zapewnia wieksza wydajnosc niz jedna z zestawu AiO. Jest naprawde duzo testow, ale dobrze zrobione autorskie chlodzenie ciecza bije na glowe kazdy inny system chlodzenia (no poza azotem;-) )
Co do plukania ukladu, no to jak ktos lubi kolorowe barwniki to ma zabawe.
Woda demineralizowana pol na pol z plynem samochodowym tez moze byc.
Lub sama woda nawet.
Takie chlodzenie jest raczej w obudowie zamontowane, proc mozna zmienic czy plyte i tylko podlaczyc chlodzenie. To a propo "problemow" ze zmiana podzespolow.
Jedyna opcja dyskusyjna mz jest wodowanie karty grafiki.
Bo nawet najlepsze ryzery (elastyczne polaczenoe pci-e z gpu) daja kilkuprocentowy spadek wydajnosci.
Ale znowuz karta jest bezszelestna...
Podsumowujwc to dobrze zrobione autorskoe chlodzenie wodne jest jak Ferrari.
I wyglada i zapie..la;-).
Koszty na tle innych chlodzen, tez prawie jakby porownywac Ferrari do zwyklych samochodow:-).

Borat1979
01-09-2019, 00:44
Sory ale dla mnie to zwracanie dupy jak ktoś się lubi w to bawić w rurki i węrzyki to jego sprawa.

krzysztofz24
01-09-2019, 10:33
Masz racje, wcale nie musi ci sie podobac i wcale nie musisz tego chciec.
Przeciez cie nie zmuszam do zrobienia takiego chlodzenia:-);-)
Kwestia upodoban, potrzeb, wyboru itp.

crusiek
01-09-2019, 10:51
Pamiętam, jakoś 2002, 2003, rok.
Firma CPC bodajże, CPC WaterCool cośtam, bez chłodnicy, tylko pojemnik na wodę i pompka, miedziane elementy, chłodziłem grafe, chipset, procka. ach to było coś pięknego :D
A ile było przy tym zabawy :D
https://pccentre.pl/article/show/Zestaw_chlodzenia_CPC_WaterCooler_EFL_12DB_Plus/id=777 -> tu znalazłem podobny zestaw, ale ten ze zdjęcia to już jakiś wypas z chłodnicą :D

https://archiwum.allegro.pl/oferta/zestaw-wodnego-chlodzenia-cpc-pompka-aquatel-6w-i7304695043.html -> taki miałem pojemniczek na wodę :D

sokolnik
01-09-2019, 14:26
pisałem na FB z gościem, który ma też płytę MSI ale model niższy jakiś tam Gaming Edge... pisał ze zainstalował ten najnowszy bios z sierpnia (BETA, z adnotacją MSI na stronce że nie rekomenduje instalacji, chyba że jest ona wymagana...) i okazało się, że w testach uzyskał 100 pkt więcej niż poprzednio.
ale on ma chyba 3700x.
Pisał, że poprzedni bios (pełny, nie BETA), to miał jakieś zwiechy i niestabilny komputer...
Nie wiem... ja poczekam z tą BETĄ i zainstaluje ja dopiero jak zamontuje nowe chłodzenie... sprawdzę, czy na obecnym BIOS z nowym lepszych chłodzeniem CPU będzie miał lepszego wyniki/boosta a potem zainstaluje BETĘ i sobie porównam takty, temp i wyniki w testach (przypomne, po aktu. BIOS + CHIPSET mam prawie 200pkt mniej w teście R20.

Zbyszek
01-09-2019, 14:33
Nie wiem... ja poczekam ...Ja też przymierzam się do jakiegoś Ryzena i czytając ten wątek jakże się cieszę że zdecydowałem się poczekać z tym do przyszłego roku. :mrgreen:

sokolnik
01-09-2019, 14:42
Ja też przymierzam się do jakiegoś Ryzena i czytając ten wątek jakże się cieszę że zdecydowałem się poczekać z tym do przyszłego roku. :mrgreen:

ale czemu się cieszysz? :)

Wszystko świetnie działa, a czy coś łapie 7100 pkt w R20 czy 6900.... co za różnica? Przy dobrym chłodzeniu i minimalnym podkręceniu można łapać 7400 PKT (film na YT to pokazuje, nawet 7800).
Kwestia sterowników, BIOSów... dobrze że są robione aktualizację, praktycznie co miesiąc jest nowy BIOS, super- tylko się cieszyć. Czerwiec, lipiec, sierpień.
Kompa złożyłem sam na nowej płycie X570, były obawy, nowe płyty, nowe chipsety ... ani razu nie miał zwiechy/resetu/bluescreena. Wszystko działa pięknie, obrabiam foty, renderuje VIDEO, xmp pamięci 3200 działa od "kopa". Czego chcieć więcej?
Ja troche kombinuję, bo mam chłodzenie CPU na reklamacji, lecę na BOXie, jest momentami głośniej bo wentylator się rozkręca ale po chwili się uspokaja... to normalne.
W poprzedniej płycie ASUSa + i7 też aktualizowałem BIOS sterowniki się wgrywało... nie sprawdzałem tylko wyników w testach syntetycznych bo podnieta nowego sprzętu dawno minęła bo to nie był już nowy sprzęt... a teraz mam nowy i chce go dobrze ustawić ale do tego potrzebne jest DOBRE chłodzenie.
A jeszcze udało mi się wyrwać 3900x za 2 299 czyli w super cenie... bo po 2óch dniach w tym samym sklepie była podwyżka +400 PLN :)
Jakie teraz są ceny i dostępność? Z komentarzy ludzi widziałem, że niektórzy jeszcze nie dostali 3900x w xkom :D
Proline - tu kupiłem - obecna cena - 2699,00 zł dostepność - na zamówienie.
X-KOM - ciągle 2 299,00 zł - termin dostawy nie znany/ zapytaj o dostawę/ dostawa wkrótce.
Komputronik - ciągle 2 499 zł - ciągle produkt niedostępny.
innych sklepów nie sprawdzałem :)

crusiek
01-09-2019, 15:19
Miałem zrobić zdjęcie tego kompa po złożeniu, ale czasu nie było, zmieniły mi się priorytety, bo dzisiaj idę budować sieć. Siedzieliśmy u koleżanki do 3 rano. Buda maluteńka, zadziwiająco dużo miejsca zostało do cyrkulacji i w odpowiednich miejscach dziury do odprowadzania ciepła, cicho, nie grzeje się, wrażenia super.

Kumpela zrobiła jedna fotkę i mi wysłała, na razie buda pod biurkiem leży i wygląda jakby jej nie było [emoji846]

Z tego wszystkiego zapomnieliśmy kupić głośniki do audio, więc jakiś tam stary glosniczek na bluetooth podłączyłem [emoji23]

29967

sokolnik
01-09-2019, 15:35
Miałem zrobić zdjęcie tego kompa po złożeniu, ale czasu nie było, zmieniły mi się priorytety, bo dzisiaj idę budować sieć. Siedzieliśmy u koleżanki do 3 rano. Buda maluteńka, zadziwiająco dużo miejsca zostało do cyrkulacji i w odpowiednich miejscach dziury do odprowadzania ciepła, cicho, nie grzeje się, wrażenia super.

Kumpela zrobiła jedna fotkę i mi wysłała, na razie buda pod biurkiem leży i wygląda jakby jej nie było [emoji846]

Z tego wszystkiego zapomnieliśmy kupić głośniki do audio, więc jakiś tam stary glosniczek na bluetooth podłączyłem [emoji23]
29967

całkiem nieźle to wygląda ale to nie dla mnie :) ale rozumiem, wybór osób które potrzebują małą skrzynkę i gdzieś ją jeszcze schować itp.
ale ułożyć kable za biurkiem wy wypadało :P
ciekawe jak tam kablologia w PC ? :)
to po prawej to antena do WIFI czy co to za maszt?

crusiek
01-09-2019, 15:40
całkiem nieźle to wygląda ale to nie dla mnie :) ale rozumiem, wybór osób które potrzebują małą skrzynkę i gdzieś ją jeszcze schować itp.
ale ułożyć kable za biurkiem wy wypadało :P
to po prawej to antena do WIFI czy co to za maszt?

To już zostawiłem do ogarnięcia właścicielce :)

W ogóle luzacko się składało, zero problemów z miejscem.
Ale gdyby tam był zasilacz ATX, jak było w opisie, że niby pasuje ... to byłaby moim zdaniem niezła polka :D

Antenka od Wi-Fi, tak :)

Dużo miejsc do przyczepienia trytytek i ukrycia kabli, więc w zasadzie jak otwierasz bude, to kabli nie widać nawet :)

sokolnik
01-09-2019, 15:46
i rozumiem że do 3 rozmawialiście... a potem co? :D ale zaraz? Napisałeś że siedzieliście u koleżanki do 3.00 rano... czyli co? Ty żona i koleżanka... no nieźle to się teraz dzieje widzę :D

crusiek
01-09-2019, 15:47
Haha, nie żona już sobie smacznie spała.

W ogóle dzień na wariackich papierach w piątek, wyszedłem do pracy o 6.30 a wróciłem do domu o 3. 30 następnego dnia heh....

sokolnik
01-09-2019, 15:52
Haha, nie żona już sobie smacznie spała.

W ogóle dzień na wariackich papierach w piątek, wyszedłem do pracy o 6.30 a wróciłem do domu o 3. 30 następnego dnia heh....

znam to :D tylko ja się nie prowadzam do koleżanki do 3.00 ... by jej kompa złożyć :D

ja sam, w piątek i wczoraj wróciłem do domu o 3 z klubu... foty/koncerty/imprezy :P trzeźwo bo samochodem :P i tak od kilku weekendów i tak będzie do połowy października, grafik/weekendowy zapełniony do połowy października ha!

ten 3900x od początku ma robotę :D Jeszcze jakbym renderował filmy (ograniczam się bo nie mam chłodzenia dobrego) to by w ogóle ledwo kwiczał :D

Zbyszek
01-09-2019, 16:31
ale czemu się cieszysz? :) Bo powinno być taniej i płyty będą lepiej dopracowane. :-P

sokolnik
01-09-2019, 16:33
Bo powinno być taniej i płyty będą lepiej dopracowane. :-P

Jak dostępność się nie poprawi to ceny nie spadną :)

Płyty już są dopracowane :) przynajmniej x570 :) BIOSY cały czas są poprawiane/wszystko działa stabilnie przynajmniej na STOCK bo OC nie robiłem, to się nie wypowiadam.
Zbieraj już na jakieś dobre/wydajne chłodzenie bo im niższe temp to lepsze boosty :) chyba że wybierasz 8 rdzeniowa jakiegoś... to byle jakie powietrzne da radę, tylko nie najtańsze rzecz jasna :) :)

ksh
01-09-2019, 18:33
Ja też przymierzam się do jakiegoś Ryzena i czytając ten wątek jakże się cieszę że zdecydowałem się poczekać z tym do przyszłego roku. :mrgreen:

Ma to sens bo będą płyty B550 ale póki co muszą zarobić na napaleńcach co kupują X570 zamiast X470 ;)
Procesory też będa tańsze,przewiduję że 20% obniżki jest szansa, zwłaszcza że w przyszłym roku drugi ZEN2 będzie czyli 4xxx gdzie mają całość zrobić w 7nm nie tylko same rdzenie, więc TDP spadnie i będzie można coś wycisnąć z wydajności samych rdzeni pewnie.

krzysztofz24
01-09-2019, 18:45
Ma to sens bo będą płyty B550 ale póki co muszą zarobić na napaleńcach co kupują X570 zamiast X470 ;)
Procesory też będa tańsze,przewiduję że 20% obniżki jest szansa, zwłaszcza że w przyszłym roku drugi ZEN2 będzie czyli 4xxx gdzie mają całość zrobić w 7nm nie tylko same rdzenie, więc TDP spadnie i będzie można coś wycisnąć z wydajności samych rdzeni pewnie.

Plyty B550 maja byc grudzien/styczen.
Wtedy raczej w przeciagu paru miesiecy x570 powinno potaniec juz do stalego poziomu.
Na razie byky obnizki ledwie kosmetyczne.
I Biosy beda juz raczej ostateczne. A nie jakies bety czy poprawki.

Choc ja i tak bede bral x470:-).

A ta seria procesorow 4xxx to na kiedy jest planowana, chyba na 2021?
I to tez na tej samej podstawce?
Ale bedzie bajzel z plytami:-).
Intel co proc to nowa podstawka-zle.
AMD kilka generacji ma jednej podstawce - tez zle;-).

ksh
01-09-2019, 19:20
Na te same AM4 i pewnie MSI znowu zrobi ludzi w balona, a Gigabyte, Asus, Asrock i Biostar będą zgodne :)
Ja mam B450, trzy kompy po znajomych tez na B450, mi to pasuje bo płyta 350zł i zgodna z 3xxx, póki co tylko MSI dało ciała ale X470 chyba jest ok.
Nowe mają być na jesień 2020, a ZEN3 co ma walczyć już z nową platformą Intela to 2021 i wtedy będzie sporo zmian bo nowe podstawki i DDR5.

sokolnik
01-09-2019, 19:26
Nowe mają być na jesień 2020, a ZEN3 co ma walczyć już z nową platformą Intela to 2021 i wtedy będzie sporo zmian bo nowe podstawki i DDR5.

zawsze będzie:
sporo zmian
nowe podstawki
nowe technologie czy to DDR5 czy PCIe 4.0 czy 10.0 albo inne badziewia

Jedno wprowadzają i już zapowiadają premiery kolejnych sprzętów...

Czekanie na coś nowego, bo coś mają prowadzić/bo coś zapowiedzieli... to doopa nie robota. Wprowadzą to na co czekasz, to za chwilę zapowiedzą coś EXTRA i co? Kupować czy ZNOWU poczekać?

Lepiej kupować niż czekać :) Oczywiście producenci się cieszą... ale to chyba jedynie rozwiązanie by mieć wydajny sprzęt... na ile on starczy? Pewnie na krótko, bo za pół roku czy za rok będzie PRZEŁOM i nowe TECHNOLOGIE :)
takie gonienie króliczka, którego nie da się dogonić :)

Borat1979
01-09-2019, 19:44
W przypadku Intela to co roku jest jakaś nowa podstawka. Do samych procesorów serii core to ciężko je zliczyć. Czekanie na cokolwiek w przypadku komputerów nie ma żadnego sensu bo czego byśmy nie kupili to już po kilku miesiącach będzie przestarzałe.

ksh
01-09-2019, 19:51
Ale czemu takie zdziwienie że ktoś chce przeczekać wysokie ceny i potem kupić to samo dużo taniej ?
Ja czekam na listopad żeby kupić A7III albo Z6, zalezy co będzie tańsze i czy do nikona ruszy się coś u samyanga, nie stać mnie żeby na zabawki wydawać 12 tysiaków bo wczoraj byłą premiera :)
To samo jest z komputerem, budżetowym zestawem osiągnąłem poziom komfortu na tyle duży że odczuwam podczas ładowania paczki tysiąca raw i podczas obróbki tego, video nie robię, więc Ryzen 2600 w sam raz, a kiedyż jak 3700x będzie po 800zł to tez kupię bo resztę w kompie mam do niego przystosowane :)

Zbyszek
01-09-2019, 20:21
Jak dostępność się nie poprawi to ceny nie spadną :) Ale popyt spadnie. :twisted:

Płyty już są dopracowane :)Ta, jasne. :-P Ale potem zawsze pojawiają się ich rewizje w których co nieco działa lepiej.

Zbieraj już na jakieś dobre/wydajne chłodzenie bo im niższe temp to lepsze boosty :)Właśnie kupiłem nową obudowę, chłodzenie wodne i szybki SSD. Za pół roku będzie płyta, procek i RAM. :grin:

Ma to sens bo ... Ma to sens głównie z powodu napaleńców ale pozostałe powody też są dobre. 8)

Czekanie na coś nowego, bo coś mają prowadzić/bo coś zapowiedzieli... to doopa nie robota. Nie kupuję nowości bo mają cenę nowości i często są niedopracowane. W przypadku podzespołów komputerowych zazwyczaj czekam minimum pół roku.:idea:

sokolnik
01-09-2019, 20:29
Właśnie kupiłem nową obudowę, chłodzenie wodne i szybki SSD. Za pół roku będzie płyta, procek i RAM. :grin:

jakie chłodzenie wodne kupiłeś? Jaki masz teraz procesor, jaki będzie za pół roku? :)

krzysztofz24
01-09-2019, 20:42
Nie kupuję nowości bo mają cenę nowości i często są niedopracowane. W przypadku podzespołów komputerowych zazwyczaj czekam minimum pół roku.:idea:

O i nardzo rozsadne podejscie. Tez mam takie:-).
Niech minie podatek od nowosci i wszelkie techniczne choroby wieku dzieciecego.

Zbyszek
01-09-2019, 20:47
jakie chłodzenie wodne kupiłeś? Jaki masz teraz procesor, jaki będzie za pół roku? :)
Kupiłem SILENTIUMPC Navis EVO ARGB 280 (miałem Noctua NF-B9). Mam procesor AMD FX-8350. Temperatury spadły jakieś 15-20 stopni więc jest bardziej wydajne choć trochę głośniejsze. A Którego Ryzena kupię będzie zależeć od cen jakie będą za pół roku i ile będę miał wtedy pieniędzy na te wydatki - w końcu to jeszcze pół roku. Ale celuję w któryś z 3700X, 3800X lub 3900X. Z tym że raczej priorytetem są wysokie zegary niż ilość rdzeni.

krzysztofz24
01-09-2019, 20:54
Na te same AM4 i pewnie MSI znowu zrobi ludzi w balona, a Gigabyte, Asus, Asrock i Biostar będą zgodne :)
Wez tak nawet nie pisz:-), czy ty wyobrazasz sobie jakby na to Sokolnik zareagowal;-).
Zreszta drugi raz tego samego bledu nie popelnia...co nie znaczy ze innego takze nie

Dosyc zawrotne tempo. Ciekawa jaka bedzie roznica miedzy nowym Ryzenem 4xxx a obecnym 3xxx.
To czyste dywagacje ale mysle ze to bedzie tylko "lift".
Tak jak najpierw byl 1xxx a potem lift 2xxx i dopiero 3xxx dal wyrazniejsza roznice.

sokolnik
01-09-2019, 21:12
Wez tak nawet nie pisz:-), czy ty wyobrazasz sobie jakby na to Sokolnik zareagowal;-).
Zreszta drugi raz tego samego bledu nie popelnia...co nie znaczy ze innego takze nie

Dosyc zawrotne tempo. Ciekawa jaka bedzie roznica miedzy nowym Ryzenem 4xxx a obecnym 3xxx.
To czyste dywagacje ale mysle ze to bedzie tylko "lift".
Tak jak najpierw byl 1xxx a potem lift 2xxx i dopiero 3xxx dal wyrazniejsza roznice.Zareagował? No jak?
O tak:
A co mnie obchodzi co msi pokaże w nowych płytach głównych? [emoji23]
Jakbym kupował Intela to bym pewnie wybrał Aorusa Master i miał w pompie jakieś msi ha

krzysztofz24
01-09-2019, 21:19
Zle zrozumiales.
Byla wtopa ze uzytkownicy plyt MSI nie mogli wgrac sobie Biosu pod nowe Ryzeny 3xxx.

I co by bylo gdybys nie mogl wgrac nowego Biosu na obecna plyte pod nowego Ryzena 4xxx (o ile oplacala by sie zamiana proca) albo inna wpadka ze strony MSI, ze nie mozna nowszych procow zalozyc.

Cos mi sie zdaje, ze nie bylbys taki hardy;-).

ksh
01-09-2019, 21:36
Dla mnie MSI to dwie sprawy, pierwsza to gigantyczna ilość na serwisie płyt i kart graficznych, jest tego najwięcej z tego co twierdzą w dwóch sporych sklepach w Krakowie, jest to tez efekt dużej popularności w Polsce MSI, ludzie zakochali sie w ich produktach jak w Xiaomi, budżetowe płyty sa katowane na oc bo "temperatury sekcji niskie", a reszta nie wydala, głównie to złe lutowanie, które tworzy zimne luty i złej jakości złącza zasilania na płycie, ale nie MSI najlepsze :)
Druga sprawa to według mnie tragiczne rozwiązanie problemu z kompatybilnością, kostki eeprom jak inne płyty ale MSI zrobiło wielkie UEFI, w którym brakło miejsca na upchanie kodu dla Ryzen 3xxx, więc na początku udawali że wszystko jest OK, potem wrzucili beta bios, który uwalał aktualizacje, potem gotowy, który spowodował że wywalili wiele rzeczy zbędnych według nich, wywalili oprawę graficzną, zarządzanie chłodzeniem i czujnikami, część raid i sporo ustawień drobnych do oc.
Jeszcze sie okazało że na tym bios pamięci nie da się nawet na natywnych ustawieniach włączyć, xmp nie działa poprawnie, profili nie ma gdzie ustawić, szaleje regulacja napięcia cpu itd, nie wiem jak sie to zakończyło ale chyba coś tam zrobili chyba poprawnie działające ale najśmieszniejsze jest że dla MSI sprawy nie ma, wiec wrzucili na rynek wersje płyt z oznaczeniem MAX gdzie kostka eeprom jest większa :)

Nawet wywali z płyt MSI złącze spdif coax, co zawsze było i jest standartem bo ludzie mają różne panele audio albo śledzie jak ja do podłączenia amplitunera kablem coax.

sokolnik
01-09-2019, 21:51
Kartę graficzną mam od MSI i zero problemów. Cewki nie piszczą. Wydajność super, temp super. Głośność akceptowalna. U mnie ma wakacje aktualnie od jakiś 3 miesięcy, a nie sorry, chyba w 4 dni przeszedłem BF1 ha

ksh
01-09-2019, 21:54
Wielu ma i nic się nie dzieje, napisałem o co chodzi z tą firmą i nikogo nie namawiam żeby kupował czy nie kupował.