Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
sokolnik
24-08-2021, 09:37
Po raz kolejny serwis beQuiet! zasługuje ma pochwałe.
Zgłosiłem mailowo że jeden z moich wentylatorów na chłodnicy zaczął terkotać, nieregularnie. Na wolnych obrotach 700-900...
Pan poprosił o zdjęcie. Nie mają na stanie identycznego czyli 1600 obrotowego. Mają 1500 oraz 2000 obrotowe wentylatory. Podałem adres, mają dziś wysłać mi nowy wentylator.
AiO ja gwarancji jeszcze, a nawet zdjęcia paragonu nie chcieli. AiO Alphacoola z wentylatorami od BeQuiet!
Elegancko.
55293
Na pochwałę zasługuje ten, które sprzęt nie wymaga serwisowania, więc chyba coś ci się pomieszało :)
Ewentualnie tak jak dawniej działał serwis EVGA, który wymieniał ludziom stary sprzęt na nowe modele za dopłatą po zgłoszeniu takiej chęci.
Kup sobie wiatraki SPC to nie będą się psuły ;)
Odnośnie zakupu sprzętu, pamiętam jak wchodziły na rynek Ryzeny pierwsze i jaki był hejt na tych co proponowali ten sprzęt, pokazywali ze jest dobra wydajność, że jest chłodno, że ram działa lepiej, że płyty główne fajne i że platforma nie wymaga ciągłej zmiany płyt głównych itd.
Teraz już wiem że prawdopodobnie Ryzen jaki mam będzie ostatnim bo AMD obecnie ani nie jest tańsze, ani technologicznie nie zapowiada się lepiej ani wydajnościowo, a do tego Intel już puścił małe info że nowa platforma będzie na minimum trzy generacje procesorów.
Dobrze że jest konkurencja i AMD potrafiło zniszczyć monopol Intela tak teraz cieszę się że Intel z nowymi liniami produkcyjnymi wróci na rynek i przez pewien czas walki cenowej będzie bardziej opłacalny.
Nowe platformy miały być w tym roku ale pandemia, problemy produkcyjne itd spowodowały że zobaczymy to wszystko dopiero za rok, więc jest szansa że AMD popuści troszkę ze swoją pazernością cenową i seria 5xxx troszkę potanieje bo słabo to wygląda obecnie jak się podliczy cena/wydajność.
sokolnik
24-08-2021, 10:21
Mam 6 wiatraków BQ... 3 w AiO oraz 3 w nowej obudowie... Wcześniej miałem też jeden wentylator BQ ale sprzedałem Cruśkowi i nie narzeka :)
Awarie zdarzają sie coraz częściej w sprzecie produkowanym masowo, takie czasy.
Ważne ze serwis nie robo problemu i na maila załatwia takie sprawy.
Porysowany niedawno, front też mi, wymienili na podstawie zdjęć, w sensie, przysłali nowy nie porysowany.
Szybko, sprawnie, bezproblemowo załatwiają sprawy.
Rafał_Sz
25-08-2021, 09:34
Odnośnie zakupu sprzętu, pamiętam jak wchodziły na rynek Ryzeny pierwsze i jaki był hejt na tych co proponowali ten sprzęt, pokazywali ze jest dobra wydajność, że jest chłodno, że ram działa lepiej, że płyty główne fajne i że platforma nie wymaga ciągłej zmiany płyt głównych itd.
Teraz już wiem że prawdopodobnie Ryzen jaki mam będzie ostatnim bo AMD obecnie ani nie jest tańsze, ani technologicznie nie zapowiada się lepiej ani wydajnościowo, a do tego Intel już puścił małe info że nowa platforma będzie na minimum trzy generacje procesorów.
Intel i7 10th na podstawce LGA 1200 już pozamiatał, a i7 11th to w ogóle. I tu nie chodzi nawet o ogólną wydajność, a sposób w jaki podeszli do całej architektury. Do tego ceny - i7 10700K za 1400 zł jest bardzo dobrze wyważona.
W sumie pomogło w tym AMD, bo zmobilizowało Intela do ruszenia w końcu d.
sokolnik
25-08-2021, 09:37
Intel i7 10th na podstawce LGA 1200 już pozamiatał, a i7 11th to w ogóle. I tu nie chodzi nawet o ogólną wydajność, a sposób w jaki podeszli do całej architektury. Do tego ceny - i7 10700K za 1400 zł jest bardzo dobrze wyważona.
W sumie pomogło w tym AMD, bo zmobilizowało Intela do ruszenia w końcu d.Ryzen najlepszy :)
Poczekajcie na premiery AMD to zobaczycie...
Ważne ze jest, konkurencja i że Intel ruszył do przodu.
W sumie pomogło w tym AMD, bo zmobilizowało Intela do ruszenia w końcu d.
Intel miał wielkie problemy z własnymi fabrykami, ich proces technologiczny był wadliwy, teraz udało się im przez dwa lata nadrobić zaległości i mają nie tylko własne linie produkcyjne ale porozumienie z Samusng i TSMC ( tam AMD produkuje ), to AMD będzie miało problemy z produkcją i to wielkie, zresztą mają cały czas.
Podnoszenie cen przez AMD jest oczywiste jeśli wyprzedzili Intela w desktopach.
Technologicznie ZEN im się kończy, a nie dogonili jeszcze Intela sprzed pięciu lat w wydajności przy danym procesie, więc Intel ma zapas nadal technologiczny spory.
Nowa platforma Intela jeśli wyeliminuje problemy z prądożernością jakie miał pod koniec stary proces technologiczny, to AMD albo będzie musiał cenowo walczyć i iśc w coś nowszego albo czeka nas znowu dekada dominacji Intela.
Mi tam obojętne, zmieniam sprzęt bardzo rzadko, bardziej trzymam kciuki za gpu Intela i żeby ekoterroryści wreszcie wzięli się za kopanie krypto.
Rafał_Sz
25-08-2021, 11:47
Jest jeszcze jedna kwestia. Prawa fizyki hamują dalszy postęp. Jedyne co zostało, to przeskoczyć na 128 bitów i zwiększać ilość rdzeni.
sokolnik
25-08-2021, 11:52
Jest jeszcze jedna kwestia. Prawa fizyki hamują dalszy postęp. Jedyne co zostało, to przeskoczyć na 128 bitów i zwiększać ilość rdzeni.I tu pojawia się pytanie w temacie wątku :)
Jak schłodzić takie procesory wielordzeniowe? 24 rdzeniowe? :) może 60 wątkowe i więcej? :)
Ile wentylatorków użyć?
Jaka paste termoprzewodzaca stosować?
Jaką obudowe kupić? :)
Czuję ze wątek w tym temacie nie umrze... W najblizszym czasie... Oraz dalszym czasie [emoji14]
Tak jak do tej pory to się odbywa czyli zmniejszaniem procesu produkcji, warstwy, nowe materiały, teraz nowe w cpu będą stackowania, rdzenie wykonujące proste instrukcje ale szybciej i więcej.
Przyglądnij się co robiły AMD 10 lat temu z temperaturami, przykładowo te ich Buldożery, a jak to wygląda teraz, cpu potwory mają często 65W TDP.
Chłodzenie nadal powietrzne daje sobie radę z tym wszystkim.
Temperatury rosną też w chipsecie, ram, ssd, układzie zasilania itd, teraz zobaczymy co będzie się działo z SSD na PCIe 5.0 i DDR5 z konkretnymi szybkościami, to się będzie gotowało, nie ma siły.
Samsung rusza z produkcją kostek DDR5, które będą miały pojemności ( jedna sztuka ) od 512GB, czyżby czekała nas rewolucja że RAM będziemy mieli 1TB, a ceny ? :)
Wszystko wszędzie drożeje, trzeba iść po podwyżkę na dywanik :)
sokolnik
25-08-2021, 13:32
Z pewnością wymyślą usprawnienia oraz nowe technologie, które beda chcieli Nam sprzedać :)
Ktoś jeszcze pamięta że za 500$ można było złożyć dobry zestaw z dobra kartą graficzną ? :)
sokolnik
25-08-2021, 14:08
Ktoś jeszcze pamięta że za 500$ można było złożyć dobry zestaw z dobra kartą graficzną ? :)
Budżetowe zestawy za 300$ były dość popularne.Dla każdego dobry zestaw to co innego, tak samo jak dobra karta graficzna :)
Ale fakt, ceny sprzętu były dużo lepsze :)
Teraz taki "dobry" złożysz może za 1200$ i to z trudem bo gpu nie kupisz typowego standardu jakim jest model 3060 w normalnej cenie czyli ~300$ i trzeba ratować się czymś słabszym.
Ktoś jeszcze pamieta że karty tego typu co 3060 to cena premierowa zazwyczaj była 249-299$ i tylko potem sie czekało na premiery jakiś gigabyte, msi, palita itd żeby kupić coś z dobrym chłodzeniem i taniej ?
Nie tylko my tu dziś marudzimy [emoji6]
https://spidersweb.pl/2021/08/jaki-komputer-wybrac-problemy.html
Tak jak do tej pory to się odbywa czyli zmniejszaniem procesu produkcji, warstwy, nowe materiały, teraz nowe w cpu będą stackowania, rdzenie wykonujące proste instrukcje ale szybciej i więcej.
Przyglądnij się co robiły AMD 10 lat temu z temperaturami, przykładowo te ich Buldożery, a jak to wygląda teraz, cpu potwory mają często 65W TDP.
Chłodzenie nadal powietrzne daje sobie radę z tym wszystkim.
Temperatury rosną też w chipsecie, ram, ssd, układzie zasilania itd, teraz zobaczymy co będzie się działo z SSD na PCIe 5.0 i DDR5 z konkretnymi szybkościami, to się będzie gotowało, nie ma siły.
Samsung rusza z produkcją kostek DDR5, które będą miały pojemności ( jedna sztuka ) od 512GB, czyżby czekała nas rewolucja że RAM będziemy mieli 1TB, a ceny ? :)
Czyli jeszcze większe piekarniki nas czekają?
Ja mam mocny dyskomfort ze swoim kompem jak wskakuje na wysokie obroty. Czyszczę regularnie filtry i odkurzam go wewnątrz, ale niewiele to pomaga. Powietrze jest tak suche i drażniące że kaszleć zacząłem z tego powodu. Pogoda u nas specyficzna jak na UK, bardzo niska wilgotność, stąd lata wszystko z tego kompa po pokoju.
Dlatego następny będzie na 100% z wodnym, do tej pory wolałem dołożyć do mocy niż takich bajerów. Ale poza ceną i trudnością tego instalacji coraz bardziej wychodzę z założenia że warto w to zainwestować. Zwłaszcza jak mają jeszcze rosnąć temperatury w kompach a i lata są coraz suchsze.
Jeśli mnie jeszcze będzie stać na nowy komp oczywiście za te 4 lata.
sokolnik
25-08-2021, 16:56
Ja mam mocny dyskomfort ze swoim kompem jak wskakuje na wysokie obroty. Czyszczę regularnie filtry i odkurzam go wewnątrz, ale niewiele to pomaga. Powietrze jest tak suche i drażniące że kaszleć zacząłem z tego powodu. Pogoda u nas specyficzna jak na UK, bardzo niska wilgotność, stąd lata wszystko z tego kompa po pokoju.
Dlatego następny będzie na 100% z wodnym, do tej pory wolałem dołożyć do mocy niż takich bajerów. Ale poza ceną i trudnością tego instalacji coraz bardziej wychodzę z założenia że warto w to zainwestować. Zwłaszcza jak mają jeszcze rosnąć temperatury w kompach a i lata są coraz suchsze.
Jeśli mnie jeszcze będzie stać na nowy komp oczywiście za te 4 lata.Ostqtnio widziałem na YT zwodowanego rtx 2060 he wiec wiesz, wodują ludzie nie tylko 3090 :)
Całkowicie zwodowany komp to fajna rzecz, gorzej jak trzeba płyn zmienić, coś wykręcić, zmienić... Wtedy rozbiórka konkretna... Trochę lipa... No i do tego spore koszty oczywiście.
ogólnie nie grzebie w kompie tylko zmieniam całego po 5 latach.
Poza tym wolałbym zlecić niż samemu to robić. To był ostatni PC którego sam składałem.
sokolnik
25-08-2021, 18:16
Wentylatorek dotarł :)
55332
wysłali wentylatorek w kartonie po zasilaczu :D była nadzieja że się pomylili ale jednak nieeee goły wentylatorek w folii bąbelkowej :D
no ale teraz będzie cisza jak na bequiet! przystało :D
Jeśli mnie jeszcze będzie stać na nowy komp oczywiście za te 4 lata.
Wodne chłodzenie to też wiatraki ale ogólnie chodzi o dobrą cyrkulacje w budzie i nie koniecznie ma być to huragan, który będzie ci w pokoju robił cyrkulacje kurzu :)
Nie wiem co tam masz, jak poszedłeś w ekstremalną konfiguracje zwłaszcza po stronie gpu, które wykorzystujesz to nic wiele nie zrobisz, te ilości ciepła gdzieś trzeba wywalić i obojętne czy samo powietrze czy wodne+powietrze.
Może pora na kompromis wydajności i komfortu pracy ?
Ja wolę mniejsza wydajność i mieć kompa bezgłośnego, który nie emituje wiele ciepła.
Nowe platformy na nowych generacjach i nowych procesach pewnie zachowają podobne emitowanie ciepła ale problem to reszta podzespołów, pytanie czy potrzeba tobie czy mi SSD zamiast PCIe 3.0 najnowszych PCIe 5.0, czy RAM może być standard czy musi być wykręcony na max itd.
- - - - kolejny post - - - - - -
Poza tym wolałbym zlecić niż samemu to robić. To był ostatni PC którego sam składałem.
Obawiam się że zawodność wodnego układu chłodzenia nie pozwala na spokojne trzymanie tego przez 2-3 lata bez kompleksowych przeglądów.
Pamiętaj że wodne chłodzenie wymaga chłodzenia powietrznego, nawet jeśli zastosujesz wielkie chłodnice pasywne t jednak to ciepło nie znika, jest nadal obecne, jedyne wyjście to wywalenie chłodnicy na zewnątrz domu co wcale nie jest niczym obecnie dziwnym :)
Nawet stosuje się podpięci do klimy, która ma skraplacz na zewnątrz domu.
Najlepiej podłączyć się pod multisplita i po kłopocie :)
sokolnik
25-08-2021, 20:23
ja dziś sprawdziłem mój filtr przeciwkurzowy przedni, i muszę powiedzieć że daje radę :) 2 kółeczka od kurzy się zrobiły 140mm :D
Wodne chłodzenie to też wiatraki ale ogólnie chodzi o dobrą cyrkulacje w budzie i nie koniecznie ma być to huragan, który będzie ci w pokoju robił cyrkulacje kurzu :)
Nie wiem co tam masz, jak poszedłeś w ekstremalną konfiguracje zwłaszcza po stronie gpu, które wykorzystujesz to nic wiele nie zrobisz, te ilości ciepła gdzieś trzeba wywalić i obojętne czy samo powietrze czy wodne+powietrze.
Może pora na kompromis wydajności i komfortu pracy ?
Ja wolę mniejsza wydajność i mieć kompa bezgłośnego, który nie emituje wiele ciepła.
Nowe platformy na nowych generacjach i nowych procesach pewnie zachowają podobne emitowanie ciepła ale problem to reszta podzespołów, pytanie czy potrzeba tobie czy mi SSD zamiast PCIe 3.0 najnowszych PCIe 5.0, czy RAM może być standard czy musi być wykręcony na max itd.
Obawiam się że zawodność wodnego układu chłodzenia nie pozwala na spokojne trzymanie tego przez 2-3 lata bez kompleksowych przeglądów.
Pamiętaj że wodne chłodzenie wymaga chłodzenia powietrznego, nawet jeśli zastosujesz wielkie chłodnice pasywne t jednak to ciepło nie znika, jest nadal obecne, jedyne wyjście to wywalenie chłodnicy na zewnątrz domu co wcale nie jest niczym obecnie dziwnym :)
Nawet stosuje się podpięci do klimy, która ma skraplacz na zewnątrz domu.
Dzięki Kolego za wyjaśnienie. Wychodzi na to że najlepiej jak budę dam w inne miejsce niż pod biurko.
(...) Obawiam się że zawodność wodnego układu chłodzenia nie pozwala na spokojne trzymanie tego przez 2-3 lata bez kompleksowych przeglądów.(...)
Kurcze... Ja katuję swojego Krakena już chyba 4-ty czy 5-ty rok (w międzyczasie zdążyłem zmienić komputer) i nigdy nie zaglądałem, czy coś się tam nie dzieje z płynem itp. Wciąż działa - a odpalam kompa praktycznie codziennie. W odwodzie (w szafie) leży drugi Kraken, którego wcześniej miałem na grafice. Ale gdy kiedyś przesiadłem się na RTX 2060 Super, stwierdziłem, że nie ma sensu jej wodować. Wiatraki prawie w ogóle się nie kręcą - co najwyżej przy renderowaniu plików video.
Ja nie pisałem o takim chłodzeniu tylko o wodnym z prawdziwego zdarzenia, takiego Krakena zastąpisz bez problemu powietrznym, sztuka dla sztuki.
sokolnik
26-08-2021, 08:26
Chłodzenia AiO to pseudo chłodzenia wodne, wydajniejsze niz powietrzne ale jesli mowa o prawdziwej wydajności chłodzenia wodnego trzebaby zrobić to z prawdziwego zdarzenia alento i koszty znacznie większe, pewnie trzebaby to zlecić komuś kto sie na tym zna. No i to potem serwisować gruntownie, plukanie, zmiana płynu itp... To nie zmiana tyrkającego wentylatorka :) niektórzy to lubią bardzo, potrm komp wygląda praktycznie jak dzieło sztuki...
Nie dziwie się że na zachodzie to takie popularne... W PL obecnie cudem jest kuono karty graficznej a co dopiero jeszcze pełne wodowanie zestawu, stać na to nielicznych. Dowiadywałem się koszt może być nawet 3-4 tys pln.
Bloki na proca i gpu
Rurki
Chłodnice
Wentylatory
Złączki
Duża pompa
Odpowiednio duża obudowa a nie jakąś za 150 zł :)
Płyn chłodniczy w ilościach hmm dużych :)
sokolnik
26-08-2021, 09:05
Poza tym wolałbym zlecić niż samemu to robić. To był ostatni PC którego sam składałem.Dobrze że ja tak nie robię, bo gdybym miał zmieniać kompa w 2019, 2021 albo 2022 to bym sie zalamał...
Ja robie tak, że wymieniam coś po trochu, korzystam z okazji, promocji, spadków cen podzespołów (ram i ssd), wtedy cos sprzedaje w dobrej dla mnie cenie i kupuje coś wydajniejszego... Lub trochę zachciankowo ale jednak zmieniam nie wydając na calwgo kompa jednorazowo góry pieniędzy (w obecnych czasach).
Najstarsza rzecz w moim kompie to zasilacz Seasonic 550W Gold z 2014r....jakiś najtańszy wtedy 230 zl czy 330 zł... O ile tp robił w ogóle Seasonic bo to wersja jakas chyba A12 jakoś tak... Zasilacz też jest do zmiany... Ale to raczej poczeka na zmianę GPU a to się nie zapowiada w tym roku, nawet nie wiem czy za 12 miesiecy to nastąpi czyli 2ga połowa 2022.
Rafał_Sz
26-08-2021, 09:25
Tak tylko dodam, że ten super-duper płyn do chłodzenia wodnego który sprzedawany jest po pięc dych za litr, to nic innego jak zwykły płyn chłodniczy (roztwór glikolu z dodatkami) jak do samochodu który normalnie kosztuje góra 30 zł za 5 litrów. Czasem tylko zabarwiony "niezwykłymi właściwościami".
Elegancko się strzyże owieczki, co? ;)
Mam w jednej z maszyn w firmie zamontowane chłodzenie ciekłym azotem. Chłodzi mi to rezonator laserowy. Niestety w pomieszczeniu musi działać klimatyzacja utrzymująca bardzo niską wilgotność, inaczej wszystko wokół chłodzonego miejsca obrasta szronem. No ale jakby mieć takie coś na procku - jeden moment i mamy -180 stopni. Ale by można gigaherce zapodawać. :)
Obecnie jak robią rekordy na chłodzeniu np azotem to najbardziej istotna jest i tak selekcja procesora bo niestety osiągnięto moment gdzie nie tylko temperatura jest problemem, niedoskonałości procesu litografii powodują że są za duże niekontrolowane przeskoki elektronów i bramki tranzystorów przestają działać, dlatego czym mniejszy proces tym mniejsze możliwości kręcenia i to nie z powodu temperatur.
Ja czekam co pokaże Intel bo jeśli miał dopracowaną litografie 14nm tak że AMD ze swoim 7nm nie jest wstanie im dorównać to co pokaże Intel na ruszających liniach procesu 7nm.
Intel zarezerwował też większość produkcji 3nm w rozwijanych z TSMC fabrykach na 2023-2025r ( AMD ma problem bo będą niedobory produkcji ).
sokolnik
26-08-2021, 09:47
Na szczęście zmiana u mnie proca, płyty i ramu nie jest, potrzebna... Niech Intel pokazuje swoje atuty, może za 3 lata wrócę do Intela? :)
Rafał_Sz
26-08-2021, 09:50
Intel niech robi CPU, a AMD scalaki do aut. Wszyscy będą zadowoleni. ;)
sokolnik
26-08-2021, 09:54
Intel niech robi CPU, a AMD scalaki do aut. Wszyscy będą zadowoleni. ;)Konkurencja jest potrzebna. Bardzo potrzebna. Kibicować należy obu firmom, a potem wybierać na zakupach... Wszystkim Nam wyjdzie to na dobre.
AMD ma pokazać odświeżone wersję procków serii 5000 także spoko, zawsze coś nowego :)
sokolnik
26-08-2021, 10:03
Jakby ktoś spotkał jakis dobry mocny zasilacz na promocji, to dajcie znać
Min 850W, Gold.
Seasonic
Corsair
Na co ci 850W, masz zamiar jechać na dwóch kartach graficznych ?
Zasilacz powinno sie dobierać zgodnie z tym co podpowiadają zasady prostej elektroniki, to co łatwo wyliczyć itd, więc zakładam że twój zestaw w stresie bierze 350W, wiec żeby zasilacz optymalnie działał bierzesz 500W, czyli jakiś standard 550W, wtedy zasilacz działa w najlepszych swoich parametrach.
Nie chcesz np takiego ? https://ithardware.pl/testyirecenzje/bq_pure_power_11_fm_750w_modularny_zasilacz_80_plu s_gold-17097-14.html
Jak seasonic to może taki ? https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_seasonic_core_gc_650_jakosc_przystepna_cenowo-13711-13.html
Pewnie pod nowa grafe, a wtedy będzie pobór pewnie coś koło 600, to 850 wydaje się być rozsądna. [emoji846]
Albo taki https://ithardware.pl/testyirecenzje/be_quiet_straight_power_11_650_w_platinum_cisza_i_ wydajnosc-11498-14.html
600W pobór w kompie z jednym gpu ? nie ma szansy.
Jakby komp pobierał coś koło 600W to nie poradziłbyś sobie z takimi temperaturami, jego zestaw w stresie bierze coś ~350W.
Daleko nie trzeba patrzeć, popatrz na testy z purepc
Albo taki https://ithardware.pl/testyirecenzje/be_quiet_straight_power_11_650_w_platinum_cisza_i_ wydajnosc-11498-14.html
600W pobór w kompie z jednym gpu ? nie ma szansy.
Jakby komp pobierał coś koło 600W to nie poradziłbyś sobie z takimi temperaturami, jego zestaw w stresie bierze coś ~350W.
Ja miałem kartę na której pisało że potrzebny jest do jej prawidłowego działania zasilacz 1000+
Sama karta w testach pobierała własnie coś około 500-600W:)
Natomiast znajomy ma zasilacz 1500W i na dużo mniejszym obciążeniu działa mu wszystko bez problemów.
sokolnik
26-08-2021, 15:01
Podobno nowe procesory maja dostać więcej papu by generowały lepsze osiagi, grafiki też...
Zakup na kolejne 10 lat to wypada kupić moc z zapasem.
200 zl więcej nie robi za bardzo problemu...
Ja miałem kartę na której pisało że potrzebny jest do jej prawidłowego działania zasilacz 1000+Były takie karty, nvidia i amd miały takie cuda dawniej, były to głównie takie wymysły jak 2x gpu na jednej karcie, od wielu lat nikt nie planuje takich potworów, fakt że topowe karty wymagają sporo, żeby mieć zapas 650W trzeba brać do nich, ostatecznie dobry model 750W jakiś platinum też może być.
Nie pamiętam już symbolu karty ale chyba to była jakaś nvidia 280 chyba, która dosłownie wytopiła w chłodzeniu dziurę i kapał roztopiony plastik :)
Podobno nowe procesory maja dostać więcej papu by generowały lepsze osiagi, grafiki też...Nikt nie planuje takich rzeczy, Intel to zrobił w ostatnich kotletach i wycofał się już z tego.
Nadal standardem będzie 65W i topowe 125-135W, jakieś modele ekstremalne 175W ale to teraz też jest.
Nawet jak użyjesz szybkie SSD te nowe, ram szybki itd to nie ma wzrostu zapotrzebowania na prąd, chipsety urosły mocno ale to jest max 15W itd, no nie ma cudów, moim zdaniem zakup zasilacza ponad 650W jest dość dziwny.
Brałbym coś takiego https://ithardware.pl/testyirecenzje/be_quiet_straight_power_11_650_w_platinum_cisza_i_ wydajnosc-11498-14.html
Taki zasilacz ma sprawność jak przeciętny normalny 750W, zresztą zerknij na testy.
sokolnik
26-08-2021, 16:33
Były takie karty, nvidia i amd miały takie cuda dawniej, były to głównie takie wymysły jak 2x gpu na jednej karcie, od wielu lat nikt nie planuje takich potworów, fakt że topowe karty wymagają sporo, żeby mieć zapas 650W trzeba brać do nich, ostatecznie dobry model 750W jakiś platinum też może być.
Nie pamiętam już symbolu karty ale chyba to była jakaś nvidia 280 chyba, która dosłownie wytopiła w chłodzeniu dziurę i kapał roztopiony plastik :)
Nikt nie planuje takich rzeczy, Intel to zrobił w ostatnich kotletach i wycofał się już z tego.
Nadal standardem będzie 65W i topowe 125-135W, jakieś modele ekstremalne 175W ale to teraz też jest.
Nawet jak użyjesz szybkie SSD te nowe, ram szybki itd to nie ma wzrostu zapotrzebowania na prąd, chipsety urosły mocno ale to jest max 15W itd, no nie ma cudów, moim zdaniem zakup zasilacza ponad 650W jest dość dziwny.
Brałbym coś takiego https://ithardware.pl/testyirecenzje/be_quiet_straight_power_11_650_w_platinum_cisza_i_ wydajnosc-11498-14.html
Taki zasilacz ma sprawność jak przeciętny normalny 750W, zresztą zerknij na testy.Rozsądnie jest kupić na kolejne lata 850W, a tu juz 150 zł dokładamy i mamy 1000W :)
Najważniejsze by gwarancja była 10 letnia, min Gold, zasilacz miał dobre kable... I tyle w zasadzie.
Ale niech ludzie kupują co im sie podoba he
Mój pc bierze z gniazdka 300W średnio w Wiedzminie 3 na ULTRA.
Może zmierzę pobór w Quake Champions bo tu też grafika pracuje mocno.
Ale jaki argument przemawia za tym żeby kupować zasilacz 3x większy zamiast 2x niż potrzeba ? :)
Nie chodzi o 150zł.
Już ci napisałem wcześniej że dobry 650 ma sprawność jak gorszy 750 ale wiem że ty nie czytasz nigdy co ludzie ci piszą.
Były takie karty, nvidia i amd miały takie cuda dawniej, były to głównie takie wymysły jak 2x gpu na jednej karcie, od wielu lat nikt nie planuje takich potworów, fakt że topowe karty wymagają sporo, żeby mieć zapas 650W trzeba brać do nich, ostatecznie dobry model 750W jakiś platinum też może być.
Dokładnie tak było:) w testach pięknie to wyglądało ale z powodu małej popularności odnosiłem wrażenie że mało aplikacji wykorzystywało 100% ich wydajności.
sokolnik
27-08-2021, 10:20
Nie mogę/nie chce mówić co sie będzie jutro działo, ale będzie się działo [emoji14]
krzysztofz24
27-08-2021, 10:30
Nie mogę/nie chce mówić co sie będzie jutro działo, ale będzie się działo [emoji14]
Sokol, ja ci dobrze radze; zastanwo sie i daj sobie spokoj. To ze troche pompe AiO slychac to nic zlego. Po prostu mechanizm zlapal troche luzu i nadal bedzie dzialal - jeszcze dlugo pewnie.
Dostaniesz nowa pompe, pochodzi pol roku i bedzie tak samo, albo po roku bedzie tak samo.
A nie znowu boxa montowac. Czasem mysle, ze ty bys nie mogl zyc jakbys czegos nie reklamowal i emaili w zwiazku z tym nie pisal:-D.
Szkoda zachodu na blachostki, nie zwracac uwagi i zyc dalej;-).
sokolnik
27-08-2021, 10:33
Sokol, ja ci dobrze radze; zastanwo9 sie i daj sobie spokoj. To ze troche popmpe AiO slychac to nic zlego. Po prostu mechanizma zlapal troche luzu i nadal bedzie dzialal - jeszcze dlugo pewnie.
Dostaniesz nowa popme, pochodzi pol roku i bedzie tak samo, albo po roku bedzie tak samo.
A nei znowu boxa montowac. Czasem mysle, ze ty bys nei mogl zyc jakbys czegos nie reklamowal i emaili nie pisal:-D. Szkoda zachodu, nie zwracac uwagi i zyc dalej;-).Ale nie o to chodzi...
Zresztą już gadałem ze sklepem [emoji3] ale nie powiem o czym!
Ściśle tajne [emoji3]
:D
https://media.giphy.com/media/TL5XQpSpASo4U/giphy.gif?cid=ecf05e47y49sdr57hlsbw53zrxizwuyhp40q uwq0lo3t6q7a&rid=giphy.gif&ct=g
sokolnik, znajdź sobie jakieś domowe hobby to nie będziesz grzebał z wiatrakami w komputerze, modelarstwo albo np malowanie figurek warhammera itp ;)
krzysztofz24
27-08-2021, 11:03
Montaz nowego wiatraczka co to go z Be Quiet przyslali:D?
Oj sokolnik, co ty tak sie jarasz montazem zwyklego wiatraczka;-)?
sokolnik
27-08-2021, 11:05
Na wiatraczek wymyśliłem już zastosowanie na okres przejściowy [emoji3]
Będzie zmieniana pasta na CPU, czas zmienić :)
sokolnik, znajdź sobie jakieś domowe hobby to nie będziesz grzebał z wiatrakami w komputerze, modelarstwo albo np malowanie figurek warhammera itp ;)
Dobrze prawi, byś w quakea potrenował a nie na wiatraki czas tracił;)8
krzysztofz24
27-08-2021, 11:11
Będzie zmieniana pasta na CPU, czas zmienić :)
Przeciez twoja pasta ma 1-1,5 roku maksymalnie. Stanowczo za wczesnie, absolutnie zbedne.
Jak ktos katuje kompa codziennie grami regularnie to wypadaloby paste zmienic po okolo 3 latach. Ja zmienialem po 3 latach wlasnei i byla lekko sproszkowana gdzieniegdzie. Ale normalnie uzywany komp czyli praca, multimedia, troche gier okazyjnie jak u ciebie. To ta pasta jest nowka funkiel po 1-1,5 roku. Tylko tu nie wyjezdzaj z renderingiem, bo kiedy to ostatnio robiles;-).
No ale i tak cie nie przekonam;-), bo ty juz sobie atrakcje na weekend zaplanowales:-).
Chcesz cos dla kompa zrobic, to go odkurz porzadnie.
sokolnik
27-08-2021, 11:22
Filtry mam wyczyszczone,
Pasta ma 22 miesiące bo była zmieniana jakoś w październiku 2019... A juz mamy prawie wrzesień. W tym roku nie renderowałem filmów ale w 2020 juz tak [emoji14]
Zresztą pastę i tak muszę nałożyć nową po tym co zaplanowałem na weekend [emoji3]
Przy okazji sie go wyczyści trochę, tylko muszę dziś zdjęcia wyeksportować i wysłać :)
Paste termoprzewodzacą znaleźć w piwnicy, IPA jest w szafie, dam radę :)
sokolnik
27-08-2021, 11:32
Zresztą to crusiek mnie namówił do tego, kazał dzwonić...
Bo mi sie nie chciało trgo ruszać ale po czasie oczekiwania na infolinii i rozmowie ze sklepem... Powiało bardzo optymizmem :)
:D:D:D
https://media.giphy.com/media/TL5XQpSpASo4U/giphy.gif?cid=ecf05e47y49sdr57hlsbw53zrxizwuyhp40q uwq0lo3t6q7a&rid=giphy.gif&ct=g
Ja swojego kompa poza wciskaniem power ruszam tylko przy sprzątaniu bo stoi na podłodze, odkurzam raz na rok wewnątrz i tyle, pasta na cpu po trzech latach była nadal o konsystencji dobrej, używam Arctic MX3, wszystkie wiatraki w kompie mam SilentiumPC ( buda, power, cpu ), nadal nie wydają żadnych dźwięków.
sokolnik
27-08-2021, 11:39
Ja swojego kompa poza wciskaniem power ruszam tylko przy sprzątaniu bo stoi na podłodze, odkurzam raz na rok wewnątrz i tyle, pasta na cpu po trzech latach była nadal o konsystencji dobrej, używam Arctic MX3, wszystkie wiatraki w kompie mam SilentiumPC ( buda, power, cpu ), nadal nie wydają żadnych dźwięków.Extra [emoji3]
Ja swojego kompa poza wciskaniem power ruszam tylko przy sprzątaniu bo stoi na podłodze, odkurzam raz na rok wewnątrz i tyle, pasta na cpu po trzech latach była nadal o konsystencji dobrej, używam Arctic MX3, wszystkie wiatraki w kompie mam SilentiumPC ( buda, power, cpu ), nadal nie wydają żadnych dźwięków.Tak trzymać, zuch chłopak xD
Ale spokojnie spokojnie, planuję że w 2023 roku będzie wielki upgrade :)
Sokolnik, tak patrzyłem na testy wydajności i hałasu chłodzenia i twoje chłodzenie jest głośniejsze od wszystkich dobrych powietrznych, a w wydajności o 3% lepsze od SilentiumPC Fortis 3 z jednym wiatrakiem ale kosztem hałasu :)
sokolnik
27-08-2021, 11:44
Ale spokojnie spokojnie, planuję że w 2023 roku będzie wielki upgrade :)
Sokolnik, tak patrzyłem na testy wydajności i hałasu chłodzenia i twoje chłodzenie jest głośniejsze od wszystkich dobrych powietrznych, a w wydajności o 3% lepsze od SilentiumPC Fortis 3 z jednym wiatrakiem ale kosztem hałasu :)Ciekawe [emoji3]
Chciałbym zobaczyć temp cpu podczas renderingu video na fera :)
Tylko pamiętaj się podzielić z nami, forum zobowiązuje :)
krzysztofz24
27-08-2021, 11:49
(...)
Paste termoprzewodzacą znaleźć w piwnicy, IPA jest w szafie, dam radę :)
Ale jak już zmieniasz pastę (za wcześnie i zbytecznie) to nie bierz starej z piwnicy. Ona po otwarciu traci z czasem trochę swoich właściwości. Odzaluj te 25zl na nową tubkę a nie stara pastę chcesz nakładać. Jak już coś robić to zgodnie ze sztuką. To tak jakby ci nabili klimę w samochodzie i ozonowanie zrobili i stary filtr kabinowy zostawili. Trochę kultury technicznej wypada mieć:-).
Podjedź do najbliższego Komputronik w (nie musisz pisać emaila:-) ) i będą mieli pastę na pewno.
Ja swojego kompa poza wciskaniem power ruszam tylko przy sprzątaniu bo stoi na podłodze, odkurzam raz na rok wewnątrz i tyle, pasta na cpu po trzech latach była nadal o konsystencji dobrej, używam Arctic MX3, wszystkie wiatraki w kompie mam SilentiumPC ( buda, power, cpu ), nadal nie wydają żadnych dźwięków.
Niemożliwe:-). Na pewno oszukujesz;-).
Twoim slowom zaprzecza niemal 500 stron tego wątku o absolutnie niezbędnych i koniecznych czynnościach przy kompie:-);-).
sokolnik
27-08-2021, 11:52
koesh i jaki upgrade planujesz? :)
Paste mam Alphacoola nie otwartą, panuje ją użyć...
Powinna byc też Grizzly ale ona jz otwarta i jak mówisz, może straciła właściwości... Ciekawe czy beda dziury na podstawie blokopompki od tego Grizzly... Ciekaee ciekawe...
Zobaczymy.
Jak będę zakładać ponownie AiO to założę jakąś dobrą paste... Chciałbym Grizzly ale bez dziur i wżerów... Jaknto już było wcześniej na DR4P.
Wydajne AiO potrzebne bo może zmienię proca na 5900x... :) za rok czy dwa :)
Ciekawe [emoji3]
Chciałbym zobaczyć temp cpu podczas renderingu video na fera :)
Masz przecież testy, w stresie syntetycznym nawet o 10 stopni wyższe ( to nie jest chłodzenie dla takich procesorów ale można ), w grach to te 3% nie więcej ale tu nie chodzi o to bo jak weźmiesz powietrzne tak samo głośne jak twoje chłodzenie to wyjdzie na to samo albo nawet na powietrznym lepiej co też ci wklejałem jak kupowałeś.
sokolnik
27-08-2021, 12:28
Masz przecież testy, w stresie syntetycznym nawet o 10 stopni wyższe ( to nie jest chłodzenie dla takich procesorów ale można ), w grach to te 3% nie więcej ale tu nie chodzi o to bo jak weźmiesz powietrzne tak samo głośne jak twoje chłodzenie to wyjdzie na to samo albo nawet na powietrznym lepiej co też ci wklejałem jak kupowałeś.Wiadomo ze AiO może być głośniejsze
Pracuje pompa
No i mnie na chłodnicy 3 wentyle... A chłodzeniu powietrzem jeden wentylator...
Mam gwarancję, mam szanse na wymianę na AiO z porpawioną pompą to czemu nie korzystać?
Zresztą Alphacool umożliwia modyfikacje AiO poprzez rozbodowę, łatwą zmianę płynu, zmianę węży nawet... Z może kiedyś CPU zwoduje poprzez zmianę bloku na cpu, dodanie pompy i rezerwuaru, nowy płyn i rurki... Jak mi się będzie mocno nudzić albo po prostu zlecę to komuś w Trójmieście... :)
Alento kiedyś... A chlodnica już jedna będzie, więc spoczko :)
i jaki upgrade planujesz? :)
Raczej jakaś nowa platforma co będzie w 2022r, na tą chwilę czytso teoretycznie skłaniam się ku Intelowi, który raczej będzie tańszy i zrobi jak AMD że płyta będzie na minimum trzy generacje procesorów, cenowo Intel też już teraz jest przystępny tzn AMD jest droższy bo poczuli sie mocni na rynku.
Wydajne AiO potrzebne bo może zmienię proca na 5900x... :) za rok czy dwa :)
Tak jak pisałem kiedyś, pokusiłbym się o to żeby umieścić AiO na tyle budy, może to nie jest typowe i domyślne umieszczenie ale ma sens i w praktyce sprawdza się.
Ale my tu możemy sobie pisać wiele, a ty i tak sugerujesz się jakimiś youtuberami i robisz to co ci podpowiadają.
sokolnik
27-08-2021, 12:31
Raczej jakaś nowa platforma co będzie w 2022r, na tą chwilę czytso teoretycznie skłaniam się ku Intelowi, który raczej będzie tańszy i zrobi jak AMD że płyta będzie na minimum trzy generacje procesorów, cenowo Intel też już teraz jest przystępny tzn AMD jest droższy bo poczuli sie mocni na rynku.
Tak jak pisałem kiedyś, pokusiłbym się o to żeby umieścić AiO na tyle budy, może to nie jest typowe i domyślne umieszczenie ale ma sens i w praktyce sprawdza się.
Ale my tu możemy sobie pisać wiele, a ty i tak sugerujesz się jakimiś youtuberami i robisz to co ci podpowiadają.Gdzie na tyle budy? :)
Niestety w mojej obudowie to nie możliwe [emoji3] i budy nie planuje zmieniać mam extra, a chlodnica będzie na górze...
...zmianę płynu, zmianę węży nawet... Z może kiedyś CPU zwoduje poprzez zmianę bloku na cpu, dodanie pompy i rezerwuaru, nowy płyn i rurki... Jak mi się będzie mocno nudzić albo po prostu zlecę to komuś w Trójmieście... :)
Alento kiedyś... A chlodnica już jedna będzie, więc spoczko :)Dobrze że nie wciągnęło cię modyfikowanie auta ( a masz dobre do tego celu :) ) bo przy kompie takie zabawy mniej kosztują niż przy aucie :)
W kryzysie wieku średniego ludzie kupuja kabriolety i czerwone trampki do marynarki, a ty jakieś świecące lgbt wężyki w komputerze chcesz mieć ;)
Gdzie na tyle budy? :)
Niestety w mojej obudowie to nie możliwe...
...czyli buda do zmiany :)
sokolnik
27-08-2021, 12:42
Planuje modyfikacji Golfa, na wiosnę myślę zrobić chipa, ziomek robił w Elblagu za 900 zł i bardzo zadowolony... Ze 110KM na 140KM mu wykazała hamownia... Nieźle.
Co ja poradzę że wolę mała pompe na procesorze niż jakiś duży cooler który zasłaniać będzie moje piękne G.SKILLE [emoji3]
A węże da rady zmienić na twarde tylko nie mam opalarki [emoji3][emoji3][emoji3]
krzysztofz24
27-08-2021, 13:00
Do twardych przezroczystych węży to potrzeba nie tylko opalarki e jeszcze takiej maszynki do gieciaa tych rurek. Bo wyginanie ręczne to wychodzi efekt obrzydliwy z zmarszczeniamii:-).
A nawet z tą maszynka i opalarka potrzeba skilla i parę rurek najpierw popsuć.
Prościej i równej ładnie nawet ładniej (czytaj drożej). Jest użyć odciętych rurek prostych i złączek specjalnych metalowych. Są proste, zagięte pod kątem 90 stopni i innymi kątami. I żeby to minimalistycznie wyglądało z tymi rurkami, bo w prostocie elegancja:-).
Tylko jedna złączka kosztuje koło 50zl. Trochę się może nazbierać jak do projektu potrzeba kilkanaście;-).
A są jeszcze droższe z podświetleniem:-).
sokolnik
27-08-2021, 13:05
Do twardych przezroczystych węży to potrzeba nie tylko opalarki e jeszcze takiej maszynki do gieciaa tych rurek. Bo wyginanie ręczne to wychodzi efekt obrzydliwy z zmarszczeniamii:-).
A nawet z tą maszynka i opalarka potrzeba skilla i parę rurek najpierw popsuć.
Prościej i równej ładnie nawet ładniej (czytaj drożej). Jest użyć odciętych rurek prostych i złączek specjalnych metalowych. Są proste, zagięte pod kątem 90 stopni i innymi kątami. I żeby to minimalistycznie wyglądało z tymi rurkami, bo w prostocie elegancja:-).
Tylko jedna złączka kosztuje koło 50zl. Trochę się może nazbierać jak do projektu potrzeba kilkanaście;-).
A są jeszcze droższe z podświetleniem:-).Oczywiście biore pod uwagę tylko te z podświetleniem [emoji3]
Jak ładnie radzi sobie Intel i to nadal w starym procesie https://www.purepc.pl/test-procesorow-intel-core-i7-11700k-vs-amd-ryzen-7-5800x-tansza-wersja-intel-core-i9-11900k-a-skoro-nie-widac-roznicy?page=0,7
sokolnik
28-08-2021, 11:20
tak mi się jakoś nie chce zdejmować tej pompy i zakładać BOXa...a po miesiącu znowu... może odeślą mi i nie uznają reklamacji... ehhh
dziś czy jutro musiałbym to robić :/
Raczej uznają, przy okazji zmiany możesz zmienić procesor co by nie było że na marne grzebiesz dwa razy :)
Rafał_Sz
28-08-2021, 12:54
sokolnik, a może uderzysz od razu na grubo w temat ledów, itp.? ;)
https://youtu.be/62oPBdI9CSA
sokolnik
28-08-2021, 13:03
Raczej uznają, przy okazji zmiany możesz zmienić procesor co by nie było że na marne grzebiesz dwa razy :)
Procesor mam PrzePotężny to KompPotwór zapomniałeś? :D
Krzysiu się rozpędził i na Discordzie namawia mnie na budowę prawdziwego układu wodnego :D Szalony :D
Tu filmik
tylko żeby to usłyszeć trzeba słuchać na słuchawkach i zrobić głośność na full... słaby mikrofon mam :/ :) a db nie podbijałem :)
jak pojawia się palec to pompa leci na 12V, czyli max.
https://drive.google.com/file/d/1kpw3suJU7je6ZqirF2-OhC5ct9drrrWO/view?usp=sharing
sokolnik, a może uderzysz od razu na grubo w temat ledów, itp.? ;)
https://youtu.be/62oPBdI9CSA
bardzo fajny zestaw :)
będzie zabawa kiedyś jak będę kompa składać córkom :)
na Intelu 22 generacji oraz RTX 12 generacji :D :D :D
sokolnik
28-08-2021, 15:56
Dobra decyzja zapadła.
Nie reklamuje pompy/AIO.
Zmieniłem tylko wentylatorek na chłodnicy, bo poprzedni tyrkotał.
Szybkie wytarcie środka z kurzu i tyle. Czyszczenie filtrów też zrobione.
Paste zmienię za rok... :)
Odnośnie pompy mojej, jak padnie albo będzie o wieleeee głośniejsza lub jakieś inne tyrkotanie będzie słychać z pompy, to obiecuje, kupię pompe (ta ulepszoną wersję) za 130 zł, sobie wymienie tą pompe sam wraz z płynem... Albo jak nie będę miał czasu to wyślę to do jakiegoś serwisu by mi to ktoś ogarnął ładnie. A teraz ustawiłem pompe na 7,2V czyki ok 1900-2000 obrotów i powyżej temp 60 stopni pompa zwiększa obroty. Czyli renderingu video lib eksport zdjęć.
I słuchać Krzysia nie zamierzam, odnośnie budowy LC... Za duże koszty, za dużo zachodu... No chyba ze by kiedyś jakąś kartę graficzną zwodować... Ale to nie przy obecnych cenach GPU...bez przesady... Nie jestem takim graczem...
Chociaż za rok dwa komputer będzie stał w sypialni pewnie (nowe biurko wtedy też potrzebne), to może wtedy taki CL by sie przydał by komputer był wtedy ultra cichy... :) ale i tak sam nie zbuduje LC, więc znowu problemy logistyczno/transportowe do tego dochodzą ehhh
55405
to jest pompa w ulepszonej wersji:
https://www.aquatuning.pl/chlodzenie-wodne/pompy/alphacool-dc-lt/pompy-dc-lt/27132/alphacool-dc-lt-2-2600rpm-ceramic-12v-dc-3-phase-sine-wave-pcb?c=6303
A tak wygląda jej zmiana:
https://www.youtube.com/watch?v=Vfj_37tCAqc
I dlatego Alphacoola kupiłem, możliwość łatwego dolania/zmiany płynu, wykręcane węże... Można zmienić moje AiO w prosty układ chłodzenia cieszą z rezerwuarem i pompą na fajnych przewodach itp.
sokolnik
28-08-2021, 16:43
tak sobie przeglądam specyfikacje techniczne mojego AiO czyli zwykłego Eisbaera, Eisbaera Aurora 360 oraz poprawionej pompy... i plan był taki że jak uznają reklamację to pewnie zwrócą kasę (bo kto teraz bawi się w serwis części?, masowa produkcja, to po prostu robią wymianę na nowy/zwrot kasy)... to jakby zwrócili kasę to bym kupił model nowszy Eisbaera Aurora:
https://www.aquatuning.pl/chlodzenie-wodne/zestawy-i-systemy/all-in-one-cpu/24619/alphacool-eisbaer-aurora-360-cpu-digital-rgb
Przeglądam specyfikację techniczną tego AIO a tam jest napisane, że ma taką samą pompę co ja mam teraz u siebie, czyli Pump (Alphacool DC-LT 2600 Ultra low noise Ceramic), a ulepszona wersja to Alphacool DC-LT 2 2600rpm Ceramic - 12V DC.
:D :D :D
Hmm a może by mi jednak tą pompę wymienili na nowszy model... skoro ta 1 wersja taka jakąś głośna... hmmm
No nie wiem, najwyżej sobie kiedyś ją kupię i wymienię, jak pisałem wyżej :D Przy okazji czyszczenie się zrobi bloku i całego układu, zmienię płyn i pastę na CPU... no to chociaż będzie co robić przy niewielkim nakładzie $$$ :)
Pisałem na fb z gościem, który zmienił sam sobie tą pompę na nowszy model i mówił że jest cichsza sporo i że jest zadowolony, czyli nie jest to jakieś mega trudne :)
And SpecialForKrzyś, są gotowe zestawy, kup sobie:
https://www.aquatuning.pl/chlodzenie-wodne/zestawy-i-systemy/diy-kits-cpu/22290/alphacool-eissturm-hurricane-copper-45-3x120mm-complete-kit?c=23076
:)
Są gotowe zestawy, coś takiego od EK:
https://www.youtube.com/watch?v=qQ7eOWDgV3I
marcin255
28-08-2021, 18:08
Sam zbudowałem , cisza spokój :)
Ale przecież nie jest wielką sztuką zrobić chłodzenie powietrzne, które nie hałasuje, problem pojawia się tylko z gpu w stresie bo może być akceptowalnie ale będzie szumiało, wtedy wodne chłodzenie może mieć sens bo będzie ciszej ale nie bezgłośnie.
sokolnik
28-08-2021, 18:16
Sam zbudowałem , cisza spokój :)Daj fotki, opisz krótko sprzęt i jakie daje on efekty temp i jaka kultura pracy jest?
marcin255
29-08-2021, 05:17
Corsair 5000D Airflow Czarna , góra i tył 4x Wentylator Chieftec CF-1225RGB 120 x 120 mm ,przód na chłodnicy Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper 360mm 3x Enermax Squa 12 cm , węże Alphacool AlphaTube HF 10/13 - UV blue ,pompka Laing DDC 1 RT + Aquacomputer aqualis DDC 100 ml, G1/4 ( pompka na złączu w płycie HAMP -z płynną regulacją na 60% ) ,Zasilacz BE QUIET! Straight Power 11 550W 1x Adata SU800 1x750
Intel Core i5-9600KF, 5000 MHz
Asus ROG Maximus X Hero
2x8 GB Patriot Memory 3733 C17
wentylatory na 30 % idle 27 *C przy grach nie przekracza 55 *C w testach obciążeniowych 75 *C
sokolnik
29-08-2021, 11:52
Corsair 5000D Airflow Czarna , góra i tył 4x Wentylator Chieftec CF-1225RGB 120 x 120 mm ,przód na chłodnicy Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper 360mm 3x Enermax Squa 12 cm , węże Alphacool AlphaTube HF 10/13 - UV blue ,pompka Laing DDC 1 RT + Aquacomputer aqualis DDC 100 ml, G1/4 ( pompka na złączu w płycie HAMP -z płynną regulacją na 60% ) ,Zasilacz BE QUIET! Straight Power 11 550W 1x Adata SU800 1x750
Intel Core i5-9600KF, 5000 MHz
Asus ROG Maximus X Hero
2x8 GB Patriot Memory 3733 C17
wentylatory na 30 % idle 27 *C przy grach nie przekracza 55 *C w testach obciążeniowych 75 *CWszystko fajnie ale nie wiele mi mówi ta specyfikacja chłodzenia wodnego ha
Pytania:
Jaka masz grafikę i czy też chłodzona wodą? :)
Długo masz ten zestaw? Sam składałeś chłodzenie wodne? Jakie koszty około?
No i daj kilka fotek, w końcu to forum fotograficzne, fotki muszą być :)
Rafał_Sz
29-08-2021, 12:06
Sokolnik, Ty się nie jaraj chłodzeniem. Zobacz jaka tam płyta siedzi. ;)
sokolnik
29-08-2021, 12:06
Sokolnik, Ty się nie jaraj chłodzeniem. Zobacz jaka tam płyta siedzi. ;)Płyta super, tylko proc jakiś cienki :D
Jak ktoś płyty szuka to jest https://promotion.asus.com/pl/pl/q2gamingweeks/tac
warto bo wychodzą ceny mega konkurencyjne np ten model https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b550-plus-6787913/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral
co daje 369zł za tak swietny model.
Sam się zastanawiam czy nie przeskoczyć na Ryzen 5xxx z taką plytą ale... nie chce mi się przekładki robić.
sokolnik
29-08-2021, 13:03
ale... nie chce mi się przekładki robić.
ooo no i nie jestem chociaż sam :D Też mi się AiO nie chce przekładać... chociaż może by mi tą pompę zmienili na nowszy model właśnie... w końcu po coś wypuścili wersję nr II :) hmm mam jeszcze gwarancję do 25 czy 26 września :D Jest czas do namysłu :D
Robiąc zmianę dałbym pewnie nową budę żeby mieć USB 3.2 na froncie, może zasilacz warto zmienić, do tego nowa płyta i cpu, koniec końców praktycznie nowy zestaw, spora dokładka kasy, a wydajność może jakieś 20% na plus... nie chce mi się...
sokolnik
29-08-2021, 15:55
Robiąc zmianę dałbym pewnie nową budę żeby mieć USB 3.2 na froncie, może zasilacz warto zmienić, do tego nowa płyta i cpu, koniec końców praktycznie nowy zestaw, spora dokładka kasy, a wydajność może jakieś 20% na plus... nie chce mi się...
zmieniaj, my Cie wesprzemy duchowo i mentalnie, przejdziesz przez tą zmianę bezstresowo :D No i nowy komp :) zrobisz relacje foto, dobierzemy jakieś części żebyś jakiś gupot nie kupił ;)
marcin255
29-08-2021, 16:21
Wszystko fajnie ale nie wiele mi mówi ta specyfikacja chłodzenia wodnego ha
Pytania:
Jaka masz grafikę i czy też chłodzona wodą? :)
Długo masz ten zestaw? Sam składałeś chłodzenie wodne? Jakie koszty około?
No i daj kilka fotek, w końcu to forum fotograficzne, fotki muszą być :)
1050 Ti , 0 rpm do chyba 50*C ,sam składałem z tego co wyżej , specyfikacja nic ci nie mówi bo to nie jest gotowiec. Fotki jak wrócę z urlopu ...
Płyta super, tylko proc jakiś cienki :D
Na stałe 5GHz wystarczy
sokolnik
29-08-2021, 17:45
Na stałe 5GHz wystarczy
no tak ale to tylko 6 rdzeni ;)
marcin255
29-08-2021, 17:56
Daje radę tyle co dla mnie. Myślałem o I7 na ten socket ale 12 % szybciej nie warto ;-)
sokolnik
29-08-2021, 18:31
Daje radę tyle co dla mnie. Myślałem o I7 na ten socket ale 12 % szybciej nie warto ;-)
pograj z Nami w strzelanki :D mamy kilka do wyboru do koloru
- UT z 99r ale daje radę graficznie (jak na tak starą grę. Tylko ja wgrałem sobie tekstury "4k" GPU dostaje po doopie)
- Quake Champions
- BF4
coś tam pykamy sobie najczęściej od 22 tak do 1.00 w zależności od dnia/nocy :D
zmieniaj, my Cie wesprzemy duchowo i mentalnie, przejdziesz przez tą zmianę bezstresowo :D No i nowy komp :) zrobisz relacje foto, dobierzemy jakieś części żebyś jakiś gupot nie kupił ;)
Już mi przeszło, zostaje zakładany plan zmiany na 2023r :)
sokolnik
29-08-2021, 18:35
Już mi przeszło, zostaje zakładany plan zmiany na 2023r :)
składaj teraz, taki beforupgrade zrób :D a za 2 lata sobie zrobisz już taki konkretny upgrade :grin:
marcin255
29-08-2021, 19:00
Ja tylko czasem BF2
sokolnik
29-08-2021, 19:02
Ja tylko czasem BF2
tego nie w Naszym katalogu strzelanek :D gadamy sobie na słuchawkach i gramy (najwięcej gada krzysztofz24) :D
marcin255
29-08-2021, 19:08
tego nie w Naszym katalogu strzelanek :D
szkoda fajna strzelanka
Battlefield 4 premium z dodatkami teraz jest śmiesznie tani, a rozgrywka bardo podobna.
19 zł.
https://www.pepper.pl/grupa/battlefield
Moje dość intensywne granie zakończyło się w bf3 i ze wszystkimi dodatkami to było bardzo bardzo fajne ale nadal uważam że Bad Company 2 zwłaszcza z dodatkiem Vietnam było genialne.
Mam na kontach bf3, 4, 5 i nawet ten bf1, którego nigdy nie włączyłem :)
Zastanawiam się jak wygląda skalowanie żeby gra chodziła 1080p na monitorze 4K bo obecnie karta więcej mi nie uciągnie :)
Czekam na Diablo4, ciekawe czy będę miał na tyle sentymentalnego zapału żeby w to grać bo póki co zapał do odświeżonego Diablo2 zakończył się na oglądnięciu gameplay :)
Nie jest tragicznie, ja gram na skalowaniu, na 27 calowce z 1440p na 75%
marcin255
29-08-2021, 20:10
BF2 staroć na 27 4K -1080P i jest OK
Ja tylko czasem BF2
I prawidłowo bo to najlepszy BF jaki powstał:) Nie to co te nowe CODowe przepchane kikuty.:)
Cicho, cicho, ten nowy ma być podobno super hiper najlepszy na świecie xD
marcin255
29-08-2021, 20:18
I prawidłowo bo to najlepszy BF jaki powstał:) Nie to co te nowe CODowe przepchane kikuty.:)
dokładnie ;-)
Oni są mistrzami marketingu. Tak samo dałem się wkręcić z BF3 który miał być następcą BF2 a gra była tak uproszczona i papierowa że po kilku godzinach odinstalowałem wraz z całą platformą origin. W sumie od tamtej pory ani jednej gry od EA nie kupiłem.
dokładnie ;-)
Mój człowiek, jak ja cie szanuje za BF2:) jaki masz nick?
Ja tam nie mam porównania, ostatnia przed bf4 grałem bad company 2, pudełkową mam. Chyba, że to to samo? Faktycznie była bardzo fajna [emoji846]
marcin255
29-08-2021, 20:23
Martin6543210 BF2 Hub , miałem BF3 i 4 ale ...
Ja tam nie mam porównania, ostatnia przed bf4 grałem bad company 2, pudełkową mam. Chyba, że to to samo? Faktycznie była bardzo fajna [emoji846]
Nie to nie to samo:) BF2 i BF2142 to ostatnie tytuły z serii BF. Wszystko później to już był skok na fanów CODa. Zmiana silnika, uproszczenie rozgrywki i projektowanie map gdzie jak bydło puszczało się graczy na graczy frontalnie bez opcji flankowania i z mocno ograniczonymi wielkością mapami. BF BC2 to był największy z kikutów i kontynuacja BC z konsoli.
marcin255
29-08-2021, 20:28
Najcześciej na 2F4Y a Ty ?
Martin6543210 BF2 Hub , miałem BF3 i 4 ale ...
Zacne staty i czas w grze
Mój to 90s, ale konto jest zhakowane, KDR i niektóre statystyki pozmieniali. Jak dobrze pamiętam to ze 100 graczy z topki tak załatwiono.
marcin255
29-08-2021, 20:30
moje też już 2 bo 1 poszło sie ...
Ja ostatni raz grałem w BF2 jakieś 10 lat temu. Prowadziłem też klan PL4FC wygraliśmy złoto w CB w 2142 oraz srebro dwa razy w CB inf. Do tego organizowaliśmy mecze PL4FC inne kraje jak Niemcy itd i wszystko wygrane:).
Bardzo fajnie że gracze ogarnęli serwery i ranking bo EA wszystko pogasiła. Wielki też szacun że ludzie dalej w to grają.
tutaj staty kolegi.
https://www.bf2hub.com/stats/500003085
sokolnik
29-08-2021, 20:33
Jak dobrze pamiętam to ze 100 graczy z topki tak załatwiono.
TOP gracze to crusiek i ja w QC oczywiście :D
Hhahhaah, TOP of the TOP (from the bottom) :D
Już poszło info do anonymous aby Was na listę do hackowania statystyk wpisali:)
marcin255
29-08-2021, 20:37
Ja ostatni raz grałem w BF2 jakieś 10 lat temu. Prowadziłem też klan PL4FC wygraliśmy złoto w CB w 2142 oraz srebro dwa razy w CB inf. Do tego organizowaliśmy mecze PL4FC inne kraje jak Niemcy itd i wszystko wygrane:).
Bardzo fajnie że gracze ogarnęli serwery i ranking bo EA wszystko pogasiła. Wielki też szacun że ludzie dalej w to grają.
tutaj staty kolegi.
https://www.bf2hub.com/stats/500003085
Szacun , ja nawet awanturowałem sie z EA jak wygasili serwery pytając gdzie jest data ważności gry itp.itd . duuuża akcja i wrócili gre na BF2Hub
Ty awanturowałeś się u końca tego tytułu. My robiliśmy awantury na początku:). Udało się dzięki wspólnej scenie i zebraniu podpisów zdobyć sponsora EA, Gamesnet oraz WP na założenie pierwszego w Polsce serwera 64 slotowego. Wielkie wydarzenie, bo była to osobna maszyna tylko dla tego serwera. Ogólnie dużo na scenie się działało przez dobre 5-7 lat. A sama scena BFa wtedy to byli bardzo fajni ludzie.
Z kilkoma do dziś robię biznesy lub utrzymuje przyjacielskie stosunki.
Podobny klimat masz w Arma 3.
jak będziesz miał chwilę to wrzuć ss z listy serwerów, ciekaw jestem co teraz jest grane i ile ludzi w to jeszcze gra.
ps. Na pewno Karkand dominuje;)
marcin255
29-08-2021, 20:54
Ty awanturowałeś się u końca tego tytułu. My robiliśmy awantury na początku:).
Podobny klimat masz w Arma 3.
jak będziesz miał chwilę to wrzuć ss z listy serwerów, ciekaw jestem co teraz jest grane i ile ludzi w to jeszcze gra.
ps. Na pewno Karkand dominuje;)
Na początku nie było po co kupiłem pudełko od razu jak wyszło pamiętam chyba 99 zł i nie było po co się awanturować :grin:
Karkland jak i ROAD TO JALALABAD, Operation Harvest
Na początku nie było po co kupiłem pudełko od razu jak wyszło pamiętam chyba 99 zł i nie było po co się awanturować :grin:
Karkland jak i ROAD TO JALALABAD, Operation Harvest
Co grasz od początku do dziś? to ile w sumie tysięcy godzin będziesz miał wygrane? u mnie skończyło się na 5k.
marcin255
29-08-2021, 21:02
poprzednie konto było ponad 4 teraz 1.7 mniej czasu ;)
No bo to dobry tytuł jest, więc się nie dziwie;)) podobnie teraz mam odnośnie Army 3.:)
krzysztofz24
29-08-2021, 21:47
(...)
Czekam na Diablo4(...)
Czekaj:-), juz raz byla akcja ze wszyscy sie nastawili na Diablo 4 a tu jep wersja na komorki:grin:
Reakcja spolecznosci graczy i "zaklopotanie" organizatorow bezcenne. Top juz przeszlo do legendy:-). Zapewne widziales.
Sugeruej zwrocic uwage cio sie dzieje na czacei tez:-).
https://youtu.be/MmkHAlhCvWg
sokolnik
29-08-2021, 22:01
haha dobre :D
U mnie nic od lat nie terkocze, no ale kupuję Silentium PC.
Panowie... W ramach chwilowego zejścia z Himalajów sprzętowych, mam małe pytanie. Próbuję młodemu wsadzić do komputera "na tymczas" jakąś kartę graficzną, baaaardzo budżetowo (do 750 PLN). Czy zakup używki GTX 1050Ti spełni wymaganie, by poszła na tym np. gra GTA V? Nie siedzę w grach od 20-stu lat, nie ogarniam... Procek to Intel Core i5-10600K, HDD: Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 980, RAM: Crucial Ballistix RGB 16GB 2x8 DDR4 3600MHz CL16. Mocy na zasilaczu spokojnie wystarczy :) Jest lepsza opcja w tym przedziale cenowym?
sokolnik
31-08-2021, 13:22
Panowie... W ramach chwilowego zejścia z Himalajów sprzętowych, mam małe pytanie. Próbuję młodemu wsadzić do komputera "na tymczas" jakąś kartę graficzną, baaaardzo budżetowo (do 750 PLN). Czy zakup używki GTX 1050Ti spełni wymaganie, by poszła na tym np. gra GTA V? Nie siedzę w grach od 20-stu lat, nie ogarniam... Procek to Intel Core i5-10600K, HDD: Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 980, RAM: Crucial Ballistix RGB 16GB 2x8 DDR4 3600MHz CL16. Mocy na zasilaczu spokojnie wystarczy :) Jest lepsza opcja w tym przedziale cenowym?Zobacz na YT testy i gameplaye z wykorzystaniem 1050ti.
Nie sądzę by dobrze sie grało w GTA5. crusiek ma ta karte to sie może wypowie.
Karta nie ma nawet oddzielnego zasilania... Wiec masz rację, mocy z zasilacza wystarczy haha
(...) Wiec masz rację, mocy z zasilacza wystarczy haha Grafika bez kabelka prądowego?? Już zapomniałem, że takie karty w ogóle istnieją :)
Panowie, daleko szukać nie trzeba.
Grafika starcza do grania, ale nie ma co oczekiwać grania na najwyższych detalach i w rozdzielczości powyżej 1080p
https://www.youtube.com/watch?v=HlMkkqEF8U4
Grafika bez kabelka prądowego?? Już zapomniałem, że takie karty w ogóle istnieją :)
Ale jaka oszczędność prądu :)
Jest jakaś ciekawsza opcja na rynku "używek" w tym przedziale cenowym? Na licytacji widzę np. Asusa Expedition Radeon RX 570. Ale przypuszczam, że cena końcowa jednak będzie wyższa od mojego przyjętego maksimum.
krzysztofz24
31-08-2021, 13:45
Na minimum pójdzie bez problemu a nawet parę suwaczkow da się na średniej ustawić.
Panowie, daleko szukać nie trzeba.
Grafika starcza do grania, ale nie ma co oczekiwać grania na najwyższych detalach i w rozdzielczości powyżej 1080p
https://www.youtube.com/watch?v=HlMkkqEF8U4
Ale jaka oszczędność prądu :)
Bardzo przyzwoite osiągi i stabilna praca. Sam dopiero co zakończyłem przygodę z 1080p. A pod multi i tak się gra na low:) wiec całkiem całkiem ta karta.
Zwłaszcza jak się spojrzy na chore ceny.
Panowie... W ramach chwilowego zejścia z Himalajów sprzętowych, mam małe pytanie. Próbuję młodemu wsadzić do komputera "na tymczas" jakąś kartę graficzną, baaaardzo budżetowo (do 750 PLN). Czy zakup używki GTX 1050Ti spełni wymaganie, by poszła na tym np. gra GTA V? Nie siedzę w grach od 20-stu lat, nie ogarniam... Procek to Intel Core i5-10600K, HDD: Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 980, RAM: Crucial Ballistix RGB 16GB 2x8 DDR4 3600MHz CL16. Mocy na zasilaczu spokojnie wystarczy :) Jest lepsza opcja w tym przedziale cenowym?
Spokojnie zagra we wszystko w 1080p, ja ostatnio wszystkim upycham w doradzaniu 1050ti jakieś używki lepsze modele za ~500zł i czekać co dalej będzie z gpu.
Nie ma się co zastanawiać, jest to opcja minimum do grania.
Starczy, starczy, na przeczekanie w sam raz.
Sam się slinię na nową kartę i czekam aż te chore ceny spadną.
sokolnik
31-08-2021, 14:19
Starczy, starczy, na przeczekanie w sam raz.
Sam się slinię na nową kartę i czekam aż te chore ceny spadną.No ale proca możesz już zmienić [emoji3]
Czekam na spadek cen, bo chce wziąć na raz kartę i procka.
Ja miałem kupować 1660ti jak wchodziły na rynek ale nie weszła dostępność normalnie, a potem był bum z krypto, więc czekam... i obawiam się że póki nie będzie większej afery koło kopania krypto ( zużywają energii tyle co 1,5x Polska rocznie ) to nvidia i amd zaciera rączki i produkuje im gpu, a zwykłego konsumenta ma gdzieś.
Cena karty ze średniej półki czyli modele 760, 960, 1060, 3060 to 250-300$ i u nas ~1500zł i to w dniu premiery !
sokolnik
31-08-2021, 14:32
Nvidia ma rekordowe wyniki finansowe...
A niby dostępność podzespołów słaba... Pamieci, chipy itp...
Nic się nie zmienię przez kolejne lata... Chcesz grać wygodnie na komputerze, wyciągaj 5000 PLN...
Ale co ty chcesz za re 5000zł złożyć, jakieś nędzne gpu z średniej pułki jedynie wpakujesz i tyle.
3-4 lata temu komp do grania na wypasie za 5000zł był z kartą flagową jak np 3080 i czasami coś mocneijszego.
sokolnik
31-08-2021, 14:38
Ale co ty chcesz za re 5000zł złożyć, jakieś nędzne gpu z średniej pułki jedynie wpakujesz i tyle.
3-4 lata temu komp do grania na wypasie za 5000zł był z kartą flagową jak np 3080 i czasami coś mocneijszego.5 000 mówię o samej GPU... Ze średniej póki wydajnościowej, nowej karcie... 3070 Ti chyba ze ktoś kupi na promce 3070...
Panowie... Jest jeszcze opcja Gigabyte HD 7970 3GB. Starsza konstrukcja, ale możliwości porównywalne chyba z tą Nvidią... A cenowo dużo korzystniej. Może warto w tę stronę?
Możemy pogdybać o cenach ale warto też brać pod uwagę że będzie jeszcze drożej a teraźniejszą cenę uznamy za atrakcyjną.
1. Producent liczy tylko na zysk, więc jak schodzą za tyle ile teraz, to nie będą wracać do punktu z przed dwóch lat. Więc wątpię aby ceny staniały do poziomu na jaki ludzie liczą.
2. Szalona inflacja, dodruk.
3. Wojna handlowa z Chinami, cła, podatki utrudnienia w handlu.
4. Chiny skończyły z kopaniem i wprowadzają swoją walutę a BC ma mieć zmniejszenie nagrody za wydobycie bloku w 2023. Które spowoduje że ceny skoczą co pociągnie za sobą cały rynek crytpo.
5. Proponuje sobie poczytać co tam szykują odnośnie nowej rzeczywistości na world economic forum.
Moim zdaniem zbyt wiele przemawia za tym że będzie jeszcze drożej i trudniej. W końcu w/w punkty to kierunek a nie problem nad rozwiązaniem którego ktoś pracuje.
sokolnik
31-08-2021, 15:09
Możemy pogdybać o cenach ale warto też brać pod uwagę że będzie jeszcze drożej a teraźniejszą cenę uznamy za atrakcyjną.
1. Producent liczy tylko na zysk, więc jak schodzą za tyle ile teraz, to nie będą wracać do punktu z przed dwóch lat. Więc wątpię aby ceny staniały do poziomu na jaki ludzie liczą.
4. Chiny skończyły z kopaniem i wprowadzają swoją walutę a BC ma mieć zmniejszenie nagrody za wydobycie bloku w 2023. Które spowoduje że ceny skoczą co pociągnie za sobą cały rynek crytpo.
5. Proponuje sobie poczytać co tam szykują odnośnie nowej rzeczywistości na world economic forum.
Moim zdaniem zbyt wiele przemawia za tym że będzie jeszcze drożej i trudniej. W końcu w/w punkty to kierunek a nie problem nad rozwiązaniem którego ktoś pracuje.:( :( :(
Panowie... Jest jeszcze opcja Gigabyte HD 7970 3GB. Starsza konstrukcja, ale możliwości porównywalne chyba z tą Nvidią... A cenowo dużo korzystniej. Może warto w tę stronę?
Nie warto.
A GTX 970? Wydajnościowo chyba nieco lepiej od 1050 Ti... Cenowo używki stoją podobnie.
https://www.gpucheck.com/en-usd/compare-multi/nvidia-geforce-gtx-970-vs-nvidia-geforce-gtx-1050-ti/intel-core-i5-10600k-vs-intel-core-i5-10600k/ultra-vs-ultra
Oczywiście to jest podstawowa sprawa, dlatego jeśli mają zbyt u górników krypto to cena jest dostosowoana do opłącalności kopania, a nie grania :)
Niby jest bo przykładowo model 960 kosztował 239-259$, a 3060 miało cenę wyjściową 279-299$, więc nie ma jakoś wielkiego wpływu, zresztą Sony A7 też urosło z 1699$ do zapowiadanego za IV aż 2499$.
To ma mały wpływ, raczej jest to argument, który ma usprawiedliwiać wszystko i wszędzie.
Ale większość kopalni przeniosła się bo ceny energii w Chinach już nie są tak niskie, teraz Pakistan i Indie przejmują gigantyczne kopalnie.
Są bardzo przewidywalni i już dawno odeszli od tego co było fundamentem takich imprez, teraz to głównie polityka ze wszystkim co mamy na co dzień w każdym kraju.
:( :( :(
Mnie też się to nie podoba ,ale otwarcie o tym mówi WHO i WEF. Więc nawet nie ma co się oszukiwać teoriami spiskowymi.
Problem nr1 to że rynki rozwijające się, rynki wschodzące nakręcają konsumpcję, której sami nie są w stanie zapewnić, każdy Hindus, każdy Pakistańczycy, a w przyszłości każdy Afrykańczyk też będzie chciał mieć fona, kompa, laptopa itd, tego nie unikniemy.
Zapomina się o tym że Chiny mają potencjał rozwoju gigantyczny, tam połowa ludzi nie ma jeszcze dostępu do nowinek technologicznych, wiec też ustawią sie w kolejce po kolejne "chipy".
Oczywiście to jest podstawowa sprawa, dlatego jeśli mają zbyt u górników krypto to cena jest dostosowoana do opłącalności kopania, a nie grania :)
Jakby tak było to by nie blokowali kart ani nie wypuszczali serii do kopania.
Niby jest bo przykładowo model 960 kosztował 239-259$, a 3060 miało cenę wyjściową 279-299$, więc nie ma jakoś wielkiego wpływu, zresztą Sony A7 też urosło z 1699$ do zapowiadanego za IV aż 2499$.
Mówisz że niby jest inflacja?
Rozbijasz pojmowanie inflacji na przykładzie jednej karty i aparatu?
Mogę ci podać też dwa przykłady skoku ceny o 20-40 procent.
Jak dobrze pamiętam to inflacja wynosi 7% nieoficjalnie ponad 10%
To ma mały wpływ, raczej jest to argument, który ma usprawiedliwiać wszystko i wszędzie.
Tu mały wpływ, tam mały wpływ a jako całość to też mały wpływ z tego wychodzi?
Ale większość kopalni przeniosła się bo ceny energii w Chinach już nie są tak niskie, teraz Pakistan i Indie przejmują gigantyczne kopalnie.
Państwowo zakazano kopania masz w sieci zdjęcia że sprzęt sprzedawano na paletach, część przeniosła się do innych państw jak mówisz co jednak nie zmienia faktu że kopanie staje się coraz mniej opłacalne a od 2023 z tego co czytałem po obniżeniu nagrody może być już zupełnie nieopłacalne.
Chodzi o BC a nowe altcoiny mają zupełnie inne rozwiązania.
Są bardzo przewidywalni i już dawno odeszli od tego co było fundamentem takich imprez, teraz to głównie polityka ze wszystkim co mamy na co dzień w każdym kraju.
No tak 15 lat temu mówiono o tym teoria spiskowa dziś w TV na każdym korku słyszę nowy ład. Fakt są bardzo przewidywalni. jak ktoś jest Homo sovieticusem to może i się cieszyć z tego.
roblem nr1 to że rynki rozwijające się, rynki wschodzące nakręcają konsumpcję, której sami nei są w stanie zapewnić, każdy Hindus, każdy Pakistańczycy, a w przyszłości każdy Afrykańczyk też będzie chciał mieć fona, kompa, laptopa itd, tego nie unikniemy.
Czyli też się zgadzasz że będzie jeszcze drożej skoro tak ogromne rynki które są większe jak UE i USA razem wzięci napędzają całą konsumpcje.
Czyli też się zgadzasz że będzie jeszcze drożej
Oczywiście. Skoki cen GPU już od września prognozowane. ¯\_(ツ)_/¯
Szefostwo nV twierdzi, że ceny najwcześniej w 2022, a najpewniej dopiero w 2023 się uspokoją.
Jakby tak było to by nie blokowali kart ani nie wypuszczali serii do kopania.
To jest ściema na całego, zanim zaprezentowali to już było info jak to obejść :)
Mówisz że niby jest inflacja?
Rozbijasz pojmowanie inflacji na przykładzie jednej karty i aparatu?
Mogę ci podać też dwa przykłady skoku ceny o 20-40 procent.
Jak dobrze pamiętam to inflacja wynosi 7% nieoficjalnie ponad 10%
Jest inflacja ale o czym rozmawiamy, globalnie, usa, eu, czy u nas ?
Wszędzie są różne przyczyny inflacji, u nas szybki rozwój i np energia czy materiały budowlane podkręcają inflację, w EU nagły wzrost inflacji teraz to wychodzenie z dołka pandemicznego i ruszająca się gospodarka, ludzie mniej boją się przyszłości i konsumują zaskórniaki itd.
Czyli też się zgadzasz że będzie jeszcze drożej skoro tak ogromne rynki które są większe jak UE i USA razem wzięci napędzają całą konsumpcje.
Jest i będzie ale to jest problem globalny.
Przyglądnij się jak Chiny potrafią wyprowadzać np Etiopię z głodu, podnosić im poziom życia, budują im kolej, którą zarządzają, odwierty i zbiorniki wody, którą zarządzają, a to co robią z uprawami nazwałbym terraformingiem, fabryki zatrudniają ludzi, produkcja rozkręca się na całego, ludzie zaczynają zarabiać, zmniejsza się głód, zwiększa się konsumpcja.
Nie robią tego za darmo, zyskują teraz i zyskają w przyszłości bo jedyne co im zaoferowało EU to byłą korupcja i pokazowe rozdawanie ryżu, a USA wyłącznie przywoziła im w dobrych cenach broń.
Oczywiście. Skoki cen GPU już od września prognozowane. ¯\_(ツ)_/¯
Szefostwo nV twierdzi, że ceny najwcześniej w 2022, a najpewniej dopiero w 2023 się uspokoją.
Jeśli w latach 90-tych było 16 firm mających potencjał do produkcji układów scalonych na poziomie zaawansowania jak procesory Pentium Intel, a teraz praktycznie mamy 5 firm i całą reszta została albo wykupiona albo zniszczona to efekty kiedyś tego musiały przyjść.
Cieszmy się że to co Intel robił przez lata żeby zniszczyć AMD nie doszło do skutku, a za to krytykuje się Chiny, które powolutku ruszają z produkcją większości podzespołów, które były zarezerwowane do tej pory tylko dla najbardziej zaawansowanych technologicznie.
Ktoś pamieta jeszcze procesory konkurujące z Intelem poza AMD ? Cyrix, VIA, Rise, UMC, IDT, a nawet NEC :)
To jest ściema na całego, zanim zaprezentowali to już było info jak to obejść :)
Tak jest z każdym zabezpieczeniem. A co z kartami tylko do kopania?
Jest inflacja ale o czym rozmawiamy, globalnie, usa, eu, czy u nas ?
Wszędzie są różne przyczyny inflacji, u nas szybki rozwój i np energia czy materiały budowlane podkręcają inflację, w EU nagły wzrost inflacji teraz to wychodzenie z dołka pandemicznego i ruszająca się gospodarka, ludzie mniej boją się przyszłości i konsumują zaskórniaki itd.
Ja patrze globalnie i podstawy są takie same. Epidemia, dodruk zarzynanie gospodarki pod pretekstem walki z pandemią.
Nie uważam też że wychodzimy z dołka pandemicznego. My jesteśmy na fali odbierania praw pod pretekstem pandemii. Australia i Francja pokazują kolejne etapy.
Jest i będzie ale to jest problem globalny.
Przyglądnij się jak Chiny potrafią wyprowadzać np Etiopię z głodu, podnosić im poziom życia, budują im kolej, którą zarządzają, odwierty i zbiorniki wody, którą zarządzają, a to co robią z uprawami nazwałbym terraformingiem, fabryki zatrudniają ludzi, produkcja rozkręca się na całego, ludzie zaczynają zarabiać, zmniejsza się głód, zwiększa się konsumpcja.
Nie robią tego za darmo, zyskują teraz i zyskają w przyszłości bo jedyne co im zaoferowało EU to byłą korupcja i pokazowe rozdawanie ryżu, a USA wyłącznie przywoziła im w dobrych cenach broń.
Zgadzam się z tym co napisałeś, Chiny robią globalną ekspansję i uzależniają kolejne kraje od swoich kredytów i biznesów. Nie mi oceniać etyczność Chińskiego komunizmu. Jednak zgadzam się z tym o czym piszesz odnośnie USA i Europy.
Jeśli w latach 90-tych było 16 firm mających potencjał do produkcji układów scalonych na poziomie zaawansowania jak procesory Pentium Intel, a teraz praktycznie mamy 5 firm i całą reszta została albo wykupiona albo zniszczona to efekty kiedyś tego musiały przyjść.
Cieszmy się że to co Intel robił przez lata żeby zniszczyć AMD nie doszło do skutku, a za to krytykuje się Chiny, które powolutku ruszają z produkcją większości podzespołów, które były zarezerwowane do tej pory tylko dla najbardziej zaawansowanych technologicznie.
Ktoś pamieta jeszcze procesory konkurujące z Intelem poza AMD ? Cyrix, VIA, Rise, UMC, IDT, a nawet NEC :)
I dlatego, choć to może być dziwne, kibicuję Chińczykom i Rosjanom.
Pomijamy fakt że Chiny rozwijały się na kradzieży patentów, technologii, podróbkach oraz taniej sile roboczej i obozach pracy. Dodać warto że dużo zyskali na otwartym system wymiany wiedzy tzn. szkolnictwa USA, EU ze specjalistycznymi kierunkami.
Chiny bardzo dobrze wykorzystały system kapitalistyczny sami jednocześnie blokując swoje wynalazki, technologie i gospodarkę.
W ostateczny rozrachunku Chiny i tak dążą do monopolu i władzy na wzór USA z agresywnym aparatem bezpieczeństwa, niewolnictwa i cenzury. Więc ja tam bym nikomu nie kibicował.
Bo to jak wybierać sobie chorobę nowotworową mówiąc że jedna jest lepsza od drugiej.
Tak jest z każdym zabezpieczeniem. A co z kartami tylko do kopania
To tak jakbyś chciał wprowadzić w Polsce żeby taksówki były np pomarańczowe i miały wyposażenie fabryczne pod taksówki, jak to potem sprzedać, teraz trupa z taksówki odpicujesz i idzie na ogłoszenie :)
Karty z kopania prędzej czy później i tak trafiają na rynek wtórny, oczywiście kopalnie z tysiącami kart nie bawią się pewnie w to ale i tak sporo tego rozchodzi się po świecie, często ukryte w zestawach.
Sowietom kibicować nie radzę, a argumentów szukaj w historii i to nawet najnowszej :)
Chiny są ok póki nie zdominują w jakiejś dziedzinie i nie zaczną sami dyktować swoich warunków.
To tak jakbyś chciał wprowadzić w Poslce żeby taksówki były np pomarańczowe i miały wyposażenie fabryczne pod taksówki, jak to potem sprzedać, teraz trupa z taksówki odpicujesz i idzie na ogłoszenie :)
Karty z kopania prędzej czy później i tak trafiają na rynek wtórny.
Sowietom kibicować nie radzę, a argumentów szukaj w historii i to nawet najnowszej :)
55552
Miałem na myśli karty bez wyjścia video:)
Co nie zmienia faktu że tylko cena i opłacalność pewnie będzie jedynym problemem:)
Tak, dlatego pisałem o tych taksówkach, w obu przypadkach nie chce kupić dedykowanego sprzętu bo go potem nie sprzeda, patrz na allegro ile używanych gpu jest gdzie "nie była używana do kopania", "nie kręcona" i "tylko zmienienia pasta" ;)
Panowie, chodziło mi tylko i wyłącznie o konkurencję technologiczną. Ideologii i polityki w to nie mieszajmy.
A co do kart do koparek... Chińczycy już lata temu, jak ten poprzedni boom na kryptowaluty był, wymyślili jak użyć je jako zwykłe GPU.
Tak, dlatego pisałem o tych taksówkach, w obu przypadkach nie chce kupić dedykowanego sprzętu bo go potem nie sprzeda, patrz na allegro ile używanych gpu jest gdzie "nie była używana do kopania", "nie kręcona" i "tylko zmienienia pasta" ;)
To pewnie sokolnika karta ze zmienianą pastą;)
Panowie, chodziło mi tylko i wyłącznie o konkurencję technologiczną. Ideologii i polityki w to nie mieszajmy.
Niestety jedno wynika z drugiego. Niemcy są potęgą gospodarczą w EU bo mają technologię tak samo USA i Chiny.
Dziś nie złoto i kolonie a technologie decydują które państwo jest bogate a które jest tylko podwykonawcą lub spichlerzem.
Dziś technologie to jak szklaki handlowe, ten kto pilnuje i nadzoruje zarabia. Stąd te jazdy w europie ze siecią 5G od chińczyków, osobne systemy GPS uzależnione od strefy wpływów.
Więc my będąc w jednej ze stref nie odczujemy wolnorynkowej konkurencji w kluczowych podmiotach.
Jak to mówili że kapitał niema narodowości?
Dodałbym jeszcze zasoby ludzkie i surowce, w pierwszym przypadku kolonializm spełnił swoje zadanie, coś co nazywano post kolonializmem po 1989 roku w dawnym układzie warszawskim też spełniło zadanie, a co do surowców łączy sie jedno z drugim ponieważ kraj zdominowany przez inny oddaje wszystko za przysłowiową ciepłą wodę w kranie.
Dokładnie a to wszystko jeszcze rękami własnych aparatczyków aby nie było tak oczywiste że się jest kolonią.
Rosjanie nawet jak zaczną CPU i GPU masowo produkować, to i tak na swój rynek. A Chińczycy? I tak już wszędzie są, więc co za różnica. ¯\_(ツ)_/¯
krzysztofz24
31-08-2021, 20:09
Chińskie jak najbardziej. Ale rosyjskie komputery użytkowe czy podzespoly na szeroką skalę to jakoś nie bardzo to widzę:-).
Jakieś dla wojska układy na pewną mają swoje. No ale PC-et Made in CCCP...nieee;-).
Sowieci mają wszystko na papierze, póki co potrafią zrobić cpu ARM jakie dominowały na rynku 4-5 lat temu, za wysokie progi dla nich, Chiny pracują cały czas nad swoim cpu i są na etapie tego co Intel prezentował 6-7 lat temu, oni są w stanie to zrobić w przyszłości.
Rosjanie nawet jak zaczną CPU i GPU masowo produkować, to i tak na swój rynek. A Chińczycy? I tak już wszędzie są, więc co za różnica. ¯\_(ツ)_/¯
Rosja nie liczy się gospodarczo od czasów upadku związku radzieckiego. Wątpię też aby był jakikolwiek sens produkcji na własny rynek takiej technologi zwłaszcza że mają bezpośredniego sąsiada Chiny i są zbyt biednym rynkiem.
Co do Chin to większość technologi to technologie z EU i USA ale nadrabiają zaległości i mają też przewagi.
Myślę że genetyka jest jedną z nich. Nie wiem czy widzieliście nowych Chińczyków i Chinki? wszystko w podobnym przedziale wiekowym i nigdy wcześniej takich Chińczyków nie widziałem.
Zresztą już i w EU mówi się o eugenice. I ponownie Niemiec nam wieści nową lepszą przyszłość
Rafał_Sz
31-08-2021, 21:35
Tak sobie czytam o 12 generacji procków Intela. To ma ciągnąć 250W.
Hmm.
Te z możliwością kręcenia oficjalnie mogą osiągać 250W ale to będą potwory strasznie drogie.
Waham się między dwoma kartami graficznymi. Czy to porównanie jest wiarygodne?
https://www.gpucheck.com/en-usd/compare-multi/nvidia-geforce-gtx-1050-ti-vs-nvidia-geforce-gtx-970/intel-core-i5-10600k-vs-intel-core-i5-10600k/high-vs-high
Bo przy podobnej cenie, według tego, wygląda na to, że lepiej brać 970-tkę...
Nic w tym dziwnego, jest jak najbardziej wiarygodne, ale czy nie strach brać kartę, która ma już niebawem 8 lat? W najlepszej opcji, jeśli kupiona była gdzieś w okolicach swojego EOL. 1050 jest 2 lata młodsza to i stres nieco mniejszy ... 8 lat to już trochę loteria...
sokolnik
31-08-2021, 23:27
Tak sobie czytam o 12 generacji procków Intela. To ma ciągnąć 250W.
Hmm.
za 2-3-4 lata wszyscy będą kupować zasilacze 850W+ :D
proc 200
grafika 300
dyski itp i by mieć zapas trzeba brać min 700-850W :D
Dlatego ja taki planuje zakupić na kolejne 10 lat, o ile uda mi się zmienić GPU które uciągnie 34" 3440x1440... staram się myśleć przyszłościowo bardziej... :) Proc ma co robić (foty), GPU też (wieczorkami pykamy na multi)... ramu mam 32 GB 3600 CL 16 16 16 także styknie na te 2-3 lata (ram, płyta i dyski SSD) :)
za 2-3-4 lata wszyscy będą kupować zasilacze 850W+ :D
Za 2-4 lata UE przepchnie ten eko-jakiś tam program, i prąd będzie tak drogi, że się go będzie używało ~2 godziny dziennie, żadne kompy z zasiłkami 850+...
PS. W USA wydajne kompy już mają ograniczenia.
Za 2-4 lata będzie 2023-2025.
Nie dziękujcie :D
Waham się między dwoma kartami graficznymi. Czy to porównanie jest wiarygodne?
https://www.gpucheck.com/en-usd/compare-multi/nvidia-geforce-gtx-1050-ti-vs-nvidia-geforce-gtx-970/intel-core-i5-10600k-vs-intel-core-i5-10600k/high-vs-high
Bo przy podobnej cenie, według tego, wygląda na to, że lepiej brać 970-tkę...
Oczywiście że lepiej, 970 to jednak potworek od strony zapotrzebowania na energię, złącza PCI 6+8 pin.
Jest to też karta, która była bardzo opłacalna w kopaniu krypto walut.
Co do kwestii poboru prądu to przecież od wielu lat wzrost wydajności nie przekłada się na wzrost zapotrzebowania na energię, dlatego są nowe procesy technologiczne żeby zmniejszać TDP.
AMD i Intel miały mają potwory w swojej ofercie, Intel chce otworzyć furtkę maniakom, którzy wykorzystają te 250W ale to nie są procesory nawet dla pasjonatów.
Zobaczcie jak AMD ładnie radzi sobie z TDP, każda generacja Ryzen mimo dokładania rdzeni i MHz utrzymuje w podstawowych modelach 65W ale i wiele z wyższej półki to też 65W.
Za 2-4 lata UE przepchnie ten eko-jakiś tam program, i prąd będzie tak drogi, że się go będzie używało ~2 godziny dziennie, żadne kompy z zasiłkami 850+...
PS. W USA wydajne kompy już mają ograniczenia.
Tutaj jest omówiony problem komputerów, od 6:10.
https://www.youtube.com/watch?v=ll3bRG7HkGY&t=818s
krzysztofz24
01-09-2021, 08:43
Za 2-4 lata UE przepchnie ten eko-jakiś tam program, i prąd będzie tak drogi(...)
Raczej nie, bo to zielony komunizm. Byłaby w całej Europie sytuacja jak we Francji z żółtymi kamizelkami tylko bardziej:-).
Czy my tu trochę nie odbiegamy już tematycznie od komputerów;-)?
Rafał_Sz
01-09-2021, 09:10
Zobaczcie jak AMD ładnie radzi sobie z TDP, każda generacja Ryzen mimo dokładania rdzeni i MHz utrzymuje w podstawowych modelach 65W ale i wiele z wyższej półki to też 65W.
To w takim razie Intel już sobie nie radzi. Mój i7 10700K w stresie żre 165 W.
Do tego wczoraj wleciało u mnie Quadro RTX 5000 i światło na osiedlu przygasa. ;)
Intel sobie nie radzi to fakt, jedzie nadal na 14nm i tylko dokłada ++++++, dlatego od trzech lat ma problemy, utopił kupę kasy w fabryce, która nadal nic nie produkuje bo są problemy, dlatego wynajmuje moce produkcyjne w Samsungu i TSMC, podobne problemy ma GloFo.
Intel postawił wszystko na jedną kartę, czyli wydajność kosztem reszty parametrów, dlatego przeszedłem do AMD i dlatego też nigdy nie kupuję kart graficznych AMD, które mają te same problemy do Intel w cpu.
sokolnik
01-09-2021, 10:53
Intel sobie nie radzi to fakt, jedzie nadal na 14nm i tylko dokłada ++++++, dlatego od trzech lat ma problemy, utopił kupę kasy w fabryce, która nadal nic nie produkuje bo są problemy, dlatego wynajmuje moce produkcyjne w Samsungu i TSMC, podobne problemy ma GloFo.
Intel postawił wszystko na jedną kartę, czyli wydajność kosztem reszty parametrów, dlatego przeszedłem do AMD i dlatego też nigdy nie kupuję kart graficznych AMD, które mają te same problemy do Intel w cpu.Tylk teraz AMD może mieć problemy ze swoimi procesorami i dla konsumenta może sie okazać ze nowe procki Intela będą lepszą opcją...
Ja chciałbym wykorzystać swój zestaw do jeszcze jednego procesora AMD... a dalej nie wiem... Może Intel.
A może znajdzie sie kupiec na cou mobo ram i zmienię kiedyś na Intela z DDR5 :)
krzysztofz24
01-09-2021, 11:00
sokolnik, kupiec na twojego proca?
Który jest non stop hackowany i katowany testami i jeszcze chłodzenie non stop zmieniasz i go porysowałes i pogniotles.
Zapomnij:-);-).
Katowany chłodzeniem wodnym i ledami RGB :D
To nie są warunki do pracy,
To depresja, ten procek już się nadaje tylko na wizyty u psychologa :D
sokolnik
01-09-2021, 11:06
sokolnik, kupiec na twojego proca?
Który jest non stop hackowany i katowany testami i jeszcze chłodzenie non stop zmieniasz i go porysowałes i pogniotles.
Zapomnij:-);-).No procek ma jakieś tam ryski maleńkie [emoji3] ale sam proc extra, temp ma niskie, dbany, dobrze chłodzony, nie katowany napięciem a renderowanie video już dawno nie robiłem filmu ma YT [emoji3] tylko jakieś rodzinne filmiki krótkie jakby co :)
Przynajmniej ten zestaw działa bezproblemowo i wygląda obłędnie [emoji7]
Czyli procesor bez treningu, bez formy, między rdzeniami pajęczyny wiszą itd
sokolnik
01-09-2021, 12:44
Czyli procesor bez treningu, bez formy, między rdzeniami pajęczyny wiszą itdNie no obrabiam foty, czasami pogram, czasami cos wyrenderuje... Nie ma nudy ten proc :)
4,25 Ghz
Pewnie dałoby się 4.3 ale po co
Czy katowany OC... oj nie dobrze nie dobrze, dam ci za niego 900zł i ciesz się z dobrej oferty :)
sokolnik
01-09-2021, 12:59
Czy katowany OC... oj nie dobrze nie dobrze, dam ci za niego 900zł i ciesz się z dobrej oferty :)Haha 1500 z moją wysyłką, bierzesz? Okazja :)
Po 1300zł z fakturą mam u chińczyka nowe, używane po 1050zł, więc ten tego :)
sokolnik
01-09-2021, 13:13
Po 1300zł z fakturą mam u chińczyka nowe, używane po 1050zł, więc ten tego :)Bierz od Chińczyka jakąś podróbę [emoji3]
Nie biorę, czekam na R5-9600x albo i5-15600 :)
A tak serio to pamiętaj że sens wymiany żeby dobrze sprzedać obecnie twojego Ryzena jest teraz, nowa generacja da prędkości takie że następca 5600x będzie szybszy od twojego.
sokolnik
01-09-2021, 17:59
Nie biorę, czekam na R5-9600x albo i5-15600 :)
A tak serio to pamiętaj że sens wymiany żeby dobrze sprzedać obecnie twojego Ryzena jest teraz, nowa generacja da prędkości takie że następca 5600x będzie szybszy od twojego.
obecnie nie potrzebuję lepszej wydajności CPU.
bardziej przyda się lepsza wydajność GPU.
Gdyby NEFy by mi urosły... (D850) to może i tak... ale mi urósł monitor :D
sokolnik
01-09-2021, 18:37
teraz idą takie czasy w kwestii sprzętu komputerowego że naprawdę trzeba cieszyć się z tego co mamy w obudowie i 3mać kciuki by sprzęt się nie zepsuł :)
Bez przesady, SSD teraz fajne kupisz taniej, DDR4 potaniało bo się powolutku powolutku przestawiają na DDR5, cpu troszkę potaniały dzięki obniżkom Intela, zasilaczy ostatnio świetnych pełno, płyty główne podobnie zwłaszcza do AMD na B550 ceny są normalne już jak dawniej B450.
Jakby nie problemy z kartami graficznymi to nie odczułoby się różnic w cenie.
sokolnik
01-09-2021, 21:44
Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak wygląda sprawa z okablowaniem w zasilaczach.
Jak wiecie interesują mnie zasilacze od 850W tak naprawdę (przyszłościowo), najlepiej z min 5 najlepiej 10 letnią gwarancją. Gold a może Platinum (promocja?).
Pytanie mam o zasilanie, dokładnie o wtyczki do zasilania:
CPU
GPU
Chodzi mi o ilość wtyczek/ilość tzw. pinów.
Teraz mam zasilanie CPU 8 PIN + 4 PIN ale nie są one podpięte... mam tylko kabel 8 PIN, a nie 8 + 4 PIN... Czy nowe zasilacze mają takie kable czy trzeba jakieś dokupić?
Podobna sprawa jest z zailaniem GPU, obecnie mam kabel 2 x PIN. Jednak niektóre grafiki mają 3 x 8 PIN...
Czy trzeba szukać konkretnie zasilacza z takimi kablami/wyjściami?|
Zasilacz planuje oczywiście modularny.
weźmy przykład:
Seasonic FOCUS GX-850 80Plus Gold 850W (https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-850-80plus-gold-850w-p1401083)
Sprawa kabla do zasilania CPU 8+4 jest w zestawie... Ale czy da się podpiąć GPU z zasilanie 3 x 8 PIN i wszystko będzie działać?
55609
Nie trzeba nic szukać, jesli nie kupisz jakiegoś modelu sprzed kilku lat to masz wszystko co potrzeba, od wielu lat nic sie w tym temacie nie zmieniło, Intel chciał wprowadzać nowy standard i producenci płyt głównych jak i zasilaczy go olali.
Tu masz tanio fajne:
850W GOLD https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B07WVMDZMZ
750W PLATYNA https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07W4PLZWH
krzysztofz24
01-09-2021, 22:07
Wez sie uspokoj:grin:, 3x8 pin to do jakichs limitowanych potworow GPU. Jak bedzie 2 x 8 pin na GPU to starczy na wszystko, na wszytko na co dasz rade uzbierac i wydac kase;-).
Im nowszy i mocniejszy zasilacz tym ma wiecej kabli i sa przewaznie modularne lub czesciwo modularne. Nie jest tak ,ze zasilacz ma jakies wyjscie a fabryka pozalowala na kablach i trzeba sobie dokupywac.
Rafał_Sz
02-09-2021, 10:53
Zasilacz mam sprzed kilku lat, a nie miałem problemu z podpięciem poniższej karty. Przy okazji, co to taka słaba karta, tylko jeden wiatraczek i to bez RGB? ;)
55628
sokolnik
02-09-2021, 11:01
Ja mam zasilacz z 2014 niby Seasonic ale najtańszy model, nie wiem czy to nawet konstrukcja i eykonnaie Seasonica cxy podwykonawcy a seasonic tylko logo drukuje... Ale niby Gold 550W :) do 2018 pc nie miał karty graficznej więc pracował na 20% :) teraz przekracza 50% jak gram he także nie zmęczony, ale starawy a konstrukcja też jakąś nie najlepsza.
Najstarsza część w PC. Raczej do zmiany w 2022 po prostu...
Zostanie jako zapas jakby nowego trzeba było wysłać na reklamacje ;)
sokolnik
02-09-2021, 11:04
A jak juz kuoie elektrownie to trzeba by było zmienić wtedy gpu... Monitor duzy, rozdzialka tez, 144hz...tylko Mocnej gpu brakuje... Akurat w 2023 he rtx 4070Ti ha za 3200 zł kupię
Zasilacz mam sprzed kilku lat, a nie miałem problemu z podpięciem poniższej karty. Przy okazji, co to taka słaba karta, tylko jeden wiatraczek i to bez RGB? ;)
55628
Aktualnie borykam się z podobnym problemem przy mojej nowej karcie:) i też nie ma RGB ale dwa wiatraki są;)
55630
Ale masz już bazę do zawodowania, kupisz taka pompę i po kłopocie.
https://cdn3.volusion.com/fwden.lwkem/v/vspfiles/photos/YP30G-2.jpg
sokolnik
02-09-2021, 12:43
https://cdn3.volusion.com/fwden.lwkem/v/vspfiles/photos/YP30G-2.jpgYamaha :D
https://cdn3.volusion.com/fwden.lwkem/v/vspfiles/photos/YP30G-2.jpg
Niestety będę musiał jeszcze zmienić Towera na taki:
55632
Oraz dokupiłem rezerwuar:
55633
Zastanawiam się też na rurkami
55634
Ale chciałbym niebieskie, zielone mi psują estetykę.:)
Niebieskie u mnie układali ostatnio do kanalizacji, średnica coś koło 35cm ale chyba przezroczyste będziesz wolał plus beczkowóz z woda fluoroscencyjną :)
sokolnik
02-09-2021, 13:15
[emoji3][emoji3][emoji3][emoji3]
Niebieskie u mnie układali ostatnio do kanalizacji, średnica coś koło 35cm ale chyba przezroczyste będziesz wolał plus beczkowóz z woda fluoroscencyjną :)
Czyli są niebieskie, to muszę poszukać:). Chciałbym przezroczyste i aby żółwie pływały po układzie:))
Co do beczkowozu to używam do laptopa. Nie wiem czy do stacjonarki takie małe chłodzenie da sobie radę
55635
Mam też pytanie jaki zasilacz najlepiej?:D
Grunt abyś miał podłączone bezpośrednio do linii wysokiego napięcia, a dalej do elektroni węglowej bez przelotek, linia średniego nie da rady. [emoji6]
Grunt abyś miał podłączone bezpośrednio do linii wysokiego napięcia, a dalej do elektroni węglowej bez przelotek, linia średniego nie da rady. [emoji6]
A jakie tam kabelki są potrzebne:)?
Szukam też pasty na nowy procesor
55637
Telefon też wymieniłem bo mnie ograniczał mocno:)
55638
Od razu mi się przypomniało "mydłem go... mydłem go !"
https://programtv.naziemna.info/images/moviedb/00036/36391/tlo/kingsajz---backdrop-w1280.jpg
Ale takiego procka to byś przytulił:)??
aaa jeszcze mi się przypomniało dla sokolnika sprzęt do tych dziur w ścianie
https://www.wackerneuson.pl/fileadmin/_processed_/4/c/csm_hydraulic_breaker_action02_8ee9c9877d.jpg
aaa jeszcze mi się przypomniało dla sokolnika sprzęt do tych dziur w ścianie
https://www.wackerneuson.pl/fileadmin/_processed_/4/c/csm_hydraulic_breaker_action02_8ee9c9877d.jpg
A to nie tym porysował procesor:)?
Mam też stary telefon do sprzedania. Info na priv.
55641
sokolnik
02-09-2021, 14:07
Czy jest tu moderator?! [emoji3]
Rafał_Sz
02-09-2021, 14:12
Nie ma i nie będzie.
:)
Spokojnie składając swój sprzęt pamiętałem też o Twoich problemach.
Znalazłem ci zasilacz z kabelkami:)
55643
Ja sobie kupiłem taki Aerocool 650W Platinum https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07Q7DHYCP i będę cool jak sokolnik :)
280zł ale pod warunkiem że to jest ten model, a nie zwykły Bronze, więc póki nie dotrze i nie sprawdzę to nie wiem co kupiłem :)
sokolnik
03-09-2021, 17:43
Ja sobie kupiłem taki Aerocool 650W Platinum https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07Q7DHYCP i będę cool jak sokolnik :)
280zł ale pod warunkiem że to jest ten model, a nie zwykły Bronze, więc póki nie dotrze i nie sprawdzę to nie wiem co kupiłem :)A weź, co to za firma krzak? :)
Trzeba było kupić bequiet! :)
Do bekłajeda podchodzę z dystansem, jednak wołałbym już seasonic albo jakiś dobry silentiumpc.
Fajno, ja mam nieco starszy model aerocool tej samej mocy i jest spoczko
sokolnik
03-09-2021, 19:10
Do bekłajeda podchodzę z dystansem, jednak wołałbym już seasonic albo jakiś dobry silentiumpc.Silentiumpc nie ma żadnego dobrego zasilacza, jak juznto Seasonic :)
Wiesz że silentiumpc ma bebechy często takie same jak seasonic ale zazwyczaj cena niższa ? :)
https://www.silentiumpc.com/pl/product/supremo-fm2-gold-750w/
i na dniach będą odświeżone modele Platinum.
Hey man takie pytanie bo już kolejny raz mam taki problem że połowa internetu nie działa poprzez moje WiFi. Ostatnim razem czyszczenie w cms pomogło ale problem wrócił. Dotyczy to PC tak samo jak innych urządzeń. Zresetowałem modem ale nic nie pomogło. Np ta strona nie działa i aby napisać tego posta musiałem użyć sieci komórkowej i pisać ze smartfona. Ktoś wie o co chodzi?
sokolnik
10-09-2021, 15:41
Hey man takie pytanie bo już kolejny raz mam taki problem że połowa internetu nie działa poprzez moje WiFi. Ostatnim razem czyszczenie w cms pomogło ale problem wrócił. Dotyczy to PC tak samo jak innych urządzeń. Zresetowałem modem ale nic nie pomogło. Np ta strona nie działa i aby napisać tego posta musiałem użyć sieci komórkowej i pisać ze smartfona. Ktoś wie o co chodzi?Strzelam:
Może proc nie wyrabia?
;)
Zrób sobie ping i traceroute na kompie z konsoli, zobaczysz gdzie się zatrzymuje.
Hey man takie pytanie bo już kolejny raz mam taki problem że połowa internetu nie działa poprzez moje WiFi. Ostatnim razem czyszczenie w cms pomogło ale problem wrócił. Dotyczy to PC tak samo jak innych urządzeń. Zresetowałem modem ale nic nie pomogło. Np ta strona nie działa i aby napisać tego posta musiałem użyć sieci komórkowej i pisać ze smartfona. Ktoś wie o co chodzi?Apropos... Dzisiaj forum ma problem z funkcjonowaniem, u mnie to samo na światłowodzie jest. I kilku łączach, raz nie działa na jednym a działa na drugim, raz na odwrót, a czasem nie ogarnia mi obu...
Ale to może tylko u mnie [emoji14]
Choć nie byłbym taki pewien, forum olka ta sama maniane odstawia
Co ciekawe przez TT działa ok. Niezależnie od netu
Wygląda na problem z dns, co pokazuje ping forum.nikoniarze.pl ?
powinien 80.86.87.178
powinien 80.86.87.178
Dokładnie to chyba problem z DNS
Stosowałem te metodę.
55973
Komunikat
This site can’t be reachedforum.nikoniarze.pl took too long to respond.
Try:
Checking the connection
Checking the proxy and the firewall
Running Windows Network Diagnostics
ERR_CONNECTION_TIMED_OUT
To samo np ze stroną amazon a FB działa. W sieci sporo jest takich przypadków pod hasłem połowa internetu nie działa. Bo takie wrażenie można odnieść.
Ps. Teraz wszedłem na forum chciałem odpisać i znowu błąd. PC ofc z tel i 5g wszystko idzie.
powinien 80.86.87.178Może na to, może nie, może jest częściowo powiązane ale wątpię szczerze, raczej soft dostawcy, jakieś round Robin, problem z lb. Ogólnie z tracem nie ma problemu, natomiast osiąganie samego IP też działa słabo na pececie. To są najpewniej virtualhosty, pod adresem pracuje canonboard jako domyślny, być może nginx ma problem bo np brakuje miejsca i nie puszcza dalej reverseproxy. Można sobie wymyślić milion teorii [emoji846]
A moga działać równie dobrze zabezpieczenia przed atakami w ten sposób, lub właśnie nie działać. Cóż, raczej się nie dowiemy [emoji846]
Grunt aby to zostało ogarnięte...
No ale już przerabiałem temat. To DNS świruje gdzieś artykuł czytałem i zapisałem ten fragment. Amazon tez działa a na PC nie. To wyglada tak że wywala raz błąd i nagle połowa stron nie działa. I nie ruszysz aż nie zrobisz tego resetu DNS co dałem wyżej. No nic wklepuje komendy raz jeszcze może literówkę gdzieś zrobiłem.
To co robisz po stronie clienta to przypadkowe ruchy. Pobranie na nowo adresu IP z routera, oczyszczenie cache i pobranie dnsow, reset catalogu xD
To się robi, jak chce się pobrać na nowo ustawienia IP, przyspieszyć translacje DNS do np nowego IP po stronie klienta.
Jak DNS ma długiego ttla np itp itd
Kurde amazon idzie wszystkie strony idą np optyczne, interia, wp itd nikoniarze błąd. To co proponujesz zrobić teraz?
No nic nie zrobisz... Trzeba czekać, pisałem do Jacka
OK dzięki :) dam znać jak się dostanę na forum z kompa.
Mi forum przed chwileczką znikło i szybko zrobiłem tracert, zamula gdzieś na 213.248.96.144 Finland Helsinki Telia :)
sokolnik masz tu fajny zasilacz MSI !! MSI !! https://pl-store.msi.com/products/mpg-a750gf z kodem z newslettera wychodzi 349zł.
sokolnik
10-09-2021, 17:27
Mi forum przed chwileczką znikło i szybko zrobiłem tracert, zamula gdzieś na 213.248.96.144 Finland Helsinki Telia :)
sokolnik masz tu fajny zasilacz MSI !! MSI !! https://pl-store.msi.com/products/mpg-a750gf z kodem z newslettera wychodzi 349zł.Seasonic tylko Seasonic :)
Tfu na (zasilacz) MSI [emoji14]
A ja kupiłem bo ten co kupiłem na amazon co pisałem że nie wiem co przyślą to przysłali zwykłe gów... bronze :) odesłałem i oddali natychmiast kasę ( to przynajmniej w amazon jest dobre ale opisy tragedia ).
Teraz fotel do kompletu od MSI będzie super ;)
sokolnik
10-09-2021, 17:33
A ja kupiłem bo ten co kupiłem na amazon co pisałem że nie wiem co przyślą to przysłali zwykłe gów... bronze :) odesłałem i oddali natychmiast kasę ( to przynajmniej w amazon jest dobre ale opisy tragedia ).
Teraz fotel do kompletu od MSI będzie super ;)I po co zmieniasz zasilacz na taki mocny? :D
Właśnie 300 ci wystarczy koesh xD
I po co zmieniasz zasilacz na taki mocny? :D
Bo nie ma 550W, zastanawiałem się nad Seasonic FOCUS GX-550 ( PX ) lub EVGA SuperNOVA 550 GA-550 ( PA ), to i tak zapas 200W nawet jakbym kupił mocne gpu i większojajeczne cpu.
OK odpaliłem się przez PC:) dzięki za pomoc koledzy. Tak w temacie sprzętu, to jest sens kupować teraz dysk SSD? Trochę się zatykam i tak sobie myślę o 1TB czy może 2TB ?
Macie jakiś sprawdzony dysk do zapronowania? Czy lepiej sobie czekać na spadek cen?
I znowu padło
Jak padło, niech leży, w końcu piątek. Jemu się po prostu należy xD
Co do dysków... Nie wiem, czy będą jeszcze tańsze... wszystko ostatnio leci do góry na pysk.
OK odpaliłem się przez PC:) dzięki za pomoc koledzy. Tak w temacie sprzętu, to jest sens kupować teraz dysk SSD? Trochę się zatykam i tak sobie myślę o 1TB czy może 2TB ?
Macie jakiś sprawdzony dysk do zapronowania? Czy lepiej sobie czekać na spadek cen?
I znowu padło
https://www.amazon.de/dp/B08KFS6THF
750zł wychodzi, świetny duży dysk główny w kompie na PCIe 4.0 , ewentualnie PCIe 3.0 https://www.amazon.de/-/pl/dp/B0892TWDP1 ale trzeba zerknąć na ceny czy ta dobra, bo sam dysk tak.
Na magazyn lub mniej wymagający zestaw można spokojnie brać WD Blue SN550.
sokolnik
10-09-2021, 19:25
Crucial MX500 jesli sata, tanio i bardzo dobrze. Najlepiej 2Tb.
Podziękował. Poszperam i zobaczę co tam na wyspach mają dostępnego i w jakich cenach.
Crucial MX500 jesli sata, tanio i bardzo dobrze. Najlepiej 2Tb.
Ale ceny widziałeś tego dysku ? Za tyle masz dużo dużo lepsze dyski, jak tylko jest miejsce na M.2 to kupisz spokojnie dobry i tani 2TB.
sokolnik
10-09-2021, 20:34
Ale ceny widziałeś tego dysku ? Za tyle masz dużo dużo lepsze dyski, jak tylko jest miejsce na M.2 to kupisz spokojnie dobry i tani 2TB.Coś dobrego kosztuje, wiadomo ;)
Mam 4 ssd sata Cruciala i zero problemów.
Bez przesady, kilka set postów trwało przekonywanie ciebie do tego dysku :)
Obecnie tylko dobra cena może zachęcić do zakupu MX500, no i jest to dysk raczej na magazyn.
sokolnik
10-09-2021, 22:45
Bez przesady, kilka set postów trwało przekonywanie ciebie do tego dysku :)
Obecnie tylko dobra cena może zachęcić do zakupu MX500, no i jest to dysk raczej na magazyn.Crucial był moim pierwszym ssd w 2014 r. + HDD 1 TB. jakoś tak. Do dziś działa mi ten ssd. Na pcie mam jeszcze Samsunga EVO 960 na system... Ale nie wiem czy teraz kupiłbym Samsunga... Czy WD SN850.
krzysztofz24
10-09-2021, 22:45
Coś dobrego kosztuje, wiadomo ;)
Mam 4 ssd sata Cruciala i zero problemów.
No a ja mialem Crucial jaksi nizszy model i sie po pol roku wysypal a HDD Seagate Barracuda chodzi juz chyba z 10 lat. I byl dyskiem systemowym , potem glownym do gier. Ale to pewnie przez ta barakude w nazwie;-).
To jest loteria co się trafi, najgorsze zawsze były konstrukcje na początku wprowadzania danego procesu czy technologii, pierwsze TLC przecież to była tragedia, kto jeszcze pamięta cyrki Samsunga z zapełnianiem, łatanie oprogramowania i nadal problemy, teraz mamy QLC już nawet dobre, a wchodzą następne tańsze konstrukcje.
Ważne że teraz jest tanio, producenci mieli nadzieję że to nowe krypto Chia im zrobi sprzedaż jak w gpu ale się przejechali, po ookresie wstrzymania dostaw i podwyższenia cen okazało się że nie warto to kopać i rynek sie zapełnił dobrymi konstrukcjami SSD, a ceny teraz bardzo dobre, brać bo kto wie co sobie znowu wymyślą.
Procesory teraz mają ładne zniżki, wczoraj Ryzen 3800x za 1199zł ale zanim się ogarnąłem to już nie było, czekam na 5600x poniżej tysiaka i chyba będzie zakup na trzy lata zanim się nowe platformy na rynku "ułożą".
krzysztofz24
11-09-2021, 16:36
Też w końcu by mi się przydała zmiana proca+płyty+pamięci.
Miał być Ryzen 5 3600, ale mogę poczekać i w przyszłym roku upolować na promo Ryzena 5 5600.
Do tego sprawdzona płyta B550, bo niewiele ustępuje X570. I nie ma morderczego wiatraczka;-).
W sumie to pierwszy raz jest taka sytuacja że płyta niższego segmentu B550 tak niewiele się różni od chipsetu X570. Za dobrze im wyszło B550:-).
Ja mogę czekać, nie spieszy mi się. A jakbym miał proca z generacji 5xxx. To mógłbym podkopywać psychikę sokolnika nieustannie że mam proc z nowszej generacji a nie jego starzywo:-D.
To też jest argument za czekaniem;-).
Wyjdą nowe Ryzeny z nową podstawka. Wszyscy się tym będą jarać naokoło. A seria 5xxx sobie spokojnie stanieje...