Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
sokolnik
01-01-2021, 12:10
P.s W jednej grze online mam nick "Krzychotnik", skrzyżowanie Krzyśka z grzechotnikiem :-D.
czyli taki pospolity robal z rodziny Wężowników :D
Bartolini82
01-01-2021, 13:39
mój nick w BF4 to....werble...napięcie....krzysztofz24:-). Poproszę o dodanie, a i ty napisz jaki masz nick.
Zaraz Cię dodam :) Poznasz mnie po avatarze, dałem ten sam co na forum.
Wczoraj włączyłem najpierw kampanię. Na normalnym poziomie, jak piszesz. Idzie dość łatwo. Chyba ok.90% zabić mam strzałem w głowę :) Zachęcony więc sukcesami, włączyłem wczoraj grę online. Na 64 osób. MASAKRA :D Jak zderzenie ze ścianą. Raptem 9 osób zabiłem. Średnia minutowa raptem 0,17 :P
Ano, multiplayer bywa wkurzający. Ale kij z punktami, wazniejsze sa cele misji.
sokolnik
01-01-2021, 14:01
no ja dziś rezerwuje wieczorem czas na gierkowanie :)
21.30 ?
22.00 ?
godziny około, do ustalenia bardziej konkretnie pewnie koło 20 :)
krzysztofz24
01-01-2021, 15:06
czyli taki pospolity robal z rodziny Wężowników :D
Nie ma nic wspólnego z twoja grupa Wezownikow-Zmijownikow, podgrupa Sokolników:-);-).
Proszę tu na mnie nie syczeć od Nowego Roku;-).
Nie ma nic wspólnego z twoja grupa Wezownikow-Zmijownikow, podgrupa Sokolników:-);-).
Proszę tu na mnie nie syczeć od Nowego Roku;-).[emoji23]. .
krzysztofz24
01-01-2021, 15:22
Zaraz Cię dodam :) Poznasz mnie po avatarze, dałem ten sam co na forum.
Wczoraj włączyłem najpierw kampanię. Na normalnym poziomie, jak piszesz. Idzie dość łatwo. Chyba ok.90% zabić mam strzałem w głowę :) Zachęcony więc sukcesami, włączyłem wczoraj grę online. Na 64 osób. MASAKRA :D Jak zderzenie ze ścianą. Raptem 9 osób zabiłem. Średnia minutowa raptem 0,17 :P
Już nie pamiętam jak pisałeś w co grałeś, jakie strzelanki. Coś pisałeś, ale nie przypomnę sobie:-).
W każdym razie spokojnie, przejdź kampanię. A potem w multiplayer proponuje klasę technika i wymalowanie wszelkich pojazdów i granie nimi.
W końcu to Battlefield, pole bitwy z czołgami, śmigłowcami itp.
Niby w strzelance chodzi o strzelanie, ale jak ktoś napisze że w BF chodzi o wygrywanie przez zajęcie bazy, to ciężko odmówić mu racji.
W BF są duże mapy otwarte gdzie królują pojazdy (zawsze jest parę miejsc dla piechoty także) oraz takie zamknięte i mniejsze nastawione na wzajemna rzeźnie:-).
Ja np na dzo długo grałem tylko technikiem i raczej pojazdami. Pieszo to na dystans było tylko.
Ale w końcu jakoś zacząłem skracać dystans, zainteresowały mnie inne klasy z mocniejszymi broniami i walka face to face. Pamiętam że swego czasu pełno poradników oglądałem, z charakterystykami broni nawet. W którą znosi, jaki ma odrzut itp.
Spokojnie na początku, najlepiej jest spróbować każdego aspektu gry.
sokolnik
01-01-2021, 21:15
Wrzucę a co, korzystam ze statywu skoro już wytargałem go z piwnicy :D
Wieczorne zabawy z długim czasem, jakieś próby HDR miały być no ale nie znam się i to nie jest HDR :)
46915
+ NEC z lewej na dostawkę ale tam bałagan to nie ma co fotek robić :D
po aktualizacji BIOS, małe OC CPU powróciło:
4,25 GHz na 1.25V.
R20 - miło widzieć znowu przekroczone 7 500 pkt :)
Ja mam teraz prawie 7000 ale bez OC i na wyłączonym SMT (12 wątków). :D
sokolnik
02-01-2021, 11:05
Ja mam teraz prawie 7000 ale bez OC i na wyłączonym SMT (12 wątków). :D
oj tam, wiadomo że będziesz miał wydajniejszą 9 tkę :P
Ja sobie taką sprawię może w 2023 mnie weźmie na zmianę. Narazie siedzę na tym co mam :) Plan jest konkretnie określony :)
Paradoksalnie wyłączenie SMT (z 12/24 na 12/12) to nie jest spadek wydajności multi o 50% a o jakieś 25%, a za to jest przyrost prędkości w niektórych procesach jednowątkowych (i w grach, ale to akurat mnie ziębi) i ogólnie jest teraz petarda :D Głowię się jeszcze jak zwiększyć turbo w trybie Auto i nie mogę sobie poradzić jakoś.
sokolnik
03-01-2021, 14:51
po co "ONI" produkują sprzęt do grania w 4K :D Jak ja w Nowy Rok kupiłem RedAlerta 2 za 15 zł :D niezłe wyszły z tego jaja, wszystko za sprawę Cruśka... namieszał nieźle ale potem szybko się poprawił :D
Mój "KompPotwór" przy takich gierkach to nawet nie czuje że coś "robi" :)
ehh wspomnienia z młodości... nie jestem fanem strategii ale akurat ta mi podrasowała nieźle :)
i to w rozdziałce 1440p ... tylko nie jest tak szeroko i mam czarne pasy po bokach :)
https://www.youtube.com/watch?v=1YHAtbXmCD0
Ja w ciągu 2 ostatnich dni natrzepalem 11 godzin w Gothic 3 [emoji16]
Jejku jak to dobrze było znowu odpalić [emoji23]
sokolnik
03-01-2021, 17:17
Ja w ciągu 2 ostatnich dni natrzepalem 11 godzin w Gothic 3 [emoji16]
Jejku jak to dobrze było znowu odpalić [emoji23]No ja może nie aż tak[emoji848] wczoraj jedna rozgrywka równe 3h. Dziś włączyłem dodatek yuri... Jakieś nowe budynki oraz bronie. Fajne nawet. Trudna tą gierka na 8 graczy to już trzeba się uwijać :)
sokolnik
06-01-2021, 13:50
Informacyjnie dla tych co mają CPU AMD :)
AMD wydało nową AGESĘ czyli producenci płyt głównych wydali nowe BIOSY :)
krzysztofz24
06-01-2021, 14:02
Ale to nie jest przypadkiem adresowane do serii Ryzen 5xxx?
Czyli właściciele Ryzenow 3xxx mogą olać temat, bo dla nich to pewnie nic nie zmienia i mogą mieć stary Bios jak wszystko działa.
Ofc ty nie wytrzymasz i będziesz musiał mieć najnowszy Bios:-);-).
sokolnik
06-01-2021, 15:18
to jest AGESA i BIOS pod Ryzeny na chipsecie x570... czyli dla 3xxx i 5xxx :)
krzysztofz24
06-01-2021, 15:59
Musi być pod chipset x570 bo te dwie serie procesorów mają przecież wspólny:-).
Prawdopodobnie ta "aktualizacja" poprawia i rozszerza kompatybilność płyt głównych do nowych Ryzenow 5xxx. Coś tam dla nich aktualizuje i optymalizuje..
Dla serii Ryzen 3xxx te nowe biosy będą najprawdopodobniej bez praktycznego znaczenia.
No chyba że ktoś uważa za praktyczne że proc pójdzie w turbo 25mhz więcej:-).
Informacyjnie dla tych co mają CPU AMD :)
AMD wydało nową AGESĘ czyli producenci płyt głównych wydali nowe BIOSY :)
Lipa, u mnie spadek 2% wydajność na 1.1.9.0
sokolnik
06-01-2021, 19:51
Lipa, u mnie spadek 2% wydajność na 1.1.9.0Jak to mierzyłeś? :)
Ty tam się szykuj na bęcki w Red Alerta 2
Jak to mierzyłeś? :)
CPU-Z i Cinebench R20.
sokolnik
07-01-2021, 00:57
Ty tam się szykuj na bęcki w Red Alerta 2
Spokojnie :D
Ale dobrze było. Początkowo były problemy z ustawieniami itp. oraz rozpoczęciem rozgrywki bo BOTy były szybsze od Nas :)
Ktoś chce dołączyć do grania w RED ALERT 2 ? :) czołgi, piechota, budowa bazy itp. dobra gierka :)
Wrzucę ostatni raz:
https://www.youtube.com/watch?v=zSBOL2Gyi_w&list=RDCMUCGBFwN38uu-ac9Skb3FysZw&index=2
CPU-Z i Cinebench R20.
No i ile masz ogólnie pkt w R20 ? :)
ja 7 500 :)
No, gierka ma może te 20 lat, ale nadal wygodnie się gra przez neta i stabilnie. No i w rozdzielczości 2k nawet spoko.
Ja pozapominałem wszystko a w Red alert 2 to już w ogóle. Ale pogram trochę to się podciagne.
Do 8 graczy można fajnie mapy rozgrywać a c&c ultimate collection chyba nadal 15 zł kosztuje w origin
sokolnik
07-01-2021, 01:51
Dokładnie, 15 zł a tyle radochy ha
Ja byłem przekonany że ta gra na Win10 nie ruszy, bo problemy ze sterownikami itp. Multi? To już w ogóle zapomnij. A tu taka miła niespodzianka na multi - full screen na 34" ultrawide w 3440x1440 ha
Prosta gierka, kilka rozgrywek i nabierzesz wprawy. Później leci się jakimś swoim wypracowanym schematem... To strategia po prostu. Taktyczna gierka.
Fajne jest to że jest DUUUUŻO MAP na multi... I całkiem spoko większość. Można wszystko ustawić, ilość graczy, kto gdzie, kto z kim, zasady gry, wszystko można szybko łatwo ustawić.
A ile osób i ile serwerów he jaki ruch :)
sokolnik
07-01-2021, 13:07
Lipa, u mnie spadek 2% wydajność na 1.1.9.0
no właśnie spadki wydajności obserwowałem już po aktualizacjach poprzednich biosów. Ostatnio jak aktualizawałem BIOS Musiałem podnieść napięcie na CPU o 0,2500V by nie było błędów w OCCT w podstawowym teście i mieć to samo co wcześniej 4.25 Ghz.
Także te BIOSY niby coś tam usprawniają ale jednak potrzeba więcej papu V :)
a teraz te nowy BIOSY wypuszczają specjalnie pod Ryzeny 5xxx więc dla mnie chyba już kończy się era aktualizacji BIOS... do czasu jak przeskoczę na takiego 5900x w 2023 r. :) Bo planuje mieć tego mojego cepa przez przynajmniej 2021r i 2022 r. a później się zobaczy. Szkoda mi sprzedawać płyty głównej i RAMU, za dużo to kosztowało by po roku czy dwóch sprzedawać i kupować coś nowego. Te 3-4-5 lat trzeba mobo i ram trzymać :) czyli AM5 nie prędko :)
No i ile masz ogólnie pkt w R20 ? :)
ja 7 500 :)
6800 w trybie 12 wątków (bez SMT).
sokolnik
07-01-2021, 13:30
czemu tego trybu używasz?
Czemu nie korzystasz z 24 wątków? I czemu podajesz wyniki w ten sposób (12 wątków) ? :)
czemu tego trybu używasz?
Czemu nie korzystasz z 24 wątków? I czemu podajesz wyniki w ten sposób (12 wątków) ? :)
Bo w tym trybie:
- jest szybszy eksport w LR
- szybciej chodzą aplikacje lub procesy jednowątkowe
- jest lepszy FPS w grach (choć mało gram)
sokolnik
07-01-2021, 14:29
Bo w tym trybie:
- jest szybszy eksport w LR
- szybciej chodzą aplikacje lub procesy jednowątkowe
- jest lepszy FPS w grach (choć mało gram)
taaa? :D
jak to uruchomić? GADAJ! :D
trzeba by przetestować :D
taaa? :D
jak to uruchomić? GADAJ! :D
trzeba by przetestować :D
W Biosie, zależy jaką masz płytę gdzieś tam jest w zaawansowanych ustawieniach overclocking SMT Auto i Disable.
A jakbyś włączył SMT to jakie były by mniej więcej procentowe różnice z jednym wątkiem i z wieloma?
sokolnik
07-01-2021, 20:54
W temacie gier :)
47112
w RA2 gram aliantami... odnośnie wydarzeń w USA, to najbardziej się cieszą Ruscy i Chińczycy pewnie :)
A jakbyś włączył SMT to jakie były by mniej więcej procentowe różnice z jednym wątkiem i z wieloma?
Jeśli chodzi o eksport w LR to różnica jest rzędu 30%. Reszta znacznie mniej rzędu kilku procent.
sokolnik
08-01-2021, 00:12
Jeśli chodzi o eksport w LR to różnica jest rzędu 30%. Reszta znacznie mniej rzędu kilku procent.Eksport to eksport, można iść wypić kawę...
Nie wiem czy to zabawa warta świeczki u mnie na 3900x.
Zmienisz na 5700x i będziesz miał szybciej, nie ma co gonić tego wielojajowca ;)
Zmienisz na 5700x i będziesz miał szybciej, nie ma co gonić tego wielojajowca ;)
Tylko 5700x jest najmniej opłacalne. IMO albo 5600x albo 5900x.
Bartolini82
08-01-2021, 11:29
5600x jest mniej wydajny w programach niż np. 3700x. Jedynie w grach ma trochę przewagi, co w sumie dla sokolinka może mieć znaczenie :D
Ja wczoraj znowu do 2 pograłem w BF no i na jednej mapie fajnie mi szło snajperem, jakieś baretki za strzały w głowę, to mnie znów w..o z powodu pingu :/ Raptem 148, ale to był jakiś amerykański serwer. W Europie o tej porze już praktycznie puste były.
Seria 3xxx mocno się zdewaluowała zwłaszcza że cenowo wypada kiepsko, tzn nie było i nie ma spadków cen jak było z serią 2xxx.
Pewnie jest to wynik tego że AMD sprzedaje więcej od Intela cpu, dla nas użytkowników to złe wieści, czasy jak AMD walczyło cenowo z hejterami, którzy na każdym kroku pisali że tylko Intel już minęły.
Intel teraz dość dobrze procesory wypuszcza, ciekawe czy teraz oni coś cenowo będą atakować.
Podwyżki mobo i kolejne GPU, w tym roku. Jak z telefonami, kiedyś flagowiec kosztował tyle co dziś średniak. Dobrze że mnie tknęło na początku zeszłego roku :uff:
Bartolini82
08-01-2021, 13:24
Ja też się cieszę, że nie słuchałem większości aby czekać do nowego roku z kompem, tylko pokupowałem sobie wszystko w okolicach BF :) Podejrzewam, że minimum 1000zł został mi w kieszeni, a biorąc pod uwagę normalne ceny, obecnie, bez promek, to lekko ze 2000zł.
Z fonami to zły przykład bo dawniej flagowiec był modelem "pełnym" i robiono różne wersje lite żeby zapchać rynek, flagowce HTC, które były swego czasu rewelacją były w cenach do 4000zł, teraz flagowce są w podobnych cenach, tylko ajfon i szajsung świruje.
Ale generalnie ceny sprzętu rosną, tylko że dawniej zakup podzespołów, które miały premierę rok temu był bezsensu bo nic na tym już nie szło, a teraz spokojnie składasz zestaw na podzespołach z np 2017 roku i masz szybki zestaw do wszystkiego.
sokolnik
08-01-2021, 15:00
5600x jest mniej wydajny w programach niż np. 3700x. Jedynie w grach ma trochę przewagi, co w sumie dla sokolinka może mieć znaczenie :D
Ja wczoraj znowu do 2 pograłem w BF no i na jednej mapie fajnie mi szło snajperem, jakieś baretki za strzały w głowę, to mnie znów w..o z powodu pingu :/ Raptem 148, ale to był jakiś amerykański serwer. W Europie o tej porze już praktycznie puste były.
dla mnie liczą się programy a nie gry.
1. programy, praca.
2. gry, rozrywka.
Po prostu.
Gierki to tam zapchaj dziura w wolne wieczory, zimą... w pandemie wieje nudą to dobrze że jakieś gierki się pojawiają i można trochę wieczorem pograć, i nawet na multi się da :)
w co dziś gramy?
BF4
RA2
? :)
Bartolini82
08-01-2021, 15:05
w co dziś gramy?
BF4
RA2
? :)
BF4 :) Wczoraj potestowałem trochę nowy sprzęt jaki mi się odblokował. Zdecydowanie lepsza zabawa :)
Odnośnie RA2 czekam aż wskoczy w jakimś polskim sklepie. No, chyba, że jest możliwość zakupu dla mnie przez tą stronę przez którą Ty brałeś, to ew. Ci przeleję kasę i kup dla mnie tą licencję. Ja nie mam bowiem ani karty kredytowej ani konta paypal, które tam chyba miałeś wymagane.
krzysztofz24, a Ty co? Wysłałem Ci zaproszenie na Origin i nadal nie przyjąłeś, choć sam się oferowałeś :)
Może ktoś jeszcze by chciał "popykać"? Są fajne serwery, które są często puste i spokojnie moglibyśmy tam pograć w swoim gronie.
Krzysztof na discorda też nie włazi, bo go wkurza... [emoji23]
Jeśli chodzi o eksport w LR to różnica jest rzędu 30%. Reszta znacznie mniej rzędu kilku procent.To ciekawe. Mam Ryzena 3600X i w trybie jednowątkowym niezależnie od ustawienia SMT wydajność jest identyczna. W trybie wielowątkowym przy włączonym SMT jest jakieś 33% szybciej. Testowałem przy pomocy CPU-Z i i CinebenchR20. W LR nie testowałem szybkości eksportu ale porównywałem komfort pracy podczas edycji i nie widzę różnicy. Biorąc to pod uwagę oraz to że bez SMT nie działa tyb S3 zarządzania energią to chyba nie będę nic ruszał.
krzysztofz24
08-01-2021, 17:51
BF4 :) Wczoraj potestowałem trochę nowy sprzęt jaki mi się odblokował. Zdecydowanie lepsza zabawa :)
Odnośnie RA2 czekam aż wskoczy w jakimś polskim sklepie. No, chyba, że jest możliwość zakupu dla mnie przez tą stronę przez którą Ty brałeś, to ew. Ci przeleję kasę i kup dla mnie tą licencję. Ja nie mam bowiem ani karty kredytowej ani konta paypal, które tam chyba miałeś wymagane.
krzysztofz24, a Ty co? Wysłałem Ci zaproszenie na Origin i nadal nie przyjąłeś, choć sam się oferowałeś :)
Może ktoś jeszcze by chciał "popykać"? Są fajne serwery, które są często puste i spokojnie moglibyśmy tam pograć w swoim gronie.
No bo się nie logowalem wogole do Origin i nie grałem w BF4.
Czasami sobie robię przerwę krótka od danej gry online.
Akurat gram z innym kolega w WOT (tak, ta patologia:-) ).
Taki mamy zwyczaj od przed Świat do połowy stycznia około.
Tak od paru lat robimy. Bo akurat na Święta jest pełno bonusów itp.
Ale spokojnie, już zgarnalem wszystkie bonusy jakie się dało. WOT już mnie zaczyna wku...ac jak dawniej:-).
To już długo nie potrwa. Max tydzień i wrócę do BF4.
Za zaproszenie dziękuję i ma pewno je przyjmę.
Ale online w BF będę za około tydzień z haczykiem.
P.s A jeszcze jakoś ostatnio mniej gram bo akwarium nowe stawiam, konfiguruje, urządzam.
A Discord jest jakiś głupi;-) Co go wlacze to się aktualizuje...po kiego?. Wolałem TS. No ale co począć jak moi współtowarzysze bitew nie ogarniali TS i mnie zmusili do instalacji Discorda;-).
To ciekawe. Mam Ryzena 3600X i w trybie jednowątkowym niezależnie od ustawienia SMT wydajność jest identyczna. W trybie wielowątkowym przy włączonym SMT jest jakieś 33% szybciej. Testowałem przy pomocy CPU-Z i i CinebenchR20. W LR nie testowałem szybkości eksportu ale porównywałem komfort pracy podczas edycji i nie widzę różnicy. Biorąc to pod uwagę oraz to że bez SMT nie działa tyb S3 zarządzania energią to chyba nie będę nic ruszał.
No to przetestuj export, bo tu różnica jest zauważalna :)
To ciekawe. Mam Ryzena 3600X i w trybie jednowątkowym niezależnie od ustawienia SMT wydajność jest identyczna. W trybie wielowątkowym przy włączonym SMT jest jakieś 33% szybciej. Testowałem przy pomocy CPU-Z i i CinebenchR20. W LR nie testowałem szybkości eksportu ale porównywałem komfort pracy podczas edycji i nie widzę różnicy. Biorąc to pod uwagę oraz to że bez SMT nie działa tyb S3 zarządzania energią to chyba nie będę nic ruszał.
Zbyszek Jak się przestawia tryby jednowątkowy / wielowątkowy?
sokolnik Pamiętam, że masz płytę MSI pod Ryzenem 3900X. U mnie dokładnie jest 3800X i płyta MSI MPG X570 Gaming Plus - powiedz, jak aktualizowałeś BIOS? Trzeba wgrywać każdy po kolei, czy wystarczy, że jak mam jakiś stary i wgram po prostu najnowszy?
Zbyszek Jak się przestawia tryby jednowątkowy / wielowątkowy?
W BIOSie mam zakładkę z ustawieniami do CPU a tam jest opcja przestawiania SMT.
Trzeba wgrywać każdy po kolei, czy wystarczy, że jak mam jakiś stary i wgram po prostu najnowszy?Po prostu najnowszy.
sokolnik
08-01-2021, 21:15
[MENTION=40409]sokolnik Pamiętam, że masz płytę MSI pod Ryzenem 3900X. U mnie dokładnie jest 3800X i płyta MSI MPG X570 Gaming Plus - powiedz, jak aktualizowałeś BIOS? Trzeba wgrywać każdy po kolei, czy wystarczy, że jak mam jakiś stary i wgram po prostu najnowszy?
ja ostatnio aktualizowałem BIOS (pzreskoczyłem) chyba ze 4 biosy które były wydane przez te 12 miesięcy... i działa :)
przygotowuje pamięć flash, odpalam BIOS i aktualizuję... zawsze zero problemów. Wszystko działa elegancko :)
Nie wgrywałem BIOSU przeznaczonego pod procesory serii 5xxx.
Zbyszek Dzięki za szybką odpowiedź. Swoją drogą, czy znacie taki programik ClockTuner for Ryzen? Jakaś nowość (?), bo niedawno ktoś to napisał i ciekawie podobno działa. Potrafi sprawdzić procesor (seria 3xxx i teraz już chyba też 5xxx) i zoptymalizować pracę - każdemu blokowi CCX lub rdzeniowi (nie mam dużej wiedzy) daje możliwie najniższe napięcie i najwyższe taktowanie. Poza tym sprawdza możliwości OC. Czegoś takiego jeszcze nie było. Nigdy nie podkręcałem swoje procesora, ale myślałem, aby w ten sposób sprawdzić. Jakby ktoś miał jakąś styczność - napiszcie.
- - - - kolejny post - - - - - -
ja ostatnio aktualizowałem BIOS (pzreskoczyłem) chyba ze 4 biosy które były wydane przez te 12 miesięcy... i działa :)
przygotowuje pamięć flash, odpalam BIOS i aktualizuję... zawsze zero problemów. Wszystko działa elegancko :)
Nie wgrywałem BIOSU przeznaczonego pod procesory serii 5xxx.
OK, czyli można spokojnie przeskoczyć, bo u mnie też długa lista na stronie MSI się zrobiła ;)
A ja będę dalej przynudzał że najlepiej włączyć soft z poziomu windowsa i niech nam sam zrobi aktualizacje, rzadko ale zdarza się że jakiś bios wymaga innego wcześniejszego ale generalnie najnowszy wchodzi domyślnie, zresztą soft taki sam sobie dobierze odpowiedni.
Wrzucanie bios z pendrive jest w obecnych czasach dość archaiczne.
A ja będę dalej przynudzał że najlepiej włączyć soft z poziomu windowsa i niech nam sam zrobi aktualizacje, rzadko ale zdarza się że jakiś bios wymaga innego wcześniejszego ale generalnie najnowszy wchodzi domyślnie, zresztą soft taki sam sobie dobierze odpowiedni.
Aktualizacja BIOS przez Windows?! Nigdy nie robiłem aktualizacji BIOSU, ale nigdy też nie słyszałem, aby takie rozwiązanie było możliwe. Hm... moja wiedza zatrzymała się za czasów Athlona Xp 2000 :D
sokolnik
08-01-2021, 22:28
MSI zaleca przez pendriva i tak robiłem już z 5 czy 6 razy i zawsze było OK :)
https://www.youtube.com/watch?v=LRyFMf0D9Lc
Dziwne to MSI, takie hipsterskie, szkoda że nie sugerują na kaseciaku.
https://loftdizajn.pl/wp-content/uploads/2018/03/Magnetofon-kasetowy-Unitra-Grundig-MK-232-lata-70.jpg
Aktualizacja BIOS przez Windows?! Nigdy nie robiłem aktualizacji BIOSU, ale nigdy też nie słyszałem, aby takie rozwiązanie było możliwe. Hm... moja wiedza zatrzymała się za czasów Athlona Xp 2000 :D
Można jak najbardziej, ale nie każdy producent to udostępnia a niektóre wersje bios i tak należy instalować z jego poziomu, z różnych powodów, tutaj już trzeba czytać opisy na stronach producentów przed każdorazową aktualizacją.
Można jak najbardziej, ale nie każdy producent to udostępnia a niektóre wersje bios i tak należy instalować z jego poziomu, z różnych powodów, tutaj już trzeba czytać opisy na stronach producentów przed każdorazową aktualizacją.
W mojej płycie nie było takiej możliwości - jedynie pendrive i USB. W każdym razie już "po", wszystko działa. Moje BIOSY dzielił dokładnie rok czasu.
sokolnik
09-01-2021, 02:18
Dziwne to MSI, takie hipsterskie, szkoda że nie sugerują na kaseciaku.
https://loftdizajn.pl/wp-content/uploads/2018/03/Magnetofon-kasetowy-Unitra-Grundig-MK-232-lata-70.jpg
:D :D :D
sokolnik
09-01-2021, 17:44
Mam 2 HDD w PC.
Używa ktoś opcji wyłączania dysków twardych po np. 20 min?
Ostatnio to testuję, bo faktycznie często nie korzystam z dysków HDD i stwierdziłem, że po co mają być włączone przez cały czas w komputerze skoro ich nie potrzebuje.
Pytanie, czy takie wyłączanie dysków przez Windowsa nie spowoduje u nich jakiś szkód/zużycia? Czy lepiej by się te HDD kręciły/hałasowały ;) przez np cały dzień, codziennie non stop jak komputer mam włączony...
Co sądzicie? Jak uważacie? Co radzicie?
Teraz mam - wyłącz po 10 min :D
Bartolini82
09-01-2021, 18:13
sokolnik, ja zawsze wyłączam opcję usypiania dysków. U mnie chodzą non stop. Dość dawno temu czytałem, że bardziej szkodliwe dla hdd jest jego włączanie i wyłączanie niż praca non stop. W sklepach nawet otwarcie o tym mówili. Podobnie gdy WD wprowadził w swoich dyskach jakąś taką funkcję automatycznej hibernacji. Nie pamiętam jak to się nazywało, ale właśnie przy bezczynności dysk miał się usypiać aby nie pobierać prądu. Podobno mocno skracało to ich żywotność. Dlatego wolałem kupić sobie wd purple i nie przejmować się tym i mam go non stop włączonego. Wszystkie procesy hipernacji w windowsie również wyłączyłem. Jedynie ekran mi się usypia po 10 minutach bezczynności, co następuje niezwykle sporadycznie :P
sokolnik
09-01-2021, 19:19
sokolnik, ja zawsze wyłączam opcję usypiania dysków. U mnie chodzą non stop. Dość dawno temu czytałem, że bardziej szkodliwe dla hdd jest jego włączanie i wyłączanie niż praca non stop. W sklepach nawet otwarcie o tym mówili. Podobnie gdy WD wprowadził w swoich dyskach jakąś taką funkcję automatycznej hibernacji. Nie pamiętam jak to się nazywało, ale właśnie przy bezczynności dysk miał się usypiać aby nie pobierać prądu. Podobno mocno skracało to ich żywotność. Dlatego wolałem kupić sobie wd purple i nie przejmować się tym i mam go non stop włączonego. Wszystkie procesy hipernacji w windowsie również wyłączyłem. Jedynie ekran mi się usypia po 10 minutach bezczynności, co następuje niezwykle sporadycznie :P
no właśnie zawsze miałem tą opcję wyłączoną. Mam WD Black, jeden ma już swoje lata bo chyba od 2014 r. jest w moim posiadaniu a drugi HDD gdzieś od około 2016-2017 r.
no właśnie zawsze miałem tą opcję wyłączoną. Mam WD Black, jeden ma już swoje lata bo chyba od 2014 r. jest w moim posiadaniu a drugi HDD gdzieś od około 2016-2017 r.
a może wyjąć te 2 HDD i kupić jakąś kieszeń na USB ? :)
Bartolini82
09-01-2021, 19:45
sokolnik, co do kieszeni, to zależy ile korzystasz z tych dysków. Ja jednak praktycznie codziennie je wykorzystuję, więc u mnie podpinanie usb za każdym razem nie ma sensu. Wolę je mieć na stałe w kompie.
Instalowałeś CrystalDiskInfo i sprawdzałeś w jakiej kondycji masz dyski?
sokolnik
09-01-2021, 20:31
sokolnik, co do kieszeni, to zależy ile korzystasz z tych dysków. Ja jednak praktycznie codziennie je wykorzystuję, więc u mnie podpinanie usb za każdym razem nie ma sensu. Wolę je mieć na stałe w kompie.
Instalowałeś CrystalDiskInfo i sprawdzałeś w jakiej kondycji masz dyski?
sprawdzałem, w najlepszej :D
Mam 2 HDD w PC.
Używa ktoś opcji wyłączania dysków twardych po np. 20 min?
Jak miałem HDD to używałem wyłączenia chyba po 10 minutach ale to zaczęło dobrze działać dopiero w win10, druga sprawa bardzo stare HDD mogły ulegać większemu zużyciu ale wątpię żeby ktoś takie muzealne dyski jeszcze używał.
ja zawsze wyłączam opcję usypiania dysków. U mnie chodzą non stop. Dość dawno temu czytałem, że bardziej szkodliwe dla hdd jest jego włączanie i wyłączanie niż praca non stop.
W sklepach nawet otwarcie o tym mówili.
Oj w sklepach wiele ciekawych rzeczy ci powiedzą, anwet to co byś chciał usłyszeć :)
Wszystkie procesy hipernacji w windowsie również wyłączyłem. Jedynie ekran mi się usypia po 10 minutach bezczynności, co następuje niezwykle sporadycznie :P
Od początku win10 działa to poprawnie nawet z HDD, dawniej sprawiało wiele problemów łącznie z uwaleniem systemu np w win7 powodowało uwalenie boot sektora i trzeba było odzyskiwać instalacje.
a może wyjąć te 2 HDD i kupić jakąś kieszeń na USB ? :)
Podepnij przez USB do routera jeśli masz ogarniętą siec lokalną i masz takie możliwości, dodatkowy zysk to korzystanie z dysków we wszystkim co łączy się z siecią także zdalnie.
Nie wiem, ile wy tam rzeczy trzymacie na dyskach, z których musicie codziennie korzystać. Ja mam 1 Tb dysk M.2 jako systemowy i 0,5 Tb zwykły SSD jako partycja D i to mi wystarcza do wszystkich bieżących prac. Wszystkie dyski talerzowe służą jako magazyn danych i podpięte je mam do zewnętrznych stacji dokujących podpiętych na stałe do kompa przez złącza USB z tyłu komputera. Mam "Icy Dock" na 4 dyski i "Fantec" na 2 dyski. Do tego "WD My Book Duo" z dwoma dyskami w macierzy jako kopia kopii najważniejszych fotek (tej stacji używam najrzadziej bo wrzucam tam tylko pakiety gotowych obrobionych materiałów).
Obie stacje mają zewnętrzny włącznik, więc żeby zobaczyć te partycje w kompie, klikam tylko włącznik na obudowie i tyle. Przerzucam dane, które są mi potrzebne, a potem je odłączam. Komp bez tych dysków w środku chodzi aż miło. Odkąd posadziłem Windowsa na dysku M.2 i wywaliłem te talerze na zewnątrz, nawet polubiłem się z tym nowym kompem. Wcześniej irytowało mnie nawet uruchamianie Windowsa. "Siódemka" przyzwyczaiła mnie do kilkusekundowej procedury, a przy "dziesiątce" komp zaczynał mi się "gotować" nawet przez 40 sekund. Małe rzeczy, a irytują.
Wiem, że jestem trochę staroświecki, ale tak już mam. Nie ogarniam tych sieciowych połączeń urządzeń, nie grzebię za głęboko w BIOS-ie, nic nie podkręcam i nie rozumiem większości dyskusji, które tu toczycie (szczególnie jakichś technicznych skrótów). Ba... Na co dzień używam wciąż napędu Bluray, który jest także moim sposobem archiwizacji danych :)
sokolnik
09-01-2021, 21:29
Nie wiem, ile wy tam rzeczy trzymacie na dyskach, z których musicie codziennie korzystać. Ja mam 1 Tb dysk M.2 jako systemowy i 0,5 Tb zwykły SSD jako partycja D i to mi wystarcza do wszystkich bieżących prac. Wszystkie dyski talerzowe służą jako magazyn danych i podpięte je mam do zewnętrznych stacji dokujących podpiętych na stałe do kompa przez złącza USB z tyłu komputera. Mam "Icy Dock" na 4 dyski i "Fantec" na 2 dyski. Do tego "WD My Book Duo" z dwoma dyskami w macierzy jako kopia kopii najważniejszych fotek (tej stacji używam najrzadziej bo wrzucam tam tylko pakiety gotowych obrobionych materiałów).
Obie stacje mają zewnętrzny włącznik, więc żeby zobaczyć te partycje w kompie, klikam tylko włącznik na obudowie i tyle. Przerzucam dane, które są mi potrzebne, a potem je odłączam. Komp bez tych dysków w środku chodzi aż miło. Odkąd posadziłem Windowsa na dysku M.2 i wywaliłem te talerze na zewnątrz, nawet polubiłem się z tym nowym kompem. Wcześniej irytowało mnie nawet uruchamianie Windowsa. "Siódemka" przyzwyczaiła mnie do kilkusekundowej procedury, a przy "dziesiątce" komp zaczynał mi się "gotować" nawet przez 40 sekund. Małe rzeczy, a irytują.
Wiem, że jestem trochę staroświecki, ale tak już mam. Nie ogarniam tych sieciowych połączeń urządzeń, nie grzebię za głęboko w BIOS-ie, nic nie podkręcam i nie rozumiem większości dyskusji, które tu toczycie (szczególnie jakichś technicznych skrótów). Ba... Na co dzień używam wciąż napędu Bluray, który jest także moim sposobem archiwizacji danych :)
jeszcze niedawno miałem w szufladzie napęd DVD... ale pozbyłem się go za flaszkę :D
Obecnie nie mam DVD ani nic takiego, nie używam płyt :)
Bartolini82
09-01-2021, 21:49
Komp bez tych dysków w środku chodzi aż miło. Odkąd posadziłem Windowsa na dysku M.2 i wywaliłem te talerze na zewnątrz, nawet polubiłem się z tym nowym kompem. Wcześniej irytowało mnie nawet uruchamianie Windowsa. "Siódemka" przyzwyczaiła mnie do kilkusekundowej procedury, a przy "dziesiątce" komp zaczynał mi się "gotować" nawet przez 40 sekund. Małe rzeczy, a irytują.
To akurat zasługa nie tego, że wyrzuciłeś dyski hdd z kompa, a tego, że zainstalowałeś system na M.2 :) Ja mam hdd jako magazyn w kompie i Win10 na dysku M.2 odpala mi się w około 4 sekundy :)
jeszcze niedawno miałem w szufladzie napęd DVD... ale pozbyłem się go za flaszkę :D
Obecnie nie mam DVD ani nic takiego, nie używam płyt :)
To nawet wymuszają niejako producenci obudów. Obecnie ciężko znaleźć taką, która jest nowoczesna i ma jednocześnie kieszeń na napęd optyczny. Dlatego ja muszę sobie w końcu sprawić takie coś: https://www.morele.net/naped-lite-on-ebau108-659860/ bo jednak sporo rzeczy na płytkach mam i taki napędzik za śmieszne pieniądze zawsze się przyda.
Te 4 sekundy mnie właśnie zszokowały. Bo na klasycznym SSD strasznie mi mulił start "dziesiątki" :)
Z tymi obudowami to jest fakt. Naszukałem się kilka lat temu. Kupiłem Be Quieta i mam nadzieję, że posłuży jeszcze wiele lat. Zmieściłem 2 napędy BD. Ładowarka indukcyjna na górze obudowy jest bardzo pożytecznym bajerem. Ja lubię takie gadżety, a nie światełka ;)
Co do użyteczności napędu BD, wierzę mu bardziej niż klasycznym dyskom HDD, więc do dziś jest to jeden ze sposobów archiwizacji, który stosuję już od ponad 20 lat. Przyznaję - problemem były płyty DVD - z nimi coś złego się działo po kilku latach, dlatego większość danych przewaliłem potem na płyty BD. Płyty CD, które nagrywałem jeszcze pod koniec lat 90-tych, śmigają do dziś. Płyty BD sprzed kilku lat też bez problemowe. Płyty numeruję, a dokładny wykaz ich zawartości mam Excelu, więc znalezienie konkretnych materiałów nie jest trudne.
47199
Za to uzbierało mi się przez te wszystkie lata trochę dysków twardych, które leżały sobie w szafie jako magazyny danych, by po kilku latach odmówić posłuszeństwa. Minęło sporo czasu, zanim dowiedziałem się, że takie dyski trzeba w miarę systematycznie uruchamiać, żeby rozruszać talerze i głowice... Wciąż się łudzę, że nadejdą czasy, kiedy to odzyskanie fotek z tych dysków będzie tanią inwestycją. Ale to chyba złudne nadzieje.
47200
Acha... Ostatnio kupiłem po kilkunastu latach do swojego mieszkania swój pierwszy telewizor (nie oglądam telewizji, więc był to u mnie zbędny mebel). Podpiąłem do niego zewnętrzny napęd BD (taki, który normalnie podpina się przez USB 3 do laptopów) i nie muszę przewalać już danych z płyt na pendrive. Puszczam sobie płytę z fotkami czy filmem bezpośrednio z tego napędu. Nie sądziłem, że to zadziała, ale jednak się udało. Ciągnie nawet materiał filmowy w 4K :)
EDYCJA:
Tym zewnętrznym napędom w ultracienkich obudowach ja już nie ufam. Miałem kiedyś podobny, ale strasznie się przegrzewał i miał problemy z płytami. Wiele lat temu zainwestowałem w solidnego eldżika i służy mi do dziś (kiedyś jako nagrywarka do laptopa, obecnie właśnie pod telewizorem):
47201
Bartolini82
09-01-2021, 22:38
Te 4 sekundy mnie właśnie zszokowały. Bo na klasycznym SSD strasznie mi mulił start "dziesiątki" :)
Klasyczny to jest HDD. Na SSD nawet Win10 ładuje się dość szybko (musiałbym zmierzyć, ale na oko będzie to ok. 7-8 sekund).
Z tymi dyskami to jak z kobietami :) Jak się ma starą, niemrawą, to nawet jak się ją na balkon wystawi (jak ty te dyski) i okazjonalnie zaprosi do łóżka, to nadal jest kiepsko i monotonnie. A jak zaprosisz do wyrka "nowszy, młodszy model" to od razu się "praca systemu" poprawia :D
I tym miłosnym akcentem, życzę wszystkim stosunkowo udanego weekendu :D
Co do użyteczności napędu BD, wierzę mu bardziej niż klasycznym dyskom HDD, więc do dziś jest to jeden ze sposobów archiwizacji, który stosuję już od ponad 20 lat.
Stosujesz zwykłe płyty blu-ray?
Widziałeś te w technologii M-disc? Podobno nie do zajechania. Tylko cena kosmos. 500GB wychodzi w cenie dysku 1TB w technologii M.2
https://www.morele.net/verbatim-bd-r-100gb-m-disc-5-sztuk-98913-798303/
No to przetestuj export, bo tu różnica jest zauważalna :)
No i dziś przetestowałem i różnica jest faktycznie zauważalna ale drugą stronę. :lol:
Normalnie eksport pewnej paczki zdjęć trwał 4:30 a jak wyłączyłem SMT to trwał 5:15. :twisted:
Powtarzałem test i na pewno nie popełniłem błędu.
Nie wiem z jakiego powodu jest ta różnica i nie wiem jaki masz dokładnie procesor. Pisałeś wcześniej że masz 12 wątków bez SMT to oznacza że z SMT masz 24 wątki. Może poprostu LR nie jest wstanie tego wykorzystać.
A może chodzi o kartę graficzną i ustawienia. Ja mam RTX 2060, włączone wsparcie GPU w LR oraz w sterownikach grafiki ustawione żeby zawsze używała CUDA-ków. :p
Stosujesz zwykłe płyty blu-ray?
Widziałeś te w technologii M-disc? Podobno nie do zajechania. Tylko cena kosmos. 500GB wychodzi w cenie dysku 1TB w technologii M.2
https://www.morele.net/verbatim-bd-r-100gb-m-disc-5-sztuk-98913-798303/
Od lat jestem wierny Verbatimowi. Używam w 99% jednowarstwówek o pojemności 23 Gb. Dla mnie to najlepszy stosunek cena-pojemność-trwałość. Sporadycznie kupuję dwuwarstwówki, ale nie używam ich do archiwizacji tych najważniejszych rzeczy. W płyty o większej ilości warstw się nie bawiłem. Swoją drogą, palenie takiego 100-gigowego m-disca z prędkością x4 pewnie troszkę czasu trwa...
Wracając jeszcze do prędkości dysków. Testy niby wykazywały, że mój Korsarz MP600 jest 6x szybszy od Samsunga SSD 850 Pro. Jako, że kilka plików już przerobiłem przez ten czas, obiektywnie mogę stwierdzić, że nawet przy dużych plikach video (rzędu 50 Gb) w rzeczywistości uzyskałem nieco ponad czterokrotny przyrost prędkości podczas ich remuksowania i dzielenia. Do badań przyjąłem zasadę, że wrzucałem ten sam plik na oba dyski i robiłem na nich te same operacje. Czyli plik wynikowy zapisywałem obok pliku źródłowego na tym samym dysku. Oba dyski wypełnione były mniej więcej w tym samym stopniu, czyli w połowie.
No i dziś przetestowałem i różnica jest faktycznie zauważalna ale drugą stronę. :lol:
Normalnie eksport pewnej paczki zdjęć trwał 4:30 a jak wyłączyłem SMT to trwał 5:15. :twisted:
Powtarzałem test i na pewno nie popełniłem błędu.
Nie wiem z jakiego powodu jest ta różnica i nie wiem jaki masz dokładnie procesor. Pisałeś wcześniej że masz 12 wątków bez SMT to oznacza że z SMT masz 24 wątki. Może poprostu LR nie jest wstanie tego wykorzystać.
A może chodzi o kartę graficzną i ustawienia. Ja mam RTX 2060, włączone wsparcie GPU w LR oraz w sterownikach grafiki ustawione żeby zawsze używała CUDA-ków. :p
Zbyszek Też z ciekawości zrobiłem test - import do LR 6.14 100 RAWów. Procesor 3800X, grafika GF 1050TI (bez żadnych dodatkowych ustawień, prócz włączonego wykorzystania w LR):
- wyłączone SMT - 4min 45sek
- włączone SMT - 5min 5sek
Także też jakoś na odwrót wyszło.
sokolnik
10-01-2021, 11:39
No to ja już nie będę robił testów :D
eksport to był u mnie ważny (jest ważny) w renderowaniu finalnego pliku video :) Na początku ponad 2,5h w fullhd, teraz 20 min w 2,7K... tak średnio :)
Nie wiem, jak już edytować post, ale pomyłka!!! Wyszło odwrotnie, tj.:
- wyłączone SMT - 5min 5sek
- włączone SMT - 4min 45sek
Wybaczcie - mój błąd :/
sokolnik
10-01-2021, 16:49
Nie wiem, jak już edytować post, ale pomyłka!!! Wyszło odwrotnie, tj.:
- wyłączone SMT - 5min 5sek
- włączone SMT - 4min 45sek
Wybaczcie - mój błąd :/
o szok :D
20 sek różnicy w czasie ok 300 sek :D
MSI chyba nie daje narzędzia do aktualizacji z poziomu windowsa.
sokolnik
10-01-2021, 19:57
MSI chyba nie daje narzędzia do aktualizacji z poziomu windowsa.
nic nie wspomina na swojej stronie o tym :)
pokazuje filmik jak zaktualizować BIOS z poziomu BIOS :)
trzeba robić tak jak producent zaleca i nic nie wymyślać innego, bo Gigabyte zaleca inaczej... :)
sokolnik
11-01-2021, 22:39
Ojjj coś czuję, że muszę do kwietnia ogarnąć nowe, nr 2 komputerowe stanowisko pracy (zdalnej), dla żony, które docelowo będzie moim miejscem dla mojego kompa i pracy (obróbka foto/video).
- wywiercić dziurę w ścianie by puścić kabel internetowy od routera do stanowiska
- kupić biurko i pewnie jakiś fotel
- i pewnie na końcu ale to nie jest priorytet obecnie... może być na koniec roku pewnie albo w przyszłym roku... wymyśleć/zamówić/zaprojektować na zamówienie uchwyt ścienny na moje 2 monitory. W tej kwestii napisałem już @ do jednej firmy, niby robią uchwyty na zamówienie, zobaczymy co odpiszą.
Stanowisko/biurko (docelowo dla mnie dla mojego kompa potwora :lol: )
Z dala od kaloryfera, biurko w samym rogu pokoju:
47280
I tu moje pytanie... Dobrze kombinuje z tym uchwytem? Może jakiś inny?
Czemu tak? Bo obecnie "siedzę na AOC 34" jako mój główny monitor do wszystkiego, oprócz obróbki zdjęć itd. Dlatego AOC jest na wprost NEC 24" byłby obok... w razie potrzeby wielogodzinnej obróbki zdjęć, pracy nad jakimś projektem, wstaje i przesuwam sobie monitor na wprost, by nie mieć skręconej szyi jak teraz... jakieś obracanie się na krześle obrotowym... słabe to, dlatego kombinuję z uchwytem ściennym z jakimś systemem przesuwnym... Są takie czy za dużo sobie wymarzyłem? Przecież to nie budowa łodzi podwodnej w stoczni u Mietka, chyba da się to ogarnąć?
Obecne biurko jest za duże, nie zmieści się w drugim pokoju. Zostanie córce albo sprzedam :D by po paru latach kupować córce inne/nowe (mało ekonomiczny pomysł).
Coś bym ci doradził ale jest to ponad moje siły bo przecież wszystko masz dostępne bez kombinacji, ty mieszkasz na ciemnej stronie księżyca czy jak ? :)
Masz prawie rok czasu to zacznij od zmiany mieszkania, na większe... ha...
sokolnik
11-01-2021, 23:39
Coś bym ci doradził ale jest to ponad moje siły bo przecież wszystko masz dostępne bez kombinacji, ty mieszkasz na ciemnej stronie księżyca czy jak ? :)
Masz prawie rok czasu to zacznij od zmiany mieszkania, na większe... ha...
takiego uchwytu nie spotkałem w żadnym sklepie internetowym :) są takie, gdzie? :D
nie chce żadnych ramion wystających ze ścian...boje się że pół ściany odpadnie :D
Przydałby się jeszcze jeden pokój ale wtedy czynsz duuużo większy na pewno, nie wydoje :D
Są ale przyjemność szukania zostawię ci jednak, ostatnio montowałem coś innego, dwa ramiona montowane do ściany, bardzo płaskie i z możliwością właśnie taka jak opisujesz ale w poziomie ale można zastąpić jeden drugim lub ustawić obok siebie lub całkiem pośrodku, nie napisze co i jak bo było przywiezione z hurtowni elektro i nawet nie wiem gdzie dokładnie, kosztowało to 300zł tylko dlatego że super płaskie itd.
sokolnik
12-01-2021, 00:22
Są ale przyjemność szukania zostawię ci jednak, ostatnio montowałem coś innego, dwa ramiona montowane do ściany, bardzo płaskie i z możliwością właśnie taka jak opisujesz ale w poziomie ale można zastąpić jeden drugim lub ustawić obok siebie lub całkiem pośrodku, nie napisze co i jak bo było przywiezione z hurtowni elektro i nawet nie wiem gdzie dokładnie, kosztowało to 300zł tylko dlatego że super płaskie itd.
jeszcze żeby to było pod VESA (pod monitor) a nie pod TV :)
ten fajny :
A nie ma tańszych? :D
https://ans.sklep.pl/uchwyty-do-monitorow/ergotron-hx-dual-monitor-arm-uchwyt-do-2-monitorow-14-32-max-199-kg-regulacja-wysokosci-ok-29cm?search_query=uchwyt+scienny+2+monitory&results=965
Tak to było do monitorów, zresztą jak patrzę na allegro to tam tego masa jest różnych, nawet do biurka dokręcane co wydaje mi się słabym pomysłem ale takie ścienne znajdziesz spokojnie.
sokolnik
12-01-2021, 00:30
Tak to było do monitorów, zresztą jak patrzę na allegro to tam tego masa jest różnych, nawet do biurka dokręcane co wydaje mi się słabym pomysłem ale takie ścienne znajdziesz spokojnie.
takie w którym mogę korzystać tylko z jednego monitora ustawionego na wprost mnie...a drugi gdzieś obok na ścianie... a jak będę chciał za 10min korzystać z tego obok to robię podmiankę wykonując 2 ruchy (ten tu a tamtej tu?) :) ?
sokolnik
12-01-2021, 01:02
a może kupić 2 ramiona oddzielne, na ścianę... i będę sobie przesuwał je oddzialnie... każdy monitor będzie na jakimś ramieniu regulowanym :)
NEC 7,5 kg
AOC 8,1 kg
same monitory,
to ja chyba potrzebuje solidnego uchwytu :)
https://ans.sklep.pl/uchwyty-do-monitorow/ergotron-lx-wall-mount-arm-45-243-026-uchwyt-do-monitora
ten ma Maksymalne obciążenie 11 kg - to by się nadał :D
drogi i brzydki :D
krzysztofz24
12-01-2021, 01:51
Kupuj biurko narozne i juz.
Mozna by sobie zrobic samemu, samemu czesciowo a czesc zlecic d ospawania itp bardzo fajny uchwyt na dwa monitory. Obracany, jeden monitor nad drugim lub dwa obok siebie.
Ale to moj tajny projekt:-).
I na pewno lepszy niz ten z linka wyzej. A obciazenie jakie moze wytrzymac to sprawa drugorzedna. Bo udzwignie wszystko.
Ja lubie takie projekty...
sokolnik
12-01-2021, 02:02
Kupuj biurko narozne i juz.
Mozna by sobie zrobic samemu, samemu czesciowo a czesc zlecic d ospawania itp bardzo fajny uchwyt na dwa monitory. Obracany, jeden monitor nad drugim lub dwa obok siebie.
Ale to moj tajny projekt:-).
I na pewno lepszy niz ten z linka wyzej. A obciazenie jakie moze wytrzymac to sprawa drugorzedna. Bo udzwignie wszystko.
Ja lubie takie projekty...Ja nie mam czasu na projekty. Kiedyś miałbym czas. Teraz szkoda mi na to czasu.
Tak sobie myślę że uchwyt na biurko byłby praktyczniejszy i łatwiejszy w montażu, bez wiercenia dziur w ścianach... Więcej jest uchwytów właśnie na biurko niż na ścianę... Na ścianę to są głównie uchwyty pod tv...
krzysztofz24
12-01-2021, 14:43
2 uchwyty do jednego biurka przykręcone...to się nie sprawdzi raczej.
Bo będzie zawalać miejsce w pokoju, albo biurko trzeba będzie odsunąć bo któryś uchwyt może kolidować ze ścianą. A jak z boku to wystaje na pokój:-).
Nie...
Raczej ściana. Dasz radę wywiercić 4 dziury w ścianie.
Tylko że w sumie chyba nie istnieje fabryczny uchwyt ścienny ma dwa monitory.
Także albo kupuj większe biurko narożne.
Albo rozważ projekt. Jak dajesz radę skręcić trochę trudniejszy mebel z Ikei;-/ , to byś dał radę sobie zrobić c elegancki uchwyt.
P.s A co za różnica czy uchwyt do TV czy monitora jak ona są na systemie Vesa oparte?
Bierze się co pasuje.
W razie co mogę wpaść z wiertarka na piwo jak się boisz [emoji23]
A jakbyś chciał zrobić wielką dziurę, to młot też mam. Możemy pić i działać :D:D:D:D:D:D
sokolnik
12-01-2021, 15:53
W razie co mogę wpaść z wiertarka na piwo jak się boisz [emoji23]
A jakbyś chciał zrobić wielką dziurę, to młot też mam. Możemy pić i działać :D:D:D:D:D:DMłot masz, może i miałbym robotę dla Ciebie, malutką :)
Serio
Uchwyty biurkowe są spoko, temat już obadałem, biurko się projektuje, na narożne nie ma miejsca, problem z fotelem będzie i świeceniem na łóżko ogólnie.
W biurko zrobię zatoczki właśnie na uchwyty, by biurko ładnie dolegało do ściany, zresztą może kilka cm odstawać... To nie problem jakiś mega.
Bartolini82
12-01-2021, 16:31
Sokół pewnie pod pretekstem montażu uchwytów, chce wywiercić dziurkę w ścianie do podglądania sąsiadki ;) To ten "zapasowy" monitor :D:D
Wybaczcie, że się tak "wetnę" w dyskusję (ale w sumie lekko nawiązuje do tej dyskusji) - macie jakieś sprawdzone rozwiązania, konkretne produkty pomagające uporządkować burdel kablowy pod biurkiem? Głównie chodzi mi o kable monitorowe (2 kable DP i 2 zasilające), ale jeszcze jakieś dodatkowe wyprowadzone usb/hub usb - do tej pory dyndało mi się to pod biurkiem w stronę kompa, taka pajęczyna paskudna, ale w końcu chciałbym w nowym mieszkaniu sobie to ogarnąć po ludzku i estetycznie. Jakieś korytka pod biurkiem? Czy trytkami pospinać i jakoś ułożyć? Szukam coś po necie, ale może z doświadczenia wiecie ze coś jest pomysłem z doopy, a coś się lepiej sprawdza :D
Bartolini82
12-01-2021, 16:36
macie jakieś sprawdzone rozwiązania, konkretne produkty pomagające uporządkować burdel kablowy pod biurkiem?
Kup sobie królika :) Raz go wypuścisz do pokoju i momentalnie zajmie się tymi kablami :D:D:D:D
A tak na poważnie, to od biedy można nawet wkuć w ścianę takie tunele, jak wentylacyjne. Ja tak zrobiłem z kablami do TV, który wisi na ścianie. Tunel ma przekrój prostokąta. Są do nich kolanka itp. więc można to jakoś ogarnąć. A przy posadzce dać jakieś listwy gdybyś musiał je dalej ciągnąć.
Sokół pewnie pod pretekstem montażu uchwytów, chce wywiercić dziurkę w ścianie do podglądania sąsiadki ;) To ten "zapasowy" monitor :D:DTo by tłumaczyło młot [emoji23]
Do biurka pod spodem możesz przykleić korytko kablowe, są też takie w kolorze drewna, poza tym jest sporo takich gadżetów wymyślnych, gdzie to ja widziałem .... Muszę poszukać linki.
Zrobiłem jeszcze raz mały test SMT ON i OFF i oto co mi wyszło (On/Off)
Lightroom export 96 zdjęć z 2 aparatów: 3m:34s / 2m:43s
FastStone konwersja 96 jpg na mniejsze: 22s / 21s
Handbrake konwersja filmu 20 minut: 2m:11s / 2m:38s
Do biurka pod spodem możesz przykleić korytko kablowe, są też takie w kolorze drewna, poza tym jest sporo takich gadżetów wymyślnych, gdzie to ja widziałem .... Muszę poszukać linki.
Jak znajdziesz to będę wdzięczny :D
Bartolini82
13-01-2021, 00:13
sokolnik, to by było dobre do BF :D
47308
Tylko skąd wziąć jeża :D i Eurocopter :D
Jak znajdziesz to będę wdzięczny :D
Poszukam, ale to gdzieś w odmętach jest,
Ja tam lubię proste rozwiazania, zwykłe korytko, albo takie okrągłe, ew są takie organizery kabli w ikei.
sokolnik
13-01-2021, 00:18
sokolnik, to by było dobre do BF :D
47308
:D :D :D Dobre :D
no i ja gdzieś nad chmurami :D
Zrobiłem projekt biurka, na stronce jednej jest konfigurator :D
47309
Nie jest idealne bo brakuje chociaż 1 szuflady jakiejś małej na pierdoły... No i wcięć na montaż uchwytów do monitora.
To będzie bardzo stabilne biurko :)
sokolnik
13-01-2021, 08:37
To będzie bardzo stabilne biurko :)Żartujesz czy serio piszesz? To stabilne czy nie? :)
Całe z płyty 36mm to chyba będzie stabilne ha
Nie będzie niestety stabilne zwłaszcza jak jeszcze do niego przymocujesz monitory.
Zerknij na youtube jak sie fajne projekty ludzie robią i tłumaczą jak zrobić stabilność bez zabudowywania.
Ja sobie kilka lat temu robiłem biurko ale i komody, z płyt mdf, wyginane półokrągłe szuflady itd, trzeba zachować pewne standardy żeby do się kupy trzymało.
sokolnik
13-01-2021, 14:14
Nie będzie niestety stabilne zwłaszcza jak jeszcze do niego przymocujesz monitory.
Zerknij na youtube jak sie fajne projekty ludzie robią i tłumaczą jak zrobić stabilność bez zabudowywania.
Ja sobie kilka lat temu robiłem biurko ale i komody, z płyt mdf, wyginane półokrągłe szuflady itd, trzeba zachować pewne standardy żeby do się kupy trzymało.Hmm narazie będę testować 1 uchwyt na monitor... Zobaczymy jak to będzie. Najwyżej się projekt zmodyfikuje. Grube 36mm płyty, skręcone chyba będzie ciężkie i stabilne.
Moje obecne biurko jest stabilne, ciężkie, nie może się wygiąć, zamówiłem uchwyt także dam znać :)
Bartolini82
14-01-2021, 18:02
Od 21 stycznia na Epic Games będzie za darmo Galactic Civilizations III.
Z tego co widzę, jest tryb multi :) Może w to czasami popykamy? Ja lubię takie bardziej długofalowe gry.
czupacabra
14-01-2021, 18:03
To załóżcie klan i grajcie w COCa .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
sokolnik
14-01-2021, 18:18
Od 21 stycznia na Epic Games będzie za darmo Galactic Civilizations III.
Z tego co widzę, jest tryb multi :) Może w to czasami popykamy? Ja lubię takie bardziej długofalowe gry.Taki ze mnie gracz że nawet nie wiem co to za gra :)
Sprawdzę wieczorem.
Nie ma tego na origin? :)
Bartolini82
14-01-2021, 18:34
czupacabra, co to za COC? sokolnik, ja GCIII kiedyś miałem, ale dawno temu i też nie pamiętam. Kojarzę, że strategia w kosmosie. Wypadłem z obiegu jeśli chodzi o gry, ale wracam powoli dzięki Wam :P
sokolnik
14-01-2021, 18:48
czupacabra, co to za COC? sokolnik, ja GCIII kiedyś miałem, ale dawno temu i też nie pamiętam. Kojarzę, że strategia w kosmosie. Wypadłem z obiegu jeśli chodzi o gry, ale wracam powoli dzięki Wam :PNo to jak chcesz nas namówić byśmy w to grali a nie pamiętasz co to za gra ha
Namowiłeś mnie [emoji14]
Ha
Mamy już jedna strategie, teraz trzeba znaleźć jakiś symulator jazdy, lotu ale na ziemi [emoji14]
czupacabra
14-01-2021, 19:11
czupacabra, co to za COC? sokolnik, ja GCIII kiedyś miałem, ale dawno temu i też nie pamiętam. Kojarzę, że strategia w kosmosie. Wypadłem z obiegu jeśli chodzi o gry, ale wracam powoli dzięki Wam :P
Clash of Clans.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Od dziś na epic rozdają Battlefront II, to jest bardzo fajna gra online.
Można by pograć.
Dawno nie grałem w żadnego starego Warsa... Jakieś 15 lat [emoji846]
Dodałem do biblioteki Epic Game Store jakby co :D
Nikt tu nie ciupie w CS:GO? :>
Bartolini82
14-01-2021, 20:47
Chyba crusiek w to gra ;)
Ja GO mam, ale nabite tylko 200 h
W CS: Source chętniej, tam mam naciupane 1300 h [emoji39]
sokolnik
14-01-2021, 22:22
Jeszcze tylko dziurę z tyłu biurka wyciąć na elementy pod blatowe... i można montować :D tylko grafik napięty a to jednak trochę roboty jest :)
47361
Nawet się kolorystycznie zgrywa... czarno-czerwony :)
Ja GO mam, ale nabite tylko 200 h
W CS: Source chętniej, tam mam naciupane 1300 h [emoji39]
W sourca mialem nagrane 10 lat i 3 miejsce w ogolnopolskim turnieju (daaawno temu) :D
Teraz 1-2 w miesiacu sobie pykne GO i jest fajnie. Moze reszta sie wkreci i zmontujemy klan nikoniarzy do mixow :D
Jeszcze tylko dziurę z tyłu biurka wyciąć na elementy pod blatowe... i można montować :D tylko grafik napięty a to jednak trochę roboty jest :)
47361
Nawet się kolorystycznie zgrywa... czarno-czerwony :)
Jakiś dziwny ten demogorgon :D
47362
W sourca mialem nagrane 10 lat i 3 miejsce w ogolnopolskim turnieju (daaawno temu) :D
Teraz 1-2 w miesiacu sobie pykne GO i jest fajnie. Moze reszta sie wkreci i zmontujemy klan nikoniarzy do mixow :D
Podobnie jak ja. Raz na miesiąc, Raz na dwa wpadnę na serwer uwujka.pl FFA i tyle.
Bardzo chętnie :) Chociaż GO mi nie pasuje za fizykę i recoila. Ale jak najbardziej - mój steam https://steamcommunity.com/profiles/76561197990107870/
sokolnik
16-01-2021, 00:32
Dziś przygotowanie do tematu, porządek zrobiony ze sprzętem, biurko rozebrane, jutro cięcie i składanie wszystkiego do kupy, trzymajcie kciuki ha 47373
krzysztofz24
16-01-2021, 03:00
Pochwal sie tym cieciem, jak ci wyszlo.
Czy ta mna dole pod szufladami to jakies potezny zewnetrzny naped DVD-RW:mrgreen:?
sokolnik
16-01-2021, 16:05
Pochwal sie tym cieciem, jak ci wyszlo.
Czy ta mna dole pod szufladami to jakies potezny zewnetrzny naped DVD-RW:mrgreen:?Cięcie wyszło elegancko :)
Drukarka Brother stara jeszcze ze studiów, ma pewnie 10 lat już. Skaner się przydaje. 473904739147392
No bardzo elegancko, zębami wygryzales?
sokolnik
16-01-2021, 16:34
No bardzo elegancko, zębami wygryzales?Piłka do metalu wyciąłem. Elegancko bez żadnych odprysków czy krzywych krawędzi. Tego w ogóle nie widać jak się siedzi na kompie.
Nie siadaj na kompie, bo się buda pokrzywi.
Jak Ci pasuje, to spoko.
xD
sokolnik
16-01-2021, 17:38
Nie siadaj na kompie, bo się buda pokrzywi.
Jak Ci pasuje, to spoko.
xD:)
:)
:)
Wyszło elegancko, jeszcze kable pochowam i wyreguluje uchwyt pod względem wagi monitora. Będzie super.
Monitor jak nie spadnie do poniedziałku uznaje że jest ok :D
Zobacz jaki fajny zestaw do grania (https://www.purepc.pl/tesla-s-plaid-z-ukladem-graficznym-amd-navi-23-z-8-gb-vram-gddr6-ktory-pozwoli-na-gre-w-cyberpunk-2077-i-wiedzmina-3).
Dobra dobra. Niedługo będą niewiele mniej za GPU wołać, a tu auto w zestawie. ;)
No i CDPR twierdzi, że CP2077 to raczej na tym nie pójdzie.
sokolnik
29-01-2021, 19:59
Zobacz jaki fajny zestaw do grania (https://www.purepc.pl/tesla-s-plaid-z-ukladem-graficznym-amd-navi-23-z-8-gb-vram-gddr6-ktory-pozwoli-na-gre-w-cyberpunk-2077-i-wiedzmina-3).
Trzeba kupować :D
sprawdziłem ceny mojego monitora, nadal kosztuje więcej niż ja zapłaciłem w listopadzie. Ceny nie spadły? A już koniec stycznia... nawet test mi się "trafił" od VBT:
https://www.youtube.com/watch?v=8q7RRMIgeMU
Ale czemu teraz mają ceny spadać, to nie jest okres na zakupu sprzętu, najgorszy w roku jak zawsze, czekaj na marzec.
Pany, wyszła właśnie nowa rodzima produkcja, The Medium. (jest w xbox passie). Fajne uniwersum ;-)
47854
47852
47853
Ooooo, czekałem i się doczekałem, dzięki za przypominajkę :D
sokolnik
29-01-2021, 20:53
Ale czemu teraz mają ceny spadać, to nie jest okres na zakupu sprzętu, najgorszy w roku jak zawsze, czekaj na marzec.
no niby w styczniu tyle się mówi o wietrzeniu magazynów, styczeń martwy miesiąc, niby dużo osób czeka na jakieś noworoczne obniżki ... A tu klops :)
Czyli jednak dobrze zrobiłem kupując go przed BF w listopadzie :)
Znajomi poprosili mnie o mocno budżetowy komputer do gier 1080p plus sporadycznie praca w Lr/Ps no i ze zdziwieniem widzę że czasy taniej platformy AMD powolutku przemijają, a jeśli już coś jest to brak dostępności.
Intele stracił sporo rynku i wypuszcza fajne tanie procesory.
Wyszło mi coś takiego mocno budżetowego pod gpu jakieś 1660 super/ti.
https://www.x-kom.pl/lista/b2sr7zdew
Bartolini82
06-02-2021, 21:03
Ale ceny poszły w górę, masakra. Ten RAM, miałem kupiony, ale nieopłacony, jak chciałem stawiać na Intelu. W x-kom był za 239zł (choć ustrzeliłem go w "gorącym strzale"). A procesor chodził normalnie po nieco ponad 300zł z tego co pamiętam (bez promek) bo w promce na morele to chyba za 150zł był (przed BF).
Do tego jak się doliczy grafę na poziomie 1660 super albo ti, to pewnie obecnie ok. 1300zł minimum. No i monitor.
Tanio to już było i to w każdej branży :/
Do tego jak się doliczy grafę na poziomie 1660 super albo ti, to pewnie obecnie ok. 1300zł minimum.
1900 za super i w górę. Ti już poza 2k. :roll:
Końcem maja ubiegłego roku kupiłem kartę RTX2060 za 1560zł. Teraz taka sama kosztuje 2400zł. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Szał kryptowalut + braki nowych kart + ogólny wzrost cen i mamy co mamy. ¯\_(ツ)_/¯
Niestety ale w całej sytuacji pandemia ma znaczenie, do tego mamy zarówno w intelu jak i w amd okres przejściowy przed prezentacją nowych architektur, nowych chipsetów, do tego nowe płyty, nowe DDR5, wzrost cen krypto ma wpływ oczywiście.
Druga sprawa to że AMD zbiera żniwa po tym jak wiele lat byli na minusie, potem nie zarabiali żeby wejść na rynek.
Teraz kłopoty ma intel co doprowadziło do sytuacji że AMD może wypuszczać procesory w wyższych cenach.
Obecna architektura AMD kończy się i wszyscy czekają na nową, ja jednak nie liczyłbym na imponujący skok wydajności ale na proces jaki nam Intel fundował przez wiele lat że za kolejne 5% wydajności kazał sobie słono płacić.
Trzymam kciuki za powrotem Intela z dobrą przyszłościową platformą i architekturą, a zapowiada się bardzo dobrze po zapowiedzi 5nm i 3nm z TSMC dla intela.
Dodatkowo będzie śmiesznie bo jedna fabryka będzie produkowała dla amd i dla intela :)
krzysztofz24
07-02-2021, 00:34
Akurat przy kartach graficznych to bym nie winil tylko pandemi, tylko bardziej sama Nvidie. Ktora ma jakas pomrocznosc jasna. Kiedys bylo wszystko proste; 3 modele, najtanszy, sredniak i najwyzszy (no i Titan). Np GTX 1060/1070/1080.
Potem zrobili jakies odswiezenie z wersjami Super (przy RTX) plus jakies dziwne wypusty ponizej najtanszego segmentu. Potem byl brak dostepnosci przy pierwszych RTX (a i jeszcze zrobili premiere ultra taniego nowego GTX mimo nowej RTX) teraz jest jeszcze wiekszy brak dostepnosci przy Ampere. Najpierw daja sredniaka RTX3070 z 8GB pamieci a potem jakies zapowiedzi nizszego modelu RTX3060 z wieksza iloscia pamieci i jeszcze najpierw wersja Ti przed zwykla:-). A suma sumarum premiery i tak sa przekladane, nic nie ma w sklepach a ceny raczej odlegle od tych sugerowanych przy premierze.
Ale najbardziej mnei razi ten bajzel modelowy ktory sie zaczal przy RTX...i zdaje sie poglebiac:-).
sokolnik
07-02-2021, 00:48
Akurat przy kartach graficznych to bym nie winil tylko pandemi, tylko bardziej sama Nvidie. Ktora ma jakas pomrocznosc jasna. Kiedys bylo wszystko proste; 3 modele, najtanszy, sredniak i najwyzszy (no i Titan). Np GTX 1060/1070/1080.
Potem zrobili jakies odswiezenie z wersjami Super (przy RTX) plus jakies dziwne wypusty ponizej najtanszego segmentu. Potem byl brak dostepnosci przy pierwszych RTX (a i jeszcze zrobili premiere ultra taniego nowego GTX mimo nowej RTX) teraz jest jeszcze wiekszy brak dostepnosci przy Ampere. Najpierw daja sredniaka RTX3070 z 8GB pamieci a potem jakies zapowiedzi nizszego modelu RTX3060 z wieksza iloscia pamieci i jeszcze najpierw wersja Ti przed zwykla:-). A suma sumarum premiery i tak sa przekladane, nic nie ma w sklepach a ceny raczej odlegle od tych sugerowanych przy premierze.
Ale najbardziej mnei razi ten bajzel modelowy ktory sie zaczal przy RTX...i zdaje sie poglebiac:-).
dobrze że kompa sobie zaktualizowałem na kilka lat mam spokój :D
bo szło by się załamać :D
krzysztofz24
07-02-2021, 01:20
Tylko że mój GTX1070 i twój, są obecnie sprzętami na węgiel 2 generacje GPU wstecz;-).
sokolnik
07-02-2021, 02:41
Tylko że mój GTX1070 i twój, są obecnie sprzętami na węgiel 2 generacje GPU wstecz;-).
trudno :D ale dają radę i nie kosztują mało :D
teraz każda karta pokroju 1070(Ti)/1080 w górę jest na wagę złota :D Albo górę złota wydajesz na nowego Ampera i czekasz na szczęście by to właśnie kurier Ciebie odwiedził z RTX :D
Szybkie ceny z x-kom, oczywiście brak dostępności na stanie:
MSI GeForce RTX 3060 Ti GAMING X TRIO 8GB - 3 299 PLN
MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio 8GB - 4 299 PLN
MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO 10GB 5 079 PLN
LEKKI SZOK :D a jaka podnieta była w dniu premiery że jakie tanie karty :D
Jak ktoś nie ma co z kasą robić to może kupić:
ASUS GeForce RTX 3090 ROG STRIX 24GB - 8 539 PLN :D
A ja pamiętam, że karty zawsze kosztowały mniej więcej tak:
Seria xx60 - 800-900 zł
xx70 - 1600 zł
xx80 - 2000-2500 zł
Drożej to jakieś potwory kanapkowe.
No to się to ostatnio sporo zmieniło. :p
Ja kupiłem w zeszłym roku serię xx60 w cenie xx70 a dziś trzeba dać jak za xx80. :lol:
krzysztofz24
07-02-2021, 13:49
(...)
teraz każda karta pokroju 1070(Ti)/1080 w górę jest na wagę złota :D
Tak to sobie tłumacz:-). 2 generacje wstecz i koniec tematu. No chyba że ktoś ma spore zapasy węgla i musi go zużyć;-). 100-200zl do przodu do średniej ceny na allegro to jeszcze nie złoto.
Szybkie ceny z x-kom, oczywiście brak dostępności na stanie:
MSI GeForce RTX 3060 Ti GAMING X TRIO 8GB - 3 299 PLN
MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio 8GB - 4 299 PLN
MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO 10GB 5 079 PLN
Ale to nie są obowiązujące ceny! Te wielkości mogą być w złotówkach w dolarach, rublach czy kolumbijskich pesos.
Cena obowiązuje wtedy jak kupujący deklaruje chęć zakupu i zakupuje dana rzecz u sprzedającego po wskazanej przez niego cenie.
A zrobisz to teraz? No nie zrobisz:-). Bo sprzedający nie ma tego produktu tylko nabija sobie ruch na stronie.
Więc to nie są ceny transakcyjne...tylko fantazyjne. A fantazja jest od tego aby bawić się, aby bawić się na całego. Taka piosenka dla dzieci kiedyś była.
Nie sugerowałbym się tym szaleństwem cenowym teraz, mają puste magazyny, w sklepach niedługo będą robić licytacje gpu kto da więcej :)
Zamieszanie jest gigantyczne z numeracją w nvidii, wymieszali cztery generacje tak że chyba sami tego nie ogarniają.
Wersja zwykła, wersja super, wersja ti, a nawet ultra, do tego wersje z różnymi rozmiarami pamięci, z tego połowa do odgrzewane kotlety ze zmienionymi numeracjami albo odpady z zablokowanymi jednostkami, rdzeniami itd.
Wzrost cen laptopów gamingowych za 3... 2... 1...
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/koparka-kryptowalut-z-gamingowych-laptopow-nowy-pomysl-chinskich.html
:roll:
Chyba trzeba się będzie z graniem na konsole przerzucić... Gdyby nie to, że z konsolami też problem. ?
Bartolini82
07-02-2021, 20:30
A ktoś może opisać o co chodzi z tym kopaniem kryptowalut? Tzn. mniej więcej wiem o co chodzi, ale jak to wygląda od strony technicznej? Jakieś oprogramowanie? Co się z tym dzieje? Jak to przebiega?
Wykonujesz obliczenia matematyczne, które przekładają się na zarobek, zużywa to gigantyczne ilości energii, jeśli obecnie chciałbyś to kopać na kompie swoim to wyjdziesz na zero albo na minusie.
Do tego jest potrzebna odpowiednia konfiguracja zestawu, głównie chodzi o moc obliczeniową gpu i... tania energia.
Jak to ruszało to jednego bitcoina dało się wykopać w tydzień na zwykłym komputerze ale to nie miało żadnej wartości, ci co nie stracili dysków z tamtych czasów to teraz zarobili :)
sokolnik
07-02-2021, 22:36
ciekawa płyta od ASUSa, może ktoś się zainteresuje (zestaw na Intelu)
płytka (https://www.x-kom.pl/p/619985-plyta-glowna-socket-1200-asus-rog-maximus-xiii-extreme-glacial.html?partnerid=100327593&sm12=NDQ=&ts=1612714536&token=a587c69071c1f5a63a0ba7bf78f7271d&101)
;)
Taka jest obecnie dostępność (https://www.x-kom.pl/g-5/c/345-karty-graficzne.html?departments=43,22,20,12,16,13,37,14 ,30,6,45,8,24,9,19,36,7,11,10,21,2,46,44,23,5,31,4 ) kart graficznych w xkom :)
Bartolini82
08-02-2021, 12:21
Wykonujesz obliczenia matematyczne, które przekładają się na zarobek, zużywa to gigantyczne ilości energii, jeśli obecnie chciałbyś to kopać na kompie swoim to wyjdziesz na zero albo na minusie.
Do tego jest potrzebna odpowiednia konfiguracja zestawu, głównie chodzi o moc obliczeniową gpu i... tania energia.
Jak to ruszało to jednego bitcoina dało się wykopać w tydzień na zwykłym komputerze ale to nie miało żadnej wartości, ci co nie stracili dysków z tamtych czasów to teraz zarobili :)
Z tym zyskiem to nie tak do końca. Nawet na moim kompie, stosując moją kartę, byłbym ok. 3$ na czysto na dobę. Przy założeniu, że by się kopało przez grafę. Gdybym np. kopał Monero, używając procka, to pewnie byłoby to jeszcze bardziej opłacalne.
sokolnik
08-02-2021, 12:27
Z tym zyskiem to nie tak do końca. Nawet na moim kompie, stosując moją kartę, byłbym ok. 3$ na czysto na dobę. Przy założeniu, że by się kopało przez grafę. Gdybym np. kopał Monero, używając procka, to pewnie byłoby to jeszcze bardziej opłacalne.Dla 90 dolarów miesięcznie chciałbyś tak zarzynać sprzęt? :) dla 300 zł? :) przy zbiegu wielu czynnikow które sprawiłyby ten zysk. A co jak karta padnie po kwartale? :)
Bartolini82
08-02-2021, 12:55
Właśnie nie wiem jak to do końca wygląda. Czy można kopać przy okazji (bo u mnie komp i tak jest włączony przez ok. 15h dziennie, bez przerwy) czy trzeba by jednak nic na nim innego nie robić. Bo wtedy to tylko złożenie koparki typowo pod krypto. Co przy obecnych cenach graf jest mimo wszystko średnio opłacalną inwestycją bo stopa zwrotu dość długa. Choć widziałem filmik, gdzie na bodajże RTX 3070 (6 kart, cena zestawu ponad 24 000zł) zwraca się to w ok. 4.5-6 miesięcy. Więc taki zestawik mógłbym sobie kupić i do tego ogniwa albo 2 takie zestawy i leżysz, nic nie robisz, a miesięcznie masz min. 10 000zł na czysto.
No, a jak bym sobie ogniwa fotowoltaiczne zamontował to wówczas prąd za free :D
Ja taki jestem, że lubię patrzeć gdzie można coś zarobić. Od dziecka tak mam :P
sokolnik
08-02-2021, 12:57
Właśnie nie wiem jak to do końca wygląda. Czy można kopać przy okazji (bo u mnie komp i tak jest włączony przez ok. 15h dziennie, bez przerwy) czy trzeba by jednak nic na nim innego nie robić. Bo wtedy to tylko złożenie koparki typowo pod krypto. Co przy obecnych cenach graf jest mimo wszystko średnio opłacalną inwestycją bo stopa zwrotu dość długa. Choć widziałem filmik, gdzie na bodajże RTX 3070 (6 kart, cena zestawu ponad 24 000zł) zwraca się to w ok. 4.5-6 miesięcy. Więc taki zestawik mógłbym sobie kupić i do tego ogniwa albo 2 takie zestawy i leżysz, nic nie robisz, a miesięcznie masz min. 10 000zł na czysto.
No, a jak bym sobie ogniwa fotowoltaiczne zamontował to wówczas prąd za free :D
Ja taki jestem, że lubię patrzeć gdzie można coś zarobić. Od dziecka tak mam :PA tych ogniw na dachu yzyskazz tyle prasu by napędzić kilka rtx? :) i nie dokladać do prądu?
Bartolini82
08-02-2021, 13:55
Spokojnie by to było do zrobienia.
Szał kryptowalut + braki nowych kart + ogólny wzrost cen i mamy co mamy. ¯\_(ツ)_/¯Nie kumam. Dlaczego producenci nie zwiększa produkcji wersji pod koparki? Kolega jak kopał to miał specjalne karty bez śledzi. Kuriozalna sytuacja, wolny rynek zawodzi.
1660s jest idealna pod 1080p ale brak raytracing który dziś jest normą.
A 2060/3060 nie ma i są drogie.
Nie rozumiem kupujących.
Nie kumam. Dlaczego producenci nie zwiększa produkcji wersji pod koparki?
Kiedyś tak faktycznie było. Ba, był nawet jakiś chiński soft, umożliwiający użycie takiej karty koparki jak zwykłego GPU. Wymagało to płyty z wyjściami grafiki.
A dlaczego teraz tak nie ma? Cholera wie. Choć skoro mają problem z produkcją bodajże pamięci... Coś by to tłumaczyło.
sokolnik
10-02-2021, 22:27
jednak dobry ten laptop służbowy, kupiłem kabel (VGA-USB-C) i teraz mam 2 monitory podpiete do laptopa, w sumie z laptopem daje to 72" :D przestrzeni roboczej nigdy za wiele :)
elegancko, dobrze że to tak szybko wyczaiłem :D a nie za rok :D
Mogłem poszukać kabla może HDMI-USBC no ale skoro ten kabel za 30parę zł + KP także, do pracy biurowej wystarczy :)
90% kart graficznych trafia do krypto koparek, dochodzi nawet do tego że modele z dual gpu są wykupywane w cenach o 50-70% wyższych niż katalogowe.
sokolnik
11-02-2021, 16:50
Póki krypto bedzie tak szaleć tak długo beda problemy cenowe i dostępności dla zwyklego konsumenta.
Slabe to ale producentom to na reke. Zbyt po wysokixh cenach, zlote czasy :)
Podobno w Pakistanie masowo budują kopalnie bo załatwiają tanią energię, ocenia się że jedna konkretna kopalnia jakie są w chinach zużywa prądu jak małe miasteczko.
Absurdalne to wszystko jest, napieprzanie o emisji CO2, o gazach cieplarniach, o zielonej energii itd, a tu mamy takie coś.
Ano wciąga prądu dość sporo
48356
Konkurs na najtaniej ile się da zestaw do grania w 1080p w wiedźminy, fortnity, assasiny itp :)
( nagroda to jak zawsze e-piwo )
Cały zestaw, czyli cpu, gpu, ram 16gb, ssd 512gb, płyta, zasilacz 550W, buda standard.
Może mi coś podpowiecie bo zaczynam bardziej patrzeć na Intela obecnie i nawet wcześniejszej generacji.
Bartolini82
11-02-2021, 22:16
koesh to co wymieniłeś to akurat bez problemu chodzi na i3-3220 i Radku HD7700 :) Wiem, bo takie coś ostatnio dałem synowi "w spadku". Więc z tych nowych sprzętów nie trudno coś wybrać. Myślę, że i3-10100 jest chyba najlepszym wyborem. Chyba nawet ta zintegrowana grafa spokojnie podoła.
Choć jednak raczej nie da rady. Ten układ graficzny to może być do Tetrisa :D
https://technical.city/pl/video/Radeon-HD-7770-vs-UHD-Graphics-630
Nie ma szansy żeby wiedźmina w full detalach puścić na 1080p na integrze, nie przesadzajmy bo nawet w AMD to nie pociągnie, a tam dość sensowna integra :)
Z procesorów biorę pod uwagę póki co i3-10100F lub i5-10400F bo patrząc na AMD teraz to kpina.
Bartolini82
11-02-2021, 22:21
Nie mówiłem o full detalach :) Miało być do grania w 1080p ;) Niekoniecznie na minimum, ale jak Ci pisałem, mój stary komp spokojnie średnie w Wiedźmaka opędza. Na nowym jeszcze nie sprawdzałem (bo wczoraj kupiłem wersję GOTY), ale myślę, że ultra spokojnie pociśnie :)
Przy okazji możecie sobie zerknąć na GOG i Epica. Wystartowały fajne promocje na gry. Dużo starych tytułów dosłownie po kilka złotych, a przypomną się stare dobre czasy :D Choć, nie tylko stare są przecenione.
Nie ma szansy żeby wiedźmina w full detalach puścić na 1080p na integrze, nie przesadzajmy bo nawet w AMD to nie pociągnie, a tam dość sensowna integra :)
W2 na Vedze 11 z R2400G w ustawieniach średnio-niskich trzyma 30-40 fps.
Z 3 pewnie gorzej będzie.
Z tego co widzę po internetach, wydajnością V11 i HD7700 są prawie identyczne.
Dobra dobra nie wkręcajcie się tylko konkrety proszę, gpu to będzie 1660/sup/ti jeśli kopalnie przejdą na wyższe modele :)
Ostateczna ostateczność to 1650ti.
A co tu konkrety chcesz bierzesz najtańsze komponenty i składasz.
Akurat Intel to nie AMD, rusza wszystko.
Jedyne co to oilnujesz wymagań.
Bartolini82
11-02-2021, 22:30
koesh, no to w dzisiejszych czasach zestaw oparty na takiej grafie to nie będzie po taniości :D
A co tu konkrety chcesz bierzesz najtańsze komponenty i składasz.
Akurat Intel to nie AMD, rusza wszystko.
Jedyne co to oilnujesz wymagań.
Niestety te serie ostatnie u intela sporo grymaszą z ram, a płyty główne często szrot.
Ja tam wiem co składać ale nie chce mi się zagłębiać w intela :)
Mogę zobaczyć jutro po fakturach co tam ostatnio składałem i wiem, że działa stabilnie. Ale czy to będzie najtaniej to nie obiecuję :)
To znaczy te naj, najtańsze płyty i tak nie obsługują wysokich częstotliwości, więc i tak zazwyczaj skończysz max na 2400 - 2666 czyli tyle ile obsłuży procek.
Z tych najtańszych, jakie mi tutaj chodzą, i w sumie chodzą stabilnie jak skała, to takie bidoki mam:
https://www.x-kom.pl/lista/pjyxxsw32
Jeden z 9 jeden z 10 generacji, plyty takie se, pamięci takie se, ale i tak wyżej tyłka się nie podskoczy przy niskich cenach, chodzi dobrze i stabilnie, to tego stopnia, że zapomniałem o ich istnieniu ;)
Dalej to już powyżej tysiaka mi się zaczynają komponenty.
słuchajcie
mam SSD patriot P200 2TB
jest to jedyny dysk który jest w stanie potwornie się przyciąć na małych plikach
nawet do sytuacji takiej że przez godzinę nie jest w stanie policzyć plików do usuniecia czy kopiowania
mieliscie kiedykolwiek taki przypadek?
Inne dyski sSD działają
ok..
Aktualizacja wszystkiego do płyty głównej łącznie z BIOS, nie podejrzewam żeby jakieś problemy były po stronie zaktualizowanego win10.
Aktualizacja wszystkiego do płyty głównej łącznie z BIOS, nie podejrzewam żeby jakieś problemy były po stronie zaktualizowanego win10.
inne dyski działają ok
co ciekawe program patriota (ten użytkowy) nie wykrywa dysku
(tzn widzi że jest dysk że ma 2 tB) ale ani typu ani modelu ani numeru seryjnego nie jest w stanie odczytac
Bartolini82
12-02-2021, 20:26
fafniak, zainstaluj sobie CrystalDiskInfo i sprawdź informacje jaki pokazuje o tym dysku. Ew. wklej tu screen.
mam ale nic niepokojacego chyba tu nie ma
48410
inne dyski działają ok
Jak chcesz, ja miałem problem podobny ale fakt że dość dawno z chyba crucial M550 i problem tylko z tym dyskiem znikł po aktualizacji wszystkiego od gigabyte bez bios bo był najnowszy.
nie wykrywa aby był nowszy bios
Bartolini82
12-02-2021, 20:37
Raczej nie. Tylko dziwne te wpisy "specyficzne dla dostawcy". Ja na żadnym z dysków nie mam takich tylko same konkrety.
Teoretycznie objaw jaki pisałeś, przy talerzówce już by sugerował, że się kończy. Tutaj w sumie nic takiego nie widać. Raptem 1361h przepracował.
Nie wiem czy ssd się defragmentuje jak hdd, ale jeśli tak, to może warto tego spróbować.
Btw. Masz dość wysokie temperatury tych dysków. U mnie np. mam 29, 33 i 34 na 3 dyskach. U Ciebie jeden ma aż 47.
Do 65 stopni jest ok, defragmentacja nie ma miejsca na win10 zwłaszcza jeśli chodzi o SSD nie wpływałaby na szybkość.
Może masz jakieś Intel Rapid Storage lub coś podobnego ?
Jeśli masz to od początku ? na płycie z ograniczoną ilością linii PCIe ? to może zmiana kanału SATA innych urządzeń podpiętych rozwiąże problem ?
Dysk do zwrotu.
Miałem tak z adata, w diskmark niby na zielono a przy wielu plikach zawieszał się, po tygodniu czy dwóch zawieszał już cały system.
Co ciekawe zdjecia kopiują się całkiem nieźle
problemem są ciężkie pliki video i bardzo małe pliki
wydaje mi sie ze to problem kontrolera
Nie - to jednak jest chyba uszkodzona jakaś kość pamięci - ewidentnie niektóre pilki są zepsute
Znowu będzie powód do podniesienia różnych pamięci.
Jedna z fabryk Samsunga znajduje się w Austin w Texasie (https://ithardware.pl/aktualnosci/atak_zimy_zmusza_samsunga_do_zamkniecia_fabryk_w_t ekasie_czekaja_nas_podwyzki-15061.html). A wiadomo, co się tam teraz dzieje. :roll:
krzysztofz24
18-02-2021, 01:25
Znowu będzie powód do podniesienia różnych pamięci.
Jedna z fabryk Samsunga znajduje się w Austin w Texasie (https://ithardware.pl/aktualnosci/atak_zimy_zmusza_samsunga_do_zamkniecia_fabryk_w_t ekasie_czekaja_nas_podwyzki-15061.html). A wiadomo, co się tam teraz dzieje. :roll:
To podobnie jak z cenami paliwa.
Rzeki na Renie wezbraly i transport byl ciezszy to cena benzyny na stacjach skoczyla (takie wyjasninie czytalem:-) ).
Zamach terrosrystyczny, co zaburza stabilnosc na bliskim wschodzie - ceny do gory.
Putin pierdnal - ceny paliwa do gory
:-D
Z pamieciami bedzie podobnie;-)
Każdy powód jest dobry. ¯\_(ツ)_/¯
sokolnik
23-02-2021, 18:55
Troche mnie nie było na forum bo panele kładłem u siebie, w sensie bylem pomagierem majstra [emoji3]
Chce Wam polecić kupno nowych kółek pod fotel. Nie tylko z powodu dbania o podlogi itp. ale po prostu z wygody, są ciche, jeździ sie dużo płynniej, dobrze wydane 140 zł. No i duzo lepiej wygladaja niż stare plastikowe kółka.
Do tego kupiłem mate, za namową Cruśka i Robercika z Podlaskiego Lasu [emoji14]
48815
Tylko uważaj, jak weźmiesz zbyt duży rozpęd, to jeszcze przez okno wypadniesz :O ;)
sokolnik
23-02-2021, 22:28
nie wypadnę :D
kółka nie MSI ale też na 3 litery :D
PRO :D
Ja zamiast szukać gdzie kupić gpu patrzę na kurs bitcoina, który jakieś tam spadki zalicza, oby było tam trzęsienie z kursem i tak codziennie po -12% dałoby szybko szansę że wrócą na rynek budżetowe karty.
Coś się mówi, że nV w 3060 zablokuje możliwość kopania. Ciekawe.
Tak niby blokuje ale schodzą karty na pniu jak się tylko pojawią i to w cenie o 80% wyższej niż sugerowana, więc pewnie ominiecie bios karty dla górników nie jest problemem.
krzysztofz24
23-02-2021, 23:47
Tak niby blokuje ale schodzą karty na pniu jak się tylko pojawią i to w cenie o 80% wyższej niż sugerowana, więc pewnie ominiecie bios karty dla górników nie jest problemem.
Właśnie ciekaw jestem czy w Nvidi to przewidzieli że górnicy i tak wywalają fabryczny bios o dają "nieoficjalny".
Bo jeśli tego nie przewidzieli to ta cała akcja z blokowaniem osiągów karty przy kopaniu to będzie pic na wodę.
Będzie pic na wodę i dobrze o tym wiedzą ale jak coś to napiszą że chcieli dobrze ale źli górnicy...
U mnie w rodzinie czekają z trzema zestawami bo nie ma gpu, podejrzewam że nie jest to odosobnione, więc tracą producenci na innych podzespołach.
Kolejne problemy z podzespołami dosięgły płyt głównych, dzielniki napięcia do sekcji zasilania wstrzymane dostawy, a chodzi o większość budżetowych modeli gdzie mamy podwajanie sekcji zasilania.
Producenci RAM przestawiają się na DDR5, którego sprzedaż będzie opóźniona razem z opóźnieniami prezentacjo nowych platform amd i intel.
TSMC nie wyrabia z zamówieniami na cpu i inne układy, więc są braki na rynku AMD, a w kolejce stoi Intel bo jego fabryki maja problemy technologiczne i budowa sie przeciąga.
OjTam, OjTam, będzie więcej czasu na plenerki :)
sokolnik
26-02-2021, 20:01
jakby ktoś szukał wydajnego (pewnie) chłodzenia dla dysku :D
Krzysiu, może kupisz ? :)
Chłodzenie (https://www.x-kom.pl/p/601776-obudowa-dysku-icy-box-chlodzenie-do-dysku-m2.html?partnerid=100327593&sm12=NDE=&ts=1614266539&token=0683b48e6f86afd984cb13ab189f1f95&108)
czy ktoś ma może nero burning z 2016 - mam licencję ale nie wiem gdzie jest instalka :(
Taki ? https://www.pobieralnia.pl/programy/nero-burning-rom/
krzysztofz24
26-02-2021, 20:09
jakby ktoś szukał wydajnego (pewnie) chłodzenia dla dysku :D
Krzysiu, może kupisz ? :)
Chłodzenie (https://www.x-kom.pl/p/601776-obudowa-dysku-icy-box-chlodzenie-do-dysku-m2.html?partnerid=100327593&sm12=NDE=&ts=1614266539&token=0683b48e6f86afd984cb13ab189f1f95&108)
Nie kupię bo nie mam dysku M.2, tylko SSD na data. Poza tym moje dyski są chłodniejsze niz twoje:-). Bo są w koszyku a nie jakiejś piwnicy.
A tak poważniej, to to chłodzenie normalnie robi na mnie wrażenie.
Jak cylinder motocykla chłodzonego powietrzem typu MZ czy Jawa z czasów PRL.
Wiatraczek malutki, ale jakby się dało to ustawić na 500rpm żeby go nie było słychać.
To to chłodzenie ma wszelkie przesłanki żeby sprawnie działać. I cena atrakcyjna...
Bierz je, przecież walczysz o każdy stopień mniej przy hackowanie kompa:-)
Taki ? https://www.pobieralnia.pl/programy/nero-burning-rom/
nie wiedziałem ze cos takiego istnieje. To bezpieczne miejsce czy coś załapię ?
sokolnik
26-02-2021, 20:50
nie wiedziałem ze cos takiego istnieje. To bezpieczne miejsce czy coś załapię ?
możesz złapać jakie dodatkowe oprogramowanie które jest wciskane przy instalacji... patrz na co się zgadzasz i co instalujesz :)
Nie nie tam są czyste pliki, można ściągać, to nie są jakieś pirackie torrenty itp. to jest soft legalny gdzie musisz wpisac swój kod/klucz itp.
niestety
ściąga nero 2019 a potem w czasie instalacji wywala się
Ściąga się plik instalacyjny 2016, potem ci ściąga pewnie najnowszą wersje ?
Może to https://softonet.pl/Nero.Burning.ROM.2016,Nagrywanie.CD.DVD.BR,33337.h tml
heh - tu w efekcie chce zasysać najnowszą wersję
fafniak tutaj jest
https://webforpc.com/burning-tools/nero-burning-rom-2016-free-download-setup/
fafniak tutaj jest
https://webforpc.com/burning-tools/nero-burning-rom-2016-free-download-setup/
w czasie instalcji pokazuje mi że musi zainstalować jakiś reboot validator... - czy aby to nie ma jakiś pasażerów na gapę ?
sokolnik
27-02-2021, 16:21
w czasie instalcji pokazuje mi że musi zainstalować jakiś reboot validator... - czy aby to nie ma jakiś pasażerów na gapę ?:)
Pisalem o tym :)
Szukaj na google co to jest
Nic nie musi, sam decydujesz ;-)
Ale jak zainstalujesz to troche krwi zepsuć potrafią te programy.
sokolnik
03-03-2021, 22:03
znowu... jak to Krzyś mówi... zhackowałem swojego kompa :D
Jak?
A no tak, że w kontrolerze obrotów w obudowie (bequiet!), zmieniłem tryb 1 wentylatora (tego na przodzie na dole. Na froncie mam 2 x 120 mm).
Czemu?
A no po to by jeden z nich (ten dolny) obracał się z większą prędkością... by lepiej chłodził chipset. Wentylator chipsetu nie kręci się u mnie wcale (Tryb Silent w BIOS - super sprawa).
Bez tego małego zabiegu temp na chipsecie dochodziły do 72-73 stopni.
Lekkie zmiany na kontrolerze oraz zmiana dla tego jednego wentylatora na TRYB PERFORMANCE i widać że obraca się szybciej... i temp spadła na 65,8 stopni :) Także ok 7-8 stopni. Elegancko moim zdaniem.
Powinno to też mieć wpływ na temp GPU... sprawdzę to kiedyś tam...
Ten kontroler ma 4 tryby
(AUTO - jakbym podpiął kontroler 1 kabelkiem do płyty głównej...
I
II
III)
Teraz wystarczy że będę używać max trybu II bo na III właśnie ten wentylator dolny na froncie zmienia się w drona :D Takiego dostał KOPA :D
Także to powinno wystarczyć, by obniżyć temp chipsetu na co dzień... oraz by podczas grania schłodzić dobrze GPU :)
Kto chce zgłębić INFO na temat różnic RPM po zmianie trybu na kontrolerze, na dole tabelka + info:
https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/be-quiet-dark-base-700-test/strona/28872.html
Dodatkowo w BIOS obniżyłem RPM dla chłodnicy bo też się jakoś tak rozkręcały na codzień... a teraz średnio jakieś 650-750 RPM a nie 1000-1200 :) Też zacnie :)
Czyli po paru latach tłumaczenia w wielu postach zrobiłeś lepszą cyrkulacje powietrza w budzie ? :)
sokolnik
03-03-2021, 22:21
jak po paru latach jak ja ledwo tą bude mam 2 lata minęło :P
teraz 66,6 stopni :)
Jest troche głośniej... ale front nie jest domknięty na MAXa... zostawiam szczelinę by wentylatory więcej powietrza zasysały :)
Tez o tym było że buda ma być szczelna żeby działała poprawnie cyrkulacja :)
sokolnik
04-03-2021, 11:06
Tez o tym było że buda ma być szczelna żeby działała poprawnie cyrkulacja :)Ale temp podzespolow są nizsze w stresie jak zdejmę front, lub chociaż zostawie szczeline na pół centymetra, to juz coś daje. To obudowa wyciszana.
Dlatego ostatnio coś znowu myslalem o zmianie obudowy, ta sprzedać, dołożyć 300 około do Silent Base 802 i zastosować fabrycznie front z siatki oraz top z siateczki. Bo ma top mam aio 360. W końcu planowałem przeróbki topu i frontu to tez byłby koszt pewnie paru stówek...dlatego nie opłaca sie ryzykować i robić druciarstwa, tylko kupić nową lepsza obudowe..
Jest minimalnie wieksza... Zmieści sie kiedys karta graficzna potwor haha
Tylko szukanie kupca, kupowanie budy, przekładanie gratów całych... Ehh no ale paste i tak musze zmienić bo juz minęło jakieś 14 miesiecy. A mam Thermal Grizzly, ktora jest wydajna ale podobno szybko trwardnieje...chociaż nie zauważyłem nic niepokojacego po temp cpu.
Nie ma różnicy czy buda za 150zł czy za 600zł.
Cyrkulacje tworzy się zaślepiając niepotrzebne wloty i wyloty.
Pastę na cpu wymieniam przy zmianie sprzętu czyli ostatnio trzy lata.
Filtry przeciwpyłowe psują cyrkulacje.
Taki standard poprawnej cyrkulacji przy powietrznym na cpu i odwrotnym zamontowaniu zasilacza co sprawdza się bardzo dobrze:
49132
sokolnik
04-03-2021, 19:39
Nie ma różnicy czy buda za 150zł czy za 600zł.
Cyrkulacje tworzy się zaślepiając niepotrzebne wloty i wyloty.
nie zgodzę się z tym że nie ma różnicy.. otóż jest :) w jakości sprzętu, możliwościach rozbudowy podzespołów itd. o temp nie wspominam nawet..są budy piekarniki i dobrze wentylowane :)
Ale ja nie napisałem że porównujemy źle wykonaną bude za 150zł z dobrą za 600zł :)
Wiele obudów tanich ma normalną konstrukcję, która pozwala na zrobienie normalnej cyrkulacji wewnątrz, w SPC masz przynajmniej kilka modeli taniutkich dobrych.
U ciebie pierwszy problem to zastosowane chłodzenie procesora, które masz na górnym panelu, to jest najgorsze rozwiązanie, zasilacz pewnie też masz ustawiony że działa niezależnie, więc w budzie zostaje ci tylko nawiew z przedniego panela, który pewnie zatkany masz filtrami przeciwpyłowymi ?
Chłodzenie powietrzne na cpu ma swoje dodatkowe zalety odnośnie cyrkulacji i często o tym się zapomina.
Nie pisz o bajkach w kwestii rozbudowy i wygodnego montowania, to się robi raz i zapominasz.
sokolnik
04-03-2021, 23:09
Chłodnica od AIO na górze to najlepsze temp karty graficznej... temp CPU mam bardzo dobre. Chłodnica na przodzie odpada.
:) teraz ten wentylator który mi tam dmucha na GPU oraz chipset po prostu słysze... może go podepnę do płyty głównej i ładnie go tam ustawię... zobaczę jeszcze :) i teraz nawet temp GPU spadła... bo wentylator szybciej się kręci...
Jest OK pod względem temp ale słychać że coś dmucha... Chyba że dokładnie domknę przedni panel (wyciszany) obudowy :) musze potestować różne rozwiązania :)
Filtry przeciwkurzowe... nie wyobrażam sobie ich nie mieć w obudowie. Mam 2 długie... na całym froncie i pod obudową.
Zrób test bez nich, zobaczysz ile zyskasz, a odkurzanie środka raz na rok nie takie straszne.
krzysztofz24
07-03-2021, 03:50
sokolnik nie baw się w polsrodki, tylko idź na całość.
Podkrecisz tak wiatraczki czy dygasz:-);-)?
https://youtu.be/_3mCpblX7zs
Przy takiej cyrkulacji nie musiałby dbać o kurz w budzie :)
sokolnik
07-03-2021, 13:21
Zrób test bez nich, zobaczysz ile zyskasz, a odkurzanie środka raz na rok nie takie straszne.Mógłbym sprawdzić z ciekawości jak wyglada cyrkulacja bez przedniego filtra.
I potem znowu go założyć :)
Zamknij szczelnie budę i wyciągnij filtry, zobaczysz jak się poprawi.
sokolnik nie baw się w polsrodki, tylko idź na całość.
Podkrecisz tak wiatraczki czy dygasz:-);-)?
https://youtu.be/_3mCpblX7zs
Kilka takich i sruu, można poduszkowiec robić, heheh. :lol:
Heh, trochę na innej zasadzie ;), ale przypomniało mi się jak chłopaki budowali hoverboarda - na jakimś kanale oglądałem - z powrotu do przyszłości :)
motyla noga, musze złożyć bratanicy komputer i z kartami graficznymi jakiś koszmar, nawet bym kupił coś cieniutkiego do przeczekania jak 1050ti albo 1060 i nie ma nigdzie, może ktoś ma na zbyciu taką kartę ?
Ano.... :/ mogę się zamienić 1050ti za 3060 :D
Hey mam takie pytanie bo w tym temacie macie wszystko.
Chodzi mi po głowie zmiana monitora ale nie chce się pakować w topowe konstrukcje fotograficzne. Mam obecnie EIZO CG241W które ma 18.300 godzin.
Znalazłem większego brata CG303W z kilkoma tysiącami godzin 7k za trochę ponad 4000pln.
Warto coś takiego kupić czy już są jakieś nowe monitory co by miały chociaż te 98%adobe i nadawały się do fotografii a zarazem człowiek mógłby na tym w miarę komfortowo pograć. Czy w tym przedziale lepiej kupić tego własnie CG303W?
Szukam czegoś większego 27, 30 cali. Nie interesuje mnie 4K bo raczej sprzęt nie uciągnie takich rozdzielczości.
Macie jakieś pomysły co bym mógł rozważyć? aby było w miarę uniwersalne do pracy i rozrywki?
motyla noga, musze złożyć bratanicy komputer i z kartami graficznymi jakiś koszmar, nawet bym kupił coś cieniutkiego do przeczekania jak 1050ti albo 1060 i nie ma nigdzie, może ktoś ma na zbyciu taką kartę ?
To co? Ryzeny odpadły? ;)
Jakbyś był bardzo przypilony, to chyba gdzieś AMD HD6770 znajdę. xD
Macie jakieś pomysły co bym mógł rozważyć? aby było w miarę uniwersalne do pracy i rozrywki?NEC PA271Q
Z AdobeRGB nie ma szybkich matryc. Pojawiają się ale jeszcze problem z dostępnością.
Kompletuję na cpu AMD, mam już wszystko i tylko gpu mnie blokuje, a że granie w 1080p to dałoby się przeczekać na czymś słabym.
Może doczekamy się że tańsze karty przestaną być opłacalne do kopania, bieda koparki na tanich 1060 3GB już przestają się im opłacać podobno ale nie widać tego na rynku.
NEC PA271Q
Z AdobeRGB nie ma szybkich matryc. Pojawiają się ale jeszcze problem z dostępnością.
Dzięki za link a jakie to modele np?
Ten niby ma 100hz i 95% adobe RGB ale pewnie nie nadaje się do foto .
https://www.cclonline.com/product/aoc-cu34g2-curved-gaming-monitor-34-inch-3440-x-1440-uwqhd-va-panel-amd-freesync-black-cu34g2-bk-308699/?fbclid=IwAR2w67z__YfTkqRHecLr1LJaNjo4SKIMdUrGpBd7 VmFoAY3cK5fBxcc_GiI
Np. Acer Predator XB323U, ale ponoć jest kilka wersji (np. niektóre mają kolor 8 bitów a inne 10 bitów). Niestety dostępność jest taka sobie tak jak brak szczegółów które wersje co mają.
Np. Acer Predator XB323U, ale ponoć jest kilka wersji (np. niektóre mają kolor 8 bitów a inne 10 bitów). Niestety dostępność jest taka sobie tak jak brak szczegółów które wersje co mają.
Dziękuje za link. Faktycznie niezły bałagan z tym monitorem.
Poczytałem też o tym NECu co mi poleciłeś i tak się waham czy nie lepiej byłoby mi kupić tego używanego EIZO dla 30 cali.
Jednak najbardziej mnie intryguje ten monitor i jego 92%adobe oraz jakby to się w fotografii sprawdziło bo do grania na pewno byłby to dobry wybór.
https://www.cclonline.com/product/aoc-cu34g2-curved-gaming-monitor-34-inch-3440-x-1440-uwqhd-va-panel-amd-freesync-black-cu34g2-bk-308699/?fbclid=IwAR2w67z__YfTkqRHecLr1LJaNjo4SKIMdUrGpBd7 VmFoAY3cK5fBxcc_GiI
Kojocisko
08-03-2021, 17:10
Czyżby sytuacja się normalizowała? Nvidia zablokowała w bios funkcje koparki i kupiłem RTX 3060 z dostawą na pojutrze...
Jeszcze żeby ceny znormalniały :(
sokolnik
08-03-2021, 17:29
A Koparkowicze oczywiście nie wgrają starego biosu? :)
Napewno zaraz znajdą sposób na kopanie na takich gpu.
Ceny żeby spadły o jakies 30-40% t9 hym powiedział ze jest NORMALNIE.
Kojocisko
08-03-2021, 17:39
Z cenami jest słabo, pisałem budżet projektu rok temu, teraz na serwerach i stacjach roboczych pewnie mi brakuje ze 200 tysięcy :-(, żeby utrzymać konfigurację i moc obliczeniową.
Oo, znam ten ból.
Ale udało mi się tanio przynajmniej pamięć rozbudować do terabajta [emoji23]
Czyżby sytuacja się normalizowała? Nvidia zablokowała w bios funkcje koparki i kupiłem RTX 3060 z dostawą na pojutrze...
Ale w jakiej cenie, sugerowanej 1600zł ? :)
Póki co widzę że SSD potaniały, RAM bywał taniej ale jest dobra cena, płyty główne mają wysyp ostatnio promocji, sporo taniej można dorwać dobre modele, zasilacze, chłodzenie, obudowy podobnie sporo promocji i dobre modele maja duże obniżki, procesorów od Intela bardzo dużo taniej niż AMD, które jeszcze trzyma ceny ale są juz niższe jak w styczniu.
Taki konfig można ostatnio fajny zrobić:
mb - MSI B450 tomahawk max II za 349zł lub B450A-Pro za 289zł lub Gigabyte Aorus Elite B550 za 429zł
cpu - AMD 3500x za 549zł lub 3600 za 759zł
ram - crucial 3000 CL15 lub 3200 CL16 za 279zł
power - be quiet! power9 500w za 159zł lub SPC Vero 550 za 199zł
budy - be quiet! Pure Base 500 za 215zł
chłodzenie - SPC Spartan 4 MAX za 80zł
SSD - 1TB tu czekam na coś
Czyli podsumowując ceny są bardzo ok bo zestaw dobry można mieć poniżej 2000zł ale gpu spieprza całość.
krzysztofz24
08-03-2021, 18:29
Ale w jakiej cenie, sugerowanej 1600zł ? :)
Już bez takich fantazji na temat ceny;-). Jakby 3060 było za 2k, 3070 za 2,7k a 3080 za 3,5k to byłoby w miarę normalnie.
Już bez takich fantazji na temat ceny;-). Jakby 3060 było za 2k, 3070 za 2,7k a 3080 za 3,5k to byłoby w miarę normalnie.Marzyciel [emoji23]