Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
krzysztofz24
08-03-2021, 18:42
Marzyciel [emoji23]
Ze ja:-)?
Swoją GTX1070 czyli średni segment kart kupowałem za 2200zl (jedna z tańszych wersji) około roku po premierze. Ogólnie 1070 były wtedy za 2100-2600zl, 1080 za 3300-3800zl a 1060 za 1400-1800zl.
To by można było tak przełożyć na obecną generacje kart. To byłyby dobre ceny. Wyższe niż producent obiecywał:-D hahahah. Ale takie akuracik.
Dobra zresztą o czym my tu gadamy;-). Górnicy szaleją z kartami, chipów do samochodów nawet brakuje a świat jest w histeri przy kolejnej fali/odmianie koronawirusa.
MSI to jest wkurzająca firma, nawet nie dali radiatora do SSD M.2, Gigabyte rozpieszcza jednak.
Cóż, przeszłość pozostanie przeszłością [emoji23]
Liczę j dnak, że będzie jakieś tąpnięcie i sobie sprawie ta 3060.... W opłacalnej do wydajności kwocie.
MSI to jest wkurzająca firma, nawet nie dali radiatora do SSD M.2, Gigabyte rozpieszcza jednak.Bo MSI to tylko ludzie sokoły kupują, a tu jednak trzeba mieć orli wzrok by móc dostrzec więcej [emoji23][emoji23][emoji6]
Ale mi sie oberwie zaraz [emoji23]
sokolnik
08-03-2021, 19:39
Bo MSI to tylko ludzie sokoły kupują, a tu jednak trzeba mieć orli wzrok by móc dostrzec więcej [emoji23][emoji23][emoji6]
Ale mi sie oberwie zaraz [emoji23]
spokojnie nie oberwie się :D
Z MSI to ja mam tylko, w kolejności zakupu:
- kartą graficzną
- płytę główną
- słuchawki - gratis od MSI za zakup płyty głównej :D
Czemu miałbym narzekać na produkty MSI? Cewki w GPU nie piszczą, płyta główna działa elegancko (zero problemów z BIOSami, wentylator chipsetu nie kręci się w ogóle czego Krzyś boi się w swoich koszmarach komputerowych... 3900x lekko podkręcony na tej płycie...), gratis słuchawki które w X-KOM wtedy kosztowały 299 zł... fajnie grają, przydają się do gierkowania forumowego :D nawet się świecą :D
Nie wiem co Wy macie do produktów MSI ? :)
po prostu zazdrościcie :)
i faktycznie ostatnio było sporo fajnych promocji, gdybym składał dziecku kompa to by się dało fajne rzeczy kupić w dobrych cenach... dobry zestaw powyżej.
UWAGA na SSD, praktycznie wszystkie firmy zrobiły cięcia w kontrolerach, w dram i rodzajach pamięci, praktycznie na rynku obecnie bez zmian zostały tylko Corsair, Samsung i wszystkie nowe PCIe 4.0
Z budżetowców polecam WD SN550 modele 1TB i 2TB, mimo swoich wad ma bardzo dobre opinie po testach, 5 lat gwarancji.
Najlepszym przykładem jest ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro, który dostał nową wersję 2021 i obecnie nie wart swojej ceny, a był to jeden z lepszych dysków bijących wydajnością, jakością i ceną konkurencje :(
krzysztofz24
08-03-2021, 21:10
(....)
Czemu miałbym narzekać na produkty MSI?(....) (zero problemów z BIOSami, wentylator chipsetu nie kręci się w ogóle
Trzymajcie mnie bo nie wytrzymie ze śmiechu i pękne:-).
Pół wątku o aktualizacjach biosu o tym jak to MSI wydaje poprawkę do poprawki wczesnej wersji pre alfa.
Jak już inni producenci dawno ogarneli temat.
No ale MSI zawsze pierwsze z nowym biosem, tylko piszą na swojej stronie coś w stylu że to hackerska (czyli ty już myślisz że akurat dla ciebie bo jesteś hackerem;-) ) i nieoficjalna super alfa alfy i mogą być problemy:-).
Ofc widzę tutaj klasyczny mechanizm wyparcia, bo wyparles z pamięci jak na początku aktualizowales bios i komp ci nie chciał wstac. I sobie kupisz wszyscy trochę smichy-chichy robili a ty "ratujcie mój komp, ratujcie mój komp":-D.
W końcu crusiek zaoferował że możesz z nim przyjechać do niego.
A ty że lepiej jak ty po Cruska podjedziesz i potem odwieziesz. I będzie szybko bo to obwodnica 3city.
Przyznaj się że już Golfa wtedy grzałeś:-).
Ale w końcu jednak komp wstał.
To była najgrubsza akcja;-), ale parę drobniejszych też było.
Także, wiesz jak to mówią. Internet nie zapomina;-).
A wszelkie wiatraczki poniżej 120mm to zło. I chyba pisales że swój wyłączyłeś.
Oj sokół, sokół...;-).
Najlepszym przykładem jest ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro, który dostał nową wersję 2021 i obecnie nie wart swojej ceny, a był to jeden z lepszych dysków bijących wydajnością, jakością i ceną konkurencje :(
Jakieś źródło byś podał.
Wbij na forum pclab i temat o dyskach, na reddit sporo testów nowych rewizji dysków, straszne gów... się zrobiło.
Albo upychają modele na QLC albo robią kastracje dysków TLC, powodem jest przestawienie się na PCIe 4.0 czyli wyższe ceny.
sokolnik
08-03-2021, 22:04
Trzymajcie mnie bo nie wytrzymie ze śmiechu i pękne:-).
Pół wątku o aktualizacjach biosu o tym jak to MSI wydaje poprawkę do poprawki wczesnej wersji pre alfa.
Jak już inni producenci dawno ogarneli temat.
No ale MSI zawsze pierwsze z nowym biosem, tylko piszą na swojej stronie coś w stylu że to hackerska (czyli ty już myślisz że akurat dla ciebie bo jesteś hackerem;-) ) i nieoficjalna super alfa alfy i mogą być problemy:-).
Ofc widzę tutaj klasyczny mechanizm wyparcia, bo wyparles z pamięci jak na początku aktualizowales bios i komp ci nie chciał wstac. I sobie kupisz wszyscy trochę smichy-chichy robili a ty "ratujcie mój komp, ratujcie mój komp":-D.
W końcu crusiek zaoferował że możesz z nim przyjechać do niego.
A ty że lepiej jak ty po Cruska podjedziesz i potem odwieziesz. I będzie szybko bo to obwodnica 3city.
Przyznaj się że już Golfa wtedy grzałeś:-).
Ale w końcu jednak komp wstał.
To była najgrubsza akcja;-), ale parę drobniejszych też było.
Także, wiesz jak to mówią. Internet nie zapomina;-).
A wszelkie wiatraczki poniżej 120mm to zło. I chyba pisales że swój wyłączyłeś.
Oj sokół, sokół...;-).
ja wtedy miałem problem nie z BIOSAMI tylko z WINDOWSEM który nie chciał się załadować... cholerne aktualizacje. Wkońcu udało mi się pokonać problem poprzez przywracanie systemu o 2 tyg... Dziwne ale udało się.
A tak to każdy BIOS się instalował bez komplikacji 100% i restart... no chyba że WINDOWS... był taki okres że ja nie klikałem "uruchom ponownie kompuiter" bo wiedziałem że może nie wstać/wyskoczyć niebieski ekran wyboru co zrobić (naprawianie, przywracanie itd)...
Ale PO kolejnych aktualizacjach WIN problem cudownie ustąpił.
i podsumowując... jestem ze zmiany na AMD/x570 bardzo zadowolony... No i zero problemów z temp oraz ogólnie z pamięciami RAM... działały bezproblemowo Cruciale oraz teraz G.Skille - bardzo stabilna jednostka mi wyszła... No może gdybym zainstalował od nowa WIN10 to uniknąłbym tych problemów o których piszesz... a nie soryy, raz mi się bootowanie dysków przestawiło - no straszne :D 2 kliknięcia i komp wstał :) ale ja chyba z 6 x BIOS aktulizowałem i każdy był stabilny i dobry. A że MSI wypuszczało ich sporo/nazywało najpierw BETA to w czym to przeszkadza... albo że wypuśili BIOS później niż inni producenci płyt głównych? Nie śledziłem tego ani nie cierpiałem z tego powodu :)
No i ten wygląd :D
Całkiem niezłe stanowisko :D
Głośniki pewnie kiedyś wylądują przy TV w salonie... bedzie trzeba kupić jakieś mniejsze głośniki pewnie...
49298
Jedni kryzys wieku średniego uzupełniają sobie czerwonymi kabrioletami i/lub wymianą kobiety na młodszy model, a ty spokojnie choinkowy komputer budujesz :)
sokolnik
08-03-2021, 22:21
Jedni kryzys wieku średniego uzupełniają sobie czerwonymi kabrioletami i/lub wymianą kobiety na młodszy model, a ty spokojnie choinkowy komputer budujesz :)
u mnie to i tak mało jest elementów które się świecą :D
więcej nie planuje... dużo RGB można wyłączyć lub ustawić 1 kolor... Kwestia ustawień i konfiguracji/potrzeb :)
ja wtedy miałem problem nie z BIOSAMI tylko z WINDOWSEM który nie chciał się załadować... cholerne aktualizacje. Wkońcu udało mi się pokonać problem poprzez przywracanie systemu o 2 tyg... Dziwne ale udało się.
A tak to każdy BIOS się instalował bez komplikacji 100% i restart... no chyba że WINDOWS... był taki okres że ja nie klikałem "uruchom ponownie kompuiter" bo wiedziałem że może nie wstać/wyskoczyć niebieski ekran wyboru co zrobić (naprawianie, przywracanie itd)...
Ale PO kolejnych aktualizacjach WIN problem cudownie ustąpił.
i podsumowując... jestem ze zmiany na AMD/x570 bardzo zadowolony... No i zero problemów z temp oraz ogólnie z pamięciami RAM... działały bezproblemowo Cruciale oraz teraz G.Skille - bardzo stabilna jednostka mi wyszła... No może gdybym zainstalował od nowa WIN10 to uniknąłbym tych problemów o których piszesz... a nie soryy, raz mi się bootowanie dysków przestawiło - no straszne :D 2 kliknięcia i komp wstał :) ale ja chyba z 6 x BIOS aktulizowałem i każdy był stabilny i dobry. A że MSI wypuszczało ich sporo/nazywało najpierw BETA to w czym to przeszkadza... albo że wypuśili BIOS później niż inni producenci płyt głównych? Nie śledziłem tego ani nie cierpiałem z tego powodu :)
No i ten wygląd :D
Całkiem niezłe stanowisko :D
Głośniki pewnie kiedyś wylądują przy TV w salonie... bedzie trzeba kupić jakieś mniejsze głośniki pewnie...
49298
To ten sam monitor?
https://www.cclonline.com/product/aoc-cu34g2-curved-gaming-monitor-34-inch-3440-x-1440-uwqhd-va-panel-amd-freesync-black-cu34g2-bk-308699/?fbclid=IwAR2w67z__YfTkqRHecLr1LJaNjo4SKIMdUrGpBd7 VmFoAY3cK5fBxcc_GiI
nadaje się to do zdjęć i pracy w adobergb? równe podświetlenie, trzyma parametry itd?
sokolnik
08-03-2021, 23:21
To ten sam monitor?
https://www.cclonline.com/product/aoc-cu34g2-curved-gaming-monitor-34-inch-3440-x-1440-uwqhd-va-panel-amd-freesync-black-cu34g2-bk-308699/?fbclid=IwAR2w67z__YfTkqRHecLr1LJaNjo4SKIMdUrGpBd7 VmFoAY3cK5fBxcc_GiI
nadaje się to do zdjęć i pracy w adobergb? równe podświetlenie, trzyma parametry itd?Ja mam wersje 144hz...jedyna różnica.
No ja jestem przyzwyczajony do mojego NECa... I twierdzę ze ten AOC nie nadaje sie do zdjęć :)
Nie idź tą drogą... :)
To monitorki gamingowe a nie do pracy w adobergb :D
No właśnie mnie zaskoczyło Twoje zdjęcie stąd pytam. Chyba muszę odpuścić temat albo kupić coś do grania tylko nie za bardzo mam gdzie upchać drugi monitor.
Sokolniku jaką ty masz teraz kartę w budzie ?
krzysztofz24
09-03-2021, 01:00
Sokolniku jaką ty masz teraz kartę w budzie ?
Pozwolę sobie odpowiedzieć za Sokoła;-) bo raczej śpi.
MSI 1070Ti.
- - - - kolejny post - - - - - -
No nie wiem, nie wiem;-). Czy to był Bios czy windows. Nie chce mi się tak grzebać w wątku.
W każdym razie na Gigabyte czy Asus nie ma takich problemów:-).
A co do aktualizacji to już przestań tworzyć samemu sobie problemy. Tak się bałeś ostatnio a ja cię przekonywalem żebyś kliknął pewna duża aktualizacja a nie odkladal i zero hackowania, tylko "full auto" niech sobie system zrobi co potrzebuje. I co stało się co? Nic, wszystko było ok, jak ci Wujek Krzysztof radził;-).
Fajne chłodzenie https://proline.pl/chlodzenie-procesora-cryorig-h5-ultimate-cr-h5b-p938582
---------------------------------------
Budżetowiec ale nie wyżyłowany, raczej taki średniak, składany na spokojnie z bieżących promocji kupowanych przez ostatnie kilka dni.
289zł - MSI B450A-Pro MAX
549zł - AMD Ryzen 3500x
279zł - Crucial 3000MHz CL15 2x8GB
149zł - be quiet! power9 500W
215zł - be quiet! Pure Base 500
449zł - WD Blue SP550 1TB PCIe 3.0
80zł - SPC Spartan 4 MAX
no i grafa na przeczekanie MSI 1050Ti 4GB używana za 600zł :confused:
~2600zł
sokolnik
09-03-2021, 18:45
No właśnie mnie zaskoczyło Twoje zdjęcie stąd pytam. Chyba muszę odpuścić temat albo kupić coś do grania tylko nie za bardzo mam gdzie upchać drugi monitor.Też nie za bardzo mam gdzie upchać i jest maly bałagan ale daje rade... Dlatego kombinuje z uchwytami pod momitor... Jak bede zmieniać biurko i miejsce biurka z kompem wtedy bede musiał jakoś upchać tego NECa bo jak obrabiać foty na zaokrąglonym AOC :D
Super monitor ale nie do zdjęć... No chyba że by go jakoś skalibrował ale to i tak da marny efekt pewnie.
Tak potwierdzam, 1070Ti.
Zestaw fajny Koesh... Budżetowy po prostu z dobrym stosunkiem ceny do wydajności.
krzysztofz24
09-03-2021, 18:53
Fajne chłodzenie https://proline.pl/chlodzenie-procesora-cryorig-h5-ultimate-cr-h5b-p938582
---------------------------------------
Budżetowiec ale nie wyżyłowany, raczej taki średniak, składany na spokojnie z bieżących promocji kupowanych przez ostatnie kilka dni.
549zł - AMD Ryzen 3500x
80zł - SPC Spartan 4 MAX
~2600zł
Chyba by można przyoszczedzic sporo na dysku.
Bo koniecznie musi być pod pcie 3.0?
Zwykły SSD na sata3 też by starczyło.
Jeden 250GB ma system i programy i jeszcze zostaje sporo miejsca. I drugi 250 na powiedzmy rozrywkę czyli parę filmów ściągniętych, jakieś gry czy muzyka.
To za takie dwa normalne dyski by było 250zl.
Obecnie nie ma sensu zakup mniejszych dysków jak 1TB, a ten tanioszka, wygodna jedna partycja na wszystko, dysk do 90% zapełnienia nie zwalnia, jedyny minus to brak dram i zamuli przy kopiowaniu bardzo dużych plików ale na tle wykastrowanych dysków wybory wielkiego nie ma, ostatecznie Samsung 970 Evo nie wiele droższy albo Corsair MP510 też ciut droższy chyba 600zł ale ten już wydajnością rewelacja.
Ja to bym sobie złożył coś na 8086 :/
Ma ktoś laptopa z kupionym win10 ?
Jeśli tak to może sprawdzić czy wyświetla mu wersje windows10 jako OEM czy Retail ?
( wiersz poleceń i komenda slmgr -dli )
Kojocisko
09-03-2021, 20:27
OEM_DM Channel (dell latitude)
Czyli jest jak przypuszczałem, na laptopach gdzie był zainstalowany win7 albo win8 i zrobiona była aktualizacja darmowa, klucze zmieniły się na Retail, więc jeśli np złomujemy jakiś taki laptop to można sobie klucz przenieść do np desktopa lub jakiegoś golasa laptopa.
krzysztofz24
09-03-2021, 21:22
Obecnie nie ma sensu zakup mniejszych dysków jak 1TB(....).
Hmm, co tam kto uważa. Ja na obecną chwilę mam na system i programy SSD 256GB a na gry, zdjęcia i multimedia starego HDD 500GB. (Tak wyszło z tym HDD, już był na zasłużonej emeryturze z jakimiś danymi a teraz przeżywa drugą młodość w grach :-) ) Powiedzmy że łącznie jest zajęte 70%.
Jakbym zrobił porządek to mógłbym się nawet zmieścić w 500GB. Choć już trochę stykowo.
Po co to chomikować filmy w dobrej jakości jak można w ciut gorszej obejrzeć niemal wszystko online.
Zdjęcia amator może co jakiś czas segregować i czyścić folder z wiecznej surówki z danej sesji co to nigdy nie będzie obrobiona;-).
Mz 250GB i 500GB to świat i ludzie. Naprawd są chmury, wiele treści jest dostępnych online i stuknie film w jakości z pliku 10GB a niekoniecznie ultra najwyższej 40GB. Kurde kiedyś miałem folder z trylogia Transformers- chyba ważyła łącznie z 80GB:-). W końcu to pogoniłem.
I jednak opcja dwa dyski że jeden na system a drugi na dane jest bezpieczniejsze dla tych danych.
Ja długo siedziałem z win10 na 128GB i tez było ok ale jak składam komputer i wiem czym się zajmuje na co komputer to dostosowuję, a jaki sens jest zakup dwóch dysków jak jeden wychodzi taniej.
Fakt można szukać jakiś tanich SSD SATA i zaoszczędzić 100zł ale biorę pod uwagę że w przyszłości dojdzie drugi dysk.
Sam w kompie mam 480GB na system i soft, wcześniejsze SSD 256GB i dwa po 128GB, wkurzające rozdrobnienie, które daje finalnie 1TB.
Mocno budżetowy zestaw to oszczędność na płycie głównej 100zł, można kupić Ryzena G i już -600zł, SSD też można wpakować 256GB i nie koniecznie szybki PCIe co da nam -200zł, wtedy wyjdzie zestaw za 1900-2000zł.
sokolnik
10-03-2021, 00:17
powtórzę się
240 GB SSD Nvme na system i programy
1 Tb SSD SATA na kilka gierek i dokumenty do których zaglądam najczęściej
HDD 1 TB magazyn
HDD 2 Tb magazyn
co kto woli/lubi/potrzebuje :)
jednemu wystarczy jeden SSD 500 GB a drugiemu 4 dyski + 2 szufladzie :)
krzysztofz24
10-03-2021, 01:10
powtórzę się
240 GB SSD Nvme na system i programy
1 Tb SSD SATA na kilka gierek i dokumenty do których zaglądam najczęściej
HDD 1 TB magazyn
HDD 2 Tb magazyn
co kto woli/lubi/potrzebuje :)
jednemu wystarczy jeden SSD 500 GB a drugiemu 4 dyski + 2 szufladzie :)
Kilka gierek to 100GB powiedzmy, zostaje 900GB i chcesz mi powiedziec ze to ci zajmuja dokumenty czyli pliki tekstowe??? WTF:shock:? Przeciez pliki tekstowe zajmuja praktycznie nic.
I po co trzymac slub sprzed kilku lat w wersji surowka plus zdjecia po obrobce w kilku wersjach? Przeciez fotografowie slubni czy eventowi nie pisza w umowe ze beda takie dane przechowywac dla klienta przez kilka lat.
Cos mi sie zdaje ze te magazyny to zbedne sa.
W obecnych czasach nie ma sensu trzymac kolekcji filmow na dysku, skads tam sciagnietej. Bo wszystko jest online dostepne. W zdjeciach mozna zrobic porzadek i nie trzymac 100 rawow z danej sesji sprzed kilku lat z kategori "nigdy do tego nie zajrze i nie obrobie".
Pliki muzyczne zajmuaj malo i tez jest wiekszosc dostepna online.
Naprawde mz epoka trzymania stada HDD na magazyny i chomikowania wszystkiego juz minela...
P.s A taka ciekwastka a propo miejsca na dysku. Gram obecnei w gre ktora sciagnalem ze Steama ze swojej biblioteki. Wazy okolo 60Gb. I nie wiem jakim cudem zajela na dysku 120Gb i troche mi ten dysk zblokowala:-D. Co jest kurde, co to jest:-)?
Gra z legalnego zrodla (z innych nie korzystam) i jakies takie dziwne akcje. Nigdy z czyms takim sie nie spotkalem...2 razy sie zainstalowala czy co:-)?
Jak kto woli, nie zmienia to faktu że obecnie najkorzystniejsze ceny są dysków 1TB.
Sokolniku, nie pisz NVMe bo to protokół, zwykłe dyski nie określamy AHCI przecież, mamy albo SATA, SATA M.2, PCIe, PCIe M.2 i do tego PCIe 3.0 i 4.0 :)
Ostatnio pojawiły się dość tanie HDD 4TB i SSD SATA 2TB.
Kilka gierek to 100GB powiedzmy,
CoD Warzone 175GB
RDR II 100+ GB
CP2077 70 GB
I 1 TB okazuje się za mało. xD
P.s A taka ciekwastka a propo miejsca na dysku. Gram obecnei w gre ktora sciagnalem ze Steama ze swojej biblioteki. Wazy okolo 60Gb. I nie wiem jakim cudem zajela na dysku 120Gb i troche mi ten dysk zblokowala:-D. Co jest kurde, co to jest:-)?
Gra z legalnego zrodla (z innych nie korzystam) i jakies takie dziwne akcje. Nigdy z czyms takim sie nie spotkalem...2 razy sie zainstalowala czy co:-)?
Nie, dobrze jest. Masz grę + instalację. Przejrzyj to przez bibliotekę Steama, powinno być jasno rozpisane co i jak.
sokolnik
10-03-2021, 01:21
Nie pisałem ze ssd 1Tb mam caly zajęty :)
Lubie czasami sobie pochomikować coś.. Np 500GB filmików z moto ha ale to na HDD :)
krzysztofz24
10-03-2021, 01:28
CoD Warzone 175GB
RDR II 100+ GB
CP2077 70 GB
I 1 TB okazuje się za mało. xD
Nie, dobrze jest. Masz grę + instalację. Przejrzyj to przez bibliotekę Steama, powinno być jasno rozpisane co i jak.
No ale nie zakladajmy ze gramy naraz w 3 najnowsze wypasione produkcje. Bo juz np znany i lubiany Wiedzmin 3 zajmuje ze wszystkimi dodatkami okolo 60Gb.
I nie, nie jest dobrze:-). Bo inne gry ktore mam zajmuja tyle ile pisze ze waza. Czyli gra ktora wazy 40Gb zajmuje 40Gb nie jakos podwojnie.
a na biezaco instaluej rozne gry to wiem. Skoncze jakas to leci nastepna. Plus pare jest na stale zainstalowane.
To może nie wywaliło plików instalacyjnych? Przeglądałeś folder Steama ręcznie?
U siebie sprawdzałem teraz, i faktycznie nie ma takich jajek.
krzysztofz24
10-03-2021, 01:33
Nie pisałem ze ssd 1Tb mam caly zajęty :)
Lubie czasami sobie pochomikować coś.. Np 500GB filmików z moto ha ale to na HDD :)
I pewnie masz gotowy film, kilka wersj iobobkowych i surowke prosto z karty. Ofc w 4K. Tylko po co ci surowka ktora sporo wazy jak juz masz finaln wersje? A na 99,99% nie bedziesz od nowa renderowal surowki i od nowa obrabial.
Pany:-), zyjemy w swiecie internetu gdzie naprawde sporo rzeczy jest w sieci dostepnych i nie trzeba tworzyc magazynow na ich chomikowanie na dyskach.
Wlasnei sobie uswiadomilem ze mam chrzciny kolegi od paru lat na dysku. Surowe RAF+JPG, gotowe JPG do druku i mniejsze JPG do szybkiego przegladania i wysylania emailem. 120 st zdjec razy kilka wersji.
Dostal wydruki i wszystkie wersje na plytach. I po co ja to trzymam? Przeciez to dla mnie obce dziecko:-D. I tak sie wlasnie zawala dyski niepotrzebnie.
To może nie wywaliło plików instalacyjnych? Przeglądałeś folder Steama ręcznie?
U siebie sprawdzałem teraz, i faktycznie nie ma takich jajek.
Dobra tam, po prostu ja przejde i odinstaluje:-). Jestem okolo polowy. Nie mam zwyczaju grac w kilka gier singleplayer naraz. A ponad 10 letni Seagate Barracuda (na pewno nazwa ma tu znaczenie;-) )chodzi jak wsciekly mimo ze stopien zajetosci jest przez ta akcje na czerwono.
Niech zgadnę. O Cień Wojny chodzi? ;)
Te 70GB to podstawka waży. Steam twierdzi, że masz wersję z DLC. Czyli mogło się 120 dozbierać, zwłaszcza jak paczkę tekstur UHD doinstalowałeś. :D
krzysztofz24
10-03-2021, 01:50
Niech zgadnę. O Cień Wojny chodzi? ;)
Te 70GB to podstawka waży. Steam twierdzi, że masz wersję z DLC. Czyli mogło się 120 dozbierać, zwłaszcza jak paczkę tekstur UHD doinstalowałeś. :D
Jasnowidz czy co:-D?
No w sumie kuopilem taka wersje najbardziej wypasiona z kazdym mozliwym DLC (na promo swiatecznym ofc) i wszystko na ultra chodzi.
Tekstury chyba bez tych dodatkowych, choc nie jestem pewien.
W poprzedniej odslonie - Shadow of Mordor tekstury trzeba bylo oddzielnei dociagac i byl to niejako na zyczenie, ale tam znowuz mialem chyba gola podstawke....
Jasnowidz czy co:-D?
Nie. Znajomy na Steamie. :D
Z tego co widzę, instalka SoW z DLC waży ~105GB. Instalka. Po zainstalowaniu może być więcej. No i oprócz paczki tekstur są jeszcze filmy 4K.
krzysztofz24
10-03-2021, 18:07
Pozostając w temacie gier a co za tym idzie kart graficznych. To tyle wyszło z działań Nvidii dotyczących zabezpieczania kart przed kopaniem kryptowalut.
https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-3060-chinscy-kopacze-kryptowalut-zdolali-obejsc-zabezpieczenie-dotyczace-kopania-ethereum
Śmiać się czy płakać? Chyba najlepiej oba.
Było do przewidzenia. ¯\_(ツ)_/¯
W pierwszych komentarzach pod info że karta będzie "zabezpieczona" było jak to ominąć :(
krzysztofz24
10-03-2021, 18:22
Było do przewidzenia. ¯\_(ツ)_/¯
Już nie będę edytował. Ale sformułowanie "działania Nvidii" powinno być w cudzysłowie.
Zresztą pisałem też od początku.
To co? Trza robić zapasy węgla żeby do starych kompów dorzucać bo na nowsze podzespoły to ni huhu nie ma szans:-).
sokolnik
10-03-2021, 20:35
700 GB - filmów moto na HDD
4 gry w sumie 111 GB, mało co ? :D myślałem że więcej :) na dysku SSD 1Tb, także 615 GB wolnego miejsca jeszcze jest :)
Udowadnianie że jeden dysk lepszy od dwóch czy kilku jest słabe zwłaszcza że zapotrzebowanie na miejsce zawsze rosło i będzie rosło, więc jeden jedyny dysk 1TB z czasem może być magazynem albo dostać towarzysza.
Jeden dysk to komfort.
Co ciekawe te WD Blue SN550 mimo że wykastrowany z dram to okazuje się że potrafili zrobić budżetowy dobry dysk, szybkość jak na PCIe średnia ale dzięki temu nie wymaga nawet radiatora.
Przy aktualnej sytuacji z wprowadzaniem nowych rewizji dysków albo nawet z ukrywaniem tego szybko okazało się jakie firmy są solidne, Corsair, Samsung, WD, Sandisk, Patriot, Crucial, Gigabyte, Kingstone, Transcend, można zakładać że mają podział na dyski budżetowe często na QLC, konsumenckie standardy na TLC i nazwijmy to dla entuzjastów zazwyczaj dobre konstrukcje na TLC i czasami na MLC co już jest rzadkością.
Reszta to tragedia np ADATA, PNY, SP, Goodram, Lexar itp firmy drugiego sortu :)
sokolnik
10-03-2021, 23:46
5 dni temu MSI wydało nowy betaBIOS... :D
Cieakawe czy warto instalować te BIOSy pod Ryzeny 5xxx gdy mam 3900x ? hmm
Przeczytaj info co daje nowy bios, jeśli dotyczy tylko nowej serii to nie ma sensu zwłaszcza że w MSI taka przedpotopowa aktualizacja na korbkę :)
krzysztofz24
11-03-2021, 01:16
5 dni temu MSI wydało nowy betaBIOS... :D
Cieakawe czy warto instalować te BIOSy pod Ryzeny 5xxx gdy mam 3900x ? hmm
Po co pytasz jak wiesz ze musisz go miec:-D?
Nie wytrzymasz, ze masz starszy bios.
Coś tam powolutku rusza się z dostępnością rtx3060 bo za 500 euro można kupić wooow https://www.otto.de/p/palit-geforce-rtxtm-3060-dual-oc-grafikkarte-12-gb-gddr6-1349349308#variationId=1349349309 :)
Kojocisko
11-03-2021, 12:53
RTX3060 kupiony we wtorek po południu na morele.net, następnego dnia 8.00 trafił do rąk odbiorcy. Niestety raczej 820E.
sokolnik
11-03-2021, 12:57
A 3060Ti dalej nie ma? Podohno sporo lepszy od 3060...
Dla takiego laika gierkowego jak ja by mi wystarczyła taka karta... Tylko czy granie w 3440x1440 byłoby płynne? Mowie o cenie 2 600 PLN max. A nie 3 600 pln :)
Co do BIOS to nie aktualizuje tych biosów pod 5xxx. Czekam. Moze kiedyś. Narazie dobrze wszystko dziala.
Co to 820E?
Kojocisko
11-03-2021, 13:43
Równowartość 820 Euro, skoro koesh linkował do karty za 500 Euro.
Pewnie nic nie będę wiedzieć o jej wydajności w grach, ale za 2-3 dni będę wiedzieć jak jest wydajna w obliczeniach.
W każdym razie faktycznie jest "od ręki".
sokolnik
11-03-2021, 13:57
Równowartość 820 Euro, skoro koesh linkował do karty za 500 Euro.
Pewnie nic nie będę wiedzieć o jej wydajności w grach, ale za 2-3 dni będę wiedzieć jak jest wydajna w obliczeniach.
W każdym razie faktycznie jest "od ręki".Aaa czyki to ty kopiesz i zawyżasz ceny???
:D
Póki nie będzie zmiany algorytmów kopania albo jakiś decyzji globalnych o zakazie kopania albo nie traktowaniu krypto walut na poważnie to nic się nie zmieni, a całość podgrzewają miliarderzy inwestujący np miliardzik cebuli w bitcoina itp.
Kojocisko
11-03-2021, 18:45
Aaa czyki to ty kopiesz i zawyżasz ceny???
:D
Nawet nie ja :-). W tej chwili we współczesnej informatyce wiele rzeczy liczy się na GPU - dotrenowywanie modeli językowych (NLP) czy indeksowanie dużych zbiorów danych dla złożonych silników wyszukiwania (np. Elastic). Że o reszcie ML nie wspomnę. Te RTXy są dosyć atrakcyjne, bo zwykle chodzą na nich biblioteki obliczeniowe i mają sporą moc obliczeniową. RTX 3090 z Compute Capability 8,6 jest ze trzy/cztery razy tańszy od obliczeniowej Tesli NVIDIA A100 z Compute Capability 8.0.
Przykładowo takie https://www.nvidia.com/en-us/data-center/dgx-systems/ ale i są przecież budowane superkomputery na gpu.
Kojocisko
11-03-2021, 19:47
Jak widać, wszystko zbudowane na serwerowych Teslach, a RTXy niosą wydajność obliczeniową pod strzechy.
Poza tym jeszcze jest w tym ta męsko/chłopięca fascynacja technologią. Gość 60+ wymyślił że poskłada serwer obliczeniowy do projektu w oparciu o RTXy 3090 (bo takie wydajne, bo taka nowa architektura....) zamiast zamówić serwer z Teslami, wstawić do DC i pozwolić wydajnie pracować inżynierom. Trochę nawet rozumiem ;-)
https://www.amazon.pl/Corsair-VENGEANCE-PC4-28800-pami%C4%99%C4%87-biurkowa/dp/B083JX396K
344zł
Corsair VENGEANCE LPX 16 GB (2 x 8 GB) DDR4 3600 CL18 1,35 V
( łatwo podobno ustawić CL niżej, a zegar chyba nie ma sensu już wyżej ciągnąć ale też można )
sokolnik https://www.euro.com.pl/procesory/amd-procesor-amd-ryzen-7-5800x.bhtml?link=lp
1899zł ale byś miał rakietę z tym potworem !!
sokolnik
12-03-2021, 19:49
https://www.amazon.pl/Corsair-VENGEANCE-PC4-28800-pami%C4%99%C4%87-biurkowa/dp/B083JX396K
344zł
Corsair VENGEANCE LPX 16 GB (2 x 8 GB) DDR4 3600 CL18 1,35 V
( łatwo podobno ustawić CL niżej, a zegar chyba nie ma sensu już wyżej ciągnąć ale też można )
sokolnik https://www.euro.com.pl/procesory/amd-procesor-amd-ryzen-7-5800x.bhtml?link=lp
1899zł ale byś miał rakietę z tym potworem !!
promocja już skończona :D
daj spokój :P
moje 12 rdzeni mi wystarcza i to bardzo. Płytę główną i ram mam tak dobre że co najwyżej za 3-4 lata mogę sobie zmienić na 5900x albo 5950x za 5 lat... Mam świetny zestaw pod zmianę procesora... i nawet OC pamięci może wtedy nabierze sensu :)
Ale dołożyłbyś jakieś 300zł po sprzedaniu swojego cpu, przekładka 10 minut i wszystko śmiga bo nie trzeba od strony softu nic grzebać :)
sokolnik
12-03-2021, 20:19
Ale dołożyłbyś jakieś 300zł po sprzedaniu swojego cpu, przekładka 10 minut i wszystko śmiga bo nie trzeba od strony softu nic grzebać :)
ale na co mi ta zmiana ? :D
jak obecny zestaw działa świetnie (sam składałem) :D
tak patrze na ceny 5950x - :D - 5 600 PLN w xkom :D haha
ale na co mi ta zmiana ? :D
Bo nam się nudzi w temacie, a tak mielibyśmy kilka stron o nakładaniu nowej pasty !! :)
Ja zrobiłem wczoraj deal życia ;) sprzedałem swoją kartę gtx 1060, dał mi za nią fajny model gtx 1050ti i 800zł... WTF
Stwierdziłem że przeczekam i kupię coś zgrabnego, a jest szansa że padnie kopanie niedługo bo idą zmiany.
Odnośnie kart z koparek to jak się zagłębiłem w temat to takie karty można spokojnie brać, zużycie dużo niższe niż normalne korzystanie, a co dopiero od katujących gpu renderingiem, 3D albo gamingiem.
Kurcze, mogliście wcześniej pisać, już bym pastę nakładał....
sokolnik
12-03-2021, 21:17
pastę bym zmienił u siebie na procu... ale ja ostatnio nic nie renderuje :)
Dobra cena za dość dobre wiatraczki 5szt za 94zł https://www.amazon.pl/ARCTIC-P12-opakowanie-szt-zoptymalizowany/dp/B07HC7P3HJ/ jakby sokolnik potrzebował kolejne pięć ;)
Jakbyś znalazł dobre, pasujące do NASA Zyxela ooo to by było coś... :)
sokolnik
12-03-2021, 21:29
Dobra cena za dość dobre wiatraczki 5szt za 94zł https://www.amazon.pl/ARCTIC-P12-opakowanie-szt-zoptymalizowany/dp/B07HC7P3HJ/ jakby sokolnik potrzebował kolejne pięć ;)
te wiatraki są bardzo chwalone na internecie przez komputerowców/użytkowników właśnie za rewelacyjne dmuchanie w niskiej w cenie :D
Dobre dmuchanie jak za darmo hmmm, hmmm ...
jakby sokolnik potrzebował kolejne pięć ;)
E nie. One nie dla Sokolnika. LEDów nie mają, tandety. :mrgreen:
sokolnik
12-03-2021, 23:50
E nie. One nie dla Sokolnika. LEDów nie mają, tandety. :mrgreen:
mam w PC 6 dużych wiatraków ... tylko 1 jest z LED :P
Jak ktoś znajdzie dobrą promkę na dyski seagate'a exos 7e8 4tb sata, to walcie jak w dzwon :)
mam w PC 6 dużych wiatraków ... tylko 1 jest z LED :P
E, nie poznaję Cię. Choryś? xD
sokolnik
13-03-2021, 00:15
E, nie poznaję Cię. Choryś? xDNie... Po prostu za mało mnie znasz :)
krzysztofz24
13-03-2021, 00:28
Panowie, z tego co sie orientuje to Sokol ma wszystko z ledami i podswietlone (plyta, karta, chlodzenie, pamieci), ale wiatraczek tylko jeden z ledami.
Bo zona mu zabronila. Jeszcze jheden wiatraczek z ledami i sie stopia firanki w pokoju:-D;-)
sokolnik
13-03-2021, 11:07
Panowie, z tego co sie orientuje to Sokol ma wszystko z ledami i podswietlone (plyta, karta, chlodzenie, pamieci), ale wiatraczek tylko jeden z ledami.
Bo zona mu zabronila. Jeszcze jheden wiatraczek z ledami i sie stopia firanki w pokoju:-D;-)
:D :D :D
Tak... płyta ma delikatne podświetlenie
GPU także delikatne
RAM akurat taki chciałem bo świeci ********** :D G.Skill do tego super kości robi na Samsungach B-die, których jeszcze nie podkręcałem :D
chłodzenie ma najmniejsze podświetlenie ACOOL tylko na pompie.
Tutaj macie podświetlenie bez tylnego wiatraczka i RAMu :)
49522
49523
A wiecie że planuje zmienić obudowę na taką bez LEDów? Tzn ciśnienia nie mam ale jakbym zmieniał to na bude bez która nie ma ledów. Przypomne, że ledy w obecnej obudowie można wyłączyć... tak jak wszystkie inne LEDy :)
Ja bym tak nie mógł.
Czułbym się w nocy jak ktoś, kto dokonał zła i występku, albo właśnie odpalił atomówkę....
Takie życie w ciągłym stresie zmniejsza jego jakość xD :P
sokolnik
13-03-2021, 12:19
nie jest tak źle - mi to wcale nie przeszkadza... nie mam typowej choinki RGB i mi to nawet podoba :D
kiedyś wyrosnę to może mi się zmieni :D
A ja się dalej dziwie, że nikt nie wpadł na pomysł, aby te LEDy miały jakiś użytek (zmiana koloru z temperaturą, kody błędów czy nawet prędkość wiatraczka), oprócz wyglądu. ¯\_(ツ)_/¯
A może wpadł, tylko nie wiem?
Wpadł :)
Ale i tak wszystko przebija taka karta graficzna:
49542
Wpadł :)
Kto? W czym? Coś więcej?
Ale i tak wszystko przebija taka karta graficzna:
To ta RTX3090, która w sugerowanych ma zasilacz 1000W +? :lol:
No, exosy zamówione teraz trzeba znaleźć nowy wiatraczek. Trzeba by to odpowiednio schłodzić.
Chociaż tak patrzę 40 stopni na dyskach to źle nie jest, tym bardziej że to blacki....
sokolnik
14-03-2021, 20:14
Kto? W czym? Coś więcej?
Corsair czy NZXT wprowadzili chyba opcje zmiany koloru w zależności od temp podzespołu... ale nie wiem dokładnie.
Coraz więcej producentów AIO ma opcje ekranu na pompie gdzie można obserwować temp CPU itp.
49583
https://www.scan.co.uk/images/infopages/gigabyte_cooler/aorus_liquid/enthusiast-mode.png
Nie szukałem ale z rok temu spotkałem się z wiatrakami, które miały czujnik temperatury i zmianę koloru podświetlenia, były też radiatory na pamięci i chipset, generalnie to jest banalnie proste to zrobienia, myślałem że to jest w budach, ja choinkami interesuje się w na początku grudnia zazwyczaj :)
velaskez
14-03-2021, 21:42
W każdym sofcie do ledów można to ustawić obecnie.
U mnie obudowa przyszła z wiatraczkami RGB i je zmieniłem na klasyczną kawę z mlekiem. :mrgreen:
49588
49589
sokolnik
14-03-2021, 22:03
ale one są brzydkie :D
czarne bym kupił ale nie w tym kolorze :D
To nie kawa z mlekiem tylko karmelowo nugatowe !! :)
leighadams
18-03-2021, 13:45
Pozwolę sobie wkleić tutaj.
Szybkie pytanko: wraca nauka zdalna, więc muszę dzisiaj/jutro zakupić komputer. Raczej skłaniam się do stacjonarki bo 2 lapki już w domu są.
Wymagania: nauka zdalna (ale to tylko przejściowo, taką mam nadzieję), obróbka foto (20%), ale raczej na poziomie podstawowym w C1, bez żadnych ps, praca w autocadzie (80%) w większości 2d.
Monitor zewnętrzny jakiś jest. Budżet na kompa 2000-3000. Im mniej tym lepiej.
Znajdę coś sensownego? Czy lepiej sobie odpuścić zakup i kupić póki co jakiegośś poleasingowca za 600-900zł do nauki zdalnej, a do pozostałych wymagań zbierać i kupić coś później w większym budżecie, a póki co dalej pracować na laptopie.
Może takie coś ale korzystać z okazji i promocji, wczoraj xkom miał sporo procesorów, płyt głównych, ssd i ram w promocjach ale ogólnie części teraz są do dostania w dobrych cenach, problem to karta graficzna i tu kupuj używaną np wspomnianą gtx 1050ti 4GB.
549zł - AMD Ryzen 3500x
80zł - SPC Spartan 4 MAX
~2600zł
sokolnik
18-03-2021, 14:11
Oostatnio iakis szał byl jest z procesorem intela za 560 zl jakis 10400 cos takiego... Nie znam sie na tych prockach tanich alenmoze to jest okazja alternatywa...? Jaknktos chce intela. Ja mam amd.
leighadams
18-03-2021, 17:49
Może takie coś ale korzystać z okazji i promocji, wczoraj xkom miał sporo procesorów, płyt głównych, ssd i ram w promocjach ale ogólnie części teraz są do dostania w dobrych cenach, problem to karta graficzna i tu kupuj używaną np wspomnianą gtx 1050ti 4GB.
Kurczę przejrzałem i troszkę już ceny poszły do góry:/
1.Co do karty nie chciałbym się bawić za bardzo w szukanie używek itp. Tylko najlepiej pasowałoby gdybym zamówił wszystko w jednym miejscu. Możesz coś polecić z nowych w rozsądnej cenie?
2. Warto zamienić ryzena 5 3500x na 3600? Bo różnica w cenie niewielka.
Kurczę przejrzałem i troszkę już ceny poszły do góry:/
1.Co do karty nie chciałbym się bawić za bardzo w szukanie używek itp. Tylko najlepiej pasowałoby gdybym zamówił wszystko w jednym miejscu. Możesz coś polecić z nowych w rozsądnej cenie?
2. Warto zamienić ryzena 5 3500x na 3600? Bo różnica w cenie niewielka.X to chyba wersja bez GPU.
Twoje wymagania spełni każdy nowy procesor z wbudowanym GPU, a w swoim budżecie spokojnie zbudujesz bardzo fajny zestaw, na i5 11serii lub ryzenowym odpowiedniku.
Z czasem, jak szaleństwo się skończy, dołożysz osobna grafikę.
leighadams
18-03-2021, 19:08
Przepraszam, że męczę, ale wypadłem z obiegu x lat temu za czasów intel pentium 2, celeronów, athlonów itp.;-)
A np. taki gotowiec ma sens? Wiem, że karta zintegrowan, ale to z czasem mógłbym dokupić.
https://www.x-kom.pl/p/625341-desktop-x-kom-ho-200-i5-10400-16gb-480-w10px.html
Ma sens ale przepłacasz sporo za to że gotowiec bo w takich zestawach są najtańsze podzespoły, myślę że za 2000zł taki zestaw złożysz.
Jak nie chcesz karty graficznej to bierzesz procesor Intela lub lepiej AMD model zintegrowany z gpu i już.
X to chyba wersja bez GPU.
X to wersja łatwiejsza do OC.
G to wersja z gpu.
leighadams
18-03-2021, 20:42
Ok, to nie ma co za dużo myśleć. Ręce mam sprawne, także chyba temat składania ogarnę:) Wracam do Twojej listy i zamawiam "klocki" i działam. Dzięki!
Podaj sklep gdzie będziesz kupował to ci wybiorę podzespoły z dostępnych i po cenach przelecę co warto.
leighadams
18-03-2021, 22:10
O Panie mów mi jeszcze. Siedzę od godziny i szukam i mnie krew zalewa, tu nie ma tego tu tamtego, masakra. Co do sklepu to mi obojętne, próbowałem w x-komie, ale obecnie nie ma procków na stanie:/ Odezwę się na priv, żeby nie zaśmiecać wątku:)
Taka ciekawostka [emoji23][emoji23][emoji23]
49798
krzysztofz24
19-03-2021, 17:46
Panu, szykować czas, popcorn i browary na jutrzejszy wieczór. Będzie się działo:-). To tajemnica ale uchyle rabka i parę szczegółów.. Powiedzmy że to trailer;-).
Otóż jutro sokolnik planuje potężny upgrade kompa. Wszystko będzie prute. Przy okazji wleci nowa pasta na proca coby zbić temperaturę i 0,5-1 stopień:-D.
Będzie relacja na zywo, będą zdjęcia.
P.s Ja oczywiście sokołowi proponowałem inna opcja, ciut droższa ale o wiele lepsza, ale mnie tylko wnerwil bo nie dał sobie pomóc i przetlumaczuc i się uparl że ta opcja i już. No ale nie o tym trailer:-).
Jutro jest Dzień Sądu Ostatecznego sokolnikowego kompa:-).
sokolnik kiedy początek relacji?
sokolnik
19-03-2021, 17:53
Panu, szykować czas, popcorn i browary na jutrzejszy wieczór. Będzie się działo:-). To tajemnica ale uchyle rabka i parę szczegółów.. Powiedzmy że to trailer;-).
Otóż jutro sokolnik planuje potężny upgrade kompa. Wszystko będzie prute. Przy okazji wleci nowa pasta na proca coby zbić temperaturę i 0,5-1 stopień:-D.
Będzie relacja na zywo, będą zdjęcia.
P.s Ja oczywiście sokołowi proponowałem inna opcja, ciut droższa ale o wiele lepsza, ale mnie tylko wnerwil bo nie dał sobie pomóc i przetlumaczuc i się uparl że ta opcja i już. No ale nie o tym trailer:-).
Jutro jest Dzień Sądu Ostatecznego sokolnikowego kompa:-).
sokolnik kiedy początek relacji?
Nie potwierdzam ani nie zaprzeczam :D
Krzychu pewnie złapał Covida i gada od rzeczy :D
krzysztofz24
19-03-2021, 17:57
Nie potwierdzam ani nie zaprzeczam :D
Krzychu pewnie złapał Covida i gada od rzeczy :D
No nie potwierdzam, a już zamówione i jutro z samego rana sokół już będzie czekał pod drzwiami sklepu, jeszcze pewnie zanim otworzą:-D.
Weź ty z tym covidem tak nie żartuj.
Kiedy początek relacji? Dajesz zdjęcia na bieżąco z prucia kompa.
Proponuję koło 16 zacząć.
crusiek, koesh, chłopaki chodźcie tu:-).
sokolnik
19-03-2021, 18:25
chciałem jakąś dramaturgię do mojego wątku wprowadzić a tu już wyklepałeś że zamówione...
nic się w moim kompie nie zmienia: te same rzeczy, producenci... nic nowego :D
Czekam i przyniosłem dla innych
49805
sokolnik
19-03-2021, 18:36
róbcie wydarzenie na FB :D no i najlepiej zrzutkę na nowe części co by SHOW mogło trwać :D
49806
Niby jutro ma być do odbioru... byłoby świetnie bo jutro mam cały dzień wolny w sensie mogę do północy zajmować się kompem. Bo w tyg nie ma czasu i siły.
chciałem jakąś dramaturgię do mojego wątku wprowadzić a tu już wyklepałeś że zamówione...
nic się w moim kompie nie zmienia: te same rzeczy, producenci... nic nowego :D
Jak masz jeszcze 3990 to taki trick sprawdź sobie w Ryzem Master i wyłącz SMT w game mode. Piszą ludziska że procek potrafi zyskać do 10% wydajności w grach.
sokolnik
19-03-2021, 18:41
Jak masz jeszcze 3990 to taki trick sprawdź sobie w Ryzem Master i wyłącz SMT w game mode. Piszą ludziska że procek potrafi zyskać do 10% wydajności w grach.
wszystko jeszcze mam, proca 3900x... nie interesuje mnie wydajność 10% w grach :D
wszystko jeszcze mam, proca 3900x... nie interesuje mnie wydajność 10% w grach :D
A to przepraszam:)))
sokolnik
19-03-2021, 18:48
A to przepraszam:)))
bo co za różnica jak na mojej karcie graficznej oraz monitorze w Wieśku mam 45-50-60 klatek w zależności od lokalizacji na mapie, to co mi to da że będę miał 4-5-6 klatek więcej ? :D
Ja w armie mam spadki do 24 klatek więc kombinuje. Jest też apka do zarządzania rdzeniami. Da się przypisać całą moc do konkretnych rdzeni dla poszczególnych aplikacji aby zwiększyć wydajność zwłaszcza że A3 ma fatalny silnik gdzie narzut jest na CPU i jeden rdzeń a reszta śpi.
Fajnie, coś się bedzie ciekawego działo.
Czekam na relację foto :) Nic mnie więcej nie interere, ciekawi mnie natomiast co tam ta buda ma takiego szczególnego, że starą sokolnik przedałeś ? :)
U mnie tym czasem po WIELKICH i OKRUTNYCH przybojach dotarły nowe dyski do NASA i właśnie odbudowuję macierz :)
49808
sokolnik
19-03-2021, 19:08
No i już sprzedał info...
Tak, bedzie zmiana obudowy.
Znowu, przypadkiem coś modyfikuje, bo znalazl się kupiec :)
Co ma nowa buda oraz czego nie ma względem obecnej, zobaczycie jutro... Może być lekkie zdziwienie... :)
Nie wiem o której odbioram bude ze sklepu... Napisali mi w zamówieniu że niby jutro ma być do odbioru, no zobaczymy.
Pardomsik, nie śledziłem jakoś szczególnie postów i nie wiedziałem, że to jakaś tam tajemnica :D:D:D:D
Ja składałem dzisiaj zestaw na budzie be quiet pure base 500 i zdecydowanie wolę budy od SPC i to nawet te najtańsze.
Po pierwsze wkładanie zasilacza upierdliwe, po drugie blacha wewnątrz bardziej giętka niż opakowanie gumy do żucia ;)
Plus że precyzyjnie dopasowana i dobrze się całość rozmontowuje i składa.
Jak ktoś ma zamiar w najbliższym czasie coś składać na starych platformach to chyba obecnie są świetne ceny SSD PCIe 3.0, na pamięci DDR4 i płyty na B450, coś czuję że producenci dążą do przetasowania na rynku pod nowe platformy czyli SSD na PCIe 4.0 gdzie ceny nie są już tak atrakcyjne, pamięci DDR5 i nowe płyty, chipsety, procesory jeszcze w tym roku, będzie drogo ponieważ ani AMD ani Intel nie jest zainteresowany obniżaniem cen, nie muszą, pasuje im obecna sytuacja podziału rynku.
Jeszcze odnośnie zasilaczy, ponownie przekonałem się że modele z odpinanymi kablami to bzdura zwłaszcza jak buda ma osobną część na zasilacz, wtedy odpięte kable wtyka się tam żeby nie zgubić :)
Sokolniku, nie wiem po co zmieniasz budę i zostawiasz całą resztę, pewnie nie będzie choinki ani okna ? Czyżby ewolucja w stronę minimalizmu estetycznego ? :)
Sokolniku, nie wiem po co zmieniasz budę i zostawiasz całą resztę, pewnie nie będzie choinki ani okna ? Czyżby ewolucja w stronę minimalizmu estetycznego ? :)
Może ta nowa buda kawę robi? ;)
sokolnik
19-03-2021, 19:32
Ja składałem dzisiaj zestaw na budzie be quiet pure base 500 i zdecydowanie wolę budy od SPC i to nawet te najtańsze.
Po pierwsze wkładanie zasilacza upierdliwe, po drugie blacha wewnątrz bardziej giętka niż opakowanie gumy do żucia ;)
Plus że precyzyjnie dopasowana i dobrze się całość rozmontowuje i składa.
Jak ktoś ma zamiar w najbliższym czasie coś składać na starych platformach to chyba obecnie są świetne ceny SSD PCIe 3.0, na pamięci DDR4 i płyty na B450, coś czuję że producenci dążą do przetasowania na rynku pod nowe platformy czyli SSD na PCIe 4.0 gdzie ceny nie są już tak atrakcyjne, pamięci DDR5 i nowe płyty, chipsety, procesory jeszcze w tym roku, będzie drogo ponieważ ani AMD ani Intel nie jest zainteresowany obniżaniem cen, nie muszą, pasuje im obecna sytuacja podziału rynku.
Jeszcze odnośnie zasilaczy, ponownie przekonałem się że modele z odpinanymi kablami to bzdura zwłaszcza jak buda ma osobną część na zasilacz, wtedy odpięte kable wtyka się tam żeby nie zgubić :)
Sokolniku, nie wiem po co zmieniasz budę i zostawiasz całą resztę, pewnie nie będzie choinki ani okna ? Czyżby ewolucja w stronę minimalizmu estetycznego ? :)Co bedzie a czego nie bedzie pokaże i opisze po złożeniu wszystkiego.
Czemu zmieniam, bo obecna nie jest taka jaką chce mieć :)
Przypomniały mi się stare czasy.
Miałem komputer Optimusa z leżącą obudową i przyciskiem turbo.
Pamiętam jaki ten klocek był ciężki i ciasny ech :)
leighadams
19-03-2021, 19:55
Eee a ja zamówiłem tego be quieta :/ Ale komp przyjedzie złożony więc może nie będę widział jakie badziewie zamówiłem:-|
Buda jest bardzo dobra ale takie mam odczucie ponieważ częściej montowałem w budach SPC i przyzwyczaiłem się do nich.
Będziesz zadowolony, zgrabnie można w środku wszystkie kable schować i wygodny dostęp do wszystkiego.
Zmieniłem tylko wiatraki, dałem oba na przodzie, zasilacz odwrotnie czyli wyciąg z budy, dzięki temu jest cicho i w budzie bardzo chłodno.
krzysztofz24
19-03-2021, 20:16
Nic nie wyklepalem. Wręcz mistrzowsko stopniowalem napięcie moja wypowiedzią:-). Jak w porządnym trailerze.
(....) Nic mnie więcej nie interere, ciekawi mnie natomiast co tam ta buda ma takiego szczególnego, że starą sokolnik przedałeś ? :)
Tu jest klepa :-);-).
Nic nie wyklepalem. Wręcz mistrzowsko stopniowalem napięcie moja wypowiedzią:-). Jak w porządnym trailerze.
Tu jest klepa :-);-).
Ano :D
Muszę się samoubiczować :D
krzysztofz24
19-03-2021, 20:19
Pardomsik, nie śledziłem jakoś szczególnie postów i nie wiedziałem, że to jakaś tam tajemnica :D:D:D:D
Pardonsik? To jest krecia, wywrotowa robota:-);-). Hahaha:-D.
Ja nie przypominam sobie bajki o kreciku alias Sherlock Holmes. A tu proszę, mistrzowska dedukcja i kojarzenie faktów:-).
Nie bez powodu kret jest kretem :D
A gdzie jest zegar odliczający czas do pierwszych informacji albo jakieś przecieki z przypadkowym zdjęciem kartonu itp ? :)
sokolnik
19-03-2021, 20:40
A gdzie jest zegar odliczający czas do pierwszych informacji albo jakieś przecieki z przypadkowym zdjęciem kartonu itp ? :)
nie ma zegara... ale raczej wątpię bym jutro do 12.00 odebrał sprzęt... nie wiem o której będzie na sklepie do odbioru. jak będzie to jadę i składam... o ile nie będzie to godzina 18.00 bo nie chce po nocy po ciemku tego robić.
krzysztofz24
19-03-2021, 20:45
To same ledy RGB w domu, żyrandolu nie ma;-)?
Myślę że jednak zachaczysz o wieczór. Trochę się zejdzie z takim rozpruciem i ponownym złożeniem.
Nie dygaj, będzie we wcześniejszych godzinach. Tak przeważnie są dostawy do sklepów.
A jutrzejszy termin został już gremialnie ustalony i zatwierdzony:-).
sokolnik
19-03-2021, 21:28
przy okazji wyczyszczę chłodnice i wentylatorki, zmienię pastę na CPU, poukładam pięknie kable... będzie piknie :D
Jakby nie pandemia to bym wziął spawarkę, szlifierkę i pendolino byłbym w u ciebie jutro koło południa ;)
sokolnik
19-03-2021, 21:54
Jakby nie pandemia to bym wziął spawarkę, szlifierkę i pendolino byłbym w u ciebie jutro koło południa ;)
a po co ? :D Czasami przejeżdżam obok Gdynia Główna i stoi ten niebieski brzydal :D Jeszcze nim nie jechałem :D
krzysztofz24
19-03-2021, 22:04
(....)zmienię pastę ma CPU(....)
I tutaj pewien błąd popełniasz. Bo po pierwsze twoja pasta ma chyba rok z kawałkiem więc naprawdę nie wymaga wymiany. Ja bym spróbował jeśli się da wogole nie odpinać chłodzenia od płyty. Sporo roboty bys sobie zaoszczędził. Pastę możesz zmienić później jak rzeczywiście będzie potrzeba.
Poza tym chcesz sprawdzić różnice w wydajności chłodzenia w danej obudowie.
To trzymaj się tej samej pasty co masz teraz.
Nie wiem co sobie ubzdurales że chcesz zmienić Thermal Grizzly Kryonaut na coś innego.
Wszędzie ja chwala i w każdym teście wygrywa albo jest w czołówce.
A co jeśli ta fabryczna pasta od AiO będzie gorsza trochę. I 2 stopnie będzie więcej. Przeżyjesz to?;-).
Najlepiej nie odpinany chłodzenia jesli da rade tak ogarnąć. Żona ci przytrzyma chłodnice jak będziesz płytę przykręcał.
Wtedy będzie najlepsze porównanie która obudowa ma lepszy arktyczny wicher w środku:-).
A jakby się jednak nie dało ogarnąć bez zdejmowania AiO, to zakup sobie jutro dodatków Thermal Grizzly Kryonaut. Śmiem twierdzić że ta fabryczna od AiO raczej nie będzie lepsza.
sokolnik
19-03-2021, 22:19
I tutaj pewien błąd popełniasz. Bo po pierwsze twoja pasta ma chyba rok z kawałkiem więc naprawdę nie wymaga wymiany. Ja bym spróbował jeśli się da wogole nie odpinać chłodzenia od płyty. Sporo roboty bys sobie zaoszczędził. Pastę możesz zmienić później jak rzeczywiście będzie potrzeba.
Poza tym chcesz sprawdzić różnice w wydajności chłodzenia w danej obudowie.
To trzymaj się tej samej pasty co masz teraz.
Nie wiem co sobie ubzdurales że chcesz zmienić Thermal Grizzly Kryonaut na coś innego.
Wszędzie ja chwala i w każdym teście wygrywa albo jest w czołówce.
A co jeśli ta fabryczna pasta od AiO będzie gorsza trochę. I 2 stopnie będzie więcej. Przeżyjesz to?;-).
Najlepiej nie odpinany chłodzenia jesli da rade tak ogarnąć. Żona ci przytrzyma chłodnice jak będziesz płytę przykręcał.
Wtedy będzie najlepsze porównanie która obudowa ma lepszy arktyczny wicher w środku:-).
A jakby się jednak nie dało ogarnąć bez zdejmowania AiO, to zakup sobie jutro dodatków Thermal Grizzly Kryonaut. Śmiem twierdzić że ta fabryczna od AiO raczej nie będzie lepsza.
myślałem o tym... ale niektórzy komputerowcy twierdzą że ta pasta traci właściwości po pół roku a moja była nakładana 1,5 roku temu... październik 2019... a za chwilę kwiecień 2021 r. Sprawdzałem opinie o tej paście Alphacool i ma dobre opinie.
Druga sprawa, ciekawi mnie jak wygląda podstawa tego AIO czy przypadkiem znowu nie ma jakiś bruzd, wżerów itp... po prostu zmienić pastę by i sprawdzić stan podstawy pompki... taki serwis techniczno sprawdzający wraz z daniem nowego smarowidła... pasty.
krzysztofz24
19-03-2021, 22:43
Ja nie spotkałem się z negatywnymi opiniami o Grizzly.
I popatrz też mam ją od około 1,5roku i zero problemów.
A proc dostaje po d..pie codziennym niemal giercowaniem :-).
To że po pół roku spada wydajność to raczej opowieści dziwnej treści, których internet pełen.
Ja zmieniłem pastę Be Quiet po 3 latach, bo coś za często mi alert temperatury proca wyskakiwał. Ja rozumiem że czasem po kilku godzinach grania jak są letnie upały może temperatura wzrosnąć.
Ale mi już tak częściej wzrastała. I pasta była już leciutko sproszkowana gdzieniegdzie.
Ale to dopiero po 3 latach gamingowego używania kompa.
Zauważ że ty często nie grasz, tylko czasem. Rzadko renderujesz filmy. Proc ogólnie nie jest katowany, bez podkręcania.
To podsumowując, ta pasta która masz teraz to noweczka sztuka praktycznie:-).
No ale jak cię korci koniecznie zrobić inspekcje podstawy;-).
A alkohol izopropylowy do czyszczenia ma?
Ile w końcu tej pasty dajecie? Na centymetr, czy aby tylko liznąć palcem?
sokolnik
20-03-2021, 00:37
Alkoholu izopropylowego mam jeszcze praktycznie litr :)
Ok, sądzę ze bede starać sie przekladke zrobić płyty wraz z przykręconym chlodzeniem aio. Bedzie mniej roboty.
Ktoś coś pisał o alkoholu?
Jak masz alkohol, to zapraszam do siebie na przekładkę :D
Ile w końcu tej pasty dajecie? Na centymetr, czy aby tylko liznąć palcem?
Pasty dajesz tyle, żeby szczelnie zamknęła mikropory, nierówności, wady, między prockiem a radiatorem.
Najmniej jak się da ale równomiernie na całym obszarze przylegającym, tak, że jak dociśniesz radiator, to pasta nie wypłynie na boki :) :)
sokolnik
20-03-2021, 00:47
Smaruje grubo jak nakapke z Nutellą :)
No zobaczymy, sobota może być ciekawa... Najgorsze to rozpakowywanie nowej i pakowanie starej...
Kupa roboty... Lubie dokładność w takich "projektach".
No zobaczymy, sobota może być ciekawa... Najgorsze to rozpakowywanie nowej i pakowanie starej...
Kupa roboty... Lubie dokładność w takich "projektach".
Proszę Ciebie, ostatnio przekładkę robiłem 35 minut. Fakt, że bez pompki, ale i tak musiałem każdy element rozłożyć :P
Dasz radę, nie kokietuj :)
krzysztofz24
20-03-2021, 00:56
Alkoholu izopropylowego mam jeszcze praktycznie litr :)
Ok, sądzę ze bede starać sie przekladke zrobić płyty wraz z przykręconym chlodzeniem aio. Bedzie mniej roboty.
Nie wierze:shock:
Chociaz raz jak ktos ci cos mowi dla twojego dobra, sie posluchales.
To na pewno ty:-);-)?
Jeszcze sobie zdazysz zmeinic ta paste, jak bedzie trzeba. A tak roboty zaoszczedzisz i bedziesz mial lepszy obraz co dala nowa buda pod wzgledem temperatur.
Pasty dajesz tyle, żeby szczelnie zamknęła mikropory, nierówności, wady, między prockiem a radiatorem.
Najmniej jak się da ale równomiernie na całym obszarze przylegającym, tak, że jak dociśniesz radiator, to pasta nie wypłynie na boki :) :)
Sluchaj sie Ligo, bo to dobra rada. Na YT sa jakies tam poradnik ize metoda groszkowa - czyli kropelka jak groszek na srodek. Albo metoda na X czyli 2 pask ipasty przecinajace sie jak X, widzialem jeszcze metode V :-).
Ale najlepiej jest po prostu rownomiernei rozsmarowac dolaczona szpatulka do pasty lub np karta kredytowa jak szpatulki pozalowali.
Cienko, nadmiar nie jest wskazany.
.
Ostatnio to smarowales raczej jak smalcem ze skwarkami. Bo jakies grudki miales i przezywales ze ci rysuja i gniota proca:-D.
sokolnik
20-03-2021, 00:59
Nowa buda ma dać mi lepsze samopoczucie ha
Kto śledzi mój wątek może latwo wywnioskować jaką obudowe zamówiłem.
Oczywiście moje krotkie wytlumaczenie zamieszczę pewnie jutro.
Pasty dajesz tyle, żeby szczelnie zamknęła mikropory, nierówności, wady, między prockiem a radiatorem. Najmniej jak się da
O widzisz, o to mi biegało. Czyli robiłem dobrze.:-)
Sluchaj sie Ligo, bo to dobra rada.
No przecież słucham się mądrzejszych.:-)
No i jak tam, zamówienie odebrane sokolnik ?
Mi nie udało się zwiększyć przestrzeni na starym nasie domowym.
Musiałem ręcznie przez telnet i resize2fs w końcu sobie poradził.
sokolnik
20-03-2021, 10:33
No i jak tam, zamówienie odebrane sokolnik ?
Mi nie udało się zwiększyć przestrzeni na starym nasie domowym.
Musiałem ręcznie przez telnet i resize2fs w końcu sobie poradził.
to stoję na parkingu pod xkom od 6 rano i NIC ! SKANDAL!
chłopie, dopiero kawę pije w gaciach :D
:O :O :O
Czy w śledziowie też jest x-kom ?
sokolnik
20-03-2021, 10:47
:O :O :O
Czy w śledziowie też jest x-kom ?
pewnie w KLIFIE :)
chciałem zamówić w Komputroniku, miałbym 30 zł taniej i bliżej co ważniejsze ale dodałem do koszyka, wchodzę znowu do koszyka za 10 min i towar niedostępny :D Ale xkom ratuje sytuacje
Kto śledzi mój wątek może latwo wywnioskować jaką obudowe zamówiłem.
Czyżby MSI zrobiło już nowy model z oświetleniem na Boże Narodzenie 2021 ?
Ja w komputroniku 2 ostatnie zamówienia anulowałem, mają strasznie wolne ruchy tam ostatnio...
sokolnik
20-03-2021, 10:58
Czyżby MSI zrobiło już nowy model z oświetleniem na Boże Narodzenie 2021 ?Nieee :) ostatnio msi wydało fajne aio
Źle sledzisz wątek i tylko tu bekę chcesz krecić... Zaraz banik :)
Koesh sobie nagrabił, sokół zaraz włączy hacki :D
userdel koesh
rm -rf /home/koesh
rm rf /var/spool/mail/koesh
killall -9 | grep "koesh"
execute apocalipse :D
sokolnik
20-03-2021, 11:04
userdel koesh
rm -rf /home/koesh
execute apocalipse :DHaha
Gorzej, wyłączę mu lodówkę [emoji3]
userdel koesh
rm -rf /home/koesh
execute apocalipse :D
sudo shutdown -P now
sudo jest słabe i dziurawe.
rób to like a boss
su -
ftw! :D
sokolnik
20-03-2021, 12:29
aktualizacja na żywo:
49849
bez zmian :P może dziś nie będzie do odbioru?
Za dokładnie godzinę będziesz mógł odebrać :D
sokolnik
20-03-2021, 12:59
Za dokładnie godzinę będziesz mógł odebrać :D
skąd wiesz? :D podobno sms przychodzi że towar gotowy do odbioru
do piwnicy po karton muszę iść go dosłownie "wykopać i odgrzebać" ... z drugiej strony dobrze że te kartony od wszystkiego praktycznie mam...
krzysztofz24
20-03-2021, 13:40
Minęła już godzina. sokolnik no masz juz status do odbioru :-)?
Pamiętaj o odświeżaniu strony a nie tylko patrzeniu na nią;-).
sokolnik
20-03-2021, 14:03
Minęła już godzina. sokolnik no masz juz status do odbioru :-)?
Pamiętaj o odświeżaniu strony a nie tylko patrzeniu na nią;-).Jest eo odbioru.
Piwnica, stary karton wyciagam. I jade zaraz.
krzysztofz24
20-03-2021, 14:18
Sytuacja się zagęszcza. Teraz to już poleci piorunem.
Nie zapomnij wrzucic zdjęcia Golfa przed marketem na parkingu i jak już jest załadowany nowa obudowa:-);-).
sokolnik
20-03-2021, 14:26
Sytuacja się zagęszcza. Teraz to już poleci piorunem.
Nie zapomnij wrzucic zdjęcia Golfa przed marketem na parkingu i jak już jest załadowany nowa obudowa:-);-).Albo mam robić przekładkę albo relacje na żywo z fotkami, przecież z relacją jaką sohie życzysz mi dnia zabraknie na przekładkę.
Malo fotek będzie raczej
krzysztofz24
20-03-2021, 14:31
Albo mam robić przekładkę albo relacje na żywo z fotkami, przecież z relacją jaką sohie życzysz mi dnia zabraknie na przekładkę.
Malo fotek będzie raczej
No chyba sobie teraz kpiny robisz. Obiecałeś:-). crusiek pisze że ogarnął przekładkę w 35min.
To jak zaczniesz o 15, to spokojnie zdążysz do wieczora. Jeszcze chłodzenia nie będziesz odpinał od płyty.
Ogarniesz spokojnie.
Zwykle zdjęcia z komórki wrzucane na forum przez tapatalka (masz zainstalowany:-) )co jakiś czas. Plus pół zdania komentarza. To jak pisanie MMS.
A na koniec za parę dni wrzucisz parę pięknych zdjęć obrobionych i z aparatu. Teraz chodzi o reportaż a nie jakość.
Jesteś hackerem i fotoreporterem, dasz radę żołnierzu:-).
leighadams
20-03-2021, 14:46
A to relacji live nie będzie??:lol: Jeszcze takiego napięcia w wątku nie widziałem, od wczoraj z wypiekami na twarzy co godzinę wchodzę i czytam jak się sytuacja rozwija:lol:
sokolnik
20-03-2021, 14:49
Płacę.
Jesteście ze mną? :)
krzysztofz24
20-03-2021, 15:03
Płacę.
Jesteście ze mną? :)
Jesteśmy:-).
Nie zapomnij o zdjęciach do relacji co jakiś czas.
Moment totalnego rozprucia i jak wszystko leży na biurku , nie mogę się doczekać:-).
Nie wiem jakby się starać mieć porządek, to przy takich rzeczach zawsze w pewnym momencie powstaje artystyczny nieład.
sokolnik
20-03-2021, 15:04
Krzysiu, specjalnie dla Ciebie [emoji14]
Wystarczy fotek [emoji14] bo to gupie
Silent Base 802 czarna z oknem
Glowne różnice:
Wymienne panele przednie i górne w sensie na takie z siatką dla lepszej wentylacji.
Uwaga! Brak ledów! Szok co? :)
A tak to praktycznie to to samo, no jest trochę większa także wszystko sie zmieści nawet 2 chłodnice... może kiedyś... CL.
Łatwiej sie ją modyfikuje "rozbiera... Np panele boczne na "klik" a nie śruby.
Zamiast robić jakieś dziury na top za 200 zł to wolałem sprzedać stara bude, dołożyć 250 do nówki sztuki... Znalazł sie kupiec to do dzieła. Jest kupiec to trzeba sprzedawać.
Jak kiedyś przeniosę PC do sypialni to i tak skrzynka wyląduje na podłodze... Obecnie jeszcze na biurku bo mam miejsce na nim. 49857
krzysztofz24
20-03-2021, 15:15
No tak to ja rozumiem:-).
Później dawaj zdjęcia z kluczowych momentów.
To nie jest głupie, tylko fajne. Zdjęcia "podbijaja oglądalność" wątku.
Także się tu nie kryguj jak pensjonarka, tylko nie zawiedz widowni:-).
sokolnik
20-03-2021, 15:25
Nie ma sie co spieszyć z tymi kablami, przekładka, nie jestem taki oblatany w takich sprawach, nie chce czegoś urwać, zepsuć :) a chce zrobić dobrze i dokładnie to musze sie skupić.
krzysztofz24
20-03-2021, 15:51
Że co:-)? Kabli masz komplet, bo nic w kompie w środku nie zmieniasz.
Te same dyski=te same kable. Z nowości to tylko nowe kabelki z nowej obudowy od przycisku start, reset i głośniczka przy włączeniu, podłączasz do płyty. A no i nowe wiatraczki do płyty. Ale to chyba się nie obawiasz?
Let's go:-).
P.s Ja będę jechał samochodem tak 15-17:30, ale wspieram cię duchowo:-).
sokolnik
20-03-2021, 16:26
Obudowa rozpakowana, rysa na przednim pełnym panelu, którego nie zamierzam używać tak naprawdę.
Co robić, oddawać obudowę? Najgorsze że poprzednia obudowa z xkom też miała jakies male ryski i sklep zwrócił mi 50 zł wtedy... Szał. Ale to twraz jest na froncie a nie gdzies przy dyskach w środku...
Wziąłem delikatna szmateczke wilgotna, to rysa a nie brudne... 4986249863
leighadams
20-03-2021, 16:29
Takie rzeczy bolą tylko na początku, późnej oko się przyzwyczai[emoji3]
krzysztofz24
20-03-2021, 16:29
Obejrzeć bardzo dokładnie obudowę i jak wszystko ok to kładać i robić transmisje.
A po wszystkim na spokojnie załatwisz z x-kom reklamacje żeby ci nowy taki front dali.
Masz doświadczenie w tym temacie ;-).
sokolnik
20-03-2021, 16:59
Dzwoniłem na infolinię... Jak maja na magazynie to powinni mi wysłać, ale najpierw mail ze zdjęciami, opis sprawy.
Jestem dobrej myśli, beQuiet ma dobry serwis, sprawdzałem to, myślę że z takim plastikowym panelem nie bedzie problemów.
Czas zacząć skladać bo już 16...
sokolnik
20-03-2021, 17:15
Trochę wyższa... A jeszcze nie założyłem nóżek. 49866
velaskez
20-03-2021, 17:16
Dzwoniłem na infolinię... Jak maja na magazynie to powinni mi wysłać, ale najpierw mail ze zdjęciami, opis sprawy.
To im oddaj i weź Corsair'a 5000D Airflow.
Cena ta sama, lepszy stosunek temperatury do hałasu.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/19JWW8qnUDOTaAgV4yErJ3NgNDuGtVcdp3ekuCCs2VSs/edit#gid=0
sokolnik
20-03-2021, 17:40
To im oddaj i weź Corsair'a 5000D Airflow.
Cena ta sama, lepszy stosunek temperatury do hałasu.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/19JWW8qnUDOTaAgV4yErJ3NgNDuGtVcdp3ekuCCs2VSs/edit#gid=0Nic nie zmieniam :)
Wyjąłem gpu, odnalazłem nóżki od nowej obudowy, bo już myślałem ze nie dali cwaniaki ha
Teraz obiad i można zabierać się przekladke juz tak na serio.
Ooo, a ja własnie wszedłem do domku, zasiadłem przed kompem, otworzyłem popcorn, pepsi, założyłem okulary CZY DE i czekam :D
No i gdzie ten seans, halo? Chociaż reklamy puśćcie :D
sokolnik
20-03-2021, 19:10
W starej budzie zostalo tylko wyjąć płytę wraz z chłodnicą... 49872
Leć z tematem, bo się późno robi :)
sokolnik
20-03-2021, 19:38
Leć z tematem, bo się późno robi :)Oj ta. Późno, do 1.00 daleko ha
A co chcesz jeszcze pograć? :)
Krzysiu, odrazu mówię, ze testów temp nie będę robił, po prostu już wiem ze temp spadły ha
Lece lece
Chłodnice rozkrecam i przykręcam do nowej "tacki/szyny" :) 49873
sokolnik
20-03-2021, 20:46
Przykręcam płytę główną...
Z małym dzieckiem w domu skręcanie kompa to nie jest proste zadanie...
No ale teraz to już z górki, zasilacz, dyski, kable, gpu.
krzysztofz24
20-03-2021, 20:51
Kogo testy temperatury wogole obchodzą :-)?
Liczy się czysty hardware, metal, iskry oraz pot i łzy przy tej operacji ;-).
Cable management lepiej jakiś dobry zarządz a nie się o temperatury martwisz.
Nima foto relacji ech, zasmucony kret poszedł wąchać piach do norki.
krzysztofz24
20-03-2021, 21:10
Właśnie. Za mało zdjęć na żywo:-(.
sokolnik
20-03-2021, 21:15
Dyski przykręcam [emoji14] 49877
Ja bym te HDD wywalił już dawno z budy i powoli przechodził na magazyny SSD zwłaszcza że ostatnio jest wysyp modeli TLC 2TB SATA w okolicach 500zł.
Ja bym te HDD wywalił już dawno z budy i powoli przechodził na magazyny SSD zwłaszcza że ostatnio jest wysyp modeli TLC 2TB SATA w okolicach 500zł.
Chyba 1 TB za 500, bo 2 to raczej bliżej 800, 900 zł.
Ja bym te HDD wywalił już dawno z budy i powoli przechodził na magazyny SSD
Nie wiem, czy to dobry pomysł. Dzisiaj czerwone WD 5400 to długodystansowce.
A w razie awarii przerzucasz talerz do takiego samego, albo zmieniasz elektronikę, a przy SSD - żegnaj Gienia...
Chyba 1 TB za 500, bo 2 to raczej bliżej 800, 900 zł.
Zerkaj na amazon, ostatnio były dwa modele po 550zł za 2TB i to nie QLC.
Nie wiem, czy to dobry pomysł. Dzisiaj czerwone WD 5400 to długodystansowce.
A w razie awarii przerzucasz talerz do takiego samego, albo zmieniasz elektronikę, a przy SSD - żegnaj Gienia...
Jeśli dane mamy tak bardzo ważne to trzymanie na talerzach też jest mało bezpieczne, już to widzę jak sokolnik załatwia odzyskiwanie z talerzy jakie opisałeś.
Sam ratowałem kilka dysków seagate wymieniając elektronikę ale to było hmm... jakie 20 lat temu.
Obecnie największy zgrzyt mają ci, którzy HDD schowali do szuflady i po kilku lata okazuje się że mają sieczkę z danych.
Nie wiem, czy to dobry pomysł. Dzisiaj czerwone WD 5400 to długodystansowce.Ja w komputerze mam tylko SSD nawet na dane ale robię backupy na HDD które zazwyczaj "leżakują" w szufladzie a podłączam je na czas kopiowania danych.
A w razie awarii przerzucasz talerz do takiego samego, albo zmieniasz elektronikę, a przy SSD - żegnaj Gienia...Teraz już się tak nie da zrobić. Każdy egzemplarz nawet tego samego modelu dysku ma zapisane dane kalibracyjne które są różne.
już to widzę jak sokolnik załatwia odzyskiwanie z talerzy jakie opisałeś.
Byłaby to niewątpliwie jedna z najciekawszych relacji.:-)
Wracając do tematu zniszczenia rynku gpu przez górników i czy producenci sprzętu faktycznie chcieliby coś zmienić w co wątpię ale można przecież zacząć produkować płyty główne z wbudowanym gpu, wyboru szalonego by nie było ale np takie B550 z gtx3060 za ~2000zł byłoby murowanym hitem zwłaszcza jak mamy koniec platformy AM4, a tym bardziej w Intelu gdzie i tak płyta to jeden sezon cpu.
Zresztą wiele składaków nie jest modernizowane i byłaby alternatywa.
( oczywiście taka płyta bez slotu PCIe dla ewentualnej kombinacji pod drugie gpu )
Obecnie największy zgrzyt mają ci, którzy HDD schowali do szuflady i po kilku lata okazuje się że mają sieczkę z danych.
Dane wyparowują ?
Teraz już się tak nie da zrobić. Każdy egzemplarz nawet tego samego modelu dysku ma zapisane dane kalibracyjne które są różne.
No to wujnia Panie. Czyli żeby dane utrzymać, trzeba mieć ze trzy różne HDD i to jeszcze różnych producentów. Ale w takiej sytuacji to faktycznie różnica HDD i SDD się zaciera.
krzysztofz24
20-03-2021, 23:24
Mniej ważne na czym a bardziej ważne w ilu kopiach.
Czyli minimum jeden backup.
Kilka dysków naraz jednocześnie się nie popsuje:-).
sokolnik usnales nad tym kompem:-). Chyba już skończyłeś? Gdzie relacja, zdjęcia?
sokolnik
20-03-2021, 23:29
Kolacje jadłem. Zmęczony już jestem. Źle śrubki dal be quiet do dyskow hdd, za dlugie, i dyski maja luz prawie 2mm w górę... Śrubki do zmiany, dyski do szuflady.
Wpinam gpu i odpalam kompa...
Montuje sie świetnie kompa, przestrzeń nad płytą główną sie powiększyła, bez problemu mogę przełożyć cały nadgarstek. Chlodnica przez to jest trochę wyżej, wentylatory nie zasłaniają już płyty głównej, są na równo.
Musze sie zbierać spać, jutro robię trasę, 2 x ok 280 km... Zejdzie cały dzień...
krzysztofz24
20-03-2021, 23:31
Zdjęcie poglądowe jak przystało na forum foto, poproszę.
Oj chyba coś pomyliłeś z tymi śrubkami.
sokolnik
20-03-2021, 23:37
Zdjęcie poglądowe jak przystało na forum foto, poproszę.
Oj chyba coś pomyliłeś z tymi śrubkami.Nie da się pomylić :) 49879
A z drugiej strony śrubki przykreciles? :D
Tak tylko kontrolnie pytam, :D
Nie znam tej obudowy, ale z pomysłów, to może podkładka dodatkowa gdzieś w zestawie jest, taka jak o tu, po lewej https://allegro2.eltrox.pl/zdjecia/21971/adapter_hdd__ssd_sanki_35_2x25_hddssd_1555406012.j pg
Kilka dysków naraz jednocześnie się nie popsuje:-).
Jak się zdarzy jakieś większe przepięcie, to wszystko na raz trafi szlag.:-?
krzysztofz24
20-03-2021, 23:56
Sokół no, cycki mi opadają:-).
Zdjęcie poglądowe daj całego kompa jak to wyszło po złożeniu w nowej budzie.
A nie te śrubki.
Hmm, producent pomylił śrubki, czy może jednak ty;-)?
Ja do swojej obudowy miałem całkiem pokazne pudełeczko śrubek. Pełno ich było.
No ale to był Coolermaster a nie Be Quiet:twisted:
Jak się zdarzy jakieś większe przepięcie, to wszystko na raz trafi szlag.:-?
Nawet jakby piorun strzelił to całej chałupy naraz nie spali. A jak master copy jest w kompie a safety copy leży na poleczce na dysku w drugim pokoju. To jest spora szansa że zdążymy wynieść;-).
sokolnik
21-03-2021, 00:18
PC działą, pisze w z PC :)
szybki porządek i spać :D
sokolnik
21-03-2021, 00:34
:)
Folie zdejmę jutro, jak posprzątam pokój.
No ładna ta buda... Procek max 30 grafika max 40 stopni :)
49881
49882
krzysztofz24
21-03-2021, 00:51
Weź się nie chwal tymi temperaturami na pulpicie:-D.
sokolnik
21-03-2021, 00:51
na stronie producenta tak samo wygląda kieszeń na HDD jak u mnie :D nie dziwne :D
jednak w Dark Base 700 nie było żadnego luzu i pasowało wszystko.
https://www.bequiet.com/admin/
[email protected]&omitPreview=true&.jpg
w DB700 każdy HDD miał swoją własną klatkę:
https://www.bequiet.com/admin/
[email protected]&omitPreview=true&.jpg
Śrubki to akurat najmniejszy problem... może ja mam HDD jakieś dziwne, skurczyły się :D
HWInfo pokazuję temp w normie, 5 min w Wieśku temp w normie. Kilka razy teścik R20 i punkcików dużo :D i żadnej zwiechy nie było :D
Lepsze fotki z Nikona wrzucę jutro ale dopiero pewnie koło 22 :/
Dziś ciężki dzień... a jutro jakieś 7-8h za kierownicą... ehh a miałem jutro siedzieć w domu...
Weź się nie chwal tymi temperaturami na pulpicie:-D.
to nie na pulpicie, tylko w Wieśku i podczas renderingu 8K :P
Jak dasz na pulpit jakieś zimowe landszafciki to temp spadnie poniżej 30 :)
sokolnik
21-03-2021, 09:58
na szybko 2 fotki i muszę lecieć
49886
49887
No to wujnia Panie. Czyli żeby dane utrzymać, trzeba mieć ze trzy różne HDD i to jeszcze różnych producentów. Ale w takiej sytuacji to faktycznie różnica HDD i SDD się zaciera.
A niekoniecznie. Wprawdzie odzyskanie danych z HDD dziś jest trudniejsze niż dawniej ale nadal jest łatwiej niż z SSD. Trzeba wprawdzie wysłać dysk do specjalistycznej firmy ale szanse odzyskania danych są znacznie wyższe a także usługa jest sporo tańsza.
No i wygląda to już pod moje gusta, jeszcze tylko okno wywalić z budy i najlepiej wsadzić budę pod biurko :)
sokolnik
21-03-2021, 11:58
No i wygląda to już pod moje gusta, jeszcze tylko okno wywalić z budy i najlepiej wsadzić budę pod biurko :)Kiedyś będzie pod biurkiem.
szyba musi byc ha ledy nie muszą :)
Trzeba było nas słuchać te kilka tysięcy postów wcześniej to być już dawno taką budę miał :)
Nowa platforma Intela LGA 1700 wygląda bardzo ciekawie i zobaczymy jak na to odpowie AMD.
Pierwsze chipsety będą pomostem i tu spory plus dla Intela, będzie obsługa na poziomie kontrolera w CPU DDR4-3200 i DDR5-4800, będzie PCI-Express 5.0 (16 linii) + PCI-Express 4.0 (4 linie).
W jednym układzie znajdziemy wydajne rdzenie na bazie Golden Cove i energooszczędne na bazie Gracemont, czyli coś w stylu 4+4, 6+6, 8+8 i może inne kombinacje, taki manewr powinien wyśrubować wydajność dla małej ilości rdzeni i dać nadal dużo w multi.
Jeśli AMD nie zmieni polityki jaką teraz prowadzi to podejrzewam że wielu z nas wróci do Intela, a moja szklana kóla sprawdziła się cztery lata temu i sporo hejtu zebrałem wieszcząc sukces Ryzenów, na pclab jechali po mnie fanatycy Intela ostro :)
sokolnik
21-03-2021, 19:32
Trzeba było nas słuchać te kilka tysięcy postów wcześniej to być już dawno taką budę miał :)
Nowa platforma Intela LGA 1700 wygląda bardzo ciekawie i zobaczymy jak na to odpowie AMD.
Pierwsze chipsety będą pomostem i tu spory plus dla Intela, będzie obsługa na poziomie kontrolera w CPU DDR4-3200 i DDR5-4800, będzie PCI-Express 5.0 (16 linii) + PCI-Express 4.0 (4 linie).
W jednym układzie znajdziemy wydajne rdzenie na bazie Golden Cove i energooszczędne na bazie Gracemont, czyli coś w stylu 4+4, 6+6, 8+8 i może inne kombinacje, taki manewr powinien wyśrubować wydajność dla małej ilości rdzeni i dać nadal dużo w multi.
Jeśli AMD nie zmieni polityki jaką teraz prowadzi to podejrzewam że wielu z nas wróci do Intela, a moja szklana kóla sprawdziła się cztery lata temu i sporo hejtu zebrałem wieszcząc sukces Ryzenów, na pclab jechali po mnie fanatycy Intela ostro :)
wcześniej be quiet nie miał tej budy w ofercie :D HA ! A inne mi się nie podobały, tylko Dark Base 700, kupowałem oczami i sercem... teraz Silent Base 802 kupiłem rozumem :D
wojny AMD vs Intel czy owrotnie będą zawsze póki są 2 firmy... oby była jeszcze jakaś 3cia firma... a nie żaden monopol - to najważniejsze.
Akurat ja planuje siedzieć na tej płycie i RAMem którą mam teraz... chociaż znowu to kwestia tego... ceny za sprzedaż obecnego sprzętu i kwota dopłaty do nowego... Jak widzicie... wystawiam sprzęt na sprzedaż... jak się znajdzie kupiec to sprzedaję i dokładam trochę i kupuje nowe... chociaż w RAM zainwestowałem troche siana ( 2 x 16 ) także wolałbym jeszcze na tej płycie i tym ramem posadzić jeszcze jakiegoś innego proca np 5900x lub 5950x który wydaje się mądrzejszą i bardziej rozsądną zmianą... o ile cena nie będzie jakaś zabójcza.
ale teraz nie zawracam sobie tym głowy :)
Jeśli AMD nie zmieni polityki jaką teraz prowadzi to podejrzewam że wielu z nas wróci do Intela, a moja szklana kóla sprawdziła się cztery lata temu i sporo hejtu zebrałem wieszcząc sukces Ryzenów, na pclab jechali po mnie fanatycy Intela ostro :)Myślę, że nieszczególnie powinieneś przejmować się hejtem tego typu na forum foto [emoji23]
Nadal spokojnie można przeskoczyć 2-3 generacje bez większej straty na wydajności zestawu.
AMD może wprowadzi ponownie nową platformę na cztery generacje procesorów i dość rozsądne jest wskoczyć w środku żywotności platformy, jeśli zrobi jak Intel to będzie oznaczać że czuje się za mocno na rynku i tanio już nie będzie.
Intel raczej nadal będzie kosił kasę na chipsetach i zmianie co sezon całości co wkurzało i wkurza ale jeśli pójdzie drogą AMD to może sporo zyskać.
Trzeciego raczej nie będzie, Chińczycy są sporo w tyle ze swoimi cpu, a nadzieja w to że RISC zawojuje desktopy i laptopy jest złudna ale kto wie, Apple M1 pokazuje że się da ale co na to Microsoft ? :)
sokolnik
21-03-2021, 19:57
obserwuje temp chipsetu i generalnie max co zaobserwowałem to 68 stopni. Wcześniej temp zatrzymywała się na ok 71, bardziej 72 stopniach... kombinowałem z prędkością obrotową dolnego przedniego wentylatora by zbić temp... Oczywiście wiatraczek chipsetu się nie kręci wcale :D
a teraz wiatraczki niby gorsze bo Pure Wings 2 a nie Silent Wings 3 ... oba rodzaje po 140mm a teraz te pure wingsy 2 kręca się na kontrolerze na pozycji I z prędkością ok 500 rpm... tryb II ok 800, III ok 1100 może 1200 rpm. TAKŻE jakby jest lepiej :)
już na samym początku miłe zaskoczenie :)
Trzeba jeszcze odpalić BF4 na max klatek na multi albo Wieśka ... pograć tak z godzinę i sprawdzić temp... BLACK gadał na YT że dla niego optymalnym wyborem jest tryb III tych wiatraczków (przód i tył)... Ja używam na I jak siedzę "na necie" :)
Jak możesz ignorować rady youtubowego guru ?!
sokolnik
21-03-2021, 20:55
Jak możesz ignorować rady youtubowego guru ?!
normalnie :D
100 stron :D YEAH!
krzysztofz24
21-03-2021, 21:29
normalnie :D
100 stron :D YEAH!
Cooo? To ty masz forum tak dziwnie ustawione?
Ja mam 397 stron. Domyślne ustawienie.
Jeszcze może napisz że czarnego forum nie używasz tylko jasnego:-D
P.s
Co z tym brzęczeniem/piszczeniem w nowej budzie, wytropiles przyczynę?
Poleciał na maxa, 40 postów na stronę :D
Ja mam 20, więc 199 stronek :D
sokolnik
21-03-2021, 21:50
:D bo ja wąski monitor mam :P 21:9 :P
Nic nie tropiłem, puszczam muze i nic nie bzyczy :D
to pewnie rdzenie mojego potwora cieszą się z nowego domu :D
ejj patrzcie, jakby ktoś chciał kupić nową obudowę z bajerami to polecam :D tylko jest niedostępna w Europie obecnie :D
https://www.youtube.com/watch?v=8u90zx9du_Q
sklep (https://www.ibuypower.com/gaming-gear/computer-cases/iBUYPOWER-Snowblind-S-Case?fbclid=IwAR1akHClwmld2ws47iMgfPu16dAiTeGA9JvI 91bQR6CmiQY7hD4HRB--UwY)
Pierwszy raz mam coś na co wielu narzekało i robili wiele kombinacji żeby się tego pozbyć, zestaw nowy, dźwięk w słuchawkach przewodowych jack zakłóca praca myszki na kablu usb.
:D bo ja wąski monitor mam :P 21:9 :P
Nic nie tropiłem, puszczam muze i nic nie bzyczy :D
to pewnie rdzenie mojego potwora cieszą się z nowego domu :D
ejj patrzcie, jakby ktoś chciał kupić nową obudowę z bajerami to polecam :D tylko jest niedostępna w Europie obecnie :D
https://www.youtube.com/watch?v=8u90zx9du_Q
sklep (https://www.ibuypower.com/gaming-gear/computer-cases/iBUYPOWER-Snowblind-S-Case?fbclid=IwAR1akHClwmld2ws47iMgfPu16dAiTeGA9JvI 91bQR6CmiQY7hD4HRB--UwY)
ten atrament upadajacy na lcd mi się podoba
sokolnik
23-03-2021, 09:42
Piszczy mi chyba sekcja zasilania na płycie głównej lub w grafice, ale raczej to okolice procesora. Jak zdejme panel szklany, wsadze glowe do kompa to slychac wyraznie okolice cpu, gpu...
Czytalem na internecie że to może być problem z:
Zasilaczem
Po prostu prądem w domu... Nie znam sie na tym
Lub po prostu ten tym tak ma.
Kiedy to słychać najbardziej? W nocy [emoji3]
Pc stabilny, caly czas delikatnie proc podkrecony, myślę sprawdzić czy bzyczy bez podkręcania cpu...
Spotkał sie ktos z czyms takim? Normalnie w dzień tego nie słychać... Ale w nocy juz tak... Niby to mnie nie denerwuje, wcześniej oewnie tez to było tylko 2 x HDD mi to zagłuszało, teraz hdd wyjalem z budy bo dyski maja luzy w kieszeni. Czeka mnie zmiana śrubek po prostu.
Bartolini82
23-03-2021, 09:49
sokolnik, może piszczą cewki na karcie grafiki?
A jak masz problem z prądem to kup sobie za ok.200 UPS i po sprawie. U nas gdzie teraz mieszkamy, ostatnio co chwila UPS pstrykał bo napięcie wariowało. Mała rzecz, a zabezpiecza Ci sprzęt jakby nie było, za kilka tysięcy.
Ja mam taki model "ARMAC OFFICE 850E LCD 230V" Bardzo dobry. Kosztował 217zł 1.5 roku temu. Teraz chyba jest podobna cena.
sokolnik
23-03-2021, 09:53
sokolnik, może piszczą cewki na karcie grafiki?
A jak masz problem z prądem to kup sobie za ok.200 UPS i po sprawie. U nas gdzie teraz mieszkamy, ostatnio co chwila UPS pstrykał bo napięcie wariowało. Mała rzecz, a zabezpiecza Ci sprzęt jakby nie było, za kilka tysięcy.
Ja mam taki model "ARMAC OFFICE 850E LCD 230V" Bardzo dobry. Kosztował 217zł 1.5 roku temu. Teraz chyba jest podobna cena.Musiałbym przetestować... Moze zasilacz... Seasonic ale kupowany w 2014 r... I tak planuje kupić co Porządnego okolice 850W cxy 1000 by byl na przyszłość znowu jakies 7-8 lat. Seasonic daje czesto 10 lat gwarancji...
Nie wiem czy mam problem z prądem... Niedawno cos robili orzy transformatorze na osiedlu, bo co chwila nie było prądu. Zrobili i jest już OK.
Co to znaczy "problem z prądem w domu" ?? :)
Po pierwsze, może się wydawać głupie ale odwracamy wtyczkę w gniazdku ( bolec pewnie przeszkadzać będzie, wiec jakaś przedłużka bez bolców ).
Druga sprawa pompa od chłodzenia dla testu w inne złącze, nawet w molex.
Trzecia sprawa, czy nasila się ten dźwięk w 3D ( w grze ).
Ja walczę z piskami w słuchawkach od myszki.
Zaczynam tracić cierpliwość do płyty głównej MSI.
sokolnik
23-03-2021, 11:13
Co to znaczy "problem z prądem w domu" ?? :)
Po pierwsze, może się wydawać głupie ale odwracamy wtyczkę w gniazdku ( bolec pewnie przeszkadzać będzie, wiec jakaś przedłużka bez bolców ).
Druga sprawa pompa od chłodzenia dla testu w inne złącze, nawet w molex.
Trzecia sprawa, czy nasila się ten dźwięk w 3D ( w grze ).
Ja walczę z piskami w słuchawkach od myszki.
Zaczynam tracić cierpliwość do płyty głównej MSI.Mój bloczek nie jest najnowszy, remontowałem to nie zmieniałem instalacji elektrycznej tylko gniazdka i ta skrzynke na przedpokoju z bezpiecznikami... Elektryk robił ta skrzynka a ja wszystkie gniazdka i wlaczniki... Ona dopiero brzęczała wibrowała ale przyszedł zmienił 1 bezpiecznik i luzik.
Hmm kabel zasilający mam wpiety do listy, listwa do kontaktu z bolcem... Listwe mam stara jakiegoś noname... Może zacząć od tej listwy?
Dźwięk mam donry bez problemów w grach ani w głośnikach ani w sluchawkach. Ale sluchawki na usb.
Pompa podpieta do sys pump także chyna prawidłowo, ustawiona w bios na 12V tak niby najlepiej, i pompa sie kreci z prędkości ok 2600 rpm ale jest bezgłośna. Ona bzyczała konkretniej jak sie w bios przestawiło na jakies 5 czy 6V... Przestawiłem na 12 i odrazu cisza była. Także watpie by teraz było cos źle.
krzysztofz24
23-03-2021, 12:56
Koledzy pomóżcie:-).
Naprowadzić sokoła, bo znowu coś wymyśla nierzeczywistego.
sokolnik
Czy to tak trudno wydedukować jak Watson (już nie wymagam jak Sherlock Holmes).
Że problem piszczenia/trzeszczenia/brzęczenia pojawił się od razu po zmianie obudowy.
Co się zmieniło w tym zestawie komputerowym - obudowa.
A jeszcze jedna srubeczke trzymająca płytę główną nie wkręciłes. Ta przy pompce AiO.
A pompka pracuje czyli daje jakoś poziom wibracji.
Wiatraczki też mogą dawać wibracje, może jakaś śrubka jest na chama wkręcona albo niedokrecona.
A może sam silniczek w wiatraczki trafił się wadliwy i piszczy. (Można by odłączyć od gniazda na płycie wszystkie wiatraczki i zobaczyć czy ustało piszczenie przy pracy kompa, nie wyłączyć w biosie tylko wyjść wtyczkę żeby silniczki w nich zero napięcia miały).
A może podkładki pod zasilwczem-jednej brakuje czy jest krzywo wsadzona.
Dlaczego ta sama płyta, ta sama grafika, to samo AiO nie piszczało w poprzedniej obudowie?
Albo logika i wyeliminowanie problemu.
No albo jest w gniazdku zły prąd:-D.
Ale to wtedy tylko wyprowadzka do innego miasta może pomóc. Albo jakos radiesteta żeby zlokalizował cieki i żyły wodne i dopasował do tego ustawienie kompa.
Mi tam w Wawie w starym bloku nic nie piszczy w kompie. koesh w Krakowie też chyba nie ma problemów z tego tytułu a przeciez w Krakowie są jakieś te czakramy wg buddyzmu. Jakie to musi potężne zakłócenia dla prądu generować:-).
Sokół czy wychwytujesz ta delikatna aluzje żebyś szukał oczywistych przyczyn a nie badał wpływ promieniowania kosmicznego itp na pracę kompa?
Nie, nie, to musi być coś więcej. :D
Skąd wiesz, że składając obudowę nie zakradł się tam chomik morderca i skutecznie rozgryza pompkę swoimi cążkami? :D
krzysztofz24
23-03-2021, 13:46
Ale z ciebie szczęściarz crusiek. Mieszkasz w tej części 3city gdzie jest dobry prąd bez zakłóceń.
Pewnie dalej od morza. A fale morskie wiadomo że zakłócają "fale prądu".
krzysztofz24 ja akurat na tych ludzikach co przenoszą prąd w kablach coś tam sie znam :)
Sugerowanie odwracania wtyczki w gniazdku mimo że bardzo śmiesznie brzmi pomogło np przy piszczącej ładowarce do telefonu, i chińskim dużym zasilaczu do miliona ledów choinkowych, znany problem w obu przypadkach.
Jednak jeśli wszystko to samo i tylko buda nowa to dziwne, bez zakupu porządnego rejestratora dźwięku i zamieszczenia tu sampli nie obędzie się.
sokolnik
23-03-2021, 14:14
Fakt, ta śrubke wypadalohy wkręcić... Ale to plyte glowna muszę podnieść i wymienić pewnie ten gwint... Jest 1 zapasowy w zestawie :)
Pisalem, wcześniej pewnie nie bylo slychac bo mialem 2 HDD wsadzone do pc.
Sprawdze wiatraczki...
Smiejecie sie ze Sokół wymysla cos z prądem a Bartolini poleca jakis tam zestwe ups bo miał jakies problemy, tak z prądem :)
krzysztofz24
23-03-2021, 14:22
krzysztofz24 ja akurat na tych ludzikach co przenoszą prąd w kablach coś tam sie znam :)
Sugerowanie odwracania wtyczki w gniazdku mimo że bardzo śmiesznie brzmi pomogło np przy piszczącej ładowarce do telefonu, i chińskim dużym zasilaczu do miliona ledów choinkowych, znany problem w obu przypadkach.
Jednak jeśli wszystko to samo i tylko buda nowa to dziwne, bez zakupu porządnego rejestratora dźwięku i zamieszczenia tu sampli nie obędzie się.
To jak znasz się na prądzie, to mam pytanie trochę z innej beczki ale nadal w temacie komputerowym.
Teraz mam komputer (w sensie listwę do której jest wszystko wsadzone) podpięty pod gniazdko z uziemieniem.
A gdybym sobie kompa przeniósł do innego pokoju i wpial w gniazdko bez uziemienia.
To będzie ok, jest to bezpieczne dla kompa?
W tym pokoju gdzie może przeniosą kompa są gniazdka bez uziemienia i nie da się ich przerobić.
Bo tak trochę dziwnie robić dziurę w ścianie między pokojami i jakoś kabel ciągnąć;-).
Ogólnie kwestia do rozstrzygnięcia, to czy komputer koniecznie musi mieć uziemienie w gniazdku czy niekoniecznie. I jakie są tu ewentualne różnice, wady, zalety, bonusy itp.
Czy ja o to już nie pytalem...?
W każdym razie jeśli tak to zapomniałem i ponawiam.
sokolnik
23-03-2021, 14:59
To jak znasz się na prądzie, to mam pytanie trochę z innej beczki ale nadal w temacie komputerowym.
Teraz mam komputer (w sensie listwę do której jest wszystko wsadzone) podpięty pod gniazdko z uziemieniem.
A gdybym sobie kompa przeniósł do innego pokoju i wpial w gniazdko bez uziemienia.
W tym pokoju gdzie może przeniosą kompa są gniazdka bez uziemienia i nie da się ich przerobić.
Bo tak trochę dziwnie robić dziurę w ścianie między pokojami i jakoś kabel ciągnąć;-).
Ogólnie kwestia do rozstrzygnięcia, to czy komputer koniecznie musi mieć uziemienie w gniazdku czy niekoniecznie. I jakie są tu ewentualne różnice, wady, zalety, bonusy itp.
W każdym razie jeśli tak to zapomniałem i ponawiam.Następy co ma problem z prądem, a raczej z BOLCEM :D
krzysztofz24
23-03-2021, 15:13
Ale ja nie mam myszy czy chomika w kompie co robi piii,piii,piii:-D.
No ale to CoolerMaster a nie Be Quiet:twisted:
W każdym razie jeśli tak to zapomniałem i ponawiam.
Generalnie brak uziemienia nie wpływa na sprzęt, uziemienie do zabezpieczenie dla człowieka, w przypadku problemu z zerem uziemienie ratuje "dupsko", jakieś przebicia na obudowę sprzętu itp ale... jeśli masz poprawną instalacje to zabezpieczenie przepięciowe masz, więc brak uziemienia w gniazdku nie jest takim problemem.
Uziemienie to bezpieczeństwo dlatego zmieniły się standardy w wielu krajach i nie ma wymogu uziemienia w pomieszczeniach po za kuchnią, łazienką, garażem itp.
Co do listwy to pierwsze co się z nią robi to wywala do śmieci, używajcie proszę was dobrych normalnych przedłużaczy np z wyłącznikiem, żadnych w niej bezpieczników i pseudo przepięciowych zabezpieczeń, taka listwa potrafi spalić dom albo przez nią porazić ludzi, a zabezpieczenia instalacji w domu nie zadziałają.
sokolnik
23-03-2021, 15:22
Generalnie brak uziemienia nie wpływa na sprzęt, uziemienie do zabezpieczenie dla człowieka, w przypadku problemu z zerem uziemienie ratuje "dupsko", jakieś przebicia na obudowę sprzętu itp ale... jeśli masz poprawną instalacje to zabezpieczenie przepięciowe masz, więc brak uziemienia w gniazdku nie jest takim problemem.
Uziemienie to bezpieczeństwo dlatego zmieniły się standardy w wielu krajach i nie ma wymogu uziemienia w pomieszczeniach po za kuchnią, łazienką, garażem itp.
Co do listwy to pierwsze co się z nią robi to wywala do śmieci, używajcie proszę was dobrych normalnych przedłużaczy np z wyłącznikiem, żadnych w niej bezpieczników i pseudo przepięciowych zabezpieczeń, taka listwa potrafi spalić dom albo przez nią porazić ludzi, a zabezpieczenia instalacji w domu nie zadziałają.
Mógłbyś dać linka do jakiegoś przedłużacza? Bo ja mam listwe ma 5 kabli i na końcu liswy jest włącznik/wyłącznik.
krzysztofz24
23-03-2021, 15:30
No a uziemienie (boleć w gniazdku) jakoś nie wpływa na bezpieczeństwo sprzętu?
Kiedy sprzed nocnym wyjazdem do Zakopanego siedziałem sobie przed kompem i non stop wyłączyli i włączali prąd, takie chwilowe zaniki. Po 5 razie już wyłączyłem kompa i listwę:-). Coby nie ryzykować.
I w takim przypadku uziemienie coś chroni sprzęt czy nie?
A jak piorun uderzy to co się dzieje i jakie ma znaczenie uziemienie :-). Wiem, pytanie 5-latka.
Ja tam się mało znam na prądzie.Plynie albo nie płynie. Styki umiem zakładać i czyścić, podłączyć coś w samochodzie, żarówkę w domu wkręcić, korki zmienić, żyrandol podłączyć. Nawet mam miernik uniwersalny i mierzyłem napięcie w akwarium, bo grzałka dawał przebicie i ryby były wydygane:-). (Dawała przebicie).
Ale co to i po co jest faza czy opornik to nie wiem:-).
Wywracasz mi i pewnie niektórym cały światopogląd z tymi listwami.
Ja mam listwę akurat z bezpiecznikime takim szklanym, rureczka. Zero z nią problemów od zawsze.
A instalacja w domu to nie mam pojęcia.
P.s sokolnik to jak masz teraz przewiewna i przestronna budę, to kółko wstaw temu chomikowi. Jak się wybiega i zmęczy to nie będzie mail ochoty na jakieś piszczenie:-D.
sokolnik
23-03-2021, 15:34
Dzwoniłem do serwisu be quiet w sprawie śrubek/mocowania HDD... proszą o maila oraz filmik ha
Wspomniałem o froncie, chca foty, mowili że będzie trzeba poczekać na taki panel.
krzysztofz24
23-03-2021, 15:37
Dzwoniłem do serwisu be quiet w sprawie śrubek/mocowania HDD... proszą o maila oraz filmik ha
Wspomniałem o froncie, chca foty, mowili że będzie trzeba poczekać na taki panel.
Jesteś już ich stałym klientem reklamacyjnym;-).
A ja tam byłem osobiście po adapter z am3 na am4.
Zwykły domek jednorodzinny a nie laboratorium kosmiczne:-).
sokolnik
23-03-2021, 15:44
Jesteś już ich stałym klientem reklamacyjnym;-).
A ja tam byłem osobiście po adapter z am3 na am4.
Zwykły domek jednorodzinny a nie laboratorium kosmiczne:-).No raczej, jakis serwis komputerowy ktory ma podpisana umowe z bequiet na serwis w Polsce.
Co ja poradzę, że produkują buble :D
Wszystko zależy jaką się ma instalację w domu.
Ja u siebie mam tylko zwykłe z wyłącznikiem, ale u mnie instalacja to jest szczyt techniki z małą dokładką puszki na takie tam różne nie powiem co [emoji846]
No a uziemienie (boleć w gniazdku) jakoś nie wpływa na bezpieczeństwo sprzętu?
Kiedy sprzed nocnym wyjazdem do Zakopanego siedziałem sobie przed kompem i non stop wyłączyli i włączali prąd, takie chwilowe zaniki. Po 5 razie już wyłączyłem kompa i listwę:-). Coby nie ryzykować.
Przedłużacz z solidnym przedłużaczem, normalny certyfikowany u nas, żadne jakieś listwy power warp super extra bombastik :)
I w takim przypadku uziemienie coś chroni sprzęt czy nie?
Chroni ciebie jeśli sprzęt wadliwy to cie nie zabije, pewnie spotkałeś się z podpinaniem uziemienia do lampy sufitowej, robi się to po to żeby przy jakiś problem obudowa nie poraziła ciebie ale tak jak pisałem, poprawna instalacja wyłączy wcześniej zabezpieczenie.
A jak piorun uderzy to co się dzieje i jakie ma znaczenie uziemienie :-). Wiem, pytanie 5-latka.
Nic nie daje, piorun to instalacja odgromowa plus solidne zabezpieczenie instalacji elektrycznej ale zazwyczaj to nic nie daje bo przy takim wyładowaniu leci sobie po kablach nawet odłączonych, a elektronika nawet odpięta od gniazdka pada.
Ale co to i po co jest faza czy opornik to nie wiem:-).
Prosto opisując, masz trzy kable, jeden to prąd, drugi zero, trzeci uziemienie.
Ja mam listwę akurat z bezpiecznikime takim szklanym, rureczka. Zero z nią problemów od zawsze.
A instalacja w domu to nie mam pojęcia.
Taki bezpiecznik nazywa się topikowy, uwierz mi że nic on ci nie zabezpieczy, twoim zabezpieczeniem komputera jest zasilacz, a zasilacza zabezpiecza ci twoja instalacja, a cała reszta to wiara magie listwy antyprzepięciowej, w której jest tylko bezpiecznik topnikowy i to dany taki duży żeby czasem się nie spalił bo klient będzie marudził i zwracał.
Nie napisze ci czy ma sens zakup listwy za kupę kasy bo nie wiem po co miałbym koło komputera mieć coś co ma być w twojej rozdzielni/skrzynce z zabezpieczeniami, a jeśli masz spieprzoną instalacje to listwa nawet droga nic nie da.
Jeśli nie jesteś pewien swojej instalacji to cóż, trzeba wydać parę stówek i niech ci zrobi ktoś z uprawnieniami i sprzętem pomiary, może ci zaproponuje jakieś zmiany, to kosztuje zwłaszcza teraz gdzie usługi są na wagę złota.
U mnie robiono pomiary dwa lata temu przy okazji ogólnych pomiarów z Tauron gdzie sprawdzali uziemienie, jako jeden z nielicznych domów, który instalacje miał robioną 25 lat temu było wszystko super ale po części sam projektowałem z elektrykiem "starej daty", ogrzewanie elektryczne, woda ciepła tez na prąd, do tego priorytetowe przełączniki, całość na 3x65A, mogę spokojnie teraz zrobić mega szybkie ładowanie elektryka :)
...W tym pokoju gdzie może przeniosą kompa są gniazdka bez uziemienia i nie da się ich przerobić. ...
Przerobić się da. Łączysz w gniazdku z bolcem przewód zerowy (ten bez napięcia - po uprzednim sprawdzeniu) z bolcem. Czyli zakładasz po prostu tzw. mostek, kawałek drutu (tego samego przekroju co instalacja). Tak kiedyś robiono. Teraz do uziemienia (bolca w gniazdku) podłączany jest trzeci przewód o kolorze żółto-zielonym.
And.N Takie rzeczy robiono w starych instalacjach, podobnie jak kawałek drutu zamiast bezpiecznika i też było.
Obecnie taka instalacja nie przejdzie żadnego odbioru, jest niebezpieczna tak samo jak dawniej ale teraz mamy dużo dużo więcej urządzeń i często klepanych w chinach śmieci.
W poprawnie działającej instalacji zwarcie zera z uziemieniem wywali ci zabezpieczenia.
aha jeszcze odnośnie bezpiecznika w listwie, zapewne masz taki z piaskiem albo z mączką białą, nie chroni to kompletnie elektroniki, taki bezpiecznik ma za długi czas reakcji, łuk elektryczny nawet w piasku jest za długo gaszony żeby zabezpieczyć np nasz zasilacz w komputerze.
krzysztofz24
23-03-2021, 16:59
Bezpiecznik mam szklany, chyba z drucikiem po prostu.
Żadna droga listwa, tak normalna z bezpiecznikiem.
Ale może być że jest na zapas jak mówisz, bo nigdy się nie "przepalił".
To mowicie, że wiek instalacji ma znaczenie...?
I piszecie o 25 letnich blokach?
Jak mój blok jest 1969r:-D. Pełno remontów miał. Rury, ocieplanie, malowanie itp.
Ale na pewno nie było wymiany instalacji elektrycznej ani takiej w całym bloku ani indywidualnej w mieszkaniu.
Jakies takie nowe bezpieczniki, taka "szafeczke" tylko zakładali.
Instalacja z 1969r:-D. Jest chyba szansa że jest jakoś ekranowana przed wybuchem atomowym, bo wtedy były czasy zimnej wojny i napięcia wschód-zachód:-).
And.N Takie rzeczy robiono w starych instalacjach, podobnie jak kawałek drutu zamiast bezpiecznika i też było.
Obecnie taka instalacja nie przejdzie żadnego odbioru, jest niebezpieczna tak samo jak dawniej ale teraz mamy dużo dużo więcej urządzeń i często klepanych w chinach śmieci.
W poprawnie działającej instalacji zwarcie zera z uziemieniem wywali ci zabezpieczenia.
koesh, niezupełnie jest jak piszesz i nie można tego porównywać do "drutowania" bezpiecznika (co faktycznie stwarza niebezpieczeństwo). Mieszkam w miarę "nowym" (jak ten czas szybko leci:-) ) budynku z lat 90-tych. Instalacja jest dwużyłowa (także w łazience i kuchni), ale już miedź (nie aluminium). Tak jest właśnie połączone w gniazdkach - bolec z przewodem zerowym. I tak podejrzewam ma krzysztofz24.
Zabezpieczenie wywali tzw. różnicowe ( i musi ono przede wszystkim w ogóle być, aby wywaliło :-) ) w tych nowszych instalacjach trójżyłowych (faza, zero, uziemienie). Od kiedy były stosowane to już nie powiem, ale raczej po roku 2000.
Nie ma żadnych przeszkód, aby przerobić w instalacjach dwużyłowych (faza i zero) gniazdka w pokojach tak jak są w łazience i kuchni. I można mieć gniazdko z bolcem także w pokoju. Nie stwarza to żadnego dodatkowego niebezpieczeństwa (co najwyżej może poprawić). Warunek tylko jeden, aby z bolcem połączyć przewód zerowy. Dlatego lepiej jednak aby zrobił to ktoś znający się na rzeczy.
Bezpiecznik mam szklany, chyba z drucikiem po prostu.
Żadna droga listwa, tak normalna z bezpiecznikiem.
Ale może być że jest na zapas jak mówisz, bo nigdy się nie "przepalił".
Taki bezpiecznik nie zabezpiecza, to nie jest telewizor Rubin :)
Tworzy się łuk elektryczny na takim bezpieczniku, czasami to powoduje pożary.
To mowicie, że wiek instalacji ma znaczenie...?
I piszecie o 25 letnich blokach?
Ja piszę u mnie w domu że 25 lat można było robić już na czasie wszystko ale wiem że po sąsiadach mają druciarstwo niesamowite zrobione, a budowane 15 lat temu.
koesh, niezupełnie jest jak piszesz i nie można tego porównywać do "drutowania" bezpiecznika (co faktycznie stwarza niebezpieczeństwo). Mieszkam w miarę "nowym" (jak ten czas szybko leci:-) ) budynku z lat 90-tych. Instalacja jest dwużyłowa (także w łazience i kuchni), ale już miedź (nie aluminium). Tak jest właśnie połączone w gniazdkach - bolec z przewodem zerowym. I tak podejrzewam ma krzysztofz24.
Zabezpieczenie wywali tzw. różnicowe ( i musi ono przede wszystkim w ogóle być, aby wywaliło :-) ) w tych nowszych instalacjach trójżyłowych (faza, zero, uziemienie). Od kiedy były stosowane to już nie powiem, ale raczej po roku 2000.
Nie ma żadnych przeszkód, aby przerobić w instalacjach dwużyłowych (faza i zero) gniazdka w pokojach tak jak są w łazience i kuchni. I można mieć gniazdko z bolcem także w pokoju. Nie stwarza to żadnego dodatkowego niebezpieczeństwa (co najwyżej może poprawić). Warunek tylko jeden, aby z bolcem połączyć przewód zerowy. Dlatego lepiej jednak aby zrobił to ktoś znający się na rzeczy.
Podręcznik z zawodówki elektrycznej z lat 80-tych i masz normalna instalacje jak teraz :)
Spinanie zera z uziemieniem to tragedia, nawet nie zdajesz sobie sprawę co może się stać jak w takim urządzeniu siada zero i leci wszystko po obudowie, piszesz łazienka i kuchnia... masakra.
Jak dojdzie do tragedii to będzie "a tyle lat było dobrze".
NIE WOLNO ŁĄCZYĆ ZERA Z BOLCEM UZIEMIENIA !!
Jeśli instalacja nie pozwala na normalne podłączenie to odepnij bolec zwłaszcza w łazience i kuchni !!
...
Podręcznik z zawodówki elektrycznej z lat 80-tych i masz normalna instalacje jak teraz :)
Spinanie zera z uziemieniem to tragedia, nawet nie zdajesz sobie sprawę co może się stać jak w takim urządzeniu siada zero i leci wszystko po obudowie, piszesz łazienka i kuchnia... masakra.
Jak dojdzie do tragedii to będzie "a tyle lat było dobrze".
NIE WOLNO ŁĄCZYĆ ZERA Z BOLCEM UZIEMIENIA !!
Jeśli instalacja nie pozwala na normalne podłączenie to odepnij bolec zwłaszcza w łazience i kuchni !!
Kompletne BZDURY waść opowiadasz. Kiedyś był to standard i spełniający wszystkie ówczesne normy (cały czas mówimy o instalacji elektrycznej dwużyłowej - bo taka była powszechnie stosowana.
Masz tylko rację z jednym, w obecnych nowych instalacjach nie wolno łączyć przewodu zerowego z przewodem uziemiającym PE ( bo wywali różnicówka)
Jeszcze specjalnie dla Ciebie taki cytacik z netu czym jest zerowanie (kiedyś powszechnie stosowane w instalacjach elektrycznych):
"Co w istocie oznacza zerowanie?
Odpowiadając na to pytanie, ważne jest, aby na chwilę zatrzymać się na samym nazewnictwie, by wyjaśnić kilka istotnych kwestii. Patent za zerowanie zrodził się w czasach, gdy nie funkcjonowało rozróżnienie na przewód neutralny typu N i ochronny PE. Dzięki temu uproszczeniu instalacja składała się z przewodu fazowego i uziemionego przewodu zerowego, które już od dawna z sukcesem ustępują miejsca przewodom typu PE oraz PEN. Na czym wobec tego polega wspomniane wcześniej zerowanie?
Co do istoty sprawa jest prosta – przedsięwzięcie polega na połączeniu pewnych elementów przewodzących, z którymi można się zetknąć (chociażby przez nieuwagę) z przewodem uziemiającym. Zatem najprościej ujmując, zerowanie polega na stworzeniu zamkniętej pętli zwarcia, celem takiego działania jest wymuszenie przerwania zasilania. Do elementów przewodzących często zalicza się obudowy urządzeń elektrycznych, gdyż to właśnie na nich może występować przebicie elektryczne."...
Zerowanie miało na celu jeśliby z jakichś przyczyn (uszkodzenie izolacji) faza dostała się na obudowę połączoną z bolcem (właśnie poprzez to zerowanie), zamknięcie pętli zwarcia i zadziałanie bezpiecznika tego jeszcze wówczas zwykłego (topikowego, czy automatycznego)
I proszę więcej nie pouczać elektryka :-)
PS.
Sprubuję jeszcze raz prościej wytłumaczyć. Kiedyś (nie tak dawno w sumie) gdy nie było rozdzielenia na przewód zerowy (N) i uziemiający (PE) łączyło się przewód zerowy z bolcem w gniazdku. Jakby nastąpiło przebicie fazy na obudowę (w pralce, lodówce, czy komputerze) wywaliłoby zwykłe zabezpieczenie (bezpiecznik).
Jakby tego zerowania nie było dotykając takiej obudowy (z przebiciem) nastąpiłoby porażenie prądem.
Proszę nie pisz takich rzeczy bo jeszcze ktoś ciebie posłucha i skończy się to tragedią.
Zakładasz że urządzenia podpięte do takiej instalacji są ok, a teraz wiele chińszczyzny może cie niemiło zaskoczyć.
koesh, proszę pisz na czym się znasz, na komputerach przykładowo.
Na elektryce nie znasz się niestety kompletnie. To przecież nie wstyd, trudno znać się na wszystkim.
Ja na komputerach (podzespołach, jakie lepsze) znam się tak średnio i wolę zasięgnąć Twojej porady.
sokolnik
23-03-2021, 19:45
ekspertów pełno od prądu ale co bzyczy w moim KompiePotworze to już nikt nie wie :D
jest trop że może chomik... teoria ciekawa :P
Ja wiem ;P
Chomik morderca.
krzysztofz24
23-03-2021, 19:56
Panowie, koledzy, chłopaki nie kłóćcie się już o ten prąd.
Jakby co zrobię dziurę w ścianie i sobie pociągnę przewód do drugiego pokoju od gniazdka z uziemieniem.
Akurat mechaniczno, stolarsko, metalowo łącznie z obsługą ciężkich maszyn majsterklepkowych, ogarniam bardzo dobrze:-).
Mówiłem ci sokół kółeczko dla chomika albo talerzyk żeby się wybiegał, do obudowy. To nie bedzie mail siły piszczeć.
Dostałeś tubode mnie i innych już możliwe przyczyny i ścieżkę postępowania.
Np zacznij od odłączenia wszystkich wiatraczków i wpinania po kolei spowrotem. A już to któryś wiatrak.
No ale ty nie chcesz przyjąć oczywistości:-).
To masz teorie z chomikiem;-).