Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
Jest takie powiedzenie:
AMD nigdy nie przegapi okazji, żeby przegapić okazję.
A Intel żeby zmienić podstawkę ;)
Więc w ARMy pewnie wejdą z opóźnieniem 2-3 generacji, jak już pozamiatane będzie.
To zależy z jakim produktem wejdą. O ile wejdą.
NVIDIA to za duży gracz, oby nie stał się rynkowym monopolistą z ARM na Windows. Z drugiej strony fajnie gdyby pokazali odpowiednik takiego M3 Ultra czy M4 Max. Środki na to mają.
O AMRach innych producentów było jeszcze w zeszłym roku mówione, jak Qualcomm się pochwalił, że Snapdragon X robią. I co?
Parę lapków/tabletów na S/X wyszło i cisza w temacie.
O AMRach innych producentów było jeszcze w zeszłym roku mówione, jak Qualcomm się pochwalił, że Snapdragon X robią. I co?
Parę lapków/tabletów na S/X wyszło i cisza w temacie.
Bo ten Snapdragon X nie dość, że odstaje od najnowszych M4 wydajnościowo, to lapki z nim na pokładzie tanie też nie są. Microsoft też robi często dziwne ruchy, od wyłączności na WinARM dla Qualcomma po chyba zbyt małe naciski na developerów, aby tworzyli swoje aplikacje pod nowy system (choć tutaj trudno im się dziwić, skoro jest mało użytkowników).
Apple zdaje się, że rozbiło bank, bo mają teraz kompletny produkt (świetne procesory ARM, bardzo dobry OS i napisane oraz świetnie zoptymalizowane pod niego programy), który nie jest już tak ekskluzywny jak na początku, nawet bym powiedział, że jest bardzo dobrze wyceniony. Sytuacja się odwróciła, a mi się wydaje, że Intel, AMD i Microsoft zbyt późno dostrzegli możliwości/potencjału ARM i OS na nim opartym, albo nie mają za bardzo jak już odpowiedzieć.
Nie wiem, może to jest szansa dla Google z Androidem? Wejście z NVIDIĄ na rynek desktopów? GeForce Now + Android Desktop i nawet niedzielni gracze będą zadowoleni.
Gdzieś mi się obiło o uszy, że RAM ma zdrożeć.
I drożeje, pomału, ale drożeje.
Gorzej, że coś się dzieje z Ryzenami 7x00. AMD przycięło/skończyło produkcję?
7500f jeszcze niedawno za 550 zeta był. Dziś praktycznie nie do dostania.
7700? OEM ~950 zeta, BOXy potrafią pod 1.5k dobić.
7800X3D? Na wiosnę za 1.4-1.5k dało się BOXa kupić, teraz może OEM się znajdzie.
Tylko 7600 trzyma stabilnie 660~750 (OEM/BOX)...
sokolnik
15-07-2025, 15:54
Leci 4ty tydzień remontu... Dokladnie 2gi dzień 4go tygodnia he ja myślałem że w tym tygodniu to już na bank sobie zajmę się kompem, coś z tymi partycjami pokombinuje itp... Ale się nie zapowiada w tym tygodniu he
Bałagan na chacie praktycznie wszędzie he ale to bałagan uporządkowany więc nie straszny [emoji854]
Ale kafelki już położone na ścianach i częściowo podłoga + balkon cały ukończony na 90% (też kafle na podłodze i ściany nowe tynki)...także walki sporo, niedogodności lekkich ale dajemy radę :)
Jeszcze około tygodnia to potrwa raczej... Ale jutro fugi lecą chyba i brodzik będą montować już kleić...
Ehh [emoji854]
Nie wiem czy będę miał siły na zajmowanie się kompem he
A zakupy proca itp na razie wstrzymane przynajmniej do podsumowania kosztów remontu he
Kolejny raz natrafiłem na kartę graficzną ze złaczem nvme - ciekaw jestem jak szybko takie dyski SSD ugotują sie na karcie graficznej. To jakiś idiotyzm
sokolnik
16-07-2025, 22:22
A po co tam dysk ssd [emoji1745][emoji780] chodzi o dodatkowe miejsce na dysk?
Powinni zrobić miejsce na pamięć ram... Masz grafikę z 8GB VRAM, wciskasz kość 32 GB i masz 40 GB ramu na grafice [emoji38]
Tak, dodatkowe miejsce.
Jak masz szynę X16, a karta używa tylko X8, zostają linie wolne. I sruu, przelotka na M.2.
Był nawet projekt z dwoma slotami.
RAM byłby ciekawym rozwiązaniem, ale... figa.
PS. Potwierdził się AMD RX z 32GB VRAM.
Nazywa się AMD Radeon Pro AI R9700. Nazwa chyba mówi wszystko...
Bazuje na rdzeniu z 9070XT.
Co ciekawe, ma być przez pół tańszy, niż RTX Pro 4000 24GB.
krzysztofz24
18-07-2025, 00:06
Zostal mi po firmie komputer, taki typowo biurowy, do filmow, netu, jakiejs tam podstawowej obrobki powiedzmy.
Specyfikacja:
-WIN 10 ma plycie
-DVD-RW, chyba Asus.
-Obudowa 3 letnia: Fractal Design Focus G czarna
-Plyta glowna Asus M5 A99X EVO R2.0 (swego czasu topowy chipset AMD), 6 portow sata.
-Procesor AMD FX 8320 (na tej plycie wystarczy ustawic tryb extrem i chodzi non stop na 3.9ghz bez problemu)
-Chlodzenie procesora: Be Quiet Shadow Rock top flow2, 160w TDP
-GPU, pasywnie chlodzony ZOTAC GT 730 4GB Zone Edition
-Zasilacz Seasonic S12G-550, GOLD 550W
-Dysk SSD na sata 250GB Samsung, swego czasu jeden z tych szybszych.
Ile ja za to moge wziac?
Bo ten komputer jest mi zbedny po prostu.
Grac tu sie raczej nie da, ale wszelkie zastosowanei biurowe, filmy, net, jakas tam nieforsowna obrobka podstawowa (ja obrabilem na nim zdjecia produktowe na potrzeby aukcji internetowych, wiec mozna obrabiac;-) ).
W sumie to taki podstawowy komp do wszystkiego oprocz wiadomo czego.
Prosze o orientacyjna wycene.
P.S
A to prosze zeby nie wplywalo na wycene, no chyba zeby forumowicz chcial kupic, to wtedy tak:mrgreen:
To wtedy to komp legendary edition:D.
Zasilacz od sokolnika (plakal jak sprzedawal)
Złozony przez profesjonalnego, zawodowego hackero-montera serwerow i kompow czyli kreta vel crusiek.
sokolnik
18-07-2025, 00:10
Już sam zasilacz dodaje temu konkuterowi +1000 do mocy
Także wiesz, wystaw za 400 może się jakiś jeleń znajdzie :)
Sorry ale tego typu sprzęty raczej chyba się ciężko sprzedają ale w stolicy dużo ludzi, może ktoś przyjedzie i "weźmie" :)
krzysztofz24
18-07-2025, 00:15
Także wiesz, wystaw za 400 może się jakiś jeleń znajdzie :)
Moze i ciezko.
Ale nei kazdy gra w gry czy renderuje filmy.
Niektorzy chca tylko odpalic film, przejrzec emaile i pogapic sie na YT czy wygodnie cos kupic przez siec.
Na obecna chwile kupujac te podzespoly uzywane, wychodzi wiecej niz 400zl. A gdzie zlozenie, windows...
Takze nie zazdrosc lepszego zasilacza:D
sokolnik
18-07-2025, 00:17
Dobra, podbijam, 800 żeby było z czego schodzić
Wiesz
Nikt nie będzie chciał kompa który brał udział w wystawianiu lewych faktur :D jeszcze mój biedny zasilacz musiał ten proceder zasilać [emoji38]
sokolnik
22-07-2025, 09:12
ten remont nie chce się skończyć :D przedłużanie takie
albo czekania na majstra albo na części albo majster czeka na części by robota mogła iść :D ale jest szansa że grube rzeczy zostaną ukończone dziś/jutro - w tym tygodniu
a w przyszłym po otrzymaniu części nastąpi montaż ostateczny :D
i życie będzie mogło wrócić na właściwe tory :D
sokolnik
30-07-2025, 17:25
mówiłem że zrobi się spoko "wakacyjne okienko cenowe" :)
89533
będzie na parę lat i mocy nie zabraknie w programach i gierkach :)
teraz dobrać jakieś MOBO + RAM :)
zakupy na Amazon są ok? zwroty? nówki produkty czy jakieś badziewia? :)
sokolnik
31-07-2025, 09:40
Ram zamówiony :)
Najgorzej z Mobo... Ciężko się zdecydować...
sokolnik, proste.
AsRock odpada, ten problem z paleniem chyba dalej nie całkiem rozwiązany.
Asus? Też raczej na nie, dziwne akcje mieli. No, chyba że ProArt, świetnie wyglądają.
Gigabyte? Sam pisałeś, że jesteś na nie.
Czyli zostaje MSI.
A jak topowy proc, to topowa płyta. X870E Godlike. Problem rozwiązany, 6.69 PLNów się należy. :mrgreen:
sokolnik
31-07-2025, 16:56
Niech żyje nowy Król :)
16 rdzeni odebrane, pięknie zapakowane także brawa dla x-kom :)
89542
SSD Lexar się cieszy bo nie leży sam na regale :D
- - - - kolejny post - - - - - -
sokolnik, proste.
Asus? Też raczej na nie, dziwne akcje mieli. No, chyba że ProArt, świetnie wyglądają.
Czyli zostaje MSI.
A jak topowy proc, to topowa płyta. X870E Godlike. Problem rozwiązany, 6.69 PLNów się należy. :mrgreen:
racja
AsRock, Gigabyte odpadają.
A czemu ASUS odpada?
MSI mają bardzo dobre opinie - w sensie 2 modele:
MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI za około 1300-1400 zł (https://www.x-kom.pl/p/1306458-plyta-glowna-socket-am5-msi-mag-x870e-tomahawk-wifi.html)
MSI MPG X870E CARBON WIFI cena już na poziomie Strixa około 2100 zł (https://www.x-kom.pl/p/1281100-plyta-glowna-socket-am5-msi-mpg-x870e-carbon-wifi.html)
no i cały czas myślę o tym Strixie
ASUS ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI też cena 2100 złl (https://www.x-kom.pl/p/1281730-plyta-glowna-socket-am5-asus-rog-strix-x870e-e-gaming-wifi.html) ale na Amazonie jest do kupienia za 1888 zł także znowu trochę taniej względem rodzimych sklepów...
także nie wiem...
RAM zamówiłem sprawdzony i chwalony Lexar 32GB(2x16GB) 6000 CL28 Ares RGB Black (https://www.x-kom.pl/p/1310774-pamiec-ram-ddr5-lexar-32gb2x16gb-6000-cl28-ares-rgb-black.html) w dobrej cenie na promce i ładnie świeci :D taniej o 40 zł. Właśnie wyruszył w drogę - jutro będzie :D
teraz patrze proc już podrożał w X-KOM o 340 zł + 40 zł taniej ram... 400 zł taniej to już mnie przekonuje :D
A czemu ASUS odpada?
Bo lubią obcinać linie PCIe w ten sposób:
https://i.imgur.com/6YGRnuk.png
Jeśli masz kartę x8, to pół biedy...
To ze specki tego Asusa, co linkowałeś.
MSI i GB też obcinają, ale jakoś... sensowniej.
Wystarczy wziąć płytę bez WiFi, dodatkowego mostka USB, dodatkowego mostka SATA itp. i nawet w Asusie nie jest źle z tymi PCIe.
Oczywiście wtedy jest mniej portów USB, czy SATA i sieć tylko na LAN zamiast na WiFi, ale jak ktoś tego nie potrzebuje to jest nawet taniej. :twisted:
sokolnik
31-07-2025, 17:29
znam ten argument, wgłębiałem się w to - czytałem komentarze, że po prostu trzeba obsadzić 3 dyski m2 w slotach: 1, 4, 5 dla bezpieczeństwa...
U mnie najważniejsze są 2 dyski SSD PCIE 4.0 więc bym je umieścił w slotach m2 nr 1 oraz np 4 - wtedy powinny chodzić z pełną prędkością bo slot 1 ma linie z procesora a slot 4 i 5 chyba z chipsetu... wtedy SATA też nie są obcinane - mam 3 CRUCIALE SATA :)
Wystarczy wziąć płytę bez WiFi, dodatkowego mostka USB, dodatkowego mostka SATA itp. i nawet w Asusie nie jest źle z tymi PCIe.
Oczywiście wtedy jest mniej portów USB, czy SATA i sieć tylko na LAN zamiast na WiFi, ale jak ktoś tego nie potrzebuje to jest nawet taniej. :twisted:
co proponujesz?
Kupować płytę z 5ma slotami i używać tylko 3? Słaby deal. :D
Popatrz na Tomahawka od MSI. Z tego co pamiętam, tam M.2_2 przycinał złącza USB-C na tylnym panelu.
PS. Jak złożysz, daj znać, czy RAMy poszły na CL28. AMD ma z tym problemy, z tego, co kojarzę...
sokolnik
31-07-2025, 18:54
Kupować płytę z 5ma slotami i używać tylko 3? Słaby deal. :D
Popatrz na Tomahawka od MSI. Z tego co pamiętam, tam M.2_2 przycinał złącza USB-C na tylnym panelu.
PS. Jak złożysz, daj znać, czy RAMy poszły na CL28. AMD ma z tym problemy, z tego, co kojarzę...Te obcinanie linii w zestawie z topowym CPU oraz MOBO z najwyższym chipsetem to słaba akcja.
To jaką płytę kupić jak ktoś potrzebuje 4 x ssd pcie 4.0 z Ryzenem? Pozostaje chyba Intel albo pogodzić się z grafiką x8 a nie x16... Niby różnice małe w wydajności grafiki ale nie po to człowiek kupuje najlepsze części żeby mu się zmniejszała wydajność grafiki albo żeby tracił USB albo porty SATA pod dyski...
No ale podobno da się to obejść przy 2 dyskach pcie 4.0 a reszta sata więc nie powinno być u mnie problemu.
Musze w weekend zagłębić temat i na coś powoli się decydować...
Dam znać jak złożę PC. Czytałem że te ramy działają bez problemów... Ale też podobno timingi I rzędu właśnie te CL28
nie wpływa mocno na wydajność na Ryzenie a wręcz wcale.
W jakąś sobotę będzie trzeba brać się za składanie kompa...
Szukać takiej, co M.2 tnie, powiedzmy, PCIex_4 (https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-X670E-TOMAHAWK-WIFI/Specification), albo takiej, co tnie USB (https://pl.msi.com/Motherboard/MEG-X670E-ACE/Specification). ¯\_(ツ)_/¯
Tu AMD faktycznie słabo to rozegrało. A poprawią pewnie dopiero w AM6...
sokolnik
31-07-2025, 19:09
Najgorsze te całe stawienia Windowsa, instalowanie programów, gierki zainstaluje wszystkie od nowa na nowym Lexar 2TB... Chyba... A Windows na Samsungu 1TB...
To będzie trochę trwało... Przerzucenie bibliotek, danych trochę... Ale mam jeszcze kartę od aparatu 500 GB więc będzie szybko się kopiowalo :)
co proponujesz?Niestety nie mam czasu na przegląd dostępnych płyt i analizę więc mogę pomóc tylko ogólnie. Konkretną płytę musisz wybrać sobie sam.
Dodam że do każdej płyty głównej trzeba analizować instrukcję użytkownika żeby sprawdzić co jest przycinane przez co. Strasznie długo czasu to zajmuje.
Te obcinanie linii w zestawie z topowym CPU oraz MOBO z najwyższym chipsetem to słaba akcja.
Ale czy to jest topowy czy tani CPU to niema znaczenia, bo każdy ma tyle samo linii PCIe. To jest ograniczenie architektury.
Trochę lepiej jest z chipsetami. One mają różną ilość linii PCIe.
Problemem jest to że te droższe chipsety są ładowane do droższych płyt które są "bogato" wyposażone.
I w efekcie masz dużo peryferiów które nie wszystkie potrzebujesz a przez to linie PCIe też są przycinane.
Tutaj sobie poczytaj i pooglądaj tabelki: https://www.amd.com/en/products/processors/chipsets/am5.html
Dodam że z tego powodu moim zdaniem obecnie najlepszym chipsetem jest X870E a po nim X670E.
krzysztofz24
31-07-2025, 20:58
sokolnik, proste.
Czyli zostaje MSI.
Jakie Asus mial problemy?
Osobiscie korzystalme z wielu plyt Asusa czy GPU i to wzor niezawodnosci.
Potem ewentualnie Gigabyte.
Ofc to mnoja subiektywna opinia.
MSI to dla pryszczatych hackerow jest:-)
Niech żyje nowy Król :)
16 rdzeni odebrane, pięknie zapakowane także brawa dla x-kom :)
89542
Ale po co zamazales numery:-D?
To nie zdjecie z oglosznia fury na otomoto;-)
Jakie Asus mial problemy?
Osobiscie korzystalme z wielu plyt Asusa czy GPU i to wzor niezawodnosci.
Potem ewentualnie Gigabyte.
Ofc to mnoja subiektywna opinia.
MSI to dla pryszczatych hackerow jest:-)
Ale po co zamazales numery:-D?
To nie zdjecie z oglosznia fury na otomoto;-)
OjTam juz nie bede kasowal posta ale doczytalem co miales na mysli. Nie problemy Asusa tylko obcinanie.
Moge sie zgodzic, Asus to nie jest wzor wydajnosci, ale wg mnie wzor niezawodnosci. Na ich plytach czy GPU nie ma czegos takiego jak piszczace cewki czy ze cos sie grzeje za bardzo.
No a jakby ktos chcial miec i niezawodnosc i osiagi od Asusa to juz musi celowac w ich topowa oferte. Topowa tez cenowo;-)
sokolnik
31-07-2025, 21:15
oglądam sprawdzam MSI, ASUS itp.
Odnośnie tego X870E Strixa... to mógłbym bez problemu zainstalować
1 SSD pcie 4.0 w slocie M2_1 i by działał z MAX prędkością - i tu jest problem, rozmiar dysku...
"5 x gniazdo M.2
– 1 x M.2 22110 (PCIe 5.0 x4)
– 2 x M.2 2280 (PCIe 5.0 x4)
– 2 x M.2 2280 (PCIe 4.0 x4)"
2gi SSD pcie 4.0 w slocie od chipsetu, czyli M2_4
3ci mały SSD pcie 3.0 w ostatnim slocie M2 od chipsetu, czyli M2_5
Wtedy wszystkie dyski m2 pracowałyby z max prędkościami oraz grafika by pracowała w trybie x16 ... prawda? Tylko pytanie co z portami SATA - mam 3 x SSD SATA :) te 4 porty SATA nie zostałyby w żaden sposób ograniczony prawda? O tym nic w manualu nie ma właśnie... więc chyba spoko sytuacja :) ?
czyli musiałbym zainstalować swoje ssd pcie 4.0 w ostatnich posrtach M2_4 i 5 i brakuje mi miejsca dla 3ciego małego SSD na pcie 3.0 żeby nie ograniczać GPU ? dobrze to widzę?
chyba jednak się pomyliłem i m2_1 obsługuje różne rozmiary dysków :D
Tak, Asus to wzór niezawodności... Przegrzewająca się sekcja zasilania i VRM w X670E, słabe chłodzenie chipsetów i M.2. Można jeszcze wspomnieć o wadliwych BIOSach, które ustawiały za wysokie napięcia (szczegolnie na Ryzenach z X3D) doprowadzając do uszkodzenia CPU i czasem też mobo. Pamiętam jeszcze częste narzekanie na wypinanie się serwisu na naprawy gwarancyjne.
Ja decydując się na AM5 wybrałem Aorusa. Jest to submarka Gigabyta. IMO to taki Gigabyte premium.
Odnośnie tego X870E Strixa... to mógłbym bez problemu zainstalować
1 SSD pcie 4.0 w slocie M2_1 i by działał z MAX prędkością - i tu jest problem, rozmiar dysku...
(...)
Wtedy wszystkie dyski m2 pracowałyby z max prędkościami oraz grafika by pracowała w trybie x16 ... prawda? Tylko pytanie co z portami SATA - mam 3 x SSD SATA :) te 4 porty SATA nie zostałyby w żaden sposób ograniczony prawda? O tym nic w manualu nie ma właśnie... więc chyba spoko sytuacja :) ?
czyli musiałbym zainstalować swoje ssd pcie 4.0 w ostatnich posrtach M2_4 i 5 i brakuje mi miejsca dla 3ciego małego SSD na pcie 3.0 żeby nie ograniczać GPU ? dobrze to widzę?
chyba jednak się pomyliłem i m2_1 obsługuje różne rozmiary dysków :D
Może znajdziesz taką płytę która ma tylko trzy M.2 i w tym jedno współdzielone z drugim PCIe x8 i do tego PCIe x8 załóż adapter z dwoma M.2.
Nie dość że będziesz miał pełną długość to jeszcze chłodzenie może być lepsze.
krzysztofz24
31-07-2025, 21:43
No a ja nie mialem nigdy zadnych prpblemow ze sprzetem Asusa.
Za to moj brat mial popsute wejscie na karte w plycie gigabyte. I daleko mi tu do ferowania wyrokow o tej marce.
To nie MSI zostawilo kiedys userow plyt na lodzie bo dali za malo pamieci i nie dalo sie zaukatailozowac BIOS pod procesory AMD...
Takie cos mnie osobiscie bardziej zraza. Jeszcze kojarze piszace cewki na ich GPU.
P.S
Zaraz co ja robie, przeciez na tego Pana powyzej z postu #8029 po jego zachowaniu w dyskusji. Mam "wlaczonego ignora" - czytaj tyle mnie obchodzi co napisze, co zeszloroczny snieg;-).
No a ja nie mialem nigdy zadnych prpblemow ze sprzetem Asusa.
Za to moj brat mial popsute wejscie na karte w plycie gigabyte. I daleko mi tu do ferowania wyrokow o tej marce.
Lata temu też nie miałem. Tylko co było lata temu, a co jest teraz?
Stojąc przed wyborem, rozważałem też płyty Asusa.
Dziwna QVL RAMu to jeden ze smaczków, jaki znalazłem. Przykładowo płyta z B650E nie miała ani jednego RAM z CL mniejszym, niż 36 w wsparciu. Do tego jakaś połowa nie była już, albo w ogóle w PL dostępne.
Do tego... widziałem info, że wczesne płyty na AM5 traciły gwarancję, jeśli użytkownik sam sobie BIOS zaktualizował. Fajnie, nie?
To nie MSI zostawilo kiedys userow plyt na lodzie bo dali za malo pamieci i nie dalo sie zaukatailozowac BIOS pod procesory AMD...
Takie cos mnie osobiscie bardziej zraza. Jeszcze kojarze piszace cewki na ich GPU.
Wtopę z brakiem pamięci do aktualizacji BIOS zaliczyli dosłownie WSZYSCY. Po prostu nikt się nie spodziewał, że AMD dotrzyma słowa z kilkoma generacjami na jednym chipsecie. Samo AMD wyszło z twarzą, oferując bezpłatny "pakiet aktualizacyjny".
I to było powodem, dla którego obecnie praktycznie wszystkie płyty mają możliwość aktualizacji BIOS z poziomu USB. ¯\_(ツ)_/¯
sokolnik
31-07-2025, 22:07
ale to właśnie o płytach MSI i chyba Gigabyta było najmniej problemów z płytami AM5 i prockami z 3D V CACHE :)
ja sobie obecny zestaw AM4 (CPU MOBO RAM) sobie zostawię na miesiąc w razie czego :D a później go puszcze w świat
krzysztofz24
31-07-2025, 22:12
Lata temu też nie miałem. Tylko co było lata temu, a co jest teraz?
Juz nie chce rozdrabniac lata tamu a teraz;-) ale moj obecny (sprzed okolo 3 lat) Asus Z590 pod Intela zero problemu.
Wtopę z brakiem pamięci do aktualizacji BIOS zaliczyli dosłownie WSZYSCY. Po prostu nikt się nie spodziewał, że AMD dotrzyma słowa z kilkoma generacjami na jednym chipsecie. Samo AMD wyszło z twarzą, oferując bezpłatny "pakiet aktualizacyjny".
I to było powodem, dla którego obecnie praktycznie wszystkie płyty mają możliwość aktualizacji BIOS z poziomu USB. ¯\_(ツ)_/¯
Jestes pewien? Bo chyba MSI mialo najwieksza wtope.
Cos kojarze ze z jakims nizszym chipsetem pod AMD od MSI wlasnie byl problem, ze tak przyszczedzili na centy doslownei na pamieci, ze nie dalo sie wogole zaktualizowac bios.
Niew wiem czy to znajde, ale sprobuje.
EDIT:
Dobra nie da rady czegos sensownego wkleic, przez szacunek do "odbiorcow" nie bededawal potwierdzenbai z AI. Bo ja kto AI niby wie w ktorym koscile dzwoni ale belkocze;-)
sokolnik
31-07-2025, 22:26
To dotyczyło AM4. Te problemy msi.
A mi chodzi o obecne problemy z upalaniem procków :)
W sumie mi ten mały ssd 250 GB pcie 3.0 nie jest mocno potrzebny. Najwyżej wyląduje w kieszeni usb z tyłu PC i będzie sobie działać na USB :) WIĘC generalnie problemu nie ma :)
Myślę że decyduje się na nowy procesor i platformę, gdzie wszystkie bolączki wyszły, zostały przetestowane, wydane nowe biosy, łaty Windowsa itp że po prostu będzie dobrze :)
Coś mi się rzuciło w oczy że któraś płyta ma dodatkowe zasilanie pcie właśnie i tego nie ogarniam o co chodzi? :) ktoś kojarzy? Podobno ważne jaki ma się zasilacz... Muszę to znaleźć.
Nie będzie mi to potrzebę przy używaniu RTX 3070 :) a nie planuje kupować 5090 gdzie może warto by było podpiąć te dodatkowe zasilanie :)
Coś mi się rzuciło w oczy że któraś płyta ma dodatkowe zasilanie pcie właśnie i tego nie ogarniam o co chodzi? :) ktoś kojarzy? Podobno ważne jaki ma się zasilacz... Muszę to znaleźć.
Taa, też mi się to rzuciło w oczy. Google twierdzi, że to dla ekstremalnego OC. Jak się w to nie bawisz, to nie ma potrzeby podłączać.
Widziałem też płytę, mającą dwa takie gniazda. Drugie było przy głowicy przedniego USB-C, miało zapewnić kompatybilność z PD.
krzysztofz24
31-07-2025, 22:54
To dotyczyło AM4. Te problemy msi.
Chyba to oczywiste:-)
[quote]A mi chodzi o obecne problemy z upalaniem procków :)
A to nie obecne GPU sie upalaly przypadkiem...
Ewentualnie ja upalilem wlasnie final bossa z Robocopa (ten robot z 2 czesci):mrgreen:
89547
89548
O tu jest upalany:-). Pewnie sobie biosu nie zaktualizowal:lol:
89549
89550
Rafał_Sz
01-08-2025, 09:17
A ja zamiast kolejnej karty kupiłem sobie nową maszynę do płytek. XD Ferrari wśród takich maszyn. I też włoska. :)
89551
sokolnik
01-08-2025, 10:23
Elegancka
Mój majster takiej nie miał a łazienkę ładnie zrobił :)
nie miał też takiego 16 rdzeniowca [emoji38]jakby miał to by szybciej remont skończył :)
Powoli graty kompletuje...
Żonie wczoraj powiedziałem że kupiłem procesor, że na półce leży. Słowem się nie odezwała :) chociaż, wiedziała od pół roku że chce zmienić proca i że czekam na wakacyjne okienko więc.... A dziś się mnie pyta, czy po południu kompa robię? Mówię nie... Nie mam wszystkich gratów... Chyba nie skojarzyła że zakupy się nie skończyły a procesor to dopiero początek zakupów
Cpu
Ram
Mobo
WIN11
ramka na cpu by się też przydała do kompletu
A czasu na składanie kompa nie mam aktualnie, może przyszła sobota się coś uda podziałać w weekend.
89552
krzysztofz24
01-08-2025, 10:40
Żona nic nie kuma:-)
Nie musisz mówić o ram, płycie i win11:-D
No ewentualnie o płycie powiedz, ale zaznaczając że stara sprzedasz i w sumie to będzie kilkaset złoty tylko dopłaty.
Co ty myślisz że żony wiedzą ile kosztują płyty pod poszczególne chipsety AMD;-)
lukasz_kk
01-08-2025, 10:45
Żony może nie wiedzą... ;)
https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/487166795_10237953053909235_2597678163355109530_n. jpg?stp=dst-jpg_s720x720_tt6&_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=aa7b47&_nc_ohc=VuvX0HOVu9MQ7kNvwF5afGH&_nc_oc=Adnw0fRXt5zdZcrpZRA4nfCtyxr7sFD8saZgTsDVJ-6c_4N8skFbIrZ21-WTyVqrwfg&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&_nc_gid=s1ySXleDKWw3uB_Cp8H7lA&oh=00_AfQG3XCREbbGnBD82Z4tlvU_aJ8BoAQsrE1N2uVw5-qb4w&oe=68926040
sokolnik
01-08-2025, 10:50
Mówić nie muszę prawda :) kładę na półkę i graty się zbierają :)
Ona wie że jedno kupuje, stare sprzedaje, kombinuje by taniej było, np 2000 zł za proca zapłaciłem za bony z pracy które mamy do wykorzystania właśnie na jakieś zakupy/sklepy więc 9950X3D wyszedł mnie 850 zł gotówki z konta... Tak można kupować 16 rdzeniowego potwora X3D :) a podatek i tak by zabrali od tego bo to dochód he
Połowa roku 2025 więc do 2030 powinien spokojnie wystarczyć prawda? :)
Nowy system, format, od nowa wszystko będzie po instalowane...
Nowy SSD
Nowe porządki na kompie... Będzie taki ładny... Będzie czekać na nowego RTXa... Ale to muszę jeszcze trochę dozbierać akurat w styczniu się pomyśli jak już wyjdą Superki :) spokojnie bez pośpiechu... Poczekam sobie :)
Jestes pewien? Bo chyba MSI mialo najwieksza wtope.
Tak, wiem z pierwszej ręki:
https://i.imgur.com/DEzc2XA.png
Z listy aktualizacji BIOS mojej płyty pod AM4.
ramka na cpu by się też przydała do kompletu
Po co?
AMD kupiłeś, nie Intela.
No i weź pod uwagę, że montując ramkę robisz pa pa gwarancji płyty głównej.
sokolnik
01-08-2025, 12:04
A niby czemu tracę gwarancję mobo?
Zresztą ona w niczym nie przeszkadza przecież... Raczej pomaga.
Demontujesz oryginalny zaczep żeby ramkę przykręcić. Czyli ingerencja w płytę główną. Czy producent uzna? Może i uzna, może nie.
I w przypadku AMD w niczym nie pomaga. No, może oprócz wyglądu, bo lepiej wygląda, niż standardowy zaczep. ;)
sokolnik
01-08-2025, 12:13
To ja mu przykręcę stary element montażowy i już :)
Właśnie o czystość trochę chodzi, pewnie będę zmieniać pastę to będzie dużo łatwiej i czyściej podczas tej operacji. I ładnie to będzie wyglądać :)
krzysztofz24
01-08-2025, 13:30
Tak, wiem z pierwszej ręki:
No swoja reka najpewniejsza:-)
To ja mu przykręcę stary element montażowy i już :)
Właśnie o czystość trochę chodzi, pewnie będę zmieniać pastę to będzie dużo łatwiej i czyściej podczas tej operacji. I ładnie to będzie wyglądać :)
A jestes pewien ze nei zostawisz sladu odkrecania/przykrecania na srubkach?
Bo wtedy moga sie czepnac, jakby co.
Nie wydziwiaj;-)
Juz raz sobie porysowlaes proca czy tam chlodzenie i reklamowales (chyba chlodzenie) ze "ci gniecie procesor":-)
Po co ci to, zyc nie mozesz bez uzerania sie z reklamacjami;-)?
sokolnik
01-08-2025, 20:41
Nie myślałem jeszcze ze 2 lata temu że będę miał w PC części od LEXAR... A nawet kartę SD mam Lexar w aparacie :D
89564
A jestes pewien ze nei zostawisz sladu odkrecania/przykrecania na srubkach?
Bo wtedy moga sie czepnac, jakby co.
Nie wydziwiaj;-)
Juz raz sobie porysowlaes proca czy tam chlodzenie i reklamowales (chyba chlodzenie) ze "ci gniecie procesor":-)
Po co ci to, zyc nie mozesz bez uzerania sie z reklamacjami;-)?
właśnie - czyżbym niedługo sprzedawał procesor z rysami ? :D
krzysztofz24
01-08-2025, 21:51
właśnie - czyżbym niedługo sprzedawał procesor z rysami ? :D
To kto to kupi jak widac ze powypadkowy i klepany:-D?
Rafał_Sz
02-08-2025, 09:19
Sokolnik, Ty nie masz W10? Jeśli tak, to przysługuje Ci bezpłatna aktualizacja do W11 (robisz to przed zmianą sprzętu), a na "nowym" kompie logujesz się na konto MS i W11 hula na pełnym legalu.
sokolnik
02-08-2025, 09:31
Mam 10 ale nazwijmy to że jest on nieaktywny ;)
Także kupiłem żeby być wspaniałym użytkownikiem :)
sokolnik
02-08-2025, 10:02
Jeszcze myślę... Składać tego kompa że tak powiem, na biurku i uruchomić go na biurku :) tak żeby w razie czego nie rozbebeszać obecnego kompa... Tylko chłodzenie cpu potrzebne he w sumie jakieś powietrzne zapasowe chyba warto mieć jakieś małe, tanie.
Co myślicie?
W razie problemów miałbym możliwość w miarę łatwo przepiąć grafikę i zasilacz i włączyć starego kompa... Przygotuje sobie 2 pendrivy (2 karty pamięci w czytnik), jedna z najnowszym biosem a drugi z Windowsem bo podobno ten pendrive co kupiłem nie działa najczęściej i dużo ludzi pisze by pobrać Windowsa ze strony Microsoftu, zrobić bootowalnego pendrive.
Nie będę teraz zmieniać zasilacza... Chociaż jest to w planach razem ze zmianą grafiki... Do wiosny pewnie to się wydarzy he
Rafał_Sz
02-08-2025, 13:50
lepiej w piwnicy
Z kratami i bez klamek. Za tego W10. :/
krzysztofz24
02-08-2025, 16:05
Ale ze Sokół ma windowsa w wersji demo bez uciazliwowsci wersji demo:D?
Jeszcze myślę... Składać tego kompa że tak powiem, na biurku i uruchomić go na biurku :) tak żeby w razie czego nie rozbebeszać obecnego kompa...
Wez nie cuduj.
I bedziesz nowego kompa "tak luzem" uzywal zeby posprawdzac czy aby na pewno ok?
Moze od razu zamowi pizze, zjesz sobie i bedziesz mogl zrobic laptopa:mrgreen:
89577
.
O, tez mam tak złożonego kompa gdzieś.
sokolnik
02-08-2025, 19:08
Z kratami i bez klamek. Za tego W10. :/
nie spinaj się tak bo Ci żyłka pęknie :D
sokolnik
02-08-2025, 20:41
płyta zamówiona - powinna być w poniedziałek - przynajmniej Amazon tak twierdzi 8) Obecny Strix sprawuje się świetnie także biorę Strixa z lepszym chipsetem :lol:
Asus Rog Strix X870E-E Gaming WIFI
89578
+ ostatnie zamówienie
Thermal Grizzly Termiczna rama kontaktowa i uszczelniająca Grizzly AM5
wszystko kupione na promocji... oprócz płyty głównej ale na Amazonie cena niższa o 250 zł względem x-kom więc można powiedzieć że to też promocja.
proc + ram + mobo* + ssd + win11 = każda rzecz na promocji :) a ceny obserwowałem od pół roku także spoko... zaoszczędzone jakieś 500-600 zł
5900 zł poszło w sumie teraz :D obecnie mam proca 5900x :D 2000 bon więc wyszło znośnie... w czerwcu Lexara kupiłem 480 zł to tego już nie liczę :D
graty sprzedam swoje pewnie za te 800-900 zł więc taka zmiana wyjdzie 3000 gotówki... lubie tak to sobie wytłumaczyć :D
Rozumiem, że to setup na nowego Battlefield 6 ? :D
sokolnik
03-08-2025, 20:43
Rozumiem, że to setup na nowego Battlefield 6 ? :DNieee....
To Setup przyszłościowy... Pod foto i gierki...
Ma być Potwór Komp i już [emoji38] proc do pracy i gierek... Wystarczy na 5 lat myślę. Przecież NEFY Z8 mi nie puchną jakoś he
A gierki to może Wiedźmin 4 ale to bardziej o grafikę chodzi... A tu pewnie wymagania będą ogromne i 5090 będzie tak sobie...
Do kompa potwora to i tak będzie daleeeko jeszcze...
krzysztofz24
03-08-2025, 22:48
Kazda potwora znajzie swego amatora;-)
sokolnik
04-08-2025, 20:42
Do kompa potwora to i tak będzie daleeeko jeszcze...
dla mnie obecny PC już był całkiem spoko - ciągle jest ale się napaliłem na 9950X3D także poczekałem, przyczaiłem się i zaatakowałem :D
dziś dostawa płyty i ramki na proca :D także nie będę już siedział na "poprzedniej podstawce" tylko na "aktualnej podstawce" a wchodzę w AM5 po odczekaniu chorób wieku dziecięcego... najnowszy BIOS i sterownik chipsetu X870E mam już pobrane :D
są wszystkie graty :D
płyta sprawdzona, nówka sztuka zafoliowana, piny prościutkie... chyba ostatnio zaglądał tam jakiś Chińczyk bo made in China :D
89614
89613
czuje że to jest upgrade, porządniejszy niż mój poprzedni który był kosmetyczny... z AM4 na AM4 z DDR4 dalej na DDR4... z 3900x na 5900x... z 12core na 12 core :D jeszcze po drodze była zmiana x570 na B550 :D teraz jest konkretniej :D SSD dalej to samo pci-e 4.0 ... w 5.0 nie wchodzę bo drogo i nie potrzebuje takich prędkości...
+ w marcu sprzedałem AIO i kupiłem nowe AIO Lian Li... to był początek wydatków/przygotowań sprzętowych pod AM5 :)
przedmuchany odkurzaczem z ALI :D Dobrze dmucha :D
89617
tak na szybko :D
ale widać że profeska komp :mrgreen: 8)
dokładnie tak wygląda te AIO :D
3 447,99 zł - 22 szt niby mają więc dostępność jest... zaraz się nie sprzeda wszystko
a wystarczyło trochę poczekać i udało się kupić proca 600 zł taniej od ceny marcowej... :)
także jak widzicie... niezły ze mnie strateg zakupowy :D :lol: :D 8)
krzysztofz24
04-08-2025, 22:48
także jak widzicie... niezły ze mnie strateg zakupowy :D :lol: :D 8)
Ahahahahahahaha:mrgreen:
To moze przypomnij i pochwal sie jak kupowales RTX 3070 na gorce cenowej:-D, po ponad roku planowania i przezywania tego zakupu;-)
A moze jeszcze bys tu opisal szerzej, pewna "lekcje pokory od losu" dotyczaca sprzedazy GTX 1070;-)
Wtedy tez byles zajarany i mega strategicznie wszystko planowales:-)
sokolnik
05-08-2025, 00:10
Można powiedzieć że wtedy byłem mało doświadczonym strategiem zakupowym, zresztą zmagaliśmy się z czym czego wcxesniej nie było na rynku czyli z krypto i cała patologią z tym związaną.
Oczywiście Ty pamiętasz to co złe...A ja tego tak źle nie wspominam koniec końców :) w sumie ostatnio wspominałeś że może byś ode mnie kupił moja grafikę... Także milcz bo cena wzrośnie :)
Najpierw na sprzedaż będzie cpu, mobo, ram... Gorąco polecam bo bardzo spoko zestaw he ale to gdzieś za około miesiąc.
krzysztofz24
05-08-2025, 01:13
Można powiedzieć że wtedy byłem mało doświadczonym strategiem zakupowym, zresztą zmagaliśmy się z czym czego wcxesniej nie było na rynku czyli z krypto i cała patologią z tym związaną.
Oczywiście Ty pamiętasz to co złe...A ja tego tak źle nie wspominam koniec końców :) w sumie ostatnio wspominałeś że może byś ode mnie kupił moja grafikę... Także milcz bo cena wzrośnie :)
Najpierw na sprzedaż będzie cpu, mobo, ram... Gorąco polecam bo bardzo spoko zestaw he ale to gdzieś za około miesiąc.
Rwij karte z obudowy i grzej Golfa dla kupca z nibylandi :mrgreen:
Z tym zakupem juz niekatualne
P.S
Jeszcze jedno wspomnienie o twoich niesamowitych zdolnosciach strategicznych przy zakupie podzespolow do kompa i zawolam Kreta na swiadka:-)
Tak pacze i pacze...
Idealny odbiorca współczesnego marketingu
sokolnik
05-08-2025, 09:13
Opisywałem już to parę razy bo wciąż się śmiejesz z moich zakupów na górce (3070) ale zapomniałeś że na ostrej górce sprzedałem używkę 1070Ti... Także nie wyszło tak źle względem normalnej sytuacji... A co to jest normalność? :) później karty były jeszcze droższe bo weszło AI i ceny kart wystrzeliły...
Ale teraz zrobiłem to lepiej, pilnowałem cen, obserwowałem bez ciśnienia, i zaatakowałem w najlepszym momencie :)
Także spokojnie 1000 zaoszczędziłem gdybym, kupował na górce...
600 zł droższy proc
350 zł droższa płyta
40 zł ram
80 zł ssd kupiony wcześniej ale też się liczy
100 zł win11
Prawie 1200 zł taniej od cen bez promocji (na górce) gdy wychodził 9950X3D.
Tak pacze i pacze...
Idealny odbiorca współczesnego marketingu
Nie znasz mnie. Oceniasz kogoś na podstawie jakiś wpisów na forum... grubo przesadzasz.
a może po prostu człowiek lubiący PC, gadżety, potrzebujący dobrego kompa do wygodnej pracy/obróbki ? :) albo po prostu lubiący mocne kompy bo za dzieciaka nie miał? :D
Wiesz.. gdybym nie sprawdził przyrostów "mocy" obróbki przy przechodzeniu z procesora na procesor, to moze bym ci przyklasnął ;)
Rafał_Sz
05-08-2025, 15:09
Ale teraz zrobiłem to lepiej
Zwłaszcza płacąc za W11 który mogłeś mieć za darmo, gdyby znane Ci było siódme przykazanie. XD
sokolnik
05-08-2025, 15:29
Powtarzam się.
Zrobiłem to lepiej :)
Z każdym dniem porządniejszy :)
Rafał_Sz
05-08-2025, 16:10
Z każdym dniem porządniejszy :)
I tak trzymaj! ;)
sokolnik
05-08-2025, 17:14
I tak trzymaj! ;)
tylko nie ma kiedy kompa składać :D teraz wiercę wiertarką także jakby remont się skończył... takie rzeczy się nie kończą :D tak jak budowa kompa :D ciągle coś :D
KadryZpodróży
05-08-2025, 19:06
Fajny zestaw ale zastanawiam się dlaczego wybrałeś AMD? Wg testów w LR Classic to jednak Intel lepiej wypada.
Bo Intel to obecnie całkowita porażka, i tak długo, jak tego nie ogarną nie ma co ich procków kupować?
Do tego te różnice nie są jakieś wielkie:
https://www.pugetsystems.com/wp-content/uploads/2022/08/R9KX3D_lightroom_Active_fix.png
Choć dość zabawnie wygląda procek sokolnika, niby topka, na samym dole...
KadryZpodróży
05-08-2025, 19:14
Ok, faktycznie nie są wielkie. Ciekawe jak to się przekłada na realne użycie.
Masz gdzieś może jakiś odnośnik jak do tych wyników mają się procki od Apple? Taki powiedzmy M4 Pro?
Z tych testów nie ma. I nie wiadomo, kiedy będą. PugetBench dla LRC na Macach jest... "Not currently supported". ¯\_(ツ)_/¯
KadryZpodróży
05-08-2025, 19:25
Z tych testów nie ma. I nie wiadomo, kiedy będą. PugetBench dla LRC na Macach jest... "Not currently supported". ¯\_(ツ)_/¯
No właśnie więc ciężko się odnieść. Nie masz gdzieś jakiejś tajnej wiedzy jaka jest realna różnica między WIN vs MAC?
Ja nie, ale w tym wątku (https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC) pewnie przetestowali wszystko prawo na lewo i z góry do dołu.
Puget to firma sprzedająca gotowe komputery klasy powiedzmy "premium". Przez wiele lat promowali Intela. Sam patrzę na te ich tabelki, ale czy faktycznie są rzetelne?
Chyba tak, na ile się da.
W PB dla DaVinci w Top5 jedyny nie-Threadripper to M3 Ultra...
sokolnik
05-08-2025, 19:56
Fajny zestaw ale zastanawiam się dlaczego wybrałeś AMD? Wg testów w LR Classic to jednak Intel lepiej wypada.
z kilku powodów:
Miałem 3900x, mam 5900x - oba 12 core - to są świetne procesory generalnie, nie biorą dużo prądu jak Intel, nie grzeją się jak Intel, programy bardzo je lubią, nie ma z nimi żadnych problemów... Seria procków z 3D V Cache zbiera świetne opinie u graczy... dlatego uznałem że taki kupię - ale tym razem najmocniejszy - przyszłościowy - by za 2-3 lata nie myśleć o zmianie... 16 rdzeni + 3D V Cache i spokój na lata.
Lubię obrabiać zdjęcia a w tle mam 20 zakładek internetowych włączonych, 3 monitory, leci YT albo TV na żywo i lubie jak nic nie zamula po prostu... a jak potrzebuje zrobić render zdjęć czy VIDEO to nie muszę zamykać wszystkich programów by KOMP dał radę...
Zresztą zawsze byłem z Intelem, Ryzen wygrał i wygrywa dalej po prostu - Intel chyba się trochę pogubił ze swoją polityką produktową/cenową/technologiczną... także stracili klienta :)
Wydajny w pracy i grach, energooszczędny, chłodny, bezproblemowy... do tego WINDOWS dobrze z Ryzenami współpracuje... w ogóle nie myślę o kupowaniu Intela :) tak jak 10 lat temu nie myślałem o kupieniu procka AMD :D
Różnice może i są minimalne, zależy w sumie od testu, wersji programu, wersji windowsa a nawet wersji Agesy/Biosu pewnie... a i tak wolę jak proc będzie chłodniejszy i bardziej energooszczędny...
a mi się bardzo przyda 16 core, pamięć X3D która powinna robić robotę w grach (w programach też).
5900x - premiera Listopad 2020 - Taktowanie rdzenia 3.7 GHz (4.8 GHz w trybie turbo) - a ja go mam ustawionego na sztywno chyba 4,45 GHz także jak był miał turbo 5,7 GHz nawet na 1 czy 2 rdzeniach to i tak powinno być szybciej :D no zobaczymy
9950X3D - premiera marzec 2025 - Taktowanie rdzenia - 4.3 GHz (5.7 GHz w trybie turbo)
Procki w sumie dzieli ok 4,5 roku.
sporo lepsze taktowanie... także to powinno być odczuwalne.
KadryZpodróży
05-08-2025, 21:00
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Ja może dodam od siebie, że używam a w zasadzie używałem (chociaż np. teraz z niego piszę) intela 14 rdzeniowego i9 w połączeniu z chłodzeniem wodnym. Niby wydajna maszyna ale jakoś lepiej mi się foty na Macbooku obrabia i to nie jakimś najnowszym tylko z M1Pro.
No cóż...
Taki trochę bardziej potworkowaty potworek ;)
https://www.youtube.com/watch?v=afN0pVmzep8
TRy to trochę inna sprawa... 😅
Zarówno wydajnościowa, jak i energożerna...
PS. Wychodzi na to, że podstawka AM6 zachowa rozstaw otworów, więc obecne chłodzenia powinny być kompatybilne.
AM6 ma pokazać się w okolicach 2028 oraz posiadać wsparcie dla PCIe6 i DDR6.
ja tylko w kontekście "potworów" ;)
sokolnik
06-08-2025, 09:28
TRy to inna liga :D również cenowa (https://www.x-kom.pl/g-5/c/3000-procesory-amd-threadripper.html?sort_by=price_desc)
mój nowy 9950X3D którego nie mam kiedy montować :D to przy TRy taniutki mały chudy procek :D
i nie są to zbytnio procki do gier - także odpada ;)
TRy to inna liga :D również cenowa (https://www.x-kom.pl/g-5/c/3000-procesory-amd-threadripper.html?sort_by=price_desc)
mój nowy 9950X3D którego nie mam kiedy montować :D to przy TRy taniutki mały chudy procek :D
i nie są to zbytnio procki do gier - także odpada ;)
Wybacz ale gry chodzą i to bez problemów
W kwesti potwora to TR jest raczej potworem a nie twój zestaw :) - po prostu.
krzysztofz24
06-08-2025, 10:12
Bo Sokół ma takiego ciasteczkowego potwora:-D;-)
sokolnik
06-08-2025, 10:12
Mój to będzie prawdziwy potwór dla zwykłego konsumenta/użytkownika... To i tak potwór... A jeśli ktoś potrzebuje konkretnej mocy to wie żeby celować w TR...ja TR nie potrzebuje bo po co mi 32 albo 64 rdzenie? :) Już sam proc i płyta za 5 000 zł to dla mnie konkretny wydatek na cpu+mobo... Tak samo mocy obliczeniowej będzie na zapas. Przy okazji DDR5... Pcie 5.0 na przyszłość.
A jeszcze sprzedam graty to będzie na nowy zasilacz :)
Ktoś chce kupić fajny zestaw cpu mobo 32 GB RAM? :)
Ciekawe, jak długo potwór będzie potworem... AMD ma w planach procka oczko wyżej, niż 9950X3D... [emoji16]
I coś oczko niżej, tylko nie wiadomo, czy to będzie doładowany 9800X3D, czy coś niżej.
Bo Sokół ma takiego ciasteczkowego potwora:-D;-)
8-)
No to teraz pasuje ;)
sokolnik
06-08-2025, 16:42
Wyczuwam w Was jad... Jad Zazdrości ;)
A części sobie leżą i czekają :) nabierają mocy :)
KadryZpodróży
06-08-2025, 17:26
A części sobie leżą i czekają :) nabierają mocy :)
Haha, będę zazdrościć jak zobaczę jak się całość prezentuje w boju. Chętnie też jakieś testy bym poczytał. Podobno samo odszumianie na dedykowanych kartach graficznych jest szybsze niż na tych od Apple.
sokolnik
06-08-2025, 17:43
Co do odszumiania to mam "tylko" RTX 3070 :) więc taki średniak a lepszym opakowaniu (Suprim X) :)
Zazdrościłbym gdybyś pokazał coś co ma podobną moc do M4 w tej wielkości obudowy (jak ma m4 mac mini) i kartę graficzną na poziomie 5070 i chodziłoby na windołsie :) i wciągało max 250W- to bym oszalał z zazdrości
chyba nieosiągalne na obecnym etapie rozwoju kompów
Ewentualnie nieopłacalne. ¯\_(ツ)_/¯
Z innej beczki. WD/SD pokazali dyski SSD o pojemności 128 i 256 TB. :D
Kości 3D NAND QLC, zoptymalizowane bardziej pod AI.
Z innej beczki. WD/SD pokazali dyski SSD o pojemności 128 i 256 TB. :D
Kości 3D NAND QLC, zoptymalizowane bardziej pod AI.
Co to moze oznaczać zoptymalizowane pod AI ???? Bełkot chyba jakiś
Mniejsza wydajność, większa niezawodność. AI bardziej potrzebuje dużej ilości danych, niż szybkiego ich odczytu.
KadryZpodróży
06-08-2025, 21:42
Zazdrościłbym gdybyś pokazał coś co ma podobną moc do M4 w tej wielkości obudowy (jak ma m4 mac mini) i kartę graficzną na poziomie 5070 i chodziłoby na windołsie :) i wciągało max 250W- to bym oszalał z zazdrości
Taki komp chyba przebija mocą zwykłe M4. Oczywiście gabaryty inne, pobór prądu inny ale jednak "mocowo" chyba Win wygrywa.
Taki komp chyba przebija mocą zwykłe M4. Oczywiście gabaryty inne, pobór prądu inny ale jednak "mocowo" chyba Win wygrywa.
Czyli ma 1 kółko dobre a 3 pozostałe nie ;)
Rafał_Sz
07-08-2025, 07:25
Nie myślałem jeszcze ze 2 lata temu że będę miał w PC części od LEXAR... A nawet kartę SD mam Lexar w aparacie :D
89564
Też ostatnio dokupiłem parę gratów. XD
89646
sokolnik
07-08-2025, 07:47
Też ostatnio dokupiłem parę gratów. XD
89646
ooo fajne :D
ja wczoraj wierciłem nowy karnisz w sypialni :D dziś muszę stare otwory poszpachlować i pomalować wieczorem :D także taka prosta robota "na koniec remontu" :)
Chyba tak, na ile się da.No to dobrze. Oby tylko współpraca z Intelem nie przysłoniła obiektywizmu ;)
89650
Chyba nie bardzo ta współpraca wychodzi, skoro Intel ma problemy. :mrgreen:
Rafał, ładna kolekcja. Firmę rem-bud uruchamiasz? ;)
O i rower w końcu widać xD
Rafał_Sz
07-08-2025, 12:07
Rafał, ładna kolekcja. Firmę rem-bud uruchamiasz? ;)
Dziękuję. :) To tylko ostatni zakup na podmianę zużytego sprzętu.
A w remontach siedzę już jakiś czas. Lubię tą robotę. Trzeba się narobić, ale hajs się zgadza i terminy do końca 2026 mam już zaklepane. :) Jeszcze mam drugą firmę (poligrafia i lasery), ale tam mi pracownik ogarnia, ja tylko doglądam i serwisuje.
O i rower w końcu widać xD
Czasem trzeba resztki mózgu przewietrzyć. ;)
sokolnik
07-08-2025, 13:44
WIN11 się pobiera ze strony Microsoftu... 5,5 GB ... jeszcze 10 h :D
Rafał_Sz
07-08-2025, 16:22
WIN11 się pobiera ze strony Microsoftu... 5,5 GB ... jeszcze 10 h :D
Ty dalej masz internet "wydzwaniany"?
sokolnik
07-08-2025, 16:25
Ty dalej masz internet "wydzwaniany"?
światłowód mam :D ale prędkość pobierania ze strony MS to około 100 KB/s masakra...
Dziwne. Przed chwilą zapuściłem pobieranie WIN11 64bit u siebie. Trwało to ... 45 sekund z prędkością 105MB/s
Rafał_Sz
07-08-2025, 16:41
Mi obraz dysku 5,3 GB pobrało w 1,5 minuty.
Sokolnik, Ty to jednak jesteś fachowiec od komputerów! XD
sokolnik
07-08-2025, 17:05
faktycznie - przez inną przeglądarkę pobrałem WIN11 w 3 min :D przez Edge (Microsoft) a ja jestem "Mozillowy"... dlatego tak...
przecież ja mam światełko 300 milionów mega na sekunde :D szybki komp i internet też :lol:
krzysztofz24
07-08-2025, 17:07
Sokolnik, Ty to jednak jesteś fachowiec od komputerów! XD
Hahaahahahah:grin:
Kurde to mi gry ze Steam powyżej 50GB pobiera kilkanaście minut.
A Sokol odpala pobieranie WIN11 5,5GB, pokazuje mu 11h...."noo, bardzo dobrze, widocznie tak ma być"
:-);-)
sokolnik
07-08-2025, 17:09
dziwne że tak Mozilla Firefox zamula z pobieraniem... dzwine ... myślałem że serwery MS takie zamulaszcze :D
89656
to co mam mi w zupełności wystarcza :)
Mozilla już ogarnięta - pomogła aktualizacja :D i teraz leci tak:
89657
krzysztofz24
07-08-2025, 20:00
przecież ja mam światełko 300 milionów mega na sekunde :D szybki komp i internet też :lol:
Ja bym sie tu nie chwalil;-) bo 300mb/sek to taka podstawowa wartosc z najtanszego pakietu w kablowce.
Net ze SpaceX to na pewno nie jest:-)
sokolnik
07-08-2025, 20:05
Mam to chyba od 5 lat... Umowa na czas nieokreślony, cena bardzo mi się podoba jak za cały pakiet więc niech tak zostanie... Szybszy internet mi nie potrzebny... Może kiedyś bardziej by potrzebny. To co mam w zupełności wystarcza :)
A ja rozumiem sokolnika. Sam mam przyjemność ze zbierania i składania komputerowych gratów.
Czy to będzie potwór czy nie... w grach ciężko o lepszy procesor aktualnie. LR czy PS? TR 7980X, a nawet i 9980x będzie słabszy. No chyba, że mówimy o potworze cenowym, czyli 5000$ vs 700$, to faktycznie TR jest potworem.
Ja bym sie tu nie chwalil;-) bo 300mb/sek to taka podstawowa wartosc z najtanszego pakietu w kablowce.
Net ze SpaceX to na pewno nie jest:-)
Nom, nie jest. Te 300mb/s to tak 2-30x (zależy, jak liczyć) szybciej, niż domowy Starlink. :p
sokolnik
07-08-2025, 22:30
A ja rozumiem sokolnika. Sam mam przyjemność ze zbierania i składania komputerowych gratów.
Czy to będzie potwór czy nie... w grach ciężko o lepszy procesor aktualnie. LR czy PS? TR 7980X, a nawet i 9980x będzie słabszy. No chyba, że mówimy o potworze cenowym, czyli 5000$ vs 700$, to faktycznie TR jest potworem.Noo jeden co rozumie :)
Fajnie jest kupić sobie nowe lepszy szybsze graty do kompa... Nie co rok bo to już dla mnie przesada... Tak, jak telefon co rok zmieniać...ale co 3 lata... Wymienić... To już wypada [emoji2957]
I właśnie tyle mają moje podzespoły... Najnowsza rzecz to nowe AIO z marca chyba...
Grafika 3,5 roku.
Procek 3 lata minęło w maju...
Płyta coś może 2 lata...
Ram to już chyba 6 he
Zasilacz ponad 3,5 roku
Samsung 980 Pro systemowy pcie 4.0, 3 lata minęły... Trochę TB już obsłużył :)
krzysztofz24
08-08-2025, 00:38
Nom, nie jest. Te 300mb/s to tak 2-30x (zależy, jak liczyć) szybciej, niż domowy Starlink. :p
No nie bardzo.
Te pakiety sa DO 300, 600mb/s lub 1gb/s czy 5gb/s. Slowo klucz DO. Nie ma opcji zobaczyc tego maks przy pobieraniu:-)
Pakiet 300mb/s oferuja download (np przy sciaganiu gry czy filmu 20-40, realnie srednio 30. No moooze czasem zobaczy sie 50).
Pakiet 600 oferuje 45-60mb/s download a czasem to bedzie 60-80.
Tymczasem Starlink to realne 130mb/s downlad. Czyli smialo mozna go postawic jako wyzsza polke. Cos mniej wiecej jak oferuje pakiet 1gb/s.
Ofc rozni operatorzy maja troche rozniace sie te wielkosci, ale tak to mniej wiecej wyglada.
I jakby co ustalmy ze speedtestery udostepnione przez operatorow to niezby sa wiarygodne z wiadomych wzgledow;-)
Starlink vs internet 5GB/S. Swiatlowod z najwyzszej polki jednak rzadzi;-), Choc daleko tu do 5gb/s.
https://www.youtube.com/shorts/fLGbAso8il4?feature=share
P.S
Dlatego dziwi mnie ze sokolnik tak lubi upgredowac kompa, jarac sie 100mhz na procu do przodu itp, pisac o kompie potworze.
Bez zagladania do kieszeni, ale wydaje na to hajs (bo moze tak lubi, jego sprawa) Ale paruje to z najtanszym i najgorszym pakietem internetowym na rynku 300mb/s.
Pakiety z "chociaz" 600mb/s to nie sa kosmiczne pieniadze...
Dla mnie przejscie z 300mb/s na 600mb/s bylo mocno zauwazalne. Oszczedzilem na ilosci programow TV;-)
Czyli sokolnikowe ponad 300Mb/s jest gorsze od Starlinkowego 130Mb/s?
Rafał_Sz
08-08-2025, 09:49
No nie bardzo.
Te pakiety sa DO 300, 600mb/s lub 1gb/s czy 5gb/s. Slowo klucz DO. Nie ma opcji zobaczyc tego maks przy pobieraniu:-)
Steam spokojnie dochodzi mi do 800 Mb/s i to po WiFi (ver.6, 5GHz, światłowód Orange).
Wind Mill
08-08-2025, 09:55
No nie bardzo.
Pakiet 300mb/s oferuja download (np przy sciaganiu gry czy filmu 20-40, realnie srednio 30. No moooze czasem zobaczy sie 50).
Pakiet 600 oferuje 45-60mb/s download a czasem to bedzie 60-80....
Ja nawet nie wiem jaki mam pakiet (kiedyś UPC teraz Play, startowałam od 512kb niemal ćwierć wieku temu), ale download mam ograniczony przez sprzęt, bo wykres idzie sztywno na 98...100 Mb/s z małymi pikami w dół, jeśli serwer hostujący na to pozwala.
Podejrzewam iż przypuszczam, iż z kartą 1Gb byłoby cokolwiek więcej, nawet nie wiem ile ma na wyjściu biały box UPC.
89667
Widzę śmieszki z potwora już minęły ;) Może nie jestem na bieżąco, ale pokażcie który procesor będzie tym potworem w zastosowaniach sokolnika, czyli gry + LR + PS.
Poniżej tabelka z PS.
TR 9980X (64c)TR 7980X (64c)Ryzen 9950X3D (16c)Intel 285K (24c)
Overall Score9283.007439.6711168.009513.33
General Score89.9771.57111.0093.30
Filter Score95.7777.30112.3397.03
File Open - RAW1.041.110.951.09
Resize to 150MP - Preserve Details1.281.641.181.31
Resize to 150MP - Bicubic Smooth0.440.710.200.29
Rotate1.351.770.770.85
Select Subject2.293.051.992.16
Select and Mask3.084.102.753.14
Convert to Smart Object1.381.871.221.69
TR 9980XTR 7980XRyzen 9950X3DIntel 285K
Paint Bucket0.951.100.811.24
Smudge Tool14.6927.078.9512.22
Adaptive Wide Angle97.05111.7889.6487.07
Camera Raw2.783.441.962.02
Lens Correction18.6922.6115.0015.56
Content Aware Fill6.227.885.135.57
Reduce Noise5.768.045.227.26
Smart Sharpen0.850.900.841.02
Iris Blur6.138.485.317.04
Field Blur7.729.686.538.29
TR 9980XTR 7980XRyzen 9950X3DIntel 285K
File Save – JPG1.291.441.211.37
File Save – PNG50.9555.6248.5849.26
File Save – PSD21.6322.4520.8021.96
File Open – PSD3.914.123.714.04
krzysztofz24
08-08-2025, 10:25
Czyli sokolnikowe ponad 300Mb/s jest gorsze od Starlinkowego 130Mb/s?
Wszystko powyżej już napisałem, plus nawet filmik jest.
Zresztą chyba wiesz, że nie wchodzę z Tobą w "dyskusje";-)
Steam spokojnie dochodzi mi do 800 Mb/s i to po WiFi (ver.6, 5GHz, światłowód Orange).
I to jest potworny pakiet internetu, godny potwora:-)
Wszystko powyżej już napisałem, plus nawet filmik jest.
Co oznacza dla Ciebie realne 130Mb/s w Starlinku w porównaniu do sokolnikowego 318Mb/s? W czym ten Starlink jest lepszy?
Filmik w którym 5G z sieci komórkowej łoi Starlinka?
No nie bardzo.
Pakiet 600 oferuje 45-60mb/s download a czasem to bedzie 60-80.
Tymczasem Starlink to realne 130mb/s downlad. Czyli smialo mozna go postawic jako wyzsza polke. Cos mniej wiecej jak oferuje pakiet 1gb/s.
Ofc rozni operatorzy maja troche rozniace sie te wielkosci, ale tak to mniej wiecej wyglada.
I jakby co ustalmy ze speedtestery udostepnione przez operatorow to niezby sa wiarygodne z wiadomych wzgledow;-)
Starlink vs internet 5GB/S. Swiatlowod z najwyzszej polki jednak rzadzi;-), Choc daleko tu do 5gb/s.
https://www.youtube.com/shorts/fLGbAso8il4?feature=share
P.S
Dlatego dziwi mnie ze sokolnik tak lubi upgredowac kompa, jarac sie 100mhz na procu do przodu itp, pisac o kompie potworze.
Bez zagladania do kieszeni, ale wydaje na to hajs (bo moze tak lubi, jego sprawa) Ale paruje to z najtanszym i najgorszym pakietem internetowym na rynku 300mb/s.
Pakiety z "chociaz" 600mb/s to nie sa kosmiczne pieniadze...
Dla mnie przejscie z 300mb/s na 600mb/s bylo mocno zauwazalne. Oszczedzilem na ilosci programow TV;-)
W tym poście walnąłeś tyle błędów, że nawet nie wiem, od której strony zacząć. xD
Może tak... 5G to sieć 5 generacji, nie 5gpbs. xD
A dwa... Odnoszę wrażenie, że mylisz mbps z mBps...
sokolnik
08-08-2025, 20:51
W tym poście walnąłeś tyle błędów, że nawet nie wiem, od której strony zacząć. xD
Może tak... 5G to sieć 5 generacji, nie 5gpbs. xD
A dwa... Odnoszę wrażenie, że mylisz mbps z mBps...
bo Krzyś to taki przyczajony wąż... wymądrza się i czepia szczegółów :D np tego że ja MAM WOLNY internet - a to wynika z kilku rzeczy :D np z takiej że nie chce przedłużać umowy bo podoba mi się cena :D a wiem, że ONI nic nie dają więcej i taniej ANI więcej w tej samej cenie... tylko WIĘCEJ za WIĘCEJ - a nie chce mi się zmieniać sieci... zresztą to co mam mi wystarcza :D
ale czepia się mojego nowego SUPER KOMPA z PROCEM POTWOREM oraz internetu - że wolny itp... a po co mi szybszy? :D to co mam w zupełności wystarcza do przeglądania neta/YT... wysyłanie 50 Mb/s też spoko - 200 JPG wysyłają się szybko... :)
Co do neta... Mam symetryczny światłowód, 300mbps down/up.
Goście, od których biorę mają max 1800/900. No ok, fajnie. Ale... właśnie, po co mi więcej? ¯\_(ツ)_/¯
Ważne, że prędkości trzyma i pingi niskie:
https://i.imgur.com/FnLmK1K.png
Kilka razy niższe, niż miałem na poprzednim necie... :roll:
Rafał_Sz
09-08-2025, 10:30
.. wysyłanie 50 Mb/s też spoko
Twój procesor i tak by więcej nie ogarnął. Ale za to świetnie współpracuje z poniższym zestawem.
89677
Nawet kabel od Ericsona czy innej nokii się znalazł.
Coś Intel cały czas ma pod górkę ostatnio. Jeśli chodzi o 18A to aktualnie mają dopiero 10% uzysk:
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/intel-struggles-with-key-manufacturing-process-next-pc-chip-sources-say-2025-08-05/
Jak mnie pamięć nie myli pod koniec tamtego roku było to 5%
Teraz dodatkowo jeszcze Trump żada dymisji Lip-Bu Tana:
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/trump-call-oust-intel-ceo-tan-could-sidetrack-chipmakers-turnaround-2025-08-08/
Tan zainwestował 200 milionów dolków w chińskie firmy technologiczne przez własny fundusz między innymi w SMIC, a to jest największy chiński producent chipów. Zainwestował też w co najmniej osiem firm powiązanych z Chińską Armią Ludowo-Wyzwoleńczą :D
R.I.P Intel? Oby nie... Brak konkurencji to problem dla użytkowników.
nGreedia też zaliczyła poślizg ze swoim ARM. ¯\_(ツ)_/¯
PS. Ciekawą nazwę słyszałem na złącze 12VHPWR: 12V High Failure Connector. xD
Intelowi raczej nie pozwolą upaść, ma za dużo kontraktów wojskowych, biorą udział w DARPA i Department of Defense Trusted Foundry Program. Oby tylko utrzymali się na rynku konsumenckim, bo zanim przejdziemy na ARM z Windowsem to może trochę minąć, choć jest już jakiś promyczek - https://www.tomshardware.com/tech-industry/semiconductors/nvidias-upcoming-arm-based-n1x-soc-leaks-again-this-time-on-furmark-modest-benchmark-score-indicates-early-engineering-sample-but-confirms-windows-evaluation.
Intel jeśli chodzi o CCG miał prawie dwa razy większy przychód z procków do lapków od stacjonarek. Jeśli chodzi o DCG to AMD zaczęło się mocno rozpychać - w pierwszym kwartale 2025 osiągnęli rekordowy udział przychodów, 39,4% globalnego rynku CPU dla serwerów. W 2017 mieli tylko 2% ;) Dochodzi ARM - w pierwszym kwartale 2025 procesory ARM stanowiły już 13,2% udziału w całkowitych jednostkach serwerowych. A myślę, że ARM będzie tu szybko budować lepszą pozycję.
Sony wg. plotek znowu ma współpracować z AMD jeśli chodzi o PlayStation. Spekuluje się, że to będzie odpowiednik 9800X3D, DDR7, a GPU ma być porównywalny z RTX 4080. Premiera jednak pewnie minimum za dwa lata.
Oby tylko utrzymali się na rynku konsumenckim,
No właśnie... To miałem na myśli, pisząc R.I.P...
Gdyby wypadli, AMD pewnie jeszcze z rok- dwa by pociągnęło normalnie. A co później? Droga Intela sprzed paru lat?
Chiny coś ostatnio mocno gonią w CPU i GPU, ale czy można by ich jako alternatywę traktować?
Do upadku jeszcze daleko, Intel jeszcze długo będzie jechać na swojej renomie nawet jak będzie miał gorsze procesory od AMD. Mają przecież nadal 70% rynku:
https://www.3dcenter.org/news/die-marktanteile-fuer-x86-prozessoren-im-ersten-quartal-2025
Ciekawe czy nadal stosują swoje działania antykonkurencyjne. Dobrze mi świta, że UE ukarała ich kiedyś grzywną w wysokości 1 miliarda euro właśnie za działania antykonkurencyjne wobec AMD?
Chińczycy mają Zhaoxin (x86 na licencji od VIA, bo przecież INtel i AMD by nikogo nie wpuścili) i Loongson (chyba coś kombinują z RISC-V).
Zhaoxin zrobił ośmiordzeniowego KaiXian KX-7000, planują zrobić serwerowy Kaisheng KH-50000, z 96 rdzeniami, 12-kanałową pamięcią DDR5 i PCIe 5.0
Trzeba by sprawdzić przed październikową premiera ta bętę, 2042 to było dno dna.
Sokolnik, trenujesz juz?
https://cdaction.pl/newsy/battlefield-6-jedna-z-najpopularniejszych-gier-w-historii-steama-beta-gry-cieszy-sie-gigantycznym-za?fbclid=IwQ0xDSwMFwoJjbGNrAwXCfWV4dG4DYWVtAjExAA EeArRzgLjCLMYyaF1qgYSACI4psvqXqFO-V3W1-e2Jph_ketE4cpoJ_Y7FKTM_aem_Y-Eioyk3o73DRCsftJDZ4Q
krzysztofz24
10-08-2025, 23:22
A w ktorym niby miejscu?
Kupujac pakiet 300 od dowolnego operatora, to zawsze jest DO 300, slowo klucz DO. Do 300mbps, Do 600mbps, Do 1Gbs.
A realnie jest to 25-40 dowonload, no w porywach moze sie zobaczy 50 przy sciagniu np gry przy pakiecie 300mbps.
Jesli ktos zyje w swiecie ze jak ma w nazwie pakietu 300, czy 600mbps i z taka predkoscia bedzie mial download, to ja nie bede wchodzil w jego matrix.
300 dowonload to predzej swinia wlasny ogon zobaczy:-)
Tylko niech nikt nie pisze, ze zapuszcza sobie speed test operatora i na podstawei tego pisze.
Dlatego Starship, ktory jak na tym filmiku ma realnie 130, to juz jest wypas. Choc cena niezbyt.
To juz sa osiagi mniej wiecj pakietu 1gb/s
bo Krzyś to taki przyczajony wąż... wymądrza się i czepia szczegółów :D np tego że ja MAM WOLNY internet - a to wynika z kilku rzeczy :D np z takiej że nie chce przedłużać umowy bo podoba mi się cena :D a wiem, że ONI nic nie dają więcej i taniej ANI więcej w tej samej cenie... tylko WIĘCEJ za WIĘCEJ - a nie chce mi się zmieniać sieci... zresztą to co mam mi wystarcza :D
Wezem to jestes ty i dobrze wiesz, wiec nie owdracaj weza ogonem:-).
Sokol, masz drogi i wolny net. Nie bede ofc pisal ile placisz, ale mam 50zl taniej i szybciej niz ty. Tez bys mogl miec.
No chyba ze masz jakis pakiet z wypasiona iloscia kanalow TV i podstawowy net na doczepke.
Ja mam "tylko" 137 kanalow i mi to w zupelnosci starcza, za to wzialem sobie DO 600 a nie DO 300mbs, Jakies 1,5-2 razy szybciej niz mialem.
Ale w sumie nie moja rzecz. Jak chcesz wypasionego kompa gdzie sie jarasz szybkoscia obrobki, szybkoscia otwieranai plikow i do tego totalnei podstawowy net, twoj wybor.
Nie ja pomyslalem, ze windows sie sciaga 11h i spoko;-)
Co do neta... Mam symetryczny światłowód, 300mbps down/up.
Goście, od których biorę mają max 1800/900. No ok, fajnie. Ale... właśnie, po co mi więcej? ¯\_(ツ)_/¯
Ważne, że prędkości trzyma i pingi niskie:
https://i.imgur.com/FnLmK1K.png
Kilka razy niższe, niż miałem na poprzednim necie... :roll:
OjTam no blagam cie, naprawde wierzysz w takie speedtesty?
Przed chwila sobie odpalilem taki, polecany przez Ai;-). Przy pakiecie Do 600mb/s wyszlo mi 600 z haczykiem:mrgreen:
Tylko czemu jak odpalam Steam i sciagam gre to mam predkosci dwonloadu 60-90mb/s, to samo z pobieraniem np sterownikow Nvidi itp, itd.
Grasz przeciez, zwroc na to uwage przy pobieraniu gry...
Te deklarowane DO a REALNE to dwa rozne swiaty.
A w ktorym niby miejscu?
Kupujac pakiet 300 od dowolnego operatora, to zawsze jest DO 300, slowo klucz DO. Do 300mbps, Do 600mbps, Do 1Gbs.
A realnie jest to 25-40 dowonload, no w porywach moze sie zobaczy 50 przy sciagniu np gry przy pakiecie 300mbps.
Jesli ktos zyje w swiecie ze jak ma w nazwie pakietu 300, czy 600mbps i z taka predkoscia bedzie mial download, to ja nie bede wchodzil w jego matrix.
300 dowonload to predzej swinia wlasny ogon zobaczy:-)
Tylko niech nikt nie pisze, ze zapuszcza sobie speed test operatora i na podstawei tego pisze.
Dlatego Starship, ktory jak na tym filmiku ma realnie 130, to juz jest wypas. Choc cena niezbyt.
To juz sa osiagi mniej wiecj pakietu 1gb/s
Wezem to jestes ty i dobrze wiesz, wiec nie owdracaj weza ogonem:-).
Sokol, masz drogi i wolny net. Nie bede ofc pisal ile placisz, ale mam 50zl taniej i szybciej niz ty. Tez bys mogl miec.
No chyba ze masz jakis pakiet z wypasiona iloscia kanalow TV i podstawowy net na doczepke.
Ja mam "tylko" 137 kanalow i mi to w zupelnosci starcza, za to wzialem sobie DO 600 a nie DO 300mbs, Jakies 1,5-2 razy szybciej niz mialem.
Ale w sumie nie moja rzecz. Jak chcesz wypasionego kompa gdzie sie jarasz szybkoscia obrobki, szybkoscia otwieranai plikow i do tego totalnei podstawowy net, twoj wybor.
Nie ja pomyslalem, ze windows sie sciaga 11h i spoko;-)
OjTam no blagam cie, naprawde wierzysz w takie speedtesty?
Przed chwila sobie odpalilem taki, polecany przez Ai;-). Przy pakiecie Do 600mb/s wyszlo mi 600 z haczykiem:mrgreen:
Tylko czemu jak odpalam Steam i sciagam gre to mam predkosci dwonloadu 60-90mb/s, to samo z pobieraniem np sterownikow Nvidi itp, itd.
Grasz przeciez, zwroc na to uwage przy pobieraniu gry...
Te deklarowane DO a REALNE to dwa rozne swiaty.
LOL.
300Mbps to przecież 37,5 MB/s. Dlatego z taką prędkością możesz ściągać. Mylisz bit z bajtem. To podstawowa wiedza.
Starlink jak sam pokazałeś na filmiku ma 130Mbps to w przybliżeniu 16,25 MB/s, a nie żaden odpowiednik 1Gbps.
O właśnie, MstrG mnie ubiegł. :D
Mam neta 300mbit symetryczne, więc maks prędkość up/down to okolice 40MB/s, choć u mnie jest też tak, że jak nie ma dużego ruchu, to czasem limit ściągają/podwyższają, więc widziałem więcej. ¯\_(ツ)_/¯
krzysztofz24
10-08-2025, 23:47
O właśnie, MstrG mnie ubiegł. :D
Mam neta 300mbit symetryczne, więc maks prędkość up/down to okolice 40MB/s, choć u mnie jest też tak, że jak nie ma dużego ruchu, to czasem limit ściągają/podwyższają, więc widziałem więcej. ¯\_(ツ)_/¯
Kurde faktycznie, pomylilem oznaczenie jednostkowe.
Dodam na male usprawiedliwienie tylko, ze STEAM zaczal pokazywac totalne *******y. Kiedys bylo prawidlowo.
Az specjlanie odpalilem jakas mniejsza gre w sensie sciaganie i prosze:D
Predkosc download 546 Mb/s:mrgreen:
Hahahaha, juz mi sie tego nie chce liczyc ile to niby jest w mbps. Ale przy pakiecie 600mbps, niezbyt to mozliwe.
Kurde, kiedys Steam dobrze pokazywal...
89694
.
Predkosc download 546 Mb/s:mrgreen:
Hahahaha, juz mi sie tego nie chce liczyc ile to niby jest w mbps. Ale przy pakiecie 600mbps, niezbyt to mozliwe.
Kurde, kiedys Steam dobrze pokazywal...
.
Mb/s Mbit/s i Mbps to to samo. Przy czym M jest duże i tak prawidłowo to opisujemy. Zatem 546 Mb/s Mbit/s = 546 Mbps...
Jeśli chodziło Tobie o przeliczenie Mbit do MB, to prosty kalkulator z wyjaśnieniem jednostek jest np tutaj: https://www.gbmb.org/mbit-to-mb
---
Chciałem sobie pociapać w betę BF6 bo fajnie się prezentuje w porównaniu do poprzedniej, ale za chiny nie mogłem jej uruchomić, cóż. To samo miałem z BF2042 i - najpewniej - jej aplikacją antycziterską :)
Kiedyś pamiętam, że nawet specjalnie pod tą gę przeinstalowałem system na czysto, ale nic nowego, EA w pełnej formie ... :) Zatem trzeba sobie po raz kolejny odpuścić to dziadostwo :D
Jaki plot twist. Sokolnik ma jednak szybszy Internet niż Starlink, starlinkowe realne 130Mbps jednak to nie to samo co 1Gbps, 5G to nie jest 5Gbps, Krzysztof nieświadomie wchodzi w nasz matrix, a świnie patrzą właśnie na ogony. Winowajcą jest Steam, który zmienił prędkość pokazywanego DL z MB na Mb ;)
To jeszcze nieśmiało dodam, że można to w Steam zmienić, jeśli rani w oczy, zmieniając poniższą opcję w ustawieniach:
89702
89703
Może kogoś zaciekawi.
PurePC przetestowali 5060Ti i 9060XT (obie w wersjach 16GB) (https://www.purepc.pl/geforce-rtx-5060-ti-vs-amd-radeon-rx-9060-xt-wydajnosc-test-procesor-pci-express) na prockach AMD 3600, 5600 i 7500F, oraz i5 - 10400F, 11400F i 12400F. Do tego różne linie PCIe i porównanie z 9800X3D. Wyniki są... interesujące.
krzysztofz24
13-08-2025, 14:11
Jaki plot twist. Sokolnik ma jednak szybszy Internet niż Starlink, starlinkowe realne 130Mbps jednak to nie to samo co 1Gbps, 5G to nie jest 5Gbps, Krzysztof nieświadomie wchodzi w nasz matrix, a świnie patrzą właśnie na ogony. Winowajcą jest Steam, który zmienił prędkość pokazywanego DL z MB na Mb ;)
Ach co za radosc zapewne:-), ze pomylilem jednostki. Choc przyznalem sie do bledu odpowiadajac na post OjTama.
No ale "masz mnie":-)
Tak wyobrazilem sobie przypadkiem twoja mine, jak to czytales;-)
89723
P.s
Na szczescie bardzo eufemistycznie okreslajac - mam duzy dystans do Twoich postow. Po Twoim zachowaniu w dyskusji o GPU.
Czy przyznanie się do błędu oznacza, że nie następuje ten plot twist? Fakt, wyszedł trochę śmieszny, ale to nie z mojej przecież winy, a przez te wrzutki o Matrixie i świniach, które nagle obróciły się w stronę swojego autora.
Nie mam żadnej radości z Twojej pomyłki. Radość mam z tego, że czegoś się nauczyłeś.
sokolnik
15-08-2025, 10:23
dobra... karton z piwnicy przyniesiony od B550 Strixa... również pasta przewodząca przyniesiona... powrót z wakacji udany... także dziś prucie kompa :D
po śniadaniu i kawie :D
Rafał_Sz
15-08-2025, 15:10
Jezu, dwie rzeczy przyniosłeś tego samego dnia? Przecież taka pasta trochę waży, szanuj się, drugiego zdrowia mieć nie będziesz. Do tego te wakacje w piwnicy...
XD
sokolnik
15-08-2025, 19:50
Ale śmieszne :)
Po prostu musiałem sprawdzić czy mam pastę termo przewodzącą.... Miałem końcówkę w piwnicy... Której nie starczyło dziś... Ale w ramce na AM5 była nowa pasta Grizzly chociaż i dobrze bo ramka droga :)
Komp złożony, działa od strzała... Bios od razu zaktualizowałem bez problemu :)
Problemy zaczęły się potem...
Od razu zamontowałem swoje wszystkie ssd m2...no i tu chwila dłuższą z problemem...bo nie zrobiłem kopii danych z tego małego SSD 250GB gdzie mam tam nieszczęsną partycje bootowalną... Zapomniałem he
Ale komp się normalnie uruchamia w sensie win10 he także właśnie czekam aż się 200GB skopiuje... I wracam do instalatora win11 i robię porządki z dyskami oraz instaluje 11 tkę :) klucz poprawny także spoko :)
Także uratowałem sytuację - nie musiałem wyjmować GPU, by wyjąć małego Samsunga 960 EVO... Bo w sumie nie wiem którą partycje usunąć...tą 100 MB prawda? To bootowalną partycja...? Ale do tego dochodzi ryzyko utraty danych z dysku... Wiec dobrze że system się uruchomił, kopiuj dane, i moge na spokojnie i robić format dwóch ssd i będzie elegancko :)
Pousuwałem partycje na dwóch Samsungach.
WIN11 zainstalowany. Uruchamia się. Kilka razy się uruchomi widzę...
Trochę będzie konfiguracji [emoji1745]
krzysztofz24
15-08-2025, 23:36
Problemy zaczęły się potem
To kara za pewne oszustwo;-)
sokolnik
15-08-2025, 23:48
To kara za pewne oszustwo;-)
żadna kara :D
Elegancko wszystko działa - dyski ogarnięte... formaty porobione... nowy Lexar śmiga... SSD sata śmigają... WIN11 śmiga... PROC RAM MOBO ŚMIGA :D temp w normie... :D poinstalowane grube rzeczy/sterowniki/trochę programików... ogarniam troche plików ale już się gubię więc chyba pora spać :D
sokolnik
16-08-2025, 01:09
Jedynie znowu podczas uruchamiania pc pokazuje mi się komunikat o TPM... muszę kliknąć N żeby uruchamiał się dalej... Jak to było? W bios tpm ustawić na Disable? :)
Rafał_Sz
16-08-2025, 08:59
Jedynie znowu podczas uruchamiania pc pokazuje mi się komunikat o TPM... muszę kliknąć N żeby uruchamiał się dalej... Jak to było? W bios tpm ustawić na Disable? :)
https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/w%C5%82%C4%85czanie-modu%C5%82u-tpm-2-0-na-komputerze-1fd5a332-360d-4f46-a1e7-ae6b0c90645c
sokolnik
16-08-2025, 10:11
gdzie instalować LR ?
Na systemowym 980 PRO 1 TB ?
na Lexar 2 TB gdzie będą "moje pliki" oraz pewnie gierki...
na starym małym SSD 250 GB ale on pcie 3.0
Gdzie LR + catalog bibliotek itp ?
KadryZpodróży
16-08-2025, 10:43
gdzie instalować LR ?
Na systemowym 980 PRO 1 TB ?
na Lexar 2 TB gdzie będą "moje pliki" oraz pewnie gierki...
na starym małym SSD 250 GB ale on pcie 3.0
Gdzie LR + catalog bibliotek itp ?
Kupiłbyś maczka i już dawno byś na nim pracował :mrgreen:
LR chyba na dysku systemowym tym szybszym.
Maczki to na polu rosną i tam ich miejsce. ;);)
sokolnik
16-08-2025, 12:21
Kupiłbyś maczka i już dawno byś na nim pracował :mrgreen:
LR chyba na dysku systemowym tym szybszym.
przecież już pracuje :D
Przy tak mocnej maszynie, szybkich dyskach rzędu 5000-7500 MB/S zapisu/odczytu to takie NEFiki to będzie pryszcz albo barszcz :D więc raczej nie ma to już znaczenia gdzie "jest program i biblioteki" oraz pliczki do obróbki :)
trochę fotek sprzęciku z wczorajszego składania:
89747
89748
89749
89750
89755
89751
89752
89753
89754
dyski m2 montuje się bez śrubek - jakie to jest wspaniałe :mrgreen: Nawet radiator m2_1 jest na klik a nie śrubki...
GPU wypina się bez wciskania tego "dzyndzla" - jakie to jest wspaniałe - radiator ostatnich portów m2_4 i 5 są na śrubki...
GPU chodzi w trybie PCIE 4.0 x 16 także ELEGANCKO :D
Nie cieszyłbym się z tego wyciągania bez wciskania, w szczególności na płytach Asusa właśnie.
https://www.tomshardware.com/pc-components/motherboards/asus-q-release-slim-feature-is-reportedly-damaging-some-gpu-pcie-connectors
Cóż, chyba nie planujesz często wyciągać i wkładać kartę, co? :D
sokolnik
16-08-2025, 12:49
Nie cieszyłbym się z tego wyciągania bez wciskania, w szczególności na płytach Asusa właśnie.
https://www.tomshardware.com/pc-components/motherboards/asus-q-release-slim-feature-is-reportedly-damaging-some-gpu-pcie-connectors
Cóż, chyba nie planujesz często wyciągać i wkładać kartę, co? :D
znam ten problem :D podobno to ASUS poprawiał szybko po ciuchu bo to porządna firma - prawda krzysztofz24 ?
teraz wszystko podłączyłem także wczoraj raz wypiąłem GPU bo musiałem podpiąć 3 kabelki SATA od SSD :D po instalacji WIN11
a to i tak o dużo lepsze rozwiązanie... ile ja się namęczyłem by wypiąć/wcisnąć ten guzik na B550... jak mnie palec bolał... ehh
sokolnik
16-08-2025, 13:20
no i wygląda świetnie - choinka w wakacje :D
89759
89760
ale GPU ma mało miejsca pod tymi radiatorami od m2... na milimetry... niektórzy pisali w opiniach że musieli zdjąć radiatory by włożyć grafikę... u mnie weszło ładnie, jeszcze jest troszkę luzu :)
Wentylator i kable nie świecą. Do wymiany. :lol:
KadryZpodróży
16-08-2025, 13:43
Maczki to na polu rosną i tam ich miejsce. ;);)
No nie wiem nie wiem ale skoro tak uważasz to nie wiem nie wiem :mrgreen:
[QUOTE=sokolnik;4340671]no i wygląda świetnie - choinka w wakacje :D
Fajnie się prezentuje trzeba przyznać. Nawet nieco podobnie do mojego staruszka.
Zamierzam zrobić jakieś testy? Nie wiem jakieś LR Classic itp.?
Znalazłem nawet foto mojego kompa.
89761
sokolnik
16-08-2025, 14:08
No nie wiem nie wiem ale skoro tak uważasz to nie wiem nie wiem :mrgreen:
[QUOTE=sokolnik;4340671]no i wygląda świetnie - choinka w wakacje :D
Fajnie się prezentuje trzeba przyznać. Nawet nieco podobnie do mojego staruszka.
Zamierzam zrobić jakieś testy? Nie wiem jakieś LR Classic itp.?
Znalazłem nawet foto mojego kompa.
89761
ale fajna maszyna z prawdziwym chłodzeniem wodnym :D też kolorowo :D
nie robiłem żadnych testów, na razie nie zamierzam bo po co jak i tak to najlepszy KOMP POTWÓR :D
sokolnik
16-08-2025, 16:18
89765
Już ogarnięte - wystarczyło wcisnąć Y i już się komunikat nie pojawia - sprawdzone :D
A niech to dunder świśnie :)
sokolnik
16-08-2025, 18:46
szału nie ma ale to na razie tylko proc ustawiony fabrycznie... BIOS najnowszy.
Jak widzę na googlach to inni wykręcali 42 000 pkt albo 43 000 pkt nawet ale to może po małym OC ale przede wszystkim na starych BIOSACH/AGESACH gdzie jak wszyscy wiedzą proce dostawały większe napięcie... a potem płacz bo coś się spaliło :)
Cinebench R23
89770
Jakieś googlowe srejAj mi tu podpowiada:
Wynik Cinebench R23 dla procesora AMD Ryzen 9 5900X zależy od wielu czynników, w tym od konfiguracji komputera, chłodzenia i ustawień BIOS-u. Jednakże, typowe wyniki wahają się w okolicach 17000-18000 punktów dla testu wielordzeniowego (multi-core) i 1500-1600 punktów dla testu jednordzeniowego (single-core),
Czyli poprawa jest ponad 2 x :D a jak nie ponad 2 x to na bank 2 x lepsze wyniki... zależy od źródła/konfigu :)
Sprawdziłem na szybko wyniki z Cinebench R20
Poprzedni poprzedni proc
3900x 12core- wynik widzę 7 088 pkt
5900x 12 core - coś na forum tu pisałem w wątku znalazłem że 7 500 pkt mam ... coś mało?
9950X3D 16 core + 3DVcache - wypluł mi 15 655 pkt :D
także bardzo OK :D jest moc :D tak to można zmieniać bebechy :D
To jak to było z tym wsparciem przez kilka generacji dla procków AMD?
MSI MEG X870E Godlike:
https://i.imgur.com/h3ytSrd.png
MSI MEG X670E Godlike:
https://i.imgur.com/btXIAz9.png
Sprawdziłem kilka płyt z X670, żadna tego wsparcia nie dostała.
Z tego, co na necie mówią, chodzi o procki z AI, jeszcze nie Medusy. Tylko czy B650/X670 wsparcie dla Medus dostaną?
Wracam do tego postu, bo chyba się rozwiązało ;) odpowiedzialna jest za to AGESA 1.2.0.3e:
"this firmware also adds support for a new and upcoming Ryzen CPU, likely alluding to Ryzen 9000F series processors"
https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-partners-roll-out-new-bios-updates-to-patch-tpm-vulnerability-error-with-amd-cpus-addressed-with-agesa-1-2-0-3e
Ja zrobiłem aktualizację BIOSu w X670E, oprócz naprawy TPM2.0 u mnie widnieje "add Ryzen 9000 series CPU support".
Nom, dostały i starsze płyty, choć w niektórych dalej jako beta-BIOS jest.
sokolnik
18-08-2025, 18:42
Czy ktoś z Was robił jakieś rozeznanie, w kwestii wyboru dysku ssd SATA lub NVME pod gry... Nie mam dużo gierek, może jakieś 300GB i praktycznie wolny jeden SSD 1TB, byłby idealny pod gry... Ale właśnie... Czy warto mając ponad 1 TB wolnego miejsca na Lexarku 2TB pcie 4.0?
Czy w sumie to bez znaczenia przy małej ilości gier? :)
Skłaniam się by instalować na Lexara... Ale może SSD MX500 byłby rozwiązaniem nie gorszym?
Jka to u Was wygląda?
Na systemowym nie chce mieć już gierek bo to 1TB dysk i potem robi się ciasno na obróbkę zdjęć :)
no i wygląda świetnie - choinka w wakacje :D
Teraz tylko wsadzić ASUS ROG Astral GeForce RTX 5090 Dhahab Edition OC i potwór będzie prawie kompletny.
Obawiam się, że...
a. reszta kompa nie będzie pasować;
b. żona go zatłucze za takie wydatki (karta + dopasowanie reszty PC).
:lol:
Kibel przecież tańszy nie był ;)
11500$ daje ~42k PLNów na dzień dzisiejszy. Do tego doliczą pewnie wysyłkę, VAT, cło i co tam jeszcze. To za kartę.
A reszta? Jak złoto na karcie, to pasuje i złoto na AiO, RAMach i wentylatorach chociaż. I obudowa z jakiegoś wypas surowca (złota? xD).
Więc obawiam się, że jednak kibel tańszy. :lol:
Pamiątki tanie są - G.Skill Trident Z5 Royal Neo, ale obudowa Spectre 3.0 Ardus Gold troszkę droższa ;) Uważam jednak, że potwór na to zasługuje.
Z drugiej strony... Czy wszystko tak na złoto nie będzie... bo ja wiem... obciachowe?
Może by tak złamać czernią? Ale nie plastikiem czy metalem, ofc. Obsydianem czy coś w tym stylu? 🤔
Ja bym to przełamał kółkami do Maca Pro:
https://ispot.pl/apple-zestaw-kolek-do-maca-pro
sokolnik
18-08-2025, 22:27
Serio, jesteście pomocni bardzo :)
Tylko aby bekę kręcić sobie... Z zazdrości :)
Możecie się wstydzić :)
Zazdrościć PC? Nie przesadzajmy.
A co do pytania o SSD... Ale właściwie o co chodzi? :D
Rafał_Sz
19-08-2025, 08:29
Na systemowym nie chce mieć już gierek bo to 1TB dysk i potem robi się ciasno na obróbkę zdjęć :)
Ty na systemowym masz cache zdjęć? Fiu, fiu. Od razu widać że fachowiec!
XD
sokolnik
19-08-2025, 08:32
No tak... Domyślnie LR robi katalog przecież na systemowym... Wiec tak trzymam :)
A jak?
LR na systemowym? A całą biblioteke Lightrooma wrzucić na drugi ssd pcie 4.0? :)
Rafał_Sz
19-08-2025, 09:26
Domyślnie to dziadek babcię za tyłek złapał. Na pogrzebie swojej żony. XD
sokolnik
19-08-2025, 09:29
Myślę że teraz to nie ma aż takiego znaczenia jak kiedyś...
Więc w sumie ciul [emoji41]
Teraz mysle gdzie te gry instalować [emoji1787] ale już chyba wymyśliłem [emoji854]
Wiecie, 6 dysków w pc mam... Jest czym zarządzać i o czym myśleć :)
Rafał_Sz
19-08-2025, 09:37
89810
........
sokolnik
19-08-2025, 14:23
Stare bebechy sprzedane legancko :)
Bez negocjacji także spoko... Może za niską kwotę ustaliłem [emoji780]
:D
Witam szanowne grono po kilku latach przerwy. Widzę że niewiele się zmieniło od ostatniej mojej wizyty. Sokolnik nadal zmienia kompa:)) więc mam deja vu. tylko stron w temacie przybyło, jakieś 500:)
sokolnik
19-08-2025, 16:57
O patrzcie kto się pojawił..
A ja tam widzę tylko na Steam że pykasz w Q ha
Heyka crusiek widzę że stara ekipa się mocno trzyma.
[
QUOTE=sokolnik;4340804]O patrzcie kto się pojawił..
A ja tam widzę tylko na Steam że pykasz w Q ha[/QUOTE]
Pykam w Q i fotki też:) więc też się za wiele nie zmieniło.
sokolnik
19-08-2025, 17:01
Ta trzyma się... Tylko grać nie chca Durnoty
Kret coś ściemnia że nie ma mikrofonu że mu dzieci pogryzły kable
A Krzyś to wiadomo, ma za słaby procesor :D
no to ma krecik pretekst aby sobie kupić bezprzewodowy zestaw:) a co do Krzysia to procek zawsze można podkręcić;)
Mam mikrofon, nie mam do niego stojaka xD
Poza tym sie urlopuje xD
sokolnik
19-08-2025, 17:07
Stojak mu potrzebny ha ale wymyślił
Weź go na taśmę owiń pod broda i gramy ha
Sam se pod broda owiń, najlepiej sliniak ;) ;)
sokolnik
19-08-2025, 17:20
Jak widzicie nie ma woli grania... Pół roku już naprawa stojak, kup sobie słuchawki bezprzewodowe z mikrofonem... Może i ja sobie bym kupił bo moje msi się rozpadły wylądowały na śmietniku... No ale nie gramy.
Nie powinienem tego robić, ale ch...yba jednak zapytam.
Mam sobie kompa stacjonarnego, kupiony w 2019 roku, myślałem, że będę musiał zmieniać, bo nie kwalifikował się do upd na W11, ale pokilkałem w BIOSie i już mogę zapodać najlepszy system operacyjny na świecie.
Skoro nie muszę wydawać kasy na kompa to może wydam ułamek tego budżetu na nową grafę, bo przy obecnej W10 lubi sobie od czasu do czasu rzygnąć BSOD z info, że o grafikę chodzi.
Obecna konfiguracja to:
uP: i5-9600K
mobo: Gigabyte B360M AORUS GAMING 3
RAM: 2x8GB/2400 DDR4
SSD: 500GB M.2 PCIe WD Black
Grafa: Gigabyte GTX1050Ti 4GB DDR5
Zasilacz: SilentiumPC Supremo M2 550W
Mam tam jeszcze jeden stary SSD po SATA i dwa HDD też po SATA
Paczałem w x-kom i taka RTX 3060 Gaming OC 12 GB (https://www.x-kom.pl/p/661713-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-3060-gaming-oc-lhr-12gb-gddr6.html) stykłaby mi.
Karta ma być cicha, bo obecnie komp jest chłodzony powietrzem i go w ogóle nie słychać. Może w nocy przy szczelnie zamkniętym oknie słychać lekki szum. Przy graniu czy obróbce wsadowej może się rozkręcić, ale net, YT czy inne pomniejsze aktywności ma byc cichy.
Na pewno nie kupię karty za średnia krajową lub więcej, bo w tak wiekowy sprzęt nie ma sensu pchać czegoś jeszcze ciepłego.
Dodam, że obecny konfig pasuje mi w 100 %, prócz tych randomowych BSOD. Zatem nie planuję niczego więcej zmieniać.
sokolnik
19-08-2025, 17:34
Może poczytaj opinię o tych kartach bo te Gigaszroty nie są specjalnie ciche chyba i chłodne... Ale podobno dobrze się podkręcają niektóre modele... Wiec ludzie je lubią bo i tak grają w słuchawkach :)
kupuj
Rob testy, dawaj foty sprzętu, będziemy komentować oglądać podziwiać :)
Rafał_Sz
19-08-2025, 18:03
Nie powinienem tego robić, ale ch...yba jednak zapytam.
Spróbuj najpierw deinstalację sterownika karty. Ale nie tak po prostu, tylko za pomocą Revo Uninstaller. Usuniesz wszystkie śmieci i błędy związane ze sterownikiem. Po tym zainstaluj ostatnią dostępną wersję sterownika i zobacz jak karta bangla.
sokolnik
19-08-2025, 18:04
Jeszcze może się okazać że to nie karta... Może coś innego? Dysk?
Spróbuj najpierw deinstalację sterownika karty. Ale nie tak po prostu, tylko za pomocą Revo Uninstaller. Usuniesz wszystkie śmieci i błędy związane ze sterownikiem. Po tym zainstaluj ostatnią dostępną wersję sterownika i zobacz jak karta bangla.
Sterowniki grafiki to chyba najlepiej gonić DDU (https://www.guru3d.com/download/display-driver-uninstaller-download).
Dzięki.
Dodam tylko, że BSOD w bardzo przypadkowych momentach wyskakuje. Raz nawet tuż po uruchomieniu kompa, zdążyłem się tylko zalogować. Czasem jest tak, że przez tydzień mam dwa razy i potem kilka miesięcy przerwy, że już zapominam o tym.
Jeszcze może się okazać że to nie karta... Może coś innego? Dysk?
Opis błędu jednoznacznie wskazuje na GPU, nigdzie w necie nie znalazłem innego powiązania z tym komunikatem co tam jest wyświetlany. Kodu QR nigdy nie zdążyłem zeskanować. Za szybko się kończy odliczanie i komp się restartuje.
sokolnik
19-08-2025, 18:48
A podpinales inna grafikę? :) dla sprawdzenia? Może płyta siada...? Nie widomo może być wszystko.
Kupisz grafikę najwyżej oddasz :)
Może też siadać zasilacz.
sokolnik
19-08-2025, 18:53
Ta grafika ma zasilanie z mobo raczej :)
Coś kojarzę... No zasilacz też może siadać :)
Sterowniki grafiki to chyba najlepiej gonić DDU (https://www.guru3d.com/download/display-driver-uninstaller-download).
Dzięki.
Poczytałem opis, ale musze dopytać, to odinstalowuje i instaluje ostatnią wersję czy tylko czyści? Z opisu nie mogę tego wywnioskować.
Póki Nvidia coś tam wypuszczała to instalowałem, jak się w taksbarze monit pojawił, ale do 1050 to już od dawna nic nie było.
Sprawdziłem i ostatnie sterowniki to wersja 581 z groszami zdziś, a ja mam wersję 560 z groszami. To jeszcze updejtnę na ten najnowszy.
Dzięki.
Poczytałem opis, ale musze dopytać, to odinstalowuje i instaluje ostatnią wersję czy tylko czyści? Z opisu nie mogę tego wywnioskować.
Póki Nvidia coś tam wypuszczała to instalowałem, jak się w taksbarze monit pojawił, ale do 1050 to już od dawna nic nie było.
Sprawdziłem i ostatnie sterowniki to wersja 581 z groszami zdziś, a ja mam wersję 560 z groszami. To jeszcze updejtnę na ten najnowszy.
Przy instalacji sterowników od NV w opcjach zaawansowanych także istnieje możliwość tak zwanej czystej instalacji. Wtedy instalator sam usuwa wcześniejsze instalacje.
Dzięki.
Wywala wszystko do 0.
GTXy to już chyba nie wspierane przez nV, więc ze sterami może być róznie.
Na razie te najnowsze się zainstalowały, będę obserwował.
Żadnych gwałtownych ruchów do których nie będę zmuszony nie będę wykonywał.
Raz w życiu mi padł zasilacz w kompie. Skończyło się na wymianie tegoż.
I raz mi się w lapku Lenovo posypała grafika, skończyło się na powrocie do stacjonarki.
sokolnik
19-08-2025, 20:17
skończyło się na powrocie do stacjonarki.
Bo Stacjonarki som lepsiejsze a jak mają jeszcze światełko kolorowe to som Boskie :lol:
Stacjonarki mają w zasadzie same plusy.
Światło w obudowie to nie dla mnie.
U mnie to lata w kategoriach wiejskiego tuningu, jak LEDy pod podwoziem samochodu. Może jakbym miał 12 lat to jarałbym się tym bardzo, ale jak miałem 12 lat to miałem C64, a tam tylko dioda Power się świeciła.
Puszka stoi na podłodze pod stołem, szczelnie obudowana blachą z pianką, jedyne światła to przycisk zasilania i kontrolka dysku.
Kolega przyniósł kiedyś do fabryki klawiaturę gejmingową. Syn skończył studia, poszedł do pracy i kupił sobie lapka, a szpej sprzedał lub oddał. Kolega ustawił sobie podświetlanie o zmiennej barwie i jeszcze przechodzące przez klawiaturę, jak meksykańska fala przez trybuny stadionu.
Kiedyś siadłem u niego, żeby coś tam porobić. Myślałem, że sekund pięć zajmie, ale po pięciu minutach przyniosłem swoją klawiaturę, bo mało apopleksji nie dostałem. Kiedyś się kolorofony kupowało, potem były wizualizacje Winampa, teraz się kupuje światełka i z obudowy kompa robi akwarium. Cóż znak czasów, ale na szczęście nadal jest wybór.
Oczywiscie jak ktoś lubi, to na szczęście nadal jest wybór.
Ta grafika ma zasilanie z mobo raczej :)
Coś kojarzę... No zasilacz też może siadać :)Tak właśnie ma.
A zasilacz zasila również mobo [emoji14]
Zasilacz jest najczestsza przyczyną problemów tego typu. W każdym razie z moich obserwacji. Choc czytając opis to mogłoby odratowac tez zmienienie pasty termo pod radiatorem, byc moze.
Ja przesiadłem sie z 1050ti na 4060 w sam raz kop mocy.
Co do mikrofonu, młodszy ma głupi nawyk ze mi podgryza kabel jak coś oglada, tak załatwił mi juz dwie pary słuchawek.... znajdę ten stojak, ale w bf4 to raczej nie będę grał, prędzej w Q.
Ew bf6 jakby mi sie udało odpalić w końcu.... Ale beta sie skończyła, nie dowiem sie.
sokolnik
19-08-2025, 21:22
Może być Q
BF4 też mógłby być...
Ale ja też nie mam słuchawek... A tak strasznie mi szkoda kasy na takie słuchawki... Tamte MSI były super... Jako gratis do płyty głównej walczyłem o nie bo nie chcieli mi wysłać he he he a i tak nie gram więc jakbyśmy mieli zagrać to sobie poradzę bez problemu :)
krzysztofz24
19-08-2025, 22:58
Pykam w Q i fotki też:) więc też się za wiele nie zmieniło.
To bys zalozyl watek zdjeciowy z cyklu "90......."
no to ma krecik pretekst aby sobie kupić bezprzewodowy zestaw:) a co do Krzysia to procek zawsze można podkręcić;)
Moj proc to optimum miedzy cena, wydajnoscia w grach a temperatura, czyli tak jak chcialem:-)
A powod nizej.
A Krzyś to wiadomo, ma za słaby procesor :D
Nie, to nie to:-)
Krzysie nie zadaja sie z oszustami, dla ktorych wazniejsze 25zl niz....
Kubus Puchatek tak Krzysiowi doradzil;-)
Paczałem w x-kom i taka RTX 3060 Gaming OC 12 GB (https://www.x-kom.pl/p/661713-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-3060-gaming-oc-lhr-12gb-gddr6.html) stykłaby mi.
Karta ma być cicha, bo obecnie komp jest chłodzony powietrzem i go w ogóle nie słychać. Może w nocy przy szczelnie zamkniętym oknie słychać lekki szum. Przy graniu czy obróbce wsadowej może się rozkręcić, ale net, YT czy inne pomniejsze aktywności ma byc cichy.
To jakbys jednak zmienial grafike, to koniecznie kup tak z 3 wentylatorami zamiast z 2.
Ja popelnilem ten blad i mam grafike z dwoma wentylatorami. Przy dluzszym graniu temperatuy kart sa ofc spoko, takie same jak innych modeli z 3 wiatrakami.
Ale jednak 2 wentylatory musza sie szybciej krecic niz 3. I slychac szum karty jak sie ja obciazy. Przykladowo grasz w Wieska 3, pieknie szumi las na jakiejs lokacji. Wylaczasz gre a tu nadal szumi przez pewien czas;-)
Ofc moze sa jakeis konstrukcje z 2 wielkimi wentylatorami, ktore kreca sie wolniej.
Ale zasadniczo 2 wiatraki beda mielic szybciej niz 3.
To na to bym zwrocil uwage, jesli chcesz miec ciszej. Sprawdz tez do jakiej maks predkosci kreca sie wiatraki (test karty). Jesli dana karta wyroznai sie tym ze wiatraczki sa wybitnie "wysokobrotowe" to prawdopodobnie beda glosniejsze.
Kiedyś się kolorofony kupowało, potem były wizualizacje Winampa, teraz się kupuje światełka i z obudowy kompa robi akwarium. Cóż znak czasów, ale na szczęście nadal jest wybór.
Oczywiscie jak ktoś lubi, to na szczęście nadal jest wybór.
Niby jest wybór ale tak naprawdę nie całkiem.
Mam płytę główną z tymi dziwnymi LEDami wbudowanymi w środek laminatu PCB, nie tania technologia.
Wyłączyłem wszystko w BIOSie i ich tak jakby nie było, ale zapłaciłem za nie kupując płytę.
Niestety płyt bez LEDów jest mało i nie koniecznie mają takie parametry jakich oczekujemy, wybór jest ograniczony.
Mam dysk na PCI-e i też ma LEDy, nie da się ich wyłączyć. Świecą tam sobie w obudowie tak bez sensu.
Mogłem kupić taki bez LED-ów ale był gorszy stosunek ceny do możliwości.
Na szczęście jest jeszcze dość niezły wybór obudów bez szkła, na razie.
Płyta X670E- LEDów brak, oprócz tych 4 debugowych.
RAM- LEDów brak.
Wentylatory i chłodzenie PC- LEDów brak.
Jedyny LED na GPU... z fizycznym wyłącznikiem, pstryknąłem.
Za to nie potrafię w W11 znaleźć mojej ulubionej emotki wzruszania ramionami... :lol:
Płyta X670E- LEDów brak, oprócz tych 4 debugowych.
RAM- LEDów brak.
Wentylatory i chłodzenie PC- LEDów brak.
Jedyny LED na GPU... z fizycznym wyłącznikiem, pstryknąłem.
Za to nie potrafię w W11 znaleźć mojej ulubionej emotki wzruszania ramionami... [emoji38]Ha, a ja potrafię xD
Wykopał, jak na Kreta przystało.
Gdzie jest? :D
Windows plus kropka i dalej szukaj w zakładkach, bo nie mam przed sobą kompa
No właśnie tak robię i nie widzę. xD
😂
Dobra, mam, na samym końcu była, o: ¯\_(ツ)_/¯
Katuj benchmarki swojego kompa potf0ra
To jakbys jednak zmienial grafike, to koniecznie kup tak z 3 wentylatorami zamiast z 2.
Dziękuję, na takie rady liczyłem.
sokolnik, miałeś dać znać, jak się RAMy na CL28 zachowują. Zaskoczyło w ogóle EXPO?
sokolnik
20-08-2025, 19:15
sokolnik, miałeś dać znać, jak się RAMy na CL28 zachowują. Zaskoczyło w ogóle EXPO?Miałem? :)
Zero problemów.
Najnowszy bios.
Expo włączone, restart i w sumie dawno zapomniałem o temacie że coś może nie działać :) nic więcej w bios nie robiłem.
Jedyne co robiłem to parę razy tego Cinebencha R20 i R23...
W gierki nie grałem ale trochę godzin siedziałem na kompie i wszystko działa normalnie. A co może się dziać?
Chce zainstalować jakieś gierki i trochę pograć, zobaczyć jak się sprawuje cały komp... Ale raczej ok :)
WIN11 śmiga... Aktualizacje porobione.
Komp uruchamia się ok 23 sek także średnio ale też nie robiłem. Na necie można przeczytać że AM5 dłużej wstaje niż te 23 sek. Może Expo wydłuża czas uruchomienia ale mi to już nie robi różnicy.
sokolnik
20-08-2025, 20:34
Jak działa, to git.
wiesz czemu działa :D
Bo to KOMP POTWÓR :D
89861
I niech tak pozostanie wspaniale/stabilnie jak na poprzednim zestawie :D
Dalej uważam, że jak chcesz mieć kompa (choinkowego) potwora, to masz do zmiany wentylator i kable. A może i budę, bo też z LEDami są. xD
Cinebench R23
89770
Gdyby ktoś się przypadkiem zastanawiał, jaka jest różnica w R23 między 7500F (570zeta, 6/12, 65W) a 9950X3D (2.9k, 16/32, 170W, w cholerę więcej Cache), to taka:
https://i.imgur.com/XWkpUZX.png
sokolnik
20-08-2025, 21:41
Dalej uważam, że jak chcesz mieć kompa (choinkowego) potwora, to masz do zmiany wentylator i kable. A może i budę, bo też z LEDami są. xD
więcej LEDów nie będzie :)
miałem już obudowę z podświetleniem i tylny wentylator też :D
89862
stare czasy... wszystko na tym zdjęciu jest nowe... nowe biurko, nowy cały komp :D głośniki zostały te same a myszkę używam w pracy w biurze :D :D
Alejakto? Nie będzie więcej ledów? Suabo...
sokolnik
20-08-2025, 21:52
Alejakto? Nie będzie więcej ledów? Suabo...
to co jest wystarczy :)
A jak zmienię grafikę to będzie miała mniej światełek bo obecne GPU mają mniej LEDufff... ciekawe jak będą wyglądały RTX6000... chyba jednak poczekam...
Suprim już zaraz będzie może z 5 z przodu :D jeszcze trochę spadnie (a spadnie) to będę miał wewnętrzny problem :D
https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5080-suprim-soc-16gb-gddr7-dlss4-14458123/
Wind Mill
20-08-2025, 22:38
Gdyby ktoś się przypadkiem zastanawiał, jaka jest różnica w R23 między 7500F (570zeta, 6/12, 65W) a 9950X3D (2.9k, 16/32, 170W, w cholerę więcej Cache), to taka:
Teraz bardziej widać. ;)
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=89770&d=1755362790
https://i.imgur.com/XWkpUZX.png
sokolnik
20-08-2025, 22:41
Przepaść
:D
Na wielu rdzeniach tak. 16 to nie 6. [emoji2957]
Na pojedynczym już nie aż tak wielka.
sokolnik
21-08-2025, 20:42
Na wielu rdzeniach tak. 16 to nie 6. [emoji2957]
Na pojedynczym już nie aż tak wielka.
przepaść
:lol:
Szkoda tylko, że choć różnica w cenie 5x, to w wydajności 3 z kawałkiem. :lol:
sokolnik
21-08-2025, 20:48
Wiadomo, wydajność kosztuje... To nie som tanie rzeczy Panie... [emoji38]
Chociaż kupione na promocjach fajnych więc były drogie, ale byky, też tanie :)
krzysztofz24
22-08-2025, 02:03
Było?
Spalone Ryzeny 9000 i gniazda AM5. AMD ujawnia prawdę | ITHardware https://share.google/2SNRfq3umYjR1qGxo
Teraz to ciężko składać kompa żeby się coś nie starczyło;-)
sokolnik
22-08-2025, 07:59
Od początku przygody z Ryzenami aktualizowałem często bios to śmialiście się ze mnie... A ja robiłem dobrze.
Teraz na AM5 widzę że do mojej płyty głównej też jest sporo biosów... Pierwsze co zrobiłem odpalając AM5 to właśnie zaktualizowałem bios do najnowszego oczywiście.
Także uważam że problem już teraz mnie nie dotyczy... Oby... Bo moje am4 cpu mobo ram od wczoraj już u nowego właściciela :)
sokolnik
22-08-2025, 08:52
9950X3D na Amazonie za 2849 tyle za ile ja kupiłem w xkom na promce... Cena dobra.
Chyba że ktoś czeka na nowszy model który ma AMD wypuści ale cena będzie pewnie 3499 zł jak na premierze 9950X3D...
Było?
Spalone Ryzeny 9000 i gniazda AM5. AMD ujawnia prawdę | ITHardware https://share.google/2SNRfq3umYjR1qGxo
Teraz to ciężko składać kompa żeby się coś nie starczyło;-)
AMD fajczy 9800X3D (choć parę innych też było) i płyty, Intel ufajczył 13. i 14. generację, do tego błędy poprawiali z 4 razy... Co za czasy... :lol:
9950X3D na Amazonie za 2849 tyle za ile ja kupiłem w xkom na promce... Cena dobra.
Chyba że ktoś czeka na nowszy model który ma AMD wypuści ale cena będzie pewnie 3499 zł jak na premierze 9950X3D...
Mnie jedna rzecz w tym CPU ciekawi... Jaką nazwę mu wcisną? 9990X3D? xD
krzysztofz24
22-08-2025, 12:37
(...)
Mnie jedna rzecz w tym CPU ciekawi... Jaką nazwę mu wcisną? 9990X3D? xD
Dopisek xD po znaku zapytania to jeszcze część nazwy procesora:-D?
W sumie... Byłoby zabawnie. [emoji16]
To bys zalozyl watek zdjeciowy z cyklu "90......."
Moj proc to optimum miedzy cena, wydajnoscia w grach a temperatura, czyli tak jak chcialem:-)
A powod nizej.
[.
Mówisz i masz:) wybacz też że dopiero teraz odpisuje. Ale z telefonu nie da się wejść na to forum.
To ile teraz ten topowy ryzen wyciąga w CB r23?
sokolnik
24-08-2025, 14:10
Mówisz i masz:) wybacz też że dopiero teraz odpisuje. Ale z telefonu nie da się wejść na to forum.
To ile teraz ten topowy ryzen wyciąga w CB r23?Kilka postów wyżej podawałem wynik:
R23 Ok 40 000 pkt wynik... Na internecie są wyniki lepsze... Ale też biosy były "lepsze" które paliły proce :D
R20 ok 15 500 pkt albo 16 500 jakoś tak...
W sumie wyniki lepsze praktycznie x 2 względem mojego poprzedniego 5900x...
Więc wolę swój najnowszy bios i proca :) jeszcze go ustawie i wynik podskoczy... :)89921
ładny wynik, chociaż spore koszta to am5. Ja wymieniłem 3900 na 5950 i 30000 wykręcił w CB23r. Pod davinci studio starałem się zoptymalizować kompa. Chociaż nadal średnio zadowolony z efektów jestem. Myślę że jakieś błędy mam w konfiguracji samego programu.