Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
DXO
i da vinci - ale niezbyt duze projekty
sokolnik
10-10-2022, 19:04
DXO
i da vinci - ale niezbyt duze projektyTo możesz zostawić chłodzenie i testować... Ale może się okazać że temp beda za wysokie.
Ja swojego ustawilem na sztywne napięcie i temp są ok dopiero :)
Rafał_Sz
11-10-2022, 08:58
To możesz zostawić chłodzenie i testować... Ale może się okazać że temp beda za wysokie.
Ja swojego ustawilem na sztywne napięcie i temp są ok dopiero :)
Zależy co dla Ciebie znaczy " za wysokie temperatury". Procek spokojnie może rozgrzewać się do 80 stopni. Tak mam u siebie skonfigurowane kompy. Dopiero po przekroczeniu tej temperatury włącza się najniższy bieg wiatraka. Na stałe pracują tylko wentylatory w obudowie - dla odprowadzania ciepła od dysków i pamięci.
Ustawianie procka na sztywno to ograniczanie jego możliwości. System powinien mieć możliwość pracy na pełnej mocy, ale tylko kiedy jest to potrzebne. I tylko wtedy komp będzie słyszalny. W 95% czasu pracy będzie panowała absolutna cisza.
Rozumiem że to gdzieś w zakładce OC w uefi ustawia sie? Szukać opcji "auto"?
Rafał_Sz
11-10-2022, 11:58
Wszystko zależy od płyty i jej BIOS-u. W modelach ROG Asusa robi się to z poziomu Windowsa.
Ale jest programik SpeedFan, w którym można sobie wszystko dowolnie poustawiać w zasadzie w każdej konfiguracji sprzętowej, w Windowsie.
Wszystko zależy od płyty i jej BIOS-u. W modelach ROG Asusa robi się to z poziomu Windowsa.
Ale jest programik SpeedFan, w którym można sobie wszystko dowolnie poustawiać w zasadzie w każdej konfiguracji sprzętowej, w Windowsie.
Nie, ja o OC procesora pytam :-) Wietrzenie ogarnąłem.
amd ryzen master
- - - - kolejny post - - - - - -
taki soft zassaj sobie
Mam natomiast pytanie
Czy jest jakis sposób aby ryzen master ładował sie automatycznie przy starcie systemu ?
Ten sposób nie działa :
https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/dodawanie-aplikacji-kt%C3%B3ra-ma-by%C4%87-automatycznie-uruchamiana-wraz-z-rozruchem-systemu-windows-10-150da165-dcd9-7230-517b-cf3c295d89dd
Tzn niby system wie że ma załadować ale program nie ładuje się
Uruchamianie tego softu na starcie systemu w automacie to nie jest najlepszy pomysł.
Ale żeby cokolwiek tam zrobić, trzeba kliknąć "apply" i potiwerdzić
W ogóle szukam realnego zestawienia (na tych samych podzespołach) wydajnosci w PS/ DXO/LR pomiedzy ryzen 7 3700x vs ryzen 9 9500X
Znalazłem takie zestawienie w wydajnosci LR (myślę ze w dXO będzie podobnie)
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Adobe-Lightroom-Classic-AMD-Ryzen-5000-Series-CPU-Performance-1957/
Nie ma tam ryzen 7 3700X ALE jest 3800XT. Po przejrzeniu testów z innych miejsc - wynika ze różnice pomiedzy 3800XT a 3700x to kilka procent 3-5% a w adobe premiere wręcz ZERO różnicy.
Czy więc opłaca się zmieniać 7 3700x na 9 5900x - mam coraz większe wątpliwości. Chyba że ktoś ma naprawdę dużo "wsadowych" zadań.
Nie mogę znaleźć żadnych danych na temat DXO - a odszumianie "deepprime" - pożera czas bardzo mocno
No cinżka sprawa.
Ja osobiście nie zmieniałbym procka z generacji na generację, dla kilku procent...
Tu jest jakaś lista różnych benchmakrów przesyłanych przez userów DxO, ale nie chciało mi się w tym grzebać, filtrować, szukać :/
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Yx-3n_8D3OreyVwQLA-RVqiQCAgNdXDkxScpXTur1Gs/edit#gid=0
Dzięki
Przejrzę dokładniej bo facet ma prawie identyczna konfigurację jak ja. I jest też 9 5900x
Tu wzrost jest o ok 20/30% jeżeli dobrze na szybko policzyłem
No cinżka sprawa.
Ja osobiście nie zmieniałbym procka z generacji na generację, dla kilku procent...
To nie tak, źle napisałem. Różnica kilku procent jest pomiędzy 3800xt a 3700x.
Pomiędzy 3800xt a 5900x jest o ile pamiętam między 10 a 30%
sokolnik
14-10-2022, 12:19
Przyjemnie wszystko chodzi na 5900x polecam 4,6 ghz na sztywno na wszystkich rdzeniach robi robotę... Ale to był fajny proc w 2021... Zaraz mamy 13gen Intela no i nowe procki od AMD... wiem że jest i będzie drogo... Ale czy nie lepiej dozbierać i za rok czy dwa zmienić procka?
12 rdzeni szybciej Ci wyeksportuje materiał, ale obróbka bieżącą klikanie warstwy itp to pewnie będzie fajnie na 5800x.
Kret ma 5800x, ja 5900x, możemy coś tam porównać chociaż różnice będa raczej niewielkie...
A co byście powiedzieli na test złożony z 50 RAWów (znajdę jakieś bezpieczne) zaaplikuję takie same zmiany ustawień (dla LR pudełkowego) i wyśle wam tą paczkę?
No chyba ze używacie DXO - wtedy bedzie to dla mnie bardziej miarodajne ?
Jakby co - wyślijcie mi namiary na PW z waszymi mailami - to wetransferem poślę paczuszki
Fafniak, z mojej strony nie ma problemu.
Dxo nie mam, ew mogę triala zainstalować, jeśli taki istnieje, na potrzeby testu.
Chyba nie trzeba.
Ściągnąłem zdjęcie Egipt i wyeksportowalem z deepprime. Czas zgadza się 84/87 sekund. Więc 5900x też pewnie da pewnie te 60/64 sekundy
sokolnik - masz zapchaną skrzynkę
Napisałem ze już nie trzeba bo w tej tabeli którą podlinkował crusiek mam już wszystko (dzięki jeszcze raz crusiek ! )
Teraz mam pytanie czy wzrost wydajnosci na poziomie 25-30% warte jest wydania ok 2300zł
To już chyba bardziej indywidualna sprawa [emoji846]
Związana z upływem czasu bądź czystą kalkulacją rzemieślniczą.
Nie no .. jasne :)
Mam natomiast problem z tym żeby przełożyć to minimalne OC z programu ryzen master (czyli 4175 mhz i 1.268 V) do biosu. Tak jak z 10/15 lat temu siedziałem dość dobrze w ustawieniach biosu to teraz mam problem. Serio.
Chciałbym ustawić to w biosie żeby nie trzeba było uruchamiać ryzen master. Nie na sztywno te 4175 dla wszystkich rdzeni ale żeby to był ten max.
Druga stabilna opcja to 4200 Mhz i 1.3V - to też jest opcja
Może ktoś pomóc? płyta ASUS 570X
sokolnik
17-10-2022, 19:29
Będę poprawiał biurko, bo nie pomyślałem o dziurach/przelotki na przewody. Po prostu nie do końca podoba mi się ułożenie przewodów pod biurkiem, poprawie to :) otwornice pewnie się przydadzą na przyszłość :)
Zobaczymy czy te otwornice warte są pieniędzy :) 67050
Rafał_Sz
18-10-2022, 09:22
To będzie piękna katastrofa. :)
sokolnik
18-10-2022, 19:45
To będzie piękna katastrofa. :)Czemu?
To otwornice do drewna :)
Wind Mill
18-10-2022, 21:19
Na moje 4 oczy, to te koronki są do metalu, ale w drzewnie też wydziurawią otwór. ;)
Tylko zadbaj o to, by ich (koronek, pił otworowych) nie przegrzać, bo się drzewno zajara jeszcze. ;)
To już te dziury są, czy nie są ?
Czy to czas na reklamę jakiś ? :D
Wind Mill
18-10-2022, 22:21
Post zawiera lokowanie produktu? :mrgreen:
Rafał_Sz
19-10-2022, 07:39
To otwornice do drewna :)
Nie. To otwornice do drewna i Ty. A to całkowicie zmienia temat. ;)
Patrząc na sprzęt i grubość deski, to jakoś tak mi wychodzi 10 minut roboty, z czego 7 minut do przygotowanie żeby nie zrobić syfu i przygotować sprzęt, 1 minuta na to, żeby usiąść i się napić łyka kawy oraz 2 minuty na każdą z dziur.
Obstawiamy zakończenie tematu:
Ja - 30 dni roboczych :D
:D:D:D:D
Wind Mill
19-10-2022, 12:05
30 dni kalendarzowych. ;)
Ja - końcówka roku i litania postów. xD
Patrząc na sprzęt i grubość deski, to jakoś tak mi wychodzi 10 minut roboty, z czego 7 minut do przygotowanie żeby nie zrobić syfu i przygotować sprzęt, 1 minuta na to, żeby usiąść i się napić łyka kawy oraz 2 minuty na każdą z dziur.
Obstawiamy zakończenie tematu:
Ja - 30 dni roboczych :D
:D:D:D:D
No chyba że wpadniemy do sokolnik z pomocnym browarkiem to wtedy jest szansa że w 10 minut to się nie uda ;)
To ja dodam, że lepiej wiercić z dwóch stron, bo koronka wychodząca z płyty, potrafi poszarpać laminat. :-)
Mam nadzieję, że to przyśpieszy prace :-)
Rafał_Sz
19-10-2022, 13:48
To ja dodam, że lepiej wiercić z dwóch stron, bo koronka wychodząca z płyty, potrafi poszarpać laminat. :-)
Mam nadzieję, że to przyśpieszy prace :-)
Sokolnikowi trzeba dodać, że chodzi o dwie strony blatu, nie koronki. ;)
Myślę, że jeszcze będzie niejedna okazja ku temu :-)
sokolnik
19-10-2022, 14:59
Halo dopiero tu zajrzałem, co tu co tu się dzieje? :D
Myślicie że ja mam czas zostawić żonę z 2ka małych dzieci po robocie i sobie iść wiercić, kompa wyjąć spod biurka, żeby jakiś wiurów nie dostał do środka? :D
Praca zaplanowałem na może jutro albo w sb he
Do tego mi się nie chce bawić o 19...
Robię czasem kolumny głośnikowe i używam otwornicy z regulowaną szerokością cięcia, można tym wyborować otwory o małej średnicy.
67092
sokolnik
20-10-2022, 18:08
Już zrobione
Ładnie co?
:)
67120
sokolnik
20-10-2022, 20:41
no teraz to wygląda dopiero :)
a ile się z kablami namęczyłem ehh
67123
Teraz jest porządek na biurko i pod biurkiem :)
I każde zdjęcie w innej barwie, wstyt i hańpa na forum foto xD
Fajnie, że się udało [emoji846]
sokolnik
20-10-2022, 20:54
I każde zdjęcie w innej barwie, wstyt i hańpa na forum foto xD
Fajnie, że się udało [emoji846]
bo każde robione o innej porze/w innych warunkach i na żadnym nie poprawiałem WB :D
Wind Mill
20-10-2022, 22:05
Już zrobione
Ładnie co?
Y yy yyy, co ja paczam? ;)
Ja - końcówka roku i litania postów. xD
Krooova, i co my teraz poczniem do końca roku? :mrgreen:
krzysztofz24
20-10-2022, 22:53
Chcialem zauwazyc ze ja jestem ojcem chrzestnym tego otworu:mrgreen:, bo doradzalem sokolowi jak ma to najprosciej i sprawnie zrobic. Opieral sie ale skumal i jak chce to potrafi:-)
Ale, ale sokolnik ze tez ci sie chcialo do zdjecia te napisy wyklejac :bylo, jest, jest 2.0:-);-)
Wind Mill
20-10-2022, 22:57
Będziem pić xD
Zdrowie pił!
...ze tez ci sie chcialo do zdjecia te napisy wyklejac :bylo, jest, jest 2.0:-);-)
Bo dobre zdjęcie musi mieć porządną sygnaturę! ;)
sokolnik
21-10-2022, 20:40
pokażcie swoje stanowiska komputerowe? :P
niech w wątku pojawi się trochę Waszych zdjęć :)
ja lubię oglądać takie foty... popatrzeć jak ktoś inny zorganizował sobie miejsce pracy lub rozrywki.
z googla:
67134
2ga sprawa:
jak tam oceniacie nowe procki Intela?
A masz:
67139
Ale myślę nad zmianą....
sokolnik
21-10-2022, 21:21
A masz:
Ale myślę nad zmianą....
a czmu tak blisko te monitory?
Troche mnie zaskoczyłeś :)
ale czemu tak blisko?!
No właśnie za blisko. Najpierw priorytetem była maksymalizacja obszaru roboczego, więc monitory UHD, łącznie 11 520 px w poziomie, (słownie: ponad jedenaście tysięcy) i jak najmniejsza skala, aby się pomieściło jak najwięcej okien. Jednak oczy już nie te i myślę nad drastycznym zwiększeniem odległości i co się z tym wiąże proporcjonalnie przekątnej (wychodzi ok 2x lub 3x50"), przy zachowaniu rozdzielczości. Tylko kasa kurde...
sokolnik
21-10-2022, 23:17
No właśnie za blisko. Najpierw priorytetem była maksymalizacja obszaru roboczego, więc monitory UHD, łącznie 11 520 px w poziomie, (słownie: ponad jedenaście tysięcy) i jak najmniejsza skala, aby się pomieściło jak najwięcej okien. Jednak oczy już nie te i myślę nad drastycznym zwiększeniem odległości i co się z tym wiąże proporcjonalnie przekątnej (wychodzi ok 2x lub 3x50"), przy zachowaniu rozdzielczości. Tylko kasa kurde...
a po co Ci te 3 ekrany i maksymalizacja ekranu roboczego? :D
ja pracuje zdalnie na 72 calach :D ale to 14" + 24" + 34" :P ale pracuje mało zdalnie, od nowego roku więcej.
krzysztofz24
22-10-2022, 00:07
ja pracuje zdalnie na 72 calach :D ale to 14" + 24" + 34" :P
Smartfona jeszcze nie doliczyles;-).
Jak juz doliczas jakiegos mikrolaptopa (notebooka?), to nie krepuj sie:-D
Dodatkowe 5 cali jak w morde strzelil:mrgreen:
Jak można naprawdę fajnie zbudować kompa:
(szacun za efekty)
https://www.youtube.com/watch?v=t03rmc-prJo
sokolnik
22-10-2022, 20:43
Zmiana platformy robi się niezwykle droga jeśli chce się kupić podzespoły BARDZO DOBREJ JAKOŚCI dające najwyższą wydajność... ja wiem można taniej, np. kupić płytę MSI za jakieś 1800 zł i ram DDR albo mobo na Z690 które są jeszcze tańsze... ale czy nie macie wrażenia że producenci sprzętu przeginają z cenami? Polskie sklepy też mają w tym sporo winy ale co mają zrobić jak dolar po 5 zł, inflacja, podatki, podwyżki najniższej krajowej, podwyżki kosztów...
https://www.x-kom.pl/lista/hw37s2rbj
67152
:o
a gdzie reszta części ? :D masakra
krzysztofz24
22-10-2022, 22:58
Nie ma sie czym podniecac mz. Przeciez to scisla nowosc, ledwo co z fabryki wyszla. A jeszcze dajesz najbadziej topowe podzespoly.
i7 ma troche gorsze osiagi ale tez jest najlepszej jakosci.
No chyba malo kto kupuej podzespoly do kompa na premierze, placac podatek od nowosci.
Czasem wystarczy te kilka miesiecy czy pol roku poczekac az poczatkowy hype minie i ceny spadna i sie ustabilizuja.
niech w wątku pojawi się trochę Waszych zdjęć :)
Trzeba porządek zrobic, kurze pościerać, komu się chce:)
67187
sokolnik
26-10-2022, 13:04
Trzeba porządek zrobic, kurze pościerać, komu się chce:)
67187Dobrze Ci tak pod oknem mieć monitor/biurko?
lukasz_kk
26-10-2022, 14:07
Ja mam mniej więcej tak, niestety badyl usechł. Zawartość ekranu wymazałem, bo zdjęcie robiłem kiedyś na konkurs w robocie i było widać stronę intranetową xD.
67225
sokolnik
26-10-2022, 15:20
Ja mam mniej więcej tak, niestety badyl usechł. Zawartość ekranu wymazałem, bo zdjęcie robiłem kiedyś na konkurs w robocie i było widać stronę intranetową xD.
67225Biurko ile ma szerokości? 110?120?
Jakoś ciasno się wydaje... Moje nowe biurko też ma 120cm :)
No i moje biureczko w sypialni, z lewej łóżko także dlatego zastosowałem artystyczny skos na zdjęciu, fota jeszcze przed układaniem przewodów pod biurkiem [emoji41]
67226
lukasz_kk
26-10-2022, 16:09
Biurko 120 cm, monitor 27"
sokolnik
26-10-2022, 20:09
Biurko 120 cm, monitor 27"
dziecku nie przeszkadza komputer gdy śpi ? :) :)
Komputer, kiedy śpi, jest bezgłośny. ;)
[emoji1787]
Ja swojego nie wrzucę, bo znowu pełno kurzu... a mam lenia i focha, jak mi przejdzie to może poczyszczę i zrobię jakaś super fotę pod nominację do NG.
sokolnik
26-10-2022, 21:10
[emoji1787]
Ja swojego nie wrzucę, bo znowu pełno kurzu... a mam lenia i focha, jak mi przejdzie to może poczyszczę i zrobię jakaś super fotę pod nominację do NG.
no to szybko kurzu się pozbyć... no jak tak może być pełno kurzu? Ja przedni filtr odkurzyłem przy układaniu przewodów/robienia dziury na przewody :)
sokolnik
27-10-2022, 08:56
A ja będę budował drugie stanowisko [emoji3] dla żony do pracy zdalnej, codziennie zdalnie od stycznia jakoś... Fajnie co? :D beda tygodnie że razem będziemy zdalnie pracować [emoji3]
Biurko już praktycznie wybrane, brak tylko zamówienia ale jest czas do stycznia, skręcać będę ja, no i fotel trzeba jaka kupić... Także wiecie... Dzieje się w temacie stanowisk komputerowych u mnie he nie będzie ono tak ********e jak moje ale będzie też fajne... Myślę czy jej monitora na uchwycie jakimś tanim nie powiesić... 22" także uchwyt nie musi być jakiś super extra... Zobaczymy w styczniu :) ja się jaram bardziej niż ona hehe jej to wszystko obojętne he baby :)
lukasz_kk
27-10-2022, 09:21
dziecku nie przeszkadza komputer gdy śpi ? :) :)
Jak dziecko śpi, to komputer też śpi :D A jak sobie chcę po nocach pograć to zabieram "budę" i podpinam się pod TV, dzieje się to na tyle rzadko, że nawet nie pamiętam kiedy ostatnio go przenosiłem.
Ryzeny serii 5000 staniały
sokolnik
27-10-2022, 12:34
Ryzeny serii 5000 staniałyDużo nie potaniały... Ja swojego 5900x kupiłem na początku maja za 1999 w promce. Zaraz mamy listopad, wyszły nowe Ryzeny, Intele 13gn... Procki serii 5000 powinny lecieć w dół ostro a tu jakieś kosmetyczne zmiany... [emoji3]
Gdzie pewnie 13600 zjada stare Ryzeny na śniadanie :) nie mówiąc już o 13700 czy 13900 :D ale ceny ich też są wysokie, wysoki pobór prądu, wysokie temp, wysokie ceny płyt głównych [emoji3]
krzysztofz24
27-10-2022, 12:42
A ja będę budował drugie stanowisko [emoji3] dla żony do pracy zdalnej, codziennie zdalnie od stycznia jakoś... Fajnie co? :D beda tygodnie że razem będziemy zdalnie pracować [emoji3]
)
Nie, kurde:-);-)
Ty bedziesz non stop chodzil do biura a zona przechwyci twoj komp:-D
I tak by bylo taniej, prosciej. a nie na sile chcesz drugie stanowisko z kompem.
Znaczy zona dostanie laptopa i na nim bedzie dzilac czy moze drugi komp biurowy bedzie skladany?
No kurde, porzeciez to musowo chyba drugi komputer skladac...tak mysle, ze tak knujesz;-)
5900x kosztował 2200/2300 jeszcze tydzień temu
sokolnik
27-10-2022, 12:46
Jak dziecko śpi, to komputer też śpi :D A jak sobie chcę po nocach pograć to zabieram "budę" i podpinam się pod TV, dzieje się to na tyle rzadko, że nawet nie pamiętam kiedy ostatnio go przenosiłem.Pod tv... I w co tam grasz? Tv duże? 4K? Grafika daje radę?
Mój pc za ciężki by go tak nosić sobie... Nie chcę mi się takich rzeczy robić... Przed przenosinami kompa miałem możliwość podpiąć tv przez 7m przewód hdmi... Przed remontem położyłem go na podłodze pod kafelkami itp... Ale zasięg bezprzewodowej myszki i klawiatury nie wyrabiał więc o graniu nie było mowy. Pteraz już nie położyłem przewodu hdmi do drugiego pokoju... Nie żałuję... Mam 34" monitor do grania przy biurku idealny dla mnie :)
sokolnik
27-10-2022, 12:48
Nie, kurde:-);-)
Ty bedziesz non stop chodzil do biura a zona przechwyci twoj komp:-D
I tak by bylo taniej, prosciej. a nie na sile chcesz drugie stanowisko z kompem.
Znaczy zona dostanie laptopa i na nim bedzie dzilac czy moze drugi komp biurowy bedzie skladany?
No kurde, porzeciez to musowo chyba drugi komputer skladac...tak mysle, ze tak knujesz;-)Dostanie laptopa, monitor 22" biurowego coś tam, klawiaturę i myszke może nawet weźmie. A od stycznia około i ja będę pracować pół każdego miesiąca zdalnie więc będziemy pracować jednocześnie, muszą być 2 biurka/stanowiska. Moje i tak jest z KompemPotworem... Jutro ja pracuje zdalnie [emoji3][emoji3][emoji3]
lukasz_kk
27-10-2022, 16:22
Pod tv... I w co tam grasz? Tv duże? 4K? Grafika daje radę?
Mój pc za ciężki by go tak nosić sobie... Nie chcę mi się takich rzeczy robić... Przed przenosinami kompa miałem możliwość podpiąć tv przez 7m przewód hdmi... Przed remontem położyłem go na podłodze pod kafelkami itp... Ale zasięg bezprzewodowej myszki i klawiatury nie wyrabiał więc o graniu nie było mowy. Pteraz już nie położyłem przewodu hdmi do drugiego pokoju... Nie żałuję... Mam 34" monitor do grania przy biurku idealny dla mnie :)
TV 1080p więc grafika (GTX 1650) ma lżej niż pod monitorem (1440p). Gram raczej w mało wymagające dla tej karty gry, w tym momencie są to GTA V, Dirt Rally, sporadycznie CS:GO
lukasz_kk
27-10-2022, 19:04
Zmieniając temat: od jakiegoś czasu, najczęściej jak w coś gram, rzadziej gdy korzystam z LR/PS, a już najrzadziej przy przeglądaniu internetu, zdarzają się na przemian trzy poniższe sytuacje:
1. Nagłe wyłączenie się aplikacji (właściwie wyłącznie w przypadku gier),
2. Restart komputera (gry, LR/PS, pozostałe czynności),
3. BSOD i restart (czynności j.w.).
Myślałem, że może coś z systemem nie gra, ale po całkowitym formacie, i przy okazji zmianie z W10 na W11 jest to samo. Wszystkie sterowniki mam aktualne, nie mam żadnych śmieciowych aplikacji zainstalowanych etc. Ustawienia BIOS domyślne z wyjątkiem załączonego profilu XMP, nic się raczej nie przegrzewa. Od czego zacząć diagnostykę?
Specka na wszelki wypadek:
Procesor i5-11400F
Płyta Gigabyte Z590 Aorus Ultra
RAM Crucial Ballistix 2x16GB 3200MHz CL16
Dyski Silicon Power A80 1TB M.2 i Crucial MX500 1TB SSD
GPU ASUS TUF GTX 1650
Zasilacz SPC Supremo L2 650W 80 Plus Gold
był taki program który monitoruje napięcia dochodzace do płyty
sokolnik
27-10-2022, 19:56
Zmieniając temat: od jakiegoś czasu, najczęściej jak w coś gram, rzadziej gdy korzystam z LR/PS, a już najrzadziej przy przeglądaniu internetu, zdarzają się na przemian trzy poniższe sytuacje:
Myślałem, że może coś z systemem nie gra, ale po całkowitym formacie, i przy okazji zmianie z W10 na W11 jest to samo. Wszystkie sterowniki mam aktualne, nie mam żadnych śmieciowych aplikacji zainstalowanych etc. Ustawienia BIOS domyślne z wyjątkiem załączonego profilu XMP, nic się raczej nie przegrzewa. Od czego zacząć diagnostykę?
Procesor i5-11400F
GPU ASUS TUF GTX 1650
To może być wszystko.
Cpu
Mobo
Ram
Grafika
Zasilacz
Wirus jakiś
Zacząłbym od aktualizacji BIOSU ha wiem że teraz się śmiejecie ale serio od tego bym zaczął. Aktualizacja wszystkich sterowników, Windowsa itp.
Najczęściej problemem jest ram. Miałem taki sam ram tylko 2 x 8 GB 3200 mhz i problemów nie miałem i raczej mało prawdopodobne że to przez ram, ale może właśnie się coś kloci z płytą główną.
Dalej to może być wina dysku, albo nawet grafiki. Czyli w kolejności:
Bios,
Aktualizacje wszystkiego
Ram podmienić na inny do testów,
Podmiana grafiki, potem podmiana zasilacza...
Na koniec podmiana ssd z Windowsem... Lub odłączanie kolejnych dysków twardych bo może któryś pada i powoduje jakieś dziwne zwiechy systemu...
Rafał_Sz
28-10-2022, 11:49
Procesor i5-11400F
GPU ASUS TUF GTX 1650
Soft diagnostyczny, kamera termowizyjna, multimetr i pół godziny na rozkminę. Polecam dobry serwis, szkoda życia na szukanie takiego babola.
Choć najczęściej takie objawy daje pamięć jak dostanie temperatury.
sokolnik ty masz tego 5900x ?
Czy możesz podać ile mocy zużywa pod obciążeniem w czasie testu prime 95. ten test procesora ( nie ten najcięższy ale oczko niżej)
sokolnik
28-10-2022, 17:47
sokolnik ty masz tego 5900x ?
Czy możesz podać ile mocy zużywa pod obciążeniem w czasie testu prime 95. ten test procesora ( nie ten najcięższy ale oczko niżej)Tak tego 5900x ale mam ustawionego na 4,6 GHz na sztywnym napięciu...
Kiedyś robiłem test benchmark gpu i cpu jednocześnie to pc wciągał że ściany ok 520-530W. W grach ok 380W ciągnie...
W sumie ten proc to może 200 bierze...
Weź uruchom hwdoctor albo ryzen master
Bardzo mi zależy na tej informacji. Chłodzenie powietrzne ogarnia do 120W
Bo jakoś nie zgadzają mi się dane które są na stronach. Ryzen 7 3700x na moich ustawieniach podobno łyka dużo ponad 120w a ja mam inne informacje z ryzena i hwdoctor
sokolnik
28-10-2022, 19:01
Bo jakoś nie zgadzają mi się dane które są na stronach. Ryzen 7 3700x na moich ustawieniach podobno łyka dużo ponad 120w a ja mam inne informacje z ryzena i hwdoctorTe aplikacje to można sobie wsadzić...
Ja mam miernik do gniazdka i stamtąd wiem ile pobiera pc. Ryzen master mi nie działa.
Używam HWinfo i w miarę mu ufam.
Mogę Ci coś tam podać jakieś info, ale mam gości do nd więc kompa nie odpalam wcale. Dopiero w nd o ile będzie mi się chciało wieczorem po 20.
Zobacz ile pobiera 3070 i sobie odejmiesz od 520W.
lukasz_kk
28-10-2022, 19:30
Odpaliłem MemTest, w pierwszym przebiegu zaczął sypać błędami, a na 7. teście się zawiesił. Wyłączyłem profil XMP i pierwszy przebieg przebrnął bez błędów, idzie kolejny. Chyba znalazłem winowajcę… Przynajmniej w testach, zobaczymy jak będzie przy normalnym użytkowaniu. Tylko ciekawe dlaczego od stycznia/lutego (nie pamiętam kiedy składałem) do mniej więcej wakacji było Ok, a problemy zaczęły się dopiero później, mimo że profil XMP włączyłem chyba po pierwszym odpaleniu kompa? I nic nie ruszałem później… BIOS też jest najbardziej aktualny od samego zakupu płyty.
Pomyliłem nazwy, chodziło mi o hwinfo
sokolnik
29-10-2022, 12:24
Odpaliłem MemTest, w pierwszym przebiegu zaczął sypać błędami, a na 7. teście się zawiesił. Wyłączyłem profil XMP i pierwszy przebieg przebrnął bez błędów, idzie kolejny. Chyba znalazłem winowajcę… Przynajmniej w testach, zobaczymy jak będzie przy normalnym użytkowaniu. Tylko ciekawe dlaczego od stycznia/lutego (nie pamiętam kiedy składałem) do mniej więcej wakacji było Ok, a problemy zaczęły się dopiero później, mimo że profil XMP włączyłem chyba po pierwszym odpaleniu kompa? I nic nie ruszałem później… BIOS też jest najbardziej aktualny od samego zakupu płyty.Czyli bios masz najnowszy? [emoji848] Sprawdź wersję Biosu czy nie ma nowszej wersji dostępnej na stronie producenta.
Ram nowy?
sokolnik
29-10-2022, 12:51
Bo jakoś nie zgadzają mi się dane które są na stronach. Ryzen 7 3700x na moich ustawieniach podobno łyka dużo ponad 120w a ja mam inne informacje z ryzena i hwdoctorA jakie masz chłodzenie? Nie wiesz czy ono da radę?
5900x by pracował długo pare h na 100%?
Wziąłem teraz następcę chłodzenia fortis 3 od SPC - Fortis 5 dual fan
Mogę spokojnie puścić ryzena 3700X na 4200 na wszystkich rdzeniach i wreszcie temperatury (po wgraniu CTR 2.1 dowiedziałem się o tym) pomiędzy CCX0 i CCX1 nie różnią się o sześć stopni. Co prawdopodobnie było przyczyną resetów po osiągnięciu 90/91 stopni
Teraz po 25 minutach prime 95 osiągam 89/90
sokolnik
29-10-2022, 20:26
Wziąłem teraz następcę chłodzenia fortis 3 od SPC - Fortis 5 dual fan
Mogę spokojnie puścić ryzena 3700X na 4200 na wszystkich rdzeniach i wreszcie temperatury (po wgraniu CTR 2.1 dowiedziałem się o tym) pomiędzy CCX0 i CCX1 nie różnią się o sześć stopni. Co prawdopodobnie było przyczyną resetów po osiągnięciu 90/91 stopni
Teraz po 25 minutach prime 95 osiągam 89/90Mój 5900x wyłączał się podczas renderowania jak temp dobijała do 88 he jakoś tak... Ale to 5900x jest dużo cieplejszy ale po ustawieniu napięcia i ghz jest znośny ale ja miałem na 3900x Dark Rock 4 Pro a potem AiO 360mm, na 5900x od początku jest aio 360mm i czuje że mógłbym zejść z temp na inny aio ale 420mm :) ale nie chce mi się już zmieniać takic rzeczy jak chłodzenie procesora... [emoji3]
A w naszym języku? Po polsku ?
lukasz_kk
29-10-2022, 22:29
Czyli bios masz najnowszy? [emoji848] Sprawdź wersję Biosu czy nie ma nowszej wersji dostępnej na stronie producenta.
Ram nowy?
BIOS jest aktualny, a RAM nowy, tzn kupiony prawie rok temu ale od nowości w tym komputerze. Po wyłączeniu profilu XMP MemTest przeszedł cały od początku do końca (6 godzin) bez błędów. Nadal jednak nie wiem, bo nie miałem czasu sprawdzić, czy w normalnym użytkowaniu będzie OK. Jeśli tak, to sądzę, że niższe taktowanie pamięci i wyższe opóźnienia, przy moim sposobie użytkowania komputera, nie odzwierciedlą się w jakiś istotny sposób w wydajności. Jak znajdę chwilę to spróbuję się jeszcze pobawić w przekładanie kości w inne sloty, podwyższanie napięcia lub ewentualnie lekkie podwyższenie opóźnień przy zachowaniu taktowania ustawionego w profilu XMP.
sokolnik
29-10-2022, 23:32
BIOS jest aktualny, a RAM nowy, tzn kupiony prawie rok temu ale od nowości w tym komputerze. Po wyłączeniu profilu XMP MemTest przeszedł cały od początku do końca (6 godzin) bez błędów. Nadal jednak nie wiem, bo nie miałem czasu sprawdzić, czy w normalnym użytkowaniu będzie OK. Jeśli tak, to sądzę, że niższe taktowanie pamięci i wyższe opóźnienia, przy moim sposobie użytkowania komputera, nie odzwierciedlą się w jakiś istotny sposób w wydajności. Jak znajdę chwilę to spróbuję się jeszcze pobawić w przekładanie kości w inne sloty, podwyższanie napięcia lub ewentualnie lekkie podwyższenie opóźnień przy zachowaniu taktowania ustawionego w profilu XMP.A w ogóle w dobre sloty włożyłeś ten ram?
Bo przekładać do pozostałych slotów których nie zaleca producent to chyba mija się z celem :) a płycie masz oznaczone które sloty powinieneś zająć mając 2 kości ram.
lukasz_kk
30-10-2022, 10:33
RAM był w dobrych slotach, o tym że producent rekomenduje odpowiednie sloty dla 2 kości to sobie przypomniałem, jak zajrzałem do wnętrza komputera, więc pomysł z zamianą slotów oczywiście odpada. Zamieniłem za to kości pomiędzy slotami, włączyłem profil XMP i póki co MemTest idzie bez błędów, zobaczymy co dalej...
krzysztofz24
31-10-2022, 21:21
Hahaha:-)
W Wietnamie po krachu kryptowalut używane karty grafiki na wagę sprzedają:-)
Dobrzeee. U nas na wagę nie będzie, ale tendencja dszego spadku ceny dotrze.
Jest filmik w artykule.
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/krach-na-rynku-kryptowalut-w-wietnamie-sprzedaja-karty-graficzne.html
sokolnik
31-10-2022, 23:25
Hahaha:-)
W Wietnamie po krachu kryptowalut używane karty grafiki na wagę sprzedają:-)
Jest filmik w artykule.
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/krach-na-rynku-kryptowalut-w-wietnamie-sprzedaja-karty-graficzne.html
akurat oglądałem filmik o tym :D chinole sobie bekę kręcą albo faktycznie nikt nie chce kupić ich kart to sprzedają na kilogramy tego badziewie :D
krzysztofz24
31-10-2022, 23:29
Vietnam a nie chinole;-)
Pewnie Tajwan podobnie.
sokolnik
31-10-2022, 23:32
a Ty przestań pisać ciągle o spadku cen, że spadają, że będą spadać... że jakieś wydarzenie to dowód na spadek cen.... :D nie spadną więcej :D
Po prostu przestań pisać o tym ciągle i kup tego RTX :p ja już 10 msc się cieszę RTXem i jest fajnie :D
krzysztofz24
01-11-2022, 00:16
a Ty przestań pisać ciągle o spadku cen, że spadają, że będą spadać... że jakieś wydarzenie to dowód na spadek cen.... :D nie spadną więcej :D
Po prostu przestań pisać o tym ciągle i kup tego RTX :p ja już 10 msc się cieszę RTXem i jest fajnie :D
Moge pisac ile mi sie podoba o spadku cen GPU:-D.
Nie mecze tutaj nikogo moimi planami zakupowymi, wrecz wogole o nich prawie nie wspominam (np teraz nic nie wspominalem). W przciwienstwie do niektorych:mrgreen:
Ludzi interesuje kiedy kupic w dobrym momencie
Najlepiej kupic wtedy kedy wychodzi nowa generacja a stara jeszcze jest w sklepach. Tylko ta nowa generacja musi wyjsc w pelni, kompletnie i minac miesiac-dwa az sie ceny ustabilizuja, minie podatek od nowosci.
Choc Nvidia ostatnio wydziwia z pozycjonowaniem kart i calkiem mozliwe ze po wyjsciu seri 4xxx to 3xxx bedzie jeszcze jakis czas produkowana.
Ceny RTX 4xxx nie zawyzyli kosmicznei, ale jednak troche przegieli, bo nie do konca chyba chca zaakceptowac ze kryptowaluty i koparki z GPU to juz przeszlosc.
Tym lepiej dla normalnych uzytkownikow GPU.
sokolnik
01-11-2022, 11:02
Moge pisac ile mi sie podoba o spadku cen GPU:-D.
Nie mecze tutaj nikogo moimi planami zakupowymi, wrecz wogole o nich prawie nie wspominam (np teraz nic nie wspominalem). W przciwienstwie do niektorych:mrgreen:
Ludzi interesuje kiedy kupic w dobrym momencie
Najlepiej kupic wtedy kedy wychodzi nowa generacja a stara jeszcze jest w sklepach. Tylko ta nowa generacja musi wyjsc w pelni, kompletnie i minac miesiac-dwa az sie ceny ustabilizuja, minie podatek od nowosci.
Choc Nvidia ostatnio wydziwia z pozycjonowaniem kart i calkiem mozliwe ze po wyjsciu seri 4xxx to 3xxx bedzie jeszcze jakis czas produkowana.
Ceny RTX 4xxx nie zawyzyli kosmicznei, ale jednak troche przegieli, bo nie do konca chyba chca zaakceptowac ze kryptowaluty i koparki z GPU to juz przeszlosc.
Tym lepiej dla normalnych uzytkownikow GPU.Może 5ta seria rtx będzie miała normalne ceny jak zobaczą że kopacze nie kupują... Ale mogą zobaczyć że przecież karty się sprzedają drogo, ludzie się przyzwyczaili do wysokich cen... To po co mają sprzedawać taniej karty? :)
Tanio już było... Dolar po 5 zł inflacja, ceny nie spadną bo sklepy chce zarabiać na kartach krocie, do tego są przywyczajone.
Ale gdyby mój 3070 się zepsuła, wysłałbym na reklamacje i oddaliby mi kasę wtedy kupiłbym coś z serii 4000 ha dobry plan ha
sokolnik najlepiej kupić 4090, która sama z siebie potrafi się zapalić (kable zasilania dokładniej). xD
sokolnik
01-11-2022, 11:36
sokolnik najlepiej kupić 4090, która sama z siebie potrafi się zapalić (kable zasilania dokładniej). xDFaktycznie chyba jest taka możliwość ale to chyba przez słabej jakości przejściówki do kabli zasilających. Podobno z zasilaczami które mają fabryczne kable zasilające bez przejściówek to jest wszystko ok...ale faktycznie, co premiera kart nvidia to problemy...
Seria 3000 problemy z temp pamięci DDR6 oraz awaryjność tych pamięci...
Teraz rtx 4090 topowy potwór problemy z zasilaniem i kuriozum, wtyczką, masakra.
Ale tak na marginesie... Ceny nowych podzespołów typu, cpu 13 gen intela, płyty główne, procki amd serii 7000, nowe rtx 4000.. Pokazują mi jak jestem biedny hehe już trochę rozesada by kupić cpu i płytę za 5 000 zł hehe trzeba kombinować z tańsza płytą z chipsetem z690... Ramem ddr4 by było taniej... Ehhh
A Krzysiu, coś te pozostałe karty rtx ów 4000 nie chcą wyjść oficjalnie z fabryki :)
Coś kombinują :)
Jakby mi padła grafika, to byłby problem, bo nie mam integry... Może bym kupił jakąś używana kartę i schował do piwnicy he
Nie chyba, tylko jest. Co gorsza, fajczą się oryginalne przejściówki od nV. xD
Ciekawe, czy niereferenty od innych firm też ten problem mają?
krzysztofz24
01-11-2022, 12:02
A Krzysiu, coś te pozostałe karty rtx ów 4000 nie chcą wyjść oficjalnie z fabryki :)
Coś kombinują :)
Cały czas powtarzasz że taniej to już było...tylko że akurat w przypadku GPU to TANIEJ jest teraz niż rok temu.
RTX3070 za 2800-3400 niż 5000-6000 rok temu.
A kurde jeszcze gdyby nie inflacja, to byśmy mieli za 2300-2500zl.
Obecna generacja jeszcze trochę stanieje. Praktycznie musi, bo schodzi z rynku. Ale to już będzie drobna korekta o 150-300zl.
Może jakaś promów się trafi na RTX3070 za 2500zl.
A resztę GPU nie wychodzi, bo NVIDIA wydziwia. Już dawno rozwalili przejrzyste pozycjonowanie kart.
Miały był dwa RTX 4080, mocniejszy i słabszy. Ten słabszy to niby zamiast 4070.
Ale ich zjechali za takie pomysły i się z tego wycofali.
Bardzo możliwe że seria 3xxx jeszcze trochę zostanie na rynku jako ta tańsza. A wtedy będzie "pretekst" żeby 4xxx było drożej.
A jeszcze wypuścili nowa 3060Ti z pamięciami GDR6.
No cuduja....
ja już 10 msc się cieszę RTXem i jest fajnie :D
To ile tytułów już ograłeś? [emoji1787][emoji23][emoji1787]
sokolnik
01-11-2022, 12:39
To ile tytułów już ograłeś? [emoji1787][emoji23][emoji1787]Star Wars któraś tam część przeszedłem całość, Cyberpunk2077 praktycznie chyba w połowie... Mam tam chyba 50 czy 60h gry, gram w Quake Champions i BF4 na multi także w coś tam się gierkuje :) chciałoby się więcej ale co zrobić, życie w realu bierze górę a nie życie w virtualu :)
sokolnik
03-11-2022, 22:00
policzyłem ile pix mają moje oba monitory :)
3440 + 1920 = 5 360 pix szerokości :D
to więcej niż monitory 49" np taki:
https://www.komputronik.pl/product/711182/lg-49wl95c-we.html
67431
które to mają rozdzielczość 5120 x 1440
Całkiem spoko się pracuje zdalnie z takimi monitorami + laptop... Ta przestrzeń robocza jest super fajna :)
krzysztofz24
04-11-2022, 00:17
To ile to jest, 10k - jakosc ultra turbo;-)?
sokolnik
04-11-2022, 19:46
To ile to jest, 10k - jakosc ultra turbo;-)?
nie wiem ile to jest :D
ale do pracy na wielu oknach, excelach, okienkach windows, przeglądarkach, programach... i wszystko musi być otwarte na raz bo coś się robi tu i teraz a tam się robi w tle ale trzeba mieć na to podgląd by kontrolować proces :D
ta przestrzeń robocza to jest mega turbo super :) ale mógłbym mieć 2 takie 34" tylko miejsca nie mam :D chyba że idziemy w górę, to miejsca mam do sufitu dużo :D
np tak, przykład z google :D ale to chyba nie są monitory 21:9
67453
sokolnik
05-11-2022, 19:51
moglibyście polecić fotel biurowy (dla mojej żony, 165 wzrostu, wiecie... 50 kg z butami :D ) do pracy w domu właśnie... codziennie 8h. Marcus z IKEA okazuję się że ma za wysokie oparcie...
https://www.ikea.com/pl/pl/p/markus-krzeslo-biurowe-vissle-jasnoszary-10521858/#content
budżet w okolicy te 600-900 zł
Jakieś inne propozycje? Super by było jakby był jasny/kremowy/beżowy itp.
ja mam taki od ponad 12 lat i jest super ale ja mam 188 wzrostu.
kółka z allegro dokupiłem niedawno i to były bardzo dobrze wydane pieniądze :)
67479
krzysztofz24
05-11-2022, 20:11
Po co ci coś polecać, jak i tak kupisz co innego i jeszcze wpisu nie zauważysz:-);-).
sokolnik
05-11-2022, 20:51
Po co ci coś polecać, jak i tak kupisz co innego i jeszcze wpisu nie zauważysz:-);-).
zauważę, zobaczę, przeanalizuję propozycję ocenię... i na końcu podejmę decyzje :)
krzysztofz24
05-11-2022, 21:12
zauważę, zobaczę, przeanalizuję propozycję ocenię... i na końcu podejmę decyzje :)
Oszukujesz, znam cię:-)
Są takie bardzo wygodne krzesła biurowe, ortopedyczne. W sensie ukształtowane tak że kręgosłup mówi dziękuję. Jakiś tam atest mają jakiegoś instytutu zdrowia.
Taka polska firma pod wawa je robi.
Ja już mam chyba kolejne. Poprzednie wytrzymało chyba z 11-12 lat.
Ostatnio Samsung wypuścił taki pionowy ekran.
sokolnik
06-11-2022, 23:24
Ostatnio Samsung wypuścił taki pionowy ekran.
ARK ? :D
https://www.youtube.com/watch?v=F7WgLq-U2SA
sokolnik
09-11-2022, 20:19
https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_endorfy_fluctus_140_mm_pwm_wentylator_ktory_z robi_istne_tornado_w_obudowie-24031-10.html
wreszcie :)
może by wymienić kiedyś w obudowie...
ja mogę spokojnie polecić serię FLUCTUS od SPC
https://www.silentiumpc.com/en/product/fluctus-120-pwm-argb-kit/
Pomimo tego że popieprzyłem podłączenie - wentyle zapobiegają wejściu powyżej 87/88 stopni pomimo włączenie prime 95.
sokolnik
10-11-2022, 18:28
ja mam fluctusy na chłodnicy 3x120mm i robiłem tu testy porównawcze i warte są zakupu.
sokolnik
12-11-2022, 12:33
Biurko złożone :) kolejne stanowisko powstaje he żona będzie tu pracować zdalnie całym rokiem, tylko pewnie 1 dzień w miesiącu pojedzie do biura na "dyżur". Także będzie laptop + monitor z pracy przywiezie.
Małe te biureczko, 52 cm głębokości i chyba 115 cm szerokości, ale pasuje idealnie i dla żony (później też dzieci) będzie OK.
Jeszcze fotel kupić musimy tylko jakieś wąskie by wjechało pod biurko... Max 63cm szerokie, no i jest mały problem z tą szerokością podstawy i samego fotela z podłokietnikami.
67668
krzysztofz24
12-11-2022, 13:52
No jak kupiłeś żonie dziecinne biurko:-), to teraz fotel odpada i musi być krzesło biurowe.
Ma fotele są niewygodne i lepsze jest dobrze wyprofilowane anatomicznie i zaprojektowane krzesło.
Czyli nie takie z marketu;-).
sokolnik
12-11-2022, 16:43
No jak kupiłeś żonie dziecinne biurko:-), to teraz fotel odpada i musi być krzesło biurowe.
Ma fotele są niewygodne i lepsze jest dobrze wyprofilowane anatomicznie i zaprojektowane krzesło.
Czyli nie takie z marketu;-).Mamy na oku 2 fotele które powinny się zmieścić pod biurko... Kwestia kontaktu ze sprzedawcą by potwierdził wymiary. Powinno być ok. Mamy, jeszcze ponad 2 msc czasu na zakup fotela.
siemalysy
13-11-2022, 21:15
Siema,
Wiem, że to jest wątek w 99% zajęty przez sokolnika ;)
Czy mogę tu wtrącić dwa grosz i zadać jedno pytanie, które dotyczy komputera i jego podzespołów i nie dotyczy chłodzenia CPU. Dla jednego pytania nie opłaca mi się zakładać nowego tematu.
sokolnik
13-11-2022, 21:36
Siema,
Wiem, że to jest wątek w 99% zajęty przez sokolnika ;)
Czy mogę tu wtrącić dwa grosz i zadać jedno pytanie, które dotyczy komputera i jego podzespołów i nie dotyczy chłodzenia CPU. Dla jednego pytania nie opłaca mi się zakładać nowego tematu.
siemalysy
się nie pytaj tylko pytaj :) rozumiesz ? :p
siemalysy
13-11-2022, 21:41
sokolnik rozumiem :-P
W laptopie mam pamięć RAM 2x8GB. Tak jak poniżej. Chcę mieć dwa razy więcej, czyli 32 GB. W związku z tym chcę kupić pamięć Kingston 2x16 GB (https://www.x-kom.pl/p/668597-pamiec-ram-sodimm-ddr4-kingston-fury-32gb-2x16gb-2666mhz-cl16-impact.html).
Czy do poniższego taka pamięć będzie ok?
Tak wg producenta mogę rozbudować pamięć
67708
Taką pamięć mam obecnie
67709
Będzie działać. Do filmów weź wersję 3200 Mhz, taką jak masz. Zawsze te kilka sekund do przodu ;)
Kingstony mają dobrą kompatybilność z dellami
Weź jeszcze pokaż zakłądkę memory
sokolnik
14-11-2022, 18:25
sokolnik rozumiem :-P
W laptopie mam pamięć RAM 2x8GB. Tak jak poniżej. Chcę mieć dwa razy więcej, czyli 32 GB. W związku z tym chcę kupić pamięć Kingston 2x16 GB (https://www.x-kom.pl/p/668597-pamiec-ram-sodimm-ddr4-kingston-fury-32gb-2x16gb-2666mhz-cl16-impact.html).
Czy do poniższego taka pamięć będzie ok?
Tak wg producenta mogę rozbudować pamięć
67708
Taką pamięć mam obecnie
67709Słuchaj Kreta. Kupuj 3200mhz.
Później foteczki z wymiany tu wrzucaj i filmik jak laptop się uruchamia he do BIOSU wejdź xmp ustawić te 3200 he
siemalysy
14-11-2022, 18:44
Będzie działać. Do filmów weź wersję 3200 Mhz, taką jak masz. Zawsze te kilka sekund do przodu ;)
Kingstony mają dobrą kompatybilność z dellami
Weź jeszcze pokaż zakłądkę memory
Czyli lepiej wziąć te (https://www.x-kom.pl/p/668669-pamiec-ram-sodimm-ddr4-kingston-fury-32gb-2x16gb-3200mhz-cl20-impact.html) i będzie banglać?
Zakładka Memory:
67729
Będzie banglac z dobrymi timingami. Tak jak aktualna kość, na 2933. I nawet będziesz mógł w razie w coś pokombinować xD
siemalysy
14-11-2022, 18:59
Dzięki :)
W takim razie zamówię te 3200. No i zostaną mi dwie kości po 8GB. Szkoda, że są tylko dwa sloty w płycie i można włożyć max 32 GB na te dwa sloty. . W przyszłym roku chyba będę musiał się za czymś stacjonarnym rozejrzeć ;)
Jak robisz filmy z goprosa to tak... Przydałby się, szczególnie jakbyś chciał nagrywać w hevc w 200 klatkach...
Lepsza grafa na dokładkę i będzie czysta przyjemność :)
siemalysy
14-11-2022, 21:08
Zdecydowanie. Jednak nie zamierzam robić w hvec i 200 klatkach.
sokolnik dziękuję za udostępnienie i zgodę na mały bałagan w wątku :-D
https://www.youtube.com/watch?v=uYI2n6VerMc
sokolnik
15-11-2022, 17:22
Zdecydowanie. Jednak nie zamierzam robić w hvec i 200 klatkach.
sokolnik dziękuję za udostępnienie i zgodę na mały bałagan w wątku :-DSkładaj stacjonarkę, czyli za 1,5 miesiąca pomagamy Ci złożyć stacjonarkę? Super [emoji3]
No to zabieramy się za liczenie xD
Jednak wątpię aby siemalysy się skusił xD
siemalysy
15-11-2022, 19:03
Składaj stacjonarkę, czyli za 1,5 miesiąca pomagamy Ci złożyć stacjonarkę? Super [emoji3]
No to zabieramy się za liczenie xD
Jednak wątpię aby siemalysy się skusił xD
Jak Wy mi tu zaczniecie pomagać złożyć stacjonarkę, to ja chyba będę musiał rowery wszystkie sprzedać i być może auto ;)
Dlatego ze stacjonarką się nie spieszę, jednak z tyłu głowy ma tą myśl, że na dobrze dobranym i skonfigurowanym stacjonarnym sprzęcie będzie wydajniej.
Rowerze za darmo Ci smerf i pies rozflexują xD
Ale fakt, teraz ceny nowego kompa są mało zachęcające.
Podzespoły najlepsze, najszybsze i inne naj... zawsze będą drogie. Ale już patrząc na roczne procki czy karty, można złożyć kompa, pod własne oczekiwania, w rozsądnej cenie. Tylko uważać trzeba na podszepty innych zajawkowiczów, a że tu można lepiej, a to dołóż parę zł to będzie ciszej i szybciej. Sztywny budżet to podstawa.
Dołóż parę złotych i nie dziaduj xD
siemalysy
15-11-2022, 21:18
Jak zawsze i jak ze wszystkim ;)
Tak sie zastanawiam
Generalnie chciałbym kupić 4TB SSD
Ale ceny są nadal troszkę zbyt wysokie
To jest kompromis :
https://allegro.pl/oferta/dysk-crucial-2tb-2-5-sata-ssd-mx500-tlc-11924521972
Samsungi serii Q nie wchodzą w grę
Czy coś jeszcze jest wartego uwagi ?
Siema, wiem, że tu dobrze ogarniacie temat, więc podpytam :D Składam nowego kompa i potrzebuję fachowego doradztwa :D Mam w miarę wybrane niektóre komponenty - te dla których ogólnie zmieniam kompa i wiem, że są mi potrzebne. Zwłaszcza, że mogłem sobie sprawdzić osiągi i benchmarki, więc było łatwiej. Zostały rzeczy na których nieco bardziej trzeba się znać i tu już nie jest tak prosto :D
CPU: Ryzen 5950x
GPU: RTX 3090 (nie wiem jeszcze który producent i wersja, ale bardziej poluję na jakąś promkę i dopiero pewnie będę sprawdzał to co się trafi, bo rozstrzał cenowy jest absurdalny obecnie).
RAM: 64GB (mam obecnie 32 GSkill Aegis 3200mhz i śmiga, ale celuję w dwie kości po 32 żeby ew za jakiś czas móc dołożyć kolejne dwie w razie potrzeby). Jakieś sugestie w co celować?
SSD: pewnie jakieś 1TB samsung 980evo czy coś w ten deseń. Obecnie mam 970evo i jest git, ale obecny komp pójdzie w całości na sprzedaż, oprócz HDD które przełożę. Chyba, że są jakieś przeciwskazania obecnie dla tych samsungów i coś innego lepiej?
MoBo: no tu właśnie jest największy problem, bo... ni cholery się na tym nie znam i nie orientuję, nie chciałbym jakoś super przewalić hajsu na coś czego nie wykorzystam.
Chłodzenie: potrzebna będzie woda czy stykną normalne wiatraki do tego zestawu? Chciałbym coś w miarę bezproblemowego i bezobsługowego.
Zasilacz: w jaką moc celować? 1000W będzie okej?
Buda: Coś sobie wybiorę, mam Fractala Meshify i jest git, więc możliwe, że wezmę większą wersję albo PureBase 500dx. Byleby się GPU zmieściło i całość była w miarę cicha/przewiewna (te dwie cechy sie pewnie wykluczają trochę:D).
Doradzicie coś? Dodam, że jestem z tych co chcą złożyć kompa, wstawić pod biurko i po prostu pracować, nie bawię się w OC ani żadne grzebania w podzespołach, chciałbym kupić i zapomnieć o temacie :D
Ostatnio przyglądałem się wydajności realnej w zastosowaniach foto i video
I cos mam wrażenie że w obydwu przypadkach więcej osiaga się dobrymi dyskami SSD niż top procesorem
Ja akurat nie pod tym kątem - obecnie mam kompa który do foto starcza w 110% (ryzen 5 3600, rtx3070, 32gb ram, szybkie ssd). Od jakiegoś czasu zajmuję się coraz więcej 3D i chcę w tym kierunku mocniej pójść, a tu niestety trochę brakuję zasobów - procka, na karcie VRAMu (8gb w 3070 to skandal swoją drogą), RAM...Tzn da się pracować, ale często bywa to upierdliwe. O ile dłuższy czas renderu można przeżyć, tak zapchanej pamięci na karcie już nie przeskoczę.
To może 5900x a do karty z 12 lub 16GB RAMu dołożyć ?
sokolnik
16-11-2022, 22:43
Tak sie zastanawiam
Generalnie chciałbym kupić 4TB SSD
Ale ceny są nadal troszkę zbyt wysokie
To jest kompromis :
https://allegro.pl/oferta/dysk-crucial-2tb-2-5-sata-ssd-mx500-tlc-11924521972
Samsungi serii Q nie wchodzą w grę
Czy coś jeszcze jest wartego uwagi ?
mam 4 SSD Cruciala, starego 240GB SATA, 1 TB MX500 oraz 2 x 2 TB MX500 i bardzo chwalę Cruciale SSD SATA :) niskie temp, jako magazynki elegancko śmigają, solidne konstrukcje. Także szczerze mogę polecić.
Siema, wiem, że tu dobrze ogarniacie temat, więc podpytam :D Składam nowego kompa i potrzebuję fachowego doradztwa :D Mam w miarę wybrane niektóre komponenty - te dla których ogólnie zmieniam kompa i wiem, że są mi potrzebne. Zwłaszcza, że mogłem sobie sprawdzić osiągi i benchmarki, więc było łatwiej. Zostały rzeczy na których nieco bardziej trzeba się znać i tu już nie jest tak prosto :D
CPU: Ryzen 5950x
GPU: RTX 3090 (nie wiem jeszcze który producent i wersja, ale bardziej poluję na jakąś promkę i dopiero pewnie będę sprawdzał to co się trafi, bo rozstrzał cenowy jest absurdalny obecnie).
RAM: 64GB (mam obecnie 32 GSkill Aegis 3200mhz i śmiga, ale celuję w dwie kości po 32 żeby ew za jakiś czas móc dołożyć kolejne dwie w razie potrzeby). Jakieś sugestie w co celować?
SSD: pewnie jakieś 1TB samsung 980evo czy coś w ten deseń. Obecnie mam 970evo i jest git, ale obecny komp pójdzie w całości na sprzedaż, oprócz HDD które przełożę. Chyba, że są jakieś przeciwskazania obecnie dla tych samsungów i coś innego lepiej?
MoBo: no tu właśnie jest największy problem, bo... ni cholery się na tym nie znam i nie orientuję, nie chciałbym jakoś super przewalić hajsu na coś czego nie wykorzystam.
Chłodzenie: potrzebna będzie woda czy stykną normalne wiatraki do tego zestawu? Chciałbym coś w miarę bezproblemowego i bezobsługowego.
Zasilacz: w jaką moc celować? 1000W będzie okej?
Buda: Coś sobie wybiorę, mam Fractala Meshify i jest git, więc możliwe, że wezmę większą wersję albo PureBase 500dx. Byleby się GPU zmieściło i całość była w miarę cicha/przewiewna (te dwie cechy sie pewnie wykluczają trochę:D).
Doradzicie coś? Dodam, że jestem z tych co chcą złożyć kompa, wstawić pod biurko i po prostu pracować, nie bawię się w OC ani żadne grzebania w podzespołach, chciałbym kupić i zapomnieć o temacie :D
po podzespołach 5950x + 3090 + 64 GB ramu z możliwością rozbudowy do 128GB stawiam że komp do pracy :D może długotrwałe renderowanie video? Render na GPU podejrzewam bo 3090 ma być w zestawie... Ja mam 5900x i obrabiam na nim VIDEO czasami i powiem Ci to daje radę spokojnie, ale weź to schłodź! AiO 360mm musisz mieć... najlepiej jeszcze CPU ustawić na sztywno napięcie bo Ci się zagotuje vrm na płycie jak kupisz jakaś beznadziejną... to 5950x 16 rdzeniowiec... gorszy niż mój 5900x. Z dobrym AIO powinieneś zapomnieć o temacie na pare lat, 4-6 lat mają często gwarancji także chyba taki okres bezdotykowy Ci wystarczy... chociaż pastę i tak warto zmienić po 2latach pracy CPU (renderowania) chociaż i tu różnie bywa...
RAM min 3600 mhz CL16.
Tylko jeśli renderować będziesz na GPU to VRM na płycie głównej raczej nie ma się co przejmować... jeśli chcesz mieć 2 dyski SSD pci-e 4.0 to bierz coś na chipsecie x570... jeśli jeden taki SSD Ci wystaczy, drugi na pci-e 3.0 to bierz jak ja B500 Strixa E Gaming :D no chyba że budżet jest ograniczeniem. B550 nie ma wiatraczka na chipsecie także to może też być ważna informacja :)
Tak, cicha i przewiewna to nie ma czegoś takiego :D
Zasilacz dobrze kombinujesz, 1000W zalecam lub solidne 850W. Seasonic Prime lub Corsair HX850 lub HX1000 i będziesz zadowolony, 10 lat gwarancji mają. Bierz 1000W serio.
Chłodzenie powietrzne będzie mniej wydajne niż AIO no ale jest bezbsługowe pod względem mechanicznym - tam nie ma się co zepsuć oprócz wiatraczka za 30-50 zł. W AIO ma się co zepsuć... ale jest wydajniejsze.
Podaj budżet na PC. Mam BQ Silent Base 802... weź ją i już... bo 5950x to piekarnik, 3090 podobnie też wydziela dużo ciepła... a 802 jest dobrze wentylowana, duża, porządna obudowa... są wersje bez okna szklanego więc akurat pewnie coś dla Ciebie.
Rafał_Sz
17-11-2022, 09:16
Sokolnik, to wychodzi, że masz coś spaprane z chłodzeniem. Na swoim i7 10700k przy 5,1 GHz mam w stresie max 80 stopni. A siedzi na nim chłodzenie za 150 zł. A w obudowie siedzi jeszcze tłustą NVidię Quadro RTX i 9 dysków, więc ma co grzać.
Facet ustawia na sztywno napięcia na procku i chyba podkręcony na wszystkich rdzeniach
Możliwe że procek działałby na niższym ale nie ma na to szans ;)
krzysztofz24
17-11-2022, 11:10
Haha.
Sokolnik nic w kompach nie ogarnia:mrgreen:
Sokol spokojnie, to zarciki;-)
sokolnik
17-11-2022, 11:15
Sokolnik, to wychodzi, że masz coś spaprane z chłodzeniem. Na swoim i7 10700k przy 5,1 GHz mam w stresie max 80 stopni. A siedzi na nim chłodzenie za 150 zł. A w obudowie siedzi jeszcze tłustą NVidię Quadro RTX i 9 dysków, więc ma co grzać.A jakie masz tam napięcie na cpu? :)
Porównujesz 8 rdzeniowego Intela do 12 rdzeniowego AMD? To tak nie działa :)
Wiadomo od dawna że Ryzeny to gorące proce.
Załóż swoje chłodzenie na i9 13900K bez podkręcania, mogę Ci odrazu napisać że masz coś spraprane z chłodzeniem. 100 stopni osiągniesz. Spraprane jak nic. :)
Rafał_Sz
17-11-2022, 12:00
A jakie masz tam napięcie na cpu? :)
A powinienem wiedzieć? Od tego mam soft zarządzający wydajnością żeby nie zwracać uwagi na takie rzeczy.
Załóż swoje chłodzenie na i9 13900K bez podkręcania, mogę Ci odrazu napisać że masz coś spraprane z chłodzeniem. 100 stopni osiągniesz. Spraprane jak nic. :)
i9 o którym wspominasz szarpie 250W w stresie. A Ty sugerujesz założenie chłodzenia ze 120W i7. To tak nie działa.
sokolnik
17-11-2022, 12:50
A powinienem wiedzieć? Od tego mam soft zarządzający wydajnością żeby nie zwracać uwagi na takie rzeczy.
i9 o którym wspominasz szarpie 250W w stresie. A Ty sugerujesz założenie chłodzenia ze 120W i7. To tak nie działa.Niestety nie ma chłodzenia odpowiedniego które radzi sobie z wysokimi napięciami procesora.
Wczoraj renderowalem video z gopro do domowej biblioteczki rodzinnej, na 4,6 GHz proc łapał 85 stopni i rosło powoli... Przerwałem. Ustawilem 4,5 ghz i temp nie przekraczała 80-81...przy tym samym napięciu. Wystarczy mla zmiana i już robi się gorąco. Granicę gdzieś są, trzeba je tylko znaleźć i nauczyć się z nimi żyć. Twój proc też gdzieś ma ścianę, widocznie nie doszedłeś do granicy... A soft, weź przestań... Raczej ma za zadanie BEZPIECZNIE COŚ TAM PODKRĘCIĆ, czyli zachowawcze napięcia itp. Więc uważasz że masz świetne chłodzenie. Kwestia względna i bardzo indywidualna.
Rafał_Sz
17-11-2022, 13:41
Więc uważasz że masz świetne chłodzenie.
Nigdzie tego nie napisałem. Mam wystarczające. Bo skoro prockowi wystarcza to mi też wystarcza. Jedyne czego od kompa wymagam to stabilnego i szybkiego działania. Absolutnie nic więcej.
po podzespołach 5950x + 3090 + 64 GB ramu z możliwością rozbudowy do 128GB stawiam że komp do pracy :D może długotrwałe renderowanie video? Render na GPU podejrzewam bo 3090 ma być w zestawie... Ja mam 5900x i obrabiam na nim VIDEO czasami i powiem Ci to daje radę spokojnie, ale weź to schłodź! AiO 360mm musisz mieć... najlepiej jeszcze CPU ustawić na sztywno napięcie bo Ci się zagotuje vrm na płycie jak kupisz jakaś beznadziejną... to 5950x 16 rdzeniowiec... gorszy niż mój 5900x. Z dobrym AIO powinieneś zapomnieć o temacie na pare lat, 4-6 lat mają często gwarancji także chyba taki okres bezdotykowy Ci wystarczy... chociaż pastę i tak warto zmienić po 2latach pracy CPU (renderowania) chociaż i tu różnie bywa...
Renderowanie, ale 3D. Problem polega na tym, że będę prawdopodobnie używał różnych softów i różnych silników. Do tej pory leciałem na renderingu GPU i na procka tak bardzo nie zwracałem uwagi, kupiłem średniaka i było okej (chociaż do symulacji już go brakuje). Teraz rozszerzam możliwości o inny soft i tam niestety rendering tylko na CPU, więc muszę mieć tu i tu dość mocnego. Ten 5950x to po prostu max co można kupić w takich rozsądnych pieniądzach. Czekałem na premierę 7950x, ale sam proc sporo droższy, a do tego drogie płyty i DDR5. Imo obecnie byłoby to przeszarżowanie w moim wypadku (w sensie zysk wydajności niewspółmierny do takiego wzrostu kosztu zakupu). 5900x którego masz akurat ma zauważalnie gorsze osiągi do tego co potrzebuję (można sprawdzić na Corona Benchmark, głównie to mnie interesuje).
Nadal mocno nie wiem co z tym chłodzeniem. Nie chciałbym się pchać w AiO, wyczuwam potencjalne problemy i możliwości awarii - na dodatek sam na pewno nic przy tym nie zrobię, bo się na tym nie znam, więc tylko jakiś serwis, a to jest strata czasu. Jakieś większe chłodzenie powietrzne za 400zł nie styknie?
Tylko jeśli renderować będziesz na GPU to VRM na płycie głównej raczej nie ma się co przejmować... jeśli chcesz mieć 2 dyski SSD pci-e 4.0 to bierz coś na chipsecie x570... jeśli jeden taki SSD Ci wystaczy, drugi na pci-e 3.0 to bierz jak ja B500 Strixa E Gaming :D no chyba że budżet jest ograniczeniem. B550 nie ma wiatraczka na chipsecie także to może też być ważna informacja :)
Dysk jeden na pci-e 4 będzie okej, drugi pewnie coś wolniejszego. Nie przewalam aż takich ilości danych, więc na luzie to styknie.
No rendering i CPU i GPU (ale nie jednocześnie). I co teraz? :D Ten Twój strix ponad tysiaka kosztuje, nie da rady czegoś tańszego znaleźć? Podkreślam - żadnych OC, żadnych cudowań z napięciami itp. Nie znam się na tym i nie chcę zacząć, wolę ten czas poświęcić na naukę czegoś innego :D
Podaj budżet na PC.
Wstępnie liczyłem, że ok 12k to będzie (przy założeniu, że uda mi się kupić jakąś sensowną rtx3090 za 5k, bo były z 1,5 miesiąca temu takie promki), ale jak będzie niezbędne trochę dołożyć no to nieco dołożę.
sokolnik
20-11-2022, 14:34
uruchomiłem dziś komputer... i takie coś miałem:
zdjęcie z neta
67920
zrobił te naprawianie i się uruchomił normalnie. Działa wszystko na razie... czyżby mój 960 EVO systemowy 250 GB padał? Kupowany jakoś 5-6 lat temu, trochę GB przerzucił przez siebie - nefy i video z gopro... ale nigdy takiej akcji nie miałem :) a właśnie dysk C naprawiał...
chyba muszę szybciej zrobić format/instalację WIN na nowym Samsungu 980 PRO 1 TB tylko się nie chce i w ogóle... ale coś tu widzę nie przelewki z tym SSD :D
PS:
HWInfo wskazuje dla tego dysku:
Pozostały czas życia dysku 89%
Awarie dysku NIE
krzysztofz24
20-11-2022, 14:41
Ja wiem jaka przyczyna, ja wiem:-P
Słaby proc:-D:mrgreen:
Masz szybki i nowszy dysk i go nie dajesz na system. Zrób to w końcu.
sokolnik
20-11-2022, 14:44
Masz szybki i nowszy dysk i go nie dajesz na system. Zrób to w końcu.
wiem wiem :D tylko nie mam czasu :D chce przejść Cyberpunka2077 i wtedy formata zrobię :D uruchamiałem kompa ponownie 2x także wstał normalnie :D
obrobić muszę zdjęcia z piątku i sb także komp musi wytrzymać te 2-3 dni a potem może ssd padać :P tylko teraz co z tym SSD zrobć? może go wyjąć, kupić kieszeń i używać jak większego Pendriva na USB ? Wkońcu pojemność 250GB mnie nie zbawi ...bo dysków mam sporo w kompie... a kiedyś dokupię SSD m2 i włożę do slotu... na brak GB nie narzekam w sumie :)
krzysztofz24
20-11-2022, 14:49
Ten dysk to może paść za 2 dni albo chodzić bez problemu przez następne 5 lat. Tak jest z SSD.
Bez paniki.
Gdzieś go wepniesz i coś tam na nim będziesz trzymał.
A format i instalacje WIN od nowa warto zrobić jak masz lepszy dysk pod to kupiony.
Jeśli masz legalna kopie CyberPunka za Steam, to możesz odinstalować i zainstalować ponownie.
I gra będzie w tym samym momencie co przed odinstalowaniem zapisana.
Bo Steam zapisuje w chmurze.
sokolnik
20-11-2022, 14:51
ja na systemowym nie mam zainstalowanych gier... żadnych. Mam na Crucialu 1 TB... tylko potem po ponownej instalacji WIN nie wiem czy jak zainstaluje Stema to mi "znajdzie" moje gdy już zainstalowane i będą działać?
dobra ja się biorę za obrabianie fotek bo muszę wysłać te foty pewnie we wtorek max środa. Także dziś i jutro muszę to obrobić... a mundial się zaczyna dziś i sami rozumiecie :)
Tak, znajdzie, musisz tylko mu dodać folder biblioteki steam na tego cruciala :P
krzysztofz24
20-11-2022, 15:15
Już nie pamiętam, bo też zmieniałem systemowy a gry były na innym.
Chyba znajdzie.
Zresztą to nie jest problem. Bo jakbyś od nowa instalował grę, to jej stan będzie zapisany w chmurze.
Także nic nie tracisz tak czy siak.
sokolnik
21-11-2022, 19:39
ten mój ssd systemowy od soboty trochę się zapchał bo skopiowałem na niego 20GB zdjęć... i zostało niecałe 30GB wolnego... ale wczoraj wieczorem pokazywał wolne miejsce 8GB a dziś znowu wolne 28GB... coś mu się mylą wolne GB :D
krzysztofz24
21-11-2022, 23:33
ten mój ssd systemowy od soboty trochę się zapchał bo skopiowałem na niego 20GB zdjęć... i zostało niecałe 30GB wolnego... ale wczoraj wieczorem pokazywał wolne miejsce 8GB a dziś znowu wolne 28GB... coś mu się mylą wolne GB :D
Sekundy go dziela od wybuchu:p
Zeby tylko pod drodze RTX i proca nie skosil podmuchem:mrgreen:
67994
P.S
O strona szatana (666) wlasnie jest;-)
sokolnik
22-11-2022, 09:27
Sekundy go dziela od wybuchu:p
Zeby tylko pod drodze RTX i proca nie skosil podmuchem:mrgreen:
67994
P.S
O strona szatana (666) wlasnie jest;-)Zdjęcia obrobiłem, wysłałem, także może wybuchać :D
Żartuję niech działa jak najdłużej, ale dobrze się stało że w czerwcu kupiłem 980Pro i zamontowałem i planowałem nową instalacje win :) w sumie komp działa normalnie, nie naprawia się podczas uruchamiania systemu...
Musze się zabrać za instalacje win ale jak tu się zabrać podczas mundialu? :D
Dobra, skróciła mi się lista rzeczy do rozkminy. Zostaje do wybrania: płyta główna oraz chłodzenie.
Płyty.
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (albo A-Gaming - nie znalazłem za wiele informacji o różnicach oprócz koloru, ktoś się orientuje, bo cena bardziej atrakcyjna)?
F: https://www.ceneo.pl/94438678
A: https://www.ceneo.pl/98759863
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
https://www.ceneo.pl/94438680
MSI MAG B550 Tomahawk
https://www.ceneo.pl/94438672
Ew coś innego w podobnym budżecie? Tak do 900zł mniej więcej. Rozumiem, że w tym budżecie będą to płyty które udźwigną 5950x?
Chłodzenie.
Chyba jednak się na to wodne zdecyduję, ale absolutnie nie mam pojęcia na co mam patrzeć. Obudowa to będzie chyba PureBase 500DX, więc chyba 2x140 powinno tam wejść, ale nie wiem na co jeszcze trzeba zwracać uwagę. Dostałem dwie propozycje od znajomych:
Arctic Liquid Freezer II 2x140mm
https://www.ceneo.pl/88549792
Endorfy Navis F280 2x140mm
https://www.ceneo.pl/140584998
Też nie chcę tutaj szaleć jakoś strasznie, ale z tego co tam chwile poczytałem to i tak powinno być wystarczające.
Pomocy :D
Rafał_Sz
28-11-2022, 19:23
Z tego co pamiętam to "F" na płytach ROG oznacza wbudowaną kartę WiFi i antenę w komplecie.
Jest wersja F z wifi i bez, wiec to nie to. Trafilem na dobre opinie o tym MSI i zaczal mi mocno chodzic po glowie, ale nie mialem nigdy plyt od nich i nie mam zadnych doswiadczen.
Rafał_Sz
29-11-2022, 09:54
No to nie wiem. Ale sokolnik wie na pewno. ;)
sokolnik
29-11-2022, 14:06
Jest wersja F z wifi i bez, wiec to nie to. Trafilem na dobre opinie o tym MSI i zaczal mi mocno chodzic po glowie, ale nie mialem nigdy plyt od nich i nie mam zadnych doswiadczen.
WIEM :D
z tych płyt w tym budżecie polecić mogę tego Strixa F Gaming. To tańsza wersja od E Gaming (którą mam) a różnią się tam jakimś czujnikiem temp na sekcji (co uważam za przydatne przy prockach typu 5900x/5950x) oraz jeszcze tam jakimiś pierdołami. Sekcja niby ta sama także nie powinno być żadnych problemów z temp VRM.
Do tego chłodzenie bym brał tego Endorfy Navis F280 2x140mm a nie Arctica którego największym plusem jest wentylatorem na sekcje zasilania ale przy tych Strixach to zbędny bajer, ma brzydkie węże i blokopompke ale ma za to grubą chłodnicę która jest plusem i minusem. Plusem bo jest gruba/wydajna a minusem bo może nie wejść do kompa i haczyć o ram (zależy od obudowy). Endorfy ma świetne wentylatory Fluctusy, sam mam je na chłodnicy i temp CPU spadła o kilka stopni... ale to wiesz, 3-4 stopnie nie wiem czy robią różnicę ale przynajmniej przyjemnie szumią.
sokolnik
29-11-2022, 15:20
Strix poradzi się sobie problemu z 5950x :) z taką sekcją to nie problem :)
68206
sokolnik
29-11-2022, 20:39
Jest wersja F z wifi i bez, wiec to nie to. Trafilem na dobre opinie o tym MSI i zaczal mi mocno chodzic po glowie, ale nie mialem nigdy plyt od nich i nie mam zadnych doswiadczen.Ja miałem płytę msi. Była bardzo dobra, zero jakiś jazd z biosami czy awariami. Miałem raz problem po aktualizacji BIOSU która przebiegła pomyślnie ale mi się bootowanie dysków zmieniło. Chwila strachu. Ogólnie ok. Nowy asus na jednym biosie miał problem z włączeniem kompa. Poprawili to w kolejnym biosie, skutecznie :)
krzysztofz24
29-11-2022, 23:17
Ja miałem płytę msi. Była bardzo dobra, zero jakiś jazd z biosami czy awariami. Miałem raz problem po aktualizacji BIOSU która przebiegła pomyślnie ale mi się bootowanie dysków zmieniło. Chwila strachu. Ogólnie ok. Nowy asus na jednym biosie miał problem z włączeniem kompa. Poprawili to w kolejnym biosie, skutecznie :)
No sokół co ty piszesz. Miałeś MSI x570 i zmieniłeś na w sumie niższy model Asusa B550.
Bo na MSI ci się sekcja grzała. A Asus mimo że to " tylko" B550 masz lepsze temperatury.
Tak pisałeś przecież:-)
Bo raz że chipset B550 mimo że niższy, to tak się udał. Ze można się zastanowić że w sumie styka zamiast x570 w ogromnej większości zastosowań. Jeśli ktoś rozważa AM4.
A dwa to MSI dało ciała z tamtą płyta trochę. A Asus zrobił porządnie. I nie żałował na sekcje i jej chłodzenie.
Dobra, dzięki :D Zdecyduję się na 90% na to MSI, ponieważ ten Strix F ma podobno trochę problemów z ethernetem. Kumpel ma tę płytę i mówi, że raz na dobę rozłącza neta i że jest to często spotykany problem (trafiłem na więcej takich opinii w necie). Może mało uciążliwe, ale grywam czasami w CSGO i znając życie będzie mnie właśnie wtedy wywalać :D Do tego z którymś AiO coś tam troszkę wadzi i trzeba jakoś inaczej montować, więc nie będę sobie utrudniał życia. O tym MSI Tomahawk z tego co widziałem to jest dużo recenzji i opinii, że dobre zasilanie i generalnie chłodna płyta, więc powinna dać radę (mam nadzieję).
Jakbyście jeszcze chcieli rzucić okiem na całościową speckę, bo jutro pewnie będę zamawiał resztę bebechów i mam ostatnią szansę na jakieś ewentualne roszady :D
CPU: Ryzen 9 5950x (już kupiony)
MoBo: MSI Mag B550 Tomahawk
RAM: Kingston Fury Beast 64GB (2x32) 3200 CL16
GPU: Zotac RTX 3090 Trinity (kupiona)
SSD: Kingston KC3000 2TB (kupiony)
AiO: Endorfy Navis F280
Zasilacz: be quiet! Pure Power 11 FM 1000W 80 Plus Gold
Buda: be quiet! Pure Base 500DX
Mam b550 gaming plus od Asusa i złego słowa na nią nie powiem, polecam, dziękuję za uwagę.
sokolnik
30-11-2022, 01:36
Dobra, dzięki :D Zdecyduję się na 90% na to MSI, ponieważ ten Strix F ma podobno trochę problemów z ethernetem. Kumpel ma tę płytę i mówi, że raz na dobę rozłącza neta i że jest to często spotykany problem (trafiłem na więcej takich opinii w necie). Może mało uciążliwe, ale grywam czasami w CSGO i znając życie będzie mnie właśnie wtedy wywalać :D Do tego z którymś AiO coś tam troszkę wadzi i trzeba jakoś inaczej montować, więc nie będę sobie utrudniał życia. O tym MSI Tomahawk z tego co widziałem to jest dużo recenzji i opinii, że dobre zasilanie i generalnie chłodna płyta, więc powinna dać radę (mam nadzieję).
Jakbyście jeszcze chcieli rzucić okiem na całościową speckę, bo jutro pewnie będę zamawiał resztę bebechów i mam ostatnią szansę na jakieś ewentualne roszady :D
CPU: Ryzen 9 5950x (już kupiony)
MoBo: MSI Mag B550 Tomahawk
RAM: Kingston Fury Beast 64GB (2x32) 3200 CL16
GPU: Zotac RTX 3090 Trinity (kupiona)
SSD: Kingston KC3000 2TB (kupiony)
AiO: Endorfy Navis F280
Zasilacz: be quiet! Pure Power 11 FM 1000W 80 Plus Gold
Buda: be quiet! Pure Base 500DX
ram 3600 mhz by wypadało kupić ale pewnie tu jest problem z dostępnością lub ceną bo to 2x32 GB
ram 3600 mhz by wypadało kupić ale pewnie tu jest problem z dostępnością lub ceną bo to 2x32 GB
Czemu 3600? W programach nie za bardzo widzialem jakis zysk powyzej 3200 dlatego zalozylem ze nie ma sensu przeplacac
krzysztofz24
30-11-2022, 09:01
Bo nie ma praktycznie..
O wiela lepiej jest zainteresować się, żeby kości miały dobre CL.
sokolnik
30-11-2022, 15:33
Cyberpunk 2077 ukończony główny wątek fabularny. Wybrałem zakończenie z Panam i wyjazd z NightCity. Chociaż ciekawe są też inne zakończenia...
Całkiem spoko gierka, robiłem sobie przerwy kilkudniowe czasami nawet 2 tyg nie grałem, zawsze przyjemnie się wracało do tej gierki/historyjki.
Czekacie na Wiedźmina 3 Nextgen? Ja bym zagrał trzeci raz ale pierwszy na tym monitorze 34". Wychodzi na to że nie grałem w W3 pona 2 lata, także był czas zatęsknić za tą gierka chociaż pewnie to już nie będzie TO.
A Wy w co gracie? Jesień/zima to dobry, czas na gierkowanie.
Przeszedłem tego CP2077 to chyba formata strzele win he
Ja to teraz czekam na remaster 1wszego Wieśka, choć jakoś nie niecierpliwie.
UE5 + otwarty świat zapowiada się ciekawie.
A, no i Mass Effect 4/5 (zależy, jak liczyć), ale to jeszcze potrwa.
Zresztą, kurcze... Mam tych gierek z różnych wyprzedaży czy give-away'ów tyle, że fizycznie niemożliwe jest ograć je wszystkie. xD
A Wy w co gracie? Jesień/zima to dobry, czas na gierkowanie.
Kozacy 3-ka. Gram w tą grę od nastu lat i cieszę się że wychodzą nowe wydania.
sokolnik
01-12-2022, 21:10
zamówiłem uchwyt pod laptopa :D oraz pod mój lewy głośnik :D
68273
korzysta ktoś z Was z takiego uchwytu na laptopa?
krzysztofz24
01-12-2022, 21:23
Nikt nie korzysta, bo ty juz wszystkie uchwyty wykupiłeś:-D.
To jak maja korzystac, hahahaha;-).
sokolnik
01-12-2022, 21:26
Nikt nie korzysta, bo ty juz wszystkie uchwyty wykupiłeś:-D.
To jak maja korzystac, hahahaha;-).
haha jeszcze dużo ich na allegro :D
no chciałem jeszcze jeden kupić (dla żony) ale ona nie chce... co ona nie normalna? :D Jak można nie chcieć uchwytu na monitor i laptopa 2w1 ? :D
Jeszcze uchwyt na klawiaturę z myszką i możesz wyciągnąć biurko
Wind Mill
01-12-2022, 21:39
Oraz uchwyt na orła, i można oszczędzić na krześle!
sokolnik
01-12-2022, 22:53
jutro będę miał uchwyt i szczęki Wam opadną jak to wszystko będzie wyglądać (moje monitory/stanowisko pracy) :)
Ale przecież to #nikogo. ¯\_(ツ)_/¯
?
sokolnik
02-12-2022, 01:40
Ale przecież to #nikogo. ¯\_(ツ)_/¯
������
nie raz już wątek i tematy w wątku pokazały, że komuś się taka wiedza może przydać albo chociaż zainteresuje go ten temat (jakiś) więc uważam że czasami warto podzielić się jakimiś rozwiązaniami/zakupami mających na celu usprawnienie jakiejś rzeczy/procesu :D czyli ułatwić życie :D albo sprawić by było wygodniejsze/praca była wygodniejsza... to wątek komputerowy i dzielmy się tu swoją wiedzą i doświadczeniem właśnie z obszaru technologii i komputerów :D a nawet właśnie z wiedzy o uchwytach/fotelach czy biurkach czy monitorach :D
ładnie to wyjaśniłem prawda? :)
Ja chyba jestem upośledzony anatomicznie bo nie wyobrażam sobie pracy na laptopie inaczej niż na płasko z przedramionami leżącymi na blacie stołu. Patrzę na te zdjęcia i już widzę siebie z łokciami opartymi o blat i dłońmi zadartymi do góry jak modliszka. I tak przez kilka godzin. Ałał...
Chyba, że idea tego uchwytu jest inna. Pracuje się na lapku normalnie, a potem go odstawia, żeby to "wyglądało". No i w sumie do oglądania filmów też jakiś użytek z tego by był... No a jak już by to sięgało znad biurka do łóżka, no to bajka...
Rafał_Sz
02-12-2022, 11:30
nie raz już wątek i tematy w wątku pokazały, że komuś się taka wiedza może przydać
Zdecydowanie!
Dzięki Tobie wiemy, jak się robić nie powinno. ;)
sokolnik
02-12-2022, 11:40
Ja mam klawiature i myszke bezprzewodowe i skrótem na klawiaturzs przełączam się między moim pc a służbowym laptopem. Przełącza się w 2 sek. Świetne rozwiązanie. Oczywiście przez bluetooth. Jeśli chodzi o mój uchwyt pod laptopa to ma to tylko jeden cel, zwolnienie miejaca na biurku, oraz gdy nie będę pracować zdalnie to pewnie postawie tam głośnik. No małe te biurko he 120cm szerokości. Przydałoby się chociaż 15-20 cm szerzej ale ściana na to nie pozwala he
Żona dostanie klawiaturę i myszke z pracy, przewodowe he ja jej proponuję zestaw Logitecha klawiaturę i myszkę za 119 zł ale ona nie chce hehe
Żona ma mniejsze biurko... I ja uważam że uchwyt na monitor plus laptopa by jej się przydał. Ale ona mówi że szkoda jej poniedzy... Codziennie będzie pracować zdalnie więc może sama dojdzie do tego zechce uchwyt. Uchwyt na listwe i przewody też bym jej zamówił żeby listwa i kable nie były na ziemi, by tam dzieci nie miały łatwego dostępu na podłodze, tylko ukryte jak u mnie pod blatem oraz w "korycie".
Także trochę wydatków by się uzbierało:
Logitech 119 zł
Uchwyt 2w1 monitor i laptop 250-350 zł
Oranizer kabli 79 zł
Także można 500 zł wydać lekko he na takie pierdoły he
Moje 2 uchwyty do monitorów twraz kosztują 700 zł :/ plus teraz 189 zł na laptopa.
68293
Jak miałem krótki epizod pracy w domu na swoim komputerze i jednocześnie na lapku, to wolałem lapka postawić gdzieś z boku (w moim przypadku na regale obok biurka), postawić sobie drugi monitor na biurku i podpiąć go do lapka. Do tego też oczywiście bezprzewodowo klawiatura i mysz. Zdecydowanie lepiej to wygląda i pracuje się wygodniej.
A z naprawdę pożytecznych rozwiązań biurkowych, które ostatnio wdrożyłem w życie, polecam montaż na biurku wysuwanych gniazdek prądowych i złączy USB do ładowania podpinanych peryferiów. Ja akurat często coś muszę podpiąć do komputera, co wymaga dodatkowego prądu, i taki mały gadżet mocno uprzyjemnił mi życie.
68297
sokolnik
02-12-2022, 14:56
Jak miałem krótki epizod pracy w domu na swoim komputerze i jednocześnie na lapku, to wolałem lapka postawić gdzieś z boku (w moim przypadku na regale obok biurka), postawić sobie drugi monitor na biurku i podpiąć go do lapka. Do tego też oczywiście bezprzewodowo klawiatura i mysz. Zdecydowanie lepiej to wygląda i pracuje się wygodniej.
A z naprawdę pożytecznych rozwiązań biurkowych, które ostatnio wdrożyłem w życie, polecam montaż na biurku wysuwanych gniazdek prądowych i złączy USB do ładowania podpinanych peryferiów. Ja akurat często coś muszę podpiąć do komputera, co wymaga dodatkowego prądu, i taki mały gadżet mocno uprzyjemnił mi życie.
68297O fajne rozwiązanie... Tylko nie tak łatwo pewnie podłączyć przewody, z usb to mam 2 do ładowania tylko słuchawek pchełek z uchwytu właśnie na monitor ha ale myszke, klawiaturę, telefon, ładuje dedykowanymi kablami/ładowarkami wpiętymi na stałe... Końcówki wyciągnięte na biurko na środku ładnie wsadzone w gumowy organizer.
sokolnik
02-12-2022, 19:30
Wiem, wszyscy będziecie się śmiać albo prawie wszyscy a ja jestem bardzo zadowolony z tego uchwytu pod laptopa :) od teraz tak będę pracować zdalnie :) dopracowuje swoje miejsce pracy do perfekcji... AOC już nie nachodzi minimalnie na NECa... Jeszcze tylko 3 kable od laptopa ułożę z lewej by tam nie były tak zawinięte i gra muzyka.
Jak nie będę pracować zdalnie to górne ramię uchwytu zdejmuje także elegancko.
Foty z komórki na szybko.
68305
68306
Skoro jesteś zadowolony, to w porządku.
sokolnik
02-12-2022, 19:49
Skoro jesteś zadowolony, to w porządku.Jestem. W sumie chodziło o 2 rzeczy:
- pozbyć się laptopa z tego biurka (po zmianie biurka i pokoju) bo ciasno mi było z laptopem z prawej strony...
- ułożenie 3ech ekranów w jednej linii. Przy okazji mam monitor z lewej, na środku i z prawej... A nie jak wcześniej jeden duży prosto i dwa z prawej strony... Trochę nie komfortowo dla karku.
Jako bonus tego uchwytu miała być podstawka pod lewy głośnik... Ale strasznie to wygląda... :) ale jest to dolne ramię i mógłbym postarać się dorobić podstawkę pod głośnik właśnie... Może się uda. Zobaczymy.
krzysztofz24
02-12-2022, 20:36
(....)
Jako bonus tego uchwytu miała być podstawka pod lewy głośnik... Ale strasznie to wygląda... :) ale jest to dolne ramię i mógłbym postarać się dorobić podstawkę pod głośnik właśnie... Może się uda. Zobaczymy.
Nie krępuj się.
Czwarty uchwyt na głośnik najwyżej do ściany przykrecisz:-)
Sokolnik, alejakto? Tak bez LEDów? ;)
sokolnik
02-12-2022, 20:52
jak nazywa się element zaznaczony na czerwono? :) Gdzieś dostane identyczny?
68311
Nie krępuj się.
Czwarty uchwyt na głośnik najwyżej do ściany przykrecisz:-)
żona się nie zgadza na takie rozwiązanie i ja tak samo :)
Sokolnik, alejakto? Tak bez LEDów? ;)
Nooo bez LEDów :D mój środkowy uchwyt ma czerwone podświetlenie ale nie włączam go :D
Tak mnie naszło...
Wiesz, że Volkswagen ma biurowe krzesło, z ledami, kamerą cofania i podgrzewaniem?
Nie to, żebym coś sugerował :)
https://www.youtube.com/watch?v=DPkdJi6Ajg8
Dla właściciela golfa to MUST HAVE!
sokolnik
02-12-2022, 23:06
Tak mnie naszło...
Wiesz, że Volkswagen ma biurowe krzesło, z ledami, kamerą cofania i podgrzewaniem?
Nie to, żebym coś sugerował :)
https://www.youtube.com/watch?v=DPkdJi6Ajg8
Dla właściciela golfa to MUST HAVE!
extra :D ale kurde mam już fotel, taki zwykły... ale gdybym nie miał to bym już składał zamówienie! Ciekawe ile ropy pali taki fotek? :D
Musisz dążyć do ideału :)
sokolnik
02-12-2022, 23:50
Musisz dążyć do ideału :)
jeśli chodzi o dążenie do ideału aktualnie kończę projekt pt. "moje nowe stanowisko komputerowe", które naturalnie przechodzi w nowy projekt "stanowisko do pracy dla żony" :)
Macie jakieś sprawdzone sposoby na organizację kabli pod biurkiem? Czy po prostu trytytka/taśma rzepowa i jazda?
sokolnik
03-12-2022, 12:11
Macie jakieś sprawdzone sposoby na organizację kabli pod biurkiem? Czy po prostu trytytka/taśma rzepowa i jazda?Trafiłeś idealnie :) właśnie zamówiłem dla żony organizer pod biurko. Mam identyczny pod moim biurkiem.
69 zł biały
79 zł czarny
Świetny produkt, świetnie zapakowany jak premium, wykonanie bardzo dobry, aż dziwie się ze to sprzedaje za 7 dych...
Nie chciałem by listwa zasilająca i wszystkie przewody leżały na podłodze. Trochę taśmy rzepowej też wykorzystałem by te kable pospinać. Dodatkowo mam takie gumowe organizery na kable, samoprzylepne, przykleiłem do blatu i z tyłu łóżka kilka by kable nie leżały na podłodze by ich odkurzacz nie wciągał. Zabawy było nie powiem. Jeszcze przykleję jeden :)
68314
68315
Jak się nazywa takie ustrojstwo? Nie mogę znaleśc...
Wind Mill
05-12-2022, 17:07
Jak się nazywa takie ustrojstwo? Nie mogę znaleśc...
68365
Ja używam korytek kablowych grzebieniowych (z pokrywką).
W razie jakiś przepinek czy przełączeń, nic nie trzeba rozpinać (opaski, taśma), wyjmujesz zbędny kabel, wkładasz nowy i zamykasz pokrywę.
sokolnik
05-12-2022, 20:37
Jak się nazywa takie ustrojstwo? Nie mogę znaleśc...Organizer do kabli... Ja na allegro kupiłem oba. Jutro odbieram z paczkomatu.
Powiem Wam szczerze, że te pierdoły na kable, organizery, gumowe samoprzylepne organizery na kable, uchwyty do monitorów Robią Robotę. RR. więcej miejsca na biurku, porządek z kablami, fakt że ułożyć wszystkie przewody to nie taka prosta sprawa a później utrzymać ten porządek....ehh ale warto. Chociaż dla początkowego efektu. A uchwyt na monitor to efekt długoterminowy :)
Naszła mnie myśl sprzedać te Edifiery moje i kupić jakiś soundbar na biurko, właśnie pod monitor... Ale nie wiem czy warto wydawać kase i w ogóle zajmować się tym tematem.
Jade zaraz do budowlanego, może znajdę taki bolec/zworzeń pasujący do uchwytu i ktoś mi to pospawa... [emoji3] Albo ten soundbar... Co myślicie? Edifiery sprzedam za 250 może... A dopłacać średnio mi się chce 500 zł albo więcej do soudbara... Niedużego sairbara bo nie chce metrowego... Chodzi o to by mi się zmieścił pomiędzy uchwytami na monitory... Mógłby je od siebie oddalic/inaczej ustawić... Ale ile to zabawy... Odkręcanie monitorów, potem układanie kabli za biurkiem... Pewnie bo ja mam tam wzystko pospinane...
A jutro pracuje zdalnie!!! Uchwyt na laptopa przejdzie chrzest w boju :)
Naszła mnie myśl sprzedać te Edifiery moje i kupić jakiś soundbar na biurko, właśnie pod monitor... Ale nie wiem czy warto wydawać kase i w ogóle zajmować się tym tematem.
Jade zaraz do budowlanego, może znajdę taki bolec/zworzeń pasujący do uchwytu i ktoś mi to pospawa... [emoji3] Albo ten soundbar... Co myślicie? Edifiery sprzedam za 250 może... A dopłacać średnio mi się chce 500 zł albo więcej do soudbara... Niedużego sairbara bo nie chce metrowego... Chodzi o to by mi się zmieścił pomiędzy uchwytami na monitory... Mógłby je od siebie oddalic/inaczej ustawić... Ale ile to zabawy... Odkręcanie monitorów, potem układanie kabli za biurkiem... Pewnie bo ja mam tam wzystko pospinane...
)
Rany kochany ale ciebie to cieszy :D
sokolnik
06-12-2022, 12:24
Na razie kombinuje z uchwytem pod głośnik... Lubię takie projekty hehe
Okazało się że sprzedawca tego uchwytu wyślę mi ten bolec za 15 zł plus koszty wysyłki :) sprawdzili i mają taką część i mi wyślą elegancko, może coś z tego będzie :)
No dobra... Namówiłeś mnie, Sokolnik, na ten metalowy organizer pod blatem biurka :) Bo ja akurat zaczynam walkę z kablami. Komputer pod stołem, a na blacie monitor, magnetowid S-VHS, 2 stacje dokujące (2 inne udało mi się wypchnąć poza biurko), klawiatura przewodowa, router, tuner TV, odtwarzacz multimedialny i kilka elektronicznych pierdołek, których używam przy zgrywaniu video na komputer. Niezły bałagan mi się tu zrobił. A tu jeszcze chcę wcisnąć pod stół drugi komputer na Windowsie XP, którego używam do pracy na kilku starych programach, których odpowiedników na nowe systemy nie mam albo mnie na nie nie stać finansowo.
sokolnik
06-12-2022, 17:16
No dobra... Namówiłeś mnie, Sokolnik, na ten metalowy organizer pod blatem biurka :) Bo ja akurat zaczynam walkę z kablami. Komputer pod stołem, a na blacie monitor, magnetowid S-VHS, 2 stacje dokujące (2 inne udało mi się wypchnąć poza biurko), klawiatura przewodowa, router, tuner TV, odtwarzacz multimedialny i kilka elektronicznych pierdołek, których używam przy zgrywaniu video na komputer. Niezły bałagan mi się tu zrobił. A tu jeszcze chcę wcisnąć pod stół drugi komputer na Windowsie XP, którego używam do pracy na kilku starych programach, których odpowiedników na nowe systemy nie mam albo mnie na nie nie stać finansowo.Będziesz zadowolony ale czy Ty tam zmieścisz to wszystko? :D
Pokaż później efekt, przed i po [emoji1787]
sokolnik
07-12-2022, 20:40
Dostałem ta metalowa część do ramienia, sklep wysłał mi używane trochę rozwalone całe górne ramię :) czyli bolec jest zamontowany, trzeba go jakiś wyciągnąć... I dać komuś kto by dorobił 2 elementy do tego bolca he [emoji846]
krzysztofz24
07-12-2022, 22:31
Dostałem ta metalowa część do ramienia, sklep wysłał mi używane trochę rozwalone całe górne ramię :) czyli bolec jest zamontowany, trzeba go jakiś wyciągnąć... I dać komuś kto by dorobił 2 elementy do tego bolca he [emoji846]
Czy oni wiedza co uczynili?
Przeciez ty to ramie posklejasz tasma, pare trytytek i sobie czwarty uchwyt ogarniesz:-D.
sokolnik
10-12-2022, 21:50
Legancko wyszło [emoji3]
68487
LeonardZelig
21-12-2022, 23:06
Pytanie za 100 punktów: jak przekonwertować dysk z MBR na GPT bez utraty danych darmowym narzędziem?
Witam
Zobacz na https://www.google.com/search?q=EaseUS+Partition+Master&rlz=1C1CHBD_plPL913PL913&oq=EaseUS+Partition+Master&aqs=chrome..69i57j0i512l2j0i67l2j0i512l4j0i67.1017 j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
PozdrawiaM.
LeonardZelig
21-12-2022, 23:26
EaseUS każe sobie płacić za możliwość konwersji. Stąd m.in. moje pytanie.
Akurat w promocji (za free) jest soft AOMEI Partition Assistant Professional:
https://softopaz.com/aomei-partition-assistant-pro-key/
Poniżej wyjaśnione jak wykonać taką operację - pkt2:
https://www.diskpart.com/gpt-mbr/mbr-vs-gpt-1004.html
LeonardZelig
22-12-2022, 07:54
Tamitu bardzo dziękuję. Tego potrzebowałem.
sokolnik
27-12-2022, 16:10
W PC mam 5 x ssd.
Aktualnie dysk systemowy jest przedostatni w menadżerze urządzeń a najnowszy mój ssd 980 PRO jest chyba ostatni właśnie. Czy to ma jakieś znaczenie? Chce zrobić tego formata na dniach i tak się zastanawiam...
krzysztofz24
27-12-2022, 16:44
W PC mam 5 x ssd.
Aktualnie dysk systemowy jest przedostatni w menadżerze urządzeń a najnowszy mój ssd 980 PRO jest chyba ostatni właśnie. Czy to ma jakieś znaczenie? Chce zrobić tego formata na dniach i tak się zastanawiam...
Tak kurde to ma znaczenie, to jest absolutna podstawa:-).
Dysk systemowy ma sie botować jako pierwszy i koniec? Tak jest w 10 przykazaniach, które Mojżesz otrzymał.
Właśnie masz odpowiedź czemu ci system startuje 25 sekund. Bo dysk systemowy botuje się przedostatni.
Dobrym pro-tipem przy formacie i instalacji nowego dysku. Jest odłączyć wszystkie dyski i podpiąć tylko ten, który ma być systemowym.
Windows z automatu niejako, go sobie ustawić jako pierwszy i najważniejszy. A potem już sobie można podpinać i nazywać kolejnymi literakami jak się podoba.
Wind Mill
27-12-2022, 16:58
To właśnie bywa (-ło) problemem w laktokach, gdy się wyrzucało ODD, wstawiało w to miejsce SSD by na nim system postawić, a stary HDD miął służyć jako magazyn - trza było lekko pokombinować, by zażarło - laktok usilnie chciał startować z HDD, na którym systemu brak. ;)
sokolnik
27-12-2022, 16:59
Tak kurde to ma znaczenie, to jest absolutna podstawa:-).
Dysk systemowy ma sie botować jako pierwszy i koniec? Tak jest w 10 przykazaniach, które Mojżesz otrzymał.
Właśnie masz odpowiedź czemu ci system startuje 25 sekund. Bo dysk systemowy botuje się przedostatni.
Dobrym pro-tipem przy formacie i instalacji nowego dysku. Jest odłączyć wszystkie dyski i podpiąć tylko ten, który ma być systemowym.
Windows z automatu niejako, go sobie ustawić jako pierwszy i najważniejszy. A potem już sobie można podpinać i nazywać kolejnymi literakami jak się podoba.
Ty się nic nie znasz na komputerach :D
bootowanie mam ustawione dobrze w BIOS tylko pisałem że mi chodzi o nr dysków w Menadżerze Zadań/Wydajność i tam są dyski z numerami
0 - ssd sata 2 Tb
1 - SSA sata 1 Tb
2 - ssd sata 2 Tb
3 - nowy 980 PRO który ma zostać systemowym dyskiem
4 - obecny systemowy, który nosi nazwę NVMe Samsung SSD 960 SCSI Disk Device.
Pół roku temu dołożyłem 980 Pro i wskoczył na przedostatnie miejsce w kolejności dysków.
Botowanie mam ustawione dobrze :)
No i czy ta kolejność w Menadżer Zadań ma jakikolwiek znaczenie?
krzysztofz24
27-12-2022, 17:18
Myślę sokół, że to jednak ty się nie znasz nic na kompach:-D.
Wielki hacker, nie może zrobić jak powinno być tylko myśli że przechytrzy Microsoft.
Botowanie dysk C systemowy jako pierwszy
W manager zadań nie bardzo rozumiem jak ci się udało zrobić ze dysk C nie jest z automatu pierwszy.
Jak każdy tak ma!!!!!
Bo to oczywiste.
Znaczy, każdy, tylko nie ty, bo ty jesteś hackerem i musisz mieć inaczej:mrgreen:.
Efekt to 25 sekund uruchamiania kompa.
Jak nie ogarniasz, albo jeszcze gorzej. Zdaje ci si że super ogarniasz:-D to po prostu stawiając nowy system zrób to z jednym wpiętym dyskiem. Samo się prawidłowo wszystko ustawi.
W manager też powinieneś mieć jako pierwszy dysk C.
To się "gryzie" ze sobą jak botowanie masz inaczej a manager inaczej.
Słuchaj sokół, ja wiecznie żył nie będę. Nie mogę ci non stop uświadamiać najbardziej oczywistych rzeczy:-);-).
Tak kurde to ma znaczenie, to jest absolutna podstawa:smile:.
Dysk systemowy ma sie botować jako pierwszy i koniec?
To właśnie bywa (-ło) problemem w laktokach, gdy się wyrzucało ODD, wstawiało w to miejsce SSD by na nim system postawić, a stary HDD miął służyć jako magazyn - trza było lekko pokombinować, by zażarło - laktok usilnie chciał startować z HDD, na którym systemu brak. ;)
Hej ludzie! Co Wy wypisujecie? :shock: Kolejność w menadżerze urządzeń to nie to samo co kolejność bootowania. Wystarczy w BIOSie prawidłowo ustawić kolejność bootowania a kolejność w menadżerze urządzeń niema najmniejszego znaczenia.
Myślę sokół, że to jednak ty się nie znasz nic na kompach:-D.
Wielki hacker, nie może zrobić jak powinno być tylko myśli że przechytrzy Microsoft.Trudno to komentować. :lol:
Botowanie dysk C systemowy jako pierwszy
W manager zadań nie bardzo rozumiem jak ci się udało zrobić ze dysk C nie jest z automatu pierwszy.
Jak każdy tak ma!!!!!
Bo to oczywiste.
Kolejna bzdura. Mój dysk systemowy (z literą C) na numer 4 i bootuje się całkiem szybko. Kolejność jest zależna od kontrolerów i nic się nie da z tym zrobić. Niema to najmniejszego znaczenie odnośnie szybkości działania czy bootowania.
No i czy ta kolejność w Menadżer Zadań ma jakikolwiek znaczenie?Niema najmniejszego znaczenia. Nie zawracaj sobie tym głowy.
sokolnik
27-12-2022, 17:37
wiedziałem :D
dzięki Zbyszek
Tak jak myślałem, wyszło kolejny raz na moje że Krzyś się NIC NA KOMPACH NIE ZNA :D jeszcze udaje znafffce i poucza innych albo co gorsza, serio trak myśli o sobie że jest znaffcą :)
krzysztofz24
27-12-2022, 17:51
wiedziałem :D
dzięki Zbyszek
Tak jak myślałem, wyszło kolejny raz na moje że Krzyś się NIC NA KOMPACH NIE ZNA :D jeszcze udaje znafffce i poucza innych albo co gorsza, serio trak myśli o sobie że jest znaffcą :)
No cóż, ja się nic nie znam i robię tak jak się przyjęło.
Np uruchamiam nowy system po formacie z jednym dyskiem na początku.
I mam go pierwszy w botowaniu i manager.
I ja mam komputer który się włącza 8-9 sekund mimo obecności starenkiego HDD.
A ty jesteś znafca, pro elo hackerem i twój komp się włącza 25 sekund.
Kurtyna, dziekuje:twisted:
P.s
I nie dzwoń znowu z płaczem że ci się jakaś gra nie włącza jak wpadniesz na pomysł instalacji profesjonalnej (czyli dla ciebie bo jesteś hackerem:-) ) zamiast expresowej jak to robi 99,99% osób na świecie - sterowników do GPU NVIDIA.
Ja postępuje zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami, jak się przyjęło.
Ty MUSISZ kombinować jak koń pod górę i sobie robić problemy, bo przecież jesteś hackerem:-).
I jestem prawie pewien że jak będziesz sobie robił format WIN to nie tak jak jest to przewidziane, tylko na siłę będziesz chciał ten proces "ulepszyć":-)
sokolnik
27-12-2022, 18:01
nie będę odpinał dysków pozostałych bo po co ? 1 m2 i 3 sata :D
obraz już zrobiony na karcie pamięci, będzie dobrze :)
krzysztofz24
27-12-2022, 18:06
Już ci pisałem po co, ale tego nie zwrejestrowaleś i/albo wyparles:-). To miało być zabezpieczenie przed tobą.
A zresztą ty nie wytrzymasz, żeby zrobić tak jak to twórcy przewidzieli:-).
Żaden jakiś tam programista z Microsoftu nie będzie ci mówił co i jak masz robić;-).
Wind Mill
27-12-2022, 21:50
Hej ludzie! Co Wy wypisujecie? :shock: Kolejność w menadżerze urządzeń to nie to samo co kolejność bootowania. Wystarczy w BIOSie prawidłowo ustawić kolejność bootowania a kolejność w menadżerze urządzeń niema najmniejszego znaczenia....
Ja nic nie pisałem o kolejności w Task Manager, tylko że " trza było lekko pokombinować, by zażarło" - co jest tożsame z "Wystarczy w BIOSie prawidłowo ustawić kolejność bootowania" lub ze stawianiem systemu z jednym wetkniętym dyskiem i późniejszm dołożeniem drugiego. :)
sokolnik
30-12-2022, 22:45
na antybiotyku i L4 ale udało się :)
format WIN10 przeprowadzony sprawnie, szybko, energicznie, nowy WIN10 zainstalowany na nowym (z czerwca 2022) Samsungu 980 PRO 1 TB - WIN10 ŚMIGA :D
oczywiście nie obyło się od problemów :D
Aktualnie BIOS w opcjach BOOT nie widzi nowego SSD 980 PRO z Windowsem zainstalowanym. W Opcjach BOOT mam do wyboru tylko stary (zamontowany dalej) Samsung 960 EVO. Oba nvme na m2. Co zrobić? A podczas uruchamiania komputera niebieski Ekran i do wyboru 2 woluminy z którego chce uruchomić Windows ... coś jak tu:
https://forum.dobreprogramy.pl/t/wybor-woluminow-po-odinstalowaniu-systemu/561348
Oczywiście format SSD 960 EVO zrobiłem w Instalatorze WIN, następnie format 980 PRO i na nim Instalacja WIN10 :)
EDIT:
już nie pokazuje się niebieskie tło z wyborem woluminu :D zrobiłem jak w tym linku wyżej i WIN uruchamia się szybko i elegancko odrazu na pulpit :)
OK tylko czemu w BIOS w opcjach BOOT widać tylko stary SSD systemowy a nowego NIE ? Ogólnie BIOS rozpoznaje SAMSUNGA 980 PRO w gnieździe m.2 nr 1... ale w BOOT go nie widać i nie można go odszukać/dodać... Ktoś wie jak naprawić ten problem? :)
sokolnik
31-12-2022, 03:24
nawet Wiedźmin 3 Next Gen zainstalowany i pogranę troszkę :) Sam początek gry... ale wspomnienia wracają :) Tylko problem jest bo gdy włączę RT to mam 3 FPS haha ! Jak Redzi wypuszczą gierkę to jest SUPER dopracowana :D
dobra ogarnąłem opcje nVidia, mam te 45 klatek w rozdziałce 3440x1440 z RT + DLLS ale tekstury na UBER także spoko będzie gierkowane :D
sokolnik
01-01-2023, 19:58
OK komp przetestowany na szybko :D R20 bez zmian :D 9000 pkt przekracza na 4,6 GHz :)
SSD nowy w normach internetowych benchmarków:
68964
Jeszcze biurko się dziś moje stare sprzedało także super spoko :)
Ta, to niezłe dyski. Sam na gwiazdkę takowy zakupiłem.
Co do start-upu MS, to sam Win po ost. aktualizacji namieszał.
Rozmawiałem ze sprzedawcą, ponoć Samsung to niszowa firma w Azji, a w Europie jeszcze się jakoś trzyma choć mocno narzekają.
sokolnik
03-01-2023, 16:56
Ta, to niezłe dyski. Sam na gwiazdkę takowy zakupiłem.
Co do start-upu MS, to sam Win po ost. aktualizacji namieszał.
Rozmawiałem ze sprzedawcą, ponoć Samsung to niszowa firma w Azji, a w Europie jeszcze się jakoś trzyma choć mocno narzekają.Wiem że są szybsze dyski ale jakoś tak wyszło że kupuje te dyski które mi się nie psują. Mam hdd WD Black, SSD Cruciale no i 2 x m2 Samsunga pcie 3.0 i teraz 4.0 także luzik. Miejsca nie zabraknie. W końcu si3 trochę poluźni na systemowym a nie wiecznie na granicy wydajności he trochę danych 960 Evo przerzucił także ma teraz czas dla siebie na emeryturce w slocie nr II.
Mnie za nim przemówiła temperatura pracy. Wolę dłużej jak szybciej - hmm... ;)
Co z tego że inne żyłują parametry a pracują w okolicach 80 stopni C.
Miłego użytkowania.
Czy surface pro 8 z klawiaturą jest dobra alternatywą dla budżetowego laptopa(3kpln).
Tylko przeglądanie Gmaila, fb, jakiś netflix na wyjazdach.
matbe
Kurde, nwm. FB to samo zło. IP jak i same adresy\aliasy serwerów mam zablokowane, Gmail ze swoim analitiks - też zablokowane, netflix tylko na Edge- skrypty musiałem odblokować bo wymaga uwierzytelnienia.
Konkluzja- wsio co uciągnie Edge.
PS.
MS EDGE to naprawdę wydajna i niezła przeglądarka, bezpieczna. Jedyne co, to prywatność szwankuje.
Ale to już inny temat - rzeka.
sokolnik
14-01-2023, 00:43
ogrywam Wiedźmina 3 Next Gen ... trochę bawię się trybem fotograficznym... zrobiłem porównanie bez RT oraz z włączonym RT... jest różnica :)
69313
Rafał_Sz
15-01-2023, 16:21
Też bym pograł, ale karty coraz droższe.
A nie, czekaj... XD
sokolnik
15-01-2023, 19:27
Też bym pograł, ale karty coraz droższe.
A nie, czekaj... XD
niby potaniały przecież do akceptowalnego poziomu w sumie:
najtańszy model 3070 Ti już za 3400 zł w sumie nie jest źle... link (https://www.x-kom.pl/p/1096133-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-3070-ti-x3-8gb-gddr6x.html)
najtańsza 4070 Ti za 4400 zł link (https://www.x-kom.pl/p/1107144-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-4070-ti-phantom-reunion-12gb-gddr6x.html)
a model niżej 3060 / 3060 Ti już w cenach 1600 zł / 2300 zł - nie jest źle do grania w FullHD.
Jak ktoś chce potworaGPU to musi liczyć z wydatkiem nowy model 4080 ok 7000 zł +
Na GPU AMD się nie znam i nie śledzę tak cen i wydajności to się nie wypowiem
ogólnie te modele z wyższej półki są drogie dalej... ale te zwykłe karty 3060/3060Ti są ogólnie tanie. Jak na sytuację gospodarczą na świecie, inflację oraz problemy polityczne itp. to ceny są w sumie OK... oraz po złotych czasach krypto walut to jest bardzo ok :) jednak z wyłączeniem najdroższych modeli niestety, co było drogie jest dalej drogie.
pamiętam jak rezerwowałem RTX 3060 Ti VENTUS 2X V1 OC LHR 8GB GDDR6 w promocji za 3 800 zł z 4 200 promka była i już wtedy czułem że to nie jest dobry pomysł do kupna TEJ karty w tej cenie. Na szczęście jej nie kupiłem.
Jak na sytuację gospodarczą na świecie, inflację oraz problemy polityczne itp. to ceny są w sumie OK... oraz po złotych czasach krypto walut to jest bardzo ok
Bessa w krypto to i karty staniały ale radzę się pośpieszyć bo niedługo następna hossa i ceny kart znowu poszybują w górę. Taka cenowa amplituda, trzeba być czujnym:)
lukasz_kk
18-01-2023, 20:08
To trzeba kupić krypto, a nie kartę ;)
sokolnik
18-01-2023, 20:47
Bessa w krypto to i karty staniały ale radzę się pośpieszyć bo niedługo następna hossa i ceny kart znowu poszybują w górę. Taka cenowa amplituda, trzeba być czujnym:)
a skąd "wiedza/pewność" że krypto czeka odrodzenie/hossa? :D Chodzi o zbliżający się kryzys ekonomiczny/gospodarczy na świecie i wtedy ludzie będą uciekać z gotówką w krypto? :D
Rafał_Sz
19-01-2023, 15:03
a skąd "wiedza/pewność" że krypto czeka odrodzenie/hossa? :D Chodzi o zbliżający się kryzys ekonomiczny/gospodarczy na świecie i wtedy ludzie będą uciekać z gotówką w krypto? :D
Bo niektórzy ludzie są niereformowalni. ;)
a skąd "wiedza/pewność" że krypto czeka odrodzenie/hossa?
Bo to jest cykl 4 letni, i takich cykli mieliśmy już kilka. A 100% pewności nie ma, każda inwestycja to ryzyko.
ogrywam Wiedźmina 3 Next Gen ... trochę bawię się trybem fotograficznym... zrobiłem porównanie bez RT oraz z włączonym RT... jest różnica :)
69313
sokolnik jak w Wiedzminie 3 włączyć RT? Kurde już kilka lat nie grałem, zainstalowałem dzisiaj ponownie i nie widzę tej opcji.
Druga sprawa, dawno nie używałem PC, mam w domu maszynę z RTX 3090 pokładzie - wystarczy żeby grać w 4K i 120fps (taki mam monitor)?
Zaktualizuj do najnowszej wersji. Patch powinien być dostępny, nawet jak masz z GOGa grę.
I nie, nie wystarczy.
Przy ustawieniach na Uber, nawet 4090 wyciąga tylko 90FPS.
Zaktualizuj do najnowszej wersji. Patch powinien być dostępny, nawet jak masz z GOGa grę.
I nie, nie wystarczy.
Przy ustawieniach na Uber, nawet 4090 wyciąga tylko 90FPS.
Dzięki, faktycznie, wystarczyło patcha pobrać.
Nie masz racji odnośnie fps - u mnie bez problemu dobija do 120fps, karta EVGA FTW3 GeForce RTX 3090, średnia wychodzi jakieś 110. Poniżej 100fps nie spada nigdy.
To jest na 4K, profil ustawiony na RT + UBER.
69416
69417
Patrzyłem na testy, oni (chyba wszyscy) mierzą w Ogrodach Pałacowych. To dość wymagająca lokacja. I tam było te 90FPS. Daj znać, ile będziesz miał.
Swoją drogą... Kupiłem na BF w 2018 całość, w wersjach na full-wypas... I nawet 2ki mi się nie chce kończyć... -,-
Patrzyłem na testy, oni (chyba wszyscy) mierzą w Ogrodach Pałacowych. To dość wymagająca lokacja. I tam było te 90FPS. Daj znać, ile będziesz miał.
Swoją drogą... Kupiłem na BF w 2018 całość, w wersjach na full-wypas... I nawet 2ki mi się nie chce kończyć... -,-
Jak tam dojdę w grze to chętnie sprawdzę, chwilowo wczytałem jakiś zapis gry sprzed kilku lat i nie mam pojęcia gdzie jestem :-)
Ja też mam wszystkie wersje, kupowałem przez ostatnie 10(?) lat jak się ukazywały, i faktycznie W3 nigdy nie skończyłem - fajna gra i wszystko ale ja mam co robić w życiu.
Pamiętam że W2 udało mi się skończyć, jakoś miałem wtedy więcej czasu chyba. No ale może kiedyś W3 skończę również, kto wie :)
krzysztofz24
19-01-2023, 23:30
Oj 3 w porownaniu z 2 jest ogromna i ma narawde otwarty swiat.
Mozesz zaczac i sobie na luzaku co jakis czas odpalic zeby cos tam porobic.
Z takim podejsciem to wtedy moze starczyc na pol roku;-)
Ja 2 razy przeszedlem. Nie pod rzad ofc:-)
W dwójce mnie rozczarowało, że to co w W1 było bronią-topką (Księżycowe Ostrze i Runiczny Sihil) w W2 już tylko taką ciut lepszą bronią, z całkiem innymi statami było...
Coś tam pograłem, xx godzin jest, ale gra daleka do skończenia. Cóż, może kiedyś. :)