PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

nikoniarz
05-12-2019, 23:26
nie prawda :)

SAVE były na SSD systemowym w folderze dokumenty :)

Dokładnie. Są chyba też na serwerze. Mnie pobrało ze Steama jak robiłem format.

OjTam
05-12-2019, 23:28
Dokładnie. Są chyba też na serwerze. Mnie pobrało ze Steama jak robiłem format.

Trzeba jeszcze mieć wersję Steam. ;)

krzysztofz24
05-12-2019, 23:52
nie prawda :)

SAVE były na SSD systemowym w folderze dokumenty :)

Ale przeciez ci to tlumaczylem telefonicznie:-)

Jesli masz Wiedzmin 3 ze Steama to wszystkie pliki gry sa na dysku gdzie utworzysz biblioteke Steama (mozna miec kilka, na roznych dyskach). Czyli instalujesz na D to masz wszystko na D. Dodatkowo Steam z automatu zapisuje save gry w chmurze.
Ale jesli masz Wiedzmin 3 z GOG to jak zainstalujesz gre np na D to save masz na C, bo ta platforma nie oferuje save w chmurze. Takie czesciowe zabezpieczenie, jak ktos instaluje gry od nich np na D to save i tak ma na C (jaakby dysk z gra nawalil). Ale jak system padnie to nic to nie pomoze.
Steam tutaj gora. Gdzie jak stracisz system w polowie gry, to po jej zainstalowaniu od nowa nadal bedzie w polowie.

Dobrze ci napisalem. Ale powinienem doprecyzowac a zrobilem to przez telefon a nie w poscie.
Po sposobie gdzie masz zapisane save gry ja wiem skad masz ta wersje gry, z ktorej platformy;-)

Ale moze ty sam doprecyzujesz z ktorej platformy zakupiles W3;-)?
.
.
.
.
.
.
.
.
Mamy cie:grin:

sokolnik
06-12-2019, 00:09
Nie mogę Wam powiedzieć bo też byście z niej korzystali i zapchali serwery :D

Wysłane z mojego Hułałeja

krzysztofz24
06-12-2019, 00:22
Nie mogę Wam powiedzieć bo też byście z niej korzystali i zapchali serwery :D

Pinokio, ty patrz czy sie o swoj nochal juz nie potykasz:-D.

nikoniarz
06-12-2019, 00:23
Ale jesli masz Wiedzmin 3 z GOG to jak zainstalujesz gre np na D to save masz na C

Save będzie tam gdzie ma ustawioną lokalizację "Dokumenty". Ja dla przykładu nie mam na C żadnej z lokalizacji bibliotek.

krzysztofz24
06-12-2019, 00:36
Save będzie tam gdzie ma ustawioną lokalizację "Dokumenty". Ja dla przykładu nie mam na C żadnej z lokalizacji bibliotek.

Ale domyslnie jest na C - systemowym.
Chyba nie spodziwasz sie ze przewidze jak ty sobie pozmieniasz defaultowe ustawienia windowsa? To juz tylko twoja cie fantazja ogranicza;-).

crusiek
06-12-2019, 00:40
Ech... a ja mam profil mobilny i cały user jest na serwerze [emoji23]
Kto da więcej? [emoji6]

sokolnik
06-12-2019, 09:16
Trochę dziwne, ale podczas testu prędkości w AS SSD Benchmark, najnowsza wersja, gdy robię test prędkości 1GB, pod koniec testu wyskakuje błąd.
Szukalem na internecie, znalazłem, pisał gość że u niego program Corsair działający w tle to powodował. Ja nie mam takiego programu. Co mogłem wyłączyłem, czyli msi afterburner oraz programik od słuchawek. Reszta to antywirus itp.
Ktoś ma pomysł dlaczego wyskakuje błąd?
34496

ksh
06-12-2019, 10:43
A dysk w budzie masz przykręcony południkowo czy równoleżnikowo ?

sokolnik
06-12-2019, 10:46
A dysk w budzie masz przykręcony południkowo czy równoleżnikowo ?A co ma za znaczenie? :D to ssd

nikoniarz
06-12-2019, 12:33
W każdym ma to dość duże znaczenie.

sokolnik
06-12-2019, 12:34
W każdym ma to dość duże znaczenie.Tak? Ciekawe jakie możesz wyjaśnić? :D

nikoniarz
06-12-2019, 12:36
Tak? Ciekawe jakie możesz wyjaśnić? :D

Co ja będę ojca uczył dzieci robić :)

sokolnik
06-12-2019, 12:38
Co ja będę ojca uczył dzieci robić :)Ha bo to nie ma żadnego znaczenia ha
To SDD, może byc przykreconeny jak się chce i gdzie się chce. U mnie akurat na ścianie za płyta główna [emoji14] tak jak wcześnie stary ssd. Ale tu jakiś błąd wyskakuje.

Jaki polecacie prosty program do sprawdzania ssd czy z nim wzystko ok?

nikoniarz
06-12-2019, 12:41
Grał już ktoś z Was w Red Dead Redemption 2?

sokolnik
06-12-2019, 12:46
Grał już ktoś z Was w Red Dead Redemption 2?Ja mniej więcej dla tej giery, poszukałem powodów do wymiany ssd na większy :D podobno ta gra potrzebuje 250 GB, prawda to?
Tylko na mojej 1070Ti to może ledwo chodzić na średnich ustawieniach. Ewentualnie nisko-wysokich jeżeli jest coś takiego.
A wiecie że RTX 2070Super ma mniej rdzeni CUDA niż moja 1070Ti?

Poprawili juz optymalizacje w tej grze?

nikoniarz
06-12-2019, 12:58
W podstawowej wersji 150GB. Więc z tymi 250 to chyba przesada. Cena całkiem spoko jak na nowość.

cz4rnuch
06-12-2019, 15:31
Może ktoś się skusi: https://www.microsoft.com/pl-pl/p/xbox-game-pass-ultimate/CFQ7TTC0KHS0?activetab=pivot%3aoverviewtab

nikoniarz
06-12-2019, 15:33
Horizon 4 fajna gra...

sokolnik
06-12-2019, 17:24
znajomy pisze że w styczniu ma być nowy BIOS do Naszej płyty :)

Ogólnie, on bardzo sobie chwali ten najnowszy BIOS v15 który był oznaczony BETA a już nie jest BETA.

ksh
06-12-2019, 17:28
Noo... nowy bios trzeba zawsze chwalić :)
MSI daje sporo emocji i po roku od zakupu płyty podgrzewa atmosferę nadal :)

krzysztofz24
07-12-2019, 00:01
Grał już ktoś z Was w Red Dead Redemption 2?

Nie.
Dla mnie cena 249zl na Steam na razie, jest zaporowa. Jeszcze 100 z hakiem bym mogl dac;-). Spokojnie , poczeka sie z rok na czarny piatek (akurat na Steam) sa wtedy dobre oferty, lub Swieta i sie kupi.
Ale juz do teg oprzydalby sie przynajmnie jRTX lub AMPERE, ktore wyjdziew polowie 2020.
Po za tym na razie ta gra na PC zostal zrobiona swietnie pd wzgledem graficznym, wrecz wyznacza nowe standardy. Ale ma pelno chorob wieku dzieciecego.
Np ostatnia (juz tego nie znajdew necie ale na YT) Bohater ma pasek "energi" i musi jesc zeby go utrzymac (nie jestem zwolennikiem takiego rozwiazanai w RPG, jakos Wiedzmin 3 sie obyl bez dokarmiania Geralta).
Gra na PS4 chodzila ok, lae im na mocniejszym sprzecie sie ja odpali - a ogolnie mocny sprzet do tej grafiki by sie przydal - to ten pasek zaczyna znikac w zastraszajacym tempie.
Jakas redakcja zlozyla "kompa z NASA" do gamingu, odpalili do testow RDR2 i prawie nie mogli grac bo caly czas musieli dokarmiac bohatera:-D
Kurde, jak mozna tak zrobic port gry na PC.

Po za tym klimaty kowbojskie jakos tak mnie nie porywaja...

Horizon 4 fajna gra...

Takie klimaty wole. To exclusive na PS4 z 2017 roku. Ale jest swiatelko w tunelu, bo juz sporo plotek (niektore nawet wiarygodne) czytalem ze ma tez wyjsc na PC
Podobno ma byc w lutym 2020.
I bede ta gra powaznie zainteresowany. Jak troche stanieje;-)

A jak juz o grach.
To ostatnio ogrywam polska gre "Observer". Kupiona na promocji za 24zl, teraz jest za 108zl chyba. Ale na Swieta tez pewnie bedzie taniej. Horror Science Fiction. Lubie klimat Fantasy albo Sci-FI wlasnie. Ale tu jest tez horror. Zachecilo mnie ze gramy Rutgerem Hauerem-podkladal glos dla glownego bohatera.
Naprawde gratuluje tworcom ich problemow psychicznych, zeby zrobic taka gre:-).
Mam ciarki jak w nia gram.

Skrotowa recenzja. Rok 2084, 5 Rzeczpospolita po jakiejs apokalispie. Ludzkosc pograzona w wirtualnej rzeczywistosci zeby nie widziec slumsow w jakich zyje. Rzadza korporcje, obywatele sa podzieleni na kategorie, kazdy ma jakies wszczepy. Medyczne lub do laczenia sie z wirtualna rzeczywistoscia.
Jesli te drugie sa z czarnego rynku, czesto powoduja psychoze i zgon.
A nasz bohater jest Policjantem, Obserwatorem ktory wchodzi podlaczajac sie do implantu w umysly ludzi, ofiar przestepstw, lub swiadkow zbrodni. Tylko wiadomo co moze znalezc w umysle osoby na krawedzi psychozy lub takiej ktora wlasnie zginela.
Naprawde te wszyskie blyski, krzyki lub szlochy dzieci, wizje z umyslow przesluchiwanych, muzyka. Daj taki klimat, ze jak w to gram w srodku nocy i ktos by mi wszedl po cichu do pokoju i powiedzial BUUU. To bym dostal zawalu:-)
Teraz bede przesluchiwal zabojce, ktory zamordowal kilka ofiar. I normalnie sie tego troche boje:-). Bo glownemu bohaterowi rzeczywistosc juz zaczyna powoli sie mieszac z wizjami.
Taka wisienka na torcie jest to ze akcja dzieje sie w takiej retro przyszlosci. Czyli eksponaty i mieszkania jak z PRL pomieszane z takimi jak z Lowcy Androidow np.

Bohater chodzi i prowadzi sledztwo po takiej kamienicy w gdzie mieszkaja obywatele nizszej kategori i chyba nikt nie jest normalny, tylko kazdy ma jakies problemy psychiczne i nos stop siedzi w wirtualu. Szuka swojego syna od ktorego dostal zagadkowy telefon o pomoc.
Dobra, trailer.

https://youtu.be/c3xSyjKA4iQ

OjTam
07-12-2019, 00:17
Nie chce mi się cytować. ;)
Co do RDR2: głód połączyli z licznikiem FPSów. Skoro na konsolach 60FPS to w sumie max, problemu nie było. A że dobry komp potrafi więcej... ;)
RockStar to w ogóle ma problemy z portami na PC. Z którąś GTA tak samo było.

Co do Observer, a właściwie >observer_ to przepłaciłeś. ;)
Kilka tygodni temu była w EpicStore za free. Dodałem do biblioteki, ogarnę jak będę miał chwilę.

krzysztofz24
07-12-2019, 00:28
To jedno z najlepiej wydanych 24zl na gry jakie wydalem:-)

Graj po ciemku i samemu w pokoju...i nic juz nie bedzie takie samo;-).

Wlasnie ja odpalam...naprawde sie jakby troche dygam.

OjTam
07-12-2019, 00:33
Pampers wystarczy, czy coś na serce potrzebne?
PS. Pamiętam, jak lata temu grałem w AvP. Po ciemku, w słuchawkach. I matula mi rękę na ramieniu położyła... :lol:

nikoniarz
07-12-2019, 00:43
Takie klimaty wole. To exclusive na PS4 z 2017 roku. Ale jest swiatelko w tunelu, bo juz sporo plotek (niektore nawet wiarygodne) czytalem ze ma tez wyjsc na PC
Podobno ma byc w lutym 2020.
I bede ta gra powaznie zainteresowany. Jak troche stanieje;-)
Ale ja pisałem, że jest fajna z perspektywy gracza PC :) Nie trzeba czekać...

krzysztofz24
07-12-2019, 03:10
Ale ja pisałem, że jest fajna z perspektywy gracza PC :) Nie trzeba czekać...

Ale jak nie trzeba czekac:-)? O ile gracz PC nie chce zostac jednoczesnie graczem PS4 to musi poczekac az wyjdzie port na PC.
Na pewno tansza opcja;-).

- - - - kolejny post - - - - - -

Pampers wystarczy, czy coś na serce potrzebne?
PS. Pamiętam, jak lata temu grałem w AvP. Po ciemku, w słuchawkach. I matula mi rękę na ramieniu położyła... :lol:

Hahaha:-), az tak to nie. Ale zobaczysz ze bedziesz mial ciarki i sie troche bal. Przynajmniej pare razy.
To nie chodzi juz o jump scary, tylko ogolny klimat...

nikoniarz
07-12-2019, 08:55
Ale jak nie trzeba czekac:-)? O ile gracz PC nie chce zostac jednoczesnie graczem PS4 to musi poczekac az wyjdzie port na PC.
Na pewno tansza opcja;-)

Forza Horizon 4 jest już chyba z rok na PC...

sokolnik
07-12-2019, 11:48
Nie chce mi się cytować. ;)
Co do RDR2: głód połączyli z licznikiem FPSów. Skoro na konsolach 60FPS to w sumie max, problemu nie było. A że dobry komp potrafi więcej... ;)
RockStar to w ogóle ma problemy z portami na PC. Z którąś GTA tak samo było.

Co do Observer, a właściwie >observer_ to przepłaciłeś. ;)
Kilka tygodni temu była w EpicStore za free. Dodałem do biblioteki, ogarnę jak będę miał chwilę.Dobry komp potrafi więcej? Prawda ale czy poprawili już optymalizacje tej gry? Wymagania miała kosmiczne na ultra w wyższych rozdzielczościach 2080ti się pociła a w 4K ledwo 60 klatek. Nie pamiętam dokładnie jak było w FullHD...

nikoniarz
07-12-2019, 11:51
Dobry komp potrafi więcej? Prawda ale czy poprawili już optymalizacje tej gry? Wymagania miała kosmiczne na ultra w wyższych rozdzielczościach 2080ti się pociła a w 4K ledwo 60 klatek. Nie pamiętam dokładnie jak było w FullHD...

Zalecana jest 1060 więc raczej nie ma kosmicznych wymagań...

sokolnik
07-12-2019, 12:04
Zalecana jest 1060 więc raczej nie ma kosmicznych wymagań...

https://www.youtube.com/watch?v=FjvIn6FgiaA

nikoniarz
07-12-2019, 12:17
Sprawa mimo wszystko jest trochę nadmuchana do napędzania rynku sprzętowego. Rezygnując z pewnych ustawień, chociażby z TXAA można sporo zyskać. Zresztą niedługo sam sprawdzę ;)

OjTam
07-12-2019, 12:53
Dobry komp potrafi więcej? Prawda ale czy poprawili już optymalizacje tej gry? Wymagania miała kosmiczne na ultra w wyższych rozdzielczościach 2080ti się pociła a w 4K ledwo 60 klatek. Nie pamiętam dokładnie jak było w FullHD...

W każdym razie łatkę na głód powiązany z fpsami zdaje się wypuścili.
Mogę się mylić, ale 2080Ti jest chyba za słaby, żeby tegoroczne gry w 4K/60fps z detalami na max uciągnąć. Ba, nawet w Wieśku III nie ma tych 60fps.
https://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stilgarus/2018/wrzesien/rtx/wykresy/w3_4k.png

sokolnik
07-12-2019, 13:04
Jasne, nakręcanie sprzedaży jest celowe i zrozumiałe tak naprawdę.
Ale serio, Wiedźmin 3 w 4K na 2080Ti nie daje 60 FPS na max ustawieniach graficznych? Słabo. Kiedy wyszedł wiedźmin 3 a kiedy RTX 2080Ti?
Jaki był sprzęt dostępny podczas premiery Wieśka i pół roku później a jaki jest dostępny dziś? I nadal wszystkie łatki, sterowniki najnowsze nie potrafią zoptymalizować gry z 2014 chyba w prawie 2020 r by grało się na MAX grafice na najlepszej karcie dostępnej obecnie? Lipa moim zdaniem. To kiedy będzie można grać w Wieśka na wymaxowanych ustawieniach graficznych w 4K powyżej 60 FPS ? Jak kupimy 2x 2080Ti? :) Słabe to i tyle.
Rdr2 w 4K na 2080Ti lapał ledwo 40 klatek i to nie na max ustawieniach :D

nikoniarz
07-12-2019, 13:17
Zaraz odpalę Wiesia na moim bieda sprzęcie i zobaczę w jakich ustawieniach i ile wyciąga przy 4K.

sokolnik
07-12-2019, 13:21
Zaraz odpalę Wiesia na moim bieda sprzęcie i zobaczę w jakich ustawieniach i ile wyciąga przy 4K.Masz monitor 4K czy jakieś skalowanie?

nikoniarz
07-12-2019, 13:22
Masz monitor 4K czy jakieś skalowanie?

Monitor 2K, TV 4K.

OjTam
07-12-2019, 13:29
Zaraz odpalę Wiesia na moim bieda sprzęcie i zobaczę w jakich ustawieniach i ile wyciąga przy 4K.

Wyłącz AF16x i przyrost będzie. :D

nikoniarz
07-12-2019, 13:35
Wyłącz AF16x i przyrost będzie. :D

Wiem o tym. Dlatego takie testy internetowe traktuję z przymrużeniem oka :D No ale jeśli ktoś w rozgrywce zauważa różnice między 16x a 4x, albo na przykład między cieniami ultra a wysokimi, i zejście poziom niżej z ustawieniami nie mającymi żadnego znaczenia jest problemem to cóż- nie pogra :D Dlatego ja sobie pogram chwilę RDR2 jak w masę innych gier. Chwilę tylko dlatego, że nie mam natury gracza- kupuję gry z ciekawości.

OjTam
07-12-2019, 13:47
Różnice w AF to ja chyba tylko w paru grach i to tylko na określonym przedmiocie (ogrodzenie z siatki, dokładniej) widziałem. :D
Więc...
Ja gram, żeby grać. Nie żeby się spuszczać nad detalami. :D

crusiek
07-12-2019, 13:55
Najlepsze detale są w moim ulubionym transport tycoon deluxe, obecnie openTTD. Nic się nie znacie :)

nikoniarz
07-12-2019, 14:09
Żeby mieć solidne 50 klatek przy 4K (na tyle pozwala mój TV) trzeba zejść z ogólnymi ustawieniami na średnie. Konfigurując manualnie, można najważniejsze rzeczy graficzne mieć na poziomie wysokim, oczywiście zjeżdżając odpowiednio w dół z pierdołami nie mającymi znaczenia podczas gry. Także tak czy siak pogram sobie w przyzwoitej jakości w RDR2. Ale póki co muszę skończyć pobieranie Project Cars II, DiRT Rally 2.0 oraz Rise of Tomb Raider. 9600KF, 1660Ti, 16GB, wszystkie dyski SSD.

krzysztofz24
07-12-2019, 14:43
Forza Horizon 4 jest już chyba z rok na PC...

Racja.
Ale jak zobaczylem napis "Horizon" to pomyslalem o grze Horizon Zero Dawn:-).
I o tym pisalem:p

OjTam
07-12-2019, 14:46
Horizon Zero Dawn:-).

Zaraz. To to będzie na PC? :shock:

nikoniarz
07-12-2019, 14:49
Racja.
Ale jak zobaczylem napis "Horizon" to pomyslalem o grze Horizon Zero Dawn:-).
I o tym pisalem:p

Napisałem Horizon 4 ;)

krzysztofz24
07-12-2019, 15:43
Zaraz. To to będzie na PC? :shock:

Takie sa ponoc plany. Juz sporo plotek bylo, czesc takich bardziej wiarygodnych.
To byl exclusive na PS4...ale z 2017r.
To chyba ktos pomyslal ze mozna by ta gre podrasowac i puscic na PC i jeszcze raz zarobic.
Ponoc ma byc w lutym 2020r.

Napisałem Horizon 4 ;)

Podekscytowalem sie ze o grach gadamy i nie zauwazylem tej 4:-).

OjTam
07-12-2019, 15:47
Ploty plotami. Ciekawe, czy się sprawdzi. Może czas na sensowną grafikę i drugi SSD odkładać...
Ciekawe, czy sobie poradzi z padem od X-klocka.

sokolnik
07-12-2019, 15:52
Ploty plotami. Ciekawe, czy się sprawdzi. Może czas na sensowną grafikę i drugi SSD odkładać...
Ciekawe, czy sobie poradzi z padem od X-klocka.

sensowna grafika to jaka?

OjTam
07-12-2019, 15:56

Każda lepsza od Vegi 11 z R5 2400G. :lol:

sokolnik
07-12-2019, 15:59
Każda lepsza od Vegi 11 z R5 2400G. [emoji38]A no tak :)

krzysztofz24
07-12-2019, 16:05

Nvidia Ampere RTX3070, ktora wyjdzie kolo polowy przyszlego roku:-).

Ploty plotami. Ciekawe, czy się sprawdzi.
Ploty, przecieki;-).
Ja jestem dobrej mysli. Podoba mi sie pomysl na swiat w tej grze z tymi maszynami.

OjTam
07-12-2019, 16:07
Podoba mi sie pomysl na swiat w tej grze z tymi maszynami.

Ruda laska z dredami polująca z łukiem na robo-dinozaury. Mnie kupiło. :mrgreen:

nikoniarz
07-12-2019, 16:14
Warto pomyśleć o najnowszych modelach grafik. Taka 1660Ti jest na poziomie 1070, szczególnie jeśli mowa o obsłudze wysokich rozdzielczości, a do tego bardziej energooszczędna. Zresztą dotyczy to większości nowszych modeli.

sokolnik
07-12-2019, 16:17
wszystko rozbija się o budżet :)

OjTam
07-12-2019, 16:19
Warto pomyśleć o najnowszych modelach grafik. Taka 1660Ti jest na poziomie 1070, szczególnie jeśli mowa o obsłudze wysokich rozdzielczości, a do tego bardziej energooszczędna. Zresztą dotyczy to większości nowszych modeli.
Szczerze mówiąc, bardziej mnie AMD interesują. XT5700 wygląda ciekawie, ale..

wszystko rozbija się o budżet :)
No właśnie.

nikoniarz
07-12-2019, 16:31
Wiele zależy od tego na jakich rozdzielczościach ma pracować sprzęt. Jeśli na FHD, to jest ogromny komfort w tym zakresie.

OjTam
07-12-2019, 16:37
4K mnie nie ciągnie. FHD, może FHD 21:9, kiedyś tam.

Merde
07-12-2019, 16:41
Żeby mieć solidne 50 klatek przy 4K (na tyle pozwala mój TV) trzeba zejść z ogólnymi ustawieniami na średnie. Konfigurując manualnie, można najważniejsze rzeczy graficzne mieć na poziomie wysokim, oczywiście zjeżdżając odpowiednio w dół z pierdołami nie mającymi znaczenia podczas gry. Także tak czy siak pogram sobie w przyzwoitej jakości w RDR2. Ale póki co muszę skończyć pobieranie Project Cars II, DiRT Rally 2.0 oraz Rise of Tomb Raider. 9600KF, 1660Ti, 16GB, wszystkie dyski SSD.

No i jak ci Wiesław trzeci chodzi na tym "bieda sprzęcie"?
U mnie sprzętowo ciut niżej (grafika taka sama, ale z i7-4770) na 4k spacerki w Novigradzie pokazują 28-30 fps z wszystkim na on, łącznie z hairworksami, więc IMHO tragedii nie ma.
Po wyłączeniu hairworks (których nie potrzebuję) oraz blur i motion blur (których nie lubię) wzrasta do 35-40 fps.
I tak bym pewnie grał, gdybym nie przeszedł już tej gry w całości.

nikoniarz
07-12-2019, 16:48
No i jak ci Wiesław trzeci chodzi na tym "bieda sprzęcie"?
U mnie sprzętowo ciut niżej (grafika taka sama, ale z i7-4770) na 4k spacerki w Novigradzie pokazują 28-30 fps z wszystkim na on, łącznie z hairworksami, więc IMHO tragedii nie ma.
Po wyłączeniu hairworks (których nie potrzebuję) oraz blur i motion blur (których nie lubię) wzrasta do 35-40 fps.

No przecież napisałem co potrzeba żeby było 50 fps. Odnośnie tych Twoich 28-30 to mam identycznie z wszystkim na ON, ale jednak widać brak płynności względem 50.

4K mnie nie ciągnie. FHD, może FHD 21:9, kiedyś tam.
Miałem kiedyś 21:9 (w sumie to nadal leży w szafie).

sokolnik
07-12-2019, 17:50

ja Wieśka przeszedłem rok temu zimą... Obecnie gram drugi raz na wyższym niż wtedy poziomie trudności... ale myślę czy jeszcze nie podnieść bo mam już dobry ekwipunek i coś robi się za łatwo. Odczarowałem UMĘ i teraz zbieram ekipę do obrony przed Dzikim Gonem i lecę na Wyspę Mgieł? Szukać Ciri :) Ale generalnie to nie mam czasu na grę... Może po świętach przycisnę :D

nikoniarz
07-12-2019, 19:06
Ja nie przeszedłem, i nigdy pewnie nie przejdę więcej niż pół :roll:

sokolnik
07-12-2019, 19:10
Ja nie przeszedłem, i nigdy pewnie nie przejdę więcej niż pół :roll:

Niesamowita przygodą... serio gra wyśmienita ALE jeśli nie ma iskry/tego czegoś/nie ma chemii to nie ma co się zmuszać :)

Sporo czasu zajmuje jak chce się wszystkie misje/zadania poboczne zrobić... a jeszcze 2 dodatki ciekawe... Oj można grać... aby tylko był czas...

ksh
07-12-2019, 19:13
Ja włączyłem na kilka minut i mnie zmęczyła gra bo... to nie jest mmo ani przynajmniej multi, może być super klimat i grafika itd ale nie ma dla mnie sensu gra solo, a do tego jak gra mmo nie ma PvP i tylko jakieś ubieranie laleczki i zabijanie mobów to tez olewam, takie wypatrzenie od czasów pierwszych gier mmorpg sprzed chyba już hmm... 18 lat ?
Ja gram dla adrenaliny, a jak nie mam czasu albo nie mam ochoty to jak teraz od chyba dwóch lat nawet nie włączyłem żadnej gry.

nikoniarz
07-12-2019, 19:14
Niesamowita przygodą... serio gra wyśmienita ALE jeśli nie ma iskry/tego czegoś/nie ma chemii to nie ma co się zmuszać :)

Sporo czasu zajmuje jak chce się wszystkie misje/zadania poboczne zrobić... a jeszcze 2 dodatki ciekawe... Oj można grać... aby tylko był czas...

Przerabiam za dużo gier żeby mieć czas aby jakąkolwiek przejść w całości. Tak jak pisałem- gram z ciekawości, jedynie żeby sprawdzić jak wygląda gra. I tyle. Wiesiek ma fajną grafikę, ale są gry z lepszą. Owszem, w W3 wszystkiego jest dużo, bardzo dużo, ale całość wygląda sztucznie, jak gra. Taka Forza czy DiRT Rally 2.0 oddaje otoczenie zdecydowanie naturalniej.

sokolnik
07-12-2019, 19:26
Przerabiam za dużo gier żeby mieć czas aby jakąkolwiek przejść w całości. Tak jak pisałem- gram z ciekawości, jedynie żeby sprawdzić jak wygląda gra. I tyle. Wiesiek ma fajną grafikę, ale są gry z lepszą. Owszem, w W3 wszystkiego jest dużo, bardzo dużo, ale całość wygląda sztucznie, jak gra. Taka Forza czy DiRT Rally 2.0 oddaje otoczenie zdecydowanie naturalniej.

Nie tyle chodzi o grafikę w Wieśku co o CAŁOŚĆ. Całą opowieść i akcję... Porównanie Wieśka do wyścigówek? SERIO ? :D

nikoniarz
07-12-2019, 20:26
Nie tyle chodzi o grafikę w Wieśku co o CAŁOŚĆ. Całą opowieść i akcję... Porównanie Wieśka do wyścigówek? SERIO ? :D
Ja odnosiłem się do grafiki. Do samej grafiki.

W sumie mój "zarzut" co do grafiki (a nie gry samej w sobie) jest chyba usprawiedliwiony- DiRT jest 4 lata młodszy i zajmuje 3x tyle. A Forza 2 lata młodsza zajmuje 2x więcej.

sokolnik
07-12-2019, 20:28

W sumie mój "zarzut" co do grafiki (a nie gry samej w sobie) jest chyba usprawiedliwiony- DiRT jest 4 lata młodszy i zajmuje 3x tyle. A Forza 2 lata młodsza zajmuje 2x więcej.Mam nowy SSD 1Tb, miejsca na gry nie zabraknie. Nie jestem graczem co instaluje co popadnie i ma 10 gier. Mam 1, Wiedzmina 3 :)

nikoniarz
07-12-2019, 20:39
Mam nowy SSD 1Tb, miejsca na gry nie zabraknie. Nie jestem graczem co instaluje co popadnie i ma 10 gier. Mam 1, Wiedzmina 3 :)

Mnie powoli miejsce sie kurczy na 1TB SSD. Ale wywalę "najgorsza" jak zwykle i znów coś się zmieści.

krzysztofz24
08-12-2019, 02:15

.

Ja to bym wogole takich gier nie porownywal, bo to jakby porownywac Ferrari z Hummerem.
Zadna nie jest gorsza ani lepsza. Inny rodzaj.
No kurcze, jak ksiazka kucharska i ksiazka biograficzna. Niby i to ksiazka i to, ale jakby jednak calkiem inne;-)

Mam nowy SSD 1Tb, miejsca na gry nie zabraknie. Nie jestem graczem co instaluje co popadnie i ma 10 gier. Mam 1, Wiedzmina 3 :)

Nie instaluje sie co popadnie, tylko zostawia gry jakby sie jeszcze do nich chcialo wrocic. Przez pewien czas przynajmniej. Sa jeszcze gry multi. Ja wlasnie mam na pulpicie z 5-7 ikonek gier przewaznie.
Kurde a Wiedzmin 3 siedzi na C razem z dodatkami i mimo ze gralem 2 razy szkoda mi go odinstalowac:-D.
A moze sobie odpale i pozwiedzam Skelige jeszcze. a co!

Jedna gra...amator:twisted:;-)

sokolnik
08-12-2019, 02:39
Ja to bym wogole takich gier nie porownywal, bo to jakby porownywac Ferrari z Hummerem.
No kurcze, jak ksiazka kucharska i ksiazka biograficzna. Niby i to ksiazka i to, ale jakby jednak calkiem inne;-)

Nie instaluje sie co popadnie, tylko zostawia gry jakby sie jeszcze do nich chcialo wrocic. Przez pewien czas przynajmniej. Sa jeszcze gry multi. Ja wlasnie mam na pulpicie z 5-7 ikonek gier przewaznie.
Kurde a Wiedzmin 3 siedzi na C razem z dodatkami i mimo ze gralem 2 razy szkoda mi go odinstalowac:-D.
A moze sobie odpale i pozwiedzam Skelige jeszcze. a co!

Jedna gra...amator:twisted:;-)1 gra, raz chyba miałem 2. Batmana i właśnie Wiedzmina :)
Jasne, kiedyś miałem więcej gierek. W zależności na co miałem ochotę to sobie pograłem. Specjalnie nie intaluje różnych gier, nie szukam tej ulubionej gierki, bo nie chce się wkręcić w GRY. Szkoda mi czasu, nie mam czasu, terminy mnie gonią ha [emoji38] teraz właśnie to są moje ostatnie miesiące, już praktycznie tygodnie... I gierki to będzie trzeba odinstalować :)

krzysztofz24
08-12-2019, 02:48
I kompa sprzedac i wozek dla dziecka kupic;-).

sokolnik
08-12-2019, 11:32
I kompa sprzedac i wozek dla dziecka kupic;-).Nie no komp potrzebny ha aktualnie sprzedaje D7100 ale oprócz wiadomości na olx w stylu Nigeryjskim to cisza ha zablokowałem użytkownika ha od razu :)

crusiek
08-12-2019, 11:38
Spoko, ogłoszenie od wczoraj dopiero, jeszcze się znajdą inni chętni z Zimbabwe np. [emoji846]
Poza tym o 6 stówek taniej z 50 1.8d można kupić z tym samym przebiegiem więc wiesz... [emoji6]

sokolnik
08-12-2019, 11:40
Spoko, ogłoszenie od wczoraj dopiero, jeszcze się znajdą inni chętni z Zimbabwe np. [emoji846]
Poza tym o 6 stówek taniej z 50 1.8d można kupić z tym samym przebiegiem więc wiesz... [emoji6]Ale nie tak zadbaną sztukę ha [emoji38]
Zarzuciłem wędkę, teraz czekam na jelenia ha

crusiek
08-12-2019, 11:42
Ale nie tak zadbaną sztukę ha [emoji38]
Zarzuciłem wędkę, teraz czekam na jelenia ha

Muszę odwiedzić koleżankę, której przedałem mojego D3200, zastanawiam się, czy jeszcze żyje ten aparat ...
Poszedł po taniości za 1300

sokolnik
08-12-2019, 11:42
Muszę odwiedzić koleżankę, której przedałem mojego D3200, zastanawiam się, czy jeszcze żyje ten aparat ...Ale bardziej interesuje Cię aparat czy koleżanka? :)

crusiek
08-12-2019, 11:44
Wiadomo, że aparat :>:>:>:> :]

nikoniarz
08-12-2019, 11:44
No kurcze, jak ksiazka kucharska i ksiazka biograficzna. Niby i to ksiazka i to, ale jakby jednak calkiem inne.

Ale ja porównuje. Grafika to grafika. Woda to woda, drzewo jest drzewem. Podobnie zwierzęta, trawa i ogólnie tekstury. Jeśli ktoś nie rozumie, że woda ma wyglądać jak woda bez względu na grę no to już nie mój problem.

sokolnik
08-12-2019, 11:45
Wiadomo, że aparat :>:>:>:> :]To zadzwoń do koleżanki, zapytaj się o aparat... Będziesz wiedział że koleżanka żyje i aparat też :D allbooo nie dzwoń, jedź do niej! :D

OjTam
08-12-2019, 11:48
allbooo nie dzwoń, jedź do niej! :D

Tylko co na to pani Kretowa? :lol:

sokolnik
08-12-2019, 11:49
Tylko co na to pani Kretowa? [emoji38]Nic, nie musi wiedzieć ha!

crusiek
08-12-2019, 12:01
Dobra, dobra.
Aparacik poszedł rok temu, z 18-105, kartami, bateriami, torbą, dodatkami.
I.... działa ładnie, właśnie potwierdziłem.
Bez podtekstów proszę, krety mają swoje sztywne norkowe zasady, których nie łamią :D

70k nabite już ma :O

OjTam
08-12-2019, 12:06
Bez podtekstów proszę, krety mają swoje sztywne norkowe zasady, których nie łamią :D

Krety nie łamią zasad, bo się boją, że zostaną przez panie Kretowe połamane. :p

Hm, skoro już o D3200 mowa, ciekawe jak tam moja. Prawie 3 lata jak poszła w świat.

sokolnik
08-12-2019, 12:10
Dobra, dobra.
Aparacik poszedł rok temu, z 18-105, kartami, bateriami, torbą, dodatkami.
I.... działa ładnie, właśnie potwierdziłem.

70k nabite już ma :O70 000 nabite? To prawie 2 x tyle co mój D7100. Zaproponuj Pani wymianę na nowszy, mniej dobity model :)
Jak z Trójmiasta to zrobię dostawę do domu... :D

crusiek
08-12-2019, 12:11
70 000 nabite? To prawie 2 x tyle co mój D7100. Zaproponuj Pani wymianę na nowszy, mniej dobity model :)
Jak z Trójmiasta to zrobię dostawę do domu... :D

To byłby przerost formy nad treścią, bo poza zielony tryb nie wychodzi ...

sokolnik
08-12-2019, 12:13
To byłby przerost formy nad treścią, bo poza zielony tryb nie wychodzi ...

no to czas WYJŚĆ jak to mówią ZE STREFY KOMFORTU :D

Lepszy AF, więcej punktów AF, górny wyświetlacz, 2 sloty na karty :)
wiele zalet, za długo by wymieniać

RABAT DAM jak będzie miła Pani :P

crusiek
08-12-2019, 12:20
Hehe :) Ja to się zastanawiam, jak to możliwe, że tak wiekowy sprzęt ma tak mało nabite, nawet jako support :)
Mój 7500 już ma jakieś 50k nabite... a wcale seriami nie lecę... a ma dopiero 2 latka hmm
A swoją drogą, nie zastanawiałeś się nad przejściem z 750 na Zetke ? :)

(żeby nie było, że offtop to dodaję tagi #chłodzenie, #cpu) ;)

sokolnik
08-12-2019, 12:24
Hehe :) Ja to się zastanawiam, jak to możliwe, że tak wiekowy sprzęt ma tak mało nabite, nawet jako support :)
Mój 7500 już ma jakieś 50k nabite... a wcale seriami nie lecę... a ma dopiero 2 latka hmm
A swoją drogą, nie zastanawiałeś się nad przejściem z 750 na Zetke ? :)

(żeby nie było, że offtop to dodaję tagi #chłodzenie, #cpu) ;)Nie znam sie na serii Z :)
Do tego pewnie jest mega droga, wygląda mało profesjonalnie ha Kurczeblade ma Z i D750 ha
Chce mieć 2 x FX, 2 x D750. To jedyna zmiana na na jaką mnie może stać obecnie.. Jak sprzedam D7100. Ma mało nabite bo od 4 lat zrobił może 1000 fotek. Bardziej 500 niż 1000.

sokolnik
08-12-2019, 19:16
Poza tym o 6 stówek taniej z 50 1.8d można kupić z tym samym przebiegiem więc wiesz... [emoji6]

Taaak?!

https://allegro.pl/oferta/nikon-d7100-grip-50mmd-8736872548 - przebieg ok. 75k

to ja się nie dziwię że on dokłada obiektyw :D najtańszy ale jednak :) przebieg zaraz 80 000, człowiek trochę porobi zdjęć i migawka 100 000 dziękuję bardzo :D

crusiek
08-12-2019, 19:17
Jest jeszcze jedno, z Pogórza w Gdyni z przebiegiem 45 i piecdziesiatka

sokolnik
08-12-2019, 19:23
Jest jeszcze jedno, z Pogórza w Gdyni z przebiegiem 45 i piecdziesiatka

pewnie jakiś pogryziony przez psa :D

crusiek
08-12-2019, 19:24
pewnie jakiś pogryziony przez psa :DKto tam wie, ja bym kupił od gościa, żeby konkurencji nie robił i wystawił drożej, [emoji23] byłbyś co najmniej 6 stów do przodu [emoji23]

sokolnik
08-12-2019, 19:25
Kto tam wie, ja bym kupił od gościa, żeby konkurencji nie robił i wystawił drożej, [emoji23] byłbyś co najmniej 6 stów do przodu [emoji23]

:lol: :shock: :lol:

że też ja wcześniej nie wpadłem na to... Ty to masz łeb do biznesu :D

OjTam
08-12-2019, 19:43
Sokolnik, na allegro wisi D7200, stan igła, ten sam przebieg, do tego drugi oryginalny akumulator, za 2k. Ciężko widzę sprzedaż Twojego. :p

sokolnik
08-12-2019, 19:50
Sokolnik, na allegro wisi D7200, stan igła, ten sam przebieg, do tego drugi oryginalny akumulator, za 2k. Ciężko widzę sprzedaż Twojego. :p

7200 to nie udany model, aku kupi za 200 zł, więc opłaca się mój kupić... przynajmniej będzie miał NOWY aku :D a ja muszę 100 obniżę na 2 pizze z napojami :D :D

OjTam
08-12-2019, 19:53
D7200 nieudany model? Teraz to dowaliłeś. :lol:

sokolnik
08-12-2019, 19:54
D7200 nieudany model? Teraz to dowaliłeś. [emoji38]:) :) :) jedyne co tam się udało to znaczek Nikon :)

crusiek
08-12-2019, 19:56
Wujek filatelista mi zawsze powtarzał, że piniondz robi piniondz, więc... [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

Panowie, cała seria D7xxx to już od dawna zdjęć nie robi, więc nie ma co porównywać [emoji23]

ksh
08-12-2019, 19:58
Jaka tam seria, lustrzanki już nie robią zdjęć, no i obiektyw musi być taki za przynajmniej 8 tysiaków żeby coś tam udało się nim zrobić.
Zresztą teraz to tylko fonem można robić zdjęcia, a krecik jak ci idzie ćwiczenie dzióbka do selfie ?

OjTam
08-12-2019, 20:01
Jaka tam seria, lustrzanki już nie robią zdjęć, no i obiektyw musi być taki za przynajmniej 8 tysiaków żeby coś tam udało się nim zrobić.
D6 i nowa 1D Canona w drodze, więc jeszcze przez jakiś czas da się zdjęcia lustrami robić.

Zresztą teraz to tylko fonem można robić zdjęcia, a krecik jak ci idzie ćwiczenie dzióbka do selfie ?

Człowieku, ja tu jem... xD

crusiek
08-12-2019, 20:03

Będę ćwiczyć, jak już kupię sobie w przyszłym roku te nowe smartfony z 200 megapixelami :D

sokolnik
08-12-2019, 23:23
widzę ruch Nigeryjskich kupców przybiera na sile :)

3ci już pisać Polska jezyk

crusiek
08-12-2019, 23:24
Ciekawe czy jeszcze ktokolwiek się daje nabrać....

sokolnik
08-12-2019, 23:48
Ciekawe czy jeszcze ktokolwiek się daje nabrać....Myślę ze na 100%.
Stara metoda ale są nowe. Aktualnie na kuriera... Niby że ktoś z rodziny zamawiał ale zapomniał zapłacić... A że to tylko 200 zł więc OK. I tak się dają ludzie nabrać.

nowart
09-12-2019, 00:18
Chciałem spytać, zgodnie z tytułem wątku, o jakieś najlepsze z najcichszych chłodzeń do am4 ale widząc dokąd zabrnął ten wątek aż boję się czytać wcześniejszych stron... :D

sokolnik
09-12-2019, 00:20
Chciałem spytać, zgodnie z tytułem wątku, o jakieś najlepsze z najcichszych chłodzeń do am4 ale widząc dokąd zabrnął ten wątek aż boję się czytać wcześniejszych stron... :DPodaj budżet, jaki procesor bedzie chłodzić, wolisz powietrze czy wodne AiO? :)

nowart
09-12-2019, 00:28
3700x.
Wstępnie zamówiona noctua 15s (ok 350zl) ale myślę , czy można taniej i równie dobrze lub dołożyć i mieć znacznie lepiej.
Wszystkie testy jasno pokazują, że chłodzenie wodne jest trochę lepsze tylko w przypadku mocnego kręcenia lub ostrego katowania czyli przy wysokich temperaturach, a mnie najbardziej zależy na jak najwyższej kulturze pracy w spoczynku.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

sokolnik
09-12-2019, 00:30
3700x.
Wstępnie zamówiona noctua 15s (ok 350zl) ale myślę , czy można taniej i równie dobrze lub dołożyć i mieć znacznie lepiej.
Wszystkie testy jasno pokazują, że chłodzenie wodne jest trochę lepsze tylko w przypadku mocnego kręcenia lub ostrego katowania czyli przy wysokich temperaturach, a mnie najbardziej zależy na jak najwyższej kulturze pracy w spoczynku.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaJeśli cicho to może Dark Rock 4? Pro ma 2 wentylatory.

nowart
09-12-2019, 00:32
Wg testów nie wypada w niczym lepiej od noctua a cena ta sama. Chyba powietrznego już nie znajdę specjalnie lepszego...

sokolnik
09-12-2019, 00:33
Wg testów nie wypada w niczym lepiej od noctua a cena ta sama. Chyba powietrznego już nie znajdę specjalnie lepszego...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaSprawdź system montażu... Dr4pro bardzo łatwo zamontować.... Nie to co moje obecne AiO ha

krzysztofz24
09-12-2019, 00:52

I tutaj w sumie juz samemu samemu znalazles ostateczne i najlepsze rozwiazanie. Czy DR4Pro czy Noctua, to zasadniczo mozesz smialo wziasc te ktore ma troszke korzystniejsza cene lub po prostu bardziej ci sie podoba.
Ja sam uzywam Be quiet (inny model) i zgodnie z nazwa ma bardzo wysoka kulture pracy.

nowart
09-12-2019, 11:47
Dzięki Panowie. To ostatnie pytanie dla posiadaczy coolerów BQ z tymi wiatrakami, które siedzą w DRPro4, konkretne bo co test to opinia a mnie irytują np takie rzeczy. Mianowicie film:
https://www.youtube.com/watch?v=U2hum55Qufo
3:38, porównanie noctua (inny dźwięk, niby odrobinę głośniejszy od BQ) ale za to w BQ słychać to cholerne terkotanie na najniższych obrotach. Czy u was też ma to miejsce?

ksh
09-12-2019, 12:07
U mnie nie ma miejsca bo mam SilentiumPC :)

sokolnik
09-12-2019, 12:14
Miałem Dark Rock 4 Pro i nic nie słyszałem takiego. Używałem go około 9 miesięcy.

Mam aktualnie w obudowie, 3 x silent wings 3 oraz w AiO 3 x Pure wings 2... Zero terkotania.

sokolnik
10-12-2019, 18:45
Moja obudowa wydaję dziwne dźwięki! :o

WIEM CO TO JEST! W wibracje wpada pod obudową filtr siateczkowy, który jest na całej długości obudowy... wystarczy go odpowiednio poruszyć/przesunąć/ustawić i wszystko przestaje... takie wibrowanie, lipa... :D z przodu w piwnicy mam 2 x HDD ale na sankach specjalnych antywibracyjnych... i zasilacz na dole z tyłu obudowy... Dziwne te wibracje jakieś... ten filtr się wsuwa... na takie szyny, siedzi dosyć luźno i sobie wibruje czasami :D

zdjęcia pożyczone z internetu:

34664

34666

Są nowe sterowniki od nVidia :)

krzysztofz24
10-12-2019, 19:00
Ale dasz rade rozwiazac ten skomplikowany problem technologiczny, luzno osadzonego filtra:-)?

U mnie w CoolerMaster nic nie wibruje a filtry sa idealnie dopasowane do sanek.

Albo ty zle wsuwasz ten filtr;-). Albo sie wytarl od czestego wsuwania i wysuwania jak czyscisz co tydzien:-).

sokolnik
10-12-2019, 19:52
Ale dasz rade rozwiazac ten skomplikowany problem technologiczny, luzno osadzonego filtra:-)?

U mnie w CoolerMaster nic nie wibruje a filtry sa idealnie dopasowane do sanek.

Albo ty zle wsuwasz ten filtr;-). Albo sie wytarl od czestego wsuwania i wysuwania jak czyscisz co tydzien:-).

w wekend sprawdzę czy coś tam się nie poluzowało... :D może HDD wisi ? :roll:

krzysztofz24
10-12-2019, 20:24
Ech ci mlodzi to sobie z niczym nie umieja poradzic;-).
Ogladales McGywera?
Wez ty docisnij ten filterek wsadzajac w odpowiednia szparke guziczek, zapalke, cokolwiek. Lub dognij blaszke-prowadnice tego filtra.
5 sek i juz nie bedzie wibrowac. Jak jest za duzy luz to go skasuj sprytnym patentem.

A ty juz pewnie chcesz kompa pruc, dyski wyjmowac, rozpinac:-);-).

sokolnik
10-12-2019, 20:29
Ech ci mlodzi to sobie z niczym nie umieja poradzic;-).
Ogladales McGywera?
Wez ty docisnij ten filterek wsadzajac w odpowiednia szparke guziczek, zapalke, cokolwiek. Lub dognij blaszke-prowadnice tego filtra.
5 sek i juz nie bedzie wibrowac. Jak jest za duzy luz to go skasuj sprytnym patentem.

A ty juz pewnie chcesz kompa pruc, dyski wyjmowac, rozpinac:-);-).

już ogarnąłem, pisałem o tym :P

wystarczy go odpowiednio poruszyć/przesunąć/ustawić i wszystko przestaje..

sokolnik
10-12-2019, 21:03
Proszę, Intel odpuszcza rynek CPU :D

https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_oficjalnie_odpuszcza_walke_o_dominacje_na_ry nku_cpu-10913.html?fbclid=IwAR38qUU5g6lrgkPzshUB_zipZ2YmGP YBRAKFSI0tCB2dpybIToij6ZHmuVg

nikoniarz
10-12-2019, 21:44

https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_oficjalnie_odpuszcza_walke_o_dominacje_na_ry nku_cpu-10913.html?fbclid=IwAR38qUU5g6lrgkPzshUB_zipZ2YmGP YBRAKFSI0tCB2dpybIToij6ZHmuVg
Niczego nie opuszcza.

OjTam
10-12-2019, 21:51
I tak się właśnie clickbaity robi. Wstyd sokolnik.
Pełny tytuł:
Intel oficjalnie odpuszcza walkę o dominację na rynku CPU
Jest różnica? Jest.

crusiek
10-12-2019, 21:52
Ta odpuszcza, raczej udaje głupa

Borat1979
10-12-2019, 22:04
Nie odpuszcza tylko po prostu na radzi sobie z konkurencją.

nowart
11-12-2019, 01:13
Moja obudowa wydaję dziwne dźwięki! :o

WIEM CO TO JEST! W wibracje wpada pod obudową filtr siateczkowy, który jest na całej długości obudowy... wystarczy go odpowiednio poruszyć/przesunąć/ustawić i wszystko przestaje... takie wibrowanie, lipa... :D z przodu w piwnicy mam 2 x HDD ale na sankach specjalnych antywibracyjnych... i zasilacz na dole z tyłu obudowy... Dziwne te wibracje jakieś... ten filtr się wsuwa... na takie szyny, siedzi dosyć luźno i sobie wibruje czasami :D

nawet chopie nie wiesz jak ja Cię rozumiem :) mam z 15 letnią, ciężką obudowę serwerową Chiefteca i każdy styk ruchomych blach (czyli tak naprawdę prawa i lewa strona) musiałem wykleić taką gąbeczką samoprzylepną do uszczelniania okien, potem na ścisk skręcona i spokój.
wszystko wibrowało od hdd więc wpierw wsadziłem je do specjalnych, wytłumianych obudów (nie pamiętam już nazw), ale przenosiły się wibracje na budę nadal więc są luźno położone na dodatkowych, małych gumkach.
wszystkie wentyle, łącznie z tym w zasilatorze skręcone przez przejściówki ograniczające napięcie do max 500 obr/min.
i niestety jeszcze słyszę wieczorami szumy. i pisk jakiejś cewki w monitorze.
słuch qwa doskonały... :D

krzysztofz24
11-12-2019, 03:15
Jak tak zwracasz uwage na cisze, to jesli bys bral nowa obudowe. To koniecznie z wiatrakami 140mm a nie 120mm. 140 chodza wolniej a przez to sa po prostu cichsze. Nie tracac na wydajnosci.
Typu 2 x 140 przod i 140 na tyl. Lub 180 czy 200mm przod (taki wiatrak jest absolutnie nieslyszalny) a z tylu 140mm.

ksh
11-12-2019, 14:22
Intel póki nie uruchomi dopracowanego 10nm to AMD może spijać piankę, pamiętajcie że stare 14nm intela ma lepszą wydajność przeliczając na zegar niż najnowsze 7nm z TSMC u AMD, do tego Intel wchodzi w jakieś porozumienia w Samsung, który ma podobny poziom jak nie lepszy procesów litografii jak TSMC.
2020 będzie jeszcze należał do AMD, a potem zobaczymy bo obie firmy mają pokazać nowe platformy, w AMD będzie AM5 z pamięciami DDR5.

krzysztofz24
11-12-2019, 14:45
I w koncu zdrowa konkurencja ksztaltuje rynek procesorow.
A nie jak kiedys, ze tylko Intel. Co nowy proc to nowa podstawka i wzrost wydajnosci "tak znaczacy", ze jak ktos mial Intela kilka generacjk wstecz, to nie oplacalo mu sie zmieniac:-).

sokolnik
11-12-2019, 17:17
BRAWO!
Zapowiada się zdrowa konkurencja w najbliższym czasie, długim czasie... rok 2020-2021 również. Obecnie już jest SUPER, Ryzen 7 i 9 oraz nowa seria TR udowadniają że to dobry towar w dobrej cenie. Intel tylko się ośmieszył obniżając ceny swoich topowych procesorów... JEDNAK cen tych z segmentu konsumenckiego nie obniżył... co dla mnie oznacza po raz kolejny pokazanie środkowego palca klientom :)
Nigdy nie miałem przekonania na AMD. Nigdy ich nie lubiłem. Zawsze wybierałem sprzęt Intel-nVidia. Jednak zmieniłem CPU na AMD i w ogóle tego nie żałuję, nie mam powodów do żałowania :)
Jeśli chodzi o nVidie to raczej zawsze będę z nimi... Chyba że będą coś kombinować z produktami, cenami, wydajnością + 5% za 2 000 pln więcej :)

ksh
11-12-2019, 17:27
Nikt nikomu nic nie pokazuje, gracze nadal wolą intela bo wykręcą go dobrze po skalpowaniu, tylko garstka ludzi patrzy na wyniki w cinebench, a masowa sprzedaż cpu w AMD to model 3400G i 3600 bo jest taniej o jakieś 20-25% od intela i tylko to się liczy.
Jak pojawił się pierwszy ryzen to raczej wszyscy go wyśmiewali, zerknij nawet tu na forum, a co dopiero fanatycy intela na forach spec, sam opisywałem pierwsze ryzen jako dobrą alternatywę to mnie zjechano nie raz, do tego nieuczciwe testy na portalach gdzie Ryzen był blokowany brakiem bios, agesa, driverami do gier itd.

krzysztofz24
11-12-2019, 19:20
Ten mit (kiedys sluszny czesciowo) ze do gier to tylko Intel juz wlasnie sie chwieje.
Jeszcze nie runal ale zaraz tak.
Obecne Ryzeny 3xxx przyrownujac do odpowiednikow Intela oferuja 5-7% gorsza wydajnosc w grach. A tam gdzie jest dobrze zaplanowana wielordzeniowosc wyprzedzaja Intela. A takich gier jest juz coraz wiecej. To nie czasy ze procesory Intela dawaly 4 rdzenie i po co wiecej.
Po za tym Ryzeny 3xxx zapewniaja wystarczajaco komfortowa rozgrywke.
Jak AMD ma 88kl/s a Intel 96kl/s w danej grze. To wole te 88kl/s i wielordzeniowosc, ktora moze sie przydac. I to wszystko za nizsza cene.

Dlatego wg ankiety Steam udzial AMD sie stale zwieksza wzgledem Intela.

ksh
11-12-2019, 19:53
Ja to wiem, ty to wiesz, a jeszcze rok temu był hejt AMD i wychwalanie nadal Intela, mamy 3xxx i jest lepiej, będzie 4xxx i poprawią znowu o 10% ale razem z zwiększaniem udziału w rynku nie liczyłbym na utrzymanie niskich cen, AMD musi zacząć odrabiać straty i długi.

Borat1979
11-12-2019, 23:16
mam z 15 letnią, ciężką obudowę serwerową Chiefteca i każdy styk ruchomych blach (czyli tak naprawdę prawa i lewa strona) musiałem wykleić taką gąbeczką samoprzylepną do uszczelniania okien, potem na ścisk skręcona i spokój.
wszystko wibrowało od hdd więc wpierw wsadziłem je do specjalnych, wytłumianych obudów (nie pamiętam już nazw), ale przenosiły się wibracje na budę nadal więc są luźno położone na dodatkowych, małych gumkach. Załatwiłem to prościej wywaliłem HDD z kompa i zastąpiłem jest SSD ;)

sokolnik
11-12-2019, 23:24
Załatwiłem to prościej wywaliłem HDD z kompa i zastąpiłem jest SSD ;)Jasne da się... Jednak dobre ssd nawet sata 1Tb są drogie. 2 Tb to koszt około 800-1000 zł... Zwykły Crucial MX500 1Tb kosztuje 500 zł. Taka zmiana jest kosztowna.

ksh
12-12-2019, 09:32
2TB na SATA teraz za idzie ustrzelić za 600zł, ostatnio dużo MX500 jest przecenianych, a to dużo dużo szybciej niż HDD.

nikoniarz
12-12-2019, 11:24
2TB na SATA teraz za idzie ustrzelić za 600zł, ostatnio dużo MX500 jest przecenianych, a to dużo dużo szybciej niż HDD.

Jakiś link? To sobie od razu ze dwa wezmę... W sumie zrobiłem jak Borat, pozbyłem się HDD i wrzuciłem 3x SSD. Ale 6 stówek za 2TB to aż żal nie kupić...

nowart
12-12-2019, 15:18

Mimo wszystko przesiadka z 4-8tb na ssd to koszt tysięcy złotych. Czy dużo szybciej? No ok, tylko czy na magazynie jest mi to potrzebne? Zupelnie...
Do tego kwestia awarii - z talerzowca odzyskam dane, z ssd już tak różowo nie będzie.

grizz
12-12-2019, 15:47
Do tego kwestia awarii - z talerzowca odzyskam dane, z ssd już tak różowo nie będzie.

Liczenie na odzyskanie danych z padniętego dysku zamiast backupu, to jak.... ;)

ssd na magazyn ma jedną zaletę - ciszę, predkości, to tylko dodatek. Jednak cały czas to 4x drożej niż hdd. Będzie lepiej ;)

ksh
12-12-2019, 15:54
Jakiś link? To sobie od razu ze dwa wezmę... W sumie zrobiłem jak Borat, pozbyłem się HDD i wrzuciłem 3x SSD. Ale 6 stówek za 2TB to aż żal nie kupić...

Parę dni temu miał po 649zł https://allegro.pl/oferta/nowy-ssd-micron-1300-2tb-3d-nand-530-520-8610298392
na amazon coś 620zł były tydzień temu, xkom też ale ni epamiętam coś ponad 600zł, ogólnie bardzo dobre dyski micron to producent i robi crucial.

Borat1979
14-12-2019, 17:19
Mimo wszystko przesiadka z 4-8tb na ssd to koszt tysięcy złotych.
Tylko na co ci te 8TB w kompie? Dane, z których na co dzień nie korzystasz mogą być na dyskach zewnętrznych.

To już jest tak głupie, że aż żal komentować. Wiesz ile kosztuje odzyskanie danych z uszkodzonego dysku?

sokolnik
14-12-2019, 22:29
Zdjęcia obrobione, wysłane.
BIOS zaktualizowany.
Nowe sterowniki chipsetu x570 zainstalowane.

Wszystko działa.
W Wiesku ustawiłem najwyższy poziom trudności, bo się już robiło łatwo na 1 poziomie niżej.

Pozostaje tylko sprzeda D7100 i będzie dobrze :)

nikoniarz
14-12-2019, 22:36
Nie zastanawiałeś się nad napisaniem książki?

sokolnik
14-12-2019, 22:43
Nie zastanawiałeś się nad napisaniem książki?Nie mam czasu na takie rzeczy.
Kto by ją kupił oprócz Was? :)

nikoniarz
14-12-2019, 22:53
Nie mam czasu na takie rzeczy.
Kto by ją kupił oprócz Was? :)

Ależ masz czas. Taką elektroniczną wersję "Życie Sokolnika", oczywiście z aktualizacjami rzecz jasna...

krzysztofz24
15-12-2019, 02:50
Ależ masz czas. Taką elektroniczną wersję "Życie Sokolnika", oczywiście z aktualizacjami rzecz jasna...

To w sumie juz jest...ten watek;-).

sokolnik
15-12-2019, 11:44
Śniło mi się że zmieniłem obudowę... To był koszmar :) bo ta nowa miale więcej kolorowych ledow, nie miała piwnicy, a od góry można było wsadzić 2 kasety magnetonowe wiecie takie małe i słuchać muzyki... Serio tak było. Dramat. Chyba zaraz pójdę i przeprosze swoją Dark Base 700 :)

sokolnik
15-12-2019, 12:14
To w sumie juz jest...ten watek;-).Krzysztof, zrobiłem pomiar z myślą o Tobie :)
Zimny start po nocy, od włączenia Power na obudowie do pojawienia się okna do wpisania hasła do Windowsa - 21 sek :)

sokolnik
15-12-2019, 22:36
Pozostaje tylko sprzedać D7100 i będzie dobrze :)

Sprzedany :)

Drogie te allegro... 6 dych prowizji... no no :/

nikoniarz
15-12-2019, 22:46
7 letni laptop na i3- 14 sek.

sokolnik
15-12-2019, 22:49
7 letni laptop na i3- 14 sek.

GRATULUJĘ :)
Krzychu się ucieszy na pewno.
Dla mnie, to Twój laptop może się uruchamiać w 3 sek :)

nikoniarz
15-12-2019, 22:57
Wolałbym w sekundę. Stacjonarny również by tak mógł. Bo po co czekać... Ale niestety trzeba.

ksh
15-12-2019, 23:53
Krzysztof, zrobiłem pomiar z myślą o Tobie :)
Zimny start po nocy, od włączenia Power na obudowie do pojawienia się okna do wpisania hasła do Windowsa - 21 sek :)

No to u mnie niby jest to długie uruchamianie bo bios pakowałem przy zakupie płyty i trwa uruchamianie 15 sekund, więc musisz poczekać na jeszcze lepszy bios :)

sokolnik
16-12-2019, 00:14
No to u mnie niby jest to długie uruchamianie bo bios pakowałem przy zakupie płyty i trwa uruchamianie 15 sekund, więc musisz poczekać na jeszcze lepszy bios :)Może ja mam bootowanie źle ustawione? Bo coś dużo tam dysków jest... Chyba wszystkie sprawdza... Ale na 1 miejscu jest SSD z Windowsem... To ja już nie wiem... Niby miało być lepiej. Na poprzednim biosie w listopadzie pisałem tu że startuje w 20 sek.. Teraz 21 :) a niby miało być lepiej ha nie wiem, msi wydało 2 biosy z agessa ABBA :) mam to gdzieś, ważne że wszystko działa :)

ksh
16-12-2019, 01:13
Ale ja nie mam płyty msi :)

krzysztofz24
16-12-2019, 01:37
GRATULUJĘ :)
Krzychu się ucieszy na pewno.
Dla mnie, to Twój laptop może się uruchamiać w 3 sek :)

No jak na tym laptopie pewnie nic nie ma i tylko jeden dysk SSD, to troche co innego niz zawalony PC z wieloma dyskami...o za tym nie chce nikogo urazic, ale laptop to nie komputer;-). To nie moze brac udzialu w zawodach:-).
A i juz nie pamietam ile ale mialem/mam lepiej niz 21 sek:mrgreen:.

nikoniarz
16-12-2019, 01:50
Nawet dysku nie ma... :roll:

krzysztofz24
16-12-2019, 08:45
Wirtualny laptop z wyobrazni;-).

nikoniarz
16-12-2019, 09:44
Ogolnie wszystko co startuje szybciej się nie liczy :mrgreen:

sokolnik
16-12-2019, 09:45
Ogolnie wszystko co startuje szybciej się nie liczy :mrgreen:Na rynku liczy się tylko sprzęt MSI oraz AMD Ryzen 9 :D

PS.

A tak wracając do mojej sprzedaży D7100... Jakbym się słuchał rad tutaj forumowiczów... To byłbym stratny jakieś 400-600 zł... Ha sprzedaj za tysiaka... Wystaw za 1200 haha :D sprzedawać to trzeba umieć ha

ksh
16-12-2019, 11:05
Ale tu byś dostał tysiaka w cebulionach forumowych.

crusiek
16-12-2019, 11:29
Biedny kupujący wypuszczony w maliny, jak mogłeś?! [emoji6]

krzysztofz24
16-12-2019, 11:51
Biedny kupujący wypuszczony w maliny, jak mogłeś?! [emoji6]

Wlasnie. Tez to pisalem sokolnikowi:-).

sokolnik
16-12-2019, 12:23
Ha :) gadałem z nim, kupił na prezent komuś tam... Pewnie jakiemuś dzieciakowi. Ten dzieciak się posiusia z radości taki sprzęt... :)

cz4rnuch
16-12-2019, 12:37
Na prezent? W piękny świąteczny czas? Dziecku? D7100? Nie masz serca :(

https://www.youtube.com/watch?v=QUHHyhg2Y0E

sokolnik
16-12-2019, 12:53
Zaproponowałem mu jeszcze grip, zamiennik ale zawsze fajnie mieć... Zgodził się za 50 zł :) czekam na przelew :)

Przy okazji... Jakiego kuriera polecacie? Się zastanawiam jak nadać takiego kuriera? Muszę jechać do bazy firmy kurierskiej?

ksh
16-12-2019, 13:00
Bosz... sokolnik ty się ogarnij.
Tylko FedEx i masz ułatwione bo teraz wizy nie trzeba i bez problemu nadasz w Nowym Yorku.

krzysztofz24
16-12-2019, 17:00
Bosz... sokolnik ty się ogarnij.
Tylko FedEx i masz ułatwione bo teraz wizy nie trzeba i bez problemu nadasz w Nowym Yorku.

Hahaha:-).

A jak bedzie jak w Castaway/Poza Swiatem z Tomem Hanksem?
Toc to byl wlasnie FeDex.

I co wtedy biedny sokolnik mialby zrobic:-)?

ksh
16-12-2019, 17:02
To założy nowy wątek :)

krzysztofz24
16-12-2019, 17:06
Jak moglem na to nie wpasc, przeciez to oczywiste:-).
Ciekawe jaki bylby tytul...;-)?

P.s cz4rnuch teraz dopiero obejrzalem ten filmik co dales.
Zacnie trafione w punkt.

sokolnik
16-12-2019, 17:19
Po prostu zazdrościcie że właśnie wpłynęło mi na konto 1630 zł :)

Trudno, macie grzech przed świętami :)

A ja sobie ładnie nadam paczkę przez DHL w żabce lub ich bazie, tylko sprawdzę gdzie mają bazę... :)

Tym razem nie kupię nic do komputera :)

ksh
16-12-2019, 17:22
U nas na ziemi zamawia się kuriera do domu po odbiór paczki :)

sokolnik
16-12-2019, 17:23
U nas na ziemi zamawia się kuriera do domu po odbiór paczki :)O nie :) żona sama siedzi w domu w ciąży nie będzie jej jaki kurier odwiedzać :D

ksh
16-12-2019, 17:28
No nie wiem ale z tym strachem o listonosza, kuriera, mleczarza to już musztarda po obiedzie że tak napiszę :)

krzysztofz24
16-12-2019, 17:47
Po prostu zazdrościcie że właśnie wpłynęło mi na konto 1630 zł :)

Trudno, macie grzech przed świętami :)

A ja sobie ładnie nadam paczkę przez DHL w żabce lub ich bazie, tylko sprawdzę gdzie

A ty sprzedales niewidomemu dziecku martwa papuzke jak w tym filmie:-).

Tak, idz do punktu DHL, ja tak raz nadawalem i kasjerce z jakiegos kiosku koloprtera czy czegos, zajelo to 30min zeby rozkminic jak to zrobic i potem jeszcze trzeba "wezwac" kuriera ktory to odbierze i pusci dalej w obieg. A byla wnerwiona to watpie zeby to zrobila bez zwloki.

To nie dojsc, ze sprzedales slepemu dziecku martwa papuzke;-), to jeszcze kurierem w okresie przedswiatecznym wysylasz. I taki kurier DHL bardzo prawdopodobne ze zrobi tzw "i cyk awizo, nikogo nie bylo w domu":-). I ten ktos bedzie musial jechac gdzies na jakas sortownie/baze DHL na jakims zadupiu.

Dla wyobrazenia o czym mowie. A tym mi pachnie zestawienie firmy kurierskiej z okresem przedswiatecznym;-).

https://youtu.be/z5MPM01b1No

ksh
16-12-2019, 18:33
Firmy kurierskie u nas wprowadzają nowe regulaminy, w których jest wzmianka o tym że "nie gwarantujemy dostawy do adresata" i "może być wymagany odbiór w punkcie odbioru paczek", pierwsi to wprowadzają w DPD :)

crusiek
16-12-2019, 18:59
Gdybyś jakimś cudem wpadł na pomysł zostawienia paczki w DHL na kowalach przy obwodnicy to nie polecam, zatrzymali się w prlu i kompletnie nie ogarniają

Ech, a mi moja kamerka zamówiona do dzisiaj nie dotarła.
Mało tego, sprzedawca chciał przycwaniaczyć, chciał, żebym złożył nowe zamówienie na korektę 0.01Dolców a stare potwierdził. W ten sposób, pozbyłbym się możliwości zwrotu kasy :)

I jak ja teraz będę nagrywać sokolnika, łamiącego przepiy na obwodnicy ? :(

sokolnik
16-12-2019, 19:04
Gdybyś jakimś cudem wpadł na pomysł zostawienia paczki w DHL na kowalach przy obwodnicy to nie polecam, zatrzymali się w prlu i kompletnie nie ogarniają

Ech, a mi moja kamerka zamówiona do dzisiaj nie dotarła.
Mało tego, sprzedawca chciał przycwaniaczyć, chciał, żebym złożył nowe zamówienie na korektę 0.01Dolców a stare potwierdził. W ten sposób, pozbyłbym się możliwości zwrotu kasy :)

I jak ja teraz będę nagrywać sokolnika, łamiącego przepiy na obwodnicy ? :(Ja jeżdżę wolno :) to Golf zapindala :D

crusiek
16-12-2019, 19:05
Ostatnio jakiś biały mnie próbował ścignąć, ale poczuł tylko opary z DPFa :D

sokolnik
16-12-2019, 21:27
Ostatnio jakiś biały mnie próbował ścignąć, ale poczuł tylko opary z DPFa :DTo musiał być jakiś inny... Mój Gofer tak szybko jeździ obwodnica że nawet go nie widać... Błyskawica :)

Body kupione ha

crusiek
16-12-2019, 21:31
To teraz, żeby OT nie było, trzebaby mu chłodzenie jakieś zamontować :) DR4 pro na matrycę i można naświetlać w nieskończoność przez lv :D

sokolnik
16-12-2019, 21:33
To teraz, żeby OT nie było, trzebaby mu chłodzenie jakieś zamontować :) DR4 pro na matrycę i można naświetlać w nieskończoność przez lv :DWłaśnie, polecacie jakaś pastę co by się matryca nie gotowała?

crusiek
16-12-2019, 21:35
larmora kup lepiej :) tak na wszelki :)

OjTam
16-12-2019, 21:35
To teraz, żeby OT nie było, trzebaby mu chłodzenie jakieś zamontować :) DR4 pro na matrycę i można naświetlać w nieskończoność przez lv :D

Właśnie, polecacie jakaś pastę co by się matryca nie gotowała?

Jak wy daleko w tyle jesteście...
https://nimax-img.de/Produktbilder/zoom/52215_1/Nikon-Aparat-fotograficzny-DSLR-D5500a-cooled.jpg
;)

nowart
22-12-2019, 23:53
Nawiązując do tematu wątku ;) mam pytanie do praktyków o oc pamięci/procka.
Zawsze lubiłem sobie lekko podkręcić zestaw, darmowa moc zawsze w cenie. Jako, że na amd wszystko jest duużo bardziej skomplikowane a co test to wynik, zatem pytanie czy sprawdzaliście na nowych ryzenach ( u mnie 3700x) czy gra warta świeczki? Przyznam, że z racji mizernie kręcących się procesorów wolałbym podbić pamięci i tutaj pytanie - jedni piszą, że lepiej zostawić 3200 ale z tajmingami zejść do cl14, drudzy, że optymalnie dla tej platformy to podbić szynę do 3600mhz.
Tylko podbicie pamięci do 3600 wiąże się z podbiciem magistrali procesora aby działał synchronicznie a to z kolei wiąże się ze żmudnymi testami, setkami prób, resetów i co najgorsze mizernym oc samego procka a za to znacznym zwiększeniem poboru mocy i temperatury. A w moim kompie priorytet to cisza...
Póki co pamiątki są na tyle dobre, że z grubsza podbiłem tylko napięcie do 1.4 i ustawiłem cl z 16 na 14 i hula bez problemów.
Jakieś sugestie? Tylko proszę praktyków, najlepiej sprawdzających wydajność pod kątem pracy ze zdjęciami a nie oglądaczy testów z grami na jutubach... :)

ksh
22-12-2019, 23:56
Chyba za dużo cos zamieszałeś, akurat na ryzen kręcenie jest łatwe bo masz niezależnie wszystko i nie łączy się ze sobą nic.
Ściągnij sobie :
Ryzen_Timing_Checker
DRAM-Calculator-for-Ryzen ( podstawa do wyliczania taktów ram )
Thaiphoon
Ryzen Master ( oficjalny soft do kręcenia z poziomu windows, genialne )

No i do zabawy, youtube lub fora sensowne jeśli coś więcej potrzeba.

nowart
23-12-2019, 00:41
Jak nie łączy się nic? A szyna ramu i procesora aby działało w trybie synchronicznym? Przecież to podstawa...

ksh
23-12-2019, 00:45
Zobaczysz że nie wpływa to na wydajność.

krzysztofz24
23-12-2019, 02:36
Na Steam wyprzedaz swiateczno-noworoczna. Jestem obkupiony tak, ze mam w co grac przez caly nastepny rok:-)
Wszystko po duzych znizkach.

Np Evil Within 2 za 31zl, po znizce -75%.

https://youtu.be/amHj6-GnEy0

ksh
23-12-2019, 09:53
Nic wartego uwagi nie ma :(

krzysztofz24
23-12-2019, 11:23
Nic wartego uwagi nie ma :(

Hmm, 90% gier na najwiekszej platformie na swiecie jest przecenione;-).
Kwestia czy cos sie chce kupic czy nie tylko:-).
Moze szukasz i patrzysz tak "powierzchownie"?
Proponuje skorzystac z opcji " wyszukaj podobne do" .
To wyskocza ci gry podobne do tej wpisanej.

Mozesz tez w laboratoriach steam sobie zmienic preferencje, zeby np pokazywalo gry npwsze-starsze, niszowe-popularne lub po okreslonych tagach.
Z mojego doswiadczenia moge tylko napisac, ze najgorsze jest podejscie na zasadzie a zobacze co jest i moze cos kupie.
To wtedy jestesmy przytloczeni kazdym rodzajem gry, absolutnie wszystkim.
Trzeba raczej okreslic konkretny typ/gatunek ktorego chcemy szukac.
Lub a moze bym cos kupil w stylu np...

nikoniarz
23-12-2019, 11:32
Śledzę na bieżąco oferty Steam od ponad roku. Przeceny trwają non stop, tyle tylko, że okresowo na różne produkty. Najlepsze oferty mieli jakieś 3 mies. temu.

sokolnik
23-12-2019, 11:33
Jestem obkupiony tak, ze mam w co grac przez caly nastepny rok:-)

Hahaha :D

OjTam
23-12-2019, 11:37
Hahaha :D

Śmiej się, śmiej. U mnie to samo, a tu jeszcze co dzień darmowa gra na EGS, do końca roku...

sokolnik
23-12-2019, 11:41
Śmiej się, śmiej. U mnie to samo, a tu jeszcze co dzień darmowa gra na EGS, do końca roku...:)
Że też macie czas na granie :D tyle grania :D
Ja się cieszę że mam 1 gre i ledwo starcza mi czasu by sobie pograć parę h raz w tygodniu :) mi jedna gra wystarczy na rok... :D

OjTam
23-12-2019, 11:42
Kto powiedział, że jest czas na granie? :D
Składa się pomału dość spora kupa wstydu. :lol:

nikoniarz
23-12-2019, 11:43
:)
Że też macie czas na granie :D tyle grania :D
Ja się cieszę że mam 1 gre i ledwo starcza mi czasu by sobie pograć parę h raz w tygodniu :) mi jedna gra wystarczy na rok... :D

Mi zwykle jedna wystarcza na parę godzin w roku. A w tym roku wydałem na gry jakieś 1500-2000 zł :D Pobawię się chwilę, przejdę 10-20% i wieje nudą bez względu na grę...

krzysztofz24
23-12-2019, 11:44
Śledzę na bieżąco oferty Steam od ponad roku. Przeceny trwają non stop, tyle tylko, że okresowo na różne produkty. Najlepsze oferty mieli jakieś 3 mies. temu.

Nie zgodze sie.
Tez patrze na biezaco. To sa czesciowe przeceny, przeceny wydawcy itp.
A teraz jest goraczka swiateczna;-).
Najwiecej gier jest przecenione, przeceny sa tez najwieksze i najwiekszy wybor.
Tylko trzeba podchodzic konkretnie i wiedziec czego szukamy.

P.s Ofc sa brzydkie zagrania (malo jednak) typu gra caly czas kosztowala 100 a teraz jest promocja -75% tylko ze od 120zl:-).
Taka typowa zagrywka z supermarketu z promocjami.
Ale tendencja jest jednak duzo i taniej;-).

nikoniarz
23-12-2019, 11:46
Nie zgodze sie.
Tez patrze na biezaco. To sa czesciowe przeceny, przeceny wydawcy itp.
A teraz jest goraczka swiateczna;-).
Najwiecej gier jest przecenione, przeceny sa tez najwieksze i najwiekszy wybor.
Tylko trzeba podchodzic konkretnie i wiedziec czego szukamy..

Nie musisz się zgadzać. Podobnie jak ja nie zgadzam się z Tobą :D Ta przedświąteczna gorączka to coś na wzór blak frajer dej :mrgreen: Niby tanio, a jednak najlepsze okazje można wyrwać w innych okresach. Wystarczy dodać do listy życzeń i z automatu mamy powiadomienia o przecenach, bez śledzenia.

nowart
23-12-2019, 11:49
Zobaczysz że nie wpływa to na wydajność.Albo dziwne rzeczy piszesz albo ja czegoś w Twoim toku rozumowania nie łapię [emoji846]
Jak podniesienie częstotliwości magistrali procesora , pamięci nie ma wpływu na wydajność?
To tak, jakbyś stwierdził, że OC nie ma wpływu na wydajność...

krzysztofz24
23-12-2019, 12:17
Nie musisz się zgadzać. Podobnie jak ja nie zgadzam się z Tobą :D Ta przedświąteczna gorączka to coś na wzór blak frajer dej :mrgreen: Niby tanio, a jednak najlepsze okazje można wyrwać w innych okresach. Wystarczy dodać do listy życzeń i z automatu mamy powiadomienia o przecenach, bez śledzenia.

Mozna miec rozne gusta, zapatrywania itp i sie nie zgadzac i spoko.
Ale to nie jest tak jak piszesz, akurat ze Steam. Wcale nie chce ci narzucic swojego zdania, bo po co.
Ale mylisz sie z ocena swiateczno-noworocznej wyprzedazy na steam i tylko tyle.
Np Dark Souls 3 bardzo dlugo bylo za 160zl, po niecalym roku spadlo na 120 a na swieta 60zl i wtedy je kupilem.
Przez caly czas nie bylo na zadnej promocji czy wyprzedazy.
Szwedzkie studio Paradox od gigantycznych strategi typu Europa Universalis 4 czy Stellaris w tym roku mialo jeden weekend wydawcy z obnizkami a teraz na Swieta ich gry sa na takiej samej obnizce.

Nie porownywalbym jednak Steam z nasza lokalna akcja black frajer;-).

nikoniarz
23-12-2019, 12:21
Mozna miec rozne gusta, zapatrywania itp i sie nie zgadzac i spoko.
Ale to nie jest tak jak piszesz, akurat ze Steam. Wcale nie chce ci narzucic swojego zdania, bo po co.
Ale mylisz sie z ocena swiateczno-noworocznej wyprzedazy na steam i tylko tyle.
Np Dark Souls 3 bardzo dlugo bylo za 160zl, po niecalym roku spadlo na 120 a na swieta 60zl i wtedy je kupilem.
Przez caly czas nie bylo na zadnej promocji czy wyprzedazy.
Szwedzkie studio Paradox od gigantycznych strategi typu Europa Universalis 4 czy Stellaris w tym roku mialo jeden weekend wydawcy z obnizkami a teraz na Swieta ich gry sa na takiej samej obnizce.

Nie porownywalbym jednak Steam z nasza lokalna akcja black frajer:wink:.

Również mógłbym Ci podać tytuły które jakiś czas temu kupiłem z obniżką 50-70% a teraz jest jedynie 20%. Tylko po co, skoro już wspominałem o tym:

Przeceny trwają non stop, tyle tylko, że okresowo na różne produkty.

ksh
23-12-2019, 12:59
Z pięć lat temu to bym pewnie zapchał konto zakupami różnych mmo/mmorpg czy jakieś coop, w single nie grałem i nie gram, zerknę czy civilization przecenili.

krzysztofz24
23-12-2019, 13:10
Z pięć lat temu to bym pewnie zapchał konto zakupami różnych mmo/mmorpg czy jakieś coop, w single nie grałem i nie gram, zerknę czy civilization przecenili.

No przecenili, ale nie na 20zl jak chciales;-).
Proponuje od Paradoxu Europa Universalis 4 lub Stellaris za 35zl sztuka.
Szczegolnie to ostatnie jesli lubisz choc troche kosmiczne klimaty.
Mam w nia 266 godz wygrane:-).
A moze lubisz historie? To pokieruj dowolnym panstwem podczas II wojny swiatowej w Hearts of Iron 4, piszac historie od nowa.
nikoniarz Wesolych Swiat:-).

sokolnik
23-12-2019, 13:11
Mi zwykle jedna wystarcza na parę godzin w roku. A w tym roku wydałem na gry jakieś 1500-2000 zł :D Pobawię się chwilę, przejdę 10-20% i wieje nudą bez względu na grę...:D :D :D
:) :) :)

krzysztofz24
23-12-2019, 13:30
Ja korzystajac z wyprzedazy glownie, wydaje kilkaset zloty na rok na gry.
Nigdy nie kupuje od razu nowosci, tylko czekam az stanieja i na wyprzedaz.
Nie uciekna, nie musze od razu;-).
I uwazam to za swietnie wydane pieniadze.
Tak jak na ksiazki, kino itp.
Czasem jest to rozrywka, czasem doswiadczenia emocjonalne a czasem obcowanie ze sztuka. Dokladnie jak przy czytaniu ksiazek lub komiksow, ogladaniu filmow czy fptografi lub obrazow. Tylko gry to inne medium ale rzadzi sie dokladnie tymi samymi prawami co wymienione, plus interaktywnosc.
Liczy sie strawa dla ducha:-). Raz lzejsza a raz ambitniejsza.

P.s
No przeciez mozna wydac 35zl na swietny thriller psychologiczny w kinie a mozna za ta sama kase miec gre thriller psychologiczny na kilkanascie godzin.
To sie opyla:-).

ksh
23-12-2019, 13:58
No przecenili, ale nie na 20zl jak chciales;-).
Proponuje od Paradoxu Europa Universalis 4 lub Stellaris za 35zl sztuka.
Szczegolnie to ostatnie jesli lubisz choc troche kosmiczne klimaty.
Mam w nia 266 godz wygrane:-).
A moze lubisz historie? To pokieruj dowolnym panstwem podczas II wojny swiatowej w Hearts of Iron 4, piszac historie od nowa.

Tylko civ, od pierwszej wersji od 1991 roku gram, ostatnio przerwa trzy lata była :)

OjTam
01-01-2020, 19:08
Darksides I i II oraz Steep na EGS za free, jakby ktoś był zainteresowany.
Osobiście przyznam, że jak Darksidesów zobaczyłem, to morda mi się uśmiechnęła. Od dawna miałem ochotę, ale zawsze coś innego wypadało. :D

krzysztofz24
01-01-2020, 21:42
Obie czesci Darksiders gralem. Polecam.
1 krotsza od 2 sporo. Ale obie sa na wysokim poziomie.
W jedynce mialem swoje osobiste katharsis.
Niemal pol godziny sie mordowalem z jednym bosem:-).

Ale dzieki temu satysfakacja po jego ubiciu -bezcenna:-).

Zostalo mi 15zl ma kuponach paysafecard. Na Steam promocja do 2 stycznia.
Kurde, co ja mam kupic?
Gra nie za dluga, z fabula i klimatem i atmosfera. Ale albo juz te tansze perelki z niezaleznego nurtu mam albo nie potrafie ich wynalezc, albo kosztuja 16zl:-).

sokolnik
15-01-2020, 18:40
...

jess nowy BIOS (beta)

....

odbiór

....

:D

sokolnik
17-01-2020, 23:50
Zostałem tata!!!! :D dziś o 12.10 :)

Waga 3.1 kg 53 cm Emilka :)

Szalony, stresujący dzień... 300km zrobiłem zdąrzyłem, byłem 35-40 minut przed przyjściem na świat :) byłem prawie na sali, stałem w drzwiach bo sala taka mało a tam pełno ludzi...

Jutro będę w stanie coś więcej napisać :)

crusiek
17-01-2020, 23:51
Gratulacje [emoji846]

ksh
17-01-2020, 23:51
No to gratulacje, tylko nie wymieniaj mu bios natychmiast ;)

sokolnik
17-01-2020, 23:55
Gratulacje [emoji846]Dzięki!!!

Na 9 do szpitala jadę

Żona czuje się dobrze, jak sama mówiła myślała że będzie gorzej. Naturalnie strzeliła... Mała wyskoczyła jak Małysz z progu... :D

sokolnik
17-01-2020, 23:56
No to gratulacje, tylko nie wymieniaj mu bios natychmiast ;):) to lekarze teraz sprawują opiekę... Jak się coś rozreguluje to wgram jej nowszy soft :D

ksh
18-01-2020, 10:37
https://www.youtube.com/watch?v=23vjWtUpItk
Tu odnośnie chłodzenia i marnowania kasy na AiO.

crusiek
18-01-2020, 11:58
Linus jest spoko [emoji846]

Borat1979
22-01-2020, 20:27
Tu odnośnie chłodzenia i marnowania kasy na AiO.
Miałem oba rozwiązania i wolę AiO mimo wyższej ceny. Wygodnie się montuje, nie blokuje dostępu dostępu do płyty głównej a do czyszczenia wystarczy zdjąć panel obudowy i przyłożyć końcówkę odkurzacza do chłodnicy. Te wielkie kloce powietrzne trzeba wyciągać z obudowy żeby dokładnie przedmuchać sprężonym powietrzem bo żadnym odkurzaczem nie da się tego szybko wyczyścić.

ksh
22-01-2020, 21:27
Ja czyszczę raz na rok odkurzaczem, zależy też co się ma z tych powietrznych bo faktycznie są koszmarne rozwiązania.

nowart
24-01-2020, 00:59
Miałem oba rozwiązania i wolę AiO mimo wyższej ceny. Wygodnie się montuje, nie blokuje dostępu dostępu do płyty głównej a do czyszczenia wystarczy zdjąć panel obudowy i przyłożyć końcówkę odkurzacza do chłodnicy. Te wielkie kloce powietrzne trzeba wyciągać z obudowy żeby dokładnie przedmuchać sprężonym powietrzem bo żadnym odkurzaczem nie da się tego szybko wyczyścić.

Jeszcze nigdy u nikogo nie wyciągałem radiatora z obudowy, żeby ją odkurzyć. W marketach za 5zł masz precyzyjną, giętką końcówkę do odkurzacza i sprawuje się wystarczająco skutecznie. Nie wiem po co cokolwiek wyciągać, to nie operacja na otwartym sercu.

Borat1979
24-01-2020, 19:14
Jeszcze nigdy u nikogo nie wyciągałem radiatora z obudowy, żeby ją odkurzyć. W marketach za 5zł masz precyzyjną, giętką końcówkę do odkurzacza i sprawuje się wystarczająco skutecznie. Nie wiem po co cokolwiek wyciągać, to nie operacja na otwartym sercu.Tych wielkich wieżowych radiatorów zakrywających 2/3 płyty głównej z gęsto opakowanymi finami to bez sprężonego powietrza nie wyczyścisz i nie pomoże żadna giętka końcówka.

krzysztofz24
24-01-2020, 20:20
Oj przesadzasz i z tym ze radiator zakrywa 2/3 plyty glownej i z tymi problemami z czyszczeniem.
Bo nawet gesto upakowany radiator od chlodzenia powietrznego ma te zeberka chlodzace mniej upakowane niz blaszki w chlodnicy wody.

nowart
26-01-2020, 03:11
Tych wielkich wieżowych radiatorów zakrywających 2/3 płyty głównej z gęsto opakowanymi finami to bez sprężonego powietrza nie wyczyścisz i nie pomoże żadna giętka końcówka.

żaden radiator na świecie nie zajmuje 2/3 mobo, nawet nie 1/2 ani 1/3. pisząc takie rzeczy pokazujesz, że chyba wnętrza komputera na oczy nie widziałeś więc ciężko dyskutować o reszcie, która też zresztą jest nieprawdą...

ksh
26-01-2020, 10:58
https://www.servethehome.com/wp-content/uploads/2018/09/Noctua-NH-U12S-TR4-SP3-Installed.jpg

gremed
26-01-2020, 22:10
No u mnie zajmuje tak na oko 1/3 mobo. I giętką końcówką również tak na oko to efektywnie wyczyszczę z 1/3 tych żeberek. Co nie znaczy, że to jakiś problem. Przecież to się nie zatyka na amen. Takie przedmuchanie raz na jakiś czas wystarczy. Bardziej bym się skupiał na dobrej paście i jej wymianie co jakiś czas. Ostatnio wymieniałem w laptopie po kilku latach i to co zostało to z pastą nie miało wiele wspólnego.

sokolnik
14-02-2020, 21:33
- Cześć jestem Emilka :) Tata zrobił mi zdjęcie :)

36399

krzysztofz24
14-02-2020, 21:45
Fajne:-)
Ales to wymyslil z tym centymetrem, zeby wzrost ocenic:-).

OjTam
14-02-2020, 21:49
sokolnik, czy ja Ci gratulowałem już? Chyba nie. Więc gratulacje i niech rośnie zdrowo. ;)

sokolnik
14-02-2020, 22:13
sokolnik, czy ja Ci gratulowałem już? Chyba nie. Więc gratulacje i niech rośnie zdrowo. ;)

dzięki :D

fafniak
14-02-2020, 22:37
I chwytaj chwile bo potem jest coraz gorzej
Ale daczego masz mieć lepiej niż inni :D

No dobra - jakie polecacie ciche dobrej jakosci wentylatory 120mm i do tego świecące ?

krzysztofz24
14-02-2020, 22:48
No dobra - jakie polecacie ciche dobrej jakosci wentylatory 120mm i do tego świecące ?

Jesli powaznei pytasz, to lepiej 140mm. Jest zauwazalna roznica w wydajnosci i generowanym halasie.
140mm ogolnie ma lepsza sprawnosc i wolniej sie kreci i mniej go slychac.

Co do oswietlenia RGB nie czuej sie kompetentny zeby cos doradzac:-D.

fafniak
14-02-2020, 23:27
Ale obudowa ma miejsca na 120 :)
Zawsze miałem noiseblockery ale świecących brak

Borat1979
14-02-2020, 23:43
żaden radiator na świecie nie zajmuje 2/3 mobo, nawet nie 1/2 ani 1/3. pisząc takie rzeczy pokazujesz, że chyba wnętrza komputera na oczy nie widziałeś więc ciężko dyskutować o reszcie, która też zresztą jest nieprawdą...
O ryly?

Widać niewiele widziałeś :wink:

36410

36408

ksh
15-02-2020, 00:06
Nooo... ale to są obudowy na chłodzenie cpu :)

Borat1979
15-02-2020, 01:13
Nooo... ale to są obudowy na chłodzenie cpu :)

Może zapomnieli płyty zamontować :mrgreen:

krzysztofz24
15-02-2020, 01:34
Ale obudowa ma miejsca na 120 :)
Zawsze miałem noiseblockery ale świecących brak

Na pewno, czasami 140mm trez moga wejsc?
No ale dobra, zalozmy ze jednak do 120mm tylko moze byc.

Nie kup firmy krzak tylko jakas normalna typu Be quiet, Coolermaster, Thermaltake, no takie normalne a nie z turbo quatro w nazwie.
I koniecznie krecace sie do 1200rpm max. Powyzej juz nawet Be quiet zaczyna troche halasowac. Wiem bo mam, jest bardzo wydajny ale jest jedynym wiatraczkiem ktory slychac w obudowie.

Nie ma co patrzec na cudowne ksztalty lopatek i inne zapewnienia.

800-1000rpm- bloga cisza.
1000-1200rpm taka norma, idealny kompromis miedzy wydajnoscia a cisza.
1300rpm i wiecej juz zaczyna sie robic glosno.

Mialem jakis wiatraczek (teraz lezy w szufladzie) Sigma Evo cos tam, chodzil na 1600rpm prawie. Nie powiem, byl bardzo wydajny ale to byla normlanie turbinka:-).

fafniak
15-02-2020, 10:15
W tym asusie który mam jest taka opcja sterowania wentylatorami. Działa bardzo sprawnie więc jeżeli wentylator pozwala na sterowanie - to jest ok :)
Przejrzałem internety i wytypowałem wentyle. niestety te które wytypowałem sa już niedostępne :D

myrele
15-02-2020, 11:05
Panowie pomocy :)
Po sciagnieciu jakichs danych jest pytanie czy otworzyc czy zapisac na dysku ?
Gdzies musialem niechcacy kliknac i przy pdf-ie sie juz nie pyta tylko zapisuje
gdzie to odkliknac, zeby bylo jak wczesniej?
win 10

ksh
15-02-2020, 11:37
Ustawienia przeglądarki ?

myrele
15-02-2020, 11:54
Ustawienia przeglądarki ?

Dzieki to bylo to

crusiek
15-02-2020, 12:24
Silent wings 3 120mm ten bl064 ma coś koło 17db przy max 1400 obrotach, ale chyba nie ma ledow, nie pamiętam.

sokolnik
15-02-2020, 12:39
Silent wings 3 120mm ten bl064 ma coś koło 17db przy max 1400 obrotach, ale chyba nie ma ledow, nie pamiętam.Brak Led, RGB i żadnych innych światełek. 120mm oraz 140 są wolne od bajerów świetlnych.
U siebie w obudowie mam 3 silent wings 3 140mm oraz w AiO pure wings 2 czy jakoś tak 120mm. Wszystkie wentyle są super ciche.

Pandemiya
25-02-2020, 19:52
Apropo jednego z głównych wątków - podkręcania RAM. Jest genialny filmik w sieci tłumaczący krok po kroku procedurę - sam dzięki niej podkręciłem RAM z 3000 na 3600 i jest stabilny :)

Akurat film jest dla platformy opartej o AMD.

https://www.youtube.com/watch?v=Yn-si-I9ieI&t=732s

sokolnik
25-02-2020, 20:28
Apropo jednego z głównych wątków - podkręcania RAM. Jest genialny filmik w sieci tłumaczący krok po kroku procedurę - sam dzięki niej podkręciłem RAM z 3000 na 3600 i jest stabilny :)

Akurat film jest dla platformy opartej o AMD.

https://www.youtube.com/watch?v=Yn-si-I9ieI&t=732s

oglądałem go pare dni temu.
użyłem kalkulatora... strach tylko to wprowadzać do BIOS :)

ksh
25-02-2020, 21:41
Ale ty sokolnik masz przecież pamięci crucial te same co ja, to normalnie działa na 3600 bez ruszania innych ustawień.

sokolnik
25-02-2020, 22:42
Ale ty sokolnik masz przecież pamięci crucial te same co ja, to normalnie działa na 3600 bez ruszania innych ustawień.A co trzeba zmienić w bios? :)
Jaka masz płytę główną? Też msi? :)

Mógłby mi ktoś powiedzieć co tam zmienić w bios...?

ksh
25-02-2020, 23:41
Było kilka postów o tym, szukaj w tym malutkim temacie :)
Ustawiasz tylko MHz i nic więcej, ja mam bieda gigabyte na B450 i sterownik pamięci w cpu tylko 2933MHz, a ty masz super MSI plus sterownik w cpu 3200MHz.

sokolnik
29-02-2020, 12:26
Mały offtop.

Widziałem w moim wątku, że jest tu kilka osób, chyba 3 to już kilka :) ludzi z Trójmiasta...

Szukam dobrego mechanika do wymiany rozrządu w moim najszybszym Golfie 1.6 TDI :D nie chce celować z warsztatem na chybił trafił, wolę kogoś sprawdzonego z polecenia :) coś jak z wyborem fotografa... poczta pantoflowa najlepsza :)

Ktoś coś? I nie piszcie mi, że każdy mechanik wymieni rozrząd w 1.6 TDI z grupy VW, bo ja wam powiem, że każdy mechanik może to zepsuć a mi jest potrzebne auto na codzień itp. czekają mnie wyjazdy do lekarzy z dzieckiem więc auto ma być dobrze zrobione i jeździć. Z rozrządem się nic nie dzieje. Auto jeździ super, chodzi cicho, ale chcę wymienić rozrząd profilaktycznie. Oleje filtry przy okazji. Do tej pory płyny, klocki itp robiłem w sieciowe, w Norauto, byłem zadowolony ale czy zlecać tym chłopakom wymianę rozrządu? Czy może szukać warsztatu specjalizującego się w silnikach VAG? :)

crusiek
29-02-2020, 12:30
Za nagengastem na Malczewskiego w blaszanej budzie, gość pracował w nagengascie właśnie wcześniej, nasze firmowe fordy i Toyoty tam robimy, ale wv nie mamy. Mogę zapodac kontakt jak się dorwę do kompa na dłużej. No i ceny nie są z kosmosu.

sokolnik
29-02-2020, 12:31
Za nagengastem na Malczewskiego w blaszanej budzie, gość pracował w nagengascie właśnie wcześniej, nasze firmowe fordy i Toyoty tam robimy, ale wv nie mamy. Mogę zapodac kontakt jak się dorwę do kompa na dłużej. No i ceny nie są z kosmosu.No właśnie, robi wszystko inne oprócz VW... to chyba średnio :)