Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
sokolnik
17-09-2019, 22:04
Są też fora zagraniczne :) mam na dysku ale nie zainstaluje tego ha
Wysłane z mojego Hułałeja
Nie ma, bo uzytkownicy wykorzystani jako betatesterzy juz sciagneli i przetestowali. I kurde szczesliwie wyszlo ze dziala.
Ale faktem jest ze Asus, Gigabyte i reszta "nie produkuje" tylu nowych biosow co MSI;-). A ich plyty przeciez dzialaja bez problemu.
Sokol ty naprawde chcesz instalowac jakis nieoficjalny bios z chinskiego serwera?
Jak ty to wogole wynalazles:-)?
Bo tylko MSI ma fanatycznych użytkowników, robią dobre płyty ale nie będę się powtarzał jakie mam zdanie o tej firmie po tylu wpadkach z gpu, potem z płytami B450, a ostatnio całe zamieszanie z bios do X570 tez nie jest normalne.
krzysztofz24
17-09-2019, 22:41
Bo tylko MSI ma fanatycznych użytkowników, robią dobre płyty ale nie będę się powtarzał jakie mam zdanie o tej firmie po tylu wpadkach z gpu, potem z płytami B450, a ostatnio całe zamieszanie z bios do X570 tez nie jest normalne.
W sumie racja. Tylko bym usunal to co pogrubilem. Bo reszta wpisu niezbyt to potwierdza;-).
Dobra, ciiii. Bo sie sokolnik obrazi.
Gigabyte ma loterie za to z pamięciami na b450
sokolnik
17-09-2019, 23:49
nie obrażę się :) każdy wie że MSI to super produkty :)
krzysztofz24
17-09-2019, 23:52
No ja ktos ogarnie sobie biosy z chinskiego serwera, sterowniki do GPU pewnie z bangladeszu itp;-).
To sprzet malina:grin:.
Biosy z ostrzeżeniem są okrojone wizualnie bo kości na płytach są zbyt małe ot tyle. Aktualnie MSI robi bardzo dobre płyty, często najlepsze wyposażenie w danym przedziale cenowym i rewelacyjny bios, czego nie można powiedzieć o Gigabyte. Do Asusa podchodziłem wielokrotnie, sorry nie lubię jak mi komp "piszczy".
Nie musisz podkręcać proca bo płyta robi to automatycznie, nazywa się to Precision Boost Overdrive o ile chłodzie i sekcja zasilania pozwoli to płyta sama z siebie bardzo ładnie wykręci proca. Niestety od którejś wersji biosu MSI robi to bardzo agresywnie puszczając CPU na maksymalnych dozwolonych temperaturach i zbyt wysokich napięciach.
Mam nadzieje że jak Cie nazwę totalnym noobem to też się nie obrazisz, lepiej skończ temat.
krzysztofz24
18-09-2019, 00:52
(....)
Mam nadzieje że jak Cie nazwę totalnym noobem to też się nie obrazisz, lepiej skończ temat.
W sumie to nie wiem czy to do mnie, czy do sokolnika, bo to w sumie jego temat i to on niby mial sie obrazac, a ja mowilem zeby tego nie robil:-). Ale to niby ja narzekam na MSI i chyba jeszcze koesh, ale ja chyba bardziej.
W kazdym razie to co napisales jest niezbyt grzeczne i watpie zeby ktokolwiek pozwolil ci sobie cos kazac. Ja na pewno nie.
P.S z tym "noobem", to chyba za duzo grasz w gry;-). Sam w sumie gram prawie codziennie w cos...ale nie przenosi sie pewnych rzeczy do reala.
sokolnik
18-09-2019, 07:52
Jak to było do mnie.... To powiem tam... Mam to w pompie ha ostatnio tak mówię ha
Jak to było do mnie.... To powiem tam... Mam to w pompie ha ostatnio tak mówię ha
Tak do Ciebie, zdroworozsądkowe podejście :)
P.S z tym "noobem", to chyba za duzo grasz w gry;-). Sam w sumie gram prawie codziennie w cos...ale nie przenosi sie pewnych rzeczy do reala. Nie gram bo nie ma w co, obecnie gry praktycznie nie wymagają myślenia przez co są po prostu nudne. Wiele internetowych hitów wywaliłem po 3-4h grania.
Kultowe serie jak np Anno z edycji na edycje też są coraz nudniejsze i łatwiejsze.
Sam w sumie gram prawie codziennie w cos...ale nie przenosi sie pewnych rzeczy do reala.
"Zazdraszczam" :D Ja czasu nie mam … i w sumie chęci za bardzo już też. Parę dni temu odpaliłem Snipera2 trochę popykałem i mnie znudził...
Kiedyś w CS'a ciąłem jak szalony. Mam nabite łącznie 1.6, Source i GO jakoś ponad 2500 godzin :D tyle czasu w kibel poszło :D
W zasadzie to czasem wchodzę jeszcze, ale chyba tylko po to żeby się upewnić, czy nadal jestem w top10 :D sokolnik poczujesz niedługo, co to totalny brak czasu :D :D No chyba, że żona jest wyznawczynią bardzo, bardzo, bardzo klasycznego modelu rodziny :D
Biosy z ostrzeżeniem są okrojone wizualnie bo kości na płytach są zbyt małe ot tyle.
Warto wspomnieć że takie problemy ma tylko MSI :)
Aktualnie MSI robi bardzo dobre płyty
Zawsze robili świetne płyty ale mieli sporo wpadek, były już złącza upalające się od zasilania na płycie, były śmieciowe kondensatory, które od temperatury w rejonie chipsetu wylewały się, były też złącza pci, które niszczyły slot na kartach graficznych... wiesz ja w temacie składania komputerów jestem od 1991 roku ale wpadki z ostatnich lat największe to u MSI :)
Co najgorsze zawsze MSi umywa ręce od problemów i jak ostatnio zlała klientów i wypuścili płyty B450 z dopiskiem MAX, które są teraz o jakieś 150zł droższe, a konkurencja w tej cenie ma płyty na X470.
Co do samych możliwości BIOS w płytach MSI, ok jest bardzo dobrze ale przez to ludzie kupują płyty budżetowe i ładują tam cpu z najwyższym TDP co odbija się na dłuższym użytkowaniu płyty bardzo źle i sterty złomu na serwisach rosną, oczywiście problemu nie ma bo wymienią na nowe ale czy o to chodzi ?
sokolnik
18-09-2019, 09:59
MSI ma problemy na tańszych płytach, fakt. Na x570 problemów nie ma :) wszystko chula i to z 3900x.
Jednak wczoraj miałem stresa, bo podczas obróbki program mi zamulał, zdjęcia się nie wyświetlały, wariował, myślał... A okazało się że wsparcie GPU zostało wyłączone ha włączyłem i wszystko wróciło do normy. Dziwne trochę ale już wzystko działa :)
MSI ma problemy na tańszych płytach, fakt. Na x570 problemów nie ma :) wszystko chula i to z 3900x.
Jednak wczoraj miałem stresa, bo podczas obróbki program mi zamulał, zdjęcia się nie wyświetlały, wariował, myślał... A okazało się że wsparcie GPU zostało wyłączone ha włączyłem i wszystko wróciło do normy. Dziwne trochę ale już wzystko działa :)
Ta, nie ma problemu, wcale
30847
To tak pół żartem oczywiście :)
sokolnik
18-09-2019, 13:42
Może bym BIOS dziś zaktualizował :) zawsze to jakieś poprawki dla CPU itp.
Ale nie ten chiński z niemieckiego serwera ha
Ja pierdzielę, kolega cacka się z tym komputerem jak zakonnica z marchewką. A może ugryźć, a może pokroić, a może jeszcze co innego...
sokolnik
18-09-2019, 13:59
Ja pierdzielę, kolega cacka się z tym komputerem jak zakonnica z marchewką. A może ugryźć, a może pokroić, a może jeszcze co innego...Nie cackam się :) dobrze go wykorzystuje, głównie do zdjęć :)
Wszystko dobrze działa i to jest najważniejsze, sprzętu jakoś specjalnie nie oszczędzam ale chce by wszystko działało jak najlepiej :)
be quiet nadal się nie odzywa [emoji14]
Oszczędza jak kierowcy żarówki w kierunkowskazach ;)
sokolnik
18-09-2019, 16:43
Karty SD mi komp nie widzi... Chyba padła mi kolejna płyta, mam tylko SanDisk, akurat jakaś stara 16 GB Ultra. Aparat widzi zdjęcia na niej. Zapisał ładnie wszystko a komp nie widzi. Trzymajcie paragony, ostatnio mi padła SanDisk 64 Extreme, oddali kasę na szczęście :)
Odnośnie kompa:
30857
Łatwiej się robi update z poziomu windows, uprzedzam... nie nic nie padnie bo i tak masz backup bios na płycie.
sokolnik
18-09-2019, 17:26
Bios zaktualizowany z poziomu bios. Windows wstał.
Wchodzę do biosu, włączyłem xmp.
Komp się uruchamia ale chce naprawić system Windows.
Jest problem.
Ustawienia domyślne w bios nie pomagają.
Jest problem.
A komp działał na 2400mhz.
Teoretycznie masz jeden punkt więcej, który może Ci pierdyknac w trakcie aktualizacji np BSODEM [emoji23]
Ale to nie powinno tak nic złego zrobić, w teorii [emoji846]
W praktyce tylko raz w trakcie mi padło i to pod dosem, 100 lat temu, pamiętam jak dziś [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Tak więc nie ma się co bać. [emoji23]
Chociaż znam opowieści kolegów po fachu mrozace krew w żyłach [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
sokolnik
18-09-2019, 17:44
No i dalej nie działa... To teraz mam 2 kompy, swój plus żonki laptop, które wymagają naprawy Windowsa... Podejrzewam że muszę na jednym i drugim zrobić format. Tylko pytanie czy pamięci ram będą działały na xmp. 3200?
Po instalacji biosu komp działał, uruchomił się. To postanowiłem, tak jak wcześniej, wesc do bios włączyć xmp tylko oraz zmienić coś tam coś na UEFI. Tak samo wcześniej robiłem podczas poprzedniej aktualizacji bios.
Pytanie, mogę wgrać poprzedni bios? :)
Robić format?
Troche lipa bo na ssd Samsunga mam jakieś tam dokumenty ale to trudno, obejdzie się bez nich.
Komp wstaje, pojawia się niebieski ekran Windowsa z wyborem opcji naprawy Windowsa itp.
Extra, po prostu świetnie. Nawet nie mam jak zrobić teraz bootowalnego pendrive z Windowsem :)
Do kolegi musze dzwonić, on ma laptopa.
A sprawdzałeś co robi to napraw? ;)
Może namieszałeś (w sumie bym się nie zdziwił :mrgreen:) i naprawa pomoże?
sokolnik
18-09-2019, 17:57
Naprawa oczywiście nie pomaga.
Formatować system?
Tam w opcjach zaawansowanych jest opcja resortu Windowsa... To podobno jest formatowanie Windowsa? Bo za godzinę będę miał laptopa od znajomych to zrobię sobie pendrive z win10 i sobie formata strzele. Tylko co mi po tym jak np pamięci nie będą działały na xmp 3200? :/ lipa...
Mogę to jakoś naprawić bez format?
A może format win10 zrobić a później wgrać poprzednia wersję bios? :)
Albo po prostu wgrać poprzednia wersje [emoji846]
Bez włączenia tego costam costam próbowałeś system uruchomić? [emoji23]
sokolnik
18-09-2019, 18:07
Panowie bez podśmie****ek. Sprawa jest poważna, jakieś błędy mnie spotkały. Co poradzę? Bios się zainstalował ładnie, uruchomił się system ponownie. A potem już Windows zwariował, chcę się naprawiać. Lipa.
No to zainstaluj poprzedni i odpalaj winzgroze [emoji846]
sokolnik, sprawdź ustawienia kontrolera dysku.
Ech [emoji846]
Jak sobie nie poradzisz to możesz do mnie podjechać z kompem wieczorem jakoś. Nie będziemy zgadywac co tam miałeś albo nie miałeś ustawione tak samo. Generalnie win się tak zachowuje jak np instalowałes z uefi a potem zmieniłeś ustawienia na legacy lub na odwrót . Więc proponuję sprawdzić dobrze te ustawienia. Ustawienia dysku też dobry kierunek, chyba że masz pewność że tak było ustawione jak jest.
No cóż, bios też może wprowadzić buga więc na starcie bym się cofnął.
sokolnik
18-09-2019, 18:22
Nie wiem czy ja mogę instalować teraz poprzedni BIOS?
Podejrzewam że jakieś pliki się krzaczą systemowe i win10 głupieje.
Gosc mi napisał :
Włącz CSM w BIOSie. Ustawiając tryb UEFI wyłączyłeś możliwość bootowania z partycji MBR (tryb kompatybilności z BIOS).
Tyle tylko że ja wracałem do ustawień :
CSM
Xmp pamięci wyłączyłem
I nic.
Bootowanie na 1 miejscu Samsung z Windowsem.
Szkoda mi czasu i roboty na instalowanie Windowsa.
A Crusiek gdzie mieszkasz? Gdańsk?
Ja na samym końcu obwodnicy [emoji14]
A ja prawie na drugim, ale blisko od obwodnicy. 100 metrów za znakiem Gdańsk, w kowalach się zjeżdża [emoji846]
sokolnik
18-09-2019, 18:28
A ja prawie na drugim, ale blisko od obwodnicy. 100 metrów za znakiem Gdańsk, w kowalach się zjeżdża [emoji846]Bo mi łatwiej Ciebie przywieźć/odwieźdź niż wozić kompa :) wolałbym chłopaka nie ruszać ha
No spoko, może być i tak. Tyle że ja wolny jestem dopiero ok 20:15 i od tej godziny mam labe więc jak sobie nie dasz rady do tego czasu to możemy się zgadać. Bez kasiory żadnej żeby była jasność, żebyś sobie nie pomyślał że znalazłem klienta [emoji23]
sokolnik
18-09-2019, 18:50
jestem hakerem :D
NAPRAWIŁEM :D
teraz strach wchodzić do BIOS ustawiać XMP ha
ale przynajmniej wiem co było problemem.
Uruchomie ze 2 x kompa, zobaczę czy się uruchamia normalnie :)
30858
Grunt to się nie stresować :)
sokolnik
18-09-2019, 19:05
uruchomiłem ponownie i doopa :)
bootowanie dysków się rozjechało :)
jest różnica między:
- UEFI HARD DISK: WINDOWS BOOT MENAGER [SAMSUNG 960 EVO]
a
- SAMSUNG 960 EVO
:)
wstaje kompa.
ponownie resetuje.
EDIT:
Pięknie się sam ponownie uruchomił - win wystartował :)
OK, to teraz tylko trzeba XMP włączyć pamięci haha
lece do BIOS :)
EDIT:
XMP włączone - 3200 ustawił pięknie CL16, komp się uruchomił idealnie :)
No jasne, że jest.
Na przyszłość, jak nie masz pewności, to sobie zapisz co jak masz ustawione jednak :) albo chociaz zdjęcia zrób :D
Domyślnie zawsze powinno być bootowanie z Windows Manager ustawione ale jak się ustawi normalnie sam dysk to tak na przyszłość trzeba zmieniać.
Jak ustawiasz RAM to puść go na 3600, reszty ustawień nie zmieniasz, zostaw to co daje XMP 3200MHz.
sokolnik
18-09-2019, 19:13
No jasne, że jest.
Na przyszłość, jak nie masz pewności, to sobie zapisz co jak masz ustawione jednak :) albo chociaz zdjęcia zrób :D
robię foty, nawet filmy nagrywałem tel z BIOS jeszcze na Intelu :)
teraz tylko chodzi o to, by komp pracował stabilnie na nowym BIOSie :) a nie jakieś naprawianie WINDOWSa haha !
Sam jestem Ciekaw czy na 3600 ruszy, teraz już jesteś zaprawiony w boju i nic Cie nie ruszy :)
sokolnik
18-09-2019, 19:18
Sam jestem Ciekaw czy na 3600 ruszy, teraz już jesteś zaprawiony w boju i nic Cie nie ruszy :)
3600 - wstał :)
w końcu w wątku trochę adrenaliny się pojawiło :D
Teraz wiesz dlaczego tak polecam ten ram :)
sokolnik
18-09-2019, 19:37
Problem.
Komp na 3600 wstaje.
Test w R20 zrobił. Wynik ten sam.
4 razy wywaliło mnie z Wiedźmina na pulpit z wyłączoną grą. Dziwne, wcześniej tego nie było.
Komp działa, tylko zamyka grę i pojawia się pulpit. Dziwne.
Wracam do 3200 i wtedy sprawdzę Wiedzmina. Gra zainstalowana na moim drugim ssd Crucial 250 GB, czyli nie systemowy.
No cóż, widać mu 3600 nie pisane, bez podniesienia napięcia :)
sokolnik
18-09-2019, 21:48
No cóż, widać mu 3600 nie pisane, bez podniesienia napięcia :)
szkoda że nie ustawiłem 3600 na poprzednim BIOSie... było by dużo wiadomo :)
patrze na ASUS TUF GAMING X570-PLUS - BIOS 1201 - Update AGESA 1.0.0.3ABBA - najnowszy bios z 2019/09/12.
A u mnie ... pozostają Chińskie serwery :D :D :D
Jak mi się się dziś komp nie uruchamiał... przyszło mi do głowy że ściągnąłem ze strony MSI bios do innej płyty głównej :D ale nie, dobrze jest :) ha
wydaję mi się, że mam więcej FPS w Wieśku... częściej widzę 85... raz nawet 100 było gdzieś tam wiecie... w sprzyjających warunkach terenowych :)
Ale skoro tak, że tylko z wiedzmina ci wylazlo to zakładam, że na 3466 powinien śmigać bez przeszkód [emoji23]
MemTest Pro v2.5 Danh Wang i po przejściu ponad 100% bez error masz pewność że działa.
Dziwne że nie lata 3600MHz jak u mnie na gigabyte B450 z Ryzen 2600 gdzie jest sterownik tylko 2933MHz lata bez problemu 3600, error pojawiał się na oczko wyżej i trzeba wtedy już sporo podnieść napięcie i podnieść takty co mija się z celem.
Jak MSI zaczęło mieszać z BIOS to i wspaniałe Tomahawk MSI miało problemy gdzie 3600MHz chodziło na E-Die ze starymi biosami, nie wiem jak się to zakończyło finalnie ale na X570 nie powinno być takich cyrków.
powyżej 3200 różnica w wydajności i tak jest mizerna. Coś nie wierzę w stabilne 3600 przy cl16, co to za pamięci?
Miałem Tomahawk B450, teraz X570 MPG, na obu pamięci 3400 cl16 i totalnie żadnych problemów, biosy w obu najnowsze.
sokolnik
18-09-2019, 22:40
wiem że zyski są już małe powyżej 3200... w benchmarkach może i są różnice... nie wiem.
Fajnie by było mieć 3600 CL16 stabilne...
Cruciale na kościach e-Die Microna.
a czy będę miał 3200 czy 3466 to chyba żadna różnica.
Na 3200 gram sobie w W3 bez problemów.
ballistix jeden z tańszych ramów, choć teraz patriot 3733mhz cl17 jest w dobrej cenie, ostatnio 16gb kupowałem poniżej 450 zł. Budżetowym kozakiem O/C jest iridium pro
3200 cl16 to optymalna konfiguracja, zysk z "szybszych" pamięci jest już bardzo mizerny a jak chcesz się bawić to spróbuj ustawienia pośrednie np 3400
Takim tokiem myślenia na co 12 rdzeni jak różnica miedzy osiem i dwanaście jest aptekarska ?
3600MHz daje kopniaka jeszcze, to powyżej zaczynają być różnice malutkie, pamiętajmy tez że często porównania wyglądają tak że podnosząc zegar podnoszą takty co powoduje że wyniki się zacierają.
Te kostki microna co masz mają chodzić bez problemu na XMP 3200MHz ustawione zegar na 3600MHz, nawet na gównianych płytach za 250zł od gigabyte ludzie to ustawiają, na Asus to samo, MSI przed spieprzeniem BIOS tez chodziły.
Problemy na tych kościach zaczynają się dopiero przy wyższych zegarach ale i tak rekordy robili powyżej 4000MHz.
Trzy zestawy z gigabyte elite b450 z tymi kośćmi chodzą na 3600, sprawdzane wspomnianym memtest i żadnych zwiech nie ma, u mnie od chyba maja tez chodzą te kostki bez żadnych kombinacji, nic nie ustawiałem i nie poprawiałem, zwyczajnie XMP 3200 i zmiana MHz.
Micron E-die to było odkrycie lata i wielu co wywalało sporo kasy na samsung B-Die przesiadało się na te tańsze kostki bo za 300zł 2x8GB chodzące na 3600MHz CL16 było i jest super.
sokolnik
19-09-2019, 09:54
Nie wiem, może to wina płyty lub 3900x. Nie wiem.
Może to wina gry... Bo czemu grę wyłącza, wywala na pulpit a nie wyskakuje bluescreen? Dziwne.
Test R20 zrobił cały.
Z gry wywala na pulpit.
Nie sprawdzałem 3600 na biosie z fabryki, nie sprawdzałem na poprzednim biosie który aktualizowałem, teraz sprawdziłem, z gry wywala. Czemu nie wiem.
Przede mną niedługo kolejna aktualizacja do najnowszej agesy, zobaczę wtedy, może to wina biosu, a może gry?
nikoniarz
19-09-2019, 09:58
Ważne, że jesteś ze sprzętu zadowolony. Reszta jest mało istotna.
Miałem Tomahawk B450, teraz X570 MPG, na obu pamięci 3400 cl16 i totalnie żadnych problemów, biosy w obu najnowsze.
Najnowsze czyli ABBA ? Ja testuję od tygodnia - zero problemów.
sokolnik
19-09-2019, 10:55
Ze sprzętu jestem bardzo zadowolony, jest moc w video i foto.
Najnowszy to ABBA. MSI go jeszcze nie wydało dla mojej płyty, dla innych pewnie też nie.
Ze sprzętu jestem bardzo zadowolony, jest moc w video i foto.
Najnowszy to ABBA. MSI go jeszcze nie wydało dla mojej płyty, dla innych pewnie też nie.
Jak by nie wydało, to bym nie miał :P
sokolnik
19-09-2019, 11:41
Jak by nie wydało, to bym nie miał :PWidocznie moja płyta jest tak zaawansowana technologicznie że bios dla niej wymaga większego nakładu pracy, testów :)
sokolnik czy ty czytasz posty ? :)
Napisałem ci jak się testuje pamięć, trwa to kilka minut i sprawa załatwiona, test z poziomu windows.
MemTest Pro v2.5 Dang Wang
sokolnik
19-09-2019, 11:55
sokolnik czy ty czytasz posty ? :)
Napisałem ci jak się testuje pamięć, trwa to kilka minut i sprawa załatwiona, test z poziomu windows.
MemTest Pro v2.5 Dang WangCzytam tak szybko [emoji14]
Mówisz że to takie proste? Długo trwają testy?
Wyskakuje wynik a potem wrzuca się te nastawy w BIOSie?
Nie, tym testujesz, otwierasz kilka okienek z testem, włączasz w każdym i jak wyskoczy error to wiesz że złe ustawienia, oglądnij sobie na youtube.
Sugerowane ustawienia to DRAM Calculator for Ryzen najnowszy ma E-Die, płyty X570 i Ryzen 3xxx ale to jak coś mieszasz w ustawieniach pamieć, u mnie i na trzech innych zestawach lata 3600 bez problemu.
sokolnik
19-09-2019, 12:33
Nie, tym testujesz, otwierasz kilka okienek z testem, włączasz w każdym i jak wyskoczy error to wiesz że złe ustawienia, oglądnij sobie na youtube.
Sugerowane ustawienia to DRAM Calculator for Ryzen najnowszy ma E-Die, płyty X570 i Ryzen 3xxx ale to jak coś mieszasz w ustawieniach pamieć, u mnie i na trzech innych zestawach lata 3600 bez problemu.Na msi x570 oraz 3900x? :) na mojej płycie też gaming pro carbon pro wifi.
Tak jak napisałem, program sugeruje ustawienia dla Micron E-Die, X570 i 3xxx, więc reszta należy do ciebie ale... napisze to ponownie, te pamięci na kiepskich płytach z poprzednim ryzenem chodzą bez zająknięcia na 3600.
edit: te pamięci po aktualizacji bios w MSI pod 3xxx nie chodzą dobrze zarówno na B450, X470 jak i X570, więc czekaj na jakiś poprawny BIOS od MSI i siedź na 3200MHz
Co ciekawe nikt kto ma gigabyte B450, X470 i X570 ( asus też ) nie narzeka, BRAWO MSI !!
sokolnik
19-09-2019, 13:41
Super firma MSI, brawo! :)
Ja po ostatniej wpadce z MSI omijam już teraz szerokim łukiem, nie wiem czy czytałeś jak tydzień temu miałem MSI gtx1060 z xkom i oddałem bo piszczała, kupiłem używkę gigabyte gtx1060 windforce bo była na miejscu i jestem zadowolony, wiatraki załącza tylko w grze lub w renderingu i nic nie piszczy.
sokolnik
19-09-2019, 14:07
Mam kartę msi 1070Ti Gaming i jest super, wentylatory włączają się tylko w grze, można ustawić krzywą także spoko. W Wieśku 3 łapie 72 stopnie średnio, 74 jak scena wymagająca.
Płyta chodzi świetnie, xmp Ramu super... Odnośnie 3600 to pewnie kwestia aktualizacji biosu :)
Nie podkrecam 3900x bo nie umiem, chłodzenie mam słabe, do tego proca i OC to by pewnie trzeba by bylo wodne budować, gra nie warta świeczki.
Najpierw niech biosy dopracują i czuję że wszystko będzie dobrze.
Nawet RGB mogę ustawić na płycie i GPU także super ha
ale... to już 157 strona tematu "sokolnik nie ma problemu" ;)
Nie chodzi o to że MSI jest złe tylko że ja osobiście już nie tknę tej firmy, nigdy nie zawiodłem się na EVGA i Gigabyte, Asrock też z płyt wspominam dobrze, płyta Asus stopiło się złącze zasilania na gwarancji, po wymianie padła karta LAN i dwa porty USB, dawno temu miałem Biostar i też było ok.
Co ciekawe jeśli dobrze pamiętam pierwszą płytę pod 486 miałem Micro-Star, więc powinienem mieć sentyment :)
sokolnik
19-09-2019, 15:53
BRAWO MSI !
JEST NOWY BIOS DLA MOJEJ PŁYTY :) bez żadnego ostrzeżenia BETA itp.
Update AMD ComboPI1.0.0.3abba:
Release Date
2019-09-18
No to co? Chyba trzeba aktualizować :D ? :grin:
Czekaj nie tak szybko, idę popcorn zrobić ;)
https://www.youtube.com/watch?v=OSRCemf2JHc
Poczekaj, ja też... i piwo biorę [emoji23]
Nie boisz się, że znów coś zwariuje? :D
sokolnik
19-09-2019, 16:04
Czekaj nie tak szybko, idę popcorn zrobić ;)
https://www.youtube.com/watch?v=OSRCemf2JHc
haha ale serio pytam :D
dobra, uspokoję się, poczytam opinię w necie na temat tego BIOSU :) na weekend potrzebny mi komputer do obróbki zdjęć oraz w przyszłym tygodniu też, fotoksiążke mam do zaprojektowania :)
Nie boisz się, że znów coś zwariuje? :D
Jedyne co może zwariować to te BOOTowanie dysków :)
CHŁOPAKI, ODPUŚCIE :)
teraz do aktualizacji BIOSu się lepiej przygotuję:
- doprowadzenie laptopa żony do stanu używalności... pewnie format bo 100 lat nie miał... może nawet dam mu swój stary SSD... :)
- poczytam opinię o najnowszym BIOSie od MSI
- przygotuje sobię pendrive w przypadku wymaganego formata WIN10 :)
- i najważniejsze... zrobię aktualizację po montażu lepszego chłodzenia CPU - porównam sobie czy temp spadły :)
Obecnie, mam prawie najnowszy BIOS na płycie głównej oraz najnowsze sterowniki chipsetu od AMD... także tragedii nie ma.
Miałem:
- bios z fabryki po wyjęciu z pudełka,
- zrobiłem aktualizację
- wczoraj znowu robiłem aktualizację... także BIOS mam praktycznie NAJNOWSZY :) i WSZYSTKO DZIAŁA :)
sokolnik
19-09-2019, 16:30
Jakiś miły Pan właśnie 30min temu wysłał mi krótkiego maila z zapytaniem czy moja sprawa już się wyjaśniła.
To mu ładnie odpisałem że w pon będzie 4 tyg od złożonej w xkom reklamacji i ja nie mam żadnej informacji.
krzysztofz24
19-09-2019, 17:19
BRAWO MSI !
JEST NOWY BIOS DLA MOJEJ PŁYTY :) bez żadnego ostrzeżenia BETA itp.
Update AMD ComboPI1.0.0.3abba:
Release Date
2019-09-18
Brawo MSI, kolejny bios;-). Msi sie chyba z Windowsem 10 na aktualizacje sciga:-).
O kurde to wczorajsza akcja byla zbedna...pamietasz jak mowilem zebys spokojnie poczekal na finalna wersje?
Moglbym napisac "a nie mowilem".
Ale sie powstrzymam:-).
Poczekaj, ja koncze o 19-tej.
Krzesła przygotowane, loża szyderców już ma popcorn i piwo. Możesz po 19:00 zaczynać :D
Czas zacząć obstawiać, co pierdyknie tym razem. :mrgreen:
Stawiam na Tolka Banana :D
Widocznie moja płyta jest tak zaawansowana technologicznie że bios dla niej wymaga większego nakładu pracy, testów :)
Bety były do wszystkich płyt. Nie masz żadnej wyjątkowej.
Ciekawy jestem co z tym bequietem, nie dzwoniłeś do nich? masz numer zgłoszenia, czy musisz przez x-koma?
sokolnik
19-09-2019, 17:49
Też mnie to zaciekawiło, mail prosto z serwisu BQ. Jakiś gościu ale co on tam robi, nie wiem.
Brawo MSI, kolejny bios;-). .
Jaki znowu kolejny ? Pierwszy oficjalny z AGESA ABBA.
sokolnik
19-09-2019, 19:40
Jaki znowu kolejny ? Pierwszy oficjalny z AGESA ABBA.Dokładnie, parę dni niż u konkurencji :)
No i jak tam poszło, śmiga wszystko ładnie na tym nowym AGESA ?
sokolnik
19-09-2019, 20:52
No i jak tam poszło, śmiga wszystko ładnie na tym nowym AGESA ?Dziś nie aktualizowałem biosu do nowej agesy, czekam na opinie użytkowników msi :)
Wczoraj aktualizowałem, komp działa super :)
Już podobno nowa Agesa jedzie bo zostały wykryte błędy pcie :)
- - - - kolejny post - - - - - -
ABBA to jeszcze nic, podobno już szykuję się kolejna AGESSA :)
The issue to address the AER errors has been provided to our motherboard partners in the form of an Ageesa update. This new Ageesa update was not included in the recently released ABBA update, however i would still recommend you update to the latest BIOS which includes the ABBA update. The new Ageesa which contains a fix for the AER errors you experience has been provided to our motherboard partners and will become available in the near future via a BIOS update. I do not have information as to when this update will be made available by your motherboard manufacturer, so i recommend checking their website periodically for additional BIOS updates.
Takim tokiem myślenia na co 12 rdzeni jak różnica miedzy osiem i dwanaście jest aptekarska ?
3600MHz daje kopniaka jeszcze, to powyżej zaczynają być różnice malutkie, pamiętajmy tez że często porównania wyglądają tak że podnosząc zegar podnoszą takty co powoduje że wyniki się zacierają.
Te kostki microna co masz mają chodzić bez problemu na XMP 3200MHz ustawione zegar na 3600MHz, nawet na gównianych płytach za 250zł od gigabyte ludzie to ustawiają, na Asus to samo, MSI przed spieprzeniem BIOS tez chodziły.
Problemy na tych kościach zaczynają się dopiero przy wyższych zegarach ale i tak rekordy robili powyżej 4000MHz.
Trzy zestawy z gigabyte elite b450 z tymi kośćmi chodzą na 3600, sprawdzane wspomnianym memtest i żadnych zwiech nie ma, u mnie od chyba maja tez chodzą te kostki bez żadnych kombinacji, nic nie ustawiałem i nie poprawiałem, zwyczajnie XMP 3200 i zmiana MHz.
Micron E-die to było odkrycie lata i wielu co wywalało sporo kasy na samsung B-Die przesiadało się na te tańsze kostki bo za 300zł 2x8GB chodzące na 3600MHz CL16 było i jest super.
w sieci masz sporo testów dla różnych konfiguracji i ze wszystkich wynika że o 3200 warto powalczyć o wyższe nie koniecznie, więcej daje obsadzenie wszystkich 4 banków ale tu mostki nie wyrabiają i nie zaciśniesz timingów. Moje na 3600 cl16 przechodzą wszystkie testy, nic się nie wysypuje ale sporadycznie pojawiają się dziwne eventy czego nie ma na ustawieniach fabrycznych. Procesory przy wysokim OC też się trzymają tylko osiągi coś nie rosną a czasem nawet maleją.
sokolnik co ty masz za płytę ? do mojej średnio wychodzi 1 na miesiąc... a ty masz chyba 2 dziennie.
sokolnik
19-09-2019, 23:08
w sieci masz sporo testów dla różnych konfiguracji i ze wszystkich wynika że o 3200 warto powalczyć o wyższe nie koniecznie, więcej daje obsadzenie wszystkich 4 banków ale tu mostki nie wyrabiają i nie zaciśniesz timingów. Moje na 3600 cl16 przechodzą wszystkie testy, nic się nie wysypuje ale sporadycznie pojawiają się dziwne eventy czego nie ma na ustawieniach fabrycznych. Procesory przy wysokim OC też się trzymają tylko osiągi coś nie rosną a czasem nawet maleją.
Na 1800x/2700x nie miałem żadnych problemów na 3700x coś grymasiło ale do ogarnięcia. Według mnie sokolnik ma coś zryte z konfiguracją, przerabiałem różne biosy i z żadnym nie miałem problemów.Ale co mam zryte z konfiguracją? Konfiguracja BIOS? :)
DZIWNE bo mi gra się wyłącza i wywala na pulpit po 5 min gry, nie ma Bluescreena jak to zazwyczaj działa. 3200 i można grać godzinami :)
Szkoda że nie sprawdzałem 3600 na poprzednich 2och biosach...dzis byłby pogląd na 3 biosy a nie 1.
Kolejny bios, ten dzisiejszy najnowszy ABBA to dla mnie zagadka. Niech inni testują :) ja potrzebuje w wekeend sprawnego kompa, w przyszłym tygodniu też potrzebny... I kolejny weekend też ha i kolejny też he
A mnie jeszcze czeka zdejmowanie box... Tym bardziej się stresuję, że zrobię jak znajomy... Zdjął chłodzenie razem z chłodzeniem boxowym... Ehhh ciężka sprawa mnie wtedy czeka... Podobno trzeba dobrze proca wygrzać, wtedy pasta tak nie klei. Prawda to? Czyli co? Włączyć grę... Renderowanie jednocześnie i tak po 20 min zabrać się za zdejmowanie boxa? :)
Może się wkoncu coś wyjaśni z BQ... i w przyszłym tygodniu będzie finał reklamacji.
w sieci masz sporo testów...Generalnie dla gier lepsze niskie takty niż mega wyśrubowane MHz, w programach użytkowych zazwyczaj robotę robią MHz i jest różnica między 3200 i 3600 zwłaszcza na Ryzen jeśli program wykorzystuje dobrze wszystkie rdzenie i wątki, łatwo to zmierzyć w renderingu.
Druga sprawa to nie polecam walczyć o 3600MHz tylko polecam pamięci, które chodzą na 3600MHz gratis bez ruszania ustawień napięcia i taktów.
Te pamięci na płytach B450 gigabyte aorus elite, pro, x, m jak i na MSI tomahawk i podobnych z bios pre3xxx też chodzą na 3600, problemy mają Asusy, Asrock i MSI z nowym bios, tyle wiem.
tia... https://www.youtube.com/watch?v=xdz1hRKzPqk
na wielu forach masz różnej maści testy i niektóre różnice są tak duże że trudno je zauważyć. Szkoda czasu i kasy na takie pierdoły.
Oba czynniki wypływają na przepustowość pamięci, poczytaj o specyfikacji GDDR i pomysł dlaczego tam poszli w zegary nie timingi, zwłaszcza że to pamięć bardziej "wielowątkowa" (mówić kolokwialnie) i sensowniej było iść w timingi które znacznie poprawiają wymianę informacji między gpu
BTW: po co ta głupia przepychanka ? i po co dżinnie generujecie 2-3 strony skoro koledze wszystko chodzi (tylko ma dziwne dropy :P)
Ty pisałeś o grach, ja tylko podważyłem Twoje słowa
krzysztofz24
20-09-2019, 00:50
Jaki znowu kolejny ? Pierwszy oficjalny z AGESA ABBA.
Przeciez sokolnik mial juz chyba 3 biosy a teraz bedzie 4 i jakies sterowniki do chipsetu jeszcze byly po drodze.
Dokładnie, parę dni niż u konkurencji :)
No dokladnie. Nie badz bezczelny;-)
Bo sam piszesz;
Szkoda że nie sprawdzałem 3600 na poprzednich 2och biosach...dzis byłby pogląd na 3 biosy a nie 1.
P.s Taaak, rzućcie sie na mnie fanboye MSI:-);-).
sokolnik
20-09-2019, 07:30
Znalazłem na fb gościa który ma ta sama płytę i proca :)
Pisze mi że zainstalował Abba ale jakiś inny numer ha trudno się dogadać ale nawiazalem kontakt ha
No to co dwie głowy to nie jedna :)
sokolnik
20-09-2019, 08:49
On mi pisze ze ma zainstalowany bios jeszcze nowszy niż ten udostępniony wczoraj :)
Ja też mam nowszy, A41.
A propos tych głupich przepychanek MSI vs reszta. Pamiętacie, jak psioczyłem na Gigabyte za badziewną płytę B450 Aorus. Wczoraj wziąłem na test jeszcze jedną grafikę, bo na tamtej MSI miałem zgrzyt w Lightroomie (po przełączaniu zdjęć czasami pojawiało się na ułamek sekundy losowe zdjecie obrabiane kilkanaście razy wcześniej - naturalnie tylko z włączonym GPU accelerate takie cuda). Ale na Gigabyte GTX1660 OC jest to samo, więc pewnie jakiś bug w LR, a dodatkowo widać różnicę między produktami na tej samej półce (mam MSI 1660 Armor). Gigabyte w odróżnieniu do MSI:
1. rezonował plastikowy backplate (nawet po puknięciu placem słychać było rezonans, jakby dotykał pod spodem do elektroniki)
2. rozruch wiatraków jak traktor, przez pierwszą chwilę na maxa i potem spadało do poziomu 1700 RPM - podczas rozruchu w wibracje wpadał w/w backplate co potęgowało hałas
3. podczas obciążenia z karty wydobywało się pulsacyjne buczenie, które przenosiło się na cały komputer i biurko
Zainstalowałem z powrotem MSI, spokój i cisza.
sokolnik
20-09-2019, 15:46
Dzwonił do mnie BQ.
REKLAMACJA UZNANA!!!
Będzie zwrot gotówki :)
Dodatkowo zaproponowali zestaw gadżetów, jakiś kubek długopisy pierdoły, elegancko :)
I co i co? Kto mi tu kazał papier ścierny kupować albo moczyć podstawkę w talerzyku z alkoholem izopropylowym ha
Biorę gotówkę i kupuje Noctua NH D15 :)
ZWYCIĘSTWO!!!
TERAZ DOPIERO BĘDZIE OC ROBIONE, NAWET PŁYTĘ GŁÓWNĄ PODKRĘCE!!! :D
Czyli kupujesz to co ci polecałem dawno dawno temu ? :)
Pamiętaj że to chłodzenie co miałeś i to co planujesz kupić da taki sam efekt w ciszy i wydajności.
Cichy, wszystko ok, ja gigabyte gtx960 też oddałem bo piszczał i kupiłe wtedy EVGA, teraz to samo miałem w msi z piszczeniem i kupiłem gigabyte bo oddając ją coś musiałem mieć, no i okazało się że gigabyte jest ok, wcześniej zawsze kupowałem EVGA i ta firma nigdy mnie nie zawiodła.
Wiele sklepów usunęła z oferty modele nvidia gtx1060, w xkom nie ma ani jednego modelu.
sokolnik
20-09-2019, 16:09
Czyli kupujesz to co ci polecałem dawno dawno temu ? :)
Pamiętaj że to chłodzenie co miałeś i to co planujesz kupić da taki sam efekt w ciszy i wydajności.
Cichy, wszystko ok, ja gigabyte gtx960 też oddałem bo piszczał i kupiłe wtedy EVGA, teraz to samo miałem w msi z piszczeniem i kupiłem gigabyte bo oddając ją coś musiałem mieć, no i okazało się że gigabyte jest ok, wcześniej zawsze kupowałem EVGA i ta firma nigdy mnie nie zawiodła.
Wiele sklepów usunęła z oferty modele nvidia gtx1060, w xkom nie ma ani jednego modelu.A co mi polecałeś? Przypomnij mi :)
Myślę nad Noctua NH D15 LUB JAKIEŚ AiO.
Celsius S36
Kraken x62 lub x72
Corsair jakiś nowy nie pamiętam modelu.
Nie zależy mi na RGB. Wolę ciszę niż RGB.
CENA też jest ważna.
DR4PRO kupiłem za jakieś 330 zł. Czyli to mam do wydania. Kwestia tego ile musze/chce dołożyć. Najmniej dołożę do Noctua.
Niezaleznie co wybiorę czy powietrze czy AiO chce kupić 1 wentylator na TOP, pewnie Noctua Industrial.
Wiele sklepów usunęła z oferty modele nvidia gtx1060, w xkom nie ma ani jednego modelu.
Ake akurat teraz nie mówię o piszczeniu bo cichutko piszą obydwie, ale po zamknięciu obudowy w ogóle tego nie słychać więc to pomijam. Te hałasy o których w/w to w zamkniętej obudowie słychać i wkurzają.
krzysztofz24
20-09-2019, 16:10
Dzwonił do mnie BQ.
REKLAMACJA UZNANA!!!
Będzie zwrot gotówki :)
Dodatkowo zaproponowali zestaw gadżetów, jakiś kubek długopisy pierdoły, elegancko :)
I co i co? Kto mi tu kazał papier ścierny kupować albo moczyć podstawkę w talerzyku z alkoholem izopropylowym ha
Drobniutkim papierem sciernym moglbys wypolerowac na lusterko, potem pasta polerska. A i te resztki pasty by odeszly jakbys wymoczyl w alkoholu izopropylowym.
Bo chyba nie twierdzisz ty ani serwis be quiet ze to zwykla najpopularniejsza pasta Thermal Grizzly Kryonaut weszla w reakcje z podstawka. Zreszta dzialalo normalnie i sprawnie. No przepraszam ze chcialem pomoc:-).
Wychodzi na to ze dostales takie chlodzenie z x-kom porysowane, dziwne ze nie zauwazyles. Ale to jedyne rozwiazanie wg mnie.
Gratuluje pozytywnego zakonczenia.
Dobrze ze tylko x-kom pojechales a nie serwisowi Be Quiet, bo jeszcze nie skonczylo by sie tak dobrze;-).
Biorę gotówkę i kupuje Noctua NH D-15
Chyba cie bozia opuscila. Kupisz sobie praktycznie to samo tylko innej firmy.
Bedzie zamienil stryjek siekierke na kijek.
Tamte rysy co miales na Dark Rocku nie przeszkadzaly mu w normalnym dzialaniu.
Bo temperatury miales dobre. Tylko wygladalo to niezbyt.
Dorzuc ze 150-200zl i juz mozesz jakies porzadne AiO szarpac 240mm lub 360mm nawet, jesli ci wejdzie.
sokolnik
20-09-2019, 16:46
Dorzuc ze 150-200zl i już możesz jakieś porządne AiO szarpac 240mm lub 360mm nawet, jeśli ci wejdzie.
jak AiO to biorę tego:
Alphacool Eisbaer 360mm tylko widzę, że teraz nie mają go w ofercie na stronce :) kiedyś mi X-kom odpisał, że 360 jest na zamówienie, czas oczekiwania to 2 tyg :) masakra :)
w ramach dobrej współpracy z x-kom, chce kupić u nich te AiO jako "kontynuacja mojej reklamacji" :) generalnie mam to gdzieś, ale jakoś nie specjalnie chce zabierać kasę i uciekać do konkurencji... zachowam się elegancko i kupię u nich :) Chyba że mi nie zamówią towaru, to wtedy kupię w w innym sklepie.
Czemu nie weźmiesz coś np MSI albo Corsair, mają dobre oceny, żaden nie da ci jakiś dużych różnic, to będą raczej aptekarskie zmiany, raczej patrz na wygodę montowania i może sam wygląd, święta już blisko, więc może jakieś choinki wybierz :)
sokolnik
20-09-2019, 17:46
AiO od MSI? są takie? :)
Nie AiO ale https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-msi-core-frozr-xl-e32-0802070-a87-1429744/
To jest fajne https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-cooler-master-wraith-ripper-argb-mam-d7pn-dwrps-t1-tr4-5552444/
sokolnik
20-09-2019, 18:46
Chłodzenia MSI nie kupię :) Nie jestem fanboyem MSI aż tak haha :D
Myślę o:
Corsair Hydro Series H150i Pro RGB 3x120mm
Alphacool Eisbaer 360 CPU Black
Fractal Design Celsius S36 Black 3x120mm
krzysztofz24
20-09-2019, 19:08
Czemu nie weźmiesz coś np MSI albo Corsair, mają dobre oceny, żaden nie da ci jakiś dużych różnic, to będą raczej aptekarskie zmiany, raczej patrz na wygodę montowania i może sam wygląd, święta już blisko, więc może jakieś choinki wybierz :)
Chwila, AiO 240mm lub 360mm da lepsza wydajnosc niz chlodzenie powietrzne.
Oczywiscie jesli nie wezmiemy jakiegos najtanszego i firmy krzak i pryrownamy je do topowej wiezy chlodzonej powietrzem.
Testy chlodzen AiO pokazuja ze tak jak przy coolerach powietrznych sa konstrukcje budzetowe, sredniowydajne i najlepsze.
W sumie jak ze wszystkim.
Ale czy warto walczyć o te 3-4 stopnie ?
sokolnik
20-09-2019, 19:43
Ale czy warto walczyć o te 3-4 stopnie ?Warto, ale i tak będę musiał dać jakiś wentylatorek na top który by wyciągał ciepłe powietrze z nad procesora/sekcji zasilania...albo daj jaki nawiew na sekcje :)
https://www.purepc.pl/pamieci_ram/jaka_pamiec_ram_do_procesora_amd_ryzen_5_3600_test _ddr4_2133_4000?page=0,25
krzysztofz24
20-09-2019, 20:26
Ale czy warto walczyć o te 3-4 stopnie ?
W przypadku chlodzenia 240mm bedzie to wlasnie 3-4 stopnie (moze nawet 5;-) ) i troche ciszej...ale porownujac do absolutnego topu chlodzen powietrznych czyli Noctua NH-D15.
W przypadku chlodnicy 360mm roznica juz bedzie 6-8 stopni mniej wiecej. Czasem lepiej.
No i nie mamy tego wielkiego czegos na procesorze;-)
https://www.purepc.pl/pamieci_ram/jaka_pamiec_ram_do_procesora_amd_ryzen_5_3600_test _ddr4_2133_4000?page=0,25
O dla mnie bardzo przydatne, dzieki.
Bo albo bede bral Ryzena 5 albo 7, raczej 5.
Zaoszczedzone piniazki pojda na karte dzwiekowa:-).
Zawracanie głowy jak dla mnie, TDP 105W to nie jest nic strasznego i wymagającego do chłodzenia, dopiero ten 16 rdzeni może być wymagający ale zobaczymy.
krzysztofz24
20-09-2019, 20:31
8 stopni mniej i ciszej (przy dobrym AiO 360mm) to juz mz calkiem sensowny, wrecz spory zysk.
sokolnik
21-09-2019, 00:56
Zawracanie głowy jak dla mnie, TDP 105W to nie jest nic strasznego i wymagającego do chłodzenia, dopiero ten 16 rdzeni może być wymagający ale zobaczymy.Grzeją się strasznie te 3900x, do OC praktycznie przez temp się nie nadają. Może za rok jak wydadzą 10ty bios coś się poprawi ale wątpię. Taka konstrukcja CPU.
Mam okazję wymienić na coś lepszego. Pytanie czy warto to już kwestia indywidualna.
Będzie na przyszłość jakby co, dlatego patrzę na długą gwarancję.
S36 ma 5 lat... To już coś.
krzysztofz24
21-09-2019, 01:06
A ty wogle patrzyles czy wejdzie ci na gore 360mm?
sokolnik
21-09-2019, 01:08
A ty wogle patrzyles czy wejdzie ci na gore 360mm?Wejdzie. 280 nie wchodzi.
krzysztofz24
21-09-2019, 01:10
Wejdzie. 280 nie wchodzi.
To 280mm nie wchodzi a 360mm wchodzi:-)?
Pomylilo ci sie. Mi tez wchodzi bez problemu 240mm na gore, moze 280mm. Ale 360mm to juz tylko z przodu jakby co.
sokolnik
21-09-2019, 01:15
To 280mm nie wchodzi a 360mm wchodzi:-)?
Pomylilo ci sie. Mi tez wchodzi bez problemu 240mm na gore, moze 280mm. Ale 360mm to juz tylko z przodu jakby co.280 na górę niby nie wchodzi a 360 tak.
krzysztofz24
21-09-2019, 01:21
280 na górę niby nie wchodzi a 360 tak.
No ale ja kto, ze niby dluzsze wchodzi a krotsze nie wchodzi:-).
Cos z le zapamietales. Po zdjeciu gory obudowy widac rozstaw otworow pod chlodnice przeca. Zdejmij i sobie zmierz.
sokolnik
21-09-2019, 01:26
Bo 280 jest szersza. Black gadał w recenzji że 280 mm nie wchodzi na top.
krzysztofz24
21-09-2019, 01:30
Ale w 280mm fajne jest to, ze maja wentylatory 140mm 2 szt. Ktore wolniej sie kreca niz 120mm bez straty wydajnosci.
No i jakis tam lekki zysk z 280mm zamiast 240mm.
W 1/3 drogi do 360mm:-).
Widze, ze urwanie glowy masz w robocie;-).
sokolnik
21-09-2019, 01:32
Druga sprawa to montaż, gdzie? Chyba front. Powietrze wtłaczane do obudowy.
krzysztofz24
21-09-2019, 02:18
Wszystko w temacie gdzie i jak montowac AiO.
https://youtu.be/RlUPLvcWIg0
Raczej gora. Dla proca wiekszej roznicy nie bedzie.
Ale przy montazu na froncie cieple powietrze tloczone do obudowy podniesie temp GPU, chipsetu itp.
I dzieje sie tak nawet mimo kilku wiatrakow wyciagajacych na gorze.
sokolnik
21-09-2019, 02:39
Gość z fb mi pisze żebym nie instalował nowego biosu bo są same problemy... Ze jemu znajomy tak pisał.na jakimś forum te o tym piszą, ma mi wysłać link. Na YT też podobno są filmy z problemami. Niby z moją płyta MSI.
Robi się coraz ciekawiej :)
Mi znajomy mówił że znajomego znajomy ma znajomego... dobre :)
Co do montowania AiO to myślałem że nikt nie wpadł na pomysł montowania tego na froncie, a jednak :)
Oj będzie ciekawie w temacie jak sokolnik to będzie montował i potem jak zawsze testował eksportem zdjęć ;)
:D
Wczoraj w obudowie rozpadło mi się chłodzenie na pamięciach. :D
https://www.x-kom.pl/p/497386-pamiec-ram-ddr4-patriot-32gb-3200mhz-viper-steel-cl16-2x16gb.html
Otworzyłem obudowę, a tam radiatory odpadnięte :D
krzysztofz24
21-09-2019, 10:55
Te radiatory to chyba jak w przypadku wiekszosci obecnych pamieci, szpanerska obudowa zeby bylo gdzie napis predator albo viper dac;-).
Podejrzewam ze dziala wszystko normalnie.
Zobacz czy masz gwarancje jeszcze i paragon, jakbys chcial wymieniac.
I tak wymieniam, 2 płyty na których chodzą w 2133, oczywiście obie Gigabyte [emoji16] ewentualnie zostaną u mnie w służbowym kompie choć tam mam max 2666 ale przynajmniej na intelu nie ma takich głupich problemow
Takie mam przemyślenia po kilku miesiącach zabawy ponownej z AMD. W intelu musisz się bardzo postarać żeby zwalić konfigurację, w AMD musisz się bardzo postarać żeby jej nie zwalić [emoji16]
krzysztofz24
21-09-2019, 12:03
Co do montowania AiO to myślałem że nikt nie wpadł na pomysł montowania tego na froncie, a jednak :)
Alez to bardzo proste, juz wyjasniam:-).
Jak ktos robi autorskie chlodzenie ciecza to daje przewaznie 2 chlodnice. Na gorze i z przodu.
Tylko ze wtedy, glowny podgrzewacz wnetrza czyli GPU tez jest chlodzone woda.
I przewaznie jest to w obudowie big tower albo czesciowo otwartej nawet.
I teraz jak ktos kupuje jedna chlodnice AiO, chce zrobic jak "prosy" i w zestawach z YT i tez daja na przod do zwyklej obudowy middle tower:-).
Panie, no i wtedy wiatraczki RGB lepiej widac.
I tak wymieniam, 2 płyty na których chodzą w 2133, oczywiście obie Gigabyte [emoji16] ewentualnie zostaną u mnie w służbowym kompie choć tam mam max 2666 ale przynajmniej na intelu nie ma takich głupich problemow
Jakie to płyty że nie chodzą na 3200 ?
sokolnik
21-09-2019, 12:24
Serio nie rozumiecie czemu chłodnice chce dać na front? Bo wtedy zimne powietrze z zewnątrz obudowy zasysane jest przez wiatraki, przepychane przez chłodnice.
A na top gorącym powietrzem z wnętrza obudowy, chłodzimy CPU tak naprawdę.
Kwestia tylko czy węże w AiO będą wystarczające długie by montować chłodnice na froncie.
Drugi problem to zabudowy top w Dark Base 700. Porównajcie sobie Dark Base 500, która ma wymienny top na siateczkowy, to jest mega rozwiązanie pod chłodnice AiO.
W mojej obudowie jest fajna tacka na top, na szynach, do której możemy zamontować AiO, czyli producent dał dodatkowy bajer w tym miejscu by wygodnie montować AiO na TOP.
Z drugiej strony, podczas eksportowania foto/video wykorzystywany jest mocno procesor a nie karta graficzna, czyli karta graficzna nie wydziela ciepła które mogłoby jeszcze bardziej podgrzać CPU podczas renderu. Najwięcej ciepła jest podczas grania, ale wtedy temp procesora są niższe w jakby to powiedzieć, ciepłym komforcie :) ekport to już gorący dyskomfort dla CPU :)
SERIO SIĘ ZASTANAWIAM co kupić, bo to i kasa, bo wygląd zestawu, bo gwarancja bo awaryjność pomp, jednak 3900x grzeje się mocno bo problemem są skaczące napięcia, nawet do 1.50V. Nie za bardzo chce bawić się w kręcenie CPU bo jak znam życie coś zepsuje.
Odnośnie biosu to mam ostrzeżenie, by czekać na więcej opinii, i nie instalować teraz. Podobno już pracują nad kolejną AGESSĄ :) pewnie w listopadzie wydadzą :)
sokolnik
21-09-2019, 12:43
Muszę takie ramię skomponować do mojej obudowy, zamontować wentylatorek i takim pięknym sposobem chodzić sekcje zasilania cała :) 30985
krzysztofz24
21-09-2019, 13:04
Serio nie ogladales tego filmiku co ci zalinkowalem?
Tam juz wszystko jest. Kompendium wiedzy ludzkosci jak montowac AiO z pojedyncza chlodnica:-).
Chlodnica na gorze vs z przod to zysk dla proca bedzie 1 stopien.
Ale w przypadku chlodnicy na przodzie caly srodek kompa jest podgrzewany.
To bezsens w przypadku pojedynczej chlodnicy AiO.
A ten pojedynczy wiatrak to jest w otwartym test benchu.
W zamknietej to bezsens.
Znowu zaczynasz wydziwiac;-).
sokolnik
21-09-2019, 13:14
Oglądałem. Dobra, dam na TOP, mimo zabudowanego TOPu.
W przypadku AiO brakuje nawiewu na sekcje zasilania CPU, bo nie ma wiatraczkow jak w chlodzeniu powietrznym, zawsze coś tam wieje :)
HWinfo pokazuje mi w 2 czy 3 miejscach 120 stopni ha odrazu po włączeniu kompa na pulpicie ha mam nadzieję że to błąd programu ha
Tak naprawdę, potrzebowałbym laserowy czujnik temp do mierzenia temp wokół CPU, Ramu, płyty głównej chipsetu itp. Dyski mam chłodne 35-44 stopnie. Extra.
Napisalem do xkom wczoraj, czy na tego Eisbaera 360 muszę czekać 14 dni. Jak nie, to kupię w innym sklepie chyba. W xkom zamówię jakieś wiatraczki i pastę. Trudno.
Ja chce czekać kolejnych 3 tyg na nowe chłodzenie, zresztą nie ufam xkom w kwestii terminu dostawy towaru, lecą sobie w kulki z zamówieniami.
Panowie, litości, chłodzenie cieczą procesora 105 TDP którego zresztą za bardzo się nie podkręci i to nie przez temperatury ?
krzysztofz24
21-09-2019, 13:45
Ale co to znaczy zabudowany top?
Chyba masz na topie dziurki albo zdejmowana gore albo filtr wyjmowany ma calej powierzchni?
Chyba nie masz tam litej blachy:-)?
Ty masz Dark base 700? Na zdjeciach produktu, jest pieknie pokazane jak sie montuje chlodnice na TOPie.
Że ci się chce tyle miesięcy z tym wszystkim bawić, ja otwieram kompa raz na rok do odkurzania albo jak coś wymieniam sporadycznie jak teraz gpu.
Doradzę tak, daj AiO na tyle budy, nawet na zewnątrz całkiem montuj dla wygody, wtedy wiatraki wymusza cyrkulacje razem z tymi co masz do nawiewu od przodu, prosto i wygodnie.
edit: pewnie ma zabudowane coś nad budą, a nie w budzie.
Pisałem wcześniej już że walka z procesorem TDP 105W to sztuka dla sztuki i zawracanie sobie głowy.
sokolnik
21-09-2019, 14:03
zdjęcie tacki do AiO:
https://cdn-reichelt.de/bilder/web/xxl_ws/E200/BQT_BGW23_03.png
Mam na froncie wentylator w tej pozycji jak na powyższym zdjęciu + nad nim taki sam wentylator = 2 na froncie.
TOP jest zabudowany - 3/4 to blacha.
https://allegro.stati.pl/AllegroIMG/PRODUCENCI/BE%20QUIET/BGW23/f3.jpg
Mój pomysł by dać w podłodze wentylator, który by dmuchał prosto na GPU upadł, boooo się nie zmieści :) nawet 120cmm nie zmieści się pomiędzy zasilacz i klatkę na HDD :)
raczej bez szans, musiałbym dokładnie sprawdzić by montowaniu AiO:
30990
Ty takiego potwora chcesz kupić ?
Ja myślałem że jakieś zgrabne małe AiO.
sokolnik
21-09-2019, 14:33
Ty takiego potwora chcesz kupić ?
Ja myślałem że jakieś zgrabne małe AiO.
240mm nie chce.
280mm nie wchodzi na TOP wg BLACK na YT.
od 2 min 30 sek.
https://youtu.be/0zHilqy9Meg?t=151
360 wchodzi, to wychodzi że kupię 360 :)
30991
Odnośnie 3950x - opóźnienia. Czyli realnie podejrzewam że to będzie 1Q 2020 bardziej marzec niż styczeń :)
Ludzie jeszcze czekają na odbiór 3900x w X-KOM :D ha !
https://www.purepc.pl/procesory/amd_ryzen_3950x_flagowy_16rdzeniowy_procesor_opozn iony?fbclid=IwAR1BtEK9SvNb2ba4-a00GcXmq69CI7FdPl03Ca7EzFSmbM2XxSvcJgIlYko
krzysztofz24
21-09-2019, 20:46
Sokolnik nie chce cie martwic i ze krytykuje twoja obudowe;-). Bo piekna jest iz szybka.
Ale ona tak srednio sie nadaje zeby montowac chlodnice na topie i uzyskac max efektywnosc tego rozwiazania...bo ma lita blache na 3/4 dlugosci. Nie mogles sobie wybrac obudowy z krateczka, meshem lub dziurkami na gorze?
Bo Black to dostal hajs za recenzje i chwali, producent daje piekne saneczki na chlodnice. Ale powietrze przepchniete przez chlodnice ma ujscie tylko przez te szparki na koncu topu i troche tylem. Tak jest ofc ciszej ale z gorsza cyrkulacja.
Taki przeplyw jest po prostu gorszy niz jakby szlo niczym nie zaklocone do gory.
Z przodu to bez sensu, bo cieplo bedzie walic do srodka.
A ogolnie to Be quiet jak sama nazwa wskazuje;-) stawia najpierw na cisze a potem na przeplyw powietrza w obudowie. Stad np na przedzie masz mate wytlumiajaca a wiatraczek lub wiatraczki zasysaja z boku. A kompy potwory potrzebuja przewiewnych bud:-).
Cos mowiles ze tam mozesz dac meshowy przod. Ja bym tak zrobil, od razu srodek bedzie lepiej wietrzony, bo wiatraki beda zasysac cala powierzchnia frontu.
Szkoda ze na gorze nie mozna by jakiejs siateczki czy mesha zamontowac zamiast tej litej blachy.
sokolnik
21-09-2019, 20:49
Sokolnik nie chce cie martwic i ze krytykuje twoja obudowe;-). Bo piekna jest iz szybka.
Ale ona tak srednio sie nadaje zeby montowac chlodnice na topie i uzyskac max efektywnosc tego rozwiazania...bo ma lita blache na 3/4 dlugosci. Nie mogles sobie wybrac obudowy z krateczka, meshem lub dziurkami na gorze?
Bo Black to dostal hajs za recenzje i chwali, producent daje piekne saneczki na chlodnice. Ale powietrze przepchniete przez chlodnice ma ujscie tylko przez te szparki na koncu topu i troche tylem. Tak jest ofc ciszej ale z gorsza cyrkulacja.
Taki przeplyw jest po prostu gorszy niz jakby szlo niczym nie zaklocone do gory.
Z przodu to bez sensu, bo cieplo bedzie walic do srodka.
A ogolnie to Be quiet jak sama nazwa wskazuje;-) stawia najpierw na cisze a potem na przeplyw powietrza w obudowie. Stad np na przedzie masz mate wytlumiajaca a wiatraczek lub wiatraczki zasysaja z boku. A kompy potwory potrzebuja przewiewnych bud:-).
Cos mowiles ze tam mozesz dac meshowy przod. Ja bym tak zrobil, od razu srodek bedzie lepiej wietrzony, bo wiatraki beda zasysac cala powierzchnia frontu.
Szkoda ze na gorze nie mozna by jakiejs siateczki czy mesha zamontowac zamiast tej litej blachy.Czyli sugerujesz dać AiO na front?
Mógłbym porobić dziury w tej budzie :) takie otwory wentylacyjne :) 5 dziur na każdy wiatrak... To by było najlepsze rozwiązanie ha
krzysztofz24
21-09-2019, 21:00
Czyli sugerujesz dać AiO na front?
Mógłbym porobić dziury w tej budzie :) takie otwory wentylacyjne :) 5 dziur na każdy wiatrak... To by było najlepsze rozwiązanie ha
Nie, na pewno nie sugeruje dac na front, zreszta to nawet napisalem w tym co zacytowales:-).
Sugeruje obadac czy ta blache/top obudowy da sie jakos odkrecic latwo. I moze bedzie pasowac top z innego modelu be quiet z dziurkami, siatka, meshem na gorze.
Tak jak teraz jest, tez to bedzie dzialac. No ale lepiej jakby powietrze szlo prosto do gory bez zadnych "zaklocen". I tu produvent ani Black z YT termiki i fizyki nie oszuka;-).
Sugeruje tez dac ten front z meshem na przod jak pisales ze jest taka opcja. Zobaczysz od razu temperatura w srodku troszke spadnie. Bo bedzie lepszy nawiew.
Ja bym sobie kupił Noctua NH-D15 w wersji z dwoma wiatrakami żeby bardziej wymusić cyrkulacje w budzie bo najprawdopodobniej masz cały czas z tym problem, na przodzie budy wytnij dziury jakieś i już.
krzysztofz24
21-09-2019, 21:02
Ja bym sobie kupił Noctua NH-D15 w wersji z dwoma wiatrakami żeby bardziej wymusić cyrkulacje w budzie bo najprawdopodobniej masz cały czas z tym problem, na przodzie budy wytnij dziury jakieś i już.
Sokol cos pisal ze mozna zamiennie meshowy przod zalozyc. I to mu wlasnei sugeruje m.in.
sokolnik
21-09-2019, 21:05
Sugeruje tez dac ten front z meshem na przod jak pisales ze jest taka opcja. Zobaczysz od razu temperatura w srodku troszke spadnie. Bo bedzie lepszy nawiew.
Jaki front z meshem?
Na froncie oraz na spodzie na całej drugosci mam siatki przeciwkurzowe.
Jakbym miał robić dziury, to na topie a nie z przodu :)
U mnie nie da się nic zmienić, ani top ani front :) co najwyżej front mogę zdjąć całkowicie :) ale top nie ruszę bo to wszystko spawane jest, jedy nie tam dziury mogę wiartarką robić ha
taki mam filtr przeciwkurzowy na froncie:
https://www.purepc.pl/image/artykul/2017/11/14_be_quiet_dark_base_700_premierowy_test_eleganck iej_obudowy_nc6_b.jpg
krzysztofz24
21-09-2019, 21:33
Sam jestes spawany:-);-)
Obudowa to taka rama i gora jest albo przykrecana albo sie trzyma na jakichs blaszkach takich zatrzaskowych i zacisnietych w fabryce maszynowo.
Obczaj to, moze da sie zdemontowac gore bez naruszania stabilnosci konstrukcji. Moze to tylko 4 sruby po rogach i odgiac pare blaszek.
I moglbys sobie wyciac taki prostokacik i dac tam meshowa siatke czy jakas metalowa siateczke (sa takie bajery do kupienia w sklepach komputerowych).
Ale to juz niemal zaawansowany modding;-).
Przy okazji proponuje ci prosty eksperyment. Najpierw grasz czy tam renderujesz film czy co tam chcesz. Wazne zeby komp sie grzal. I zrob to z zalozonym przodem a potem to samo ze zdjetym (filtr ofc zostaje).
I zobaczysz te pare stopni roznicy w srodku na podzespolach.
Przy okazji. Sprawdzilem, Be Quiet daje w kazdym modelu blache na gore (tylko np w Dark Base 900, ktora juz jest big tower, po bokach sa siateczki zeby powietrze lepiej uchodzilo. Nadal to nie jest swobodny przeplyw do gory ale juz lepiej niz u ciebie).
Cooler Master w bardzo wielu obudowach ma przewiewna gore. I na pewno taka obudowa jest glosniejsza (znaczy gorzej tlumi) od Be Quiet. Ale albo albo. Albo wyciszenie matami, albo max cyrkulacja.
mi wentylatory na wierzy same zaciąga powietrze z zewnątrz obudowy... przez front, wszystko to siatka z filtrami.
sokolnik
21-09-2019, 22:08
TOP nie wiem czy jest zdejmowany ale nawet jakby był, to bym zdjął "obudowę przycisków":
31051
Moja obudowa ze zdjętym frontem:
Bez frontu (https://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2017/11/be-quiet-Dark-Base-700-Case-Review-on-KitGuru-Front-Left-34-Filter.jpg)
krzysztofz24
21-09-2019, 22:16
Ale przyciski zostana na miejscu, spokojnie:-). Chyba zauwazules te szpary miedzy nimi a blacha topu?
Obadaj temat, bo mozna by zdjac top. Wyciac prostokacik, dac mesha (taka siateczke bys kupil jak masz na froncie po bokach) na minimum 3/4 dlugosci i zamontowac na powrot. Wyobraz sobie ze tam na gorze tych kratek/zeberek wentylacyjnych nie ma. Tylko jest taka siatka jak z przodu konczaca sie jakies 10 cm przed przyciskami/przednia krawedzia obudowy.
Tylko musisz sobie odpowiedziec na pewne pytanie;-)
Albo masz pewne zdolnosci mechaniczne, albo nie:-). Bo to trzeba zaplanowac, wymierzyc i precyzyjnie wykonac. I zeby to wygladalo estetycznie.
sokolnik
21-09-2019, 22:34
Albo masz pewne zdolnosci mechaniczne, albo nie:-). Bo to trzeba zaplanowac, wymierzyc wykonac i zeby to wygladalo estetycznie.
Nie takie rzeczy się robiło :D
Majsterkowanie i rozwalanie to moja druga natura :D :D :D
ale ja nie mam czasu na takie MODY!
trzeba by było wyciąć dziure :D estetycznie :D nie mam narzędzi, musiałbym komuś to zlecić + zrobić taką tackę nalepiej na magnesy jakieś malutkie na której byłą by siatka/filtr przeciwkurzowy :)
CHociaż najprościej by było, ODKRĘCIĆ TOP jeśli się da, zrobić dziury i zapomnieć o temacie. Zrobić 2 x 6 dziur i tyle :)
:D :D :D
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1007&v=zDP4hWCrcTI
Zrobić takie dziury i już, nawet bez siatek przeciwkurzowych, bo ja jak wyłączam kompa to przykrywam bo "folią" taką, to chyba worek od monitora NEC :) żeby się nie kurzyło mi nic na kompa :D
Projekt na dziury już mam :D
Wyjąłbym płytę całą oraz GPU i można wiercić dziury od góry :) i to by było najlepsze rozwiązanie, podejrzewam, że bardzo mocno poprawiające odpływ powietrza poza obudowę :)
Dziur można porobić więcej, pomiędzy tymi dużymi można zrobić mniejsze dziurki.
Filtr by się przydał jakiś przeciwkurzowy, nie zaszkodzi kupić jakąś siateczkę i przykleić od spodu :)
ale hola hola !
TOP pewnie jest wyciszany matą... to dziury w macie też można zrobić :D
31054
krzysztofz24
21-09-2019, 22:52
Przez dziury bedzie gorsza wentylacja niz przez wyciety prostokat. Akurat ten prostokat moglby isc jak te kropki, znaczy na takiej mniej wiecej powierzchni albo ciut wiekszej. Same dziury sa obrzydliwe:-).
Po za tym jakbys wiercil dziury bez demontazu TOPu to blacha sie brzydko wygnie.
Zdjac TOP (polozyc na desce), wyciac prostokat, zalozyc siateczke i jakis tam filtr przeciwkurzowy dopasowac, na krawedz po wycieciu jakas uszczelka badz tasma led zeby ja zamaskowac i wsio. Jesli siatka bedzie od spodu.
Ale TOP musi wrocic na miejsce bo widze, ze zespala kontrukcje niejako.
A taki majterkowicz to nie posiada w domu szlifierki katowej:-)?
Jakbys robil, to pamietaj-delikatnie.
P.S
Dobra, zostaw to bo popsujesz obudowe:D.
sokolnik
21-09-2019, 23:10
Problemy z biosem na płycie MSI, model najwyższy, Godlike. Dziwne.
https://youtu.be/XdxyTWSeRx4
sokolnik
21-09-2019, 23:16
Nie chce wycinać wielkiej prostokątnej dziury na topie i pozbywać się maty wyciszającej.
10 czy 15 dziur o wiele wiele poprawiły by odprowadzania ciepłego powietrza z obudowy.
Dobre wiertło do metalu i jazda ha [emoji38]
Bez rozkrecania budy, wycinania, spawania, klejenia ha szybkie diury pod AiO i robię OC procesora na 5 GHz! :D
krzysztofz24
21-09-2019, 23:51
Albo maty albo przewiew. Dziury sa obrzydliwe. To jak taki wies tuning w samochodzie typu "Łapy Pudziana" na masce i spoiler z napisem quatro do Passata:-). Po za tym jak bedziesz wiercil i naciskal to blacha sie jeszcze barddziej obrzydliwie wygnie. A pomyslales jak pieknie bedzie wygladac krawedz tej dziury bez czarnej farby.
I TERAZ NAJWAZNIEJSZE. Jesli chcesz cos robic to tylko i wylacznie na zdemontowanym topie zeby opilki metalu nie dostaly ci sie do srodka kompa.
Ciekawe czy takie opilki metalu moga zrobic zwarcie na karcie grafiki albo co bedzie jak je zasilacz zassie do srodka...
Tylko ze zdjetym topem lezacym elegancko na rownej desce. A potem go wyplukac pare razy pod prysznicem i jeszcze na stacji benzynowej kompresorem przedmuchac zeby sie opilkow pozbyc i jeszcze raz wyplukac.
Po za tym wydaje mi sie prostsze zdjecie topu niz rozkladac caly komp.
Wez ty kup moze jednak ta Noctue bo sobie obudowe zniszczysz lub oszpecisz lub jedno i drugie;-).
P.S
Zwroc uwage na porownanie obudowa przewiewna vs wyciszana.
Zobacz o co mi chodzi na gorze tej bialej przewiewnej obudowy.
A i zwroc uwage kolo 8 minuty o ile procesor ma wyzsza temperature w wyciszanej budzie z gorszym przeplywem powietrza. 4-8 stopni moze byc nawet!!!
Chciales kompa potwora i go krecic i wszystko krecic;-), to tutaj wyciszana obudowa z matami wygluszjacymi i ograniczonym przeplywem powietrza niezbyt pasuje.
Chcesz max wydajnej cyrkulacji, to potrzeba radykalniejszych krokow niz pare dziurek.
https://youtu.be/T6jxiE2GQpY
sokolnik
22-09-2019, 01:16
Akurat zazwyczaj ja wolę praktykę niż estetykę :) dziurek widzieć nie będę, a temp CPU tak :)
Dlatego dziury na top by mi nie przeszkadzały albo jakieś wygięcia. Kupiłem taka budę i teraz nie wiem, nigdy jakoś specjalnie nie planowałem AiO. Jednak dziś są inne okoliczności :)
Noctua NH D15 + 2 wentylatory to dopłata jakiś 350 zł. Dopłata do samego AiO to 400 zł praktycznie a jeszcze ile zabawy z jakimiś dziurami na TOP. Dziury są do zrobienia ale ja nie mam czasu na takie mody. Rozbieranie, obudowy, podzespołów itp.
Skończy się pewnie na kupnie Noctua i robieniu huraganu w budzie. Bez kupowania wentylatorów to w ogóle, dopłacam 130 zł i mam Noctua ale pomysł mam taki by te wentyle na NhD15 zamienić na wentylatory Industriale które są czarne a nie w kolorze brązowej kooopy. Najlepiej odrazu a nie kiedyś, bo kiedyś to zawsze inne wydatki będą. Teraz mam 300 zł na ten cel, wolałbym za dużo niedokladać, najlepiej wcale, do tych 300 które mam na dopłatę do chłodzenia.
GWARANCJA chyba 5 lat, wentylatory Industriale 6 lat. A AiO to się może pompa popsuć, węże rozszczelnić, woda wylać, zapowietrzyć itp. Płyn ten traci swoje właściwości. Chłodzenie powietrzne wystarczy na dłużej. I podejrzewam że będzie lepiej niż na DR4PRO, pytanie jaką pastę kupić by nie było powtórki z rozgrywki typu wrzery, grudy, rysy.
krzysztofz24
22-09-2019, 01:47
(.....) i mam Noctua (....)I podejrzewam że będzie lepiej niż na DR4PRO, pytanie jaką pastę kupić by nie było powtórki z rozgrywki typu wrzery, grudy, rysy.
Bedzie w 95% tak samo:-)
Juz ci dawalem ten filmik, ale wyparles go z pamieci.
https://youtu.be/u4Yd-P_b4dc
Tysiace osob na swiecie stosuje ta paste Thermal Grizzly Kryonaut i sie nia jaraja i nie maja zadnych wzerow. To nie pasta ci "zniszczyla" podstawke chlodzenia.
Taa, praktyke przedkladasz nad estetyke. To po co kupiles obudowe z oknem, i przezywasz wentylatory od Noctua, ze sa w kolorze kupy:-)?
Ta obudowa jest wyciszana i nastawiona na kulture pracy komputera glownie. I jak chcesz AiO z wydajnoscia na maksa to zaczynaja sie lekkie schody...
A kupuj co ty tam chcesz:-). Tylko nie mysl ze ta Noctua da jakas mega roznice vs DR4Pro.
Jakieś 6 lat temu kupiłem pastę Arctic w dużej szczykawie, wtedy była ich najdroższa bo chyba coś 20zł kosztowała i do tej pory ją używam, a zestawy ostatnio były składane na tej paście od SilentiumPC i jest super, nigdy mi do głowy nie przyszło żeby się rozczulać nad pastami, byle nie był to jakiś zwykły silikon albo jakieś wynalazki ostatnie z metalami "ciekłymi".
Noctua nie jest w kolorze kupy dziecka po zjedzeniu banana tylko ma kolor cappuccino robionego w pobliżu koloseum :)
nikoniarz
22-09-2019, 11:08
W pracy używamy pasty termoprzewodzącej na bazie srebra. Nie jest tania, bo 1-gramowa tubka kosztuje około 12 euro, ale w przemyśle maritime sprawdza się dobrze.
sokolnik
23-09-2019, 07:50
Równo 4 tyg złożyłem reklamację w xkom.
W piątek dzwonił do mnie serwis BQ, reklamacja uznana. Liczę na to że dziś xkom zadzwoni, umowie się co do zwrotu pieniędzy/zamówienia towaru/dostępności. Najlepiej by było, jakbym w tym tygodniu odebrał AiO i sobie na spokojnie w nd zamontował na mojej eleganckiej szynie na TOPie :)
Tylko tego Eisbaera 360 w xkom nie mają, mają wersję 420mm ha ale to bym musiał poza obudową je trzymać ha
Tak żeby do końca września temat zamknąć i przejść do testów :)
Dziury czy inne modyfikacja będę robić jakby się okazało że AiO na top nie wyrabia... Ale nie powinno być tragedii. Z tyłu na topie są duże dziury, tam bądźcie powietrze wylatywać.
sokolnik
23-09-2019, 10:34
Eisbaera 360mm w xkom nie mają i mieć nie będą. Proponują mi AiO Corsair.
sokolnik
23-09-2019, 13:33
BQ wysyła mi dziś paczkę kurierem :) gadżety :)
Czy w gadżetach będzie figurka Iron Mana? Jak nie, to bym nie odbierał [emoji23]
Czy w gadżetach będzie figurka Iron Mana? Jak nie, to bym nie odbierał [emoji23]
Biorąc pod uwagę nick OP, Hawkeye byłby lepszy. ;)
Biorąc pod uwagę nick OP, Hawkeye byłby lepszy. ;)W sumie racja [emoji846]
sokolnik
23-09-2019, 14:24
Przez telefon coś tam słyszałem że kubek... Słabo było słychać w samochodzie.
Pewnie kubek, długopis, smycz :)
Coś w tym stylu, zobaczymy w środę :)
Xkom dalej się nie odzywa, a już 14.30 prawie.
sokolnik
23-09-2019, 17:48
uprzejmie informujemy, że Państwa zgłoszenie zmieniło status. Obecnie z racji braku możliwości naprawy reklamowanego sprzętu, jak również jego wymiany na identyczny model, możliwy jest zakup innego produktu o tej samej bądź wyższej wartości za dopłatą.
Eisbaera 360 nie mają w x-kom.
Lipa, ciekawi mnie czy mogę żądać zwrotu pieniędzy?
kiedyś reklamowałem kartę SD, oddali mi gotówkę, oczywiście najpierw proponowali wymianę towaru. Powiedziałem, że poproszę gotówkę, Pani zrobiła krzywą minę... ale kasę oddała w Euro AGD RTV :)
Napisałem że poproszę gotówkę, na bezczela czy jutro mogę odebrać kasę ha [emoji38] sprzedają badziew i myślą że ja będę u nich kupować dalej ha
Corsair jest fajny, silentiumPC tez ma, ciekawe czy podobne wydajnościowo do reszty.
Napisałem że poproszę gotówkę, na bezczela czy jutro mogę odebrać kasę ha [emoji38] sprzedają badziew i myślą że ja będę u nich kupować dalej ha
w ramach dobrej współpracy z x-kom, chce kupić u nich te AiO jako "kontynuacja mojej reklamacji" [emoji4] generalnie mam to gdzieś, ale jakoś nie specjalnie chce zabierać kasę i uciekać do konkurencji... zachowam się elegancko i kupię u nich :)
To lepsze niż dynastia i Niewolnica Izaura razem [emoji23]