Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
sokolnik
29-11-2021, 22:33
Nie musisz dzwonić, idziesz do salonu firmowego ( nie jakieś stoiska firmy X ) i wymienią ci na nowy.
wolę się umówić konkretnie by sprawdzili czy mają ten router dostępny :) pojechać konkretnie i załatwić sprawę czyli wyciągnąć stary router/pudełko z piwnicy i przynieść tego samego dnia nowy router :)
- - - - kolejny post - - - - - -
no i mam 5 dni na wymianę routera :)
zgłoszenie przyjęli :)
router, zasilacz i pudełko :) mam w piwnicy :)
wymiana w dowolnym salonie ORANGE :)
czupacabra
30-11-2021, 00:51
Sokolnik ja mam funboxa6 i extender z orange. Ten extender działa rewelacyjnie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
sokolnik
30-11-2021, 01:39
Sokolnik ja mam funboxa6 i extender z orange. Ten extender działa rewelacyjnie.
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkDzięki za info,
Hm u mnie tragedii nie ma generalnie, że nie da się np. YT oglądać w wyższej rozdziałce bo net nie wyrabia... No ale czasami jakby zrywało połączenie itp. No jakieś dziwne akcje są [emoji14]
Gigabyte AORUS GeForce RTX 3080 Ti XTREME WATERFORCE 12G- https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/gigabyte-aorus-geforce-rtx-3080-ti-xtreme-waterforce-12g.bhtml
Cena masakryczna, wiem, ale MSFS 2020 wymagający. Mam pytanie o chłodzenie, bo trochę się go obawiam. Ta sama karta występuje też z tradycyjnym chłodzeniem, tylko ma zalecany zasilacz 850W, ta z wodnym 750 W, czyli taki jak mam.
Jest się czego obawiać?
Rafał_Sz
30-11-2021, 12:31
Wodne będzie cichsze, taka różnica.
Ewentualna awaryjność ? Dają 4 lata gwarancji.
sokolnik
30-11-2021, 13:11
Ewentualna awaryjność ? Dają 4 lata gwarancji.Hmm
Masz już tzw. autorski system chłodzenia cieszą w komputerze?
Marka Aorus raczej cieszy się dobra opinią.
Nie. Zwykłe wiatrakowo. A to jakaś przeszkoda ?
sokolnik
30-11-2021, 13:33
Nie. Zwykłe wiatrakowo. A to jakaś przeszkoda ?Hehe tak czułem
Przeszkoda?
To tak jakbyś chciał kupić instalacje gazową do elektryka.
Będzie to działać?
Kupisz tą kartę to musisz ta kartę podłączyć do wodnego chłodzenia cieszą.
Poszukaj na YT zobaczysz o co chodzi.
Wiem, ale nie muszę przerabiać procka, chociaż może by warto.
Rafał_Sz
30-11-2021, 13:43
Kupisz tą kartę to musisz ta kartę podłączyć do wodnego chłodzenia cieszą.
Poszukaj na YT zobaczysz o co chodzi.
Przecież to jest zestaw All in One.
Pytanie czy Straight Power 11 750W 80 Plus Gold wraz z ryzenem 7 5800x da radę obskoczyć RTX 3080 Ti, gdzie zalecany zasilacz to 850W. W sieci opinie są różne, piszą, że powinien dać radę, tym bardziej, że dla 3090 w większości producenci zalecają 750W.
Rafał_Sz, kwestia znalezienia miejsca na wiatraki...
sokolnik
30-11-2021, 13:53
Przecież to jest zestaw All in One.A faktycznie, rzuciłem okiem na 1 zdjęcie nie zauważyłem chłodnicy :) a to luzik :)
Do 3080Ti brałbym 850W Gold jako minimum, jakiś markowy zasilacz który wytrzyma nawet 1000W poboru.
A może ta karta nie potrzebuje tyle prądu :) ?
Pytanie czy Straight Power 11 750W 80 Plus Gold wraz z ryzenem 7 5800x da radę obskoczyć RTX 3080 Ti, gdzie zalecany zasilacz to 850W. W sieci opinie są różne, piszą, że powinien dać radę, tym bardziej, że dla 3090 w większości producenci zalecają 750W.
Rafał_Sz, kwestia znalezienia miejsca na wiatraki...
Testowy komputer z gpu 3080ti miał cpu 5950X lekko kręcony i w syntetycznym obciążeniu, czyli takim jakiego nie uzyskasz max 600W cały zestaw pobierał, czyli każdy zasilacz 750W, a jak Gold to będzie duży zapas.
To będzie do grania czy do krypto kopania ?
sokolnik
30-11-2021, 13:59
Testowy komputer miał 5950X lekko kręcony i w syntetycznym obciążeniu, czyli takim jakiego nie uzyskasz max 600W cały zestaw pobierał, czyli każdy zasilacz 750W, a jak Gold to będzie duży zapas.
To będzie do grania czy do krypto kopania ?Wraz z kartą 3080Ti?
Grania, w sumie upgrade tylko pod MSFS 2020 :)
3060 Ti daje radę na 2k z ultra/ high, tylko odpalenie drugiego monitora powoduje zjazd z FPS <30, nawet w granice 20.
czupacabra
30-11-2021, 16:54
Ło matko. W zeszłym roku w grudniu kupiłem za 5480 a i tak to było drogo.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
sokolnik
30-11-2021, 16:58
Ło matko. W zeszłym roku w grudniu kupiłem za 5480 a i tak to było drogo.
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkCeny poszybowały ostro, mimo iż nvidia notuje rekordy sprzedaży ilości sprzedanych kart graficznych?
Ktoś powie, tak działa wolny rynek.
No chyba nie do końca działy się tutaj rzeczy czyste z punktu widzenia wolnego rynku... To człowiek decyduje o różnych rzeczach a nie "wolny rynek".
Teraz z pocałowaniem ręki kupiłbym 3080Ti za 5500 zł :) chociaż obecnie to i tak drogo i szkodanby, było mi kasy na gpu po prostu.
No chyba że kupić do kopania po prostu... Ale to już lepiej kupować krypto i zarabiać na wzrostach....niż kupować sprzęt, płacić rachunki za prąd itp.
Co powoduje że rosną ceny elektroniki ?
Podaż rośnie nieznacznie, na tyle na ile pozwala potencjał firm ale popyt rośnie gigantycznie, to są setki milionów ludzi w Azji, Afryce czy Południowej Ameryce, którzy chcą kupić fona, kompa, laptopa, tablet, samochód, drona, klime itd, więc wpadliśmy niestety w ślepą uliczkę.
Na samych fabrykach też się nie kończy ponieważ na początku mamy surowce, które raczej drożeją, po drodze mamy całą logistykę, która ma swoje problemy, a wszystko nakręca się na rosnących cenach energii, do tego każdy region gdzie tania siła robocza po pewnym czasie staje się wielkim konsumentem razem ze wzrostem poziomu życia.
Kasy szkoda, tym bardziej, że to do zabawy... Pytanie, czy będzie taniej....
Kto to wie, producenci w tym przypadku gpu poczuli jak można zarabiać, podobno to te firmy teraz mocno lobbują żeby popularyzować kryypto waluty, żeby nie wprowadzać zakazów, idzie sporo kasy do aktywistów żeby w walce klimatycznej nie brali pod uwagę ile energii marnuje się na krypto waluty itd.
Przypuszczam że po zmianach w krypto walutach, które są przeciągane z w/w powodów będzie taniej ale ile i kiedy nikt chyba nie wie.
Ceny są oszałamiające i mocno wygórowane. dlatego ciągle się zastanawiam. I pytanie, czy wybrać jeśli już z chłodzeniem standardowym, czy wodnym ?
sokolnik
03-12-2021, 20:04
Ceny są oszałamiające i mocno wygórowane. dlatego ciągle się zastanawiam. I pytanie, czy wybrać jeśli już z chłodzeniem standardowym, czy wodnym ?
ceny są straszne wręcz. Generalnie moim zdaniem jeśli GPU ma służyć tylko do grania/rozrywki, wydanie 8-10 tys PLN jest moim zdaniem niegospodarne wręcz ... no chyba że ktoś jest milionerem wtedy się nie zastanawia tylko wpisuje PIN od karty przy zakupie ;)
Ludzie powoli przekonują się do grania w chmurze, nie jest to idealne ale powoli coraz to lepiej działa, a najnowsza usługa od Nvidii daje nam jakość grafiki rtx3080, tanie nie jest bo chyba cos 79zł miesięcznie ale biorąc pod uwagę ceny kart to tanio jak barszcz :)
Google Stadia to 39zł miesięcznie plus gry trzeba sobie kupić oczywiście ale są dużo tańsze niż normalnie, cyberpunka 2077 długo sprzedawali po 70zł.
Moim zdaniem ma to sens ale nie wiem jak tu wygląda granie multi czy coop, a mmo raczej odpada całkowicie, więc mamy spore ograniczenia.
Moim zdaniem ma to sens ale nie wiem jak tu wygląda granie multi czy coop, a mmo raczej odpada całkowicie, więc mamy spore ograniczenia.
Da się. Na forum World of Warship jest gość, co właśnie przez usługę nVidii gra. Trochę marudzi na ping, ale grać się da.
Rafał_Sz
04-12-2021, 10:16
ceny są straszne wręcz. Generalnie moim zdaniem jeśli GPU ma służyć tylko do grania/rozrywki, wydanie 8-10 tys PLN jest moim zdaniem niegospodarne wręcz ... no chyba że ktoś jest milionerem wtedy się nie zastanawia tylko wpisuje PIN od karty przy zakupie ;)
Wszystko zależy od punktu widzenia. Powiedz osobie żyjącej w ubóstwie ile dałeś za kartę albo za wtryskiwacze do Golfa. I przekonaj go, że było warto.
Co nie zmienia faktu, że ceny kart są obecnie z d.
I pytanie, czy wybrać jeśli już z chłodzeniem standardowym, czy wodnym ?
Jeśli masz miejsce w obudowie na chłodnicę, bierz wodne. Jeśli nie, to wiadomo. ;)
sokolnik
04-12-2021, 13:00
Powiedz osobie żyjącej w ubóstwie ile dałeś za kartę albo za wtryskiwacze do Golfa. I przekonaj go, że było warto.
Co nie zmienia faktu, że ceny kart są obecnie z d.
oj takie porównania uwielbiam... a powiedz komuś z Afryki ile wydajesz na ciuchy albo na jedzenie na święta.
akurat wydaje mi się że racjonalnie wydaje kasę, nie kupuję najdroższych/najwydajniejszych rzeczy (GPU/KOMP) a opony kupiłem średnio półkowe 300 zł pewnie dałoby radę kupić je za 20-może 40 zł mniej, ale zależało mi na czasie :)
sokolnik
07-12-2021, 22:24
mógłby ktoś polecić jakaś lampkę na biurko, taka która nie oślepia, nie przekłamuje zbytnio kolorów na monitorach? :D
No to mamy temat na grudzień, styczeń, a może nawet luty, a skończy się i tak "ktoś mi na grupie fejsowej doradził..." ;)
Kto wie gdzie ty tą lampkę chcesz stawiać i dlaczego ma ciebie oślepiać, a co do przekłamań to chyba wiesz że to kwestia "żarówki", obecnie nie ma problemu żeby kupić dobre ledy.
..................................
Z innej beczki, Intel bardzo ciekawie rozwiązał kwestie dwóch rodzajów rdzeni, pamięci, wątków, ciekawe czy AMD potrafi odpowiedzieć na to i nie wywalić ceny wyższej od Intela.
Uwaga, polecam.
Kup taką, żeby Ci się podobała i żeby świeciła jak wkręcisz, lub wciśniesz żarówkę :D
Dziękuję za uwagę :)
LeonardZelig
08-12-2021, 08:42
mógłby ktoś polecić jakaś lampkę na biurko, taka która nie oślepia, nie przekłamuje zbytnio kolorów na monitorach? :D
Niedawno zainwestowałem w Xiaomi Mi LED Desk Lamp 1S i jest w porządku.
Rafał_Sz
08-12-2021, 11:33
-Jest regulacja siły światła
-Jest regulacja temperatury barwowej
-Jest ładowarka indukcyjna.
-Jest solidnie wykonana
-Ma duże możliwości "wyginania"
-Są lepsze lampki, ale nie w tym budżecie
Mam i polecam na biurko do pracy przy kompie.
https://allegro.pl/oferta/lampa-biurkowa-szkolna-led-7w-usb-qi-10066721900?snapshot=MjAyMS0wNS0wNVQxMjo1MTowMy40N ThaO2J1eWVyOzcwMDk4NDAxMzRmM2ZlYWVhZmQ5Njk5MjAxNWN jM2UwNGNiN2I3ZDcwODZmZWVjOTIxNjA3YjQzOWE0ZDM3ZDY%3 D
lukasz_kk
09-12-2021, 21:32
Wymyśliłem sobie wczoraj zmianę pasty termoprzewodzącej w moim 7-letnim laptopie-trupie, i efekt jest taki, że laptop zdechł...
Zastanawiam się co mogło pójść nie tak (a nie mam dwóch lewych rąk, za gówniarza niejeden komputer złożyłem, całkiem niedawno rozbierałem też laptopy odkupione od pracodawcy, czyściłem je, wymieniałem zawiasy etc., i oddawałem w rodzinie, więc to nie tak, że zabierałem się za coś, o czym nie mam pojęcia :D). Objawy są takie, że laptop się włącza, mignie na chwilę dioda od dysku, w tym samym czasie ekran na chwilę robi się jaśniejszy, i tyle... Krótkie wciśnięcie przycisku zasilania nic nie powoduje, nie ma też sygnału na wyjściu HDMI, zatem dalej niż UEFI raczej nie startuje, nie ma też żadnych pisków ostrzegawczych. Laptop, oprócz zintegrowanej, ma też na osobnym chipie odrębną kartę graficzną, na której też zmieniałem pastę. Myślicie, że tu coś mogło się zepsuć? Wydaje mi się, że po włączeniu i tak obraz powinien iść ze zintegrowanej karty?
Miałem tak z sony vaio jak zapomniałem osłony założyć dobrze na folie, która trochę przewodzi prąd, jesteś pewny że xle nie zamontowałeś jakieś sreberka odprowadzającego ciepło, a może zapomniałeś o osłonce. A może zostało coś pomiędzy, jakaś śrubka? Rozkręć sprawdź raz jeszcze. Odpal na rozkręconym. Jak będzie ok składaj. Jak nie no to się zaczną schodki xD
A procesor wyjmowałeś z podstawki czy tylko radiator odkręcałeś?
Odnośnie karty graficznej to można ją wymontowań na próbę.
Generalnie moim zdaniem jeśli nic niechcący nie uszkodziłeś to najprawdopodobniej coś nie łączy.
lukasz_kk
09-12-2021, 23:10
To Dell 17R 5737, wszystko dla pewności jeszcze raz rozłożyłem i złożyłem, żadna śrubka nie została niezaopiekowana, posprawdzałem wszystkie wtyczki i dalej nic...
Ściągałem tylko radiator. W tym modelu procesor i osobna karta są wlutowane na stałe, nie da się ich wymontować.
No cóż, jakoś od wiosny nosiłem się z zakupem stacjonarnego, będzie okazja, choć miałem to zrobić dopiero w przyszłym roku (nie żebym specjalnie popsuł, żeby mieć pretekst :D).
Wypatrzyłem sobie w Euro zestaw Ryzen 5 5600G (nie jestem zapalonym graczem, zintegrowana karta tej klasy mi wystarczy, z resztą przy obecnych cenach kart, nawet 1050 Ti, lepiej chyba kupić konsolę), płyta Gigabyte B450 Aorus M, 16GB RAM, dysk M2 Samsung 970 500GB, plus chłodzenie, zasilacz i buda, wychodzi 2700 z hakiem, bo mam kod rabatowy 6% na wszystko i dwie raty gratis. Chyba dobra cena :)
Lub czekać na te nowe APU od AMD co mają mieć szybkie gpu na poziomie nvidia 1650, oczywiście trzeba podchodzić do zapowiedzi z dystansem.
Rafał_Sz
10-12-2021, 11:20
To Dell 17R 5737
Czasem wystarczy pomierzyć napięcia i wychodzi jakaś niedociśnięta wtyczka, naderwany kabelek itp. Oddałbym do sprawdzonego serwisu, sama diagnostyka droga nie jest. Laptop nie został zalany, walnięty i nie przeżył burzy. Jest spora szansa, że niewielkim kosztem powróci do życia.
lukasz_kk
10-12-2021, 12:09
Tak więc... dziś z rana jeszcze wyjąłem RAM, bez kostek zaczął piszczeć, włożyłem je specjalnie zamieniając sloty, nadal były piski więc dałem sobie spokój.
Po przeczytaniu posta Rafał_Sz postanowiłem po raz ostatni zajrzeć jeszcze do laptopa, i przy okazji wyjąć dysk przed oddaniem do serwisu. Zauważyłem na kostkach RAM dosłownie odrobinę pasty termoprzewodzącej (musiała skapnąć przypadkiem, ale dziś rano jej nie spostrzegłem, chyba było zbyt ciemno). Wyczyściłem, złożyłem i... tadam :D
58446
No widzisz xD się wzięło i się naprawiło xD
sokolnik
11-12-2021, 19:08
sprawdziłem z ciekawości aktualną cenę mojej obudowy... i co? Podrożała oczywiście, ale o ile!
ja kupiłem za 739 PLN
a teraz 979 ������
240 PLN DROŻEJ a kupowałem w marcu 2021 r.
a ja jestem na etapie kupna chyba tego zasra###o zasilacza i tak właśnie myślę między 2 modelami:
Seasonic GX-850W GOLD - cena z allegro ze sklepu Hard-PC - 649 PLN
Corsair RM850x GOLD - cena z allegro ze sklepu Morele - 639 PLN
Dowiedziałem się już że oba mają beznadziejne kable pod względem układania w obudowie ... :) także jeśli ktoś chce mieć PIĘKNE kable to trzeba kupić oddzielnie, wiadomo.
Jak myślicie? Kupować teraz czy np w 1Q2022 ? Tylko boję się że znowu podrożeje elektronika itd. bo srovid-kryzys itd.
Dostałem niespodziewanie na święta bon 500 zł na allegro z pracy więc nie muszę dużo dokładać gotówki do tego zasilacza. Co radzicie? Zasilacz akurat chce wymienić max do końca 2022 bo ten mam od 2014 r. 550W Seasonica jakiegoś taniego, ale GOLD.
Akurat twoja buda podrożała ale teraz miałeś super okres na tanie zasilacze, budy, ssd, ram, cpu i mb, powoli promocje się kończą.
Pierwszy kwartał roku to najgorszy okres na zakupy, sklepy nie mają żadnych fajnych ofert.
https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07WVMDZMZ
570zł
https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07W4PLZWH
580zł
sokolnik
11-12-2021, 21:18
Akurat twoja buda podrożała ale teraz miałeś super okres na tanie zasilacze, budy, ssd, ram, cpu i mb, powoli promocje się kończą.
Pierwszy kwartał roku to najgorszy okres na zakupy, sklepy nie mają żadnych fajnych ofert.
https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07WVMDZMZ
570zł
https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07W4PLZWH
580zł
ceny spoko ale to Amazon a ja tam nie mam BONU do wykorzystania :)
Rafał_Sz
12-12-2021, 10:40
Zasilacz akurat chce wymienić max do końca 2022 bo ten mam od 2014 r. 550W Seasonica jakiegoś taniego, ale GOLD.
Tylko po co, skoro Twój obecny działa jak trzeba? Na Twoim miejscu wolałbym zainwestować w dobry UPS - to robi robotę. No ale to Twoje zabawki. ;)
sokolnik
12-12-2021, 10:55
Tylko po co, skoro Twój obecny działa jak trzeba? Na Twoim miejscu wolałbym zainwestować w dobry UPS - to robi robotę. No ale to Twoje zabawki. ;)Chce zmienić bo to stary już zasilacz w zasadzie, projektowany dawno temu, niby to Seasonic ale z najtańszej serii, więc nawet nie ma pewności czy go Seasonic robił czy tylko logo dał itp.
Podobno zasilacze mają podrożeć w 2022,
Złotówka warta coraz mniej, waluty coraz droższe,
Kryzys poCovidowy zaraz przed Nami, dobry argument do dalszego podnoszenia cen,
Inflacja,
Do tego zalety:
Zasilacz z najwyższej półki w zasadzie,
10 lat gwarancji więc tyle bede chciał z niego korzystać,
Do tego byłbym gotowy na przyjęcie na pokład jakiegoś nowego RTXa z serii 3xxx/może 4xxx :) jakby miała się trafić jakaś okazja.
Generalnie bym go kupił i wymienił w zasadzie później bo obecnie nie mam czasu zbytnio na takie zabawa z kablami i kompem :) ale co za różnica czy leży na magazynie czy u mnie np do kwietnia :) skoro blaszane obudowy drożeją o 20% to zasilacze też podrożeją :)
Histeryzujesz, po nowym roku jak co roku sprzęt będzie droższy to standard, złotówka akurat sie umocniła, kryzys covidowy to już tylko kolejna fala i nie będzie wpływu na gospodarkę, inflacja to tylko teoretyczny problem i szkoda dyskutować bo bęzie polityka.
Żadne obudowy nie drożeją, masz jakiegoś cudaka za śmiesznie wysoką cenę i się tym sugerujesz, nie ma to sensu.
Ja bym brał teraz ale nie na siłę bo masz kupony tylko brać w dobrej cenie, a kupon sobie zostaw na inne rzeczy, brałbym też model Platinum 750W, nadal wielki zapas mocy, a wydajność modelu i kultura pracy modeli Platinum świetna i przewyższa oczywiście Gold 850W.
sokolnik
12-12-2021, 12:07
Histeryzujesz, po nowym roku jak co roku sprzęt będzie droższy to standard, złotówka akurat sie umocniła, kryzys covidowy to już tylko kolejna fala i nie będzie wpływu na gospodarkę, inflacja to tylko teoretyczny problem i szkoda dyskutować bo bęzie polityka.
Żadne obudowy nie drożeją, masz jakiegoś cudaka za śmiesznie wysoką cenę i się tym sugerujesz, nie ma to sensu.
Ja bym brał teraz ale nie na siłę bo masz kupony tylko brać w dobrej cenie, a kupon sobie zostaw na inne rzeczy, brałbym też model Platinum 750W, nadal wielki zapas mocy, a wydajność modelu i kultura pracy modeli Platinum świetna i przewyższa oczywiście Gold 850W.Uznałbym ze histeryzuje gdyby był rok 2019 a nie 2021/22 :)
Raczej chce kupić teraz bo przecież w przyszłości taniej nie będzie.
Odnośnie certyfikatu ludzie gadaja ze to pić na wodę fotomontaż a taki 850W też wytrzyma spokojnie 950W a i pewnie 1000W piki też.
Pic na wodę zgadza się, więc kupuj Bronze :)
sokolnik
12-12-2021, 12:55
Pic na wodę zgadza się, więc kupuj Bronze :)
no ale Gold już jest spoko :)
Bardziej spoko Platinum :)
Zresztą po co pytasz jak decyzje i tak już podjąłeś ?
Sam kupiłem ostatnio MSI 650W gold, płyta przyszła, teraz procesor i będę przekładał.
sokolnik
12-12-2021, 13:02
Bardziej spoko Platinum :)
Zresztą po co pytasz jak decyzje i tak już podjąłeś ?
Sam kupiłem ostatnio MSI 650W gold, płyta przyszła, teraz procesor i będę przekładał.
kupił Gold ale mi wciska platinum :)
Platyny droższe są... te 650 niecałe to już i tak wystarczająco kasy...
850W gold kosztuje tyle samo co 750W platinum, dałem ci linki przecież.
sokolnik
12-12-2021, 16:07
850W gold kosztuje tyle samo co 750W platinum, dałem ci linki przecież.
ale 750W to mniej niż 850W :D
dobra wiem, kiedyś oglądałem jak 650Platyna ciągnęła 850W z gniazdka na luzie :) czy 900 nawet :)
Tylko ja chce kupić poprzez allegro a nie na Amazonie
Ale jak kupisz golda to zaraz będzie, a może lepiej oddać, może lepsza platyna, za kilka miesięcy, motyla noga mogłem mieć paltynę, za rok kur... mam zwykłego golda, a mogłem mieć platynę... ;)
Na allegro kup sobie cukierki.
krzysztofz24
12-12-2021, 17:56
Ale jak kupisz golda to zaraz będzie, a może lepiej oddać, może lepsza platyna, za kilka miesięcy, motyla noga mogłem mieć paltynę, za rok kur... mam zwykłego golda, a mogłem mieć platynę... ;)
Na allegro kup sobie cukierki.
Haha
I zaraz Sokół yep email z reklamacja że mu się przestało podobac:-D;-).
sokolnik
12-12-2021, 18:51
Haha
I zaraz Sokół yep email z reklamacja że mu się przestało podobac:-D;-).
wiesz, będę miał 10 lat gwarancji więc kto wie? Może kiedyś wymienią mi na Platynowy :D
Ja poluje teraz na Ryzen 5600G lub 5700G bo jak mają wypuścić takie super nowe APU to może te przecenią troszkę, a jak nie będzie to może coś z nowych 6xxx tylko coś czuję że dostępność tego będzie hoho nie tak szybko.
sokolnik
12-12-2021, 19:55
Ja poluje teraz na Ryzen 5600G lub 5700G bo jak mają wypuścić takie super nowe APU to może te przecenią troszkę, a jak nie będzie to może coś z nowych 6xxx tylko coś czuję że dostępność tego będzie hoho nie tak szybko.
mnie interesują te nowe Ryzeny z 3D Cache ale ceny pewnie będą wysokie... no i ciekawe o ile będą szybsze od obecnych modeli 5xxx. Bez ciśnienia generalnie, w styczniu niby ma być premiera. Generalnie myślę że dostęność będzie beznadziejna i trzeba kupić za pobraniem i czekać :) a potem myśleć co dalej... w końcu teraz sprzęt komputerowy i foto to najlepsza inwestycja, na tym się nie straci :) a raczej tylko zyska o ile są nie używane :)
Nie zyskasz nic obecnie, są pewne okresy gdzie starszy sprzęt używany często kosztuje więcej niż nowy ale to po zmianie platform i to nas czeka, był okres jak się stare pamięci sprzedawało drożej niż te co obecnie używamy i możliwe że tak będzie za jakiś czas jak DDR5 zacznie być masowo produkowane.
Stracisz zawsze na procesorze, płycie głównej czy ssd, nie ma cudów takich jak w kartach graficznych.
sokolnik
12-12-2021, 21:58
Nie zyskasz nic obecnie, są pewne okresy gdzie starszy sprzęt używany często kosztuje więcej niż nowy ale to po zmianie platform i to nas czeka, był okres jak się stare pamięci sprzedawało drożej niż te co obecnie używamy i możliwe że tak będzie za jakiś czas jak DDR5 zacznie być masowo produkowane.
Stracisz zawsze na procesorze, płycie głównej czy ssd, nie ma cudów takich jak w kartach graficznych.
w prockach chodzi mi o to że rzucą jakaś partię do POLSZY i potem problemy z dostawami jak z GPU :) i cyk, cenki górę :)
marcin255
14-12-2021, 16:42
Mroczne centrum dowodzenia :-D
58555
sokolnik
14-12-2021, 16:44
Mroczne centrum dowodzenia :-D
58555Dobre dobre :)
U mnie też pojawia się światełka, dużo światełek he ale nic nie powiem i inne wensze mają zakaz syczenia co to będzie [emoji14]
Fotę dam niedługo czekam na kuriera [emoji3]
Brakuje mi przycisku do odpalenia apokalipsy :D takiego dużego, czerwonego grzyba :D
Nvidia i AMD dalej robi sobie zwyczajnie jaja
https://ithardware.pl/aktualnosci/karty_geforce_rtx_4090_ti_i_amd_radeon_rx_7000_juz _kopia_kryptowaluty_wydajnosc_powala-18988.html
No tak... I po huk się przejmować zwykłym konsumentem (graczem) skoro górnicy wykupią każdą ilość za praktycznie każdą cenę?
Ciekawe, czy ktoś już próbował APU AMD do kopania wykorzystać...
APU to problemy z pamięcią, która jest potrzebna do efektywnego kopania.
Nvidia wprowadza ponownie rtx2060 ale oczywiście nie dla graczy, którym by te 8GB wystarczyło, a nie byłoby opłacalne do kopania tylko wypuszcza takie optymalne modele dla górników z 12GB :)
Skoro górnicy obeszli ograniczenia 30x0 LHR w baardzo prosty sposób, były udane próby wykorzystania konsol (a tam też APU siedzą, jeśli dobrze kojarzę), to wcale bym się nie zdziwił, jakby wkrótce skrypt koparek potrafił APU wykorzystać.
APU nie ma sensu, nawet te zapowiadane AMD 6xxx to poziom gtx1050ti i nadal ograniczające wykorzystanie DDR4 jakie mamy w kompie, na nowych platformach będzie duży kop od ram DDR5 ale to nadal nie dla górnika, taniej wychodzi im brać karty od AMD i Nvidia przygotowane dla nich bo na to przestawiła się produkcja.
Nie ma przecież festiwalu i prześcigania się kto zrobił fajniejszy model OC albo z lepszym chłodzeniem, teraz tylko wszystko jest produkowane pod górników.
No i temat poboczny, walka ze zmianami klimatycznymi, dowalanie podatków w EU, a jednocześnie zgoda na marnowanie energii na krypto waluty, które nadal wyłącznie służą do spekulacji i niczego innego.
Znaczy, nie chodzi mi o APU jako główną koparkę, tylko dodatek do już istniejących. Skoro koparka to i tak PC z xxx GPU, to jakby wsadził dodatkowo APU zamiast CPU... No właśnie... Zawsze jakiś zysk. Zakładając, że koparki potrafią, albo będą potrafiły, dobrze APU wykorzystać.
sokolnik
15-12-2021, 12:08
Ciul z tymi grafikami, sprzętami, kupiłem wczoraj 2 sprzęty, a mi tu piszą że jutro wyślą he co to ma być :) to może w pt kurier zawita... Też macie takie opóźnienia z paczkami orzed światami? :)
Ja zakupy robiłem przed tym szałem świątecznym ale w piątek kupiłem płytę w euro rtv i wolny termin dostawy dopiero na czwartek był ale kurier przywiózł w sobotę, tzn postawił przy bramce i nawet nie czekał, a znajomy w DPD pokazywał mi zdjęcie po zapakowaniu full auta na magazynie i nawet w kabinie paczki miał, wiec jak co roku mają zapie... :)
----------------------------
Nowe Ryzeny raczej są konstrukcjami robionymi pod górników, już sobie łapki zacierają wszyscy że będzie kopanie krypto dobre, więc coś czuje że AMD przestanie być platformą na domowe komputery.
No mi by się procek przydał :D
Odpaliłem rendering i..... od wczoraj wieczorem zrobiło mi się 22% :D
A to tylko 32 minuty materiału :D
sokolnik
15-12-2021, 12:29
No mi by się procek przydał :D
Odpaliłem rendering i..... od wczoraj wieczorem zrobiło mi się 22% :D
A to tylko 32 minuty materiału :DProgram zmien6do renderingu, a później procka ewentualnie... Wiadomo 12 rdzeni by się przydało co? :D
Rafał_Sz
15-12-2021, 12:30
Ciul z tymi grafikami, sprzętami, kupiłem wczoraj 2 sprzęty, a mi tu piszą że jutro wyślą he co to ma być :) to może w pt kurier zawita... Też macie takie opóźnienia z paczkami orzed światami? :)
Statystyczny kurier DPD ma dziennie do rozwiezienia około 100-150 paczek. W tej chwili mają około 400.
DHL wstrzymał czasowo przesyłki paletowe.
InPost jeździ nawet w niedzielę.
W Gdańsku 1 kurier InPost wozi po 1000 - 1200 paczek dziennie.
Ostatnio odbieram przesyłki w jakiś dziwnych sklepach bo paczkomaty zawalone.
Podobno po świętach ma być lepiej.
Aktualnie to jest masakra. :shock:
Za dużo kupujemy.
sokolnik
15-12-2021, 12:45
Biedna ta moja paczka, wrzucą na pakę gdzieś na dno, przygniotą innymi paczkami, smutne to :D
Teraz były fajne promocje na 5900x i 5950x, coś czuję że takich cen nie zobaczymy szybko, a raczej nie przy modelach 6xxx.
sokolnik
15-12-2021, 21:11
Teraz były fajne promocje na 5900x i 5950x, coś czuję że takich cen nie zobaczymy szybko, a raczej nie przy modelach 6xxx.
no ale teraz kupowanie 5900x/5950x nie opłaca się kupować bo w styczniu premiera nowych procków i zaraz trafią do sklepów nowe proce... A jak ktoś chce płacić ciężką kasę bądź co bądź, za stare proce 5900x/5950x to OK, ale chyba lepiej poczekać chwilę i nawet jakby miało się dopłacić trochę to chyba warto...
Ja gdybym poczekał pół roku to na początku 2019 kupiłbym 2070dopłacając może 300 PLN (okolice 2500-2600PLN)... i mając 2070 bym mógł siedzieć na niej na spokojnie teraz na 3440x1440 :) a tak pozostaje niedosyt... No chyba że ktoś jak ja, nie chce/nie chciałem czekać wtedy, to OK ale z perspektywy czasu trzeba było poczekać tym bardziej jak teraz wiemy co się stało z cenami GPU przez krypto.
Nerw mi opadł, bo dostałem po południu info że moja paczka jest w drodze i jutro będzie paczka :)
No to jak zobaczysz dostępność i cenę tych nowych to spadniesz ze stołka :)
Teraz 5900x były często po 2000-2200zł, a 5800x nawet po 1500zł, o jakiś jednostokowych promocjach nie wspominam.
sokolnik
15-12-2021, 23:55
No to jak zobaczysz dostępność i cenę tych nowych to spadniesz ze stołka :)
Teraz 5900x były często po 2000-2200zł, a 5800x nawet po 1500zł, o jakiś jednostokowych promocjach nie wspominam.
no pewnie spadne :D ale spokojnie może ten 3D Cache zawita do mojego gniazda AM4 :D
sokolnik
16-12-2021, 11:11
Chce ktoś kupić moja MSI 1070Ti? :)
3 letnia, mało grana, nie kopana :)
Rafał_Sz
16-12-2021, 11:40
Zieloni 1000!
;)
sokolnik
16-12-2021, 11:43
Zieloni 1000!
;);)
Tylko poważne oferty, od 3000 zł zaczynam rozmawiać [emoji14] hehe
;)
Tylko poważne oferty, od 3000 zł zaczynam rozmawiać [emoji14] hehe
Daje 3000 rubli, dwa worki ziemniaków i przecier pomidorowy. Jak pasuje, to napluj na rękę i przyłóż do monitora :)
sokolnik
16-12-2021, 15:47
Haha chcielibyście cwaniaki ale nie ze mną te numery Bruner :D
Kurier dostarczył paczkę :)
58590
Co to kupiłeś, jakieś taczki żeby ten swój stary, słaby i cieniutki komputer wywieźć na złom ? :)
Chce ktoś kupić moja MSI 1070Ti? :)
3 letnia, mało grana, nie kopana :)
Myślę że za min 2300zł spokojnie zejdzie.
( szalone ceny )
sokolnik
16-12-2021, 16:29
Co to kupiłeś, jakieś taczki żeby ten swój stary, słaby i cieniutki komputer wywieźć na złom ? :)
Myślę że za min 2300zł spokojnie zejdzie.
( szalone ceny )Jaki złom? :D chyba do galerii sztuki nowoczesnej :)
Później wrzucę jakieś zdjęcie lepsze nie będę z telefonu wrzucać pikselozy :)
[ciach]złom [ciach]galerii sztuki nowoczesnej
Hm, a to jest jakaś różnica? ;)
sokolnik
16-12-2021, 16:36
2300 to tyle ile dałem 3 lata temu haha
Ale nie będę jej sprzedawać, nowe rtx mają szalone ceny, lipa... Serio.
Ale kiedyś wjedzie tu GPU które napędzi gierki na 3440x1440 :) poczyniłemnku temu już 1 porządny krok, krok Platynowy wręcz :)
Tzn 2300zł to taka realna cena, troszkę spadły ceny tych starszych kart bo bitcoin poniżej 50kUSD i energia na świecie drożeje, więc przerzucają się na inne modele z większą ilością VRAM.
No i dobrze że kupiłeś Platynę, a nie Golda ale nie chcę wkurzać jest jeszcze 80 Plus Titanium :)
A tak na serio to fajne te Tytanium bo zazwyczaj pasywne.
Rafał_Sz
16-12-2021, 17:08
nie kopana :)
;)
3000 zł
No nie wiem czy nie było kopane. Masz Golfa TDI, a uczciwi ludzie takimi autami nie jeżdżą.
;)
sokolnik
16-12-2021, 17:21
Tzn 2300zł to taka realna cena, troszkę spadły ceny tych starszych kart bo bitcoin poniżej 50kUSD i energia na świecie drożeje, więc przerzucają się na inne modele z większą ilością VRAM.
No i dobrze że kupiłeś Platynę, a nie Golda ale nie chcę wkurzać jest jeszcze 80 Plus Titanium :)
A tak na serio to fajne te Tytanium bo zazwyczaj pasywne.Weź Titanum to nie wiem dla kogo to :)
Nie wiem czy opłacało się brać Platynę, podobno są mniejsze straty energii, wyższa sprawność itp... Może komp będzie bardziej energooszczędny? :D haha
Golfem jeżdżę czyli należę jako kierowiec do segmentu Premium, tak jak moja Biała RakietawKombi ha
Patrzę Ci ja dzisiaj na allegro.
1070ti uszkodzone ludzie chcą sprzedać po 700- 1000 zł. To jakaś malaria w głowach chyba xD
sokolnik
16-12-2021, 17:38
Patrzę Ci ja dzisiaj na allegro.
1070ti uszkodzone ludzie chcą sprzedać po 700- 1000 zł. To jakaś malaria w głowach chyba xDNaprawisz, zlutujesz, naplujesz, wyczyścisz, podkręcisz, i sprzedaż za 3000 pln :)
Jeśli uda się w EU wprowadzić "Fit for 55" to ceny podzespołów komputerowych jakie znamy będą fortunę kosztować, niskoemisyjne wymagają wpakowania miliardów, to wymaga czasu, dużo czasu i będą drogie, bardzo drogie.
Typowy desktop obecnie to jakieś 350-450W poboru prądu, czyli według tych bardzo wczesnych założeń, a raczej widełek podatku jaki będzie nałożony to od 150% do nawet skrajnych ponad 300% podatku.
O co dokładnie chodzi, a no to że producent sprzętu, który będzie chciał w EU sprzedawać będzie musiał zakupić uprawnienia do emisji CO2, a te jak wiemy są w wolnym handlu i są nieobliczalne cenowo.
Jak powstawały pierwsze ramy "Fit for 55" to wyliczano właśnie to ~150% zakładając że jednostka uprawnień CO2 kosztuje 25$, a obecnie kosztuje już prawie 90$.
Wyśmiewałeś world economic forum. A teraz się odnosisz do ich projektów.
"Fit for 55" obecnie to projekt nowego rządu Niemiec, więc o szczebel wyżej, nie ma się już z czego śmiać, a raczej płakać, mniej zorientowani przekonają się o tym dopiero jak zobaczą efekty w postaci cen sprzętu elektronicznego w przyszłości ale to idzie nawet dalej bo zagrożone są materiały budowlane tam czytając te założenia trudno nie przecierać oczu ze dziwienia.
sokolnik
17-12-2021, 00:13
fajny ten mikołaj w tym roku :)
Zasilacz Corsair HX850 Platinum. - 820 PLN. Z pracy dostałem bon 600 PLN więc gotówki nie musiałem dużo dokładać.
Zastanawiałem się nad RM850 Gold vs Seasonic 850W Gold w okolicy 590-640 PLN. Jednak po namyśle dorzuciłem te niecałe 200 zł do półki wyżej jaką jest seria HX od Corsair. Jeszcze nie rozpakowałem. Nie wiem kiedy nastąpi wymiana zasilacza w PC. Raczej nie w 2021. Może w styczniu w długi weekend :)
58604
także tak: jestem gotowy na przyjęcie nawet RTX3090 na pokład :) To się oczywiście nie wydarzy, ale na 10 lat powinno wystarczyć z zapasem mocy :) gwarancja 10 lat, także tyle ten zasilacz ma działać i nie sądzę bym musiał go wymienić z powodu zbyt niskiej mocy, po prostu nie zbuduję PC który by potrzebował zasilacza 1000-1200W :)
Klawiatura Corsair K57 w wersji bezprzewodowej - tutaj tak sytuacja wyszła na spontanie, bo moi rodzice w tym roku postanowili dać mi $ i powiedzieli bym sobie coś kupił sam, z zastrzeżeniem że nie do komputera... no i to nie jest do komputera, tylko obok komputera, na biurko ;)
Są święta więc "wypada" włączyć choinkę RGB na klawiaturze, a tak to oczywiście można podświetlenie wyłączyć, ustawić jeden kolor... różne tryby są... 3 poziomy jasności itp. Klawiatura może połączyć się z 3 urządzeniami i za pomocą kliknięcia przełącza się do innych urządzeń co jest dla mnie bardzo wygodne bo pracuję zdalnie na laptopie a obok stoi mój PC i już nie muszę przepinać odbiorników rano i po południu... wygoda. Do tego niby ma dobry zasięg więc będzie można pograć na TV jakby co... może kiedyś. Klawiaturą ma wbudowany akumulator.
58605
Jakby ktoś chciał obejrzeć recenzję na kanale Morele, to zapraszam tu (https://youtu.be/0CAT6ayQ8pY?t=3)
Na WEF rok temu opisali cały nowy system. A czy Niemcy to szczebel wyże? Raczej jeden z głównych organizatorów nowego ładu w Europie. Mają bogatą tradycje czynienia świata lepszym. Nie wiem czy widzieliście pierwsze efekty sztucznej inteligencji, Xenoboty?
Chiny zapowiedziały kilka tygodni temu że ujawnią część swoich wysokich technologii . Więc może chinaboty będą superniejsze;))
Ale ujawnią prze włączeniem chipów 5G w szczepionkach czy po tym ? ;)
Ale ujawnią prze włączeniem chipów 5G w szczepionkach czy po tym ? ;)Mój chip już działa i ma się dobrze, niedawno wgrałem sobie aktualizacje do wersji 3.0
sokolnik
17-12-2021, 00:49
niech sobie i robią mechaboty ważne by ceny GPU spadły do normalnego poziomu :D
A co ma do tego twoja foliowa szczepionka że tak zapytam?
Napisałem coś co sobie możesz sprawdzić i już było.
Ale co się spodziewać po kimś kto inflacji nierozumie.
Cyberpunk wychodzi za 60 zł na epicu.
przeceniony z 199 na 99 i jak się np kupi darmową grą u nich (codziennie do nowego roku dają po darmowce) do dorzucają kupon za 40 zł.
Tak jakby ktoś chciał sobie popykać. :) Ja za 2 stowki bym w życiu jej nie kupił, za stówkę też nei, ale za te 10 funciakow... to juiż się zaczyna powoli jakoś tam w miarę troszeszkę opłacać ;)
https://prnt.sc/23bwvlt
Rafał_Sz
17-12-2021, 12:33
miarę troszeszkę opłacać ;)
-100 zł
- zmarnowany czas
Ja tu opłacalności nie widzę.
;)
-59.50 dokładnie [emoji846]
No czasami marnuje się czas na grę, a czasami na siedzenie na kibelku z telefonem, co kto lubi xD [emoji6]
A co ma do tego twoja foliowa szczepionka że tak zapytam?
Nie wiem, pewnie to efekt przyjęcia trzeciej dawki, chipy pobierają więcej energii.
Cena szału nie robi ale przy ratach już lepiej https://www.euro.com.pl/procesory/amd-procesor-amd-ryzen-7-5700g.bhtml 1473zł
marcin255
17-12-2021, 17:54
Ale klawa to membrana :cry: Ja do RAZER DeathAdder Essential , podkładki RAZER Firefly V2 , chce dokupić mechaniczną Razer BlackWidow V3 i to razem spiąć w rgb
sokolnik
17-12-2021, 17:59
Ale klawa to membrana :cry: Ja do RAZER DeathAdder Essential , podkładki RAZER Firefly V2 , chce dokupić mechaniczną Razer BlackWidow V3 i to razem spiąć w rgbTak, bo potrzebuje jak najcichszej klawiatury bo pc trafi do sypialni "w kąt" z nowym biurkiem, a obok łóżko więc musi być przyszłościowa, cicha, zakup na lata.
Stara membranowa od logitecha z 2014 idzie na emeryturę, a jest zdecydowanie głośniejsza. Z mechanikiem żona by mi a klawiaturę wyrzuciła przez okno.
Albo powiększyć mieszkanie ;)
sokolnik
17-12-2021, 18:25
Albo powiększyć mieszkanie ;)Chętnie ahy tylko czynsz nie wzrósł bo już i tak jest chory :D to bym jeden pokój sąsiada dokupił hehe
Balkon zabudować i tam wstawić kompa haha tylko latem potrzebna klima, a zimą porządne ogrzewanie hehe ale to komputer by robił za jeden z grzejników :)
Rafał_Sz
17-12-2021, 18:36
Coś czuję, że po dzisiejszym ogłoszeniu nowych taryf na prąd, grafiki zintegrowane staną się nieco bardziej modne. ;)
Chętnie ahy tylko czynsz nie wzrósł bo już i tak jest chory :D to bym jeden pokój sąsiada dokupił hehe
Balkon zabudować i tam wstawić kompa haha tylko latem potrzebna klima, a zimą porządne ogrzewanie hehe ale to komputer by robił za jeden z grzejników :)
Spoko, przynajmniej mniej zapłacisz jak wprowadzą "Fit for 55", wedle wstępnych założeń mieszkania powyżej 70m2 będą już mocno opodatkowane, ocenia się że średnio czynsz wzrośnie o 80%.
Mieszkania zeroemisyjne pod wieloma warunkami pobocznymi odnośnie ilości zużycia energii do ogrzewania, ciepła woda, produkcja śmieci itp mogą być bez podatków ale żeby to osiągnąć to trzeba by wyburzyć większość obecnych mieszkań i stawiać od nowa za wiele więcej kasy.
Co do komputerów idzie w kierunku używania terminali podpiętych do chmury gdzie odpowiednia moc obliczeniowa zapewni ci poprawną pracę w wymagających rzeczach.
sokolnik
17-12-2021, 19:23
Spoko, przynajmniej mniej zapłacisz jak wprowadzą "Fit for 55", wedle wstępnych założeń mieszkania powyżej 70m2 będą już mocno opodatkowane, ocenia się że średnio czynsz wzrośnie o 80%.
Mieszkania zeroemisyjne pod wieloma warunkami pobocznymi odnośnie ilości zużycia energii do ogrzewania, ciepła woda, produkcja śmieci itp mogą być bez podatków ale żeby to osiągnąć to trzeba by wyburzyć większość obecnych mieszkań i stawiać od nowa za wiele więcej kasy.
Co do komputerów idzie w kierunku używania terminali podpiętych do chmury gdzie odpowiednia moc obliczeniowa zapewni ci poprawną pracę w wymagających rzeczach.Na szczęście nie mam powyżej 70 m a powyżej 60m :D
Komp się zmieści [emoji28]
Coś czuję, że po dzisiejszym ogłoszeniu nowych taryf na prąd, grafiki zintegrowane staną się nieco bardziej modne. ;)
Taką kupiłem, zanim się to stało modne. Jestem prorok, czy hipster? :lol:
Co do komputerów idzie w kierunku używania terminali podpiętych do chmury gdzie odpowiednia moc obliczeniowa zapewni ci poprawną pracę w wymagających rzeczach.
Luzik-arbuzik. Do 2030 może zjepsuć się na tyle dużo rzeczy, żeby się nie przejmować pseudoekologicznymi pomysłami różnych takich eko.... No. ;)
Czytam właśnie taryfy od Taurona, mam licznik trzy taryfy i średnia mi wyjdzie wzrost ceny o jakieś 3%, zwykła taryfa 7-8% ale i tak mam jeszcze do końca 2022 roku gwarancję ceny w umowie.
Nowe procesory AMD mają mieć fajne integry, model najwyższy ma być mocniejszy od 1050ti, więc całkiem całkiem.
Luzik-arbuzik. Do 2030 może zjepsuć się na tyle dużo rzeczy, żeby się nie przejmować pseudoekologicznymi pomysłami różnych takich eko.... No. ;)No nie wiem, niby chcą żeby od 2023 roku zakup jednostek co2 był wymagany w budownictwie, transporcie, ogrzewaniu, ciepłej wodzie, utylizacji śmieci...
https://www.purepc.pl/test-procesora-intel-core-i9-12900k-alder-lake-vs-amd-ryzen-9-5900x-porownanie-wydajnosci-pamieci-ram-ddr4-vs-ddr5?page=0,37
No ładnie Intel jedzie po bandzie w poborze prądu :)
sokolnik
17-12-2021, 22:46
https://www.purepc.pl/test-procesora-intel-core-i9-12900k-alder-lake-vs-amd-ryzen-9-5900x-porownanie-wydajnosci-pamieci-ram-ddr4-vs-ddr5?page=0,37
No ładnie Intel jedzie po bandzie w poborze prądu :)
Intel chyba oszalał produkując takie proce które potrzebują tyle energii, kosmos. Jak ktoś chce złożyć mocny zestaw 12900K + 3080/Ti, komp do pracy, renderingu, grania to bez zasilacza 1000W nie podchodź.
Oby podwyżki prądu nie były zbyt odczuwalne, jednak to nieuniknione ... gospodarstwa domowe czyt. klient indywidualny może i ma w umowie gwarancje ceny itp. albo podwyżka będzie 3-5-8% to firmy mogą dostać większe podwyżki co przełoży się dalej na drożyznę produktów.
Oby nie było tak, że teraz 2021/22 trzeba zmienić GPU bo potem to już może być MEGA NIE OPŁACALNE albo wręcz niemożliwe bo ciągle górnicy... i kto zmieni to zostanie z tą kartą na długie lata... 7/8-10 lat to już trochę przegięcie by było :)
Przyszły rok to rok premier w sprzęcie komputerowym:
procesory AMD
grafiki Intela + procesory
Grafiki nVidia
Grafiki AMD
ale to będą raczej drogie premiery :/
Ja wywalam kartę graficzną, pakuje Ryzena 5600G, potem może coś mocniejszego jak będzie sens, do grania NvidiaNow lub inne wynalazki tego typu jeśli będą ciekawe, a ze gram sporadycznie to może być ok, a wiele gier nawet na tym 5600G śmiga całkiem ok.
Komputer będzie "niskoemisyjny" ;)
Teraz są świetne promocje na 5800x i 5900x, które maja sensowne ceny, raty 0% wciskają na każdym kroku, brałbym teraz jeśli ktoś myśli o szybkim cpu, nie patrzyłbym na nowe premiery bo może się ostro przejechać.
Za duży lobbing jest żeby EU nie przywalała się do kopania krypto, to jest hipokryzja gigantyczna ale co poradzimy, więc podejrzewam że zgodnie z zapowiedziami nowe mocne procesory AMD 6xxx będą łakomym kaskiem dla kopaczy tych krypto, które warto kopać na cpu.
Jeśli ktoś potrzebuje silnego gpu do pracy to ma problem, praca w chmurze póki co raczkuje ale będzie to alternatywa i przyszłość, a nie nowe gpu co zresztą widać po zapowiedziach i przeciekach Nvidia/AMD/Intel, którzy już dostarczają krypto górnikom nowe karty olewając zwykłego klienta.
Obawiam się że faktyczne problemy logistyczne, surowcowe, energetyczne i produkcyjne elektroniki będa sztucznie podtrzymywane teraz bo na tym zarabiają wielkie koncerny, po co mają sprzedawać karty graficzne zwykłym klientom, walczyć marketingowo, promocje cashbacki itd jak teraz w cenie trzech kart schodzi jedna na pniu prosto z fabryki.
sokolnik
18-12-2021, 17:51
sprawdziłem papiery:
mojemu zasilaczowi (https://proline.pl/?p=SEA+S12G-550)za 3 msc stuknie 8 lat. Dziękuje za służbę.
zostanie w domu jako awaryjny zasilacz raczej. bo i tak nikt go nie kupi nawet za 50 zł :)
Ja miałem pięć lat EVGA, potem SPC też juz pięć lat, teraz będzie MSI i mam nadzieję że te pięć lat wytrzyma.
sokolnik
18-12-2021, 19:34
Od kiedy po studiach kupiłem sobie PC to mam ten zasilacz.
Nowy Corsair ma 10 lat gwarancji i oczekuje że tyle będzie działać. Od samego początku będzie miał ciężej bo odrazu napędza KompaPotwora :D a wcześniej Seasonic powoli się rozkręcał z natężeniem pracy :)
Ale bez przesady z tym zapotrzebowaniem na moc, ta raczej spada od lat, kto pamięta potworne procesory od AMD Bulldozer i karty graficzne Nvidia chyba serii 2xxx, które potrafiły topić plastikowe ramki na radiatorach, wtedy zasilacze typowe 550W ledwo dawały radę.
Obecnie procesory są bardzo oszczędne, przykładowo twój 3800x to tylko 95W ale już 5600x, który jest mocniejszy od twojego to tylko 65W, więc jest postęp.
Karty graficzne to tragedia, mocna karta jak rtx3080ti to 350W !! Tylko kto to teraz kupuje do domowego zastosowania ?
3060 to już "tylko" 160W co i tak jest sporo ale to jest oczywiście przy max obciążeniu.
Czyli mając normlany sprzęt można na dobrym 450W zasilaczu robić zestaw.
sokolnik
19-12-2021, 02:30
przykładowo twój 3800x to tylko 95W ale już 5600x, który jest mocniejszy od twojego to tylko 65W
ja mam 3900x :) I 5600x nie jest mocniejszy od 3900x :)
Z resztą zgoda...
Wiesz, jednak ludzie kupuję 1000W a nawet 1200W by im mocy nie zabrakło z kartami właśnie 3080/3080Ti.
U liptona 3 zestawy testowe z 3080Ti na pokładzie ma zasilacz właśnie 850W i wszystko działa :) inne proce ok.
https://youtu.be/KOIvaMmq_yU?t=200 od 3 min 22 sek.
5900x to 105W i jest znacząco słabszy w grach, 5600x o jakieś 15-20% szybszy, w singlecore też wygrywa 5600x, jedynie multicore masz lepsze pod warunkiem że soft to wykorzystuje wtedy nap rendering masz nawet o 20% szybszy.
Co mnie obchodzi jakiś lipton, kto to, ambasador herbaty?
Ja ci pokazuję jaki jest skok wydajności w stosunku do poboru prądu, jedna generacja daje ci 30-50% oszczędności.
Wątpię żeby wróciły czasy że przeciętny desktop będzie miał karty graficzne o wydajności ~3080ti, nie nastąpi to do zapewne do 2024 roku ponieważ informacje o dostawach elektroniki z fabryk na listopad 2021 pokazują że realizacja dostaw jest obecnie opóźniona średnio o 10 miesięcy i do końca 2022 roku chcą skrócić czas to 6 miesięcy.
Jaki sens do uzytku domowego ma obecnie komputer za 10 tysiaków jak konsole są 1200-2500zł zależnie od typu i modelu, a do tego ludzie przerzucają się na granie w chmurze i to często nie na desktopie tylko na TV.
AMD zrobi kasę na procesorach z wbudowanym gpu i to solidnie zarobi, dobrze sobie to poukładali, gpu robimy dla górników, a klient niech kupuje cpu z igpu.
Desktop oparty na Ryzen 5600g lub 5700g w syntetycznym teście max obciążenia zużywa 140W, jak wciśniesz do tego dobrą kartę graficzną i procesor jak np twój to masz 550W :)
sokolnik
19-12-2021, 13:51
5900x to 105W i jest znacząco słabszy w grach, 5600x o jakieś 15-20% szybszy, w singlecore też wygrywa 5600x, jedynie multicore masz lepsze pod warunkiem że soft to wykorzystuje wtedy nap rendering masz nawet o 20% szybszy.
Co mnie obchodzi jakiś lipton, kto to, ambasador herbaty?
Ja ci pokazuję jaki jest skok wydajności w stosunku do poboru prądu, jedna generacja daje ci 30-50% oszczędności.
Wątpię żeby wróciły czasy że przeciętny desktop będzie miał karty graficzne o wydajności ~3080ti, nie nastąpi to do zapewne do 2024 roku ponieważ informacje o dostawach elektroniki z fabryk na listopad 2021 pokazują że realizacja dostaw jest obecnie opóźniona średnio o 10 miesięcy i do końca 2022 roku chcą skrócić czas to 6 miesięcy.
Jaki sens do uzytku domowego ma obecnie komputer za 10 tysiaków jak konsole są 1200-2500zł zależnie od typu i modelu, a do tego ludzie przerzucają się na granie w chmurze i to często nie na desktopie tylko na TV.
AMD zrobi kasę na procesorach z wbudowanym gpu i to solidnie zarobi, dobrze sobie to poukładali, gpu robimy dla górników, a klient niech kupuje cpu z igpu.Nie każdy chce grać na tv...
Niestety za gpu trzeba zapłacić ciężka kase i chyba w wolnym czasie gdy przeglądamy internet, taka karta powinna na siebie pracować, czyli kopać,
Zawsze coś wykopie przez rok dwa trzy, a potem się bezproblemowo sprzedaje gpu i kupuje nową, lepszą i można już nie kopać a cieszyć się sprzętem.
Tylko prąd ma być droższy... Ale krypto też rosną :)
Ryzen 5900x w wielu sklepach za 2400 zł jako cena regularna.
Można chyba klawiaturę i mysz ogarnąć na konsoli, muszę sprawdzić co i jak, bo jeszcze jakiś czas temu to raczkowało.
sokolnik
19-12-2021, 14:10
Desktop oparty na Ryzen 5600g lub 5700g w syntetycznym teście max obciążenia zużywa 140W, jak wciśniesz do tego dobrą kartę graficzną i procesor jak np twój to masz 550W :)
nie wiem jak bym musiał wciskać mój procesor do desktopa opartego na 5600G lub 5700G żeby to działało ;)
550W? Sugerujesz że nowy HX850 Platyna to za słaby zasilacz? Mało przyszłościowy...?
Swojego kompa w 2023 widzę tak:
Ryzen z 3D Cache
RTX 3070Ti lub 4060Ti bo pewnie 4070Ti będzie miało zabóczą cenę od początku.
Najpierw chce GPU zmienić... proca mam dobrego, nie mam ciśnienia go zmieniać... 12 rdzeni trochę podkręcone, da sobie jeszcze długo radę. A do grania w 3440x1440 proc nie ma aż takiego znaczenia dla 5-10 FPS więcej, gra nie warta świeczki.
Także 850W musi wystarczyć w grach na przyszłość :) a może faktycznie grania na TV na tyle się rozwinie za 3-4-5 lat że nikt nie będzie widział sensu/chciał grać na kompach...
Ale ty patrzysz na gry? myślałem że sprzęt do pracy.
Do gier obecnie 5600x jest lepszy od twojego albo byle jaki tani Intel, do pracy zmienić możesz taniutko na 5800x i masz niezłego kopa, ja nawet miałem już zarezerwowany do odbioru za 1490zł w euro rtv.
850W Platyna to spokojnie dwie karty graficzne wpakujesz w zestawie i jeszcze zapasik zostanie, jakbyś dokupił drugą taką samą jak masz to w pracy ładnie by ci zwiększyło wydajność, możesz o tym pomyśleć.
krzysztofz24
19-12-2021, 15:40
Do gier obecnie 5600x jest lepszy od twojego albo byle jaki tani Intel(...)
Już bez przesady że Ryzen 5 5600x jest 15-20% bardziej wydajny w grach niż Sokoła Ryzen 9 3900x.
Raczej lepszy stabilne 10% a czasem 15.
Ale mamy ciekawa sytuację na rynku. Intel I5 11400F jest trochę lepszy do gier niż Ryzen 5 5600x a kosztuje ładne kilkaset złoty mniej. No cóż AMD po sukcesie nie zjadło Snickersa i zaczęło trochę gwiazdorzyc;-).
Koesh daj spokój z graniem na integrze, tak wiem że je ulepszają ale to był i zawsze będzie substytut prawdziwego GPU.
A granie w chmurze to pieśń przyszłości, więcej tu hype i marketingu niż realnej alternatywy.
Przypominało mi się dawna konferencja Sony a propo konsol, zachwalające filmowe 30kl/sek i że ludzkie oko tak naprawdę nie widzi 4K:-).
A ciekawostka jest że taki mamy czasy, że producenci GPU jakoś skąpią na nowinkach i ficzerach. Pojawił się tylko Ray-tracing a zaraz po nim DLSS oferujący różne tryby bo jednak czysty RT na 100% bardzo obciąża.
A kiedyś było jakby bogaciej. Ato nowy antyaliasing co generację kart, nowa fizyka cząstek czy hairworksy z Wiedźmina 3 albo odpowiednik Tress FX od AMD na restart Tomb Rider.
No ale po co, jak górnicy łykną wszystko za każdą cenę...
Do gier jeszcze długo dobre GPU będzie niezastąpione. A potem, no może całe kompy potwory będą w chmurze i będzie można jakaś desktopowa padake w gamingowego potwora zmienić;-).
Gdzie ja napisałem żeby grac na integrze, zresztą to tez nie jest problem dla wielu gier, AMD ma dość mocne integry.
Granie w chmurze już jest ok, będzie jeszcze lepiej, masz darmowe miesiące próbne i sobie sprawdź sam.
AMD i Nvidia ma gdzieś teraz nowe pomysły jak wszystko co zrobią schodzi na pniu do górników.
Do gier obecnie nie potrzeba karty graficznej to jest fakt, masz kasę na desktopa z 3080ti kupujesz, nie ma problemu ale to zaczyna być absurdalnym wydatkiem.
krzysztofz24
19-12-2021, 18:16
Do gier obecnie nie potrzeba karty graficznej to jest fakt, masz kasę na desktopa z 3080ti kupujesz, nie ma problemu ale to zaczyna być absurdalnym wydatkiem.
Nie, to nie jest fakt tylko życzeniowe myślenie.
Identycznym analogicznym stwierdzeniem jest że do dobrych zdjęć nie potrzebne są aparaty fotograficzne, bo przecież są smartfony:-). I ofc będą ludzie, którzy będą bronić tej tezy.
Po co kupować drogie aparaty, jak komórczaka można złowić na przedłużenie umowy.
3080TI to jest opcja do bardzo majętnych i nazwijmy to zaciętych graczy którzy chcą mieć zawsze i wszystko na ultra.
I tak zawsze było w przypadku topowych kart z najwyższej półki.
Dlatego ja zawsze celowałem w średnia półkę (970/1070/2070/3070). Jak większość myślę.
Ale jeśli twierdzisz że ja mając RTX 3070 jestem w gorszej sytuacji niż np ty "bez zbędnej do gier GPU" a zamiast tego Integra albo chmura.
No to ja jestem w lepszej sytuacji mając właśnie nowego smartfona niż ty Z7;-).
sokolnik
19-12-2021, 18:19
Do gier obecnie 5600x jest lepszy od twojego albo byle jaki tani Intel, do pracy zmienić możesz taniutko na 5800x i masz niezłego kopa, ja nawet miałem już zarezerwowany do odbioru za 1490zł w euro rtv.
850W Platyna to spokojnie dwie karty graficzne wpakujesz w zestawie i jeszcze zapasik zostanie, jakbyś dokupił drugą taką samą jak masz to w pracy ładnie by ci zwiększyło wydajność, możesz o tym pomyśleć.
Proca mam do pracy a GPU do gry :) chociaż kupowana była też z myślą o jednostkach CUDA i wsparciu CPU w renderingu. Po dokupieniu GPU render na poprzedniej i7 6770K znacząco się skrócił, a komp w obróbce video dostał sporego oddechu.
Od początków mojej przygody z UT wiele się zmieniło w życiu osobistym jak i komputerowym... kanał przymarł a ja od roku mam 34" 3440x1440 i mój gieteiksik 1070Ti zaczyna się dławić na tej rozdziałce... stare gdy jeszcze śmigają na wysokich ale nowości nawet nie instaluje.
Z tymi dwoma kartami to jeszcze zależy jakie :) jak 2 x 1070Ti/1080 toi spoko... 2 x 2080Ti już dociąży ten zasilacz dosyć mocno. Da radę ale będzie się męczył. Oczywiście nie planuje dokupować drugiej 1070Ti za 2200 zł ( używki :D ) tylko wolę już przeznaczyć nagrodę roczną i sprzedać 1070Ti i kupić 3060Ti ale nie w tych cenach... Skoro w lipcu widziałem MSI 3070Ti Suprim za 3 799 PLN w XKOM aaa teraz one są po 7-8 tyś to ja dziękuję bardzo. Teraz byle 3060Ti byle jaka zaczyna się od 4000 zł aż do 5 000 np za Strixa. Trzeba raczej czekać do wiosny a raczej do lata na jakieś wyprzedaże lub czekać 10-12 msc i polować na RTX 4000. Tylko też, nie jakiś najwyższy model typu 4080 bo zasilacz może się też nie wyrabiać podobno mają być bardziej prądożerne... chyba że to taka plota by ludziom sprzedać zasilacze 1000W czy 1200W :)
Właśnie rozpakowałem zasilacz (od czwartku sobie leżał i czekał), no ładny, zaplombowany :D śmierdzący nowością :)
Krzyś chciał unboxing :) wkońcu to forum fotograficzne :)
58697
58698
58699
58700
58701
58702
58703
krzysztofz24
19-12-2021, 18:44
Ja chciałem unboxing wcześniej, teraz to foch:-);-).
Juz ty sokół daj spokój z tymi planami zakupu GPU, była dobra promka w wawie na 3060 w media ekspert po 2100-2400zl.
To wydygales przyjechać a teraz to bys chciał za taką cenę;-).
Juz prędzej jak ja kupię RTX 3070, to tanio ci po znajomości sprzedam 1070 i będziesz miał 2, puścisz sobie w SLI i będziesz się tu zachwycał potężnym upgradem kompa:-);-).
sokolnik
19-12-2021, 18:54
Ja chciałem unboxing wcześniej, teraz to foch:-);-).
haha
Juz ty sokół daj spokój z tymi planami zakupu GPU, była dobra promka w wawie na 3060 w media ekspert po 2100-2400zl.
To wydygales przyjechać a teraz to bys chciał za taką cenę;-).
A weź będę jechał 400km dzień wcześniej i na mrozie stał całą noc bo GPU sprzedają, i to jeszcze bez pewności że się kupi, a jak się kupi to raczej nie wersję którą by się chciało, tylko wersję która akurat została :)
J
Juz prędzej jak ja kupię RTX 3070, to tanio ci po znajomości sprzedam 1070 i będziesz miał 2, puścisz sobie w SLI i będziesz się tu zachwycał potężnym upgradem kompa:-);-).
to już całkowicie nie opłacalne :D jakąś zarżniętą kartę kupować od Krzysia, nie zwariowałem :) Moja karta to ledwo rozgrzała się kilka razy a Twoja jest katowana :)
58703
Halo Pany, jak już rozpakowałem i mam takie ładne zdjęcie, to pytań mam kilka :D
Gdzie wpiąć KABEL od CPU? Na płycie głównej mam 2 złącza zasilania CPU, wtykać 2 kable czy 1 wystarczy? Teraz mam jeden wpięty z zasilacza, ale może wpiąć 2 kable tego dla CPU?
Gdzie wpiąć kabel od GPU? Ile tych kabli wpinać? Moja GPU ma 2 złącza 8 + 6 PIN i teraz zasilane to jest przez 1 kabel z 2 wtyczkami.
Na zasilaczu ustawić Single czy Multiple dla +12V ? :)
Zasilanie płyty głównej to widzę gdzie jest, to proste akurat.
Kable do dysków SATA to obojętnie prawda aby pod Peripheral & SATA? :)
58704
SINGLE - każde ze złączy otrzyma maksymalne natężenie
MULTIPLE - wszystkie kable otrzymają maksymalnie 40A natężenia
sokolnik
19-12-2021, 20:24
SINGLE - każde ze złączy otrzyma maksymalne natężenie
MULTIPLE - wszystkie kable otrzymają maksymalnie 40A natężenia
czyli jak ustawię SINGLE to będzie prawidłowo?
Nie, to nie jest fakt tylko życzeniowe myślenie.
Spokojnie spokojnie, ja piszę tylko na podstawie tego co widzę po znajomych, którzy stwierdzili że nie dadzą 4000zł za kartę graficzną i to przeciętną, więc dzieciak ma abonament w chmurze i jest taniej, to akurat ci co na konsolach nie chcą grać co tez rozumiem.
Nvidia Now RTX3080 serio jest świetne !
Znajomy ma nvidia shield i też korzysta z tego.
Kolejna rzecz to TV obsługujące Nvidia Now.
Dlatego ja zawsze celowałem w średnia półkę (970/1070/2070/3070). Jak większość myślę.
Ja zawsze celowałem w modle jak 960, 1060 i na tym się zakończyło ale nie ze względu na ceny kart tylko że nie gram.
Ale jeśli twierdzisz że ja mając RTX 3070 jestem w gorszej sytuacji niż np ty "bez zbędnej do gier GPU" a zamiast tego Integra albo chmura.
Jak masz to masz i używasz ale przecież ja piszę o kwestii zakupu zestawu komputerowego gdzie masz albo zestaw za ~2500zł z iGPU albo 6000zł z biedną przeciętną kartą graficzną.
czyli jak ustawię SINGLE to będzie prawidłowo?
W twoim zestawie obojętne, jak kupisz 4080ti to będziemy sie zastanawiać ;)
https://www.youtube.com/watch?v=QfOskV8mvFk
https://www.youtube.com/watch?v=6ONnF5el-yc
https://www.youtube.com/watch?v=W1JgEkd4EDE
W życiu bym nie kupił już do grania karty graficznej jak to tak dobrze działa, Nvidia Now rtx3080 oczywiście nie ta wersja tańsza Priority.
krzysztofz24
20-12-2021, 16:05
Nie, to nie działa tak dobrze:-).
To jest bardzo rzadki przypadek że tak dobrze to działa.
Jak dożyjemy czasów że będziemy mms w telefonie wysyłać filmik w 4k bez straty jakości, to wtedy będzie można rozważać granie w chmurze. Na razie jest to dopiero początek tej technologi...
https://www.komputerswiat.pl/recenzje/inne/cloud-gaming-krotkie-porownanie-czterech-uslug-streamujacych-gry/413392h
Także FullHD nie jest że tak powiem gwarantowane zawsze;-).
sokolnik
20-12-2021, 16:09
Kto miał do czynienia z krypto? Kopał coś?
Może ktoś orientuje się czy opłaca się kopać etherium na gpu siedząc sobie po prostu na necie albo podczas słuchania muzyki itp... Kiedy po prostu komp jest włączony? Jakieś obniżenie napięcia itp. żeby głośność wiatraków nie zabiła w ciągu dnia...
Co sądzicie? :)
Po roku sprzedaż karty i kupno nowej już dla siebie, np RTX 4070ti, oczywiście sprzedanie tej krypto wykopanej i dołożenie do 4070ti.
Dobrze to wykombinowałem? :)
krzysztofz24
20-12-2021, 16:16
Może ktoś orientuje się czy opłaca się kopać etherium na gpu siedząc sobie po prostu na necie albo podczas słuchania muzyki itp... Kiedy po prostu komp jest włączony? Jakieś obniżenie napięcia itp. żeby głośność wiatraków nie zabiła w ciągu dnia...
Po roku sprzedaż karty i kupno nowej już dla siebie, np RTX 4070ti, oczywiście sprzedanie tej krypto wykopanej i dołożenie do 4070ti.
No nie wiem czy to wypali. Jakby tak można było sobie "ukopac" stara karta na nową, to już by ktos na to wpadł chyba:-).
sokolnik
20-12-2021, 16:18
No nie wiem czy to wypali. Jakby tak można było sobie "ukopac" stara karta na nową, to już by krosna to wpadł chyba:-).Wiesz, nie każdy chce kopać, ale wysokie ceny gpu beda przez cały następny rok, to pewne. Krypto ma się dobrze dobie szalejącej na świecie inflacji i ogólnie kryzysu, jakis przestojów...
Więc jeśli gpu może coś ukopac to może warto, krypto i tak, rośnie, zasilacz mam dobry on by się nawet nie zmęczył przy 3070Ti...
Nie, to nie działa tak dobrze:-).
To jest bardzo rzadki przypadek że tak dobrze to działa.
Wczoraj siedziałem przy kompie z kartą garficzną 1050ti ( to nie ma znaczenia jaka karta ) i na 4K to tak działa, serio jest super.
Łącze orange światłowód 300 i testowaliśmy jak to wpływa na net i włączone TV tez kanał 4K, nie ma problemów.
Jak dożyjemy czasów że będziemy mms w telefonie wysyłać filmik w 4k bez straty jakości, to wtedy będzie można rozważać granie w chmurze. Na razie jest to dopiero początek tej technologi...
https://www.komputerswiat.pl/recenzje/inne/cloud-gaming-krotkie-porownanie-czterech-uslug-streamujacych-gry/413392h
Także FullHD nie jest że tak powiem gwarantowane zawsze;-).
Ale to było w lutym, a ja piszę co jest od grudnia, to działa !!
Obecnie jak odliczysz koszty energii to szału nie będzie, 3070ti jest optymalne obecnie do kopania, wejdź sobie na fora gdzie to wyliczają itd.
Jak chcesz obniżać wiatraki jak karta graficzna działa na 100% swojej mocy podczas kopania ?
No nie wiem czy to wypali. Jakby tak można było sobie "ukopac" stara karta na nową, to już by ktos na to wpadł chyba:-).
Tak robią ale trzeba mieć tanią energię, przykładowo w okresie letnim panele solarne uśredniają ładnie koszty.
krzysztofz24
20-12-2021, 18:21
Wczoraj siedziałem przy kompie z kartą garficzną 1050ti ( to nie ma znaczenia jaka karta ) i na 4K to tak działa, serio jest super.
Łącze orange światłowód 300 i testowaliśmy jak to wpływa na net i włączone TV tez kanał 4K, nie ma problemów.
Ty czytales linka co zapodlaem z Komputer Swiat, ze czasami potrafi zrzucac rozdzielczosc FHD na HD o zacieciach, plynnosci itp? A ty tu wychodzisz z rewelacjami ze na full komforcie sobie grasz w chmurze na 4k...no blagam:-).
Czemu wszyscy na swiecie sie na to nie rzuca i pokaza ucieszeni srodkowy palec producentom GPU?
Chyba cos jednak jest na rzeczy, bo tak sie nie dzieje;-)
Moj znajomy byl zwiolennikiem grania w chmurze przez krotki czas, kurde juz nie jest;-).
P.s Na razie to piesn przyszlosci z wieloma minusami i niedorobkami i nie dziala stabilnie zawsze i wszedzie. Choc z czasem moze sie to ofc zmienic, ale raczej nie tak predko...
Ciekawe czemu google nie udostępnia statystyk użycia xD Taaaa [emoji846]
Tak to jest przyszłość ale od paru tygodni można spokojnie grać na "Nvidia Now RTX 3080" zwłaszcza jeśli kogoś nie stać na zakup rtx3080, które dzisiaj były w promocji w xkom po 8900zł.
Po co się przepychać, to tak jakbyśmy dyskutowali czy lepsza konsola czy desktop do grania, bez przesady nie o to chodzi.
Wiele gier w chmurze nie zadziała bo za duże opóźnienia, jak ktoś ma słabe łącze albo niestabilne co chyba bardziej istotne to tez nei zaszaleje.
Ja wiele grałem i nie jedną nockę i nie jeden weekend spędził online w grach mmorpg, to już ponad 20 lat od kiedy wciągnęły mnie takie gry ale od jakiś trzech lat jedyne co grałem to civilizacja i valheim sporadycznie, więc jakbym miał ochotę zagrać w np cyberpunka to przecież nie będę kupował karty graficznej, nawet jakieś biedne budżetowe rtx3060 teraz to 4000zł, prędzej opłaciłbym sobie Nvidia Now w tej nowej wersji RTX3080 bo to działa.
aha testowany był właśnie cyberpunk i śmigało pięknie.
https://www.youtube.com/watch?v=UI16dH0qbHg
Na moim 1050ti działa na medium i da się spokojnie grać.
phi :D
Cyberpunk na full detalach na 2560x1440 i 120fps działa idealnie, rewelacja i opad szczeny mam.
Sprzęt to komputer na Ryzen 3400g, zasilacz nigdy nie załącza wiatraka, a ten na chłodzeniu max załącza 60% prędkości, wiec zero szumu podczas gry na komputerze za 2000zł.
Koszt to pół roku 490zł abonament, jakieś kody czy karty zniżkowe były przed świętami i mają osiem miesięcy w tej cenie.
Druga opcja może być też ciekawy dla tych co nie chcą na kompie grać, wiec nvidia shield lub TV z wbudowanym shield ale tego tematu nie znam, tu jest 4K i 120fps w obu przypadkach.
Znając kiepską Stadie nie spodziewałem się że Nvidia zaskoczy rynek, to serio jest przełomowe wydarzenie, wprowadzenie usługi Nvidia Now RTX3080 zmienia rynek gier, konsol, a tym bardziej komputerów do gier.
Jakoś fora zagraniczne nie pieją z takiego zachwytu :)
Ale fakt, psioczą na stadię bardziej niż na Nvidie.
Próbowałem w tym roku 4 razy, za żadnym razem nie udało mi się połączyć, mam to w pompie :)
Ooooo, udało się.
ale ten...
58731
krzysztofz24
20-12-2021, 21:37
Tak to jest przyszłość ale od paru tygodni można spokojnie grać na "Nvidia Now RTX 3080" zwłaszcza jeśli kogoś nie stać na zakup rtx3080, które dzisiaj były w promocji w xkom po 8900zł.
Po co się przepychać, to tak jakbyśmy dyskutowali czy lepsza konsola czy desktop do grania, bez przesady nie o to chodzi.
(....)
Wbrew temu co pieje marketing to nie zyjemy w swiecie standardu 4k a 8k juz za rogiem sie czai.
Wszystkie kanaly w TV nie sa non stop w 4k nadawane..
Czyli musisz raczej przyznac, ze sa problemy (czyt. ograniczenia) w przesylaniu i odbieraniu obrazu 4K
A teraz o grach. Obraz tam to nie nagrany wczesniej film, tylko jest na biezaco "tworzony" zaleznie od tego co zrobi gracz. I nie da rady tego zawsze, wszedzie i bez problemu przesylac z obecna technologia. Znaczy niektorzy beda wmawiac ze jednak sie da i to RTX 3080 online;-).
A jak sie wglebic temat, to jednak sa spadki jaksoci z FHD na HD przy graniu w chmurze, spadki w przesylaniu inormacji np w dynamicznych grach a kompresowanie przesylanego obrazu jest na porzadku dziennym.
Na obecna chwile chmura bardzo rzadko oferuje taka jakosc i plynnosc w wymagajacych tytulach niz dobre GPU i mam tu na mysli srednia klase a nie najmocniejsza. W sumei atrakcyjne mzoe byc tylko dla kogos ze slabym GPU, ale wtedy racze jreszta kompa tez jest slaba i raczej nei jest zakupiony najbardziej mocarny pakiet netu na rynku;-).
Kiedys w przyszlsoci wraz z rozwojem predkosci transferow moze to pomoc w takim czyms jak granie w chmurze. Wyglada to teoretycznie fajnie, ale rynek zweryfikuje i czas...
Zauwaz ze jednak nikt na swiecie nei odtrabi lrewolucji i nia panuej wszedzie oglny hype ze jzu nei trzeba GPU bo chmura jest.
Cyberpunk na full detalach na 2560x1440 i 120fps działa idealnie, rewelacja i opad szczeny mam.
.
Ale zauwazasz kompresje obrazu, czy taki opad szcxeny ze jednak uknal ci ten szczegol;-).
Ciesze sei ze chwilow ci dobrze to dzialao i ze mogles sie zalogowac.
Nie wszyscy mieli to szczescie, przyklad crusiek powyzej;-).
P.s To musi byc mega wkurzajace, zaplacic abonament, zaplacic za gre i sry jestes 452 w kolejce - dzieki za takie cos. Ja sam chce decydowac kiedy mam zagrac a nie polowac kiedy sie da.
Po co tyle pisania, przetestuj i dopiero pisz, Nvidia w usłudze RTX3080 wprowadziła jako pierwsza na rynku serwery Adaptive Sync, do 4K na TV w 120fps potrzeba łącza 80Mbps, na desktopie 1440p 120fps 70Mbps.
Nie ma żadnych spadków jakości, nie ma jakiś zwiech, szarpnięć grafiki czy opóźnień, wszystko działa idealnie ( Cyberpunk 2560x1440 120fps na max ustawienia RTX ).
Nie ma kolejek do serwera, szybkość wczytywania gry jest błyskawiczna ( mają od dwóch tygodni ).
No, ale to trzeba jednak te 500 złotych wydać w subskrypcji na 6 miesięcy.... nie widze nigdzie opcji za miesiąc.
Udało mi się w końcu w CP pograć, trochę przycinało od czasu do czasu na moim 1T łączu... ale grało się dość spoko.
krzysztofz24 - ja korzystam z darmowej subskrypcji.
Ja temat grania w chmurze obserwuję od początku i byłem bardzo ciekaw na początku ale potem widziałem że to nie działa, irytujące i żenujące usługi.
Stadia Google jeszcze ma wiele przed sobą, nie dałbym ani złotówki na to ale Google ma potencjał żeby stworzyć coś konkretnego, zobaczymy, na tą chwilę na rynku jest tylko i wyłącznie Nvidia Now i to w wersji RTX3080, nic innego nie ma sensu.
Czy to jest dobre dla Was to nie wiem, zależy od tego w co gracie i oczywiście ile kasy chcecie zmarnować na taką zabawę :)
krzysztofz24
20-12-2021, 23:37
(....)
Czy to jest dobre dla Was to nie wiem, zależy od tego w co gracie i oczywiście ile kasy chcecie zmarnować na taką zabawę :)
Starczy mi ze paru znajomych testowalo i tak nei sa do konca zachwyceni. Ja kiedys mialem jakiegos innego "klienta" granai w chmurze ale jzu nei pamietam nawet jakeigo-pogonilem to:-).
Choc ja rozumiem zajaranie osob majacych bardzo low-endowe karty (i wcale nie mam tu na mysli ciebie, tylko pisze tak ogolnie).
A gry i sprzet do grania sledze od zawsze od kiedy gram. Dla mnie komp to gaming:-).
Skoncze dyskusje na tym, ze to jest interesujace i zapowiada sie fajnie. Geforce Now jest najlepsze ze wszystkich opcji. Ale mz jeszcze troche wody w Wisle uplynie zanim to tak do konca bedzie mialo rece i nogi.
I kolejny raz zauwaze, ze jednak nie widze ogolnoswiatowego hype na granie w chmurze, to jeszcze nie rewoucja;-).
Mozna by tez sporo drobnych mniej lub bardziej minusikow takiego abonamentowego rozwiazania wymienic, ale to juz szczegoly.
P.S To teraz czekamy na proce w chmurze i watek mozna bedzie zamykac;-);-);-).
UWAGA: 3 emotikonki, to nie jest zadna szydera, wiec prosze opacznie nie nadinterpretowywac;-)
Nie wierzę że tylu znajomych kupiło usługę i są niezadowoleni :) usługa jest bardzo świeża bo ruszyła chyba koło 28 października ale praktycznie w normalnym dostępie to działa od grudnia.
LG udostępnia możliwość grania na TV lista modeli (https://www.lg.com/us/support/help-library/compatible-lg-tvs-with-nvidia-geforce%C2%AE-now-beta-CT10000020-20152438861512)
krzysztofz24
21-12-2021, 15:11
A ja nie wierzę że ty masz zawsze i wszędzie i kiedy chcesz dostęp i ultra jakośc i plynnosc:-)
Takie twierdzenia składam na karb ucieszenia usługa i nowością;-).
Kilku tych znajomych, nie jakieś stada:-).
Ja mam jednego "po sąsiedzku", kupili dzieciakowi bo chciał Cyberpunka zagrać i mają to od dwóch tygodni czy jakoś tak.
Dzisiaj rano byłem zobaczyć jeszcze bo młody ciśnie cały czas.
Pytałem jak to wygląda w kiedy net bardziej obciążony, nie ma żadnych efektów negatywnych.
Drugi znajomy ma Shielda i kupił teraz abonament na tą wersje rtx3080 i twierdzi że na kablu od vectry w bloku gra bez problemu na 4K, temu mogę zaufac bo grywaliśmy razem od czasów diablo2 na na battlenecie czy star wars galaxiex czy lineage2 itp, wiemy co oznacza słaby net, lagi, opóźnienia, spadek jakości obrazu itd.
Nvidia zrobiła świetną rzecz, jest to przełomowe na rynku, a nawet śmiało mogę napisać że rewolucyjne ( oczywiscie chodzi o Nvidia Now RTX3080 ) - Adaptive sync robi robotę.
sokolnik
21-12-2021, 16:54
Ciekawy test gość zrobił dot zasilania RTX 3080 :)
okazało się że nawet Seasonic 500W dał radę he ponad limit ale działał :) a ja mam tą serię S12 właśnie czy G12 jakąś ALE 550W Gold hehe to nawet 3080 mogę włożyć teoretycznie :)
A sam zaleca do 3080 markowy zasilacz 650, no może z zapasem 750W.
3080 + podkręcona i9 9900K:
https://youtu.be/ykKwy0y-M6Q
Ponownie masz gdzieś co w tym temacie się piszę, a jak zobaczysz filmik na yt to och ach.
sokolnik
21-12-2021, 17:00
Ponownie masz gdzieś co w tym temacie się piszę, a jak zobaczysz filmik na yt to och ach.Ale że ja?
Obejrzałeś filmik? :)
Koesh, zacznij nagrywać vlogi xD
https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/adata-xpg-vault-gamingowa-myszka-dysk-ssd-ces-2022
Widzieli?
Ja korzystając z przerwy między jedzeniem i jedzeniem zrobiłem remont komputera, a zaskakujące pytanie "kochanie co twój komputer robi pod prysznicem" zostanie na dłużej :)
No ale to był dobry pomysł żeby rozebrać obudowę na czynniki pierwsze i jako że święto to odkurzacza nie wypada używać stwierdziłem że prysznic będzie idealnym rozwiązaniem :)
Tak zespawanego procesora z chłodzeniem jeszcze nie miałem ale to moja wina bo zapomniałem żeby rozgrzać procesor i szybko odkręcać chłodzenie, więc trzeba było pomagać sobie suszarką, mimo że pasta wysuszona całkowicie to jednak zachowała swoje właściwości przewodzące Arctic MX-3.
Wymieniłem wiatrak obudowy i na radiatorze cpu na Arctic P12 PWM PST 120mm jeśli ktoś szuka wydajnego i ultra cichego chłodzenia to polecam, a cenowo też wypada super.
Jedyny problem mam bo nowa płyta nie ma wyjścia spdif coax ( prądowe ) tylko optyczne, a kabel w ścianie do amplitunera mam coax, więc trzeba będzie szukać jakiegoś konwertera :(
Aktualizacja płyty bez podzespołów z samym podłączeniem zasilania wykorzystując q-flash plus w gigabyte sprawdził się poprawnie, plik biosu na pendrive i bez włączania zasilania wciskamy przycisk i po trzech minutach zrobione.
Ostro :) Mnie czeka wymiana pasy na grafice. Miałem to zrobić już kilka dni temu, ale nie było czasu :D
sokolnik
26-12-2021, 21:19
Ostro :) Mnie czeka wymiana pasy na grafice. Miałem to zrobić już kilka dni temu, ale nie było czasu :DKomp pod prysznicem hmm na takie coś bym się nie zdecydował :)
Wymiana pasty na 1050Ti jest konieczna, inaczej się spali [emoji14]
Aby moja 1070Ti się nie spaliła :)
Komp pod prysznicem hmm na takie coś bym się nie zdecydował :)
Wymiana pasty na 1050Ti jest konieczna, inaczej się spali [emoji14]
Aby moja 1070Ti się nie spaliła.
W odróżnieniu od Twojego kompa, mój pracuje na max, włącznie z podkręceniem grafy na maxa, 1050 czy 1030 nie ważne, ważne, żeby zadbać o dzieckoPC :)
Ja stwierdziłem że moje granie od długiego czasu jest śladowe, więc mam teraz Ryzena 5600G, karta graficzna poszła do kompa kogoś w rodzinie, a jego gt1050 2GB poszło na allegro po godzinie za bagatela 650zł, świat oszalał :)
A mi zaczął klekotać wiatrak na dużym chłodzeniu silentiumpc. Ten 140mm
Chyba wymienię wentylator na noctua. Pytanie czy te mocowania używane przez silentium nadadzą sie do noctua
Rafał_Sz
27-12-2021, 09:50
Jeśli wiatrak nie będzie grubszy to będą pasować.
A mi zaczął klekotać wiatrak na dużym chłodzeniu silentiumpc. Ten 140mm
Chyba wymienię wentylator na noctua. Pytanie czy te mocowania używane przez silentium nadadzą sie do noctua
Ja właśnie wywaliłem ten wiatrak Silentium 140mm z chłodzenia, dałem Arctic P12 PWM PST 120mm ( Noctua nawet wypada ciut gorzej od tego, a cenowo sam zobacz (https://allegro.pl/oferta/wentylator-arctic-p12-pwm-pst-120mm-wydajny-cichy-10724343314)) i jest błoga cisza, wiatrak masz pewnie mocowany drucikami, więc będzie pasowało wszystko dobrze.
sokolnik
27-12-2021, 22:19
W odróżnieniu od Twojego kompa, mój pracuje na max, włącznie z podkręceniem grafy na maxa, 1050 czy 1030 nie ważne, ważne, żeby zadbać o dzieckoPC :)
jak to pracuje na MAX? :D czyli to Ty kopiesz krypto na 1050Ti :D
I to ja zgarniam cała śmietankę etereum xD [emoji23][emoji23][emoji23]
sokolnik
28-12-2021, 12:21
I to ja zgarniam cała śmietankę etereum xD [emoji23][emoji23][emoji23]
no ale serio, pytam, co miałeś na myśli że Twoja komp pracuje na maxa włącznie z podkręcaniem grafiki ? :)
Wczoraj w X_KOM w gorącym strzale był świetny jakościowo zasilacz Corsair HX 1200W Platinum za 899 zł. Dobra cena, serio. Znowu ta sama sytuacja, wyprzedał się w moment.
Cena dobra i tak zastanawiałem się do czego to potrzebne, zapewne do sprzętu opartego na jakiś potworach Threadripper gdzie jeden ma 250-300W, do tego dwa potężne gpu i jest konkret serwer graficzny do pracy, który w stresie 1000W spokojnie zjada.
sokolnik
28-12-2021, 12:42
Cena dobra i tak zastanawiałem się do czego to potrzebne, zapewne do sprzętu opartego na jakiś potworach Threadripper gdzie jeden ma 250-300W, do tego dwa potężne gpu i jest konkret serwer graficzny do pracy, który w stresie 1000W spokojnie zjada.
no a gdzie zasada by zasilacza obciążać max do połowy? :D heh (akurat tego nie uznaję)
podobno spokojnie można zasilacz katować na 80%... no chyba że ktoś by taką serwer graficzny do pracy katował 24/7 to bym celował w min 1600W :)
no ale jak ktoś chce mieć kompa do pracy opartego na i9 12900K + min 3080 to nie zalecałbym mniejszy zasilacz niż 1000W :) Po co 750 czy 850W jak można dopłacić 150-200 zł lub trafić porządną promocję z porządnym zasilaczem jak ten HX1200W za 899 zł. Ja dałem za tensam model tylko 850W 820 zł.
Nie ma takiej zasady, zasilacz optymalnie obciążony to 70-90% zależnie od modelu i klasy, jak masz Platinum to 90% obciążenia powinno pozwolić na optymalną i najbardziej wydajną pracę, czym gorszy zasilacz tym gorzej radzi sobie na niskich obciążeniach.
Katowanie zasilaczy to przekraczanie 100-110% co może śmiesznie brzmieć ale tak jest, ja mam MSI 650W gold, który spokojnie daje stabilne 730W, twój 850W platinum pewnie na 1000W poleci ale t już nie ma sensu, trzymajmy się optymalnych widełek i że te 90% jest ok, nie jest to też katowanie zasilacza.
Znajomy pracuje w Platige Image i jego zestaw domowy na 2x rtx2080 i Ryzen 3950 ma zasilacz 850W, który daje mu bardzo duży zapas, pracując na ciągłym podglądzie 3D ma obciążenie często nawet 100%.
no ale jak ktoś chce mieć kompa do pracy opartego na i9 12900K + min 3080 to nie zalecałbym mniejszy zasilacz niż 1000W :)
Dobre 750W będzie optymalne.
Rafał_Sz
28-12-2021, 13:36
W ramach prezentu z okazji bez okazji wleciały mi dzisiaj nowe głośniki. Edifier S351DB. Niewiarygodnie dobry sprzęt, jak ktoś szuka wyrywającego z kapci brzmienia to gorąco polecam. Próbkowanie 24bity/48kHz po podłączeniu światłowodem robi robotę. Jedyna wada i zaleta jednocześnie - jest to cholernie ciężkie.
58881
Ja właśnie wywaliłem ten wiatrak Silentium 140mm z chłodzenia, dałem Arctic P12 PWM PST 120mm ( Noctua nawet wypada ciut gorzej od tego, a cenowo sam zobacz (https://allegro.pl/oferta/wentylator-arctic-p12-pwm-pst-120mm-wydajny-cichy-10724343314)) i jest błoga cisza, wiatrak masz pewnie mocowany drucikami, więc będzie pasowało wszystko dobrze.
czyli mam kupić 120mm ?
Kiedyś strasznie przejechałem się na arcticu - dawno to było to fakt.
sokolnik
28-12-2021, 14:44
W ramach prezentu z okazji bez okazji wleciały mi dzisiaj nowe głośniki. Edifier S351DB. Niewiarygodnie dobry sprzęt, jak ktoś szuka wyrywającego z kapci brzmienia to gorąco polecam. Próbkowanie 24bity/48kHz po podłączeniu światłowodem robi robotę. Jedyna wada i zaleta jednocześnie - jest to cholernie ciężkie.
Edifiery bardzo dobre głośniki.
czyli mam kupić 120mm ?
Kiedyś strasznie przejechałem się na arcticu - dawno to było to fakt.
Arctic'ki są bardzo chwalone właśnie obecnie, wentylatory szczególnie oraz AiO do procesora.
no ale serio, pytam, co miałeś na myśli że Twoja komp pracuje na maxa włącznie z podkręcaniem grafiki ? :.
CP2077 wykreciował i katuje teraz kompa. ;)
sokolnik
28-12-2021, 14:48
CP2077 wykreciował i katuje teraz kompa. ;)
tak ale chyba w chmurze a nie na 1050 :D
Nieee, na kompie. Na 1050 pójdzie. Może nie rewelacyjnie, ale pójdzie.
sokolnik
28-12-2021, 15:10
Nieee, na kompie. Na 1050 pójdzie. Może nie rewelacyjnie, ale pójdzie.
przepraszam ale nie za bardzo rozumiem jak można grać w takie gry jak CB2077 czy np Wiedźmin 3 na 1050... ? W sensie rozumiem, jak dzieciak chce grać ale jedyne co ma to właśnie 1050... No i chce grać.
Ja specjalnie nie gram w nowe gry na 1070Ti bo chce przejść nowe gry właśnie z włączonym RT na wysokich detalach lub ULTRA o ile mocy nie zabraknie vs 3440 x 1440... kasę odkładam, zbieram, czekam, przygotowuję sprzęt (monitor do grania już mam, zasilacz pod RTXa mam)... trochę mocno przegapiłem zakup RTX latem jak były promocje... no a teraz to już chyba trzeba czekać na RTX4000 u zamawiać w ciemno... może kiedyś wyślą kuriera :)
OK każdy robi jak chce, gra na czym chce... no ale tak tylko pisze :)
A teraz gram w jakieś starsze gierki... dopasowane jakby do "czasów produkcji/używalności 1070Ti ) :)
No sorry chłopie, ale gry są po to, żeby w nie grać. Komuś pasuje grać na low w HD? Jego sprawa.
A kombinowanie takie siakie śmiakie i owakie, a później chwalenie się że gra sprzed 10 lat chodzi w 4k na full... To jest dopiero dziecinada...
Inna sprawa. Starsze gry mogą i będą mieć problemy z działaniem na nowym sprzęcie. Odłożysz na PC żeby poszedł W3 w 4k, to się okaże, że bez tony modów go w ogóle nie uruchomisz, albo będzie padaka.
Ja jestem z lat, gdy gry to były 3 piksele na krzyż, więc nie boli mnie to, że zagram sobie na połączeniu low/medium w 1080p, a na takim mam stałe 30 klatek. To i tak bosko wygląda :) i w takiej konfiguracji grafa się poci niemiłosiernie na OC :D
U mnie liczy się grywalność, co mi po pięknym cukiereczku, jak będzie smakował odchodami :)
Krecik dobrze gada, dać mu ciastko.
sokolnik
28-12-2021, 15:29
ale teraz jesteśmy już starymi koniami i możemy sobie kupić jakąś fajną kartę graificzną, szczególnie do fullHD do starego Wiedźmina :)
tak jak kiedyś w W3 tak i teraz jest z CB2077 - jeśli chcemy grać na min 60 klatkach w 4K to trzeba mieć potężnego kompa, 5 lat temu jak chcielibyśmy grać w W3 tak jak i teraz z CB2077. A o tym nie mówię, bo takie kompy wtedy były drogie po prostu, a teraz są obsurdalnie drogie (grafiki szczególnie) :)
I ja też gralem po lanie w Q2 gdzie było 10 pikseli na krzyż a teraz już chce grać na wysokich a nie na LOW :) po prostu :) nie w 4K bo na granie w 4K mnie nie stać ani nie jarają mnie gry na tyle :)
Właśnie jak jesteś starym koniem, to NIE możesz kupić, bo masz inne wydatki.
Pomijam nawet dość absurdalne ceny GPU obecnie.
Mnie chęć na takie zabawy przechodzi, jak sobie przypominam, jakie miałem problemy z Mass Effect po zmianie... monitora HD na FHD...
Pro gracze w wielu wymagających grach specjalnie zjeżdżają z opcjami na minimum potrzebne do gry i nie chodzi tu o zwieszenie fps ze 120 na 240 :)
1050ti to jest bardzo dobra karta do 1080p, można w wiele gier grać nawet na wysokich ustawieniach, nei ma co dramatyzować, to nie czasy gdzie wychodził Wiedźmin 3 i ludzie lecieli masowo bo najlepsze dostępne karty graficzne, a i tak grzywa konia potrafiła przyciąć fps to 20 :)
CP2077 to akurat bardzo wymagająca gra ale można rozsądnie zjechać z ustawieniami i na 1080p jest jako tako, oczywiście gra pokazuje pazurek od strony grafiki na sprzęcie jak rtx3080 ale bądźmy poważni, kto teraz takie karty kupuje żeby sobie zagrać w CP2077, zwłaszcza jak od miesiąca jak działa tak dobrze chmura NvidiaNow RTX3080.
Czytałem coś tam o Stadia i ludzie chwalą że Google mocno poprawiło, nie ma kolejek, lagi i opóźnienia zmalały do akceptowalnych, może to też się wyrobi z czasem.
Stary koń niestety zaczyna inaczej myśleć i zakup karty graficznej za 6000zł często nie mieści się w żadnym sensownym uzasadnieniu takiego wydatku :)
Ja teraz mam Ryzen 5600G i jestem dumny z tego że mój ślad węglowy w niskoemisyjnym zestawie komputerowym błyszczy na tle twojego sokolniku niszczyciela światów !! ;)
Krecik dobrze gada, dać mu ciastko.
E tam, torcik bym zjadł :)
sokolnik
28-12-2021, 15:53
ja sobię 1070Ti kupiłem na 30tkę :) wtedy to była ludzka cena 2 099 PLN. Gdzie teraz za podobnego średniaka trzeba dać ok min 5000 PLN a 3070Ti kosztuje blisko czy ponad 7 000 PLN... Więc absurd. Kogo na to stać?
Jeszcze jakoś bym zrozumiał zakup GPU za 4000 zł ale nie za 10 000 PLN w przypadku 3080 :D
sokolnik
28-12-2021, 16:39
teraz właśnie wchodzimy w okres gdzie nie ma sensu kupować karty serii RTX3000 ani kart AMD... trzeba czekać na premiery nVidia, AMD oraz Intela... mają być spore wzrosty wydajności oby tylko dostępność była lepsza.
Do tego Chiny powoli raczkują w temacie kart graficznych... za parę lat może coś osiągną... ale to dobrze. Więcej producentów/więcej premier/niższe ceny :)
O nowej serii zapomnij, to nie będzie wypuszczane dla graczy, jeszcze prezentacji nie mieli, a już na nich kopią, tam jest kasa i dla nich karty są przygotowywane, jedyne na co można liczyć to że zaczną się przesiadać z tańszego starszego sprzętu bo algorytmy sie zmienią żeby Nvidia i AMD mogła sprzedawać to co produkuje.
sokolnik
28-12-2021, 17:29
O nowej serii zapomnij, to nie będzie wypuszczane dla graczy, jeszcze prezentacji nie mieli, a już na nich kopią, tam jest kasa i dla nich karty są przygotowywane, jedyne na co można liczyć to że zaczną się przesiadać z tańszego starszego sprzętu bo algorytmy sie zmienią żeby Nvidia i AMD mogła sprzedawać to co produkuje.
:( :( :(
Ehhh to lipa :D
Serii 3000 nie produkują już, więc to co jest to jest w sklepach i taniej nie będzie... no może w wakacje ale wątpię... A seria 4000 pewnie będzie jak mówisz, nie osiągalna... pewnie 4060 sie jeszcze kupi ale coś mocniejszego to można zapomnieć lub po jeszcze bardziej absurdalnej cenie :/
Produkują chipy 3xxx bo masz cały czas informacje jak to z fabryki prosto idą w koparki, nawet wznowili serie 2xxx ale specjalnie z większą ilością pamięci bo wtedy wszystko idzie do górników.
Jak dawno temu pytali dlaczego nie wypuścili modeli rtx3050 z pamięcią 8GB to odpowiedź byłą prosta, bo szkoda im marnować mocy produkcyjnych, ich zwyczajnie nie interesuje rynek graczy tylko zarobek, a ten jest na górnikach.
Dlatego też lobbują wszędzie gdzie się da za gruby szmal żeby kwestii klimatycznych związanych z marnowaniem energii na kopanie krypto nie były podnoszone na forach międzynarodowych, zakazy związane z krypto walutami i ich kopaniem leżą od roku w komisji EU nie tknięte, organizacje ekooszołomów tez siedzą cicho bo im na konta wpływa odpowiednia kasa.
sokolnik
30-12-2021, 12:19
Chce ktoś kupić MSI GeForce RTX 3060 Ti VENTUS 2X V1 OC LHR 8GB GDDR6 za 4500 PLN? :) Nówka sztuka nie rozpakowana, w Euro AGD RTV kosztuje 4 999 :)
Ewentualnie MSI 1070Ti sprzedam za 2000 PLN. Nie rozkręcana, nie koparkowa, mało grana z uwagi na małe dzieci i obowiązki domowe.
Czyli chcesz sprzedać w cenie jaka jest w xkom ? Nie możeś oddać ?
Mają jeszcze w xkom MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12GB GDDR6 3.599zł z kodem msi-rtx
1070ti za 2000zł to nawet ok pomysł jak ktoś potrzebuje nie zajechaną sztukę bo raczej na tym kopią desperaci, którym rodzice za prąd płacą :)
sokolnik
30-12-2021, 13:54
Czyli chcesz sprzedać w cenie jaka jest w xkom ? Nie możeś oddać ?
Mają jeszcze w xkom MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12GB GDDR6 3.599zł z kodem msi-rtx
1070ti za 2000zł to nawet ok pomysł jak ktoś potrzebuje.3060Ti już nie mają z promocyjnym kodem a wersja 3060 jest słabsza od wersji Ti.
Jak nikt nie kupi tej 3060ti ode mnie to płakać nie będę. Zresztą zamówiłem dopiero, mam 5 dni na odbiór w salonie i 14 dni na zwrot. Nie ma problemu.
Gtx tp pewnie się sprzeda w godzinę na allegro. Gorzej z 3060ti..
Najwyżej zostanie w domu.
Chociaż wolałbym 3060Ti Strixa najbardziej ale on 4950 zł więc już sporo. U mnie znowu kombinacja wydatkowa.
2000 zl za gtx + niespodziewana nagroda 1800 no i jest niespodziewanie 3060Ti jakby co. Taniej nie będzie raczej a co nowa karta to nowa. A 1070Ti trzeba sprzedawać teraz póki są po 2 000... Chyba drożej nie będą co? :D
Wróżenie czy będzie taniej czy będzie drożej... nikt tego nie przewidzi, ceny są regulowane przez Nvidie i AMD, zmiany w krypto miały być już rok temu, a nadal ich nie ma, więc spekulacja na kartach graficznych jest.
Mimo wszystko zakup 3060ti za 4500zł to jest szaleństwo :(
Srzedam opakowania po grafikach po 1500 zł sztuka, ktoś chętny ?
Mam od 1050, 1030, 1650 :D Wersje kolekcjonerskie sygnowane logiem krecika von der norka ;)
sokolnik
30-12-2021, 14:05
Wróżenie czy będzie taniej czy będzie drożej... nikt tego nie przewidzi, ceny są regulowane przez Nvidie i AMD, zmiany w krypto miały być już rok temu, a nadal ich nie ma, więc spekulacja na kartach graficznych jest.
Mimo wszystko zakup 3060ti za 4500zł to jest szaleństwo :(Mówię, najwyżej zostanie w rodzinie albo oddam do sklepu ale chociaż przez parę dni bede miał u siebie RTXa ha
W Euro AGD RTV sprzedają ten model za 4999 pln :) to już szczyt szaleństwa? :)
Pytanie brzmi, na czym to przetestujesz? Masz już pomysły, gry, na których się pobawisz? [emoji16]
sokolnik
30-12-2021, 14:24
Pytanie brzmi, na czym to przetestujesz? Masz już pomysły, gry, na których się pobawisz? [emoji16]Nie wiem jeszcze.
Narazie się zastanawiam co to za wersja. Niby zasilanie nawet ma 1 x 8 pin... A nie 2 x 8 pin...
Musze testy poczytać jeszcze.
https://www.pcseekers.tech/2021/01/new-msi-geforce-rtx-3060-ti-ventus-2x.html?m=1
https://www.morele.net/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-3060ti-twin-x2-oc-8gb-gddr6-n306t2-08d6x-119032dh-5949742/
3999zł
sokolnik
30-12-2021, 22:08
https://www.morele.net/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-3060ti-twin-x2-oc-8gb-gddr6-n306t2-08d6x-119032dh-5949742/
3999złJakieś Inno3D za 4 tys jak ja dziś wyrwałem 3060Ti od MSI, mogę odsprzedać za 4400 pln dla forumowicza :)
https://www.x-kom.pl/p/630713-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-3060-gaming-x-trio-12gb-gddr6.html
3199zł
https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-3060-gaming-z-trio-12gb-gddr6-v390-245r-5949181
3260zł
sokolnik
31-12-2021, 01:54
https://www.x-kom.pl/p/630713-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-3060-gaming-x-trio-12gb-gddr6.html
3199zł
brak towaru :) towar wycofany, to jakaś chyba historyczna oferta :D
w xkom z kodem 3 600 zł
https://www.x-kom.pl/p/630711-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-3060-gaming-x-12gb-gddr6.html
RTX 3060 GAMING X 12GB GDDR6
ale co wy tutaj jakie g... linkujecie bez TI :D
sokolnik
31-12-2021, 02:03
ale co wy tutaj jakie g... linkujecie bez TI :DBo to jedyne promki w okolicy 3600 zł :)
No ale tak nie można, boshhhhhh co za profan....
:D
i pomyslec, ze moglem pojechać do Wawy jak mnie zona wyganiała i by była karciocha za 2.5 kafla.
krzysztofz24
31-12-2021, 02:18
i pomyslec, ze moglem pojechać do Wawy jak mnie zona wyganiała i by była karciocha za 2.5 kafla.
I jeszcze ja chcialem sie Kretem i Sokolem zaopiekowac i im kanapki i herbate w termosie dowozic w dlugiej kolejce w nocy...ale nie, nie chcieli przjechac:grin:
sokolnik
31-12-2021, 02:26
i pomyslec, ze moglem pojechać do Wawy jak mnie zona wyganiała i by była karciocha za 2.5 kafla.By była do kupienia ale czy byś ja kupił nie wiadomo he
Ale lepsze, za dokładnie 3 799 zł w lipcu cxy sierpniu w Xkom był gorący strzał MSI 3070 Ti Suprim.. A teraz 3060 Ti Ventus :/
Faktycznie ta inflacja popie ### la :D
sokolnik
31-12-2021, 12:00
Ok, teraz już poważnie,
Mam gotowa do odbioru w sklepie MSI GeForce RTX 3060 Ti VENTUS 2X V1 OC LHR 8GB GDDR6,
Odsprzedam za 4 200 + wysyłka.
Wcześniej 4500 to był żart z mojej strony.
Ktoś byłby zainteresowany?
Ale to nie ma sensu, tylko szaleniec na takie rzeczy się połakomi w momencie jak wszyscy czekają na potwierdzenie dokładnych dat przejścia Ethereum na model proof-of-stake.
Nikt nie wie czy ceny się utrzymają czy spadną, czy górnicy przejdą na inne krypto waluty, a żeby podnieść wydajność może będą przechodzić na mocniejsze lub nowsze model kart.
Totalna loteria teraz.
Zamiast bawić się w z tą kartą trzeba było sobie wybrać jakiś procesor, jakbyś za 1600zł kupił 5800x to masz odczuwalnego kopa w stosunku do swojego 3900x, albo iść w 5900x.
Zapomnij o dostępności i dobrych cenach serii 6xxx, zresztą to nie będzie przełom w użytkowych tylko pozwoli AMD coś tam dogonić Intela w wydajności w grach ale już wiadomo że AMD ma kłopot i dopiero DDR5 na nowej platformie AM5 pozwoli na lepsze wyniki wydajności, seria 6xxx będzie ciekawostką raczej, próbą wbicia się do kopania krypto na cpu.
sokolnik
31-12-2021, 13:53
Ale to nie ma sensu, tylko szaleniec na takie rzeczy się połakomi w momencie jak wszyscy czekają na potwierdzenie dokładnych dat przejścia Ethereum na model proof-of-stake.
Nikt nie wie czy ceny się utrzymają czy spadną, czy górnicy przejdą na inne krypto waluty, a żeby podnieść wydajność może będą przechodzić na mocniejsze lub nowsze model kart.
Totalna loteria teraz.
Zamiast bawić się w z tą kartą trzeba było sobie wybrać jakiś procesor, jakbyś za 1600zł kupił 5800x to masz odczuwalnego kopa w stosunku do swojego 3900x, albo iść w 5900x.
Zapomnij o dostępności i dobrych cenach serii 6xxx, zresztą to nie będzie przełom w użytkowych tylko pozwoli AMD coś tam dogonić Intela w wydajności w grach ale już wiadomo że AMD ma kłopot i dopiero DDR5 na nowej platformie AM5 pozwoli na lepsze wyniki wydajności, seria 6xxx będzie ciekawostką raczej, próbą wbicia się do kopania krypto na cpu.Ty mi pomagaj znaleźć kupca a nie :)
sokolnik
04-01-2022, 03:51
No i komputer nie działa nie da się go włączyć
Super normalnie extra
Rafał_Sz
04-01-2022, 11:35
Co grzebałeś?
sokolnik
04-01-2022, 11:38
Co grzebałeś?Kręt i Krzyś mnie wkręcili... No i KompPotwór nie uruchamia się, teraz to KompElektroŚmieć ale niedługo Powstanie i znowu będzie to KompPotwór :)
https://media.giphy.com/media/fpXxIjftmkk9y/giphy.gif
sokolnik
04-01-2022, 12:09
https://media.giphy.com/media/fpXxIjftmkk9y/giphy.gifNie udawaj zdziwionego :)
Komp się nie uruchamia :(
To włóż ta kartę w końcu [emoji23]
sokolnik
04-01-2022, 12:11
To włóż ta kartę w końcu [emoji23]Po 1. Nie mogę.
Po 2. Pewnie jest uszkodzona i klops. Oby nie okazała się uszkodzona...
Tak uszkodziła się, urwales pół komputera. [emoji23] Uszkodziła się też płyta i być może procesor, tak samo jak mój telefon, którego nie mogę wyłączyć przyciskiem, bo mnie zestresowales telefonem i go prawie upuściłem źle łapiąc za przycisk power xD
krzysztofz24
04-01-2022, 12:34
Tak uszkodziła się, urwales pół komputera. [emoji23] (....)
Zeby tylko. Pol sciany poszlo, jak podjarany z gniazdka kompa szarpal, ze sprzedal karte:grin:
sokolnik
04-01-2022, 12:36
Zeby tylko. Pol sciany poszlo, jak podjarany z gniazdka kompa szarpal, ze sprzedal karte:grin:Jeszcze będziesz chciał zobaczyć mojego RTXa albo go potrzymać w rękach! Ale teraz to już lipa bo 1070Ti zepsuty pójdzie za 500 jako uszkodzony
Dzięki :(
Nie mogę uruchomić kompa, ale mi smutno od wczoraj...
Zawsze możesz karton za 1500 wystawić, kolekcjonwerski jest ;)
sokolnik
04-01-2022, 13:03
Zawsze możesz karton za 1500 wystawić, kolekcjonwerski jest ;)Oo właśnie
500 karta
1500 karton
To się może udać :)
No ale ja chce więcej niż 2000 zł :)
Rafał_Sz
04-01-2022, 13:12
Oo właśnie
500 karta
1500 karton
To się może udać :)
No ale ja chce więcej niż 2000 zł :)
Na razie zainwestuj w podstawowy multimetr i odrobinę wiedzy. 95% zdechniętych kompów można w ten sposób samemu w 15 minut zdiagnozować. Zacząć trzeba od zasilania. To jest łatwiejsze niż złożenie zestawu Duplo.
lukasz_kk
04-01-2022, 13:30
I sprawdź czy przypadkiem gdzieś Ci trochę pasty termoprzewodzącej nie kapnęło, jeśli przy okazji zmieniałeś gdzieś ;)
sokolnik
04-01-2022, 13:35
Ciii nic się nie zepsuło...
Ale od wczoraj mam zepsutego kompa, nie uruchamia się, trup...
Rafał_Sz
04-01-2022, 13:52
Ciii nic się nie zepsuło...
Ale od wczoraj mam zepsutego kompa, nie uruchamia się, trup...
Tu jest chyba potrzebny inny specjalista. :)
sokolnik
04-01-2022, 13:53
Tu jest chyba potrzebny inny specjalista. :)Tu jest potrzebna sprawna karta graficzna a nie jakąś zepsuta ;) mój kompf... :(
Nie działa od wczoraj :(
Rafał_Sz
04-01-2022, 13:58
Ty nie możesz napisać, że najarałeś się na nową kartę jak 16 letnia Karyna na imprezę w remizie i cykasz się jak to starej powiedzieć? :)
sokolnik
04-01-2022, 14:03
Ty nie możesz napisać, że najarałeś się na nową kartę jak 16 letnia Karyna na imprezę w remizie i cykasz się jak to starej powiedzieć? :)Najaralem się ale napotkałem problemy teraz 1070Ti zepsuta musze ją naprawić wszystko przez kabana Krzysia i Kreta
Potrzebny mikroskop, multimetr a być może oscyloskop i jedziesz z reportażem [emoji6]
Dzięki za namiar - działa i jest cicho
Ale jak to bywa, tamten wentylator zagłuszał jeszcze jedną 80mm-wkę która wieje na ssd-ka
To za ciosem chciałbym wymienić też 80mm - coś mozesz polecić?
W ogóle mialem kiedyś takie fajne mocowanie które przykręcało się do obudowy w miejscu gdzie są śledzie (tam gdzie śróbkami mocuje się kartę) i można było dość dowolnie zamontować wentylator.
Szukam czegoś takiego ale nie widze na rynku ?
Arctic F8 możesz tam wrzucić i tez PWM żeby mieć sterowanie, a mocowanie jak opisujesz to trzeba szukać, ogólnie od dłuższego czasu widzę zubożenie na rynku takich różnych drobiazgów na rzecz markowych rozwiązań za konkretną kasę i obowiązkowo świecące.
Dzięki
Co do szukania to już wyczerpałem własne pomysły na określenia takiego mocowania
Jedyne co znalazłem to coś takiego
https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-uchwyt-do-montazu-wentylatora-10978184127?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_pla_ss&ev_adgr=komputery&ev_campaign_id=14542033157&gclid=Cj0KCQiA_c-OBhDFARIsAIFg3ezTFJhuOe6fhPVCRCaLU48CZUSgCPjWPW64D FOGea9c1snlLfSO0eQaAuX2EALw_wcB
Rafał_Sz
05-01-2022, 00:03
Wpisz w wyszukiwarkę "wentylator PCI" lub "PCI slot blower".
Jest tego od za... dużo jest. ;)
Jeśli w komputerze nie ma piekła to odwrotne zamontowanie zasilacza, który wyciąga powietrze z rejonu gdzie jest ssd na M.2 sprawdza się poprawnie.
( oczywiście jeśli zasilacz mamy na dole )
Tylko na to też nie każda obudowa pozwoli - piwniczka.
sokolnik
05-01-2022, 02:08
Jeśli zasilacz jest pół pasywny to też rozwiązanie tylko dobre gdy zasilacz się męczy. Akurat nie za bardzo podoba mi się rozwiązania zasysania ciepłego powietrza z obudowy do zasilacza prosto.
Ja będę zmieniać ten zasilacz może w czwartek, może piątek, układać kable bede wszystkie, ma być porządnie zrobione i do tego wyglądać ale bardziej niż wyglądać musi być porządek z kablami. W końcu modularny zasilacz, pełno kabli. Ja jestem za tym by zasilacz zasysał powietrze z zewnątrz obudowy, koniecznie przez filtr przeciwkurzowy.
Ciekawe ile kurzu ma mój Seasonic z 2014 r.
Też bym sobie takie ramię kupił, na końcu zamontował wentylatorek i dzięki gietkiemu ramieniu ustawił wiatraczek na sekcje zasilania na minimalne obroty jakieś... Widziałem takie coś na yt mają takie cos często w test bench'ach i sobie ustawiaja wentylatorek gdzie chcą.
No ale na razie komp się nie chce uruchomić, także nie wiem co to będzie z tym kompem i zasilaczem.
U ciebie raczej nie zalecam odwracania zasilacza, masz chłodzenie na cpu, które psuje cyrkulacje, musisz to inaczej wymuszać.
Ja kable układałem dość długo ale pierwszy raz chciało mi się je tak je umieścić że wszystko pięknie schowane.
Wpisz w wyszukiwarkę "wentylator PCI" lub "PCI slot blower".
Jest tego od za... dużo jest. ;)
jest od groma z czego znakomita większość jest ustawiona prostopadle do płyty. Ja chcę mieć nawiew skierowany równolegle do płyty i skierowany na dysk ssd
sokolnik
05-01-2022, 10:20
jest od groma z czego znakomita większość jest ustawiona prostopadle do płyty. Ja chcę mieć nawiew skierowany równolegle do płyty i skierowany na dysk ssdNie wiem może jakieś chińskie ali i tam mają? Tam mają podobno wszystko.
Albo jakieś akcesoria dodatkowe z testbench są do kupienia?
Zobacz na google test bench i tam są takie montowane
testbench - trafiłem na naszą krajową stronę gdzie chyba życia brak
a przy opcji "grafika" w google - są głównie całe stanowiska
cos w tym stylu potrzebuję -trochę dłuższe aby powyginać szynę
https://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Monta%C5%BC_wentylatora_PCI_Thomas-Krenn