PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35

krzysztofz24
20-01-2023, 00:13
W dwójce mnie rozczarowało, że to co w W1 było bronią-topką (Księżycowe Ostrze i Runiczny Sihil) w W2 już tylko taką ciut lepszą bronią, z całkiem innymi statami było...
Coś tam pograłem, xx godzin jest, ale gra daleka do skończenia. Cóż, może kiedyś. :)

No to W3 masz zylion roznych mieczy (Bo Wiedzmin to jednak nie byle parobek co toporem macha;-) do wyboru i mozliwosci ich ulepszania na rozne sposoby.
Build postaci mozesz zrobic na szermierza np albo na "chemika", ze bonusy na rozne mikstury sa i wieksza ilsoc mozna przyjac.
a za pierwszym razem tak klasycznei szermiercze umiejetnosci rozwijalem a za drugim to juz bardziej na rozwoj alchemi i znakow postawilem.

OjTam
20-01-2023, 00:21
Jakbym chciał magiem/alchemikiem grać, to grałbym w inną grę. :mrgreen:
Wiesiek=miecze. I tylo.

krzysztofz24
20-01-2023, 00:39
Jakbym chciał magiem/alchemikiem grać, to grałbym w inną grę. :mrgreen:
Wiesiek=miecze. I tylo.

Miecze tak, ale mozna go nasmarowac odpowiednia mikstura;-)
I samemu cos łyknac.

System walki mieczem w Wiedzminie nie jest jakos mega wymagajacy. Dlatego ja wychodze z zalozenia ze warto go sobie troche urozmaicic. Alchemia i znakami wlasnie.
Tak zeby np nie meic najbardziej wypasionej broni, tylko zeby byla koniecznosc uzycia roznych mikstur czy znakow.
Chyba mialem taki build ze 3 rzeczy naraz po rowno w drzewku: szermierka, znaki (quenn, igni), alchemia zec os tam lykalem przed bitwa.

To jest takie toche tworzenie sobie samemu indywidualnego poziomu trudnosci. Niekoniecznei trudniejszego, tylko takiego mniej oczywistego, z opcja na kombinowanie.
No takie experymenta za drugim razem robilem;-)

Jak tam kto woli. Instaluj:-)

sokolnik
22-01-2023, 14:05
wczoraj wleciała większa aktualizacja WIN10, później pograłem troche w W3 no i dość szybko gra się zawiesiła, później znowu jakiś błąd i zapytało czy wysłać raport o błędach... wysłałem. Znowu coś zepsuli w aktualizacjach :D

krzysztofz24
22-01-2023, 14:43
wczoraj wleciała większa aktualizacja WIN10, później pograłem troche w W3 no i dość szybko gra się zawiesiła, później znowu jakiś błąd i zapytało czy wysłać raport o błędach... wysłałem. Znowu coś zepsuli w aktualizacjach :D

Ja wiem co się stało i było przyczyną...
Słaby proc:mrgreen:

sokolnik
22-01-2023, 14:52
Ja wiem co się stało i było przyczyną...
Słaby proc:mrgreen:

piszesz o swoim procu Intela ? :D ma on chociaż 6 rdzeni? mój ma 12 potężne :D

krzysztofz24
22-01-2023, 22:28
piszesz o swoim procu Intela ? :D ma on chociaż 6 rdzeni? mój ma 12 potężne :D

6 rdzeni, 12 wątków, ekstra wydajność w grach i niskie temperatury.
I czas uruchamiania kompa nieosiągalny dla twojego ślimako-kompa:grin::-P

Pogodz się z tym:mrgreen:8):D

Yanis
04-05-2023, 20:54
Rok temu w czerwcu, w poście nr 6243, pokazywałem wymianę swojego dysku pod zgrywanie materiałów filmowych kartą 4k od Blackmagic. Patriot VP4100 2TB. Niestety, ten także wysłużył się już i zaczyna klatkować podczas zapisu materiału z karty video. Zaopatrzyłem się w kolejny dysk. Tym razem postawiłem na większą pojemność w nadziei, że skoro jednorazowo mój plik video nie zajmuje więcej niż 1.5 TB, to taki dysk dłużej przetrwa. No i pojawił się problem. Mój system go nie widzi. Czyżby stary problem, kiedy to w zamierzchłych czasach parametry płyt głównych nie nadążały za rozwojem technologicznym? Ktoś coś doradzi? Dodam, że zrobiłem upgrade BIOS-u płyty głównej, ale nic to nie dało. Moja płyta to MPG Z490 Gaming Edge WIFI od MSI, a dysk to Kingston KC3000 4TB M.2 Pcie 4.0 NVMe. Jako systemowy mam od lat wpięty Corsair 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Force MP600.
W BIOS-ie nie grzebałem jeszcze. Wndowsowki menadżer dysków nie widzi fizycznie nowego sprzętu. Tak samo EaseUS Partition Master. Więc nie mogę założyć nowej partycji :/

sokolnik
04-05-2023, 20:58
Rok temu w czerwcu, w poście nr 6243, pokazywałem wymianę swojego dysku pod zgrywanie materiałów filmowych kartą 4k od Blackmagic. Patriot VP4100 2TB. Niestety, ten także wysłużył się już i zaczyna klatkować podczas zapisu materiału z karty video. Zaopatrzyłem się w kolejny dysk. Tym razem postawiłem na większą pojemność w nadziei, że skoro jednorazowo mój plik video nie zajmuje więcej niż 1.5 TB, to taki dysk dłużej przetrwa. No i pojawił się problem. Mój system go nie widzi. Czyżby stary problem, kiedy to w zamierzchłych czasach parametry płyt głównych nie nadążały za rozwojem technologicznym? Ktoś coś doradzi? Dodam, że zrobiłem upgrade BIOS-u płyty głównej, ale nic to nie dało. Moja płyta to MPG Z490 Gaming Edge WIFI od MSI, a dysk to Kingston KC3000 4TB M.2 Pcie 4.0 NVMe. Jako systemowy mam od lat wpięty Corsair 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Force MP600.
W BIOS-ie nie grzebałem jeszcze. Wndowsowki menadżer dysków nie widzi fizycznie nowego sprzętu. Tak samo EaseUS Partition Master. Więc nie mogę założyć nowej partycji :/Bios widzi dysk na liście urządzeń/dysków?

Yanis
04-05-2023, 21:12
No właśnie nie. Dyski i napędy optyczne na SATA widzi. MP600 na pierwszym gnieździe M2 widzi. A na drugim złączu M2 jest opis "Not Present".
Nie wiem... Może jeszcze rozbiorę klamota, wyciągnę i włożę ponownie ten dysk do gniazda... Choć niemal pewny jestem, że siedzi dobrze.

crusiek
04-05-2023, 21:12
Jesteś pewny, że nie widzi? w managerze dysków go nima?
hmmmm
Jak w biosie nie widzi, to już zaczyna być ciekawie :)
Ile masz łącznie dysków w komputerze?

Yanis
04-05-2023, 21:17
Jak widać. Nie widać...

71775

sokolnik
04-05-2023, 21:17
Wyjmij systemowy i włóż w to miejsce nowy. Odpal kompa :)

Yanis
04-05-2023, 21:20
Na stronie MSI kompatybilność tej płyty głównej z dyskami Kingstona pod M.2 nie wygląda imponująco...
71776
Ale mojego Vipera 2TB też na tej liście nie ma, więc pewnie nie uaktualniali tej listy, bo śmigał u mnie ładnie prawie przez rok.

crusiek
04-05-2023, 21:33
Dla czystości sumienia, czy dysk jest ok, można spróbować go podpiąć pod pierwszy slot tylko po to, żeby sprawdzić w biosie, czy jest ok.
Generalnie to nawet jak kicha, to powinienn pokazać cokolwiek, a może coś przy ustawieniach starego dysku zmieniałeś na tym slocie w biosie?

Yanis
04-05-2023, 21:37
Nie no... To już trzeci dysk w tym slocie. Wcześniej podpinałem 2-terabajtowe i praktycznie nic nie musiałem robić, tylko partycje pozakładać. No nic. Przepnę go do drugiego gniazda i zobaczę co mi BIOS powie. Ech... Upierdliwa robota. Z dyskami na SATA przepinanie kabli to pikuś. A tu rozkręcaj, zdejmuj osłonę, wyciągaj, skręcaj te mikrośrubki. A miało być coraz łatwiej :)

Yanis
04-05-2023, 22:18
Wyjmij systemowy i włóż w to miejsce nowy. Odpal kompa :)

OK. Skąd wiedziałeś? Możesz to naukowo wyjasnić? :)

71779

Choć prędkościami zapisu i odczytu nie grzeszy. Ale takie transfery mi wystarczają. Dzięki!

71780

sokolnik
04-05-2023, 22:50

71779

Choć prędkościami zapisu i odczytu nie grzeszy. Ale takie transfery mi wystarczają. Dzięki!

71780Powiem tak, ale pewnie Krzysztof i Kret zaprzeczą...
Ja się po prostu znam na kompach :) to jest mój wątek i ja tu mam power end ekspirienss und nołchał :D

crusiek
04-05-2023, 23:01
Magia MSI, faktycznie sokolnik ma tutaj niebywale doświadczenie xD

krzysztofz24
04-05-2023, 23:09
Powiem tak, ale pewnie Krzysztof i Kret zaprzeczą...
Ja się po prostu znam na kompach :) to jest mój wątek i ja tu mam power end ekspirienss und nołchał :D

Ja cie wszystkiego nauczylem i czasem zablysniesz:-D

Rafał_Sz
05-05-2023, 09:15

Dysk którego nie widziała płyta to dysk NVMe. On ma zupełnie inne zarządzanie niż "standardowe" dyski SSD na M.2, PCIe czy SATA. Wymaga osobnego kontrolera na płycie i zazwyczaj ten kontroler obsługuje jeden port. Starsze płyty w ogóle NVMe nie obsługują. Mówiąc kolokwialnie wylosowałeś port i trafiłeś od razu. ;)

To by napisał Sokolnik gdyby się znał. XD

Yanis
05-05-2023, 09:32
Dysk którego nie widziała płyta to dysk NVMe. On ma zupełnie inne zarządzanie niż "standardowe" dyski SSD na M.2, PCIe czy SATA. Wymaga osobnego kontrolera na płycie i zazwyczaj ten kontroler obsługuje jeden port. Starsze płyty w ogóle NVMe nie obsługują. Mówiąc kolokwialnie wylosowałeś port i trafiłeś od razu. ;)

To by napisał Sokolnik gdyby się znał. XD

No ale ja mam na płycie tylko dwa takie porty M.2. I oba były wcześniej zajęte i działały. Po prostu wymieniłem jeden dysk na inny. Nie ogarniam tego :)

sokolnik
05-05-2023, 09:35

To by napisał Sokolnik gdyby się znał. XDNie słowa a czyny i praktyka zrobią z Ciebie Mistrza Komputerowego he

Ja mówię co ma zrobić by działało a nie zarzucam człowieka teorią [emoji3]

Rafał_Sz
05-05-2023, 10:06
No ale ja mam na płycie tylko dwa takie porty M.2. I oba były wcześniej zajęte i działały. Po prostu wymieniłem jeden dysk na inny. Nie ogarniam tego :)

M.2 to tylko złącze. I nie każdy dysk który tam wejdzie będzie działał. A konkretnie dysk NVMe nie zawsze będzie działał. On wymaga zewnętrznego "kontrolera" na płycie, dlatego wpięty w złącze M.2 które nie obsługuje NVMe nie był widzialny ani w BIOSie, ani w programach do zarządzania dyskami. Bez odpowiedniego kontrolera płyta główna go "nie widzi".

Podobnie by było gdybyś wpiął dysk NVMe w przenośna obudowę USB z wewnętrznym złączem M.2 która nie ma dedykowane kontrolera NVMe.

Wiem, że napis na dysku SSD M.2 może sugerować, że wystarczy go wpiąć pod jakiekolwiek złącze M.2 i będzie grało. Niestety nie. Dopisek na dysku "NVMe" zmienia temat. Poprzednia dyski Ci działały, bo to były dyski na złączu M.2, ale nie NVMe. NVMe komunikuje się bezpośrednio z procesorem z pominięciem pewnych pierdół które "dławią" niejako mozliwości technologii SSD bez wzgledu na rodzaj portu.

Podsumowując. Dysk NVMe wymaga dedykowane slotu i płyty głównej która NVMe obsługuje. Inaczej nie zadziała.

Yanis
05-05-2023, 10:20
(...) Poprzednia dyski Ci działały, bo to były dyski na złączu M.2, ale nie NVMe. NVMe komunikuje się bezpośrednio z procesorem z pominięciem pewnych pierdół które "dławią" niejako mozliwości technologii SSD bez wzgledu na rodzaj portu.

Podsumowując. Dysk NVMe wymaga dedykowane slotu i płyty głównej która NVMe obsługuje. Inaczej nie zadziała.

Cały pic polega na tym, że według opisu, poprzedni dysk na tym złączu też był NVMe, tyle że 2x mniejszej pojemności.

https://www.ceneo.pl/83403105

Stąd moje założenie (może błędne?), że te złącza mogą mieć jakieś ograniczenia pojemności dysku? Dziwne to wszystko. Na jednym gnieździe działa, na innym nie. Co ciekawe, gniazdo niejako główne (oznaczone na płycie głównej numerem 1) go nie widzi, a gniazdo oznaczone numerem 2 już tak...

sokolnik
05-05-2023, 10:58
Cały pic polega na tym, że według opisu, poprzedni dysk na tym złączu też był NVMe, tyle że 2x mniejszej pojemności.

https://www.ceneo.pl/83403105

Stąd moje założenie (może błędne?), że te złącza mogą mieć jakieś ograniczenia pojemności dysku? Dziwne to wszystko. Na jednym gnieździe działa, na innym nie. Co ciekawe, gniazdo niejako główne (oznaczone na płycie głównej numerem 1) go nie widzi, a gniazdo oznaczone numerem 2 już tak...Zależy od płyty ale Z490 Powinna bez problemu obsługiwać 2 dyski nvme

Moja B500 obsługuje chociaż tylko jeden jest pcie 4.0 ale drugi 3.0 i to mi wystarcza... I tak jest super szybko czego pewnie nie wykorzystuje he

Wind Mill
05-05-2023, 13:12
M.2 to tylko złącze. I nie każdy dysk który tam wejdzie będzie działał. A konkretnie dysk NVMe nie zawsze będzie działał...
Kroooova, jak to dobrze poczytaż o cudzych problemach. ;)
Zawsze wydawało mi się, że M.2 = NVMe.
Mógłbym nieco umoczyć, gdybym z tą niewiedzą kupował nowe PeCe, które mi od jakiegoś czasu łazi po głowie. :mrgreen:

sokolnik
05-05-2023, 13:15
Kroooova, jak to dobrze poczytaż o cudzych problemach. ;)
Zawsze wydawało mi się, że M.2 = NVMe.
Mógłbym nieco umoczyć, gdybym z tą niewiedzą kupował nowe PeCe, które mi od jakiegoś czasu łazi po głowie. :mrgreen:Jak będziesz kupował, to napisz w tym wątku, pomożemy ogarniemy żebyś takich błędów nie zrobił :)

OjTam
05-05-2023, 13:31
Mógłbym nieco umoczyć, gdybym z tą niewiedzą kupował nowe PeCe, które mi od jakiegoś czasu łazi po głowie. :mrgreen:

W specyfikacji mojej MB (a nawet na samej płycie) jest wyraźnie napisane, że M2_1 wpiera PCIe/NVMe, ale M2_2 już tylko SATA. W bonusie M2_2 odcina dwie linie SATA. xD

crusiek
05-05-2023, 14:18
Cały pic polega na tym, że kolega oba sloty ma na key m i działał tam nvme, wcześniej :) Technicznie rzecz biorąc powinien ten drugi slot też działać :)

Jedyna różnica jest taka, że pierwszy slot idzie na procka, w zależności czy to 10 czy 11 seria, albo gen3 albo gen 4 jest w użyciu, drugi slot to chip płyty.
Pierwszy slot wyłącza jeden lane od sata, drugi slot wyłącza dwa, nie wiem które, jest pewnie w specce.

No, więc w teorii powinno mu zadziałać, ale jak już napisałem dawno, to MSI, tu ścieżki idą własnymi jezdniami :D

sokolnik
05-05-2023, 14:29
A czemu tu jeden forupowicz nie chwali się nowym zasilaczem od Corsair i grafika od MSI HA ? :D No chyba że znowu ściemniał że kupił...

crusiek
05-05-2023, 14:35
Dobra, wlazłem w specke tej płyty i chyba to rozgryzłem, banał, tylko sobie jeszcze sprawdzę coś :)
Yanis, jakiego masz tam procka?

- - - - kolejny post - - - - - -

A czemu tu jeden forupowicz nie chwali się nowym zasilaczem od Corsair i grafika od MSI HA ? :D No chyba że znowu ściemniał że kupił...

Co kto kupił? Chwal się :)

Yanis
05-05-2023, 14:46
[QUOTE=crusiek;4263945]Dobra, wlazłem w specke tej płyty i chyba to rozgryzłem, banał, tylko sobie jeszcze sprawdzę coś :)
@Yanis (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=54922), jakiego masz tam procka?

Jeśli dobrze pamiętam (w robocie jestem więc nie sprawdzę), to Intel Core i7-10700K.

crusiek
05-05-2023, 15:12
To i tak mi sie nie składa do kupy, oba dyski nvme i oba używają chipsetu w płycie msi, bo obsługa nvme na m2_1 z użyciem proca jest wspierana dopiero od 11 generacji.

Więc i tak idzie z chipa, to jedyne co mi przychodzi do głowy to jakieś interferere z slotami sata/usb nie wiem jak to jest tam połączone.
Skoro przełożyłeś kolejność i działa, to mnie się nie chce nad tym główkować :D

Zbyszek
05-05-2023, 17:42
Trzeba pamiętać że ilość linii PCIExpress jest ograniczona i bywa że niektóre są współdzielone. Jeśli są wykorzystanie gdzieś indziej to mogą być odłączone od tego konkretnego złącza M.2. Trzeba to sprawdzić w manualu, zazwyczaj wszytko jest dokładnie opisane.

sokolnik
06-05-2023, 11:03
Co kto kupił? Chwal się :)

On nie chce się chwalić bo twierdzi że nie ma czym bo to używki ale ze znajomego źródła w suoer cenie więc żal było nie brać... No co za kaban albo wonsz ssss

Także ja powiem ale nie będę mówił kto sobie kompa ulepszył he chociaż procesor dalej słabiutki :D

Corsair TX850M
RTX 2080Ti od MSI :D

A tak krytykował mój zasilacz Corsair z najwyższej serii HX Platinum he oraz grafikę od MSI a teraz sam kupił MSI ha No co za Kaban :D

crusiek
06-05-2023, 11:10
No, kaban... jak to nie ma się czym chwalić, a co to, wstyd jakiś ?
Mógł mi sprzedać starą kartę za grosze :D

sokolnik
06-05-2023, 11:16
No, kaban... jak to nie ma się czym chwalić, a co to, wstyd jakiś ?
Mógł mi sprzedać starą kartę za grosze :DA weź ta jego grafika wymęczona grami przepracowana he weź weź szukaj promek i bierz coś nowego na lata :)

crusiek
06-05-2023, 11:18
Dlateog piszę, że za grosze :D

sokolnik
06-05-2023, 11:25
Dlateog piszę, że za grosze :DZa grosze można by się zastanowić he za 200 zl ha

crusiek
06-05-2023, 11:34
Ooo to to, dobrze piszesz :D

krzysztofz24
06-05-2023, 12:02
On nie chce się chwalić bo twierdzi że nie ma czym bo to używki ale ze znajomego źródła w suoer cenie więc żal było nie brać... No co za kaban albo wonsz ssss

Także ja powiem ale nie będę mówił kto sobie kompa ulepszył he chociaż procesor dalej słabiutki :D

Corsair TX850M
RTX 2080Ti od MSI :D

A tak krytykował mój zasilacz Corsair z najwyższej serii HX Platinum he oraz grafikę od MSI a teraz sam kupił MSI ha No co za Kaban :D

Oj dzieciaku, dzieciaku, łykasz wszystko jak młody Pelikan :-D
Powinieneś wiedzieć że nigdy bym się nie zhańbił MSI;-)

Drugi raz już zostales wkręcony, a licząc jak rwales GPU z kompa dla "kupca" to trzecia:-).
Choć tu muszę wspomnieć że nie była to tylko moja wkrętka, ale także Kreta.

A zdjecia były autentyczne i podzespoły, to komp mojego brata.

Touchdown snejku;-)

crusiek
06-05-2023, 12:06
:lol::lol::lol::lol::lol::lol:

sokolnik
06-05-2023, 12:20
Tak podejrzewałem że ściemniasz ha czyli dalej zamiast kupić nową grafikę to będziesz męczył bułę że ceny za wysokie, że spadną itp ha No meczybuł największy ha ha ha

krzysztofz24
06-05-2023, 12:33
Tak podejrzewałem że ściemniasz ha czyli dalej zamiast kupić nową grafikę to będziesz męczył bułę że ceny za wysokie, że spadną itp ha No meczybuł największy ha ha ha

Bule to ty meczyles codziennie przez półtora roku królu meczybulow:-), jak to kupisz tanio grafike ale swoją ofc sprzedasz drogo. A jeszcze to nowa co kupisz tanio, to też pewnie potem sprzedasz drożej. Wręcz będziesz tak dorabiał. Swoją perfekcyjna znajomością rynku GPU:-D.

A wiemy jak to się skończyło, jak rwales GTX1070Ti i już Golfa grzales, żeby do "kupca" jechać.
Swoją RTX kupiłeś na górce cenowej po półtorarocznej codziennej analizie ( męczeniu buly);-).

Takze bez rzucania i syczenia tu proszę wezowniku:-);-).

Triple touchdown
Uśmiechnij się:-)
Krzywda ci się nie stała, że zostałeś wkręcony:-). Pamiętasz ten tekst wtedy?;-)

sokolnik
18-05-2023, 10:08
a ten dalej wspomina stare czasy kiedy kupowałem GPU w chorych czasach :) a Ty mówiłeś że kupisz jak ceny spadną i co? Ceny przyjemnie spadły, minęło 1,5 roku i dalej nie kupiłeś nowej grafiku, dalej męczysz swoją starą grafikę, która chciałaby już na emeryturę, pastę jej zmień chociaż na rdzeniu i pamięciach :) jakiś serwis by się przydał na pewno skoro nie zmieniasz grafiki :)

2 500 zł za 3070 - https://www.x-kom.pl/p/670621-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-3070-eagle-oc-lhr-8gb-gddr6.html

3 150 zł coś mocniejszego i nowszego czyli 4070 - https://www.x-kom.pl/p/1135382-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-4070-windforce-oc-12gb-gddr6x.html

Dobre oferty moim zdaniem.

A jakbyś chciał coś extra, czyli porządny model 4070 Ti to już 4 500zł niestety... https://www.x-kom.pl/p/1098606-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-4070-ti-gaming-x-trio-12gb-gddr6x.html

a tak w ogóle, pytanie do wszystkich, gracie w coś konkretnego? Ogrywacie jakąś gierkę? Ja po miesiącu odpaliłem ze 3 x teraz Wieśka 3 nowego i fajnie, dopracowali sterowniki itp. gra się przyjemnie... Gracie w coś? Czy sezon na granie zakończyliście bo przyszła prawie wiosna/lato?

krzysztofz24
18-05-2023, 10:22
Ty tu nie ucz ojca dzieci robic:-D;-)
Znam te ceny, spoko sa, bardzo spoko.
Ostatnio mam mniej czasu na granie - praca.

Ja gram WOT - takie proste odmozdzenie, BF4 - coby skilla utrwalac:mrgreen: i skonczylem niedawno Detroit Become Human - tylko wyszlo mi inne zakonczenie niz chcialem i zbieram sie zeby ostatni epizod jeszcze raz odpalic i zrobic inne zakonczenie.

P.S A zmiana pasty na grafice to nie takie hop siup jak na procu. Wskazana duza dokladnosc i delikatnosc.

sokolnik
18-05-2023, 10:48
P.S A zmiana pasty na grafice to nie takie hop siup jak na procu. Wskazana duza dokladnosc i delikatnosc.

to wyślij grafike do kogoś ogarniętego albo na miejscu kogoś znajdziesz, w stolicy na pewno ktoś się tym zajmuje na fakturę.

krzysztofz24
18-05-2023, 11:16
to wyślij grafike do kogoś ogarniętego albo na miejscu kogoś znajdziesz, w stolicy na pewno ktoś się tym zajmuje na fakturę.

Ale nie ma potrzeby specjalnie. To znaczy ma juz swoj wiek, byla duzo grana;-). Ale teraz juz rzadziej gram.
1070 realnie warta 500-600zl. To mam ja wysylac i placic 300zl za zmiane pasty...chodzi jak ta lala, trzyma dobre temperatury.
Jesli by zaczela sie troche grzac to bylby symptom, zeby zmienic paste.

Na skopanie tylka jakiemus sokolnikowi w Bf4 daje rade:D

sokolnik
18-05-2023, 11:19
Ale nie ma potrzeby specjalnie. To znaczy ma juz swoj wiek, byla duzo grana;-). Ale teraz juz rzadziej gram.
1070 realnie warta 500-600zl. To mam ja wysylac i placic 300zl za zmiane pasty...chodzi jak ta lala, trzyma dobre temperatury.
Jesli by zaczela sie troche grzac to bylby symptom, zeby zmienic paste.

Na skopanie tylka jakiemus sokolnikowi w Bf4 daje rade:D

ha :D no to też fakt... ale ona ma swoje lata więc pasty już tam nie ma a czujniki pewnie się zepsuły... ale fakt, szkoda kasy, najwyżej padnie i wtedy wjedzie RTX :D

krzysztofz24
18-05-2023, 12:29
ha :D no to też fakt... ale ona ma swoje lata więc pasty już tam nie ma a czujniki pewnie się zepsuły... ale fakt, szkoda kasy, najwyżej padnie i wtedy wjedzie RTX :D

Nic nie padnie, jeszcze pojdzie do kompa biurowego:-)
I wtedy bym mial 2 gamingowe maszyny;-)

sokolnik
18-05-2023, 12:30
Nic nie padnie, jeszcze pojdzie do kompa biurowego:-)
I wtedy bym mial 2 gamingowe maszyny;-)Ha do kompa biurowego, wtedy to juz nie będzie pracy tylko grane będzie he świetny pomysł hehe

Cosnek
18-05-2023, 15:03
a tak w ogóle, pytanie do wszystkich, gracie w coś konkretnego? Ogrywacie jakąś gierkę? Ja po miesiącu odpaliłem ze 3 x teraz Wieśka 3 nowego i fajnie, dopracowali sterowniki itp. gra się przyjemnie... Gracie w coś? Czy sezon na granie zakończyliście bo przyszła prawie wiosna/lato?

Gram w kozaków od początku jak się ta gra pojawiła na rynku, czyli długo. Do tego unreal, wiedzmin, gta itd. Grałem jakiś czas w WOT i wot blitz ale przestałem, w tej grze nie jest ważne czy grasz dobrze czy nie, i tak zawsze masz 50/50 - wygrane/przegrane, algorytm o tym decyduje a nie gracz i to mnie zniechęciło. Do tego 'war gaming' pazerni są na pieniądze. Teraz więcej siedzę w ogródku, bo ciepło się robi. Ogórki i pomidory w tunelu mam.

lukasz_kk
18-05-2023, 17:33
Gram w kozaków od początku jak się ta gra pojawiła na rynku, czyli długo. (...)

Masz na myśli tę wersję co wyszła jakieś 20 lat temu? W której polska husaria niszczyła chyba każdy dostępny rodzaj wojska? Też lubiłem w to grać :) Czy może jest jakiś re-make albo coś?

E: sprawdziłem dokładnie, premiera była 22 lata temu, geeeez jak ten czas leci...

Cosnek
18-05-2023, 22:18
Tak, to już leciwa gra, ale dobrze się zestarzała. Grałem z kumplem online, wtedy to była nowość. Teraz gram w wersję 'Cossacks 3'. Pamiętam też z tamtych lat Unreal Turnament, wtedy jeszcze na monitorze 17" :D Miałem świerzo złożony przez kumpla komputer: Intel dual core 2.8GHz, ram 2x 250 Mgb, zdaje się DDR 2 i dysk HDD 160 Gb Barakuda, grafika 128 Mb. Jak na tamte czasy to był wypasiony sprzęt.

sokolnik
19-05-2023, 10:03
Tak, to już leciwa gra, ale dobrze się zestarzała. Grałem z kumplem online, wtedy to była nowość. Teraz gram w wersję 'Cossacks 3'. Pamiętam też z tamtych lat Unreal Turnament, wtedy jeszcze na monitorze 17" :D Miałem świerzo złożony przez kumpla komputer: Intel dual core 2.8GHz, ram 2x 250 Mgb, zdaje się DDR 2 i dysk HDD 160 Gb Barakuda, grafika 128 Mb. Jak na tamte czasy to był wypasiony sprzęt.

Unreal Tournament to gierka mojego "dzieciństwa", do tego stopnia że rok temu może więcej kupiłem ją i grałem trochę na monitorze 3440x1440 z nowymi teksturami HD coś tam :D Teraz po formacie jej nie instalowałem... może zainstalować i jakiś meczyk? :D

Cosnek
19-05-2023, 12:28
Brzmi świetnie ale nie gram już w strzelanki, niestety. Wzrok nie ten.

OjTam
25-07-2023, 16:12
Ludki, dysk SSD SATA do 200, w okolicach 1TB, cel: TiW gry.
Co?

Czy w tej cenie to jeden grzyb?

sokolnik
25-07-2023, 16:16
Ludki, dysk SSD SATA do 200, w okolicach 1TB, cel: TiW gry.
Co?

Czy w tej cenie to jeden grzyb?Crucial BX500

Ja co prawda mam MX500 i wszystko ok ale pewnie z BX będzie podobnie. MX500 okolice 260 zł

Dalej,
Kioxia i Adata

W sumie do gier to i tak jeden grzyb [emoji3] jak padnie to padnie... Albo padnie szybko albo będzie działać latami... He

OjTam
25-07-2023, 16:28
Czyli jak podejrzewałem. Ok, dzięki.

Umbra
25-07-2023, 20:55
Gram trochę w Red Dead online, trochę w Diablo 2 Resurrected. Z fajnych gierek kiedyś tam ogranych polecam Mafia 1 remastered, Stellaris, Hell let loose (bardzo fajna strzelanka). Detroit Become Human też ciekawa gierka.

https://www.youtube.com/watch?v=5v99zwIHPNs&ab_channel=Husk

OjTam
27-07-2023, 11:57
Żeby podsumować.
Dysk kupiony, z drobnymi przygodami (system zarządzania kablami ocierający się o szydełkowanie artystyczne i gdzie, do cholery, schowali formatowanie dysków?!) zamontowany, gry przeniesione. Można iść grać.

sokolnik
27-07-2023, 12:02
Żeby podsumować.
Dysk kupiony, z drobnymi przygodami (system zarządzania kablami ocierający się o szydełkowanie artystyczne i gdzie, do cholery, schowali formatowanie dysków?!) zamontowany, gry przeniesione. Można iść grać.Jaki kupiłeś pochwal się zdjęcie wrzuć he

OjTam
27-07-2023, 12:05
A po co?
Adata SU650 1TB.

sokolnik
27-07-2023, 12:15
A po co?
Adata SU650 1TB.Pokaż swojego kompa przy okazji [emoji854] bo to forum fotograficzne i wątek komputerowy [emoji14] bo Ci pomagam dlatego [emoji14]
Żeby Ci się ta ADATA nie popsuła jak nie wrzucisz zdjęcia... Uważaj :)

lukasz_kk
27-07-2023, 12:30
sokolnik z innej beczki: system zmieniasz? :)

sokolnik
27-07-2023, 12:31
sokolnik z innej beczki: system zmieniasz? :)No jakby się sprzedaly oba to dołożę do Z6 II z FTZ II i będę miał jedno body które mi w zupełności wystarczy :)

OjTam
27-07-2023, 12:35
A po co?
Nie każdy (a może nawet mało kto) się spuszcza nad kawałkami plastiku, alu i krzemu. Zwłaszcza, że RGB nie ma. ¯\_(ツ)_/¯

Jak bardzo chcesz, mogę pokazać w jaki "zabawny" sposób był zapakowany, ale to też w sumie standard:
https://i.imgur.com/qrPPJvRh.jpg

A jak mi się zepsuje, to bana zarobisz. Za... Coś wymyślę. ;)

sokolnik
27-07-2023, 12:42
A po co?
Nie każdy (a może nawet mało kto) się spuszcza nad kawałkami plastiku, alu i krzemu. Zwłaszcza, że RGB nie ma. ¯\_(ツ)_/¯

Jak bardzo chcesz, mogę pokazać w jaki "zabawny" sposób był zapakowany, ale to też w sumie standard:
https://i.imgur.com/qrPPJvRh.jpg

A jak mi się zepsuje, to bana zarobisz. Za... Coś wymyślę. ;)Na 100% zepsuje bo to Adata ;)

OjTam
27-07-2023, 12:43
Jedną już mam od x lat, więc... Może ta też parę wytrzyma.

PS. Ten, kto wymyślił sposób dodawania dysków do biblioteki Steam, powinien kopa poniżej pleców zarobić. :lol:

krzysztofz24
27-07-2023, 15:12
Jedną już mam od x lat, więc... Może ta też parę wytrzyma.

PS. Ten, kto wymyślił sposób dodawania dysków do biblioteki Steam, powinien kopa poniżej pleców zarobić. :lol:

Coo? Jakiś sposób naokoło chyba znalazłeś;-).

Bo jak instalujesz grę, to po prostu wskazujesz dysk.
I jak tam nie ma biblioteki Steam, to sobie utworzy.

Czyli standard jak przy instalacji każdego programu, po prostu wskazać dysk.

sokolnik
27-07-2023, 15:13
Coo? Jakiś sposób naokoło chyba znalazłeś;-).

Bo jak instalujesz grę, to po prostu wskazujesz dysk.
I jak tam nie ma biblioteki Steam, to sobie utworzy.

Czyli standard jak przy instalacji każdego programu, po prostu wskazać dysk.Nic się nie znasz :D on chyba podmieniał dysk na gry czy, gry przenosił w sensie na nowy dysk a to już powalone jest ha Krzyś się nie zna na grach ha

krzysztofz24
27-07-2023, 15:17
Nic się nie znasz :D on chyba podmieniał dysk na gry czy, gry przenosił w sensie na nowy dysk a to już powalone jest ha Krzyś się nie zna na grach ha

Słuchaj, sokolniku-wezowniku:-D. Ty nic się nie znasz na grach.
A ja mam kilkadziesiąt razy więcej gier niż ty:-)

Ja mam gry, moduje gry, dociągam spolszczenia i gram w gry.
To że do kwadratowego Quake ściągnąłes sobie tekstury HD (lepsze kwadraty;-)?) nie czyni z ciebie hackera:-)

sokolnik
27-07-2023, 15:20
Słuchaj, sokolniku-wezowniku:-D. Ty nic się nie znasz na grach.
A ja mam kilkadziesiąt razy więcej gier niż ty:-)

Ja mam gry, moduje gry, dociągamy spolszczenia i gram w gry.
To że do kwadratowego Quake ściągnąłes sobie tekstury HD (lepsze kwadraty;-)?) nie czyni z ciebie hackera.Haha pomyliłeś gry ha tekstury HD instalowałem coś tam do Unreala mojej gierki w sumie dzieciństwa he i bardzo przyjemnie się brało, jestem trochę sentymentalny ha
W RA2 bym pograł he
Na 21:9 34" fajnie się gra tylko grafika potrzebna dobra :)
Ale ja mało gram bo mam non stop zapiełdol :D

OjTam
27-07-2023, 16:05
Czyli standard jak przy instalacji każdego programu, po prostu wskazać dysk.

No właśnie nie. To tak nie działa.
Jak próbowałem, pokazało jako dostępne dyski C: i D:
I tyle.

Kolejne trzeba dodać przez Zarządzanie pamięcią. I tu jest powód, dla którego ktoś, kto to wymyślił, powinien dostać kopa pod ogon.
Trzeba dodawać PO KOLEI. Miałem C: i D:. Nowy SSD trafił na G: (tak jakoś wyszło, ale nie zmieniałem, w sumie pasuje G: -> Gry). Czyli musiałem dodać jeszcze F: i dopiero G:.
Po dodaniu G: ustawiłem go na domyślny, D: i F: wywaliłem z listy Steam. Tylo.

Chyba całkiem niedawno to zmienili, bo w FAQ Steam trochę inaczej to wygląda.

krzysztofz24
27-07-2023, 23:09
No właśnie nie. To tak nie działa.
Jak próbowałem, pokazało jako dostępne dyski C: i D:
I tyle.

Kolejne trzeba dodać przez Zarządzanie pamięcią. I tu jest powód, dla którego ktoś, kto to wymyślił, powinien dostać kopa pod ogon.
Trzeba dodawać PO KOLEI. Miałem C: i D:. Nowy SSD trafił na G: (tak jakoś wyszło, ale nie zmieniałem, w sumie pasuje G: -> Gry). Czyli musiałem dodać jeszcze F: i dopiero G:.
Po dodaniu G: ustawiłem go na domyślny, D: i F: wywaliłem z listy Steam. Tylo.

Chyba całkiem niedawno to zmienili, bo w FAQ Steam trochę inaczej to wygląda.

No wlasnie dziala:-).
Jak ja podpinalem nowy dysk, to standardowo w managerze go dodalem. I jak za kilka dni chcilame zainstalwoac gre, to ofc Steam zaproponowal C ze swoja stara biblioteka.
Ale rozwinalem liste, wybralem nowy dysk, instaluj i wsio.
Biblioteka druga sie zrobila.

A wiesz jaka jest roznica miedzy tym co ty zrobiles a ja.
Ja to zrobilem po kilku dniach, po kilku uruchomieniach kompa i klienta Steam, bo on startuje razem z kompem domyslnie.

Ty najprawdopodobniej wpiales dysk, ogarnales go w managerze i "odpaliles" Steama(znaczy byl juz odpalony, tylko zrobiles klik razy dwa zeby sie otworzyl) zeby sobie zrobic biblioteke...i klient Steam nie widzial tego dysku.
Gdybys wylaczyl kompa i wlaczyl ponownie, i Steam by wystartowal i sprawdzil sobie przy starcie konfiguracje kompa, to bys mial mozliowsc wyboru tego dysku. Bo by go zauwazyl.
Steam przy kazdym uruchomieniu kompa i niejako swoim starcie sprawdza konfiguracje. I o ile odepniesz dysk lub podepniesz nowy to tego nie komunikuje (choc wie o tym;-) ). Ale juz np jakbys zmienil GPU to na milion procent bedzie darl ryja o doatkowa weryfikacje ze mu sie konfiguracja sprzetu nie zgadza:-)

Jak zainstaowalem Steam na nowym kompie z nowa plyta, procem i GPU, to az smsem musialem potwierdzac:-)

Taka mam teorie. Raczej prawdziwa, choc rek i sobie nie dam obciac;-)
Ja wyznaje zasade zeby robic cos najprosciej jak przewidzieli programisci. A reset zawsze pomaga;-)
W przeciwienstwie do np sokolnika, ktory nic sie nie zna na grach i wogole na kompach a mysli ze jest nie wiadomo jakim hackerem:twisted:;-)

P.S
Choc taka ciekawostka. Ostatnio chcialem pozno w nocy kupic sobie gre na promce przez Przelewy24 i zonk. Nie chcial oprzejsc dwa razy. A tego dnia akurat placilem przez P24, wiec zakladamy ze P24 dzialaj normalnie i moj bank a to Steam mial jaksi problem.

OjTam
27-07-2023, 23:39
I tu się mylisz. U mnie Steam nie chodzi non-stop. Ba nawet kompa resetowałem. I jedyny sposób, żeby dysk dodać, był taki, jak napisałem.

Zresztą, patrz:
https://i.imgur.com/H9Ekps4h.png
Tylko C: i G: dostępne.

Klik w Zębatkę:
https://i.imgur.com/d7IGcKTh.png
Dalej tylko C: i G:

Nie wiem, kiedy to zmienili, ale tak teraz jest.

krzysztofz24
27-07-2023, 23:52
I tu się mylisz. U mnie Steam nie chodzi non-stop. Ba nawet kompa resetowałem. I jedyny sposób, żeby dysk dodać, był taki, jak napisałem.

Wierze ze zrobiles jak pisales.
Ale ty musisz uwierzc, ze ja to zrobilem jak ja pisalem:-)

Proponuje na porozumienie brudzia i zeby to przypieczetowac to idz odgadnij moja oczywista i prosta zagadke, bo Kret nie chce cos;-)

P.S
Czasami sa naprawde dziwne rzeczy nawet na takich wielkich, swiatowych programach jak Steam czy windows

Kiedys mialme taki przypadek w Darksiders, oryginal ze Steam, jestem pod koniec gry i yep czerwony X, zwicha i wywala. WTF? Spradzilem spojnosc plikow gry narzedziem Steam, nawet przeinstalowalem (stan gry jest zapisywany w chmurze) i to samo.
Zaczalem grzebac po necie i wyszl oze to blad samej gry niejako i trzeba byl ow jakims konkretnym zadaniu cos tma zrobic koniecznei bo inaczej pod koniec zwicha.
Cofnalem sie, zdobylem jakis tma klucz i gra poszla w newralgicznym momencie.

Inna ciekawa akcja. Gram sobie, akurat w WOT i dzwiek mi zanika i czolgi znikaja z mapy, jakies sie wszystko robi przezorczyste:shock: i stopniowo zaczynam widziec pulpit. Gra jest uruchomiona, chodzi, ale ja jej nie widze po prostu.
Po prostu najpierw zaczynal zanikac dzwiek i sie rozjezdzac i gra zaczynala sie robic "przezroczysta" az widac w koncu pulpit.
Pogrzebalem po necie i wyszlo ze to jakis wirus ktory atakuje jakies pliki ktore odpowiadaja za komnikacje systemu z gra i jej wyswietlanie.
Antywirus jakis i pokonalo dziadostwo.

Proponuje na porozumienie brudzia i zeby to przypieczetowac to idz odgadnij moja oczywista i prosta zagadke, bo Kret nie chce cos;-)

OjTam
27-07-2023, 23:55
Przypuszczam, że masz po prostu starszą wersję Steam. Była zmiana UI dość niedawno, nawet dość głośno było tu i tam. Oczywiście nowe-lepsze wrogiem starego-dobrego, więc namieszali coś. ¯\_(ツ)_/¯

krzysztofz24
28-07-2023, 00:28
Przypuszczam, że masz po prostu starszą wersję Steam. Była zmiana UI dość niedawno, nawet dość głośno było tu i tam. Oczywiście nowe-lepsze wrogiem starego-dobrego, więc namieszali coś. ¯\_(ツ)_/¯

Znaczy ja ci opisuje zdarzenia sprzed powiedzmy 1-2lat. To z dyskami to sprzed okolo roku co pisalem, wirusy i dziwne akcje to z sprzed 2, moze 3.
Nie moge miec starszej wersji:-). Przeciez Steam jest programem online i sam sie na biezaco aktualizuje co jakis czas.

krzysztofz24
28-07-2023, 01:04

Zresztą, patrz:
https://i.imgur.com/H9Ekps4h.png
Tylko C: i G: dostępne.

Klik w Zębatkę:
https://i.imgur.com/d7IGcKTh.png
Dalej tylko C: i G:

Nie wiem, kiedy to zmienili, ale tak teraz jest.

Widze, ze edytowales wpis o screeny.

No cosik wyglada inaczej niz jak 3-4 miesiace temu sobie instalowalem Detroit become human (polecam)
Nie weim ile masz dyskow i jak nazwane konkretnie, ale na tej liscie Steam ci pokaze tylko dyski z biblioteka.
Jak chcesz zobaczyc reszte dyskow to: (Ja mam 3, C, E, F. biblioteki tylko na C i F)

1. Widac moje dyski, gdzie mam biblioteki C i E. Klikamy strzalke...
74448

2. I pojawia sie taki plusik, klik i ....
74449

3. i wszystko, pare sekund. Pokazuje sie F gdzie nei ma biblioteki. Juz nie bede odpalal instalacji jakiejs gry, ale pewnie to podobnie wyglada, ten sam schemat.
74450

sokolnik
28-07-2023, 09:00
sokolnik z innej beczki: system zmieniasz? :)Jeden się sprzedał wczoraj... [emoji3]
Akurat że sprzedażą drugiego chyba poczekam bo skończyła się promka na Z6 II + FTZ II hehe a mi aparat potrzebny :)
Także może wleci Z6 :)

lukasz_kk
28-07-2023, 10:03
No, to życzę zadowolenia z wyboru. Ja kiedyś zamieniłem D750 na Z5 i jest OK :)

OjTam
28-07-2023, 10:58
Znaczy ja ci opisuje zdarzenia sprzed powiedzmy 1-2lat. To z dyskami to sprzed okolo roku co pisalem, wirusy i dziwne akcje to z sprzed 2, moze 3.
Jop, a to świeża sprawa. Na tyle, że sposób dodawania dysków opisany na Steam FAQ różni się od tego z aplikacji ścieżkami.

Nie moge miec starszej wersji:-). Przeciez Steam jest programem online i sam sie na biezaco aktualizuje co jakis czas.
Fakt. ?
Nie wiem, dlaczego, wydawało mi się, że to jak z Windowsem; można opóźniać.
Ja Steam włączam tak często, że potrafię po 2-3 wersje pominąć...

Widze, ze edytowales wpis o screeny. (ciach)
Ja to wiem. xD
Doszedłem, co i jak. I dlatego pisałem, że osoba za to odpowiedzialna, powinna dostać kopa pod ogon. Za to, że trzeba dodawać dyski po kolei, nie ten, który akurat pasuje.

krzysztofz24
18-09-2023, 21:32
Polskie studio Teyon (powiedzmy ze nie undergrundowe, ale mega sukcesow i przebojow jeszcze sie nie dorobilo;-) ).

Zrobilo juz jakis czas temu Terminator: Resistance, ktory nawet jaksi tam sukces odniosl i ogolnie fajna gierka.

https://youtu.be/f_h0_qDphYw

A teraz, uwaga - zrobilo Robocop: Rouge City.
Hmm, zapowiada sie fajnie. W listopadzie bedzie dostepna na PC, ogolnei gra na wiele platform.

https://youtu.be/b2jxHJ20y-c

Znaczy w obu grach grafika i fizyka swiata jest bardzo ok, ale wyglad postaci jest na poziomie lekko tracacym myszka. To nie sa wysokobudzetowe produkcje.
Ale w takich grach pierwsze skrzypce gra klimat i historia. No i w koncu w FPS troche inaczej sie podchodzi do grafiki. Maja byc ekstra wybuchy czy fizyka niszczenia obiektow, a nie mimika twarzy;-)

No ja ogolnie jestem lekko zajarany. Zapowiada sie FPS z moze dobrym scenariuszem - w koncu film zyskal status kultowego.
Toz to Robocop, oryginalny glos aktora ktory go gral.

P.S
Tak sobie rozkminiam, ze jak sie robi gre na podstawie filmu, to czesto wychodzi cos fajnego.
Ale nigdy to nie wyszlo w druga strone, wszelkie proby przelozenai gry na film zawsze skutkowaly gniotem:-)

OjTam
05-10-2023, 16:40
krzysztofz24
Demko RoboChłopa na Steam, widziałeś?

PS. Co do tekstu o grach na podstawie filmów. Właściwie jest trochę przeciwnie. Najczęściej to góra średniaki. Rzadko się trafi perełka. No, może nie dotyczyć gier z serii Lego... ;)

krzysztofz24
05-10-2023, 20:42
krzysztofz24
Demko RoboChłopa na Steam, widziałeś?

PS. Co do tekstu o grach na podstawie filmów. Właściwie jest trochę przeciwnie. Najczęściej to góra średniaki. Rzadko się trafi perełka. No, może nie dotyczyć gier z serii Lego... ;)

Juz pelno widzialem;-)

Chyba na odwrot przeczytales co pisalem;-). Bo upraszajac to film na podstawie gry to gniot najczesciej, piszac gora sredniaki, jestes zbyt lagodny:-).
Ale jak ktos wpadnie na pomyls gry na podstawie filmu, to czesto jest spoko gra.
Czyli w sumie to sie zgadzamy.

Lego to komedyjka rysunkowa, ja bardziej mam na mysli filmy fabularne, pelnometrazowe.
Tu jest diametralna roznica w medium oraz w sposobie opowiadania histori.
Zrobic film na podstawie ksiazki - spoko, sa arcydziela (gnioty tez:-) ), ale jest gotowa historia.
A jak jakies studio wpadnei na pomysl zrobienia filmu na podstawie gry, to mysli ze scenariusz jest zbedny, tylko pokazemy cos podobnego do gry. O nie, nie.
Historia w grach jest interaktywna, zarysowana ale tworzona tez po czesci przez gracza.
A w filmie historia musi byc niejako "gotowa". Scenariusz, dialogi, zwroty akcji, fabula...

OjTam
05-10-2023, 20:45
Ty nie zrozumiałeś, co ja napisałem.
Gry na podstawie filmów to średniaki, w zdecydowanej większości. Bardzo rzadko się trafia coś ciekawego.

A filmy na podstawie gier czy kreskówek to... a ić pan w uj. xD

krzysztofz24
05-10-2023, 20:49
Faktycznie, zrozumialem ze ty na odwrot zrozumiales co ja napisalem:-)

Takze twierdzisz, ze rzadk osa dobre gry na podstawie filmow?
How dare you:mrgreen:?

Zaraz tu cos wrzuce.

Np Alien Isolation

https://youtu.be/1BRz_s3Zvaw

Jedi: upadly zakon, inspirowane wiadomo czym;-)

https://youtu.be/_LNtidXrcxg

Terminator Resistance, tez wiadomo inspirowane czym.

Teraz Robocop wchodzi.

I jeszcze pare calkiem znosnych gier na podstawie filmow. Ofc inspirowanych w pewnym stopniu a nie 1 do 1, bo to niemozliwe tak przelozyc.

No i Wiedzmin 3, choc to na podstawie ksiazki.

Mad Max, naprawde bardzo dobrze zrobiona gra. Swietny gameplay, aktywnosci poboczne, fabula nawet niezla. Grafika spoko, system walki z Batmana. Polecam. Na wyprzedazy ze Steam za kilkanascie zloty bywa.

https://youtu.be/FqLbCUGiDpA

a wlasnie, Batman, kojarze przynajmnie j3 dobre gry inspirowane postacia Batmana. choc to niby komiks i twierdzenie ze tutaj gry sainspirowane filmem, to troche naduzycie;-)

OjTam
05-10-2023, 20:53
Grałem w:
Transformers - szajs, ale coś się tam grać dało.
Wolverine: Genza - to chyba jedna z pierwszych gier naprawdę udanych, może nawet lepsza od filmu...
Deadpool - mocny średniak, nic więcej.
Aliens/AvP - od takiej se do dobrych, zależy od części.
RoboCop - wnioskując po demku, raczej mocny średniak.
Jurassic World Evolution - nie jest zła, dość wciąga.

O tych starych Harrych Potterach czy SW to lepiej nie wspominać...

crusiek
05-10-2023, 20:56
Chyba jedynie Mortal Łombat ....
A dobra, nie w te mańkę.

krzysztofz24
05-10-2023, 21:02
O tych starych Harrych Potterach czy SW to lepiej nie wspominać...

No nie no, takich gier to nei ma coi wyciagac;-)
Ale te tytuly co dalem video to swego czasu byly przebojami. Mniejszymi lub wiekszymi.
Terminator Resistance i zapowiadany robocop to nei najwyzsza polak, ale porzadne gry.

Wind Mill
05-10-2023, 21:02
...A filmy na podstawie gier czy kreskówek to... a ić pan w uj. xD
Silent Hill?
Final Fantasy?

OjTam
05-10-2023, 21:06
Silent Hill?
Final Fantasy?

Owszem, są wyjątki. Jednak najczęściej to tragedia.

krzysztofz24
05-10-2023, 21:20
Silent Hill?
Final Fantasy?

Hmm, no w miare w miare;-).
Ale tez bym ich nie nazwal arcydzielami.

Jak juz jestesmy przy takim temacie growym i przekladanai jednego medium kulturowego na drugie.

To kurde, czemu nikt nei zrobil serialu na podstawie komiksow Thorgala?
To moglby byc przeboj.

Albo dlugi film na podstawie komiksu "Szninkiel". Przeciez to jest epokowa klasyka obsypana nagrodami. Niesamowita historia nawizujaca do genezy Chrzescijanstwa, ewolucji czlowieka a nawet troche Odysei Kosmicznej. To jest po prostu Fantasy na najwyzszym poziomie.

Ale wracajac do gier. To jest taka pewna gra "Soma", uznawana za gre z niesamowita fabula i historia. Z tego moglby byc mega film, jak ktos by dobrze odrobil lekcje, bo zarys scenariusza juz jest w grze.

W skrocie. Bohater ma problemy neurologiczne i poddaje sie tomografi mozgu, skanuja go...i budzi sie za kilkaset lat na dnie oceanu w podwodnej stacji badawczej. Jego zeskanowana swiadomosc cyfrowa. Stopniowo odkrywa co sie stalo. W Ziemi uderzyla kometa a ludzkosc wyginela. Na tej stacji podwodnej trwaly badanai nad przenisieniem ludzkosci, ich cyfrowej jazni do Arki i wystrzleniu jej w kosmos, zeby tak przetrwal gatunek ludzki. Tylko, ze cos nei poszlo, cos zawiodlo. Ta gra to tzw symulator chodzenia, horror sf. Bo np spotykamy roboty w ktore zostal przeniesiona ludzka swiadomosc a ci "ludzie" nei zdja sobie z tego sprawy i mysla ze sa nadal ludzmi. Sztuczna inteligencja na stacji usiluje odtworzyc gatunek ludzki na swoj sposob tworzac przerozne hybrydy i potwory, zaszczepiajac cyfrowa jazn do robotow czy hybryd robotow i zwierzat morskich.
Jest takze rozmowa z ostatnim zywym czlowiekiem na ziemi. Ogolnie spotykamy polzywe ciala zespolone np z maszynami, zawieszone miedzy zyciem a smiercia ale z nadal tlącą sie swiadomoscia, ktora nie wie jak na to zareagowac...

A zakonczenie jest tak epickie, stawiajace pytania o nature czlowieczenstwa i swiadomosci. Bo jesli stworzymy swoja kopie, to kto jest prawdziwy. My czy tamta druga osoba. Czy jesli przeniesiemy swoja cyfrowa swiadomsoc z jednego ciala do drugiego, usypiajac to pierwsze. To czy zdecydujemy zostawic swoje "poiprzednei wcielenei zywe czy je zabic". Naprawde wiel jest takich pytan w tej grze. Plus niesamowity klimat. A zakonczenie jest, nazwijmy to kilkutorowe. Jak juz myslisz ze to koniec, to scena po napisach ktora wszystko zmienia i potem jeszcze wyjatkowe ujecie.

Ofc nie puszcze wam zakonczenia:-).
Ale jak ktos lubi SF, Fantasy, podlane dawka horroru psychologicznego. To Soma ma absolutnie niesamowita historie. Ze na koniec opad szczeki gwarantowany.
Gra dostepna na Stema po taniosci, tylko wersja anglozjezyczna, ale bez problemu mozna znalezc spolszczenie w sieci.
Po tej grze wrazenai sa takie jakby sie obejrzalo najbardziej epicki i niesamowity film w zyciu wlasnie.

https://youtu.be/BZTfi1jv-EE

OjTam
05-10-2023, 22:13
Taka dobra ta SOMA, mówisz? Hm...
Mam w biblioteczce EGSu... Hm...

Demko RoboKre...Chłopa skończone. Gierka może być faktycznie spoko.
No i system uszkodzeń z filmu... Można to i owo odstrzelić... :lol:

krzysztofz24
05-10-2023, 22:22
Taka dobra ta SOMA, mówisz? Hm...
Mam w biblioteczce EGSu... Hm...

Jest miazga absolutna. Jesli ofc lubisz takie klimaty. Fabula, klimat...zaczyna sie niewinnie, a potem jest taki horror, ze normalnie rzeznia.
I nie jest to realizowane za pomoca "jump scareów" (pare ich jest w kluczowych momentach) ze otwierasz drzwi i cos ci wyskakuje znienacka. Tylko wszystko tak psychologicznie.

Ale fabuła przede wszystkim. Jakby byly oscary za scenariusze do gier - to pewniak.
Moglbym ci puscic jakis filmik z YT jak np dziewczyna placze na zakonczeniu albo jak ludzie reaguja.
Jakby co, jesli nie grales w podobne gry to na YT jest tez gameplay PL. Chyba Kaftan, taki tworca.

No i pamietaj o spolszczeniu.
Jest duzo dialogow. Bo bohater ma taka "pomocniczke". Cyfrowa swiadomosc jakiejs dziewczyny z tej stacji podwodnej, w przenosnym urzadzeniu.

OjTam
14-10-2023, 18:05
Wracając jeszcze do PL gier na licencji.
Na Steam jest do ogrania demko The Inquisitor, na podstawie prozy Jacka Piekary (Cykl Inkwizytorski (https://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_Inkwizytorski)). I co? I nie polecam. Gra może by była dobra, ale jest tak narąbane QTE, że mdli na sam widok. Ech, a szkoda, bo jest kilka ciekawych mechanik...

PS.
The Evil Within do zgarnięcia na Epicu będzie od przyszłego czwartku. Jak ktoś lubi horrory...

sokolnik
28-11-2023, 11:15
Chyba pastę muszę zmienić na CPU bo wczoraj podczas włączania jednej gry gdzie odpalanie samej gry rozgrzewa proca do 87 stopni spowodowało restart kompa he ale ja mam 4,6 ghz ustawione na 5900x... Półtora roku było ok a teraz widzę kilka stopni podskoczyła temp i restart... Mówili że thermal grizzly trzeba zmieniać często, faktycznie :) ale nie chce mi się tego robić więc obniżylem taktowanie na 4,55 ghz i trochę napięcie zmniejszyłem i jak ręka odjął 6 stopni mniej podczas odpalania tej gierki... Tylko ta jedna gra powoduje takie akcje przy uruchamianiu... A podczas grania 60-65 stopni na luzie.

krzysztofz24
28-11-2023, 22:55
To nie wina pasty tylko....slaby proc:mrgreen:

:lol:

Wiedzmin 3 tak zalatwia twojego proca;-)?
To spoko gra, ale troche czasu minelo, sa juz wiele bardziej wymagajace tytuly.

sokolnik
28-11-2023, 22:56
To nie wina pasty tylko....slaby proc[emoji38]Nie no.. 4,6 za dużo po prostu... Zresztą mi tyle nie potrzebne he

Rafał_Sz
29-11-2023, 11:06
Nie no.. 4,6 za dużo po prostu... Zresztą mi tyle nie potrzebne he

Jakoś i7 bangla na 5,2 GHz z chłodzeniem powietrznym i nie narzeka, tylko sobie przelicza radośnie terabajty danych. :)

sokolnik
29-11-2023, 11:12
Jakoś i7 bangla na 5,2 GHz z chłodzeniem powietrznym i nie narzeka, tylko sobie przelicza radośnie terabajty danych. :)Jakie i7? To ważne [emoji1]
AMD to piekarniki już nieźle fabrycznie wykręcone także potencjał oc jest niewielki. Starczy mi to co jest [emoji1] pastę wymienię na wiosnę do obróbki zdjęć mój komp jest świetny

Rafał_Sz
29-11-2023, 11:31
i7 10700K

krzysztofz24
30-11-2023, 00:33
Rzadko, bardzo rzadko jakas gra mnie tak wnerwia ze ja przerywam. Zwykle jak mi nie podejdzie, to decyduje sie ja przemeczyc.
Gralem poza stara juz jedynka:
-sniper ghost warior 2 - ok, krotka gierka, moze byc.
-sniper ghost warior 3 - o wiele dluzsza, otwarty swiat, jest nawet fabula ze jakiegos tam zaginionego brata zolnierza szukamy, po drodze jakas dupeczke poznajemy, jezdzi sie fajnym jeepem zamiast banalnej szybkiej podrozy. Grafiak rozbudowana. No ogolnie dla mnei najfajniejszaa czesc.
-sniper ghost warior contracts - cos nowego, zero fabuly z cut scenkami ale wykonujemy jakies kontrakty, poprawiona grafika wzledem poprzedniej czesci, bardzo rozbudowana mechanika strzelania. cos innego, wolalem poprzednia ale spoko, ok.
-sniper ghost warior contracts 2 - no i tu sa schody. Odgrzewany kotlet z poprzedniej czesci, tylko go dodatkowo przypalili. Tez kontrakty, ale jakby mnie jmozliwosci wyboru ich realizacji, model strzelanai i grafiak w zasadzie takei same jak w poprzedneij czesci. Tak jakby ja zrobili z resztek tamtej gry i cos na sile dodali.
np;
Zrobilem 3 misje z 4 do zamkniecia obszaru, wczytuje gre i mi je zresetowalo, no luzik:grin:
Mam wykonac zadanei a na mapie raz jest zaznaczone a raz nie.
A teraz najfajniejsze, jak np zabijemy cel (goscia z kontraktu) i zamkniemy gre, to przy ponownym odpaleniu gry (kontynuj gre) jak pojdziemy w tamto miejsce gdzie zdjelismy goscia - to on tam znowu jest:lol:, podchodzi sie na stanowisko strzeleckie a "narraror gry" znowu zaczyna ta sama gadke zeby go zlikwidowac.
Po co!? jak juz raz to zrobilem i mam to zaliczone.

Jutro ostatnie podejscie robie. sprawdzalem spojnosc plikow gry, przeinstalowalem. Ta gra jest po prostu zle oskryptowana, zrobili chalture i darowali sobie testy.
Az dziwne, w koncu to polskei studio ma pare dobrych gier, ktore jaksi tam sukces odniosly.

sokolnik
01-01-2024, 18:48
jak tam Wasze "komputerowe" plany na nowy rok ? Planujecie coś zmienić/zmodernizować? Jak tak to co? A może nic?

To ja zacznę... Kusi by coś zmienić (mobo+cpu) ale po co jak po zmianie BODY obróbka nie jest wolniejsza (D750 na Z6II) więc nie mam potrzeby by coś zmieniać. Dysków mam za dużo, 32 GB dobrego ramu... jedyne co planuje w końcu zrobić to odkurzyć kompa i może pastę zmienię na CPU :) ot pierdoły

fafniak
01-01-2024, 23:10
ryzen 9 5900x cenowo spadł do akceptowalnego dla mnie poziomu.
Ma być w środę
Zastanawia mnie zakup pamięci 3600 przy renderze video widziałem w jakimś teście całkiem duże różnice

Tamitu
02-01-2024, 06:00
ryzen 9 5900x cenowo spadł do akceptowalnego dla mnie poziomu.
Ma być w środę
Zastanawia mnie zakup pamięci 3600 przy renderze video widziałem w jakimś teście całkiem duże różnice

Ryzen 9 5900X potrzebuje dobrej sekcji zasilania na płycie głównej - potrafi ją przegrzać co powoduje drastyczny spadek wydajności.
Nwm jaką masz płytę główną i na jakim chipsecie. Poszukaj na YouTube testów, niektóre pokazują jak sekcja zasilania rozgrzewa się do czerwoności.

Ram 3600 MHz może być wykorzystana jedynie w OC i to nie są duże zyski, przy czym OC na tym procku jest zupełnie nieopłacalny. Ogromny skok poboru energii.
MZ, ogólnie lepiej kupić 3200MHz, ale z szybszą latency.

https://forums.tomshardware.com/threads/what-memory-should-i-use-with-the-ryzen-9-5900x.3665059/

fafniak
02-01-2024, 09:36
Asus 570x tuf gaming
Z tego co czytałem to procesory tej serii ładnie akceptują undervolting co zmniejsza zapotrzebowanie na energię

Ale 3600 to jest dwukrotność tej Infiniti cośtam z którą pracują ryzeny?

MstrG
02-01-2024, 11:50
Ja mam obecnie 5900x na x570 chłodzonego NZXT Kraken Elite 360, ram to G.SKILL Trident Z RGB 64GB 4000MHz CL18. Nie bardzo jest już jak go bardziej rozbudowywać, więc powoli trzeba myśleć nad przejściem na AM5.

fafniak
02-01-2024, 12:00
Ja mam obecnie 5900x na x570 chłodzonego NZXT Kraken Elite 360, ram to G.SKILL Trident Z RGB 64GB 4000MHz CL18. Nie bardzo jest już jak go bardziej rozbudowywać, więc powoli trzeba myśleć nad przejściem na AM5.

A możesz sprawdzić, ile procesor pobiera energii? Masz na ustawieniach stock czy undervolting?

MstrG
02-01-2024, 12:08
Stock. Ile pobiera energii podczas czego? Bo bez stresu to pobiera 16W.

78067

fafniak
02-01-2024, 12:11
Nie no... info o pobieraniu energii "na luzie" jest interesujące ale nie aż tak ;)
Jasne że pod obciążaniem

MstrG
02-01-2024, 12:14
Nie no... info o pobieraniu energii "na luzie" jest interesujące ale nie aż tak ;)
Jasne że pod obciążaniem

Może wieczorkiem będę wypakowywać jakieś zdjęcia z LR, to sprawdzę. Nigdy się tym nie interesowałem.
Na luzie to skacze od 16 do 25W.

78068

fafniak
02-01-2024, 12:21
eee to żaden stres
cinebench20

MstrG
02-01-2024, 12:26
eee to żaden stres
cinebench20

Przy wypakowywaniu zdjęć w LR z tego co pamiętam procesor ma 100% użycia, ale mogę się mylić.
Tak czy inaczej jak znajdę chwilę czasu postaram się to sprawdzić jak sokolnik mnie nie uprzedzi, bo chyba też ma 5900x.

Tamitu
02-01-2024, 12:51
Co do pamięci Ram, to śmiało możesz kupować 3600MHz - będziesz miał ochotę pobawisz się w podkręcanie.
Undervolting z OC raczej nie idą w parze.

https://www.techreviewer.com/best-tech/amd-5900x-ram/

Pobór mocy w stresie i OC dochodzi do 400W więc zasilanie też musisz mieć odpowiednie:

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-9-5900x/19.html

W ubiegłym roku interesowałem się tym prockiem, stąd moje zaciekawienie tematem.

fafniak
02-01-2024, 13:37
OC mnie mniej interesuje, choć z mojego doświadczenia na 3700x wszystkie rdzenie chodzą na 4200 i 1,29 V (w piku) a chodziły stabilnie na 4200 i 1.2V, ale coś zmienili w kolejnym biosie i przestały :(

Pobór mocy w stresie i OC dochodzi do 400W więc zasilanie też musisz mieć odpowiednie:

.

Ale to cały system :) nie sam procesor

zasilacz mam taki więc chyba sobie poradzi
https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-650-80plus-gold-650w-p1401087

Tamitu
02-01-2024, 17:42
Zasilacz fajny.
Jak nie masz jakiegoś potwora w postaci karty graficznej to powinien dać radę.

Rendering z info o poborze energii:
https://www.youtube.com/watch?v=_e4S80NpSP8

Procesor potrzebuje 132W.

fafniak
02-01-2024, 18:20
2070 super
wszystkie rdzenie na tym video chodzą na 4400
to dopiero jak będę miał wodne chłodzenie na razie musi wystarczyć to co mam (coś od silentium PC z dwoma wentylami) - dość duże

sokolnik
02-01-2024, 21:46
Przy wypakowywaniu zdjęć w LR z tego co pamiętam procesor ma 100% użycia, ale mogę się mylić.
Tak czy inaczej jak znajdę chwilę czasu postaram się to sprawdzić jak sokolnik mnie nie uprzedzi, bo chyba też ma 5900x.

no mam 5900x 1,5 roku i teraz obrabiać zdjęcia z sylwka no co tam trzeba? :D Mieli wszystko gniecie każde zdjęcie w drobny mak :D

5900x na 4,55 bo 4,60 przestało być stabilne pewnie trzeba pastę zmienić bo nie zmieniałem :D
2 x 16 GB 3600 CL 16 16 16
AIO 360 Aphacool
daje to radę :)

fafniak
04-01-2024, 10:48
Słuchajcie, mam pytanie dotyczące ustawień dla tego procesora (5900x)
Ustawiłem zasilanie na -30 (do firmowej krzywej), płyta nie pozwala mi na wartości większe (????)
Temperatury procesora są spoko
ALE przy obciążeniu mam tak:
78117

Jest to o tyle dziwne, że mój 3700x pobierał 120-130W i żaden z tych wskaźników nie był na czerwono.

sokolnik
04-01-2024, 10:52
Nie pomogę bo nie korzystam z tego programu :)

fafniak
04-01-2024, 11:23
Program robi tylko za wyświetlacz danych
Zmiany w biosie robiłem

sokolnik
04-01-2024, 11:25
Program robi tylko za wyświetlacz danych
Zmiany w biosie robiłemNie pomogę bo nie wiem co on wyświetla za dane he
Też zmiany robiłem w biosie he

fafniak
04-01-2024, 12:03
To są ograniczenia termiczne i mocy ustawione firmowo dla procesora

fafniak
04-01-2024, 13:55
No więc dobrze.
Dla tych którzy posiadają RYZENy serii 5000
Można zrobić w biosie tak aby przesunąć krzywą zasilania/napięcia w dół
Włączyć precision boost
i jeżeli nam temperatury zbliżają się zbytnio do 90 stopni, właczyć thermal protection na manual i ustawić na 82 stopnie
W efekcie mamy stabilną temp 82 stopnie pod pełnym obicążeniem (AIDA64)
A zegary na większości rdzeni (dla 5900x) mamy na poziomie 4460 do 4490
Gdyby mieć chłodzenie wodne myślę że spokojnie dałoby radę 4600-4700

sokolnik
04-01-2024, 13:57
No więc dobrze.
Włączyć precision boost
i jeżeli nam temperatury zbliżają się zbytnio do 90 stopni, właczyć thermal protection na manual i ustawić na 82 stopnie
Gdyby mieć chłodzenie wodne myślę że spokojnie dałoby radę 4600-4700Zapomnij o tym aio i 4.7 ghz chyba że jakaś wyjątkowa sztuka i super wydajna płyta główna... To może...

MstrG
04-01-2024, 14:00
No więc dobrze.
Włączyć precision boost
Gdyby mieć chłodzenie wodne myślę że spokojnie dałoby radę 4600-4700

Jaki masz realny z tego zysk?

sokolnik
04-01-2024, 14:20
Jaki masz realny z tego zysk?Zadowolenie he

fafniak
04-01-2024, 14:59
Jaki masz realny z tego zysk?

Zysk... Wprowadziłem ograniczenie termiczne, które zabezpieczy procesor. To jest dla mnie ważne
Pod pojęciem "realny" chciałbyś zobaczyć dane przed i po zmianach i to raczej nie w benchmarkach. Tego jeszcze nie zrobiłem.
Nie lubię grzebać w biosie ale może zdecyduję się na testy :) - sam się chętnie przekonam :)

fafniak
04-01-2024, 17:26
Test dotyczył tylko programu DXO

209 plików (odszumianie + kontrast + LUT + zmniejszanie do jpg 100%)

Ustawienia automatyczne :

Z kartą graficzną
11 minut 3 sekundy

3,37sekundy na 1 zdjęcie

bez gpu (tu nie miałem siły czekać) tylko dla 11 zdjęć
9 minut 50 sekund

50 sekund na 1 zdjęcie

PRecision OC (czy jakoś tak)

Z GPU
11 minut
3,37 na jedno zdjęcie
bez gpu
9.26 (dla 11 zdjęć)
52 sekundy na 1 zdjęcie
Przy czym tu jest zagwozdka bo część zdjęć trwała dłużej - ponad minutę. Przy większej ilości takich zdjęć różnica może być większa

Widać wyraźnie że przy obróbce foto znacznie większą rolę odgrywa karta garficzna :)
Pytanie jest o render video i kodowanie ale nie chce mi się tego robić

To precision OC - mogłoby dać lepsze wyniki ale ograniczenie chłodzenia powietrznego i 82 stopnie na CPU - zrobiły swoje.
Procesor pracował do 4450, zmiana o kolejne 150mhz niewiele przyniesie

Tamitu
05-01-2024, 07:46
MZ , dobijasz do limitu chłodzenia lub zasilania (mniej prawdopodobne) i stąd czerwony kolor w programie monitorującym. Sam zresztą zauważyłeś.

Zerknij czy nie wydano nowego biosu do płyty głównej. Po zmianie procesora, warto przeinstalować chipset.

Ryzen 5000 Undervolting
https://www.youtube.com/watch?v=dfkrp25dpQ0

https://www.techreviewer.com/tech-specs/amd-5900x-tdp/

"PPT (Package Power Tracking) is an AMD CPU feature that monitors power consumption and reduces performance if the limit is exceeded to prevent overheating. We observed that this value can be adjusted in the BIOS or AMD's Ryzen Master software.
The power consumption is typically lower than the base TDP when not under a heavy load. The power consumption is closer to the PPT limit when at its boosted frequency. Designing the system around the PPT limit ensures that it operates within the specifications under the highest theoretical workload.

The importance of TDP and PPT limit in CPU performance is that it determines the cooler required for the CPU to operate correctly. If the CPU cooler is inadequate, the CPU will throttle its performance to prevent damage from overheating."

MstrG
07-01-2024, 18:33
Wypakowywanie zdjęć w LR. Pobór to max 90W, skacze od 70 do 90W. Wentylator w Krakenie 360 Elite ustawiony w tryb silent, pewnie gdyby mu zezwolić na szybsze obroty to by była niższa temperatura.

78185

fafniak
18-01-2024, 10:30
Cały czas nie wiem, gdzie/jak znaleźć info dotyczące mojej płyty głównej w kontekście możliwej mocy dostarczanej do procesora.
Gdzieś wyczytałem że ta sekcja zasilania "nawet nie spoci się" przy obsłudze x5950x. To oznaczałoby, że bez problemu dostarcza 150/180W procesorowi.
Szukam jednak takich specyfikacji dla tej mojej asus x570 TUF gaming i nie mogę znaleźć. Czy ktoś pomoże?

Rafał_Sz
18-01-2024, 11:23
Cały czas nie wiem, gdzie/jak znaleźć info dotyczące mojej płyty głównej w kontekście możliwej mocy dostarczanej do procesora.

Poziom zasilania CPU wyznacza standard podstawki. Dla AM4 jest max 105W dla procesora.

Trochę mnie to zdziwiło, bo złącze 1700 pod Intela podaje prawie 250W. No ale ogólnie Intelowskie procki żrą prąd jak ruski czajnik.

Michu
18-01-2024, 14:07
No ale ogólnie Intelowskie procki żrą prąd jak ruski czajnik. Nie jestem specjalistą komputerowym, ale spotkałem się z opinią, że Intelowskie procesory zużywają mniej prądu niż AMD. Owszem, przy maksymalnej pracy mają większe zużycie, ale komp raczej nie pracuje na pełnych obrotach cały czas. Średnia użytkowania jest dla Intela jednak korzystniejsza. Film: https://www.youtube.com/watch?v=JHWxAdKK4Xg

Rafał_Sz
18-01-2024, 14:58
Nie jestem specjalistą komputerowym, ale spotkałem się z opinią, że Intelowskie procesory zużywają mniej prądu niż AMD. Owszem, przy maksymalnej pracy mają większe zużycie, ale komp raczej nie pracuje na pełnych obrotach cały czas. Średnia użytkowania jest dla Intela jednak korzystniejsza. Film: https://www.youtube.com/watch?v=JHWxAdKK4Xg

Moje i7 10700k zamęczane do granic wytrzymałości żre w okolicach 200W i więcej.

fafniak
18-01-2024, 15:03
Poziom zasilania CPU wyznacza standard podstawki. Dla AM4 jest max 105W dla procesora.
.

To jest coś nie tak z tą informacją, bo same ryzeny 9 na fabrycznych ustawieniach przekraczają te wartości.

MstrG
18-01-2024, 15:13
Panowie, wartość TDP nie do końca odpowiada temu ile procesor może maksymalnie pobrać W. To skrót od Thermal Design Power.

Zbyszek
18-01-2024, 17:25
Gdzieś wyczytałem że ta sekcja zasilania "nawet nie spoci się" przy obsłudze x5950x. To oznaczałoby, że bez problemu dostarcza 150/180W procesorowi.
Ale w czym masz problem? Chciałbyś wiedzieć czy "obsługuje mocowo" tego procka?
Ten procesor jest na liście wspieranych przez tą płytę:
https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-x570-plus/helpdesk_cpu?model2Name=TUF-GAMING-X570-PLUS

Chyba głupio by było gdyby jednak nie dała rady skoro CPU jest na liście. Mógłbyś wtedy spokojnie ją zwrócić producentowi. ;)

Szukam jednak takich specyfikacji dla tej mojej asus x570 TUF gaming i nie mogę znaleźć. Czy ktoś pomoże?
Takich danych się nie podaje. Nie pamiętam żebym przy jakiejkolwiek płycie widział taką informację.

fafniak
18-01-2024, 17:51
Po prostu jestem cholernie ciekawy ile mocy bezpiecznie może podać płyta.
Przetestowałem sobie przez chwilę 4475Mhz na wszystkich rdzeniach przy 1.28V - wyszło prawie 200W.
Chciałbym wiedzieć jaki górny limit maten asus.

Tamitu
19-01-2024, 09:09
Co do płyty - ASP1106GGQW (SiC639 50 Amperów Power Stage).

Przy 50 Amperach i napięciu 12 Volt = 600 Watów
Realnie jest to 45 Amperów = 540 Watów
https://autocodes.pl/kalkulator-moc-prad

ASUS TUF GAMING X570 PLUS:
"When it comes to power delivery, there is a lot to unpack here. The VRM configuration of the ASUS TUF GAMING X570 PLUS (WI-FI) is advertised as having 12+2 phases.
This is misleading in our opinion as it’s nothing of the kind. The ASP1106GGQW controller operates in a 4+2 phase mode.
This is curious as looking at the VRM would lead you to conclude that it is a 12 phase board given how many Vishay SIC639 50A power stages there are on the board.
ASUS chose to use three times the power stages and three times the chokes normally found for a single power phase. There are no doublers here, and really, this is a very fat four-phase configuration.
In theory, this can supply over 600a of power to the CPU, or just under 300a at 90% efficiency.

We verified this by taking the VRM heatsink off and looked closely at the VRM configuration. There are no doublers on this configuration.
Now, we do not have a technical document for the motherboard, therefore we can’t be 100% sure this is correct, but from our opinion looking at the layout, this is what we see from an outside perspective.

ASUS uses 5k rated capacitors on the ASUS TUF GAMING X570 PLUS (WI-FI), which by itself isn’t surprising at this price point. These capacitors are rated for 125c which is excellent.
It’s easy to conclude these will probably last way longer than 5,000 hours given that they are rated for higher than normal temperatures. Of course, your mileage may vary on that.

There are some net benefits to this VRM design. The primary benefit is lower cost than a more traditional VRM implementation. Another is a lower transient response, which ASUS touts every chance they get.
However, there are ways of improving transient response that doesn’t involve cutting your phases, doubling or tripling the inductors, or tripling the number of power stages.

Lastly, the remaining net benefit is that of efficiency. When the VRM isn’t stressed, it should run very cool and provide great performance. However, when this VRM is taxed heavily enough, you’ll start to see its limitations.
This is why I don’t recommend pairing it with a 12 or 16 core Ryzen, and then overclocking it. It’s fine with the 8c/16t parts at stock or overclocked speeds. With a 12 core, I think you’d be fine at stock speeds.
Overclocking it, can obviously be done, but the VRM is ill-suited for that. At least, it won’t be nearly as efficient doing so as a board with a more robust VRM."

https://www.thefpsreview.com/2020/10/06/asus-tuf-gaming-x570-plus-wi-fi-motherboard-review/

Może dla kogoś będzie przydatne:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d9_E3h8bLp-TXr-0zTJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA/htmlview

Zdroworązsądkowo, podaje się wartości TDP ponieważ z załozenia nie wiemy jakie jest zainstalowane chłodzenie w komputerze.
Można schłodzić podzespoły ciekłym azotem i overheating nie będzie nas dotyczył, a TDP wystrzeli do wybujałych wartości.
W innym przypadku zadziałają zabezpieczenia termiczne i odetną moc w PC.

fafniak
19-01-2024, 09:35
600a /300a - to sa ampery czy coś innego ? (małe a?)

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem że płyta w podstawowych trybach zasilania ma ograniczenie 300W ?

Tamitu
20-01-2024, 00:06
To jest bełkot marketingowy. Oni sobie liczą 4+2 czyli 50 (Ampery) x6 = 300, a że masz 2 fazy to sobie je dodają i masz 2x300 = 600. Takie natężenie prądu zabijałoby użytkowników PC po przypadkowym dotknięciu - nawet przy napięciu 12Voltów.

Nie zawracaj sobie tym głowy.
Jeśli komputer działa, to daj mu spokój i niech robi to co karzesz mu zrobić. Masz spoko sprzęt, a i tak za parę lat trafi do piwnicy albo na strych bo zmienisz go na nowy.

fafniak
20-01-2024, 02:08
Po co te bzdurne zaklęcia
Proste informacje
Max xxx watów
Max temperatury
To by wystarczyło

Tamitu
20-01-2024, 11:02
Zwróć uwagę na informację jaką podają na stronie producenta płyty głównej - 1/3 strony od góry w sekcji `GNIAZDO ZASILANIA`:

https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-x570-plus/

"Gniazda ProCool

ULEPSZONE 4 i 8-PINOWE GNIAZDA EATX

・ Solidna i bardziej trwała konstrukcja
・ Zapobiega powstawaniu gorących punktów i awarii złączy

W porównaniu do tradycyjnych gniazd zasilania, gniazda ProCool są produkowane do wyższych specyfikacji w celu zapewnienia lepszej styczności z liniami elektrycznymi jednostki zasilającej.
Dzięki temu redukowana jest impedancja, co pomaga zapobiegać powstawaniu gorących punktów i awariom złączy.

Ulepszone gniazda obsłużą do: max 480W
Stare gniazda do : max 384W

* z gwiazdką, że teoretycznie."

Prawdopodobnie są to chwilowe obciążenia przy rozruchu komputera przy referencyjnych podzespołach.
Wnioski można wyciągnąć samemu.

Producenci oraz sprzedawcy z premedytacją zalewają klienta setkami informacji, aby skutecznie zamieszać im w głowie. Tenże szybko pogubi się w natłoku danych i w konsekwencji machnie ręką - kupi towar.
Manipulacja zwana marketingiem = sprzedaż, czyli kasa.

fafniak
20-01-2024, 15:37
Nie no... ja kumam idę mnożenia tych danych ;) Po prostu wkur.... mnie to niemiłosiernie
Tym bardziej że parametr EDC to jest już jakaś paranoja (tzn jego wskazania)

fafniak
20-01-2024, 16:12
Chyba znalazłem sobie takie optimum pomiędzy energią zjadaną przez procesor a jego wydajnością (chyba :) )
Bo ten mój na włączonym tym precision boost overdrive, szalenie szybko zaczyna żreć prąd jak idiota a wzrosty wydajności, do zużytej energii są coraz mniejsze.

sokolnik
21-01-2024, 16:22
zainstalowałem dodatek do Cyberpunk 2077 - Widmo Wolności i powiem Wam że początek mega :) jest trochę zmian... ale podstawę oceniam bardzo dobrze (chociaż podejście do tej gry miałem średnie ale wkręciłem się mocno momentami) :D to mam nadzieje a raczej pewny jestem już teraz że dodatek będzie MEGA

Gracie też w CP2007 albo w dodatek? :)

sokolnik
24-01-2024, 21:07
wspaniały piękny monitor AOC 34" 3440x1440 właśnie chyba padł :D

nie wyświetla NIC- nawet MENU monitora z guzika...

ALE podświetlenie działa, dostaje prąd, komputer wykrywa podłączony monitor ale nic nie wyświetla... nic...

od paru tyg widziałem delikatne miganie jakby ramki monitora 2cm przy krawędziach ekranu, migotanie lekkie... na początku jak się go włączało... myślałem... żeby się nie zepsuł... no i chyba zepsuł...

ciekawe ile mogłaby kosztować naprawa takiej usterki? Czy to w ogóle opłacalne...

A taki był ładny, fajnie się pracowało zdalnie, fajnie grało, przeglądało internet... a obok od 10 lat, dumnie działa NEC 24" :) z którego właśnie korzystam :)

78516

Rafał_Sz
25-01-2024, 10:14
Miałeś go opartego o o głośnik? Jeśli tak, to od wibracji mogła puścić któraś taśma na złączu albo lut. Jeśli to nie sama matryca padła to na luzie da się naprawić. Wszystko się da naprawić, tylko czasami się nie opłaca.

sokolnik
25-01-2024, 10:26
Miałeś go opartego o o głośnik? Jeśli tak, to od wibracji mogła puścić któraś taśma na złączu albo lut. Jeśli to nie sama matryca padła to na luzie da się naprawić. Wszystko się da naprawić, tylko czasami się nie opłaca.Głośnik zabrałem na początku tej konfiguracji więc to żadne wibracje.
Podswietlenie matrycy działa... Tylko nic nie wyświetla. Komp rozpoznaje monitor... Może jakaś pierdoła... Chociaż świadomy jestem że może to być nie opłacalne.

sokolnik
25-01-2024, 14:32
Po dzwoniłem po serwisach.

Pierwszy stwierdził że może się zająć ale od 5 lutego i jakby co za przegląd bierze 80 zł ale gwarancji nie daje i ryzyko duze bo ekran zakrzywiony.

Drugi że jak to zakrzywiony i że to już trup bo producent nie udostępnia części i temat bardzo słaby w sumie odmówił naprawy.

Trzeci mówi kazał przywieźć, obejrzy, przegląd 50 zl i dopiero wtedy będzie coś wiadomo. Jutro mu zawiozę.
Ciekawe co powie w przyszłym tygodniu.

Temat chyba słaby i trzeba się rozglądać za nowym monitorem... Pasuje mi 21:9 i 3440x1440 do prwcy zdalnej, pasuje do biurka, do monitora obok,
Raczej 4K mnie nie interesuje bo trafika w gierkach nie wyrobi i teraz pytanie, polecacie coś?
Budżet 3500 zł, więc szukam coś na IPS. LG ma nano IPS, oled to chyba półka wyżej odnośnie kasy a nie chce tyle wydawać.

Rafał_Sz
25-01-2024, 15:53
A to w takim przypadku nie lepiej iść w Eizo lub NEC zamiast w kolejny śmietnik z Chin?

sokolnik
25-01-2024, 15:57
A to w takim przypadku nie lepiej iść w Eizo lub NEC zamiast w kolejny śmietnik z Chin?Ja nie szukam monitora do zdjęć 16:10 czy 16:9
Mam nec 24" 16:10 do zdjęć starczy na moje potrzeby.

patronat
25-01-2024, 16:09
Mi ostatnio kabel padł i objawy były takie same. Po odłączaniu kabla i po włączeniu monitora, wyświetlacz ożył i dał komunikat o braku sygnału.
34 mam iyame aktualnie, całkiem niezły monitor do grania.

sokolnik
25-01-2024, 16:15
Mi ostatnio kabel padł i objawy były takie same. Po odłączaniu kabla i po włączeniu monitora, wyświetlacz ożył i dał komunikat o braku sygnału.
34 mam iyame aktualnie, całkiem niezły monitor do grania.Ja ten kabel przepinać do neca obok i obraz był.
Laptopa podpiąłem po hdmi i te same objawy.
Także to nie kabel/przewód.

Jeszcze coś poszukam o ewentualnym resecie miniowa, może ma coś takiego jak reset do ustawień fabrycznych... Odpinanie zasilania nie pomogło... W końcu widać że prąd dostaje, matryca się podświetla...
Może to jakaś pierdoła? :)

sokolnik
25-01-2024, 18:20
dział techniczny AOC (inna duża firma znana) odpisała na moje zgłoszenie o awarii
chcą dowód zakupu
zdjęcie monitora
zdjęcie tabliczki z nr seryjnym
adres

chcą bym zmienił kabel... To im piszę że kabel DP sprawny bo obok NEC na nim działa prawidłowo oraz AOC nie wyświetla obrazu po podłączeniu do laptopa po HDMI...

No zobaczymy co odpiszą, dopiero co się w listopadzie skończyła gwarancja, napisałem im że obraz migotał ostatnio przy włączaniu monitora ale to po paru minutach mijało...

Zobaczymy, pewnie wyślą nowy :D

No i teraz problemik, jutro chciałem go zawieźć do serwisu magika od naprawy elektroniki na przegląd... i tak się zastanawiam, muszę czekać aż odpiszą mi coś z tego serwisu AOC... bo przecież jak pan Heniek będzie w nim grzebał to serwis AOC się na mnie wypnie :D Pewnie i tak się jutro wypnie bo napiszą że gwarancja minęła i życzą mi miłego dnia :D No ale na odpowiedź muszę czekać :D

sokolnik
25-01-2024, 19:53
dzięki graniu na NECu będzie miał więcej FPS w dodatku CP2077 :D trzeba przetestować :D

sokolnik
27-01-2024, 14:27
jakby się okazało że AOC nie da się naprawić/naprawa jest nieopłacalna a serwis AOC się na mój przypadek wypnie (ma prawo bo gwarancja się skończyła 3msc temu - pechowo więc liczę że coś zaproponują... ale szanse marne :D ) to myślę o rozdzielczości 3840 x 2160 (UHD 4K) 32". Do pracy zdalnej to jeszcze większa powierzchnia robocza na excele, okienka, programy, pocztę itp... co sądzicie? Tylko na jakim monitorze będę grał? NEC Full HD ? Bo przecież mój RTX 3070 nie wyrobi w 4K :D ehhh a najbliższych latach nie chce zmieniać GPU bo ja mało gram... a ceny ich są chore :D

78573

fafniak
28-01-2024, 13:05
Nawet nie chcę sprawdzać ile toto kosztuje ale naprawdę fajnie wygląda
https://youtu.be/fbXf55z0HbQ?si=XigYs3Sj7GSV2ntQ

sokolnik
28-01-2024, 13:19
Nawet nie chcę sprawdzać ile toto kosztuje ale naprawdę fajnie wygląda
https://youtu.be/fbXf55z0HbQ?si=XigYs3Sj7GSV2ntQ

pewnie dobry samochód by za to kupił :D

OjTam
28-01-2024, 13:23
7.5k... jurków. :lol:

crusiek
28-01-2024, 13:26
W końcu coś fajnego.

fafniak
28-01-2024, 14:21
A tu fajne rozwiązanie :
https://youtu.be/V7xLD7ZtitM?si=vshDrcaMxdXHkQlA

sokolnik
29-01-2024, 15:38
AOC odpisali, że oczywiście sprzęt jest po gwarancji (wiem), oraz że AOC nie ma serwisu w Polsce więc nie mogą zaproponować mi naprawy w ich serwisie więc zalecają mi bym się udał do lokalnego serwisu monitorów :D
Ahaa no wspaniała firma która nawet nie ma serwisu :) ale dają 3 lata gwarancji na swoje monitory a np gigant LG standardowe 2 lata.
No i trzeba kupić nowy monitor bo to pewnie już trupek :( ale jeszcze do lokalnego serwisu go zawiozę, może akurat naprawia za niewielką kwotę (pytanie ile by naprawa podziałała, tydzień, rok, nie wiadomo).
Ehhh

Rafał_Sz
29-01-2024, 15:47
Mi swego czasu Makita przysłała nową wkrętarkę choć minęło już 1,5 po gwarancji. Jak stwierdzili usterka która się zdarzyła nie była moja winą (płytka z elektroniką) i tak nie może być. Dołożyli jeszcze plakat firmowy z prawie gołą babą. :)

Są firmy i firmy.

sokolnik
29-01-2024, 15:56
Mi swego czasu Makita przysłała nową wkrętarkę choć minęło już 1,5 po gwarancji. Jak stwierdzili usterka która się zdarzyła nie była moja winą (płytka z elektroniką) i tak nie może być. Dołożyli jeszcze plakat firmowy z prawie gołą babą. :)

Są firmy i firmy.Wiem wiem... No taki przypadek :)

Może naprawie za 250 to lepsze niż wydanie 3500 na monitor :) he

Sprawa w toku he

sokolnik
30-01-2024, 12:52
Monitor oddany do serwisu, zobaczymy czy Pan się zna na naprawach elektroniki.
50 wziął za diagnozę która może potrwać tydzień około bo ma dużo roboty sprzętu do naprawy. Niby.
Wstrzymuje się z zamówieniem nowego, no może naprawi ten chociaż marne szanse raczej.

Chce ktoś kupić? Mogę sprzedać za 500 :D

78626

Ma ktoś z Was zamontowany 2 monitory nad sobą?
Myślę tego nec 24" zamontować wyżej skoro już u mnie taka sytuacja... Biurko chociaż nie wiem czy to dobry pomysł... Bo jak wtedy się przuswa kursor na górny monitor? W prawo czy w górę? :) a jak wrócić? W lewo myszkę czy w dół? :) testował ktoś? :)

Rafał_Sz
31-01-2024, 09:53
Bo jak wtedy się przuswa kursor na górny monitor? W prawo czy w górę? :) a jak wrócić? W lewo myszkę czy w dół? :) testował ktoś? :)

Rozwiązanie jest banalnie proste. W ustawieniach ekranu najpierw wybierz monitor główny, a potem złap kursorem za ekran 1 lub 2 i przesuń go jeden nad drugi i daj zastosuj. jak Ci nie przypasuje to sobie zamień ekran główny albo 1 z 2. Wtedy kursor będzie przeskakiwał Ci z monitorów góra - dół.

Ha, co? Nie wiedział, że tak można? ;)

78654

sokolnik
31-01-2024, 09:58
Rozwiązanie jest banalnie proste. W ustawieniach ekranu najpierw wybierz monitor główny, a potem złap kursorem za ekran 1 lub 2 i przesuń go jeden nad drugi i daj zastosuj. jak Ci nie przypasuje to sobie zamień ekran główny albo 1 z 2. Wtedy kursor będzie przeskakiwał Ci z monitorów góra - dół.

78654Ja tam przestawiam monitory w prawo w lewo a nie na górę he bo nie potrzebowałem ustawiać monitorów jeden nad drugim :)
Na razie serwis niech się określi... Najwyżej te moje ramiona ustawie trochę inaczej bym duży 34" mógł przesunąć w lewo a neca na środek gdy obrabiam zdjęcia... Zobaczę czy się tak uda... Ale najpierw albo naprawa albo zakup nowego 34" na IPS, nie chce już VA bo kolory masakra he

crusiek
31-01-2024, 09:59
Rozwiązanie jest banalnie proste.

;)

https://media.giphy.com/media/v1.Y2lkPTc5MGI3NjExbjJ2eWRoa3d4dW1yb2NnZ3BwOWM2NG5 kNHc2aGZrbWh3bmp2ZDBtbCZlcD12MV9pbnRlcm5hbF9naWZfY nlfaWQmY3Q9Zw/RJTFOm5rmmzIuiqSBB/giphy-downsized-large.gif

Rafał_Sz
31-01-2024, 10:05
Ja tam przestawiam monitory w prawo w lewo a nie na górę he bo nie potrzebowałem ustawiać monitorów jeden nad drugim :)

To, że nie sypiasz z sąsiadką nie znaczy, że nie musisz wiedzieć jak "to" się robi. ;)

Wind Mill
31-01-2024, 12:40
...Nie wiedział, że tak można? ;)...
Me2. :mrgreen:

To, że nie sypiasz z sąsiadką nie znaczy, że nie musisz wiedzieć jak "to" się robi. ;)
To zależy od sąsiadki - w niektórych przypadkach lepiej nawet nie wiedzieć. ;)

MstrG
31-01-2024, 13:05
To zależy od sąsiadki - w niektórych przypadkach lepiej nawet nie wiedzieć. ;)

To jak z nauczycielkami ;)

78656

sokolnik
07-02-2024, 19:21
Dzwonił serwisant i powiedział że jest możliwość naprawienia tego monitora. Naprawa kosztowałaby maksymalnie 500 zł. prawdopodobnie uszkodzony został sterownik matrycy. On taki sterownik kupi (używany bo nowych nie ma na rynku dostępnych) i w przyszłym tygodniu da znać czy operacja się udała. Nie gwarantuje że to bedzie działać ale niech naprawia, od tego jest serwis a sprzęt i tak zepsuty. Chciał się dowiedzieć czy w ogóle jestem zainteresowany czy rezygnuje z dalszej naprawy.

Plan jest taki, jak naprawi AOC to żona go dostanie do pracy zdalnej (codziennie 8h, nie wiem ile wytrzyma to monitor AOC) a ja kupuje LG 34GN850P-B bo już się napaliłem :) 1400 gotówki + 1 400 pkt (bon z roboty) :)
34"
3440X1440
nanoIPS
Też pracuje zdalnie ale 50/50
:)
A jeśli nie naprawi to żonie też kupie LG pewnie 29" 2560x1080 :)

78780

Rafał_Sz
08-02-2024, 10:10
Podziwiam. Pracować osiem godzin przy tej spawarce to trzeba być albo twardym, albo niewidomym.

sokolnik
08-02-2024, 10:17
Podziwiam. Pracować osiem godzin przy tej spawarce to trzeba być albo twardym, albo niewidomym.Nie jest źle, jasność i kontrast i tak zmniejszałem właśnie i było spoko, 2 lata zdalnie codziennie pracowałem, potem trochę w biurze teraz od 1 roku pół na pół... I wzrok mi się nie pogorszył, okularów nie używam.
Jak żona stwierdzi że jej źle to sprzedamy AOC i kupię jej inny monitor albo ja sobie wezmę tego AOC i, zamontuje go nad LG [emoji854] A żonie kupię coś na IPS i będzie zadowolona...bo w sumie nie wiem czy rozdzielczość jej podpasuje 3440x1440... Najwyżej jej ustawie mniejszą... Zobaczymy...jak oczy ja będą boleć to sprzedamy lub, zostawię sobie... ktoś go kupi jak będzie działać [emoji854] zobaczymy czy go naprawi gościu. Decyzji nie ma bo nie ma naprawionego monitora...

fafniak
09-02-2024, 08:27
Tak przeglądam karty graficzne i zaczynam dochodzić do wniosku, że zabrnięto w jakiś idiotyczny zaułek. Karty są coraz większe, pobierają coraz więcej energii. 300-400W nie jest żadnym ewenementem.
Przecież to jakaś kosmiczna bzdura.
Na drugim biegunie jest maczek z jego energooszczędnymi układami (wiem wiem nie ta wydajność grafiki) ale zastanawia mnie dlaczego nie da się iść drogą makówek.
W pececie procesor bierze 100-200W - karta 300-400
Mak w wersji studio (pisze z pamięci więc może się mylę) dobija do 200/300W

sokolnik
09-02-2024, 08:43
Tak przeglądam karty graficzne i zaczynam dochodzić do wniosku, że zabrnięto w jakiś idiotyczny zaułek. Karty są coraz większe, pobierają coraz więcej energii. 300-400W nie jest żadnym ewenementem.
Na drugim biegunie jest maczek z jego energooszczędnymi układami (wiem wiem nie ta wydajność grafiki) ale zastanawia mnie dlaczego nie da się iść drogą makówek.
Mak w wersji studio (pisze z pamięci więc może się mylę) dobija do 200/300W300 400W przy obciążeniu np w grach to normalne... Czemu tak jest musisz pytać producenta :) męczą chipy dużym prądem a potem jest problem z chłodzeniem układu he nic na to nie poradzimy :)
Martwisz się o rachunki za prąd czy o co? :)

Stała się rzecz niespodziewana, monitor LG wyprzedany... W promocyjnej cenie... Sprzedali 11 szt i kod nie działa, napis wyprzedane... Oczywiście w cenie wyższej o 800 zł nadal pozostaje 15 szt... Ale oszusty a promocja trwa do następnej niedzieli... To myślałem że nie ma ograniczonej liczby sztuk na sprzedaż... Ehh

Rafał_Sz
09-02-2024, 09:06

Bo to są produkty dla mas. Słabo zoptymalizowane. Ważne żeby były "gaming" i miały odpustowe podświetlenie. Wystarczy spojrzeć na profesjonalna serię Quadro. Gigantyczna moc i stabilność, dużo mniejszy pobór prądu i symboliczne chłodzenie. Tylka ta cena...

fafniak
09-02-2024, 09:34
Bo to są produkty dla mas. Słabo zoptymalizowane. Ważne żeby były "gaming" i miały odpustowe podświetlenie. Wystarczy spojrzeć na profesjonalna serię Quadro. Gigantyczna moc i stabilność, dużo mniejszy pobór prądu i symboliczne chłodzenie. Tylka ta cena...

Właśnie sobie zajrzałem w specyfikację. Ciekawe...

Tak mnie naszło, kolejny raz...
Jak policzy się ogólne zużycie energii na te miliony komputerów w każdym kraju. Trochę to przerażające. To dla mnie podobna sytuacja jak z "elektrykami". Wyobraziłem sobie jak 1/5 Ursynowa ładuje auto w tym samym momencie.
Brniemy w absurd

OjTam
09-02-2024, 13:03
Inna architektura.
Czerwono-niebiesko-zielona Święta Trójca PC zdaje sobie z tego sprawę, coś się mówi, że ich ARMy wyjdą ten-przyszły rok.
No i procek od Qualcomma w tym roku jeszcze powinien mieć premierę.

Jak chcesz oszczędzać energię przy zwykłym PC, zostają APU Ryzen. Wydajność na gierki wystarczy, choć wiadomo, nie ma się co spodziewać fajerwerków. ¯\_(ツ)_/¯

Martwisz się o rachunki za prąd czy o co? :)
Sam się zaczniesz martwić, jak od lipca ceny pójdą w górę. :mrgreen:

sokolnik
09-02-2024, 13:08
Ciekawe o ile pójdą? Teraz płacę 120 zł msc a firma zwraca Nam 120, ja mam prąd za free :)

OjTam
09-02-2024, 13:19
80-90PLN/m-c.... -,-

fafniak
09-02-2024, 13:27
Jeżeli sprowadzamy to tylko do tego "ja mam za free", bez ogólniejszego kontekstu to słabo nasza przyszłość widzę.
Komputer domowy który żre w zakresie 70/600W.
Absurd

fafniak
10-02-2024, 12:01
No chyba z tymi kartami nie jest tak różowo.
I nie pisze tu o grach
https://youtu.be/4XvBBWCkED8?feature=shared

crusiek
10-02-2024, 12:50
Tak, Rafała trochę poniosło w opinii ferujac tak i wyrok z czapy.
Natomiast jeśli chcesz oszczędnie to rtx 4060. Jak chcesz szybciej i mocniej, ma to swoją cenę przy zakupie i później w rachunku za prąd.

fafniak
10-02-2024, 16:55
Ciężko znaleźć realne testy 2070 super vs 4060 czy 4070
Gry mnie nie interesują bo 2070 super ogarnia temat w stopniu zadowalającym nawet na 2500x140

fafniak
14-02-2024, 19:12
Czy to jest godna zaufania firma?
Nie znam jej ...
https://www.x-kom.pl/p/1210199-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-4070-super-twin-x2.html
Co przynajmniej używają normalnych złączy zasilających.

Zbyszek
14-02-2024, 21:20
Pytasz o sprzedawcę czy producenta karty?

fafniak
14-02-2024, 21:25
nie no.. karte - trudno nie znać x-komu :)

sokolnik
14-02-2024, 22:07
Czy to jest godna zaufania firma?
Nie znam jej ...
https://www.x-kom.pl/p/1210199-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-4070-super-twin-x2.html
Co przynajmniej używają normalnych złączy zasilających.

nie słyszałem by ta firma miała jakieś wpadki... odnośnie 4070 Bez TI, bez Super, bez Ti Super, bez Ti Super Hiper Dooper, to jest to karta raczej chłodna i cicha... Sam mam 3070 fakt że Suprim X czyli z byczym chłodzeniem i musze stwierdzić że karta nie nagrzewa się wcale... 60 stopni w grach... to mało. Z 4070 pewnie będzie podobnie... Masz 3 lata gwarancji także spoko... chociaż mi 3 msc po gwarancji padł monitor AOC ale najwyraźniej miałem pecha :D
Ten model nie jest jakiś zły, nie jest jakiś dobry... Po prostu jest ale nie ma się raczej co bać tej karty. Brać i cieszyć się :)

fafniak
14-02-2024, 22:37
Na razie badam rynek.

sokolnik
16-02-2024, 09:34
Wczoraj AOC wrócił :) naprawiony :) Pan stwierdził że drugi raz nie chciałaby go naprawiać bo zakrzywiony, bo ciężko itp. Miał problem z tym modułem, pierwszy przyszedł jakiś zły niby, drugi dopiero był był prawidłowy. AOC postawiłem żonie do pracy zdalnej także przeszła z 22" full HD na 34" 3440x1440. Ma mi dać znać jak jej się pracuje... Mówi że monitor za wielki i że zakrzywiony :) ale mam dla niej rozwiązanie, promocje Walentynkowa na stronie LG także chyba ona dostanie 29" 2560x1080 płaski albo go sprzedam nie wiem... Na AOC też mam chętnego z forum już ale szkoda mi go sprzedawać skoro naprawiony :)

Jeszcze uchwyt muszę kupić żonce bo teraz stoi za blisko oczu ale da radę :)

78914

sokolnik
18-02-2024, 23:56
Uchwyty poprzestawiane... Miejsce zrobione na 4ty uchwyt na biurku :)
We wtorek montuje 2 nowe uchwyty żonce na biurko... Będzie sie działo na jej biurku i na moim (bez skojarzeń) ;)

:D

78945

Jeszcze te wszystkie kable za biurkiem muszę ułożyć...tego nie lubię

crusiek
19-02-2024, 00:02
Ja tam wolałbym jeden porządnie długi xD

https://conowego.pl/gaming/asus-rog-strix-49-4k-gigantyczny-zakrzywiony-monitor-200681

Monitor, rzecz jasna [emoji23]

sokolnik
19-02-2024, 00:26
Ja tam wolałbym jeden porządnie długi xD

https://conowego.pl/gaming/asus-rog-strix-49-4k-gigantyczny-zakrzywiony-monitor-200681

Monitor, rzecz jasna [emoji23]Cena tylko 6700 zł... nic tylko brać dwa :) chociaż zmieściłby się na moim 120cm biurku idealnie he
Rozdzielczość 5120x... A ja będę miał więcej [emoji38] i skrętu szyi już nie będzie [emoji38] wszystko przemyślane [emoji38]

sokolnik
19-02-2024, 18:40
Przygotowania na jutro :)

Biurko 120 cm ale zmieści 92" w sumie :D 78961

sokolnik
21-02-2024, 00:13
było trochę roboty ale udało się :) muszę jeszcze uporządkować kable ale to już kosmetyka :)

Wcześniej miałem Centrum dowodzenia nad światem a teraz to jest Centrum dowodzenia nad Wszechświatem :twisted:

78997

fajne te LG - LG 34” UltraGear™ Nano IPS 1ms 144Hz 34GN850P-B (https://www.lg.com/pl/monitory/lg-34gn850p-b?SPO=true&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=9d11c6f9-933c-99e2-ce41-9ed4a5fb353f)

PS: żeby nie było, żonie kupiłem LG ale 29" 2560x1080... używała 3 dni mojego AOC i mówi że za duuży ale pracowało jej się dobrze... gdyby miała większe biurkooo to może i by został u niej... a tak mam 2 x 34" + do zdalnej laptop 14" z lewej będzie na ramieniu = 82". Wreszcie mi się wszystkie apki, okienka zmieszczą w robocie :D

Odnośnie FOTO:

NEC został - ma się dobrze, zaraz będzie miał 10 lat. Z monitora do foto nie zrezygnuje mimo że LG na IPS... Potrzebny mi do zdjęć i żeby szyja nie bolała to wymyśliłem że na czas obróbki zdjęć (wiele godzin niekiedy) LG przesuwam w lewo i mogę go wyłączyć w sumie a NEC przesuwam w lewo centralnie przed siebie i szyja nie boli... Musiałem przestawić uchwytu...także była okazja i motywacja do odkręcania "wszystkiego"...

Udało się upiec 3 pieczenie na jednym ogniu :p

Na stronie LG przy zakupie 2 monitorów z listy można mieć 15% rabatu + 3% rabatu powitalnego, promka trwa do końca lutego :) Walentynkowa Promocja :)

sokolnik
24-02-2024, 15:47
przewody ułożone :) chwila wolnego to mogłem zdjęcie zrobić :)

jakby mi ktoś miesiąc temu powiedział że będę miał 2 x 34" to bym popukał się w głowę :D jak widać znowu się sprawdza powiedzenia "nigdy nie mów nigdy"... podobna akcja jak z rowerem... Ja będę jeździł do pracy rowerem? yhy taa jassne :D no i jeżdżę, nawet zimą w śniegu :D

79079

JK
25-02-2024, 12:58
Gdybyś jeszcze te cudaki prawidłowo skalibrował.
Jak widać, na razie ważniejsze od kalibracji jest kolorowe podświetlenie klawiatury. Zupełnie jak "wieś tuning" w przypadku starych BMW. :wink:

sokolnik
25-02-2024, 13:58
Gdybyś jeszcze te cudaki prawidłowo skalibrował.
Jak widać, na razie ważniejsze od kalibracji jest kolorowe podświetlenie klawiatury. Zupełnie jak "wieś tuning" w przypadku starych BMW. :wink:

nie wspomniałeś jeszcze o podświetleniu myszki :D ale rozumiem, krytyka to objaw zazdrości ;) wybaczam :p

akurat nowy LG jest (niby) skalibrowany fabrycznie (nie znam szczegółów... pewnie marketing ale pewnie skalibrowali go (nie jest to najtańszy model dla mas). Poza tym obrabiam zdjęcia na starym NECu i nikt nigdy nie narzekał na kolory w moich zdjęciach także uznaję Twoje zarzuty o kalibracji za czepialstwo :)

A te "cudaki" nie zostały kupione do zdjęć... tylko do pracy zdalnej gdzie potrzebuje jak największej przestrzeni roboczej oraz do szeroko rozumianego "siedzenia na kompie" + trochę gierek :)

Przy okazji JK polecasz jakiś kalibrator? :)

JK
25-02-2024, 14:11
Niestety nie znam żadnego z takimi "oczojebnymi" LED-ami. Nie będzie pasował. :mrgreen:

m_a_g
25-02-2024, 15:34
przewody ułożone :) chwila wolnego to mogłem zdjęcie zrobić :)

jakby mi ktoś miesiąc temu powiedział że będę miał 2 x 34" to bym popukał się w głowę :D jak widać znowu się sprawdza powiedzenia "nigdy nie mów nigdy"... podobna akcja jak z rowerem... Ja będę jeździł do pracy rowerem? yhy taa jassne :D no i jeżdżę, nawet zimą w śniegu :D

79079

Gratuluję ukończenia projektu, skoro Tobie pasuje to dobrze jest :-)
Ja osobiście nie nie wytrzymałbym przy takiej konfiguracji (to jest używania jednocześnie różnych modeli monitorów), bo różnice w kolorystyce i rozdzielczości na poszczególnych ekranach doprowadziłby mnie do szału.
U mnie wygląda to skromniej, ale też jestem zadowolony:
79086

sokolnik
25-02-2024, 15:42
Gratuluję ukończenia projektu, skoro Tobie pasuje to dobrze jest :-)
Ja osobiście nie nie wytrzymałbym przy takiej konfiguracji (to jest używania jednocześnie różnych modeli monitorów), bo różnice w kolorystyce i rozdzielczości na poszczególnych ekranach doprowadziłby mnie do szału.
U mnie wygląda to skromniej, ale też jestem zadowolony:
79086Jak obrabiam zdjęcia to obrabiam więc patrzę się na neca...rzucam okiem czasami na drugi UW... Teraz sobie gierkę włączyłem dla testu więc włączony tylko LG :) a jak przyszły tydzień pracuje w domu to do Excela programów itp mogą być 2 różne monitory szerokie :)

przy okazji m_a_g ładne stanowisko :)

ja mam 3 sposoby "siedzenia na kompie/siedzenia przy moim biurku"

- prywatny czas czyli internet, gierka to ogarnę na nowym LG (dolny monitor)
- praca zdalna czyli laptop + 2 UW
- obróbka zdjęć - NEC na środek przede mną by szyja nie była skręcona + dolny LG w lewo i mogę jego używać lub LG wyłączyć a włączyć sobie górny AOC i tam może sobie lecieć TV, YT albo po prostu przeglądarka internetowa :)

m_a_g
25-02-2024, 16:29
przy okazji m_a_g ładne stanowisko :)

ja mam 3 sposoby "siedzenia na kompie/siedzenia przy moim biurku"

- prywatny czas czyli internet, gierka to ogarnę na nowym LG (dolny monitor)
- praca zdalna czyli laptop + 2 UW
- obróbka zdjęć - NEC na środek przede mną by szyja nie była skręcona + dolny LG w lewo i mogę jego używać lub LG wyłączyć a włączyć sobie górny AOC i tam może sobie lecieć TV, YT albo po prostu przeglądarka internetowa :)

Dzięki :-)
Ja zestawu powyżej używam głównie do pracy i do zdjęć, Mac raczej ogranicza inne możliwości.
Jeżeli chodzi o czas prywatny, gierki, przeglądanie sieci i tak dalej, to w pokoju obok mam stanowisko z PC (to poniżej).
Przez jakiś czas rozważałem możliwość ustawienia wszystkiego na jednym biurku, ale robiło się za tłoczno i odpuściłem sobie.
A skoro już poszedłem w wersję na dwa pokoje - dwa biurka, to poszedłem na całość i przy okazji skonfigurowałem oddzielny LAN z własnym połączeniem z Internetem + sprzętowy firewall + sprzętowy VPN, gdzie nie muszę się obawiać problemów z prawem w razie przypadkowego pobrania z sieci plików chronionych prawem autorskim :-)
I tu mam również klawiaturę RGB, a co mi tam ;-)
79089

sokolnik
25-02-2024, 16:53
Dzięki :-)
Ja zestawu powyżej używam głównie do pracy i do zdjęć, Mac raczej ogranicza inne możliwości.
Jeżeli chodzi o czas prywatny, gierki, przeglądanie sieci i tak dalej, to w pokoju obok mam stanowisko z PC (to poniżej).
Przez jakiś czas rozważałem możliwość ustawienia wszystkiego na jednym biurku, ale robiło się za tłoczno i odpuściłem sobie.
A skoro już poszedłem w wersję na dwa pokoje - dwa biurka, to poszedłem na całość i przy okazji skonfigurowałem oddzielny LAN z własnym połączeniem z Internetem + sprzętowy firewall + sprzętowy VPN, gdzie nie muszę się obawiać problemów z prawem w razie przypadkowego pobrania z sieci plików chronionych prawem autorskim :-)
I tu mam również klawiaturę RGB, a co mi tam ;-)
79089To Ty też masz 3 monitory [emoji38] tylko jesteś lepszy bo masz 2 stanowiska/2 kompy :)
Ja musiałem wszystko na jednym 120cm biurku zmieścić :)

JK
25-02-2024, 17:02
Ciekawa klasyfikacja. Ilość monitorów powala. :mrgreen:
Tylko ten sprzęt u m_a_g-a jakiś chyba bardziej klasowy, niż te twoje składaki. :wink:

sokolnik
25-02-2024, 17:50
Ciekawa klasyfikacja. Ilość monitorów powala. :mrgreen:
Tylko ten sprzęt u m_a_g-a jakiś chyba bardziej klasowy, niż te twoje składaki. :wink:

wiesz o tym, że każdy buduje swoje kompy/stanowiska pod siebie :D ja miesiąc temu nie planowałem 2go ultrawide 34" :) tak wyszło :D i jedyna opcja to właśnie jeden nad drugim... i nie chciałem już VA kupować tylko coś na IPS, zakrzywionego... lepszego ale jednocześnie nie chciałem OLEDa... bo OLED nie dla mnie :) i budżet sporo większy a tak w dobrej cenie kupiłem 2 monitory LG :) i żona zadowolona bo pracuje w 99% zdalnie :)

JK
25-02-2024, 18:23
Jeszcze trzeciego monitora 34" brakuje na sufit i będziesz miał prawie świat wirtualny 3d. Do tego rozkładany fotel i gotowe. Wiesz jaka to wygoda? Walniesz sobie browara, wyciągniesz się na rozłożonym fotelu, to ten na suficie będzie idealny. :wink:
Tylko ta porządna kalibracja by się jeszcze przydała żeby żadnych kolorowych wizji i odjazdów nie było. :mrgreen:

sokolnik
25-02-2024, 18:52
Jeszcze trzeciego monitora 34" brakuje na sufit i będziesz miał prawie świat wirtualny 3d. Do tego rozkładany fotel i gotowe. Wiesz jaka to wygoda? Walniesz sobie browara, wyciągniesz się na rozłożonym fotelu, to ten na suficie będzie idealny. :wink:
Tylko ta porządna kalibracja by się jeszcze przydała żeby żadnych kolorowych wizji i odjazdów nie było. :mrgreen:

już bez przesady, to co mam to już jest LUX :p

m_a_g
25-02-2024, 19:58
@JK, nie wiem w czym problem z wieloma monitorami - moim zdaniem do pracy zestaw z dwoma ekranami bardzo pomaga. Mam na myśli prace biurowe typu maile / arkusze kalkulacyjne / inne aplikacje SAS czy ERP, bo do obróbki zdjęć moim zdaniem wystarczy jeden monitor i drugi do niczego mi się nie przydaje.
Są tu tacy (w tym i ja) dla których fotografia to hobby a nie zawód i tak też budują swoje zestawy komputerowe, gdzie ten drugi monitor jest do pracy zawodowej a nie do zdjęć. W każdym razie ten drugi monitor w obróbce zdjęć na pewno nie przeszkadza :wink:

A co do kalibracji - wiesz, mam mieszane uczucia. To znaczy jasne, ważne jest aby monitor poprawnie oddawał kolory, z drugiej strony nie ma co popadać w skrajności. Długie lata używałem kalibrowanego monitora "color critical" czyli tego NEC'a PA311D którego widzisz na moim drugim zdjęciu obecnie podpiętego pod PC. Miałem wielkie obawy przed przesiadką na "budżetowe" Apple Studio Display, ale okazało się że... nie ma różnicy. Albo ja w każdym razie jej nie widzę, bo pewnie dla specjalistycznego sprzętu jakaś tam różnica na pewno będzie, ale czy dla ludzkiego oka?

Zresztą tak naprawdę to wszystko już traci znaczenie bo 99% odbiorców zdjęć ogląda je na zupełnie nieskalibrowanych monitorach lub na tabletach i innych smartfonach, gdzie kolory są automatycznie zmieniane i upiększane... tak że ten tego.
W moim przypadku staram się poprawnie zarządzać kolorem ze względu na wydruki wyłącznie.

JK
25-02-2024, 20:36
Ależ to oczywiste, że kilka monitorów naraz może się przydać. Sam mam podłączone dwa (jeden w poziomie, a drugi w pionie). To się oczywiście przydaje i często jest wygodne, ale powinno to wynikać z jakiegoś pomysłu, a nie z tego, że jakiś dodatkowy monitor gdzieś się trafił. Kilka lat temu miałem dwa PC-ty ustawione obok siebie z trzema monitorami, przy czym ten środkowy był w zależności od potrzeb łączony z jednym, z drugim lub z oboma PC-mi po połowie (tak też można). Nawet odpowiedni przełącznik kupiłem. Tyle, że to nie było przypadkowe, ale wynikało z realnych potrzeb związanych z pracą. Natomiast kolega ma chyba tylko pomysł, żeby to jakoś połączyć, ustawić na biurku i mieć. Choć może się mylę.

Co do kalibracji. Tu nie chodzi o to, kto na czym te zdjęcia ogląda. To mnie mało obchodzi. Ale jeśli otwieram jedno zdjęcie na dwóch różnych monitorach (czy komputerach) do tego razem z miniaturami, to bym chciał żeby wyglądały tak samo. Kalibratory to nie są jakieś super drogie sprzęty, a jak się wybiera wszystkie monitory z tej samej stajni i na dodatek nie budżetowe tylko dość dobre, to kalibracja nie jest żadnym problemem. Ja mam monitory NEC i SpectraView. Kalibracja wszystkiego zajmuje kilkadziesiąt minut i jest po sprawie. Jak się to powtórzy raz do roku, to wszystko gra. Do tego mam wybrany notebook Dell-a, na którym tylko "poprawiam" ewentualne "rozjazdy". Zrobiłem odpowiedni profil i wystarczy. Ale jak ktoś woli działać inaczej, to jego sprawa. Ja lubię mieć porządek. Efekty takiego działania są proste. Nie ma problemów z wydrukami. Nie ma problemów z firmą, która mi robi większe formaty, nie ma problemów z wydawnictwami (ulotki, albumy i takie tam). A jak muszę się wymienić plikami, z kimś kto też ma sprzęty skalibrowane, to obaj wiemy, o czym mówimy.

m_a_g
25-02-2024, 21:04
..powinno to wynikać z jakiegoś pomysłu, a nie z tego, że jakiś dodatkowy monitor gdzieś się trafił. Kilka lat temu miałem dwa PC-ty ustawione obok siebie z trzema monitorami, przy czym ten środkowy był w zależności od potrzeb łączony z jednym, z drugim lub z oboma PC-mi po połowie (tak też można). Nawet odpowiedni przełącznik kupiłem. Tyle, że to nie było przypadkowe, ale wynikało z realnych potrzeb związanych z pracą. Natomiast kolega ma chyba tylko pomysł, żeby to jakoś połączyć, ustawić na biurku i mieć. Choć może się mylę.

Co do kalibracji. Tu nie chodzi o to, kto na czym te zdjęcia ogląda. To mnie mało obchodzi. Ale jeśli otwieram jedno zdjęcie na dwóch różnych monitorach (czy komputerach) do tego razem z miniaturami, to bym chciał żeby wyglądały tak samo. Kalibratory to nie są jakieś super drogie sprzęty, a jak się wybiera wszystkie monitory z tej samej stajni i na dodatek nie budżetowe tylko dość dobre, to kalibracja nie jest żadnym problemem. Ja mam monitory NEC i SpectraView. Kalibracja wszystkiego zajmuje kilkadziesiąt minut i jest po sprawie. Jak się to powtórzy raz do roku, to wszystko gra. Do tego mam wybrany notebook Dell-a, na którym tylko "poprawiam" ewentualne "rozjazdy". Zrobiłem odpowiedni profil i wystarczy. Ale jak ktoś woli działać inaczej, to jego sprawa. Ja lubię mieć porządek. Efekty takiego działania są proste. Nie ma problemów z wydrukami. Nie ma problemów z firmą, która mi robi większe formaty, nie ma problemów z wydawnictwami (ulotki, albumy i takie tam). A jak muszę się wymienić plikami, z kimś kto też ma sprzęty skalibrowane, to obaj wiemy, o czym mówimy.

Mam takie samo zdanie w tej sprawie. Trzymam w garażu kilka całkiem dobrych ale już niepotrzebnych monitorów właśnie z tego powodu, że nie pasują do koncepcji, a nie będę ich podłączał tylko dlatego że mam.
Sprzedałbym, ale dwa raz sprzedałem monitor na eBay i kupujący mnie oszukał (twierdził że otrzymał uszkodzony sprzęt, musiałem zwrócić pieniądze a monitora z powrotem nie otrzymałem) więc teraz trzymam i wydaję rodzinie / znajomym.
Jeżeli mam mieć dwa lub więcej monitorów podłączonych jednocześnie to dla mnie muszą być identyczne, aby profil kolorów, DPI, i wszytko inne było takie samo. Nie ma nic bardziej wkurzającego jak się przeniesie okienko z jednego ekranu na drugi i wszystko wygląda inaczej ;-)
Z tym że nie wiem i nie oceniam czym kierował się kolega sokolnik takim a nie innym ustawienie swojego sprzętu, skoro jemu tak pasuje to pozostaje tylko się cieszyć.

Masz rację z tym co piszesz o wymianie się zdjęciami z osobami które mają poprawnie skalibrowany sprzęt czy też firmami od wydruków, bo to sama przyjemność kiedy wiadomo że wszyscy patrzą się na to samo.
Niestety, to nieliczna grupa na wymarciu chociaż pozostaje mieć nadzieję że jak długo ludzie będą drukować zdjęcia poprawne zarządzenie kolorem nie zaginie :-)

sokolnik
25-02-2024, 21:48
ja nie drukuje już zdjęć a te które wywołuję w labie są dla mnie i wychodzą super - serio nie potrzeba do tego skalibrowanego EIZO za 20 000 zł :)
moje zdjęcia trafiają na FB oraz po prostu do rodzinnej biblioteczki :)

Górny AOC był naprawiany, nie wiadomo ile podziała... oby jak najdłużej... jego kolory są słabe VS ten LG oraz NEC i po prostu będzie tam głównie YT czy TV... a do excela/jakiś programów w pracy zdalnej nada się bardzo (3440x1440)

I taki był pro prostu zamysł :)

NEC stary jest
AOC udało się naprawić to dalej jest a jak go kupowałem ponad 3 lata temu nie chciałem wydawać4 tyś na zakrzywiony 34" monitor na IPSie :) życie to sztuka kompromisów i ich akceptacji :)
LG jest jako że napaliłem się na nowy UW gdyby AOCa nie naprawił serwis ale naprawił i dlatego mam 2 x UW + NEC :)

m_a_g
25-02-2024, 21:49
ja nie drukuje już zdjęć a te które wywołuję w labie są dla mnie i wychodzą super - serio nie potrzeba do tego skalibrowanego EIZO za 20 000 zł :)

No to drukujesz, bo o tym tu piszemy. W labie teraz drukują zdjęcia :-) Wywoływać to można było kiedyś z aparatów analogowych.

sokolnik
25-02-2024, 22:07
No to drukujesz, bo o tym tu piszemy.

no drukuje 20 zdjęć rocznie może :D albo z paru lat 100 zdjęć i wyszło super :D

MstrG
02-04-2024, 14:00
Jednak wjechał ostatecznie 5950x. Na razie będzie musiał wystarczyć, ale powoli będę myślał nad zmianą płyty głównej, bo tu już nic lepszego nie wsadzę ;)

79254

sokolnik
02-04-2024, 14:01
Jednak wjechał ostatecznie 5950x. Na razie będzie musiał wystarczyć, ale powoli będę myślał nad zmianą płyty głównej, bo tu już nic lepszego nie wsadzę ;)

79254Jaką masz płytę?
Jaki ram?
I co procek mocny? :)

MstrG
02-04-2024, 14:06
Jaką masz płytę?
Jaki ram?
I co procek mocny? :)

Płyta x570, ram to G.SKILL Trident Z RGB 64GB 4000MHz CL18, grafika RTX 3080 Suprim X.
Nie wiem czy mocny, dopiero go wsadziłem ;) Jakiegoś przyspieszenia po 5900x się nie spodziewam.

sokolnik
02-04-2024, 14:15
Płyta x570, ram to G.SKILL Trident Z RGB 64GB 4000MHz CL18, grafika RTX 3080 Suprim X.
Nie wiem czy mocny, dopiero go wsadziłem ;) Jakiegoś przyspieszenia po 5900x się nie spodziewam.Aa no też mam 5900x i daje rade he czekam na 9900x [emoji2] albo 9950x

MstrG
12-04-2024, 16:52
Dzisiaj wpadła nowa karta graficzna. Starą przed sprzedaniem ładnie oczyściłem i wymieniłem pastę (nie żałowałem), aby nowy właściciel był zadowolony ;)

79499

sokolnik
12-04-2024, 16:54
Dzisiaj wpadła nowa karta graficzna. Starą przed sprzedaniem ładnie oczyściłem i wymieniłem pastę (nie żałowałem), aby nowy właściciel był zadowolony ;)

79499Teraz na 100% nie będzie się grzała [emoji2]

Odnośnie pasty, mam kupioną już ze 2 msc temu na promocji Grizzly i muszę wymienić na cpu ale się zebrać nie mogę [emoji2] + czyszczenie kompa w środku

crusiek
12-04-2024, 16:58

79499Śmiechy, śmiechami, ale ja kiedyś miałem takiego asa, co całą płytę zapackal, pastę musiałem nawet z pinow procka ściągać xD

sokolnik
30-04-2024, 08:57
znowu się monitor zepsuł :D tym razem żony :D nowy LG który nie ma 3 msc :D niby działa ale cały mryga stroboskop (mocniej po lewej stronie)
kuriera już LG zamówiło, także chyba jutro pakowanie bo w czwartek może być kurier :)

sokolnik
30-04-2024, 09:50
Już nie mryga. Rozgrzał się pewnie dlatego.
Oby LG nie stwierdziło że przecież nic nie mryga [emoji38]

krzysztofz24
30-04-2024, 10:09
A za godzinę:
-Jiz nic nie mruga...i nie będzie. Spalił sie:grin:;-)

crusiek
30-04-2024, 11:45
LG - Life's Good xD

sokolnik
30-04-2024, 11:47
LG - Life's Good xDSerio nie mruga... Ale to pewnie objaw i niedługo zrobi kaput.. Jak AOC ha

crusiek
30-04-2024, 11:50
Za to lodówki robią spoko.
Mi monitory LG popadały wszystkie.Plus jeden telewizor po 2 latach.
Był jeden model LG, który wytrzymał 14 lat i nawet ładnie odwzorowywał kolory, ale to wyjątek był xD

OjTam
30-04-2024, 11:52
Mam LG, nic rewelacyjnego, działa już... 12 lat? Coś koło tego.
Choć i tak twierdzę, że ta firma powinna się nazywać LS. Skrót do samodzielnego rozwinięcia. :mrgreen:

sokolnik
30-04-2024, 11:55
Mam tv LG od gwiazdki 2015 r. Działa.
Drugi tv od 2020 działa.
U rodziców jeden tv LG działa też już ma ponad 5 lat.
WYCHODZĘ z założenie że wszystko się psuje. To tylko sprzęt.
Na razie działa, zobaczymy jutro rano po nocce czy będzie Mrygać. Niech mryga bo kurier zamówiony he
Może wyślą nowy he

sokolnik
02-05-2024, 13:59
Nie wysyłamy monitora na reklamację.
Akcje odwołałem.
Działa to działa. Może to jego oznaki że coś się dzieje... Jak z AOC... padł po miesiącu gdzieś od mrugania delikatnego przy rozruchu.
LG działa normalnie, zero mrugania... Jak padnie to wtedy się wyślę... Widać wystraszył się reklamacji i się autonaprawił... Świetne te LG [emoji41]

sokolnik
18-05-2024, 14:02
odżałowałem... wiele lat żałowałem... ale po ponad 10 latach zebrałem się i podjąłem decyzję o zmianie fotela :) Padło na Yumisu z poduszkami magnetycznymi, nawet to wygodne jest bo można bez problemu dopasować poduszki pod siebie... lub je zdjąć. Są dosyć miękkie więc dobrze się dopasowują do pleców.

80137

80136

sokolnik
20-05-2024, 14:58
Wreszcie [emoji13] akurat dziś urlop to wymieniłem pastę na procesorze... Wyczyściłem cały komputer i teraz można znowu pracować/grać itp. I cieszyć się niskimi temperaturami w stresie he pierwsze testy pokazują 5 stopni mniej... Spoko.
Stara pasta była jeszcze miękka ale było jej mało po prostu... Wyparowała? :D

80219

80220

80221

80222

80223

80224

80225

80226

Ligo
30-05-2024, 19:30
Stara pasta była jeszcze miękka ale było jej mało po prostu... Wyparowała? :D
Nic nie wyparowało, źle nałożona pasta. W jaki sposób miało Ci to sprawnie odbierać ciepło? Pastę daje się równo i jak najcieniej, tylko po to, żeby weszła w mikropory metalu i wyeliminowała izolujące powietrze.

Pawel Pawlak
30-05-2024, 20:16
Tez mi się wydaje że za gruba warstwa.
Nowa nałóż tak żeby nie miało co "odparować" ;)

sokolnik
02-06-2024, 19:53
dobrze było :D dobrze jest :)

moja blokopompka na CPU po prostu jest mocno dokręcona do CPU i gniecie pastę ;)

MstrG
05-06-2024, 15:33
Ciężko jest źle nałożyć pastę. Wygląda właśnie jakby było jej za mało, a nie za dużo.

Ja powoli zbieram graty na nowy build.
80533

m_a_g
05-06-2024, 15:51
Widzę że płyta taka sama jak u mnie, procesor też podobny (ja mam Ryzen 9 7950X3D). No, będziesz zadowolony jak złożysz O jakiej grafice myślisz?

MstrG
05-06-2024, 16:15
Widzę że płyta taka sama jak u mnie, procesor też podobny (ja mam Ryzen 9 7950X3D). No, będziesz zadowolony jak złożysz O jakiej grafice myślisz?

Obecnie mam 5950x, miałem brać zwykłego 7900x lub nawet 7900, ale dopłaciłem do 3D bo zakładam dużo łatwiejszą sprzedaż przy zmianie na następną generację. AMD zapowiedziało, że AM5 ma mieć wsparcie do minimum 2027. O dziwo w testach nawet w programach, a nie tylko grach 3D v-cache czasem pomagał. Grafikę przekładam z obecnego, to Founders Edition 4070 super, wcześniej miałem wielkiego kloca 3080 Suprim X. Nie mam ostatnio za dużo czasu na granie, a jak już to włączam ps5. Ta grafika do pracy na razie wystarcza. Chłodzenie też przekładam ze starego - NZXT Kraken 360 Elite. Zasilacz też już kupiony - NZXT C1200, przekonał mnie ten tryb pasywny do 480W, w pierwszej myśli stawiałem na be quiet! DARK POWER 13. RAM biorę od Corsarzy. Dyski mam. Została obudowa, serce mówi H9 Elite, rozum H9 flow...

sokolnik
06-06-2024, 17:47

obrabiasz na nim zdjęcia na tym 7950x3D ?

A Ty MstrG daj znać jak się obrabia zdjęcia?

Chodzi mi o LR głównie

ja mam jeszcze AM4 i 5900x... czyli 12 rdzeni... ALE właśnie AMD zapowiedziało nowe procesory na AM4 - 5900XT 16 rdzeni czyli taki odgrzewany kotlet 5950x pewnie :) ciekawe jaka będzie cena/wydajność

nowe procki AMD na AM4 (https://ithardware.pl/aktualnosci/ryzen_9_5900xt_i_ryzen_7_5800xt_amd_nie_zapomina_o _am4_i_prezentuje_nowe_cpu_dla_tej_platformy-33329.html)

Jednocześnie w lipcu wchodzi nowa seria procków na AM5 seria 9000 także w świecie CPU będzie się działo zaraz na rynku... testy, recenzje... także jak ktoś chce kupić nowy sprzęt to może mieć ból głowy czy siedzieć na AM4 czy pakować kasę w AM5 :)

m_a_g
06-06-2024, 19:44
sokolnik, obrabiam jak najbardziej.

MstrG
06-06-2024, 20:03
-A Ty MstrG daj znać jak się obrabia zdjęcia?

Chodzi mi o LR głównie

Jeszcze nie złożyłem, nawet obudowy nie zamówiłem. Zanim przełożę dyski to musze troszkę pokończyć jeszcze obróbkę na starym. Nie śpieszy mi się jakoś bardzo, bo na obecnym też pracuje się komfortowo.

sokolnik
06-06-2024, 20:30
sokolnik, obrabiam jak najbardziej.

no fajnie ale napisałbyś coś więcej o obróbce... chyba spoko na takim potworze co? :D

m_a_g
06-06-2024, 21:19
no fajnie ale napisałbyś coś więcej o obróbce... chyba spoko na takim potworze co? :D

Ale tutaj nie ma co napisać. Od pewnego progu minimum sprzęt już nic nie pomaga. Obrabia się tak samo jak na moim Mac Studio M2 Ultra albo starszej wersji AMD bez 3D na końcu. Pewnie jakby ktoś mierzył ze stoperem jakieś operacje na kilkuset plikach jednocześnie to wyszłyby jakieś różnice, ale w codziennej pracy jest to nie do zauważenia.

Pawel Pawlak
06-06-2024, 22:11
No właśnie tak się zastanawiam jakie taki pościg za nowościami ma znacznie poza aspektem gadżeciarsko-masturbatorakim jeśli komputer nie obrabia takiej ilości materiału ze po prostu brakuje czasu żeby to przerobił ?
Jeśli obecny komputer daj komfort pracy to po kiego grzyba go modernizować ?

Michu
07-06-2024, 00:35
Jeśli obecny komputer daj komfort pracy to po kiego grzyba go modernizować ? Raz, że większe matryce. Dwa, samo oprogramowanie. Jeżeli masz stały, taki sam przepływ pracy, to oczywiście nie ma sensu, ale nowsze oprogramowanie kusi nowymi funkcjami, które są coraz bardziej zasobożerne.