Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
sokolnik
21-11-2020, 17:57
Zakrzywiony ekran ? Bez przesady.A czemu? Przydatna sprawa, dzięki temu odległość ekranu od oka jest taka sama czy patrzymy na środek ekranu czy na bok, wzrok się nie męczy, co w pracy zdalnej może mieć znaczenie przy rozmieszczeniu wielu okien na całym ekranie.
Tylko dlatego kupiłbyś inny ekran?
Nie jest przydatne i nie jest tak jak to opisujesz ale jak pasuje to bierz.
sokolnik
23-11-2020, 23:30
zawsze można kupić TV OLED i używać go jako monitora :)
https://youtu.be/0TAnGjT6_N0?t=201
OLED do komputera hmm... chyba jednak to nieWYPALI :)
sokolnik
24-11-2020, 00:35
OLED do komputera hmm... chyba jednak to nieWYPALI :)Oczy wypali z tej odległości, na 100% :D
3080 i napędzone :)
OLED akurat w kwestii zdrowia oczu jest super ponieważ tu dioda generuje sama świtało i nie ma spawary jak w marketowcach ale zużywanie się OLED zwłaszcza przy stałych elementach w kompie ?
sokolnik
24-11-2020, 00:58
OLED akurat w kwestii zdrowia oczu jest super ponieważ tu dioda generuje sama świtało i nie ma spawary jak w marketowcach ale zużywanie się OLED zwłaszcza przy stałych elementach w kompie ?Jak ktoś dużo gra, w różne gry, trochę używa kompa do przeglądania internetu... Ma dużo kasy... To może... Wykupi sobie jakąś 5 letnia gwarancję która obejmuje takie wypalanie miejscowe... To może ktoś by kupił...
Ale ogólnie słaby pomysł moim zdaniem, chyba że ktoś ma mało miejsca w pokoju, chce mieć tv i pc na jednym ekranie... Nie wiem.
Taką samą jakość uzyskasz taniej i nie będzie stresu że ci się wypala coś na ekranie, technologia OLED jest super ale żeby się sprzedawała potrzebuje marketingu żeby przykryć wady i z tym związane koszty, lepiej wybrać nano lub qled.
Co do monitorka twojego do zabawy to zerknij na siomi bo mają dobrą jakość przy 120/144Hz i maja tez klepane na krzywo 34" jak chcesz.
sokolnik
24-11-2020, 10:19
Taką samą jakość uzyskasz taniej i nie będzie stresu że ci się wypala coś na ekranie, technologia OLED jest super ale żeby się sprzedawała potrzebuje marketingu żeby przykryć wady i z tym związane koszty, lepiej wybrać nano lub qled.
Co do monitorka twojego do zabawy to zerknij na siomi bo mają dobrą jakość przy 120/144Hz i maja tez klepane na krzywo 34" jak chcesz.Już nie ma co zerkać na nic, na co mi drugi krzywy monitor? :)
Już nie ma co zerkać na nic, na co mi drugi krzywy monitor? :)
Jak sobie ich odpowiednio dużo kupisz, możesz mieć 360!
Pomyśl o tym :D
sokolnik
24-11-2020, 16:18
Jak sobie ich odpowiednio dużo kupisz, możesz mieć 360!
Pomyśl o tym :DDobre ha
Albo chocisz 3 ha
45685
Jeden mi wystarczy. Dziś montaż :)
Xkom wymienił mi ssd na nowe, chcę od razu pchnąć to dalej, natomiast jak to jest z kwestią gwarancji?
Adata udziela 36miesiecy, reklamowałem w sklepie komputerowym(nie rękojmia), zajrzałem teraz na zapisy producenta:
2. Obsługa gwarancyjna
2.1 Nie naruszając warunków poniższej gwarancji firma ADATA zapewnia swoim klientom w sposób bezpłatny usługi wymiany lub naprawy wadliwych Produktów w obwiązującym okresie gwarancyjnym (zwana dalej „Obsługą gwarancyjną”). Okres obowiązywania gwarancji rozpoczyna się od daty pierwotnego zakupu. Jeżeli wymagana jest Obsługa gwarancyjna należy przedstawić dokumentację potwierdzającą datę pierwotnego zakupu. Jeżeli nie można określić daty pierwotnego zakupu rozpoczęcie okresu obowiązywania gwarancji zostanie określone przez ADATA zgodnie z numerem seryjnym Produktu.
Dobrze zrozumiałem powyższy zapis, że mam tylko pozostałą część z tych 36mscy?
Gwarancja to najczęściej wymysł producenta, wiec może sobie robić co chce ale nadal masz gwarantowane w EU 24 miesiące ochrony u sprzedającego, wiec każda wymiana sprzętu daje ci nowe 24 miesiące.
Producenci często mają też tylko własną gwarancje, która nie jest realizowana prze sprzedawcę, wtedy kontaktujesz się z producentem.
Z tego co podałeś wygląda tak jak zrozumiałeś :)
sokolnik
26-11-2020, 20:18
Teraz to ja mogę pracować na wielu oknach, programach itd. :grin:
34", 3440 x 1440, 144 Hz, 1mn - wg. specki :)
Fotka po moim malowaniu, w końcu jakaś fotę udało się zrobić normalną a nie z brązowo/czekoladową ścianą :)
45742
NEC zostaje obok z lewej, do zdjęć.
Wcześniej było więcej miejsca na biurku, ale mało "w ekranie":
45743
No to teraz 3070 albo 3080 [emoji846]
sokolnik
26-11-2020, 21:13
No to teraz 3070 albo 3080 [emoji846]
GPU nie ma u mnie wysokiego priorytetu. Średni ma, ale nie taki żeby zaraz kupować GPU. 2021 na pewno zmiany nie będzie. W to co gram mam min 50-150 klatek w zależności od gry - na ultra w 3440x1440 ale bez/lub minimalne HBAO, coś takiego. Ja mało gram, zresztą nie trzeba grać na ULTRA. A wiedziałem, że przy takiej rozdzielczości moja karta będzie niewydajna, chociaż w starszych grach daje radę. W żadne nowości nie gram, nie mam ciśnienia.
krzysztofz24
26-11-2020, 22:48
Taa, 150 klatek na ultra w tej rozdzialce na GTX1070.
Chyba ci się literówka wkradła:-)
Bo jak graliśmy, to mówiłeś 50-70 w BF4. A to już nie najnowsza gra.
Popraw lewy głośnik, bo jeszcze spadnie z biurka:-).
P.s Co ty za tłumaczenia stosujesz:-). Nie trzeba grać na ultra...nie trzeba też walczyć o 1 stopień mniej temperatury na procu, czy o dodatkowe mhz w podkręcaniu.
Ale 300 stron o tym właśnie poleciało:-).
hehe... daj mu spokój, może w sapera gra na pełnym ekranie ? :)
Ja się zastanawiam po co ci ten wątek jeśli przez te dwa lata nigdy nikogo nie posłuchałeś tylko zawsze co sam ustalisz to kupujesz ?
Tak jakbyś siedział na fejsie i słuchał tam geniuszy w doradzaniu wszystkiego wszystkim :)
Komputer zrobi Ci na tej ładnej kremowej (albo sam nie wiem jakiej oba zdjęcia to różne kolory :D ) ścianie taką fajną plamę od ciepła :D Weź tego kompa chłopie na dół, Nie przeszkadzają Ci te światełka z boku jak paczasz w monitór? :)
sokolnik 144Hz FreeSync tak ?
krzysztofz24
26-11-2020, 23:06
Żeby nie było, ja nie gnebie sokolnika:-)
Tylko czasem go trzeba kontrolnie naprostować i dać małego pstryczka;-).
A wogole to jestem zawiedziony postawa autora wątku.
Cały czas było "mój komp potwór, mój komp potwór".
Walka o jeden stopień, o 50mhz, o jak najnowszy bios:-).
A teraz jak wyszły nowe GPU i sokolnikowa karta jest już dwie generacje wstecz. Wyszły nowe proce od Ryzena. To sokół przyjął postawę; eee, mi starczy co mam, ale wy się jaracie niepotrzebnie.
No bezczel:-);-).
Mnie to nie interesuje sokolnik, sprzedawaj meble z chaty albo Golfa i unowoczesniaj kompa.
Bo wątek musi żyć.
;-).
No właśnie, jestem też zawiedziony :(
sokolnik
26-11-2020, 23:41
Lewy głośnik tylko do zdjęcia. Normalnie stoi obok na stoliku razem z NEC.
Ściana chyba się nie spali, to nie Diesel ;) najwyżej się przemaluje albo kupi szafe :)
Nie chce zmieniać już żadnych podzespołów. Przynajmniej rok, dwa. Zasilacz z 2014 550W. Jakby się trafiła jakaś fajna promocja to się szybko zastanowię ale to też bez ciśnienia. Nie będę zmianic proca co roku, co generację. Nie.
Na bios, podkręcanie ramu przyjdzie czas bo nie po to kupiłem taki ram by go trzymać na xmp. Coś tam może się uda podkręcić. Wątek będzie żyć.
Monitor miał być w styczniu w połowie za bony, ale bony pójdą na co innego w styczniu więc budżet się zbilansuje, nawet dobrze wyszło z tym monitorem. Kupiony do pracy a nie zabawy. Mogłem kupić taki sam tylko 100Hz za 300 mniej, ale nawet nie widziałem że taki jest model [emoji1]
Dokupić muszę tylko kabel Display Port 3m min bo ten co mam jest za krótki i do Neca nie sięga.
Nie, nie przeszkadzają mi światełka z PC. nie ma ich dużo, co mi tam świeci na monitor? Ram. Światło tylnego wentylatorka nie świeci na monitor. Luz.
Kiedyś jak zabiorę kompa z tego pokoju gdzie jest teraz, może przyjdzie czas na jakąś modernizację, o ile będzie potrzeba, wtedy może zbuduje mniejszego kompa w małej obudowie bez żadnych szyb...ale to by była oznaką starości... [emoji14] wtedy monitor wyląduje na ścianie pewnie.
A monitor extra, rozdziałka super, wygląd spoko, zakrzywienie myślałem że będzie mocniejsze a tak jest przyjemnie. Podstawa i super montaż beznarzędziowy.
144hz Freesync a raczej jak to nazywa AMD AdvanceSync coś takiego. Można niby uruchomić na Freesync Gsynca, kwestia ustawień.
Zobacz jaki fajny zestaw dla ciebie do kompletu
https://m.media-amazon.com/images/S/aplus-media/sc/5a6421a1-d209-4b5d-bbd6-79e8bc73361e.__CR0,0,970,600_PT0_SX970_V1___.jpg
sokolnik
27-11-2020, 20:11
Zobacz jaki fajny zestaw dla ciebie do kompletu
Ha! Ha! Ha!
sokolnik
28-11-2020, 12:46
na stronie nVidia, nie ma podanego mojego monitora w którym może działać Gsync:
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors/specs/
Hmm ale podobno to kwestia sterowników GPU oraz w ogóle modelu karty graficznej. Podejrzewam że to kwestia czasu jak ta opcja będzie działać. Zresztą jeśli chce grać z wysokim FPS to muszę mieć mocne GPU, na co się nie zanosi.
Jednak można przeczytać opinie że ten Gsync działa np. na 2070Super... więc co jest grane? Strona nVidia niezaktualizowana czy autor opinii się myli, że mu działa? :)
https://www.reddit.com/r/ultrawidemasterrace/comments/i8u08d/how_to_fix_gsync_on_aoc_cu34g2x_on_10series_gtx/
sokolnik
28-11-2020, 13:16
https://www.reddit.com/r/ultrawidemasterrace/comments/i8u08d/how_to_fix_gsync_on_aoc_cu34g2x_on_10series_gtx/
niby tak... ale tak jak mówiłem, mocniej zainteresuję się tematem jak zmienię GPU, do tego czasu to już Gsync będzie śmigać na tym monitorze. A jeśli nie, to płakać nie będę :)
Ty masz monitor z FreeSync czyli do AMD ale uruchomisz to też na swojej Nvidia, poradników w necie mnóstwo, dasz radę.
sokolnik
28-11-2020, 14:06
Tak, tylko Morele w swoim poradniku na YT twierdzi, że Gsync działa od 46czy48 klatek do 140iluś... W Wieśku mam średnio ok 50-55 klatek ze spadkami do 45 w zależności od lokalizacji oraz np 60 w innej lokalizacji. Na Ultra. Także tak średnio się łapię na ten Gsync chyba że zjadę ze szczegółami graficznymi, ale czy o to chodzi? :) Średnio mnie to jara teraz.
Jak gramy z Krzysiem i Cruśkiem w BF4 na multi to łapię te 90-100 klatek. Ale czy mi działa ten GSync to nie bardzo wierze :)
Morele i poradniki, pewnie jeszcze sugerujesz się opiniami na morele ? przestań :)
sokolnik
28-11-2020, 17:01
Morele i poradniki, pewnie jeszcze sugerujesz się opiniami na morele ? przestań :)Nie wszystkie opinie są sponsorowane przez firmy.
Sam często staram się napisać opinie po zakupie.
"Śmietankowe super ale pistacjowe złe bo ich nie lubię" :)
"Śmietankowe super ale pistacjowe złe bo ich nie lubię" :)
"Mylisz się, pistacjowe są super, śmietankowe złe, bo ich nie lubię" :D
sokolnik
29-11-2020, 11:38
ale jak się super projektuje albumy na takim monitorze:
szczególnie te duże 30x45 :)
elegansio :)
sokolnik
29-11-2020, 14:12
https://tech.wp.pl/ceny-zasilaczy-pojda-w-gore-od-nowego-roku-wzrosty-moga-byc-spore-6580822247381952a
Bartolini82
29-11-2020, 14:25
Wszystko pójdzie w górę :) Ludzie się łudzą, że grafy i procki wrócą do niższego pułapu. Akurat :) Teraz jak szperam po różnych testach kart itp. to z tego co widzę pod artykułami sprzed np. 3 lat, były te same teksty w komentarza :) Też wtedy narzekano na masakryczne ceny kart graficznych :) Nic się więc nie zmieniło przez 3 lata.
Poza tym. Dlaczego niby ceny miałyby spadać, skoro wszystko dookoła drożeje? Ja idę do sklepiku wiejskiego i za dosłownie 3-4 małe reklamóweczki z podstawowymi produktami spożywczymi, zostawiam 80-150zł. I takich zakupów już nie widać w domu po 2 dniach. Więc elektronika i tak jest relatywnie tania. Owszem, wydaje się, że coś kosztuje kilkaset złotych czy więcej, ale z drugiej strony, na ile czasu to mamy :)
Akurat żywność nie zdrożała w całym koszyku, a to przez tanie mięso, warzywa i owoce tylko sezonowo strzelają w górę, koszyk zawyżają towary premium, które u nas są juz droższe niż na południu europy, sery i wędliny jakościowo lepsze niz nasze są tańsze we włoszech, portugalii, grecji czy hiszpanii, potaniał u nas chemia gospodarcza, sprzęt agd, nie byłbym takim pesymistą bo z cenami jest sufit, raczej patrzyłbym na siłę nabywczą waluty, nawet nie sugerowałbym się inflacją bo to obecnie zbyt skomplikowane w czasach kryzysu corona.
Procesory juz były tanie, AMD walcząc z Intelem uzyskał co chciał, teraz to on dyktuje ceny i wyrównuje sie z Intelem bo dlaczego ma być jak przy serii 1xxx czy 2xxx gdzie cena/wydajność była szokująca w stosunku do intela, którego tylko wydajność w grach ratowała, obecnie 5xxx nadrobił i ten problem, wiec cena jest też odpowiednia.
Potaniały SSD ponieważ ruszyły linie z kostkami QLC i tanimi TLC.
RAM nie drożeje ponieważ jest nadprodukcja DD4, która ma zapełnić magazyny bo przestawiają się na produkcje DDR5.
Karty graficzne to nvidia i póki AMD nie będzie miało produktu dobrego nie będzie nic z cenami lepszego.
Bartolini82
29-11-2020, 15:05
Jeśli chodzi o SSD to ja teraz kupowałem 2. Jeden na SATA III (mx500), a drugi M2 (Kingston A2000). Specjalnie patrzyłem żeby oba były TLC. QLC póki co, nie ma dobrych opinii z uwagi na słabą trwałość. A ja już raz straciłem kiedyś dysk z danymi (m.in. 4 lata różnych materiałów ze studiów) i nie chciałbym tego powtórzyć :/
Zawsze możesz stracić. Kumpel zdziwiony przyniósł do mnie laptopa "złotego" za 30 parę tysi, że mu dysk nie działa, zdziwiony, że wydał "miliony" na super sprzęt. Też byłbyś zdziwiony?
Podstawa to kopia bezpieczeństwa, która i tak nie zawsze Ci pomoże.
Bartolini82
29-11-2020, 15:21
Pewnie, że zawsze taka sytuacja może się zdarzyć, ale z drugiej strony, jeśli pewne rozwiązania technologiczne pozwalają nam (przynajmniej w teorii) sądzić, że będą trwalsze, to ja osobiście wolę je wybrać.
Kopie bezpieczeństwa owszem, niezbędna. Tylko mi wtedy dysk padł tuż przed Świętami (dosłownie z tydzień czy kilka dni przed), a miałem już płyty pokupowane żeby właśnie w Święta sobie wszystko zgrać bo w tygodniu zawsze był brak czasu. To jest pech ;)
Złudne Twe nadzieje, ale nic mnie do tego D:
Pewnie, że zawsze taka sytuacja może się zdarzyć, ale z drugiej strony, jeśli pewne rozwiązania technologiczne pozwalają nam (przynajmniej w teorii) sądzić, że będą trwalsze, to ja osobiście wolę je wybrać.
Kopie bezpieczeństwa owszem, niezbędna. Tylko mi wtedy dysk padł tuż przed Świętami (dosłownie z tydzień czy kilka dni przed), a miałem już płyty pokupowane żeby właśnie w Święta sobie wszystko zgrać bo w tygodniu zawsze był brak czasu. To jest pech ;)
Dlatego jeden backup musi być robiony "online" ew co kilkanaście-kilkadziesiąt minut.
sokolnik
30-11-2020, 12:41
Dlatego jeden backup musi być robiony "online" ew co kilkanaście-kilkadziesiąt minut.Online? Własny serwer jakiś czy usługa?
Dysk Google za 8,99 zl udostępnia 100 GB, na bieżące projekty wystarcza.
Mozna tam też wrzucać backup katalogów.
Co wolisz.Za 150-200 zł możesz mieć 1TB onedriva,. Moze być też nas. Rzeczy pakujesz poprzez jakąś synchroonizację (narzędziami dostarczanymi z chmury, nasu, albo uniwersalnym syncthing), albo szyfrujesz i robisz porządne backupy (restic, duplicati)
sokolnik
30-11-2020, 19:59
udało się skończyć projekty/oddać... :)
Czyli mogę przystąpić do:
- aktualizacji BIOS a co za tym idzie ponowne podkręcanie proca.
- aktualizacji WIN10, jak coś pójdzie nie tak, to i formata zrobię, ale wolałbym nie robić generalnie,
- chipset, nowy też wyszedł...
- no i może RAM doczeka się OC małego.
Tylko po co to robić wszystko? Skoro wszystko działa? No tak, zapomniałem, mój komp uruchamiałby się 2sek szybciej czyli tak samo szybko co Krzysia ;)
- aktualizacja BIOS, zapisujesz profil ustawień, wciskasz pod win10 update, potem wchodzisz do bios żeby załadowac profil = 5minut
- aktualizacja win10 trwa sama automatycznie jakieś max 10 minut
- chipset to przecież drivery wgrywasz na win10, pół minuty ?
- RAM, tu troszkę zabawy może być ale po co kręcić ?
sokolnik
30-11-2020, 20:30
- aktualizacja BIOS, zapisujesz profil ustawień, wciskasz pod win10 update, potem wchodzisz do bios żeby załadowac profil = 5minut
- aktualizacja win10 trwa sama automatycznie jakieś max 10 minut
- chipset to przecież drivery wgrywasz na win10, pół minuty ?
- RAM, tu troszkę zabawy może być ale po co kręcić ?Ja to przed aktualizacja bios przywrócić bios do ustawień domyślnych. Zaktualizować. Potem cpu znowu lekko podkręcić.
Chyba profile ustawień bios i tak się usuną jak wgram nowy bios.
Aktualizacje win potrafią narobić szkody, w postaci BS lub innych problemów z uruchomieniem Windowsa.
Histeryzujesz.
Aktualizacje bios rób z poziomu windows, nie wiem jaki soft ma MSI, profil zapisujesz albo z poziomu BIOS i jest on zachowywany tak samo jak aktualizowana wersja bios że jak coś nie pójdzie jak trzeba to go sobie automat przywraca albo z poziomu systemu w apce od producenta płyty.
sokolnik
30-11-2020, 21:42
Histeryzujesz.
Aktualizacje bios rób z poziomu windows, nie wiem jaki soft ma MSI, profil zapisujesz albo z poziomu BIOS i jest on zachowywany tak samo jak aktualizowana wersja bios że jak coś nie pójdzie jak trzeba to go sobie automat przywraca albo z poziomu systemu w apce od producenta płyty.
aktualizowałem BIOS w na tej płycie już ze 4 razy chyba, zawsze w BIOSie za pomocą pendriva, i było bezproblemowo. Dalej zamierzam tak zrobić a nie z żadnego WINDOWSA :)
Ty sobie lubisz utrudniać życie.
Tak się robiło jakieś 15 lat temu.
A co trudnego w aktualizacji biosu z biosu? [emoji16] Tak tylko pytam [emoji846] Nie to, żebym się czepiał, czy coś [emoji23] Wszyscy dają złote rady, a jak coś prdl... ie to nie ma komu wziąć odpowiedzialności za słowa, przykład idzie z góry widać [emoji23] Jak chlopak chce z biosu, to niech robi z biosu. Ma doświadczenie w tym temacie i czuję się bezpieczniej. Zrozumiałe. Do dziś część płyt ma tylko taką opcję a większe poprawki w niektórych płytach można zrobić tylko z poziomu poza systemem operacyjnym [emoji846]
Aktualizacja warta zrobienia ale jak się ma ryzen 2600x to zauważyłem zmiany na plus w stabilności pracy na tych prockach.
Jak się boisz zrób klon dysku systemowego przed, jak się nadal boisz wiesz kogo zaprosić na herbatkę z miodem.
sokolnik
01-12-2020, 21:28
A co trudnego w aktualizacji biosu z biosu? [emoji16] Tak tylko pytam [emoji846] Nie to, żebym się czepiał, czy coś [emoji23] Wszyscy dają złote rady, a jak coś prdl... ie to nie ma komu wziąć odpowiedzialności za słowa, przykład idzie z góry widać [emoji23] Jak chlopak chce z biosu, to niech robi z biosu. Ma doświadczenie w tym temacie i czuję się bezpieczniej. Zrozumiałe. Do dziś część płyt ma tylko taką opcję a większe poprawki w niektórych płytach można zrobić tylko z poziomu poza systemem operacyjnym [emoji846]
Aktualizacja warta zrobienia ale jak się ma ryzen 2600x to zauważyłem zmiany na plus w stabilności pracy na tych prockach.
Jak się boisz zrób klon dysku systemowego przed, jak się nadal boisz wiesz kogo zaprosić na herbatkę z miodem.
How to flash the BIOS ( SOP Download)
Youtube: MSI® HOW-TO use M-FLASH for BIOS
https://www.youtube.com/watch?v=LRyFMf0D9Lc
MSI nie wspomina nic o magicznym programie z poziomu WINDOWSA. Robię tak jak pokazują by robić. Proste. Działało już ze 3 raz albo chyba 4 nawet. Zero problemów, instalacja może 3 min.
Nie boję się aż tak by robić klon dysku. Po prostu kopiuję ważne pliki (lub je aktualizuję), przygotowuję za wczasu pendriva z WIN10 jakby był potrzebny... i wgrywam nowy BIOS.
Chipset właśnie zaktualizowałem do najnowszego. Kompa wyłączyłem. Włączyłem, pracuje normalnie, wszystko pięknie. Nie wiem czy to dzięki aktualizacji Chipsetu ale w R20 mam 20-30 pkt więcej. Tyle jeszcze nie pokazywał 7 530 :) No ale może to błąd pomiaru, zazwyczaj było 7500-7510.
Zaprosiłbym ale Covid no i nie po to by bios aktualizować :D
Jeszcze aktualizację chce puścić ale to może w przyszły weekend jak się przygotuję :)
A co trudnego w aktualizacji biosu z biosu? [emoji16] Tak tylko pytam [emoji846] Nie to, żebym się czepiał, czy coś [emoji23] Wszyscy dają złote rady, a jak coś prdl... ie to nie ma komu wziąć odpowiedzialności za słowa, przykład idzie z góry widać [emoji23] Jak chlopak chce z biosu, to niech robi z biosu. Ma doświadczenie w tym temacie i czuję się bezpieczniej. Zrozumiałe. Do dziś część płyt ma tylko taką opcję a większe poprawki w niektórych płytach można zrobić tylko z poziomu poza systemem operacyjnym.Ale to piszesz o płytach MSI ? Gigabyte i Asus ma wszystko z poziomu aplikacji i każda zmiana jest robiona z automatycznym backup bios na poziomie sprzętowym i o to bezpieczeństwo chodzi.
- - - - kolejny post - - - - - -
sokolnik nowa aktualizacja jest dość duża i instalator robi backup, więc możesz olać własny
Piszę ogólnie, bo z różnymi przypadkami się spotkałem.
W niektórych modelach większe zmiany proszą aby robić przez bios. Niektóre nie mają aplikacji pod windę, niektóre musisz robić numer za numerkiem itp itd. Niektóre mają uwalone czytanie niektórych USB, niektóre nie czytają dysku poza UEFI (wtedy tylko aplikacja z windy) bo BUG itd, itd, itd. Mógłbym mnożyć to, z jakimi kłopotami się napotkałem. Albo co zrobili weseli "profesjonaliści" ! :)
Natomiast pod kątem asusa mogę potwierdzić, że jako jedyny producent mnie nigdy z aktualizacją przez windę nie zawiódł. Ale jako jedyny wręcz miał problemy z czytaniem biosu z poziomu biosu właśnie :)
Z resztą o czym ja piszę. Ostatnio mi jeden taki administrator stękał, bo rozwalił redundantny firmware w podwójnych kontrolerach!!! To trzeba mieć talent co nie ? :D:D:D:D Po prostu powtarzał błędy do bólu robiąc restarty w trakcie różnych działań. Gollum... :D
Wszystko można zrobić, nawet włożyć kabel usb do gniazda HDMI i twierdzić że kursor był ale znikł :)
Wszystko można zrobić, nawet włożyć kabel usb do gniazda HDMI i twierdzić że kursor był ale znikł :)
Kiedyś moja kuzynka podpięła śledzia od FDD do HDD i zdziwiona, że komp nie działał....
Coś ciężko wchodził, hmmm, ciekawe dlaczego :D
Dotarł do mnie chiński wzmacniacz, który kupiłem żeby napędzić fajne monitory Tannoy, które stały w szafie.
45932
Pudełeczko ma wymiary coś 12x14cm, maleństwo, pilot, kable, zasilacz w komplecie.
Podpinamy do niego pasywne zwykłe głośniki 4/8 ohm zwykłymi kablami głośnikowymi.
Wejścia AUX czyli analog gdzie mamy DAC 192kHz/24bit Stereo,
No i to co najważniejsze wejścia cyfrowe USB ( kwadratowe ), optyczne i coax ( spdif ), do tego złącze usb na pendrive.
Komputer podpinamy omijając kartę dźwiękową czyli albo kablem optycznym albo coax ale wygodnie też podpiąć USB i automatycznie Windows wykrywa wyjście audio USB.
Bluetooth działa nawet z odległości 6-7 metrów przez jedną ścianę i jakość bardzo ok.
Co do samego wzmacniacza to musiałbym oscyloskop podpiąć i obciążyć go żeby zobaczyć jak tam zniekształcenia ale na ucho gra to bardzo fajnie co mnie zaskoczyło.
Kosztuje ta zabawka ~60$ za cały komplet.
Podchodziłem mocno sceptycznie do wzmacniaczy klasy D ale zmieniam zdanie, jest to świetny wzmacniacz jak na swoją cenę i spokojnie może konkurować z tanimi wzmacniaczami klasycznymi czyli klasy B w cenie do 200$.
Ja to zastosowałem do komputera i według mnie jest to lepsza opcja niż zakup przeciętnych często aktywnych głośników, które maja wejście cyfrowe, nie wspominam juz w ogóle o opcji podpięcia bezpośrednio do integry na płycie do wyjść analogowych.
45933
Ciekawy pomysł, gdybym miał jakieś głośniki do tego to bym sam chętnie potestował.
sokolnik
06-12-2020, 22:11
No i znalazł się jeden komp który okazuję się szybszy od mojego :(
Chiński Komp (https://spidersweb.pl/2020/12/chiny-supremacja-kwantowa.html?fbclid=IwAR3gm6Gngz7OyDi2Ty398DtNF7_ VJtDF6hoecpg5MbtLRRtNVvzautbjQZY)
Twój też realizuje jedno zadanie? [emoji846]
sokolnik
06-12-2020, 23:07
Twój też realizuje jedno zadanie? [emoji846]
mój realizuje miliony zadań :)
krzysztofz24
06-12-2020, 23:42
mój realizuje miliony zadań :)
Ale w Battlefield 4 zawsze ostatni ladujesz sie do meczu:-).
hie, hie, hie
hie, hie, hie
46054 xD
hie, hie, hie
Więcej czasu zajmuje mu przygotowanie kamuflażu...
.
.
.
... przed żoną.
sokolnik
07-12-2020, 00:06
Nie wiem czemu tak jest, pewnie mój Światłowód jest zbyt szybki i serwery BF4 nie wyrabiają xD
krzysztofz24
07-12-2020, 00:15
Nie wiem czemu tak jest, pewnie mój Światłowód jest zbyt szybki i serwery BF4 nie wyrabiają xD
Ja wiem dlaczego tak jest...proc nie wyrabia:mrgreen:
46059
Ha:grin:!
sokolnik
07-12-2020, 00:32
Ja wiem dlaczego tak jest...proc nie wyrabia:mrgreen:
46059
Ha:grin:!Procek to aż się pali do roboty, a takie gierki to dla niego spacerek i nudy tak naprawdę :)
Żeby on nie wyrabiał to ja nie wiem co musiałbym odpalić? Obróbkę video 8K pewnie. 4K No problem.
sokolnik
07-12-2020, 22:35
Łindołsik caaały zaktualizowany :) trochę to trwało ale jest :) nic się nie zepsuło, komp działa :) coś ten Microsoft poprawił się :)
Bartolini82
07-12-2020, 22:41
Podpytam przy okazji. Nowego kompa chcę (niestety) postawić na Win10. Mam gdzieś cholera oryginał na płycie, ale za nic na razie nie mogę go znaleźć. Czytałem gdzieś, że można ściągnąć ze strony Microsoft i zainstalować bez klucza, który można uzupełnić później. Kojarzycie ile jest na to czasu? Bo nie wiem czy przewalać dalej dom do góry nogami czy spokojnie zainstalować i przy okazji wprowadzić. Tam chyba tylko są jakieś ograniczenia bez klucza. Mocno dokuczliwe? Bo gdzieś znalazłem info, że w zasadzie tylko konfiguracja menu start jest okrojona i chyba wygląd pulpitu. Nienawidzę tego systemu, ale z tego co widzę, nowa płyta główna ma wsparcie już tylko na 10 :/ Fajny był XP, zakopali. Później 7, też już umarła :/ Żeby chociaż to nieszczęsne menu można było w 10 przywrócić do wyglądu z 7.
30 dni
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
Najlepiej klucz wklepać do konta microsoft i wtedy autoryzacja win10 jest danymi do konta, unikasz tak przyszłych komplikacji przy zmianie sprzętu.
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10ISO
sokolnik
07-12-2020, 23:06
Podpytam przy okazji. Nowego kompa chcę (niestety) postawić na Win10. Mam gdzieś cholera oryginał na płycie, ale za nic na razie nie mogę go znaleźć. Czytałem gdzieś, że można ściągnąć ze strony Microsoft i zainstalować bez klucza, który można uzupełnić później. Kojarzycie ile jest na to czasu? Bo nie wiem czy przewalać dalej dom do góry nogami czy spokojnie zainstalować i przy okazji wprowadzić. Tam chyba tylko są jakieś ograniczenia bez klucza. Mocno dokuczliwe? Bo gdzieś znalazłem info, że w zasadzie tylko konfiguracja menu start jest okrojona i chyba wygląd pulpitu. Nienawidzę tego systemu, ale z tego co widzę, nowa płyta główna ma wsparcie już tylko na 10 :/ Fajny był XP, zakopali. Później 7, też już umarła :/ Żeby chociaż to nieszczęsne menu można było w 10 przywrócić do wyglądu z 7.
miałeś już 10? To bardzo dobry WINDOWS, serio. Przekonasz się. Wygląd kwestia gustu a raczej bardziej przyzwyczajenia. Bardzo stabilny system, chociaż na necie dużo można poczytać o błędach aktualizacji po których kompy nie wstały i musiał być format. To rzadkość ale zdarza się. Jednak jest to najlepszy system jaki miałem. Nic się nie wiesza, nie ma dziwnych akcji w trakcie użytkowania.
Niektórzy tak samo płakali po Windows NT4 Workstation :D a nie czekaj, to ja tylko płakałem....
sokolnik
07-12-2020, 23:18
Moje 32 GB ramu w PC to wcale nie tak dużo się okazuję:
https://www.youtube.com/watch?v=lqCDyySgw7I
No wiem ... dlatego mam teraz 64.... i jadę na styk.
Bartolini82
07-12-2020, 23:31
miałeś już 10? To bardzo dobry WINDOWS, serio. Przekonasz się. Wygląd kwestia gustu a raczej bardziej przyzwyczajenia. Bardzo stabilny system, chociaż na necie dużo można poczytać o błędach aktualizacji po których kompy nie wstały i musiał być format. To rzadkość ale zdarza się. Jednak jest to najlepszy system jaki miałem. Nic się nie wiesza, nie ma dziwnych akcji w trakcie użytkowania.
Mamy na lapku 10tkę. Ja od roku nie mogę się do niego przekonać i przyzwyczaić :/ Kupiłem wtedy 2 płyty. Jedną wykorzystałem do lapka, druga miała być do stacjonarki.
Kijowo trochę, że tylko 30 dni na wprowadzenie klucza :/ Czyli raczej muszę zacząć szukać opakowania zanim zacznę coś instalować.
A co się stanie jak w 30 dni nie wprowadzę? Blokują coś?
Bez aktywacji masz zablokowaną możliwość personalizacji. Nie zmienisz nawet tapety. Po tych 30 dniach w PD rogu będziesz miał watermarka z prośbą o aktywację. Tyle.
Bartolini82
07-12-2020, 23:55
Eeee.. to luzik. W takim razie sobie zainstaluję, a przy okazji jak mi w łapy wpadnie opakowanie to wprowadzę. Jak na złość, płytę z opakowaniem wykorzystanym do lapka znalazłem :/ a tego świeżego nie :/
sokolnik
08-12-2020, 08:09
Bez aktywacji masz zablokowaną możliwość personalizacji. Nie zmienisz nawet tapety. Po tych 30 dniach w PD rogu będziesz miał watermarka z prośbą o aktywację. Tyle.A aktualizacje są dostępne? Chyba nie.
Z tego co wiem od paru lat funkcjonalność jest pełna ale po 30 dniach jedyne co zobaczysz po włączeniu komputera to okienko że czas upłyną i wejście do ustawień żeby wklepać klucz lub zalogować sie do konta microsoft z przypisanym kluczem.
sokolnik
https://allegro.pl/oferta/gamingowa-podkladka-pod-mysz-podswietlana-duza-led-9520764464
Nie potrzebujesz? :lol:
Można iść dalej
https://hackaday.com/wp-content/uploads/2017/02/mega-led-desk.gif
krzysztofz24
09-12-2020, 23:28
O koesh skorzystam że jesteś online i kiedyś chyba coś dobrze doradzałeś w temacie który mnie interesuje.
-Bede oddawał niesprawny dysk SSD na który mam jeszcze gwarancję.
Ofc sam nie będę wysyłal do Cruciala, tylko oddam do Komputronika gdzie kupowałem. Niech się oni z tym bujają.
Choć nie powiem, zachęcali na infolini żeby to samemu:-)załatwiać to będzie szybciej.
Chce skorzystać z rękojmi zamiast gwarancji producenta.
Czyli oddaje do sklepu i mówię że to w ramach rękojmi sprzedawcy? I mają chyba 14 dni roboczych zeby zamknąć niejako zgłoszenie?
Jakbyś mógł doradzić, potwierdzić, zaprzeczyć;-).
Dzwoniłem do salonu i raczej chcą go wysyłać na sprawdzenie do producenta, może ugram wymianę od ręki na miejscu-grzecznie i kulturalnie ofc.
Ale raczej skończy się wysyłaniem i czekaniem...
Kojocisko
09-12-2020, 23:29
Ja już się nie śmieję. Spotkałem dzisiaj bardzo już dojrzałego pana, który zamiast kupić pewny, rozsądny sprzęt pod projekt, do umieszczenia w DC, wymyślił sobie, że kupi desktopa pod biurko i wsadzi do niego 4x RTX 3090 i będzie mieć do dyspozycji maksymalną dostępną moc w ramach budżetu... Bo to takie zarąbiste.... Jak widać z każdego z nas wychodzi chłopiec...
Czyli oddaje do sklepu i mówię że to w ramach rękojmi sprzedawcy? I mają chyba 14 dni roboczych zeby zamknąć niejako zgłoszenie?
Tak rękojmia jest lepsza i np w xkom nawet nie sprawdzają dysku tylko od ręki wymiana lub oferują ci coś podobnego w tej cenie lub nawet możesz dopłacić i brać coś droższego.
Komputronik mam nadzieję ze nie będzie się bawił w serwis, analizowanie awarii itd.
Możesz śmiało zapytać jeśli będzie przyjazny jak szybciej to załatwić, jesli będzie nadgorliwy sprzedawca to rękojmia i koniec.
krzysztofz24
09-12-2020, 23:59
Ok,dzieki. No wlasnie licze ze zagadam jak czlowiek do czlowieka, w koncu najczesciej u nich kupuje rzeczy do kompa.
Zreszta wiadomo, ze im ten dysk dostawca po prostu od reki wymieni, bo biora od niego krocie towaru.
(...) wymyślił sobie, że kupi desktopa pod biurko i wsadzi do niego 4x RTX 3090 i będzie mieć do dyspozycji maksymalną dostępną moc w ramach budżetu... Bo to takie zarąbiste....
A to ludzkosc wymyslila cos takiego wogole:-)? Swego czasu bylo SLI badz Cross Fire do gier. Ale to bylo laczenie 2 kart.
No chyba ze to ma byc jakas koparka kryptowalut majaca zachwiac globalana ekonomia z tak moca:-).
A to ludzkosc wymyslila cos takiego wogole:-)?
nVidia nazywa to 4-Way SLI. Kompatybilne karty to linia 8x00 i w górę. Czyli karty sprzed więcej, niż 10 lat. ;)
Bartolini82
10-12-2020, 00:28
O koesh skorzystam że jesteś online i kiedyś chyba coś dobrze doradzałeś w temacie który mnie interesuje.
-Bede oddawał niesprawny dysk SSD na który mam jeszcze gwarancję.
Ofc sam nie będę wysyłal do Cruciala, tylko oddam do Komputronika gdzie kupowałem. Niech się oni z tym bujają.
Choć nie powiem, zachęcali na infolini żeby to samemu:-)załatwiać to będzie szybciej.
Chce skorzystać z rękojmi zamiast gwarancji producenta.
Jakbyś mógł doradzić, potwierdzić, zaprzeczyć;-).
Dzwoniłem do salonu i raczej chcą go wysyłać na sprawdzenie do producenta, może ugram wymianę od ręki na miejscu-grzecznie i kulturalnie ofc.
Ale raczej skończy się wysyłaniem i czekaniem...
Rękojmia jest dużo szybsza.
14 dni obowiązuje sprzedawcę, ale tylko jeśli domagasz się wymiany produktu na nowy lub naprawy. Przy zwrocie pieniędzy (jeśli tego zażądasz) termin to z tego co kojarzę 30 dni. W dodatku te terminy dotyczą WYDANIA DECYZJI, czyli rozpatrzenia reklamacji uznając ją lub odrzucając. Jeśli odrzucą, muszą podać dokładnie dlaczego. Kto stwierdził i co, że jest ona odrzucona.
Jeśli zażądasz zwrotu kasy to sklep ma prawo za pierwszym razem niezwłocznie wymienić produkt na nowy lub naprawić.
Większość sklepów obecnie woli oddać kasę i mieć klienta z głowy. Klient jest happy bo myśli, że sklep taki dobry, a sklep ma spokój bo się pozbyli potencjalnych problemów także w przyszłości ;)
krzysztofz24
10-12-2020, 00:30
nVidia nazywa to 4-Way SLI. Kompatybilne karty to linia 8x00 i w górę. Czyli karty sprzed więcej, niż 10 lat. ;)
Kurde nigdy w zyciu nie widzialem plyty z czterema portami PCI-E na GPU:-).
P.S
Ok, dzieki Bartolini82
Bartolini82
10-12-2020, 00:30
Który model Cruciala Ci padł? MX czy BX? Raczej obstawiam BX bo są o wiele mniej trwałe. Ale ciekaw jestem.
krzysztofz24
10-12-2020, 00:35
Który model Cruciala Ci padł? MX czy BX? Raczej obstawiam BX bo są o wiele mniej trwałe. Ale ciekaw jestem.
Starszy typ chyba. CX400 256Gb. To mial byc dysk na gry tylko.
Zaczelo sie tak, ze go nie widac i komp sie dlugo wlaczal bo go szukal. Kilka restarow i juz go widac. Potem tydzien go widac ,tydzien nie widac. Teraz juz chyba sie skonczyl bo go nie widuje juz od 2-3 tygodni;-).
Przepinalem na inne gniazdo sata i to samo, jeszcze mu nowy kabelek specjalnie kupilem. Moj brat na swoim kompie jak sprawdzal tez tak mial w kratke z obecnoscia.
Mowiac nie widac mam na mysli brak widocznosci i w managerze zadan i w bios ofc.
Co ciekawe, jak ten dysk juz sie "uruchomil" i byl widoczny. T ochodzil elegancko i w grach i wszystkei testy bez problemu zaliczal co go sprawdzalem.
Wychodzi na to, ze mu sie rozrusznik wysypal;-).
Kojocisko
10-12-2020, 00:43
.......A to ludzkosc wymyslila cos takiego wogole:-)? ....No chyba ze to ma byc jakas koparka kryptowalut majaca zachwiac globalana ekonomia z tak moca:-).
Potrafi to zrobić płyta Asusa za niecałe 3kpln :-) i 3200W zasilacz. Oprócz tego do kart Tesla sa fabryczne mostki łączące dwie karty w jednen klaster obliczeniowy. Bardzo współczesna technologia.
A zastosowanie to uczenie maszynowe - zapuszczasz model i czekasz 20 dni na wynik eksperymentu :-)
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/cztery-karty-geforce-rtx-3090-wydajnosc-stacji-roboczej.html
Z punktu widzenia zastosownia, jest to dosyć tania moc obliczeniowa, ale z punktu widzenia stabilności środowiska i dostępności - partyzantka.
Bartolini82
10-12-2020, 00:48
Można iść dalej
https://hackaday.com/wp-content/uploads/2017/02/mega-led-desk.gif
tak mi się skojarzyło :D
46164
krzysztofz24
10-12-2020, 00:49
(....) i 3200W zasilacz.
.
O Panie, to do takiego potwora to mozna by betoniarke przez USB podlaczyc:-).
Kojocisko
10-12-2020, 01:00
I to jest pomysł!
sokolnik
10-12-2020, 01:06
Nie mam podkladki wcale. Od lat. Nie chcę. Zbędny gadżet. W BF4 nawet dobrze mi idzie, zależy od serwera ha
Z moich reklamacji wynika że najlepiej wysyłać do producenta z nimi się kontaktować. Omija się pośrednika czyli sklep, który i tak sprzęt wysyła do serwisu producenta. Mi się tak udało raz wyrwać za dopłatą o 2 modele nowszy, bo starego mojego już nie produkowali. Nowa gwarancja 2 lata. Mogłem nic nie dopłacać to był dostał nowszy ale nie flagowca. Ot, trzeba mieć trochę szczęścia.
Xkom moje chłodzenie procesora i tak wysłał do BeQuiet!, 30 dni bite czekania na info że sklep odda kasę. No i oddał a BQ wysłał jakieś gadżety, długopisy, cukierki...
Od sprzedawcy w sklepie nic nie zależy, on postępuje zgodnie z instrukcja, przyjmuje dyspozycję klienta, wypełnia formularz, od niego nic nie zależy tak naprawdę. Trafia to do odpowiedniego działu który zajmuje się reklamacjami itp.
Nie mam podkladki wcale. Od lat. Nie chcę. Zbędny gadżet. W BF4 nawet dobrze mi idzie, zależy od serwera ha
A ja używam. Jakiejś no-name, dodanej do czegoś tam. Myszka działa tak samo dobrze bez, ale... Wolniej się ślizgacze syfią. Ot, chyba jedyny plus. :lol:
Bartolini82
10-12-2020, 01:28
Z moich reklamacji wynika że najlepiej wysyłać do producenta z nimi się kontaktować. Omija się pośrednika czyli sklep, który i tak sprzęt wysyła do serwisu producenta.
Z perspektywy konsumenta, gwarancja nie będzie korzystniejsza niż rękojmia. Procedura trwa dłużej i przysługuje o wiele mniej korzyści niż z tytułu rękojmi. W zasadzie gdy sprzęt nawali w pierwszym roku to przy rękojmi sprzedawca ma naprawdę związane przepisami ręce.
Tylko trzeba pamiętać, że rękojmia jest dla osób fizycznych. 99,9% firm, wyłącza rękojmię dla firm ;) Zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego. Choć są szczególne wyjątki, że i tak można zgłosić, ale to już trochę dłuższy temat.
Natomiast gwarancja gwarancji też jest nierówna. Trzeba po prostu zapoznać się z jej warunkami, a te są opisane w karcie gwarancyjnej. Co producent, to robi swoje warunki. Nikt mu tutaj niczego nie narzuci, a klient, który chce skorzystać z gwarancji, musi się do tych warunków dostosować.
Dobra, lecę spać :)
Do jutra :)
Gwarancja jest ok jeśli to firma, która ma u nas jakiś sensowny serwis.
Przykład akumulatora w do Nikona, który jakoś nie bardzo trzymał, wiec pytanie do Nikona i odpowiedź standard czyli wyślij, a potem po dwóch miesiącach albo nas cmoknij albo ci wymienimy, więc pytanie poszło do Amazona na ich czat, po chwili połączyli z kimś wyższym i tylko zapytali czy będę usatysfakcjonowany jak mi zrobią zwrot 100 euro.
:)
O. koesh się awatarka dorobił. :lol:
krzysztofz24
10-12-2020, 01:59
A ty calyu czas zmieniasz, powodujac zagubienie innych userow;-).
Mi sie najbardziej z twoich awatarow podobal ten z Punisherem. A z podpisow ten co bylo cos z chomikiem:-).
Mi sie najbardziej z twoich awatarow podobal ten z Punisherem.
Który? Bo paaarę ich było. :p
A z podpisow ten co bylo cos z chomikiem:-).
Jak wyżej. :D
Bratanica mi narysowała bo stwierdziła że wstyd nie mieć :)
Hej
Nie poszedłem od razu po kartę graficzną do sklepu
I nie dość, że podrożały to jeszcze nie jest w ogóle dostępna.
Chodźi o tą 1660 super. Czyżby premiera cyberpunka??:)
Po pierwsze mamy już trzy problemy z fabrykami, jakieś pożary, awarie itd.
Po drugie 11.11, black frajery, Mikołaj, choinka, no i wielu chce wydać też jesienne postojowe ;)
Jezusie Beliarze i inni, jestem w szoku, koesh ma avatar :O :D
Kojocisko
10-12-2020, 18:44
Po pierwsze mamy już trzy problemy z fabrykami, jakieś pożary, awarie itd.
Po drugie 11.11, black frajery, Mikołaj, choinka, no i wielu chce wydać też jesienne postojowe ;)
Kolega był dzisiaj z wizytą w sklepie składającym gamingowe maszyny. Kolejka w sklepach na "chwilowo niedostępne" RTX 3090 (jednak 8kpln/szt.) jest liczona w tysiącach.
Ciekawe czy aparaty podrożeją... po tym co się stało z AKM...
Miej straty spowodowane przestojem Covidowym.
Podpal fabrykę produkującą podzespoły, bo i tak jest przestój i brak zbytu.
Dostań kasę z ubezpieczenia. Będzie na remont i jeszcze zostanie.
Sprzedaj drożej zachomikowane wcześniej w bezpiecznym miejscu zapasy, jak już będzie popyt.
Nie daj się przyłapać.
Profit...?
Takie luźne przemyślenia.
Ale w sprzęcie komputerowym jest wzrost sprzedaży, masa kasy została wpompowana na rynek żeby konsumpcje utrzymać, patrz nasz rodzimy rynek, dzięki tym miliardom w tym roku większość handlu ma wzrosty, tracą tylko stacjonarne sklepy.
Z tymi fabrykami jest problem ponieważ wiele firm tak mocno się wyspecjalizowała i tak ma zaawansowane technologie że powstaje monopol.
Koesh, pisałem pod tekstem Kreta, więc do jego postu się odniosłem. ;)
Co do rynku PC, wiadomo. Skoro i tak już producenci z GPU nie nadążają...
Ciekawe czy aparaty podrożeją... po tym co się stało z AKM...
Raczej nie, zresztą obecnie sprzęt foto jest tańszy niż jeszcze 5 lat temu.
Patrz w jakiej cenie jest tak zaawansowany pro sprzęt jak D850 i jak niewiele minęło od dnia premiery, dawniej D700 i temu podobny sprzęt trzymał cenę dłuuuugo.
Mnie dziwią ceny obiektywów, jak widać nie da się przeskoczyć kosztownego procesu produkcji optyki.
sokolnik
10-12-2020, 21:36
Patrz w jakiej cenie jest tak zaawansowany pro sprzęt jak D850 i jak niewiele minęło od dnia premiery, dawniej D700 i temu podobny sprzęt trzymał cenę dłuuuugo.
Mnie dziwią ceny obiektywów, jak widać nie da się przeskoczyć kosztownego procesu produkcji optyki.
A lampy dalej mega drogie.
SB700 kupowałem za 1129 zł w ABFoto w 2011 r :D a ona w 2020 dalej kosztuje 1100 - 1200 zł. WHY?!
CENEO (https://www.ceneo.pl/9000357)
Ta lampa powinna dziś kosztować jakies 60-70% ceny co najwyżej... a nie trzymać ją lub nawet przewyższać :) Akurat śledzę ceny tej lampeczki, i ona cały czas taka sama, nie podrożała w tym roku bo pandemia.
Najważniejsze że jeszcze działa, chociaż czasami ma zwiechy przy włączaniu... nie dziwię się. Ma już prawie 10 lat.
SB-5000 2400-2500 PLN kosmos
Spoko jest sb 5000, porządny sprzęt, choć może te 4 stowki za droga.
Mi tam quadralite starcza z górką, tylko tak że 3 sztuki jeszcze potrzebuję...
sokolnik
10-12-2020, 21:56
Spoko jest sb 5000, porządny sprzęt, choć może te 4 stowki za droga.
Mi tam quadralite starcza z górką, tylko tak że 3 sztuki jeszcze potrzebuję...
lampeczki są drogie... drogie... a na jednej się nie kończy, wiadomo...
krzysztofz24
10-12-2020, 23:28
Panie, kiedys matryca FF w aparacie cyfrowym to byl rarytas a teraz tych aparatow jak psow;-). Za czasow D700 to jeszcze tylko D3 byl u Nikona w tym okresie dostepny. A teraz lustra, bezlustra FF, amatorskie FF...ludziom sie w tylkach przewraca od tego wyboru:-).
I to plus pewien kryzys na rynku foto ciagnie ceny w dol.
Co do optyki pelna zgoda. Optyka jak sam nazwa wskazuje, to szklo a nie tylko nowy firmware w obiektywie. O czym niektorzy niestety nie zawsze pamietaja. Dobry obiektyw z dobrymi parametrami optycznymi zawsze bedzie trzymal cene. Marketingiem sie fizyki nie przeskoczy.
sokolnik
15-12-2020, 20:01
Mój nowy monitor nie potaniał na Black Friday. Kupowałem tydzień przed BF.
Dziś sprawdziłem z ciekawości cene przed świętami, i co? W tym samym sklepie podrożał o 333 zł.
Tak jak mówiłem, będzie coraz drożej ale nie ma się co dziwić, dobre produkty drożeją, to normalne, tak działa rynek :D
Jakoś będziemy musieli przeżyć, że twój monitor nie staniał [emoji23]
Oczywiście to będzie bardzo, bardzo trudne, ale damy radę, jakoś, może [emoji16]
:twisted: :twisted: :twisted:
Dziś sprawdziłem z ciekawości cene przed świętami, i co? W tym samym sklepie podrożał o 333 zł.
opraw sobie w ramkę i powieś nad kompem ;)
Ale takie rzeczy cieszą i pamiętam jak tu po mnie jechali zazdrośnicy że Z6 można było kupić tanio :)
koesh, Apropos... Zmieniasz na siódemkę?
sokolnik
15-12-2020, 20:51
jakby podwyżki na święta mnie wcale nie dziwią...
ludzie zostawiają zakupy świateczne/prezenty na sam koniec, w grudniu już musisz kupić... ceny do góry. A po nowym roku obniżki na towary zeszłoroczne a w ich miejsce pojawią się nowości 2021 w super "extra" cenach ...
ja i tak najlepszy deal zrobiłem rok temu kupując nowego D750 za 3 999 PLN w ABFOTO. Teraz ceny w okolicach 5 200 minus jakieś rabat to i tak praktycznie 1000 więcej :)
i fakt, 2 500 za monitor już by mi było żal... psychologiczna bariera jakby... niecałe 2200 z przesyłką luzik, ponad 2500 z przesyłką już tak jakoś przy drogo niż planowany budżet.
Pamiętam, te kosmiczne ceny, i pomyśleć, że mnie DX 4600 kosztował ech :)
koesh, Apropos... Zmieniasz na siódemkę?Wątpliwe żeby ktoś tak chciał zamianę zrobić ale zobaczę, chodzi mi po głowie Z7 i zostanie wtedy tylko uwa zoom na wyjazdach.
Tele się nie przydaje? No ale racja, z dużej (w sensie pixeli) matrycy sobie wytniesz.
35-150 sprzedałem, będę brał tylko jakieś manualne 135 i już, nawet teraz na Z6 jest ok ale więcej pikselków może się przydać.
krzysztofz24
16-12-2020, 01:40
Tak jak mówiłem, będzie coraz drożej ale nie ma się co dziwić, dobre produkty drożeją, to normalne, tak działa rynek :D
To zeby ci woda sodowa nie uderzyla do glowy;-). To tylko przypomne ze "nizszy" model mogles miec za 300zl taniej wzgledem tej ceny ktora zaplaciles za swoj monitor.
A jedyna roznica miedzy nimi to odswiezanie 144hz vs 100hz w tym tanszym. Jedyna! I 300zl w kieszeni. I po wpisaniu filtra ACER MONITORY byl linijke nizej niz twoj. W tym samym sklepie ofc:-D.
A smiem watpic czy ty kiedys zobaczysz 144kl/s w grach z obecna karta na 1440p.
Jestem bardzo ciekaw czy to nie jest taka psychologiczna zagrywka przebiegla. Teraz podwyzszamy cene a przed samymi swietami damy promocje i cena bedzie taka za jaka kupiles. No ale bedzie znaczek promocja i procenty na minusie w dol obok.
Wez sprawdz przedsamymi swietami, jak tam cena i tu napisz.
sokolnik
16-12-2020, 20:05
Sprawdzę pewnie, jak nie zapomnę :)
Pewnie że to psychologiczna zagrywka. Zobaczyli że ten model schodzi, jak kupowałem wskaźnik pokazywał 18 sztuk, zeszło do zera, teraz znowu było 20 szt a cena wyższa. Teraz praca zdalna ludzie kupują większe monitory, nie tylko do grania.
Mam 1 gierkę z 2019 gdzie mam prawie non stop 140 FPS, na ULTRA :)
To nadal mniej niż 144 :D
sokolnik
16-12-2020, 20:28
Monitor już potaniał... 2 229 czyli 69 zł drożej niż ja kupowałem. Skaczą z tymi cenami...
Ustawiłeś sobie już ten monitor czy jedziesz na 60Hz ?
Sokolnik zawsze możesz sobie ustawić 75 i tak nie zobaczysz różnicy za bardzo, a nie masz takiego potwora, żeby ci pociągnął gry odpowiednio dobrze na tym monitorku , szkoda tylko kasy na taki monitor jak się nie ma PRAWDZIWEGO potwora :D. Jak Krzysiek napisał wyżej, za setkę zapłaciłbyś 3 stówy mniej i by spokojnie wystarczyło :)
No chyba, że zamierzasz zapisać się do e-sportu, to przepraszam :D
Bartolini82
16-12-2020, 20:44
W co w ogóle gracie online? Może bym się gdzieś przyłączył w wolnych chwilach :)
sokolnik
16-12-2020, 20:48
Gramy w BF4. Kiedyś w 3 ale Krzyś strzelił focha w Warszawie :D
Gadamy na Discordzie w czasie gry.
Dopiero po zakupie 144Hz się dowiedziałem, że jest wersja 100Hz... ale monitor jest na lata aż się zepsuje... nie żałuję, lepiej mieć 144 niż 100 a co jak sobię kupię 3080 w przyszłym roku? :D
Ustawiłeś sobie już ten monitor czy jedziesz na 60Hz ?
Tak ustawiłem sobie wszystko :)
144 Hz 10 bpc
... ale monitor jest na lata aż się zepsuje... Czyli jakieś 2 miesiące po zakończeniu gwarancji ;)
Czyli włączyłeś zmienną częstotliwość odświeżania i jak wrażenia, co się dzieje jak spada ci fps w grze poniżej 60 ?
Dobra, odpalam idę sokolnika zabić...
Bartolini82
16-12-2020, 21:51
A grał ktoś z Was w Chivalry Medieval Warfare? Ja swego czasu nieźle w to pocinałem :) Jednak od chyba 1.5roku nie odpalałem, nawet na dysku teraz nie mam. Nie wiem czy jeszcze w to ktoś gra. Pewnie większość przerzuciła się na inną tego typu grę. Wiem, że coś nowego wyszło chyba z pół roku temu (albo i więcej bo ten czas tak leci :/).
Ja to online lubię szybko, intensywnie i krótko, bo czasu mało, więc FPSy są w sam raz :)
sokolnik
16-12-2020, 23:11
Czyli włączyłeś zmienną częstotliwość odświeżania i jak wrażenia, co się dzieje jak spada ci fps w grze poniżej 60 ?
Nic się nie dzieje. Wiedźmin 3 utrzymuje się na poziomie 55-65 klatek średnio w zależności od lokacji.
Bartolini82
16-12-2020, 23:13
Ja to online lubię szybko, intensywnie i krótko, bo czasu mało, więc FPSy są w sam raz :)
Hehe, zdziwiłbyś się jak intensywnie jest w Chivalry :D Trup ściele się gęściej niż w BF :P No i efekty lepsze bo można np. odciąć komuś głowę czy inne części ciała. Jak w prawdziwym średniowieczu :) Poza tym można sobie zafundować honorowe pojedynki itp. Kurczę, chyba jak złoże kompa to na nowo to sobie zainstaluję. Tylko zapomniałem danych do logowania do Steam :P a to cholerstwo z tego co pamiętam pamięta już raz wprowadzony klucz.
Nic się nie dzieje. Wiedźmin 3 utrzymuje się na poziomie 55-65 klatek średnio w zależności od lokacji.
Na tym kompie masz tak mało fps w Wiedźmaku?????
To z takich podobnych chyba... shogun total war ostatnio dorwałem w jakiejść promocji.
Ja wychowałem się na mmorpg, Star Wars Galexies, Lineage2, WoW, Darkfall, Age of Conan, Wurm, Warhammer Online, EVE Online... potem dopiero były Battlefieldy, Call of Dutty, Bad Company, a nawet World of Tank :)
Jeden clan jaki tworzyłem ze znajomymi miał 250 graczy i byliśmy nr2 w Europie, teamspeak z ponad setką ludzi online to też były emocje albo z ruskami w corpo Eve Online w w jednej z większych bitew na kilka tysięcy graczy :)
A teraz od dwóch lat żadnej gry nie załączyłem na kompie :(
A teraz nawet z nami pograć nie chcesz, FSTYT! ;)
Z lamerami co grają 15 minut ? :)
Z lamerami co grają 15 minut ? :)
Oj, grabisz sobie, półtorej godzinki pykaliśmy :D
Biegałem tak intensywnie, ze skurcz mnie aż złapał, sokolnik potwierdzi, bo pewnie aż mu słuchawki spadły :D
Bartolini82
16-12-2020, 23:38
crusiek, czyli gracie tylko w BF4? W 3 już nie? Może sobie kupię w tej sytuacji. Akurat widzę, że na morele jest za 30 kilka zeta, a mam jakiś kod od nich na 30zł :P
BF jest tylko na Origin? Nie ma na steam albo epic games?
Moje dzieciaki z kolei non stop łupią w Fortnite. Chcą żebym i ja sobie założył konto, ale jak widzę tę grę to jakoś nie mogę się przełamać i kompletnie nie rozumiem tego fenomenu :/
sokolnik
16-12-2020, 23:38
Na tym kompie masz tak mało fps w Wiedźmaku?????
na 1070Ti w rozdziałce 3440x1440 na 34" tyle wychodzi na ULTRA :) w fullHD spokojnie te 70-80 klatek było. Chociaż wydaje mi się że na Intelu i7 6700K podkręconym lekko miałem więcej... No ale to stara gra gdzie o Ryzenach 3xxx nikt nie słyszał wtedy gdy ją projektowali... wtedy królem był Intel 4 rdzeniowy :D
Oj, grabisz sobie, półtorej godzinki pykaliśmy :D
Biegałem tak intensywnie, ze skurcz mnie aż złapał, sokolnik potwierdzi, bo pewnie aż mu słuchawki spadły :D
Potwierdzam, ja to myślałem, że coś na niego spadło, zawył jakby jego komp spadł z biurka i się roztrzaskał... :D biedny pewnie się zmartwił na czym on będzie teraz gierkować w BF4 :D
koesh dawaj przyłącz się, tylko nie strzelaj focha jak Krzyś, tylko strzelaj do przeciwników :) My się staramy tak grać by być razem w zespole... i nie strzelać zbyt często sobie w plecy :D
crusiek, czyli gracie tylko w BF4? W 3 już nie? Może sobie kupię w tej sytuacji. Akurat widzę, że na morele jest za 30 kilka zeta, a mam jakiś kod od nich na 30zł :P
BF jest tylko na Origin? Nie ma na steam albo epic games?
Moje dzieciaki z kolei non stop łupią w Fortnite. Chcą żebym i ja sobie założył konto, ale jak widzę tę grę to jakoś nie mogę się przełamać i kompletnie nie rozumiem tego fenomenu :/
Ja mam na Origin, chłopaki chyba też... te 30 zł to dobra cenka :)
Najkrótsze sesje to były w czterech multi w civilizacji, tak średnio 6-7 godzin, to jest wyzwanie dla komputera !!
Musiałbym z tydzień poćwiczyć BF żeby mnie przestali szmacić, a tego mi się nie chce :)
Teraz są tanie jak barszcz, wersja premium z wszystkimi mapami, dodatkami w oficjalnym sklepie 45 zł, więc taniocha. Chociaż nie wiem, czy się już ta wyprzedaż nie skończyła.
Tak, w jedną grę.... jak czas pozwoli. Ja na ilość nie narzekam, jedynie na czas.
Na wielu serwisach od lat zbierałem promocje, czy tam darmowe gierki i trochę się już tego narobiło....
Tym czasem wracam do Kardynała :)
Bartolini82
16-12-2020, 23:50
Musiałbym z tydzień poćwiczyć BF żeby mnie przestali szmacić, a tego mi się nie chce :)
Ja przeszedłem 3, ale to już było chyba...o cholera, z 5 czy 6 lat temu :/ Od tamtej pory nawet nie grałem w strzelanki :P
Nigdy nie grałem w Bf w singla, nawet nie wiem o co im tam chodzi, miałem na myśli że tydzień ćwiczenia na multi.
Bartolini82
16-12-2020, 23:58
Nigdy nie grałem w Bf w singla, nawet nie wiem o co im tam chodzi, miałem na myśli że tydzień ćwiczenia na multi.
Generalnie kampania offline jest bardzo ciekawa. Naprawdę fajna gra. Z tego co widzę, 3jka na morele jest raptem za 11zł.
W multi też nigdy nie grałem więc też nie wiem czego tam się można spodziewać :P
sokolnik
16-12-2020, 23:59
widzę że mamy 2óch kandydatów do dołączenia do Elitarnej Spec Jednostki Nikoniarzy, którzy to robią rozpierduchę na mapach strzelając sobie w stopy :mrgreen:
Zapraszam do instalowania, w SB pierwsze wspólne giercowanie :)
https://www.youtube.com/watch?v=y3z9BnLtT20
Bartolini82
17-12-2020, 00:07
widzę że mamy 2óch kandydatów do dołączenia do Elitarnej Spec Jednostki Nikoniarzy, którzy to robią rozpierduchę na mapach strzelając sobie w stopy :mrgreen:
Zapraszam do instalowania, w SB pierwsze wspólne giercowanie :)
Nakręciłem się i właśnie kupiłem :P
Ale z instalacją już poczekam aż złożę nowego kompa. Mam nadzieję, że do soboty zdążę :)
sokolnik
17-12-2020, 00:09
Nakręciłem się i właśnie kupiłem :P
Ale z instalacją już poczekam aż złożę nowego kompa. Mam nadzieję, że do soboty zdążę :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
oglądam film na YT odnośnie BF4... serwery na multi są max 60 Hz :D To na co mi 144hz w ustawieniach gry? Potwierdzi to ktoś? Jeśli tak to ustawię w grze max 60 fps, moja GPU odwdzięczy się ciszą i niższymi temperaturami :)
Ja mam na origin widzę obecnie BF Bad Company 2, BF3 i ten nowy BF1, którego nawet nigdy nie odpaliłem.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
oglądam film na YT odnośnie BF4... serwery na multi są max 60 Hz :D To na co mi 144hz w ustawieniach gry? Potwierdzi to ktoś? Jeśli tak to ustawię w grze max 60 fps, moja GPU odwdzięczy się ciszą i niższymi temperaturami :)
Oj, tutaj jest dużo więcej, tego nie da się tak wprost porównać.
Jak byłem kiedyś adminem na międzynarodowym serwerze w CS:S to nawet elaborat napisałem na ten temat :P
Na taką dyskusję to trzeba beczkę piwa ;)
Bartolini82
17-12-2020, 00:48
Może chodzi o to żeby ktoś na większej ilości fps nie generował lagów?
Ja przed chwilą jeszcze kupiłem sobie na Steam, Jurassic World Evolution deluxe edition za 17,54zł. To 1/10 normalnej ceny. Promocja trwa bodajże do 22.12
Tiaaaa.... te promocje.... tak z 2/3 ich trafiłem za darmo, albo poniżej 15 zł :D
Ja tak na wielu serwisach nazbierałem więcej gier, niż pewnie kiedykolwiek przejdę :D
4633946338
4633546334
46337
46336
Bartolini82
17-12-2020, 00:51
Będziemy grać na starość :D Przynajmniej na emeryturach nam się nie będzie nudzić :D:D
Hahahha, 70 letni dziadek naparzający w grę :) Cóż :D
Nikt w Cyberbuga nie gra?
46340
46341
46342
46343
46344
46345
46346
46347
Ja poczekam aż wyjdzie z "buga" :)
krzysztofz24
17-12-2020, 02:32
Gramy w BF4. Kiedyś w 3 ale Krzyś strzelił focha w Warszawie :D
Gadamy na Discordzie w czasie gry.
Oooo, widze ze zdecydowales sie to wywlec na forum publicznym, czyli szambo wybilo:-)
To spiesze z wyjasnieniami jak to bylo, dla potomnych. Zeby wiedzieli jakie jest ryzyko umwaiajac sie z toba na cos.
A wiec, sokolnik to dobry chlopak ale jest nieslowny i jest mu obce takie cos ze jak sie z kims umawia to wypada dotrzymac slowa.
Ja kto mowi staropolskei przyslowie. Do 3 razy sztuka.
-1 raz, Sokol pisze sms czy gramy, sam namawia. Zajarany ze gramy i jeszcze Cruska ogarnie bo to jego sasiad z 3 city. To czekam na 21:30. A wieczorem sokol mowi; e niee, nie gramy bo ogladam film z zona:-).
Przelozmy to, ale jutro to bedziemy naparzac jak dziki. No dobra, ma prawo z wlasna zona obejrzec film. Jutro sobie pogramy.
-A tymczasem juitro, na moje pytanie czy gramy, Sokol odpowiada ze nie...bo dokancza wczorajszy film z zona:-). Hahahaha. Sam namawia, sam chce grac a na koniec e niee, b orobie cos innego.
Troszke sie juz na niego wnerwilem i powiedzialem ze juz z nim nie gram. Bo sie umawia a potem robi na odwrot. Ale naiwnie mu wybaczylem;-).
-Ale nadszedl ten 3 raz, kropla ktora przelala kielich. Sokol cos tam namawial ze chcialby dolaczyc kolege swojego, na co ja zareagowalem malo chetnie bo nie znam typa. I wole z nim i z Cruskiem bo to ziomy z forum. Poza tym 3 osoby czasem ciezko zeby trafily na 1 team a co dopiero 4. W sumie zero szans na gre w jednym teamie.
No wiec Sokolnik pisze sms, ze gramy, ze jest najarany, ze cisniemy. Ja ofc przypominam zeby Cruska zalatwil do kompletu. Bo we 2 dretwiej niz we 3. Sokol nadal najarany na granie. No to czekam na wieczor. A mialem sobie zainstalwac Deus Ex: mankind divided. I zwykle przed instlacja ogladam sobie gameplaye itp, wczuwam sie w klimat. Ale zrezygnowalem z tego bo gramy W BF4.
I na mojego niesmialego sms o 18 o ktorej konkretnie gramy czy o 21 czy o 22? Sokol odpowiada "Gram juz z kolega hahaha". I zero propozycji dawaj dolacz, czy pogram z nim troche ale bylismy umowieni na wieczor to skoncze z nim przed 21.
Czyli zamiast gry z sokolnikiem, ktora przypomne sam proponowal, otrzymalem jego wypieta dupe:-).
Zero slownosci i elementarnej przyzwoitosci w kontaktach miedzyludzkich.
Nie gram w Bf z tym Panem bo jest zdradzieckim wezem. I nie powinien miec nicka Sokolnik tylko Wezownik:-D.
Ofc dostal info ze nie znaczy to ze go nienawidze;-), ale juz sie z ni mnei umawiam na gre bo ile mozna dawac sie wystawiac.
Z Cruskiem gram z kazdym innym tez bardzo chetnie moge.
Nie grajcie z Sokolem, bo to zdradziecki waz i jak sie tylko odwrocicie to strzeli wam w plecy:-).
Ja wychowałem się na mmorpg, Star Wars Galexies, Lineage2, WoW, Darkfall, Age of Conan, Wurm, Warhammer Online, EVE Online... potem dopiero były Battlefieldy, Call of Dutty, Bad Company, a nawet World of Tank :)
Jeden clan jaki tworzyłem ze znajomymi miał 250 graczy i byliśmy nr2 w Europie, teamspeak z ponad setką ludzi online to też były emocje albo z ruskami w corpo Eve Online w w jednej z większych bitew na kilka tysięcy graczy :)
A teraz od dwóch lat żadnej gry nie załączyłem na kompie :(
Czesc tytulow kojarze dobrze. Miale mkiedys faze na EVE Online. Juz prawie ja kupilem;-).
Teraz ma mniesamowita faze na pewno gre. Niestety nie jest w polskeij wersji jezykowej. Znaczy czasam igram w angielskie wersje horrow czy SF z fabula. Ale tam dialogi sa takei oczywiste ze idzie zrozumiec czy wyczuc klimat.
A ta gra o ktorej mysle ma dosyc skomplikowane technicznie menu, to juz tam moj angielski chuba nei pociagnie.
Ale chodzi za mna ta gra, szczegolnie po tym filmiku. Ofc online.
To niesamowite, jak ci ludzie planowali ta akcje ratunkowa ile to zajelo realnego czasu, ile ludzi to sledzilo online.
No zajaralem sie tym filmikiem:-)
https://youtu.be/6dEuMn791AM
Gra to Elite Dangerous, symulator pilota statku kosmicznego. Choc to zbytnie uproszczenie, bo mam y tu tez pewien aspekt strategi. Trailer ponizej.
https://youtu.be/YESNObZJTgQ
Od dzisiaj epic game store codziennie daje nowa grę za darmo, więc jest tylko 24 godziny aby dodać sobie ją do własnej biblioteki.
Jeśli przeciek jest prawdziwy, to będą niezłe rodzynki
46349
Tiaaaa.... te promocje.... tak z 2/3 ich trafiłem za darmo, albo poniżej 15 zł :D
Ja tak na wielu serwisach nazbierałem więcej gier, niż pewnie kiedykolwiek przejdę :D
4633946338
4633546334
46337
46336
Widzę że masz zainstalowanego Quake Ch. Jaki nick masz? Możemy zagrać jakiś 1v1 jak chcesz albo TDM.
Mam ale jakoś nie mogę się przemoc po trójce do tej wersji... Możemy, jasne [emoji846] Mam Ciebie tam gdzieś w znajomych na steamie, nick pewnie taki jak tu na forum.
Bartolini82
17-12-2020, 10:49
Hahahha, 70 letni dziadek naparzający w grę :) Cóż :D
A nie widziałeś kilka miesięcy temu, w TV tej babci z bodajże Japonii? Chyba ponad 90 ma i gra po kilka h dziennie :D
A tu coś z naszego podwórka :) Choć nie wiem czy bohaterowie jeszcze żyją, bo artykuł sprzed 4 lat https://dziennikzachodni.pl/pan-hubert-jest-hubdonem-i-jezdzi-czolgiem-w-world-of-tanks/ar/11625141
Crusiek, niektórzy faceci ok. 70 ojcami zostają, a co dopiero pograć na kompie :D
Zresztą, starość nie zawsze musi być nudna :) Tutaj podobno filmik z domu spokojnej starości w Belgii (od 18 lat) https://www.sadistic.pl/swiateczna-atmosfera-vt530724.htm
Mam ale jakoś nie mogę się przemoc po trójce do tej wersji... Możemy, jasne [emoji846] Mam Ciebie tam gdzieś w znajomych na steamie, nick pewnie taki jak tu na forum.
Trzeba trochę pograć bo jest sporo nowości. Ale ogólnie szybszy i bardziej bardziej dynamiczny.
sokolnik
17-12-2020, 12:12
Krzysiu nie wiedziałem że taki wrażliwy jesteś w kwestii wspólnego gierkowania, ale oprócz gier mam jesacze dziecko i żonę i inne obowiązki i zazwyczaj często wychodzą jakieś nieplanowane akcje przez które nie mogę grać w umówionym 8h wcześniej terminie :)
Zresztą na ciebie też czekaliśmy wiele razy, bo fajna, bo browar, bo coś tam i jakoś nikt się nie obrażał i nie był taki delikatny [emoji3]
Ale szanuje, nie to nie, ekipa do BF4 już się zbiera. Po to jest nas kilku że jak ktoś wypadnie w ostatniej chwili to można pograć z kimś innym... Już nie wspomnę jak kiedyś umowilisky się na grę, crusiek nie grał, a Ty tak marudziłeś że gra we dwóch to lipa że odebrałeś mi cała ochotę z gry. Krzyś FochMaruda, nie grajcie z nim bo Was zamęczy [emoji3]
Wczoraj grałem z Cruskiem i było śmiesznie i przyjemnie, chłop się tak zaangażował że skurczu nogi dostał [emoji3] i marudził tylko troszkę narzekał na ból, to twardy zawodnik :)
Moja wina, nie porozciagalem się po tym jak cisnąłem na rowerze [emoji23]
Bartolini82
17-12-2020, 13:15
Taka mała "heheszka" z gierką :) (choć posłużyli się nią jako przykład do zobrazowania czegoś innego, ale wyszło fajnie :) ).
Widzieliście może kiedyś ten filmik?
https://www.youtube.com/watch?v=K0kbUGYQ8Z4
Pewnie kojarzycie zespół Sabaton :)
Taaaaa, coś w tym jest.
Chociaż u mnie noga robi się ciężka dopiero jak to się włącza:
Wtedy zamieniam się w potwora ;)
https://www.youtube.com/watch?v=uSjaEHoi1_c
sokolnik
17-12-2020, 13:22
Ej ja jako admin tego wątku wzywam do zaprzestania rozmów o samochodach i muzyce [emoji14]
Nie widzę tu związku z komputerami, podkręcaniem, hackowaniem Biosu oraz gierkowaniem na multi [emoji14]
Bartolini82
17-12-2020, 13:29
jak to się włącza:
Wtedy zamieniam się w potwora ;)
https://www.youtube.com/watch?v=uSjaEHoi1_c
46353
46354
Co zrobić....
Tak na prawdę to nie znam dnia i godziny, każda muza tak potrafi :)
Często np jest to muzyka poważna, oryginalna lub w mixie :) To takie zboczenie, bo ukończyłem też ośmioletnią szkołę artystyczną "na boku".
Bartolini82
17-12-2020, 13:46
Ja też słucham dosłownie wszystkiego, oprócz jazzu. To jedyny gatunek muzyki jakiego nie trawię. A tak to przekrój od muzyki ludowej różnych krajów, przez jakieś disco polo, techno, metal, rock, pop i co tam jeszcze w ucho wpadnie w zależności od nastroju, na muzyce klasycznej kończąc :)
Wracając do gier co by się sokolnik nie obraził ;) Bardzo lubię tą wersję z odgłosami natury: https://www.youtube.com/watch?v=I-cC3wSKAGk&t=1287s
W ogóle jak dla mnie, ścieżka dźwiękowa w Wiedźminie 3 robi naprawdę mega klimat i dodaje grze dodatkowego wręcz realizmu (pomijając oczywiście tą fantastyczną otoczkę).
krzysztofz24
17-12-2020, 14:06
Krzysiu nie wiedziałem że taki wrażliwy jesteś w kwestii wspólnego gierkowania, ale oprócz gier mam jesacze dziecko i żonę i inne obowiązki i zazwyczaj często wychodzą jakieś nieplanowane akcje przez które nie mogę grać w umówionym 8h wcześniej terminie :)
Zresztą na ciebie też czekaliśmy wiele razy, bo fajna, bo browar, bo coś tam i jakoś nikt się nie obrażał i nie był taki delikatny [emoji3]
Nieplanowane akcje z rodziną? Ja rozumiem.
Tylko że ty sam proponowałes, sam chciałeś, umówiliśmy się.
I otrzymałem twoje wypięte 4 litery bo postanowiłeś grać z innym swoim kolegą.
Ten kolega to łapie się na nieplanowana akcje z rodziną:-)? Hahah.
Ty nie kumasz że to jest akcja jakbyś umówił się z kumplem na browara i on na ciebie czeka już w pubie przy browarku...dzwoni i słyszy że jednak poszedłeś na browara z kimś innym i nara.
Trochę słowności by ci się przydało;-).
Nie pogrążaj się zdradziecki wężu:-).
P.s Mam 40 lat i ważę 115kg ani jestem delikatny ani nie wale fochow. Ale biorę przykład z Bogusia Lindy, który postępuje w imię zasad;-).
Nie kręcmy już tego...
Bartolini82
17-12-2020, 14:11
W sumie to mogliście to sobie wyjaśnić na PW :P Bo ja np. nie wiedziałem o jakiego Krzyśka chłopakom chodzi, a po Twoich wpisach już wiem. No i w sumie to tak dziwnie to wygląda. Wszyscy tu chyba mamy ok. 40 lat a takie obrażanie to trochę jakbyśmy byli na jakimś forum gamingowym dla gimbusów :D
Dołącz do gry i się odgryź za zniewagę :)
sokolnik
17-12-2020, 14:21
W sumie to mogliście to sobie wyjaśnić na PW [emoji14] Bo ja np. nie wiedziałem o jakiego Krzyśka chłopakom chodzi, a po Twoich wpisach już wiem. No i w sumie to tak dziwnie to wygląda. Wszyscy tu chyba mamy ok. 40 lat a takie obrażanie to trochę jakbyśmy byli na jakimś forum gamingowym dla gimbusów :D
Dołącz do gry i się odgryź za zniewagę :)Właśnie, wszyscy tak uważają ale jeden użytkownik woli foszka strzelać zamiast przeładować amunicję w BF4 ha
40? Chyba max 14 :D
To jakąś stara akcja z końca listopada? Ale Krzyś przyżywa nadal i się focha, nawet usunął mnie ze znajomych w Origin :D
Taka mała "heheszka" z gierką :) (choć posłużyli się nią jako przykład do zobrazowania czegoś innego, ale wyszło fajnie :) ).
Widzieliście może kiedyś ten filmik?
https://www.youtube.com/watch?v=K0kbUGYQ8Z4
Pewnie kojarzycie zespół Sabaton :)
Jak dobrze kojarzę, we WoT był czołg premium na współpracy z Sabatonem. Miał kamuflaż bazujący na logo zespołu i głosy załogi nagrane przez zespół.
Bartolini82
17-12-2020, 15:03
OjTam, niestety w WoT nie grałem, choć korciło mnie kiedyś, ale najpierw był za słaby net, a później brak czasu. Muszę sobie jakoś poukładać ten terminarz dnia i tygodnia bo od dziecka uwielbiam gry komputerowe i chętnie bym sobie znów częściej pogiercował ;)
W WoTa grałem z 5-6 lat temu. Z tego co słyszałem, obecnie nie warto wracać. Dość rakowa społeczność.
W grach z czołgami fajny jest War Thunder, zwłaszcza przez model uszkodzeń, ale grindowanie bez premium to wrzód na tyłku.
sokolnik
17-12-2020, 15:19
W tym wwatku liczy się teraz tylko BF4 na Multi, rypiemy to całe noce sesje 8h tylko dla zaawansowanych zakapiorów :D to jest, życie!!! Aaaa!!!
Nie lepiej jakieś lotnicze symulacje WWII? :P War Thunder był kiedyś spoko na trybie sumulacji. Il 2 BoS.
W tym wwatku liczy się teraz tylko BF4 na Multi, rypiemy to całe noce sesje 8h tylko dla zaawansowanych zakapiorów :D to jest, życie!!! Aaaa!!!
Trochę Ciebie poniosło, a do pracy to kto pójdzie [emoji23]
sesje 8h
Amator. :twisted:
sokolnik
17-12-2020, 15:46
Trochę Ciebie poniosło, a do pracy to kto pójdzie [emoji23]Zostaniemy Ninja :D
Będziemy brać socjal i grać w gry :D
Niech inni robią na Nas a my będziemy oddawać się swoim pasjom :)
Zostaniemy Ninja :D
Będziemy brać socjal i grać w gry :D
Niech inni robią na Nas a my będziemy oddawać się swoim pasjom :)
46356 .
sokolnik
17-12-2020, 15:52
46356 .Dokładnie tak :)
Do tego hotele, samochody i dziewczyny które będą miały za zadanie wspierać Nas w tej ciężkiej pracy Killera BF4 :D
Bartolini82
17-12-2020, 18:31
Od dzisiaj epic game store codziennie daje nowa grę za darmo, więc jest tylko 24 godziny aby dodać sobie ją do własnej biblioteki.
Jeśli przeciek jest prawdziwy, to będą niezłe rodzynki
46349
Epic faktycznie daje od dzisiaj gry za free, ale lista, którą podałeś to fake.
Dzisiaj jest za darmo Cities Skylines. Jak dla mnie, super :)
Kojarzysz jak to jest przy zmianie kompa? Teraz wystarczy, że złoże zamówienie. Nie muszę tego instalować, prawda? Wystarczy, że widać już gierkę w bibliotece w Epicu? Później na nowym kompie wystarczy, że się zaloguję na swoje konto i spokojnie można instalować, prawda?
Tak, wystarczy "zakupić" by dodało się do biblioteki, instalację możesz przeprowadzić w dogodnym termimie :)
Możliwe, że fake, zobaczymy, przez najbliższe 15 dni :)
No i żeby nie było, że offtop, można to schłodzić pompą AIO Arctic Freezer II przed graniem ;)
Jak będziecie sprawdzać granie w chmurze.
Spróbujcie oprócz Stadii - Geforce NOW.
Podobno można za darmo grać w gry, które ma się w bibliotekach takich jak gog, steam itpm itd.
No i podobno za darmo bez Ray Tracingu. Sesja godzinna.
https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce-now/
Nie mam na razie kiedy ale obadam.
Ubisoft daje za darmo Trials Rising jak ktoś lubi rowerzem, czy motorzem, sam nie wiem czym tam się jeździ :P...
sokolnik
17-12-2020, 21:31
Jak będziecie sprawdzać granie w chmurze.
Spróbujcie oprócz Stadii - Geforce NOW.
Podobno można za darmo grać w gry, które ma się w bibliotekach takich jak gog, steam itpm itd.
No i podobno za darmo bez Ray Tracingu. Sesja godzinna.
https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce-now/
Nie mam na razie kiedy ale obadam.
Ubisoft daje za darmo Trials Rising jak ktoś lubi rowerzem, czy motorzem, sam nie wiem czym tam się jeździ :P...
już nie trzeba kupować wydajnej karty graficznej tylko wystarczy SZYBKI internet? :) I do tego reklamuje to nVidia a nie dostawca internetu? :)
U mnie nie bangla teraz
46360
Ja myślę że większy potencjał ma Google w tej dziedzinie czyli Stadia ale zobaczymy jak się to rozwinie.
Szybki internet teraz to nie problem ale nei zagrasz sobie tak w gry mmo/multi/coop, więc póki co jeśli nie masz sprzętu na np takie cyberbuga to grasz na Stadia i już.
No właśnie, zobaczymy jak to się rozwinie.
Quake II na RTX zrobili heh....
Generalnie wolę wydać kasę na abonament niż na gpu za np 4000zł plus pewnie reszta w budzie i potem w lecie jeszcze mieć taką farelkę pod biurkiem.
Mając gry w chmurze budowanie zestawu zmienia się mocno, jeśli to się rozkręci to następny zestaw będzie zminiaturyzowany, gpu optymalne do tego co potrzeba w pracy czyli nie koniecznie potwory gamingowe.
Wiadomo, każdy bierze co mu wygodniej.
Dla mnie nic nie ma porównania z kompem w domu i nie zamierzam polegać na chęci rozrywki uzależnionej od Internetu czy obłożenia usługi.
Ale jest to jakaś tam alternatywa.
Trzeba trochę pograć bo jest sporo nowości. Ale ogólnie szybszy i bardziej bardziej dynamiczny.
Dynamika podobna jak w starym dobrym Q3.
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2324335031
Na razie 107 minut za mną, muszę potrenować, brakuje mi CPMa, ale nie ma tragedii.
Czy ta gra kiedykolwiek wyjdzie z wczesnego dostępu? :)
krzysztofz24
18-12-2020, 00:46
Właśnie, wszyscy tak uważają ale jeden użytkownik woli foszka strzelać zamiast przeładować amunicję w BF4 ha
40? Chyba max 14 :D
To jakąś stara akcja z końca listopada? Ale Krzyś przyżywa nadal i się focha, nawet usunął mnie ze znajomych w Origin :D
Co tam syczysz zdradziecki wezu:-D? Nie roumiem wezowego.
[MENTION=76232](....)niestety w WoT nie grałem, choć korciło mnie kiedyś, ale najpierw był za słaby net, a później brak czasu. Muszę sobie jakoś poukładać ten terminarz dnia i tygodnia bo od dziecka uwielbiam gry komputerowe i chętnie bym sobie znów częściej pogiercował ;)
Jako osoba , ktoa ma w ta gre ponad 30 tys bitew i grala ponad 5 lat i wciagnela do tego wiele swoich znajomych. Napisze tak; ja i moi znajomi juz nie graja. Lub baaardzo sporadycznie.
Bardzo toksyczna gra pod wzgledem stosunku graczy do siecie (musieli wylaczyc czat miedzy druzynowy bo matki nie byl swietoscia w wyzywaniu;-) ). Sa jeszcze mody ktore np na biezaco pokazuja ogolne statystyki 9powiedzmy osiagi) graczy w trakcie gry (nie ma tego w zadnej innej grze na swiecie!).
I jak ktos ma 2% lepsze osiagi niz ty to juz jestes dla neigo szmata i noobem. Zero wspolpracy w teamie, na porzadku dziennym sa poradniki na YT tzw Community Contributorow ze gra sie przeciw przeciwnej druzynie i swojej wlasnej.
Teoretycznei gra jest za darmo, ale do pewnego momentu> bo jest tak pomyslana, ze od pewnego momentu rozwoju juz nie da rady bez placenia hajsu. Lub bedzie ci ponad 10 razy trudniej niz osobie ktora kupuje konto premium.
Wg czasu bitew mozna gotowac jajko na miekko, czyli 3 minuty. I juz wiadomo, ktora druzyna ktora gwalci bo machmaking tak inteligentnie dobral graczy. Wyrownane bitwy to ogromna rzadkosc, wrecz przypadek i anomalia.
A jest to na porzadku dziennym w innych grach online.
Jest jeszcze rozbuchane do granic mozliwowsci RNG (Rando mnumber generator). W innych grach tez to jest ale w pewnym stopniu zeby byla delikatna niewiadoma co do obrazen czy trafienia.
W WOT jest +/-25% czasem nei wiadomo czy to ty grasz czy raczej maszyna losujaca. Dlatego ta gra jest wysmiewana na wszelkich eventach e-sportowych. Stworzyli swoje wlasne za to:-).
Ogolnie toksyczna patologia do entej potegi. Goraco odradzam.
(....)
Kojarzysz jak to jest przy zmianie kompa? Teraz wystarczy, że złoże zamówienie. Nie muszę tego instalować, prawda? Wystarczy, że widać już gierkę w bibliotece w Epicu? Później na nowym kompie wystarczy, że się zaloguję na swoje konto i spokojnie można instalować, prawda?
Powim ci jak jest na Steam. Na Epic jest na 99% tak samo.
Kupujesz gre i masz ja w bibliotece. Mozesz zainstalowac kiedy chcesz ofc. Odinstalowac, zainstalowac i tak w kolko;-).
Jesli zmienisz kompa lub nawet tylko proca lub samo GPU. Tu juz Steam drze jape o ponowna weryfikacje. Bo twoja biblioteka jest przypisana do twojego konta a w koncie jest zapisane na jakim sprzecie grasz.
Ale wystarczy po prostu ponownei sie zalogowac, kliknac jakis tam link weryfikacyjno-sprawdzajacy i wsio. Takze nie zapomnij emaila do ktorego masz podpietego danego klienta gier typu Epic, Origin czy Steam i swojego hasla do tego klienta.
I bedzie zero problemow.
Bartolini82
18-12-2020, 10:52
Ogolnie toksyczna patologia do entej potegi. Goraco odradzam.
Czyli w sumie obraz społeczeństwa naszych czasów. Nic nowego ;)
Dzięki za info. Ja po prostu chętnie pogram z kimś z forum. Więc staty są dla mnie mniej ważne. Ważniejsza by była fajna zabawa ze znajomymi osobami.
Odnośnie Steam faktycznie mają rygor. Ja mam wersję pudełkową jednej gry i kiedyś instalowałem ją na jakimś swoim pierwszym koncie. Teraz nie chcą mi niejako "przepiąć" tej gry na nowe konto steam :/. Jedynie napisali, że jak wyślę foty pudełka i klucza to pomogą mi odzyskać stare konto, do którego już nawet zapomniałem danych do logowania i e-mail :/ Lipa totalna. Mieć oryginalną grę w pudełku i taki problem :/
WoT był fajny od premiery przez pierwszy okres, potem jak wpadli na szatański pomysł że trzeba na tym interesie zarabiać to się wszystko zmieniło łącznie z graczami.
Jak sobie porównam jaka była społeczność ~15 lat temu w grach mmorpg i ogólnie online do tego jak gówniarstwo weszło masowo to aż przykro się robi i co ciekawe to nasi gracze byli najbardziej chamscy, bezczelni, epitety na chatach globalnych, żebranie, łamanie netykiety i zasad, zero kultury.
Trzeba tu zaznaczyć że wtedy gry mmorpg bardziej przyjazne były do tworzenie clanów, gildii, bardziej nastawione towarzysko, potem to sie zdewaluowało i stało bezosobowe, granie random z randomem to całkiem inna gra.
Wiele gier była tak stworzona że ludzie się znali, zwłaszcza gry z elementami PvP, było na serwerze np tysiąc lub pare tysięcy ludzi, którzy grali ze sobą pół roku albo dłużej, znało się ich możliwości, progres, był jakiś tam szacunek do klanów itd. bliżej temu było do gier RPG planszówek, karcianek.
Teraz nikt sobie nawet tym głowy nie zawraca.
SW Galaxies, Lineage2, Darkfall, Eve Online, Wurm, to chyba gry gdzie właśnie tworzyło się zabawę dzięki ludziom.
Bartolini82
18-12-2020, 12:20
Ja to jeszcze pamiętam czasy RPG i "sesje" fabularne :) Kryształy czasu i te sprawy :) Mistrza gry mieliśmy świetnego. Kolega z klasy, który obecnie jest dość znanym pisarzem fantastyki :) Ale miał talent niesamowity do tego typu spraw już od etapu podstawówki. To był czasy... :) Niedawno znalazłem na chomiku Kryształy. Chyba ściągnę, podrukuję i zacznę z dzieciakami grać :) Niesamowicie to rozwija wyobraźnię.
Z grami online faktycznie było kiedyś fajnie. Ja lubiłem grać w Chivalry. Jak pisałem, były różne misje i walka bez litości. Ale czasami nawet w polu takiej walki robiło się z kimś honorowy pojedynek i nie było sytuacji, że nagle ktoś Ci wbije miecz czy topór w plecy :)
Dynamika podobna jak w starym dobrym Q3.
Nie wiem czy już tutaj polecałem, Doom Eternal, ależ im ta gra wyszła! Udźwiękowienie, nawiązania do pierwszego Doom oraz Quake, i ta właśnie dynamika - cofnąłem się w czasie 25 lat. Bardzo polecam!
Kurde kiedy ja to wszystko sprawdzę.... mam w ramach Xbox game pass mogę na kompie zainstalować.
[emoji23]
Bartolini82
18-12-2020, 15:42
A grał ktoś (albo gra) w Heroes&Generals WWII ? Wczoraj za darmo wrzuciłem to sobie do biblioteki na Epicu. Zaciekawił mnie opis, że gra tyle osób, wybiera się jakąś frakcję i są jakby realia II wojny. Fajnie by było trafić na jakąś grę gdzie moglibyśmy sobie robić konkretne drużyny albo coś w tym stylu i grać faktycznie w tych samych teamach.
mam w ramach Xbox game pass mogę na kompie zainstalować.
[emoji23]
Tak własnie odkryłem, bo od tego Dooma z 2016 roku sie odbiłem i nie miałem zamiaru już nigdy wracać :-)
sokolnik
18-12-2020, 21:40
Wy tu o grach, cofaniu się w czasie itd. a ja sobie BIOS zaktualizował do najnowszego który nie jest BETĄ (najnowszy to beta pod procesory 5xxx), profil XMP pamięci wskoczył elegancko, wszystko poszło pięknie.
Windows zaktualizowany.
WordPress i wtyczki zaaktualizowane nawet, dziś dostałem maila od mojego dostawcy serwera że jest poważna luka bezpieczeństwe w jednej wtyczce którą używam... także zrobiłem aktualizację też :)
Teraz zrobię parę testów, w coś zagram, sprawdzę czy działa wszystko elegancko i trzeba brać się za małe OC :)
A grał ktoś (albo gra) w Heroes&Generals WWII ? Wczoraj za darmo wrzuciłem to sobie do biblioteki na Epicu. Zaciekawił mnie opis, że gra tyle osób, wybiera się jakąś frakcję i są jakby realia II wojny. Fajnie by było trafić na jakąś grę gdzie moglibyśmy sobie robić konkretne drużyny albo coś w tym stylu i grać faktycznie w tych samych teamach.
Hell let loose sobie obczaj.
sokolnik
20-12-2020, 17:31
w nowym BIOSie sprawdziłem jak działa sterowanie wentylatorami - nic nie zepsuli :)
czy ktoś się orientuje jaką nie powinno się przekraczać temp na chipsecie?
Wcześniej i teraz jeśli wentylatorek chipsetu się nie kręci oraz wentylatory obudowy mam ustawione na kontrolerze na pozycję najniższą czyli 1 to temp chipsetu jest na poziomie ok 70-72 stopni. Czy taka temp jest ok?
Jak włączę tryb balance dla went/chip to kręci się on na poziomie 2400-2600 czyli 50% mocy. MAX to 5000-52000 RPM.
Najniżej udało mi się ustawić prędkość went na chipsecie na 20% czyli kręci się 1200-1300 obrotów. Wtedy temp jest na poziomie 64-66 stopni.
Chyba te 5 stopni nie robi różnicy i można trzymać temp na chipsecie na poziomie tych 70 stopni? Zawsze można zdjąć radiator i zmienić tam pastę na chipsecie :D
46487
david555
20-12-2020, 17:43
Jaka to płyta (model) ?
sokolnik
20-12-2020, 18:46
Jaka to płyta (model) ?
MSI x570 Gaming Pro Carbon WIFI
https://www.msi.com/Motherboard/MPG-X570-GAMING-PRO-CARBON-WIFI/Overview
sokolnik https://www.morele.net/monitor-samsung-c49rg90-lc49rg90ssuxen-4144108/
Jest opcja wygrać kompa za 10000 zł: https://wn.nr/XcMkS6
:)
sokolnik
20-12-2020, 23:49
sokolnik https://www.morele.net/monitor-samsung-c49rg90-lc49rg90ssuxen-4144108/Fajny ale to już drogo wychodzi. Serio fajna sprawa jeśli ktoś robi jednocześnie dużo rzeczy na kompie. Takie monitory służą nie tylko do gier w jakieś symulatory lotu czy wyścigówki.
sokolnik
28-12-2020, 21:51
po aktualizacji BIOS, małe OC CPU powróciło:
4,25 GHz na 1.25V.
R20 - miło widzieć znowu przekroczone 7 500 pkt :)
Zabawy z ramem...
komp nie wstał na nastawach XMP - 3800 MHZ 1900, napięcie 1,45V :) Niby słabo :)
Musiałbyś pokombinować z Ceelkami. Widać są już mocno poluzowane.
sokolnik
28-12-2020, 22:19
Musiałbyś pokombinować z Ceelkami. Widać są już mocno poluzowane.
no chciałbym to ustawić na 3600 CL 14, mhz mi wystarczą 3600 to świat i ludzie ale CL 14 kusi :)
sokolnik
30-12-2020, 11:07
Poleci ktoś jakiś dobry dysk SSD:
Na M.2, ten najszybszy PCI-e 4.0
500GB mnie interesuje z uwagi na budżet. Pewnie 1Tb będzie miał lepsze prędkości ale trudno.
Myślę o Samsungu, Corsair, Gigabyte.
Na płycie mam termopad także temp powinna być w normie.
Dysk raczej na system, programy, oraz bieżące pliki do obróbki, zdjęcia i film. Przynajmniej formata zrobię, bo będę okazja :)
Nadal będę miał Samsunga 250 GB pcie 3.0, i powoli szukam dla niego zastosowania, co tam trzymać? :) gry? Pliki tymczasowe jakieś? Katalogi?
Chyba że kupić jakiś dobry dysk pcie 3.0 o super kościach i parametrach a który powinien być w teorii tańszy lub po prostu o większej pojemności...
Ciągle się słyszy że ssd 4.0 nie ma jak wykorzystać...
Co myślicie?
Bartolini82
30-12-2020, 12:00
sokolnik, z tymi dyskami to chyba takie trochę błędne koło. Owszem, są różnice w prędkościach, ale zauważalne pewnie tylko przy kopiowaniu dużych plików. W normalnym użytkowaniu, nie sądzę aby można było odczuć różnicę między np. Kingstonem A2000 (ok. 2000MB/s) a np. jakimś Crucialem, którego chyba koesh tutaj polecał (ma ok. 3000MB/s).
Zresztą, tutaj jest ciekawy test (wrzucam link do ostatniej podstrony) https://pclab.pl/art81578-11.html
Ja osobiście kupiłem 2x Kingstona A2000. 1 ma 500GB, a drugi 1TB. Do tego mam WD purple 2TB jako magazyn i spokojnie mi taka konfiguracja wystarczy. A2000 z tego co czytałem jest chyba najlepszym wyborem w stosunku cena/jakość. Do tego ma wysokie TBW i kości TLC. Więc w teorii wydaje się faktycznie dobrym wyborem. No i kosztuje niewiele co jest istotne skoro masz ograniczony budżet. 1TB w promkach kupisz w okolicach 440-450zł.
Dodam jeszcze jako ciekawostkę.
Zainstalowałem Crystaldiscinfo. Na WD mam temperaturę raptem 29C, a na tych Kingstonach (są w zasadzie pod kartą graficzną) 34 i 35C. Więc jak dla mnie, rewelka. Tym bardziej, że nie montowałem radiatora na jeden z nich. Dodam, że komp pracuje już od rana, więc zdążył się nagrzać. No, ale spora obudowa i przestrzeń w środku, a do tego wentylatory w niej, swoje też pewnie robią.
sokolnik
30-12-2020, 12:47
No właśnie nie wiem, co kupić i czy w ogóle kupować bo drogie te dyski ogólnie, sprzęt chyba aktualnie nie jest w najlepszych cenach :)
Bartolini82
30-12-2020, 12:59
Teoretycznie zwyżka cenowa już za nami. Minął BF, minęły Święta. Czas na obniżki ;) Chyba, że po nowym roku będą problemy z dostępnością lub logistyką to raczej ceny znów w górę.
Różnica między M.2 a SSD na Sata3 na pewno jest. Mi Win10 uruchamia się dosłownie ok. 4 sekund. Na pewno szybciej niż Win7 na zwykłym SSD. W zasadzie dłużej trwa wyświetlanie planszy Aourus na początku niż ładowanie W10. Kopiowanie czy instalacja czegoś na nim to bajka.
Nie wiem jakie masz potrzeby. Ja na 500GB mam system + programy. Na 1TB instaluję sobie gry i korzystam z niego np. przy obróbce zdjęć (zapis, odczyt itp.). Natomiast HDD wiadomo, typowy magazyn.
No właśnie nie wiem, co kupić i czy w ogóle kupować bo drogie te dyski ogólnie, sprzęt chyba aktualnie nie jest w najlepszych cenach :)
Taniej ma być ale nie ma gwarancji, bierz Corsair MP510 czyli na PCIe 3.0 i olej 4.0 bo nic ci to nie da, olej tez drogie szajsungi bo wiem że jesteś ich wiernym fanem, który ma dużo cebulionów w portfelu ;).
Ja mam wszystko na tym 480GB i teraz jakbym kupował to pewnie tego 960GB żeby przenieść sobie większość materiału i nie zawracać sobie głowy innymi dyskami.
Bartolini82
30-12-2020, 16:37
sokolnik, crusiek, kompa już mam, pewnie jutro zainstaluję w końcu BF. Gramy któregoś dnia w ten przedłużony weekend?
Możemy, jak najbardziej. Ja wstępnie codziennie po 21.30, ale to różnie bywa
sokolnik
30-12-2020, 21:10
no jasne że gramy, tylko konkretnie musimy się umówić... żeby nikt nie zrezygnował w ostatniej chwili, bo Nam obrażalskich przybędzie :D
W skrócie, 3900x podkręcony do tego co było - 4,25 GHz ale na napięciu nie 1,2500 V ale na 1,2750 V. Na tym samym napięciu czyli 1.25 co poprzednio w OCCT w tym samym teście mam jakieś multum błędów... Nie wiem czy to wina nowego BIOS czy Windowsa... ostatnio jak robiłem test OCCT (30 min bez AVX) to był chyba kwiecień 2020 więc przed aktualizacją BIOS i WIN10 także sam już nie wiem co jest nie tak że napięcie musiałem lekko podnieść. Przecież 3900x od takiego napięcia się nie degraduje ani nic... Zresztą on ma u mnie lekkie życie :)
Bartolini82
30-12-2020, 21:18
Ja nie bawiłem się nigdy w OC. Szkoda mi było podzespołów. Poza tym, podejrzewam, że nawet w grach raczej nie zauważasz różnicy przed i po OC.
To może 1 stycznia wieczorem? Ja jutro na szybko zainstaluję i sobie chociaż coś potrenuję :P
Jestem EKO nie robię OC :)
sokolnik
30-12-2020, 21:32
1 pasuję, ale przypomnijcie mi :D Crusiek się przypomni :D
krzysztofz24 jest dla Ciebie płyta główna na x570 bez wiatraczka na chipsecie :)
https://www.youtube.com/watch?v=efgMTxu88BI
krzysztofz24
31-12-2020, 04:47
Już dawno ja widziałem. To taki lifting poprzedniego modelu, wypuścili przy okazji nowej seri Ryzenow 5xxx
A widziałeś jej cenę:-)?
Ogólnie ja jednak będe brał B550 (jak do tego w końcu dojdzie). Bardzo udany chipset. W sumie można powiedzieć że aż za dobrze im wyszedł. Zwykle była większa różnica między chipsetem "najwyższym" a "średnim".
No i B550 nie ma wiatraczka:-).
Bartolini82
31-12-2020, 10:46
Jaja jak berety. BF4 kupiłem w morele. Wczoraj pierwszy raz w życiu zakładałem konto na Origin. Wprowadziłem klucz, który dostałem z morele (oczywiście wcześniej nikomu go nie udostępniłem ani nie wprowadzałem). Wkleiłem go, wyszukało grę, a jak klikałem "potwierdź" to wyskakiwało info "ten kod został już zrealizowany". No i d...a. Teraz czekam na rozpatrzenie reklamacji. Niby obiecali, że dzisiaj postarają się pomóc. Póki co, cisza. Zarówno w morele jak i w EA :/
sokolnik
31-12-2020, 13:27
Jaja jak berety. BF4 kupiłem w morele. Wczoraj pierwszy raz w życiu zakładałem konto na Origin. Wprowadziłem klucz, który dostałem z morele (oczywiście wcześniej nikomu go nie udostępniłem ani nie wprowadzałem). Wkleiłem go, wyszukało grę, a jak klikałem "potwierdź" to wyskakiwało info "ten kod został już zrealizowany". No i d...a. Teraz czekam na rozpatrzenie reklamacji. Niby obiecali, że dzisiaj postarają się pomóc. Póki co, cisza. Zarówno w morele jak i w EA :/
a to Ciebie (nas) załatwili :D
No to pogramy bez Ciebie :D
ja kupiłem na jakiejś stronie z google i zadziałało odrazu, niska cena patrze biore :D A to wersja ANGIELSKA :D No trudno, strzela się tak samo :)
Bartolini82
31-12-2020, 13:35
Na razie morele uznało mi reklamację. Mają mi nowy klucz wysłać 5.01 bo dopiero wtedy będą ludzie od tych spraw w pracy. Napisałem, że w tej sytuacji chcę zwrot kasy. Tym bardziej, że w Origin obecnie mają taniej tego BFa więc bez łaski i problemu bym go jeszcze dzisiaj kupił. Tylko muszę mieć od moreli potwierdzenie, że oddadzą kasę. Żebym nie został z 2 licencjami :D
A to ciekawe :D Cwaniaki jedne.
Ja 23 grudnia kupiłem coś w euro rtv, sms przychodzi o 14:00 w wigilię że towar do odebrania, patrzę ale sklepy już zamknięte, no to ok, najbliższy dzień to 28 grudnia sklepy otwarte ale zaczyna sie kwarantanna, więc może punkt odbioru albo wyślą mi do paczkomatu czy kurier może przywiezie ?
27 grudnia w niedzielę dzwonię i dowiaduje się że towar jest na magazynie sklepu, a sklep zamknięty do 17 stycznia, no to może przekierujcie do punktu odbioru, nie da się bo sklep zamknięty, no to może wysyłka, też się nie da po to ostatnia sztuka i jest w zamkniętym sklepie.
Przed chwilą zostałem sms i maila że kończy się czas na odebranie towaru w sklepie i tu link do informacji że sklep jest zamknięty do 17 stycznia :)
Bartolini82
31-12-2020, 14:53
koesh, no to niezłe jaja. Współczuję.
crusiek, sokolnik. Morele zleciło mi już zwrot kasy. Więc grę już zakupiłem na Origin. Podajcie mi na PW swoje nicki żebym dodał Was tam do znajomych i jakoś odnalazł :)
Przy okazji podpytam bo może ktoś miał już podobny problem. Chciałem z synem pograć na epic games w Heroes and Generals. On na moim starym kompie normalnie to zainstalował i gra. A u mnie na nowym...lipa :P Na obu mamy W10 + avast, więc kwestia zapór odpada. U mnie wywala błąd "Hng service failed to start". Pierwszy ekran cały czas wisi. Niby można kliknąć obok ustawienia, wyjść do pulpitu, ale nic więcej. Żadnego stworzenia konta i przejścia do gry. Napisałem do pomocy technicznej tej gry. Dostałem info z instrukcjami aby to wszystko odinstalować, poczyścić itp. zainstalować ponownie, ale nadal lipa. Sam nie wiem w czym problem :/
sokolnik
31-12-2020, 15:07
crusiek, sokolnik. Morele zleciło mi już zwrot kasy. Więc grę już zakupiłem na Origin. Podajcie mi na PW swoje nicki żebym dodał Was tam do znajomych i jakoś odnalazł :)
Przy okazji podpytam bo może ktoś miał już podobny problem. Chciałem z synem pograć na epic games w Heroes and Generals. On na moim starym kompie normalnie to zainstalował i gra. A u mnie na nowym...lipa :P Na obu mamy W10 + avast, więc kwestia zapór odpada. U mnie wywala błąd "Hng service failed to start". Pierwszy ekran cały czas wisi. Niby można kliknąć obok ustawienia, wyjść do pulpitu, ale nic więcej. Żadnego stworzenia konta i przejścia do gry. Napisałem do pomocy technicznej tej gry. Dostałem info z instrukcjami aby to wszystko odinstalować, poczyścić itp. zainstalować ponownie, ale nadal lipa. Sam nie wiem w czym problem :/
wysłane :)
Mój znajomy z Gdyni, miał problem, że wywalało go z BF4 na początku strzelania na kilku mapach... musiał coś tam instalować ... także różne kwiatki mogą wyjść :)
sokolnik
31-12-2020, 20:02
a ten już gierkuje sam :P Nie zaprosi do gry :P
Mój nick to Hmmmm, crusiek.
A sokoła to Hmmmm, sokolnik. [emoji23]
Jak widać nie ma tu tajemnicy żadnej [emoji23] Chociaż pamiętam że tego skubanca nie mogłem łatwo dodać. [emoji23]
sokolnik
31-12-2020, 21:13
Mój nick to Hmmmm, crusiek.
A sokoła to Hmmmm, sokolnik. [emoji23]
Jak widać nie ma tu tajemnicy żadnej [emoji23] Chociaż pamiętam że tego skubanca nie mogłem łatwo dodać. [emoji23]
bo ja się poukrywałem_zcyferkami :D
już mu wysłałem namiary dokładne, nawet do Discorda co go Krzyś nie lubi :)
Gicio :D
No to zdrówko :D
sokolnik
31-12-2020, 22:26
Jak zdrówko jak ja dopiero idę się szykować do sylwestra :D
mycie, jedzonko i piciu piciu :)
ZDRÓWKO!
46863
Dopiero?
Szok...
Mi już kreciatka dawno posnely i już skończyłem całego wiskacza i myślę na co teraz przeskoczyć... [emoji23]
No to chlup [emoji23]
sokolnik
31-12-2020, 22:52
Dopiero?
Szok...
Mi już kreciatka dawno posnely i już skończyłem całego wiskacza i myślę na co teraz przeskoczyć... [emoji23]
No to chlup [emoji23]
nie no ja amunicji mam dla pół kompanii :D tylko nie ma komu pić :D
krzysztofz24
01-01-2021, 00:01
Jak bąbelki to tylko "Sovietskoje Igriskoje".
To jest szampan dla prawdziwych mężczyzn w nie jakieś damskie trunki;-).
Bartolini82 mój nick w BF4 to....werble...napięcie....krzysztofz24:-). Poproszę o dodanie, a i ty napisz jaki masz nick.
Przejdź sobie na spokojnie kampanię dla pojedynczego gracza na średnim poziomie.
Jest naprawdę fajna i to świetny samouczek.
No fabuła to nie jest ambitny thiller psychologiczny. Ale odpowiada porządnemu filmowi akcji w starym dobrym stylu. Zawsze polecam kampanię single player na początek w BF4.
Coś koło 10 godzin gry.
P.s W jednej grze online mam nick "Krzychotnik", skrzyżowanie Krzyśka z grzechotnikiem :-D.