PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

krzysztofz24
01-09-2019, 22:11
U mnie ma wakacje aktualnie od jakiś 3 miesięcy, a nie sorry, chyba w 4 dni przeszedłem BF1 ha

Nie pisz ha:-), bo to jest gra multi a nie single player i nie da sie jej "przejsc". Single jest na doczepke. A takze jako samouczek.

sokolnik
01-09-2019, 22:41
Nie pisz ha:-), bo to jest gra multi a nie single player i nie da sie jej "przejsc". Single jest na doczepke. A takze jako samouczek.Multi nawet nie wchodzę... Nie chcę być mięsem armatnim ha
Ogólnie, jak już obrobię te swoje zdjęcia... To od połowy października około, będę chciał sobie jakąś gierke znaleźć bo jak mi się dziecko urodzi w styczniu, to już koniec... Gierkowania nie będzie ha

Wysłane z mojego Hułałeja

ksh
01-09-2019, 22:54
Cała seria Bf to tylko multi, ja nawet nigdy nie wchodziłem do singla, a nie jestem jakimś super koksem w tych grach, jak miałem czas i było sporo znajomych do grania to się siedziało sporo na voice i po tygodniu grania można było mieć już dobre wyniki.

Cichy
02-09-2019, 08:27
pisałem na FB z gościem, który ma też płytę MSI ale model niższy jakiś tam Gaming Edge... pisał ze zainstalował ten najnowszy bios z sierpnia (BETA, z adnotacją MSI na stronce że nie rekomenduje instalacji, chyba że jest ona wymagana...) i okazało się, że w testach uzyskał 100 pkt więcej niż poprzednio.
ale on ma chyba 3700x.

Aż zainstalowałem z ciekawości tą betę. U mnie bez żadnych zmian. Jedyne co zauważyłem to możliwość ustawienia manualnie krzywej wiatraczka na chipsecie, wcześniej można było tylko na sztywno. Doszło też kilka zmian w sekcji OC (pamięci).

Borat1979
02-09-2019, 11:16
Druga sprawa to według mnie tragiczne rozwiązanie problemu z kompatybilnością, kostki eeprom jak inne płyty ale MSI zrobiło wielkie UEFI, w którym brakło miejsca na upchanie kodu dla Ryzen 3xxx, więc na początku udawali że wszystko jest OK, potem wrzucili beta bios, który uwalał aktualizacje, potem gotowy, który spowodował że wywalili wiele rzeczy zbędnych według nich, wywalili oprawę graficzną, zarządzanie chłodzeniem i czujnikami, część raid i sporo ustawień drobnych do oc.
Jeszcze sie okazało że na tym bios pamięci nie da się nawet na natywnych ustawieniach włączyć, xmp nie działa poprawnie, profili nie ma gdzie ustawić, szaleje regulacja napięcia cpu itd, nie wiem jak sie to zakończyło ale chyba coś tam zrobili chyba poprawnie działające ale najśmieszniejsze jest że dla MSI sprawy nie ma, wiec wrzucili na rynek wersje płyt z oznaczeniem MAX gdzie kostka eeprom jest większa :)
To jest komedia, ile taki eeprom może w przy zamówieniach hurtowych idących w miliony kosztować 0,5 dolara? Ale światełkach LGBT to jakoś żaden producent nie zapomina :-?

sokolnik
02-09-2019, 14:55
Aż zainstalowałem z ciekawości tą betę. U mnie bez żadnych zmian. Jedyne co zauważyłem to możliwość ustawienia manualnie krzywej wiatraczka na chipsecie, wcześniej można było tylko na sztywno. Doszło też kilka zmian w sekcji OC (pamięci).A sprawdzałeś może wyniki w testach? Gościu z fb mi pisał że ma lepsze wyniki.
Interesuje mnie to, bo mi spadły wyniki po aktualizacji ha to może beta poprawia wydajność w sensie wraca do poprzedniego stanu.
Nawet PBO w Ryzen Master nie powoduje wyniku jak przed moją aktualizacją.

Cichy
02-09-2019, 15:39
A jak miałem sprawdzać, jak nie w testach ? :)

sokolnik
02-09-2019, 16:07
W ogóle nie rozumiem krzywych obrotów wentylator w bios ha nie qmam tego wcale ha
W ASUS mogłem ustawić w bios krzywa na 100% i odrazu wentyle reagowały, można było odrazu ustawiać każdy wentylator z osobna, przynajmniej wiedziałem która krzywa to który wentylator i widziałem że reaguje a tu? Nie wiem o co chodzi i czy reaguje he

Cichy
02-09-2019, 16:31
Przecież wybierasz wentylator i ustawiasz jak ma działać.

sokolnik
02-09-2019, 16:36
Przecież wybierasz wentylator i ustawiasz jak ma działać.Leci tam jakiś wykres nie wiadomo o co chodzi ha

ksh
02-09-2019, 21:49
Ja sobie zrobiłem test dzisiaj, export 1800 zdjęć i w tle render filmu, całość się pokryła czasowo i max temperatury cpu 54-56 ja sześciu jajcach, stopnie ale wyłączyłem wiatraki przednie, jedyne chłodzenie w budzie zostało na cpu, na gpu i odwrotnie zamontowany zasilacz, który wyciąga powietrze na dole budy spod gpu.

sokolnik
02-09-2019, 22:02
Ja sobie zrobiłem test dzisiaj, export 1800 zdjęć i w tle render filmu, całość się pokryła czasowo i max temperatury cpu 54-56 ja sześciu jajcach, stopnie ale wyłączyłem wiatraki przednie, jedyne chłodzenie w budzie zostało na cpu, na gpu i odwrotnie zamontowany zasilacz, który wyciąga powietrze na dole budy spod gpu.

ja teraz nie będę robił takiego testu bo mi BOX eksploduje :D

A powiedz mi, z jakiego programu odczytujesz temp swojego Ryzenka? Bo u mnie 4 programy... każdy pokazuje co innego :)

ksh
02-09-2019, 22:14
ryzen master nie pokazuje osobno ale core temp tak, chyba poprawnie odczytuje.

sokolnik
02-09-2019, 22:31
ryzen master nie pokazuje osobno ale core temp tak, chyba poprawnie odczytuje.

podobno najlepiej RYZENY 3xxx odczytuej HWINFO64 w wersji BETA :)

sokolnik
02-09-2019, 23:06
siedzę sobie grzecznie, obrabiam zdjęcia...
i tak jakoś dziwnie... cicho... nic nie buczy nic nie drze japy... patrze, wentylator CPU 270 RPM, temp CPU 90 stopni.

CO JEST ?!

Wyłączyłem przeglądarkę (dużo kart + muza z YT), wyłączyłem zdjęcia... pulpit... cisza... 90 stopni, wentylatory dalej to samo.

Wchodze do BIOS a tam temp CPU 50 stopni - RPM 1000 na luzaku.

Ponowne uruchomienie kompa i wszystko OK.
Wentylator CPU słychać wyraźnie gdy się rozkręca do 2700-2800 RPM... a tu prawie 300 cisza i temp odrazu skoczyły... dziwne akcje. Tak sobie nagle spadły obroty wentylatora podczas obróbki zdjęć.

Oj coś dziwny ten BIOS... jeszcze jednak akcja i wlatuje BETA BIOS :) ha !

oczywiście, płyty x570 są super !

BRAWO MSI! :)

ksh
02-09-2019, 23:14
UEFI robione na kolanie, AGESA ostatnia już jest ok, wiec MSI musi to ogarnąć szybciej, chyba że szykują modele płyt X570 MAX to sobie kupisz ;)

sokolnik
02-09-2019, 23:16
UEFI robione na kolanie, AGESA ostatnia już jest ok, wiec MSI musi to ogarnąć szybciej, chyba że szykują modele płyt X570 MAX to sobie kupisz ;)Wcześniej tak nie było :) było dobrze, nawet więcej pkt było w R20 ha
A teraz co? Jak tak dalej pójdzie to będę Beta testerem biosu ha

krzysztofz24
03-09-2019, 01:26
Tak, Bios o ktorym sam producent pisze " nie instalowac jak nie jest to konieczne"
to jest to;-).

Sokol wez ty poczytaj co sam piszesz. Najpierw wspominasz ze masz kilka roznuch programow i każdy pokazuje co innego. A potem zaraz piszesz, ze taki program pokazal 90 stopni a po wejsciu do Biosu bylo 50.
Z tego wniosek ze pierwszy odczyt byl z jakiegos programu.
To moze ten Bios jednak dobrze pokazal.

A jeszcze pare postow wczesniej piszesz ze te krzywe wiatrakow w Biosie jakies dziwne i ich nie ogarniasz. Jak cie znam to cie nie powstrzymalo:-).
A moze sobie cos poprzestawiales jak ustawianie tego jest dziwne, jak sam piszesz;-).

Przestan psuc tego kompa ciaglym grzebaniem i nie tworz sobie zmartwien tam gdzie ich nie ma:-).
Mam dla ciebie propozycje. Odinstaluj te wszystkie programy sprawdzajace temp.
I zajrzysz sobie czasem do Bios.
Dasz rade;-)?

sokolnik
03-09-2019, 06:26
Tylko ze wyraźnie było słychać że wentylator przestał żyć...w sensie się kręcił wolnooo i nie wkrecał się na obroty. Co działo się cały czas bo CPU się rozgrzewa, dokonuje obliczeń wtedy wentylator się rozkręcał do prawie 3 000 rpm. A tu nagle stop, podczas obróbki zdjęć 276 rpm. To jest jakiś błąd, na bank.
Trzeba będzie zainstalować ten bios beta, podobno za wiele on nie wnosi w sensie nic oprócz większej kompatybilności z pamięciami.
Obecny mój bios po aktualizacji waży 18 mb a ten beta chyba 14 mb.

ksh
03-09-2019, 08:34
Nigdy nie grzebie w ustawieniach wiatraków, po co to robić jak działa domyślnie wszystko poprawnie i nie hałasuje ?

sokolnik
03-09-2019, 08:37
Nigdy nie grzebie w ustawieniach wiatraków, po co to robić jak działa domyślnie wszystko poprawnie i nie hałasuje ?To ja przywroce fabryczne ustawienia wentylatorów w BIOS i sprawdzę czy wentylator mimo obciążania procesora spada i ani drgnie już dalej, na poziomie 267 rpm. Przecież minimum to jest chyba 600 czy 800 jakoś tak.

Cichy
03-09-2019, 08:39
siedzę sobie grzecznie, obrabiam zdjęcia...
i tak jakoś dziwnie... cicho... nic nie buczy nic nie drze japy... patrze, wentylator CPU 270 RPM, temp CPU 90 stopni.

CO JEST ?!

Wyłączyłem przeglądarkę (dużo kart + muza z YT), wyłączyłem zdjęcia... pulpit... cisza... 90 stopni, wentylatory dalej to samo.

Wchodze do BIOS a tam temp CPU 50 stopni - RPM 1000 na luzaku.

Ponowne uruchomienie kompa i wszystko OK.
Wentylator CPU słychać wyraźnie gdy się rozkręca do 2700-2800 RPM... a tu prawie 300 cisza i temp odrazu skoczyły... dziwne akcje. Tak sobie nagle spadły obroty wentylatora podczas obróbki zdjęć.

Oj coś dziwny ten BIOS... jeszcze jednak akcja i wlatuje BETA BIOS :) ha !

oczywiście, płyty x570 są super !

BRAWO MSI! :)

Mnie się takie cuda czasem zdarzały z i7. Teraz jeszcze ani razu ;) Myślę, że to jakiś bug Windowsa niż wina hardware'u.

sokolnik
03-09-2019, 16:09
Mnie się takie cuda czasem zdarzały z i7. Teraz jeszcze ani razu ;) Myślę, że to jakiś bug Windowsa niż wina hardware'u.

ale wcześniej (przed aktualizacją BIOSU i CHIPSETU) tak nie było.

Umyłem szybę w obudowię, bo jakaś brudna była :)
Pokręciłem palcem wentylatorkami, czy nie "haczy" tam nic, nie wydaje dziwnych dźwięków, coś nie ociera... Wszystko ok, chyba :D
Teraz wejdę do BIOS i przywrócę ustawienie domyślne dla wentylatorów - zobaczę czy to coś zmieni.
Ustawiłem w BIOS tryb BALANCE dla CPU oraz CHIPSETu. Wentylatorek chipsetu się kręci cały czas ale wolno - 800-1000 RPM. TEMP w BIOS była 62 stopnie.
Zainstaluje jakaś tam aktualizacje zbiorczą dla Windows 10 1903, KB 4512941).

sokolnik
03-09-2019, 18:38
10.09 MSI dostanie nową AGESA. Miesiąc później powinna trafić na serwery MSI tak jak aktualnie trafiła tam BETA z ABB.
Pewnie miesiąc później będzie nowy BIOS do pobrania ze strony MSI.
https://pbs.twimg.com/media/EDjF1zmXYAABTYU?format=jpg&name=small

Cichy
03-09-2019, 20:42
W sumie u mnie ten boost też jest słaby w trybie auto. Przecież powinno śmigać na 4,4Ghz i w teście jednordzeniowym chyba powinno być lepiej, niż przy 4,3 ustawione na sztywno na wszystkich rdzeniach ?

sokolnik
03-09-2019, 20:44
W sumie u mnie ten boost też jest słaby w trybie auto. Przecież powinno śmigać na 4,4Ghz i w teście jednordzeniowym chyba powinno być lepiej, niż przy 4,3 ustawione na sztywno na wszystkich rdzeniach ?
Nie wiem.

Tu info o nowych BIOSACH/AGESACH.

https://pclab.pl/news81821.html

sokolnik
03-09-2019, 23:04
ooo proszę, moja dzisiejsza aktualizacja :D

https://www.purepc.pl/oprogramowanie/zwalnia_ci_windows_10_winna_jest_ostatnia_zbiorcza _aktualizacja

komputer mam włączony od 16.

Obrobiłem jakieś 120 zdjęć... wentylator CPU nie spadł do 280 RPM - czyli sukces :)

krzysztofz24
03-09-2019, 23:24
A moze tamto to byl przypadek, cos jak losowa zwiecha windowsa, albo wywalenei z progamu czy gry...zdarza sie.
A ty juz sie przejmujesz;-)

A przy okazji, nie chce cie nie zniechecac do plyt MSI, ale jakos inni producenci w sumie zrobili raz a dobrze a nie wieczne poprawki i nowe wersje Bios i jeszcze z komentarzem "instalujecie na wlasna odpowiedzialnosc".
Dla mnie takie dzialania psuja wizerunek i zaufanie do firmy.

Umbra
03-09-2019, 23:48
Ciekawy ten procesor ryzen 5 3600. Żeby w pełni go wykorzystać, trzeba płyty z x570?

krzysztofz24
04-09-2019, 00:17
Ciekawy ten procesor ryzen 5 3600. Żeby w pełni go wykorzystać, trzeba płyty z x570?

Dziwnie stawiasz pytanie;-)
Tak samo bedzie pracowal na x570 czy x470 czy x370, lub "nizszych" chipsetach z tych generacji. Np B350, B450.
Byly testy Ryzena 3900X na B350 i dzialal bez problemu.
Czipsetu z serii 3xxx juz raczje nie dotaniesz w sprzedazy jako nowy.
Ale np x470 jest jeszcze sporo. I jest to o wiele bardziej korzystne finansowo niz x570. Musisz tylko w x470 zaktualizowac Bios zeby obslugiwal Ryzeny 3xxx. W sklepie taka usluga 30-50zl lub jakbys kupowal u nich praktycznie cale bebechy do nowego kompa i skladal, to zawsze mozna zagadac;-).

I uprzedze twoje nastepne pytanie; czym sie rozni x470 od x570.
Tym ze x570 ma obsluge pci-e 4.0. Co ogolnie jest na razie troche picem na wode. Bo karty grafiki obecne nie wykorzystuja w pelni przepustowosci Pci-e 3.0 i nastepna generacja tez tego na 99% nie wykorzysta. Moze teoretycznei jeszcze nastepna bedzie potrzebowac cos wiecej niz Pci-e 3.0.
Oprocz tego sa dyski Pci-4.0, ktore dopiero co wchodza, sa duzej pojemnosci i sa bardzo drogie. Zanim sie upowszechnia na dovre minie kilka lat.
Po za tym "osiagi" dyskow na pci-e 3.0 vs pci-e 4.0 niby cyferki wygladaja zachecajaco, ale w realnym uzytkowaniu to juz roznica w pracy takich dyskow nei jest kolosalna.
Po za tym niektore modele plyt x570 cierpia na przypadlosc "morderczo wirujacego wiatraczka" od chlodzenia chipsetu. Ale bedac uczciwym niektore sobie dobrze radza. Ogolnie loteria;-).

Takze x470 jest optymalnym wyborem mz pod wzgledem cena a wydajnosc i to co oferuje.
I tak plyte bede wlasnie kupowal do Ryzen 5 lub 7.

ksh
04-09-2019, 00:41

Nie, można spokojnie brać płyty B450 i X470, nic nie ogranicza tego procesora i bez obaw można tez brać dobre płyty B450 bo sa tanie, a jedyne ograniczenie w nich to mniejsza ilość linii PCIe co przekłada się na to że SSD o pełnej szybkości PCIe 3.0 x16 dasz tam tylko jedno, drugie będzie x4, często płyty B450 i X470 są bardzo podobne w konstrukcji, podobne sekcje zasilania itd.
Zresztą Ryzen 3600 nie jest wymagającym cpu, to tylko 65W.

Umbra
04-09-2019, 08:43
Dziwnie stawiasz pytanie;-)
Tak samo bedzie pracowal na x570 czy x470 czy x370, lub "nizszych" chipsetach z tych generacji. Np B350, B450.
Byly testy Ryzena 3900X na B350 i dzialal bez problemu.
Czipsetu z serii 3xxx juz raczje nie dotaniesz w sprzedazy jako nowy.
Ale np x470 jest jeszcze sporo. I jest to o wiele bardziej korzystne finansowo niz x570. Musisz tylko w x470 zaktualizowac Bios zeby obslugiwal Ryzeny 3xxx. W sklepie taka usluga 30-50zl lub jakbys kupowal u nich praktycznie cale bebechy do nowego kompa i skladal, to zawsze mozna zagadac;-).

I uprzedze twoje nastepne pytanie; czym sie rozni x470 od x570.
Tym ze x570 ma obsluge pci-e 4.0. Co ogolnie jest na razie troche picem na wode. Bo karty grafiki obecne nie wykorzystuja w pelni przepustowosci Pci-e 3.0 i nastepna generacja tez tego na 99% nie wykorzysta. Moze teoretycznei jeszcze nastepna bedzie potrzebowac cos wiecej niz Pci-e 3.0.
Oprocz tego sa dyski Pci-4.0, ktore dopiero co wchodza, sa duzej pojemnosci i sa bardzo drogie. Zanim sie upowszechnia na dovre minie kilka lat.
Po za tym "osiagi" dyskow na pci-e 3.0 vs pci-e 4.0 niby cyferki wygladaja zachecajaco, ale w realnym uzytkowaniu to juz roznica w pracy takich dyskow nei jest kolosalna.
Po za tym niektore modele plyt x570 cierpia na przypadlosc "morderczo wirujacego wiatraczka" od chlodzenia chipsetu. Ale bedac uczciwym niektore sobie dobrze radza. Ogolnie loteria;-).

Takze x470 jest optymalnym wyborem mz pod wzgledem cena a wydajnosc i to co oferuje.
I tak plyte bede wlasnie kupowal do Ryzen 5 lub 7.

Kurdę, to teraz są jakieś wentylatory na płytach głównych? Pasywka nie wystarcza? :P
Wstrzymam się na razie może. W sumie i5 6500 daje jeszcze radę, ja nie gram za bardzo. Może po wyjściu Cyberpunka sobie zrobię upgrade.

sokolnik
04-09-2019, 08:56
Kurdę, to teraz są jakieś wentylatory na płytach głównych? Pasywka nie wystarcza? [emoji14]
Wstrzymam się na razie może. W sumie i5 6500 daje jeszcze radę, ja nie gram za bardzo. Może po wyjściu Cyberpunka sobie zrobię upgrade.Oglądałem ostatnio nowy gameplay czy jak to się tam nazywa... Nie podszedł mi ten klimat przyszłości... Nie wiem, ludzie się podniecają, sprzęty wymieniają, planują wymianę kart graficznych... Producenci się cieszą :)

Umbra
04-09-2019, 09:47
Oglądałem ostatnio nowy gameplay czy jak to się tam nazywa... Nie podszedł mi ten klimat przyszłości... Nie wiem, ludzie się podniecają, sprzęty wymieniają, planują wymianę kart graficznych... Producenci się cieszą :)

Mnie też nie do końca leży taki kolorowy klimat, ale ufam, że gra będzie dobra. Zagrałbym w RDR2, ale to tylko na konsolę, a nie zamierzam kupować takiego urządzenia.

cz4rnuch
04-09-2019, 09:56
...Nie podszedł mi ten klimat przyszłości...

Mnie też nie do końca leży taki kolorowy klimat...

Taka stylistyka zwie się...cyberpunkowa ;)

Cichy
04-09-2019, 11:35
Mnie też nie podchodzi. A coś bardziej "realistycznego" z fajna grafiką ? Odpaliłem BF V, ale coś początek śmieszny z jakimiś krótkimi grywalnymi wstawkami, grafika śmiga na full w 60FPS na 1440 więc wincyj by się chciało ;)

ksh
04-09-2019, 12:53
Bad Company II + Vietnam, klimacik nadal to ma super, a gameplay multi jeden z lepszych.

Cichy
04-09-2019, 13:27
Chodzi mi tylko o single playera :)

krzysztofz24
04-09-2019, 13:34

Ale okresl sie dokladniej:-).
Chcesz fantasy z mieczem w dloni, chcesz cos SF, jakies Postapo czy moze cos w dzisiejszych czasach, moze lubisz jazde samochodem ma kompie.
Bardziej akcja czy opowiesc?

To jak sie okreslisz to wieczorem napisze ci pare propozycji.
Mozna bez problemu cos fajnego po taniosci na promocji wyrwac.
Steam np ma tzw tygodnie danego wydawcy. Gdzie gry sa nawet o 70% tansze.

Cichy
04-09-2019, 13:38
Jakiś realistyczny FPS, bez potworów itp. lub jakaś przygodówka w stylu Uncharted czy Tomb Raider :)

ksh
04-09-2019, 15:45

pfff.... ;)

sokolnik
04-09-2019, 15:49
Kiedyś grałem w gry takie jak:
Unreal Tournament
Q2 i Q3 Arena.
Red Alert 2
Black&White, otwarty świat, super pomysł na grę.

Ehhh stare czasy... A teraz RayTracing 4K i pierdyliard bajerów technologicznych...
A mój Ryzen jeszcze nie grał w grę... A mam go od 9 sierpnia :)

sokolnik
04-09-2019, 18:10
Ciekawy materiał o temp sekcji zasilania.
Nie wszystkie chłodzenia powietrzne chłodzą sekcję zasilania. Czasami po prostu trzeba dać... Krzychu, Twoje ulubione rozwiązanie :)
https://youtu.be/nolcn9EGdnQ

Umbra
04-09-2019, 18:39
Taka stylistyka zwie się...cyberpunkowa ;)

Ja wolę bardziej mroczne sci-fi. :P

Jakieś specjalne pamięci trzeba mieć do tego proca? Mam teraz jakieś DDR chyba.

Co do gier, to za dzieciaka grałem w Diablo 2, Baldur's Gate 2 i Heroes 3. To były gry jak narkotyki. Nawet niedawno zainstalowałem Heroesa i zassało jak czarna dziura. Z rok temu Diablo 2 i to samo. Teraz już nie robią takich gier (choć ponoć ma być Baldur 3).

sokolnik
04-09-2019, 18:43
Jakieś specjalne pamięci trzeba mieć do tego proca? Mam teraz jakieś DDR chyba.

Do jakiego proca?

Do nowych Ryzenów DDR4 najlepiej 3000 mhz lub 3200 nawet.

Oczywiście, o Diablo II zapomniałem :) grało się :)

sokolnik
04-09-2019, 19:34
wersja BETA BIOSU mojej płyty głównej daję najnowszą AGESĘ?
AMD ComboPI1.0.0.3abb - to jest najnowsza AGESA ?

sokolnik
04-09-2019, 21:03
Newsy:

Na fb na profilu BQ, gość napisał że miał podobnie i mu nie uznali reklamacji.

FB znajomy który ma płytę taką samą co ja, ale z 3700, dziś mu padła pompa w Krakenie x62.
Założył chłodzenie box i wyniki w R20 ma takie same, temp też nie najgorsze.
On chyba zainstalował ta wersje beta Biosu... Muszę się upewnić. Nie, jednak nie instalował BETA BIOSU.

Podobno z boostem w 3900x są największe problemy :)

30228

Cichy
04-09-2019, 21:25
wersja BETA BIOSU mojej płyty głównej daję najnowszą AGESĘ?
AMD ComboPI1.0.0.3abb - to jest najnowsza AGESA ?

No chyba nie, przecież to dopiero ma być. Mam tę aktualizację i nie poprawia single core w auto.

sokolnik
04-09-2019, 21:27
No chyba nie, przecież to dopiero ma być. Mam tę aktualizację i nie poprawia single core w auto.Jak dopiero ma być jak ta wersja biosu wisi na msi już jakiś tydzień albo dłużej :)

OjTam
04-09-2019, 21:28
Jak dopiero ma być jak ta wersja biosu wisi na msi już jakiś tydzień albo dłużej :)

AMD jakąś łatkę na 10 zapowiedziało. Pewnie o to Cichemu chodzi.

sokolnik
04-09-2019, 21:30
AMD jakąś łatkę na 10 zapowiedziało. Pewnie o to Cichemu chodzi.A to tak, wiem tym, dawałem tu chyba linka :)

Windows też zapowiedział aktualizacje większą na wrzesień, jakiś Service Pack.
https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/programy/windows-10-powoduje-wysokie-zuzycie-procesora-winna-jest-zbiorcza-aktualizacja/2s0zrck?utm_source=fb_KS&utm_medium=social&utm_campaign=fb_redakcja

ksh
04-09-2019, 21:57
Właśnie mi wyskoczyło ładne okienko w Davinci Resolve że moje GPU ma za mało pamięci do operacji na materiale 4K, no to idziemy na zakupy :)

OjTam
04-09-2019, 21:59
koesh, to tak z czystej ciekawości. Jakie GPU masz? :D

sokolnik
04-09-2019, 22:00
Właśnie mi wyskoczyło ładne okienko w Davinci Resolve że moje GPU ma za mało pamięci do operacji na materiale 4K, no to idziemy na zakupy :)Jaką masz grafikę?

Pewnie coś z pamiecią 3GB

ksh
04-09-2019, 22:02
960 2GB, długo dawała radę karta, fajne ciche evga, no ale jak trzeba to trzeba, chyba że skupię się na 2560x1440

sokolnik
04-09-2019, 22:02
960 2GB, długo dawała radę karta, fajne ciche evga, no ale jak trzeba to trzeba, chyba że skupię się na 2560x1440Bierz RTX 2080Ti!

OjTam
04-09-2019, 22:03
Bierz RTX 2080Ti!

Może od razu Tytana X, po co się ograniczać. :lol:

sokolnik
04-09-2019, 22:05
Może od razu Tytana X, po co się ograniczać. [emoji38]Może i racja, kupić raz a dobrze, będzie chociaż na kilka lat ha

OjTam
04-09-2019, 22:06
I kto to mówi. xD

Cichy
04-09-2019, 22:07
1660 wystarczy, w porywach do Ti ;)

sokolnik
04-09-2019, 22:10
I kto to mówi. xDJa to mówię :) i tak robie :)

OjTam
04-09-2019, 22:13
1660 wystarczy, w porywach do Ti ;)

Osobiście, jakbym miał teraz kartę brać, to pewnie bym się na RX580/8GB z fabrycznym OC zdecydował. Wg testów różnica jest wydajności jest parę procent na korzyść 1660, ale mniejsza niż prawie dwie stówki różnicy w cenie. ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Ja to mówię :) i tak robie :)

xD
Założyłeś ten temat pod koniec ubiegłego roku.
Od tego czasu zmieniłeś platformę, ze 2x ramy a chłodzenia to już nie liczę, bo się pogubiłem.
Ale szalej jak możesz. Przecież Ci nie będę bronił. ;)

crusiek
04-09-2019, 22:18
Ten rx koło 10% różnicy ale czy ja wiem, te 2 stowki wrócą ci z rachunku za prąd, choć aż tak dużej różnicy w poborze nie, raptem jakieś 40, 50 W

ksh
04-09-2019, 22:20
Z tego co czytam to podstawa pod 4K to 8GB G RAM, a szybkość no to juz kwestia dyskusyjna czy potrzeba czy nie.

Cichy
04-09-2019, 22:23
Osobiście, jakbym miał teraz kartę brać, to pewnie bym się na RX580/8GB z fabrycznym OC zdecydował. Wg testów różnica jest wydajności jest parę procent na korzyść 1660, ale mniejsza niż prawie dwie stówki różnicy w cenie. ;)

Oj, chyba trochę więcej niż kilka %, zwłaszcza, że 1660 ładnie się kręci w odróżnieniu od wyciśniętego już 580. Poza tym u mnie RX (570) słabo wspierała renderowanie / konwersję fimów, sprawdzałem w kilku programach. Wsparcie było w odróżnieniu od nVidii minimalne. Warto wziąć to pod uwagę, bo pewnie w 580 będzie to samo.

sokolnik
04-09-2019, 22:25

xD
Założyłeś ten temat pod koniec ubiegłego roku.
Od tego czasu zmieniłeś platformę, ze 2x ramy a chłodzenia to już nie liczę, bo się pogubiłem.
Ale szalej jak możesz. Przecież Ci nie będę bronił. ;)Założyłem wątek bo kupowałem chłodzenie, tego DR4Pro który leży w serwisie ha
Co ja poradzę że potem ramy potaniały? Postanowiłem wykorzystać okazję, sprzedałem zaa 240 zl swoje stare ramy 2x8 GB 2133 CL14... I za 360 zł z przesyłką kupiłem 2 x 8 GB 3200 CL 16 ,to chyba super interes :)
Ryzena kupiłem też przypadkiem, tak jak ten ram... Powiedziałem sobie, że jak znajdzie się dobry kupiec na ram, to sprzedam. Z całej tej podniety sprzedażowej oraz zbliżającej się premierze Ryzen 9 3900x... Postanowiłem szukać kupca na i7 i mobo... No i kurde znalazł się ha ale długo sprzedawałem, półtora miesiąca albo dwa.
Kupiłem bo dorwałem dodatkowa fuche... Żonie ładnie wyremontowałem mieszkanie to i dla mnie też coś musi być miłego :D

A tu takie problemy z chłodzeniem, reklamację he jakieś dziwne akcje z bootowaniem ha

Ale warto było zmieniać :)

Mógłby tak pisać, jakbym zaraz zmienił proca na 3950x ;)

sokolnik
04-09-2019, 22:27
Oj, chyba trochę więcej niż kilka %, zwłaszcza, że 1660 ładnie się kręci w odróżnieniu od wyciśniętego już 580. Poza tym u mnie RX (570) słabo wspierała renderowanie / konwersję fimów, sprawdzałem w kilku programach. Wsparcie było w odróżnieniu od nVidii minimalne. Warto wziąć to pod uwagę, bo pewnie w 580 będzie to samo.Zależy od programu do obróbki, które karty lubi. Ja kupiłem 1070Ti bo ma dużo rdzeni CUDA... Miałem brać 1060 ale postanowiłem trochę dołożyć ha

OjTam
04-09-2019, 22:36
Oj, chyba trochę więcej niż kilka %, zwłaszcza, że 1660 ładnie się kręci w odróżnieniu od wyciśniętego już 580. Poza tym u mnie RX (570) słabo wspierała renderowanie / konwersję fimów, sprawdzałem w kilku programach. Wsparcie było w odróżnieniu od nVidii minimalne. Warto wziąć to pod uwagę, bo pewnie w 580 będzie to samo.

Patrząc po testach, 5-10FPS różnicy max. Ceny? 880 za AMD, 1050 za nVidię, za x-kom, ten sam producent, ta sama linia. Na OC się nie znam, więc mnie nie interesuje. ;)
Różnica w zasilaniu koło 60W.

Założyłem wątek bo kupowałem chłodzenie, tego DR4Pro który leży w serwisie ha
Co ja poradzę że potem ramy potaniały? Postanowiłem wykorzystać okazję, sprzedałem zaa 240 zl swoje stare ramy 2x8 GB 2133 CL14... I za 360 zł z przesyłką kupiłem 2 x 8 GB 3200 CL 16 ,to chyba super interes :)
Ryzena kupiłem też przypadkiem, tak jak ten ram... Powiedziałem sobie, że jak znajdzie się dobry kupiec na ram, to sprzedam. Z całej tej podniety sprzedażowej oraz zbliżającej się premierze Ryzen 9 3900x... Postanowiłem szukać kupca na i7 i mobo... No i kurde znalazł się ha ale długo sprzedawałem, półtora miesiąca albo dwa.
Kupiłem bo dorwałem dodatkowa fuche... Żonie ładnie wyremontowałem mieszkanie to i dla mnie też coś musi być miłego :D

A tu takie problemy z chłodzeniem, reklamację he jakieś dziwne akcje z bootowaniem ha

Ale warto było zmieniać :)

Mógłby tak pisać, jakbym zaraz zmienił proca na 3950x ;)

Na grzyba się tłumaczysz? Przecież pisałem: szalej jak możesz, przecież Ci bronił nie będę. :D

ksh
04-09-2019, 22:37
Raczej kupie nvidie 6GB ale upewnię się czy zalecane 8GB to tylko zalecane i czy wystarczy 6GB.

krzysztofz24
04-09-2019, 22:39
Jakiś realistyczny FPS, bez potworów itp. lub jakaś przygodówka w stylu Uncharted czy Tomb Raider :)

Dobra Cichy, wielkim znawca FPS nie jestem, akurat czesciej gram w RPG, slashery, ogolnie lubie klimat fantasy i miecze;-)
Ale cos tam ci zaproponuje. Nie stawiaj grafiki na pierwszy miejscu, jak jest dobra to fajnie. Ale najwazniejsza jest grywalonosc, scenariusz ipomysl na gre i jak to spieli w calosc.

FPS
Tu bym ci proponowal Batlefielda 4, ktory ma calkiem dobrze rozbudowany tryb singleplayer. Jest kampania na 12 misji bodajze. Jedna misja to 30-40min rozgrywki.
Czyli mamy w sumie zabawe na bity tydzien z kawalkiem. o za tym ta kampania to swietny samouczek i kto wie moze bys polknla bakcyla trybu multi. Osobiscie uwazam BF4 za ostatniego prawdziwego i najlepszego BF. Potem byla 1 wojan swiatowa...czyl ico to za BF jak nie ma smiglowcow, czolgow, wozow bojowych, wozow przeciwlotniczych i calego bogactwa wspolczesnego pola walki. A na BF 5 to tylk ozaslone milczenia wypada spucic...
BF4 ma gafike nie na najwyzszymn pzoiomie, ale jest spoko jak na dzisiejsze standardy nawet. Fane efekty pogodowe. Nie spodziwaj sie mega grafik itwarzy, bo teg oFPS po prostu nie ma i jest pomijalne. Animacje postaci za to sa swietne, jak biegaja , strzelaja czy wylatujaw powietrze.

I teraz zacznijmy szeroki temat RPG.
Mad Max- bardzo dobra grafika, gra w kilmacie post apo. Duzo akcj ina pustyniach. Bijesz sie wrecz na zasadzie cios-kontra, zrzynka z Batmana. Strzelasz roznymi rodzajami broni i co najfajniejsze walczysz tez swoim samochodem, ktory wyrzutnie hakow zeby kogos zlapac lub samochod, doplacz i inne bajer.
Ogolnie bardzo dobra gra ze zroznicowanym systemem walki, kimatem, scenariusz jakis jest, jakies walki z bosami. Zastanawiam sie czy drugi raz nie zagrac. Maly minus, to dosyc proste, jesli nawet nei prostackie zakonczenie. Mogli sie bardziej postarac

https://youtu.be/uZkOgOHpf7M

Tomb Rider, pierwszy TR po restarcie serii. Jest dobra grafa, jest spojna fabula, troche emocji jak ratujemy Lare cRoft z opresji. Mz najbardziej udana gra z tych nowych TR. Mimo ze nastepna czesc Rise of the Tomb Rider ma super swietna grafike, szczegolnie twarzy. To ta gra jest jakas rozmyta i ogolnie zniechecila mnie do zakupu nastepnej 3 czesci.
1 jest na pewno bardziej emocjonujaca.

Life is Strange.
Ogladales taki film jak "Efekt Motyla". Jak nie, to sie wstydz;-). To wyobraz sobie gre w podobnym klimacie.
Jest sobie 18-letnia dziewczyna z liceum, jest fotografka...i odkrywa nagle ze uzywajac swojego aparatu i zdjec ktore zrobila moze cofac sie w czasie i zapobiec pewnym tragediom ktore dzieja sie naokolo niej.
Moze uratowac kogos od samobojstwa. Wszystko zalezy od tego jak wybierze. To gra o wyborach...
A nad miasteczko nadciaga huragan i tylko ona moze to miasto ocalic dokonujac wlasciwych wyborow.
Ta gra zgarnela mnostwo nagrod i jest po prostu wyjatkowa. Co jest bardz orzadko spotykane w grach, tam postacie maja swoja osobowosc, swoje motywy ktore nimi kieruja. Jak w dobrym filmie normalnie.
A zkonczenie, ktore zalezy od naszych wyborow jest po prostu epickie. Wyobraz sobie film ktory jest spoko, cos tam sie dzieje ale na koniec wszystko uklada sie w logiczna calosc i masz szczeke na podlodze jak to sie skonczylo.
Tak jest z zakonczeniem w tej grze.
Grafika tak troche rysunkowa, bardz ofajna sciezka dzwiekowa. Gra jest dostepna bez polskiej wersji jezykowej.
Ale mozna sciagnac spolszczenie. Sciagasz i instalujesz wg wskazowek instalatora i tylko odpalsz potem gre z polskim menu i polskimi napisami.

https://youtu.be/mpRhaXfvG_0

Assasin Creed: Black Flag. Najlepsza grao piratach jaka kiedykolwiek powstala. Grafa spoko, muzyka wybitna. (mozesz sobie wybierac jakie szanty spiewa zaloga! i muzyka bitewna przy starciu okretow cos wspanialego) Gameplay bardzo dobry. Walki statkow na morzu i to co mozesz wtedy robic - to klasa sam w sobie, nikt do tego w zadnej grze sie nawet nie zblizyl. W zasadzie mozna by olac watek fabularny i tylko plywac i naparzac sie z innymi statkami. Zostawilem na dysku i tak tez czasami robie:-).
Jakis tam watek fabularny i tak prostackie zakonczenie ze po nim powiedzialem sobie, e juz wiecej nie kupie gry od Ubisoft. B oswietna gre umieja zrobic ale chyba nei wiedza, zewypadaloby scenarzyste zatrudnic;-).

https://youtu.be/OwVe4ZNeQZk

Wszystkie gry, ktore ci podalem maja na Steam (oprocz BF, bo to Origin) recenzje bardzo pozytywne lub pozytywne a ja sam w nie gralem i polecam.

Napisz mi czy cos ci podpasowalo i zamierzasz w to grac:-).

P.s
A jakbys cos chcial jednak w klimacie fantasy, magi i miecza. To tu juz jestem ekspertem;-).

nikoniarz
04-09-2019, 23:01
Do grania przy rozdzielczości 2160x1440 to minimum 1660Ti, a i w tym przypadku nie wszystkie tytuły pójdą na Ultra... O 4K nie wspomnę, chyba, że ktoś lubi kroić do minimum, byle by jakoś poszło.

sokolnik
04-09-2019, 23:05
Do grania przy rozdzielczości 2160x1440 to minimum 1660Ti, a i w tym przypadku nie wszystkie tytuły pójdą na Ultra... O 4K nie wspomnę, chyba, że ktoś lubi kroić do minimum, byle by jakoś poszło.A moja 1070Ti nadaje się do grania w 2160x1440?
Na ultra pewnie nie, ale wysokie da radę?
Akurat zmieniać karty nie planuje... Ceny odstraszają a ja nie jestem graczem...

Cichy
04-09-2019, 23:12
Patrząc po testach, 5-10FPS różnicy max. Ceny? 880 za AMD, 1050 za nVidię, za x-kom, ten sam producent, ta sama linia. Na OC się nie znam, więc mnie nie interesuje. ;)
Różnica w zasilaniu koło 60W.

Niektóre tytuły kilkanaście fps, no ale nieważne. Radzę przetestować na używanych programach bo u mnie RX 570/8 wypadł gorzej niż leciwy 1050/2. Mówię o tym wspomaganiu sprzętowym.

krzysztofz24
04-09-2019, 23:16
Jak juz jestesmy przy GPU i grach, to Radeon przy Nvidi to piszac prawde scierwo:-)
Ich najmocniejsza karta moze konkurowac z jakimis nizszymi modelami Nvidi.
I tyle w temacie. Plus wiekszosc gier korzysta z technologi Nvidi i pod nia sa optymalizowane.
Takze tutaj, niestety jest monopol.

Po za tym Radeony maja tak jedna ceche, ktora dla mnie jest dyswalifikujaca. Tam gdzie Nvidia ma powiedzmy 70 stopni to Radeon bedzie mial 10 stopni spokojnie wiecej.
A to jest roznica jak sie gra w pokoju przez pare godzin.
Dziekuje za takie cos, dla mnie Radeon to darmowy grzejnik, ktory wydajnoscia nie ma szans sie rownac z Nvidia.

A ogolnie, to jesli ktop nie jest napalony na nowinki techniczne i nie musi miec zawsze najnowsze. To najbardzie logiczne jest zmieniac karte pod katem gier, co druga generacje.
Wtedy zysk bedzie bardzo zauwazalny.
Np Raytracing teraz ledwo zaczal raczkowac i dopiero w nastepnej generacj izapewne sie rozwinie.
A to ze Nvidia zrobila swoisty lift swoich RTX-ow, to jeszcze nei nastepna generacja.
Ja swoja GTX 1070 zmienie dopiero na nastepna nowa generacje, kiedy jej osiagi wzgledem niej beda juz wstydem;-).

OjTam
04-09-2019, 23:19
Niektóre tytuły kilkanaście fps, no ale nieważne.

A niektóre znowu rx ma kilka(naście) fps więcej, niż 1660. ;)
Sprawdzałem właściwie tylko na Wieśku, bo mnie najbardziej interesuje.
Z kolei jakbym miał do 1660Ti dopłacać, to lepiej wychodzi RX5700:
https://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stilgarus/2019/lipiec/navi333/wykresy/w3_1440p_3.png
W 4K też:
https://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stilgarus/2019/lipiec/navi333/wykresy/w3_4k_3.png

Co do przyśpieszania sprzętowego, nie wiem, nie sprawdzałem.

Cichy
04-09-2019, 23:25
Ale tu nie ma RX 580 ;)

nikoniarz
04-09-2019, 23:26
jakbym miał do 1660Ti dopłacać, to lepiej wychodzi RX5700

Proponuję posprawdzać więcej tytułów.

OjTam
04-09-2019, 23:27
Ale tu nie ma RX 580 ;)

Wiem. ;)
RX 580 jest ciut słabszy, niż 590. Jednak wystarczyło, żeby się nie zmieścił.
W tym wypadku, odnosiłem się do alternatywy 1660Ti, w postaci RX5700

Proponuję posprawdzać więcej tytułów.

Już to pisałem. Sprawdzam w tytułach, które mnie interesują. Wiem, że w innych może być różnie.
Choć w takim BF wygląda to jeszcze ciekawiej:
https://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stilgarus/2019/lipiec/navi333/wykresy/bat_1440p_12.png

nikoniarz
04-09-2019, 23:41
A sprawdzałeś na innych portalach jak to wygląda? Bo sugerowanie się jednym to tak jak opieranie się tylko na opinii optycznych :D

OjTam
04-09-2019, 23:46
A sprawdzałeś na innych portalach jak to wygląda? Bo sugerowanie się jednym to tak jak opieranie się tylko na opinii optycznych :D

Nie.
Póki co to i tak gdybanie.
Jakbym miał na tą chwilę kupować kartę to:
~1k brałbym 580/8GB.
~1.5k tu bym się mocno nad 1660Ti zastanowił. Dlaczego? Bo XT5700 droższe, więcej żrą no i brak wersji niereferencyjnych, z jakimś ciekawym chłodzeniem.
Ale, jak pisałem... gdybanie.

nikoniarz
04-09-2019, 23:49
Ok, to miłego gdybania...

OjTam
04-09-2019, 23:51
Ok, to miłego gdybania...

A dzięki. ;)
Wiesz, to nie jest tak, że muszę na wczoraj kupić, więc sobie mogę gdybać.

sokolnik
04-09-2019, 23:51
słyszę dziwne chrobotanie z kompa... szczególnie w nocy... gdy jest cisza ... Zdjąłem boczną szybę i staram się zlokalizować te chrobotanie, regularne, powiedzmy co 1-2 s. przez 1 sek. I tak cały czas... Podejrzewam że jest to coś z piwnicy. W piwnicy mam zasilacz i 2 x HDD WD Black, które służą za magazyn danych.
Dziwne to, wkurza mnie to... wydaje mi się że to pewnie któryś HDD wydaje takie dźwięki... a może zasilacz? Bo tak jakby z piwnicy z tyłu... a HDD jest od frontu...
Lipa... czasem te "szorowanie jest dłuższe"... zasilacz Seasonic oraz 1 HDD kupowany w 2014 r.

yyy nie wierze, Wy pewnie też nie uwierzycie... Dziwne dźwięki zniknęły po zamknięciu HWinfo... pojawią się po właczeniu i znikają po wyłączeniu HWinfo...

krzysztofz24
04-09-2019, 23:59
Jajco a nie tam HW Info;-). Mysz masz w komputerze i juz:-).

sokolnik
05-09-2019, 00:01
Jajco a nie tam HW Info;-). Mysz masz w komputerze i juz:-).Serio aż sam jestem w szoku... Idę spać.

krzysztofz24
05-09-2019, 00:03
Ej Cichy, ja sie napracowalem zeby ci te gry opisac i wybrac. Filimiki ladnie powstawialem.
A ty ani dziekuje ani pocaluj mnie w d...;-)

Bedziesz w cos z tego gral?

sokolnik
05-09-2019, 00:10
Ej Cichy, ja sie napracowalem zeby ci te gry opisac i wybrac. Filimiki ladnie powstawialem.

Bedziesz w cos z tego gral?Nie będzie nic z tego grać, w MadMaxa tak jak ja też nie będzie grał [emoji14]
Jedynie można by zagrać w tą grę co laska robi zdjęcia itp. Wkoncu to forum fotograficzne :D amarat do ręki a nie jakieś miecze ha

krzysztofz24
05-09-2019, 01:52
Nie będzie nic z tego grać, w MadMaxa tak jak ja też nie będzie grał [emoji14]

Jak ci bylo szkoda 17zl (to nie blad) na przecenie -70% na Steam u tego wydawcy, na tak dobra gre. To tylko twoja strata:-P

Ty nie grasz, filmow nie renderujesz...i wogole nic na tym kompie nie robisz oprocz psucia go;-).

crusiek
05-09-2019, 06:32
słyszę dziwne chrobotanie z kompa... szczególnie w nocy... gdy jest cisza ... Zdjąłem boczną szybę i staram się zlokalizować te chrobotanie, regularne, powiedzmy co 1-2 s. przez 1 sek. I tak cały czas... Podejrzewam że jest to coś z piwnicy. W piwnicy mam zasilacz i 2 x HDD WD Black, które służą za magazyn danych.
Dziwne to, wkurza mnie to... wydaje mi się że to pewnie któryś HDD wydaje takie dźwięki... a może zasilacz? Bo tak jakby z piwnicy z tyłu... a HDD jest od frontu...
Lipa... czasem te "szorowanie jest dłuższe"... zasilacz Seasonic oraz 1 HDD kupowany w 2014 r.

yyy nie wierze, Wy pewnie też nie uwierzycie... Dziwne dźwięki zniknęły po zamknięciu HWinfo... pojawią się po właczeniu i znikają po wyłączeniu HWinfo...

Po prostu, zamiast myszy używasz zszywacza, bez zszywek chrobocze bardziej :P

30240

sokolnik
05-09-2019, 07:24
Codziennie foty obrabiam, tzn wczoraj przerwa bo mecz itp. Ha
Już rzygam tymi zdjęciami :/
Ehh a za tydzień ślub ha

Cichy
05-09-2019, 09:19
Ej @Cichy (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=329), ja sie napracowalem zeby ci te gry opisac i wybrac. Filimiki ladnie powstawialem.

Bedziesz w cos z tego gral?

Spokojnie zostawiłęm sobie to na rano :) Max max wygląda ciekawie, muszę sobie pooglądać jeszcze gameplaye na YT. Dzięki :)

myrele
05-09-2019, 14:40
Panowie ja tak z innej Mańki
Win 10 odtwarzając filmy z dubbingiem nie ma głosu.
Ten wszystkie odgłosy słychać, muzykę też tylko nie słychać dubbingu.
Próbowałem na vlc player i windows Media player. Te same filmy odtwarzane na tv Samsunga i wszYstko jest ok. Nie może tak być zebY tv był bardziej ogarnięty od komputera :) Czego mi brakuje? Jakichś kodekow ?

ksh
05-09-2019, 15:03
Pewnie masz ustawiony dzwięk 5.1 i dubbing wyłapuje na centralny, którego nie masz.

myrele
05-09-2019, 15:08
Ja mam głośniki 2.1 i tak ustawiałem. Ale sprawdzę to. Dzięki

Borat1979
05-09-2019, 23:34
Dziwne to, wkurza mnie to... wydaje mi się że to pewnie któryś HDD wydaje takie dźwięki... a może zasilacz? Bo tak jakby z piwnicy z tyłu... a HDD jest od frontu... .Miałem tak z jednym z dysków WD Green 2TB. Ciągle coś skrobała aż się wkurzyłem i wymieniłem wszystkie na SSD a HDD poszły do pudełka jako archiwum.

Panowie ja tak z innej Mańki
Win 10 odtwarzając filmy z dubbingiem nie ma głosu.
Ten wszystkie odgłosy słychać, muzykę też tylko nie słychać dubbingu.
Próbowałem na vlc player i windows Media player. Te same filmy odtwarzane na tv Samsunga i wszYstko jest ok. Nie może tak być zebY tv był bardziej ogarnięty od komputera :) Czego mi brakuje? Jakichś kodekow ?Może ścieżka z dubbingiem nie jest domyślna i trzeba ją wybrać ręcznie?

30325

myrele
06-09-2019, 13:17
Było tak jak koesh mówił. Przestawiłem na stereo i jest wszystko ok. Dzięki

ksh
06-09-2019, 19:34
Ktoś mi tam mówił dzisiaj że obrabia amatorsko na davinci pełnym i twierdzi że do 4K wystarcza mu nvidia 960 4GB, wiec może kupię coś starszego jak 1060 6GB i styknie, obawiam się że i tak mając 16GB RAM będzie kiepsko, a że nie planuje zaawansowanych obróbek to chyba będzie ok ?

sokolnik
06-09-2019, 19:37
Ktoś mi tam mówił dzisiaj że obrabia amatorsko na davinci pełnym i twierdzi że do 4K wystarcza mu nvidia 960 4GB, wiec może kupię coś starszego jak 1060 6GB i styknie, obawiam się że i tak mając 16GB RAM będzie kiepsko, a że nie planuje zaawansowanych obróbek to chyba będzie ok ?Jaki procesor?

ksh
06-09-2019, 19:55
Teraz ma Ryzen 2600 tak samo jak ja.

sokolnik
06-09-2019, 20:06
Teraz ma Ryzen 2600 tak samo jak ja.2600
1060 6 gb
16 GB ram
Ssd wiadomo dobrze mieć,
Styknie bardzo do obróbki video. Oby tylko Davinci wykorzystywało CUDA od nVidia, nie wiem czy wykorzystuje. Premier pro wykorzystuje cuda.

ksh
06-09-2019, 20:09
Materiał 4K ma swoje wymagania, do davinci sugerują 8GB VRAM i 32GB RAM ale wiadomo to pewnie taki zapas żeby nie było afery, obsługuje cuda ale bardzo dobrze działa z AMD, tylko ja nie chcę gpu AMD póki robią takie cieplutkie bo to by mi zepsuło cały zestaw.

krzysztofz24
06-09-2019, 22:40
Ehh, ten dysk HDD 1TB od WD mnie dzisiaj wqu..a caly wieczor:-).
Raz odpala gre, raz mnozy 5 min i nie daje rady. Znaczy da rade jakas maluitka gre odpalic a juz na wiekszej sie wyklada. Nawet nie chciala diagnostyka dysku ruszyc w Samsung Magician. A potem jakies dolne rekordy wyszly.
Kurde, ja mam na nim 70% gier, jak zyc;-)

Jestem doglebnie rozdarty miedzy checia wywalenia go przez balkon z 4 pietra (ofc upewniajc sie ze nikt nie idzie:-) ) a szukaniem dowodu zakupu, bo jest na gwarancji.

A tymczasem sobie luka m za dyskami SSD.
Zalozenia sa takie:
-dysk na gry
-po taniosci, do 150zl.
-raczej 250GB a nie wiecej
-nie musi byc ultra szybki, moze byc przecietny
-wazne zeby to nie byl produkt krzak
-byloby milo jakby przeszedl pomyslnie "jakis test dlugodystansowy"
-twalosc i pewnosc jest przed szybkoscia.

Moze ten Goodram albo Crucial za 149zl? Wolalbym Goodrama bo ciutke wiekszy, te kilkanascie GB czasem ma znaczenie.
https://www.x-kom.pl/g-5/c/1779-dyski-ssd.html?sort_by=popularity_desc&f[1729][72916]=1

Prosze o pomoc:-)
A ty sokolnik juz mi pisz reklamacje bo masz doswiadczenie;-) I ze chce SSD-ka a nie drugi taki sam:razz:.

sokolnik
06-09-2019, 22:41
Materiał 4K ma swoje wymagania, do davinci sugerują 8GB VRAM i 32GB RAM ale wiadomo to pewnie taki zapas żeby nie było afery, obsługuje cuda ale bardzo dobrze działa z AMD, tylko ja nie chcę gpu AMD póki robią takie cieplutkie bo to by mi zepsuło cały zestaw.GPU AMD nie kupuj, nikt Ci tu nie doradza chyba GPU AMD do obróbki filmów.

sokolnik
06-09-2019, 22:44
Ehh, ten dysk HDD 1TB od WD mnie dzisiaj wqu..a caly wieczor:-).
Raz odpala gre, raz mnozy 5 min i nie daje rady. Znaczy da rade jakas maluitka gre odpalic a juz na wiekszej sie wyklada. Nawet nie chciala diagnostyka dysku ruszyc w Samsung Magician. A potem jakies dolne rekordy wyszly.
Kurde, ja mam na nim 70% gier, jak zyc;-)

Jestem doglebnie rozdarty miedzy checia wywalenia go przez balkon z 4 pietra (ofc upewniajc sie ze nikt nie idzie:-) ) a szukaniem dowodu zakupu bo jest na gwarancji.

A tymczasem sobie luka m za dyskami SSD.
Zalozenia sa takie:
-dysk na gry
-po taniosci, do 150zl.
-raczej 250GB a nie wiecej
-nie musi byc ultra szybki, moze byc przecietny
-wazne zeby to nie byl produkt krzak
-byloby milo jakby przeszedl pomyslnie "jakis test dlugodystansowy"
-twalosc i pewnosc jest przed szybkoscia.

Moze ten Goodram albo Crucial? Wolalbym Goodrama bo ciutke wiekszy, te kilkanascie GB czasem ma znaczenie.
https://www.x-kom.pl/g-5/c/1779-dyski-ssd.html?sort_by=popularity_desc&f[1729][72916]=1

Prosze o pomoc:-)
A ty sokolnik juz mi pisz reklamacje bo masz doswiadczenie;-) I ze chce SSD-ka a nie drugi taki sam:razz:.Haha napisze... Tylko jedź do serwisu BQ i dowiedz się co z moim chłodzeniem i kiedy mi oddadzą moje pieniądze ha

Na wymianę na ssd być może by poszli, jakbyś chciał dopłacić coś do SSD. CRUCIAL mx500 zbiera dobre recenzje.

krzysztofz24
06-09-2019, 23:03
Na wymianę na ssd być może by poszli, jakbyś chciał dopłacić coś do SSD. CRUCIAL mx500 zbiera dobre recenzje

Wlasnie przeczytalem jakis test gdzie dysk SSD produkcji WD czyli formy od mojego HDD zostal oceniony slowami; cytuje "co on robi w tym towarzystwie" hahha.
Nie chce mi sie zaczynac akcji z czytanie mtestow. T opma byc tani przecietniak po taniosci.
I ten Goodram jest taki msrodkowym rozgrywajacym;-).

Jest najpopularniejszy w x-kom, czyl i ludki go biora, to chyba styka.

No chyba ze znajdzie sie uzytkownik, najlepiej kiluletni tego dysku i pokusi o recenzje:-)
https://www.x-kom.pl/p/451889-dysk-ssd-goodram-256gb-25-sata-ssd-cx400.html

A moze ten?
https://www.emag.pl/dysk-ssd-240-gb-goodram-iridium-2-5-sata-iii-ir-ssdpr-s25a-240/pd/D5YW1JBBM/?ref=
Zwyciezyl w tescie dlugodystansowym na YT na kanale morele, praca az padnie.
Zrobil 1200 terabajtow.

sokolnik
06-09-2019, 23:13
Dziś mi pisał ten gość, któremu padła pompa w Krakenie x62, że podczas zdejmowania BOXowego coolera, wyszedł mu też procesor i pogiął 6 czy 4 piny... :o
Ale dał radę je wyprostować, zrobił testy, CPU cały, komp działa :)
Ja już mam stresa jak ja będę zdejmować tego boxa... :/
Podobno trzeba dobrze proca wygrzać by się pasta nagrzała, wtedy łatwiej schodzi chłodzenie. Pasta boxowa.

nikoniarz
06-09-2019, 23:19
Gudramóf mam jak psuf, jeszcze z czasuf jak kosztowały znacznie więcej. Ciężko cokolwiek im zarzucić. Kilkuletniego użytkownika CX400 nie znajdziesz. Co najwyżej CX200 lub CX300.

krzysztofz24
06-09-2019, 23:25
Gudramóf mam jak psuf, jeszcze z czasuf jak kosztowały znacznie więcej. Ciężko cokolwiek im zarzucić. Kilkuletniego użytkownika CX400 nie znajdziesz. Co najwyżej CX200 lub CX300.

Dobra biore tego Goodrama CX 400, akurat jest dostepny od reki w Komputroniku obok mnie. Na tym beda tylko gry, to czas ladowania i startu i tak bedzie pewnie kosmicznie krotszy wzgledem HDD.
Dodatkowo przekonala mnie twoja opinia, to co pogrubilem:-)

Ja już mam stresa jak ja będę zdejmować tego boxa... :/
Podobno trzeba dobrze proca wygrzać by się pasta nagrzała, wtedy łatwiej schodzi chłodzenie. Pasta boxowa.

Ja sugeruje zebys po prostu zalozyl chlodzenie jak je otrzymasz i zapomnial o nim i niech siedzi.
Bo u ciebie to wystepuje juz podwyzszone ryzyko jak tak non stop grzebiesz.

nikoniarz
06-09-2019, 23:26
Dodatkowo przekonala mnie twoja opinia, to co pogrubilem:-)

Żeby było jasne- nie mam CX400 bo to tegoroczny wypust w kwestii nazwy. Ja mam CX300.

krzysztofz24
06-09-2019, 23:33
Żeby było jasne- nie mam CX400 bo to tegoroczny wypust w kwestii nazwy. Ja mam CX300.

Ale masz Goodramow jak psow. A CX 400 to bezposredni nastepca CX300...czyli jeden pies
W Komputroniku ma znaczek "wybor klientow", w X-kom jest najpopularniejszy. Wszyscy go kupuja;-).

Wlasnie ten HDD od WD wqu..il mnie po raz ostatni. Bo w miejscu gdzie trzymam wszystkie rachunki od komputerowych rzeczy, nie ma rachunku za niego.
Co za zlosliwy bydlun;-)

No peszek...ale dla niego, bo chyba go wysadze w powietrze petarda:twisted:
Ale jestem otwarty na WASZE propozycje jak go usmiercic.

O, mam pomysla. We wtorek sasiad na dzialce wyburza stara komorke/garaz graniczaca z nasza posesja, wczoraj sie czesciowo nawet zawalila jak wyciagali z srodka stara wersalke.
To wrzuce tam ten dysk. Niech poleca na niego tony gruzu i pojezdzi po tym wszystkim koparka.

sokolnik ty tak grzebiesz w tym kompie non stop, to ci moge go wyslac zebys zobaczyl czy sie uruchomi:razz:.

ksh
06-09-2019, 23:54
https://www.x-kom.pl/p/456907-dysk-ssd-crucial-1tb-m2-pcie-nvme-p1.html
na magazyn całkiem ok dysk

sokolnik
06-09-2019, 23:58
Ja już zdejmowalem swojego DR4Pro z Ryzena i było wszystko ok... Tylko tutaj box, którego blokują szyny montażowe i nie można nim pokrecić bezpośrednio przed wyjęciem. Tu też na box jest inna pasta.

sokolnik
07-09-2019, 12:53
też bym kupił jakiś SSD ale min. 1 Tb. Najbardziej mnie interesuje ssd m.2 żeby wykorzystać drugi port m.2 na płycie. Dla Ryzenka, 2 szybkie dyski to nic :) a jaka wygoda (brak kabli, małe sprytne to, szybkie! ) :)
tylko cena... :D

ksh
07-09-2019, 13:18
Za 1TB M.2 PCIe ( takie 1500/1000 MB/s ) teraz 450-500zł na promocji da się złapać, a będzie taniej.

sokolnik
07-09-2019, 13:28
Za 1TB M.2 PCIe ( takie 1500/1000 MB/s ) teraz 450-500zł na promocji da się złapać, a będzie taniej.Ale ja chce coś szybkiego, min. PCIe 3.0. tak naprawdę 500 by mi starczyło albo ten co mam sprzedać i kupić 2x 500 GB i już. 500 na win programy i bieżące pliki i drugi dysk na inne bieżące pliki... A jeszcze mam sata cruciala 240 GB. Oraz 2 HDD, 1 Tb i 2 Tb.
Ten ssd sata może udałoby mi się go zamontować w starym laptopie, by go jeszcze jakoś reanimować. Z czym się wiza taka operacja? Wymiana HDD na mój ssd i to wszystko? Pewnie nie... Czy płyta go wykryje? Laptop jakiś stary HP.

grizz
07-09-2019, 14:15
bez problemu stary komp wykryje sata ssd

sokolnik
07-09-2019, 14:38
bez problemu stary komp wykryje sata ssd

ale podobno muszę wyjąć stary HDD i zamiast niego podłączyć SSD? Nie będę potrzebować jakiegoś kable, złączek itp?
początkowy myślałem, że zamiast DVD montuje się SSD... a to niby zamiast HDD ?! Prawda to?

ksh
07-09-2019, 15:08
Podpinasz ssd pod usb, robisz klonowanie dysku z laptopa na ten, podmieniasz dyski i tyle.

sokolnik
07-09-2019, 15:14
Podpinasz ssd pod usb, robisz klonowanie dysku z laptopa na ten, podmieniasz dyski i tyle.

jakie klonowanie? Nie znam się na tym :)
Zresztą tamten laptop nie uruchamia się do pulpitu. Wyskakuje błąd naprawiania WIN 7 coś tam coś i tak się naprawia, resetuje i doopa plum. A tak to działa, ekran, wentylatorki...
Kombinuje z PC wyjąć SSD i tam zamontować a do PC kupić jakieś 500 GB na sata w zupełności mi wystarczy ale pewnie przyszłościowo by było wrzuć 1 Tb iii np. 1 HDD 1Tb wyjąc z budy i wsadzić do szuflady... ehhh nie wiem.

grizz
07-09-2019, 15:23
jak wpinasz w miejsce hdd to nie potrzeba złączek. Ew sanki na adapter grubości - ale to można ogarnąć po prostu podkładką z taśmy. Wersja z montowaniem w miejsce ssd to już kwestia konkretnego lapka.

sokolnik
07-09-2019, 15:28
jak wpinasz w miejsce hdd to nie potrzeba złączek. Ew sanki na adapter grubości - ale to można ogarnąć po prostu podkładką z taśmy. Wersja z montowaniem w miejsce ssd to już kwestia konkretnego lapka.

czyli wpinam, robie format/instalację WIN 7 bo co innego instalować? Przecież WIN10 nie będę tam instalować, tam chyba jest 4 GB ramu :D
to laptop tylko do internetu i kopiowania danych zdjęć/filmów podczas wakacji czy po prostu po za domem :)

grizz
07-09-2019, 16:30
Jak Ci się chce bawić w instalację, to tak jak piszesz. Można też po prostu zrobić klona z hdd na ssd i będzie w ciągu kilkudziesięciu minut wszystko jak jest, ale szybciej.

sokolnik
07-09-2019, 16:32
Jak Ci się chce bawić w instalację, to tak jak piszesz. Można też po prostu zrobić klona z hdd na ssd i będzie w ciągu kilkudziesięciu minut wszystko jak jest, ale szybciej.Tam jest potrzebny format bo nie był robiony jakieś 7 lat pewnie ha do tego pulpit się nie uruchamia... :)
A da radę potem jakoś podpiąć ten stary HDD z laptopa i skopiować dane? Podpiąć do mojego PC?

grizz
07-09-2019, 16:46
Możesz w pc. Możesz przez przejściówkę/opakowanie dysku zewnętrznego usb->sata

ksh
07-09-2019, 16:50
czyli wpinam, robie format/instalację WIN 7 bo co innego instalować? Przecież WIN10 nie będę tam instalować, tam chyba jest 4 GB ramu :D
to laptop tylko do internetu i kopiowania danych zdjęć/filmów podczas wakacji czy po prostu po za domem :)

win10 ma mniejsze wymagania i łatwiej łyknie sprzęt w laptopie niż stary bez wsparcia już win7.

Tam jest potrzebny format bo nie był robiony jakieś 7 lat pewnie ha do tego pulpit się nie uruchamia... :)
A da radę potem jakoś podpiąć ten stary HDD z laptopa i skopiować dane? Podpiąć do mojego PC?

No to zrób klonowanie uruchamiając program z pendrive, a potem po podmianie dysku naprawisz sobie windows lub zrobisz aktualizacje.

sokolnik
08-09-2019, 14:31
krzysztofz24, gdzie relacja foto z wymiany dysków hdd/ssd ? Miały być piękne zdjęcia kompa, dysków... odkurzasz go najpierw, aha rozumiem :)

pytanie do ogółu...
Ktoś planuje upgrade sprzętu/GPU pod nową grę Cyberpunk 2077?
Robiliście takie upgrade wcześniej pod inne gry?
Jara kogoś RT w grach, kogoś to interesuje na tyle by kupować GPU RTX?

Cichy
08-09-2019, 14:32
Zauważyłem ciekawą rzecz - wyłączenie HT w Ryzenie powoduje, że natualnie w testah wielowątkowych mój 3700x wypada znacznie gorzej, ale jadąc na 8C/8T mam większą wydajność w programach, widoczne zwłaszcza w LR zarówno 6.14 jak i CC.

Dla przykładu eksport 275 Rawów przy 16T idzie 4:45 min, zaś po ograniczeniu wątków do 8T jest to już 4:02 min. To jest 18% szybciej !

To normalne zachowanie? Słyszałem, że Intel zaleca wyłączenie HT w którychś tam procesorach, ale o AMD to jeszcze nic mi się nie obiło o uszy.

Teraz na tych 8 wątkach mogę sobie ustawić nawet 4,4Ghz przy 1,38V i ładnie śmiga :)

sokolnik
08-09-2019, 14:34
Zauważyłem ciekawą rzecz - wyłączenie HT w Ryzenie powoduje, że natualnie w testah wielowątkowych mój 3700x wypada znacznie gorzej, ale jadąc na 8C/8T mam większą wydajność w programach, widoczne zwłaszcza w LR zarówno 6.14 jak i CC.

Dla przykładu eksport 275 Rawów przy 16T idzie 4:45 min, zaś po ograniczeniu wątków do 8T jest to już 4:02 min. To jest 18% szybciej !

To normalne zachowanie? Słyszałem, że Intel zaleca wyłączenie HT w którychś tam procesorach, ale o AMD to jeszcze nic mi się nie obiło o uszy.

Teraz na tych 8 wątkach mogę sobie ustawić nawet 4,4Ghz przy 1,38V i ładnie śmiga :)

to w Ryzenach jest Hyper-Threading? :)

Cichy
08-09-2019, 14:48
Wylącz SMT w Biosie i zobacz u siebie różnicę.

sokolnik
08-09-2019, 14:55
Wylącz SMT w Biosie i zobacz u siebie różnicę.

lepiej nie bo się jeszcze coś popsuje... Po co ograniczać tak potężny procesor ? :D

Cichy
08-09-2019, 14:56
lepiej nie bo się jeszcze coś popsuje... Po co ograniczać tak potężny procesor ? :D

Co masz popsuć? Może to właśnie teraz jedziesz na ograniczonym?

sokolnik
08-09-2019, 14:58
Może to właśnie teraz jedziesz na ograniczonym?

A to pewne że jadę na ograniczonym :) BOX ogranicza :D

Cichy
08-09-2019, 15:04
Nie rozumiem chyba, jaki box Cię ogranicza i w jaki sposób.

sokolnik
08-09-2019, 15:07
Nie rozumiem chyba, jaki box Cię ogranicza i w jaki sposób.

BOXowe chłodzenie AMD, wyższe temp nie pozwalają wyżej boostować. Zresztą jeszcze mnie ograniczają nowo wgrane BIOSy oraz stery chipsetu... czekam na aktualizację WIN10, BIOSu, może będzie nowa wersja chipsetu, oraz czekam na nowe chłodzenie.

Cichy
08-09-2019, 15:30
Łojezu a ten znowu o tym chłodzeniu. Nikt Ci nie każe niczego boostować.

ksh
08-09-2019, 15:40
Chłodzenie z zestawu pozwala na normalne użytkowanie procesora, nie ma co tu wymyślać jakiś dziwnych teorii, jest zwyczajnie głośniej i tyle, jak dasz wydajniejsze chłodzenie jak np DR2, które masz to temperatury spadną średnio o jakieś 3-4 stopnie i będzie ciszej, pamiętaj że to chłodzenie boxowe jest bardzo dobre, jak zamontujesz AiO też nie da ci jakiś rekordowych spadków temperatur, celem tego chłodzenia jest wyprowadzenie radiatora na zewnątrz i taki zabieg zmniejsza temperatury w budzie co przynosi ogólny spadek temperatur wszystkich podzespołów pod warunkiem zachowania w budzie dobrej cyrkulacji, której ty chyba nie masz patrząc na te temperatury co podajesz.
Ile masz stopni w budzie ?

Tak jest jeśli oprogramowania w ma gdzieś że cpu to 2x tyle wątków co rdzeni :)
Soft wykorzystujący AMD świetnie to np Davinci Resolve i tam już tego efektu nie będziesz miał.

crusiek
08-09-2019, 15:53
AMD się przyznało ostatnio do ograniczenia w boostowaniu ryzenOOFF i mają puszczać aktualizację dla biosów. :P

Cichy
08-09-2019, 15:54
Mam Davinci ale jeszcze nie testowałem. Za to różnica na plus jest np. w Handbrake, SMT na on i konwersja filmu spadła z 1.07 min do 49 sek. Ale zostawię wyłączone jednak, bo w tych aplikacjach któych najczęściej używam jest po prostu szybciej bez tego.

AMD się przyznało ostatnio do ograniczenia w boostowaniu ryzenOOFF i mają puszczać aktualizację dla biosów. :P

To zupełnie nie o to chodzi.

sokolnik
08-09-2019, 15:57
Chłodzenie z zestawu pozwala na normalne użytkowanie procesora, nie ma co tu wymyślać jakiś dziwnych teorii, jest zwyczajnie głośniej i tyle, jak dasz wydajniejsze chłodzenie jak np DR2, które masz to temperatury spadną średnio o jakieś 3-4 stopnie i będzie ciszej, pamiętaj że to chłodzenie boxowe jest bardzo dobre, jak zamontujesz AiO też nie da ci jakiś rekordowych spadków temperatur, celem tego chłodzenia jest wyprowadzenie radiatora na zewnątrz i taki zabieg zmniejsza temperatury w budzie co przynosi ogólny spadek temperatur wszystkich podzespołów pod warunkiem zachowania w budzie dobrej cyrkulacji, której ty chyba nie masz patrząc na te temperatury co podajesz.
Ile masz stopni w budzie ?

Tak jest jeśli oprogramowania w ma gdzieś że cpu to 2x tyle wątków co rdzeni :)
Soft wykorzystujący AMD świetnie to np Davinci Resolve i tam już tego efektu nie będziesz miał.

mam:
2 x 140 na froncie. Fabrycznie jest 1. Dokupiłem drugi taki sam.
1 x 140 z tyłu...
to złe ustawienie? Wszystkie Silent Wings 3 od BQ.

Podobno AiO na TOPie jest mniej wydajne dla (CPU) a bardziej wydajne do GPU, ponieważ ciepłe powietrze wylatuje przez chłodnicę poza obudowę... tylko że ciepłe powietrze przepychane jest przez chłodnice co powoduję gorszę temp CPU.
Montaż chłodnicy na FRONCIE daje lepsze temp dla CPU (bo zaciąga zimne powietrze z poza obudowy) ale dmucha ciepłym powietrzem prosto z chłodnicy AiO na kartę graficzną i inne podzespoły... Wtedy wydaje mi się że jednym rozsądnym rozwiązaniem jest dodanie 1 lub 2 wentylatorów na górze...
Co sądzicie?

Dark Base 700 podobno nie jest najlepsza pod względem wentylacji... ale mi się podoba wizualnie, jest wyciszana, ma panel szklany, klatkę na HDD, filtry na dole i froncie, itp. I tak jest milion razy lepsza od mojego przedpotopowego ZALMANa :D
30426

crusiek
08-09-2019, 15:58
To zupełnie nie o to chodzi.

O.K. :D :)

sokolnik
08-09-2019, 16:15
O.K. :D :)

:D :D :D

mi po aktualizacji BIOSu i Chipsetu, robiłem to tego samego dnia, spadł wynik pkt w teście R20 o prawie 200 i powtarzał się później... więc to raczej nie błąd pomiarowy, oczywiście na BOXowym chłodzeniu :)
Trzeba czekać na aktualizację, dać wydajne chłodzenie i wtedy porównywać.

Jak dostanę nowe chłodzenie to porobię sobie takie testy :)

z nowym chłodzeniem,
z nowym BIOSem, pewnie wgram BETA BIOS, zobaczę... trochę strach że coś będzie się krzaczyło/będzie niestabilny PC.
z nową aktualizacją WIN10... podobno najnowsza aktualizacja spowodowała większe użycie CPU:
komputerświat (https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/programy/windows-10-ma-problemy-z-wyszukiwarka-winna-zbiorcza-aktualizacja/8rcn4lt)
komputerświat 2 (https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/programy/microsoft-przyznaje-windows-10-zbyt-mocno-obciaza-cpu-po-ostatniej-aktualizacji/t0dmnmy)
centrumXP (https://www.centrumxp.pl/Publikacja/Microsoft-potwierdzil-problemy-z-wydajnoscia-Windows-10-i-zapowiada-wydanie-latki)

crusiek
08-09-2019, 16:29
:D :D :D

mi po aktualizacji BIOSu i Chipsetu, robiłem to tego samego dnia, spadł wynik pkt w teście R20 o prawie 200 i powtarzał się później... więc to raczej nie błąd pomiarowy, oczywiście na BOXowym chłodzeniu :)
Trzeba czekać na aktualizację, dać wydajne chłodzenie i wtedy porównywać.

Jak dostanę nowe chłodzenie to porobię sobie takie testy :)

z nowym chłodzeniem,
z nowym BIOSem, pewnie wgram BETA BIOS, zobaczę... trochę strach że coś będzie się krzaczyło/będzie niestabilny PC.
z nową aktualizacją WIN10... podobno najnowsza aktualizacja spowodowała większe użycie CPU:
komputerświat (https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/programy/windows-10-ma-problemy-z-wyszukiwarka-winna-zbiorcza-aktualizacja/8rcn4lt)
komputerświat 2 (https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/programy/microsoft-przyznaje-windows-10-zbyt-mocno-obciaza-cpu-po-ostatniej-aktualizacji/t0dmnmy)
centrumXP (https://www.centrumxp.pl/Publikacja/Microsoft-potwierdzil-problemy-z-wydajnoscia-Windows-10-i-zapowiada-wydanie-latki)Ano, trzeba poczekać na sensowna aktualizację [emoji846]

ksh
08-09-2019, 16:31
U mnie nie spowodowała.

Powtarzasz już kilka razy że nowe chłodzenie i dopiero testy, jeśli na tym z zestawu masz kłopot z temperaturami to coś tu nie gra.

Mój kiepski Ryzen 2600 podczas renderingu ma 58 stopni z wyłączonymi przednimi wiatrakami w budzie, jedyne co działa to jeden na cpu wypychający na tył i zasilacz odwrotnie zamontowany na dole żeby wyciągał z pod gpu ciepło, nie słyszę wiatraków.

sokolnik
08-09-2019, 16:39
U mnie nie spowodowała.

Powtarzasz już kilka razy że nowe chłodzenie i dopiero testy, jeśli na tym z zestawu masz kłopot z temperaturami to coś tu nie gra.

tempy hmmm nie wiele gorsze od tego złoma Dark Rock 4 Pro :D ha ! chociaż wolałbym nie renderować video na tym zestawie, jedyne co odpalałem do test R20 :)

sokolnik
08-09-2019, 19:45
najważniejsze że RPM wentylatora CPU nie spada do niecałych 300 i temp CPU nie skacze do 85-90 ha ! dziś cały dzień obrabiam zdjęcia, oglądam mecze przez internet POLSKA! Nic się nie stało! Dawno się to nie przytrafiło, te spadki RPM więc uważam że to był jakiś chwilowy błąd WIN :) bo po aktualizacji minęło :)

ksh
08-09-2019, 20:27
Podczas obrabiania zdjęć to ten procesor z nudów liczy ile ma nóżek :)

krzysztofz24
08-09-2019, 20:31
krzysztofz24, gdzie relacja foto z wymiany dysków hdd/ssd ? Miały być piękne zdjęcia kompa, dysków... odkurzasz go najpierw, aha rozumiem :)

pytanie do ogółu...
Ktoś planuje upgrade sprzętu/GPU pod nową grę Cyberpunk 2077?
Robiliście takie upgrade wcześniej pod inne gry?
Jara kogoś RT w grach, kogoś to interesuje na tyle by kupować GPU RTX?

Bedzie:-)
Ale dzisiaj mi sie nie chce po kopaniu i odgruzowywaniu.

A co do pytania do ogolu. To pod Cyberpunk 2077 nie palnuje upgradu. Ja sobie to gre kupie za pol ceny z rok po premierze:-). Specjalnie nie jara mnie ten klimat.
Co innego, jaby niespodziewanei wyszedl Wiedzmin 4, to chyba bym na premierze kupowal.

Z raytraicingiem to nie chodzi o jaranie, wchodzi do gier ta technologia i bedzie coraz powszechniejsza. Na razie raczkuje, karty ledwo to ciagna w rozdzialkach wyzszych niz FHD. Zreszta nawet w FHD jest to mz na poziomie w miare dobrym a nie bardzo dobrym;-)
Ogolnie wez na obecna chwile najmocniejsza karte RTX, odpal raytraicing i jeszcze 4K i nie ma karty, ktora nie bedzie miala dropow ponizej 60fps a nawet wiecej.
Dlatego ja uwazam i to stosuje. Ze dobra opcja jest wymiana karty co druga generacje ("lift" Nvidi jej RTX-ow to nie druga generacja).
I wtedy mamy bardzo zauwazalny skok wydajnosci.

P.s
Ale, ale sokolnik. Czy ja cos zle czytam czy mi sie zdaje, ze ty piszesz ze nowe chlodzenie do ciebie jedzie?
Zakupiles cos nie czekajac na koniec reklamacji DR4pro?

sokolnik
08-09-2019, 21:12
P.s
Ale, ale sokolnik. Czy ja cos zle czytam czy mi sie zdaje, ze ty piszesz ze nowe chlodzenie do ciebie jedzie?
Zakupiles cos nie czekajac na koniec reklamacji DR4pro?

Nic do mnie nie jedzie. Nic nie kupiłem.

Właśnie wyeksportowałem 1 039 nefów ślubnych z D750 do jpg 1400x po dłuższym boku (72pix na cal) i zajęło to równe 19 min 30 sek :) elegancko :)

ksh
08-09-2019, 21:13
Do czego takie miniaturki używasz ?

sokolnik
08-09-2019, 21:15
Do czego takie miniaturki używasz ?

wysyłam by sobie wybrali zdjęcia do albumu- wyszło 900 mb akurat do wysłania na serwer itp.

standardowo oddam jeszcze pełen rozmiar :)

spoko bez stresu :)

ooo - myślałem że nie ma tych SSD 500 GB - https://www.x-kom.pl/p/512965-dysk-ssd-gigabyte-500gb-m2-pcie-gen4-nvme-aorus.html

Cichy
08-09-2019, 23:02
Obrabiam sobie właście materiał na LR i muszę przyznać, że po wyłączeniu SMT nie dość, że tak jak pisałem eksport dostał lekkiego kopa (co akurat nie ma większego znaczenia) to moduł develop przestał zamulać ! Z tej perspektywy myślę, że równie dobrym (jak nie lepszym) wyborem mógł być i7-9700K.

sokolnik
08-09-2019, 23:03
Obrabiam sobie właście materiał na LR i muszę przyznać, że po wyłączeniu SMT nie dość, że tak jak pisałem eksport dostał lekkiego kopa (co akurat nie ma większego znaczenia) to moduł develop przestał zamulać ! Z tej perspektywy myślę, że równie dobrym (jak nie lepszym) wyborem mógł być i7-9700K.Na 3900x nic nie zamula i nie ma potrzeby wyłączania tej opcji... :)

Cichy
08-09-2019, 23:17
Na 3900x nic nie zamula i nie ma potrzeby wyłączania tej opcji... :)

To jest takie gadanie bez sensu, dla jednego zamula, dla drugiego nie zamula.
Tak samo, jak dla jednego jest ostro, dla drugiego mydło. Nic jeszcze nie testowałeś, a już wiesz, że nie ma sensu wyłączać. Patrząc na wykorzystanie rdzeni i wydajność jednego wątku w obydwu procach mogę podejrzewać, że nie będzie różnicy między 3700x a 3900x przy obróbce LR (prócz eksportu).

sokolnik
08-09-2019, 23:29
To jest takie gadanie bez sensu, dla jednego zamula, dla drugiego nie zamula.
Tak samo, jak dla jednego jest ostro, dla drugiego mydło. Nic jeszcze nie testowałeś, a już wiesz, że nie ma sensu wyłączać. Patrząc na wykorzystanie rdzeni i wydajność jednego wątku w obydwu procach mogę podejrzewać, że nie będzie różnicy między 3700x a 3900x przy obróbce LR (prócz eksportu).A ja uważam że ogromnjr ważne w tym wszystkim jest to, jakiej wersji LR używamy :)

Cichy
08-09-2019, 23:45
A ja uważam że ogromnjr ważne w tym wszystkim jest to, jakiej wersji LR używamy :)

Zainstalowałem testowo CC.

ksh
09-09-2019, 00:29
Między 3700x i 3900x będą jakieś groszowe różnice bo to tylko 200MHz różnicy i nic więcej zwłaszcza w Lr, lepiej będzie w renderingu, w podglądzie 3D itp.
Ogólnie 3700x to obok 3600 najlepiej sprzedający się cpu, mają po 65W czyli schłodzisz je byle czym.

Cichy
09-09-2019, 00:49
Między 3700x i 3900x będą jakieś groszowe różnice bo to tylko 200MHz różnicy i nic więcej zwłaszcza w Lr, lepiej będzie w renderingu, w podglądzie 3D itp.
Ogólnie 3700x to obok 3600 najlepiej sprzedający się cpu, mają po 65W czyli schłodzisz je byle czym.

Masz rację, ale nie do końca ;) Teoretycznie jest to 200Mhz, ale w trybie auto czyli tylko jeden rdzeń leci w takiej częstotliwości. Jeśli podkręcamy, to nie wyciśniemy więcej niż 4,4Ghz na każdym rdzeniu, czyli tak samo jak w 3700x. Na dodatek przy wyższym napięciu (sięgającym 1,5V) co za tym idzie wyższe temperatury i konieczność lepszego chłodzenia.

sokolnik
09-09-2019, 18:25
Jaki jest najlepszy mod graficzny do Wieśka 3?

crusiek
09-09-2019, 18:45
Jaki jest najlepszy mod graficzny do Wieśka 3?

Wysłane z mojego HułałejaAle po co Ci ta wiedza, przecież w nic nie grasz [emoji6][emoji6][emoji6]

sokolnik
09-09-2019, 18:47
Ale po co Ci ta wiedza, przecież w nic nie grasz [emoji6][emoji6][emoji6]Do testów, na zimę trzeba coś zainstalować bo już mam dość tych zdjęć ha

crusiek
09-09-2019, 18:50
Może stąd coś się przyda https://youtu.be/I0KxBEbTsyY

sokolnik
09-09-2019, 18:52
Może stąd coś się przyda https://youtu.be/I0KxBEbTsyY

oglądałem to... podobno poprawia to detale tekstur... a mi chodzi o graficzne modyfikacje światła, pogody, nieba, wody itp... Lighting coś tam :D

crusiek
09-09-2019, 18:56
Taa jak ci się proc przegrzeje to będzie na mnie, co to to nie [emoji6]
A Poważniej ja w sumie tylko w configach grzebalem ale widzę że trochę wątków na necie jest w temacie.

Teraz "przechodzę" raymana origins, syn ćwiczy w nagrodę za dobrze wykonane obowiązki po 30 minut dziennie [emoji846]

Przy tym zauważyłem, że mój komp zamienił się w piec, czas na "odkurzanko".

sokolnik
09-09-2019, 19:13
Pograć w coś trzeba przez zimę... Coś czuję że to moje ostatnie granie przed narodzinami córeczki :) termin połowa stycznia, także początek roku będzie pracowity :) dziś byliśmy na dokładnych badaniach, wszystko extra, mogę robić drina przed meczem ha

crusiek
09-09-2019, 19:20
Jak mi się pierwszy syn urodził, to jeszcze ciachałem od 21:00. Po drugim już nie było czasu za bardzo, a teraz mam etap NIECHCEMISIE, ew granie w starocie, bo nowe mnie nie wciągają pomimo grafiki.... Pisząc starocie mam na myśli prawdziwe starocie.

Transport tycoon deluxe, theme hospital, heretic, hexen, balls of Steel, UFO, cała seria. Corncob 3d, tyrian, syndicate i tego pokroju pikseloza. Po kolei sobie przypominam [emoji23]

ksh
09-09-2019, 19:35
Jak mody to skyrim.

krzysztofz24
09-09-2019, 21:15
oglądałem to... podobno poprawia to detale tekstur... a mi chodzi o graficzne modyfikacje światła, pogody, nieba, wody itp... Lighting coś tam :D

Dam ci rozwiazanie najlepsze z mozliwych...choc i tak pewnie z tego nie skorzystasz;-)
Otoz istnieje tak stronka jak Nexus Mods Manager. ZADNA INNA STRONA nie posiada tak duzej ilosci modow co ta.
Tworzysz konto, sciagasz managera i tylko instalujesz sobie mody, ktore chcesz. Manager praktycznie odwala cala robote za ciebie, czyli wygodne full auto.
Wiedzmin 3 ma na tej stronie 3 tysiace modow ijest powiedzmy w pierwszej 10 gier z iloscia modyfikacji. (krol modowania czyli Skyrim ma 61 tysiecy).

Musze cie jednak zmartwic, ze zeby modowac gry w zadowalajacy sposob, trzeba wgyzc sie w temat. Poczytac, ktore mody sa najbardziej polecane, zobaczyc oceny i przykladowe zdjecia czy filmiki (sa na stronie). Odpalic YT i obczaic.
Poswiecic temu sporo czasu zeby zainstalowac porzadne mody a nie gowno-mody typu nowe brodki dla Geralta, czy nowy rodzaj guzikow przy odziezy.
Modowac mozna tekstury (ogolnie, badz tylk owody lub nieba, oswietlenie, system walki i pelno innych rzeczy).
Musze cie tez zmartwic ze W3 jest dobrze zoptymalizowana gra ale jednk wymagajaca. Zebys sie nie zdziwil jak dowalisz lepszych tekstur, immersje oswietlenia itp ze twoj GTX 1070 troche sie zajaknie;-)
Bo to jednak karta sredniej klasy.

Prosz, juz ci ustawiem na zakladke gry, W3 zaraz na poczatku, klikasz a potem wybierasz mody po ilosci pobran badz rodzajach (zakladka mods na gorze lub szukajka). Powinienes ogarnac;-)
https://www.nexusmods.com/games

I jeszcze raz podkresle. To jest oczywista i najpopularniejsza i najlepsza droga do modowania gier. Logowanie, instalacja managera i wybierasz mody.
Enjoy.

Jak mody to skyrim.

Ech, mailem Skyrima z kilkudziesiecioma starannie wyselekcjonowanymi modami. Wyglad swiata np lasu mogl spokojnie z W3 konkurowac.
Chyba sto kilkadziesiat godzin mialem rozgrywki. Poszlo w niebyt przy formacie. Ale mam screeny jakie mialem mody i kiedys to planuje odtworzyc:-).

sokolnik
09-09-2019, 21:55
Myślę grać na wyższym poziomie trudności. Czemu? Raz już W3 przeszedłem, rok temu, ogólnie potem się grało komfortowo. Na początku pewne problemy były ale nie zmieniałem poziomu trudności na niższy by kogoś tam pokonać. Teraz jako już doświadczony gracz :D może dać poziom wyżej, zainstalować jakie mody graficzne... Po prostu chce grać w tą grę ale trochę coś zmienić oprócz scenariuszy które będę wybierać... Ma być trochę inaczej :) dodatki też przeszedłem :)
Tylko te chłodzenie potrzebne, może MSI mnie zaskoczy i wyślę mi AiO z promocji za zakup płyty głównej i będe miał szybciej AiO niż BQ rozpatrzy reklamację ha!

krzysztofz24
09-09-2019, 23:06
sokolnik troche cie postrasze;-), dla twojego dobra. Zebys tak nie grzebal w tym kompie non stop. Czyli zakladam chlodzenie, zdejmuje, zakladam i znowu:-). I az sie prosi zeby proc sie jakos przykleil...
https://www.youtube.com/watch?v=8yH5vTdrZm0

I komentarze pod filmikiem do jeszcze wiekszego postraszenia.

Piotr Kozaczka

Bartłomiej Kuźmiak mi tam się na dobrej paście typu gc extreme /aeronaut czy innych co stosowałem NIGDY nie stało . Zawsze takie sytuacje miałem powiązane z badziewnymi pastami bazującymi na sylikonie . Paradoksalnie ta którą amd dorzuca na chłodzeniach lubi kleić

A tu dla rozluznienia, jakbys sie za bardzo wystraszyl. Bo Adam chyba juz kolejny raz jest "klientem" tego kanalu. Rozwalily mnie te komenty:-).

Ten Adam to jakiś przegrywa ciągle mu się coś jebie

PTASZEK 007

XD

Adam Stępień

:(

Adas Samuraj

ej ja też Adam mi się nie jebie :P

Krësztof

?

Cezaro

Adam za dużo pije a później bierze się za moding kompa :D

sokolnik
09-09-2019, 23:10
Oglądałem to :)
Bo grzebać to trzeba umieć... Jestem uczulony już bo kolega zdejmował boxa z 3700x i pogiął piny w CPU.

sokolnik
10-09-2019, 00:09
Miły pan z x-komu poinformował że po raz kolejny dostawa Ryzenów 3900X została przełożona na 1 października. To już drugi czy trzeci raz. Kurcze, nigdy bym się nie spodziewał że AMD nie będzie potrafiło zapanować nad podażą :E

Nieźle :D

NOWE Biosy już w sieci. Beta testerzy biosów które jeszcze nie wyszły, czyli takie BETA BETA BIOS:
https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/comments/d1rv4f/x570_agesa_1003abba_beta_bios/

Cichy
10-09-2019, 09:31
Nieźle :D

NOWE Biosy już w sieci. Beta testerzy biosów które jeszcze nie wyszły, czyli takie BETA BETA BIOS:
https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/comments/d1rv4f/x570_agesa_1003abba_beta_bios/

Jakoś nie mogę nic stamtąd pobrać.

ksh
10-09-2019, 10:36
Na amazon 3900x jest dostępny i wiele sklepów ma ten procesor, a x-kom robi propagandę bo ustawili cenę 2299zł ale oczywiście nigdy go nie mają dostępne, taki zabieg marketingowy.
Ogólnie procesor mocno niszowy bo maniacy kręcenia kupią jakieś intele raczej, wielu czeka na 3950x, a reszta bierze tanie 3700x, nie sugerowałbym się tak mocno tym co "mówi" x-kom.

sokolnik dlaczego nie chcesz zrobić pełnych testów na chłodzeniu z zestawu ?
Przecież to chłodzenie jest ok, zyskasz tylko na zmniejszeniu hałasu.
Jeśli masz dobrą cyrkulacje w budzie i jest problem z temperaturami w twoim cpu to możesz mieć jakąś wadliwa sztukę, raczej to bym reklamował niż od miesiąca zastanawiał się jakie chłodzenie zamontować.

sokolnik
10-09-2019, 10:45
Na amazon 3900x jest dostępny i wiele sklepów ma ten procesor, a x-kom robi propagandę bo ustawili cenę 2299zł ale oczywiście nigdy go nie mają dostępne, taki zabieg marketingowy.
Ogólnie procesor mocno niszowy bo maniacy kręcenia kupią jakieś intele raczej, wielu czeka na 3950x, a reszta bierze tanie 3700x, nie sugerowałbym się tak mocno tym co "mówi" x-kom.

sokolnik dlaczego nie chcesz zrobić pełnych testów na chłodzeniu z zestawu ?
Przecież to chłodzenie jest ok, zyskasz tylko na zmniejszeniu hałasu.
Jeśli masz dobrą cyrkulacje w budzie i jest problem z temperaturami w twoim cpu to możesz mieć jakąś wadliwa sztukę, raczej to bym reklamował niż od miesiąca zastanawiał się jakie chłodzenie zamontować.Ten BOX jest wydajny, robiłem R20, fakt test trwa może 3 min ale temp w normie, podobne do mojego DR4Pro he tylko tylko że głośne.
3900x mocno się grzeja, mocniej niż 3700x co jest zrozumiałe. Nie mam zamiaru reklamować proca :) boostuje dobrze, sprzęt stabilnie działa, zero problemów. Ja chcę tylko mieć wydajne chłodzenie bym bez problemu renderował video latem a zimą mógł sobie pograć trochę.

Tylko i aż tyle.

1070Ti, nie uważam że jest to słaba/średnia karta. Oczywiście bez podskoku do 2080 czy 2080Ti ale w FullHD radzi sobie świetnie na wymaxowanych ustawieniach graficznych. Jeden czy dwa mody graficzne w Wieśku raczej ją nie spowolni, chyba że mod jest źle zoptymalizowany.
Pogram trochę w Wieśka 3 bez modów i porównam sobie FPSy, zobaczymy czy będzie różnica z 3900x vs i7 6700K OC 4,6 GHz. Powinna być w miastach.

Karty długo nie zmienię bo ta aż jest ponad to co potrzebuje.

krzysztofz24
10-09-2019, 11:18
(....)
1070Ti, nie uważam że jest to słaba/średnia karta. Oczywiście bez podskoku do 2080 czy 2080Ti ale w FullHD radzi sobie świetnie na wymaxowanych ustawieniach graficznych. Jeden czy dwa mody graficzne w Wieśku raczej ją nie spowolni, chyba że mod jest źle zoptymalizowany.
Pogram trochę w Wieśka 3 bez modów i porównam sobie FPSy, zobaczymy czy będzie różnica z 3900x vs i7 6700K OC 4,6 GHz. Powinna być w miastach.

Karty długo nie zmienię bo ta aż jest ponad to co potrzebuje.

Ja nie napisalem ze jest to slaba karta, tylko ze jest to karta sredniej klasy. Bo tak jest.
Tak to pozycjonowal producent.
Do 1080 ze swojej generacji tez nie ma podejscia:-).

1060 -nizsza klasa.
1070-srednia klasa (najpopularniejsza i najczesciej kupowana)
1080 wyzsza klasa.
Z tych powszechnie dostepnych kart. Wieksza roznica w osiagach jest miedzy 1060 a 1070 niz miedzy 1070 a 1080.

Mozesz tu sobie podstawic analogicznie samochody, zebys zrozumial co ci chce przekazac a propo ceny i tego co oferuje karta;-).

-Seicento lub Yaris
-Golf, klasa C
-Jakas fura klasy D
:-).

Cichy
10-09-2019, 11:25
Kupowanie drogich kart jest bez sensu. Wystarczy zejść z AA i już mamy wydajność x2, a różnic gołym okiem nie widać (przynajmniej na monitorze 1440).

sokolnik
10-09-2019, 11:31
Ja nie napisalem ze jest to slaba karta, tylko ze jest to karta sredniej klasy. Bo tak jest.
Tak to pozycjonowal producent.
Do 1080 ze swojej generacji tez nie ma podejscia:-).

1060 -nizsza klasa.
1070-srednia klasa (najpopularniejsza i najczesciej kupowana)
1080 wyzsza klasa.
Z tych powszechnie dostepnych kart. Wieksza roznica w osiagach jest miedzy 1060 a 1070 niz miedzy 1070 a 1080.

Mozesz tu sobie podstawic analogicznie samochody, zebys zrozumial co ci chce przekazac a propo ceny i tego co oferuje karta;-).

-Seicento lub Yaris
-Golf, klasa C
-Jakas fura klasy D
:-).Eee to wiadomo że Golf jest najlepszym autem :)

Jeszcze jakbym ram ustawił na 3600 CL 16 albo 3200 ale CL 15 to byłoby super ha

ksh
10-09-2019, 11:36
Kwestia czy ktos uznaje kompromis bo np dla mnie nie problem wyłączyć wygładzanie, jakość tekstur na dużym dystansie czy nawet czasami warto wyłączyć cienie, wtedy nawet bieda 960 w FHD nadawał się do wszystkiego, jak ktoś z automatu daje na max to i 1070ti może złapać zadyszkę, a jak mamy 2560x1440 to tym bardziej wymięknie.

Póki co najmocniejsze RTX nadal nie są kartami do 4K.

sokolnik ja wiem bo już pisałem kilka razy o co ci chodzi ale ja ci napisałem te kilka razy że jeśli w budzie normalna cyrkulacja to w upały na box chłodzeniu nic nie zrobisz procesorowi nawet na testach syntetycznych, inne dobre chłodzenie daje spadek parę stopni i cisze.
Zapuszczasz na pół godziny OCCTPT i czekasz czy ci się komp wyłączy ze względu na wysokie temperatury czy nie, prosty szybki test.

Jeszcze jakbym ram ustawił na 3600 CL 16 albo 3200 ale CL 15 to byłoby super Jeszcze nie ustawiłeś ? Przecież masz ram, który nie wymaga żadnych ustawień, dajesz mu tylko mnożnik na 3600 ( testowo wcześniej możesz dać 3466 ).

sokolnik
10-09-2019, 11:38
Kwestia czy ktos uznaje kompromis bo np dla mnie nie problem wyłączyć wygładzanie, jakość tekstur na dużym dystansie czy nawet czasami warto wyłączyć cienie, wtedy nawet bieda 960 w FHD nadawał się do wszystkiego, jak ktoś z automatu daje na max to i 1070ti może złapać zadyszkę, a jak mamy 2560x1440 to tym bardziej wymięknie.
sokolnik ja wiem bo już pisałem kilka razy o co ci chodzi ale ja ci napisałem te kilka razy że jeśli w budzie normalna cyrkulacja to w upały na box chłodzeniu nic nie zrobisz procesorowi nawet na testach syntetycznych, inne dobre chłodzenie daje spadek parę stopni i cisze.
Zapuszczasz na pół godziny OCCTPT i czekasz czy ci się komp wyłączy ze względu na wysokie temperatury czy nie, prosty szybki test.

Jeszcze nie ustawiłeś ? Przecież masz ram, który nie wymaga żadnych ustawień, dajesz mu tylko mnożnik na 3600 ( testowo wcześniej możesz dać 3466 ).Nie wiem gdzie to ustawić w Bios :) boję się że się coś wykrzaczy :)

sokolnik
10-09-2019, 16:54
sprzedajecie w ogóle swoje dyski?
jak sformatować SSD, żeby nowy nabywca mi nie wyciągnął z niego jakiś danych typu hasła do bankowości czy kont pocztowych itp? Czy nie da się odpowiednio zabezpieczyć przed odzyskaniem danych...

Przydałyby mi się 2 SSD x 500 GB niż tak jak teraz 2 x 240-250 GB :/ a najbardziej interesują mnie SSD m2.

ksh
10-09-2019, 16:58
Po co sprzedawać podepnij gdzieś tam w tyle na magazyny i już, ja tak już mam trzy małe SSD, a ssd jest łatwiej czyścić niż hdd bo w tym drugim talerze trudno się rozpuszczają w kwasie :)

sokolnik
10-09-2019, 17:04
Po co sprzedawać podepnij gdzieś tam w tyle na magazyny i już, ja tak już mam trzy małe SSD, a ssd jest łatwiej czyścić niż hdd bo w tym drugim talerze trudno się rozpuszczają w kwasie :)

Dla dysku SSD SATA widzę przyszłość świetlaną w starym laptopie żonki :)

Na płycie mam 2 sloty m2. Mam 1 dysk SSD m2 250 GB ale powoli robi się za mały, zresztą od zawsze był mały :) sprzedałbym go i kupił 2 x 500 GB i było by idealnie (1 na system 2gi na bieżące dokumenty + gry).

ksh
10-09-2019, 19:04
50zł kosztuje karta adapter na slot PCI z miejscem na 1-2 dyski M.2 jak coś.

Ja sobie zamontowałem właśnie nvidia 1060 6GB i testowo działa obróbka 4K, zobaczę jak będzie z RAM czy się nie zapcha 16GB ale powinno być ok.

sokolnik
10-09-2019, 19:05
50zł kosztuje karta adapter na slot PCI z miejscem na 1-2 dyski M.2 jak coś.Aaa wtedy zachowam wysokie prędkości czy będzie mnie coś ograniczać?

ksh
10-09-2019, 19:11
Jak kupisz PCI x16 to nic nie ograniczysz, jak x4 to troszeczkę tak.

https://allegro.pl/oferta/adapter-pcie-x16-m-2-m-key-ssd-nvme-radiator-jeyi-7916106113
przykładowo takie, fajne bo masz radiator i bez śledzia.

sokolnik
10-09-2019, 19:12
Jak kupisz PCI x16 to nic nie ograniczysz, jak x4 to troszeczkę tak.

https://allegro.pl/oferta/adapter-pcie-x16-m-2-m-key-ssd-nvme-radiator-jeyi-7916106113
przykładowo takie, fajne bo masz radiator i bez śledzia.Ale ta kieszeń mam kupić x16 czy dyski? :) hmm
GPU mam w górnym slocie pcie.
Dyski m2 powiedzmy że miałbym 2 sztuki MW NVMe pewnie pcie 3.0 :)
A potem kiedyś 3ci ssd w tej kieszeni? :)

ksh
10-09-2019, 19:32
Jaką kieszeń ?

Brakuje ci slotu M.2 tak ? No to kupujesz kartę PCI x16 ( wiesz co to ? ) z adapterem M.2 i tyle.

Cichy
10-09-2019, 20:14
U mnie siedzi już ten nowy Bios z AGESA ABBA (choć MSI usunęło linki nie wiedzieć czemu z tego forum) i wygląda na to, że w Auto już działa dobrze (dobija do deklarowanych 4,4Ghz). No ale zostawiam sobie 4,4 na sztywno na wszystkich i nawet zjechałem z napięciem do 1,37V i wszystko śmiga ładnie.

PS. zszedłem jeszcze trochę, do 1,35V (niżej już są błędy) i nadal bez błędów i max 67 stopni w OCCT. Chyba za dobrego tego biosa zrobili :D Finalnie mam 4,4 na wszystkich jajkach i z tego co czytam jak na 3700x to mega wypas. Inni mają 4,25 stabilnie.

OjTam
10-09-2019, 20:51
Jaką kieszeń ?

Brakuje ci slotu M.2 tak ? No to kupujesz kartę PCI x16 ( wiesz co to ? ) z adapterem M.2 i tyle.
koesh takie pytanie. Taka karta nie ogranicza prędkości złącz PCI?
Jak podepniesz 2 GPU, to prędkość łącza leci.

ksh
10-09-2019, 21:41
Część płyt np na B450 ma tylko jeden slot PCI na karty x16 i jedno M.2 x16 na SSD, w płytach jakie ma np sokolnik masz miejsce na dwa M.2 x16 i dwie karty x16, więc on może wykorzystać jedno złącze PCI na adapter.
Inna sprawa że szybkości x4 to 3940 MB/s, więc jest całkiem ok ale jest to bardziej skomplikowane w wyliczaniu bo trzeba brać pod uwagę chipset i wszystkie urządzenia podłączone, mimo to strat na x4 wielkich nie ma zwłaszcza jeśli SSD to nie jest topowy model.

OjTam
10-09-2019, 21:45
U mnie jest m.2 nvm, m.2 SATA (wspólna linia ze złączami SATA_3 i SATA_4) i 2x PCI-E 16x. Ale... Nie o to pytam.
Nie wiem, czy we wszystkich mobo tak jest, ale w wielu jak podepniesz 2x GPU do PCI-E 16x, to oba złącza działają jako 8x.
I się zastanawiam, czy po podpięciu tego adaptera co linkowałeś, nie będzie tak samo?

ksh
10-09-2019, 21:57
Jeśli masz płytę, która obsługuje dwie karty to masz też opisany dokładnie standard i jakie PCI jest wykorzystywane, są ograniczenia itd.
Nie znam dokładne tematu.

na X470 i x570 będzie działać na 100% gpu i adapter na x16.

OjTam
10-09-2019, 22:08
AMD Ryzen series CPUs (Picasso, Raven Ridge)
- 1 x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIE2: x8 mode)*
- 1 x PCI Express 2.0 x16 Slot (PCIE3: x4 mode)
Dobra, chrzanić to. :lol:
Im więcej czytam, tym mniej rozumiem.

krzysztofz24
10-09-2019, 22:12
U mnie jest m.2 nvm, m.2 SATA (wspólna linia ze złączami SATA_3 i SATA_4) i 2x PCI-E 16x. Ale... Nie o to pytam.
Nie wiem, czy we wszystkich mobo tak jest, ale w wielu jak podepniesz 2x GPU do PCI-E 16x, to oba złącza działają jako 8x.

To nie tak. Praktycznie kazda plyta ma to jedno "glowne" zlacze PCI-E x 16. Ono zawsze chodzi x16, niewazne co podepniesz, to glowne zlacze chodzi X16. To nastepne ma ograniczona przepustowosc.
Czyli jak jest 2 razy GPU, to jedno jest x16 a nastepne ma ograniczona przepustowosc.
Te podwojna GPU to taka troche egozotyka dla entuzjastow z zacieciem. Bo nie koniecznie gry musza to wogole wspierac, albo jak wspieraja to tak sobie, a malo jest przypadkow gier ktore na tym mega zyskuja.

Pytanie tylko, co jesli ktos ma podwojne GPU i dyski M.2 w maksymalnej ilosci oferowanej przez karte:-). "Glowny port PCI-E bedzie x16 a jak inne to juz nie podejme sie rozkminy;-).

Mz wszelkie adaptery powoduja straty, nawet te najlepsze. Bo np przy wodowaniu kompa, niektorzy woduja tez GPU i montuja ja werykalnie za pomoca Ryzera (takie elastyczne zlacze miedzy GPU a portem PCI-E). Nawet najlepsze konstrukcje daja 3-5% straty. Nie wspominajac juz o przyslowiowych "chinczykach".
Tylko, ze sa przypadki ze mimo ograniczenia przepustowosci gniazda za pomoca adaptera, to i tak bedzie z zapasem np dla dysku, ktory ma nizsze osiagi.
Skomplikowany i rozlegly temat.

Ja tam sie tylko na grach znam i na GPU jakby co;-).

crusiek
10-09-2019, 22:14
Może to Ci delikatnie przybliży temat. Zależy od architektury płyty i obsługiwanych linii pcie procesora.
Po szczegóły zapraszam na piwo :D

https://www.youtube.com/watch?v=rctaLgK5stA

OjTam
10-09-2019, 22:17
To nie tak. Praktycznie kazda plyta ma to jedno "glowne" zlacze PCI-E x 16. Ono zawsze chodzi x16, niewazne co podepniesz, to glowne zlacze chodzi X16. To nastepne ma ograniczona przepustowosc.
Czyli jak jest 2 razy GPU, to jedno jest x16 a nastepne ma ograniczona przepustowosc.
Te podwojna GPU to taka troche egozotyka dla entuzjastow z zacieciem. Bo nie koniecznie gry musza to wogole wspierac, albo jak wspieraja to tak sobie, a malo jest przypadkow gier ktore na tym mega zyskuja.

Pytanie tylko, co jesli ktos ma podwojne GPU i dyski M.2 w maksymalnej ilosci oferowanej przez karte:-). "Glowny port PCI-E bedzie x16 a jak inne to juz nie podejme sie rozkminy;-).

Mz wszelkie adaptery powoduja straty, nawet te najlepsze. Bo np przy wodowaniu kompa, niektorzy woduja tez GPU i montuja ja werykalnie za pomoca Ryzera (takie elastyczne zlacze miedzy GPU a portem PCI-E). Nawet najlepsze konstrukcje daja 3-5% straty. Nie wspominajac juz o przyslowiowych "chinczykach".
Tylko, ze sa przypadki ze mimo ograniczenia przepustowosci gniazda za pomoca adaptera, to i tak bedzie z zapasem np dla dysku, ktory ma nizsze osiagi.
Skomplikowany i rozlegly temat.

Ja tam sie tylko na grach znam i na GPU jakby co;-).
Mnie akurat o działanie w drugą stronę, że się tak wyrażę, chodzi. Czy taki ewentualny adapter nie ograniczy GPU.

Może to Ci delikatnie przybliży temat. Zależy od architektury płyty i obsługiwanych linii pcie procesora.
Po szczegóły zapraszam na piwo :D

https://www.youtube.com/watch?v=rctaLgK5stA

Dzięki, obczaję przy czasie.

ksh
10-09-2019, 22:29
Sam już nie wiem ale na X570 nie ograniczy.

crusiek
10-09-2019, 22:55
Ano x570 ma swoje zalety, zależy co się potrzebuje i czego specyficznie oczekuje, nie powinno więc dziwić ~13W TDP chipsetu podczas gdy starszaki mają chyba z 6? :D

ksh
10-09-2019, 23:26
X570 to pierwszy chipset, który sami zrobili, są plotki że ma wiele zablokowanych rzeczy na przyszłość ale z tym 13W przesadzili.

krzysztofz24
11-09-2019, 01:23
X570 to pierwszy chipset, który sami zrobili, są plotki że ma wiele zablokowanych rzeczy na przyszłość ale z tym 13W przesadzili.

Bo kurde zawsze jak jest jakas nowa technologia, to pierwsze odslony sa jakies takei niesmiale, cos tam jest poblokowane, cos tam jeszcze czasami kiepsko dziala.
Dopiero przewaznie nastepna generacja w pelni rozwija potencjal danego rozwiazania.

Np raytraicing na obecna chwile na RTX. Niby jest, ale karty sie dusza, malo gier to jeszcze ma. Ale obstawiam ze nastepna generacja kart juz da wyrazny zysk w tej technologi.
Tak samo mi sie zdaje jest z X570...
Ciekawe czy w x670 beda wiatraczki chipsetu:-), czy zaczna robic porzadne radiatory.
I zapewne dopiero wtedy pci-e 4.0 rozwinei troche skrzydla, bo je dopracuja i bedzie juz powszechniejsze na rynku.

A moral z tego taki, nie jarac sie nowosciami na sile. Nie trzeba miec od razu;-).

sokolnik
11-09-2019, 10:15
Ja się nowościami które nie są mi potrzebne nie jaralem. Świadomie kupiłem rok temu średniaka w dobrej cenie 1070Ti a nie jakiegoś mega drogiego nowego RTXa za 3 czy więcej tys pln. Nie oszalalem aż tak. Nie potrzebna mi karta graficzna za 5 tys ha chcociaz jakbym wtedy poczekał 3 miesiące to bym wyrwał 2070 za 300 zł więcej. Tylko że 2070 ma chyba mniej rdzeni CUDA niż moja 1070Ti ha ale ma wsparcie RayTracingu ha co w ogóle mnie nie jara, czyki takie kupowanie dla kupowania by było, kupowanie za wszelką cenę nowości.

ksh
11-09-2019, 10:38
Bo kurde zawsze jak jest jakas nowa technologia, to pierwsze odslony sa jakies takei niesmiale, cos tam jest poblokowane, cos tam jeszcze czasami kiepsko dziala.
Dopiero przewaznie nastepna generacja w pelni rozwija potencjal danego rozwiazania.

Np raytraicing na obecna chwile na RTX. Niby jest, ale karty sie dusza, malo gier to jeszcze ma. Ale obstawiam ze nastepna generacja kart juz da wyrazny zysk w tej technologi.
Tak samo mi sie zdaje jest z X570...
Ciekawe czy w x670 beda wiatraczki chipsetu:-), czy zaczna robic porzadne radiatory.
I zapewne dopiero wtedy pci-e 4.0 rozwinei troche skrzydla, bo je dopracuja i bedzie juz powszechniejsze na rynku.

A moral z tego taki, nie jarac sie nowosciami na sile. Nie trzeba miec od razu;-).

Dawniej zawsze tak było z DirectX, wchodziło nowe na kartach, które nie radziły sobie z tym, dopiero następna generacja wspierające następne DirectX działała dobrze z poprzednim :)

krzysztofz24
11-09-2019, 10:51
Ja się nowościami które nie są mi potrzebne nie jaralem.

To nie byl zarzut do ciebie, tylko tak ogolnie.

A w zartach.
No wcale zakupem Ryzena 9 sie nie jarales i nie przezywales;-).
Ani troche:-).

sokolnik
11-09-2019, 11:45
Ryzen bardziej mi się przyda niż jakiś RTX 2080 ha o Ti nie wspominam za 5500 zł ha

sokolnik
11-09-2019, 15:54
Xkom odpisał że chłodzenie od 02.09 przebywa u producenta i że w ciągu około 3 tyg wyda opinie. Proszą o oczekiwanie.
Podobno jest to reklamacja producenta a nie rękojmia sklepu i zgodnie z ustawą sklep nie musi mnie informować w terminie 14 dni od złożenia reklamacji o wyniku reklamacji. Tylko że ja składałem reklamację w sklepie, minęło 14 dni a sklep się nie ustosunkował.

nikoniarz
11-09-2019, 16:02
Xkom odpisał że chłodzenie od 02.09 przebywa u producenta i że w ciągu około 3 tyg wyda opinie. Proszą o oczekiwanie.
Podobno jest to reklamacja producenta a nie rękojmia sklepu i zgodnie z ustawą sklep nie musi mnie informować w terminie 14 dni od złożenia reklamacji o wyniku reklamacji. Tylko że ja składałem reklamację w sklepie, minęło 14 dni a sklep się nie ustosunkował.

Reklamowałem produkt u nich w ubiegłym tyg. W trzy dni miałem nowy.

sokolnik
11-09-2019, 16:04
Reklamowałem produkt u nich w ubiegłym tyg. W trzy dni miałem nowy.A produkt był od be quiet? Bo tu podobno sklep nie rozpatruje reklamacji tylko producent i on decyduje o gwarancji.
Może mogłem reklamować z tytułu rękojmi?
Na stronie be quiet w warunkach gwarancyjnych nie ma nic o terminie udzielenia odpowiedzi.

crusiek
11-09-2019, 23:24
ASUS GeForce GTX 1660 DUAL OC EVO 6GB

Zastanawiam się mocno czy sobie z rana nie zamówić... Ciśnienie mam na zmianę z gtxa 760, wersja bez Ti tysiak.
Z Ti dopłata ~230 zł, nie wiem czy warto, trochę jestem w plecy z tymi modelami, warto te 2 stówy dopłacać?
Nie mogę coś znaleźć testów 1660 tego modelu bez Ti...

krzysztofz24
11-09-2019, 23:33
Na szybko lektura do poduszki.
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-1660-Ti-vs-Nvidia-GTX-1660/4037vs4038

800zl vs 1000zl. to bedzie 25% drozej. Zysk z wydajnosci okolo 10-15%. Decyzja nalezy do Ciebie:-).
Uwaga, pisze tu o grach. Nie wiem jak na tym zyska np Lightroom.
Moze w tym linku znajdziesz odpowiedz a propo rzeczy dla forografa.

OjTam
11-09-2019, 23:38
800zl vs 1000zl.

Te ceny są z... kartki papieru wzięte. ;)
Najprawdopodobniej bezpośrednie przeliczenie $ na PLN. W rzeczywistości jest to bardziej 1000 vs 1300.

krzysztofz24
11-09-2019, 23:45
Te ceny są z... kartki papieru wzięte. ;)
Najprawdopodobniej bezpośrednie przeliczenie $ na PLN. W rzeczywistości jest to bardziej 1000 vs 1300.

Z tego porownania z linka je wzialem.
Nie musza byc realne:-).
Ale procentowa roznica w cenie pzozostanie mniej wiecej ta sama.

OjTam
11-09-2019, 23:47
Z tego porownania z linka je wzialem.
Nie musza byc realne:-).
Wiem. Dlatego napisałem, że najprawdopodobniej to proste przeliczanie z $. Bez uwzględnienia ceł i reszty tego cholerstwa.
Chodziło mi o to, żeby się na te ceny nie patrzyć dosłownie.

Ale procentowa roznica w cenie pzozostanie mniej wiecej ta sama.

Ano.

crusiek
11-09-2019, 23:51
Patrzę bardziej pod gry i oc niż pod LR [emoji846]

crusiek
11-09-2019, 23:53
Wydajnościowo zbieżne do innych testów jakie widziałem dla tych kart, ale kurcze nigdzie tego konkretnego modelu nie wylapalem.

krzysztofz24
12-09-2019, 00:16
No co ty piszesz.
Ja tylko wpisalem w google gtx 1660 vs gtx 1660ti.
I mi wyskoczyly 3 filmiki na YT, w tym jeden polski.
I kilka testow.
A dalem ci takie suche porownanie, zreszta tam tez sa gry uwzglednione.

sokolnik
12-09-2019, 09:52
W LR nie powinno być żadnej różnicy między GPU 1050/1060 a 1080 albo jakimiś RTXami z górnej półki cenowej. Ważne chyba tylko tyle by najnowsza wersja LR wspierała kartę graficzną z listy kart wspieranych. A czy to będzie 1050 czy 2080Ti to nie będzie miało znaczenia bo w głównej mierze wszystkie obliczenia robi procesor. Ilość pamięci ram może mieć znaczenie, czasami 16GB może być mało.
Najważniejsza informacja, AMD wypuściło nowe biosy/agesse, w sensie otrzymali je producenci płyt głównych, niedługo maja pojawić się oficjalne biosy na stronach producentów płyt głównych. Pewnie beta ale zawsze. Trzeba pochwalić AMD że szybko reaguje na protesty/problemy użytkowników Ryzenow 3xxx i wypuszcza aktualizacje. Moim zdaniem przez to wszystko opóźnia się wypuszczenie na rynek 3950x. Nie chca by z ich flagowcem były problemy biosowe itp. Może być też tak że 3950x będzie w styczniu... W cenie ponad 4 tys PLN, to ostudzi zapędy wielu użytkowników,bo chyba wielu myślało że kupi 16rdzeni za 2500 zł :) a to może być 4500 :)

ksh
12-09-2019, 12:47
3950x jest wyceniany na ~1000 euronów, więc u nas może jakimś cudem za 4000zł się kupi, w tym momencie platforma Threadripper robi ukłon :)

sokolnik
12-09-2019, 12:59
3950x jest wyceniany na ~1000 euronów, więc u nas może jakimś cudem za 4000zł się kupi, w tym momencie platforma Threadripper robi ukłon :)Tylko ze juz 3900x jest lepszy od najprostrzego Threadrippera :) a co dopiero 3950x? :)

OjTam
12-09-2019, 13:03
Tylko ze juz 3900x jest lepszy od najprostrzego Threadrippera :) a co dopiero 3950x? :)

Dobra dobra. Poczekaj na TR z 3xxx. :twisted:

Wysłane z nie mojego okna.

ksh
12-09-2019, 13:11
Chodzi o drugą generacje oczywiście, TR to nie tylko zegar itp, trudno żeby polecać taką platformę do pracy w Lr :)

sokolnik
12-09-2019, 16:30
UWAGA ! :)

najnowszy BIOS na stronie MSI nie jest już wersją BETA z ostrzeżeniem na czerwono bla bla :)
może zainstaluje ten bios... z jak już zmienię chłodzenie na nowe MEGA WYDAJNE to sobię zainstaluje nowy BIOS, który ma się pojawić wkrótce :) bo AMD już zapowiedziało nową AGESSE czy jak to tam zwał :)
https://www.msi.com/Motherboard/support/MPG-X570-GAMING-PRO-CARBON-WIFI#down-bios

UWAGA nr II:

Prawdopodobnie dziś, Rysiek 9 zapozna się z Geraltem z Rivii :)

krzysztofz24
12-09-2019, 16:40
O tych nowych biosach/agesa to pisza ze tylko daje wzrost taktowan procesora w trybie bost o UWAGA 25-50 mhz:-).
Bo byla podobno afera ze AMD zawyza wartosc taktowan w boost na papierze a rzeczywistosc co innego.

Ja nie wiem czy to wogole oplaca sie aktualizowac.
No chyba ze niektorzy walcza o kazde 25-50mhz;-).

sokolnik
12-09-2019, 16:44
O tych nowych biosach/agesa to pisza ze tylko daje wzrost taktowan procesora w trybie bost o UWAGA 25-50 mhz:-).
Bo byla podobno afera ze AMD zawyza wartosc taktowan w boost na papierze a rzeczywistosc co innego.

Ja nie wiem czy to wogole oplaca sie aktualizowac.
No chyba ze niektorzy walcza o kazde 25-50mhz;-).

zawsze warto!

12 x 50 mhz = 600 mhz więcej bez OC ! :)

Najnowsza aktualizacja WIN10 naprawiła błędy i dodała nowe :)
https://www.purepc.pl/oprogramowanie/aktualizacja_kb4515384_do_windows_10_naprawia_i_do daje_problemy?fbclid=IwAR1dBHmqOH_FpOEfBZo9t2_ii-jLILxfg3mwUz9ymRPmtj-OV76DXm5Hllk

crusiek
12-09-2019, 18:14
Najnowsza aktualizacja WIN10 naprawiła błędy i dodała nowe :)

Rzekłbym, że to nic dziwnego :)

krzysztofz24
12-09-2019, 18:17
zawsze warto!

12 x 50 mhz = 600 mhz więcej bez OC :-) (...)

Nie oszukujemy i nie dodajemy:-).

sokolnik
12-09-2019, 22:59
Zagrałem sobie w Wieśka jakieś 3 h prawie, wszystko extra tylko mam mniej FPS niż na starej dobrej (podkręconej) i7 :)

Średnie klatki to okoli 60-70 jak sobie walczę z Wilkami :) a widzę czasami 55 a czasami 75 czy pona 80...
FullHD i wszystko co mogłem włączyłem na MAX czyli UBER, wszystko włączone MAX :D

krzysztofz24
13-09-2019, 00:51
Prawodpodobnie poprzednim razem jak grales na Intelu, miales cos jednak wylaczone.
Bo jak dasz na uber nvidia hair works to bedzie nawet na wilkach.
To juz 1070 troche sie poci;-).

sokolnik
13-09-2019, 08:59
Prawodpodobnie poprzednim razem jak grales na Intelu, miales cos jednak wylaczone.
Bo jak dasz na uber nvidia hair works to bedzie nawet na wilkach.
To juz 1070 troche sie poci;-).No i dobrze, wilki też muszą świetnie wyglądać a nie tylko czupryna Geralda ha 1070 Ti pamiętaj, to wersja Ti czyli wydajniejsza ha! Lepszej grafiki nie ma! :D
Ale te 65-75 klatek to lekko zastanawiające. Zmniejsze a potem wyłączne te HW i zobaczę ile FPS przybyło :)
Grafika fajna, może patch 1.31 coś zmie ia z grafiką albo po prostu zapomniałem jak ta gra świetnie wygląda. Powinni zrobić kolejny dodatek do Wiedzmina w 2019 r. Z Extra grafika, to byłby git, dodać mapę krainę i by było grane :)

krzysztofz24
13-09-2019, 10:17
No i dobrze, wilki też muszą świetnie wyglądać a nie tylko czupryna Geralda ha 1070 Ti pamiętaj, to wersja Ti czyli wydajniejsza ha! Lepszej grafiki nie ma! :D
Ale te 65-75 klatek to lekko zastanawiające. Zmniejsze a potem wyłączne te HW i zobaczę ile FPS przybyło :-)

Cale 5-8% wiecej fps w grach Ti vs Standard w przypadku GTX 1070:-).
Ty sie skoncentruj na innej rzeczy. Tj zarzadzaniu procesorem.

Nie jestem pewien, bo w pracy tego nie sprawdze.
Ale R9 domyslnie przelacza sie w grach z 12 rdzeni na 6 w celach optymalizacyjny w grach. Bo 12 rdzeni w grach to potrzebne jak swini siodlo:-).
Tak jest w trybie domyslnym auto.

Ale przeciez ty masz pewnie wszystko juz zhackowane i poprzestawiane;-).

ksh
13-09-2019, 11:10
Dlatego do gier lepszy jest 3700x, nie dość że dużo tańszy i zimny to jakieś tam pare fps da więcej.

Co ty sobie tymi grami tak głowę zawracasz.

sokolnik
14-09-2019, 20:33
Dlatego do gier lepszy jest 3700x, nie dość że dużo tańszy i zimny to jakieś tam pare fps da więcej.

Co ty sobie tymi grami tak głowę zawracasz.Nie zawracam, tylko porównuje :) przecież AMD reklamowało ten procesor jako Gamingowy :) ha!

sokolnik
15-09-2019, 03:46
zdjęcia skopiowane (60 GB) :) HEJ WESELE HEJ WESELE !
pizza zjedzona, można iść spać :)

sokolnik
16-09-2019, 18:30
włączyłem Wiedźmina 3 na UBER wszystko co się da w fullHD :) oraz eksport 1000 nef do jpg 2048pix - eksport trwał 30 min :) Proc 80 stopni :) nawet dobijał do 88-90 :) FPS w Wieśku średnio 45 :)

krzysztofz24
16-09-2019, 18:45
Porazka chyba;-).

ksh
16-09-2019, 18:47
Tylko azot.

sokolnik
16-09-2019, 19:07
Temp wiadomo, wysoka na box :)
Ale da się grać na tych 50 klatkach że spadkami do 40 ale da się pograć a już na spokojnie i bez zamulania da się przeglądać internet bardzo komfortowo :)
Ciekawe czy na lepszym chłodzeniu temp by spadły o 10 stopni podczas eksportu foto i grze w Wieśka.
Cały czas nie mogę zrozumieć czemu mam "tylko" 65-75 klatek średnio w Wieśku. Wcześniej miałem 90-110...

krzysztofz24
16-09-2019, 21:45
No przeciez ci napisalem jedne z mozliwych przyczyn, kilka postow wczesniej:-). (A propo tej mniejszej ilosci fps).

sokolnik
17-09-2019, 12:36
No przeciez ci napisalem jedne z mozliwych przyczyn, kilka postow wczesniej:-). (A propo tej mniejszej ilosci fps).Czyli uważasz że wcześniej grałem na niższych ustawieniach? Być może, ale nie wiele raczej bo wcześniej też wszystko robiłem na Uber :) chyba że jakieś wygładzanie wystarczy zmniejszyć o 1 pkt niżej i już wydajność będzie większa. Ale czy o 30 klatek?
Ciekawe jak dojdę do Novigradu czy na tej typowo mapce procesorowej mój CPU da sobie radę czy klatki spadną?
Hairworksy to ja wszędzie mam włączone, nawet na wilkach ha jak one ładnie wyglądają, szok ha zresztą mój monitor i tak nie wyświetla więcej niż 60 klatek hahaha
Żeby nie było że piszę nie na temat, chociaż mi jako autorowi chyba wolno więcej [emoji14] to powiem, że xkom się nie odzywa nadal, nie ma wyniku reklamacji.
MSI nie przesłało mi chłodzenia CollerMastera 240mm z promocji... Nie wiem, może wyślą. Nie wiem. Cisza w temacie.
Na stronie msi jest nowszy bios niż ten który wgrałem, i nie jest on już biosem BETA, także będę chciał chyba zrobić aktualizacje na dniach. Z chińskiego serwera mam NAJNOWSZY bios dla mojej płyty z najnowszą agessą ale boję się go instalować i nie będę go instalować. Niech msi wyda oficjalnie na stronie, minie trochę czasu, poczytam testy wtedy zainstaluje....moze do tego czasu będę miał nowe chłodzenie np. Noctua nh d15 z dodatkowym wentylatorem nad CPU :)

krzysztofz24
17-09-2019, 18:13
Co ty piszesz?
Ze chcesz nowe chlodzenie, moze Noctue (a Dark Rock ktorego w koncu dostaniesz, nadal w reklamacji). I jeszcze MSI ma ci przyslac chlodzenie wodne z promocji plyty.
Bardziej skomplikowac i rozbudowac problemu juz chyba nie mogles:-).

Ty pilnuj tematu i tego wodnego chlodzenia co masz niby dostac z promocji przy kupnie plyty. I sie przypominaj.
Ale moze najpierw przeczytaj dokladnie warunki tej promocji, bo moze wcale sie nie lapiesz. Moze byc drobnym druczkiem ze tylko w konkretnym przedziale czasowym lub do wyczerpania zapasow - a zapasy mogly byc skape;-).

P.s
Przy okazji mam pytanie.
Na komorce nie mam po prawej stronie forum tej "pionowej zakladki" z najnowszymi postami. A mialem.
Czemu mi znikla, da sie to jakos w ustawieniach przywrocic.
Z tapatalka nigdy nie korzystalem (i nie zamierzam).
Ot pelna wersja forum przez smartfona.

sokolnik
17-09-2019, 18:16
Jasne że do wyczerpania zapasów. Jak nie dostanę w ciągu 2-3 miesięcy to już nie dostanę. Płyte kupiłem 5 tyg temu.

nikoniarz
17-09-2019, 18:27
Żeś nacisnął strzałkę i zwinął.

krzysztofz24
17-09-2019, 18:47
Żeś nacisnął strzałkę i zwinął.

Dziekuje. To bylo to:-).
Czuje sie troche hmm...niepelnosprytny;-).

sokolnik
17-09-2019, 18:55
Dziekuje. To bylo to:-).
Czuje sie troche hmm...niepelnosprytny;-).Jakbyś miał nowego Ryzena 3xxx to byś takich PROBLEMÓW z komputerem nie miał :)

krzysztofz24
17-09-2019, 20:11
Jakbyś miał nowego Ryzena 3xxx to byś takich PROBLEMÓW z komputerem nie miał :)

Za to mialbym pelno problemow, ktore ty masz. A to 10-ty bios do plyty MSI a to chlodzenie za malo high performance, a to cos pyka i strzyka:grin:;-)
A wogole to pisalem o problemie z komorka, bo na kompie tego nie bylo:-).

sokolnik
17-09-2019, 20:13
Za to mialbym pelno problemow, ktore ty masz. A to 10-ty bios do plyty MSI a to chlodzenie za malo high performance, a to cos pyka i strzyka:grin:;-)
A wogole to pisalem o problemie z komorka, bo na kompie tego nie bylo:-).

wszystko działa u mnie na 100% czasami nawet 200 % :P

cycus14
17-09-2019, 20:45
Ja jestem ciekaw ile te proce pożyją przy tych 80-85st, weź lepiej popraw w biosie ustawienia PBO.

sokolnik
17-09-2019, 20:47
Ja jestem ciekaw ile te proce pożyją przy tych 80-85st, weź lepiej popraw w biosie ustawienia PBO.

długo pożyją... u mnie leci bez OC :)
nie grzebie nic w BIOSIE bo się nie znam na RYZENACH :)
wychodzą nowe BIOSY co 2 miesiące, robią aktualizację i chwala im za to... nie mówią jak Intel że nic się nie dzieje a za chwili odświeżają linię procesorów i robią nową podstawkę :) reaguje AMD i to jest najważniejsze.

krzysztofz24
17-09-2019, 21:42
Tak w sumie to raz byly nowe biosy, zeby x470 itp, mogly dzialac z nowymi Ryzenami 3xxx. Potem AMD dalo nowsza Agesa i znowu nowe biosy z drobnymi poprawkami sie pojawily. I koniec. Wyszedl produkt (bios) i lekka poprawka do niego (nowszy bios).
To ze MSI ma juz kolejny enty bios, ktorego nie zalecaja "instalowac, jesli nie jest to konieczne", na swojej oficjalnej stronie.
To juz inna para kaloszy;-)

A ty jeszcze cios pisales, ze masz nieoficjalny bios do sciagniecia z chinskiego serwera:grin:. Kurde, co te MSI odjaniepawla...

sokolnik
17-09-2019, 21:44
Na stronie msi nie ma już tego ostrzeżenia o instalowaniu. Ale to nie jest ta najnowsza agesa która tydzień temu AMD wypuścił do producentów płyt głównych.

krzysztofz24
17-09-2019, 21:48
Na stronie msi nie ma już tego ostrzeżenia o instalowaniu. Ale to nie jest ta najnowsza agesa która tydzień temu AMD wypuścił do producentów płyt głównych.

Nie ma, bo uzytkownicy wykorzystani jako betatesterzy juz sciagneli i przetestowali. I kurde szczesliwie wyszlo ze dziala.
Ale faktem jest ze Asus, Gigabyte i reszta "nie produkuje" tylu nowych biosow co MSI;-). A ich plyty przeciez dzialaja bez problemu.

Sokol ty naprawde chcesz instalowac jakis nieoficjalny bios z chinskiego serwera?
Jak ty to wogole wynalazles:-)?