Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
sokolnik
03-05-2022, 23:32
Opera mydlana ciąg dalszy jak widzę.Ciiiicho tam ;)
To głęboko jednak szybko przemyślana decyzja, troszkę ryzykowałem bo najpierw złożyłem zamówienie z płatnością na nowego proca a dopiero następnego dnia ktoś kupił starego proca. Nawet za 9,99 zł wziąłem opcje zwrotu towaru w ciągu 30 dni zamiast 14 dni... Gdyby 3900x nie chcial się sprzedać, sprzedał się szybko. Zapewne to kwestia ceny... 1300 zł... Za więcej ogłoszenia wiszą i wiszą... Za 1600 zł dało się kupić nowego 5800x też świetny procesor ale lepiej dopłacić 400 zl do 4 rdzeni więcej [emoji3]
5800x dopiero co był za 1399zł, a i tak ludzie wolą 5700x.
sokolnik
04-05-2022, 08:57
5800x dopiero co był za 1399zł, a i tak ludzie wolą 5700x.1400 zł chyba na Amazonie [emoji14]
Najnizsza NIEDAWNO TO BYŁA 1599 zł w Euro AGD RTV.
Ja śledzę ceny w Polskich sklepach, dużych z elektroniką.
1999 zł za 5900x jeszcze nie było. Już wróciła do poziomu 2300 - 2450 zł.
Jeszcze w Komputroniku jest 1999 zł.
W komputroniku 1999zł, FOX za 1959zł, na amazon 1915zł, xkom 2049zł minus kod 59zł, raczej cena normalna to ~2000zł, teraz takie procesory nie warto kupować jak wchodzą nowe platformy, a intel oferuje podobną lub lepszą wydajność czasami nawet taniej.
Pisałeś o bonach, więc dobry deal zrobiłeś ale nie traktuj bonu jako bezwartościową rzecz bo mogłeś kupić za to coś przydatnego.
sokolnik
04-05-2022, 09:55
W komputroniku 1999zł chyba tez koniec, na amazon 1917zł, xkom 2049zł minus kod 59zł, raczej cena normalna, teraz takie procesory nie warto kupować jak wchodzą nowe platformy, a intel oferuje podobną lub lepszą wydajność czasami nawet taniej.
Pisałeś o bonach, więc dobry deal zrobiłeś ale nie traktuj bonu jako bezwartościową rzecz bo mogłeś kupić za to coś przydatnego.Tylko bony z pracy mam na określone sklepy, typu sportowe by kupić rower czy rolki, namiot itp.
Nie zapłacę bonem u mechanika czy za wizyte u lekarza.
Nowy bon (elektroniczny) jest co pół roku i mogę go dzielić na kwoty i sklepy.
Do wyboru także hotele/spa które tam akurat są mega drogie.
Ale mam allegro na cały asortyment więc mogę kupić sobie skrzynie biegów nowa nawet he cokolwiek, ale ceny allegro też ma wyższe zazwyczaj niż skom czy morele bo na allegro prowizje wysokie od sprzedaży.
Ale doszedł mi sklep morele gdzie mogę wykorzystać bon na dowolny zakup oprócz usług ale to chyba normalne.
Bony traktuje ze to nie gotówką z konta oraz to że co pół roku mam pulę do wydania.
Co do zmiany proca na podstawce am4 już pisałem. Opłacalność to kwestia ceny vs cena nowej platformy Intel mobo... No taki i7 12700K plus z690 żeby proca lekko podkręcić trochę. To już wydatek min 3 tys może 3500 nawet. Cen Intela nie śledzę aż tak bardzo.
W 5900x jest nowa architektura a nie kosmetyczne zmiany. Względem 3900x. Mowie, za więcej jak 2000 zl moim zdaniem nie opłacalny proc... O ile sprzedaje się stary to można się zastanowić. Ale jakbym kupował nowy, komputer od podstaw teraz, to stawiałbym bym na Intelu, bo 12gen wypada bardzo dobrze.
5900x to stara architektura, którą jak widać w testach przeciętny 12700k pokonuje i co ciekawe Intel opanował już kwestię temperatur i poboru prądu, AMD obecnie nie oferuje nic ciekawego w żadnym zakresie cenowym, a płyty główne też przestały być tanie, Intel ma nieuczciwe praktyki i dofinansowuje producentów płyt.
Jedyny nowy procesor ale dla graczy to 5800x3D i nawet nie wymaga drogich płyt głównych bo spokojnie na dobrej B550 chodzi, cała reszta teraz jednak Intel.
Uprzedzam że sam mam AMD i chciałbym nadal żeby ta firma coś produkowała sensownego ale niestety tak nie jest i tylko desperaci teraz pchają się w AMD, a o takiej zmianie jak ty zrobiłeś to już nawet nei wspominam bo sensu w tym brak, wyrzucona kasa w błoto :(
Przeglądając wątek widzę jednak ze masz ciągoty do takich nierozsądnych decyzji bo jak inaczej nazwać zakup karty graficznej na początku tego roku.
sokolnik
04-05-2022, 13:11
5900x to stara architektura, którą jak widać w testach przeciętny 12700k pokonuje i co ciekawe Intel opanował już kwestię temperatur i poboru prądu, AMD obecnie nie oferuje nic ciekawego w żadnym zakresie cenowym, a płyty główne też przestały być tanie, Intel ma nieuczciwe praktyki i dofinansowuje producentów płyt.
Jedyny nowy procesor ale dla graczy to 5800x3D i nawet nie wymaga drogich płyt głównych bo spokojnie na dobrej B550 chodzi, cała reszta teraz jednak Intel.
Uprzedzam że sam mam AMD i chciałbym nadal żeby ta firma coś produkowała sensownego ale niestety tak nie jest i tylko desperaci teraz pchają się w AMD, a o takiej zmianie jak ty zrobiłeś to już nawet nei wspominam bo sensu w tym brak, wyrzucona kasa w błoto :(
Przeglądając wątek widzę jednak ze masz ciągoty do takich nierozsądnych decyzji bo jak inaczej nazwać zakup karty graficznej na początku tego roku.Po prostu każdy robi jak uważa, nie musi to podobać całemu światu :)
sokolnik
04-05-2022, 14:59
Proc odebrany, o 13 już był w paczkomacie [emoji3]
Pasta termoprzewodząca też zamówiona także będzie miał idealne warunki :)
Polecam morele świetnie pakują te pączki, zabezpieczone, proc w folii bombelkowej, nawet pasta była w folii bombelkowej ha do tego woreczki z powietrzem... I duuuzy karton... Lux.
62360
sokolnik
04-05-2022, 16:57
a o takiej zmianie jak ty zrobiłeś to już nawet nei wspominam bo sensu w tym brak, wyrzucona kasa w błoto :(
Przeglądając wątek widzę jednak ze masz ciągoty do takich nierozsądnych decyzji bo jak inaczej nazwać zakup karty graficznej na początku tego roku.
Znawcy tematu którzy składają kompy i zajmują się tym profesjonalnie uważają ze opłaca się zmiana 3900x na 5900x szczególnie w dobrych pieniądzach. No i ja w dobrej kasie go kupiłem, nie za 2500 zł.
Już pisałem, zmiana cpu mobo nie wchodzi w grę bo nie mam 3 tys na taką zmianę. W sensie mam ale nie chce wydawać tego na kompa.
1070Ti sprzedałem mega drogo, za 2 000 zł plus nagroda niespodziewana i jako tako to się bilansowało.
Teraz RTX są tańsze ok, ale 1070Ti też sprzedałbym euuuużo taniej więc może przepłaciłem 300-500 zł a nie 2 tys zł. Akceptowalnie.
Akurat ja tak robię że co jakiś czas coś tam zmieniam w kompie no nie wyobrażam sobie zmieniać całego kompa co 5-6 lat powiedzmy. A płytę główną która mam chce wykorzystać przez kolejne 3 lata. Wtedy będzie ok właśnie 5-6 lat to się zmieni mobo i cpu pewnie. No zobaczymy co będzie za 3 lata.
Może nic nie będzie.
Nie moja kasa i nie mi o niej decydować, ja tylko zwracam uwagę że są pewne momenty w cyklu premier, żywotności platform, do tego mamy wydążenia zewnętrzne jak pandemia, wojna itd i nie zawsze coś co się nam wydaje jest optymalne.
Na tą chwilę lepiej siedzieć spokojnie, cieszyć się z tego co mamy w budzie i liczyć że to co się zaczyna w Chinach nie postawi na głowie znowu całego rynku elektroniki.
Pod koniec tego roku będzie można przesiadać się na DDR5, teraz ceny są koszmarne i są to modele podstawowe jakieś 5200-5600MHz, a zabawa zaczynać sie będzie od 8000MHz.
Na tą chwilę wydaje się że nawet PCIe 4.0 jest zbędny ale na nowych platformach PCIe 5.0 będzie miał sens ( tu AMD dziwnie wchodzi w rynek ), więc kolejne wydatki, no i te nieszczęsne karty graficzne dostaną niezłego kopa na PCIe 5.0 gdzie średnia półka przegoni obecne topowe modele.
sokolnik
04-05-2022, 21:02
Nie moja kasa i nie mi o niej decydować, ja tylko zwracam uwagę że są pewne momenty w cyklu premier, żywotności platform, do tego mamy wydążenia zewnętrzne jak pandemia, wojna itd i nie zawsze coś co się nam wydaje jest optymalne.
Na tą chwilę lepiej siedzieć spokojnie, cieszyć się z tego co mamy w budzie i liczyć że to co się zaczyna w Chinach nie postawi na głowie znowu całego rynku elektroniki.
Pod koniec tego roku będzie można przesiadać się na DDR5, teraz ceny są koszmarne i są to modele podstawowe jakieś 5200-5600MHz, a zabawa zaczynać sie będzie od 8000MHz.
Na tą chwilę wydaje się że nawet PCIe 4.0 jest zbędny ale na nowych platformach PCIe 5.0 będzie miał sens ( tu AMD dziwnie wchodzi w rynek ), więc kolejne wydatki, no i te nieszczęsne karty graficzne dostaną niezłego kopa na PCIe 5.0 gdzie średnia półka przegoni obecne topowe modele.Zawsze coś w przyszłości będzie lepsze od obecnego sprzętu.
Podobno idzie kryzys na rynku cpu więc dokonałem zakupu. Nawet czytałem że lepiej używany procek sprzedać w 3Q/4Q 2022 niż teraz.
Nie ważne.
Cpu mobo i ramu na DDR5 teraz nie zmienie rozez kolejne 3 lata. 2025 to minimum. A co będzie za 3 lata to nikt nie wie.
Proca montuje jutro, bo dopiero do domu wracam.
Właśnie jest odwrotna sytuacja, to co napisałeś to jakieś naganianie, akurat rynek cpu się poprawia ponieważ Intel wreszcie po latach rusza z produkcją, IBM podobnie, TSMC dostało miliardy na budowę fabryki w USA, Samsung ruszył też z produkcją.
Problemy nadchodzące to po pierwsze pandemia w Chinach i kwarantanna całych regionów, druga sprawa to zapaść gospodarki Chin.
Nie pisze że teraz masz zmieniać tylko teraz spokojnie czekać do jesieni na zmiany sprzętu.
sokolnik
05-05-2022, 20:50
no i komputer działa elegancko :D
były małe problemy z przykręceniem pompki/AIO na CPU a później ze startem kompa bo za 1 razem nie wyświetlał nic a nic obraz i paliła się dioda BOOT cały czas... Wyłączyłem go, odczekałem minutę, uruchomił się pięknie od razu bez problemów :)
5900x na pokładzie :D
ram ustawiony na xmp także 3600 mhz śmiga :D 2 kości widzi :D
sokolnik
06-05-2022, 19:31
taki był ładny i trzeba było pastą wysmarować :D
62401
sokolnik Jak będziesz miał chwilę, napisz, jak ta wymiana z 3900X na 5900X głównie w LR. Mam aktualnie 3800X i się zastanawiam nad przeskokiem właśnie na 5900X ale nie wiem, czy zyskam coś prócz szybszego importu/exportu zdjęć. Działam na LR 6.14, u Ciebie chyba podobnie?
Doradzę ci że jeśli chcesz mieć wydajność optymalną to ustaw sobie ram na 3800MHz co pewnie bez problemu i bez grzebania w ustawieniach dodatkowych będzie szło.
Jakby ci komp nie wstał to nie martw się bo twoja płyta jak większość ma zachowywanie kopii BIOS i przywraca sobie go jeśli nowe ustawienia nie zatrybią, wygląda to tak że komp się restartuje kilka razy i na końcu wstaje na tym poprzednim BIOS, wiec bez stresu możesz sobie ustawienia zmieniać.
Jeśli to komuś się przyda to na komputerze z Ryzen 5800x Lr 6 chodzi dużo gorzej niż na Intel 11400 ponieważ stare pudełkowe Lr lubią się z MHz, za to Lr w chmurze trudno ocenić ale bardzo podobnie to chodzi.
sokolnik
06-05-2022, 20:09
sokolnik Jak będziesz miał chwilę, napisz, jak ta wymiana z 3900X na 5900X głównie w LR. Mam aktualnie 3800X i się zastanawiam nad przeskokiem właśnie na 5900X ale nie wiem, czy zyskam coś prócz szybszego importu/exportu zdjęć. Działam na LR 6.14, u Ciebie chyba podobnie?
może zmiana na 5800x który jest tańszy też będzie dobrym wyborem? Ja wziąłem 5900x bo czasami renderuje video na procesorze, jak gram w coś to na drugim monitorze mam otwartą przeglądarkę i np oglądam mecz, albo coś tam się właśnie exportuje w tle... ekporty napewno będziesz miał szybsze ale czy coś zajmuje 15 min czy 12 to nie ważne?
5900x ładnie boostuje do 4,9 ghz ale na 1 rdzeniu z tego co czytałem... fakt że na domyślnych ustawieniach temp są wysokie... ja w Wieśku oraz Cyberpunku 2077 mam temp cpu na poziomie 77-80 stopni bardziej 80 :D No ale to wina napięcia jakie daje płyta/bios... Tego nie da się schłodzić a mam AIO 360mm na TOPie w obudowie.
No i ja mam raczej system do reinstalacji, dopiero wtedy mogę się wypowiadać... No i jakiś materiał muszę obrobić NEFy/VIDEO jakieś to coś tam się wypowiem... ale u mnie różnice będą marginalne w zasadzie. Może jak ustawiłbym wszystkie rdzenie na 4,7 GHZ a nie jak wcześniej miał 4,25 to będzie jakaś tam różnica dzięki GHz oraz nowszej architekturze trochę. Tylko mi się formata nie chce robić :D
Doradzę ci że jeśli chcesz mieć wydajność optymalną to ustaw sobie ram na 3800MHz co pewnie bez problemu i bez grzebania w ustawieniach dodatkowych będzie szło.
Jakby ci komp nie wstał to nie martw się bo twoja płyta jak większość ma zachowywanie kopii BIOS i przywraca sobie go jeśli nowe ustawienia nie zatrybią, wygląda to tak że komp się restartuje kilka razy i na końcu wstaje na tym poprzednim BIOS, wiec bez stresu możesz sobie ustawienia zmieniać.
Jeśli to komuś się przyda to na komputerze z Ryzen 5800x chodzi gorzej niż na Intel 11400 ponieważ stare pudełkowe Lr lubią się z MHz, za to Lr w chmurze trudno ocenić ale bardzo podobnie to chodzi.
A ramu to już w ogóle boję się ruszać :D mam xmp 3600 CL 16 16 16 także znośnie :D
Mam aktualnie 3800X i się zastanawiam nad przeskokiem właśnie na 5900X ale nie wiem, czy zyskam coś prócz szybszego importu/exportu zdjęć. Działam na LR 6.14, Stary LR 6.14 będzie lepiej działał na tych procesorach które są szybsze jednowątkowo. I tak właśnie jest z 5800X który jest szybszy na jednym rdzeniu od 5900X. Do tego starego LR nawet 5600X będzie wystarczający i może być nawet szybszy od 5900X. Oczywiście piszę tylko o procesorach AMD. Intel to całkiem inna bajka.
sokolnik
07-05-2022, 12:18
wgrałem NAJNOWSZY BIOS także spoko :) tylko zaraz AMD wydaje nową Agese :D niedługo producenci płyt głównych oficjalnie ją udostępnią (już można pobierać z jakiś azjatyckich serwerów :D )
Stary LR 6.14 będzie lepiej działał na tych procesorach które są szybsze jednowątkowo. I tak właśnie jest z 5800X który jest szybszy na jednym rdzeniu od 5900X. Do tego starego LR nawet 5600X będzie wystarczający i może być nawet szybszy od 5900X. Oczywiście piszę tylko o procesorach AMD. Intel to całkiem inna bajka.
Hm... ale w trybie turbo 5900X akurat "skacze" najwyżej, więc teoretycznie nie sądzę, aby 5600X i 5800X byłyby lepsze. Co innego stosunek ceny w przeliczeniu na GHz ;) Ale AM4 zamykają, więc jest myśl, aby przejść na coś lepszego nie zmieniając na nowości wszystkiego. Tylko tak się zastanawiam, jak to się będzie miało ten 3800X -> 5900X w tym moim starym LR. Dzięki za odpowiedź Zbyszek .
P.S. Ktoś uruchamiał LR 6.14 na Win11? Spotkałem sprzeczne opinie.
sokolnik
07-05-2022, 16:27
Hm... ale w trybie turbo 5900X akurat "skacze" najwyżej, więc teoretycznie nie sądzę, aby 5600X i 5800X byłyby lepsze. Co innego stosunek ceny w przeliczeniu na GHz ;) Ale AM4 zamykają, więc jest myśl, aby przejść na coś lepszego nie zmieniając na nowości wszystkiego. Tylko tak się zastanawiam, jak to się będzie miało ten 3800X -> 5900X w tym moim starym LR. Dzięki za odpowiedź Zbyszek .
P.S. Ktoś uruchamiał LR 6.14 na Win11? Spotkałem sprzeczne opinie.
kupisz 5900x to Twój komp odleci :D
P.S. Ktoś uruchamiał LR 6.14 na Win11? Spotkałem sprzeczne opinie.Wszystkie komputery mam na win11, w tym jeden w programie Iniside gdzie mam wczesne aktualizacje, wszystko działa, nie wiem czemu miałoby nie działać na win11 jeśli działa na win7/8/10.
Obecnie takim pomostem miedzy DDR4 i DDR5, miedzy PCIe4.0 i 5.0, a procesory bardzo fajne to Intel 12xxx, teoretycznie mają na tym chodzić modele 13xxx, a teraz możesz używać na tym swoje pamięci i dyski, czyli dość płynnie potem przejść i zyskać kopa od DDR5 i PCIe 5.0.
AMD na ostatnio głupie decyzje i konsumuje sukcesy, początkowa seria na AM5 nawet nie będzie akceptowała DDR4 ale będzie o krok w tyle bo tylko PCIe 4.0, to jest bardzo dziwne.
sokolnik
07-05-2022, 22:25
zmiana daje nie 3-5 % jakby to miałoby miejsce u Intela, tylko prawie 15 %...
3900x robił na nowym biosie pod 5000 na domyślnych ustawieniach 6 900 pkt w R20
a 5900x na domyślnych robi 7 900 więc 14,5% więcej...
Te wyniki pewnie będą inne na dopiero co postawionym WIN10 no ale teraz formata nie robiłem więc warunki systemowe miały te same. Na interencie można spotkać lepsze wyniki w okolicy 8200-8350 pkt na stock ale albo na lepszych płytach głównych albo po prostu na wcześniejszych aktualizacjach WIN10... mój 3900x też z każdą aktualizacją robił coraz mniej pkt ... 50-100 mniej, potem trochę się poprawiało... ale finalnie straciłem jakieś 250-300 pkt... Bo po małym OC robił 7500 a potem ledwo 7300... Jest sporo artykułów do poczytania o spadku wydajności z kolejnymi aktualizacjami Windowsa... No chyba że SSD pci-e 3.0 Samsung 960 Evo mi się coś sypie ale wątpię :D
pamięci ram 3600 CL 16 16 16
Pewnie jakbym zrobił je na 3733 albo 3800 cl 14 15 15 to by wyniki były jeszcze lepsze ale RAMU już nie tykam :D
krzysztofz24
07-05-2022, 22:44
Sokol, wez jeden test...:-
Zmieniles sobie procesor na taki realnie 10-12% lepszy w niektorych zastosowaniach i niech ci pojdzie na zdrowie. Twoj hajs, twoj wybor, twoj komp.
No ale musisz meic swiadomosc ze wiekszosc osob by jednak sobie odpuscila zmaine proca dla takiego uzysku...
sokolnik
07-05-2022, 22:48
mam tą świadomość :D
musisz zrozumieć że są takie osoby co zmienią proca po 3 latach na coś nowszego z wielu róznych względów i lepiej nie oceniać... po prostu.
Jeden by zmienił drugi nie. Jeden woli chude inny grube :D
krzysztofz24
07-05-2022, 22:52
Nowszego a niewiele sie rozniacego;-)
ciach
Niech ci idzie na zdrowie i da zadowolenie ta zamiana.
No ale rewolucji tu nie ma, jest jakby delikatny lifting;-)
Panowie... trochę luzu i dystansu do siebie, proszę.
krzysztofz24
08-05-2022, 00:38
Panowie... trochę luzu i dystansu do siebie, proszę.
No ja jestem wyluzowany na 100%:-)
Tu nie ma wielkiej filozofii, jak ktoś się napali na zmianę to wywali kasę mimo że rozsądek podpowiada co innego.
Zmiana na 5900x miała sens rok temu, wtedy tez promocje wskakiwały dobre na ten procesor, teraz trzeba siedzieć spokojnie i myśleć o przesiadce na sprzęt z przyszłością ale tak też żeby nie tracić fortuny.
Znajomy pracuje w Platige Image, cpu zmienił jakiś rok temu na 5800x ze starego 2700x, dokupił drugiego RTX 2060 "po kosztach" i zbiera kasę bo on mocy od cpu i gpu potrzebuje, a nawet dla niego DDR5 i SSD na PCIe 5.0 ma sens.
Jak włącza coś dłuższego do renderowania to mu obojętne czy to będzie 100 minut czy 110 minut, dla niego komfort jest ważny w pracy bieżącej i to reguluje rozdzielczością monitora, chciałby przejść na 4K ale to dopiero na nowej platformie.
sokolnik
08-05-2022, 11:46
ciachnięte przepychanki i wycieczki osobiste
I dokładnie, jak ktoś się napali to się napali. Akurat dla mnie była dobra cena to sobie pozwoliłem na zmianę która ma starczyć na te 3 lata. CPU pewnie ustawie na 4,6 może 4,65 ghz i to będzie o 0,4 ghz na każdym rdzeniu. Zależy, niektóre sztuki się kręcą wyżej ale to już zależy od wielu rzeczy: mobo/sekcja zasilania, napięcia, chłodzenia, nawet wersja bios potrafi zburzyć te same ustawienia OC.
Sokolnik i Krzysiek, grzecznie radzę, nie kontynuujcie tego.
sokolnik
08-05-2022, 12:47
Sokolnik i Krzysiek, grzecznie radzę, nie kontynuujcie tego.
ja grzeczny jestem ale nie dam się cały czas kąsać jakiemuś wenszowi :smile:
jak widzisz nikt nic nie kontynuuje bo my dojrzali forumowicze jesteśmy ;) nie pozwolę obrażać mojego PROCA ;) :evil: :mrgreen:
krzysztofz24
08-05-2022, 14:25
ja grzeczny jestem ale nie dam się cały czas kąsać jakiemuś wenszowi :smile:
jak widzisz nikt nic nie kontynuuje bo my dojrzali forumowicze jesteśmy ;) nie pozwolę obrażać mojego PROCA ;) :evil: :mrgreen:
Przecież to ty masz pseudonim sokolnik-wezownik:-)
"Obrażac procesor"? O lol2, :-).
Chyba nie ma sensu kontynuować.
P.s Sry OjTam, no ale jak nie zareagować jak ktoś się bawi w jakieś wyzwiska...
Ale z mojej strony EOT.
sokolnik
08-05-2022, 16:41
ustawiłem na stałe 4,5 GHz na 1,2V:
R20 + 1 000 pkt = 8 835 pkt.
w Wieśku na rynku w Novigradzie 60-62 stopnie (szybki krótki test w grze)
także spoko :D
ALE
puściłem na 10 min R20 w pętli... po 3-4 min temp VR MOS 95 stopni... przerwałem :D
sokolnik
08-05-2022, 19:46
renderowanie video... sekcja szybko dobiła do 95 a potem powoli po 1 stopniu do góry... 106 stopni i komp się ponownie uruchomił :D temp CPU 82 widziałem na koniec :D
także jak chce ktoś zmienić na Ryzena 5900x to lepiej mieć:
dobre chłodzenie
dobrą obudowę
porządną płytę główną :D
albo nie renderować VIDEO :D
albo po prostu nie podkręcać nic i ustawić wszystko jak fabryka ustawiła i polegać na standardowych ustawianiach, które są bezpieczne i nie powinny doprowadzać do przegrzania :D
ustawiłem na stałe 4,5 GHz na 1,2V:
R20 + 1 000 pkt = 8 835 pkt.
w Wieśku na rynku w Novigradzie 60-62 stopnie (szybki krótki test w grze)
także spoko :D
ALE
puściłem na 10 min R20 w pętli... po 3-4 min temp VR MOS 95 stopni... przerwałem :D
Nie robi się tak testów, to nic nie daje, ty masz powalczyć o stabilność, więc standardowo puszczasz np OCCT i RunMemTest, wszystko nawet na domyślnych ustawieniach skierowanych na obciążenie procesora.
A co do wydajności to R20 wywal i zapuść test, który odzwierciedla twoje zastosowania, masz testy dla Davinci, Blender, Adobe Premiere itd.
- - - - kolejny post - - - - - -
renderowanie video... sekcja szybko dobiła do 95 a potem powoli po 1 stopniu do góry... 106 stopni i komp się ponownie uruchomił :D temp CPU 82 widziałem na koniec :D
także jak chce ktoś zmienić na Ryzena 5900x to lepiej mieć:
dobre chłodzenie
dobrą obudowę
porządną płytę główną :D
albo nie renderować VIDEO :D
albo po prostu nie podkręcać nic i ustawić wszystko jak fabryka ustawiła i polegać na standardowych ustawianiach, które są bezpieczne i nie powinny doprowadzać do przegrzania :D
No to nie lepiej było kupić dobre chłodzenie i obudowę ?
Dobrze że nie kupiłeś 5800x bo by ci wytopił dziurę w płycie głównej, 5900x jest chłodniejszy.
Co do wpływu płyty głównej, że dobra płyta ma wpływ na temperatury ? Chyba miałeś na myśli że dobra płyta daje lepszą stabilność i lepsze możliwości podkręcania ?
sokolnik
08-05-2022, 22:01
No to nie lepiej było kupić dobre chłodzenie i obudowę ?
Dobrze że nie kupiłeś 5800x bo by ci wytopił dziurę w płycie głównej, 5900x jest chłodniejszy.
Co do wpływu płyty głównej, że dobra płyta ma wpływ na temperatury ? Chyba miałeś na myśli że dobra płyta daje lepszą stabilność i lepsze możliwości podkręcania ?
Ja mam dobre chłodzenie i obudowę :)
AIO 360 (https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-alphacool-eisbaer-360-cpu-11286-982223/)
SILENT BASE 802 Window (https://www.bequiet.com/pl/case/2047)
Co do płyty, to chodziło mi o lepszą sekcję zasilania która nie gotuje się do 106 stopni na napięciu 1,2V i 4,5 GHz na 5900x... Czytam fora i ludzie ustawiają 1,3V - 1,35V i 4,6 - 4,7GHZ nawet. I nie pomaga tu AIO tylko dobra sekcja płyty głównej. Stabilność oraz większe OC CPU to też zalety dobrej płyty głównej.
Moja następna płyta będzie lepsza :) chyba już zacznę odkładać pieniądze :D
ASUS (https://www.x-kom.pl/p/691415-plyta-glowna-socket-1700-asus-rog-maximus-z690-apex-ddr5.html)
Co to za czasu żeby mobo było droższe od CPU ? Świat oszalał :lol:
Jeśli masz takie temperatury na sekcji zasilania to płyta tragiczna albo tragiczny przepływ powietrza w obudowie.
Chłodzenie AiO jest bardzo dobre ale zazwyczaj jest montowane na górze obudowy co psuje cały przepływ powietrza, dlatego bardzo często dobre chłodzenie powietrzne jest lepsze.
To są dylematy przy składaniu samemu komputera, znalezienie złotego środka w konstrukcji i zastosowaniu podzespołów jest trudne.
Odnośnie kręcenia, ciekawe ile pobiera zestaw podczas obciążenia cpu i gpu programem OCCT ? :)
sokolnik
08-05-2022, 23:05
Jeśli masz takie temperatury na sekcji zasilania to płyta tragiczna albo tragiczny przepływ powietrza w obudowie.
Chłodzenie AiO jest bardzo dobre ale zazwyczaj jest montowane na górze obudowy co psuje cały przepływ powietrza, dlatego bardzo często dobre chłodzenie powietrzne jest lepsze.
To są dylematy przy składaniu samemu komputera, znalezienie złotego środka w konstrukcji i zastosowaniu podzespołów jest trudne.
Odnośnie kręcenia, ciekawe ile pobiera zestaw podczas obciążenia cpu i gpu programem OCCT ? :)
moja płyta dawała radę z 3900x i nie było problemów z VRM, temp nie dochodziły do 90 stopni ani na stock ani na tym małym OC 4,25 GHz na 1,2750V. Jak ją kupowałem to jeszcze nikt nie marzył o Ryzenach 5000 :D Wtedy była super płyta. Jakbym kupował odrazu 5900x np w 2020/21 r. to bym jej nie kupił pewnie... Chociaż nie narzekam bo wyszła całkiem znośnie... MSI wysłało mi za free słuchawki (wtedy w x-kom 300 zł kosztowały) więc jestem i tak zadowolony :D słuchawek bym nie kupił takich a przyjemnie było dostać gratis :D
Widocznie 5900x jest bardziej wymagający :D
Nie wiem ile pobiera zestaw gdy obiciążam CPU i GPU... teraz jak puszczam R20 to pobiera ze ściany 275 W :D mierzone miernikiem :D właśnie miernik włożyłem do gniazdka :D
Wiedżmin 3 - 375-400W ale średnio 380W. to chyba tyle co było wcześniej... Jakbym zamienił na 12900K to by było dużo dużo więcej W :D
3900x + 3070 w stres teście CPU i GPU pobierał 520-530W. Luzik mam HX850W :D
Co ty masz z tym R20, na co ty to puszczasz ? :)
OCCT ściągnij, prosty program do testowania, w tle puszczasz RunMemTest Pro v2.5 ( ten jest dobry do AMD ), nie rób OC żadnego do takich testów na początku.
sokolnik
08-05-2022, 23:20
w sumie zabawa zacznie się jak zrobię format WIN10 :D ale narazie nie chce mi się :)
mam ustawiony 4,5 GHz na 1.2V i obecnie nie mam czasu.
Ważne że temp w grach spadły z 78-80 na 60-62 stopnie tylko gorzej z sekcją zasilania podczas renderowania VIDEO (ale ja mało renderuje) :D zamówiłem już Articka 80x80 podmucha trochę na sekcje zasilania :)
idę spać :p
Na co ci ten format ? Zrób update do win11 z zachowaniem ustawień i plików, nawet układ ikon na pulpicie ci zostanie.
Jak coś chcesz wiedzieć odnośnie win11 to pytaj bo siedzę od wczesnej bety.
Jeśli mało renderujesz, mało grasz to co robisz że potrzeba takiego procesora, jakiś blender czy inne 3D ?
sokolnik
09-05-2022, 00:10
Jeśli mało renderujesz, mało grasz to co robisz że potrzeba takiego procesora, jakiś blender czy inne 3D ?
Format potrzebny bo mam chyba kaszane w Windowsie... :D parę dni instalowania programów i ustawianie wszystkiego ale chyba przyniesie to więcej korzyści. Tylko muszę zebrać w sobie, czekam na deszczową pogodę w sumie :D
Zdjęcia, filmy, gry... tyle :D Lubie mieć mocny procesor żeby nic nie zamulało :D są mocniejsze wiem ale jak miałem 3900x to teraz nie kupię przecież 5600x czy od Intela 10400 czy 12600 [emoji14] 12700 to najmniej :D
12900K za drogi +dobra płyta i pęka lekko 4 000 zł ehh do tego rachunki wyższe za prąd he
Do takich zastosowań to 5700x, nie musiałbyś walczyć z temperaturami, a wydajność miałbyś nawet momentami lepszą, nie musisz mieć drogiej płyty bo w AMD B550 są rewelacyjne, no i chłodzenie miałbyś ciche, a nie to upierdliwe AIO.
5900x to tak jakbyś kupił prawie sportowy samochód i jeździł nim raz w tygodniu na zakupy do biedronki :)
Jeśli masz za dużo kasy to można do komputera kupić coś lepszego, pierwsze co mi przychodzi do głowy czytając wątek to wywal ten szmelcowy monitor i kup coś sensownego, a nie zbędny procesor i to jeszcze w tym okresie.
sokolnik
09-05-2022, 10:19
Do takich zastosowań to 5700x, nie musiałbyś walczyć z temperaturami, a wydajność miałbyś nawet momentami lepszą, nie musisz mieć drogiej płyty bo w AMD B550 są rewelacyjne, no i chłodzenie miałbyś ciche, a nie to upierdliwe AIO.
5900x to tak jakbyś kupił prawie sportowy samochód i jeździł nim raz w tygodniu na zakupy do biedronki :)
Jeśli masz za dużo kasy to można do komputera kupić coś lepszego, pierwsze co mi przychodzi do głowy czytając wątek to wywal ten szmelcowy monitor i kup coś sensownego, a nie zbędny procesor i to jeszcze w tym okresie.Rewelacyjne B550?
Które masz na myśli? Uciągnie któraś OC 5900x? Chodzi o temp sekcji.
Napisałem ci o 5700x i B550, do tego co potrzebujesz nawet byłby wydajniejszy sprzęt i nie musiałbyś kombinować z chłodzeniem, czyli podsumowując nie straciłbyś tyle kasy na procesor, płytę i chłodzenie, spokojnie kupiłbyś np porządny konkretny monitor.
sokolnik
09-05-2022, 20:27
Ludzie drodzy, przestańcie mi mówić co ja mam robić ze swoim procesorem, chłodzeniem, monitorem itp. Ok? Nie proszę o to. Znowu to samo pisanie o monitorze. Chcesz to sobie kup inny.
Pytałem konkretnie o jakąś płytę główną, dostaje ogólniki.
Ja mam dobrą x570 tylko ona nie daje rady z OC Ryzena 12 rdzeniowego serii 5000. O ile płyta dawała radę z 3900x to pewnie z 3950x też by dała radę nawet z małym OC, to z 5900x po OC sobie nie radzi... 4,5 GHz to taki średni wynik a napięcie 1.2V to mało... po prostu u mnie jest słaba sekcja zasilania jak na mój proc.
Tyle i aż tyle.
Ale was boli ten procek sokolnika, jasny gwint...
Może taka wymiana faktycznie wiele sensu nie ma, ale zabił miecia i kij komu do tego...
Zmieniając wątek, ale zostając w temacie.
Słyszeliście? Referent AMD 6950XT będzie ciągnął 335W... Jasny gwint... :lol:
Ja mogę polecić to co wzdłuż i w szerz przetestowałem i siebie na 5800x, czyli asusa b550 gaming plus [emoji12] ale to już wiesz.
W dzisiejszych czasach każdy stał się specem od IT więc ja już się nawet nie mam ochoty udzielać [emoji846]
Tym czasem co innego mam na praktykach i stażach, cóż xD
sokolnik
09-05-2022, 20:43
Ale was boli ten procek sokolnika, jasny gwint...
Może taka wymiana faktycznie wiele sensu nie ma, ale zabił miecia i kij komu do tego...
Zmieniając wątek, ale zostając w temacie.
Słyszeliście? Referent AMD 6950XT będzie ciągnął 335W... Jasny gwint... :lol:
Dzięki, chociaż Ty mnie rozumiesz i sytuację w wątku... i nie pytam czy ją popierasz czy nie bo to 2 różne kwestię... zrozumieć kogoś a go/jego wybory popierać.
4090Ti też ma ciągnąć duuużo z gniazdka 600W ? No cóż :D
Dzięki, chociaż Ty mnie rozumiesz i sytuację w wątku... i nie pytam czy ją popierasz czy nie bo to 2 różne kwestię... zrozumieć kogoś a go/jego wybory popierać.
Rozumiem. A czy popieram? Ani tak, ani nie. Zwisa mi równo. Twoja kasa, Twoja sprawa.
Tia, a przy 6090Ti trzeba będzie małą elektrownię atomową podłączać, jak tak dalej pójdzie. ?
sokolnik
09-05-2022, 21:18
Rozumiem. A czy popieram? Ani tak, ani nie. Zwisa mi równo. Twoja kasa, Twoja sprawa.
Tia, a przy 6090Ti trzeba będzie małą elektrownię atomową podłączać, jak tak dalej pójdzie. ������
No dobre podejście :)
Co do poboru topowych kart... no cóż... będą robić obudowy które będę miały po 2 zasilacze:
- na GPU
- pozostałe podzespoły :D
najlepiej CPU z integrą aaa dopiero jak chcemy pograć uruchamiamy 2gi zasilacz który pewnie powinien mieć lekko 1000W :D
krzysztofz24
09-05-2022, 22:50
(...)
(....)
l:
Nie bardzo raczej. Bo na tym polega idea forum o jakiejs wartosci. Dzielenia sie czyms z reszta za pomoca np watku. I czasem sa gratki i pochwaly a czasem krytyka i ocena punktujaca slabe srony itp.
To tak jakby wystawic zdjecie do oceny np w dziale krajobraz i oczekiwac ze beda same gratulacje, piekne swiatelko, super, miodzio, zazdroszcze.
A jak ktos napisze, ze kadr jednak moglby byc lepszy i WB nie bardzo...to ma uslyszec ze autor zrobil jak chcial i kij komu do tego?;-)
Nie bardzo chyba;-).
No chyba ze wystawia na face lub rownie ambitnym portalu, to wtedy spoko:-)
I czasem sa gratki i pochwaly a czasem krytyka i ocena punktujaca slabe srony itp.
Tak. I to rozumiem. Ale nie walenie xyz postów w stylu a po co, a na co, a ja bym tak zrobił, albo inaczej.
krzysztofz24
09-05-2022, 23:09
Troche inaczej najwidoczniej odbieramy te same posty. Ale spoko, kazdy ma przeciez swoj odbior.
Ja tylko naprawde mam nadzieje ze to forum z czasem, jak wiele miejsc w sieci. Nie pojdzie w strone likow i gratek jako jedynej dobrze widzianej formy rozmowy;-).
A bardziej juz w temacie stricte komputerowym.
GPU juz od jakeigos czasu ma w miare juz normalnae ceny. 3070Ti okolo 4-4,5k, czasem cos sie trafi ponizej 4 nawet.
3080 mozna miec za 5-5,5k a jeszcze ze 4 miesiace temu za tyle zwykle 3070 chodzily.
I jakby ktos myslal o nowej karcie, to najlepszy czas bedzie na jesieni.
Bo wszystko wskazuje, ze nowe RTX 4xxx beda mialy premiere ostatni kwartal 2022 lub pierwszy 2023.
A kupowac schodzaca generacje jak nowa wlasnie nadchodzi, to bardzo oplacalna rzecz.
Ja juz mam nawet upatrzona:-)
https://www.komputronik.pl/product/726007/asus-geforce-rtx-3070-ti-tuf-8gb.html
Sugeruję zostawić temat sokolnikowego procka w spokoju.
Co do GPU, jak masz upatrzonego, to kupuj... Już chodzą ploty, że się podwyżka cen zbliża...
krzysztofz24
09-05-2022, 23:25
Sugeruję zostawić temat sokolnikowego procka w spokoju.
:shock:
Znaczy co, nie mozna o tym pisac? Czy tylko wlasnie gratki same?
No blagam, przeciez sam autor watku o tym non stop pisze, pyta sie (inych w domysle) rozne rzeczy itp. Ktos mu odpowiada raz ze ok a innym razem ze nie ok.
A tak hipotetycznie, jakby ktos kupil sobie lepszy procesor i sie tutaj tym pochwalil, to bedzie na miejscu czy nie;-) ;-);-)?
Oj, dziwne rzeczy tu sie troche dzieja w tym watku ostatnio...
EOT
sokolnik
09-05-2022, 23:31
kupować należy wtedy jak ma się potrzebę i chce się kupić :D a nie kiedy jest dobry okres w roku :D masz ochotę na pączka to kup pączka a nie bułke teraz a pączka za pół roku ;) bo za pół roku pączków może nie być ;) albo Ciebie może nie być :D
Ja uważam że najlepsza cena jest dopiero przed nami, bezpośrednio, czerwiec/lipiec pewnie. A nie żadna jesień :D wrzesień? Październik? :D Bankowo nie :)
Rynek procesorów też podobno jest przed kryzysem właśnie z uwagi na powrót Covida w Azji. A pamiętacie jak miały podrożeć płyty główne? Bo surowce podrożały... I co podrożały? Chyba nie? A jeśli tak to nie drastycznie i bardziej przez słabą złotówkę/inflację/polski nieład, sklepy też dokładają swoje chore marże... Bo klient i tak kupi (pokazała to sytuacja z cenami GPU - ludzie kupowali).
Fakt, trochę to słabo napisałem.
Po prostu zostało już chyba wszystko napisane w temacie, więc czy jest sens do tego wracać? I sokolnika też to dotyczy.
Oczywiście sensowne posty wrzucać, przecież nie ubijemy tematu.
A jak ktoś kupi lepszego procka, to nawet powinien się pochwalić. ;)
Najlepiej z temperaturami i poborem mocy, żeby jakieś sensowne porównanie było.
Na początku ptaszki ćwierkały, że nawet 900 :D
pewnie będzie wciągał z 500 - 600, ale to już karta albo dla fanów blendera, albo dla entuzjastów przez duże E :)
Na początku ptaszki ćwierkały, że nawet 900 :D
Tia, to cały komp by z ile? Minimum 1200W brał?
Druga lodówka?
sokolnik
09-05-2022, 23:42
Fakt, trochę to słabo napisałem.
Po prostu zostało już chyba wszystko napisane w temacie, więc czy jest sens do tego wracać? I sokolnika też to dotyczy.
Najlepiej z temperaturami i poborem mocy, żeby jakieś sensowne porównanie było.
no i ja wrzucałem tu posty o temp, napięciu, podkręcaniu... Temp na chłodzeniu powietrznym, na AIO...porównywałem :D Ja tu tylko trzymam poziom tego wątku a inne wensze tylko plują jadem i kąsają jak małe zaskrońce :D
Kret też mógłbyś pochwalić się swoimi nastawami swojego Ryśka :)
Krzyś nie pochwali się bo nie umie pokręcać proca ani nawet kompa złożyć więc to jest cienki wonsz :D
Żeby nie było, że nie na temat :) to powiem, że 900W to chyba był klikbajt zwyczajny :D no gdzie 900W sama GPU :D Chociaż może po OC... chociaż bardziej sobie wyobrażam pobór całego kompa na poziomi 800-1000W niż samej karty graficznej... :D
Chociaż mój w grach ciągnie prawie 400W i prawie 550W w jednoczesnym teście CPU i GPU :D
Jutro odbieram z paczkomatu mój wiatraczek do chłodzenia sekcji :D zobaczymy czy to coś da haha tylko jak to zamontować?
Oglądałem dzisiaj filmik z UE5 :) Taki jeden zzieleniały wyliniały brodacz mi podrzucił ;)
Jest to realne, szczególnie przy takim silniczku :D :D
Żeby nie było, że nie na temat :) to powiem, że 900W to chyba był klikbajt zwyczajny :D no gdzie 900W sama GPU :D Chociaż może po OC... chociaż bardziej sobie wyobrażam pobór całego kompa na poziomi 800-1000W niż samej karty graficznej... :D
3090Ti ma w wymaganiach 850W zasilacz. Weźmy podkręconego Tytana bazującego na dwóch takich kartach... I bum, masz 900W z samej karty.
Oczywiście to gdybanie, ale cholera wie, co tam producentom do łbów strzeli.
PS. Była taka karta, co miała ~1000W zasilacz w wymaganiach. Chyba jakaś 3090 kręcona fabrycznie to była.
Jutro odbieram z paczkomatu mój wiatraczek do chłodzenia sekcji :D zobaczymy czy to coś da haha tylko jak to zamontować?
Dobrze. :mrgreen:
sokolnik
09-05-2022, 23:49
będę trzymać ręką i zobaczę czy to coś daje :D w sumie to nie ma jak to zamontować... No nie ma... nie ma żadnego ramienia... chyba że coś rzeźbić... albo trytytkami :D
Wywal dziurę w bocznej ściance, przykręć wentylator. ;)
[emoji23]
http://www.akust.com/product/adjustable-pci-system-slot-bracket-w-80mm-fan/
Przy odrobinie chęci można sobie takie ramię zrobić samemu, łapane na śrubkę do zaślepki [emoji23]
krzysztofz24
10-05-2022, 00:00
.
Jestem za:-)
[emoji23]
http://www.akust.com/product/adjustable-pci-system-slot-bracket-w-80mm-fan/
Przy odrobinie chęci można sobie takie ramię zrobić samemu, łapane na śrubkę do zaślepki [emoji23]
Ciekawy bajer. Tylko 80mm to nie za mało? Choć nie GPU czy CPU ma chłodzić.
Jak nie ma dobrego flow w budzie to niewiele da mieszanie powietrza i potem można dokładać i dokładać a efekt będzie najlrpszy w poziomie decybeli [emoji28]
U mnie jest ciasna buda i zimnica, wentylatory w budzie latają 200, 300rpm, jak sobie gram na słuchawkach to czasem przełączę na szybsze, ale moje OC to nie jest ustawianie na sztywno tylko kaganiec na voltage i zachowanie poszczególnych rdzeni w TB.
Jak nie ma dobrego flow w budzie ...
To zostaje ściągnięcie ścianki i użycie wentylatora biurkowego. :mrgreen:
sokolnik
10-05-2022, 00:23
Jak nie ma dobrego flow w budzie to niewiele da mieszanie powietrza i potem można dokładać i dokładać a efekt będzie najlrpszy w poziomie decybeli [emoji28]
U mnie jest ciasna buda i zimnica, wentylatory w budzie latają 200, 300rpm, jak sobie gram na słuchawkach to czasem przełączę na szybsze, ale moje OC to nie jest ustawianie na sztywno tylko kaganiec na voltage i zachowanie poszczególnych rdzeni w TB.Zimnica w budzie wiesz czemu? [emoji14]
Kup karte która wciaga 300W to pogadamy o zimnicy w budzie [emoji14] najlepiej po 2h w Cyberpunka z włączonym RT [emoji3]
120mm mi tam nie wejdzie nigdzie, 80x80 akuracik chyba... Nie mierzyłem he , takie doświadczenie za 25 zł... A może faktycznie się przyda i przyspawam go do aio na cpu? :D
Trytytka nie puści nigdy [emoji3]
krzysztofz24
10-05-2022, 00:48
Ja tu tylko trzymam poziom tego wątku a inne wensze tylko plują jadem i kąsają jak małe zaskrońce :D
(...)
Krzyś nie pochwali się bo nie umie pokręcać proca ani nawet kompa złożyć więc to jest cienki wonsz :D
Moje 2 komputery skladal profesjonalista i nie porysowal procesorow;-). A i ja przynajmniej umiem wywiercic 4 otwory w scianie:-D
Co do reszty cytatu, to jest to tak dziecinne i glupie, ze az mi sie nie chce na podobnym poziomie odpowiadac...
Tak samo jak nie chce juz mi sie komentowac twojego ostatniego zachowana i o obrazaniu twojego procesora.
P.s
Jakby co, to nie ja tu jestem ten napiety i dazacy do konliktu;-).
OjTam jakbys chcial czyscic, to moj wpis mozesz w calosci, nie bede mial zalu.
Wpadam do tego wątku co jakiś czas. I przyznam że zdziwienie moje budzi zachowanie autora wątku. Ale przypominam też sobie mniej więcej jak zachowywał się po konstruktywnej krytyce swoich zdjęć...
To było parę lat temu ale widać mało się zmieniło. Sokolnik nie idź tą drogą.
Faktycznie jest tak że słaby przepływ powietrza będzie grzał całość. Ale i na to jest rada. Można kartę graficzną wsadzić do niższego slotu i w miejscu na zaślepki/śledzie (dla kart rozszerzeń)tuż nad kartą dać wyciągający wentylator.
Rafał_Sz
10-05-2022, 08:54
plują jadem i kąsają jak małe zaskrońce :D
Zaskrońce nie są jadowite.
Można, to prawda, są też takie większe, takie wsadzane w slot pcie, nawet można taki ładny plasterek zamontować. Pioziomo, albo pionowo, w zależności od tego jak chce się prowadzić przepływ.
https://www.amazon.com/pci-fan/s?k=pci+fan
Obecnie rozwiązań jest cała masa, a za odrobinę więcej, można zlecić wydrukowanie customowego ramienia, uchwytu.
Składanie komputera dla wielu to zabawa, sam to lubię i od zawsze sam sobie planowałem co i jak ma być poskładane, więc jakieś doświadczenie się wyrobiło i dlatego zdziwienie że takie wygibasy ktoś robi, marnuje kasę i potem ma problemy z działaniem zestawu.
Przecież dyskusja tu ma na celu pomóc bo widać wyraźnie że wymuszony zakup tego nieszczęsnego 5900x był kompletnie bez uzasadnienia potrzebami i kompletnie nie nadaje się do tego zestawu co posiada, nawet wcześniejszy 3900x nie miał sensu.
Jeśli jest się entuzjastą i kupuje się taki procesor bez potrzeby to o cały zestaw trzeba zadbać, płyta główna, chłodzenie, obudowa odpowiednia itd.
Obrazowo - mając golfa nie będziemy mu zmieniać silnika na jakąś ósemkę z mustanga.
Milion postów w temacie, a autor nie korzysta z żadnych porad.
Jakbym teraz chciał szybki, cichy zestaw i szanował każdą złotówkę to bym kupił płytę na B550, procesor 5700x, SSD PCIe4, DDR 3600-3800MHz, dobre ciche i wydajne chłodzenie powietrzne i tu nie trzeba wiele kombinować bo nasz SPC ma świetne chłodzenia.
Biorąc pod uwagę że na tym forum ludzie interesują się fotografią nie koniecznie zawodowo to zaoszczędzone pieniądze przeznaczyłbym na dobry monitor.
A teraz sokolnik masz zestaw z drogim procesorem, cała reszta odstaje i nie dorównuje procesorowi, musiałbyś wywalić sporo kasy na ulepszenie wszystkiego, no i ten nieszczęsny marketowy monitor.
lukasz_kk
10-05-2022, 09:26
Ale przecież sokolnik ma NEC'a do zdjęć (może nie full wypas ale kolory pewnie oddaje w miarę wiernie), a ten AOC czy co to tam jest, to do gier i pracy :)
sokolnik
10-05-2022, 09:26
Przecież ja obok 34" monitora mam 24" NECa do zdjęć. To o co Ci chodzi z monitorem?
Ram? Mam extra ram 2 x 16 GB 3600 cl 16 16 16... Co Ci nie pasuje?
Chłodzenie miałem Dark Rock 4 Pro ale był na reklamacji, BQ oddał kase i wziąłem aio 360. I dobrze bo testy pokazały że jest wydajniejsze od DR4Pro. I co powiesz?
Płytę mam extra tylko nie nadaj się do oc 5900x. Lub oc ale nie 4,5 a 4,4 ghz... Kwestia testów. Nie sprawdzałem.
Kwestie procesora mamy omówiona w 120%.
sokolnik
10-05-2022, 09:31
Aaa i popan, jak, ja kupowałem swoją płytę w sierpniu 2019 to nie wiem czy wiesz... Ale chipsetu B550 nie było jeszcze. Więc weź się schowaj że swoimi radami [emoji3]
Odnośnie płyty i fajnych B550 zawsze można mobo zmienić ha tylko zaraz znowu powiecie że wydaje kase w błoto :D
Tak źle i tak nie dobrze ha
Były świetne tanie X470 ale nie o to chodzi, znowu nie czytasz postów i olewasz konstruktywne porady, wtedy mogłeś też nie szarpać się na tego X570 i spokojnie poczekać, ty widzę zmieniasz sprzęt zawsze pod wpływem emocji i w złych momentach.
Teraz już nic nie zmieniaj, wpakowałeś się w tego 5900x i nic nie zrobisz bez wywalania znowu wiele kasy, a tak jak pisałem to nie jest okres żeby marnować kasę na starą platformę, trzeba było spokojnie poczekać do jesieni z grubszymi ulepszeniami.
sokolnik
10-05-2022, 09:44
Nie zrobię grubszych ulepszeń bo po co, to mi, wystarcza aż nadto. Łatwiej mi znaleźć kilka stówek niż kilka tysięcy za rok czy dwa :)
A ty dalej swoje i odwracasz kota ogonem, przecież sam wymuszasz na sobie wywalanie kasy niepotrzebnie, a rady masz żeby tego nie robić.
A ty dalej swoje i odwracasz kota ogonem, przecież sam wymuszasz na sobie wywalanie kasy niepotrzebnie, a rady masz żeby tego nie robić.
Tylko że on JUŻ to zrobił, więc te rady to najwyżej komuś innemu się mogą przydać, nie sokolnikowi. ¯\_(ツ)_/¯
sokolnik
10-05-2022, 10:49
Tylko że on JUŻ to zrobił, więc te rady to najwyżej komuś innemu się mogą przydać, nie sokolnikowi. ¯\_(ツ)_/¯Właśnie nie rozumiem tego, rady po prawie 3 latach że kupiłem x570 a mogłem x470 he
No co z monitorem? Co z ramem? Co z chłodzeniem...
Czemu nie odnosisz się do tego że mam monitor do zdjęć? :D
krzysztofz24
10-05-2022, 11:05
A tak a propos chłodzenia i nietypowych rozwiązań.
To jest taka seria obudow Silverstone Raven. Gdzie wszystko zostało postawione na głowie;-).
Żeby sobie wyobrazić jak działa taka obudowa, to można by klasyczna postawić na przodzie.
Cały pomysł opiera się na tym, że zgodnie z prawem termiki, gorące powietrze leci do góry.
To wystarczy temu nie przeszkadzać a wspomóc jeszcze. Czyli 2 albo 3 potężne a ciche wiatraki 200mm na dole i przewiewna góra.
I jak tam patrzę na testy, to te Silverstone Raven wygrywają każde zestawienie.
Tylko patrzac do środka, na podzespoły to pierwsze wrażenie jest; co tu się odjaniepawlilo:-).
https://youtu.be/M5bkGyDl7Mc
I coś większego.
https://youtu.be/47__YGaIZX8
P.s 7777 post, teraz muszę się udzielać tylko w wątkach bez licznika, żeby utrzymać ten szczęśliwy stan licznika jak najdłużej:-D
sokolnik
10-05-2022, 11:05
Przypomnę, to nie jest wątek oceniający zakupy komputerowe sokolnika... Bo się chyba komuś coś pomyliło.
Aktualnie walczę z napięciem cpu na określonym taktowaniu, jeśli ktoś chce pomóc to zapraszam.
Nie walcz z OC jeśli nie potrzeba ci zwiększania mocy bo sam napisałeś że do niczego to ci nie potrzebne, a biorąc pod uwagę obecne koszty energii lepiej zostawić te 12 rdzeni na domyślnych ustawieniach.
Po za tym nie wiem jak ty tam masz to AIO ale może popracuj nad tym żeby w obudowie byłą cicha cyrkulacja, zmiana radiatorów na sekcji zasilania i na chipset, wtedy myśl o OC.
Właśnie nie rozumiem tego, rady po prawie 3 latach że kupiłem x570 a mogłem x470 he
No co z monitorem? Co z ramem? Co z chłodzeniem...
Czemu nie odnosisz się do tego że mam monitor do zdjęć? :D
Znowu manipulujesz, przed zakupem 5900x pisali ci tu ludzie że nie ma to sensu.
Przeszukaj sobie wątek i masz przy każdym swoim zakupie rady że źle robisz, a ty jednak wszystko olewasz, z tego co widzę było tak przy zakupie płyty, ssd, monitora, karty graficznej :)
Co do monitora, masz starego małego NEC-a, kupiłeś martketowca, a może lepiej mieć jeden duży dobry ? Nie dostrzegasz w tym sensu ?
Jak nie chcesz żebym coś więcej pisał wystarczy napisać i masz problem z głowy.
sokolnik
10-05-2022, 12:26
Nie walcz z OC jeśli nie potrzeba ci zwiększania mocy bo sam napisałeś że do niczego to ci nie potrzebne, a biorąc pod uwagę obecne koszty energii lepiej zostawić te 12 rdzeni na domyślnych ustawieniach.
Po za tym nie wiem jak ty tam masz to AIO ale może popracuj nad tym żeby w obudowie byłą cicha cyrkulacja, zmiana radiatorów na sekcji zasilania i na chipset, wtedy myśl o OC.
Znowu manipulujesz, przed zakupem 5900x pisali ci tu ludzie że nie ma to sensu.
Przeszukaj sobie wątek i masz przy każdym swoim zakupie rady że źle robisz, a ty jednak wszystko olewasz, z tego co widzę było tak przy zakupie płyty, ssd, monitora, karty graficznej :)
Co do monitora, masz starego małego NEC-a, kupiłeś martketowca, a może lepiej mieć jeden duży dobry ? Nie dostrzegasz w tym sensu ?
Jak nie chcesz żebym coś więcej pisał wystarczy napisać i masz problem z głowy.Kiedy mi pasują 2 monitory i laptop i mogę teraz od prawie 2 lat wygodnie pracować zdalnie w domu.
Ech, jak to miło powspominać przy ogarnianiu sekcji :D
https://forum.nikoniarze.pl/threads/293484-Wymiana-ch%C5%82odzenia-CPU-podkr%C4%99canie-procesora-pami%C4%99ci-RAM?p=4063995&viewfull=1#post4063995
Ale jęczałeś wtedy na ceny 570 :D
sokolnik
11-05-2022, 00:56
ehh :p
Ty teraz będziesz wyciągał jakieś brudy (posty) z przed lat? :D
Że też Ci się chce...
Ale na szczęście mądrzeje z każdym rokiem :D
sokolnik
11-05-2022, 01:35
LHR złamane.
Czyżby ceny kart podskoczą???
https://www.instalki.pl/aktualnosci/hardware/53933-blokada-lhr-na-gpu-nvidia-zdjeta-w-100-procentach.html
Rafał_Sz
11-05-2022, 10:00
Ale na szczęście mądrzeje z każdym rokiem :D
Człowiek mądrzeje dopiero z wiekiem. Wiekiem od trumny. ;)
sokolnik
11-05-2022, 21:55
Odebrałem dziś wentylatorek 80x80 i powiem Wam że coś to dam daje :D
Ten duży film/plik chciałem wyrenderować - przewidziany czas ok 50 min... na CPU więc nawet spory film... udało się wyrenderować 30% i temp VR MOS nie przekroczyła 93-94 stopni... gdy trzymałem wentylatorek bardzo blisko sekcji zasilania to temp spadała nawet do 91 tak średnio... Ale w końcu proc/płyta się poddała i nastąpił restart kompa... pewnie jeszcze za niskie napięcie... temp CPU 79 stopni.
Faktycznie tam ciepło jest... czuć w dłoni że ciepło...
Nie wiem czy to fakt że szyba boczna była zdjęta bo musiałem się tam dostać z wentylem i ręką... ale VR MOS nie przekroczyło 100 stopni. Wiadomo że każde podbicie napięcie dla poprawienia stabilności spowoduje że temp sekcji wzrosną...
a wentylatora nie ma jak stabilnie ładnie tam ustawić nawet na jakimś ramieniu drukowanym itp itd.
Pozostaje pogodzić się z tą sekcją lub obniżyć GHz i napięcie CPU.
ALE spoko eksperyment za 25 zł a wentylatorek może się przydać :D
62628
sokolnik
13-05-2022, 11:03
Wczoraj renderowałem film, czas renderu ponad 1h bo film był dłuższy niż zwykle o wyższej jakości niż zwykle :)
Cpu w bios ustawilem na domyślne nastawy taktowanie i napięcie. Tylko ram ustawiony na xmp.
Temp cpu średnio 72-74, max zarejestrowany chyba 78 ale generalnie ledwo przekraczało 70 stopni. Więc chłodzenie uznaje że dobrze zamontowałem.
Temp VR MOS płyty głównej dobiło do 98 max a średnia taka około 95-96 stopni. Więc sporo.
Pisze tak informacyjnie jakby ktoś myślał o Ryzenie 5900x :)
Ciepłe te procki :) potrafią rozgrzać sekcje zasilania :)
Ty serio nie potrafisz czy nie chcesz zrobić sobie poprawnego testu temperatur i stabilności zestawu tylko coś tam na renderowaniu materiału testujesz ?
Profil XMP dla pamięci jeśli jest jeden do wyboru to jest to domyślny, jeśli go wyłączysz to każda pamięć zjeżdża na minimalne ustawienia platformy czyli chyba 2133 ?
sokolnik
13-05-2022, 13:42
Ty serio nie potrafisz czy nie chcesz zrobić sobie poprawnego testu temperatur i stabilności zestawu tylko coś tam na renderowaniu materiału testujesz ?
Profil XMP dla pamięci jeśli jest jeden do wyboru to jest to domyślny, jeśli go wyłączysz to każda pamięć zjeżdża na minimalne ustawienia platformy czyli chyba 2133 ?Ale po co mam testować stabilność systemu po zmienię cpu jak cpu działa na domyślnych ustawieniach? Przynajmniej wczoraj podczas renderowania.
Tak xmp jak wyłączę to spada taktowanie pamięci do 2133.
Testujesz po to żeby przekonać się jakie rzeczywiście masz temperatury i co sobie pozmieniać w obudowie żeby mieć cyrkulacje powietrza itd.
Wielu składaczy komputerów robi wielki błąd i montuje wiele wiatraków, używa górne, dolne, tylne, boczne i przednie wloty/wyloty, a podstawa to "prowadzić" strumień powietrza w obudowie tak żeby przepływał koło wrażliwych elementów.
Można stosować nawet zastawki ładnie wkomponowane żeby utworzyć korytarz zimnego powietrza ale to musi być przemyślane, przykładowo pompujesz powietrze przodem obudowy, przelatuje koło dysków, w kierunku karty graficznej i w rejon sekcji zasilania i tam można wypompować to powietrze, jak masz AIO na górze to zakłóca troszkę cyrkulacje ale można to ogarnąć ale dlatego testuje się obciążenie komputera tak żeby mieć powtarzalny test, a nie puszczę rendering.
Płyta mu nie daje rady :D 5900x po prostu się nie kręci, bo i zresztą po co.
sokolnik
13-05-2022, 20:08
Płyta mu nie daje rady :D 5900x po prostu się nie kręci, bo i zresztą po co.
JAK PO CO? :)
ja swojego 3900x ustawiłem asekuracyjnie na 4,25 GHz i stałe napięcie by nie grzał się mocno przez automatyczne ustawienia napięcia przez płytę... pewnie bez problemu by było 4,3 GHz ale wolałem niższe temp...
Pytanie na czym nam zależy, wysokim "buście" :D czy wysokim taktowaniu wszystkich rdzeni po równo, np 4,5 GHz albo 4,7 GHz (kwestia podzespołów i jeszcze stabilności)...
Obrabiałem wczoraj ten mój filmik i lepiej niż na 3900x, podgląd w najwyżej jakości 100% nic się nie ciał, różnica odczuwalna.
Ja bym był zadowolony z 4,6 GHz ale jednak chyba nie będzie mi to dane (chyba) :D
Czyli kupujesz sportowy samochód ale chcesz nim jeździć tylko na zakupy do biedronki używając tylko dwójki i 8000rpm ale przekonałeś się że bagażnik za mały, a progi zwalniające za wysokie, a pełny bag wystarcza na dwa wyjazdy z garażu ? :)
Nie baw się w ustawianie na sztywno napięcia bo się przerazisz jak dostaniesz rachunek za energię.
sokolnik
14-05-2022, 09:33
Czyli kupujesz sportowy samochód ale chcesz nim jeździć tylko na zakupy do biedronki używając tylko dwójki i 8000rpm ale przekonałeś się że bagażnik za mały, a progi zwalniające za wysokie, a pełny bag wystarcza na dwa wyjazdy z garażu ? :)
Nie baw się w ustawianie na sztywno napięcia bo się przerazisz jak dostaniesz rachunek za energię.Weź weź he 3900x cały czas bym ustawiony na 1,2750V. Gpu zmieniłem w styczniu i w grach PC pobiera 100W wiecej.
Rachunki za prąd place co miesiąc około 120 zł.
Ale ja pracuje zdalnie, laptop + 2 monitory.
Firma dopłaca 50 brutto na prąd he a ostatnio dostałem 850 zł dodatku osłonowego właśnie na prąd hehe wystarczyło złożyć wniosek.kazdy może złożyć wniosek. Najwyżej dostanie mniej pieniędzy. można powiedzieć że przez kolejne 10 msc mam prąd free. Więc o prąd się nie martwię.
Nie żebym się takimi prywatnymi sprawami interesował ale jeśli dostałeś dodatek osłonowy to znaczy że dochody masz bardzo niskie, a ty kupujesz tak drogie zabaweczki ? :)
sokolnik
14-05-2022, 14:13
Nie żebym się takimi prywatnymi sprawami interesował ale jeśli dostałeś dodatek osłonowy to znaczy że dochody masz bardzo niskie, a ty kupujesz tak drogie zabaweczki ? :)Ha zawsze mówiłem ze ja bidny jestem ;)
sokolnik
16-05-2022, 00:04
haha sprawdziłem sobie ile ASUS wydał biosów do swoich płyt głównych - jedna B550 miała/ma wydanych do pobrania 20 BIOSÓW
a tak się niektórzy tu śmiali że MSI wypuszcza BIOS co 2 msc :D a prosze, taki świetny ASUS a biosów pełno :D a do mojej x570 wydanych zostało 16 biosów :D
krzysztofz24
16-05-2022, 01:37
Jedna plyte Asusa (topowy chipset AM3) w kompie glownym, ktory zmienil sie niedawno w biurowy, mam kolo 9-10 lat i nigdy mnie nie interesowalo co to wogole znaczy aktualizacja BIOS. Wszystko dzialalo i smigalo i nadal tak jest.
Teraz w nowym kompie glownym tez mam plyte Asusa (topowy chipset Intela) i nie interesuje mnie jaki tam jest bios nawet (jeden z ostatnich raczej bo kupowane "pod koniec" generacji rocket lake od Intela, 11xxx).
I tez wszysto swietnie dziala. Procesor wchodzi na boost bez problemu, temperatury niskie a mnie nic nie musi intersowac nawet, tylko full auto od Asusa.
I to jest wlasnie roznica miedzy Asus a MSI. Na Asusie nie wazne jaki masz bios to on dziala dobrze. A na MSI sa nieoficjalne wersje instalowane na wlasna odpowiedzialnosc (komunikat z oficjalnej witryny MSI), wersje alfa, poprawki do tego, poprawki do poprawek itp:-).
Ju nie pamietam dokladnie, ale to wlasnie MSI mialo wtope ze ich plyt nie dalo sie aktualizowac pod ktoras generacje Ryzenow bo pozalowali na pojemnosci kosci pamieci na plycie (groszowe koszta). I pozniej sprzedawali starsze wersje plyt z dopiskiem MAX, ze tu juz mozna wgrac nowa AGESE...MSI:-D
P.S
Bardzo popluarna ASUS TUF B550 miala tylko 8 zmian w sterownikach. A czesc tych zmian to byly takie kosmetyczne *******ki jak optymalizacja portow sata, nowy kodek do karty dzwiekowej czy lekkie pprzyspieszenie karty LAN itp
1 aktualizacja sterownikow do chipsetu - jedna!
https://www.asus.com/pl/Motherboards-Components/Motherboards/TUF-Gaming/TUF-GAMING-B550-PLUS/HelpDesk_Download/
Toc MSI to juz by zdazylo 5 wersj isterownikow do chipsetu wydac i 3 poprawki po sobie:-)
MSI jest słynne z wadliwych BIOS i doprowadzania użytkowników do białej gorączki, wydawanie beta wersji żeby testować na ludziach to już kompletne szaleństwo, jeśli tylko się da to unikam produktów MSI i polecania ich.
sokolnik
16-05-2022, 18:33
A co mnie biosy MSI obchodzą? Już mnie przestają obchodzić w ogóle he
...
lukasz_kk
16-05-2022, 19:34
Nie gadaj, że płytę zmieniasz :D
sokolnik
16-05-2022, 19:40
Nie gadaj, że płytę zmieniasz :D
dobra nic nie gadam :D
lukasz_kk
16-05-2022, 20:04
Nie no, pochwal się :)
sokolnik
16-05-2022, 20:11
Nie no, pochwal się :)
nie bo tu są same syczące wensze które wszystko krytykują, szczególnie czyjeś zakupy :D
sokolnik
19-05-2022, 00:27
operacja zakończona sukcesem :D PC działa :D i to jak działa!
20 min renderowanie video a tu taka temp VRM na płycie :D
62886
TAK, max 59 a nie 89 czy 99 jak to było poprzednio :D 59 i koniec, renderowanie trwało dalej a temp STOP na 59 :D
Ustawienia w bios domyślne, tylko profil xmp dla ramu włączone.
NO SZOK :D
A do tego ten znaczek 8-)
62885
lukasz_kk
19-05-2022, 10:25
A co to za znaczek? :D
sokolnik
19-05-2022, 12:26
Znaczek ROG Republic Of Gamers, chyba większość rozpoznaje [emoji14]
ASUS Strix wpadł bez wiatraczka więc B550 :) w wersji E
lukasz_kk
19-05-2022, 13:10
Aha, spoko, ja rozpoznaję tylko ten od AORUS, bo taki mam :P
Rafał_Sz
19-05-2022, 13:22
Znaczek ROG Republic Of Gamers, chyba większość rozpoznaje [emoji14]
Jego największą zaletą jest to, ze można to g. zgasić na stałe.
krzysztofz24
19-05-2022, 14:05
Zgasić czy nie zgasić oto jest pytanie;-).
Ale największą zaletą tego znaczka jest że stoji za nim świetna linia płyt od Asusa.
sokolnik
19-05-2022, 14:07
Największą zaletą tej płyty jest sekcja zasilania składająca się z 14 + 2 fazy która jest zimna nawet podczas renderowania video za pomocą procesora.
Będzie podkręcanie bez gotowania VRM na płycie [emoji3]
Bardzo dobra sekcja zasilania 7+1 i podwajacze ( doubler ) na tej płycie, jedynie minus to że drugi slot M.2 tylko PCIe 3.0 i jest współdzielony z dwoma slotami SATA co czasami może być kłopotliwe.
sokolnik
19-05-2022, 20:56
Bardzo dobra sekcja zasilania 7+1 i podwajacze ( doubler ) na tej płycie, jedynie minus to że drugi slot M.2 tylko PCIe 3.0 i jest współdzielony z dwoma slotami SATA co czasami może być kłopotliwe.
ASUS pisze że to 14 + 2 fazy :D pewnie są tam marketingowe gwiazdki * ale fakt faktem jedna z najlepszych sekcji na płytach B550 nie mówiąc już o jakiś płytach za ponad 1500 zł.
To B550 - świadomy zakup - ja i tak mam teraz 1 SSD na system 250 GB na pcie 3.0 a jak sobie kupię 500 GB na system to właśnie wyląduje w 1 slocie bo będzie to dysk PCI E 4.0. Więcej takich szybkich dysków mi nie potrzeba i to co mam w zupełności by wystarczyło :)
skoro forum foto, a że ja robię zdjęcia sprzętu (bardzo się przydają te fotki później do sprzedaży - a sprzedaję często jak widzicie), to przy okazji tu wrzucę :)
62916
62917
62918
62919
62920
62921
62922
62923
Kilka rzeczy których poprzednia płyta nie miała:
- mega sekcja zasilania CPU, spory potencjał do OC 5900x,
- złącza na USB C z frontu obudowy, spoko bajer,
- wyświetlacz kodów błędów, spoko opcja gdyby coś padło,
- brak wiatraczka na chipsecie a i tak temp chipsetu w okolicy 50-55 stopni.
- mniej ledów :)
Rafał_Sz
20-05-2022, 10:02
To pa tera XD
62940
sokolnik
20-05-2022, 10:03
To pa tera XD
62940Też fajna [emoji14]
Ale moja lepsza :)
sokolnik
20-05-2022, 10:33
To pa tera XD
62940To Twoja płyta? :)
Rafał_Sz
20-05-2022, 10:53
Tak, mam taką w jednym z kompów z i7 10700K i NVidią Quadro RTX 5000.
sokolnik
20-05-2022, 10:54
Tak, mam taką w jednym z kompów z i7 10700K i NVidią Quadro RTX 5000.I jak tam temp sekcji zasilania :) ?
Rafał_Sz
20-05-2022, 11:10
I jak tam temp sekcji zasilania :) ?
Mnie nie stać na takie duperele jak sprawdzanie temperatur, napięć, itp.. Sprzęt ma zarabiać na mnie i na tyle, żebym ja się nie musiał martwić i w razie problemów przyjechał serwis i dłubał jak coś się dzieje. W mojej gestii jest tylko właściwa optymalizacja softu do pracy.
sokolnik
20-05-2022, 11:14
Mnie nie stać na takie duperele jak sprawdzanie temperatur, napięć, itp.. Sprzęt ma zarabiać na mnie i na tyle, żebym ja się nie musiał martwić i w razie problemów przyjechał serwis i dłubał jak coś się dzieje. W mojej gestii jest tylko właściwa optymalizacja softu do pracy.Eee nudy [emoji3]
Rafał_Sz
20-05-2022, 11:15
Może. Ale za to święty spokój. ;)
sokolnik
20-05-2022, 11:17
Może. Ale za to święty spokój. ;)Musi się coś dziać :) modernizacja kompa to właśnie przykład że coś się dzieje [emoji3]
Jeszcze ssd kupię pewnie w lipcu ale tak zwlekam i zwlekam bo kasy troszkę szkoda ale to byłby systemowy na kolejne lata, co najmniej 5 pewnie i tak się nie wykorzystuje takixh prędkości na codzień...
Ty nie modernizujesz tylko marnujesz kasę :)
Kupujesz najgorszą płytę X570 i teraz downgrade na B550, gdzie tu logika ?
A to wszystko w okresie gdzie kasę zbiera się na nową platformę ?
Kupujesz procesor, który da ci może jakieś 5% wydajności, pomijam fakt że 12 rdzeni do niczego ci nie potrzebne.
Karta graficzna kupiona na górce cenowej mimo że wszyscy odradzali.
Do tego marketowy monitor chyba tylko po to żeby kilka lat wcześniej iść do okulisty ?
Rafał_Sz
20-05-2022, 12:42
Musi się coś dziać
Wyobraź sobie projekt na pięcioosiową obrabiarkę CNC. Kilkaset tysięcy wektorów, tysiące różnych prędkości obróbki, dziesiątki zmian narzędzi. Maszyna za 5 baniek euro. I jeden błąd w projekcie powodujący uszkodzenie maszyny.
Mi naprawdę emocji nie brakuje. ;)
sokolnik
20-05-2022, 12:43
Ty nie modernizujesz tylko marnujesz kasę :)
Kupujesz najgorszą płytę X570 i teraz downgrade na B550, gdzie tu logika ?
A to wszystko w okresie gdzie kasę zbiera się na nową platformę ?
Kupujesz procesor, który da ci może jakieś 5% wydajności, pomijam fakt że 12 rdzeni do niczego ci nie potrzebne.
Karta graficzna kupiona na górce cenowej mimo że wszyscy odradzali.
Do tego marketowy monitor chyba tylko po to żeby kilka lat wcześniej iść do okulisty ?Nie przejmuj się nie wydaje Twoich pieniędzy :)
Pamiętaj że 1070Ti sprzedałem za 2 050 zł a sprawdź ile teraz kosztują? 1100? 1000 zł, nie chce znowu wchodzić w szczegóły i wracać do stycznia 2022.
Świadomy zakup B550, i tak nie mam żadnego dysku pcie 4.0 więc co mnie obchodzi że to downgrade? Akurat sekcja zasilania do mocny upgrade, konkretny. Kupię sobie ssd nowy może to będę miał jeden, który w pełni wykorzystam na nowej płycie.
I znowu to nie wątek o sensie wydawania mojej kasy, ale najwidoczniej bardzo Cie śliska w zadzie z zazdrości.
I na koniec znowu przyyepka do monitora mimo że nigdy nie widziałeś jak świeci oraz nie wiesz na jakixh ustawieniach mam opcje typu jasność, kontrast... Serio oczy nie bolą, a pracuje na nim zdalnie codziennie ale niedługo zmieniam robotę więc będę robił mniej zdalnie. Cieszysz się że mój wzrok będzie w lepszej kondycji? Okularów nie nosze jakbyś chciał wiedzieć i widzę dobrze :)
sokolnik
20-05-2022, 12:44
Wyobraź sobie projekt na pięcioosiową obrabiarkę CNC. Kilkaset tysięcy wektorów, tysiące różnych prędkości obróbki, dziesiątki zmian narzędzi. Maszyna za 5 baniek euro. I jeden błąd w projekcie powodujący uszkodzenie maszyny.
Mi naprawdę emocji nie brakuje. ;)Rozumem w pełni i też bym miał takie podejscie, tyło mówię że nuda :D
sokolnik
20-05-2022, 15:04
Okazało się że ASUS wprowadził promocje id 16 mają, akurat tego dnia kupiłem ich mobo :) dostane grę za free, jest kilka ciekawych tytułów, coś się wybierze, co Wy byście wybrali? Są tu gracze?
https://www.asus.com/events/promotions/pl/pickyourbestgame-pl
Miły prezencik bo niektóre gierki tanie nie są.
Standard u nich, co chwilę mają.
BTW na Epic Games Store Borderlands 3 za darmo :P
Birz Elden Ringa :)
sokolnik
20-05-2022, 15:17
Standard u nich, co chwilę mają.
BTW na Epic Games Store Borderlands 3 za darmo [emoji14]
Birz Elden Ringa :)Standard czy nie, ale ważne że akurat kupiłem 16 mają gdy startuje promocja :)
Elden Ring chyba długi i trudny nigdy tego nie przejdę haha
Bierz Lego PC master :)) widać że lubisz składać klocki:))) albo minecraft.;)
Rafał_Sz
20-05-2022, 16:17
Albo snejka. Na wężach się chłop zna. :)
Nie, to nie, weź sobie Mario Bros, na tego słabego proca i tak będzie mulił [emoji23][emoji23][emoji23]
sokolnik
20-05-2022, 18:11
Wezmę Kontrę z lat 90, to powinien mój komp Potwór uciagnąć bez problemów o ile się uruchomi w ogóle ta gra ... Ha!
Zazdrosne węże [emoji3]
krzysztofz24
20-05-2022, 19:07
Przecież sokół to grać nie umie;-).
Wczoraj mu skopalem tyłek w BF4 na mapie Blokada:-D.
Dwa razy go ubilem i miałem na koniec lepszy stosunek kili do zginiec.
Oprócz skilla to proc też pomógł ofc:-)
Bo to był też test temperatur proca i ogólnych na płycie.
Mieliśmy podobnie na płycie chipset i vrm. Ale pod względem temperatury procesora mój proc też skopał tyłek sokoła proca:-).
Także nie wiem sokolnik, Red Alert to max na twojego kompa i skilla:-D;-).
sokolnik
21-05-2022, 10:02
Przecież sokół to grać nie umie;-).
Wczoraj mu skopalem tyłek w BF4 na mapie Blokada:-D.
Dwa razy go ubilem i miałem na koniec lepszy stosunek kili do zginiec.
Oprócz skilla to proc też pomógł ofc:-)
Bo to był też test temperatur proca i ogólnych na płycie.
Mieliśmy podobnie na płycie chipset i vrm. Ale pod względem temperatury procesora mój proc też skopał tyłek sokoła proca:-).
Także nie wiem sokolnik, Red Alert to max na twojego kompa i skilla:-D;-).Krzyś, dziecko drogie :D
Czym Ty się jarasz? Dużo grasz w BF4 a ja praktycznie wcale, sam nie gram, tylko z Tobą lub Cruskiem. To wiadomo że jesteś lepszy.
Zagrajmy w Q to porównamy skilla, ale Ty nie chciałeś zainstalować bo wiedziałeś że Cie rozniesiemy he
A porównywanie temp 11400 do 5900x to już w ogóle nieporozumienie, to samo chipsety Intel vs amd.
Jarasz się jak dziecko i ciągle tu piszesz o temp 11400 wiadomo że on temp będzie miał niższe, ok jaraj się :)
Korci mnie podmiana biosu, choć to nie w moim stylu, ale najnowszy znacząco poprawia PBO.
Aktualnie mam kaganiec na napięcie ~1.32v i każdy rdzeń oddzielnie na negative curve i sytuacja jest taka, że wszystkie rdzenie ustawiłem na boost z max 4850, pierwszy rdzeń się rozpędza wolniej, bo stabilność była nieco niższa.
Nowy bios rzekomo znacząco poprawia stabilność i mógłbym puścić zegary jeszcze plus 150 mhz czyli dobiłbym do 5 ghz.
Zazwyczaj nie aktualizuję biosu jak wszystko działa, ale wyjątkowo chyba się jednak skuszę :D
Rafał_Sz
21-05-2022, 10:42
11400 wiadomo że on temp będzie miał niższe, ok jaraj się :)
Intel odrobił lekcje i wyciągnął wnioski z chwilowej dominacji AMD. Zmieniałeś teraz płytę to trzeba było przejść na LGA 1200 i zainwestować np. w i7 na tej podstawce. Do tego dysk na PCIe 4.0 i sprzęt śmiga jak ta lala.
A tak uparcie bronisz trzymania ręki w nocniku bo jest ciepełko i są emocje. ;)
krzysztofz24
21-05-2022, 10:46
Krzyś, dziecko drogie :D
Czym Ty się jarasz? Dużo grasz w BF4 a ja praktycznie wcale, sam nie gram, tylko z Tobą lub Cruskiem. To wiadomo że jesteś lepszy.
Zagrajmy w Q to porównamy skilla, ale Ty nie chciałeś zainstalować bo wiedziałeś że Cie rozniesiemy he
A porównywanie temp 11400 do 5900x to już w ogóle nieporozumienie, to samo chipsety Intel vs amd.
Jarasz się jak dziecko i ciągle tu piszesz o temp 11400 wiadomo że on temp będzie miał niższe, ok jaraj się :)
Ja się jaram? Ty jak nowy wiatraczek montujesz w kompie to kilka dni się ekscytujesz:-).
Ostatnio nie grałem w BF4 z kilka miesięcy.
Jeszcze mi wonsz chce od dzieciaków jechać:-D.
Oj snejku, snejku;-).
P.s Muszę się w końcu zmobilizować i nowego SSD wpiąć, co to go na gry kupiłem.
Już chyba z 2 miesiące leży i czeka aż mnie najdzie natchnienie.
Bo to trzeba kable odpiac, kompa z obok biurka na biurko postawić, pokrywy obudowy zdjąć, dysk wpiąć i na odwrót początkowe czynności...ale mi się nie chce tego robić:-)
Intel odrobił lekcje i wyciągnął wnioski z chwilowej dominacji AMD. Zmieniałeś teraz płytę to trzeba było przejść na LGA 1200 i zainwestować np. w i7 na tej podstawce. Do tego dysk na PCIe 4.0 i sprzęt śmiga jak ta lala.
A tak uparcie bronisz trzymania ręki w nocniku bo jest ciepełko i są emocje. ;)
Dokładnie o to mi chodzi, nie rozumiem przejścia z X570 na B550 i zakup procesora, który nic wiele nie daje ale uwaga uwaga to wszystko w momencie jak ma się pojawić nowa platforma AMD i jest już w przyzwoitych pieniądzach nowa platforma Intela.
Ja zrobiłem drobne modernizacje rok temu i teraz czekam spokojnie co zaprezentuje AMD z modelami 7xxx, które będą konkurowały raczej z kolejną serią Intela, oby ta przepychanka trwała cały czas.
AMD ma gigantyczne problemy obecnie i jak nie wypali im seria 7xxx to Intel zbierze znowu rynek.
sokolnik
21-05-2022, 12:34
A tak uparcie bronisz trzymania ręki w nocniku bo jest ciepełko i są emocje. ;)Nie zgodzę się ze odrobił lekcje. Jaka lekcję? Zużycia Energi, temperatur? Nie odrobił. Szczególnie w i9 czyli swoich topowych procesorach takich jak 12700K a 12900K to też piekarnik.
Porównywać można ale sprzęt tej samej klasy, czy to cenowo czy o podobnej lub tej samej ilości rdzeni wątków...
Jak można porównać zużycie energii przez 11400F a 5900x hehe?
11400F porównajmy do serii 5600 od amd
Najnowsze 12700K do 5900
12900K do 5950x
Wtedy to ma jakiś sens
To tak jakby porównać zużycie paliwa w Golfie 1.6 TDI do A8 4.2L.... I cieszyć się jak dziecko że mój Golf pali mało a Audi dużo.
Druga sprawa zmiany sprzętu na Intela...
Tak, gdybym wiedział że zmiana procesora wymusi zmianę płyty z uwagi na jej źle zaprojektowana sekcje zasilania, to bym odrazu pewnie przemyślał zmianę na 12700K + mobo. Cenowo mogłoby to wyjść to samo lub ewentualnie 10-20% więcej czyli tam powiedzmy 300 zl więcej. Ale nie planowałem takich zakupów. Chciałem zmienić tylko proca i zostać na płycie MSI ale wyszło jak wyszło i dobrze wyszło w sumie. Ale gdybym znał przyszłość to twraz miałbym 12700K i już. Ale nie mam :) i takie pisanie jest słabe co hu było gdyby, gby każdy miał taką wiedzę co będzie gdyby to życie byłoby proste, może zbyt proste i nudne he
Ale wyszło jak wyszło, chciałem dalej mieć AMD przez kolejne 3 lata i tak będę miał. W 2025 pomyślę o zmianie ale wtedy to już beda pewnie grubsze zakupy bo może dojść zakup DDR5. Zobaczymy.
Co do ssd pcie 4.0, nie mam takiego dysku bo są drogie. Mam od 2018 r. Samsunga 960 evo 250 GB pcie 3.0 na system, programy itp. I jakoś parcia nie mam na pcie 4.0 ale pewnie końcu go kupię ale jak widzicie odwlekam długo jego zakup (ok 400-500 zł, zależy jaki model). A jak pomyślę żeby kupić odrazu 1TB za 800 zl to już mnie skręca (bo drogo).
A może kupić pcie 3.0, Samsunga 500GB za 350 zł i już... No ale wtedy lepiej dołożyć 150 zl do wersji 500 GB na pcie 4.0... Szkoda mi aż tyle kasy na taki dysk he jakoś się mieszczę od 4 lat na 250GB systemowym pliku... Materiały NEFy mi się mieszczą tam więc jakoś daje rade. W lipcu będę miał bon z pracy to pewnie go kupię, zainstaluje na nowo Windowsa i już...
Przeszliście już na WIN11? Crusiek wiem że zrobił aktualizacje i zadowolony raczej jest, a inni? Dajcie znać co się pogorszyło, co polepszyło, co się Wam podoba a co nie.
Popan czemu nie rozumiesz przejścia z x570 na B550? Bo nie będę mógł mieć 2óch dysków ssd m2 pcie 4.0? Jaki jest powód że nie rozumiesz mojej zmiany x570 na B550?
sokolnik
21-05-2022, 12:51
Popan czemu nie rozumiesz przejścia z x570 na B550?
Miałem ogólnie mobo dobre ale za słabe na 5900x z uwagi na słaba sekcje zasilania, po prostu za mocny proc a oc można zapomnieć w sumie. Kupiłem suoer dobrą płytę pod względem sekcji zasilania, a dysk pcie 4.0 będę dopiero może mieć od lipca. Zobaczymy.
Bo nie będę mógł mieć 2óch dysków ssd m2 pcie 4.0? Jaki jest powód że nie rozumiesz mojej zmiany x570 na B550?
I znowu, roztrząsacie zakup, dalej to samo, kolejne dni to samo, dajcie sobie spokój bo to już nudne się robi.
Musicie z tym żyć, dacie radę? :D
Dzisiaj sesja gry w Mario Bros na multiplayer, kto się pisze? :D:D:D:D:D:D
Ukłon w stronę słabego proca Sokolnika :D
Rafał_Sz
21-05-2022, 14:40
Musicie z tym żyć, dacie radę? :D
Poza Tobą tu raczej nikt, nic nie musi. :)
Popan czemu nie rozumiesz przejścia z x570 na B550? ... Ponieważ mamy Maj 2022r.
To tak jakbyś sprzedał Nikona D850 i kupił D600 bo kupiłeś sobie na promocji kartę SD.
- - - - kolejny post - - - - - -
Co do ssd pcie 4.0, nie mam takiego dysku bo są drogie.
Pytałeś i dałem ci linki do dobrych SSD PCIe 4.0
Przeszliście już na WIN11?
Ja jestem od wczesnej bety na win11, obecnie mam aktualizacje z wieloma poprawkami i system powoli pozbywa się wielu głupot jakie microsoft wpakował i użytkownicy narzekają.
Polecam zostać na win10 póki nie będzie dużej zbiorczej aktualizacji win11.
krzysztofz24
21-05-2022, 21:50
.
Jak można porównać zużycie energii przez 11400F a 5900x hehe?
Porownywane byly osiagi w grach w procesorowym miejscu i jakie sa wtedy temperatury. Osiagi podobne albo Intel i5 11400F ma troche lepsze, temperatury 48 vs 70 - dziekuje 8-):grin::p;-)
To tak jakby porównać zużycie paliwa w Golfie 1.6 TDI do A8 4.2L.... I cieszyć się jak dziecko że mój Golf pali mało a Audi dużo.
Rozumiem ze twoj proc to te audi 4,2L V8:-)? Hahahahaha.
62981
Max dieselek i to bez turbo;-)
Z kierowca z wasem w kapeluszu:-D;-);-);-)
sokolnik
22-05-2022, 00:49
Porownywane byly osiagi w grach w procesorowym miejscu i jakie sa wtedy temperatury. Osiagi podobne albo Intel i5 11400F ma troche lepsze, temperatury 48 vs 70 - dziekuje 8-):grin::p;-)
.
Rozumiem ze twoj proc to te audi 4,2L V8:-)? Hahahahaha.
62981
Max dieselek i to bez turbo;-)
Z kierowca z wasem w kapeluszu:-D;-);-);-)Ja przynajmniej nie czekam 3 msc by zmontować ssd w kompie. Już nie wspominając o tym że całego swojego kompa sam złożyłem i wszystko w nim robię, montuje, instaluje... Nie proszę by ktoś do mnie jechał 400km pociągiem ha także Krzyciu, troszkę pokory bo jakby nie Kret to byś miał złożonego kompa w sieciówce/markecie i byś nawet nie wiedział czy/jak komp został złożony komp. Ale ze kret Ci złożył 2 kompy to teraz masz, cieszysz się i cwaniakujesz a sma nawet biosu nie umiesz zaktualizować, i już serio męczą mnie te docinki i dosrywanie nawet z usmieszkami, po prostu robi się to dziennie nudne i męczące wręcz odpychające. Bo żarty żartami ale są granicę przyzwoitości.
Ale widzę że na forum panuje taka kultura organizacyjna że jak już można komuś jechać z byke powodu to to trwa ileś dni, tygodni, może nawet miesięcy i jest na to przyzwolenie modów a cała ta polemika nic nie wnosząca w temacie jest kontynuowana dalej mimo ostrzeżeń i kasowania postów orzz kodów, niektóre osoby dalej chcą kąsać.
Słabe to.
I po takim długim czasie stwierdzam, że albo są to celowe działania/pisanie postów, albo nie wiem, jakaś zazdrość bo sobie zmieniłem proca i mobo "od tak" by się mogło wydawać... Nie wiem.
Mody nje reagują, jechane jest dalej mi i ogólnie spoko, forum trwa, posty są, a użytkowników na forum coraz mniej lub aktywność na forum jest coraz mniejsza bo zawsze znajdzie się 2, 3, 4, którzy będą komuś właśnie jechać.
Milego
krzysztofz24
22-05-2022, 01:20
Jesli piszesz to na powaznie i nie odbierasz zartow, to chyba masz jakis problem ze soba...
Czego ty oczekujesz?, ze inni beda bic poklony przed twoim i kompem, nazywac go potworem i pisac zazdro i gratki.
Jak ty (uwazam ze w zartach) piszesz milion razy do kogos ze "slaby proc" to spoko.
A jak ktos odbije pileczke w zartach to sie obrazasz?
No prosze, bez takich...
I znowu wyciagasz jakies prywatne rzeczy, jako zarzuty to stawiasz...co jest zenujace. Nie bede sie przepychal co do twoich "zarzutow". Czeciowo to je wymyslasz.
A tak bardzo powaznie, to ja nigdy nie cwaniakuje bo sie tym brzydze! Nikt nigdy w zadnych okolicznosciach mnie nie nazwal cwaniakiem. Wiec sobie daruj.
Odezwij sie jak...zmadrzejesz.
Ależ nie drapcie się już dziewczyny...;-)
Padają jakiś cyferki, symbole nowoczesnego sprzętu, a ja i tak nie wiem, o co chodzi. Kompa zawsze składałem sobie sam i używam, póki da się używać. Trwa to z reguły jakieś 4-6 lat, a potem nowy, ze starą budą najczęściej, bo ta jest wielka.
Ktoś idzie znowu za nowinkami, cyferkami i jest ok, niech się cieszy. Mnie tam nic do tego.
Każdy ma, co lubi, albo inaczej - każdy lubi, co ma.
krzysztofz24
22-05-2022, 01:54
(...)Kompa zawsze składałem sobie sam i używam(....).
bogiem skladania kompow i aktualizacji biosow jest kto inny w tym watku, sry miejsce zajete;-)
No ja nie moge nie skladalem sam sobie komputera. A kiedys dawno jak kompletowalem zestaw w komputroniku to sie zapytalem grzecznie i milo czy mi zloza jak wszystko u nich wzialem. I powiedzieli zeby za 40 minut przyjsc.
To co mialem nie skorzystac:-).
Wykonuje w zyciu wiele bardziej skomplikowanych czynnosci:-D;-)
No ale tego dysku to po prostu nie chce mie sie wkaldac do kompa. Akurat miejsce mam, czekam az mnie natchnie.
Ja przewaznie kupuje sprawdzony i przetestowany sprzet komputrowy, dobrych marek, staram sie znalezc balans miedzy osiagami i jakoscia a cena i...nigdy nie mialem problemow czy potrzeby aktualizowania biosu:-) Bo wszystko gralo i gra.
P.s
Bys cos wrzucil do swojego watku Truckowego, bo dawno nic nie bylo.
Coś tam wrzucę, ale na razie wakacje, więc nie ma nic nowego, ciekawego.
A z tymi dyskami, to też czekam aż mnie natchnie, bo póki co Samsung EVO, jako partycja C: już szósty rok wisi u mnie luzem na kablach gdzieś tam w budzie. Ale chyba ma się całkiem dobrze, bo nie krzyczy...;-)
krzysztofz24
22-05-2022, 02:24
Mam pewien dysk, stary talerzowy HDD. Trzymam w ramach eksperymentu, ale był czas że był ostro używany do gier. Teraz trochę rzadziej.
Przedtem był w kompie u mojego brata. Chyba 12-15 letni już Seagate Barracuda 500GB.
And still fighting:-).
A jak kupiłem HDD WD 1TB to po 2,5 roku zszedł.
To chyba ta Barracuda w nazwie;-)
Rafał_Sz
22-05-2022, 07:42
jest na to przyzwolenie modów
Nie ma przyzwolenia. Właśnie dlatego dostałeś warna za męczenie buły.
jakaś zazdrość bo sobie zmieniłem proca
Mylisz zazdrość ze współczuciem. Zmieniłeś budżetowy procesor na budżetowy procesor. Czego tu zazdrościć? Czasy kiedy posiadacz C64 zazdrościł koledze posiadania A1200 już dawno minęły, a Ty ich nawet nie pamiętasz.
Kto się czubi ten się lubi, a tu same stare konie ci dogryzają:). Zreszta razem składaliśmy kompy 300 stron temu:)) miały być to kompy na 5 lat;)) Ale widać że lubisz grzebać i masz z tego radość, a pretekst zawsze się znajdzie;). Pobrałeś PC Building Simulator jak był za free?
sokolnik
22-05-2022, 10:06
Kto się czubi ten się lubi, a tu same stare konie ci dogryzają:). Zreszta razem składaliśmy kompy 300 stron temu:)) miały być to kompy na 5 lat;)) Ale widać że lubisz grzebać i masz z tego radość, a pretekst zawsze się znajdzie;). Pobrałeś PC Building Simulator jak był za free?Nie pobrałem :) weź weźźź :)
Przecież to ponoć bardzo dobry tytuł dla maniaków PC.
Weźź obadaj temat:)
sokolnik
22-05-2022, 10:15
Przecież to ponoć bardzo dobry tytuł dla maniaków PC.
Weźź obadaj temat:)Nie mam czasu na takie rzeczy, ledwo znajduje na obecne zmiany proca a potem mobo... Żona znowu się wnerwia ale nie o wydana kasę tylko że znowu tam grzebie w kompie coś robię :)
Rozumiem. To miała być alternatywa do grzebienia w kompie. Taki e-papieros ;)))
Wind Mill
22-05-2022, 13:33
Kto się czubi ten się lubi, a tu same stare konie ci dogryzają:). ...
Dokładnie, zawsze uważałem, by nie wcinać się w małżeńskie kłótnie. ;)
sokolnik
25-05-2022, 00:09
OK
zabezpieczenie TPM wyłączone - już nie pojawia się komunikat o TPM... wybierz Y or N :D w MSI tego nie było
BIOS zaktualizowany - nie do najnowszej BETY BIOS - tylko do najnowszej nieBETY :D w MSI aktualizowanie BIOS było też takie proste :D
wentylatorki na chłodnicy ustawione, obroty pompy ustawione, XMP ustawione... powoli przychodzi czas na kręcenie :D a raczej ustawienie 4,65 GHz na 1.2V :D no może 1,25V zobaczymy :D
sokolnik
25-05-2022, 21:40
Wstępnie ustawiony na 4,6 GHz na 1.24V, płyta ustawiła sama 1.24735 chyba
W R20 wynik przekracza 9 000 pkt. Max 9 067 pkt widziałem.
Ładnie.
Temp podczas testu R20 max na 1 chipie 83 stopnie. Drugi chłodniejszy o 10 stopni, 73 prawie.
Wg Hwinfo.
Temp vrm bez zmian, okolice amx 53 stopnie. A na pulpicie zazwyczaj jest 50-52 he także takie ustawienia CPU i test R20 nie rozgrzewa sekcji nawet odrobinę [emoji3]
63145
sokolnik
26-05-2022, 08:25
Ktoś tu ma podkręconego Ryzena 5xxx tak że każdy chip jest ustawiony inaczej?
Podobno właśnie popularne rozwiązanie gdyż jeden chip 6 rdzeniowy jest mocniejszy, a drugi jest tzw. kasztanem i tak powstają 5900x ha
Dlatego rekomendacje są takie żeby pierwszy, ten lepszy chip, ustawić na 4,7 ghz a drugi tylko lub aż 4,6 ghz.
Rozwiązanie wydaje się ma sens ponieważ słabszego chipa nie ciśniemy ponad jego możliwości poprzez dawanie coraz to wyższego napięcia...by dorównał temu lepszemu chipowi.
Ktos się wypowie?
Podobno te 5900x to są takie 2 procesory 5600x :) fizycznie to samo, tylko złączone ze sobą, prawda to, słyszeliście o tym?
A 5950x to są 2 procki 5800x? :)
Sobie to sprytnie AMD wymyśliło by wykorzystaywać nawet te słabsze kawałki krzemu...
Ty nadal "testujesz" w R20, chłopie ogarnij się, masz tu wałkowane w temacie jak testować sprzęt podczas robienia oc.
Każdy procesor serii 5xxx ma oddzielne rdzenie i nie muszą nic łączyć, zresztą masz przecież w necie specyfikacje z pokazana logiką układów.
sokolnik
26-05-2022, 10:15
Ty nadal "testujesz" w R20, chłopie ogarnij się, masz tu wałkowane w temacie jak testować sprzęt podczas robienia oc.
Każdy procesor serii 5xxx ma oddzielne rdzenie i nie muszą nic łączyć, zresztą masz przecież w necie specyfikacje z pokazana logiką układów.Wczoraj testowalem w OCCT
I co mądralo?
Czyli już pewnie wiesz, który rdzeń lepszy, który gorszy, jakie temperatury i czy masz stabilność, jak chcesz na szybko to 15 minut test, jak chcesz lepiej to w tle puść RunMemTest Pro v2.5 na domyślnych ustawieniach.
Jak w renderingu cpu osiąga 75 stopni to w OCCT potrafi dojść do 90 ale wtedy wiesz jaka będzie stabilność zestawu.
sokolnik
26-05-2022, 14:37
Czyli już pewnie wiesz, który rdzeń lepszy, który gorszy, jakie temperatury i czy masz stabilność, jak chcesz na szybko to 15 minut test, jak chcesz lepiej to w tle puść RunMemTest Pro v2.5 na domyślnych ustawieniach.Plan jest taki by lepszy ustawić na 4,7 powinno się udać a gorszy na 4,6 i powinno być lekko i przyjemnie na proca, napięć i temperatur.
Zamówiłem właśnie 3 Fluctusy na chłodnice, powinno to trochę pomoc bo te Pure Wingsy 2 na chłodnice się nie nadają, wszystkie testy to pokazują.
Rafał_Sz
26-05-2022, 20:15
powinno to trochę pomoc bo te Pure Wingsy 2 na chłodnice się nie nadają, wszystkie testy to pokazują.
A próbowałeś kiedyś dać swojej szanownej małżonce ten wątek do poczytania? Może warto spróbować? Uważam, że to rozwiąże większość Twoich problemów z komputerem na długi czas.
;)
Albo zrobi się jej żal i będzie miał pozwolenie na dalsze dłubanie albo miesiąc migreny ;)
Plan jest taki by lepszy ustawić na 4,7 powinno się udać a gorszy na 4,6 i powinno być lekko i przyjemnie na proca, napięć i temperatur..
Pytanie zasadnicze po co to robić ?
Nie lepiej iść w kierunku obniżania napięcia co przełoży się na niższe temperatury ale i na mniejsze wymagania od chłodzenia, czyli finalnie będzie ciszej ?
A próbowałeś kiedyś dać swojej szanownej małżonce ten wątek do poczytania? Może warto spróbować? Uważam, że to rozwiąże większość Twoich problemów z komputerem na długi czas.
;)
Myślisz, że przeżyje? Sokolnik znaczy. ;)
sokolnik
26-05-2022, 20:43
;)
ja mam chociaż jakieś zainteresowania, które na ostatniej rozmowie o prace chyba było decydujące lub mocno decydujące :D kiero jak usłyszał że sam składam sobie kompa i aktualizuję BIOSy to już o nic więcej nie pytał w sprawie kompów/hardware :D także żona wie, że te kompy jednak się przydają do czegoś... a że sobie pogram czasem w coś albo wydam 5 stów na dysk to ona już się przyzwyczaiła do tego :D praaawie przyzwyczaiła :D
Rafał_Sz
26-05-2022, 21:57
kiero jak usłyszał że sam składam sobie kompa i aktualizuję BIOSy to już o nic więcej nie pytał w sprawie kompów/hardware :D
To dobrze, że o nic więcej nie pytał. Jakby jeszcze wyszło, że ogarniasz wieszanie telewizorów, to by Cię z rąk nie wypuścił.
:)
sokolnik
26-05-2022, 22:02
To dobrze, że o nic więcej nie pytał. Jakby jeszcze wyszło, że ogarniasz wieszanie telewizorów, to by Cię z rąk nie wypuścił.
:)W nowej robocie nie będę potrzebować tej umiejętności, jednak teraz potrafię więc to mój dodatkowy atut :)
sokolnik
28-05-2022, 16:01
Fluctusy odebrane, bardzo chwalone, mają lepsze opinie niż P12 od Artica które chciałem kupić pare msc temu.
Robię proste testy na 1000 rpm w teście R20 bo szybki krótki i tak na katuje procka :)
Temp cpu na stock, 4,5 ghz allcore na 1.20V oraz 4,6 ghz na 2óch napięciach sprawdzę bo nie wiem które będzie stabilne w sumie ale na granicy 1.23 a 1.24V.
Ktoś chce kupić 3 wentyle BQ Pure Wings 2 120mm za 55 zł? Paczkomat chyba free mam na allegro. Z mojej chłodnicy także nie kręciły się na max, 2 mają kk 2,5 roku a jeden był wymieniany przez serwis w 2021 jakoś to ma może rok nie pamiętam dokładnie. Wersję chyba to są 1600 rpm jakoś tak, ten nowy z serwisu delikatnie się różni rpm pamiętam.
63228
sokolnik
29-05-2022, 19:01
i po testach :D
W sumie jest lepsza kultura pracy oraz niższe temp, średnio 3-4 stopnie. Oraz w max temp 4-5 stopni zarejestrowanej.
Różnice znikają do 1 może 2 stopni ledwo, gdy zrobi się OC proca i ustawi napięcie na sztywno... wtedy napięcie robi swoje i zmiana wentyli nie wiele daje. Im wyższe taktowanie oraz napięcie tym różnice znikają praktycznie do 1 stopnia albo brak różnic.
Jak ktoś trzyma proca na ustawieniach fabrycznych i zależy mu na kulturze pracy lub po prostu ciszy to powinien pomyśleć o zmianie wentylatorów.
Być może jeszcze testy będę kontynuować bo wpadłem na 1 pomysł ale to już bez ciśnienia na takie "doświadczenia".
Teraz przynajmniej wiem co daje zmiana wentylatorów na chłodnicy.
Przy okazji sprawdziłem temp VRM na płycie... max zarejestrowany na najwyższym wbitym napięciu to 62 stopnie :D a w renderowaniu na ustawieniach stockowych max 58 stopni :D gdzie na MSI było 98 :D hehe
sokolnik
30-05-2022, 17:31
ha i wentyle BQ z chłodnicy sprzedane na allegro :D szybko wczoraj wystawiłem pod wieczór i dziś sprzedane :D także kasa wydana na Fluctusy spada do ok 90 zł :D
sokolnik
04-06-2022, 14:34
Sferis
Samsung 980 PRO 1 TB za 650 zł widziałem parę dni temu, dziś rano był za 660 zł... towar dostępny i już tego samego dnia niedostępny, ale pojawiają się te SSDki w takiej cenie 650-660 zł, uważam że cena EXTRA. W pon przyjdzie to mogę dać znać czy nie wysłali jakiegoś kapcia z chin :D
https://www.sferis.pl/dysk-ssd-samsung-980-pro-mz-v8p1t0bw-1tb-m-2-i240539
Uważaj na ten dysk, Samsung powtarza te same problemy od lat, spadek wydajności, problemy z Turbo Write pod Windows, no i kwestia chłodzenia, to jest PCIe 4.0, sama kwestia wgrywania firmware do SSD żeby naprawiać problemy jest już idiotyzmem, lepiej kup coś lepszego bo Samsung kiepsko wypada, chyba że jesteś entuzjastom Samsunga i będziesz z tym walczył przez następne kilak miesięcy zmieniając pastę, radiator, firmware itd.
Można polować na ten dysk czasami za 700zł do wyrwania https://www.x-kom.pl/p/714605-dysk-ssd-corsair-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-force-mp600-pro-lpx.html
Ewentualnie jeśli chcesz taniej ale też super i bez problemów to masz https://www.zadowolenie.pl/podzespoly-komputerowe/dyski-ssd/adata-dysk-ssd-xpg-gamix-s70-blade-1tb-pcie-4x4-7-4-5-5-gbs
jedynie do mnie nie przemawia radiator jaki tam zastosowali ale testy i ludzie w opiniach podają że wszystko dobrze odprowadza ciepło.
sokolnik
04-06-2022, 19:52
być może już Samsung czy sterowniki wyeliminowały problem. Mam Samsunga 960 EVO ale 250 GB od jakiś 4-5 lat i działa wszystko z nim OK. Pewnie nie będzie działać jak stare HDD że tam czasami po 15-20 lat i dalej działa, różnie bywa, to tylko elektronika.
na płycie mam radiator, termopad i płytka pewnie metalowa i tyle :) na MSI x570 było ok (Samsung 960) z temp, teraz na ASUS też jest OK. A nowa 980 PRO będzie pod system i bieżące pliki do obróbki, spokojnie nie zarżnę tego dysku danymi :) może jakaś gierkę tam zainstaluje, w końcu to 1 TB trzeba trochę wykorzystać tego miejsca :) Tylko nie wiem kiedy montaż + instalacja WIN10... tego nie chce mi się robić :D ale zamontować można a kiedyś zrobić format+WIN10.... no zobaczę :) cenę ma LUX jak dla mnie, gwarancja sklepu chyba 5 lat więc luzik, będzie OK :) musi te 5 lat działać z deklarowanymi prędkościami producenta +-10% akceptuje i tyle.
Ale dlaczego nie chcesz lepszego dysku ?
Żeby nie było potem jak z płytą główną, jesteś bardzo odporny na dobre rady.
Nie instaluj od zera systemu, po co ? zrób klonowanie narzędziem od producenta dysku lub jakimś za free.
( jak nie wiesz co to klonowanie to: 1. podpinasz nowy dysk 2. włączasz komputer i robisz klonowanie dysku systemowego na nowy dysk 3. wyłączasz kompa 4. ustawiasz w BIOS że nowy dysk ma startować 5. czyścisz stary dysk )
sokolnik
05-06-2022, 15:10
Ale dlaczego nie chcesz lepszego dysku ?
Żeby nie było potem jak z płytą główną, jesteś bardzo odporny na dobre rady.
Nie instaluj od zera systemu, po co ? zrób klonowanie narzędziem od producenta dysku lub jakimś za free.
( jak nie wiesz co to klonowanie to: 1. podpinasz nowy dysk 2. włączasz komputer i robisz klonowanie dysku systemowego na nowy dysk 3. wyłączasz kompa 4. ustawiasz w BIOS że nowy dysk ma startować 5. czyścisz stary dysk )
Bo ja chce tego Samsunga :D
nie chce klonowania, chce zrobić nową instalacje systemu, wywalić program do zarządzania RGB MSI (miałem płytę MSI a teraz z MSI mam tylko GPU)... Nowe sterowniki ładnie wszystko zainstalować od zera na kolejne 3-4 lata i spokój :) no chyba że WIN11 instalnę od nową kiedyś bo podobno aktualizacja z WIN10 do 11 to nie najlepszy pomysł. Nie spieszy mi się przechodzić na 11.
A SSD pewnie odbieram we wtorek :) to i tak zbyt dobry SSD jak na potrzeby amatora foto/video :)
Jak ci się chce instalować od zera zamiast odinstalować coś niepotrzebnego to twój wybór, wiesz że jesteś dziwny ? :)
Aktualizacja z win10 na win11 działa poprawnie.
sokolnik
05-06-2022, 18:26
Jak ci się chce instalować od zera zamiast odinstalować coś niepotrzebnego to twój wybór, wiesz że jesteś dziwny ? :)
Aktualizacja z win10 na win11 działa poprawnie.
a może zbyt pochopnie oceniasz nie mając pełnej wiedzy o moim systemie/ssd systemowym, a może nie mogę odinstalować tego Gó### od MSI to wyskakuje błąd... a może jakiś jeszcze program mi nie działa prawidłowo a może coś tam jeszcze i chce zrobić ponowną instalacje WIN to że Ty byś zrobił klonowanie nie oznacza że to dla mnie najlepsze wyjście i że jestem dziwny.
Dobrym zabiegiem odinstalowania opornego oprogramowania jest instalacja ponowna, często instalator pyta wtedy czy naprawić, czy usunąć itd, a sama naprawa instalacją powinna pozwolić na odinstalowanie.
Co do dysku to napisałem ci uwagi, nie są to wyssane z palca problemy, najnowsze są z końca maja, Samsung męczy się z aktualizacjami oprogramowania tego dysku bo po prostu jest wadliwy, nie pierwszy raz zresztą w Samsungu.
sokolnik
05-06-2022, 21:57
Dobrym zabiegiem odinstalowania opornego oprogramowania jest instalacja ponowna, często instalator pyta wtedy czy naprawić, czy usunąć itd, a sama naprawa instalacją powinna pozwolić na odinstalowanie.
Co do dysku to napisałem ci uwagi, nie są to wyssane z palca problemy, najnowsze są z końca maja, Samsung męczy się z aktualizacjami oprogramowania tego dysku bo po prostu jest wadliwy, nie pierwszy raz zresztą w Samsungu.
nic nie słyszałem że jest wadliwy :D
czytałem opinię i komentarze i ludzie chwalą prędkości...a że prędkości spadają po zapełnieniu połowy dysku czy tam 80% to normalne zazwyczaj... dlatego biorę 1Tb... teraz mam zapełnione 200GB na systemowym SSD z czego pewnie mam 20GB zdjęć/plików które zniknąć po obróbce...
więc ten nowy SSD będzie miał u mnie wakacje w kompie a nie ciężką orkę :)
...a że prędkości spadają po zapełnieniu połowy dysku czy tam 80% to normalne zazwyczaj...
Nie to nie jest normalne, aktualizacja firmware naprawiła problem ale ostatnio pojawił się ponownie ten problem i dysk zaczyna zamulać u wielu ludzi, coś tam grzebią i działa, pytanie czy chcesz się bawić z takimi rzeczami po każdej aktualizacji windows albo będziesz ryzykował i nie aktualizował systemu bo masz felerny dysk ?
Ja mam SSD 1TB od cruciala P5 i P5 Pro żaden nic nie zamula po zapełnieniu, to nie te czasy, obecnie nawet najtańsze modele radzą sobie z zapełnieniem do 80%, wyższe modele nawet przy ponad 90% są ok.
Ten samsung na szczęście nie wymaga wielkiego chłodzenia i zwykły radiator wystarczy, masz w komplecie czy będziesz coś montował ?
sokolnik
05-06-2022, 22:18
Ten samsung na szczęście nie wymaga wielkiego chłodzenia i zwykły radiator wystarczy, masz w komplecie czy będziesz coś montował ?
mam termopad i "radiator" więc nie powinno być problemu :)
jak ten dysk się okaże że jest beznadziejny to go odeślę w pisdu na reklamację a mam doświadczenie w tek kwestii :D w reklamowaniu :)
poza tym, obecny SSD 250GB mogę wyjąć z kompa...albo jakoś odłączyć - nie używać - i jakby ten nowy okazał się wadliwy czy coś to wkładam stary z WIN10 i odpalam kompa bez problemu :) bo w sumie 250GB na teraz mi nie potrzebne... ale jak będzie to będzie bo go mam :)
W tym slocie pod CPU wyląduje nowy ssd
63480
Chłodzenie jest ok, pytanie ponownie czy chcesz walczyć wiecznie z felernym modelem czy jednak włożyć, zainstalować system i mieć z głowy zastanawianie się czy właśnie przestał działać jak potrzeba itd ?
Reklamacje, wymiany, serwis nie rozwiązuje problemu, a nawet to jest zła logika, SSD, płyta, pamięć i procesor to na równi ważne rzeczy, które muszą mieć stabilną i pewną pracę, chyba sam wiesz jak się męczyłeś z bardzo złą płytą główną, chcesz to teraz z dyskiem przerabiać ?
Faktycznie dyskutujemy chyba w nie tym temacie, proszę o przesunięcie dyskusji.
sokolnik
06-06-2022, 00:37
Chłodzenie jest ok, pytanie ponownie czy chcesz walczyć wiecznie z felernym modelem czy jednak włożyć, zainstalować system i mieć z głowy zastanawianie się czy właśnie przestał działać jak potrzeba itd ?
Reklamacje, wymiany, serwis nie rozwiązuje problemu, a nawet to jest zła logika, SSD, płyta, pamięć i procesor to na równi ważne rzeczy, które muszą mieć stabilną i pewną pracę, chyba sam wiesz jak się męczyłeś z bardzo złą płytą główną, chcesz to teraz z dyskiem przerabiać ?
Faktycznie dyskutujemy chyba w nie tym temacie, proszę o przesunięcie dyskusji.
ja miałem bardzo dobrą płytę główną z której byłem zadowolony :D i gdyby nie chęć podkręcania/zabawy z 5900x to bym ją zostawił albo ustawił CPU na niskim napięciu 1,20V na niskim taktowaniu 4,5GHz i już... albo leciał na stock z wysokimi temp w grach czy renderingu (sekcja 96 stopni i dobra tam)... Bo czy sekcja ma 60 stopni w renderingu czy 98 to jeden grom... komp działa i renderuje to jest OK ale ja chciałem podkręcić CPU/na sztywno lub PBO... a tu wtedy szybko okazało się że sekcja nie daje rady. A sama płyta była/jest spoko bardzo - tylko nie dla mnie po kupnie 5900x.
A SSD będzie działać, nie przewiduję problemów. Zamontuje go do PC i zanim się zbiorę do instalacji WIN10 na nim to trochę czasu minie, zdążę go przetestować :) i już :)
Rafał_Sz
07-06-2022, 08:29
Ty weź jeszcze obrabiaj zdjęcia w assemblerze. XD
Po co chcesz na stałe ustawiać boost? Masz do tej płyty świetne oprogramowanie zarządzające wydajnością. Ustaw wydajność na extreme z automatyzacją doboru parametrów i zapomnij o dłubaniu.
W kwestii dysku masz PCIe 4.0 w magistrali przy procku. Daj tam szybkie bydle i postaw tam cache dla najczęściej używanych programów, jesli to będzie Samsung, to w Magician zmień wydajność na full, zaktualizuj firmware i również zapomnij o dłubaniu.
sokolnik
07-06-2022, 23:37
Ty weź jeszcze obrabiaj zdjęcia w assemblerze. XD
Po co chcesz na stałe ustawiać boost? Masz do tej płyty świetne oprogramowanie zarządzające wydajnością. Ustaw wydajność na extreme z automatyzacją doboru parametrów i zapomnij o dłubaniu.
W kwestii dysku masz PCIe 4.0 w magistrali przy procku. Daj tam szybkie bydle i postaw tam cache dla najczęściej używanych programów, jesli to będzie Samsung, to w Magician zmień wydajność na full, zaktualizuj firmware i również zapomnij o dłubaniu.Pomału powoli... Szybko to trzeba biegać na 100m na Olimpiadzie :)
Jest i On! Nowy Król! Niech żyje Król :D
Ładne pudełko, nie skopane he 2 folioplomby także elegancko :)
63574
Montaż w przyszłym tygodniu
Rafał_Sz
08-06-2022, 08:54
także elegancko :)
"tak że" ewentualnie "tak, że". Na pewno nie "także". Chyba, że Twój dysk jest "także" najlepszy oraz "także" najszybszy. . ;)
sokolnik
09-06-2022, 12:37
"tak że" ewentualnie "tak, że". Na pewno nie "także". Chyba, że Twój dysk jest "także" najlepszy oraz "także" najszybszy. . ;)Tak jest! ;) jest najszybszy [emoji14]
sokolnik
12-06-2022, 21:56
jeszcze nie zamontowany, pewnie jutro zamontuje :D
63836
Nooo... wkręcenie jednej śrubki i potem drugiej od radiatora, będą emocje :)
sokolnik
12-06-2022, 22:46
Nooo... wkręcenie jednej śrubki i potem drugiej od radiatora, będą emocje :)
2 są od radiatora :D wiesz ile to roboty... :p
kompa zdjąć z biurka, na bok go, GPU wyjąć, radiator zdjąć, SSD zamontować i kompa postawić ładnie na biurko :D ciężki to jest Potwór a dziś po weekendowej robocie mi się nie chciało :)
Rafał_Sz
13-06-2022, 17:04
Tak sobie patrzę na kurs BTC i wydaje mi się, że RTX-y będzie się niedługo kupować na kilogramy. ;)
krzysztofz24
13-06-2022, 17:34
Tak sobie patrzę na kurs BTC i wydaje mi się, że RTX-y będzie się niedługo kupować na kilogramy. ;)
I ja wtedy sobie właśnie kupię jakieś 1,5kg 3070Ti;-).
Tylko chude, bez kości i żył poproszę:-)
sokolnik
13-06-2022, 18:35
ale macie radochę jak dziecko które mówiło wieczorem że jutro będzie słońce... no będzie wiadomo, tak samo było wiadomo że wartość BTC spadnie... jak wszystko na "giełdach"... wzrosty/spadki...
zamontowałem 980 PRO i wyniki są super szybkie :)
63848
To chyba czas zainstalować na tym dysku gierkę którą dostałem od ASUSa za free czyli Assassin's Creed Valhalla - jak sprawdzałem na szybko to jest do kupienia bez promki za 249 zł ... w życiu bym jej nie kupił :D pewnie na promocjach do wyrwania za 150 zł... też bym nie kupił :D
sokolnik
14-06-2022, 20:40
dla porównania ten sam program tym razem mój systemowy Samsung 960 EVO 250 GB (nvme, pci-e 3.0), wiadomo dużo wolniejszy szczególnie że to wersja 250 GB czyli najwolniejsza wersja w porównaniu do tego samego modelu w wersji 1 TB gdzie transfery są wyższe. A do tego na tym dysku mam WIN10 + programy a sam SSD może być trochę "zaśmiecony" ale nie wiem na ile te "zaśmiecenie" może wpływać na wyniki benchmarku... ale już sama obecność systemu oraz ilość wolnego miejsca może zmniejszać wyniki. Wolne 35 GB na ok 233 GB więc trochę zapełniony :D
wyniki google (https://www.google.com/search?q=960+evo+250+GB+crystaldiskmark&tbm=isch&ved=2ahUKEwjL5tHeyq34AhUoiIsKHXTbCUEQ2-cCegQIABAA&oq=960+evo+250+GB+crystaldiskmark&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJ1CCBViXCmDDDGgAcAB4AIABTIg B_QGSAQE0mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=-9SoYov9BaiQrgT0tqeIBA&bih=1286&biw=1815&client=firefox-b-d#imgrc=kLW8WNBMkERt5M)
63871
sokolnik
15-06-2022, 22:20
dziś złapałem się na tym, że pozwoliłem sobie użyć słów z których powstało mniej więcej takie zdanie, po którym zapadła 1-2 sek konsternacja...:
- już nic nie chce więcej kupować do kompa...
Żona zszokowana i podłapała ale generalnie ją przytkało :D
Też tak mówicie żonie że już na swoje "przyjemności"/"zainteresowania"/"hobby" więcej nie będziecie wydawać by po chwili jednak chcieć cofnąć czas ? :D
Komputer to narzędzie pracy i nawet jak jest się entuzjastą gdzie komputer to zabawka to są pewne granice marnowania kasy.
Mam po sąsiedzku maniaka dłubania przy audio w samochodzie i wiem że można wpaść w szaleńczy wir wywalania kasy na kolejne pomysły ulepszania.
sokolnik
15-06-2022, 23:16
Komputer to narzędzie pracy i nawet jak jest się entuzjastą gdzie komputer to zabawka to są pewne granice marnowania kasy.
Mam po sąsiedzku maniaka dłubania przy audio w samochodzie i wiem że można wpaść w szaleńczy wir wywalania kasy na kolejne pomysły ulepszania.
no właśnie każdy ma swoje granice :D dla jednego zakup GPU za 5 tyś to będzie marnowania kasy :D a dla drugiego nie :D ten drugi zmieni nawet najdroższy model danego produktu na jeszcze nowszy, który jest szybszy/lepszy o 5 % i będzie się cieszył że dopłacił tylko 3000 zł :D np miał 3090 ale kupił 3090 Ti :D
Ale to są zabawy dla bogatych i nawet mi do głowy nie przyszło żeby komuś zabraniać takich wydatków, dla kogoś szaleństwem może być wydanie tysiąc euro za weekend na Capri.
Dziwić się mogę tylko jeśli ktoś liczy się mocno z groszem, a do komputera kupuje za kilka tysięcy zbędne podzespoły, zgodzisz się z tym ?
sokolnik
16-06-2022, 10:16
Ale to są zabawy dla bogatych i nawet mi do głowy nie przyszło żeby komuś zabraniać takich wydatków, dla kogoś szaleństwem może być wydanie tysiąc euro za weekend na Capri.
Dziwić się mogę tylko jeśli ktoś liczy się mocno z groszem, a do komputera kupuje za kilka tysięcy zbędne podzespoły, zgodzisz się z tym ?No jak ktoś nie ma kasy na podstawowe rzeczy a wydaje na RTX kase to już tylko leczenie potrzebne :)
U mnie w kompie siedzą (jak już kiedyś pisałem) tylko dyski SSD. Pozostałe 12 talerzówek w 4-ech zewnętrznych stacjach dysków podpiętych przez USB 3 uruchamiam tylko wtedy, gdy ich potrzebuję (magazyny danych). Jeden z wewnętrznych (Corsair MP400 NVMe 2TB) służył wyłącznie do zrzucania danych z karty video, która wymaga dużych przepustowości (video 2 211 882 kb/s, audio PCM 5.1 6912 kb/s) i nawet klasyczny SSD się przy niej krztusił. No i po 4 tys roboczogodzin właśnie pomału odchodzi do lamusa, bo zaczyna się wywalać podczas zrzucania danych. Kupiony nieco wcześniej Corsair MP600 służący za dysk systemowy (też z 4 tys. godzin na liczniku) ma się świetnie. Jeszcze starszy Samsung (klasyczny SSD pod Sata 600), po przepracowaniu 21 543 godzin, też nie sprawia problemów.
63957
sokolnik
18-06-2022, 14:49
U mnie w kompie siedzą (jak już kiedyś pisałem) tylko dyski SSD. Pozostałe 12 talerzówek w 4-ech zewnętrznych stacjach dysków podpiętych przez USB 3 uruchamiam tylko wtedy, gdy ich potrzebuję (magazyny danych). Jeden z wewnętrznych (Corsair MP400 NVMe 2TB) służył wyłącznie do zrzucania danych z karty video, która wymaga dużych przepustowości (video 2 211 882 kb/s, audio PCM 5.1 6912 kb/s) i nawet klasyczny SSD się przy niej krztusił. No i po 4 tys roboczogodzin właśnie pomału odchodzi do lamusa, bo zaczyna się wywalać podczas zrzucania danych. Kupiony nieco wcześniej Corsair MP600 służący za dysk systemowy (też z 4 tys. godzin na liczniku) ma się świetnie. Jeszcze starszy Samsung (klasyczny SSD pod Sata 600), po przepracowaniu 21 543 godzin, też nie sprawia problemów.
cenne uwagi... ale to dalej elektronika, która może zepsuć się po tygodniu użytkowania :)
Corsair MP400 to prawdopodobnie najgorszy szmelc jaki zrobiła ta firma, pierwsza generacja kości QLC z kiepskim kontrolerem, dysk bardzo podatny na uszkodzenia od zakłóceń elektromagnetycznych, w usa nawet chciano zrobić zwroty i odszkodowania za ten dysk.
sokolnik
18-06-2022, 19:40
Corsair MP400 to prawdopodobnie najgorszy szmelc jaki zrobiła ta firma, pierwsza generacja kości QLC z kiepskim kontrolerem, dysk bardzo podatny na uszkodzenia od zakłóceń elektromagnetycznych, w usa nawet chciano zrobić zwroty i odszkodowania za ten dysk.
właśnie dlatego trzeba robić kopię na innym fizyczynym dysku... może być HDD :) ja tak robię także zdjęcia dzieci/rodziny mam zabezpieczone oraz inne zdjęcia/filmy... chmura do mnie nie przemawia z wielu względów chyba że na krótki okres powiedzmy weekend/2 tygodnie, gdy po tym czasie robię kopie na dysku/ach.
Ja w chmurze mam materiały już 10 lat od kiedy to ruszyło w google, a HDD schowany w szufladzie wymagał odzyskiwania i straciłem bardzo dużo materiału.
Kopia bezpieczeństwa ma sens, można to robić automatycznie w komputerze albo np na dyski sieciowe albo na swoją chmurę co umożliwiają od pewnego czasu nawet routerów itp.
( qnap czy synology ro już przeżytek i muzeum )
Jednak bez przesady, odpukać... póki co nie miałem żadnego SSD, który padł.
Na tym dysku na szczęście nie trzymam żadnych danych. Od początku służył jedynie do bieżącej pracy z materiałami video. Zaraz po ich nagraniu były montowane, kompresowane i zapisywane na innych dyskach. Taki dysk przejściowy na duże pliki.
Jak to właściwie jest z tymi nowymi dyskami? Nie ma możliwości ich sprawdzenia? Przepuściłem ten walnięty dysk komendą chkdsk i efekt tego jest taki, że nie znaleziono żadnych błędów. Nagrywanie materiałów video mija się zaś z celem, bo zrywa materiał po około 1-2 minutach nagrywania.
Czy patrząc na żywotność dysków, jest jakaś różnica między TLC i MLC? Mają zbliżoną ilość cykli zapisu... Coś innego może wpłynąć na ich żywotność (np. któryś typ bardziej się grzeje podczas nieustannego półgodzinnego zapisu danych)? Najtrwalsze są chyba SLC, ale takich pod interfejs M.2 PCIe NVMe o pojemności co najmniej 1 TB chyba nie robią (ze względu na rozmiar?)... A jak są, to pewnie cena zaporowa. Za czasów dysków talerzowych wszystko było jakieś prostsze do ogarnięcia :)
To nie jest wcale takie trudne, na rynku dominują SSD na kościach TLC, unikać trzeba najniższych najtańszych modeli, kości MLC trudno dostępne bo to raczej pod serwery mniej wymagające, a tam drogie SLC raczej, no i unikać póki co śmieciowych QLC.
Widzę, że są dostępne dyski z kościami MLC. Np. taki Adata Agammixs50L-1T-C... Ale transfery danych słabiutkie. Dla 1 TB dysku TBW 740, w porównaniu do TBW 200 mojego Corsaira, to spory postęp.
Najlepsze jest to, że ja tak naprawdę nie potrzebuję megaszybkiego dysku. Zapis na poziomie 1500 MB/s powinien mi wystarczyć. Te 560 MB/s oferowane przez klasyczne dyski SSD podłączone przez SATA, niestety, nie daje rady z moją kartą przechwytującą. Jakieś tam 5-minutowe zapisy jeszcze idą. Ale przy dłuższym zrzucaniu materiału video na dysk zaczyna się klatkowanie i resynchronizacja obrazu z dźwiękiem. Muszę więc znaleźć coś kompromisowego - niekoniecznie demona prędkości, za to z dobrym współczynnikiem TBW. No i pewnie coś w miarę pojemnego (tak ze 2TB), żeby go na maksa nie zapełniać, więc teoretycznie dłużej pożyje...
Wracam do poprzedniego pytania. Da się jakimś softem, tak jak to było w przypadku starych dysków, zeskanować taki dysk i wyłączyć uszkodzone sektory (nawet jeśli oznaczałoby to spadek pojemności dysku o połowę)? Chkdsk w tym wypadku się, niestety, nie sprawdza...
Producenci udostępniają czasami różny soft ale żeby wyłączać komórki to raczej nic takiego nie będzie, kontroler dysku tym się zajmuje.
Rafał_Sz
20-06-2022, 13:36
TMB bym się w ogóle nie przejmował. Zdarzało mi się, że padały mi WD Black po kilku tygodniach, natomiast mające opinie awaryjnych OCZ Vertex 4 działają od wielu lat niezawodnie.
Też się tym nie przejmowałem kupując Corsaira. Jednak życie pokazało, że przy moim specyficznym zastosowaniu (ciągłe wrzucanie na niego plików wielkości rzędu 1 TB) ten parametr chyba ma jednak spore znaczenie - znacznie większe niż deklarowany czas pracy dysku. Przypuszczam, że gdybym go używał jako dysku systemowego, wciąż cieszyłby się zdrowiem.
Ktoś używa dłuższy czas dysków Adata? Wpadł mi w oko 2TB Adata XPG S70 Blade (taka wersja Game bez dużego radiatora). MTBF na poziomie 2 mln godzin (Samsung 980 Pro 1,5 mln), Limit zapisów dla poszczególnych komórek dla wersji 2 TB wynosi 750x (Samsung 980 Pro - 650x). Teoretycznie powinien wytrzymać ponad 3x dłużej niż mój padnięty Corsair...
Szkoda, że pamieci TLC. Wolałbym MLC. Może jest jakaś alternatywa w tym przedziale cenowym (1300 PLN) oparta na lepszej architekturze? Nie musi być pod PCIe Gen4. Wystarczy "trójka" bo jedyne gniazdo Gen4 na mojej płycie głównej już zajęte przez dysk systemowy.
Zerknij na WD Blue SN570, osobiście brałbym w ciemno, są w dobrych cenach, dobrze znoszą ciągłe obciążenia, nie wymagają chłodzenia, nie sugerowałbym się wyłącznie specyfikacją.
Adata dla mnie mało znane, ten co podajesz ma dobre opinie, jest na rynku już jakiś czas ale czasami można dorwać jeszcze Corsair MP510, który w wersjach 2TB jest nadal jednym z lepszych dysków.
lukasz_kk
21-06-2022, 21:19
Mnie Adata w wersji SU800 (zwykły SSD pod SATA) padł po miesiącu, razem ze zdjęciami pierworodnego syna z pierwszych dni życia, zanim zdążyłem zrobić backup. Nie polecam.
sokolnik
21-06-2022, 21:20
z ssd adaty była jakaś afera bo ADATA po cichu podmieniła kontroler na jakimś tam swoim ssd m.2 nvme na oczywiście gorszy, nie informując oficjalnie o tym fakcie. Te dyski miały gorsze parametry, padały czy coś takiego... więc wizerunkowo dużo stracili. Może nowy model ma być tym który poprawi ich opinię.
W zasadzie o każdym dysku można w sieci znaleźć skrajne opinie. Stąd moje pytanie w tym temacie. Np. o tych WD Blue SN570 pierwsze, co trafiłem, to problemy gościa, który robił instalki na kilkudziesięciu komputerach jednocześnie. I na kilkunastu mu się wszystko wywalało. Okazało się, że wyłącznie na tych WD 570. Ponoć te dyski nie lubią się z prockami Intela (Intel rekomenduje WD Black). Nie mają pamięci podręcznej - nie wiem, czy ma to większy wpływ przy zadaniach, które dla niego szykuję? Nie wiem... Ciężka sprawa. Tym bardziej, że dysk do zastosowań nietypowych - czyli zarzynanie go ogromnymi plikami ładowanymi w trybie ciągłym np. przez godzinę czasu. O temperatury się nie boję. Mam na stanie chłodzenie Icy Box IB-M2HSF-702 - ponoć potrafi zbić temperaturę z 70 stopni do 40... Jeszcze go nie testowałem.
Sam nie wiem... Mam złącze prędkości x3, więc logicznym jest kupno lepszego wolniejszego dysku niż kupować na wyrost dysk pod magistralę x4, której nie wykorzystam. Jedno wiem na pewno. Żadnego dysku na kościach QLC. Corsair gwarantował zapis 1600 TB, a padło po 564 (przynajmniej tyle pokazuje mi w aplikacji Corsair SSD Toolbox).
Zacząłem się nawet zastanawiać, czy nie postawić w macierzy dwóch klasycznych dysków SSD pod SATA. Ale, raz, boję się, że nie podołam tematowi. Dwa, nie mam pewności, czy transfer danych będzie wystarczający i jednak nie będzie klatkować...
Mnie jeszcze koesh ADATA na m2 polecił.
Po 3 latach i 3 m-cach wygląda tak:
https://i.imgur.com/34lewl1.png
Dysk systemowy + gra MMO, więc jakiś tam przemiał danych jest.
z ssd adaty była jakaś afera bo ADATA po cichu podmieniła kontroler na jakimś tam swoim ssd m.2 nvme na oczywiście gorszy, nie informując oficjalnie o tym fakcie. Te dyski miały gorsze parametry, padały czy coś takiego... więc wizerunkowo dużo stracili. Może nowy model ma być tym który poprawi ich opinię.
Taki proceder robią praktycznie wszystkie firmy, WD, Samsung, Adata, Corsair, Crucial itd, a zaczęto to robić w czasie pandemii i brakach wszystkiego na każdym etapie produkcji, dlatego sprawdzamy aktualne informacje o każdym modelu dysku przy zakupie, nawet po numerach seryjnych jeśli to ma znaczenie bo często zmiany nie wprowadzały nic złego.
krzysztofz24
21-06-2022, 23:09
Dysk systemowy + gra MMO, więc jakiś tam przemiał danych jest.
W co ty tak tam naparzasz jakie MMO, ze az tak dysk mieli:-)?
I ile masz juz przegranych godzin w tej grze?
P.S
Co wy wiecei o trwalosci dyskow:-);-)
Moj kilkunastoletni Seagate Barracuda to kosmiczna technologia:mrgreen: Chyba ta sama co w sondzie voyager, co dziala od kilkudziesieciu lat
64035
A i niechcacy sciagnalem edycje CDI z anime:)
W co ty tak tam naparzasz jakie MMO, ze az tak dysk mieli:-)?
World of Warships: kilka GB co miesiąc aktualki, do tego często mniejsze patche w międzyczasie.
No i powtórki, które ładnie mielą; można mieć tylko 30 standardowo, potem starsze są nadpisywane. 30 gier (1 powtórka= 1 gra. Bez znaczenia na tryb) to można spokojnie w dwa dni nabić. Albo i jeden, jak jakiś ewent jest, albo dobrze idzie. ;)
Jak dodali możliwość ich wyłączenia bez konieczności używania modów, to wyłączyłem w cholerę.
I ile masz juz przegranych godzin w tej grze?
Obawiam się, że dużo za dużo. xD
A i niechcacy sciagnalem edycje CDI z anime:)
Niechcący... :mrgreen:
Dziś nic "ciekawego" się z dyskiem nie działo, więc na próbę puściłem nagrywanie filmu z TV. 1TB danych, półtorej godziny zapisu non stop i Korsarz dał radę. Ani jednej zwiechy. Cuda...
Ale tak czy owak, chciałbym w tym tygodniu jakiegoś zmiennika dla niego zamówić. Bo na poważniejszych rzeczach nie mam zamiaru liczyć na to, czy się uda czy nie...
64036
(...) jest na rynku już jakiś czas ale czasami można dorwać jeszcze Corsair MP510, który w wersjach 2TB jest nadal jednym z lepszych dysków.
Tu chyba ta sama sytuacja co z moim starym dyskiem, gdzie Corsair gwarantował zapis 1600 TB, a padło po 564 TB. Przypuszczam, że gdzieś po drodze mocno zeszli z parametrami, a dalej chwalą się starymi. Cytat z 2020 roku z jednego z for o tym MP510:
"Bestia już nie jest bestią, już nie taka szybka i nie taka wytrzymała. Corsair po cichutku parę miesięcy temu wprowadził rewizję B dysku. Nie jest na kościach Toshiby tylko Microna. TBW w przypadku wersji 960 GB spadło dramatycznie z 1700 do...700TBW. IOPSy na odczycie spadły z 610tyś do...280 tyś."
Strach coś kupować..
Rafał_Sz
22-06-2022, 09:32
W zasadzie o każdym dysku można w sieci znaleźć skrajne opinie. Stąd moje pytanie w tym temacie. Np. o tych WD Blue SN570 pierwsze, co trafiłem, to problemy gościa, który robił instalki na kilkudziesięciu komputerach jednocześnie. I na kilkunastu mu się wszystko wywalało. Okazało się, że wyłącznie na tych WD 570. Ponoć te dyski nie lubią się z prockami Intela (Intel rekomenduje WD Black). Nie mają pamięci podręcznej - nie wiem, czy ma to większy wpływ przy zadaniach, które dla niego szykuję? Nie wiem... Ciężka sprawa. Tym bardziej, że dysk do zastosowań nietypowych - czyli zarzynanie go ogromnymi plikami ładowanymi w trybie ciągłym np. przez godzinę czasu. O temperatury się nie boję. Mam na stanie chłodzenie Icy Box IB-M2HSF-702 - ponoć potrafi zbić temperaturę z 70 stopni do 40... Jeszcze go nie testowałem.
Sam nie wiem... Mam złącze prędkości x3, więc logicznym jest kupno lepszego wolniejszego dysku niż kupować na wyrost dysk pod magistralę x4, której nie wykorzystam. Jedno wiem na pewno. Żadnego dysku na kościach QLC. Corsair gwarantował zapis 1600 TB, a padło po 564 (przynajmniej tyle pokazuje mi w aplikacji Corsair SSD Toolbox).
Zacząłem się nawet zastanawiać, czy nie postawić w macierzy dwóch klasycznych dysków SSD pod SATA. Ale, raz, boję się, że nie podołam tematowi. Dwa, nie mam pewności, czy transfer danych będzie wystarczający i jednak nie będzie klatkować...
Do takich zastosowań są produkowane konkretne modele dysków. Np. WD RED. Mam takie w NAS który obsługuje również monitoring. Pracują non stop 24h na dobę od 2018 roku i ani jednej zwiechy czy bad sectora.
Kupiłeś dysk QLC, który zwyczajnie został zajechany, nie patrz na parametry jakie podają bo przy QLC to nie ma sensu, może kiedyś jak pojawią się kości pamięci QLC w nowej technologii, ja jednak tego nigdy nie kupię bo wiem jak to pada masowo.
Co do sprawdzania konkretnych modeli to tak jak pisałem musimy wszystko sprawdzać, podmiany kontrolera, kastrowanie z pamięci podręcznej, zmiana kości pamięci itd to nagminny proceder zwłaszcza w modelach niższych.
Akurat parametr całkowitej wielkości zapisu plików dla mnie będzie o tyle ważny, że łatwiej mi będzie reklamować (w sensie oddać lub wymienić na nowy), gdy znowu coś padnie.
Zamówiłem dziś dysk Patriot Viper VP4100 2TB. TBW 36 tys. TB. Przeciętne transfery, jak na współczesne dyski Gen.4, ale u mnie i tak będzie pracował pod Gen.3, więc nie wykorzystam całego potencjału. Zrobiony na kościach od Toshiby (czyli jak wczesny Corsair MP510), a nie na Micronie. No, zobaczymy, co z tego będzie.
Pomocy.
Przełożyłem dysk systemowy do nowej mobo, odpaliłem, działa ale nie łączy z siecią.
Tzn wszystkie ustawienia są ok, sterowniki ok, połączenie z siecią jest, ale żaden program czy przeglądarka nie ma połączenia.
I jeszcze taka ciekawostka, przy absolutnie każdej witrynie jest ostrzeżenie że połączenie z witryna jest niebezpieczne.
Wyczyściłem wszystkie ustawienia sieciowe przez cmd i dalej, ręce opadają.
Rafał_Sz
27-06-2022, 08:52
Wyłącz na chwilę antywirusa i spróbuj połączyć dysk z siecią. Jeśli się połączy to masz odpowiedź.
Każdy ma jakąs ukryta moc, moją jest wywoływanie konfliktów sprzętowych. Teraz nic już nie działa..
Kupiłem bazę, wymontowaną przy mnie ze sprawnego kompa.
Przełozyłem do budy, wsadziłem swój dysk nvme, odpalał wciąż bios, nie bootował. Zmieniłem w końcu coś z uefi na csm i poszło. Wtedy zobaczyłem problemy z netem, zainstalowałem różne sterowniki w tym chipsetu i zaczął zamulać, niekatywny taskbar. Po drodze trzy niebieski ekrany(za każdym razem inny błąd). Starałem się pozgrywać co ważniejsze rzeczy(dostając sie przez foldery z pulpitu) i przygotować do wgrania systemu na nowo. I teraz największy zonk, mam oryginalny pendrive windows 10 usb i przy probie instalatora zawiesza się (loading stoi) więc teraz nawet systemu nie zreinstaluję. k.. mać Ten instalator ładował się godzine wczesniej gdy sprawdzałem.
No i nie wiem co dalej. Pełny reset biosu na płycie głownej i proba instalacji windows?
Czy od razu dokupienie drugiego nvme, próba instalacji i potem pozgrywam jeszcze ewentualnie co nie zdążyłem? 11600k, msi z490 gaming plus, ballistix 3600/16
Pewnie powrót do ustawienia uefi z csm odpali instalator.
Ja u siebie robie image dysku przed drastycznymi działaniami i potem mogę szaleć. Albo na dysk przenośny usb, albo na nasa z poziomu systemu.
Aktualnie zazwyczaj po instalce daję też veeam agenta (darmowy), żeby się robiły kopie różnicowe, w razie co można odzyskiwać bez problemu.
Tobie bym zalecał takie rozwiązanie na później, jak lepią się do ciebie problemy sprzętowe.
Możesz spróbować też użyć opcji przywracania w systemie (tam gdzie aktualizacje i odzyskiwanie) z zachowaniem danych. albo ostatecznie przywrócenia do ustawień fabrycznych, co wykosi wszystkie aplikacje.
Można też spróbować odpalić sfc /scannow sprawdzi to integralność plików systemu...
To własnie dziwne, bo gdy działał instalator to miał problem z dyskiem, on niby był widoczny w biosie ale windows nie znajdował(nie mozemy zebrać informacji o dyskach) podczas instalacji.
Jak działa dysk to nie działa instalator xD xD xD
Może ten mój sn550 jakiś niekompatybilny?
Instalator można też przygotować pod CSM domyślnie robi się pod uefi, ale można wybrać ten drugi.
Ja do tego używam rufusa, ale chyba ten standardowy windowsowy patent tez ma takie opcje.
Proste.
Reset mobo, odpalenie starego dysku(csm), reinstalacja win10 bez kasowania, sklonowanie starego dysku, konwersja tego klona z MBR na gpt, odpalenie nowego dysku. Działa pięknie i uniknąłem reinstalacji programów.
Po kilku dniach użytkowania Patriota VP4100 można stwierdzić, że jest OK. Zerwałem oryginalny radiator (ciekawe, czy ma to wpływ na gwarancję...) i założyłem Icy Boxa. Kusiło, by z drugiej strony oderwać naklejkę i też dać termopad, ale tu już ewidentnie gwarancja by poszła... Kleje na tych termopadach to jakaś masakra. Musiałem radiator praktycznie odcinać nożykiem do tapet, a potem użyć chemii, żeby zmyć resztki kleju z kości pamięci i kontrolera.
64431
Dysk nagrywałem już kilkukrotnie za każdym razem zapełniając go minimalnie w 3/4 pojemności. Po półtorej godziny nieustannego zapisu temperatura nie przekraczała 38 stopni. W mieszkaniu było około 27 stopni, więc wynik chyba niezły.
Dysk wciśnięty między procek i kartę graficzną. Ale tam akurat mam kanał powietrzny między frontem i tyłem obudowy z wiatrakami.
64432 64433
Po kilku dniach użytkowania Patriota VP4100 można stwierdzić, że jest OK. Zerwałem oryginalny radiator (ciekawe, czy ma to wpływ na gwarancję...) i założyłem Icy Boxa. Kusiło, by z drugiej strony oderwać naklejkę i też dać termopad, ale tu już ewidentnie gwarancja by poszła... Kleje na tych termopadach to jakaś masakra. Musiałem radiator praktycznie odcinać nożykiem do tapet, a potem użyć chemii, żeby zmyć resztki kleju z kości pamięci i kontrolera.
No brawo Ty! A przed operacją utraty gwarancji, jakie temperatury miałeś? xD Przecież już miałes obciątą wydajność, gen.3..
Ja mam cruciala gen.4, fabrycznie jest tylko naklejka, na którą nałożyłem heatsinka z płyty. Bo w oryginalnym video producenta wyraźnie podkreslili, aby tej naklejki nie zrywać.
Spokojna twoja rozczochrana, naklejka została :) Akurat tu wyraźnie producent zaznaczył, że jej oderwanie skutkuje utratą gwarancji. Chłodzenie na procek też mało kto zakłada dedykowane przez producenta.
Co do temperatur... Mój poprzedni dysk zamontowany w tym miejscu (nie miał żadnego radiatora, kości pamięci na wierzchu), po jakichś 10 minutach ciągłego zapisu dochodził do temperatur 65-70 stopni. A nie było takich upałów jak teraz.
Spokojna twoja rozczochrana, naklejka została :) Akurat tu wyraźnie producent zaznaczył, że jej oderwanie skutkuje utratą gwarancji. Chłodzenie na procek też mało kto zakłada dedykowane przez producenta.
Co do temperatur... Mój poprzedni dysk zamontowany w tym miejscu (nie miał żadnego radiatora, kości pamięci na wierzchu), po jakichś 10 minutach ciągłego zapisu dochodził do temperatur 65-70 stopni. A nie było takich upałów jak teraz.
Poprzedni dysk? xD To jest zupełnie inny dysk, innej generacji, z dołożonym fabrycznie chłodzeniem, na koniec zdławiony interfejsem. I nie sprawdziłeś temp, dlaczego? :-D
A procesory są tak projektowane, ba, nawet niektóre ssd mają w zestawach osobno radiator, ale w Twoim przypadku ten radiator był na stałe. Ja mam naklejkę z warstwą chłodzącą i na to ewentualnie mogę dodatkowy radiator.
https://info.patriotmemory.com/patriot-memory-warranties-and-rma i tyle w temacie.
(...) I nie sprawdziłeś temp, dlaczego? :-D(...)
Bo nie widzę niczego ciekawego w ciągłym testowaniu, podkręcaniu, reinstalowaniu itp. Sprzęt ma pracować i być niezawodnym bez nadmiernego i ciągłego w nim gmerania. Ot, cała moja filozofia :) Poprzednik się grzał w wyniku dłuższej pracy, więc na przyszłość postanowiłem temu maksymalnie zaradzić.
Płyta główna swoje lata ma, nie mam już na niej więcej złączy z interfejsem 4Gen, co nie znaczy, że muszę się ograniczać do takich dysków. Chyba lepiej, gdy dysk nie jest katowany przez półtorej godziny nagrywania na 99 procent swoich możliwości, tylko na 50%? O ile mi wiadomo, wysoka temperatura pracy też ma istotne znaczenie na żywotność tego typu dysków.
Ten dysk nie wymaga nic więcej niż fabryczne chłodzenie, gwarancja traci ważność po ściągnięciu firmowego chłodzenia, dlatego masz opcje zakupu gołego dysku żeby stosować własne chłodzenie i nie tracić gwarancji.
czupacabra
07-07-2022, 21:34
Panowie, jaką kartę graficzną go gier byście polecali? Zjarala sie 1080 Ti i coś lepszego by się przydało zanabyć
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
sokolnik
07-07-2022, 21:38
Panowie, jaką kartę graficzną go gier byście polecali? Zjarala sie 1080 Ti i coś lepszego by się przydało zanabyć
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
podaj resztę podzespołów, głównie CPU, zasilacz... Rozdzielczość monitora, ilość Hz monitora...
No i podaj budżet :D
bo tak ogólnie napisałeś pytanie, w sumię polecam Ci 3080 Suprim albo Strixa - będziesz zadowolony z wydajności.