Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
sokolnik
23-02-2025, 18:52
4090 i 5090 to niczym nie zagrożą, bo z tego co pamiętam odpuszczają ten segment.
Generalnie to jest jakieś szaleństwo na rynku kart graficznych. Mam wrażenie, że czego nie wypuszczą to będzie wyprzedane. Nawet ten Intelowski ARC B580 w wielu sklepach przed Świętami się wyprzedał.
bo się tak trochę podzielili producenci GPU pod względem wydajności:
Intel - najsłabsze karty
AMD - średnia półka
nVidia - najwydajniejsze karty oraz pozostałe niższe segmenty
co moim zdaniem jest naturalne i trochę odpowiada rzeczywistości i możliwości po prostu tych firm...
TSMC się cieszy chyba najbardziej bo ma zamówienia z każdego chyba segmentu :D
To chyba już z płytą główną i procesorem.
Z przesyłką. :mrgreen:
Liczyłem, że 9070XT będzie bliżej 4070Ti Super. To już by zadowoliło wielu.
AMD twierdzi, że 9070XT ma nawiązać walkę z 5070Ti (a 9070 z 5070), ale... jakoś wątpię.
Choć jeśli dużo słabszy nie będzie, ale będzie kosztował w okolicach 7900GRE (~3k), ma szansę. Zwłaszcza, jak będą mieć zapas kart do sprzedania. :mrgreen:
Premiera ma być chyba jakoś w pierwszym tygodniu marca?
5 marca 5070, AMD dzień-dwa po nich, z tego co się mówi.
Potwierdzili może gdzieś już 9080XT czy to tylko chciejstwo portali? 4090 i 5090 to niczym nie zagrożą, bo z tego co pamiętam odpuszczają ten segment.
Nie, marzenie portali. 9070XT będzie górą.
Szefu AMD od rozwoju kart zażartował jeszcze o 9070.055 XTX GRE (czy jakoś tak), ale traktujmy to jako żart.
Chyba, że chętni będą, to może na 9070XTX z 32GB VRAM się skończy.
Segment górnej półki AMD odpuszcza, co najmniej do pierwszej generacji UDNA. ¯\_(ツ)_/¯
Nawet ten Intelowski ARC B580 w wielu sklepach przed Świętami się wyprzedał.
Intel - najsłabsze karty
Pewnie dlatego, że choć wady ma, B580 jest obecnie najsensowniejszą kartą w cenie w okolicach ~1.5k PLNów.
...Robociznę wyceniają na 18-20 tys + materiały 30 tys trzeba liczyć.
Ile metrów ma łazienka? Ta kwota chyba jest trochę zawyżona?
Myślisz, że wliczył już w koszt robocizny zakup 5080 Suprim? ;) ;) ;)
Z przesyłką. :mrgreen:
Mógłby chociaż jakąś dobrą whisky dorzucić.
AMD twierdzi, że 9070XT ma nawiązać walkę z 5070Ti (a 9070 z 5070), ale... jakoś wątpię.
Choć jeśli dużo słabszy nie będzie, ale będzie kosztował w okolicach 7900GRE (~3k), ma szansę. Zwłaszcza, jak będą mieć zapas kart do sprzedania. :mrgreen:
Ważne, aby nawiązali walkę. Konkurencja jest ważna, bo te ceny za zielonych jeszcze bardziej odjadą, nie mówiąc już o dostępności i o sklaperach.
Nie, marzenie portali. 9070XT będzie górą.
Szefu AMD od rozwoju kart zażartował jeszcze o 9070.055 XTX GRE (czy jakoś tak), ale traktujmy to jako żart.
Chyba, że chętni będą, to może na 9070XTX z 32GB VRAM się skończy.
Segment górnej półki AMD odpuszcza, co najmniej do pierwszej generacji UDNA. ¯\_(ツ)_/¯
No tak myślałem, że 9080XT pozostanie tylko marzeniem.
UDNA to jak pamiętam jeszcze rok? Niech tylko wreszcie nawiążą w miarę równą walkę z nvidią.
sokolnik
23-02-2025, 20:56
mała :D serio :D jak to w blokach :D nie ma nawet 2x2 + malutkie WC takie wiesz 1x1 pewnie ha
jeden majster przyjechał wycenił robotę na 18 czy 19 tys. - to ten sam co robił łazienkę w Malborku u szwagierki i wziął 12 000 zł za robotę miesiąc temu.
Drugi z Gdyni był powiedział 18-20 tys
trzeci nie był ale mieszka blok obok i stwierdził że on robi 2 msc bo kafle kładzie dodatkowo i koszt to 25 tys :D (sąsiadka pytała go)
Szwagierka robiła remont łazienki z WC i na całe materiały + pralka wydała 32 tys...+ 12 tys robota - wiadomo zależy co gdzie się kupuje... większość kupiła w Castoramie... więc ja już liczę 50 koła... albo 55 bo żona chce zmienić pralką i kupić oddzielnie suszarkę :D
no już miałem wpisywać dane do płatności a tu yeb... karty nie ma
człowiek za długo się zastanawia :D
8625786257
Ma to sens czy warto coś wymienić? Resztę rzeczy przerzuciłbym z obecnego blaszaka.
sokolnik
23-02-2025, 22:20
86257[/ATTACH]
Ma to sens czy warto coś wymienić? Resztę rzeczy przerzuciłbym z obecnego blaszaka.
a potrzebne Ci 64 GB RAM ? może warto coś zaoszczędzić a kasę dołożyć do lepszej grafiki? Ten Ventus to raczej będzie ciepły i głośny... dużo zależy też od obudowy do jakiej go wsadzisz...
RAM patriot? niby złe nie są ale może lepiej Kingstony Fury? Dużo ludzi bierze też LEXARY chwalą
W opiniach ludzie nie narzekają na tego Ventusa.
Ja bym zamiast Ryzen 5 7600X3D wolał Ryzen 7 9700X. :-P
W tej samej cenie 8 rdzeni zamiast 6 i nowsza architektura więc pojedynczy rdzeń jest szybszy nawet pomimo tego że w 7600X3D jest więcej L3.
Ale jeśli używasz aplikacji która szczególnie lubi dużo pamięci podręcznej to może...
W opiniach ludzie nie narzekają na tego Ventusa.
Myślę że jeśli to ma być z dwoma wentylatorami to tylko MSI bo mają one największą średnicę i powinny sobie radzić.
Jedna tylko uwaga bo to jest karta z pamięcią GDDR6 a tyle samo kosztuje wersja z GDDR6X i tą bym wybrał.
Tak sobie patrzę po testach i nie lepiej wziąć RX 7900 XT?
Rafał_Sz
24-02-2025, 11:26
a potrzebne Ci 64 GB RAM ?
Zależy kto ma jakie potrzeby. Ja boleję nad tym, że moje i7 obsługuje max 128 GB. Przy zajętych 110 GB system już mocno zaczyna orać dysk na pamięć wirtualną. Pomimo, że dysk jest absurdalnie szybki, to jednak system odczuwalnie zwalnia.
sokolnik
24-02-2025, 11:30
Zależy kto ma jakie potrzeby. Ja boleję nad tym, że moje i7 obsługuje max 128 GB. Przy zajętych 110 GB system już mocno zaczyna orać dysk na pamięć wirtualną. Pomimo, że dysk jest absurdalnie szybki, to jednak system odczuwalnie zwalnia.
dobra ale Ty masz widocznie bardzo specyficzne potrzeby komputerowe :D zwykły kowalski zadowoli się 32 GB ramu z górką :)
Kupujący RTX5080, sprawdźcie sobie ROPy. Ten sam problem brakujących jednostek, co w 5070Ti i 5090. :roll:
Do tego ludzie skarżą się na czarne ekrany, BSoDy, resety i zawiechy. Coś zrypali ze sterownikami.
Co ciekawsze, dotyczy nie tylko 50x0, ale również 40x0 a nawet pojedyncze przypadki 30x0 się łapały.
A wieść gminna niesie, że to AMD ma problemy ze sterownikami...
sokolnik
24-02-2025, 16:30
Ogólnie coś czuję że do RTX5000 potrzebuje nowego zasilacza... Bo lepiej nie minimalizować ryzyko a to już spory dodatkowy koszt tym bardziej że nie tak dawno kupowałem nowy zasilacz od Corsair.
Coś mi się wydaje że trzeba odpuścić serię RTX5080... Bo coś za dużo tych problemów... Sterownik ogarną, brakujące ropy to wymienia kartę na gwarancji na inną ale palace się wtyczki itp to jednak strach że coś się spali a w Polsce nikt za to odpowiedzialności nie weźmie he
Albo ja taki strachliwy???
Może lepiej poczekać, dozbierać kasę, podobno może być 5080 Ti ale później... Ale to plotki i domysły.
Albo kupić jakąś 5070 Ti i siedzieć na tym parę lat skoro dorównuje wydajności 4080 Super, prądu bierze mniej niż 5080 więc problemów z paleniem się wtyczek kabli nie powinno być... Ehhhh i cena jakaś taka może być bardziej przystępna.
Ale jak obserwuję to dalej RTX5000 szybko się sprzedają... Pojawiają się i za parę minut towar niedostępny
Tak sobie patrzę po testach i nie lepiej wziąć RX 7900 XT?
Zależy do czego. LR lepiej "chodzi" na CUDA-ch. :-P
sokolnik
24-02-2025, 18:21
Na stronie msi 5070 Ti gaming trio za 4 779 zł
Chyba znośnie co? Skoro dorównuje 4080 Super...
Rafał_Sz
24-02-2025, 18:58
Równie dobrze może być za 5 zł, skoro towaru brak.
Kibel już kupiłeś? ;)
sokolnik
24-02-2025, 19:01
Równie dobrze może być za 5 zł, skoro towaru brak.
Kibel już kupiłeś? ;)Towar jest... Msi dziś sprzedawało Ventusa, to coś nowego jakiś model, Gaming Trio teraz...
Komputronik Tufa miał 5070 Ti ma dalej
Xkom 3 modele 5080 oraz 5070 Ti Tuf...
Karty są tylko brać.
Kibla nie kupiłem bo Jeszce nie ma decyzji kto robi remont, za ile i kiedy he
Kupuj Waść, wywodów oszczędź. :lol:
sokolnik
24-02-2025, 19:30
Kupuj Waść, wywodów oszczędź. [emoji38]Niee noo
Taki mam plan ale mój nowy proc jeszcze nie miał premiery.
Mobo nie wiem jakie
Ram raczej wiem
Więc i tak muszę czekać parę miesięcy, nawet do lipca bo wtedy ceny mogą spać na takie pierdoły jak ram, zasilacze itp. Procek będzie tańszy bo zejdzie podatek od nowości, ja dozbieram kasę... Spokojnie.
Na dziś mój komp jest ok ale powoli trzeba okładać kasę, obserwować rynek bo powiem szczerze ostatnie 2 lata odpuściłem bo miałem dobry sprzęt he
Niee noo
Taki mam plan ale mój nowy proc jeszcze nie miał premiery.
Mobo nie wiem jakie
Ram raczej wiem
Więc i tak muszę czekać parę miesięcy, nawet do lipca bo wtedy ceny mogą spać na takie pierdoły jak ram, zasilacze itp. Procek będzie tańszy bo zejdzie podatek od nowości, ja dozbieram kasę... Spokojnie.
Na dziś mój komp jest ok ale powoli trzeba okładać kasę, obserwować rynek bo powiem szczerze ostatnie 2 lata odpuściłem bo miałem dobry sprzęt he
Zakup 5070Ti za 4800 z całą pewnością jest bardziej opłacalny niż 4080 (nawet nie super) za 6400.
Nikt z nas nie jest w stanie zagwarantować jak będzie wyglądać rynek za kilka miesięcy. Sytuacja z dostępnością raczej się ustabilizuje, wtedy też najprawdopodobniej ceny znormalnieją. Swoją drogą ciekawe kto stoi za tak wysokimi cenami 5080 - sama NVIDIA, producenci, dystrybutorzy czy sklepy? A może każdy z nich widząc sytuację "troszkę" dorzucił, co dało finalnie cenę jaką widzimy jak już karta pojawi się na sprzedaż. Przy takim scenariuszu możesz spokojnie poczekać z kupnem do wakacji.
Czy Trump wprowadzi cło na półprzewodniki produkowane przez TSMC? Miało się to stać 18 lutego. Może to też jest jednym z powodów tak szybkiego wykupowania kart jak tylko się pojawią nawet przy zawyżonych cenach. Przy scenariuszu cła będziesz żałować, że nie kupiłeś teraz 5070Ti za 4800. Nikt z nas nie podejmie tej decyzji za Ciebie :)
sokolnik
24-02-2025, 21:45
Zakup 5070Ti za 4800 z całą pewnością jest bardziej opłacalny niż 4080 (nawet nie super) za 6400.
Nikt z nas nie jest w stanie zagwarantować jak będzie wyglądać rynek za kilka miesięcy. Sytuacja z dostępnością raczej się ustabilizuje, wtedy też najprawdopodobniej ceny znormalnieją. Swoją drogą ciekawe kto stoi za tak wysokimi cenami 5080 - sama NVIDIA, producenci, dystrybutorzy czy sklepy? A może każdy z nich widząc sytuację "troszkę" dorzucił, co dało finalnie cenę jaką widzimy jak już karta pojawi się na sprzedaż. Przy takim scenariuszu możesz spokojnie poczekać z kupnem do wakacji.
Czy Trump wprowadzi cło na półprzewodniki produkowane przez TSMC? Miało się to stać 18 lutego. Może to też jest jednym z powodów tak szybkiego wykupowania kart jak tylko się pojawią nawet przy zawyżonych cenach. Przy scenariuszu cła będziesz żałować, że nie kupiłeś teraz 5070Ti za 4800. Nikt z nas nie podejmie tej decyzji za Ciebie :)Wiem wiem ja to wszystko wiem... O cłach też pisałem :) zaraz się okaże że trzeba było kupować ze 3 nowe RTXy i za pół roku sprzedawać po 12 000 za 5080 :D
Wiem wiem ja to wszystko wiem... O cłach też pisałem :) zaraz się okaże że trzeba było kupować ze 3 nowe RTXy i za pół roku sprzedawać po 12 000 za 5080 :D
- Gdzie są pieniądze na remont łazienki?
- Kochanie, zainwestowałem w karty graficzne.
sokolnik
24-02-2025, 21:49
- Gdzie są pieniądze na remont łazienki?
- Kochanie, zainwestowałem w karty graficzne.Wole nie bo wtedy nie miałbym bardzo długo żadnego kompa :D
Ale zobaczcie, mógłbym kupić 5090 za 18 tys... Pograć z miesiąc... A po remoncie łazienki wyjąć 5090 i dać majstrowi jako zapłatę :) za jakiś czas będzie kosztować 25 000 [emoji38]
Wole nie bo wtedy nie miałbym bardzo długo żadnego kompa :D
Ale zobaczcie, mógłbym kupić 5090 za 18 tys... Pograć z miesiąc... A po remoncie łazienki wyjąć 5090 i dać majstrowi jako zapłatę :) za jakiś czas będzie kosztować 25 000 [emoji38]
Spokojnie za te 50k to byś miał 5090, 9950x3d, X870E Aorus Master / Asus Hero oraz - najważniejsze - dobre gogle. Wystarczy przed wejściem do łazienki zakładać żonie gogle i włączyć jakiś render łazienki królewskiej, pozostaje tylko dobrze dopasować punkty strategiczne typu kran, wanna, sedes, bidet ;)
sokolnik
24-02-2025, 22:13
Spokojnie za te 50k to byś miał 5090, 9950x3d, X870E Aorus Master / Asus Hero oraz - najważniejsze - dobre gogle. Wystarczy przed wejściem do łazienki zakładać żonie gogle i włączyć jakiś render łazienki królewskiej, pozostaje tylko dobrze dopasować punkty strategiczne typu kran, wanna, sedes, bidet ;)Mądrego dobrze poczytać...
Dobrze że są forumowicze z dobrymi pomysłami i argumentami [emoji38]
Dobrze że są forumowicze z dobrymi pomysłami i argumentami [emoji38]
"Od tego oni są, od tego są oni, od tego są"
https://www.youtube.com/watch?v=OQxNE8x0eIo&ab_channel=BENCHMARKSFORGAMERS
https://www.youtube.com/watch?v=C32Q4DPXbi8&ab_channel=BENCHMARKSFORGAMERS
Ciekawą plotę widziałem.
Oprócz 9070XT, 9070 i 9060XT, AMD ma jeszcze wypuścić 9060 i 9050/XT.
Ale to chyba plota, bo to bezsensu by było...
PS:
https://ithardware.pl/media/artykul/39246/radeon_rx_9070_fef4931b4b.jpg
https://ithardware.pl/media/artykul/39246/radeon_rdna_4_wydajnosc_4ed066e8a8.jpg
sokolnik
25-02-2025, 10:07
wczoraj "odkryłem" że moje pkt z roboty tam z funduszu socjalnego możemy "wymieniać" na pkt do takich sklepów jak x-kom, morele, cyfrowe... JUŻ ALLEGRO (drogie) przestanie być moim głównym sklepem gdzie wykorzystuję te pkt/bony :D
także w lipcu będę miał 2000 pkt/PLN i to planuję przeznaczyć na CPU... wiem będzie brakować jeśli mowa o premierowych 16coreX3D ... ale nie wiem czy potrzebuje takiego potwora... pewnie nie... zobaczymy.
I tak się zastanawiam, że skoro chce przejść z AM4 na AM5 to ja wszystko muszę zmienić:
CPU
MOBO
RAM
Grafikę też by się przydało
Chłodzenie procesora też bo moje AIO ma już 5-6 lat... więc wypadałoby zmienić na jakieś nowe a widzę że można za 400-500 zł mieć fajne AIO na kolejne 5-6 lat.
No i ten zasilacz, stary sprzedać, dołożyć kilka stówek i kupić jakiś już nowy z tymi standardami PCIe 5.0 ATX 3.1 coś tam coś ... gupio by było mieć taki mocny/drogi komputer by zasilacz lub jakiś przewód mógł narobić szkód...
W sumie jakby był kupiec to i cały komputer z obudową mógłbym sprzedać... WCHODZI - PŁACI - WYCHODZI Z KOMPEM :D
86309
86310
Na zdjęciach jeszcze poprzednia płyta MSI... teraz mam Strixa B550:
86311
TAKŻE coś czuję że w tym roku będzie o czym pisać w tym/moim wątku :D
PS:
Śledzę karty od rana, są dostępne jednocześnie:
X-KOM - 5080 SOLID za jakieś 6 599 zł , przynajmniej był rano a juz nie jest :D + 5070 Ti MSI Gaming Trio jest.
Mediaexpert - 5080 Tuf za 7 999 :D
Komputronik 5070 Ti TUF za 5 690 zł
Morele ma 3 modele 5080 od 7 499 do 7999 zł :D MSI Ventus, Gaming Trio, PNY.
Strona MSI sprzedaje 5070 Ti Inspire za 4 619 zł...
PEŁNO KART a LUDZIE PISZĄ ŻE KART NIE MA :D
Ja to chyba żyję w innym matrixie ;)
sokolnik
25-02-2025, 10:17
a pewnie i tak skończy się na tym...że powoli ... zmienię CPU MOBO RAM... i sobię spokojnie poczekam na może nowe RTX ... no nie wiem nie wiem :D bo jakoś nie uśmiecha mi się wydawać tyle kasy na komputer... zawsze dzieliłem to na jakieś mniejsze zakupy i powoli kompa sobie udoskonalałem...
Mówię, bez wielkiego ciśnienia :D
także lepiej WY pochwalcie się, kto kupił nowego RTX i siedzi cicho bo mu wstyd się przyznać? :D
sokolnik
25-02-2025, 10:50
zrobiłem listę na szybko:
CPU jak coś to najnowsza seria 9950X3D ale jeszcze nie jest dostęna w sprzedaży więc kliknąłem 7950X3D
https://www.x-kom.pl/lista/qm68wxg2j
86314
ponad 13 tys .. jprd :D ale ze 3 tys pewnie odzyskam ze starego kompa... bo by leciało wszystko na sprzedaż oprócz obudowy... może więcej nie liczyłem :)
największy problem z wyborem płyty głównej, kliknąłem polecanego Asrocka... chociaż wolałbym Strixa jakiegoś ale one drogie :D
tak patrze to x-kom to chyba najdroższy sklep...
Wind Mill
25-02-2025, 11:13
I tyle pozostaje z tej sławetnej możliwości rozbudowy wielkiego blaszaka:
...I tak się zastanawiam, że skoro chce przejść z AM4 na AM5 to ja wszystko muszę zmienić...
:mrgreen:
To nie jest przytyk do Ciebie - tylko refleksja natury ogólnej.
Prędzej czy później i tak przychodzi moment, że de facto stawiasz (kupujesz, budujesz) nowe PeCe. ;)
Pomijam hobby - niektórzy po prostu lubią co chwilę dłubać w pececie - wtedy blaszak ma jak najbardziej sens.
sokolnik
25-02-2025, 11:18
To nie jest przytyk do Ciebie - tylko refleksja natury ogólnej.
Prędzej czy później i tak przychodzi moment, że de facto stawiasz (kupujesz, budujesz) nowe PeCe. ;)
Pomijam hobby - niektórzy po prostu lubią co chwilę dłubać w pececie - wtedy blaszak ma jak najbardziej sens.
jasne :) prawda :)
ale przynajmniej na AM4 oraz AM5 można "dłużej posiedzieć" dlatego trochę lepiej kupić lepszą płytę główną bo prawdopodobnie do niej wsadzisz mocniejszy procesor w przyszłości bez zmiany płyty. Teraz jest ten moment że jeszcze trzeba przejść z DD4 na DDR5 ... jak widać i zasilacz już nie jest wieczny... standardy się zmieniają, wtyczki topią... lepiej nie ryzykować za te 300-500 zł...
ale jak już bym miał AM5 lub jeśli ktoś ma...to za 3 lata może sobie zmienić procka i wsadzić jakiś lepszy... albo po prostu wybrać "proca do gier" albo "proca do pracy" i sobie rok czy dwa na nim "posiedzieć'
I taka myśl, że w sumie to mógłbym na teraz:
zmienić chłodzenie i zasilacz.
(nie takie)Stare graty wystawić na OLX i już... może akurat byłby kupiec...
KTO CHĘTNY? :D
AIO Eisbaer 360mm (wentylatory Fluktusy od SPC) - kupno wrzesień 2019 po jakimś czasie zmiana wentylatorów na Fluktusy. Gwarancja była 5 letnia ale z chłodzeniem nic się nie dzieje działa elegancko.
Corsair HX850 Platinum - zakup grudzień 2021 - gwarancja 10 lat.
Corsair HX850 Platinum - zakup grudzień 2021 - gwarancja 10 lat.
Zasilacz z Grade A+ na liście SPL (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1akCHL7Vhzk_EhrpIGkz8zTEvYfLDcaSpZRB6Xt6JWkc/edit?gid=1973454078#gid=1973454078). Jedyna "wada" to ATX 2.x... Hm... Ile za niego chcesz? xD
sokolnik
25-02-2025, 13:07
Zasilacz z Grade A+ na liście SPL (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1akCHL7Vhzk_EhrpIGkz8zTEvYfLDcaSpZRB6Xt6JWkc/edit?gid=1973454078#gid=1973454078). Jedyna "wada" to ATX 2.x... Hm... Ile za niego chcesz? xD420 zł bo 20 wysyłka :)
zrobiłem listę na szybko:
CPU jak coś to najnowsza seria 9950X3D ale jeszcze nie jest dostęna w sprzedaży więc kliknąłem 7950X3D
https://www.x-kom.pl/lista/qm68wxg2j
86314
ponad 13 tys .. jprd :D ale ze 3 tys pewnie odzyskam ze starego kompa... bo by leciało wszystko na sprzedaż oprócz obudowy... może więcej nie liczyłem :)
największy problem z wyborem płyty głównej, kliknąłem polecanego Asrocka... chociaż wolałbym Strixa jakiegoś ale one drogie :D
tak patrze to x-kom to chyba najdroższy sklep...
Przy obecnych cenach przekroczenie 10k to nie jest żaden problem.
Ja za samą X670E Aorus Master zapłaciłem ponad 2k. Procesor udało mi się dostać w dobrej cenie, bo każdy wtedy kupował 7800x3d, a ja chciałem minimum 7900x3d, bo jednak zdecydowanie lepszy do pracy. Gdyby nie ta dobra wówczas cena to bym pewnie kupił 7950x3d.
Też brałem pod uwagę te Aresy, ale wziąłem jednak Corsair Vengeance 4x16GB 6000/30, udało się kupić z nowej serii, które miały kości A-die.
Niestety przy przejściu na AM5 praktycznie zbudowałem nowy komputer. Ze starego wyciągnąłem tylko Krakena 360 Elite i 4070 Super.
Na 40 zgłoszonych zgonów 9800X3D, za 32 z nich odpowiadają płyty AsRocka.
https://ithardware.pl/aktualnosci/zgony_procesor_ryzen_7_9800x3d_asrock-39281.html
Do tego problem występuje w różny sposób, na innych płytach i z innymi prockami też.
Kup AM5, mówili, będzie spoko, mówili. :roll:
420 zł bo 20 wysyłka :)
Cena (chyba) niezła, ale nie potrzebuję takiego potworka, więc pas. ;)
sokolnik
25-02-2025, 14:05
https://ithardware.pl/aktualnosci/zgony_procesor_ryzen_7_9800x3d_asrock-39281.html
Do tego problem występuje w różny sposób, na innych płytach i z innymi prockami też.
Cena (chyba) niezła, ale nie potrzebuję takiego potworka, więc pas. ;)Weź mnie nie strasz [emoji38]
Cpu się palą
GPU się pali
Zasilacze się palą
Kable się palą
A ram? SSD? Niee. Ufff
Przy zakupie nowego PC trzeba brać też duża gaśnice [emoji1787]
Weź mnie nie strasz [emoji38]
Cpu się palą
GPU się pali
Zasilacze się palą
Kable się palą
A ram? SSD? Niee. Ufff
Przy zakupie nowego PC trzeba brać też duża gaśnice [emoji1787]Jakiś ziomek od składania PC na YT zasugerował, żeby producenci obudów wrzucali systemy gaśnicze do nich. [emoji1787]
sokolnik
25-02-2025, 14:23
Jakiś ziomek od składania PC na YT zasugerował, żeby producenci obudów wrzucali systemy gaśnicze do nich. [emoji1787]Taaa
+ dobre ubezpieczenie nieruchomości i ruchomości aaaa weź co za czasy...
Trzeba mądrze dobierać sprzęt, nawet Biosy wgrywać po testach innych [emoji38] więcej wiatraków w budzie montować a nawet myślałem o jakiś wiatraczku na wtyczkę zasilania gpu ustawiać [emoji1787] zawsze schłodzi o parę stopni [emoji38]
To może jeszcze w termometr laserowy muszę się zaopatrzyć? Albo kamerę termowizyjną i podczas grania cały czas monitorować temp wtyczki, przewodów oraz wtyczki w zasilaczu więc nurkować i głęboko do kompa zaglądać... Ehh
Chińczycy zrobili adapter wtyczki zasilania z LCD, termometrem i wentylatorkiem.
Tylko z jakiegoś nieokreślonego powodu podają, że kompatybilne tylko z serią RTX40x0.
Jest też dynks, umożlwiający sterowanie wentylatorami przez GPU, nie procek/chipset.
Ewentualnie drania zaolejować, ale wtedy będzie problem z rozbudową. xD
sokolnik
25-02-2025, 14:41
Chińczycy zrobili adapter wtyczki zasilania z LCD, termometrem i wentylatorkiem.
Tylko z jakiegoś nieokreślonego powodu podają, że kompatybilne tylko z serią RTX40x0.
Jest też dynks, umożlwiający sterowanie wentylatorami przez GPU, nie procek/chipset.
Ewentualnie drania zaolejować, ale wtedy będzie problem z rozbudową. xDNa wtyczkę od gpu trzeba ustawić wentylator i niech tam dmucha :)
Mam Arctica małego 50x50? Ale to głośne he leży w szufladzie...może się przydać
Tylko jak go zamontować obok panelu szklanego?
Termometr laserowy trzeba kupić [emoji28]
86318
Zainstalowałem dzisiaj nowy BIOS, F34a. W opisie: "Update AMD AGESA 1.2.0.3a PatchA. Please also update AMD Chipset Driver to 7.01.08.129 or later version to improve gaming performance for 2CCD Ryzen 7000 & 9000 CPUs".
Tak się składa, że 7.01.08.129 miałem już od końca stycznia, więc nie musiałem aktualizować.
Szkoda, że nie gram ;)
sokolnik
25-02-2025, 14:59
Zainstalowałem dzisiaj nowy BIOS, F34a. W opisie: "Update AMD AGESA 1.2.0.3a PatchA. Please also update AMD Chipset Driver to 7.01.08.129 or later version to improve gaming performance for 2CCD Ryzen 7000 & 9000 CPUs".
Tak się składa, że 7.01.08.129 miałem już od końca stycznia, więc nie musiałem aktualizować.
Szkoda, że nie gram ;)Ja dawno nie aktualizowałem biosu... Oj dawno... Rok może dwa...? Działa to działa po co aktualizować? ;)
Ja dawno nie aktualizowałem biosu... Oj dawno... Rok może dwa...? Działa to działa po co aktualizować? ;)
Ja też nie robię każdej aktualizacji BIOSu. Raczej jak mi się przypomni i sprawdzę czy wyszło coś nowego, a jak wyszło to co zmienia.
Pod koniec tamtego roku robiłem aktualizację, bo dodawała "X3D Turbo Mode support", poprzednia która mnie zainteresowała poprawiała wydajność DDR5, jeszcze poprzednia optymalizowała wydajność procesorów serii 7000x3d, którego posiadam. Może w międzyczasie zrobiłem kilka z innego powodu.
Warto dodatkowo sprawdzić co daje nowa AGESA, bo czasem warto:
https://www.dlcompare.pl/aktualnosci-gamingowe/aktualizacja-amd-agesa-1-2-0-2-zmniejsza-opoznienia-miedzyrdzeniowe-ryzen-9000-o-prawie-60-zwiekszajac-wydajnosc-45715
W aparatach każdy robi aktualizacje, ale BIOSu już nie trzeba?
sokolnik
25-02-2025, 16:14
Ja też nie robię każdej aktualizacji BIOSu. Raczej jak mi się przypomni i sprawdzę czy wyszło coś nowego, a jak wyszło to co zmienia.
Pod koniec tamtego roku robiłem aktualizację, bo dodawała "X3D Turbo Mode support", poprzednia która mnie zainteresowała poprawiała wydajność DDR5, jeszcze poprzednia optymalizowała wydajność procesorów serii 7000x3d, którego posiadam. Może w międzyczasie zrobiłem kilka z innego powodu.
Warto dodatkowo sprawdzić co daje nowa AGESA, bo czasem warto:
https://www.dlcompare.pl/aktualnosci-gamingowe/aktualizacja-amd-agesa-1-2-0-2-zmniejsza-opoznienia-miedzyrdzeniowe-ryzen-9000-o-prawie-60-zwiekszajac-wydajnosc-45715
W aparatach każdy robi aktualizacje, ale BIOSu już nie trzeba?
dla AM4 to chyba nie było już jakiś spektakularnych zmian w AGESA... co by miało niesamowity wpływ na wydajność itp...
dla AM4 to chyba nie było już jakiś spektakularnych zmian w AGESA... co by miało niesamowity wpływ na wydajność itp...
Ziarnko do ziarnka, a będzie kokosza ;) ;) ;)
sokolnik
25-02-2025, 16:23
Ziarnko do ziarnka, a będzie kokosza ;) ;) ;)
wiem że mnie podpuszczasz z tym BIOSem :p
(...)
Prędzej czy później i tak przychodzi moment, że de facto stawiasz (kupujesz, budujesz) nowe PeCe. :wink:
To jest totalne uproszczenie. Ja nigdy jeszcze nie kupiłem całego komputera jednocześnie.
Owszem jak zmieniam płytę główną to też CPU i RAM ale teraz kupiłem CPU bez zmiany płyty głównej oraz kartę graficzną.
Ale to kupno karty graficznej odbyło się nieco później. Zasilacz zmieniałem osobno, obudowę też. Poprzednią kartę graficzną także kupiłem bez wymiany innych części.
Generalnie rozkładam sobie to w czasie.
sokolnik
25-02-2025, 17:48
To jest totalne uproszczenie. Ja nigdy jeszcze nie kupiłem całego komputera jednocześnie.
Owszem jak zmieniam płytę główną to też CPU i RAM ale teraz kupiłem CPU bez zmiany płyty głównej oraz kartę graficzną.
Ale to kupno karty graficznej odbyło się nieco później. Zasilacz zmieniałem osobno, obudowę też. Poprzednią kartę graficzną także kupiłem bez wymiany innych części.
Generalnie rozkładam sobie to w czasie.Ja podobnie
I zawsze coś się zyskuje, częściej radocha [emoji38]
Czyli to jakaś nowa sprawa.
https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-9800x3d-failures-deaths-reddit-megathread-indicates-the-vast-majority-may-be-happening-on-asrock-motherboards
"Jednym z potencjalnych obejść wspomnianych w wątku jest powrót do starszego BIOS-u ASRock. Przynajmniej jeden raport twierdzi, że „ożywił” 9800X3D, używając BIOS flashback, aby powrócić do starszego BIOS-u. Twórca megawątku zaleca, aby właściciele 9800X3D (z płytami ASRock) powrócili do starszej wersji BIOS-u za pomocą tej metody, jeśli po aktualizacji BIOS-u w 9800X3D wystąpią błędy POST.
Pełne raporty obejmują kilka płyt głównych MSI, Gigabyte i Asus. 40 raportów nie jest krytycznie wysoką liczbą, biorąc pod uwagę liczbę procesorów 9800X3D, które AMD sprzedaje co miesiąc. Jednak najbardziej wymownym problemem jest to, że 32 z 40 raportów pochodzi od użytkowników posiadających płytę główną ASRock.
Ten problem może być rozszerzeniem pierwotnej katastrofy spalenia Ryzen 7000 w zeszłym roku, która została spowodowana przez źle dostrojone oprogramowanie układowe, które podniosło pewne napięcia poza bezpieczne poziomy. Może być tak, że oprogramowanie układowe ASRock robi coś podobnego do procesorów Ryzen 7 9800X3D, ale czas pokaże tylko, czy tak jest. Te problemy wydają się również różnić od pierwszych raportów o spaleniu 9800X3D, które widzieliśmy pod koniec zeszłego roku, które rzekomo były spowodowane błędem użytkownika lub wadliwym gniazdem AM5."
sokolnik
26-02-2025, 10:33
Wczorajszy dzień trzeba zapamietać.
A jutrzejszy trzeba zaznaczyć w kalendarzu... :)
Rafał_Sz
26-02-2025, 11:25
Wczorajszy dzień trzeba zapamietać.
A jutrzejszy trzeba zaznaczyć w kalendarzu... :)
Założyłeś zrzutkę "albo granie, albo sr*nie"?
:)
sokolnik
26-02-2025, 11:44
Założyłeś zrzutkę "albo granie, albo sr*nie"?
:)
nieeEEee:lol:
ale super chłodzenie AIO ... trochę drogie ale jaki bajer :D
https://www.youtube.com/watch?v=zguf28742x4
4080 Super ProArt za niecałe 5000:
https://www.amazon.pl/dp/B0CS3V7ZKJ
W sumie nawet za 5k nie wiem czy się opłaca.
AsRock wydał aktualizację biosu dotyczącą problemów z 9800X3D.
ale super chłodzenie AIO ... trochę drogie ale jaki bajer :D
Bajer powiadasz? :lol:
sokolnik
26-02-2025, 17:26
Bajer powiadasz? [emoji38]Bajera normalnie he
Jakbym nie miał kompa pod biurkiem to bym o takim myślał dłużej he a tak bez sensu :D
Orientuje się ktoś w zewnętrznych dyskach HDD? Potrzebuję kupić dysk żeby zgrać materiał video i przekazać klientowi, dysk raczej wiele nie będzie używany, raz na parę miesięcy dorzucić kolejne pliki, a resztę czasu raczej będzie stal gdzieś skitrany w szafie, odpięty od kompa. Coś rozsądnego cenowo/jakościowo, pewnie 4-5TB żeby na jakiś czas styknęło.
Kupiłem sobie obudowę
https://www.x-kom.pl/p/1198594-obudowa-do-dysku-ugreen-obudowa-do-dysku-sata-35-usb-30.html
i osobno normalny dysk 3,5 cala
krzysztofz24
28-02-2025, 01:15
[quote]Nie musisz się interesować, ale wtedy wyrywasz z kontekstu :)
Nie, odpowiadam na cytat, odnosze sie do niego - po raz enty.
Odpowiadasz na post, w którym:
"Obecnie seria 4000 nie jest dostępna typu 4080 lub 4080 Super... Także nie jest tak prosto jak piszesz."
Wklejam drugi raz w tym poście, może w końcu dostrzeżesz to co podkreślone i pogrubione.
Ja wiem na co odpowiadalem i co pisalem, gorzej z tym jak ty to sobie interpretujesz/insynujesz...
Uzywajac capslocka nie dodajesz sily swoim argumentom.
Pisalem o praktycznie wszystkich kartach z seri 4xxx - po raz enty znowu ci to tlumacze - choc bez nadziei ze dostrzezesz. Choc w sumie mysle ze dostrzegasz, tylko celowo wyrywasz z kontekstu i pomijasz czescposta, ktora ci nie pasuje...
Mysle, ze najlepszym dowodem bedzie to, ze linkowalem do karty RTX 4080, a ty wchodziles w tego linka i jeszcze tu pisales, ze wyslales im zapytanie czy dostepna.
Takze, to zamyka temat a propo kompletnosci mojej wypowiedzi.
A i to co pogrubiles, swietnie potwierdza co pisalem, ze nie bylo mowy o seri 5xxx w tym poscie co na niego odpowiadalem. wiec nie wyskakuj z "kontekstem" sprzed kilku stron ze to w sumie seria 5xxx jest istotna do wypowiedzi.
Ja sie odnosilem do cytatu. No tak to dziala, cytuje sie post i na niego odpowiada.
Choc wiem, ze ty uwielbiasz sie cofac do wczesniejszych wypowiedzi, mieszac je ze soba itp.
Mimo wszystko ja nie będę już kontynuować rozmowy o dostępności 4080 / 4080 Super na przykładzie 4070 / 4070Ti.
A kontynuj, nie kontynuj, jak tam stryjenka sobie zyczy;-). Ty decyduj.
Tylko pamietaj, ze klikales w mojego linka do 4080, ba nawet pisales do sklepu zeby sprawdzic - zapewne na potrzeby tego sporu:-D.
P.s
Drogi moj imenniku, strasznie krecisz, usilujesz zameczyc "przeciwnika" w dyskusji przyczepiajac sie o przyslowiowy przecinek, mieszasz wypowiedzi, pomijasz ich czesci.
Ja juz na podstawie paru przykladow rozmow z toba, niestety zakodowalem sobie zeby nie wchodzic z toba w polemike. Bo moze wyjsc cos takiego jak tutaj...
Tez osobiscie mi sie juz nie chce tego kontynuowac.
Nie, odpowiadam na cytat, odnosze sie do niego - po raz enty.
Ja wiem na co odpowiadalem i co pisalem, gorzej z tym jak ty to sobie interpretujesz/insynujesz...
Uzywajac capslocka nie dodajesz sily swoim argumentom.
Pisalem o praktycznie wszystkich kartach z seri 4xxx - po raz enty znowu ci to tlumacze - choc bez nadziei ze dostrzezesz. Choc w sumie mysle ze dostrzegasz, tylko celowo wyrywasz z kontekstu i pomijasz czescposta, ktora ci nie pasuje...
Mysle, ze najlepszym dowodem bedzie to, ze linkowalem do karty RTX 4080, a ty wchodziles w tego linka i jeszcze tu pisales, ze wyslales im zapytanie czy dostepna.
Takze, to zamyka temat a propo kompletnosci mojej wypowiedzi.
A i to co pogrubiles, swietnie potwierdza co pisalem, ze nie bylo mowy o seri 5xxx w tym poscie co na niego odpowiadalem. wiec nie wyskakuj z "kontekstem" sprzed kilku stron ze to w sumie seria 5xxx jest istotna do wypowiedzi.
Ja sie odnosilem do cytatu. No tak to dziala, cytuje sie post i na niego odpowiada.
Choc wiem, ze ty uwielbiasz sie cofac do wczesniejszych wypowiedzi, mieszac je ze soba itp.
A kontynuj, nie kontynuj, jak tam stryjenka sobie zyczy;-). Ty decyduj.
Tylko pamietaj, ze klikales w mojego linka do 4080, ba nawet pisales do sklepu zeby sprawdzic - zapewne na potrzeby tego sporu:-D.
P.s
Drogi moj imenniku, strasznie krecisz, usilujesz zameczyc "przeciwnika" w dyskusji przyczepiajac sie o przyslowiowy przecinek, mieszasz wypowiedzi, pomijasz ich czesci.
Ja juz na podstawie paru przykladow rozmow z toba, niestety zakodowalem sobie zeby nie wchodzic z toba w polemike. Bo moze wyjsc cos takiego jak tutaj...
Tez osobiscie mi sie juz nie chce tego kontynuowac.
"Kontynuj" Krzysztof, "kontynuj".
Mi nawet nie chce się tłumaczyć czym jest CapsLock, bo jak widać nie wiesz.
Z dużej chmury mały deszcz?
https://www.youtube.com/watch?v=gJKOCfwST_c&ab_channel=TechLipton
sokolnik
28-02-2025, 21:53
Suprim piękny 8)
https://www.youtube.com/watch?v=OGEZlhPfryw
A Master też super :D
https://youtu.be/psn8OTdNSGU?t=170
AMD Radeon RX 9070 XTAMD Radeon RX 9070NVIDIA GeForce RTX 5070 TiNVIDIA GeForce RTX 5070
ArchitekturaRDNA 4RDNA 4BlackwellBlackwell
LitografiaTSMC N4P (4 nm)TSMC N4P (4 nm)TSMC 4N (5 nm)TSMC 4N (5 nm)
RdzeńNAVI 48 XTXNAVI 48 XTGB203-300GB205-300
Powierzchnia357 mm²357 mm²378 mm²263 mm²
Tranzystory53.9 mld53.9 mld45.6 mld31 mld
Bloki CU / SM64567048
Jednostki FP324096358489606144
ROP1281289664
TMU256224280192
Rdzenie RT64567048
Rdzenie AI128112280192
Taktowanie bazowe2400 MHz (Game)2070 MHz (Game)2300 MHz2160 MHz
Taktowanie Turbo2970 MHz2520 MHz2450 MHz2510 MHz
Pamięć VRAM16 GB GDDR616 GB GDDR616 GB GDDR712 GB GDDR7
Szybkość VRAM20 Gbps20 Gbps28 Gbps28 Gbps
Magistrala256-bit256-bit256-bit192-bit
Przepustowość640 GB/s640 GB/s896 GB/s672 GB/s
AMD Infinity Cache64 MB (3. gen)64 MB (3. gen)--
Moc FP3248.7 TFLOPS36.1 TFLOPS44 TFLOPS31 TFLOPS
Moc FP8 (AI TOPS)--703 AI TOPS494 AI TOPS
Moc FP4 (AI TOPS)--1406 AI TOPS988 AI TOPS
Moc INT8 (AI TOPS)779 AI TOPS578 AI TOPSBrak informacjiBrak informacji
Moc INT4 (AI TOPS)1557 AI TOPS1156 AI TOPSBrak informacjiBrak informacji
DLSS / FSRFSR 4FSR 4DLSS 4DLSS 4
Magistrala PCIePCIe 5.0 x16PCIe 5.0 x16PCIe 5.0 x16PCIe 5.0 x16
HDMIHDMI 2.1bHDMI 2.1bHDMI 2.1HDMI 2.1
DisplayPortDisplayPort 2.1a UHBR13.5DisplayPort 2.1a UHBR13.5DisplayPort 2.1b UHBR20DisplayPort 2.1b UHBR20
TDP304 W220 W300 W250 W
Cena MSRP599 USD549 USD749 USD549 USD
86389
86391
Noo, jeśli 9070XT w sugerowanej cenie (i ze sporym zapasem dostępności) trafi na sklepy, może trochę zamieszać.
Noo, jeśli 9070XT w sugerowanej cenie (i ze sporym zapasem dostępności) trafi na sklepy, może trochę zamieszać.
Czyli jest spora szansa na wersje Super.
Szczerze mówiąc, nie bardzo mnie to. :mrgreen:
Bardziej mnie ciekawi UDNA AMD czy Celestiale Intela. Ale to dopiero przyszły rok, najwcześniej.
LOL :)
86432
https://www.youtube.com/watch?v=BYUL32QueR8&ab_channel=TechLipton
sokolnik
05-03-2025, 11:49
no faktycznie 5070 nie powala wydajnością ale pewnie powali ceną :D
trzeba czekać co Radeony pokażą.
Trzeba liczyć tylko że Zieloni szybko wypuszczą jakieś Superki... tylko dla RTX 3000 Superek nie było... tak jakby Superki były tylko w parzystych RTXach... więc coś mi się wydaje że RTX5000 trzeba odpuścić i czekać na nową generację + trzeba odkładać kasę :D albo modernizować inne części komputera by być gotowym na wymianę GPU :)
Za tydzień premiera 9900X3D oraz 9950X3D także to mnie interesuje :D pewnie znowu odgrzewany kotlecik do czego przyzwyczajają Nas producenci więc nie ma co się napalać mocno...
Trzeba cieszyć się tym co się ma i odkładać kasę by mądrze wydać kasę :D o ile się da mądrze wydać kase na kompa :D
9070XT vs 5070Ti. (https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-9070-xt-test-recenzja-opinia-wydajnosc-cena-premiera-asus-prime)
9070 vs 5070 (https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-9070-test-recenzja-opinia-wydajnosc-cena-premiera-asus-tuf-gaming)
Niestety, znowu tylko w grach.
9070XT vs 5070Ti. (https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-9070-xt-test-recenzja-opinia-wydajnosc-cena-premiera-asus-prime)
9070 vs 5070 (https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-9070-test-recenzja-opinia-wydajnosc-cena-premiera-asus-tuf-gaming)
Niestety, znowu tylko w grach.
No bo 90% łbów tylko na tym zależy
https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/amd-radeon-rx-9070-xt-sapphire-pure-recenzja-test-opinia.html#7
Tu coś jest.
sokolnik
06-03-2025, 11:03
Jednak zwracam. Żegnaj RTX 5080. Powodów jest kilka m.in to że gdy ja kupiłem to zaczęli sprzedawać tą kartę 200 zł taniej... i jakby ceny spadły innych modeli... nie będą mnie robić w ... Doszedłem do wniosku że dla mnie to jednak nie tem moment na nową grafikę - mam to przemyślane :) jest aktualnie bardzo fajny model 5080 aż 700 zł taniej niż ja dałem za ten model więęęc... :)
dobre ćwiczenie na silną wolę :) pod warunkiem że się nie rozpakuje paczki i nie weźmie GPU do ręki... bo wtedy bym skapitulował pewnie :mrgreen:
86451
Rafał_Sz
06-03-2025, 11:15
Trzeba cieszyć się tym co się ma i odkładać kasę by mądrze wydać kasę
Jednak zwracam.
Tak, że ten. ;)
sokolnik
06-03-2025, 11:18
Tak, że ten. ;)
dokładnie tak :D wydać i odzyskać źle wydaną kasę to największa mądrość klienta :D
a może by tak poczekać na AM6 ? :D ale to już w ogóle pewnie 3 lata czekania jeszcze--- cały 2025, cały 2026, pewnie AM6 będzie miało premierę pod koniec 2027 albo początek 2028 także za długo mi czekać jednak :D
ale na 5080 Super albo Ti bym poczekał... a najlepiej na RTX 6080 :D
Jednak zwracam. Żegnaj RTX 5080. Powodów jest kilka m.in to że gdy ja kupiłem to zaczęli sprzedawać tą kartę 200 zł taniej... i jakby ceny spadły innych modeli... nie będą mnie robić w ... Doszedłem do wniosku że dla mnie to jednak nie tem moment na nową grafikę - mam to przemyślane :) jest aktualnie bardzo fajny model 5080 aż 700 zł taniej niż ja dałem za ten model więęęc... :)
dobre ćwiczenie na silną wolę :) pod warunkiem że się nie rozpakuje paczki i nie weźmie GPU do ręki... bo wtedy bym skapitulował pewnie :mrgreen:
Zobacz jak szybko pojawiła się znowu dostępność. Pewnie po części to nowe dostawy, a po części zwroty od skalperów, którym tym razem nie udało się zrobić dealu życia.
Niestety seria 50xx nie zachwyciła.
sokolnik
06-03-2025, 11:33
Niestety seria 50xx nie zachwyciła.
to prawda że nie zachwyciła:
- wydajność względem 4080 lepsza... ale już względem 4080 Super już nie taka fajna...
- problemy z zasilaczami, przewodami, temperaturami, wtyczkami w GPU, strachem że coś się spali... odstraszało... w tym mnie też odstraszyło,
- brakujące ROPy to akurat nie problem bo każdą kartę powinni wymienić w dowolnym momencie więc można by wymienić kartę za rok albo za rok żądać zwrotu kasy i kupić 5080 Super / Ti jeśli wyjdzie :D także to akurat mógłby być plus dla klienta tym bardziej że wydajność względem prawidłowej liczby ROPów była pewnie minimalnie gorsza...
- MFG chyba nie chwycił, chyba że jakiś dzieciaków (nie testowałem MFG) także trudno się wypowiadać jak się czegoś nie widziało na własne oczy na własnym monitorze :D ale jeśli opóźnienia były widoczne/odczuwalne to jednak słabo... ale to pewnie kwestia jeszcze danej gry/ optymalizacji samej gry/ sterowników... pewnie to udoskonalą i może to być fajne narzędzie do wykorzystania np za 2 - 3 lata gdy kartą nie będzie domagała w jakiś grach...
- wysokie ceny to chyba na końcu sprawia że powyższe problemy nie są warte tej ceny... to oczywiście kwestia dyskucyjna co dla kogo jest tanie/drogie ale umówmy się ... ceny są jednak wysokie :D kart 5080/5090 :D
Dobrze że AMD wypuściło nowe karty i na razie zbierają dobre opinie - jeszcze pozostaje kwestia ceny i dostępności.
Jakby cena była niższa tych 5080 to pewnie bym sobie taką kupił... powiedzmy jakiś fajny TOPowy model za 5500-6000 zł a nie jakieś Zotac czy MSI Ventusy za 6500-7000 zł to soorryyy ale tyle to nie :D
Po całej tej premierze RTX 5000 wypada mieć tylko nadzieje że RTX 6000 będzie dużo lepszą premierą (parzyste karty były dużo lepsze jednak jak do tej pory a nieparzyste to właśnie takie odgrzewane kotlety raczej) a teraz jeszcze musieli te AI promować i wpychać na siłę pod nazwą MFG jakby to graczy interesowało... no ale taki mamy klimat że teraz AI rządzi i kosztuje majątek stąd wysokie ceny kart, niższa wydajność (nie mogli za dużo dać klientowi)...
tak sobie wizualizuję przyszłego kompa
9950X3D
32 GB RAM - najlepiej 64 ale raczej tyle nie potrzebuje - przejście z fajnych dobrych DD4 na DDR5 ale to będzie największa strata kasy myślę. Tanio sprzedać moje 32 GB za bezcen w sumie... by jeszcze dopłacać do DDR5... ale jak trzeba to trzeba.
RTX 6080
Fajna płyta główna
nowe chłodzenie CPU czyli AIO 360mm
nowy zasilacz 1000W minimum
wszystko oświetlone RGB i schowane pod biurkiem :D :D :D
ehhh człowiek się rozmarzył....
"a na co Ci taki komputer?!" powiedziała żona i wszystko zepsuła
:D
jest aktualnie bardzo fajny model 5080 aż 700 zł taniej niż ja dałem za ten model więęęc...
z tym jeszcze "walczę" ...
:D
Po całej tej premierze RTX 5000 wypada mieć tylko nadzieje że RTX 6000 będzie dużo lepszą premierą (parzyste karty były dużo lepsze jednak jak do tej pory a nieparzyste to właśnie takie odgrzewane kotlety raczej) a teraz jeszcze musieli te AI promować i wpychać na siłę pod nazwą MFG jakby to graczy interesowało... no ale taki mamy klimat że teraz AI rządzi i kosztuje majątek stąd wysokie ceny kart, niższa wydajność (nie mogli za dużo dać klientowi)...
Nie wiem czy będzie dużo lepszą premierą. Chyba nie ma już co liczyć na takie przyrosty jak kiedyś. Niestety całe to AI sprawiło, że zieloni zaczynają mieć w tyłku nas, zwykłych konsumentów. Chyba już w tamtym roku po wynikach finansowych NVIDII było widać, że już tylko jakieś 14% to rynek gamingowy. Oczywiście to 14% to też nie jest jakaś mała kwota i wciąż warto się po nią schylić.
Co do lepszych parzystych - czasem to nie 3070 było na równi lub ciut w niektórych testach lepsze od 2080 Super i 2080Ti? Gdyby teraz 5070 było porównywalne z 4080 Super to chyba nikt by nie narzekał ;)
Rafał_Sz
06-03-2025, 11:49
sokolnik Ja bym jednak szedł nawet w 128 GB RAMu. Wsadowe przetwarzanie dużych plików bardzo to lubi.
sokolnik
06-03-2025, 11:56
sokolnik Ja bym jednak szedł nawet w 128 GB RAMu. Wsadowe przetwarzanie dużych plików bardzo to lubi.
nie no to już nie potrzebne :D
32 GB styka mi od jakiś 4-5 lat chyba... więc 32 GB starczy mi na kolejne lata tym bardziej że już video nie obrabiam na YT jak kiedyś... także nie ma co szaleć.
sokolnik
06-03-2025, 14:51
najlepszy czas na zakup kompa to czerwiec i lipiec... wakacje generalnie. I myślę tak właśnie zrobić. Za tydzień premiera nowych Ryzenów z X3D także do wakacji będzie pełno testów, będą nowe BIOSY oraz CENY powinny się ustabilizować/obniżyć itp... może jakieś promki producenci zrobią... i generalnie lepsze niższe ceny na takie właśnie rzeczy jak płyty główne, RAM, SSD... Cały rynek elektroniki powinien być "tańszy". I to będzie krótkie okienko promocyjne... myślę że max 3-4 tygodniowe.
Czekamy :D
Akurat coś się mówi, że RAM może mocno w górę pójść... Zapotrzebowania rynku AI. ¯\_(ツ)_/¯
Za to przynajmniej będzie wiadomo, czy i jak nowe Ryzeny MoBo palą. ;)
No i dostępność RTXów może się polepszy?
sokolnik
06-03-2025, 15:25
akurat RAM DDR5 to można kupić jakiś fajny i niech sobie leży na półce i czeka :D to samo z SSD jakiś... RAM może mieć dożywotnią gwarancję a SSD 5 lat... raczej się nie psują więc można kupić je wcześniej jak ktoś obawia się wzrostu cen... a planuje zmieniać sprzęt.
sokolnik
06-03-2025, 17:51
RTX w paczkomacie... taki mnie smuteczek złapał ... :mrgreen:
zwrócą kasę to mi się humor polepszy :D
AMD 9070 i 9070XT powiedzmy (9070 można od ręki, za XT trzeba pokopać), że do kupienia.
Ceny od 3k za 9070 i 3.5k za XT, w zależności od wersji producenta.
To coś więcej, niż wychodzi z MSRP, nawet uwzględniając VAT i inne pierdołki.
RTX w paczkomacie... taki mnie smuteczek złapał ... :mrgreen:
zwrócą kasę to mi się humor polepszy :D
Pieniądze to nie wszystko ;)
Akurat teraz Trump rozkręca się z cłami :D a TSMC niby nie da rady przed 2027 w Arizonie uruchomić produkcji pakietów CoWoS-L oraz CoWoS-S, więc żegnaj tania NVIDIO Blackwell ;)
sokolnik
06-03-2025, 20:45
Pieniądze to nie wszystko ;)
Akurat teraz Trump rozkręca się z cłami :D a TSMC niby nie da rady przed 2027 w Arizonie uruchomić produkcji pakietów CoWoS-L oraz CoWoS-S, więc żegnaj tania NVIDIO Blackwell ;)
wiem wiem...
śledzę temat Trumpa i jego CEŁ ... czyli co? radzisz iść z łomem i wyciągać 5080 z paczkomatu? :mrgreen:
wiem wiem...
śledzę temat Trumpa i jego CEŁ ... czyli co? radzisz iść z łomem i wyciągać 5080 z paczkomatu? :mrgreen:
A pomyśl jak jeszcze w odwecie na cła USA nasza UE dowali cła na elektronikę (teraz jest przecież 0%), wtedy będziemy mieć kumulację :D
Ja nic nie radzę ;)
Cieszę się, że jestem w miarę komfortowej sytuacji sprzętowej. Nie wiem czy akurat nałożenie przez USA cła na Tajwan by było dobrym posunięciem (ja bym tego nie zrobił, ale to ja ;) ). Pat Gelsinger oberwał srogo po uszach od TSMC, tu jednak jest grubsza ewentualna akcja. Pożyjemy, zobaczymy.
krzysztofz24
08-03-2025, 01:57
"Kontynuj" Krzysztof, "kontynuj"
Rozmowe z toba - daruje sobie:-)
Mi nawet nie chce się tłumaczyć czym jest CapsLock, bo jak widać nie wiesz.
No wiem, wcale to nie jest niekulturalne krzyczenie przeczace netykiecie, pewnei masz jakas swoja wymyslona teorie - nie obchodzi mnie to.
Ciach, inny post.
.................................................. .
Kurde patrze na te testy RTX 5070 i lipa wzgledem skoku wydajnosci nad 4070. Mysle sobie, ale dobra maja nowa generacje rdzeni do obslugi RT i pewnei tu bedzie porgres...ale tez lipa:-)
Kurde te 5xxx to w sumei wchodzi ze nie nowa generacja kart, tylko pewien lift wyszedl.
Niestety dostepnosc seri 4xxx juz znikoma.
Oj nvidia przyciela deczk w h...;-). Naprawde nie kojarze tak malego progresu pod wzgledem wydajnosci miedzy generacjami.
- - - - kolejny post - - - - - -
[QUOTE=sokolnik;4328342]Ale na remont łazienki i WC za 50 kafli żona twierdzi że Nas stać bo to normalne ceny [emoji38] że drogo ale normalne ceny na obecne czasy...
Kurde, za 50 kafli to mozna by miec nowszego Golfa, jak nie Passata:D
Ja bym tak zrobil:
-obecnego Golfa puscic do ludzi, bo juz sie konczy
-kupic nowgo Golfa a moze nawt Passata (prestiz zyciowy od razu do gory;-) )
-do lazienki nowe recznki a do kompa nowe swiatelka rgb i wsio gra:-);-)
Rozmowe z toba - daruje sobie:-)
Ależ "kontynuj" Krzysztof.
Wrzuć może jeszcze ofertę na jakiś najtańszy Inno3d 4080 Super za 6500 jako dowód, że 4080 Super są dostępne w super okazyjnej cenie. LOL.
No wiem, wcale to nie jest niekulturalne krzyczenie przeczace netykiecie, pewnei masz jakas swoja wymyslona teorie - nie obchodzi mnie to.
Jasne, wiesz :) To gdzie ja w tamtym poście pisałem na CapsLocku?
Powiększenie o rozmiar czcionki jest takie niekulturalne, ale brak szacunku poprzez pisanie z małej litery zwrotów bezpośrednich (Ty, Tobie, Ciebie), ciągłe przekręcanie moich słów oraz pisanie, że coś napisałem gdzie tego nie zrobiłem jest kulturalne. Szczyt hipokryzji Krzysztof.
Najlepsze jest to, że pomimo powiększenia, pogrubienia i podkreślenia nadal nie widzisz o czym była mowa.
Ponoć ma powstać RTX 5050 z 8GB VRAM i TDP na poziomie 135 W, taka odpowiedź na Intel ARC B580. Więc nie podzielili się rynkiem jak widać ;)
Za to znowu powraca temat RX 9080XT.
Ponoć ma powstać RTX 5050 z 8GB VRAM i TDP na poziomie 135 W, taka odpowiedź na Intel ARC B580.
Ciekawe, jak to będzie odpowiedź, jak B580 ma 12GB VRAM i wydajność w okolicach 4060 (czasem więcej, czasem mniej). :lol:
Za to znowu powraca temat RX 9080XT.
Jeśli wyjdzie, pytanie ile za nią nasze januszexy zawołają. :roll:
A o Intelu B7x0 się coś cicho zrobiło... Dadzą radę do maja, do premiery RTX5060 i RX9060 ogarnąć?
sokolnik
08-03-2025, 12:46
Jeśli wyjdzie 9080XT to dobrze. NVIDIA będzie musiała odpowiedzieć pewnie wypuszczą 5080 Ti albo Super :)
Wtedy mogą poprawić wydajność... Chyba że doszli do ściany i muszą działać w temacie DLLS, MFG i innych wymyślnych softach oraz AI wiadomo :)
Ciekawe, jak to będzie odpowiedź, jak B580 ma 12GB VRAM i wydajność w okolicach 4060 (czasem więcej, czasem mniej). :lol:
Tak ją zapowiadają. W sumie 4060 też miała 8GB VRAM i była porównywalna z B580, więc 5050 jak będzie na poziomie 4060 to faktycznie może być takim jej odpowiednikiem.
Jeśli wyjdzie, pytanie ile za nią nasze januszexy zawołają. :roll:
Podobno drugi rzut 9070 i 9070XT ma być już droższy. Podkreślam - podobno.
Gdyby 9080XT była w cenie 4200-4300 to by było fajnie. Realnie raczej będzie w okolicach 4500. Ale to takie tylko moje gdybanie i chciejstwo. Nawet nie wiemy czy faktycznie 9080XT powstanie.
A o Intelu B7x0 się coś cicho zrobiło... Dadzą radę do maja, do premiery RTX5060 i RX9060 ogarnąć?
Chyba skupili się mocno na opracowaniu nowego procesu technologicznego 18A, aby znowu być konkurencyjnym. Wydaje się to teraz priorytetem. Pat Gelsinger miał kluczowy wkład w rozwój technologii 18A, niestety "odszedł" w grudniu tamtego roku. Craig Barrett, czyli były dyrektor generalny Intela powiedział, że lepszym posunięciem byłoby zwolnienie zarządu Intela i ponowne zatrudnienie Pata, aby dokończył swoją pracę. Oby wyszli na prostą.
Jeśli wyjdzie 9080XT to dobrze. NVIDIA będzie musiała odpowiedzieć pewnie wypuszczą 5080 Ti albo Super :)
Wtedy mogą poprawić wydajność... Chyba że doszli do ściany i muszą działać w temacie DLLS, MFG i innych wymyślnych softach oraz AI wiadomo :)
Dlatego ja bym bardzo chciał, aby 9080XT powstało. Już teraz mają zgryz z 5070 i 5070Ti.
Tak ją zapowiadają. W sumie 4060 też miała 8GB VRAM i była porównywalna z B580, więc 5050 jak będzie na poziomie 4060 to faktycznie może być takim jej odpowiednikiem.
8GB VRAM już się robi za mało do grania, o AI nie mówiąc, a do zwykłego przeglądania wystarczą APU (które i tak wydajnością potrafią zaskoczyć). Nie rozumiem tego parcia nV na 8GB VRAM.
Przy takim konfigu, to to raczej konkurent do B570 będzie.
Podobno drugi rzut 9070 i 9070XT ma być już droższy. Podkreślam - podobno.
Tak, też to słyszałem. Oczywiście januszexy dorzucą swoje, skoro dorzucili do pierwszego rzutu.
Ba, już nawet widziałem 9070XT za 5k. xD Wolne żarty.
Gdyby 9080XT była w cenie 4200-4300 to by było fajnie. Realnie raczej będzie w okolicach 4500. Ale to takie tylko moje gdybanie i chciejstwo. Nawet nie wiemy czy faktycznie 9080XT powstanie.
Goście od AMD się zarzekają, że 9070XT max. Czyli coś może być na rzeczy, w myśl zasady "im bardziej czemuś zaprzeczasz, tym bardziej o tym myślisz". xD
Chyba skupili się mocno na opracowaniu nowego procesu technologicznego 18A, aby znowu być konkurencyjnym. Wydaje się to teraz priorytetem. Pat Gelsinger miał kluczowy wkład w rozwój technologii 18A, niestety "odszedł" w grudniu tamtego roku. Craig Barrett, czyli były dyrektor generalny Intela powiedział, że lepszym posunięciem byłoby zwolnienie zarządu Intela i ponowne zatrudnienie Pata, aby dokończył swoją pracę. Oby wyszli na prostą.
Pokazywali jakieś urządzonka do AI niedawno. Nowszy proces technologiczny to raczej na Celestiale zostawią, chyba by nie robili jednej generacji w dwóch procesach?
Dlatego ja bym bardzo chciał, aby 9080XT powstało. Już teraz mają zgryz z 5070 i 5070Ti.
Ta, im więcej konkurencji, tym lepiej. Tylko żeby to się jeszcze dało kupić, nie tylko teoretycznie czy za zawyżoną cenę.
krzysztofz24
09-03-2025, 01:09
Ależ "kontynuj" Krzysztof.
Wrzuć może jeszcze ofertę na jakiś najtańszy Inno3d 4080 Super za 6500 jako dowód, że 4080 Super są dostępne w super okazyjnej cenie. LOL.
Drogi moj imenniku Krzysztofie, juz widze sie zaplatales od tego wymyslania;-)
Przeciez "super okazyjna cena" byla na 4070:-)
Naprawde jak ktos ma 4070, to raczej nie czuje parcia na zmiane. Jego karta nadal robi zdjecia:-).
Mz mozna by rozwazac, zmiane zwyklej 4070 nad 5070Ti, ale to ofc po minieciu podatku od nowosci.
Drogi moj imenniku Krzysztofie, juz widze sie zaplatales od tego wymyslania;-)
Przeciez "super okazyjna cena" byla na 4070:-)
Jasne :D
Teraz RTX 4xxx okazuje się, że jest tylko jednym modelem: 4070.
Najlepiej mz ofc, to nie jarac sie jak szczerabaty na suchary. Tylko mement wyjscia nowego GPU jest absolutnie najlepszym momentem zeby kupic sobie wlasnei schodzaca (sprawdzona) generacje w super korzystnej cenie.
Czyli teraz jest najlepszy moment zeby wyrwac w dobrej cenie karte Nvidi RTX 4xxx.
86522
GeForce RTX 5090RTX PRO 6000 BlackwellRTX 6000 Ada
ArchitekturaBlackwellBlackwellAda Lovelace
RdzeńGB202GB202AD102
Litografia5 nm5 nm5 nm
Rozmiar744 mm²744 mm²608 mm²
Tranzystory92 mld92 mld76 mld
Bloki SM170188142
Jednostki SP217602406418176
Jednostki TMU680752568
Jednostki ROP192192 (?)192
Jednostki RT170188142
Jednostki AI680752568
Taktowanie bazowe2010 MHzBrak informacji915 MHz
Taktowanie boost2410 MHzBrak informacji2505 MHz
Taktowanie pamięci28000 MHzBrak informacji20000 MHz
Ilość pamięci32 GB GDDR796 GB GDDR7 (ECC)48 GB GDDR6 (ECC)
Szyna pamięci512-bit512-bit384-bit
Przepustowość1792 GB/sBrak informacji960 GB/s
InterfejsPCI-E 5.0 x16PCI-E 5.0 x16PCI-E 4.0 x16
Współczynnik TGP575 W600 W300 W
Cena MSRP1999 USDBrak informacji6799 USD
Tak w temacie upalania GPU:
https://ithardware.pl/media/artykul/39632/rtx-temperatura_03036b5e94.jpg
https://x.com/aschilling/status/1898066269829468594
Sprzęt przeżył.
Ciekawe, ile jeszcze takich akcji musi być, żeby nV/partnerzy to poprawiła.
PS. AMD deklaruje, że nie będzie podwyżki kolejnych partii RX9070/XT.
OjTam, mówiłeś coś o składaniu nowego komputera niedawno. Może pora wejść na wyższy level?
https://www.youtube.com/watch?v=pbColB61TUY
No, efekt ciekawy. Tylko dlaczego obudowa tak na milimetry wymierzona? Mógł więcej miejsca zostawić.
Efektu by nie zepsuło a i przepływ byłby lepszy i mniej nerwów zjedzone przy składaniu.
No, efekt ciekawy. Tylko dlaczego obudowa tak na milimetry wymierzona? Mógł więcej miejsca zostawić.
Efektu by nie zepsuło a i przepływ byłby lepszy i mniej nerwów zjedzone przy składaniu.
No, amator jakiś ;)
sokolnik po remoncie łazienki mógłby zrobić obudowę z płytek ceramicznych.
Amator, nie amator, jakiś powód miał (jeśli wspominał gdzieś w filmie, to mi umknęło, sporo przewinąłem). Ale mimo wszystko.
A obudowa z płytek? Ten sam wzór, co w kiblu? Nie, obciach. Może jakby z odzysku użył... 🤔
sokolnik
10-03-2025, 13:32
No, amator jakiś ;)
sokolnik po remoncie łazienki mógłby zrobić obudowę z płytek ceramicznych.Z płytek taaa z muszli klozetowej odrazu i pod biurko wstawić a w spłuczce system klimatyzacji
Znalazłem moje nowe AiO... Tylko coś zakładany budżet przekracza o jakieś 250 zł.
Jak nie robi kawy, albo gra melodyjek, odpuść. xD
sokolnik
10-03-2025, 13:39
Jak nie robi kawy, albo gra melodyjek, odpuść. xDUłożenie węży mi pasuje :)
krzysztofz24 rozumiesz... [emoji38] Wąż jesteś tam?
Z płytek taaa z muszli klozetowej odrazu i pod biurko wstawić a w spłuczce system klimatyzacji
Znalazłem moje nowe AiO... Tylko coś zakładany budżet przekracza o jakieś 250 zł.
A gdyby tak dobrze zaadoptować spłuczkę typu dolnopłuk? To co wciska się po 1 to reset, to co po 2 to power.
Jeszcze ciekawsze by było takie rozwiązanie, czyli górnopłuk:
86531
Ciągniesz za łańcuch to power, rurą idzie całe okablowanie do monitora. Komputer nie wala się dzięki temu pod/koło/na biurku.
A pod klapą przyczepić monitor :p
Wind Mill
10-03-2025, 17:53
Ale chłodzenie wodne jak znalazł. ;)
sokolnik
10-03-2025, 20:54
Ale chłodzenie wodne jak znalazł. ;)
chyba znalazłem :P ale już powstrzymam me zakupowe żądze :D do zakupu całej platformy
Nooo, dobra... Niech stracę, ech.
Pochwal się, co to za AiO?
sokolnik
10-03-2025, 21:01
Nooo, dobra... Niech stracę, ech.
Pochwal się, co to za AiO?
a po co skoro nie kupuje :D ?
sokolnik
10-03-2025, 21:14
Żeby się wygadać?
żeby zaspokoić Twoją ciekawość ?
:p
To też. ;)
Wspominasz o nim już kilka postów, więc...
sokolnik
10-03-2025, 21:20
To też. ;)
Wspominasz o nim już kilka postów, więc...
mam mieszane uczucia bo to jakiś chyba mocno azjatycki producent... mało popularny w PL :p
Jeśli mówisz o Lian Li, to podobno całkiem niezłe są. :mrgreen:
PS. A co NIE jest azjatyckie?
LianLi robi fajne wentylatorki.
86533
Do tego mają dość ciekawą linię zasilaczy z wyprowadzonymi portami USB do zasilania.
Choć ich obudowy dość dziwne...
sokolnik
11-03-2025, 12:18
Ale chłodzenie mi się podoba
Szczególnie extra schowane węże :)
https://youtu.be/Cp4EnEWZm0k?si=3g1xxmmD6-V3mkIa
chce ktoś kupić moje obecne AIO Eisbaer 360? :D
Nieoficjalna specka RTX 5060:
Rdzenie CUDA: 3840 (+25% względem RTX 4060)
Pamięć VRAM: 8 GB GDDR7 (taka sama pojemność jak w RTX 4060, ale szybsza technologia)
Przepustowość pamięci: 448 GB/s (wzrost o 65% względem RTX 4060, która oferowała 272 GB/s)
Szyna pamięci: 128-bit
Taktowanie pamięci: 28 Gbps
TDP: 150 W (o 35 W więcej niż RTX 4060)
Pamięć VRAM: 8 GB GDDR7 (taka sama pojemność jak w RTX 4060, ale szybsza technologia)
Podobno jednak DDR6 (nawet bez x).
Podobno jednak DDR6 (nawet bez x).
Myślałem, że tylko w 5050 dadzą tańszą pamięć. W sumie wcale bym się nie zdziwił, gdyby w 5060 też dali DDR6.
Będzie słabsza i droższa od B580, ale i tak ludki będą kupować, aż braknie, bo w końcu nV. ¯\_(ツ)_/¯
Będzie słabsza i droższa od B580, ale i tak ludki będą kupować, aż braknie, bo w końcu nV. ¯\_(ツ)_/¯
To jak z Canonem ;)
sokolnik
11-03-2025, 15:49
Pierwsza recenzja test - 9950X3D
wypada świetnie w grach i programach :)
https://youtu.be/37f2p9hhrtk?si=59Xyu_By4QdjB20K
Ktoś kiedyś się mnie pytał dlaczego wybrałem x3d, skoro praktycznie nie gram na komputerze. Oto odpowiedź:
86539
86540
86538
Ciekawe te wykresy. Zwłaszcza 7600X pokonujący 5800X3D.
Pokazują, że nie ma się co pchać we flagowce z AM4, skoro średnia półka AM5 ma podobne wyniki.
W przyszłym roku wyjdą procki Zen6 (chyba ostatnia generacja na AM5). Ciekawe, czy 10600X (nazwa robocza) też będzie wydajniejszy, niż 7800X3D?
sokolnik
11-03-2025, 16:43
3 447,99 zł - 22 szt niby mają więc dostępność jest... zaraz się nie sprzeda wszystko
https://www.morele.net/cpu-ryzen-x16-r9-9950x3d-sam5-170w-4300-100-100000719wof-amd-14743984/
Wielu mówiło że będzie drożej...
Ciekawe te wykresy. Zwłaszcza 7600X pokonujący 5800X3D.
Pokazują, że nie ma się co pchać we flagowce z AM4, skoro średnia półka AM5 ma podobne wyniki.
W przyszłym roku wyjdą procki Zen6 (chyba ostatnia generacja na AM5). Ciekawe, czy 10600X (nazwa robocza) też będzie wydajniejszy, niż 7800X3D?
Dlatego jak zastanawiałeś się nad nowym komputerem proponowałem nawet najtańsze AM5. Wydajnościowo wystarczający, a do tego sama platforma bardziej rozwojowa.
3 447,99 zł - 22 szt niby mają więc dostępność jest... zaraz się nie sprzeda wszystko
https://www.morele.net/cpu-ryzen-x16-r9-9950x3d-sam5-170w-4300-100-100000719wof-amd-14743984/
Wielu mówiło że będzie drożej...
Jak ładnie by się zgrał z RTX 5080 co oddałeś...
Dzisiaj ciepło jest, prawie wakacje ;)
Dlatego jak zastanawiałeś się nad nowym komputerem proponowałem nawet najtańsze AM5. Wydajnościowo wystarczający, a do tego sama platforma bardziej rozwojowa.
I dlatego w tej chwili w planach jest 7600 na B850 (dla PCIex16 gen 5. No i dużo droższe niż B650 nie są...) z Arc B580 (a teraz wymawiamy B850 i B580 szybko. xD), choć jeszcze trochę się wstrzymuję, czekając na to, co AMD z 9060/XT pokaże.
sokolnik
11-03-2025, 17:00
dokładnie dlatego nie czuję żadnego ciśnienia na zmianę kompa (spore wydatki)... idzie wiosna... lato... gierek i zdjęć mniej... spokojnie luzik... może się te proce palą? :D czekajmy na testy użytkowników + testy płyt głównych bo nie wiadomo co kupować :D
dokładnie dlatego nie czuję żadnego ciśnienia na zmianę kompa (spore wydatki)... idzie wiosna... lato... gierek i zdjęć mniej... spokojnie luzik... może się te proce palą? :D czekajmy na testy użytkowników + testy płyt głównych bo nie wiadomo co kupować :D
Bierz jako fan MSI tylko i wyłącznie MEG X870E GODLIKE (https://www.msi.com/Motherboard/MEG-X870E-GODLIKE).
sokolnik
11-03-2025, 17:14
Bierz jako fan MSI tylko i wyłącznie MEG X870E GODLIKE (https://www.msi.com/Motherboard/MEG-X870E-GODLIKE).
już nie jestem fanem płyt głównych MSI :D x570 było spoko do 3900x... ale włożeniu 5900x sekcja nie dawała rady... ale do x570 dostałem słuchawki za free w promocji od MSI za 300 zł wtedy w x-kom więc spoko. Potem zmieniłem na B550 Strixa także teraz chce od razu kupić dobrą płytę... chociaż płyty pod AM5 nie mają podobnych problemów jak na X570...fakt później moja płyta MSI została wycofana ze sprzedaży szybko... miałem pecha - skusiła mnie promocja. Słuchawki ostatnio się rozpadły a dokładnie materiał na gąbce... posypał się cały i słuchawki mają przeznaczenie "do kosza", leżą w szafie także to już ich koniec u mnie bo brudzą mocno.
także miałem 3 rzeczy MSI:
mobo
słuchawki
dalej mam grafikę MSI... i jedyne co mogę od nich mieć to Suprima :D
tego proca 9950X3D nie można dodać do koszyka...ale jest 1 szt mniej... ale jak to? :D ups strona nie istnieje :) ruszy jutro :)
krzysztofz24
12-03-2025, 00:18
Jasne :D
Teraz RTX 4xxx okazuje się, że jest tylko jednym modelem: 4070.
Naprawde, juz sie na maksa zaplatales;-), w tej checi zeby twoje bylo na wierzchu.
Przeciez sam o to miales do mnie pretensje, ze tak pisalem:-)
2650 za sprawdzonego 4070 to jest kupno "w super korzystnej cenie" jak to napisałeś wcześniej?(...)
Takze kontynuj Krzysztofie, dawaj kolejny raz ten sam cytat w kolejnej interpetacji.
Wiesz co, ja bede ten madrzejszy i mniej zawziety czyje na wierzchu.
Ustalamy, ze ja pisalem pod wplywem alkoholu, narkotykow i wogole uderzylem siew glowe;-). A ty miales racje i nawet bedziesz mial tez racje w przyszlosci (jakbym niepatrznei wszeld z toba w spor).
To teraz juz chyba bedziesz mogl spac po nocach;-)
Dobranoc.
Ułożenie węży mi pasuje :)
krzysztofz24 rozumiesz... [emoji38] Wąż jesteś tam?
Kumam...chyba;-)
Ale chłodzenie mi się podoba
Szczególnie extra schowane węże :)
https://youtu.be/Cp4EnEWZm0k?si=3g1xxmmD6-V3mkIa
Lian Li juz niby tak lepsiejsza marka, co to ma troche drogich produktow do kompa. Typu biurko-obudowa za 10k prawie:-)
https://pcforce.pl/obudowy-komputerowe/1/default/4
Ale mz, nie ma sensu wymieniac jednego AiO na drugie AiO.
Nastepnym krokiem powinno byc samemu zaprojektowane, znaczy zlozone z gotowych, dedykowanych elementow chlodzenei wodne.
Prawdziwy rezerwuar "wody", przezroczyste rurki i metalowe zlaczki.
To bylby lans;-)
w tym sklepie co zalinkowlaem, duzo takich rzeczy maja...
Np zamiast AiO to taki gotowy zestaw.
https://pcforce.pl/Chlodzenie-wodne-komputera/Chlodzenie-wodne-zestawy-wewnetrzne
Tylko tu jest pewien znaczacy myk - daja rurki przezroczyste i urzadzonko do ich giecia.
Jak ogladalem Yt, to naprawde nikt tego nie potrafi podgrzac i ladnei wygiac za pierwszym razem:D. Takze ja bym wolal, sobie dokupic zlaczek kątowych i lączyc rury pod katem prostym. Takei chromowane zlaczki tez by mogly fajnei wygladac.
sokolnik kiedy robisz autorskei chlodzeni wodne i tu wstawiasz:-)?
AiO jest dla amatorow, pro-elo hackerzy maja autorskei chlodzenia wodne:twisted:;-)
sokolnik
12-03-2025, 00:51
Naprawde, juz sie na maksa zaplatales;-), w tej checi zeby twoje bylo na wierzchu.
Takze kontynuj Krzysztofie, dawaj kolejny raz ten sam cytat w kolejnej interpetacji.
Ustalamy, ze ja pisalem pod wplywem alkoholu, narkotykow i wogole uderzylem siew glowe;-). A ty miales racje i nawet bedziesz mial tez racje w przyszlosci (jakbym niepatrznei wszeld z toba w spor).
Dobranoc.
Kumam...chyba;-)
Lian Li juz niby tak lepsiejsza marka, co to ma troche drogich produktow do kompa. Typu biurko-obudowa za 10k prawie:-)
https://pcforce.pl/obudowy-komputerowe/1/default/4
Ale mz, nie ma sensu wymieniac jednego AiO na drugie AiO.
Nastepnym krokiem powinno byc samemu zaprojektowane, znaczy zlozone z gotowych, dedykowanych elementow chlodzenei wodne.
Prawdziwy rezerwuar "wody", przezroczyste rurki i metalowe zlaczki.
To bylby lans;-)
w tym sklepie co zalinkowlaem, duzo takich rzeczy maja...
Np zamiast AiO to taki gotowy zestaw.
https://pcforce.pl/Chlodzenie-wodne-komputera/Chlodzenie-wodne-zestawy-wewnetrzne
Tylko tu jest pewien znaczacy myk - daja rurki przezroczyste i urzadzonko do ich giecia.
Jak ogladalem Yt, to naprawde nikt tego nie potrafi podgrzac i ladnei wygiac za pierwszym razem:D. Takze ja bym wolal, sobie dokupic zlaczek kątowych i lączyc rury pod katem prostym. Takei chromowane zlaczki tez by mogly fajnei wygladac.
sokolnik kiedy robisz autorskei chlodzeni wodne i tu wstawiasz:-)?
AiO jest dla amatorow, pro-elo hackerzy maja autorskei chlodzenia wodne:twisted:;-)To następnym razem jak dzieci podrosną a teraz brak czasu na zmianę podzespołów a co dopiero na budowanie takiego układu... A jeszcze zamartwianie się czy to będzie szczelne - dziękuję bardzo he
Miałem myśl obecne chłodzenie zmodyfikować właśnie... Ale stary sprzęt więc za dużo modyfikacji he nie opłaca się... Czyścić układ...eee
Nowe AIO musi być na nowym procu... Ake teraz zbytnio nowego proca nie potrzebuje więc... Chyba kto inny musi wstawać zdjęcia kompa swojego :)
Dobranoc.
Ja się zaplątałem :lol:
Nadal nie wskazałeś tego CapsLocka w moim poście. Czemu to pomijasz? I co to są te "wogole"?
Jak już wytrzeźwiejesz to wskaż mi gdzie w tej Twojej wypowiedzi jest 4070, a nie "schodząca (sprawdzona) generacja" oraz "RTX 4xxx". Wklejam ponownie całą Twoją wypowiedź, od której cała ta dyskusja się zaczęła:
Najlepiej mz ofc, to nie jarac sie jak szczerabaty na suchary. Tylko mement wyjscia nowego GPU jest absolutnie najlepszym momentem zeby kupic sobie wlasnei schodzaca (sprawdzona) generacje w super korzystnej cenie.
Czyli teraz jest najlepszy moment zeby wyrwac w dobrej cenie karte Nvidi RTX 4xxx.
I po co sie tu spuszczac, sledzic ceny itp nad 5xxx, jak wszystkei testy i recenzje wskazuja na niewielki przeskok wydajnnosci plus techiczne problemy poczatkowe.
To teraz jest najlepszy czas zaby sobie zaktualizowac na sprawdzone i pewne RTX 4xxx w dobrej cenie , poki sa dostepne.
Ja w sumie mogę tylko powtórzyć to co napisał Zbyszek, bo to był opis tego jak na tamten czas wyglądał stan faktyczny:
Myślę że nawet nie jesteś świadomy ja bardzo się mylisz i wypisujesz swoje "widzi mi się".
Najlepsze ceny i najlepszy wybór kart RTX 40X0 był w okolicach października i listopada 2024.
Obecnie 4080 i 4090 nie kupisz w ogóle. Karty z rodziny 4070 są dostępne ale jest znacznie mniejszy wybór a ceny są około 10-20% wyższe.
Generalnie 4070 (bez Ti i Super) kupisz bez problemu, 4070 Ti już praktycznie nie ma.
4070 Spuper też już się kończą, lepiej jest z 4070 Ti Super, ale trzeba zapłacić już zazwyczaj powyżej 4000 zł (ostatniej jesieni nawet poniżej 3500zł można było kupić).
Dość duży wybór jest kart 4060 ale przy ich wydajności za te ceny to ja ich nawet tykać bym nie chciał.
To powinno zakończyć całą dyskusję, bo Krzysztof tylko dalej brniesz w swoje "widzi mi się".
sokolnik, zobacz jaki MSI pokazało zasilacz (https://pcelite.pl/msi-zasilacz-nvidia-rtx-50-oferta-monster-hunter-wilds/):
86546
Idealnie pasuje do MEG X870E GODLIKE.
MSI zapowiada premierę trzech nowoczesnych modeli zasilaczy – MEG Ai1600T PCIE5, MPG A1250GS PCIE5 i MPG A1000GS PCIE5. To urządzenia stworzone z myślą o graczach, twórcach treści oraz entuzjastach sztucznej inteligencji, które zapewnią maksymalną wydajność i stabilność nawet w najbardziej wymagających zastosowaniach.
Nowe jednostki zasilające MSI posiadają certyfikaty 80 PLUS, Cybenetics oraz PPLP, gwarantując wysoką sprawność energetyczną. Zostały także zaprojektowane zgodnie ze standardami ATX 3.1 i PCIe 5.1, co czyni je idealnym wyborem dla użytkowników kart graficznych z serii NVIDIA RTX 50 oraz systemów wykorzystujących konfiguracje multi-GPU i obciążenia związane ze sztuczną inteligencją.
Podwójne złącza 12V-2×6 – pełne wsparcie dla dwóch kart graficznych NVIDIA RTX 50 w zaawansowanych zadaniach AI i ML.
Wysokiej jakości komponenty – zapewniają stabilność i efektywność działania zarówno w grach, jak i w zastosowaniach profesjonalnych.
Obsługa do 240% chwilowego przekroczenia mocy – zgodność z przyszłymi wymaganiami sprzętowymi.
Cichy i wydajny system chłodzenia – skutecznie redukuje hałas i utrzymuje optymalną temperaturę pracy.
sokolnik
12-03-2025, 11:41
Narazie nie zmieniam zasilacz tylko planuje zmienić Najstarszą rzecz w moim kompie czyli AIO. Przygotowania pod nowy proc trzeba rozpocząć jeśli kupiec będzie na stare aio [emoji854]
Rafał_Sz
12-03-2025, 12:05
Człowiek to jednak błąd ewolucji.
86547
sokolnik
12-03-2025, 12:10
Człowiek to jednak błąd ewolucji.
86547Widziałem to
Wyprzedały się w 4 minury.
10.04 było wyprzedane :)
Biedni ludzie, będą musieli życ bez nerek.
Ale pograją w nowego Wieśka.
sokolnik
12-03-2025, 13:23
Cyk AIO sprzedane.
Cyk kupione. Jutro kurier. Jutro komp Potwór będzie rwany :)
sokolnik
12-03-2025, 13:36
Co żeś Pan kupił był?Proca nie kupiłem he
AIO zmieniam na ten LjaaaannLLiiiiii
Widziałem to
Wyprzedały się w 4 minury.
10.04 było wyprzedane :)
Ciekawe, czy wykupili ludzie, czy boty? Czy w ogóle ściema, a kart było góra kilka sztuk?
Pojawia się kolejna plota o wyższym modelu RDNA 4. Miałby bazować na chipie z RX9070XT, podkręconym i z podkręconą pamięcią. Możliwe nazwy to RX9070XTX i RX9070XT Extreme Ed.
Ciekawe, czy ma to związek z ostatnim numerem Der8auera? Gość podkręcił RX9070XT tak, że w testach miała lepsze wyniki niż RX5080.
Ciekawe, czy wykupili ludzie, czy boty? Czy w ogóle ściema, a kart było góra kilka sztuk?
Pojawia się kolejna plota o wyższym modelu RDNA 4. Miałby bazować na chipie z RX9070XT, podkręconym i z podkręconą pamięcią. Możliwe nazwy to RX9070XTX i RX9070XT Extreme Ed.
Ciekawe, czy ma to związek z ostatnim numerem Der8auera? Gość podkręcił RX9070XT tak, że w testach miała lepsze wyniki niż RX5080.
Widziałem to :) Nie było stabilnie z tego co pamiętam, ale to nie była koniecznie wina karty.
Proca nie kupiłem he
AIO zmieniam na ten LjaaaannLEEEEEE
Eeeeeeee to lipa.
Jakbyś razem z procem kupił, to rozumiem :)
sokolnik
12-03-2025, 13:44
Eeeeeeee to lipa.
Jakbyś razem z procem kupił, to rozumiem :)
razem z procem to trzeba też ram + mobo co razem by wyszło 5-6 tys minus sprzedaż starych gratów... spokojnie... nie potrzebuje teraz takiego potwora :D ale AIO chętnie zmienię (stare na nowe, będzie na zapas pod przyszłego proca Potwora :D ) zobaczymy co będzie.
razem z procem to trzeba też ram + mobo co razem by wyszło 5-6 tys minus sprzedaż starych gratów... spokojnie... nie potrzebuje teraz takiego potwora :D ale AIO chętnie zmienię (stare na nowe, będzie na zapas pod przyszłego proca Potwora :D ) zobaczymy co będzie.
Przy przesiadce na AM5 też przekładałem AIO. Wtedy do 5950x założyłem posiadany wcześniej wiatrak DeepCool, aby coś miał do sprzedaży. No jednak bym już nie wrócił do wiatraczka. Niewiarygodne jak człowiek się szybko przyzwyczaił do lepszego.
Nie było stabilnie z tego co pamiętam
A no nie. Jednak patrząc na różnice w cenach kart...
No nic, ciekawe, czy AMD to wykorzysta?
PS. Co do AMD RX9060/XT i ich cen. Widziałem przeceny RX7800XT poniżej 2k. Taka sama akcja była z 7900XT/GRE przed premierą 9070/XT. Czyli MSRP 2k dla 9060?
A no nie. Jednak patrząc na różnice w cenach kart...
No nic, ciekawe, czy AMD to wykorzysta?
Myślę, że oni i bez tego Der8auera wiedzieli jak to się kręci. Sami pewnie sprawdzali możliwości, laikami raczej nie są ;)
Jak nie planują RX 9080XT to może się pokuszą na takiego wariata RX 9070XT OC czy tam RX 9070XTX, aby jak najwięcej wyciągnąć $ z tej serii.
Jak jednak mają w planach RX 9080XT to chyba nie ma co liczyć na taką podkręconą wersję.
Tak czy siak robi się ciekawie. Jeszcze sokolnik zamiast czerwono-zielony (R9 9950X3D + RTX 5080) będzie tylko czerwony (R9 9950X3D + RX 9070XTX / RX 9080XT).
Ty natomiast zamiast czerwono-niebieski też możesz być tylko czerwony.
Co na to wszystko zieloni? Odpuszczą czy wydadzą wersje Super? Co z niebieskimi?
Biorę po 100 zł od każdej z drużyn i słucham państwa.
86549
sokolnik
12-03-2025, 14:35
ja nie będę miał AMD + AMD :D
zamówiłem w niedziele na ALI odkurzacz przenośny właśnie z myślą o przedmuchiwaniu kompa... do jutra nie doleci :D a przydałoby się jutro go przedmuchać :D eeee lipaaa zostaje suszarka do włosów :D ha
przy okazji zamiana pasty... chyba mam jeszcze Gryzli ... niedawno zmieniałem.
Myślę, że oni i bez tego Der8auera wiedzieli jak to się kręci. Sami pewnie sprawdzali możliwości, laikami raczej nie są ;)
To na pewno. Der8auer wypuścił w neta, co może (ale nie musi) wpłynąć na decyzję AMD.
Jak nie planują RX 9080XT to może się pokuszą na takiego wariata RX 9070XT OC czy tam RX 9070XTX, aby jak najwięcej wyciągnąć $ z tej serii.
Jak jednak mają w planach RX 9080XT to chyba nie ma co liczyć na taką podkręconą wersję.
A może to po prostu to ta sama karta? Tylko zamieszanie z nazwami? AMD chyba nie ma wydajniejszego rdzenia, niż Navi 48XT, więc na czym by robili 9080XT? Chwyt marketingowy, ewentualnie.
Ty natomiast zamiast czerwono-niebieski też możesz być tylko czerwony.
Cały czas jest na to spora szansa. Do maja jeszcze 2 m-ce. ;)
Co z niebieskimi?
Ockną się i wypuszczą B770? 🤔
sokolnik
12-03-2025, 16:16
pojawił się w sklepach w sklepach nowy Król 9950X3D oraz 9900X3D
3499 zł oraz 2899 zł ... ceny mogłyby być niższe ale w sumie są akceptowalne moim zdaniem jak za taką wydajność.
https://www.x-kom.pl/p/1321669-procesor-amd-ryzen-9-amd-ryzen-9-9950x3d.html
Taniej? Patrząc na wcześniejsze ceny tyle można było się spodziewać:
3950x - 749$
5950x - 799$
7950x - 699$
7950x3d - 699$
9950x - 649$
9950x3d - 699$
sokolnik
13-03-2025, 21:24
Rwanie kompa trwa od 18 z przerwami.
Teraz do piwnicy szukać muszę 4 śrubek... Karton od płyty głównej potrzebny he
86598
86599
Z ciekawości, co to za chłodzenie i jak się spisuje?
sokolnik
13-03-2025, 21:40
Z ciekawości, co to za chłodzenie i jak się spisuje?To wyżej to Eisbaer 360mm które miałem od 2019. Sprzedane.
Spisywało się bardzo dobrze.
Z wad montaż, potrzebna 3cia ręka ale to uroki montażu AMD i już zamontowanej płyty w obudowie... Jak płyta leży na stole to proste w miarę chodzi o to że bracket spada od sposu płyty głównej.
Nowe AIO montuje dopiero. Wisi na top ale jeszcze podłączenie, pasty szukam w piwnicy i śrubek.
Może jutro dokończę przed południem bo już zmęczony się robie a pizza już zamówiona, film w planach i drin :)
sokolnik
13-03-2025, 21:56
Wygląda porządnie te AIO i wykonanie dobre.
Węże w ładnym oplocie... Ale myślałem że nie będą takie sztywne... Tragedii nie ma ale małe obawy są, może dlatego że nowe.
Jutro dalszy montaż.
Pakowanie starego AIO do paczkomatu itp.
86600
drin :)
Tak zostawisz nieskończone?
Po szklanie i AIO montowanie. ;)
sokolnik
13-03-2025, 22:54
Tak zostawisz nieskończone?
Po szklanie i AIO montowanie. ;)Taak bo już zmęczony jestem. Wszystko przygotowane na jutro.
Teraz relaks. Pizza. Film. Drin. Jutro urlop :)
To wyżej to Eisbaer 360mm które miałem od 2019. Sprzedane.
Spisywało się bardzo dobrze.
Z wad montaż, potrzebna 3cia ręka ale to uroki montażu AMD i już zamontowanej płyty w obudowie... Jak płyta leży na stole to proste w miarę chodzi o to że bracket spada od sposu płyty głównej.
Nowe AIO montuje dopiero. Wisi na top ale jeszcze podłączenie, pasty szukam w piwnicy i śrubek.
Może jutro dokończę przed południem bo już zmęczony się robie a pizza już zamówiona, film w planach i drin :)
Logo trochę do dawnego SPC podobne, ale jednak inne i rozkminę miałem. :mrgreen:
Co do montażu, to chyba od widzi-mi-się producenta chłodzenia zależy. Widziałem takie, co mają fabrycznie montowaną złączkę na te haczyki co są standardowym montażem chłodzenia od AMD.
Taak bo już zmęczony jestem. Wszystko przygotowane na jutro.
Teraz relaks. Pizza. Film. Drin. Jutro urlop :)
I prawidłowo. :p
Jeszcze byś coś zjepsuł i byłby problem. :mrgreen:
sokolnik
13-03-2025, 23:37
Logo trochę do dawnego SPC podobne, ale jednak inne i rozkminę miałem. :mrgreen:
Co do montażu, to chyba od widzi-mi-się producenta chłodzenia zależy. Widziałem takie, co mają fabrycznie montowaną złączkę na te haczyki co są standardowym montażem chłodzenia od AMD.
I prawidłowo. [emoji14]
Jeszcze byś coś zjepsuł i byłby problem. :mrgreen:Bo to są wentylatory od SPC Fluctusy :) zmieniłem jakoś po 2 latach czy 3... Fajne są te Fluktusy...
Teraz będę miał dużo Ergebe he
A, to takie buty. :mrgreen:
No tak, można i tak.
Tylko po co i na co komu te LRGBTXYZ, to ja nie wiem... :p
sokolnik
14-03-2025, 11:29
Szybko poszło :)
Teraz soft i ustawienia :)
86617
86616
86615
86614
jakoś lepiej komp się prezentuje z tymi schowanymi wężami :D fakt że komp jest pod biurkiem :D nawet lepiej bo bym się za dużo na niego gapił teraz :lol: :lol: :lol:
Więcej ErGeBe także będzie czym się bawić w Boża Narodzenie (muszę ogarnąć soft) :D
sokolnik
14-03-2025, 12:05
wcześniejsze węże :D
86619
jest różnica :D
Rafał_Sz
14-03-2025, 13:04
86616
Znajdź różnicę. XD
86622
Hy, światełka.
Tylny wentylator masz do wymiany, nie świeci. Do tego kable od Lian Li. I gra i buczy... świeci, znaczy. ;)
sokolnik
14-03-2025, 13:27
nie nie... tylny zostaje tak jak jest :)
Znajdź różnicę. XD
86622
na pierwszym obrazku nie ma gumowego tapira (czy * wie co to jest). jeszcze(?) :lol:
na pierwszym obrazku nie ma gumowego tapira (czy * wie co to jest). jeszcze(?) :lol:
No jak nie ma? Tu są "czy" i tam są "czy". Nawet kolory im się zgadzają! :shock:
RGB się zachciało. Klasyka wiecznie żywa:
86623
Rafał_Sz
14-03-2025, 14:46
Aż mi się mój pierwszy blaszak przypomniał. Optimus z W95 i Corelem 6. :).
Co prawda dzisiaj działam na Corelu 2018, ale ver. 9 też mam w systemie. I działa bezbłędnie na współczesnym systemie i kompie. :)
krzysztofz24
15-03-2025, 00:57
Ja się zaplątałem :lol:
Nadal nie wskazałeś tego CapsLocka w moim poście. Czemu to pomijasz? I co to są te "wogole"?
Czy capslock czy pisanie drukowanymi liteamy duzymi ,czy znaczace powiekszenie czcionki - jest rozumiane w netykiecie jako krzyk. Czyli duze litery.
Ofc dla ciebei to ma roznice, bo ty sie przyczepiasz do przecinka w zlym miejscu. Prowadzisz rozmowe nie wogol zagadnienia, tylko ze ktos napisla 5 stron wczeniej troche inaczej (choc w sumei to samo), a ty to zuwazyles, wytknales i mu wypominasz.
Jak już wytrzeźwiejesz to wskaż mi gdzie w tej Twojej wypowiedzi jest 4070, a nie "schodząca (sprawdzona) generacja" oraz "RTX 4xxx".
Otoz wlasnie RTX 4070 to moze znaczyc to samo co schodzaca generacja 4xxx!. Jak tego nie rozumiesz to nie moja wina.
Co do "wytrzezwienia", to bez solidnej kreski koki nie da sie czytac twojej "tworczosci":mrgreen:
W czym problem, przeciez napislalem ze masz racje i bedziesz mial takze racje w przyszlosci;-)
To następnym razem jak dzieci podrosną a teraz brak czasu na zmianę podzespołów a co dopiero na budowanie takiego układu... A jeszcze zamartwianie się czy to będzie szczelne - dziękuję bardzo he
Miałem myśl obecne chłodzenie zmodyfikować właśnie... Ale stary sprzęt więc za dużo modyfikacji he nie opłaca się... Czyścić układ...eee
Nowe AIO musi być na nowym procu... Ake teraz zbytnio nowego proca nie potrzebuje więc... Chyba kto inny musi wstawać zdjęcia kompa swojego :)
Oj sokolnik rozczarowales mnie, powaznie:-)
Jedno AiO zamienic na drugie i zysk bedzie pewnie ledwo mierzalny...
Zmieniles chociaz chlodnice 360mm na 420mm czy jak?
Golf 1.9 tdi zamieniony na Seata 1.9tdi a w obu znaczek holzwagena na silniku:-)
Zamiast pojsc w ambitniejszy projekt i sobie jakos stworzyc z gotowych elementow fajne chlodzenie wodne z rezerwurem...
Ja ma mam w akwarium (takim z rybkami:-) ) 2 filtry polaczone szerogowo wezami z kilkoma zaworami i zewnetrzna pompka i jakos mi nic nie przecieka- trrza ogarniac hydraulike troche;-)
Czy capslock czy pisanie drukowanymi liteamy duzymi ,czy znaczace powiekszenie czcionki - jest rozumiane w netykiecie jako krzyk. Czyli duze litery.
Większa czcionka to krzyk? Tworzysz nowe zasady netykiety? Spójrz na belki na górze o FM czy ZT - jest powiększona czcionka. Zgłoś to do prokuratury, że admin krzyczy :D
Palnąłeś głupotę z CapsLockiem, zamiast się z tego wycofać to brniesz dalej.
Za to taką prawdziwą zasadą jest: Przestrzegaj zasad prawidłowej polszczyzny / Dbaj o poprawność językową. Oczy krwawią jak się czyta to co nasmarujesz.
Otoz wlasnie RTX 4070 to moze znaczyc to samo co schodzaca generacja 4xxx!. Jak tego nie rozumiesz to nie moja wina.
Co do "wytrzezwienia", to bez solidnej kreski koki nie da sie czytac twojej "tworczosci":mrgreen:
A RTX 4080 już nie może znaczyć to samo co schodząca generacja 4xxx!? W zbiorze 4xxx! znajduje się tylko 4070 i już nie można spytać o 4080 w super korzystnej cenie? Zresztą dałeś link do Inno3d 4080 za 6400. Mega korzystna cena, a jaka super dostępność :lol:
ja nie będę miał AMD + AMD :D
Teraz już wiem dlaczego: "MSI potwierdza, że nie wyda żadnej karty graficznej AMD RDNA 4"
//edit
Jeszcze jedno info z dzisiaj: Podobno Intel nareszcie wyprodukował pierwsze wafle 18A w Arizonie.
Słyszeliście? WD kończy z dyskami SSD, przenosząc całą moc produkcyjną na HDD. Ma to związek z wymaganiami AI.
Całą produkcję SSD przejmie SanDisk. Co ciekawe, oznaczenia dysków mają zostać takie same, tylko zamiast WD (przykładowo WD_Black) będzie SD.
PS. Podobno nV ma wypuścić specjalną wersję RTX4090 z 96GB VRAM.
Podobno nV ma wypuścić specjalną wersję RTX4090 z 96GB VRAM.
No niby ma być:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/293484-Wymiana-ch%C5%82odzenia-CPU-podkr%C4%99canie-procesora-pami%C4%99ci-RAM/page760#post4329667
Czekaj, Ty pisałeś o Blackwell Pro 6000.
Ja widziałem info o RTX4090 z 96GB VRAM. Czyli Ada Lovelace.
To teraz pytanie, czy to ta sama karta, czy dwie podobne.
Jakby to miały faktycznie dwie podobne, to dostanie DDR6x i PCIe gen 4, ze starszej generacji.
krzysztofz24
18-03-2025, 00:20
Większa czcionka to krzyk? Tworzysz nowe zasady netykiety? Spójrz na belki na górze o FM czy ZT - jest powiększona czcionka. Zgłoś to do prokuratury, że admin krzyczy :D
Palnąłeś głupotę z CapsLockiem, zamiast się z tego wycofać to brniesz dalej
Hahaha, te moje "tlumaczenia a propo capslocka", to juz specjalnie dla ciebie, zebys mial chwile radosci, ze mozesz zwrocic uwage, cofnac sie wstecz i zacytowac ze ktos inaczej pisal...az widac jaki jestes szczesliwy:-)
Kontynuj Krzysztofie.
Za to taką prawdziwą zasadą jest: Przestrzegaj zasad prawidłowej polszczyzny / Dbaj o poprawność językową. Oczy krwawią jak się czyta to co nasmarujesz.
A tu juz ci sie chyba za bardzo zylka napiela, proponuje sobie wziasc na wstrzymanie.
Przyczepianie sie o "sposob pisania", (choc nie jestes mi w stanie nic zarzucic oprocz literowek wyniklych z za szybkiego pisania) sugerowanie ze cos smaruje - to jest taka zenada, ze juz sie bardziej nie da.
Zal.pl
Słyszeliście? WD kończy z dyskami SSD, przenosząc całą moc produkcyjną na HDD. Ma to związek z wymaganiami AI.
.
Cooo?
To HDD jakies lepsze do AI sa, czy czegos nie jestem swiadomy:-)?
Masz jakis artykul o tym czy newsa?
https://www.purepc.pl/western-digital-zegna-sie-rynkiem-nosnikow-ssd-i-stawia-na-rozwoj-hdd-dla-segmentu-ai-to-koniec-pewnej-ery
Pierwszy z brzegu.
Pewnie o pojemność chodzi. AI bardziej na pojemności polega, niż szybkości. A tu HDD jednak dalej wygrywają.
krzysztofz24
18-03-2025, 00:47
Przejrzalem linka.
Hmm, tylko jakos tak dziwnie ze starsza technologia wraca do łask...
No ale za AI sie nie nadazy;-)
Hahaha, te moje "tlumaczenia a propo capslocka", to juz specjalnie dla ciebie, zebys mial chwile radosci, ze mozesz zwrocic uwage, cofnac sie wstecz i zacytowac ze ktos inaczej pisal...az widac jaki jestes szczesliwy:-)
Kontynuj Krzysztofie.
Słyszałeś o "Dzbanie Schrödingera"? Idealny przykład.
A tu juz ci sie chyba za bardzo zylka napiela, proponuje sobie wziasc na wstrzymanie.
Przyczepianie sie o "sposob pisania", (choc nie jestes mi w stanie nic zarzucic oprocz literowek wyniklych z za szybkiego pisania) sugerowanie ze cos smaruje - to jest taka zenada, ze juz sie bardziej nie da.
Zal.pl
Pomijam już kwestię interpunkcji i literówek, ale co to jest to powtarzane już któryś raz "kontynuj"? O "wogole" już pytałem. "Wziasc"? Może powinieneś "braść" jakieś lekcje skoro nie widzisz tych błędów. Serio mam "cofnąć się wstecz"? To tylko z ostatnich postów.
Nic mi się nie napięło. Wręcz mnie to bawi. Przyczepiłeś się mojej większej czcionki, że niby to łamie zasady netykiety, ale łamanie zasady którą podałem jest już ok. ekonet gdyby to zobaczył, to by Twoje posty całe poprawił na czerwono.
Rafał_Sz
18-03-2025, 09:25
Dostałem wczoraj RTX 5090 na testy. Wniosek mam taki. Do gier spoko, ale za 1/3 ceny. W zastosowaniach pro wzrost jest pomijalny. Przynajmniej na mojej platformie.
Karta absolutnie nie jest warta swojej ceny.
sokolnik
18-03-2025, 09:47
A jaka Ty masz platformę?
Może za słaby proc który ogranicza kartę? :)
A że karta jest nie warta swojej ceny to wiadomo. Szczególnie do gier.
Rafał_Sz
18-03-2025, 10:01
A jaka Ty masz platformę?
Może za słaby proc który ogranicza kartę? :)
A że karta jest nie warta swojej ceny to wiadomo. Szczególnie do gier.
i7 10700K wykręcony do bólu, 128 GB szybkiego RAMu, 3X SSD 980 EVO PRO.
sokolnik
18-03-2025, 10:26
i7 10700K wykręcony do bólu, 128 GB szybkiego RAMu, 3X SSD 980 EVO PRO.No to gdzie 5090 do takiego starego procka :) ?
Zmień to szybko na 9950X3D i daj znać wtedy :)
Rafał_Sz
18-03-2025, 10:34
Sprawdź najpierw jaką on ma wydajność przy 5 GHz.
Poza tym na * mi karta która niewiele wnosi do skomplikowanych obliczeń ponad RTX 4060 Ti?
sokolnik
18-03-2025, 22:01
kilka fotek z aparatu :p
86731
86732
86733
86734
86735
86736
krzysztofz24
19-03-2025, 00:28
Pomijam już kwestię interpunkcji i literówek, ale co to jest to powtarzane już któryś raz "kontynuj"? O "wogole" już pytałem. "Wziasc"? Może powinieneś "braść" jakieś lekcje skoro nie widzisz tych błędów. Serio mam "cofnąć się wstecz"? To tylko z ostatnich postów.
Nic mi się nie napięło. Wręcz mnie to bawi. Przyczepiłeś się mojej większej czcionki, że niby to łamie zasady netykiety, ale łamanie zasady którą podałem jest już ok. ekonet gdyby to zobaczył, to by Twoje posty całe poprawił na czerwono.
Uciekanie sie do "trybu" gramma-nazi w dyskusji jest zalosne. To jest dobitny znak na brak normalnych - czytaj merytorycznych argumentow. A skladni pod katem podmiotu i orzeczenia w zdaniu nie przeanalizujesz...jestem pewien. ze jest poprawna (shock;-) )
Nie musisz wspominac ekoneta, pamietam go dluzej niz ty.
Mnie tez bawi, twoja przemozna potrzeba zeby miec ostatnie slowo:-)
Przeciez przyznalem ci racje, teraz i w przyszlosci nawet (na wszelki wypadek). Powinines byc chyba zadowolony.
Ale nie, moje musi byc na wierzchu...
kilka fotek z aparatu :p
sokolnik, w czym to chlodzenie jest lepsze od tego co miales?
To nadal 360mm chlodnica z 3 wiatrakami po 120mm?
Przeciez dokladnie tak miales chyba...
Czy ty aby nie zmieniles tylko dlatego, ze tamte juz miales za dlugo i bylo "stare":-D?
Uciekanie sie do "trybu" gramma-nazi w dyskusji jest zalosne. To jest dobitny znak na brak normalnych - czytaj merytorycznych argumentow. A skladni pod katem podmiotu i orzeczenia w zdaniu nie przeanalizujesz...jestem pewien. ze jest poprawna (shock;-) )
Po pierwsze. Przeczytaj sobie definicję moda nawet na wiki. Jest tam takie zdanie: "Moderatorzy dbają o przestrzeganie zasad netykiety, a czasami również o czystość języka polskiego używanego w dyskusji poprzez zwracanie uwagi lub poprawianie błędów ortograficznych."
Wyobraź sobie, że poprawiamy błędy, nawet dostajemy raporty innych użytkowników w tym temacie. Twoich postów nie poprawiam. Dlaczego? Bo nie dość, że to za dużo roboty, to jeszcze byś mi zarzucił edycję.
Po drugie. Sam skierowałeś rozmowę na te tory rzucając zmyśloną zasadą netykiety. Pokazałem Ci prawdziwą zasadę, którą łamiesz. Nie zgodziłeś się z tym pisząc "nie jestes mi w stanie nic zarzucic". Gdybyś nie ciągnął, to bym nie wymienił chociaż tych kilku słów. Dotykasz gorącego i potem dziwisz się, że się oparzyłeś. I nie "gramma-nazi", a grammar nazi.
"Kto zmyśloną zasadą netykiety wojuje, od prawdziwej gnie" - Biblia, Ewangelia według św. Mateusza, 26, 52
Po trzecie. To nie był żaden argument. Rozwijasz dalej to "widzi mi się", które nie miało nic wspólnego z rzeczywistością.
Nie musisz wspominac ekoneta, pamietam go dluzej niz ty.
Dlaczego nie muszę go wspominać? Bo "pamiętasz" go dłużej? Mocny argument ;)
Mnie tez bawi, twoja przemozna potrzeba zeby miec ostatnie slowo:-)
Przeciez przyznalem ci racje, teraz i w przyszlosci nawet (na wszelki wypadek). Powinines byc chyba zadowolony.
Ale nie, moje musi byc na wierzchu...
Dziwne rzeczy Cię zadowalają, skoro myślisz, że inni też tak mają. Nie wnikam. Nie tłumacz, nie chcę wiedzieć.
Dostałem wczoraj RTX 5090 na testy. Wniosek mam taki. Do gier spoko, ale za 1/3 ceny. W zastosowaniach pro wzrost jest pomijalny. Przynajmniej na mojej platformie.
Karta absolutnie nie jest warta swojej ceny.
Chińczyki testują chipy na bazie bizmutu. Są niby lepsze niż krzemowe. Wg nich mają być szybsze o 40%. Gdyby udało im się to opanować, to może zrobić się ciekawie na rynku.
Macie zdrowie. Długo tak możecie ??
Macie zdrowie. Długo tak możecie ??
W czasach studenckich często to słyszałem ;) Fajnie, że to nadal aktualne.
Wind Mill
19-03-2025, 11:32
...Chińczyki testują chipy na bazie bizmutu. Są niby lepsze niż krzemowe...
Ciekawe, czy na bizmucie (jego zasobach na świecie) też łapki trzymają? ;)
sokolnik
19-03-2025, 12:00
sokolnik, w czym to chlodzenie jest lepsze od tego co miales?
To nadal 360mm chlodnica z 3 wiatrakami po 120mm?
Przeciez dokladnie tak miales chyba...
Czy ty aby nie zmieniles tylko dlatego, ze tamte juz miales za dlugo i bylo "stare":-D?
Tak, zmieniłem 5,5 letnie AIO na nowe AiO. Wymieniłem Najstarszą część w moim komputerze w obawie przez awarią lub spadkiem wydajności z powodu wieku. To jeszcze ostatni moment by sprzedać to jeszcze za 200+pln i dołożyć do nowego AIO. Akurat zobaczyłem AIO z tymi wężami i mi się spodobały chociaż na początku chciałem brać BQ Light Loopa... Ale schowane węże mnie przekonały i światełka... Teraz mam ładnie oświetlonego kompa :D
Do tego przygotowuje się pod wymianę procesora/przejście na AM5 ale bez ciśnienia na teraz... Może być za pół roku albo na początku 2026...ale nowe AIO jest... No i modernizacje kompa lubię robić stopniowo...również ze względu na koszty he
Michaelius
19-03-2025, 12:39
Dlatego nie lubię AIO bo to potencjalnie najbardziej awaryjny punkt w pececie przez pompkę.
Plus nie robią takich ładnych beżowo brązowych 8)
Plus nie robią takich ładnych beżowo brązowych 8)
kup sobie czarna torebke i buty (z kolorowymi lampkami), to ci bedzie (prawie) kazde AIO pasowalo :lol:
86744
NVIDIA obniżyła ceny MSRP serii 50xx. Ceny Founders Edition w oficjalnym sklepie:
Model karty: cena na premierę —> cena po obniżce
RTX 5090: 10299zł —> 9599zł
RTX 5080: 5199zł —> 4849zł
RTX 5070: 2849zł —> 2649zł
W euro:
RTX 5090: 2329 EUR —> 2229 EUR (-4,3%)
RTX 5080: 1169 EUR —> 1119 EUR (-4,3%)
RTX 5070 Ti: 879 EUR —> 879 EUR (0%)
RTX 5070: 649 EUR —> 619 EUR (-4,6%)
Szkoda tylko, że nie są dostępne.
sokolnik
20-03-2025, 11:18
Wczoraj 2 x kompa musiałem resetować przyciskiem... Co wcześniej nie pamiętam takiej sytuacji...
Za 1 razem zwiesił się chyba program do obrobki video... Coś tam komp reagował ale nie chciało mi się czekać.
Później stwierdziłem że zaktualizuje sterownik GPU... To szybka akcja, kilka mrugnięć ekranu... No i zrobił się czarny ekran i nie chciał ruszyć... Restart. Potem patrzę sterownik zaaktualizowany...
Komp chodził do wieczora już dobrze...
Cos mi się wydaje że może oprogramowanie LianLi coś miesza... Gryzie się? Tylko już nie pamiętam czy na tym dysku systemowym miałem kiedyś Mystic Light od MSI... A wiadomo takie programy nie lubią się... Może to przypadek... Potem jeszcze aktualizacja WIN10...
Pewnie aktualizacje WIN10 jakieś niestabilne...
No co...trzeba obserwować... Nie chce mi się formatować systemu... Wolałbym to odłożyć na zakup nowego SSD 2TB który by był też kupiony pod AM5...
Chociaż nie wiem czy nie warto czekać na AM6 skoro już zmieniać na coś nowego na rynku... :)
Nie wiem jak jest obecnie, ale ja stałem przed wyborem NZXT, a właśnie Lian Li. Chciałem mieć kontrolery, huby i sterowniki /oprogramowanie od jednego producenta. Więc obudowę, AIO i wentylatorki chciałem tej samej firmy. To jeszcze było na długo przed aferą NZXT z wynajmowaniem komputerów, gdzie rozpętała się burza i ogólny hejt na NZXT. Na tamten czas sporo osób narzekało właśnie na niedopracowanie Lian Li, NZXT była już tą "dojrzalszą" firmą. Przez to czytanie różnych tematów na Reddicie wybrałem finalnie H9 Elite, Kraken 360 Elite i wentylatorki w jednym stylu, w tym te "duo", aby można było założyć ja na rewersie. Czy dobrze zrobiłem? Nie wiem. Czego nie wybierzesz, to będziesz żałować ;)
sokolnik
20-03-2025, 17:01
NVIDIA obniżyła ceny MSRP serii 50xx. Ceny Founders Edition w oficjalnym sklepie:
Model karty: cena na premierę —> cena po obniżce
RTX 5090: 10299zł —> 9599zł
RTX 5080: 5199zł —> 4849zł
RTX 5070: 2849zł —> 2649zł
W euro:
RTX 5090: 2329 EUR —> 2229 EUR (-4,3%)
RTX 5080: 1169 EUR —> 1119 EUR (-4,3%)
RTX 5070 Ti: 879 EUR —> 879 EUR (0%)
RTX 5070: 649 EUR —> 619 EUR (-4,6%)
Szkoda tylko, że nie są dostępne.
ale potaniały nie wiem gdzie... na stronie MSI Polska 5080 Suprim potaniała aż o 150 zł :D czyli można kupić kartę i zabrać ją z tej okazji na kolację :D
https://pl-store.msi.com/collections/karty-graficzne
ale RTX 5080 16G SHADOW 3X OC za 5 550 zł wygląda ciekawie :D trochę budżetowo ale cena jakby OK
Rafał_Sz
20-03-2025, 18:18
150 zł :D czyli można kupić kartę i zabrać ją z tej okazji na kolację :D
Chyba do baru mlecznego. XD
sokolnik
20-03-2025, 20:38
Chyba do baru mlecznego. XD
nie no za 150 zł zjesz zupe, drugie danie albo jedno porządne większe i starczy na zapitkę :D Karta nie zje nic oprócz prundu z zasilacza :p
sokolnik
22-03-2025, 21:47
przedmuchany odkurzaczem z ALI :D Dobrze dmucha :D
86806
86802
86803
86804
86805
tak na szybko :D
ale widać że profeska komp :mrgreen: 8)
Agdzietam profeska, tylny wentylator się nie świeci. ;)
Tak z ciekawości, da się biały kolor światełek ustawić, czy takie kolorowe tylko?
sokolnik
22-03-2025, 22:14
Tak z ciekawości, da się biały kolor światełek ustawić, czy takie kolorowe tylko?
LIAN Li umożliwia jakieś tam opcje... bawiłem się tylko wyświetlaczem LCD można tam fotkę wstawić :D
Odnośnie światełek mobo, ram, gpu to tak średnio chyba... od GPU musiałbym Mystic Light od MSI instalować znowu a nie chce mieć tego na kompie :D - niech sobie świeci tak jak jest... tęczowo kolorowo mieni się różnymi kolorami tak ładnie powoli :D
Czyli bez softu nie da się też tego w cholerę wyłączyć? Słabo. :lol:
sokolnik
23-03-2025, 09:27
tylny i 2 na froncie się nie świecą jeszcze :D ale właśnie tak ma być :D
ale w poprzedniej "konfiguracji" miałem z tyłu świecący ale sprzedałem :D Nie wiem czy nie crusiek owi :D ?
zobaczcie jakie miałem brzydaśne węże od AIO :D
86810
teraz mam Silent Base 802 z frontem bardziej "dziurawym" przez co widać środek kompa :D ale montowanie już TAM wentylatorów z erdżibi zepsuje cały efekt :D a tak teraz się to jakoś komponuje ze sobą.
86811
Nieeee, mi się nic nie świeci xD
sokolnik
24-03-2025, 18:24
Nieeee, mi się nic nie świeci xDDlatego komp taki smutny :) kup mu śfiiiconcy wentylatorek :) może fps przybędzie
Dlatego komp taki smutny :) kup mu śfiiiconcy wentylatorek :) może fps przybędzieCo Ty, moj komputer jest najszczęśliwszym gothem na świecie.
sokolnik
26-03-2025, 18:39
Co Ty, moj komputer jest najszczęśliwszym gothem na świecie.
na Discordzie zlewka - to pytam tu - KIEDY Q ? :D
Faktycznie nie wchodziłem ostatnio :)
No nie wiem, ja teraz muszę jeszcze przejść dugi poziom HL2 RTX :D
sokolnik
27-03-2025, 20:36
Faktycznie nie wchodziłem ostatnio :)
No nie wiem, ja teraz muszę jeszcze przejść dugi poziom HL2 RTX :D
a weź :p a BF4 ?
W sumie to nawet bym pociapał.
Bo dawno nie odpalałem. Z rok pewnie albo I więcej.
Tylko pytanie za 100 pkt, kiedy... piąteczek po 21?
sokolnik
27-03-2025, 22:59
W sumie to nawet bym pociapał.
Bo dawno nie odpalałem. Z rok pewnie albo I więcej.
Tylko pytanie za 100 pkt, kiedy... piąteczek po 21?Wstępnie pasuje [emoji1787] ale z gadaniem na Discord to ja mam tylko słuchawkę BT hehe bo mojej MSI poszły na śmietniczek :(
O rzesz... No dobra. Ja zdążyłem sobie już drugiej słuchawki kupić, poprzednie mi dzieci zjadły, dosłownie xD
Młode Kreciątka idą w ślady taty. :roll:
sokolnik
27-03-2025, 23:05
Moje ze starości się rozpadły... W sensie działały ale ta skórka materiał na gąbce się rozpadł, strasznie budziło to... I wyrzuciłem... Ale słuchawki działały więc moze ktoś sobie wziął :) a skoro nie gramy to nie będę kupował nowych... Te msi były gratisem do Mobo... Prosto z Holandii he
krzysztofz24
29-03-2025, 23:34
Wczoraj 2 x kompa musiałem resetować przyciskiem... Co wcześniej nie pamiętam takiej sytuacji...
Za 1 razem zwiesił się chyba program do obrobki video... Coś tam komp reagował ale nie chciało mi się czekać.
Później stwierdziłem że zaktualizuje sterownik GPU... To szybka akcja, kilka mrugnięć ekranu... No i zrobił się czarny ekran i nie chciał ruszyć... Restart. Potem patrzę sterownik zaaktualizowany...
(...)
Ja wiem przez co to sie stalo...slaby proc:mrgreen:
No albo degradacja procesora zachodzi, jakis felerny egzemplarz sie trafil, wafle krzemowe jakie z odrzutów pewnie byly na ta serie;-)
Rafał_Sz
31-03-2025, 09:10
wafle krzemowe jakie z odrzutów pewnie byly na ta serie;-)
Ale za to kubek termiczny gratis! XD
sokolnik
31-03-2025, 09:14
Wszystko pieknie śmiga :) komp szybki jak błyskawica :)
Nie było już problemów, nawet podczas gierki w Q :)
krzysztofz24
31-03-2025, 09:39
Wszystko pieknie śmiga :) komp szybki jak błyskawica :)
Nie było już problemów, nawet podczas gierki w Q :)
Ja bym sie nie chwalil potężnoscią kompa na podstawie ze Q ciagnie:-D
sokolnik
31-03-2025, 09:50
Ja bym sie nie chwalil potężnoscią kompa na podstawie ze Q ciagnie:-DWiesz czasami przy uruchamianiu proc się grzeje w sumie nawet 87 stopni łapie... A czasami normalnie 65... Nie wiem optymalizacja skopana :) Także jakby chłodzenie było słabe to by się Q nie włączył przez restart z powodu temp cpu he
Rafał_Sz
31-03-2025, 11:22
Także jakby chłodzenie było słabe to by się Q nie włączył przez restart z powodu temp cpu he
To Ty wydajność masz ustawioną na sztywno?
sokolnik
31-03-2025, 11:26
O co dokładnie Ci chodzi? :)
Rafał_Sz
31-03-2025, 11:44
O ustawienie granicznych temperatur przy których proc zwalnia taktownie żeby ich nie przekroczyć i nie wykrzaczyć systemu.
sokolnik
31-03-2025, 11:49
Ja mam tak ustawione że jak przekroczy ileś tam stopni to się wyłączy...slaby jestem w OC, cpu ustawiony na sztywne napięcie i ghz więc... Przy, renderowaniu trzeba uważać he już i tak obniżyłem traktowanie bo po co męczyć proca... LR i gierki to nic wymagającego dla mojego 5900x he
Przeszło 100 przypadków uwalonych 9800X3D. W dwa miesiące.
Był już też uwalony 9950X3D.
Coś AMD spaprało... Więc może sokolnik wstrzymaj się z wymianą proca...
sokolnik
01-04-2025, 17:22
Przeszło 100 przypadków uwalonych 9800X3D. W dwa miesiące.
Był już też uwalony 9950X3D.
Coś AMD spaprało... Więc może sokolnik wstrzymaj się z wymianą proca...
tak... czytałem o 9800X3D oraz teraz właśnie jakiś przypadek 9950X3D tez na płycie ASROCKa :D także ciekawy temat, na bank będą nowe BIOSY i może nawet pojawią się jakieś nowe płyty które po cichu rozwiążą problem psucia się proców :D na razie nie wymieniam proca - bo większej mocy nie potrzebuje na już :D tale kasę odkładam powoli :)
Najciekawszy jest sposób, w jaki to się psuje. Były przypadki uwalenia samego procka, ale płycie nic się nie działo. Można było wrzucić inny proc i gra i buczy...
I to chyba same 9xx0X3D dotknięte...
Zrobię chyba nic nie wnoszący upgrade :?
87163
5070 chyba zasilaczy nie pali, więc jeden problem mniej. ;)
ROPy przeliczone? BSoDy i BlackScreeny od sterowników zaliczone?
Swoją drogą, nV musiała coś (problemy z wyższymi kartami? Akcje AMD?) odczuć, skoro 5070 da się kupić taniej, niż RX9070...
5070 chyba zasilaczy nie pali, więc jeden problem mniej. ;)
ROPy przeliczone? BSoDy i BlackScreeny od sterowników zaliczone?
Swoją drogą, nV musiała coś (problemy z wyższymi kartami? Akcje AMD?) odczuć, skoro 5070 da się kupić taniej, niż RX9070...
Nic nie sprawdzam, nic nie przeliczam ;) Najważniejsze, że jest ładna ;)
Już zamontowałem. Jak teraz wszystko szybko chodzi. Nawet myszka przyspieszyła.
A świeci? Bo wiesz, to najważniejsze. [emoji6]
A świeci? Bo wiesz, to najważniejsze. [emoji6]
Nie świeci :( Trzeba w to miejsce kupić fotel z RGB lub chociaż podkładkę pod myszkę.
Ale tak nic, całkowicie? Słabo...
Może jakiś pasek LED doklej, czy cuś...
Edzia: Znowu ploty o nowych kartach AMD krążą.
Jedna to 9070GRE, 12GB VRAM na szynie 192-bit, obcięty rdzeń z 9070/XT, wydajność między 9060XT a 9070. No ok, ale niech będzie dostępna, w SCD...
Druga to ta oczko wyżej, co ma bazować na kręconych rdzeniach z 9070XT...
No bieda straszna. W sumie 4080 FE /4080 Super FE i 4090 miały takie delikatne podświetlenie (tak mi się przynajmniej wydaje), 4070 / 4070 Super nie miało, więc i 5070 nie ma.
Fajnie są zawsze wykonane te foundersy, cała obudowa jest metalowa. Mi jeszcze design mocno się podoba, jakoś przejadły mi się te wielkie i krzykliwe Suprimy czy STRIXy.
Rafał_Sz
03-04-2025, 13:31
Zrobię chyba nic nie wnoszący upgrade :?
Żeby służyła dobrze i jak najdłużej.
Chociaż jak już wspomniano wyżej, bez RGBT to ch. nie karta. ;)
Kupi podpórkę ze świecidełkami i akurat.
AMD wydało oświadczenie (https://www.purepc.pl/amd-oswiadczenie-uszkodzony-procesor-ryzen-7-9800x3d-plyta-glowna-asrock) w sprawie walniętych procków.
TL;DR: winny AsRock (tia, tylko co z innymi? U nich też wali), procki są sprawne, tylko POST wali, aktualizować bios, jeździć, obserwować.
PS. Test RX 9070XT na różnych szynach PCIe.
https://youtu.be/jOsQaGiDilo
Kupi podpórkę ze świecidełkami i akurat.
Nie kupi,. Jak głupi zamontowałem ją wertykalnie, więc nawet podpórka RGB nie wejdzie :(
87175
A niech to norka.
Zostaje hardorowa opcja: wymiana wentylatorów. Albo całego chłodzenia. :mrgreen:
Kabli za dużo nie widać, więc wymiana na te świecące też wiele nie da...
A niech to norka.
Zostaje hardorowa opcja: wymiana wentylatorów. Albo całego chłodzenia. :mrgreen:
Kabli za dużo nie widać, więc wymiana na te świecące też wiele nie da...
No właśnie, znowu wyszedł ze mnie amator. Pochowałem wszystkie kable. Wtedy myślałem, że wszedłem na wyższy poziom cable managementu ;)
Generalnie to tak się śmiałem z tej 5070, bo w tabelce śmiesznie wygląda w porównaniu do 4070 Super:
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=86432&d=1741098732
Jednak już w testach (pomijam gry, tam różnice są marginalne) w programach jakiś tam przyrost jest. Kwestia GDDR7? Rdzeń mniejszy, mniej tranzystorów, mniej jednostek CUDA / ROP / TMU. Mniej jest też rdzeni RT i AI, ale są nowszej generacji.
Może uda się sprzedać roczną 4070 Super za tyle co kupiłem 5070. Inaczej przesiadka nie ma sensu.
Aktualizacja - dzisiaj 4070 Super znalazła już nowego właściciela. Sprzedałem za 2700, a 5070 kupiłem za 2650. Dziwne czasy ;)
sokolnik
06-04-2025, 10:26
Wciskają 5090 w promocje na aplikacji he
Wylosowałem
Zotac GeForce RTX 5090 Solid OC 32GB GDDR7 DLSS4 za 12 885 zł [emoji38]
Czyli oszczędność niby 2100 zł... He
Też widziałem. Kilka razy. Widać przestrzelili z ceną, nikt nie kupuje to kombinują.
I tak dużo za droga jest.
Kogo było stać na najnowszą kartę "za wszelką cenę" to już kupił.
Teraz trwa "rynkowa wycena" najnowszych produktów Nvidii. :lol:
Weekendowo, z przymrużeniem oka. ;)
Zastanawiałem się kiedyś, dlaczego mi tylny wentylator nie działa. Wyglądał na dobrze podłączony, ale się nie włączał.
Założyłem, że albo ten PCik nie osiąga takich temperatur, żeby się włączył, albo zepsuty.
Dziś rozbebeszyłem obudowę w innym celu, coś mnie tknęło, wyciągnąłem kabelek wentylatora z prowadnicy i lekko szarpnąłem...
https://i.imgur.com/086T4c0h.jpg
No jak miał działać? :lol:
Profesjonalny serwis, jego mać. xD
Wtyczka 3-pin, więc ze stosu kabelków wygrzebałem wolną wtyczkę od regulatora (faktycznie, 6 jest),
https://i.imgur.com/lND1LVxh.jpg
Spiąłem i, no pacz pan, działa.
:lol:
Zastanawiałem się kiedyś, dlaczego mi tylny wentylator nie działa. Wyglądał na dobrze podłączony, ale się nie włączał.
Założyłem, że albo ten PCik nie osiąga takich temperatur, żeby się włączył[...]
Tymczasem wentylatorek:
87356
🤣
Bez GPU dużych temperatur nie osiągał, zwłaszcza, że dwa przednie były podłączone do kontrolera. Więc jak się ciepło robiło, to suwak do końca i git.