Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
krzysztofz24
01-05-2020, 02:24
Tak tylko chcialem napisac, ze crusiek to nie jest zaden mily krecik tylko podstepny wąż;-). Gralismy razem w teamie a On zmienil strone i podstepnie mnie ubil:-).
I jeszcze klamal;-). ze niby go autobalance przerzucil.
sokolnik
01-05-2020, 09:21
Tak tylko chcialem napisac, ze crusiek to nie jest zaden mily krecik tylko podstepny wąż;-). Gralismy razem w teamie a On zmienil strone i podstepnie mnie ubil:-).
I jeszcze klamal;-). ze niby go autobalance przerzucil.Ja wczoraj nie dałem rady zagrać... Zmęczenie.
Cierpię od urodzenia dziecka na niedobór snu :)
Wysłane z mojego Samsunga przy użyciu Tapatalka.
I jeszcze klamal;-). ze niby go autobalance przerzucil.Ja? Mnie można do rany przykładać [emoji846]
Ja? Mnie można do rany przykładać [emoji846]
Tylko do tej którą sam zadałeś pewnie:)
Tylko do tej którą sam zadałeś pewnie:)
:D Krzysztof zginął we własnym pojeździe w pełni honorową śmiercią, walcząc do ostatniej chwili, tak więc nie wiem o co chodzi :D
https://www.youtube.com/watch?v=FphgUQenzrM
:D Krzysztof zginął we własnym pojeździe w pełni honorową śmiercią, walcząc do ostatniej chwili, tak więc nie wiem o co chodzi :D
https://www.youtube.com/watch?v=FphgUQenzrM
Od kiedy go masz w znajomych to już jest Friendly fire:))
Ale nie ja, bóg cię osądzi. :D
sokolnik
01-05-2020, 11:28
kiedy z kimś zagram w BF4 ? :D
sokolnik
01-05-2020, 14:48
w laptopie mam 2 kości ram:
1 GB
2 GB
Hynix i Samsung.
Nie pomogła zamiana miejscami, nie pomogło odpalanie tylko na jednej kości ... nie pomaga.
Tu na koniec filmiku okazało się że jedna kość padła i laptop HP się normalnie uruchomił...
https://www.youtube.com/watch?v=Cx8qULt8TeE
Krok 3 też nie działa:
od 2 min 3 sek.
https://www.youtube.com/watch?v=6MJ7JvQ-L9w
patrzecie tu jaki myk:
od 3 min 21 sek
https://www.youtube.com/watch?v=dbb6GmumVYg
a tu piszą o takiej usterce:
https://expressit.pl/porady-komputerowe/hp-compaq-615-brak-obrazu-ciemny-ekran-problem-z-uruchomieniem-nie-startuje/
sokolnik
01-05-2020, 16:45
od teraz w Origin jestem:
Sokolnik_0
:)
od teraz w Origin jestem:
Sokolnik_0
:)
Zacząłem się już przyzwyczajać do tych anonimowych cyferek :)
sokolnik
01-05-2020, 17:50
Zacząłem się już przyzwyczajać do tych anonimowych cyferek :)
kiedy gramy ? :D
krzysztofz24
01-05-2020, 17:57
kiedy gramy ? :D
Dzisiaj wieczorem, kolo 21-21:30 na ten przyklad.
Tylko pograj troche na kampani w ramach treningu;-).
Zadzwonie do ciebie zeby ci podstawy wytlumaczyc w multi.
sokolnik
01-05-2020, 18:23
Dzisiaj wieczorem, kolo 21-21:30 na ten przyklad.
Tylko pograj troche na kampani w ramach treningu;-).
Zadzwonie do ciebie zeby ci podstawy wytlumaczyc w multi.Dobra ha o ile nie zasnę. Teraz gram
krzysztofz24 Ty mnie wczoraj słyszałeś jak mówiłem przez mikrofon ?
Może by faktycznie się podłączyć na jakiegoś teamspeaka... czy inne dziadostwo... czat głosowy w steamie ?
krzysztofz24
01-05-2020, 20:45
No nie, bo przeciez ja mam wylaczonego voice, bo slyszalem caly czas obcych ludzi:-). A gram na glosnikach 99% czasu.
Jak jest wlaczone, to caly ten team na zielono podswietlony slyszy wszystko. Nie tylko my dwaj.
Da sie ogarnac piszac na czacie;-).
Założyłem kanał TS3 na 51.83.149.215 (te3.pl) NKPL hasełko: tgbYHN##3 :)
Ja tak szybko pisać niumim, no i czasami się człowiek skupia i nie widzi :D
No jak tam chcecie :) jakby co, jest :)
krzysztofz24
01-05-2020, 21:09
Ooo Yezu i przez ciebie instaluje znowu TS3 i bede musial ogarnac sluchawaki wiszace na sciane z 3 letniej warstwy kurzu.
Fatality 1:-).
Napisze tutaj jak juz ogarne temat konfiguracji TS3 i sluchawek.
- - - - kolejny post - - - - - -
Dobra crusiek, mam juz TS3, sluchawki podlaczone, test dzialania pomyslnie.
Napisz mi teraz lopatologicznie jak sie mam z toba polaczyc na tym kanale co go zalozyles:-).
Bo juz z 5 lat teg onie uzywalem...
Wszedlem i jestem na tym serwerze co pisales i uzylem tego hasla i ciebie tam nie ma, zadnego cruska:-).
No łączysz się do tego serwera, Do kanału NKPL z hasłem co podałem:
38999
Oczywiście swój nick wpisujesz.
Ale sobie wymyśliliście muzealny złom, to się używało kilka lat temu, a nie teraz, tak samo jak ventrillo, nie prościej założyć discorda ?
sokolnik
01-05-2020, 21:26
Ooo Yezu i przez ciebie instaluje znowu TS3 i bede musial ogarnac sluchawaki wiszace na sciane z 3 letniej warstwy kurzu.
Fatality 1:-).
Napisze tutaj jak juz ogarne temat konfiguracji TS3 i sluchawek.
Dobra crusiek, mam juz TS3, sluchawki podlaczone, test dzialania pomyslnie.
Napisz mi teraz lopatologicznie jak sie mam z toba polaczyc na tym kanale co go zalozyles:-).
Bo juz z 5 lat teg onie uzywalem...
Wszedlem i jestem na tym serwerze co pisales i uzylem tego hasla i ciebie tam nie ma, zadnego cruska:-).Ja nigdy nie korzystałem :)
Przydadzą sie moje extra sluchaweczki MSI prosto z Holandii :)
Gracie teraz czy co?
Chłopaki, trzeba zrobić grupę na messengerze i tam się komunikować odnośnie gry. Ale Krzychu nie ma messengera ha
Koło 22:00, oczywiście możecie sobie zacząć wcześniej, ale ja mam jeszcze pewne obowiązki wcześniej do ogarnięcia :)
Ale sobie wymyśliliście muzealny złom, to się używało kilka lat temu, a nie teraz, tak samo jak ventrillo, nie prościej założyć discorda ?
koesh powtarzam, dołączaj, albo przyjadę tam do Ciebie jak ostatnio i znowu będziesz musiał ze mną rozmawiać!
krzysztofz24
01-05-2020, 21:41
Sokola ogarniam zeby zdazyl zainstalowac TS3 i wstepnie ogarnoac na ta 22:00. Powinno sie udac:-).
Sokolnik pro-hacker juz jest w pokoju:-D, dawaj crusiek.
sokolnik
02-05-2020, 15:07
Fajnie się wczoraj grało, nawet przyjemnie ale to mnie nie pochłonie jak innych :) chociaż takim odrzutowcem bym sobie polatał :D
Kiedy znowu gramy?? :D
krzysztofz24
02-05-2020, 19:19
Moze dzisiaj o 21:00. Ale ja max godzinke. Ale to crusiek master TS3 musi ogarnac temat:-).
Po za tym sokol zrob cos ze swoim kompem, bo zamula:mrgreen:i ty zawsze ostatni sie
wczytujesz.
Zero optymalizacji, grzebie w tym bios non stop, to nie dziwota:-).
P.s Moze przez PW na przyszlosc, bo tak w sumie to tylko nas dotyczy. A inni by chcieli cos o chlodzeniu poczytac....czyli na temat:lol:
Mnie też nie pochłonie, bo ja lubię kontrolę nad akcja i zamknięte przestrzenie, dlatego CS wygrywa u mnie na Multi [emoji846]
Mogę się podpiąć ale nie wybierajmy dzisiaj 3200 [emoji23]
sokolnik
02-05-2020, 19:52
Moze dzisiaj o 21:00. Ale ja max godzinke. Ale to crusiek master TS3 musi ogarnac temat:-).
Po za tym sokol zrob cos ze swoim kompem, bo zamula:mrgreen:i ty zawsze ostatni sie
wczytujesz.
Zero optymalizacji, grzebie w tym bios non stop, to nie dziwota:-).
P.s Moze przez PW na przyszlosc, bo tak w sumie to tylko nas dotyczy. A inni by chcieli cos o chlodzeniu poczytac....czyli na temat:lol:
jak córka/żona/obowiązki pozwolą to jasne :D
komp najlepszy :) tylko ja nie wiedziałem gdzie co mam klikać :D
Bios jest nowy ale narazie nie wgrywam :D po co skoro wszystko super extra szybko chodzi :)
PS:
mówiłem, grupa na messenger :) najszybciej i najwygodniej :) ale Krzychu nie ma fejsa :D
Z ts3 problem taki ze za każdym raziem kanał trzeba zakładać, może faktycznie ten costam co koesh pisał, ja nie używałem dawno tego typu softu.
sokolnik
02-05-2020, 20:06
Z ts3 problem taki ze za każdym raziem kanał trzeba zakładać, może faktycznie ten costam co koesh pisał, ja nie używałem dawno tego typu softu.No właśnie ja się zalogowałem na ten serwer a tam jakies ludziska :D
To chyba nazywa się Discord :)
Jakoś tak :)
krzysztofz24
02-05-2020, 20:33
Juz nie ma sensu kilku apek instalowac.
Mam fejsa...martwe konto na ktorym mam zero wpisow:-).
Tak sprobujcie chociaz troche przed 22.
Bo kurde chyba potem musze w Alien Isolation grac, posadzic roslinki w akwarium.
I fajnie by bylo wszystko do 2 skonczyc:-).
sokolnik
02-05-2020, 20:47
crusiek ? Gramy? Bez krzycha :P :D
Fajne zestawienie płyt https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wmsTYK9Z3-jUX5LGRoFnsZYZiW1pfiDZnKCjaXyzd1o/edit#gid=2112472504
Nawet bardzo fajne bym powiedział, dzięki za link.
sokolnik
30-05-2020, 11:46
Od jakiegoś czasu, odkąd mam Edifiery 2.0 wracam do tematu karty dźwiękowej. Na razie są to rozmyślenia itp. Badanie rynku potrzeb itp.
I tak sobie pomyślałem odnośne linii pcie na procesorze.
Nie znam się na tym, dlatego pytam.
Mój cep ma 24 linie PCIe, tak? Tak to się pisze mówi?
GPU 16
Chipset 4
Ssd nvme 4
I mamy max.
A mam jeszcze ssd sata + 2 x HDD.
Czy podłączenie akrtyy dźwiękowej pcie zaburzy mi w jakiś sposób działanie kompa? W końcu to dodatkowe urzadzenie pcie na płycie głównej...
Jak to jest?
Jak szukasz bardzo dobrej karty dźwiękowej to zobacz Aim Sc808. Osobiście nigdy nie maiłem problemów z kartami muzycznymi. M
Albo kup zewnętrzny DAC - zero problemów z szumami/piskami z kompa
sokolnik
30-05-2020, 12:14
Jak szukasz bardzo dobrej karty dźwiękowej to zobacz Aim Sc808. Osobiście nigdy nie maiłem problemów z kartami muzycznymi. MDroga, 550 zł [emoji14]
A taka?
https://www.morele.net/karta-dzwiekowa-asus-xonar-ae-1329105/
Pytanie czy moje Edifiery będą lepiej grać...
Druga sprawa.
Nowy telewizor + głośniki... Pewnie też jakieś Edifiery [emoji3] jął najlepiej podłączyć głośnik ido TV. Kablówka internetowa z Orange + wieczorami filmy z pena :D
sokolnik
30-05-2020, 12:15
Albo kup zewnętrzny DAC - zero problemów z szumami/piskami z kompaJakiś konkretnie polecasz? Budżet 300 400 zł
Kup amplituner i już, ja używam od hmm.. chyba od zawsze audio z kompa szło do amplitunera lub wcześniej wzmacniacza.
A jak aktywne głośniki to tylko takie żeby miały cyfrowe wejście bo nie istotne co masz w kompie, a jak analog bo wtedy integra/karta audio ma znaczenie w kompie.
Od jakiegoś czasu, odkąd mam Edifiery 2.0 wracam do tematu karty dźwiękowej. Na razie są to rozmyślenia itp. Badanie rynku potrzeb itp.
I tak sobie pomyślałem odnośne linii pcie na procesorze.
Nie znam się na tym, dlatego pytam.
Mój cep ma 24 linie PCIe, tak? Tak to się pisze mówi?
GPU 16
Chipset 4
Ssd nvme 4
I mamy max.
A mam jeszcze ssd sata + 2 x HDD.
Czy podłączenie akrtyy dźwiękowej pcie zaburzy mi w jakiś sposób działanie kompa? W końcu to dodatkowe urzadzenie pcie na płycie głównej...
Jak to jest?
Nie zaburzy, bez przesady :)
A i tak najlepsze wyjście audio z kompa do cyfrowe coax albo optyczne i masz problem z głowy, dotyczy to też jakości bo wtedy już tylko kwestia co masz w aktywnych głośnikach lub w amplitunerze.
Droga, 550 zł [emoji14]
A taka?
https://www.morele.net/karta-dzwiekowa-asus-xonar-ae-1329105/
Pytanie czy moje Edifiery będą lepiej grać...
Druga sprawa.
Nowy telewizor + głośniki... Pewnie też jakieś Edifiery [emoji3] jął najlepiej podłączyć głośnik ido TV. Kablówka internetowa z Orange + wieczorami filmy z pena :D
Wręcz przeciwnie. Ta karta to kozak wart swojej ceny.
Sam poczytaj na różnych stronach.
https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-karty-dzwiekowej-aim-sc808/
krzysztofz24
30-05-2020, 19:04
O widzisz sokolnik a jak ja ci pisze ze ta karta jest bardzo dobra, to ty i tak sie dalej dopytujesz;-).
To teraz ci druga osoba potwierdza.
Mam, uzywam i jestem zadowolony. W grach miazga, muzyka bardzo dobrze.
Tylko ze sokol chcialby tu podlaczyc sluchawki ktore sa na USB.
A ta karta ma zwykle, prawilne minijack.
Wogole nie wiem czy sie znajdzie karta dzwiekowa z wejsciem USB na sluchawki, bo dosyc to hmm, dziwne rozwiazanie.
Moze jest jakas przejsciowka USB na minijack istnieje?
EDIT.
No oczywiscie ze jest.
https://allegro.pl/oferta/przejsciowka-z-jack-3-5mm-aux-na-usb-otg-host-6797218567?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Komputery&ev_adgr=G%C5%82o%C5%9Bniki&gclid=CjwKCAjwiMj2BRBFEiwAYfTbCpDOgcGlh9Dxgd_Tg8JH 7FrhicwJIwDGkaMBzBuxj9TjZgxAoK9ZChoC1CIQAvD_BwE
To juz twoje sluchawki MSI z dziwnym wejesciem USB da rade podlaczyc:-);-).
A to mam dla niego niespodziankę. Bo słuchawki na USB nie używają karty muzycznej z kompa. Karta jest w wtyczce .Więc nawet integra nie jest wykorzystywana.
Sam kupiłem słuchawki do grania 7.1 aby mieć lepsze pozycjonowanie, dlatego też sprzedałem te kartę bo pozbyłem się dobrego sprzętu audio na rzecz pozycjonowania.
Jakby wcześniej napisał to za 200pln poszła do Polaka w UK który też mocno w audio siedzi i sporo mi o niej dobrego napisał. Zacząłem nawet żałować tej decyzji.
Jak ją kupowałem to był szał na ten model i ciężko było ją w ogóle dostać.
Kapitalna karta, 6 lat mi codziennie służyła. Teraz skończyłem z integrą i tym syfem na USB.
Ja na razie używam Aune X1s + K712 i czasami DT-150. Zastanawiam się jeszcze nad wzmakiem dedykowanym do zestawu, bo ponoć ten wbudowany w Aune nie jest jakiś szałowy (choć jak dla mnie ten zestaw gra naprawdę bardzo fajnie).
sokolnik
30-05-2020, 19:49
słuchawki od MSI dostałem za free to co mam teraz zrobić? :D sprzedać za 150 zł ? :D
ehhh no ale może Edifierki by lepiej grały? :)
https://www.edifier.pl/product-pol-22-Edifier-R1700BT-bluetooth.html
Przejściówka? Da ona lepszy dźwięk czy całą technologiczną magię dźwięku zdusi do zera że integra bedzie lepiej grać? :D ale skoro słuchawki mają swoją kartę to nawet jeśli podłączymy te słuchawki przez przejściówkę do karty dźwiękowej to czy uzyska się lepszy dźwięk? :)
ta karta jest niedostępna
słuchawki od MSI dostałem za free to co mam teraz zrobić? :D sprzedać za 150 zł ? :D
https://www.edifier.pl/product-pol-22-Edifier-R1700BT-bluetooth.html
Przejściówka? Da ona lepszy dźwięk czy całą technologiczną magię dźwięku zdusi do zera że integra bedzie lepiej grać? :D ale skoro słuchawki mają swoją kartę to nawet jeśli podłączymy te słuchawki przez przejściówkę do karty dźwiękowej to czy uzyska się lepszy dźwięk? :)
Sporo jej:)
https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=aim+sc808&_sacat=0
U mnie w słuchawkach jak podepnę przez kabel jack to są tylko stereo. Głośniki w kompie mam Logitech z-5500 podpięte przez światłowód.
Najlepiej popytaj na forum gdzie ludzie siedzą w audio.
sokolnik
30-05-2020, 20:01
Sporo jej:)
https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=aim+sc808&_sacat=0
U mnie w słuchawkach jak podepnę przez kabel jack to są tylko stereo. Głośniki w kompie mam Logitech z-5500 podpięte przez światłowód.
Najlepiej popytaj na forum gdzie ludzie siedzą w audio.
ale mi chodzi o sklep z Polski :)
przelew w pon
odbiór w środę max :)
zresztą nie wiem czy warto wydawać kasę...
Podziwiam was że się chcecie bawić w karty dźwiękowe.
Jak słuchawki to kupuje jakiś wzmacniacz słuchawkowy, jak chce dobre głośniki to biorę np edifiery aktywne z wejściem cyfrowym i mam super jakość jak na takie warunki biurkowo-komputerowe, jak chcę lepiej i np 2.1 czy 5.1 itd to biorę amplituner z wifi bt i mam wypas.
krzysztofz24
30-05-2020, 21:55
No ja bym sprzedal i kupil normalne na gniazdo minijack. Karta dzwiekowa w USB...zapewne mocarna jest:-D. I z tego co pisze 90s to dzieki takiemu rozwiazniu dziala tylko ta karta i nie ma opcji zeby dzialala integra czy oddzielna karta.
No stronk technology by MSI:-)
Sporo lepiej. Spojrz na te pare kondensatorkow na krzyz ktore tworza "karte dzwiekowa" zintegrowana a teraz spojrz na ta oddzielna.
Czy widzisz jakas roznice?
Nic nie da przejsciowka, bo sluchawki dzialaja tylko ze swoja "integra" w USB.
Sokol...taki hacker jak ty z googla nie umie korzystac? Shame on you;-).
Bo mi wyskakuje 4 pozycje na Ceneo po wpisaniu.
O i nawet jest z odbiorem osobistym w tym sklepie w 3city, 5 km od ciebie. NETS (odradzam tam zaplate z gory i wysylke - maja duzo negatywow w tym temacie, ze strasznie dlugo).
Zadzwon, zapytaj, podjedz te 5km i kup.
Masz na wszelki wypadek link, jakbys nie mogl znalezc:-);-).
https://www.ceneo.pl/55525703
Podziwiam was że się chcecie bawić w karty dźwiękowe.
.
Karta dzwiekowa komputerowa dedykowana (nie mam na mysli tych njatanszych za 100-150zl) zjada absolutnie nawet najlepsza integre na plycie. I wiem co pisze. Mialem dobra karte dedykowana Asusa, ale w koncu sie skonczyla po 7 latach (dostalem od brata uzywke) i kurcze nagle trzeba bylo podkrecic dzwiek w grach oi 25% do przodu. Mimo ze plyte mialem z tych drozszych a jak ja kupowalem to miala najlepsza integre na rynku z cud-miod kodekiem. W koncu zakupilem Asusa Xonar AE i w grach jest jakby to napisac...jak by porownac oboz harcerski i zabawe w podchody (integra)
do bombardowania napalmem w Vietnamie (dedykowana). Sluchajac muzyki (np. FLAC) slysze jak wokalistka wzdycha i jej mimowolne cmokanie ustami. Wiec, jest kolosalna roznica wzgledem integry za 260zl.
Jest to najtansze rozwiazanie na poprawe dzwieku w kompie. I jest W SRODKU obudowy.
Nie kazdy chce sie bawic w audiofilskei gadzety typu wzmacniacze, amplitunery itp i dostawiac cos do biurka, pod biurko czy obok. Poza tym nie kazdy majacy zajawke na sprzet komputerowy ma zajawke na "audiofilizm" i oddzielne sprzety grajace.
P.S moje wrazenia, czysto subiektywne oparte sa na odsluchu na glosnikach, nie lubie sluchawek.
Nie kazdy chce sie bawic w audiofilskei gadzety typu wzmacniacze, amplitunery itp i dostawiac cos do biurka, pod biurko czy obok. Poza tym nie kazdy majacy zajawke na sprzet komputerowy ma zajawke na "audiofilizm" i oddzielne sprzety grajace.
P.S moje wrazenia, czysto subiektywne oparte sa na odsluchu na glosnikach, nie lubie sluchawek.
Ale że co ? :)
Jakie audofilskie, o co chodzi ?
Ja tylko sugeruję że zamiast bawić się w karty dźwiękowe to kupiłbym na biurko edifiery aktywne z wejściem cyfrowym coax i podpinam do integry, która wtedy działa tylko jako cyfrowe wyjście sygnału audio, zlewasz cały problem jednym kabelkiem coax, dodatkowo takie edifiery służą wtedy jako wzmacniacz słuchawek, masz też BT do bezprzewodowych.
Jeśli chcesz się wpiąć z kompem do np kina w domu to masz amplituner, teraz to jest tanie i poszło w kierunku bezprzewodowych transmisji itd ale rozumiem że wy chcecie pozostać przy biurku.
https://www.edifier.pl/product-pol-135-Edifier-R2750DB-bluetooth.html
sokolnik
30-05-2020, 22:30
Ja mam plany takie by kupić TV do salonu i do niego podłączyć głośniki, może te co teraz mam przy kompie a do kompa kupić inne Edifierki :)
Nie wiem, kiedy kupię ten TV + głośniki ale w ciągu roku chce kupić... za rok Euro + Olimpiada o ile Nas pandemia nie zje ;)
Telewizor mam, ogólnie służy mi on głównie do oglądania filmów a nie "kablówki czy wiadomości"...
Przy okazji interesuje się poprawą jakości dźwięku w kompie. ALE też nie chodzi mi o to by kupować kartę dźwiękową za ponad 500 zł... chociaż ta AIM SC808 zbiera super recenzje. Jednak czy mi aby taka droga karta potrzebna?
Sądzę że taki Asusik za 350 zł to i tak niebo a ziemia w porównaniu do mojej Integry :)
https://www.ceneo.pl/55525703#
A te głośniki faajne :D
Głośniki EDIFIER R2750DB
:D
Czyli do tych głośników nie potrzeba dedykowanej karty dźwiękowej, tylko wystarczy integra? A co one jakieś super extra magiczne? :D
EDIFIER tak opisuje moje obecne głośniki:
Edifier R1700BT bluetooth
Te głośniki przenośne są połączeniem obudowy vintage i najnowszej technologii. Edifier R1700BT bluetooth zapewnia najwyższą jakość dźwięku - będzie idealny dla koneserów muzyki i kina domowego, którzy lubią spędzać swój wolny czas w otoczeniu czystych, głębokich tonów. Mają profesjonalny wzmacniacz klasy D z funkcją DSP oraz DRC.
Ja mam plany takie by kupić TV do salonu i do niego podłączyć głośniki, może te co teraz mam przy kompie a do kompa kupić inne Edifierki :)
Olej to, podepnij soundbara 2.1 lub 5.1 i będziesz miał super, sam mam duży zestaw kina z projektorem itd ale wiem co potrafią obecnie soundbary.
Telewizor mam, ogólnie służy mi on głównie do oglądania filmów...
Ja do tego mam projektor i 92", od 10 lat spisuje się to dobrze, a koło kompa TV do pierdu pierdu.
Przy okazji interesuje się poprawą jakości dźwięku w kompie. ALE też nie chodzi mi o to by kupować kartę dźwiękową za ponad 500 zł... chociaż ta AIM SC808 zbiera super recenzje. Jednak czy mi aby taka droga karta potrzebna?Czyli do tych głośników nie potrzeba dedykowanej karty dźwiękowej, tylko wystarczy integra? A co one jakieś super extra magiczne? :D
Aktywne głośniki z własnym wzmacniaczem i podpinasz cyfrowo do kompa, olewasz zabawki w postaci karty dźwiękowej bo przetworniki i wzmacniacz jest w głośnikach, wtedy w kompie możesz mieć nawet integre sprzed 10 lat bo nie ma ona wpływu na nic.
od wielu lat mam marzenie aby kupić sobie projektor ze szkłem szerokim i korekcjami
ale za każdym razem jak ogladam przykłady obrazków/testy to praktycznie za każdym razem wychodza problemy barwowe i banding barwowy
Wszystko trzeba testować, masz różne technologie obecnie, poszło to mocno do przodu, ostatnio oglądałem laserowy od Xiaomi i można się w tym zakochać ale jak gonisz do perfekcji w obrazie to okazuje się że nie o to chodzi bo już 1080p sprzed kilku lat od panasa daje mi lepszą jakość niż imax czy zwykłe kino, a 4K jakoś nie robi na mnie wrażenia.
sokolnik
30-05-2020, 23:43
Projektory... Są fajne, miałem kiedyś taki służbowy... Super się oglądało Avatara na ścianie, obraz 2m szerokości prawie :)
Soundbar... To przecież plastikowe głośniki są :) chyba lepsze będą monitorki 2.0?
Ja te moje Edofierki miałem podłączone do kompa, telewizor podłączony do kompa przez hdmi iiii super się oglądało filmy, dźwięk był super. Później nastałandzwiekowa bieda bo komp przeniósł się z głośnikami do innego pokoju i TV został goły...z wbudowanymi głośnikami.
A ten tv obecny 40" chce wstawić do sypialni na jakieś male oglądanie seriali czy jakoś tak... A do salonu kupić 55" + głośniki i zrobić małe kino. Przecież do małej sypialni nie będę pakować głośników 2.0 bo to za małe pomieszczenie :)
krzysztofz24
30-05-2020, 23:49
Ale że co ? :)
Jakie audofilskie, o co chodzi ?
Ja tylko sugeruję że zamiast bawić się w karty dźwiękowe to kupiłbym na biurko edifiery aktywne z wejściem cyfrowym coax i podpinam do integry, która wtedy działa tylko jako cyfrowe wyjście sygnału audio, zlewasz cały problem jednym kabelkiem coax, dodatkowo takie edifiery służą wtedy jako wzmacniacz słuchawek, masz też BT do bezprzewodowych.
Jeśli chcesz się wpiąć z kompem do np kina w domu to masz amplituner, teraz to jest tanie i poszło w kierunku bezprzewodowych transmisji itd ale rozumiem że wy chcecie pozostać przy biurku.
To nie wchodzac w szczegoly techniczne to jesli podepniesz w kompie cokolwiek, jakkolwiek do integry to bedzie kupa i namiastka dzwieku. I niewazne jaki cudowny kodek tam jest. Zrodlo dzwieku, "nadajnik" ma soba cos reprezentowac a nie 6 kondensatorkow w 2 rzadkach, kodek turbo-quatro supreme na integrze i reklama twierdzaca ze bedziesz ownil w grach i muzie;-)
Posiadam glosniki aktywne do kompa. I miedzy bardzo dobra integra a dedykowana karta Asus Xonar XE jest kolosalna roznica, ktora by gluchy uslyszal.
Ja sie nie chce spierac, rzadko zagladam do watku audio w cafe, bo tamta religia jest na obledzie oparta;-).
Wymieklem jak ktos pisal o bardzo znanym zespole swiatowej klasy ze kiepsko maja nagrana piosenke. Przeboj, ze chyba kazdy go na planecie slyszal, no ale u niego nie brzmi za dobrze i kiedys to Panie nagrywali:-). Bo przeciez to studio nagraniowe zwalilo a nie jego sprzet:-D.
Absolutnie prosze cie bardzo koesh nie odbieraj tego jak atak na to co napisales, czy na ciebie. Mam pewne zjawisko zwiazane z audio na mysli po prostu.
300zl +/-30 i mamy w srodku kompa bez dodatkowych urzadzen przy kompie, dzwiek o niebo lepszy niz kazda integra. Prosto, tanio i w srodku obudowy. Wpinamy w gniazdo na plycie, wtyczka od glosnikow pstryk, sterownik z programikiem do zarzadzania i voila.
Ja wiem ze sa na pewno lepsze rozwiazania audio w kompie,a od nich sa jeszcze lepsze i dochodzimy do zlotych wtykow w koncu i idealnego pradu coby nie bylo zaklocen, konca tu nie widac.
Nie, dziekuje.
Mam juz inne absorbujace czas i pieniadze hobby;-).
sokolnik To czy w Twoim przypadku warto to już sam sobie musisz odpowiedzieć. Ważne jest to co będziesz odtwarzał i na czym. Z tego co pokazałeś to jakbym miał wybierać pomiędzy kartą za 350 a AIM to bym dołożył to 150. Albo nie wymieniał wcale.
Jak to ma być czysto do tych głośników co pokazałeś to faktycznie nie wiem czy jest sens chyba że jesteś jakimś maniakiem dźwięku i masz dobrej jakości nagrania a nie mp3.
Karta jest i była hitem bo ma świetne podzespoły i bije dużo droższe konstrukcje. Z tego co mi kupiec pisał to zmieniają w niej przetworniki i inne cuda bo to karta wysokiej klasy w niskiej cenie stąd masa osób się nią zachwyca.
Ogólnie sporo możesz poczytać i popytać na stronach z audio co myślę jest bardziej rzetelne jak forum foto jak zależy ci na fachowej opinii co w Twoim przypadku będzie najrozsądniejsze.
Tutaj nawet były pokazane wyniki pomiarów pokoi cichszych od ciszy, rzetelnie wykonane smarphonami:) więc tak pół żartem pół serio to trzeba wszystko traktować.
Osobiście lecę teraz na integri z głośnikami Logitech Z-5500 i wszystko działa jak należy. Nie ma tylu opcji, ale od pewnego czasu słucham tylko radia internetowego i dość cicho więc trudno mi powiedzieć o różnicach.
Na pewno widzę różnicę w słuchawkach i tej biedzie dźwięku jakie generują. Za to pozycjonowanie to trzecie oko z tyłu głowy i DTS X rekompensuje mi te ubytki bo dla nich pozbyłem się tej karty i AKG.
Więc jak widzisz każdy inaczej podchodzi do dźwięku. Sama karta muzyczna zawsze będzie lepsza od tej zintegrowanej z płytą główną ale czy Tobie to zrobi różnice to trudno zagwarantować.
Na pewno jak szukasz też opcji pod FPSy to proponuje dobre słuchawki z DTS X bo naprawdę 15% do skilla:) a teraz ponoć wychodzi jakiś nowy standard który jeszcze będzie pozycjonował wysokość.
Ale i tu wszystko leży też w rękach programistów bo nie każdy tytuł dobrze oddaje te opcje.
krzysztofz24
31-05-2020, 00:02
sokolnik(....)
Na pewno jak szukasz też opcji pod FPSy to proponuje dobre słuchawki z DTS X bo naprawdę 15% do skilla:) a teraz ponoć wychodzi jakiś nowy standard który jeszcze będzie pozycjonował wysokość.
Ale Sokol ma w Battlefield 4, 5 zabic na 20 zginiec:-D, wiem bo z nim gram. Jemu juz nic nie pomoze;-).
Przepraszam skolonik, ale musialem;-).
P.s
Dobra zartowalem, tak naprawde to sokolnik w BF4 jest "Natural born killer".
Karta dzwiekowa komputerowa dedykowana (nie mam na mysli tych njatanszych za 100-150zl) zjada absolutnie nawet najlepsza integre na plycie. I wiem co pisze. Mialem dobra karte dedykowana Asusa, ale w koncu sie skonczyla po 7 latach (dostalem od brata uzywke) i kurcze nagle trzeba bylo podkrecic dzwiek w grach oi 25% do przodu. Mimo ze plyte mialem z tych drozszych a jak ja kupowalem to miala najlepsza integre na rynku z cud-miod kodekiem. W koncu zakupilem Asusa Xonar AE i w grach jest jakby to napisac...jak by porownac oboz harcerski i zabawe w podchody (integra)
do bombardowania napalmem w Vietnamie (dedykowana). Sluchajac muzyki (np. FLAC) slysze jak wokalistka wzdycha i jej mimowolne cmokanie ustami. Wiec, jest kolosalna roznica wzgledem integry za 260zl.
Jest to najtansze rozwiazanie na poprawe dzwieku w kompie. I jest W SRODKU obudowy.
Bo ja wiem? Miałem integry, Xonara DX, Creative Titanium HD - na wielu słuchawkach nie było róznicy (albo była marginalna). :) Myślę, ze aby była jakaś róznica, to trzeba mieć po pierwsze odpowiednio dobre słuchawki. Po drugie wiele zależy od ich prądożerności - i tu też może nie być wielkiej róznicy, bo te tańsze karty nie mają wzmaka wbudowanego.
U mnie ostro słuchawki pomogły bo Arma ma bardzo dobrze audio zrobione. Drugi dopalacz to był trackir
Mocne wyniki można kręcić mając taką przewagę sprzętową
Z głośników ponoć niezłe są jeszcze te firmy Swan - konkurencja dla Edifiera. Miałem nawet jakieś na kilka dni, ale okazało się, że w moim pokoju nie da się ich sensownie rozstawić, a i tak dźwięk ze słuchawek bardziej mi leżał.
krzysztofz24
31-05-2020, 00:49
Ja akurat wszystko pisalem a propo glosnikow stereo. Nie lubie sluchawek...
Jak wogole mozna grac na sluchawkach:-)?
Uzywam ich tylko dlatego, bo musze przy komunikacji on-line w grach.
Ofc wiem ,ze sa moze dobre sluchawki...a;le to ceen to bym wolal do jeszcze lepszych glosnikow dolozyc.
sokolnik
31-05-2020, 09:44
Właśnie :)
W BF4 mam słabe wyniki ale raz czy 2 pokazałem Krzychowi i Cruskowi jak się strzela i zdobywa bazy/zbiera punkty :D dla mnie to rozrywka a nie spina bo ktoś mnie zabił :D
Właśnie. Źródła dźwięku.
Ja słucham muzy z YouTuba :D Playlista i leci coś tam :D
Gram w gry, mało bo brak czasu:
- Wiedźmin 3, już nie grałem ze 2 tyg, jakoś mnie nie ciągnie specjalnie obecnie, bo lato.
- BF4 to gram w słuchawkach na USB jeśli gadamy ze sobą na multi. A tak to na głośnikach lecę ale zaraz żona krzyczy ścisz to "napie##alanie" :D
Czy zakup KartyDźwiękowej (KD) spowoduje że muzyka z YT będzie lepsza jakościowo ? :D
Moje obecne Edifierki są chyba aktywne? Mają wzmaka wbudowanego:
Ten głośnik 2.0 ma profesjonalny wzmacniacz klasy D z funkcją DSP oraz DRC
Mają profesjonalny wzmacniacz klasy D z funkcją DSP oraz DRC.
Z tym "profesjonalny wzmacniacz" bym nie przesadzał pewnie, no ale ważne że jest wzmak :D
Czyli generalnie, może w tych głośnikach/monitorach 2.0 nie potrzeba jakiejś wypasionej karty KD ?
Może do muzyki z YT czy radia internetowego nie potrzeba KD?
Może wystarczy obecne głośniki podłączyć przez chinch do TV i też będzie efekt WOW a do kompa kupić po prostu lepsze monitorki (wtedy bym nie kupował KD):
Wątpię by muzyka na YT była tak niesamowitej jakości bym dzięki KD odkrył nowe nuty w piosence :) No chyba że się mylę...
Chyba że lepiej kupić takie same głośniki jak mam 599 zł + KD Asus Xonar AE PCI-Express za 368 zł i mam prawie ten sam budżet co te monitorki droższe za 899 zł z linka wyżej.
Na mojej płycie głównej mam takie wyjścia, jest optyczne tak?:
https://www.msi.com/Motherboard/MPG-X570-GAMING-PRO-CARBON-WIFI/Gallery#lg=1&slide=5
Właśnie :)
W BF4 mam słabe wyniki ale raz czy 2 pokazałem Krzychowi i Cruskowi jak się strzela i zdobywa bazy/zbiera punkty :D dla mnie to rozrywka a nie spina bo ktoś mnie zabił :D
Właśnie. Źródła dźwięku.
Ja słucham muzy z YouTuba :D Playlista i leci coś tam :D
Gram w gry, mało bo brak czasu:
- Wiedźmin 3, już nie grałem ze 2 tyg, jakoś mnie nie ciągnie specjalnie obecnie, bo lato.
- BF4 to gram w słuchawkach na USB jeśli gadamy ze sobą na multi. A tak to na głośnikach lecę ale zaraz żona krzyczy ścisz to "napie##alanie" :D
Czy zakup KartyDźwiękowej (KD) spowoduje że muzyka z YT będzie lepsza jakościowo ? :D
Z tym "profesjonalny wzmacniacz" bym nie przesadzał pewnie, no ale ważne że jest wzmak :D
Czyli generalnie, może w tych głośnikach/monitorach 2.0 nie potrzeba jakiejś wypasionej karty KD ?
Może do muzyki z YT czy radia internetowego nie potrzeba KD?
Może wystarczy obecne głośniki podłączyć przez chinch do TV i też będzie efekt WOW a do kompa kupić po prostu lepsze monitorki (wtedy bym nie kupował KD):
Wątpię by muzyka na YT była tak niesamowitej jakości bym dzięki KD odkrył nowe nuty w piosence :) No chyba że się mylę...
Chyba że lepiej kupić takie same głośniki jak mam 599 zł + KD Asus Xonar AE PCI-Express za 368 zł i mam prawie ten sam budżet co te monitorki droższe za 899 zł z linka wyżej.
https://www.msi.com/Motherboard/MPG-X570-GAMING-PRO-CARBON-WIFI/Gallery#lg=1&slide=5
Kolejne pytanie:
Czy kable/połączenie głośników z TV przez chinch jest dobre jakościowo? Bo obecne głósniki które mam mają tylko takie wyjście AUDIO + PC minijack... czyli ewentualnie mógłbym się podpiąć w TV pod wejście od słuchawek, ale czy to będzie dobre rozwiązanie? Czy lepiej kupić głośniki z wyjściem optyczny i szukać TV z wejściem optycznym do podłączenia głośników?
Najlepiej to szukać TV z wyjściem a głośniki z wejściem ;)
To nie wchodzac w szczegoly techniczne to jesli podepniesz w kompie cokolwiek, jakkolwiek do integry to bedzie kupa i namiastka dzwieku. I niewazne jaki cudowny kodek tam jest. Zrodlo dzwieku, "nadajnik" ma soba cos reprezentowac a nie 6 kondensatorkow w 2 rzadkach, kodek turbo-quatro supreme na integrze i reklama twierdzaca ze bedziesz ownil w grach i muzie;-)
Ale ty nie rozumiesz że jak podepniesz cyfrowym jednym kablem coax to z integra daje ci to samo co full wypas karta za ile tam chcesz kasy ? :)
Posiadam glosniki aktywne do kompa. I miedzy bardzo dobra integra a dedykowana karta Asus Xonar XE jest kolosalna roznica, ktora by gluchy uslyszal.
A co ma tu jaki rodzaj karty posiada wyjście cyfrowe ?
300zl +/-30 i mamy w srodku kompa bez dodatkowych urzadzen przy kompie, dzwiek o niebo lepszy niz kazda integra. Prosto, tanio i w srodku obudowy. Wpinamy w gniazdo na plycie, wtyczka od glosnikow pstryk, sterownik z programikiem do zarzadzania i voila.
Zgadza się jeśli korzystasz z wyjść analogowych, wtedy karta ma znaczenie.
Ja wiem ze sa na pewno lepsze rozwiazania audio w kompie,a od nich sa jeszcze lepsze i dochodzimy do zlotych wtykow w koncu i idealnego pradu coby nie bylo zaklocen, konca tu nie widac.
Bzdury, nie ma to znaczenie, złoty środek to wyjście cyfrowe na płycie i koniec tematu, wtedy wszystko sprowadza się do jakości aktywnych głośników lub zestawu wzmacniacz/amplituner plus głośniki pasywne.
Soundbar... To przecież plastikowe głośniki są :) chyba lepsze będą monitorki 2.0?
Przetestuj to zdziwisz się, tylko coś sensownego nie jakieś chińskie noname.
Tam jest straszny szmelc wzmacniacz ale na biurko daje rade.
Raczej nikt tu nie podaje profesjonalnych wzmacniaczy bo to nie ten zakres cenowy.
Jeśli masz wejście cyfrowe nie trzeba, jeśli analogowe trzeba.
Nie nie będzie wow.
Tak mylisz się.
Monitorki lepsze i kabel cyfrowy do płyty.
Na płycie masz wyjście cyfrowe prądowe i podpinasz takie coś https://obrazki.elektroda.pl/1665828800_1390933991.jpg
Czy kable/połączenie głośników z TV przez chinch jest dobre jakościowo?Bo obecne głósniki które mam mają tylko takie wyjście AUDIO + PC minijack... czyli ewentualnie mógłbym się podpiąć w TV pod wejście od słuchawek, ale czy to będzie dobre rozwiązanie? Czy lepiej kupić głośniki z wyjściem optyczny i szukać TV z wejściem optycznym do podłączenia głośników?
Jeśli TV ma wyjście na głośniki to obojętne, ważne jest źródło dźwięku, czyli jeśli TV generuje dźwięk to wypuszczaj na głośniki i tu kwestia czy przez amplituner czy do aktywnych głośników.
Zasada jest ta sama, unika się analogowych połączeń sygnału, od tego masz cyfrowe coax albo optyczne.
sokolnik
31-05-2020, 10:49
Ale ty nie rozumiesz że jak podepniesz cyfrowym jednym kablem coax to z integra daje ci to samo co full wypas karta za ile tam chcesz kasy ? :)
A co ma tu jaki rodzaj karty posiada wyjście cyfrowe ?
Zgadza się jeśli korzystasz z wyjść analogowych, wtedy karta ma znaczenie.
Bzdury, nie ma to znaczenie, złoty środek to wyjście cyfrowe na płycie i koniec tematu, wtedy wszystko sprowadza się do jakości aktywnych głośników lub zestawu wzmacniacz/amplituner plus głośniki pasywne.
Przetestuj to zdziwisz się, tylko coś sensownego nie jakieś chińskie noname.
Tam jest straszny szmelc wzmacniacz ale na biurko daje rade.
Raczej nikt tu nie podaje profesjonalnych wzmacniaczy bo to nie ten zakres cenowy.
Jeśli masz wejście cyfrowe nie trzeba, jeśli analogowe trzeba.
Nie nie będzie wow.
Tak mylisz się.
Monitorki lepsze i kabel cyfrowy do płyty.
Na płycie masz wyjście cyfrowe prądowe i podpinasz takie coś https://obrazki.elektroda.pl/1665828800_1390933991.jpg
Jeśli TV ma wyjście na głośniki to obojętne, ważne jest źródło dźwięku, czyli jeśli TV generuje dźwięk to wypuszczaj na głośniki i tu kwestia czy przez amplituner czy do aktywnych głośników.
Zasada jest ta sama, unika się analogowych połączeń sygnału, od tego masz cyfrowe coax albo optyczne.Moje obecne głośniki nie maja wyjścia optycznego.
Tylko chinch :/ chinch to analog czy cyfra? :)
sokolnik
Z tego co piszesz nie wygląda że karta muzyczna jest ci raczej niepotrzebna.
U mniej największą poprawę jakości dał kabel optyczny. Po prostu wyeliminował szum i dźwięk stał się czystszy.
Co do grania na słuchawkach i głośnikach to też wygodniej się grało na głośnikach stąd te logitechy ale przesiadłem się na słuchawki i jest kolosalna różnica. Raz że wyciszają otoczenie, dwa że słyszysz najdrobniejsze detale jak kroki lub odgłosy silnika z oddali co pozwala na precyzyjne przygotowanie ataku. Na głośnikach to musiałbyś mieć dużą moc głosu ustawioną co przy wystrzałach itd cały dom by słyszał twoje granie:)
Zresztą masz tu dwa screeny jaka potrafi być różnica w graniu. po przesiadce na dobre słuchawki.
39942
39943
sokolnik
31-05-2020, 11:02
U mnie w obecnych głośnikach brak wyjścia optycznego. Tylko chinch. Chinch to optyczne połączenie? Czy raczej analogowe?
Teraz nie kupuje, może pod koniec roku, zobaczę jak się rozwinie sytuacja gospodarczo ekonomiczna. Ale tv wolałbym kupić w 2020 jeszcze a nie w 2021 gdzie będzie Euro i Olimpiada.
Optyk to światłowód, ale jak głośniki nie mają gniazda to nic nie zrobisz bo kabel przesyła światło stąd brak tych zakłóceń i czystszy dźwięk.
A jeszcze taki myk. Możecie ściągnąć sterowniki dts z winstore który poprawia efekt 3D nawet na słuchawkach stereo.
Ma być WEJŚCIE cyfrowe chinch czyli coax digital ( prądowe cyfrowe ) inne czyli optyczne jest gorsze ze względów praktycznych itd ale to inna kwestia.
Łączysz to z WYJŚCIEM na płycie głównej też chinch coax i masz sygnał cyfrowy audio z kompa omijający badziew w integrze czy super kartę dźwiękową.
ehehehe.... właśnie sprawdzam wyjścia na twojej płycie, geniusze z MSI zlikwidowali wyjście cyfrowe na płycie, mistrzostwo, Asus, Biostra i Gigabyte mają, wpinasz śledzia i problem jakości audio z głowy.
No to potraktuj to co opisywałem cały czas jako niewykonalne u ciebie i trzymaj się nadal produktów MSI :)
Kupisz sobie wypasioną kartę dźwiękową i będzie dobrze, ewentualnie tanią żeby skorzystać z wyjścia cyfrowego.
Jakie to inne kwestie? Serio pytam bo z tego co czytałem to ma zalety jakości dźwięku których nie mają zwykle kable.
Z wad to pewnie że jak go złamiesz to przerwiesz światłowód.
Ale teraz my dyskutujemy o podstawach.
Cyfrowe połączenie to optyczne lub coax - jakość ta sama, nie ma tu wpływu nawet sam kabel, nie dyskutujemy o voodoo.
Analogowe połączenie to kabelki i tu ma znaczenie nie tyle sam kabelek co ekranowanie całości, przetworniki, długość kabli, zakłócenia od kompa itd.
W cyfrowym połączeniu wybiera się coax czyli prądowe połączenie ze względu na łatwość łączenia bo podłączysz aktywne głośniki, kabel może być dłuższy, ja mam kabel od kompa do kina 10 metrów i siedzi w ścianach już 20 lat, optyczny kabel przydaje się jak masz coś przy komputerze blisko ale generalnie jest zbędne, w amplitunerze przydawało się do cd czy dvd.
nikoniarz
31-05-2020, 12:38
Aby móc przesłać sygnał przez kabel optyczny potrzebna jest konwersja sygnału z postaci elektrycznej na optyczną a później odwrotnie i właśnie podczas tej konwersji mogą występować pewne przekłamania. Jakość w tym przypadku zależy od zastosowanych w sprzęcie przetworników.
W kablu coaxialnym natomiast sygnał przesyłany jest w postaci elektrycznej wiec konwersja sygnału nie jest potrzebna. Wadą tego kabla jest natomiast to, że jest on podatny na zakłócenia, oraz znaczenia nabiera długość kabla. Z punktu widzenia szybkości przesyłania danych kabel coaxialny jest również bardziej wydajny - ma większą przepustowość.
Generalnie: Kabla optycznego używa się do przesyłania sygnału na większe odległości, oraz tam gdzie występują zakłócenia. Jeśli jednak chcemy przesłać sygnał na jakąś krótką odległość i po drodze nie ma urządzeń mogących zakłócić taką transmisję wtedy zaleca się użycie kabla coaxialnego.
nikoniarz widzę że tak samo sprawdziłeś te informacje jak ja:)
https://rms.pl/baza-wiedzy/252-polaczenia-cyfrowe-coaxialne-optyczne
Sam lecę ponad 10 lat na tym optyku i zgadzam się z tym co piszesz o ekranowaniu.
Nie jestem audiofilem ale kabel w mojej ocenie sprawdza się bardzo dobrze bo nawet taki laik jak ja wyłapał różnice stąd spytałem o te wady.
Poza tym teraz większość jak nie wszystkie integry posiadają to gniazdo optyczne czego nie można powiedzieć o coax. Więc plyg nad play albo zabawa aby mieć coax.
Drugą zaletą w stosunku do analogowych to że jeden kabel pod 5.1 zamiast 4.
nikoniarz
31-05-2020, 13:27
@nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) widzę że tak samo sprawdziłeś te informacje jak ja:smile:
https://rms.pl/baza-wiedzy/252-polaczenia-cyfrowe-coaxialne-optyczne
Po prostu to są podstawowe informacje które każdy powinien znać. Puszczenie samo w sobie sygnału optycznego nie jest gwarancją lepszej jakości.
Drugą zaletą w stosunku do analogowych to że jeden kabel pod 5.1 zamiast 4.
Warto mieć na uwadze, że coaxial przenosi większą ilość kanałów, niż tylko 2...
Dodam tylko że zakłócenie kabla coax w połączeniu cyfrowym nie jest takie łatwe, zwykłe tanie rozwiązania ekranujące są wystarczające, do tego pamiętajmy że sygnał cyfrowy ma korekcje, bity dodatkowe, jest to podobne w działaniu wszędzie i zepsucie tego jest bardzo trudne.
Tylko zaznaczam że chodzi o połączenie cyfrowe, a nie analogowe co czesto jest mylone nawet tu w wątku !!
Każde połączenie cyfrowe zarówno optyczne jak i prądowe coax może przenosić więcej informacji niż tylko stereo, przepustowość takich kabli od dawna pozwala na przesłanie informacji do dekodera DTS/DD bez straty.
Czyli podsumowując.
Chcesz jakość połączenia komputer głośnik mieć poprawną to stosuj cyfrowe połączenie z płyty do aktywnego głośnika lub wzmacniacza/amplitunera.
Jak chcesz się bawić w pierdu pierdu to kupujesz karty dźwiękowe i głośniczki, wtedy ostateczna jakość jest zależna od karty dźwiękowej.
Wybór należy do ciebie, a że masz płytę MSI to wielkiego manewru nie masz, ja w swojej płycie za 350zł mam wyjście cyfrowe i podpięty śledź z coax digital, działa to u mnie w kolejnych komputera już od 20 lat bez problemu i nigdy mi do głowy nie przyszło żeby kupować kartę dźwiękową.
Jak chcesz tylko słuchawki tylko to odradzam karty dźwiękowe, lepiej kupić dac nawet jakiś sensowny chiński żeby napędził poprawnie słuchawki jeśli nie chcemy wzmacniacza/ampli.
Optyk masz do DTS 7.1 a nie tylko dwa kanały. To też przecież sygnał cyfrowy.
Poza tym niemal każda integra i muzyczna ma to wyjście. Czego nie powiesz o coax. U mnie głośniki maja gniazdo coax ale karta nie więc optyk to najlepsza opcja.
Poza tym niemal każda integra i muzyczna ma to wyjście. Czego nie powiesz o coax. U mnie głośniki maja gniazdo coax ale karta nie więc optyk to najlepsza opcja.
Wyjście coax masz na płycie, nie na tylnym panelu, dopiero MSI widzę to zlikwidowało nawet w płytach drogich.
W sygnale cyfrowym nie ma znaczenia ile kanałów, tym zajmuje się koder/dekoder, w kablu leci informacja tylko.
nikoniarz
31-05-2020, 13:52
Coaxial jest kablem cyfrowym, i przenosi dowolną ilość kanałów. Mam wrażenie, że mylisz przewody, o czym wspomniał już koesh
Raczej ty mylisz bo napisałeś ze optyk ma dwa:))
nikoniarz
31-05-2020, 13:59
Raczej ty mylisz bo napisałeś ze optyk ma dwa:))
Absolutnie. Odnosiłem się jedynie do coaxiala:
Warto mieć na uwadze, że coaxial przenosi większą ilość kanałów, niż tylko 2...
Także zupełnie nie wiem skąd Twoja nadinterpretacja. Oba przenoszą więcej niż dwa, a dekoder na końcu je rozdziela.
Wyjście cyfrowe coax w większości płyt głównych poza MSI wygląda tak od ponad 20 lat, oczywiście jeśli nie wyprowadzono złącza cinch na tylny panel.
39950
i podpinasz do tego
https://pclab.pl/zdjecia/artykuly/pila/msi_k7n420_pro/spdif.jpg
krzysztofz24
31-05-2020, 14:12
(....)
Czyli podsumowując.
Chcesz jakość połączenia komputer głośnik mieć poprawną to stosuj cyfrowe połączenie z płyty do aktywnego głośnika lub wzmacniacza/amplitunera.
Jak chcesz się bawić w pierdu pierdu to kupujesz karty dźwiękowe i głośniczki, wtedy ostateczna jakość jest zależna od karty dźwiękowej.
Chcialem tylko zauwazyc, ze do komputera stosuje sie niemal wylacznie glosniki aktywne, to nie wiem co masz za bardzo na mysli piszac glosniczki. A piszac, ze dobra karta dzwiekowa robi pierdu, pierdu.
No coz, widac ze nigdy zadnej nie miales.
Jest to zawsze proteza i marketingowe naciąganie bo możesz za cenę karty dźwiękowej plus przeciętnych głośniczków kupić solidne dobre aktywne monitory i podpiąć cyfrowym kablem, teraz napisz czy karta za 500zł plus głośniki za 500zł będą lepsze od monitorów aktywnych często nawet studyjnych za 1000zł, upraszam całość do porównania bo są odchylenia od normy i cena nie jest tu wyznacznikiem jakości.
Jeśli używasz połączenia cyfrowego to wzmacniacz w głośnikach jest ważny, może to być szmelc klasy D, może to być dobry wzmacniacz cyfrowy klasy D, a może to być coś przyzwoitego B ?
Tak samo ja nigdzie nie odnosiłem się że niby coax to analogowy sygnał lub że ma dwa kanały.
Mam na głośnikach 3 opcje jack(analog) optyk i coax. Głośniki to 5.1 DTS więc optyk ma pełne pokrycie i różnica była zauważalna do analogu i tego splotu kabli aby poszło 5.1. Tak samo wszystkie moje karty miały to gniazdo a teraz integra. Wiec sam kabel dał już poprawę czystość i klarowności. Stąd napisałem o tym jako poprawie którą można odczuć . Druga sprawa u mnie to i tak kompromis pomiędzy audio a 3D. A audiofilskie przerosty formy nad treścią są mi dalekie. Zwłaszcza pod gamig gdzie sterowniki i programy są pisane pod popularne konfiguracje. I stąd to 5.1 i teraz słuchawki z kiepskim dźwiękiem
Nikt tu nie rusza tematów audiofilskich, nie ten sprzęt i nie te przedziały cenowe, audiofilskie to nawet karty MicroSD robiło Sony :evil:
nikoniarz
31-05-2020, 14:27
Tak samo ja nigdzie nie odnosiłem się że niby coax to analogowy sygnał lub że ma dwa kanały.
Masz rację, źle zinterpretowałem pewną wypowiedź. Ważne, że wyjaśnione.
krzysztofz24
31-05-2020, 14:53
Jest to zawsze proteza i marketingowe naciąganie bo możesz za cenę karty dźwiękowej plus przeciętnych głośniczków kupić solidne dobre aktywne monitory i podpiąć cyfrowym kablem, teraz napisz czy karta za 500zł plus głośniki za 500zł będą lepsze od monitorów aktywnych często nawet studyjnych za 1000zł, upraszam całość do porównania bo są odchylenia od normy i cena nie jest tu wyznacznikiem jakości.
Jeśli używasz połączenia cyfrowego to wzmacniacz w głośnikach jest ważny, może to być szmelc klasy D, może to być dobry wzmacniacz cyfrowy klasy D, a może to być coś przyzwoitego B ?
Koesh ty przeczytaj jeszcze raz na spokojnie co napisalem:-).
Pisze ci ze do komputera uzywa sie w ogromnej wiekszosci wlasnie glosnikow aktywnych. Sam takich uzywam polaczonych z karta dzwiekowa.
Teoretycznie do aktywnych glosnikow mozna mp3 kabelkiem podlaczyc.
Tylko ze wtedy jest porazka, graja aby, aby.
Sytuacja poprawia sie po podlaczeniu do kompa, czyli integry na plycie glownej.
A jeszcze lepiej (sporo) jest z oddzielnym dedykowanym urzadzeniem czyli karta dzwiekowa.
Ty zamiast dedykowanego urzadzenia proponujesz jeden cudowny kabelek:-).
Nie, dziekuje.
Pozostane przy swoim zdaniu ze zeby zestaw komputerowy ladnie i porzadnie gral, dobrze jest mec zarowno dobry "nadajnik" i "odbiornik" dzwieku.
nikoniarz
31-05-2020, 15:09
Warto mieć jeszcze na uwadze, że każdy producent ma swój sposób na dźwięk. Niektóre głośniki grają ciepło, drugie metalicznie itd. Dlatego jeśli jest możliwość warto w sklepie przesłuchać, bo nie wszystko co pasuje komuś, będzie odpowiadało nam.
Masz rację, źle zinterpretowałem pewną wypowiedź. Ważne, że wyjaśnione.
Tak samo jak ja z Twoją wypowiedzią. Fajnie że wyjaśnione i przepraszam.
Wracając do rozmowy to nadal dyktujemy o przypadku sokolnik? czy tak ogólnie?
Bo jak ogólnie to wiadomo że dobry wzmacniasz i kolumny są lepsze od karty muzycznej i głośników komputerowych. Tak samo dobra karta muzyczna jest lepsza od tej z płyty główniej.
W moim przypadku była duża różnica po zmianie samego kabla z jacków na tego optyka. Miałem też kartę muzyczną pomimo że głośniki mają swój wzmacniacz i kontroler.
25 lat temu miałem kompa podpiętego przez wzmacniacz i dobre kolumny bo ojciec też lubi dobrzy sprzęt audio. Wtedy i tak trzeba było mieć kartę dźwiękową.
Dziś skończyłem z integrą a głośniki grają już na 3 zestawie jaki złożyłem czyli prawie 15 lat. Tak samo karta muzyczna dobrze służyła latami.
W audio jest o tyle fajnie że to działa latami i daje radę nie jak CPU i GPU że nagle czujesz spadek mocy lub coś wygląda źle. Więc takie zakupy możesz traktować jako jednorazowe.
Pisze ci ze do komputera uzywa sie w ogromnej wiekszosci wlasnie glosnikow aktywnych. Sam takich uzywam polaczonych z karta dzwiekowa.
Podłączamy dla wzmacniacza co jest oczywiste ale dyskusja dotyczy synału audio i jakości, więc podpinasz do integry lub dźwiękowej, to drugie jest przerostem formy nad treścią ale kto bogatemu zabroni ?
Sytuacja poprawia sie po podlaczeniu do kompa, czyli integry na plycie glownej.
A jeszcze lepiej (sporo) jest z oddzielnym dedykowanym urządzeniem czyli karta dźwiękowa.
Uzasadnij jeśli możesz dlaczego integra "gra" gorzej od karty przy połączeniu cyfrowym ?
Sporo znajdziesz w sieci artykułów na temat karty AIM SC808 zwłaszcza na stronach poświęconych audio. Nie wiem jaki byłby cel takiego bezpodstawnego promowania przez tyle niezależnych portali.
Recenzje ludzie też dość obszerne wypisują. Mogę powklejać ci więcej linków z opisami testami i recenzjami.
https://www.ceneo.pl/32549493
Więc jaki byłby tego cel?
Poczytałem też o integrach i w wielu przypadkach są już "wystarczające". Co jest chyba najlepszym podsumowaniem całej dyskusji.
I znowu mylisz sposób połączenia, integra to szmelc i nic tego nie poprawi, czasami coś tam poprawią i zrobią "wystarczające" ale to nadal szmelc ale to nie ma znaczenia jeśli podłączysz cyfrowo.
Testy, recenzje, opinie dotyczą zazwyczaj połączenia analogowego i tu nie ma powodu żeby negować wyższość karty nad integrą.
Żeby dyskusja nie wyglądała jak teraz to piszcie obowiązkowo jakie połączenie ma być, czy jest !!
nikoniarz
31-05-2020, 19:29
A jakie ma znaczenie podłączenie cyfrowe?
Czyli jak podepnę przez optyka z integry do głośników to już dobra karta się z niej zrobi?
serio pytam bo nigdzie nie spotkałem się z taką opinią.
Podłączając z integry cyfrowym czyli optycznym lub coax eliminujesz nędzne zazwyczaj przetworniki w integrze, karta osobna zazwyczaj ma to lepsze, eliminujesz też kwestie zakłóceń od komputera na tor audio analogowy, parametry sygnału audio analogowego w integrze są fatalne, w osobnej karcie sporo lepsze ale można w ciemno zakładać że w głośnikach aktywnych będzie bardzo poprawnie, dlatego sugeruję na przykładzie że nie warto wydawać 500zł na kartę i 500zł na głośniki tylko wydać 1000zł na głośniki i podpiąć cyfrowo..
nikoniarz
31-05-2020, 19:41
Interesujące dane odnośnie zastosowanych przetworników...
To nie jest interesujące bo żeby posługiwać się konkretami musiałbym sporo przysiąść żeby nie walić ogólnikami, sporo płyt ma dość przyzwoite integry ale powinno to interesować ludzi tylko jeśli korzystają z wyjścia słuchawkowego lub podpinają analogowo głośniki.
Ja z integry korzystam w kompie do słuchawek i wiem jaka to jest nędza do muzyki, do gier też bieda, można tu używać karte.
Jednak od kiedy pojawiły się na płycie spdif to z tego korzystam, jakby mi zależało na słuchawkach do muzyki w kompie to kupiłbym raczej dac ( albo co może być śmieszne kupiłbym sobie soniaczową nagrywarkę minidisc :) jako świetny wzmacniacz do słuchawek )
nikoniarz
31-05-2020, 19:52
To nie jest interesujące bo żeby posługiwać się konkretami musiałbym sporo przysiąść żeby nie walić ogólnikami, sporo płyt ma dość przyzwoite integry ale powinno to interesować ludzi tylko jeśli korzystają z wyjścia słuchawkowego lub podpinają analogowo głośniki.
Jak chcesz tak bardzo dyskutować o faktach, to podaj proszę jakie przetworniki są w proponowanych przez Ciebie głośnikach aktywnych i czemu są lepsze?
Musisz to sam poszukać, zwłaszcza jak jesteś na kupnie, troszkę ci to zajmie pewnie, zasugeruję zawęzić poszukiwania do monitorów studyjnych, nie komputerowych, są ciekawe konstrukcje za dość przystępne pieniądze.
krzysztofz24
31-05-2020, 19:59
Podłączając z integry cyfrowym czyli optycznym lub coax eliminujesz nędzne zazwyczaj przetworniki w integrze, karta osobna zazwyczaj ma to lepsze, eliminujesz też kwestie zakłóceń od komputera na tor audio analogowy, parametry sygnału audio analogowego w integrze są fatalne, w osobnej karcie sporo lepsze ale można w ciemno zakładać że w głośnikach aktywnych będzie bardzo poprawnie(....).
Milo ze w koncu zauwazyles wyzszosc oddzielnej karty nad integra.
Co do reszty to nie jest tak ze do glosnikow aktywnych podlaczysz cokolwiek i beda graly jak ta lala.
Jak podlaczysz mp3 to beda ledwo chodzic, co innego jak na drugim koncu wtyczki glosnika bedzie komputer;-). Najlepiej z oddzielna karta dzwiekowa.
Caly czas usiluje ci przekazac ze w zestawie komp+glosniki aktywne.
Wazny jest i "nadajnik" i "odbiornik".
Skoro juz sie zgodziles ze karta oddzielna jest lepsza niz integra.
To ja na podstawie swojego doswiadczenia, pozostane przy rozwiazaniu z oddzielna karta.
Jakos nie ufam cyfrowym cudom. Ze kabelek "cyfrowy" bedzie lepszy niz "uklad do zarzadzania dzwiekiem". Wole jednak miec normalny "nadajnik" dzwieku.
P.s I po co te teksty "kto bogatemu zabroni":-)
260zl dalem za nia. Warta kazdej zlotowki. Teraz troche drozsza przez korone, kolo 320zl.
Jakos wszystkie testy ja chwalily.
Dziwne czemu testerzy nie wpadli ze mozna by ja zastapic "cyfrowym kabelkiem" ;-).
nikoniarz zerknij na te, sporo ludzi je poleca, słuchałem jakiś czas temu inny budżetowy model tej firmy u gościa co tworzy muzykę, robiły niesamowite wrażenie.
https://musiccenter.pl/sklep/studio-nagran/monitory-studyjne/behringer-ms40/
Milo ze w koncu zauwazyles wyzszosc oddzielnej karty nad integra.
Co do reszty to nie jest tak ze do glosnikow aktywnych podlaczysz cokolwiek i beda graly jak ta lala.
Jak podlaczysz mp3 to beda ledwo chodzic, co innego jak na drugim koncu wtyczki glosnika bedzie komputer;-). Najlepiej z oddzielna karta dzwiekowa.
Caly czas usiluje ci przekazac ze w zestawie komp+glosniki aktywne.
Wazny jest i "nadajnik" i "odbiornik".
Skoro juz sie zgodziles ze karta oddzielna jest lepsza niz integra.
To ja na podstawie swojego doswiadczenia, pozostane przy rozwiazaniu z oddzielna karta.
Jakos nie ufam cyfrowym cudom. Ze kabelek "cyfrowy" bedzie lepszy niz "uklad do zarzadzania dzwiekiem". Wole jednak miec normalny "nadajnik" dzwieku.
P.s I po co te teksty "kto bogatemu zabroni":-)
260zl dalem za nia. Warta kazdej zlotowki. Teraz troche drozsza przez korone, kolo 320zl.
Jakos wszystkie testy ja chwalily.
Dziwne czemu testerzy nie wpadli ze mozna by ja zastapic "cyfrowym kabelkiem" ;-).
NIE NIE NIE, co ty wypisujesz, jakie mp3, chodzi ci o urządzonko czy plik w kompie ?
Jak podłączysz cyfrowo to omijasz wszystko co jest w integrze czy w karcie za 100zł czy za 1000zł !!!
Układ do zarządzania... ręce opadają.
Jaki "cyfrowy kabel" ? Nie rozumiesz o co chodzi czy sie zgrywasz ?
Walka z wiatrakami .... :(
nikoniarz
31-05-2020, 20:06
@nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) zerknij na te, sporo ludzi je poleca, słuchałem jakiś czas temu inny budżetowy model tej firmy u gościa co tworzy muzykę, robiły niesamowite wrażenie.
https://musiccenter.pl/sklep/studio-nagran/monitory-studyjne/behringer-ms40/
"24-bitowy konwerter D/A wysokiej rozdzielczości 192kHz o niesamowitym zakresie dynamiki" :shock:
Czyli jaki to przetwornik?
koesh dzięki za wyjaśnienie. Myślę że powinni o tym więcej pisać bo wyjście cyfrowe na integrze jest od wielu lat a nigdy się z takimi informacjami nie spotkałem.
W moim przypadku da coś to Twoje rozwiązanie?
krzysztofz24
31-05-2020, 20:17
NIE NIE NIE, co ty wypisujesz, jakie mp3, chodzi ci o urządzonko czy plik w kompie ?
Jak podłączysz cyfrowo to omijasz wszystko co jest w integrze czy w karcie za 100zł czy za 1000zł !!!
Układ do zarządzania... ręce opadają.
Jaki "cyfrowy kabel" ? Nie rozumiesz o co chodzi czy sie zgrywasz ?
Walka z wiatrakami .... :(
Sugeruje wziasc gleboki oddech i sie uspokoic:-).
Strasznie sie emocjonujesz i ci umykaja slowa od wspolrozmowcy.
Co cie tak zbulwersowalo w ujetym w cudzyslowie "uklad do zarzadzania dzwiekiem"?
Mialem tu ma mysli karte dzwiekowa oddzielna.
Chyba jest przetwornikiem dzwieku czyli mozna uznac ze go przetwarza i nim zarzadza.
Np zarzadza poprzez wzmacnianie sygnalu i oczyszczanie szumow.
Chyba sie slabo rozumiemy. Do glosnikow aktywnych mozna podlaczyc kompa, mp3, TV czy cos nam sie zywnie podoba. Byle wtyczka pasowala.
Tylko ma znaczenie dla jakosci dzwieku w tych glosnikach co bedzie "nadawac" (cudzyslow) ten sygnal.
Ja cały czas tłumaczę jak ominąć to zarządzanie dźwiękiem i brać zwyczajnie cyfrowy sygnał z komputera, na co mi integry czy karty dźwiękowe wtedy ?
Żadne wzmacnianie i przetwarzanie, zostawmy to sprzętowi wyspecjalizowanemu, który dodatkowo nie jest kartą w komputerze bo po co ?
Przykład TV jako źródła może być, wiec jeśli TV ma wyjście cyfrowe np coax to podpinasz do aktywnych głośników z sensownym wzmacniaczem i masz super jakość pod warunkiem że źródło nie jest skopane.
Komputer tu też nic nie zmienia, albo sygnał audio jest przetwarzany przez integre albo przez kartę albo leci sobie połączeniem cyfrowym omijającym wszystko do aktywnych głośników.
nikoniarz
31-05-2020, 20:32
Tylko ma znaczenie dla jakosci dzwieku w tych glosnikach co bedzie "nadawac" (cudzyslow) ten sygnal.
Generalnie i tak wszystko sprowadza się do najsłabszego ogniwa.
Komputer tu też nic nie zmienia, albo sygnał audio jest przetwarzany przez integre albo przez kartę albo leci sobie połączeniem cyfrowym omijającym wszystko do aktywnych głośników.
W których sygnał jest przetwarzany przez podobnie kiepski przetwornik. Brawo...
[U][I]"24-bitowy konwerter D/A wysokiej rozdzielczości 192kHz o niesamowitym zakresie dynamiki" :shock:Oczekujesz że nie będzie fantastyki marketingowej, mało kto chwali się elementami jaki wykorzystał w budżetowym sprzęcie audio, to pojawia się dopiero w otoczce voodoo jak cena jest x10 i udowadnia się jakieś bzdury.
W których sygnał jest przetwarzany przez podobnie kiepski przetwornik. Brawo...
Dlatego sugeruję ponownie wydać 1000zł na głośniki niż wydawać 500zł na kartę i 500zł na głośniki.
A jak z DTS itp, to tylko kwestia sterownika a nie urządzenia?
nikoniarz
31-05-2020, 20:41
Oczekujesz że nie będzie fantastyki marketingowej, mało kto chwali się elementami jaki wykorzystał w budżetowym sprzęcie audio, to pojawia się dopiero w otoczce voodoo jak cena jest x10 i udowadnia się jakieś bzdury.
Generalnie lepiej wiedzieć co siedzi w środku niż sobie wymyślać :)
A jak z DTS itp, to tylko kwestia sterownika a nie urządzenia?
Kwestia procesora który to "obrobi".
Generalnie lepiej wiedzieć co siedzi w środku niż sobie wymyślać :)
Kwestia procesora który to "obrobi".
Czyli dobrze rozumiem że taki dźwięk idzie z procesora bezpośrednio do tego gniazda.
39982
i przez śledzia z coax podpinam to do głośników i mam DTS True master bez zniekształceń i przekłamań z pominięciem karty muzycznej czy tez lewej integry?
nikoniarz
31-05-2020, 21:23
i mam DTS True HD bez zniekształceń i przekłamań
A masz dźwięk nagrany w tym formacie?
Bardziej mnie interesuje to pod pozycjonowanie i jakie są różnice w stosunku do dźwięku puszczanego z kart bo te za każdym razem słyszałem.
Ech, kiedyś to była walka. Dobra karta dźwiękowa z własnym prockiem odciazala procesor dzięki czemu gry chodziły szybciej, teraz to wymyślacie [emoji23]
Nic nie mów, ja do dziś myślałem że dobra muzyczna robi różnice. A teraz mnie mocno zaskoczyły te informacje i mają nawet sens. Tylko pojawia się milion pytań i mam nadzieje że koledzy odpowiedzą albo dadzą jakiś artykuł gdzie będę mógł o tym poczytać.
Żeby coś doradzić w tej materii potrzeba więcej informacji :)
Wszystko sprowadza się do tego jakie mamy głośniki:
1. głośniki stereo pasywne
2. zestaw 2.1 5.1 itp pasywne
3. głośniki aktywne
4. zestaw 2.1 5.1 itp aktywny
( aktywne czyli posiadające wzmacniacz )
Do tego kwestia jakie posiadamy wejścia bo może być:
1. analog
2. cyfra
( cyfrowe optyczne lub prądowe coax )
No i jeszcze kwestia DD/DTS, coś to nam musi dekodować:
1. komputer/karta
2. wzmacniacz/amplituner
3. wbudowany w zestaw głośników
Teraz widzicie że możliwości sporo ale najprostsze i dające najlepsze rezultaty w jakości to tak jak wałkuję od wielu postów, wyjście cyfrowe na płycie głównej > amplituner lub aktywne głośniki, koniec i nie ma się co tu zastanawiać poza tym że najsłabszym ogniwem w tym zestawie jest oczywiście głośnik i jaki tam wzmacniacz/dac wciśnięto, no i oczywiście nie zapominajmy że ważne jest źródło czyli jakieś mp3, youtuby, spotify itd.
W kwestii dźwięku stanąłem mniej więcej na tym samym etapie co Ty 90s [emoji846]
Moje stare pierdziawki 5.1 od creative'a służyły mi lata, wraz z SB najpierw audigy, potem xifi ale stery przestały współpracować już nawet moddowane, no i się na realtek wbudowanego przeniosłem, a z nimi lekko nie ma [emoji23]
Nawet bym pokombinował z cyfrowym wyjściem ale w mojej budce z soobwooferem tylko analog. [emoji846]
Ja parę lat temu przeszedłem z karty wewnętrznej na zewnętrznego DACa ("czyli karty muzycznej zewnętrznej") i głosniki aktywne.
Dośc miałem dziwnego szumu podczas montowania audio i słyszenia pracy HDD w głośnikach
39991
39992
I nie sądzę abym wrócił do zintegrowanych elementów
crusiek mi świat runął i nie wiem czy nie pisać o zwrot towarów z ostatnich 10 lat;))
A tak serio to wczoraj też sobie trochę o kartach poczytałem i nigdzie nie trafiłem nawet na wzmianki o takim rozwiązaniu.
Z lekka czuje się oszukany tym wszystkim.
koesh dzięki wielkie za wałkowanie tematu i cierpliwość oraz wybacz moje wątpliwości i masę pytań.
Ale mam jeszcze kilka:)
W takim układzie nie trzeba sterowników instalować ?
Jak wykrywa win taki układ, tzn co jest w panelu audio ?
Są jakieś opcje ustawień i zarządzania?
Każda nowa płyta ma takie wyjście?
Taki śledź wyglada na groszowe sprawy a kabel też drogi nie jest. Z tego co doczytałem to optyk obsługuje zwykle DTS do 7.1 wyższe standardy potrzebują już większych transferów danych i coax jest już potrzebny.
nikoniarz
01-06-2020, 09:10
najprostsze i dające najlepsze rezultaty w jakości to tak jak wałkuję od wielu postów, wyjście cyfrowe na płycie głównej > amplituner lub aktywne głośniki, koniec i nie ma się co tu zastanawiać
Szkoda, że w tych swoich autorytatywnych wypowiedziach zapominasz o najważniejszej kwestii- to co polecasz jest "najlepsze" wg. Ciebie. Nigdy w życiu bym się nie zgodził na to rozwiązanie. To jest ciągle zwykła proteza i propozycja w stylu "zamienił stryjek...". Ja bym zaczął od wymiany głośników na inną markę, bo niewykluczone, że dźwięk tej marki może mu nie odpowiadać. Nic nie wspominał o żadnych zakłóceniach, więc być może wyjście analogowe jest dla niego wystarczające. Ja na prawdę doradzam, by sprzęt audio kupować przede wszystkim po możliwości odsłuchu, a nie po tym jak wygląda czy jaką ma specyfikację. sokolnik planuje zakup TV, a te obecne w większości mają WiFi, gniazda cyfrowe, YT oraz serwisy muzyczne. Do tego wszystkiego nie jest potrzebny komp. Ale być może do grania będzie chciał podłączyć TV z kompem poprzez HDMI... Może w końcu decydując się na wygodne siedzenie przed dużym ekranem warto pójść w "pełnoprawny" dźwięk jaki oferuje wzmacniacz (bez różnicy czy stereo czy KD) wraz z normalnej wielkości kolumną? Nie namawiam, ale szukając znacznego przeskoku w dźwięku warto się nad tym zastanowić, bo koszt nie jest wielki. Zostawić przy kompie obecne pierdziawki a do TV kupić coś sensownego... Ja przy kompie mam tanie Creative za 100 zł. Bo na serio słuchając muzyki czy oglądając film wolę mieć z tego większą frajdę...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/71kw22xagfjm524/DSC_7147.jpg?dl=0
optyk obsługuje zwykle DTS do 7.1 wyższe standardy potrzebują już większych transferów danych i coax jest już potrzebny.
Powiedz mi ile tak na prawdę masz w swojej kolekcji ścieżek nagranych z tyloma kanałami? Czy masz sprzęt do odtworzenia 8 kanałów?
Powiedz mi ile tak na prawdę masz w swojej kolekcji ścieżek nagranych z tyloma kanałami? Czy masz sprzęt do odtworzenia 8 kanałów?
Chodzi o pozycjonowanie w grach nie słuchanie muzyki. Sprzęt mam zgodny z THX i DTS 96/24 5.1 oraz własnie DTS.2.5 7.1
Stąd pytam o te opcje konfiguracji, sterowniki itd. Dla mnie to istotniejsze aby poprawić jeszcze precyzję lub mieć możliwość ustawień.
Do muzyki to mi stereo w zupełności wystarcza.
nikoniarz
01-06-2020, 10:13
Chodzi o pozycjonowanie w grach nie słuchanie muzyki. Sprzęt mam zgodny z THX i DTS 96/24 5.1 oraz własnie DTS.2.5 7.1
Stąd pytam o te opcje konfiguracji, sterowniki itd. Dla mnie to istotniejsze aby poprawić jeszcze precyzję lub mieć możliwość ustawień.
Do muzyki to mi stereo w zupełności wystarcza.
Nie wiem czy się rozumiemy. Pytam czy masz 8 głośników?
6 głośników w 5.1 i słuchawki z 7.1 co też niby mają po kilka głośników na stronę.
nikoniarz
01-06-2020, 10:36
6 głośników w 5.1 i słuchawki z 7.1 co też niby mają po kilka głośników na stronę.
Na słuchawkach przestrzennych się nie znam. Ale w pierwszym przypadku już jesteś ograniczony. A tak z ciekawości- które gry oferują prawdziwy dźwięk 7.1?
Na słuchawkach przestrzennych się nie znam. Ale w pierwszym przypadku już jesteś ograniczony. A tak z ciekawości- które gry oferują prawdziwy dźwięk 7.1?
To bardzo dobre pytanie, tak samo ja bym zapytał czy w takich słuchawkach jest faktycznie 7.1 bo wychodzi że 6 głośników i sub musieliby tam upchać.
Świetnie zrobione pozycjonowanie jest w Arma 3, drugi tytuł jaki ogrywałem to Quake Champions. Q oficjalnie wyświetla wsparcie DBT a większość setów to dziś 7.1 ale czy to prawdziwe czy jakoś symulują tego nie wiem.
Dlatego tak Was tutaj wypytuje i ciągnę temat ale od drugiej strony własnie.
Do projektora mam 5.1 solidne, amplituner, media box do video/audio z pena czy lan, po cyfrowym kablu leci z kompa audio do ampli i do projektora hdmi, więc wiem co sugeruję odnośnie soundbara zamiast podłączania edifierów od kompa, lepiej tu wypadnie dobry soundbar ale oczywiście polecam zestaw 5.1 z solidnym subwooferem i solidną parą przednią jeśli są na to warunki i szmal.
Stosowanie karty dźwiękowej to proteza i przerost formy nad treścią jezli z niej nie korzystamy jakoś specjalistycznie ponieważ po to stworzony cyfrowe wyjście na płytach głównych ponad 20 lat temu żeby omijać integre, kartę dźwiękowa itp, moją ostatnią klartą dźwiękową był gravis :)
W takim układzie nie trzeba sterowników instalować ?
Jak wykrywa win taki układ, tzn co jest w panelu audio ?
Są jakieś opcje ustawień i zarządzania?
Każda nowa płyta ma takie wyjście?
win10 wrzuca własne sterowniki od dawna i masz w zarządzaniu przełączanie z czego korzystasz, czy z analoga czy spdif ( optic/coax ).
Nie każda, płyty MSI nie mają pinów na płycie do podłączenia śledzia, cała reszta raczej tak.
Zarządzanie audio nadal możesz mieć wrzucając dodatkowo od producenta płyty własne drivery ale po co jak omijasz całość i leci sygnał cyfrowy tylko z kompa.
nikoniarz
01-06-2020, 11:19
To bardzo dobre pytanie, tak samo ja bym zapytał czy w takich słuchawkach jest faktycznie 7.1 bo wychodzi że 6 głośników i sub musieliby tam upchać.
Świetnie zrobione pozycjonowanie jest w Arma 3, drugi tytuł jaki ogrywałem to Quake Champions. Q oficjalnie wyświetla wsparcie DBT a większość setów to dziś 7.1 ale czy to prawdziwe czy jakoś symulują tego nie wiem.
Dlatego tak Was tutaj wypytuje i ciągnę temat ale od drugiej strony własnie.
Jak chcesz dobre pozycjonowanie to musisz mieć ścieżkę dźwiękową adekwatną do ilości kanałów. Chyba, że wystarcza komuś symulacja...
Ja bym zaczął od wymiany głośników na inną markę, bo niewykluczone, że dźwięk tej marki może mu nie odpowiadać. Nic nie wspominał o żadnych zakłóceniach, więc być może wyjście analogowe jest dla niego wystarczające. Ja na prawdę doradzam, by sprzęt audio kupować przede wszystkim po możliwości odsłuchu, a nie po tym jak wygląda czy jaką ma specyfikację.
Zgadzam się w 100% ale sugeruję rozwiązanie, które sprawdza się nie tylko w sprzęcie za kupę kasy ale w budżetowym tanim, zawsze omijając wąskie gardło jakim jest analogowe połączenie dzwięku z kompa zyskasz, a nie wydając kasę na kartę dźwiękową zostaje kasy na lepsze głośniki, wydaje sie to rozsądne, nie sądzisz ?
Co do dźwięku wielokanałowego to albo mamy źródło z informacją dla wszystkich kanałów albo dekoder nam symuluje, obecnie świetnie taka symulacja działa ale to nadal jest dziurawy dźwięk przez różne kompresje i brak dokładnego pozycjonowania, sprawdza się w filmach, nie sprawdza się muzyce, mało powstaje muzyki przygotowanej w wielu kanałach.
Ja puszczę sobie koncert z dvd nagrany w DTS/DD 5.1 Mike Oldfield - Tubular Bells II# LIVE London 1998 to kapcie spadają mimo że to ma tyle lat !!
Jak chcesz dobre pozycjonowanie to musisz mieć ścieżkę dźwiękową adekwatną do ilości kanałów. Chyba, że wystarcza komuś symulacja...
No własnie tutaj wchodzi ten układ na USB jaki mają te słuchawki który niby jest też kartą dźwiękową. Po tym co pisze koesh może być w sumie tylko transmiterem.
Słuchawki podpięte przez jack są tylko stereo.
Tak wygląda panel i każdy kanał gra osobno i słychać kierunki.
39994
Jak myślisz to prawdziwe czy symulowany dźwięk? tak samo certyfikat DTS przeszedł by na symulowanym?
nikoniarz
01-06-2020, 11:37
Zgadzam się w 100% ale sugeruję rozwiązanie, które sprawdza się nie tylko w sprzęcie za kupę kasy ale w budżetowym tanim, zawsze omijając wąskie gardło jakim jest analogowe połączenie dzwięku z kompa zyskasz, a nie wydając kasę na kartę dźwiękową zostaje kasy na lepsze głośniki, wydaje sie to rozsądne, nie sądzisz ?
Tak się składa, że niekoniecznie wąskim gardłem musi być analogowe podłączenie. Szczególnie jeśli była mowa o słuchaniu muzyki z YT. Sądzę, że lepiej zostawić obecne pierdziawki przy kompie, a kasę odłożyć na coś co zaoferuje wejście w prawdziwy dźwięk.
Jak myślisz to prawdziwe czy symulowany dźwięk? tak samo certyfikat DTS przeszedł by na symulowanym?
Nie wiem czy to jest symulacja, bo nie ma tam informacji o sygnale. DTS to nie certyfikat, a poza tym on sam w sobie potrafi symulować rozszerzenie kanałów. To taki "dodatek".
Dzięki za wyjaśnienie.
Tak szukam informacji na Twoje poprzednie pytanie i nic nie mogę znaleźć.
Może warto byłoby poszukać w informacjach o samych silnikach jakie stosują programiści.
Co do rozwiązania koesh to taki śledź z kablem to 50pln więc faktycznie ciekawe rozwiązanie.
https://www.ebay.co.uk/itm/SPDIF-Optical-and-RCA-Out-Plate-Cable-Bracket-For-ASUS-MSI-Gigabyte-Motherboard/264663568580?epid=23031295593&hash=item3d9f2d90c4:g:AvEAAOSwtANerSkF
Takie jeszcze pytanie bo teraz grzebie w systemie i mam opcje Dolby atmos i kupa softu za 15 funtów. na winstore.
i taka notka
Plusy Dolby Atmos. dlaczego warto?
Poczucie obecności w samym środku akcji, dźwięki z każdej strony, niemalże dźwięk w 360 stopniach.
Reprodukcja jednocześnie do 128 obiektów dźwiękowych – niesamowite doznania audio.
Kompatybilność ze standardowymi ścieżkami 5.1 czy 7.1. Dzięki odpowiednim procesom dźwięk jest kompresowany do naszego kina domowego Dolby Atmos i zawsze możemy się delektować dźwiękami efektowymi z góry.
Mnóstwo reżyserów wybierają Dolby Atmos do ścieżek dźwiękowych swoich filmów kinowych a co za tym idzie mamy dużą biblioteką filmów i seriali z ową ścieżką na platformach typu Netflix czy fizycznych nośnikach Blu-ray.
Przyszłościowy standard.
Czyli dobrze rozumiem że to taka symulacja o której piszesz nikoniarz? skoro wykorzystuje tradycyjny zestaw 5.1 albo 7.1
Jest trail za free na 7 dni, w wolnej chwili przetestuje z ciekawości czy będzie jakaś różnica.
nikoniarz
01-06-2020, 12:07
Czyli dobrze rozumiem że to taka symulacja o której piszesz nikoniarz? skoro wykorzystuje tradycyjny zestaw 5.1 albo 7.1
Jest trail za free na 7 dni, w wolnej chwili przetestuje z ciekawości czy będzie jakaś różnica.
Wszystko, gdzie ścieżka dźwiękowa ma mniej kanałów niż urządzenie do odtwarzania, będzie symulacją. Jednym to wystarcza, a drugim nie. Wszystko jest indywidualną kwestią.
Ciekawe jak gaming sobie z tym radzi. W końcu mamy obiekty 3D i dźwięki do nich przypisane a nie nagrane gotowe układy audio. Popytam może coś się dowiem ciekawego.
Gry to co innego, tam można przygotować każdy kanał osobno, efekty, dialogi, tło, muzyka, efekty itd, w samej muzyce to albo nagrywa się w wielu kanałach żeby stworzyć scene np koncertu na stadionie albo symuluje co akurat mniej lub bardziej słabo wypada.
Do tego mamy słuchawki gdzie można bawić się w precyzyjne ustawianie wielu wielu punktów w przestrzeni, jest to oszustwo umysłu ale skuteczne bo na na słuchawkach stereo można niesamowite efekty uzyskać.
Przed cyfrowymi formatami DD/DTS były analogowe Dolby Pro Logic, ludzie się tym zachwycali ale było to strasznie spitolone.
Właśnie to mnie bardzo zainteresowało.Z tego co czytałem kiedyś to wielu programistów nie przykłada się zbytnio do dźwięku przestrzennego. Arme 3 wymieniono jako jeden z tytułów gdzie zrobiono to bardzo dobrze. Ale też nic nie mogę znaleźć konkretnego czy tu mamy jakieś właśnie efekty symulacji czy mamy 1 do 1. Skoro znajdujemy się w scenie 3D a dźwięki są umieszczone w tej przestrzeni to teoretycznie dzięki Twojemu sposobowi powinno się dać oddać scenę w każdym punkcie oczywiście mając też jakiś sprzęt który to przeniesie na odpowiednią ilość głośników.
Dobrze myśle?
Doczytałem i wygląda na to że ani optyk ani coax tylko HDMI. Nowe konsole mają wykorzystywać Dolby Atmos więc pewnie w tym kierunku wszytko pójdzie.
W skrócie:
Mamy dwa typy działania, czyli wsparcie sprzętowe jak mają opcje DA i tu tylko HDMI ma obsługiwać ten format , albo na słuchawki gdzie cyfrowo dźwięk jest przetwarzany aby dać efekt 3D nawet na słuchawkach stereo.
Obecnie można sobie sprawdzić jak działa ten efekt tworzony cyfrowo chyba że ktoś ma sprzęt który obsługuje DA.
Instalujemy Dolby Access ze sklepu MS i jest 7 dni trail.
Wieczorem z ciekawości sprawdzę co to oferuje.
Oczywiście że HDMI albo nawet USB zastąpi ci coax, nie ma z tym problemu, jednak sam widzisz jak ładnie wszystko sprowadza się do amplitunera :)
No i nie ma czegoś takiego że tylko HDMI, jak masz dekoder odpowiedni to mu lata jaki kabel użyjesz byle w standardzie cyfrowym, zerknij na amplitunery.
nikoniarz
01-06-2020, 21:08
Akurat nie lata jaki kabel...
Ja akurat wszystko pisalem a propo glosnikow stereo. Nie lubie sluchawek...
Jak wogole mozna grac na sluchawkach:-)?
Uzywam ich tylko dlatego, bo musze przy komunikacji on-line w grach.
Ofc wiem ,ze sa moze dobre sluchawki...a;le to ceen to bym wolal do jeszcze lepszych glosnikow dolozyc.
A to jest bardzo proste - żeby mieć dobry dźwięk z głośników, nie wystarczą dobre głośniki. Trzeba mieć jeszcze odpowiednio duży pokój, aby jakoś sensownie je rozstawić. Na słuchawkach nie ma tego problemu. Do tego, jeśli nie mieszkasz sam, nie przeszkadzasz innym.
sokolnik
01-06-2020, 23:16
to się wątek zrobił - audiofilów... a ja chciałem tylko KD kupić :D
coś mi tu żona mówi, że moje komputerowe "pierdziawki" nie pasują do mebli w salonie :D i że mam kupić do salonu inne głośniki :D oszaleje :D
no i już problem :D
czyli do obecnych pierdziawek Edifiera, może lepiej kupić KD zewnątrzną? :) Tylko moje pierdziawki nie mają wyjścia optycznego, nic, tylko te chinche :)
40006
coś mi tu żona mówi, że moje komputerowe "pierdziawki" nie pasują do mebli w salonie :D i że mam kupić do salonu inne głośniki :D oszaleje :D
czyli do obecnych pierdziawek Edifiera, może lepiej kupić KD zewnątrzną? :) Tylko moje pierdziawki nie mają wyjścia optycznego, nic, tylko te chinche :)
40006
Oooo, witaj w klubie bezcyfrowych nieoptycznych :D ;)
Jesteśmy zacofani podobno :D
nikoniarz
01-06-2020, 23:21
Kup inne głośniki. Takie, które przypasują Ci dźwiękiem bez wymiany karty. Bo ona nie zamieni Ci dźwięku na lepszy.
Oj nie, nie ma tu żadnych audiofilskich tematów, nie ten sprzęt i nie ten przedział cenowy
Niestety jeśli chcesz poprawy to karta dźwiękowa w twoim przypadku ale czy odczuwasz potrzebę wydania kasy czy poprawy dźwięku, to jest ważne pytanie, dobre głośniki mogą dać więcej, jakbyś miał płytę inną niż MSI to być sobie podpiął do coax i z głowy problem.
krzysztofz24
01-06-2020, 23:34
Kup inne głośniki. Takie, które przypasują Ci dźwiękiem bez wymiany karty. Bo ona nie zamieni Ci dźwięku na lepszy.
Zmieni i to znaczaco, przerabialem ten temat na wlasnej skorze.
Dobra, co my sie tu produkujemy i tak pewnie sokol nic nie kupi;-).
nikoniarz
01-06-2020, 23:39
Za kiepskie są te głośniki by karta cokolwiek poprawiła :D
Zależy do czego porównujemy, jakieś logitechy czy creative będą przy nich szmelcem, a te edifiery przy zwykłych podstawkowych będą szmelcem :)
Padło tu już kilka razy pytanie o źródło i jest też istotne, kolejna sprawa to własne gusta co do dzwięku, jedni lubią umc..umc... z podbitego basu, inni na maksa rozkręcone wszystko w korekcie, a inni chcą by dźwięk był wierny oryginałowi i słuchać to co twórca chciał przekazać, w ostatnim przypadku trafiamy na barierę kasy jeśli nie zachowamy rozsądku.
Ja mam na tyle w kinie malutkie tanie Tannoy i jak chwilę miałem je przy kompie podpięte przez amplituner to grały rewelacyjnie, przy remoncie planuję pewne zmiany z ustawieniem całości ale ponownie sprzętu nie zmieniam bo nie ma powodu.
Oczywiście że HDMI albo nawet USB zastąpi ci coax, nie ma z tym problemu, jednak sam widzisz jak ładnie wszystko sprowadza się do amplitunera :)
No i nie ma czegoś takiego że tylko HDMI, jak masz dekoder odpowiedni to mu lata jaki kabel użyjesz byle w standardzie cyfrowym, zerknij na amplitunery.
Tak piszą że dolby atmos tylko idzie przez HDMI
Sprawdziłem te apke i u mnie nie działa bo słuchawki idą przez USB a na głośniki nie mają wsparcia.
Więc lipton w moim przypadku, nic ciekawszego nie wymyślę.
Ale i tak nie ma co kombinować bo dopiero z nową generacją konsol będzie sens myśleć o tym atmos pod granie. Na razie lista tytułów z pełnym wsparciem jest bardzo kiepska.
nikoniarz
01-06-2020, 23:52
Tak piszą że dolby atmos tylko idzie przez HDMI.
Bo tylko HDMI oferuje przepustowość pod Dolby Atmos...
Czyli konsola ma jakieś ograniczenia ze tylko HDMI ?
Amplitunery normalnie wykorzystujesz połączenia jakie chcesz, przykładowo taki w miarę tani dobrze wyposażony https://f01.esfr.pl/foto/4/48881204177/f8227c0050deaac2484d70d1063ab0fb/denon-avr-x1600h-czarny,48881204177_5.jpg ale nie upieram się bo nie korzystam i nie wiem.
Tak pisało w artykule na ten temat, nawet podali jaki typ tego HDMI musi być bo nie na każdym pójdzie. I to było o PC właśnie.
Widziałem też zestaw słuchawkowy 9.1 z amplitunerem pod ten system. Cena kosmos. Ale ponoć bańka 360 robi wrażenie.
Poczekam 10 lat jak stanieje i sprawdzę ;))
nikoniarz
02-06-2020, 00:47
Ograniczeniem dla Dolby Atmos oraz DTS-X jest przepustowość kabla. Starsze HDMI są niewystarczajace.. Dopiero HDMI 2.0.
Skoro D Atmos u mnie nie działa to teraz sprawdzę DTS : X, jest trial na 14dni i wykryło słuchawki. Wieczorem popatrzę czy będzie jakaś różnica.
Tak w ogóle to na jakich standardach operuje win10 jeśli chodzi o przestrzenny dźwięk? DTS.. i D... ?
Poszperałem i słuchawki mają po 5 głośników na stronę. Ale tutaj większym problemem są kąty padania dźwięku, budowa ucha i oprogramowanie. Na YT jest fajny ślepy test i bardzo ciekawe wyniki pozycjonowania w niektórych przypadkach 100% skuteczności.
Tak samo Dolby Atmos w wielu przypadkach najlepiej wypada.
Nie ma do windows przypisanych kodeków, to źródło posiada i czymś trzeba zdekodować to, albo komputerem albo amplitunerem itd.
Dzięki za wyjaśnienie, takie jeszcze pytanie, po co są te płatne opcje Dolby atmos i DTS:X ?
Zastępują taki fizyczny dekoder? Dobrze też rozumiem że ten transmiter USB ma wbudowany dekoder DTS.2.5 skoro ten standard obsługuje?
Płatne żeby wyciągać kasę :)
To masz na konsoli czy o co chodzi bo nie jestem w temacie, jedyne co widziałem to że dolby atmos jest na netflix, ja mam klasyczne 5.1 DD/DTS.
I to na każdym kroku:) ale coś muszą oferować. W końcu 15 funtów za sterowniki do niczego?
Mam słuchawki 7.1 do PC i chodzą przez USB. pisze własnie że standard DTS:2.5
Jak dobrze rozumiem to D atmos jest za dramo na głośniki a słuchawki to już symulacja i pewnie za to chcą kasę. na DTS:X w ogóle za odpalenie tego formatu na PC chcą kasę.
Sporo szperam bo temat mnie zaciekawił ale czym dalej w las tym gorzej to wygląda.
Nie dziwi mnie że sterowniki kosztują bo to jest potrzebne dla twórców ale jeśli masz materiał w dolby atmos to powinno ci go puścić normalnie przecież, twierdzisz że to u ciebie nie działa ? https://www.youtube.com/watch?v=91BUM3WhCfo
albo https://www.youtube.com/watch?v=HAMVz_d4TXI itd
nikoniarz
02-06-2020, 22:57
koesh, jeśli polegasz tylko na domysłach to proszę, odpuść... Zapodajesz jakieś filmiki Dolby Digital 2.0...
krzysztofz24
02-06-2020, 23:38
A moze juz odpuscimy audio, bo tak deczko to chyba za daleko zaszlo;-).
Coraz mniej o kompach...
A moze juz odpuscimy audio, bo tak deczko to chyba za daleko zaszlo;-).
Coraz mniej o kompach...
Dlaczego? temat czysto z kompem związany. Człowiek zatrzymał się na latach 90 z tym tematem a tu tyle nowinek:)
Więc co wyczytałem to Dolby Atmos na słuchawki jest płatny i jest to efekt symulowany i chyba najlepiej działa na zwykłych stereo. Udało mi się odpalić przez głośniki 5.1 i dźwięk był mocno pomieszany pomiędzy kanałami co chyba normalne skoro było stereo tylko.
DTS:X zero różnicy nic nie zauważyłem ale tutaj ponownie pewnie na stereo słuchawkach byłaby jakaś różnica.
Na głośnikach wszystko jak w typowym 5.1 Test dźwięku działał poprawnie.
Sony wypuściło słuchawki 9.1 z dekoderem? MDR-HW700DS
https://www.amazon.co.uk/Sony-MDR-HW700DS-headphone-headphones-Circumaural-Black/dp/B00FJISYZQ/ref=sr_1_2?dchild=1&hvadid=80126948652227&hvbmt=bb&hvdev=c&hvqmt=b&keywords=sony+mdrhw700ds&qid=1591135708&sr=8-2
Opinie też są różne, nawet spotkałem się z takimi że stereo wypada lepiej. Ale jak na razie tylko taki zestaw znalazłem co wspiera fizycznie wszystkie te nowe systemy.
Ogólnie wygląda na to aby mieć fajną bańkę pod pozycjonowanie to trzeba obstawić cały pokój głośnikami bo konstrukcja słuchawek wyklucza pewne kierunki. Chyba że przez kościec będą nam dźwięk puszczać:)
Tak czy owak pewnie jak wyjdą nowe konsole to te systemy zostaną bardziej rozreklamowane. A i gdzieś obiło mi się o oczy że jeszcze nowszy system jest już opracowywany.
Aż się boje transferów:)
Jak ktoś może to niech sprawdzi te systemy na stereo i da znać jakie miał wrażenia.
nikoniarz
03-06-2020, 00:31
Jakie systemy chcesz sprawdzić na stereo? O co chodzi konkretnie?
Oba DA i DTS:X z tego co piszą ludzie to dostajesz efekt przestrzenności na słuchawkach stereo. Ponoć działa to bardzo dobrze.
Dlaczego? temat czysto z kompem związany. Człowiek zatrzymał się na latach 90 z tym tematem a tu tyle nowinek:)
Więc co wyczytałem to Dolby Atmos na słuchawki jest płatny i jest to efekt symulowany i chyba najlepiej działa na zwykłych stereo. Udało mi się odpalić przez głośniki 5.1 i dźwięk był mocno pomieszany pomiędzy kanałami co chyba normalne skoro było stereo tylko.
DTS:X zero różnicy nic nie zauważyłem ale tutaj ponownie pewnie na stereo słuchawkach byłaby jakaś różnica.
Na głośnikach wszystko jak w typowym 5.1 Test dźwięku działał poprawnie.
Sony wypuściło słuchawki 9.1 z dekoderem? MDR-HW700DS
https://www.amazon.co.uk/Sony-MDR-HW700DS-headphone-headphones-Circumaural-Black/dp/B00FJISYZQ/ref=sr_1_2?dchild=1&hvadid=80126948652227&hvbmt=bb&hvdev=c&hvqmt=b&keywords=sony+mdrhw700ds&qid=1591135708&sr=8-2
Opinie też są różne, nawet spotkałem się z takimi że stereo wypada lepiej. Ale jak na razie tylko taki zestaw znalazłem co wspiera fizycznie wszystkie te nowe systemy.
Ogólnie wygląda na to aby mieć fajną bańkę pod pozycjonowanie to trzeba obstawić cały pokój głośnikami bo konstrukcja słuchawek wyklucza pewne kierunki. Chyba że przez kościec będą nam dźwięk puszczać:)
Tak czy owak pewnie jak wyjdą nowe konsole to te systemy zostaną bardziej rozreklamowane. A i gdzieś obiło mi się o oczy że jeszcze nowszy system jest już opracowywany.
Aż się boje transferów:)
Jak ktoś może to niech sprawdzi te systemy na stereo i da znać jakie miał wrażenia.
Zwykłe stereo potrafi zagrać z tyłu i z każdej strony praktycznie. Te wynalazki 9.1 bym odpuścił. ;)
nikoniarz
03-06-2020, 08:08
Zwykłe stereo potrafi zagrać z tyłu i z każdej strony praktycznie. Te wynalazki 9.1 bym odpuścił. ;)
Pewnie że potrafi. Ale jedno nie zastąpi drugiego...
koesh, jeśli polegasz tylko na domysłach to proszę, odpuść... Zapodajesz jakieś filmiki Dolby Digital 2.0...
Ale pytanie czy działa czy nie, bo masz dolby atmos tam przecież.
Zgadza się, kwestia źródła i nie trzeba nic symulować, chociaż efekt przestrzennego pozycjonowania sceny muzycznej w stereo tez można nazwać symulowaniem ale nie jest to dokładnie to samo oczywiście.
Się przypomniało jak znajomy kupił merca za bańkę i chcąc pochwalić się zamontowanym audio, zamiast muzyki puścił płytę demo xD, na której był min dźwięk śmigłowca xD
Co kto lubi, ale MZ ostatnie strony mocno krindżowe.
nikoniarz
03-06-2020, 10:01
Ale pytanie czy działa czy nie, bo masz dolby atmos tam przecie.
Film bedzie działał wszedzie, nawet na telefonach.
Janę, nawet nie myślę nad takimi słuchawkami. W tym DA chodzi o dołożenie wysokości, sam latam na słuchawkach 7,1 i tam głośniki są rozmieszczone 2 u góry, 2 na dole i jeden centralnie.
Odczułem znaczną poprawę w stosunku do poprzedniego zestawy którym było samo stereo, tak podczas latania jak i w samych wynikach.
Też słychać wysokości ale pewnie nie aż takie kąty jakie oferuje Atmos ale tu i tak trzeba byłoby mieć zestaw kolumn oraz odbijać dźwięk od sufitu a nie słuchawki.
Znając maniaków symulatorów to pewnie jak poszukam to znajdę kogoś kto ma tak zrobione:) albo gra w mercedesie za milion;))
Janę, nawet nie myślę nad takimi słuchawkami. W tym DA chodzi o dołożenie wysokości, sam latam na słuchawkach 7,1 i tam głośniki są rozmieszczone 2 u góry, 2 na dole i jeden centralnie.
Odczułem znaczną poprawę w stosunku do poprzedniego zestawy którym było samo stereo, tak podczas latania jak i w samych wynikach.
Też słychać wysokości ale pewnie nie aż takie kąty jakie oferuje Atmos ale tu i tak trzeba byłoby mieć zestaw kolumn oraz odbijać dźwięk od sufitu a nie słuchawki.
Znając maniaków symulatorów to pewnie jak poszukam to znajdę kogoś kto ma tak zrobione:) albo gra w mercedesie za milion;))
A w czym latasz? Pamietam, że w trybie symulacji tanie HD-330 nieraz uratowały mi tyłek. :D
Teraz na logitech G935 przedtem AKG k550. Ogólnie chciałem coś jeszcze poprawić w pozycjonowaniu ale wygląda że nie bardzo jest jak.
Arma 3, najwięcej tryb KOTH (King of the hill) to taki tryb jak w BF QC tylko na sterydach i mocno rozbudowany. Masz 3 drużny 60-140 graczy. Strefę AO do której musisz się dostać i utrzymać. Rożnica w stosunku do normalnych FPS to taka że wygrywa drużyna której więcej graczy utrzyma się w strefie. Czyli nie musisz być skilowcem który robi fragi na lewo i prawo bo to nie ma bezpośredniego przełożenia na wynik meczu, celem jest przeżyć. I to ilość graczy danej drużyny w strefie decyduje kto zdobywa punkty.
Niby nic wielkiego ale robi ogromną różnice w sposobie jak grasz i masz dużo większy TP w stosunku do BFa itp gier.
Tak to wygląda
https://www.youtube.com/watch?v=Amn_RHfqM6Q
Ja latam najczęściej śmigłowcami i czasami myśliwcami, stąd te pozycjonowanie wysokości tak mnie zainteresowało.
Jakbyś chciał to obecnie na dużej przecenie jest A3 i mogę ci pokazać co i jak bo w arme dobrze być wprowadzonym bo to nie typowy plug and play.
Arma to kombajn z ogromną sceną moderską i trybami od czystych arcade po totalne symulacje.
Sam KOTH jest dziełem modera który dostał 100.000 dolców od wydawcy. Tak samo Day-Z to dzieło modera army i również dostał bardzo dobrą kasę za niego oraz posadę w studio a sam tytuł odczekał się samodzielnej wersji i sprzedał w kilku milionach egzemplarzy.
Myślałem, że symulator lotniczy. :P
Ze strzelanek fajne jest Hell let loose.
To też, czekam na razie na MS2020. A arma to też symulator lotniczy:)
krzysztofz24
04-06-2020, 23:10
Wlasnie przed chwila mi jakas aktualizacja wyskoczyla WIN10 wymagajaca ponownego uruchomienia. Zatwierdzilem.
Dotyczy ona nowej wersji przegladarki Microsoft Edge. Przeklikalem, niech sobie bedzie choc i tak 99% korzystam z Chrome.
A ze mam duzo skrotow internetowych na pulpicie.
To czy mozna zmienic, zmniejszyc, przywrocic stary znaczek?
Bo ten nowy jest obrzydliwy i oczojebny:-).
No nie wytrzymam go psychicznie, jaki on gruby i wielki optycznie.
Wyobraź sobie, że to zielony Firefox i będzie dobrze [emoji846]
sokolnik niestety, ale myślę, że Twój CPU jest już za słaby... Honeywell wypuścił potwora :)
LINK (https://www.forbes.com/sites/davidjeans/2020/06/19/honeywell-says-it-has-built-the-worlds-most-powerful-quantum-computer/#246571287cd4)
sokolnik
22-06-2020, 14:57
sokolnik niestety, ale myślę, że Twój CPU jest już za słaby... Honeywell wypuścił potwora :)
LINK (https://www.forbes.com/sites/davidjeans/2020/06/19/honeywell-says-it-has-built-the-worlds-most-powerful-quantum-computer/#246571287cd4)Mój cep zjada go na śniadanie :)
sokolnik
14-07-2020, 18:56
HELP!
Utraciłem dostęp do zarządzania moją stroną na FB.
Ogólnie mam 3 strony na FB.
Do 2 mam normalny standardowy dostęp. Do tej 3-ciej w sumie najważniejszej, utraciłem dostęp. Nie mogę dodawać postów, odpisywać na wiadomości prywatne... NIC.
KTOŚ WIE jak odzyskać swoją stronę? Kombinuje na fb już godzine ale nic nie działa. Hasło zmieniłem, profil prywatny wszystko działa... tylko ta jedna strona nie działa. Nie grzebałem nic w ROLACH NA STRONIE.
Pisz do twarzoksiążki [emoji846]
sokolnik
14-07-2020, 19:44
Pisz do twarzoksiążki [emoji846]Nie da się do nich napisać :)
Nie da się do nich napisać :)https://m.facebook.com/help/
sokolnik
14-07-2020, 20:16
https://m.facebook.com/help/
tam nic nie ma
tam nic nie maNo jak nic nie ma... możesz wcisnąć zgłoś problem, przejdź do zgłaszania dalej, wybrać najbardziej zgodny temat i opisać po krotce na czym ten problem polega....
sokolnik
15-07-2020, 18:23
dobra ogarnąłem dziś :D dokopałem się do formularza, i odpisała mi jakaś Pani po Angielsku :D i teraz sobie chatujemy i chyba mi pomoże :)
dobra ogarnąłem dziś :D dokopałem się do formularza, i odpisała mi jakaś Pani po Angielsku :D i teraz sobie chatujemy i chyba mi pomoże :)Tylko bez flirtowania, co to ma być.... [emoji23]
Zaraz zwykły chat przejdzie na video i okaże się czy to faktycznie Pani :)
sokolnik
15-07-2020, 18:57
na imię ma Harriet, wygooglowałem ją - Harriet (https://illuminate.pl/pl/sukienki/221-harriet-zlota-sukienka-wesele.html) :)
Check for sausage [emoji23][emoji23]
sokolnik
19-07-2020, 12:22
Dobra, fb pomógł, problem rozwiązany chociaż nie poszło gładko [emoji3] ważne że jest ok :)
sokolnik
23-07-2020, 18:53
no i do mojego PC wleciał pierwszy i najprawdopodobniej ostatni wentylator aRGB :D
- Stella HP ARGB 140 PWM od SPC
41575
Zamontowałem go na tył obudowy zamiast Silent Wings 3 140 mm 1000 RPM. Podpięty został pod kontroler obrotów w obudowie :)
To kiedy robisz impreze? :D
sokolnik
23-07-2020, 19:21
To kiedy robisz impreze? :D
nie no, za słabo na imprezę :D Nie ma czego świętować ani nie ma świateł jak na dyskotece :D świeci się ciągle na czerwono, jak reszta podzespołów :)
Chciałem ustawić TĘCZĘ ale nie podoba mi się, gaśnie na koniec tęczy...a takie mryganie mnie denerwuje :D
Tylko wymówki i wymówki.... [emoji23]
Karta wifi. Są pchełki USB za trzydzieści ale i PCI za dwieście. Na co zwrócić uwagę?
świeci się ciągle na czerwono, jak reszta podzespołów.
Wpadnę do Ciebie 11 listopada ze swoim pudłem który świeci na biało i zrobimy patriotyczną instalacje:))
Ps. Pokarz jak się u Ciebie teraz to prezentuje.
ps1. Widzę że kolega od doradzania w sprawie sprzętu dostał bana. Szkoda:(
sokolnik
24-07-2020, 14:47
Wpadnę do Ciebie 11 listopada ze swoim pudłem który świeci na biało i zrobimy patriotyczną instalacje:))
Ps. Pokarz jak się u Ciebie teraz to prezentuje.
ps1. Widzę że kolega od doradzania w sprawie sprzętu dostał bana. Szkoda:(Mam fotę z telefonu tylko na szybko...
No właśnie, za co ten ban? Jaki ban na czas określony czy forever??? :) 4158541586
Klimatycznie. Co do bana to mam nadzieje że okresowy bo duża strata dla forum, zwłaszcza działu sprzętowego.
Wind Mill
24-07-2020, 17:04
na imię ma Harriet, wygooglowałem ją - Harriet (https://illuminate.pl/pl/sukienki/221-harriet-zlota-sukienka-wesele.html) :)
Y yy yyy, to co trzeba kupić i ile czekać aż się popsuje? :D
sokolnik
24-07-2020, 18:18
Klimatycznie. Co do bana to mam nadzieje że okresowy bo duża strata dla forum, zwłaszcza działu sprzętowego.Jedni piszą że klimatycznie a inni że wiocha oraz że mniej wydajnie.
Sprawdzę czy wzrosła temp GPU w Wieśku 3 :) cpu się nie martwię o te 2 stopnie bo i tak jest zimny :D
Twój sprzęt i Tobie ma się podobać i tyle w tym temacie:)
Co do wydajności to też bez przesady to nie koparka albo serwer że śmiga na pełnych obciążeniu 24/7
Ja też sobie zrobiłem małą aktualizacje;)
41588
sokolnik
24-07-2020, 18:40
Twój sprzęt i Tobie ma się podobać i tyle w tym temacie:)
Co do wydajności to też bez przesady to nie koparka albo serwer że śmiga na pełnych obciążeniu 24/7
Ja też sobie zrobiłem małą aktualizacje;)
41588Racja, dokładnie tak samo uważam ha
Ale Ty masz chyba mocnego kompa pod Cyberpunka co? GPU 2080 czy 2080Ti? :)
O procesor nie pytam, masz najlepszy [emoji3]
Haha tak procek najlepszy:))
Grafe 2070 super. Muszę zrobić na nowo system bo instalowałem od pierwszej wersji win10 i nie chodzi to tak jak oczekiwałem.
A największe kopyto widzę przy renderowaniu. Aż miło patrzeć na pasek postępu.
41589
sokolnik
24-07-2020, 20:12
Kable fajne czerwone ale co to kłębek kabli pod GPU? :D
Ile ty masz wentyli?
Po co tyle? Te z boku potrzebne? :)
To płytka z FireWire portami.
Co do wentyli to GPU odcina nawiew od dołu, a te boczne chłodzą sekcje zasilania i kości. Czy potrzebne aż tyle, na pewno nie. Ale wizualizowanie lepiej to wygląda jakby tam puste blachy wisiały albo dwa lub co gorsza jeden wentylator.
A i wentylatory były sprzedawane po 3 w paczce.
sokolnik
25-07-2020, 08:50
Ktoś chciał fotki :P 85 1.8G przestrzelałem bo leży biedna mało używana :)
na tych fotkach już po malowaniu całego mieszkania :D :) nie to co było wcześniej :D
stara farba :D
41605
Cały z szybą:
41601
Cały bez szyby:
41602
Wnętrze:
41603
dla porównanie, wcześniej z SW3 na tyle:
41604
sokolnik
25-07-2020, 10:56
a miałem się pytać...
od jakiegoś czasu komputer nie chce się PONOWNIE URUCHOMIĆ, tzn uruchamia się ale nie ładuje do WIN, wyskakuje diagnozowanie komputera, naprawianie, niebieski ekran WIN z opcjami do wyboru co chce zrobić. Sądzę że tak się stało po aktualizacji WIN. Mam je wyłączone aktualnie. ALE instalowałem oprogramowanie do sterowania RGB z płyty głównej iii na koniec poprosił o ponowne uruchomienie kompa, i znowu był ten sam problem. Ogólnie boję się używać tej opcji PONOWNE URUCHOMIENIE bo potem mam stresik. Jak już się uda załadować WIN to mam rozdzielczość 1024 i nie mogę ustawić wyższą... dopiero jak wyłącze kompa i włącze mam FullHD. Sterownik nVidia mam najnowszy.
Czy to wina aktualizacji WIN? W pierwszym półroczu 2020 były z tym problemy, ludzie robili formaty itd.
Do aktualizacji mam bios (wersja beta, nie spiesze się z tym), ostatni sterownika chipsetu nie instalowałem... Aktualizacje wyłączyłem...
Żyję w takim zawieszeniu aktualizacyjnym :D Skoro komp działa, nic innego złego się nie dzieje. Żadne zwiechy, przycinki w grach, wszystko działa jak wcześniej. Tylko gorzej z ponownym uruchamianiem.
Może być z aktualizacjami, może być z USB, może być z błedami w partycji rozruchu.
Zawsze możesz odpalić sfc /scannow i sprawdzić czy nie ma błędów.
sokolnik
25-07-2020, 13:13
Może być z aktualizacjami, może być z USB, może być z błedami w partycji rozruchu.
Zawsze możesz odpalić sfc /scannow i sprawdzić czy nie ma błędów.
lepiej nie, bo znając życie to coś się tak spindoli że będzie FORMAT wieczorem :D
sokolnik
25-07-2020, 16:23
skończyła mi 2letnia licencja na ESET Internet Security.
Co polecacie? Wykupić nową za 150 zł na 2 lata czy odinstalować i pozostać z zabezpieczeniami WIN10 ?
skończyła mi 2letnia licencja na ESET Internet Security.
Co polecacie? Wykupić nową za 150 zł na 2 lata czy odinstalować i pozostać z zabezpieczeniami WIN10 ?
I jak zdecydowales ? Mnie sie za chwile tez konczy
sokolnik
26-07-2020, 11:45
I jak zdecydowales ? Mnie sie za chwile tez konczyWiele osób poleca standardowe zabezpieczenia przeciwwirusiwe w Windowsie.
Coś mi się wydaje, że odinstaluje tego antywirusa.
No bo Windows Defender starcza w zupełności. Szczególnie po buildzie 2004.
To tez tak zrobie.
A tak przy okazji. Mozna jakos przyspieszyc ladowanie sie miniatur w folderach ze zdjeciami?
Obojetnie czy mam w folderze rawy czy jotpegi, czy otwieram to na zwyklym dysku, ssd, czy m2 laduja sie tak samo wolno.
Czytam te poradniki w necie, ale nic mi nie przyspiesza.
sokolnik
26-07-2020, 12:57
To tez tak zrobie.
A tak przy okazji. Mozna jakos przyspieszyc ladowanie sie miniatur w folderach ze zdjeciami?
Obojetnie czy mam w folderze rawy czy jotpegi, czy otwieram to na zwyklym dysku, ssd, czy m2 laduja sie tak samo wolno.
Czytam te poradniki w necie, ale nic mi nie przyspiesza.Co to za Rawy? Duże te JPG? Dużo ich?
SSD zapchany na max? Stary nowy ssd?
przykladowo 300 jotpegow o wadze 300 MB
dysk SSD Kingston 480G zapis odczyt 500 prawie pusty
dysk M2 Samsung970 Pro zajety do polowy
procesor i7 8700K
ram 32
Miniatury laduja sie dlugo, gdy otwieram folder z rawami to bardzo dlugo
dla porownania otwierajac ten sam folder z jotpegami na laptopie corki miniatury juz sa.
U mnie jest cos nie tak tylko nie wiem co
Za każdym razem tak samo wolno się ładują, czy tylko za pierwszym razem?
Może masz włączone oszczędzanie energii i dyski się wyłączają?
90s to chyba bylo to.
W ustawieniach energii bylo na zbalansowane, ale odlaczanie dyskow bylo ustawione na po 0 minutach.
Przestawilem na nawjyzsze osiagi i teraz tez sie dlugo laduje, ale za nastepnym razem miniatury juz sa.
Poradzcie mi jeszcze cos.
Tak sobie kombinuje czy nie sprzedac tego co mam i nie kupic AMD.
Chce to zrobic z tego wzgledu, zeby po roku czy dwuch zmienic sobie tylko procesor na lepszy do tej samej plyty.
Mozna tak w AMD ? Oczywiscie w praktyce, bo w teorii to wszystko mozna.
w moim zestawie jakbym chcial cos zmienic to nic nie jest kompatybilne z niczym.
Fajnie że udało się rozwiązać problem.
Co do kompa to jaki dokładnie AMD chodzi ci po głowie ?
I czy chcesz zmienić sprzęt tylko pod fotografie czy coś jeszcze.
sokolnik
27-07-2020, 09:02
90s to chyba bylo to.
W ustawieniach energii bylo na zbalansowane, ale odlaczanie dyskow bylo ustawione na po 0 minutach.
Przestawilem na nawjyzsze osiagi i teraz tez sie dlugo laduje, ale za nastepnym razem miniatury juz sa.
Poradzcie mi jeszcze cos.
Tak sobie kombinuje czy nie sprzedac tego co mam i nie kupic AMD.
Chce to zrobic z tego wzgledu, zeby po roku czy dwuch zmienic sobie tylko procesor na lepszy do tej samej plyty.
Mozna tak w AMD ? Oczywiscie w praktyce, bo w teorii to wszystko mozna.
w moim zestawie jakbym chcial cos zmienic to nic nie jest kompatybilne z niczym.Niedługo AMD wypuszcza Ryzeny 4xxx i to będzie koniec kompatybilności w przyszłości. Później nowa podstawka.
Chyna że chcesz kupić tańszy procesor Ryzen 3xxx by go za rok czy dwa jak ceny spadną kupić Ryzena 4xxx. Taka zmiana może mieć sens obecnie kupić 3600 by następnie zmienić na coś w rodzaju 4700x. To jest przykład który nie bije za bardzo po kieszeni.
Lub czkać na serię 4xxx ale pewnie będzie drożej/drogo.
Ja sam jak będę coś zmieniać to wtedy gdy wejdą DDR5. To już pewnie będzie Ryzen 5xxx ha albo 6xxx wtedy zmiana dla mnie cpu plus Mobo ram bedzie miała sens.
Z AMD pamiętaj żeby dobra płyte kupić.
Wydaje mi się że jeśli chodzi o samą fotografię to lepiej kupić procesor z mniejszą ilością rdzeni a większym taktowaniem. Nie wiem jak teraz z adobe ale intele miały lepsze wsparcie o czym pisało na oficjalnej stronie adobe.
U siebie po przesiadce na nowy procek nie widzę jakiś spektakularnych różnic w pracy na zdjęciach. A patrząc na użycie procesora to zauważam że i tak największy narzut jest na jeden rdzeń i jakieś ułamki na pozostałych. Przy renderowaniu video widzę tylko pełne obciążenie wszystkich wątków i skok wydajności.
Popraw mnie sokolnik jeśli się mylę.
marcin255
27-07-2020, 14:50
Hejka wymiana i5 4690K - (4.6 Ghz na codzień na lc ) DDR3 1200 cl 11 Asus Maxcimus VII Ranger na
Intel® Core™ i5-9600K - Gigabyte Z390 M GAMING -G.Skill Ripjaws V DDR4 16GB (2 x 8GB) 3200 CL15
da odczuwalnego kopa przy obróbce zdjęć i video ? Reszta SSD Adata SU 800 i GTX 950 TI Vin 10 pro
sokolnik
27-07-2020, 14:57
Wydaje mi się że jeśli chodzi o samą fotografię to lepiej kupić procesor z mniejszą ilością rdzeni a większym taktowaniem. Nie wiem jak teraz z adobe ale intele miały lepsze wsparcie o czym pisało na oficjalnej stronie adobe.
U siebie po przesiadce na nowy procek nie widzę jakiś spektakularnych różnic w pracy na zdjęciach. A patrząc na użycie procesora to zauważam że i tak największy narzut jest na jeden rdzeń i jakieś ułamki na pozostałych. Przy renderowaniu video widzę tylko pełne obciążenie wszystkich wątków i skok wydajności.
Popraw mnie sokolnik jeśli się mylę.Nie wiem czy się mylisz czy masz rację :)
Mi się szybciej obrabia NEFy. Jakoś szybciej przeskakuje między zdjęciami, szybciej to wszystko działa. Nie zamula. Lepiej. Widzę to po ilości przerbionych zdjęć. Ale ja przeszedłem z 4 rdzeni 4 wątki na 12 rdzeni 24 wątki :) to musi być lepiej :D
Obróbka video, to kosmos jak to renderuje super :)
Ja nie żałuję zmiany.
Co prawda parę biosów było, aktualizacji Windows, chipsetu itp. Ale na razie bez większych wpadek typu, niebieski ekran i tylko format pomoże.
Przyjemnie. Temp po podkręceniu nawet ok, napiecie niskie pewnie dlatego :)
sokolnik
27-07-2020, 14:58
Hejka wymiana i5 4690K - (4.6 Ghz na codzień na lc ) DDR3 1200 cl 11 Asus Maxcimus VII Ranger na
Intel[emoji2400] Core[emoji769] i5-9600K - Gigabyte Z390 M GAMING -G.Skill Ripjaws V DDR4 16GB (2 x 8GB) 3200 CL15
da odczuwalnego kopa przy obróbce zdjęć i video ? Reszta SSD Adata SU 800 i GTX 950 TI Vin 10 proJa bym proponował AMD.
Napewno w video zauważysz kopa. A kartę jaka masz,nvidia? Wsparcie CUDA też dużo daje chociaż zależy jaki soft używasz też :)
Nie wiem czy się mylisz czy masz rację :)
koesh by wiedział;))) wiadomo już coś czy per czy czasowy ten jego ban?
A tak serio to ja podczas obróbki zdjęć nie widzę różnicy, ale to może być dlatego że mam teraz niższe taktowanie niż miałem przedtem pomimo że więcej rdzeni. Render to fakt, jest rakieta.
Może też muszę reinstall zrobić bo bardzo dużo aktualizacji porobiłem. Zwłaszcza win i zmiana karty też była podrodze.
sokolnik
27-07-2020, 16:45
koesh by wiedział;))) wiadomo już coś czy per czy czasowy ten jego ban?
A tak serio to ja podczas obróbki zdjęć nie widzę różnicy, ale to może być dlatego że mam teraz niższe taktowanie niż miałem przedtem pomimo że więcej rdzeni. Render to fakt, jest rakieta.
Może też muszę reinstall zrobić bo bardzo dużo aktualizacji porobiłem. Zwłaszcza win i zmiana karty też była podrodze.Pamiętaj o aktualizacji Biosu ;)
Mnie też chyba czeka format, aktualizacji bios itp
O robię tylko ślub, oddam go i mogę się brać w sierpniu :)
Bo te uruchamianie komputera ponowne coś mnie martwi ha
Tak bios zrobiony.
U mnie problem był i myśle że jest bo aktualizacje od pierwszej wersji win10 poleciały. Chciałem zaaktualizować sobie oryginalny pendrive z win ale jest zabezpieczony przed zapisem. Próbowałem rożnych sposobów aby to odblokować, bez skutku.
Ale na pewno następny reinstal zrobię na ostatniej wersji win.
sokolnik
27-07-2020, 18:35
Tak bios zrobiony.
U mnie problem był i myśle że jest bo aktualizacje od pierwszej wersji win10 poleciały. Chciałem zaaktualizować sobie oryginalny pendrive z win ale jest zabezpieczony przed zapisem. Próbowałem rożnych sposobów aby to odblokować, bez skutku.
Ale na pewno następny reinstal zrobię na ostatniej wersji win.
Jak miałem te akcje z niebieskim ekranem, w opcjach naprawy jest OPCJA (nie pamiętam dokładnie nazwy) ale służy ona tak jakby do formata :) przywraca kompa do stanu po instalacji Windowsa, w sensie ja to tak rozumiem :) Ciewe jak to działa i czy warto z tego korzystać...
Nie ma co kombinować :) postawie system od zera i zrobię ghosta. Sprzęt jest na lata więc myśle że tak będzie najlepiej.
Tak myslalem o tym procesorze: AMD Ryzen 7 3800X, 8x 3.90GHz, a za rok dwa zmienic na jakis 4900.
czy taka plyta bedzie dobra? ASUS TUF Gaming X570-Plus [WI-FI]
RAM posiadam 32 GB ( 4x 8 ) Corsair vengeance 2666 Mhz 16-18-18-35. Bedzie sie nadawal ?
sokolnik
27-07-2020, 20:22
Tak myslalem o tym procesorze: AMD Ryzen 7 3800X, 8x 3.90GHz, a za rok dwa zmienic na jakis 4900.
czy taka plyta bedzie dobra? ASUS TUF Gaming X570-Plus [WI-FI]
RAM posiadam 32 GB ( 4x 8 ) Corsair vengeance 2666 Mhz 16-18-18-35. Bedzie sie nadawal ?
dobry proc, dobra płyta, ale ram kupiłbym szybszy, taki 3600 jak jest kasa, minimum 3200 :)
https://www.x-kom.pl/p/550277-pamiec-ram-ddr4-crucial-16gb-2x8gb-3600mhz-cl16-ballistix-black-rgb.html
krzysztofz24
27-07-2020, 23:03
Jak miałem te akcje z niebieskim ekranem, w opcjach naprawy jest OPCJA (nie pamiętam dokładnie nazwy) ale służy ona tak jakby do formata :) przywraca kompa do stanu po instalacji Windowsa, w sensie ja to tak rozumiem :) Ciewe jak to działa i czy warto z tego korzystać...
Chyba jednak zle rozumiesz. NAPRAWA WINDOWSA z plyty czy tam pendrive, to co innego niz FORMAT.
Ja kiedys robilem naprawe W7 z plyty instalacyjnej. Polega to na tym ze windows "wymienia" sobie uszkodzone pliki lub dociaga brakujace z nosnika.
Tylko, ze tak naprawa wcale nie daje 100% pewnosci, ze bedzie skuteczna. Mi akurat nie pomogla, byl reinstal. Ale ja mialem jakiegos dziwnego wirusa co uszkadzal pliki odpowiedzialne za komunikacje gry z systemem WIN. Komp smigla jak ta lala a tylko w grach (legalnych) byly cyrki ze sterowaniem, zanikiem dziweku, obrazu itp. Bo ja rozumniem ze moze gra sie zwiesic czasem ale jak plynnie zanika obraz, staje sie jakby przezroczysty i w koncu widzisz pulpit a gra jest nadal uruchomiona, to WTF. Co za zly czlowiek musial takiego wirusa stworzyc:-D.
P.s Ale znajac twoje podejscie i ciagoty hackerskie:-), to zle zrobisz to naprawe i tak bedziesz musial robic format, tak ze ja bym od razu szedl w format na twoim miejscu.
I mniej "poprawial fabryke".
sokolnik
28-07-2020, 18:21
też jestem za opcją formatu jakby co :) zawsze robią starą szkołą... dłużej a dokładniej tak jak powinno być a nie jakieś fiku miku na skróty :)
a zaktualizowałem Chipset :D szybko poszło :D elegancko :D
PC domaga się ponownego uruchomienia kompa w celi dokończenia aktualizacji jakiegoś tak składnika Chipsetu... ehhh uruchamiać ponownie? :D Zamknąłem i włączyłem ale to nie to samo, mój PC nie jest gupi :D
Uruchomił się jak gdyby nigdy nic :D Może aktualizacja Chipsetu pomogła :)
sokolnik
28-07-2020, 22:18
najnowszy BIOS od MSI przestał był BIOSEM BETA :) :mrgreen: zawiera on nową Agesę:
Updated AMD AGESA ComboAm4v2PI 1.0.0.2
:D
https://www.msi.com/Motherboard/support/MPG-X570-GAMING-PRO-CARBON-WIFI
https://i.imgur.com/LwWulwl.png
Budzi mi się myszka i świeci ledem, jak tą cholerę wyłączyć? W windowsie w zasilaniu nie widzę nic pasującego, w bios moge ustawić uruchamianie myszką - jest to wyłączone.
sokolnik
02-08-2020, 18:25
Budzi mi się myszka i świeci ledem, jak tą cholerę wyłączyć? W windowsie w zasilaniu nie widzę nic pasującego, w bios moge ustawić uruchamianie myszką - jest to wyłączone.
co to za myszka? Jeśli jakaś "firmowa" typu ASUS czy MSI :D to pewnie trzeba zainstalować oprogramowanie producenta to sterowania podświetleniem.
co to za myszka? Jeśli jakaś "firmowa" typu ASUS czy MSI :D to pewnie trzeba zainstalować oprogramowanie producenta to sterowania podświetleniem.
Nie, nie. Przy włączonym PC działa prawidłowo, z zaprogramowanym świeceniem. Problem gdy wyłaczę kompa i kliknę przypadkowo myszkę to się zapala we wszystkie kolory tęczy(sic!). PC nie startuje więc nie powinna w ogóle się uruchamiać, ta myszka(logitech).
krzysztofz24
02-08-2020, 20:59
Nie, nie. Przy włączonym PC działa prawidłowo, z zaprogramowanym świeceniem. Problem gdy wyłaczę kompa i kliknę przypadkowo myszkę to się zapala we wszystkie kolory tęczy(sic!). PC nie startuje więc nie powinna w ogóle się uruchamiać, ta myszka(logitech).
Nie chce cie martwic ale niektore myszki i klawiatury tak maja, ze swieca po wylaczeniu kompa i nie da sie z tym nic zrobic.
Ja mam klawe podswietlana. Kiedys mialem Modecom i mial wylacznik swiecenia i zmieniania trybow. Wylacznik dzialal przy wylaczonym i wlaczonym kompie.
Zalalem ja piwem i na szybko kupilem jakas podswietlana z MM za 50zl. Ja komp wlaczony moge wl/wyl podswietlenie. Ja komp wylaczony to sie swieci i nie mozna z tym nic zrobic.
Suma sumarum jak uzywam kompa (glownie wieczorem) to mam wlaczone podswietlenie a jak skoncze to tez jest wlaczone, czyli swieci sie non stop od chwili zakupu:-).
Myszke mam podswietlana i gasnie po wylaczeniu kompa. Czy mam zainstalowany jej "specjalistyczny" programik czy nie.
Wyjscie dla Ciebie. Albo instalujesz programik od myszki (jesli jest) i moze tam jest zakladka od sterowania podswietleniem.
Druga prostsza rzecza jest podpiecie myszki pod USB z tylu, ale nie te "USB master", ktore ma napiecie z plyty przy wylaczonym kompie (swieci sie dioda na plycie ze jest komputer podpiety pod gniazdko, jest tez napiecie na czesci USB).
Musisz znalezc to USB, ktore nie dziala przy wylaczonym kompie.
Moze to pomoze. Na niektore modele myszek czy klawiatury dziala.
Ale jest spora szansa, ze gdziekolwiek bys nie podpial tej myszki to bedzie swiecic non stop.
Tylko że trzy dni temu było ok, przeniosłem kompa z mieszkania do mieszkania i psikus. Może faktycznie te porty USB, dzięki.
marcin255
05-08-2020, 19:09
Wymieniłem bebechy na 9600K Maximus Hero X i Patriot Memory 3733 C17 , śmiga sobie na 5 Ghz
41937
sokolnik
05-08-2020, 19:43
Wymieniłem bebechy na 9600K Maximus Hero X i Patriot Memory 3733 C17 , śmiga sobie na 5 Ghz
41937
EXTRA :D
POKAŻ fotki sprzętu :)
dawaj jakieś benchmarki :D testy PS :D
marcin255
05-08-2020, 20:05
Sprzęt jak sprzęt co tam pokazywać ,śmiga sobie na LC
sokolnik
05-08-2020, 20:09
Sprzęt jak sprzęt co tam pokazywać ,śmiga sobie na LC
skromny widzę :D
LC fiu fiu :D
nie to nie :)
marcin255
05-08-2020, 20:55
Specjalnych testów nie robiłem , takie tam...
4194641945
marcin255
11-08-2020, 12:18
Pytanie kolejne mam Corsair HX620W ma on co najmniej 7-8 lat , napięcia trzyma wzorcowo nic się z nim nie dzieje - wymienić bo ma 8 lat ?
marcin255
11-08-2020, 12:52
Pytanie kolejne mam Corsair HX620W ma on co najmniej 7-8 lat , napięcia trzyma wzorcowo nic się z nim nie dzieje - wymienić bo ma 8 lat ?
sokolnik
11-08-2020, 12:54
Pytanie kolejne mam Corsair HX620W ma on co najmniej 7-8 lat , napięcia trzyma wzorcowo nic się z nim nie dzieje - wymienić bo ma 8 lat ?Mam seasonica z 2014 r. Mam podobna rozkine.
Ale 8 lat... Powoli bym szukał promocji
Czym ośmio letni różni się od nowego? Poważnie pytam.
sokolnik
11-08-2020, 13:31
Czym ośmio letni różni się od nowego? Poważnie pytam.Tym że jest nowy :) że mniejsza szansa że zaraz padnie. Warto mieć sprawny zasilacz i nie czekać aż się zepsuje, ja bym wolał nie ryzykować, szczególnie gdy sprzęt mamy drogi i służy nam do pracy a nie gierek. Sorry. Każdy usi sam zdecydować.
Ostatni ów wątku obok wrzucałem info o promocji seasonica 750 Gold za 439 zł jakoś tak. Myślałem kupić ale oszczędzam kasę, kryzys jest, są inne pilne wydatki.
marcin255
11-08-2020, 16:52
Ja myślę o BE QUIET! Straight Power 11 550W