Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
sokolnik
04-04-2021, 12:50
No tak, można pisać o skutkach nie przyczynach:)
Jak chcesz poprawić estetykę to zastąp te brzydkie pokręcone kable zasilające kartę na plecione, wtedy dopiero doznasz estetycznej poprawy. I fajnie czerwone będą u Ciebie wyglądać. Tylko pamiętaj że masz dwa typy takich kabli.
tymi kablami pewnie zajmę się jak zmienię zasilacz... podobno są takie specjalne "fajne przedłużki" kabli... mój zasilacz nie jest modularny... nawet nie wiem gdzie takie kable można kupić?
- do zasilania GPU oraz MOBO 24pin
takie jak wrzuciłem na zdjęciu wyżej
takie?
https://www.morele.net/phanteks-zestaw-kabli-zasilajacych-24-pin-4-4-pin-2x-6-2-pin-5m-czarno-czerwony-ph-cb-cmbo-br-903427/?gclid=CjwKCAjwx6WDBhBQEiwA_dP8rREgCQ7b86xOY-yhMO7AJQnFxegtmpmzq55A70jletwBgf14_qcmxBoC7rgQAvD_ BwE&gclsrc=aw.ds
Tak ale nie kupuj ich. Ja mam właśnie tego typu, przez co z tyłu obudowy jest totalny bajzel bo leżą oryginalne kable w które wpięte są te przedłużki i jest tragedia.
Zmień zasilacz na modularny i kup z końcówkami do niego. Zaoszczędzisz dużo miejsca i nawet z tyłu poprawi się estetyka.
Tutaj możesz kupić tanio i w pełni spersonalizowane długości, kolory co tylko chcesz.
https://www.etsy.com/uk/search?q=psu%20cable&ref=auto-1
Ogólnie kable są rewelacyjne, układanie, jakość itd. Do tego potrzebować będziesz grzebieni. Z wizualnych bajerów to lepsze to od dyskoteki w obudowie i światełek.
sokolnik
04-04-2021, 13:03
Tak ale nie kupuj ich. Ja mam właśnie tego typu, przez co z tyłu obudowy jest totalny bajzel bo leżą oryginalne kable w które wpięte są te przedłużki i jest tragedia.
Zmień zasilacz na modularny i kup z końcówkami do niego. Zaoszczędzisz dużo miejsca i nawet z tyłu poprawi się estetyka.
Tutaj możesz kupić tanio i w pełni spersonalizowane długości, kolory co tylko chcesz.
https://www.etsy.com/uk/search?q=psu%20cable&ref=auto-1
Ogólnie kable są rewelacyjne, układanie, jakość itd. Do tego potrzebować będziesz grzebieni. Z wizualnych bajerów to lepsze to od dyskoteki w obudowie i światełek.
no tak się domyślam że teraz to zmiana na siłę i potem będzie bałagan, ale ja z tyłu mam dużo miejsca i piwnicę mam dużą, upcha się tam dużo kabli ;)
grzeją mnie te kable teraz... ale przy zmianie zasilacza to bedzię dobry moment na zmianę kabli na takie "ładne" :)
no tak się domyślam że teraz to zmiana na siłę i potem będzie bałagan, ale ja z tyłu mam dużo miejsca i piwnicę mam dużą, upcha się tam dużo kabli ;)
grzeją mnie te kable teraz... ale przy zmianie zasilacza to bedzię dobry moment na zmianę kabli na takie "ładne" :)
Też wyszedłem z takiego założenia dlatego już z tym nie walczę:) Poza tym w sumie wystarczy tylko główne zasilające płytę i od GPU i już jest bardzo ładnie;)
- - - - kolejny post - - - - - -
50382
ten fajnie puścił ten kabel od AIO
sokolnik
04-04-2021, 13:42
tak fajnie je puścił... po prsotu kable ma długie a chłodnicę jakieś 240 albo 280max... ja mam chłodnicę 360 wiec wiesz... kable są bardziej naprężone :)
Też wyszedłem z takiego założenia dlatego już z tym nie walczę:) Poza tym w sumie wystarczy tylko główne zasilające płytę i od GPU i już jest bardzo ładnie;)
50382
ten fajnie puścił ten kabel od AIO
nie żeby nie było, na tylnej ścianie zrobiłem porządek na ile mogłem, ale nie jest to jakieś pieszczenie się na tym... po prostu ogarnięte w miarę rozsądnie...
a może by takie kable kupić? :D
50383
taka zmiana węży od AiO chodzi mi po głowię... ale to kurde... ile roboty... najwygodniej na miękkich rurkach ale wtedy nie ma tego efektu...
nie znam się na tej sztuce... nie wiem czy tak można/powinno się robić że puszcza się 2 te rurki pod chłodnicą/pod wentylatorami...
Między ramem a chłodnicą jest za 3cm miejsca akurat na te rurki, tak by one nie zasłaniały ramu :D
50384
tylko po co te kable zasilające, po co te rurki zmieniać... jak w przyszłości mój komp trafi pewnie pod biurko (zmiana pokoju i biurka)... ehhh :(
tak parze na to zdjęcię które podrzuciłeś wyżej... i patrze gdzie ten ktoś podpiął kabelek od pompy... odszukałem jego płytę, to raczej MSI B550 Tomahawk i on ma tam złącze do podpięcia wentylatorów... A u mnie dziady nie dali tego :mad:
50385
sokolnik
04-04-2021, 15:20
Chyba muszę zmienić płytę główną przez brak wtyczki dla wentylatorka/pompy [emoji14]
W końcu po półtora roku poprawnie wpiałem pompę pod PumpFan :D
krzysztofz24
04-04-2021, 15:27
Kable RGB...nieeeeeeee!
Nie zaczynaj znowu:-).
sokolnik
04-04-2021, 15:32
Kable RGB...nieeeeeeee!
Nie zaczynaj znowu:-).Miałem minifazę na RGB/LEDY... teraz mam mniej led/argb po zmianie obudowy ...
Ale zmiana zasilacza znowu może mnie przybliżyć do fazy RGB ha
Żartuję, kable RGB to już przesada...
Chyba muszę zmienić płytę główną przez brak wtyczki dla wentylatorka/pompy [emoji14]
W końcu po półtora roku poprawnie wpiałem pompę pod PumpFan :D
No kto by pomyślał. pisałem Ci, że tam ma być jakieś 1354612 postów wstecz :D
Trzeba było kupić coś gigabyte to być sobie ustawił, które złącze będzie obsługiwało pompę, kolejny drobiazg pokazuje jak MSI olewa ciekawe rozwiązania.
sokolnik
04-04-2021, 16:54
Trzeba było kupić coś gigabyte to być sobie ustawił, które złącze będzie obsługiwało pompę, kolejny drobiazg pokazuje jak MSI olewa ciekawe rozwiązania.
ale po co ja mam coś ustawiać? :D
jest złącze PUMP FAN i są inne... ja miałem chyba źle wpięte i tyle, ale czy teraz jest jakaś różnica? Nie sądzę...
sokolnik
04-04-2021, 18:37
ściągnąłem aplikacje na tel - Miernik db i zrobiłem mały teścik ...
- z odłączonym całkowicie od zasilania HDD 2Tb... oraz z działającym tym dyskiem... ok 5-8 db więcej. Jest zdecydowanie najgłośniejszy. Noo cóż... trzeba muzę z YT słuchać :D
sokolnik
04-04-2021, 20:01
jakieś 2 miesiące temu (może więcej) pisaliśmy tu o giercowaniu/gadaniu na Discordzie/takiej zabawie na godzinne/półtoragodzinne "meczyki" w gierki.
Aktualnie są 2 gierki (tanio do kupiernia na Origin ok 15-40 zł) w które gramy.
Red Alert 2 bez dodatku typu YURI:
przykładowa mapka:
50397
https://www.youtube.com/watch?v=SQLqpfip3VE
ORAZ
BF4
50398
oraz jedna z popularniejszych mapek:
https://www.youtube.com/watch?v=_XGa1Xwe15o
Pandemia jest, wiosna już prawie prawie ale dalej wieczorami nie za bardzo jest co robić z uwagi na różnej maści obostrzenia...
Może zwiększy się grono Giercujących Masterów Nikoniarzy i do poniższych dołączą nowe osoby...
- crusiek
- krzysztofz24
- Bartolini82
- ja :D
KTOŚ CHĘTNY? :)
Co oferujemy?
- dobrą zabawę
- można się lepiej poznać, pogadać :D
- zwiększamy skilla w grach :D
- bezpieczeństwo zdrowotne - podczas grania nie jesteśmy narażeni na COVID :D ;)
50399
Swoją drogą, krzysztofz24 dla dobra wspólnego, nikoniarskiego mógłbyś też z nami popykać i ploty pourządzać.
:D:D
sokolnik
04-04-2021, 20:31
Swoją drogą, krzysztofz24 dla dobra wspólnego, nikoniarskiego mógłbyś też z nami popykać i ploty pourządzać.
Krzychu grał, to niezły wymiatacz w BF4 (w RA2 nie grał chyba nigdy, z nami nie grał na pewno). Jednak on preferuje w BF4 mapy typu "rzeź" boo to taki typowy KABAN :D
Jak gramy?
Zwyczajnie :D
Zgadujemy się na FB/Discordzie/SMSami itp. ustalamy godzinę, najcześciej 21.30 z opcją opóźnionego startu ale tak żeby o 22 zacząć i tak koło/przed północą skończyć bo rano do roboty :p Chyba że jest weekend to i do 1 można pogiercować :D
W RA2 gramy sami bez obcych multiplayerów a w BF4 gramy w "otwartym świecie" różnej maści gamerów, nawet tych PseudoDzieciNeostrady :p
https://www.youtube.com/watch?v=SeuQeaA8b8o
I żeby nikt sobie nie myślał:
- gramy bez napinki na granie,
- nie gramy codziennie,
- zazwyczaj gramy 1, może 2 razy w tyg, np. wt i pt,
- czasami nie gramy 2-3 tyg,
- umawiamy się raczej na konkretny dzień, bo nie jesteśmy DziećmiNeostrady i po prostu najczęściej ciężko się zgrać by każdemu pasowało...
ale fajnie by było przyjąć kogoś do GrupyProGamerówNikoniarzy :)
50406
sokolnik
04-04-2021, 21:03
Widzę tu kilku kandydatów:
marcin255
koesh
90s
fafniak
OjTam
grizz
And.N
obawiam sie ze nie mam BF4
sokolnik
04-04-2021, 21:36
obawiam sie ze nie mam BF4Też kiedyś nie miałem...
Bartolini82
04-04-2021, 21:38
fafniak, oryginał kosztuje nieco ponad 30zł, a dla tej zabawy, naprawdę warto :)
Ja mam ale zero zapału do siedzenia przy grze :(
krzysztofz24
04-04-2021, 21:46
Chętnie. Tylko teraz jeszcze kończe Shadow od War a to singiel. Przeważnie gram tylko jedną grę naraz. Kurde kupiłem jakąś mega rozszerzona wersję i już koło 100 godzin. Ale już kończę:-).
To myślę że za jakiś tydzień max jestem dyspozycyjny do BF4.
Tylko że muszę z raz czy dwa sam zagrać żeby skill powrócił:-D. Takie przypomnienie.
Coby sokolnik sie nade mną nie znęcał.
zajrzałem na origin - ponad 70 dych
Bartolini82
04-04-2021, 21:58
Hm... jeszcze niedawno w morele kosztował 38zł, a na Origin chyba płaciłem 34.
Są jeszcze po 30kilka na innych stronach:
https://www.ceneo.pl/47521946
ten BF4 chyba jest za szybki dla mnie
Ale red alert... ?
Ja tam nie wiem. Jak dla mnie to Red Alert szybszy :D Serio :D
no przeca to chyba strategia jest ?
To może być tylko moje wrażenie, ja lubię jak w strategii mogę sobię na spokojnie budować, tutaj nie ma czasu na spokój, bo nie gramy z komputerem, więc jest dość szybka akcja z atakami, obronami, zdobyciem surowców! Utrzymaniem się na mapie, ja jeszcze z sokołem ani razu nie wygrałem :D :D
krzysztofz24 -> oczyść skrzynkę PW :D Skrzynka pełna.
krzysztofz24
04-04-2021, 22:31
Oczyszczona, zreszta widzialem PW i nawet odpisalem. Dawaj to tutaj:-).
To może być tylko moje wrażenie, ja lubię jak w strategii mogę sobię na spokojnie budować, tutaj nie ma czasu na spokój,
No właśnie właczyłem sobie gameplay - fakt jest szybko.... :(
Dlatego jednak wolę warhammer 40000 i defence grid
krzysztofz24
04-04-2021, 22:46
ten BF4 chyba jest za szybki dla mnie
Ale red alert... ?
Red Alert to totalny staroc, jeszcze starszy nic Heroes III chyba.
BF4 jako strzelanka. Wcale nei jest bardzo szybki, mozna tam spokojnie i na myslenie grac.
Mozna grac pojazdami, mozna zdobywac capa i pelno punktow. Chcesz to mozna grac typowo jak strzelanke, ale jak ktos powie ze on nie lubi sie strzelac face to face to nadal moze byc efektywnym i przydatnym graczem i miec z tego fun.
Powinno sie przejsc songleplayer, bo to calkiem fajne 10 godzin gry i bardzo dobry samouczek.
Potem sie skoncentrowac na pojazdach i to nimi zabijac innych:-). No a potem to juz sie samemu wie co chce i jaki styl gry nam pasuje.
Kiedys mialem na BF4 intensywna faze. (teraz tez nadal gram, tylk oostatnio swiadoma przerwa, zeby odpoczac) Ogladalem poradniki jak dana bron sie zachowuje, taktyki, miejscowki. Co do pojazdow to nauczylem sie grac dobrze smiglowcem, kosze piechote az milo. Z walka z innym smiglowcem to umiem dobrze uciekac;-), rzadko wygrywam dogfight. Ale pojedynczego zolnierza na piechote to z kazdego miejsca wyluskam. Teraz akurat lubie smiglowiec, lodke bojowa i na piechote jakas rzeznie.
Pozniej mialem faze na odrzutowiec. Ale to juz jest najtrudniejsza maszyna w grze. Moze byc zabojcza, ale jest bardzo trudna. Powiedzmy ze jakos tam latam jetem, z efektywnoscia bojowa juz gorzej;-)
Pamietam jaka mialem zajawke na ten filmik. Gosciu leci odrzutowcem, odwaraca go i leci nisko nad samym morzem, przelatuje pod mostem i jeszcze muska tylnymi statecznikami tafle wody. No kosmos i puure skill:-) Po wielu cwiczeniach udalo mi sie to.
Nie powiem ze robie to regularnie i z marszu;-).
Ale jestem z siebie dumny:-)
https://youtu.be/yPuUKfn3ILg
Najważniejsze żeby nie bawić się w typowego snajpera bo szybko gra będzie irytowała.
krzysztofz24
04-04-2021, 23:08
Najważniejsze żeby nie bawić się w typowego snajpera bo szybko gra będzie irytowała.
Czasem mozna, to wcale nie jest najprostszy sposob gry i tez wypada miec pomyslunek i skill.
Tez oczywiscie poradniki dla snajpera-zwoadowcy ogladalem:-D.
Tylko slowo klucz; snajper-zwiadowca a nei uwalic siew rogu mapy i konczyc z kiepskim wynikiem.
Snajper ma fajne ladunki wybuchowe C4. Podbiega do czolgu, rzuca 2 sztuki, odbiega kawalek i czolg "schodzi na strzala".
Nastepny Battlefield ma byc w czasach wspolczesnych. Koniec z 1 i 2 wojna swiatowa.
O ile 4 to tak ulepszona 3. T owiaze pewne nadziej z najnowsza odslona o ktorej sa dopiero przecieki.
sokolnik
04-04-2021, 23:41
No właśnie właczyłem sobie gameplay - fakt jest szybko.... :(
Dlatego jednak wolę warhammer 40000 i defence gridJest szybko bo ktos ustawił prędkość gry na wysoką... Wtedy szybko wszystko sie buduje, jeździ, lata itp...
Ale można zwolnić.. Wtedy wszywtko jest wolno, dlugo trwa budowa... Wszystko wtedy musi byc przemyślane...
Kwestia ustawień rozgrywki :)
BF4 kupowałem chyba za jakieś 40 zl, ale ja kupiłem angielska wersję bo byla tańsza :)
krzysztofz24
04-04-2021, 23:51
Chyba za 30zl kupowales. Ja cie namawialem na taka polskojezyczna wersje z Origin za 45zl a ty jakas anglojezyczna wersje z zewnetrznego zrodla wolales.
chyba tak bylo...
sokolnik
04-04-2021, 23:52
Chyba za 30zl kupowales. Ja cie namawialem na taka polskojezyczna wersje z Origin za 45zl a ty jakas anglojezyczna wersje z zewnetrznego zrodla wolales.
chyba tak bylo...Ja się pomyliłem z tymi wersjami językowymi, patrze tanio to biorę instaluje, patrze nie ma Polskiego :)
Za 70 zł bym nie kupił ha
Sokolnik, etap gier zakończyłem na takich tytułach jak np.: Wolfenstain, Medal of Honor, Call of Duty, Far Cry, Serious Sam (i to raczej pierwsze części tych gier). Jakoś mnie nie ciągnie do grania.
Który z dysków 1 TB SSD do 450 zł (góra 500 zł) polecacie?
Bartolini82
05-04-2021, 09:51
Ja tam nie wiem. Jak dla mnie to Red Alert szybszy :D Serio :D
Crusiek ma rację. Dla mnie RA też jest za szybki i ja również preferuję bardziej rozłożone w czasie działania niż to, że tutaj sobie zaczynasz rozbudowywać bazę, coś tam odkrywasz na mapce, a nagle patrzysz, a już Cię sokolnik atakuje :D:D:D:D
waldek, jak dla mnie (co potwierdza wiele testów w necie) królem SSD jest MX500 Crucial. Fantastyczne dyski.
... jak dla mnie (co potwierdza wiele testów w necie) królem SSD jest MX500 Crucial. Fantastyczne dyski.
Dzięki. Faktycznie teraz zauważyłem że ma najwięcej opinii.
Ale pewnie "trzyma cenę" z tego powodu?
Może pamiętacie czy były na niego jakieś promocje?
Warto czekać czy kupować za 450 zł?
cybulski
05-04-2021, 10:33
Najnowszy gamingowy z kanału Linus tech tips https://youtu.be/J_90BPrG8hQ
sokolnik
05-04-2021, 10:48
Warto czekać czy kupować za 450 zł?450 zł za MX500 1Tb to normalna cena raczej, były droższe.
MX500 2 Tb kosztuje często ponad 1000 zl. Na allegro okolice 950 zł i tak właśnie poluje na kolejne MX500 u mnie w pc. Mam MX500 1Tb.
Pisalem, ustawmy prędkość gry na 3 wtedy wszystko będzie wolno jeździło, wolno się budowało, bedzie więcej czasu do namysłu i budowe :)
cybulski
05-04-2021, 11:08
Warto czekać czy kupować za 450 zł?
https://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx500-1-tb-2-5-sata-iii-ct1000mx500ssd1-979473/?gclid=CjwKCAjw6qqDBhB-EiwACBs6x525ZQTlMDlVoqHBEGu7Yazhe5shPLjFZ0T2qC9bTt Ei7tuLuHWjXhoCdQgQAvD_BwE 445-458 zł czy jest gdzieś teraz niżej? Nie ma problemu z dostawą? https://m.ceneo.pl/58983509;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q0_UL_WUc7rQs&gclid=CjwKCAjw6qqDBhB-EiwACBs6x6TEwSSS2XWaVS9mOynUt3N9sXY9xI5v4ccfwRXSjZ XaCrRjpNUcIBoC8CwQAvD_BwE
sokolnik
05-04-2021, 11:53
https://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx500-1-tb-2-5-sata-iii-ct1000mx500ssd1-979473/?gclid=CjwKCAjw6qqDBhB-EiwACBs6x525ZQTlMDlVoqHBEGu7Yazhe5shPLjFZ0T2qC9bTt Ei7tuLuHWjXhoCdQgQAvD_BwE 445-458 zł czy jest gdzieś teraz niżej? Nie ma problemu z dostawą? https://m.ceneo.pl/58983509;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q0_UL_WUc7rQs&gclid=CjwKCAjw6qqDBhB-EiwACBs6x6TEwSSS2XWaVS9mOynUt3N9sXY9xI5v4ccfwRXSjZ XaCrRjpNUcIBoC8CwQAvD_BwE
ja będę kupować na allegro u sprzedawcy NEO24 jakoś tak :) jakiś sklep :p nie znam
Tak RA2 to staroć... a ludzie w to grają na MULTI podobnie jak w BF4... kwestia gustu a gustach się nie dyskutuje podobno :)
Proszę, nagrałem u siebie kawałek gry na 20 FPS MEDIUM w CNC...
Proszę bardzo, można "zwolnić" całą grę... jednak tu jest znacznie za wolno dla mnie... to ma być godzinna "partyjka" a 4h posiadówa na mapie/na strategii :)
na dysku google film można obejrzeć w max rozdzielczości 1080p, jak ktoś chce zobaczyć tą grę w lepszej rozdziałce czyli 3440x1440 to trzeba pobrać plik :)
https://drive.google.com/file/d/1KDZfAokdD3Xy3HupiLSSy6hvH4wTuU4M/view?usp=sharing
Warto czekać czy kupować za 450 zł?Co miesiąc jest w promo ~400
Ej, nie wiem jak patrzycie, ale na amazonie sa w historycznie najniższej cenie! Zarówno de jak i pl, 375-390pln. Właśnie zamawiam.
sokolnik
05-04-2021, 13:46
Ej, nie wiem jak patrzycie, ale na amazonie sa w historycznie najniższej cenie! Zarówno de jak i pl, 375-390pln. Właśnie zamawiam.
zamawiasz z amazona?
dasz linka?
https://www.amazon.pl/Crucial-Mx500-CT1000MX500SSD1-Nand-Wewn%C4%99trzny/dp/B078211KBB/ref=sr_1_1?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3 %91&crid=3J57TGH0HUHWN&dchild=1&keywords=crucial+mx500&qid=1617623377&sprefix=mx500%2Caps%2C182&sr=8-1
375 dobra cena, dzięki :) :D
sokolnik
05-04-2021, 14:00
https://www.amazon.pl/Crucial-Mx500-CT1000MX500SSD1-Nand-Wewn%C4%99trzny/dp/B078211KBB/ref=sr_1_1?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3 %91&crid=3J57TGH0HUHWN&dchild=1&keywords=crucial+mx500&qid=1617623377&sprefix=mx500%2Caps%2C182&sr=8-1
dzięki ale
2 Tb to już 885 zł i nie mogę skorzystać z mojego BONU ehhh nie mam bonów na AMAZON :p ale na allegro już mogę mieć/mam :D
No kurde, wczoraj zaswiecił mi się na czerwono, ssd evo na zdjęcia, że zapełniony, a dziś takie promo :-) Z roku na rok coraz mniej zdjęć popełniam, więc z przestrzenią dyskową będę miał teraz kilka lat spokoju.
Dawałem linka do MX500 2TB za 690zł i to była cena super.
Dzięki. Kupiony. :D
Nooo, ja już też zamówiłem, sobie podmienię. :)
Dawałem linka do MX500 2TB za 690zł i to była cena super.
Też kosmos. Na amzon 880pln. Na tych pamięciach sa takie kosmiczne marże że sie oplaca tyle opuszczać czy jaki w tym zysk?
Amazon wywalcza sobie takie ekstra promocje, to jest mechanizm niszczenia konkurencji, jak już Amazon sam zostanie na rynku wtedy będzie dyktował ceny :)
To mogliby jeszcze procesory tak obniżyć, zanim zniszczą wolny handel :-)
sokolnik
05-04-2021, 14:25
chyba lepiej GPU :D CPU idzie kupić jeszzcze bez problemu i jest WYBÓR a na rynku GPU jest DRAMAT a nie WYBÓR :D
Dzisiaj zerkałem sobie na 3070 któreś, a może to 3080 było.., miała cenę sugerowaną 2700 zł. na starcie.
W rzeczywistości wystartowała z poziomu 3800 zł, by teraz kosztować niejako odwrotnie do ceny sugerowanej, czyli 7200 :D
chyba lepiej GPU :D CPU idzie kupić jeszzcze bez problemu i jest WYBÓR a na rynku GPU jest DRAMAT a nie WYBÓR :DNo ja na szczęście kupiłem 1660s na początku pandemii, cały pc zmieniłem. Dziś byłbym w pupie..
Obserwuj bo często są sporo tańsze niż domyślne u nas, zresztą większość sprzętu komputerowego bywa taniutko, jedyne co nie trafiłem to karty graficzne, chore ceny i naciągacze z jakiś dziwnych 3rd firm.
sokolnik
05-04-2021, 14:43
tak naprawdę największy problem jest kartami graficznymi... z niczym więcej tak naprawdę, wszystko idzie kupić o ile nie kupujemy jakiś TOP podzespołów... tylko te GPU :/
Kto kupił sprzęt przed pandemią jest zwycięzcą... oraz tacy jak Ja :D którzy sprzedają z małą stratą i kupują sprzęt nowszy niewiele dopłącając w ogólnym rozliczeniu... gdyby teraz miał ktoś składać komputer... np miałby 8 letni sprzęt ... to złoży komputer ale zakup karty graficznej pokroju 2060 w górę to istny dramat. Nie mówiąc już o "nowych" RTX 3... :/
sokolnik
05-04-2021, 18:09
tak sobie z ciekawości złożyłem na morele komputer z moich części które tworzą mojego peceta :)
i co mi wyszło?
Wiadomo, niektóre produkty są tańsze, np procesor, dyski są tańsze (niektóre) ale np chłodzenie i obudowa są droższe. Karty grafiki nie liczę, zapłaciłem za nią 2200 albo 2300 jakoś tak... nie pamiętam.
Na morele zestaw mnie wyniósł NA DZIŚ 7 900 PLN czyli pewnie jakbym składał ten komputer rok temu czy 1,5 roku temu to bym wydał powiedzmy 8 500 PLN. GPU mam już ponad 2 lata no ale jednak taki zestaw jaki mam to już ponad 10 000 PLN (z GPU) a realnie i tak wydałem więcej na PC bo zmieniałem RAM (od 2017 r. z 2133 mhz na 3200, a potem na 3600 obecnie), obudowy zmieniałem (z Zalmana z 2014 na DB700 i teraz na SB802). Zmiany chłodzenia CPU nie liczę bo w koszyku zawarłem Eisbaera także spoko.
No i teraz o co mi chodzi...
Wcześniejszego kompa kupiłem (w budzie Zalmana w 2014 r. do teraz mam zasilacz i HDD 1 Tb) i gdybym tak miał czekać do 2020/2021 z zakupem nowego kompa (tak jak robi to wiele osób - zmiana raz na 8-10 lat) to ŻAL by mi było wydać na komputer 10 000 a teraz to pewnie jakieś bardziej 13-15 tyś bo dochodzi koszt dobrej karty graficznej, która znowu wystarczy na wiele lat)... Po prostu załamką byłoby dla mnie wydać 15 000 na kompa (bo może jeszcze zmiana monitora z 16:10 fullhd na coś większego)...
Nie wiem, może niektórzy tak lubią/wolą kupić raz na powiedzmy 10 lat i nie zajmować się komputerem pod względem rozbudowy/modyfikacji, skrzynkę otworzyć raz na 3 lata i ją wyczyścić/zmienić pastę... ale mnie jakoś tak by bolało wydać na sprzęt komputerowy jednorazowo te 12-15 tys PLN wiedząc doskonale jak sprzęt komputerowy się szybko "starzeje", jak co roku mamy nowe premiery najnowszych generacji... Jeszcze niedawno hitem był i7 8700K 8 rdzeni ! Potem RYZENY... tak dużo się dzieje, tak dużo się zmienia... że wydanie tych 10-12-15 tyś byłoby dla mnie stratą kasy bo sprzęt w ciągu roku szybko by się zestarzał...
dlatego wolę taktykę zmiany modyfikacji po trochu, coś w każdym roku zmienić, zmodyfikować za klika stówek, no chyba że zmiana CPU+MOBO co np 3-4 lata ale to jeszcze nie wydatek 10 000 PLN :)
Nigdy nie porównujesz dokładnie to samo tylko korzystasz z podzespołów obecnie w dobrych cenach bo często coś opłacalne rok temu teraz nie ma sensu kupować itp.
Zmiana sprzętu po troszku czy całego jak policzysz wyjdzie na to samo, cudów nie ma, a często jak wchodzi nowa platforma to poprzednie podzespoły drożeją i wtedy warto zmieniać.
Jedyne co nie warto to kupować gotowych zestawów ani sprzedawać całych zestawów.
cybulski
05-04-2021, 18:18
Najnowszy gamingowy z kanału Linus tech tips https://youtu.be/J_90BPrG8hQ
sokolnik nawiązujesz do tego? :)
sokolnik, wiele tych zmian wymusiłeś sam bo nie słuchałeś dobrych rad albo ignorowałeś je, na co był zakup nowych pamięci jak te co miałeś bez problemu mogły chodzić jak te nowe, czyli tu akurat zmarnowałeś kasę, nawet zwieszając ilość można dokupić druga parę.
Jakbyś faktycznie tak rozsądnie postępował to były okazje na zakup nowego cpu, doradzałem ci to i spokojnie wtedy sprzedałbyś swojego tak ze dołożyłbyś malutko, teraz już różnica się zwiększyła i to sporo.
Ty raczej jak sobie coś wymyślisz to olewasz rozsądne porady i stawiasz na swoim.
Następne zmiany to całkowicie nowe platformy, więc dokładanie teraz do starej platformy to marnowanie kasy, teraz będą nowe procesory z nowymi slotami, nowymi chipsetami i DDR5, więc cała baza do wymiany na nowe, a wtedy pasuje już też na system wpakować SSD na PCIe 4 bo PCIe 5 będą pewnie kosmicznie drogie.
sokolnik
05-04-2021, 18:46
Odnośnie zmiany Cruciali na G.Skille... Pisaliśmy już o tym i fakt, przepłaciłem ale taka jest cena gdy:
- Nie umie sie podkręcać ramu. Nie jest, to takie proste jak podkrecanie CPU.
- Chce się mieć trochę RGBe :)
- chce sie miec gotowy produkt 3600 MHZ CL 16 16 16 36, na świetnych bdie z opcją jeszcze większego bezproblemowego podkręcania pewnie na 3733 Cl14, zbieram sie caly czas do tego ppdkrecania ha ale teraz nie ma takiego cisnienia,
- jak już zmieniać ram i wydawać kase to dołożyć do zestawu 2 x 16 GB. Nie chciałem 4x8, wole mieć opcję rozbudowy do 64 GB tak jak mam teraz...
Obudowe to fakt, kupowałem oczami ale kupując DB700 nie wiedziałem że będę miał AiO... Gdyby ten DR4PRO nie trafił na reklamacje (uznaną) to dalej miałbym chlodzenie powietrzne, i nie przeszkadzałby mi tak zabudowany TOP... no ale wyszło jak wyszło napewno gorzej nie wyszło :)
A przypomnij mi, jaki mi procesor polecałeś ze byla taka okazja...? :)
Ja mam i3 9gen, myślałem o zmianie na i7 i upgrade ramu z 2660 na szybsze. Byle firefox z lightroomem nie przycinał ¯\_(ツ)_/¯
sokolnik
05-04-2021, 19:12
sokolnik nawiązujesz do tego? :)
eee tam, on użył słabszego RAMU :P więcej, ale CL wyższe CL 16 19 19 hłe hłe hłe ;)
tak patrze na te ich ceny...
AiO Corsair H150i - 189 $
Samsung 980 PRO 2 Tb - 400 $ no ale to Samsung 980 2Tb
MOBO ASUS x570 - 250 $
RYZEN 5950x - 800 $
RTX 3090 - 2,341.99 $ sklep (https://www.newegg.com/asus-geforce-rtx-3090-rog-strix-rtx3090-o24g-white/p/N82E16814126482?nm_mc=AFC-RAN-COM&cm_mmc=AFC-RAN-COM&utm_medium=affiliates&utm_source=afc-Linus+Tech+Tips&AFFID=3641906&AFFNAME=Linus+Tech+Tips&ACRID=1&ASUBID=&ASID=https%3A%2F%2Fgeni.us%2F&ranMID=44583&ranEAID=3641906&ranSiteID=odkoVVpgbeM-fiFbTD6IYkuJDXNhbv1ruw)
to po prostu dociera do mnie jakimi jesteśmy biedakami / w sensie jak PLN jest nic nie wart ... U nas RYZEN 5950x był w okolicach 4500 PLN prawda? poprawcie mnie jeśli się mylę...
Ja mam i3 9gen, myślałem o zmianie na i7 i upgrade ramu z 2660 na szybsze. Byle firefox z lightroomem nie przycinał ¯\_(ツ)_/¯
myślałeś o zmianie i wymyśliłeś coś?
zmieniasz? :)
krzysztofz24
05-04-2021, 19:12
sokolnik, kiedyś dawałeś zdjęcie chyba tej swojej obudowy Zalman.
Mógłbyś zarzucić fotę.
Bo chciałbym przeżyć to jeszcze raz :-D.
I jak to komputer kupiłeś w tej obudowie, chyba nie kupowałeś gotowca?
myślałeś o zmianie i wymyśliłeś coś?
zmieniasz? :)
Pewnie na jesień. Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego biedazestawu, przez rok zmieniłem dwa dyski(m2+ssd), obudowę i gpu. Dziś dokupiłem trzeci, mam nadzieję ostatni, dysk i już zostanie ten proc do ewentualnej wymiany.
I psu, zasilacz też zmieniałem..
No teraz po tym co napisalem, to faktycznie, domowy pc to skarbonka bez dna, jak samochód co najmniej :-)
sokolnik
05-04-2021, 19:36
sokolnik, kiedyś dawałeś zdjęcie chyba tej swojej obudowy Zalman.
Mógłbyś zarzucić fotę.
Bo chciałbym przeżyć to jeszcze raz :-D.
I jak to komputer kupiłeś w tej obudowie, chyba nie kupowałeś gotowca?
prosze bardzo, nie wiem po co chcesz fotki tego:
- plastikfantastic
- piekarnika
- obudowy z czasów lekko mówiąc dawnych...
Nie, nie kupowałem gotowca... Dałem się nabrać na ich marketing dot. wentylatorów bocznych, super wentylacji oraz podobał mi sie jej front :lol: :lol: :lol:
50429
50430
50431
50432,
50433
50434
Robiłem te zdjęcia do ogłoszenia na OLX.. kupił jakiś małolat za 150 zł chyba :)
50436
:D :D :D
krzysztofz24
05-04-2021, 20:04
Chciałem jeszcze raz zobaczyć ten agresywny front, te potężne wloty powietrza i ten napis hity performance:-).
Trzeba było zostawić ta obudowe:-D.
Omg komp bez karty grafiki, to tak można? Straszne.
sokolnik
05-04-2021, 20:34
Omg komp bez karty grafiki, to tak można? Straszne.
można bez problemu.
Nie licząc GPU z lat ok 1998-2000 r. to 1070Ti kupiona na moje 30 urodziny jest moją pierwszą kartą graficzną z prawdziwego zdarzenia...
od 2014 czyli kiedy porzuciłem świat laptopów na rzecz PC, nie miałem GPU do 2018 r... nie grałem w gry, a jakieś starocie oblatywałem na zintegrowanej grafice w Intelu wtedy jeszcze. Zawsze miałem Intela + nVidia... Obecnie Ryzen ale na Radeony się nie przeniosę :)
tak patrze na te ich ceny...
AiO Corsair H150i - 189 $
Samsung 980 PRO 2 Tb - 400 $ no ale to Samsung 980 2Tb
MOBO ASUS x570 - 250 $
RYZEN 5950x - 800 $
RTX 3090 - 2,341.99 $ sklep (https://www.newegg.com/asus-geforce-rtx-3090-rog-strix-rtx3090-o24g-white/p/N82E16814126482?nm_mc=AFC-RAN-COM&cm_mmc=AFC-RAN-COM&utm_medium=affiliates&utm_source=afc-Linus+Tech+Tips&AFFID=3641906&AFFNAME=Linus+Tech+Tips&ACRID=1&ASUBID=&ASID=https%3A%2F%2Fgeni.us%2F&ranMID=44583&ranEAID=3641906&ranSiteID=odkoVVpgbeM-fiFbTD6IYkuJDXNhbv1ruw)
to po prostu dociera do mnie jakimi jesteśmy biedakami / w sensie jak PLN jest nic nie wart ... U nas RYZEN 5950x był w okolicach 4500 PLN prawda? poprawcie mnie jeśli się mylę...
Ale co ma do tego PLN ?
Raczej chodzi o EU i jak doliczysz VAT to już masz cenę standard.
Przecież Z6 w dniu premiery też w USA kosztował 1999$, a w EU wychodziło po przeliczeniu euro 12999zł.
sokolnik
05-04-2021, 21:35
Ale co ma do tego PLN ?
Raczej chodzi o EU i jak doliczysz VAT to już masz cenę standard.
Przecież Z6 w dniu premiery też w USA kosztował 1999$, a w EU wychodziło po przeliczeniu euro 12999zł.
chodzi mi o Polskie zarobki... W USA pewnie tez ludzie standardowo zarabiają miesięcznie 2-2,5 tys dolarów i za dniówkę 180 dolarów kupują sobie AiO od Corsair... to ile tam kosztuje MEGA popularne AiO od SPC? 50 dolców? :)
też chciałbym sobię móc kupić 3900x za tygodniówkę... jakieś pewnie 600 zł ? Skoro 5950x kosztuje 800 dolarów, to taki 3900x pewnie 500$, bo jest jeszcze 3950x pewnie za 600 $ :)
Zarobki wschodnie, elektronika zachodnia sprzedawana w dolarach, słaba złotówka, tona podatków w Polsce, pośrednicy... i cena jest absurdalna względem zarobków w Polsce do tego samego dla zwykłego Amerykanina czy np. Niemca/Francuza/Anglika.
cybulski
05-04-2021, 21:44
W Kalifornii minimalna obecnie to 15usd za godzinę a średnie ale to chyba 2019 https://estavisa.pl/jakie-sa-zarobki-w-usa-srednie-i-stale-pensje/
"Średnia pensja w USA w przeliczeniu na 1 osobę to ok. $5,000 brutto miesięcznie. "
Podchodzisz do tego bardzo naiwnie i nie bierzesz pod uwagę że chcąc utrzymać podobny poziom życia często zagraniczne zarobki nie są niczym nadzwyczajnym jeśli zaczniesz płacisz za mieszkanie, szkołę, transport, media itd, oczywiście można się nasłuchać ile to można ( zaznaczam MOŻNA ) zarobić.
Masz tylko rację że do cen sprzętu zagranicą mają nadal dużo dużo lepiej ale patrz optymistycznie, jakby nie pandemia odczulibyśmy dalsze wzrosty pensji bo gospodarka jest rozkręcona.
Mnie zdziwiły słabe zarobki ludzi we Włoszech, a to przecież gospodarka większa od naszej, sporo nasłuchałem się od ludzi co przeprowadzili się do Neapolu i na czas pandemii wrócili do Polski bo tam nie mogą prowadzić kawiarni z mini hotelikiem, zaskoczyło ich że u nas tak dużo te branże kasy dostały, a tam łącznie 800 euro dostali i sporo obietnic.
A co do tego procesora to chodziło o 5900x bo były chyba po 2600zł jeśli dobrze pamiętam.
W Kalifornii minimalna obecnie to 15usd za godzinę a średnie ale to chyba 2019 https://estavisa.pl/jakie-sa-zarobki-w-usa-srednie-i-stale-pensje/
"Średnia pensja w USA w przeliczeniu na 1 osobę to ok. $5,000 brutto miesięcznie. "
Nie sugerowałbym się średnimi pensjami ani u nas ani w usa, zresztą to też mocno względne porównania, u nas przynajmniej jak sobie nogę połamiesz to ci poskładają za free, a usa nie kończy sie na raju kalifornijskiej pracy w google.
cybulski
05-04-2021, 21:58
Koesh ja to wszystko wiem. Czemu Ty zakładasz ze tu na forum są sami nie oświeceni we wszystkim :) realnie ich 5tys USD u nich to jak gdzies chyba 10tys u nas średnio. Średnią nabijają bogatsze Stany, i dobre zawody.
Ale jest też bardzo duza grupa ludzi poniżej ubóstwa chyba się nawet określa ich mianem trash people, czytałem o tym niedawno. O tym głośno się nie mówi, podobno jest to 10 procent społeczeństwa.
chodzi mi o Polskie zarobki... W USA pewnie tez ludzie standardowo zarabiają miesięcznie 2-2,5 tys dolarów i za dniówkę 180 dolarów kupują sobie AiO od Corsair... to ile tam kosztuje MEGA popularne AiO od SPC? 50 dolców? :)
też chciałbym sobię móc kupić 3900x za tygodniówkę... jakieś pewnie 600 zł ? Skoro 5950x kosztuje 800 dolarów, to taki 3900x pewnie 500$, bo jest jeszcze 3950x pewnie za 600 $ :)
Zarobki wschodnie, elektronika zachodnia sprzedawana w dolarach, słaba złotówka, tona podatków w Polsce, pośrednicy... i cena jest absurdalna względem zarobków w Polsce do tego samego dla zwykłego Amerykanina czy np. Niemca/Francuza/Anglika.Mnie zaskoczyło mocno jak znajomi sprowadzali do usa kontener z materiałami budowalnymi z Polski do wykańczania domu i podawali mi przy okazji ceny usług, u nas jest obecnie bardzo drogo w budowlance w usługach ale jak usłyszałem kwoty jakie oni wydawali to masakra, zresztą koszty żywności tez dziwnie wysokie jak na kraj, który w rolnictwie przoduje, kolejna rzecz bardzo droga to edukacja i służba zdrowia.
Nie wiem czy rekompensuje to że mogą sobie co kilka lata kupić taniej o 100$ procesor :(
cybulski
05-04-2021, 22:31
Mają też podatek katastralny, drenuje to budżet przeciętnej rodziny. Kolega który ma dom pod Chicago kiedyś mi to podliczył ile płaci... Illinois ma najwyższą stawkę, ponad 2%,to policzcie sobie ile to od waszego domu mieszkania wychodziloby dodatkowo w podatkach.
A tu jescze może dodam taki wpis z bloga o American dream https://marciniwuc.com/koszty-zycia-w-usa/
A ja właśnei odkryłem world of warships :)
fafniak:
https://warships.net/brzeczyszkiewicz123
Powinno jeszcze zadziałać. ;)
Link zaproszeniowy do WoWsa. Jak wejdzie to powinieneś parę pierdołek otrzymać. Coś w stylu konto premium na parę dni i okręt premium niskiego tieru.
no cos dostałem - dziękuję
sokolnik
06-04-2021, 00:08
W ra2 też są statki i łodzie podwodne!
krzysztofz24
06-04-2021, 00:30
A ja właśnei odkryłem world of warships :)
Tylkoz eby ci World of Tanks nie pryszedl do glowy. Toksyczna gra.
WoW jest z tego samego studia, choc mechanika jednak inna sila rzeczy w okretach niz w czolgach.
Jeśli chodzi o grę z czołgami WarThunder lepszy. Kozacki system obrażeń ma.
Za to expienie poszczególnych pojazdów... Ech, szkoda gadać. ;)
krzysztofz24
06-04-2021, 00:38
W ra2 też są statki i łodzie podwodne!
Kurde sokol to jest gra z 2000 roku.
To chyba byly czasy Amigi:-).
Rozumiem twoj sentyment, ze sie zagrywales jak miales 10 lat. ale ta gra to prehistoria. Dzisiejsze gry na smartfona sa bardziej zaawansowane, rozbudowane i maja lepsza grafike.
Za 5-8zl albo za darmo mozna miec podobna gre w promocji ze Steam czy Epic Games. Podobna, tylko lepsza i 10 lat mlodsza, jak nie jeszcze bardziej.
Zostaw to truchlo i daj mu spoczywac w spokoju:-).
sokolnik
06-04-2021, 10:22
Podchodzisz do tego bardzo naiwnie i nie bierzesz pod uwagę że chcąc utrzymać podobny poziom życia często zagraniczne zarobki nie są niczym nadzwyczajnym jeśli zaczniesz płacisz za mieszkanie, szkołę, transport, media itd, oczywiście można się nasłuchać ile to można ( zaznaczam MOŻNA ) zarobić.
Masz tylko rację że do cen sprzętu zagranicą mają nadal dużo dużo lepiej ale patrz optymistycznie, jakby nie pandemia odczulibyśmy dalsze wzrosty pensji bo gospodarka jest rozkręcona.
Mnie zdziwiły słabe zarobki ludzi we Włoszech, a to przecież gospodarka większa od naszej, sporo nasłuchałem się od ludzi co przeprowadzili się do Neapolu i na czas pandemii wrócili do Polski bo tam nie mogą prowadzić kawiarni z mini hotelikiem, zaskoczyło ich że u nas tak dużo te branże kasy dostały, a tam łącznie 800 euro dostali i sporo obietnic.
A co do tego procesora to chodziło o 5900x bo były chyba po 2600zł jeśli dobrze pamiętam.
Nie sugerowałbym się średnimi pensjami ani u nas ani w usa, zresztą to też mocno względne porównania, u nas przynajmniej jak sobie nogę połamiesz to ci poskładają za free, a usa nie kończy sie na raju kalifornijskiej pracy w google.Odnośnie propozycji zmiany 3900x na 5900x:
Nieoplacalna operacja.
Za ile bym sprzedał swojego proca? 1700?
1600?
Praktycznie tysiac dopłaty, nieopłacalne.
5900x robi w R20 8500 pkt. To ja teraz mam 7500 po oc ok ale jest. To tysiąc moze 1,5 tys pkt jesli bym 5900x cos podkręcił. Nieoplacalna operacja za tysiac zł. Lepiej zrobiłem kupując lepszy ram w sensie 32 GB szybkich dobrych kości.
Zmiana proca bedzie opłacalna wydajnościowo na 5950x o ile doplata nie przekroczy 1500 zl, na co sie raczej nie zanosi bo 5950x jest mega drogi zreszta te proce sa niedostępne aktualnie.
A jak nie ram, to lepiej dołożyć do GPU, szybszych dysków, albo obudowy ha ;)
Różnica była mniejsza, teraz to musztarda po obiedzie.
sokolnik
06-04-2021, 10:42
Różnica była mniejsza, teraz to musztarda po obiedzie.W ogóle nieopłacalna operqcja nawet za 700 czy 800 zł przy założeniu z3 sprzedam swojego procaza 1600-1700 a 5900x dorwe za 2400-2500 zł. Zmiana procesora, odkręcanie tego pompy od aio, bawienie się z pastami, ny zyskać 10% za jakies 700-800 zł.
Wydajność 3900x jest na tyle duża, że nic mi wiecej obecnie nie trzeba od cpu. Gorzej jakbym mial 3600x to można by bylo przeskakiwać na 5900x...ale ta operacja nie bylaby za 700 zł... No ale to inna półka cenowa i wydajnościowa produktów. Dla mnie zmiana 3900x na 5900x jest wymuszonaci bez sensu... Mo chyba że w granicach 300-400 zł to można by sie bawić może.
Wiadomo, co dla kogo jest opłacalne to kwestia indywidualna. Ale serio, promujesz zmiane proca o jedną generację w czasach gdy te różnice między generacjami sa bardzo małe? Szczególnie na poziomie 12 rdzeniowców. To tak jakbyś zachwalał zmianę samochodu z 2017 r 200konnego na auto 2018 220konne... Ale zmiana super [emoji14]
Ja ci nic nie promuję tylko były mega promocje i twój procesor też był drogo w używkach, a że nie czytasz co ci ludzie piszą to inna sprawa.
Teraz nie dokładałbym nic do starej platformy, spokojnie siedzieć do czasu jak trzeba będzie coś zmieniać i wtedy przechodzisz na nowe z płytą, cpu i ram.
sokolnik
06-04-2021, 10:59
Ja ci nic nie promuję tylko były mega promocje i twój procesor też był drogo w używkach, a że nie czytasz co ci ludzie piszą to inna sprawa.
Teraz nie dokładałbym nic do starej platformy, spokojnie siedzieć do czasu jak trzeba będzie coś zmieniać i wtedy przechodzisz na nowe z płytą, cpu i ram.Lub jeszcze daloby rade wsadzić 5950x 16 rdzeni i nienwydawwc kupe siana na nowe plyty glowne, nowe drogie DDR5... mówię, mam dobrego kompa, wydajnego, po co mi wieksza wydajność. Zmieniłem 4 rdzenie intela 6gn na 3900x.
Watpie by nowe AM5 i DDR5 bylo jakims niesamowitym skokiem wydajności... Skokiem to będą na nasza kase :)
krzysztofz24
06-04-2021, 11:01
Różnica w wydajności pojedynczego wątku wynosi 15-20% a nie 10% między najnowsza generacja Ryzenow a poprzednia.
Więc sobie sokolnik nie wmawiaj że masz tylko 10% gorszego proca:-). Różnica jest większa uśredniając wyniki testów.
Bartolini82
06-04-2021, 11:05
Kurde sokol to jest gra z 2000 roku.
To chyba byly czasy Amigi:-).
Rozumiem twoj sentyment, ze sie zagrywales jak miales 10 lat. ale ta gra to prehistoria. Dzisiejsze gry na smartfona sa bardziej zaawansowane, rozbudowane i maja lepsza grafike.
Za 5-8zl albo za darmo mozna miec podobna gre w promocji ze Steam czy Epic Games. Podobna, tylko lepsza i 10 lat mlodsza, jak nie jeszcze bardziej.
Zostaw to truchlo i daj mu spoczywac w spokoju:-).
Nieee, czasy Amigi to lata 90te. Było Atari, Commodore 64 (mam gdzieś jeszcze u rodziców w piwnicy :D ach, te kręcenie śrubką od głowicy :D) no i kto był bogatszy to miał Amigę.
Stare gry są świetne.
Ja niedawno po chyba 5zł kupiłem np. UFO :) Grafika taka, że aż oczy bolą, ale klimat gry, bezcenny. Nieporównywalny nawet z późniejszymi edycjami.
Poza tym Colonization, Simfarm, Polanie. To były gry :D A na tamte czasy. Brak słów.
To może pogiercujemy w Settlersów? Np. Settlers II 10th anniversary albo Settlers 4 gold edition. Tutaj już grafika fajna (w nowszym wydaniu, bardziej współczesna), ale klimat i "miodność" gry pozostała niezmienna.
Pamiętacie gazetki typu Secret Service itp.?
A grał ktoś w RPG? Pamiętacie Magię i Miecz? Systemy typu Kryształy Czasu albo Warhammer?
Ehhh....to były czasy :D
Cholera, ale starzy jesteśmy jeśli to pamiętamy :D
sokolnik
06-04-2021, 11:05
Różnica w wydajności pojedynczego wątku wynosi 15-20% a nie 10% między najnowsza generacja Ryzenow a poprzednia.
Więc sobie sokolnik nie wmawiaj że masz tylko 10% gorszego proca:-). Różnica jest większa uśredniając wyniki testów.Aj tam, rozme testy rozme wyniki.
Nie bede zmieniać 12 rdzeni na 12 rdzeni ha to najgorsza opcja. To już wole sprzedać cpu mobo ram i kupować nowe am5 DDR5 itp.
Kończę ten wątek zmiany proca ha
Lub jeszcze daloby rade wsadzić 5950x 16 rdzeni i nienwydawwc kupe siana na nowe plyty glowne, nowe drogie DDR5... mówię, mam dobrego kompa, wydajnego, po co mi wieksza wydajność. Zmieniłem 4 rdzenie intela 6gn na 3900x.
Watpie by nowe AM5 i DDR5 bylo jakims niesamowitym skokiem wydajności... Skokiem to będą na nasza kase :)
Nie zrobisz takiej zmiany bo za drogo wyjdzie, jeśli teraz praktycznie to samo masz w modelu 5800x to nowa generacja pewnie jakiś X700x zrówna się z twoim w wydajności.
Mimo to sensu nie widzę, zmiana będzie miała sens tak gdzieś na drugą generacje nowej platformy, wtedy może jakiś proc z TDP 65W zrówna się z twoim, założysz sobie taniego spartana za 60zł i będziesz miał problem chłodzenia z głowy ;)
Ooo w setlersow 2 ja mogę, mam tą wersję [emoji16]
Nieee, czasy Amigi to lata 90te. Było Atari, Commodore 64 (mam gdzieś jeszcze u rodziców w piwnicy :D ach, te kręcenie śrubką od głowicy :D) no i kto był bogatszy to miał Amigę.
Tak było, ja u kolegi śliniłem do zx spectrum, potem u drugiego commodore 64 i gry river raid !! aż wreszcie dostałem atari 130xe, potem była amiga 600, którą wymieniłem po pewnym czasie na PC AT 16MHz :)
Pierwsze granie na poważnie to było Diablo II i battlenet woooow !! potem przyszły czasy Star Wars Galaxies, dalej Lineage2, premiera WoW, EverQuest2, potem EvE Online, Age of Conan, Darkfall itd :)
sokolnik
06-04-2021, 11:15
---__===RED ALERT 2===__---
aaaaaaaa!!!!!!!!!
Tak było, ja u kolegi śliniłem do zx spectrum, potem u drugiego commodore 64 i gry river raid !! aż wreszcie dostałem atari 130xe, potem była amiga 600, którą wymieniłem po pewnym czasie na PC AT 16MHz :)
Pierwsze granie na poważnie to było Diablo II i battlenet woooow !! potem przyszły czasy Star Wars Galaxies, dalej Lineage2, premiera WoW, EverQuest2, potem EvE Online, Age of Conan, Darkfall itd :)Ech, ja tak się slinilem u kumpla do Macintosha, a potem dziadkowie w optimusie mi kupili 486 SX 33. To była nowość ! Ale to był wypas xD
U znajomego jak mu kupili 486 DX 40 to z AGD profesorowie przyjechali oglądać, a ja wtedy już miałem 386 SX 33 i monitor VGA !! :)
U znajomego jak mu kupili 486 DX 40 to z AGD profesorowie przyjechali oglądać, a ja wtedy już miałem 386 SX 33 i monitor VGA !! :)Osz ty, nieźle. Też miałem monitor (no bo ci zko bez xD ) Ale już sVGA, piękny kolorowy LG . Na korkach z matmy koleś mi Norton commandera wgrał i włączył obsługę myszki !!!!
Chłopie jaki wypas to był. I ten wygaszacz gwieździsty, ale czad [emoji16]
sokolnik
06-04-2021, 11:47
Ja na wsi mam jeszcze jakiś stary komputer, pewnie celeron jakis... Moze to sie do czegoś przydać? :)
Może chociaż odkurzyć, pastę zmienić, wystawić nq sprzedaż jesli dziala? :) zarobie miliony? :)
Ja na wsi mam jeszcze jakiś stary komputer, pewnie celeron jakis... Moze to sie do czegoś przydać? :)
Może chociaż odkurzyć, pastę zmienić, wystawić nq sprzedaż jesli dziala? :) zarobie miliony? :)Możesz se złoto wytopić, wytapiatka z 50 zł [emoji12]
krzysztofz24
06-04-2021, 12:03
Ja swoje Atari 65XE sprzedałem do jakiegoś zakładu obsługującego wulkanizacje.
Z bebechów robili wyważarki do kół. Nawet dobrze zapłacili.
80zl.
A pamiętacie święta wojnę Atari vs Commodore?
Coś tam pamiętam :)
Po wycieku danych z FB, możecie sprawdzić, czy w wycieku są wasze maile i ew podane telefony:
https://www.dobreprogramy.pl/Wyciek-danych-z-Facebooka.-Sprawdz-czy-twoj-numer-trafil-do-sieci,News,114363.html
sokolnik
06-04-2021, 19:12
MX500 2 TB kupiony na allegro. 400 PLN bon reszta cash 550 zł... Przeżyję to mam jakieś wolne zaskórniaki :)
Następny pewnie w lipcu.
Etap wywalania HDD z PC będzie zakończony. Do tego HDD przejdą na emeryturkę... ale na pewno znajdę dla nich coś do zapisania na ich talerzach i przechowywania :)
tak o dziwo, z dysków SSD Sata mam tylko CRUCIALE :)
240 GB stary gdzieś tam leży w szufladzie...
1 Tb w PC
no i kolejne Cruciale dochodzą i koniec z SSD SATA... wystarczy już tego złącza SATA w kompie :P
krzysztofz24
06-04-2021, 19:24
To teraz będziesz znowu pompkę słyszał:-).
I co z tym zrobisz? Bo chyba coś mówiłeś " a wsadzę dyski to nie będzie słychać pompki"
sokolnik
06-04-2021, 19:39
To teraz będziesz znowu pompkę słyszał:-).
I co z tym zrobisz? Bo chyba coś mówiłeś " a wsadzę dyski to nie będzie słychać pompki"
pompki już nie słychać bo jest ustawiona na 2000 rpm czyli prawie 7V... Jest bezgłośna.
a DYSKI słychać wyraźnie... przez "siatkowany" front i top.
Zawsze można pompkę wyłączyć i będzie pasywne chłodzenie :)
Z ostatnich info, podstawka AM4 otrzyma jeszcze odświeżone 5xxx pod nazwą 7xxx, czyli pewnie jakieś delikatne 10% wydajności.
Mnie to śmieszy ponieważ nie wyrabiają z zaspokojeniem potrzeb rynku z jedną serią, a już zapowiadają kolejną, zresztą nawet dostępność 3xxx jest taka sobie.
Taki trochę śmiech przez "łzy" :)
sokolnik
06-04-2021, 20:22
Zawsze można pompkę wyłączyć i będzie pasywne chłodzenie :)
Z ostatnich info, podstawka AM4 otrzyma jeszcze odświeżone 5xxx pod nazwą 7xxx, czyli pewnie jakieś delikatne 10% wydajności.
Mnie to śmieszy ponieważ nie wyrabiają z zaspokojeniem potrzeb rynku z jedną serią, a już zapowiadają kolejną, zresztą nawet dostępność 3xxx jest taka sobie.
a jak robi nVidia? tłucze żelazo póki gorące... tłucze stare kotlety póki jest popyt na wszystkie GPU... podobno nVidia ma znowu produkować, uwaga, 1080Ti, zdziwieni? Pewnie ją wycenią na 3000 i będzie się sprzedawać :)
fajne nowe AIO od BQ:
https://www.youtube.com/watch?v=O6qsAOfth5I
znalazłem 5950x z outletu za 3 499,00 zł
hmm niby opakowanie poniszczone, procesor nie odebrany przez klienta/nigdy nie sprzedany... kwestia tego czy działa i czy z nim wszystko ok...
normalna cena bez outlet niby 4 200 PLN...
ale to chyba jakaś stara oferta...
https://www.x-kom.pl/p/606805-procesor-amd-ryzen-9-amd-outlet-ryzen-9-5950x.html
a raczej 5 600 PLN... całkowicie nieopłacalna cena.
https://www.x-kom.pl/p/597434-procesor-amd-ryzen-9-amd-ryzen-9-5950x.html
Nie chcę zakładać nowego wątku dla kolejnego pytania więc zapytam tutaj.
Jeżeli nie to poproszę moderatora o przeniesienie.
Mam problemy z moim routerem. Kilka razy stracił sygnał wi-fi. I właściwie nie wiem co się stało bo po dłuższej chwili zaczął działać.
Czy router ASUS RT-AX56U będzie dobrym wyborem czy może coś innego polecicie w cenie do 500 zł?
Może być, ja mam jeszcze dobre doświadczenia z TP-LINK z Archerami C7, niedawno na potrzeby projektu na jednej z uczelni z 8 sztuk sieć na prawdę ładnie i stabilnie działała.
Przed zakupem warto by jednak zrobić rekonesans pod kątem bliskości innych routerów, szerokości pasma, kanałów. To jakiś stary router?
... To jakiś stary router?
No właśnie nie ( 2.5 roku ) - Linksys .
...warto by jednak zrobić rekonesans pod kątem bliskości innych routerów, szerokości pasma, kanałów...
To za mądre dla mnie. :-( Ma być stabilny.
Generalnie to wcale nie musi być wina rutera..
Można pobawić się ustawieniem na sztywno kanału wifi, a co do zakupu routerów to loteria, u mnie ostatnio najlepiej działały te tanie Xiaomi za 140zł, a Asus polecany za coś koło 350zł oddany bo nie było stabilności.
sokolnik
07-04-2021, 01:09
ale to była dobra partyjka w RA2 :D 2h i 15 min.
Chłopaki widzę dalej tworzą "nieformalny związek" i razem mnie atakowali :D byli na górze mapy (prawa i lewa strona) a ja na dole mapy i oni siebie nie atakowali :D cwaniaki :D
ALE I TAK ZWYCIĘŻYŁEM :D
Były momenty że myślałem że przegram, że nie dam rady, ale jednak udało się, najpierw poległ na polu walki crusiek a potem główny pojedynek toczyłem z Bartolini82 :D
krzysztofz24
07-04-2021, 01:25
ale to była dobra partyjka w RA2 :D 2h i 15 min.
Chłopaki widzę dalej tworzą "nieformalny związek" i razem mnie atakowali :D byli na górze mapy (prawa i lewa strona) a ja na dole mapy i oni siebie nie atakowali :D cwaniaki :D
ALE I TAK ZWYCIĘŻYŁEM :D
Były momenty że myślałem że przegram, że nie dam rady, ale jednak udało się, najpierw poległ na polu walki crusiek a potem główny pojedynek toczyłem z Bartolini82 :D
Mam za mocnego kompa na ta gre:-), to nie bede jakiegos archaizmu w 8 bitach instalowal.
I twoje szczescie bo inaczej skopal bym ci w nia d..sko:-D
No właśnie nie ( 2.5 roku ) - Linksys .
To za mądre dla mnie. :-( Ma być stabilny.
Otóż, zanim kupisz router z wi-fi (a docelowo rozchodzi się o samo wi-fi) warto by rozpoznać, ile urządzeń blisko jest naokoło. jakie EWENTUALNIE kanały są wolne, może można coś pozmieniać co ustabilizuje łącze, np zmniejszyć pasmo nadawania.
Chodzi o to, że jest kilka punktów, które warto by rozpoznać przed zakupem, bo sam zakup wcale niekoniecznie musi pomóc na dłuższą metę.
Ogólnie nowe urządzenia są na tyle sprytne, że często same zmieniają kanały. Niektóre (no ok, większość) robią to tylko raz przy restarcie, niektóre potrafią to zrobić online.
Nawet jak sobie przestawisz kanał ręcznie, to po restarcie inne urządzenia mogą siąść na ten kanał, albo ktoś sam jakąś rzeźbę robi.
Znając temat, można nawet przykładowo podejść do sąsiada i umówić się na kanały, o ile to jest w ogóle temat. Jak pomieszczenia małe, można zmniejszyć sobie i sąsiadowi pasma, żeby się nie zakłócać itp, itd. Kosztem trochę mniejszego zasięgu.
Metodą domową... można użyć aplikacji na androida, jakieś powiedzmy Wifi Analyzer np, która bada okoliczne APki i sprawdza ich kanały, z niektórych AP można też robić diagnostykę tego typu. Chociaż po tym linksysie bym się nie spodziewał jakoś szczególnie wiele, od kilku lat nie są to już topy :)
Być może wystarczy zaktualizować twój router do nowszego firmware np. i to też rozwiąże problem. Jest jakaś tam szansa, że masz dawno nie aktualizowany sprzęt i różnego rodzaju ataki uwalają software, albo po prostu pojawiają się błędy...
Nawet jeśli kupisz nowe urządzenie, bo ze starym coś się faktycznie złego dzieje, to i tak warto takie rzeczy rozpoznać, ogarnąć, żeby w przyszłości mieć jak najbardziej stabilnie.
Mam za mocnego kompa na ta gre:-), to nie bede jakiegos archaizmu w 8 bitach instalowal.
I twoje szczescie bo inaczej skopal bym ci w nia d..sko:-D
No co ty, ja gram w 2k :D Sokół w 4k :D Społeczność maniaków już się o to postarała :)
lukasz_kk
07-04-2021, 08:02
Wysłali Wam już te Cruciale MX500 1TB z Amazona?
sokolnik
07-04-2021, 08:05
Otóż, zanim kupisz router z wi-fi (a docelowo rozchodzi się o samo wi-fi) warto by rozpoznać, ile urządzeń blisko jest naokoło. jakie EWENTUALNIE kanały są wolne, może można coś pozmieniać co ustabilizuje łącze, np zmniejszyć pasmo nadawania.
Chodzi o to, że jest kilka punktów, które warto by rozpoznać przed zakupem, bo sam zakup wcale niekoniecznie musi pomóc na dłuższą metę.
Ogólnie nowe urządzenia są na tyle sprytne, że często same zmieniają kanały. Niektóre (no ok, większość) robią to tylko raz przy restarcie, niektóre potrafią to zrobić online.
Nawet jak sobie przestawisz kanał ręcznie, to po restarcie inne urządzenia mogą siąść na ten kanał, albo ktoś sam jakąś rzeźbę robi.
Znając temat, można nawet przykładowo podejść do sąsiada i umówić się na kanały, o ile to jest w ogóle temat. Jak pomieszczenia małe, można zmniejszyć sobie i sąsiadowi pasma, żeby się nie zakłócać itp, itd. Kosztem trochę mniejszego zasięgu.
Metodą domową... można użyć aplikacji na androida, jakieś powiedzmy Wifi Analyzer np, która bada okoliczne APki i sprawdza ich kanały, z niektórych AP można też robić diagnostykę tego typu. Chociaż po tym linksysie bym się nie spodziewał jakoś szczególnie wiele, od kilku lat nie są to już topy :)
Być może wystarczy zaktualizować twój router do nowszego firmware np. i to też rozwiąże problem. Jest jakaś tam szansa, że masz dawno nie aktualizowany sprzęt i różnego rodzaju ataki uwalają software, albo po prostu pojawiają się błędy...
Nawet jeśli kupisz nowe urządzenie, bo ze starym coś się faktycznie złego dzieje, to i tak warto takie rzeczy rozpoznać, ogarnąć, żeby w przyszłości mieć jak najbardziej stabilnie.
No co ty, ja gram w 2k :D Sokół w 4k :D Społeczność maniaków już się o to postarała :)Ja gram w szerokie 2K...3440x1440 to nie 4K ale mozna ta gre włączyć w 4K... Krzysia zatkałooo :)
sokolnik
07-04-2021, 08:06
Wysłali Wam już te Cruciale MX500 1TB z Amazona?Mój MX500 z allegro dostał wczoraj nawet list przewozowy :) jutro będzie pewnie :)
Szybciej niż te Wasze Amazony szatańskie [emoji14]
Ja mam info, że jutro dopiero.
MX500 2 TB
tak o dziwo, z dysków SSD Sata mam tylko CRUCIALE :)
240 GB stary gdzieś tam leży w szufladzie...
1 Tb w PC
no i kolejne Cruciale dochodzą i koniec z SSD SATA... wystarczy już tego złącza SATA w kompie :P
Mam jakiegos wieloletniego 120gb który skonczył w laptopie u zony, mam też cały czas używany mx300 256gb, który po ostatnim zakupie przełoże do tamtego laptopa, bo szkoda wyrzucac. Trzeci Crucial kupiłem do ps4, na blackfriday i teraz kolejny mx500.
W tych latach kupiłem tez jedną adatę 960GB i to jedyny ssd który mi padł, na szczeście w okresie gwarancji. I jednego samsunga 860evo, ten ma sie bardzo dobrze.
Ale tak, Crucialowi bardzo ufam :-)
EDIT
A przecież taki ssd mozna wykorzystac jako dysk usb, c'nie? Wystarczy obudowa z allegro za 25 czy musi byc jakis wypas za 50?
A pewnie, że można, nie tylko SSD.
Mój nowy nabytek, obudowa do dysków nvme [emoji846]
50498
sokolnik
07-04-2021, 10:47
Mój Crucial 240Gb tez był w laptopie żony ale laptop sie zepsuł potem. Kieszen na ssd sata mam, fajna sprawa. Taki duży pendrive... :)
Przy okazji, będę kopiować pewnie 1,5Tb danych z HDD na tego MX500 2TB, to jak radzicie? Zaznacz wszystko i kopiuj, wklej? :)
Troche się bedzie kopiować... :)
krzysztofz24
07-04-2021, 10:50
Ja gram w szerokie 2K...3440x1440 to nie 4K ale mozna ta gre włączyć w 4K... Krzysia zatkałooo :)
I tak to wygląda przedpotopowo, nieważne w jakiej rozdzialce to odpalać.
I tak bym cię rozwalil:-D.
sokolnik
07-04-2021, 10:57
I tak to wygląda przedpotopowo, nieważne w jakiej rozdzialce to odpalać.
I tak bym cię rozwalil:-D.Właśnie nie, tekstury sa poprawione, minimalnie ale są, jak na 20 letnia gierke ktora mozna odpalic w 4K to jest, naprawde bomba. To pokazuje tylko jakie duze jest, zainteresowanie ta grą. Pełno ludzi na serwerach.
Nie rozwalisz mnie bo jesteś słabym Kabanem :)
Uuuu rzucono rękawice. [emoji23]
Mój Crucial 240Gb tez był w laptopie żony ale laptop sie zepsuł potem. Kieszen na ssd sata mam, fajna sprawa. Taki duży pendrive... :)
Przy okazji, będę kopiować pewnie 1,5Tb danych z HDD na tego MX500 2TB, to jak radzicie? Zaznacz wszystko i kopiuj, wklej? :)
Troche się bedzie kopiować... :)Możesz zawsze sklonować, co raczej wyjdzie znacznie szybciej.
krzysztofz24
07-04-2021, 11:05
Właśnie nie, tekstury sa poprawione, minimalnie ale są, jak na 20 letnia gierke ktora mozna odpalic w 4K to jest, naprawde bomba. To pokazuje tylko jakie duze jest, zainteresowanie ta grą. Pełno ludzi na serwerach.
Nie rozwalisz mnie bo jesteś słabym Kabanem :)
Chyba sobie obejrzałem gameplaye, nadal jest przedpotopowo;-).
Tobie się podoba bo masz wspomnienia z dzieciństwa. Ja w to nie grałem, wiec mnie nie bardzo jara taka stara gra.
Ustalmy jedna rzecz synku :-D. To ja gram więcej w gry.
sokolnik
07-04-2021, 11:08
Możesz zawsze sklonować, co raczej wyjdzie znacznie szybciej.
Nie mam zaufania do takiego klonowania. Niech sobie spokojnie skopiuje ładnie wszystko ułoży...
Chyba sobie obejrzałem gameplaye, nadal jest przedpotopowo;-).
Tobie się podoba bo masz wspomnienia z dzieciństwa. Ja w to nie grałem, wiec mnie nie bardzo jara taka stara gra.
Ustalmy jedna rzecz synku :-D. To ja gram więcej w gry.
Ja wcale nie cierpie z tego powodu że gram mniej w gry niż Ty, nawet sie ciesze ze nie jestem takim noLajfem jak Ty, ze tylko komp i komp [emoji14]
Nie umiesz grać i tyle, tylko się przechwalasz na forum... Samochwała w kącie stała...
[emoji14]
marcin255
07-04-2021, 11:11
Wczoraj zabrałem sie za składanie i po zalaniu układu okazało się ,że jakimś cudem 10 letnia chłodnica cieknie no na maxa się uniosłem ,teraz wszystko ropirzone i czekam na chłodnicę .Wybrałem Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper 360mm . Przy okazji wymiana węży 8/10 na 10/13 , wszystkie złączki , nowe węże , nowy rez zintegowany z topem do DDC 1 RT ,buda Corsair 5000D Airflow , dokupiłem do 250 SSD Adaty kolejny dysk SSD 1 TB . Wentyle 4x Chiftec RGB Tornado ( góra i tył ) i 3x na chłodnicę Enermax UCSQARGB12P-BP3 .
sokolnik
07-04-2021, 11:25
Wczoraj zabrałem sie za składanie i po zalaniu układu okazało się ,że jakimś cudem 10 letnia chłodnica cieknie no na maxa się uniosłem ,teraz wszystko ropirzone i czekam na chłodnicę .Wybrałem Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper 360mm . Przy okazji wymiana węży 8/10 na 10/13 , wszystkie złączki , nowe węże , nowy rez zintegowany z topem do DDC 1 RT ,buda Corsair 5000D Airflow , dokupiłem do 250 SSD Adaty kolejny dysk SSD 1 TB . Wentyle 4x Chiftec RGB Tornado ( góra i tył ) i 3x na chłodnicę Enermax UCSQARGB12P-BP3 .Dawaj fotki z budowy a nie tylko literki piszesz [emoji14]
marcin255
07-04-2021, 11:36
50499
50500
505015050250503
sokolnik
07-04-2021, 11:54
Extra :)
I kable extra ułożone ;)
Wrzuć foty jak ukończysz składanie.
Tak, sovie myślę że po skopiowaniu danych z 2tb hdd na tego ssd 2tb, bede mogl odłączyć mojego hdd 1Tb zeby sie nie kręcił i nie hałasował :) w razie potrzeby go podłącze i bede używać.
Będzie cisza oraz będzie dostep do danych :)
To można wyłączyć z poziomu Windows..
sokolnik
07-04-2021, 12:04
To można wyłączyć z poziomu Windows..Kable lepiej odpiąć, a jak piorun pierdyknie, dyski beda całe bo nie beda wpięte do zasilania, żadne Facebooki nie będą mi przeglądać moich danych i zdjęć :)
krzysztofz24
07-04-2021, 12:28
Nie mam zaufania do takiego klonowania. Niech sobie spokojnie skopiuje ładnie wszystko ułoży...
Ja wcale nie cierpie z tego powodu że gram mniej w gry niż Ty, nawet sie ciesze ze nie jestem takim noLajfem jak Ty, ze tylko komp i komp [emoji14]
Nie umiesz grać i tyle, tylko się przechwalasz na forum... Samochwała w kącie stała...
[emoji14]
Kabanie:-) Ja włączam kompa na średnio 2 godz na dzień. A czasem kilka dni pod rząd wcale.
A ty praca przy kompie i jak tylko ja skończysz, to odpalasz kompa prywatnie na cały dzień:-D.
Mój komp to, mój komp tamto, ech ty komputerowy no lifie;-).
Jak by ci prąd po 15 wyłączyli, to ty byś w 15 minut ogarnął na allegro zakup generatora prądu z odbiorem osobistym w 3 city:-D
Kable lepiej odpiąć, a jak piorun pierdyknie, dyski beda całe bo nie beda wpięte do zasilania, żadne Facebooki nie będą mi przeglądać moich danych i zdjęć :)
To ci będą i tak przeglądać tego SSD co dopiero kupujesz. Lepiej z poziomu windows wyłączyć i włączyć dysk jak chcemy korzystać. A nie otwierać obudowę, podłączać kabelek, zamykać obudowę.
Komu by się tak chciało...
A zanim zrobisz przerzucenie danych. To ja bym poświęcił kilka godzin na porządne czyszczenie tam. Nie masz chyba obowiązku trzymać zdjęć ślubnych sprzed kilku lat, jak już oddałeś materiał końcowy.
Po co ci surowe nagranie 4k z GoPro jak już dawno z niego zrobiłeś gotowy filmik.
I po co ci jakieś rawy, które masz od 4 lat na dysku jak nie dłużej. Bo kiedyś może je obrobie.
Jak sam muszę wywalić część takich zalegających rawow.
sokolnik
07-04-2021, 12:32
Kabanie:-) Ja włączam kompa na średnio 2 godz na dzień. A czasem kilka dni pod rząd wcale.
A ty praca przy kompie i jak tylko ja skończysz, to odpalasz kompa prywatnie na cały dzień:-D.
Mój komp to, mój komp tamto, ech ty komputerowy no lifie;-).
Jak by ci prąd po 15 wyłączyli, to ty byś w 15 minut ogarnął na allegro zakup generatora prądu z odbiorem osobistym w 3 city:-D
To ci będą i tak przeglądać tego SSD co dopiero kupujesz. Lepiej z poziomu windows wyłączyć i włączyć dysk jak chcemy korzystać. A nie otwierać obudowę, podłączać kabelek, zamykać obudowę.
Komu by się tak chciało...
A zanim zrobisz przerzucenie danych. To ja bym poświęcił kilka godzin na porządne czyszczenie tam. Nie masz chyba obowiązku trzymać zdjęć ślubnych sprzed kilku lat, jak już oddałeś materiał końcowy.
Po co ci surowe nagranie 4k z GoPro jak już dawno z niego zrobiłeś gotowy filmik.
I po co ci jakieś rawy, które masz od 4 lat na dysku jak nie dłużej. Bo kiedyś może je obrobie.
Jak sam muszę wywalić część takich zalegających rawow.Wszystko może sie jeszcze przydać
:)
lukasz_kk
07-04-2021, 12:33
Ja dziś mam otrzymać.
Ja mam info, że jutro dopiero.
No mój ma być niby jutro dostarczony do paczkomatu, ale jak dotąd nie został nawet wysłany. A zamawiałem w dniu, kiedy ktoś tu wrzucił link.
Kable lepiej odpiąć, a jak piorun pierdyknie, dyski beda całe bo nie beda wpięte do zasilania, żadne Facebooki nie będą mi przeglądać moich danych i zdjęć :)
Jak piorun pierdyknie, to odpięte kabelki nic Ci nie pomogą ;)
lukasz_kk magazyn jest w pl, nie wiem gdzie sprawdzasz status - ja mam apke inpost w telefonie i w niej widze. Nic nie bój, dostaniesz w terminie.
krzysztofz24
07-04-2021, 12:47
Wszystko może sie jeszcze przydać
:)
No właśnie nie.
Nie ma sensu chomikować rzeczy do których i tak nie wrócimy.
Kiedyś się ściągało filmy, teraz masz ogromną większość on linę. To samo z muzyką.
Czyli dobra organizacja naszych "zapasów" i może ci nawet jeden dysk starczyć.
Naprawdę miales zapis w umowie że będziesz przez 5 lat komus trzymał zdjęcia ze ślubu czy z klubu. Gotowe i surówkę w rawach, jak już im oddałeś materiał. Co ty serwer dla kogoś:-)?
No mój ma być niby jutro dostarczony do paczkomatu, ale jak dotąd nie został nawet wysłany. A zamawiałem w dniu, kiedy ktoś tu wrzucił link.
Jak piorun pierdyknie, to odpięte kabelki nic Ci nie pomogą ;)Ja tak samo, miał być dziś ale brak informacji o wysyłce póki co i status dostawa jutro, od wczoraj.
No właśnie nie.
Nie ma sensu chomikować rzeczy do których i tak nie wrócimy.
Kiedyś się ściągało filmy, teraz masz ogromną większość on linę. To samo z muzyką.
Czyli dobra organizacja naszych "zapasów" i może ci nawet jeden dysk starczyć.
Naprawdę miales zapis w umowie że będziesz przez 5 lat komus trzymał zdjęcia ze ślubu czy z klubu. Gotowe i surówkę w rawach, jak już im oddałeś materiał. Co ty serwer dla kogoś:-)?
Pieprzone prawa autorskie burzą tą piekną ideę.
Slucham dużo muzy, 99% TIDAL i nie ma tygodnia, żeby jakis utwór nie zniknał z bliblioteki. Wystarczy że jakaś wytwórnia zmieni szyld i cyk, wycinają wszystko. Często ten sam utwór pojawia sie znowu, ale wymaga osobnego wyszukania i dodania, no mnie to irytuje strasznie.
Streamingi filmowe też ciągle "uaktualniaja" bazy. Online to komfort, ale i niepewnośc "jutra" :-)
I zgrzytanie zębami jak netu brak a chce się z żoną pooglądać coś innego niż modę na sukces.
sokolnik
07-04-2021, 13:06
Szkoda usunąć te fotki, takie ładne fotki robię... :)
Nie po to migawka klepie ny teraz foty usuwać ;)
Zrobię troche porządku [emoji14]
Ja zostawiam Rawy, bo czasami wracam do starych aby wprowadzić zmiany, które zaczely umożliwiać zmiany funkcji oprogramowania. Albo zmienia mi się koncepcja i wywołuje ponownie cały album inaczej. Albo poprawiam to, czego nie umiałem zrobić kilka lat wstecz.
Ot różnie to bywa [emoji846]
Nie mniej jednak slubniakow bym nie trzymał. A fe [emoji23]
Bartolini82
07-04-2021, 13:23
Dobre :D
50504
sokolnik
07-04-2021, 13:43
Dobre :D
50504Pewnie! Aby roznieść w pył crusiek i Bartolini82 w RA2! HA!
A Ty sie boisz ha!
Bartek, wrzuciłem na discordzie zdjecie, co może być odpowiedzialne za auto atak, do przetestowania [emoji846]
Po wybraniu tego zawodnicy wręcz lecą za wrogiem, który ucieka [emoji846]
Bartolini82
07-04-2021, 13:51
Dzięki. Muszę dzisiaj z kompem potestować. To co się wczoraj odwaliło dobitnie pokazało, że sokolnik posiada wiedzę tajemną, której my jeszcze nie mamy :) Tylko na tym i na znajomości mapek bazuje :D
Czas na wieczorny rewanż :D
sokolnik
07-04-2021, 13:54
Dzięki. Muszę dzisiaj z kompem potestować. To co się wczoraj odwaliło dobitnie pokazało, że sokolnik posiada wiedzę tajemną, której my jeszcze nie mamy :) Tylko na tym i na znajomości mapek bazuje :D
Czas na wieczorny rewanż :DHa :)
Nie wiem o co chodzi ale ja to mało używam :)
Taaa atakują mnie we dwóch i zadowoleni... Jeszcze pretensje ze przegrywają :) to już szczyt :)
Pograjmy 1vs1 a nie 2vs1 :)
Czas na wieczorny rewanż :DTrzeba to razem sprawdzić, komp atakuje po prostu, a my możemy podejść i zobaczyć czy jest różnica w reakcji i odległości.
Bartolini82
07-04-2021, 14:29
Taaa atakują mnie we dwóch i zadowoleni... Jeszcze pretensje ze przegrywają :) to już szczyt :)
Pograjmy 1vs1 a nie 2vs1 :)
Taaa...dziwnym trafem miałem działka o większym zasięgu niż Twoje jednostki i działka nawet nie zareagowały. Do tego moje jednostki były identyczne jak Twoje i tylko patrzyłem jak nie reagują, a Ty sobie je po kilka wykańczasz. Nie powiesz mi, że to było normalne. Tym bardziej, że podałem Ci też przykład tych chrono legionistów gdzie po moim ataku, Twoje czołgi od razu się broniły....
Przecież graliśmy też 1:1 i nie zawsze wygrywałeś :P
Takie życie, że przy nieparzystej liczbie osób zawsze ktoś będzie poszkodowany, a że jesteś najbardziej zadziorny w tej grze, to stajesz się celem nr 1 :D
Dlatego fajnie jak by ktoś czwarty dołączył to by można robić drużynówki.
sokolnik
07-04-2021, 14:46
Taaa...dziwnym trafem miałem działka o większym zasięgu niż Twoje jednostki i działka nawet nie zareagowały. Do tego moje jednostki były identyczne jak Twoje i tylko patrzyłem jak nie reagują, a Ty sobie je po kilka wykańczasz. Nie powiesz mi, że to było normalne. Tym bardziej, że podałem Ci też przykład tych chrono legionistów gdzie po moim ataku, Twoje czołgi od razu się broniły....
Przecież graliśmy też 1:1 i nie zawsze wygrywałeś [emoji14]
Takie życie, że przy nieparzystej liczbie osób zawsze ktoś będzie poszkodowany, a że jesteś najbardziej zadziorny w tej grze, to stajesz się celem nr 1 :D
Dlatego fajnie jak by ktoś czwarty dołączył to by można robić drużynówki.
Jeśli Twoje te duze działa nie strzelały gdy ja je atakowałem, to znaczy ze nie miałeś energii wtedy.
4 graczy byłoby fajnie, pewnie, bedzie 3vs1 świetny pomysł ha ;)
ChronoLegionista jest, widoczny dla kazdego czołgu o ile pojawi sie blisko, to czolg zareaguje sam i go zestrzeli, tak jak działko czy pies. Sam zagryzie cel o ile jest blisko.
krzysztofz24
07-04-2021, 14:49
Pewnie! Aby roznieść w pył crusiek i Bartolini82 w RA2! HA!
A Ty sie boisz ha!
Ze ja się boje?
Hahah, nie stosuj tu podstępu. I tak nie zainstaluje RA2, no za czerstwa (za stara już) gra.
Kiedyś się różne fajne rzeczy grało i nie należy zabijać miłych wspomnień. Przecież nie zainstaluje sobie River Raid, Boulder Dash z Atari czy czegoś z Amigi, czy pierwszych gier na PC. Choć miło wspominam.
Uważaj sokolnik. Skończyłem już Shadow od War. Wczoraj pierwsza przypomnienia bitka była w BF4.
Na twojej ulubionej mapie (Operacja Blokada-Operation Locker), tej że śniegiem,. Największej rzeźni która oddziela mężczyzn od chłopców i na której cały czas giniesz:-).
Skill mimo kilku miesięcy przerwy jest. Nadal mam więcej kili niż śmierci. Ale jeszcze muszę podszifowac trochę, przypomnieć sobie...jeszcze kilka dni, spokojnie.
Będziesz piszczał jak mała dziewczynka:-D.
Przygotowuje się i już nie żyjesz kabanie:-).
https://youtu.be/WA0joYngQKE
Przecież graliśmy też 1:1 i nie zawsze wygrywałeś [emoji14]
Dlatego fajnie jak by ktoś czwarty dołączył to by można robić drużynówki.No, fajnie by było mieć czwartego do kolekcji, nie bójcie się, ja jestem cienki jak kabanos. Nawet dziecko mnie dojedzie [emoji23]
sokolnik
07-04-2021, 15:25
Ale sie Krzyś podjarał... Jak mały chłopczyk a przecież to taaaki Kaban :D
krzysztofz24
07-04-2021, 16:02
Sokół...idę po ciebie.
https://youtu.be/bwlQ0qJxaGo
:twisted:
sokolnik
07-04-2021, 16:45
Sokół...idę po ciebie.
https://youtu.be/bwlQ0qJxaGo
:twisted:Daj spokój, pamiętaj moje umiejętności takz wzrosły [emoji3]
krzysztofz24
07-04-2021, 17:19
Daj spokój, pamiętaj moje umiejętności takz wzrosły [emoji3]
Synsiu, to ja cie uczylem wszystkiego w BF4:-).
Netgear Nighthawk RAX20 ( wypada jednak bo ma dużo negatywnych opini )
https://www.x-kom.pl/p/542950-router-netgear-nighthawk-rax20-1800mb-s-a-b-g-n-ac-ax.html
ASUS RT-AC65P
https://www.x-kom.pl/p/481676-router-asus-rt-ac65p-1750mb-s-a-b-g-n-ac-1xusb.html?_ga=2.52647144.1313345458.1573029963-1347830890.1534852264&_gac=1.90684904.1572357271.Cj0KCQiAurjgBRCqARIsAD0 9sg-LXfMEhqm8Vtgs8ufZQ2o64GfrJLRvjN0ZQbRB5swJjU7zfgzkX EIaAgtwEALw_wcB?partnerid=100952912&260=&gclid=EAIaIQobChMI2ZDfsars7wIVigLmCh03ggOuEAAYAiAA EgLHIvD_BwE
czy
ASUS RT-AX55
https://www.x-kom.pl/p/588019-router-asus-rt-ax55-1800mb-s-a-b-g-n-ac-ax-4xlan.html#Opinie
Im wiecej czytam tym głupszy jestem. :-(
Każdy ma jakieś wady. A to oprogramowanie tylko z androida a to grzeje się itp.
To już nie ma porządnych routerów??
Nie znam, ale wydaje się być ok. Taki bardziej przyszłościowy bo w nowym standardzie.
Firma jak firma, na pewno zaufalbym netgearowi bardziej niż linksysowi. Zarządzane switche mają stabilne, mam uptime powyżej 1400 dni póki co na czterech sztukach a obciążenie pełne.
Nie mniej jednak switch to nie router. Więc trochę na czują osądzam [emoji13]
sokolnik
07-04-2021, 18:44
Synsiu, to ja cie uczylem wszystkiego w BF4:-).
ja grałem w BF4 już dawno temu za dzieciaka na przemian z RA2 :)
krzysztofz24
07-04-2021, 20:01
ja grałem w BF4 już dawno temu za dzieciaka na przemian z RA2 :)
Taaa, tylko BF4 jest z 2013r. Czyli 8 lat temu byłeś dzieciakiem:-)?
Przypomnę, że teraz jesteś ponad 30-letnim kabanem:-D.
Dobra, już za długo to ciągniemy. Postronni nie muszą czytać jak się spasles na pracy zdalnej;-).
Widzę waldek że idziesz w zaparte, a temat jest złożony...
Jak chcesz, to któregoś dnia możemy się jakoś spotkać, to obadam jak to u ciebie wygląda.
Niestety czwartek i piątek i pewnie część soboty mam zawalone pracą, ale jakoś pod wieczór byłaby pewnie szansa. Ot tak po koleżeńsku, nie bój się, nie wyciągam kasy od ludzi z forum [emoji846]
A jeszcze dopytam w temacie wymiany routera, od jakiego providera masz internet? To jest główne urządzenie, czy wykorzystujesz je tylko do wifi?
Bo może lepiej jakieś ubiquiti lite wziasc z POE...
Dzięki za propozycję spotkania ale nie teraz kiedy wirus szaleje. :-(
Internet z Multimedia. Router do wi-fi.
Już parę razy zerwał połączenie wi-fi i nie wiadomo dlaczego.
Raz czy dwa przy okazji sypnął sie też internet.
Niby nic strasznego ale zaczęło mnie to wkurzać.
Router ma być stabilny, szybki, łatwy w konfiguracji i rozwojowy.
No żeby jeszcze jakoś sensownie wyglądał a nie jak ośmiornica.
Po przeczytaniu co się dało w necie myślę że będzie to ASUS RT-AX56U.
Jednak jestem otwarty na sugestię.
A to Vectra czy tam multimedia nie daje swojego urządzenia?
Bo jak tylko wifi to nie wystarczy Ci Access Point? Czy tam wifi mesh jak duża przestrzeń? nie bardzo kumam co Ty tam masz namiętolone [emoji846] jak pada net w urządzeniu Multimedii to należałoby najpierw tam przyreklamowac.
Ktos pytał o gotowy PC?
https://www.euro.com.pl/komputery-stacjonarne-pc/lenovo-komputer-lenovo-r53600-16g-512g-1660s.bhtml?utm_source=2208151%7Clowcygier.pl+PL&utm_medium=TradeDoubler&utm_campaign=%28TradeDoubler%29#opis
A dysk z amazon, troche mnie niepokoi, od wczoraj status w doręczeniu, dodzwoniłem sie do kuriera, ten zdziwiony że wczoraj wszystkie dostarczył, paczki.
lukasz_kk
08-04-2021, 10:11
Ja wybrałem Paczkomat i już od ok. godziny leży i na mnie czeka.
Fałszywy alarm, zdyszany kurier właśnie mi doręczył :-)
Kurczaki.... i ja znowu ostani :/ Gdańsk to jednak wiocha :D ;)
Wczoraj podłączyłem dysk nvme do kompa pod m2_1 zrobiłem klona starego systemu i wszystko ładnie ruszyło po 30 minutach. Także sokolnik, przewalanie terabajta jak chcesz robić "klasycznie", to przygotuj się na N+1 godzin :d
sokolnik
08-04-2021, 10:53
Mój Crucial juz w Trójmieście w statusie do dorwczenia, dzis bedzie [emoji3]
Klasycznie będę kopiować, i wywalać jednocześnie jakies śmieci. Przegląd dysków się zrobi przy okazji. Nie spieszy mi sie.
Nie mam zaufania do takich programików do klonowania ha wole tradycyjną drogę [emoji14]
Gdzie mój Crucial, pewnie odbiore po 17 jak bede wracać z miasta :)
Swoją droga, 2Tb SSD to już sensowna pojemność. Kiedyś... Ponad 2 000 PLN... Gdy królowały SSD 120, 240 GB :D
Będzie trzeba wywalić z mojego dysku pijane świnie z klubów oraz jakieś pseudo gwiazdy discopolo... Ha
To nie ma nic wspólnego z zaufaniem, po prostu się boisz, bo nie wiesz jak to działa :D
sokolnik
08-04-2021, 11:16
To nie ma nic wspólnego z zaufaniem, po prostu się boisz, bo nie wiesz jak to działa :DJeszcze coś zepsuje i mi dyski spalą sie :)
Lepiej nie kombinować :)
Paczka wydana do doręczenia aaa!
sokolnik
08-04-2021, 12:35
50499
50500
505015050250503Podawałeś tu specyfikację tech komputera? Co tam w środku będzie? Chyba bedzie grubo co? :)
sokolnik
08-04-2021, 14:29
Tu Orzeł, tu Orzeł,
Towar dostarczono do Paczkomatu, powtarzam, dostarczono!
Odbiór!
Kurde....
a ja czekam i czekam.... :D stoję pod tym paczkomatem i czekam i co ? już sześć godzin tak stoję ;)
Kurde....
a ja czekam i czekam.... :D stoję pod tym paczkomatem i czekam i co ? już sześć godzin tak stoję ;)
Spokojnie. Będzie. Ja już odebrałem.
sokolnik
08-04-2021, 15:08
Kurde....
a ja czekam i czekam.... :D stoję pod tym paczkomatem i czekam i co ? już sześć godzin tak stoję ;)Nie stój tak bezczynnie, pomóż kurierowi paczki ładować [emoji14]
Bartolini82
08-04-2021, 16:46
Napaliliście się na te przesyłki jak szczerbaty na suchary :D
sokolnik
08-04-2021, 17:05
Napaliliście się na te przesyłki jak szczerbaty na suchary :DSobie zamówiliśmy zbiorowo po Crucialku...
Na zdrowie!
Powinni nam za to jeszcze rabat dać hihihihi ^^
sokolnik
08-04-2021, 18:40
Powinni nam za to jeszcze rabat dać hihihihi ^^Mogliby dać drigi gratis albo ram jakis dodać do paczki.
Ja sobie kupiłem 3 pączki jako gratis ha żona też dostanie [emoji14]
Mogliby dać drigi gratis albo ram jakis dodać do paczki.
Ja sobie kupiłem 3 pączki jako gratis ha żona też dostanie [emoji14]
No masz, a ja zupę krem z dyni w lidlu :P
sokolnik
08-04-2021, 19:30
No i wylądował :D
50527
Ale masz reflex, ja już mam wszystko porobione, to co, RA2? :D
sokolnik
08-04-2021, 20:42
Ale masz reflex, ja już mam wszystko porobione, to co, RA2? :D
nie no czekaj :D najpierw obowiązki potem przyjemności :)
Właśnie zamontowałem Crucialka i skonfigurowałem :) Pięknie to wygląda... dysk G: :D
puściłem kopiowanie 738 GB :) Windows pokazuje czas 1h 25 min :) to się skopiuje i mogę 2 TB HDD odpiąć tymczasowo... drugie 700 GB pójdzie pewnie na inny dysk przenośny (mam 2 x 1 TB)... coś się wyrzuci pewnie...
sądzę że nowy MX500 nie zapisze nawet 1 TB (całość 1,81 TB).
Chciałeś napisać 10 godzin i 25 minut :D
sokolnik
08-04-2021, 21:08
Chciałeś napisać 10 godzin i 25 minut :D
już 1/4 skopiował, jeszcze pokazuje 55 min :) elegancko leci :D
No to cisnij tam bo zaraz gramy
sokolnik
08-04-2021, 21:21
No to cisnij tam bo zaraz gramy
a Ty dzieci usypiaj a nie na forum siedzisz :D ha!
tak sobię myślę:
- podłączyłem nowego SSD i nie sprawdziłem go czy nie jest jakiś uszkodzony - jakimś programem, który by stwierdził stan pamięci flash? Są przecież takie programy... czy takich rzeczy się już nie robi? :D
Powiem więcej crucial ma narzędzie do aktualizacji firmware, monitorowania zdrowia crucialka twojego, możesz się wyżyć jak z biosem w MSI [emoji23]
sokolnik
09-04-2021, 00:37
Powiem więcej crucial ma narzędzie do aktualizacji firmware, monitorowania zdrowia crucialka twojego, możesz się wyżyć jak z biosem w MSI [emoji23]Nie bede tego instalował [emoji14]
Ja do monitorowania dysków mam licencję hard disk sentinel.
krzysztofz24
09-04-2021, 01:38
Niemal kazdy producent syskwo cos tam daje, np Samsung Magician. Nawet tak iwbudowany benchmark ma.
Sprzed chwili; Battlefield 4, mapa Kurort Hainan. 25 kili/6 zginiec. Z czego wiekszosc na smiglowcu zwiadowczym. Normalnie dziwne ze mi sie konmunikat Goodlike (jak w Unreal Tournament) nie pokazywal:-D.
Czy sobotni wieczor bedzie odpowiedni dla Panow? Pora przestac sie bawic w 8-bitowe gierki - gdzie Sokol jedzie na chitach i kodach. Pora sie sprawdzic na polu bitwy;-)
sokolnik
09-04-2021, 08:03
Niemal kazdy producent syskwo cos tam daje, np Samsung Magician. Nawet tak iwbudowany benchmark ma.
Sprzed chwili; Battlefield 4, mapa Kurort Hainan. 25 kili/6 zginiec. Z czego wiekszosc na smiglowcu zwiadowczym. Normalnie dziwne ze mi sie konmunikat Goodlike (jak w Unreal Tournament) nie pokazywal:-D.
Czy sobotni wieczor bedzie odpowiedni dla Panow? Pora przestac sie bawic w 8-bitowe gierki - gdzie Sokol jedzie na chitach i kodach. Pora sie sprawdzic na polu bitwy;-)Bedzie dobrze jutro [emoji14] żebyś tylko nie stchórzył :)
Powiem więcej crucial ma narzędzie do aktualizacji firmware, monitorowania zdrowia crucialka twojego, możesz się wyżyć jak z biosem w MSI [emoji23]Cio? Gdzie?
marcin255
09-04-2021, 09:56
Trochę porządku z kablami , dalej czekam na chłodnicę ...
50531
50532
sokolnik
09-04-2021, 10:03
Trochę porządku z kablami , dalej czekam na chłodnicę ...
50531
50532Specyfikacje podaj podzespołów co tam będzie /jest :)
Cio? Gdzie?
https://www.crucial.com/support/storage-executive
marcin255
09-04-2021, 10:47
Adata ma SSD ToolBox
Mając adatę pogoniłbym czym predzej i kupił coś bardziej trwałego.
marcin255
09-04-2021, 11:32
mam ssd Adaty 5 rok i działa dlatego dokupiłem drugi
sokolnik
09-04-2021, 11:49
Mając adatę pogoniłbym czym predzej i kupił coś bardziej trwałego.Zgoda.
Crucialka polecam :)
Mam 3 aktualnie, jeden 240GB z 2014 działa bez problemów.
Dobra marka, nie kombinują nic z kontrolerami, jest OK.
krzysztofz24
09-04-2021, 12:25
Mając adatę pogoniłbym czym predzej i kupił coś bardziej trwałego.
Oj to nie ma tak. Że jedna firma robi trwałe dyski a druga nie.
Mam stary, bardzo stary HDD Seagate Barracuda. Nadal walczy a ma już ponad 10 lat i jest cały czas intensywnie używany.
A problemy miałem z SSD Cruciala...
Także, nie ma reguły.
sokolnik
09-04-2021, 12:27
Oj to nie ma tak. Że jedna firma robi trwałe dyski a druga nie.
Mam stary, bardzo stary HDD Seagate Barracuda. Nadal walczy a ma już ponad 10 lat i jest cały czas intensywnie używany.
A problemy miałem z SSD Cruciala...
Także, nie ma reguły.Pewnie hackowałeś tego Cruciala i biedny nie wytrzymał
:D
krzysztofz24
09-04-2021, 12:31
Bedzie dobrze jutro [emoji14] żebyś tylko nie stchórzył :)
Chyba ty:-D.
A co z crusiek i Bartolini82, pasuje sobotni wieczór?
Macie szansę w BF4 skopać tyłek sokolnikowi po jego czitowaniu w RA2:-);-).
Pewnie hackowałeś tego Cruciala i biedny nie wytrzymał
Drugi raz odpisze, bo idealnie pasuje.
Chyba ty:-D.
Ech ty hackerze;-).
sokolnik
09-04-2021, 12:32
Jak Ty ssdki hackujesz a potem sie dziwi ze ma z nimi problemy :D co za Kaban :D
Ale nie gramy na mapie rzeź bo to gupia mapa jest. Taka dla Kabanów :D
Ta wasza mapa w bf4 to wystarczy podstawka gry?
krzysztofz24
09-04-2021, 12:42
Jak Ty ssdki hackujesz a potem sie dziwi ze ma z nimi problemy :D co za Kaban :D
Ale nie gramy na mapie rzeź bo to gupia mapa jest. Taka dla Kabanów :D
Mapa "rzeź" jest głównym punktem wieczoru:-). Pozwala oddzielić mężczyzn od chłopców...i zrobic sieczkę z Kabanow-sokolnikow;-).
Spokojnie, kilka mapek się ogarnie na luzaku w te 1,5-2h gry.
P.s Sokół, przecież to ty wszystko hackujesz jak tylko możesz, nic nie może zostać na ustawieniach fabrycznych...a potem problemy:-).
Ty jakbyś mógł to byś zhackowal i bios zmienił w pralce;-).
Ta wasza mapa w bf4 to wystarczy podstawka gry?
Tak, starczy sama podstawka.
Operation Locker czyli Operacja Blokada.
Taka zamknięta mapa z korytarzami i tylko trochę przestrzeni na zewnątrz. Sama piechota bez pojazdów i raczej strzelanie na krótki dystans. Trochę rzeźnia;-).
My przeważnie gramy w mapy z podstawki, bo oczywiście Sokół sobie kupil gola podstawkę bo była 10zl tansza:-).
Dolaczaj. Tylko z Discordem, to już pytaj Cruska lub Sokoła, bo ja to ledwo ogarniam:-).
A to crusiek tam serwer założył czy coś.
sokolnik
09-04-2021, 12:43
Mapa "rzeź" jest głównym punktem wieczoru:-). Pozwala oddzielić mężczyzn od chłopców...i zrobic sieczkę z Kabanow-sokolnikow;-).
Spokojnie, kilka mapek się ogarnie na luzaku w te 1,5-2h gry.
P.s Sokół, przecież to ty wszystko hackujesz jak tylko możesz, nic nie może zostać na ustawieniach fabrycznych...a potem problemy:-).
Ty jakbyś mógł to byś zhackowal i bios zmienił w pralce;-).Rozważam chipa w Gulfie ale jakos tak szkoda hajsu chyba... 105KM fabryczne, do ok 135-140KM wychodzi tak średnio.
sokolnik
09-04-2021, 12:43
Ta wasza mapa w bf4 to wystarczy podstawka gry?Tak ja mam podstawke i gramy na podstawce
krzysztofz24
09-04-2021, 12:52
Tak ja mam podstawke i gramy na podstawce
Niezupełnie kabanie;-).
Jak ty już idziesz spać z płaczem, bo cię cały czas zabijali na "rzeźni", to ja czasem z Cruskiek ogarnialem 1 czy 2 meczyki na innych mapach z dodatków.
No ale jak ma być komplet i więcej osób. To wiadomo że dopasowuje się do tych osób co mają podstawkę.
No problem.
W dodatkach jest kilka bardzo fajnych mapek. Takich dużych i otwartych. Spodobaly by ci się.
Choć na tych mapach z podstawki jest przeważnie największy ruch graczy.
sokolnik
09-04-2021, 12:53
Niezupełnie kabanie;-).
Jak ty już idziesz spać z płaczem, bo cię cały czas zabijali na "rzeźni", to ja czasem z Cruskiek ogarnialem 1 czy 2 meczyki na innych mapach z dodatków.
No ale jak ma być komplet i więcej osób. To wiadomo że dopasowuje się do tych osób co mają podstawkę.
W dodatkach jest kilka bardzo fajnych mapek. Takich dużych i otwartych. Spodobaly by ci się.
Choć na tych mapach z podstawki jest przeważnie największy ruch graczy.Hahaha [emoji14] [emoji14] [emoji14]
Ja mam bf4, ale na plejaku.
sokolnik
09-04-2021, 13:11
Ja mam bf4, ale na plejaku.To chyba sobie nie pogramy nie wiem [emoji14] pytaj rzeźnika Krzysia [emoji14]
Ponieważ jest to najbardziej aktywny wątek komputerowy więc podzielę sie tutaj swoimi uwagami.
Kupiłem za radą koesh-a nowe kości pamięci i dzisiaj je zamontowałem.
Z tej okazji otworzyłem po raz pierwszy od zakupu dwa komputery.
Oba kupione w znanej firmie która z małego sprzedawcy stała sie przez te lata potentatem w sprzedaży sprzętu elektronicznego.
1. Komputer firmowy składany przez sprzedawcę i kupiony 6-7 lat temu.
W środku 2 identyczne i przyzwoite kości pamięci - 2 x 4 GB.
2. Komputer Lenovo modyfikowany przez sprzedawcę 4 lata temu.
W środku jedna porządna kość 4 GB i druga jakaś "popiredółka" 4 GB innego producenta.
Wniosek:
Nie warto kupować modyfikowanych komputerów bo sprzedawca dodaje to co ma pod reką i najtańsze.
Jak widać czasy się zmieniają i wszystko "psieje". :sad:
krzysztofz24
09-04-2021, 13:30
To chyba sobie nie pogramy nie wiem [emoji14] pytaj rzeźnika Krzysia [emoji14]
matbe.
Niestety nie ma możliwości żeby gracze pecetowi grali razem z konsolowymi.
Ani w BF4 ani w te nowsze.
No niestety, z automatu to są różni żołnierze i nie ma możliwości przejście między platformami :/
U góry na PC na dole z automatu z xbox x.
Z tego samego powodu więc nawet nie grałem na Xboxie, nie chciało by mi się od nowa zdobywać doświadczenia :)
50542
krzysztofz24
09-04-2021, 16:19
To są różne serwery dla PC i różne dla każdej platformy.
Czyli gracze z różnych platform nie mają się gdzie spotkać po prostu;-).
Że strzelankami jest jeszcze ten problem. Że co innego grać myszka i klawiatura a co innego na padzie. Wersja na konsole ma bardziej rozbudowana opcje wspomagania celowania.
Tego się nie da zbalansowwc i razem pożenić. Żeby konsolowcy razem z pecetowcami grali.
sokolnik
09-04-2021, 16:37
To są różne serwery dla PC i różne dla każdej platformy.
Czyli gracze z różnych platform nie mają się gdzie spotkać po prostu;-).
Że strzelankami jest jeszcze ten problem. Że co innego grać myszka i klawiatura a co innego na padzie. Wersja na konsole ma bardziej rozbudowana opcje wspomagania celowania.
Tego się nie da zbalansowwc i razem pożenić. Żeby konsolowcy razem z pecetowcami grali.No właśnie tak sie zastanawialem jak na padzie sie celuje... Konsole są dla durnych ;) PC dla prawdziwych graczy! Mądrych. No i dla Kabanów ;)
Piąteczek :D
Dla kogo piateczek, dla tego piateczek [emoji17]
sokolnik
09-04-2021, 23:42
Kupiłem Edycję Premium.
ładnie :p jaki koszt?
będzie kolejny gracz? :D
Instaluj Discord.
Na PRIV odezwij się dodamy Cie do naszego extra klanu :lol:
Dysk HDD 2 TB mogę jutro odpiąć... HDD 1 TB pewnie jutro tez... i cisza będzie ... :)
krzysztofz24
10-04-2021, 00:10
Kupiłem Edycję Premium.
Ale ze na PC?
Jakby co, to jutro jest plan na 21:30-22 start. Z Discordem to pytaj Sokola lub Cruska.
sokolnik co tam sie klikalo, zeby wejsc na Crusiek serwer? Prosze sciezke dostepu, bo caly czas to zapominam.
Na origin jest promo 38pln
https://discord.gg/spWk5MqP
Tutaj sobie włazimy jak gramy, czasem gadamy na kanale tekstowym, a na kanale głosowym rozmawiamy podczas gry. Ja mam discorda na PC i na telefonie.
Matbe, pograj sobie w kampanię trochę, wraz z podstawką, czy też premium są dodatkowe pakiety do zainstalowania za darmo, paczki map itp.
Bartek wieczorem będzie do kompletu.
krzysztofz24
10-04-2021, 11:01
Jaka wielką grupa się szykuje:-).
Ja kiedyś kupiłem podstawkę sama. Z automatu dostawało się jakIś mi dodatek za Free.
Potem było promocje że dodatki były do dodania za Free niektóre. To częsta akcja.
Tylko trzeba pilnować, kliknąć i zainstalować. Sam się nie zainstaluje:-).
A raz się trafiła mega akcja świąteczna że wszystkie dodatki były za Free, wystarczyło tylko kliknąć i zainstalować. Czyli darmowa zmiana z edycji zwykłej na premium.
Krzysztof, polecam Ci zarządzanie jednostką przez stronę Battleloga.
Nie dość, że jest mega przejżysta sprawa układania broni i ustawiania aktywnych, to jeszcze jest podgląd na serwery i ich aktualna liczba ticketów.
Nie wspomnę o tym, że dołączysz do Plutonu nikoniarzy :)
50560
https://battlelog.battlefield.com/bf4
50561
50562
50563
krzysztofz24
10-04-2021, 12:20
Ja nic nie muszę broni układać.Ukubiony setup się nie zmienia od dawna, bo i tak wszystko mam na max:-).
Jak wejdę przez grę bez battleloga, to też mozemy razem grać. Te same funkcjonalności niemal.
Będzie dobrze. W sobotę serwery będą pełne.
Żebym tylko ogarnął dołączenie do Crusiek server na Discordzie:-D.
A wiecie że nie ma opcji żeby 4-5 osób było po jednej stronie, w jednym teamie, np Rosja.
3 to realny max na pluton wewnątrz teamu. Powyżej już gra często przerzuca bo to by zaburzało balans rozgrywki. Także część będziemy razem w jednym teamie a część w przeciwnych.
Dobrze, każdy będzie miał szansę nakopac sokolnikowi:-D.
Z takim potężnym skladem to możemy wejść o drugiej w nocy na jakiś pusty serwer i własne teamy tworzyć:-).
Wiadomo.
Jeszcze jedna osoba i można by blokadę na prywatnym serwerze zrobić :D
sokolnik
10-04-2021, 13:51
Wiadomo.
Jeszcze jedna osoba i można by blokadę na prywatnym serwerze zrobić :D
jaką blokadę?
Tą rzeź dla Kabanów? :D
OK - myślę że czas zakończyć wątek gierkowy w moim wątku. Bo piszemy na forum o giercowaniu i na Discordzie... przenieśmy się na Discorda jeśli chcemy "gadać" o grach i o wszystkim co z nimi związane.
To wątek komputerowy ! a nie giercowy!
:mrgreen:
odnośnie "wątek komputerowy"... chce dziś odpiąć 2 x HDD od płyty głównej/zasilania... i teraz pytanie... zasilanie odłączę, ale czy kable SATA mogą być wpięte do płyty głównej a z drugiej strony wypięte od HDD? Bo nie chce mi się GPU zdejmować :D
Jak będę chciał podłączyć HDD to 1 klik i panel boczny mogę łatwo zdjąć/podpiąć kabelki do dysków HDD, założyć panel i po 3 min dyski mam "działające" :)
Musisz odłączyć od płyty, inaczej fotony będą krązyć i próbować wznowić połączenie latając po CAŁEJ OBUDOWIE! :D
krzysztofz24
10-04-2021, 14:43
Co zakończyć?
Chyba jest o grach komputerowych a nie planszowych.
No jeszcze czego:-D.
Jak tu wieczorem wszyscy przyjdą się chwalić jak cię w BF4 poobijali:-).
Możesz sobie tak zrobić jak piszesz z kablami. Choć prostsze i bardziej logiczne byłoby zostawić te dyski podpięte i w systemie wyłączać.
Jak mają być odpięte i nieużywane, to je po prostu wywal z budy.
Jak chcesz je jednak czasami używać to zostaw podłączone i je odłącz od systemu.
Tak byłoby logicznie i najprosciej...czyli wiadomo że tak nie zrobisz:-).
Tak byłoby logicznie i najprosciej...czyli wiadomo że tak nie zrobisz:-).
Otóż to :)
sokolnik
10-04-2021, 15:28
ha!
Zrobię tak! Jak będę uważał za najlepsze rozwiązanie :p
EDIT:
Wyłączyłem dyski HDD w menadżerze urządzeń... i co?! Ponowne uruchomienie... iii zniknęły z Mój Komputer ale dalej się kręcą! DALEJ JEST GŁOŚNO :D
HACKERZY ! ! ! Ale specjaliści :D
Czyli są wyłączone... a jednak się kręcą ! I CO ! MIAŁEM RACJĘ Z ODPIĘCIEM ZASILANIA ! HAHAHA !
Włączenie dysku powoduje, że od razu się pojawia...także wyłączenie urządzenia powoduje jakby odłączenie kabla SATA?sygnału... a nie fizyczne wyłączenie urządzenia...
MĄDRALE :D
Powaga? A to Ci windows :)
Coś się musiało zmienić od windowsa 7 :D
W ustawieniach zasilania, plan energii, tam trzeba.
sokolnik
10-04-2021, 17:34
W ustawieniach zasilania, plan energii, tam trzeba.
ale za każdym razem gdy uruchomię komputer, dyski się włączą...odpali WIN i potem dopiero one się wyłączą? Czyli dalej, codzienny rozruch i wyłączanie? Tak? To po co mi to? :)
Jak ja z tych danych nie wiem czy będę korzystać przez kolejne miesiące... co mi potrzebne mam na SSD na codzień wpiętym do PC...
Chodzi o ciszę ... :)
marcin255
10-04-2021, 18:08
Rozumiem to dążenie do ciszy sam kiedyś kompa rozbierałem i składałem 3 razy bo jakieś gówno cichutko brzęczało.
sokolnik
10-04-2021, 18:30
Rozumiem to dążenie do ciszy sam kiedyś kompa rozbierałem i składałem 3 razy bo jakieś gówno cichutko brzęczało.
poprzednia obudowa była chyba bardziej wyciszona, głównie przez to że miała:
- zabudowany TOP (tylko 4 czy 5 pasków wyciętych szczelin z tyłu, pewnie na wentylator nad collerem CPU),
- przedni panel miałem założony (był on pełny a nie siateczkowy jak teraz), chociaż najczęściej był on ledwo co włożony, by więcej powietrza wentylatory zasywały przez boczne szpary (pewnie 0,5 cm)...
jakoś mi tak te HDD nie przeszkadzały... a teraz... słychać... w dzień słychać...nie muszę mówić jak je słychać w nocy... od ok 22 to masakra...