PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

OjTam
16-05-2019, 19:38
Oj tam oj tam :)
Słucham?

Intel i tak najlepszy ha
Toć ba. Zwłaszcza w łapaniu dziur. AMD ownz. :lol:

Wysłane z mojego Hułałeja
Wysłane myszką i klawiaturą. :mrgreen:

sokolnik
17-05-2019, 17:30
Zmieniłem Command Rate (CR) z 2 na 1 - podobno to daje "największego kopa" - źródło Black z YT :) https://www.youtube.com/watch?v=RJLMfxWcOAQ od 4 min 52 sek :)

Reszta pracuje na AUTO CPUZ oraz BIOS pokazuje:
15 15 15 36

Dalsze moje zabawy z 2666 z wyższymi TIMINGAMI są raczej bezcelowe i nie dadzą realnie odczuć zysku, dlatego zostawiam tak jak jest czyli 2400 MHz.

ksh
17-05-2019, 19:20
A mi nawet nie chce się wejść do UEFI żeby zobaczyć co tam można ustawiać :)
Sprzęt zapieprza, wielowątkowość pewnie przez to że jest 6/12 czuć, odczuwalna praca przy wczytywaniu wielu plików, pliki znajdujące się na SSD PCIe są zauważalnie szybciej wczytywane w Lr, podgląd jest błyskawiczny i to w porównaniu do SSD SATA bo o HDD to nawet nie wspominam bo to już nawet nie warto przy tych cenach poruszać w porównaniach.
SSD 2TB na magazyn teraz nawet za 900zł można kupić.

sokolnik
17-05-2019, 19:24
A mi nawet nie chce się wejść do UEFI żeby zobaczyć co tam można ustawiać :)
Sprzęt zapieprza, wielowątkowość pewnie przez to że jest 6/12 czuć, odczuwalna praca przy wczytywaniu wielu plików, pliki znajdujące się na SSD PCIe są zauważalnie szybciej wczytywane w Lr, podgląd jest błyskawiczny i to w porównaniu do SSD SATA bo o HDD to nawet nie wspominam bo to już nawet nie warto przy tych cenach poruszać w porównaniach.
SSD 2TB na magazyn teraz nawet za 900zł można kupić.

Ja mam 4 rdzenie... jak będę zmieniać procesor to min. 8 rdzeni musi być... chyba że jaki TR się trafi z 12 rdzeniami :)

ksh
17-05-2019, 20:18
Mi podoba się jak AMD zrobiło postęp z TDP gdzie nieudane buldożery były kawałkiem piekła w obudowie komputerowej, a Ryzen sześć rdzeni ma 65W, a ZEN2 ma mieć 8 rdzeni TDP 65W.

sokolnik
19-05-2019, 19:14
Dziwne... zauważyłem że zaznaczam dany plik na dysku, nie podświetla się ten plik. Bez problemu można otworzyć każdy plik, podgląd zdjęcia w oknie podglądu, wszystko działa.
Uruchomiłem ponownie kompa.
Na początku, spoko, 1 klik na plik i jest zaznaczony. Mija 5 min i już zaznaczyć się pliku nie da.

Jakieś porady? :)
2 x SSD
2 x HDD
wszędzie to samo :)

ksh
19-05-2019, 19:18
Przywróć ustawienia standardowe sprzętu i sprawdź.

sokolnik
19-05-2019, 19:32
Przywróć ustawienia standardowe sprzętu i sprawdź.

chodzi Ci o cofnięcie OC Ramu ? :)

ksh
19-05-2019, 19:37
Wszystkiego i potem sprawdzaj bo nie wiem co ci może takie dziwne rzeczy robić.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ja pamiętam jak u znajomej wieszał się komputer jak kursorem wjechała na pasek windows, ktoś poradził żeby przełożyć ram odwrotnie w slotach i problem znikł, dziwne ? ano dziwne ale to komputery :)

sokolnik
19-05-2019, 19:56
Nie przypominam sobie by wcześniej tak było :) przed OC :)

ahh kocham te pamięci RAM (ogólnie)... Z moimi nigdy nie było problemu, czyli od 2 lat :)
Komputer działa normalnie, zdjęcia obrabiam tak jak zawsze, nie widzę innych problemów :)

Jedyne co dziś zmieniłem w ustawieniach :) to wyłączyłem defragmentowanie dysków SSD :)

ksh
19-05-2019, 20:14
Czyli nie chcesz zrobić podstawowej rzeczy przy diagnozowaniu problemu ?
Na co wyłączasz defragmentacje, przecież masz win10, to nie działa jak dawniej zwłaszcza jeśli chodzi o SSD bo tam nie ma co układać kolejno sektorów na talerzach dysku :)

sokolnik
19-05-2019, 22:28
defragmentowanie - przywróciłem wcześniej zmienioną opcję. Jest tak jak było wcześniej :)
komputer włączony cały czas, zaznaczanie działa :) nie wiem czy to rozwiązało problem... obserwację będę kontynuować :)

ksh
24-05-2019, 18:31
sokolnik jak tam twoje boje z kręceniem ? :)

Ja bawiłem się chwile programem od AMD do kręcenia czyli Ryzen Master i ciekawie to się konfiguruje, można każdy rdzeń ustawiać jak się chce, na stałe czy z automatu, wybierasz każdy rdzeń osobno i jak ktoś się chce bawić to można testować każdy osobno ile się da kręcić z jakimi ustawieniami i jest stabilny, zaskoczyło mnie że można całkiem olać BIOS, a nawet jest więcej możliwości.

sokolnik
26-05-2019, 11:52
Nigdy nie miałem AMD. Nie znam się na AMD.
U mnie wszystko ok, 2400 mhz pamie i i CL15. Common Rate 1 czyli jest ok.
Nic więcej nie podkrecam na tej płycie głównej.
Myślałem kupić 16gb ram 3000 lub 3200 bo ceny Ramu są niskie. Jednak dałem sobie spokój bo wydam jakieś 300 PLN a i tak pewne nie odczuje różnicy w obróbce zdjęć czy video. W grach mam wystarczająco dużo FPS w FullHD, także 5 czy 10 klatek nie robi mi różnicy.

ksh
26-05-2019, 15:29
O tym pisałem kilka razy że w użytkowaniu normalnym nie odczujesz różnicy, posiadając nazwijmy to poprawną konfiguracje komputera na czasie nawet jakbyś przeszedł na i9-9900K to też nie odczujesz, gry to oczywiście inny temat.

sokolnik
26-05-2019, 16:04
O tym pisałem kilka razy że w użytkowaniu normalnym nie odczujesz różnicy, posiadając nazwijmy to poprawną konfiguracje komputera na czasie nawet jakbyś przeszedł na i9-9900K to też nie odczujesz, gry to oczywiście inny temat.No jak nie odczuje? W video na bank odczułbym przesiadek na i9 9900K czyli 8 rdzeni i 16 wątków do obecnych 4 rdzeni. Obróbka 4K napewno byłaby przyjemniejsza.
Odnośnie PS/LR sprawa może nie być tak kolorowa i przyspieszenia nie byloby tak dużego, ale coraz więcej programów wykorzystuje wiele rdzeni lub po prostu w przyszłość i będzie wykorzystywać.
Zakup takiego potwora 12 rdzeniowego, z wysokim zegarem, jest zakupem na lata. Chyba że ktoś chce zaraz grać w gry w rozdzielczości 8K :) i video obrabiać 8K :)
A nawet lustrzanki, niedługo wszystkie będą miały matrycę 36 mln pix gdzie mój 4 rdzeniowiec dostałby zadyszki :)

ksh
26-05-2019, 16:40
Nie o to mi chodziło że w specyficznych zadaniach szybkość będzie odczuwalna bo to wiemy że jak zapuscisz renderowanie czy coś na setce raw to każdy MHz, rdzeń, watek się przyda.
Przecieki z nowych Ryzen 3xxx są bardzo ciekawe, coś czuję że jak się ceny ustabilizują to zrobię przekładkę cpu, a że chłodzenie to tylko dwie śrubki to mogę się na to skusić :)

krzysztofz24
26-05-2019, 16:52
(....)
Przecieki z nowych Ryzen 3xxx są bardzo ciekawe(....)

A moglbys jakies ciekawe linki zarzucic?
I zeby cos tam tez troche o wydajnosci w grach bylo;-) (o ile wyszlo takie info).
Ja tez planuje zmiane na Ryzen 3. Jak juz minie hype i podatek od nowsci.

ksh
26-05-2019, 16:59
Póki co nazwałbym to dmuchanie balonika i oby po premierzy nie wyszedł z tego flak
https://www.dobreprogramy.pl/ryzen3-3300-test-wydajnosci-geekbench,News,102088.html

R9 3800x będzie 16 rdzeni i tu nie ma potwierdzenia czy 24 czy 32 wątki, 125W TDP to dobry wynik i okazuje sie że jednak osobne chipy rdzeniowe w 7nm to dobre posunięcie.
Kolejna sprawa to wydajność gpu w modelach G, podobno mo być jeszcze lepiej niż jest.

sokolnik
26-05-2019, 17:51
Jutro rano, czasu Polskiego jest konferencja, prezentacja AMD. Na żywo ma być na YT i FB. Jutro mamy się wszystkiego dowiedzieć :)
Ciekaw jakie ceny będą w Polsce i kiedy dostępność, testy w programach i grach :)

krzysztofz24
26-05-2019, 18:16
sokolnik
Jutro juz jest oficjalna prezentacja nowych Ryzenow?
Chyba troche nie na czasie jestem;-).
Bo pamietam info sprzed paru miesiecy ze mialy wyjsc jakos ma poczatki wakacji.
koesh dzieki, poczytam.
Najbardziej jestem zainteresowany ile procentowo skoczy wydajnosc w grach wzgledem Ryzen 2. Choc inne aspekty tez interesujace ofc.

P.s Dobra poczytalem:-) No juz to widze jak najtanszy procesor pokona obecnego flagowca. Lepiej na pewno bedzie , moze nawet byc wiekszy skok w wydajnosci niz Ryzen do Ryzen 2. Ale bez przesadyzmu;-).

sokolnik
26-05-2019, 18:22
Dziś w nocy, o 4 się zaczyna. Info, linki na internecie znajdziesz :) jutro o 8 powinno być już wszystko jasne :)

krzysztofz24
26-05-2019, 18:25
Ale wszystkie Ryzeny maja miec premiere? Czy to bedzie jakos tak, ze np najwyzszy model wyjdzie troche pozniej.
Choc w sumien ja i tak celuje w nastepce ze sredniej polki:-).

sokolnik
26-05-2019, 18:54
Nie wiem, wydaje mi się że wszystkie procesory będą prezentowane. Odnośnie kart graficznych, chyba premiera przesunięta (nie jutro).

ksh
26-05-2019, 18:59
Tylko prezentacja ma być, premiery sklepowe i dostępność to hoho... nie musza się spieszyć bo Intel nowy proces dopiero za ponad rok pokaże, wcześniej pewnie wrzucą znowu kotleta plus nowe płyty główne ale mimo to wydajność ich 14nm+++++++ :) jest imponująca zwłaszcza w grach, tylko że i tak lepiej się wychodzi kupując lepsze gpu niż walczyć z cpu, a najlepiej wychodzi i tak zakup konsoli, która jest tańsza obecnie od przyzwoitej samej karty graficznej :)

krzysztofz24
26-05-2019, 21:55
(....)tylko że i tak lepiej się wychodzi kupując lepsze gpu niż walczyć z cpu(....)

No niby tak, ale to zbyt duze uproszczenie. Bo za co inneg odpowiada GPU a co innego robi CPU. Najlepiej miec i to i to dobre:-)

(....)a najlepiej wychodzi i tak zakup konsoli, która jest tańsza obecnie od przyzwoitej samej karty graficznej :).
Cena konsoli przewaznie odpowiada karcie graficznej ze sredniej polki. Jakis tam plus/minus, raczej lekki plus.
Tez duzo zalezy od oczekiwan. Konsola sie oplaca finansowo i to bardzo. Ale jak ktos chce wszystko na ultra bez zadnych kompromisow, maksymalna ilosc klatek, wszystkie dostepne efekty itd. To PC ma przewage "mocy" nad konsola i koniec (za odpowiednia cene ofc - czyt. potrzeba jeszcze inne bebechy oprocz karty).

Ale to juz dosyc szeroki temat i by chyba sie zrobi spory OT.

ksh
26-05-2019, 22:04
Ja jestem bardzo ciekaw czy zmiany w architekturze AMD będą na tyle dobre że zegar do zegara zbliżą się do Intela bo to jest najważniejsze w grach, Intel śrubuje niesamowicie GHz z tych ich super dopracowanego 14nm.
AMD tez podnosi poprzeczkę Intelowi ponownie w wykorzystaniu szybkich pamięci ram, kolejna sprawa to pamiętajmy że każde testy porównawcze w grach AMD vs Intel to średnio ~75 vs ~95% wykorzystania cpu, gry nadal sa lepiej optymalizowane pod Intela, kolejna sprawa, jak nasze portale robiły testy pierwszych procesorów Ryzen to najczęściej bez aktualizacji płyt i łatek do gier, przyznali się do tego dopiero po długim czasie i mało kto z nich zrobił jakieś poprawki, Ryzen nie tak źle sobie radzi w grach zwłaszcza jak bierzemy pod uwagę cena/wydajność.

krzysztofz24
26-05-2019, 22:15
Ja jestem bardzo ciekaw czy zmiany w architekturze AMD będą na tyle dobre że zegar do zegara zbliżą się do Intela bo to jest najważniejsze w grach, Intel śrubuje niesamowicie GHz z tych ich super dopracowanego 14nm.
AMD tez podnosi poprzeczkę Intelowi ponownie w wykorzystaniu szybkich pamięci ram, kolejna sprawa to pamiętajmy że każde testy porównawcze w grach AMD vs Intel to średnio ~75 vs ~95% wykorzystania cpu, gry nadal sa lepiej optymalizowane pod Intela, kolejna sprawa, jak nasze portale robiły testy pierwszych procesorów Ryzen to najczęściej bez aktualizacji płyt i łatek do gier, przyznali się do tego dopiero po długim czasie i mało kto z nich zrobił jakieś poprawki, Ryzen nie tak źle sobie radzi w grach zwłaszcza jak bierzemy pod uwagę cena/wydajność.

Na pewno sie zbliza ale watpie ze przeskocza wydajnosc Intela zegar do zegara. AMD bedzie "nadrabiac" iloscia rdzeni, wspolpraca z pamieciami i jakimis tam ficzerami. O optymalizacji gier pod procesory AMD...ooo Panie to juz od dawna jest mowa.
Ale fajne mz jest to, ze AMD sukcesywnie podgryza Intela, zmusza go do wysilku a nie standardowe 5-7% wzrostu wydajnosci polaczone koniecznie z nowa podstawka:-). Pozycja monoplu Intela na szczescie zostala obalona.
Po za grami, to AMD na obecna chwile walczy z Intelem jak rowny z rownym. I czesto go wyprzedza.

I dobrze, jest konkurencja, cos sie dzieje. Userzy nie sa skazani "na łaske" Intela. AMD prze do przodu, w Intelu obgryzaja paznokcie i musza dac cos konkretnego.
A my tylko na tym mozemy skorzystac.

sokolnik
26-05-2019, 22:27
Więcej rdzenióófff chcemy [emoji14]
Wiecej RGB [emoji14]
Wiecej FPSóóffff :)

krzysztofz24
26-05-2019, 22:31
Ze niby jeszcze ani AMD ani Intel nie wpadl na pomyls zeby dawac zintegrowane z prockiem oswietlenie Aura RGB:-)?
Tez mnie to dziwi, bo go stanowczo za malo w obecnych podzespolach:twisted:.

sokolnik
26-05-2019, 22:38
Wszystkie ploteczki, piszą o tym że 3700X będzie miał 12 rdzeni i boosta do 5.0 GHz, jeśli to by hula prawda to byłoby MEGA. Do tego dochodzi jeszcze możliwość OC pewnie. Mega szybkie pamięci, nawet 4000 mhz co dałoby prawdopodobnie bardzo dobra wydajność... O ile obecne programy graficzne dalyby radę wykorzystać taki procesor. Jednak z potworami od AMD, z Tredriperami sobie dawały radę to i z Ruzenem 3xxx dadzą sobie radę :) może być ciekawe w 3 Q 2019 jeśli chodzi o recenzje, testy oraz dostępność/ceny. Jeśli ceny nie będą zbyt wygórowane (trzeba pamiętać że z łatwością możemy sięgnąć po 12 rdzeni a nie 6 czy 8 jak obecnie) to może to być spoooory bardzo duży hit sprzedaży. Intel może szykować się na spadek sprzedaży o ile testy będą przeprowadzone prawidłowo a Ryzen 3xxxx będzie tak dobry jak wszyscy o tym piszą :)

ksh
26-05-2019, 22:46
Pamiętaj ze jest też kwestia za jaką cenę, Intel pogonić można ładnie ale płyty są koszmarnie drogie, a AMD kręcisz spokojnie na płytach za mniej jak połowę ceny, do tego sam procesor też jest tańszy, ładnie skaluje się z szybkim RAM i nie trzeba go skalpować, w grach też nie ma tragedii jeśli porównamy podobne ceny.

sokolnik
26-05-2019, 22:51
Racja, płyty pod Intela są drogie, szczególnie do PC CPU, chłodzenie CPU też trzeba mieć konkretne jeśli myśli się o OC CPU, chyba że skalp (zależy jaki procesor bo chyba i9 9900K jeszcze nikt nie skalpował, ten procesor też się mocno grzeje po OC.
Żeby nie robić off i nie siać ploteczek musijy poczekać, dziś w nocy się wszystko wyjaśni i jutro obudzimy się w innej rzeczywistości. Miejmy nadzieję że takiej, gdzie będzie można kupić 12 rdzeni z boostem do 5 GHz za 1600 zł ha i dobrą płytę za 400 PLN :)

ksh
26-05-2019, 22:56
Flagowcem ma być Ryzen R9 z 16 rdzeniami, poprzednie serie miały tylko R3, R5 i R7.

sokolnik
26-05-2019, 23:01
Flagowcem ma być Ryzen R9 z 16 rdzeniami, poprzednie serie miały tylko R3, R5 i R7.O takim potworze 16 rdzeniowym nie wspominam bo to nie będzie procesor dla każdego zapewne przez cenę. Zresztą chyba dla fotografów lepiej mieć 12 rdzeni z boostem 5 GHz niż 16 rdzeni 3,7 czy jakoś tak :)

sokolnik
27-05-2019, 06:31
Chyba tak kolorowo nie jest:
https://pclab.pl/news80789.html

ksh
27-05-2019, 08:42
Opowieści ludzi były jak zawsze z kosmosu, zwłaszcza ten 16 rdzeni i 125W, zapowidziano wzrost wydajności 15%, zegary podskoczyły, pamieć podręczna nowa, mamy PCIe 4.0, niskie TDP, jest bardzo dobrze, a pamiętaj że ZEN2 szybko dostanie upgrade ZEN2+ czyli jest potencjał, teraz jakie wyniki będą w grach i czy wzrośnie wykorzystanie mocy procesora przez gry bo w serii 2xxx nadal gry nie wykorzystywały całej mocy i intel wygrywał głównie przez to, a co do cen to jest bardzo dobrze.

AMD Ryzen 9 3900X
12/24 4,6 GHz / 3,8 GHz 105W - 499$

AMD Ryzen 7 3800X
8/16 4,5 GHz / 3,9 GHz 105W - 399$

AMD Ryzen 7 3700X
8/16 4,4 GHz / 3,6 GHz 65W - 329$

AMD Ryzen 5 3600X
6/12 4,4 GHz / 3,8 GHz 95W - 249$

AMD Ryzen 5 3600
6/12 4,2 GHz / 3,6 GHz 65W - 199$

sokolnik
28-05-2019, 22:00
Intel zaprezentował podkreconą wersję i9 9900K - http://m.benchmark.pl/aktualnosci/intel-core-i9-9900ks-topowy-procesor-dla-graczy-z-wyzszym-taktowa.html.
Dostępność 4Q czyli długo po premierze Ryzen 3000, do tego cena pewnie będzie zabójcza w okolicach 2 500 zł albo więcej :)

ksh
28-05-2019, 22:40
A ja zagłębiłem się w temat pamięci bo ceny fajne teraz i nawet można coś wyrwać już na kostkach b-die dual rank w sensownej cenie i puścić np na intelu jakimś 4000MHz :)

sokolnik
28-05-2019, 22:42
Taaaakkkk? Czyli co byś polecił kupić? :)

ksh
28-05-2019, 22:51
Jak będziesz zmieniał procesor i płytę to będziemy szukać :)

sokolnik
28-05-2019, 22:55
Jak będziesz zmieniał procesor i płytę to będziemy szukać :)Ja mam w swoim komputerze procesor i płytę ;)
Nowy Ryzeny obsługują coś tam pcie 4.0... O co chodzi? Chodzi o przepustowość karty graficznej? Czyli rozumiem że trzeba mieć kartę graficznej o takiej technologi?

ksh
28-05-2019, 23:02
Nie tylko, przykładowo SSD
https://www.anandtech.com/show/14416/corsair-announces-mp600-nvme-ssd-with-pcie-40
ja mam ten model Corsair MP510, a MP600 jest na 4.0 i lata to niesamowicie szybko.

ksh
29-05-2019, 22:36
Ustabilizowanie RAM jest... proste ;)

https://i.imgur.com/k85G6zm.jpg

sokolnik
29-05-2019, 22:41
Ooo a co to? U mnie też się sprawdzi? :)

ksh
29-05-2019, 22:48
Tak, jak zmienisz na ryzena gdzie walczy sie o każdy MHz ponad 3000 :)
W intelu jest łatwiej, pamięci co na AMD z trudem chodzą 3200MHz na intelu czasami 3400MHz chodzą ale wpływ na wydajność rekompensuje dobre skalowanie w AMD.

Mam teraz G.skill Aegis 3000MHz CL16, na Intelu ludzie puszczają 3200MHz CL15, u mnie nie ma stabilności, zawaliłem bo przegapiłem okres zwrotu i teraz odsprzedać muszę, kupiłem Patriot Viper 4 3200MHz CL16 i tu na AMD jest lepiej.

sokolnik
29-05-2019, 22:50
A na jakich kościach masz te Aegisy? :)
Za ile sprzedajesz? :) gdzie kupione?

ksh
29-05-2019, 22:59
EuroAGD, jest faktura jak coś, kostki to niby TE dobre Hynix co wszędzie na forach opisują, cena ja wiem, opuszczę z ceny powiedzmy na 330zł z wysyłką za zestaw 2x8GB ?

G.Skill Aegis 3000 MHz CL16
F4-3000C16D-16GISB
Hynix M-Die

ksh
30-05-2019, 00:18
No i po godzinie na allegro sprzedało się :)

sokolnik
30-05-2019, 12:35
Też mam podobnego farta ale na olx. Co wystawie to sprzedam i wydaje mi się w dobrych pieniądzach :)
Jak już swoją poprzednia obudowę komputerowa Zalmana sprzedałem, to oznacza że wzyztsko można sprzedać ha :)

crusiek
30-05-2019, 12:39
Tak, jak zmienisz na ryzena gdzie walczy sie o każdy MHz ponad 3000 :)
W intelu jest łatwiej, pamięci co na AMD z trudem chodzą 3200MHz na intelu czasami 3400MHz chodzą ale wpływ na wydajność rekompensuje dobre skalowanie w AMD.

Mam teraz G.skill Aegis 3000MHz CL16, na Intelu ludzie puszczają 3200MHz CL15, u mnie nie ma stabilności, zawaliłem bo przegapiłem okres zwrotu i teraz odsprzedać muszę, kupiłem Patriot Viper 4 3200MHz CL16 i tu na AMD jest lepiej.

U mnie z kolei na 3200 był problem na tej samej płycie i procku z Patriot Viper Steel CL16 :D

Merde
30-05-2019, 12:53
Flagowcem ma być Ryzen R9 z 16 rdzeniami, poprzednie serie miały tylko R3, R5 i R7.

Koesh, składasz sobie to wszystko sam, czy zlecasz w sklepie? Jeśli zlecasz - w którym?
Potrzebuję coś dla syna poskładać, ale gotowe zestawy zawsze mają jakieś minusy...

ksh
30-05-2019, 14:51
Zawsze sam od czasów pierwszego AT 16MHz bo wcześniejszego XT bałem się rozkręcać :)
Gotowe zestawy odpuść ale możesz konfiguracje zrobić na morele czy x-kom i ci złożą bardzo ładnie.

sokolnik
30-05-2019, 15:03
Koesh, składasz sobie to wszystko sam, czy zlecasz w sklepie? Jeśli zlecasz - w którym?
Potrzebuję coś dla syna poskładać, ale gotowe zestawy zawsze mają jakieś minusy...Jesteś z Krakowa chyba. CHYBA też Video Blog Tech jest z Krakowa. Napis do niego, umówisz się, zlozy pewnie przy tobie, zrobi podstawowe testy albo odbierzesz następnego dnia. Policzy Cię podobnie jak sklep.
Albo idź do xkom, komputronika i Ci złoża ładnie. Mi składali w Komputroniku proc płytę i ram i chłodzenia le, włożyli do mojego starego kompa. Połączyli zasilacz i działało :)
Pasty chyba dali za dużo ale nie bylo tragedii ha :) już ja zmieniłem i pewnie teraz ja dałem za dużo :)

sokolnik
30-05-2019, 18:14
wystawiłem na sprzedaż moje pamięci RAM :) jak pójdą za 250 zł to dołożę 120-130 zł i kupię nowe 3200 MHz CL16 i będę starać się obniżyć opóźnienia na CL15 :)

sokolnik
30-05-2019, 18:56
patrze na te Patrioty 3200 MHz CL16:
https://www.x-kom.pl/p/265068-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-3200mhz-viper-4-cl16-2x8gb.html

ale patrze, że (raczej) nie wejdą pod chłodzenie: brakuje 0,5 mm :/ Ale gdyby tak lekko podnieść wentylator od chłodzenia, może dałoby się go lekko przesunąć wyżej... pytanie tylko, czy by dotykał pamięci i jaki to miałoby ewentualnie wpływ na komputer?
25638

ksh
30-05-2019, 20:21
Jak będziesz kupował nowy ram to bierz takie https://www.morele.net/pamiec-ballistix-ballistix-sport-lt-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-bls2k8g4d32aesck-5887836/
ludzie na nich cuda wykręcają, sa droższe o 100zł ale to nowe kości micron e-die i jest to obecnie hit podkręcaczy :)

sokolnik
30-05-2019, 21:13
Jak będziesz kupował nowy ram to bierz takie https://www.morele.net/pamiec-ballistix-ballistix-sport-lt-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-bls2k8g4d32aesck-5887836/
ludzie na nich cuda wykręcają, sa droższe o 100zł ale to nowe kości micron e-die i jest to obecnie hit podkręcaczy :)

TEN?
https://www.x-kom.pl/p/481896-pamiec-ram-ddr4-crucial-16gb-3200mhz-ballistix-sport-lt-gray-cl16-2x8gb.html

ciekawe czy mają mniej niż 40 mm wysokości ?

Merde
30-05-2019, 21:15
OK, to ja poproszę o ocenę zestawu, ew. uwagi co i na co wymienić.

Założenia:
- komputer NIE będzie podkręcany, ale w przyszłości przewiduję upgrade procesora (prawdopodobnie) na Ryzena 7 3700X. Płyta musi go obsłużyć, a także umożliwić dołożenie dodatkowych kostek pamięci (4 sloty).
- karta graficzna z zestawu pójdzie do innego, starszego (mojego) komputera, na i7-4770. Do tego nowego zestawu zamierzam przełożyć moją starą kartę, tj. GTX 660 Ti.
Młody póki co gra w małowymagające gry typu Roblox, Minecraft itp., na moim starym monitorze z natywną rozdzielczością 1680x1050 (u mnie teraz grafika musi pociągnąć 2560x1440).

Cenię sobie ciszę. Czy wentylatory "box" nadają się do czegokolwiek, czy trzeba od razu montować coś innego?

https://www.komputronik.pl/cart/shared/show/QL75PRwdxR

Szczególnie problematyczny dla mnie wybór to płyta i pamięci. Jest tego od cholery i na dobrą sprawę nie wiem czym się różnią płyty na tym samym chipsecie (poza rozmiarami i ilością slotów na pamięć).
Pamięci też czeski film - jak wybiorę markę, taktowanie i CL, to i tak do wyboru dostaję 8 typów kostek...

ksh
30-05-2019, 21:42
TEN?
https://www.x-kom.pl/p/481896-pamiec-ram-ddr4-crucial-16gb-3200mhz-ballistix-sport-lt-gray-cl16-2x8gb.html

ciekawe czy mają mniej niż 40 mm wysokości ?

Nie mają ich w xkom, te co ci podałem, kolor radiatora jest tu istotny, ma być wersja white.

Założenia:
- komputer NIE będzie podkręcany, ale w przyszłości przewiduję upgrade procesora (prawdopodobnie) na Ryzena 7 3700X. Płyta musi go obsłużyć, a także umożliwić dołożenie dodatkowych kostek pamięci (4 sloty).
- karta graficzna z zestawu pójdzie do innego, starszego (mojego) komputera, na i7-4770. Do tego nowego zestawu zamierzam przełożyć moją starą kartę, tj. GTX 660 Ti.
Młody póki co gra w małowymagające gry typu Roblox, Minecraft itp., na moim starym monitorze z natywną rozdzielczością 1680x1050 (u mnie teraz grafika musi pociągnąć 2560x1440).

Cenię sobie ciszę. Czy wentylatory "box" nadają się do czegokolwiek, czy trzeba od razu montować coś innego?

Szczególnie problematyczny dla mnie wybór to płyta i pamięci. Jest tego od cholery i na dobrą sprawę nie wiem czym się różnią płyty na tym samym chipsecie (poza rozmiarami i ilością slotów na pamięć).
Pamięci też czeski film - jak wybiorę markę, taktowanie i CL, to i tak do wyboru dostaję 8 typów kostek...

Stare grafiki jak 660ti chyba nie mają już wsparcia i mogą być kłopoty ale działać będzie.

Płyta główna MSI B450 Carbon albo Tomahawk, ja wybrałem Gigabyte ze względu na cyfrowe wyjście audio, model na B450 Aorus Elite albo Pro tez możesz brać, odradzam Asus, Asrock, mniej popularne u nas EVGA sa super, Biostar zaczyna mieć sporą dostępność ale nie znam.
Procesor jeśli chcesz wskoczyć w nową serie to bierz co aktualnie tanio można kupić, nawet śmiało może to być pierwsza seria R7 1700X albo to co ja kupiłem R5 2600, też z myślą o przejściu na coś z nowych 3xxx.
Pamięci to mocno dyskusyjna sprawa ale Patriot Viper 4 3200 CL16, G. Skill Aegis 3000 CL16, Kingston Predator 3200 CL16, albo droższe w/w Crucial White Sport 3200 CL16.
Możesz też wstrzymać się miesiąc i kupić płytę już z chipsetem obsługującym PCIe 4.0 ale moim zdaniem jest to póki co detal nic nie wnoszący.
Wentylator AMD w najwyższych modelach jest bardzo cichy ale kupując Silentium Fortis za 130zł masz kompletną cisze bez kombinacji.

sokolnik
30-05-2019, 22:02

Założenia:

kup takie chłodzenie CPU i pamięci RAM by potem nie mieć problemu że RAM nie mieści się pod chłodzenie :) bo ja właśnie kości bym zmienił ale szukam takich poniżej 40 mm wysokości :)

ksh
30-05-2019, 22:37
A pisałem ci żeby brać Noctua w wersji S to być tam nawet na pamięciach kaloryfer ścienny założył :)
SilentiumPc Fortis 3 jest przesunięty od pamięci i wchodzi wszystko.

sokolnik
30-05-2019, 22:47
A pisałem ci żeby brać Noctua w wersji S to być tam nawet na pamięciach kaloryfer ścienny założył :)
SilentiumPc Fortis 3 jest przesunięty od pamięci i wchodzi wszystko.Dark Rock 4 Pro ma podniesiony jeden wentylator [emoji14] i jest to najlepsze chłodzenie :)
Ciśnienia na zmianę raku nie mam :)

Merde
31-05-2019, 12:12
Płyta główna MSI B450 Carbon albo Tomahawk, ja wybrałem Gigabyte ze względu na cyfrowe wyjście audio, model na B450 Aorus Elite albo Pro tez możesz brać, odradzam Asus, Asrock, mniej popularne u nas EVGA sa super, Biostar zaczyna mieć sporą dostępność ale nie znam.
Procesor jeśli chcesz wskoczyć w nową serie to bierz co aktualnie tanio można kupić, nawet śmiało może to być pierwsza seria R7 1700X albo to co ja kupiłem R5 2600, też z myślą o przejściu na coś z nowych 3xxx.
Pamięci to mocno dyskusyjna sprawa ale Patriot Viper 4 3200 CL16, G. Skill Aegis 3000 CL16, Kingston Predator 3200 CL16, albo droższe w/w Crucial White Sport 3200 CL16.
Możesz też wstrzymać się miesiąc i kupić płytę już z chipsetem obsługującym PCIe 4.0 ale moim zdaniem jest to póki co detal nic nie wnoszący.
Wentylator AMD w najwyższych modelach jest bardzo cichy ale kupując Silentium Fortis za 130zł masz kompletną cisze bez kombinacji.

OK, trochę pozmieniałem:

https://www.komputronik.pl/cart/shared/show/Kz7oJnqdmA

Będzie OK, czy też coś się będzie ze sobą gryzło?

Poskładam chyba w morelach, bo na takim samym zestawie różnicy jest około 240 zł.

ksh
31-05-2019, 16:24
Płytę bierz taką https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b450m-gaming-plus-4780957/
Ja brałem gigabyte dla wyjścia cyfrowego audio na płycie.

Merde
31-05-2019, 19:45
Płytę bierz taką https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b450m-gaming-plus-4780957/
Ja brałem gigabyte dla wyjścia cyfrowego audio na płycie.

2 sloty na RAM i ALC-887 (choć ALC-892 też szału ponoć nie robi) nie dyskwalifikuje tego sprzętu?

ksh
31-05-2019, 21:07
Chyba jest w tej samej cenie wersja pełnego rozmiaru ATX i ma cztery sloty, ewentualnie bierz Tomahawk bo jest już tak dobrze sprawdzony i polecany że nie ma się co zastanawiać.
Jakość integry audio jest ważna jeśli podłączasz analogowo, ja podpinam do amplitunera cyfrowo, więc omijam nędzną jakość wszystkich zintegrowanych układów audio, ALC-892 to standard, nie zauważysz czy lepsze czy gorsze.

ksh
03-06-2019, 20:19
Znalazłem fajne kostki zarówno do Intela jak i do AMD jeśli szukasz coś do zabawy :)
https://allegro.pl/oferta/patriot-viper-4-ddr4-16gb-kit-2x8gb-3400mhz-cl16-7903019684
https://www.euro.com.pl/pamieci-ram/patriot-viper-4-series-ddr4-16gb-2-x-8gb-3400-cl16.bhtml

sokolnik
04-06-2019, 10:48
Ja nic nie szukam aktualnie, dałem sobie spokój, nikt nie chce kupić mojego RAMu także nie ma budżetu ha mam inne wydatki :)
Pewnie lepiej zrobię odkładając na nowy zestaw CPU mobo ram :)

ksh
04-06-2019, 11:00
Teraz ram poniżej 3000MHz to podobno przestał już działać i dlatego nie sprzedaje się, podobnie jak w foto ze starszymi modelami sprzętu :)
Ja najlepiej sprzedałem dobry ram DDR3 bo drożej niż miałem na fakturze i tylko dołożyłem 30zł do nowych DDR4 :)

Są pierwsze wyniki nowych ryzenów, jest bardzo dobrze, ciekawe czy podciągnęli się w grach.
Pamiętam jak pierwsze modele Ryzen pojawiły się na rynku i pisałem że za kilka lat przegonią Intela w sprzedaży co się właśnie stało, a byłem hejtowany niesamowicie :)

sokolnik
04-06-2019, 11:42
Gdzie te wyniki? Testy? Pewnie sponsorowane he
Czekam na wiarygodne testy.

ksh
04-06-2019, 12:04
Spokojnie spokojnie, dla fanów intela zawsze będzie sie liczyła wydajność w grach za wszelką cenę, więc tu AMD zawsze przegra.
Ja mam póki co Ryzen 2600 + bardzo fajna płyta za 950zł komplet do kręcenia, w tej cenie do intela kupie coś odblokowanego z przyzwoitą płytą ? :)

ksh
04-06-2019, 19:45
x-kom nowe promo
https://i.imgur.com/G8zjkGn.jpg

Merde
04-06-2019, 21:49
x-kom nowe promo
https://i.imgur.com/G8zjkGn.jpg

Ekhm, czy ja przypadkiem nie wybrałem wcześniej dokładnie takiego zestawu (który zmieniłem na MSI)? :shock:

(2 stówki drożej wyszło, jak sobie teraz podsumowałem).

ksh
04-06-2019, 22:52
Płyty MSI są ciut lepsze do cpu z wyższym TDP jak 2700x i jeśli chcemy je kręcić, cała reszta na gigabyte działa, oczywiście piszemy o tanich płytach na B450.

Merde
05-06-2019, 00:03
Płyty MSI są ciut lepsze do cpu z wyższym TDP jak 2700x i jeśli chcemy je kręcić, cała reszta na gigabyte działa, oczywiście piszemy o tanich płytach na B450.

Kręcić nie będę, pisałem o tym na samym początku. Ale planuję kiedyś Ryzenka 7 3700X lub 3800X. W sumie tylko dlatego wybrałem "na chwilę" R5 2600 zamiast R7 2700.
"Data dostępności" większości podzespołów to 11 czerwca, zobaczymy co to AMD warte. Ostatnio miałem z tą platformą do czynienia za czasów Atlona XP 2000+.

Dzięki za pomoc.

sokolnik
06-06-2019, 13:03
Kupujesz odrazu jak będzie dostępny nowy Ryzen czy czekasz? :) interesuje mnie opinia jakiegoś użytkownika :)
Sam myślę o min. 8 rdzeniach, pytanie czy Intel czy AMD... Zastosowania zdjęcia, video, gry :)

ksh
06-06-2019, 14:59
Ja poczekam jak ceny się ustabilizują ale będę robił tylko nazwijmy to aktualizacje :) na model R5 3600 żeby mieć nową generacje.

Co do pamięci, korzystając z okazji że jest zakup i możliwość zwrotu wreszcie kupiłem takie jak trzeba
Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB 3200MHz CL16 (BLS2K8G4D32AESBK)
działają stabilnie na 3400MHz bez ruszania taktów na napięciu 1.36V i jak mi się będzie chciało to sprawdzę co potrafią.

sokolnik
06-06-2019, 15:09
Ja poczekam jak ceny się ustabilizują ale będę robił tylko nazwijmy to aktualizacje :) na model R5 3600 żeby mieć nową generacje.

Co do pamięci, korzystając z okazji że jest zakup i możliwość zwrotu wreszcie kupiłem takie jak trzeba
Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB 3200MHz CL16 (BLS2K8G4D32AESBK)
działają stabilnie na 3400MHz bez ruszania taktów na napięciu 1.36V i jak mi się będzie chciało to sprawdzę co potrafią.Na morele kupowałes? Jakoś nie mam przekonania do tego sklepu...

ksh
06-06-2019, 15:20
Morele, sklep jak sklep, odbiór w dobrym miejscu i mają klimatyzacje, tyle mogę napisać :)

Merde
06-06-2019, 18:56
Kupujesz odrazu jak będzie dostępny nowy Ryzen czy czekasz?

Z zakupem poczekam i to całkiem długo.
To komputer dla dziesięciolatka, który na razie jedyne co ma w głowie to minecraft, roblox i inne tego typu pierdoły dla których ten komputer jest zdecydowanie na wyrost.

ksh
08-06-2019, 11:38
565zł :)
https://xtreem.pl/procesory/1151-amd-ryzen-5-2600-3439ghz-yd2600bbafbox-730143309165.html

sokolnik, czytałeś ile procesory Intel straciły na wydajności po majowym łataniu dziur w nich, w grach ~-15%, w użytkowych i wielu watkach nawet 25%.
Ciekaw jestem czy to prawda i da się jakoś testować ten spadek.

AMD mimo że dziur nie ma to w grach dostało spadek 3-4% ale już się AMD zbulwersowało i odkręcają w microsoft to.

sokolnik
08-06-2019, 18:42
Słyszałem o spadkach wydajności, czytałem, różne źródła różnie podają, różne łatki różnie to łatają :)
Ja na szczęście nie instalowałem żadnych aktualizacji od ponad roku i raczej wydajność CPU mi nie spadła :)
Nowe Ryzeny mnie kuszą :)

crusiek
08-06-2019, 18:50
No masz ci los, ja z kolei czytałem o wzroście wydajności jaki miał sie pojawić wraz z aktualizacją i powiem szczerze, że na moim staruszku 3570 LR pracuje lepiej ale to może być samo sugestia bo żadnych testów nie robiłem [emoji23]

sokolnik
08-06-2019, 18:52
No masz ci los, ja z kolei czytałem o wzroście wydajności jaki miał sie pojawić wraz z aktualizacją i powiem szczerze, że na moim staruszku 3570 LR pracuje lepiej ale to może być samo sugestia bo żadnych testów nie robiłem [emoji23]Piszesz o aktualizacji Windowsa czy LR? :)

crusiek
08-06-2019, 18:53
O 1903 [emoji846] Windowsa, miała cofać obniżenie wydajności po jednej z luk

ksh
08-06-2019, 19:19
Stan na dzień dzisiejszy jest że Intel ma duży spadek, pamiętajcie że nowe dziury wykryto w kwietniu i szybko były łatane, najnowsze aktualizacje win10 nic nie zmieniły, za to dodały spadek wspomniany w AMD.
Co jeszcze ciekawe że pierwsze dziury wykryto jak na rynku była seria 7xxx, a najnowsze 9xxx nadal to mają.

Nie wyobrażam sobie nie aktualizować systemu na bieżąco, to jest taki moloch skopany przez lata że aktualizacje to obowiązek.

Co do AMD, nie ma co popadać w euforie tylko cieszyć się że jest alternatywa, wystarczy zerknąć jaki skok wydajności odnotował Intel po wejściu na rynek AMD ZEN, jakby nie AMD to rynek wyglądałby ciut inaczej w wydajności, a o cenach nie wspominam.
Dzięki AMD mamy możliwość składania zestawów po dawno zapomnianych już cenach.
Pamiętajmy jeszcze o tym że Intel osiąga tak dobre rezultaty na przestarzałym procesie 14nm, a AMD dzięki TSMC wchodzi w 7nm dla rdzenia ( są osobne chipy w cpu ) i nie rozkłada intela na łopatki, nadal wydajność zegar w zegar jest porównywalna, AMD tylko dzięki cenie wygrywa.

ksh
08-06-2019, 20:44
Pamięci chodzą stabilnie na 3533MHz z domyślnymi ustawieniami z profilu XMP.
Zauważyłem że test pokazuje wzrost Odczytu Sekwencyjnego z SSD, na 3000MHz było po kilku sprawdzeniach ~2650MB/s, teraz ~2950MB/s, ciekawe czy to anomalie czy faktycznie zwiększyła się wydajność PCIe.

sokolnik
08-06-2019, 20:49
Pamięci chodzą stabilnie na 3533MHz z domyślnymi ustawieniami z profilu XMP.
Zauważyłem że test pokazuje wzrost Odczytu Sekwencyjnego z SSD, na 3000MHz było po kilku sprawdzeniach ~2650MB/s, teraz ~2950MB/s, ciekawe czy to anomalie czy faktycznie zwiększyła się wydajność PCIe.Jak wysoki jest ten ram? :)

ksh
09-06-2019, 00:41
Chyba standard normalny, nic nie wystaje ponad.

ksh
09-06-2019, 22:19
No i jednak jest Ryzen R9 3950x 16 rdzeni 32 wątki 3,5 GHz i turbo 4,7 GHz to wszystko w zaledwie 105 TDP, kręcenie pewnie na 5GHz osiągalne, do tego wsparcie dla pamięci do 5000MHz, PCie 4.0
W użytkowych to będzie potwór zjadający na przekąskę najmocniejsze Intele.

mario
10-06-2019, 07:12
Witam

Koesh - czy jesteś w stanie coś powiedzieć o tych pamięciach Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB 3200MHz CL16 (BLS2K8G4D32AESBK)

Wolałbym kupić od razu 2x16GB

Pozdrawiam
M.

sokolnik
10-06-2019, 07:50
Gdzie info o nowym 16 rdzeniowcu? :) ciekawa jaka będzie cena :)

ksh
10-06-2019, 09:18
Cena pewnie spora, jeśli R9 3900X 12/24 wycenili na 499$
https://www.purepc.pl/procesory/amd_ryzen_9_3950x_16rdzeniowy_i_32watkowy_procesor

crusiek
10-06-2019, 09:19
Trzeba zbierać kasę na nowego kompa, bo Cyperpunk 2077 raczej będzie żarłoczny [emoji23]

sokolnik
10-06-2019, 09:27
Ciekawe jak te nowe procesory będą wypadać w normalnym użytkowaniu, czyli fotografia, video, gry... I czy warto będzie wydawać tyle pieniędzy. 16 rdzeni fajne ale do tego trzeba super płytę główną, a jeśli podkręcanie to swiet e chłodzenie pewnie. Koszty. Podejrzewam że 12 rdzeni wystarczy aż nadto dla amatora polprofesjonalnych zastosowań większości użytkowników :) chyba że ktoś ma wielkie pliki, 4K, 8K filmy, albo zdjęcia wielkie nefy :)

ksh
10-06-2019, 09:42
Ale masz tylko 105W TDP czyli właśnie nie ma wymagań wielkich, oczywiscie kręcenie 16 rdzeni proporcjonalnie zwiększy wymagania od zasilania ale to co jest na rynku za ~600zł będzie ok np Asus PRIME X370-PRO lub nowsze X470 już koło 800zł, nowe chipsety X570 tanie podobno nie będą ale zyskasz tylko PCIe 4.0 i starsze płyty są ok.

Dla amatora nawet dobre 6 lub 8 rdzeni jest aż nad jego potrzeby, a zawodowiec np do renderingu czy 3D gdzie potrzebuje podglądu na żywo aż tak z kasa się nie liczy zwłaszcza że wtedy wydaje fortune na gpu, no i zysk będzie miał z wysokich MHz ram.

crusiek
10-06-2019, 09:53
Mi się przydadzą dodatkowe rdzenie, kilka maszyn wirtualnych, MSSQL i parę jeszcze ciekawych rzeczy akurat będą 32 wątki :)

sokolnik
10-06-2019, 09:55
Zyskuje się jeszcze możliwość użytkowania dużo szybszych pamięci ram.

ksh
10-06-2019, 10:03
Ale cała seria 3xxx ma obsługę szybkiego RAM.

sokolnik
10-06-2019, 11:24
Ale masz tylko 105W TDP czyli właśnie nie ma wymagań wielkich, oczywiscie kręcenie 16 rdzeni proporcjonalnie zwiększy wymagania od zasilania ale to co jest na rynku za ~600zł będzie ok np Asus PRIME X370-PRO lub nowsze X470 już koło 800zł, nowe chipsety X570 tanie podobno nie będą ale zyskasz tylko PCIe 4.0 i starsze płyty są ok.

Dla amatora nawet dobre 6 lub 8 rdzeni jest aż nad jego potrzeby, a zawodowiec np do renderingu czy 3D gdzie potrzebuje podglądu na żywo aż tak z kasa się nie liczy zwłaszcza że wtedy wydaje fortune na gpu, no i zysk będzie miał z wysokich MHz ram.Kręcić 16 rdzeni na płycie za 600 zł? To chyba działać nie będzie dobrze :) o ile w ogóle efektywne kręcenie takiego potwora na płycie za 600 zł będzie możliwe. Chodzi mi o temp i stabilność jednostki.
Jeśli ktoś kupuje sprzęt na lata, co w przypadku 12 czy 16 rdzeni jest dla wielu inwestycja na lata podejrzewam, warto zainwestować w x570 dla PCI 4.0, możliwość instalacji szybkich dysków może w przyszłości się przydać. Dobra płyta to również większe możliwości kręcenia Ramu... Nie powiedziane że na płytach dotychczasowych uda się uzyskać szybsze prędkości Ramu. W x570 nie powinno być problemu z szybkim ramem, tak myślę :)

ksh
10-06-2019, 12:32
To nie jest intel, płyty AM4 mają świetne sekcje zasilania nawet za 300zł ale tam raczej wrzuca się 8 rdzeni do kręcenia, płyta w/w za 600zł poradzi sobie bo tak jak napisałem TDP tego procesora jest niesamowicie niskie ale to efekt procesu 7nm, jednak do tak nowego procesora brałbym coś z nowym X570, do mniejszej ilości rdzeni spokojnie dobre B450 da rade.

Obecnie sporo ludzi kupuje pierwsze ryzeny i dobre płyty ( takie za 600zł ) odpowiedni ram i efekty mają podobne jak druga seria ryzenów, trzecia seria to inna technologia i proces litografii ale nadal można to wciskać w dobre starsze płyty, które są tanie.
Serio na płycie za 400zł możesz kręcić R7 2700x i nie muszisz nic lepszego kupować, droższe płyty są dla entuzjastów tak jak dawno temu było u intela.
2700x ma 95W TDP, więc jak widzisz podwojenie rdzeni i wątków w AMD wyszło pod względem TDP rewelacyjnie bo tylko 105W, chyba że to ściema jakaś.

ksh
10-06-2019, 14:51
https://promocje.x-kom.pl/tydzien-z-msi

ksh
11-06-2019, 14:09
Ciekawe jak realne wyniki wyjdą.

https://www.purepc.pl/image/news/2019/06/11_amd_ryzen_9_3950x_oficjalnie_procesor_zadebiutu je_we_wrzesniu_2_b.jpg

https://www.purepc.pl/image/news/2019/06/11_amd_ryzen_9_3950x_oficjalnie_procesor_zadebiutu je_we_wrzesniu_3_b.jpg

https://www.purepc.pl/image/news/2019/06/11_amd_ryzen_9_3950x_oficjalnie_procesor_zadebiutu je_we_wrzesniu_0_b.jpg

sokolnik
11-06-2019, 16:08
Też jestem ciekawy tych testów... Obawiam się że nie wyjdą tak kolorowo jak to przedstawiają wszelkie przecieki czy oficjalne prezentacje. Korporacyjna propaganda :)
Ludzie zweryfikują.
Co nie oznacza, że nie będzie super jeśli chodzi o stosunek mocy do ceny, albo wszelkie dziury w Intelu :)

ksh
11-06-2019, 16:38
Wszystko zależy co kto chce, Intel przecież nadal jest na rynku :) i ma się dobrze mimo dymania klientów nowymi slotami i blokadami procesora/chipsetu, jak ruszą w przyszłym roku z nową litografią to kapcie wszystkim pospadają bo przy zachowaniu tych wyśrubowanych mocno GHz w litografii 14nm to przy niższej będzie pogrom AMD.
Ja dzisiaj z kolejną osobą dyskutowałem bo "chcę nowy desktop do pracy ale ceny są szalone" i "sam procesor to 1500zł", no policzyłem mu że cpu+mobo+ram+ssd w amd wyjdzie tyle co ten procesor i to nie szmelc słaby tylko to co w innym temacie wymieniłem.
Ile osób potrzebuje więcej jak 4 rdzenie, jak jest 6 czy 8 to super byle soft z tego korzystał, znajomy pracuje z animacją 3D to wpakował ostatnio do kompa RTX 2070ti co spowodowało że na wielu akcjach ma podgląd bez czekania, a renderowanie finalne skrócił np z dwóch godzin do 40 minut.

sokolnik
11-06-2019, 16:42
2070Ti już są w sprzedaży? :)
Mam 1070Ti i fakt, Render filmiku skrócony 3x.

ksh
11-06-2019, 16:48
Może RTX 2070 bo wiem że miał czekać na wersje ti ale jak nie ma to pewnie nie wytrzymał u kupił to co jest.

crusiek
13-06-2019, 13:54
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/windows-10-may-2019-update-zwieksza-wydajnosc-procesorow-amd-ryze.html

ksh
13-06-2019, 14:45
Potwierdzam że win10 wykrywa AMD przez co nie stosuje łatek obniżających mocno wydajność cpu i magistrali pcie zrobionych dla intela już dwa lata temu, nareszcie.
Dlatego ten skok wydajności SSD, o którym tu pisałem był nie spowodu kręcenia RAM tylko własnie w najnowszym may update win10, a skok spory bo z 2650MB/s na ~2950MB/s.

sokolnik
13-06-2019, 15:45
Ciekawe kiedy znajdą się dziury w procesorach :)
Ogólnie bardzo ciekawa sytuacja... Intel ma luki, spadki 15% a AMD wzrosty o 15% ha 30% różnicy jakby nie patrzeć :)

ksh
13-06-2019, 16:34
Źle liczysz, łatanie dziur w intelu spowodowało spadki też w amd, mniejsze ale były, zwłaszcza udeżało to wszystko w wyniki magistrali PCIe, do tego microsoft wreszcie zrobił optymalizacje pod amd i efekt jest taki że majowa aktualizacja daje wyniki łącznie wyższe.
Zauważ jak często w grach mimo podobnych fps amd vs intel w tym pierwszym wykorzystanie cpu było dużo dużo niższe niż w intelu, często na poziomie 65-70% gdzie na intelu zazwyczaj 95%, czyli potencjał cpu nie był wykorzystywany.

ksh
14-06-2019, 19:10
Ja czekam na testy jak kontroler RAM w Ryzen 3xxx daje sobie radę z pamięciami bo podobno sporo zyskuje się na możliwościach kręcenia RAM.

Patrząc na ceny i parametry to mój następny procesor to będzie R5 3600x 65W TDP 6/12, ładnie zjechali z TDP w nowych procesorach, wszystkie procesory nadal lutowane, wszystkie nadal nie blokowane w kręceniu, ceny ni eposzły do góry, póki co jest ok ale czasy taniego AMD zakończą się zapewne jeśli nadal utrzyma się wzrost sprzedaży bo jak teraz przegonili intela to co będzie w tym i przyszłym roku zanim intel wrzuci nową platformę ?

sokolnik
21-06-2019, 18:17
A u mnie dziś od rana wiercenie 2 dziur w 2 ścianach, na 2 kable (HDMI + internet) i przeprowadzka biurka z kompem z salonu do mniejszego pokoju :)
HDMI łączy komputer z TV w salonie. W salonie też jest router także kabel internetowy to wiadomo :)

Miałem malować mieszkanie ale moja żona ma na ten temat inne zdanie (ona chce w późniejszym terminie malować... bo przecież wyrywamy futryny i wstawiamy nowe drzwi, serio? :) ).

Przy okazji pokażę Wam moje nowe stanowisko komputerowe... póki jest jeszcze porządek :)

1.
26629

2.
26630

3.
26631

sokolnik
22-06-2019, 19:27
Nikt nie skomentuje?
Zazdrośniki [emoji14]

crusiek
22-06-2019, 19:28
Nie chcemy Ci robić przykrości [emoji846][emoji23][emoji6][emoji6][emoji6][emoji6]

sokolnik
22-06-2019, 19:29
Nie chcemy Ci robić przykrości [emoji846][emoji23][emoji6][emoji6][emoji6][emoji6]Jaki szybki komentarz :D

Zazdrośniki, wiadomo :)

OjTam
22-06-2019, 19:38
Ja skomentuje, ale tak trochę z boku.
Nie czaję tej mody na świecące podzespoły. Rozumiem, myszka i klawiatura, coby po ciemku znaleźć. Ale płyta? Grafika? Wentylatory? Nie czaję. No ale jak to mówią, o gustach się nie dyskutuje.

crusiek
22-06-2019, 19:44
Mi by przeszkadzała obudowa obok monitora, od zawsze (poza leżącym AT na 386 i 486) miałem obudowę na ziemi i tak zostało. A poza tym, to co kto lubi [emoji846]

ksh
22-06-2019, 19:50
Nie komentuje bo do choinek to jeszcze hoho... ;)
A tak serio to moja płyta ma jakieś rozbudowane sterowanie led wszystkim od gigabyte plus specjalne złącza do taśm, sama też świeci, mruga, błyska i nawet do muzyki, specjalna appka do tego, masakra, nie wiem co to za moda.
Ja na biurku też nie stawiam budy, schowana pod biurkiem.

sokolnik
22-06-2019, 20:24
Przed przeprowadzka biurka i kompa, pc stał obok biurka na podłodze z prawej strony. Dobrze było, ale:
- kupiłem obudowę z szybą a nie widziałem komputera w srodku bo komputer stał z prawej strony biurka na ziemi... I tak stał komputer ponad pół roku.
- mam czytnik kart SD SanDiska, ma bardzo krotki kabel, 20cm? Często z niego korzystam i żeby skopiować zdjęcia czy filmiki z GoPro, muszę sięgać aż za obudowę. Czemu? Bo kabel wtykam do płyty głównej do USB 3.1 z uwagi na 2,5x lepsze transfery niż na USB 3.0. 30-35mb/s a 80-90 mb/s to jest różnica przy kopiowaniu wielu GB.
Teraz po przeprowadzce postawiłem kompa na biurko, biurko mojego projektu, dosyć duże, duża obudowa się mieści, głośniki i monitor także jest ok. A i przyjemnie się czasem popatrzeć na swoje podzespoły ha :)

RGB? LEDY?
Ja ich i tak mam bardzo mało. Płyta główna ma jakieś tam diodki oddychające, jakiś tam mały pasek ledowy oddychający.
Karta graficzna, akurat tutaj kierowałem się opiniami a nie RGB czy ledami.
Obudowa, ma delikatne paski, można to wyłączyć wszystko oprócz chyba płyty głównej... Ale może i do płyt głównej jest soft do sterowania ale ja nie wiem.
Nie mam wentylatorow RGB, nie mam pamięci ram z RGB. Nie zależy mi na tym... Chociaż kto wie, może przy następnej modernizacji/wymianie kompa kupię coś tam świecacego ha :)

Każdy wie, że części z RGB są wydajniejsze :)

OjTam
22-06-2019, 22:11
Każdy wie, że części z RGB są wydajniejsze :)

No tak. Każdy wie, że czerwony= +5 do mocy. :lol:

sokolnik
22-06-2019, 23:37
Proszę bardzo, choinka :)

26662

crusiek
22-06-2019, 23:47
No, no, szacun [emoji16][emoji846]

ksh
23-06-2019, 00:22
No i teraz to ma wygląd !! ;)

sokolnik
23-06-2019, 00:22
To zdjęcie z internetu :) to nie mój komputer :)

mmluty
24-06-2019, 12:52
Kiedyś w każdej wsi nad dyskoteką się takie kolory unosiły. Komu to przeszkadzało, że teraz przenieśli to do komputerów?:wink:

ksh
25-06-2019, 09:59
Ryzen 9 3900X 12/24 3,8 GHz/4,6 GHz 95 W 499 dol. 548,90 euro
Ryzen 7 3800X 8/16 3,9 GHz/4,5 GHz 95 W 399 dol. 438,90 euro
Ryzen 7 3700X 8/16 3,6 GHz/4,4 GHz 65 W 329 dol. 361,90 euro
Ryzen 5 3600X 6/12 3,8 GHz/4,4 GHz 65 W 249 dol. 273,90 euro
Ryzen 5 3600 6/12 3,6 GHz/4,2 GHz 65 W 199 dol. 218,90 euro
Ryzen 5 3400G 4/8 3,7 GHz/4,2 GHz 65 W 149 dol. 163,90 euro
Ryzen 5 3200G 4/4 3,6 GHz/4,0 GHz 65 W 99 dol. 108,90 euro

Podoba mi się 3600x i 3700x że mają 65W, to jest spory krok do przodu, podobnie 3800x i 3900x jedynie 95W, a zapowiedziany potwór model 16/32 105W.

sokolnik
25-06-2019, 10:06
Mój Dark Rock 4 Pro dałby sobie radę z takim 12 rdzeniowcem....? Niby TDP niskie, ale ciekawe... Mam mocowanie AMD, więc generalnie by pasowało... [emoji854] Ale może lepiej planować zakup AiO... Jakieś slim 360mm żeby mi na top obudowy weszło... Co sądzicie?

ksh
25-06-2019, 10:10
Poradzi sobie spokojnie ten Darkuś.

Intel zapowiedział obniżki 10-15% na premierę nowych AMD :)

sokolnik
25-06-2019, 10:15
Ciekawe... Rozmyślam jeszcze nad Intelem, I9 9900KS, kusi 5 GHz na wszystkich 8 rdzeniach w booscie. Ciekawe czy jest coś takiego osiągalne na zwykłym i9 9900K po podkręceniu, by wszystkie rdzenie pracowały na maxa po OC.

ksh
25-06-2019, 10:31
Jest osiągalne ale to piekło w budzie no i trzeba wpakować troszkę kasy w płytę główną.
Z intelem wstrzymaj się do nowej generacji bo to będzie mocny pieprznięcie, jak AMD na 7nm ledwo dorównuje Intelowi na 14nm to co będzie jak Intel wrzuci układy 10nm ?

sokolnik
25-06-2019, 10:37
Intel wrzuci układy nie wcześniej jak w 2020, a może nawet 2021 albo 2020 :)
Na ten czas chyba jednak warto iść w nowe Ryzeny, dobrą płytę.
W intelu szedlbym w płytę aorus z390 Master. Koszt jakieś 1200 zł, zgrozo.

ksh
25-06-2019, 12:34
Zdziwisz się ile będą kosztowały płyty do AMD x570 czyli posiadające PCIe 4.0 i sekcje zasilania pod TDP 105W, oczywiście nie jest to wymagane jeśli nie musi byc PCI najnowsze i wtedy możesz kupić coś dobrego do kręcenia na x470 albo nawet x370.
AMD jest fajne do składania budżetowego zestawu, fakt że wiele szybkością nie odstaje ale intel kosztuje bardzo dużo.
Tak jak pisałem wcześniej, w AMD dobry zestaw czyli płyta B450, cpu jakieś 2600, ram szybki 2x8GB, SSD 480 PCIe 3.0 kosztuje tyle co i7-9700K.

sokolnik
25-06-2019, 12:43
Pytanie czy warto pchać się na siłę w x570. Zgadzam się, tak jak mówisz, dobre x470 i kręcić. Aby tylko sekcja zasilania wystarczyła. Plus żeby nie było problemu z pamięciami ram, wysokie taktowania :)
Najważniejsze poczekać na realne testy użytkowników.
Obecnie i tak nie mam wolnych środków na nowego PC, jeśli już to na koniec roku może coś wysupłam, w planach mam remont a nie procesory :)
Ale końcówka roku może być bardzo ciekawa jeśli chodzi o testy, promocje Intela, ceny/wydajność.

ksh
25-06-2019, 12:53
x570 jeszcze daje wysokie MHz.
Zerknij na to jeszcze Infinity Fabric (https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_wplywu_taktowania_infinity_fabric_na_wydajnos c_procesorow_amd_ryzen-9429.html).

sokolnik
25-06-2019, 12:58
Ok, wysokie mhz jeśli chodzi o RAM to może dawać nowym Ryzenom jeszcze większego kopa :) tu może być odczuwalny wzrost wydajności.
Pożyjemy zobaczymy.
Napewno warto się wstrzymać z zakupami przynajmniej kilka miesięcy jeśli ktoś nie ma parcia na nowy zestaw, a jeśli jeszcze ma trochę większy budżet można złożyć świetny zestaw... Nawet na intelu jeśli będą obniżki cen Intela.

ksh
25-06-2019, 13:04
Teoretycznie wiele płyt B450 ma PCIe 4.0 ale zarówno producent jak i amd chcą zarabiać, wiec jest jak jest :)
Co do wspierania wysokich MHz pamięci ZEN2 ma kontroler wspierający 3200MHz i teraz jestem ciekaw co to da na starszych płytach, zobaczymy testy.

gremed
25-06-2019, 17:13
Co do świecidełek... No rzecz gustu. Można zapakować w blachę a można wydobyć trochę piękna z tego wszystkiego. Dzisiejsze podzespoły w wielu przypadkach robione są na designerską nutę i akurat też mam szkło w obudowie przez które lubię czasem zerknąć. Ale również nie trzymam na wysokości monitora tylko ciut z boku, poza biurkiem.

sokolnik
25-06-2019, 17:30
Ca życie trzymałem kompy na podłodze :)

krzysztofz24
25-06-2019, 19:20
Jak na podlodze? Wiekszosc biurek pod komp, ma tak specjalna poleczke, zeby komp byl te 10cm nad podloga, zeby na/do niego kurz nie lecial.
W moim biurku (wlasnego projektu i wykonania:-) ), tez zrobilem sobie taka poleczke, na zewnetrznym boku. i komp jest te 10cm nad podloga.

sokolnik
25-06-2019, 19:25
Moje biurko - własnego projektu - dostałem za free kiedyś z firmy gdzie pracowałem :) Nie zaprojektowałem sobie "miejsca na komputer". Zaprojektowałem po prostu 2 szuflady i na pod nimi miejsce na urządzenie wielofunkcyjne i to zdaje egzamin :)
Te biurko i fotel mam od jakiś dobrych 6-8 lat :) i tak sobie komputery stały na podłodze (panelach).

ksh
25-06-2019, 19:42
Ale masz pole do popisu na jakieś designerskie ( nie mylić z światełkami kolorowymi ) obudowy.

I pomyśleć że od tego się wszystko zaczęło ( u mnie mój własny IBM AT 286 16MHz ) :
https://i.wpimg.pl/730x0/m.gadzetomania.pl/klon-58bd1445ce7cc00d6450c762515.jpg
a jak się na rynku pojawił 386 SX ( bez koprocesora ) to nawet sprzedanie obu nerek by nie starczyło :)

sokolnik
25-06-2019, 19:48
tak, tak... taka obudowa w takiej wnęce by się zagotowała... zresztą nie widziałbym komputera w środku :)

A może od razu coś takiego? :)
26827

ksh
25-06-2019, 19:53
https://media.indiedb.com/images/groups/1/4/3412/LL.jpg

gremed
25-06-2019, 22:18
Ale masz pole do popisu na jakieś designerskie ( nie mylić z światełkami kolorowymi ) obudowy.

I pomyśleć że od tego się wszystko zaczęło ( u mnie mój własny IBM AT 286 16MHz ) :
a jak się na rynku pojawił 386 SX ( bez koprocesora ) to nawet sprzedanie obu nerek by nie starczyło :)
Pózniej wyszły obudowy z wyświetlaczem taktowania (w sumie to sens tego taki sobie). Był szał...

ksh
25-06-2019, 23:17
Pózniej wyszły obudowy z wyświetlaczem taktowania (w sumie to sens tego taki sobie). Był szał...

Pod wyświetlaczem był przycisk turbo i z 16MHz robiło się kosmiczne 20MHz !!

mario
27-06-2019, 08:05

Tak, a cyferki na wyświetlaczu ustawiało się za pomocą zworek i bardziej kreatywni mieli nawet 99 !!! :-)

gremed
27-06-2019, 08:27

No i żeby utworzyć folder/katalog trzeba było powiedzieć do komputera "make directory". Chyba, że był wypas i Norton Commander. Eeehhhh... Kto nie widział nie zrozumi...

sokolnik
27-06-2019, 08:32
Stop offtopa, to nie wątek historyczny :) jesteśmy tuż przed wypuszczeniem nowych procesorów AMD, karta graficznych AMD itp nowościach :) ciekawie zapowiada się rynek komputerowy w tej II połowie 2019 :)

crusiek
27-06-2019, 18:08
Czy ja wiem, ciekawie to by było jakby w końcu bioniczne podzespoły zaczęli wprowadzać... [emoji846]

sokolnik
28-06-2019, 20:50
Jest tak ciepło, gorąco że mój procek to odczuwa...Czy to normalne?
Podczas eksportu filmów, 2.7K 50 klatek, 10-20 min film, temp skacze nawet do 87-88 stopni, wg jednego programu. Wentylatory w obudowie na max ustawiam na czas eksportu. Eksportuje się średnio godzine, półtorej. Może obniżyć OC, obniżyć napięcie? Na czas lata przynajmniej?
W weekend chce porządnie przedmuchać komputer, elektryczną pompka do materaca ha serio! Wiecie jakie te maleństwo jest mocne? :) wydmucha wszystko lepiej niż kompresor :)
A może zmienić pastę? Mam jeszcze w kartoniku w piwnicy Thermal Grizzly Kryonaut :) chyba skończy się na tym że zejdę z OC... [emoji854]
Mogę jeszcze zwiększyć obroty wentylatora na CPU... Ale czy to coś da... Nie wiem.
Jakieś pomysły?
Dużo nie eksportuje filmów, 2-3 w miesiącu wychodzi... Bo ostatnio mało obrabiam filmów, brak czasu.

ksh
28-06-2019, 22:36
To nie jest normalne, zwalona cyrkulacja w budzie, ja zawsze opisuje że nie ilość wiatraków tylko przemyślane ich umiejscowienie, jeśli na cpu wiatrak wydmu****e to za cpu na tyle budy nie wstawiamy wiatraka tylko niech to wylatuje samo, jeśli gpu wywala ciepłe przez śledzie to tez nic nie mieszamy z wiatrakami na ściance, górny wiatrak też lepiej nie używać ( chyba że chłodzimy sekcje zasilania bo musimy ), najważniejsze są przynajmniej dwa dobre duże wiatraki na przodzie budy, które robią robotę.

Wiatrakowi na cpu pozwól działać samemu bez własnych pomysłów.

Ja jeszcze stosuje jedną metodę mocno krytykowaną przez wielu, jeśli mamy bude na dole z miejscem osobnym na zasilacz i jest tam kratka łącząca z resztą budy to wstawiam wiatrak tak żeby wyciągał powietrze spod gpu, tu zasilacze silentiumPC sprawdzają się bo nie wchodzą na wyższe obroty ich wiatraki.
( standardowo ustawia sie zasilacz tak żeby zasysał spod budy powietrze. )

sokolnik
28-06-2019, 22:42
Z przodu mam 2 x 140mm wiatraki silent wings 3 od be quiet :)
Zasilacz od dołu, wiadomo :)
Ja myślę że to przez temp otoczenia albo pasta się zużyła trochę :)
To są chwilowe skoki temp do max 87-88 stopni ale nie wiem jaki jest powód ogólnie... Jakieś 5 stopni więcej.... Proc się sypie :)

ksh
28-06-2019, 22:53
Pasta nawet po pięciu latach jest ok, przecenia się wpływ pasty i to mocno.
87-88 to serio jest dużo, jakbyś zapuścił prime95 to otworzysz portal to innego wymiaru ;)
Temperatura w pomieszczeniu na moje oko jak skoczyła o 8 stopni to podnosi na cpu może z 3 stopnie, nie więcej.

sokolnik
29-06-2019, 03:05
Muszę wyczyścić dokładnie komputer, filtry wyciągnąć, wytrzeć kurz... Itp. Chociaż uważam że robię to dosyć często, dbam o kompa żeby go nie zapuścić. Zobaczymy co to będzie z tego. Może zdjąć 2 wentylatory z chłodzenia CPU i wyczyścić dokładnie samo chłodzenie... Ale wątpię by się tam jakaś duża ilość kurzu znalazła. Nie wiem.
Niedawno podkrecilem ram na całe 2400... Mało ale zawsze to co coś więcej... Może przez to się grzeje proc? :)

Ligo
29-06-2019, 03:17
Dawno temu korzystałem z chłodzenia wodnego od CPC z Krakowa. Działało to świetnie. Ciekawe, czy jeszcze ta firma istnieje?

Aeon88
29-06-2019, 08:37
87-88 stopni po OC (!) przy exporcie filmu który zżera całego procka (sądząc po czasie exportu) to nie jest normalne?

PS. sokolnik przecież Ty tego kompa dopiero co kupiłeś już chcesz pastę zmieniać?

sokolnik
29-06-2019, 09:34
87-88 stopni po OC (!) przy exporcie filmu który zżera całego procka (sądząc po czasie exportu) to nie jest normalne?

PS. sokolnik przecież Ty tego kompa dopiero co kupiłeś już chcesz pastę zmieniać?Nie kompa kupiłem :) tylko zima kupiłem obudowę i chłodzenie na procesor... :)
Czyli pewnie podkrecony ram to jest wina... Bo wcześniej tyle nie było :)
Tak myślę.
Do czyszczenia komputer.
Do obniżenia OC pamięci.
Ostateczności, obniżenie OC procesora na okres letni :)
Podczas eksportu faktycznie, zużycie procesora leci w okolicach 98-100 % ale temp są raczej w bezpiecznym przedziale 77-82-84...tylko skaczą często do 86-88 :)

ksh
29-06-2019, 09:38
Podkręcenie ram nie ma wpływu na cpu, fakt że pamięci też wtedy zaczynają się grzać ale nie przy takim delikatnym podkręceniu jak masz.

sokolnik
29-06-2019, 16:21
Komputer odkurzony odkurzaczem, przedmuchany elektryczną pompka do materaca ha wytarty wilgotną szmatką.
Marta graficzną wyjęta, przedmuchana. Cooler procesora tak samo przedmuchany. Filtry na froncie i pod obudową wyczyszczone. Wszystko ładnie wyczyszczone. Sprawdzę później temp. Może coś się poprawi, chociaż wątpię bo ogólnie kompa staram się raz na 1/2 miesiące czyścić.
Najwyżej zjade z taktowaniem z 4,6 na 4,5 i pewnie napięcie dałoby się zmniejszyć.

krzysztofz24
29-06-2019, 19:00
Jejku, juz bez przesadyzmu. Ostatnio byly upaly po 30-35 stopni.
To sila rzeczy podzespoly moga miec te kilka stopni wiecej niz przy "standardowych " 23-26st.C.

OjTam
29-06-2019, 19:12
sokolnik:
http://patrz.pl/static/uploaded/images/42/42617/1f3d949b6863a8a7d6f11f3a635618ba_900.jpg
:D

krzysztofz24
29-06-2019, 20:46
Niby przewiew w budzie jest, ale mz nie zda to egzaminu;-). Widac, ze glowny wiatrak strasznie zakurzony:mrgreen:

Ligo
29-06-2019, 20:50
No nie zda, bo jak go włączysz, to zwieje całą tę puszkę ze stolika.

sokolnik
29-06-2019, 20:52
Nie robiłem testów, nie miałem siły :) majsterkowalem przy swoim ringu do klubu :)
Elektryk bez szkoły ha

krzysztofz24
29-06-2019, 20:59
Kiedys w pracy, jak montowali jakas reklame swietlna. 2 fachowcow, a ja im mowilem jak to ma byc.
Zauwazylem ze wszystkie operacje byl "na zywca". Ja mowie; moze ja skocze i prad wylacze tutaj?

Na co gosciu sie odwraca i z rozbrajajaca szczeroscia ze sie wstrzelil z riposta sytuacyjna;-)
-elektryka prad nie tyka:D

Ogarnales tego ringa?

sokolnik
29-06-2019, 21:03
Ogarnąłem, jest on off, kabelki zrobione, kurczozłączki i jazda ha
Muszę jeszcze włącznik gdzieś schować, przykleić by był pod ręką.

OjTam
29-06-2019, 21:19
No nie zda, bo jak go włączysz, to zwieje całą tę puszkę ze stolika.

Weźmie kilka porządnych wkrętów i przykręci puszkę do blatu. Co za problem. ;)

Ligo
29-06-2019, 21:28
No nie, żaden problem. Zwieje puszkę z blatem.

ksh
30-06-2019, 10:12
Pamiętam jak dawno temu wszyscy cieszyli się ze spadków cen i wtedy przyszłą słynna powódź, awarie, trzęsienia ziemi i ceny pamięci wzrosły na wiele wiele lat co przyniosło wysokie cen jeszcze do niedawna, a teraz mamy takie coś
https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/awaria_w_fabrykach_toshiby_i_wd_nosniki_ssd_znowu_ podrozeja
oby nie były to powody do kolejnej zmowy cenowej.

Borat1979
30-06-2019, 11:36
Akurat w przypadku Intela takie temperatury to nic nadzwyczajnego szczególnie na "nieoskalpowanym" procesorze.

Jejku, juz bez przesadyzmu. Ostatnio byly upaly po 30-35 stopni.
To sila rzeczy podzespoly moga miec te kilka stopni wiecej niz przy "standardowych " 23-26st.C.
U mnie nawet w największe upały temperatura to w granicach 40-45°C. Nawet przy pełnym obciążeniu nie przekraczają 65 °C. Tylko ja mam AMD i chłodzenie wodne :razz:

sokolnik
30-06-2019, 12:26
Akurat w przypadku Intela takie temperatury to nic nadzwyczajnego szczególnie na "nieoskalpowanym" procesorze.

U mnie nawet w największe upały temperatura to w granicach 40-45°C. Nawet przy pełnym obciążeniu nie przekraczają 65 °C. Tylko ja mam AMD i chłodzenie wodne :razz:Wodne masz AiO czy duży układ chłodzenia cieszą? :)

sokolnik
30-06-2019, 14:35
Wodne masz AiO czy duży układ chłodzenia cieszą? :)

Jeden uważa że moja temp dla Intela jest za wysoka... Drugi że to normalna do Intela... Mi się wydaje że lekko za dużo ale pracuje, procesor nie trotluje, nie zbija zegarów czyli jest ok.
Jakbym planował zostawić te procesor to bym go wysłał na skalp, wtedy temp by mocno spadły ale być może będę zmieniać trochę sprzętu, nie wiem, zobaczę. Najwyzej skończy się na skalpie i podkręcaniu do 6 GHz :D :D

obniżyłem napięcie procesora z 1,3500 na 1,3300

zobaczymy teraz jak będzie podczas eksportu filmiku 2.7K 50 klatek. Ostatni filmik puściłem na bitracie 60... a nie 40 bit :) tak mi się wydaję, że dlatego procesor tak się spocił :)
Teraz puszcze tak samo, 60 bit, zobaczę czy będzie BlueScreen czy jednak "test" przejdzie i jeśli przejdzie to jaka temp była najwyższa :)

1,33 w eksporcie filmu - po jakiś 20 min BS... Najwyżej zarejestrowana temp to 87 na 1 rdzeniu, pozostałe 85-86 MAX zarejestrowana temp. Średnia podczas eksportu 82-85.
Zwiększyłem napięcie na 1.34 zobaczymy teraz będzie.

sokolnik
30-06-2019, 14:57
Zbicie napięcia nie pomogło za wiele, w sensie nic :) leci już pół godziny, zostawię jeszcze 30min do końca zobaczę czy bs nie wyskoczy.
A może by tak sprzeda ten DR4PRO i dołożyć do AiO? :) ha tylko same problemy, z dopasowaniem chłodnicy do obudowy, do sprzętu, czy się zmieści nad płytą główną... Na topie obudowy mam wycięte otwory wentylacyjne tylko z tyłu tam nad CPU... Jakbym dał chłodnice 280mm a najlepiej chciałbym 360...to powietrze nie miało by za bardzo gdzie wylatywać na górze... Na froncie nie chce chłodnicy bo taki układ jest mniej wydajny.

sokolnik
30-06-2019, 15:31
1.34 napięcie jest OK - 10 min film, plik 4,5 GB, 2.7K 50 fps, 60 bit, cały się wyeksportował, trwało to jakąś godzinę - jest ok, komp żyje :)
Najwyżej zjadę te 100 hz zjadę z procesora na 4,5 GHz, zobaczę.

ksh
30-06-2019, 15:31
Testuj prime95 albo przynajmniej OCCT, wtedy masz do czego się odnosić, testy użytkowe są zbyt losowe.

Borat1979
30-06-2019, 23:00
Wodne masz AiO czy duży układ chłodzenia cieszą? :)

AiO z chłodnicą 240mm. Montaż dużego okładu to ekonomiczny bezsens bo takie chłodzenie byłoby droższe niż procesor, który miałby schłodzić :mrgreen:

ksh
03-07-2019, 19:24
https://pclab.pl/news81276.html
Zastanawiam się czy to tylko przyhamowanie spadku czy może będzie podbijanie cen.

sokolnik
03-07-2019, 19:42
Podbijamie cen. Słupki w Excelu muszą się zgadzać po takich atakach premierowych produktów :)

ksh
03-07-2019, 21:10
Kusi żeby kupić drugie Corsair MP510 480GB bo teraz 320zł i wywaliłbym już hdd z komputera całkiem bo by było już wtedy 2TB na SSD, ciekawe czy spadnie jeszcze..

sokolnik
03-07-2019, 22:01
A ja jakis ponad rok temu kupiłem Samsunga 960 EVO 250gb NVMe za 550 zł jakoś tak :)
Aż żal że moja płyta ma tylko 1 slot na dyski NVMe :) następna będzie mieć dwa ha tylko nie wiem jak z prędkościami na takich płytach...

ksh
04-07-2019, 02:03
Zależy od chipsetu, tylko w najniższych jest jeden albo ograniczenie szybkości dla drugiego, czasami slot M.2 wyklucza część złącz SATA, różnie jest.

ksh
07-07-2019, 15:44
https://www.komputronik.pl/product/640591/amd-ryzen-5-3600.html?utm_source=awin&utm_campaign=digidip&awc=10327_1562506810_fb9c11234eb4ecdd8c7e60a268221 5e0
899zł jak na premierę bardzo ok.

sokolnik
07-07-2019, 15:58
Ryzen 9 3900x w Komputroniku za 2 349 zł.
Cena konkret, ciekawa jak wypadnie w porównaniu do i9 9900K.

Ryzen 7 3800x w Komputroniku za 1 809 zł. Ciekawa konkurencja dla i7 9700K.

Czekamy na testy w programach graficznych i video :)

ksh
07-07-2019, 16:38
Ryzen 9 3900x w Komputroniku za 2 349 zł.
Cena konkret, ciekawa jak wypadnie w porównaniu do i9 9900K.

Ryzen 7 3800x w Komputroniku za 1 809 zł. Ciekawa konkurencja dla i7 9700K.

Czekamy na testy w programach graficznych i video :)

Testy już są:
3600x = i7-8700K/9700K
3700x = i9-9900K
oczywiście w użytkowych jest lepiej, zerknij na testy na youtube bo jest wysyp, na pclab i pure też już coś mają.

ksh
07-07-2019, 20:45
Coś dla ciebie :)

https://xtreem.pl/procesory/1245-amd-ryzen-7-3700x-36-44ghz-100-100000071box-730143309974.html
https://xtreem.pl/procesory/1246-amd-ryzen-7-3800x-39-45ghz-100-100000025box-730143309899.html
https://xtreem.pl/procesory/1247-amd-ryzen-9-3900x-38-46ghz-100-100000023box-730143309950.html
+
https://xtreem.pl/plyty/1254-msi-x570-a-pro-4719072652524.html jeśli chcesz PCI 4.0

rabat 6% z kodem KOMP6
+2% za przedpłatę z kodem RABAT2

sokolnik
08-07-2019, 07:31
Z testów wynika że Ryzen 9 miażdży 12 rdzeniowego odpowiednika w programach graficznych w sensie nie w grach :)
Gry to królestwo Intela jeszcze na długo zapewne.

ksh
08-07-2019, 09:02
Przecież masz testy z gier i widać że amd zrównało się z intelem przy jednocześnie niższej cenie i niższym poborom prądu, do tego nie ma żadnych aktualizacji do gier co zapewne poprawi wydajność, kolejna sprawa to win10 jeszcze ma mieć aktualizacje, która naprawia spowalnianie AMD przez łatanie dziur Intela, kolejna sprawa to skalowanie się z RAM.

Do tego bierz pod uwagę jakie gpu używają w testach gier bo to ma znaczenie olbrzymie, o cenie jedynego procesora, który wygrywa z budżetowymi AMD czyli i9-9900K nawet nie wspominam.

Uśrednione czyli nie tylko renderowanie itp ale i z programów gdzie liczy się zegar.
https://pclab.pl/zdjecia/artykuly/mbrzostek/2019/amd_zen2/valhalla/wykresy/srednia_app.png

https://pclab.pl/zdjecia/artykuly/mbrzostek/2019/amd_zen2/valhalla/wykresy/srednia_gry.png

Największy kozak z tych nowych cpu to Ryzen 7 3700x bo masz w nim 8 rdzeni i 16 wątków przy TDP 65W !! dodatkowo zestaw ma chłodzenie, które spokojnie można zostawić, a cena premierowa to 1480zł przy czym już są promocje za 1360zł, wiec można spodziewać się że cena szybko zleci.
Druga sprawa to cena płyt głównych, masz kilka płyt w cenie 350-400zł, które są dobrze wyposażone i nadają się do nawet do kręcenia najmocniejszych modeli.
Trzecia sprawa, pamięci 3600MHz potaniały mocno, a ludzie robią z dobrymi pamięciami b-die 4400MHz lub nawet na tanich e-die bez problemu 4000MHz.
Ciekawe info ale nie wczytywałem się że są już płyty na starych chipsetach gdzie działa kontroler PCI 4.0 z modeli Ryzen 3xxx.

sokolnik
08-07-2019, 11:54
Mam kupca na moje ramy :) za 240 na czysto będzie.
Więc chyba kupię te Cruciale 3200 CL 16 i będzie spoko.
Komp normalnie się uruchomi czy jak to wygląda? :) wstanie na 2133 a potem w bios trzeba ustawić xmp 3200? Czy odrazu będzie 3200...
Stres już :)
A ja jeszcze remont mam...

Te Cruciale białe 3200 dostępne są jeszcze? A może kupić coś z RGB? :D

ksh
08-07-2019, 13:03
Cruciale 3200 CL16 białe i czerwone niby takie same jak szare na E-die, więc powinno być ok.
Nie wiem jak w intelu jest czy startuje na 2133 ale jak tak to ustawisz profil xmp czyli 3200, a potem powinno na 3600 bez ruszania reszty chodzić.

sokolnik
08-07-2019, 13:23
Cruciale 3200 CL16 białe i czerwone niby takie same jak szare na E-die, więc powinno być ok.
Nie wiem jak w intelu jest czy startuje na 2133 ale jak tak to ustawisz profil xmp czyli 3200, a potem powinno na 3600 bez ruszania reszty chodzić.Masz link do tych Cruciali 3200 na super dobrych kościach?
Ktoś mi proponuję takie:
https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-cmk16gx4m2b3200c16-771745/

ksh
08-07-2019, 13:38
https://www.morele.net/pamiec-ballistix-ballistix-sport-lt-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-bls2k8g4d32aesbk-5675569/
https://www.amazon.de/Ballistix-BLS2K8G4D32AESCK-Speicher-PC4-25600-288-Pin/dp/B07M9HZFP2

sokolnik
08-07-2019, 16:25
Pytanie które brać... Te Corsairy maja super opinie, są tańsze :) i zmieszczą się pod moje chłodzenie.
Mam kupca, muszę dziś wystawić moje pamięci, gość kliknie, wtedy ja zamawiam przez internet nowe pamięci. Czekam na przesyłkę, montuje w pc, sprawdzam czy wzystko działa, jak działa to wysyłam swoje pamięci :)
Kombinacje ha

ksh
08-07-2019, 16:49
Nie bierz tych corsair, czasy kostek hynix to przeszłość, lepsze od tych micronów e-die masz tylko samsung b-die, które są drogie nawet po obniżkach i już nawet ich nie produkują.
Ja bym nic nie kupował tylko przy zmianie kiedyś całości bo co ci da szybki ram w miarę odczuwalnego w tym co już masz ?

Zobacz te potwory :)
https://www.amazon.es/Ballistix-Elite-BLE2K8G4D36BEEAK-PC4-28800-Single-Rank/dp/B07NPKTRS1

sokolnik
08-07-2019, 17:20
Nie wiem czy coś mi da, ale warto dołożyć 120 zl do nowych szybkich ramów :)
Nie wiem czy bede zmianiać kompa bo wydatki, remonty, dziecko w drodze :)

sokolnik
08-07-2019, 17:50
https://www.morele.net/pamiec-ballistix-ballistix-sport-lt-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-bls2k8g4d32aesbk-5675569/
https://www.amazon.de/Ballistix-BLS2K8G4D32AESCK-Speicher-PC4-25600-288-Pin/dp/B07M9HZFP2Te pamięci na morele są szare a nie białe. Pisałeś że białe są lepsze tak?

ksh
08-07-2019, 18:31
Nie, chodzi o to że wszystkie 3200MHz mają te same kostki ( teoretycznie ), w pewnym momencie rozeszło się info że w białych crucialach są świetne kostki e-die, potem dopiero że szare też mają te same kostki.
Podsumowując pamieci o takich symbolach mają e-die micron na 100%
BLS2K8G4D32AESBK
BLS2K8G4D32AESCK
na intelu ludzie puszczają je na 4000MHz 17-17-17 1.35v.

sokolnik
08-07-2019, 18:55
Ram sprzedany na allegro właśnie. Trzeba tylko ściągnąć kasę na konto w banku i wysyłać towar :)

sokolnik
08-07-2019, 19:25
Kupilem te Cruciale na morele. 2x 8gb 3200 CL16.
Sprzedałem obecne za 240 z przesyłką. Nowe wyszły 360zl z przesyłką do paczkomatu.
Trzeba zmieniać/kupować póki pamięci ram są tanie. Bo podobno były jakieś awarię fabryk, już szykują się podwyżki na święta :)
A jak zmienię CPU + mobo to będę miał nowy szybki ram (pod Ryzenem powinien dać sobie radę, a może nawet da się je podkręcić kiedyś w nowym zestawie).
A jak będzie potrzeba to się dokupi drugi taki sam zestaw i będzie 4 x 8 GB :)
Żeby tylko na nowym ramię komp mi wstał.
Jakie rady przy zmianie Ramu?
Bios mam aktualny raczej, aktualizowałem niedawno.
Przywrócić ustawienia domyśle biosu? W sensie OC CPU i pamięci ram usunąć, tak?
Wkładam nowy ram w miejsce tych samych banków pamięci? I patrze czy się komp uruchomi.
Najważniejsze, żeby żadnego formata nie było trzeba było robić :)

ksh
08-07-2019, 20:12
Przed włożeniem nowych zrób reset w UEFI niech działa na domyślnych, wrzuć nowe, które zapewne wystartują na bezpiecznym 2400MHz i dopiero ustawiasz profil XMP, który zmieni ustawienia na 3200 i 1.35v
Jak kręcisz procesor to sobie tam ustaw swoje i dopiero potem podnoś na 3466MHz, sprawdź stabilność, potem 3600MHz, powinno iść na domyślnym CL i volt.

Co do obsadzania banków to zerknij dla pewności w instrukcje, która para jest priorytetowa pod dual channel bo np w AMD zazwyczaj jest to 2 i 4 slot od gniazda cpu :)

sokolnik
08-07-2019, 20:44
Ok :) dzięki za info.
Pamięci pewnie odbiorę w środę lub czwartek a zamontuje w przyszłym tygodniu... W środę i czwartek kontynuuje remont mieszkania a w weekend nie będzie czasu i dopiero w poniedziałek będę montować :) jak posprzatam mieszkanie po remoncie. A jeszcze płytki są do położenia w przedpokoju i kuchni :)

Podkrecać nie planuje, 3200 mi wystarczy zresztą moja płyta obsługuje max 3466 jakoś tak.

sokolnik
09-07-2019, 22:50
I kolejna modyfikacja pc przede mną. Pamięci ram wyjęte z komputera, spakowane, jutro wysyłka.
Jutro też mam otrzymać nowe pamięci. Montaż jak dobrze pójdzie... Może w piątek, może w niedzielę wieczorem albo na spokojnie w przyszłym tygodniu dopiero.
Jestem bez komputera do tego czasu....
Tych nowych pamięci nie będę podkrecać bo moja płyta nie obsłuży więcej niż 3466 mhz, ważne by działało wszystko ładnie stabilnie na 3200 CL16... Ewentualnie CL15 ha :)
Kości były w szarych bankach pamięci, A2 i B2... To dobrze? :D2753227533

ksh
09-07-2019, 23:41
Spokojnie powinno lecieć na max co ci da płyta chyba że ogranicza procesor ?

ksh
10-07-2019, 09:22
W grach 3700X = 9700K, w użytkowych odlatuje daleko daleko, czyli cenowo jak intel zrobi te obniżki nawet to będzie dla AMD jakieś zawsze -20% plus wykorzystanie tańszych płyt i zysk z dobrego ram, chłodzenie amd daje bardzo dobre i można przy nim zostać jeśli nie robimy oc, to tak pod kątem gier.

sokolnik
10-07-2019, 09:27
U mnie gry są na ostatnim trzecim miejscu.
1. Foto
2. Video, póki nagrywam motovlogi na moto :)
3. Gierki na które praktycznie nie mam czasu, aktualnie nie mam żadnej gry na kompie :)

Taki wół roboczy 12rdzeniowy przydałby mi się do wszystkiego tak naprawdę. To byłby procesor na długie lata, kolosalny wzrost wydajności względem mojego 4rdzeniowego procka i7 6 generacji...
Trzeba szukać kupca na CPU + mobo i dołożyć te 2 tys do Ryzena 9 + jakaś płyta z dobra sekcja zasilania (kręcić CPU nie będę bo wzrost wydajności mizerny, nie warto).
Chlodzenie mam Dark Rock 4 Pro to poradzi sobie zapewne lepiej niż dołączony cooler do procesora AMD.

sokolnik
10-07-2019, 11:19
Spokojnie powinno lecieć na max co ci da płyta chyba że ogranicza procesor ?Nie wiem czy ogranicza mnie procesor i7 6700K ale dużo ludzi ma ten procesor podobne płyty na Z170 i mają pamięci 3000 albo nawet 3200 i wszystko im działa. Czy nie ma jakiegoś odcięcia dla pamięci powyżej nie wiem, 2400 albo 2666 to ja tego nie wiem.
Ten zakup to taki przypadkowy, bo znalazł się kupiec na obecne pamięci, dokładam 140 zł i mam nowy szybki ram z potencjałem OC do 3600 kiedyś w przyszłości może się przydać.
Przy obecnych cenach zastanawiam się poważnie czy nie kupić kolejnych 2 kości po 8 GB RAMu. Teraz nie potrzebuje ale w przyszłości się napewno przyda, tym bardziej że pamięci zaraz zaczną drożeć najprawdopodobniej... Bo przecież tanieć nie będą jeszcze bardziej :) ale nie kupuje bo mam inne wydatki, jak kafelki, majster, kleje itp ha

ksh
10-07-2019, 17:00
No i pięknie MSI ludzi wydymało, okazuje się że oszczędzali na EEPROM i dawali 16MB, inni standardowe 32MB i teraz jak przyszła aktualizacja do Ryzen 3xxx to im brakuje miejsca, efekt taki że ich BETA update działa tragicznie do tego stopnia że kręcenie procesora robi zwiechy, a pamięci często trzeba zjechać poniżej natywnych ustawień, profile xmp nie działają, musieli wywalić trochę z szaty graficznej, o ewentualnym dodaniu PCI 4.0 nawet nie ma mowy ( część płyt na starszych chipsetach serii 4xx podobno może się nadawać do tego ).
Pamiętam jak wspominali co bardziej rozsądni ludzie o tym to nie nie bo tam super sekcje zasilania i UEFI fajne, a teraz asrock, asus, gigabyte, biostar, evga nie ma problemu, a na wszystkich msi są mniej lub bardziej problemy.

sokolnik
10-07-2019, 18:23
Odebrane :)
Montaż jakoś w niedziele najwcześniej :) 27582

crusiek
10-07-2019, 18:46
Twardziel, ja bym ni wytrzymał do niedzieli :D

sokolnik
10-07-2019, 19:12
Ja musze wytrzymać bo mam glduzy remont w domu wszystko w folii i kurzu :) jutro ostatni dzień piłowania ściany by futryna weszła :)

Borat1979
10-07-2019, 21:14
Ja musze wytrzymać bo mam glduzy remont w domu wszystko w folii i kurzu :) jutro ostatni dzień piłowania ściany by futryna weszła :)

U mnie po wierceniach ścian i wymianie instalacji grzewczej w bloku jeszcze przez dwa miechy wycierałem biały pył z wnętrza kompa :roll:

sokolnik
10-07-2019, 22:09
U mnie po wierceniach ścian i wymianie instalacji grzewczej w bloku jeszcze przez dwa miechy wycierałem biały pył z wnętrza kompa :roll:Komputer stoi na podłodze w worku od be quiet, potem worek foliowy na to, potem karton od obudowy, potem na karton przykryty 2ma wielkimi kocami :) wszystko pozawijane od spodu kompa by kurz nie leciał od dołu :)
Wczoraj wyjmowałem ram i komp był czysciutki na zewnątrz jak i w środku :)
Dziś było dużo piłowania otworów na nowe futryny, kucie kafelek w kuchni na ścianie miedzy szafkami... Jutro zostaje piłowanie ostatniego otworu na drzwi/nową futrynę.
Powoli mam dość :) ale jest szansa że za tydzień w cxwartrk/piątek będzie już po remoncie, tym grubym i pan/owie sobie pójdą już na dobre :) jeszcze kafelki do położenia są :)
Dlatego kompa nie uruchamiam, niech czeka na lepsze czasy bez kurzu i pyłu :)

krzysztofz24
10-07-2019, 22:09
No i sokolnik bedzie najwyzej 2 miechy bez kompa. Zanim pyl do reszty nie wywietrzeje:-).
Ze chlopak nie wytrzyma? Da rade:grin:

sokolnik
10-07-2019, 22:16
No i sokolnik bedzie najwyzej 2 miechy bez kompa. Zanim pyl do reszty nie wywietrzeje:-).
Ze chlopak nie wytrzyma? Da rade:grin:Ja planuje ten remont skończyć za tydzień. Mam do obrobienia ślub, więc w sierpniu przydałoby się go obrobić na spokojnie :)
Już z nowymi, szybkimi ramami :) ha

sokolnik
12-07-2019, 08:34
Wyjąłem stary ram. Wysłałem do kupca. I teraz sobie myślę, że nie zrobiłem ustawień domyślnych biosu. Czyli CPU podkrecony i ram też na sztywno jakieś 2400 chyba...
Pytanie, czy jak włoże nowy ram, to będę mógł wejść do bios? Jak wejdę, przywroce ustawienia domyślne biosu i będę chciał odpalić kompa. Czy może jak wejdę do biosu to odrazu lecieć xmp 3200? Czy bez xmp zobaczyć co ustawi komputer? Czy wstanie...

sokolnik
14-07-2019, 20:17
WSZYSTKO DZIAŁA ! :)

SUKCES ! :)

Jak mnie ten RAM stresował zawsze ha

zamontowałem nowe pamięci, 1 z 2óch wentylatorków od chłodzenia CPU również (wcześniej musiał go zdjąć by wyjąć ram), włączyłem kompa... od razu wszedłem do BIOSu (udało się), ustawiłem ustawienia domyślne BIOSu, reset i komputer się uruchomił, mam pulpit. Sprawdziłem wszystko, pamięci widzi 16GB, ale prędkość 2400 ...
Ponowne uruchomienie, BIOS, profil XMP YES/NO? wcisnąłem ESC :) ustawił profil1 3200 CL16 16 itd.
Zapisałem ustawienia, wyszedłem, komputer się ładnie uruchomił, pokazuje już 3200 CL16 :)

Operacja zakończona sukcesem ale wcześniej była akcja sprzątania pokoju bo biało/siwo wszędzie :) ale już ogarnąłem pokój gdzie jest komp by w ogóle go odpalić :)
Obrobię kilka obiecanych zdjęć "restauracji" by mieli materiał do reklamy na FB :)

Jak skończę, pakuje kompa znowu w worek od obudowy, folię, karton, a na to wszystko 2 koce i ląduje daleko w kącie w sypialni :)
Kolejne uruchomienie kompa? Pewnie w niedziele za tydzień :)
27741

Widzę że mam pamięci E-die - to dobre pamięci czy złe? Bo kiedyś będę mieć pewnie Ryzena 9 to chciałbym mieć dobre pamięci by móc je podkręcić do 4000 ha :twisted:

ksh
14-07-2019, 21:12
Tak to te dobre E-die micron 075:E

sokolnik
14-07-2019, 21:31
Tak to te dobre E-die micron 075:EDo ilu można je podkręcić? :D

ksh
14-07-2019, 21:34
3600 na domyślnych ustawieniach chodzą jeśli płyta/procesor pozwala.

sokolnik
14-07-2019, 21:45
3600 na domyślnych ustawieniach chodzą jeśli płyta/procesor pozwala.To nawet nawet :) przyda się do Ryzena ha

sokolnik
15-07-2019, 09:28
Tak naprawdę, warto by było kupić jeszcze jeden taki zestaw 2 x 8 GB i temat Ramu zamknąć na wiele wiele lat bo 32 GB Ramu to by wystarczyło mi na długo i jeszcze więcej. W sensie od przybytku głowa nie boli w szczególności w tej cenie i o tych parametrach.
RAMu RGB nie potrzebuje, Ramu o taktowaniu 4000+ nie potrzebuje a przynajmniej nie w tych chorych cenach :)
Szczególnie nowe Ryzeny chyba lubią quad channel :) prawda to?
Co myślicie? :)
Ile macie Ramu u siebie?

crusiek
15-07-2019, 10:01
koesh masz gdzieś listę tych płyt z mniejszym eepromem? okazuje się, że nie tylko MSI oszczędzało :)

Ile macie Ramu u siebie?

U mnie siedzi 24 GB, ale nie wykorzystuje tego, chyba, że włączę maszynę wirtualną :D

ksh
15-07-2019, 10:17
Odpuść sobie pakowanie 32GB bo tylko może spowodować drobne kłopoty przy podkręcaniu, a wątpię żebyś używał soft, który to wykorzysta.

Z tymi płytami póki co Asus wyłamał się z sugestii AMD i opublikował info jakie płyty na chipsetach X470 i B450 mają obsługę PCIe 4.0, wszystkie płyty ASUS i Gigabyte na B450 i X470 nie mają tez problemu z Ryzen 3xxx, póki co jedynie MSI dało dupy, nie wiem jak Asrock i mniej popularni u nas.

OjTam
15-07-2019, 11:34
Za AsRocka mogę się wypowiedzieć, bo mam.
Na liście zgodności mojej płyty są stare athlony i nowe ryzeny, więc chyba bangla. :mrgreen:

nikoniarz
15-07-2019, 12:11
30-50 nefow, kilka prostych operacji wsadowych i PS zjada 16GB ramu bez problemu.

Merde
15-07-2019, 19:37
30-50 nefow, kilka prostych operacji wsadowych i PS zjada 16GB ramu bez problemu.

Często ładujesz 50 nefów na raz do Photoshopa?

nikoniarz
15-07-2019, 19:50
Często ładujesz 50 nefów na raz do Photoshopa?
Za każdym razem gdy chce "zautomatyzowac" proces na tyle na ile mogę. Dlatego żałuję, że mam tylko dwa sloty na ram, bo chętnie bym dokupił drugie 16GB by móc przetworzyć jeszcze więcej zdjęć. Aczkolwiek staram się robić coraz więcej JPG by zminimalizować siedzenie przy kompie. I właśnie pakowanie jak największej ilości zdjęć to takie odrywanie się od "zabawy" w parę sztuk.

sokolnik
15-07-2019, 19:56
Ja ostatnio załadowałem cały ślub ponad tysiąc ha zamuł był haha

Słuchajcie, dzwonił kupiec, proponuję 850 zł CPU i mobo plus wysyłka. Potrzebuję decyzji w godzinę bo musi złożyć kompa do czwartku dla klienta... Średni interes co?

ksh
15-07-2019, 20:21
Nie mam pojęcia, dla mnie to muzeum, ja swoje śmieci intelowe sprzedałem za grosze, a i tak się mocno zdziwiłem że ktoś to kupił zamiast w promocji jakieś ryzeny pierwsze.
Za 850zł kupisz np płytę i R5 2600 albo np 1700x.

sokolnik
15-07-2019, 20:34
Nie mam pojęcia, dla mnie to muzeum, ja swoje śmieci intelowe sprzedałem za grosze, a i tak się mocno zdziwiłem że ktoś to kupił zamiast w promocji jakieś ryzeny pierwsze.
Za 850zł kupisz np płytę i R5 2600 albo np 1700x.Ja chce kupić Ryzena 9, 12 rdzeniowego 3900x :)
Tylko lipa, bo płyty drogie :)

Edit:
Zaproponuje ktoś płytę na x570 do tego Ryzena 9 :) w granicach 800-1000 zł :)

ksh
15-07-2019, 20:48
Ano drogie bo od 750zł ale możesz brać tanie Asus-y na X470 czy nawet B450 bo zrobili aktualizacje do PCIe 4.0, a dodatkowo nie masz wiatraka na chipsecie jak w X570 :)

https://www.purepc.pl/image/news/2019/07/13_rzut_oka_na_uklady_chlodzenia_na_plytach_glowny ch_x570_1.png

OjTam
15-07-2019, 20:52
Asus-y na X470 czy nawet B450 bo zrobili aktualizacje do PCIe 4.0,

No nie wiem. Coś chodzą ploty, że AMD to chce przyblokować.
I pytanie za pięć peso: czy na tą chwilę to PCIe 4 aż tak potrzebne?

sokolnik
15-07-2019, 21:30
Bardziej się przyda kompatybilność z szybkimi ramami bo moje podkrece do 4000 ha :D
Gościu już daje 950 zł tylko nie wiem po czyjej stronie przesyłka... Nie mam parcia na sprzedaż... A widzę że gościu chce kupić i tutaj jest moja szansa ha

ksh
15-07-2019, 22:12
To nie płyta tylko kontroler w procesorze pozwala lepiej kręcić ram, jeśli nasz ram będzie się dało lepiej kręcić na 3xxx to płyty mogą być nawet z chipsetem B/X3xx.
Zerknij jak sie to sprzedaje na allegro i wywal bo spadki cen powstrzymuje póki co mała dostępność nowych ryzen i płyt głównych, ceny używek będą spadać cały czas.

sokolnik
15-07-2019, 22:16
To nie płyta tylko kontroler w procesorze pozwala lepiej kręcić ram, jeśli nasz ram będzie się dało lepiej kręcić na 3xxx to płyty mogą być nawet z chipsetem B/X3xx.
Zerknij jak sie to sprzedaje na allegro i wywal bo spadki cen powstrzymuje póki co mała dostępność nowych ryzen i płyt głównych, ceny używek będą spadać cały czas.Używki spadną, ale i ceny pewnie spadną jeszcze... 950 z przesyłką... To 900 zł... To ledwo na płytę główną starczy ha
Nigdy nie wkładalem procesora do płyty głównej... Dam radę z Ryzenem? :)

Borat1979
15-07-2019, 22:27
Ano drogie bo od 750zł ale możesz brać tanie Asus-y na X470 czy nawet B450 bo zrobili aktualizacje do PCIe 4.0, a dodatkowo nie masz wiatraka na chipsecie jak w X570 :)

https://www.purepc.pl/image/news/2019/07/13_rzut_oka_na_uklady_chlodzenia_na_plytach_glowny ch_x570_1.png

Oczywiście zamiast tego gównianego wiatraczka nie da się zamontować porządnego radiatora... no bo gdzie dać świecące logo? :?
Trzeba nawalić plastiku i tandetny wiatrak, który zapcha się kurzem i po roku zacznie brzęczeć.

ksh
15-07-2019, 22:33
To nie są wiatraki z szybkimi obrotami, to ma tylko zrobić cyrkulacje powietrza, zobaczymy w praktyce.

Używki spadną, ale i ceny pewnie spadną jeszcze... 950 z przesyłką... To 900 zł... To ledwo na płytę główną starczy ha
Nigdy nie wkładalem procesora do płyty głównej... Dam radę z Ryzenem? :)

Płytę chcesz za 900zł, na co ci takie coś, żeby potem ktoś kupił używke od ciebie za grosze ? :)
Wysyłka 50zł ? kurier 15-20zł.
Dasz rade z procesorem :)

crusiek
15-07-2019, 22:44
Msi meg x570 godlike - :)

sokolnik
16-07-2019, 07:29
I jest prawdopodobnie kolejny problem, przewidywałem to. Zasilacz, a dokładnie wttczna zasilanie CPU 8 + więcej pin maja płyty x570... A mój kabel ma 8 pin prawdopodobnie, przynajmniej tyle mam wpiwte w obecnej płycie...
Lipa.
Kolejny wydatek prawdopodobnie, 400 zł jak nic.

ksh
16-07-2019, 08:32
Nie, to co masz pasuje.

sokolnik
16-07-2019, 08:37
Są płyty x570 gdzie jest zasilanie 8 + 4 pin... Nie wiem czy mam wtyczkę/wiązke jeszcze 4 pin dodatkową.
Musiałbym sprawdzić zasilacz i kable.

Paskudny
16-07-2019, 10:42
4 piny są dodatkowym zasilaniem do extremalniego OC - kable się mniej gorące. Podłączyłem bez i śmiga.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

sokolnik
16-07-2019, 10:46
A jak nie będzie działać? Albo będzie działać na pół gwizdka?
CPU bym nie podkrecał, przynajmniej narazie :)
Zasilacz i tak będę chciał zmienić bo ten już ma 6 lat prawie. Nie ma co oszczędzać na zasilaczu przy drogich podzespołach.
Nie wiem, nie mam kupca za tysiaka więc narazie zostaje przy obecnym sprzęcie.
Z ciekawości wysłałem zapytanie do xkom oraz Komputronika kiedy będą dostępne Ryzeny 3900x. Ciekawe co odpiszą :)

Paskudny
16-07-2019, 11:29
Będzie działało i nie na pół gwizdka :)

Właśnie kupiłem :

- Ryzen 3600x
- Gigabyte X570 pro
- g.skill 3200 2x8 GB
- Dysk SSD M.2 ADATA SX8200 PRO 512GB

Zestaw daje rade w Lightroom stworzyłem dla testu ze 20 warstw zmieniłem wszytko co dało się zmienić aby procesor miał co robić - max obciążenie 80% przez 1-2s.

Chłodzenie z zestawu obroty ustawione na minimum w ciągu dnia otoczenie generuje większy hałas dopiero w nocy słyszalny lekki szum od 70 do 80 stopni dopiero się rozkręca nie jest źle jak na gratis :) Male obciążenie 50 stopni max obciążenie 82 stopnie i w ten czas słychać chłodzenie.
Chłodzenie płyty głównej chodzi cały czas w moim przypadku jest przykryte karta graficzna - usłyszę je z odległości 5cm przy otwartej obudowie - chyba da się żyć ?

W library przewiniecie wszytkich poglądów od początku do końca katalogu - zero doczytywania prędkość światła. W dewelop wolniej przy bardziej skomplikowanych projektach chrupnie ale ogolnie jest dobrze.

4 piny są dodatkowym zasilaniem do OC

Pcie gen. 4 na ta chwile do niczego nie potrzebne - ale w przyszłości kto wie lepiej mieć niż nie mieć.

Dysk m.2 daje kopa ale jak ktoś liczy na tyle co w programach testowych to będzie rozczarowany :) w porównaniu ze zwykłym ssd jakieś 15% w porównaniu do HDD inny świat :)

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

sokolnik
16-07-2019, 11:43
Napisz jakie nefy/Rawy obrabiasz i ile ich wrzucasz za jednym razem do obróbki, jako np. kolekcja o nazwie Ślub ? :) interesuje mnie zakładka develop... Podgląd zdjęć, zbliżenia wyostrzanie po zbliżeniu, reakcja na suwaki typu jasność kolor WB! przełączanie się między zdjeciami/podglądami.

ksh
16-07-2019, 12:44
Ja obrabiam paczki 800-1200 raw obecnie z D750 i D850, po przejściu na to co mam obecnie odczuwam komfort, na nic nie czekam, nic nie spowalnia, w tle generuje podgląd, a ja sobie w develop już obrabiam albo import leci, a przeglądanie i obróbka nie przycina.

sokolnik
18-07-2019, 20:58
Będzie działało i nie na pół gwizdka :)

Właśnie kupiłem :

- Ryzen 3600x
- Gigabyte X570 pro
- g.skill 3200 2x8 GB
- Dysk SSD M.2 ADATA SX8200 PRO 512GB

Zestaw daje rade w Lightroom stworzyłem dla testu ze 20 warstw zmieniłem wszytko co dało się zmienić aby procesor miał co robić - max obciążenie 80% przez 1-2s.

Chłodzenie z zestawu obroty ustawione na minimum w ciągu dnia otoczenie generuje większy hałas dopiero w nocy słyszalny lekki szum od 70 do 80 stopni dopiero się rozkręca nie jest źle jak na gratis :) Male obciążenie 50 stopni max obciążenie 82 stopnie i w ten czas słychać chłodzenie.
Chłodzenie płyty głównej chodzi cały czas w moim przypadku jest przykryte karta graficzna - usłyszę je z odległości 5cm przy otwartej obudowie - chyba da się żyć ?

W library przewiniecie wszytkich poglądów od początku do końca katalogu - zero doczytywania prędkość światła. W dewelop wolniej przy bardziej skomplikowanych projektach chrupnie ale ogolnie jest dobrze.

4 piny są dodatkowym zasilaniem do OC

Pcie gen. 4 na ta chwile do niczego nie potrzebne - ale w przyszłości kto wie lepiej mieć niż nie mieć.

Dysk m.2 daje kopa ale jak ktoś liczy na tyle co w programach testowych to będzie rozczarowany :) w porównaniu ze zwykłym ssd jakieś 15% w porównaniu do HDD inny świat :)

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu TapatalkaJak sprawuje się płyta główna? Przegrzewa się? Grałeś w jakieś gry dla testów? Obrabiałeś video? W ogóle masz kartę graficzną? :)

sokolnik
21-07-2019, 03:46
Zamówiłem :)
Problem tylko w tym, że sklep najwyraźniej nie wie, kiedy dostarczy towar, komedia :)

ksh
21-07-2019, 10:01
Co zamówiłeś ?