Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
Sam. Podpiąłem wszystko z powrotem (MSI Z270 + i7) i śmiga. Grafa , pamięci, wszystko śmiga. No ale na Ryzenie też śmigało , dopóki zacząłem grzebać w Biosie (ustawiłem mnożnik 42 i pamięci na 3000). I odtąd zaczęły się kłopoty.
sokolnik
09-08-2019, 21:03
Sam. Podpiąłem wszystko z powrotem (MSI Z270 + i7) i śmiga. Grafa , pamięci, wszystko śmiga. No ale na Ryzenie też śmigało , dopóki zacząłem grzebać w Biosie (ustawiłem mnożnik 42 i pamięci na 3000). I odtąd zaczęły się kłopoty.Sprawdzałeś czy masz aktualną wersję biosu? Może zaaktualizuj bios, na najnowszy, wtedy się włączy komp... Jak już będziesz miec najnowszy bios to wtedy podkrecaj proca i ram :)
Wysłane z mojego Hułałeja
Tak, była najnowsza z 22 lipca bodaj, po resecie chyba się nie cofnęło ? :P
sokolnik
09-08-2019, 21:38
Tak, była najnowsza z 22 lipca bodaj, po resecie chyba się nie cofnęło ? :PChyba nie...
Ja wiem jedno... Ja żadnego OC robić nie zamierzam... W najbliższym czasie ha
No nic, już nie będę się męczył. W poniedziałek zaniosę do serwisu.
sokolnik
09-08-2019, 22:08
No nic, już nie będę się męczył. W poniedziałek zaniosę do serwisu.Jaki to będzie serwis? Gdzie zanosisz?
Sklep czy jakiś auryzowany serwis czy po prostu naprawy komputerowe?
Naprawy komputerowe, nic innego mi nie przychodzi do głowy :/
sokolnik
09-08-2019, 22:22
Naprawy komputerowe, nic innego mi nie przychodzi do głowy :/Kurde... Czyli działał komp, coś tam pogrzebałeś i teraz nie ma obrazu...
A ten tam wyjmowałeś...? Włóż 1 kość, potem oddzielnie druga.
A coś jeszcze w bios zmieniłeś? Masz dobrze ustawione bootowanie dysków na dysk systemowy? UEFI włączone?
Ram wyjmowałem, w końcu przekładałem do drugiej płyty i z powrotem. Teraz to ja już nie sprawdzę co mam w biosie dobrze ustawione :P No ale pomimo bootowania bios powinien ruszyć...
Widocznie grafika nie zniosła zwiększenia częstotliwości powyżej pewnej wartości i ustawienia w jakiś magiczny sposób nie wracają do fabrycznych....
Po resecie biosu dobrze jest wyjąć pamięci i włożyć spowrotem, przy nawet w odwrotnej kolejności, albo tylko jedną, przy odrobinie szczęścia to też czasem pomaga w resecie ustawień.
Ale co ma grafika do częstotliwości procesora? Na i7 widziała już większe taktowania (5 GHz).
Ale co ma grafika do częstotliwości procesora? Na i7 widziała już większe taktowania (5 GHz).
Sama grafika ma niewiele, chodzi o częstotliwość szyny PCie, na którą tą grafikę montujesz, która to w zależności od ustawień i modelu płyty wzrasta przy zwiększaniu częstotliwości procesora. Nie wiem jakie miałeś, strzelam w ciemno. :P
sokolnik
09-08-2019, 23:47
Nie znam sie... Ale czy nie powinno się oddzielnie robić OC procesora i Ramu? Chodzi mi o jednoczesne zmienianie ustawień CPU i Ramu... Bo płyta zgłupieje?
A napięcia zmieniłeś?
Może ten ram co masz nie lubi się z Ryzenami...
Kurde, ja już cały w strachu jestem...
Ja tylko chce by komp działał, stabilnie działał.
Choćby nie wiem jak nakombinować z ustawieniami to i tak płyta ma wstać sama albo po resecie.
Do kręcenia masz RyzenMaster, do ram pomocny jest Dram Calculator for Ryzen.
Powinna wstać a nie wstaje ;)
UEFI włączone?UEFI do w skrócie BIOS, chyba chodziło ci o AHCI ale ten protokół jest w dyskach PCIe zastąpiony NVMe, zresztą płyta sama to rozpoznaje i nic lepiej nie mieszać.
sokolnik
09-08-2019, 23:59
UEFI do w skrócie BIOS, chyba chodziło ci o AHCI ale ten protokół jest w dyskach PCIe zastąpiony NVMe, zresztą płyta sama to rozpoznaje i nic lepiej nie mieszać.No tak tak. Oby samo to rozpoznawalo bo pakuje w sb do płyty MSI mojego Ssunga NVMe i lepiej by nie było problemów ha
Właśnie...
Przy 1 uruchomieniu, wchodzę do bios i coś zmieniam...? Czy odrazu pendrive i lece z format i instalacja Windowsa?
W BIOS coś ustawiam? Bootowanie sprawdzić by wypadało... Pewnie. Może przywrócić ustawie ia fabryczne co by mi proca nie spaliło tfu tfu?
Myślałem żeby nie podpinać karty graficznej na początku uruchamiania kompa. Dopiero później jak już PC będzie działać. Ale tak patrzę że monitora nie ma gdzie podpiąć na płycie głównej zresztą Ryzen 9 nie ma układu graficznego :)
Nic nie robisz, instaluj win10, kontrolnie tylko zerknij potem czy ci te cruciale ustawił na default 2400MHz czy załadował XMP na 3200MHz i tyle.
Montuj wszystko, win10 nawet ci ściągnie przecież drivery nvidia.
Co do bootowania to musisz sobie ustawić co ma być drugie, pierwsze usb, drugi dysk główny na system, resztę wyłączyć w opcjach bootowania.
sokolnik
10-08-2019, 01:00
Nic nie robisz, instaluj win10, kontrolnie tylko zerknij potem czy ci te cruciale ustawił na default 2400MHz czy załadował XMP na 3200MHz i tyle.
Montuj wszystko, win10 nawet ci ściągnie przecież drivery nvidia.
Co do bootowania to musisz sobie ustawić co ma być drugie, pierwsze usb, drugi dysk główny na system, resztę wyłączyć w opcjach bootowania.Ram sprawdzę :) jak nie ustawi odrazu sam 3200 to strach będzie włączać xmp bo jeszcze jakaś zwiecha będzie... Ale jeśli 3200 poszło od strzała na mojej Z170 to nie będzie problemu na x570, ja nie przewiduje, zobaczymy co na to MSI ha
Jakoś nie wierzę w te aktualizacje, ściąganie sterowników przez aktualizacje systemu. Wolę sam ściągnąć ze strony producenta płyty głównej czy nVidia i zainstalować.
Właśnie... Jak robić?
Zainstalować sterowniki na początku a potem aktualizacje Windowsa puścić?
A na koniec antywirusa wgrać? Czy anty na koniec? :)
sokolnik
10-08-2019, 12:41
w X-KOM zmienił się status zatowarowania 3900x - kup teraz a otrzymasz we wtorek... Jakaś dodatkowa partia nagle się pojawi?
https://www.x-kom.pl/p/500091-procesor-amd-ryzen-amd-ryzen-9-3900x.html
Czekać nie chciałem, jakbym czekał na x-kom to bym składanie komputera przełożył o cały tydzień, bo od środy kafelki będą kładzione... remont ciąg dalszy.
A tak już komputer będzie złożony, stare części wysłane/sprzedane. Sprawy komputerowe załatwione będą pomiędzy remontami :)
Fotorelację chcecie z budowy? :D
jakieś foty? film? :) muszę mieć co obrabiać na szybko na nowym Ryzenie :)
No nic, już nie będę się męczył. W poniedziałek zaniosę do serwisu.No ale możesz wykonać jeszcze jedną próbę, to nic nie kosztuje. Odłącz od płyty głównej RAM, kartę graficzną, dyski twarde i zasilanie (chodzi o wtyczkę zasilającą na płycie głównej). Potem wyjmij baterię, zewrzyj styki złącza baterii i odczekaj 10s. Następnie podłącz TYLKO zasilanie i naciśnij przycisk power. Płyta główna powinna kilkakrotnie zapiszczeć. Potem wyłącz zasilanie i podłącz RAM oraz kartę graficzną z monitorem i włącz zasilanie. Jeśli nie pomoże to pozostaje tylko serwis. Jeśli zadziała to z resztą sobie poradzisz.
sokolnik
10-08-2019, 12:57
No ale możesz wykonać jeszcze jedną próbę, to nic nie kosztuje. Odłącz od płyty głównej RAM, kartę graficzną, dyski twarde i zasilanie (chodzi o wtyczkę zasilającą na płycie głównej). Potem wyjmij baterię, zewrzyj styki złącza baterii i odczekaj 10s. Następnie podłącz TYLKO zasilanie i naciśnij przycisk power. Płyta główna powinna kilkakrotnie zapiszczeć. Potem wyłącz zasilanie i podłącz RAM oraz kartę graficzną z monitorem i włącz zasilanie. Jeśli nie pomoże to pozostaje tylko serwis. Jeśli zadziała to z resztą sobie poradzisz.
ja bym próbował... no chyba gorzej zepsuć się nie da... bo jeszcze się okaże że to jakaś błąchostka/prościzna a serwis skasuje za to jak za nową płytę główną... 300-400 zł... bo przecież za 100 zł nikt pewnie tego nie naprawi.
serwis będzie robił to samo co Ty teraz... resetował, bawił się zworkami... kablami... bateryjkami...
Niech serwis konsultuje z Tobą cenę naprawy, wtedy zdecydujesz czy naprawiać. Diagnoza - tyle, naprawa - tyle.
Procesora nie wyciągać? To zwarcie 10s po wyłączeniu zasilania, czy włączyć i trzymać?
sokolnik
10-08-2019, 13:21
yyy radziłbym tak od siebie... wymieńcie się telefonami i sobie pogadajcie jak ludzie... 10 min i załatwione a jak nie to kilka telefonów... bo na forum to taka gadka średnia... MOIM ZDANIEM.
a na koniec podsumowanie naprawy/serwisu :)
na koniec? :)
Zmontuj wszystko i niech instalator ci wszystko zrobi sam, potem wymuszaj aktualizacje aż do finalnej wersji, na koniec dopiero sprawdzisz czy czegoś nie znalazł i dodasz ale mi od dawna nie przytrafiło się żeby coś dodawać samemu poza tym co warto ze strony producenta płyty ale to robisz na końcu końców :)
Antywirusa tradycyjnego nie uzywam od dawna, jak wyszły testy że to co jest wbudowane w win10 najnowsze ma najmniej dziur, dodaje tylko Avira Browser do pilnowania syfu z netu, dbania o dziwne połączenia, wyłudzanie danych itd.
sokolnik
10-08-2019, 13:31
Zmontuj wszystko i niech instalator ci wszystko zrobi sam, potem wymuszaj aktualizacje aż do finalnej wersji, na koniec dopiero sprawdzisz czy czegoś nie znalazł i dodasz ale mi od dawna nie przytrafiło się żeby coś dodawać samemu poza tym co warto ze strony producenta płyty ale to robisz na końcu końców :)
Antywirusa tradycyjnego nie uzywam od dawna, jak wyszły testy że to co jest wbudowane w win10 najnowsze ma najmniej dziur, dodaje tylko Avira Browser do pilnowania syfu z netu, dbania o dziwne połączenia, wyłudzanie danych itd.Zmontuje wszystko oprócz dysków. Wloze tylko Samsunga zainstaluje system. Później jak już wszystko się pięknie zainstaluje, skonfiguruje, wloze drugi ssd sata i 2 magazyny danych HDD.
Żeby mi magicznym sposobem nic nie zginęło z HDD... kopie mam w szufladzie na zewnętrznych ale lepiej dmuchać na zimne :)
Procesora nie wyciągać? To zwarcie 10s po wyłączeniu zasilania, czy włączyć i trzymać?
Wszystko zmontowane, zwierasz np śrubokrętem piny, wciskasz power, po powiedzmy pięciu sekundach puszczasz, komputer po chwili wstaje na default bios.
- - - - kolejny post - - - - - -
Zmontuje wszystko oprócz dysków. Wloze tylko Samsunga zainstaluje system. Później jak już wszystko się pięknie zainstaluje, skonfiguruje, wloze drugi ssd sata i 2 magazyny danych HDD.
Żeby mi magicznym sposobem nic nie zginęło z HDD... kopie mam w szufladzie na zewnętrznych ale lepiej dmuchać na zimne :)
Ja podpinam zawsze stare dyski i ustawiam przed instalacją systemu w bios żeby w boot nie było magazynów tylko usb i dysk główny.
krzysztofz24
10-08-2019, 14:00
(....)
Antywirusa tradycyjnego nie uzywam od dawna, jak wyszły testy że to co jest wbudowane w win10 najnowsze ma najmniej dziur, dodaje tylko Avira Browser do pilnowania syfu z netu, dbania o dziwne połączenia, wyłudzanie danych itd.
No co ty gadasz?
Ja mam jakas starsza piracka wersje Eset (co za ironia, pitacki antywirus ;-) ).
Cos tam sobie dziala i czasami cos przyblokuje. Tak bym sie bal totalnie bez zadnego antywira.
Mam jeszcze rownie piracki antymalware.
Brat mi posciagal.
A tak 2-3 razy na rok zapuszczam Esset online scanner antywirus (bo ma najnowsza baze wirusow).
Informatyk w pracy mi polecil.
I jak moj drugi o wiele mlodszy, brat cioteczny. Ktory oglada strony xxx (uprzedzam zarty, to nie ja:-) ). Mial tak zawirusowanego kompa, ze ledwo dzialal.
I ten antywir online wszystko elegancko wykryl i usunal.
Az pare godzin mielil:-).
Takze ja polecam akurat jego.
sokolnik
10-08-2019, 14:02
Ja kupiłem licencje eset nod32 antywirus coś tam coś na 2 lata za 30 zł ha legal full opcja :)
krzysztofz24
10-08-2019, 14:14
To jak za 30zl na dwa lata. To raczej nie jest to pelny antywirus Eset, tylko wlasnie cos tam, cos tam;-).
Multum wersji jest tego.
Przedłużenie pakietu 3 PC plus 3 smartfony 240 zł na 3 lata
Nowy 320 zł [emoji846]
Też miałem nod32 i to jeszcze w latach 90-tych w wersji po słowacku :)
To był zawsze najlepszy dla mnie soft ale tak jak napisałem od jakiś dwóch lat nie używam bo to nie czasy gdzie się znosiło syf na dyskietkach, potem na płytach, teraz windows świetnie zabezpiecza nośniki, aplikacje, rejestr, a avira browser chroni całość od strony netu, pozostaje dziurawe wifi załatać na routerze i jest ok.
Tradycyjne programy antywirusowe przestały mieć sens, wersje online polecam głównie do przeglądarki żeby zbędnie nie mieliło nam na kompie bo i tak Windows lepiej to robi od pewnego czasu.
krzysztofz24
10-08-2019, 14:46
Kazdy ma swoje sposoby i roznie uzytkuje kompa...
Ja tam bym sie bal bez tradycyjnego antywira:-).
No ale dla mnie nawet mysl o formacie i instalowaniu wszystkiego od nowa, to tragedia.
Te wszystkie programy i programiki. Klienty gier drace ryja ze cos im sie nie zgadza, b jakas zmiane wykryly;-).
O yezu, jak pomysle o instalowaniu pirackiego PS CS5 i dogrywaniu do niego profili, potem PSE 15 i tworzenie od nowa bazy ze zdjec co ma zaciagnac itp, itd.
Kij tam, nie kupuje Ryzena bo bede musial format robic i wszystko od nowa instalowac:-);-).
Przy zmianie sprzętu nie musisz formatować dysku tylko dajesz pendrive z win10, wybierasz napraw i już, a jak zmieniasz sam dysk to klonowanie i nic nie robisz.
Ja zainstalowałem win10 na wczesnej becie w ich programie i od tego czasu chodziło wszystko super aż do zmiany wszystkiego teraz na ryzen, mogłem to przenieść nadal ale stwierdziłem że raz na tyle lat to zrobię wszystko od zera.
krzysztofz24
10-08-2019, 15:20
Wiesz, sa rozne opinie i szkoly. Ja bardziej sklaniam sie do tej ze jesli bede zmienial plyte glowna i proca to lepiej zrobic pelny format. Bo cos tam sie moze gryzc...
sokolnik
10-08-2019, 15:26
Wiesz, sa rozne opinie i szkoly. Ja bardziej sklaniam sie do tej ze jesli bede zmienial plyte glowna i proca to lepiej zrobic pelny format. Bo cos tam sie moze gryzc...Też chcę zrobić pełny format, zresztą miałem to zrobić wcześniej ale zawsze coś było do obrobienia i potrzebny był komputer. A teraz jest świetna okazja. Oby tylko instalator się włączył, dysk wykrył, a bios nie robił żadnych problemów że bluescreen albo inne badziewie albo że ram albo że coś...
Pytanie czy grzebać z xmp jeśli wykryje mi 2400 mhz...? Ustawiać xmp ON i wybierać 3200 cl 16... Może warto najpierw zainstalować wszystko, jak już wszystko będzie działać, to zaktualizować bios...? Albo bios zaktualizować za miesiąc albo dwa... Zresztą jeśli będzie wszystko działać to po co aktualizować... Chociaż do Ryzenów 3xxx są poprawki do bios itp. To chy a jednak warto.
Czytałem też żeby ustawić dla procesora napięcie na sztywno bo płyty lubią podbijać wysoko napięcie procesora co generuje wysokie temperatury. Podobno nowe wersje bios i agesy cokolwiek to jest, poprawiły tą przypadłość. Oby mój Dark Rock 4 Pro dał radę :)
Nie będzie się gryzło bo win10 teraz podczas naprawy wywala ci wszystko co może powodować problemy.
Stara szkoła utrwaliła się mocno za czasów nędznego winXP gdzie w każdy pierwszy piątek format c:/ żeby to chodziło jako tako, a co dziwne do tej pory winXP ma swoich fanów :)
Strach to był jak się instalowało z dyskietek win3.1 albo wcześniej dos i dopiero norton commander pozwalał na zrobienie czegoś sensownie :)
krzysztofz24
10-08-2019, 15:31
Sokol wiem, ze jestes chory bez bluescreena. Bo bluesreen swiadczy o ekstremalnym hakowaniu;-).
Ale full auto co sobie komp poustawia i niech tak pochodzi pare dni.
A potem mozesz hackowac:-).
sokolnik
10-08-2019, 15:32
Nie będzie się gryzło bo win10 teraz podczas naprawy wywala ci wszystko co może powodować problemy.
Stara szkoła utrwaliła się mocno za czasów nędznego winXP gdzie w każdy pierwszy piątek format c:/ żeby to chodziło jako tako, a co dziwne do tej pory winXP ma swoich fanów :)
Strach to był jak się instalowało z dyskietek win3.1 :)Niektóre bankomaty chyba jeszcze działają na XP :) gdzieś czytałem o tym :)
Hackowanie jest dla ludzi, czuję że będzie rekord OC 3900x haha i pamięci ha
Żartuję, nic nie będę ruszać ha
A jeszcze muszę podłączyć odpowiednio kabelki, power, HDD, reset ha ale to chyba wszędzie jest tak samo...
krzysztofz24
10-08-2019, 15:37
Strach to był jak się instalowało z dyskietek win3.1 :)
W komputroniku pare miesiecu temu mi zalecili jednak pelen format przy przechodzeniu z AMD FX na Ryzena.
Ja juz nie pamietam dokladnie. Ale kiedys tez o to pytalem na forum czy robic format przy zmianie proca i plyty.
I wlasnie ty mi odpowiedziales ze niekoniecznie...ale potem jednak zalecales pelny format:-).
No nie znajde tego ofc, ale to byl w tym watku pare miesiecy temu.
Ja naleze do osob, ktore instaluja Win i ma dzialac bez dotykania przez pare lat.
A noe co chwile cos grzebac.
Grzebanie, tylko wtedy jak mam fantazje i ochote na to a nie cos poprawiac.
A np sokolnik musi non stop cos grzebac:-).
Pytanie czy grzebać z xmp jeśli wykryje mi 2400 mhz...?
Nic nie gzrebierz tylko ustawiasz z default na xmp i tyle ale pewnie ci wykryje xmp.
Nic nie ustawiasz sam żadnego napiecia, taktów itd, od tego jest właśnie profil xmp.
Czytałem też żeby ustawić dla procesora napięcie na sztywno bo płyty lubią podbijać wysoko napięcie procesora co generuje wysokie temperatury. Podobno nowe wersje bios i agesy cokolwiek to jest, poprawiły tą przypadłość. Oby mój Dark Rock 4 Pro dał radę :)
Nie przesadzaj bo jak dalej będziesz czytał o takich rzeczach to się okaże że ryzen zadziała tylko jeśli zasilacz ma wejście na korbkę i będziesz nią kręcił.
Procesora nie wyciągać? To zwarcie 10s po wyłączeniu zasilania, czy włączyć i trzymać?Procesora nie wyciągaj. Zwarcie oczywiście tak jak napisałem po wyłączeniu zasilania i wyjęciu baterii. Przeczytaj dokładnie co napisałem i wykonaj krok po kroku. Jeśli masz wątpliwości to nie widzę problemu żeby się skontaktować przez PW i telefon.
sokolnik
11-08-2019, 09:53
stres... mam stres... ale jaki przyjemny :mrgreen:
planowana zabawa z kompem pewnie od 12-13
Nie pij kawy, zrób sobie ziółka uspakajające i bierz się za operacje.
http://www.pmslweb.com/the-blog/wp-content/uploads/2013/09/funny-surgeon.gif
zatrudnij pomoc
https://i.pinimg.com/originals/4d/9b/b5/4d9bb507626e8ed65ea62b1b01b1aee0.jpg
i pamiętaj
http://usmiechnij-sie.com/upload/rozrywka/0/smieszne-zagadki-chirurg.jpg
sokolnik
11-08-2019, 10:51
już po kawie... wstanę i robie kawę... wróciłem o 3.00... mało snu... jakieś 6,5 h ehhh
Ja pierwszy komputer składałem na początku lat 90-tych i do dzisiaj jest to dla mnie przyjemność, której nie oddałbym jakiemuś monterowi ze sklepu! :)
sokolnik
11-08-2019, 11:18
Ja nie montowałem CPU jeszcze nigdy :D Na intelu bym się nie podjął by nie pogiąć pinów w socecie... ale widzę że w AMD jest prościej... proste igiełki procesora wpadają w dziurki... zaciska się i siedzi.
Resztę już robiłem.
Chłodzenie CPU montowałem.
Płytę główną + dyski + kable montowałem...
Najważniejsze by ten proc wpadł na miejsce ładnie :)
Ja pierwszy komputer składałem na początku lat 90-tych i do dzisiaj jest to dla mnie przyjemność, której nie oddałbym jakiemuś monterowi ze sklepu! :)O to to [emoji16][emoji23][emoji846]
krzysztofz24
11-08-2019, 11:57
Ja nie montowałem CPU jeszcze nigdy :D Na intelu bym się nie podjął by nie pogiąć pinów w socecie... ale widzę że w AMD jest prościej... proste igiełki procesora wpadają w dziurki... zaciska się i siedzi.
Resztę już robiłem.
Chłodzenie CPU montowałem.
Płytę główną + dyski + kable montowałem...
Najważniejsze by ten proc wpadł na miejsce ładnie :)
Przy okazji zobaczysz sobie czy ostatnio pasty nie bylo za duzo nalozone.
Teraz to juz masz doswiadczenie w montowaniu chlodzenia:-).
Kurde, taki piekny, blyszczacy proc jakas pasta packac;-).
sokolnik
11-08-2019, 12:12
dobra, wszystko mam :) kartony mam od starych części, akcesoria do montażu chłodzenia na AMD mam... śruby jakieś mam... bootowalnego pendrive z WIN10 mam...
tylko czego nie mam? Alkoholu izopropylowego... gdzieś go wcisnąłem... w piwnicy nie ma... musze jechać do garażu, pewnie tam jest z całą "chemią"... kupowałem 1 L butle całą do wymiany Dark Rock 4 Pro, ale przez zimę/wiosnę wylądował w garażu pewnie ha
ehh
Podobno pastę wymienia się co pół roku... W sensie takie są zalecenia... Nie czekać 2 lat na wymianę tylko raz w roku przynajmniej wymienić, na lato wymienić ha
Ja wymieniam co zmiana procesora czyli ostatnio coś 4,5 roku, pasta była mięciutka nadal.
sokolnik
11-08-2019, 12:40
Ja wymieniam co zmiana procesora czyli ostatnio coś 4,5 roku, pasta była mięciutka nadal.Ja sprawdzę dziś... Czy po moim OC nie zmieniła się w kamień ha i czy nie było jej za dużo ha
Mam izoplopanol :)
Moja metoda żeby rozprowadzać paluchem na grubość linii papilarnych na całej powierzchni ( jeśli pasta jest rzadka ) sprawdza się od lat :)
Witam Panowie
Wcześniej pracowałem na dell SFF 7010 i7 3770k z 8 GB ramu i geforce gtx1050ti.
Lightroom chodził średnio szczerze mówiąc pomimo iż bazy zdjęć nie mam jakiejś dużej.
Teraz przesiadłem się na ryzen 5 3600 16 GB ramu i karta graficzna została ta sama.
Jaka optymalizacje lightroom ma każdy wie, lecz od nowa postawiłem system lightrooma i powiem szczerze ze nie czuje dużej różnicy szczególnie w develop i przy użycia brush( często wycinam tło ) strasznie muli.
Siedzę na pudełkowej 6, teraz pytanie do Was czy używacie pudełkowej wersji i czy nowsze wersje w abonamencie znacznie przyspieszyły czy nie warto brać abonamentu ?
Pozdrawiam
Ja mam pudełkowe i po przesiadce z i5-4570 na r5-2600 jest odczuwalnie lepiej zwłaszcza właśnie w generowaniu podglądu i w develop, no i oczywiście export przyspieszył niesamowicie.
Nie tylko sam procesor ma tu znaczenie, ssd PCIe i szybkie pamięci mogą tu mieć znaczenie do finalnego odczuwalnego komfortu pracy.
Lightroom lubi wysoki zegar procesora, dlatego tak dobrze wypada na nędznych i3 najnowszych gdzie zegar ludzie wykręcają niesamowicie, to czy procesor ma 4, 6, 8, 12 rdzeni i do tego wątki nie ma znaczenia.
sokolnik
11-08-2019, 13:26
Ja mam pudełkowe i po przesiadce z i5-4570 na r5-2600
Czyli warto zmienić na RYZEN :D
to czy procesor ma ...... 12 rdzeni i do tego wątki nie ma znaczenia.
jak to nie ma znaczenia?! ?! ?! HELLO ?! :D
to mój ostatni post na forum... na intelu oczywiście... jakby co to tapatalk :)
rozkręcam :D
Procesora nie wyciągaj. Zwarcie oczywiście tak jak napisałem po wyłączeniu zasilania i wyjęciu baterii. Przeczytaj dokładnie co napisałem i wykonaj krok po kroku. Jeśli masz wątpliwości to nie widzę problemu żeby się skontaktować przez PW i telefon.
Nic nie piszczało, zmian też żadnych.
Dobra, już nic nie robię. Z ciekawości zacząłem rozglądać się za nową płytą i zobaczyłem ceny 3900x - prawie 2900 ładnie balonik napompowany :D Zupełnie jak swego czasu sytuacja z kartami graficznymi. Swojego GTX 1060/6 kupiłem za 1200, sprzedałem za prawie 2000 :D
Tu ceny nie będą rosły, sugerowane są podobne jak poprzednia seria, problem to małą dostępność plus sporo ludzi widząc że dobrze w grach wypada to kupuje, sklepy na tym żerują bezczelnie.
Z nowych płyt widzę że pojawiły się MSI B450 w wersji MAX czyli zgodne z 3xxx, więc jakiś tomahawk możesz brać śmiało bo świetna płyta.
sokolnik
11-08-2019, 16:14
Sokół Milenium wylądował :)
Łatwo poszło z CPU.
Gorzej z montażem tego dark rock 4 Pro na am4. Jakoś dziwnie. Ale spoko, dam sobie radę :)
Ja montowałem raz u siebie fortisa zamontowanego na płycie z intelem i potem dopiero mocowanie płyty i kabli, nigdy więcej! teraz na ryzena zakładałem na końcu i było banalnie prosto bo tylko dwie śrubki odpowiednim śrubokrętem.
Ja już doszedłem do takiej wprawy, że wymiana płyty, Fortisa 3 i wszystkiego dookoła zajmuje mi parę minut :P
sokolnik
11-08-2019, 18:15
:) :) :)
Taka walak trwa że o meczu siatkówki zapomniałem :)
Bios jest, zobaczymy co dalej ha
CPU wykryty, ram 16 GB ale 2400. 29032
Ludzie, wentylator CPU się przestał kręcić. Zauważyłem. Nic. Nie żyje. A kręcił. Siedzę w BIOS. temp CPU 38, płyty 35.
Co jest?
Podłączyłem go do CPU 1 fan. Kręcił się przestał. Temp Pu9 rośnie powoli 39 stopni.
Już wiem, w bios ustawione na zero ha dziwadło ani wemt chipsetu się nie kręci.
Sobie to x570 kupują a mnie takie badziewie wcisnęli :P
Dziwne że trzeba coś grzebać z wentylatorami w tym MSI, u mnie w gigabyte wszystko ustawione domyślnie z wiatraki i nigdy nawet nie ruszałem.
sokolnik
11-08-2019, 18:53
Dziwnie, nie znam tego biosu msi. Wentylator chipsetu się nie kręci podczas instalacji Windowsa.
Właśnie się instaluje w sensie konfiguruje już. CPU się kręci.
krzysztofz24
11-08-2019, 18:56
Spokojnie:-).
Wentylator chipsetu sie nie kreci bo komp nic praktycznie nie robi jak nie ma systemu. To o chipset, plyta i proc maja niskie temperatury.
Bedzie system, bedziesz dzialal, to wentylator zacznie chodzic jak wsciekly;-).
sokolnik
11-08-2019, 19:24
Nie znam sie na tych Ryzenach... Ale taktowanie nie spada poniżej 3.00 Ghz, dużo generalnie. Użycie 0% albo 2% a toktowania wysokie... Pod max nawet 3.8 GHz.
Widzę to w cpuiz, oraz menadżerze zadań.
W Intelu jak nic nie robiłem na pulpicie to po prostu było 800 mhz albo 1000 mhz.
Pewnie coś w BIOS albo wydajność komputera na max jest... Jak w laptopach :)
Zainstaluj RyzenMaster (https://www.amd.com/en/technologies/ryzen-master) i masz podgląd wszystkiego.
Nic nie piszczało, zmian też żadnych.Ta metoda klika razy mi się sprawdziła ale gwarancji na sukces nie było. No to niestety zostaje serwis.
sokolnik
11-08-2019, 20:16
Xmp działa pięknie, cyk i jest 3200.
Sterowniki zainstalowane, Ryzen Master też, aktualizacje windows zrobione.
Można podpiąć moje pozostałe dyski i zamknąć obudowę :)
krzysztofz24
11-08-2019, 20:36
A programik do sterowania Aura RGB;-)?
sokolnik
11-08-2019, 21:15
A programik do sterowania Aura RGB;-)?
przecież w tej płycie jest mniej RGB niż w obecnej :)
tutaj jest tylko podświetlenie tylnych portów na płycie głównej... którego ja nie widzę bo zasłania mi chłodzenie CPU oraz podświetlona jest cała prawa strona płyty głównej (od tyłu) - i nic więcej.
W ASUS miałem około 5 czy 6 diod nad kartą graficzną, podświetlony pasek w okół zintegrowanej dźwiękówki oraz wielką diodę na samej dole płyty, nie wiem od czego... Wszystko na czerwono.
A tu widzę przyjemnie oddychającą prawą stronę płyty (diody z tyłu na rancie).
No to potem sobie ram możesz ustawić spokojnie na 3466, 3600 też powinno śmigać, jakby wywaliło błąd to spokojnie przeładuje się bios do ustawień poprzednich :)
Nie ruszaj nic więcej odnośnie ram, nie tykaj się nawet taktów czy napięcia.
Jak wywali ci bo za wysokie MHz ustawiłeś to żadnych obaw nie ma, żadnych hard resetów itd, bez obawy i nic ci nie wybuchnie też :)
Do testowania stabilności pamięci masz "RunMemTest Pro v2.5 Dang Wang" i żaden inny nie ściągaj tylko ten, jak ma ci wywalić błąd to przy załączaniu w tych 12 okienkach wywali natychmiast i tez będzie restarcik bez obawy :)
sokolnik
11-08-2019, 22:04
No to potem sobie ram możesz ustawić spokojnie na 3466, 3600 też powinno śmigać, jakby wywaliło błąd to spokojnie przeładuje się bios do ustawień poprzednich :)
Nie ruszaj nic więcej odnośnie ram, nie tykaj się nawet taktów czy napięcia.
Jak wywali ci bo za wysokie MHz ustawiłeś to żadnych obaw nie ma, żadnych hard resetów itd, bez obawy i nic ci nie wybuchnie też :)
Do testowania stabilności pamięci masz "RunMemTest Pro v2.5 Dang Wang" i żaden inny nie ściągaj tylko ten, jak ma ci wywalić błąd to przy załączaniu w tych 12 okienkach wywali natychmiast i tez będzie restarcik bez obawy :)
boję się !
zrobiłem 2 testy wydajności w PS z naszego forum, wyniki petarda :D
Idę spać :D
No to przynajmniej 3333MHz ustaw :)
sokolnik
11-08-2019, 22:41
No to przynajmniej 3333MHz ustaw :)Jeszcze się coś stanie... Jak u kolegi Cichego, i co?
Strach ma wielkie oczy ha BIOSY MSI nie są tak fajne podobno ha a jeszcze aktualizacja bios mnie czeka zapewne... Hmm nie sprawdziłem jaką mam wersję bios ha za krótki dzień ha
krzysztofz24
11-08-2019, 22:41
No to przynajmniej 3333MHz ustaw :)
Kurde, niech ten komp chociaz kilka dnie na defaultowych ustawieniach pochodzi:-).
sokolnik
11-08-2019, 22:45
Kurde, niech ten komp chociaz kilka dnie na defaultowych ustawieniach pochodzi:-).Właśnie ha
Wytrzymałem kilka miesięcy zanim stary ram 2133 podkrecałem na szalone 2400 albo 2666 to i teraz poczekam.
3200 to świat i ludzie :)
Wiem, nowe Ryzeny pokazują pazur przy szybkich ramach... Ale spokojnie. Niech to pochodzi normalnie zobaczymy co bedzie dalej :)
Ale masz ram, który aż się prosi żeby mu ustawić więcej, twój procesor ma kontroler 3200MHz, u mnie jest 2933MHz, a pamięci chodzą na 3600MHz, wieć i u ciebie powinno ale tak ostrożnie 3466 ustaw :)
sokolnik
12-08-2019, 16:08
Ale masz ram, który aż się prosi żeby mu ustawić więcej, twój procesor ma kontroler 3200MHz, u mnie jest 2933MHz, a pamięci chodzą na 3600MHz, wieć i u ciebie powinno ale tak ostrożnie 3466 ustaw :)Narazie nic nie podkrecam, muszę poznać maszynę i się zaprzyjaźnić, nie można od razu katować... Najpierw flirt a później ostro haha
Ja odesłałem płytę do Morele (nie wiem po co w ogóle dałem się znowu namówić na Gigabyte - ta płyta Aorus Elite to plastikowe badziewie z kiepskim biosem, nie można nawet ustawić Vcore na sztywno).
Najprawdopodobniej wezmę MSI Gaming Plus x570. Do droższych nie widzę sensu dopłacać.
sokolnik
12-08-2019, 17:36
Ja odesłałem płytę do Morele (nie wiem po co w ogóle dałem się znowu namówić na Gigabyte - ta płyta Aorus Elite to plastikowe badziewie z kiepskim biosem, nie można nawet ustawić Vcore na sztywno).
Najprawdopodobniej wezmę MSI Gaming Plus x570. Do droższych nie widzę sensu dopłacać.Cooo?
Gigabyte to szajs?
MSI podobno też ha [emoji38]
Popatrz na ASUSy, miałem pod Intela nie było problemów.
Właśnie sprzedałem Intela i płytę poprzez allegro, kasa już jest na PayU :)
sokolnik
12-08-2019, 20:53
na bardzo szybko, bo jeszcze jadę do Tesco po taśme klejącą, obklejam i wysyłam w świat Intela :) Dokładnie na Podlasie... Mońki... jeździłem tam... do mojej byłej ha świat mały :)
1.
29116
2.
29117
3.
29118
4.
29119
5.
29120
6.
29121
a świeci tak:
7.
29122
Intel po zdjęciu chłodzenia :) Troche za dużo było pasty. Teraz nie rozprowadzałem pasty aż do samych boków IHS :) Tragedii nie ma, wyczyszczone wszystko ładnie, alkoholem izopropylowym :)
8.
29123
9.
29124
Asus chwali się, ze na ich płytach mozna o wiele bardziej podkręcić nowe Ryzeny. Myślicie , że to tylko przechwałki, czy coś w tym jest ?
sokolnik
13-08-2019, 13:31
Asus chwali się, ze na ich płytach mozna o wiele bardziej podkręcić nowe Ryzeny. Myślicie , że to tylko przechwałki, czy coś w tym jest ?Przechwałki, Asus ostatnio miał ostra kampanie reklamowa z atakami na konkurencję... Gdzieś o tym czytałem.
Robi dobre płyty ale czy aż tak dobre?
Nowe Ryzeny podobna są już tak bardzo wyżyłowane że podkręcanie ich jest nieopłacalne. Mały przyrost wydajności do wysokiego żucia energi oraz degradacji krzemu poprzez wysokie napięcia. Mzoe aktualizacje bios i tej agesy coś poprawia, nie wiem.
Asus chwali się, ze na ich płytach mozna o wiele bardziej podkręcić nowe Ryzeny. Myślicie , że to tylko przechwałki, czy coś w tym jest ?
Jak kupisz X470 to raczej każda podobnie będzie kręciła nowe cpu, na B450 najlepszy jest gigabyte i msi, asus słabiutko.
Kręcenie jest symboliczne ale zrobisz to na każdej płycie, nie musisz wywalać na płytę kupę kasy.
RAM najlepiej kręci sie na gigabyte aorus B450 i X470, na MSI X470, na Asus X470, MSI na B450 tylko brać z dopiskiem MAX.
sokolnik
13-08-2019, 16:12
Jak kupisz X470 to raczej każda podobnie będzie kręciła nowe cpu, na B450 najlepszy jest gigabyte i msi, asus słabiutko.
Kręcenie jest symboliczne ale zrobisz to na każdej płycie, nie musisz wywalać na płytę kupę kasy.
RAM najlepiej kręci sie na gigabyte aorus B450 i X470, na MSI X470, na Asus X470, MSI na B450 tylko brać z dopiskiem MAX.Najlepiej wszystko się kręci na MSI x570... Włącznie z wentylatorem chipsetu ha ha
sokolnik
13-08-2019, 16:51
a tak w ogóle to zapytam, czy dobrze wpiąłem dyski ? :)
Systemowy Samsung NVME m2 to 2go portu na dole płyty głownej (z dala od grafiki).
Pozostałe 3 dyski SATA odpowiednio do portów SATA:
1 - ssd
2 - hdd
3 - hdd
Dobrze? :)
krzysztofz24
13-08-2019, 16:59
Oj bez takich. Czy ja mam napisac ze mi sie kiedys popsula plyta Gigabyte i to kiepska firma. A z Asusem mam zero problemow ja i moi znajomi.
Nie generalizowalbym...
Choc moje osobiste zdanie jest takie ; Asus, Gigabyte, Msi, Asrock.
Z tym ze w przypadku Msi to ja dziekuje firmie, ktora nie wiem czym sie kierowala
"oszczedzajac" na pamieci, ze userzy nie maja jak nowych biosow wgrywac.
Moze jeszcze na czyms oszczedzaja...
A Asrock wyszedl z Asusa i to mala firemka z ubozsza oferta.
Takze, co uzytkownik. To inne preferencje co do ulubionej marki.
Systemowy Samsung NVME m2 to 2go portu na dole płyty głownej (z dala od grafiki).
1 - ssd
2 - hdd
3 - hdd
Bardzo niedobrze.
Dyski powinienes wpinac na przemian. Czyki sata1, sata3, sata5.
Czynne porty sata nie stykajac sie ze soba nie generuja wzajemnych zaklocen i plus 5% do transferu.
Po za tym nieparzyste sa szybsze.
;-).
sokolnik
13-08-2019, 17:31
Oj bez takich. Czy ja mam napisac ze mi sie kiedys popsula plyta Gigabyte i to kiepska firma. A z Asusem mam zero problemow ja i moi znajomi.
Nie generalizowalbym...
Choc moje osobiste zdanie jest takie ; Asus, Gigabyte, Msi, Asrock.
Z tym ze w przypadku Msi to ja dziekuje firmie, ktora nie wiem czym sie kierowala
"oszczedzajac" na pamieci, ze userzy nie maja jak nowych biosow wgrywac.
Moze jeszcze na czyms oszczedzaja...
A Asrock wyszedl z Asusa i to mala firemka z ubozsza oferta.
Takze, co uzytkownik. To inne preferencje co do ulubionej marki.
Bardzo niedobrze.
Dyski powinienes wpinac na przemian. Czyki sata1, sata3, sata5.
Czynne porty sata nie stykajac sie ze soba nie generuja wzajemnych zaklocen i plus 5% do transferu.
Po za tym nieparzyste sa szybsze.
;-).Jak ja transfery miałem bardzo dobre, zgodnie z deklaracjami producenta :) zapis i odczyt :) na asusie, bo na msi za mało testów :)
Remont rulezzzz
1 - ssd
2 - hdd
3 - hdd
SATA obojętnie, a M.2 jeśli oba maja te same parametry PCIe to teżobojętne, w płytach budżetowych B450 tylko jeden M.2 jest na najszybszym PCIe.
na B450 najlepszy jest gigabyte (..)
Nie no, bez żartów. Z takim sterowaniem napięciami w Biosie ?
Nie generalizowalbym...
Nie generalizuje tylko przed zakupem płyty na B450 sporo się dowaiadywał jak to działa, no i tu Asus nie jest polecany, TDP 105W na tym zwyczajnie chodzi słabiutko, mocno przegrzewa się, tu najlepiej wypada MSI, a gigabyte jako tako, Biostar wypadał tez bardzo dobrze.
Nie poruwnujmy płyt B450 z X470, to co innego, dlatego napisałem że Asus na B450 jest mocno przeciętny, 95W TDP to max jaki tam można wciskać.
Ja osobiście najlepiej wspominam jakość wykonania, wyposażenie, wsparcie u EVGA ale obecnie to u nas niszowa firma w płytach, nie znam Biostar ale ludzie chwalą, Gigabyte dobrze wykonany, dobre UEFI i co ważne dbają o starsze produkty w aktualizacjach, Asrock miałem i nic się nie działo ale teraz na B450 to tragedia.
Płyty na X470 mają mniej słabych modeli i tu praktycznie co się podoba można brać.
Ja jeszcze wybrałem Gigabyte dlatego że na płycie ma piny spdif coax, żadna płyta na B450 od MSI tego nie ma, tak samo chyba Asrock też to wywalił, są modele co mają na panelu tylnym spdif optyczny ale ja potrzebowałem piny coax do podłączenia śledzia z wyjściami do amplitunera.
sokolnik
13-08-2019, 18:45
tylko teraz HDD 2 TB mam jako E a 1 TB jako F... a chciałbym odwrotnie... czyli zmiana litery w ustawieniach załatwi sprawę? :)
krzysztofz24
13-08-2019, 18:49
Kurde, to wszystko to indywidualne preferencje.
Ze mozna by tu chyba zastosowac powiedzenie, ze o gustach sie nie dyskutuje.
Ale plyty Biostar czy Evga to bym w zyciu nie wzial, bo to DLA MNIE, po prostu firmy krzaki...
sokolnik
13-08-2019, 18:49
Trochę mnie martwi prędkość zapisu z Samsunga NVMe na SSD zwykły sata... A początku transfer mega duży... By potem zwolnić do 40 MB na sek... To normalne? Jakiś katalog backups z LR. 29145
Kurde, to wszystko to indywidualne preferencje.
Ze mozna by tu chyba zastosować powiedzenie, ze o gustach sie nie dyskutuje.
Ale plyty Biostar czy Evga to bym w zyciu nie wzial, bo to DLA MNIE, po prostu firmy krzaki...
EVGA to świetna firma, może mam inne doświadczenia bo miałem ich np kartę graficzną chyba to była gtx460 i po roku pojawiły się artefakty, zgłosiłem to i przysłali kuriera, po tygodniu kurier przywiózł gtx560 :)
To jest firma półkę wyżej niż jakieś tam msi czy gigabyte :)
Nie wiem nawet czy teraz robią płyty.
Biostar miałem ich płyty i były bardzo popularne dawniej.
tylko teraz HDD 2 TB mam jako E a 1 TB jako F... a chciałbym odwrotnie... czyli zmiana litery w ustawieniach załatwi sprawę? :)
Tak, w zarządzaniu dyskami.
nikoniarz
13-08-2019, 20:26
EVGA to świetna firma(...)
To jest firma półkę wyżej niż jakieś tam msi czy gigabyte :)
Przecież równie dobrze można napisać zupełnie odwrotnie. No chyba, że gdzieś można poczytać o tym zaszeregowaniu "półek"?
sokolnik
13-08-2019, 20:47
Uwaga, ważna sprawa, werykacja nikoniarzy potrzebna.
Czy w tych temp CPU widać coś złego?
29147
Przecież równie dobrze można napisać zupełnie odwrotnie. No chyba, że gdzieś można poczytać o tym zaszeregowaniu "półek"?
To jest moje zaszeregowanie :)
cz4rnuch
13-08-2019, 21:01
Prawie jak wojenki systemowe Canon vs Nikon. W życiu bym nie pomyślał, że logo na płycie głównej może wzbudzić tyle emocji.
krzysztofz24
13-08-2019, 21:07
To jest moje zaszeregowanie :)
Ja swoje tez przedtawilem:-).
Prawie jak wojenki systemowe Canon vs Nikon. W życiu bym nie pomyślał, że logo na płycie głównej może wzbudzić tyle emocji.
To samo zycie;-).
Trafne przyrownanie dales.
Ja tam ma naklejke na obudowie "Powered by Asus" i basta:-).
sokolnik
13-08-2019, 23:30
i nikt mi nie napisze nic o temp...
a mam ze 2-3 grudki na podstawce chłodzenia cpu... wyczuwalne pod paznokciem... lipa... bo w tych miejscach grudki "gniotą CPU" a podstawka coolera nie przylega idealnie do CPU i temp mogą być wyższe...
A po co mają 2-3 grudki na podstawce chłodzenia wbijać mi się w 3900x? Wg poradników na YT i forach można w prosty sposób je zeszlifować papierem ściernym o różnej gradacji, od 600-800 do 1600-2000. Potrzebna tylko tafla szkła, papier ścierny, nawet pasta polerska, czas do spolerowania a potem czyszczenie alkoholem izopropylowym...
myślę to zrobić, bo ja faktycznie mam te grudki na podstawce Dark Rocka 4 Pro, masakra... wyczuwalne pod palcem, przy zmianie cpu zauważyłem :/
zrobiłem szybki (krótki test, jakieś max 10 min) render filmu, i temp w AMD RYZEN MASTER kręciła się pomiędzy 81-83 stopnie... Podobno jeden rdzeń mi się grzeje bardziej niż inne, stad moje podejrzenia na temat temp.
krzysztofz24
14-08-2019, 00:56
Nie ma sensu tego polerowac, zyskasz 1-2 stopnie. Zobacz YT.
No musisz po prostu kupic 2 chlodnice 360mm i samemu zlozyc jakies porzadne chlodzenie. Bo AiO na pewno by cie nie usatysfakcjonowalo;-)
A Intel sie nie wygniotl od tych grudek jak tyle czasu mial to chlodzenie zalozone:lol:?
sokolnik
14-08-2019, 06:30
Nie ma sensu tego polerowac, zyskasz 1-2 stopnie. Zobacz YT.
No musisz po prostu kupic 2 chlodnice 360mm i samemu zlozyc jakies porzadne chlodzenie. Bo AiO na pewno by cie nie usatysfakcjonowalo;-)
A Intel sie nie wygniotl od tych grudek jak tyle czasu mial to chlodzenie zalozone[emoji38]?Ja tego Dark rocka mam na gwarancji, przecież za go w grudniu kupiłem. Myślę to zdemontować w jakiś wolny dzień, wyczyścić, zrobić zdjęcia, wysłać do be quiet/x-kom i poczekać na to co oni myślą. Może mi wymienią na nowy i obejdzie się bez polerowania.
sokolnik
14-08-2019, 09:28
Ustalone z małżonką ha dziś rozkrecanie chłodzenia, robię foty, wysyłam maila z reklamacją, zobaczymy co odpiszą. Przy okazji nałoże jeszcze raz pastę, może temp spadną. Zobaczymy.
Bo od jutro kafelki będą kladzione a ja biorę się za dalsze malowanie.
Moim zdaniem te grudki powstały od pasty i są do usunięcia, papier wodny o grubości jak do polerowania lakieru samochodowego, nie musi być po tym połysk.
Jeśli na jednym rdzeniu jest taka temperatura wysoka to dziwne i nie zmieni tu poprawianie chłodzenia.
Dla pewności aktualizacja BIOS żeby była najnowsza AGESA.
Max temp dla tego cpu to 95 stopni w specyfikacji.
sokolnik
14-08-2019, 15:06
Dzień dobry,
Jeśli „dziurki i zgrubienia” występują na stopie chłodzenia (część która styka się bezpośrednio z procesorem) to nie powinno tak być.
Potrzebujemy tego produktu aby wymienić na nową jednostkę.
:)
Dziś foteczki i jazda z wymianą na nową sztukę.
Pytanie czy spowrotem zakładać trgo DR4P czy założyć box AMD? :)
sokolnik
14-08-2019, 18:23
uwaga, operacja zakończona. DR4P zdjęty.
Proszę o ocenę zdjęć.
1.
29165
2.
29166
3.
29167
4.
29168
5.
29169
6.
29170
7.
29171
Nawet na CPU są rysy :( :( :(
8.
29172
Co to za syf tam dałeś że weszło w jakąś reakcje z metalem?
Obstawiam że nie uznają ci reklamacji.
Te ślady na radiatorze były czy szlifowałeś to czymś bo wygląda jakby ktoś to potarł papierem ściernym 80-tką :)
aaa i ten ryzen wygląda jakby go mały chińczyk przemalował, jakaś podróbka chyba ;)
sokolnik
14-08-2019, 19:29
Co to za syf tam dałeś że weszło w jakąś reakcje z metalem?
Obstawiam że nie uznają ci reklamacji.
Te ślady na radiatorze były czy szlifowałeś to czymś bo wygląda jakby ktoś to potarł papierem ściernym 80-tką :)
aaa i ten ryzen wygląda jakby go mały chińczyk przemalował, jakaś podróbka chyba ;)
Pasta od samego początku była używana Thermal Grizzly Kryonaut. A do mycia starej pasty i odtłuszczania powierzchni alkohol izopropylowy kupiony w Komputroniku. Mycie ręcznikiem papierowym, dobrze nasączonym więc o zrobieniu rys czymś takim nie ma mowy.
Niczym innym nie tarłem, nie wycierałem, nic tam innego nie było.
Ja myślę że tak było od początku, tylko po pół roku się to uwidoczniło.
A ja myślę że uznają mi to bez problemu.
W X_KOM pytał się mnie dziś jakiej pasty używałem - myślę, podchwytliwe pytanie :) powiedziałem prawdę a gość mówi, że to dobrze bo są pasty/ciekły metal i ich nie można używać do takich chłodzeń bo zachodzi reakcja chemiczna.
także spoko.
Zobaczymy co odpisze X-KOM oraz be quiet.
Najlepiej jakby mi wysłali jakieś dobre AiO w ramach przeprosin :)
sokolnik
14-08-2019, 20:09
Na 4 duże produkty które kupiłem w xkom, nie liczę jakiś tanich akcesoriów, to 2 z nich miały maja wadę.
Laptop OK
KARTA GRAFICZNA OK
moje zamówienie z grudnia 2018, obudowa be quiet miała rysy, oddali 50 zł jako rabat. Myślę sobie, dobra niech będzie. Ale teraz ta podstawka chłodzenia, niby najtańsza rzecz ale jak ważna! I znowu wtopa. Grudniowe zakupy... Ja uważam że dostałem towar ze zwrotów i tyle.
Dobrze że ten procesor kupiłem w innym sklepie, przynajmniej problemów nie ma. Płyta z Komputronika też działa super :)
sokolnik
14-08-2019, 20:49
a chciałbym dodać, przy okazji pokażę Krzysztofowi :)
Jak wyglądało moje poprzednie chłodzenie, które użytkowałem 2 lata bez wymiany pasty, wyczyściłem i sprzedałem za 50 zł - wyglądało jak nowe.
29176
a w tym DR4 Pro to jakieś jaja są. Pasta nr 1 na świecie. Chłodzenie też TOP chłodzeń powietrznych... oj be quiet słabo słabo... a jeszcze mi gość z serwisu be quiet powiedział, ze najwięcej zajmują się zasilaczami, bo ich najwięcej sprzedają i ich jest najwięcej reklamacji :)
krzysztofz24
14-08-2019, 21:17
Tak samo wyglada jak be guiet na zdjeciu nr 7.
Jestesmy na forum foto, wiec nie porownujmy zdjecia walnietego fleszem na wprost gdzie jest wydobyta kazda ryska faktury od zdjecia zrobionego w swietle zastanym. Po za tym jest to chlodzenie innego typu z inaczej rozwiazana podstawa, gdzie miedziane rurki przechodza bezposrednio przez podstawe. A poza tym nawet w tym kieposkim swietle ja tam widze ryski po obrobce szlifowania w fabryce. Szczegolnie na tych rurkach miedzianych.
Jakos w kazdym tescie to Dark rock 4 pro jest polecane, wszyscy sie nim wrecz jaraja. Twoj Intel podkrecony na max pracowal na nim normalnie w zakresie temperatur. Ryzen tez trzyma dobre temperatury...
A te grudki to niemal skamieniale prawie, kawalki pasty na 99%. Bo nie ma opcji zeby w procesie szlifowania w fabryce powstaly jednoczesnie mikrorysy i wystajace zadziory - to jest niemozliwe.
I pamietaj co masz powiedziec, jak ci odpowioedza z serwisu be quiet potwierdzajac moje zdanie:-).
P.s Niezle zadziory i niedokladnosci odlewnicze na tej pierwszej rurce, najblizej ogladajacego. W okolicach "kolanka".
Na zdjeciu powyzej.
DR4pro jest bardzo dobre ale jak ze wszystkim znajdzie się grupa fanatyków i wałkuje po forach w kółko że coś najlepsze, Noctua u nas takim ulubieńcem nie jest mimo że lepsza.
Jeszcze sprawa pasty, ludzie wydziwiają strasznie i kupują pasty za dość sporą kasę, zapominając że ideałem jest nie ich parametr przewodnictwa cieplnego tylko jak bardzo są w stanie wypełnić wady powierzchni i jej maksymalnie mała ziarnistość po to żeby się usunąć maksymalnie.
Czyli super pasta, która utworzy warstwę jakieś tam mikrony większą będzie gorsza od słabej pasy ale cieńszej.
To tak w skrócie bez fachowego opisywania o co chodzi :)
krzysztofz24
14-08-2019, 21:40
DR4pro jest bardzo dobre ale jak ze wszystkim znajdzie się grupa fanatyków i wałkuje po forach w kółko że coś najlepsze, Noctua u nas takim ulubieńcem nie jest mimo że lepsza.
A co tam forum. Odpalasz test i wszystko jasne. Sporo ich i wszystko widac jak na dloni. Noctua przewaznie numer 1, DR4P w pierwszej trojce przewaznie.
Z tym ze roznice miedzy takimi topowymi chlodzeniami sa juz niemal aptekarskie.
Ja bym np osobiscie wybral cichsze chlodzenie a ciut mniej wydajne.
A Be quiet wlasnie na to stawia jako najwazniejsza ceche.
Mozna by jeszcze wziasc pod uwage parametr cena vs wydajnosc.
P.s Pamietam jak mialem boxowe chlodzenie do AMD FX. Wiatraczek 80mm naparzal 4000 rpm. Ja nie wiem czy ono bylo uszkodzone, czy tobyla cecha jego lozyska.
Ale obciazone na maxa w graniu, generowalo oprocz szumu jakies metaliczne infradzwieki wrzynjace sie w ucho, powaznie:-). Normalnie jakies pilowanie. Jak gralem z bratem online, to musialem po 1-1,5 godz przerwac, bo tego nie nie wyrabialem, to bolalo.
To jak kupilem Be quiet, specjalnie z wentylatorem 140mm ktory chodzi "tylko" do 1500rpm....to bylem w szoku ze slysze prace dysku twardego a nie to chlodzenie i ta bloga cisza.
A jak mnie w komputroniku po montazu be quiet, zapytali co zrobic ze starym chlodzeniem box, to pokazalem kosz i powiedzialem zeby je wyrzucilio jak moga:-).
sokolnik
14-08-2019, 22:09
Tak samo wyglada jak be guiet na zdjeciu nr 7.
Jestesmy na forum foto, wiec nie porownujmy zdjecia walnietego fleszem na wprost gdzie jest wydobyta kazda ryska faktury od zdjecia zrobionego w swietle zastanym. Po za tym jest to chlodzenie innego typu z inaczej rozwiazana podstawa, gdzie miedziane rurki przechodza bezposrednio przez podstawe. A poza tym nawet w tym kieposkim swietle ja tam widze ryski po obrobce szlifowania w fabryce. Szczegolnie na tych rurkach miedzianych.
Jakos w kazdym tescie to Dark rock 4 pro jest polecane, wszyscy sie nim wrecz jaraja. Twoj Intel podkrecony na max pracowal na nim normalnie w zakresie temperatur. Ryzen tez trzyma dobre temperatury...
A te grudki to niemal skamieniale prawie, kawalki pasty na 99%. Bo nie ma opcji zeby w procesie szlifowania w fabryce powstaly jednoczesnie mikrorysy i wystajace zadziory - to jest niemozliwe.
I pamietaj co masz powiedziec, jak ci odpowioedza z serwisu be quiet potwierdzajac moje zdanie:-).
P.s Niezle zadziory i niedokladnosci odlewnicze na tej pierwszej rurce, najblizej ogladajacego. W okolicach "kolanka".
Na zdjeciu powyzej.
Napiszę jeszcze raz... mój używany Spartan 2 lata, na zwykłej paście 2 letniej na procu, podstawka chłodzenia wyglądała milion razy lepiej niż teraz na tym DR. Gdyby mój DR dziś wyglądał jak ten Spartanik to bym nie kombinował nic z reklamacją DR.
krzysztofz24
14-08-2019, 22:21
Napiszę jeszcze raz... mój używany Spartan 2 lata, na zwykłej paście 2 letniej na procu, podstawka chłodzenia wyglądała milion razy lepiej niż teraz na tym DR. Gdyby mój DR dziś wyglądał jak ten Spartanik to bym nie kombinował nic z reklamacją DR.
Ale te zdjecia nie sa tu miarodajne do oceny.
A ja juz nie bede po raz enty mowil tego co ci mowilem:-)
To sprzedaj to Dark Rock i kup Spartana, zobaczymy jak tam temperatury;-)
sokolnik
14-08-2019, 22:28
spartan to świetne chłodzenie, da radę sobie nawet z OC :)
wiem bo testowałem :)
Ja bym sobie głowy nie zawracał tylko zrobił jak napisałem wcześniej, papierem wodnym przejedziesz, pasta i zakładaj, chce ci się załatwiać reklamacje jak wszystko jest ok ?
krzysztofz24
14-08-2019, 22:34
spartan to świetne chłodzenie, da radę sobie nawet z OC :)
wiem bo testowałem :)
To je odkup spowrotem:-D;-).
Albo zaproponuj swojego "wadliwego" Dark Rocka tamtemu kupujacemu co wzial Spartana, pewnie lyknie na nieswiadomce;-)
sokolnik
14-08-2019, 23:03
To je odkup spowrotem:-D;-).
Albo zaproponuj swojego "wadliwego" Dark Rocka tamtemu kupujacemu co wzial Spartana, pewnie lyknie na nieswiadomce;-)
ja nie chciałbym sprzedać tego DR by mi ktoś potem je odsyłał i wyśmiał.
Na bank by je ktoś odesłał. Jestem o tym przekonany.
krzysztofz24
14-08-2019, 23:19
Taa;-)
Albo wyczyscil i zamontowal i cieszyl sie sprawnie dzialajacym chlodzeniem.
Bo przeciez teraz dziala bez zarzutu, temperatury ok przeca...
sokolnik
15-08-2019, 22:21
3900x i test pamięci :)
https://www.google.com/amp/s/www.gry-online.pl/S013-amp.asp%3fID=116329
sokolnik
16-08-2019, 10:09
Poprawy link:
https://www.gry-online.pl/hardware/jak-pamiec-ram-wplywa-na-wydajnosc-procesora-amd-ryzen-9-3900x/z91c669
Masz tu fajne wiatrakowce 120mm https://www.komputronik.pl/product/198183/be-quiet-pure-wings-2-120mm.html
sokolnik
16-08-2019, 11:51
Masz tu fajne wiatrakowce 120mm https://www.komputronik.pl/product/198183/be-quiet-pure-wings-2-120mm.htmlMi potrzebny 1 wentylator nad chłodzenie CPU... Bo tak naprawdę mam tylko 1 wyciągający z tyłu obudowy... 2 z przodu wciągają.
Jak bym kupował to chyba Silent Wings 3 od be quiet, takie mam w obudowie i są ciche i robią huragan :)
Jeszcze mam pytanie o ram... Zastanawia mnie, czy możliwe byłoby obniżenie timingow... Np CL 14 ALBO CL 15 chociaż.
Takie 3600 CL 15 to by było coś :)
Ja wyłączyłem swoje wiatraki przednie ostatnio i jedyne co działa do wiatrak na chłodzeniu cpu przedmu****ący radiator w kierunku tyłu obudowy, zasilacz w osobnej części ale ząłożony odwrotnie żeby wyciągał powietrze spod karty graficznej.
Tylko że ja mam 65W cpu, a ty 105W co jednak generuje sporo ciepła.
Stawiaj na cyrkulacje, żadnych bocznych i górnych, przednie 2-3 wiatraki, na tył nie dawałbym wtedy nic, zależy też gdzie dmuchają te przednie, u mnie owiewają dyski i powietrze idzie głównie w kierunku cpu i gpu ( to chyba nie jest dziwne ), więc jest ok.
Czasami budy mają jakieś dziwne kanały powietrzne i powietrze od przednich wiatraków jest ukierunkowane, to może psuć mocno cyrkulacje mimo że wygląda fajnie.
Zastanawia mnie, czy możliwe byłoby obniżenie timingow... Np CL 14 ALBO CL 15 chociaż.
Takie 3600 CL 15 to by było coś :)
Jest możliwe ale co zyskasz jak to się robi do gier, a nie użytkowych, a grzebania przy tym masakra.
3600 na domysłnych ustawieniach i masz super, nie kombinuj.
Ściągnij sobie Ryzen DRAM kalkulator, jest aktualizacja i wylicza już E-Die na ZEN2, pokaże ci możliwości jakie ma twój ram.
U mnie jak krew z nosa idzie. Morele bujają się z wymianą od wtorku, więc nie czekam na nich i kupiłem w Komputroniku MSI x570 Gaming Plus. Póki co śmiga ;)
sokolnik
16-08-2019, 13:17
U mnie jak krew z nosa idzie. Morele bujają się z wymianą od wtorku, więc nie czekam na nich i kupiłem w Komputroniku MSI x570 Gaming Plus. Póki co śmiga ;)Bo to dobra płyta jes!!!! :D ale Pro Carbon WiFi jest lepsza ha
Napisz jak tam działają Ci wiatraki chipsetu i jakie masz jego temp :)
Na razie to mi się Windows wiesza. Ale zrobiłem update Biosu bo była wersja pierwsza i póki co odpukać jest OK.
sokolnik
16-08-2019, 13:42
Na razie to mi się Windows wiesza. Ale zrobiłem update Biosu bo była wersja pierwsza i póki co odpukać jest OK.Też pewnie muszę zrobić update biosu, na msi jeszcze tego nie robiłem. Proste to jest na msi czy jakieś skomplikowane? Mas ten przycisk z tyłu płyty głównej czy przez bios to robiłeś...?
Oglądałem jakiś filmik i koleś mówił że nowy bios nic nie wnosi nowego... Ale pytanie o której agesie mówił.
Plik na pendrive i w biosie zmieniasz (USB Flash).
Póki co jeszcze bez restartu, a wcześniej na starym biosie to w zasadzie co chwila. Wiatrak ustawiłem w tryb silent i w ogóle się jeszcze nie kręcił, tylko przy uruchamianiu kompa.
sokolnik
16-08-2019, 13:57
Plik na pendrive i w biosie zmieniasz (USB Flash).
Póki co jeszcze bez restartu, a wcześniej na starym biosie to w zasadzie co chwila. Wiatrak ustawiłem w tryb silent i w ogóle się jeszcze nie kręcił, tylko przy uruchamianiu kompa.Temp chipsetu? :)
W bios pokazuje temp chipsetu również.
Update z poziomu windows jest chyba najwygodniejszy i każda płyta to ma.
Pokazywało 42 stopnie jak się bios aktualizował.
Update z poziomu windows jest chyba najwygodniejszy i każda płyta to ma.
Wolałem przez bios bo winda się zawieszała.
sokolnik
16-08-2019, 14:51
A ja czytałem że aktualizacje BIOS przez Windows są często nieudane i że lepiej to robić z poziomu bios. W Asus robiłem z biosa 2 czy 3 razy i było OK.
Teraz mam remont, nie mam czasu na kompa :)
krzysztofz24
16-08-2019, 15:10
sokolnik chcialem zamowic test:-).
To bedzie test wiatraczka na mostku poludniowym.
Poprosilbym o ponowne zainstalowanie Crysis 3. I odpalenie go na totalny full.
Bez synchronizacji pionowej! Synchronizacja pionowa na OFF.
I pograj tak 30 min. Pomijasz samouczek i wszelkie filmiki. Sama rozgrywka.
Poczatek gry z ta misja w deszczu bedzie idealny. Ustaw sobie najlatwiejszy poziom, bo to w sumie chodzi o to zebys duzo chodzil po lokacjach a nie sie czail;-).
A nawet mozesz troche dluzej sie pokrecic w tych wymagajacych dla GPU lokacjach.
Wazne. Ustawienia wiatraczkow i tego na chipsecie defaultowe, jesli jest to tryb auto.
Zadne krzywe uzytkownika.
I po 30 min wejdz do Biosu (nie zewnetrzne programy) i odczytaj predkosc obrotowa wiatraczka na chipsecie.
Chcialbym zobaczyc jakie predkosci obrotowe tego wiatraczka ustawi plyta jak bedzie na niego przez dluzszy czas dawac 75 st.C z GPU.
Kiedy test:-)?
sokolnik
16-08-2019, 15:17
sokolnik chcialem zamowic test:-).
Bez synchronizacji pionowej!
Poczatek gry z ta misja w deszczu bedzie idealny. Ustaw sobie najlatwiejszy poziom, bo to w sumie chodzi o to zebys duzo chodzil po lokacjach a nie sie czail;-).
Wazne. Ustawienia wiatraczkow i tego na chipsecie defaultowe, jesli jest to tryb auto.
I po 30 min wejdz do Biosu (nie zewnetrzne programy) i odczytaj predkosc obrotowa wiatraczka na chipsecie.
Chcialbym zobaczyc jakie predkosci obrotowe tego wiatraczka ustawi plyta jak bedzie na niego przez dluzszy czas dawac 75 st.C z GPU.
Kiedy test:-)?1 sprawa.
Nie mam żadnej gry.
2.
Nie chce instalować znowu Crysis bo to wybitnie obciążająca kompa gra, a w tą grę grać nie będę.
3.
Wolałbym zainstalować Wieśka 3 i tam robić testy, może sobie znowu pogram.
4.
Teraz nie będę nic instalować i katować mojego proca, czekam na rozwinięcie akcji mojej reklamacji DR4Pro, zresztą to wątek o wymianie chłodzenia... Trzeba wątek kontynuować :)
5.
Do testów, musiałbym aktualizować BIOS. A biosu jeszcze nie rozgryzłem.
6. Nie mam czasu na jakieś szatańskie testy/gry :)
krzysztofz24
16-08-2019, 15:51
Robisz pelno testow, tylko syntetycznych.
A ja proponuje praktyczny test interesujacy bardzo dla graczy.
I o to chodzi zeby Crysis 3 obciazal kompa. A w szczegolnosci karte grafiki.
Sciagnales raz sobie pirata, to i drugi raz dasz rade:-).
Proc to przezyje, nie martw sie. Crysis 3 bardzo dobrze sie skaluje na wiele rdzeni.
A to bylby bardzo miarodajny test jak ten wiatraczek chodzi.
Przy zachowaniu wszystkich warunkow, ktore ci opisalem.
Tak to mam kompa potwora...a jak co do czego to...;-)
Nie peniaj:-);-).
Zapuść sobie Thaiphoon Burner, obciąża gpu, ram i cpu ładnie, nie wypala dziury w płycie głównej :)
Do testowania ram podczas kręcenia już podawałem wcześniej co na ryzen jest ok.
A ja czytałem że aktualizacje BIOS przez Windows są często nieudane i że lepiej to robić z poziomu bios. W Asus robiłem z biosa 2 czy 3 razy i było OK.
Teraz mam remont, nie mam czasu na kompa :)
Tak ale jakieś 15 lat temu, od czasu jak masz backup bios robisz jak ci wygodnie.
Uff, odetchnąłem z ulgą. Jednak to była wina Biosu, od wgrania nowej wersji ani jednego restartu (bo to nie była zawieszka Windowsa tylko po prostu nagły restart systemu, jakby prąd odciął).
Na razie się bawię w podkręcanie, na razie stanęło na 4,35Ghz na wszystkich rdzeniach przy 1,3V. Temperatury w stresie zarówno CPU jak i Chipsetu w okolicach 65 stopni (chłodzenie Fortis 3) więc jest cacuszko. Wydajność multi core wychodzi mi 2,2x większa niż w i7-7700k. :D
Ty ostatecznie kupiłeś tego 3600 ?
sokolnik
16-08-2019, 20:07
Uff, odetchnąłem z ulgą. Jednak to była wina Biosu, od wgrania nowej wersji ani jednego restartu (bo to nie była zawieszka Windowsa tylko po prostu nagły restart systemu, jakby prąd odciął).
Na razie się bawię w podkręcanie, na razie stanęło na 4,35Ghz na wszystkich rdzeniach przy 1,3V. Temperatury w stresie zarówno CPU jak i Chipsetu w okolicach 65 stopni (chłodzenie Fortis 3) więc jest cacuszko. Wydajność multi core wychodzi mi 2,2x większa niż w i7-7700k. :DMi 3x krótsze czasy eksportu :)
Ty ostatecznie kupiłeś tego 3600 ?
Nie, ja mam 3700x.
A tak faktycznie zapomniałem, no to tym masz tam spoko z temperaturami bo bazowo 65W.
sokolnik
16-08-2019, 21:32
A tak faktycznie zapomniałem, no to tym masz tam spoko z temperaturami bo bazowo 65W.A ja mam 105W, więc dobra podstawa chłodzenia CPU się przyda... Taka bez rys i gruzd po pół roku użytkowania na praktycznie najlepszej paście na świecie.
Może jakies AiO mi be quiet wyślę w ramach przeprosin razem z przeprosinami w Niemieckiej telewizji... :)
Dziś już koniec zabawy i praca - pierwsze wrażenie - prócz naturalnie szybszego eksportu (o czym już pisałem na poziomie 20% niewiele, ale zawsze), oraz szybszej konwersji DNG Converterem (25%) jest zasadnicza różnica w pracy na wysłużonym LR 6.14. O ile na i7 podczas obróbki proc pracował praktycznie na 100% i program dostawał zadyszki (przerzucanie zdjęć, kopiowanie presetów) tak na Ryzenie działa o dziwo dużo płynniej przy jednoczesnym wykorzystaniu procesora w max 60%. No i już się nic nie wiesza, więc chyba na dobre się polubimy. Temperatury pracy lajtowe - procesor 55 stopni, chipset 65 ;) Przypomnę OC 4,35Ghz na wszystkich rdzeniach.
sokolnik
17-08-2019, 11:24
Dziś już koniec zabawy i praca - pierwsze wrażenie - prócz naturalnie szybszego eksportu (o czym już pisałem na poziomie 20% niewiele, ale zawsze), oraz szybszej konwersji DNG Converterem (25%) jest zasadnicza różnica w pracy na wysłużonym LR 6.14. O ile na i7 podczas obróbki proc pracował praktycznie na 100% i program dostawał zadyszki (przerzucanie zdjęć, kopiowanie presetów) tak na Ryzenie działa o dziwo dużo płynniej przy jednoczesnym wykorzystaniu procesora w max 60%. No i już się nic nie wiesza, więc chyba na dobre się polubimy. Temperatury pracy lajtowe - procesor 55 stopni, chipset 65 ;) Przypomnę OC 4,35Ghz na wszystkich rdzeniach.Jaka masz obudowę? Wentylację ile wiatraków?
Co dokładnie zmieniłeś w BIOS by podkręcić CPU? Jakiś poradnik na internecie? YouTube?
Obudowę mam SilentiumPC Pax M70, ale wiatraki tylko te 2 fabryczne z przodu, jeden z tyłu i jeden na górze. RPM ustawione na minimum, żeby było cicho. Wentylator na chipsecie x570 wyłączony (tzn ustawiony tryb Silent, więc poniżej 75 stopni się nie włącza).
Jeśli chodzi o podkręcanie, nie jestem jakiś szczególnie biegły ale poprzednio miałem MSI Tomahawk i bios podobny, więc tylko ustawiałem najpierw w Ryzen Master na profilu 1 ustawienia testowe, żeby za każdym razem nie resetować komputera bo to czasochłonne (Mhz na wszystkich rdzeniach po kolei) a potem Cpu Voltage zaczynając od 1,25 V i robiłem Apply i Test. Jak poszło, to robiłem jeszcze test OCCT i CPUID Bench, żeby zobaczyć czy nie wywali błędów, nie zrestartuje się itp. Jednocześnie zerkałem na temperaturę procesora podczas obciążeń. Ustawienie np. 4,4Ghz 1,4V powodowało już wzrost temp do 80 stopni, więc postałem na 4,35Ghz i 1,32V bo przy takich wartościach mam 65 na procu i chipsecie. Potem wbiłem w Biosie te wartości (CPU Ratio 43,5 i Ovverride Voltage 1,32 ) i koniec. Naturalnie teraz Ryzen Master niepotrzebny i nie musisz go włączać (nie startuje z systemem).
Masz wyższe TDP procesora, więc pewnie będziesz miał inne temperatury po podkręceniu, musisz sobie więc dojść do najbardziej optymalnych ustawień.
Zaktualizuj sobie bios, pobierz też Dragon Center i zaktualizuje Ci Chipset AMD Ryzen (chyba coś jak firmware procesora) i inne sterowniki.
sokolnik
17-08-2019, 12:34
Obudowę mam SilentiumPC Pax M70, ale wiatraki tylko te 2 fabryczne z przodu, jeden z tyłu i jeden na górze. RPM ustawione na minimum, żeby było cicho. Wentylator na chipsecie x570 wyłączony (tzn ustawiony tryb Silent, więc poniżej 75 stopni się nie włącza).
Jeśli chodzi o podkręcanie, nie jestem jakiś szczególnie biegły ale poprzednio miałem MSI Tomahawk i bios podobny, więc tylko ustawiałem najpierw w Ryzen Master na profilu 1 ustawienia testowe, żeby za każdym razem nie resetować komputera bo to czasochłonne (Mhz na wszystkich rdzeniach po kolei) a potem Cpu Voltage zaczynając od 1,25 V i robiłem Apply i Test. Jak poszło, to robiłem jeszcze test OCCT i CPUID Bench, żeby zobaczyć czy nie wywali błędów, nie zrestartuje się itp. Jednocześnie zerkałem na temperaturę procesora podczas obciążeń. Ustawienie np. 4,4Ghz 1,4V powodowało już wzrost temp do 80 stopni, więc postałem na 4,35Ghz i 1,32V bo przy takich wartościach mam 65 na procu i chipsecie. Potem wbiłem w Biosie te wartości (CPU Ratio 43,5 i Ovverride Voltage 1,32 ) i koniec. Naturalnie teraz Ryzen Master niepotrzebny i nie musisz go włączać (nie startuje z systemem).
Masz wyższe TDP procesora, więc pewnie będziesz miał inne temperatury po podkręceniu, musisz sobie więc dojść do najbardziej optymalnych ustawień.
Zaktualizuj sobie bios, pobierz też Dragon Center i zaktualizuje Ci Chipset AMD Ryzen (chyba coś jak firmware procesora) i inne sterowniki.Ten Dragon Center mam ale tam nic nie pokazuje... :/ zero urządzeń ale nic... Tylko pokazuje aktualizacje sterowników... Pokazuje mi by pobrać sterownik chipsetu... A ja go mam zainstalowany bo instalowałem ze strony msi więc pokazuje jakieś pierdoły.
Muszę zaktualizować bios, dowiedzieć się co z moim chłodzeniem. Boję się że ten DR4Pro nie wyrobi się z podkreconym 3900x.
Faktycznie, zapomniałem że Ryzen Master jest łatwy do podkręcania. Jednak ja nie ufam podkręcaniu CPU poprzez program/Windowsa.
Ryzen Master to podstawa, to nie jest program, który ci kręci procesor na stałe tylko pomaga w ustabilizowaniu ustawień, po wszystkim go wywalasz i tyle.
Możesz też z niego korzystać, ustawiasz profil do pracy i profil jakiś normalny, jak chcesz mocy to skrótem klawiszy załączasz profil jaki chcesz ale wtedy zostawiasz program na stałe, widziałem też gości co sobie zrobili panel na obudowie i na dotykowym ekranie wciskają profil z ryzen master, fajne i łatwe do czasowego kręcenia komputera.
sokolnik
17-08-2019, 23:01
Zmieniłem tryb pracy wentylatora chipsetu na Silent.
Komputer włączony był jakieś 30 min, internet, kopiowanie zdjęć z karty pamięci na ssd Samsunga w sumie 10 GB jakieś 300 nef, wszedłem do bios i odczytałem temp chipsetu.
29275
krzysztofz24
17-08-2019, 23:16
Ale to jest light dla kompa takie kopiowanie zdjec.
Gdzie tu jakies obciazenia dla proca czy grafiki?
Wynik w glownej mierze zalezy od tego jak szybkoe masz dyski.
Ty wez sie za porzadne testy. Wroc! Forsowne uzytkowanie w praktyce.
Czyli to co ci pisalem o Crysis 3 zeby sprawdzic jak mostek poludniowy i jego wiatraczek.
A potem jak juz to zrobisz (obiecales jak obrobisz zdjecia:-) ).
To odpal Crysis 3 a w tle renderowanie filmiku...tylko trzymaj gasnice w pogotowiu;-).
W sumie ciekaw jestem bardzo czy proc by to dzwignal.
Bo granie i streamowanie to na luzaku. A granie i renderowanie:-)?
sokolnik
17-08-2019, 23:48
Ale to jest light dla kompa takie kopiowanie zdjec.
Gdzie tu jakies obciazenia dla proca czy grafiki?
Wynik w glownej mierze zalezy od tego jak szybkoe masz dyski.
Ty wez sie za porzadne testy. Wroc! Forsowne uzytkowanie w praktyce.
Czyli to co ci pisalem o Crysis 3 zeby sprawdzic jak mostek poludniowy i jego wiatraczek.
A potem jak juz to zrobisz (obiecales jak obrobisz zdjecia:-) ).
To odpal Crysis 3 a w tle renderowanie filmiku...tylko trzymaj gasnice w pogotowiu;-).
W sumie ciekaw jestem bardzo czy proc by to dzwignal.
Bo granie i streamowanie to na luzaku. A granie i renderowanie:-)?Na YT w recenzji mówili że można grać gdy w tle się renderuje tylko nic nie było o temp wtedy ha
U Ciebie to i tak niska ta temperatura. U mnie przy nicnierobieniu jest 60 stopni :) Załączenie wentylka zbija tę temperaturę raptem o parę stopni.
sokolnik
18-08-2019, 01:23
U Ciebie to i tak niska ta temperatura. U mnie przy nicnierobieniu jest 60 stopni :) Załączenie wentylka zbija tę temperaturę raptem o parę stopni.Niska ale PC działał krótko, jakieś 30 min i praktycznie nic nie robił :)
TRZEBA sprawdzić po 2h obróbki, 2h grania, renderingu 20 min bo dłuższych mój PC robić nie będzie ha bo nie kręcę aż tak długich filmów :)
Może jak zmieniłem pastę to nie będę znowu łapać 80-83 stopni na CPU podczas renderingu 2.7K :)
Niska ale PC działał krótko, jakieś 30 min i praktycznie nic nie robił :)
No to wysil go trochę, wszyscy piszą o temperaturach rzędu 60 stopni podczas normalnej pracy a jak karta graficzna mocno pracuje to wentylatorki zasysają ciepłe powietrze i wtedy są problemy. U Ciebie są duże radiatory, chociaż nie wiem, czy chciałbym by ten od chipsetu był połączony z tymi na m.2 ;)
sokolnik
18-08-2019, 09:17
No to wysil go trochę, wszyscy piszą o temperaturach rzędu 60 stopni podczas normalnej pracy a jak karta graficzna mocno pracuje to wentylatorki zasysają ciepłe powietrze i wtedy są problemy. U Ciebie są duże radiatory, chociaż nie wiem, czy chciałbym by ten od chipsetu był połączony z tymi na m.2 ;)Nie mogę go teraz wysilać bo dopiero co pastę na CPU nałożyłem i ona musi się ułożyć :)
Mam do obróbki i eksportu jakieś 200 zdjęć, na szybko jutro i we wtorek muszę wysłać na bank. Tylko taka obróbka nie wysili chipsetu :)
sokolnik
18-08-2019, 09:55
Jeszcze jakby mi ktoś powiedział, gdzie w którym programie, znajdę na 100% poprawne skazanie temperatur:
- Sekcji zasilania CPU...
- Chipsetu,
to byłbym bardzo wdzięczny.
krzysztofz24
18-08-2019, 09:59
W biosie.
Nie musisz sprawdzac temperatury co 5 minut:-).
A jak zestawic jeden program z drugim, to kazdy ma swoja interpretacje.
Z mniejszymy lub wiekszymi roznicami, o czym zreszta wiesz.
HSWMonitor dobrze pokazuje. Temperatura chipsetu to u mnie Pin8. Ogólnie można zdjąć w Biosie zasilanie Chipsetu o 0,1V, temperatura spadła na chipie o 10 stopni, innych niepożądanych zmian nie widzę :)
sokolnik
18-08-2019, 11:09
Narazie nic w BIOS nie zmieniam, oprócz krzywych wentylatorow/profili.
Bios muszę zaktualizować w pierwszej kolejności.
Narazie zapoznaje się ze sprzętem, pracuje nieźle, nie ma zwiech czy bluescreenów czy innych dziwnych akcji.
Jedynie dziwnie/wcale reaguje MSI ANFTERBURNER a dokładnie chodzi mi o sterowanie/profile wentylatorów karty graficznej...
Może dziś uda mi się obrobić trochę zdjęć i będę wiedział czy temp wzrasta a przynajmniej sprawdzę temp chipsetu w bios.
Update biosu to podstawa. W pierwszych biosach były różne bugi, podawanie wysokich napięć na CPU itp. Aktualizacja Biosu i ustawienie ręczne napięcia na CPU to priorytet. Potem sobie porównasz temperatury.
Aktualizacja bios to podstawa jak masz zaraz po premierze nowej serii cpu składany zestaw.
Poprawki UEFI, nowa AGESA, odczyt XMP itd.
sokolnik
18-08-2019, 11:39
Update biosu to podstawa. W pierwszych biosach były różne bugi, podawanie wysokich napięć na CPU itp. Aktualizacja Biosu i ustawienie ręczne napięcia na CPU to priorytet. Potem sobie porównasz temperatury.Z BIOS sobie poradzę raczej, aktualizował z pendrive na Asusie więc i na MSI dam sobie radę. Gorzej z napięciem dla 3900x, ile ustawić, czy oprócz napięcia trzeba coś jeszcze zmieniać.
I ten ram na 3600 puścić i zobaczyć co się będzie działo... Ale to po aktualizacji biosu.
Narazie potrzebuje kompa do obróbki zdjęć... Nie może mi teraz wyskoczyć jakaś awaria bios, formatowanie Windowsa lub inne jakieś problemy.
Bios pewnie jest stary do aktualizacji ale to nie problem przynajmniej przez ten miesiąc tak musi zostać.
Po co chcesz robić z pendrive, zrób w win, masz backup przecież na płycie.
Po co ci coś ustawiać z napięciem cpu ?
RAM puść na 3333, potem 3466, potem 3600, bez ruszania innych ustawień, mimo że to MSI powinno iść bez problemu bo kontroler masz lepszy w cpu.
Aktualizacja bios nie ma nic wspólnego z działaniem windows, co ty znowu wymyślasz?
Trzy minuty i masz nowy bios.
Ech, pamiętam swoją pierwszą aktualizacje. Bios nie wygrał się prawidłowo. Nie miałem karty na ISA więc na oślep naprawialem, w końcu się poddałem. Znalazłem płytę z tym samym chipsetem biosu, ale zamontowalem odwrotnie chipset. Tak oto rozwalilem swoją pierwszą płytę [emoji23]
2 tyg temu aktualizowalem biosy w intelowskich dh-77 costam, z biosu się nie dało... zwiecha i koniec, musiałem live Windowsa odpalać żeby prawidłowo poszło [emoji23][emoji23][emoji23]
@sokolnik (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=40409) chcialem zamowic test:-).
Bez synchronizacji pionowej! Synchronizacja pionowa na OFF.
A nawet mozesz troche dluzej sie pokrecic w tych wymagajacych dla GPU lokacjach.
Kiedy test:-)?
Proszę bardzo. Po pół godzinie w Crysis 3,. 2560x1440 na max, VSync OFF.
29300
PS. źle zaznaczyłem:
Temp. procesora: 59
Temp. chipsetu: 46
Wentylator Chipsetu: 0 RPM
Temp. GPU 57
sokolnik
18-08-2019, 16:11
Proszę bardzo. Po pół godzinie w Crysis 3,. 2560x1440 na max, VSync OFF.
29300
PS. źle zaznaczyłem:
Temp. GPU 57Wysoka rozdziałka na max... A na screenie gtx 1050? :)
Co jest grane?
W Crysis 3? [emoji23]
Jaka masz kartę?
No wszystko masz napisane :) Gtx 1050 OC 2GB. W tych ustawieniach chodzi na oko jakieś 25 kl/s, zaraz zapodam fraps i powiem dokładnie.
sokolnik
18-08-2019, 17:00
No wszystko masz napisane :) Gtx 1050 OC 2GB. W tych ustawieniach chodzi na oko jakieś 25 kl/s, zaraz zapodam fraps i powiem dokładnie.
Idzie na tym CRYSIS 3 w 2560x1440 na max, VSync OFF. ? :) WOW :) ale no tak... klatek 25 ha :D
u mnie na nowym procku pewnie by skali zabrakło do miary FPS :) ha !
pytanie mam, bardzo ważne.
Mam włączoną przeglądarkę, develop w LR 300 NEF, coś tam działam wszędzie po trochu, leci YT muzyka... Użycie ram 6 GB (mam 16)
Patrze na użycie procesora w menadżerze zadań w WINDOWS... użycie CPU 2% 3,9 GHz - 4,05 GHz :o Co jest? tak ma być? Użycie proca 1-5 % ale podbija sobie do 4 GHz ? Na intelu miałbym w spoczynku 800-1000 hz a nie 90% mocy procesora... Tak ma być?
Cichy, ty jestem informatyk hacker RYZENów mój sprzymierzeniec w tej nierównej walce :D Też tak masz na tym swoim chudszym bracie 3700x :) ?
No jakoś idzie. Jak ustawię średnie to jest nawet bardzo płynnie, a jak wszystko na maxa to oscyluje wokół 20.
29316
sokolnik
18-08-2019, 17:46
no to fajnie że pokazałeś tak upragniony test przez jednego z Naszego forumowego kolegę :) wybawiłeś mnie, przynajmniej ja nie będę musiał tego testu robić za miesiąc :)
obrabiam foty ale wolno mi idzie, kafle położone, ekipa pojechała, żona śpi... a ja mogę trochę popracować na PC :)
krzysztofz24
18-08-2019, 21:38
Proszę bardzo(....)
Temp. GPU 57
Bardzo dziekuje za poswiecony czas i ze ci sie chcialo.
Ale niestety chyba ten program nie pokazuje dobrze temperatury, bo piszesz ze po pol godzinie grania w Crysis 3 masz na chipsecie 46 stopni. A tu Sokolnikowi, ktory pisal o temperaturze chipsetu na pulpicie, odpisywales tak;
U Ciebie to i tak niska ta temperatura. U mnie przy nicnierobieniu jest 60 stopni :) Załączenie wentylka zbija tę temperaturę raptem o parę stopni.
Takze cos mi tu nie halo w odczytach...
Szkoda, ze do biosu nie wszedles. A po za tym cos chyba pisales ze obnizyles napiecie zeby chipset mniej sie grzal, a krzywa wentylatorow ustawiales czy default/auto?
Po za tym, niestety u ciebie zachodzi pewien falstart;-).
Masz GTX 1050, ktore jest sporo krotszy niz GTX 1070 czy 1080. Takze nie zachodzi na ten wiatraczek, nie przeslania go chlodzenie karty lub nie daje prosto na niego gorace powietrze . Wiataczek i mostek poludniowy ma u ciebie lepsze zycie podsumowujac;-).
Ale slicznie dziekuje za poswiecony czas i checi.
Tobie sie przynjamniej chcialo i nie bales sie puscic kompa na maksa.
A niektorzy nabywcy Ryzena od tego testu sie wykrecili, bo sie z kompem jak z jajkiem obchodza bo paste wygrzewaja;-);-);-).
sokolnik
18-08-2019, 21:48
A ten wentylatorek chipsetu to zasysa powietrze w siebie czy wydmu****e je od siebie? :) Chyba zasysa ale nie wiem [emoji14] nie ogarniam tych wiatraczków :)
Obrobiłem jakieś 50 zdjęć, muzyka leciała na YT, otwartych jakiś 6 kart w przeglądarce... Wentylator chipsetu się nie kręci, to zasługa trybu silent w BIOS dla chipsetu... Komp włączony jakieś 5h pewnie w sumie od około 17 pewnie.
Idę do BIOS, zaraz podam odczyt :) tylko, że przy odpalaniu kompa wentlator się kręci jakieś 3 sek dosyć mocno/głośno... może to zmniejszyć temp ale pewnie mało albo wcale.
Dane z bios:
CPU 40 stopni
Płyta główna 41 stopni
Chipset 40 stopni... 0 rpm bo tryb silent cały czas od wczoraj :)
Strasznie wolno mi myszka chodzi w bios... Muszę pół biurka jechać myszką by się kursor przesunął... Jak to poprawić? :)
krzysztofz24
18-08-2019, 21:54
A ten wentylatorek chipsetu to zasysa powietrze w siebie czy wydmu****e je od siebie? :) Chyba zasysa ale nie wiem :P nie ogarniam tych wiatraczków :)
Obrobiłem jakieś 50 zdjęć, muzyka leciała na YT, otwartych jakiś 6 kart w przeglądarce... Wentylator chipsetu się nie kręci, to zasługa trybu silent w BIOS dla chipsetu... Komp włączony jakieś 5h pewnie w sumie od około 17 pewnie.
Idę do BIOS, zaraz podam odczyt :) tylko, że przy odpalaniu kompa wentlator się kręci jakieś 3 sek dosyć mocno/głośno... może to zmniejszyć temp ale pewnie mało albo wcale.
Wentylator robi sobie tescik sprawnosci prawdopodobnie. Od zera do maks obrotow.
1. Wszelkie tryby silent sa na przeciwnym biegunie do trybow "wydajnosciowych".
2. Skoncz sie cackac z tym kompem eksportujac zdjecia czy "katujac" go obrobka zdjec (50 naraz nie obrabilaes chyba, tylko po kolei badz malymi seriami), muzyka na YT i otwartymi kartami przegladarki:-).
Render i gaming prawde ci powie:-)
Ehh, niektorzy to widze twardo nie kumaja aluzji albo udaja:-);-). Bo nie chca porzadnie kompa przegonic.
sokolnik
18-08-2019, 21:58
wentylator robi sobie tescik sprawnosci prawdopodobnie. Od zera do maks obrotow.
1. Wszelkie tryby silent sa na przeciwnym biegunie do trybow "wydajnosciowych".
2. skoncz sie cackac z tym kompem eksportujac zdjecia czy katujac;-) g oobrobka zdjec, muzyka na YT i otwartymi kartami przegladarki.
Render i gaming prawde ci powie:-)
Ehh, niektorzy to widze twardo nie kumaja aluzji albo udaja:-);-). Bo nie chca porzadnie kompa przegonic.
Ja się bronię przed instalacją GRY :) jakiejkolwiek, bo mam więcej zdjęć do obróbki, terminy a jeszcze ten remont... malowanie, gładź, listwy... ale UWAGA !
Dziś skończone zostało kładzenie płytek 60x60 w korytarzu i w kuchni, walka była straszna od środy... Mam już podłogę, meble do kuchni wróciły, zlew... Wracam do normalności! HURA!
krzysztofz24
18-08-2019, 22:29
Ale ty nie bedziesz w ta gre gral, tylko testowal:-).
Wstepnie obiecales na srode test, bo pon-wtor obrabiasz zdjecia. I pamietaj przeczytac dokladnie zalozenia testu i o co chodzi (post nr 889, dla przypomnienia:twisted:)
Do konca tygodnia maksymalnie, poprosze sie wywiazac:-).
Albo wyjdzie, ze sie boisz kompa troche sponiewierac;-)
https://youtu.be/tM4044bh4FU?t=1
sokolnik
18-08-2019, 22:38
Może starczy czasu zainstalować jakąś inną grę... [emoji14] po co mi znowu ten Crysis 3... Instalować coś na chwilę by zaraz odinstalować, mój stary ssd będzie zakłopotany, jeszcze mu temp podskoczy :)
Może jutro odpiszą mi coś odnośnie reklamacji. Wysłałem dużo zdjęć, niech oglądają i coś odpiszą, czy w ramach przeprosin wyślą mi AiO by quiet'a :)
krzysztofz24
18-08-2019, 22:49
Chodzi o sprawdzenie kompa na extremum a nie jakies lightowe gry. A konkretnie zachowania wiatraczka itemperatury chipsetu.
Tak to; mam kompa potwora, co to nie on.
A jak przychodzi do konkretow, to milion wykretow.
Oj bo naprawde uznam, ze peniasz. Z jakichs dziwnych, tobie tylko znanych powodow.
Chyba sie nie boisz ze wiatraczek sie urwie i wystrzeli z kompa:-);-)?
P.s
A jakbys jeszcze potem odpalil ta gre i w tle renderowanie, to juz bys normalnie moj szacunek zyskal;-)
Bardzo dziekuje za poswiecony czas i ze ci sie chcialo.
Ale niestety chyba ten program nie pokazuje dobrze temperatury, bo piszesz ze po pol godzinie grania w Crysis 3 masz na chipsecie 46 stopni. A tu Sokolnikowi, ktory pisal o temperaturze chipsetu na pulpicie, odpisywales tak;
Takze cos mi tu nie halo w odczytach....
Ale to już dawno i nieprawda, nie doczytałeś tego : https://forum.nikoniarze.pl/threads/293484-Wymiana-ch%C5%82odzenia-CPU-podkr%C4%99canie-procesora-pami%C4%99ci-RAM?p=4069527&viewfull=1#post4069527
W Biosie się zgadza z odczytem w HWM.
krzysztofz24
18-08-2019, 23:33
Ale to już dawno i nieprawda, nie doczytałeś tego : https://forum.nikoniarze.pl/threads/293484-Wymiana-ch%C5%82odzenia-CPU-podkr%C4%99canie-procesora-pami%C4%99ci-RAM?p=4069527&viewfull=1#post4069527
W Biosie się zgadza z odczytem w HWM.
Ok, moj blad. Umknelo mi ten post co dales.
Ale ty masz krotsza karte GTX 1050:-) i ona nie daje goracym powietrzem prosto na ten wiatraczek ani go nie przeslania.
Mi chodzilo bardziej o 1070 czy 1080 czyli takie wieksze karty, ktore z racji konstrukcji "koliduja" z wiatraczkiem chipsetu i daj prosto na niego goracy strumien powietrza.
krzysztofz24
18-08-2019, 23:36
Dobra znalazlem sobie jak wygladaja Strixy od Asusa w wersji 1050 i 1050 TI. W sumie bez znaczenai dla dlugosci karty.
"Normalne sa", zasugerowalem sie ze to jakas mniejsza wersja z jednym wentylatorem, bo patrzylem na zdjecia w necie p otwoim wpisie.
No to w sumie dobry test byl:-).
Choc troche oszukowales z tym obnizenie mnapiecia zeby na czipsecie byla nizsza temperatura;-).
krzysztofz24
18-08-2019, 23:50
1050 2GB
Edytowalem swoje zapytanie powyzej. W sumie jest teraz odpowiedzia:-).
Ale cos nie moge az uwierzyc w ten odczyt temperatury czipsetu (konkretnie mam na mysli mostek poludniowy)...bo jest sporo nizsza niz temperatura powietrza z karty, ktore na niego dmucha...
Gpu 57 stopni a czipset 46. A wiatrak pisales, ze wylaczyles.
No jak to tak Panie;-)?
D
Choc troche oszukowales z tym obnizenie mnapiecia zeby na czipsecie byla nizsza temperatura;-).
To nie jest oszukiwanie tylko optymalizacja trochę kijowych ustawień płyty. Jak bym napięcie na CPU zostawił na Auto, to przy tym mnożniku pewnie szybko by Ryzen osiągnął setkę ;)
Karta nie dmucha na chipset :) Wentylatory na karcie zasysają powietrze, ciąg powietrza jest chyba w nieco inną stronę ;)
Odczyty były dobre, temperatura na karcie była wyższa niż chipsetu. Potem jeszcze podkręciłem kartę i na GPU było ok. 69 stopni a na chipsecie 54.
krzysztofz24
19-08-2019, 00:22
(....)
Karta nie dmucha na chipset :) Wentylatory na karcie zasysają powietrze, ciąg powietrza jest chyba w nieco inną stronę ;)
.
Suma sumarum powietrze wylatuje do obudowy. W okolicach karty. Po bokach i na dol.
Juz nie bede sie spieral ktoredy dokladnie, bo rozne sa konstrukcje.
Ale mostek poludniowy troche dostaje z tego tytulu.
To nie turbina referencyjna, ze wyrzuca za obudowe.
Nie jestem specjalnym fanem MSI. Ale pomysleli tutaj w przeciwienstwie do niektorych, ze dali ten wiatraczek ciut nizej niz inni.
Dobra, zoptymalizowales a nie oszukiwales:-).
sokolnik
19-08-2019, 07:12
Jeśli chipset jest idealnie pod wentylatorem to moja karta też nie nachodzi na chipset... Ale pewnie nad chipsetem tam się płyta nagrzeje bardzo ha [emoji38] 29348
Wentylator jest poniżej chipsetu ;) Naprawdę nie rozumiem tego zamętu z tym chipem. Możliwe, że jedna płyta miała jakąś większą wpadkę (Asrock) ale litości, temperatury rzędu 50-60 stopni to chyba nic niepokojącego ?
sokolnik
19-08-2019, 10:20
Wentylator jest poniżej chipsetu ;) Naprawdę nie rozumiem tego zamętu z tym chipem. Możliwe, że jedna płyta miała jakąś większą wpadkę (Asrock) ale litości, temperatury rzędu 50-60 stopni to chyba nic niepokojącego ?Lepiej mieć 40 ha :) jak u mnie ha :)
krzysztofz24
19-08-2019, 10:21
Oj wiecej plyt mialo wpadke. Notowano tez wyzsze temperatury.
Tu juz nie chodzi w sumie o temprature. Tylko czy wiatraczek nie robi przypadkiem wtedy kilka tys rpm, bzyczac sobie wesolo;-).
P.s Po za tym AMD chcialo dobrze i nie zmienialo podstawki. To zamieszanie z Biosami, potem nowa Agesa. W danych technicznych plyty nie ma w jakim zakresie obrotow chodzi ten wiatraczek czy ile db emituje. W jednych kozna nim strerowac a w innych nie.
No troche zamieszania przy okazji jest:-).
Tu juz nie chodzi w sumie o temprature. Tylko czy wiatraczek nie robi przypadkiem wtedy kilka tys rpm, bzyczac sobie wesolo;-).
Aż go załączyłem manualnie, zapewniam Cię że na 2800RPM jest niesłyszalny :) Na wyższe obroty to wchodzi chyba powyżej 80-90 stopni, więc mega luz. https://www.youtube.com/watch?v=_CTaYJWUxsM&feature=youtu.be
sokolnik
19-08-2019, 15:26
Mi się przypomniało że nie zainstalowałem jeszcze antywirusa mojej pięknego z licencją na 2 lata, tam został pewnie rok jakiś ha [emoji38] nod32 jakiś tam :)
Jak zainstaluje to dam znać :)
sokolnik
19-08-2019, 16:45
ESET Internet Security (następca ESET Smart Security)- licencyjka do lipca 2020 :)
Nie wiem, o co chodzi z tymi antywirusami, ale wracając do dyskusji o różnicach, po zoptymalizowaniu ustawień (4,3Ghz) eksport w LR szybszy o 35% w stosunku do 7700K (4,7Ghz). Mowa o LR6.14, na tych nowszych może być jeszcze większa różnica.
Wersja 8.4 wprowadziła lepsze zarządzanie kartą grafiki i poza basic display acceleration jest też image processing acceleration. Wymaga dx12 i co najmniej gtxa 760, niestety mój 760 jakoś nie chce współpracować z tą wersją [emoji17].... Żadne sterowniki i ustawienia nie pomagaja, czyli jak zwykle Adobe ma mnie w poważaniu (oczywiście SLI nadal nie wspiera [emoji23][emoji23]) Szybciej za to mi działa moduł library. Choć na moim starym klocku już za dużej różnicy i tak nie zobaczę [emoji23]
Ciekawe jak by to Wam chodziło na tej wersji z ryzenem.
No właśnie, ciekawe. Ile to już osób pisalo, że im nie wykrywa / nie wspiera popularnych kart typu 1060 itd. U mnie na szczęście działało dobrze na każdej, teraz jeszcze sobie wymienię tego 1050 na RX 570 lub 580, ciekawe jak będzie z tym hulać ;)
sokolnik
19-08-2019, 19:44
No właśnie, ciekawe. Ile to już osób pisalo, że im nie wykrywa / nie wspiera popularnych kart typu 1060 itd. U mnie na szczęście działało dobrze na każdej, teraz jeszcze sobie wymienię tego 1050 na RX 570 lub 580, ciekawe jak będzie z tym hulać ;)
zmiana karty na AMD? Grasz na PC ?
podobno CPU AMD nie lubię się z grafiką AMD ... dziwne co? W niektórych grach może być kiepawo, ja bym zgłębił temat... kupiłem procesor AMD... ale grafiki AMD to bym nie kupił za chiny :D
Testy potwierdzają że gpu AMD wyciąga więcej z cpu AMD.
zmiana karty na AMD? Grasz na PC ?
podobno CPU AMD nie lubię się z grafiką AMD ... dziwne co? W niektórych grach może być kiepawo, ja bym zgłębił temat... kupiłem procesor AMD... ale grafiki AMD to bym nie kupił za chiny :D
W ogóle nie gram. CHodzi mi tylko o wspomaganie w LR czy wszelakich konwersji (video itp.).
krzysztofz24
19-08-2019, 22:54
Aż go załączyłem manualnie, zapewniam Cię że na 2800RPM jest niesłyszalny :) Na wyższe obroty to wchodzi chyba powyżej 80-90 stopni, więc mega luz. https://www.youtube.com/watch?v=_CTaYJWUxsM&feature=youtu.be
Slabo, az zrobiles filmik na YT:shock:
Gdyby ta kkazdy podchodzil z zacieciem do testowania i sprawdzanai jak ktos cos poprosi.
Na twoim filmiku jest spoko, no moze w jednym momencie cos tam uslyszalem (nie jestem pewien) bo za zaraz byl jakis trzask z tla;-)..
Ale a tez filmiki gdzie ta plyta Taichi od Asrocka ma wyjaco-bzyczacy wiatraczek i bardzo duze temperatury chipsetu wobec twoich.
Pare filmikow z plytami innych producentow tez niezbyt zachecajaco to wyglada.
Choc zachowujac uczciwosc, sa tez takie filmy gdzie jest w miare albo nawet powiedzialbym ok.
No ja tam sie nie przekonam do tego rozwiazanai z wiatraczkiem;-). Plus pare innych rzeczy z zakresu funkcje na plycie-oplacalnosc-cena.
I ja sie zdecydowalem na x470.
Ale ty masz ta x570, wszystko smiga i ci pasuje. Jestes zadowlony. To o to chodzi,
P.s A czemu masz wylaczony wiatraczek wyciagajacy z tylu obudowy?
Jak juz jest to niech chodzi.
P.s2 Na twoim nagraniu wiatraczek byl cichszy niz wnerwiony kot, ktorego drapales na fotelu:-).
https://promocje.msi.com/promotions/goraczka-zlota/
P.s A czemu masz wylaczony wiatraczek wyciagajacy z tylu obudowy?
Jak juz jest to niech chodzi.
Wylączyłem przód i tył tylko do nagrania bo tak naprawdę jak one byłyby włączone, to już w ogóle nic nie byłoby słychać. Obejrzałem filmiki z Taichi - to jakaś masakra jest.
sokolnik
20-08-2019, 18:44
Nie wiem co jest... ale moje porty USB na froncie przyspieszyły 2x !
Na poprzednim zestawie (Intel + ASUS) transfery z tego samego czytnika (ten sam kabel) wynosiły max 45mb/s. Zazwyczaj coś koło 40mb/s a nawet wolniej. Teraz śmiga ponad 85 do 90mb/s.
Przy dużych plikach, filmikach z GoPro denerwowało mnie to na tyle, że podpinałem czytnik na krótkim kablu 30cm do USB 3.1 z tyłu płyty głównej... a teraz proszę, front, wygodnie i do tego transfery 90mb.s :)
A ktoś tu wspominał, że kable USB w obudowie są do doopy :)
ale jakoś niepodoba mi się teraz kopiowanie z Samsunga na stary SSD :D jakoś wolno... a powinno być conajmniej 300mb i już... a tu jakieś śmieszne wartości czasami pokazuje...
Miałem podobnie na płycie asrock, ten sam kabel, czytnik w budzie i usb przednie miało niskie transfery, a dysk przenośny czasami nawet się wyłączył, za mało amper było żeby dłuższy kabel w budzie obsłużyć.
sokolnik
21-08-2019, 11:05
Dzwonili z xkom, potrzebują mój sprzęt by formalnie rozpocząć proces reklamacyjny... Ale zabawa z tym chłodzeniem, rozkrecanie, montowanie fabrycznego AMD... no nic, nie pozostaje nic innego jak zareklamowanie sprzętu. Na szczęście montaż DR4P jest bardzo prosty także nie powinno być to zbyt uciążliwe. Odkręcić chłodzenie, odkręcić backplate, przykręcić podstawki do zamontowania fabrycznego chłodzenia AMD.
A ja już chyba zakończyłem proces zabawy w modernizację kompa. Wczoraj jeszcze delikatnie podkręciłem RAM (do 3200 16/18/18/36) i całość jeszcze troszkę wydajnościowo podskoczyła :)
Tutaj mój wynik CPU bench: https://www.userbenchmark.com/UserRun/19467734
sokolnik
21-08-2019, 13:38
Nowy sterownik :
https://twojepc.pl/news39045/Nowy-sterownik-chipsetu-dla-plyt-z-podstawka-AM4.html
Nowy sterownik :
https://twojepc.pl/news39045/Nowy-sterownik-chipsetu-dla-plyt-z-podstawka-AM4.html
Poprzedni sterownik sprawił, że ogólna wydajność mierzona CPUID spadła z 5900 na 5800, teraz zainstalowałem tę i jest 5750 ;) Jeszcze kilka aktualizacji i mogą wprowadzać nową generację, która w testach znowu będzie 15% wydajniejsza od aktualnej :P
sokolnik
21-08-2019, 15:04
Poprzedni sterownik sprawił, że ogólna wydajność mierzona CPUID spadła z 5900 na 5800, teraz zainstalowałem tę i jest 5750 ;) Jeszcze kilka aktualizacji i mogą wprowadzać nową generację, która w testach znowu będzie 15% wydajniejsza od aktualnej :PHaa a może już zainstalowaleś tyle programów że komp się zapchał? :)
Pewnie chodzi o to że obniżają moc CPU by temp i napięcia były niższe ha
Ja nic nie instalowałem, jadę na przełożonym dysku i wszystko śmiga ;)
sokolnik
21-08-2019, 16:44
Co ja najpierw powinienem zrobić?
Aktualizować bios a potem sterowniki chipsetu?
Mam wersję biosu jak na zdjęciu.
Dostępne wersje biosu dla mojej płyty na stornie MSI są następujące? Instaluje oba zaczynając od najwczesniejszego czy instaluje ten najnowszy?
2944129442
Instalujesz naturalnie najnowszy. Potem sterowniki chipsetu. I koniecznie robisz OC, nawet jeśli nie chcesz podkręcać to ustawiasz parametry na sztywno, zobacz, jakie Ci się automatycznie napięcie ustawia (1,45V) - dużo za dużo. Myślę, ze bez OC wystarczy spokojnie 1,3V.
sokolnik
21-08-2019, 17:14
Cpuz pokazuje dużo mniej, 1.37 do 1.40 nawet podczas eksportu zdjęć. Ryzen Master tak samo, 1.41 to max jaki zauważyłem.
Pytanie, które wskazanie jest prawidłowe? :)
12 rdzeni trzeba jakoś zasilić :) podobno 1.5 nawet są bezpieczne.
Cpuz pokazuje dużo mniej, 1.37 do 1.40 nawet podczas eksportu zdjęć. Ryzen Master tak samo, 1.41 to max jaki zauważyłem.
Pytanie, które wskazanie jest prawidłowe? :)
12 rdzeni trzeba jakoś zasilić :) podobno 1.5 nawet są bezpieczne.
Podobno prawidłowe jest tylko wskazanie w Bios. Chociaż u mnie napięcia i temperatury pokazuje chyba dobrze i w Bios i w CPUZ.
sokolnik
22-08-2019, 10:38
Ja musze zrobić aktualizacje BIOS i ten najnowszy sterownik Chipsetu zainstalować i to pewnie przed demontażem Dark Rock 4 Pro bo jak będę leciał na chłodzenie od AMD to żeby napięcia nie skakały tak wysoko ha reklamacja też chwilę potrwa zanim ją rozpatrzą... Może dorobię się AiO jakiegoś 280mm by starczyło.
RGB już ogarnąłem więc spoko hahaha
Bez OC na ustawionym na sztywno Vcore na 1,25 to u mnie sam radiator bez wentylatora daje radę i nie ma więcej jak 70 stopni :D A to kolorowe cudo co dodają do procesora to chyba sprzedam, bo po co mi :) Zawsze stówa w kieszeni.
sokolnik
22-08-2019, 11:06
Bez OC na ustawionym na sztywno Vcore na 1,25 to u mnie sam radiator bez wentylatora daje radę i nie ma więcej jak 70 stopni :D A to kolorowe cudo co dodają do procesora to chyba sprzedam, bo po co mi :) Zawsze stówa w kieszeni.Też chcę to sprzedać, nawet ogłoszenia już dałem. Zero zainteresowania ha
Podobno jak się procesor zepsuje i chcesz oddać na gwarancję, to musisz oddać też chłodzenie, bo to wchodzi skład całego zestawu/produktu.
DaroD300S
22-08-2019, 12:13
No właśnie. Zainstalowałem nową aktualizację LR i moja Quadro K620 też niewidoczna na Win7. Po kontakcie z pomocą Adobe usłyszałem, że muszę zmienić kartę. Choć na stronie adobe w specyfikacji piszą: :"DirectX12 lub OpenGL 3.3". moja karta obsługuje wprawdzie DirectX 11 ale OpenGL 4.6.
sokolnik
22-08-2019, 12:39
Działa szybciej... sprawdzone :)
DaroD300S
22-08-2019, 12:43
Działa szybciej... sprawdzone :)
Jaki Win i jaka karta ?
sokolnik
22-08-2019, 13:10
Posiedziałbym na kompie ale niestety remont ciąg dalszy, dziś montaż drzwi ha
Później zostaje już pomalować... Ale najpierw ślub muszę obrobić :) 2950329504
sokolnik
22-08-2019, 13:12
Jaki Win i jaka karta ?WIN 10 HOME 64 bit
16 GB RAM
1070Ti, sterowniki najnowsze do gier.
sokolnik
22-08-2019, 15:33
nVidia wypuściła nowe sterowniki... Ale najwieksze usprawnienia są dla nowych RTX
https://www.facebook.com/231271456475/posts/10156712745306476/
A ja się chcę pozbyć starej karty i dołożyć sobie do RXa :) Do koszyczka sobie włożyłem i czekam aż staruszka pójdzie w świat :)
Może chcecie kupić? Asus gtx 760 directcu ii oc :D:D:D za jedyne 2 stówki puszczę :)
Zastanawiam się też nad nowymi pamięciami do składanego zestawu:
https://www.x-kom.pl/p/470494-pamiec-ram-ddr4-g-skill-16gb-4600mhz-tridentz-royal-gold-cl18-2x8gb.html :D
No piękne, a złotą szczękę już masz ? :)
sokolnik
22-08-2019, 19:41
To są jakieś jaja :)
https://www.msi.com/Motherboard/support/MPG-X570-GAMING-PRO-CARBON-WIFI
Nowy BIOS a MSI nie zaleca aktualizacji BIOSu :) Dlatego tak piszą bo to wersja BETA?
Na MSI wylało się sporo hejtu za to że ich płyty nie działały z ryzen 3xxx i potem pakowali do sieci wykastrowane wersje bios, przez które wielu uwaliło sobie płyty, więc teraz beta na twoją odpowiedzialność :)
sokolnik
22-08-2019, 19:47
Na MSI wylało się sporo hejtu za to że ich płyty nie działały z ryzen 3xxx i potem pakowali do sieci wykastrowane wersje bios, przez które wielu uwaliło sobie płyty, więc teraz beta na twoją odpowiedzialność :)
Internetowy znajomy ma 3700x + taką samą płytę co ja i u niego wszystko działa dobrze na BETa, bo aktualizował :)
Ty piszesz o problemach MSI ale na płytach z innymi chipsetami... z x570 nie ma problemów u MSI.
krzysztofz24
22-08-2019, 20:21
Prosze tutaj dajemy nowy BIOS na oficjalnej stronie, tylko sugerujemy go nie wgrywac.
Stronk logic:-).
Jakos Asus czy Gigabyte nie maja takich problemow.
To po co to wogole wrzucaja na swoja strone jak sugeruja nie uzywac?
Nie moge...MSI.
sokolnik
22-08-2019, 20:32
Prosze tutaj dajemy nowy BIOS na oficjalnej stronie, tylko sugerujemy go nie wgrywac.
Stronk logic:-).
Jakos Asus czy Gigabyte nie maja takich problemow.
To po co to wogole wrzucaja na swoja strone jak sugeruja nie uzywac?
Nie moge...MSI.
kto chce niech instaluje, to wersja BETA :)
Zainstalować chce nowy BIOS ale nie wersję BETA :)
Czy przed instalacją nowego BIOSU powinienem przywróć ustawienia fabryczne BIOS? (jedyne co ustawiałem to wentylatory jakieś SILENT oraz profilm xmp dla pamięci).
Nic nie przywracaj bo to co masz będzie jako backup, do następnej lub nie udanej próby zmiany bios.
sokolnik
22-08-2019, 21:21
Nic nie przywracaj bo to co masz będzie jako backup, do następnej lub nie udanej próby zmiany bios.
Jak do nieudanej próby instalacji?
Tu się chyba nie może coś nie udać?
https://www.youtube.com/watch?v=LRyFMf0D9Lc
ojej... od wielu lat płyty mają backup bios, więc to co masz ładuje na zapas, wgrywa nowy, jakby coś poszło nie tak to wgrywa ten z backup i komp działa, to samo z grzebaniem przy podkręcaniu.
Ja zawsze aktualizacje robię z poziomu windows, odpukać nigdy nic się nie działo, a grywam bios tylko po zakupie nowej płyty, potem nigdy tym sobie głowy nie zawracam, chyba że teraz nowa seria cpu do aktualizacji, w intelu czegoś takiego nie było od wielu wielu lat żeby na starej płycie działały nowe cpu.
krzysztofz24
22-08-2019, 21:42
(....) w intelu czegoś takiego nie było od wielu wielu lat żeby na starej płycie działały nowe cpu.
Jak wielu lat:-)?
Bo jakos nie moge sie dokopac do odleglych wspomnien kiedy Intel zmienil proc bez dawania nowej podstawki...nieee;-).
sokolnik
22-08-2019, 22:38
załadowałem do Develop cały ślubik :) 1800 NEF, włączona przeglądarka, duużo kart bo zazwyczaj mam poowieranych z 10 kart :) leci muzyka z YT...
przeskakiwanie między zdjęciami jest płynne, suwaczki chodzą pięknie, zbliżenia 1/2 (bo 1/1 nie używam często) są mega płynne plus ostre od razu...
CORAZ BARDZIEJ LUBIĘ SWOJEGO 3900x ha :twisted:
Moja teżma update, ale jakoś ten bios mały (18 vs 14 MB).
nikoniarz
23-08-2019, 07:23
sokolnik, masz może Photoshopa?
sokolnik
23-08-2019, 07:25
sokolnik, masz może Photoshopa?A co potrzeba? :)
Zrobić jakiś test?
Pamiętaj, że 3900x bije rekordy :)
nikoniarz
23-08-2019, 07:27
A co potrzeba? :)
Zrobić jakiś test?
Pamiętaj, że 3900x bije rekordy :)
Załaduj 100 nefow i zmierz czas ładowania oraz podaj zużycie ramu.
sokolnik
23-08-2019, 07:41
Załaduj 100 nefow i zmierz czas ładowania oraz podaj zużycie ramu.Hmm [emoji848]
Dobra, tylko wieczorem :) jak nie zapomnę.
nikoniarz
23-08-2019, 07:48
Hmm [emoji848]
Dobra, tylko wieczorem :) jak nie zapomnę.
Spokojnie, przypomnę...
No piękne, a złotą szczękę już masz ? :)
Ano, troszkę drogo, szczególnie że między CL18 a CL19 tysiąc zł różnicy :)
To już lepiej Patriot 16GB 4133MHz Viper Steel CL19 sobie sprawić :)
sokolnik
23-08-2019, 09:53
Ciekawe czy taki 3900x czy 3700x będzie miał duuuzo lepsza wydajność na pamięciach 4600 mhz?
sokolnik
23-08-2019, 11:06
W sb chce rozkręcić mojego Dark Rock 4 Pro, założyć chłodzenie box AMD, zareklamować DR4P.
W reklamacji chce napisać czego oczekuje. Opcji jest kilka, o ile uznają mi reklamację :) :
Zwrot pieniędzy,
Wymiana na nowego dr4pro
Wymiana za dopłatą do jakiegoś AiO, tutaj będę się starał o jakiś mały rabat, może dostanę jakiś rabacik. I tutaj myślę jakie AiO wybrać. Ktoś ma Krakena x62 (2x140mm)? Chcę AiO zamontować na TOP w Dark Base 700 nie powinno być problemów żadnych dla chłodnicy 280mm. A później już tylko wymiana wentylator na RGB i na święta będzie choinka ha
Ciekawe czy taki 3900x czy 3700x będzie miał duuuzo lepsza wydajność na pamięciach 4600 mhz?
Powyżej 3200MHz już zaczyna malutko przybywać wydajności, powyżej 3600MHz to już jest groszowy zysk, w grach więcej daje obniżenie CL.
Idealnie to było mieć 3600MHz CL14, tak rozsądnie patrząc bo za takie pamięci 2x8GB trzeba by dać jakieś 800zł.
W sb chce rozkręcić mojego Dark Rock 4 Pro, założyć chłodzenie box AMD, zareklamować DR4P.
W reklamacji chce napisać czego oczekuje. Opcji jest kilka, o ile uznają mi reklamację :) :
Zwrot pieniędzy,
Wymiana na nowego dr4pro
Wymiana za dopłatą do jakiegoś AiO, tutaj będę się starał o jakiś mały rabat, może dostanę jakiś rabacik. I tutaj myślę jakie AiO wybrać. Ktoś ma Krakena x62 (2x140mm)? Chcę AiO zamontować na TOP w Dark Base 700 nie powinno być problemów żadnych dla chłodnicy 280mm. A później już tylko wymiana wentylator na RGB i na święta będzie choinka ha
A ten co masz pomijając że ci pasta go zniszczyła to szumi że chcesz kombinować ?