Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony A7, A7R, A7S
A7III w super cenie obecnie, da się za 5500-5700 kupić nówkę po rabatach i cashbacku.
A7IV prawie 2x więcej...
Btw - możecie któryś sklep polecić, gdzie warto pytać o jakieś sensowniejsze ceny przy większy zakupach (2 body i 4-5 szkieł)? Póki co w jednym ze znanych sklepów (gdzie akurat znajomy pracuje) czekam i czekam na ofertę, ale cierpliwość mi się już kończy, więc może gdzieś indziej uderzę. Z nikonem wiem, że FotoPoker się na grupkach fejsowym udzielał i zapraszał na priv po lepsze ceny, ale nie wiem jak w przypadku sony.
Ja parę lat temu zbierałem oferty na takie większe zakupy Sony i wygrał u mnie fotoaparaciki.pl. Super dużych różnic nie było, ale ten dał najlepszą ofertę. Sprzęt zamawiałem on-line, odbierałem osobiście.
Polecam cyfrowe.pl. Dostałem od nich najlepszą ofertę, a zapytanie wysłałem do kilku najpopularniejszych sklepów. Możesz pytań bezpośrednio na FB użytkownika: James Gąsiorowski z cyfrowe.pl. Udziela się na grupie Canona, ale rabat może załatwić na sprzęt również innych firm.
No, dostałem od nich dzisiaj ofertę i urwali się z choinki - A7III zaproponowali za 8400 (wtf?!), a za Sony 85 1.8 2600zł. Reszta rzeczy w standardowych cenach, więc żaden biznes. Niezbyt zachęcające podejście. Skończy się pewnie kupnem każdej rzeczy w innym sklepie gdzie akurat danego dnia będzie najniższa cena na ceneo. Wolałbym zbiorczo temat ogarnąć w jednym miejscu, ale jak żadnemu sklepowi nie zależy na zgarnięciu klienta na większy zakup to nie będę się sam narzucał.
Ja parę lat temu zbierałem oferty na takie większe zakupy Sony i wygrał u mnie fotoaparaciki.pl. Super dużych różnic nie było, ale ten dał najlepszą ofertę. Sprzęt zamawiałem on-line, odbierałem osobiście.
To był mój pierwszy wybór, bo mam tam znajomego, więc wolę kupić w takim miejscu z którym mam cokolwiek wspólnego, ale 3 tygodnie czekam, aż mi tamtejszy szef przygotuje ofertę :D Serio, nie wiem o co chodzi z tymi sklepami...
cz4rnuch
18-05-2023, 15:10
No, dostałem od nich dzisiaj ofertę i urwali się z choinki - A7III zaproponowali za 8400 (wtf?!)...Aż sprawdziłem czy dziś nie 1 kwietnia :) Bo brzmi jak żart.
Aż sprawdziłem czy dziś nie 1 kwietnia :) Bo brzmi jak żart.
Na ceneo musiałem kliknąć kolejną stronę ofert, bo nie zmieścili się w pierwszych 15 wynikach (wszystkie ok 1000zł niższe).
Handel przez Internet to patohandel. :)
PS EOT.
No, dostałem od nich dzisiaj ofertę i urwali się z choinki - A7III zaproponowali za 8400 (wtf?!), a za Sony 85 1.8 2600zł. Reszta rzeczy w standardowych cenach, więc żaden biznes. Niezbyt zachęcające podejście. Skończy się pewnie kupnem każdej rzeczy w innym sklepie gdzie akurat danego dnia będzie najniższa cena na ceneo. Wolałbym zbiorczo temat ogarnąć w jednym miejscu, ale jak żadnemu sklepowi nie zależy na zgarnięciu klienta na większy zakup to nie będę się sam narzucał.
To był mój pierwszy wybór, bo mam tam znajomego, więc wolę kupić w takim miejscu z którym mam cokolwiek wspólnego, ale 3 tygodnie czekam, aż mi tamtejszy szef przygotuje ofertę :D Serio, nie wiem o co chodzi z tymi sklepami...
Chyba podnieśli sobie cenę o Cashback :D W moim przypadku dostałem najlepszą ofertę z cyfrowe, ale jak widać nie zawsze tak musi być i warto pytać w innych sklepach.
Kończąc temat zakupowy, wrzucę podsumowanie, może komuś przyda się na przyszłość (choć to pewnie zmienia się po czasie):
- Fotoforma: zaproponowali najlepsze ceny, w przypadku dwóch rzeczy zdecydowanie poniżej wszystkich innych ofert (tych z ceneo jak i tych które dostałem indywidualnie), reszta normalnie niskie (że taniej nie ma oprócz ew jakichś szemranych sprzedawców) zatem robię u nich zakupy (oprócz a7iii).
- Fotoplus: w miarę okej, byłby to mój drugi wybór jakby coś z FF nie pykło. W sumie zamówię u nich A7III, bo akurat mają na stanie, a w FF dopiero za tydzień mają mieć dostawę. Na plus jest to, że w FP do aparatu można dokupić CaptureOne23 za 399zł, więc to spora okazja (a kupić muszę, bo mam wersję tylko pod nikona, dlatego mam dodatkowe 600zł oszczędności).
- Cyfrowe: szkoda gadać, ceny z kosmosu.
- Fotoaparaciki: dramat, 3 tyg nie mogli sklecić maila z ofertą (do dzisiaj nie mam). Z każdego innego sklepu w ciągu 24h miałem odpowiedź z indywidualną wyceną.
Teraz pytanie o akcesoria - aku, ładowarkę :D
Dobrze kojarzę, że do A7III nie dają ładowarki w zestawie? Coś konkretnego polecacie?
Aku - pewnie zamienniki dokupię, Patona ma chyba dobre opinie, macie z nimi jakieś doświadczenie?
A nie daje Sony dalej voucherów na obiektywy po zakupie aparatu i zarejestrowaniu u nich? Jak kupowałem w SCenter to tak było , 3x250zl o ile pamiętam. Zamennik mam Newell plus, nic się nie dzieje, ale bateria trzyma tak długo że użyłem go ledwie parę razy.
- - - - kolejny post - - - - - -
Aha, ładowanie bezpośrednio aparatu zwykłą ładowarką od telefonu jest na tyle wygodne, że może z raz czy dwa użyłem ładowarki. Dokupiłem na Amazon taką popierdułkę Duracella, o ile pamiętam. Zaleta dla mnie to że jest malutka i działa, kosztowała z 50 zł.
Ps. Sprawdzane z AIV, ale bateria ta sama.
robcio.m
19-05-2023, 20:45
Kończąc temat zakupowy, wrzucę podsumowanie, może komuś przyda się na przyszłość (choć to pewnie zmienia się po czasie):
- Fotoforma: zaproponowali najlepsze ceny, w przypadku dwóch rzeczy zdecydowanie poniżej wszystkich innych ofert (tych z ceneo jak i tych które dostałem indywidualnie), reszta normalnie niskie (że taniej nie ma oprócz ew jakichś szemranych sprzedawców) zatem robię u nich zakupy (oprócz a7iii).
- Fotoplus: w miarę okej, byłby to mój drugi wybór jakby coś z FF nie pykło. W sumie zamówię u nich A7III, bo akurat mają na stanie, a w FF dopiero za tydzień mają mieć dostawę. Na plus jest to, że w FP do aparatu można dokupić CaptureOne23 za 399zł, więc to spora okazja (a kupić muszę, bo mam wersję tylko pod nikona, dlatego mam dodatkowe 600zł oszczędności).
- Cyfrowe: szkoda gadać, ceny z kosmosu.
- Fotoaparaciki: dramat, 3 tyg nie mogli sklecić maila z ofertą (do dzisiaj nie mam). Z każdego innego sklepu w ciągu 24h miałem odpowiedź z indywidualną wyceną.
Teraz pytanie o akcesoria - aku, ładowarkę :D
Dobrze kojarzę, że do A7III nie dają ładowarki w zestawie? Coś konkretnego polecacie?
Aku - pewnie zamienniki dokupię, Patona ma chyba dobre opinie, macie z nimi jakieś doświadczenie?
Dzięki za świeże info na temat ofert z różnych popularnych sklepów.
cz4rnuch
19-05-2023, 21:07
...Dobrze kojarzę, że do A7III nie dają ładowarki w zestawie?Sony najlepsza eko frendly firma i dają tylko zasilacz sieciowy. A co do baterii to ja bym chyba dołożył do oryginału. Jakoś się obawiam o te zamienniki, że kiedyś szczęście się odwróci i usmaży taki gagatek bebechy 7ki. Obawy pewnie nieuzasadnione, ale...
Nie ma jak a7RII... ładowarka, 2 oryginalne baterie;)
ck_dezerter
20-05-2023, 06:43
W a7RIII ładowarka też była w zestawie, ale bateria tylko jedna. Ja jednak kupuję oryginały, zwłaszcza że w III wystarczy jedna zapasowa, a nie dwie jak w I..
cz4rnuch
20-05-2023, 08:02
Mnie wystarcza 0 zapasowych :) fz100 ma 2x większą pojemność niż fz50, ale w praktyce starcza mi na kilka razy więcej zdjęć w porównaniu do bateryjki A7 klasik, która się rozładowywała nawet od patrzenia na nią :)
Ładowarkę polecam taką https://allegro.pl/oferta/ladowarka-newell-fdl-usb-c-do-sony-a7-iii-a7-iv-a9-10772956711
Mam i jako jedna z niewielu małych na 2 baterie, ładuje obie 1A - czas ładowania ok 3-4h do pełna. Podpinasz aparat oraz 2 baterie do ładowarki i 3 baterie gotowe po ok3h.
Zalety możliwość ładowania USB B oraz C , powerbank, w samochodzie, gdzie tylko masz prąd.
Minus - podpinając kabel z ekranikiem widać dziwnie skokowe ładowania, aparat pobiera jednolitą ilość W.
W zestawie z a7IV masz kabel do ładowania i tyle ;)
Co kupujesz? Jakie zabawki? :)
Wiem że niektórzy mają dosyć moich flar na zdjęciach. Trudno
Tutaj voigtlander 75mm 1.5
Lampki godox (takie świecące "pałki") umieszczone tuż przy obiektywie
https://youtu.be/KMbxov3cBbA
Dla niecierpliwych właściwy fragment od 1.12
Ładowarkę polecam taką https://allegro.pl/oferta/ladowarka-newell-fdl-usb-c-do-sony-a7-iii-a7-iv-a9-10772956711
Mam i jako jedna z niewielu małych na 2 baterie, ładuje obie 1A - czas ładowania ok 3-4h do pełna. Podpinasz aparat oraz 2 baterie do ładowarki i 3 baterie gotowe po ok3h.
Zalety możliwość ładowania USB B oraz C , powerbank, w samochodzie, gdzie tylko masz prąd.
Minus - podpinając kabel z ekranikiem widać dziwnie skokowe ładowania, aparat pobiera jednolitą ilość W.
W zestawie z a7IV masz kabel do ładowania i tyle ;)
mi oryginalna Sony https://www.sony.pl/electronics/aparaty-z-wymiennymi-obiektywami-akumulatory-ladowarki/bc-qz1#product_details_default ładuje niecałe 2h
te co podałeś to niby 1A na kanał, trochę słabo ale jeśli czas nie goni to będzie ok.
ale ładuje jeden aku, więc oba w takim samym czasie + trzeba pamiętać aby przełożyć :)
No i cena... kwestia potrzeb, ja jestem turbo zadowolony bo mała, malutka i ładowanie wszędzie - w plecaku z powerbanku - super sprawa
Hej
mam dla Was małe porównanie i czy widzicie różnice na tych zdjęciach ? zrobione dwoma różnymi aparatami.
wycinek zdjęcia w skali 1:1
po kliknięciu będzie większy obraz.
72318
a tu prawie cały kadr
72319
widzę że kompresja trochę niszczy szczegóły więc wrzucam jeszcze na Flickr
https://live.staticflickr.com/65535/52911247026_a31b124bc3_b.jpg (https://flic.kr/p/2oBzYkL)
https://live.staticflickr.com/65535/52911702908_d1a88d8778_b.jpg (https://flic.kr/p/2oBCiRN)
A nie daje Sony dalej voucherów na obiektywy po zakupie aparatu i zarejestrowaniu u nich? Jak kupowałem w SCenter to tak było , 3x250zl o ile pamiętam. Zamennik mam Newell plus, nic się nie dzieje, ale bateria trzyma tak długo że użyłem go ledwie parę razy.
Chyba się skończyła ta promka już, ale to by nie wiele zmieniało, bo z obiektywów Sony będę miał tylko jeden :D Na ktory i tak dostałem cenę lepszą niż ten cashback.
A7rV & A7III, T17-28, Sigma 35 1.4, Sy 50 1.4 II, Sony 85 1.8. Planowałem jeszcze tego Samyanga 35-150, ale coś się zaczęło pojawiać trochę negatywnych opinii o działaniu AF, więc na razie się wstrzymuję i poczekam na więcej recenzji albo jakiś update FW, który to może poprawi. Tamron już trochę przekracza budżet na szkło, które nie będzie moim podstawowym. Kusi mnie natomiast jakieś 135 1.8, ale nie wszystko na raz - póki co potrzebowałem podstawowy zestaw na którym pracuję na co dzień w 90% sytuacji, na fanaberie przyjdzie czas :D
Odpowiadając zbiorczo odnośnie tych aku - widzę, że muszę się przestawić z myśleniem z nikona (Z6/Z5), bo tutaj musiałem mieć sporo tych zapasowych aku, jednak żarło to baterie dość mocno. Wychodzi na to, że jeden na zapas to i tak całkiem sporo, co mnie pozytywnie zaskakuje. W takim razie pewnie dokupię 2szt, żeby na każda puszkę były po 2 i powinno być git. Wiadomo, muszę przetestować samemu, bo może jakoś mój workflow pożera więcej prądu (choć nie sądzę). Co do ładowarek to w sumie chyba do rV dają w zestawie, więc może się obejdzie, zwłaszcza z tą opcją ładowania w aparacie.
Z ciekawości zapytuję, o Vitku 16/1.8 z filtrami 77mm i Sigmie 14/1.4 DG DN szanowni Soniarzowcy słyszeli? :mrgreen:
A nie myślałeś o 35/1.8 od Sony? Te szkła 1.4 trochę jednak ważą. Sam mam Samyanga 35/1.4 i teraz bym chyba wolał 1.8 ze względu na wagę. No i w sumie kiedyś nie było tego 1.8.
Z ciekawości zapytuję, o Vitku 16/1.8 z filtrami 77mm i Sigmie 14/1.4 DG DN szanowni Soniarzowcy słyszeli? :mrgreen:
Ja widziałem, ale trochę się zastanawiam nad sensem takich szkieł - czy gdzieś poza astro się to komuś przydaje? W tym Vitku trochę nie czaję po co ten ekran wstawaili.
A nie myślałeś o 35/1.8 od Sony? Te szkła 1.4 trochę jednak ważą. Sam mam Samyanga 35/1.4 i teraz bym chyba wolał 1.8 ze względu na wagę. No i w sumie kiedyś nie było tego 1.8.
Myślałem przez chwilę, ale akurat 35 to chyba moja ulubiona ogniskowa i tu chciałbym mieć 1.4 i najfajniejszy obrazek (za rozsądne pieniądze). Od wielu lat używałem ARTa na lustrzankach i teraz na zetkach i naprawdę lubiłem to szkło za to jakie efekty daje. Co do 50 1.4 najmniej jestem przekonany, bo przyzwyczaiłem się do zetkowej 1.8s, a ten samyang taki trochę kobylasty (choć stosunkowo lekki jak na swój gabaryt), ale 55 1.8 trochę mnie drażni cenowo. Zobaczę jak będzie w praktyce, najwyżej pogonię samyanga i kupię Sony. Rozważam też dokupienie 45 1.8 na jakieś tripy żeby ograniczyć rozmiar/wagę, ale to się okaże, na razie czekam na przesyłkę ze szkłami próbując ogarnąć A7III, jakoś to sensownie skonfigurować i nauczyć się tych trybów AF (trochę nieintuicyjne to dla mnie jest, pewnie kwestia wprawy).
Pewnie już było miliony razy, ale skoro pojawiają się nowe osoby w tym wątku, to warto zapytać. Czy miał ktoś okazję przesiąść się z D750 lub Z5 na A7III? Czy widać różnicę AFu w ciemnych miejscach - sala balowa, ciemny kościół? Chodzi zarówno o pewność, jak i szybkość AF.
ck_dezerter
23-05-2023, 12:54
Pewnie już było miliony razy, ale skoro pojawiają się nowe osoby w tym wątku, to warto zapytać. Czy miał ktoś okazję przesiąść się z D750 lub Z5 na A7III? Czy widać różnicę AFu w ciemnych miejscach - sala balowa, ciemny kościół? Chodzi zarówno o pewność, jak i szybkość AF.
Witam,
Ja się przesiadłem z d750 na a7rIII i moim zdaniem różnica jest duża na wielki plus dla Sony w każdych praktycznie warunkach. Może szkła też swoje robią, ale jest naprawdę dużo lepiej na Sony.
pozdrowienia!
Ja za jakiś czas pewnie będę mógł coś skrobnąć apropo takiej przesiadki, z D750/Z6/Z5, przy czym jakieś ostatnie 2 lata to D750 leżał w backupie backupu, nie chciałem już lustrzanki używać.
A7III w super cenie obecnie, da się za 5500-5700 kupić nówkę po rabatach i cashbacku. ...
Może ktoś mi wytłumaczy bo kompletnie tego nie rozumiem.
Był po 5700 a aktualnie jest 7349 - 1000 ( cashback ) czyli 6349
Kiedy zdążył podrożeć? Benzyna podrożała czy dolar ??
Kolejny cud nad Wisłą?
robcio.m
23-05-2023, 16:51
Dziś na przestrzeni dnia zmieniono ceny (podniesiono) u większości dystrybutorów:
Jeszcze rano widziałem a6400 za 3850 minus 350 rabatu natychmiastowego, a teraz jest kup z rabatem 350 za 4149…
Podobna akcja z a7III
A7 IV też w gore chociaż nie tak znacząca podwyżka.
ck_dezerter
23-05-2023, 16:57
Nie wiem, czy większe obniżki cen nie dotyczą tylko pojedynczych egzemplarzy sprzętu (np. dłużej leżących w magazynie) i jak ktoś taką jedną szt. kupi, to już reszta jest droższa.
cz4rnuch
23-05-2023, 17:00
Może ktoś mi wytłumaczy bo kompletnie tego nie rozumiem.
Był po 5700 a aktualnie jest 7349 - 1000 ( cashback ) czyli 6349
Kiedy zdążył podrożeć? Benzyna podrożała czy dolar ??
Kolejny cud nad Wisłą?
Idź do ABfoto. W koszyku zobaczysz po zniżkach 6650 a do tego możesz jeszcze otrzymać cashback 1000 pln więc wyjdzie podobnie. Na razie, jutro może być już za 10 tysi - cashback, bo co do tych przekrętów to po prostu trzeba szybko reagować z racji tego, że na naszym rynku takie cashbackowe cuda to norma.
robcio.m
23-05-2023, 17:08
W abfoto A7III tylko body już chyba się skończyło, nie wyszukuje na stronie
cz4rnuch
23-05-2023, 17:11
Nadal jest:
https://www.abfoto.pl/produkty/aparat-sony-a7-iii-body-ilce7m3b-cec
ABfoto ma chyba najlepszą ofertę obecnie. Po cashbacku wychodzi 5650zł, taniej o 200zł niż ja kupiłem w Fotoplusie w sobotę. W FP teraz już teraz cena z czapy, podnieśli bazową cenę, więc nawet po tych wszystkich rabatach i CB wychodzi prawie tysiaka drożej. Imo jak ktoś się zastanawia to chyba ostatni dzwonek żeby to jeszcze w takiej kasie przytulić. To jest taniej niż używki chodzą (zwłaszcza odliczając vat).
Cieszę się, że udało mi się to kupić, bo byłbym teraz mocno wku...rzony, że o kilka dni się spóźniłem...
Idź do ABfoto. W koszyku zobaczysz po zniżkach 6650 a do tego możesz jeszcze otrzymać cashback 1000 pln więc wyjdzie podobnie. Na razie, jutro może być już za 10 tysi - cashback, bo co do tych przekrętów to po prostu trzeba szybko reagować z racji tego, że na naszym rynku takie cashbackowe cuda to norma.
OK Dzięki
Czytam, bo mam w subskrybcji...
Wątek coraz bardziej przypomina handel na Nalewkach. :)
Wątek coraz bardziej przypomina handel na Nalewkach. :)
Nalej... sorry... olej...
To podnoszenie cen przy promocji cashback powinno być karane przez Sony. Po prostu takie sklepy następnym razem powinny być wyłączone z promocji.
Viltrox 16 1.8:
https://www.youtube.com/watch?v=ck_dUNQj20E&ab_channel=TheHybridShooter
wygląda naprawdę przyzwoicie (ostrość imponująca od 1.8), jeśli ktoś takiego szkła potrzebuje to chyba niezły deal. Brakło mi tylko info odnośnie pracy pod światło (chyba, że było, a ja przegapiłem).
Spodobał mi się pod kątem nocnych zdjęć, ale jak dla mnie jest parę "ale" ;)
Przede wszystkim jest spory, filtry 77 mm jeszcze mi zostały, ale jakoś mnie do nich nie ciągnie :) No i ponad 0,5kg żywej wagi jak na szkiełko, którego używam do kilku procent zdjęć? Jednak obawiam się, że zostawałby w domu. Rozsądek wskazuje na zooma od 16-17 mm i f2.8. Zobaczymy, na razie odkurzyłem ostatnio Samyanga 18 mm.
No to jest problem takich szkieł, że trzeba mieć konkretne zapotrzebowanie, nie jest to szkło z cyklu "a przyda sie na pewno, kupie se" :D
Ja obecnie jestem pod mega wrażeniem T17-28 - rozmiar (i waga) jak na szkło 2.8 to rewelacja. Zawsze omijałem te UWA 2.8 ze względu na wagę/rozmiar/filtry (jak np lustrzankowe 14-24), a tutaj jestem w szoku. Jest sporo mniejszy niż 16-35 pod nikona, które było f4 (do tego takie sobie na f4), na dodatek dużo lepsze optycznie.
ck_dezerter
30-05-2023, 18:24
Jak chcesz przeżyć jeszcze większy szok, to przetestuj Sony 12-24/4. Też jest mniejszy i lżejszy niż 16-35 / 4 pod Nikona, a obrazek wymiata.
stafford
30-05-2023, 18:57
Właśnie. Czytałem różne opinie o tym 12-24 f4 G. Ostry jest w rogach na f5.6, f8? Na jakiej matrycy używasz? 24, 42, 60 MPix?
ck_dezerter
30-05-2023, 19:19
Ostry jest od 4.0 w całym kadrze, matryca 42 mln. I szok dodatni pod względem wagi i wielkości...
Jak chcesz przeżyć jeszcze większy szok, to przetestuj Sony 12-24/4. Też jest mniejszy i lżejszy niż 16-35 / 4 pod Nikona, a obrazek wymiata.
To już nie dla mnie szkło - ani nie potrzebuję tak szeroko, ani nie chcę już F4, natomiast chciałbym przykręcić normalne filtry, bez cudowania z jakimiś holderami etc. No i cena mi się nie podoba :D
Ale faktycznie fajnie, że takie coś jest. To mi się mega w sony podoba, że jest kosmiczny wybór i każdy praktycznie znajdzie to co potrzeba. W UWA można przebierać, prawie każda kombinacja ogniskowych, światła i ceny jest dostępna ;)
ck_dezerter
30-05-2023, 19:35
No właśnie! To mnie przekonało do przesiadki z Nikona na Sony. Drugie UWA jakie mam to Samyang 18/2.8 - miniaturka dająca zupełnie fajny obrazek i w dobrej cenie.
Tak, cała ta seria małych samyangów jest super. Rozkminiam zupełnie poważnie złożenie dodatkowego zestawu takich szkieł na wyjazdy żeby nie taszczyć tych większych i cięższych, którymi pracuję na co dzień. Fajnie, że jest taka możliwość za bardzo rozsądne pieniądze.
cz4rnuch
30-05-2023, 21:23
Przerobiłem 3 samyangi, właśnie dlatego, że lubię małe obiektywy, ale żaden z nich ze mną nie został na dłużej. Miałem 24/2.8, 35/2.8 i 45/1.8. Nie były to złe obiektywy, ale czegoś im brakowało. Ale nie miałem w sumie, moim zdaniem, najciekawszych samyangów. Dla mnie numero uno od tej firmy to byłby 35/1.8. Małe, lekkie, tanie, jasne, świetne optycznie. Wszystkie pola odptaszkowane i lepsze od odpowiednika sony, no może poza AFem. Do tego 75/1.8, nie miałem, ale chciałbym kiedyś przestrzelić, i świetne 85/1.4 w wersji II. 50/1.4 ta nowsza wersja ponoć też dobra. Mocno się samy rozwinął przez te kilka lat. Te ich najnowsze obiektywy serio nie mają się czego wstydzić.
Gdzieś wyczytałem że na bagnet Sony E samych tylko stałek 50mm jest już ... kilkanaście modeli.
Właśnie dlatego że do Sony jest ogrom modeli obiektywów łącznie z adapterami do obiektywów innych systemów wyszedłem z Nikon Z.
Ale wiesz, że do N/Z jest tego więcej, skoro obiektywy z Sony E też można podpiąć?
Oczywiście, jeśli ktoś nie odczuwa dyskomfortu psychicznego, wieszając ciężkie szkła na blaszce ~2mm. ;)
Test Viltrox 16/1.8, nieźle nawet to wygląda
https://sonyalpha.blog/2023/05/30/viltrox-16mm-f1-8/
72756
Ps. W tabelce powinno być chyba f1.8, nie f2?
Kolejna recenzja 16/1.8
https://phillipreeve.net/blog/review-viltrox-fe-16mm-1-8-af/
I jeszcze jedna:
https://youtu.be/hdq5UqN7ZuA
To jeszcze recenzja 20-70/4. Korekta cyfrowa musi się sporo napracować ;) De facto jest szerzej niż te 20 mm.
https://www.opticallimits.com/sonyalphaff/1169-sony2070f4g?start=1
paparapa
01-06-2023, 09:36
I jeszcze jedna:
https://youtu.be/hdq5UqN7ZuA
Fajnie te szkło wygląda, a i ceną nie zabija. :)
10-18 ponoć nawet kryje pełną, a jest mega lekkie. Sigma 16-28/2.8 jest też ciekawa no i nowy 16-35 PZ. Canon ma całkiem fajne szkło (15-30).
Irix wypuścił 15/2.4 i 150/2.8 Marko 1:1 z mocowaniem Sony E. (https://irixlens.com/pl/2023/06/07/irix-foto-sony-e-premiera/)
Oba będą w wersjach Dragonfly (bez podziału 15, jak była w DSLRach).
Oba dostały pierścień przysłon (z przełącznikiem kilku).
Oba mają elektronikę.
Oba nie mają AF.
Optycznie najpewniej jak wersje DSLR.
Ceny?
15/2.4 za 2545 PLN
150/2.8 za 2645 PLN
Aż dziw, że tak długo zeszło.
Sigma 14/1.4 DG DN Art w rękach Chrisa Frosta:
https://youtu.be/s7x5uhrBTSY
Edycja: Sigma PL podała cenę: 7 390 PLNów. Tyle samo, co za starszą 14/1.8 DG HSM Art.
Kolejna fantastyczna Sigma DG DN. Ciekawe, czy korekcja winietowania i dystorsji ponownie została powierzona profilowi aparatu dla oprogramowania graficznego. W praktyce często niestety wygląda to tak (winieta):
73035
Zdjęcie bez żadnej obróbki. Tylko aktywny profil obiektywu Sigma 14-24 2.8 w Camera RAW. Softwarowe usuwanie dystorsji obniża również ostrość obrazu, a beczka bez korekty jest spora. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku obiektywu 24-70 2.8. Dzisiaj trochę zatęskniłem za Nikonem, choć sam aparat Sony A7RV uważam za genialny.
Kolejna fantastyczna Sigma DG DN. Ciekawe, czy korekcja winietowania i dystorsji ponownie została powierzona profilowi aparatu dla oprogramowania graficznego. W praktyce często niestety wygląda to tak (winieta):
Zdjęcie bez żadnej obróbki. Tylko aktywny profil obiektywu Sigma 14-24 2.8 w Camera RAW. Softwarowe usuwanie dystorsji obniża również ostrość obrazu, a beczka bez korekty jest spora. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku obiektywu 24-70 2.8. Dzisiaj trochę zatęskniłem za Nikonem, choć sam aparat Sony A7RV uważam za genialny.
Mi w Nikonie 16-35/4 jak LR wczytal profil szkla to musialem zawsze manualnie wyginac suwakiem w druga strone, bo jakims cudem przeginał i wygladalo podobnie zle jak bez profilu tylko na odwrot. Wiec nie wiem czy jest za czym tesknic (tzn jest, za wizjerem i uchwytem, nawet za tymi gumami ktore odlazily).
Jest tak samo jak opisałeś. Profil przegina w drugą stronę i trzeba czasami (nie zawsze) manualnie korygować. Ja tęsknię za Nikonem 14-24 2.8 S ������ Sądziłem, że Sigma mu dorówna, ale niestety jednak nie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jest tak samo jak opisałeś. Profil przegina w drugą stronę i trzeba czasami (nie zawsze) manualnie korygować. Ja tęsknię za Nikonem 14-24 2.8 S ? Sądziłem, że Sigma mu dorówna, ale niestety jednak nie.
ck_dezerter
09-06-2023, 06:24
Witam,
Z kolei u mnie przy używaniu Sony 12-24 / 4 pojawia się coś zbliżonego ale innego. Mianowicie: podczas celowania i kadrowania w wizjerze mam siatkę i poziomnicę, staram się kadrować b dokładnie, powoli i bez pośpiechu, z pojedynczym AF, etc... żeby ujęcie było "proste" mówiąc najkrócej. W lustrzance po nauczeniu się nie miałem z tym problemu (zob. moje dawne forumowe zdjęcia architektury). A w Sony jest tak, że w wizjerze wygląda że jest prosto, ale niestety praktycznie każda fotka wymaga "prostowania" bo ściany się "walą", albo/i horyzont jest krzywo.
Teorie mam dwie skąd się to bierze:
1. Prostowanie beczki w aparacie, a w tym obiektywie wiadomo że beczka jest spora i jest prostowana przez soft aparatu,
2. efekt działania stabilizacji matrycy.
Ale nie wiem, co konkretnie?
Poza w sensie ostrości i kolorów szkło genialne...
pozdrowienia!
Zastanawiam się na powrotem do świata foto - moje ostatnie body to był nieodżałowany d700. Myślałem o Nikonie Z7 II, ale kolega Morzon zasugerował system Sony.
Poczytałem, A7 IV ogólnie bardzo podobne do Nikona ale z ogromną zaletą - mnogość dostępnych szkieł plus dedykowana Sigma 35 f1.4 którą planuję kupić jako pierwsze i pewnie długo jedyne szkło.
Prawie zamówiłem, ale będąc nieopodal Sony Centre wszedłem zobaczyć czy może mają i pomacać jak pozwolą.
No i mieli i pomacałem. No i nie wiem czy na wystawę dają jakieś egzemplarze które im nie wyszły czy coś, ale to kurde, w łapie leży i wygląda jak zabawka za tysiaka.
Jak ww kolega Morzon dał mi pomacać swojego bodajże Z6 to czuło się w rękach JAKOŚĆ. A to Sony.... Też macie takie wrażenia czy marudzę niepotrzebnie i nieuzasadnienie?
ck_dezerter
10-06-2023, 15:35
Dla mnie wielkość Sony to jest akurat plus (szukałem czegoś mniejszego niż Nikon). Nie wiem jakie jest A7 IV, ale A7RIII które mam robi raczej solidne wrażenie... Taka nieduża, kanciasta bryła metalu. Design faktycznie inny niż Nikon, ale to kwestia gustu. Bardziej się raczej przyglądnij menu - to może być trudne do ogarnięcia po Nikonie (u mnie było). Natomiast ilość i cena szkieł nie do pobicia...
pozdrowienia!
Nawet nie chodziło mi o toporny design, ale np jakość okleiny, mocowanie ekranika, luzów na pokrętłach, ogólnie wrażenia "tandetności"
Nawet nie chodziło mi o toporny design, ale np jakość okleiny, mocowanie ekranika, luzów na pokrętłach, ogólnie wrażenia "tandetności"
Mam odmienne doświadczenie. Moje roczne z6 wyglądało jak po wojnie. Wytarta i odklejająca guma. A7m3 miałem 2lata i wyglądał bardzo dobrze, a7m4 po roku mogę sprzedać jak nówkę.
po prostu kup nikona
RIII jest trochę mniejsza od IV. Nie wiem co tam może być tandetnego w porównaniu ze słynnymi gumami Nikona:mrgreen: Jak się Sony nie podoba bierz Nikona, po co ma cię to gryźć. Aha, nie ma co porównywać obrotowego ekranu z uchylnym, to chyba oczywiste.
cz4rnuch
11-06-2023, 09:31
U mnie po 4,5 roku używania A7III na szczęście nic nie odpadło. Poza lekko startą farbą na jednym rogu. Za to odnośnie Z6 to pamiętam ciekawy epizod na tym forum gdy kilku użytkowników zaczęło mocno narzekać na odłażące gumy po kilku miesiącach użytkowania. Zostali wtedy poinstruowani, że muszą częściej myć ręce, odgrzybiać je i najlepiej udać się do specjalisty dermatologa, bo nadmierna potliwość to może być symptom groźnej choroby. To były piękne, choć schyłkowe, czasy gdy na forum jeszcze coś się działo. A teraz? Nuda, jak w polskim filmie, proszę pana.
PS Ale macanie sprzętu to jest w sumie dobry pomysł. Każdy aparat ma swoją własną, specyficzną ergo. Dla dużych dłoni Z6 może być bardziej odpowiedni choć w sumie nie śledzę już nowości, może nowe sony są jeszcze bardziej pękate, dopasowane do większych grab. Mnie już 7III pod tym względem nie pasuje. Za wielki, za ciężki. Ideałem było pierwsze A7, małe, lekkie, ale też pod wieloma względami do zadu. Jedno się nie zmieniło. Wszystkie sony są moim zdaniem brzydalami. Te mniejsze Nikony też, podobnie jak Canony i Panasy. Ładniusie są niektóre modele Fuji, Łajki, Olympusa i to nowe retro Nikoniątko aspc.
Nowe Sony są bardziej pękate niestety. Może dziwny jestem, ale mnie bardzo wygodnie trzyma się dwójkę, może nawet lepiej niż czwórkę. Plus że dwójka jest mniejsza. W sumie to wszystko są pierdoły, konkrety dla mnie to dostępność ogniskowych i kasa jaką trzeba na to wydać. No i żeby nie były te klamoty razem za wielkie, bo zwyczajnie zostaną w domu. Ważna jest matryca i parę soczewek przed nią, co to za różnica jak się kręci kółeczkami i gdzie są przyciski ;)
Moje RII mam trzy lata, parę destynacji z różnymi warunkami zaliczyłem z tym aparatem. Nie powiem, że wygląda jak nowe, bo ze 3 otarcia farby na narożnikach są. Takie wielkości główki od szpilki ;) Ale zobaczymy, to dopiero 3 lata używania.
W sumie odłażące gumy i lichy wygląd mogą być zaletą aparatu. Złodziej się nie skusi na takiego rupcia:mrgreen:
paparapa
11-06-2023, 12:41
U mnie po 4,5 roku używania A7III na szczęście nic nie odpadło. Poza lekko startą farbą na jednym rogu. Za to odnośnie Z6 to pamiętam ciekawy epizod na tym forum gdy kilku użytkowników zaczęło mocno narzekać na odłażące gumy po kilku miesiącach użytkowania. Zostali wtedy poinstruowani, że muszą częściej myć ręce, odgrzybiać je i najlepiej udać się do specjalisty dermatologa, bo nadmierna potliwość to może być symptom groźnej choroby. To były piękne, choć schyłkowe, czasy gdy na forum jeszcze coś się działo. A teraz? Nuda, jak w polskim filmie, proszę pana.
PS Ale macanie sprzętu to jest w sumie dobry pomysł. Każdy aparat ma swoją własną, specyficzną ergo. Dla dużych dłoni Z6 może być bardziej odpowiedni choć w sumie nie śledzę już nowości, może nowe sony są jeszcze bardziej pękate, dopasowane do większych grab. Mnie już 7III pod tym względem nie pasuje. Za wielki, za ciężki. Ideałem było pierwsze A7, małe, lekkie, ale też pod wieloma względami do zadu. Jedno się nie zmieniło. Wszystkie sony są moim zdaniem brzydalami. Te mniejsze Nikony też, podobnie jak Canony i Panasy. Ładniusie są niektóre modele Fuji, Łajki, Olympusa i to nowe retro Nikoniątko aspc.
Dość ciekawy był ten epizod z gumami. Pojawił się i zniknął. :) Piszę tak, bo chyba ostatnio nikt się na tą przypadłość nie skarżył. A odnośnie wspomnianego kolegi. Nie musiał mieć problemów dermatologicznych czy brudnych rąk. Mógł używać kremów do rąk zawierających składniki tak działające na gumę.
Pewnie kiedyś forum "żyło", bo jednak było moim zdaniem więcej problemów z działaniem sprzętu. Teraz właściwie nie ma problemów. ... No może poza gumami. :mrgreen:
I faktycznie puszki znowu mają tendencję do zwiększania masy i gabarytów. I nie jest to za fajne.
A najładniejsze aparaty to te, których nie mamy i nie używamy. :)
Nowe Sony są bardziej pękate niestety. Może dziwny jestem, ale mnie bardzo wygodnie trzyma się dwójkę, może nawet lepiej niż czwórkę. Plus że dwójka jest mniejsza. W sumie to wszystko są pierdoły, konkrety dla mnie to dostępność ogniskowych i kasa jaką trzeba na to wydać. No i żeby nie były te klamoty razem za wielkie, bo zwyczajnie zostaną w domu. Ważna jest matryca i parę soczewek przed nią, co to za różnica jak się kręci kółeczkami i gdzie są przyciski ;)
Moje RII mam trzy lata, parę destynacji z różnymi warunkami zaliczyłem z tym aparatem. Nie powiem, że wygląda jak nowe, bo ze 3 otarcia farby na narożnikach są. Takie wielkości główki od szpilki ;) Ale zobaczymy, to dopiero 3 lata używania.
W sumie odłażące gumy i lichy wygląd mogą być zaletą aparatu. Złodziej się nie skusi na takiego rupcia:mrgreen:
Jaka by nie była puszka, farba ściera się z narożników. Chyba że właściciel dba, aby nie stawiać sprzętu bez podłożenia czegoś miękkiego. :)
ck_dezerter
11-06-2023, 13:17
Ale metal prześwitujący przy tych przetearciach dodaje raczej stylu i uroku (widać że sprzęt nie leży). Niektóre lajki to nawet takie robią od nowości :grin:
Dość ciekawy był ten epizod z gumami. Pojawił się i zniknął. :) Piszę tak, bo chyba ostatnio nikt się na tą przypadłość nie skarżył. A odnośnie wspomnianego kolegi. Nie musiał mieć problemów dermatologicznych czy brudnych rąk. Mógł używać kremów do rąk zawierających składniki tak działające na gumę.
Dokładnie. Nawet nie tylko kremów do rąk, ja jakiś czas temu totalnie zmasakrowałem dwa aparaty (Canon50D i 6D) używając środka przeciw komarom firmy Off. Poważnie.
Wystarczyło jedno użycie Off (w sprayu, na nogi i spodnie w celu ochrony przed kleszczami) że ten tłusty osad jaki ten środek pozostawia dostał się na moje dłonie.
I to w bardzo małej ilości, nawet tego nie czułem, nie miałem śliskich dłoni ani nic.
Efekt był taki że guma na aparacie, przycisk migawki (plastikowy był), to wszystko rozpuściło się tak że były w nim "wypalone" moje linie papilarne. Tak samo na ekranie, okularach które wtedy miałem (miały gumowane końcówki oprawek które też się rozpuściły) i silikonowym etui na telefon.
Sprawdziłem wtedy w sieci i wiele osób miało dokładnie ten sam problem. Napisałem do producenta i przyznali że jest to możliwe, jakieś pieniądze od nich dostałem w ramach rekompensaty.
ck_dezerter
11-06-2023, 14:43
Ja miałem to samo z off-em jak postawiłem niechcący na lodówce - farba oblazła tam gdzie choć odrobinkę zaciekło....
Panowie, OFF = DEET. A DEET i syntetyki to tak w parze nie idą.
cz4rnuch
11-06-2023, 14:51
Dokładnie...Nie przesadzajmy. To nie była jedna osoba, to raz, a dwa, że gumy w Nikonach to znany od dawna problem. I często te problemy z kremami znikają po zmianie logo aparatu :) sam zamawiałem gumy w serwisie Nikona, kleiłem nimi luszczanki, i problemu wielkiego z tego nie robiłem. Podobnie jak z odpadającymi muszlami ocznymi. Problemem bardziej jest, a w zasadzie był, poziom tamtych komentarzy :) A co do odstraszaczy na komary to się zgadza. W muggach czy w offach substancją czynną często jest DEET i to cholerstwo rozpuszcza tworzywa sztuczne jak słońce lody na patyku. Moja pani kiedyś też się o tym przekonała jak sobie gdzie w Azji popsikała stopy muggą o dużym stężeniu DEET (taką, której w Europie nie da się chyba kupić - z 80%). I wtedy jej polakierowane na czerwono paznokcie dosłownie po chwili wyglądały jakby się nimi zajął, młotkiem, kolumbijski mafioźnik od wymuszania okupów.
paparapa
11-06-2023, 22:45
Panowie, OFF = DEET. A DEET i syntetyki to tak w parze nie idą.
Sugerujesz gumy ze....skóry? :)
Myślę, że są to uzasadnione zarzuty. Mam właściwie to samo - nikon zdecydowanie wygodniejszy (choć to pewnie kwestia indywidualna), gumy przyjemniejsze i lepiej "klejące" (pewniejszy uchwyt), lepiej wykonany - sam materiał z którego jest body w sony sprawia wrażenie taniego. Dla mnie przesiadka na sony to minus pod tym względem. Tylko co z tego, jak praktycznie cała reszta jest dla mnie lepsza w Sony: AF (!), dostęp do szkieł (!!!), dostęp do akcesoriów (zwłaszcza pod video, które współpracują najczęściej z sony/canonem), możliwości customizacji przycisków funkcyjnych i jeszcze parę innych, drobniejszych, mniej oczywistych rzeczy. Obstawiam, że kwestia przyzwyczajenia z tą ergonomią i samymi body. Poza tym większość znajomych się już dawno przesiadła na sony i nawet stare, ciężko tyrane w różnych warunkach a7iii do tej pory działają, więc nie demonizowałbym tej jakości.
Znajomy kupił Z8 i ostatnio miałem możliwość pomacać/pobawić się - szczerze mówiąc bardzo się cieszę, że nie zostalem w tym systemie i sam tego nie kupiłem: olbrzymia, ciężka cegła, odwykłem już od takich body i na pewno nie chciałbym wracać w takie klocki. Wolę jednak to co daje sony w tych małych puszkach, nawet pomimo gorszej jakości samego body.
Wind Mill
12-06-2023, 11:31
...możliwości customizacji przycisków funkcyjnych...
Możesz rozwinąć temat? W N przeca przyciski Fn (i niektóre inne) też się konfiguruje. W S jest więcej przycisków do konfiguracji, więcej dostępnych opcji pod przyciski Fn i inne?
Co do jakości - pal licho otarcia na obudowie (no chyba że w prawie nowym, mało używanym sprzęcie), ważne że bebechy nadal działają. Dla mnie taka jakość jest ważniejsza. ;)
Jest więcej funkcyjnych (i samo koło wyboru na tylnej ściance) + można im znacznie więcej rzeczy przypisać + każdy funkcyjny może pełnić inna rolę w zależności od trybu (foto/video/przeglądanie). W zasadzie widzę, że do ustawień nie będzie potrzeby nawet wchodzić, bo wszystko można wyciągnąć na zewnątrz, więc ból zębów z powodu tego chorego menu się dość sprawnie rozwiąże. Kwestia też pewnie indywidualna, ale ja nie polubiłem się nigdy z tymi FN w nikonie z przodu na body - źle mi się po to sięgało i wciskało, przez to też mało ich używałem.
No dokładnie, pal licho te otarcia, najistotniejsze żeby puszka robiła to co ma najważniejsze do zrobienia. Cały ten feeling, obcowanie z czymś mniej "przyjemnym" jest sprawą dalszego rzędu. Wiadomo, lepiej mieć fajne sprzęty, też lubię ładne/estetyczne/solidnie wykonane przedmioty, ale jak mam wybierać priorytety to jednak inne kwestie wygrywają. Może robiąc zdjęcia tylko hobbystycznie byłoby to dla mnie istotniejsze i większą wagę bym do tego przywiązywał, ale dla mnie to jest głównie narzędzie pracy i ma robić robotę, nawet kosztem "fajności".
Jakiś recenzent na YT wytykał z kolei za sztywne klapki złączy w Sony A7 IV … chyba nie miał lustrzanki Nikona gdzie takie bardziej elastyczne klapki po pewnym czasie puchły i już nie były spasowane do złącza co i mięsie kiedyś przydarzyło.
W moim prawie 5 letnim A7 III te sztywne klapki nadal są idealnie spasowane i jak nowe i do jakości okładzin też nawet o tym bym nie pomyślałem że to jest jakaś tam wydumana na siłę „wada” dopóki tu tego nie przeczytałem :-o bo i one są w idealnym stanie więc jakościowo można powiedzieć ze są to bardzo udane konstrukcje skoro w najbardziej stresujących sytuacjach ślubno-weselnych w rękach spoconych reporterów ślubnych :) nie stanowiły problemów.
Mimo nie najmniejszych rąk to nie narzekam ani na A7III ani tym bardziej na A7 IV, najważniejsze ze mam pewny AF w tych Sony i daje satysfakcję z fotografowania.
Dalej nie rozumiem argumentu tandetności. Nie jest to jakiś R3, którym mam wrażenie że można kogoś uszkodzić, ale tworzywo użyte w sony wygląda po czasie tak samo jak w dniu 1(nie mówię o jakiś zadrapaniach tylko wytarciach). Nie miałem problemu z gumami w d60 i d7200 a w Z6, mimo że był ze mną najkrócej. Po przejściu z z6 na a7m3 w kategorii użytkowania bardziej przeszkadzała mi wolność działania sony. Włączanie, zmiana trybu foto/video itp. Na szczęście w a7m4 poprawili. Teraz brakuje mi fps'ów.
cz4rnuch
12-06-2023, 13:09
Obudowy 7ek,9ek,1ki są wykonane z magnezu jakby co. Myślę, że na wrażenia organoleptyczne wpływa bardzie kwestia wykończenia. W pierwszych 7ach wykończenie było gładkie, lakier błyszczący, jakoś czuć było, że dotyka się metal. Ale jednocześnie szybko się to wycierało i jak ktoś nie dbał to po roku wyglądało to jak znalezisko po odgruzowywaniu Mariupola. Trochę przesadzam, ale szybko się to wycierało i było na ten temat dużo narzekania. No i wtedy sony zmieniło wykończenie. Obecnie jest to matowe, w dotyku takie jakieś plastikowe, ale za to dobrze znosi próbę czasu. A w nikonie, tak sobie gdybam, może stosują inną mieszankę na swoich gripach. Dzięki temu jest milsza w dotyku, ale przez to, że jest bardziej miękka to szybciej się wyciąga. U mnie w każdy razie po ponad 4 latach używania i ok 25 tysiach fotek jedyne zużycie jakie widać to niewielkie przetarcie na spodzie aparatu. Jestem zadowolony z tego jak zniósł próbę czasu. A przyciski, ekranik, tarcze chodzą jak nowe, czego nie da się jednak napisać o pierwszych 7ach.
https://i.imgur.com/N3tQMTd.jpg
Sugerujesz gumy ze....skóry? :)
Czemu nie? ;)
Ktoś tu tak chyba D3, (albo D700?) przerabiał, jak dobrze pamiętam.
Jednak prościej będzie unikać kontaktu DEETu z puszką.
Jakiś recenzent na YT wytykał z kolei za sztywne klapki złączy w Sony A7 IV … chyba nie miał lustrzanki Nikona gdzie takie bardziej elastyczne klapki po pewnym czasie puchły i już nie były spasowane do złącza co i mięsie kiedyś przydarzyło.
W moim prawie 5 letnim A7 III te sztywne klapki nadal są idealnie spasowane i jak nowe i do jakości okładzin też nawet o tym bym nie pomyślałem że to jest jakaś tam wydumana na siłę „wada” dopóki tu tego nie przeczytałem :-o bo i one są w idealnym stanie więc jakościowo można powiedzieć ze są to bardzo udane konstrukcje skoro w najbardziej stresujących sytuacjach ślubno-weselnych w rękach spoconych reporterów ślubnych :) nie stanowiły problemów.
Mimo nie najmniejszych rąk to nie narzekam ani na A7III ani tym bardziej na A7 IV, najważniejsze ze mam pewny AF w tych Sony i daje satysfakcję z fotografowania.
Hmm, dla mnie akurat te klapki kryjące porty w Sony to absolutne zbawienie, właśnie dlatego, że są sztywne. W nikonie one po pierwszym wyciągnięciu już właściwie nigdy nie pasowały, wiecznie odstawały, ciężko to było wcisnąć na miejsce. Generalnie irytujące. W sony to jest dla mnie lepiej rozwiązane (a korzystam dość często z tych portów).
paparapa
12-06-2023, 15:49
Czemu nie? ;)
Ktoś tu tak chyba D3, (albo D700?) przerabiał, jak dobrze pamiętam.
Jednak prościej będzie unikać kontaktu DEETu z puszką.
Nie musi być DEET. Wiem że czyszczono korpusy benzyną. A to powoduje puchnięcie gumy. Tak się regenerowało elementy gumowe w napędach magnetowidów gdy się "wyrobiły", a nowe były za dewizy...
Więc guma na noc do benzyny. Rano była jak "nowa". :) Grubiutka, świeżutka... przez kilka tygodni. Potem się rozpadała.
Ok, skóra może być, ale z aligatora. :mrgreen:
Dobry.
Pytanko do użytkowników Sony mam.
Za przysłowiową flaszkę (no, właściwie dwie) zanabyłem lampkę Neewer 880S.
W opisie była uszkodzona stopka.
I tak patrzę...
https://i.imgur.com/7F61D2Q.jpg
Rozumiem, że to uszkodzenie to brak czwartego pina po prawej stronie i wytarty plastik przy blokadzie?
PS. Jakby co. Sama lampa działa. Do tego, to jest Godox TT685/Quadralite S60. ;)
https://i.imgur.com/vgx34fah.jpg
Więc lampa robi jako zdalna.
Nie mam w planach wymieniać stopki, pytam z ciekawości.
Ciekawa cena na Tamrona 50-400mm w amazonie... czyzby szykuja sie promocje na to szkło... 1089 eu
https://www.amazon.de/-/en/TAMRON-50-400-4-5-6-3-Mount-A067S/dp/B0BBM846PX/ref=sr_1_1?crid=2OL0C1WLC7152&keywords=tamron+50-400+sony&qid=1687609920&sprefix=tamron+5%2Caps%2C109&sr=8-1
cz4rnuch
30-06-2023, 22:20
Nie marzy się komuś pobawienie się za darmoszkę jakimś fajnym A1 lub innym RV w te wakacje? Do tego kilka obiektywów też w gratisie:
https://www.cyfrowe.pl/lp/wielki-test-sony.html
Piękne obłoki srebrzyste dziś się pojawiły, widziałem w okolicach Warszawy. No i pełnia ciekawa.
Wind Mill
04-07-2023, 07:00
Taaa, piękne, za chmurami (tu). :mrgreen:
cz4rnuch
05-07-2023, 21:40
Dziś z rana się przeciągam a za oknem takie coś.
https://i.imgur.com/UFwmqw1.jpg
Złudzenie optyczne. To na pewno dzik.
ck_dezerter
07-07-2023, 06:45
No i pięknie! ja miałem kiedyś sarnę w ogródku za oknem, ale jak na złość nie miałem tele...
pozdrowienia!
Mnie w Bieszczadach ostatnio liski odwiedzały i nawet coś udało mi się nowym sprzętem upolować. Przyznam, że ten animal eye af działa naprawdę sprawnie i zrzuca konieczność kombinowania i klikania/trafiania punktem AF, bo przy tak małej głębi jest w sumie dość istotne. Tak więc wrzucam pierwsze moje foto tutaj z soniacza ;)
74021
Normalnie Franky Furbo! ?
Jakoś ostatnie nowości Sony bez reakcji przeszły. :mrgreen:
Czyżby zawód, że rzeczywistość odstaje od plotek (dotyczy A6700)?
Bo o Sony aps-c jest inny wątek :) Lepiej nie mieszaj, bo jeszcze Jacek zacznie prostować i czyścić temat... i kolejny zdechnie ;)
Fakt. Ale szkiełka tu idą, a 70-200/4 GII makro (xD) też ani słowa.
Szkiełko jak szkiełko, wybitnych emocji raczej nie wzbudzi.
hostman22
29-07-2023, 01:47
Fakt. Ale szkiełka tu idą, a 70-200/4 GII makro (xD) też ani słowa.
ver.1 i jakoś nie odczuwam konieczności wymiany na ver.2 (te makro to pewnie takie "se", ale możliwość podpięcia TC to już coś co może skusić)
To do G1 nie dało się TC dopiąć? Nawet nie wiedziałem, dzięki za info. ;)
Podobno A7CII i A7CR w drodze?
cybulski
31-07-2023, 07:26
Myślę, że są to uzasadnione zarzuty. Mam właściwie to samo - nikon zdecydowanie wygodniejszy (choć to pewnie kwestia indywidualna), gumy przyjemniejsze i lepiej "klejące" (pewniejszy uchwyt), lepiej wykonany - sam materiał z którego jest body w sony sprawia wrażenie taniego. Dla mnie przesiadka na sony to minus pod tym względem. Tylko co z tego, jak praktycznie cała reszta jest dla mnie lepsza w Sony: AF (!), dostęp do szkieł (!!!), dostęp do akcesoriów (zwłaszcza pod video, które współpracują najczęściej z sony/canonem), możliwości customizacji przycisków funkcyjnych i jeszcze parę innych, drobniejszych, mniej oczywistych rzeczy. Obstawiam, że kwestia przyzwyczajenia z tą ergonomią i samymi body. Poza tym większość znajomych się już dawno przesiadła na sony i nawet stare, ciężko tyrane w różnych warunkach a7iii do tej pory działają, więc nie demonizowałbym tej jakości.
Znajomy kupił Z8 i ostatnio miałem możliwość pomacać/pobawić się - szczerze mówiąc bardzo się cieszę, że nie zostalem w tym systemie i sam tego nie kupiłem: olbrzymia, ciężka cegła, odwykłem już od takich body i na pewno nie chciałbym wracać w takie klocki. Wolę jednak to co daje sony w tych małych puszkach, nawet pomimo gorszej jakości samego body.
No no, czyli jednak przejście na Sony się zadziało. Dla mnie ciężkim orzechem do ugryzienia jest to szkło 35-150/2-2.8 które bardzo mi się podoba już od ponad roku. Byłby idealny do tego co fotografuje w jednym słoiku. Puszki jak puszki, w każdym systemie są ok, rozchodzi się o szkła.
Czyzby głos racjonalności ;)) wszyscy doświadczeni mówia system to SZKŁA... i tu póki co,to Sony robi róznice potężną w wyborze i cenach. 35-150 od dwóch producentów ;) niedługo Nikon może miec to szkło od Tamrona ,a Panasonic od Samyanga ;)
Hej, czy pamiętacie najniższą cenę Sony 200-600 w przeciągu ostatnich paru miesięcy? Sam nie śledziłem bo to kobyłka niezbyt wygodna w podróżach, ale wypatrzyłem stanowisko zimorodków i jednak 400mm to ciut krótko, mimo że siadają dość blisko.
W grudniu były oferty poniżej 7tys...
Dzięki:) Mam jakieś odniesienie
Pod koniec listopada z okazji jakiejś promocji na czarny piątek oraz kodu na zwrot z akcji "Welcome to Alpha" udało mi się kupić za około 5700.
Moje "Welcome to Alpha" chyba już się skończyło:(. Będę obserwował, choć tak tanio będzie trudno
ck_dezerter
01-08-2023, 20:31
Z końcem roku często trafiają się okazje. Ja mojego S 24-105/4 kupiłem w listopadzie(tylko 2 lata temu) w cenie poniżej 3 tys (cashback+kod promocyjny).
cz4rnuch
08-08-2023, 11:33
Tamron szykuje poprawioną wersję 70-180. Jakiś wzór zaczynam dostrzegać :)
https://www.sonyalpharumors.com/first-leaked-image-of-the-new-tamron-70-180mm-f-2-8-gii-e-mount-lens/
VC dodali. Nieźle.
Ciekawe, kiedy 17-28/2.8 GII i co mu dadzą. ;)
Wind Mill
08-08-2023, 12:09
"...Tamron also shortened the MOD (Minimum Object Distance) at the wide end to 0.3m compared to the first-generation 0.85m..."
0,3m na 70mm, prawie jak makro. ;)
Eee.... Hmmm...
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2023/08/Tamron-70-180mm-f2.8-Di-III-VC-VXD-G2-lens-for-Sony-E-mount-developed-manufactured-sold-under-the-license-agreement-with-Nikon-Corporation.png
Dotyczy T70-180G2, oczywiście.
Kooperacja z Nikonem...? Jesli wszystko by sie potwierdziło to ciekawi cena po dodaniu stabilizacji w stosunku do starego. No i czy waga i rozmiary zostana zbliżone...
Jesli wszystko by sie potwierdziło to ciekawi
W linku czarnego jest aktualizacja o prasówkę, wszystko się potwierdziło.
No i czy waga i rozmiary zostana zbliżone...
156.5 (xD) mm i 855g wagi.
cena po dodaniu stabilizacji w stosunku do starego.
Obiektyw ma być dostępny na jesieni tego roku. Dokładny czas oraz cena zostaną podane później.
To czekam na cene :) kupiłem G1 ,więc czy będę się zżymał z tego powodu... :)
cz4rnuch
09-08-2023, 11:50
Pobrałem sobie prasówkę ze strony Tamrona i nie widzę tam info o współpracy z Nikonem. Chyba, że coś przeoczyłem. Na samej stronie też nie. Pozostał jedynie zapis o tym, że parametry mogą się zmienić. Co więcej z tego co czytam pod artykułem na NR to Tamron nie przyznaje się nawet do tego, że maczał palce przy Nikorze 70-180. No to może właśnie się przyznał jeśli takie info faktycznie wisiało na ich stronce odnośnie tego nowego obiektywu :)
Co do ceny to myślę, że wyjdzie zauważanie drożej niż za pierwszą wersję. Zmieniony optycznie, czyli pewnie ulepszony, nowy silnik, jakieś przełączniki, funkcjonalność makro i VC przy zachowaniu masy i rozmiarów za darmo nie dadzą.
Heh, i teraz pytanie:
Było ale usunęli, czy ktoś w wacka przyciął i dopisał, kopiując z miejsca na miejsce...
Pobrałem sobie prasówkę ze strony Tamrona i nie widzę tam info o współpracy z Nikonem. Chyba, że coś przeoczyłem. Na samej stronie też nie. Pozostał jedynie zapis o tym, że parametry mogą się zmienić. Co więcej z tego co czytam pod artykułem na NR to Tamron nie przyznaje się nawet do tego, że maczał palce przy Nikorze 70-180..
Ale co do tego to chyba nie ma wątpliwosci. Parametry, ilość soczewek i grup, prawie identyczne rozmiary i waga, filtry 67 mm całej trójcy. Tzn też 28-75/2.8 i 17-28/2.8 Zapytaj TOP67, on kupił wszystkie te trzy Tamrony marki "Nikkor" ;).
Panowie, zapewne gdzieś już było, jaką polecacie ładowarkę do aku sony a6400 (nb-fw50) podziękował z góry
robcio.m
10-08-2023, 21:37
Ja myśle, że w zależności od podpisanych umów Tamron wcale nie musi się chwalić współpracą z Nikonem.
Nie wiem ile będzie kosztowała wersja Tamrona G2 pod Sony ale może się okazać, że w okolicach tego co obecnie kosztuje Nikkor 70-180.
Tymczasem pod Sony zapowiadane jest 17-50 f4 od Tamrona :)
https://www.tamron.com/global/news/detail/a068_20230824.html
Nieźle.
Patent się znalazł, do tego wyciągnęli go o 1mm w dół. Brawo Tamron. :mrgreen:
Świetny zakres, chyba taka odpowiedź na 20-70 od Sony, przy czym dla mnie ciekawszy zakres ma Tamron - zrobić cropa zawsze można (zwłaszcza na tych mocno upakowanych matrycach jest spory zapas pikseli), poszerzyć trochę jednak trudniej (bez jakichś czarów ze sklejaniem panoram).
Duży plus za filtr 67mm - Tamron konsekwentnie się trzyma jednej średnicy w kilku podstawowych szkłach (17-28, 28-75, 70-180, teraz ten 17-50).
Ciekawe jaka będzie cena - myślę, że powinna być konkurencyjna względem tego soniacza, a można go ostatnio upolować nawet poniżej 5k.
cz4rnuch
25-08-2023, 09:35
Dziwna ta ostatnia moda na zapowiedzi czegoś co dopiero jest projektowane. Za jakis czas pewnie będą anonsować burze mózgów i marzenia :)
Nie do końca, napisali że premiera jest zaplanowana na jesień 23... czasem dłużej trwa oczekiwanie na pojawienie się niektórych hypowanych szkieł w sklepach po niby oficjalnej premierze ;)
Wygląda na tę ich tańszą linię bez przełączników. Może być ciekawa, niedroga propozycja, choć na mnie zoomy f4 nie robią jakoś wrażenia. Do foto mógłby być ze zmiennym światłem i jaśniejszy na szerszym końcu.
Ps. Plus za podobno wewnętrzne focusowanie. No i teoretycznie może być standardowy zoom do aps-c o ile cena i wielkość nie przeszkodzi.
Nie do końca, napisali że premiera jest zaplanowana na jesień 23... czasem dłużej trwa oczekiwanie na pojawienie się niektórych hypowanych szkieł w sklepach po niby oficjalnej premierze ;)
Wygląda na tę ich tańszą linię bez przełączników. Może być ciekawa, niedroga propozycja, choć na mnie zoomy f4 nie robią jakoś wrażenia. Do foto mógłby być ze zmiennym światłem i jaśniejszy na szerszym końcu.
Ps. Plus za podobno wewnętrzne focusowanie. No i teoretycznie może być standardowy zoom do aps-c o ile cena i wielkość nie przeszkodzi.
Od razu widać, że to będzie ogór. Do apsc kiedy jest o połowę mniejsza i relatywnie niedroga Sigma 18-50 2.8?
Jest, ale jest też niemało klientów, którzy pomyślą nad uniwersalnym szkłem do wykorzystania na mitycznej "pełnej klatce" ;)
Wielkościowo 17-50 jest taki jak 28-75 Tamrona..
https://youtu.be/i2dsJGiM410?t=2754
Wygląda na ciut mniejszy. Mnie się najbardziej podoba, poza zakresem, to wewnętrzne ogniskowanie. Oby się przyjęło w kolejnych modelach.
robcio.m
29-08-2023, 18:47
Nie wiem czy od samych aparatów nowa wersja szerokokątnego zooma nie jest ciekawsza, a warto odnotować to jak na parametry lekka konstrukcja wyszła.
Rozmowa okazała się bez sensu. Zamknięte na jakiś czas. Kto będzie chciał to wróci, kto nie to nie. Niektórzy pamiętają wątek AO, ja tak. Liczę się z analogiczną sytuacją. Użytkownicy, którzy pamiętają ten wątek wiedzą jak się skończyła emigracja i gdzie sie podziali użytkownicy i jaki jest tego efekt. Więc może się zastanowić czy warto byc tu czy nie. Nikt nie jest zmuszany.
To forum Nikoniarzy i obowiązują jego zwyczaje. Porządek w podforum Sony ma być taki jak w podforach o Nikonach Z, Nikonach DSLR itd.