Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony A7, A7R, A7S
Ty masz nie widzieć części postów, więc to się nie liczy. Inni?
bz (8 znaków)
Jacku, przed zamknięciem wątku chciałem niniejszym podziękować za kolejną fajną rozmowę i wymianę życzeń.
bz (8 znaków)
Możesz dokładniej opisać problem?
Może wyczyść ciasteczka, F5
Teraz jest już OK. :) (Nie czyściłem ciastek)
nordwind
22-12-2018, 18:42
ryzukując zniknięcie wrzucę takie tam zdjencie :) tasiemcowo pożegnaniowe...
https://i.imgur.com/di1LJ0t.jpg
cybulski
22-12-2018, 19:45
W kuchni właśnie wyczyściłem ciastka, pomogło.
Ktoś proponował żeby rozpocząć kilka nowych tasiemców.
Pytanie tylko od kiedy wątek staje się tasiemcem?
Tylko, żeby tasiemiec miał ręce i nogi, to jeszcze ktoś musi w nim pisać. A przy kilku tasiemcach to już nie jest takie bardzo oczywiste.
Scylla and Charybdis
https://wpkx.pl/_DSC7176C%20Scylla%20and%20Charybdis%20cropped.jpg (https://wpkx.pl/_DSC7176C%20Scylla%20and%20Charybdis.jpg)
zeberek1
22-12-2018, 20:53
Z braku laku... Człowiek szuka po domu cokolwiek by tu pstryknąć ;-)
18963
Soniaczem popełnione, Biogonem zmalowane.
nordwind
22-12-2018, 21:10
Antałek pod Najświętszą Panienką ? Bój się Boga !
Oj Grzegorzu... A może święcona w nim woda?
nordwind
22-12-2018, 21:17
Ten szpaler kieliszków po lewej to do tej "święconej" ?
A czemu nie? Kto praktykującemu zabroni? Nie widzę w tym nic zdrożnego.
zeberek1
22-12-2018, 21:34
Przeca to wino mszalne i plebana w chałupie.
nordwind
22-12-2018, 21:34
Wreszcie zrozumiałem znaczenie słowa "eskalować"...
zeberek1
22-12-2018, 21:40
No i chwała Ci za to! Najpierw musi być trzęsienie ziemi a dopiero potem napięcie wzrasta. Tak mawiał pewien mistrz od scen strasznych.
Wojtku rozmawiamy, mówisz ze przestaniesz ale jednak .. kontynuujesz krucjatę. Mam na myśli te fragmenty zdjęć.
Tylko, żeby tasiemiec miał ręce i nogi, to jeszcze ktoś musi w nim pisać. A przy kilku tasiemcach to już nie jest takie bardzo oczywiste.
Podobno nie ma głupich pytań to zadam jedno. Albo dwa.
Dlaczego MUSI pisać? I dlaczego te inne wątki muszą też się stać tasiemcami? Czy można pisać w innych wątkach? Za duzo pytan ale .. nie oczekuje wcale odpowiedzi.
cz4rnuch
22-12-2018, 21:59
...Dlaczego MUSI pisać?...Żeby było co czytać. Po to się zazwyczaj wchodzi na fora. Albo przynajmniej niech jakieś zdjęcie wrzuci ten co nie musi, ale chce.
Podobno nie ma głupich pytań to zadam jedno. Albo dwa.
Dlaczego MUSI pisać? I dlaczego te inne wątki muszą też się stać tasiemcami? Czy można pisać w innych wątkach? Za duzo pytan ale .. nie oczekuje wcale odpowiedzi.
Poniekąd słusznie.;-) Zobaczymy, jak to wyjdzie w praniu. Mała próbka jest już u Fujowców.
cybulski
22-12-2018, 22:51
....jak to wyjdzie w praniu. Mała próbka jest już u Fujowców.
Łatwo nie jest.
nordwind
22-12-2018, 23:41
Museu Colecao Berardo
https://i.imgur.com/xAeyy37.jpg
Żeby było co czytać. Po to się zazwyczaj wchodzi na fora. Albo przynajmniej niech jakieś zdjęcie wrzuci ten co nie musi, ale chce.
Mozna pisać w innym watku, nie w tasiemcowym. I tak samo mozna czytac inne wątki.
To od waszego nastawienia zależy czy bilans wyjdzie na zero. Ta uwaga nie do Ciebie, Ty się udzielasz w bardzo wielu miejscach i dlatego nie wiem dlaczego to ty poruszasz te kwestie. bo gdyby poruszyły to osoby "jednowątowe" (lekko przesadziłem) to jeszcze bym to zrozumiał. Stąd mój apel - wyjdźcie z kokonu, może gdzie indziej też znajdziecie życie na forum i bratnie dusze.
Ale po co, kiedy w kokonie jest tak miło i przytulnie?
Poza nim atmosfera, jak nie przymierzając na C-B.
A jeśli wytniecie, no cóż... Nic nie jest wieczne.
19001
Wojtku rozmawiamy, mówisz ze przestaniesz ale jednak .. kontynuujesz krucjatę. Mam na myśli te fragmenty zdjęć.
Jacek, sorry, ale chyba usłyszałeś to, co chciałeś. A może i na odwrót? Bo też sądziłem, że się dogadaliśmy.
Powiedziałem, że staram się odpuszczać i tonować różne inne - w moim pokręconym mniemaniu zabawne - rzeczy, ale tego jednego nie przestanę.
Krucjata to krucjata. To jest mój wieloletni protest przeciwko przestarzałemu punktowi 17c regulaminu. Hosting, niestety, nie działa komfortowo, poza tym nie wszyscy życzą sobie wieszania tam zdjęć, tym bardziej, że teraz nie można już przymykać oczu na prawa autorskie. I np. dziś autor wiesza, a nazajutrz żąda usunięcia.
PS Powiedziałem Ci też, że usunięte wątki właśnie na takiej zasadzie chętnie przywróciłbym, bo należy się to ludziom, którzy komentowali. Jednak doszliśmy do zgodnej konkluzji, że lepiej przeczekać do nowego roku, bo ciało moderatorskie jest zbyt rozdrażnione. Lecz czy ja tu w ogóle będę po nowym roku, to już inna historia, bo skoro zamierzacie mnie tępić również za wrzucanie fragmentów linkujących do całości... Wciąż nie wiem co prawda, na podstawie jakiego przepisu, ale może "zastosowanie mają przepisy Kodeksu Cywilnego"?
:any emoticon you like:
madebyzosiek
23-12-2018, 13:09
Wojtku lubię Cię, więc sklecę kilka słów z sensem lub bez. Zastanawia mnie jaki jest cel tej Twojej krucjaty. Rejestrując się tu na forum zaakceptowałeś regulamin, w tym także punkt przeciwko któremu toczysz boje. Ja rozumiem chęć zmian, ale tą drogą raczej nie osiągniesz niczego. Mi też nie podoba się to, że biorąc sprzęt w sklepie muszę opróżniać portfel, jednak jakoś nie chce próbować krucjaty przeciwko temu, chyba wiesz dlaczego? Nie rozumiem też dlaczego, jeżeli źle się tutaj czujesz, wykonujesz masochistyczny manewr logowania się tutaj i wrzucania zdjęć? Przecież to forum nie ma listy obowiązkowej obecności i jak wiesz, możesz tu po prostu nie zaglądać i mieć więcej radości codziennego dnia (choć tutaj akurat jest element czerpania radości ze złośliwości, więc może dlatego?). Musisz mi uwierzyć, że problem dotyczący kilku forumowiczów, w tym Ciebie, nie jest na tyle istotny, żebyśmy sobie nim jakoś szczególnie zaprzątali głowy, szczególnie mając świadomość, że brak publiczności spowoduje znudzenie się tą krucjatą. No i pytanie jaki widzisz sens tej krucjaty? Na końcu może być marchewka satysfakcji własnego ego (w co wątpię), lub kij bana w tym wirtualnym świecie. Ze względu na charakter mojej pracy znam i rozumiem takie zachowanie wbrew wszystkim po to, żeby usatysfakcjonować swoje ego. Ale ten problem dotyczy ludzi, którym wyrastają pierwsze włosy na nogach, a nie siwieją ostatnie na głowie. Dlatego zastanawia mnie cała ta sytuacja, której szczerze mówiąc nie mam czasu i ochoty analizować dłużej w celu jej dokładniejszego zrozumienia...
Odnośnie skasowanych wątków musisz wiedzieć, że to Ty nie okazałeś szacunku komentującym, bo jednak to Ty świadomie łamałeś zaakceptowany regulamin forum, na którym umieszczałeś zdjęcia. Natomiast musisz mi uwierzyć, że ja (i pewnie inni modzi też) mam na prawdę wiele ciekawszych rzeczy do zrobienia w ramach swojego wolnego czasu i dla dobra społecznego. Tak wiem, podjęliśmy się moderowania świadomie i dobrowolnie, ale z pewnością nie wybiorę grzebania w Twoich wątkach zamiast spędzenia czasu z rodziną na przygotowaniach świątecznych, więc sorki. Zmniejszenie zdjęć na własnym hostingu, to kilka kliknięć. Jak chcesz okazania szacunku dla komentujących, to możesz poświęcić chwilę własnego czasu, szczególnie że jednak to Ty spowodowałeś skasowanie własnych wątków.
Na koniec życzę radosnych i spokojnych świąt, pełnych ciepła. Może kilka przemyśleń, które pozwolą jednak na normalne funkcjonowanie z nami, zamiast wymierzania w nas oręża wirtualnej śmieszności... Chcielibyśmy żebyś czuł się na tym forum tak dobrze, jak zarejestrowani użytkownicy Twojego forum u Ciebie, jednak tak jak tam stosujemy się do zasad Twoich, tak tu wymagamy stosowania się do naszych zasad... Pozdrawiam serdecznie :)
cz4rnuch
23-12-2018, 13:47
...Rejestrując się tu na forum zaakceptowałeś regulamin, w tym także punkt przeciwko któremu toczysz boje...Nie do mnie te słowa, ale skoro, jak się wczoraj dowiedziałem to ja tu rządzę :) to skuszę się na ostatni post w tym wątku. Masz rację regulamin jest, ale to nie znaczy, że jest on idealny. I tylko jeśli ktoś uważa, że nie jest to ma prawo (przynajmniej moralne) podjąć się próby jego zmiany. Taka manifa jak, z zachowaniem skali, pokojowe pochody w obronie jakichkolwiek wartości, które są ważniejsze od jakichś zasad, przepisów, ustroju itd. Wojtek łamie regulamin i wiele razy pisał dlaczego to robi oraz, że ma świadomość konsekwencji więc w tym sensie argument, że rejestrując się podpisało się cyrograf do mnie nie trafia. To coś takiego jak obywatelskie nieposłuszeństwo czyli łamanie przepisów w imię przekonań. Akurat w naszym kraju chyba każdy to rozumie. I oczywiście mam świadomość, że to wszystko brzmi trochę śmiesznie i górnolotnie, bo przecież gadamy tylko o jakimś głupim wątku i ogólnie zwykłych zdjęciach, ale to najlepsze porównanie jakie mi przyszło do głowy.
...Nie rozumiem też dlaczego, jeżeli źle się tutaj czujesz, wykonujesz masochistyczny manewr logowania się tutaj i wrzucania zdjęć? Przecież to forum nie ma listy obowiązkowej obecności i jak wiesz, możesz tu po prostu nie zaglądać i mieć więcej radości codziennego dnia (choć tutaj akurat jest element czerpania radości ze złośliwości, więc może dlatego?). Musisz mi uwierzyć, że problem dotyczący kilku forumowiczów, w tym Ciebie, nie jest na tyle istotny, żebyśmy sobie nim jakoś szczególnie zaprzątali głowy, szczególnie mając świadomość, że brak publiczności spowoduje znudzenie się tą krucjatą. No i pytanie jaki widzisz sens tej krucjaty?...Może sensu w tym nie ma, ale to dokładnie taka sama sytuacja jak w przypadku modów. Po co się męczycie? Nikt wam za to nie płaci, satysfakcji za bardzo nie ma, wdzięczności tym bardziej a tylko odciąga to od rodziny, znajomych, przyjaciół. Ale mimo to robicie to, bo w jakimś stopniu zależy wam na forum. Nam, a przynajmniej mnie, do niedawna też na tym forum lub bardziej na tych kilku wątkach w innych systemach też zależało i dlatego coś tam w nich robiliśmy. Mimo, że nikt nie kazał. Zastanawiam się też co tak bardzo przyciąga innych, niby zdegustowanych naszymi wątkami, właśnie do tych tematów? Po co wchodzą do nich skoro wiedzą co w nich ujrzą? Po co klikają w odnośniki nielubianych użytkowników, których ksywki są im dobrze znane? Skoro źle się w nich czują to na kiego grzyba się unieszczęśliwiają i do nich zaglądają? I piszę tu bardziej ogólnie, bo myślę, że sam dobrze pamiętasz nasz inny wątek tego typu. Wiadomo było kto go założył, wiadomo było co w nim jest, nawet tytuł był na tyle dziwaczny, że od początku było wiadomo, że merytorycznych treści się w nim nie znajdzie. Wątek miał też swoich "fanów", którzy tam zaglądali, bo lubili, mimo że się nie udzielali. I mimo, że wątek był przeniesiony do w sumie niegroźnego działu cafe, z czego na początku byłem bardzo zadowolony, to i tak nas stamtąd wykurzono pod jakimiś dziwnymi pretekstami, np: że to niezgodne z regulaminem, że w cafe są zdjęcia. Jakiś absurd. Sam się udzielasz w bardzo dużym wątku cafe gdzie zdjęć wrzucacie bardzo dużo, i dobrze, i tam już jak widać te same "przepisy" (choć w regulaminie takich obostrzeń co do cafe nie znalazłem, może źle szukałem) nie obowiązują. Piszecie o jakiejś krucjacie, ale sami się zastanówcie czy nie prowadzicie podobnej, wymierzonej w pewnych użytkowników. To tyle ode mnie. Żegnam się też z tym wątkiem. Przez jakiś czas było fajnie, ale jak napisał nasz mądrutki Liguś, nic nie trwa wiecznie.
Zastanawiam się, czy to nastrój przedświątecznego szaleństwa tak wpływa na humory?
Bo, tak generalnie rzecz biorąc, podobno fotografujemy dla przyjemności (no, niektórzy jeszcze dla zarobku), ale na forum przecież nie bywamy dla zarobku, tylko właśnie dla przyjemności.
Nie mam aparatu Sony (a nawet jestem wobec nich nastawiony krytycznie), ale mimo to chętnie tu zaglądam, o wiele częściej niż do innych wątków na tym forum, bo trafiały się tu fajne zdjęcia, zaglądali fajni ludzie, toczyły się fajne rozmowy o rzeczach ważnych, nieważnych, czasem o niczym. Wiem, w zasadzie w ogóle nie powinno mnie tu być, skoro nie mam Sony. W pewnym sensie łamię więc, nazwijmy to, "regulamin", bo pisuję "nie na temat". A mimo to jakoś jestem tu tolerowany. ;-)
Szkoda trochę tego.
A przy okazji: skutkiem wydzielenia podforów Sony i Fuji jest rozkawałkowanie, i to, że o wiele rzadziej zaglądam teraz do Fuji, które też chętnie obserwowałem, bo ludzie fajnie tam piszą i fajne zdjęcia wrzucają.
Nie jestem przekonany, czy takie "porządkowanie" forów przynosi pożądane efekty. Z jednej strony może i pomaga utrzymać merytorykę wypowiedzi, ale zatraca zupełnie ducha wątków. Wątki mogą stać się bezosobowe, sterylne. Czy koniecznie wszystkim na tym zależy?
Tomku, napisałeś nauczycielską tyradę, która pięknie, retorycznie i dosadnie omija kwestie, które poruszyłem i, odwracając kota ogonem, próbuje zrobić ze mnie większego dupka, niż jestem.
Wiele w Twoim poście prawdy, i równie wiele nieprawdy. Mimo wszystko zwalam to na nad- a zarazem niedointerpretowanie spowodowane niedoskonałością suchych liter. Niedoskonałość wirtualnej komunikacji.
Nie mam jednak ochoty pisemnie bawić się w szczegóły i odnosić do poszczególnych niuansów, dlatego już chciałem pisać PM z prośbą o telefon. Jednak zrezygnowałem - nie chcę przeszkadzać w "świętach" i wesołych zatem życzę.
PS Nie tak dawno napisałeś coś w tym stylu do Bombla. I co? Zadowolonyś z rezultatu? Pozostali modzi też? I reszta forum? (Pytanie również retoryczne.)
PS2 Marcin, dziękuję.
Ja zawsze patrzę na "Nowe posty" i tam nie ma znaczenia czy jest pod forum czy nie. No ale to trzeba dość często odwiedzać forum bo inaczej będzie za dużo "nowych" postów i wątków.
madebyzosiek
23-12-2018, 15:16
Wojtku też bardzo zmyślenie nie odniosłeś się do żadnej kwestii o której ja pisałem, no ale taki urok komunikacji cyfrowej. Szkoda, że nie ma możliwości wspomagania tej komunikacji połówką, bynajmniej nie szarą, z pewnością szybciej znaleźlibyśmy kompromis. W głęboki sens Twojego zachowania nie wnikam, bo szkoda mi na to czasu. Wierzę, że jako inteligentny człowiek prędzej czy później sam wyciągniesz wnioski. A bombel? Zrobił to czego wielu nie potrafi... Kliknął wyloguj...
Ps. A tak na marginesie, czy z forum na którym obowiązujące tu zasady nie obowiązują, przy podobnych okolicznościach tyle że związanych z chęcią uporządkowania, która to chęć spotkała się z oporem i wyjaśnieniem, że to nie ta koncepcja, nie zniknął kolega d90 wraz z całym dobrodziejstwem swoim? De ja vu?
Tak było. Ale wcześniej zniknął stąd. Zresztą, z Psionicznych zniknęła niejedna osoba, a widać to oczywiście tym bardziej, im mniejsza społeczność - różnica to jakieś 1:700. Jednak bardzo rzadko chodzi o zdjęcia - kojarzę tylko dwa przypadki.
A o ile pamiętam, to d90, chcąc resztę ustawiać pod siebie, spotkał się jedynie z krytyką i niczym więcej.
Więc nawet nie mogę napisać, że "przyganiał kocioł garnkowi".
nikoniarz
23-12-2018, 16:13
na forum przecież nie bywamy dla zarobku, tylko właśnie dla przyjemności.
No niekoniecznie. Najczęściej dla poszerzenia wiedzy- przeczytania informacji, zapytania o nie, udzielenia odpowiedzi. Nie musi być to przyjemnością- może być zwykłą formalnością.
Czasu chwila, więc wziolem tel do kawy poczytać.
Widzę że jestem "kartą przetargową" w starciu tytanow, przy których stanąć żem nie godzien.
Musiało zabraknąć argumentów, skoro przypomnieć trzeba było sobie o mnie. Widać jaki poziom ma ta Wasza dyskusja, skoro sięgać trzeba w niej aż do takiego dołu...
Jako że mi jednak to zupełnie nie przeszkadza, bo rozrywki dostarczacie pewnie nie tylko mi - to bardzo proszę kontynuować te głupoty. Człowiek się dowartosciuje, gdy widzi jakimi bzdurami inni żyją :)
Zachęcić chciałem jednak do zabawy, zamiast marnować czas i osmieszac się publicznie. Ja ten czas poświęcam w dniach ostatnich na meczenie kolejnego pleśniaka - Kp16. Miód zabawa. Efekt zaskakujący i bardzo fajny. Szczególnie gdy samemu zrobiło się mocowanie z normalnym pierścieniem do ostrzenia :) bez zbędnych adapterów :)
Tak więc, w przededniu Wigilii - pozdrawiam i życzę zdrowia. Także rozsądku, oraz ciut wstrzemiezliwosci w ocenie własnego ego (to do każdego w Was z osobna).
:)
Miło Cię widzieć. Skoro czytasz, to wiesz, że jest za Tobą tęsknota. Pozdrowienia - w tym również dla Sancza.
Czytam.
I nic to nie oznacza dobrego ani złego.
Poza tym, że bzdury obaj piszecie, to wątek tego i tak nie warty. Nie kopie się bowiem leżącego. A wątek już leży, bo tak widać postanowiono (nie pierwszy raz i na pewno nie ostatni).
Na szczęście są inne fora. Też można je czytać. Można tam znaleźć wszystko to, co tu się neguje - pstrykanie fotek, zabawę optyką, naukę na widzianych przykładach.
Bycie Polakiem, to jak widać stan umysłu. A ten stan bycia, nie przewiduje dystansu nawet do samego siebie. Liczy się tylko - moje jest mojsze...
:)
Pozdrawiam raz jeszcze, szczególnie tych, co z racji pozycji, powinni być pozdrawiani mocnej i częściej. I znikam znowu, zanim wdam się w jakąś (o rety) dyskusje. Okaże się bowiem znowu, że albo się nie znam, albo nie nadążam za tłumem, albo jestem zbyt staroswiecki, albo zbyt poważny lub durny i do tego nie tolerancyjny.
Wesołych Świąt :)
Powtarzam od dawna - Polak to warchoł.
To nasza cecha narodowa, spowodowana umiejscowieniem na mapie.
Liberum veto, itp.
A konsekwencje tegoż takie są, jak koń - każdy widzi.
Post scriptum:
Właśnie zostałem zmuszony okolicznościami do doraźnego opanowania awarii istotnego fragmentu kanalizacji w domu.
To prawdziwe życie.
A forum?
Zacytuję fragment znanej poezji (wiem, że skrzywi się Jacek i nie tylko on):
A kapusta rzecze smutnie:
„Moi drodzy, po co kłótnie,
Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!”
Post scriptum:
Właśnie zostałem zmuszony okolicznościami do doraźnego opanowania awarii istotnego fragmentu kanalizacji w domu.
To prawdziwe życie.
A forum?
Zacytuję fragment znanej poezji (wiem, że skrzywi się Jacek i nie tylko on):
A kapusta rzecze smutnie:
„Moi drodzy, po co kłótnie,
Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!”
Tak mnie się przypomniało:
"Z tych naszych rozmów wyłania się idea występów i... jakich jeszcze nie było. Stworzenia czegoś zupełnie nowego. Nowa wartość może powstać jako synteza różnorodnych sprzecznych ze sobą wartości. Jeżeli chcemy osiągnąć nową wartość, musimy doprowadzić do konfliktu między tym co fizyczne, a tym co duchowe. Jeżeli natura, więc fizyczność, jest czymś pierwotnym, czyli tezą, to kultura jest jej antytezą, a synteza tym, co pragniemy osiągnąć. Gdy ktoś z nas gimnastykuje się, reprezentuje naturę, więc tezę, jeśli ktoś z nas śpiewa, reprezentuje kulturę, więc antytezę. Chcąc stworzyć sztukę na naszą miarę, musimy zwiększyć w niej udział wysiłku fizycznego, a dla antytezy i duchowego. I to jest nowa strategia syntezy. I to jest nowa koncepcja sztuki."
To ten.. Tego.. Wesołych Świąt Panowie i nie tylko! :mrgreen:
..Masz rację regulamin jest, ale to nie znaczy, że jest on idealny. I tylko jeśli ktoś uważa, że nie jest to ma prawo (przynajmniej moralne) podjąć się próby jego zmiany. Taka manifa jak, z zachowaniem skali, pokojowe pochody w obronie jakichkolwiek wartości, które są ważniejsze od jakichś zasad, przepisów, ustroju itd. Wojtek łamie regulamin i wiele razy pisał dlaczego to robi oraz, że ma świadomość konsekwencji więc w tym sensie argument, że rejestrując się podpisało się cyrograf do mnie nie trafia. To coś takiego jak obywatelskie nieposłuszeństwo czyli łamanie przepisów w imię przekonań.
Nie jest idealny i będzie zapewne modyfikowany. Ale .. jak krucjata nie przynosi efektu, a administracja mówi, że sa powody, by ten punkt nie uległ zmianie (i celowo ci co korzystają z własnego hostingu mają mieć gorzej, chcemy skłonić jak najwięcej ludzi do korzystania z naszego bo serwer nie wygasi zdjęć, jak to bywa w necie u innych) to albo się krucjaty zaprzestanie, albo sie trzeba liczyć z konsekwencjami. np banem.
Po co wchodzą do nich skoro wiedzą co w nich ujrzą? Po co klikają w odnośniki nielubianych użytkowników, których ksywki są im dobrze znane? Skoro źle się w nich czują to na kiego grzyba się unieszczęśliwiają i do nich zaglądają?
Myslenie kategoriami ja i moi koledzy. A reszta świata ;) to co? Wszyscy wszystkich znają? Po co zaglądają tu obcy? Ja wiem, że ich nie przepędzacie. Ale często to co czytają to ich odrziuca. Więcej merytorki, mniej poezji.
I piszę tu bardziej ogólnie, bo myślę, że sam dobrze pamiętasz nasz inny wątek tego typu. Wiadomo było kto go założył, wiadomo było co w nim jest, nawet tytuł był na tyle dziwaczny, że od początku było wiadomo, że merytorycznych treści się w nim nie znajdzie. Wątek miał też swoich "fanów", którzy tam zaglądali, bo lubili, mimo że się nie udzielali. I mimo, że wątek był przeniesiony do w sumie niegroźnego działu cafe, z czego na początku byłem bardzo zadowolony, to i tak nas stamtąd wykurzono pod jakimiś dziwnymi pretekstami, np: że to niezgodne z regulaminem, że w cafe są zdjęcia. Jakiś absurd. Sam się udzielasz w bardzo dużym wątku cafe gdzie zdjęć wrzucacie bardzo dużo, i dobrze,
Nie absurd. Nie wrzucaj wielu przypadków do jednego wora, bo to, że wątki były potraktowane podobnie, to wcale nie znaczy że z tego samego powodu.
W cafe moga być zdjęcia, ale w tej częsci forum nie ma być wątków fotograficznych. Inaczej. W wątku o zegarkach można wrzucać zdjęcia zegarków. Ale jak ktoś zrobi tutorial o foceniu zegraków, to nie ma go być w cafe. To i to to są zdjęcia zegarków. Nie chodzi o zdjęcia, ale o tym czy to wątek foto czy nie.
Pilnujemy porządku i tak ma być dalej.
Piszecie o jakiejś krucjacie, ale sami się zastanówcie czy nie prowadzicie podobnej, wymierzonej w pewnych użytkowników.
Tak, niepotrzebna wymierzoną w prowadzącego krucjatę. Bo nie powinienem nic pisac tylko zadziałac. Po co zaprzątać tym głowy innym użytkownikom. To interesuje tylko 1 osobę plus kilku kolegów z wątku. Reszta forum ma to ....
Nie jestem przekonany, czy takie "porządkowanie" forów przynosi pożądane efekty. Z jednej strony może i pomaga utrzymać merytorykę wypowiedzi, ale zatraca zupełnie ducha wątków. Wątki mogą stać się bezosobowe, sterylne. Czy koniecznie wszystkim na tym zależy?
Nie wszystkim, to raz. A dwa - nie muszą się stac sterylne. W innych wątkach też "się dzieje".
Bierzecie pod uwagę tylko starą gwardię. Wasz wątek? Nie! Wątek forumowy. I ma miec charakter w ramach tego forum.
Forum nikona ma taki charakter jaki ma. Patrząc po innych forach foto to to forum ma sie dobrze (albo inaczej - na innych forach jest większy dołek). Forum robione pod ekipę weteranów wychodzi na tym źle. Mam konkretne fora na myśli. Nie psionicznych czy AO. Mam na mysli pewne fora systemowe. Bo nawet nie jedno.
Na szczęście są inne fora. Też można je czytać. Można tam znaleźć wszystko .Dokładnie tak. I jesli inne forum odpowiada bardziej stylem to ja nie widzę powodu wojowania z nikoniarzami o to by sie stało takie jak chce 5 użytkowników. Pisze się na tamtych i już.
Bycie Polakiem, to jak widać stan umysłu. A ten stan bycia, nie przewiduje dystansu nawet do samego siebie. Liczy się tylko - moje jest mojsze...Dokładnie. Forum ma się zmienic i byc takie jak ja chcę.
Powtarzam od dawna - Polak to warchoł.
To nasza cecha narodowa, spowodowana umiejscowieniem na mapie.
Liberum veto, itp.
A konsekwencje tegoż takie są, jak koń - każdy widzi.Trafne. To się odnosi do Twojej krucjaty, jak rozumiem?
Zdaje sobie sprawę że pare osób to pisało to mając na mysli te drugą stronę dyskusji, czyli modów, mnie. A ja to tu dziwnie pokazuję w lustrze, że to dotyczy tez drugiej strony.
Ja poproszę o analizę charakteru forum nikoniarze, AO i psionicznych. Zastanowienie dlaczego osoby, które odeszły stąd i założyły inne fora tu wróciły. Skoro te inne fora były ich, pisano tam tak jak oni chcieli. I co z nimi. Z tymi forami? Kwitną?
Nie traktujcie tego i innych wątków jako wątków należącego do paczki osób, które ustalają w nim swoje reguły (a forumowe łamią). Piszących w nich gęsto jest faktycznie paczka osób. Dlaczego ta paczka nie może pisać na psionicznych? To tam sa takie zwyczaje, tu sa inne. Ale koniecznie chcecie przerobic te forum na modłę tamtych.
Ktos może odpowiedziec na pytanie dlaczego woli pisac tutaj niz na psionicznych czy na AO? Jest jakis powód? ja znam, ale chcę byście się zastanowili i to wyartykułowali.
cz4rnuch
24-12-2018, 02:54
Sory, że łamię dane słowo, ale akurat jeszcze jestem na chodzie więc odpiszę. To już jest wasz wątek. Róbcie z nim co tam sobie chcecie. Serio, nie usłyszałem argumentu za rozczłonkowaniem forum na które się składają osobniki, których można policzyć na palcach jednej ręki. Serio wątek psioniczny nie był na 100% wątkiem zdjęciowym. Mogę to napisać z ręką na sercu. To po prostu interpretacja, która wam pasuje. I serio nadal nie widzę punku regulaminu, który zabrania w cafe pisać czy prezentować zdjęć. I serio skoro do tej pory się nie dogadaliśmy to się nie dogadamy. Moim zdaniem tylko udajecie, że chcecie się dogadać, bo jak sam zapowiedziałeś jak się nie ugniemy to i tak zrobicie to co chcecie. My nie jesteśmy partnerem do rozmowy. To nie jest też nasze podwórko, i jak tu zostało napisane, nie musimy tu pisać i zawsze się możemy wylogować. Wylogowywać się ostentacyjnie nie zamierzam, ani po rycersku kasować postów, ale nie zamierzam się tu już na siłę i wbrew wszystkim udzielać. Działajcie na chwałę Sony. Pozdrawiam i wesołych świat.
Zastanowienie dlaczego osoby, które odeszły stąd i założyły inne fora tu wróciły. Skoro te inne fora były ich, pisano tam tak jak oni chcieli. I co z nimi. Z tymi forami? Kwitną?Trochę takie nieprzemyślane to pisanie, bo przecież są też osoby, które chętnie zaglądały do naszych wątków i które nie są na innych forach. To, że również z nimi chcemy się komunikować to chyba nie jest grzech?
Nie traktujcie tego i innych wątków jako wątków należącego do paczki osób, które ustalają w nim swoje reguły (a forumowe łamią). Piszących w nich gęsto jest faktycznie paczka osób. Dlaczego ta paczka nie może pisać na psionicznych? To tam sa takie zwyczaje, tu sa inne. Ale koniecznie chcecie przerobic te forum na modłę tamtych.Nie mamy aspiracji by się pałętać po całym forum. To są jakieś wasze urojenia. Mieliśmy jeden wątek, gdzieś na rubieżach internetu, który nam zamknęliście, zaczeliśmy pisać w innym i ten też wam nie odpowiada, choć w sumie ponoć jest tu wolność i każdy może sobie założyć inny, który mu bardziej pasuje. Niczego nie zmieniamy, tylko chcieliśmy mieć jakiś mały wycinek dla siebie (tak jak wielbiciele psów, kotów czy jednośladów) . To co piszesz to są jakieś wasze projekcje. Ale niewiele ma to wspólnego z prawda.
Ktos może odpowiedziec na pytanie dlaczego woli pisac tutaj niz na psionicznych czy na AO? Jest jakiś powód? ja znam, ale chcę byście się zastanowili i to wyartykułowali.Jakaś kolejna Wasza teza, która nie ma pokrycia w rzeczywistości. Bo w rzeczywistości na innych forach piszemy znacznie więcej niż tu. Niczego nie wolimy, ale tu też są nasi znajomi i tylko dlatego również tu się udzielamy. I trochę z sentymentu. To raczej wy się zastanówcie po co robicie to co robicie. Bo serio te wszystkie wasze działania prowadzą do tego, że wręcz odwrotnie, nie tylko nie wolimy, ale po prostu odechciewa się tu cokolwiek pisać.
PS Gdyby jednak ktoś chciał się odnieść do tych słów to poproszę na privka, bo serio już mi się nie chce w tym wątku pisać i po prostu po raz kolejny, mam nadzieję ostatni, dałem się sprowokować. Chyba najlepiej byłoby go zamknąć już teraz, bo słabo to wygląda. Nie wspominając o tym, że to przecież nie na temat :)
I co z nimi. Z tymi forami? Kwitną?
Sto kilkadziesiąt postów na paru/nastu obecnych dzisiaj psionicznych, to chyba tragedii nie ma?
chcę byście się zastanowili i to wyartykułowali.
Ok, spróbuję to wyartykułować, pomimo że lanie betonu z betoniarki wychodzi mi znacznie lepiej.
Otóż to nie jest tak, że wolę pisać tu, albo tam. To zależy, gdzie w danej chwili pojawia się jakiś ciekawy temat, w którym akurat mam ochotę wyrazić swoją opinię (już pomijając, czy jest merytoryczna, czy nie bardzo). Przeważnie jest to tam, ale czasem też tu.
Jako nieortodoksyjny wielosystemowec mógłbym odnaleźć się pewnie również w innych miejscach. Tylko - Jacku, tu chodzi o pewne niemierzalne aspekty, głównie o atmosferę. Tutaj jest dobra, ale jak dla mnie tylko w "kokonie", jak to zgrabnie ująłeś. Jeśli on padnie, nie będę miał specjalnie po co tu zaglądać.
meliszipak
24-12-2018, 03:33
Ostatnio jestem mało obecny z powodu choroby Matki.
Ale na forum to już 13 lat.
Lubię to miejsce. Jest fajnie.
I lubię kolegów Woytka. Pucha, Cz4rnucha, Ligusia, Nordwinda, Franka, Marcina, P.R.P, Zoska i Jacka i innych... I kolegów z wątku Fuji.
Panowie, zróbcie żeby było dobrze. Ale nie sztywno, niektórzy muszą rozwinąć skrzydła, nie potrafią tak przy ziemi...musi być polot, wolność słowa ...
Zazwyczaj jak wątek za długi to się go zamyka i otwiera nowy o podobnym tytule. Nikt jeszcze na to nie wpadł tutaj? Na takim wizażu jakby zabronić tasiemców to połowa forum by umarła...
zeberek1
25-12-2018, 10:26
Witam świątecznie!
Dam obrazek z miasteczka.
19044
Kojocisko
25-12-2018, 12:06
Fajny ten sterylny śnieg. Dobrze upolowany moment.
zeberek1
25-12-2018, 12:12
A dziękuję kolego Kojocisko! Fota popelniona w momencie padania i spod parasola. 4 sekundy czasu zrobiło swoje ze śniegu nie widać nawet jak pada. Cieszy mnie ze zestaw A7 II z Zeissem 24-70 tak fajnie sobie radzi.
[Merytorycznie] 4 sekundy? Oczywiście, że stabilka.
zeberek1
25-12-2018, 13:22
Nieee nooo bez przesady! Aż tak stalowej ręki to ja nie mam. Manfrotka musiała być :-)
Ale za to dam inny przykład: 6s i idąca osoba ostra... Nie do wiary! ;-)
19048
Coś tu się znowu kiełbasi w tym wątku, nie da się "wyjść" poza post #14730.
Edyta mówi, że mój (#18304) jest następny.
Piszę w ciemno, nie widząc ostatnich postów:
Rzekome problemy to sabotaż moderacji dla uzasadnia zamknięcia wątku.
To pisałem ja, wpkx...
Też piszę w ciemno, jako ostatni widząc wpis zeberek1 z 21.12.2018 z godz. 15.51. Ma on (podobno) #14730. A strona to 1473.
????
- - - - kolejny post - - - - - -
O, a mój wpis powyższy jest dla mnie widoczny jako #14806 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/237671-Sony-A7-i-A9?p=4018334&viewfull=1#post4018334) :-( a poprzedni to #14730 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/237671-Sony-A7-i-A9?p=4017261&viewfull=1#post4017261) Dziwna arytmetyka. gdzieś przepadło 76 wpisów.
I jak odświeżyłem stronę, mój poprzedni wpis już nie jest widoczny. :-(
Co się tu odjaniepawla?
zeberek1
26-12-2018, 10:38
Wieczór przed Wigilia...
19070
dannywrocek
26-12-2018, 13:35
Ładnie. A u nas nawet grama śniegu :-(
U mnie był śnieg, teraz jest deszcz. :-(
zeberek1
26-12-2018, 15:01
Strażnik stajenki.
19075
LEDs miracle.
https://i.imgur.com/IcA59H7h.jpg
Plastic salvation.
https://i.imgur.com/kDTQRkCh.jpg
Wszyscy dostali (miękkiego) bana na to sub-forum?:)
Mentalnego.
Ze mną włącznie ;)
A tak serio to podobno teraz jest to naprawione. Ja mam OK, inni?
U mnie aparat nie robi białych ramek :(
19188
Ze mną włącznie ;)
A tak serio to podobno teraz jest to naprawione. Ja mam OK, inni?
jo(44) tesz...:)
cybulski
29-12-2018, 15:06
U mnie aparat nie robi białych ramek :(
19188
Ale za to robi ci ładne banieczki w tle.
Jeśli ktoś lubi mieć z bańki...
Ale za to robi ci ładne banieczki w tle.Noo do banieczek sony jest super ale na nikonach też ładne zwłaszcza jak ten sam obiektyw :)
cybulski
29-12-2018, 17:29
Noo do banieczek sony jest super ale na nikonach też ładne zwłaszcza jak ten sam obiektyw :)
Nikkory manualnie na Sony czy jest af i sterowanie z body?
Nie nie, manualny pleśniak Pallas 2.8/135 przerobiony do Nikona i pstrykam na obu aparatach.
https://www.optyczne.pl/13275-news-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html (https://www.optyczne.pl/13275-news-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html)
Wygląda na to, że w końcu będzie lżejsza i tańsza 35 1.8 do Sony. Dla mnie to będzie znakomity powód by częściowo wejść w Sony dla takiego obiektywu, a przy okazji pewnie plenerowe 135 1.8 :)
stafford
30-12-2018, 19:01
Gdy zimno, śnieg, zmarzlina...
19259
19253
19260
19257
19255
19261
stafford
30-12-2018, 21:46
Gdy słońce ku zachodowi się chyli...
19263
19264
Ze śnieżnej, ludziom obcej krainy...
19265
19266
19267
stafford
30-12-2018, 22:22
...nadciąga Mróz
19298
19299
19300
19301
A nie spsuta ta Twoja siódemka? Kolory jakby mało nasycone...
stafford
30-12-2018, 22:28
Musi, że tak. Zmienię chyba z powrotem na cwanona.
cybulski
30-12-2018, 22:45
Aż musiałem cieplej się ubrać.
Kadry fajne, ale kolor śniegu co zdjęcie to inny. ;)
Zależy od składu chemicznego chmury z której spadł.
stafford
31-12-2018, 11:24
Jeden - za wyblakłe, Drugi - za kolorowe...
No nie dogodzisz!
cybulski
31-12-2018, 11:54
Jeden - za wyblakłe, Drugi - za kolorowe...
No nie dogodzisz!
Się czepiajo, śniegu dawno nie widzieli to nie wiedzo jak wygląda.
I gdzie taka sroga zima ?
stafford
31-12-2018, 15:30
I gdzie taka sroga zima ?
Karkonosze
To kiedy uroczyste zamknięcie wątunia?
1 stycznia 2019 to jest dobra data. :)
Jeszcze lepsza była wczoraj, bo teraz to już Nowy Rok.
Wszystkiego! :-D
To kiedy uroczyste zamknięcie wątunia?W 2019. np 31.12 ;) A tak serio to czekam cały czas aż ktoś założy nowy watek. Pisałem do cz4rnucha w okolicach świat, ale odpisał, że ma wyjazd na miesiąc i nie będzie mogł doglądać. Jakos nie ma chętnego do założenia wątku, a ja sie nie czuję kompetentny, bo nie mam Sony.
Czekam ... :)
PS; Niech w 2019 Wasze Sony nadal robią zdjęcia! ;) Wam wszystkim super światełka i udanych kadrów.
Oj, Jacku, Jacku...
Ja założyłem (i to z prefixem!), ale Rafał (czujny jak ptak, niechaj bóg wyprostuje mu sny...) skasował i się w dodatku na mnie obraził.
A choć do udanych kadrów wcale nie jest potrzebne super światełko, to dziękuję i również Ci samych dobrych rzeczy życzę.
Ja wam mogę założyć. Tylko co z tego będę miał? ;)
dannywrocek
01-01-2019, 21:06
Ja wam mogę założyć. Tylko co z tego będę miał? ;)
Pół forum i rękę moda ;-) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)
cybulski
01-01-2019, 22:02
założy się wontek i a7 za złotówkę poproszę :)
Wolałbym 3 życzenia ...
Wal. :) Zobaczę czy dam radę/będę miał wolę je spełnić ;) Nigdy nie byłem złotą rybką. :)
No to moje pierwsze życzenie to chciałbym mieć 10 dodatkowych życzeń ;)
Oszukujesz. No to pierwsze życzenie ci przepadło ;)
Kto nie ryzykuje ten nie wygrywa ;)
Kibicuję... Ciekawe, co utargujesz? ;-)
Sprzedam 1 życzenie, nowe nie używane ;)
cybulski
02-01-2019, 09:14
Sprzedam 1 życzenie, nowe nie używane ;)
No to kupię jedno, A7ii za złocisza poproszę :)
A za życzenie zapłaciłeś?
Uprzedzeń, że w naturze od ciebie nie przyjmę ;)
Le cadavre exquis boira le vin nouveau.
A może ktoś ma życzenie ajfona z jedno ojro.
Proszę bardzo ...
https://www.port.az.pl/PS/iphone1.jpg
cybulski
03-01-2019, 07:04
Uuuuu... to przepłacilem solidnie za żony xs-a.
Na szczęście jest opis małymi literkami na górze. Czyli to nie jest oszustwo :)
Dałbym zdjęcie, ale wiem, że nie wolno.
Więc tylko zalinkuję: https://forum.psioniczni.pl/viewtopic.php?f=10&t=174&p=57054#p57054
Wsio wazmożno, tolko ostorożno... :)
W związku z likwidacją wątku, pozbywam się produktów sony, tych ze stopki po dobrych cenach.
Ps. Na poważnie, wracam do canona, kupiłem R-kę.
Przyszedł Canon R i pozamiatał po Sony. To samo zrobią Nikony Z.
Sony pójdzie w ślady Minolty.
Za 10 lat już mało kto będzie pamiętał Sony jako producenta sprzętu foto. Tak jak teraz Minoltę.
stafford
11-01-2019, 06:52
Aaaaameeeen!
cybulski
11-01-2019, 11:26
Przyszedł Canon R i pozamiatał po Sony. To samo zrobią Nikony Z.
Sony pójdzie w ślady Minolty.
Za 10 lat już mało kto będzie pamiętał Sony jako producenta sprzętu foto. Tak jak teraz Minoltę.
No może i matrycę ma trochę niedzisiejszą ale te nowe zaprezentowane szkła są całkiem niezłe, tak przynajmniej na moje mało wprawne oko.
Nie byłbym taki tego pewien, wg mnie Sony pozostanie a mogą wysypać się inni, z mniejszymi udziałami rynkowymi.
Sony rozdaje karty na rynku sensorów i ma dużo kasy na R&D, raczej nie będzie się dogadywał jak nikon z canonem w lustrach żeby wstrzymywać progres, więc uważam że kołem napędowym od strony technologii będzie nadal Sony i każda ich premiera będzie przysparzała ból głowy nikonowi i canonowi :)
cybulski
11-01-2019, 12:03
Sony rozdaje karty na rynku sensorów i ma dużo kasy na R&D, raczej nie będzie się dogadywał jak nikon z canonem w lustrach żeby wstrzymywać progres, więc uważam że kołem napędowym od strony technologii będzie nadal Sony i każda ich premiera będzie przysparzała ból głowy nikonowi i canonowi :)
I bardzo dobrze. Sonyemu już nic dzisiaj nie brakuje tak naprawdę.
FE 35/2.0
Bronią się przed tym rękami i nogami, tymczasem do R-ki jest na starcie i to jeszcze stabilizowany i z makro.
Ot, podejście do klienta.
cybulski
13-01-2019, 08:36
FE 35/2.0
Bronią się przed tym rękami i nogami, tymczasem do R-ki jest na starcie i to jeszcze stabilizowany i z makro.
Ot, podejście do klienta.
Na L-ki Canona zawsze patrzył z zazdrością. Co jak co ale szkła IMO to umieją robić i to jest generalnie problem z tym Canonem :)
Weźmy na przykład taki naleśnik Canona 40/2.8.
No i czemu Nikon tego nie ma ? Czy to takie mega trudne do wykonania ? to mnie zawsze zastanawiało z czym Nikon ma ogólnie problem w szkłach ? No już nie będę kopał leżącego ale np. f1.2 albo porządna stabilizacja 4ev która po prostu działa. Albo ten Nikonowski pomysł z dźwigienką na przysłonę, kurde z czasów ćwieczka, ciągle to trzepią. W Zetkach też jest ta dźwigienka :) :) ?? no wiem że nie ale przelotka musi mieć :) :) kupa śmiechu. A jak słyszę texty że nowa puszka nie dobra bo nie ma śrubokręta to nie wiem czy śmiać się czy jak ?
cybulski
13-01-2019, 09:07
Do Canona to można sobie było dokupić np. a7 i przejściówkę a do szkieł Nikona ??
Jest takie stare powiedzenie Himilsbacha, "jak ten ch..j z tym angielskim (https://niezlomni.com/jan-himilsbach-z-tym-angielskim-zostane-jak-ten-****/)" to o szklach Nikona chyba też :) ?
Na L-ki Canona zawsze patrzył z zazdrością. Co jak co ale szkła IMO to umieją robić i to jest generalnie problem z tym Canonem :)
No i tu pokutują stereotypy.
Fanboy Sony na forum Canona udowodnił pewna rzecz. Wylistował obiektywy na Sony A i na Canona (lusztrzanki). Okazało się, że Sony ma wiele więcej obiektywów wykorzystujące potencjał wielomegapikselowej matrycy A7R niż Canon na 5Dsr. I w sumie wiem dlaczego. Bo szkła Sony sa nowe, a szkła Canona mają po nascie lat. te kultowe szkła nie są rzeźnikami na 40-50 mpx. Sigma je bije na głowę (tak jak i Nikkory, ale w tych statystykach Nikkor wypadł lepiej od Canona). 85/1.2 ma 1.2, al ewszyscy wiedzą, ż enie jest ostry. 135L uważano za ostre. Uważano.
L-ki były świetne. A Nikony miałły słabe wysokie ISO. Jak miałem cropowego D200 z matrycą CCD a Canon miał FF 5D.
Weźmy na przykład taki naleśnik Canona 40/2.8.
No i czemu Nikon tego nie ma ? Czy to takie mega trudne do wykonania ? to mnie zawsze zastanawiało z czym Nikon ma ogólnie problem w szkłach ? No już nie będę kopał leżącego ale np. f1.2 albo porządna stabilizacja 4ev która po prostu działa.
Stabilizacja działa, w każdym szkle jest inna, zresztą tak samo jak w szkłach canona. I w niektórych nikkorach jest 4 ev. F 1.2 była w manualach, ale dlatego Z ma większą dziurę. Będziesz darł szaty dlaczego Canon nie ma f 0,95? Co do opinii o optyce to może cie zdziwię, ale to o nikonowskej mówiono jako o legendarnej. Nikon miał najlepsze szkło dla siebie (własna huta) i robił konstrukcja jakich nie mieli inni.
Zarówno u Canona jak i u nikona znajdziesz szkła jakich nie ma w drugim systemie. I znajdziesz identyczne. Nie generalizuj. Zależy jakie kto szkła lubi to stwierdzi, że system ma braki, albo że ma zalety. Weźmy taki bliski mi portret. Canon ma fajne 85/1.2 (choć mydło ze slamazarnym AF), ale co ma fajnego w ogniskowej 105 mm? Nikkor ma 2 fantastyczne szkła. 105/1.4 dla kochających ostrość i małą GO i 105/2DC dla kochających piekny obrazek.
Albo ten Nikonowski pomysł z dźwigienką na przysłonę, kurde z czasów ćwieczka, ciągle to trzepią. W Zetkach też jest ta dźwigienka :) :) ?? no wiem że nie ale przelotka musi mieć :) :) kupa śmiechu. Nie śmiej się z rzeczy jeśli ich nie rozumiesz. No i gdzie tu widzisz problem?
Spróbuj zrobić zdjęcie podpinając szkło EF-S podpinając do 5Dmk4 pracującego w cropie. Nie da się? Przecież Canon ma kompatybilność ...
Do Canona to można sobie było dokupić np. a7 i przejściówkę a do szkieł Nikona ??
Nikona nie obchodzą problemy z body Sony. I Sony tez nie obchodzą problemy z nikkorami. To powszechne. Jeśli cos działa między DOWOLNYMI systemami to kwestia niemal przypadku, wynikająca z historii i podobnych bądź odmiennych rozwiązań.
Fakt, użytkownicy przez to, że Sony nie myśli o użytkownikach Nikona miali pod górkę z Sony A7 itp body.
cybulski
13-01-2019, 17:46
A Jacek chciało Ci się aż tyle pisać :) tak sobie tu napisałem pitu pitu bo sony opustoszalo jakby. A wiadomo, że nowe szkla to nie ma co do starych porównywać. Ja obracam się raczej w starszych generacjach body czy szkieł. Nowości nie dla mnie.
Ale "świętą prawdę" napisał! :-)
Wysłane z mojego Tapatalka
cybulski
13-01-2019, 18:36
Ale "świętą prawdę" napisał! :-)
W każdym kościele taką mają i co więcej każda jest jedyną prawdziwą.
Ja mam małego ;) ... Nikkora 50 mm i to 1.8 ale to manual. Jest pleśniak nad pleśniaki czyli 45/2.8 https://kenrockwell.com/nikon/45.htm nawet ma styki. Do Nikon Z jak znalazł, bo jest stabilizacja matrycy. Brak AFu.
Myślę, że za niedługo firmy takie jak Samyang itp zrobią małe ciemne szkła na Canon R i Nikon Z. nawet z AFem. Na Sony robią, to i na C i N zrobią bo to niedługo (kilka lat) będzie większy rynek.
Jest Yongnuo 2,8/40 AF z bagnetem F.
Jakiś żóły włam na forum?
cybulski
14-01-2019, 14:31
Ale to teraz co ? Już nikt nic nie będzie pisał o Sony ?
nordwind
14-01-2019, 15:07
Użytkownicy Nikona i Canona wreszcie dostrzegli istnienie bezlusterkowców, więc ich radość rozlewa się po całym forum :)
cybulski
14-01-2019, 15:16
Istna euforia ... sony, fuji mówisz że już pozamiatane ?
Czytałem nawet, że "śledzenie oczów" będzie ... tylko nie wiem czy nasze europejskie dobrze wykryje.
nordwind
14-01-2019, 16:16
Podobno pierwsze testy na oczach Feldmana wypadły zachęcająco.... :)
https://www.filmweb.pl/person/Marty+Feldman-47037/photos/261577
cybulski
14-01-2019, 21:30
Coś czuję przez skórę, że w tym roku Nikon u mnie po prostu zrobi wyjazd.
Coraz mniej widzę już powodów do dłuższego utrzymywania u siebie tego systemu. I tak długo się opierałem ale widzę, że nie ma po prostu po co dłużej tego trzymać.
No, uzbierało Ci się trochę bagnetów.
Ja mam ten sam problem, tylko nie wiem, czego się pozbyć.;-)
Jak kasa nie jest ograniczeniem to śmiało można wybrac coś wykastrowanego z lustra :)
Ja lustrzankę mam głównie do tele obiektywu, cena aparatu z obiektywem to 1/2 ceny samego obiektywu do kastrata bez lustra :)
Sporo manualnych używam, wszystko przerobione do nikona, a z adapterm podpinam do sony, obiektywy zredukowałem do minimum.
cybulski
14-01-2019, 21:54
No, uzbierało Ci się trochę bagnetów.
D610 po prostu nie lubię używać. Jakoś nie ma między nami chyba chemii, klocowaty. Mały Nikon tylko wyjazdy do podręcznego tele.
Mały Nikon jest świetny do tych nowych AF-P, tele i UWA, choćby z tego względu, o którym mówi koesh. Chociaż nie wiem, czy akurat D3300 jest z nimi kompatybilny.
D3300 obsługuje AF-P tak samo jak D5200, D7100 i nowsze.
Rzuć monetę. :)
Stanie na sztorc...;-)
albo zawiśnie w powietrzu...:)
Stanie na sztorc...;-)
No to wtedy zostaniesz przy fonie i już :)
A weź... Nie ma takiej opcji.
Chyba pierwsza do odstrzału pójdzie A7II. Coś tak czuję.
cybulski
14-01-2019, 22:32
A weź... Nie ma takiej opcji.
Chyba pierwsza do odstrzału pójdzie A7II. Coś tak czuję.
A co tam jeszcze jest?
Dwa Canony, mały i duży, Sigma, SLT i bezlustra. Analogów i kompaktów nie liczę.;-)
cybulski
14-01-2019, 22:53
Mnie wychodzi, że mi Nikon ff niepotrzebny zupełnie.
nordwind
15-01-2019, 00:01
patrząc po stopce multisystemowiec :)
cybulski
15-01-2019, 00:37
patrząc po stopce multisystemowiec :)
Nieortodoksyjny ;)
Mnie się wydaje, że Sony do tej pory wygrywało walkowerem mimo rozmaitych niedostatków, bo były to jedyne bezlusterkowce FF. Teraz to się zmieni, jak czuję.
cybulski
15-01-2019, 09:42
Mnie się wydaje, że Sony do tej pory wygrywało walkowerem mimo rozmaitych niedostatków, bo były to jedyne bezlusterkowce FF. Teraz to się zmieni, jak czuję.
A7iii będzie ciężko pobić konkurencji. Wystarczyloby aby Sony tu spuscilo cenę i znów walkower?
Jak pojawi się za rok A7IV to trójka będzie za pięć tysiaków czyli pewnie ciut taniej niż szósta zetka :)
Ja będę się ciągle upierał przy twierdzeniu, że Sony nie do końca zadbało o stworzenie pełnego systemu fotograficznego. Mogło sobie pozwolić na to, bo klient nie miał wyboru - albo Sony A7/9, albo nic.
Teraz Sony może nagle "ze zdziwieniem" odkryć, że sam aparat to nie wszystko, że niektórych klientów do systemu przyciąga właśnie system. Canon i Nikon obiecują rozbudowę, może nie bardzo szybką, ale jednak, a przede wszystkim oferują adaptery i dostęp do prawie wszystkiego, co już jest, co dla ludzi, którzy już mają sprzęt jest bardzo istotne, zwłaszcza, że nie są to obiektywy po 100 dolarów.
czupacabra
15-01-2019, 11:32
Pamiętajcie o porozumieniu L mount. Myślę, że sporo namiesza na rynku
Wysłane za pomocą Tapatalk
Ja będę się ciągle upierał przy twierdzeniu, że Sony nie do końca zadbało o stworzenie pełnego systemu fotograficznego. Mogło sobie pozwolić na to, bo klient nie miał wyboru - albo Sony A7/9, albo nic.
Teraz Sony może nagle "ze zdziwieniem" odkryć, że sam aparat to nie wszystko, że niektórych klientów do systemu przyciąga właśnie system. Canon i Nikon obiecują rozbudowę, może nie bardzo szybką, ale jednak, a przede wszystkim oferują adaptery i dostęp do prawie wszystkiego, co już jest, co dla ludzi, którzy już mają sprzęt jest bardzo istotne, zwłaszcza, że nie są to obiektywy po 100 dolarów.
Kwestia czy bezlustra canona ze starymi szkłami canona mają lepsze działanie niż soniaki ze starymi szkłami canona. Bo mimo tego sporego dostępu do bagnetu canona to się jakoś specjalnie nie rozwinęło to w tę stronę. No i był dodatkowo dostęp do niemałej szklarni A... Więc nie jestem pewien czy te obiektywy ze starego systemu będą takie decydujące bo już od lat można je podpinać do FE.
Spodziewałbym się, że Canon i Nikon raczej zadbają o to, żeby nie była potrzebna zbyt wielka manipulacja sygnałami elektrycznymi w adapterach do ich własnych obiektywów, więc myślę, że aparaty i obiektywy jednej firmy będą współpracowały lepiej niż Sony z obiektywami Canona. Może nie rewelacyjnie, ale oczekiwałbym, że powinno być nieźle. Przy braku nowych obiektywów i Canon, i Nikon nie mogą sobie pozwolić na wpadkę.
Wiesz, nie może też być za dobrze bo musi być motywacja do wymiany obiektywów na nowy bagnet, inaczej się nie będzie kręcić;) To nie dobroczyńcy tylko bezwzględne korporacje bez skrupułów jeżdżące na konikach nostalgii, przywiązania do marki itp. A i wiele obiektywów pewnie wymaga odświeżenia bo będzie odstawać w nowych standardach.
Ależ oczywiście, co do tego nie mam wątpliwości, ale pytanie, czy firma woli bardziej zachęcić do zakupu czy bardziej go wymusić? Ponieważ obiektywów do Canona R i Nikona Z prawie nie ma, i szybko ich nie przybędzie, w interesie firm jest zachęcenie do zakupu korpusów w oparciu o stare obiektywy, często już w posiadaniu fotografów. A za jakiś czas zachęci się ich (czy bardziej zmusi?) do zakupu nowych obiektywów, gdy już będą takowe.
Rzecz w tym, że firma, która wymusza na konsumencie nowe zakupy, przestaje się dobrze kojarzyć.
Zobacz, od ilu lat Nikon jedzie na propagandzie, że od 1959 roku stosuje ten sam bagnet! Oczywiście wszyscy wiedzą, że nie jest tak różowo, i że jest mnóstwo ograniczeń, ale message dla konsumenta jest następujący: "polityką firmy jest niewywieranie presji na klienta, firma dba o to, by klienta nie zmuszać do zakupów, na które nie ma on ochoty".
"Kupisz, jeśli/kiedy będziesz chciał/będziesz na to gotowy, kiedy docenisz zalety nowego rozwiązania, a nie dlatego, że Cię do tego zmusimy".
W sony brakuje natywnych tanich szkieł bo albo jest jakiś G albo zajsik i cena kosmiczna, kolejna sprawa przez to dążenie do wysokiej jakości/rozdzielczości mamy armaty, a nie obiektywy, czy canon i nikon tu coś zrobi innego to zobaczymy.
Sam marudziłem na to że w aps-c jest wiele fajnych tanich szkieł natywnych i mimo że ciemne to można zrobić zestaw, w pełnej klatce Sony tego nie ma ale można sie ratowac szkłami canona lub kundlami ale też ich nie ma wiele, jeden zoom tamrona, sigma ma jakieś potwory wielkościowe, samyang na szczęście ma 24 i 35mm, do tego są ciekawe stałki f/1.4
Nikon ma szklarnie przez adapter, Canona podobnie co jest wielkim plusem, jak pisałem o tym rok temu to mnie wyśmiewano, a ja nadal uważam że nie te kilka nowych szkieł jest sukcesem tylko adaptacja starych.
I za to uwielbiam Sony :)
"Software ver.3.0 for α7R III and α7 III
Sony’s popular α7R III and α7 III full-frame cameras will both receive enhanced Real-time Eye AF performance with new version 3.0 software. This will be available in AF-C mode with a simple half-press of the shutter button. Real-Time Eye AF for animalsi will also be available.
Additionally, the cameras will receive interval recording functionality that will allow for the very simple creation of time-lapse movies[vii]. The new feature can be set for anywhere between 1 and 60 seconds, with a total number of shots from 1 to 9999. AE tracking sensitivity can also be adjusted to ‘High’, ‘Mid’ or ‘Low during interval recording, allowing for reduced changes in exposure over the shooting interval.
The new version 3.0 system software update is scheduled for April 2019."
Sluchają ludzi.
Będzie można kota w locie złapać?
I trafić mu w lewe oko ;)
Kot jak kot ale co najlepsze od samego początku były uwagi i płacze użytkowników na wiele rzeczy i co zrobiło Sony ? w każdym update dorzucają te rzeczy. Po tylu latach z Nikonem nie wierzę, że to możliwe ;)
Do wcześniejszych modeli dorzucali aplikacje.
cybulski
15-01-2019, 23:32
Wracając do obsługi innych szkieł aby działały jak natywne, to kwestia dodania oprogramowania w puszce i przelotki. Jeśli Sony dodałoby to natywnie to pozamiatałoby znów mino nowych zetek i erek. A myślę że opłacałoby im się to zrobić. Nikon Canon będą utrudniać innym producentom szkieł pracę ze swoim body, czyli w drugą stronę. Tak tylko sobie dywaguję.... Co by było gdyby.
Nie wiem, czy tak by pozamiatało. Osobiście wolałbym R-kę z RF 35/1.8, niż A7III z przelotką i EF 35/2. Bo przecież natywnego FE nie ma.
Wracając do obsługi innych szkieł aby działały jak natywne, to kwestia dodania oprogramowania w puszce i przelotki. Jeśli Sony dodałoby to natywnie to pozamiatałoby znów mino nowych zetek i erek. A myślę że opłacałoby im się to zrobić. Nikon Canon będą utrudniać innym producentom szkieł pracę ze swoim body, czyli w drugą stronę. Tak tylko sobie dywaguję.... Co by było gdyby.
Nie opłacałoby się głównym graczom w tym sony. Dzień później C&N mieliby to samo ale firmy trzecie miałyby z górki.
cybulski
17-01-2019, 17:45
A ja bym się nie zdziwił gdyby ktoś zhakował oprogramowanie soniaka i dodał tam kilka takich ficzerów. Przecież tak naprawdę to jest tylko komputer z oprogramowaniem w obudowie aparatu foto. A może takie rooty już są ?
cybulski
17-01-2019, 18:17
Na canona były ;)
A toto wiem, widziałem :)
A ja bym się nie zdziwił gdyby ktoś zhakował oprogramowanie soniaka i dodał tam kilka takich ficzerów. Przecież tak naprawdę to jest tylko komputer z oprogramowaniem w obudowie aparatu foto. A może takie rooty już są ?
Nie ma i co ciekawe jedynka i dwójka A7 mają możliwość wprowadzani aplikacji nawet takich nie autoryzowanych przez sony i też zero zainteresowania, a samo oprogramowanie bazuje na androidzie czyli w dzisijeszych czas dość prosta sprawa, w trójkach A7 uszczelniono oprogramowanie i zlikwidowano instalowanie aplikacji, Sony nie udostępnia żadnych informacji developerskich odnośnie oprogramowania.
Na sonego też jest to i owo....
Kiedyś przy okazji "innego tematu" zapytałem w serwisie, czy można wgrać polski język do mojego azjatyckiego a6300. Pani stwierdziła, że absolutnie, że konieczna wymiana płyty głównej!
Nie było mi to absolutnie konieczne, odpuściłem. Okazało się, że to w sumie pięć minut roboty i dwa kliknięcia [emoji41]
Tak można jeszcze w dwójkach to zrobić, prosta appka na androida, w trójkach już nie ma bo sony uszczelniło system wywalając instalacje aplikacji.
Tak można jeszcze w dwójkach to zrobić, prosta appka na androida, w trójkach już nie ma bo sony uszczelniło system wywalając instalacje aplikacji.Hmm... No to nieładnie!
cybulski
17-01-2019, 22:25
osiemznaków
20032
- Tata, wujek Zdzisek dzwonił żebyś przyszedł pomoc bo naprawia samochód.
- Powiedział czy mam wziąć jakieś narzędzia?
- a tak spomniał, że masz wziąć kieliszki tylko.
Noc, mróz, wiatr i takie tam ...
20162
cz4rnuch
23-01-2019, 20:50
Dziś w Sony Centre w Gdyni widziałem A7 III po 8699. Myślę, że niezła cena.
nordwind
25-01-2019, 01:12
podkarmie trochę wątek....dawno Gralaka nie było :)
https://i.imgur.com/OGOUReY.jpg
cybulski
25-01-2019, 04:36
Wątek wraca?
nordwind
25-01-2019, 10:56
podkarmiłem z sentymentu... :)
Może to ... ostatni posiłek.
nordwind
28-01-2019, 10:22
Może to ... ostatni posiłek.
prorocze to były słowa, z mojej strony ostatni at all
thewolfatthedoor
28-01-2019, 11:24
Cześć mam takie pytanie bo nie ogarniam tego,
dotychczas moje aparaty miały osobne pokrętła przesłony i osobne na czas naświetlania
tak miałem chociażby w Fuji x100 natomiast nie ogarniam tego jak ma to funkcjonować w Sony - mogę jedynie zmieniać przesłonę lub czas jednym dość niewygodnym pokrętłem w zależnosci od wybranego trybu P/S/A/M nie wiem jednak jak zmieniać równocześnie oba te parametry - czy coś przeoczyłem?
poza tym nie wiem jeszcze do czego służą na pokrętle tryby 1 oraz 2 - czy mógłby ktoś pomoc?
przecież A7ki mają po 3 pokrętła i można je dość dowolnie ustawiać.
Na trybach można ustawić cały szereg funkcji naraz i przekręcenie pokrętła zmienia je wszystkie na zapisane. Np. pod zdjęcia cz-b, do używania manuali, do szybkiej akcji. Bardzo przydatne.
thewolfatthedoor
28-01-2019, 11:55
Hej ikit dzięki za odpowiedź ale nadal nie kumam
jakie 3 pokrętła masz na myśli? w sumie faktycznie są trzy:
- pokrętło z trybami A/P/S/M/1/2/SCN/SQN - (btw. mozna gdzieś znaleźć jakiś opis tych wszystkich trybów?)
- pokrętło do ustawiania jasności
- czarne niewygodne pokrętło do ustawiania właśnie przesłony LUB czasu migawki w zależności od wybranego trybu A/P/S/M
czyli mówisz że na pokrętle do jasności można przypisać przesłonę? jak to zrobić?
mógłbym poprosić o jakąś bardziej precyzyjną instrukcję jak mogę się z tym wszystkim uporać?
Na stronie sony masz pełne instrukcje, wszystko jest opisane.
Są dwa pokrętła boczne - jedno z frontu, drugie z tyłu które można dowolnie poprzypisywać i pokrętło np. do ISO w formie obrotowej tarczy koło LCD. Pokrętła korekty ekspozycji nawet nie liczyłem:) Już nie wspominając o pokrętle PASM.
thewolfatthedoor
28-01-2019, 12:10
OK dzięki jakoś przeoczyłem to pokrętło od frontu :)
A później jadą po sony w internetach, jaki to du....... sprzęt :-)
przepraszam ale musiałem,
niestety po przesiadce trzeba trochę czasu poświęcić na dokładne przejrzenie instrukcji obsługi.
cz4rnuch
30-01-2019, 11:20
Nie czeba.
20522
A później jadą po sony w internetach, jaki to du....... sprzęt :-)
przepraszam ale musiałem,
niestety po przesiadce trzeba trochę czasu poświęcić na dokładne przejrzenie instrukcji obsługi.
...bo ergonomia przyciskow względem fui jest w sony do d.... w fuji wystarczy spojrzec na kolka i nie wlaczajac zadnych wyswietlaczy juz widac jakie sa parametry...wygoda i klasyka.
Aha, opcja ustawienia na dowolnym kółku dowolnej funkcji jest do d... bo lepiej mieć zafiksowane na stałe i zdać się na twórców zamiast na własne potrzeby... Ciekawe podejście. Dla mnie to 'do d...' jest nie wiedzenie co się ma na którym kółku że trzeba na nie patrzeć i potrzeba oglądania parametrów na aparacie na który się patrzy z góry...
Wolę mieć możliwość ustawienia co gdzie jest, w trybie A/S oba kółka wtedy mają tę samą funkcję i można ich używać naprzemiennie. Przy okazji w razie czego jakby jedno kółko się zatarło albo zepsuło to mamy drugie (dla trybów półautomatycznych). Jak się używa wyłącznie jednego trybu to po co marnować jedno kółko? I oba są super ustawione więc łatwo zmieniać i nie trzeba ich szukać.
...bo ergonomia przyciskow względem fui jest w sony do dupy....w fuji wystarczy spojrzec na kolka i nie wlaczajac zadnych wyswietlaczy juz widac jakie sa parametry...wygoda i klasyka.
Jak używasz aparatu okazjonalnie to każdy nie jest intuicyjny, po czasie wszystko robisz właśnie intuicyjnie tak samo jak w samochodzie nie patrzysz na pedały i gdzie jest kierunkowskaz czy na lewarku gdzie jest trójka.
Jak by się jeszcze nie wszyscy zorientowali - panasonik wypuścił dwa bezlustrowe FFy:)
cybulski
01-02-2019, 19:38
Jak by się jeszcze nie wszyscy zorientowali - panasonik wypuścił dwa bezlustrowe FFy:)
Zwolennicy dużych body będą zadowoleni, cegła taka sama zapewne jak Leica SL. Biorąc SL do ręki kiedyś w sklepie człowiek się zastanawiał czy tam nie ołów jest przypadkiem?
dannywrocek
04-02-2019, 11:58
Ktoś ma bezpośrednie porównanie Samyanga 35 2.8 i Samyanga 24 2.8? Przyszła powoli pora na coś z "dolnego" końca, taki "codziennik", zamiennik dekielka na body ;) Waham się pomiędzy tymi dwoma. Poczytałem w necie, na forumie też i ciekaw jestem opinii osób, które miały / mają oba szkła. Przez chwile brałem pod uwage Sony 28 2.0, ale wolę coś bardziej kompaktowego do mojej "zardzewiałej" A7 :) Będę wdzięczny za odpowiedź i ew sampelki :)
cz4rnuch
04-02-2019, 13:43
Mam syćkie cy (tzn. 24/2.8, 28/2 i 35/2.8 ). Używam z zardzewiałą 7ką. Napisz na privka co byś konkretnie chciał wiedzieć to, o ile będę Ci wiedział jak Ci pomóc, chętnie coś napiszę.
Też przerobiłem wszystkie trzy i został u mnie SY24 ale między 35mm, a 24mm jest wielka różnica w kącie, wiec porównanie słabe, 35-tka wydaje się ostrzejsza na f/2.8 ale ja takiej ogniskowej nie lubię, więc to odpadło szybko, a sony 28mm dla mnie to dziwny obiektyw bo ani mały, ani szeroki, a światło f/2 mi akurat też mało potrzebne w takiej ogniskowej.
Warto dziś kupić A7R II, jego cena spadła już poniżej 8k czy lepiej dołożyć do A7 III. Aparat ma służyć do krajobrazu i architektury głównie, czasami jakiś film krótki nagrać. co będzie lepsze, chodzi o jakość zdjęć i filmów? W A7R II korci rozdzielczość.
Analizowałem na własne potrzeby i przeczekam na takie ceny jakie jestem w stanie dać za A7III. W sumie wszędzie jest trochę lepszy. Do mnie przemawia:
- dodatkowy joystick (ułatwia wybór punktów AF/powiększenia)
- dotykowy ekran (bardzo tęsknię do tego rozwiązania czy to przy wyborze punktu AF jak się nie używa wizjera czy do powiększania kadru z manualami)
- najlepszy AF (powinien starczyć na wszelkie potrzeby i nic nie powinno mnie zaskoczyć)
- niech już będzie ta lepsza bateria jak musi;)
- usprawnienia softowe i hardwarowe (jest sporo drobiazgów polepszających szybkość i wygodę pracy)
Warto poszukać filmików na YT na ten temat bo niektóre drobiazgi mogą się okazać bardzo ważne. Np. nie wierzę jak mogłem żyć ze starym 70-300G (z bagnetu A) jak nie posiadał blokady wysuwania tubusa jak wersja FE:D
Natomiast kwestia rozdzielczości to też większe pliki wymagające lepszego sprzętu i miejsca do przechowywania. Przydają się też lepsze (zazwyczaj większe i często droższe) obiektywy które wykorzystają potencjał matrycy.
Jeśli rozdzielczość potrzebna jest w pracy do gigantycznych wydruków to chyba warto, jeśli do własnych amatorskich zastosowań to brałbym trójke, a jak nie potrzebny dotykowy ekran to dwójke.
Dzięki za odpowiedzi. Pomyślę nad III ale im więcej myślę tym dłużej się zastanawiam. Pozdrawiam
Kup tak żeby więcej zostało na obiektywy bo sama puszka po zakupie jak minie euforia nie jest tak ważna :)
Bardzo podobają mi się foty z A7R II z Batisem 18mm ale to droga bardzo zabawka. Najprawdopodobniej będzie to 16-35 f4 ze względu na uniwersalność, a na początek myślę nad 28mm f2 zanim nazbieram na tego zooma.
Podejrzewam że nie odróżnisz zdjęć z tego batisa zrobionych na jakimkolwiek A7, więc wybór modelu to raczej kwestia wyboru tego co oferują więcej np w guzikologii czy właśnie np dotykowy ekran, cichy tryb itp.
Zapewne masz rację. Na dziś najwięcej oferuje A7III więc najprawdopodobniej wybór padnie na niego tylko niech cena jeszcze trochę spadnie.
A7 III i A7m1 mają prawie taki sam obrazek. Różnica to bateria, AF i stabilizacja. Jak nie robisz repo, sportu, zwierząt, to nawet a7m1 będzie spoko. FE28/2.0 jest mega lipnym szkłem jak dla mnie (bardzo duża dystorsja).
No widzisz a byłem przekonany, że to jednak dobre szkło na początek. Opinie ma dobre. Co innego byś polecił na początek?
Ciężko powiedzieć. Ja chcę wymienić ten obiektyw na Sigmę 35, choć idealnie by było, jakby Sony zrobiło jakieś małe 35/1.8.
Ale jak dystorsja nie przeszkadza to FE28 to całkiem fajny obiektyw;p
Chyba na początek ten fe28mm będzie musiał wystarczyć, w tej cenie nic sensownego nie widać. 35mm to nie moja ogniskowa.
Chyba na początek ten fe28mm będzie musiał wystarczyć, w tej cenie nic sensownego nie widać. 35mm to nie moja ogniskowa.
Dla mnie FE 28/2 jest spoko.
20884
kamilmelon1
08-02-2019, 09:11
na początek napewno wystarczy , ja miałem i mam do tej pory 28/2 +85/1.8 jest to dobry duet (dystorsja jest ,ale do małej korekty) polecam , z uwagi na to że można go wyrwać teraz w dobrej cenie.
Mnie jakoś odrzuca. A jak ludzie są w kadrze, to już w ogóle. Do widoczków jeszcze ujdzie.
No na 28mm ludzie wychodzą jak wychodzą czy szkło ma dystorsję czy nie ma, to nie wina obiektywu tylko specyfika ogniskowej.
Jak już pisałem w tym wątku ze 2 razy - sam preferuję duet 35+85 i 28kę pogoniłem bo mi nie pasowała, a w zoomie miałem 24mm na starcie i to jest dla mnie fajniejsza ogniskowa jak już trzeba trochę szerzej:)
PS fajne zdjęcie:) Ciekawe czy w wersji pierwszej A7 miałbym odblaski od świateł.
cz4rnuch
08-02-2019, 10:37
28 rulez. Do czasu gdy pojawi sie 35/1.8
kamilmelon1
08-02-2019, 10:43
28 rulez. Do czasu gdy pojawi sie 35/1.8
Dokładnie;-)
Skoro mowa o 35-tkach - Samy na f/1,4
https://i.imgur.com/wVOSjtX.jpg
Skoro mowa o 35-tkach - Samy na f/1,4
https://i.imgur.com/wVOSjtX.jpg
Czemu Samyang a nie Sigma?
Szukam jakieś 35 i nie wiem co wybrać.
Czemu Samyang a nie Sigma?
Szukam jakieś 35 i nie wiem co wybrać.
Optycznie równie dobry, malarsko znacznie lepszy, tańszy o tyśka
Nikonowskie 28mm 1.8g nie rozciąga ludzi tak bardzo
Moje ulubione szkło w tym systemie do „szerszych” portretow.
Nikonowskie 28mm 1.8g nie rozciąga ludzi tak bardzo
Moje ulubione szkło w tym systemie do „szerszych” portretow.
Każde szerokie szkło ,,rozciąga'' bo tworzy taka perspektywę - chyba że chodzi Ci o dystorsje, która Nikon sam koryguje.
Nie wykluczałbym opcji że jak te szkła wg specyfikacji mają tyle samo stopni pola widzenia to otrzymują je po korekcji dystorsji i jeśli fe28 ma większą dystorsję to bazowo musi mieć większe pole widzenia i jest przed korektą czymś ok. 25-26stopni i stąd wrażenie że bardziej rozciąga twarze. Ale po włączeniu symulacji ustawień w wizjerze/lcd powinno wyglądać jak po korekcie dystorsji i działać jak 28ka (co trzeba potem oczywiście powtórzyć dla rawa przy obróbce jeśli się używa). Natomiast jak na malutkie szkiełko ważące 200g to nie jest jakiś specjalny problem, a okazjonalnie ten szerszy kąt widzenia się może przydać:)
Malutkie to są ciamciangi, ten 2/28 byłby właśnie super dla mnie jakby był mniejszy i był 24mm ;)
Porównaj wielkość i wagę do wspominanego nikona 28mm... A już z mniejszym A7 można mieć naprawdę super malutki pełnoklatkowy zestaw o bardzo dobrym obrazku i dużych możliwościach. I to w racjonalnej cenie.
W stosunku do samyanga to jednak jest cała działka światła różnicy dzięki której ten obiektyw jest uniwersalny bo i się nada do gorszych warunków i naprawdę potrafi coś wyrwać z tła mimo dość szerokiego kąta i nawet ładnie bebłał tło. 24ka samyanga jest tylko mała. Ostrością podejrzewam że się też nie równa.
Optycznie równie dobry, malarsko znacznie lepszy, tańszy o tyśka
Samyanga też biorę pod uwagę. Tylko chyba trochę głośniejszy od Sigmy?
Porównaj wielkość i wagę do wspominanego nikona 28mm... A już z mniejszym A7 można mieć naprawdę super malutki pełnoklatkowy zestaw o bardzo dobrym obrazku i dużych możliwościach. I to w racjonalnej cenie.
W stosunku do samyanga to jednak jest cała działka światła różnicy dzięki której ten obiektyw jest uniwersalny bo i się nada do gorszych warunków i naprawdę potrafi coś wyrwać z tła mimo dość szerokiego kąta i nawet ładnie bebłał tło. 24ka samyanga jest tylko mała. Ostrością podejrzewam że się też nie równa.
Pewnie masz racje i wybierz to co ci pasuje bo w moim przypadku priorytety są inne, przy 24mm na pełnej klatce f/2.8 jest optymalne dla mnie, za to 35mm samyang chwiałbym jaśniejszy niż to f/2.8, jakby nie ten samyang 24 to bym nie używał sony bo wszystko mam w nikonie ale nie odchudzenie zestawu przy zachowaniu tak wysokiej jakości.
Nieco głośniejszy, wydaje cichy stukot - ale znacznie cichszy od Samyanga 50/1,4AF. Ogólnie warto przetestować, mnie bardziej przekonuje niż nudna Sigma ;)
Podobno Samyang przyspieszył premiere nowych obiektywów FE i bardzo mnie ciekawi zapowiedź Yongnuo o obiektywach FE bo już dorobili się ładnej szklarni do lustrzanek i są całkiem akceptowalne przy swojej cenie.
Czy ktoś już gdzieś wspominał o cenach tych obiektywów co ma pokazać sony na dniach czyli Sony FE 20mm f/2.8 Pancake i Sony FE 35mm f/1.8 ?
Czy to będą też jakieś kozaki kosztujące fortunę czy może coś dla ludu ?
Boję się, że możesz się zawieść. :-(
Raczej już nie wierzę w nowe tanie obiektywy.
hostman22
15-02-2019, 22:26
wyszła jakaś nowa wersja Commlite?
stafford
16-02-2019, 00:13
PS fajne zdjęcie:) Ciekawe czy w wersji pierwszej A7 miałbym odblaski od świateł.
Możliwe, że nie - za mało LUXów chyba dają te lampy.
Ale dylemat... Są już dostępne te CV21/3.5... I kosztują tyle co firiny 20/2 (MF)... 230g czy pół kilo... f3.5 czy f2... A tu zapowiadają jeszcze CV 21/1.4 i jest dostępna sigma 20/1.4 i loxia 21/2.8...
themadablues
13-03-2019, 14:18
Słuchajcie, jak duże są przeskoki od a7II przez a7RII do a7III ? W zakresie matrycy i af ? Bo cenowo rozpiętość to jak rozumiem jakieś 3k, 5k i 8k (za używki)
Zależy co potrzebujesz, myślę że do sportu itp lepiej brać A7III, ja trojkę tylko testowałem ale nie widzę różnicy w af i ogólnie matrycy z posiadanym A7II, którego porównuję do Nikona D600, może D750 czasami pokazał że jest lepszy w bardzo złych warunkach i patrząc na testy A7III ma lepsze śledzenie oka.
themadablues
13-03-2019, 15:57
Zależy co potrzebujesz, myślę że do sportu itp lepiej brać A7III, ja trojkę tylko testowałem ale nie widzę różnicy w af i ogólnie matrycy z posiadanym A7II, którego porównuję do Nikona D600, może D750 czasami pokazał że jest lepszy w bardzo złych warunkach i patrząc na testy A7III ma lepsze śledzenie oka.
Masz jednoczesnie a7II i d750 ? Mógłbyś coś więcej napisac o podobieństwach i różnicach ?
Obecnie mam A7II, dostęp do D600, D7200 i D5100, D750 jak miałem stwierdziłem że nie wykorzystuję tego co oferuje i za cenę samego body kupiłem wtedy D600 + N18-35G + T24-70 + T70-200 :)
Teraz ceny inne są ale nie widzę nic w A7III co by mi mogło się przydać, no może jedynie cicha migawka i dotykowy ekran.
themadablues
13-03-2019, 16:26
A jak się miewa AF w A7II względem D600 ? W trybie zwykłym i ciągłym ?
cz4rnuch
13-03-2019, 16:33
Słuchajcie, jak duże są przeskoki od a7II przez a7RII do a7III ? W zakresie matrycy i af ? Bo cenowo rozpiętość to jak rozumiem jakieś 3k, 5k i 8k (za używki)
Mam A7 i A7III a A7II zdarzyło mi się tylko używać. Moim zdaniem jeśli chodzi o samą matrycę wielkiej różnicy nie ma, trójka z tego co zauważyłem chyba trochę lepiej radzi sobie z kolorami (tyle, że przy okazji zmieniłem też wywoływarkę więc to ona może być po części "winowajcą") i mniej szumi na wysokim ISO (tak pi razy drzwi 2/3 w porywach do 1EV). Natomiast jeśli chodzi o AF to różnica jest bardzo duża, przynajmniej w moim odczuciu. Dość dokładnie to ostatnio testuję i jeśli chodzi o śledzenie to mimo, że nie lubię tego słowa to jak dla mnie jest to przepaść. AF nawet przy szybkich obiektach jak złapie to działa jak przyklejony, praktycznie każda klatka ostra, nawet przy 10fps. Przy A7 a także przy A7II nie było o tym mowy, odrzutów przy szybszych obiektach miałem bardzo dużo. Czułość także poprawili więc w ciemnicy też jest bardzo dobrze. No i śledzenie działa na całym kadrze, przy A7 i A7II niestety trzeba było ograniczać się do centrum. To wszystko oczywiście przy bardziej wymagających warunkach oświetleniowych lub szybkiej akcji. Do zwykłego, niespiesznego pstrykania to i pierwsza A7 daje radę.
themadablues
13-03-2019, 16:38
Dzięki za info. Własnie u mnie to zazwyczaj dosyć dobre warunki + biegające dziecko (ale i to zazwyczaj w dobrych warunkach oświetleniowych). A7II wolałbym względem A7 ze względu na stabilizację, zwłaszcza że różnica w cenie to raptem ok 1000 zł.
cz4rnuch
13-03-2019, 16:42
Między A7 a A7II to w tej chwili faktycznie nie ma się co zastanawiać, bo różnica w cenie niewielka. Oczywiście AF w II trochę lepszy. No chyba, że wolisz lżejszy zestaw to wtedy A7 jest bezkonkurencyjna (w świecie FF oczywiście). Edit: no może nie aż tak bezkonkurencyjna, bo Canon niedawno pokazał równie lekkie RP, ale to już nie ten pułap cenowy.
PS Wspominałeś też o a7RII. Nie miałem i nie używałem, ale patrząc na obecne ceny to także może być niezły wybór. Wiele w nim poprawiono względem pierwszej Rki, AF ponoć jest niezły. Jeśli masz zapas gotówki i nie boisz się dużych plików to taki sprzęt może być całkiem dobrym pomysłem.
themadablues
13-03-2019, 16:46
Między A7 a A7II to w tej chwili faktycznie nie ma się co zastanawiać, bo różnica w cenie niewielka. Oczywiście AF w II trochę lepszy. No chyba, że wolisz lżejszy zestaw to wtedy A7 jest bezkonkurencyjna (w świecie FF oczywiście). Edit: no może nie aż tak bezkonkurencyjna, bo Canon niedawno pokazał równie lekkie RP, ale to już nie ten pułap cenowy.
Masz jakies porównanie do DSLRów Nikona z tym afem ? Zastanawiam się jak to się ma do np D600
cz4rnuch
13-03-2019, 16:52
Wcześniej nie miałem na własność pełnej klatki, używałem jedynie D700, ale za dużo na ten temat nie mam do powiedzenia. Poza tym, że AF był szybki i dość celny. Miałem wcześniej D7100, który moim zdaniem ma zauważalnie lepszy AF od A7 i A7II. Szczególnie przy śledzeniu.
Według mnie różnice miedzy AF łatwo widać między pierwszym, a drugim A7 co widać przy pierwszych testach, jedynka według mnie to jak nikon D5100 w trybie Lv ( może przesadzam ;) ) ale trójka już szału nie robi, fakt że przy ganiającym zwierzaku trzeba pamiętać że skuteczne AF w dwójce nie jest na całym kadrze, a trójka już tak, do tego śledzenie twarzy i oka, to zostało z czasem nawet poprawione, no i do tego szybkość co efekt końcowy daje jak wiemy świetny ale nie wiem do czego ja mógłbym to wykorzystać.
Moim zdaniem AF w D600 i A7II jest podobny, trzeba też się nauczyć jak działa af w bezlustrze, tak samo jak lustrzanka może się pogubić w innych sytuacjach.
themadablues
13-03-2019, 19:55
A jak w A7II działa EYE AF ? W sensie czy za dzieckiem w dobrym świetle nadąży w trybie seryjnym z np 55 1.8 ?
Tak jak pisałem, to akurat szału nie robi i dopiero trójka po aktualizacjach wymiata ale tu niech się wypowiedzą praktycy.
Eye af w a7ii działa tylko w af-s, w trójce również w af-c co robi dużą różnicę.
Dwójka nie nadaje się do biegajacych dzieci.
W A7 eye-AF też sprawnie działa na nieporuszających się osobach:)
cybulski
14-03-2019, 10:54
W A7 eye-AF też sprawnie działa na nieporuszających się osobach:)
No w Fuji też prawie to się udaje jeśli obiekt ma duże oczy i się nie rusza :mrgreen:
Moim zdaniem AF w D600 i A7II jest podobny, trzeba też się nauczyć jak działa af w bezlustrze, tak samo jak lustrzanka może się pogubić w innych sytuacjach.
Hmm .. miałem d610 i właśnie jedyna rzecz której nie mogłem ogarnąć to ten AF który doprowadzał mnie do szału. Wiem wiem @koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) co napiszesz, słabe umiejętności się ma i że trolluję :). Ale poważnie czy naprawdę A7II to ten poziom AF d610 ?
Mnie to A7III właśnie interesuje bardzo ale chciałbym więcej od praktyków odnośnie AFa. Bo i lata już nie te, oko nie te, ręka coraz bardziej niepewna, stabilizacja by się przydała a i dobry AF to jednak podstawa tak koniec końców. Bez tego to ciężko czasem i dużo frustracji mimo wszystko....
No apropo AFu... Ma ktoś A7 z fe70-300? Bo część zdjęć z tego zestawu mam nieostrą (głównie na nieskończności). Z 5-10%, tak jakby wyostrzono za blisko/za daleko. I to mimo małego punktu AF, AF-S... Nie pomaga wyłączanie stabilizacji, włączenie ogranicznika 3m-nieskończoność, ani zmiana wielkości punktu AF. Zdjęcia zarówno na pełnym otwarciu jak i domknięte do f8 (wtedy się z tego co pamiętam wyłączał AF fazowy). Niezależnie od ogniskowych. W losowych momentach. Soft aparatu najnowszy jaki był, do obiektywu nie było.
Z fe24-70 bywało tak rzadziej a i z tego co pamiętam w sytuacjach gdy było coś na pierwszym planie i lubił sobie to złapać. Nie wiem czy wina obiektywu czy aparatu (choć niby z batisem nie ma takich problemów, z fe28 i fe55 też nie było) czy to połączenie po prostu tak ma...
Ma ktoś ten obiektyw z A7II?
Hmm .. miałem d610 i właśnie jedyna rzecz której nie mogłem ogarnąć to ten AF który doprowadzał mnie do szału.Tak jak napisałem wcześniej, miałem D750 i jak dla mnie był to przerost techniczny nad moje potrzeby, D600 wpasował się optymalnie, AF działał u mnie super z N18-35G, T24-70G1, T70-200LD, N4/24-120, N1.8/50 i T90, pudła trafiały się na powolnym pierwszym Tamronie 70-200 i mimo naprawy Tamron 90 też robił problemy, reszta śmigała bardzo dobrze.
Przy A7II mam podobne odczucia co w D610 z czego tak jak napisałem D750 nie miałem jak wykorzystać żeby napisać coś więcej jak tylko że w bardzo złym oświetleniu jest szybki, a D600 i A7II zwalnia, no i na plus sony to ilość punktów AF i regulacja wielkości punktu, uchylny ekran to była dla mnie zaleta D750 i w sony to mam.
Jak sony wprowadzi A7IV to kupię sobie w cashback za ~5 tysiaków A7III :)
cybulski
14-03-2019, 14:56
Jak sony wprowadzi A7IV to kupię sobie w cashback za ~5 tysiaków A7III :)
Ano, tylko kiedy to będzie ?