Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony A7, A7R, A7S
cybulski
14-03-2018, 14:03
Jeden lubi bułki a drugi córkę piekarza. Bonecki z Fuji podobno robi tylko jpgi i edytuje je w snapseedzie :) Wydruki jego ostatnich zdjęć z X-H1 można zobaczyć w Wonder Shopie w Warszawie. Jednemu będzie się podobać inny dostrzeże niedoskonałości.
NIe ma co generalizować, kazdy robi jak lubi i jak mu najwygodniej :)
Bonecki to zawodowiec i wie, że nie sztuka wypruć sobie flaki i zarobić pińcet cebulionów. Rzecz w tym, żeby się nie nazarobić, a przy tym zarobić 450 cebulionów :D RAW to dodatkowa robota, czas, środki techniczne, które kosztują... Gdy nie ma takiej potrzeby, to ponoszenie takich kosztów jest najgorszą możliwą decyzją biznesową.
czomolungma
14-03-2018, 15:04
Ale właściwie to o co chodzi, że ktoś obrabia na programie płatnym, a nie darmowym ?
Windows też kosztuje, a Linux jest darmowy, więc... ?
Fuji ma jpg z mocną ingerencją, nie każdemu się podoba takie nasycenie, kontrast, mieszanie z kolorami i wyostrzenie,
Tylko że w fuji można to dla JPG-a ustawić, zmniejszyć/zwiekszyć kontrast, nasycenie, wyostrzanie, tony i wszystkie pierdoły i tej ingerencji niemal się pozbyć.
@up
W Canononie, Nikonie czy Sony też można :)
Ale zarzut był tylko pod adresem Fuji, że ma takie i śmakie ustawienia parametrów, które przecież w każdym aparacie można zmienić :)
nordwind
14-03-2018, 15:22
Nowy ulepszony adapter AF do obiektywów Canona. Podobno superszybki AF, wbudowana stabilizacja (?), obsługa detektorów fazy i kontrastu, gniazdo usb do firmware.
Cena na amazonie 160$. Może wreszcie się skuszę, tylko czy warto do jedynego szkła które posiadam Canon EF 50/1.8 STM :)
https://www.optyczne.pl/12175-news-Commlite_CM-EF-E_HS_-_obiektywy_Canona_dla_Sony_E.html
http://www.commlite.com/product/16.html
https://www.amazon.com/gp/offer-listing/B07BFB2CBF/ref=dp_olp_new_mbc?ie=UTF8&condition=new
Nowy ulepszony adapter AF do obiektywów Canona. Podobno superszybki AF, wbudowana stabilizacja (?), obsługa detektorów fazy i kontrastu, gniazdo usb do firmware.
Cena na amazonie 160$. Może wreszcie się skuszę, tylko czy warto do jedynego szkła które posiadam Canon EF 50/1.8 STM :)
https://www.optyczne.pl/12175-news-Commlite_CM-EF-E_HS_-_obiektywy_Canona_dla_Sony_E.html
http://www.commlite.com/product/16.html
https://www.amazon.com/gp/offer-listing/B07BFB2CBF/ref=dp_olp_new_mbc?ie=UTF8&condition=new
Żadnej stabilizacji tam nie ma - adapter współpracuje z obiektywami z wbudowaną stabilizacją obrazu. Generalnie to wszystko już było - metabones, sigma mc-11. Najlepiej (ale i najdrożej) wypada metabones, zwłąszcza ostatnia wersja, która ma uszczelnienia wokół bagnetu. Szkła Sigmy, działają na tym wybornie.
andrzej_abc
14-03-2018, 16:18
andrzej_abc
Osobiście nie fotografuję w jpg (chyba, że telefonem komórkowym ;) ), ale w tym konkretnym przypadku jakbym pogmerał w ustawieniach aparatu to oczywiście uzyskał bym rezultat jaki sobie założyłem. Jednakże nie zawsze można to przełożyć w skali 1:1 - są takie sytuacje, że RAW daje znacznie większe możliwości niż jpg i tego chyba wyjaśniać i udowadniać nie trzeba ? Uważam, że każdy powinien pracować w formacie z jakim jest mu wygodniej. Są takie zdjęcia, które w istoscie nie muszą być robione w raw, ale ja osobiście zawsze wolę mieć większe pole manewru :) tym bardziej, że moje zdjęcia trafiają na różne nośniki reklamowe i drukarnie wymagają najlepszych jakościowo plików.
Zgadzam się z tobą i nie namawiam nikogo do fotografowania w JPG. , ale porównując surowe zdjęcie z aparatu do końcowego efektu - zdjęcie po obróbce mam wrażenie, że producenci aparatów fotograficznych "kpią ze swoich klientów". 70% osób, które fotografuje nie ma pojęcia jak z takiego "surowego zdjęcia" otrzymać zdjęcie takiej jakości jak po obróbce - jakie zaprezentowałeś. Chciałem też pokazać, że z JPG też można w wyniku obróbki otrzymać zdjęcia porównywalne do tych jak po obróbce RAW.
Dla mnie osobiście JPG to 99% zdjęć, które wykonuję, wszystko bardzo szybko można ustawić w aparacie (ostrość, b. bieli, kontrast, nasycenie, .... ). Zdjęcie z aparatu praktycznie mamy gotowe, przeważnie zostaje nam wykadrowanie, może jakaś mała kompensacja naświetlenia, czasami cienie czy światła. Swoją wątpliwość wyrażam co do "słabo wyglądających" RAW-ów, bardzo dużej wagi MB takich plików a co za tym idzie koniecznością używania coraz bardziej wydajnego i pojemniejszego sprzętu.
Podsumowując niech każdy fotografuje i zapisuje swoje zdjęcia , w formacie jaki mu pasuje, ale producenci powinni POSTARAĆ SIĘ ABY ZDJĘCIA Z ICH PUSZEK BYŁY PRAKTYCZNIE GOTOWE DO PUBLIKACJI, PREZENTACJI BEZ WIĘKSZEJ INGERENCJI W PLIK ZGRANY PROSTO Z "PUSZKI".
meliszipak
14-03-2018, 16:22
Wygląda fajnie, tylko, ze Liguś na pewno nie kupi bo mu Sony ni jak nie podchodzi :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Da się z nowym imaging edge widzieć obraz na na żywo z A7II?
czomolungma
14-03-2018, 16:28
@up
W Canononie, Nikonie czy Sony też można :)
Ale nie tyle co w fuji. W nikonie mam tylko wyostrzanie albo nasycenie, o tonach jasnych ciemnych itp moge pomarzyć. Chyba ze gotowe presety typu dlighting czy ustawienia zywe, standard itp.
W fuji jest to zrobione znacznie lepiej i wszystko cow jpg-u jesli chodzi o wygląd nie podoba się można zniwelować.
meliszipak
14-03-2018, 16:37
@andrzej_abc (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=77969)
Błagam miej nad nami grzesznymi litość.
Fotografia to sztuka widzenia, rejestrowania i definiowania naświetlonej sceny.
Wywołanie pliku w wielu dziedzinach sztuki fotograficznej to interpretacja obrazu zgodna z widzeniem twórcy, z tym co
chce przekazać, opowiedzieć, czy jakie wrażenie wywołać u odbiorcy. Można wiele zrobić z automatu, ale proszę nie odbieraj nam tej twórczej kreacji jaką jest praca z surowym formatem.
Raw pozwala na więcej i to jest świetne.
Wolność polega na tym, że każdy sobie woła jak mu się podoba i fajnie jest:)
Panowie znawcy fulfrejma soniakowego, tak sobie czytam co potrafi ten sofcik w ich aparacikach i zaciekawiło mnie że tam siedzi jakaś zgodność z androidem i można sobie instalować aplikacje stworzone do tych aparatów, nie ma tego wiele ale może jest jakaś strona zbiorcza ?
Bardzo mnie to zaciekawiło bo dla mnie najbardziej wkurzającą rzeczą w aparatach obecnych jest zamykanie systemu na pięć spustów i odcinanie się od potencjału jaki daje otwartość.
andrzej_abc
14-03-2018, 16:53
NIE jest SUROWYM rawem z puszki .
surowego rawa nie mozna zobaczyc!!! .
zdjecie , ktore widzisz prosto z puszki to obraz RGB , ktory zostal wyliczony automatycznie z RAW !
to blad myslowy jaki popelniasz i prowadzi on w konsekwencji do zabobonow , jakoby nie nalezalo obrabiac zdjec.
Kazdy pojedynczy Pixel zdjeciowy musi byc wyliczony - inaczej w ogole obraz nie moze powstac.
Albo to wyliczenie pozostawiasz automatowi w aparacie , czyli jakiemus algorytmowi ktorego tworca jest programista producenta , albo tez starasz sie sam wplynac na koncowy wynik , czyli obrabiasz obraz inaczej niz automatyczny algorytm, dazac do uzyskania okreslonego celu.
Jesli robisz to sam , wbrew temu co sadzisz nie ograniczasz ale zwiekszasz swoj udzial w autorstwie zdjecia.
Jeslli rezygnujesz z obrobki , w jakiejs czesci wspolautorem wyniku koncowego jest anonimowy programista , jesli obrabiasz sam - zwieksza sie Twoj udzial w autorstwie.
Myslenie , ze zdjecie tak jak wyjdzie prosto z puszki nie moze byc obrabiane jest niczym nieuzasadnione - to zwykly przesad- zabobon . To calkowicie bezpodstawny i niezasadniony sposob
myslenia. Byc moze uzasadniony tylko jednym - brakiem wyobrazni i umiejetnosci. W takim przypadku rzeczywiscie lepiej nie ruszac - Automat moze zrobic to lepiej.
Nican - ja nie jestem przeciwnikiem obróbki zdjęć, i również nie mam problemów z obrabianiem zdjęć, ale przede wszystkim chodzi mi o to, że Z PUSZKI ZA 10 TYS. PLN OTRZYMUJEMY ZDJĘCIE"NIJAKIE" bez dynamiki, zaniebieszczone , nieostre, ... PO PROSTU NIJAKIE.
Uważam, że oprogramowanie aparatu powinno być na tyle "dobre" aby przeciętnemu Kowalskiemu pozostało: wykadrowanie zdjęcia, ewentualnie drobna kompensacja ekspozycji ... . Jestem przekonany, że 70% osób fotografujących nie ma pojęcia jak w programie prawidłowo zmienić b. bieli, wyciągnąć szczegóły ze świateł czy cieni .... .
W ZWIĄZKU Z TYMI "NIJAKIMI ZDJĘCIAMI" PRODUCENT APARATU, POWINIEN INFORMOWAĆ PRZECIĘTNEGO KOWALSKIEGO, ŻE ZDJĘCIA Z TEGO APARATU SĄ "SUPER" - ALE PO GRUNTOWNEJ OBRÓBCE W ODPOWIEDNIM PROGRAMIE GRAFICZNYM.
nordwind
14-03-2018, 17:02
Żadnej stabilizacji tam nie ma - adapter współpracuje z obiektywami z wbudowaną stabilizacją obrazu. Generalnie to wszystko już było - metabones, sigma mc-11. Najlepiej (ale i najdrożej) wypada metabones, zwłąszcza ostatnia wersja, która ma uszczelnienia wokół bagnetu. Szkła Sigmy, działają na tym wybornie.
Metabones i Sigma mc11 są od dawna, wiadomo..... tylko w jakiej cenie ? Ten pierwszy 2100zł, Sigma 1100zł.
Sądząc po opiniach w necie działają bez rewelacji.
Nowa wersja Commlite to tylko 500zł.
Jeśli Chińczyki nadrobiły niedoskonałości i braki swojej poprzedniej wersji, to chyba okazja.
andrzej_abc
14-03-2018, 17:03
@andrzej_abc (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=77969)
Błagam miej nad nami grzesznymi litość.
Fotografia to sztuka widzenia, rejestrowania i definiowania naświetlonej sceny.
Wywołanie pliku w wielu dziedzinach sztuki fotograficznej to interpretacja obrazu zgodna z widzeniem twórcy, z tym co
chce przekazać, opowiedzieć, czy jakie wrażenie wywołać u odbiorcy. Można wiele zrobić z automatu, ale proszę nie odbieraj nam tej twórczej kreacji jaką jest praca z surowym formatem.
Raw pozwala na więcej i to jest świetne.
Wolność polega na tym, że każdy sobie woła jak mu się podoba i fajnie jest:)
meliszipak - NIE BŁAGAJ - ja nic nikomu nie narzucam, po porównaniach plików stwierdzam tylko, że body za 10 tys. PLN "produkuje" obrazek bez dynamiki, zaniebieszczony, nieostry .... i o objętości 82 MB, a całkowicie się z tobą zgadzam, że każdy jest autorem swoich prac, i może wywoływać je jak tylko chce.
cz4rnuch
14-03-2018, 17:13
Widziałem wiele okropnych zdjęć ze wspaniałych jpgów od Fuji (nawet na naszym forum). Daleko mi jednak do takich uogólnień jak wyżej. Jeśli chcesz Andrzeju możesz robić w jpgach i w Sony. Często robię tak gdy mam podpięty 28/2, właśnie ze względu na to by się za dużo niepotrzebnie nie bawić, i efekty są bardzo dobre. A to, że RAWy trzeba samemu obrabiać (w tym podostrzać) to chyba oczywiste. Te wyliczenia jpg vs raw są zupełnie bez sensu. Kto normalny liczy na to, że zdjęcie z RAWA który jest ze 4 razy "cięższy" od jpg będzie z automatu 4 razy lepszy (albo mniej ale jednak znacznie). Czasami raw jest tylko po to by w pełni panować na efektem końcowym i nawet nie musi to oznaczać, że pod kątem technicznym będzie to zawsze z korzyścią dla zdjęcia. Poza tym sama nazwa "raw" już coś sugeruje, prawda? Przy okazji nie wiem z jakiego pliku obrobiłeś zdjęcie kolegi, ale na niebie wyszło to słabo.
Zgadzam się z tobą i nie namawiam nikogo do fotografowania w JPG. , ale porównując surowe zdjęcie z aparatu do końcowego efektu - zdjęcie po obróbce mam wrażenie, że producenci aparatów fotograficznych "kpią ze swoich klientów". 70% osób, które fotografuje nie ma pojęcia jak z takiego "surowego zdjęcia" otrzymać zdjęcie takiej jakości jak po obróbce - jakie zaprezentowałeś. Chciałem też pokazać, że z JPG też można w wyniku obróbki otrzymać zdjęcia porównywalne do tych jak po obróbce RAW.".
dlaczego to brak umiejetnosci obrobki zdjecia , czy tez brak wyobrazni fotografujacego nazywasz kpina producentow ?
obawiam sie , ze kompletnie nie wiesz na czym polega roznica pomiedzy plikiem raw a jpeg.
Krotko : jpeg z definicji jest obrazem RGB poddanym kompresji w celu ograniczenia wielkosci pliku - ma to ulatwic Transfer obrazow (plikow).
Tylko czesc informacji jaka zawiera sie w obrazie raw moze znalezsc sie w obrazie jpeg.
jpeg nie jest komprymacja odwracalna - po skomprymowaniu nie da sie w zaden sposob odzyskac niezapisanych danych .
Oznacza to , ze w ogolnosci nie da sie uzyskac takiego samego wyniku przez obrobke z jpeg jak z raw - ewentualnie tylko w szczegolnych przypadkach , jesli dane obrazowe wykorzystuja tylko pewna czesc mozliwosci zapisu RAW ( np obrazy o bardzo malej rozpietosci tonalno-kolorystyzcnej , niskim kontrascie ).
A w praktyce roznica jest kolosalna - nie ma porownania w jakosci uzyskanych wynikow chocby najprostszych operacji - ostrzenia , balansu bieli , wycigania swiatel lub cieni.
Roznica jest kolosalna na korzysc obrazow z pliku raw . Tutaj nie ma o czym dyskutowac - w raw 12 lub 14 bitowym masz dalece wiecej subtelnosci niz w jpegu 8 bitowym.
umiejetnosc obrobki to umiejetnosc wizualizacji zapisanych w raw danych - w automatycznym jpegu ich zwyczajnie nie bedzie.
Argument , ze " ja robie 99% w jpeg" jest malo przekonywujacy - swiadczy o tym , ze robisz zdjecia proste , malo wymagajace technicznie.
cz4rnuch
14-03-2018, 17:24
...Nowa wersja Commlite to tylko 500zł...Przez chwilę nawet mnie podjarałeś, bo zastanawiałem się kiedyś nad 35/2 IS od Canona jako alternatywą dla nie istniejącego Sony 35/2 :) Ale dla jednego obiektywu chyba jednak nie warto, zważywszy na to, że na A7 i tak nie będę miał gwarancji, że będzie to dobrze działać a jak do tego jeszcze podliczę ile za to wyjdzie oraz jakie będą tego waga i rozmiar to chyba jednak zapiszę się na zajęcia do jakiegoś mistrza Zen i poćwiczę cierpliwość.
Przez chwilę nawet mnie podjarałeś, bo zastanawiałem się kiedyś nad 35/2 IS od Canona jako alternatywą dla nie istniejącego Sony 35/2 :) Ale dla jednego obiektywu chyba jednak nie warto, zważywszy na to, że na A7 i tak nie będę miał gwarancji, że będzie to dobrze działać a jak do tego jeszcze podliczę ile za to wyjdzie oraz jakie będą tego waga i rozmiar to chyba jednak zapiszę się na zajęcia do jakiegoś mistrza Zen i poćwiczę cierpliwość.
wedlug wszelakich doswiadczen z a7 1 wszystkie adaptery funkcjonuja raczej chimerycznie a ten commlite szczegolnie marnie ( mowa o AF , gdyz bez af sa znac znie tansze).
dopiero a7 2 wspolpracuje calkiem niezle ale z tymi lepszymi i drozszymi - mc11 lub metabones.
commlite to chyba wyrzucony pieniadz.
nordwind
14-03-2018, 18:11
wedlug wszelakich doswiadczen z a7 1 wszystkie adaptery funkcjonuja raczej chimerycznie a ten commlite szczegolnie marnie ( mowa o AF , gdyz bez af sa znac znie tansze).
dopiero a7 2 wspolpracuje calkiem niezle ale z tymi lepszymi i drozszymi - mc11 lub metabones.
commlite to chyba wyrzucony pieniadz.
Chyba nie doczytałeś, zrobili nowa wersję mocno ulepszoną, również 2x droższą od poprzedniej.
To jest nowość której chyba nikt nie testował jeszcze więc zobaczymy w przyszłości co to warte.
meliszipak
14-03-2018, 18:33
Koledzy zainstalowałem sony imaging edge i natychmiast po włączeniu pokazuje komunikat program Viewer przestał działać?
System windows 7 64 bit.
Dopiero zauważylem, że są 3 ikony.
Viewer nie działa, ale romote i edit działa.
Nican - ja nie jestem przeciwnikiem obróbki zdjęć, i również nie mam problemów z obrabianiem zdjęć, ale przede wszystkim chodzi mi o to, że Z PUSZKI ZA 10 TYS. PLN OTRZYMUJEMY ZDJĘCIE"NIJAKIE" bez dynamiki, zaniebieszczone , nieostre, ... PO PROSTU NIJAKIE.
Chciałeś rawa. Wiesz że to plik surowy. I się dziwisz że jest 'nijaki'?:| Można sobie poustawiać w aparacie korekty nasycenia, ostrości, kontrastu, wyciągania cieni jak się chce mieć fajny jpg prosto z puszki. Więc o co Ci chodzi? Poza tym można robić war+jpg, jak jpg nie starcza to się ciśnie rawa a jak starcza to rawa można wywalić. Kwestia upodobań.
Ale kupowanie aparatu za 10k z 40+MP o świetnej dynamice tonalnej i rypanie jpgów, a najlepiej zmniejszonych do forumowego formatu to chyba delikatny bezsens. Niektórzy potrzebują takiego sprzętu do pracy. I gratulacje że udało Ci sie obrobić surowego jpga. Ale wrzucanie zdjęć na forum to nie dla wszystkich koniec życia ich zdjęć.
Uważam, że oprogramowanie aparatu powinno być na tyle "dobre" aby przeciętnemu Kowalskiemu pozostało: wykadrowanie zdjęcia, ewentualnie drobna kompensacja ekspozycji ... . Jestem przekonany, że 70% osób fotografujących nie ma pojęcia jak w programie prawidłowo zmienić b. bieli, wyciągnąć szczegóły ze świateł czy cieni .... .
W ZWIĄZKU Z TYMI "NIJAKIMI ZDJĘCIAMI" PRODUCENT APARATU, POWINIEN INFORMOWAĆ PRZECIĘTNEGO KOWALSKIEGO, ŻE ZDJĘCIA Z TEGO APARATU SĄ "SUPER" - ALE PO GRUNTOWNEJ OBRÓBCE W ODPOWIEDNIM PROGRAMIE GRAFICZNYM.
Nawet kadrować nie musisz, można włączyć autokadrowanie:p
Jak ktoś z tych 70% kupuje taki aparat a nie zna podstaw obróbki zdjęć to zupełnie jego sprawa. Nikt nie każe wyciągać 100% możliwości ze sprzętu, zresztą sam w sobie aparat już daje dużo większe możliwości od tańszych aparatów nawet jak się nie obrabia zdjęć...
Swoją drogą sam nic dawno nie wrzuciłem:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/39315701344_2064e4f04e_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4766/39315701344_2064e4f04e_b.jpg)
Chyba nie doczytałeś, zrobili nowa wersję mocno ulepszoną, również 2x droższą od poprzedniej.
To jest nowość której chyba nikt nie testował jeszcze więc zobaczymy w przyszłości co to warte.
ja mysle , ze Problem lezy nie tyle w samym adapterze co w a7 1
wersja a7 2 wspolpracuje z obycmi obiektywami poprzez Adapter zdecydowanie lepiej - w zasadzie czesto bez zarzutu.
andrzej_abc
14-03-2018, 19:11
Ikit : Swoją drogą sam nic dawno nie wrzuciłem:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/39315701344_2064e4f04e_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4766/39315701344_2064e4f04e_b.jpg)[/QUOTE]
Czy to Hotel Litwor w Zakopanem?
Do usunięcia.
Z poziomu aparatu :D
Samyang 14 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/24471322238_a875b1628a_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4576/24471322238_a875b1628a_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/38341722661_8e6eb598e0_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4525/38341722661_8e6eb598e0_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/38310967692_a33ea8cbb3_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4565/38310967692_a33ea8cbb3_b.jpg)
Będąc już przy UWA - korzystaliście może z Laowa 15 F 2.0 ?
No ostatnio nabijałeś się ze mnie, że niby pomyliłeś aparaty :mrgreen:
Nie śmiałbym. Naprawdę mi się pochrzaniło. :-)
nordwind
14-03-2018, 20:38
To ja dam śpiewającego burmistrza z okazji xxxlecia miasta "Ch" :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://i.imgur.com/JCLOlJG.jpg)
meliszipak
14-03-2018, 21:25
Mam pierścienie pośrednie ze stykami tej firmy i życzę tylko najgorszemu wrogowi, żeby miał takie same :)
Straszny badziew. Miałem inne chińczyki i były ok.
nordwind
14-03-2018, 21:32
Mam pierścienie pośrednie ze stykami tej firmy i życzę tylko najgorszemu wrogowi, żeby miał takie same :)
Nie miałem prodaktów tej firmy w ręku :) Osobiście też nie planuję zakupu adapterów af.
Mam 50tkę Canona i przez chwilę mnie korciło podłączenie jej do Sony.
Zostanie jednak tam gdzie jej miejsce, na Canonie :)
meliszipak
14-03-2018, 21:36
Ale oczywiście super, że powstają takie produkty i że są rozwijane.
A szkiełka canona mniam mniam, pewnie korci żeby na sony spróbować.
Mnie też się marzy, żeby spróbować. Np. taki 50/1.4.
FDn. :-)
nordwind
14-03-2018, 21:43
Mnie też się marzy, żeby spróbować. Np. taki 50/1.4.
FDn. :-)
Jestem pewny, dupy ci nie urwie ta FDn... :)
Poza tym większość starych szkieł tej klasy na f 1.4 to aberatory.
meliszipak
14-03-2018, 22:07
na fotopolisie test A7R III
na fotopolisie test III
Zresztą, bardzo mało odkrywczy test. ;)
meliszipak
14-03-2018, 22:21
No przecież jak coś napiszą nie tak to ich póżniej nigdzie nie zaproszą :)
dopuszcza się krytykę poprzedniego modelu, tyko w celu pokazaniu z********ości aktualnego.
Nordu, czy tej foty już nie było? A w ogóle, Marynarze, gdzie Wy się szwendacie po obcych wodach?! ;)
nordwind
14-03-2018, 22:49
Nordu, czy tej foty już nie było? A w ogóle, Marynarze, gdzie Wy się szwendacie po obcych wodach?! ;)
Marynarze, jak to marynarze, nieobce są im wszystkie wody, a dom i kobietę mają w każdym porcie :)
ps. nowa vitara jest ładna :)
Moje chyba nawet nie mają nazwy firmy, też badziew. Ale rzadko używam, były relatywnie tanie i działają:)
Jestem pewny, dupy ci nie urwie ta FDn... :)
Poza tym większość starych szkieł tej klasy na f 1.4 to aberatory.
Nie urwie też łapy ciężarem ani kieszeni ceną;)
Czy to Hotel Litwor w Zakopanem?
Dokładnie:)
sztafarz mi się wziął znudził i polaz...
(loxia35 oba)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/39993904262_67074f4020_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4705/39993904262_67074f4020_b.jpg)
ps. nowa vitara jest ładna :)
Kwestia gustu, wolę starszą.
Owainu, nie daj się wpuścić w nowy;-). Brakuje pół samochodu z samochodu - 1633kg vs 1075kg masy własnej.
meliszipak
15-03-2018, 00:13
Na gaz od razu przerobić :)
nordwind
15-03-2018, 00:15
Ligo, mówisz o ważącej 1633kg "Grand" Vitarze czyli większej i z cięższym silnikiem 2.4 a nie 1.6.
To pierwszy powód różnicy w wadze, drugimi są dzisiejsze normy ECO, wszystko odchudzają ze względu na niższe zużycie paliwa.
Jednak faktem jest, że nowa Vitara jest około 100kg lżejsza od odpowiedników w swojej klasie.
Nowy też jest chyba 5-drzwiowy? Myślę, że nie chodzi o normy, to zupełnie inny samochód, typowa miejska bulwarówka, a nie terenówa w opakowaniu SUV-a.
nordwind
15-03-2018, 00:23
5 drzwiowy jest i również w opcji 4x4 :)
W mieście mieszka , co ma kupić wiejską bulwarówkę ? :)
Acha... z blokadą 50/50 i reduktorem? ;-)
meliszipak
15-03-2018, 00:27
Tak czy tak od razu zagazować:grin:
W mieście mieszka , co ma kupić wiejską bulwarówkę ? :)
No fakt.
nordwind
15-03-2018, 00:31
8 znaków :)
meliszipak
15-03-2018, 00:33
Najlepszy suv i crossover to merc 124 w dizlu z klimą.
Najlepsze były do 1992r.
Fote masz? :-)
Znaczy w dizlu i w kombiku...
meliszipak
15-03-2018, 00:43
Nie mam. Sprzedałem. Mechanik kupił, bo dobry był, czarny.
nordwind
15-03-2018, 00:48
Właśnie , lepiej skoncentrować się na fotach :)
Już dawałem, ale co tam, dam jeszcze raz, w końcu z Sony: sześciolatka, używana tylko w mieście:-), pierwsza awaria po pięciu latach eksploatacji - spalona żarówka prawego stopu.
6146
Wykrakałem.:-(
Po roku od pierwszej awarii właśnie nastąpiła druga. Tym razem żarówka od lewego dziennego z przodu. Myślę, że to auto jest jednak zbyt awaryjne...
nordwind
15-03-2018, 12:10
Alien
źródło (https://i.imgur.com/ftnbSCt.jpg)
Wykrakałem.:-(
Po roku od pierwszej awarii właśnie nastąpiła druga. Tym razem żarówka od lewego dziennego z przodu. Myślę, że to auto jest jednak zbyt awaryjne...
suzuki-sruki
kupiłem pół roku temu, wciąż naprawiam
meliszipak
15-03-2018, 13:00
Może masz dwa razy przekręcony przebieg i dwa tuningi blacharskie
Nie mam. Sprzedałem. Mechanik kupił, bo dobry był, czarny.
No proszę. Nie wiedziałem, że czarni są lepszymi mechanikami.
nordwind
15-03-2018, 13:23
Usmolił się od roboty w warśtacie, to i czarny był ten mechanik :)
meliszipak
15-03-2018, 13:47
Dobry był, czarny i miał mały przelot. :)
Trzeba zapytać naszego kolegę Założyciela, czy też ma mały przelot. ;-)
meliszipak
15-03-2018, 16:47
źródło (https://ibb.co/cvr7sx)
cybulski
15-03-2018, 17:05
na fotopolisie test A7R III
Rozumem, że na końcu testu jpgi prosto z puszki ? .... jesli tak to na moje oko pierwsza klasa, testu nie czytałem ale testowe fotki mówią same za siebie.
suzuki-sruki
kupiłem pół roku temu, wciąż naprawiam
Serio? Mnie by trafiło jak nie mógłbym jeździć od pół roku :D
Czy Wyście poszaleli!? :shock: Trzy strony offtopu o samochodach?! Na Nikoniarzach?! Zieloni Was zjedzą... Tu przeca nie lewackie psioniczne ;p
Huydaya sKonę kupię :D
nordwind
15-03-2018, 18:19
Ee......bez 4x4, reduktora, blokady 50/50 ? Jak Ty będziesz po rowach i jarach jeździł ? :)
No 4x4 właśnie ma, co mnie martwi bo pali przez to więcej i kosztuje, a na grzyba mi to. Ja nie jeżdżę po rowach, tylko po raw-ach ;p
Przecież temat o A7 jest no...
https://4.bp.blogspot.com/-OKYY_EgEang/Wejnl-GehAI/AAAAAAAAw7w/NScGGwulKww-Fkm0ReP6gLXiUh7bXksmgCLcBGAs/s1600/3-burlappcar-audi-a7-2018.jpg
źródło (https://4.bp.blogspot.com/-OKYY_EgEang/Wejnl-GehAI/AAAAAAAAw7w/NScGGwulKww-Fkm0ReP6gLXiUh7bXksmgCLcBGAs/s1600/3-burlappcar-audi-a7-2018.jpg)
nie wiem tylko czy jest wersja R i S ;)
Tak na marginesie, chyba najbrzydsze auto z wysokiej półki, nawet multipla ładniejsza jest :)
nordwind
15-03-2018, 18:44
No 4x4 właśnie ma.....
A to najmocniej przepraszam. Zadowolenia życzę.
Osobiście wolę Japońce, właśnie piątego z kolei ujeżdżam :)
Takie są dobre, że musisz mieć już piątego... :-P
nordwind
15-03-2018, 19:11
Najkrócej miałem dwa polskie i dwa niemieckie, tak do kompletu i w odpowiedzi na pytanie :)
meliszipak
15-03-2018, 19:50
A ja mam tera sharana w gazie i mało pali :mrgreen:
Też się dziwię że nikt nie adminuje, może to ciekawa dyskusja dla zainteresowanych autami:p
cz4rnuch
15-03-2018, 21:05
Bo tu jest Hyde Park. OT jest wtedy gdy ktoś napisze coś o A7ach :)
nordwind
15-03-2018, 21:29
Dla zmyłki może jakiś pierwszy lepszy pojazd wrzucę z dyska.... :)
źródło (https://i.imgur.com/ip9nAtH.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/X0UIeqd-1.jpg
źródło (https://i.imgur.com/X0UIeqd.jpg)
nordwind
16-03-2018, 11:10
Be-and-Wu
źródło (https://i.imgur.com/RkieEHE.jpg)
nikoniarz
16-03-2018, 16:40
andrzej_abc:
mam wrażenie, że producenci aparatów fotograficznych "kpią ze swoich klientów"
Jak to mówią- nie pasuje, nie kupuje... Nikt Cię nie zmusza do niczego.
producenci powinni POSTARAĆ SIĘ ABY ZDJĘCIA Z ICH PUSZEK BYŁY PRAKTYCZNIE GOTOWE DO PUBLIKACJI, PREZENTACJI BEZ WIĘKSZEJ INGERENCJI W PLIK ZGRANY PROSTO Z "PUSZKI".
Najlepsze zdjęcie po obróbce będzie zawsze lepsze niż najlepsze zdjęcie prosto z puszki. Chociażby dlatego, że można obrabiać lokalnie, a nie wszystko z automatu. Poza tym skąd producent ma wiedzieć jaki konkretny efekt chce osiągnąć użytkownik? A jak już wie, to wypadałoby wgrać miliony profili aby każdy użytkownik znalazł jakiś dla siebie.
ja nie jestem przeciwnikiem obróbki zdjęć, i również nie mam problemów z obrabianiem zdjęć, ale przede wszystkim chodzi mi o to, że Z PUSZKI ZA 10 TYS. PLN OTRZYMUJEMY ZDJĘCIE"NIJAKIE" bez dynamiki, zaniebieszczone , nieostre, ... PO PROSTU NIJAKIE.
Uważam, że oprogramowanie aparatu powinno być na tyle "dobre" aby przeciętnemu Kowalskiemu pozostało: wykadrowanie zdjęcia, ewentualnie drobna kompensacja ekspozycji ....
Pójdźmy krok dalej, bo czemu nie? Niech do "zadań fotografa" (lub też użytkownika aparatu) należy jedynie wciśnięcie spustu. Po co kadrować, wprowadzać korektę ekspozycji... Skoro nie trzeba ustawiać wyostrzania (nieostre zdjęcia) czy WB (zaniebieszczone zdjęcia) to dajmy sobie też spokój z ekspozycją.
Chciałem też pokazać, że z JPG też można w wyniku obróbki otrzymać zdjęcia porównywalne do tych jak po obróbce RAW.
Nic nie stoi na przeszkodzie by obrabiać jpg jeśli komuś na tym zależy bądź nie widzi różnicy...
zdjęcie o które poprosiłem jest surowym zdjęciem RAW - prosto z puszki
Ale jesteś świadomy, że efekt końcowy jest uzależniony tym, w jakim profilu wywołamy RAW? Dlatego może też warto sprecyzować, czy "czysty raw" powninien być wywołany profilem Flat, czy może Neutral, a może Standard? A jeśli standard to w jakim oprogramowaniu? Bo w końcu każde interpretuje kolorystykę po swojemu... Tak jak już napisano- czystego pliku RAW nie da się obejrzeć.
Pozostając w tematyce aut (Zony 24-70 F4):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/34837546690_1108e11f33_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4278/34837546690_1108e11f33_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/35184358516_8245ecf432_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4246/35184358516_8245ecf432_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/34380231104_d26a6e3ee3_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4197/34380231104_d26a6e3ee3_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/35184360946_53c81d1cfc_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4237/35184360946_53c81d1cfc_b.jpg)
damiroz, ładny panning. No i architektura Wałów ładnie pasująca do stylistyki aut. Jaka puszka?
No przecież pisze, że artuditu! :-D
damiroz, ładny panning. No i architektura Wałów ładnie pasująca do stylistyki aut. Jaka puszka?
Dziękuję. Puszka z podpisu - A7R2
Ciekawy artykuł:
https://petapixel.com/2016/04/04/sonys-full-frame-pro-mirrorless-fatal-mistake/
Ciekawy artykuł:
https://petapixel.com/2016/04/04/sonys-full-frame-pro-mirrorless-fatal-mistake/
Zdradziecka Morda!!! ;)
cz4rnuch
17-03-2018, 18:43
Niezbyt mądry ten artykuł, ale akurat wracam do domciu i się nudzi więc dla zabicia czasu można rzucić okiem :)
Niezbyt mądry ten artykuł, ale akurat wracam do domciu i się nudzi więc dla zabicia czasu można rzucić okiem :)
A7 nie jest do podpinania dużych szkieł AF. A7 jest dla bida-pozerów, którzy podpinają bida leicowe szkła (np. voit, s-cron) i udają hipsterskie repo, na co łapią laski ;) Sam tak robię :D
Ja właśnie zaktualizowałem stopkę sprzętową no i teraz po pierwszych testach nowości chyba zrobię sobie zamianę D600 na DX żeby mieć do sigmy 100-400mm, a reszta będzie w bieda szoniaku i mam nadzieję że tampon 28-75 będzie dobry cenowo bo inaczej bida ;)
cz4rnuch
17-03-2018, 19:13
Stać Cię Owainie na Wojtki to i tak jesteś gość. Ja do Biedry chodze z własnymi reklamówkami :(
Stać Cię Owainie na Wojtki to i tak jesteś gość. Ja do Biedry chodze z własnymi reklamówkami :(
Najsłodszy Ligo mi tę rzecz uczynił, raptem dwa tysie zapłaciłem. 40mm nadaje się do wszystkiego i ogólnie nie rozumiem, dlaczego nie jest to tak popularne szkło. Na A7 mym robi cuda, niewidy. Z FE 28, FE 85 i Takumarem 50/1.4 i Primoplanem mym wspomnieniowym brak mi tylko substytutu S12/2 z a6000. Bo się lubię rozszerzyć. A jak już bedzie, to tylko wystawy, kwiaty, dziewczyny...
nordwind
17-03-2018, 19:40
Jeśli pan redahtor z PetaPixela już drugim zdaniu używa słowa fanboje, to ja sobie podaruje dalszą część jego wypocin.... :) Zresztą sam tytuł już wszystko sugeruje.
Mnie nawet nie stać na "poprzedni model" reklamówki z Biedronki :)
https://www.wprost.pl/zycie/10108784/reklamowka-z-biedronki-do-kupienia-na-allegro-aukcja-przebila-juz-kilkadziesiat-tys-zl.html
Borat1979
17-03-2018, 19:56
Mnie nawet nie stać na "poprzedni model" reklamówki z Biedronki :)
https://www.wprost.pl/zycie/10108784/reklamowka-z-biedronki-do-kupienia-na-allegro-aukcja-przebila-juz-kilkadziesiat-tys-zl.html
Bo to kolekcjonerska edycja limitowana jak Leica Stealth Edition :grin:
nordwind
17-03-2018, 19:59
......:)
Panowie, czy myślicie, że cena A7III jest taka tylko przedpremierowa, czy naprawdę w kulki lecą?
Borat1979
17-03-2018, 20:57
Panowie, czy myślicie, że cena A7III jest taka tylko przedpremierowa, czy naprawdę w kulki lecą?
Pewnie spadnie deko za jakiś czas ale raczej na mniej niż 8 koła to trudno liczyć.
Najsłodszy Ligo mi tę rzecz uczynił, raptem dwa tysie zapłaciłem.
Brzmi to, jak potworność jaka...;-) Ale fakt, gdybyś rok poczekał, dzisiaj byłoby półtora tysi.
Ja właśnie zaktualizowałem stopkę sprzętową
Nie jestem pewien - gratulować? współczuć? ;-)
Z PUSZKI ZA 10 TYS. PLN OTRZYMUJEMY ZDJĘCIE"NIJAKIE" bez dynamiki, zaniebieszczone , nieostre, ... PO PROSTU NIJAKIE. [...]
Ja koledze proponuję ankietę przeprowadzić wśród „przeciętnych Kowalskich”...
I zalecam trzymać się z daleka od filmowania - znajomy coś takiego robi - tam to dopiero szarzyzna z aparatu wychodzi, ani kontrastu, ani ostrości, ani nasycenia, a koszt większy niż aparat „przeciętnego Kowalskiego”
Borat1979
18-03-2018, 14:00
Ponad 70% osób fotografujących używa aparatu w telefonie bo to jest aparat dla przeciętnego Kowalskiego. Sprzęt za 10 tyś. zł to apart dla tych kilkunastu procent, którzy widzą po co go kupili i aparat nie musi robić i obrabiać zdjęć za nich.
Ale... ilu fotografujących fonami posiada też sprzęt foto ?
Zakup fona za ponad 5 tysiaków bo "dobre fotki robi" też jest ciekawy.
10 tysiaków obecnie to nie jest jakaś wielka kwota nawet w amatorskim sprzęcie foto, przecież obecne premiery olympusa, fuji czy sony to kwoty bardzo duże i nie mam na myśli premier sony FF tylko wszystko aps-c lub m4/3, a jakieś dozbrojenie zestawu o sensowny obiektyw zwala z nóg, nie każdy sugeruje się Nikonem D3300 i Canonem 1300D ;)
darekw1967r
18-03-2018, 14:36
Ponad 70% osób fotografujących używa aparatu w telefonie bo to jest aparat dla przeciętnego Kowalskiego. Sprzęt za 10 tyś. zł to apart dla tych kilkunastu procent, którzy widzą po co go kupili i aparat nie musi robić i obrabiać zdjęć za nich.
Ci co prostymi kompaktami focili to w komorce uzyskuja tez niezla jakosc obrazu.
Mam dobry sprzet foto ale tez korzystam z apartu z komórki. Chodzi o to, ze komórke zawsze mam przy sobie i wiele zdjec bez niej by nie powstalo ;)
Zadziwia mnie fakt, ze coraz tansze komorki maja coraz lepsze aparaty.
https://cdn1.tufitech.com/wp-content/uploads/2017/02/best-zoom-lenses-for-iphone-7-from-luxsure.jpg
źródło (https://cdn1.tufitech.com/wp-content/uploads/2017/02/best-zoom-lenses-for-iphone-7-from-luxsure.jpg)
Borat1979
18-03-2018, 16:06
10 tysiaków obecnie to nie jest jakaś wielka kwota nawet w amatorskim sprzęcie foto, przecież obecne premiery olympusa, fuji czy sony to kwoty bardzo duże i nie mam na myśli premier sony FF tylko wszystko aps-c lub m4/3, a jakieś dozbrojenie zestawu o sensowny obiektyw zwala z nóg, nie każdy sugeruje się Nikonem D3300 i Canonem 1300D ;)
Ale przeciętny "pstrykacz" takich apartów nie kupuje. Kupują to hobbyści, którzy się tym interesują.
Oczywiście czasami kupi to ktoś kompletni zielony bo ma kasę i próżniej są takie płacze jak powyżej "Z PUSZKI ZA 10 TYS. PLN OTRZYMUJEMY ZDJĘCIE"NIJAKIE".
Coś jak gość, który kupuje sportowe auto, którego nigdy wcześniej nie miał i po wyjeździe z salonu rozbija je na pierwszym zakręcie bo myśli, że jak auto ma kontrolę trakcji to samo będzie jechać wystarczy tylko wcisnąć gaz do podłogi.
Ale to już inna dyskusja, nie będę się powtarzał ale Nikon D80 za 300zł nadal robi ładne zdjęcia, a jpg ma ładniejsze niż fuji za 20x więcej kasy ;)
==============
Czy oryginalna bateria w A7 ma białe/szare napisy i znaki na obudowie czy jest cała czarna ?
Borat1979
18-03-2018, 18:00
Czy oryginalna bateria w A7 ma białe/szare napisy i znaki na obudowie czy jest cała czarna ?
O ile pamiętam to przynajmniej ta kupiona z apartem byłą cała czarna.
koesh,
Nie wiem jak jest u Sony, ale Nikon kiedyś, w próbie walki z podróbkami akumulatorów, umieścił zdjęcia "prawdziwych" akumulatorów, żeby łatwiej było je rozpoznać. No i np. model EN-EL3e miał 5 różniących się trochę wariantów, zapewne z różnych wytwórni i różnych okresów. Z Sony może być podobnie.
Jak wygląda dynamika tonalna w aparatach Sony
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/DPReviewDynamicRangeChart-1.jpg
źródło (http://briansmith.com/wp-content/uploads/2018/03/DP-Review-Dynamic-Range-Chart.jpg)
Jest cała czarna, ma mniejszą wagę (42 gramy), mniejszą pojemność (7.3Wh, 1020 mAh), hologram. Obudowa jest cienka i uginająca się pod lekkim naciskiem.
nordwind
19-03-2018, 00:32
U mnie w A7 i a7II baterie różniły się detalami.
Z a7 już były całe czarne, z paskami są trochę starsze ale to też oryginały i są tak samo dobre tylko o kilka gramów cięższe.
Podróbki mają mało czytelny te kody w kwadratach.
mackaron
19-03-2018, 10:06
Czy ktos z was uzywa z A7x szkiel zeissa z bagnetem minoltowskim przez adapter LA-EA4 chodzi mi konkretnie o Distagona 24/2 i Planara 85/1.4
Jak wyglada dokladnosc i szybkosc AF w porownaniu do szkiel FE
Zdazylem sie zorientowac ze pola AF sa ograniczone do srodka kadru...czy reszta natywnych "ficzerow" ktore daja puszki A7x dziala?
cz4rnuch
19-03-2018, 10:37
Nie zadziała Eye-AF a wykrywanie twarzy będzie trochę upośledzone. To odnośnie przejściówki (i wyczytane z recenzji, bo nie miałem). Dodatkowo stracisz trochę światła przez to lusterko zamontowane w przelotce. Ogólnie w zależności od modelu A7 mogą się pojawiać różne mniejsze ograniczenia. A o samych szkłach nic nie wiem. Może warto popytać u Briana Smitha albo u Phillipa Reeve. Obaj recenzowali tę przejściówkę i chyba obaj robili to z wieloma obiektywami.
I wraca problem BF/FF.
Szybkość AFu i celność zależy jeszcze od puszki więc nie da się określić czy lepiej z A7kami wyjdzie LAEA czy natywne szkło bo z niektórymi puszkami jedno a z drugimi drugie. Na a7 dobrze wspominam AF 85/1.4 ale nie miałem go równolegle z batisem. Natomiast ja skończyłem właśnie na batisie 85. W szkle z tak małą GO wg mnie warto mieć AF na oko bez BF/FF. Ale ja się już starzeję, coraz mniej mi się chce bawić, szczególnie w szkle którego dużo używam. 35tkę chociaż dość łatwo celnie ustawić manualnie, zeissa 85/1.4 pewnie trzeba by przestrzelić z 1-2sztuki bo to profesjonalne szkło i może mieć tendencje do bycia zajechanym i rozjechanym po jakichś ślubach z setkami tysięcy zdjęć;) Mojego nie udało mi się poprawnie ustawić korektą AFu, jak był celny na jednym dystansie to przestawał na innym. Może serwis by pomógł i dokręcenie paru śrubek ale nie chciało mi się bawić. Przy okazji mam mniejszy, lżejszy i stabilizowany zestaw;)
mackaron
19-03-2018, 18:13
Tu dla mnie pojawia sie kwestia planar vs sonnar... wole to pierwsze
Mi oba pasowały:) Planar był trochę bardziej charakterny i nerwowy (co prawda miałem go na zimę-wiosnę to jeszcze mało zieleni i więcej patyków w tle co mogło trochę zakłócić ogólny odbiór) ale dzięki f1.4 też mógł uspokoić tło. Sonnarek jest spokojniejszy i maślanie babrze.
Ale nie pamiętam jak było z cebulkami w planarze. To chyba dopiero domena tych nowszych typu GM ale soczewki sobie nie dam porysować że ich nie miał. Batis pod tym względem idealny:)
Jak ktoś nie jest zdecydowany którą opcję to bym brał to co się szybciej pojawi w okazyjnej cenie:p
(batis 85)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/40194574684_3ed6c51e91_b-1.jpg
źródło (https://farm1.staticflickr.com/801/40194574684_3ed6c51e91_b.jpg)
Jeśli jeszcze któryś z Was nie ma tej 35 ki a szuka czegoś niewielkiego i taniego do streetu na wycieczki to naprawdę warto sięgnąć po Samyanga 35 mm 2.8 FE. Tutaj wpis od Galasa http://maciejgalas.com/?p=1034
Ja bym chętnie. I S35/1.4. I CV40/1.2 i 35/1.2v2. Nie wiem czy nawet nie nową sigmę 35/1.4:p
mackaron
20-03-2018, 15:40
perwers;)
Z jednej strony klęska urodzaju 35-40mm. Z drugiej rozbudzony apetyt sonnarem 35/2 z RX1 który by się przydał w systemie i był idealnym kompromisem 35tki - nieduży, dobry optycznie, bez cebulek, z AFem i pseudomakro 1:4. I póki czegoś takiego nie ma to trzeba wybrać kompromis - male ale ciemne, jasne ale wielkie, to manualne albo słabe optycznie, to jednak węższy 40mm... a żaden nie ostrzy z bliska...
nordwind
20-03-2018, 16:23
35/2 z af wielkości 28/2 chociaż tyle.... :)
................................................
nikoniarz...he he
źródło (https://i.imgur.com/D1rFfJz.jpg)
Z jednej strony klęska urodzaju 35-40mm. Z drugiej rozbudzony apetyt sonnarem 35/2 z RX1 który by się przydał w systemie i był idealnym kompromisem 35tki - nieduży, dobry optycznie, bez cebulek, z AFem i pseudomakro 1:4. I póki czegoś takiego nie ma to trzeba wybrać kompromis - male ale ciemne, jasne ale wielkie, to manualne albo słabe optycznie, to jednak węższy 40mm... a żaden nie ostrzy z bliska...Loxia ci nie wystarcza?
Wysłane z mojego Tapatalka
Loxia ci nie wystarcza?
Na E mnie rozpieścił prawie odpowiednik tej loxii - zeiss sonnar 24/1.8, z tym że właśnie ostrzył z bliższa i z AFem;) Taki apscowy odpowiednik obiektywu z rx1 (tylko ze słabszą GO).
Oczywiście loxia ma inne zalety - swój charakter, niesamowitą jakość wykonania, uszczelnienia i przyjemność z pracy z nią ale czasem lenistwo bierze górę i przydałoby się coś bardziej zautomatyzowanego:)
Tak jeszcze patrzę na samyanga i sigmę 35/1.4 i sigma z tym znienawidzonym przez wielu dodatkowym tubusem... wyjdzie podobnie rozmiarowo co samyang zrobiony pod system od zera;)
cz4rnuch
20-03-2018, 22:49
A czy ktoś kiedyś twierdził, że Samy 35/1.4 jest małym szkłem? ;) Jak nic wielki ogór.
hostman22
21-03-2018, 00:35
tak samo kompaktowym jak fe 35 1.4 chyba.. ;) (jeszcze chwila i człowiek po wielkości słoika nie odróżni 35mm 50mm 85mm i 135mm :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:)
cz4rnuch
21-03-2018, 00:37
Zgadza się. Wszystkie 35/1.4 pod FE to ogóry, które wyglądają mniej więcej jak 70-200/2.8 (dowolnej marki) :)
Jak za duże, to brać 35/2. Wyboru od groma.
cz4rnuch
21-03-2018, 00:44
Jeśli chcesz (potrzebujesz) szkło z bagnetem FE i AFem to wybór jest zerowy.
meliszipak
21-03-2018, 01:44
........6296
Nie potrafię usunąć ostatnich zdjęć. Jak to zrobic?
meliszipak
21-03-2018, 03:38
........
A czy ktoś kiedyś twierdził, że Samy 35/1.4 jest małym szkłem? ;) Jak nic wielki ogór.
Po prostu nie dziwię się że sigmie nie chciało się projektować obiektywów od zera jak po prostu z doklejonymi adapterami powychodzą prawie tak samo jak soniaki i samyangi, a wiadomo że to dobre konstrukcje i pewnie wyjdą w ten sposób taniej:)
A ja się dziwię, że dwa czy trzy lata temu miało to być niemożliwe, a teraz się udało...
A ja się dziwię, że dwa czy trzy lata temu miało to być niemożliwe, a teraz się udało...
Bo tam chodziło o silniki, a nie konstrukcje ;)
mackaron
21-03-2018, 10:15
Zasadniczo szkla FF f2 nie sa jakimis wielkimi kobylami, manualne chociazby do Leici tez sa malutkie. silnik w konstrukcji obiektywu i elektronika nie zajmuje bog wie ile miejsca wiec mysle ze to po prostu kwestia chcenia (kalkulacji). Oczywiscie przy jasnych szklach 1.4 czy 1.2 fizyki sie nie przeskoczy.
Zasadniczo szkla FF f2 nie sa jakimis wielkimi kobylami, manualne chociazby do Leici tez sa malutkie. silnik w konstrukcji obiektywu i elektronika nie zajmuje bog wie ile miejsca wiec mysle ze to po prostu kwestia chcenia (kalkulacji).
Ekhm zerknij na Leike SL: http://camerasize.com/compact/#702.276,639.497,ha,t
http://camerasize.com/compact/#702.279,639.704,ha,t
mackaron
21-03-2018, 10:33
co chciales udowodnic?
Jak wrzucenie AF pompuje rozmiar szkieł. To, ze silniki zajmuja malo miejsca nic nie znaczy, Bo konstrukcja musi byc odpowiednia, by dało się je sprawnie przesuwać.
Masz daw sumicrony 75/2 i róznica w rozmiarze jest kosmiczna.
nordwind
21-03-2018, 11:53
W tym czasie Samyang wypuścił 5 obiektywów af pod sony, Tamron szykuje jasne zumy, wyszły nowe szkła Sony, zrobiło się jakby ciasno i Sigma musiała odszczekać pod stołem. Nawet już nie mogą zaszaleć z cenami tych artów z tulejami :)
Pewnie nie wytrzymali czekania na spóźnionego canona i nikona, miało być tak że dla trzech firm będzie się im opłacało zrobić nowe konstrukcje, wtedy faktycznie tylko komunikacja i bagnet odpowiedni, canon może w tym roku pokarze bezlustro ff, a nikon to kto wie kiedy, wiec puścili na rynek tanim kosztem to co mają.
Jakie zoomy Tamron ma wypuścić poza tym 28-75 ?
Wypuściliby w końcu jakieś 70-300 USD czy inne 70-200/4...
cz4rnuch
21-03-2018, 12:18
Jak wrzucenie AF pompuje rozmiar szkieł. To, ze silniki zajmuja malo miejsca nic nie znaczy, Bo konstrukcja musi byc odpowiednia, by dało się je sprawnie przesuwać.
Masz daw sumicrony 75/2 i róznica w rozmiarze jest kosmiczna.Zarówno 50 jak i 75 w wersji m i sl, które podlinkowałeś to zupełnie inne konstrukcje. Nie da się tym sposobem udowodnić, że dodanie silnika aż tak wpłynęło na rozmiar szkła.
...canon może w tym roku pokarze bezlustro ff...A co im te bezlustro zawiniło? :)
...Jakie zoomy Tamron ma wypuścić poza tym 28-75 ?W jednym z wywiadów zasugerowali, że następny w kolejce jest zoom szerokokątny.
W jednym z wywiadów zasugerowali, że następny w kolejce jest zoom szerokokątny.
O tak, to by było coś. Gdyby dostać tak tamrona 15-30 z natywnym bagnetem :D
meliszipak
21-03-2018, 12:42
Jeszcze tak:
Można wstawić zdjęcie z serwera forum bez białego tła, bezpośrednio, nie w formie załącznika?6308
Zarówno 50 jak i 75 w wersji m i sl, które podlinkowałeś to zupełnie inne konstrukcje. Nie da się tym sposobem udowodnić, że dodanie silnika aż tak wpłynęło na rozmiar szkła.
A masz przykłady, które pokazują, że da się zrobić odpowiednie szkła w rozmiarach zbliżonych do manualnych?
Można wstawić zdjęcie z serwera forum bez białego tła, bezpośrednio, nie w formie załącznika?
W opcjach załacznika zaznacz dodaj w linii.
cz4rnuch
21-03-2018, 12:50
A masz przykłady, które pokazują, że da się zrobić odpowiednie szkła w rozmiarach zbliżonych do manualnych?
Nie twierdzę, że dodanie silnika nie powiększy szkła, twierdzę jedynie, że dobrałeś złe przykłady. Szczególnie, że to Leica i z tego co mi wiadomo ich dalmierzowe szkła najlepiej sprawują się na kliszy lub na matrycach z odpowiednimi mikrosoczewkami. Nie wiem czy SL ma te mikrosoczewki, ale nawet jeśli tak to aż taka różnica w rozmiarze może równie dobrze być spowodowana tym, że w wersjach SL jest znacznie więcej szkła. Porównywanie jedynie na podstawie parametrów typu ogniskowa czy światłosiła bez uwzględnienia różnic w budowie optycznej nie jest w tym wypadku miarodajne. Zaraz ktoś zestawi sobie Otusa z 50 1.4 G od Nikkora i stwierdzi, że wstawienie silnika zmniejsza obiektywy. I trzeba będzie mu przytakiwać :)
Ale własnie o coś takiego mi chodziło, ze nie można mówić, że dodanie AF to tylko dodanie silniczka do manualnego szkła.
cz4rnuch
21-03-2018, 13:11
No, ale sprawa tego jak dodanie silnika wpływa na rozmiar jest nadal otwarta i nie da się tego sprowadzić do przykładu jak wyżej. Tutaj raczej pomoże ktoś kto rozbiera obiektywy, ale widziałem kilka schematów, zdjęć i wydaje mi się, że te silniki są całkiem małe i ich dodanie nie wpływa aż tak bardzo na rozmiar, wagę samego obiektywu. Przynajmniej nie zawsze.
O tak, to by było coś. Gdyby dostać tak tamrona 15-30 z natywnym bagnetem :D
Jeśli będzie im przyświecać ta sama zasada co przy projektowaniu 28-75 to równie dobrze może być coś w stylu 18-coś tam ze stałym lub zmiennym światłem.
A7 to jest według mnie ideał w wadze i wielkości zwłaszcza że to pełna klatka, wyszło im to świetnie w parze z 1.8/50, jednak cała reszta w tym aparacie jest kiepska, poczynając od spustu, uchwytu, ekran po roku używania wypada sam, rozwarstwiło się coś w nim i pęcherze powietrza widać jakieś, wytarcia na przyciskach, guma odklejona, luz na bagnecie z każdym obiektywem, jedna bateria padła w niespełna rok.
Dużo tych wad. Postaraj się za rok napisać krótką recenzję czy drugą generację też dotykają podobne problemy.
Generalnie A7-ki ludzie sobie chwalą, pierwszy raz słyszę że tak szybko się zużywają. 40k to sporo ale jeszcze nie tak b. dużo. Widziałem Canona 5D Mk1 który ma ok. 130k i był w stanie naprawdę niezłym jak na tak ogromy przebieg ( ja robię kilka tys. rocznie ).
meliszipak
21-03-2018, 15:28
Właściwie to tylko moje domysły i raz nawet o to pytałem, ale wydaje się, że inne są
wymagania projektowe dla grup soczewek które będą poruszane silnikiem af i to powoduje
także zwiększenie gabarytów. Do tego jakieś przekładnie, dodatkowa elektronika.
Tak mi się wydaje...
Może Maciek zabierze głos.
Dużo tych wad. Postaraj się za rok napisać krótką recenzję czy drugą generację też dotykają podobne problemy.
Generalnie A7-ki ludzie sobie chwalą, pierwszy raz słyszę że tak szybko się zużywają. 40k to sporo ale jeszcze nie tak b. dużo. Widziałem Canona 5D Mk1 który ma ok. 130k i był w stanie naprawdę niezłym jak na tak ogromy przebieg ( ja robię kilka tys. rocznie ).
Dużo wad faktycznie, zbyt dużo ale wydaje mi się że to efekt pierwszego modelu, w temacie czasami nazywano A7 w pierwszej wersji że to model beta do testowania, jest chyba w tym coś bo wersja 2 została przekonstruowana i jak widać wersja 3 już praktycznie została taka sama.
Inna sprawa jak ktoś używa sprzętu, przecież nie raz widać co ludzie sprzedają z niskimi przebiegami ( jeśli prawdziwe ), a czasami sprzęt z bardzo dużym przebiegiem jest w świetnym stanie.
cz4rnuch
21-03-2018, 16:10
U mnie w A7 jak na razie nie widzę żadnego zużycia (choć w sumie mam go dopiero 9 miesięcy). Bateria nie padła, ekran siedzi ciasno. Nie ma też wyciągniętych gum ani wytarć, poprzednio miałem D7100 i tam już po kilku miesiącach miałem wyciągniętą gumę pod kciukiem oraz odeszła farba pod ekranem. Tu na razie nic się nie dzieje. Spust i uchwyt to oczywiście kwestia rączek, ale w późniejsze modele zapewne większości bardziej przypasują pod tym względem. Co zaś się tyczy tych purchli na ekranie to nie wiem jak w jedynce, ale w np w dwójce na ekranie jest specjalna folia, której nie widać i która bardzo ciężko schodzi, ale niektórym się powycierała lub dostał się pod spód jakiś brud. Jeśli u twojego kolegi stało się to samo to może zamówić za kilka dolarów kolejną folię lub jakiś inny protektor a starą samemu usunąć, nawet scyzorykiem.
meliszipak
21-03-2018, 16:32
6311
........
Na mrozie, w rękawiczkach to trudno używać to ustroistwo.
U mnie po dwóch latach, wczoraj na dole wytarła się, spuchła i odeszła guma, tak 1cm.
Odciąlem 2mm, przykleiłem i jest dobrze.
meliszipak
21-03-2018, 17:03
Monitory w sony są lipne, najlepiej od razu szkło ochronne nakleić.
W jakich blistrach bateryjki sony są pakowane ?
takie
https://i.imgur.com/5TUAaQU.jpg
źródło (https://i.imgur.com/5TUAaQU.jpg) czy takie
https://i.imgur.com/p1maqdX.jpg
źródło (https://i.imgur.com/p1maqdX.jpg) ?
nordwind
21-03-2018, 17:45
W mojej a7II fabrycznie był taki jak obecnie w sklepie Sony Centre, więc pewnie ten po lewej.
https://scentre.pl/shop/product/show?produkt=npfw50_akumulator_serii_w
Kolorowe są wcześniejsze. Teraz nawet na farbie oszczędzają.
Właściwie to tylko moje domysły i raz nawet o to pytałem, ale wydaje się, że inne są
wymagania projektowe dla grup soczewek które będą poruszane silnikiem af i to powoduje
także zwiększenie gabarytów. Do tego jakieś przekładnie, dodatkowa elektronika.
Tak mi się wydaje...
Może Maciek zabierze głos.
To do mnie tak perswadujesz?
Nie mam się za eksperta, a to, co o tym wiem, to różne półsłówki zbierane tu i tam, i wyciągane z nich wnioski.
Gdy powstały pierwsze obiektywy AF do lustrzanek z detekcją fazy (np. obiektywy AC do Canona T80, czy zoomy AF 35-70 do Pentaxa ME-F i Olympusa OM30, czy Nikkory AF 80 i 200 mm do Nikona F3 AF, były to potworki z różnymi wybrzuszeniami na silnik, a także na baterie. Były duże, ciężkie i nieporęczne.
Potem Minolta i za nią Nikon, a potem także Pentax i Olympus wymyślili, by umieścić jeden mocny silnik w korpusie aparatu i sprzęgnąć go "śrubokrętem" z mechanizmem w obiektywie, co pozwoliło utrzymać sensowne rozmiary i ciężar obiektywów, w których trzeba było tylko upchnąć przekładnie i trochę elektroniki. Wczesne obiektywy AF do tych aparatów wcale nie były większe od wersji MF, a często były oparte na tej samej konstrukcji optycznej - choć mechanicznie różniły się znacznie, były wykonane głównie z tworzyw i miały znacznie większe luzy mechanizmu ostrzenia - nie mogły być spasowane tak ciasno, jak MF, ze względu na opory, do których przezwyciężenia silniczki były za słabe.
Natomiast obiektywy Canona EF, z wbudowanymi silnikami, zawsze były troszkę większe, bo mimo całej miniaturyzacji pewnych granic nie dawało się przeskoczyć. Te wczesne obiektywy także nie biły rekordów prędkości - AF zdecydowanie nie działał błyskawicznie.
Przez lata jednak wymagania wzrosły, i obecnie od obiektywów oczekuje się błyskawicznego ostrzenia i przeostrzania na ruchomych obiektach, z możliwością utrzymywania zmiennej ostrości na poruszającym się obiekcie przy 10 kl/s, itd. To bardzo podbija wymagania wobec mechanizmów ustawiania ostrości w obiektywach. Z tego powodu praktycznie zanikają już napędy śrubokrętowe, wbudowywane w obiektywy silniki muszą mieć coraz większy moment obrotowy oraz możliwość natychmiastowego startu, zatrzymania czy też błyskawicznej zmiany kierunku obrotów, no i konstruktorzy dążą do zmniejszenia obciążenia dla tych silników, które zamiast poruszać całym obiektywem w przód i w tył, poruszają tylko niektórymi członami. Obiektywy klasyczne, ostrzące przez przesuwanie całego obiektywu w przód i w tył, także zanikają, wraz z napędem śrubokrętem. Co więcej, pojawił się pomysł ostrzenia za pomocą dwóch grup soczewek, poruszanych oddzielnymi silnikami - myślę, że chodzi tu o dalsze zmniejszenie obciążenia dla pojedynczego silnika.
Ale w ten sposób mechanika AF zaczyna stanowić coraz większą część obiektywu, wagowo i rozmiarowo. Żeby były nie wiem, jak małe, gdzieś trzeba poupychać te silniki i przekładnie - no a nie mogą być zbyt małe, jeśli mają zapewniać duże moce i momenty obrotowe. Do tego jeszcze trzeba wbudować w obiektyw jakiś mechanizm ręcznego ostrzenia, czy w postaci pierścienia ze sprzęgłem, czy focus-by-wire. To też swoje waży i mierzy.
No i jeszcze jedno - przy ostrzeniu kontrastowym, obiektyw musi zapewniać możliwość przejechania poza nieskończoność, co też trzeba uwzględnić w konstrukcji mechanicznej obiektywu.
W mojej a7II fabrycznie był taki jak obecnie w sklepie Sony Centre, więc pewnie ten po lewej.
https://scentre.pl/shop/product/show?produkt=npfw50_akumulator_serii_w
To dziwne, bo w zestawie z aparatem akumulatory nie są w blistrze.
meliszipak
21-03-2018, 18:53
Kolorowe są wcześniejsze. Teraz nawet na farbie oszczędzają.
Może z tych samych powodów przestaną lakierować bagnet na pomarańczowo.
To do mnie tak perswadujesz?
No i stała się jasność .
Helios 44 -m 4 58/2
60*42 mm , 300 gram
Canon 50 /1,8
67*43mm , 190 gram
silnik jak widac nie ma ( nie musi miec ) wiekszego wplywu na wymiary zewnetrzne obiektywu.
nordwind
21-03-2018, 19:11
To dziwne, bo w zestawie z aparatem akumulatory nie są w blistrze.
Pisałem o samym aku, ponieważ są dwa rodzaje NP-FW50, starszy i nowszy różniący się wizualnie.
W zestawie z aparatem oczywiście był w torebeczce foliowej zamiast blistra :)
meliszipak
21-03-2018, 19:28
Helios 44 -m 4 58/2
60*42 mm , 300 gram
Canon 50 /1,8
67*43mm , 190 gram
silnik jak widac nie ma ( nie musi miec ) wiekszego wplywu na wymiary zewnetrzne obiektywu.
To dlatego, że radzieckie musiało być największe :)
I wieczne jak Kraj Rad.
Canon jest pękaciejszy, te parę mm średnicy sporo zmienia. A co do wagi, Canon jest plajzdikowy, a Helios - metalowy.
Metalowy i to stal sowiecka, a nalali jej tam solidnie, do porównania kiepskie bo chyba lżejsze są inne 50-tki pleśniakowe.
To dlatego, że radzieckie musiało być największe :)
I wieczne jak Kraj Rad.
Canon 50/1,4 FD
66*49 mm 340 g
Canon 50/1,4 usm
74*50 mm 290 g
mozna przyjac , ze roznica srednicy wynika z napedu AF , ( moze nie calkiem do konca , gdyz srednica bagnetu EF jest nieco wieksza od FD, optyka ta sama )
Nowy FD ma dość skomplikowaną mechanikę, zapewniającą obrót zewnętrznej części oprawy obiektywu względem nie obracającej się wewnętrznej części ze sprzęgnięciami przysłony, które z przyczyn konstrukcyjnych nie mogły obracać się względem aparatu przy zakładaniu i zdejmowaniu obiektywu. To komplikuje jego konstrukcję i zwiększa ciężar. EF jest zapewne o wiele bardziej plastikowy, i w sumie ma od strony mechanicznej znacznie prostszą konstrukcję.
Metalowy i to stal sowiecka, a nalali jej tam solidnie
KMZ w Krasnogorsku robiło celowniki do czołgów, a Heliosy to odrzuty jakości z norm Krasnoj Armii.
nordwind
21-03-2018, 20:28
Stał niedaleko mnie taki czołg, gdybym ja wiedział, wydłubałbym z niego Heliosa sobie...:)
W jakich blistrach bateryjki sony są pakowane ?
takie?
Na aukcjach są podróbki tych aku w blisterkach po ok 80-90zł, sam mam takie dwa;) Są trochę słabsze od oryginałów i po latach różnica się pogłębia. Ale były warte swojej ceny przy oryginałach, nie wiem czy lepiej kupić taką nieoryginalną nówkę czy używkę oryginału z niewiadomą historią w tej samej cenie:) Na pewno lepiej 3 takie nowe podróbki zamiast jednego nowego oryginału.
Na newelle itp. się nigdy nie odważyłem.
meliszipak
21-03-2018, 20:47
Newelle są spoko.
hmm... podejrzewam że te podróbki to albo standard ogniwa chińskie plus wymyślona elektronika lub odrzut tam gdzie produkują oryginały ?
Ciekaw jestem jak sie sprawują duracelle bo nigdy tego nie miałem, phottix w nikonie najlepiej sobie dawał radę.
Te podróbki mają mało czytelne kody QR więc chyba nie odrzuty.
nordwind
21-03-2018, 21:10
Mam Newella (tego nowszego) i Duracella, nie widzę pomiędzy nimi większej różnicy.
Może kwestia w tym jak szybko oba aku będą traciły z czasem swoje właściwości.
Używam obu 2 lata i na razie wszystko jest ok.
Duracell ma 3 lata gwarancji i dla pewności proponowałbym zakup w dużych sklepach.
Obawiam się że chinole podrabiają nawet markowe zamienniki.
Stał niedaleko mnie taki czołg, gdybym ja wiedział, wydłubałbym z niego Heliosa sobie...:)
No to nie wiesz, jak to się robi? Koktajlem, panie...
Zresztą stoją Tygrysy gdzieś tam koło Ciebie, a one mają Zeissy na pokładzie.;-)
nordwind
22-03-2018, 01:05
No to nie wiesz, jak to się robi? Koktajlem, panie...
Zresztą stoją Tygrysy gdzieś tam koło Ciebie, a one mają Zeissy na pokładzie.;-)
Gdzie te Tygrysy ? Dawaj namiary ! Może nawet jakieś Summicośtam wydłubie....:)
Dokładnie to nie wiem, musisz poszukać. Poznasz po długiej lufie, coś jak nie przymierzając Sony 400/2.8.:-)
W sony center mają takie bateryjki
https://i.imgur.com/5TUAaQU.jpg
źródło (https://i.imgur.com/5TUAaQU.jpg)
a te kolorowe opakowania były przed "erą" A7
https://i.imgur.com/p1maqdX.jpg
źródło (https://i.imgur.com/p1maqdX.jpg)
po zmianie wyglądu wszystkich opakowań teraz są te z paskiem, więc jeśli na opakowaniu od tych kolorowych bateryjek jest data 2015 lub późniejsza to będzie na 100% podróbka, czyli 99% bateryjek na ebay to podróba co zresztą widać po cenach.
meliszipak
22-03-2018, 18:25
1.
6410
2.
6411
3.
6412
meliszipak
22-03-2018, 18:34
Tak. Poprzednie też.
Jak ktoś szuka niedużej i lekkiej lampy z TTL do A7 to polecam Godox TT350, tu w komplecie z TT600:
6413
Jak Ci się sprawuje trio 15-35-85? Ja tej 15mm u siebie trochę nie jestem pewien, czy nie za wielka dziura do 35mm, myślę nad czymś pomiędzy 18-24mm (albo po prostu dorzuceniu małej 24-25mm do zestawu).
asche
Ja się zastanawiam nad Meike MK320S lub właśnie Godox TT350, dość zgrabne obie lampki.
Meike mi pasuje bo już parę ich rzeczy miałem, a teraz kupiłem grip Meike MK-A7II Pro i przyznam że jakość wykonania super, działa też bardzo dobrze, wiec lampka może tez być ok.
No toć to Stroboss 36s ;)
U mnie to wygląśdało tak, że najpierw kupiłem TT600 i wyzwalacz X1-T, po czym się zorientowałem, że lampa nie ma TTL i na A7ii wygląda jak kolumbryna. Teraz przyszła TT350 i to jest to jeśli chodzi o wagę i wymiary i współpracę z wyzwalaczem.
Nie wiem jak jest w Meike z wyzwalaniem radiowym ale w Godoxie działa to IMO bardzo dobrze.
ikit: od x lat podstawowymi szkłami u mnie to 35 i 85mm i więcej nie potrzebuję do szczęścia (90% zdjęć robię 35-tką), a 15mm wojtka to na specjalne okazje. Mi ten zestaw pasuje i na chwilę obecną nie potrzebuję go rozszerzać. Jak nie potrzebujesz AF to jeszcze mam na sprzedaż Yashica ML28/2.8 C/Y, baaaaardzo fajne szkło nawet jak na dzisiejsze standardy.
Za 28mm nie przepadam;)
Może ze stałek by mi też starczyło 35-85 (brakuje mi w tym tylko pseudomakro do okazjonalnych zbliżeń, pierścień jest dość kłopotliwy). A 15mm i 24-70 zmienić na 16-35. Ten zoom+ 85mm też robi się fajne combo. Albo 16-35 z telezoomem. I jeden slot na jakieś rotacyjne szkiełko dla fermentu;]
Zaraz wiosna, trzeba się zbroić:D
meliszipak
22-03-2018, 20:31
Przecież masz zajeb... zestaw. Aż się można pogubić.
Ja bym zredukował do loxii i batiska. Mniam, mniam.
O właśnie, fe55 zapomniałem usunąć stamtąd:D
Natomiast roszada z 15 i 24-70 na 16-35 pozwoliłaby zredukować ilość szkieł o jedno;) Na nexach miałem 24+50 oraz 10-18 +55-210 i zestaw był bardzo elastyczny i się uzupełniał i mi w sumie starczał do wszystkiego. Na razie sobie wciąż szukam w FE, opcji multum, obecnie bagnet bardziej dopieszczony opcjami i pokusami niż E:) A może w tych zmianach odkryję bardziej pasujące ustawienie.
Np. mógłby podejść STF zamiast batiska. Też ma stabilizację, bokehu reklamować nie trzeba, a jednak ma to odwzorowanie 1:4 którego mi brakuje w podstawowym zestawie oraz natywny AF w przeciwieństwie do laowy i minolty stf;) Ale 7 tysięcy???
Edit: właśnie znalazłem tego stfa nowego z ebaya UK za 5,5, teraz to mi się dopiero zacznie...:p
Może to kogoś zainteresuje może nie bo testuje A7II z gripem meike i z kitem 28-70.
Pierwsze wkurzenie:
Bateria... bateryjka, bateryjkusieneczka... moja waga łazienkowa ma więcej energii !! :cry: ich powaliło z tym maleństwem do maszynki co potrzebuje bezpośredniego połączenia z elektrownią atomową.
Naładowane na 100% potem 50 zdjęć z grzebaniem w menu i nagle 10%, już wiem że jeden zapas to o wiele za mało, pewnie potem jak będzie tylko strzał przez wizjer to wyjdzie tak jak opisują ludzie.
Po latach używania nikona menu w sony jest dziwne i wkurzające ale idzie się przyzwyczaić.
Chciałem porównać działanie AF ale w D600 pasowałoby też dać jakiś kit, którego nie mam, a Tamron 24-70 VC robi swoje w tym zestawie, więc da się odczuć że soniak czym gorsze warunki świetlne tym łapie większe nazwijmy to lagi i zwiększa się ilość pudeł, D600 nie jest tu też genialny ale radzi sobie lepiej, oczywiście w dobrym świetle jest bardzo dobrze nawet z tym kitem.
Minusem jest też że tam gdzie D600 już nie może złapać ostrości to soniak złapie ale zrobi zdjęcie zazwyczaj nietrafione, to tak odnośnie ekstremalnych warunków.
Blackout, oj to wkurza na maksa.
Na plus wyświetlacz i wszystkie zalety jakie znam z wcześniejszych bezlusterek tu są dobrze dopracowane i to działa bardzo poprawnie, porównując do kilku samsungów, które nadal dobrze sobie radzą z tym co zostały wyposażone.
Użyteczne ISO uważam jest wyższe niż to co można wyczytać w testach, nie dostrzegam różnic w porównaniu do D600.
Ilość programowalnych przycisków, oj tego mi brakuje w nikonie.
Brakuje mi jeszcze dotykowego ekranu i przydałby się ciut większy ekran
Jak wiemy prawdziwi mężniejszy nie czytają instrukcji i zostało mi jeszcze do rozgryzienia włączanie/wyłączanie przestawiania pojedynczego pola, jak włączyć podążanie/śledzenie i personalizacja/tryby :)
nordwind
22-03-2018, 21:38
Ja chyba pozbędę się FE 90/2.8 G macro. Zmieniłem A7 na A7II i wystarczy mi mniejsza, choć troszeczkę gorsza FE 85/1.8.
90tka miała sens z A7 ze względu na stabilizację, teraz ten "luksus" mam w korpusie.
Wydaje się, że stabilizacja w 90tce jest bardziej wydajna niż wbudowana w A7II, niemniej rekompensuje to jasność 85/1.8.
Może to kogoś zainteresuje może nie bo testuje A7II z gripem meike i z kitem 28-70.
Pierwsze wkurzenie:
Bateria... bateryjka, bateryjkusieneczka... moja waga łazienkowa ma więcej energii !! :cry: ich powaliło z tym maleństwem do maszynki co potrzebuje bezpośredniego połączenia z elektrownią atomową.
Naładowane na 100% potem 50 zdjęć z grzebaniem w menu i nagle 10%, już wiem że jeden zapas to o wiele za mało, pewnie potem jak będzie tylko strzał przez wizjer to wyjdzie tak jak opisują ludzie.
Po latach używania nikona menu w sony jest dziwne i wkurzające ale idzie się przyzwyczaić.
Chciałem porównać działanie AF ale w D600 pasowałoby też dać jakiś kit, którego nie mam, a Tamron 24-70 VC robi swoje w tym zestawie, więc da się odczuć że soniak czym gorsze warunki świetlne tym łapie większe nazwijmy to lagi i zwiększa się ilość pudeł, D600 nie jest tu też genialny ale radzi sobie lepiej, oczywiście w dobrym świetle jest bardzo dobrze nawet z tym kitem.
Minusem jest też że tam gdzie D600 już nie może złapać ostrości to soniak złapie ale zrobi zdjęcie zazwyczaj nietrafione, to tak odnośnie ekstremalnych warunków.
Blackout, oj to wkurza na maksa.
Na plus wyświetlacz i wszystkie zalety jakie znam z wcześniejszych bezlusterek tu są dobrze dopracowane i to działa bardzo poprawnie, porównując do kilku samsungów, które nadal dobrze sobie radzą z tym co zostały wyposażone.
Użyteczne ISO uważam jest wyższe niż to co można wyczytać w testach, nie dostrzegam różnic w porównaniu do D600.
Ilość programowalnych przycisków, oj tego mi brakuje w nikonie.
Brakuje mi jeszcze dotykowego ekranu i przydałby się ciut większy ekran
Jak wiemy prawdziwi mężniejszy nie czytają instrukcji i zostało mi jeszcze do rozgryzienia włączanie/wyłączanie przestawiania pojedynczego pola, jak włączyć podążanie/śledzenie i personalizacja/tryby :)
Zobacz czy blackout się nie zmniejszy przy wyłączeniu 'podglądu ustawień' oraz ustawieniu jakości na sam raw.
Tryb samolotowy i wyłączenie wyzwalania pilotem pomaga trochę na baterię. Wizjer o dziwo zjada więcej niż wyświetlacz;)
Bateria to oryginalna nówka? Jak nie to też może mieć znaczenie.
AF-S i punktowy AF (chyba ten średniej wielkości był optymalny) próbowałeś? Wspomaganie AFu wyłączone? Nie wiem jak u kita z celnością ale raczej powinien trafiać jak potwierdził ostrość (chyba że masz ustawione robienie zdjęć nawet jak nie potwierdzi? chyba była taka opcja już nie pamiętam co jaki aparat ma), na pewno łatwiej wyostrzyć w kontrastowe elementy, może kwestia przestawienia przyzwyczajeń z lustrzanki? Ja pracuję na bezlustrach z 5-6 lat i nie przypominam aby mi się zdarzyło nietrafienie AFem w słabych warunkach, za długie czasy, ruch obiektu, brak wyostrzenia w ogóle - owszem.
W dobrych warunkach co prawda fe24-70 potrafi dziwnie wyostrzyć na pierwszy plan zamiast w ostrzone miejsce ale to inna sprawa:D
PS. fe90/2.8 może by też siadło zamiast STFa? To świetne szkiełko i przy okazji pojawia się w niezłych cenach.
Wizjer o dziwo zjada więcej niż wyświetlacz;)
Nie ma dziwy, dwa razy więcej punktów do świecenia.
nordwind
22-03-2018, 22:41
Ikit w makro niespecjalnie bawię się, ale 1:1 w 90/2.8 robi swoje :)
źródło (https://i.imgur.com/9HHAMz2.jpg)
Ale powierzchniowo to kilkanaście razy mniejszy? Nie jest to takie oczywiste;)
PS. no mi by 1:4 pewnie spokojnie starczyło;) 70-300 ma i czasem korzystam.
nordwind
22-03-2018, 22:48
Ten ma realnie wielkość matrycy FF :)
źródło (https://i.imgur.com/Dw81fMz.jpg)
Tak. Poprzednie też.
Uadne. Tęskno.
Nie ma dziwy, dwa razy więcej punktów do świecenia.
Tak jest w każdym znanym mi nawet tylko z opisów bezlusterkowcu.
Liczba zdjęć przez wizjer (deklarowana) jest zawsze mniejsza od tej przez ekran.
No to nie fajnie, druga bateryjkusia do gripa obowiązkowo, czyli waga już większa całości od solo D600.
Hny, hny... witamy w świecie A7. :mrgreen:
So much for the advantages of the EVILs.
EVILs are evil! :-D
Ale założenia były dobre. :-)
cz4rnuch
23-03-2018, 01:31
Jeśli twierdzicie, że A7 II z dodatkowym aku waży więcej niż D600 to chyba musicie sprawdzić jeszcze raz.
nordwind
23-03-2018, 01:40
I z wielkim gripem Meike, tak twierdzą :)
cz4rnuch
23-03-2018, 01:43
A na jądra zawiesić wahadło Foucaulta dla odpowiedniego wyważenia zestawu. Co za trolle :)
Cały zestaw z gripem i dwoma bateriami 810g, D600 z baterią 840g, do tego plecak pełny bateryjek, powerbanków, kabli i ładowarek, żeby starczyło na krótką wycieczkę.
nordwind
23-03-2018, 02:03
Jutro pewnie dowiemy się, że A7 z setką warzy więcej niż D600 z pięćdziesiątką :)
Tu raczej chodzi o to co napisałem wcześniej że chciałem z gripem, a zapasa energii jest tak śmieszny że trzeba dwie bateryjki, wiec jest jak jest, mi akurat nie przeszkadza waga, a grip daje komfort jaki mam w D600 i taki był cel, jakbym chciał lekkie i małe to bym nadal używał samsunga nx z naleśnikami.
nordwind
23-03-2018, 02:19
Więc skutecznie zniwelowałeś dwie zalety A7 w stosunku do D600 który posiadasz, mały ciężar i male gabaryty.
Po pierwsze dla mnie to nie zalety, jakby wielkość i waga była dla mnie istotna brałbym A7, a nie a7II ale i tak nie ma w systemie żadnych sensownych małych obiektywów, więc nie było co sobie zawracać głowy, po drugie zmniejszyłem wadę związaną z zapasem energii.
A7 z setką warzy więcej
Nordu...!!:roll:
Więc skutecznie zniwelowałeś dwie zalety A7 w stosunku do D600 który posiadasz, mały ciężar i male gabaryty.
Chciałbym nieśmiało zauważyć, że jedną z tych dwu zalet A7 zniwelował sam producent w następnym modelu.
Co za trolle
Zainteresowała mnie ta liczba mnoga. Można jakieś szczegóły?
Ale założenia były dobre. :-)
Chcieliśmy dobrze, a wyszło jak zawsze. ;-)
Czemu zniwelował przewagę? Ma lepszy uchwyt w pionowych kadrach, ma af w całym kadrze bez bf/FF, możliwość podpięcia wszystkiego ze wsparciem dla manuali i stabilizacją, a w razie czego gripa można odpiąć;) wg mnie krok do przodu w stosunku do tego co miał.
meliszipak
23-03-2018, 08:30
Na początku podczas ciągłego grzebania w menu szybko ubywa prądu.
Podczas normalnego fotografowania jest znacznie lepiej.
ikit
Batiska żal sprzedać, ale jak potrzebujesz macro to sony 90 świetne szkło.
cz4rnuch
23-03-2018, 08:54
Cały zestaw z gripem i dwoma bateriami 810g, D600 z baterią 840g, do tego plecak pełny bateryjek, powerbanków, kabli i ładowarek, żeby starczyło na krótką wycieczkę.
Akurat jestem na kilkudniowym wyjeździe i oprócz dodatkowej baterii nie mam nic z tego co napisałeś :) Nie mam nawet ładowarki. Nie mam też plecaka, aparat i dodatkowy obiektyw mieszczą mi się w kieszeniach od kurtki. Dla oszczędności baterii mam na stałe włączony tryb samolotowy i jedna bateria starcza mi na ok 400, w porywach na 500 zdjęć. Oryginał, bo zamiennik jest gorszy.
...Zainteresowała mnie ta liczba mnoga. Można jakieś szczegóły?Nie :) Ci którzy trollują wiedzą, że to o nich. Reszta jest cacy.
Na początku podczas ciągłego grzebania w menu szybko ubywa prądu.
Podczas normalnego fotografowania jest znacznie lepiej.
ikit
Batiska żal sprzedać, ale jak potrzebujesz macro to sony 90 świetne szkło.
Oj byłby żal, o ile fe55 to była po prostu świetna 50tka to batisa bardziej lubię mimo że taki spory i mimo że waży prawie pół kilo... Ale w sumie chętnie bym porównał obrazki z tej makrówki i niego, ciekawe czy by mi podszedł:)
Tylko trochę pewnie by było szkoda tej separacji od tła z f1.8...
Czemu zniwelował przewagę? Ma lepszy uchwyt w pionowych kadrach, ma af w całym kadrze bez bf/FF, możliwość podpięcia wszystkiego ze wsparciem dla manuali i stabilizacją, a w razie czego gripa można odpiąć;) wg mnie krok do przodu w stosunku do tego co miał.
Uchwyt z gripem tym co mam meike jest dla mnie wygodny nawet jeśli chodzi o poziome kadry ponieważ trzymając zestaw opiera się on w całej dłoni przez co trzyma się wygodnie, grip w D600 tworzy potwora, którego trzeba już chcieć, A7II bez gripa nie jest wygodny dla mnie.
Punkty af to zaleta jaka mnie zawsze denerwowała po przesiadce z DX lub małych bezluster na FX.
Stabilizacja w body wyłączona bo bardzo rzadko używam optycznej ale posiadanie jej biorę jako plus właśnie do manuali.
Ja znam bezlustra i dla mnie nie ma euforii czy rozentuzjazmowania, a nawet biorąc do ręki D600 z T24-70 2.8 czuję większą przyjemność przy naciskaniu spustu, wszystko kwestia przyzwyczajenia.
Np. mógłby podejść STF zamiast batiska. Też ma stabilizację, bokehu reklamować nie trzeba, a jednak ma to odwzorowanie 1:4 którego mi brakuje w podstawowym zestawie oraz natywny AF w przeciwieństwie do laowy i minolty stf;) Ale 7 tysięcy???
Edit: właśnie znalazłem tego stfa nowego z ebaya UK za 5,5, teraz to mi się dopiero zacznie...:p
STF 100 pięknie rysuje.
Obiektyw raczej do stosowania w dobrym oświetleniu jeżeli nie lubimy wysokiego iso.
Uzupełnić o 24/55 lub 20/35 i więcej nie trzeba
... i więcej nie trzeba
Ile razy już to sobie mówiłem...:D
meliszipak
23-03-2018, 12:17
Hi.hi. No trochę żal tej separacji. Dodatkowo batisy mają zeissowski pazur i są solidne i naprawdę uszczelnione. Nie sprzedawaj batisem, spróbuj może z pierścieniami pośrednimi dasz radę w macro.
Ja zazdroszczę loxii 35.
Już chociaż osiągnęły w miarę racjonalne ceny ok 3,5k za używki w idealnym stanie:)
Pierścienie z przeniesieniem elektroniki mam tylko mi się ich nigdy nie chce wyjmować albo o nich zapominam albo MFD natywna starcza...:D
Ale może to mniejsze zło.
Może ktoś napisać jak ustawić na kółku tryby 1 i 2 swoje ustawienia tak żeby mieć np pod 2 ciągłe af, śledzenie, auto iso, centralny pomiar, af pod przyciskiem z tyłu ?
Albo tego się nie da zrobić albo nie ogarniam soniaka.
dannywrocek
23-03-2018, 19:10
koesh: zdaje się, że to było tak, że ustawiasz sobie jak ma być w "normalnym" trybie, potem przez menu zapisujesz do wybranego "banku" i to samo robisz dla drugiego :) Ale zerknij dla pewności do instrukcji
Od dziś mam A7 i pierwsze, co zauważyłem to to, że migawka "kłapie" głośniej niż w A6000 :) Na pewno nie można tego aparatu nazwać cichym :)
A już widzę że zapisać można tylko część opcji z menu, czyli odpada takie coś jak w nikonie że w U1/U2 można sobie przepiąć af pod kciuk bez wpływu na tryby główne :(
Klapie klapie u mnie jest włączona elektroniczna kurtyna i jest jedno klapnięcie, w A7 też to jest ?
dannywrocek
23-03-2018, 19:23
Tak, jest podobnie. W A6000 było tak samo, kłapała tylko raz. Co do "banków" to Sony powinno to dopracować jednak. Akurat ja w Nikonie rzadko z korzystałem z przywoływania U1/2. ale to dośc fajna opcja.
Czemu zniwelował przewagę?
Zniwelował jedną z dwu zalet.
Akurat jestem na kilkudniowym wyjeździe i oprócz dodatkowej baterii nie mam nic
A Canona FD zabrałeś? Bo jeśli nie, to nie będzie co oglądać.
meliszipak
23-03-2018, 23:45
:grin::grin::grin::mrgreen:
Liguś, bo Cię dopadną marketingowcy sony, jak niejakiego Skripala Rosjanie.
Psujesz im misterny plan i przez Ciebie spada światowa sprzedaż A7.
A na powaznie to chyba nie trzeba napier.... seriami z bracketingiem we wszystko co się rusza albo i nie rusza.
Psujesz im misterny plan i przez Ciebie spada światowa sprzedaż A7.
No jak spada, jak rośnie? Co chwila kolejni koledzy dają się przekabacić. :-)
meliszipak
24-03-2018, 00:03
A potem żałują i krokodyle łzy.
Kolegi choćby nie wiem co A7 i a7II do sportu nie da rady.
Do przyrody i czatowni z dodatkowym akumulatorem, najlepiej od tira.
Resztę idzie lepiej lub gorzej obrządzić.
Krokodykle łzy też potrzebne. Rynek wtórny trzeba paść żeby móc taniej przeskoczyć na wyższy model:P
z dodatkowym akumulatorem, najlepiej od tira.
Masz mnie... Dlatego to jeszcze trzymam.;-)
meliszipak
24-03-2018, 00:17
Ligu to ja już się pogubiłem w Twoim stanie posiadania.
Myslałem żeś podpalił lub utopił znienawidzoną A7.
Albo rozjechał naczepą :)
ikit
No i nas wydałeś :)
Nie przejmuj się, sam się pogubiłem. Wcale nieprawda, że ona taka znienawidzona. Nawet trochę ją lubię, a będę chwalił, jak dopracują. Póki co, uciechę sprawia mi odrobina szydery na fanbojstwo. Sorry...:-)
Fak, jestem po alkoholu, wybacz:p
Ale za następne 10tysięcy postów zapomną przy A7m6...
meliszipak
24-03-2018, 01:31
No Liguś, chyba nie powiesz, że ja jestem fanboyem, a już nie daj Boże sony.
Mnie to pasi co tanio kupię i robotę robi :)
Może zapomną, tylko, czy My dożyjemy.
Wszak alkohol szkodzi :)
https://youtu.be/D3mSPCdAFNk
Fak, jestem po alkoholu, wybacz:p
Ale za następne 10tysięcy postów zapomną przy A7m6...
A7m4 będzie organiczna, a A7m6 wirtualna.
Tylko, czy dożyjemy? Bo Meli mówi, że nie bardzo...
Do przyrody i czatowni z dodatkowym akumulatorem, najlepiej od tira.
Resztę idzie lepiej lub gorzej obrządzić.
Nikon/Canon z tego co wyczytałem na jednej baterii potrafi zrobić 3-4 razy więcej zdjęć w porównaniu z Sony serii A7.
Idąc Twoim tokiem rozumowania:
Sony potrzebuje baterii od TIR-a
Nikon/Canon potrzebuje co najmniej baterii od BUS-a
:-) :-) :-)
nordwind
24-03-2018, 13:57
Kiedyś Panie z jednym, góra dwoma filmami wychodziło się, teraz 500klatek z baterii mało... :)
Myślisz że takiemu soniakowi wystarczyłaby jedna bateryjka na cały film ? :)
Chyba że ręczne przewijanie by było ale taka korbka oryginalna od sony to myślę że w promocji z cashback 499zł ;)
nordwind
24-03-2018, 14:38
Już prościej napisać nie mogłem ! :)
stafford
24-03-2018, 18:44
FDn'a ma i ja! :smile:
6462
6463
meliszipak
24-03-2018, 22:00
No bo kiedyś się robiło na filmie, a teraz na baterii
Taka korbka mogła by działać jak dynamo. Zakręcasz 36 razy i 36 klatek możesz strzelać.
Że niby zwijasz film a w rzeczywistości bateria się ładuje.
nordwind
25-03-2018, 00:13
tak, tak... dodałbym jeszcze na głowie kwietny wianek a w ręku zielony badylek.... :)
.................................................. .......................
Farerka (Faroerka ?) jedna taka z najlepszego na świecie zuma 28-70 :)
źródło (https://i.imgur.com/cnDx4Pt.png)
nordwind
25-03-2018, 00:53
suplement :)
https://www.youtube.com/watch?v=IW8jTpb5EpY
Idąc Twoim tokiem rozumowania:
Sony potrzebuje baterii od TIR-a
Nikon/Canon potrzebuje co najmniej baterii od BUS-a
:-) :-) :-)
Nie, to nie tak... Bateria od busa jest wymiarów baterii od osobówki, bo teraz wszędzie dają jednakowe, miniaturowe silniczki, chyba od kosiarki.
Chodzi o to, że Canon/Nikon daje zasilanie pozwalające na cały dzień focenia, co najmniej. A bezlustra niekoniecznie.
Farerka (Faroerka ?) jedna taka z najlepszego na świecie zuma 28-70 :)
Ten zum też mi robi takie numery.;-)
Mając jeden akumulator aż strach zerkać do menu czy używać wizjera jeśli więcej zżera, więc komfort zerowy, zapas musi być, biorąc nikona po długim czasie od ładowania gdzie na baterii jest jeszcze jedna kreska mogę zrobić nadal dużo więcej zdjęć.
Tu wychodzi zaleta ignorowanego przez wielu górnego wyświetlacza ciekłokrystalicznego i wizjer optyczny, nie dziw zatem że nikon ma jakieś patenty i wszyscy czekają na ich finalny pomysł, canon też mając swoje aps-c bezlustra nie zrobił szybkiego kroku z wpakowaniem pełnej klatki i po kłopocie, tez dostrzega problemy z energią w bezlustrach, podobnie za dobrych czasów jak samsung święcił triumfy z premierą NX1 było na temat prądożerności i że przyszłe pełne klatki muszą mieć zmiany odnośnie tego.
Żeby nie było, te dwa zapasowe akumulatorki dają komfort już jak jeden w lustrze, kwestia tylko dopłacania i posiadania sensownej ładowarki, której oczywiście soniak nie daje.
C/N nie ominą praw fizyki, technologii, rynku ani ekonomii. Nie mają cudownych baterii ani rozwiązań, a z technologiami bezlustrowymi są LATA w tyle. Canonowe bezlustra pseudoAPSC (losowo patrzyłem, może są jakieś lepsze) EOS 3m- 250 zdjęć na baterii, M10 - 255, M6 - 295. Chyba żaden nex tak słabo nie wychodził i to mimo większych matryc... Nikon - j1- 230 zdjęć na baterii, j5 - 250 zdjęć, v1 - 400. Też szału nie ma, a przy najlepszym modelu pełnoklatkowe soniaki (i to te na mniejszych bateriach) wychodzą podobnie...
Pewnie walną wielką, ciężką baterię i to będzie ich cudowne rozwiązanie problemu:) Ale nie wszystkie będą mogli rozwiązać powiększaniem body i wagi. Na pewno nowi gracze w bezlustrach FF się przydadzą w grze ale nie wiem czy wielu entuzjastów danej marki będzie się chciało przesiadać z dopracowanych lustrzanek na niedopracowane bezlustra własnej marki... A jeszcze szklarnia... A jeszcze w ogóle wydać te zapowiadane aparaty... nikon to ostatnio skasował zapowiedziane kompakty (ku memu wielkiemu rozczarowaniu bo liczyłem na kompakt z UWAzoomem). Więc jeszcze minie parę dobrych lat zanim C/N ogarną temat, wciągną Arty do systemu (na początek fajnie by było mieć to dostępne, byłby to dobry wół dla raczkującego systemu), ogarną jakieś adaptery do swoich systemów lustrzankowych, zasilanie, filmowanie, sprawny AF, monitorki, stabilizacje matryc... I upchną to w rozsądnej cenie. I jeszcze żeby wytrzymały konkurencję z coraz tańszymi starszymi modelami soniaków. I co wtedy będzie potrafiło sony... Albo smartfony:D Czy sony zdąży wprowadzić komplet długich tele do sportu i dzikiego zwierza? Bo zanim C/N dojdą do tych konstrukcji (które są jednak dość niszowe, całego systemu nie pociągną finansowo więc pewnie nie będa miały wysokiego priorytetu) to sony ma niezłe okno do wskoczenia w te branże 'pro' które były mocno obsadzone przez konkurentów. Fajna batalia się szykuje, dla użytkowników to chyba najlepszy scenariusz:)
Canona bym nie przekreślał bo sprzedaż ma dużo większa w bezlustrach niż aps-c sony i fuji razem wzięte co dziwi może nas ale japonia i usa to nakręcają im.
Większa bateria, wyobraźmy sobie że pierwsza wersja A7 dostaje 3x większa baterię, to nadal waga niższa niż A7II, wielu wolałoby takie rozwiązanie niż np stabilizacje matrycy.
Nikon ma ciekawe patenty na moduły do bezlustra i to mnie najbardziej ciekawi czy wprowadzą czy to tylko papier będzie, moduł optycznego wizjera i moduł adaptera z lustrem, brzmi interesująco.
Pewnie zrobią tak, żeby prąd wolniej biegał, to i na dłużej starczy.
nordwind
25-03-2018, 12:10
Większa bateria, wyobraźmy sobie że pierwsza wersja A7 dostaje 3x większa baterię, to nadal waga niższa niż A7II, wielu wolałoby takie rozwiązanie niż np stabilizacje matrycy.
Tyle że, dodatkową baterię można nosić w kieszenie a stabilizacji matrycy NIE. :)
Jeśli o tym przez chwilę pomyśleć, to good point.