Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony A7, A7R, A7S
cz4rnuch
25-11-2022, 15:46
Nieśmiertelna 3ka z dodatkową baterią za 6400:
https://www.cyfrowe.pl/promocje_nr.html?idPromo=3531
I 200-600 też za 6400. Szkoda, że już zdjęć nie robię. Choć w sumie moja luba mi na to przed chwilą odpowiedziała, że skoro promocja to może warto? Rzadko się słyszy takie rzeczy z ust kobiety :)
Gdyby ktoś był ciekaw jak różnią sie szkła voigtlandera MC i SC pracą pod światło (tu 40mm 1.4)
https://www.artlimited.net/1065568/art/photography-please-help-me-ii/en/11932274
... Choć w sumie moja luba mi na to przed chwilą odpowiedziała, że skoro promocja to może warto? Rzadko się słyszy takie rzeczy z ust kobiety :)
Podstęp. To nie jest naturalne zachowanie kobiety. Słyszy się raczej "przecież masz dobry obiektyw/aparat", albo "znowu?" :mrgreen:
A tak poważnie, to miło widzieć że jakieś promocje się wreszcie ruszyły.
A może ktoś wie dokładnie o co chodzi w promocji stare na nowe? Jak realnie zdefiniowany jest "aparat"?
Mo jakoś nie udało się dodzwonić i dowiedzieć
Myślę, że możesz wpisać cokolwiek. W sklepach widzę nawet ten rabat (w każdym razie aparaty po podobnie obniżonej cenie) nawet bez wpisywania jakiegokolwiek sprzętu.
Całkiem ciekawie wygląda zapowiedź Sony 20-70/4 (nie, nie pomyliłem się w cyferkach ;) ) Oczywiście ff.
https://www.sonyalpharumors.com/sony-will-soon-announce-a-new-fe-20-70mm-f4-g/
Hm, faktycznie ciekawy zakres.
Tamron miał patent na pełnoklatkowy 18-70/4. Ciekawe, czy go zrobią?
Myślę, że jakoś dzielą sobie rynek i raczej mocno bezpośredniej konkurencji zbyt dużo nie ma. Tamron konsumuje teraz swojego 20-40/2.8, w sensie że szuka chętnych na ten dość unikatowy zakres w kompaktowej obudowie.
Niech go (20-40/2.8 znaczy) na Ztkę wypuszczą, więcej chętnych się znajdzie. :mrgreen:
Zawsze możesz przejść przez piekielne wrota z napisem "Sony FE"... za nimi czeka soczewkowa idylla:mrgreen:
Zawsze możesz przejść przez piekielne wrota z napisem "Sony FE"... za nimi czeka soczewkowa idylla:mrgreen:
No właśnie sam jestem ciekawy (i na pewno kupię) Nikkora Z 135 f1.8... i porównam sobie to winietowanie z Sony FE 135 f1.8 GM ;-)
m_a_g Z ciekawości, czy używasz tej 135 do czegoś więcej niż portrety?
Co do winiety to mam bardzo mało przypadków, kiedy rzeczywiście coś mi popsuła. A mam dość mocno winietujący T28-200 jako podstawowe szkiełko w podróżach i nie tylko ;)
PS. A jest już w ogóle N135/1.8S?
Apage, postenas. :mrgreen:
Nie, i cholera wie, kiedy będzie.
No tak, straciłbyś stanowisko i związane z nim apanaże ;)
Przejrzałeś mnie... ??
A poważniej... Od jakiegoś czasu deklaracji w stylu: tego na pewno nie! unikam, więc... ;)
m_a_g Z ciekawości, czy używasz tej 135 do czegoś więcej niż portrety?
Co do winiety to mam bardzo mało przypadków, kiedy rzeczywiście coś mi popsuła. A mam dość mocno winietujący T28-200 jako podstawowe szkiełko w podróżach i nie tylko ;)
Tylko do portretów, niekoniecznie takich ciasnych, niekiedy nawet grupy osób.
Mnie winieta jeszcze nigdy nie popsuła żadnego zdjęcia - mam włączoną korekcję profilu obiektywu w ACR i tyle.
Nikkor Z 135 f1.8 S jest oficjalnie zapowiedziany, a kiedy będzie to się okaże.
OjTam Miałbyś dylemat, czy wybrać 135-tkę Sony, któregoś Samyanga, a może Sigmę albo Batisa ;) Lepiej poczekać spokojnie... spokojnie bo cena Z i tak będzie... hmmm ;)
Nikkor Z 135 f1.8 S jest oficjalnie zapowiedziany, a kiedy będzie to się okaże.
200-600 i 85/1.2 miały wyjść w okolicach Z9.
Widzimy, jak jest.
OjTam Miałbyś dylemat, czy wybrać 135-tkę Sony, któregoś Samyanga, a może Sigmę albo Batisa ;) Lepiej poczekać spokojnie... spokojnie bo cena Z i tak będzie... hmmm ;)
Hm, czemu mnie wołasz? Ja nic o 135 nie pisałem. :mrgreen:
PS. Jak patrzę na cenę Canonowskiej 135, to się boję myśleć, ile Nikon za swoją zawoła.
PS2. Nie. Nie miałbym dylematu. Wziąłbym Samyanga. ;)
Nie "któregoś Samyanga", bo Samyang też robi dla Sony obiektyw 135 f1.8 :-) Czyli w tym systemie dla jednego tylko obiektywu 135 f1.3 jest konkurencja od Sony, Sigmy, i Samyanga. Wszystkie z AF i z natywnym bagnetem.
Sorry, tak się zgadało o 135-tkach. ;)
To nie moja ogniskowa, przez chwilę myślałem jakby to było z takim szkiełkiem do zwierzaków, ale filtr 82 mm i prawie kilo szkła nie dla mnie.
Co do winiety, to na zwykłym zdjęciu zawsze (no, w 99,99%) da się zadowalająco skorygować. Osobiście zauważyłem problem przy sklejaniu panoramy przy błękitnym niebie (wychodzą smugi), tzn. da się, ale za dużo roboty :)
Drugi przypadek, to raz wyszły mi jakieś przebarwienia z Sony 20/1.8 na rogach w zdjęciach (albo filmiku, musiałbym sprawdzić) robionych w śnieżycy, ale kto normalny robi zdjęcie w zadymce :mrgreen:
Też mam T28-200 ( bardzo fajne i ostre szkiełko ) i dopóki tu nie przeczytałem to nie zauważyłem do tej pory winiety z niego.
Po braku i wysokich cen niektórych szkieł na Nikona Z ja pozbyłem się Nikona Z6 a na natywnym 24-70 autofocus był poprawny.
Teraz na A7 III to inna bajka, AF wyśmienity, a szkła po kilka rodzai w każdej popularnej ogniskowej i zoomach.
Bo jak napisałem winietę zauważysz tylko w specyficznych sytuacjach lub przy mocnej obróbce. Też bardzo sobie chwalę T28-200, bardzo pożyteczne budżetowe szkiełko.
Jeśli ktoś ma ochotę wydać sporo na najnowszy aparacik i parę topowych systemowych szkieł to odnajdzie się w każdym systemie ;) Natomiast jeśli szuka się coś bardziej budżetowo, to przywiązanie do Nikona przypomina mi syndrom sztokholmski :mrgreen:
ck_dezerter
08-12-2022, 06:54
Ja przez nie przeszedłem jakieś 2 lata temu i sobie chwalę...
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym. I usłyszałem takie szczere wyznanie. A bo ja zawsze kupuję te normalne szkła ( zoomy typu 28-70 70-200) i one dają taki nudny obrazek.
Dla mnie stałki systemowe też już są nudne.
Również mam Tamron 28-200 i też po tym poście zacząłem się zastanawiać gdzie on tak winietuje :D super towarzysz na wakacjach, trzasnęliśmy wspólne 3 tygodnie wyjazdu, zakres super ale zdziwiłem się, że tylko ok 15% zdjęć jest powyżej 100mm, reszta okolice max szeroko - wg lightroom.
2-3 miesiące temu przeskoczyłem z Z6 z kilkoma szkłami na A7IV. Pomijając oczywiste aspekty jak AF ale możliwość ustawienia przycisków pod siebie jest takkkkkkk wygodna! Do tego kilka fajnych obiektywów jak sigma 35/1.4 dg dn, 85/18 sony i w tym tygodniu wpadł jeszcze samyang 135/1.8 - już niemal spełniony sprzętowo jestem!
Czy jestem zadowolony po dokonaniu tej piekielnej zmiany? Tak - tak szczerze zadowolony.
Ktoś jeszcze się przyzna do zdrady Nikona? :)
Dobra, o tej winiecie to było z emotką na końcu zdania w kontekście dyskusji z Jackiem o małym bagnecie FE :twisted:
Obiektyw winietuje, co jest oczywiste przy takim zakresie i wymiarach szkiełka. Jeszcze bardziej oczywiste jest, że to zupełnie nie przeszkadza w realnym fotografowaniu. Ogólnie to trochę przywracacie mi wiarę w to forum 8-)
Ktoś jeszcze się przyzna do zdrady Nikona? :)
Dobra, o tej winiecie to było z emotką na końcu zdania w kontekście dyskusji z Jackiem o małym bagnecie FE :twisted:
Obiektyw winietuje, co jest oczywiste przy takim zakresie i wymiarach szkiełka. Jeszcze bardziej oczywiste jest, że to zupełnie nie przeszkadza w realnym fotografowaniu. Ogólnie to trochę przywracacie mi wiarę w to forum 8-)
Nikon d60 -> D7200 -> Z6 -> A7m3 -> A7m4 i powrotu już nie będzie. 50GM + 135GM + 200-600G, szukam jeszcze coś szerokiego ale nie mam już środków po 200-600 :)
Pasowałoby 24/1.4 lub 35/1.4 GM-y, żeby trzymać poziom :twisted:
Pasowałoby 24/1.4 lub 35/1.4 GM-y, żeby trzymać poziom :twisted:
Nie wiem czy żona jeszcze to przełknie.
Jak kocha, to przełknie :p
Jak kocha, to przełknie :p
Ten argument wyczerpał się przy 50GM.
Musisz jej robić piękne zdjęcia i obiecać jeszcze lepsze :)
Zdjęcia dawno nie było to dam z zestawu, który według internetów do takich zdjęć się nie nadaje ;)
68451
Jakieś faux pas chyba popełniłem ostatnim zdjęciem, to może choinka w Warszawie kiedy jeszcze było trochę śniegu. Bardziej na miejscu ;)
68744
Zdjęcia z A1 też wolno tu wstawiać czy tylko A9 i A7? ;-)
cz4rnuch
24-12-2022, 07:42
Jak sugeruje tytuł, żeby nie podpaść adminom, tylko A7 klasik i pierwsza 9ka. Niestety :(
Zdjęcia z A1 też wolno tu wstawiać czy tylko A9 i A7? ;-)
Usuń EXIF i jazda! ;)
cz4rnuch
24-12-2022, 09:54
Oczywiście żartowałem. Można też wrzucać fotki z A7III.
Dobrze wiedzieć, to zacznę wrzucać :-)
cz4rnuch
28-12-2022, 10:38
Jest mega dobra promocja na Tampona 150-500 w kilku polskich sklepach. Z rabatem wychodzi 4300 więc blisko 2 razy taniej niż za Sony 200-600. Co prawda obiecałem sobie, że już nigdy nie kupię żadnego obiektywu, ale miękki Bolek jestem więc się skusiłem. A nuż się przyda na jakieś safari, którego nawet nie mam w planach.
Wczoraj żona znalazła WDH lufą w dobrej cenie na kwiecień... obiektyw już masz, brakuje tylko biletu ;)
Jest mega dobra promocja na Tampona 150-500 w kilku polskich sklepach. Z rabatem wychodzi 4300 więc blisko 2 razy taniej niż za Sony 200-600. Co prawda obiecałem sobie, że już nigdy nie kupię żadnego obiektywu, ale miękki Bolek jestem więc się skusiłem. A nuż się przyda na jakieś safari, którego nawet nie mam w planach.
Kurde jednak Sony 200-600 to mega obiektyw... fota z dzisiaj. Czasami zastanawiam się po co kupiłem Nikkora 400 f2.8 - no dobra, żartuję, wiadomo że dla światła - ale pod każdym innym względem Sony wymiata. Najepszy zoom telefoto jaki kiedykolwiek miałem.
68881
Ja mam znowu Sigmę 50 Art na sprzedaż, jakby ktoś chciał. Za 2600 zł.
A z jakim body ten 200-600 wymiata :) ?
A z jakim body ten 200-600 wymiata :) ?
No ja do przyrody używam głównie na A1 ze względu na elektroniczną migawkę i tak to zdjęcie było robione, ale tak poza tym to "wymiata" z każdym FF body Sony z mojej stopki.
m_a_g Dzięciołowaty świetny :)
Też słyszałem dużo dobrego o 200-600, tylko jest duży... niestety. Choć T150-500 też nie mały ;)
cz4rnuch
29-12-2022, 22:08
Kurde jednak Sony 200-600 to mega obiektyw...A to na pewno, tylko dość drogi jednak i duży/ciężki na wyjazd. Z tego oczywiście najbardziej cena mnie powstrzymywała, bo w sumie do niczego mi tego typu obiektyw nie jest potrzebny. Tamron też, ale 2 razy tańszy i dużo mniejszy/lżejszy. Trzeba sobie jakość racjonalizować zakupy :) W każdym razie dziś do mnie dotarł. Dobrze zbudowany jak na te pieniądze, nie robi wrażenia tandetnego. Nawet gumowany tulipan jest. Do tego fajny patent, podobny do tego jaki jest w drogich tele olympusa, z blokowaniem/odblokowywaniem ogniskowej w dowolnej pozycji. Wystarczy odciągnąć/przyciągnąć pierścień ogniskowej. AF jak na moje oko bardzo szybki. Nie widzę różnicy pomiędzy nim a tamronem 70-180. Stabilizacja średnia. Na 500mm można zejść ze 2EV, 3EV to już niestety loteria - zazwyczaj zdjęcie wyjdzie poruszone. Tyle, że nigdy nie używałem takich ogniskowych więc brak mi doświadczenia w tej materii. Najmniej mogę się wypowiedzieć na temat jakości optycznej, bo dziś w zasadzie nie było żadnego światła. Ciemno i szaroburo. A i modelka była bardzo daleko.
https://i.imgur.com/r8QNblU.jpg
https://i.imgur.com/AJfSBgS.jpg
poste słowo duży zmienia sens przy 500mm f4 czy 400mm f2.8 :-)
A tak na poważnie fakt, Sony wypada dość duży przy Tamronie 150-500, ale raz że ma 600mm zamiast 500mm na długim końcu, to dla mnie wielką zaletą tego szkła jest to że się nie wysuwa podczas zmiany ogniskowej, wszystko jest wewnętrznie.
Zoomowanie jest tak lekkie i wygodne (można jednym palcem przejechać cały zakres), że można sobie w trakcie serii bez problemu szybko zmieniać ogniskową w zależności od tego co się dzieje w kadrze.
No i nie zasysa paprochów do środka.
@cz4nuch gdzieś ty tą sowę dorwał - gratuluje - szkło widać ma potencjał, wrzucaj więcej zdjęć.
cz4rnuch
01-01-2023, 23:39
[MENTION=73606]...gdzieś ty tą sowę dorwał...
To znajoma rodzinka. Można powiedzieć, że blokersi, bo na dzielni mieszkają.
A tu z zupełnie innej beczki.
https://i.imgur.com/UXlMKIW.jpg
cz4rnuch
02-01-2023, 23:24
Mały update do tego co napisałem wcześniej o tamponie. Bo nie zauważyłem, że mam wgrany soft v1 a tamron niedawno wypuścił już v3 do tego szkła. To co napisałem o stabilizacji nie jest już aktualne. Teraz się poprawiło. Zarówno w wizjerze nie widzę już tego dziwnego skakania jak i sama stabilizacja się poprawiła, myślę, że spokojnie o 1EV. Ponoć poprawie uległo też śledzenie, które jest teraz bardzo dobre. Tego nie miałem niestety jak sprawdzić. Myślałem, że wcześniej jest już bardzo dobrze, ale testowałem to tylko na nieruchliwych modelach. Z nowym softem ponoć jest dużo lepiej.
https://www.youtube.com/watch?v=Y4IQSRYvM9U&t=1s
Nie zmienia to faktu, że w sumie nie wiem po co kupiłem ten obiektyw. Jakoś nie poprawił mi nastroju, który zwyczajowo u mnie dołuje w okolicach nowego roku. Ciemne to, matrycę muszę przeczyścić, bo przy takich wartościach zaczyna być widoczny syf, który latami mi się zbierał. A 500mm jak się okazuje, na ff jest za krótkie do wszystkiego. Może poza drzewami. Chylę czoła przed wszystkimi przyrodnikami. Jak się okazuje długa lufa w niczym nie pomaga gdy się nie wie jak, gdzie i kiedy. No i ciężkie to.
Gdybyś miał wtedy w Rumuni to nawet portret mógłbyś strzelić temu misiu ;)
Nie zmienia to faktu, że w sumie nie wiem po co kupiłem ten obiektyw. Jakoś nie poprawił mi nastroju, który zwyczajowo u mnie dołuje w okolicach nowego roku. Ciemne to, matrycę muszę przeczyścić, bo przy takich wartościach zaczyna być widoczny syf, który latami mi się zbierał. A 500mm jak się okazuje, na ff jest za krótkie do wszystkiego. Może poza drzewami. Chylę czoła przed wszystkimi przyrodnikami. Jak się okazuje długa lufa w niczym nie pomaga gdy się nie wie jak, gdzie i kiedy. No i ciężkie to.
O jak trafnie opisałeś moje podejście do takich tele: amator ptaków ze mnie żaden, po testach obiektywu 400mm stwierdziłem, że trzeba mieć dużego skila i cierpliwość aby łapać ptaki w ciekawych miejscach. Zatem kupić tele sięgające pod 500-600mm jak...nie wiem co z nim zrobić a jest w sumie "chcica" zakupu to mija się z celem. Do tego nowy plecak, duża waga. Na obiektywy pod 300mm nawet nie zaglądam bo mam tamron 28-200 jako uniwersalnego zawodnika na wycieczki.
Swoim wpisem zabiłeś kiełkującą myśl o tele w głowie, portfel będzie szczęśliwszy :)
cz4rnuch
10-01-2023, 12:29
...Swoim wpisem zabiłeś kiełkującą myśl o tele w głowie, portfel będzie szczęśliwszy :)Jakby co to tanio sprzedam (za jakiś czas). Sigma ma niedługo pokazać 60-600. Może ci bardziej przypasuje :)
Zdziś z tampona:
https://i.imgur.com/5N8ybD3.jpg
A Tamron ma w patentach ciekawego 150-400/2.8-5.6.
Obiektyw na rynku od 2017... teraz test na optycznych..
https://www.optyczne.pl/519.1-Test_obiektywu-Sony_FE_24-105_mm_f_4_G_OSS_Wst%C4%99p.html
Jeżeli ktoś ma problem z Godoxem V1 / wyzwalaczem do Sony, to spokojnie, wszystko działa, tylko trzeba zobaczyć tu:
https://www.youtube.com/watch?v=5X3g7y4eQN8
Generalnie z jakiś przyczyn lampa nie zauważa że elektroniczna migawka została wyłączona i po zmianie ustawień trzeba wyłączyć na chwilę lampę (lub wyzwalacz) i apart.
Po włączeniu wszystko śmiga.
Testowane empiryczne dzisiaj :-)
Optyczni twierdzą, że S60-600 będzie 11k kosztować. Ojć...
Może tak być, skoro "stara" wersja np. na bagnet F kosztuje 8,5k. W Stanach można już zamawiać za 2k USD.
https://www.sonyalpharumors.com/officially-announced-new-sigma-60-600mm-fe-lens/
To ciekawe, ile Tamron za 150-400/2.8-5.6 zawoła. Zakładając, że go zrobią. To że jest patent, jeszcze nie znaczy, że szkło do produkcji trafi.
Pytanie jak go zrobią i będą pozycjonować. Jeśli bliżej 35-150/2-2.8 to słabo. Ale jeśli bliżej 28-200/2.8-5.6 to nie tak źle. Nowe tele Tamrona są trochę lepiej zbudowane i kosztują ~5-6k. Plus jest taki, że Tamron zwykle długo nie trzyma cen po premierze i dość szybko pojawiają się obniżki a potem promocje.
Po mojemu bliżej 35-150. 150-400 zaczyna od ogniskowej i światła, na którym 35-150 się kończy.
Można by się też zastanowić, czy pójdą w dół. Coś w stylu 17-35/2-2.8. Albo f/1.4-2. Zaszalejmy. :lol:
Testy Sigmy 60-600
https://sonyalpha.blog/2023/01/13/sigma-60-600mm-f4-5-6-3-dg-dn-os-sports/
https://dustinabbott.net/2023/01/sigma-60-600mm-f4-5-6-3-dg-dn-os-sport-review/
W Sony łatwo nie bedzie w tej cenie. S 200-600 jeszcze w grudniu był poniżej 7tys zl i maja do niego konwertery. Sigma taka opcje ma tylko w L mount.
cz4rnuch
15-01-2023, 16:16
W sumie teraz na niemieckim amazonie 200-600 też za ok 7 tysi (plus może różnica w vat) plus jeszcze 100 euro w jakimś kuponie od emejzon.
robcio.m
15-01-2023, 22:08
Patrząc na ostatnią premierę Sigmy myślę, że zakończył się definitywnie pewien etap. etap gdzie Sigma była postrzegana jako tańsza alternatywa o relatywnie dobrej czy bardzo dobrej jakości.
Ciekawostka: na niektórych rynkach S60-600 pod dslr i nowa dn kosztują tyle samo. w Polsce ceny się różnią o około 2500 zł ;)
Nie wiem jak Sigmę będą postrzegać użytkownicy, ale marketing Sony robi dużo, żeby Sigma była jednak ciut gorszą alternatywą dla szkieł Sony ;) Robi to na szczęście dość delikatnie, do Sigmy nie można użyć tc oraz są mniejsze fps w 2 modelach Sony. Niech tak zostanie i niech Sony konkuruje z Sigmą jakością i cenami, nie softem, uwalając jakieś kolejne funkcje.
cz4rnuch
17-01-2023, 21:59
Dziś pokazali Sony 20-70/4. Mniejszy i lżejszy niż spekulowano. Zakres ogniskowych miodzio. Ponoć też całkiem niezły, ale z ceną na Europę przywalili jak nigdy. 8 tysi. A za oceanem chyba tysiak zielonych :( Niezła różnica. Za to można sobie w tej chwili u nas kupić 8 sztuk Panasa 20-60. Albo bilet dookoła świata. Do tego zapowiedzieli development Sony 300/2.8. Czyli rak postępuje. Myślałem, że tego typu wymysły to domena Pentaxa (i ostatnio Nikona), ale jak widać Sony również równa do szeregu. Dziwne trochę te "premiery".
https://www.youtube.com/watch?v=TsGj9DtOlsw
https://www.youtube.com/watch?v=NOIEADB2cRY
Kojocisko
17-01-2023, 22:05
Jako czytacz optycznych śledzę też testy kolejnych premier Sony.
Sony dobre (bardzo dobre) korpusy robi już jakiś czas. Ale teraz widzę kolejny obiektyw znakomity optycznie. Naprawdę Sony nauczył się w foto.
Szkiełko faktycznie fajne. Cena już nie...
Cudze chwalicie... a taki NIkkor Z 24-120 f4 moim zdaniem fajniejszy, rozmiar podobny, lepszy zakres, to samo światło.
Wind Mill
17-01-2023, 22:18
E tam, 20mm na dole jest lepsze, Sony ma lepszy zakres. ;)
cz4rnuch
17-01-2023, 22:18
Zakres nie lepszy a inny. Jak ktoś woli 24 na szerokim i coś dłuższego to oczywiście ma taki wybór i w sony (sorki, 105 zamiast 120). Ale 20mm to bardziej ukłon w stronę tych którym za ciasno. Nie raz mi było za mało z 24mm. Jednym szkłem nie dało się do tej pory tego załatwić (w Panasie się dało - prawie ten sam zakres). Także dla mnie to byłby zakres idealny na jedno szkło na wyjazdy. Ale cena zmroziła. Światełko f4 też za bardzo nie cieszy, ale tego się nie przeskoczy przy tego typu rozmiarach.
PS Ja do dziś nie mogę darować Nikonowi, że ukatrupił najfajniejszy podróżniczy kompakt ever. DL18-50. Coś wspaniałego. To nawet już miało cenę. Ale się z tego wycofali. To byłby dla mnie wymarzony aparacik w podróży.
Wind Mill
17-01-2023, 22:21
I nadal jest na Ceneo!
Ostatnia cena: 3 989,00zł
:mrgreen:
Kojocisko
17-01-2023, 22:26
Cudze chwalicie... a taki NIkkor Z 24-120 f4 moim zdaniem fajniejszy, rozmiar podobny, lepszy zakres, to samo światło.
Ja doceniam. Sony zdetronizował Nikona z pozycji króla 70-200/2,8. Mark 2 Sonego jest znakomity.
Sam też bym wybrał Nikkora 24-120/4. Ale wykres ostrości w centrum tego Sony 20-70/2,8 robi wrażenie. Więc doceniam.
OK, OK, faktycznie, przeoczyłem to 20mm na szerokim końcu, myślałem że to 24-70 f4 i zastanawiałem się czym tu się ekscytować.
Faktycznie, 20-70 to ciekawy zakres - i kurde sam to szkło kupię w takim razie bo szykuje mi się wyjazd pod koniec lutego, będzie okazja przetestować.
Fajny ten 20-70, ale jednak cena nie taka :(
Poza tym ja uważam to f4 za typowo marketingowy pomysł. Ni pies, ni wydra, ani to jasne, ani małe. Wolę już zwykły zmiennoogniskowy 3.5-5.6, byle nie trzeba przymykać i był nieduży. Jak drożej i większy (choć to obecnie już niekoniecznie) to f2.8.
Dla mnie byłby ideał, gdyby Tamron zamiast 20-40/2.8 zrobił 20-60(70)/2.8-4 podobnej wielkości.
Ps. Już jest test na Optycznych
https://www.optyczne.pl/564.1-Test_obiektywu-Sony_FE_20-70_mm_f_4_G_Wst%C4%99p.html
Budowa premium, 9-cio listkowa przysłona, wersja G z pierścieniem ogniskowych.
cz4rnuch
17-01-2023, 22:49
Raczej nie da się zrobić 20-70/2.8-4 tej samej wielkości co 20-70/4. No chyba, że to 2.8 zmienia się na 4 po chuchnięciu w pierścień ogniskowych :) No i nie bez poświęceń. Myślę, że to sony nie istnieje bez profili. Ponoć już to zmierzyli i na 20mm kąty widzenia odpowiadają bardziej 17mm. Czyli tak jak to w zwyczaju ma Sony. A tak to chyba najlepszym, dla mnie, podróżniczym combo byłoby chyba jednak 20-40 od tampona plus 85 od sony (w sumie nie tylko od sony, taki samy 75 wymiarowo wymiata). Cenowo wyjdzie lepiej, światełko dużo lepsze, niestety dwa szkła do noszenia. Takie dywagacje. Rozumiem, że kogoś za wielką wodą ten obiektyw może skusić, bo tam ceny jednak sporo lepsze. I tym bardziej, mając w pamięci naszą wcześniejszą dyskusję w wątku o Panasie, doceniam ich 20-60. To szkło w porównaniu z tym sony jest po prostu za darmo.
PS Poste. Taki privek poszedł, bo wiem żeś biegły w temacie A. Łać.
W sumie jak się zastanowić, to Tamron zaproponował bardzo fajne combo wyjazdowe 20-40 i 35-150, i pozamiatane. Oba szkła jasne albo nawet bardzo jasne (f2 w przypadku 35-150).
Przy czym szczerze mówiąc mi szerokiego kąta brakuje tylko gdzieś w mieście czy w pomieszczeniach, wszędzie indziej do widoczków wystarcza 35-150. Ale jako uzupełnienie zestawu 20-40 jest rewelacyjnym pomysłem.
Sony widzę poszedł inną drogą i wypuścił 20-70 który w sumie można używać jako jedyny obietkyw z opcja UWA.
Cóż, wszystko ma swoje wady i zalety. Teraz czekamy na Tamrona 20-200 f2/f2.8 :-)
Każdy ma inne wyobrażenie "szkła na wyjazdy" ;)
35-150 ma rozmiar filtra 82 mm i waży ponad kg, u mnie to się kłuci z ideą szkła w podróż.
Jeśli Sony wypuści 300/2.8 będzie miało szansę być pierwszym bezlustrkowcem z takim szkłem, o ile mi coś nie umknęło. Btw, lubię te narzekania, nie, Sony nie nadaje się do sportu (przyrody, itd.) bo nie ma 300/2.8. Tak jakby inni mieli do ML 8-)
Jeśli Sony wypuści 300/2.8 będzie miało szansę być pierwszym bezlustrkowcem z takim szkłem, o ile mi coś nie umknęło.
Raczej nic, i może być faktycznie pierwszy.
Btw, lubię te narzekania, nie, Sony nie nadaje się do sportu (przyrody, itd.) bo nie ma 300/2.8. Tak jakby inni mieli do ML 8-)
Tylko że N i C może podpiąć przez adapter wersje DSLRowe i będzie to działało normalnie. U Sony - nie (choć tu mogę mieć stare, nieważne już info).
Masz stare info, jest 300/2.8 na bagnet A ;)
cz4rnuch
17-01-2023, 23:48
Spokojnie możesz podpiąć lustrzankowe Sony 300/2.8 za pomocą la ea5 lub ea4 do nowszych body. Z pierwszymi A7 chyba nie zadziała, bo one nie wspierają ea5. Do Sony nie ma jak podpiąć 200/2 (chyba, że przez przelotkę to od Canona) i 800/5.6 (choć przez przelotki używają tych od Canona i być może od Sigmy).
No wiem, że jest. Tylko pytanie jak działa.
Starsze przelotki miały sporo ograniczeń, jak jest z EA5?
Ze strony sony:
https://i.imgur.com/B2wpG8z.png
Puszka pierwszy A9
Dostępne z adapterem gniazda obiektywu.
Dźwięk przesłony nagrywany jest za pomocą mikrofonu wewnętrznego.
Outside the A (Aperture priority), S (Shutter priority), and M (Manual) modes, the shutter speed and the aperture can not be adjusted during the movie recording.
Funkcja Lens Comp [Kompensacja obiektywu] nie działa.
Zależnie od warunków fotografowania jasność zdjęcia może nie być równomierna. Dla funkcji Front Curtain Shutter [Pierwsza kurtyna migawki] ustawić wartość Off [Wył.].
W przypadku obiektywu z mocowaniem A korzystającego z adaptera gniazda obiektywu funkcja MF Assist [Wspomaganie MF] nie działa automatycznie po obróceniu pierścienia ostrości. Można powiększyć obraz przez wybranie funkcji Focus Magnifier [Zwiększenie ostrości] lub MF Assist [Wspomaganie MF] dla dowolnego przycisku w obszarze "Custom Key Settings" [Główne ustawienia niestandardowe].
Ani słowa o FPS (przy starszych adapterach jest. I sporo innych ograniczeń).
No i pytanie, czy da się jeszcze to szkło kupić. :mrgreen:
PS. Zakładam, że obiektywy na stronie sony są ułożone chronologicznie i jest to najnowsza wersja 300/2.8.
- - - - kolejny post - - - - - -
(chyba, że przez przelotkę to od Canona)
Po premierze A9 zrobiono test ze szkłami C300/2.8 i 400/2.8 na A9, przez adaptery Sigmy i Metabones.
Efekty? Słabe. A dla niektórych to może i o tragiczne ocierające.
AF działał tylko w 3 trybach, na środkowej części kadru i AF-C do 5FPS. W zdjęciach, bo w filmach w ogóle.
Trochę słaby deal, biorąc pod uwagę ceny tych szkieł.
Tylko że to było wtedy. Jak jest teraz? Nie wiem.
No i Sony ma swoje 400/2.8, a 300/2.8 z bagnetu A powinien lepiej działać przez EA5, nie?
Spokojnie możesz podpiąć lustrzankowe Sony 300/2.8 za pomocą la ea5 lub ea4 do nowszych body. Z pierwszymi A7 chyba nie zadziała, bo one nie wspierają ea5. Do Sony nie ma jak podpiąć 200/2 (chyba, że przez przelotkę to od Canona) i 800/5.6 (choć przez przelotki używają tych od Canona i być może od Sigmy).
W ten sposób to można podpiąć nawet stare Minolty, nowsze Sony miało silnik AF (SSM).
..................
Minolta miała ciekawe 200/2.8, to właśnie zyskało AF w nowszych puszkach przez LA-EA5. No ale to nie f2. Natomiast mam wrażenie, że 200/2 wypadło obecnie z oferty wszystkich firm i nie wróci. Do przyrody za krótko, do portretu za blisko 200/2.8 w zoomie. Kiedyś to miało większy sens, ISO kliszy nie był z gumy, ale dziś, w dobie świetnych 70-200/2.8?
Fuji ma całkiem świeży 200/2.
No i N i C są na tyle dobre DSLRowe, że pewnie nie są priorytetem. Zwłaszcza, że to i tak obiektywy-krowy, więc adapter różnicy nie robi. :mrgreen:
A Sony? Może im Sigma zrobi? Patent mają od lat.
Zauważ, że te ograniczenia dotyczą głównie filmowania. Ale ogólnie adaptery to zło ;)
Ręka w górę komu potrzebny 300mm f2.8 :-)
cz4rnuch
18-01-2023, 00:15
A9 to było 6 lat temu :) Jakby nie patrzeć to bezlustra Nikona i Canona nie działały wtedy lepiej. Z oczywistych względów :) Odnośnie sony 300/2.8 na nowszych puszkach przez przelotkę to znalazłem takie coś. Co do szybkości nienatywnych szkieł to fpsy na pewno są niższe, przynajmniej na A1 i A9. O ile to nie wiem.
https://www.youtube.com/watch?v=0hVhMujQG0E
https://www.youtube.com/watch?v=7urt13BL5mI
OjTam Tylko że w Fuji to odpowiednik jasnej 300-tki. Tylko pod apsc tym bardziej nikt nie zrobi takiego szkła, skoro nawet jasny zoom jest problemem. Zobacz jaką to szkło ma wielkość, do ff to nie wiem czy dałoby się unieść :).
Czyli działa. Choć FPS chyba nie na 100%.
Ale 15 to i tak lepiej, niż 5.
Tyle że w zdjęciach. Jakby ktoś chciał filmować 300 to dalej MF zostaje - patrz filmik z A1.
OjTam Tylko że w Fuji to odpowiednik jasnej 300-tki. Tylko pod apsc tym bardziej nikt nie zrobi takiego szkła, skoro nawet jasny zoom jest problemem. Zobacz jaką to szkło ma wielkość, do ff to nie wiem czy dałoby się unieść :).
Tak, wiem. Ale pytałeś o 200/2 do EVILi. Jest? Jest. ;)
PS. Jako ciekawostka co do wielkich szkieł. Canon miał 400/2. Skończyło się na kilku prototypach. Chris Frost nawet jednego dorwał, jest test na jego kanale. Polecam, bo ciekawie ta bazooka wygląda.
Obrazek2000
19-01-2023, 23:03
Ręka w górę komu potrzebny 300mm f2.8 :-)
Już tak nie bagatelizujmy tak tego szkła. Ja bym z pewnością przytulił i zamienił z 18-55 pewnie na stałe; ale ja zostałęm teraz z A290 i kitem na jakieś dwa, może trzy lata ;-)
zostałęm teraz z A290
Doceń to. Miałem x różnych sprzętów i jak teraz patrzę po archiwum, to najfajniejszy obrazek dawały A55 i jeszcze starszy *istD. Załóż do Soniaka Minoltę 50/1.7 za grosik i zobaczysz...:)
Obrazek2000
20-01-2023, 19:41
Doceń to. Miałem x różnych sprzętów i jak teraz patrzę po archiwum, to najfajniejszy obrazek dawały A55 i jeszcze starszy *istD. Załóż do Soniaka Minoltę 50/1.7 za grosik i zobaczysz...:)
Ligo, a jaka dokładnie przejściówka potrzebna? Jakbyś mógł...
P.S. Dobra, już wszystko mam.
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2023/01/Sigma-50mm.jpg
W lutym premiera. Podobno.
Standardowe mocowanie S-FE i L-mount.
Ligo, a jaka dokładnie przejściówka potrzebna? Jakbyś mógł...
P.S. Dobra, już wszystko mam.
To fajnie. W życiu bym nie polecał czegoś z przelotką.
Tam masz CCD, co jak dla mnie jest dużym plusem. Wystarczy małe podrasowanie jpeg-a np. w PS Elements i wszystko gra.
Promocja na tele Tamrona właśnie się pojawiła. W Abfoto po dodaniu do koszyka 150-500 wychodzi 4k, mają jeszcze jakieś dodatkowe zniżki.
Chcę kupić uniwersalny spacer zoom pod Sony A7RIII / V który jest mniejszy niż mój obecny Tamron 35-150, i choruję przez nadmiar wyboru.
Z jednej strony mający bardzo dobre opinie Tamron A071 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD który według internetu jest po prostu znakomity optycznie (jak na zoom), tani, no i ma duży zakres ogniskowych.
Z drugiej strony systemowy Sony 24-105 f4G OSS, za którym przemawia stałe światło i stabilizacja.
Żadnego z tych szkieł nie miałem w ręku i nie wiem co myśleć. Miał ktoś okazję testować?
ck_dezerter
06-02-2023, 06:38
Witam,
Ja mam aktualnie oba (T28-200 i s24-105) na Sony a7r3a i powiem tak: 90% czasu mam zapiętego Tamrona (spacery po dolinkach podkrakowskich+rodzinne). 24-105 leży jako backup + używany do ważniejszych zdjęć z uroczystości rodzinnych.
Jakby porównać to:
jedyne minusy Tamrona (jak dla mnie)
28 mm vs 24 na dole (dla mnie dość dokuczliwe chwilami ale się da przeżyć)
światło przy ok 100 mm jest już powyżej 4.0
odrobinkę gorszy obrazek (ale praktycznie niezauważalnie)
zalety:
zakres do 200 vs 105
waga i wymiary.
filtr 67 mm vs 77
Brak stabilizacji nie dokucza, bo jest w puszce.
to na tyle "na szybko".
pozdrowienia!
Mogę się podpisać pod opinią kolegi, tzn. nie mam 24-105 tylko Tamrona, ale w sumie od kiedy go kupiłem przestałem odczuwać jakąś chęć zmiany ;) Na różnych wyjazdach mam go podpiętego przez większość czasu i po prostu koncentruję się na zdjęciach bo wiem, że technicznie będzie w porządku. Na 42 Mpix daje radę z ostrością, winieta jest spora, ale nie najgorzej korygowana. Może przeszkadzać w zasadzie tylko przy mocniejszej obróbce obrazka lub przy sklejaniu panoram z błękitnym niebem. Dodam, że porównywałem kiedyś bokeh na f2.8 z Batisem 25/2 i trudno dopatrzeć się różnic, wrzucałem nawet zdjęcia w tym wątku.
Witam,
Ja mam aktualnie oba (T28-200 i s24-105) na Sony a7r3a i powiem tak: 90% czasu mam zapiętego Tamrona (spacery po dolinkach podkrakowskich+rodzinne). 24-105 leży jako backup + używany do ważniejszych zdjęć z uroczystości rodzinnych.
Jakby porównać to:
jedyne minusy Tamrona (jak dla mnie)
28 mm vs 24 na dole (dla mnie dość dokuczliwe chwilami ale się da przeżyć)
światło przy ok 100 mm jest już powyżej 4.0
odrobinkę gorszy obrazek (ale praktycznie niezauważalnie)
zalety:
zakres do 200 vs 105
waga i wymiary.
filtr 67 mm vs 77
Brak stabilizacji nie dokucza, bo jest w puszce.
to na tyle "na szybko".
pozdrowienia!
Mogę się podpisać pod opinią kolegi, tzn. nie mam 24-105 tylko Tamrona, ale w sumie od kiedy go kupiłem przestałem odczuwać jakąś chęć zmiany ;) Na różnych wyjazdach mam go podpiętego przez większość czasu i po prostu koncentruję się na zdjęciach bo wiem, że technicznie będzie w porządku. Na 42 Mpix daje radę z ostrością, winieta jest spora, ale nie najgorzej korygowana. Może przeszkadzać w zasadzie tylko przy mocniejszej obróbce obrazka lub przy sklejaniu panoram z błękitnym niebem. Dodam, że porównywałem kiedyś bokeh na f2.8 z Batisem 25/2 i trudno dopatrzeć się różnic, wrzucałem nawet zdjęcia w tym wątku.
Dziękuję bardzo, wszystko jasne w takim razie :-)
Po przejściu na sony, kupiłem 28-200 jako szkiełko do spacerów / wyjazdów aby mieć duży zakres w jednym.
Będąc w Meksyku, ok 90-95% zdjęć zrobiłem Tamronem - wygoda wygrywa.
Zalety? W każdym teście możesz przeczytać - bardzo sensowna ostrość w całym zakresie, wygoda!!, mały, dobrze wyważony, uszczelniony, af z a7IV niemal nie zalicza pomyłek, nie wiem czy z całego wyjazdu mam jakiekolwiek przestrzelone zdjęcie z winy obiektywu, trochę brakuje dolnego zakresu ale wiedziałem co kupuję.
Wady?
hmm, ciekaw jestem zdjęć z 24-105 gdybym mógł porównać ale brakuje mi fajniejszego bokeh...z drugiej strony czego jak wymagam od spacerzooma :) W nikonie korzystałem z 24-70/4 na wyjazdach i tamten dawał fajne kremowe rozmycie, tutaj często jest takie nerwowe / poszarpane.
Czy polecam? TAK! uzupełnić czymś na szerokie kadry, nawet taki samyang 18 w kieszenie i można obskoczyć całe wakacje dwoma obiektywami.
m_a_g Miałeś przecież kupić spacerowo ten nowy Sony 20-70/4? ;-)
ck_dezerter
06-02-2023, 20:11
Samyanga 18 też mam i też polecam! Zupełnie dobrze sobie radzi nawet na dużej matrycy. Momentami nawet go wolę niż zeissa 16-35/4. A co do tamrona - to podczas łażenia po dolinkach jest tak, że robisz landszaft niebo+skałki a za 5min wyłazi sarna albo zając zza krzaka i albo strzelisz fotkę od razu albo w ogóle. O przepinaniu szkieł można zapomnieć....
pozdrowienia!
Dodam, że Tamronem można zrobić też makro, jeśli np. jakiś motylek się trafi na spacerze ;)
69886
ck_dezerter
06-02-2023, 20:48
A tu jest szarak też ustrzelony tym Tamronem (był już kiedyś na forum):
69887
m_a_g Miałeś przecież kupić spacerowo ten nowy Sony 20-70/4? ;-)
I tak zrobię, ale jeszcze nie ma w sprzedaży, zresztą na wypady turystyczne wolę mieć coś dłuższego niż 70mm.
Nie mam pojęcia, czy przypasuje Ci budżetowy super-zoom, skoro masz alternatywę w postaci topowych szkieł. Sam kiedyś podchodziłem do takich obiektywów jak do jeża, ale z tego jestem naprawdę zadowolony. Zakres, ostrość i f2.8 to dobra kombinacja, na wady można przymknąć oko ;)
poste dla dziecka szukam czegoś uniwersalnego, ja mogę nosić Tamrona 35-150 :-)
Nowa Sigma 50 1.4 pod Sony FE i Lmount juz na optycznych,ale już w pierwszych wrażeniach narzekaja na dużą winiete i dystorsje..
Chris Frost przetestował:
https://youtu.be/5YSJMaZkQuw
AF-C nieźle zapierdziela. Winieta i poduszkowa dystorsja. Ciekawa blokada pierścienia przysłon- blokuje niejako odwrotnie: zamiast na wybranej pozycji, nie pozwala na ustawienie A. Ładne szkieło jest. ;)
Moja recenzja i porównanie Sigmy 50 DG DN z Sony 50/1.2 GM :) http://kubacichocki.pl/moj-blog/16-testy-sprzetu/762-sigma-50-dg-dn
cz4rnuch
07-02-2023, 22:05
Moja recenzja i porównanie Sigmy 50 DG DN z Sony 50/1.2 GM :) http://kubacichocki.pl/moj-blog/16-testy-sprzetu/762-sigma-50-dg-dn
To porównanie pokazuje, że w obecnych czasach obiektywy 1.2 nie mają sensu. Wielkie, ciężkie, 2 razy droższe od 1.4 a obrazek praktycznie taki sam :) Jedynie producenci zacierają ręce, bo ssą kasę za wmawianie ludziom, że bez 1.2 nie da się żyć. Albo nawet, że obrazek z 1.2 ma to coś (czego 1.4 nie ma) :)
F1 Verstappen wygrał.
Panowie używał ktoś silikonowego etui na aparat? Warto sobie tym głowę zawracać?
A to zależy jak traktujesz aparat. Ja np. noszę na szyi lub w torbie/plecaku, nigdzie mi się nie poniewiera. W związku z tym nie naklejam np. szkła ochronnego na ekran, nic mi się nie obdrapuje a aparat po kilku latach używania, wyjazdów, chodzenia po lesie, itd. w zasadzie nie różni się od nowego. Nie mam też nerwicy natręctw, nic nie wypada mi z rąk, nie urywa się, itp. Cóż miałby dać mi silikonowy pokrowiec?
A to zależy jak traktujesz aparat. Ja np. noszę na szyi lub w torbie/plecaku, nigdzie mi się nie poniewiera. W związku z tym nie naklejam np. szkła ochronnego na ekran, nic mi się nie obdrapuje a aparat po kilku latach używania, wyjazdów, chodzenia po lesie, itd. w zasadzie nie różni się od nowego. Nie mam też nerwicy natręctw, nic nie wypada mi z rąk, nie urywa się, itp. Cóż miałby dać mi silikonowy pokrowiec?
Również tego wcześniej nie potrzebowałem. W zasadzie chodzi o to, że a7c ma grip pokryty jakimś tworzywem, które nie daje żadnej przyczepności. Jakby teflon czy coś.
Stąd taki pomysł na poprawienie chwytu. Nie chcę jakichś Garizów i podobnych etui, które powiększają gabaryt.
cz4rnuch
17-02-2023, 21:00
Mega ciekawe szkło się zapowiada. Choć pewnie małe nie będzie :) Edit: ani tanie.
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2023/02/331121680_517978117127094_8969540992149427633_n.jp g
:shock:
I tak pewnie tańszy będzie, niż 16k, które C za swojego 28-70/2 woła. Pytanie tylko, czy dużo.
12-50/4 VC DX, którego w patentach mają, też ciekawie wygląda.
cybulski
17-02-2023, 21:55
To porównanie pokazuje, że w obecnych czasach obiektywy 1.2 nie mają sensu. Wielkie, ciężkie, 2 razy droższe od 1.4 a obrazek praktycznie taki sam :) Jedynie producenci zacierają ręce, bo ssą kasę za wmawianie ludziom, że bez 1.2 nie da się żyć. Albo nawet, że obrazek z 1.2 ma to coś (czego 1.4 nie ma) :)
Ale kto przymyka i po co szkło 1.2 do 1.4? A jeśli już zamierza się to robić to wtedy nie należy brać tego jaśniejszego tylko wybrać tańszom opcyję.
cz4rnuch
17-02-2023, 22:04
A o czym niby ja piszę?
cybulski
17-02-2023, 22:21
No właśnie nie wiem czy wiesz o czym piszesz :D
Szkła 1.4 typu DG DN to taki judasz z drzwi poprawiony oprogramowaniem :D tylko czekać jak okaże się że "praktycznie" to samo robi ajfon a ma jeszcze mniejszy, fajniejszy obiektyw a też f1.5 i "praktycznie" jest prawie tak samo.
cz4rnuch
17-02-2023, 22:30
Dokładnie tak to widzę. I czekam na nowego ajfona dg dn pro. Pozdrawiam.
cz4rnuch
17-02-2023, 23:21
Mega ciekawe szkło się zapowiada...
O ile wyjdzie, bo jak czytam zdjęcie fejkowe. Okaże się w przyszłym tygodniu.
https://www.sonyalpharumors.com/leaked-image-of-a-new-epic-lens-first-image-of-the-new-tamron-20-50mm-f-2-0-full-frame-e-mount-lens/
Tamten link usunięty już. Dziwne zagranie swoją drogą.
https://www.sonyalpharumors.com/update-leaked-tamron-20-50mm-f-2-0-full-frame-e-mount-image-is-a-be-fake/
Cóż, szkoda. ¯\_(ツ)_/¯
F1 Verstappen wygrał.
Panowie używał ktoś silikonowego etui na aparat? Warto sobie tym głowę zawracać?
Znajomy twierdzi, że jak się piasek dostanie pomiędzy taki pokrowiec aparat, to dopiero się aparat porysuje!
cz4rnuch
18-02-2023, 09:35
Tamten link usunięty już. Dziwne zagranie swoją drogą.
https://www.sonyalpharumors.com/update-leaked-tamron-20-50mm-f-2-0-full-frame-e-mount-image-is-a-be-fake/
Cóż, szkoda. ¯\_(ツ)_/¯
Ten typ tak ma. Zdarza mu się publikować niesprawdzone rzeczy a potem się z tego rakiem wycofywać. Może zmylił go patent Tamrona właśnie na szkło o tych parametrach. W każdym razie żegnając 20-50 (będzie nam cię brakowało, odszedłeś stanowczo za wcześnie, powiększyłeś grono aniołków) może coś z tego okaże się prawdą:
800/5.6 i ta dziwna moda na dewelopment:
https://www.sonyalpharumors.com/rumor-sony-800mm-f-5-6-gm-lens-coming-in-2024/
Nowe 50/1.4 od Sony w przyszłym tyg. Ponoć w kosmicznej cenie, niewiele taniej od 50/1.2
https://www.sonyalpharumors.com/leaked-this-is-the-new-sony-50mm-f-1-4-gm-lens/
Nowe Sigmy 17/4 i 50/2 oraz coś na apsc
https://www.sonyalpharumors.com/triple-sigma-lens-leaked-specs-17mm-f-4-50mm-f-2-and-23mm-f-1-4-are-to-be-announced-soon/
No i niby Tamron ma coś pokazać (może tyłek). Eh, byłem ciekawy tej 20-50/2. Już sobie liczyłem ile dostane za sprzedaż 17-28, 35/1.8 i 24GM, które ten tampon z powodzeniem by zastąpił :) Z drugiej strony to pewnie byłby wielki i ciężki kloc.
Znajomy twierdzi, że jak się piasek dostanie pomiędzy taki pokrowiec aparat, to dopiero się aparat porysuje!
Tak, raczej opinie w necie średnio entuzjastyczne.
cz4rnuch to coś na apsc, to ma być 23 1.4, obiektyw którego mocno brakowało /nie licząc mocno kompromisowego Viltroxa/. Gdyby był wcześniej, to może dalej miałbym apsc.
Raczej marketingowo byłoby dziwne, gdyby Tamron wypuścił dwa mimo wszystko podobne szkiełka. 20-40/2.8 wyszło raptem pół roku temu.
Sigma to już tyle koksu wypuściła, że trudno się połapać ;) Może chcą jeszcze coś wepchnąć pomiędzy 45/2.8 a 65/2 w kompaktowym rozmiarze, przy czym napotka się na sporą konkurencję Sony, 40/2.5, 50/2.5, starszy 50/2.8 (biorąc pod uwagę tylko kompaktowe i ciemniejsze szkła). Ciasno się robi dla firm.
Ps. Koledzy z Z-tkami nie czytajcie tego ;)
cz4rnuch
18-02-2023, 10:49
Raczej marketingowo byłoby dziwne, gdyby Tamron wypuścił dwa mimo wszystko podobne szkiełka. 20-40/2.8 wyszło raptem pół roku temu...Jeśli się potwierdzi to na przykładzie Sigmy masz dowód, że takie rzeczy się zdarzają. 50/1.4 dopiero co pokazali a teraz ma się pojawić podobne szkło tyle, że o działkę ciemniejsze. Taki 20-50/2 to w przeciwieństwie do 20-40 zapewne będzie szkło duże, ciężkie i pewnie ze 2-2,5 razy droższe. Podobne a inne. Niemniej jednak po tym blamażu SAR sądzę, że szanse na 20-50 drastycznie zmalały. Pewnie pokażą coś mniej odlotowego, może do apsc.
50-tki łatwiej chyba dywersyfikować niż zoomy. Wydaje się, że Tamron może pokazać coś szerszego do 35-150, przynajmniej jeśli miałaby powstać jakaś linia obiektywów.
cz4rnuch
18-02-2023, 11:16
Albo jakieś jaśniejsze stałki. Z patentów, które zgłosił tamron w ostatnich latach, przebija też kilka szkieł f/1.4.
https://www.sonyalpharumors.com/tamron-will-have-a-product-announcement-on-february-22/
W sumie nie chce mi się nawet zgadywać. Nadal jestem załamany zgonem 20-50. A może, rodem z brazylijskiej telenoweli, w lasach Amazonii odnajdą jego brata bliźniaka, który pojawi się CP+ show w przyszłym tygodniu. Tego się będę trzymał.
Wind Mill
18-02-2023, 11:44
...Ps. Koledzy z Z-tkami nie czytajcie tego ;)
Y yy yyy, dlaczego nie? ;)
...Nadal jestem załamany zgonem 20-50...
Nie lubią Cię w branży? Najpierw Nikon skasował kompakty DL a teraz to. ;)
Mam prośbę.
Mam kłopot z A7III - aparat jest chyba jeszcze na gwarancji więc wyślę go do serwisu, ale jak to z serwisami bywa, może być różnie.
Szukałem ale na podobny przypadek nie trafilem.
Raz na jakiś czas aparat zawiesza się tuż po zrobieniu zdjecia. monitorek gaśnie, świeci się na stałe dioda zapisu. Po czym aparat "resetuje się" a zdjęcia nie ma.
Jest to całkowicie losowe. Różne karty. SANDISK,SONY tough,lexar
Wygląda na to (chyba) że prawdopodobieństwo zwieksza się gdy na karcie jest sporo zdjęć i np. część była wykasowana przy pomocy komputera. Ale jest to obserwacja której nie jestem w stanie zweryfikować, bo te przypadki zdarzają się zbyt rzadko.
Obawiam się po prost tego że za jakiś czas sprawa się pogorszy ale upłynie już gwarancja. A druga obawa związana jest ze znaną złośliwością przedmiotów w serwisie. Tam się "naprawiają"
Czy ktoś gdzieś może natrafił na podobny przypadek ?
cz4rnuch
18-02-2023, 12:30
Jeśli to się dzieje losowo i stosunkowo rzadko to trudno będzie serwisowi się na to natknąć o ile im się nie przyfarci. Ja mam 3kę od 4 lat i nie spotkałem się z czymś takim. Może formatuj kartę w aparacie. Ja tak robię. Baterie masz oryginalne czy może stosujesz zamienniki?
Oryginalne. Karty formatowane w aparacie.
Właśnie losowość mnie martwi, jestem praktycznie 100% pewny ze aparat w serwisie będzie działał bez żadnego problemu. To jest ta złośliwość przedmiotów w serwisie
cz4rnuch
18-02-2023, 12:42
Masz jakoś oznaczone te aku? Jeśli tak to zapisuj sobie na jakim ci się rozkraczyło. Może to problem z pinami którejś z baterii. Kiedyś coś takiego widziałem na yutubku, ale nie mogę teraz znaleźć. Przy czym to się tyczyło zamiennika.
18-500 na aps-c??
-Klient: nie da się, hahahaha :)
-Tamron: założymy się?
:twisted:
Mam prośbę.
Mam kłopot z A7III - aparat jest chyba jeszcze na gwarancji więc wyślę go do serwisu, ale jak to z serwisami bywa, może być różnie.
Szukałem ale na podobny przypadek nie trafilem.
Raz na jakiś czas aparat zawiesza się tuż po zrobieniu zdjecia. monitorek gaśnie, świeci się na stałe dioda zapisu. Po czym aparat "resetuje się" a zdjęcia nie ma.
Jest to całkowicie losowe. Różne karty. SANDISK,SONY tough,lexar
nie napisałeś z jakim to obiektywem bo to może z nim jest problem, sprawdziłeś z innym obiektywem czy jest tak samo ? używasz jakieś przejściówki itp?
Obiektyw nie ma znaczenia
Bateria - może to jest trop ?
Okazuje się że jednak mam 1 zamienik, ale jestem prawie pewien że coś takiego wystąpiło na baterii sonoskiej
Obiektyw nie ma znaczenia
...
... no nie masz racji ale ok jesteś mądrzejszy.
... no nie masz racji ale ok jesteś mądrzejszy.
nie dopowiadaj sobie czegoś czego nie napisałem
dzieje się to przy używaniu różnych szkieł
to wcale nie znaczy że obiektyw nie może być przyczyną problemów, może akurat w twoim przypadku nie jest.
To ciekawe bo akurat Sony A7 III to sprawdzony "wół roboczy" więc to nie powinna być wina aparatu.
https://www.sonyalpharumors.com/tamron-will-have-a-product-announcement-on-february-22/
Z tych patentów ciekawie dla mnie wyglądają, oprócz niedoszłego 20-50/2
28-100/2.8
70-130/2
200-800/5.6.
Ciekawe, czy któryś trafi do produkcji?
No i ta 135... Chyba na złość Nikoniarzom. ;)
Albo na pociechę, bo się okaże, że ta Nikona to Tamron w innej skórce. :lol:
Zakresy super ciekawe a jesli by sie pojawiły to pewnie ceny będą jeszcze ciekawsze ;) nowa 135 Canona 13 tys i patrząc na nowe 85 1.2 cytując klasyka tanio to juz było. Ile Nikon dorzuci podatku do przemalowanych T na Nikkora.. ;)
Nowe szkło od Sony.. https://www.optyczne.pl/566.1-Test_obiektywu-Sony_FE_50_mm_f_1.4_GM_Wst%C4%99p.html cena jak to teraz bywa jedynie 1700 euro... ale rekordowe mtfy u Optycznych,ocenione jako szkło wybitne i typ redakcji :)
Na ich stronie Sony 50/1.4 kosztuje 8199 zł. Niecały tysiąc drożej od Zeissa 50/1.4, ponad 2k taniej od 50/1.2. Raczej wpisuje się w ofertę, natomiast bardziej boli brak głębszych promocji w Sony. W zasadzie od przedłużonego Black Friday to nie widać nic konkretnego, no może coś tam jeszcze w grudniu było, ale po 15 stycznia cisza.
cz4rnuch
25-02-2023, 11:54
Spacerniaczek z tampona.
https://i.imgur.com/RFG2gsR.jpg
Ze spaceru to spodziewałbym się bardziej dzika.:)
cz4rnuch
26-02-2023, 22:28
Ja też, ale dziczki to codzienna rutyna i szkoda na nie migawki.
Wind Mill
26-02-2023, 23:17
Jakkolwiek wróbelek jest ładny, to dziczki tez warto pokazać. ;)
Tamron 35-150... No jednak szerokiego kąta na wyjazdach na nim trochę brakuje. Ale obrazek daje zajefajny.
70255
cz4rnuch
27-02-2023, 18:22
Jakkolwiek wróbelek jest ładny, to dziczki tez warto pokazać. ;)Niestety, dla bywalców tego wątku, pokazywałem już z pierdyliard razy :) Częściej można tu było spotkać chyba tylko Rokusia.
Dzisiejszej nocy będą wyjątkowe warunki obserwacji zorzy polarnej. W sumie już są.
https://www.facebook.com/GrzegorzPLB/posts/746245126875469
Niestety, dla bywalców tego wątku, pokazywałem już z pierdyliard razy :) Częściej można tu było spotkać chyba tylko Rokusia.Ptaszysko dobre, kamuflaż też. Ale z Tampona to się nie liczy.;-) Nie chcę nic sugerować, ale dziczka ze 135/1.8, albo 200/2 to chętnie bym pooglądał. Taki ryjek, albo wąsy... A Rokuś jak to Rokuś, jest tak brzydki, że aż śliczny.:-)
Tamron 35-150... No jednak szerokiego kąta na wyjazdach na nim trochę brakuje. Ale obrazek daje zajefajny.
Co to za miejscówka? Bo nie kojarzę...
Co to za miejscówka? Bo nie kojarzę...
Puerto Plata, DR
Ok, dzięki. Ładnie tam.:-)
cz4rnuch
21-03-2023, 09:52
UWA bird photography.
https://i.imgur.com/oC4MjKt.jpg
Oczywiście z rozpalającym (na tym forum) umysły bekstejdżem. Bez tego się nie liczy.
https://i.imgur.com/AJFhWVj.jpg
Wind Mill
21-03-2023, 11:33
Fajny. Obrazek z takiej odległości jak na bekstejdżu?
Nigdy takich obiektów (gabaryt) UWA nie robiłem, z pamięci odległość / wielkość / zajętość kadru se nie przywołam. ;)
Dostał chociaż jakiegoś smaczka? ;)
cz4rnuch
21-03-2023, 15:54
Obrazek z bliższej. Szurałem tak powoli w jego stronę. Ale zwierz mądry, wiedział, że nic mu nie grozi. Gratisów nie było, ale była wymiana barterowa.
cz4rnuch
22-03-2023, 00:20
I jeszcze dwie pocztóweczki.
https://i.imgur.com/zs8q9zU.jpg
https://i.imgur.com/kmPGTUe.jpg
I taka myśl mnie naszła przy okazji, niezbyt odkrywcza i po raz kolejny w sumie, że do czegoś takiego tachanie ciężkiego sprzętu (w sumie i tak nie tak ciężkiego, bo 17-28 i się przymusiłem trochę do 70-180) trochę traci sens. Wiadomo, że komórka nadal ma swoje ograniczenia, szczególnie gdy światełka mało, trzeba coś z daleka złapać czy przy mocnej lampie ze smolistymi cieniami, ale i tak chętniej po to sięgam niż po aparat. Dla wartości dokumentalnej bez różnicy. Sobie zrzuciłem fotki z aparatu i z komy na dysk i wyszło mi, że przez 2 tygodnie aparatem zrobiłem 120 fotek a komórką blisko 5 stówek. Aparatem wyszło by trochę więcej, ale akurat tam gdzie chciałem go wykorzystać to się zagapiłem i wziąłem rozładowany, bez zapasowego aku i jeszcze wypakowałem powerbanka, żeby lżej się lazło (niestety 73 pod tym względem rozpuściła na tyle, że nawet nie sprawdzam stanu naładowania baterii). I tak lazłem z tym złomem na plecach przez 6 godzin :) A koma niezawodna i zawsze pod ręką. Na przyszły wyjazd chyba zupełnie z tych szpejów zrezygnuje, ewentualnie jakiś kompakcik od canuna lub sony z jednocalówką.
Drona kup, póki można jeszcze tu i ówdzie polatać. Miejsca zajmie tyle co tele plus trochę kabelków itd.
Czyzby Samyang szykował 35-150 2.8 ?
https://www.sonyalpharumors.com/surprise-samyang-will-announce-a-new-35-150-f-2-8-fe-lens/
cz4rnuch
22-03-2023, 19:50
Czyzby Samyang szykował 35-150 2.8 ?
https://www.sonyalpharumors.com/surprise-samyang-will-announce-a-new-35-150-f-2-8-fe-lens/Chyba jednak bliźniak Tamrona z tego wyjdzie. O ile to nie kolejny fejk. Co ostatnio jest regułą na SAR :)
https://www.sonyalpharumors.com/exclusive-first-leaked-image-of-the-new-samyang-35-150mm-f-2-0-2-8-lens/
https://www.e-infin.com/eu/item/12482/samyang_af_35-150mm_f/2-2.8_fe_lens_for_sony_e
Preorder? 1179 euro...
Hm...
https://i.imgur.com/rinlRM8.png
VXD to oznaczenie Tamrona, zresztą w Tamronie 35-150/2-2.8 też występuje:
https://i.imgur.com/p8EpTYV.png
W Samyangu 24-70/2.8 jest silniczek liniowy.
I teraz pytanie:
Błąd/click-bait na stronie? Kupili technologię od Tammiego? Czy to (z jakichś powodów) przepakowany Tamron?
cz4rnuch
25-03-2023, 12:13
Tymczasem do mojej sóweczki kolejka absztyfikantów :(
https://i.imgur.com/pAOCiux.jpg
Mamy tu jakichś użytkowników A7rV?
Mam od dwóch tygodni po przesiadce z Nikona Z6. Póki co zbyt zbyt wiele z niego jeszcze nie korzystałem.
A masz jakieś pobieżne obserwacje może? :) I czym spowodowana przesiadka?
We mnie aktualnie dojrzewa taka decyzja, nastawiałem się na dokupienie Z8 do obecnej Z6, ale póki co ani widu ani słychu, nie wiadomo co to i kiedy będzie (ani za ile), a raczej potrzebuję w ciągu 1-2 miesięcy coś kupić. I pomyślałem, że jak mam wydać 20k+ zł na puchę to może jednak w systemie, który więcej oferuje i jakoś dynamiczniej się rozwija (+ kilka innych powodów).
Od dłuższego czasu chciałem zmienić aparat. Podobnie jak Ty nastawiałem się na Nikona Z8 lub następce Nikona Z7. Zależało mi na większej matrycy, osłonie matrycy przy zmianie obiektywu (choćby migawką) , zapamiętywaniu ustawień samowyzwalacza po wyłączeniu aparatu oraz na możliwości korzystania z tanich i bardzo dobrych obiektywów Sigma. Ostatnie zapowiedzi Sigmy sugerują, że raczej nie wypuszczą konkurencyjnych obiektywów dla Nikona o tych samych ogniskowych, a więc o Sigmie 50mm czy 85mm możemy (chyba) zapomnieć. Jednocześnie nie chciałem wracać do stałek 1.8, choć opinie mają bardzo dobre. Obiektywy 1.2 są poza moim budżetem. Poza tym zależało mi na czasach naświetlania powyższej 30 sekund. Wiem, że moje oczekiwania są specyficzne, ale używam głownie aparatu w terenie i te drobiazgi były dla mnie istotne.
Te wszystkie moje oczekiwania spełnia Sony A7RV, choć przyznam, że dla mnie to był majątek. Odbiję sobie to jednak na sprzedaży obiektywów, których się zebrało przez te długie lata z Nikonem. Rozmiar matrycy robi robotę. Jestem w szoku po przejściu z 24.5 na 60 Mpix jak mocno można kadrować, a obraz przy powiększeniu na 100% nadal jest idealny.
W końcu pożegnałem się na dobre z żonglowaniem FTZ. Miałem jedną przejściówkę na kilka obiektywów. Mogę w terenie zmienić obiektyw nie obawiając się, że kurz wleci do środka, a FTZ (I) będzie się blokował swoją "dupką" na statywie. Po zmianie obiektywu nie muszę już każdorazowo na nowo ustawiać samowyzwalacza. Nie rozumiem dlaczego przez tyle lat Nikon nie dał możliwości zapamiętania tego ustawienia, a na forach że już wiele lat temu ten temat był poruszany. Opóźnienie ekspozycji w ustawieniach aparatu nie jest dla mnie rozwiązaniem. Stemplowanie zdjęcia z brudów na matrycy podczas obróbki przechodzi (oby :)) do historii. Zdaję sobie sprawę, że dla osoby pracującej w studio to dziwne, przecież wystarczy przechylić aparat w dół przy zmianie obiektywu. Otóż w terenie przy wietrznej pogodzie już niekoniecznie. Aby korzystać z długich czasów naświetlania nie muszę już korzystać z SnapBridge pozbawionego sekundnika bądź z dodatkowych akcesoriów. Nikon Z7 II mają już taką możliwość, ale nadal nie spełniał pozostałych kryteriów.
Gdybym dysponował większym budżetem to zapewne przeszedłbym na Nikon Z9, choć rozmiar trochę zbyt duży. Najbardziej mi szkoda obiektywu Nikon Z 14-24 2.8. Daje naprawdę super obraz, był lekki a jednocześnie pozwalał na korzystanie z filtrów 100mm.
W SonyA7RV na chwilę obecną najbardziej przeszkadza mi brak górnego wyświetlacza, ale byłem świadomy, że muszę przyzwyczaić się do pracy bez niego. No i puszka faktycznie jest kanciata :) Nie leży w ręce tak wygodnie jak aparaty Nikona. Nie zauważyłem zaś powolnego działania menu, o czym często wspomina się w recenzjach starszych modeli. Jest to mój pierwszy aparat tej firmy i mnogość funkcji w menu robi na mnie wrażenie. Położenie przycisku zwolnienia obiektywu jest dość niewygodne. Więcej uwag w tej chwili nie przychodzi mi do głowy.
Jedno z pierwszych zdjęć wykonanych nowym aparatem:
70855
Z6 też zrobiłoby podobne, ale dzięki zmianie mogę bardziej skupić się na fotografowanym miejscu niż na ustawianiu sprzętu :)
Dzięki za obszerną odpowiedź! Widzę, że mamy podobne przemyślenia na niektóre tematy. Ja jeszcze niby nie podjąłem decyzji, ale czuję, że skoro ten pomysł zakiełkował w głowie, zacząłem robić risercze odnośnie szkieł to pewnie się skończy zakupem. Ja Z9 w ogóle nie rozważałem, bo nie potrzebny mi taki wielki i ciężki kloc, większość tych super szybkich osiągów też jest dla mnie zbędna - jedynie AF brzmi bardzo fajnie, ale obstawiam, że i tak w sony będzie wystarczający.
Martwi mnie jedynie trochę ergonomia i guzikologia - tę nikonowską od zawsze mega lubiłem, porządek i logika w menu były imo wzorowe, nawet jak z danej funkcji dawno nie korzystałem to bardzo łatwo było to zlokalizować w menu. W sony natomiast zawsze czuję się jakby zapomnieli zatrudnić kogoś od UX/UI i puścili to w wersji przedprodukcyjnej... Zetki też mi super leżą w rękach, ale może to jedynie kwestia przyzwyczajenia - w końcu jakoś ci wszyscy ludzie tego kanciastego sony używają :D Nie rozumiem też pustej przestrzeni na górnej ściance po lewej stronie - zmarnowana powierzchnia. A mogli tam wcisnąć jakieś małe LCD chociaż, albo dodatkowe customowe przyciski, cokolwiek...
Przeciwieństwem jest chyba z tego co widziałem to moblina appka do sterowania/zgrywania zdjęć, która w sony po prostu DZIAŁA. W nikonie użerania się z tymi wynalazkami (nigdy nie mogłem dojść do ładu z tym, wieczne zrywanie połączenia, fochy softu etc).
Ze szkłami ze skrajności w skrajność - w nikonie w kwestii 35/50mm w sumie nie ma wyboru za bardzo, a jak zacząłem przeglądać co jest pod sony, to z kolei mam mętlik i klęska urodzaju :D Za 50 1.8S na pewno będę tęsknił, bo to rewelacyjne szkło, jedno z moich ulubionych ever, do jednej puszki prawie przyspawane, ale może jest odpowiednik w sony jakościowo-cenowy? Ktoś coś może doradzić?
85 to myślę, że 1.8 od sony brzmi rozsądnie i jest powszechnie chwalone z tego co poczytałem, wiec chyba bezpieczny wybór - ale chętnie posłucham jakichś opinii innych, zanim się nie przekopię w tym wątku.
cz4rnuch
28-03-2023, 21:27
...Za 50 1.8S na pewno będę tęsknił, bo to rewelacyjne szkło, jedno z moich ulubionych ever, do jednej puszki prawie przyspawane, ale może jest odpowiednik w sony jakościowo-cenowy? Ktoś coś może doradzić?...Ten obiektyw (takiej jakości) będzie ci najtrudniej znaleźć w nowym systemie. Najbliżej będzie Zeiss 55/1.8 o zbliżonej ostrości, resztą parametrów optycznych raczej nieco ustępuje Nikkorowi, ale za to mniejszy i chyba z lepszym AFem. I sporo droższy. Osobiście jednak poszedłbym w 50/1.4 od Samyanga w wersji II(tańszy/dość lekki/kompaktowy, z pięknym bokehem [oczywiście jak dla kogo] i dobry optycznie) lub Sigmy, która niewiele ustępuje najnowszemu Sony. A kosztuje jeszcze rozsądne pieniądze.
...85 to myślę, że 1.8 od sony brzmi rozsądnie i jest powszechnie chwalone z tego co poczytałem, wiec chyba bezpieczny wybór - ale chętnie posłucham jakichś opinii innych, zanim się nie przekopię w tym wątku.Mam ten obiektyw i mi on pasuje. Jest ostry, tani i ma świetny AF. Ale też i dość specyficzny bokeh. Radziłbym popatrzyć na flickr i sprawdzić czy odpowiada. Jeśli tak to brać a jak nie to tutaj również warto spojrzeć na 85/1.4 od Sigmy i Samyanga. Tu dla odmiany Sigma jest najbardziej chwalona, ale Samy też ma swoje plusy. Oba obiektywy w najnowszych wersjach, bo Sigma też jest w wersji lustrzankowej a Samyang ma dwie wersje z których pierwsza jest gorsza.
I przerywnik:
https://i.imgur.com/XxapQNX.jpg
Ten obiektyw (takiej jakości) będzie ci najtrudniej znaleźć w nowym systemie. Najbliżej będzie Zeiss 55/1.8 o zbliżonej ostrości, resztą parametrów optycznych raczej nieco ustępuje Nikkorowi, ale za to mniejszy i chyba z lepszym AFem. I sporo droższy. Osobiście jednak poszedłbym w 50/1.4 od Samyanga w wersji II(tańszy/dość lekki/kompaktowy, z pięknym bokehem [oczywiście jak dla kogo] i dobry optycznie) lub Sigmy, która niewiele ustępuje najnowszemu Sony. A kosztuje jeszcze rozsądne pieniądze.
Tak myślałem, że tutaj będzie problem. Głównie mi zależy na pewnym AF, przyzwoitej ostrości, dobrym mikrokontraście i dobrej pracy pod światło (uwielbiam mocny backlight). Malarskość jako taka jest dla mnie na dalszym planie, w 75% pracuję komercyjnie (portrety biznesowe, korpo, kampanie wizerunkowe czy lifestyle) gdzie to nie ma większego znaczenia, klient tego nie widzi i ja sam raczej też przestałem się na tym skupiać. Byle bokeh nie był zblurowanym gaussem to będzie wystarczająco :D
Mam ten obiektyw i mi on pasuje. Jest ostry, tani i ma świetny AF. Ale też i dość specyficzny bokeh. Radziłbym popatrzyć na flickr i sprawdzić czy odpowiada. Jeśli tak to brać a jak nie to tutaj również warto spojrzeć na 85/1.4 od Sigmy i Samyanga. Tu dla odmiany Sigma jest najbardziej chwalona, ale Samy też ma swoje plusy. Oba obiektywy w najnowszych wersjach, bo Sigma też jest w wersji lustrzankowej a Samyang ma dwie wersje z których pierwsza jest gorsza.
Wszędzie widzę właśnie takie pozytywne opinie. Ale wybór w 85 jest kosmiczny, aż jestem oszołomiony jak zacząłem sprawdzać co można kupić.
A jakie macie opinie o samyangach 45 i 75 1.8? Nie rozważam ich raczej jako głównych szkieł do pracy, ale ta 45 wygląda sympatycznie pod jakieś wyjazdy (do zetki chciałem kupić 40/2) - o ile będzie mi się jeszcze chciało zabierać coś poza ajfonem (dopisuję się do Twoich przemyśleń z kilku postów wyżej, zwłaszcza jak zacząłem się bawić rawami 48mpx z telefonu które naprawdę dają radę).
Przerywniki z Teide?
Mamy tu jakichś użytkowników A7rV?
Mamy, kupiłem pod koniec zeszłego roku, a co? ;-)
Ze szkłami ze skrajności w skrajność - w nikonie w kwestii 35/50mm w sumie nie ma wyboru za bardzo, a jak zacząłem przeglądać co jest pod sony, to z kolei mam mętlik i klęska urodzaju :D Za 50 1.8S na pewno będę tęsknił, bo to rewelacyjne szkło, jedno z moich ulubionych ever, do jednej puszki prawie przyspawane, ale może jest odpowiednik w sony jakościowo-cenowy? Ktoś coś może doradzić?
85 to myślę, że 1.8 od sony brzmi rozsądnie i jest powszechnie chwalone z tego co poczytałem, wiec chyba bezpieczny wybór - ale chętnie posłucham jakichś opinii innych, zanim się nie przekopię w tym wątku.
Rewelacyjna Sigma 50mm f/1.4 DG DN Art
Zreszta co do 85m, to tak samo: Sigma 85mm f/1.4 DG DN Art
Oba małe, zgrabne, rewelacyjnie ostre, i uszczczelnione.
Moim zdaniem oba lepsze niż systemowe Sony GM - bo i te testowałem, ale w końcu zostałem z Sigmą.
morzon Mnie Sa45/1.8 jakoś nie podpasował. Myślę że 80% to nie moja ogniskowa, ale 20% to obrazek, moim zdaniem jakiś przekontrastowany. Muszę przy okazji podpiąć tę 45, może zmienię zdanie ;). Ciekawie wygląda Sony 40/2.5. Po zarejestrowaniu aparatu dostajesz voucher 3x450 zł na szkła Sony, chyba to wciąż działa. Natomiast 18/2.8 Samyanga to bardzo fajne szkiełko, jeśli szukasz niedrogiego uwa.
cz4rnuch
29-03-2023, 07:18
Tak myślałem, że tutaj będzie problem. Głównie mi zależy na pewnym AF, przyzwoitej ostrości, dobrym mikrokontraście i dobrej pracy pod światło (uwielbiam mocny backlight)...Wszystko to ma 55/1.8 (nie wiem jak z pracą pod światło), ale jest nieprzyzwoicie drogi jak na standard o takich parametrach. Dlatego wolałbym iść w f/1.4
A jakie macie opinie o samyangach 45 i 75 1.8? Nie rozważam ich raczej jako głównych szkieł do pracy, ale ta 45 wygląda sympatycznie pod jakieś wyjazdy (do zetki chciałem kupić 40/2) - o ile będzie mi się jeszcze chciało zabierać coś poza ajfonem (dopisuję się do Twoich przemyśleń z kilku postów wyżej, zwłaszcza jak zacząłem się bawić rawami 48mpx z telefonu które naprawdę dają radę).45 miałem. Jako szkło wyjazdowe spoko opcja, ale ja sprzedałem, bo mi nie odpowiadała ta ogniskowa (wolę 35 i tu ponoć Samy baaardzo wyszła 35/1.8, świetna optycznie). 75 nie miałem, ale bokeh jeszcze bardziej specyficzny niż w sony. Chichy pokazywał tu swój test tego szkła. Może wyguglujesz.
Przerywniki z Teide?Po sąsiedzku z pobliskiej La Palmy. Edit: Rzeczywiście jedno z Teneryfy.
I taka myśl mnie jeszcze naszła, że większość ludzi zmienia na sony ze względu na szkła (lub af) a ty swoje ulubione szkła masz w nikonie. Jest sens zmieniać? 7r5 to duży wydatek. Za jakiś czas pewnie wyjdzie to z8, w cenie podejrzewam zbliżonej, a nawet jeśli nie to na bank pokażą poprawione z7III.
m_a_g Mógłbyś opisać Sony a7rV w porównaniu do tego co miałeś lub posiadasz obecnie w Sony, zarówno plusy i minusy ?
W modelu Sony a7rIV w połączeniu z obiektywem Sony 200-600 występowały czasem problemy, np. z całej serii zdjęć zdarzały się zupełnie zepsute zdjęcia gdy pozostałe w serii były idealne. Wiem, że mieli to poprawić w nowym oprogramowaniu do a7rV, tylko czy faktycznie jest już dobrze ? problem ten nie występował z modelami a9 i a1 z tego co pisali na forach. Testowałeś może bracketing ostrości i możesz coś napisać jak to się sprawdza przy zdjęciach macro ? Reklamują ten model zachwalając stabilizację będącą odpowiednikiem 8 stopni przysłony, jak jest to w praktyce ?
m_a_g Mógłbyś opisać Sony a7rV w porównaniu do tego co miałeś lub posiadasz obecnie w Sony, zarówno plusy i minusy ?
W modelu Sony a7rIV w połączeniu z obiektywem Sony 200-600 występowały czasem problemy, np. z całej serii zdjęć zdarzały się zupełnie zepsute zdjęcia gdy pozostałe w serii były idealne. Wiem, że mieli to poprawić w nowym oprogramowaniu do a7rV, tylko czy faktycznie jest już dobrze ? problem ten nie występował z modelami a9 i a1 z tego co pisali na forach. Testowałeś może bracketing ostrości i możesz coś napisać jak to się sprawdza przy zdjęciach macro ? Reklamują ten model zachwalając stabilizację będącą odpowiednikiem 8 stopni przysłony, jak jest to w praktyce ?
tandori, w skrócie - ten aparat dla mnie do moich zastosowań ma same plusy. Jakość obrazu - super. AF - super. Możliwość konfiguracji - super. EVF - super. Nawet LCD jest lepszy niż w poprzedniku chociaż to mi akurat zwisa.
Natomiast do strzelania seriami i teleobiektywów - trudno mi się odnieść bo go do tego nie używam. Jak dla mnie to nie jest aparat do akcji i strzelania seriami, tylko świetne narzędzie do portretu czy krajobrazu.
A7RV moim zdaniem ma za mało FPS i brak dobrej migawki elektronicznej do serii (długi czas odczytu powoduje rolling shutter przy fotografowaniu akcji na migawce elektronicznej). To nie znaczy że się nie da, zwyczajnie Sony oferuje inne aparaty lepiej do tego stworzone.
Tak czy inaczej, z działania AF jestem bardzo zadowolony i jak dla mnie nie ma tu nic do poprawy, wykrywanie twarzy / osoby nawet w ruchu działa bajecznie, nawet ze szkłami typu 135 f1.8 GM gdzie GO jest papierowa.
Tak czytam co napisałeś o tych problemach z AF w A1 i jestem zaskoczony - używam A1 do fotografii ptaków w komplecie z 200-600 i nigdy nie doświadczyłem problemu z AF który opisujesz.
Jak dla mnie A1 to najepszy apratat na rynku obecnie pod względem AF (i każdym innym zresztą). Zrobiłem tym aparatem ponad 100,000 zdjęć fotografując seriami właśnie na 30fps.
O stabilizacji w A7RV też nie będę się rozpisywał (wątpię w te 8 stopni, chyba że masz również kompatybilny stabilizowany obiektyw), ja używam z nim jasnych obiektywów i nigdy nie zszedłem z czasami poniżej 1/100 czy jakoś tak.
W każdym razie IBIS działa i żadnych poruszonych zdjęć nie miałem, to w praktyce.
Focus bracketing nie używam bo nie fotografuję maco.
Mamy, kupiłem pod koniec zeszłego roku, a co? ;-)
Rewelacyjna Sigma 50mm f/1.4 DG DN Art
Zreszta co do 85m, to tak samo: Sigma 85mm f/1.4 DG DN Art
Oba małe, zgrabne, rewelacyjnie ostre, i uszczczelnione.
Moim zdaniem oba lepsze niż systemowe Sony GM - bo i te testowałem, ale w końcu zostałem z Sigmą.
No właśnie ciekaw jestem opinii użytkowników, jutubowe recenzje to tak jakoś... meh. Wiem, że masz sporo sprzętu, więc fajnie poznać Twoje zdanie, bo masz bezpośrednie porównanie. Ciekaw jestem opinii względem Z7II (bo gdzieś tam rozważałem tę puszkę przez chwilę jeśli by zostawać w nikonie) oraz np A7r3. Trochę widzę, że już napisałeś kilka postów niżej, ale jeszcze bym podpytał:
- ten AF faktycznie jakoś znacznie lepiej działa niż w poprzednikach, zwłaszcza tracking i eyeAF? Jak wg Ciebie jest względem nikona (poza Z9 - nie moja bajka, której nie rozważam)?
- korzystałeś z tych mniejszych RAWów? Jest to jakiś boost jakościowy względem standardowych matryc ~24-26mpx? Przyznam, że jest to jeden z argumentów za tym żeby dopłacić względem a7r4, nie zawsze potrzebuję tyle mpx, a zapełniać karty i dyski zbędnymi danymi jest dla mnie bezcelowe.
- obrazek przy takim upakowaniu jest okej pod względem szumu? Wiem, że to mocno względne, ale jeśli coś jest znacznie gorsze od podobnych (nawet mniej upakowanych konkurentów) to da się to ocenić.
- zdaje się, że jest nowe menu - jak oceniasz zmianę? Lepiej/gorzej?
- używałeś może tego trybu multiresolution czy jak to się tam nazywa? Że robi albo bardzo detaliczny obrazek, albo 240mpx? Nie miałem z czymś takim nigdy do czynienia i nie wiem czy to cokolwiek warte.
- jak z żywotnością na baterii z Twojego doświadczenia?
morzon Mnie Sa45/1.8 jakoś nie podpasował. Myślę że 80% to nie moja ogniskowa, ale 20% to obrazek, moim zdaniem jakiś przekontrastowany. Muszę przy okazji podpiąć tę 45, może zmienię zdanie ;). Ciekawie wygląda Sony 40/2.5. Po zarejestrowaniu aparatu dostajesz voucher 3x450 zł na szkła Sony, chyba to wciąż działa. Natomiast 18/2.8 Samyanga to bardzo fajne szkiełko, jeśli szukasz niedrogiego uwa.
No muszę przy jakiejś okazji obczaić samemu tę 45 1.8, bo cena śmieszna i ciekawi mnie to szkiełko. Chyba jest kategorii love/hate - opinie są dość podzielone.
40 2.5 ma jakąś absurdalną cenę jak dla mnie za te parametry, trochę za ciemny jak na stałkę dla mnie ;)
Do UWA potrzebuję zooma raczej, stałki się u mnie nie spisują. Coś pokroju 16-35/4, ale chyba niekoniecznie te sony, bo widzę, że dość drogie są - chyba, że nie ma sensownej konkurencji w tej kategorii i warto dołożyć to okej. Macie jakieś polecajki sensowne? Sigmy, tamrony?
Wszystko to ma 55/1.8 (nie wiem jak z pracą pod światło), ale jest nieprzyzwoicie drogi jak na standard o takich parametrach. Dlatego wolałbym iść w f/1.4
To prawda, cena jest trochę od czapy, od takich szkieł 1.8 trochę uciekam z nikona (tzn tak wycenionych).
I taka myśl mnie jeszcze naszła, że większość ludzi zmienia na sony ze względu na szkła (lub af) a ty swoje ulubione szkła masz w nikonie. Jest sens zmieniać? 7r5 to duży wydatek. Za jakiś czas pewnie wyjdzie to z8, w cenie podejrzewam zbliżonej, a nawet jeśli nie to na bank pokażą poprawione z7III.
Hmm - mam jedno szkło które bardzo lubię w nikonie (50s) i tyle. Natomiast mało mi nikon oferuje w kwestii 35/85, które są u mnie obok 50 też podstawowym, codziennym narzędziem. 35 muszę mocniej rozpoznać temat, bo chyba w tej ogniskowej chciałbym 1.4 (mam arta przez FTZ, ale nie znoszę tej przejściówki), ew na początkowy moment po przesiadce kupić 1.8 żeby nie przeginać z budżetem.
W kwestii 135 nie ma nic, a chodzi za mną to szkło na niektóre okazje. Sigma przez FTZ to nie jest rozwiązanie (w sumie cokolwiek przez FTZ to nie jest rozwiązanie tylko proteza). Plusem w sony jest trochę takiej egzotyki (dla mnie egzotyki) - czyli jakieś małe, jasne, tanie stałki na wyjazdy i inne ciekawe konstrukcje typu 35-150 (zaraz ma być samyang jeszcze) czy 20-70 (w niezrozumiałej w Polsce cenie co prawda).
Poza szkłami (wyborem oraz cenami) jest więcej powodów - lepszy AF też mnie interesuje, większa integracja z moimi znajomymi (większość na sony obecnie), lepiej i szybciej rozwijający się system (rynek szkieł, ciągłe premiery, jakieś akcje cashbackowe), video (sony mnóstwo osób używa więc wsparcie czy wspólne projekty to mniej skomplikowany proces), super gibany ekranik (pochyły które lubię oraz dodatkowo to ramię), appka/komunikacja.
Trochę nie widzę minusów przesiadki - chyba, że to już wjeżdża przekonywanie siebie i racjonalizacja zakupu nowego sprzętu :D Nawet finansowo wydaje mi się, że nie wyjdzie to jakoś niekorzystnie (wyrzucając poza nawias samo główne body, bo czy zostanę w nikonie z jakimś z8 czy przejdę na sony to taki wydatek się pojawi). Mam do sprzedania więcej szpejów: lustrzankowych szkieł oraz D750/D800 więc powinno wyjść bez specjalnych dokładek (o ile w ogóle). Przy cenach szkieł sony też mogę bardziej kontrolować ile wydam na przesiadkę - z tych popularnych ogniskowych szkła są na dosłownie każdej półce cenowej więc można to robić budżetowo albo priorytetyzować i kupić lepsze 35, a przyoszczędzić na start na 50/85/UWA. Jako drugie body poszukam pewnie używanej, nie zamęczonej A7iii.
No właśnie ciekaw jestem opinii użytkowników, jutubowe recenzje to tak jakoś... meh. Wiem, że masz sporo sprzętu, więc fajnie poznać Twoje zdanie, bo masz bezpośrednie porównanie. Ciekaw jestem opinii względem Z7II (bo gdzieś tam rozważałem tę puszkę przez chwilę jeśli by zostawać w nikonie) oraz np A7r3. Trochę widzę, że już napisałeś kilka postów niżej, ale jeszcze bym podpytał:
- ten AF faktycznie jakoś znacznie lepiej działa niż w poprzednikach, zwłaszcza tracking i eyeAF? Jak wg Ciebie jest względem nikona (poza Z9 - nie moja bajka, której nie rozważam)?
- korzystałeś z tych mniejszych RAWów? Jest to jakiś boost jakościowy względem standardowych matryc ~24-26mpx? Przyznam, że jest to jeden z argumentów za tym żeby dopłacić względem a7r4, nie zawsze potrzebuję tyle mpx, a zapełniać karty i dyski zbędnymi danymi jest dla mnie bezcelowe.
- obrazek przy takim upakowaniu jest okej pod względem szumu? Wiem, że to mocno względne, ale jeśli coś jest znacznie gorsze od podobnych (nawet mniej upakowanych konkurentów) to da się to ocenić.
- zdaje się, że jest nowe menu - jak oceniasz zmianę? Lepiej/gorzej?
- używałeś może tego trybu multiresolution czy jak to się tam nazywa? Że robi albo bardzo detaliczny obrazek, albo 240mpx? Nie miałem z czymś takim nigdy do czynienia i nie wiem czy to cokolwiek warte.
- jak z żywotnością na baterii z Twojego doświadczenia?
OK, postaram się odpowiedzieć tak wyczerpująco jak umiem:
- czy AF w A7RV (pytałeś się o EyeAF) niż A7R3? Jak dla mnie w obu aparatach działa znakomicie. Jeżeli tylko widać twarz (nawet w czapce czy okularach) to w obu aparatach ostrość jest zawsze na oko i tyle. W A7RV są nowe ficzery typu śledzenie konkretnej twarzy, no to już jest bajer, i działa świetnie, z tym czy to komuś się przyda to zależy od zastosowań. Ja osobiście nie znajduję zastosowania przy moich portretach. Czy jest lepiej względem Z7II? Jest. Ale w Nikonie też tragedii nie ma.
- nie korzystam z mniejszych plików RAW, zależy mi na jak największej rozdzielczości. Karty obecnie są tak tanie że szkoda sobie tym głowę zawracać. Jeżeli faktycznie bardzo potrzebujesz miejsca to moim zdaniem lepiej wyjdziesz używając pełnej rozdzielczości i skompresowanych (stratnie) RAWów, to obniża wielkość plików a jakość prawie identyczna (ja nie widzę różnicy).
- Zarówno A7R3 jak i A7R5 doskonale sobie radzą z szumami przy wysokich ISO, do tego przy tych rozdzielczościach i ilości detalu bez problemu można odszumić zdjęcie bez widocznej utraty jakości. Ale nawet bez odszumiania RAW'y z A7R5 na ISO 6400 wyglądają naprawdę dobrze i nie trzeba za wiele kombinować.
- Nowe menu oceniam lepiej. To w zasadzie jedyny powód dla którego kupiłem A7RV zamiast kolejne A7R3 - chciałem mieć to samo menu co A1.
- Żywotność baterii... w ogóle o tym nie myślę. Nigdy mi się jeszcze nie skończyła. Wychodziłem robić zdjęcia, przez kilka godzin robiem ich kilkaset (kilka tysięcy czasami na A1 seriami, a to ta sama bateria), wracałem do domu, i jeszcze było 40%. Samo robienie zdjęć baterii mocno nie zużywa, raczej zabawa aparatem, podgląd, i tak dalej. W zasadzie w bezlusterkowcach należałoby mierzyć wydajność baterii w roboczogodzinach a nie w ilości zdjęć :-) W A7R3 tak samo.
cybulski
29-03-2023, 17:11
He he morzon no proszę :)
Ze swojej strony mogę dodać że 50tki Z 1.8 żałować nie będziesz. Tutaj masz ogrom wyboru i nie ma po co brać 1.8 lepiej 1.4.
cz4rnuch
29-03-2023, 17:18
...Hmm - mam jedno szkło które bardzo lubię w nikonie (50s) i tyle. Natomiast mało mi nikon oferuje w kwestii 35/85, które są u mnie obok 50 też podstawowym, codziennym narzędziem...Ok, źle cię zrozumiałem. Myślałem, że chodzi ci jedynie o 50 i 85 a tu faktycznie większe zakupy się szykują. Co do UWA to Sony są naj, ale drożyzna (jak to u nich, nowe szkła wszystkie są drogie). Taniej wyjdzie polecana Sigma 14-24 zaprojektowana już pod bezlustra. Bardzo dobre szkło. Albo po taniości Tamron 17-28. Ostatnio nawet Nikon go przefarbował na swoje logo. Dobry obiektyw, moim zdaniem, ale ja go używam na 24Mpx. Czy da radę na matrycy piątki to nie wiem? (chyba na SAR) była taka tabelka jak się obiektywy zachowują na poszczególnych matrycach, ale nie przypomnę sobie kiedy i kto był autorem. I nie traktowałbym tego jako wyrocznię :)
Mnie się podoba Sigma 16-28/2.8 jeśli chodzi o uwa. 40/2.5 cennikowo ponad 3k, ale z rabatami kupisz tysiac taniej.
cz4rnuch
29-03-2023, 21:14
Mnie się podoba Sigma 16-28/2.8 jeśli chodzi o uwa...Zapomniałem, że coś takiego istnieje. Alternatywa dla Tamrona. Poniżej porównanie obu na A1:
https://www.youtube.com/watch?v=sGO-7LY8HY4
Dziś mnie wyskoczyło, że sony zapodało nowy aparat (właściwie kamerę) do blogasków. Takie troszku SIII tylko z dodatkowymi funkcjami, dużo taniej i bez wizjera :)
https://www.youtube.com/watch?v=2rMgWP-Qvo8
OK, postaram się odpowiedzieć tak wyczerpująco jak umiem:
- czy AF w A7RV (pytałeś się o EyeAF) niż A7R3? Jak dla mnie w obu aparatach działa znakomicie. Jeżeli tylko widać twarz (nawet w czapce czy okularach) to w obu aparatach ostrość jest zawsze na oko i tyle. W A7RV są nowe ficzery typu śledzenie konkretnej twarzy, no to już jest bajer, i działa świetnie, z tym czy to komuś się przyda to zależy od zastosowań. Ja osobiście nie znajduję zastosowania przy moich portretach. Czy jest lepiej względem Z7II? Jest. Ale w Nikonie też tragedii nie ma.
- nie korzystam z mniejszych plików RAW, zależy mi na jak największej rozdzielczości. Karty obecnie są tak tanie że szkoda sobie tym głowę zawracać. Jeżeli faktycznie bardzo potrzebujesz miejsca to moim zdaniem lepiej wyjdziesz używając pełnej rozdzielczości i skompresowanych (stratnie) RAWów, to obniża wielkość plików a jakość prawie identyczna (ja nie widzę różnicy).
- Zarówno A7R3 jak i A7R5 doskonale sobie radzą z szumami przy wysokich ISO, do tego przy tych rozdzielczościach i ilości detalu bez problemu można odszumić zdjęcie bez widocznej utraty jakości. Ale nawet bez odszumiania RAW'y z A7R5 na ISO 6400 wyglądają naprawdę dobrze i nie trzeba za wiele kombinować.
- Nowe menu oceniam lepiej. To w zasadzie jedyny powód dla którego kupiłem A7RV zamiast kolejne A7R3 - chciałem mieć to samo menu co A1.
- Żywotność baterii... w ogóle o tym nie myślę. Nigdy mi się jeszcze nie skończyła. Wychodziłem robić zdjęcia, przez kilka godzin robiem ich kilkaset (kilka tysięcy czasami na A1 seriami, a to ta sama bateria), wracałem do domu, i jeszcze było 40%. Samo robienie zdjęć baterii mocno nie zużywa, raczej zabawa aparatem, podgląd, i tak dalej. W zasadzie w bezlusterkowcach należałoby mierzyć wydajność baterii w roboczogodzinach a nie w ilości zdjęć :-) W A7R3 tak samo.
Super, dzięki wielkie! Czyli wydaje się, że to całkiem niezła puszka. A w drugą stronę - czy jest co Ci się w tym aparacie nie podoba, co słabo działa, drażni Cię?
He he morzon no proszę :)
Ze swojej strony mogę dodać że 50tki Z 1.8 żałować nie będziesz. Tutaj masz ogrom wyboru i nie ma po co brać 1.8 lepiej 1.4.
Nie jestem pewien czy chce mi się taszczyć znowu te szkła 1.4. Wcześniej (w czasach lustra) miałem tylko 1.4 stałki, ale to trochę też z powodu tego, że wersje 1.8 były nie tylko ciemniejsze, ale zwyczajnie gorsze (starsze 50 1.8 to był raczej dramat, 85 1.8d był koszmarkiem na pełnej dziurze). Obecnie to w sumie większość tych 1.8 jest naprawdę spoko, ciężko się do czegoś przyczepić o ile nie mamy specyficznych bokehowych upodobań albo o ile nie jesteśmy pixelpepperami. Różnica w świetle jest dla mnie mało istotna, zwłaszcza przy dzisiejszych matrycach z dobrym wysokim iso/skuteczną stabilizacją. Miałem 50arta i z uśmiechem wymieniłem na 50s.
Ok, źle cię zrozumiałem. Myślałem, że chodzi ci jedynie o 50 i 85 a tu faktycznie większe zakupy się szykują. Co do UWA to Sony są naj, ale drożyzna (jak to u nich, nowe szkła wszystkie są drogie). Taniej wyjdzie polecana Sigma 14-24 zaprojektowana już pod bezlustra. Bardzo dobre szkło. Albo po taniości Tamron 17-28. Ostatnio nawet Nikon go przefarbował na swoje logo. Dobry obiektyw, moim zdaniem, ale ja go używam na 24Mpx. Czy da radę na matrycy piątki to nie wiem? (chyba na SAR) była taka tabelka jak się obiektywy zachowują na poszczególnych matrycach, ale nie przypomnę sobie kiedy i kto był autorem. I nie traktowałbym tego jako wyrocznię :)
Tak, to większa zmiana, 4-5 szkieł i dwie puszki do kupienia w krótkim czasie żeby szybko się przesiąść i już na tym pracować. Dlatego tak rozkminiam, pytam i wertuję co się nawinie. Swoją drogą - znacie jakieś sensowne fora/grupy fb (w stylu nikoniarzy czy nikon z polska) gdzie można poczytać takie rozkminy jak na naszym forum? W sensie gdzie soniarze siedzą? :D Oraz giełdy sony?
Skoro nikon zaadaptował tego Tampona to pewnie na zetkowych 45mpx też daje radę, nie podejrzewam żeby wpuścili coś co nie wydoli...
Mnie się podoba Sigma 16-28/2.8 jeśli chodzi o uwa.
Zapomniałem, że coś takiego istnieje. Alternatywa dla Tamrona. Poniżej porównanie obu na A1:
https://www.youtube.com/watch?v=sGO-7LY8HY4
Właśnie dzisiaj oglądałem to porównanie i słabo ta sigma wypadła w porównaniu do Tamrona. Monstrualna beczka na 16mm (5:02 w tym filmie), do tego ostrość zdaje się, że też sporo gorzej. A szkła w tej samej cenie w zasadzie. Skłaniam się ku Tamronowi raczej, chyba, że któreś Sony f4 bym znalazł w sensowniejszych pieniądzach.
Super, dzięki wielkie! Czyli wydaje się, że to całkiem niezła puszka. A w drugą stronę - czy jest co Ci się w tym aparacie nie podoba, co słabo działa, drażni Cię?
W A7RV? Narzekać zawsze można. No więc skoro już muszę, to mogę ponarzekać że nie ma takiego samego układu pokręteł jak A1. No i położenie przycisku nagrywania wideo, które zostało zmienione w porównaniu do poprzednich modeli. Tak, wiem, jest teraz łatwiej dostępny ale ja go w ogóle nie używam i mnie tylko przeszkadza. Ale to wszystko to takie czepianie się i nic więcej, do tego zauważy to tylko ktoś kto używa A1 i A7RV naprzemiennie.
Nie jestem pewien czy chce mi się taszczyć znowu te szkła 1.4. Wcześniej (w czasach lustra) miałem tylko 1.4 stałki, ale to trochę też z powodu tego, że wersje 1.8 były nie tylko ciemniejsze, ale zwyczajnie gorsze (starsze 50 1.8 to był raczej dramat, 85 1.8d był koszmarkiem na pełnej dziurze). Obecnie to w sumie większość tych 1.8 jest naprawdę spoko, ciężko się do czegoś przyczepić o ile nie mamy specyficznych bokehowych upodobań albo o ile nie jesteśmy pixelpepperami. Różnica w świetle jest dla mnie mało istotna, zwłaszcza przy dzisiejszych matrycach z dobrym wysokim iso/skuteczną stabilizacją. Miałem 50arta i z uśmiechem wymieniłem na 50s.
Nowe Sigmy Art o których Ci pisałem - projektowane specjalnie pod bagnet E, te z literkami DG DN - to zupełnie inne konstrukcje. One mają światło 1.4 a ważą połwę tego co starsze ART'y o tym samym świetle pod lustrzanki.
70893
tandori, w skrócie - ten aparat dla mnie do moich zastosowań ma same plusy. Jakość obrazu - super. AF - super. Możliwość konfiguracji - super. EVF - super. Nawet LCD jest lepszy niż w poprzedniku chociaż to mi akurat zwisa.
Natomiast do strzelania seriami i teleobiektywów - trudno mi się odnieść bo go do tego nie używam. Jak dla mnie to nie jest aparat do akcji i strzelania seriami, tylko świetne narzędzie do portretu czy krajobrazu.
A7RV moim zdaniem ma za mało FPS i brak dobrej migawki elektronicznej do serii (długi czas odczytu powoduje rolling shutter przy fotografowaniu akcji na migawce elektronicznej). To nie znaczy że się nie da, zwyczajnie Sony oferuje inne aparaty lepiej do tego stworzone.
Tak czy inaczej, z działania AF jestem bardzo zadowolony i jak dla mnie nie ma tu nic do poprawy, wykrywanie twarzy / osoby nawet w ruchu działa bajecznie, nawet ze szkłami typu 135 f1.8 GM gdzie GO jest papierowa.
Tak czytam co napisałeś o tych problemach z AF w A1 i jestem zaskoczony - używam A1 do fotografii ptaków w komplecie z 200-600 i nigdy nie doświadczyłem problemu z AF który opisujesz.
Jak dla mnie A1 to najepszy apratat na rynku obecnie pod względem AF (i każdym innym zresztą). Zrobiłem tym aparatem ponad 100,000 zdjęć fotografując seriami właśnie na 30fps.
O stabilizacji w A7RV też nie będę się rozpisywał (wątpię w te 8 stopni, chyba że masz również kompatybilny stabilizowany obiektyw), ja używam z nim jasnych obiektywów i nigdy nie zszedłem z czasami poniżej 1/100 czy jakoś tak.
W każdym razie IBIS działa i żadnych poruszonych zdjęć nie miałem, to w praktyce.
Focus bracketing nie używam bo nie fotografuję maco.
Problemy występowały z serią R, zarówno w A1 jak i w A9 problem ten nie występował, więc u Ciebie w A1 wszystko działa prawidłowo, tak też w poprzednim poście napisałem. W serii zarówno a7RIV jak i a7RV strzelają po 10 klatek, to nie jest dużo, tylko czemu cześć osób fotografujących przyrodę i zdjęcia lotnicze decyduje się na te modele ? podejrzewam, że chodzi kasę bo a1 swoje jednak kosztuje. Po rozmowie z kolegą powiedział mi tak, kasa i dlatego bierze pod uwagę część zdjęć straconych z serii R tylko jak się trafi to jakość jest bardzo dobra i przy fotografii ptaków jest z czego kadrować, jak przeglądam zachodnie forach widzę podobne głosy zarówno jeśli chodzi o a7RIV jak i a7RV. Porównując nowy model do a7RIV to wydaje się w piątce sporo poprawili, ale i nie mogę zrozumieć czemu pokrętło kompensacji ekspozycji jest teraz całe czarne i nie widać jaką korekcje wprowadzamy.
Co do Sigmy 16-28 to czytamy chyba inne testy albo co innego jest ważne ;).
https://sonyalpha.blog/2022/06/30/sigma-16-28mm-f2-8-dg-dn-contemporary/
Tamron jest "goły ", Sigma ma pierścień przysłon, co kto lubi. W aparatach Sony działają wszystkie korekty zaszyte w szkłach niezależnie od marki, Nikon wiadomo jak co i rusz próbował coś uwalić, szkło do serwisu albo dock. Dla mnie była to jedna z bardziej wkurzających rzeczy.
Problemy występowały z serią R, zarówno w A1 jak i w A9 problem ten nie występował, więc u Ciebie w A1 wszystko działa prawidłowo, tak też w poprzednim poście napisałem. W serii zarówno a7RIV jak i a7RV strzelają po 10 klatek, to nie jest dużo, tylko czemu cześć osób fotografujących przyrodę i zdjęcia lotnicze decyduje się na te modele ? podejrzewam, że chodzi kasę bo a1 swoje jednak kosztuje. Po rozmowie z kolegą powiedział mi tak, kasa i dlatego bierze pod uwagę część zdjęć straconych z serii R tylko jak się trafi to jakość jest bardzo dobra i przy fotografii ptaków jest z czego kadrować, jak przeglądam zachodnie forach widzę podobne głosy zarówno jeśli chodzi o a7RIV jak i a7RV. Porównując nowy model do a7RIV to wydaje się w piątce sporo poprawili, ale i nie mogę zrozumieć czemu pokrętło kompensacji ekspozycji jest teraz całe czarne i nie widać jaką korekcje wprowadzamy.
Może chodzi o kasę, może o brak doświadczenia, bo do przyrody jednak elektroniczna migawka i FPS to podstawa jak dla mnie - nie płoszy zwierzyny przy robieniu zdjęć.
O kadrowanie i megapiksele raczej tu nie chodzi, bo pomiędzy 50MPX (A1) a 60 w A7RIV/V nie ma wielkiej różnicy.
Natomiast co do pokrętła kompensacji to odpowiedź jest bardzo prosta - jest całe czarne bo teraz to nie jest pokrętło kompensacji jak w starszych modelach, tylko kolejne pokrętło "multi function" które można sobie dowolnie skonfigurować.
Owszem, domyślna funkcja do kompensacja ale jak chcesz to zamiast tego możesz sobie tym np. ustawiać ISO albo cokolwiek innego.
cz4rnuch
30-03-2023, 10:21
...Właśnie dzisiaj oglądałem to porównanie i słabo ta sigma wypadła w porównaniu do Tamrona. Monstrualna beczka na 16mm (5:02 w tym filmie), do tego ostrość zdaje się, że też sporo gorzej...Bym nie skreślał tej Sigmy z jednego powodu. To i kilka innych szkieł tej firmy projektowane jest specjalnie pod sony (wiem, że jest eL mount alajens) i nawet prezio Sigmy poruszał ten temat. Oni projektują te szkła by były mniejsze i lżejsze i już na etapie projektowania uwzględnia się to, że te szkła mają docelowo pracować profilami. Brzmi jak wymówka, ale tak jest i zasadniczo to działa. Podobnie zresztą jest w przypadku Sigmy 85/1.4. Bez profilu to szkło nie istnieje, obrazek wygląda tragicznie :), ale po zaaplikowaniu poprawek obiektyw bije rekordy. Tak już jest w tym systemie i trzeba do tego przywyknąć. Lub trzymać się z daleka. Prawdą jest, że tamronowi nie potrzeba aż takich korekt, sam kiedyś na swoim sprawdzałem i faktycznie dystorsja oraz winieta lepiej trzymane są w ryzach. Generalnie bym powiedział, że różnice między tymi szkłami nie są jakieś wielkie. Tamron chyba lepszy w centrum, Sigma lepiej sobie radzi na brzegu kadru. Tamron nieco bardziej wygładzony bokeh, Sigma nieco bardziej nerwowa. Za to 16mm zamiast 17 (nie wiem czy po korekcie dystorsji się to nie wyrównuje). Z małych różnic to chyba lepsze uszczelnienia w tamronie oraz więcej "guziczków" na Sigmie. Chyba nieco lepszy AF w tamronie, bo Sigma wtedy jeszcze stosowała (tak mi się wydaje) silniki starszej generacji. Co nie znaczy, że były jakieś cienkie. Tamron ma chyba jeszcze 5 lat gwarancji a Sigma zdaje się, że 2 lub 3 (ale tu się mogę mylić, bo nie sprawdzałem). Oba szkiełka małe i lekkie jak na swoje parametry. Różnice to są, moim zdaniem, jakieś detale. Oba są niezłe, choć nie tak dobre jak najnowsze Sony czy Sigma 14-24.
cybulski
30-03-2023, 12:49
Zależy do czego jest potrzebne szerokie szkło. Jeśli foci się pomieszczenia to 14 od dołu nieocenione, szczególnie że deweloperzy robią małe klitki i np foty łazienki bez 14 słabo idzie zrobić. Ja sobie poradziłem w ten sposób że mam jakiegoś samyanga AF FE 14/2.8 i biorę soniaka Żony, i się przydaje bo 16-35 wąsko jest :)
Podobnie zresztą jest w przypadku Sigmy 85/1.4. Bez profilu to szkło nie istnieje, obrazek wygląda tragicznie :), ale po zaaplikowaniu poprawek obiektyw bije rekordy. Tak już jest w tym systemie i trzeba do tego przywyknąć. Lub trzymać się z daleka..
Zależy której. Są dwie Sigmy 85 f1.4 ART z bagnetem E. Ta starsza, która nie wymaga profilu i bije rekordy bez niego, ale waży 1200gram. I ta nowsza, która waży 600gram, i bez profilu ma beczkę, a z profilem jest ideaał. Nomen omen wstawiłam porównanie wpis wyżej.
No w każdym razie ja zamieniłem tą większą na tą mniejszą i jestem zadowolony. Więc niekonieczne tak to jest w tym systemie, zwyczajnie jest wybór jak kto woli.
cz4rnuch
30-03-2023, 16:43
Pisałem konkretnie o tych nowych projektowanych pod bezlustra. Ta wielka grucha to obiektyw lustrzankowy z przyspawaną dupką dystansową :)
lukasz_kk
30-03-2023, 18:55
(…) Nomen omen wstawiłam porównanie wpis wyżej (…)
Nie bierz tego do siebie, ale to porównanie jest trochę w stylu wykresów poparcia w jedynych słusznych wiadomościach (w PL oczywiście, mieszkasz w USA to możesz nie mieć styczności ;)).
Owszem jest między nimi istotna różnica, ale aż tak bardzo, jak by to wynikało z Twojego obrazka, się nie różnią. Wersja DN jest w mniejszej skali. Gdyby zdjąć osłonę przeciwsłoneczną, to wychodziłoby, że jest o ponad połowę krótszy niż wersja lustrzankowa (i to z mocowaniem innym niż Sony FE). A w rzeczywistości, bez osłony wersja DN jest długa na ponad połowę wersji DSLR z „przytwierdzonym fabrycznie adapterem” pod FE.
https://camerasize.com/compact/#898.760,898.920,ha,t
Nie bierz tego do siebie, ale to porównanie jest trochę w stylu wykresów poparcia w jedynych słusznych wiadomościach (w PL oczywiście, mieszkasz w USA to możesz nie mieć styczności ;)).
Owszem jest między nimi istotna różnica, ale aż tak bardzo, jak by to wynikało z Twojego obrazka, się nie różnią. Wersja DN jest w mniejszej skali. Gdyby zdjąć osłonę przeciwsłoneczną, to wychodziłoby, że jest o ponad połowę krótszy niż wersja lustrzankowa (i to z mocowaniem innym niż Sony FE). A w rzeczywistości, bez osłony wersja DN jest długa na ponad połowę wersji DSLR z „przytwierdzonym fabrycznie adapterem” pod FE.
https://camerasize.com/compact/#898.760,898.920,ha,t
Nie biorę tego do siebie, ale...ja posiadałem OBYDWA te obiektywy. Jednocześnie. Jeden mi został jeszcze z lustrzanek Canona, i używałem na Sony z adapterem MC-11. Drugi dokupiłem później.
I wierz mi, jest między nimi bardzo istotna różnica. Nie gwarantuję skali tego porównania bo jest wygenerowane programowo, ale wydaje się być poprawne.
Przypominam że na porównaniu powyżej brakuje właśnie adaptera lub przedłużonej wersji z "dospawanym" adapterem pod bezlustra.
Tak więc naprawiam swój błąd. Tu masz takie normalnie zdjęcie jak to wygląda w praktyce.
70905
cybulski
31-03-2023, 07:07
W przypadku takich 85tek 1.4 to znów, moim tylko zdaniem, zależy do czego się używa. Przyznam, że do zdjęć ludzi, gdy nie trzeba tego dużo nosić, to jednak wybrałbym większą wersję gdzie wiem że optycznie bez korekt jest OK. Nadal też uważam, że lepiej mieć wybór niż go nie mieć, więc w tym wypadku każdy może dobrać pod swoje indywidualne wymagania. Dla przykładu u mnie jest canonowa 85/1.2L II, która również jest klockiem ale mi to nie przeszkadza niezmiennie od wielu lat.
Jak to wielkościowo wygląda porównanie tych 85tek z canonem EF
https://camerasize.com/compact/#898.760,898.920,799.295.5,ha,t
Dzis premiera Samyanga 35-150 2-2.8 ,można juz znalezc pierwsze testy... cena w PL 6200zł .
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/obiektywy/36706-samyang-af-35-150-mm-f-2-2-8-fe-mozliwosci-tamrona-w-duzo-nizszej-cenie
Tutaj porównanie z Tamronem:
https://www.youtube.com/watch?v=7iGPxYYDj2g&ab_channel=TomCalton
Ogólnie wygląda na to, że praktycznie to samo, za niższą cenę. Co do tej ostrości T w filmiku to trochę podejrzewane, bo kumpel który ma Tamrona twierdzi, że takiego spadku ostrości nie widział u siebie. Może gość z YT ma jakiś gorszy/uwalony egzemplarz?
cybulski
06-04-2023, 17:38
Robi się ciekawie. Czyżby Samyang wypadał lepiej ogólnie od Tamrona?
https://blog.cyfrowe.pl/samyang-af-35-150-mm-f-2-2-8/?utm_campaign=Mailing_20230406_All&utm_medium=mail_2&utm_source=e-mail&smclient=de7e8b2d-96c4-4d69-b4c1-10a998a95fd4
cz4rnuch
07-04-2023, 11:26
...Ogólnie wygląda na to, że praktycznie to samo, za niższą cenę. Co do tej ostrości T w filmiku to trochę podejrzewane, bo kumpel który ma Tamrona twierdzi, że takiego spadku ostrości nie widział u siebie. Może gość z YT ma jakiś gorszy/uwalony egzemplarz?Cena Samy faktycznie miła, szczególnie, że nie widać by czegoś mu brakowało względem Tamrona. Ta nieostrość Tamiego na brzegu przy ostrzeniu na duże odległości faktycznie zastanawiająca. Mnie się to skojarzyło od razu z Tamronem 70-180, który również produkuje na brzegu niesamowicie nieostry obrazek, ale tylko przy skali odwzorowania 1:2 przy ręcznym ustawianiu. Ale tu mamy do czynienia z przypadkiem odwrotnym więc sobie myślę, że to uwalony egzemplarz, bo nawet ludziki pod klipem komentują, że w ich kopiach nic takiego nie występuje.
U nas dziś takie mleko, że czubek nosa już ginie we mgle. ISO pierdylion więc też trochę mięciuchno. I też z tamrona :)
https://i.imgur.com/1quA8yA.jpg
stafford
07-04-2023, 13:09
Fajny byłby ten T/S 35-150 w góry... gdyby nie taka krowa.
71056
ck_dezerter
07-04-2023, 13:52
w góry to T28-200 wystarczy. Po co światło 2.0-2.8?
pozdrowienia!
stafford
08-04-2023, 10:22
Miałem T28-200 i faktycznie zakres super w góry, jakość jak na ten zakres i gabaryty też ok ale jednak na 42 mpx matrycy odstaje od zoomów 2.8.
Coś za coś.
71069
71070
Dzisiaj miałem okazję przekonać się o potędze AF w A7RV.
Syn grał w siatkówkę na plaży więc było naprawdę dynamicznie, a GO papierowa bo fotografowałem Sony FE 135mm f1.8 na f1.8.
Nie zrozumcie mnie źle, uważam że A7RV do sportu to średni aparat bo za mało FPS i gigantyczny rolling shutter na migawce elektronicznej (zdjęcia które wstawiam były robione na mechanicznej), ale fakt jest jeden - 100% zdjęć miałem trafionych.
I to jak wygodnie - wystarczyło mieć pojedynczy punkt AF (bo tak miałem ustawiony) gdziekolwiek na wybranej osobie, nawet na nodze, a aparat i tak sam podświetlał oko (albo głowę jeżeli ktoś stał tyłem chociażby).
Mega. Praktycznie jak w A1.
71074
71075
71076
stafford
10-04-2023, 18:41
To jeszcze dwa z 35-ki.
71128
71129
cz4rnuch
13-04-2023, 12:40
https://i.imgur.com/o61fCBK.jpg
cz4rnuch
14-04-2023, 09:49
https://i.imgur.com/NKjbxK9.jpg
ck_dezerter
14-04-2023, 09:53
Gratuluję odwagi! W mojej okolicy miejsca gdzie są lochy są znane (od myśliwych) i zalecane do omijania... Fotka fajna!
pozdrowienia!
cz4rnuch
14-04-2023, 11:01
To akurat przez okno z mieszkania :) Ale nasze gdyńskie dziczki to pełna kulturka. Można się o nie potykać i złego słowa nie powiedzą. Nawet lochy z małymi mają wywalone na ludzi i psy. No chyba, że jabłuszkiem poczęstujesz to wtedy lecą jak szalone.
https://youtu.be/-fHisj-0LSU
https://www.tiktok.com/@aurika_190317/video/7212532458355461381
ck_dezerter
14-04-2023, 11:14
To akurat przez okno z mieszkania :) Ale nasze gdyńskie dziczki to pełna kulturka. Można się o nie potykać i złego słowa nie powiedzą. Nawet lochy z małymi mają wywalone na ludzi i psy. No chyba, że jabłuszkiem poczęstujesz to wtedy lecą jak szalone.
https://youtu.be/-fHisj-0LSU
https://www.tiktok.com/@aurika_190317/video/7212532458355461381
Aha, jasne, to co innego! W mojej wiejskiej okolicy jest tak, jak pisałem wyżej. Ale fotka i tak fajna!
pozdrowienia!
cz4rnuch
14-04-2023, 12:48
A to chyba bardziej do "Pleców w kadrze", ale zaryzykuję tutaj:
https://i.imgur.com/NJXsoLc.jpg
Zauważyłem, że pojawiła się tańsza alternatywa jeśli chodzi o karty CFExpress type A.
https://www.ceneo.pl/137985189;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&shop=147420508&gclid=Cj0KCQjwlumhBhClARIsABO6p-z-iTQk_l903m0LkbRPeZ9spIGUCVkWgqp2ayWU-MJsUdDUwjmkGq4aAvHVEALw_wcB
Nie są to jeszcze ani prędkości type B, ani niestety ceny, ale idzie w dobrym kierunku. ~60% ceny odpowiednika Sony za w sumie nowość. Pojawiły się też podobne karty Delkin, ale w kiepskiej cenie, zbliżonej do Sony.
stafford
16-04-2023, 19:14
Tamron 28-75 2.8 II
71283
71284
71285
Wind Mill
16-04-2023, 20:46
Fajne te dziczki i góry. :)
cz4rnuch
17-04-2023, 08:49
No, wreszcie jakaś 85ka.
https://www.sonyalpharumors.com/first-images-of-the-new-meike-85mm-f-1-4-fe-lens/
Wersja ze światłem 1.8 jakos była pomijana w opiniach,teraz pytanie czy zrobili jakiś postep i w jakich pieniążkach,bo konkurencja pod bagnet fe wiadomo jaka..
cz4rnuch
17-04-2023, 13:58
Trzeba być dobrej myśli. Logo Zeissa do czegoś zobowiązuje :)
Zauważyłem, że pojawiła się tańsza alternatywa jeśli chodzi o karty CFExpress type A.
https://www.ceneo.pl/137985189;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&shop=147420508&gclid=Cj0KCQjwlumhBhClARIsABO6p-z-iTQk_l903m0LkbRPeZ9spIGUCVkWgqp2ayWU-MJsUdDUwjmkGq4aAvHVEALw_wcB
Nie są to jeszcze ani prędkości type B, ani niestety ceny, ale idzie w dobrym kierunku. ~60% ceny odpowiednika Sony za w sumie nowość. Pojawiły się też podobne karty Delkin, ale w kiepskiej cenie, zbliżonej do Sony.
Super, dzięki za info, bo ceny kart type A były z kosmosu.... niech jeszcze ktoś wreszcie zrobi czytnik do kart type A i B jednocześnie żebym nie musiał ciągle przepinać.
Obecnie na rynku widzę albo SDHC + Type B, albo SDHC + Type A, ale nigdzie nie mogę znaleźć Type A + Type B...
No, wreszcie jakaś 85ka.
https://www.sonyalpharumors.com/first-images-of-the-new-meike-85mm-f-1-4-fe-lens/
Mało Ci 85tek f1.4 do Sony? Już jest 6 do wyboru :-)
Super, dzięki za info, bo ceny kart type A były z kosmosu.... niech jeszcze ktoś wreszcie zrobi czytnik do kart type A i B jednocześnie żebym nie musiał ciągle przepinać.
Obecnie na rynku widzę albo SDHC + Type B, albo SDHC + Type A, ale nigdzie nie mogę znaleźć Type A + Type B...
Mało Ci 85tek f1.4 do Sony? Już jest 6 do wyboru :-)
CCC.. ;) jeśli będzie okazyjnie wyceniony to kto wie co cena z nim zrobi.. :) Viltroxa sporo ludzi chwali,więc może i ten chinol czyms błysnie.
CCC.. ;) jeśli będzie okazyjnie wyceniony to kto wie co cena z nim zrobi.. :) Viltroxa sporo ludzi chwali,więc może i ten chinol czyms błysnie.
Błyśnie, flarą pod słońce :-)
A tak na poważnie - ja wiem że CCC - no ale Samyangi pod Sony E są tak nisko wycenione, że o jakich kwotach my tu mówimy?
Dużo taniej się już nie da, tak mi się wydaje w każdym razie. A Samyang 85mm f1.4 jest naprawdę dobry.
Zdaje się, że ma być też na N/Z. A tam będzie bezkonkurencyjny.
71298
No bo ile jest 85/1.4 na N/Z? Okrągłe 0?
Dla Zetek to teraz wszystko chyba by sie świetnie sprzedawało w takich cenach jak jest pod FE... taki Samyang na przykład :)
Nie wszystko.
Przykładowo, Sigma 50/2 C DG DN jest droższa niż Nikkor Z50/1.8. :lol:
cz4rnuch
17-04-2023, 18:27
...Mało Ci 85tek f1.4 do Sony? Już jest 6 do wyboru :-)Taki niewinny żarcik to był.
Zdaje się, że ma być też na N/Z. A tam będzie bezkonkurencyjny.To może być dobra diagnoza. Podobnie jak z Sigmami. Niektóre niby bez sensu z punktu widzenia soniarza, ale w l-mount to prawdziwe okazje :)
Nie wszystko.
Przykładowo, Sigma 50/2 C DG DN jest droższa niż Nikkor Z50/1.8. :lol:Przedsprzedaż. Ale w niektórych sklepach mimo to nieco taniej niż za Nikkora. Co nie znaczy, że z mocowaniem zet cena by jeszcze dodatkowo nie podskoczyła. Właściwie to prawie pewne.
stafford
20-04-2023, 20:15
Jeszcze kilka z T28-75G2. W sumie, oprócz niewybitnego AF, całkiem fajne szkło.
71390
71391
71392
stafford
29-04-2023, 22:09
Nadal T28-75G2. SOOC. Crop.
71583
71584
71585
Cześć. Czy wiadomo kiedy ten Samyang 35-130 będzie dostępny? Może gdzieś już jest?
cz4rnuch
30-04-2023, 22:46
Apteczni pisały, że jeszcze w kwietniu więc mają czas do północy :)
Cześć. Czy wiadomo kiedy ten Samyang 35-130 będzie dostępny? Może gdzieś już jest?
Jest dostępny już jakiś czas, widziałem w Adoramie, B&H, na Amazon...
Tak, ale nigdzie w Polsce. Jakby ktoś miał jakieś informacje to piszcie.
cz4rnuch
04-05-2023, 16:00
Że tak się nieśmiało zapytam. Czy ktoś byłby zaiteresowany Tamronem 70-180 w bardzo dobrym stanie i na gwarancji? Badam rynek.
stafford
05-05-2023, 20:45
Za niedługo kupuję sobie dziecko (psie), AF tego Tamrona za nim nadąży z A7 II generacji?
cz4rnuch
06-05-2023, 09:13
Nie wiem. To szybki obiektyw, ale używałem jedynie z a7III. Z tego co widzę to była poprawka softu pod kątem naprawy błędów przy pracy na a7II, ale co tam poprawiali to nie wiem.
Cashback Sony
https://scentre.pl/lista/sony/cashback.html?limit=60&order=price_g_sort,desc
Co myślicie o wymianie a7 na a7iii? Do wycieczek i miasta z 16-35/4 i 35-150/2-2.8...
Co myślicie o wymianie a7 na a7iii? Do wycieczek i miasta z 16-35/4 i 35-150/2-2.8...
Jeśli możesz to zmieniaj. Ja zamieniłem swego czasu z II na III. Choć też myślałem czy jest sens. Ale był sens. Głównie dla AF (eye af-c) i baterii. I nie żałuję. Wystarcza całkowicie do amatorskiego pstrykania..
Czy w Sony A7 IV na ekranie LCD w trybie podglądu zdjęcia 1:1, przesuwając palcem zdjęcie na boki to u Was też tak jest że to przesuniecie nie odbywa się płynnie, tylko skokowo?
obraz ( klatkuje, przycina się ) a np. Fuji czy Canonie odbywa się to normalnie płynnie. Może trzeba uruchomić jakąś dodatkową opcję w A7 IV?
Karta? Faktycznie przesuwa się trochę jak po wybojach, ale nie przycina.
Karta? Faktycznie przesuwa się trochę jak po wybojach, ale nie przycina.
Też myślałem że to karta ale próbowałem z kartami o różnych prędkościach i jest praktycznie jest tak samo, grzebałem w opcjach też nic nie znalazłem.
Trochę to słabe patrząc na cenę A7 IV to powinno to wszystko działać bez zająknięcia tym bardziej że na np. na wiele tańszym FujiFilm X-S10 czy Canon RP działa to o wiele lepiej i płynnie.
Co ciekawe podgląd w A7 III działa też szybciej od A7 IV.
Dla mnie działa ok. ale nie uzywam zbyt czasto. Może pokombinować coś z odświeżaniem ekranu? Nie wiem czy to się ustawia.
Ps. Z SD będzie podobnie, CFexpress powinien dać kopa.
no niestety podgląd zdjęć słabiutki.
Druga sprawa to upakowanie większej liczny pikseli dało o sobie znać, ponieważ zauważyłem widocznie, słabsze ISO np. przy wyciąganiu cieni A7 IV od A7III nie jakieś spora różnica ale widoczna.
Jak tylko do zdjęć to jakoś nie widzę za bardzo sensu przechodzić z III na IV. Do video jest kilka usprawnień więc może być lepsza IV-ka.
cz4rnuch
17-05-2023, 18:17
...Jak tylko do zdjęć to jakoś nie widzę za bardzo sensu przechodzić z III na IV...Może dla AFu, który zapewne jest w IV lepszy a co za tym idzie więcej zdjęć jest ostrych. Choć ty mając oba pewnie wiesz coś więcej na ten temat. Ja sobie IV odpuściłem właśnie ze względu na to, że jakoś nie zauważam w moich zastosowaniach jakichś wielkich zmian w stosunku do IIIki. Podgląd w III też mi nie tnie :) Choć w sumie i tak to głównie cena mnie zmroziła. Oraz to, że już zdjęć nie robię :)
A7III w super cenie obecnie, da się za 5500-5700 kupić nówkę po rabatach i cashbacku.
A7IV prawie 2x więcej...
Btw - możecie któryś sklep polecić, gdzie warto pytać o jakieś sensowniejsze ceny przy większy zakupach (2 body i 4-5 szkieł)? Póki co w jednym ze znanych sklepów (gdzie akurat znajomy pracuje) czekam i czekam na ofertę, ale cierpliwość mi się już kończy, więc może gdzieś indziej uderzę. Z nikonem wiem, że FotoPoker się na grupkach fejsowym udzielał i zapraszał na priv po lepsze ceny, ale nie wiem jak w przypadku sony.
cz4rnuch
17-05-2023, 18:50
Stacjonarnie chcesz kupić czy online? Jeśli to drugie to raczej nie ma problemu z uzyskaniem jakiegoś rabatu w tych bardziej znanych sklepach typu zyfrowe czy fotopluszu. Ja tak robię nawet przy zakupie jednej pierdoły. Wystarczy napisać na ich adres kontaktowy. Tyle, że to nie są jakieś duże rabaty więc dla ciebie mogą nie być zbyt sensowne :)
Stacjonarnie chcesz kupić czy online? Jeśli to drugie to raczej nie ma problemu z uzyskaniem jakiegoś rabatu w tych bardziej znanych sklepach typu zyfrowe czy fotopluszu. Ja tak robię nawet przy zakupie jednej pierdoły. Wystarczy napisać na ich adres kontaktowy. Tyle, że to nie są jakieś duże rabaty więc dla ciebie mogą nie być zbyt sensowne :)
Raczej online, chyba, że będzie całość gdzieś w sensownej odległości to mogę podjechać. Nie oczekuję buk wie jakich rabatów raczej, ale przy takich kwotach to powinni być w stanie coś lepszego zaproponować niż to co wisi na stronie (tak mi się wydaje, w sumie w każdej branży tak jest zazwyczaj). Napisałem już do dwóch sklepów, jeszcze pewnie gdzieś spróbuję. Do jakichś małych chyba nie ma sensu, jak nie są oficjalnie wspierani przez dystrybucje sony to jakieś akcje rabatowe i cashbacki mogę nie być honorowane, więc z automatu odpadają...
Polecam scenter w Poznaniu, zrobili mi świetną cenę na a7m4. Dopiero jak pokazałem maila z ofertą od nich dostałem taką samą w scenter w Warszawie. Zależało mi na czasie więc wolałem mieć pewność, że przed weekendem będę miał.
A7III w super cenie obecnie, da się za 5500-5700 kupić nówkę po rabatach i cashbacku.
A7IV prawie 2x więcej...
no właśnie można mieć aż dwa body A7III w cenie jednego A7IV
Właśnie dzisiaj męczyłem RAWy z obydwu body no i te z III nie dość że mniejsze szumy to są też trochę jaśniejsze (te same warunki i nastawy ) aha i nawet po przeskalowaniu zdjęć z IV do wyrównanych z III-ką czyli 24Mpix ostrość też jakby minimalnie po stronie III-ki.
Zaletą tych 24Mpix matryc Sony jest to że nie trzeba zbytnio wybitnego szkła żeby mieć jednak świetną ostrość zdjęć.
Przykład
obydwa na ISO 6400 ekspozycja +1EV
72256
W jakims porównaniu A7III i IV z fotoformy,też właściciel podkreślał lepsze iso z mniejszej matrycy i lepszy DR,który w bracketingu wychodził wyrażnie na korzyść IIIki. Kolory z puszki,crop i af jako przewaga nowszej IVki.
W jakims porównaniu A7III i IV z fotoformy,też właściciel podkreślał lepsze iso z mniejszej matrycy i lepszy DR,który w bracketingu wychodził wyrażnie na korzyść IIIki. Kolory z puszki,crop i af jako przewaga nowszej IVki.
Dokładnie tak
i właśnie znalazłem podobne wnioski u Tony & Chelsea Northrup
https://youtu.be/mNTP9v2j4XA?t=155
A7IV prawie 2x więcej...
Btw - możecie któryś sklep polecić, gdzie warto pytać o jakieś sensowniejsze ceny przy większy zakupach (2 body i 4-5 szkieł)? Póki co w jednym ze znanych sklepów (gdzie akurat znajomy pracuje) czekam i czekam na ofertę, ale cierpliwość mi się już kończy, więc może gdzieś indziej uderzę. Z nikonem wiem, że FotoPoker się na grupkach fejsowym udzielał i zapraszał na priv po lepsze ceny, ale nie wiem jak w przypadku sony.
Polecam cyfrowe.pl. Dostałem od nich najlepszą ofertę, a zapytanie wysłałem do kilku najpopularniejszych sklepów. Możesz pytań bezpośrednio na FB użytkownika: James Gąsiorowski z cyfrowe.pl. Udziela się na grupie Canona, ale rabat może załatwić na sprzęt również innych firm.