Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD
ew.
http://www.eizo.pl/pl/graficzne.html/id=54/ColorEdge_CE210W (600-1000zl tanszy)
szybkie pytanie: Czym różni się eizo S2401w od S2431W? Wedle specyfikacji -- jedynie jasnością i czasem reakcji. Jednak przy 1000zł różnicy w cenie, podejrzewam, że jest coś jeszcze (typ matrycy, LUT, podświetlanie?)...
S2401 jest na TN.
kalibrator jaki mam to SPYDER PRO (...) Wybralem wstepnie monitor :
EIZO ColorEdge CG222W (...) czy moj kalibrator bedzie wspolpracowal z "wbudowanym" systemem kalibracji
Będzie, ale to nie jest dobre wyjście.
Moja niepewnosc wzbudza dodatkowo to czy nie inwestuje niepotrzebnie - przestrzen w ktorej poruszaja sie laby to sRGB
Pokrycie przestrzeni, nadużywane obecnie w celach marketingowych nie ma większego znaczenia. Zasadniczy wpływ ma dokładność reprodukcji. Jakość a nie ilość.
Z tą przestrzenią barwną w monitorach jest jak z szerokością pasma w głośnikach. Głównie liczy się jakość/dokładność/liniowość/THD+N ale nie można olewać reszty (szerokości pasma w kolumnach/przestrzeni barwnej w monitorach).
Ma Pan zupełną rację.
Jednakże tendencja w operowaniu chwytliwymi hasłami, przez marketingowców, a przez to również potencjalnych zainteresowanych, jest niemal "zerojedynkowa". Ludzie czepiają się słów-kluczy, które w nieznanej dziedzinie będą drogowskazem jakości. I tak powstają bzdury typu "96% AdobeRGB to dobrze", "78% AdobeRGB to źle". Jakość jest zbudowana z wielu wzajemnie ze sobą powiązanych czynników. Pojedynczy parametr jest nic nie warty, a nawet może wprowadzać w błąd.
Z takim postrzeganiem trzeba aktywnie walczyć, bo reklama choćby była debilna, jest opiniotwórczą. Na dodatek, na zasadzie głuchego telefonu, z wyżej wymienionych haseł, powstają niestworzone interpretacje, np: "monitor odtwarza 96% wszystkich kolorów widzianych przez człowieka".
Killgore
15-01-2009, 22:59
(a najlepiej poczekaj na NEC P221W z programowalnym 10 bit LUT) ... przynajmniej jest fabrycznie korygowany na 10 bit LUT.
Witam!
Właśnie pojawił się w Polsce.
Cena bardzo zachęcająca w porównaniu do S2231W, a parametry teoretycznie nawet lepsze. Wiem, jest wiele niewiadowmych - podświetlenie itd., stąd czekam na recenzje. Jakby ktoś gdzieś jakąś przyuważył lub miał doświadczenia z pierwszej ręki, to niech się podzieli.
Pozdrawiam,
Krzysiek
http://itbiznes.pl/art34996.html
NEC MultiSync P221W jest już dostępny na rynku. Sugerowana cena detaliczna netto dla modelu białego ze srebrną ramką ekranu wynosi 1639 zł, natomiast za czarny monitor trzeba będzie zapłacić 1669 zł netto.
Cena fajna :) - a jest / będzie dostępny ten sam model ale z 24'' ekranem? (wolałabym jednak większy niż 22'')
Killgore
16-01-2009, 00:35
http://itbiznes.pl/art34996.html
Cena fajna :) - a jest / będzie dostępny ten sam model ale z 24'' ekranem? (wolałabym jednak większy niż 22'')
To tylko press pack. Tego jest pełno w sieci. Przydałaby się prawdziwa recenzja. Tym bardziej, że euro ciągle zwyżkuje, a ceny monitorów wraz z nim.
Czy ktos juz posiada nec'a p221w ? wstrzymuje sie z zakupem zeby poznac opinie. Albo eizo 2231 albo nec. Co radzicie ? Monitor ma byc do wlasnego dtp'u i przede wszystkim zdjęć.
Czy ktos juz posiada nec'a p221w ? wstrzymuje sie z zakupem zeby poznac opinie. Albo eizo 2231 albo nec. Co radzicie ? Monitor ma byc do wlasnego dtp'u i przede wszystkim zdjęć.
Nowy P221W jest bardzo obiecujący. Sytuacja najprawdopodobniej będzie taka jak zawsze - droższe, ale lepiej wykonane i statystycznie bezproblemowe Eizo, albo nieco ryzykowny Nec - statystycznie gorzej wykonany, ale tańszy i z możliwością kalibracji.
lukasz210
21-01-2009, 19:33
Dzisiaj ukazał się na PCArenie test (http://pcarena.pl/page/86255/0/NEC-MultiSync-P221W-monitor-dla-zawodowca/) monitora NEC P221W
hm.. zwlekalm z zakupem monitora... naczytalem, naczytalem, i zamowilem w ciemno tego nowego NEC-a. W tygodniu do mnie dotrze.
Napiszę słówko jak do mnie dotrze. (będę miał 10 dni na oddawanie ;) )
Jeżeli czytelnik tego tematu posida kalibrator i byłby chętny wypożyczyć to będę wdzieczny za kontakt (w tej chwili Gdańsk).
Kalibrator chętnie bym użyczył a przy okazji popatrzył bym na obrazek z tego nowego Neca. Mam eye one display2 ale mieszkam ciutek daleko - w Elblągu..... Szkoda....
hm.. w Elblągu jestem średnio co drugi tydzień na weekend. Piszę PM
Sprawdź proszę czy nie ma jakichś przekłamań przy włączonym dopalaczu(RTC) na tym NEC P221W (ruchomy obraz - filmy, gry pierwszej perspektywy).
ps. na NEC 1990SX pojawiały się artefakty a na EIZO S2231W jest idealnie - zero artefaktów
Witam wszystkich!
Od pewne czasu też zmagam się z decyzją między EIZO S2231W a NEC P221W. Wczoraj udało mi się znaleźć sklep w którym mieli na stanie oba modele, poprosiłem o podłączenie obu monitorów w celu porównania. Porównania dokonałem zarówno na bazie tablic testowych (niestety nie pamiętam jaki program mieli tam zainstalowany) jak i na własnych zdjęciach przyniesionych na pendrive'ie. Wynik ponad godzinnego testowania jest dość zaskakujący:
1. Równomierność podświetlenia jest o wiele lepsza w NECu, było to wyraźnie widać szczególnie na czarnym tle (akurat w sklepie nikogo poza mną nie było więc nawet wyłączyli mi światło na chwilę), w EIZO wyraźnie widziałem obszary jaśniejsze i ciemniejsze gdy w NECu miałem jednolitą czarną planszę
2. Czas reakcj, na obu identyczny, żadnych różnic nie stwierdziłem. Natomiast obserwując latający po ekranie biały kwadracik zauważyłem, że na NECu czasem występuje zjawisko jakby kwadracik przechodził przez jakąś barierę która na chwilę go zniekształca. Trudno to opisać ale na EIZO tego zjawiska nie zauważyłem.
3. Biała plansza, na EIZO miała tendencję do bycia lekko różowawą a na NECu lekko zielonkawą. Dodam, że oba miały ustawioną tą samą temperaturę barwową jak i pozostałe parametry starałem się ustawić identycznie.
4. Na EIZO dostrzegłem pewien shift kolorów między lewą a prawą stroną, z prawej biel bardziej uciekała w różowy niż z lewej. Na Necu nie dostrzegłem takiego zjawiska.
5. Przejścia tonalne, tutaj niestety nastąpiła kompletna porażka NECa, zarówna na tablicach z gradientem kołowym jak i "skośnym" NEC pokazywał coś okropnego. Najgorzej było na tablicy z gradientem zielonym występowały wyraźne paski jaśniejsze i ciemniejsze a miejsce gdzie gradient osiągał największe nasycenie było w ogóle szare! Efekt nieco się zmieniał przy zmianie temperatury barwowej, o dziwo najgorzej było przy 6500K a najlepiej przy ustawieniu "Native" cokolwiek to oznacza. Dla porównania EIZO odwzorowywał przejścia tonalne niemal idealnie, nawet przy najgorszych ustawieniach na EIZO gradient był lepiej odwzorowany niż przy najlepszych na NECu.
6. Wyświetlanie zdjęć. No cóż oba monitory ustawione tak samo (w miarę możliwości oczywiście) i na każdym zdjęcia wyglądały inaczej, mimo wszystko wydaje mi się że lepiej były odwzorowane na EIZO.
Dla uściślenia dodam, że oba monitory były równocześnie podłączone do tej samej karty graficznej złączami DVI. Testy były również powtarzane po zamianie kabli żeby wyeliminować błąd kabla itp.
Jeśli chodzi o EIZO S2231W to testowałem ten model w zeszłym tygodniu w innym sklepie (niestety nie mieli tam tego NECa) i nie udało mi się tam stwierdzić takiego shiftu kolorów i nierównomierności podświetlenia.
Teraz się zastanawiam czy to kwestia egzemplarza? Najbardziej mnie rozczarował ten NEC P221W, przejścia tonalne go dyskwalifikują, niestety też nie wiem czy to czasem nie była wada egzemplarza (w sklepie mieli tylko jeden).
Warto gdyby ktoś był w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć moim obserwacjom jeśli chodzi o tego NECa. Można by wtedy ustalić czy to wada modelu czy egzemplarza.
2. Ten efekt przy ruchomym kwadracie to wynik niedostrojonego overdrive.
3. Na moim S2231W takiego zafarbu nie mam.
4. Na moim EIZO S2231W nie ma tego kolorowania w róż o którym wspominasz.
5. Na NEC P221W idę o zakład że uzyskasz idealne przejścia po kalibracji sprzętowej.
Najbardziej mnie rozczarował ten NEC P221W, przejścia tonalne go dyskwalifikują, niestety też nie wiem czy to czasem nie była wada egzemplarza (w sklepie mieli tylko jeden).
Moje uwagi:
- Rozrzuty między egzemplarzami występują w obu modelach, choć przy Eizo są dużo mniejsze. Nierówność oświetlenia Eizo jest najlepsza (średnio) wśród LCD w ogóle. Spostrzegłem jednak, że egzemplarze z końcówek są wyraźnie gorsze niż kiedy produkcja jest w pełni. Taka właśnie sytuacja jest z S2231W. Może też być prawdopodobne że oglądany egzemplarz pochodził z sortu "marketowego".
- Nec'e bez kalibracji świecą tragicznie. Zęby pokazują po kalibracji, jeśli mają taką możliwość.
5. Na NEC P221W idę o zakład że uzyskasz idealne przejścia po kalibracji sprzętowej.
Przyjmuję zakład. :)
Niepotrzebnie gloryfikuje Pan sprzętową kalibrację. Daje lepsze wyniki niż programowa, ale sam fakt programowanej LUT jeszcze nie determinuje jakości obrazu po kalibracji. Przy silnie nieliniowych wyświetlaczach, najczęściej brakuje precyzji sterowania i dokładności przy pomiarach, aby zapewnić idealny gradient. Nec'e 2090/2190/2690 z wyświetlaczami S-IPS, nie są w stanie osiągać idealnej płynności. Lepiej jest w selekcjonowanych, a najlepiej w selekcjonowanych SV, ale ideału nie ma nadal. Szczerze wątpię, żeby model z jeszcze mniej liniowym wyświetlaczem PVA, dał choćby porównywalne wyniki.
Potwierdzam informacje użytkownika krwi odnośnie podświetlenia i przejść tonalnych w omawianym Necu, rzeczywiście podświetlenie jest bardzo dobre a w trybie sRGB, gradienty, szczególnie zielony to coś okropnego. Menu zaawansowane tego monitora w porównaniu z serią 90 jest bardzo skromne, nie mogę doszukać się regulacji temperatury barwowej (są tylko predefiniowane tryby:1 (9300K i regulacja RGB), 2 (8200K, regulacja RGB i gammy skokowo, 1,8 lub 2,2), 3 (7500K, RGB, gamma 1,8 lub 2,2), sRGB (6500K, oczywiście RGB not adjustable), N (regulacja tylko gammy, skokowo 1,8 lub 2.2, moim zdaniem tryb dający najlepszą jakość), P (Programmable, tryb jak w necach serii 90, trzeba zakupić Spectraview II i kalibrator), Op1 i OP2 (DICOM). Coś mi się wydaje, że ci, którzy chcą uzyskać w miarę przyzwoity obraz na tym Necu będą musieli zakupić kalibrator i Spectreview II i jest to celowy zabieg Neca - do prac biurowych, bez kalibratora i oprogramowania, chcesz użyć do grafiki, kup kalibrator i Spectreview II.
nie wiem czy było ale tu jest test Neca P221W
http://pcarena.pl/page/86255/0/NEC-MultiSync-P221W-monitor-dla-zawodowca/
Potwierdzam informacje użytkownika krwi odnośnie podświetlenia i przejść tonalnych w omawianym Necu, rzeczywiście podświetlenie jest bardzo dobre a w trybie sRGB, gradienty, szczególnie zielony to coś okropnego. Menu zaawansowane tego monitora w porównaniu z serią 90 jest bardzo skromne, nie mogę doszukać się regulacji temperatury barwowej (są tylko predefiniowane tryby:1 (9300K i regulacja RGB), 2 (8200K, regulacja RGB i gammy skokowo, 1,8 lub 2,2), 3 (7500K, RGB, gamma 1,8 lub 2,2), sRGB (6500K, oczywiście RGB not adjustable), N (regulacja tylko gammy, skokowo 1,8 lub 2.2, moim zdaniem tryb dający najlepszą jakość), P (Programmable, tryb jak w necach serii 90, trzeba zakupić Spectraview II i kalibrator), Op1 i OP2 (DICOM). Coś mi się wydaje, że ci, którzy chcą uzyskać w miarę przyzwoity obraz na tym Necu będą musieli zakupić kalibrator i Spectreview II i jest to celowy zabieg Neca - do prac biurowych, bez kalibratora i oprogramowania, chcesz użyć do grafiki, kup kalibrator i Spectreview II.
Osobiście mam teorię, że monitory z 10-o bitowym LUT tak naprawdę mają 8-o bitową matrycę, a dopiero monitory z 12-14 bitowym LUT mają matrycę 10-o bitową. Stąd dziwnym nie jest, że przekalibrowanie szerokogamutowego P221 w tryb emulacji sRGB daje ostry banding w kanale zielonym, który musi być przy tym zdrowo przycięty.
Ta.... takie laurki moje dzieci są w stanie napisać. Monitor jest tak czy siak interesujący, ale na litość! Odnoszę wrażenie, że autor nie miał w ręku prawdziwego monitora "dla zawodowca" i standardowo w takich przypadkach, zachwyca się bzdurnymi słupkami i potencjałem tkwiącym w potężnym narzędziu, kolorymetrze. :)
jest tam regulacja sześciu kolorów, tak jak w profesjonalnych Necach serii 90
Szczerze mówiąc to psu na budę jest ona potrzebna. :)
Moim zdaniem test jest mało wiarygodny, dziwne jest, że autorzy nie zauważyli bandingu. Proszę dokładnie obejrzeć zdjęcia menu zamieszczonego w recenzji, jest tam regulacja sześciu kolorów, tak jak w profesjonalnych Necach serii 90. Model P221W nie ma takiej regulacji, ma klasyczną regulację RGB, nie można też regulować temperatury barwowej ze skokiem 100K o czym pisze się w recenzji, są tylko predefiniowane ustawienia o których pisałem wcześniej (chyba, że jest jeszcze jakieś trzecie menu "super zaawansowane").W moich uwagach do recenzji na stronie http://forum.pcarena.pl/publikacje/36678-nec-multisync-p221w-monitor-dla-zawodowca.html#post246656, zamieściłem kilka fotek tego monitora (niestety bardzo stary aparat i złe warunki oświetleniowe), proszę porównać zdjęcie menu z recenzji i zdjęcie menu zamieszczone w uwagach użytkownika rowan.
w moim Necu np. jest ukryte zaawansowane menu żeby do niego się dostać trzeba włączyć monitor z przytrzymanym klawiszem SELECT. może w tym modelu jest podobnie.
TOM01 nie twierdze że test jest zrobiony profesjonalnie ale można chociaż wstępnie poznać dzięki niemu nowy model.
w moim Necu np. jest ukryte zaawansowane menu żeby do niego się dostać trzeba włączyć monitor z przytrzymanym klawiszem SELECT. może w tym modelu jest podobnie.
TOM01 nie twierdze że test jest zrobiony profesjonalnie ale można chociaż wstępnie poznać dzięki niemu nowy model.
Menu zaawansowane włącza się we wszystkich Nec'ach tak samo. Ze zdjęć Rowana wynika, że wie jak się je włącza. Test przypomina opis z głowy i materiałów producenta. Dodatkowo razi ignorancja autora. Zresztą powszechna wśród "testerów". Czornyj niedawno trafnie zauważył, że masowo publikuje się kolorowe słupki/wykresy, nie mając zielonego pojęcia co to i po co. Dlatego "test" w takiej formie mi się nie podoba.
W weekend przyjedzie do mnie z tym monitorem LubMich. Spróbujemy go skalibrować EyeOne. Mam w związku z tym pytanko: czy wystarczy soft x-rite i taka powiedzmy kalibracja?
Oczywiście wrażenia zostaną tu opisane :)
Pozdrawiam
Zdjęcia menu podstawowego i zaawansowanego zamieściłem pod adresem http://forum.pcarena.pl/publikacje/36678-nec-multisync-p221w-monitor-dla-zawodowca.html#post246656.
W wątku tym znajduje się również odpowiedź Specjalisty ds. Technologii firmy Nec.
Monitor właśnie do mnie dotarł, tak więc weekendowa kalibracja będzie przezemnie od tej chwili już mocno wyczekiwania. ;)
W weekend przyjedzie do mnie z tym monitorem LubMich. Spróbujemy go skalibrować EyeOne. Mam w związku z tym pytanko: czy wystarczy soft x-rite i taka powiedzmy kalibracja?
Oczywiście wrażenia zostaną tu opisane :)
Pozdrawiam
Wystarczy - po prostu musisz wejść do menu i ręcznie ustawić temperaturę barwową monitora wagami RGB (choć akurat kolorymetr X-Rite nadaje sie do tego średnio), oraz luminancję.
W programowo kalibrowanych Necach gradacja jasności jest kalibrowana w LUT monitora, tutaj zaś korekta zostanie wprowadzona do LUT karty graficznej - ale jeśli monitor jest fabrycznie dobrze skalibrowany do gamma 2,2 nie będzie to miało dużego wpływu na jakość wyświetlanego obrazu.
LubMich, wisa moglibyście zamieścić zdjęcia bandingu tego monitora przed kalibracją i po?
LubMich, wisa moglibyście zamieścić zdjęcia bandingu tego monitora przed kalibracją i po?
Sorry - ale jak technicznie wyobrażasz sobie to potem zobaczyć? :lol: :D
Sorry - ale jak technicznie wyobrażasz sobie to potem zobaczyć? :lol: :D
Może czegoś nie rozumiem ale dlaczego miałbym tego nie zobaczyć na zdjęciu? Wyświetlam tablicę z gradientem, jest banding, robię zdjęcie aparatem. Kalibruję monitor, wyświetlam tablicę z gradientem, banding znika (albo i nie) i znowu robię zdjęcie aparatem. Zdjęcia zamieszczam w internecie żeby inni mogli zobaczyć czy kalibracja usuwa problem koszmarnego bandingu w tym modelu. Czy to jest niewykonalne technicznie?
Może czegoś nie rozumiem ale dlaczego miałbym tego nie zobaczyć na zdjęciu? Wyświetlam tablicę z gradientem, jest banding, robię zdjęcie aparatem. Kalibruję monitor, wyświetlam tablicę z gradientem, banding znika (albo i nie) i znowu robię zdjęcie aparatem. Zdjęcia zamieszczam w internecie żeby inni mogli zobaczyć czy kalibracja usuwa problem koszmarnego bandingu w tym modelu. Czy to jest niewykonalne technicznie?
Po pierwsze - spóbuj zrobić zdjęcie swojemu monitorowi wyświetlając przy tym gradient, nie jest to takie proste.
Po drugie - nawet jeśli się uda - to skąd pewność, że nie zobaczysz bandingu SWOJEGO monitora? :lol:
Po pierwsze - spóbuj zrobić zdjęcie swojemu monitorowi wyświetlając przy tym gradient, nie jest to takie proste.
Widać nie widziałeś bandingu na P221W jest tak wyraźny, że na zdjęciu powinno być go widać bez problemu, szczególnie w zielonym.
Po drugie - nawet jeśli się uda - to skąd pewność, że nie zobaczysz bandingu SWOJEGO monitora? :lol:
Póki co mam CRT ;)
Widać nie widziałeś bandingu na P221W jest tak wyraźny, że na zdjęciu powinno być go widać bez problemu, szczególnie w zielonym.
Póki co mam CRT ;)
Monitor wyświetla 256 tonów pośrednich. Pytanie jaka jest szansa, że renderując zdjęcie do 8-o bitowego pliku, który również ma tylko 256 tonów pośrednich, uda nam się uniknąć wszelkich zaokrągleń, niedokładności w ustawieniu punktu czerni i bieli (czy tam - w tym przypadku - zieleni) i sprawić, że każdy odcień monitora od 0 do 255 będzie odpowiadał odpowiednim wartościom na zdjęciu?
Osobiście mam teorię, że monitory z 10-o bitowym LUT tak naprawdę mają 8-o bitową matrycę, a dopiero monitory z 12-14 bitowym LUT mają matrycę 10-o bitową. Stąd dziwnym nie jest, że przekalibrowanie szerokogamutowego P221 w tryb emulacji sRGB daje ostry banding w kanale zielonym, który musi być przy tym zdrowo przycięty.
Nic nie szkodzi jeśli matryca byłaby 8 bitowa. Dobrym przykładem jest np. EIZO S2231W gdzie przy regulacji gammy nie powstaje banding (czyli albo matryca 10 bit+10 bit LUT albo matryca 8 bit + 10 bit LUT i firmware z ditheringiem).
Tak czy inaczej "się da" uzyskać po kalibracji brak bandingu 8 bitowego koloru na modelach z 10 bit korekcją - kwestia firmware/oprogramowania.
Wczoraj wyciągnełem monitor z pudełka i troszkę go wyoglądałem, co prawda bardziej interesowały mnie jakieś hot/bad pixele - ale wlaczylem jakaś planszę z przejściami kolorowymi i dramatu nie zanotowałem (tryb N), faktycznie w trybie emulacji sRGB dzieją się cuda - zwłaszcza na zielonym, innych trybów nie przełączałem. Dokładniejsze oglądziny na pewno do końca tygodnia - powiem tylko, że film oglądało się wygodnie ;)
Nic nie szkodzi jeśli matryca byłaby 8 bitowa. Dobrym przykładem jest np. EIZO S2231W gdzie przy regulacji gammy nie powstaje banding (czyli albo matryca 10 bit+10 bit LUT albo matryca 8 bit + 10 bit LUT i firmware z ditheringiem).
Tak czy inaczej "się da" uzyskać po kalibracji brak bandingu 8 bitowego koloru na modelach z 10 bit korekcją - kwestia firmware/oprogramowania.
Jakby 8-o bitowa matryca była taka zajebiaszcza, to by koledzy od P221 nie mieli bandingu w trybie emulacji sRGB. A z tą gammą 1,8 w S2231W to polecam przyjrzeć się gradientowi trochę wnikliwiej.
Monitor 8-10-8 bitowy jest fajny, ale pod warunkiem że pracujemy przy gammie 2,2@6500K. Jeśli jednak ktoś ma życzenie kalibrować toto do innych TRC i wtpt, to już nie jest tak halo.
Kurcze, ciagle zagladam do tego watku z nadzieja, ze w koncu pojawi sie jakis news o wysokorozdzielczych matrycach. Spedzam ostatnio sporo czasu z laptopem (bynajmniej nie podczas pracy) i potrafie juz sobie wyobrazic jak by wygladal obraz na LCDku, gdyby np. EIZO albo NEC wypuscilo jakis graficzny model 24" z rozdzielczoscia 2560x1600. To byloby cos, co na pewno chcialbym miec -- w przeciwienstwie do wszystkiego innego, co aktualnie mozna obejrzec z oferty tych firm. No za cholere nie moge zdzierzyc tych krowiastych pikseli jakie wystepuja na 24" w 1920x1200 czy nawet pozadanej przeze mnie 2560x1600 ale na 30". :(
No za cholere nie moge zdzierzyc tych krowiastych pikseli jakie wystepuja na 24" w 1920x1200
Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Kiedy pracowałem na 17" i 1920x1200, wydawało mi się, że przesiadka na większą plamkę jest niemożliwa. Strasznie denerwowały mnie te "krowiaste piksele". Jednak się da. Po kilku tygodniach przestaje się zauważać. Dodatkowo, co niesłychanie ważne, oczy wyraźnie odpoczywają. Jednak małe plamki i Windows to nie jest dobre połączenie. Skalowanie działa kiepsko a w normalnych rozmiarach oczy się jednak wysilają. W miarę upływu lat, zaczynam doceniać obraz do którego nie trzeba "zmuszać" oczu.
Kurcze, ciagle zagladam do tego watku z nadzieja, ze w koncu pojawi sie jakis news o wysokorozdzielczych matrycach. Spedzam ostatnio sporo czasu z laptopem (bynajmniej nie podczas pracy) i potrafie juz sobie wyobrazic jak by wygladal obraz na LCDku, gdyby np. EIZO albo NEC wypuscilo jakis graficzny model 24" z rozdzielczoscia 2560x1600. To byloby cos, co na pewno chcialbym miec -- w przeciwienstwie do wszystkiego innego, co aktualnie mozna obejrzec z oferty tych firm. No za cholere nie moge zdzierzyc tych krowiastych pikseli jakie wystepuja na 24" w 1920x1200 czy nawet pozadanej przeze mnie 2560x1600 ale na 30". :(
Kwestia przyzwyczajenia - sam też mając pierwszy, kolorowy 14" CRT pracowałem w 1024x768 w trybie interlaced i jeszcze mi było mało. Teraz pracuję w 1600x1200 na 21" monitorze i uważam, że plamka mogłaby być większa.
Przesiadka na LCD po latach pracy na CRT zawsze jest cholernie bolesna. Ale po kilku tygodniach aklimatyzacji widok CRT budzi już tylko litość...
Wiem Panowie... Tlumaczyliscie juz mi to... Ale szlag mnie trafia jak na obrazku z ISO 800 widze szum jak na CRT i zdjeciu z ISO 3200... :(
No i jednak chcialoby sie miec 2560x1600 (1200 w pionie, to mniej niz mam teraz, a przy kazdej przesiadce chcialbym miec czegos wiecej, a nie mniej), a dobre 30" to jednak nadal troche za drogo jest, jak na monitor.
To fakt - sam mam sakramencką ochotę na Neca 3090WQXi (żeby pozbyć się odstępu między prawą a lewą stroną ekranu), relatywnie nie jest niby taki drogi - kosztuje +/- tyle, co Eizo CG241W, ale jednak nadal jest to kupa kaski.
Ale szlag mnie trafia jak na obrazku z ISO 800 widze szum jak na CRT i zdjeciu z ISO 3200... :(
Może chodzić o efekt "mikropołyskliwości" pikseli. Daje to właśnie efekt niejednorodnego koloru. Na różnych monitorach występuje to z różną intensywnością, od praktycznego braku po migoczące punkciki przy każdym ruchu głowy.
Może chodzić o efekt "mikropołyskliwości" pikseli. Daje to właśnie efekt niejednorodnego koloru. Na różnych monitorach występuje to z różną intensywnością, od praktycznego braku po migoczące punkciki przy każdym ruchu głowy.Nie wiem jak to nazwac -- chodzi o najnormalniejsze w swiecie potegowanie istniejacej ziarnistosci obrazu. Jesli na CRT jest to ledwo widoczne, to na LCD po prostu rzuca sie mocno w oczy, jakby ten szum byl efektem duzo wyzszego ISO. W kazdym badz razie na laptopach z "gestymi" matrycami cos takiego nie wystepuje. :(
Nie wiem jak to nazwac -- chodzi o najnormalniejsze w swiecie potegowanie istniejacej ziarnistosci obrazu. Jesli na CRT jest to ledwo widoczne, to na LCD po prostu rzuca sie mocno w oczy, jakby ten szum byl efektem duzo wyzszego ISO. W kazdym badz razie na laptopach z "gestymi" matrycami cos takiego nie wystepuje. :(
Po prostu na dobrym LCD widać wyraźnie każdy piksel z osobna. Na laptokach tego nie widać, bo to są matryce 6-o bitowe o bardzo niewielkim gamucie i dithering oraz mniejsze dystanse kolorymetryczne to maskują.
Po prostu na dobrym LCD widać wyraźnie każdy piksel z osobna. Na laptokach tego nie widać, bo to są matryce 6-o bitowe o bardzo niewielkim gamucie i dithering oraz mniejsze dystanse kolorymetryczne to maskują.No i to mi sie wlasnie podoba, ze na LCD laptokow nie widac tej pierd... kratki -- co wyglada jak mozaika z pikseli. NIE CHCE MOZAIKI, CHCE GLADKI, PLYNNY OBRAZ JAK NA ODBITCE! :cry:
Po prostu na dobrym LCD widać wyraźnie każdy piksel z osobna. Na laptokach tego nie widać, bo to są matryce 6-o bitowe o bardzo niewielkim gamucie i dithering oraz mniejsze dystanse kolorymetryczne to maskują.
Sądzę, że Stigowi chodzi o inny efekt. To jest coś analogicznego do bardzo mocno widocznego "szumu" na matrycach pasywnych. Zapewne pamięta Pan tą makabrę. Ekran robi wrażenie jakby był złożony z różnokolorowych kropek, zmieniających się nieustannie. Biel wcale nie była biała, a migotliwo-kolorowa. Podobny efekt też był widoczny na bardzo starych kineskopach. Na współczesnych ekranach LCD, szczególnie lepszej jakości, widać to o niebo mniej. Zaryzykuję nawet opinię, że trzeba specjalnie szukać aby w ogóle cokolwiek dostrzec.
Na współczesnych ekranach LCD, szczególnie lepszej jakości, widać to o niebo mniej. Zaryzykuję nawet opinię, że trzeba specjalnie szukać aby w ogóle cokolwiek dostrzec.Obawiam sie, ze prawda lezy gdzies pomiedzy Waszymi domyslami... Widze wyraznie niedoskonalosci w kwestii barw, czy w ogole widocznosci obrazu na matrycy laptopow. Za cholere nie moglbym na tym pracowac z obrazem -- to jest jasne. Jednak detal, a konkretnie kratka w jaka ulozone sa piksele na stacjonarnych LCD, drazni mnie tak samo. Dlatego wykoncypowalem sobie, ze idealne dla mnie bylo by polaczenie jakosci wyswietlania obrazu przez LCD stacjonarny (nawet zdzierzylbym FlexScana), ale z tak upakowana matryca, jakie spotyka sie w laptopach.
No i to mi sie wlasnie podoba, ze na LCD laptokow nie widac tej pierd... kratki -- co wyglada jak mozaika z pikseli. NIE CHCE MOZAIKI, CHCE GLADKI, PLYNNY OBRAZ JAK NA ODBITCE! :cry:
To może odsuń się od monitora o kolejne pół metra i wtedy nie zobaczysz już tej "kratki". Jeśli będziesz patrzył na monitor laptopa z odległości 10 centymetrów, to "kratkę" też zobaczysz. Wyobraź sobie, że masz taką matrycę złożoną z duzych kolorowych diod świecących. Jeśli będziesz się temu przyglądał z bliska, to zobaczysz te diody (każdą z osobna), ale jeśli popatrzysz na to z daleka, to już tych diod nie zobaczysz, a twoje oko potraktuje to jako ciągły kolorowy obraz - jak na odbitce.
To może odsuń się od monitora o kolejne pół metra i wtedy nie zobaczysz już tej "kratki".Taaa... Zawsze moge jeszcze postawic go na drugim koncu pokoju, nie prawdaz? :) Bede ogladal piekne, jednolite zdjecia, bez zadnej kratki. A ch... tam, ze nie bede widzial podpisow po ikonami. ;)
Mam swoje pewne przyzwyczajenia i kurna nie wyobrazam sobie ich teraz zmieniac po to, zeby moc komfortowo uzywac nowszego i lepszego sprzetu. :[
....... zeby moc komfortowo uzywac nowszego i lepszego sprzetu. :[
Błąd. Nie móc, tylko musieć. :wink: Tego starego i kiepskiego już praktycznie nie ma. :-D
Błąd. Nie móc, tylko musieć. :wink: Tego starego i kiepskiego już praktycznie nie ma. :-DW sprzedazy faktycznie nie ma. I to juz dlugo. Na szczescie w piwnicy mam jeszcze 4 takie, jakie stoja na moim biurku. :) Tyle, ze nie wiem jak one beda sie zachowywac, kiedy np. za rok je stamtad wyciagne. Wolalbym miec juz teraz sensowna alternatywe. Sensowna -- pod wzgledem odbioru obrazu przeze mnie.
Taaa... Zawsze moge jeszcze postawic go na drugim koncu pokoju, nie prawdaz? :) Bede ogladal piekne, jednolite zdjecia, bez zadnej kratki.
Cały szkopuł w tym, aby rozmiar kątowy pojedynczej plamki ("kratki"), a ściślej czarny odstęp między nimi, bo to widać, wychodził poza zdolność rozdzielczą oka. Nigdy nie spotkałem człowieka, który by rzeczywiście widział obraz, jako złożony z plamek 0,29mm, czyli bardzo dużych, z odległości większej niż ok 70-80 cm. Wówczas to już problem psychologiczny, nie fizjologiczny.
Z przepisowych 50cm kratki nie widać. A trzeba wziąć poprawkę na to, że mając duże LCD nie trzeba już siedzieć z nosem w monitorze. Niestety - nie ma się co czarować, tak naprawdę optymalna jest 30-tka (zresztą ma też mniejszą plamkę) - tyllko franca trochę se kosztuje.
david555
28-01-2009, 16:05
Z przepisowych 50cm kratki nie widać. A trzeba wziąć poprawkę na to, że mając duże LCD nie trzeba już siedzieć z nosem w monitorze. Niestety - nie ma się co czarować, tak naprawdę optymalna jest 30-tka (zresztą ma też mniejszą plamkę) - tyllko franca trochę se kosztuje.
O której francy powiadasz, konkretnie? :D
O której francy powiadasz, konkretnie? :D
o jedynej, która się do czegoś nadaje - Necu 3090WQXi
david555
28-01-2009, 16:12
o jedynej, która się do czegoś nadaje - Necu 3090WQXi
Wyglionda dobrze, pirametry też niczego sobie, a jak z funkcjonowaniem, bo na eksperymenty za 8,5 tys. to raczej nie mam.
Wyglionda dobrze, pirametry też niczego sobie, a jak z funkcjonowaniem, bo na eksperymenty za 8,5 tys. to raczej nie mam.
Panel jest w miarę nowy, ale zbiera niezłe recenzje. Wielkiego wyboru nie ma, bo jest to obecnie jedyna 30-tka na H-IPSie - Eizo i LaCie są na S-PVA, która mz. do panelu o tak dużej powierzchni nadaje się średnio (że nie wspomnę przez litość o drobnej różnicy cenowej).
Jakby 8-o bitowa matryca była taka zajebiaszcza, to by koledzy od P221 nie mieli bandingu w trybie emulacji sRGB. A z tą gammą 1,8 w S2231W to polecam przyjrzeć się gradientowi trochę wnikliwiej.
Monitor 8-10-8 bitowy jest fajny, ale pod warunkiem że pracujemy przy gammie 2,2@6500K. Jeśli jednak ktoś ma życzenie kalibrować toto do innych TRC i wtpt, to już nie jest tak halo.
Przebadałem ten monitor dokładniej pod tym wzgl. niż ktokolwiek inny :] Nie ma bandingu przy zmianie gammy z 1,8 poprzez 2,0 do 2,2 . Banding pojawia się przy zmianach RG ... najbardziej banding wali po oczach przy G.
ps. nie liczę tych minimalnych zafarbów (które są przy 1,8 2,0 i 2,2) bo to efekt "tylko" 10 bit zapisu.
Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Kiedy pracowałem na 17" i 1920x1200, wydawało mi się, że przesiadka na większą plamkę jest niemożliwa. Strasznie denerwowały mnie te "krowiaste piksele". Jednak się da. Po kilku tygodniach przestaje się zauważać. Dodatkowo, co niesłychanie ważne, oczy wyraźnie odpoczywają. Jednak małe plamki i Windows to nie jest dobre połączenie. Skalowanie działa kiepsko a w normalnych rozmiarach oczy się jednak wysilają. W miarę upływu lat, zaczynam doceniać obraz do którego nie trzeba "zmuszać" oczu.
Na Vista nie ma problemu ze skalowaniem - działa bardzo dobrze .
Może chodzić o efekt "mikropołyskliwości" pikseli. Daje to właśnie efekt niejednorodnego koloru. Na różnych monitorach występuje to z różną intensywnością, od praktycznego braku po migoczące punkciki przy każdym ruchu głowy.
Też sądzę że to kwestia powierzchni ... powinni wreszcie zrobić gładką powierzchnię z antyrefleksem jak na CRT
Eizo i LaCie są na S-PVA, która mz. do panelu o tak dużej powierzchni nadaje się średnio (że nie wspomnę przez litość o drobnej różnicy cenowej).
LaCie to nieszczęsny diodowy Samsung. Niewypał moim zdaniem. W Eizo CG301W rozkład katów widzenia jest podobny w wrażeniach do CG222W i CG241W. Da się pracować, choć na całym szarym, np tło windowsowego PS, z bliska widać niedoskonałości bez odchylania się. Z około 0,8-1m jest już ok do jednoosobowej pracy. Z 30-tką Neca, nie miałem jeszcze przyjemności.
Też sądzę że to kwestia powierzchni ... powinni wreszcie zrobić gładką powierzchnię z antyrefleksem jak na CRT
Łosz qva - niech ich ręka boska broni. Wystarczy nam jedna plaga (glossy)
david555
28-01-2009, 16:41
Panel jest w miarę nowy, ale zbiera niezłe recenzje. Wielkiego wyboru nie ma, bo jest to obecnie jedyna 30-tka na H-IPSie - Eizo i LaCie są na S-PVA, która mz. do panelu o tak dużej powierzchni nadaje się średnio (że nie wspomnę przez litość o drobnej różnicy cenowej).
Skoro to taka nowość, to i tak trzeba zaczekać kilka miesięcy na opinię użytkowników o tym produkcie.
LaCie to nieszczęsny diodowy Samsung. Niewypał moim zdaniem. W Eizo CG301W rozkład katów widzenia jest podobny w wrażeniach do CG222W i CG241W. Da się pracować, choć na całym szarym, np tło windowsowego PS, z bliska widać niedoskonałości bez odchylania się. Z około 0,8-1m jest już ok do jednoosobowej pracy. Z 30-tką Neca, nie miałem jeszcze przyjemności.
Tak właśnie myślałem obserwując swojego 214T na S-PVA używanego w charakterze paleciaka obok 2190UXi - po prawej stronie ekranu rozjaśnienie jest już nie do zaakceptowania w zastosowaniach o krytycznym znaczeniu barwy.
Skoro to taka nowość, to i tak trzeba zaczekać kilka miesięcy na opinię użytkowników o tym produkcie.
Znam bardzo pozytywną opinię Andrew Rodneya - speca od zarządzania barwą z Pixel Genius. Gość ten do dziś posiada jeszcze Sony Artisana (jeden z najlepszych monitorów ery CRT), więc ma jako-takie pojęcie o dobrych monitrach.
Łosz qva - niech ich ręka boska broni. Wystarczy nam jedna plaga (glossy)
Zastanów się ... miałbyś zalety matowych matryc i zalety glossy ... czyli złoty środek.
david555
28-01-2009, 16:51
Tak właśnie myślałem obserwując swojego 214T na S-PVA używanego w charakterze paleciaka obok 2190UXi - po prawej stronie ekranu rozjaśnienie jest już nie do zaakceptowania w zastosowaniach o krytycznym znaczeniu barwy.
No to czas ustawić na kominku kolejną "świnkę". :D
Zastanów się ... miałbyś zalety matowych matryc i zalety glossy ... czyli złoty środek.
Z mojego punktu widzenia matryce glossy wogóle nie mają zalet. I nie przypominam sobie jakiegokolwiek CRT, który miałby równie odblaskoodporną powierzchnię, jak matowy LCD.
No to czas ustawić na kominku kolejną "świnkę". :D
Nie jest jeszcze tak źle - 214-tka służy już tylko jako pomocniczy monitor na paletki i okno z edytorem tekstu/przeglądarką/mailami ;)
Z mojego punktu widzenia matryce glossy wogóle nie mają zalet. I nie przypominam sobie jakiegokolwiek CRT, który miałby równie odblaskoodporną powierzchnię, jak matowy LCD.
Nie myl glossy z tym o czym ja mówię.
A najlepiej postaw obok siebie NEC WGX2PRO i CRT np. CTX EX950F bo widzę że dokąd tego nie zobaczysz to nie zrozumiesz o co mi chodzi (a skoro wkładasz glossy do jednego worka z najlepszymi antyodblaskami z CRT to nie rozumiesz) .
ps.rozpraszanie będzie nieco gorsze ale nie będzie tego zaje... pyłu z matowych LCD i nie będzie nieznośnych refleksów z glossy LCD
Jakby duże miały kąty takie jak małe, to narożniki byłyby czarne. Tendencję widać nawet przy porównaniu popularnych 19 i 22" PVA. Te drugie mają znacznie lepsze kąty. Na dużych, przykładowo CG241W, bo ten rozmiar najczęściej morduję, niedoskonałość kątową łatwo widać na rzeźniku, ale na oko, to aby wykazać, trzeba obok postawić wersję z IPS.
Nie myl glossy z tym o czym ja mówię.
A najlepiej postaw obok siebie NEC WGX2PRO i CRT np. CTX EX950F bo widzę że dokąd tego nie zobaczysz to nie zrozumiesz o co mi chodzi (a skoro wkładasz glossy do jednego worka z najlepszymi antyodblaskami z CRT to nie rozumiesz) .
ps.rozpraszanie będzie nieco gorsze ale nie będzie tego zaje... pyłu z matowych LCD i nie będzie nieznośnych refleksów z glossy LCD
"Pył" mi zupełnie nie przeszkadza, tym bardziej że w 2190UXi matryca jest bardzej jedwabista niż w typowych mattach (co zresztą wcale mnie nie zachwyca). Natomiast kiepskie rozpraszanie - owszem.
nie będzie tego zaje... pyłu z matowych LCD
Rodzajów wykończeń powierzchni ekranów trochę jest. Najgorsze mają widoczną bez wysiłku fakturę, najlepsze są tak "drobnoziarniste", że zaczynają się błyszczeć.
Rodzajów wykończeń powierzchni ekranów trochę jest. Najgorsze mają widoczną bez wysiłku fakturę, najlepsze są tak "drobnoziarniste", że zaczynają się błyszczeć.
No w sumie tak ... jest różnie ... największe ziarno widziałem na AUO A-MVA w Philips 200WP7ES, natomiast na Samsungu S-PVA w EIZO S2231W jest lepiej ale nadal nie to.
(poprawione :P )
natomiast na Samsungu z EIZO PVA
Chyba odwrotnie. ;)
Jakby duże miały kąty takie jak małe, to narożniki byłyby czarne. Tendencję widać nawet przy porównaniu popularnych 19 i 22" PVA. Te drugie mają znacznie lepsze kąty. Na dużych, przykładowo CG241W, bo ten rozmiar najczęściej morduję, niedoskonałość kątową łatwo widać na rzeźniku, ale na oko, to aby wykazać, trzeba obok postawić wersję z IPS.
CG241W jest mz. całkiem akceptowalny, natomiast szerokość moich dwóch stojących obok 21-ek jest zbliżona - i prawa strona 214-tki oglądana pod takim kątem jest już naprawdę niebezpiecznie rozjaśniona, widać to bez rzeźników, na czymkolwiek. Zapewne matryca w 30-tkach Eizo jest zdecydowanie lepsza, ale dokąd nie zobaczę to i tak będę mocno sceptycznie nastawiony do jakiejkolwiek S-PVA o takiej powierzchni...
Wczoraj wyciągnełem monitor z pudełka i troszkę go wyoglądałem, co prawda bardziej interesowały mnie jakieś hot/bad pixele - ale wlaczylem jakaś planszę z przejściami kolorowymi i dramatu nie zanotowałem (tryb N), faktycznie w trybie emulacji sRGB dzieją się cuda - zwłaszcza na zielonym, innych trybów nie przełączałem. Dokładniejsze oglądziny na pewno do końca tygodnia - powiem tylko, że film oglądało się wygodnie ;)
Dodam tylko, że porównując banding z EIZO S2231W to nawet w trybie sRGB był mniejszy niż na NECu P221W w trybie N. Stad moja wielka ciekawość na ile kalibracja tego NECa może pomóc.
Dodam tylko, że porównując banding z EIZO S2231W to nawet w trybie sRGB był mniejszy niż na NECu P221W w trybie N. Stad moja wielka ciekawość na ile kalibracja tego NECa może pomóc.
Nie da się kalibrować tych paneli w trybie emulacji sRGB, a nawet gdyby się dało, nic by to nie dało :D
Nie da się kalibrować tych paneli w trybie emulacji sRGB, a nawet gdyby się dało, nic by to nie dało :D
Widzę, że nie zrozumiałeś. Więc wyjaśnię wyraźniej: EIZO S2231W nawet w trybie emulacji sRGB ma o wiele mniejszy banding niż NEC P221W w trybie N. Pytanie czy kalibracja tego NECa jest w stanie poprawić banding chociaż do poziomu jaki prezentuje EIZO S2231W w emulacji sRGB bo jeśli nie to ten monitor jest po prostu bezwartościowy.
Emulacja sRGB w wykonaniu Neca - fragment instrukcji obsługi modelu P221W.
„sRGB: Tryb sRGB zdecydowanie poprawia wierność kolorów pulpitu przez pojedyncze,
standardowe rozmieszczenie kolorów RGB. Dzięki tej obsłudze kolorów użytkownik może
z łatwością i pewnością siebie przekazywać kolory bez konieczności dodatkowego
zarządzenia kolorami w najbardziej typowych przypadkach.”
Czeski test Neca P221W
http://img145.imageshack.us/my.php?image=p221wul7.jpg
@krwi Wierz mi, że również ciekawy jestem efektów kalibracji. W tej chwili na gradientach są dostrzegalne ostre przejścia, widzę zapewne to samo o czym Ty pisałeś chwilkę temu.
Mam jakieś drobne pytanka do kalibracji - zainstalowałem spectraview (4.1.9) i na szybko pytanko. W ustawieniach nie mogę zaznaczyć sprzętowego kalibrowania - na tą chwilę potrzebna jest aktualizacja tego programu (coś ktoś wspominał o braku softu do tego monitora)? Czy mogę jakoś pomóc temu programowi z obsługą mojego monitora? Jeżeli nie to w sobotę zatrzymamy się na programowej kalibracji. Sterownik monitora zainstalowałem, a wiele więcej na płycie z nim nie otrzymałem.
Model P221W wspiera najnowsza wersja programu Spectraview II ze stycznia tego roku (już do pobrania ze strony http://www.necdisplay.com, potrzebny jest numer seryjny w celu rejestracji programu).
Najważniejsze cechy produktu (w j. angielskim):
V1.1.00: January 14 2009
Added support for the NEC MultiSync P221W.
Added support for the NEC LCD2690WUXi2.
Added support for the X-Rite ColorMunki sensor.
Support for the Gretag Spectrolino has been discontinued.
Improved the smoothness of the grayscale calibration.
Improved the accuracy of ICC Profile generation.
Added many new Test Patterns.
Added feature to check for software updates.
Improved the Preferences dialog and descriptions of each option.
Improved the Auto Luminance function on the LCD2490WUXi, LCD2690WUXi, LCD2690WUXi2, and LCD3090WQXi.
A special "sRGB" target has been added for the following monitors: LCD2690WUXi, LCD2690WUXi2, LCD3090WQXi and MultiSync P221W. This will automatically switch the monitor into the sRGB Gamut Emulation mode and profile the monitor.
The white point of the sRGB Gamut Emulation mode on the LCD2690WUXi2 can be calibrated automatically. The factory preset white point for sRGB mode will be used with the LCD2690WUXi, LCD3090WUXi and MultiSync P221W.
All graphs and charts can now be zoomed and panned.
All graphs and charts can now be copied to the clipboard as a bitmap by right-clicking on the graphs and selecting "Copy".
Data from the Colorimeter window and Information Summary can be copied to the clipboard in text format by right-clicking in the window and selecting "Copy".
Color Gamut chart can now be shown in CIE u'v' colorspace as well as CIE xy.
The Target White Point and blackbody curve can be shown on the Color Gamut chart.
Added a Validation function to quickly check if the monitor calibration is still accurate.
Targets that have been calibrated are now shown with a green check mark in the Targets list on the main window. The check mark will turn yellow once the calibration is past the recommended recalibration date.
Improved the management of previous calibrations and results. It is now possible to see and compare all previous calibration results.
Improved the overall User Interface and application responsiveness.
Improved support for Intel video chipsets including DVI and HDMI outputs.
Added support for XP x64 and Vista x64 with the S3 Chrome S20 and newer graphics cards.
Fixed an issue that caused an error with the LCD3090WQXi when used in portrait mode if Auto Luminance was enabled.
Fixed an issue that caused SpectraView to crash if it was run for the first time from the Startup folder after installing the application.
Added support for the X-Rite ColorMunki sensor.
I to jest dobra wiadomość. :)
Widzę, że nie zrozumiałeś. Więc wyjaśnię wyraźniej: EIZO S2231W nawet w trybie emulacji sRGB ma o wiele mniejszy banding niż NEC P221W w trybie N. Pytanie czy kalibracja tego NECa jest w stanie poprawić banding chociaż do poziomu jaki prezentuje EIZO S2231W w emulacji sRGB bo jeśli nie to ten monitor jest po prostu bezwartościowy.
Jeśli Nec wykazuje banding w ustawieniach natywnych, to teoretycznie kalibracja sprzętowa ma szanse temu zaradzić. Aczkolwiek na razie dzielę skóry na niedźwiedziu, bo na razie nie wiadomo na jaką skalę da się ten panel kalibrować sprzętowo.
Emulacja sRGB w wykonaniu Neca - fragment instrukcji obsługi modelu P221W.
„sRGB: Tryb sRGB zdecydowanie poprawia wierność kolorów pulpitu przez pojedyncze,
standardowe rozmieszczenie kolorów RGB. Dzięki tej obsłudze kolorów użytkownik może
z łatwością i pewnością siebie przekazywać kolory bez konieczności dodatkowego
zarządzenia kolorami w najbardziej typowych przypadkach.”
To jakiś bełkot przetłumaczony przez debila.
Tryb emulacji sRGB działa w ten sposób, że przycina nasycenie panelu - ma to na celu poprawne, nieprzesycone odwzorowanie zdjęć oglądanych w aplikacjach bez modułów zarządzania barwą (IE, edytory tekstu, arkusze, proste przeglądarki zdjęć itd.). Naturalną rzeczy koleją upieprzanie nasycenia na matrycy musi powodować banding, szczególnie w kanale zielonym, który w monitorach szerokogamutowych jest znacznie bardziej nasycony niż w monitorach o typowym gamucie (~sRGB).
Model P221W wspiera najnowsza wersja programu Spectraview II ze stycznia tego roku (już do pobrania ze strony http://www.necdisplay.com, potrzebny jest numer seryjny w celu rejestracji programu).
No wreszcie! I nawet wspiera małpę!
Dooobra - jak kupi ktoś w Krakowie P221W, to niech się do mnie zgłosi. Zobaczymy co to maleństwo potrafi ;)
To jakiś bełkot przetłumaczony przez debila.
Tryb emulacji sRGB działa w ten sposób, że przycina nasycenie panelu - ma to na celu poprawne, nieprzesycone odwzorowanie zdjęć oglądanych w aplikacjach bez modułów zarządzania barwą (IE, edytory tekstu, arkusze, proste przeglądarki zdjęć itd.). Naturalną rzeczy koleją upieprzanie nasycenia na matrycy musi powodować banding, szczególnie w kanale zielonym, który w monitorach szerokogamutowych jest znacznie bardziej nasycony niż w monitorach o typowym gamucie (~sRGB).
Cytat pochodzi z polskojęzycznej instrukcji do modelu P221W, proszę mieć pretensję do tłumaczy. Jesli zdaniem Pana został źle przetłumaczony i woli Pan j. angielski, przytaczam cytat w języku angielskim:
sRGB: sRGB mode dramatically improves the colour fidelity in the desktop environment
by a single standard RGB colour space. With this colour supported environment, the
operator could easily and confidently communicate colour without further colour
management overhead in the most common situations.
Cytat pochodzi z polskojęzycznej instrukcji do modelu P221W, proszę mieć pretensję do tłumaczy. Jesli zdaniem Pana został źle przetłumaczony i woli Pan j. angielski, przytaczam cytat w języku angielskim:
sRGB: sRGB mode dramatically improves the colour fidelity in the desktop environment
by a single standard RGB colour space. With this colour supported environment, the
operator could easily and confidently communicate colour without further colour
management overhead in the most common situations.
No przecież właśnie napisałem, że tłumaczenie jest bełkotliwe i nic z niego nie wynika. I tak jak napisałem - również z tekstu źródłowego (po prawdzie również bełkotliwego) wynika, że jest to emulacja na potrzeby środowiska pozbawionego zarządzania barwą.
No wreszcie! I nawet wspiera małpę!No proszę spokojniej, ja zaczynam się przywiązywać do mojego nec-a, no i w sumie to go kupiłem w Krakowie...
Swojego spectraview wzielem z 14 dniowa licencja.. szukam nowszego ale coś czuje, że mogę mieć kłopot z 'próbowaniem' nowszego programu.
Wie ktos czy w Rzeszowie gdzies kalibruja monitorki ? albo ktos jest chetny na pozyczenie kalibratora albo skalibrowac mojego p221w ?
Proszę o ocenę LCD NEC MultiSync P221W. Piszą o nim w samych superlatywach. Doskonałe odwzorowanie kolorów nawet w przypadku ustawień fabrycznych, wyższy niż deklarowany współczynnik kontrastu statycznego, doskonała równomierność podświetlenia ekranu, niski czas reakcji, doskonała nasycona i ciemna czerń, szeroki gamut barwowy pokrywający 100% sRGB i 98% AdobeRGB oraz niska cena.
Ile w tym prawdy?
Proszę o ocenę LCD NEC MultiSync P221W. Piszą o nim w samych superlatywach. Doskonałe odwzorowanie kolorów nawet w przypadku ustawień fabrycznych, wyższy niż deklarowany współczynnik kontrastu statycznego, doskonała równomierność podświetlenia ekranu, niski czas reakcji, doskonała nasycona i ciemna czerń, szeroki gamut barwowy pokrywający 100% sRGB i 98% AdobeRGB oraz niska cena.
Ile w tym prawdy?
Jak ktoś posiadający ten panel w Krakowie się do mnie odezwie, to dam znać. Wygląda obiecująco.
Na razie proszę o powstrzymywanie się od złośliwych uwag.
Ile w tym prawdy?
"Piszą o nim w samych superlatywach ....."
Test czeskiego magazynu komputerowego Computer 02/2009 (http://www.nec-display-solutions.cz/ftp/3/110/[3182]_hodnoceni_NEC_Computer_02_09.pdf)
Pozdrawiam!
witam, no i jesteśmy po wyczerpujących kalibracjach...
W trakcie emocje zmieniały się od prób nauki latania monitora przez okno po w pełni ukojenia przejścia tonalne.
Dziękuję wisie za wspólny wytrzeszcz oczu ;) i za udzielenie pomocy przy kalibrowaniu.
Monitor kalibrowałem z moim laptopem - a to niestety należy uznać za słabe ogniwo tego zespołu. Po pierwszej kalibracji skoki przy przejściach barwnych na kanale zwłaszcza zielonym - i wszystkich z nim związanych pozostały widoczne ale zrobiły się drobniejsze.. zmiany ustawień i mieszanie profilami dawały efekty jak w pierwszym akapicie. Ostatecznie kalibracja przeprowadzona przy największej ilości cykli dała efekt prawie braku przeskoków przy gradientach - dla mnie absolutnie pomijalny. Poprawia jest absolutnie znacząca.
Niestety sama kalibracja może nie być idealna. Nie wiedzieć dlaczego tylko na początku udało się przy kalibracji uzyskać zakładaną temperaturę barwną 6500 +- 20. Ostateczna próba zakończyła się jednak z temperaturą barwną nieco poniżej 6400. Co dziwne sam spectraview dobierał w trakcie kalibracji punkt bieli nie idealny - czego zrozumieć nie potrafimy... i robił to z perfidną premedytacją raz za razem. I o ile pierwsze kalibracje utrzymywały deltę sporo poniżej 2, to ostatecznie odchyłki mam powyżej 3. Nie wychwyciliśmy niestety po zmianie czego tak się stało więc rozwiązania problemu jeszcze nie znam. Warto będzie więc jeszcze kiedyś przetestować opcje z jakimi przeprowadzona może być kalibracja.
Dla testu podpięliśmy również monitor poprzez złącze dvi do komputera wisy - ale tam po przeprowadzeniu kalibracji programowej (nie mieliśmy tam spectraview) pojawiły się na gradientach schody większe niż do nieba. Nie jestem pewien czy nie popełniliśmy przy tym błędu nie czyszcząc poprzednich kalibracji w LUT monitora, ale obraz był na tyle przerażający, że szybko szukaliśmy rozwiązania znów przy laptopie.
Testowany sprzęt:
NEC p221w
Kalibrator EyeOne Display2
HP Compaq 6720s
Witam,
jestem na etapie kupowania monitora, i zrodziły mi się następujące pytania/problemy po przeczytaniu wątków na forum:
1. Czy są jakieś nowsze/inne monitory godne uwagi ze stajni EIZO w granicy cenowej ok 2500 PLN (np. Eizo S1932SUB, Eizo S1961, Eizo L788)?
2. Czy Eizo S2031 - czyli 20 cali to to samo tylko mniejsze? Bo wolałabym taką 19" lub 20" zamiast 22".
3. Głupie pytanie, ale dla mojego męża krytyczne przy wyborze tego maniotora zamiast jakiegoś mediamarktoego lcd - czy można podłączyć złącze HDMI i itp. ustrojatwa, jakieś laptopy, DVD itp, nie znam się na wejściach, ale tylko wyczytałam, że ten model ma USB i jakąś magiczną cechę przyłączania innych rzeczy i tu właśnie moje pytanie jakich?
4. Co znaczą te literki na końcu nazwy, które są najwszechstronniejsze ;) WE, WH-K, W, WH itp?
5. Czym się różni seria S od L (np. 19" Eizo L788)?
5. Poza konkursem, może ktoś może polecić, sprawdzonego i przystępnie cenowo sprzedawcę w Łodzi lub we Wrocławiu?
Plizz pomocy - z góry DZIĘKI za pomoc.
Pozdrawiam
Wszystko o co Pani pyta przewija się wielokrotnie na forum. Wystarczy użyć "szukaj". ;)
Tak w skrócie:
1. Moim zdaniem S2231W nie ma obecnie znaczącej konkurencji.
2. S2031W nie jest już produkowany.
3. Nie ma HDMI. Laptopa można podłączyć. Zewnętrznego DVD nie. Od tego są telewizory. USB ma.
4. Literki oznaczają kolory obudowy i rodzaje podstaw.
5. L to starsza linia monitorów. Część serii L została zastąpiona modelami oznaczonymi S. L788 to monitor przemysłowy RGSB.
bartoleq
08-02-2009, 22:53
sluchajcie. nie wiem czy to dobre miejsce o tym pisac, ale to chyba najpoczytniejszy temat.
mam eizo s2231w z polskiej oficjalnej dystrybucji (93h pracy).
1) pierwszy problem to cos dziwnego pojawilo sie na matrycy. na poczatku wydawalo mi sie ze pojawil sie martwy
pixel, ale po blizszym sprawdzeniu okazuje sie ze w zaleznosci od kata patrzenia to "cos" zmienia miejsce.
Jest tak jakby nad matryca. ustawilem sie dokladnie krawedzia kursora myszy na tym i zrobilem takie zdjecia:
na prosto
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img158.imageshack.us/my.php?image=deada2dw2.jpg)
źródło (http://g.imageshack.us/img158/deada2dw2.jpg/1/)
z prawej
źródło (http://img6.imageshack.us/my.php?image=deada3tg5.jpg)
źródło (http://g.imageshack.us/img6/deada3tg5.jpg/1/)
z lewej
źródło (http://img6.imageshack.us/my.php?image=deada4rr5.jpg)
źródło (http://g.imageshack.us/img6/deada4rr5.jpg/1/)
probowalem czyscic plynek do lcd nic. co ciekawe jak sie przyjrzec wylaczonemu monitorowi to w tym miejscu jest jakby taki jasniejszy punkt, ale nic z tym nie moge zrobic. wlazlo cos miedzy matryce a pod ta powloke matowa? zatem co radzicie? to sie na gwarancje nadaje?
2) a druga sprawa (jestrem troche amatorem, kalibrowalem po raz pierwszy) to w jakich warunkach sprawdzic jasnosc monitora. wedlug danych max to 250cd/m2. mam kalibrator i1 eye one display 2. wszedzie mozna przeczytac ze generalnie ten model jest bardzo jasny i do pracy trzeba zejsc z jasnoscia. a u mnie podczas kalibracji do 6500, 2.2,120 jedyne co moge osiagnac to kontrast 52%, rgb jakos odpowiednio 92%,81%,100% i jasnosc 100%, ale i tak wtedy mam ponizej 120cd/m2. z reguly okolo 112-117. nie moge podbic bardziej jasnosci bo skala sie konczy.
jak iMatchem dalem tryb easy to po calym tym procesie (parametry monitora po resecie)...6200, 2.2, 154 cd/m2.
Zatem co robie nie tak, czy moze cos jest z tym monitorem ze ciagle mam 100% jasnosci.
Prosze o jakies porady, przepraszam z gory, jestem w tym temacie amatorem....
pozdrawiam,
1) To jest syf - albo wpadł podczas montażu w fabryce, albo jakiś insekt. Zdarza się.
2) Coś dziwne te ustawienia - kontrast powinien być na 50% i nie należy go wogóle dotykać, nastawy wag są mało prawdopodobne - monitory, które kalibrowałem były bardzo blisko 6500, wystarczyło lekko skorygować gain o kilka procent, a z jaskrawością to jakieś totalne jaja. Nie masz aby coś popieprzone w ustawieniach karty graficznej?
bartoleq
09-02-2009, 10:58
1) dobra ok, ale czy to nadaje sie do reklamacji? moge oddac na gwarancje? monitor mam troche wiecej niz miesiac, trudno aby az tak sie zakurzyl z mojej winy, wiec chyba mial jakas wade produkcyjna.
2) mam radeona 4850, sprawdzalem w CCC czy cos nie mieli z kolorami, ale wszystko na defaultach (mam viste x64). Dzisiaj jeszcze sproboje pod xp odinstalowac sterowniki i zainstalowac je na nowo, ale tylko driver bez CCC. Zobaczymy wtedy. Ale nie sadze ze cos sie zmieni. Mam jeszcze starego laptopa, moglbym do niego podpiac monuitor, ale tylko przez analogowy port vga, wiec nei wiem czy wogole cos tam da sie wtedy sprawdzic...
w iMatchu w pierwszym kroku jest prosba aby ustawic kontrast na 100 i pozneij zjechac az do osiagniecia zielonego zakresu. ten zakres robie w 51-52, na 50 jestem ponizej zielonego zakresu. na 53 sporo nad.
Brud proszę zgłosić do serwisu. Wyczyszczą. Nastawy monitora ma Pan ewidentnie złe. Niech Pan wyłączy wszelkie programy modyfikujące nastawy karty graficznej, np AdobeGamma, PowerStrip itp oraz czujnik oświetlenia. Jaskrawość 120cd/m^2 to około 50% w menu monitora, ale i tak nie zalecam tak wysokiego poziomu chyba, że pracuje Pan w południowym słońcu. Najlepiej ustawić porównując z kartką białego papieru. Monitor ma dawać podobną biel, nie może razić w oczy.
PS1. Regulacji kontrastu bezwzględnie proszę nie dotykać. Ma być na wartość fabryczną.
PS2. Na kalibratorze nie ma Pan czasem założonej białej osłony?
bartoleq
09-02-2009, 12:04
PS2. Na kalibratorze nie ma Pan czasem założonej białej osłony?
zdjelem napewno:-)
dzisiaj wieczorem poprobje znowu. najpierw polece na laptopie po analogu, pozniej sproboje na xp-ku.
zobaczymy i dam znac...
david555
09-02-2009, 12:11
dzisiaj wieczorem poprobje znowu. najpierw polece na laptopie po analogu, pozniej sproboje na xp-ku.
zobaczymy i dam znac...
Zastosuj sie do rad Czornyja, to na pewno wyjdziesz z impasu.
Jego rady są zwykle jasne i zrozumiałe jak obsługa cepa, więc powinieneś dać radę.
Udało mi się zapoznać z P221W. Monitor całkiem przyjemny, daje się sprzętowo kalibrować, gamut całkiem spory. Niezła czerń i charakterystyka kątowa.
Natywnie wykazuje sporą nieliniowość, dlatego należy się raczej decydować na jego zakup jeśli ma się dostęp do kalibratora i oprogramowania Spectraview II. Po kalibracji zlinearyzowany jest całkiem nieźle, z błędami w granicach 1-1,5 dE i niewielkimi brakami w cieniach. Monitor był równomiernie podświetlony, bez hot/dead pixeli i ogólnie po sprzętowej kalibracji prezentuje się niegorzej niż Eizo S2231W.
W innym wątku już wspominałem o Dell 2209WA na matrycy E-IPS. Może nie jest to profi ale zdecydowanie bije na głowę wszelkie TN`ki a po dobrej kalibracji jest podobno super. Ja swojego kupiłem za 447zł (błąd w sklepie Della).
Na allegro jest wysyp po ca. 1000zł > http://www.allegro.pl/item552313418_promocja_dell_22_ultrasharp_2209wa_g w36mc_2209_ips.html
Link do krótkiej recenzji > http://www.cnet.com.au/desktops/monitors/0,239029422,339294389,00.htm
bartoleq
10-02-2009, 15:35
witam ponownie.
wczoraj przetestowalem eizo wraz ze starym laptopem (mial jakas marna karte trident 16bitowa przy 1024x768 ) i nic wiecej nie osiagnelem. dalej jasnosc nie przekracza 120cd/m2 dla 100% jasnosci (reszta parametrow po resecie). nie wiem jak wplynela na wynik tylko 16bitowa barwa, ale wyglada ze niewiele.
z kolei po xp to samo co na viscie. ponizej 120 dla 100% i sporo trzeba zjezdzac z rgb (szacunkowo do ok 90%,80%,100%). kontrastu wedlug rad nie ruszalem i zostawilem na 50%. zatem wypada ze kalibrator i1 eye one display2 jest jakis trefny. Czesto sie zdarzaja pady tego urzadzenia? ewentualnie jak sprawdzic czy jest ok?
Moge jeszcze podpiac komputer analogowopod tv lcd i tam sprawdzic jaka jasnosc maksymalnie pokarze.
Co radzicie Panowie?
Pierwsza sprawa - sciągnij i uruchom program diagnostyczny:
http://www.xrite.com/product_overview.aspx?ID=788&Action=Support&SoftwareID=506
Jeśli kolorymetr przejdzie pomyślnie testy, to otwórz ten wzorzec w przeglądarce Internet Explorer i powiększ go na 100%
http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png
Następnie ściągnij i uruchom program Calibration Tester:
http://www.xrite.com/product_overview.aspx?ID=788&Action=Support&SoftwareID=546
Patrząc na wzorzec naciśnij w programie "Reset":
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/kali2.jpg)
Jeśli po wyzerowaniu zawartości LUT wzorzec będzie miał mniej przebarwień, to może to wskazywać na problem z kolorymetrem.
Czujnik oświetlenia jest wyłączony?
!aczkolwiek
10-02-2009, 20:12
W innym wątku już wspominałem o Dell 2209WA na matrycy E-IPS. Może nie jest to profi ale zdecydowanie bije na głowę wszelkie TN`ki a po dobrej kalibracji jest podobno super. Ja swojego kupiłem za 447zł (błąd w sklepie Della).
Na allegro jest wysyp po ca. 1000zł > http://www.allegro.pl/item552313418_promocja_dell_22_ultrasharp_2209wa_g w36mc_2209_ips.html
Link do krótkiej recenzji > http://www.cnet.com.au/desktops/monitors/0,239029422,339294389,00.htm
Co Panowie specjaliści sądzą o tym monitorze?
Co Panowie specjaliści sądzą o tym monitorze?
Większy odpowiednik jednej z wersji 2007WFP. Widziałem ten monitor pobieżnie. Te same wady z postaci wysokiej jaskrawości i słabej regulacji.
bartoleq
12-02-2009, 11:36
a wiec tak jak pisal Czornyj przeprowadzilem testy. Kalibrator przeszedl test poprawnie w programie diagnostycznym.
pozniej wyswietlilem wzorzec i resetowalem ustawienia lut - ciezko jednoznacznie stwierdzic (to chyba indywidualna sprawa jak ktos postrzega ten wzorzec i z jakiej strony patrzy), ale po resecie jest gorzej (nie duzo gorzej, ale gorzej)
nie ma jakiejs oszalamiajacej roznicy, ale tez nie wiem czego moglem/mialem sie spodziewac i jak sie do tego odniesc.
zatem chyba to niczego nie wyjasnia. zatem stoje w miejscu i sie dalej zastanawiam czy to kalibrator nawala, czy monitor ma jakis problem.
ps. czujnik oswietlenia wylaczony.
Jest Pan z Warszawy. Jeśli to monitor z dystrybucji PL, niech Pan się umówi z serwisem Eizo. Proszę wziąć monitor, kalibrator, (może i jednostkę centralną) i zweryfikować problem z technikiem. Polecam kontakt z Tomkiem Obłuskim, tel 502447109.
Ewentualnie służę również swoja pomocą, ale to już usługa wsparcia przez firmę zewnętrzną (czyt. płatna). Za to, jeśli ja gdzieś jeżdżę to jadę zrobić, nie robić. :)
Damian911
13-02-2009, 13:57
Witam, chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych. Właśnie wczoraj umarł mój crt i zmuszony jestem nabyć nowy około 20 calowy monitor. Zastanawiam sie nad:
HP LP2275W oraz Eizo S1921 SHB. Pierwszego nie miałem sposobności dotnąć, Eizo ogladałem w Saturnie. Zdaje sobie sprawę z faktu ze nie jestem przyzwyczajony do LCD wiec każdy wygląda dla mnie "dziwnie" - zapewne do czasu. Pytanie który bedzie lepszy do: pracy z
1.aplikacjami biurowymi typu office,
2.aplikacjami graficznymi PS itp.
3.CAD
4. ogladania filmu
(w podanej kolejności!!) Wiem ze do PS zapewne Eizo, ale zważywszy na parametry obu monitorów i potrzebę użytkowania dośc uniwersalnego jak wspomniałem który bedzie lepszy? Finansowo max 1700zł wiec na wieksze Eizo pozwolić sobie narazie nie mogę.
Może NEC P221W ? (do niego bardzo wskazany kalibrator + oprog. do sprzętowej kalibracji ... jak nie teraz to później).
Będzie lepszy do filmów i CAD od tego EIZO 5:4 i lepszy do grafiki rastrowej od HP
ps. teraz widzę że "trochę" podrożał ... ech te kursy walut
Może NEC P221W ? (do niego bardzo wskazany kalibrator + oprog. do sprzętowej kalibracji ... jak nie teraz to później).
Widział Pan ten monitor? Nie tyle wskazany, co obowiązkowy! Bez kalibracji firmowym profilerem, świeci gorzej od marketowego Samsunga. Może mi się trafił taki egzemplarz, ale znając rozrzut Neca, wątpię żeby średnio było lepiej. A kalibracja (sprzętowa), jest dla przeciętnego odbiorcy z tego segmentu, niewykonalna. Reasumując, P221W będą kupowane przez ludzi zachęconych opiniami o potencjalnych możliwościach i w 95% wykorzystywane bez jakiejkolwiek korekcji. To są realia, które oglądam na codzień. Uważam, że jeśli zakup osprzętu jest odkładany do bliżej nieokreślonej przyszłości, ani nie jest planowane dokupienie usługi "uzdatnienia monitora", lepiej kupić Eizo serii S.
PS. Nawet najlepsze modele HP nie są konkurencją dla domowo-uniwersalnych Eizo Sxx21/31/32.
Damian911
13-02-2009, 16:01
No a Eizo S2001W ? Sprzedawca z saturna twierdził ze ma matryce PVA, na necie widze ze ma TN..
czy seria Sxx21/31/32 kładzie na kolana takiego S2001W z racji matrycy PVA zamiast TN? No i wreszcie jak się ma ten HP do S2001W ?
No a Eizo S2001W ? Sprzedawca z saturna twierdził ze ma matryce PVA
No, taki jest właśnie poziom wykształcenia ludzi w tej branży. W sieci Vobis, kiedyś w czasie wizytacji na zlecenie producenta, od jednego "artysty" usłyszałem, że stojące obok siebie monitory, mają wyświetlacze jeden z nich TN a drugi TFT i ten drugi jest lepszy.
czy seria Sxx21/31/32 kładzie na kolana takiego S2001W z racji matrycy PVA zamiast TN? No i wreszcie jak się ma ten HP do S2001W ?
Eizo serii S/EV z końcówką 01/02/11 (z wyjątkiem S2111W, S2411W), proszę nie zawracać sobie głowy. To TN. Nalepka Eizo nie ma mocy czarodziejskiej. :)
Czy to oznacza że monitor EV2411W jest na TN? Czy tez można go traktować jako alternatywę dla S2431W do prac graficznych (wiem... są lepsze, ale poza moim zasięgiem). Jego cena jest nieco niższa niż 24' z serii S - czym się różnią?
Czy to oznacza że monitor EV2411W jest na TN?
Tak.
Czy tez można go traktować jako alternatywę dla S2431W do prac graficznych
Absolutnie nie.
PS. Nawiasem mówiąc S2431W też nie jest dedykowany do grafiki, choć do celów amatorskich nadaje się dobrze.
PS. Nawiasem mówiąc S2431W też nie jest dedykowany do grafiki, choć do celów amatorskich nadaje się dobrze.
Wiem ale to i tak sporo ponad to na co obecnie mogę wydać pieniądze a potrzebuję dobrego i w miarę wiernego podglądu pod edycję wideo i grafikę w HD.
Wahałem się nad jakimś Dellem albo HP ale chyba jednak wezmę Eizo, chyba że w przypadku robienia grafiki z przeznaczeniem do TV wymagania nie są tak wyśrubowane jak w przypadku obróbki zdjęć czy grafiki do druku. S2431W polecany był tu wielokrotnie jako absolutne minimum z akceptowalnymi ustawieniami fabrycznymi. Czy wymaga on specjalnej kalibracji/zmiany ustawień jeśli miałby być właśnie stosowany jako podgląd wideo/grafiki do TV (PAL)?
Wiem ale to i tak sporo ponad to na co obecnie mogę wydać pieniądze a potrzebuję dobrego i w miarę wiernego podglądu pod edycję wideo i grafikę w HD.
Zatem widzę sprzeczne warunki. :)
chyba że w przypadku robienia grafiki z przeznaczeniem do TV wymagania nie są tak wyśrubowane jak w przypadku obróbki zdjęć czy grafiki do druku.
Nie są wyśrubowane tylko inne. Specyfika przygotowania video, o ile nie jest to tylko sam montaż, wymaga również sprzętu do podglądu. Wszak wyświetlane to będzie na rozmaitych TV, nie monitorach, a te się całkiem mocno różnią.
Czy wymaga on specjalnej kalibracji/zmiany ustawień jeśli miałby być właśnie stosowany jako podgląd wideo/grafiki do TV (PAL)?
Wstępnie wyregulowany S2431W nadaje się do pracy od razu. Jednak wspomniany wyżej podgląd to już inna para kaloszy. Nie nadaje się do żadnych powazniejszych zastosowań, poza amatorskimi filmikami z wakacji.
Wyjścia są następujące:
1. Najtańsze rozwiązanie, czyli osobny TV. Problemem jest fakt, że TV między sobą się różnią i Pański będzie przypadkowy (plazmy/LCD, wyświetlanie pcm lub nie, akceptacja sygnałów progresywnych, różne interpolacje etc...).
2. Najlepsze jakościowo, czyli osobny monitor, który potrafi świecić jak dowolny TV i obsługuje sygnały TV (przeplot/progresywny). To są tak zwane monitory broadcastowe. Dodam, że pioruńsko drogie. Na naszym rynku są dostępne np w ofercie Tamuza. Na rynku konsumenckim, znam tylko jeden jako tako nadający się, Eizo HD2442W.
3. Wszystko w jednym czyli kombajn. Monitor który może symulować TV. Jednocześnie warsztatowy i podglądowy. Mniej wygodne stanowisko, ale mniejsze i tańsze przy zachowaniu jakości od propozycji nr2. Z oferty Eizo są to modele CE240W, CG241W, CG301W.
Z powodu pracy przy video powoli lepszym wyborem będzie drogi obecnie S2231W ... S2231W ma rewelacyjnie wyregulowany overdrive (przynajmniej u mnie zero przebić / zero błędów / zero artefaktów) ... natomiast w P221W już ktoś wspominał o zniekształceniach ruchomych obrazów.
1. Najtańsze rozwiązanie, czyli osobny TV. Problemem jest fakt, że TV między sobą się różnią i Pański będzie przypadkowy (plazmy/LCD, wyświetlanie pcm lub nie, akceptacja sygnałów progresywnych, różne interpolacje etc...).
2. Najlepsze jakościowo, czyli osobny monitor, który potrafi świecić jak dowolny TV i obsługuje sygnały TV (przeplot/progresywny). To są tak zwane monitory broadcastowe. Dodam, że pioruńsko drogie. Na naszym rynku są dostępne np w ofercie Tamuza. Na rynku konsumenckim, znam tylko jeden jako tako nadający się, Eizo HD2442W.
3. Wszystko w jednym czyli kombajn. Monitor który może symulować TV. Jednocześnie warsztatowy i podglądowy. Mniej wygodne stanowisko, ale mniejsze i tańsze przy zachowaniu jakości od propozycji nr2. Z oferty Eizo są to modele CE240W, CG241W, CG301W.
Do broadcastu to jest EIZO CG232W ;)
Broadcastowy monitor odpada na razie ze względu na koszty, niestety. Muszę zadowolić się podglądem na TV i w miarę niezłym monitorem do pracy. Jeśli s2231W się nada to pewnie jego większy brat również. W przyszłości pewnie zainwestuję w HD2442W jako drugi monitor. Na razie będzie to zestaw S2431W + stary jary NEC 1980FXi + TV. Bo jak sądzę, po lekturze tego wątku, nic lepszego w 24' niż S2431W w takiej cenie mi się nie trafi.
Z powodu pracy przy video powoli lepszym wyborem będzie drogi obecnie S2231W ... S2231W ma rewelacyjnie wyregulowany overdrive (przynajmniej u mnie zero przebić / zero błędów / zero artefaktów) ... natomiast w P221W już ktoś wspominał o zniekształceniach ruchomych obrazów.
Nie jest to do końca prawda. S2231W jest szerokogamutowy. Z tego powodu lepiej znacznie nadaje się S2431W. Obecność dopalacza jest drugorzędna przy edycji. Ma znaczenie w przypadku podlgądu, ale do tego to oba te monitory nie nadają się z innych względów.
Do broadcastu to jest EIZO CG232W ;)
Nie jest, a może będzie. I czy faktycznie będzie się nadawał, okaże się po sprawdzeniu. Model S2411W, też był niegdyś reklamowany jako dobry do video, a okazało się, że nie obsługuje poprawnie trybów z przeplotem.
drhardware
14-02-2009, 15:32
Witam,
od dłuższego czasu myslę o zamianie mojego starego CRT 17" (CTX ) na nowszy monitor. Na początku był pomyśl IIyamy 19" (Vision master pro 454, szerokie pasmo przenoszenia), ale ze względu na brak na rynku pomysł sklęsł. Zacząłem mysleć o przesiadce na LCD, przeczytałem mnóskto informacji na sieci, w tym ten wątek i zaczałem pytac ludzi. Jak wiadomo nadmiar informacji to brak informacji.
Wybrałem sobie docelowy monitor, Eizo S2231Wi zaczałem pytac ludzi o niego. I o dziwo, zdania są podzielone , większość twiedzi że ten monito ma problemy z równomiernym podświatleniem obrazu. Jedna z osób z branzy komputerowej powiedziała wręcz -miałem szkolenie na tym monitorze. Wyglądąło, jakby miał zamontowane w rogach diody, swiecace do środka.
I tu mam pytanie - podejrzewam, ze to jest jakaś wada fabryczna, jak ocenaiją swoje eglzemlarze posiadacze tych monitorów? czy w Łodiz bądż okolicach znajdzie się ktos, kto za piwo bądz inną formę pozwoli mi powpatrywac się przez, powiedzmy godzinę w ten monitor? Miałem kiedys monitor LCD, bodajrze LG, ale nie byłem na nim w stanie dostrzec półtonów, więc wrócił do sklepu. od tego czasu mam lekkie obawy przed LCD, a nie mam ich gdzie obejrzec.
Nie jest to wada fabryczna, a nieumiejętność poprawnej regulacji, dopasowania do oświetlenia miejsca pracy. Najdurniejszą rzeczą jaką można zrobić, to ustawienie monitora na 100% jaskrawości i oglądanie go po ciemku. Wówczas żadnemu nic nie pomoże. Eizo to jedne z najrówniejszych monitorów na rynku, ale idealnie równych LCD nie ma. W najlepszych, niedoskonałości są maskowane elektronicznie. Aby nie odczuwać dyskomfortu, kluczowe jest dopasowanie poziomu podświetlenia, aby zakres dynamiki pozwalał na wyjście punktu czerni poza zdolność postrzegania. S2231W pozwala na taką regulację, że biel nie razi, a czerń, w bardzo szerokim zakresie warunków oświetleniowych, jest równa i czarna.
PS. W monitorach z wyświetlaczami wielodomenowymi (*VA), cechą charakterystyczną, jest nierówność w postaci świetlistego X. Na innych typach, są to losowe plamy.
a co myślicie o tym? - Nec 24WMGX3
a co myślicie o tym? - Nec 24WMGX3
Do grania wyśmienity.
:) a już się łudziłem ze chociaż można porównać do S2431W
:) a już się łudziłem ze chociaż można porównać do S2431W
Wszystkie Nec'e z G w oznaczeniu to monitory do rozrywki. Tylko i wyłącznie. Dziwnym wyjątkiem był 20WGX2, ale to i tak historia.
Witam,
Na dniach czeka mnie wybór nowego monitorka mój NEC FP950 dobił dna, oglądałem ostatnio Eizo S2231w naprawdę obraz jest super, jednak pierwszym założeniem było że ma być to matryca 24” niestety Eizo w tym rozmiarze to kosmiczna cena. Jutro idę obejrzeć Della 2408WFP (http://skocz.int.pl/4692) czy ma ktoś jakieś spostrzeżenia na temat tego monitora?
Szukam monitora nie męczącego wzroku z jak najlepszą paletą barw, najczęściej siedzę przy PS, 3D oraz www.
Czuję że na Eizo się skończy.
Della 2408WFP(..)Szukam monitora nie męczącego wzroku
Gorzej Pan wybrać nie mógł. Minimalne świecenie na poziomie 140-150 cd/m^2.
z jak najlepszą paletą barw
10-bitowe kodowanie koloru na kanał, lub szerzej. To słowo-klucz.
Dziękuję za odpowiedź, Czy dla Eizo S2231 jedyna konkurencja to S2431 :), może jest jakaś inna alternatywa? Czy NECi mają problemy z wypalającymi się pixelami? Dodam, że Dell 2408WFP nie zaskoczył mnie niczym nadzwyczajnym, czarny przechodzący w biały jest tak samo „poszarpany” jak na matrycach TN.
Dziękuję za odpowiedź, Czy dla Eizo S2231 jedyna konkurencja to S2431 :), może jest jakaś inna alternatywa?
Nec 2090UXi, 2190UXi
Czy NECi mają problemy z wypalającymi się pixelami?
Tak samo jak inne monitory, ale rozrzut jakościowy Nec'a i Eizo mocno się różnią, na korzyść Eizo.
Dodam, że Dell 2408WFP nie zaskoczył mnie niczym nadzwyczajnym, czarny przechodzący w biały jest tak samo „poszarpany” jak na matrycach TN.
Słuszna uwaga, bo i nie jest to żaden nadzwyczajny monitor. Typowa korporacyjna masówka.
2490WUXi? podobno wchodzi na polski rynek - jak się ma do Eizo S2431W? poza samymi właściwościami matrycy (h-ips) - chodzi mi o elektronikę i ogólną jakość w zastosowaniach graficznych?
2490WUXi? podobno wchodzi na polski rynek - jak się ma do Eizo S2431W? poza samymi właściwościami matrycy (h-ips) - chodzi mi o elektronikę i ogólną jakość w zastosowaniach graficznych?
Nie wiedziałem tego monitora, ale jak uczy doświadczenie, różnice będą "klasyczne". Eizo ogólna lepsza jakość, Nec możliwość kalibracji.
PS. Powszechnym błędem jest porównanie monitorów z różnych grup użytkowych. Z racji tego, że Eizo jest znacznie droższe od Nec'ów, porównuje się graficzne Nec'e z uniwersalnymi Eizo.
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum chociaż już jakiś czas korzystam z wiedzy forumowiczów w trybie "pasywnym".
Pośrednio mogę potwierdzić wchodzenie modelu 2490 na nasz rynek... dlaczego pośrednio? Ponieważ płyta główna od tego modelu została zainstalowana przez serwis nec'a podczas naprawy gwarancyjnej mojego 2690.
Na dokładkę nie działa jeden z portów dvi i funkcja wyrównywania jednorodności podświetlenia (jak sądze mapa korekty została wymieniona razem z transplantacją płyty a serwis nie potrafił lub nie miał możliwości wprowadzenia nowej).
Wracając do pierwotnego pytania - model 2490 będzie sprzedawany w Europie - są już części zamienne ;-)
Co do możliwości tej serii (2x90) to trudno dodać coś więcej ponad to co na forum się przewija stale - świetne
możliwości i loteria przy zakupie, a jak widać na moim przykładzie również przy naprawie.
Widziałem gdzieś news, że wchodzi na rynek NEC 2690WUXi2, miał już może ktoś z nim styczność lub wie coś bliższego? Właśnie ten rozrzut jakościowy na razie trzyma mnie od tego monitora... Mam EIZO S2231 i sobie chwalę, niemniej chcę coś 26 cali.
Widziałem gdzieś news, że wchodzi na rynek NEC 2690WUXi2, miał już może ktoś z nim styczność lub wie coś bliższego? Właśnie ten rozrzut jakościowy na razie trzyma mnie od tego monitora... Mam EIZO S2231 i sobie chwalę, niemniej chcę coś 26 cali.
Kolega z US widział go. To jest w zasadzie to samo co 2690WUXi, z odświeżoną wersją wyświetlacza. Niestety, w wykonaniu LG-Philips, odświeżenie wyświetlacza polega na polepszeniu parametrów na papierze i oszczędności w produkcji. Skutkiem tego, są jeszcze bardziej nierówne niż starsza wersja.
Dobre 26" to selekcjonowane SV2690. Monitor niemal doskonały do grafiki i nie ma odpowiednika w innych firmach. Eizo ma taki, nawet lepszy ale 21". Quato niby ma, ale składakowość tych ostatnich, mnie przynajmniej, bardzo razi.
Kupował ktoś w Proline? Jak wrażenia?
Kupował ktoś w Proline? Jak wrażenia?
Niejeden. Jeśli zamierza Pan w tym sklepie kupić Eizo, proponuję podpytać o pochodzenie. ;)
Podobno z oficjalnych kanałów dystrybucji w Polsce, spytałem. Mam się czegoś obawiać?
Podobno z oficjalnych kanałów dystrybucji w Polsce, spytałem. Mam się czegoś obawiać?
To znaczy, że np do S2231W firma dopłaca. :)
Kilka sklepów notorycznie ściąga, od niemieckiego dystrybutora, Eizo dedykowane do marketów. Tańsze, ale inna powtarzalność, tolerancja norm fabrycznych, zakres gwarancji. Oczywiście nie ma nic złego w oferowaniu zróżnicowanego towaru, gdyby nie fakt, że to się skrupulatnie ukrywa.
Cena za s2431w to 3542 zł, czyżby z niemieckiego marketu? :)
Cena za s2431w to 3542 zł, czyżby z niemieckiego marketu? :)
Najprościej porównać ceny z Alstora. Jeśli znajdzie Pan "okazję" min 10% taniej, to tak.
Większość sklepów oferuje cenę na granicy owych 10%, czy kupując w sklepach posiadających "status" EIZO Professional Partner mam również obawiać się marketowych modeli?
Mam pytanie odnośnie monitorów EIZO S2242W, SX2461W, SX3031W, S2232W, SX2761W obsługujących oprogramowanie EasyPIX - czy umożliwia ono przynajmniej podstawową sprzętową kalibrację czy jedynie standardowe tworzenie profili ?
Nie jest, a może będzie. I czy faktycznie będzie się nadawał, okaże się po sprawdzeniu. Model S2411W, też był niegdyś reklamowany jako dobry do video, a okazało się, że nie obsługuje poprawnie trybów z przeplotem.
Tryby z przeplotem to mam nadzieję zostaną wreszcie wycofane na dobre ;) (dzisiejsze TV LCD/monitory LCD .... a nawet monitory CRT pracują progresywnie ... zresztą są same problemy przy manipulacjach materiałami "i" ... np. przy skalowaniu trzeba usunąć przeplot pogarszając materiał , przeskalować i np. dodać przeplot jeśli chcemy mieć to "i" ponownie pogarszając jakość)
Większość sklepów oferuje cenę na granicy owych 10%, czy kupując w sklepach posiadających "status" EIZO Professional Partner mam również obawiać się marketowych modeli?
Do 10% różnicy jest do wytłumaczenia. Ot po prostu firma mało zarabia na towarze. Pewność jest jeśli sprzedawcy podpytamy o pochodzenie lub/i zweryfikujemy numer seryjny w przedstawicielstwie. Większa różnica to już zdecydowanie inne źródło, bo ceny hurtowe z Alstora są wyższe.
Mam pytanie odnośnie monitorów EIZO S2242W, SX2461W, SX3031W, S2232W, SX2761W obsługujących oprogramowanie EasyPIX - czy umożliwia ono przynajmniej podstawową sprzętową kalibrację czy jedynie standardowe tworzenie profili ?
Poza CE/CG żadne inne Eizo nie ma możliwości kalibracji.
Tryby z przeplotem to mam nadzieję zostaną wreszcie wycofane na dobre ;) (dzisiejsze TV LCD/monitory LCD .... a nawet monitory CRT pracują progresywnie ... zresztą są same problemy przy manipulacjach materiałami "i" ... np. przy skalowaniu trzeba usunąć przeplot pogarszając materiał , przeskalować i np. dodać przeplot jeśli chcemy mieć to "i" ponownie pogarszając jakość)
Bzdury Pan plecie. Tak samo jak o przestrzeniach. Wykasować, niepotrzebne, mnie się nie podoba. :)
Tryby w przeplotem są w większości i nic nie zapowiada ich odejścia. O co idzie? O pieniądze jak zwykle. Wymaga o połowę mniejszej przepustowości na transponderze, a rozdzielczość jest "hade", bo tego oczekują klienci. Wszystkie TV bez wyjątku, pracują w trybach z przeplotem, progresywne to rzadkość i jeśli nawet takie są, to trzeba go specjalnie włączać. Monitory to zupełnie inna para kaloszy, gdyż z nielicznymi wyjątkami nie obsługują sygnałów telewizyjnych.
Problemy przy obróbce sygnału świadczą wyłącznie o niekompetencji operatora. Tryby "i" i "p" w zakresach swoich parametrów, są konwertowalne nawzajem bezstratnie. Oczywiście trzeba wiedzieć jak. Proszę sobie zobaczyć np taki filmik:
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=irEvQ2j4JdI&feature=channel_page
Helikopter w locie, wyglądają momentami jak potwór przebierający niezdarnie łapami. To jest między innym przykład na źle dobrane parametry rejestracji i konwersji obrazu. Spieprzyć się da wszystko i nie jest to wina trybu wyświetlania z przeplotem.
Każdy przyzwoity (czyli nie liczymy gniotów z gazet i nagrań z wielu koncertów na żywo) film na bluRAY a nawet DVD jest progresywny ( ;] ) - wystarczy np. DVD z filmem pełnometrażowym i program do edycji Video aby się o tym przekonać (flaga i/p nie ma tu nic do rzeczy - liczy się realna struktura materiału a dokładnie klatek które są jak najbardziej progresywne).
... tak więc sam Pan plecie bzdury.
Co do przepustowości ... no trudno by 50 klatek na sekundę 1920x540 czyli 1920x1080i 50 fps (właściwie jest to zakodowane jako 25fps 1920x1080p gdzie w ramce p są dwie ramki i - można sobie pooglądać bezstratnie nagrane strumienie przy pomocy wewn. tunera cyfrowego + program do edycji) było tak samo wymagające w kwestii przepustowości jak 50 pełnych progresywnych fps 1920x1080.
ps. co do usuwania przeplotu - niech Pan się najpierw pobawi różnymi filtrami i dokładnie przeanalizuje ich negatywny wpływ na materiał (poza pull down 3:2 materiału pierwotnie 24 fps zmienionego na 30 fps i ponownie przywracanego do 24 fps każdy filtr wprowadza pewne przekłamania (konkretnie kiedy usuwamy przeplot z materiału natywnie zarejestrowanego z przeplotem) ... te wygięte śmigła to jeden z różnych przykładów)
Każdy przyzwoity (czyli nie liczymy gniotów z gazet i nagrań z wielu koncertów na żywo) film na bluRAY a nawet DVD jest progresywny ( ;] ) - wystarczy np. DVD z filmem pełnometrażowym i program do edycji Video aby się o tym przekonać (flaga i/p nie ma tu nic do rzeczy - liczy się realna struktura materiału a dokładnie klatek które są jak najbardziej progresywne).
Nie mówimy o materiale a o urządzeniach.
Co do przepustowości ... no trudno by 50 klatek na sekundę 1920x540 (...) było tak samo wymagające w kwestii przepustowości jak 50 pełnych progresywnych fps 1920x1080.
No właśnie. Co z tego wynika?
ps. co do usuwania przeplotu - niech Pan się najpierw pobawi różnymi filtrami i dokładnie przeanalizuje ich negatywny wpływ na materiał
Nie mówimy o filtrach, tylko bezsensowną pogonią za HD, która podtrzymuje istnienie obrazu interlaced.
Nie mówimy o materiale a o urządzeniach.
Co do przepustowości ... no trudno by 50 klatek na sekundę 1920x540 (...) było tak samo wymagające w kwestii przepustowości jak 50 pełnych progresywnych fps 1920x1080.
No właśnie. Co z tego wynika?
ps. co do usuwania przeplotu - niech Pan się najpierw pobawi różnymi filtrami i dokładnie przeanalizuje ich negatywny wpływ na materiał
Nie mówimy o filtrach, tylko bezsensowną pogonią za HD, która podtrzymuje istnienie obrazu interlaced.
Jeśli chodzi o urządzenia - są takie i takie. Lepiej wszystko ujednolicić do progresywnego ... a jak chcą oszczędzać przepustowość to jest jeszcze 1280x720p 25 fps ...
Co do "punktu drugiego" - wszystko jest kwestią wyboru ... albo oszczędzamy stosując 1920x540 (1920x1080i) albo 1280x720p ... lepiej to drugie bo łatwiej się po prostu przetwarza i na dłuższą metę lepiej się na tym jakościowo wychodzi.
Czemu bezsensowną i czemu podtrzymuje przeplot? Są już TV 1080p (odbiera i wyświetla 1080p).
Jeśli chodzi o urządzenia - są takie i takie. Lepiej wszystko ujednolicić do progresywnego ...
Ano właśnie. Tak samo jak z przestrzeniami. Światem nie rządzą dobre chęci, a pieniądze, więc nie rokuję rychłego odejścia od standardów, które bez dodatkowych inwestycji dają zarobić. ;)
Czemu bezsensowną ? 720p to nie jest chyba szczyt Pańskich marzeń?
Pogoń za zwiększaniem rozdzielczości nie oznacza wcale lepszego odbioru, a jest pożywką dla rozmaitych kombinacji. Poza tym, w przeciętnych warunkach projekcyjnych, materiał wyświetlany w 576 liniach, niczym nie ustępuje, a często jest lepszy od złej jakości interpolowanego w górę 1080i. Na razie, większość materiałów transmitowanych przez nadawców to SD, makabrycznie kompresowane, aby zmieścić się w wąskich pasmach. No chyba, że ktoś kupuje fulhade aby ekscytować się filmikami reklamowymi.
Jest jeszcze jedno dno w tej sprawie i nazywa się TV LCD. To urządzenia, które źle znoszą interpolację, ale za nimi stoją potężne pieniądze w wciskaniu ich na rynek. Stąd naciski na 1080.
Są już TV 1080p (odbiera i wyświetla 1080p).
Tak? A skąd, poza BL, weźmie Pan prawdziwy sygnał 1080p?
Niektóre stacje nadają 1080p (mam film pełnometrażowy 1080p zgrany z TV sat - bardzo wysoka jakość na pewno nie jest to bubel przeskalowany w górę przez nadawcę). Przyznaję że jakościowo jest kiepsko na wielu kanałach (wiele jest stacji 352x576 !!) - ale wiadomo że długo by o tym gadać.
Ale tak to już jest ... radio często PADAKA , TV często też ... źródłem realnie wysokiej jakości AV jest bluray ... audio płyta CD (choć też właściwie to padaka ... ale lepsza znacznie od mocno skompresowanej stratnie stacji radiowej)
ps. chyba program 1 TV polskiej z któregoś satelity nadaje 1280x720P :) (no lepsze niż PAL 576)
ps2. źródłem niezłej jakości 1920x1080p mogą być kamery konsumenckie których cena wciąż spada - ostatnio oglądałem taką ... można wybrać 1920x1080p 25 fps ... ale nie wdawajmy się już w dyskusje nt. jakości optyki w wielu takich urządzeniach bo na prawdę każdy (typu Ja) sobie z tego zdaje sprawę i nie musimy znowu rozmawiać o rzeczach oczywistych
Niektóre stacje nadają 1080p (mam film pełnometrażowy 1080p zgrany z TV sat - bardzo wysoka jakość na pewno nie jest to bubel przeskalowany w górę przez nadawcę). Przyznaję że jakościowo jest kiepsko na wielu kanałach (wiele jest stacji 352x576 !!) - ale wiadomo że długo by o tym gadać.
Jakie na przykład? Z ciekawości pytam, bo nie spotkałem takiej, a oglądam taką np syfrę plus od kiedy zaczęła nadawać. Uważam, że sukces będzie, jak w końcu standardem stanie się 16x9. Poświęcę te hade na poczet większego obrazu. Mogę oglądać 576, moje oczy różnią się od sokolich i z odległości ok 3-5 m na TV większa rozdzielczość i tak przekracza zdolność rozdzielczą. No chyba, że się dorobię 80". ;)
ps2. źródłem niezłej jakości 1920x1080p mogą być kamery konsumenckie których cena wciąż spada - ostatnio oglądałem taką ... można wybrać 1920x1080p 25 fps ... ale nie wdawajmy się już w dyskusje nt. jakości optyki w wielu takich urządzeniach bo na prawdę każdy (typu Ja) sobie z tego zdaje sprawę i nie musimy znowu rozmawiać o rzeczach oczywistych
To akurat nie jest prawda. Konsumenckie kamery do 3 tys zł oferują 1080p tylko na papierze. Teoretycznie wewnętrznie potrafią to zarejestrować, ale na wyjściu jest już mniej. Mnie to ani ziębi ani grzeje, bo fanem 1080 nie jestem, ale temat przerobiłem dogłębnie całkiem niedawno. Zresztą nawet w 720 ostrość z takich kamer, nawet najlepszych, z największymi przetwornikami (np Canon HV30, coby nie było całkiem OT), pozostawia wiele do życzenia. 576 z DVD to przy tym żyleta że się pociąć można. Rozdzielczość można interpolować w nieskończoność, tylko po co, kiedy realnie jest 3x mniej?
Jak Bozię kocham nasze forum to największe kompendium wiedzy o fotografii i urządzeniach do obróbki obrazu. 166 stron o monitorach to jest to czego szukam w dzień przed zakupem monitora dla siebie. Co więcej - pomogło mi to w dokonaniu wyboru i tu szczególne ukłony dla Tom01 !!!!
Aby spróbować pobić rekord długości wątku pozwolę sobie wrócić do jego pierwotnego tematu:
Co myślicie o tym LCD : http://www.barco.com/corporate/en/products/product.asp?element=4442&lid=EN
:))
Ja bym chcial tylko kiedys zobaczyc jak sie pracuje w Photoshopie, na Barco Coronis Fusion 6MP (http://www.barco.com/medical/en/products/product.asp?gennr=1909). ;)
A najchetniej zobaczylbym go na swoim biurku. Tylko skad wytrzasnac 16 000 €? :(
Ja bym chcial tylko kiedys zobaczyc jak sie pracuje w Photoshopie, na Barco Coronis Fusion 6MP (http://www.barco.com/medical/en/products/product.asp?gennr=1909). ;)
A najchetniej zobaczylbym go na swoim biurku. Tylko skad wytrzasnac 16 000 €? :(
nie przesadzaj ! Tych parę drobnych wyskrobiesz ze skarpety ! ;)
Swoją drogą brnięcie w te wszystkie megapiksele i inne osiągnięcia technologii zaczyna mi przypominać etap kupowania sprzętu grającego, głośników, kabli itp... sęk w tym, że przestałem słuchać muzyki a zacząłem diagnozować czy w trakcie nagrania Miles Davis nie miał przypadkiem zapalenia oskrzeli ?
Swoją drogą brnięcie w te wszystkie megapiksele i inne osiągnięcia technologii zaczyna mi przypominać etap kupowania sprzętu grającego[...]Az takiego kota nie mam. W monitorach licza sie dla mnie jedynie male pikselki (nooo... i zeby poludniowe niebo na zdjeciach nie mialo takiego "zafarbu" jak podczas zachodu). ;) A ten to ma taka rozdzialke, ze ehhh... chyba musialbym juz nawet czcionke powiekszyc i przejsc na ikonki 64x64. ;)
Az takiego kota nie mam. W monitorach licza sie dla mnie jedynie male pikselki (nooo... i zeby poludniowe niebo na zdjeciach nie mialo takiego "zafarbu" jak podczas zachodu). ;) A ten to ma taka rozdzialke, ze ehhh... chyba musialbym juz nawet czcionke powiekszyc i przejsc na ikonki 64x64. ;)
Och...ał byś z tym monitorem po godzinie pracy. To jest najjaśniejszy monitor jaki w życiu widziałem - ma maksymalną jaskrawością 800cd/m^2 i roboczą 500cd/m^2 (w DTP-ie pracuje się przy 80-120cd/m^2 i powyżej tego zaczyna gały wypalać) a w dodatku jest kalibrowany pod gradację DICOM-owską.
Och...ał byś z tym monitorem po godzinie pracy. To jest najjaśniejszy monitor jaki w życiu widziałem - ma maksymalną jaskrawością 800cd/m^2 i roboczą 500cd/m^2 Znajoma pani weterynarz likwidowala ostatnio pracownie RTG. Aparat poszedl, stol i fartuchy tez, a szyba olowiowa sie ostala. Jak znalazl -- na filtr do niego. :D
Niektóre monitory medyczne są przystosowane do pracy w silnym oświetleniu. Stąd taka jaskrawość. A co do ceny, to to jakiś koszmar, a monitor wg specyfikacji ma być do wszystkiego. Nie wiem po chorobę, bo do każdego rodzaju diagnostyki są potrzebne inne parametry, i jednostkowo takie monitory są nawet 3x tańsze.
nie przesadzaj ! Tych parę drobnych wyskrobiesz ze skarpety ! ;)
Swoją drogą brnięcie w te wszystkie megapiksele i inne osiągnięcia technologii zaczyna mi przypominać etap kupowania sprzętu grającego, głośników, kabli itp... sęk w tym, że przestałem słuchać muzyki a zacząłem diagnozować czy w trakcie nagrania Miles Davis nie miał przypadkiem zapalenia oskrzeli ?
Tak tylko dodam od siebie:
Większa "gęstość" ekranu = ostrzejszy obraz. Ja widzę różnicę pomiędzy jakimś 17" z pixem 0,264 a swoim 22" z pixem 0,282 ... na tej 17" 1280x1024 czcionki są po prostu ostrzejsze (cleartype - on).
Chętnie bym kupił jakiś monitor LCD z pixem ~0,25 (i 120 Hz ... EIZO CG232W - marzenie)
Większa "gęstość" ekranu = ostrzejszy obraz.
Ale to tylko w nienaturalnych rozdzielczościach. ;)
Dziękuję Panu Tom01, już siedzę przy fantastycznym S2231W :)
Może moderator mnie nie wykopie za ten post ale jest trochę a propos monitorów: czym oświetlacie stanowisko pracy ?
Halogeny Solux 4700K, świetlówki Just Normlicht, GTI lub Philips Graphica Pro 950
Halogeny, świetlówka energooszczędna. Wszystko z Leroy. :)
PS. Ale nie oglądam wydruków przy takim oświetleniu.
Halogeny Solux 4700K, świetlówki Just Normlicht, GTI lub Philips Graphica Pro 950
BTW. do czego podłączyłeś tego Soluxa? Mam 2 na składzie ale od roku nie mogę znaleźć lampy, aby go tam wcisnąć, a metoda "zrób to sam" (w sensie kupienie oprawy i zbicie z desek jakiejś prowizorki) mnie nie pociąga.
BTW. do czego podłączyłeś tego Soluxa? Mam 2 na składzie ale od roku nie mogę znaleźć lampy, aby go tam wcisnąć, a metoda "zrób to sam" (w sensie kupienie oprawy i zbicie z desek jakiejś prowizorki) mnie nie pociąga.
To proste - kupiłem zwykłą oprawkę z trzonkiem GU10 na mocne, 50W halogeny 220V. Następnie wykręciłem trzonek GU10 i na jego miejsce przykręciłem trzonek GU5.3 - pasował jak ulał. Na koniec podłączyłem jeszcze oczywiście trafo.
Witam,
polecie proszę monitor do 1000zł. (nie do obróbki foto - ten wątek już przeczytałem -> wiem Eizo)
Zastowowanie : pakiet office , internet , filmy.
Rozmiar : 19-22" panorama
Uwagi : dobry kąt widzenia w pionie żeby film nie zanikał przy oglądaniu z kanapy :)
grafika : GeForce 8600GT
Dzięki za pomoc i propozycje.
Pozdrawiam,
willix
To proste - kupiłem zwykłą oprawkę z trzonkiem GU10 na mocne, 50W halogeny 220V. Następnie wykręciłem trzonek GU10 i na jego miejsce przykręciłem trzonek GU5.3 - pasował jak ulał. Na koniec podłączyłem jeszcze oczywiście trafo.
Możesz mi podać nazwę tej oprawki i miejsce, gdzie ją i trzonek można kupić (najlepiej w sieci) oraz poglądowe zdjęcie całej instalacji? Może być na priv.
Możesz mi podać nazwę tej oprawki i miejsce, gdzie ją i trzonek można kupić (najlepiej w sieci) oraz poglądowe zdjęcie całej instalacji? Może być na priv.
Wszystko kupiłem za jednym zamachem w Leroy Merlin. Oprawka to w moim wypadku mały kinkiecik, ale myślę, że operacja powinna się powieść z każdym usrojstwem z trzonkiem GU10 - był tam taki sam rozstaw śrub mocujących, więc wielkiego macgyverstwa w tym ni ma - wykręcasz GU10, wkręcasz GU5,3:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/gu5-3.jpg)
Wszystko kupiłem za jednym zamachem w Leroy Merlin. Oprawka to w moim wypadku mały kinkiecik, ale myślę, że operacja powinna się powieść z każdym usrojstwem z trzonkiem GU10 - był tam taki sam rozstaw śrub mocujących, więc wielkiego macgyverstwa w tym ni ma - wykręcasz GU10, wkręcasz GU5,3:
Dzięki! Pewnie niedługo pobawię się w makgajwera. :)
Damian911
03-03-2009, 15:28
Dziękuję Panu Tom01, już siedzę przy fantastycznym S2231W :)
Ja też :D:D:D Dzięki za fachowe porady. Monitor bardzo fajny!
step.tom
04-03-2009, 01:10
Witajcie
Dziś dam filek'owi odetchnąć ( jako etatowemu doradcy :)) i zapytam Was o pomoc w wyborze. Poszukuję monitora o przekątnej 26". Parametry więcej niż dobre... cena wynikowa. ( ale bez brawury :???: )
Chciałem kupić Eizo http://www.eizo.pl/pl/graficzne.html/id=77/ColorEdge_CG241W?SID=235023b42f9c963 ale to 24" i 26" nie znalazłem.
Myślałem również o NEC http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=505&tab=main.
Jest to 26" jak chcę ale właśnie. Eizo uznane są na rynku jako topowe. Czy ten SpectraView jest porównywalny jakościowo z LCD Eizo?
Zawodowo grafiką się nie param i pewnie w pełni nie wykorzystam jego możliwości ale jak kupować to najlepsze. Biednego nie stać na zakupy tanich produktów :-P.
Witajcie
Dziś dam filek'owi odetchnąć ( jako etatowemu doradcy :)) i zapytam Was o pomoc w wyborze. Poszukuję monitora o przekątnej 26". Parametry więcej niż dobre... cena wynikowa. ( ale bez brawury :???: )
Chciałem kupić Eizo http://www.eizo.pl/pl/graficzne.html/id=77/ColorEdge_CG241W?SID=235023b42f9c963 ale to 24" i 26" nie znalazłem.
Myślałem również o NEC http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=505&tab=main.
Jest to 26" jak chcę ale właśnie. Eizo uznane są na rynku jako topowe. Czy ten SpectraView jest porównywalny jakościowo z LCD Eizo?
Zawodowo grafiką się nie param i pewnie w pełni nie wykorzystam jego możliwości ale jak kupować to najlepsze. Biednego nie stać na zakupy tanich produktów :-P.
Jestem wielkim fanem 2690 i wszystkim gorąco polecam te monitory. Kalibrowałem ostatnio takie Spectraview i było wpaniałe. Kalibrowałem również wiele zwykłych 2690WUXi i jeśli monitor nie musi być wcieleniem absolutu i możemy sprawdzić panel przed zakupem (nagminne hot/dead pixele, czasem spore nierównomierności podświetlenia), to spokojnie można się na takowy zdecydować. W tej chwili pojawiła się wersja 2690WUXi2, która jest nieco ciemniejsza i ma szerszy gamut, dzięki czemu lepiej nadaje się do zastosowań fotograficznych.
Jedna uwaga - należy toto kalibrować spektrofotometrem, zwykły kolorymetr daje się na tym panelu wyprowadzić w maliny (sprawdziłem empirycznie).
Jestem wielkim fanem 2690 i wszystkim gorąco polecam te monitory. Kalibrowałem ostatnio takie Spectraview i było wpaniałe. Kalibrowałem również wiele zwykłych 2690WUXi i jeśli monitor nie musi być wcieleniem absolutu i możemy sprawdzić panel przed zakupem (nagminne hot/dead pixele, czasem spore nierównomierności podświetlenia), to spokojnie można się na takowy zdecydować. W tej chwili pojawiła się wersja 2690WUXi2, która jest nieco ciemniejsza i ma szerszy gamut, dzięki czemu lepiej nadaje się do zastosowań fotograficznych.
Jedna uwaga - należy toto kalibrować spektrofotometrem, zwykły kolorymetr daje się na tym panelu wyprowadzić w maliny (sprawdziłem empirycznie).
Hehe, nie pisz tak otwarcie, bo będziesz miał chopie wycieczkę do Bytumia :mrgreen:
Hehe, nie pisz tak otwarcie, bo będziesz miał chopie wycieczkę do Bytumia :mrgreen:
Nie mam nic przeciwko Bytumiowi - jest tam zaj... targ staroci (wprawdzie niestety ostatnio z uwagi na remont wywalony z centrum), a dojazd (dzięki autostradzie) w moim przypadku jest szybszy, niż do niektórych dzielnic Korkowa
step.tom
04-03-2009, 01:39
Nie hacz się Piotruś...:evil:
Hmm. Kalibrować powiadasz. Kupiłem ostatnio spyder 3 Elite, ale jak mniemam to nie takim rodzaju kalibracji mówiłeś Czornyj ? No proszę czyli jednak nie Eizo. Czy można już gdzieś na śląsku albo gdzie indziej zobaczyć tę nowość 2690WUXi2. Orientujesz się może jak cenowo się ma do rywali?
Edit: cenę znalazłem prawie o 3 k tańszy od 24"Eizo i tylko 3 lata gwarancji. To dwa lata mniej niż Eizo 24" Czy ta różnica w cenie to tylko marka czy jakieś ukryte "zalety"?
Hmm. Kalibrować powiadasz. Kupiłem ostatnio spyder 3 Elite, ale jak mniemam to nie takim rodzaju kalibracji mówiłeś Czornyj ? No proszę czyli jednak nie Eizo. Czy można już gdzieś na śląsku albo gdzie indziej zobaczyć tę nowość 2690WUXi2. Orientujesz się może jak cenowo się ma do rywali?
Spydera3 jeszcze nie testowałem, więc się nie wypowiem - na razie z tego co sam sprawdziłem, to w starciu z SV2690 poległ kolorymetr Eye One. Nie wiem czy 2690WUXi2 jest już dostępny.
Edit: cenę znalazłem prawie o 3 k tańszy od 24"Eizo i tylko 3 lata gwarancji. To dwa lata mniej niż Eizo 24" Czy ta różnica w cenie to tylko marka czy jakieś ukryte "zalety"?
Eizo są statystycznie bezproblemowe i bardzo solidne. Z Necami jest trochę loteria, nie należy ich kupować w ciemno.
step.tom
04-03-2009, 01:48
Spydera3 jeszcze nie testowałem, więc się nie wypowiem - na razie z tego co sam sprawdziłem, to w starciu z SV2690 poległ kolorymetr Eye One. Nie wiem czy 2690WUXi2 jest już dostępny.
Eizo są statystycznie bezproblemowe i bardzo solidne. Z Necami jest trochę loteria, nie należy ich kupować w ciemno.
Jest tutaj: http://www.veracomp.pl/nec.monitor-nec-26-multisync-lcd2690wuxi2-bk-web.monitory-lcd.page.19.pr_acro.NEC-LCD-2690WUXI2-BK.html
Bo o tym modelu mówimy, nie prawda?
Eeee tam, ludzie gościnni, tylko czasem mało cierpliwi do rejestracji na W :mrgreen:
Jest tutaj: http://www.veracomp.pl/nec.monitor-nec-26-multisync-lcd2690wuxi2-bk-web.monitory-lcd.page.19.pr_acro.NEC-LCD-2690WUXI2-BK.html
Bo o tym modelu mówimy, nie prawda?
Tak to ten, ale to hurtownia.
Eeee tam, ludzie gościnni, tylko czasem mało cierpliwi do rejestracji na W :mrgreen:
To nie jadę - mój nowy bolid jest na warszawskich blachach :twisted:
step.tom
04-03-2009, 02:07
Oki. Dzięki Panowie. Jak do końca marca EIZO nie 'wypuści ' 26" to będzie 24 a nie 26. A co, jakoś tę przesiadkę z 22 przeżyję. Mam nadzieję, że RGB zrekompensuje mi sRGB.
A co do rejestracji na W to są jeszcze dwie które są raczej średnio lubiane w kraju np. na K i S. Lajkoniki i hanysy zawsze miały przeje...e w świecie. Ale co tam na coś trzeba umrzeć.
Piotrze czekan na ofertę. Czas mi ucieka a ja nie wiem co dalej :roll:.
Jest takie Eizo - SX2761W
Gdybym jednak miał kupować monitor 26-30", to raczej Nec. Eizo (przy całej swojej solidności) niestety stosuje matryce S-PVA, które do naprawdę dużych paneli nadają się trochę gorzej niż H-IPSy stosowane w Necach.
Ewentualnie dla niezdecydowanych jest jeszcze Quato IntelliProof 262, naprawdę przekozacki panel. Tylko ma jeden drobny mankament...
step.tom
04-03-2009, 14:37
Jest takie Eizo - SX2761W
Gdybym jednak miał kupować monitor 26-30", to raczej Nec. Eizo (przy całej swojej solidności) niestety stosuje matryce S-PVA, które do naprawdę dużych paneli nadają się trochę gorzej niż H-IPSy stosowane w Necach.
Ewentualnie dla niezdecydowanych jest jeszcze Quato IntelliProof 262, naprawdę przekozacki panel. Tylko ma jeden drobny mankament...
Hmm Nie znalazłem w necie nic o cenie Quato co może sugerować iż cena mnie przerośnie. Pewnie i możliwości też. Ale dzięki za zaangażowanie.
Ten SX2761W to FlexiScan a z Eizo myślałem tylko o serii Color Edge. Ja jestem wzrokowcem i organoleptycznie muszę dokonać porwnania. Jeżeli 24" Eizo w stosunku do 26 Nec'a to będzie niewiele to decyzja zapadła.
Pozdrawiam
Eizo CG241W jest w cenie zbliżonej do Neca Spectraview 2690 i jest to doskonały monitor (poza pewnymi mankamentami matrycy S-PVA). W tej chwili wchodzi też nowa, nieco udoskonalona wersja tego panelu - CG242W, warto popytać w alstorze kiedy można się jej spodziewać.
marius_m
04-03-2009, 17:44
TO ja przyłącze się do wątku z pytaniem o monitor oczywiście. Planuję zakup monitora do celów fotograficzno- połowicznie zawodowych :) i już zdecydowałem się na zachwalany Eizo S2231W, co go można za ok. 2600zł kupić, ale dzisiaj dostałem propozycję sprzedaży używanego Lacie 319 za 1800zł. Wiem że Lacie 19' z trochę wyższej półki ijest niż ten Eizo 22'. A pytanie proste czy warto wziąć to mniejsze Lacie czy może dla ergonomii większe Eizo. Nie zależy mi aż tak bardzo na idealnym dopasowaniu do labów. z góry dziękuję za podpowiedź
Czy ta różnica w cenie to tylko marka czy jakieś ukryte "zalety"?
Nec z wyjątkiem 2190, robi resztę graficznych na wyświetlaczach od LG-Philips. To niestety nie jest demon jakości. Doświadczenie pokazuje, że normą są problemy z powtarzalnością i trwałością.
CG242W, warto popytać w alstorze kiedy można się jej spodziewać.
W końcu pierwszego kwartału.
dostałem propozycję sprzedaży używanego Lacie 319 za 1800zł. Wiem że Lacie 19' z trochę wyższej półki ijest niż ten Eizo 22'.
Lacie 319 to jest to samo co Nec 1990SXi/SV1990, wycofany z uwagi na koszmarną ilość wad.
step.tom
04-03-2009, 21:56
W końcu pierwszego kwartału.
Dzięki Tom01. Czekamy więc...
a mnie już bolą mięśnie przedramienia ;) z powodu cg222w - jest kozacki. Po przesiadce z Iiyamy MA201D obawiałem się, że będzie za mały - w końcu parę lat siedziałem przed nim dzień w dzień... ale po paru dniach uważam, że nie projektując w CAD hipermarketów 22 cale w zupełności wystarczą. W pokoju obok mam 40" telewizor co dodatkowo zmotywowało mnie do nie przesadzania z zakupem większego monitora do pracy. Ale jeśli ktoś myśli o multimediach i pracy na jednym urządzeniu to faktycznie bardziej się opłaca kupić większy monitor niż monitor i telewizor :)))
TO ja przyłącze się do wątku z pytaniem o monitor oczywiście. Planuję zakup monitora do celów fotograficzno- połowicznie zawodowych :) i już zdecydowałem się na zachwalany Eizo S2231W, co go można za ok. 2600zł kupić, ale dzisiaj dostałem propozycję sprzedaży używanego Lacie 319 za 1800zł. Wiem że Lacie 19' z trochę wyższej półki ijest niż ten Eizo 22'. A pytanie proste czy warto wziąć to mniejsze Lacie czy może dla ergonomii większe Eizo. Nie zależy mi aż tak bardzo na idealnym dopasowaniu do labów. z góry dziękuję za podpowiedź
Jeśli nie trzeba cudów, to wolałbym Eizo - to bardzo przyjemny monitorek, praktycznie niemal nie wymaga kalibracji, a do klasycznej 19-tki wypadałoby mieć dodatkowy monitor na dostawce.
Dzięki Tom01. Czekamy więc...
Mz. słusznie - CG241 wprawdzie nie jest zły, ale ten CG242 wygląda zachęcająco - jest skonstruowany z myślą o pracy przy jaskrawościach rzędu 120cd/m^2 lub mniejszych, ma 3D LUT i nowszą martycę S-PVA (a Samsung nie śpi, więc charakterystyka kątowa może być nieco lepsza).
Jako, że dawno już wypadłem z tematu jeśli chodzi o LCD, mam pytanie co w tej chwili polecalibyście z modeli 24" tak powiedzmy do max 4tys. ? Obecnie pracuje sobie na Nec 1980Xi ale przyszedł czas na przesiadkę na sprzęt o większej powierzchni roboczej.
Wchodzi w tej chwili na rynek Nec 2490WUXi - bardzo fajny panelik sprzętowo kalibrowalny, normalnogamutowy, z kompensacją podświetlenia. Jeśli jego cena okaże mieścić się w budżecie - to warto łyknąć. Alternatywą jest Eizo S2431W - bardzo ładny panelik, miałem przyjemność poznać i złego słowa o nim nie powiem, jednak tylko 10-o bitowy i bez możliwości sprzętowej korekty. Osobiście wolałbym Neca.
arekk1970
07-03-2009, 23:20
Szanowni forumowicze po tygodniach siedzenia i grzebania po internecie przeczytaniu prawie wszystkich wątków na naszym szanownym forum podjąłem desperacką decyzję o kupieniu monitora, który byłby narzędziem przynajmniej nie utrudniającym mi edycji zdjęć. Padło więc na rozwiązanie co tu ukrywać biorące pod uwagę budżet - Dell 2209WA. Monitor zastąpił starego już CRT LG Flatrona 795 FT tak więc musiał siłą rzeczy zrobić na mnie piorunujące wrażenie jeśli chodzi o jakość obrazu (i zrobił) czerń jest bez porównania głębsza, pozostałe kolory niczym nie odbiegają od tych jakie mam na CRT a ostrość obrazu to po prostu przepaść. Mam jednak pytanie czy można skalibrować mojego Della tak aby wycisnąć z niego optimum tego co potrafi? Jeśli tak to przy użyciu czego lub jakimi sposobami. Próbowałem oba monitory kalibrować panelem do kalibracji zawartym w softcie nvidii ale wynik to porażka - efekt zbyt ciemny i przekontrastowany obraz. Proszę zatem kolegów o jakąś fachową poradę.
Szanowni forumowicze po tygodniach siedzenia i grzebania po internecie przeczytaniu prawie wszystkich wątków na naszym szanownym forum (...) - Dell 2209WA.
Chyba nie za bardzo się Pan przyłożył do tego czytania, bo raczej się nie poleca Dell'a do fotografii.
czerń jest bez porównania głębsza,
Bzdura. CRT czerń to 0 cd/m^2, LCD do 1cd/m^2. 1 candela to jak nazwa wskazuje, jasność świeczki, więc do czerni dużo jej brakuje. Złudzenie głębszej czerni jest wywołane dużą jaskrawością ekranu i będzie utrudnieniem przy pracy wieczorami.
pozostałe kolory niczym nie odbiegają od tych jakie mam na CRT (...) efekt zbyt ciemny i przekontrastowany obraz.
To jest sprzeczność.
a ostrość obrazu to po prostu przepaść.
99,99% LCD oferuje idealną ostrość. To cecha konstrukcyjna.
Proszę zatem kolegów o jakąś fachową poradę.
Na najbardziej sensowne wyjście jest już za późno. Teraz nabyć trzeba jakiś zestaw kalibracyjny, skorygować kartą graficzną co się da, np obniżyć gammę, przyzwyczaić się i pracować.
arekk1970
08-03-2009, 17:29
Dziękuję za radę Tom01. Oczywicie zdaję sobie sprawę, iż z punktu widzenia finezji Dell-owi 2209WA brakuje ogromnie dużo do topowych (EIZO, NEC). Niemniej jednak jestem amatorem i pewnie nawet nie wyłapałbym pewnych niuansów w przejściach tonalnych i kolorach jakie mogą zaoferować tak dobre monitory jakimi są specjlanie dedykowane wymienione wcześniej monitory Wiedząc, iż kupuję narzędzie niskobudżetowe godziłem się z wadami jakie będzie miał ten monitor. Proszę jednak o poradę jaki kalibrator zakupić, aby można było wyciągnąć maksimum możliwości tego monitora i dodstosować go do obróbki zdjęć bo na tym zależy mi najbardziej.
arekk1970
08-03-2009, 18:00
Nawiązując do mojego poprzedniego wpisu proszę o radę jaki kalibrator i jakie oprogramowanie byłyby optymalne do klibracji dla Dell 2209WA, ale nie tylko bowiem chciałbym ze względu na koszty wejść w spółkę z kolegą, który ma CRT LG Flatron 19 cali. Ostatnio natknąłem się na wątek w internecie opisujący jak skalibrować na oko monitor http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-0.php. Autor radził aby do wywoływana zdjęć pod druk ustawić temp. barwową na 5000K. Jako że mój Dell nie daje opcji precyzyjnego ustawiena temp. musiałem wybrać opcję "Warm" co ponoć odpowiada ok 5000K i kalibrowałem zgodnie z instrukcją poprzez program Gamma Panel i program Quick Monitor Profile. Z efektów nie jestem jednak zadowolony bowiem obraz jest jak na moje oko zbyt ciepły (biel np. nawet w "word" jest zażółcona. Zatem proszę o poradę jak na początku.
nie wyłapałbym pewnych niuansów w przejściach tonalnych i kolorach jakie mogą zaoferować tak dobre monitory
Nie chodzi o niuanse. O takich rzeczach rozmawialibyśmy przy monitorach za 5-9 tys zł. W przypadku tego monitora ma Pan wady, które już Pan widzi, skoro opisał Pan do dwa posty wcześniej. I co gorsze, nie usunie Pan ich, bo ów monitor zwyczajnie nie ma takich możliwości.
PS. Kalibrator ciężko powiedzieć. Może Pan zacząć od X-Rite I1 Display 2, ale cudów się proszę nie spodziewać.
Bzdura. CRT czerń to 0 cd/m^2, LCD do 1cd/m^2.
To nie do końca tak. Na SONY CRT 19" czerń nie była taka wspaniała (nawet po zjechaniu z jasnością do 0). Na CRT Philips 109p diamondtron czerń niby idealna ... i to już od odcienia np. 8 8 8 jak nie wyżej x-P ... czyli zlew w cieniach.
Co do LCD - no z tym 1cd to trochę przesada (nawet jeśli mówimy "do") ... ale weźmy takiego DELL ... ma IPS z nie najlepszym kontrastem ~800:1 i minimum jasności na wysokim poziomie ponad ~100 cd ... powiedzmy 110 ... czyli ~110:~800 daje nam ~0,14 cd - i to jak na dzisiejsze czasy jest wynik powiedzmy normalny. Na lepszych monitorach PVA przy jasności bieli ~80 cd mamy czerń w okolicach 0,06cd .
To nie do końca tak. Na SONY CRT 19" czerń nie była taka wspaniała (nawet po zjechaniu z jasnością do 0). Na CRT Philips 109p diamondtron czerń niby idealna ... i to już od odcienia np. 8 8 8 jak nie wyżej x-P ... czyli zlew w cieniach.
To co Pan opisał to cechy wadliwego lub mocno wyeksploatowanego kineskopu. Technicznie sprawny, może mieć punkt czerni przy 0cd/m^2, to wynika z zasady działania. Krzywa jasności przy poziomach czerni dążących do zera to inna para kaloszy i faktycznie ustawiało się czasem powyżej, aby zachować lepszą liniowość.
Co do LCD - no z tym 1cd to trochę przesada (nawet jeśli mówimy "do") ... ale weźmy takiego DELL ... ma IPS z nie najlepszym kontrastem ~800:1 i minimum jasności na wysokim poziomie ponad ~100 cd ... powiedzmy 110 ... czyli ~110:~800 daje nam ~0,14 cd - i to jak na dzisiejsze czasy jest wynik powiedzmy normalny. Na lepszych monitorach PVA przy jasności bieli ~80 cd mamy czerń w okolicach 0,06cd .
Pomiary wykazują mniej optymistyczne wyniki i to tak ze trzy razy. Czyni Pan ponadto błędne założenie wyliczania poziomu czerni, z deklarowanego kontrastu. Pomija Pan przynajmniej dwa zasadnicze czynniki mające wpływ na poprawność obliczenia.
Dobry wyświetlacz IPS przy poziomie 80cd/m^2 ma czerń ok 0,35cd/m^2. Proszę pamiętać, że minimalny poziom większości Dell'i to okolice 120 a częściej 150 cd/m^2 a podczas zwiększania jaskrawości rosną oba poziomy bieli i czerni proporcjonalnie. Miałem gdzieś pomiary, jak znajdę, pokażę. 0,14 to wynik dobrych monitorów z PVA przy poziomie 80cd/m^2 a 0,06 to science fiction. Jeśli kolorymetr Panu tyle pokazał to ma Pan błąd pomiaru minimum 40%. Selekcjonowane monitory pod kątem najlepszego blokowania światła przepuszczają co najmniej 0,09cd/m^2 a i to rzadkość.
Przy NEC 1990SX z tego co pamiętam kontrast wynosił ~17xx:1 (wyrównywanie luminacji OFF, max kontrast natywny czyli RGB po 255 i kontrast na domyślny) ... jasność lamp na max czyli gdzieś ~230 cd ... jasność czerni i bieli zmienia się proporcjonalnie więc po ustawieniu mocy na 80 cd bieli, czerń na tym modelu w centrum powinna mieć wartość poniżej 0,05 cd ... oczywiście po zmniejszeniu jasności lamp nie mogłem tego za bardzo mierzyć bo kolorymetr przy niewielkich jasnościach nie jest dokładny.
ps. nie wiem czemu ... ale nie tylko ja otrzymywałem takie wyniki
Przy NEC 1990SX z tego co pamiętam kontrast wynosił ~17xx:1(...) czerń na tym modelu w centrum powinna mieć wartość poniżej 0,05 cd
Rozmawiamy o maksymalnym poziomie czerni, a nie minimalnym, prawda?
Nec 1990SX ma zadziwiająco wysoki współczynnik kontrastu, a jeszcze dziwniejsze jest to, że postawiony obok monitora o dwa razy niższym, wcale tego nie widać.
Witam
Mam prosbe czy ktos moze ocenic wyniki kalibracji mojego NEC'a P221w ? Porownywalem je troszke do testu z PC Arena i tam testy jasnosci byly przy 300 cd u mnie 223. Po za tym monitor nie pokrywa calego Adobe RGB i sRGB tak jak jest to pokazane na wspomnianym tescie. Skalibrowalem monitor na spectraview II a pozniej robilem profil na EYE ONE MATCH i wychodzi "na oko" idelana linia prosta gdzie przed kalibracja spectraview mialem fale dunaju :) Wybaczcie moja niewiedze ale raczkuje w temacie kalibracji :]
źródło (http://www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/d1201916860722b0med-2.jpg
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/2208f127c9775456med-2.jpg
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/fba216819c399fe5med-2.jpg
W teście na PC arena wykresy pochodziły z programu LaCie, gdzie mogły zostać użyte inne metody liczenia gamutu - efekt zależy od przyjętego iluminantu, obserwatora standardowego itd. Kolorymetry mogły też dokonać niedokładnych pomiarów, w Spectraview koordynaty chromatyczne kolorantów są dobierane na podstawie uśrednionych pomiarów fabrycznych. A skoro NEC pisze w danych technicznych, że monitor nie kryje całego AdobeRGB, to zapewne ustalił to na podstawie pomiarów dalece bardziej precyzyjnych, niż te uzyskane za pomocą dwóch tanich kolorymetrów w teście PCArena.
Jaskrawość jaką uzyskałeś i tak ugotuje ci w krótkim czasie gały - radzę przekalibrować monitor do 120cd/m^2 (to i tak cholernie jasno). Chyba, że używasz monitora do oglądania filmów w przydomowym ogródku.
Sama linearyzacja jest jak najbardziej ok. dla tej klasy panelu. Proste krzywe w iMatchu to efekt sprzętowego skalibrowania monitora, wcześniejsze fale Dunaju wynikały z tego, o czym wspominałem - te monitory statystycznie wykazują silne nieliniowości i jest mocno wskazane, by je sprzętowo skalibrować - na tym przykładzie widać właśnie dlaczego.
dzieki za szybką odpowiedz. Jutro zrobie jeszcze raz kalibracje bo musze podpiac znowu pod pc. na macu 10.5.6 niestety spectraview nie hula...
arekk1970
14-03-2009, 00:24
Prosze szanownych forumowiczów o szybką poradę na weekend 13-15.03.2009r. udało mi się wypożyczyć fretagmacbeth eye-one UVcut wraz z oprogramowaniem profilmaker. Prosze poradźcie jak to to obsłużyć i jak dobrze skalibrować monitor Dell 2209WA. Przeprowadziłem wstępnie kalibrację zgodnie z tym jak prowadził program ale nie wiem gdzie sprawdzić efekty tejże kalibracji tzn. wykres z poziomami delta E aby przekonać się czy kolory są odpowiednie. Mam także pytanie jak przy pomocy tego urządzenia stworzyć profil ICC dla drukarki termosublimacyjnej Canon Cp-510. Z gry dzięki za szybką odpowiedź.
Mam także pytanie jak przy pomocy tego urządzenia stworzyć profil ICC dla drukarki termosublimacyjnej Canon Cp-510. Z gry dzięki za szybką odpowiedź.
Za pomocą MeasureTool stworzyć wzornik, wydrukować go bez żadnej korekcji w sterowniku drukarki, za pomocą ProfileMaker wciągnąć wzorniki, wydruk i policzyć profil.
arekk1970
16-03-2009, 00:17
Dzięki bardzo Tom01. Na Ciebie jak zwykle można liczyć. Jeśli skrabnął byś jeszcze na temat tego jak sprawdzić delta E dla poszczególnych kolorów będę bardzo wdzięczny
Dzięki bardzo Tom01. Na Ciebie jak zwykle można liczyć. Jeśli skrabnął byś jeszcze na temat tego jak sprawdzić delta E dla poszczególnych kolorów będę bardzo wdzięczny
W ProfileMakerze nie ma na to prostej metody. Ściągnij sobie 14-o dniowe demo basICColor display 4, będziesz mógł nim skalibrować monitor i wykonać walidację kalibracji.
W ProfileMakerze nie ma na to prostej metody
Dokładnie. ProfileMaker to oprogramowanie, przede wszystkim, do profilowania urządzeń drukujących.
Witam.
Jestem w trakcie poszukiwania "idealnego" dla mnie monitora z uwagi że mój stary 17" CRT już niedomaga. Czytałem większość recenzji / opinii na temat różnych modeli z firmy Nec i Eizo przez parę ostatnich dni. Jak narazie stanęło na wyborze spośród 2 nowych modeli Eizo ( z uwagi na mniejszą wadliwość w porównaniu do Nec):
- S2232 http://www.eizo.com/products/lcd/s2232w/index.asp
- S2242 http://www.eizo.com/products/lcd/s2242w/index.asp
Chociaż wcześniej nie miałem zbytniego problemu z wyborem to tym razem raczej nie jestem w stanie zdecydować się. Mam tylko myśl taką ze rozdzielczość S2242 może być dla mnie nadto za duża, a monitor chce mieć także do grafiki / webdesign'u itp. ( w której jak narazie jestem początkującym ). Liczę na to, że wybrałem dwie najlepsze alternatywy dla mnie i że uzyskam satysfakcjonującą pomoc w podjęciu decyzji.
Za pomoc z góry dziękuję.
Witam również
Mam tylko myśl taką ze rozdzielczość S2242 może być dla mnie nadto za duża
Jaki ma Pan w tej chwili monitor i rozdzielczość?
W tej chwili ( od 10~ lat ) używam 17" LG Flatron 775FT z rozdzielczością 1024x768.
W tej chwili ( od 10~ lat ) używam 17" LG Flatron 775FT z rozdzielczością 1024x768.
A ikonki, literki nie są za małe? Gdyby były mniejsze dałoby się pracować? Proszę przetestować 1152x864 i opisać wrażenia. Proszę nie zwracać uwagi na nieostrość, tylko na wielkość. Jesli coś "pomiędzy" byłoby najlepsze, to takie właśnie będą elementy na 22" i 1920x1200. Plusem tylko LCD, będzie idealna ostrość.
Używałem teraz przez jakiś czas podaną rozdzielczość i nie powiedziałbym by sprawiała mi jakieś problemy oprócz przez Pana wspomnianego problemu z ostrością, a więc rozumiem że lepszym rozwiązaniem dla mnie byłby monitor z wyższa rozdzielczoscia (S2242 ) ?
Używałem teraz przez jakiś czas podaną rozdzielczość i nie powiedziałbym by sprawiała mi jakieś problemy oprócz przez Pana wspomnianego problemu z ostrością, a więc rozumiem że lepszym rozwiązaniem dla mnie byłby monitor z wyższa rozdzielczoscia (S2242 ) ?
Ja osobiście wolałbym "gęściejszy" wyświetlacz (czyli 22" 1920x1200) ... z wielkością ikonek/liter nie ma problemu w dzisiejszych czasach. Po włączeniu cleartype i ustawieniu identycznej wielkości czcionek na 2232 i 2242(114%-115% tego co na 2232) czcionki na 2242 będą ostrzejsze.
Używałem teraz przez jakiś czas podaną rozdzielczość i nie powiedziałbym by sprawiała mi jakieś problemy
W takim wypadku, można wnioskować, że będzie się Panu normalnie pracowało na S2242W. Plusem małej plamki jest oczywiście większa przestrzeń robocza, znacznie bardziej gładkie linie skośne i doskonalszy rendering fontów.
zna lub widzial ktoś taki monitor: NEC MultiSync 24WMGX3 ? z opisów wynika że super hicior, cena również do zniesienia, podaje tylko jako ciekawostka, ale może juz ktoś to widział naocznie co to warte?
zna lub widzial ktoś taki monitor: NEC MultiSync 24WMGX3 ? z opisów wynika że super hicior, cena również do zniesienia, podaje tylko jako ciekawostka, ale może juz ktoś to widział naocznie co to warte?
Wszystkie Nec serii G to są monitory do grania. Znakomite do tego celu. Ja wiem dlaczego są entuzjastyczne opisy, ale nie mogę tego powiedzieć publicznie.
arekk1970
18-03-2009, 21:01
Dzięki Czornyj i Tom01 postaram się zrobić kalibrację zgodnie z Waszymi uwagami.
Dzięki Czornyj i Tom01 postaram się zrobić kalibrację zgodnie z Waszymi uwagami.
Gdybyś miał jeszcze jakieś problemy, daj znać. Wartoby było wciągnąć wzorzec ze 2-3 razy i porównać wyniki za pomocą funkcji "Comparing" w MT - przy tak małym wzorcu można się pomylić przy skanowaniu i profil będzie walnięty.
arekk1970
19-03-2009, 09:55
Koledzy mam pytanie w związku z tym, iż kalibrator który używałem miałem pożyczony i musiałem go oddać to czy warto zainwestować na pół z kolegą w kalibrator ColorVision Spyder3 Pro (cena jest rozsądna). Nie wiem, czy będzie on współpracował z podanym przez przez Czornyj oprogramowaniem w wersji testowej basicICColor oraz czy firmowe oprogramowanie Spydera pozwala na wygenerowanie porównania delta E przed i po kalibracji a także wygenerowanie innych zrzutów pozwalających na ocenę skuteczności kalibracji?
Koledzy mam pytanie w związku z tym, iż kalibrator który używałem miałem pożyczony i musiałem go oddać to czy warto zainwestować na pół z kolegą w kalibrator ColorVision Spyder3 Pro
Nie warto. Jak Czornyj kiedyś wspomniał, jest to dekalibrator.
arekk1970
19-03-2009, 16:20
Rozumiem zatem, że jak już to było wykazane w oddzielnym wątku polecane kalibratory to X-Rite Eye One Display 2 lub Lafot LCM03. Niestety oba mają kurcze poważną wadę mianowicie cenę. Może zna ktoś kogoś z okolic Opola kto za rozsądną opłatą mógłby mi skalibrować monitor i oprofilować drukarkę termosublimacyjną Canon cp-510!!!!!!!!
arekk1970
19-03-2009, 16:34
a może eye-one display LT?
Oprofilować drukarkę mogę bez problemu, gorzej z kalibracją monitora - chyba że bywasz czasem w Krakowie :D
Eye-One Display LT to to samo urządzenie, tylko z potwornie wykastrowanym oprogramowaniem. Można go ew. użyć z 14-o dniowym trialem basICColor, lub darmowym ArgyllCMS. Tylko punktu bieli tak czy owak poprawnie nie ustawi, bo Dell jest szerokogamutowy.
Oprofilować drukarkę mogę bez problemu, gorzej z kalibracją monitora - chyba że bywasz czasem w Krakowie :D
Albo w B-stoku. :D
Profil drukarki można zrobić korespondencyjnie, to tylko kwestia wsadzenia wydruków w kopertę. Zrobi to każdy kto ma spektrofotometr, software do tego i ciut pojęcia.
fajny text, zapewne nie podoba się tym, którzy uważają, że monitor i komputer już masz, a drukarkę kupisz za 300 zł więc fotografia cyfrowa jest TANIA ;-) Ale do rzeczy; siada mi moje CRT i rodzi się potrzeba zakupu nowego monitora. W oko wpadły mi dwie sztuki, EIZO CG19 oraz CE210W. Który to jeszcze nie wiem, bo ceny są zbliżone. Problem jest w 20ms. Czy monitor z takim czasem reakcji będzie nadawał się do nieliniowego montażu wideo (SONY Vegas)? I jeszcze ad. kontrastu. Zakładając, że pracuję wieczorami lub w przyciemnionym pomieszczeniu to będzie istotna różnica dla mnie pomiędzy kontrastem 500:1 a 1000:1? Czy 450:1 jakie oferuje CG19 w zupełności wystarczy?
I czy można gdzieś kupić jeszcze NOWY monitor CTR 17-21" z możliwością sprzętowej kalibracji do obróbki foto?
arekk1970
22-03-2009, 15:00
Mój Dell 2209WA jest szerokogamutowy jsak napisał Czornyj? Chyba nie. Z tego co wiem to pokrywa on w zupełności przestrzeń SRGB i nic więcej. Możecie mnie oświecić
Mój Dell 2209WA jest szerokogamutowy jsak napisał Czornyj? Chyba nie. Z tego co wiem to pokrywa on w zupełności przestrzeń SRGB i nic więcej. Możecie mnie oświecić
Proszę przesłać profil Pańskiego egzemplarza, to pokażę jaką pokrywa przestrzeń.
mam małe pytanko o kalibracje. Czy jest konieczne kalibrowanie monitora na kompie, z którym będzie pracował, czy mogę kalibrować w sklepie, który świadczy taką usługę? Moja skrzynka trochę waży i w noszeniu też nie jest poręczna...
mam małe pytanko o kalibracje. Czy jest konieczne kalibrowanie monitora na kompie, z którym będzie pracował, czy mogę kalibrować w sklepie, który świadczy taką usługę? Moja skrzynka trochę waży i w noszeniu też nie jest poręczna...
Najlepsze rezultaty będą przy kalibracji z konkretną karta graficzną. Jednak jeśli nie ma takiej możliwości, błąd wprowadzony przez zmianę karty, przy zapewnieniu stosownych środków zaradczych, nie jest zbyt wielki. Przy monitorach amatorskich i tańszych zawodowych nie widać różnicy.
Jeśli łączysz cyfrowo to można spokojnie kalibrować na innym kompie.
Jeśli łączysz cyfrowo to można spokojnie kalibrować na innym kompie.no podpinając LCD raczej połączę już przez złącze cyfrowe ;-) Nawet na najtańszym szajsungu widać różnice pomiędzy kablami. Konwersja analogowego sygnału nie jest zalecana dla LCD.
no podpinając LCD raczej połączę już przez złącze cyfrowe ;-) Nawet na najtańszym szajsungu widać różnice pomiędzy kablami. Konwersja analogowego sygnału nie jest zalecana dla LCD.
Jeśli podłączysz monitor przez DVI to powinno być ok. Choć zdarzało mi się, że skalibrowane sprzętowo panele Nec po odłączeniu i podłączeniu do innego komputera "gubiły" kalibrację wgraną do LUT.
W przypadku zwykłego monitora i XP należy zadbać o to, by kalibracja została wgrana do LUT karty graficznej.
zdarzało mi się, że skalibrowane sprzętowo panele Nec po odłączeniu i podłączeniu do innego komputera "gubiły" kalibrację wgraną do LUT.
Potwierdzam. Jest jednak sposób, na ponowne załadowanie kompletu ustawień do monitora, bez konieczności posiadania czujnika i rekalibracji.
Potwierdzam. Jest jednak sposób, na ponowne załadowanie kompletu ustawień do monitora, bez konieczności posiadania czujnika i rekalibracji.
jaki?
jaki?
Jeśli monitor jest kalibrowany gdzie indziej, zapewne, ze względu na ograniczenia licencyjne Spectraview Profilera, jest ustawiany za pomocą Spectraview II. Ten program, po robocie daje trzy pliki. Profil icc, plik "targetu" i plik ustawień. Profil wiadomo gdzie jest, pozostałe są w katalogu [users]/Public/Documents/NEC Display Solutions lub okolicach. Trzeba je przenieść na maszynę gdzie jest podłączony monitor, do tych samych katalogów zainstalowanego Spectraview II. Może być trial. Po uruchomieniu, należy wybrać właściwy, skopiowany "target" i poczekać na załadowanie ustawień do monitora. Ewentualnie, jeśli nie działa, kliknąć w okienko "Calibration ON". Sukces zostanie potwierdzony zapaleniem się na zielono napisu Status: Calibrated.
PS. Musi działać protokół DDC/CI do komunikacji karta<->monitor po kablu sygnałowym. Sprawdzić to można w Spectraview II, ma wykryć model naszego monitora. Niestety czasem, na badziewiastych chińskopodobnych kartach nie działa.
Zasłużyłem na piwo?
Zasłużyłem na piwo?
wstępnie TAK! Sprawdzę to, jak już kupię ten monitor i skalibrowany przyniosę do domu. tylko jeszcze nie wiadomo czym będzie kalibrowany ale jak firma sprzedaje monitory po 8kpln to chyba byle czego nie mają...? ;-)
Mam ASUS NVIDIA GeForce 7300 GT - nie jest to moze wypas ale nie ma wentylatora ;-)
tylko jeszcze nie wiadomo czym będzie kalibrowany ale jak firma sprzedaje monitory po 8kpln to chyba byle czego nie mają...? ;-)
Oj, żeby się Pan nie zdziwił. Proponuję lepiej dopytać. Nie dalej jak wczoraj, pewnemu człowiekowi w sklepie (nomen omen Eizo Professional Partner), gdzie na wystawie stoją monitory po 5-10 tys zł, prezentowano Eizo serii ColorEdge, kręcąc wagami RGB i kontrastem, usiłując "wyregulować" do odbitki przyniesionej prze klienta.
[quote=Czornyj;1188944]Oprofilować drukarkę mogę bez problemu, gorzej z kalibracją monitora - chyba że bywasz czasem w Krakowie :D
Właśnie podejmuję decyzje co do panelu LCD. 4 lata używałem CRT NEC Multisync FE9991sb. Jestem z niego zadowolony. Teraz skłaniam się ku NEC MultiSync® P221W. Monitor powinien mi wystarczyć do celów półprofesjonalnych - a jest sporo tańszy od EIZO S2231.W kalibracji jestem laikiem, więc muszę się zdać na fachowca. Ale jestem z Krakowa - i tu upatruję swoją szansę:). Czy macie już jakieś wyrobione opinie na temat NEC'a po kalibracji? Czasem bawie się w montaż filmów - czy nie będzie problemów z jakością obrazów?
Właśnie podejmuję decyzje co do panelu LCD. 4 lata używałem CRT NEC Multisync FE9991sb. Jestem z niego zadowolony. Teraz skłaniam się ku NEC MultiSync® P221W. Monitor powinien mi wystarczyć do celów półprofesjonalnych - a jest sporo tańszy od EIZO S2231.W kalibracji jestem laikiem, więc muszę się zdać na fachowca. Ale jestem z Krakowa - i tu upatruję swoją szansę:). Czy macie już jakieś wyrobione opinie na temat NEC'a po kalibracji? Czasem bawie się w montaż filmów - czy nie będzie problemów z jakością obrazów?
Podobno w NEC P221W jest niedokładne wyregulowany overdrive - tu może być problem. Natomiast w EIZO S2231W przy ruchomych obrazach nie ma błędów (dobrze wyregulowany overdrive).
Może ktoś ma coś do powiedzenia o HP LP2275W?
Czekam na sprawdzone opinie :)
Rozpisywali się o nim w photoshop'ie... same superlatywy podobno...
Dziękuję
kacperek
03-04-2009, 09:42
Witam.
Właśnie waham się pomiędzy 19" Eizo S1921SHG a 19" Eizo S1932SHG.
Który lepiej wybrać? Przeglądam właśnie parametry i szczerze to nie wiem czym one się różnią.