PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

raider
04-09-2012, 15:52
W ogóle jesteś jakiś inny, nigdy nikt Ci tego nie powiedział?

Oczywiście, że możesz sobie cykać obrazki na imprezach nawet body za 25k, czy obiektywami za 10k i więcej, nikt Ci nie broni, ale nie ośmieszaj się tekstami, że do finalizowania profesjonalnych zdjęć nie jest potrzebny profesjonalny monitor, bo nie da się zdjęć robić po omacku.

Zresztą, nikt Ci też nie broni być innym niż wszyscy, ale chociaż zostawiaj tę swą inność dla siebie i swojego fanklubu.

Ale ja nie "finalizuje profesjonalnych zdjęć", tak samo jak nie robi tego 99% posiadających aparat, przy tym użytkowników monitorów komputerowych. To wy jesteście jacyś inni w tym wątku hehe...

Tom01
04-09-2012, 15:58
Ale ja nie "finalizuje profesjonalnych zdjęć", tak samo jak nie robi tego 99% posiadających aparat, przy tym użytkowników monitorów komputerowych. To wy jesteście jacyś inni w tym wątku hehe...

Wie Pan jakie zalety daje większa matryca i jasne szkła a twierdzi, że nie zobaczy lepszego obrazu na lepszym monitorze. To się nie trzyma kupy.

Johanan
04-09-2012, 16:04

Jak nie zajmujesz się fotografią zawodowo i tematy Twoich zdjęć nie są wymagające co do barwy, to trzeba było sobie kupić monitor z matrycą VA o dowolnej przekątnej ekranu i nie podejmować dyskusji z profesjonalistą w dziedzinie monitorów, jakim jest kol. Tom01 o wyższości tańszych DELLi nad droższymi EIZO, bo to dyskusja z argumentami zupełnie od czapy.

Zresztą, być może pogodzi nas wszystkich już niebawem seria monitorów CX, zapoczątkowana przez model CX240, który ponoć dzierży w sobie wszystko, co wszystkie tygrysy lubią najbardziej.

Tom01
04-09-2012, 16:13
Zresztą, być może pogodzi nas wszystkich już niebawem seria monitorów CX, zapoczątkowana przez model CX240

Nie pogodzi, bo za 24-calowego CX-a kupi się TRZY 24-calowe DELLe U2410 albo PIĘĆ (sic!) U2412. I będzie cała gromada udowadniać, że różnica ceny nie jest warta różnicy jakości. Szczególnie zapalczywie tej tezy będą bronić właściciele DELLi albo ci co ani jednych ani drugich nie widzieli na oczy. ;)

raider
04-09-2012, 16:43
Jak nie zajmujesz się fotografią zawodowo i tematy Twoich zdjęć nie są wymagające co do barwy, to trzeba było sobie kupić monitor z matrycą VA o dowolnej przekątnej ekranu i nie podejmować dyskusji z profesjonalistą w dziedzinie monitorów, jakim jest kol. Tom01 o wyższości tańszych DELLi nad droższymi EIZO,

Warto czytać dokładnie bo ja nigdzie nie napisałem, że ten Dell U2711 jest lepszy od 27 calowego Eizo czy Neca. Jest trochę gorszy, ale nie na tyle by uzasadniać większą o dwa, trzy, cztery razy (w zależnosci od modelu) cenę. To Tom01 próbuje ciągle wmówić, że "daje zupełnie inny obraz", że na Dellu to czerwony mylisz z zielonym, że nadaje się tylko do biura i tym podobne marketingowe naganianie.
Miałem wcześniej Eizo 19-calowy, jeszcze wcześniej 19 calowy Neovo na PVA, jeszcze wcześniej z 10 lat temu Neca 15 calowego za 5 tys. (lol takie były czasy) i mogę stwierdzić że obecny Dell 27 calowy jest tylko krokiem naprzód w porównaniu z wcześniejszymi panelami. Zresztą cała rozmowa rozpoczęła się pytaniem w wątku o to czy monitor ten jest dobry, odpowiedziałem że bardzo dobry bo mam od roku i sobie chwalę, a potem rozpoczęła się krucjata sprzedawcy Eizo Nec, że Dell do niczego się nie nadaje...hehe.

Tom01
04-09-2012, 16:52
a potem rozpoczęła się krucjata sprzedawcy Eizo Nec, że Dell do niczego się nie nadaje...hehe.

Czy tak samo będzie Pan bronił np Skody Fabia, jako dobrego samochodu ciężarowego nadającego się do nadbudowy betoniarki? Czy to znaczy, że Skoda Fabia do niczego się nie nadaje?

Mam wrażenie, że cały czas niezrozumienie dotyczy błędnej klasyfikacji. Wg Pana monitory to urządzenia z ekranem, które między sobą różnią się detalami i "kilkoma procentami". Proszę dopuścić do siebie myśl, na przykładzie motoryzacyjnym, do facetów taki przykład często najlepiej przemawia, że w kategorii pojazdów silnikowych z kołami są nie tylko samochody osobowe. Są osobówki, terenówki, ciężarówki, walce, koparki, amfibie i transportery opancerzone. Pojazdy o różnej konstrukcji i przeznaczeniu. Ale mają cechę wspólną - jeżdżą. Pomimo pozornego zewnętrznego podobieństwa w monitorach - wyświetlają obraz, podobny podział również istnieje i jest bardzo wyraźny.

raider
04-09-2012, 17:07
Dobra tam bez sensu, życzę jak najwięcej klientów na hiendowe monitory, jeden z nabywców Eizo CG 27 cali niedawno napisał na forum w innym wątku "Odpalilem zdjecia z Nikona d90 i bez fajerwerkow, podobnie do mojego 19"samsunga:P ale jak odpalilem z d800 to na big screenie widac roznice wiec jestem bardzo zadowolony".

Mekano
04-09-2012, 17:14
Jakie 5 lat? Nierównosć, szczególnie na dużych modelach jest od razu, na nowych.

Chyba w tym miejscu jest pies pogrzebany. To nie kwestia "sądzenia" a tego co widać na ekranie.

Zaraz, zaraz, ja nie mam zadnych, absolutnie, zadnych zafarbow czy innego nierownomiernego podswietlenia, skoro Tobie sie udalo miec stycznosc z jakims felernym i wadliwym elementem, - to juz chyba raczej przyczyny nalezy szukac w serwisie? No bo skoro tak trafiles, to od razu go wyeliminowałes, ze wzgledu na posiadana wade, ale to nie oznacza, ze kazdy model tak ma, a zdarzaja sie wadliwe sztuki, jak we wszystkim.

Najwyższe modele Eizo CG, Nec SV itp. są lepsze od Dell, Apple, HP, Samsungów itp. o te kilka procent, ale kosztują też trzy, cztery razy więcej. Nie mam wątpliwości, że potrzebne są jednemu procentowi, w porywach do kilku procent parających się obróbką zdjęć lub grafiki, dla 95-99%% jest to niepotrzebny wydatek.
Wchodząc na ten wątek widzę, że ciągle jest ta sama przemowa o tym, że jeśli nie kupi się najdroższego lub prawie najdroższego Eizo lub Nec, to w zasadzie można zapomnieć o jakiejkolwiek jakości. Tak jakbym wszedł na wątek o aparatach i pytając o aparat typu np. Nikon D5000 ktoś ciągle wyskakiwałby mi z kpinami odnośnie tego sprzętu pisząc, że jeśli nie kupię Leici S2 to nie mam co marzyć o dobrym zdjęciu.
Absurdem jest polecanie "dobrych" 22 cali Eizo w cenie "marnych" 27 cali Dell, gdy różnica w wyświetlaniu jest trudna do wychwycenia, pewnie coś tam widać gdy postawi się panele obok siebie... Czy ja codziennie patrzę się na białe tło i szukam plam? Pytanie retoryczne. Uruchomiłem "nokia test" i przeszkadzających plam nie zauważyłem. Może jest nieznaczne przebarwienie na bokach, tylko na jednolitym białym tle.., a monitor przepracował już z 6 tys godzin bo włączony prawie cały czas, wykorzystywany też do pracy z umownie mówiąc tekstem. Co do tego Della U2711, miałem wcześniej i Eizo, Nec, Neovo starszych generacji, ten Dell przewyższa je jakością obrazu, nowszy model z tego co czytam (2713) zapowiada się jeszcze lepiej.

Calkowicie sie z toba zgadzam.. i wiem, ze masz racje..

ja u siebie tez nie widze, zadnych plam, moze ktos mi powie jak mam je dostrzec?

Tom01
04-09-2012, 17:20
Zaraz, zaraz, ja nie mam zadnych, absolutnie, zadnych zafarbow czy innego nierownomiernego podswietlenia

Na U2711? Niemożliwe. Wszystkie są nierówne, to wynika z budowy panelu. Tego typu ekrany, aby były mniej nierówne, stabilizuje się elektronicznie. W żadnym DELLu nie ma takiego bajeru, więc fizycznie nie mogą być równe.

skoro Tobie sie udalo miec stycznosc z jakims felernym i wadliwym elementem

Hm... czy ja gdzieś mówiłem o jednej sztuce?

Mekano
04-09-2012, 17:34
Ja uzywam od roku U2412M i nie mam zadnych zafarbow, a z Twojej wypowiedzi wynika, ze kazdy Dell = zafarb
Ten model Dell-a, to zwyczajny niedrogi monitor, z bardzo dobrym rownomiernym czystym obrazem.

Tom01
04-09-2012, 17:42
Ja uzywam od roku U2412M i nie mam zadnych zafarbow, a z Twojej wypowiedzi wynika, ze kazdy Dell = zafarb
Ten model Dell-a, to zwyczajny niedrogi monitor, z bardzo dobrym rownomiernym czystym obrazem.

Na wąskogamutowych przebarwienia widać słabiej. Kiepskość U2412M przejawia się znacznie gorzej. Ów monitor ma ekran lepszy tylko od laptopów. Czornyj jakiś czas temu opisał parę słów od siebie na jego temat, można poszukać, ale nie była to laurka. O ile U2410 i podobne można w pewnych warunkach polecić, to U2412M to jeden z najgorszych modeli jakie DELL-owi udało się popełnić. Purepc.pl jest pełne zachwytów nad tym modelem, ale nie trzeba detektywa, żeby stwierdzić, że praktycznie 100% zachwyconych użytkowników rekrutowało się z skrajnie badziewnej masówki.

stig
04-09-2012, 18:06
"Odpalilem zdjecia z Nikona d90 i bez fajerwerkow […].Bo fajerwerki, panie kolego, oraz przewalona saturacja, przypieprzony kontrast, i innego tego typu cuda (tak w łopatologicznym skrócie), to są w marketowej masówce. Dobry monitor ma za zadanie _wiernie_ wyświetlić obraz, żeby wiadomo było co i jak zmienić na 100%, a nie w efekcie domysłów. :)

Johanan
04-09-2012, 18:08
Tom01, "ślepota" greenhornów jest dość symptomatyczna, więc szkoda się temu dziwić, a już, jak się okazuje, przede wszystkim szkoda czasu na polemikę z nimi, bo to ani im, ani Tobie żadnych korzyści nie przynosi.

Oni zwyczajnie tego nie widzą, więc co byś nie powiedział, to będzie niedobrze, albo i nawet jeszcze gorzej, bo wyjdzie an to, że wmawiasz im jakąś ciemnotę. :D

A tu nie trzeba niczego wmawiać. ;)

Mekano
04-09-2012, 18:15
Na wąskogamutowych przebarwienia widać słabiej. Kiepskość U2412M przejawia się znacznie gorzej. Ów monitor ma ekran lepszy tylko od laptopów. Czornyj jakiś czas temu opisał parę słów od siebie na jego temat, można poszukać, ale nie była to laurka. O ile U2410 i podobne można w pewnych warunkach polecić, to U2412M to jeden z najgorszych modeli jakie DELL-owi udało się popełnić. Purepc.pl jest pełne zachwytów nad tym modelem, ale nie trzeba detektywa, żeby stwierdzić, że praktycznie 100% zachwyconych użytkowników rekrutowało się z skrajnie badziewnej masówki.

Bo to jest tak, dla profesjonalistow sa lustrzanki pokroju full frame, (czytaj Eizo) dla nieco mniej wymagajacych, ale ceniacych sobie jakosc, lustrzanki DX, (czytaj Nec) a dla "skrajnej badziewnej masowki" (jak to okresliles) ale ze swiadomym wyborem, ceniacym sobie jakosc sa Nex-y i inne bezlusterkowce.. (czytaj Dell-e)
Co nie znaczy, ze Nex, to badziew, bo to juz nie lustrzanka.
Sorry, ale nic madrzejszego nie przyszlo mi do glowy, zeby podsumowac, Twoja wypowiedz.
ale tak to wlasnie jest.

Tom01
04-09-2012, 18:18
dla "skrajnej badziewnej masowki" (...) ale ze swiadomym wyborem, ceniacym sobie jakosc

Oksymoron? ;)

Mekano
04-09-2012, 18:37
Oksymoron? ;)

Tak, kwadratowe koleczko.

Jak to dobrze, ze mamy wybor..

Czornyj
04-09-2012, 18:37
Bo to jest tak, dla profesjonalistow sa lustrzanki pokroju full frame, (czytaj Eizo) dla nieco mniej wymagajacych, ale ceniacych sobie jakosc, lustrzanki DX, (czytaj Nec) a dla "skrajnej badziewnej masowki" (jak to okresliles) ale ze swiadomym wyborem, ceniacym sobie jakosc sa Nex-y i inne bezlusterkowce.. (czytaj Dell-e)
Co nie znaczy, ze Nex, to badziew, bo to juz nie lustrzanka.
Sorry, ale nic madrzejszego nie przyszlo mi do glowy, zeby podsumowac, Twoja wypowiedz.
ale tak to wlasnie jest.

Sama byłaś swego czasu przekonana, że NEX oferuje gorszą jakość niż lustrzanka, następnie po zakupie NEXa okazało się, że D90 przestał robić zdjęcia i powędrował na półę.

Ten sam błąd popełniasz teraz z braku doświadczenia z różnymi monitorami. Wystarczyłaby mi 15-to minutowa prezentacji EIZO CX240 na tle Della U2412 by zrewidować twoje poglądy ;)

Z monitorami jest jak ze sprzętem fotograficznym - perfekcja i duże możliwości są kosztowne, aby to jednak pojąć należy poznać narzędzie.

O ile każdy fotografujący zna się na sprzęcie fotograficznym i rozumie subtelne różnice pomiędzy mniejszą i większą matrycą, obiektywie o większym i mniejszym otworze przysłony itp. o tyle nie do końca rozumie sens stosowania 16-o bitowej 3DLUT z DUC, sprzętową kalibracją, poszerzonym gamutem, zasmażką i skwarkami. Potrzeby sprzętowe rosną wraz ze świadomością, wiedzą i doświadczeniem...

raider
04-09-2012, 18:39
Bo fajerwerki, panie kolego, oraz przewalona saturacja, przypieprzony kontrast, i innego tego typu cuda (tak w łopatologicznym skrócie), to są w marketowej masówce. Dobry monitor ma za zadanie _wiernie_ wyświetlić obraz, żeby wiadomo było co i jak zmienić na 100%, a nie w efekcie domysłów. :)

Nie mam pojęcia jakie fajerwerki czy ich brak, w razie czego pytać - http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2877825&postcount=104

Wszedłem na Twoją stronę z podpisu i zdjęcia są obrobione tak jak powinny, może i niektóre tak jak ja mógłbym je obrobić (aczkolwiek lampy nie używam, nie mam, więc i większości tego typu zdjęć nie zrobię), Tom01-owe "niuanse" wyglądają dobrze, realnie, więc nie filozofując monitor mój (Dell 27 cali) jest dobry lub przynajmniej wystarczający, nieprawdaż?

raider
04-09-2012, 18:43
Z monitorami jest jak ze sprzętem fotograficznym - perfekcja i duże możliwości są kosztowne.

Tak tak, te dwa cytaty dobrze się łączą ;)

Johanan
04-09-2012, 18:55
...

Z monitorami jest jak ze sprzętem fotograficznym - perfekcja i duże możliwości są kosztowne, aby to jednak pojąć należy poznać narzędzie.

...

Odkąd fotografia jest generalnie cyfrowa, to monitor należy do fotograficznego sprzętu i to nierozerwalnie.

Jak jednak widać z dyskusji w tym wątku, każdemu według potrzeb i ... percepcji.

raider
04-09-2012, 19:04
Odkąd fotografia jest generalnie cyfrowa, to monitor należy do fotograficznego sprzętu i to nierozerwalnie.

Tak, kabel USB również.

Mekano
04-09-2012, 19:05
Sama byłaś swego czasu przekonana, że NEX oferuje gorszą jakość niż lustrzanka, następnie po zakupie NEXa okazało się, że D90 przestał robić zdjęcia i powędrował na półę.

Tu nie do konca masz racje, ale zaraz sprostuje..
otoz d90 nie przestal robic zdjec, jest zarezerwowany dla innego typu fotografii, a to roznica.
i to ze lezy na polce, to tylko dlatego, ze nie potrzebuje go uzywac tak czesto, jak wlasnie Nex-a.

Jak jednak widać z dyskusji w tym wątku, każdemu według potrzeb i ... percepcji.

Dokladnie.

Czornyj
04-09-2012, 19:12
Tak tak, te dwa cytaty dobrze się łączą ;)

Sam jesteś nielepszy - full frame, stałki f/1.2 - piramidalny przerost formy nad treścią i kompulsywny onanizm sprzętowy ;)

raider
04-09-2012, 19:25
Sam jesteś nielepszy - full frame, stałki f/1.2 - piramidalny przerost formy nad treścią i kompulsywny onanizm sprzętowy ;)

Nie przesadzałbym bo to jedna taka jasna stałka 50/1.2 z second albo third lub jeszcze dalej handu, kosztująca może 1500 zł, na trzyletnim body wartym max 5 tys. ;)

Johanan
04-09-2012, 19:25
Tak, kabel USB również.

Jeśli nie widzisz związku między obrazem wytworzonym przez aparat fotograficzny, a jego wywołaniem za pomocą odpowiedniego oprogramowania przy pomocy monitora, to ... szczerze współczuję.

Czornyj
04-09-2012, 19:31
Nie przesadzałbym bo to jedna taka jasna stałka 50/1.2 z second albo third lub jeszcze dalej handu, kosztująca może 1500 zł, na trzyletnim body wartym max 5 tys. ;)

Wymówki, wymówki... Dobry fotograf zrobi genialne zdjęcie pudełkiem po butach, a wartość tego zestawu przewyższa cenę PA271W :mrgreen:

raider
04-09-2012, 19:31
Jeśli nie widzisz związku między obrazem wytworzonym przez aparat fotograficzny, a jego wywołaniem za pomocą odpowiedniego oprogramowania przy pomocy monitora, to ... szczerze współczuję.

Ale ja widzę związek, dlatego kupiłem tego nieszczęsnego szczęsnego Della U2711, a nie monitor za 300 zł bo i takie przecież są. To nie jest zero jeden - zero gdy mamy Dell i jeden gdy mamy Eizo CG. Może być 0.9 gdy mamy Dell i 1 gdy mamy Eizo.
Hmm czasem się zdarza że ktoś oglądając zdjęcie spyta jaki aparat, albo jaki obiektyw, ale jakoś za przeproszeniem kurde nikt jeszcze nie spytał jaki monitor.

Czornyj
04-09-2012, 19:33
Hmm czasem się zdarza że ktoś oglądając zdjęcie spyta jaki aparat, albo jaki obiektyw, ale jakoś za przeproszeniem kurde nikt jeszcze nie spytał jaki monitor.

A czy pierwsze dwa pytania nie są już dostatecznie głupie?

raider
04-09-2012, 19:34
Wymówki, wymówki... Dobry fotograf zrobi genialne zdjęcie pudełkiem po butach, a wartość tego zestawu przewyższa cenę PA271W :mrgreen:

Widocznie nie jestem dobrym, więc potrzebuję dobry sprzęt :)

raider
04-09-2012, 19:34
A czy pierwsze dwa pytania nie są już dostatecznie głupie?

No są, ale co poradzić.

Tom01
05-09-2012, 01:39
Widocznie nie jestem dobrym, więc potrzebuję dobry sprzęt :)

Bingo. Wie Pan, że też w innych dziedzinach gdzie kolor ma znaczenie, przede wszystkim amatorzy potrzebują dobre monitory, bo do oceny pracy muszą widzieć kolor a nie liczby?

Johanan
05-09-2012, 07:35
... przede wszystkim amatorzy potrzebują dobre monitory ...

Z tym, to bym akurat nie przesadzał, bo jednak amator, to tylko amator, więc powinien minimalizować koszty, bo inaczej to już przestaje być zabawa, tylko zaczyna być zupełnie coś innego, co zwane jest po różnymi pojęciami. ;)

Dobry monitor na matrycy VA dla amatora, to aż nadto i nic więcej potrzebne nie jest.

Chyba, że jak mówiłem, amator ma już hyzia, albo szajbę, to wówczas nie istnieją już dla niego żadne hamulce, ale to kwestia raczej kliniczna.

raider
05-09-2012, 11:05
Bingo. Wie Pan, że też w innych dziedzinach gdzie kolor ma znaczenie, przede wszystkim

amatorzy potrzebują dobre monitory, bo do oceny pracy muszą widzieć kolor a nie liczby?

Ironizowałem... Ostatnią rzeczą która mogłaby poprawić moje zdjęcia jest monitor. Nieudane zdjęcia generalnie wylatują z karty już po obejrzeniu ich na lcd aparatu, wierniejszy o kilka procent monitor komputerowy i tak by im nie pomógł. Dobre zdjęcie to głównie kadr i światło zastane (lub zaświecone lampą), kolor ma znaczenie relatywnie niskie - przy drobnych odchyłkach nie rujnuje dobrego zdjęcia.

Tak nawiasem pisząc, to wątek tutaj jest chyba ewenementem na skalę światową, nigdzie nie spotkałem się by kilku dyskutantów z taką zapalczywością forsowało pogląd, że do fotograficznych zastosowań to tylko monitory Eizo, Nec, najlepiej CG/SV, a reszta to nie monitory do fotografii, a wyłącznie do czytania tekstu, choć może i nawet nie, bo oczy podobno wypalają..
Tymczasem na świecie (cywilizowanym) różni ludzie podchodzą do tematu jednak z większym rozsądkiem. Jest oczywiście niewielki procent którym potrzeba super wiernego obrazu na monitorze (dla których jest często tu podnoszone "krytyczne" znaczenie koloru) by np. prawidłowo sfotografować pudełko jogurtu do reklamy albo kolor sukienki na modelce do magazynu z modą, ale jak spojrzeć na tych którzy testują aparaty, obiektywy, udzielają porad itp., są fascynatami fotografii, to rzadko kiedy mają coś lepszego niż monitor Apple, czyli ips osiągami podobny do Della. Przykładowo wspomniany chyba wcześniej Rockwell, wychwalający 30 calowy Apple na ips - http://www.kenrockwell.com/apple/30-inch-cinema-display.htm Oprócz tego akurat dwóch których mam w subskrypcjach na youtube - DigitalrevTV: http://www.youtube.com/watch?v=pQEZh90yZF0 Jared Polin: http://www.youtube.com/watch?v=7xlIVZse8W8 jego galeria z 25 tys. zdjęć ("obrobionych" Imac'iem heh) http://www.flickr.com/photos/jaredpolin/ No ciekawe dlaczego nie mają najdroższych japońskich monitorów, mając przy tym górę topowego sprzętu foto.

Tu jeszcze parę cytatów od fotografów z jakiegoś forum:

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1192984

"Dell IPS monitors are good, I use one for wedding photography. Don't worry about sRgb/Adobe RGB, as long as what you can see looks good what you can't see will be fine too. Some people worry too much about stuff that doesn't matter.

Don't forget to budget for a calibration device, like the Spyder 4. I know it works with LED monitors, not all do - my old DTP-94 doesn't for example.

NZIPP Qualified Professional wedding photographer."

"Thank you guys. Dell it is.

Edit June 09, 2012: Just installed the new monitor. its really nice, color is just excellent!
Canon 5DMKII | 500D Gripped | 24-105mm F4 L | EF-S Lenses | 580EX"

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1222460

"The Apple uses the same panel as the out dated Dell 2711, but with less capable hardware driving it.
The new Dell 2713 is supposed to be a lot better, and like the Apple is sRGB which is nice if you don't use or full understand aRGB.

The NEC also uses the same panel, but has much, much higher end hardware behind it and will deliver a better image than both the Dell or the Apple (although at this end of the market, the difference is small compared the difference between a low spec monitor)."

"But just to make you more confused, think also about Dell Few months ago, I was shopping for new monitor (24" not 27") for office workstation myself. My final pick was between Dell U2410 and Nec Spectraview Reference PA241W. One was 400eur, the other 1400eur. So on the end I picked Dell. I'm not saying it's as good as Nec, but it's good enough for work we do in our office, and 1000eur difference make it easier to choose from... afterall, 1000eur is quite few photos extra to sell.
So my suggestion is, to find both of these monitors and check them yourself. Noone can tell you which one will do for you and for your work. For us, Dell is good enough (personally I think Apple is worse then Dell, and we have it running on Mac Pro), but for you it might not be."

Nie widzę nigdzie by ktoś napisał, że Dell lub Apple to biurowa chińszczyzna do czytania tekstów.

Johanan
05-09-2012, 17:32
Ja bym się na Twoim miejscu raider, Kenem nie podpierał, bo akurat w fotograficznym światku ów jegomość uchodzi za
niewąskiego ekscentryka. :)

Zresztą, jeśli już, to rób dokładnie tak jak on i wtedy wszelkie problemy staną się kompletnie nijakie, zapewniam Cię. :D

Beztroska jest po prostu boska. :)

Czornyj
05-09-2012, 21:23
Tak nawiasem pisząc, to wątek tutaj jest chyba ewenementem na skalę światową, nigdzie nie spotkałem się by kilku dyskutantów z taką zapalczywością forsowało pogląd, że do fotograficznych zastosowań to tylko monitory Eizo, Nec, najlepiej CG/SV, a reszta to nie monitory do fotografii, a wyłącznie do czytania tekstu, choć może i nawet nie, bo oczy podobno wypalają.

Ja niczego nie forsuję, po prostu uważam dobry monitor za jeden z elementów znacznie poprawiających komfort, jakość i wydajność mojej pracy. Podobnie jak jasna stałka, czuła matryca pełnoklatkowa czy 12-o kolorowa drukara nie jest niezbędny - po prostu daje lepszą kontrolę, większe możliwości, pozwala lepiej przygotować materiał do druku i optymalnie wykorzystać jego potencjał.

Moja opinia to opinia wieloletniego użytkownika tego sprzętu, który potrafi się nim posługiwać. Wypowiadam się wyłącznie o sprzęcie który znam, wnikliwie sprawdziłem, przetestowałem w praktyce, użytkuję na codzień. Been there, done that, got a T-shirt ;)

misio-jedi
06-09-2012, 11:27
Całą dyskusję Dell vs. Eizo byłoby łatwo rozstrzygnąć ostatecznie gdyby istniała możliwość bezpośredniego porównania sprzętu.
Niestety o ile mi wiadomo nie ma w kraju sklepu w którym Delle i Eizo stałyby obok siebie w oświetleniu odpowiadającym domowemu.
Czyli - pozostaje nam śledzenie opinii na forach. Problem w tym że - z jednej strony mamy tu fachowca który niewątpliwie wie o czym mówi (tyle że jest niewiarygodny, gdyż jest handlowcem zachwalającym swój towar),
-a z drugiej strony mamy użytkowników Delli, zadowolonych z tego co stoi przed nimi na biurku (ci z kolei są niewiarygodni, bo nie mają porównania).
No i jak tu teraz polegać na internetowych poradach ?

Tom01
06-09-2012, 11:33
tyle że jest niewiarygodny, gdyż jest handlowcem zachwalającym swój towar

Tyle że Czornyj nie jest żadnym handlowcem, a ja sprzedaję zarówno dobre monitory EIZO/NEC jak i korporacyjne DELL/HP. I co teraz drogi Watsonie? ;)

Johanan
06-09-2012, 12:59
...
Czyli - pozostaje nam śledzenie opinii na forach. Problem w tym że - z jednej strony mamy tu fachowca który niewątpliwie wie o czym mówi (tyle że jest niewiarygodny, gdyż jest handlowcem zachwalającym swój towar),
-a z drugiej strony mamy użytkowników Delli, zadowolonych z tego co stoi przed nimi na biurku (ci z kolei są niewiarygodni, bo nie mają porównania).
No i jak tu teraz polegać na internetowych poradach ?

Zwyczajnie, po prostu więcej wiary w ludzi i mniej podejrzliwości. ;)

Poza tym, rzadko mi się zdarza widzieć obiektywizm u ludzi, którzy upupili się w jakiś drogi bubel. :)

Tom01
06-09-2012, 13:47
DELL ostatnio wkroczył na rynek zawodowych monitorów o wąskiej specjalizacji:
http://mva.pl/viewtopic.php?f=44&t=664

raider
06-09-2012, 13:51
Poza tym, rzadko mi się zdarza widzieć obiektywizm u ludzi, którzy upupili się w jakiś drogi bubel. :)

No właśnie, kupno jakiegoś monitora komputerowego za 10 tys. to jest dopiero upupienie :)

Jestem użytkownikiem Della u2711 akurat teraz, wcześniej miałem też i Eizo na PVA, w praktyce zdjęcia wyglądają tak samo, więc nie widze dużego sensu przełacania by mieć sprzęt nieznacznie tylko wierniejszy. Zanim kupiłem Della do wyboru miałem Neca 27-calowego za 5 tys. lub Della 30-calowego za 4 tys., wybrałem najtańsze rozwiązanie, choć te 2.5 tys. zł. to nadal drogo i niezbyt zdroworozsądkowo dla przeciętnego użytkownika. Ale wolałem dopłacić do dużej rozdzielczości z której jestem obecnie bardzo zadowolony.

"Some people worry too much about stuff that doesn't matter"

misio-jedi
06-09-2012, 18:19
Tyle że Czornyj nie jest żadnym handlowcem, a ja sprzedaję zarówno dobre monitory EIZO/NEC jak i korporacyjne DELL/HP. I co teraz drogi Watsonie? ;)
Co nie zmienia faktu że bardziej raduje się serce handlowca, gdy klient odchodzi z Eizo za 5000zł, niż gdyby odszedł z Dellem za 1000zł.
Chyba jednak Watson capnął Toma01 ;)

Czornyj
06-09-2012, 18:51
"There ain't such a thing as a free lunch",
"You get what you pay for"

Co nie zmienia faktu że bardziej raduje się serce handlowca, gdy klient odchodzi z Eizo za 5000zł, niż gdyby odszedł z Dellem za 1000zł.
Chyba jednak Watson capnął Toma01 ;)
Oczywiście, drogi Watsonie. Pospolicie wiadomo, że - w przeciwieństwie do pazernych Japończyków - amerykańscy biznesmeni pochodzenia żydowskiego cierpią na syndrom świętego Mikołaja, a Michael Dell jest pomnikowym tego przykładem :lol: :mrgreen: :D

raider
06-09-2012, 19:12
Tak chyba żeby było śmieszniej, na youtube pojawił się nowy filmik od digitalrev i co widać od 4:10 mniej więcej - http://www.youtube.com/watch?v=nuNubvOabsc Imac, a obok niego chyba 24-calowy Dell. Z pewnością nie weszli na forum nikoniarze.pl do działu monitorów i żyją w ślepej beztrosce, korzystając z takiego sprzętu, nie widząc na nim niuansów.

Czornyj
06-09-2012, 19:41
Jeff Schewe widać czyta - 27" NEC służy mu jako skromny dodatek do dwóch NECzkowych trzydziestek:
http://link.brightcove.com/services/player/bcpid970265173001?bckey=AQ~~,AAAAFIvhCZk~,7xyzJ_9_ m5E4RCf_z5aCpj59r0iW0__T&bctid=949265709001

Prywatnie szkoda mi kasy na nowego Mercedesa, więc jeżdżę Fiatem, z którego jestem bardzo zadowolony. Miałem jednak przyjemność jeździć wieloma Mercedesami, dlatego teraz nie wmawiam nikomu że Fiat jest szczytem motoryzacyjnych osiągnięć, a od Mercedesa różnią go nieistotne niuanse :D

misio-jedi
06-09-2012, 19:56
Żeby dalsza dyskusja miała sens postanowiłem porzucić (całkowicie zresztą hipotetyczne) założenie że kol. Tom01 działa tu z kupieckich pobudek.

Mówicie że monitory Eizo są najlepsze a ja wam wierzę. Problem w tym że są piekielnie drogie.
Powiecie mi na to "muszą być drogie, jakość kosztuje" - w to również uwierzę.
Jednak jest jeszcze taka sprawa - czy zainwestowane środki są adekwatne do rzeczywistych potrzeb ? - czyli - czy zwyczajnie potrzebujemy aż takiego monitora.
Indywidualne preferencje użytkownika niekoniecznie pokrywają się z listą zalet monitora.

To jest forum fotograficzne, więc oczywistym jest że odwzorowanie koloru i równomierne podświetlenie są głównymi pożądanymi cechami monitora. Potrafię sobie jednak wyobrazić sytuację kiedy (nawet w fotografii) liczą się inne parametry, a wówczas - przy ograniczonym budżecie - wybór przestaje być taka oczywisty (że tylko Eizo a Delle i HP to chłam).

Wyobraźmy sobie że ktoś robi wizualizacje, a fotografii używa do tekstur. Kolor jest tu bardzo ważny - przy obróbce bitmap i przy renderingu. Jednak większość czasu ten człowiek będzie spędzał przy modelowaniu 3D. I tu się nagle okazuje że przekątna ekranu i rozdzielczość mają większe znaczenie bo nie trzeba tyle zoomować i przesuwać (co jest nie tylko męczące ale znacznie spowalnia pracę, bo przy dużym pliku nawet dużo RAMu może nie pomóc i zoomowanie będzie działać opornie, z opóźnieniem).
W powyższej sytuacji - mając do dyspozycji 2600zł - chyba jednak wybrałbym tego 27-calowego Della niż 23-calowego Eizo, choć nie wątpię że w odwzorowaniu barw przegrywa.
Zwyczajnie czasem trzeba wybierać, a wybór monitora dla trochę świadomego nabywcy to jest męka niesłychana.

raider
06-09-2012, 19:57
Jeff Schewe widać czyta - 27" NEC służy mu jako skromny dodatek do dwóch NECzkowych trzydziestek:
http://link.brightcove.com/services/player/bcpid970265173001?bckey=AQ~~,AAAAFIvhCZk~,7xyzJ_9_ m5E4RCf_z5aCpj59r0iW0__T&bctid=949265709001

Prywatnie szkoda mi kasy na nowego Mercedesa, więc jeżdżę Fiatem, z którego jestem bardzo zadowolony. Miałem jednak przyjemność jeździć wieloma Mercedesami, dlatego teraz nie wmawiam nikomu że Fiat jest szczytem motoryzacyjnych osiągnięć, a od Mercedesa różnią go nieistotne niuanse :D

Są tacy którym 100% wierność jest potrzebna, zawsze to podkreślam - dla nich są te CG/SV, ale dla 95-99% używających aparat foto zwykły "korporacyjny" Dell, HP, Apple itp. na matrycy IPS/PVA jest zupełnie wystarczający.
Ja za te same pieniądze na pewno wolę 27-calowego Della IPS niż 24-calowego Neca IPS.

Jeśli chodzi o samochody to stwierdziłbym inaczej - taki lepszy Dell to Mercedes E, a lepszy Eizo to mercedes S, Fiat to monitor TN za 500 zł.

raider
06-09-2012, 20:14
Mówicie że monitory Eizo są najlepsze a ja wam wierzę. Problem w tym że są piekielnie drogie.
Powiecie mi na to "muszą być drogie, jakość kosztuje" - w to również uwierzę.
Jednak jest jeszcze taka sprawa - czy zainwestowane środki są adekwatne do rzeczywistych potrzeb ? - czyli - czy zwyczajnie potrzebujemy aż takiego monitora.
Indywidualne preferencje użytkownika niekoniecznie pokrywają się z listą zalet monitora.

Tak, monitor kosztujący trzy, cztery razy więcej nie da trzy, cztery razy lepszej jakości, w sumie tak jest ze wszystkim, np. części rowerowe: gdy mamy już relatywnie lekkie, średnie cenowo koła to żeby kupić inne, lżejsze zaledwie o 10% trzeba dać za nie dwa, trzy razy więcej, cena rośnie geometrycznie. Zawodowiec ściagający się w maratonach musi mieć te lekkie koła bo dają mu parę minut, amator może mieć, może nie mieć - zależy od zasobności portfela i fanatyzmu :)

edit. i już widzę na jakimś forum rowerowym przykładowo ktoś się pyta jakie ma koła kupić, żeby jeździć w niedzielę po okolicznych górkach, a dostaje odpowiedzi, że jeżeli nie kupi karbonowych DTSwiss za 5 tys., no ewentualnie jakiegoś wyższego modelu Mavic za 2 tys., to tak jakby w ogóle nie pojechał rowerem.

Mekano
06-09-2012, 20:25
Jeśli chodzi o samochody to stwierdziłbym inaczej - taki lepszy Dell to Mercedes E, a lepszy Eizo to mercedes S, Fiat to monitor TN za 500 zł.

A dla mnie Eizo, to FX - (przerost formy nad trescia) bo..

- Nie kazdemu te rzeczy sa wlasnie potrzebne, a ze jakosc kosztuje, to duzo osob jest zdania, ze lepiej miec lepsze, niz gorsze.. bo skoro, jest drozsze, to jest lepsze..
inna sprawa to czy to sie wykorzysta..
Kompakty to TN
a gdzies posrodku NEC/DELL/HP czytajcie Nikon DX..
sa jeszcze kastraty i bezluterkowce pokroju Nex, ktore swoimi mozliwosciami, wcale nie sa gorsze od DX

ah.. nie skonczylam, piszac kastrat/bezlusterkowiec, mialam na mysli mojego Dell-a okrojonego z gamy kolorow... czy on bedzie o wiele gorszy od DX? :S
Nie sadze.. by ktos zauwazyl roznice, ale juz przy FX/Eizo za 1000 euro, pewnie tak..

:D

Czornyj
06-09-2012, 20:40
Są tacy którym 100% wierność jest potrzebna, zawsze to podkreślam - dla nich są te CG/SV, ale dla 95-99% używających aparat foto zwykły "korporacyjny" Dell, HP, Apple itp. na matrycy IPS/PVA jest zupełnie wystarczający.
Ja za te same pieniądze na pewno wolę 27-calowego Della IPS niż 24-calowego Neca IPS.

Obawiam się, że troszkę więcej jeździłem Fiatami i Mercedesami, oraz troszkę więcej NECów, EIZO czy Delli używałem ;)

I to jest właśnie ta subtelna różnica pomiędzy praktykiem a teoretykiem praktyki :D

raider
06-09-2012, 20:52
Obawiam się, że troszkę więcej jeździłem Fiatami i Mercedesami, oraz troszkę więcej NECów, EIZO czy Delli używałem ;)

I to jest właśnie ta subtelna różnica pomiędzy praktykiem a teoretykiem praktyki :D

Yyyy, jasne. Nadal jestem zadowolony z mojego Della i tego co pokazuje w porównaniu z tym co widziałem na różnych modelach Eizo i Nec.

edit. nie odpowiadać że jestem szczęśliwym człowiekiem, że nie dostrzegam tych różnic i niuansów - bo poczuje się jak na forum audio, jaki to jestem szczęśliwy ponieważ nie odróżniam dźwięku jednego kabla od drugiego ;)

Czornyj
06-09-2012, 20:55
w porównaniu z tym co widziałem na różnych modelach Eizo i Nec.

Których? Jak długo używanych? Czym kalibrowanych? Przez kogo? Z jaką znajomością tematu?

raider
06-09-2012, 21:28
Których? Jak długo używanych? Czym kalibrowanych? Przez kogo? Z jaką znajomością tematu?

To były średnie modele nie CG/SV, więc porównywalne do Della. Nec 26-calowy, a Eizo 24, oprócz tego miałem też dwie 19tki Eizo PVA, nie pamiętam modelu Lxxx. Co do kalibracji, nie wiem czy były dobrze skalibrowane, ale mnie to za bardzo nie interesuje gdy widzę realne kolory. Jakiejś procentowej odchyłki i tak moje oko nie wychwyci, wlazłem na ostatnio na test xrit http://www.xritephoto.com/ph_toolframe.aspx?action=coloriq i nie wyszło mi 0, a z 8 czy coś hehe.

Czornyj
06-09-2012, 21:53
To były średnie modele nie CG/SV, więc porównywalne do Della. Nec 26-calowy, a Eizo 24, oprócz tego miałem też dwie 19tki Eizo PVA, nie pamiętam modelu Lxxx. Co do kalibracji, nie wiem czy były dobrze skalibrowane, ale mnie to za bardzo nie interesuje gdy widzę realne kolory. Jakiejś procentowej odchyłki i tak moje oko nie wychwyci, wlazłem na ostatnio na test xrit http://www.xritephoto.com/ph_toolframe.aspx?action=coloriq i nie wyszło mi 0, a z 8 czy coś hehe.

Mój wynik w teście Farnswortha-Munsella wynosi 0, być może to jest właśnie mój problem. Godziny spędzone w pracowniach malarstwa krakowskiej ASP mszczą się bezlitośnie.

2690WQXi to monitor o sporym potencjale, o ile skalibrować go sprzętowo czymś sensownym. Jest wiele 24-o calowych EIZO które są wręcz nędzne...

raider
06-09-2012, 22:16
Mój wynik w teście Farnswortha-Munsella wynosi 0, być może to jest właśnie mój problem. Godziny spędzone w pracowniach malarstwa krakowskiej ASP mszczą się bezlitośnie.

Dla mnie jako amatora jest ważne żeby monitor pokazał to co widziałem robiąc zdjęcie, bez zagłębiania się w te tzw. niuanse. Robię zdjęcie w założeniu dobrym aparatem, zgrywam na komputer i widzę to co widziałem - to daje mi Dell ustawiony na srgb, nie kalibrowany przeze mnie. Kalibrowany z jakimś tam błędem przez Della, ale nie tak że biały to seledynowy, a czerwony różowawy. Nie robię zdjęć białej ściany żebym mógł dostrzec przebarwienia, a nawet jeśli jest przebarwienie to mogę ruszyć okienkiem i widzę czy dana plamka to owad siędzacy na monitorze czy coś na zdjęciu :) Pewnie jestem inny niż większość robiących zdjęcia bo nie mam photoshopa, a obróbka sprowadza się tylko do ewentualnego przesunięcia ekspozycji, albo kliknięcia na szare żeby program wywołujący RAW automatycznie ustawił sobie AWB. Jeśli ktoś wygładza skórę, pastwi się nad jedną fotką przez dłuższy czas, to może niech kalibruje i inwestuje w drogi monitor, dla mnie ważniejszą funkcję w selekcji zdjęć spełnia lcd aparatu na którym widzę czy nie wlazło mi coś w kadr, czy jest prosty, czy jest na nim to co chciałem, czy ostrość jest tam gdzie chciałem, czy ładnie zaświeciło światło...

Jeszcze jedna moja obserwacja, psychologiczna - Jestem fanatykiem fotografii. Sam robię zdjęcie tu i ówdzie, czasem często, czasem mniej często. Ale bardzo dużo oglądam zdjęć w internecie. Nie ma dnia żebym nie zaszedł na różne ulubione linki na plfoto, 500px, flickr i kilka innych blogopodobnych. Jeśli zdjęcia doskonałych i dobrych autorów przeglądam na moim monitorze to wiem jak wygląda dobry kolor - kolor zdjęć które robią profesjonaliści, różnego rodzaju pedanci obróbki. Jeśli wiem jak wygląda dobry kolor (dla mnie realny) to i moje zdjęcia obrabiam wtedy podobnie, nawet jeśli podświadomie.

Czornyj
06-09-2012, 22:54
Profil generyczny przydzielony dla moniotra w systemie? Przeglądarka FireFox about:config, gfx.color_management.mode=1?

raider
06-09-2012, 23:21
Profil generyczny przydzielony dla moniotra w systemie? Przeglądarka FireFox about:config, gfx.color_management.mode=1?

Profil zawsze ustawiam sRGB IEC_coś_tam., więc chyba generyczny. Używam IE, ale raczej wszystko z nim ok bo obrazek cmm.jpg pokazuje zielone światło :) (tak samo captureNX2).

raptor88
06-09-2012, 23:24
4 w teściku. I po co mi był ten Nec 301.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.boinc.pl/forum/images/smilies/japier.gif)

Johanan
07-09-2012, 03:13
...
...

Potrzebujesz IPS-a EIZO, jeżeli zajmujesz się foto-grafiką zawodowo, jeśli jedynie amatorsko, to wystarczy wyświetlacz VA.

Czornyj
07-09-2012, 06:37
Profil zawsze ustawiam sRGB IEC_coś_tam., więc chyba generyczny. Używam IE, ale raczej wszystko z nim ok bo obrazek cmm.jpg pokazuje zielone światło :) (tak samo captureNX2).

W IE na 100% masz wściekle przesycone kolory zdjęć, w pozostałych aplikacjach najprawdopodobniej również - o ile profil sRGB masz przydzielony w preferencjach systemu operacyjnego, zarządzaniu barwą, dla ekranu, albo nie masz tam przydzielonego niczego (co dokładnie na jedno wychodzi).

Hojny dar Michaela Della jest monitorem szerokogamutowym, a jego natywna przestrzeń barwna to AdobeRGB ze sporym hakiem (bardziej nasycony kolorant czerwony). Ponieważ - w przeciwieństwie do bezsensownie drogich EIZO i NECów - nie jest sterowany trójwymiarową tablicą korekcyjną (3DLUT), a jedynie 1DLUT, jego tryb sRGB nie ma nic wspólnego z przestrzenią sRGB, monitor nadal wyświetla barwy o nasyceniu odpowiadającym AdobeRGB+ i kolory które wyświetla są radioaktywnie landrynowate. Nie mówimy tu o audiofilskich niuansach, mówimy tu o sakramenckich przekłamaniach dostrzegalnych nawet przez daltonistów - choć 8 punktów w teście Farnswortha-Munsella świadczy o tym, że do takowych nie należysz.

Aby monitor wyświetlał barwy poprawne konieczne jest przydzielenie profilu dla ekranu w ustawieniach zarządzania barwą systemu operacyjnego. Barwy będą wyświetlane poprawnie tylko w aplikacjach posiadających moduł zarządzania barwą, który podczas wyświetlania będzie korzystał z profilu dostosowując wyświetlane liczby koloru do przestrzeni barwnej wyświetlacza szerokogamutowego.

W przypadku przeglądarek internetowych problem polega na tym, że dlaczegoś jedynie FireFox ma możliwość zmiany trybu wyświetlania, w którym domyślnie traktuje zdjęcia bez załączonego profilu jako treści wyrenderowane do sRGB. Reszta przesyca barwy zdjęć bez załączonego profilu sRGB (a 99% treści publikowanych w internecie nie posiada załączonego profilu, by każdy plik był o te 2K mniejszy).

Tom01
07-09-2012, 08:59
Reszta przesyca barwy zdjęć bez załączonego profilu sRGB (a 99% treści publikowanych w internecie nie posiada załączonego profilu, by każdy plik był o te 2K mniejszy).

Nie tylko zdjęcia. Wszelkie elementy graficzne. Paseczki, guziczki, ikonki też, a one nie mają dołączonych profili i nigdy nie będą miały.

Czornyj
07-09-2012, 09:09
Potrzebujesz IPS-a EIZO, jeżeli zajmujesz się foto-grafiką zawodowo, jeśli jedynie amatorsko, to wystarczy wyświetlacz VA.

Nowy IPS w ColorEdge CX240 jest piękny jak oczy szatana. Urzeka każdego, kto go zobaczy i porówna z normalnym LCD - niezależnie od poziomu zaawansowania. Nic nie może się z nim równać - nawet legendarne i bezkompromisowe CG221 czy Reference 21.

Liczę na to, że bardziej przystępny cenowo ColorEdge CS230 będzie (za wyjątkiem gamutu) niegorszy i przysporzy wiele frajdy licznemu gronu amatorów fotografii.

Tom01
07-09-2012, 10:07

Błąd, bardzo poważny błąd. Zniekształcenie kolorystyki przy takim profilu jest koszmarne. Zielone światło "sygnalizatora" na obrazku trickowym pokazuje tylko czy działa moduł CMM ale nic na temat poprawności koloru. Proszę sobie celem testu ustawić profil np ten: http://monitory.mastiff.pl/instrukcje/U2711/DELL_U2711_wide.icc

To jeden z moich. Kręcony dla 6000K i dość niskiej jaskrawości, poniżej 20% regulatora brigtness, więc będzie zapewne nieco cieplejszy niż Pańskie ustawienia, ale proszę porównać choćby nasycenia elementów graficznych na stronie onetu przed i po podłączeniu profilu. Monitor oczywiście w trybie "Custom Color" nie żadne niby sRGB. Przeglądarka obowiązkowo Firefox z przełączonym trybem CMM na 1. Jeśli nie wie Pan jak to zrobić, proszę pytać.

raider
07-09-2012, 10:33
No prosze Was bardzo, może wielkim geekiem nie jestem, ale z pecetami od 20 lat mam do czynienia i wiem jak poustawiać sobie wszystko :) Gdybym miał landrynkowe kolory w systemie to natychmiast pozbyłbym się tego Della. Monitor chodzi mi w trybie sRGB, tak jak powinien.

źródło (http://img145.imageshack.us/img145/1024/94827304.jpg)

źródło (http://img52.imageshack.us/img52/3579/11710161.jpg)

Tom01
07-09-2012, 10:41
ale z pecetami od 20 lat mam do czynienia i wiem jak poustawiać sobie wszystko :)

Nie powinien Pan tego pisać, bo po poście muszę stwierdzić że jednak nie ma Pan pojęcia jak działa zarządzanie barwą i jak się je ustawia. Proszę się nie obrażać, to tylko stwierdzenie faktu. Nie każdy musi się na wszystkim znać. Grunt to nie upierać się przy błędnych ideach, szczególnie że kilku ludzi podpowiada Panu co zrobić i jak poprawić wyświetlanie.

Gdybym miał landrynkowe kolory

Zdjęcie ekranu to cienki test, ale nawet na nim widać, że skóra dziewczyny jest daleka od poprawnej.

Może Pan wykonać inny test. Są dwa zdjęcia lokomotyw. Jedno z profilem drugie bez:
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa-srgb.jpg
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa.jpg

Proszę je porównać w przeglądarkach bez CMM i z CMM. Powinny wyświetlać się różnie, tak jak na zrzucie poniżej. Poprawnie to te z prawej.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/windows8cms-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/windows8-cms.jpg)

Monitor chodzi mi w trybie sRGB, tak jak powinien.

Może Pan to uzasadnić? Pański monitor nie ma możliwości pracy jako sRGB. Przełącznik w menu to pic na wodę. Na pocieszenie dodam że proste modele EIZO i NEC też taki niedziałający mają. W lepszych też jest ale już działa. Za zmuszeniem wyświetlacza szerokogamutowego do pracy w innym gamucie stoi bardzo zaawansowana elektronika której w prostych monitorach zwyczajnie nie ma.

T&T
07-09-2012, 10:44
No prosze Was bardzo, może wielkim geekiem nie jestem, ale z pecetami od 20 lat mam do czynienia i wiem jak poustawiać sobie wszystko :) Gdybym miał landrynkowe kolory w systemie to natychmiast pozbyłbym się tego Della. Monitor chodzi mi w trybie sRGB, tak jak powinien.

źródło (http://img145.imageshack.us/img145/1024/94827304.jpg)

źródło (http://img52.imageshack.us/img52/3579/11710161.jpg)

No dobra, tylko to nie są zrzuty ekranów a zdjęcia monitora zrobione aparatem foto.

Czornyj
07-09-2012, 10:47
Monitor chodzi mi w trybie sRGB, tak jak powinien.

Ciekawostka - przysiągłbym że w panelu nad którym się znęcałem toto nie działało...

raider
07-09-2012, 10:57
Nie powinien Pan tego pisać, bo po poście muszę stwierdzić że jednak nie ma Pan pojęcia jak działa zarządzanie barwą i jak się je ustawia. Proszę się nie obrażać, to tylko stwierdzenie faktu. Nie każdy musi się na wszystkim znać. Grunt to nie upierać się przy błędnych ideach, szczególnie że kilku ludzi podpowiada Panu co zrobić i jak poprawić wyświetlanie.

Zdjęcie ekranu to cienki test, ale nawet na nim widać, że skóra dziewczyny jest daleka od poprawnej.

Proszę sobie porównać dwa zdjęcia, jedno jest landrynkowe drugie nie i to mi wystarczy.

Co do IE9 to się też zdziwiłem że ma zarządzanie bez żadnego gmerania w konfigach, Firefox jakoś nigdy do mnie nie trafiał i od zawsze używam IE.

No dobra, tylko to nie są zrzuty ekranów a zdjęcia monitora zrobione aparatem foto.

Tak, aparatem żeby nie było wątpliwości co widzę (choć aparat oczywiście nie widzi dokładnie tak jak oko - zwłaszcza gdy fotografuje się świecący ekran).
edit. poza tym zrzut ekranu nie objąłby mi menu monitora, a chciałem pokazać co jest w nim ustawione.

Tom01
07-09-2012, 11:07
Proszę sobie porównać dwa zdjęcia, jedno jest landrynkowe drugie nie i to mi wystarczy.

"Tryb" sRGB przycina sterowanie (jasność) kanałów RGB. Nie zmienia ich współrzędnych chromatycznych. Przełączenie tego trybu stosuje się aby monitor nie wyżerał oczu kolorami w rozrywce i aplikacjach biznesowych. Absolutnie nie nadaje się jako narzędzie przy ocenie koloru, nawet bardzo amatorsko. To jest wyświetlacz szerokogamutowy i jako taki trzeba go skonfigurować w systemie i w pracy z aplikacjami. Wówczas coś z tego będzie.

Co do IE9 to się też zdziwiłem że ma zarządzanie bez żadnego gmerania w konfigach, Firefox jakoś nigdy do mnie nie trafiał i od zawsze używam IE.

Działa, ale nie działa kiedy element graficzny nie ma przypiętego profilu. Czyli wszystko poza zdjęciami w profilami jest wyświetlane źle. Pokazałem Panu prosty test jak to sprawdzić.

Tak, aparatem żeby nie było wątpliwości co widzę

I Pan pisze: "ale z pecetami od 20 lat mam do czynienia" Popełnia Pan przedszkolne błędy i do tego wykazuje zadziwiający upór w bronieniu ich. Panu wystarczy? Ok, niech tak będzie, ale niech Pan na litość nie wmawia innym głupot, bo inaczej Pańskich wypowiedzi nie da się określić. Nawet zestawu który Pan ma, nie potrafi Pan ustawić i nie chce słuchać ludzi którzy się na tym znają i mówią co trzeba zrobić. Nie to nie, łaski bez.

Johanan
07-09-2012, 11:09
Nowy IPS w ColorEdge CX240 jest piękny jak oczy szatana. Urzeka każdego, kto go zobaczy i porówna z normalnym LCD - niezależnie od poziomu zaawansowania. Nic nie może się z nim równać - nawet legendarne i bezkompromisowe CG221 czy Reference 21.

Liczę na to, że bardziej przystępny cenowo ColorEdge CS230 będzie (za wyjątkiem gamutu) niegorszy i przysporzy wiele frajdy licznemu gronu amatorów fotografii.

Wiem wiem, już mnie dostatecznie podkręciłeś z tym CX-em, że nie mogę sobie miejsca znaleźć. :D

... ale tak, czy owak jakoś nie mam sumienia namawiać amatorów na tak drogie monitory, bo do fotografii amatorskiej tak drogie panele zwyczajnie potrzebne nie są.

I ... Szatanowi też w oczy nie zaglądam, choć czasem do mnie przemawia, gdy pojawia się nowy sprzęt, jak choćby teraz ten CX. ;)

raider
07-09-2012, 11:12
Działa, ale nie działa kiedy element graficzny nie ma przypiętego profilu. Czyli wszystko poza zdjęciami w profilami jest wyświetlane źle. Pokazałem Panu prosty test jak to sprawdzić.

Chodzi o tę lokomotywę? We wszystkim co mam (IE9, kilkunastoletnia wersja acdsee, irfan view, capturenx2) wyświetla się tak jak obrazek po prawej, z odpowiednią saturacją, więc monitor ma tryb srgb, hmm może mieliście do czynienia z jakimiś starszymi rewizjami tego Della, który nie był dopracowany?

"Tryb" sRGB przycina sterowanie (jasność) kanałów RGB. Nie zmienia ich współrzędnych chromatycznych. Przełączenie tego trybu stosuje się aby monitor nie wyżerał oczu kolorami w rozrywce i aplikacjach biznesowych. Absolutnie nie nadaje się jako narzędzie przy ocenie koloru, nawet bardzo amatorsko. To jest wyświetlacz szerokogamutowy i jako taki trzeba go skonfigurować w systemie i w pracy z aplikacjami. Wówczas coś z tego będzie.

i ciekawe że w tym trybie sRGB mimo takiego odcięcia wszelkie obrazki testowe z szarością, odcieniami itp. wyglądaja dobrze tzn. widać wszystkie odcienie kolorów nawet te prawie zlewajace się z czarnym czy białym, przejścia wszystkich barw są płynne, obrazek "rzeźnik lcd" jest szary a nie kolorowy.

stig
07-09-2012, 11:19

Liczę na to, że bardziej przystępny cenowo ColorEdge CS230 będzie (za wyjątkiem gamutu) niegorszy i przysporzy wiele frajdy licznemu gronu amatorów fotografii.Jakies wiesci ile jeden lub drugi maja kosztowac? 27" nie ma w planach? ;)

Czornyj
07-09-2012, 11:22
Wiem wiem, już mnie dostatecznie podkręciłeś z tym CX-em, że nie mogę sobie miejsca znaleźć. :D

... ale tak, czy owak jakoś nie mam sumienia namawiać amatorów na tak drogie monitory, bo do fotografii amatorskiej tak drogie panele zwyczajnie potrzebne nie są.

Wielu majętniejszych amatorów kupuje bez opamiętania nowe aparaty, obiektywy, lampy i rozliczne insze duperele, które potem zbierają kurz na półce.

Dlaczegoś jednak traktują dobre monitory i drukarki jako zbędny gadżet, a ceny tych urządzeń odbierają w kategoriach osobistej zniewagi.

A co do CX-a to kupić-nie-kupić - zobaczyć warto, w Krakowie przez parę dni jest po temu okazja.

misio-jedi
07-09-2012, 11:22
Tak sobie czytam wasze wywody o tych kalibracjach i trybach i chciałbym was zapytać czy zdarza wam się czasem oglądać materiały promocyjne developerów budowlanych (np. na billboardach) ? Są tam wizualizacje projektowanych (bądź będących w fazie realizacji) budynków. Nieraz jest to grafika na bardzo wysokim poziomie, praktycznie nie do odróżnienia od fotografii.
Chciałbym widzieć wasze miny gdybyście zobaczyli na jakich monitorach ludzie to robią.

Czornyj
07-09-2012, 11:27
Jakies wiesci ile jeden lub drugi maja kosztowac? 27" nie ma w planach? ;)
Docelowo powinny kosztować +/- tyle, co SX-y. Wersja 27" to CX270 - różni się tylko tym, że nadal ma tradycyjne podświetlenie WG CCFL.

Trochę martwię się, że przez to nie będzie mieć takiej pięknej bieli, ale jeśli będzie mieć wykończenie w satynie, to i tak na pewno będzie lepiej niż w przypadku SX2762W/CG275.

Czornyj
07-09-2012, 11:35
Tak sobie czytam wasze wywody o tych kalibracjach i trybach i chciałbym was zapytać czy zdarza wam się czasem oglądać materiały promocyjne developerów budowlanych (np. na billboardach) ? Są tam wizualizacje projektowanych (bądź będących w fazie realizacji) budynków. Nieraz jest to grafika na bardzo wysokim poziomie, praktycznie nie do odróżnienia od fotografii.
Chciałbym widzieć wasze miny gdybyście zobaczyli na jakich monitorach ludzie to robią.

Nie twierdzę, że się nie da - karierę dtp-owca zaczynałem mając kulkowaty, 14-o (czyli praktycznie 13-to) calowy monitor, pracujący w rozdzielczości 1024x768 w trybie interlaced (każdy epileptyk dostałby przy nim ataku po kilku sekundach) z paletą 256 kolorów...

A i tak cieszyłem się jak głupi że jest kolorowy, bo dużo ludzi pracowało wtedy na monitorach monochromatycznych ciesząc się, że przynajmniej są białe (wcześniejsze były zielone lub bursztynowe).

Jednak z perspektywy posiadacza wypasionej trzydziestki jakoś nie tęsknię za ówczesną męczarnią ;)

Johanan
07-09-2012, 11:45

Co przejdzie na wizualizacjach architektury, czy pejzażu, to już w foto mody absolutnie nie.

Chyba, że klient nie ma pojęcia o tym co zamawia, ale zwykle jednak wie za co płaci. ;)

stig
07-09-2012, 11:50
Nie twierdzę, że się nie da - karierę dtp-owca zaczynałem mając kulkowaty, 14-o (czyli praktycznie 13-to) calowy monitor, pracujący w rozdzielczości 1024x768 w trybie interlaced (każdy epileptyk dostałby przy nim ataku po kilku sekundach) z paletą 256 kolorów...Ehhh... Pierwsze zlecenia komercyjne zrealizowalem na TV 14" w rzeczonym interlace. Co tam mryganie – czlowiek sie cieszyl, ze w ogole w kolorze widzi i ze piksel jest kwadratowy. ;)

raptor88
07-09-2012, 12:15
Szkoda, że Eizo nie wypuści identycznej maszyny jak CX24 ale w 30" rozmiarze. To byłoby spełnienie marzeń. :D Może Nec podchwyci temat i coś się wykluje.

Tom01
07-09-2012, 13:29
Chodzi o tę lokomotywę? We wszystkim co mam (IE9, kilkunastoletnia wersja acdsee, irfan view, capturenx2) wyświetla się tak jak obrazek po prawej, z odpowiednią saturacją,

Nie pytam jak wygląda to u Pana, tylko czy widzi Pan w przeglądarce z CMM i bez CMM różnicę obu zdjęć taką jak pokazana na obrazku.

więc monitor ma tryb srgb,

- Nie ma.
- Ma.
- Nie ma.
- Ma.
Kurde, normalnie przedszkole.

hmm może mieliście do czynienia z jakimiś starszymi rewizjami tego Della, który nie był dopracowany?

Z pewnością.

i ciekawe że w tym trybie sRGB mimo takiego odcięcia wszelkie obrazki testowe z szarością, odcieniami itp. wyglądaja dobrze tzn. widać wszystkie odcienie kolorów nawet te prawie zlewajace się z czarnym czy białym, przejścia wszystkich barw są płynne, obrazek "rzeźnik lcd" jest szary a nie kolorowy.

No i jeszcze ktoś weźmie i uwierzy. :)

raider
07-09-2012, 13:42
Nie pytam jak wygląda to u Pana, tylko czy widzi Pan w przeglądarce z CMM i bez CMM różnicę obu zdjęć taką jak pokazana na obrazku.

Ale jak mogę widzieć skoro monitor symuluje sRGB i w ogóle nie pokazuje "landrynek", niezależnie od tego jaki profil wyświetlania czy jaką przeglądarkę lub program użył. Landrynki pokazuje tylko w innym trybie niż ustawiony w menu sRGB.

No i jeszcze ktoś weźmie i uwierzy. :)

Mógłbym zrobić zdjęcie ale mi się już nie chce.. To była pierwsza rzecz po zakupie - sprawdziłem te różne testowe obrazki "rzeźniki lcduf" itp. i nie miałem się do czego przyczepić. W innym wypadku pewnie już od dawna miałbym dwa razy droższego Neca, ale po co przepłacać gdy na Dellu też jest dobrze.

Tom01
07-09-2012, 13:45
Ale jak mogę widzieć skoro monitor symuluje sRGB i w ogóle nie pokazuje "landrynek", niezależnie od tego jaki profil wyświetlania czy jaką przeglądarkę lub program użył. Landrynki pokazuje tylko w innym trybie niż ustawiony w menu sRGB.

Nawet w "trybie" sRGB powinien Pan widzieć różnicę. Mniejszą, bo przesycenie jest zmniejszone, ale różnica jest widoczna.

raider
07-09-2012, 14:05
Nawet w "trybie" sRGB powinien Pan widzieć różnicę. Mniejszą, bo przesycenie jest zmniejszone, ale różnica jest widoczna.

Nie ma żadnych różnic, zachowuje się to tak samo jak na Eizo 19 PVA który sprzętowo jest sRGB.

Tom01
07-09-2012, 14:21
Nie ma żadnych różnic

Znaczy, że ma Pan źle ustawiony system zarządzania barwą. Zresztą to było wiadomo od początku. Można ten stan poprawić, ale to wymaga przede wszystkim przestawienia w swojej świadomości, że jest nieprawidłowo a nie "mi wystarczy".

Przede wszystkim nie wolno używać żadnych ustawień monitora ingerujących w wysterowanie kanałów RGB, czyli nie używamy żadnych "trybów" ani regulatora "kontrast". One są do zastosowań ogólnych i biurowych. Degradują zachowanie panelu co w kolorze jest niedopuszczalne. Najlepiej skasować monitor do ustawień fabrycznych. W zerowym "trybie" Custom Color przy Gain RGB 100,100,100, monitor ma temperaturę barwową zbliżoną do 6500K, więc przy amatorskich zastosowaniach można to tak zostawić. W przypadku wyższego poziomu wrażliwości, jeśli użytkownik będzie dostrzegał zaróżowienie lub zazielenienie obrazu warto doszlifować koordynaty xy punktu bieli z czujnikiem. Warto bowiem wiedzieć, że ta sama temperatura, np 6500K może oznaczać inne punkty bieli, czyli inne xy i dominantę na ekranie. W ostatnim kroku, w systemie operacyjnym należy podłożyć profil. Jeśli monitor nie korygowany wówczas fabryczny i używać wyłącznie aplikacji z modułami CM. Na pulpicie Windows i w wielu wynalazkach będzie źle, ale w programach z zarządzaniem barwą będzie bardziej poprawnie niż Pan ma.

Aby jeszcze lepiej wykorzystać potencjał monitora, trzeba skorygować punkt bieli, skroić dynamikę do kontrastu ok 400:1 i wygenerować profil z vcgt poprawiającym za pośrednictwem LUT karty graficznej złą gammę. Monitor ma bowiem krzywą jasności nieprawidłową a regulator, mający tylko dwa stopnie "PC" i "Mac" nie umożliwia ustawienia jak należy. Po tych czynnościach można powiedzieć, że monitor nadaje się do amatorskiego zastosowania w fotografii.

Amen.

zachowuje się to tak samo jak na Eizo 19 PVA który sprzętowo jest sRGB.

Żadna 19-tka EIZO nie jest sRGB. Mają gamuty zbliżone do sRGB a to różnica.

raider
07-09-2012, 14:35
Znaczy, że ma Pan źle ustawiony system zarządzania barwą. Zresztą to było wiadomo od początku. Można ten stan poprawić, ale to wymaga przede wszystkim przestawienia w swojej świadomości, że jest nieprawidłowo a nie "mi wystarczy".

Przede wszystkim nie wolno używać żadnych ustawień monitora ingerujących w wysterowanie kanałów RGB, czyli nie używamy żadnych "trybów" ani regulatora "kontrast". One są do zastosowań ogólnych i biurowych. Degradują zachowanie panelu co w kolorze jest niedopuszczalne. Najlepiej skasować monitor do ustawień fabrycznych. W zerowym "trybie" Custom Color przy Gain RGB 100,100,100, monitor ma temperaturę barwową zbliżoną do 6500K, więc przy amatorskich zastosowaniach można to tak zostawić. W przypadku wyższego poziomu wrażliwości, jeśli użytkownik będzie dostrzegał zaróżowienie lub zazielenienie obrazu warto doszlifować koordynaty xy punktu bieli z czujnikiem. Warto bowiem wiedzieć, że ta sama temperatura, np 6500K może oznaczać inne punkty bieli, czyli inne xy i dominantę na ekranie. W ostatnim kroku, w systemie operacyjnym należy podłożyć profil. Jeśli monitor nie korygowany wówczas fabryczny i używać wyłącznie aplikacji z modułami CM. Na pulpicie Windows i w wielu wynalazkach będzie źle, ale w programach z zarządzaniem barwą będzie bardziej poprawnie niż Pan ma.

Aby jeszcze lepiej wykorzystać potencjał monitora, trzeba skorygować punkt bieli, skroić dynamikę do kontrastu ok 400:1 i wygenerować profil z vcgt poprawiającym za pośrednictwem LUT karty graficznej złą gammę. Monitor ma bowiem krzywą jasności nieprawidłową a regulator, mający tylko dwa stopnie "PC" i "Mac" nie umożliwia ustawienia jak należy. Po tych czynnościach można powiedzieć, że monitor nadaje się do amatorskiego zastosowania w fotografii.

Amen.

Żadna 19-tka EIZO nie jest sRGB. Mają gamuty zbliżone do sRGB a to różnica.

Haha, dobrze.. ale dzięki za czas stracony na odpowiadanie - może przyda się innym. Ja widzę zdjęcia bardzo dobrze i wystarczająco, różne testy rzeźników wyglądają również dobrze, szarości są szare, a nie zielonkawe czy różowawe, więc nie zamierzam eksperymentować. Jeszcze raz dzięki za porady z których jednak nie skorzystam ;)

misio-jedi
07-09-2012, 15:02
Zapoznałem się z innymi wątkami dot. monitorów i z tego co widzę głównie koledzy Czornyj i Tom01 agitują za zakupem możliwie najdroższego monitora, pada tu między innymi argument że ludzie często postępują absurdalnie wydając dużo (albo i bardzo dużo) na sprzęt fotograficzny, a na monitor już nie łaska.
No, z tym się akurat zgodzę i w związku z powyższym chciałbym zapytać czy sensownym byłoby utworzenie jakiejś korelacji pomiędzy klasami aparatów i monitorów, czyli powiedzmy że kompaktowi kieszonkowemu odpowiadałby jakiś Samsung,
kompakt wyższej klasy - DELL,
lustrzanka starter kit - ? (może Eizo flexscan) ,
lustrzanka półamatorska - Eizo S
- dobrze mówię, czy źle mówię ?

R
07-09-2012, 15:06
czyli powiedzmy że kompaktowi kieszonkowemu odpowiadałby jakiś Samsung,

:mrgreen: ale czad...

misio-jedi
07-09-2012, 16:02
*

Tom01
07-09-2012, 16:12
Haha, dobrze.. ale dzięki za czas stracony na odpowiadanie - może przyda się innym.

Miałem takie przeczucie, że będzie Pan bardziej skłony olać te informacje zamiast wykorzystać. Pański wybór. Napisałem dlatego, że nie tylko my to czytamy i inni użytkownicy powinni być świadomym różnicy pomiędzy subiektywnym "mi wystarczy" a wskazówkami do optymalnego ustawienia nawet słabego technicznie sprzętu.

różne testy rzeźników wyglądają również dobrze, szarości są szare, a nie zielonkawe czy różowawe

Po tym zdaniu, po raz kolejny widać jak bardzo nie zdaje Pan sobie sprawy jakie zależności rządzą światem urządzeń do reprodukcji obrazu. Monitor ma najlepsze przejścia tonalne i najbardziej szare szarości kiedy w ogóle nie jest wyregulowany. Ale mimo to z reguły wyświetla źle. Paradoks co? Ktoś chce wiedzieć dlaczego?

raider
07-09-2012, 16:40
Miałem takie przeczucie, że będzie Pan bardziej skłony olać te informacje zamiast wykorzystać. Pański wybór. Napisałem dlatego, że nie tylko my to czytamy i inni użytkownicy powinni być świadomym różnicy pomiędzy subiektywnym "mi wystarczy" a wskazówkami do optymalnego ustawienia nawet słabego technicznie sprzętu.

Po tym zdaniu, po raz kolejny widać jak bardzo nie zdaje Pan sobie sprawy jakie zależności rządzą światem urządzeń do reprodukcji obrazu. Monitor ma najlepsze przejścia tonalne i najbardziej szare szarości kiedy w ogóle nie jest wyregulowany. Ale mimo to z reguły wyświetla źle. Paradoks co? Ktoś chce wiedzieć dlaczego?

A przetestowałem.. tzn. custom color po 100%, profil ściągnięty ze strony wyżej dla U2711 - w przeglądarce Windows photo viewer czyli zarządzającej kolorem wg. profili, obejrzałem najpierw zdjęcie w sRGB z profilem standardowym generycznym, potem to samo zdjęcie z profilem wide i okazało się że kolory są takie same. Zrobiłem nawet zdjęcie (ekranu) jednego i drugiego wariantu - wyszło, że faktycznie są takie same. Ustawienie monitora w sRGB i profil wide daje wyraźnie bledsze odcienie, a ustawienie monitora w custom i profil sRGB daje z kolei landrynki. Wniosek taki, że ten Dell ustawiony w sRGB daje mi takie samo zdjęcie na ekranie gdy ustawiony generyczny sRGB profil, jak wtedy gdy ustawiony custom i profil wide skalibrowany. Tyle, że przy tym skalibrowanym reszta systemu wyglada nierealnie, więc bardziej opłaca mi się używać sRGB.
Dzięki za porady, bo to w sumie kosztuje czas, jeśli odbiłaby mi szajba i miałbym kiedyś kupić drogi monitor to pewnie wybiorę Mastiff ;)

Tom01
07-09-2012, 16:52
A przetestowałem.. tzn. custom color po 100%, profil ściągnięty ze strony wyżej dla U2711 - w przeglądarce Windows photo viewer czyli zarządzającej kolorem wg. profili, obejrzałem najpierw zdjęcie w sRGB z profilem standardowym generycznym, potem to samo zdjęcie z profilem wide i okazało się że kolory są takie same. Zrobiłem nawet zdjęcie (ekranu) jednego i drugiego wariantu - wyszło, że faktycznie są takie same. Ustawienie monitora w sRGB i profil wide daje wyraźnie bledsze odcienie, a ustawienie monitora w custom i profil sRGB daje z kolei landrynki. Wniosek taki, że ten Dell ustawiony w sRGB daje mi takie samo zdjęcie na ekranie gdy ustawiony generyczny sRGB profil, jak wtedy gdy ustawiony custom i profil wide skalibrowany. Tyle, że przy tym skalibrowanym reszta systemu wyglada nierealnie, więc bardziej opłaca mi się używać sRGB.

Wszystko źle. Przeglądarka windowsowa nie obsługuje poprawnie barwy. Poza tym myli Pan profil wyświetlania z profilem zdjęcia. To są różne rzeczy. Podpowiem poprawną procedurę: Jeśli monitor jest na "zero" a w systemie jest poprawny profil wyświetlania, to obraz testowy, z zaszytym profilem, należy porównywać w programach z których jeden na pewno ma dobrze działający CM, np Photoshop a drugi na pewno nie ma, np przeglądarka systemowa Windows albo Irfan w domyślnej konfiguracji. Różnica powinna być mocno widoczna w nasyceniach. Program bez CM ma dawać przewaloną saturację. Wówczas wiadomo że CMS jest i działa. Faktycznie elementy systemowe wówczas wyglądają źle, są za mocno nasycone, ale to cena za względnie poprawne wyświetlanie w aplikacjach poprawnie zarządzających barwą. To jest wybór: Albo w jednych aplikacjach będzie źle aby innych, potrzebnych, graficznych było dobrze, albo we wszystkich będzie źle. Winę za ten stan rzeczy ponosi Microsoft, jego ułomny WCS i producenci aplikacji którzy nie wykorzystują nawet tych małych możliwości jakie daje system.

Tryb sRGB, ale taki prawdziwy sRGB, można używać w monitorach które mają taką możliwość. Wówczas różnica między przekolorowanym pulpitem a poprawnymi aplikacjami jest mniejsza. Niestety aby móc manipulować gamutem monitor musi mieć tzw 3D LUT. To nawet drogo brzmi. ;)

raider
07-09-2012, 17:04
Ale "Windows Photo Viewer" z Windows 7 ma zarządzanie kolorami.

Tom01
07-09-2012, 17:31
Ale "Windows Photo Viewer" z Windows 7 ma zarządzanie kolorami.

A guzik. ;)
Proszę otworzyć zdjęcie bez profilu w postaci miniaturki, w oknie i na pełnym ekranie. A potem z profilem. Za każdym razem inaczej. Nieprzewidywalne działanie = niedziałanie. Za każdym razem inaczej. Na pocieszenie dodam że w Windows 8 sytuacja wcale się nie poprawiła.

raider
07-09-2012, 17:36
A guzik. ;)
Proszę otworzyć zdjęcie bez profilu w postaci miniaturki, w oknie i na pełnym ekranie. A potem z profilem. Za każdym razem inaczej. Nieprzewidywalne działanie = niedziałanie. Za każdym razem inaczej. Na pocieszenie dodam że w Windows 8 sytuacja wcale się nie poprawiła.

Może tak jest, bo ja używam bardzo starego acdsee do przeglądania, a tego viewera użyłem tylko teraz. Generalnie dlatego wolę ustawić na sRGB i mieć spokój. Gdybym miał Apple to może bym się bawił w szerokie gamuty, w Windowsie to jeden wielki za przeproszeniem burdel.

Tom01
07-09-2012, 17:44
Może tak jest, bo ja używam bardzo starego acdsee do przeglądania

ACDSee ma CMM, choć nie we wszystkich wersjach. Najpewniejszy jest moim zdaniem XnView, Adobe Bridge.

Generalnie dlatego wolę ustawić na sRGB i mieć spokój. Gdybym miał Apple to może bym się bawił w szerokie gamuty, w Windowsie to jeden wielki za przeproszeniem burdel.

Tylko trzeba te sRGB mieć. Z windą da się pracować na szerokogamutowcu, ale bardziej komfortowo dla oczu zrezygnować z kolorowych tapet (niezalecanych przy okazji z innych względów) i zminimalizować ilość i wielkość ikonek. Albo faktycznie szarpnąć się na makówkę. Problemu nie ma od ręki. Ew znam wielu ludzi stawiających sobie OSX na PC. Działa.

Fomarser
07-09-2012, 21:30
No żesz, mam idealny NEC SV ref 241, z którego wyciągam max zadowolenia i już do emerytury miałem go nie zmieniać. Ale coraz bardziej dostarczam sobie argumentów do rozciągnięcia na 27" :)
Tylko ta "równomierność" podświetlenia matrycy w większych NECach mnie jeszcze powstrzymuje.
Szkoda ,że większe nowe Eizo to dalej nie LED.

Ale w eizaczach to się pogubiłem, ColorNavigator w serii CX nie może programować (chyba) 3DLUT, ale jak jest z emulacją standardowych profili i z jakim skutkiem można nisko zejść z kalibracją, bo coraz częściej mam 40/60 nitów?

A w Krakowie to jest na Wieniawskiego, czy gdzieś indziej?

Czornyj
07-09-2012, 21:40
W tej chwili mam CX-a w domu i sycę nim zachwycone oczy, ale w poniedziałek podrzucę go na Wieniawskiego. Uprzedzam, że monitor jest jak zaraza - przetestowałem go na kilku bogu ducha winnych klientach, którzy na swoje nieszczęście pojawili się na Wieniawskiego i efekt był taki, że dwóch zbiedniało o 5 tysi.

ColorNavigator jest dodatkowo płatną opcją, ale po jej aktywowaniu mamy pełną kalibrację sprzętową, taką samą jak w serii CG. Emulacja dowolnej przestrzeni z dowolnego programu jest w ColorNavigatorze rozwiązana najlepiej i najwygodniej z wszystkich rozwiązań dostępnych na rynku, ogólnie 6 wersja ColorNavigatora została dopasiona na bogato.

Na podświetleniu można zejść w CX240 do 50cd/m^2, więc o wiele niżej niż w SV241, w 27-ce powinno być niegorzej. Po CX270 sporo sobie obiecuję, niezależnie od użytego rodzaju podświetlenia - jeśli moje rokowania się spełnią, to sam łyknę pierwszego, jaki tylko pojawi się w PL.

Fomarser
07-09-2012, 22:00
Super, dotąd tłumiłem niezmierzone pokłady mojej próżności powstrzymując się przed zakupem CG275W, ale teraz mogę zracjonalizować zakup :) Oczywiście jeżeli pokładane nadzieje się urzeczywistnią i cena nie będzie drastycznie odbiegać od SV271.

raptor88
07-09-2012, 23:10
@Czornyj

A jakieś pomiary pkt. czerni/kontrastu byś zrobił? I skonfrontować z jakimś innym sprzętem żeby mieć porównanie. :mrgreen:

BTW, naprawdę musiał Cię mocno oczarować ten sprzęt, że chcesz zejść z 30" na 27". ;)

Mekano
08-09-2012, 02:13
Zapoznałem się z innymi wątkami dot. monitorów i z tego co widzę głównie koledzy Czornyj i Tom01 agitują za zakupem możliwie najdroższego monitora, pada tu między innymi argument że ludzie często postępują absurdalnie wydając dużo (albo i bardzo dużo) na sprzęt fotograficzny, a na monitor już nie łaska.
No, z tym się akurat zgodzę i w związku z powyższym chciałbym zapytać czy sensownym byłoby utworzenie jakiejś korelacji pomiędzy klasami aparatów i monitorów, czyli powiedzmy że kompaktowi kieszonkowemu odpowiadałby jakiś Samsung,

To, ja wybieram odpowiednik NEX-a 5N/-7 - ktory monitor to odpowiednik tych bezlusterkowcow? hahaha

Czornyj
08-09-2012, 11:34
To, ja wybieram odpowiednik NEX-a 5N/-7 - ktory monitor to odpowiednik tych bezlusterkowcow? hahaha
NEX-y to - podobnie jak monitory, o których mowa w tym wątku - bezlusterkowce z najlepszą na rynku jakością matrycy+sterującego nią osprzętu.

Można się oczywiście spierać, czy taka jakość rejestrowanego obrazu jest nam potrzebna, czy mniejszy niż u konkurencji szum na wysokich ISO ma aż takie znaczenie, czy olbrzymia rozpiętość tonalna jest naprawdę przydatna...

Nie zmienia to w niczym faktu, że komfort posiadania najlepszej matrycy w aparacie tego typu jest - jak zdążyłaś się sama przekonać - jak najbardziej wymierny.

@Czornyj

A jakieś pomiary pkt. czerni/kontrastu byś zrobił? I skonfrontować z jakimś innym sprzętem żeby mieć porównanie. :mrgreen:

BTW, naprawdę musiał Cię mocno oczarować ten sprzęt, że chcesz zejść z 30" na 27". ;)

Punkt czerni i kontrast we wcześniejszych IPSach też był dobry, tylko efekt psuło srebrzenie, które w CX240 znikło jak sen złoty. Dodając do tego bielszy odcień bieli uzyskujemy kombinację, która potrafi nieźle dać po oczach ;)

Jak wspomniałem wcześniej - to jest najlepszy monitor jaki w życiu widzałem. Miałem przyjemność używać najlepszych i najdroższych monitorów graficznych, jakie trafiły na rynek - Reference 21 (aka 2180WG), CG221, CG275, Reference SV301, przelotnie zapoznałem się na drupie z całą ofertą Quatographics, ale takiego monitora jak CX240 jeszcze nie widziałem.

stig
08-09-2012, 12:07
Czornyj, PW sprawdzasz czasami, czy nie?

Czornyj
12-09-2012, 00:11
Małe porównanie czerni nowego Ejzacza z moją 30tką:
https://vimeo.com/49270272

witus
12-09-2012, 09:59
Sam mam niecały rok Della jest zupełnie przyzwoity, a przy tym tani jak na 24 cale. Z przeczytania innych wątków wynika, że gdybym kupił 2-3 krotnie droższego neca czy eizo musiałbym zlecić wstępną selekcję, sprawdzać pochodzenie żeby utrzymać długą gwarancję. Jeśli trafiłbym na kilka uszkodzonych pikseli okazałoby się, że jest to zgodne z normą nec/eizo, a ja czułbym się paskudnie że nie zaplaciłem dodatkowych kilkuset złotych za selekcję i kalibrację zaraz po zakupie. Jeżeli ktoś nie sprzedaje fotografii dopłacenie 2-3 tyś do monitora nic mu nie da. Lepiej zainwestować w edukację fotograficzną czy nowe szkło. Dell mocno świecił zadbałem o oświetlenie w pokoju, zafarbów nie wyświetla, ja nie męczę wzroku na obróbce na 13 laptopie. Na koniec i tak zerkam na macbooka i ajfona czy zdjecie mi się podoba.

misio-jedi
12-09-2012, 11:10
Na tym fimiku jes tytuł Eizo ColorEdge CX240 vs. NEC 3090WQXi. Ten po lewej to Eizo ?
Czy te straszne smugi na ekranie po lewej to efekt PWM ?

Czornyj
12-09-2012, 11:13
Po lewej stronie oczywiście NEC, a smugi to migotanie świetlówek.

Efektu migotania spowodowanego PWM nie ma ani śladu, nawet na najniższej dostępnej jaskrawości (50cd/m^2).

Karolek
14-09-2012, 13:37
Posiadam P221W. Jako, że mam wolne środki finansowe myślę o zamianie go na PA231W. Z tego co wyczytałem między nimi jest bardzo duża różnica na korzyść PA231W, przynajmniej jeśli chodzi o pracę z kolorem.
Z komputera korzystam wieczorem z wyłączonym oświetleniem. Jak wygląda praca na PA231W w takich warunkach?
Czy PA231W nadaje się do gier? Jak dla mnie w grach P221W spisuje się bardzo dobrze. Czy PA231W prezentuje zbliżony poziom smużenia?

Tom01
14-09-2012, 13:57
Z tego co wyczytałem między nimi jest bardzo duża różnica na korzyść PA231W, przynajmniej jeśli chodzi o pracę z kolorem.

Prawda. To inna klasa.

Z komputera korzystam wieczorem z wyłączonym oświetleniem. Jak wygląda praca na PA231W w takich warunkach?

O tak, a nawet gorzej:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/swiecaca_czern-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/swiecaca_czern.jpg)

Nie powinno się pracować z monitorem bez światła. Monitor jest wówczas świecącym prostokątem odcinającym się mocno od tła. Jeśli odpowiada Panu patrzenie na lampę, to w zastosowaniach ogólnych może sobie być. Jednak przy pracy z kolorem, proszę zastanowić się nad analogią do papieru. Robi Pan zdjęcia, które docelowo są reprodukowane na papierze. Ale papier nie świeci jak lampa. Czyli jeśli biel monitora nie oddaje wyglądu papieru to o kant tyłka taka symulacja. Typowym niepożądanym objawem pracy po ciemku są za ciemne i wyprane z koloru zdjęcia docelowe.

Czy PA231W nadaje się do gier?

Strategicznych jak najbardziej. ;)

killertowa
14-09-2012, 16:17

Muszę spytać bo nie rozumiem. Jak jest ustawione na 1 jest dobrze, czy na 2? Bo sprawdziłem i u mnie jest na 2.

Tom01
14-09-2012, 16:27
1 to dobrze.

stig
14-09-2012, 17:33
Muszę spytać bo nie rozumiem. Jak jest ustawione na 1 jest dobrze, czy na 2? Bo sprawdziłem i u mnie jest na 2.Czyli masz 2x „lepszy” CMS. ;)
Ciekaw jestem skąd u Ciebie się to „2”, wzięło. Tego typu switche są chyba tylko 2-pozycyjne: off i on, czyli „0” i „1”.

Tom01
14-09-2012, 17:39
Ciekaw jestem skąd u Ciebie się to „2”, wzięło. Tego typu switche są chyba tylko 2-pozycyjne: off i on, czyli „0” i „1”.

Dobrze mówił. W FF jest trzypozycyjny, 0-1-2, z czego domyślnie jest 2.

0 - CMS wyłączony
1 - CMS włączony, materiał z profilami jest wyświetlany z jego uwzględnieniem, reszta tak jakby miała profil sRGB.
2 - CMS włączony, materiał z profilami jest wyświetlany z jego uwzględnieniem, reszta w przestrzeni monitora.

stig
14-09-2012, 18:39
Dobrze mówił. W FF jest trzypozycyjnyAaa… To nie wiedziałem. W sumie nie używam FF, ale kiedy gdzieś mi się otarła o oczy informacja nt. CMS w FF, to była mowa tylko o 0 i 1.

mini21
20-10-2012, 00:59
Witam.
Tak na szybko, żeby nie zanudzać...
Mając do wyboru dwa modele: Eizo S2243W i Nec PA231W, który wybrać?
Zastosowania ogólno-fotograficzne + od święta jakaś gierka.

NiKtos
22-10-2012, 12:42
Bardziej opłaca się kupić Dell U2312HM za 800zł czy HP ZR22W za 650?

Wojteksw
22-10-2012, 17:01
Szybkie pytanie który monitor wybrać dla syna, ograniczone finanse. Będzie wykorzystywany amatorsko do fotografii. Mam dwa typy aktualnie:
Nr 1 to 23'' NEC MultiSync EA232WMi czarny
Nr 2 to 23'' NEC EX231Wp LED PVA.
W przedbiegach odpadł Dell U2312HM.

Mekano
22-10-2012, 17:27
Bardziej opłaca się kupić Dell U2312HM za 800zł czy HP ZR22W za 650?

Wez Della, bedziesz bardzo zadowolony, 24 cale, obraz ladny czysty, mam go ponad rok i zadnych problemow czy czegokolwiek, HP pewnie podobny, ale ja wolalam wybrac Della niz HP czy NEC i nie zaluje.
Zreszta za takie pieniadze, to nie ma sie co zastanawiac, jak chcesz wydac wiecej to kieruj w Eizo.

edit. Piszesz o 23 cale? Wez U2412M, ja mam wlasnie taki.. do domu jest zdecydowanie lepszy niz 23 cale.

Kurtz
22-10-2012, 20:24
Ciekaw jestem opini o rzeczonym U2412M. Czy na cokolwiek mozna liczyc przy zdrjeciach? Szukam czegos glownie zastosowan multimedialnych, oraz sporadycznej, dosc amatorskiej obrobki zdjec.

NiKtos
22-10-2012, 20:49
Wez Della, bedziesz bardzo zadowolony, 24 cale, obraz ladny czysty, mam go ponad rok i zadnych problemow czy czegokolwiek, HP pewnie podobny, ale ja wolalam wybrac Della niz HP czy NEC i nie zaluje.
Zreszta za takie pieniadze, to nie ma sie co zastanawiac, jak chcesz wydac wiecej to kieruj w Eizo.

edit. Piszesz o 23 cale? Wez U2412M, ja mam wlasnie taki.. do domu jest zdecydowanie lepszy niz 23 cale.

Dzięki!

Trochę przerażają mnie te 24 cale (teraz mam 17" Samsung SyncMaster 740N) i nie wiem czy na dzień dzisiejszy stać mnie na ten monitor (prawie 4 stówki droższy od HP). Tańsze LG sobie odpuściłem. Myślałem, że będzie z górki a tu co osoba to opinia :)

Mekano
22-10-2012, 21:44
Dzięki!

Trochę przerażają mnie te 24 cale (teraz mam 17" Samsung SyncMaster 740N) i nie wiem czy na dzień dzisiejszy stać mnie na ten monitor (prawie 4 stówki droższy od HP). Tańsze LG sobie odpuściłem. Myślałem, że będzie z górki a tu co osoba to opinia :)

To, ze 24 cale, to nie zastanawiaj sie, po paru dniach szybko sie przyzwyczaisz i docenisz ten komfort duzej matrycy, a powiem ci, ona wcale nie jest taka duza, jak sobie to wyobrazasz.. Pomiedzy 22-24 cale, to jest wlasnie ten kompromis idealny. Bo 22 cale i 23 to jest prawie to samo, prawie zadna roznica, jedynie szerszy, a po co Ci szerszy? 1920 x 1080, 16:9 Lepiej jest miec wyzszy, wiec taki jest 24, 1920x1200, -dla mnie jest to idealna rozdzielczosc.
Na tym forum jest wielu przeciwnikow Della, kolega kupil Neca i go zaraz oddal wymieniajac na Eizo, wiec moje zdanie jest takie, jesli stac Cie na Eizo, bierz Eizo, a jesli nie, to taki Dell powinien Cie naprawde zadowolic, aha i ja nie mam zadnych zafarbow itp. co tu mowili ze Delle tak maja, obraz mam idealnie czysty.. i 100% rownomierny i nic mi nie miga.. za taka cene? Kiedys kosztowal okolo 300€, teraz to chyba mniej, wiec uwazam ze warto.

Johanan
22-10-2012, 22:53
Mekano, już było o tym, ale powtórzę, że Dell może zaspokoić co najwyżej minimalistę, więc jak ktoś chce kupić monitor, a nie substytut, to powinien sięgać po produkty wykonane przez ludzi, którzy wiedzą jak się produkuje monitory do pracy z grafiką.

Kurtz
22-10-2012, 23:36
Ok, wiemy, ze to monitor ( o ktorym byla mowa ) stanowczo nie do grafiki, widac to nawet po jego cenie, stad pytanie z mojej strony jak bedzie sie sprawowal jako monitor generalnego uzytku. :)

Mekano
22-10-2012, 23:40
Mekano, już było o tym, ale powtórzę, że Dell może zaspokoić co najwyżej minimalistę, więc jak ktoś chce kupić monitor, a nie substytut, to powinien sięgać po produkty wykonane przez ludzi, którzy wiedzą jak się produkuje monitory do pracy z grafiką.

No ja pisalam wczesniej, ze jak chcemy z najwyzszej polki monitor to trzeba zainwestowac w Eizo, ale nie kazdy potrzebuje takiego monitora za 1000€, tak samo jak ja nie potrzebuje FX, mi wystarczy Nex 5N, ale nie moja wina, ze nie kazdego zadowala taka jakosc i musi miec FX.

Johanan
22-10-2012, 23:45
Ok, wiemy, ze to monitor ( o ktorym byla mowa ) stanowczo nie do grafiki, widac to nawet po jego cenie, stad pytanie z mojej strony jak bedzie sie sprawowal jako monitor generalnego uzytku. :)

Jak na moje rozeznanie, to do pierdół nie jest potrzebna E-IPS, tylko wystarcza zwykła TN, choć za uniwersalną uważam dopiero VA, bo to jest tak zwany kompromis.

Podświetlenie krawędziowe źle rokuje, boć to plam ustrzec się przy tym nie sposób, ale za to mniej toto żre EE. ;)

Mekano
23-10-2012, 00:20
Jak na moje rozeznanie, to do pierdół nie jest potrzebna E-IPS, tylko wystarcza zwykła TN, choć za uniwersalną uważam dopiero VA, bo to jest tak zwany kompromis.

Podświetlenie krawędziowe źle rokuje, boć to plam ustrzec się przy tym nie sposób, ale za to mniej toto żre EE. ;)

:E? Czyli VA jest gorsze od E-IPS/IPS? To po co polecasz monitor z plamami?
To czyli taki Dell S2440L, na matrycy VA bedzie mial gorszy obraz bo z plamami od takiego U2412M? Na pewno w to nie uwierze, to jakies bajki..

NiKtos
23-10-2012, 15:40
To może inaczej. Poszukuję produktu monitoropodobnego w granicach 700 zł. Wybór padł na HP, bo był polecany w kategorii powyżej 1000 zł, a cena spadła na 650. Kolega Mekano przedstawił inny produkt - marki Dell. Uwaga, teraz pytanie. Czy lepiej zakupić HP, albo Della czy jakiś starszy model Szajsunga, skoro te i ten nie jest "jeszcze" monitorem? Po co dopłacać do czegoś co jeszcze nie spełnia swojej funkcji. Od jakich parametrów/jakiego modelu monitor staje się monitorem? Proszę mieć na uwadze, że jestem licealistą, a więcej pieniążków od babci nie wyrwę.

Johanan
23-10-2012, 16:20
:E? Czyli VA jest gorsze od E-IPS/IPS? To po co polecasz monitor z plamami?
To czyli taki Dell S2440L, na matrycy VA bedzie mial gorszy obraz bo z plamami od takiego U2412M? Na pewno w to nie uwierze, to jakies bajki..

Wiara nie ma tu nic do rzeczy i CCFL będą zawsze lepsze od krawędziowo rozmieszczonych diod LED i właściwie na tym można by zakończyć te różnice, ale trzeba jeszcze wrócić do matrycy VA, która ma własności najbardziej uniwersalne z wszystkich matryc.
Wyłom w tym schemacie, stanowią ostatnie modele eizo, ale to już zupełnie inna półka cenowa. ;)

Tom01
23-10-2012, 16:28
Wypada dodać, że matryce "VA" od AUOptronics to dno i wodorosty. Dobre "VA", konkretnie PVA robi Samsung. Tylko i wyłącznie.

Mekano
23-10-2012, 16:28
Wiara nie ma tu nic do rzeczy i CCFL będą zawsze lepsze od krawędziowo rozmieszczonych diod LED i właściwie na tym można by zakończyć te różnice, ale trzeba jeszcze wrócić do matrycy VA, która ma własności najbardziej uniwersalne z wszystkich matryc.

To CCFL - to IPS? a diody led to VA?
A czym sie rozni ta uniwersalnosc w VA, od np. IPS?

Tom01
23-10-2012, 16:30
A czym sie rozni ta uniwersalnosc w VA, od np. IPS?

Przede wszystkim niższym punktem czerni i niewrażliwością kontrastu na kąt patrzenia.

Mekano
23-10-2012, 16:39
Od jakich parametrów/jakiego modelu monitor staje się monitorem?

Pewnie od wydania powyzej 600€ (mowie za 24 cale) chociaz watpie czy w tej cenie sie cos znajdzie..
Np taki: Flexscan EV2416W - to z racji tego, ze to TN, to pewnie tez shit, a koszt to ponad 400€
No i najlepiej jakby sie nazywal EIZO, bo inne i tak mu nie dorownaja w jakosci.. :D

Tom01
23-10-2012, 17:04
Pewnie od wydania powyzej 600€

Pewnie słyszał Pan powiedzenie, że dobry i tani to dwie różne rzeczy? ;)

Np taki: Flexscan EV2416W - to z racji tego, ze to TN, to pewnie tez shit, a koszt to ponad 400€

Ostatnio wyszedł EV2436W i jest całkiem, całkiem, choć to klasa biurowo-korporacyjna.

No i najlepiej jakby sie nazywal EIZO, bo inne i tak mu nie dorownaja w jakosci.. :D

No cóż, można się śmiać, ale co zostało z monitorowych potentatów którzy mieli w ofercie sprzęt średniej i wyższej klasy?

Sony - Nie produkuje w ogóle monitorów. Tylko profesjonalne telewizyjne.
Iiyama - Zbankrutowała. Obecnie pod marką Iiyama, koncern Mouse Computer klepie masówkę.
Mitsubishi - Rozwiązało spółkę z NEC i nie produkuje monitorów.
Hitachi - Nie produkuje w ogóle monitorów.
Barco - Tylko profesjonalne do medycyny, radarów.
Lacie - Kupuje monitory od kilku firm i goni z własnym logo.
CTX - Zbankrutował.
IBM - Nie produkuje w ogóle monitorów.
HP - Przerzucił się wyłącznie na korporacje.
DELL - Jak wyżej.

Co zostało z nie masówki? EIZO, NEC i składacz Quato. Koniec wyboru.

Johanan
23-10-2012, 17:05

Ręce i ...* opadają.

__________________________________________________ ______
*- w miejsce wielokropka proszę wstawić propozycję Pana Premiera

stig
23-10-2012, 17:13
Co zostało z nie masówki? EIZO, NEC i składacz Quato.O właśnie... Na początku LCD, było głośno właśnie o Quato. Pamiętam, że mieli w ofercie kilka monitorów do grafiki czy DTP i w branży dość głośno się o nich mówiło przez niedługi czas. Jak to wygląda u nich w tej chwili, jeśli chodzi o monitory dla fotografii?

Mekano
23-10-2012, 17:13
No hej, ale ja jestem dziewczyna i pewnie mam inne spojrzenie co do niektorych spraw, niz Wy faceci. ;)
A, co do powiedzenia, ze najlepiej zeby sie nazywal "Eizo" - to tak z przymrozeniem oka panowie.. :P
I jeszcze jedno, LACIE-HITACHI, to nie jest to samo?
No pytam z ciekawosci, bo mam dysk o takiej nazwie, a sprawdzajac programem okazalo sie ze to jeszcze co innego Samsung.. :D

Tom01
23-10-2012, 17:16
O właśnie... Na początku LCD, było głośno właśnie o Quato. Pamiętam, że mieli w ofercie kilka monitorów do grafiki czy DTP i w branży dość głośno się o nich mówiło przez niedługi czas. Jak to wygląda u nich w tej chwili, jeśli chodzi o monitory dla fotografii?

Quato ma w ofercie kilka serii monitorów, przy czym firma nie jest u nas popularna przez politykę psa ogrodnika uprawianą przez ich dystrybutora. Poza tym, same bebechy nie są jakoś specjalnie rewolucyjne. Quato nie ma własnych rozwiązań technicznych, bazuje na ogólnodostępnych i nadrabia oprogramowaniem i marketingiem.

Czornyj
23-10-2012, 17:21
O właśnie... Na początku LCD, było głośno właśnie o Quato. Pamiętam, że mieli w ofercie kilka monitorów do grafiki czy DTP i w branży dość głośno się o nich mówiło przez niedługi czas. Jak to wygląda u nich w tej chwili, jeśli chodzi o monitory dla fotografii?

27" i 30" to OEM PA271W i PA301W kupowany hurtem od NEC-a. Jedyne co dorabia do nich Quato to podstawka i oprogramowanie.

Johanan
23-10-2012, 17:23
http://perfekt-mercor.pl/product/category/28.html

stig
23-10-2012, 17:41
Teraz widzę, że cen to raczej nie mają konkurencyjnych (zresztą – dziwne by to było, skoro sami niewiele produkują) – dziwne więc, że w ogóle jeszcze istnieją…

Tom01
23-10-2012, 17:43
dziwne więc, że w ogóle jeszcze istnieją…

Niemcownia to duży rynek i może działa lokalny patriotyzm? ;)

ThomasVoland
23-10-2012, 22:38
Żeby już nie zawracać głowy Tomowi01 na PW (i tak dziwię się jego cieprliwości) to napiszę tutaj co mnie jeszcze dręczy.

1. Do pracy nad zdjęciami do netu jest sens kupować szeroki gamut, czy monitor z z natywnym gamutem sRGB będzie lepszą opcją? Chodzi mi po głowie kupienie czegoś w miarę szybko w rozsądnych pieniądzach, przez co rozumiem 3000 zł, bo na 27" dotarło do mnie że nie uzbieram nigdy, bo po drodze zawsze kupuję coś innego - to lampa potrzebna, to tablet, to coś tam. Więc droższe monitory odpadają póki co zdecydowanie. W końcu i tak dokupię 27", ale to kiedyś. Na razie 24" 16:10 (koniecznie). Zresztą 3000 też mi się średnio widzi, no ale za mniej to w ogóle nie ma nic sensownego. No więc wymyśliłem sobie, że teraz kupję sRGB, a później szeroki gamut 27" Neca (siedzę na dwóch monitorach).

Jak obrabiam zdjęcia, to i tak póki co z załączoną próbą kolorów na Monitor RGB.

2 .Poza tym od kiedy zrobiłem sobie profil spyderem, to zdjęcia bez color proof wyglądają jak z żółtaczką na moim monitorze. Włączam Color proof i jest ok, żółtaczka znika. Zapisuję zdjęcie do jpg bez profilu ICC i jest kupa jak w Photoshopie bez włączonej próby kolorów. Tak ma być? Bo zgłupiałem. Zdjęcia które wcześniej obrabiałem też wyglądają przeokropnie, mimo że wszędzie indziej prezentują się tak jak powinny. Wcześniej jak zapisywałem z profilem ICC to miałem co innego w PSiez próbą kolorów, co innego w przeglądarce.

raider
23-10-2012, 23:11
Heh znów będą odpowiedzi że sprzęt tylko dla korporacji, cokolwiek by to stwierdzenie znaczyło, ale polecę Della 27 cali, nowy model 2713 ma dobre opinie a kosztuje nieco ponad 2 tys.

Co ważne jest to chyba model tylko sRGB więc nie ma tych róznych kłopotów związanych z kompatybilnością aplikacji, zwłaszcza gdy ktoś nie używa systemów Appla. http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713hm.htm

ThomasVoland
23-10-2012, 23:17
Wtedy nie zyskałbym nic poza większym rozmiarem, a mi chodzi o monitor, który da mi jakieś panowanie nad kolorami i będzie się go dało skalibrować.

Tom01
23-10-2012, 23:22
mi chodzi o monitor, który da mi jakieś panowanie nad kolorami i będzie się go dało skalibrować.

No to nie DELL na pewno. EIZO S2433W z dobrych uniwersalnych albo NEC P241W z niskobudżetowych graficznych.

raider
23-10-2012, 23:47
No to nie DELL na pewno. EIZO S2433W z dobrych uniwersalnych albo NEC P241W z niskobudżetowych graficznych.

Dealer Eizo Nec jak zwykle na posterunku, broniąc przed zarazą korporacyjnych Delli, Appli, HP itp. :)

Tom01
23-10-2012, 23:50
No dyć, trza pilnować coby się psia jucha, zaraza nie rozłaziła. ;)

Mekano
23-10-2012, 23:55
Heh znów będą odpowiedzi że sprzęt tylko dla korporacji, cokolwiek by to stwierdzenie znaczyło, ale polecę Della 27 cali, nowy model 2713 ma dobre opinie a kosztuje nieco ponad 2 tys.

Co ważne jest to chyba model tylko sRGB więc nie ma tych róznych kłopotów związanych z kompatybilnością aplikacji, zwłaszcza gdy ktoś nie używa systemów Appla. http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713hm.htm

ale:

The U2713HM follows a similar path to the U2412M last year. Perhaps the most significant change is the move from wide gamut CCFL backlighting to a W-LED (http://www.tftcentral.co.uk/articles/led_backlighting.htm) unit. This brings about several changes as it did for the 24" range. The screen can now offer a slimmer profile and brings with it environmental and energy saving benefits. From a user experience point of view the screen now covers only a standard sRGB gamut instead of the wide gamut of the old model. The U2713HM is also a standard 8-bit model whereas its predecessor offered "10-bit" support through the use of an 8-bit+AFRC panel. We will look at these changes later on in the review in more detail and compare the two screens. wiecej: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713hm.htm

Tu napisali ze mlodszy model U2412M oferowal podswietlanie CCFL a w nowym 27 cali jest podswietlanie W-LED, a co za tym idzie, jest wezszy i bardziej energooszczedny i obejmuje standardowy gamut sRGB, zamiast szerokiego gamutu, jak to jest w starszym modelu, ktory oferowal 10 bit, a nowy ma tylko 8-bit + AFRC, wiec jest to AH-IPS
ma: "99% sRGB, 72% NTSC"

Okroili go jeszcze bardziej z kolorow? :)

ThomasVoland
24-10-2012, 00:12
Mniejsza o tego Della, chcę monitor do zdjęć, a nie do netu. Kupując Della miałbym to co teraz.

A co z drugą sprawą?

2 .Poza tym od kiedy zrobiłem sobie profil spyderem, to zdjęcia bez color proof wyglądają jak z żółtaczką na moim monitorze. Włączam Color proof i jest ok, żółtaczka znika. Zapisuję zdjęcie do jpg bez profilu ICC i jest kupa jak w Photoshopie bez włączonej próby kolorów. Tak ma być? Bo zgłupiałem. Zdjęcia które wcześniej obrabiałem też wyglądają przeokropnie, mimo że wszędzie indziej prezentują się tak jak powinny. Wcześniej jak zapisywałem z profilem ICC to miałem co innego w PSiez próbą kolorów, co innego w przeglądarce.
Dołączać ICC czy nie? Bo żyłem w przekonaniu, że jak ma się ludziom dobrze wyświetlać w przeglądarce, to bez ICC się zapisuje. Tzn. dalej tak myślę, tylko wolę się upewnić. No i zastanawia mnie czemu u mnie mają żółtaczkę wszystkie modelki retuszowane na moim kompie (nie ważne czy dołączę icc czy nie). Jest dobrze tylko jeśli wyłączę zarządzanie barwą w Photoshopie (monitor rgb). Na defaultowym profilu monitora różnica była tylko bardzo delikatna w nasyceniu kolorów przed i po załączeniu monitor rgb lub z albo bez dołączonego icc do jpga. Żadnych różnic typu normalna cera a cera z żółtaczką nie miałem. To normalne że po oprofilowaniu tak jest?

Mekano
24-10-2012, 00:18
Mniejsza o tego Della, chcę monitor do zdjęć, a nie do netu. Kupując Della miałbym to co teraz.

A co masz teraz?

Tom01
24-10-2012, 00:20
Profile trzeba bezwzględnie dołączać. A żółtaczka wzięła się na 99% ze skopanej kalibracji.

ThomasVoland
24-10-2012, 00:20
Gateway fpd2485 i Dell 2408WFP.

Profile trzeba bezwzględnie dołączać. A żółtaczka wzięła się na 99% ze skopanej kalibracji.
Tylko po dołączeniu icc do jpga którego wrzuca się w net ten jpg wygląda inaczej niż w PSie z włączonym Monitor RGB, a kiedy się nie dołącza icc to wygląda identycznie w necie jak przy obróbce. Na necie zazwyczaj czytałem żeby nie dołączać. Zgłupiałem całkowicie teraz.

Mekano
24-10-2012, 00:52
Gateway fpd2485 i Dell 2408WFP.

One maja matryce S-PVA? I ktory jest lepszy? Dell czy Gateway?

ThomasVoland
24-10-2012, 00:58
S-PVA. Na dniach kumpel podeśle colormunki to ocenię, bo póki co to zdecydowanie Gateway lepszy.

Mekano
24-10-2012, 01:01
S-PVA. Na dniach kumpel podeśle colormunki to ocenię, bo póki co to zdecydowanie Gateway lepszy.
No to z checia sie dowiem ktory daje lepszy obraz po kalibracji jeszcze, z ciekawosci..

Kyle
24-10-2012, 10:18
Dołączać ICC czy nie? Bo żyłem w przekonaniu, że jak ma się ludziom dobrze wyświetlać w przeglądarce, to bez ICC się zapisuje.To żyłeś w błędzie.

raptor88
24-10-2012, 11:03
Wypada dodać, że matryce "VA" od AUOptronics to dno i wodorosty. Dobre "VA", konkretnie PVA robi Samsung. Tylko i wyłącznie.

... których produkcję już ma tak okrojoną, że zaraz znikną z rynku. :D Zostaną z pseudo IPS'em czyli PLS. I tak źle i tak nie dobrze.

Johanan
24-10-2012, 11:26
... których produkcję już ma tak okrojoną, że zaraz znikną z rynku. :D Zostaną z pseudo IPS'em czyli PLS. I tak źle i tak nie dobrze.

Skoro więc rynek przedmiotów użytkowych dla użytkowników domowych tak ostatnimi czasy potwornieje i jakość produktów na ten rynek tak gwałtownie spada, to co niby wypada nam, którzy chcemy uszanować ciężko zarobione złotówki czynić?

Czy przypadkiem, nie pozostaje tylko zawierzyć najwyższym półkom najlepszych producentów, w wypadku monitorów firmom takim jak eizo, czy nec?

raider
24-10-2012, 13:44
I tak zdjęcia ogląda się teraz głównie tabletami typu Ipad, jeśli jeszcze nie w większości przypadków to w przyszłości pewnie tak. Wczoraj prezes Apple chwalił się że sprzedali już 100 mln ipadów.

Czy obraz na jednym ipadzie z tym nowym Retina display różni się od obrazu na drugim i czy różni się od obrazu z Eizo za 10 tys. lub Della za 3 tys.? Jeśli nawet to minimalnie, na granicach percepcji.

http://venturebeat.com/2012/03/20/new-ipad-screen-tests/

"Soneira notes that with some minor calibration, the new iPad’s screen could qualify as a studio reference monitor — a screen so good that you could use it for accurate representations of color "

raptor88
24-10-2012, 15:15
Skoro więc rynek przedmiotów użytkowych dla użytkowników domowych tak ostatnimi czasy potwornieje i jakość produktów na ten rynek tak gwałtownie spada, to co niby wypada nam, którzy chcemy uszanować ciężko zarobione złotówki czynić?

Czy przypadkiem, nie pozostaje tylko zawierzyć najwyższym półkom najlepszych producentów, w wypadku monitorów firmom takim jak eizo, czy nec?

Mnie się nie pytaj, nie wiem. :D

Sprzęt do pracy jest i tutaj idę drogą o której wspomniałeś w ostatnim zdaniu. Ale do rozrywki to wybór jest mały i najbardziej uniwersalne matryce odchodzą do lamusa.

misio-jedi
24-10-2012, 23:26

Monitorów Ezio nie należy kupować ponieważ to produkty luksusowe, a otaczanie się luksusem to prosta droga do zniewieścienia.
Prawdziwi spartańscy twardziele pracują na tanich TN-kach z elektro-markietów :p

Kyle
25-10-2012, 07:51
Prawdziwi spartańscy twardziele pracują na tanich TN-kach z elektro-markietów :pPrawdziwi twardziele nie podłączają monitora/mają wyłączony ekran podczas obróbki foto (:

stig
25-10-2012, 09:28
Prawdziwi twardziele nie podłączają monitora/mają wyłączony ekran podczas obróbki foto (:Prawdziwi twardziele w ogóle nie mają kompów, tylko czytniki. Podłączają je do komputera klienta, zrzut JPGów z karty, i tyle. ;)

Hektor
25-10-2012, 11:02
Prawdziwi twardziele w ogóle nie mają kompów, tylko czytniki. Podłączają je do komputera klienta, zrzut JPGów z karty, i tyle. ;)

Dobre!

Sleepwalker
25-10-2012, 12:09
Prawdziwi trwardziele idą na całość i robią zdjęcia Polaroidem.

ku6i
25-10-2012, 14:18
To hipsterzy są...
Prawdziwi twardziele robią zdjęcia analogiem i używają własnej szczęki jako migawki.

misio-jedi
25-10-2012, 16:04
Proszę mi tu bez dowcipkowania, rozmawiamy poważnie o monitorach - czyż nie ? ;)

Była mowa o U2713, niestety sytuacja nie jest różowa (chyba że mówimy o zafarbie - typowo w lewym dolnym rogu). Generalnie użytkownicy nie chwalą tego modelu.

mini21
25-10-2012, 16:07
Kurcze, aparat krócej kupowałem niż zastanawiam się nad monitorem.
Wybór w sumie ograniczony do dwóch modeli ale cały czas jest jakieś ale.
Albo znacznie niższa cena (pa231w), albo dłuższa gwarancja i łatwiejsze dostosowane do warunków (eizo s2243).
Kilka osób już pytałem i każdy ma odmienną opinie, stąd jeszcze większy zamęt.
Chyba trzeba będzie rzucić monetą.

NiKtos
25-10-2012, 17:14
Dobra. Krótka piłka! Dwa monitory:
1. DELL U2212HM
2. HP zr22w

Nie jestem jednak w stanie dołożyć nawet do Della 24", a wybrane przeze mnie monitory wydają się być najlepsze w tej cenie. Nie piszcie proszę "Kup sobie Eizo", albo "Poczekaj osiem lat i dołóż do używanego Nec'a". Nie mam więcej pieniędzy, a monitor chciałbym mieć już w najbliższym czasie. Oczywiście nie obrażę się na inne propozycje w tej cenie. Mam teraz Szamsunga 740N i wystarczy mi.... tak, tak monitoropodobny produkt lepszy od niego, ale nie najgorszy.

Pozdrawiam!

Johanan
25-10-2012, 19:59
Już kiedyś o tym pisałem, ale przypomnę, bo znów jest po temu czas, że jeśli ktoś poważnie myśli o fotografii cyfrowej, to oszczędzanie na monitorze jest zupełnym nieporozumieniem.

Dobry monitor w fotografii cyfrowej jest śmiem twierdzić, elementem o wiele potrzebniejszym, niż dobre body.

Jeśli więc ktoś ma tego świadomość, to lekceważenie tego faktu trudno nawet nazwać bez obrazy.

... bo jeśli nie ma, to właściwie trudno i się dziwić złym wyborom.

raider
25-10-2012, 20:17
Dobry monitor w fotografii cyfrowej jest śmiem twierdzić, elementem o wiele potrzebniejszym, niż dobre body.

Wiadomo, że powinien być dobry, tzn. nie z matrycą TN czy laptop. Kupowanie najlepszych monitorów świata za 5-10 tys zł jest jednak często grubą przesadą.

Tom01
25-10-2012, 20:20
Wiadomo, że powinien być dobry, tzn. nie z matrycą TN czy laptop. Kupowanie najlepszych monitorów świata za 5-10 tys zł jest jednak często grubą przesadą.

Ujmę sprawę inaczej: Nawet tani aparat jest w stanie zarejestrować materiał który z ledwością poprawnie wyświetlą najdroższe monitory.

Albo jeszcze inne ujęcie: Zakup nowych body za 5-10 tys zł już przesadą nie jest?

raider
25-10-2012, 20:25
Ujmę sprawę inaczej. Nawet tani aparat jest w stanie zarejestrować materiał który z ledwością poprawnie wyświetlą najdroższe monitory.

Podobnie jest ze sprzętem audio, tylko że dobrego nagrania to ja mogę i na "jamniku" sobie posłuchać i mieć z tego satysfakcję :)

Tom01
25-10-2012, 20:39
Podobnie jest ze sprzętem audio, tylko że dobrego nagrania to ja mogę i na "jamniku" sobie posłuchać i mieć z tego satysfakcję :)

A czemu nie na komórce? ;)

misio-jedi
25-10-2012, 20:54
Dobra. Krótka piłka! Dwa monitory:
1. DELL U2212HM
2. HP zr22w
(...)
Mam teraz Szamsunga 740N i wystarczy mi.... tak, tak monitoropodobny produkt lepszy od niego, ale nie najgorszy.

Ale wymienione monitory nie będą wiele lepsze od tego Samsunga. Więc może szkoda tych 800zł ?

raider
25-10-2012, 21:34
Albo jeszcze inne ujęcie: Zakup nowych body za 5-10 tys zł już przesadą nie jest?

Tak, jest przesadą, wolałbym pełnoklatkowy czyli małoobrazkowy aparat cyfrowy za 2 tys zł. Zdecydowanie wolałbym, z różnych względów - np. wolałbym zgubić aparat za 2 tys. niż za 10 tys.

Johanan
25-10-2012, 22:15
Tak, jest przesadą, wolałbym pełnoklatkowy czyli małoobrazkowy aparat cyfrowy za 2 tys zł. Zdecydowanie wolałbym, z różnych względów - np. wolałbym zgubić aparat za 2 tys. niż za 10 tys.

Znowu trywializujesz, a prawda jest taka, że de facto pieniądze właściwie nie mają tu nic do rzeczy, choć z pozoru może i zabrzmiało to dosyć absurdalnie, bo przecież żeby nabyć dobre body, czy dobry monitor, potrzeba fizycznie wcale niemało dutków.

Paradoksalnie, każdy dostrzega możliwości tkwiące w nowoczesnym pełnoklatkowym body, a jakoś nie każdy widzi, że efekty swej pracy trzeba gdzieś zobaczyć, i że niekoniecznie powinien to być sprzęt dosyć niepoważny, czy wręcz niszowy.

Tak mówiąc między nami, jakoś nie potrafię sobie tego w sposób racjonalny wyjaśnić i przychodzą mi do głowy, jedynie dość smutne wnioski, że fotografią, zajmuje się pokaźna grupa osób, która nie dostrzega różnic między dobrym i złym wyświetlaczem.

W ogóle to jakoś idzie w jakieś złe strony, bo niby kupują ludziska body za grube tysiące złociszy, dokupują do nich całe kilogramy drogich szkieł, a później robią kaszanę LR-em przetwarzając cała swoją robotę, jak kiełbasę zwyczajną na biwakowe ognisko.

I gdzie tu sens?

Jakby jeszcze tego było mało, to robią to w jakimś szatańskim pośpiechu, w sumie nie wiadomo po co.
Od razu widać, że takie osoby miały mały kontakt z prawdziwą ciemnią fotograficzną, gdzie panują wręcz alchemiczne rytuały, albo i nawet nie mają o tych klimatach zielonego pojęcia.

Jest taki wątek na forum, gdzie odbitki jednemu z kolegów dziwnie zżółkły, a przecież to tez stało się z pośpiechu.

Pośpiech to jest dobry przy łapaniu pcheł, a nie w fotografii, chyba że reporterskiej, ale to moim zdaniem jest dosyć specyficzny kawałek rzemiosła.

NiKtos
25-10-2012, 22:17
Ale wymienione monitory nie będą wiele lepsze od tego Samsunga. Więc może szkoda tych 800zł ?

Jak nie będą to rzeczywiście trochę szkoda, pomijając fakt, że ten ma ma 17 cali i rozdzielczość taką jaką ma.

raider
25-10-2012, 23:16
Znowu trywializujesz, a prawda jest taka, że de facto pieniądze właściwie nie mają tu nic do rzeczy, choć z pozoru może i zabrzmiało to dosyć absurdalnie, bo przecież żeby nabyć dobre body, czy dobry monitor, potrzeba fizycznie wcale niemało dutków.

Paradoksalnie, każdy dostrzega możliwości tkwiące w nowoczesnym pełnoklatkowym body, a jakoś nie każdy widzi, że efekty swej pracy trzeba gdzieś zobaczyć, i że niekoniecznie powinien to być sprzęt dosyć niepoważny, czy wręcz niszowy.

Tak mówiąc między nami, jakoś nie potrafię sobie tego w sposób racjonalny wyjaśnić i przychodzą mi do głowy, jedynie dość smutne wnioski, że fotografią, zajmuje się pokaźna grupa osób, która nie dostrzega różnic między dobrym i złym wyświetlaczem.

W ogóle to jakoś idzie w jakieś złe strony, bo niby kupują ludziska body za grube tysiące złociszy, dokupują do nich całe kilogramy drogich szkieł, a później robią kaszanę LR-em przetwarzając cała swoją robotę, jak kiełbasę zwyczajną na biwakowe ognisko.

I gdzie tu sens?

Jakby jeszcze tego było mało, to robią to w jakimś szatańskim pośpiechu, w sumie nie wiadomo po co.
Od razu widać, że takie osoby miały mały kontakt z prawdziwą ciemnią fotograficzną, gdzie panują wręcz alchemiczne rytuały, albo i nawet nie mają o tych klimatach zielonego pojęcia.

Jest taki wątek na forum, gdzie odbitki jednemu z kolegów dziwnie zżółkły, a przecież to tez stało się z pośpiechu.

Pośpiech to jest dobry przy łapaniu pcheł, a nie w fotografii, chyba że reporterskiej, ale to moim zdaniem jest dosyć specyficzny kawałek rzemiosła.

Wszystko jasne, ale mój 27 calowy Dell wyświetla wiernie barwy, mam świadomość że jest to jakość o parę procent słabsza niż Eizo CG za 10 tys. ale nie mogę narzekać - gdy zrobię zdjęcie, wrzucę je do komputera i widzę na zdjęciu świat dokładnie takim jakim go widziałem robiąc zdjęcie.

Tak więc tego 27 calowego monitora akurat w tym przypadku nie można nazwać złym, skoro spełnia swoje funkcje. Gdyby biel nie była biała a czerwień czerwona, widoczne były jakieś wielkie przebarwienia itp. itd. to oczywiście nie wypisywałbym tu na forum, że mi Dell wystarcza tylko czym prędzej pozbył się grata, dołożył i wziął np. Neca PA271W którego miałem zamiar kupić rok temu, ale jednak sporo zaoszczędziłem kupując Della.

Na tzw. Zachodzie z połowa profesjonalnych fotografów pracuje na różnych Applach i nie narzekają, a jak wyczytałem gdzieś w tym wątku to podobno Apple jeszcze słabsze monitory oferuje niż Dell.

Nie popadajmy w paranoję, różnice między tymi monitorami, a średnią półką Eizo Nec nie są dramatyczne, natomiast cena x2.

Co do tej obróbki photoshopowej to zgoda, że dla wielu to taki taśmociąg, aczkolwiek głównie w przypadku różnych ślubnych zawodowców itp. Ja generalnie nie bawię się w retuszowanie zdjęć, nawet nie mam żadnego PS czy LR. W 90% przypadków wystarczy mi podciągnąć lub opuścić ekspozycję, usunąć plamkę po kurzu na matrycy itp.

Tom01
25-10-2012, 23:26
mam świadomość że jest to jakość o parę procent słabsza niż Eizo CG za 10 tys

Jeśli dE>8 to parę procent mniej niż dE<1 to się nazywa kreatywna matematyka. :)

PS. Dla ułatwienia dodam, że odcienie różniące się dE=5, laik bez żadnego przygotowania, widzi jako dwa różne kolory.

raider
25-10-2012, 23:42
Jeśli dE>8 to parę procent mniej niż dE<1 to się nazywa kreatywna matematyka. :)

PS. Dla ułatwienia dodam, że odcienie różniące się dE=5, laik bez żadnego przygotowania, widzi jako dwa różne kolory.

Jeśli są obok siebie to tak (zresztą skalibrowany Dell to ma dE zdaje się poniżej 1 - http://www.tftcentral.co.uk/images/dell_u2711/calibrated_srgb.jpg - http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2711.htm), reprezentujesz podejście komputerowe natomiast oglądanie zdjęć więcej ma wspólnego z psychologią niż liczbami. Prawda jest taka, że nawet na zaniebieszczonym ekranie laptopa można oglądać zdjęcie i mózg po chwili przyzwyczaja się do odchyłki koloru, w konsekwencji nie przeszkadza ona. To oczywiście ekstremum bo nikt tu nie próbuje nikogo przekonywać o porównywalnej jakości wyświetlacza laptopowego z Eizo CG :) Niemniej jednak w porównaniu z takim Dellem czy innym Applem lub HP na nowoczesnej matrycy nie-TN, różnice są subtelne, zwłaszcza gdy nie porównujemy ekranów obok siebie (bo wtedy każdy głupi by powiedział - o tu ta skóra jest trochę bardziej pomarańczowa niż tu)

Tom01
25-10-2012, 23:52
Jeśli są obok siebie

Jeśli są obok siebie to widzimy bez problemu dE=0,5.

to tak (zresztą skalibrowany Dell to ma dE zdaje się poniżej 1

Proszę wyjaśnić jakim cudem, skoro ów monitor nie ma możliwości kalibracji? Monitor "kalibrowany" programowo ma takie same błędy jak miał a nawet większe, tylko w innych zakresach odcieni. Tak działa korekta w LUT karty.

Johanan
25-10-2012, 23:56
Co ujdzie przy dużej tolerancji w fotografii amatorskiej, zupełnie nie przejdzie w fotografii portretowej, fotografii mody, czy reklamowej.

To są jednak różnice zrozumiałe, tyle że wydaje mi się, że wszystkim, jak tu jesteśmy, powinno nam zależeć na samodoskonaleniu, a nie na popadaniu w bylejakość, choćby z powodów finansowych.

Innymi słowy, jeśli ktoś nie ma pieniędzy na monitory z najwyższej półki, to przynajmniej niech nie mówi, że monitory klasy domowej praktycznie im dorównują, albo że nie widać różnicy, bo różnice są i nie da się ich zakrzyczeć.

raider
25-10-2012, 23:57
A jeszcze jedno - jeśli np. pójdę do kina obejrzeć film, a potem obejrzę ten sam film z dvd na moim monitorze i kolorystycznie, wizualnie itd. wygląda tak samo, to monitor jest dobry czy nie? :) Nie popadajmy w paranoję.. oczywiście jeśli komuś potrzeba 100% wierności bo jest zawodowcem od którego ktoś inny nie kupi zdjęcia czy tam grafiki bo kolor nie zgadza się o 2% to niech inwestuje w najlepszy monitor.

Idę z tego wątku bo tu jakbym pisał o tym, że mi ładnie rozmywa tło obiektyw 50/1.4, a ktoś usilnie przekonywał że nie zobaczę rozmycia dopóki nie kupię 50/1.2 i właściwie to co nazywam rozmyciem z 50/1.4 to nawet nie jest rozmycie lol...

Tom01
26-10-2012, 00:03
bo kolor nie zgadza się o 2%

Już chyba pisałem o kreatywnej matematyce? Różnice między DELLami, nawet najlepszymi, a amatorskimi EIZO czy NECami to nie są pojedyncze procenty, a dużo, dużo więcej. Monitory te pokazują zupełnie inaczej kolor. Zupełnie. A nie mówię nawet o półprofesjonalnych czy profesjonalnych. Nie mając punktu odniesienia ten i ów może błędnie zakładać, że jest ok. Bo niby czemu nie, wszak mamy tendencję do wiary pokładanej we własne zmysły. Trzeba trochę obiektywizmu a nie głupiego uporu.

raider
26-10-2012, 00:11
Różnice między DELLami, nawet najlepszymi, a amatorskimi EIZO czy NECami to nie są pojedyncze procenty, a dużo, dużo więcej. Monitory te pokazują zupełnie inaczej kolor. Zupełnie.

Dobry człowieku, a niech Ci pokazują zupełnie inaczej, hehe.. idę z tego wątku bo tu jest dziwnie jak zwykle.

Johanan
26-10-2012, 00:18
Dobry człowieku, a niech Ci pokazują zupełnie inaczej, hehe.. idę z tego wątku bo tu jest dziwnie jak zwykle.

Nie weź tego przypadkiem zbyt do siebie, ale co i rusz natykam się na pobudzone dyskusje na temat obrazu, czy dźwięku, z których jasno wynika, że osoby które biorą w nich udział inaczej postrzegają zmysłami zadawałoby się że te same zjawiska.

Nie można rozmawiać o technikaliach, skoro dla niektórych nie przekładają się one na fizyczny odbiór i są jedynie bełkotem, wymyślonym przez złych i pazernych ludzi.

Mekano
26-10-2012, 00:26
Ok. to ja moge sie wypowiedziec jak to sie ma Dell, do Samsunga 2232BW, otoz Samsung ma cukierkowate kolory, wpadajace bardzo w zolcie i widac patrzac z roznych stron ze lekko jest nierownomierne podswietlanie (prawie niezauwazalne, trzeba sie przyjrzec by zobaczyc to w Samsungu, no ale to monitor zdaje sie z 2007r. wiec 4 letnia roznica i na dodatek TN, a TN maja to do siebie ze maja problemy z rownomiernym podswietleniem..
No i jedyna zauwazalna roznica, to tutaj na Dellu widze biale jest biale, w Samsungu brudne, zolte, jezeli to jest ta roznica tych matryc TN/IPS, to dla wielu uzytkowinkow nie zajmujacych sie fotografia, jest to praktycznie bez roznicy.. poza tym inne kolory sie lekko inaczej wyswietlaja.. a jest jakas tabela z podanymi kolorami tymi wlasciwymi gdzie mozna to porownac jakos? albo sprawdzic ich wlasciwe wyswietlanie?
Obraz z Samsunga jest zdecydowanie ciemniejszy, ale w koncu tyle samo kosztowaly, wiec zdaje sobie sprawe ze jakiejs kolosalnej przepasci pewnie nie ma, ale w kolorach roznice widze.
I ja sie nie znam za dobrze, wiec moja wypowiedz jest taka, jako zwyklego normalnego uzytkownika majacego monitor do wszystkiego.

JacKill
26-10-2012, 09:59
To może bardziej obrazowo:

źródło (http://img217.imageshack.us/img217/710/20121016dsc0107.jpg)

Z lewej Eizo Foris FS2331, z prawej Samsung 2232BW.

Co do kolorów, to nawet ślepy by zauważył różnicę: przesaturowane, w związku z czym moja obróbka zawsze była niewłaściwa. Zdjęcie tego nie pokazuje, ale też za duża jasność (razi), tragiczne kąty (gubi kontrast, wpada w negatyw przy lekkiej zmianie pozycji na fotelu), odcięcia w cieniach (nie da się zobaczyć wszystkich odcieni), pasmowanie.

Hektor
26-10-2012, 10:35
To może bardziej obrazowo:

http://img217.imageshack.us/img217/710/20121016dsc0107.jpg
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/710/20121016dsc0107.jpg)

Z lewej Eizo Foris FS2331, z prawej Samsung 2232BW.

Co do kolorów, to nawet ślepy by zauważył różnicę: przesaturowane, w związku z czym moja obróbka zawsze była niewłaściwa. Zdjęcie tego nie pokazuje, ale też za duża jasność (razi), tragiczne kąty (gubi kontrast, wpada w negatyw przy lekkiej zmianie pozycji na fotelu), odcięcia w cieniach (nie da się zobaczyć wszystkich odcieni), pasmowanie.

Eeee tam...
Czytałeś co napisał raider? "Mózg się przyzwyczaja". Zamiast kupować dobry monitor popracuj nad sobą mentalnie to się przyzwyczaisz.

raider
26-10-2012, 13:26

BEZ ŻARTÓW, ja nie pisałem żeby kupować monitor TN taki jak ten Samsung, pisałem o monitorze Dell U2711 który ma matrycę IPS taką jak Apple Display czy Nec PA271W. Daleki jestem od polecania matrycy TN.

Tom01
26-10-2012, 13:33
Dell U2711 który ma matrycę IPS taką (...) Nec PA271W. Daleki jestem od (...)

Daleki Pan też jest od prawdy. Matryca w U2711 jest ZUPEŁNIE INNA niż w NEC PA271W. Sam typ sterowania i rozmieszczenia molekuł nematów nie uprawnia do stwierdzenia, że to taka sama matryca. To taki sam błąd jak stwierdzenie że dwa auta są takie same bo mają silniki spalinowe, benzynowe.

Pominąwszy "drobny" fakt, że matryca decyduje w niewielkim stopniu o tym co zobaczymy na ekranie. Lepsza może mieć POTENCJAŁ, ale sama z siebie nie zaświeci. Potrzebne jest sterowanie, zasilanie. Matryca jest jak koło w samochodzie, że się znów posłużę motoryzacyjną analogią. Koło samo z siebie nie jeździ, potrzebny silnik, zawieszenie itd... Koło jest tylko elementem wykonawczym. Dopiero w komplecie z resztą elementów możemy mówić o walorach samochodu.

raider
26-10-2012, 13:43
Łojezu, wiem że inna elektronika itd., waży w końcu dwa razy więcej i kosztuje dwa razy więcej, chodziło mi tylko o typ matrycy "IPS" który przedpiszca wyżej porównał do "TN".

Kyle
26-10-2012, 13:45
Matryca jest najistotniejszą częścią monitora, więc porównywanie jej do koła jest chyba nie na miejscu. Ale powiedzmy to taki silnik w samochodzie ... który trzeba jeszcze odpowiednio obsłużyć/wykorzystać (elektroniczne sterowanie wtrysku, turbo, skrzynia DSG, opływowa karoseria itd.)

Tom01
26-10-2012, 13:47
Matryca jest najistotniejszą częścią monitora, więc porównywanie jej do koła jest chyba nie na miejscu. Ale powiedzmy to taki silnik w samochodzie ... który trzeba jeszcze odpowiednio obsłużyć (elektroniczny wtrysk, turbo, skrzynia DSG itd.)

Lepszego porównania nie wymyśliłem. Matryca to koła, "elektronika" to silnik. Wiele rzeczy przemawia właśnie za takim zobrazowaniem i osobiście mi się też podoba. ;)

raider
26-10-2012, 14:02
Nawiasem pisząc to te modele monitorów używają 27 calowego panelu IPS firmy LG:

źródło (http://img827.imageshack.us/img827/4683/clipboard01uig.jpg)

źródło (http://img826.imageshack.us/img826/7601/clipboard02oto.jpg)

wiem, że elektronika inna itd.

locos
26-10-2012, 14:23
Ciekawie sie rozwija dyskusja, pozwolcie, ze dorzuce pare groszy od siebie. W moim przypadku sytuacja wygladala tak: ogladalem i obrabialem foty przez 2 lata na lapku (fakt, nie wiem jaka tam byla matryca, choc cudow pewnie nie bylo), nastepnie dostalem w swoje rece eizo L997 (kalibracje przeprowadzil Czornyj, a wiec zakladam, ze prawidlowo i profesjonalnie :) ) i szczerze powiedziawszy po wpisach TOma01 i innych ortodoksow graficznych spodziewalem sie, ze ta roznica w odbiorze zdjec wgniecie mnie w fotel...i wiecie co ? nie wgniotla, wrecz zaczalem sie zastanawiac, czy ten monitor nie jest zepsuty. Mozliwe jednak, ze mam cos z oczami i powinnem udac sie do okulisty. Po 2 kolejnych latach uzytkowania tego monitora, moge powiedziec tyle - amator nie odczuje takiej mega frajdy (jak i mega roznicy) po przesiadce z jakiegos sredniego monitora na highendowy, jak z przesiadki z gorszego szkla na lepsze... (typu 18-70 na 24-70 przykladowo)

ps
Raider twoja krucjata tutaj nie powiedziecie sie. Tom01 i reszta matematycznie wyliczy Ci o ile slabszy jest twoj monitor od tych highendowych. To, ze w realnym swiecie takich mega roznic juz nie zauwazysz, nikt Ci tu nie powie, bo to nie jest w niczyim interesie na tym forum...

Tom01
26-10-2012, 14:28
Nawiasem pisząc to te modele monitorów używają 27 calowego panelu IPS firmy LG:.

Samo oznaczenie LM270WQ2 to nie wszystko. Oznaczenie główne mówi o kompatybilności elektrycznej. W sensie taki sam kabel LVDS. O tym czy to tama sama matryca mówi dodatkowe oznaczenie, czasem dołączane do głównego lub zawsze symbol PN. Jeszcze jednym elementem odróżniającym jest sort fabryczny. W DELL U2711 i PA271W nie jest stosowana ta sama matryca a informacje z tftcentral po raz kolejny wprowadzają w błąd.

ThomasVoland
26-10-2012, 14:31
Ciekawie sie rozwija dyskusja, pozwolcie, ze dorzuce pare groszy od siebie. W moim przypadku sytuacja wygladala tak: ogladalem i obrabialem foty przez 2 lata na lapku (fakt, nie wiem jaka tam byla matryca, choc cudow pewnie nie bylo), nastepnie dostalem w swoje rece eizo L997 (kalibracje przeprowadzil Czornyj, a wiec zakladam, ze prawidlowo i profesjonalnie :) ) i szczerze powiedziawszy po wpisach TOma01 i innych ortodoksow graficznych spodziewalem sie, ze ta roznica w odbiorze zdjec wgniecie mnie w fotel...i wiecie co ? nie wgniotla, wrecz zaczalem sie zastanawiac, czy ten monitor nie jest zepsuty. Mozliwe jednak, ze mam cos z oczami i powinnem udac sie do okulisty. Po 2 kolejnych latach uzytkowania tego monitora, moge powiedziec tyle - amator nie odczuje takiej mega frajdy (jak i mega roznicy) po przesiadce z jakiegos sredniego monitora na highendowy, jak z przesiadki z gorszego szkla na lepsze... (typu 18-70 na 24-70 przykladowo)

ps
Raider twoja krucjata tutaj nie powiedziecie sie. Tom01 i reszta matematycznie wyliczy Ci o ile slabszy jest twoj monitor od tych highendowy. To ze w realnym odbiorze takich mega roznic juz nie zauwazysz nikt Ci tu nie powie, bo to nie jest w niczyim interesie na tym forum..

Po kilku miesiącach korzystania z tego Eizo, próbowałeś obrabiać zdjęcie na w/w ekranie laptopa? Bo przeważnie wtedy człowiek sobie zdaje sprawę z różnic, których na początku mógł nie dostrzegać. Dla mnie Przesiadka z d60 na d90 była taka, że prawie w ogóle różnicy nie widziałem. Jak później przyszło mi zrobić zdjęcie d60 to myślałem że rzucę nim o ścianę. Z d90vsd700 to samo. Z Ekranami monitorów zresztą też, tylko póki co nie doszedłem do tych pro.

Tom01
26-10-2012, 14:34
spodziewalem sie, ze ta roznica w odbiorze zdjec wgniecie mnie w fotel...i wiecie co ? Nie wgniotla - wrecz zaczalem sie zastanawiac, czy ten monitor nie jest zepsuty.

To szczera prawda. Obserwuję w swojej praktyce takie objawy. Polega to na tym, że użytkownik po drogim/dobrym monitorze Bóg wie czego. A tymczasem to sprzęt zaskakująco zwyczajny. W ogóle nie efektowny. Wbrew pozorom to tanie są takie, powodują WOW i opad szczęki. Drogie nie. Są mało nasycone, ciemne, szare takie jakieś i bez jaj. Przy czym to jest właśnie neutralność. Pokazują materiał tak jak on wygląda za oknem. Jak jest szary, bury to i na monitorze taki jest. Tylko masówka pokaże zdjęcie z jesiennego Bałtyku wyglądające jak znad Morza Śródziemnego.

locos
26-10-2012, 14:39
Wiesz co mozliwe, ze cos w tym jest. Problem w tym, ze probuje sie tu wmawiac ludziom, ze miedzy monitorami profesjonalnymi, a reszta jest taka przepasc, ze nie wypada nam nic innego, jak zacisnac zeby, zbierac kase i leciec po pro monitor. BULLSHIT po prostu mz.

raider
26-10-2012, 14:41
ps
Raider twoja krucjata tutaj nie powiedziecie sie. Tom01 i reszta matematycznie wyliczy Ci o ile slabszy jest twoj monitor od tych highendowych. To, ze w realnym swiecie takich mega roznic juz nie zauwazysz, nikt Ci tu nie powie, bo to nie jest w niczyim interesie na tym forum...

Tym bardziej, że ja wcale nie piszę o tym że ten Dell czy inny podobny model jest lepszy od Eizo lub Neca. Jestem świadom że dwa razy droższe monitory oferują lepszą, sprzętową kalibrację, mają równiejsze wyświetlanie itd., tylko że niekoniecznie ta dwukrotna różnica cenowa pokrywa się z dwukrotnym wzrostem jakości, odczuwalnie wzrost jakości jest może kilkuprocentowy - oczywiście ludzie mają różny poziom "pedantyzmu" i dla niektórych nawet nieznaczna poprawa warta jest dopłacenia. Rzeczywista potrzeba posiadania bardzo wiernego monitora istnieje dla dość wąskiej grupy profesjonalistów którym potrzebne są te "niuanse". Wobec tego polecanie każdemu pytającemu o monitor za 1-2 tys. zł najlepszych monitorów świata za 5-10 tys. (bo inaczej nic nie zobaczy) jest dla mnie dziwna, ten wątek jest w tym względzie czarno-biały, zerojedynkowy, czyli albo super albo zero, podczas gdy czyta sie inne fora fotograficzne jak dpreview, photo.net itp. ludzie twierdzą że Apple Displaye, Delle itp. też im wystarczają do obróbki zdjęć i są zadowoleni z obrazu jaki generują.

locos
26-10-2012, 14:43
To szczera prawda. Obserwuję w swojej praktyce takie objawy. Polega to na tym, że użytkownik po drogim/dobrym monitorze Bóg wie czego. A tymczasem to sprzęt zaskakująco zwyczajny. W ogóle nie efektowny. Wbrew pozorom to tanie są takie, powodują WOW i opad szczęki. Drogie nie. Są mało nasycone, ciemne, szare takie jakieś i bez jaj. Przy czym to jest właśnie neutralność. Pokazują materiał tak jak on wygląda za oknem. Jak jest szary, bury to i na monitorze taki jest. Tylko masówka pokaże zdjęcie z jesiennego Bałtyku wyglądające jak znad Morza Śródziemnego.

Widzisz nie do konca sie z toba zgodze - moj lap nie wyswietlal oczojebnych obrazkow o ktorych piszesz, po odpaleniu dwoch takich samych fot na l997 i na lapie jedoczesnie po prostu nie widzialem tej masakrycznej przepasci w wyswietlaniu tych magicznych przejsc i poltonow.
Tom01, wychodzisz ze zlego zalozenia, ze kazdy kto ma lapa, ma wyswietlacz ustwawiony tak, ze wypala oczy po kilku chwilach. Mozesz, jak najbardziej tylko nie przykladaj tej miary do wszystkich.

ps
ten watek przypomina mi watek o tanich tabletach, w ktorym za wszelka cene starales sie wmowic wszystkim, ze do puszczania bajek dzieciakom i przejrzenia forum trzeba kupic ipada za 3 tysiace.... ;)

qooba
26-10-2012, 14:45
Problem z odbiorem jakości obrazu na bardzo dobrych monitorach polega chyba na tym, że nie jest on oczointensywny i cukierkowo słodki jak na telewizorach w markecie. Poprawnie skalibrowany monitor wyświetla prawidłowy obraz, a nie jego "przewaloną" interpretację jak w telewizorach z marketu.
Świetnie to widać na mega fajnych profilach instalowanych w iMac i macbookach pro, które mają tyle wspólnego z prawdą, co słowa Kręciny w dzisiejszym cyrku w PZPN... Dopiero po kalibracji widać choćby założenia, w których powinien iść obraz na monitorze - nie mówię o jego 100% poprawności, bo to nieosiągalne na przykład w lapkach. Ostatnio oddawałem materiał z maratonu w Poznaniu i usłyszałem od miłego Pana: co to takie niebieskie jest?. Dodam, że na jego świetnym Dellu 2312...
Żeby nie tłumaczyć zbyt wiele przywiozłem skalibrowane eizo i szanowny jegomość doznał nagle oświecenia, że coś jest nie tak z jego super hiper monitorem...

Monitor musi być porządny, nie ma co oszczędzać na PODSTAWOWYM narzędziu pracy w obróbce zdjęć...

Tom01
26-10-2012, 14:52
tylko że niekoniecznie ta dwukrotna różnica cenowa pokrywa się z dwukrotnym wzrostem jakości, odczuwalnie wzrost jakości jest może kilkuprocentowy

Jeszcze raz i powoli. Cena x2 ale dE z powyżej 8 na poniżej 1. Gdzie tu jest kilka procent?

raider
26-10-2012, 14:53
Problem z odbiorem jakości obrazu na bardzo dobrych monitorach polega chyba na tym, że nie jest on oczointensywny i cukierkowo słodki jak na telewizorach w markecie. Poprawnie skalibrowany monitor wyświetla prawidłowy obraz, a nie jego "przewaloną" interpretację jak w telewizorach z marketu.
Świetnie to widać na mega fajnych profilach instalowanych w iMac i macbookach pro, które mają tyle wspólnego z prawdą, co słowa Kręciny w dzisiejszym cyrku w PZPN... Dopiero po kalibracji widać choćby założenia, w których powinien iść obraz na monitorze - nie mówię o jego 100% poprawności, bo to nieosiągalne na przykład w lapkach. Ostatnio oddawałem materiał z maratonu w Poznaniu i usłyszałem od miłego Pana: co to takie niebieskie jest?. Dodam, że na jego świetnym Dellu 2312...
Żeby nie tłumaczyć zbyt wiele przywiozłem skalibrowane eizo i szanowny jegomość doznał nagle oświecenia, że coś jest nie tak z jego super hiper monitorem...

Monitor musi być porządny, nie ma co oszczędzać na PODSTAWOWYM narzędziu pracy w obróbce zdjęć...

W większości przypadków to raczej błąd użytkownika który ma np. nieprzyjazny "color managementowi" system Windows na monitorze z ustawionym profilem AdobeRGB, nie dziwię się że jest cukierkowo.

locos
26-10-2012, 14:55
....Monitor musi być porządny, nie ma co oszczędzać na PODSTAWOWYM narzędziu pracy w obróbce zdjęć...

pod warunkiem, ze to twoje zajecie i fotografia zarabiasz na zycie, reszta przypadkow (poza tymi, ktorzy spia na kasie) niekoniecznie musi posiadac monitor za 10 tysi....

qooba
26-10-2012, 15:00
nie sądzę żeby była tu mowa o 10tysiącach...
za 1500 można kupić przyzwoity monitor

locos
26-10-2012, 15:03
nie sądzę żeby była tu mowa o 10tysiącach...
za 1500 można kupić przyzwoity monitor

ktory z tutaj (http://www.eizo.pl/monitory-do-fotografii) zaproponowanych i dostepnych w sprzedazy kosztuje 1500 ? kupie 2 od razu w tej cenie... ;)

raider
26-10-2012, 15:19
Jeszcze raz i powoli. Cena x2 ale dE z powyżej 8 na poniżej 1. Gdzie tu jest kilka procent?

To zależy jeszcze który kolor ma taką różnicę bo na pewno średnia nie jest 8, np. odchyłkę białości lub czerwieni łatwo zauważyć, ale już np. zieleń, niebieski trudniej. Diabeł tkwi w szczegółach heh...

misio-jedi
26-10-2012, 17:04
ktory z tutaj (http://www.eizo.pl/monitory-do-fotografii) zaproponowanych i dostepnych w sprzedazy kosztuje 1500 ? kupie 2 od razu w tej cenie... ;)

Eizo Foris FS2331 kosztuje właśnie około 1500PLN.
Niestety kupowanie 2 może nie być dobrym pomysłem bo nie ma pivota.

Tom01
26-10-2012, 17:13
Niestety kupowanie 2 może nie być dobrym pomysłem bo nie ma pivota.

Można uczepić na dowolnej podstawie VESA. Oryginalne EIZO ze wszystkimi regulacjami FlexStand i HeightAdjustable widziałem na Allegro po 50 zł. Nowe u dystrybutora chodzą po 250 zł.

Mekano
26-10-2012, 17:40
To do samej fotografii, tylko monitor na matrycy ISP? I najlepiej Eizo lub Nec za okolo minimum 800 € bedzie ok?
A jak to sie ma, obraz na matrycy VA lub PVA, kolory beda bardziej soczyste, czy jaka byla by roznica, szczegolna w porownaniu do ISP?
Bo nie powiem, jakbym miala kiedys zmienic monitor (chociaz nie zamierzam, nawet w najblizszym czasie, ale czasem lubie sobie o tym poczytac)
Zainteresowalabym sie monitorami bardziej wlasnie na tych matrycach VA lub PVA..
Najlepiej aby spelnial zadanie jako multimedialny, nie tylko fotografia..

Tom01
26-10-2012, 18:29
Nie, wręcz przeciwnie. Do wszechstronnych celów lepsze są PVA i są w ofercie EIZO, jako jedynego producenta, monitory PVA które łączą uniwersalność i jeśli trzeba zawodowe cechy obrazu.

misio-jedi
26-10-2012, 20:37
Poza PVA od Samsunga są też AMVA od AOU.
Ale IPS ma chyba lepszy potencjał.

Tom01
26-10-2012, 20:38
Poza PVA od Samsunga są też AMVA od AOU.

Które są do kitu.

misio-jedi
26-10-2012, 21:11
Niestety, mówi się że matryce VA mają niedługo zniknąć z rynku.
A szkoda, bo do zastosowań uniwersalno-domowo-amatorskich są chyba relatywnie najlepsze.

Mekano
27-10-2012, 01:41
A szkoda, bo do zastosowań uniwersalno-domowo-amatorskich są chyba relatywnie najlepsze.

A mi sie wydaje, ze do tego celu, wlasnie stworzono MVA, teraz jest jakis Benq na matrycy VA, 24 cali, ciekawe do czego, to sie nadaje..
a sa jeszcze matryce S-MVA, to czy ona dadza lepszy obraz od MVA? Ktos wie czym sie roznia?

misio-jedi
27-10-2012, 11:00
Benki są właśnie na AMVA (o których Tom01 był łaskaw się negatywnie wypowiedzieć),
o S-MVA nie słyszałem. Nie chodzi przypadkiem o S-PVA ? Bo takie coś - owszem - istnieje i pochodzi od Samsunga.
(W Eziach są - zdaje się - tylko PVA Samsungowe).

Mekano
27-10-2012, 17:48
No ale ten ostatni Benq jest na matrycy VA,
a co do matryc to tak, chodzilo mi o S-PVA, ktore jest w Eizo. ( a wyzej w moim poscie tak samo chodzilo o matryce IPS, a nie ISP, literowki po prostu)

misio-jedi
27-10-2012, 23:06
Zarówno AMVA, jak i S-PVA to odmiany technologii VA (Vertical Aligment). Tyle, że ta druga uchodzi za lepszą.

Mekano
27-10-2012, 23:28
Zarówno AMVA, jak i S-PVA to odmiany technologii VA. Tyle, że ta druga uchodzi za lepszą.

a mnie troche ciekawi, jaki obraz, lepiej by mi sie podobal czy na matrycy S-IPS czy na matrycy S-PVA/P-MVA, i jak to sie ma do samego IPS, niestety nie mam mozliwosci to porownac, u mnie w MM same TN

NiKtos
28-10-2012, 01:34
Czy często i czy w ogóle trzeba kalibrować taki Eizo s2243w? Właśnie decyduje się na przekroczenie planowanej kwoty o 1500 i nie wiem czy udźwignę także kalibrację.

Tom01
28-10-2012, 01:43
czy w ogóle trzeba kalibrować taki Eizo s2243w?

A nie? ;)

Kyle
28-10-2012, 07:43
A szkoda, bo do zastosowań uniwersalno-domowo-amatorskich są chyba relatywnie najlepsze.A niech znikają ... niech tylko wprowadzą OLED lub przynajmniej zwiększą kontrast IPS do poziomu 1500:1. Dzisiejsze najnowocześniejsze IPS mają kontrast jak starsze PVA (HP LP2465 vs. najnowsze EIZO EV/CX) ... więc i tak nie jest źle do tych "zastosowań domowych".

Tom01
28-10-2012, 12:33
Jak znikną to nie będzie w ogóle matryc które dają taką czerń. Nie tylko na wprost, co jest już możliwe na IPS, na przykładzie CX240, ale i pod kątem bo tu choć jest poprawa, do PVA nadal nie może się równać.

raptor88
28-10-2012, 13:48
To CX jednak świeci pod kątem? Jak duży to musi być kąt, by zauważyć różnicę względem PVA?

Tom01
28-10-2012, 14:03
Jest w połowie drogi między IPS a PVA.

misio-jedi
29-10-2012, 13:57
Obejżyjcie sobie to:
http://www.youtube.com/watch?v=W74DsBtQbLc&feature=related
- niejaki Will Crockett opowiada o monitorach do fotografii (i ich kosztach).
Najgorsze, że to co mówi pokrywa się co do joty z tym co głosi Tom01 :(

Czornyj
29-10-2012, 15:41
Akurat Crocketta absolutnie nie należy trakować jako wyroczni - to wyjątkowy zamulator, często wygadujący potworne herezje.

Zolty
31-10-2012, 05:54
Wbrew temu co pisza tu fachowcy - Tom01 i Czornyj, przestrzegam przed SX2262. Co prawda czern rewelacyjna, zadnych bad-pixeli nie mialem....
... ale na glupote wlascicela nie odporne.

Wyjechalem na kilka tygodni zostawiajac monitor podlaczony do prundu, akurat wlasnie wtedy przytrafila sie burza (chyba pierwsza od 5 lat w tym miescie) i akurat roznica potencjalow zechciala sie rozladowac jakies 50 m od domu.

W kazdym razie po powrocie z wojazy zastalem jeszcze lepsza czern na ekranie - i tylko czern: nie wlacza sie.
Niby byl na gwarancji, ale ona chyba nie obejmuje padu elektroniki spowodowanego duza iloscia pradu przelatujaca w poblizu. Nie jestem pewien czy w ogole jest sens slac go do naprawy - nie dosc ze za kuriera to jeszcze za zezlomowanie bede musial zaplacic jak sie Alstor "wypnie" (o ile to rzeczywiscie pad od pierona - inne sprzeta nie ucierpialy, nawet te podpiete do tego samego obwodu/gniazdka).

Czornyj
31-10-2012, 08:11
Ślij i się nie schizuj - może tylko siakaś pierdoła, bezpieczniczek czy coś w tym guście.

qooba
31-10-2012, 10:19
i to że piorun walnął koło Ciebie jest powodem PRZESTRZEGANIA przed konkretnym typem monitorem? he he

coach_lodz
31-10-2012, 10:57
a ja kupiłem sobie niepolecany, beznadziejny, źle podświetlony i w ogóle szrotowy Dell U2412M i żyję :) a różnica pomiędzy nim a poprzednią wieloletnią 17" szajsunga na TN'ce jest kolosalna... zrobiłbym może inaczej i zakupił polecane tu ekstra monitory, jednak mam tyle różnych (drogich) hobby, że padło na taki... a pozostałe po tym pieniądze wydam na (prawie) tak samo drogie alkohole, tudzież kobiety ;)

Strus
31-10-2012, 14:05
Ja zdecydowanie pojde w Twoje slady juz niebawem. :) :) albo 24 albo 23 kupie. Jeszcze nie zdecydowalem. A tylko dlatego zmienie ze mój Szajsung nie ma regulacji wysokosci. Gdyby nie to to nie widzialbym potrzeby.

witus
31-10-2012, 14:17
A ja tego della polecam już rok z nim się "męczę". Wzrok uratowałem bo nie ślepię w 13 cali laptopa. Zdjęcia się lepiej obrabia, dobrze wygląda, jest matowy. Znajomi i tak oglądają moje foty na gorszych. Zdecydowanie polecam, a zaoszczędzone 3 tyś na obiektyw jakiś polecam wydać to ma większy wpływ na jakość zdjęć.

coach_lodz
31-10-2012, 14:28
Ja zdecydowanie pojde w Twoje slady juz niebawem. :) :) albo 24 albo 23 kupie. Jeszcze nie zdecydowalem. A tylko dlatego zmienie ze mój Szajsung nie ma regulacji wysokosci. Gdyby nie to to nie widzialbym potrzeby.

ja mam 23" w pracy a w domu 24" i jakoś wydaje mi się że 24 jakiś jednak wygodniejszy ma ten obszar roboczy

ThomasVoland
31-10-2012, 19:13
No to z checia sie dowiem ktory daje lepszy obraz po kalibracji jeszcze, z ciekawosci..
No więc po oprofilowaniu Colormunki Design w końcu obraz z Della (dla przypomnienia wfp 2408) zaczął fajnie wyglądać, ale na niektórych swoich zdjęciach widzę, że cienie wpadają w lekko zielony odcień, czego na innych monitorach nie widziałem. No i nieco mniej detali w cieniach niż na moim drugim monitorze. Chociaż gdyby nie to, że swoje zdjęcia znam na pamięć i gdybym po prostu zaczął przeglądać net na tym dellu i zdjęcia innych osób, to pewnie bym nie zauważył różnicy. No i Dell ma szerszy gamut, ale ja obrabiam głównie do netu, więc to dla mnie nie jest zaleta. Ostatecznie Dell pójdzie pewnie na allegro, bo widzę że w tym stanie za ponad tysiąc chodzą (chyba że ktoś stąd by go chciał?), a ja już postanowiłem że muszę kupić coś porządnego. Póki co sRGB 24" 16:10, a na szeroki gamut 27" przyjdzie pora później.

Oprofilowałem też drugi monitor, no i efekt zupełnie inny niż na spyderze2. Profil ze spydera był tak kiepski, że szybko wróciłem do defaultowego, a ten z colormunki jest w porządku.

Zolty
31-10-2012, 20:38
i to że piorun walnął koło Ciebie jest powodem PRZESTRZEGANIA przed konkretnym typem monitorem? he he

Nie dorzucalem emotek - ale chyba jest w miare oczywiste w ktorych miejscach powinny byc.

mini21
02-11-2012, 01:32
A ja mam takie pytanko do posiadaczy monitorów Eizo.
Nie wiem, czy tylko ja mam taki dziwny problem, ale gdy podłączę do komputera kabel usb podłączony do monitora, to system nie chce mi wstać.

Wiesza się na logo karty graficznej i dalej nie chce iść.

Sprawdzałem kilkukrotnie bo nie mogłem uwierzyć, że to jest powodem (zresztą, pisałem w innym wątku o tym, że komp mi się zaczął wieszać, ale w życiu bym nie pomyślał, że to może być wina monitora).

Czy ktoś miał coś takiego?
Czego to może być wina?
Płyty, grafiki, sterowników (których)?

qooba
02-11-2012, 01:39
Napisz o jakim systemie mówisz, na jakich komponentach. Ja mam na stałe do eizo podpiętą klawiaturę i myszkę, a kolejnym kablem podłączam macbooka i wszystko działa jak należy.

mini21
02-11-2012, 01:41
Źle mnie chyba zrozumiałeś.
Mi nie chodzi co mam podpięte do Eizo, tylko że Eizo jest podpięte do komputera kablem USB.

Mój system to Win 7 HE
A sprzęt to: Core I5 3570k
Radeon 7870
8 GB Ram
coś jeszcze potrzeba?

Tom01
02-11-2012, 01:43
Spotkałem się raz z takim przypadkiem, ale akurat nie dotyczyło USB od huba w EIZO tylko nadajnika USB od słuchawek bezprzewodowych. System usiłował się uruchomić z tego urządzenia USB. :)

mini21
02-11-2012, 01:46
heh, no trudno, będę musiał się pogodzić z brakiem możliwości sterowania ustawieniami monitora z komputera :)

A mam jeszcze pytanie - bo ktoś się ze mną lekko sprzeczał, czy raczej "mocno sugerował" - czy powinno się mieć podłączone oba kable - cyfrowe i analogowe, czy wystarczy jeden?
Jaka jest zasadność podpinania obu kabli na raz?

Tom01
02-11-2012, 01:49
Oczywiście że jeden!

qooba
02-11-2012, 02:09
Źle mnie chyba zrozumiałeś.
Mi nie chodzi co mam podpięte do Eizo, tylko że Eizo jest podpięte do komputera kablem USB.

Mój system to Win 7 HE
A sprzęt to: Core I5 3570k
Radeon 7870
8 GB Ram
coś jeszcze potrzeba?

Dobrze Cię zrozumiałem :) Ja też podpinam komputer pod eizo - działa jako hub usb w moim przypadku. I nie ma problemów, żadnych.

ThomasVoland
02-11-2012, 02:20
A ja mam takie pytanko do posiadaczy monitorów Eizo.
Nie wiem, czy tylko ja mam taki dziwny problem, ale gdy podłączę do komputera kabel usb podłączony do monitora, to system nie chce mi wstać.

Wiesza się na logo karty graficznej i dalej nie chce iść.

Sprawdzałem kilkukrotnie bo nie mogłem uwierzyć, że to jest powodem (zresztą, pisałem w innym wątku o tym, że komp mi się zaczął wieszać, ale w życiu bym nie pomyślał, że to może być wina monitora).

Czy ktoś miał coś takiego?
Czego to może być wina?
Płyty, grafiki, sterowników (których)?

Zmień kolejność bootowania tak żeby USB nie było przed dyskiem systemowym.

mini21
02-11-2012, 02:54
W biosie?
Zaraz sprawdzę czy to coś da.

W ogóle to jakieś dziwne rzeczy się z tym moim kompem dzieją... i nie potrafię zdiagnozować dlaczego.
Czasami po podłączeniu kalibratora do kompa system wyszukuje nowe urządzenie, widzi je, ale samo urządzenie "nie wstaje" tak jakby nie dostawało prądu.
Zazwyczaj restart jakoś tam pomaga, ale to też nie zawsze.

Dzięki skinny500 - zaraz sprawdzę.

Sprawdziłem, ale nie widzę u siebie w biosie takiej opcji.

ThomasVoland
02-11-2012, 03:01
Tak w biosie/uefi. Co do dziwnych rzeczy - no cóż, Windows tak już ma, że rzeczy które powinny działać nie działają, po czym restart magicznie je naprawia. Jak to problem tylko z kalibratorem to bym się nie przejmował.

Kurtz
02-11-2012, 03:03
Nie masz walnietych portow USB gdzies? Takie objawy moglyby na to wskazywac.

mini21
02-11-2012, 03:10
Nie, bo to nie działa praktycznie tylko z kalibratorem.
Gdy zaraz po tym włożę Pendrive'a, jego widzi normalnie.

Po zmianie płyty głównej jakoś nie ogarniam tego nowego biosu, dlatego to na razie dla mnie czarna magia.

mini21
04-11-2012, 20:23
Przepraszam za post pod postem, ale mam szybkie pytanko - jutro będę oddawał S2243 i myślę, czy może nie porwać się na dodatkowy wydatek i nie dołożyć parę groszy.

Czy mógłbym prosić o jakąś opinię/porównanie na temat Eizo CS230?
Wiem, że to inna matryca i ciężko je pewnie porównać, ale czy ogólnie rzecz biorąc warto do niego dopłacić?
Jest to 1000 zł więcej, a ja i jestem amatorem i nie wiem, czy jest sens dopłacać, ale może...?