Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD
No dobra, Samsung nie był tak liniowy jak Eizo, ale mówimy tutaj o modelach z półki cenowej 800-1400 zł. I widać to było tylko po wyświetleniu skali szarości. A teraz mówię o 2 monitorach tej samej firmy, ta sama wielkość i rodzaj panelu, inne podświetlenie, różnica w cenie +75%. EV nie miał wcale złej liniowości, pomimo kalibracji programowej odchyłki nie były duże, skala szarości była płynna. Na dodatek gamut natywny to nie było gołe sRGB, ale jak już wykazałem, jest gdzieś tak pomiędzy gamutem sRGB a Adobe RGB. No ale zakładam, że na obydwu monitorach pracuję w sRGB i jak są ustawione obok siebie, to nie widać ABSOLUTNIE żadnej różnicy, no poza już wspomnianym faktem, że jak mam dużo czerni na ekranie i patrzę nań pod kątem, to CX świeci na czerwono, więc jest gorszy pod tym względem.
Aktualnie zastanawiam się, czy jest sens pracować w gamucie natywnym monitora (99% Adobe RGB), ponieważ: Windows wyświetla go niepoprawnie, przeglądarki wyświetlają niepoprawnie (poza stuningowanym Firefoksem, którego nie lubię), przeglądarki graficzne wyświetlają zdjęcia niepoprawnie (poza ACDSee, który tak się teraz rozrósł, że jest dla mnie nieczytelny oraz przeglądarką systemową windows wyłączając jednak tryb pełnoekranowy na którym się kolory wysypują). Poprawnie pracuje się jedynie w LR i PS (PSE).
I teraz jakie plusy pracy w Adobe. No dobra, szerszy gamut. Przejrzałem już wiele par zdjęć zapisanych równocześnie w Adobe i sRGB. Różnice widać tak naprawdę tylko tam, gdzie jest niebieskie niebo, oraz jaskrawy odcień zieleni. Różnica aptekarska. Na odbitkach to samo. Na pozostałych zdjęciach (większość) różnic BRAK. Na dodatek podczas pracy żonglerka profilami przy eksporcie - dla klienta inaczej, do labu inaczej, do pracy inaczej.
Nie jestem w stanie zaakceptować argumentów, że poza szerszym gamutem model CX jest WYRAŹNIE lepszy niż model EV. Ma odrobinę bardziej równomierne podświetlenie (chociaż oczekiwania pod tym względem miałem trochę inne bo jak widać kilkanaście postów wcześniej do ideału mu sporo brakuje), ale gorsze czernie. No ale ja te różnice pomijam, bo oko dostrzega je tylko w ekstremalnych sytuacjach (podświetlenie można tak naprawdę ocenić jedynie na zdjęciu, a czerń pod mocnym kątem). Te monitory świecą na tyle równo, że nie byłbym w stanie ich odróżnić, gdyby zamaskować obudowy. Czy to świadczy o tym , że mniej / gorzej widzę niż inni ? Nie, wzrok mam bardzo dobry. To tylko świadczy o tym, jak dobre są monitory serii EV (23(4)36 czy 2736) i należy się bardzo mocno zastanowić, czy warto dokładać do serii ColorEdge.
Wracając jednak do CX - podoba mi się w nim kalibracja za pomocą ColorNavigatora, możliwość zapisania sobie kilku trybów pracy (u mnie: obróbka, web, tryb "nocny", filmowy) i szybkie przełączanie z traya między nimi. Nie wiem, czy w EV jest taka możliwość korzystając z Easy Pixa. Innych różnic na plus na razie nie zauważam, poza rzeczonym szerszym gamutem, z którego chyba na co dzień korzystał nie będę.
Być może trafił się Panu wybitny EV, ale normalnie, pod względem równomierności to są sprzęty różniące się o trzy klasy. EV jest podświetlany białymi diodami po krawędzi. CX diodami dwukolorowymi GBr z tyłu, ze sprzętową kompensacją nierównomierności i zagwarantowaniem na piśmie poziomu błędów. Za liniowość w EV odpowiada 6 bitowa matryca z 10 bitowym sterowaniem, czyli nie tak tragicznie, szczególnie w porównaniu do masówki, ale CX ma 8 bitową matrycę z emulacją 10 bitowego koloru, sterowaną 14 bitowym 3DLUT z działaniami na liczbach 16 bitowych. Dzięki tak dokładnemu wysterowaniu, wspomniany wyżej gradient w szarości, jest w stanie wyświetlić całkowicie poprawnie, praktycznie co do prążka. W EV jest nieunikniona utrata informacji w cieniach, zlanie blokowe, przebarwienia i zaburzenia liniowości. To widać gołym okiem bez wysiłku. Oczywiście monitory nie służą do oglądania szarych klinów, ale skoro defekty widać na klinie, to w normalnym materiale są tak samo, tyle, że nie wiadomo gdzie.
Carlos_lo
09-10-2014, 12:31
ciekawa wymiana, troche ostudzila moj zapal do cx ale glownie ze wzgledu na proporcje 16:9, przyzwyczailem sie do 16:10, 30" to za duzo, wiec dalej bede sie przygladac dyskusji i meczyc sie z kolorami:)
ciekawa wymiana, troche ostudzila moj zapal do cx ale glownie ze wzgledu na proporcje 16:9
Proporcje 16x9 nie są złe, pod warunkiem, że nie cierpi na tym wysokość ekranu. Przy 27" nie są problemem:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/07/ekrany-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/ekrany.jpg)
Jednak jest problemem kiedy uzywa sie tabletu. Wszystkie tablety graficzne maja proporcje 16:10 wiec przy ekranie 16:9 ruchy sa okrojone i nienaturalne. Mnie to osobiscie draznilo przy pracy normalnej w windowsie i nad zdjeciami.
Carlos_lo
09-10-2014, 13:04
wlasnie mam 1920 x 1200 i cx270 kolegi, przestrzen robocza - te pare pixeli w pionie brakuje mi :( moze kwestia przyzwyczjenia
Sent from my iPhone using Tapatalk
Być może trafił się Panu wybitny EV, ale normalnie, pod względem równomierności to są sprzęty różniące się o trzy klasy. EV jest podświetlany białymi diodami po krawędzi. CX diodami dwukolorowymi GBr z tyłu, ze sprzętową kompensacją nierównomierności i zagwarantowaniem na piśmie poziomu błędów.
Ładnie to wszystko brzmi, potwierdzenie na piśmie również dostałem, tylko co z tego, jak w praktyce to wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/lcd-1.jpg
źródło (http://kubacichocki.pl/pliki/lcd.jpg)
Pamiętam podświetlenie z SX27xx który był jeszcze na świetlówkach chyba, ale równomierność miał faktycznie wyraźnie lepszą. Choć jak już wcześniej wspominałem, przy normalnej pracy to jedna z ostatnich rzeczy, którą dostrzeżemy, no chyba, że podświetlenie krawędziowe będzie kiepskie z wyciekami, to wtedy tak.
Jeśli te zdjęcie jest prawdziwe i rzetelnie zrobione, to nawet na oko widać, że nierówności CX-a są daleko poza normą i kwalifikuje się do wymiany. W życiu nie widziałem tak nierównego monitora z serii ColorEdge.
Ale tam do wymiany. Mam gwarancję na papierze z wydrukiem pomiarów, ze jest super !
ThomasVoland
09-10-2014, 16:44
No i te pomiary i Twoje są takie same? Bo ten wydruk jest m.in. po to, żebyś mógł porównać czy kurier z nim czegoś nie nawyczyniał.
Carlos_lo
09-10-2014, 17:26
ktos pracuje na tym https://www.asus.com/uk/Monitors_Projectors/PA279Q/ ?
ktos pracuje na tym https://www.asus.com/uk/Monitors_Projectors/PA279Q/ ?
Są tacy nieszczęśnicy. :)
Panowie, co wybrać. Zastosowanie: obróbka zdjęć, praca na wielu dokumentach. Waham się między rozdzielczościami 2560x1080 (21:9) i 1920x1200 (16:10). Pierwsza ma idealne w moich zastosowaniach proporcje, ale druga ma więcej linii w pionie, co jest nie bez znaczenia. Co lepiej sprawdza się w praktyce?
Ja bym proponował 16:10 2560x1600 .
Carlos_lo
10-10-2014, 16:09
no tez bym chcial, ale to 30", za przeproszeniem krowa juz jest ;) chce max 26-27 2560x1600, i sie tak gryze, pewnie do swiat sie bede gryzl:(
misio-jedi
10-10-2014, 17:42
Wymiana 24" na 27" ? - O to chodzi ?
Carlos_lo
10-10-2014, 18:04
marudze na kolory, wszyscy marudza ze nie takie, wiec chce dokupuc monitor, pracuje teraz na 26" 1920x1200 gdzie jestem zadowolony z proporcji 16:10 i mam tez pozyczony eizo cx270 i irytuje mnie 16:9.rozwazam ostatecznie kupic cx271 no tak rozwazam....
misio-jedi
10-10-2014, 18:09
Przy możliwości empirycznej próby wybór powinien być łatwy...
Carlos_lo
10-10-2014, 18:18
30"?;) nie mam mozliwosci, chociaz widzialem wczoraj chyba w ktoryms fotosklepow, nie pamiram nazwy
misio-jedi
10-10-2014, 18:38
Ups! Przepraszam - nie doczytałem, testujesz CX270 a myślisz nad CX271. No tak, to inne konstrukcje.
1200 w pionie, to takie ni pies ni wydra (tak – wiem, 1080 jeszcze gorsze). Sensownie robi się przy 1440, a już bardzo dobrze, to wspomniane przez Kyle'a 1600.
Carlos_lo
10-10-2014, 21:12
no ale nie widzialem takiego monitora:) przynajmiej wiem co chce: 2560x1600x26/27"
Swoją drogą, ciekawe czy będą kiedyś monitory 27" 3360x2100 - to byłoby super (a przy 30" 3840x2400 ).
Po co się rozdrabniać? Ja bym chciał 30" w 9000 × 6000. Zmieściłby się obrazek z D800 i nawet paletki. Chociaż zawsze lepsze były by 2 takie. ;)
Staram się spoglądać przez pryzmat dostępnych możliwości technologicznych. 9000x6000 jest praktycznie nierealne ... natomiast 3360x2100 na 27" już tak ... i to w ludzkiej cenie (3840x2400 również jest obecnie osiągalne, choć tu już będzie drożej .. choć nie astronomicznie drogo).
Staram się spoglądać przez pryzmat dostępnych możliwości technologicznych. 9000x6000 jest praktycznie nierealne ...To popatrz na nowe smartfony. :) Mnie cały czas zastanawia, że do generalnie tanich urządzeń wsadza się matryce z taką kosmiczną gęstością, a większość monitorów nadal z marnymi FullHD.
Staram się spoglądać przez pryzmat dostępnych możliwości technologicznych. 9000x6000 jest praktycznie nierealne ...
Przy przyjętej już jako standard gęstości pikseli w telefonach na poziomie min. 400 ppi, to 30" monitor o formacie 3:2 miałby rozdzielczość blisko 10 000 x 6700.
A są już ekrany z gęstością ponad 530ppi - 2560x1440 na 5.5" wyświetlaczu.
Mnie cały czas zastanawia, że do generalnie tanich urządzeń wsadza się matryce z taką kosmiczną gęstością, a większość monitorów nadal z marnymi FullHD.
Zrobienie małej matrycy z takimi rozdzielczościami jest dużo prostsze niż zrobienie dużych matryc.
Już lata temu robili matryce o wręcz kosmicznych gęstościach. Jeszcze przed 2010 przekroczyli granicę 1000ppi... matryca miała poniżej 0.5" przekątnej.
Potrzebuję porównania
EV2436W vs EV2455
Potrzebuję porównania
EV2436W vs EV2455
http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-flexscan-ev2455-bk.html
vs
http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-flexscan-ev2436w-bk.html :D
Przeczytać nw stronie EIZO czy sklepu potrafię i widziałem już te informacje, które nic nie mówia o jakości obrazu i wielu rzeczach które mogą być ważne. Potrzebuję dokupić 1 bądź 2 monitory do mojego EV2436W i nie wiem co wybrać.
To generalnie podobne modele, z tym że to nowe Eizo ma cieniutkie ramki, a biorąc pod uwagę fakt, ze ma podświetlanie krawędziowe poczekałbym na jakieś testy pokazujące, jak równomierne jest podświetlenie.
Jeden i drugi ma krawędziowe. Ogólnie bliźniacza konstrukcja.
To popatrz na nowe smartfony. :) Mnie cały czas zastanawia, że do generalnie tanich urządzeń wsadza się matryce z taką kosmiczną gęstością, a większość monitorów nadal z marnymi FullHD.
Przy przyjętej już jako standard gęstości pikseli w telefonach na poziomie min. 400 ppi, to 30" monitor o formacie 3:2 miałby rozdzielczość blisko 10 000 x 6700.
A są już ekrany z gęstością ponad 530ppi - 2560x1440 na 5.5" wyświetlaczu.
Zrobienie małej matrycy z takimi rozdzielczościami jest dużo prostsze niż zrobienie dużych matryc.
Już lata temu robili matryce o wręcz kosmicznych gęstościach. Jeszcze przed 2010 przekroczyli granicę 1000ppi... matryca miała poniżej 0.5" przekątnej.No fajnie, fajnie Panowie ... tylko jakim kabelkiem chcielibyście podłączyć monitor o rozdzielczości 9000x6000 (@60 Hz)? ... tu jest problem. No i jeszcze elektronika samego wyświetlacza która musiałaby obrabiać tyle pikseli, czyli 9000x6000x60x24 lub 30 bit / sekundę. Masakra. Może kiedyś. Dziś niech dadzą przynajmniej te 2880x1800 na 24" i 3360x2100 na 27", i 3840x2400 na 30" a będzie dobrze na najbliższe kilka lat.
Carlos_lo
11-10-2014, 21:07
ja chcialem tylko 2560x1600 27"...;)
Mam od piątku NEC ea244wmi.
Jestem za dużym leszczem w temacie monitorów aby wypowiedzieć się na temat jakości wyświetlanego obrazu. Z racji możliwości sprzętowej kalibracji, za jakiś czas wyląduje w Krakowie na doprowadzeniu do możliwie najlepszej wierności kolorystycznej.
Czy jestem zadowolony z wyboru? Przejście z laptopa jest ogromnym krokiem w przód, więc samo w sobie decyduje o zadowoleniu. W tym budżecie nie ma zbyt dużego wyboru. Dell 24" odpadł na starcie. Po lekturze tego forum oraz mva, pozostał wybór pomiędzy nec a eizo 2436w. Eizo w dużym stopniu odpadło u mnie z powodu blokady w budżecie. Na chwilę obecną nie pozwolę sobie na taki wydatek. Zresztą, gdybym miał dać 1800zł za 2436w, wolałbym wykręcić portfel i dodać trochę do monitów projektowanych z większym zamysłem o obróbce foto.
Teraz o Nec. Z wyglądu jestem zadowolony. Prosty, bez zbędnych udziwnień wygląd, stopka z regulacją wysokości czyli elementy na których mi zależało. Co do jakości obrazu nie ma niczego co mogło mnie zaskoczyć negatywnie. IPS wraz z jego zaletami i wadami. Ale.........jest jedno co nie daje mi spokoju do końca....lubię wieczorami ściemnić ekran do dość niskich wartości. I tutaj jest cały problem. Poniżej 25-30/100pkt w skali regulacji monitora, po pewnym czasie odczuwam lekkie zmęczenie. Oczywiście, gołym okiem nie widzę migotania, jednak moja wrażliwość na owo zjawisko jest wyższa, niż przypuszczałem i JA czuję, że coś jest inaczej niż w ekranie lapka ;)
Z racji braku sensownej alternatywy w tym budżecie, skończy się na zakupieniu listw led lub czegoś innego co będzie świecić za monitorem i nauczyć się pracować wieczorami przy mocniejszym oświetleniu niż z lampki do tej pory. Niestety oddać Neca i dołożyć do 2436 ( który swoją drogą ciekaw jestem czy sprawdziłby się warunkach, gdzie nec budzi moje zastrzeżenia ) a najlepiej do czegoś lepszego nie dam rady.
EA244WMi ma spore możliwości regulacji fazy migotania w menu serwisowym - jak już wylądujesz w tym Krakowie, to dłubniem i może będzie coś lepiej ;)
Lepsze oświetlenie trochę pomoże, jednak nie wyeliminuje problemu. Z jednej strony, wypełnienie PWM w NEC EA pracuje od 1 do 100% więc przy niższych poziomach jaskrawości jest większe prawdopodobieństwo migotania. Paradoksalnie, przetwornica pracuje z częstotliwością 220Hz, co nie powinno powodować widoczności migotania nawet przy minimalnym wypełnieniu. Dla porównania EIZO EV ma przetwornicę pracującą z częstotliwością 200Hz a nie miga. Kluczem jest jakość jej samej. W NEC EA 20-25% sygnału stanowią szumy własne:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/NECEA244WMiszumy-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/EA244WMi/NEC-EA244WMi-szumy.jpg)
Ponadto w EIZO EV regulacja nie jest czystym PWM. W części zakresu regulacji jest to rzeczywiście PWM, a w pozostałej odbywa się przez zmianę napięcia odniesienia. Dzięki temu jest zarówno szeroka regulacja, praktycznie od zera do max bez efektów ubocznych. Więcej na ten temat: http://mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=1365&start=10
1200 w pionie, to takie ni pies ni wydra (tak – wiem, 1080 jeszcze gorsze). Sensownie robi się przy 1440, a już bardzo dobrze, to wspomniane przez Kyle'a 1600.
Żaden problem, wystarczy że wykorzystam cechę mojego S2231W, tj. pivot :-)
........... W NEC EA 20-25% sygnału stanowią szumy własne.......
]
I tym zdaniem prawdopodobnie opisujesz zjawisko, które widzę. Nie jest nim migotanie znane z dawnych monitorów CRT ale coś co objawia się na zasadzie....pływania? Na chłopski rozum, bardzo dobrze wpisuje się w problematykę tematu zakres szumów, co przekłada się na małe różnice w wartości podświetlenia ujawniający się na bardzo delikatnym pływaniem lub właśnie mikro różnicami w wartości jasności. Oczywiście jak dobrze staram się rozumieć problem.
I tym zdaniem prawdopodobnie opisujesz zjawisko, które widzę. Nie jest nim migotanie znane z dawnych monitorów CRT ale coś co objawia się na zasadzie....pływania? Na chłopski rozum, bardzo dobrze wpisuje się w problematykę tematu zakres szumów, co przekłada się na małe różnice w wartości podświetlenia ujawniający się na bardzo delikatnym pływaniem lub właśnie mikro różnicami w wartości jasności. Oczywiście jak dobrze staram się rozumieć problem.
Może będzie to mało odkrywcze co powiem, ale na miłość sił od nas większych, dlaczego tkwisz przy modelu, który działa na Ciebie wymiotnie, a nie sięgniesz (mimo ograniczeń), po model bardziej technicznie przemyślany?
To jakaś pokuta, czy jak to rozumieć (?). :)
Aktualizacja pod adresem źródłowym: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152&p=721#p721
Duże zmiany w konstrukcji listy, uwzględnionych wiele nowych modeli. Doszła też sygnalizacja 4K. Nowością jest podział na części aktualną, obecnie produkowanych modeli i wydzieloną część nieaktualną, modeli nie produkowanych od dawna, do zorientowania się czym warto się interesować z używek.
Panie miły i sympatyczny :) ale ja nie wieszam psów na zakupionym monitorze. Gdyby było z nim aż tak źle jak zasugerowałeś, już w poniedziałek byłby w drodze do sklepu w celu oddania.
Z racji chłodnego podchodzenia do nowych zakupów, zauważyłem coś co jest cechą produktu mogącą mieć wpływ na komfort a nie powodujący wymioty. Gdybym nie widział o niej, prawdopodobnie temat nie istniałby dla mnie.
Monitor zostaje u mnie. Po kilku wieczorach nie postrzegam tematu tak jak pierwszego dnia, gdy działał aspekt psychologiczny i włączyło się wyszukiwanie wad w nowym zakupie ;)
Ja jednak bym się zastanowił nad wymianą na Eizo. Miałem już 4 modele i w żadnym nic nie pływało / migało itp. Miałem też Della i tam było jakieś takie lekkie mrowienie, ledwo zauważalne.
misio-jedi
18-10-2014, 12:24
Można naukowo udowadniać że biurowe łoje(i)zo nie migoczą, ale relacje użytkowników na forach są inne. Skarg na dyskomfort (przy niskim ustawieniu jasności) jest dużo.
Pytanie techniczne: Czy 10 000 godzin dla Eizo S2243 to sporo? Warto się tym interesować?
Pytanie techniczne: Czy 10 000 godzin dla Eizo S2243 to sporo? Warto się tym interesować?Przy używaniu każdego dnia roboczego (odliczając święta i urlopy) po 8 godzin dziennie, to 5 lat. Osobiście czegoś takiego bym chyba nie kupił. Nooo… Może co najwyżej jako drugi, a i tylko gdyby kosztował ze 4-5 stówek.
krolewicz
19-10-2014, 22:48
mój Eizo s2231w ma prawie 12 tys. godzin i póki co nic mu nie dolega :)
„Póki co” ;) Oby jak najdłużej, ale jednak w dziedzinie elektroniki (nawet pro), kilka lat pracy dzień w dzień, to jednak nie jest mało.
krolewicz
20-10-2014, 10:41
no jasne i Twoja propozycja jest sensowna, paroletni monitor może być warty jak napisałeś, z 4-5 stówek
chodziło mi tylko o to, że taki monitor odpowiednio eksploatowany (czyli nie jasność 100%), spokojnie pochodzi wiele lat i przy dobrej cenie, może być warto kupić eizo z przelotem 10k godzin :)
mój Eizo s2231w ma prawie 12 tys. godzin i póki co nic mu nie dolega :)
Ja w tym samym modelu zbliżam się do 16 tysięcy i też nie widzę oznak starzenia.
Ja w tym samym modelu zbliżam się do 16 tysięcy i też nie widzę oznak starzenia.
Przeczytajcie gwarancję. Eizo daje przeważnie gwarancję na 5 lat lub 30 000 godzin. Szczegóły w linku:
http://www.eizo.pl/serwis-i-gwarancja/zasady-gwarancji/
Jeżeli więc te godziny są prawdziwe (nie tak jak liczniki używanych samochodów) to Wasze monitory są w kwiecie wieku.
foto4deg
21-10-2014, 11:04
Tak się zapytam, choć pytanie może okazać się dziwne. Czy Eizo CX240 musi być cały czas podłączony do MBP poprzez USB, aby działał profil po kalibracji, czy sam Display Port wystarczy?
Tak się zapytam, choć pytanie może okazać się dziwne. Czy Eizo CX240 musi być cały czas podłączony do MBP poprzez USB, aby działał profil po kalibracji, czy sam Display Port wystarczy?
Po kalibracji kabel USB jest oczywiście zbędny.
no jasne i Twoja propozycja jest sensowna, paroletni monitor może być warty jak napisałeś, z 4-5 stówek
chodziło mi tylko o to, że taki monitor odpowiednio eksploatowany (czyli nie jasność 100%), spokojnie pochodzi wiele lat i przy dobrej cenie, może być warto kupić eizo z przelotem 10k godzin :)
Aż tak tanio nie kupiłem (dałem ~700 zł/szt), ale skusiłem się ze względu na fakt, że w tej cenie można kupić co najwyżej marketowego Della, a niczego na nie-TN w rozdzielczości 1920x1200 i 22" w dobrej cenie na rynku nie było. Póki co działa ;) Tylko kto wymyślił ten ***** szeroki gamut?! Tak, jestem ślepy i zamiast pierniczenia się z każdą aplikacją z osobna wolę mniejszą przestrzeń barwną :D
Po kalibracji kabel USB jest oczywiście zbędny.
No ja wolę mieć kabel, bo ColorNavigator nie widzi wtedy monitora i nie mam pewności, który profil akurat jest uruchomiony.
samson09
23-10-2014, 15:46
Szybkie pytanko. Ile na dzień dzisiejszy mógłbym dostać za Nec P221W - kupowany w sierpniu 2011r. Stan praktycznie igła.
„Póki co” ;) Oby jak najdłużej, ale jednak w dziedzinie elektroniki (nawet pro), kilka lat pracy dzień w dzień, to jednak nie jest mało.Mój ma "póki co" 13,5 tys godzin ... i będzie pewnie drugie tyle, jak na rynku będą głównie gnioty jak obecnie (niska rozdzielczość pokroju 1920x1200 na 22").
gutek_bh
29-10-2014, 13:19
Pare stron wcześniej była mowa o NEC EA244WMi, a co powiecie o NEC 27' LCD EA273WMi?
Rozglądam się za monitorem do foto/grafika za ok 1500 zł +/- 300zł :)
Coś sensownego w tej cenie można dostać?
Z góry dzięki za info
EA273MMi ma paradoksalnie mniejszą rozdzielczość niż EA244WMi, więc jego sensowność jest mocno dyskusyjna.
co powiecie o NEC 27' LCD EA273WMi?
Ten monitor ma tragicznie niską rozdzielczość (jak w modelach 21,5") i z tego powodu w życiu bym go nie kupił (no chyba, że szukasz małego telewizora, to po podłączeniu tunera się nada).
gutek_bh
29-10-2014, 13:29
No właśnie mi nie zależy na telewizorze. 24 to już będzie sporo jak dla mnie :)
.szarlej
07-11-2014, 00:46
Witam,
powoli przymierzam się do kupna monitora. Na początku miał być NEC EA244WMi. Trochę czytania i teraz myślę o nowym EIZO CS230 lub jakiejś używce np NEC PA241W. Chciałbym kupić raz na parę dobrych lat. Budżetu ponad 2500zł nie zwiększe już. Jakieś porady co wybrać, inne typy?
sRGB, wydruki z mini labów. Za jakiś czas kalibrator bym dokupił.
Dziękuje za odpowiedzi.
Przy 2,5 tys najlepsze co można kupić to właśnie CS230. Na okazjonalne używki bym nie liczył.
Andrzej1974
07-11-2014, 10:47
Przy 2,5 tys najlepsze co można kupić to właśnie CS230. Na okazjonalne używki bym nie liczył.
Dokładnie. Zamiast wątpliwych i okazyjnie tańszych używek kupić raz (CS230) a dobrze. Sam skłaniam się ku temu modelowi bo mój szajsungowaty LCD za bardzo mnie męczy...
Dokładnie. Zamiast wątpliwych i okazyjnie tańszych używek kupić raz (CS230) a dobrze. Sam skłaniam się ku temu modelowi bo mój szajsungowaty LCD za bardzo mnie męczy...
Też tak myślałem, bo również muszę w najbliższym czasie kupić monitor, jednak w międzyczasie pokazał się CS 240 za 3200 zł, a dodatkowo dodają gratis Color Navigatora, który kosztuje 500 zł. Więc znowu zagwozdka. Czekam jednak aż na jego temat odezwą się nasi monitorowi eksperci, czyli Tom1 i Czornyj. Oni jednak z jakiegoś powodu nabrali wody w usta i chociaż sprzedają ten monitor (przynajmniej Tom1) nie napisali na jego temat praktycznie ani słowa. Więc, albo jest taki dobry, że może zrobić zamieszanie na rynku ze względu na relację jakość cena, albo jest z nim coś nie tak i lepiej nie ruszać tego tematu. Oceniając według opisu technicznego producenta jest to wynalazek pokroju Tamrona 150- 600, czyli bardzo dobra jakość, za przystępną cenę, czyli strzał w dziesiątkę w relacji jakość cena w kategorii dla poważniejszego amatora. Czekam na testy CS240 i zbieram pieniądze, bo jeżeli nie ten to coś muszę kupić.
1) Nie sprzedaję CS240
2) Nie widziałem go na oczy
3) Niczego nie nabieram ;)
1) Nie sprzedaję CS240
2) Nie widziałem go na oczy
3) Niczego nie nabieram ;)
Przepraszam jeżeli, to odebrałeś jako zaczepkę.
Często jednak pisałeś szybkie recenzje na temat ciekawych monitorów i nie tylko monitorów. Próbowałem więc trochę sprowokować do napisania czegoś takiego, ale widzę, że ten monitor nie wyzwolił w Tobie zapału do jego sprawdzenia. Cóż, zaczekam, ktoś go w końcu "przepuści przez magiel".
CS 240 za 3200 zł, a dodatkowo dodają gratis Color Navigatora, który kosztuje 500 zł.Szkoda tylko, że rozdzielczość ma niższą niż niejeden tablet.
Przepraszam jeżeli, to odebrałeś jako zaczepkę.
Często jednak pisałeś szybkie recenzje na temat ciekawych monitorów i nie tylko monitorów. Próbowałem więc trochę sprowokować do napisania czegoś takiego, ale widzę, że ten monitor nie wyzwolił w Tobie zapału do jego sprawdzenia. Cóż, zaczekam, ktoś go w końcu "przepuści przez magiel".
Nie odebrałem, po prostu precyzuję ;)
Monitora nie widziałem na oczy - mój zapał bądź jego brak nie ma tu nic do rzeczy :)
CS240 jest bardzo podobny do CS230. Ta sama specyfika obrazu. Na plus szeroki gamut, regulacja 2D na diodach, normalny format 16x10, na minus brak czujnika autokorekcyjnego.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=1903&p=20052&hilit=wnioski+dla#p20052
Dzięki Panowie Czornyj i Tom1, nie liczyłem, że tak szybko dowiem się tak dużo.
Dla mnie szczególnie to co napisał Tom1 jest bardzo istotne. Poziom jakości CS 230, przy pełnym gamucie AdobeRGB oraz 24" dodatkowo możliwości kalibracji sprzętowej 3D, to dla amatora monitor na długie lata. Jednak kalibrator do tego będzie niezbędny, bo ze stabilnością parametrów może być różnie.
to dla amatora monitor na długie lata.
Do czasu aż Eizo zrobi OLEDa 4K i wszystko inne będzie bleee :)
Do czasu aż Eizo zrobi OLEDa 4K i wszystko inne będzie bleee :)
Pewnie masz rację, ale do tego czasu na czymś te nasze obrazki trzeba oglądać, a do pojawienia się na rynku OLEDa 4k w sensownej cenie i jakości to ten nowy CS240 zużyje się nie tylko moralnie ale i technicznie.
do pojawienia się na rynku OLEDa 4k w sensownej cenie i jakości to ten nowy CS240 zużyje się nie tylko moralnie ale i technicznie.
Na to bym nie liczył ;)
Na to bym nie liczył ;)
Czy dobrze to zrozumiałem, sugerujesz odłożyć zakup monitora o kilka miesięcy?
A po paru miesiącach okaże się że lepiej poczekać jeszcze parę na inną nowość. W ten sposób można czekać w nieskończoność, bo nic nie wskazuje na to aby postęp techniczny się zatrzymał. P. Marcin ma raczej na myśli trwałość samego CS-a. Znam monitor EIZO, serii profesjonalnej który w tej chwili ma 17 lat i nadal pracuje w firmie graficznej.
Sugeruję, że CS240 pochodzi lekko z 15lat. Pojawienie się OLEDów jest już tylko kwestią czasu, mają spory potencjał by z czasem mocno potanieć (są tanie w produkcji)
Czyli warto trochę poczekać, aby później się nie męczyć kilkanaście lat :)
Wręcz przeciwnie. Nowości na początku zawsze walczą z chorobami wieku dziecięcego. OLED jest w stanie dać prawdziwą czerń i porażającą dynamikę, ale z liniowością i trwałością problem. Są w tej chwili profesjonalne monitory OLED, ale kosztują dwa worki pieniędzy. Wątpię aby producenci byli chętni radośnie obniżać ceny. Raczej będzie to powolny proces, wymuszany ruchami konkurencji, która też nie jest głupia i "walka" rynkowa będzie dziubdzianiem a nie ofensywą.
Na pewno nie "trochę", przy dobrym wietrze pojawią się za rok może dwa, początkowo nie ma też co liczyć na niskie ceny.
Wątpię aby producenci byli chętni radośnie obniżać ceny.
Jak będą chcieli sprzedać dużo, to radośnie, czy nie i tak będą musieli obniżyć ceny.
To może wcześniej LCD 4K wejdą pod strzechy - czyli jeśli się nie pali,to i tak może warto poczekać :)
Carlos_lo
13-11-2014, 14:38
czy eizo robi xmasowe obnizki?
Wręcz przeciwnie. Nowości na początku zawsze walczą z chorobami wieku dziecięcego. OLED jest w stanie dać prawdziwą czerń i porażającą dynamikę, ale z liniowością i trwałością problem. Są w tej chwili profesjonalne monitory OLED, ale kosztują dwa worki pieniędzy. Wątpię aby producenci byli chętni radośnie obniżać ceny. Raczej będzie to powolny proces, wymuszany ruchami konkurencji, która też nie jest głupia i "walka" rynkowa będzie dziubdzianiem a nie ofensywą.
O to to, OLED-y o dużych przekątnych psuja się od pierdnięcia, dlatego trzeba je chować za pancernymi szybami, a i ich trwałość do zbyt imponujących tymczasem nie należy.
Przyjdzie nam długo zaczekać, zanim oledowe panele zagoszczą w sprzęcie dla Kowalskiego.
Jakie ? No ludzie, trzymajmy pewien poziom językowy... O ile rozumiem angielski w technicznych kwestiach, w cytatach z kultowych filmów, to tutaj to już przegięcie.
Carlos_lo
13-11-2014, 15:02
masz racje: swiateczne:)
Jak będą chcieli sprzedać dużo, to radośnie, czy nie i tak będą musieli obniżyć ceny.
To może wcześniej LCD 4K wejdą pod strzechy - czyli jeśli się nie pali,to i tak może warto poczekać :)
Wejdzie równolegle LCD od UHD po pewnie 8K i OLED - LCD to dojrzała technologia, która już się*10x zamortyzowała, produkcja teraz to czysty zysk i nadal jest opłacalna, więc nie ma sensu zamykać z dnia na dzień linii przynoszących zysk.
OLED będzie sobie w ten sam czas wchodził w wyższych cenach, by stopniowo LCD zastąpić - produkuje się toto po prostu drukując matryce, więc jest to proste i tanie, po zamortyzowaniu monstrualnych nakładów na R&D oraz wdrożenie potanieje pewnie kiedyś jak barszcz.
To samo zjawisko ma obecnie miejsce na rynku TV, gdzie producenci równolegle wprowadzają flagowe OLED i coraz lepsze, bardziej zaawansowane i dopracowane konstrukcyjnie LCD...
misio-jedi
15-11-2014, 22:16
Na święta to są raczej podwyżki :D
Hej!
Poczytałem wątki na forum o kalibracji monitorów i chyba zrobiłem gdzieś gafę. Nie mogę znaleźć przyczyny dlatego proszę Was o pomoc.
Mam monitor Eizo Foris FS2333, użyty kalibrator Easy Pix 2, zainstalowany profil icc maszyny do odbitek 10x15 na papier błyszczący.
Wywołałem zdjęcia z wakacji i w sumie wszystko ok … poza nasyceniem kolorem. Edytowałem wszystkie zdjęcia w CameraRaw. Większość tych zdjęć zrobiłem tak żeby miały mocno podrasowane kolory (powinny być nasycone i jaskrawe) a tymczasem są na odbitkach bardziej blade niż na ekranie o jakieś 10-15 działek z camera raw(saturation). Niektóre twarze wyglądają prawie jak u trupa (nie to nie jest brak samego pomarańczowego).
Zdjęcia wywołałem w Vertis – bez korekty labu.
Co Waszym zdaniem może być przyczyną i jak to naprawić?
Typowy objaw złej kalibracji, regulacji, oświetlenia. To co Pan robi, robi całkowicie odwrotnie. Monitor nie ma być piękny a zdjęcie nie mają być kręcone w stronę jeszcze piękniejszych. Im bardziej będzie Pan dążył w tym kierunku, tym bardziej odbitki będą brudne i wyprane.
W skrócie:
1. Monitor duuuuużo za jasny.
2. W pomieszczeniu duuuużo za ciemno.
Dziękuję za odpowiedź. Czy zatem mówiąc skrótowo muszę doświetlić „miejsce pracy” i zmniejszyć jasność ekranu? To prawda, że jest tutaj dosyć ciemno :)
Dziękuję za odpowiedź. Czy zatem mówiąc skrótowo muszę doświetlić „miejsce pracy” i zmniejszyć jasność ekranu? To prawda, że jest tutaj dosyć ciemno :)
Proponuję wziąć w rękę kartkę papieru A4, wyświetlić taką samą w notatniku i porównać. Na monitorze za wszelką cenę nie może być jaśniejsza.
Proponuję wziąć w rękę kartkę papieru A4, wyświetlić taką samą w notatniku i porównać. Na monitorze za wszelką cenę nie może być jaśniejsza.
Tak, jest różnica. Monitor wydaje się jaśniejszy niż kartka (przy moim oświetleniu).
Poczytałem trochę w międzyczasie o oświetleniu. Czy dobrze rozumiem, że efekt bladości na zdjęciach wyniknął z percepcji mojego wzroku w tym środowisku w jakim je obrabiałem? Czy powinienem zamontować sobie nad biurkiem philips graphica i zrezygnować z zapalania lampki halogenowej? Jakiej mocy powinienem użyć – Gdzieś czytałem że potrzebne 4 szt 18W ale to był inny monitor.
Poziom jasności ekranu i pomieszczenia wolałbym zachować jak najciemniejszy jest możliwy, ale jak się nie da też będzie ok. Czy do ustawienia Brightnes posłużyć się „testem na białą kartkę” aby ustawić właściwą wartość?
http://www.optyczne.pl/7711-news-EIZO_ColorEdge_CG318-4K.html#komentarz
O, zaczyna się :)
http://www.optyczne.pl/7711-news-EIZO_ColorEdge_CG318-4K.html#komentarz
O, zaczyna się :)Fajny. Chciałbym zwrócić na kolejny postęp (poza rozdzielczością), a mianowicie kontrast 1500:1 w IPS . Jeszcze tylko brakuje mniejszych i tańszych monitorów z większą gęstością niż 120 ppi .
Jeszcze tylko brakuje mniejszych i tańszych monitorów z większą gęstością niż 120 ppi .
Jest NEC EA244UHD ;)
Jest NEC EA244UHD ;)Za słaby kontrast jak na moje wymagania.
Pewnie wsadzę kij w mrowisko, wymieniam monitor na 24" i wybieram pomiędzy Nec PA242W a Eizo CX241 który brać,wiem że za eizo przemawia 5 letnia gwarancja i oprogramowanie do kalibracji w cenie, ale nec jest aktualnie kilka stówek tańszy.
Pewnie wsadzę kij w mrowisko, wymieniam monitor na 24" i wybieram pomiędzy Nec PA242W a Eizo CX241 który brać,wiem że za eizo przemawia 5 letnia gwarancja i oprogramowanie do kalibracji w cenie, ale nec jest aktualnie kilka stówek tańszy.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=1737
Widziałem ten temat, ale nie ma tam porównania do PA242
Widziałem ten temat, ale nie ma tam porównania do PA242
Bo nie ma za bardzo do czego porównywać. CX241 w stosunku do PA242W:
1. Matryca PLS z ćwerćfalówką, praktycznie nie srebrząca, z ładną czernią, kontra zwykły IPS, dokładnie ten sam jaki można spotkać w DELL U2413 i Apple Thunderbolt Display. Porównanie matrycy z ćwierćfalówką, co prawda na przykładzie starszego modelu, do normalnego IPS-a było na filmie w linku. Różnica jest dramatyczna.
2. Pełna, łatwa w użyciu sprzętowa kalibracja, kontra pseudo kalibracja Multiprofilerem, kombinowanie z kapryśnym oprogramowaniem od monitorów medycznych albo ściąganiem softu z USA. W ostatnim przypadku koszt monitorów się zrówna.
3. 5 letnia gwarancja, kontra 3 letnia z możliwością płatnego wydłużenia. W połączeniu z kosztem z pkt 2 NEC wychodzi drożej od EIZO.
4. Satynowo-matowa matryca kontra satynowa niemal błyszcząca.
5. Możliwa rozszerzona gwarancja w dwóch wariantach na wady pikseli, kontra brak.
6. Korekta widma podświetlenia w funkcji jasności na poziomie dopasowania zasilacza do charakterystyki diod i luminoforu plus uzupełnienie sterowania 2D w procesorze, kontra korekta tylko poprawkami w algorytmie procesora obrazowego.
7. Czujnik autokalibracyjny, kontra brak.
8. Autorski projekt i wykonanie elektroniki, kontra wykorzystanie ogólnodostępnych rozwiązań.
Reasumując, kiedy NECe były tańsze od EIZO o ok 1-1,5 tys w klasie profesjonalnej, były wartą uwagi alternatywą przy okrojonym budżecie. Niestety NEC podniósł jakiś czas temu mocno ceny, sztuczka nobilitacji przez cenę. Opłacalność zakupu spadła do praktycznie zerowej bo monitory nie są lepsze a kosztują podobnie.
Film z link jest kręcony pod kątem, pod jakim nigdy nie pracuje się z monitorem. Praktycznie w cenie PA jest obecnie dostępny model SpectraView 242, który ma załączone oprogramowanie, nie trzeba nic ściągać z US. Satynowa matryca daje klarowniejszy obraz i jest mniej podatna na flary niż matryca satynowo-matowa.
Oprogramowanie NEC Multiprofiler kalibruje monitor skuteczniej niż wiele dostępnych na rynku pseudokalibratorów. EIZO bez dodatkowej inwestycji w dobrej klasy sensor nie pozwala wykorzystać potencjału monitora.
Proszę*wykazać wyższość "korekty widma podświetlenia jasności na poziomie dopasowania zasilacza do charakterystyki diod i luminoforu" nad korektą przeprowadzaną przez sensor RGB sprzężony z układem SpectraView Engine i sterowaniem 2D, oczywiście z wynikami w postaci wartości kolorymetrycznych
Proszę wykazać wyższość czujnika autokorekcyjnego nad układem sensora RGB sprzężonego ze SpectraView Engine z wynikami w postaci wartości kolorymetrycznych.
Film z link jest kręcony pod kątem, pod jakim nigdy nie pracuje się z monitorem.
Wystarczy różnica kąta między prostą prostopadłą do ekranu a okiem a okiem i narożnikiem. Widać.
Praktycznie w cenie PA jest obecnie dostępny model SpectraView 242, który ma załączone oprogramowanie, nie trzeba nic ściągać z US.
Które to oprogramowanie ma znacznie mniejsze możliwości niż ColorNavigator. Sam SV to jest dokładnie to samo co PA, tylko przebierany i z lepszą gwarancją.
Satynowa matryca daje klarowniejszy obraz i jest mniej podatna na flary niż matryca satynowo-matowa.
I przy okazji wszystko się w niej odbija. Wyważenie mat-błysk jest trudne. Osobiście lubię błyszczące, ale w monitorach i tv do użytku domowo-ogólnego. Profesjonalne lepiej jak są bardziej matowe, ale też nie za bardzo.
Oprogramowanie NEC Multiprofiler kalibruje monitor
Zacznijmy od tego, że "kalibracja" polega na załadowaniu ustawień obliczonych w fabryce. O ile przy nowym i na razie się to sprawdza, to w czasie starzenia się monitora nie będzie już tak pięknie.
Proszę*wykazać wyższość "korekty widma podświetlenia jasności na poziomie dopasowania zasilacza do charakterystyki diod i luminoforu" nad korektą przeprowadzaną przez sensor RGB sprzężony z układem SpectraView Engine i sterowaniem 2D, oczywiście z wynikami w postaci wartości kolorymetrycznych
Podświetlenie podwójnymi diodami z czerwonym luminoforem jest problematyczne i z tego powodu w EIZO korekta jest potrójna. Na pierwszej linii frontu jest zgranie pracy zasilacza lamp z charakterystykami świecenia diod i luminoforu a na drugiej jest ciągła korekta 2D diodami i 3D matrycą na bazie odczytów z czujników za matrycą. Czujników jest więcej niż jeden. Chodzi o dryft temperaturowy czujnika RGB. Odczyt jest na bieżąco kompensowany czujnikiem temperatury i całkujacym czujnikiem jasności.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/CX241czujniki1-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/EIZO_CX241/CX241-czujniki-1.jpg)
W NEC nie ma pierwszego etapu w ogóle. Drugi jest, co do trzeciego nie wiem. Aby wiarygodnie wykazać różnicę w działaniu ww mechanizmów trzeba mieć przyrząd, którego nie mam. Jak się kiedyś dorobię, wykażę, bo nie ma takiej możliwości, aby znacząca różnica w zastosowanych mechanizmach technicznych, była bez wpływu na kulturę pracy całego układu i efekty na ekranie. Analogiczne ideowo mechanizmy, mieliśmy okazję obserwować przy podświetleniu EIZO EV i NEC EA. Zagadnienie o niebo prostsze bo dotyczące tylko jasności a różnicę widać nawet gołym okiem, nie trzeba mierzyć. Oczywiście pomiary wykazują druzgocącą przewagę rozwiązań bardziej przemyślanych.
Bardzo mi się nie podoba pyszałkowata otoczka korekty 2D w NEC-ach, z rysunkami i chwaleniem się jaki to ósmy cud świata firma wymyśliła:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/78824041/Przechwytywanie.PNG)
Tak po prawdzie, to jest po prostu ratowanie się przez niestabilnym widmem tańszego podświetlenia. Cała kampania deprecjonowania G-Br z CX240, czyli rozwiązania bardziej stabilnego i ogólnie lepszego, nieładnie wygląda. Kiedy EIZO prawdopodobnie z powodów ekonomicznych i marketingowych, sięgnęło po matrycę podświetloną GBr, tak samo jak w PA242W, zrobiono to poprawnie od początku do końca, ale jak widać potraktowano to jako rzecz zrozumiałą samo przez się, bez niepotrzebnego chwalenia się. Ot, poprawnie zrobione podświetlenie i korekta wad wrodzonych. Żebym nie zauważył nietypowych przebiegów napięcia zasilania lamp to nawet bym nie wiedział, że konstrukcja jest inna niż w pozostałych. W materiałach EIZO nie ma śladu. Jak widać firma nie uznała za stosowne robić szum wokół rozwiązania które jest techniczną oczywistością.
Proszę wykazać wyższość czujnika autokorekcyjnego nad układem sensora RGB sprzężonego ze SpectraView Engine z wynikami w postaci wartości kolorymetrycznych.
I znów podobna różnica. EIZO ma podobnie jak NEC, czujnik z tyłu matrycy i dodatkowy z przodu. Przewaga jest oczywista. Patrzy na ekran z tej samej strony co użytkownik i pozwala na wychwycenie degradacji samej struktury ciekłokrystalicznej, zmian fizykochemicznych w materiałach warstw wyświetlacza. Tylny natomiast w obu monitoruje kondycję lamp. Pod względem "oczujnikowania" i zaawansowania mechanizmów kontrolnych, CX i CG jest dużo bardziej skomplikowany od PA.
PS. Zauważyłem od pewnego czasu nasilenie używania terminu "SpectraView Engine". Biorąc pod uwagę znak towarowy NECa, SpectraView, sugeruje nie do końca prawdziwy obraz rzeczywistości, mający na celu oczywiście równanie do procesorów obrazu produkcji EIZO, którymi się oczywiście EIZO chwali wszędzie wokół. W odróżnieniu jednak, ów "SpectraView Engine" nie jest rozwiązaniem NEC. To dość popularny procesor obrazu produkowany przez firmy trzecie i możliwy do znalezienia nawet w konsolach do grania.
A jak wypada CS240 w porównaniu do PA242W ??
A jak wypada CS240 w porównaniu do PA242W ??
W założeniach konstrukcyjnych jest podobny. W zasadzie CS240 można by traktować jako konkurenta PA242W, z tym że w CS240 jest kalibracja ColorNavigatorem w komplecie. Sensoryka podobna, czyli prawie nie ma, matryca podobna, podświetlenie GBr sterowane 2D, szeroki gamut, zwykły IPS.
PS. Edytowałem posta. Wyczytałem CX240 zamiast CS240...
Postuluję, aby zszedł Pan na ziemię, zaprzestał tworzenia teorii spiskowych i kreowania rzeczywistości alternatywnej, bo cytowane przez Pana materiały określane mianem "kampanii deprecjonowania CX" pochodzą z wewnętrznych materiałów NEC DS dla techników i w ogóle nie powinny być upubliczniane, a wypłynęły wyłącznie dlatego, że rozpowszechniał Pan nieprawdziwe informacje nt. produktów NEC DS.
Fakty są takie, że tworzy Pan karkołomne elaboraty nt. prądów błądzących, magicznych zasilaczy i piękna obwodów drukowanych, tymczasem nie ma w tym krztyny merytorycznej informacji jakie realne korzyści wynikają z całej tej cudowności, bądź na ile partyzanckie druciarstwo NECa w praktyce ustępuje wizualnie jakością całej tej misternej, dżapańskiech technologii kosmicznej. Przedstawia Pan stek frazesów, aluzji, mętnych teorii oraz ogólników jako prawdy objawione, utrzymując przy tym że "Przewaga jest oczywista", podczas gdy oczywista absolutnie nie jest, w swych manipulacjach sprytnie wykorzystując fakt, że podane przez Pana dezinformacje cholernie trudno zweryfikować bez wściekle drogiej aparatury laboratoryjnej i sporych nakładów pracy. Każdy kij ma jednak dwa końce, dlatego niech Pan spróbuje wykazać, że wszystkie te bajery realnie przekładają się na korzyść, z wynikami w postaci danych kolorymetrycznych.
Dopóki zaś Pańska argumentacja nie ma grama oparcia w rzetelnych i miarodajnych danych, proszę łaskawie powstrzymać się od przedstawiania jej w kategoriach "oczywistości", bo nie ma w niej absolutnie nic oczywistego.
Tak się składa, że mam wykształcenie ściśle techniczne i druty mnie interesują, a jak widzę pięknie zaprojektowany obwód drukowany, to dostaję ślinotoku. Myślę, że z konfrontacji nas obu nie wyjdzie nigdy idealne porozumienie, bo mnie dziura przeszkadza nawet jak jej nie widać. A, że dziury są, to jestem w stanie wykazać i nie raz wykazałem na mva. I tak się powstrzymuję, żeby nie pokazać wszystkiego co wiem. Nic nie poradzę, jeśli NEC DS nie podoba się ujawnianie niektórych faktów. EIZO czasem też się nie podoba, tyle że rzadko ma się czego wstydzić.
Aleś się najeżył Marcinie, a prawda objawiona jest jak pokazuje praktyka inna dla każdego i wiąże się ściśle z zaufaniem płynącym z własnych doświadczeń.
PS. Co nie zmienia faktu, że Tom potrafi pobujać w obłokach. :)
Tak się*składa, że z wykształcenia jestem nieukiem i interesują mnie wino, kobiety i śpiew - skoro już jednak rozmawiamy o monitorach do zastosowań*o krytycznym znaczeniu barwy, to proponuję trzymać się barwy jako meritum dyskusji.
EIZO niech się lepiej postara, bo nie podoba mi się, jak mój S2231W "bandinguje" po dotknięciu przez zmniejszanie poszczególnych składowych RGB. Zachowanie jak monitora za 500zł. Równomierność też nie jest super (powinna być elektroniczna kompensacja w tym modelu, bo jakoś w NEC 1990SX coś takiego wcisnęli ... w końcu za coś się płaci te 3x tyle co za przysłowiowego LG).
Jako klient dosyć mam wysokich cen, za niewiele lepszy produkt od EIZO. NEC też świety nie jest, ale fak jest taki, że jakoś łatwiej było mi się tam doszukać w tańszych modelach DUE/DUC niż od EIZO.
Szukam nowego monitora, i teraz ani NEC ani EIZO nie mają NIC ... NIC sensownego w sensownej cenie!
Hola, hola.... Odpowiednikiem NEC 1990SX był EIZO L795, nie seria S. I stabilizację miał.
Hola, hola.... Odpowiednikiem NEC 1990SX był EIZO L795, nie S-cośtam. I stabilizację miał.Hola Hola ... NEC 1990 SX był do kupienia nowy za chyba niecałe 1500zł ... i nie przypominam sobie w tamtych czasach L795 więc mnie nie podnoś ciśnienia nawet :)
Chyba używany...Nowy ze sklepu ... pamiętam te czasy. Cena przez pewien okres była BARDZO niska. Niższa niż EIZO S 19" :] ... a EIZO S na PVA 19" to g.. no miał (brak kompensacji i pewnie ostry banding po dotknięciu RGB)
Hola, hola ... chcesz pogadać? chcesz? chcesz? :)
Jestem ciekaw, czy gdybym kupił EV2455 to bym go nie zjechał z błotem. Różni "sie" to od "eLGie" ? Tzn. jest 10 bit korekcja gamma i liczenie wszystko tak by nie było bandingu przy regulacji R,G,B ?
Nie będę się kłócił, nie pamiętam dokładnie. Ale super tani na pewno nie był. Mógł być w podobnej cenie do EIZO S19**, to logiczne.
Nie będę się kłócił, nie pamiętam dokładnie. Ale super tani na pewno nie był. Mógł być w podobnej cenie do EIZO S19**, to logiczne.
Ja pamiętam, że za ~1500zł był w regularnej sprzedaży (przez pewien okres cena bardzo spadła) ... później był droższy przed zniknięciem z rynku.
Różni "sie" to od "eLGie" ? Tzn. jest 10 bit korekcja gamma i liczenie wszystko tak by nie było bandingu przy regulacji R,G,B ?
Aby uniknąć bandingu musi być min. +4 bity więcej precyzji sterowania niż sygnał - czyli w przypadku 8-o bitowego musi być min. 12 bitowy LUT. Przy 10-cio bitowym 1DLUT nie ma cudów - kalibracja wprowadza banding.
1990SX był na bebechach serii graficznej i miał 12-o bitowy LUT oraz kompensację równomierności podświetlenia, więc w EIZO nic SX/CS nie ma startu do tego monitorka.
A jak tam wygląda u Neców sprawa srebrzenia IPS ? Nadal kupa w czerniach, czy już wymyślili filtry ?
A jak tam wygląda u Neców sprawa srebrzenia IPS ? Nadal kupa w czerniach, czy już wymyślili filtry ?
OCF jest na razie w PA322UHD, kolejne powinny wejść w przyszłym roku.
1990SX był na bebechach serii graficznej i miał 12-o bitowy LUT oraz kompensację równomierności podświetlenia, więc w EIZO nic SX/CS nie ma startu do tego monitorka... ale EIZO SX przecież miał kompensację ... i kilkunasto bitowy LUT ... jeśli mnie RAM nie myli ;)
ps. ciekaw jestem co Dell UP2414Q oferuje w praktyce ... niby jest sprzętowo kalibrowalny (programowalny LUT posiada) ...
http://www1.la.dell.com/ag/en/corp/peripherals/dell-up2414q/pd.aspx?refid=dell-up2414q&s=corp
...miało być nic poniżej ;)
Dell dlaczegoś nie ogarnia tematu kompensacji i efekty ma mizerne.
... niby jest sprzętowo kalibrowalny
Żaden DELL nie jest sprzętowo kalibrowany. Dołączany soft grzebie w menu monitora i nic poza tym.
Żaden DELL nie jest ...
Zgoda, a kiedy zaistnieje CG318 i czy wart jest grzechu?
Na wiosnę. Będzie to nowy flagowy model i na dodatek pełne 4K nie UHD jak u konkurencji, więc myślę sobie o nim i ledwo trafiam palcami w klawisze z podniecenia. ;)
że tak zapytam ile jest teraz wart NEC P221W orientuje się ktoś może ?
Też jestem ciekawy bo muszę go sprzedać :)
Tyle ile ktoś chce za niego dać.
Tyle ile ktoś chce za niego dać.
Zależy z jakiej serii. Jeśli nie ma zafarbów w narożnikach to 300-600 zł jest do wyjęcia.
Aha, miałem okazję pomacać słabszy 4K w postaci EV3237: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=1962 Całkiem ciekawy monitor. Oferuje znacznie więcej, niż można by się spodziewać po serii EV.
A wiesz już cosik więcej na temat 318-tki?
Zależy z jakiej serii. Jeśli nie ma zafarbów w narożnikach to 300-600 zł jest do wyjęcia.
mój egzemplarz akurat jest od Ciebie
ktoś chętny ? ;)
Oferuje znacznie więcej, niż można by się spodziewać po serii EV.Gamut ma wąski (?), banding przy regulacji R/G/B (?) i oczywiście brak DUE/DUC (?) - jak wszędzie jest "tak" to nie oferuje nic ponad klasę EV.
Gamut ma wąski (?), banding przy regulacji R/G/B (?) i oczywiście brak DUE/DUC (?) - jak wszędzie jest "tak" to nie oferuje nic ponad klasę EV.
Wszystkie cechy obrazu ma bardzo blisko serii CS, a więc lepiej niż EV. Proszę rzucić okiem na opis, tam wszystko napisane.
Wszystkie cechy obrazu ma bardzo blisko serii CS, a więc lepiej niż EV. Proszę rzucić okiem na opis, tam wszystko napisane.Dzięki! Mam jeszcze małe pytanie, czy jest tam określony gamut wzgl. AdobeRGB w procentach? (możliwe, że nie zauważyłem) Dałbyś radę ewentualnie kiedyś napisać ile to jest procent?
Dałbyś radę ewentualnie kiedyś napisać ile to jest procent?
Oczywiście. Objętość gamutu EV3237 to 89% AdobeRGB i 129% sRGB.
Sorry, ale 129% brzmi jak cukier w cukrze w "Poszukiwany, ...". :)
Szaleństwo w czystej postaci.
Sorry, ale 129% brzmi jak cukier w cukrze w "Poszukiwany, ...". :)
Szaleństwo w czystej postaci.
Dlaczego? Sprzęcior ma gamut wyraźnie większy niż sRGB. Formalnie to monitor szerokogamutowy i to tak całkiem na serio, bo cała bryła sRGB mieści się w przestrzeni monitora. Inna sprawa, że nie lubię tych procentowych niby wskaźników (*), ale skoro ludzkość chce...
(*) - Procenty stanowią tylko o stosunku objętości ale nic nie mówią o pokryciu.
(*) - Procenty stanowią tylko o stosunku objętości ale nic nie mówią o pokryciu.Masz na myśli to, że monitor może mieć 130% gamutu sRGB, a pokrywać go tylko w np. 95% ?
Masz na myśli to, że monitor może mieć 130% gamutu sRGB, a pokrywać go tylko w np. 95% ?
O, to jest dopiero zajefajne. :D
Potrzebuję monitor nie męczący wzroku, generalnie, dobry do pracy z tekstem, rozmiar 22", 16:10 z dobrym podświetlaniem i dość tani. Najchętniej kupiłbym EV2455, tylko mniejszy. Ktoś ma jakiś pomysł, propozycję?
Najchętniej kupiłbym EV2455, tylko mniejszy.
EV2450?
22" już nie ma. Ten rozmiar umarł.
Dla tego właśnie spytałem się tu na forum - samemu nie znalazłem zupełnie nic ciekawego, a niestety, wymagania odnośnie miejsca są dość sztywne. Musi być mniejszy niż EV2436W i w szerokości i wysokości, ze względu na to, że monitor będzie dość blisko osoby na nim pracującej.
A jak wygląda pod interesującymi mnie względami EV2216W ? Wiem, że to TN i mniejsza rozdzielczość, ale przynajmniej rozmiar jest w miarę ok.
...
Wiem, że to TN i mniejsza rozdzielczość, ale przynajmniej rozmiar jest w miarę ok.
A do czego toto ma służyć, że może być i TN?
Potrzebuję monitor nie męczący wzroku, generalnie, dobry do pracy z tekstem
j.w. :)
Jak skończy się na jakimś małym marketowym, to i tak będzie TN.
Jak skończy się na jakimś małym marketowym, to i tak będzie TN.
Biurwa nie musi cieszyć się super osiągami, więc praktycznie każdy ekran będzie dobry.
Jak skończy się na jakimś małym marketowym, to i tak będzie TN.Za ~500zł spokojnie kupisz coś na xVA/IPS 21,5" 1920x1080 z marek marketowych i znajdzie się model nie męczący z pewnością. Wolałbym już coś takiego, od EIZO na TN.
Za ~500zł spokojnie kupisz coś na xVA/IPS 21,5" 1920x1080 z marek marketowych i znajdzie się model nie męczący z pewnością. Wolałbym już coś takiego, od EIZO na TN.
Biurwy nie potrzebują IPS-ów czy VA, tylko przede wszystkim dobrego, równomiernego podświetlenia, które to firma Eizo gwarantuje.
Panele TN do zastosowań tekstowych nadają się doskonale.
Biurwy nie potrzebują IPS-ów czy VA, tylko przede wszystkim dobrego, równomiernego podświetlenia, które to firma Eizo gwarantuje.Mam EIZO S2231W, więc wiem, że to co piszesz to GXXXX prawda :) Gwarancja równomierności, to dopiero od modelu z DUE/DUC.
U nas w pracy widzę, jakie problemy generuje TN (dziwne zażółcenie na skanach, znikające szare czcionki na szarym tle), więc znowu GXXXX prawda, że biurwy nie potrzebują czegoś lepszego od TN.
Reasumując, GXXXX prawda, że "Panele TN do zastosowań tekstowych nadają się doskonale." ... bo widzę, że jest wręcz przeciwnie.
Widzę, że masz GXXXXX nastrój, więc tymczasem opuszczę to miejsce. :D
Quality988
25-12-2014, 13:18
Witam, nie chce zakladac nowego tematu wiec napisze tutaj. Chce sobie kupic nowy komputer z monitorem lecz na monitor moge przeznaczyc max 700 zl czy w tej cenie znajde cos w miare miare sensownego czy moze wstrzymac sie az bede mogl sobie pozwolic na najtansze eizo ?
NEC EA224WMi jest minumalnie droższy
Quality988
25-12-2014, 13:38
Czornyj dzieki za propozycje. Taka cena tez jest dobra
Quality988
30-12-2014, 08:09
Jeszcze mam pytanie o ten monitor http://www.x-kom.pl/p/216843-monitor-lcd-led-27-samsung-s27d590cs-curved-czarny.html
co o nim myślicie ?
ciekawy do gier filmu będzie do pokazywania fot w internecie też.znajomy robi foldery przyrodnicze gazetki do marketu na samsungu starym i nie narzeka
Quality988
30-12-2014, 11:34
Bylem w sklepie dowiadywac sie o Eizo ev2436w i eizo fs2434 i sprzedawca mi powiedzial zebym tez zastanowil sie nad tym monitorem samsunga. Jego argumenty to to ze jest nowszy i podobno lepiej wykonany tzn. ma nowsze czesc (lepsze?). Ciekaw jestem waszej opini czy faktycznie jest on tak dobry jak ww eizo
staszekkam
30-12-2014, 11:38
Meble Bodzio są nowsze i mają nowsze części niż oryginalne meble kolonialne
Quality988
30-12-2014, 11:45
Bardzo dziekuje staszekkam za odpowiedz
Jeszcze mam pytanie o ten monitor http://www.x-kom.pl/p/216843-monitor-lcd-led-27-samsung-s27d590cs-curved-czarny.html
co o nim myślicie ?
Niesamowity, zakrzywiony ekran, który zapewnia niezwykle wciągające wrażenia
Czujesz ten powiew absurdu?
Inteligentnie wykrywa on zmiany rodzaju wyświetlanego obrazu, wzmacniając kolory
Czy jeszcze nie?
Jeszcze mam pytanie o ten monitor http://www.x-kom.pl/p/216843-monitor...ed-czarny.html
co o nim myślicie ?
Bylem w sklepie dowiadywac sie o Eizo ev2436w i eizo fs2434 i sprzedawca mi powiedzial zebym tez zastanowil sie nad tym monitorem samsunga. Jego argumenty to to ze jest nowszy i podobno lepiej wykonany tzn. ma nowsze czesc (lepsze?). Ciekaw jestem waszej opini czy faktycznie jest on tak dobry jak ww eizo
Serio?
To dwa zupełnie inne monitory, służące do zupełnie innych zastosowań. Jeden służy do szeroko rozumianej rozrywki - gry, filmy, drugi do pracy. W kontekście pracy z obrazem, ten samsung raczej nie będzie zbyt mocną konkurencją.
Bylem w sklepie dowiadywac sie o Eizo ev2436w i eizo fs2434 i sprzedawca mi powiedzial zebym tez zastanowil sie nad tym monitorem samsunga. Jego argumenty to to ze jest nowszy i podobno lepiej wykonany tzn. ma nowsze czesc (lepsze?). Ciekaw jestem waszej opini czy faktycznie jest on tak dobry jak ww eizoPrzekaż sprzedawcy, że lepiej mu szedł handel na stoisku z burakami. ... a rozdzielczość 1920x1080, jaką ma wg. opisu ten szajsung, to śmiech na sali, przy 27" monitorze.
Meble Bodzio są nowsze i mają nowsze części niż oryginalne meble kolonialneSwoją drogą, meble "Bodzio" to tandeta i szajs typowo chiński . Dla porównania popularne BlackRedWhite to co najmniej klasa wyżej (a to przecież nie jest jakaś ekskluzywna firma).
bo to są meble na każdą kieszeń
bo to są meble na każdą kieszeń
A bez eufemizmów? :D
eeee mówię jako były pracownik
Pozwole sobie wrocic do watku #585 i paru wczesniejszych i pozniejszych, ad plazmy. OK, kumam ta technologie i wlasciwie, to czern plazmy powinna byc lepsza, ale... Patrzac tak na telewizor wylaczony i jego czarna ramke, dochodze do wniosku, ze ta czern jednak nie jest az taka czarna... TV-PANASONIC. Owszem, podczas patrzenia "oszukuje"nas mozg, lecz jednak na temat glebokiej czerni mozna by miec watliwosci. Przeciez zaden ekran podczas nawet "zerowego" podswietlenia, nie bedzie czarniejszy, niz on sam jest, hmmm....
PS
Z mojego plazmowego jestem jak na razie zadowolony!
Nie bardzo wiem do czego przypiąć te nagłe wynurzenia na temat ekranów plazmowych, ale zapewniam, że ta technologia wcale, ale to wcale, nie jest do zastosowań telewizyjnych najlepsza.
Już ekrany lcd w technologii VA z podświetleniem full led i wygaszaniem strefowym, dorównują plazmom pod względem poziomu czerni, wszak gdy nie ma światła z ledów, to matryca lcd jest tak samo czarna, jak wygaszone piksele w matrycy plazmowej. :)
Nawet w teście szachownicy, telewizory lcd wykonane we wspomnianej technologii niewiele odstają od Kuro.
A już o oledach, to szkoda i gadać, bo to grabarze wszystkich innych matryc.
Już ekrany lcd w technologii VA z podświetleniem full led i wygaszaniem strefowym, dorównują plazmom pod względem poziomu czerni
Pozwolę sobie CAŁKOWICIE się nie zgodzić. LCD zawsze świeci czernią, nie ma takiej możliwości, aby nie świecił. Plazma natomiast jak ma nie świecić to nie świeci. Zasada działania jest odwrotna. Plazma ma czerń tym głębszą, im ciemniej w pokoju, LCD odwrotnie. Wygaszanie strefowe można sobie włożyć w buty, bowiem praktycznie 100% TV na rynku jest podświetlana krawędziowo. Żaden, podkreślam, żaden LCD, z dowolnej półki cenowej nie jest w stanie dać obrazu porównywalnego ze średnią plazmą. Lepsze natomiast, dosłownie masakrują każdy inny ekran, łącznie z krzywymi OLEDami i wypluwają przeżute zwłoki. ;)
O ekranach VA w ogóle nie ma sensu się wypowiadać. AUO nie opanowało technologii i chyba nie uważa za opłacalne to robić. Można przed nimi dostać kolorowego oczopląsu i napadów epilepsji. Ale "Kowalski", kiedy widzi coś takiego, jest zachwycony. I o to chodzi...
Mówisz o wartościach zmierzonych, czy o swoim widzimisię?
Mnie nie chodzi o krawędziaki i chyba dosyć jasno się wyraziłem (!).
Poza tym, co byś tam nie powymyślał, to ekrany plazmowe umarły raz na zawsze i to nie bez powodu.
Mówisz o wartościach zmierzonych, czy o swoim widzimisię?
A jak Pan myśli?
Mnie nie chodzi o krawędziakivi chyba dosyć jasno się wyraziłem (!).
Nie ma już innych, poza paroma high-endowymi po 16 tys. Jakiś czas temu, kiedy LCD były coraz bardziej krytykowane, wynaleziono takie cóś i wydawało się, że ma szansę na upowszechnienie. Po zakończeniu produkcji plazm przestało to być potrzebne, z prostego powodu - zniknęła konkurencja. Wygaszanie obszarowe, zastąpiono polaryzatorem wycinającym światło odgórne przy matrycach podświetlanych po krawędzi, przez do czerń się poprawiła, a przy okazji tańsze i lżejsze.
Poza tym, co byś tam nie powymyślał, to ekrany plazmowe umarły raz na zawsze i to nie bez powodu.
Oczywiście, że nie bez powodu. Powodem są jak zawsze pieniądze. Nie pierwszy raz tańsze wypiera lepsze.
No właśnie przypuszczam, że bajesz Waćpan, bo dostępu do wspomnianych technologii masz raczej ZERO, koncentrując się na sprzęcie monitorowym.
Do technologii podświetlania full led powraca się i jeszcze o niej usłyszysz, jako że z elcedekami jeszcze korporacje nie skończyły i w sumie dobrze, bo siedzi w nich potencjał, do tej pory średnio wykorzystany.
Plazmy zdechły z dwóch powodów, malej szczegółowości obrazu i zbyt dużego apetytu na EE.
Szczególnie ten pierwszy powód ma znaczenie w obliczu mody na podyższoną rozdzielczość.
... ale po co ja tu wypisuję, skoro kolega Tom01 ma przeogromny patent na szczególną mądrość i wie lepiej niż rynek i producenci, że rezygnacja z plazmy to niepowetowana strata. :)
No właśnie przypuszczam
I znów pozwolę sobie CAŁKOWICIE się nie zgodzić. No, może nie całkiem całkowicie. Argument o rozdzielczości jest prawdziwy, choć ma znaczenie w przypadku ekranów > 65". Poniżej, kompletnie nie widać różnicy czy to jest FHD czy UHD. Pomijając drobny detal, że nawet materiałów 1080p jak na lekarstwo, nie mówiąc o UHD.
I znów pozwolę sobie CAŁKOWICIE się nie zgodzić. No, może nie całkiem całkowicie. Argument o rozdzielczości jest prawdziwy, choć ma znaczenie w przypadku ekranów > 65". Poniżej, kompletnie nie widać różnicy czy to jest FHD czy UHD. Pomijając drobny detal, że nawet materiałów 1080p jak na lekarstwo, nie mówiąc o UHD.
To czy się ze mną zgodzisz, czy też nie, tak naprawdę nie ma absolutnie większego znaczenia, jako że telewizorów, szczególnie w polskich warunkach, nie ustawia się w olbrzymich salonach o powierzchni powyżej 40 m kw., tylko zazwyczaj są to pomieszczenia ok.20 m kw. i trzeba by było mieć poważną wadę wzroku, by nie widzieć w takiej przestrzeni plazmowego mydła. :)
i trzeba by było mieć poważną wadę wzroku, by nie widzieć w takiej przestrzeni plazmowego mydła. :)
O kurde, coś uderza Pan w niefajne tony. To ja może przekornie zapytam, jaką rozdzielczość ma np 50" calowy LCD FHD a jaką 50" plazma FHD? No i jaka jest zdolność rozdzielcza ludzkiego oka w konfrontacji do ekranu z poprzedniego zdania oglądanego np z 3 metrów.
Jak mnie to bawi, kiedy używasz formy "Pan", gdy rozmowa przybiera klimat nie po Twojej myśli, tyle że to dziecinada, z której czas wyrosnąć. :D
Odpowiem jednak na Twoje pytanie, otóż wielokrotnie zdarzało mi się siedzieć z nosem w ekranie, choćby przy przeglądaniu fotek czy filmików z wakacji u rodziny, czy znajomych i niestety na plazmach można się porzygać od jakości.
Zresztą u siebie również przeglądam na wielkoformatowcu, ale nie jest to plazma. ;)
Jak dla mnie to EOT, bo rozmowa stała się nieprzyjemnie niemerytoryczna.
Nigdy w życiu nie mówiłem do Pana per "ty". Jak już wielokrotnie pisałem, mierzi mnie amerykanizowanie języka. TY, mówię wyłącznie do znajomych i dzieci.
Plazma ma minimalną wielkość piksela większą niż LCD, to prawda. Właśnie dlatego nie ma 40" plazm UHD a LCD są. Nie ma to jednak kompletnie żadnego znaczenia w telewizorze poniżej 65". Do tego rozmiaru, rozdzielczości i wielkości pikseli są identyczne, więc mówienie o mydle o plazmie jest nieprawdą. Myślę, że Panu po prostu podoba się sztuczny, przeostrzony obraz, o jaki łatwo na LCD. Sprowadzanie własnego gustu do poziomu krytyki rozwiązania bardziej naturalnego, jest niepoważnie nieobiektywne. Na forum było już wiele dyskusji LCD kontra plazma i jedynie Ci, którzy nigdy jej nie mieli w domu, obstają twardo przy jakości LCD. Ale to przecież też jest nieobiektywne. No, ale zawsze można trafić na kogoś, kto nawet jeśli widział, obraz mu się nie spodobał. Ja nikogo takiego do tej pory nie spotkałem, ale jak to mówią, nigdy nie mów nigdy, oraz z gustami się nie dyskutuje. Tyle, że gusta też nie są merytoryczną wymianą argumentów.
Na deser skoncentrowane fakty na temat zalet i wad LCD i plazm jako TV w domu:
http://mva.pl/viewtopic.php?f=17&t=1022
Z tekstu powyżej:
" Bardzo szybko migocze, z częstotliwościami 200-600Hz."
Jest plazma, która ma faktycznie więcej, niż 60 hz? Nie mówię tu o sztucznym tworzeniu klatek.
Częstotliwość "pracy" pikseli a odświeżanie obrazu to dwie różne rzeczy.
misio-jedi
07-01-2015, 10:24
Jak już wielokrotnie pisałem, mierzi mnie amerykanizowanie języka. TY, mówię wyłącznie do znajomych i dzieci.
Kolego, przyjmowanie obcych tradycji to stara polska tradycja.
Kiedyś "co Francuz wymyślił to Polak polubił", teraz co Amerykanin wymyśli to Polak polubi - tak było u nas zawsze a tradycję należy szanować, czyż nie ? :D
Poza tym "panowanie" wszystkim (gdy przyjęło się że jesteśmy tu na ty) jest równie niestosowne jak wejście w garniturze na plażę dla nudystów.
A co do plazmy Tom ma rację - jest wyraźnie lepsza od LDC (pomimo licznych wad). Zadecydowała kasa, ale też wysokie zużycie energii które wzrosłoby do absurdalnego poziomu przy spodziewanym dalszym zwiększaniu przekątnej.
Kolego, przyjmowanie obcych tradycji to stara polska tradycja.
Kiedyś "co Francuz wymyślił to Polak polubił", teraz co Amerykanin wymyśli to Polak polubi - tak było u nas zawsze a tradycję należy szanować, czyż nie ? :D
Właśnie nie. Wcale nie było tak u nas zawsze, a w tak absurdalnej skali jak dziś, nie było nigdy.
Plazmy to temat dość martwy - technologia stanowczo za droga i za mało praktyczna, szczególnie przy tym jak dobre są ekrany LCD dziś. Z drugiej strony, to wcale nie znaczy, że ten temat, w jakiejś wariacji nie powróci, wraz z rozwojem techniki.
Właśnie nie. Wcale nie było tak u nas zawsze, a w tak absurdalnej skali jak dziś, nie było nigdy.
Niestety, zgadzam się. Właśnie skończyłem rozmowę z jakimś człowiekiem zainteresowanym monitorem "gamingowym". Nie dość, że zapożyczenie, to jeszcze w polskim przymiotniku. Ble...
Plazmy to temat dość martwy - technologia stanowczo za droga i za mało praktyczna, szczególnie przy tym jak dobre są ekrany LCD dziś.
Nie. Nie ma tak dobrych ekranów LCD w kontekście TV i prawdopodobnie nigdy nie będzie. Wynika z zasady działania jednego i drugiego. OLED też nie rokuje, choć jest potencjalnie lepszy niż LCD. W LCD osiągnięto na razie poziom satysfakcjonujący większość klientów, ale do jakości obrazu plazmy nie te progi.
Nie. Nie ma tak dobrych ekranów LCD w kontekście TV i prawdopodobnie nigdy nie będzie. Wynika z zasady działania jednego i drugiego. OLED też nie rokuje, choć jest potencjalnie lepszy niż LCD. W LCD osiągnięto na razie poziom satysfakcjonujący większość klientów, ale do jakości obrazu plazmy nie te progi.
Nie chodzi mi o to, że LCD są tak samo dobre jak plazma, chodzi mi o to, że różnica jest sporo mniejsza niż kiedyś i patrząc przez pryzmat naszych możliwości poznawczych jest wiele sytuacji kiedy ta różnica nie ma znaczenia.
Co nie znaczy, że wypieranie dobrych technologii przez tanie technologie nie jest powszechne i nie jest zjawiskiem niepokojącym. Podobnie ma się sprawa ze wszystkim od kultury i sztuki do sprzętu elektronicznego. Wciąż napędzany konsumpcjonizm oraz bardzo krótki czas życia produktu to chyba jedne z głównych przyczyn.
chodzi mi o to, że różnica jest sporo mniejsza niż kiedyś i patrząc przez pryzmat naszych możliwości poznawczych jest wiele sytuacji kiedy ta różnica nie ma znaczenia.
Tak, tu się zgodzę. Kiedyś różnicę widać było z kilometra. Teraz, w typowym oświetleniu sklepowym trzeba się przypatrzeć. W knajpie, czy w dzień w kuchni, oglądając "ZUS dla Ciebie", nie widać przewagi plazm. W salonie jednak, w kameralnym, wieczornym oświetleniu, różnica jest bardzo duża i moim zdaniem jej wyeliminowanie jest technicznie niemożliwe. Jestem świeżo po teście kilku topowych modeli Panasonica serii AX, zachwalanych jako plazma-killery i sorry, o naiwności ludzka, to tekst dla mało rozgarniętych klientów marketów. Nawet w porównaniu do plazm sprzed 5-7 lat nie ma w ogóle tak zwanego startu a ostatnie wypusty z serii 60, wdeptują te wydumki w podłogę.
Rafał_Sz
07-01-2015, 12:17
To dlaczego nie robiło się / nie robi monitów plazmowych? Nie sądzę, żeby technologia była problemem, to tylko kwestia wielkości plamki.
Plazma się nie nadaje na monitor.
Rafał_Sz
07-01-2015, 12:25
Naturalne kolory, świetna czerń. Dlaczego?
Pierwszą przyczyną jest wielkość piksela. Nie ma plazm mniejszych niż 37" przy rozdzielczości zaledwie 1920x1080. Na monitor jest to dużo za mało. Drugą jest specyfika sterowania komórką plazmową. Nie świeci stale, musi być odświeżana z dużą częstotliwością. Przy niemal zerowym czasie reakcji jest ryzyko migotania, jeśli nie bezpośredniego to interferencyjnego. W LCD pomimo również sterowania przebiegiem zmiennym, molekuły są nieruchawe i przy przekroczeniu pewnej częstotliwości "stoją" w miejscu. Powyższa cecha w plazmie TV jest zaletą ale wadą w monitorze. W LCD TV jest z kolei odwrotnie, wadą w TV, ale zaletą w monitorze. Trzecia przyczyna to duże skoki poboru mocy przy gwałtownych zmianach jasności. W TV nie ma znaczenia, ale otwarcie okna na komputerze skutkowałoby skokową zmianą jasności. W monitorze to niedopuszczalne.
Tom01, chyba jesteś jednym z niewielu uczestników tego forum, którzy tak uwielbiają pływać w mętnej wodzie, licząc na niewiedzę adwersarzy.
Niemniej, ani to poważne, ani nie doda Ci splendoru, tym bardziej że goebbelsowskie metody powtarzania po wielokroć tych samych kłamstw w wielu miejscach, nie sprawią, że nagle staną się one prawdą objawioną.
Zresztą dokładnie tę samą metodę stosujesz ma swoim forum (mva).
A fakty są mniej więcej takie, że zmierzony poziom czerni na dość słabym telewizorze Sony KDL-40W905A, to średnio 0,023 cd/m2 https://www.avforums.com/styles/avf/editorial/products/ff9841f03c990546f296259d6f0173b2_434.jpg , a to tylko zwykły VA Triluminos w dodatku podświetlany krawędziowo.
Test szachownicy dla telewizorów full led, wyprodukowanych przez Toshibę dał wynik dla czerni ok. 0,009 cd/m2 !
To dobry według Ciebie wynik, jak na LCD, czy może jakiś grecki dramat? :D
Ważąc plusy i minusy obydwu technologii, plazmie należy się pogrzeb i to bez salutu.
Zresztą, chyba nie sądzisz, że korporacje zrezygnowałyby choćby z jednego dolara, gdyby w panelach plazmowych tkwił jakikolwiek potencjał.
Tak więc według Ciebie producenci to matoły, klienci pewnie również i tylko Tom01 jest posiadaczem prawdy objawionej.
Żałosne.
zerni ok. 0,009 cd/m2 !
Tia.... a świstak... Proste pytanie: Czym zmierzone i pod jakim kątem?
Tak więc według Ciebie producenci to matoły, klienci pewnie również i tylko Tom01 jest posiadaczem prawdy objawionej.
Żałosne.
Producenci umieją doskonale liczyć. Ot i przyczyna...
Tia.... a świstak... Proste pytanie: Czym zmierzone i pod jakim kątem?
Nie ja mierzyłem, ani w mojej obecności, to pomiary dokonane przez angielski hdtv i mam je tak trochę nieoficjalnie, niemniej tak to wygląda przy zadnim podświetleniu matrycy VA i kontroli wszystkich ledów.
Nie ja mierzyłem, ani w mojej obecności, to pomiary dokonane przez angielski hdtv i mam je tak trochę nieoficjalnie, niemniej tak to wygląda przy zadnim podświetleniu matrycy VA i kontroli wszystkich ledów.
A ja jednak mierzyłem i nie bez powodu mówię o świstaku. LCD nigdy w życiu nie będzie miał lepszej czerni od plazmy z prostego powodu, że LCD świeci, nawet wygaszany strefowo, a plazma nie. Po drugie, zasadniczy wpływ na wygląd ma kąt. Pomiary są robione prostopadle do ekranu. Pod kątem, czyli tak jak się normalnie ogląda, w LCD mocno rośnie świecenie, w plazmie nie. W matrycach VA robi się wręcz fioletowo-różowy dramat i tylko dodatkowa polaryzacja ratuje honor. Rozumiem, że można ulegać hurra-optymistycznym nowinkom, ale na litość, umiaru trochę...
Rafał_Sz
07-01-2015, 15:42
że LCD świeci, nawet wygaszany strefowo, a plazma nie.
Gdyby to napisał mały Jasio, to bym się nie zdziwił. Ale, że Ty jako ekspert od wyświetlaczy piszesz, że czerń w plazmie nie ma poświaty, to już można jedynie wsadzić między bajki. Plazma po właczeniu i po wyświetleniu jasnego obrazu zawsze ce****e się pewną bezwładnością luminoforu. Im lepszy ekran i filtry, tym ta bezwładność jest mniejsza. Ale ZAWSZE jest.
Twój problem polega na tym, że ugrzązłeś gdzieś na jakichś peryferiach i nie przyjmujesz do wiadomości technologicznego postępu.
Mierzyłeś, tylko co, to do czego masz dostęp, czy najnowszy sprzęt: Toshiby, Philipsa, czy Sony?
A tu jest ostatnimi czasy okrutna galopka, bo trzeba wycisnąć z LCD co tylko można, bo w kolejce już dyszy na plecach OLED.
O matrycach IPS w ogóle nie wspominam, jako że one faktycznie świecą niczym żarówki i do zastosowań telewizyjnych kompletnie się nie nadają, natomiast VA, podświetlane pełnoekranowo ledami i z kontrolą tychże w pełnym zakresie, dają takie wyniki jak podałem.
Plazma po właczeniu i po wyświetleniu jasnego obrazu zawsze ce****e się pewną bezwładnością luminoforu. Im lepszy ekran i filtry, tym ta bezwładność jest mniejsza. Ale ZAWSZE jest.
Ale jak już luminofor zgaśnie to zgaśnie i kropka. ZERO nitów.
Twój problem polega na tym, że ugrzązłeś gdzieś na jakichś peryferiach i nie przyjmujesz do wiadomości technologicznego postępu.
(...)
A tu jest ostatnimi czasy okrutna galopka, bo trzeba wycisnąć z LCD co tylko można, bo w kolejce już dyszy na plecach OLED.
Moja praca polega na tym, aby być na czasie. Znam praktycznie wszystkie warte uwagi rozwiązania związane z obrazem. Nie zauważyłem żadnej pogoni za jakością LCD. Największe zmiany opisałem wcześniej. Przy czym, powtórzę po raz kolejny, nie ma możliwości obejść ograniczeń techniki ani technologii. LCD ma cechy które stoją w sprzeczności z potrzebami w TV. Widzi to każdy kto ma jakiekolwiek pojęcie o obrazie. Bez urazy. Problem tylko w tym, że miliony włożone w reklamę robią robotę i z miesiąca na miesiąc będzie przybywało ludzi urzeczonych nowościami LCD/OLED a na plazmę będą patrzeć jak Pan. Czasem tylko, kiedy u kogoś rzucą okiem na porządny obraz, obudzi się wątpliwość czy to co mówią w TV to prawda.
marekawo
07-01-2015, 16:21
Niedawno kupiłem telewizor LCD celem zamiany trzy letniej plazmy,a jednak plazma została w pokoju.Pozdrawiam
...
Moja praca polega na tym, aby być na czasie. Znam praktycznie wszystkie warte uwagi rozwiązania związane z obrazem. Nie zauważyłem żadnej pogoni za jakością LCD. Największe zmiany opisałem wcześniej. Przy czym, powtórzę po raz kolejny, nie ma możliwości obejść ograniczeń techniki ani technologii. LCD ma cechy które stoją w sprzeczności z potrzebami w TV. Widzi to każdy kto ma jakiekolwiek pojęcie o obrazie. Bez urazy. Problem tylko w tym, że miliony włożone w reklamę robią robotę i z miesiąca na miesiąc będzie przybywało ludzi urzeczonych nowościami LCD/OLED a na plazmę będą patrzeć jak Pan. Czasem tylko, kiedy u kogoś rzucą okiem na porządny obraz, obudzi się wątpliwość czy to co mówią w TV to prawda.
Tom, jesteś przypadkiem niereformowalnym, a w dodatku kompletnie pozbawionym pokory.
Kreujesz się na guru i niektórzy nawet dają się na to nabrać, dobrze że nie wszyscy, bo byłaby zwyczajna katastrofa.
LED gdy zgaśnie, również jest czarno jak w szatańskiej rzyci, więc nie powiadaj byle czego, bo trafisz do anegdot.
LED gdy zgaśnie, również jest czarno jak w szatańskiej rzyci, więc nie powiadaj byle czego, bo trafisz do anegdot.
Baju, baju... Nie ma takiej możliwości. Za LCD zawsze świeci lampa. Nawet przy strefowym wygaszaniu, bo przenosi sie po dyfuzorze. Pomijając detal, o którym mówiłem, że strefowego wygaszania nie ma w 99,99% telewizorów. Nie pojmuję jak można negować tak banalny fakt.
Baju, baju... Nie ma takiej możliwości. Za LCD zawsze świeci lampa. Nawet przy strefowym wygaszaniu, bo przenosi sie po dyfuzorze. Pomijając detal, o którym mówiłem, że strefowego wygaszania nie ma w 99,99% telewizorów. Nie pojmuję jak można negować tak banalny fakt.
Faktycznie jesteś lata świetlne za ... (i tu powstrzymam się od rzeczownika, by nie być posądzonym o rasizm), widać bowiem gołym okiem że nawet nie widziałeś najnowszych konstrukcji.
widać bowiem gołym okiem że nawet nie widziałeś najnowszych konstrukcji.
Wydaje mi się, że nie ma po co udowadniać, że jednego z najnowszych AX-ów zdjąłem ze stołu przedwczoraj. Taka dyskusja nie ma sensu.
...
Taka dyskusja nie ma sensu.
I ja tak uważam.
Ale jak już luminofor zgaśnie to zgaśnie i kropka. ZERO nitów.
Ale nie gaśnie, co widać w pomiarach, szczególnie wyraźnie starszych plazm, gdzie kontrast był ~4000:1. Najbliżej absolutnego wygaszenia jest OLED/LED (LED ... ten prawdziwy z SONY CrystalLED, nie mylić z LCD)
Natomiast LCD z podświetleniem strefowym, potrafi być czarniejsze niż plazma (też są na to pomiary), ale i tak nie jest to takie doskonałe rozwiązanie (efekt halo itp.)
Ale nie gaśnie, co widać w pomiarach, szczególnie wyraźnie starszych plazm, gdzie kontrast był ~4000:1. Najbliżej absolutnego wygaszenia jest OLED/LED (LED ... ten prawdziwy z SONY CrystalLED, nie mylić z LCD)
Nie gaśnie jak źle ustawiona. Poprawnie musi gasnąć. Łaski nie robi. Ostatnie odkrycia archeologiczne z wczesnego paleocenu, dowodzą, że pierwsze plazmy miały właściwość stałego wzbudzenia początkowego. Późniejsze modele nie.
Nie gaśnie jak źle ustawiona. Poprawnie musi gasnąć. Łaski nie robi. Ostatnie odkrycia archeologiczne z wczesnego paleocenu, dowodzą, że pierwsze plazmy miały właściwość stałego wzbudzenia początkowego. Późniejsze modele nie.To dla czego te "późniejsze modele" miały skończony/mierzalny kontrast? Gdyby było jak piszesz, to kontrast byłby nieskończony, bo sprzęt pomiarowy mierzyłby zero cd ... a tak nie jest.
To dla czego te "późniejsze modele" miały skończony/mierzalny kontrast? Gdyby było jak piszesz, to kontrast byłby nieskończony, bo sprzęt pomiarowy mierzyłby zero cd ... a tak nie jest.
Oczywiście jest nieskończony, ale przyrządy pomiarowe mają niezerowy poziom szumu własnego.
Oczywiście jest nieskończony, ale przyrządy pomiarowe mają niezerowy poziom szumu własnego.Dla czego więc te same przyrządy wskazują "zero" na czarnym wyświetlanym przez OLED?
Dla czego więc te same przyrządy wskazują "zero" na czarnym wyświetlanym przez OLED?
Nie wskazują. Chyba że ktoś, z jakiegoś powodu, bardzo chce.
Od dziś, może mi się Pan nie kłaniać. :)
Od dziś, może mi się Pan nie kłaniać. :)
:P
MARS CooL
09-01-2015, 11:54
Odrywając was od "który TV lepszy?" ;) chciałbym zapytać o monitor. Do pracy biurowej cad/excel używam teraz EA274WMi jako podstawowy monitor poszukuje czegoś niekoniecznie nowego do tabel, pdf, fot z pomiarów, maili. Budżet ok 200zł max 400. Na allegro widziałem monitory 21' np EIZO 1920x1200 w cenie ok 400zł. CZy to jest coś warte?
A kto to może wiedzieć? Nie wiemy nawet o jakim modelu mowa. Poza tym, monitor sprzedawany za mniej niż 10% wartości nowego raczej nie jest w dobrej kondycji.
MARS CooL
09-01-2015, 12:00
np. taki http://allegro.pl/monitor-eizo-l997-okazja-bez-wad-matrycy-fv-gw-i4892088676.html
np. taki http://allegro.pl/monitor-eizo-l997-okazja-bez-wad-matrycy-fv-gw-i4892088676.html
To jest bardzo stary monitor. Bez sprawdzenia nie brałbym w ciemno. Prawdopodobieństwo ekstremalnego zużycia jest niema stuprocentowe. O ile w ogóle działa.
A jak to rozumieć: "MONITORY SPRZEDAWANE BEZ STOPY/PODSTAWKI." ?
A jak to rozumieć: "MONITORY SPRZEDAWANE BEZ STOPY/PODSTAWKI." ?
Najpewniej dosłownie.
Sprzęt z ścian reklamowych, punktów informacyjnych, infokiosków i innego rodzaju ekspozycji gdzie na 150% świeciły non stop na maksimum jaskrawości. Zostały wymienione na nowe. Zgadnijcie dlaczego.
MARS CooL
09-01-2015, 14:48
to co polecacie ? - zależy mi na dużej rozdzielczości i żeby to nie była TN. Kupowaliśmy używane 19 EIZO (IPS) za 90-180zł do dodatkowego oprogramowania na wszystkie obrabiarki w fabryce i były 100x lepsze niż oryginalne monitory TN które przyjechały razem z cnc.
Jesteś z Krakowa, przejedź się do Amso na Czarnowiejską. Handlują sprzętem poleasingowym, więc często mają szrot, ale czasem można wyrwać dobry sprzęt za niezłą kasę. Mają sporo towaru więc jest w czym wybierać, poza tym lepiej zobaczyć na własne oczy jak świeci monitor niż słuchać diagnozy nt. jakości obrazu od osób, które nie widziały sprzętu na oczy ;)
Gdybyś zawodowo się zajmował grafiką i potrzebował głównego monitora to bym nie polecał takiego rozwiązania, ale jako dodatkowy sprzęt warto spróbować.
MARS CooL
09-01-2015, 15:53
Dzięki za info. Teraz mieszkam poza Krakowem ale będę w przyszłym tygodniu to podjadę i pooglądam. Monitor do zdjęć bede kupował za jakiś miesiąc max półtora więc wola wydać więcej na jeden profi niż rozdzielać kasę miedzy dwoma.
P.S. Co do TV to zdecydowanie wole ogladać plazme (mam 2x LCD i 1x plazmę panasa) . Bez testów, marketingowego bełkotu na oko plazma zdecydowanie lepiej radzi sobie z sygnałem z TV, satelity. Na pierwszy rzut oka obraz z dobergo LCD wydaje się wspaniały ale na dłuższą metę jest męczący i w zależności od kanału trzeba trochę więcej grzebać w ustawieniach. U mnie LCD to zapasowe TV ale na stałe mam podłączone konsole. Mam w domu ciemno więc nie wiem jakby to się sprawdziło w jasnym pomieszczeniu.
Na plazmie korzystniej wypadają kanały w rozdzielczościach SD, stąd różnice.
Odrywając was od "który TV lepszy?" ;) chciałbym zapytać o monitor. Do pracy biurowej cad/excel używam teraz EA274WMi jako podstawowy monitor poszukuje czegoś niekoniecznie nowego do tabel, pdf, fot z pomiarów, maili. Budżet ok 200zł max 400. Na allegro widziałem monitory 21' np EIZO 1920x1200 w cenie ok 400zł. CZy to jest coś warte?W pracy kupiliśmy jakieś LG na IPS 21,5" 1920x1080 ... monitory robią pozytywne wrażenie (nie ma jakiegoś mega srebrzenia, są dosyć równomierne, nie ma zabarwień mory na zielony/czerwony, całkiem wysoki kontrast/czarna czerń ;), cena jakoś 450zł, podłączenie po HDMI lub d-Sub, gamma nawet nie jest w kosmosie na rzeźniku co mnie pozytywnie zaskoczyło). Nie pamietam modelu, mogę odpisać w poniedziałek, ale to chyba to: http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/9410340#
http://www.lg.com/pl/monitory/lg-22MP55HQ
MARS CooL
10-01-2015, 12:12
dzięki za info. Jak nie znajdę coś używanego 1920x1200 (rysunki w pdf) to pomyślę o nim.
Na plaźmie raczej wszystkie kanały wyglądają lepiej (naturalniej), ale fakt LCD też da się oglądać i pierwsze wrażenie wydaje sie być znacznie lepsze od plazmy. Niuanse wychodzą im więcej ogląda, a najwięcej w zaciszu wieczoru/nocy. NIestety to już pewnie ostatnia plazma jaką będę miał (zostało jeszcze 3 lata gwarancji) wiec następny będzie LCD lub oled. Jeszcze jedno pytanie czy nie macie wrażenia ze telewizory 4k nie za bardzo nadają się do telewizji? Oglądam ostatnio u znajomego przez wieczór w jakimś topowym Samsungu i to co się dzieje na kanałach to lekko mnie rozczarowało. TV miał podłączony do N więc niby sygnał ok.
To, co wyczyniają ostatnio producenci sprzętu 4k, to zwyczajna wolna amerykanka, dlatego nie należy się spieszyć z zakupem tego sprzętu.
Standardy nie są jeszcze ustalone w pełni, więc nawet uruchomienie kodeka H-265 (hevc), stanowi w niektórych telewizorach nie lada zagwozdkę.
Zresztą, na dziś nie ma nawet jak w pełni przetestować tego sprzętu.
Sprzęt UHD radzi sobie nie najlepiej z niskimi rozdzielczościami.
Sprzęt UHD radzi sobie nie najlepiej z niskimi rozdzielczościami.
A co to ma za związek? Nie "Sprzęt UHD radzi sobie nie najlepiej z niskimi rozdzielczościami", tylko "Sprzęt LCD radzi sobie nie najlepiej z niskimi rozdzielczościami" jest to prawda odwieczna i jednocześnie jest to dokładnie to samo co w przypadku HD i SD. Nomen omen, to samo dotyczy OLED, więc przyszłość dobrej jakości telewizorów jest nieciekawa. Kto się w porę obejrzał i kupił coś z ostatnich plazm, ma spokój na parę lat. Reszta jest skazana na super-hiper-bomba-łał dziadostwo w pięknym opakowaniu.
Po prostu, nie chce mi się z Tobą gadać.
Po prostu, nie chce mi się z Tobą gadać.
Co Ty wiesz o telewizorach...
Ty stara dupa jesteś...
:twisted:
PS. Sorry za "Ty", ale skoro zaczęliśmy gadać cytatami... :)
KadryZpodróży
10-01-2015, 22:00
To i ja na szybko się wtrącę. Od lat mam w domu plazmę Pioneer 5090 i nic z obecnych tv mnie nie przekonuje do zmiany "na lepsze"...
Carlos_lo
10-01-2015, 22:40
to ja mam pytanie czy jest sens kalibrowac plazme;) ? i ew jak (na co zwrocic uwage), tzn mam kalibrator, i zastanawiam sie nad sensem skoro sygnal leci z hotbirda, operator nc+, i na kazdym kanale program wyglada praktycznie inaczej
to ja mam pytanie czy jest sens kalibrowac plazme;) ?
Telewizor można co najwyżej wyregulować i z powodzeniem zrobisz to bez specjalistycznego sprzętu. ;)
MARS CooL
10-01-2015, 23:00
LCD napewno ale plazmę to nie wiem mnie pasuje z automatu na każdym kanale. MOze dlatego że przez pewien czas miałem podłączonego dreamboxa w plaźmie i lcd jednocześnie. Czy to FH czy SD lcd ma jeszcze sporo do zrobienia.
Oczywista nieprawda, ale biorę to na karb Twojego niewyrobienia technicznego i kierowania się gustami.
A o gustach dyskutować nie warto.
to ja mam pytanie czy jest sens kalibrowac plazme;) ? i ew jak (na co zwrocic uwage), tzn mam kalibrator, i zastanawiam sie nad sensem skoro sygnal leci z hotbirda, operator nc+, i na kazdym kanale program wyglada praktycznie inaczej
Jeśli TV ma możliwość ustawienia w kilku punktach krzywej jasności gammę, odcięcie to można się pobawić. Fabrycznie plazmy Panasonica świecą całkiem po bożemu, ale da się uzyskać lepszą liniowość. Lepsze modele mają możliwość korekty przy 10 progach poziomu sygnału Tyle że to....
Telewizor można co najwyżej wyregulować i z powodzeniem zrobisz to bez specjalistycznego sprzętu. ;)
... oczywista nieprawda. Naocznie nie da się rozkminić czy gamma np w punkcie jasności kanału 20% jest ok i jak ustawić wzmocnienie.
...
... oczywista nieprawda. Naocznie nie da się rozkminić czy gamma np w punkcie jasności kanału 20% jest ok i jak ustawić wzmocnienie.
Ja potrafię, widać mam coś z cyborga.
Tak sobie myślę, że i Ty powinieneś potrafić ustawić tak niedoskonałe regulacyjnie urządzenie jak telewizor. ;)
MARS CooL
10-01-2015, 23:29
Johanan jeśli do mnie to :) masz rację nie będę rozprawiał o gustach a tylko o spostrzeżeniach bo sprzęty stały najpierw obok siebie a potem 10m od siebie i puszczałem ten sam sygnał. Trochę się nachodziłem ;) bo nie wiedziałem co zostawić w salonie a co ma iść do gabinetu jako zapas (niestety żona okupuje TV i musiałem kupić backup). Dzisiaj zawiozłem lcd do drugiego mieszkania bo przeszkadzał po zamontowaniu projektora. Odnosi się tylko do sygnału TV, bo do innych zastosowań plazma nie koniecznie jest najlepsza. Dla tych samych wrażeń kupiłem fuji choć niektórzy twierdzą że nexy lepsze ;) ale wiesz z gustami się nie dyskutuje :)
A którego konkretnie elcedeka ustawiłeś obok plazmy (producent, model), bo to widzisz LCD, to ani marka, ani model telewizora? :D
U siebie mam codziennie możliwość porównań telewizora z matrycą plazmową i telewizora Sony KDL-55W905A i różnice oczywiście są, ale absolutnie można te urządzenia porównywać.
MARS CooL
11-01-2015, 00:04
Sonówka 50" z tego roku z górnej półki ale dokładny symbol mogę sprawdzić dopiero w piątek. Jaką masz plazmę do porównania?
Sonówka 50" z tego roku z górnej półki ale dokładny symbol mogę sprawdzić dopiero w piątek. Jaką masz plazmę do porównania?
Panasonic TX-P55VT60E.
A co do tegorocznych Sony z "B" na końcu, to niestety sporo im brakuje, sprawdzałem.
Tylko KDL-55W829B, można brać pod uwagę, ale i tak jest za linią z 2013 roku.
Wszystko schodzi na psy.
MARS CooL
11-01-2015, 00:22
Mam panasa półkę niżej - 50. Miałem brać tego VT ale akurat 50 nie mieli a 55 nie wchodziła we wnękę. Rozumiem że nie miałeś możliwości wgrania prawidłowego softu do tego TV? Bo czerń jest trochę lepsza ale zepsuli parę innych rzeczy. Przy bezpośrednim porównaniu wcale mnie ten tv nie zachwycił mimo zapewnień.
Przy bezpośrednim porównaniu wcale mnie ten tv nie zachwycił mimo zapewnień.
A co konkretnie nie pasowało?
50-tka od 60-tki różni się polaryzatorem. Niewprawne oko może faktycznie doszukiwać się analogii wizualnej do LCD. Szczególnie przy agresywnym ustawieniu obrazu. Przy poprawnym, w kameralnym oświetleniu, VT60 nie ma żadnego porównania do Sony W905. To popularny model, dużo ich stoi w agencjach produkcyjnych, jako podgląd przy kartach BlackMagic.
MARS CooL
11-01-2015, 00:39
nie był klarowny w odbiorze, troche kolory, ostrość. Można to było naprawić nieoficjalnym w EU softem. Jednym słowem 50 mocno popsuli w imię lepszej czerni. 60 nie widziałem na oczy wiec się nie wypowiem czy tam było podobnie
Jak dla mnie różnice są niewielkie, i kompletnie niewarte kruszenia kopii.
Wiem, bo widzę je na co dzień.
I żaden guru uzurpator nie ma w tej kwestii nic do powiedzenia. :)
MARS CooL
11-01-2015, 01:01
Trochę tego nie rozumiem niby technologia LCD wg ciebie zdecydowanie bije plazmę a tylko jeden TV LCD można z nią porównać bo różnice są nie wielkie? :) prawda jest taka że w sumie mam gdzieś te wszystkie "niuanse" - ważniejsza dla mnie jest treść w TV a tej jak na lekarstwo o normalnej porze.
Trochę tego nie rozumiem niby technologia LCD wg ciebie zdecydowanie bije plazmę a tylko jeden TV LCD można z nią porównać bo różnice są nie wielkie? :) prawda jest taka że w sumie mam gdzieś te wszystkie "niuanse" - ważniejsza dla mnie jest treść w TV a tej jak na lekarstwo o normalnej porze.
Prawda jest jeszcze smutniejsza, jako że media, poza falszywym obrazem rzeczywistości, nie mają kompletnie nic do przekazania.
I włącza się w tę zabawę w kształtowanie nowego porządku świata nawet kinematografię i to już od dziesięcioleci.
Widzisz np. inny powód niż temat samograj, dlaczego tak nagradzany jest fatalnie zrobiony obraz "Ida"?
Mamy coraz to lepszy sprzęt telewizyjny i paradoksalnie coraz to mniej do oglądania na tymże sprzęcie.
Przeciętna intelektu spada w wielu społeczeństwach na łeb na szyję, gdy karmi się je obrzydliwą papką i kabaretami poniżej wszelkiego poziomu, dokąd zatem to wszystko zmierza, do poziomu z filmu " Idiokracja"?
Żałosne.
Wracając do tematu, każda z technologii trlewizyjnych i plazma i LCD, ma swoje wady i zalety, szczególnie gdy nafaszeruje się ją jak kaczkę na święta różnymi poprawiaczami obrazu, tyle że jest to sprzęt mało użyteczny.
... oczywista nieprawda. Naocznie nie da się rozkminić czy gamma np w punkcie jasności kanału 20% jest ok i jak ustawić wzmocnienie.Przecież na rzeźniku można zobaczyć w którym miejscu odcieni gamma bardziej odstaje od wzorca, a w którym mniej.
A co to ma za związek? Nie "Sprzęt UHD radzi sobie nie najlepiej z niskimi rozdzielczościami", tylko "Sprzęt LCD radzi sobie nie najlepiej z niskimi rozdzielczościami" jest to prawda odwieczna i jednocześnie jest to dokładnie to samo co w przypadku HD i SD. Nomen omen, to samo dotyczy OLED, więc przyszłość dobrej jakości telewizorów jest nieciekawa. Kto się w porę obejrzał i kupił coś z ostatnich plazm, ma spokój na parę lat. Reszta jest skazana na super-hiper-bomba-łał dziadostwo w pięknym opakowaniu.
Kiedyś porównywałem SONY EX720 z plazmą na sygnale SD, i nie widziałem by plazma była lepsza. Po prostu skaler w telewizorze/procesor obrazu musi być dobry (ew. zewnętrzny skaler, ale moim zdaniem lepiej mieć to w TV). Inna sprawa, że SD powinno już dawno odejść do lamusa i telewizja powinna być minimum w 1280x720p @50 FPS (przeplot w cyfrowej TV to ZUO, z tego powodu wolę 720p od 1080i ... a 576i@50 to już w ogóle nędza, bo to realnie 720x288 pikseli @50fps, a tak jest nadawane 90% kanałów w polskiej TV)
Sprzęt UHD radzi sobie nie najlepiej z niskimi rozdzielczościami.Moim zdaniem sprzęt UHD może sobie radzić zupełnie nie gorzej od sprzętu HD z niskimi rozdziałkami ... tylko skaler musi być dobry (siakiś a'la lanczos, czy coś).
Siedzę nad 3-cim egzemplarzem LG 22MP55 (cena jakoś 450zł, 21,5" IPS 1920x1080, HDMI) i jestem coraz bardziej zaskoczony. Dla czego? Po zmianie domyślnych ustawień monitor bardzo-dobrze przechodzi rzeźnika (równa gamma 2.2), przy zachowaniu idealnego gradientu (brak bandingu), przy bardzo dobrej równomierności (na oko ... lepszej niż EIZO S), w dodatku pod kątem nie pływa toto jak EIZO na PVA. ... i wszystkie 3 egzemplarze które przetestowałem są pod wzgl. wyświetlania praktycznie takie same (czyli wysoka powtarzalność). Niech lepiej EIZO coś zrobi ze swoimi monitorami (polepszy klasę średnią/niższą dodając obliczenia na 12bit LUT by nie było bandingu+doda DUE w standardzie, a TN niech zupełnie zlikwiduje) bo coraz mniejszy sens na nie spoglądać biorąc pod uwagę cenę vs. cenę i jakość wyświetlania "markietowego eLGie" . Ciekawe jak ten eLGie wypada pod wzgl. dE (tego już na oko nie sprawdzę)
cena jakoś 450zł, (...) przy zachowaniu idealnego gradientu (brak bandingu)
Sorry, ale takie rzeczy tylko w Erze. Monitory nawet za 2-3 tys nie potrafią wyświetlić całkowicie poprawnie klina w szarości. O ile mówimy o gradiencie matematycznie idealnym, nie narysowanym ditheringiem.
Sorry, ale takie rzeczy tylko w Erze. Monitory nawet za 2-3 tys nie potrafią wyświetlić całkowicie poprawnie klina w szarości. O ile mówimy o gradiencie matematycznie idealnym, nie narysowanym ditheringiem.Widzę, że wyświetla prawidłowo kolejne paski gradientu, bez zlewania (256 odcieni = 256 kolejnych pasków) i monitory za 2-3 tys. też to potrafią (przynajmniej, do czasu, jak w takim EIZO S za 2 tys zacznie się zmieniać temp. barwową, bo moim zdaniem za taką kasę powinien sobie z tym radzić również po zmianie temp. barwowej). Tak, że sorry, ale piszesz nieprawdę (bo chyba nie myślałeś, że monitor z 256 odcieni które dostaje z karty graficznej, zrobi sobie kolejne pośrednie i wyświetli np. 2048 odcieni bez ditheringu).
Widzę, że wyświetla prawidłowo kolejne paski gradientu, bez zlewania (256 odcieni = 256 kolejnych pasków) i monitory za 2-3 tys. też to potrafią (przynajmniej, do czasu, jak w takim EIZO S za 2 tys zacznie się zmieniać temp. barwową, bo moim zdaniem za taką kasę powinien sobie z tym radzić również po zmianie temp. barwowej). Tak, że sorry, ale piszesz nieprawdę (bo chyba nie myślałeś, że monitor z 256 odcieni które dostaje z karty graficznej, zrobi sobie kolejne pośrednie i wyświetli np. 2048 odcieni bez ditheringu).
Monitor z 256 odcieni z karty zrobi sobie np 246 odcieni albo 250 odcieni, ale innych niż 250 z oryginalnej palety (jasność). Nie ma takiej możliwości aby monitor poniżej ok 3 tys zł wyświetlił taki gradient poprawnie. Nie tylko EIZO, żaden inny też. Technicznie niemożliwe z co najmniej 2 przyczyn.
PS. Temperaturę barwową zmienianą na matrycy da się bez szkody dla liniowości uzyskać tylko na monitorach z 14-16 bitowym LUT. Ew łatwiej w monitorach podświetlanych GB-r i GBr ze sterowaniem 2D, EIZO od CS240 i NEC od PA242W wzwyż.
witam,
co myślicie o tym?
http://www.agito.pl/monitor-dell-24-led-u2412m-gwarancja-3-lata-premium-next-business-day-2492-478780.html?cid=54&attr=1-387640%2C963-110029
Foto w moim wykonaniu wygląda mocno amatorsko, więc nie chce inwestować w sprzęt. Co w takiej okolicy 1000zł wybrać? Czy to nie ma znaczenia co się wybierze przy takiej kwocie?
Stach2008
25-02-2015, 09:59
Ja tez własnie o nim myślę. Nie jest to profesjonalny monitor do obróbki zdjeć ale w tej kategorii cenowej nie ma nic lepszego. Mój braciszek używa i jest naprawdę super. Jest jeszcze wersja 27" (http://www.morele.net/monitor-dell-u2713h-567724/) z rozdzielczością 2560 x 1440 ale niestety dosyć drogi.
A czy ktoś z Was korzysta z monitora 27" z rozdzielczością 1920 x 1200 lub 1920 x 1080? Zastanawiam się czy to nie są za małe rozdzielczości do ekranu 27" a najchętniej właśnie taką wielkość bym chciał kupić.
Ja tez własnie o nim myślę. Nie jest to profesjonalny monitor do obróbki zdjeć ale w tej kategorii cenowej nie ma nic lepszego.
Jest i to dużo lepszego, np NEC EA234WMi.
A czy ktoś z Was korzysta z monitora 27" z rozdzielczością 1920 x 1200 lub 1920 x 1080? Zastanawiam się czy to nie są za małe rozdzielczości do ekranu 27" a najchętniej właśnie taką wielkość bym chciał kupić.
Zdecydowanie za mała rozdzielczość. Piksele wielkości łebków od zapałek.
Zdecydowanie za mała rozdzielczość. Piksele wielkości łebków od zapałek.
To wcale nie jest takie proste.
Jestem administratorem w firmie gdzie pracuje prawie 200 osób.
Na ogół kupujemy monitory 23-24 cale 1920x1080.
Dla 80-90% taka rozdzielczość jest ok.
Ale część osób wcale nie w tak podeszłym wieku ma problemy, bo dla nich czcionki są za małe.
Wtedy taki 27 calowy monitor z 1920x1080 może być optymalny
Oczywiście można powiększać czcionki w Windowsie, ale niektóre programy wtedy źle się wyświetlają.
Nie rozumiem też pędu producentów by dawać baaardzo duże rozdzielczości przy relatywnie niedużych ekranach.
Kto przeczyta tak drobne czcionki ??
To miałoby sens gdyby oprogramowanie umożliwiało w 100% dobrze działającą regulację wielkości czcionek.
Ale część osób wcale nie w tak podeszłym wieku ma problemy, bo dla nich czcionki są za małe.
Wtedy taki 27 calowy monitor z 1920x1080 może być optymalny
Oczywiście można powiększać czcionki w Windowsie, ale niektóre programy wtedy źle się wyświetlają.
Nie rozumiem też pędu producentów by dawać baaardzo duże rozdzielczości przy relatywnie niedużych ekranach.
Kto przeczyta tak drobne czcionki ??
To miałoby sens gdyby oprogramowanie umożliwiało w 100% dobrze działającą regulację wielkości czcionek.
Proszę zobaczyć ekrany współczesnych smartfonów wysokiej klasy. 2560x1440 na ekraniku 5,5". I wszystko jest idealnie ostre a litery odpowiednie. Albo ekrany laptopów typu Retina 3840px w poziomie na 15". Obraz żyleta. Rozdzielczość powinna być tak duża, że rozmiar piksela powinien leżeć poza zdolnością rozdzielczą ludzkiego oka. To jest jedyna właściwa droga i powoli technika idzie w tym kierunku. Związek wielkości literek z rozdzielczością monitora to zardzewiała kula u nogi pod nazwą Windows, choć na szczęście w 7 i 8 również powoli się to zmienia. Zastosowanie dużego monitora o małej rozdzielczości powoduje, że obraz jest katastrofalnie nieostry i to jest poważny problem, na pewno dobrze nie wpływający na kondycję wzroku.
Proszę zobaczyć ekrany współczesnych smartfonów wysokiej klasy. 2560x1440 na ekraniku 5,5". I wszystko jest idealnie ostre a litery odpowiednie. Albo ekrany laptopów typu Retina 3840px w poziomie na 15". Obraz żyleta. Rozdzielczość powinna być tak duża, że rozmiar piksela powinien leżeć poza zdolnością rozdzielczą ludzkiego oka. To jest jedyna właściwa droga i powoli technika idzie w tym kierunku. Związek wielkości literek z rozdzielczością monitora to zardzewiała kula u nogi pod nazwą Windows, choć na szczęście w 7 i 8 również powoli się to zmienia. Zastosowanie dużego monitora o małej rozdzielczości powoduje, że obraz jest katastrofalnie nieostry i to jest poważny problem, na pewno dobrze nie wpływający na kondycję wzroku.
Ale większość z nas kupuje monitor do Windows i musimy liczyć się z jego ograniczeniami.
Nie bardzo widzę sens monitora 24-28 cali o rozdzielczości 3840x2160 gdy chcemy używać go w tym systemie.
Na moje wyczucie używanie sprzętu,
który zmusza nas do wytężania wzroku nie jest korzystne dla nas na dłuższą metę.
Szczerze mówiąc wątpię by Microsoftowi udało się usunąć do końca ten problem
bo zawsze aplikacje pewnych firm będę "wariować" gdy zmienimy wielkość czcionki.
Stach2008
25-02-2015, 12:19
Tom dzięki za zwrócenie uwagi na tego NEC'a. Czy mógłbyś powiedzieć jeszcze czy różnice między nim (NEC) a typ dosyć powszechnym Dellem U2412M istnieją różnice które można zauważyć gołym okiem? Czy widziałeś oba monitory na żywo podczas pracy?
NEC jest troszkę droższy, mniejszy o 1" i ma mniejszy obszar roboczy.
Czy tego NEC mozna w jakimś stopniu skalibrować?