Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD
raptor88
01-09-2009, 13:25
Czyli taki SX to maks co idzie wyciągnąć z monitora nie kalibrowanego sprzętowo. Zapiąć profil fabryczny, ustawić jasność na odpowiednim poziomie i można pracować.
Oznacza, że linearyzacja fabryczna może być na tyle dokładna, że korekcja jest kosmetyczna.Czemu nie może ona być równie dokładna na monitorze 12 bit LUT bez 16 bit przetwarzania wewn.? - przecież linearyzacja fabryczna jest realizowana w LUT (?)
Czyli jak mam banding w swoim EIZO serii S (brak przetwarzania "kilkunasto-bitowego") jeśli dotknę składowych RGB to tak samo będzie w serii SX ?
ps. jak zmieniam gammę to jest wszystko OK - czyli wnioskuję że są 4 gotowe tabele, wybierane z menu, z wartościami o dokładności 10 bit linearyzujące dla gammy 1.8 ; 2.0 ; 2.2 ; 2.4 ... dzięki czemu na 8 bitowych obrazach pomimo korekcji nie ma bandingu
raptor88
01-09-2009, 13:54
No to jak będzie z tymi przejściami tonalnymi na SX a jak na CG po grzebaniu w składowych RGB? Tzn. na CG będzie ok bo modyfikujemy LUT monitora, ale w SX?
Jeśli jakakolwiek zmiana w menu powoduje skutki uboczne, to prawie żaden monitor bez sprzętowej kalibracji się nie nada do pracy. Chyba że fabrycznie jest ustawiony cacy, co jak wiemy rzadko ma miejsce. Z drugiej strony kolega @Czornyj pisał że SX2462 jest na tyle dobrze wyregulowany, że minimalne zmiany i można działać.
Jeszcze raz pytam ( nie bić :) ) czy 4 000 godzin to dużo dla domowego Eizo S/SX?
Czyli taki SX to maks co idzie wyciągnąć z monitora nie kalibrowanego sprzętowo. Zapiąć profil fabryczny, ustawić jasność na odpowiednim poziomie i można pracować.
Rozrzut fabryczny powoduje, że wypadałoby skorygować temperaturę barwową.
Czemu nie może ona być równie dokładna na monitorze 12 bit LUT bez 16 bit przetwarzania wewn.? - przecież linearyzacja fabryczna jest realizowana w LUT (?)
Problem jest w nieliniowej charakterystyce odpowiedzi molekuł ciekłych kryształów. Mówiąc po ludzku, reagują różnie, zależnie od odcienia. Najgorzej jest przy najmniejszych wymuszeniach, czyli najciemniejszych odcieniach. Dokładność ustalenia poziomu napięcia sterującego komórką, powoduje bezpośrednie przełożenie na ilość odcieni widocznych prawidłowo w cieniach. Na monitorach z 8 bitową kwantyzacją nie widać 10-30 początkowych odcieni, z 10-12 bitową 5-10 a w najlepszych monitorach widać wszystkie, lub co najwyżej brak 2-3. Oczywiście w rejonach konstrukcyjnego punktu czerni, bo czym gorzej, tym trzeba programowo ograniczać dynamikę, aby wyciąć zakres w cieniach gdzie monitor wyświetla co chce.
Czyli jak mam banding w swoim EIZO serii S (brak przetwarzania "kilkunasto-bitowego") jeśli dotknę składowych RGB to tak samo będzie w serii SX ?
Znacznie mniej.
Jeśli jakakolwiek zmiana w menu powoduje skutki uboczne, to prawie żaden monitor bez sprzętowej kalibracji się nie nada do pracy.
Dlatego wymyślono sprzętową kalibrację. LCD ma znacznie mniejsze możliwości regulacji niż kineskop, więc obcięcie palety to norma.
Jeszcze raz pytam ( nie bić :) ) czy 4 000 godzin to dużo dla domowego Eizo S/SX?
Zależy jak eksploatowany. Zdalnie nie da się nic powiedzieć, trzeba zmierzyć. Trzeba przyjąć, że okazji nie ma i teksty typu "Panie jak nówka, niebity, kobieta jeździła" można włożyć między bajki. Sprzedający ma zawsze jakiś powód, i najbezpieczniej jest dla kupującego jeśli go sam wyniucha, bo nie istnieje takie zjawisko jak szczerość handlarza używanym sprzętem.
Na monitorach z 8 bitową kwantyzacją nie widać 10-30 początkowych odcieni, z 10-12 bitową 5-10 a w najlepszych monitorach widać wszystkie, lub co najwyżej brak 2-3.
Na EIZO S2231W widać już od pierwszych odcieni na tym gradiencie:
http://img116.imageshack.us/img116/7582/gradient.png
ps. oczywiście wyświetlałem w aplikacji bez zarządzania kolorem ( windowsowy Paint ).
raptor88
01-09-2009, 20:45
No to tak po ludzku. Jak ruszę minimalnie wagi RGB, tak żeby mieć te optymalne ustawienie, to pojawi się banding (SX)?
A co do tych godzin, to nawet jakby był używany w średnich warunkach ( np. w jasnym pomieszczeniu gdzie trzeba by było mieć ustawioną wyższą jasność panelu ) to chyba po 4k godzin taki sprzęt jak Eizo powinien być dopiero dotarty? :)
No to tak po ludzku. Jak ruszę minimalnie wagi RGB, tak żeby mieć te optymalne ustawienie, to pojawi się banding (SX)?
A teraz największy dowcip - kiedy zmieniam R G B programowo w karcie graficznej ( ATI ) to anomalie nie występują (najlepiej widać kiedy odejmujemy składową zieloną ... przy OSD wyraźnie widać okresowe "bandingi" ... przy regulacji kartą tego nie ma.
raptor88
01-09-2009, 21:10
Tak czytam to wszystko i się zastanawiam i wniosek jest prawie taki, że bez CG to nic nie można zrobić. A bo S/SX nie ma kalibracji sprzętowej, grzebać RGB nie można bo się syf robić, do tego trzeba spektrofotometr żeby to okiełznać. Bosz, jaki człowiek był szczęśliwy, jak się nic o monitorach nie wiedziało i nie było wymagań. ;)
Trzeba kupić SX ( najbardziej wypośrodkowany ) lub coś na ten styl i zaprzestać tych testów, bo idzie zwariować. :)
PS.
8-bit na IPS.
Mikro banding idzie zauważyć ( szare, zielone plansze ) ale trzeba się bardzo postarać.
Najśmieszniejsze, że grzebanie kontrastem i składowymi RGB nie wpływa na pogorszenie/polepszenie gradientów. :-D
Gdybym dostał w łapy SX to bym go przetestował na podstawowe wady (wspomniane błędy przy ruszaniu RGB).
PS.
8-bit na IPS.
Najśmieszniejsze, że grzebanie kontrastem i składowymi RGB nie wpływa na pogorszenie/polepszenie gradientów. :-D
Wpływa tylko może tego nie widzisz ? Ja to widziałem na NEC WGX2PRO i wielu, wielu innych monitorach których nawet nie chce mi się wymieniać ;)
ps. po to kupowałem EIZO S by tego wreszcie nie mieć ... przy zmienie gammy faktycznie nie ma ... ale przy zmienie składowej RGB (temp. barw) jest
(...)Bosz, jaki człowiek był szczęśliwy, jak się nic o monitorach nie wiedziało i nie było wymagań. ;)
Szczęśliwy był, jak miał Praktikę LTL3 z Tessarem, Krokusa, trochę kuwet, koreksów i butelek oraz maskownicę... i trochę lat mniej.
Teraz mamy 2 opcje:
1. Siedzieć jeszcze rok-dwa, czytać pilnie forum i marnować kasę i oczy do skutku... lub do znudzenia.
2. Poprosić stosownego człowieka dobrej woli o skalibrowanie, oprofilowanie oraz kilka słów oświecenia w cztery oczy... i oczywiście sowicie go za to wynagrodzić :D
(Takie małe OT)
Witam,
mam dwa pytania:
1. Czy monitory Eizo SX2461W i SX2461WK to jedno i to samo? Jeżeli nie to czym się różnią
2. Czy gdybym miał okazję kupić używany monitor SX2461WK za ok. 3000zł, to byłby to dobry wybór dla ambitnego amatora w dziedzinie fotografii i jej obróbki?
Pozdrawiam,
FiIip
raptor88
01-09-2009, 22:02
Wpływa tylko może tego nie widzisz ? Ja to widziałem na NEC WGX2PRO i wielu, wielu innych monitorach których nawet nie chce mi się wymieniać ;)
ps. po to kupowałem EIZO S by tego wreszcie nie mieć ... przy zmienie gammy faktycznie nie ma ... ale przy zmienie składowej RGB (temp. barw) jest
Nie wpływa lub wpływa w tak mikro stopniu, że wychwycenie tego jest prawie niemożliwe. :mrgreen:
Ostatnio miałem okazję pogrzebać przy S2231 ( nie wiem @Kyle jaki Ty masz model z S serii ) i tam minimalne ruszenie kontrastu ( dla testu tykałem kontrast ) powodowało bardzo duże schodki. Przy RGB mniej, ale też się knociło. Ogólnie bardzo "delikatne" to Eizo było, takie niedotykalskie. :twisted: Ale samo działanie na tym monitorze to i tak była przyjemność.
I teraz takie pytanie, co kupić, żeby to się nie knociło? Tylko nie pisać mi, że CG bo się pochlastam. :-D
i teraz takie pytanie, co kupić, żeby to się nie knociło? Tylko nie pisać mi, że cg bo się pochlastam. :-d
HP LP2275w , HP LP2475w;-) serwis wymienia wszystko w 24h, nawet monitor z 1 martwym pikselem:)
Na EIZO S2231W widać już od pierwszych odcieni na tym gradiencie:
http://img116.imageshack.us/img116/7582/gradient.png.
S2231W przy naturalnym zakresie dynamiki nie jest do tego zdolny. Po pewnych regulacjach tak, ale nie powiedziane że są one poprawne.
Może. Zależy od stopnia tego "ruszenia". Generalnie nie jest to problem.
A co do tych godzin, to nawet jakby był używany w średnich warunkach ( np. w jasnym pomieszczeniu gdzie trzeba by było mieć ustawioną wyższą jasność panelu ) to chyba po 4k godzin taki sprzęt jak Eizo powinien być dopiero dotarty? :)
Jak powiedziałem. Trzeba zmierzyć. Widziałem 15 tysięczne w idealnym stanie jak i 5 tysięczne będące jedną nogą na tamtym świecie.
minimalne ruszenie kontrastu ( dla testu tykałem kontrast ) powodowało bardzo duże schodki. Przy RGB mniej, ale też się knociło. Ogólnie bardzo "delikatne" to Eizo było, takie niedotykalskie. :twisted:
"Kontrastu" nie wolno dotykać w ogóle! Tym bardziej, że jeśli taki regulator jest, wcale nie reguluje kontrastu, tylko obcina sterowanie. Nie tyle Eizo jest niedotykalskie, tylko bardzo ciężko uzyskać poprawną regulację. Uzyskanie liniowych 256 odcieni na każdy kanał RGB na LCD to wielka sztuka. Tak naprawdę, od strzału, potrafią to monitory kosztujące 8 tys zł i więcej. Dużo więcej.
HP LP2275w , HP LP2475w;-) serwis wymienia wszystko w 24h, nawet monitor z 1 martwym pikselem:)
Zdumiewasz mnie.
Nawet nie dzwoniłem do serwisu, bo czytałem stosowne kwity do monitorów i notebooków i niewielka liczba takich pixeli jest wg HP dopuszczalna. Podobnie jest u innych producentów. Ze znanych mi firm tylko LG wymienia na inny egzemplarz i to tylko w ciągu pierwszego miesiąca od zakupu.
Ale dziś zadzwonię i podzielę się z Wami odpowiedzią.
S2231W przy naturalnym zakresie dynamiki nie jest do tego zdolny. Po pewnych regulacjach tak, ale nie powiedziane że są one poprawne.
Może napiszę tak: kontrast natywny ( Kontrast - 50 , RGB po 100 - czyli ustawienie fabryczne, inne ustawienia typu HUE na domyślne) ... i widać zróżnicowanie od pierwszego odcienia. Gamma ustawiona na 2.2 ale z tego co pamiętam (wczoraj sprawdziłem tylko dla 2,2) zmiana gammy nic nie psuje w tej kwestii (więc przypuszczam że na prawdę operuje na 10 bit/kanał w kwestii gammy).
Nie wpływa lub wpływa w tak mikro stopniu, że wychwycenie tego jest prawie niemożliwe. :mrgreen:
Ostatnio miałem okazję pogrzebać przy S2231 ( nie wiem @Kyle jaki Ty masz model z S serii ) i tam minimalne ruszenie kontrastu ( dla testu tykałem kontrast ) powodowało bardzo duże schodki. Przy RGB mniej, ale też się knociło. Ogólnie bardzo "delikatne" to Eizo było, takie niedotykalskie. :twisted: Ale samo działanie na tym monitorze to i tak była przyjemność.
I teraz takie pytanie, co kupić, żeby to się nie knociło? Tylko nie pisać mi, że CG bo się pochlastam. :-D
Mam ten właśnie model i też to stwierdziem (jak miło że nie tylko ja to zobaczyłem ;) ). To przykład monitora który wyświetla liniowo i poprawnie pod warunkiem że nie dotkniesz RGB/K . Czyli kalibracja tego modelu (i pewnie innych EIZO S .... SX nie wiem) to tylko oprofilowanie ale bez korekcji temp. barw bo będzie banding. W sumie dla kogoś kto nie ma kolorymetru i ograniczy się do ściagnięcia profilu jest to nadal sensowny model. Ale EIZO po tym "odkryciu" wiele straciło w moich oczach ... następny będzie może DELL z 12 bit przetwarzaniem wewn. - łudzę się że będzie lepiej.
raptor88
02-09-2009, 12:18
Może. Zależy od stopnia tego "ruszenia". Generalnie nie jest to problem.
Ruszenie w takim stopniu, żeby uzyskać żądaną temp. barw ( 6500 ). O ile trzeba takie SX wyregulować to nie wiem, ale pewnie nie wiele. Więc pewnie banding będzie lekki lub nie będzie go wcale.
Jak powiedziałem. Trzeba zmierzyć. Widziałem 15 tysięczne w idealnym stanie jak i 5 tysięczne będące jedną nogą na tamtym świecie.
A co determinuje taki stan? Ustawienie jasności panelu ( wysokie szybciej wykańcza świetlówki ) i coś jeszcze?
Przypomniało mi się, że Eizo do serii CG też ma jakieś dziwne warunki gwarancyjne. W ogóle to Eizo też klientów robi w konia. Niby jest 5 lat, ale faktycznie 3 lata są na panel i świetlówki. To 5 lat jest na co, plastikową ramkę? :twisted: Dla zainteresowanych więcej tutaj (http://www.eizo.pl/pl/gwarancja_eizo.html)
Uzyskanie liniowych 256 odcieni na każdy kanał RGB na LCD to wielka sztuka. Tak naprawdę, od strzału, potrafią to monitory kosztujące 8 tys zł i więcej. Dużo więcej.
Czyli co, bez CG ani rusz? Idę się pochlastać. :???:
Mam ten właśnie model i też to stwierdziem (jak miło że nie tylko ja to zobaczyłem ;) ). To przykład monitora który wyświetla liniowo i poprawnie pod warunkiem że nie dotkniesz RGB/K . Czyli kalibracja tego modelu (i pewnie innych EIZO S .... SX nie wiem) to tylko oprofilowanie ale bez korekcji temp. barw bo będzie banding. W sumie dla kogoś kto nie ma kolorymetru i ograniczy się do ściagnięcia profilu jest to nadal sensowny model. Ale EIZO po tym "odkryciu" wiele straciło w moich oczach ... następny będzie może DELL z 12 bit przetwarzaniem wewn. - łudzę się że będzie lepiej.
No to się nawet ciekawie złożyło, że te same modele. Faktycznie nic nie można by było dotykać, tylko ustawić jasność, zapiąć profil, bo każda inne ingerencja w nastawy to "psucie" charakterystyki monitora. Tylko że monitory z fabryki nie są tak ustawione, żeby to ww korekty wystarczyły. I koło się zamyka.
Na SX będzie to mniej/wcale widoczne ze względu na 16-bitowe wew. przetw. ( teoretycznie, bo wyżej p.Tomasz pisze, że banding i tak może być ).
BTW, coraz bardziej atrakcyjniej wygląda Nec 2490, 12-bit lut, sprzętowa kalibracja. W cenie o połowę mniejszej od SX.
Zdumiewasz mnie.
Nawet nie dzwoniłem do serwisu, bo czytałem stosowne kwity do monitorów i notebooków i niewielka liczba takich pixeli jest wg HP dopuszczalna. Podobnie jest u innych producentów. Ze znanych mi firm tylko LG wymienia na inny egzemplarz i to tylko w ciągu pierwszego miesiąca od zakupu.
Ale dziś zadzwonię i podzielę się z Wami odpowiedzią.
No więc, jak w żydowskiej anegdocie, wszystko się zgadza z wyjątkiem trzech małych rzeczy... No może dwóch:
1. Jeden subpixel to za mało.
2. Jeśli już uznają, to przysyłają monitor nie nowy lecz naprawiany po kimś.
BTW, coraz bardziej atrakcyjniej wygląda Nec 2490, 12-bit lut, sprzętowa kalibracja. W cenie o połowę mniejszej od SX.
Jako wyznawca szerokiego gamutu stwierdzam że nie jest to model atrakcyjny ;)
Już ciekawszy jest DELL U2410.
raptor88
02-09-2009, 13:00
A, chyba że tak. Ale dla tych, co szeroki gamut nie jest musem, to 2490 jest w sam raz.
A, chyba że tak. Ale dla tych, co szeroki gamut nie jest musem, to 2490 jest w sam raz.
A no na pewno - IPS, sprzętowa kalibracja ...
Ruszenie w takim stopniu, żeby uzyskać żądaną temp. barw ( 6500 ). O ile trzeba takie SX wyregulować to nie wiem, ale pewnie nie wiele. Więc pewnie banding będzie lekki lub nie będzie go wcale.
Postawmy zatem kilka tez:
1. Gradient może być idalny i liniowy wyłącznie w monitorach sprzętowo kalibrowanych.
2. W innych, szczególnie wyższej klasy, występowanie niewielkich nieliniowości nie dyskwalifikuje. Wyjątkiem są wymagania krytyczne co do koloru.
3. Skorelowana temperatura barwowa 6500K jest blisko naturalnych własności lamp większości monitorów przyzwoitych klas.
Ustawienie jasności panelu ( wysokie szybciej wykańcza świetlówki ) (...)?
Dokładnie tak.
Przypomniało mi się, że Eizo do serii CG też ma jakieś dziwne warunki gwarancyjne.
Gwarancja do praktycznie wszystkich Eizo jest podobna. Na wyświetlacz jest pół roku gwarancji, jeśli dotyczy wad materiałowych. Istnieje też ograniczenie godzinowe. Gwarancja wygasa po 30 tys godzin, czyli 4,5 roku 16 godzin na dobę.
Nec robi ciekawe monitory, ale proszę się nie łudzić że za połowę ceny daje to samo. Nec nie jest dobrym wujkiem.
Witam.
Na stronie cortland pojawił się monitor:
S2433 (http://www.cortland.pl/52167_EIZO_LCD_24_1%22_S2433WH-BK__Wide_%28kolor_czarny%29.html)czy jest to następca monitora S2431 ??
Moze ktos ma jakieś opinie na temat tego monitora??
Zastanawiam się nad nim choć z drugiej strony to już przy takiej kwocie niedaleko do CG222W (http://www.cortland.pl/44995_EIZO_ColorEdge_CG222W_LCD_22%22_%28kolor_cza rny%29.html) który chyba jest juz wyborem bezkompromisowym ??
Zastosowanie strikcie fotograficzne. Moze podacie jakieś inne propozycje w podanym przedziale cenowym??
raptor88
02-09-2009, 15:17
Postawmy zatem kilka tez:
1. Gradient może być idalny i liniowy wyłącznie w monitorach sprzętowo kalibrowanych.
2. W innych, szczególnie wyższej klasy, występowanie niewielkich nieliniowości nie dyskwalifikuje. Wyjątkiem są wymagania krytyczne co do koloru.
3. Skorelowana temperatura barwowa 6500K jest blisko naturalnych własności lamp większości monitorów przyzwoitych klas.
No to teraz wiemy na czym stoimy i jak sie sytuacja przedstawia. Szkoda tylko, że taki kalibrowany sprzętowo sprzęt, w pewnym sensie nadaje się raczej tylko do pracy ( grafika, foto, praca ze statycznymi obrazami ). Z racji masy elektroniki, która de facto daje piękny i odpowiedni obraz, wprowadza Input lag ( wiem, wiem, truję z tym IL ), co skreśla go do części zastosowań "normalnych".
To co w takim razie ma zrobić entuzjasta, który chce mieć świetny/idealny obraz, mając jednocześnie możliwość wykorzystania go do wszystkiego?
Nec robi ciekawe monitory, ale proszę się nie łudzić że za połowę ceny daje to samo. Nec nie jest dobrym wujkiem.
Po części jest dobrym wujkiem :), bo znaleźć odpowiednik w Eizo, wkraczamy na terytorium serii CG kosztującej 2x. Znam oczywiście problemy jakościowe w Nec i wiem żeby wyłowić perełkę, trzeba odrzucić jakieś 75% a w Eizo 9/10 to są prawie identyczne sztuki.
Witam.
Na stronie cortland pojawił się monitor:
S2433 (http://www.cortland.pl/52167_EIZO_LCD_24_1%22_S2433WH-BK__Wide_%28kolor_czarny%29.html)czy jest to następca monitora S2431 ??
Moze ktos ma jakieś opinie na temat tego monitora??
Zastanawiam się nad nim choć z drugiej strony to już przy takiej kwocie niedaleko do CG222W (http://www.cortland.pl/44995_EIZO_ColorEdge_CG222W_LCD_22%22_%28kolor_cza rny%29.html) który chyba jest juz wyborem bezkompromisowym ??
Zastosowanie strikcie fotograficzne. Moze podacie jakieś inne propozycje w podanym przedziale cenowym??
Nie tylko Cortland. :)
http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=3405&nazwa=Monitor%20EIZO%20FlexScan%20S2433WH-BK
Tak, jest to następca modelu S2431W. Zmiany przede wszystkim polegają na większej "ekologiczności".
CG222W to oczywiście zupełnie inny monitor, kalibrowany. Lepszy, choć mniejszy.
Po ok 100h pracy na nowym P221W (po kalibracji i1Pro+SVII) moge z czystym sumieniem polecic
Dziekuje Tom01 za tekst o uzdatnianiu tego modelu i czornyjowi za sugestie dot. kalibracji.
I pytanie z innej beczki czy kalibrator wystepujacy w zestawie ColorMunki Design to to samo urzadzenie co i1 display 2 i LT? Pomijam oprogramowanie chodzi mi o sam hardware.
I pytanie z innej beczki czy kalibrator wystepujacy w zestawie ColorMunki Design to to samo urzadzenie co i1 display 2 i LT? Pomijam oprogramowanie chodzi mi o sam hardware.
Na 99,9% to to samo.
raptor88
02-09-2009, 20:30
Panowie to co byście mogli doradzić w kwestii poniższego pytania? Dałem je w poście kilka pięterek wyżej ale nie było odzewu. Czyżby nie było rozwiązania dla tego problemu? :mrgreen:
To co w takim razie ma zrobić entuzjasta, który chce mieć świetny/idealny obraz, mając jednocześnie możliwość wykorzystania go do wszystkiego?
:mrgreen:
To co w takim razie ma zrobić entuzjasta, który chce mieć świetny/idealny obraz, mając jednocześnie możliwość wykorzystania go do wszystkiego?:mrgreen:
Moim zdaniem sprzęt klasy SX spełni te wymagania z nawiązką. Dla naprawdę wymagających pozostaje jeszcze CG. Obie te linie w wersji z wyświetlaczami PVA nadają się do bardzo szerokiego spektrum zastosowań. Jedyne zastosowanie co do którego mam wątpliwości, to zawodnicze granie.
Mz. NEC serii 90 czy Eizo serii CG i SX są bliskie ideału i nadają się do wszystkiego, ale nie bardzo znam się na video/grach.
raptor88
02-09-2009, 20:57
Dzięki panowie. Tak myślałem że seria SX ( lub coś z Nec'a ) to będzie najbardziej optymalne, uśrednione rozwiązanie. Bez sensu byłoby wydawanie na CG, jeśli w grę nie wchodzi profesjonalna/zarobkowa praca a raczej amatorskie grzebanie w fotach dla własnych potrzeb. A że dwaj najwięksi wyjadacze zasugerowali właśnie te modele, to na pewno będzie to dobry wybór. :mrgreen:
Na 99,9% to to samo.
??? Przecież ColorMunki Design to to samo co ColorMunki Photo a to są spektrofometry a i1 to kolorymetry - albo Czornyj się zagapiłeś albo ja czegoś nie łapię
Może chodziło o ColorMunki Create? To bym się zgodził
??? Przecież ColorMunki Design to to samo co ColorMunki Photo a to są spektrofometry a i1 to kolorymetry - albo Czornyj się zagapiłeś albo ja czegoś nie łapię
Jasne, że o to tam coś, myślałem że właśnie o to chodzi. Że spektro ColorMunki to insza inszość widać na pierwszy rzut oka.
Tak a'propos ColorMunki. Chyba X-Rite zrobił niespodziankę, bo obecnie sprzedawane wersje małpy, z firmware V1.32, nie działają z NEC Spectraview II niezależnie od wersji tego drugiego. Starsza wersja bez problemu. Testowałem kilka urządzeń na kilku stanowiskach i malowniczo mówiąc: kupa. Napisałem do wsparcia technicznego X-Rite, jak się coś wyjaśni dam znać. Na razie proponuję się nie napalać na tani spektrofotometr do 90-tek Neca, bo jak X-Rite nie da możliwości aktualizacji FW, a może nie dać, to można będzie małpę przybić gwoździem do ściany.
Tak a'propos ColorMunki. Chyba X-Rite zrobił niespodziankę, bo obecnie sprzedawane wersje małpy, z firmware V1.32, nie działają z NEC Spectraview II niezależnie od wersji tego drugiego. Starsza wersja bez problemu. Testowałem kilka urządzeń na kilku stanowiskach i malowniczo mówiąc: kupa. Napisałem do wsparcia technicznego X-Rite, jak się coś wyjaśni dam znać. Na razie proponuję się nie napalać na tani spektrofotometr do 90-tek Neca, bo jak X-Rite nie da możliwości aktualizacji FW, a może nie dać, to można będzie małpę przybić gwoździem do ściany.
Ciekawostka, spróbuję podpytać gościa z NEC America. Czy próbował Pan z ostatnim 1.1.03?
Dzięki panowie. Tak myślałem że seria SX ( lub coś z Nec'a ) to będzie najbardziej optymalne, uśrednione rozwiązanie. Bez sensu byłoby wydawanie na CG, jeśli w grę nie wchodzi profesjonalna/zarobkowa praca a raczej amatorskie grzebanie w fotach dla własnych potrzeb. A że dwaj najwięksi wyjadacze zasugerowali właśnie te modele, to na pewno będzie to dobry wybór. :mrgreen:
One są dobre nie tylko dla amatorów, SX czy x90 to naprawdę kozackie monitorki.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/nec.jpg)
Czy próbował Pan z ostatnim 1.1.03
No jasne.
moj blad oczywiscie chodzilo o CM Create
Miałem ten sam problem z CG i najnowszą wersją ColorNavigator. Jedyne lekarstwo to odinstalowanie oprogramowania małpy - wszystko poszło OK.
Miałem ten sam problem z CG i najnowszą wersją ColorNavigator. Jedyne lekarstwo to odinstalowanie oprogramowania małpy - wszystko poszło OK.
Zamknięcie programu małpy uruchamianego ze startem systemu jest również opisane w instrukcji do Spectraview II, ale nie pomaga.
Może odinstalowanie wszystkiego w cholerę pomoże? Tak czy owak to raczej jakiś bug i po prostu będą musieli to poprawić, bo CM nadal jak byk jest na liście instrumentów wspieranych przez SV II i nic nie wskazuje na to, by nagle X-Rite z NEC-iem poobrażali się na siebie i zerwali współpracę (która nb. w US jest jakby bardziej zacieśniona).
raptor88
03-09-2009, 13:09
One są dobre nie tylko dla amatorów, SX czy x90 to naprawdę kozackie monitorki.
Dziękuję za rady i podpowiedzi. Właśnie na tych modelach skupię swoją uwagę. :mrgreen:
Witam,
Właśnie przymierzam się do kupna LCD z przeznaczeniem głównie do amatorskiej obróbki zdjęć. Niestety mój budżet jest mocno ograniczony, dlatego jestem zmuszony do nabycia sprzętu z drugiej reki. W grę wchodzą 3 monitory:
1) Eizo S1921
2) Nec 2170NX
3) Nec 2180UX
O pierwszym z nich sporo już było napisane na tym forum. Jednak jak jego jakość ma się do pozostałych dwóch NECów? Na korzyść tych ostatnich przemawia wielkość ekranu - pytanie tylko czy nie jest to obłożone gorszą jakością wyświetlanego obrazu. Kupno kalibratora też będzie musiało na razie poczekać - z tego co wyczytałem na tym forum s1921 jakoś sobie radzi bez kalibracji - a jak jest z wymienionymi Necami? Ktoś miał z nimi jakieś doświadczenia?
2180UX to sprzętowo kalibrowany panel z matrycą IPS - po kalibracji powinien całkowicie rozpieprzyć jakością pozostałe.
2180UX to sprzętowo kalibrowany panel z matrycą IPS - po kalibracji powinien całkowicie rozpieprzyć jakością pozostałe.
O ile oczywiście jest w rozsądnym stanie. Jeśli przez ostatnie 5 lat chodził od rana do fajrantu w jasno oświetlonym biurze, a tak zapewne było, to podświetlenie ekranu obecnie jest jedną nogą na tamtym świecie. Widziałem mnóstwo monitorów oferowanych na rynku wtórnym, oraz jestem wielokrotnie proszony o konsultacje jak się nie dać wpuścić na minę. Po pierwsze, bezwzględnie trzeba zobaczyć tą "perełkę-okazję". Ustawić jaskrawość na 100% i jeśli przy tym nastawianiu biały ekran nie razi w oczy to źle. A jeśli jest wręcz żółtawy, ciemniejszy niż biel kartki papieru użytej do porównania, to jest już elektronicznym złomem. Monitor używany, jeśli ma jeszcze posłużyć powinien mieć zdecydowanie zbyt jaskrawy, rażący w oczy, biały ekran przy nastawieniu jaskrawości na 50% lub mniej.
Podświetlenie powinno wytrzymać z 50000 godzin, więc są szanse, że będzie jeszcze jako-tako. W b. jasnym otoczeniu nie będzie razić, w b. ciemnym będzie razić mimo niskiej jaskrawości - najlepiej to pomierzyć. Bardziej też zwracałbym uwagę na uszkodzenia mechaniczne - matryca jest delikatna, uderzenie powoduje powstawanie ciemniejszych placków.
Podświetlenie powinno wytrzymać z 50000 godzin, więc są szanse, że będzie jeszcze jako-tako. W b. jasnym otoczeniu nie będzie razić, w b. ciemnym będzie razić mimo niskiej jaskrawości - najlepiej to pomierzyć. Bardziej też zwracałbym uwagę na uszkodzenia mechaniczne - matryca jest delikatna, uderzenie powoduje powstawanie ciemniejszych placków.
Słusznie, zapomniałem o plackach. Sprzęt używany jest przywożony do Polski bardzo często w skandalicznych warunkach. Łatwo można spotkać ślady po udarze mechanicznym na matrycy. Wygląda to na ciemniejszy placek, często połyskujący jakby był tłusty. Oglądać to należy na białym tle.
Co do podświetlenia, widziałem bardzo zajeżdżone monitory z przebiegiem nawet zaledwie 5 tys godzin, więc mimo wszystko bardzo zalecam ostrożność w tym względzie. Tym bardziej, że nie można wykluczyć manipulacji licznikiem. Decydująca w tej materii jest historia sprzętu. Oczywiście odbiór "testowej" jaskrawości jest zależny od oświetlenia zewnętrznego, ale zakładam, że oglądanie będzie przeprowadzone w typowych warunkach biurowo/sklepowo/magazynowych.
Dziekuje za porady.
A jak sie ma sprawa miedzy dwoma pierwszymi opcjami, czyli Eizo S1921 i Nec 2170NX (w razie gdyby jednak 2180UX nie byl az taką "okazją")?
A jak sie ma sprawa miedzy dwoma pierwszymi opcjami, czyli Eizo S1921 i Nec 2170NX
Stawiałbym na mniejsze Eizo. Jest większe prawdopodobieństwo, że będzie w dobrym stanie.
seria 70NX nie powala równomiernością i dobrą linearyzacją.
Świetnie, teraz mam juz jakąś jasność. Dziękuję jeszcze raz.
raptor88
05-09-2009, 15:24
Czy Eizo w modelu SX2462 zastosowało jakiś filtr/polaryzator jaki miał Nec 2490/2690wuxi przez który czerń aż tak mocno nie świeciła pod kątem? Obecne modele na IPS mają z tym problem, tzn. wystarczy bardzo mały kąt i czerń już zaczyna się rozjaśniać.
Czy Eizo w modelu SX2462 zastosowało jakiś filtr/polaryzator jaki miał Nec 2490/2690wuxi przez który czerń aż tak mocno nie świeciła pod kątem? Obecne modele na IPS mają z tym problem, tzn. wystarczy bardzo mały kąt i czerń już zaczyna się rozjaśniać.
Z tego co mi wiadomo to tak, przynajmniej na to wygląda. Rozjaśnianie cieni to problem PVA. W IPS jest kłopot z małym kontrastem. Mimo jego drastycznego spadku pod kątem, zależności między poziomami są jednak zachowane. To jest zasadnicza przewaga IPS.
Witam!
Może i ja zapytam. O Eizo 2232 napisano już wszystko, ale czy warto dołożyć do 2242 i jaka jest różnica pomiędzy nim, a 2243?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam!
Może i ja zapytam. O Eizo 2232 napisano już wszystko, ale czy warto dołożyć do 2242 i jaka jest różnica pomiędzy nim, a 2243?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
S2242W/S2243W mają wyższą rozdzielczość. Między sobą różnią się kilkoma ekologiczno-ergonomicznymi bajerami.
Witam, właściwie jestem zdecydowany na p221w.
I chciałem się zapytać jak przeprowadzać selekcję ażeby od razu odrzucić zły egzemplarz.
Tzn planowałem zabrać na pendrivie
jakieś obrazki jednolicie szary, czarny, biały - sprawdzić jednorodność podświetlenia, ew.zafarby,
jakieś gradienty liniowe, jakieś wzorniki do sprawdzania gammy.
Morze koledzy mają jakieś jeszcze pomysły/komentarze w tej materii?
PS. widziałem ostatnio eizo s2231w za ok 2000. Czy to dobra cena?
Jak ogólnie mają się do siebie te dwa modele?
PS. widziałem ostatnio eizo s2231w za ok 2000. Czy to dobra cena?
Jak ogólnie mają się do siebie te dwa modele?
S2231W jest w stanie pracować poprawnie przy niskich poziomach jaskrawości (dom, wieczór). P221W poniżej 100 cd/m^2 zaczyna wariować.
PS. Cena podejrzana.
raptor88
07-09-2009, 12:17
Witam, właściwie jestem zdecydowany na p221w.
I chciałem się zapytać jak przeprowadzać selekcję ażeby od razu odrzucić zły egzemplarz.
Tzn planowałem zabrać na pendrivie
jakieś obrazki jednolicie szary, czarny, biały - sprawdzić jednorodność podświetlenia, ew.zafarby,
jakieś gradienty liniowe, jakieś wzorniki do sprawdzania gammy.
A nie lepiej wziąć jakiś progsik z tymi pierdółkami? Ja na szybko testuje za pomocą Checkemon. Są plansze z jednolitymi kolorami, gradienty, i jakieś inne duperele. Poszukaj w googlach, na pewno jeszcze coś ciekawego znajdziesz.
P221W cierpiały na magentowo-zielonkawe zafarby - widać to wyraźnie na białej i szarej apli. Ostatnich kilka sztuk jakie pomagałem kupować było jednak bez tej wady, podobno NEC coś poprawił. Liniowości nie ma sensu sprawdzać, bo i tak będzie zła.
W tym tygodniu zapoznam się z tym monitorem i coś będę mógł powiedzieć.
I jak test nowego Eizo się udał ? Coś wiadomo jak ten 23" się sprawuje ?
I jak test nowego Eizo się udał ? Coś wiadomo jak ten 23" się sprawuje ?
Niestety się nie udał. Zabrakło mi czasu. W przyszłym tygodniu znów planuję popatrzeć na trochę nowości, zobaczymy co się uda pomacać.
PS. Cena podejrzana.
Tak, okazało się, że s2231w stoi 5 miesięcy na wystawie i świeci.
Podłączałem netbooka, podświetlenie ok, i nie ma hotów.
gradient nie jest liniowy ale ma przerw itd. Ale trochę chyba przepracowany.
Tak, okazało się, że s2231w stoi 5 miesięcy na wystawie i świeci.
Podłączałem netbooka, podświetlenie ok, i nie ma hotów.
gradient nie jest liniowy ale ma przerw itd. Ale trochę chyba przepracowany.
Jeśli świeci na 100% jaskrawości, jest to ekwiwalent conajmniej 5-krotnie większego przebiegu w warunkach domowych lub pracowni, kiedy byłoby to góra 10-20%. Należy więc traktować go jako używany. Wszystko jednak zależy od ceny.
w warunkach domowych lub pracowni, kiedy byłoby to góra 10-20%.
W warunkach domowych ustawiam jasność na ~27% w tym modelu - przy przeglądaniu www ew. jakiejś obróbce. 30% dla tego modelu to 80 cd wg. jednego z testów. 10% nie nadaje się do niczego. 20% to takie minimum które się czasem do czegoś nadaje ... ale poniżej się praktycznie nigdy nie schodzi.
W warunkach domowych ustawiam jasność na ~27% - przy przeglądaniu www ew. jakiejś obróbce. 30% dla tego modelu to 80 cd wg. jednego z testów. 10% nie nadaje się do niczego. 20% to takie minimum które się czasem do czegoś nadaje ... ale poniżej się praktycznie nigdy nie schodzi.
Widocznie mamy obaj z p. Tomaszem spieprzone spektrofotometry.
Widocznie mamy obaj z p. Tomaszem spieprzone spektrofotometry.Nie wiem ;)
http://www.svethardware.cz/art_doc-786B30B94D357AE3C12573FD0042E5E9.html
Nie wiem ;)
http://www.svethardware.cz/art_doc-786B30B94D357AE3C12573FD0042E5E9.html
No tak - ne rozumim co ten urodniok napisał, ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że megafachura i używa przekozackiego sprzętu (stawiam na Spydera2).
raptor88
08-09-2009, 13:41
Witam. Panie Tomaszu, mógłby Pan powiedzieć, jakich korekt wymaga SX2461 ( oczywiście mniej więcej, bo każda sztuka jest inna ). I po co w menu jest zakładka "6 Colors" w której idzie zmieniać wartość 6 głównych kolorów oraz ich nasycenie. Tykać to, czy nie tykać? :-D
To ile pokazują spektrofotometry przy takiej jasności, w granicach 30% menu? A i czy ten faktycznie kosmiczny kontrast 1400:1 dla S2231 jest prawdziwy?
Witam. Panie Tomaszu, mógłby Pan powiedzieć, jakich korekt wymaga SX2461 ( oczywiście mniej więcej, bo każda sztuka jest inna ). I po co w menu jest zakładka "6 Colors" w której idzie zmieniać wartość 6 głównych kolorów oraz ich nasycenie. Tykać to, czy nie tykać? :-D
SX2461 powinien być na tyle dobrze ustawiony fabrycznie, że najprawdopodobniej nie wymaga korekt poza ew. delikatną korektą punktu bieli i jaskrawości, do czego jednak niezbędny jest spektrofotometr. Najlepiej zatem zapiąć profil fabryczny, zmniejszyć jaskrawość tak, by z zapiętym softproofingiem nie był bardziej kontrastowy niż odbitka i jechać na tym, co jest.
Gmeranie przy 6-o osiowej regulacji barw odradzam.
raptor88
08-09-2009, 14:33
Ok, dzięki za informację. Nie miałem zamiaru ruszać 6-colors, tylko byłem ciekawy co o tym sądzicie. :)
Widocznie mamy obaj z p. Tomaszem spieprzone spektrofotometry.
Gorzej. Jakiś urok padł widać na wszystkie moje przyrządy, czyli czujniki Lafota i stadko zabawek X-Rite, bo wszystkie pokazują przy Eizo serii S, 80 nitów w okolicach 10%. Mowa oczywiście o nowych, bo używane będą tracić jasność, to oczywiste.
I po co w menu jest zakładka "6 Colors" w której idzie zmieniać wartość 6 głównych kolorów oraz ich nasycenie. Tykać to, czy nie tykać? :-D
Taki marketingowy bajer. Nie zauważyłem praktycznej przydatności regulatorów CMY.
To ile pokazują spektrofotometry przy takiej jasności, w granicach 30% menu? A i czy ten faktycznie kosmiczny kontrast 1400:1 dla S2231 jest prawdziwy?
Jeśli monitor jest nowy to powyżej 120 nitów. Kontrast obrazu S2231W po regulacji, czyli przycięciu odrobinę sterowania, wynosi przeciętnie ok 600:1. Kontrast konstrukcyjny więcej, ale to i tak nie do wykorzystania.
Czy Panowie Czornyj i Tom01 mieliby możliwość zobaczenia, i pomierzenia monitora DELL U2410 ? (12 bit przetwarzanie wewn., matryca IPS)
http://www.dell.com/us/en/dfo/peripherals/monitor-dell-u2410/pd.aspx?refid=monitor-dell-u2410&s=dfo
Gorzej. Jakiś urok padł widać na wszystkie moje przyrządy, czyli czujniki Lafota i stadko zabawek X-Rite, bo wszystkie pokazują przy Eizo serii S, 80 nitów w okolicach 10%. Mowa oczywiście o nowych, bo używane będą tracić jasność, to oczywiste.
Utrata jasności będzie kompensowana przez czujnik podświetlenia zapewne. ... czy jest możliwość by różne serie tego monitora miały inne zakresy ? Przy 10% jasności jest na prawdę ciemno... Przy zaciemnionym pokoju bywa że ustawiam go na 20% ... ale nie mniej.
Utrata jasności będzie kompensowana przez czujnik podświetlenia zapewne. ... czy jest możliwość by różne serie tego monitora miały inne zakresy ? Przy 10% jasności jest na prawdę ciemno... Przy zaciemnionym pokoju bywa że ustawiam go na 20% ... ale nie mniej.
Utrata jasności świetlówek jest kompensowana w Eizo przez czujnik wbudowany w matrycę, nie czujnik oświetlenia. Przy zastosowaniach amatorskich, ustawienie monitora jest kwestią prywatnych preferencji, ale dla ułatwienia pracy w pewnych dziedzinach, np fotografii, należy zapewnić zdolność symulacji konkretnej techniki tworzenia obrazu. To determinuje pewne ustawienia.
raptor88
08-09-2009, 15:10
No właśnie jak to jest z tym czujnikiem. Pamiętam w jednej z rozmów z P.Tomaszem, że świetlówki są sterowane na podstawie danych z czujnika, więc i ich zużycie nie powinno mieć wpływu ( albo mały wpływ ) na jasność przy danej nastawie. Tzn. przykładowo nowy monitor ma przy 30% 80 nitów, to mniej więcej tyle samo powinien mieć monitor z przepracowanymi np. 5000h. Inaczej jest w przypadku monitorów bez żadnych bajerów, to taki samo monitor po kilku tysiącach h będzie miał inną wartość ( sporo niższą ).
Utrata jasności świetlówek jest kompensowana w Eizo przez czujnik wbudowany w matrycę, nie czujnik oświetlenia.
... czyli czujnik podświetlenia jak napisałem:
Utrata jasności będzie kompensowana przez czujnik podświetlenia zapewne.
Kyle przepraszam, oczywiście napisał Pan poprawnie.
No właśnie jak to jest z tym czujnikiem. (...) świetlówki są sterowane na podstawie danych z czujnika, więc i ich zużycie nie powinno mieć wpływu ( albo mały wpływ ) na jasność przy danej nastawie. Tzn. przykładowo nowy monitor ma przy 30% 80 nitów, to mniej więcej tyle samo powinien mieć monitor z przepracowanymi np. 5000h. Inaczej jest w przypadku monitorów bez żadnych bajerów, to taki samo monitor po kilku tysiącach h będzie miał inną wartość ( sporo niższą ).
Byłoby fajnie gdyby układ regulacji z czujnikiem w matrycy miałby zakres pozwalający na taką pracę. Tak jednak nie jest i korekcja jest bardzo mała. Należy ją traktować jako doraźny stabilizator jasności ekranu. W poprzednim poście napisałem o kompensacji utraty jaskrawości. W zasadzie bardziej poprawne byłoby użycie sformułowania fluktuacji jasności. Układ został zaprojektowany do szybkiego osiągania założonych parametrów po starcie i utrzymywania go w okresach międzykalibracyjnych.
Czy Panowie Czornyj i Tom01 mieliby możliwość zobaczenia, i pomierzenia monitora DELL U2410 ? (12 bit przetwarzanie wewn., matryca IPS)
http://www.dell.com/us/en/dfo/peripherals/monitor-dell-u2410/pd.aspx?refid=monitor-dell-u2410&s=dfo
Fajnie byłoby mieć taki monitor z takimi parametrami za niewiele ponad 2000zł. Tylko znając życie Dell będzie chciał "zabłysnąć" i dowali 500nitów na maksymalnym czyli praca na dworze w słońcu a na 0 pewnie będzie świecił na ok 160 nitów. Jeśli tak będzie to monitor na dzień dobry nie wchodzi w rachubę. Mówię o sobie. Chyba, że się mylę i Dell pójdzie w dół a nie w górę. Poczekamy na jakieś testy :) Z liniowością też może być zonk. :-D
raptor88
09-09-2009, 21:20
Około 140 nitów na 0 + liniowość jak kilometr sznurka w kieszeni. Tutaj jakaś "recenzja" (http://publish.it168.com/2009/0825/20090825050501.shtml). Kto chce, niech przepuści przez jakiegoś translatora, bo język jakiś bardzo obcy. :mrgreen:
Witam. Panie Tomaszu, mógłby Pan powiedzieć, jakich korekt wymaga SX2461 (...) Tykać to, czy nie tykać? :-D
Mam do Ciebie pytanie - czy jak ruszasz R G B to powstaje jakiś banding na tym SX? (oczywiście w rozsądnym zakresie ... czyli np. R93 G85 B100 a nie np. R 45 G50 B100 :) )
Mam do Ciebie pytanie - czy jak ruszasz R G B to powstaje jakiś banding na tym SX? (oczywiście w rozsądnym zakresie ... czyli np. R93 G85 B100 a nie np. R 45 G50 B100 :) )
10-o bitowa matryca z 12 bitowym 3D LUT-em o wewnętrznych przeliczeniach na 16-u bitach a ty byś jeszcze chciał jakiegoś bandingu? A to wielce mi dlaczemu?
10-o bitowa matryca z 12 bitowym 3D LUT-em o wewnętrznych przeliczeniach na 16-u bitach a ty byś jeszcze chciał jakiegoś bandingu? A to wielce mi dlaczemu?
Kupiłem 10 bit EIZO S by nie mieć bandingu ... a mam banding (jeśli ruszę RGB, bo bez ruszania jest idealnie nawet po zmianie gamma).
Tak więc jeśli firmware jest źle napisany to nawet 40 bit LUT i 50 bit matryca nie wystarczy by wyświetlić bez bandingu 8 bit.
Ciekaw jestem jakim cudem na 8-o bitowej matrycy z 10-o bitowym, zwykłym sterowaniem miałoby nie być bandingu po zmianie gainu... Proponuję zaproponować Eizo jak mają napisać ten firmware, by stało się to możliwe - na pewno zapłaciliby za taki patent sporo kasy...
Ciekaw jestem jakim cudem na 8-o bitowej matrycy z 10-o bitowym, zwykłym sterowaniem miałoby nie być bandingu po zmianie gainu... Proponuję zaproponować Eizo jak mają napisać ten firmware, by stało się to możliwe - na pewno zapłaciliby za taki patent sporo kasy...Normalnie ... przez dithering. Poza tym przy zmianie gamma też następuje zmiana barw i bandingu nie ma(więc musi być więcej bit do korekcji niż 8/kanał).
ps. dobrym przykładem ditheringu są 6 bit matryce TN wyświetlające ~250 odcieni szarego ... oczywiście da się dostrzec po "granulkach" że są one oszukiwane
Pewnie analogicznie jest na EIZO S po zmianie gamma ... 8 bit matryca , 10 bit LUT i to wystarcza by było 256 odcieni z niedostrzegalnym już "maczkiem"
ps2. coś mi się wydaje że EIZO S ma 10 bit LUT (i np. 3-4 gotowe tablice dla różnych gamm) ale obliczenia wewn. są 8 bit (gdyby obliczenia były 10 bit to banding'u by praktycznie nie było przy korekcji R/G/B - no chyba że byłby faktycznie spaprany firmware)
Normalnie ... przez dithering. Poza tym przy zmianie gamma też następuje zmiana barw (więc musi być więcej bit do korekcji niż 8/kanał) i bandingu nie ma.
Zmiana gammy to nie jest specjalny problem, bo pracuje się na pełnej palecie matrycy, zresztą w Eizo są to raptem dwa presety na krzyż. Jednak w momencie jak przycina się gain jednego z kanałów pole manewru przy 8-o bitowej matrycy zaczyna się naturalną rzeczy koleją zawężać, więc banding po prostu powstawać musi. Dithering nie jest rozwiązaniem idealnym, a dla klientów oczekujących wyższej jakości są po prostu produkowane monitory bardziej precyzyjne, seria S jest tylko przyzwoita i nic ponadto.
Zmiana gammy to nie jest specjalny problem, bo pracuje się na pełnej palecie matrycy, zresztą w Eizo są to raptem dwa presety na krzyż. Jednak w momencie jak przycina się gain jednego z kanałów pole manewru przy 8-o bitowej matrycy zaczyna się naturalną rzeczy koleją zawężać, więc banding po prostu powstawać musi. Dithering nie jest rozwiązaniem idealnym, a dla klientów oczekujących wyższej jakości są po prostu produkowane monitory bardziej precyzyjne, seria S jest tylko przyzwoita i nic ponadto.Zmiana gammy to też zmiana cyfrowych wartości i 8 bit do tego wystarcza tak samo jak do regulacji gain RGB ... czyli nie wystarcza. (przy wyświetlaniu 8 bit obrazu)
ps. w EIZO SX też pewnie stosowany jest dither ... ale przy 8 bitowym obrazie, 10 bit matrycy i kilkunasto-bitowym przetwarzaniu nie ma szans by go dostrzec.
Zmiana gammy to też zmiana cyfrowych wartości i 8 bit do tego wystarcza tak samo jak do regulacji gain RGB ... czyli nie wystarcza. (przy wyświetlaniu 8 bit obrazu)
Zmieniając gammę mamy po 256 odcieni pośrednich na każdy kanał, więc niedokładności mogą być rzędu jednego odcienia tu i tam, a więc niezbyt rzucające się w oczy.
Zmieniając gain zaczynamy przycinać 256 odcieni każdego kanału, a do tego z tego co zostanie musi opdaść kolejne kilka odcieni, które nie pasują do gradacji jaskrawości zgodnej z funkcją gamma 2,2, no i ponieważ w każdym kanale mamy inną ilość odcieni, to automatycznie pojawiają się również przebarwienia.
W SX jest 10-o bitowa, precyzyjnie sterowana matryca - w praktyce zatem zamiast 256 mamy 1024 odcieni na kanał, więc dystanse kolorymetryczne między odcieniami są na tyle małe, że można kalibrować monitor na sposobów sto i tysiąc - po co tu jeszcze pchać dithering? Żeby monitor mrugał na gęstych rytmach?
Zmieniając gammę mamy po 256 odcieni pośrednich na każdy kanał, więc niedokładności mogą być rzędu jednego odcienia tu i tam, a więc niezbyt rzucające się w oczy. No właśnie dosyć dokładnie oglądałem te 256 odcieni i po zmianie gammy nie dostrzegłem by coś się "zlało". ... natomiast po obniżeniu np. kontrastu o 1 jednostkę (chyba nadal wskazanie było 50 co przy RGB po 100 daje wg. wskazania kontrast natywny) od razu dostrzegłem zlanie w centrum 2-ch sąsiadujących odcieni.
W SX jest 10-o bitowa, precyzyjnie sterowana matryca - w praktyce zatem zamiast 256 mamy 1024 odcieni na kanał, więc dystanse kolorymetryczne między odcieniami są na tyle małe, że można kalibrować monitor na sposobów sto i tysiąc - po co tu jeszcze pchać dithering? Żeby monitor mrugał na gęstych rytmach?
Przy 1024 odcieniach można dither odpuścić ... ale jego obecność nie oznacza mrugania więc do końca nie wiadomo czy on jest czy nie.
ps. dystansy kolorymetryczne - fajnie brzmi ... a chodzi o zwykłą jasność - mam nadzieję że co poniektórzy nie popełnią nigdy jakiegoś podręcznika np. szkolnego
ale jego obecność nie oznacza mrugania
A co innego?
ps. dystansy kolorymetryczne - fajnie brzmi ... a chodzi o zwykłą jasność - mam nadzieję że co poniektórzy nie popełnią nigdy jakiegoś podręcznika np. szkolnego
Dystans kolorymetryczny nie jest tożsamy z jasnością, gdyż określa odległość w przestrzeni, a jasność na płaszczyźnie.
A co innego?Widoczny artefakt w postaci regularnej siatki na jednolitym odcieniu (który jest symulowany z dwóch sąsiednich).
Dystans kolorymetryczny nie jest tożsamy z jasnością, gdyż określa odległość w przestrzeni, a jasność na płaszczyźnie.
Czasem nie ma potrzeby strzelać z działa do komara.
Widoczny artefakt w postaci regularnej siatki na jednolitym odcieniu (który jest symulowany z dwóch sąsiednich).
A jak jest tworzony?
Czasem nie ma potrzeby strzelać z działa do komara.
Ale w ścisłych tematach, wypadałoby być precyzyjnym. Inaczej niechybnie dojdziemy do wymyślania niestworzonych kretynizmów rodem z PCArena.
A jak jest tworzony?
Bierzemy grupę 4 sąsiadujących pikseli tworzących kwadrat. (liczby oznaczają wartość całych pikseli RGB po równo czyli 255 to R255 B255 G255) Np. :
255/255
255/255
Mamy dwa sąsiadujące (w sensie przestrzeni kolorymetrycznej ... nie fizycznym położeniu na powierzchni matrycy) odcienie np. :
255/255
255/255
i
254/254
254/254
... między nimi (ponownie w sensie kolorymetrycznym) można wyświetlić (zasymulować ditheringiem) odcienie:
254/255
255/255
254/255
255/254
254/254
254/255
... i nic nie mruga ... a z większej odległości się zlewa w jednolity kolor ... to znaczy chciałem napisać że dystans kolorymetryczny między pikselami o takich wartościach i tak umieszczonymi na powierzchni matrycy LCD, przestaje być dostrzegalny z większej odległości :D
Bierzemy grupę 4 sąsiadujących pikseli
Czyli w Pańskim modelu ditheringu z pola 2x4 pikseli robi się 2x6 pikseli. :)
Czyli w Pańskim modelu ditheringu z pola 2x4 pikseli robi się 2x6 pikseli. :)
Tam nie ma ani 2x4 pikseli ani tym bardziej 2x6 pikseli.
Jedynie jest 2x2 piksele.
ps. na upartego można by tam dorzucić FRC zmieniającego ułożenie siatki i może coś by tam wtedy mogło mrugać
ps. na upartego można by tam dorzucić FRC zmieniającego ułożenie siatki i może coś by tam wtedy mogło mrugać
I po temacie. Będzie mrugać.
raptor88
10-09-2009, 12:25
Przejścia są płynne, zarówno w nastawach fabrycznych jak i po korektach składowych R G B. W porównaniu do S2231 z którym miałem kilka dni styczności, to jest ogromna różnica. Tam od razu po tykaniu R G B pojawiał się banding, większy lub mniejszy, tutaj jest płynnie. Czy to jest płynność absolutna to musiałbym porównać z serią CG.
Taki mały BTW, kąty faktycznie są lepsze niż w serii S, ale do stabilności to tutaj trochę brakuje. :twisted: No i do czerni ala 2231 też trochę brakuje.
Przejścia są płynne, zarówno w nastawach fabrycznych jak i po korektach składowych R G B. W porównaniu do S2231 z którym miałem kilka dni styczności, to jest ogromna różnica. Tam od razu po tykaniu R G B pojawiał się banding, większy lub mniejszy, tutaj jest płynnie. Czy to jest płynność absolutna to musiałbym porównać z serią CG.
Taki mały BTW, kąty faktycznie są lepsze niż w serii S, ale do stabilności to tutaj trochę brakuje. :twisted:
No to trzeba będzie pomyśleć o SX x-P . Szkoda że EIZO nie ma modelu 22" w tej serii.
No i do czerni ala 2231 też trochę brakuje.
Jak nie urok to sraczka.
raptor88
10-09-2009, 12:52
No właśnie. Takiej czerni jak w S2231W to się od razu nie znajdzie. Podobnie wypada chyba S2431 ale on już nie jest produkowany + "tylko" sRGB. ;)
No właśnie. Takiej czerni jak w S2231W to się od razu nie znajdzie. Podobnie wypada chyba S2431 ale on już nie jest produkowany + "tylko" sRGB. ;)
No i S2431 też pewnie generuje takie "niedoskonałości" jak S2231W po regulacji R/G/B.
raptor88
10-09-2009, 13:01
Tam jest niby 10-bit i 14-bitowe przetwarzanie wew. więc powinno być bardziej zbliżone do SX.
Tam jest niby 10-bit i 14-bitowe przetwarzanie wew. więc powinno być bardziej zbliżone do SX.Nie znalazłem na stronie www.eizo.com wzmianki o przetwarzaniu wewn. dla tego modelu ... (na stronie tego modelu dokładnie)
Nie znalazłem na stronie www.eizo.com wzmianki o przetwarzaniu wewn. dla tego modelu ... (na stronie tego modelu dokładnie)
Bo to błędna informacja. Pojawiła się na polskiej stronie Eizo, jako skopiowana jakiś czas temu z danych modelu S2411W.
raptor88
10-09-2009, 13:16
Czyli nie ma 14-bit wew. przetwarzania? No to będzie podobnie jak w S2231.
Teraz widzę że EIZO SX2462 wprowadza 10 bit wyświetlany kolor - przydatna rzecz przy szerokim gamucie. Wiadomo już kiedy będzie do kupienia w PL ?
Teraz widzę że EIZO SX2462 wprowadza 10 bit wyświetlany kolor - przydatna rzecz przy szerokim gamucie. Wiadomo już kiedy będzie do kupienia w PL ?
Alstor napisał mojemu dostawcy:
"Beżowe mają być w połowie października, czarne w połowie września."
Ja już taki kalibrowałem, więc wygląda na to, że są dostępne.
10 bitowy kolor będzie przydatny, jak będzie dało się go użyć - NEC wprowadził toto pierwszy raz kilka lat temu w Reference 21, model ten zapewne niebawem zostanie wycofany, a jego 10-o bitowe DVI nie doczeka się możliwości wykorzystania
Ja już taki kalibrowałem, więc wygląda na to, że są dostępne.
10 bitowy kolor będzie przydatny, jak będzie dało się go użyć - NEC wprowadził toto pierwszy raz kilka lat temu w Reference 21, model ten zapewne niebawem zostanie wycofany, a jego 10-o bitowe DVI nie doczeka się możliwości wykorzystania
W DVI konsumenckim chyba nie było i nie będzie 10 bit/kanał. Z tego powodu w tym nowym EIZO 10 bit będzie po DisplayPort.
W DVI konsumenckim chyba nie było i nie będzie 10 bit/kanał. Z tego powodu w tym nowym EIZO 10 bit będzie po DisplayPort.
Jak zwykle wie Pan wszystko lepiej od inżynierów NEC-a i Eizo.
Jak zwykle wie Pan wszystko lepiej od inżynierów NEC-a i Eizo.
LOL
Tu jest wszystko napisane:
http://www.eizo.com/press/releases/pdf/SX2462W_pr.pdf
LOL
Tu jest wszystko napisane:
http://www.eizo.com/press/releases/pdf/SX2462W_pr.pdf
To samo było napisane 3 lata temu napisane w specyfikacji NEC-a Reference 21 - z tą różnicą, że nie było wtedy jeszcze minidisplayportu.
Alstor napisał mojemu dostawcy:
"Beżowe mają być w połowie października, czarne w połowie września."
Jakby co mam czarne od ręki.
Reference 21, model ten zapewne niebawem zostanie wycofany
Już został. W UE jest jeszcze 1 sztuka do kupienia. :)
Tak też myślałem ;)
Ale problem w tym, że jeszcze się nie zdecydowałem: CG243 czy SX2462 :D
Ale problem w tym, że jeszcze się nie zdecydowałem: CG243 czy SX2462 :D
Jeśli monitor ma służyć fotografii i być standardowo kalibrowany do gamma 2.2, temp. D65 - to można sobie spokojnie odpuścić zbędne koszty i poprzestać na SX2462W.
Jeśli monitor będzie kalibrowany do różnych gradacji i temperatur - kłania się CG243W
Jeśli monitor ma służyć fotografii i być standardowo kalibrowany do gamma 2.2, temp. D65 - to można sobie spokojnie odpuścić zbędne koszty i poprzestać na SX2462W.
Jeśli monitor będzie kalibrowany do różnych gradacji i temperatur - kłania się CG243W
Właśnie. I dlatego potrzebuję rozmowy na żywo: profesjonalnej porady a potem kalibracji całego majdanu, za co chętnie zapłacę stosowną kwotę - bez targowania :D
W związku z powyższym pytanie: Odpowiadasz na PW?
raptor88
11-09-2009, 12:35
Co nam po 10-bit na kanał, jak trzeba mieć soft który to wykorzysta. Z tego co się orientuję, to tak jak pisał @Czornyj, Nec już od dawna miał taki bajer, a chyba nie zostało to w ogóle wykorzystane. Obawiam się, że i tutaj nic z tego nie wyjdzie. Chyba że się mylę, to proszę mnie wyprowadzić z błędu. Może się szykuje jakaś rewolucja a ja nic nie wiem. ;)
Co do SX2462/CG243 to sam się zastanawiam czy ten czy ten. Tom01 kładzie duży nacisk na to, że CG są fotografowane sztuka w sztukę i przez to są bardziej dokładne. Ale jakby wybrać perełkę wśród SX, to nie różniłaby się od CG pod względem równości, jedyną różnicą byłaby kalibracja sprzętowa ( też nie zawsze konieczna, jeśli pracujemy na standardzie G 2.2, 6500K ).
A jak z ceną, formą płatności i sprawdzeniem na "odstające" pixele?
tutenchamon
14-09-2009, 21:28
Witam wszystkich.
Właśnie kupuje monitor, który służyć ma do obróbki fotografii, grafiki i wizualizacji i mam prośbę o pomoc w zdecydowaniu się. Mam takie typy:
NEC 2490wuxi2
EIZO S2433W
Nec ma matrycę eH-IPS bez filtra polaryzacyjnego ATW. Zaletą monitora jest to, że jest prawie o tysiaka tańszy od wymienionego wyżej EIZA, świetnie odwzorowuje kolory, ale wada taka, że bez polaryzatora specyficznie rozjaśniane są czernie przy patrzeniu pod kątem.
Eizo natomiast ma matryce s-pva. Zaleta to 5 lat gwarancji, funkcja EYE CARE - ściemnianie obrazu po zmroku lub w ciemnych pomieszczeniach (nie męczą się oczy), no i większa pewność co do równomiernego podświetlania matrycy i braku bad pixeli. Wada to sama matryca. Odwzorowanie kolorów jest przyzwoite ale blednie kontrast pod kątem. Niepokojące jest dla mnie tracenie szczegółów w ciemnych partiach obrazu przy patrzeniu z rożnych miejsc.
Tyle zdążyłem się dowiedzieć. Ale to czysto teoretyczne informacje, niekoniecznie wymierzone w dane modele monitorów. Stąd moje rozterki. Czy miał ktoś z tymi LCD do czynienia, albo ich opiniami? Co lepsze, czy rozjaśnianie czerni pod kątem przez NECa czy tracenie szczegółów w czerni przez EIZO? Czy w ogóle takie efekty EIZO są (jeśli oczywiście są) niedobrze wpływające na prace z grafiką czy fotografią?
pozdrawiam
Są to dwa b. dobre, ale całkiem odmienne monitory:
- normalny vs poszerzony gamut
- sprzętowa vs fabryczna kalibracja
- dobre kąty vs świetna czerń
Wybór powinien być oparty na indywidualnych preferencjach użytkownika, a konkretnie na tym, które cechy potencjalnie mogą nam bardziej przeszkadzać. Np. poszerzony gamut może być użyteczny, ale wymaga starannie dobranego i skonfigurowanego oprogramowania, i zrozumienia zasad zarządzania barwą. Kiepska czerń czy kąty mogą komuś przeszkadzać, bądź być odbierane neutralnie. Ogólnie jednak lepiej nie pracować na NEC-u w ciemnicy i nie bujać się na boki przed EIZO.
Witam wszystkich.
Właśnie kupuje monitor, który służyć ma do obróbki fotografii, grafiki i wizualizacji i mam prośbę o pomoc w zdecydowaniu się. Mam takie typy:
NEC 2490wuxi2
EIZO S2433W
Nec ma matrycę eH-IPS bez filtra polaryzacyjnego ATW. Zaletą monitora jest to, że jest prawie o tysiaka tańszy od wymienionego wyżej EIZA, świetnie odwzorowuje kolory, ale wada taka, że bez polaryzatora specyficznie rozjaśniane są czernie przy patrzeniu pod kątem.
Eizo natomiast ma matryce s-pva. Zaleta to 5 lat gwarancji, funkcja EYE CARE - ściemnianie obrazu po zmroku lub w ciemnych pomieszczeniach (nie męczą się oczy), no i większa pewność co do równomiernego podświetlania matrycy i braku bad pixeli. Wada to sama matryca. Odwzorowanie kolorów jest przyzwoite ale blednie kontrast pod kątem. Niepokojące jest dla mnie tracenie szczegółów w ciemnych partiach obrazu przy patrzeniu z rożnych miejsc.
Na PVA jest odwrotnie - najciemniejsze elementy są przesuwane barwowo w górę ... czyli detale pod kątem w cieniach nie są zatracane tylko uwydatniane ... oczywiście nienaturalnie uwydatniane.
piotr_82
15-09-2009, 13:04
Mam pytanie, czy ktoś z Was mial lub ma do czynienia z tym monitorem ?
EIZO S2243WE-BK
Zastanawiam się nad nim bo w końcu muszę coś zakupic do obrobki rawów, na laptopie sie nie da za długo ...
No i polecono mi ten model, cena też jest w miarę atrakcyjna.
Chyba że macie jakieś inne typy to poproszę bardzo o jakąś podpowiedź ;)
Dzięki!
tutenchamon
15-09-2009, 16:05
dzięki za odpowiedzi. A co sami macie , albo co według was byście polecili ? Zakładam, że posiadacie monitory pva lub ips , czy wady tych matryc wam nieprzeszkadzającą ?
piotr_82 - właśnie staram się wybrać jakiś monitor i w mniej więcej podobnej cenie co EIZO S2243WE-BK jest dostępny NEC 24WUXi2 . To są 24 cale. Ale jak 3 posty wyżej napisałem, nie wiem czy lepiej NECA czy EIZO.
Witam, jestem na etapie wymiany wysłużonej 19stki, wybór padł na Eizo s2431W i tu problem, nagle zauważyłem, że jest nowa wersja a mianowicie s2433W, róznica w cenie to ok 500pln, czy warto dopłacać i dalczego ? Nie znalazłem różnic na papierze, możem ślepy (chyba jeden serwis miał różnice w specyfikacji jasności 450 vs 360 i to stara wersja "świeciła" mocniej). Zanim dokonam zakupu na następne kilka lat chciałbym sie upewnieć czy warto dorzucic te 5 stów.
Pozdrawiam.
dzięki za odpowiedzi. A co sami macie , albo co według was byście polecili ? Zakładam, że posiadacie monitory pva lub ips , czy wady tych matryc wam nieprzeszkadzającą ?
Ja mam NEC 2190UXi na SA-SFT (odmiana IPS) i sobie chwalę, ale do tego chętnie bym dołożył jakiś szerokogamutowy, bo mam dobrą drukarkę - tylko nie zamiast, a obok.
Witam, jestem na etapie wymiany wysłużonej 19stki, wybór padł na Eizo s2431W i tu problem, nagle zauważyłem, że jest nowa wersja a mianowicie s2433W, róznica w cenie to ok 500pln, czy warto dopłacać i dalczego ? Nie znalazłem różnic na papierze, możem ślepy (chyba jeden serwis miał różnice w specyfikacji jasności 450 vs 360 i to stara wersja "świeciła" mocniej). Zanim dokonam zakupu na następne kilka lat chciałbym sie upewnieć czy warto dorzucic te 5 stów.
Pozdrawiam.
S2433W to monitor szerokogamutowy - pominąwszy tą cechę powinny to być monitory podobne.
terpsych
15-09-2009, 19:22
Witam.
Co wybralibyście gdybyście mieli do wyboru NEC SpectraView 2190 lub eizo cg210-n?
Kolega z pracy ma na zbyciu 6k więc wybiera monitor ;)
T.
Witam.
Co wybralibyście gdybyście mieli do wyboru NEC SpectraView 2190 lub eizo cg210-n?
T.
Wolałbym EIZO CG222W ew. SX2462W .
terpsych
15-09-2009, 19:50
Wolałbym EIZO CG222W ew. SX2462W .
A co za tym przemawia?
T.
A co za tym przemawia?
T.
Choćby przestrzeń w okolicach AdobeRGB.
terpsych
15-09-2009, 19:56
Choćby przestrzeń w okolicach AdobeRGB.
A nie zwiększy to kłopotów z kalibracją?
T
T
Nie można za bardzo takich monitorów kalibrować zwykłymi (tanimi) kolorymetrami.
terpsych
15-09-2009, 20:16
Nie można za bardzo takich monitorów kalibrować zwykłymi (tanimi) kolorymetrami.
Czyli każdego z tych które wymieniliśmy, czy tylko cg222w?
T
Witam.
T.
Są porównywalne - NEC ma elektroniczną kompensację, więc może być nieco równiejszy. Ideałem jest CG211
A co za tym przemawia?
T.
nic
T
zwiększy
Czyli każdego z tych które wymieniliśmy, czy tylko cg222w?
T
Każdego z niewykastrowaną przestrzenią do sRGB
Są porównywalne - NEC ma elektroniczną kompensację, więc może być nieco równiejszy. Ideałem jest CG211
nic
zwiększy
EIZO SX i CG222 też mają elektroniczną kompensację - więc fajne mi nic (o gamucie nie wspominam)
EIZO SX i CG222 też mają elektroniczną kompensację - więc fajne mi nic (o gamucie nie wspominam)
CG222 to S-PVA i jest przymaławy, a SX nie jest monitorem kalibrowanym sprzętowo. Jeśli ktoś potrzebuje monitora do zastosowań, do których są predestynowane SV2190 i CG210N (retusz i precyzyjne przygotowanie pod offset), to CG222W i SX2462 nie są żadną alternatywą (choćby ze względu na swój cudny gamut).
CG222 to S-PVA i jest przymaławy, a SX nie jest monitorem kalibrowanym sprzętowo. Jeśli ktoś potrzebuje monitora do zastosowań, do których są predestynowane SV2190 i CG210N (retusz i precyzyjne przygotowanie pod offset), to CG222W i SX2462 nie są żadną alternatywą (choćby ze względu na swój cudny gamut).
CG243W też się nie nadaje pod retusz i precyzyjne przygotowanie pod offset ? ... podobnie jak CG221 ?
CG243W też się nie nadaje pod retusz i precyzyjne przygotowanie pod offset ? ... podobnie jak CG221 ?
CG243W nadaje się bardziej, bo jest sprzętowo kalibrowany, ale tak czy siak precyzją nie dorówna w tego typu zastosowaniach SV2190, CG210/211.
CG243W nadaje się bardziej, bo jest sprzętowo kalibrowany, ale tak czy siak precyzją nie dorówna w tego typu zastosowaniach SV2190, CG210/211.
Myślałem że przy druku gamut wychodzi poza sRGB ... co z resztą widzę na wykresach które można znaleźć w sieci. Wiec jak nie widzimy pewnych barw (monitor sRGB) to jest precyzyjnie a jak widzimy (monitor aRGB) to nie? - bez sensu
Myślałem że przy druku gamut wychodzi poza sRGB ... co z resztą widzę na wykresach które można znaleźć w sieci. Wiec jak nie widzimy pewnych barw (monitor sRGB) to jest precyzyjnie a jak widzimy (monitor aRGB) to nie? - bez sensu
Po pierwsze - gamut SV2190/CG210/211 nie jest dokładnie odpowiednikiem sRGB i kryją niemal całe ISO Coated v.2. Po drugie - to, czego nie kryją, zwykle nie kryje również wiele monitorów szerokogamutowych, a nb. nawet przestrzeń AdobeRGB (która policzona jest na CMYK standaru amerykańskiego)
Po trzecie - precyzja nie sprowadza się wyłącznie do możliwości wyświetlenia wszystkich barw w przestrzeni symulowanej i tu polecam dogłębniej się zapoznać ze znaczeniem sformułowania "dystans kolorymetryczny"
terpsych
15-09-2009, 21:53
Szkoda się kłócić.
Pewnie dobry wniosek. Tak więc cokolwiek kupi ten zaprawiony amator będzie dobrze. Z tych paru monitorów.
I tak żona mu funduje, więc kasa kasą ;)
PS. Fajna taka żona, nie?
I tak żona mu funduje, więc kasa kasą ;)
PS. Fajna taka żona, nie?
... aż za bardzo .... może go zdradza i chce się podlizać ? :P
terpsych
15-09-2009, 21:56
... aż za bardzo .... może go zdradza i chce się podlizać ? :P
Patrząc na sprawe bardzo materialnie.... Może mu się to opłacać ;)
T
S2433W to monitor szerokogamutowy - pominąwszy tą cechę powinny to być monitory podobne.
Dzienkoofa, zazakupiłem, skalibrowany i zrobione profile ICC dla monita i drukarki za pomoca EYE ONE PRO.
Trochę duże odchyły były jak na EIZO, prawie 10% :(
źródło (http://img22.imageshack.us/img22/5862/s2433hw.jpg)
pozdr@ll
Dzienkoofa, zazakupiłem, skalibrowany i zrobione profile ICC dla monita i drukarki za pomoca EYE ONE PRO.
źródło (http://img22.imageshack.us/img22/5862/s2433hw.jpg)
pozdr@ll
Sugeruję zmniejszyć kontrast z 52 na 50 ... bo obecnie masz przepalenie na kanale czerwonym (i po tej operacji ew. dokorygowanie G i B jeśli zajdzie potrzeba).
ps. wraz z eksploatacją monitora LCD świetlówki zaczynają świecić z czasem bardziej "ciepło" ... więc korekcja "ocieplająca" będzie mniejsza ;)
Aha - i pytanie za 100 pkt. - ile cd ma ten monitor przy nastawie jasności na 35% ?
To nie odchyły, tylko temperatura barwowa podświetlenia jest wyższa niż założona. To normalne, z reguły monitory wszystkich klas, z wyjątkiem graficznych są za "chłodne".
PS. Regulator "kontrastu" bezwzględnie proszę ustawić na wartość fabryczną i zapomnieć że on jest.
High_Noise
17-09-2009, 18:08
Nie wiem czy bylo ale ktos moglby strescic jakie sa roznice miedzy Eizo s2232w a s2233w oraz adekwatnie s2242w i s2243w oprocz ceny?
raptor88
17-09-2009, 20:41
W związku z "rewolucjami" w stajni Eizo ( w końcu użyto matryc IPS :mrgreen: ) czy planują odświeżenie wersji 30"? Może jakieś informacje lub przecieki? Byłoby miło, jakby zmontowali jakieś 30" na IPS. ;)
W związku z "rewolucjami" w stajni Eizo ( w końcu użyto matryc IPS :mrgreen: ) czy planują odświeżenie wersji 30"? Może jakieś informacje lub przecieki? Byłoby miło, jakby zmontowali jakieś 30" na IPS. ;)
Niech lepiej zmontują jakieś SX 22" 1920x1200 ;) (o 120 Hz ... czymś na matrycy z EIZO CG232W nawet nie marzę )
W "Liście godnych uwagi monitorów LCD" http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374 nie ma monitorów "LaCie". Czy tak bardzo odstają od wymienionych w liście ?
W "Liście godnych uwagi monitorów LCD" http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374 nie ma monitorów "LaCie". Czy tak bardzo odstają od wymienionych w liście ?
LaCie to rebrandowane panele NEC i Samsungi z podświetleniem RGB LED (oraz 324 - trudny do zidentyfikowania). Są godne uwagi, acz drogawe.
raptor88
18-09-2009, 22:41
Drodzy koledzy, miał ktoś w swoich łapkach SX3031? Jak to to się sprawuje i jakby to można było porównać z sx2461?
Drodzy koledzy, miał ktoś w swoich łapkach SX3031? Jak to to się sprawuje i jakby to można było porównać z sx2461?
SX3031W to jest to samo co SX2461W tyle, że ma o 0,5ha większą powierzchnię.
Swinhead
22-09-2009, 16:53
witam
mam takie pytanko
czy panele NEC spectraview 2690 na rynku amerykańskim są tak samo selekcjonowane jak na rynku europejskim, czy to jest tylko zwykły panel MultiSync® LCD2690WUXi² tylko z kalibratorem i programem do kalibracji, zastanawia mnie to bardzo bo różnica w cenie wynosi tylko 250$ a na rynku europejskim jest prawie dwukrotna pomiędzy tymi panelami
witam
mam takie pytanko
czy panele NEC spectraview 2690 na rynku amerykańskim są tak samo selekcjonowane jak na rynku europejskim, czy to jest tylko zwykły panel MultiSync LCD2690WUXi² tylko z kalibratorem i programem do kalibracji, zastanawia mnie to bardzo bo różnica w cenie wynosi tylko 250$ a na rynku europejskim jest prawie dwukrotna pomiędzy tymi panelami
ZTCW nie są, na rynku amerykańskim wersja SV ma jedynie dołożone oprogramowanie do kalibracji. A w każdym razie nie jest sygnowana i nie ma certyfikatu weryfikacji.
Swinhead
22-09-2009, 17:28
Czornyj to co zrobić teraz brać tego amerykańskiego NEC spectraview 2690 z oprogramowaniem czy wziąść zwykłego MultiSync� LCD2690WUXi² i olać ten kalibrator z oprogramowaniem???????????
NEC 2690WUXi2-SV ma za 249$ dołożone oprogramowanie do sprzętowej kalibracji i specjalny kolorymetr, szyty na miarę przez X-Rite pod ten właśnie monitor. Nikt nie ma czegoś podobnego w ofercie, w dodatku w tak śmiesznej cenie.
Swinhead
22-09-2009, 21:55
Wiem że jest duży rozrzut jeśli chodzi o panele NEC MultiSync� LCD2690WUXi² jak wybrać tego najlepszego ???
Wiem że jest duży rozrzut jeśli chodzi o panele NEC MultiSync� LCD2690WUXi² jak wybrać tego najlepszego ???
W 2690WUXi zdarzało się trochę hot/dead subpikseli, trafiały się też mocno nierównomiernie podświetlone sztuki, ale obecnie chyba poprawili kontrolę jakości bo jest jakby coraz lepiej. 2690WUXi2 które kalibrowałem po aktywowaniu elektronicznej kompensacji homogeniczności podświetlenia miało odchyłki pikowo nie przekraczające dE 3, czyli spełniało normy monitorów profesjonalnych, certyfikowanych serii Spectraview/ColorEdge.
tutenchamon
22-09-2009, 22:51
Czy tyczy się to też wersji 24 calowej ?
Czy tyczy się to też wersji 24 calowej ?
Nawet na wersję 26 calową bez pomiaru konkretnego monitora nie daję najmniejszej gwarancji - być może wszystkie są równie dobre, być może trafił mi się wyjątkowo równy panelik na zasadzie że raz do roku to i kura pierdnie
nieuprzejmy gbur
25-09-2009, 12:24
Witam serdecznie; ostatnio poświęciłem prawie pół dnia na czytaniu od deski do deski tego arcyciekawego wątku... Dzięki Waszym sugestiom zastanawiam się nad kupnem S2232 choć ostatnio zauważyłem że został wycofany i zastąpiony S2233... Wie ktoś może dlaczego i jaka jest przewaga najnowszej wersji nad wcześniejszą? Rozważam również zakup S2243 ale nie wiem czy tak naprawdę warto... Dodam że potrzebuję w miarę dobrego panela do edycji zdjęć... Następne pytanie kieruję raczej pewnie do Czarnyja bo jest z Krakowa: Gdzie w Krakowie można w miarę pewnie kupić monitor i później go skalibrować ewentualnie czy jest sens dokupić do niego X-Rite EyeOne Display 2 LT :) dzięki z góry za odpowiedz...
raptor88
25-09-2009, 12:32
Wszystkie wymienione przez Ciebie modele spokojnie nadadzą się do edycji zdjęć. 2233 to "papierowo" odświeżona wersja 2232 z jakimiś eco dodatkami. Taka moda, że wszędzie eco sreco i już ciach nowy model można wydać. :twisted:
Pytanko do wszystkich, czy HP LP2480ZX można skalibrować spektro, np. X-Rite Color Munki czy trzeba brać ten dedykowany do HP kalibrator? Wie ktoś jak sprawa się ma?
nieuprzejmy gbur
25-09-2009, 12:52
Dzięki za info :) na stronie Eizo pojawił się info w opisie tych najnowszych modeli o AdobeRGB na poziomie 95%... rozumiem że brednie w takim razie :)bo starsze modele były opisywane tam przez 92%... no to czekam cięgle jeszcze na informację czy warto dokupić tego X-rite
no to czekam cięgle jeszcze na informację czy warto dokupić tego X-rite
X-Rite Display myli się przy określaniu temperatury barwowej na tym monitorze o ok 400K.
Witam, podobnie jak mój przedmówca zastanawiam się nad zakupem Eizo S2232W/S2233W. Zauważyłem, że pomijając niemal identyczne parametry, nowszy model wyposażony jest w gniazdo Display Port. Czytałem, że ten typ łącza umożliwia przesyłanie 10-bitowej informacji o poszczególnych barwach składowych, czy nie należy więc oczekiwać lepszego odwzorowania barw przy wykorzystaniu karty ze stosownym wyjściem?
raptor88
25-09-2009, 20:41
Tak, będzie lepiej, jak się pojawi system i oprogramowanie które wykorzysta 10-bit. Na chwilę obecną takie coś nie istnieje. To jak kupowanie działek na księżycu, teren masz, ale na razie nie pomieszkasz. :mrgreen:
W instrukcji obsługi (dostepna na stronie Eizo) napisano: Applicable to DisplayPort (applicable to 8 bit). Czyli tak czy inaczej, z 10 bitów nici :-?
Pytanko do wszystkich, czy HP LP2480ZX można skalibrować spektro, np. X-Rite Color Munki czy trzeba brać ten dedykowany do HP kalibrator? Wie ktoś jak sprawa się ma?
Kupiłeś tego szeroko-gamutowego potwora ? Jeśli tak to zrób jakiś dokładny test. Jestem ciekaw jak wypadnie. Co do twojego pytania. Niżej masz informacje o kalibracji tego HP. X-rite nie wspiera tego monitora, więc można go wykalibrować tylko poprzez OSD i kartę graficzną. "Hardwarowo" się nie da. Na dole jest jeszcze link, gdzie użytkownik tego HP pisze o kalibracji.
"The HP DreamColor Advanced Profiling Solution software can only be used with the HP DreamColor colorimeter. (Manufacturer Part Number: KZ300AA) It is an i1Display 2, but with optimized filters for the DreamColor monitor. The licensing is contained in the hardware, so the software will only work with a DreamColor colorimeter, not with any other hardware. Xrite says they have no plans for making the ColorMunki or the i1Pro compatible with the HP APS software. DDC control with this monitor is not compatible with the ColorMunki or the i1Pro.
This display can be profiled with ProfileMaker, i1Match, etc. like any other LCD display, but you will miss out on the advantages of the HP Dreamcolor DDC controls, which are really quite nice.
You can profile an additional monitor with the HP DreamColor APS software, but the software functions are limited, much like the ColorMunki (by Xrite). You can control contrast, brightness and adjust for the ambient light conditions in the room, but you cannot set a specific luminance level or gamma"
http://lists.apple.com/archives/colorsync-users/2009/Jul/msg00024.html
raptor88
26-09-2009, 12:11
Kupiłeś tego szeroko-gamutowego potwora ? Jeśli tak to zrób jakiś dokładny test. Jestem ciekaw jak wypadnie. Co do twojego pytania. Niżej masz informacje o kalibracji tego HP. X-rite nie wspiera tego monitora, więc można go wykalibrować tylko poprzez OSD i kartę graficzną. "Hardwarowo" się nie da. Na dole jest jeszcze link, gdzie użytkownik tego HP pisze o kalibracji.
Dzięki za informację i za linka. Jeszcze nie kupiłem, ale się przymierzałem. Trochę szkoda że X-rite tego nie ustawi, traci się sprzętową kalibrację. :(
Witam!
Jestem biednym studentem fotografii i nie stać mnie ani na ogromne rachunki za prąd (podejrzewam, że to wina obecnego monitora) ani na drogi monitor lcd :D Obecnie pracuję na samsungu syncmaster 757dfx 17" i przy rozdzielczości 1360x1020 jest dla mnie wystarczający... Tyle, że ledwo się mieści na biurku i chciałbym go w końcu zmienić (ma już zresztą ładnych parę lat...)
znalazłem takie coś...
http://allegro.pl/item742189808_eizo_flexscan_s1921_delkom.html - jest to warte uwagi?
czy w ogóle jest warto patrzeć na te tańsze eizo z allegro?
http://allegro.pl/item742189808_eizo_flexscan_s1921_delkom.html - jest to warte uwagi? czy w ogóle jest warto patrzeć na te tańsze eizo z allegro?
W sąsiednim wątku jest przypadek takiego z uderzonym ekranem. Podejrzewam, że przytoczona oferta to ten sam wysyp.
Jest to sprzęt złomowany. Nie czarujmy się. Masowo pojawiające się większe ilości to świeży transport z zachodnioeuropejskich firm utylizacyjnych. Przewalane niemalże łopatą, transportowane luzem, obwiązane tylko stretch'em na palecie. Można czasem coś ustrzelić, ale na takich samych zasadach jak dobre części na autoszrotach. Trzeba jechać i przebierać.
Czyli nie ma tańszej alternatywy?
Zostaje mi tylko FlexScan S1731?
Panie Tomku mam Colormunki z tym firmware i nie mam żadnego problemu ze SVII. Jest pewien "myk", który należy zrobić:
1. Panel sterowania
2. Przechodzimy do wyglądu klasycznego
3. Odpalamy "X-Rite Device Services"
4. Odklikujemy Colormunki
5. SVII Działa :)
Panie Tomku mam Colormunki z tym firmware i nie mam żadnego problemu ze SVII. Jest pewien "myk", który należy zrobić
Zgadza się, również to "odkryłem" kilka dni temu. Problem jest w oprogramowniu ColorMunki a nie w samym czujniku. Trzeba wyłączyć usługę systemową i wówczas oprogramowanie "obce" bez problemu widzi małpę.
Dzięki za informację i za linka. Jeszcze nie kupiłem, ale się przymierzałem. Trochę szkoda że X-rite tego nie ustawi, traci się sprzętową kalibrację. :(
Nie traci, jeśli kupisz ten dedykowany :)
raptor88
27-09-2009, 21:50
Eee, CG243 nie ma żadnego polaryzatora ( coś ala A-TW w Nec 2490/2690 ver.1 ). Czyli będzie świecenie czerni nawet pod małym kątem. Nie postarali się, żeby w sprzęcie za prawie 9K nie było takiego dodatku. :evil:
Info użytkownika tutaj (http://hardforum.com/showthread.php?t=1455126).
Eee, CG243 nie ma żadnego polaryzatora ( coś ala A-TW w Nec 2490/2690 ver.1 ). Czyli będzie świecenie czerni nawet pod małym kątem. Nie postarali się, żeby w sprzęcie za prawie 9K nie było takiego dodatku. :evil:
Info użytkownika tutaj (http://hardforum.com/showthread.php?t=1455126).
2690WUXi pod kątem połyskuje na fioletowo, 2690WUXi2 na biało. Ot i cały pożytek z tego polaryzatora. Może ja czegoś nie widzę, ale nie zauważyłem związku jego obecności z przydatnością sprzętu do zastosowań zawodowych, nawet o krytycznym znaczeniu wyświetlanego koloru.
raptor88
27-09-2009, 22:29
2690WUXi pod kątem połyskuje na fioletowo, 2690WUXi2 na biało. Ot i cały pożytek z tego polaryzatora. Może ja czegoś nie widzę, ale nie zauważyłem związku jego obecności z przydatnością sprzętu do zastosowań zawodowych, nawet o krytycznym znaczeniu wyświetlanego koloru.
No to jak Pan nie widzi, to może pokażę o co chodzi:
źródło (http://img213.imageshack.us/img213/9766/80817151.jpg)
Zysk z polaryzatora A-TW jest widoczny gołym okiem, owszem połyskuje na fiolet, ale dopiero pod większym kątem i nie w takim stopniu jak bez. Wiem, bo miałem 2690 v1 i miałem monitor bez. Np. HP LP2480ZX ma polaryzator taki jak w Nec 2490.
Co jak co, ale myślałem że takie Eizo jednak coś zrobi w tej kwestii. Tzn. LG-P bo to oni produkują dla nich matryce. Jak takie HP mogło, to Eizo nie?
Nie widziałem jeszcze CG243, ale kalibrowałem dwa SX2462W i mz. monitor jest wybitny, to jest godny przedstawiciel serii ColorEdge, a nie jakaś popierdułka na szajsungu. Czerń jest wprawdzie beznadziejna, ale całkowicie zgadzam się z p. Tomaszem i nie widzę specjalnej różnicy pomiędzy beznadzieją czerni H-IPS A-TW i H-IPS bez A-TW. Natomiast cała reszta jest bezbłędna, monitor jest bliski ideału.
Warto tylko mieć na uwadze fakt, że podobnie jak inne panele na podobnych matrycach - NEC 2690WUXi2 i 3090WQXi - ma on infernalnie gigantyczny gamut i byle czym się tego cudeńka nie skalibruje/oprofiluje (np. cudny Spyder3 - szumnie określany "spektrokolorymetrem" przez marketingowych spin-doctorów - wykłada się na nim jak dziecko).
No to jak Pan nie widzi, to może pokażę o co chodzi:
Widział Pan to, czy powiela opinie wyczytane, a zdjęcie robił ktoś inny? Na moje oko, a widziałem wszystkie monitory o których piszę, pokazany efekt jest nieprawdziwy. Czerń, jaką sugeruje zdjęcie 2490WUXi2, w kontekście oświetlenia, jest całkowicie nierealna i znacznie bliżej jej do "złej" czerni z LP2475W. Niewykluczone, że zdjęcie jest zmodyfikowane.
raptor88
27-09-2009, 22:50
Widział Pan to, czy powiela opinie wyczytane, a zdjęcie robił ktoś inny? Na moje oko, a widziałem wszystkie monitory o których piszę, pokazany efekt jest nieprawdziwy. Czerń, jaką sugeruje zdjęcie 2490WUXi2, w kontekście oświetlenia, jest całkowicie nierealna i znacznie bliżej jej do "złej" czerni z LP2475W. Niewykluczone, że zdjęcie jest zmodyfikowane.
Dokładnie tego porównania nie, ale jak pisałem miałem przez krótki moment 2690 v1 z A-TW a tego HP 2475W mam do teraz. Z tego co pamiętam, to jednak czerń lepiej się zachowywała pod kątem na Nec.
Ale tak jak pisał Czornyj, czerń beznadziejna. Tzn. o czerni w ogóle nie ma co mówić. :mrgreen:
Mimo wszystko miałem nadzieję na to, że jakiś podobny ficzer bedzie w Eizo. :(
Proponowałbym nie zajmować się pierdołami, tylko skupić na poważniejszych cechach. Znam kilka monitorów, które jakością obrazu wyrzynają resztę w pień, a zrobione były kiedy nikt nie słyszał o A-TW czy innych wynalazkach.
PS. Gwoli Pana ciekawości, pod kątem SX2462W (więc i zapewne CG243W) wygląda dokładnie tak samo jak 2690WUXi2.
Dokładnie tego porównania nie, ale jak pisałem miałem przez krótki moment 2690 v1 z A-TW a tego HP 2475W mam do teraz. Z tego co pamiętam, to jednak czerń lepiej się zachowywała pod kątem na Nec.
Ale tak jak pisał Czornyj, czerń beznadziejna. Tzn. o czerni w ogóle nie ma co mówić. :mrgreen:
Osobiście nie robiłbym z tego dramatu - srebrzenie H-IPS bez polaryzatora jest wprawdzie spore, ale za to neutralne - w przypadku A-TW czerń i tak była do bani, ale dodatkowo zmieniała ton - i to odnoszę wrażenie, że nie tylko w cieniach. Jeśli o mnie chodzi to z rozkoszą przytuliłbym takie Eizo, a polaryzator byłby ostatnią rzeczą, którą bym się przejmował.
PS. Gwoli Pana ciekawości, pod kątem SX2462W (więc i zapewne CG243W) wygląda dokładnie tak samo jak 2690WUXi2.
2690WUXi2 nie ma już polaryzatora - ogólnie matryce w SX2462W i 2690WUXi2 są do złudzenia podobne (pominąwszy wielkość), gamut też jest identyczny.
raptor88
27-09-2009, 23:17
Hmm, no a jak wypada kwestia przejść gradientowych w SX? Czornyj, badałeś już te sztuki, to coś więcej jakbyś mógł skrobnąć. :mrgreen: Chodzi mi głównie o to, że jakby wybrało się idealną sztukę SX ( podświetlenie, równość itd. ) to nie ustępowałby jakością CG ( oczywiście poza kalibracją sprzętową ). SX2461 też miałem, więc mniej więcej wiem na co stać tą serię, CG niestety nie widziałem w akcji.
Mz. SX są perfekcyjne, a w zastosowaniach fotograficznych różnice między SX a CG są do pominięcia. Jest tylko problem z kalibracją tego cholerstwa - idealne do tego panelu jest ColorMunki, które jednak ma przedebilne oprogramowanie, uniemożliwiające ręczną kalibrację punktu bieli. Sam obszedłem to w ten sposób, że ustawiłem punkt bieli i1pro, ale dokąd nie pokaże się coś sensownego dla ColorMunki, to jest to zonk.
raptor88
27-09-2009, 23:49
Ło bosz, to znowu kłopoty. Chciałem dorwać Colormunki bo mi będzie potrzebny przez kilka tygodni a tu widzę że i tak problem. :evil:
Ło bosz, to znowu kłopoty. Chciałem dorwać Colormunki bo mi będzie potrzebny przez kilka tygodni a tu widzę że i tak problem. :evil:
Problem z regulacją, dotyczy wszystkich monitorów szerokogamutowych bez kalibracji sprzętowej. Zestaw kalibracyjny który potrafi to zrobić: X-Rite I1 Pro i basICColor Display 4. W kazdym innym przypadku coś nie będzie ustawione optymalnie. Albo będzie źle zmierzona temperatura barwowa, albo będzie taka, jak wynika z rozrzutu fabrycznego i w oparciu o nią zostanie policzona "za duża" korekcja. Nierozerwalnie wiąże się to z pocięciem gradientów.
raptor88
28-09-2009, 15:43
A jaka jest cena tego zestawu do kalibracji?
A jaka jest cena tego zestawu do kalibracji?
X-Rite Basic ok 3500 zł
basICColor Display 4 ok 100 E
raptor88
28-09-2009, 16:30
X-Rite Basic ok 3500 zł
basICColor Display 4 ok 100 E
No to tego nie kupię. A wypożyczenie lub zamówienie kalibracji w domu wchodzi w grę?
No to tego nie kupię. A wypożyczenie lub zamówienie kalibracji w domu wchodzi w grę?
Jak najbardziej:
http://monitory.mastiff.pl/uslugi.php
krzysztof jot
30-09-2009, 20:00
Witam. Jestem w tym laik totalny - więc Panowie specjaliści - taki wynik testu co mówi o panelu LCD:
Emission Test
White measurement (X=95.087 Y=99.821 Z=109.934)
Gray measurement (X=34.490 Y=35.942 Z=41.428 )
Black measurement (X=0.006 Y=0.029 Z=0.046)
Red measurement (X=41.127 Y=20.755 Z=2.077)
Green measurement (X=36.715 Y=71.956 Z=12.593)
Blue measurement (X=17.317 Y=7.068 Z=95.212)
I drugie - luminescencja. Dociąganie do parametru 120 cd/m^2 wydaje mi sie zbyt walący po oczach - czy manewrowanie w przedziale 90-100 cd/m^2 jest słuszne czy błedne ?
Witam. Jestem w tym laik totalny - więc Panowie specjaliści - taki wynik testu co mówi o panelu LCD:
Emission Test
White measurement (X=95.087 Y=99.821 Z=109.934)
Gray measurement (X=34.490 Y=35.942 Z=41.428 )
Black measurement (X=0.006 Y=0.029 Z=0.046)
Red measurement (X=41.127 Y=20.755 Z=2.077)
Green measurement (X=36.715 Y=71.956 Z=12.593)
Blue measurement (X=17.317 Y=7.068 Z=95.212)
I drugie - luminescencja. Dociąganie do parametru 120 cd/m^2 wydaje mi sie zbyt walący po oczach - czy manewrowanie w przedziale 90-100 cd/m^2 jest słuszne czy błedne ?
Jakby komuś się chciało, mógłby wpisać ww wartości kolorymetryczne i zrobić sobie wykres gamutu. Tylko po co? Niewiele to mówi o jakości i/lub kondycji monitora. Modele bryłowe lub przekroje ww, służą bardziej do porównań z przyjętymi jako standardy, przestrzeniami kolorystycznymi. Taka metoda wizualizacji szerokości/objętości gamutu.
Jasność monitora powinna być jak najbliższa bieli papieru, oglądanego w danych warunkach oświetleniowych. Często się zdarza niestety, że przy niższych jasnościach mocno rosną błędy. Trzeba to wypośrodkować.
raptor88
09-10-2009, 10:08
Czornyj, mam pytanie do Ciebie. Pamiętam jak pisałeś ( tutaj albo na którejś z grup dyskusyjnych ) że masz dostęp do Nec 2490/2690. Tzn. masz sklepik gdzie możesz je obejrzeć przed kupnem. Czy taka sama możliwość dotyczy Nec 3090? Możesz na priv jeśli nie chcesz tutaj. :-D
2490 i 2690 są relatywnie niedrogie, bywają na stanie, więć można podejść, obwąchać czy nawet skalibrować. Wqrvix jest za duży i za drogi dlatego mają go tylko na zamówienie, a pole manewru jest tutaj niewielkie.
raptor88
09-10-2009, 12:53
Hmm, czyli co, jakiekolwiek zamówienie to raczej ślepy strzał? :( No szkoda. Żeby jeszcze nie było większych problemów z tymi monitorami, a tak to trochę loteria. No chyba że jest jakiś sklep, gdzie przy lekkich wadach idzie wymienić. Pewnie nie, bo kto by się w to bawił.
raptor88
09-10-2009, 15:36
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, czy jakościowo te Nec'i 3090 są w tej chwili lepsze? Bo na początku było dosyć kiepsko, a nie chciałbym trafić na takie coś:
źródło (http://home.comcast.net/~n0xlf3/Original.jpg)
Na początku witam wszystkich z racji tego, że to mój post nr.1 :)
no właśnie, podczepię się pod posta wyżej. Coś takiego w ogóle da się reklamować? Sam mam P221 i też takie lipne podświetlenie... Czytałem tutaj na forum, że norma ISO dopuszcza rozrzut 20% więc podejrzewam, że mogę pewnie temat odpuścić...
Witamy
Czytałem tutaj na forum, że norma ISO dopuszcza rozrzut 20% więc podejrzewam, że mogę pewnie temat odpuścić...
Bingo.
raptor88
11-10-2009, 20:55
Na początku witam wszystkich z racji tego, że to mój post nr.1 :)
no właśnie, podczepię się pod posta wyżej. Coś takiego w ogóle da się reklamować? Sam mam P221 i też takie lipne podświetlenie... Czytałem tutaj na forum, że norma ISO dopuszcza rozrzut 20% więc podejrzewam, że mogę pewnie temat odpuścić...
Takie linie to jest raczej defekt matrycy a nie podświetlenia. Powinno być wymieniane, przynajmniej w US wymieniają. No ale u nas nie ameryka i nie wiadomo. :)
EDIT:
Tom01, wróciłeś z tych rozjazdów wreszcie? Bo mam coś na gg do zapytania.
Takie linie to jest raczej defekt matrycy a nie podświetlenia. Powinno być wymieniane, przynajmniej w US wymieniają. No ale u nas nie ameryka i nie wiadomo. :)
To nie jest defekt, a konstrukcyjna niedoskonałość dyfuzora. Rzecz trudna do uniknięcia przy dużych monitorach. Oficjalnie nigdzie na świecie nie wymienia się monitora z zaprezentowaną nierównością. Nieoficjalnie zdarza się, ale jest to inwencja sprzedawcy lub dobry humor technika w serwisie.
raptor88
11-10-2009, 22:04
A jak ta kwestia wygląda w SX3031? Też występują takie linie? A w ogóle idzie kupić 30" bez takich defektów? Bo w SX2461 to prawie ideał był.
A jak ta kwestia wygląda w SX3031? Też występują takie linie? A w ogóle idzie kupić 30" bez takich defektów? Bo w SX2461 to prawie ideał był.
Takich linii nie ma. SX2461W i SX3031W są niemal identyczne. To przecież Eizo jest, nawet wersje IPS'owe są równe.
raptor88
11-10-2009, 22:43
A czy to zależy od rodzaju wyświetlacza, bo ten nec na zdjęciu to IPS, a SX 2461/3031 to PVA? Ma to znaczenie czy raczej nie? A no i w takim razie podstawowe pytanie, kiedy Eizo wypuści 30" na IPS? :)
A czy to zależy od rodzaju wyświetlacza, bo ten nec na zdjęciu to IPS, a SX 2461/3031 to PVA? Ma to znaczenie czy raczej nie?
Wyświetlacz typu IPS ma mniejszą skuteczność blokowania światła, więc zawsze jest "jaśniejszy", co łatwiej demaskuje nierówności.
A no i w takim razie podstawowe pytanie, kiedy Eizo wypuści 30" na IPS? :)
Nie mam pojęcia, ale obserwując wracający trend sądzę, że to tylko kwestia czasu.
Witam.
Dziś coś stało mi się z moim Fuitsu-Siemens'em P19-2.
Działał, działał, nagle zamigotał, przygasł i w końcu zgasł całkiem.
Teraz tylko dioda sygnalizująca działanie monitora zaczęła mrygać.
Nie wiem, czego to wina.
Co najśmieszniejsze, gwarancja na monitor minęła jakieś 3 tygodnie temu :(
Czy moglibyście polecić mi jakiś niedrogi monitor LCD 19 calowy?
Im taniej, tym lepiej, bo nie przewidziałem takiego wypadku i krucho z funduszami.
witam po długiej przerwie, tyle się już od was dowiedziałem że aż nie musiałem wchodzić na forum ;)
nadeszła jednak chwila gdzie koleś ze sklepu mnie zagiął. chciał zamówić NEC 22490WUXi2 24" a on do mnie "przypominam o klasie drugiej wykonania tego monitora" znaczy nie poleca. I co mam odpowiedziec, generalnie polegałem na opinii Tom01 i jest ona dla mnie bardziej wiarygodna nic tego "handlowca" :)
Czy moglibyście polecić mi jakiś niedrogi monitor LCD 19 calowy?
Im taniej, tym lepiej, bo nie przewidziałem takiego wypadku i krucho z funduszami.
Najtańszy rozsądny to Eizo S1921.
nadeszła jednak chwila gdzie koleś ze sklepu mnie zagiął. chciał zamówić NEC 22490WUXi2 24" a on do mnie "przypominam o klasie drugiej wykonania tego monitora" znaczy nie poleca. I co mam odpowiedziec, generalnie polegałem na opinii Tom01 i jest ona dla mnie bardziej wiarygodna nic tego "handlowca" :)
Nie poleca, bo może się boi, że jak trafi się z pikselami lub inną wadą, nie będzie miał co z nim zrobić. Wsparcie producenta jest zerowe.
znaczy ze jak mi się trafi z martwymi i będę chciał oddać to musi przyjąć i dać nowy a producent lub hurtownia (dystrybutor czy ktokolwiek tam jest) od niego nie przyjmie tego z martwymi jaki lipnego? niezła kaszana, i to tak jest ze wszystkimi NEC'a?
znaczy ze jak mi się trafi z martwymi i będę chciał oddać to musi przyjąć i dać nowy a producent lub hurtownia (dystrybutor czy ktokolwiek tam jest) od niego nie przyjmie tego z martwymi jaki lipnego? niezła kaszana, i to tak jest ze wszystkimi NEC'a?
Największe prawa ma konsument. Może z różnych powodów zwrócić towar, a sprzedawca dystrybutorowi już nie.
Jako, że to mój pierwszy post,
witam wszystkich serdecznie!
staram się z uwagą śledzić wątki na temat monitorów i kalibracji, ale przyznaję, że w nadmiarze informacji trochę się zakręciłam.. podobne pytania już się pojawiły, ale nie znalazłam dla siebie konkretnego rozwiązania, stąd proszę o pomoc.
posiadam Eizo S2233W i potrzebuję go skalibrować w celu pracy przy obróbce zdjęć.
pyt.1 przeglądając dyskusję znalazłam informację, że dla Eizo s1931 lepiej się sprawdzi się Lafot LMC03 niż Eye-One Display LT, czy dotyczy to także innych modeli Eizo, w tym mojego S2233W?
pyt.2 w innym miejscu znalazłam informację, że "X-Rite Display myli się przy określaniu temperatury barwowej na tym monitorze o ok 400K", przyznaję, że jestem początkująca w tym temacie - czy taki zakres pomyłki jest bardzo znaczący dla samego procesu kalibracji i późniejszego użytkowania?
pyt.3 znalazłam w dostępnym asortymencie Eye-One Display LT Eizo, czy to znaczy, że jest rzeczywiście specjalnie przystosowany do kalibracji monitorów Eizo i pozwala uniknąć np. takich pomyłek, jak podana powyżej?
pyt.4 i ostatnie:-) czy w świetle powyższego koniec końców najlepszym dla Eizo S2233W okaże się Lafot LMC03 czy właśnie Eye-One Display LT Eizo?
pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi:-)
Witamy
Ad1. Nie, w przypadku Pani monitora Lafot na nic się nie zda.
Ad2. Proszę wejść do menu monitora i przestawić temperaturę o 500K. Widać różnicę?
Ad3. Nie szerokogamutowych.
Ad4. Ani jeden ani drugi. S2233W i pokrewne wymagają do optymalnego ustawienia spektrofotometru i poważniejszego oprogramowania. Jedyny zestaw kalibracyjny który to zrobi to X-Rite Basic. Jest tylko mały kłopot, kosztuje 1,5x tyle co monitor. Innym wyjściem jest wypożyczenie lub zlecenie usługi komuś, kto takim sprzętem dysponuje. Jest Pani z Krakowa, proponuję zagadnąć użytkownika Czornyj.
Hmm,
dziękuję serdecznie za pomoc, nie powiem, trochę zrzedła mi mina.. ale skoro już weszłam do tej rzeki, to muszę brnąć dalej:-)
raptor88
20-10-2009, 13:22
Miał już ktoś do czynienia z CG243?
Z ciekawości - liczysz na to, że ten monitor może mieć jakieś wady? :lol: No to się raczej rozczarujesz :mrgreen: Jeśli SX2462W urywa łeb z płucami, to CG243W może tylko urywać łeb z płucami i kręgosłupem aż po samą d... ;)
Z ciekawości - liczysz na to, że ten monitor może mieć jakieś wady? :lol: No to się raczej rozczarujesz :mrgreen: Jeśli SX2462W urywa łeb z płucami, to CG243W może tylko urywać łeb z płucami i kręgosłupem aż po samą d... ;)Może mieć spory LAG (CG241W ma 50 ms wg. jednej strony). Prędzej bym się spodziewał braku wad po CG232W
Może mieć spory LAG (CG241W ma 50 ms wg. jednej strony). Prędzej bym się spodziewał braku wad po CG232W
Tylko to jest forum dotyczące fotografii, a nie gier typu "zabili go i uciekł". Co kogo obchodzą jakieś lagi w monitorze do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy? Kto normalny ocenia Eizo serii ColorEdge pod kątem przydatności do gry w Counter Strike?
raptor88
20-10-2009, 15:11
Z ciekawości - liczysz na to, że ten monitor może mieć jakieś wady? :lol: No to się raczej rozczarujesz :mrgreen: Jeśli SX2462W urywa łeb z płucami, to CG243W może tylko urywać łeb z płucami i kręgosłupem aż po samą d... ;)
Wad to się raczej nie spodziewam, tylko nie wiem czy warto dopłacać 50% ceny SX za sprzętową kalibrację? :mrgreen:
High_Noise
20-10-2009, 15:12
Ano ma to znaczenie jesli ma sie ograniczona przestrzen w domu i kupuje sie go prywatnie nie do firmy. Fajnie jednak czasem obejrzec jakis film badz w przypoadku niektorych - pograc i to jest wada jednak, chyba przyznasz?
Pewnie. :)
Wad to się raczej nie spodziewam, tylko nie wiem czy warto dopłacać 50% ceny SX za sprzętową kalibrację? :mrgreen:
Niektórzy do wybranego monitora, dopłacają dużo więcej niż wynosi 50% ceny SX-a. Proszę zgadnąć po co?
Ano ma to znaczenie jesli ma sie ograniczona przestrzen w domu i kupuje sie go prywatnie nie do firmy. Fajnie jednak czasem obejrzec jakis film badz w przypoadku niektorych - pograc i to jest wada jednak, chyba przyznasz?
Na współczesnych monitorach, nawet wolnych, smużenie to historia. Nie widzę żadnych przeciwwskazań aby po dniu pracy zapuścić sobie coś luźniejszego.
raptor88
20-10-2009, 17:02
Pewnie. :)
Heh, Pan to zawsze ma szybciutko te zabawki. :mrgreen:
Niektórzy do wybranego monitora, dopłacają dużo więcej niż wynosi 50% ceny SX-a. Proszę zgadnąć po co?
A to ja wiem i zdaję sobie z tego sprawę. Tylko to już jest inny poziom przeznaczenia monitora.
Na współczesnych monitorach, nawet wolnych, smużenie to historia. Nie widzę żadnych przeciwwskazań aby po dniu pracy zapuścić sobie coś luźniejszego.
Czy SX2461 też by Pan zakwalifikował do tej grupy? Bo tam lekkie smużenie było widoczne. :p
Tylko że tam S-PVA siedzi, co z natury jest wolniejsze niż IPS.
Tylko to jest forum dotyczące fotografii, a nie gier typu "zabili go i uciekł". Co kogo obchodzą jakieś lagi w monitorze do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy? Kto normalny ocenia Eizo serii ColorEdge pod kątem przydatności do gry w Counter Strike?Ktoś kto ma pieniądze i chce coś wysokiej jakości ? Ktoś kto pracuje z kolorem i czasem w coś zagra ? Jeśli takich ludzi nazywasz "nienormalnymi" to mam nadzieję że będą mieli do Ciebie tyle szacunku co Ty do nich :]
Czy SX2461 też by Pan zakwalifikował do tej grupy? Bo tam lekkie smużenie było widoczne. :p
Tylko że tam S-PVA siedzi, co z natury jest wolniejsze niż IPS.
Ja tam nie widzę żadnego smużenia. :p
A poważnie, smużenie zawsze da się wykazać, kwestia jego widoczności w zastosowaniach praktycznych.
Ktoś kto ma pieniądze i chce coś wysokiej jakości ? Ktoś kto pracuje z kolorem i czasem w coś zagra ? Jeśli takich ludzi nazywasz "nienormalnymi" to mam nadzieję że będą mieli do Ciebie tyle szacunku co Ty do nich :]
To jest wąsko specjalizowane narzędzie. Nie można od niego wymagać uniwersalnych atrybutów. Podobnie jak 5 metrowa wędka będzie słabo się sprawdzać przy przerębli. Nie zawsze coś najdroższe jest najlepsze.
raptor88
20-10-2009, 17:22
No to tak na koniec męczenia, Panie Tomku, czy SX'y są tak samo równe jak CG? Z pomiarów w teście wychodzi że ten monitorek jest masakrycznie równiutki. Odchyłki są tak małe, że szok. :mrgreen:
źródło (http://img34.imageshack.us/img34/8831/81453565.jpg)
To jest wąsko specjalizowane narzędzie. Nie można od niego wymagać uniwersalnych atrybutów. Podobnie jak 5 metrowa wędka będzie słabo się sprawdzać przy przerębli. Nie zawsze coś najdroższe jest najlepsze.
No też dlatego, my, szaraczki pytamy o takie rzeczy. :mrgreen:
High_Noise
20-10-2009, 17:40
A czy moge prosic o podsumowanie najlepszych eizo do:
-obrobki grafiki (web)
-obrobki fotografii i druk
-autocad
-praca z video
czy SX'y są tak samo równe jak CG?
Szczerze mówiąc nie mierzyłem nierówności podświetlenia, ale na oko widać, że nie ma co szukać dziury w całym ani na SX ani CG. Problemem jest nie tyle sama nierówność, co kolor połysku. Przy ekranach tej wielkości, pomimo, że pomiarowo jest ok, dolne narożniki są w kolorowe placki.
A czy moge prosic o podsumowanie najlepszych eizo do:
-obrobki grafiki (web)
-obrobki fotografii i druk
-autocad
-praca z video
Chodzi o monitor do każdego zastosowania z osobna czy wszystkich razem?
High_Noise
20-10-2009, 18:06
Z osobna oczywiscie.
Szczerze mówiąc nie mierzyłem nierówności podświetlenia
Ja z grubsza przemierzyłem, dE(76) nie wykracza pow. 3, zgodnie ze specyfikacją CG - monitor jest równy jak biust siostry Ireny.
Ktoś kto ma pieniądze i chce coś wysokiej jakości ? Ktoś kto pracuje z kolorem i czasem w coś zagra ? Jeśli takich ludzi nazywasz "nienormalnymi" to mam nadzieję że będą mieli do Ciebie tyle szacunku co Ty do nich :]
Nikogo nie nazywam nienormalnym - ktoś, kto "czasem w coś zagra", lub "czasem pyknie se jakiś filmik" nie potrzebuje lagów jak w monitorze broadcastowym, a nigdzie nie jest napisane, że to panel dla zawodowego gracza. Gdyby jednak jakiś zawodowy gracz się urwał z choiny i wywalił na ten monitor 8 kloców (kto zabroni bogatemu?), uparł taskać go na turnieje Counter Strike'a i potem narzekał na lagi, to raczej o normie nie może tu być mowy (ani o specjalnej błyskotliwości). Równie dobrze ktoś mógłby kupić Mitsubishi Lancera Evolution MR, albo Subarynę WRX STi i narzekać, że wywalił taką kupę kasy, a auto jest pierońsko niewygodne i strasznie dużo pali.
Z osobna oczywiscie.
IMO:
-Obróbka grafiki (web).
-Obrobka fotografii i druk.
Wszystkie CG i SX
-Autocad.
Wszystkie S i SX na PVA
-Praca z video (bez podglądu).
Wszystkie CG, HD i FX
raptor88
20-10-2009, 21:21
Szczerze mówiąc nie mierzyłem nierówności podświetlenia, ale na oko widać, że nie ma co szukać dziury w całym ani na SX ani CG. Problemem jest nie tyle sama nierówność, co kolor połysku. Przy ekranach tej wielkości, pomimo, że pomiarowo jest ok, dolne narożniki są w kolorowe placki.
Kwestia kątów na IPS jak mniemam? Niestety, z małej odległości wszystkie narożniki to placuszki, tak to z tym ips jest.
Ja z grubsza przemierzyłem, dE(76) nie wykracza pow. 3, zgodnie ze specyfikacją CG - monitor jest równy jak biust siostry Ireny.
To jeszcze poprosimy zdjęcie tego biustu. :mrgreen:
Dzięki za info i to jeszcze z pierwszej reki. Dzięki panowie. :mrgreen:
Wszyscy wiedzą jak nie lubię wszelakich "testów", jednakże to co znalazłem dziś, przechodzi ludzkie pojęcie. Artykuł dotyczący NEC P221W, najeżony takimi banialukami, że autor chyba wziąwszy słownik trudnych terminów, używał ich losowo. Polecam jako wieczorną lekturę: http://www.purepc.pl/monitory/nec_p221w
yyy... mój post pod Twoim to czysty przypadek ;-)
Ale uzyskuję na P221W powtarzalne wyniki jak poniżej.
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/8092/p221.png)
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/334/deltae.png)
Dodam tylko, że uzyskanie takich wyników do prostych zajęć nie należało ;-)) No ale poradzić się chciałem - ten mój NEC się do czegoś nadaje, czy nie? ;-)
Wszyscy wiedzą jak nie lubię wszelakich "testów", jednakże to co znalazłem dziś, przechodzi ludzkie pojęcie. Artykuł dotyczący NEC P221W, najeżony takimi banialukami, że autor chyba wziąwszy słownik trudnych terminów, używał ich losowo. Polecam jako wieczorną lekturę: http://www.purepc.pl/monitory/nec_p221w
hehehe "Kontrast statyczny 1000:1 deklarowany (1550:1 mierzony)" ciekawe czy facet ma jeszcze oczy? no chyba, że DivXy ogląda na nim z drugiego końca pokoju ;-)
No to tak na koniec męczenia, Panie Tomku, czy SX'y są tak samo równe jak CG? Z pomiarów w teście wychodzi że ten monitorek jest masakrycznie równiutki. Odchyłki są tak małe, że szok. :mrgreen:
źródło (http://img34.imageshack.us/img34/8831/81453565.jpg)
No też dlatego, my, szaraczki pytamy o takie rzeczy. :mrgreen:
Kurde! jakby to był jakiś NEC to z takimi odchyłkami by się do niczego nie nadawał! :D
hehehe "Kontrast statyczny 1000:1 deklarowany (1550:1 mierzony)" ciekawe czy facet ma jeszcze oczy? no chyba, że DivXy ogląda na nim z drugiego końca pokoju ;-)... ale co ma piernik do wiatraka?
Kurde! jakby to był jakiś NEC to z takimi odchyłkami by się do niczego nie nadawał! :DA który model NEC mógłbyś dać jako konkurencyjny przykład?
... ale co ma piernik do wiatraka?
A który model NEC mógłbyś dać jako konkurencyjny przykład?
ma i nie mógłbym
ma i nie mógłbym
x-P
... fajnie ... o tym że wg. Ciebie "ma" to już wiedziałem wcześniej co można sobie wyczytać w cytowanym przeze mnie poście .... ale ja pytam "CO ?"
Dla czego niby Twoim zdaniem przy monitorze z kontrastem 1500:1 trzeba go oglądać z jakiejś ogromnej odległości ? (sugerujesz jak rozumiem drugi pokój więc powiedzmy 5m dla 22" wyświetlacza).
Dla czego niby Twoim zdaniem przy monitorze z kontrastem 1500:1 trzeba go oglądać z jakiejś ogromnej odległości ? (sugerujesz jak rozumiem drugi pokój więc powiedzmy 5m dla 22" wyświetlacza).
A! to Ci chodzi... Ustaw sobie na LCD taki kontrast po popracuj na nim 6-8h. A pozostała rzecz "ma" się do Tom01, którego chciałem zapytać o powtarzalność takiej kalibracji na "beznadziejnym" NEC P221W. Jakieś 100 postów temu była pyskówka na ten temat ;-) Nie mam personalnie nic do Tom01, bo wnosi sporo wiedzy o panelach na tym forum, ale wkurza mnie konkluzja każdej rozmowy, która sprowadza się do EIZO nawet jeżeli nie ma możliwości kalibracji.
Jeżeli chodzi o mnie to pracuje na takich ustawieniach jak na załączonych zrzutach. Niestety, co głosi wszem i wobec rozrzut jakościowy elektroniki P221W nie pozwala mi na uzyskanie powtarzalnych wyników kalibracji dla 80 kandeli i kontrastu np. 250:1. Próbowałem różnych kombinacji i dopiero 90/400:1 dało zaokrąglane w dół wyniki, które są powtarzalne i z małą ilością błędów, co widać po zielonych słupkach. Oczywiście im wyższa jasność tym lepiej się kalibruje ale te poniżej 90 kandeli czasem jest za dużo i przydało by się tak równo 80 z kontrastem 200-300:1. Ale taki monitor + 3kpln do ceny P221W ;-) Z resztą - wszystko to ładnie opisał Tom01 na swoje stronie.
Dla tego P221W jaskrawość 90cd/m^2 zdaje się być optymalna, bo wykręca przy niej kontrast 400:1, który jest poprawny dla syntetycznych przestrzeni edycyjnych RGB. Jeśli chcemy zasymulować wygląd przestrzeni barwnej urządzenia wyjściowego, gdzie kontrast wynosi zwykle góra 250:1 - 300:1 (najbardziej kozackie atramentówki), a potrafi nawet spaść do 75:1 (papier gazetowy), należy włączyć softproofing z zapiętym profilem urządzenia wyjściowego.
A! to Ci chodzi... Ustaw sobie na LCD taki kontrast po popracuj na nim 6-8h.
Kontrast praktycznie nie męczy wzroku tylko rażąca biel. Nie ma problemu z pracą przy kontraście 3000:1 (w kwestii zmęczenia) i bielą np. 80cd ... ale problem z bielą o jasności 450 cd i kontraście nawet 300:1 jak najbardziej będzie.
Kontrast praktycznie nie męczy wzroku tylko rażąca biel. Nie ma problemu z pracą przy kontraście 3000:1 (w kwestii zmęczenia) i bielą np. 80cd ... ale problem z bielą o jasności 450 cd i kontraście nawet 300:1 jak najbardziej będzie.
Teraz to się Pan zapędził :lol:
Teraz to się Pan zapędził :lol:Czemu?
ps. ... to ja będę pracował przez 12 godzin pisząc coś w WORD na monitorze z kontrastem 3000:1 i lampami ustawionymi na 80 cd przy białym a Pan na monitorze z kontrastem 300:1 i lampami na 450 cd (też przy białym oczywiście) i zobaczymy jak kto będzie wyglądał po napisaniu jakiejś pracy po tych 12 godz ;)
ps2. wątpię aby Pan wytrzymał 12 minut
ps3 do ps2. pomimo tego że nie uważam Pana za mięczaka :P
Czemu?
ps. ... to ja będę pracował przez 12 godzin pisząc coś w WORD na monitorze z kontrastem 3000:1 i lampami ustawionymi na 80 cd przy białym a Pan na monitorze z kontrastem 300:1 i lampami na 450 cd (też przy białym oczywiście) i zobaczymy jak kto będzie wyglądał po napisaniu jakiejś pracy po tych 12 godz ;)
ps2. wątpię aby Pan wytrzymał 12 minut
ps3 do ps2. pomimo tego że nie uważam Pana za mięczaka :P
Zakładając, że mielibyśmy monitor z czernią 0,026cd/m^2, to aby faktycznie zachować ów poziom czerni, trzebaby pracować w ciemni, ubrać się w czerń i pomalować twarz na czarno. I w takich warunkach nawet 80cd/m^2 byłoby męczące.
Monitor o jaskrawości bieli 450cd/m^2 z punktem czerni 1,5 cd/m^2 wcale nie musi być męczący, o ile będzie się znajdował w odpowiednio jasnym otoczeniu. W przeciwnym razie bedzie nam dawała w kość nie tyle sama biel, co kontrast pomiędzy bielą monitora a ciemnym otoczeniem. Nasz wzrok adaptuje się do najjaśniejszej bieli i 450cd/m^2 nie stanowi dla niego problemu - w naturze elementy o jaskrawości 10000-30000cd/m^2 nie są niczym specjalnie dziwnym, a całkowicie oślepia nas dopiero 10000cd/m^2. Problemem są natomiast duże kontrasty, powodujące częstą zmianę adaptacji oka, czyli "zmianę przysłony".
10000cd/m^2. Problemem są natomiast duże kontrasty, powodujące częstą zmianę adaptacji oka, czyli "zmianę przysłony".
Chyba jak mamy wyświetlane na przemiennie czarne obrazy z białymi ... a tak serio to nie wiem o czym Pan pisze. Na monitorze z kontrastem 1500:1 (nawet ponad) nie miałem problemów ze zmęczeniem ... czego nie mogę powiedzieć o innych monitorach z nawet 2x mniejszym kontrastem i za mocnym podświetleniem.
Z tego co Pan pisze to na SONY XEL-1 który ma kontrast statyczny "tysiące do jednego" oczy powinny wypadać natychmiastowo a nic takiego jak wiadomo się nie dzieje.
Chętnie kupiłbym jakiś monitor z większym kontrastem niż te 1500:1
Chyba jak mamy wyświetlane na przemiennie czarne obrazy z białymi ... a tak serio to nie wiem o czym Pan pisze. Na monitorze z kontrastem 1500:1 (nawet ponad) nie miałem problemów ze zmęczeniem ... czego nie mogę powiedzieć o innych monitorach z nawet 2x mniejszym kontrastem i za mocnym podświetleniem.
Z tego co Pan pisze to na SONY XEL-1 który ma kontrast statyczny "tysiące do jednego" oczy powinny wypadać natychmiastowo a nic takiego jak wiadomo się nie dzieje.
Chętnie kupiłbym jakiś monitor z większym kontrastem niż te 1500:1
A jakiż to monitor ma kontrast 1500:1 przy poziomie podświetlenia, który nie był zbyt mocny? I rozumiem, że oglądał go Pan wyłącznie w mroku - bo tylko wtedy oświetlenie otoczenia na 100% nie ma wpływu na kontrastowość monitora?
A jakiż to monitor ma kontrast 1500:1 przy poziomie podświetlenia, który nie był zbyt mocny? I rozumiem, że oglądał go Pan wyłącznie w mroku - bo tylko wtedy oświetlenie otoczenia na 100% nie ma wpływu na kontrastowość monitora?Kontrast przy mocno przygaszonych lampach jak i max rozświetlonych jest taki sam, bo za kontrast odpowiada matryca która jest na dobrą sprawę jedynie zestawem filtrów.
A kontrast mierzyłem przy max rozświetleniu by uniknąć kiepskiej dokładności urządzenia pomiarowego przy małej jasności.
Kontrast przy mocno przygaszonych lampach jak i max rozświetlonych jest taki sam, bo za kontrast odpowiada matryca która jest na dobrą sprawę jedynie zestawem filtrów.
A kontrast mierzyłem przy max rozświetleniu by uniknąć kiepskiej dokładności urządzenia pomiarowego przy małej jasności.
No więc niestety nie jest i nie jest to kwestia dokładności pomiaru. Najbardziej kozackie Eizo przy 80cd/m^2 wyciągają 400:1, zresztą właśnie dlatego Eizo zaleca kalibrację paneli CG do 80cd/m^2, bo monitor graficzny powinien mieć kontrast 400:1.
400:1 jest kontrastem dla monitora graficznego odpowiednim i kotrastem tym ma być 400:1. Do 200:1 ani do 100:1 nie wolno kaibrować, powinno się kalibrować do 400:1. 1000:1 jest wykluczone. Gdy kontrast 400:1 osiągnięty zostanie, wówczas zakończyć masz kalibrację monitora co naigrywał się z ciebie w polu widzenia twego, a on poprawnie skalibrowany będzie.
Wiele widzę sprzeczności ... widziałem pomiary w których kontrast od minimum mocy do max jest stały (wahania w granicy błędu pomiarowego) ... a tutaj Panowie twierdzą że monitor z kontrastem ~1500:1 (max moc lamp) ma przy minimum mocy 400:1 i to przy dobrych wiatrach. Poza tym nawet podchodząc do zjawiska "teoretycznie" to dla czego kontrast przy mocy skręconej do 80cd ma być wielokrotnie niższy od tego przy mocy 240 cd ?