Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD
nie widzę sensu inwestowania teraz w s2433 czy tez pa241
Sam Pan sobie odpowiedział. Podobne dylematy do Pańskiego przewijają się cały czas przez wątki w tym dziale, więc powinien Pan sobie wyrobić zdanie.
Podpinam sie do pytan retter'a. Zaproponowany przez niego Samsung nie odstaje az tak bardzo konfiguracją do tych s2433 ... Opinie krążą, że nadaje się na obróbkę, po za tym technologia matrcy stworzona przez Samsunga. Da się ten monitor skalibrować, aby uzyskać w miare dobre odwzorowanie? :)
Zaproponowany przez niego Samsung nie odstaje az tak bardzo konfiguracją do tych s2433 ...
Nie odstaje? Toż to przepaść jakościowa. Jakby Pan porównywał szpadel i koparkę.
no ale, czym różni się matryca PVA zrobiona przez Samsunga w Eizo, a w samym Samsungu. Mam doświadczenie z jednym duzym 22'' Samsungiem, niestety TN. Faktycznie dno w wykonaniu (trzeszczący plastyk itp), natomiast jak z Matrycą PVA?
no ale, czym różni się matryca PVA zrobiona przez Samsunga w Eizo, a w samym Samsungu.
A co ma do jakości monitora rodzaj matrycy? Posługując się tą analogią czym się różni 16 calowe koło w Skodzie i Audi? Matrycę trzeba zasilić, oświetlić, ekranować i co najważniejsze wysterować. Sama z siebie nie świeci.
Podsumowując Twoją wypowiedź, ten przykład monitora to kompletne dno i nie ma cienia szansy na jakąkolwiek prace przy nim...
Oczywiście przytakuje Tobie, nie znam się na tym, dlatego wierze w Twoje zdanie na ten temat :)
Podsumowując Twoją wypowiedź, ten przykład monitora to kompletne dno i nie ma cienia szansy na jakąkolwiek prace przy nim...
Oczywiście że pracować się da, ludzie pracują na gorszych padlinach, ale do nawet tanich EIZO nie ma co w ogóle porównywać. Co do jakości samej pracy, wszystko zależy od wymagań użytkownika ale jeśli mamy widzieć w miarę wiernie barwy i nie zastanawiać się ile z tego co monitor wyświetla to jego widzimisię, trzeba położyć na stół 1700-2500 zł za 22".
Panie Tomku to tylko teoria, ze sam sobie odpowiedziałem
natomiast jak jest w użytkowaniu
co w tych monitorach boli, nie zarabiam tym wiec nie mogę tez tyle inwestować na s lub sx
rozumiem różnice pomiędzy szpadlem a koparką
ale czy z tym modelem jest aż tak źle ?
czytałem sporą cześć tego wątku i wyniki był s2433 za jego równe podświetlenie no ale 3,5kzł lub 4kłz na pa241 to w tym momencie dla mnie przegięcie i za duży wydatek jak na panelik na teraz
pozdrawiam
jeśli mamy widzieć w miarę wiernie barwy i nie zastanawiać się ile z tego co monitor wyświetla to jego widzimisię, trzeba położyć na stół 1700-2500 zł za 22".
i nie warzne czy eizo nec czy samsung etc?
W użytkowaniu różnica jest w tym że czym tańsze tym pokazują bardziej oczojebny, przekolorowany i przekontrastowany obraz.
W użytkowaniu różnica jest w tym że czym tańsze tym pokazują bardziej oczojebny, przekolorowany i przekontrastowany obraz.
hmm a gdyby tak np takiego f2380 f2080 jak mocno jest oczojebny ??
na oczy tego cuda nie widziałem wiec się pytam
tak na marginesie
s2433 dobry ale to nie sx, pa241 da sie oficjalnie kalibrować zapewne w następnej odsłonie a ja i tak przez ponad rok nie będę pracował przy nim po 5-6dni na tydzień i tu mam nadzieje zobaczyć pa242, a obecny monitor sie wypala z swego żywota
ogólnie jak siadam przy LCD np yamy (tam TN-kna)spec. w miarę normalna
jasność i kontrast do 0 i jako tako da sie siedzieć, no ale fakt tu jestem wrażliwy przy jakim nie siadam w domu biurze w szkole odraz ściemniam tą lampę by nie wypalała oczu:/
dobranoc wszystkim
raptor88
25-08-2010, 11:44
Czy te sporawe obniżki monitorów NEC MultiSync 3090WQXi w większości sklepów zwiastują rychłe przyjście następcy, 301PA?
High_Noise
26-08-2010, 19:28
Ja jeszcze wyskocze z trzema pytaniami:
1. Czy nastawy matrycy, niezaleznie od tego czy po kalibracji czy fabryczne, zmieniaja sie szybciej w przypadku wiekszych monitorow? Np CG222W i SX2761W?
2. Czy wraz ze wzrostem wielkosci monitora zmniejsza sie jego zywotnosc?
3. Jaka powinno sie stosowac optymalna odleglosc ogladania w przypadku monitorow 27 calowych?
Ad1. Nie
Ad2. Nie
Ad3. Wedle własnego uznania
...czym się różni 16 calowe koło w Skodzie i Audi?
znaczkiem:)?
3. Jaka powinno sie stosowac optymalna odleglosc ogladania w przypadku monitorow 27 calowych?
50-60cm
krolewicz
27-08-2010, 19:45
szybka piłka :D
rozglądam się za monitorem LCD, nie mam wielkiego ciśnienia, chłodno kalkuluje i rozważam :)
obecnie męczę się na 17 calowej TN-ce, jestem wymagającym amatorem, pragnę czegoś lepszego
fundusze mam niestety dość ograniczone, swoje rozważania ograniczyłem do 2-3 modeli
Eizo EV2023WH-BK
oglądałem w sklepie inny monitor o tych rozmiarach (20 cali, 16:9) i myślę, że spełniłby moje wymagania (przynajmniej pod kątem wielkości)
jest to w zasadzie jedyne eizo na jakie mógłbym sobie w najbliższym czasie pozwolić, wyższy (lepszy?) model kosztuje blisko 1000zł więcej - to dla mnie aktualnie za dużo :)
Nec EA231WMi
kusi duży rozmiar, wysoka rozdzielczość, zapał ostudza mała ilość opinii fachowców
ktoś miał z tym cudem do czynienia?
Nec P221W
tutaj zbiły mnie z tropu doniesienia jakoby ciężko jest trafić na przyzwoity egzemplarz, nie chce ryzykować - chce kupić i być zadowolony :D
skłaniam się do Eizo, wydaje mi się, że słusznie. jeśli bardzo błądzę, to mogę się wstrzymać - ale nie będę miał dodatkowych funduszy przez dłuższy czas, a obecny monitor mocno działa mi na nerwy - chciałbym go zmienić
NEC P221W jest lepszy od EIZO EV2023W.
krolewicz
27-08-2010, 20:16
zakładając, w skali od 1 do 10, że Nec ma 6 pkt - to Eizo ile?
każdy NEC będzie lepszy od Eizo, czy tylko ten wybrany z kilku egzemplarzy i skalibrowany przez specjaliste? ponoć wyjęty z pudełka do niczego się nie nadaje, prawda?
Eizo wg opinii nie ma takiego rozrzutu jakościowego i nawet bez kalibracji nadaje się to do użytku
To nie teleturniej. EIZO nie czyni cudów, seria EV została zaprojektowana do biur i nie ma co porównywać go do NEC'a P221W z prawdziwym 10 bitowym kolorem i możliwością grzebania w nim. Lepsze EIZO, utożsamiane z japońską jakością to np S2233W i dalej.
PS. To, że NEC P221W po wyjęciu z pudełka nie nadaje się do pracy to inna bajka.
Mam lapka tylko z wyjściem VGA. Jest sens kupować Eizo S2233W, lub S2243W celem podłączenia go do owego laptopa? Wiadomo, połączenie będzie analogowe. Dużo na tym stracę?
Mam lapka tylko z wyjściem VGA. (...)
Mój lapek lenovo t61 też nie ma wyjścia cyfrowego. Dokupiłem jednak stację dokującą i tam wyjście jest :) Pracuję na SX2262 - to zupełnie inna bajka.
No właśnie szukałem na allegro stacji dokującej. Ale z tego co tam podają w opisach, to żadna nie ma wyjścia cyfrowego. Możesz podać symbol tej stacji, którą masz?
Widze na to rozwiązanie, tylko nie wiem czy skuteczne\
HDMI -- DVI-D
http://allegro.pl/kabel-hdmi-dvi-d-5m-full-hd-vivanco-i1198069014.html
DisplayPort (takiego nie mam u siebie w lapku)
http://allegro.pl/hp-display-port-na-dvi-d-adapter-fh973aa-i1200874199.html
Mam lapka tylko z wyjściem VGA. Jest sens kupować Eizo S2233W, lub S2243W celem podłączenia go do owego laptopa? Wiadomo, połączenie będzie analogowe. Dużo na tym stracę?
Wszystko zależy od jakości toru analogowego na Pana karcie, ale spodziewać się należy że straci Pan idealną ostrość, był nawet niedawno taki wątek na elektrodzie, gdzie ktoś zarzucał nieostrość monitorowi. Ponadto mogą pojawiać się duchy za literami, ikonkami, falowanie jednolitych powierzchni.
PS. Przejście HDMI->DVI-D działa bez problemu.
No właśnie szukałem na allegro stacji dokującej. Ale z tego co tam podają w opisach, to żadna nie ma wyjścia cyfrowego. Możesz podać symbol tej stacji, którą masz?
mam coś takiego t61 (http://olimp.sklep.pl/produkt/49711,lenovo-thinkpad-advanced-mini-dock-t61-r61)
Znalazłem w firmie pięcioletni monitor LCD LaCie 119. Jest to jeszcze coś warte, czy do utylizacji? Monitor pracował dość intensywnie około 3 lata.
Znośny, 19-o calowy LCD z matrycą MVA - 3 lata rzeźby nie powinny raczej zrobić na nim większego wrażenia. Największym (i jedynym) bajerem w tej serii była jak pamiętam LaFrame - czarna ramka, którą doczepiało się w charakterze kołnierza wokół monitora izolując go z tła, do dziś się zastanawiam, dlaczego akurat czarna...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/lacielaframe-1.jpg
źródło (http://ounae.com/img/ounae/images/Perifericos/lacie-la-frame.jpg)
A dziękuję, to ja go sobie pobiorę :)
Witam,
Od dłuższego czasu zbierałem się do zakupu monitora LCD.
Dotychczas uparcie trzymałem się CRT Compaq P1210 - ma już parę lat, ale jak porównywałem jakość obrazu do LCD z tzw "półki konsumenckiej" czyli tego co można zobaczyć w sklepach do ok 1500 zł to powstała u mnie awersja do tychże produktów.
W sumie byłem zadowolony z tego monitora dopóki nie zacząłem drukować na HP B8850, to moja pierwsza drukarka obsługująca profile, no i wyszło szydło z worka: kolorystyka wydruków w cieniach odbiega od tego co widzę na monitorze, czasem bardzo. Dłubiąc dalej ściągnąłem "rzeźnika" którego wyświetlenie potwierdza że w cieniach kolory się jednak rozjeżdżają.
Po przewertowaniu dostępnych informacji, jakoś tak na początku roku doszedłem do wniosku że docelowym monitorem będzie Nec2490WUXI2, mimo pewnych wymagań co do doboru i kalibracji. Niestety w "międzyczasie" rozjechały mi się finanse i w tej chwili zastanawiam się nad czymś używanym.
Stąd pytanie: co myślicie o Eizo L885 ?
Zastosowanie: fotografia na poziomie amatorskim, ale ja jakoś w swej pasji mało kompromisowy jestem.
Ten za 700PLN? Za tą kasę bez sensu.
Złomowany monitor i bezkompromisowość wymagań. Nie lepi się to.
No i tego się obawiałem: przyzwoitych rozwiązań tymczasowych chyba nie ma.
Chciałbym zapytać jeszcze o opinie na temat:
1. Eizo S2100 - o tym modelu mało wiem, na co zwracać uwagę rozważając używany?
2. Nec P221W - model kusi ceną, na ile pamiętam wymaga doboru i kalibracji. Jak długo może pamiętać jej wyniki ? (w moim mieście nie ma co liczyć na takie usługi)
na co zwracać uwagę rozważając używany?
Jak Pan myśli, czy się sprzedaje dobre monitory bez przyczyny?
Nec P221W
W przypadku ograniczeń budżetowych to najsensowniejszy monitor. A skalibrować się da na odległość.
A skalibrować się da na odległość.
mogę prosić o rozwinięcie myśli ?
mogę prosić o rozwinięcie myśli ?
Zleca się po prostu usługę ustawienia monitora przy zakupie. Jedyny warunek, Pańska karta musi mieć wyjście cyfrowe DVI/HDMI/DP.
raptor88
06-09-2010, 11:33
Jak Pan myśli, czy się sprzedaje dobre monitory bez przyczyny?
A może likwidują pracownię albo amator kończy zabawę i pozbywa się zabawek? :D
Hmm...
Zakładając że chciałbym zlecić kalibrację przy zakupie, daleko od miejsca zamieszkania:
- czy ustawienia kalibracyjna na innym niż mój komputerze - potencjalnie na moim komputerze mogą dawać inne wyniki wyświetlania ?
- zakładając że kalibracja odbędzie się w inaczej zaaranżowanym pomieszczeniu niż u mnie (pokój ze ścianami w kolorze jasno kremowo-żółtym), w dzień oświetlenie dzienne, ale są rolety, w nocy oświetlenie póki co świetlówkami kompaktowymi (odcień ciepło-biały, ale o temp barwowej ciężko mówić) jak bardzo rożne mogą subiektywnie odbierane być kolory na ekranie, czy potencjalnie różnice mogą być spore ?
- czy powinienem ewidentnie omijać jakiś sprzedawców (statystycznie słabsze egz monitorów, lub co ważniejsze - niskiej jakości usługi kalibracyjne) ?
Rozważania dotyczą P221W.
- czy ustawienia kalibracyjna na innym niż mój komputerze - potencjalnie na moim komputerze mogą dawać inne wyniki wyświetlania ?
Tak, ale jeśli monitor w obu przypadkach będzie podłączony interfejsem cyfrowym, błąd przy tej klasie monitora można przyjąć jako pomijalny.
- zakładając że kalibracja odbędzie się w inaczej zaaranżowanym pomieszczeniu
Technik ustawiający monitor powinien przeprowadzić z Panem wywiad odnośnie docelowych warunków oświetleniowych i ustawić monitor tak, aby w Pańskich warunkach świecił z odpowiednią jasnością. Kolor ścian i elementów wyposażenia nie wpływa na obraz na monitorze, tylko na Pana zmysł adaptacji chromatycznej.
- czy powinienem ewidentnie omijać jakiś sprzedawców (statystycznie słabsze egz monitorów, lub co ważniejsze - niskiej jakości usługi kalibracyjne) ?
Należy sprawdzić czy wybrany sprzedawca dysponuje odpowiednim zapleczem do skalibrowania monitora. Do NEC P221W wymagany jest spektrofotometr i firmowy profiler SVII.
pewien sprzedawca NEC P221W z alle poinformował mnie iż: "Niemożna zkalibrować monitora na innym komputerze niż docelowy", jaki jest mniej więcej koszt kalibracji monitora gdzieś indziej ?
pewien sprzedawca NEC P221W z alle poinformował mnie iż: "Niemożna zkalibrować monitora na innym komputerze niż docelowy"
Bzdury gada. Zresztą czego można się spodziewać po kimś, kto stawia dwa błędy ortograficzne w jednym zdaniu? ;)
Można nie tylko skalibrować, ale dodatkowo również przenieść gotowe "wsady" LUT dla różnych nastaw i załadować ponownie w sytuacji gdyby np ktoś zresetował monitor.
pewien sprzedawca NEC P221W z alle poinformował mnie iż: "Niemożna zkalibrować monitora na innym komputerze niż docelowy", jaki jest mniej więcej koszt kalibracji monitora gdzieś indziej ?
Jak siem nie umje zkalibrować monitora na innym niż docelowy, to niemożna :lol:
Mam dylemat zakupowy, potrzebuję na już monitor.
Waham się między dwoma modelami:
NEC 22" P221W
Eizo FlexScan S2243W
i pytanie moje czy różnica między tymi monitorami jest na tyle znaczna, że warto dopłacić mniej więcej 800PLN do Eizo czy może lepiej kupić NEC'a + kalibrator.
Do tej pory pracowałem (bawiłem się) na bardzo kaszaniastym monitorze, a nie chcę za moment pluć sobie w brodę, że poskąpiłem.
Pozdrawiam Mirek
Dj_Direct
08-09-2010, 13:09
Do P221W kalibrator, ktory wykona poprawnie zadanie - kosztuje w sumie wiecej niz ten monitor. Do Eizo tez. Wydaje mi sie, ze jakkolwiek NEC to bardzo przyzwoita propozycja, jak juz tu niejednokrotnie napisano, to wymaga wyboru dobrego egzemplarza. Z Eizo chyba mniejszy w tym wzgledzie problem i mniejsze ryzyko na trafienie kwiatkow jak w NECu. Do obu spektrofotometr do skalibrowania kosztuje tyle (i wiecej) co sam monitor. Eizo ma dodatkowo wieksza rozdzielczosc, wiec jesli przestrzen robocza ma byc spora, to warto sie nad Eizo zastanowic. O rownomiernosciach, wadach i zaletach, mozliwosciach samych paneli itd. napisano tu juz kilkaset stron...
i pytanie moje czy różnica między tymi monitorami jest na tyle znaczna, że warto dopłacić mniej więcej 800PLN do Eizo czy może lepiej kupić NEC'a + kalibrator.
S2243W ma wyższą rozdzielczość, jest dużo łatwiejszy u ustawieniu, ma lepszą gwarancję i powtarzalność. Za sumę odpowiadającą S22423W nie kupi Pan P221W+kalibrator, bo do tego monitora potrzebny jest spektrofotometr. Do Eizo zresztą też.
Dzięki za szybką odpowiedź, w sprawie monitorów niestety jestem kompletnym laikiem i do tej pory ignorantem.
Pozdrawiam Mirek
jaki jest mniej więcej koszt kalibracji "na odległość" ?
jaki jest mniej więcej koszt kalibracji "na odległość" ?
Zależy od zleceniobiorcy. Ja przykładowo biorę 500 zł za gwarantowany efekt finalny.
Laciek 321 z rysą
http://allegro.pl/-i1220315405.html
Warto spróbować? W sumie sprzedaje firma, więc mogę im go odesłać jak będzie nieznośny...
Za 1200PLN???!!! Bez sensu.
Jak to jest z wielkością plamki? Teraz mam lapka z matrycą 15,4 i rozdzielczością 1680x1050. Pracuje mi się bardzo komfortowo (wyłaczająć kolorystykę). Czy przy monitorze zewnętrznym 22-24 o takiej samej rozdzielczości, nie pogorszy się komfort użytkowania?
Jak to jest z wielkością plamki? Teraz mam lapka z matrycą 15,4 i rozdzielczością 1680x1050. Pracuje mi się bardzo komfortowo
Ekran laptopa jest znacznie bliżej oczu niż stacjonarnego monitora, więc można pracować z większą rozdzielczością. Monitorów nie spotyka się z takimi plamkami, (poza medycznymi ale wówczas o co innego chodzi), bo z miarę postępu wieku jest coraz mniej ludzi, którzy widzieliby na nim ostry obraz z 50-70 cm.
Ekran laptopa jest znacznie bliżej oczu niż stacjonarnego monitora, więc można pracować z większą rozdzielczością. Monitorów nie spotyka się z takimi plamkami, (poza medycznymi ale wówczas o co innego chodzi), bo z miarę postępu wieku jest coraz mniej ludzi, którzy widzieliby na nim ostry obraz z 50-70 cm.Przecież skalowanie systemowe (ustawiane dpi) + cleartype jest po to by dobrać sobie wygodną wielkość elementów.
Jak to jest z wielkością plamki? Teraz mam lapka z matrycą 15,4 i rozdzielczością 1680x1050. Pracuje mi się bardzo komfortowo (wyłaczająć kolorystykę). Czy przy monitorze zewnętrznym 22-24 o takiej samej rozdzielczości, nie pogorszy się komfort użytkowania?Przy fizycznie tej samej wielkości liter (na laptopie powiększenie do 143%, na monitorze standardowe 100%), ostrość na laptopie będzie większa.
Przecież skalowanie systemowe (ustawiane dpi) + cleartype jest po to by dobrać sobie wygodną wielkość elementów.
Wszystko się nie skaluje, rozmawialiśmy już o tym, to po pierwsze a po drugie nie każdy lubi nienaturalny wygląd interfejsu.
Wszystko się nie skaluje, rozmawialiśmy już o tym, to po pierwsze a po drugie nie każdy lubi nienaturalny wygląd interfejsu.Tak, są jeszcze "niedobitki" które nie skalują wszystkiego - mam nadzieję że wreszcie ktoś te buble poprawi.
A co do "nienaturalności" - to na prawdę nie wiem o czym mówisz ;) Windows XP po skalowaniu jeszcze faktycznie miał pewne nienaturalne proporcje (ikony miały tylko 2 rozmiary, więc po skalowaniu do 110% były te nieproporcjonalności) ... ale na Vista już się to wszystko płynnie, proporcjonalnie skaluje. Wątpię by na Windows 7 było gorzej.
Chyba jednak, jak będę już kupował, to wybiorę panel z rozdziałką 1920x1200. Będzie to zbliżone do tego, co mam teraz na lapku.
Witam,chcę zakupić monitor do obróbki zdjęć lecz nie dysponuje zbyt dużymi funduszami więc znalazłem te dwa egzemplarze,które zwróciły moją uwagę:
NEC EA231WMi Iii
Dell U2311H
Który z tych monitorów lepiej sprawdzi się przy obróbce I czy może mi ktoś zaproponować coś alternatywnego,może lepszego w tej cenie tj. około 1500zl.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Proszę trochę dołożyć i zainteresować się NEC'em P221W, który jest lepszy od tych dwóch razem wziętych.
A jak wyglada sprawa z podlaczeniem tego monitora do laptopa przez dvi,czy takie polaczenie wplywa na utrate jakosci obrazu?
A jak wyglada sprawa z podlaczeniem tego monitora do laptopa przez dvi,czy takie polaczenie wplywa na utrate jakosci obrazu?
To znaczy co? Monitor ma wejście DVI, jeśli laptop też takie wyjście ma (lub HMDI) to ok.
W laptopie tez jest dvi nie mam hdmi.
http://www.arest.pl/panele-lcd/ znajdzie się coś warte uwagi do 1 000 zł? ;>
W studio mam Eizo, mam kalibrator X-Rite Eye One Display 2, chcę coś, żeby w domu też się pobawić, kupuję peceta :)
Witam,
w temacie monitorów jestem totalnym laikiem tak więc mam pytanie co sądzicie o tych monitorach:
Monitor Benq FP241W 24" - mój bardzo dobry znajomy ma używa i chwali sobie.
Monitor Benq v2400 eco
Myślałem jeszcze o Nec P221W
Który z tych monitorów byłby najlepszy i dlaczego??
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
Dj_Direct
19-09-2010, 13:28
jakies 350 stron jest o monitorach, w tym calkiem sporo rowniez o NECP221W - polecam zrobic kawe, usiasc ladnie przed monitorkiem i poczytac, na pewno zdobedzie sie odrobine rozezanania w temacie, nie tylko rzeczonego P221W ;)
takie małe pytanie do bardziej obeznanych jakie są różnice pomiedzy
PA231W a PA241W ??
dlaczego PA241W jest o ponad 1kzł droższy
pivot i 1cal wiecej chyba tyle kosztuje ?
PA231W to monitor o normalnym gamucie wyposażony w matrycę H-IPS, PA241W ma podświetlenie szerokogamutowe i matrycę P-IPS.
jakies 350 stron jest o monitorach, w tym calkiem sporo rowniez o NECP221W - polecam zrobic kawe, usiasc ladnie przed monitorkiem i poczytac, na pewno zdobedzie sie odrobine rozezanania w temacie, nie tylko rzeczonego P221W ;)
To robię od wczoraj jednak o Benq nic nie znalazłem:)
Znaczy, że nie było o czym pisać. :)
raptor88
19-09-2010, 16:20
Z tego co pamiętam, to nic nie znajdziesz i możesz dalej nie szukać.*
BenQ specjalnie jakimś wysokim poziomem jakości nie grzeszy, żeby tutaj poruszać ewentualną kwestię jego zakupu.
*Za zaoszczędzony czas nie musisz dziękować. ;)
Tom01 pisałeś o spektofotometrze. Czy zwykłym, tzn tańszym kalibratorem nie da się skalibrować tego monitora?
Tom01 pisałeś o spektofotometrze. Czy zwykłym, tzn tańszym kalibratorem nie da się skalibrować tego monitora?
Tego, znaczy którego? Zasada jest prosta, jeśli monitor ma gamut zbliżony do sRGB można kolorymetrem, jeśli szerszy z nielicznymi wyjątkami trzeba mieć spektrofotometr.
zapomniałem dodać w nawiasie :-)
Pisze o Nec P221W
zapomniałem dodać w nawiasie :-)
Pisze o Nec P221W
Potrzebny jest spektrofotometr, np ColorMunki Photo, ale jest gorszy problem, potrzebny jest program którego w Polsce nie można legalnie kupić.
ręcznie na zasadzie, drukowanie zdjęcia i porównywaniu kolorów nie uzyska się wymaganych efektów?
Szukam monitora do 1600zł i nie koniecznie 22'', może być, mniejszy, ale żeby dobrze odwzorowywał kolory.
ręcznie na zasadzie, drukowanie zdjęcia i porównywaniu kolorów nie uzyska się wymaganych efektów?
A czy wydruk jest jakimkolwiek wzorcem? Przecież drukarka ma swoje "widzimisię". Regulując w ten sposób stworzy Pan "parę" z monitora i drukarki. Przy czym monitor przestanie pokazywać zdjęcia neutralnie, jakimi one są na dysku a będzie zniekształcał je na wzór cech urządzenia i światła w jakim były oglądane. Wypuszczenie materiału na jakiekolwiek inne medium da wówczas dużą rozbieżność. Więcej na ten temat: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=41 punkt 3.
Drukowanie, czyli wywołanie zdjęcia cyfrowego lub wydruk w drukarniach, gdzie dane urządzenia drukujące też mają swoją profile ICC kolorów i są kalibrowane
Czy da się znaleźć jakiś złoty środek? Kalibrowany monitor sprzętowo nie odda kolorów takie jakie będą przy wydruku? Wobec tego ma to sens kalibrować monitor?
Czy może po prostu tu trzeba zastosować indywidualne podejście i nie zmieniać drukarni?
Z drugiej strony, gdy widzę kolory na zdjęciu obrobione pod sprzęt drukarni to na zwyklym monitorze TN są znacznie przekontrastowane i intensywniejsze, przez co źle wyglądają. Co tu zrobić?
Kalibracja przez spektrofotometr ma sens w tym wypadku?
Drukowanie, czyli wywołanie zdjęcia cyfrowego lub wydruk w drukarniach, gdzie dane urządzenia drukujące też mają swoją profile ICC kolorów i są kalibrowane
Czy da się znaleźć jakiś złoty środek? Kalibrowany monitor sprzętowo nie odda kolorów takie jakie będą przy wydruku? Wobec tego ma to sens kalibrować monitor?
Monitor symuluje zachowanie urządzenia wyjściowego w miarę swoich możliwości technicznych. Jest oczywiste że może być taka farba której nie da się wyświetlić na monitorze. Pozostaje wówczas zadecydować o najmniej "stratnej" metodzie symulacji lub zmienić monitor na doskonalszy. Dotyczy to jednak głównie zastosowań profesjonalnych. W przypadku fotografii rozsądnej jakości monitor jest w stanie z dużą wiernością symulować zachowanie minilabu lub drukarki fotograficznej.
Z drugiej strony, gdy widzę kolory na zdjęciu obrobione pod sprzęt drukarni to na zwyklym monitorze TN są znacznie przekontrastowane i intensywniejsze, przez co źle wyglądają.
Pewien reżim jakościowy wymaga zastosowania monitorów odpowiedniej jakości, więc oglądanie na monitorze TN można traktować wyłącznie w kategorii żartu.
Pewien reżim jakościowy wymaga zastosowania monitorów odpowiedniej jakości, więc oglądanie na monitorze TN można traktować wyłącznie w kategorii żartu
no wiadomo, ale co wtedy gdy obrobione zdjęcia na superskalibrowanym monitorze ogląda zwykły użytkownik internetu na jakimś blogu? Więcej użytkowników komputerów ma te zwykłe monitry TN.
no wiadomo, ale co wtedy gdy obrobione zdjęcia na superskalibrowanym monitorze ogląda zwykły użytkownik internetu na jakimś blogu? Więcej użytkowników komputerów ma te zwykłe monitry TN.
Przygotowuje się zatem materiał pod standard sRGB, załącza profil i przynajmniej informuje że wypadałoby oglądać je w przeglądarce z zarządzaniem barwą, np FF. Ci co mają jako-takie monitory, będą widzieli to co i my, a reszta to ich problem. Nie ma możliwości przygotowywania zdjęcia pod każdy jeden monitor na świecie.
jak zatem obecnie najrozsądniej wydać 1000 - 1500 zł na nowy monitor 22-23 cale ?
Wydaje mi się, że jedyną dobrą ofertą w tych pieniądzach to ten NEC P221W
P221W ma ten problem że trzeba wybrać dobrą sztuke. Gdyby nie to już dawno nie było by problemu. Seria PA ma mniejsze problemy ale to inna półka cenowa.
Tak sie zapytam czym się rożnią HP ZR24W od HP LP2475W cena znośna.
martyca, podświetlenie, elektroniką kalibracjia-oprofilowanie, warunki w jakich powinnien pracować monitor.
Będe wdzieczny za słowa, bo już mam metlik.
P221W ma ten problem że trzeba wybrać dobrą sztuke. Gdyby nie to już dawno nie było by problemu. Seria PA ma mniejsze problemy ale to inna półka cenowa.
Tak sie zapytam czym się rożnią HP ZR24W od HP LP2475W cena znośna.
martyca, podświetlenie, elektroniką kalibracjia-oprofilowanie, warunki w jakich powinnien pracować monitor.
Będe wdzieczny za słowa, bo już mam metlik.
HP ZR24W i HP2475W na tle P221W też będzie trzeba przebierać ;)
HP ZR24W i HP2475W na tle P221W też będzie trzeba przebierać ;)
Owszem ale chyba nie bedzie to taki problem?
Owszem ale chyba nie bedzie to taki problem?
"Taki" znaczy jaki? Chyba niepotrzebnie Pan przerysowuje, w negatywnym znaczeniu, jakość P221W. Wielokrotnie już napisano, że P221W to najtańszy rozsądnej jakości monitor na rynku.
raptor88
22-09-2010, 13:48
Problem taki, że HP'ka nikt nie przejrzy i nie wybierze, bo po sklepach czegoś takiego nie robią a i rzadko kiedy dadzą potencjalnemu klientowi otworzyć kilka sztuk. A do domciu do zabawy wystarczyłby taki hp, tyle że w miarę równy by się przydał. :)
"Taki" znaczy jaki? Chyba niepotrzebnie Pan przerysowuje, w negatywnym znaczeniu, jakość P221W. Wielokrotnie już napisano, że P221W to najtańszy rozsądnej jakości monitor na rynku.
Hmm to wiedza wyniesiona od tych mądrzejszych, którzy psioczyli że z P221W jest trudno wybrać przyzwoitą sztukę. Miedzy innymi Pana opinia.
Więc skoro to taki problem oraz ma problemową kalibrację (tu sugerowane Eizo S) to może dać sobie siana z tym P221W.
Nie mam możliwości wydać 2,5kzł na Eizo które trzyma parametry, na P221W + kalibracja (o ile Eizo trzyma parametry o tyle ten Nec mniej zaznaczam to dalej wiedza wyniesioną z forum).
Tym bardziej że na tym nie pracuje to dla mnie do amatorskiej obróbki, przez następny rok –półtora roku potencjał Eizo czy Nec’a będzie się po prostu marnował. Albo i przeszkadzał CAD, pisanie pracy, obliczenia inżynierskie, pisanie w C++ gdzie większe znaczenie ma wielkość, pivot niż panowanie nad kolorem.
Czemu nie TN’ka bo chciałbym coś widzieć więcej niż TN może pokazać. Fakt że będzie to przekłamany obraz. Ale jak da Bóg szczęście to może będzie w miarę znośnie. Ale i tak możliwości matrycy IPS czy PVA będą wykorzystane raz na tydzień. Pobawić się można w oprofilowanie etc z naciskiem pobawić, gorzej gdybym napsuł w takim Nec’u czy Eizo profil ustawiony przez takiego czy innego technika co też kosztuje. Po co się bawić by rozumieć chyba po to się człowiek uczy myśli?:)
I weź tu człowieku bądź mądry, gdybym nie studiował pracował mógł do zbierać, zapewne P221W lub cos z Eizo S na dobry początek pewnie bym brał.
Niestety sztuką jest kompromis, siedzenie na starym ekranie który wypala oczy, jest jeszcze gorsze niż używanie przyciemnionej TN’ki do grafiki. Natomiast używanie TN’ki do grafiki to chodzenie z zamkniętymi oczami, gdzie taki IPS PVA bez kalibracji i odpowiedniej elektroniki to jak chodzenie ze szkłami które w nie kontrolowany sposób zniekształcają obraz ale już jednak coś widzimy czyli możemy już jakoś się poruszać. Byle szeroki gamunt nie był zbyt oczojebny. Super gdyby na razie dało się bez tego.
Np. Pańska propozycja to już ok. 1800zł + wybranie dobrej sztuki i mamy 2100. Już wszyłem poza zakładaną kwotę 600zł. Gdzie i tak przez 1,5 roku nie wykorzystam jego potencjału.
Przepraszam za mały esej no ale naprawdę już nie wiem a każdy dzień to utrata na wzroku. Bez urazy nie chcę tu nikogo obrazić.
Problem taki, że HP'ka nikt nie przejrzy i nie wybierze, bo po sklepach czegoś takiego nie robią a i rzadko kiedy dadzą potencjalnemu klientowi otworzyć kilka sztuk. A do domciu do zabawy wystarczyłby taki hp, tyle że w miarę równy by się przydał. :)
s2433 na ten byłem nastawiony za jego rownomierność (chyba najlepszy pod tym wzgladem z całęj lini S) tylko on 3,8kzł dużo za dużo ponad postawioną ceną:/ problemy finasowe przycisneły zakładany budżet na ekran
nie wiele dokładamy w stosunku do ceny panelu i mamy pa241, ew już się miescimy z pa231 no ale co to gadać to jest realne za 2 lata:/
ps
sprzedam nerke kupie pa231 (odrobili prace domową poprawili p221 ) dobra decyzjia? :)
Hmm to wiedza wyniesiona od tych mądrzejszych, którzy psioczyli że z P221W jest trudno wybrać przyzwoitą sztukę. Miedzy innymi Pana opinia.
To prawda, ale z HP jest znacznie gorzej. W przypadku P221W dostaje Pan jakąś podstawę, potencjał, który można wykorzystać. W przypadku znakomitej większości modeli HP dostaje Pan monitor korporacyjny i tyle.
Tym bardziej że na tym nie pracuje to dla mnie do amatorskiej obróbki, przez następny rok –półtora roku potencjał Eizo czy Nec’a będzie się po prostu marnował. Albo i przeszkadzał CAD, pisanie pracy, obliczenia inżynierskie, pisanie w C++ gdzie większe znaczenie ma wielkość, pivot niż panowanie nad kolorem.
Jest dokładnie odwrotnie. Monitor z szeroką regulacją, lepszej jakości, ze znacznie bardziej komfortowym obrazem jest przyjemniejszy i efektywniejszy przy każdym zastosowaniu.
Czemu nie TN’ka bo chciałbym coś widzieć więcej niż TN może pokazać. Fakt że będzie to przekłamany obraz. Ale jak da Bóg szczęście to może będzie w miarę znośnie. Ale i tak możliwości matrycy IPS czy PVA będą wykorzystane raz na tydzień.
Proszę porównać ekrany telefonów, jakiegoś LG i iPhone na ten przykład. Nie jest to przecież absolutnie sprzęt do grafiki, a przeznaczony do zwyczajnego codziennego użytkowania. Po co więc w nim zaawansowany ekran typu IPS? Ano po to, że już na pierwszy rzut oka wygląda po prostu lepiej.
Pobawić się można w oprofilowanie etc z naciskiem pobawić, gorzej gdybym napsuł w takim Nec’u czy Eizo profil ustawiony przez takiego czy innego technika co też kosztuje.
Skoro porusza Pan kwestię profilowania/kalibracji to nikt nie powiedział że kolor na komputerach to tania zabawa. Przy czym albo ma Pan wspomnianą w pierwszym akapicie podstawę do tego, albo nie.
Wszystko ok tylko to ma być zabawa z tym profilowaniem typu zobaczyć jak to działa i co to zmienia.
Monitor i tak za 2 lata zapewne idzie na paletki i do co dziennej pracy pierdółek. Do koloru i tylko koloru zależnie jak sytuacja p221 albo i pa241.
Czyli jak to gdzie Pan napisał "najtańsza będzie prowizorka", czyli dla mnie wniosek teraz iść w f2380 :)
Zaczyna sie rok zaczynają się wydatki znacząco skraca się czas dla pasji.
Nie mam możliwości wydać 2,5kzł na Eizo które trzyma parametry, na P221W + kalibracja (o ile Eizo trzyma parametry o tyle ten Nec mniej zaznaczam to dalej wiedza wyniesioną z forum).
(...)
Czemu nie TN’ka bo chciałbym coś widzieć więcej niż TN może pokazać. Fakt że będzie to przekłamany obraz. Ale jak da Bóg szczęście to może będzie w miarę znośnie. Ale i tak możliwości matrycy IPS czy PVA będą wykorzystane raz na tydzień.
Podkreśliłem najważniejszą część. Używanie pivota na monitorze z TNem to jest samobójstwo. TN mają kiepskie kąty w poziomie (w pozycji "landscape"), ale prawdziwą tragedią jest zmiana kąta w pionie. Jeśli masz TNa, to otwórz sobie jakiś edytor tekstu, obróć monitor na chwilę o 90 stopni i zobacz co się dzieje. Zalety lepszych matryc wykorzystasz w każdym momencie pracy w pozycji pionowej (w moim przypadku jakieś 95% czasu).
Używam monitora w podobny sposób jak Ty (antyczny Nec 1880SX na S-IPS) i powiem tak: pivot tylko na *VA/*-IPS! Co do konkretnych modeli, to już kwestia ludzi będących na bieżąco, ja nie jestem w temacie.
Podkreśliłem najważniejszą część. Używanie pivota na monitorze z TNem to jest samobójstwo. TN mają kiepskie kąty w poziomie (w pozycji "landscape"), ale prawdziwą tragedią jest zmiana kąta w pionie. Jeśli masz TNa, to otwórz sobie jakiś edytor tekstu, obróć monitor na chwilę o 90 stopni i zobacz co się dzieje. Zalety lepszych matryc wykorzystasz w każdym momencie pracy w pozycji pionowej (w moim przypadku jakieś 95% czasu).
Używam monitora w podobny sposób jak Ty (antyczny Nec 1880SX na S-IPS) i powiem tak: pivot tylko na *VA/*-IPS! Co do konkretnych modeli, to już kwestia ludzi będących na bieżąco, ja nie jestem w temacie.
Dzięki o tym zupełnie nie pomyslałem no ale to widać z praktyki:) choc dalej zostaje PVA IPS
Piszecie tu o wadliwych egzemplarzach Nec p221W i należy przebierać. Teoretycznie, gdybym miał możliwość wyboru na co zwracać uwagę? Co charakterystycznego mają wadliwe matryce? Bad pixel?
Piszecie tu o wadliwych egzemplarzach Nec p221W i należy przebierać. Teoretycznie, gdybym miał możliwość wyboru na co zwracać uwagę? Co charakterystycznego mają wadliwe matryce? Bad pixel?
Wczesne P221W wykazywały silne murzenie (np. prawa strona ekranu zielona, lewa magentowa). W nowszych coś poprawili i są znośne, od czasu do czasu trafiają się hoty, ale to też raczej rzadkość (widziałem bodaj ze 2 razy)
wobec tego jest duże prawdopodobieństwo trafienia na dobry egzemplarz?
wobec tego jest duże prawdopodobieństwo trafienia na dobry egzemplarz?
Jest niewielkie prawdopodobieństwo trafienia na zły egzemplarz.
Witam,
od jakiegoś czasu staram się znaleźć dla siebie jakiś monitor. Mam już szczerze dosyć poszukiwań na własną rękę, temat zdaje się być dla mnie zbyt rozległy. Dlatego byłbym wyjątkowo wdzięczny za pomoc w wyborze.
A teraz jakiego monitora szukam. Wydaje mi się, że optymalny rozmiar to 24”. Monitor będzie używany do codziennych zadani takich jak korzystanie z internetu, oglądanie filmów i seriali itp. Oprócz tego dwoma najważniejszymi zadaniami jest CAD i fotografia. Póki co fotografia jest dla mnie bardzo ważnym hobby ale nigdy nie wiadomo w jakim kierunku takie hobby się rozwinie, więc nie chciałbym aby nagle okazało się, że jestem zmuszony zmieniać monitor. Na monitor jestem w stanie przeznaczyć miedzy 2 a 3 tysiące.
Mam nadzieję, że w miarę dokładnie określiłem czego poszukuję.
Z góry dziękuję za wszystkie propozycjie i pozdrawiam,
FiIip
Proszę ciut dołożyć i zastanowić się poważnie nad EIZO S2433W. Do CAD to jeden z najlepszych monitorów na świecie a i do fotografii nienajgorszy. Zastosowania domowo-uniwersalne nie są dla niego żadnym wyzwaniem.
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Sam już wcześniej się nad tym monitorem zastanawiałem. Mam tylko 2 pytania.
1. Czy istnieją jakieś różnice między S2433W, S2433WE i S2433WH?
2. Czy ten monitor nadaje się do sprzętowej kalibracji?
1. Czy istnieją jakieś różnice między S2433W, S2433WE i S2433WH?
Różna jest podstawa.
2. Czy ten monitor nadaje się do sprzętowej kalibracji?
Nie, to jest sprzęt amatorski. Kalibrację dokonuje się programowo, w sterowniku karty graficznej. Ważna uwaga, jeśli do tej pory Pan do niej nie dotarł, z racji, że jest to sprzęt szerokogamutowy, do kalibracji jest potrzebny spektrofotometr.
Nie, to jest sprzęt amatorski. Kalibrację dokonuje się programowo, w sterowniku karty graficznej. Ważna uwaga, jeśli do tej pory Pan do niej nie dotarł, z racji, że jest to sprzęt szerokogamutowy, do kalibracji jest potrzebny spektrofotometr.
Właściwie regulacja temp. barwowej w OSD monitora też poniekąd jest kalibracją sprzętową :P
.... "sprzęt amatorski" ... hmmm ... EIZO SX2462W też nie jest kalibrowany sprzętowo (w sensie programowania LUT) a jest mniej amatorski (wręcz raczej profesjonalny) w porównaniu do sprzętowo kalibrowanego (dostęp do LUT) P221W ;)
Właściwie regulacja temp. barwowej w OSD monitora też poniekąd jest kalibracją sprzętową :P
Jest regulacją a nie kalibracją. Kalibracja w odróżnieniu od kalibracja występuje w formie dokonanej.
.... "sprzęt amatorski" ... hmmm ... EIZO SX2462W też nie jest kalibrowany sprzętowo (w sensie programowania LUT) a jest mniej amatorski (wręcz raczej profesjonalny) w porównaniu do sprzętowo kalibrowanego (dostęp do LUT) P221W ;)
"Profesjonalizm" monitora wcale nie determinuje obecności mechanizmów kalibracyjnych.
Czy warto po zakupie monitora skorzystać z usług jakiejś firmy, która zajmie się pełną kalibracją tego monitora?
Muszę przyznać, ze w tematyce monitorów jestem raczej ignorantem. Czy jest jakaś strona, artykuł czy inne miejsce w którym mógłbym zdobyć podstawową wiedzę w zakresie monitorów tj. kalibracja programowa, kalibracja sprzętowa, czym jest spektrofotometr albo czym charakteryzuje się monitor szerokogamutowy.
Pozdrawiam,
FiIip
Czy warto po zakupie monitora skorzystać z usług jakiejś firmy, która zajmie się pełną kalibracją tego monitora?
Jeśli ma służyć do względnie wiernej reprodukcji obrazu trzeba go skalibrować, bo inaczej będzie się zachowywał losowo.
High_Noise
23-09-2010, 23:19
Muszę przyznać, ze w tematyce monitorów jestem raczej ignorantem. Czy jest jakaś strona, artykuł czy inne miejsce w którym mógłbym zdobyć podstawową wiedzę w zakresie monitorów tj. kalibracja programowa, kalibracja sprzętowa, czym jest spektrofotometr albo czym charakteryzuje się monitor szerokogamutowy.
Pozdrawiam,
FiIip
mva.pl
cóż to za cudo: http://pclab.pl/news43328.html ?
cóż to za cudo: http://pclab.pl/news43328.html ?
Chyba mamy nowy rekord:
Cyt: "współczynnik kontrastu (dynamiczny): 20 000 000:1"
Ciekawe na ilu zerach zatrzyma się ten wyścig. Z czasem reakcji było prościej, bo "zmniejszać się" mógł tylko do 0ms, choć aby wyglądało to mniej absurdalnie "standardem" jest 2ms. :)
Chyba mamy nowy rekord:
Ciekawe na ilu zerach zatrzyma się ten wyścig. Z czasem reakcji było prościej, bo "zmniejszać się" mógł tylko do 0ms, choć aby wyglądało to mniej absurdalnie "standardem" jest 2ms. :)
Powinni walić kary za nie trzymanie parametrów ... zmierzony kontrast poniżej deklarowanego? - zakaz sprzedaży :]
Pojęcie "kontrastu dynamicznego" jest ogólnie mylące. Nienawidzę marketingowców. Właściwie gównie działają oni na szkodę konsumentów.
Witam, to mój pierwszy post na forum i proszę o wyrozumiałość. Ten wątek straszy ilością stron :) przejrzałem kilkadziesiąt z nich i zdaję sobię sprawę, że nie znajdę dobrego monitora do około tysiąca złotych, ale może chociaż jest coś wartego polecenia w tej cenie?
Monitor stosować chcę głównie do oglądania fotografii jak i ich edycji, teraźniejszy mój monitor (Fujitsu Siemens C19 8) mimo skalibrowania wg. pewnej stronki nie służy zbytnio, bo nie widzę tego co koledzy z forum widzą na zdjęciach. Także proszę o podanie konkretnych modeli które są lepsze niż mój Fujitsu chyba że one wszystkie w tej kategorii cenowej są na jedno kopyto i wymieniać nie ma sensu. Pozdrawiam
Witamy
przejrzałem kilkadziesiąt z nich i zdaję sobię sprawę, że nie znajdę dobrego monitora do około tysiąca złotych, ale może chociaż jest coś wartego polecenia w tej cenie?
Sam Pan sobie przecież odpowiedział.
Chyba mamy nowy rekord:
To prawie jak hiperinflacja w Zimbabwe :)
Nie bądźmy aż tacy oficjalni :-)
Musi być coś lepsze od tego bardzo przekłamującego mojego monitora. Doradźcie mi coś na siłę, proszę.
Musi być coś lepsze od tego bardzo przekłamującego mojego monitora. Doradźcie mi coś na siłę, proszę.
W okolicach 1 tys zł naprawdę nie ma nic do doradzenia.
W okolicach 1 tys zł naprawdę nie ma nic do doradzenia.
Zależy co to są "okolice". NEC P221W to poniekąd okolice ;) . ... a z takich bliżej 1000 to może jakieś 17" EIZO "S" na PVA.
a EIZO EV2023W ? można kupić na allegro w cenie 1250 zł
Z Eizo EV2023W jest ten problem, że jest raptem stówkę tańszy od NEC P221W (który jest zdecydowanie większy i lepszy).
a gdzie sprzedają go za 1350 ?
raptor88
29-09-2010, 23:35
Panowie Tom01 i Czornyj, pytanie do Was.
Czy orientujecie się, czy w październiku będzie już do kupienia 301PA. Niestety mam taką a nie inną sytuację i w październiku muszę dokonać zakupu i teraz nie wiem, czy nec czy trzeba szukać czegoś innego. :(
Pytanie szczególnie do Panów Tom01 i Czornyj
Niemal miałem kupić f2380 ew hp zr24
ale trawił mi sie używany ok ponad rok czasu s1932 bez wad matrycy przebarwień większych, wyświeconych ma 1830h przy jasności ok 50%
cena 1050zł brać?
tak z ciekawości zajrzałem na allegro no i za tyle to mogę kupić s1931 z większym przebiegiem, albo prawie trupy, problem nie tyle ceny bo ta znośna co przebiegu przy tej jasności to moj pierwszy eizo wiec sie pytam
dziękuje za odp:)
Aha, nie jako w potwierdzeniu słów Tom01 czy interesować się mocno używanymi eizo z allegro od "śmieciarzy", powiem tak zapytajcie sie ALSTOR’a czy go naprawią, potrzebny numer seryjny tyle w temacie.
Z Eizo EV2023W jest ten problem, że jest raptem stówkę tańszy od NEC P221W (który jest zdecydowanie większy i lepszy).
Zważywszy na to ze prawdopodobnie monitor nie będzie kalibrowany to chyba lepszym wyborem będzie EIZO?
raptor88
30-09-2010, 10:52
Hmm, mam dziwne uczucie że zostałem olany ze swoim pytaniem. :razz:
ale trawił mi sie używany ok ponad rok czasu s1932 bez wad matrycy przebarwień większych, wyświeconych ma 1830h przy jasności ok 50%
cena 1050zł brać?
Mały przebieg, o ile prawdą jest że przy takiej jaskrawości pracował.
Zważywszy na to ze prawdopodobnie monitor nie będzie kalibrowany to chyba lepszym wyborem będzie EIZO?
A czy zważywszy na to, że nie będzie Pan korzystał z przerzutek w rowerze, lepszym wyborem będzie Giant? Prawda że to wnioskowanie nieco bez sensu?
Hmm, mam dziwne uczucie że zostałem olany ze swoim pytaniem. :razz:
Ja nic nie wiem na ten temat.
Mały przebieg, o ile prawdą jest że przy takiej jaskrawości pracował.
Pracował w domu. Z tego co pamiętam to i 50% jasności potrafi wypalać oczy, no ale zależy w jak jasnym pomieszczeniu był używany. Porównam z bielą kartki A4 rozumiem przy świetle dziennym najlepiej?
Pracował w domu. Z tego co pamiętam to i 50% jasności potrafi wypalać oczy, no ale zależy w jak jasnym pomieszczeniu był używany. Porównam z bielą kartki A4 rozumiem przy świetle dziennym najlepiej?
Jeśli przy 50% razi w oczy to znaczy, że jest w dobrej kondycji.
Jeśli przy 50% razi w oczy to znaczy, że jest w dobrej kondycji.
Dziękować :)
To nie teleturniej. EIZO nie czyni cudów, seria EV została zaprojektowana do biur i nie ma co porównywać go do NEC'a P221W z prawdziwym 10 bitowym kolorem i możliwością grzebania w nim. Lepsze EIZO, utożsamiane z japońską jakością to np S2233W i dalej.
PS. To, że NEC P221W po wyjęciu z pudełka nie nadaje się do pracy to inna bajka.
To tak w kontekście mojej wcześniejszej wypowiedzi.
To tak w kontekście mojej wcześniejszej wypowiedzi.
Ależ obie wypowiedzi są bez związku. NEC P221W jest lepszy od EIZO EV2023W o jednocześnie gorszy od EIZO S2233W. Nie oznacza to że można którykolwiek z nich użytkować ustawiony przypadkowo.
Eizo ev2031w?
Pomyłka, już sprostowałem.
High_Noise
30-09-2010, 16:03
Chyba mamy nowy rekord:
Hahaha ale jak oni to obliczyli? Przeciez taki kontrast zniszczy caly budynek o patrzacym nie mowiac :lol:
Hahaha ale jak oni to obliczyli?
To przecież bardzo proste. Bierze się palec wskazujący prawej ręki (lewy daje z reguły gorsze parametry) wsadza w dziurkę od nosa, miesza trochę spoglądając w stronę sufitu. Wynik generuje się po około 3 i pół sekundach.
Amerykańscy naukowcy wynaleźli najczarniejszą substancję na świecie. Jej wyjątkowa zdolność pochłaniania światła może przydać się między innymi do produkcji nowoczesnych baterii słonecznych.
Naukowcy z Uniwersytetu Rice w Houston zapewniają, że to nowy rekord. Substancja pochłania prawie 100% padającego światła. To trzydzieści razy więcej niż dotychczasowy najciemniejszy materiał świata i ponad sto razy więcej niż zwykła czarna farba. Materiał jest zbudowany z gęsto ustawionych nanowęglowych rurek, czterysta razy cieńszych niż ludzki włos. Dzięki takiemu upakowaniu i nierównej powierzchni substancja odbija niecałe pięć setnych procent promieni świetlnych.
Całość artykułu tutaj (jest nawet zdjęcie tej substancji): http://tinyurl.com/35t86fv
Producent widocznie jakoś ją wykorzystał w tym LCD.
Tom01, od jakiegoś czasu przymierzam się do S2243, ale czy nie lepszym wyborem okazał by się NEC MultiSync 2490WUXI2 24"? Jest tylko dwie stówki droższy, a dostaję w prezencie dodatkowe dwa cale przekątnej.
Tom01, od jakiegoś czasu przymierzam się do S2243, ale czy nie lepszym wyborem okazał by się NEC MultiSync 2490WUXI2 24"? Jest tylko dwie stówki droższy, a dostaję w prezencie dodatkowe dwa cale przekątnej.
Zależy do jakich celów i w jakich warunkach oświetleniowych ma być używany.
Zależy do jakich celów
Tylko i wyłącznie obróbka zdjęć. Do całej reszty mam wyświetlacz w laptopie, lub telewizor.
i w jakich warunkach oświetleniowych ma być używany.
Warunki zmienne, standardowe. Czyli pokój z oświetleniem dziennym, ale również praca przy sztucznym świetle, wieczorami.
Tylko i wyłącznie obróbka zdjęć.
Można prosić nieco dokładniej? Amatorsko/zawodowo? Jaka tematyka zdjęć?
ale również praca przy sztucznym świetle, wieczorami.
Jakie jest to oświetlenie? Rodzaj, moc, rozmieszczenie? Jak procentowo praca będzie w dzień/wieczorem?
Raczej amatorsko, choć kto wie, co może się wydarzyć za czas jakiś. Na dzień dzisiejszy w przeważającej większości tematem jest pejzaż.
Oświetlenie bardzo amatorskie. Mam dwie lampki. Jedna za monitorem (laptopem), druga obok. Takie zwykłe, nocne lampki. Jeśli chodzi o porę obróbki, to chyba jednak większość wieczorem, zwłaszcza teraz (jesień, zima, wiosna), gdy dzień się kończy nim wrócę z pracy.
Zatem wg mnie, może Pan spokojnie brać uniwersalne EIZO. Zawodowe niezależnie od marki nie, pokażą w tych zastosowaniach zalet, a za to w Pańskich warunkach zaprezentują podręcznikowo wszystkie swoje wady.
Panowie a dlaczego NEC oferuje coś takiego (http://www.nec-display-solutions.com/p/eeme/en/products/details/dp/Products/LCD/Current/LCD-HWCalibrationKitP221W/LCD-HWCalibrationKitP221W.xhtml?cat=LCD&e=e2s1) do P221W?? Przecież to monitor WG i powinien być kalibrowany spektrofotometrem.
Panowie a dlaczego NEC oferuje coś takiego (http://www.nec-display-solutions.com/p/eeme/en/products/details/dp/Products/LCD/Current/LCD-HWCalibrationKitP221W/LCD-HWCalibrationKitP221W.xhtml?cat=LCD&e=e2s1) do P221W?? Przecież to monitor WG i powinien być kalibrowany spektrofotometrem.
Oprogramowanie basICColor Display (aka Spectraview Profiler) posiada macierze korekcyjne dla podstawowych typów kolorymetrów, które pozwalają jako-tako skalibrować monitor szerokogamutowy. Dotychczas oprogramowanie to działało tylko z serią Spectraview Reference, ale ostatnio dlaczegoś pojawiła się też jakby opcja kalibracji P221W - nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale nie omieszkam sprawdzić, bo też mnie to już jakiś czas temu mocno zaintrygowało.
Tym bardziej, że mam w planach ultymatywny, bezkompromisowy i budzący swymi parametrami niemą grozę superkalibrator-mordercę - pomiot szatana i niemieckiej myśli techniczej, który początkowo będzie wspierany wyłącznie przez profiler basICColor Display...
Oprogramowanie basICColor Display (aka Spectraview Profiler) posiada macierze korekcyjne dla podstawowych typów kolorymetrów, które pozwalają jako-tako skalibrować monitor szerokogamutowy. Dotychczas oprogramowanie to działało tylko z serią Spectraview Reference, ale ostatnio dlaczegoś pojawiła się też jakby opcja kalibracji P221W - nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale nie omieszkam sprawdzić, bo też mnie to już jakiś czas temu mocno zaintrygowało.
To ciekawe, bo wynikałoby z tego że BasICColor Display pozwalałby kalibrować inne monitory WG przy użyciu taniego i2 Display. Czy tak? Ciekawy jestem wyników tego sprawdzania.
Tym bardziej, że mam w planach ultymatywny, bezkompromisowy i budzący swymi parametrami niemą grozę superkalibrator-mordercę - pomiot szatana i niemieckiej myśli techniczej, który początkowo będzie wspierany wyłącznie przez profiler basICColor Display...
Co to za cud niemieckiej inzynierii ?? czy chodzi o squida??
To ciekawe, bo wynikałoby z tego że BasICColor Display pozwalałby kalibrować inne monitory WG przy użyciu taniego i2 Display. Czy tak? Ciekawy jestem wyników tego sprawdzania.
Teoretycznie, bo w praktyce różnie z tym bywa. Oprogramowanie basICColor Display (aka Spectraview Profiler), Quato iColor oraz Eizo ColorNavigator jest wyposażone w macierze korekcyjne, które korygują pomiary z popularnych kolorymetrów i1d2 czy Spyder3, dzięki czemu pozwalają one jako-tako skalibrować monitor.
Szkopuł w tym, że jakość kolorymetrów i1d2 oraz Spyder3 jest nędzna i pomiary wykonane przez dwa urządzenia tego samego typu potrafią różnić się między sobą w trzy dupy - wtedy zaś korekcje sporządzone dla standardowego zachowania kolorymetru na niewiele się zdadzą. Dodatkowo nawet jeśli trafi nam się niezły kolorymetr trzymający paramatry, to z uwagi na tanią, plastikową optykę i filtry potrafi się szybko rozjechać i po 2-3 latach zwykle wypadało by kupić nowy, szczególnie jeśli często będziemy kalibrować monitor...
Co to za cud niemieckiej inzynierii ?? czy chodzi o squida??
DISCUS. Squid to tylko rebrandowany i1d2.
Mozna gdzies o tym poczytac, czy to narazie tajemnica przez niemiecki TUV z ADAC i Din'em pilnie strzezona?
Nie jest to żadna tajemnica, zdążyli już nawet wsunąć photokinaSTAR.
Poczytać można po niemiecku:
http://www.basiccolor.de/cms/de/07about/erlkoenig.html
...i trochę po angielsku:
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-10055-10942
Będzie też można poczytać po polsku, jak dostanę go w swoje łapki. Planuję porównać go z i1pro, ColorMunki, i1d2, Spyder3, DTP94 i być może MDSVSENSOR2
Ok zapowiada sie przecudnie podgrzewanie, profilowanie szerokogamutowcow, celownik laserowy. Pytanie teraz czy jest sens sie nad nim zastanawiac jesli chce sie miec i1??
Pojęcie "kontrastu dynamicznego" jest ogólnie mylące. Nienawidzę marketingowców. Właściwie gównie działają oni na szkodę konsumentów.Wykorzystują niewiedzę konsumentów, a głupota kosztuje. Nie widzę w tym nic złego ;-) Skargi i zażalenia do MEN ;-)
Ok zapowiada sie przecudnie podgrzewanie, profilowanie szerokogamutowcow, celownik laserowy. Pytanie teraz czy jest sens sie nad nim zastanawiac jesli chce sie miec i1??
To jest specjalistyczny kolorymetr do wyświetlaczy, natomiast i1pro to uniwersalny spektrofotometr do wszystkiego, który w kalibracji monitorów najprawdopodobniej sprawdza się niewiele gorzej.
Jeśli o mnie chodzi, to zamówiłem go bo mam lekkiego *******ca na punkcie tych szpejów i nie potrafiłem mu się oprzeć ;)
Nie no ja to akurat rozumiem doskonale :D tylko ze ja stoje przez wyborem pierwszego spektrociuls.... i sie zastanawialem jaka roznica miedzy Tymi dwoma zabawkami jest. Kiedy go dostaniesz ?? Tylko nie mow mi ze oprocz i1pro masz jescze color munki dtp94 i spydera ?? Generalnie czekam na test z niecierpliwoscia:D
A tak jescze jak mowimy o spektrorarytasach wiesz moze co to to jest co na zdjeciu http://www.123rf.com/photo_2133743_creating-printer-color-profiles-using-a-spectrophotometer-to-read-color-patches.html mam do tego dostep i sie zastanawiam co to warte??
Nie no ja to akurat rozumiem doskonale :D tylko ze ja stoje przez wyborem pierwszego spektrociuls.... i sie zastanawialem jaka roznica miedzy Tymi dwoma zabawkami jest. Kiedy go dostaniesz ?? Tylko nie mow mi ze oprocz i1pro masz jescze color munki dtp94 i spydera ?? Generalnie czekam na test z niecierpliwoscia:D
A tak jescze jak mowimy o spektrorarytasach wiesz moze co to to jest co na zdjeciu http://www.123rf.com/photo_2133743_creating-printer-color-profiles-using-a-spectrophotometer-to-read-color-patches.html mam do tego dostep i sie zastanawiam co to warte??
Różnica jest zasadnicza - DISCUS nadaje się tylko do monitorów/projektorów i jest to tylko kolorymetr, spektrofotometrem można też profilować drukarki, więc jego użyteczność jest znacznie większa. Obecnie mam i1pro i DTP94, Spyderem3 wzgardziłem, natomiast ColorMunki planowałem sobie dokupić do kolekcji, ale pojawił się DISCUS. Zamówienia będą realizować pod koniec roku, wtedy postaram się parę słów napisać.
Na zdjęciu jest duński spektrofotometr Avantes SpectroCam - ponoć był to b. dobry sensor, ale mieli jakiś zonk z patentem + brak większego parcia do podboju rynku i w efekcie dali sobie spokój. Jeśli nie jest stary i zajechany, to powinien kręcić piękne profilki.
Jasne roznice rozumiem :D tylko ze tak mi przemknelo ze moze by mozna miec 2 :P
Wlasnie przed chwila znalazlem ze to jest SpectroCam (wpisywalem wszystkie ktore znalazlem w real worl CM az mi sie zdjecie zgadzalo). Generalnie nie wiem jakie oprogramowanie go jeszcze wspiera bo z aktualnych to juz chyba nic.
Generalnie nie wiem jakie oprogramowanie go jeszcze wspiera bo z aktualnych to juz chyba nic.
MonacoPROFILER
To akurat te najtansze;)
A nie było jakiegoś Avantesowego oprogramowania w zestawie?
Generalnie nie jestem w stanie tego okreslic to jest sprzet znajomego i on go uzywa z Rip-em swojego plotera, musial bym w tym jego hmm "nieporządku" pogrzebac.
Witam wszytkich, szukałem w sieci, ale nie znalazłem wystarczające informacji dlatego pytam:
Czy podłaczając laptopa poprzez złącze HDMI do monitora ze złączem DVI-D będę miał utratę jakości sygnału?
Czy będzie do monitora przekazywany również dźwięk?
Wiem, że najlepiej byłoby kupić monitor z HDMI, ale planuję kupić Eizo EV2023W lub inny model tej marki, w których nie ma takiego złącza. Całość będzie wykorzystywana do amatorskiej obróbki zdjęć z mojego D90.
Z góry dziękuję za odpowiedź
nie bedzie zadnej straty jakosci. co do dzwieku to sie nie wypowiem bo nie mam glosnikow w monitorze.
Witam wszytkich, szukałem w sieci, ale nie znalazłem wystarczające informacji dlatego pytam:
Czy podłaczając laptopa poprzez złącze HDMI do monitora ze złączem DVI-D będę miał utratę jakości sygnału?
Czy będzie do monitora przekazywany również dźwięk?
Wiem, że najlepiej byłoby kupić monitor z HDMI, ale planuję kupić Eizo EV2023W lub inny model tej marki, w których nie ma takiego złącza. Całość będzie wykorzystywana do amatorskiej obróbki zdjęć z mojego D90.
Z góry dziękuję za odpowiedź
DVI nie przekazuje dźwięku.
Edit: chyba w niektórych kartach jest to jednak możliwe: http://www.nvidia.com/object/product_geforce_gtx_280_us.html
Dzięki za informację. Zastanawiam się również nad monitorem Eizo FlexScan S2202WH (sporo większy), który jest 15 zł droższy od EV2023W, ale nie ma go na liście Toma01?
Dzięki za informację. Zastanawiam się również nad monitorem Eizo FlexScan S2202WH (sporo większy), który jest 15 zł droższy od EV2023W, ale nie ma go na liście Toma01?
Bo to syfiszcze na TN-ie.
Szkopuł w tym, że jakość kolorymetrów i1d2 oraz Spyder3 jest nędzna i pomiary wykonane przez dwa urządzenia tego samego typu potrafią różnić się między sobą w trzy dupy - wtedy zaś korekcje sporządzone dla standardowego zachowania kolorymetru na niewiele się zdadzą. Dodatkowo nawet jeśli trafi nam się niezły kolorymetr trzymający paramatry, to z uwagi na tanią, plastikową optykę i filtry potrafi się szybko rozjechać i po 2-3 latach zwykle wypadało by kupić nowy, szczególnie jeśli często będziemy kalibrować monitor...
Jak jest z pozostałymi zabawkami z tej rodziny (ogólnie) i1d2 , i1pro, colormunki etc. Jak trzymają parametry, czy wymagają co ile wymagają wymiany? Bardziej czas działa na nie korzyść czy ilość razy użytkowania?
i1pro to spektrofotometr jest to urzadzenie wyzszej klasy niz tanie kolororymetry, dodatkowo jest wyposazony w podstawke do wstepnej kalibracji. Z tanich rozwiazan (w miare tanich) ciekawe wydaje sie Colormunki bo to tez spektrofotometr ale jest na rynku zbyt krotko zeby sprawdzic czy po czasie sie rozjezdza.
czyli mam rozumieć najtańszą rozsądną zabawką tego typu to colormunki photo, biorąc pod uwagę ze może sie rozjechać
jeszcze takie pytanie z innej beczki co polecacie z ekranów co nie będzie męczył oczu jasnością kontrastem rozdzielczością i był nie drogi
ekran będzie 95% net (allegro etc) żadna tam grafika, aha dla osoby starszej z tego powodu jakaś nie za duża ta rozdzielczość może być 19 panoramiczna
Mam pytanie odnośnie EIZO. Mam model S2231W i nie ma on z tego co wiem 14 bitowego przetwarzania koloru (tak czy inaczej można zaobserwować banding przy regulacji kanału np. zielonego), wchodzę na stronę :
http://www.eizo.pl/flexscan-s2243w
i widzę przy owym S2243W:
"Przetwarzanie kolorów 14-bitów na kolor"
... czyżby tutaj zaszła jakaś zmiana wzgl. modelu S2231W ? ... ???
czyli mam rozumieć najtańszą rozsądną zabawką tego typu to colormunki photo, biorąc pod uwagę ze może sie rozjechać
jeszcze takie pytanie z innej beczki co polecacie z ekranów co nie będzie męczył oczu jasnością kontrastem rozdzielczością i był nie drogi
ekran będzie 95% net (allegro etc) żadna tam grafika, aha dla osoby starszej z tego powodu jakaś nie za duża ta rozdzielczość może być 19 panoramicznaPrzy domyślnych ustawieniach systemu na 19" 1440x900 i tak literki są małe. To już lepiej kupić np. 20" 1680x1050 i powiększyć systemowe dpi do 125% , podobnie jak strony w przeglądarce WWW. Czcionka będzie ostrzejsza na ww. 20" niż na ww. 19" i dodatkowo większa.
To jest 10-o bitowy LUT z 14-o bitowym przeliczaniem - dzięki 14-o bitowemu przeliczaniu jest mniej błędów wynikających z zaokrąglania miejsc po przecinku, ale cudów nie należy oczekiwać, bo mimo wszystko LUT jest nadal tylko 10-o bitowy.
To jest 10-o bitowy LUT z 14-o bitowym przeliczaniem - dzięki 14-o bitowemu przeliczaniu jest mniej błędów wynikających z zaokrąglania miejsc po przecinku, ale cudów nie należy oczekiwać, bo mimo wszystko LUT jest nadal tylko 10-o bitowy.
Hmmm, zobaczmy na główną stronę EIZO (nie PL):
http://www.eizo.com/global/iblick/compare/index.php?id=S2243W;SX2262W;
... przy EIZO SX2262W ładnie jest namalowane 16 bit wewn. przetw. tak jak powinno być ... natomiast przy S2243W jest kreseczka ... nie widać cyfry 14 ;)
... przy EIZO SX2262W ładnie jest namalowane 16 bit wewn. przetw. tak jak powinno być ... natomiast przy S2243W jest kreseczka ... nie widać cyfry 14 ;)
Pewnie babol na polskiej stronie. Zresztą czy jest 14, czy nie ma 14 - wielkiej przepaści nie należy się spodziewać.
Panowie,
Czy i2 Display nada się do kalibracji i profilowania P221W przy założeniu, że pierwsza kalibracja będzie robiona spektrofotometrem? Chodziłoby mi o to, żeby od razu po kalibracji spektrofoto spisać sobie x i y odczytane przez i1D i później używać już jego zarówno do kalibracji jak i profilowania (w SVII). Nie jestem tylko do końca pewny czy w ten sposób to zadziała.
Nada się do profilowania. Nie korygujemy w takim wypadku nastaw monitora, bo wyniki będą błędne. No i SVII nie jest wówczas potrzebny a nawet niewskazany bo łatwo o pomyłkę i pójdą w monitor złe dane.
Nada się do profilowania. Nie korygujemy w takim wypadku nastaw monitora, bo wyniki będą błędne. No i SVII nie jest wówczas potrzebny a nawet niewskazany bo łatwo o pomyłkę i pójdą w monitor złe dane.
Sądziłem, że w momencie kiedy błędy i2 będą już znane to będzie można go wykorzystać zarówno do sprzętowej kalibracji jak i profilowania (pomijam kwestię starzenia się filtrów), zwłaszcza, że kolorymetry mają przecież wyższą czułość i w cieniach radzą sobie lepiej. Rozumiem jednak, że nastawy wykonane w LUT monitora spektrofotometrem można ewentualnie po jakimś czasie "podprostować" (gdyby się z czasem rozjechały) kolorymetrem używając do tego LUT karty. Do kolorymetru można przecież stworzyć, np. w Argyllu, macierz korekcyjną (na bazie spektrofotometru) i przy jej pomocy dokonywać już zarówno pełnej kalibracji (niestety tylko w LUT karty) jak i profilowania?
P.S. Czy SVII nie pozwala na stworzenie takiej macierzy korekcyjnej? Jeżeli nie on to może jakiś inny soft potrafiący sprzętowo kalibrować P221W to potrafi?
Można zrobić tak jak Pan zaproponował, zmierzyć ustawiony spektrofotometrem punkt bieli i podać go przy kalibracji za pomocą I1 Display. Wykona się wówczas linearyzacja i oczywiście profilowanie. Kwestia tylko rozrzutu parametrów, powtarzalności i błędów samego kolorymetru, a z tym może być różnie. Oprogramowanie SVII ma korekcję dla kolorymetrów ale niewiele ona się zda bo wynik kalibracji może Pana zaskoczyć różnymi niespodziankami, np zielonym zafarbem lub zamianą czerwonego w pomarańczowy. Proponuję jednak w takim wypadku zapisać tą kalibrację jako inny "target". Umożliwi to Panu powrót do poprawnych nastaw w razie nieporodzenia.
Opisywana lepsza czułość kolorymetrów nie ma wielkiego znaczenia w tej klasie sprzętu. Co Panu po dokładności w cieniach, kiedy monitor nie ma takiego sterowania? Kolorymetr i spektrofotometr maja inną zasadę działania. Kolorymetr może mierzyć widmo ciągłe, spektrofotometr "dzieli" je na kawałki co, zdaje się, 10nm. Teoretycznie więc kolorymetr jest lepszy, ale praktyka często tego nie potwierdza bo wychodzą inne wady, które niweczą potencjalne możliwości.
Można zrobić tak jak Pan zaproponował, zmierzyć ustawiony spektrofotometrem punkt bieli i podać go przy kalibracji za pomocą I1 Display. Wykona się wówczas linearyzacja i oczywiście profilowanie. Kwestia tylko rozrzutu parametrów, powtarzalności i błędów samego kolorymetru, a z tym może być różnie. Oprogramowanie SVII ma korekcję dla kolorymetrów ale niewiele ona się zda bo wynik kalibracji może Pana zaskoczyć różnymi niespodziankami, np zielonym zafarbem lub zamianą czerwonego w pomarańczowy. Proponuję jednak w takim wypadku zapisać tą kalibrację jako inny "target". Umożliwi to Panu powrót do poprawnych nastaw w razie nieporodzenia.
Rozumiem. Sądzę, że dla moich zastosowań będzie to w zupełności wystarczające. Dziękuję za odpowiedź.
s1932 o 12h w słoneczny niemal bez chmurny dzień w porównaniu do białej kartki A4 (papier hp) 6500 K gama 2,2
jasność 30 kontrast 50 jakoś nie razi po oczach
jasność 40 kontrast 50 pomału zaczyna razić po oczach
jasność 50 kontrast 50 zaczyna walić po oczach
Do wszystkiego poza jako taką grafiką używam
jasność 15 kontrast 30 jakoś tak nie wali po oczach
Ustawiony jest mniej więcej tak na tym teście, plus zapięty profil ICC z mva.pl dla tego modelu
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm
widzę o 1 do 7 te dwie krańcowe najsłabiej oczywiście lekki zarys
Przebieg 1715h czyli prawdopodobnie prawdziwy? Pytam bo licznik da się przestawić (w rozumieniu niby zregenerować ekran) lamp już nie oszukasz:)
Za 1kzł chyba ok (bez kabla DVI)
PS 1
Rozsądny kabel DVI - DVI co nie będzie bolał bo kieszeni za mocno, czego szukać?
PS 2
mam lekkie wrażenie ze powinien trochę mocniej świecić przy jasności 30 powinien chyba świecić jak na 40??
PS 3
jaką temperaturę ma taki papier HP copy bo do takiego porównywałem to ekran jakoś tak jakby żółcią świecił,
dopiero koło 7500K jest to w miarę porównywalne.
Pozdrawiam
P.S. Czy SVII nie pozwala na stworzenie takiej macierzy korekcyjnej? Jeżeli nie on to może jakiś inny soft potrafiący sprzętowo kalibrować P221W to potrafi?
NEC Display Solutions America nie umieszcza w swoim oprogramowaniu macierzy korekcyjnych, bo zamawiają w X-Rite strojony pod widmo ich paneli kolorymetr z korektą w LUT sensora.
Można natomiast kupić oprogramowanie basICColor Display, które sprzętowo kalibruje P221W i jest wyposażone w macierze korekcyjne dla popularnych kolorymetrów. Oczywiście musimy mieć jeszcze trochę szczęścia przy zakupie kolorymetru i1d2 i trafić na dobrą sztukę, której zachowanie będzie odpowiadało przyjętej przez basICColor korekcie.
NEC Display Solutions America nie umieszcza w swoim oprogramowaniu macierzy korekcyjnych, bo zamawiają w X-Rite strojony pod widmo ich paneli kolorymetr z korektą w LUT sensora.
Można natomiast kupić oprogramowanie basICColor Display, które sprzętowo kalibruje P221W i jest wyposażone w macierze korekcyjne dla popularnych kolorymetrów. Oczywiście musimy mieć jeszcze trochę szczęścia przy zakupie kolorymetru i1d2 i trafić na dobrą sztukę, której zachowanie będzie odpowiadało przyjętej przez basICColor korekcie.
Chyba więc i tak pewniejszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie SVII + spektrofotometr i na jego podstawie określenie błędów posiadanego i2D.
Kolorymetr może mierzyć widmo ciągłe, spektrofotometr "dzieli" je na kawałki co, zdaje się, 10nm. Teoretycznie więc kolorymetr jest lepszy, ale praktyka często tego nie potwierdza bo wychodzą inne wady, które niweczą potencjalne możliwości.
Panie Tomaszu, jest Pan pewien? Z punktu widzenia naukowego, a zajmuję się m.in. wykorzystaniem spektrofotometrów do badań związków organicznych, to właśnie kolorymetr pracuje przy pojedynczych liniach widma (żeby być ścisłym - w chemii kolorymetr to przyrząd mierzący w świetle widzialnym, zwykle wyskalowany na jedną długość fali, przy której następuje pomiar), a spektrofotometr mierzy widmo w szerokim zakresie długości fal w sposób "ciągły" (lub pracuje na wycinkach widma w przypadku słabszych spektrofotometrów jak ten wbudowany w ColorMunki). To zresztą widać porównując pracę Eye 1 D2 i ColorMunki - w pierwszym przypadku pojawią się "plansze" z konkretnym kolorem (czyli pomiar następuje przy określonej długości fali), a w drugim plansza pomiarowa zmienia odcień w czasie pojedynczego pomiaru. I tutaj jest źródło błędu takich przyrządów jak E1 D2; to co znajduje się między mierzonymi liniami (w tym i odchylenia od prawidłowej wartości koloru) jest interpolowane. Hmm, mogę wszakże się mylić - to co jest kolorymetrem lub spektrofotometrem w naukach ścisłych, może być czymś innym wśród artystów fotografików?! Chociaż mało to prawdopodobne.
Spektrofotometry laboratoryjne mierzą w sposób "ciągły", bo mają ruchomy sensor i skanują krok po kroku rozszczepioną próbkę barwną - są dzięki temu megaprecyzyjne, tyle tylko że pomiar trwa cholernie długo.
Spektrofotometry używane do kalibracji monitorów rozszczepiają światło przy użyciu holograficznej siatki dyfrakcyjnej, a następnie skanują toto matrycą, której fotocele próbkują widmo co 3,3nm - następnie pomiar z 3 sąsiednich fotocel jest uśredniany, bo rozdzielczość 10nm w tego typu zastosowaniach jest wystarczająca (choć jak się uprzeć i użyć stosownego oprogramowania, to można liczyć profile na pomiarach co 3,3nm).
Kolorymetry monitorowe mają natomiast fotodiody, które imitują sposób uczulenia spektralnego czopków czerwonoczułych, zielonoczułych i niebieskoczułych w siatkówce ludzkiego oka.
W zasadzie byłem już napalony na P221W lub HP LP2475W ale im dłużej czytam o monitorach WG tym większe mam wątpliwości. Fakty są takie, że chciałbym monitor uniwersalny na którym będzie można zarówno obrobić komfortowo trochę zdjęć jak i normalnie pracować. Z tego co czytam w różnych miejscach wynika że Win7 nie ma możliwości poprawnego wyświetlania kolorów na monitorach WG poza aplikacjami z CMMem - wszyscy narzekają na straszliwą czerwień i zieleń. Czy w takiej sytuacji są jakieś przyzwoite monitory sRGB?? NECa 2490WUXi nie biorę pod uwagę ze względu na cenę. Myślałem o EIZO EV2333WH, ale nie wiem co o nim sądzić. Jesteście w stanie polecić coś przyzwoitego nie WG, ew. zaproponować rozwiązanie problemu z kolorami poza CMMem??
Dziękuję za uściślenie Panie Marcinie.
P. Żurek, niepotrzebnie się Pan boi monitorów szerokogamutowych. Jeśli dobierze Pan aplikacje do pracy, to pozostanie tylko pulpit bez zarządzania barwą, a to można chyba przeboleć?
W zasadzie byłem już napalony na P221W lub HP LP2475W ale im dłużej czytam o monitorach WG tym większe mam wątpliwości. Fakty są takie, że chciałbym monitor uniwersalny na którym będzie można zarówno obrobić komfortowo trochę zdjęć jak i normalnie pracować. Z tego co czytam w różnych miejscach wynika że Win7 nie ma możliwości poprawnego wyświetlania kolorów na monitorach WG poza aplikacjami z CMMem - wszyscy narzekają na straszliwą czerwień i zieleń. Czy w takiej sytuacji są jakieś przyzwoite monitory sRGB?? NECa 2490WUXi nie biorę pod uwagę ze względu na cenę. Myślałem o EIZO EV2333WH, ale nie wiem co o nim sądzić. Jesteście w stanie polecić coś przyzwoitego nie WG, ew. zaproponować rozwiązanie problemu z kolorami poza CMMem??Jakoś mam monitor szerokogamutowy i robię na nim dosłownie wszystko ... od pracy z kolorem przez filmy, www do gier - nie ma problemów.
Spektrofotometry laboratoryjne mierzą w sposób "ciągły", bo mają ruchomy sensor i skanują krok po kroku rozszczepioną próbkę barwną - są dzięki temu megaprecyzyjne, tyle tylko że pomiar trwa cholernie długo.
Spektrofotometry używane do kalibracji monitorów rozszczepiają światło przy użyciu holograficznej siatki dyfrakcyjnej, a następnie skanują toto matrycą, której fotocele próbkują widmo co 3,3nm - następnie pomiar z 3 sąsiednich fotocel jest uśredniany, bo rozdzielczość 10nm w tego typu zastosowaniach jest wystarczająca (choć jak się uprzeć i użyć stosownego oprogramowania, to można liczyć profile na pomiarach co 3,3nm).
Kolorymetry monitorowe mają natomiast fotodiody, które imitują sposób uczulenia spektralnego czopków czerwonoczułych, zielonoczułych i niebieskoczułych w siatkówce ludzkiego oka.
Wszyćko prawda, oprócz tego, że współczesne spektrofotometry labor. też używają nieruchomej siatki dyfrakcyjnej; kiedyś był to ruchomy pryzmat. A i pomiar jest szybki, bo większość pracuje wykorzystując transformację Fouriera, o której to nie będę się tutaj rozpisywał, bo to opowieści na inne forum.
Jakoś mam monitor szerokogamutowy i robię na nim dosłownie wszystko ... od pracy z kolorem przez filmy, www do gier - nie ma problemów.
To co napisałem wynika tylko z tego co wyczytałem w różnych miejscach. Niestety nie miałem jeszcze okazji popatrzyć na monitor WG. Rozumiem więc że da się na nim normalnie pracować i nie wygląda to tragicznie?
P. Żurek, niepotrzebnie się Pan boi monitorów szerokogamutowych. Jeśli dobierze Pan aplikacje do pracy, to pozostanie tylko pulpit bez zarządzania barwą, a to można chyba przeboleć?
Tom01,
Problem właśnie w tym że chyba nie tylko pulpit, ale wszystkie aplikacje nie korzystające z CMSu (gry, odtwarzacze wideo, itp. itd.). Tak naprawdę to nie wiem do jakiego stopnia jest to uciążliwe i czy w ogóle. W sumie to nawet nie wiem czy szeroki gamut jest faktycznie tak znacząco różny (lepszy?, zakładając zarządzanie kolorem) od normalnego, a niestety nie mam gdzie spędzić chociaż kilku godzin przed takim monitorem.
Problem właśnie w tym że chyba nie tylko pulpit, ale wszystkie aplikacje nie korzystające z CMSu (gry, odtwarzacze wideo, itp. itd.).
Przy zastosowaniach rozrywkowych pozostaje jeszcze symulacja sRGB na monitorze, o ile komukolwiek nie będzie odpowiadał naturalny obraz monitora.
W sumie to nawet nie wiem czy szeroki gamut jest faktycznie tak znacząco różny (lepszy?, zakładając zarządzanie kolorem) od normalnego
Szeroki gamut jest właściwie bardziej bliższy normalnemu, czyli widokowi natury a nie sRGB.
To co napisałem wynika tylko z tego co wyczytałem w różnych miejscach. Niestety nie miałem jeszcze okazji popatrzyć na monitor WG. Rozumiem więc że da się na nim normalnie pracować i nie wygląda to tragicznie?
Tom01,
Problem właśnie w tym że chyba nie tylko pulpit, ale wszystkie aplikacje nie korzystające z CMSu (gry, odtwarzacze wideo, itp. itd.). Tak naprawdę to nie wiem do jakiego stopnia jest to uciążliwe i czy w ogóle. W sumie to nawet nie wiem czy szeroki gamut jest faktycznie tak znacząco różny (lepszy?, zakładając zarządzanie kolorem) od normalnego, a niestety nie mam gdzie spędzić chociaż kilku godzin przed takim monitorem.W grach mi to jakoś nie przeszkadza. Filmy nie są przesycone (ustawiasz w nakładce video nasycenie na 78% dla EIZO S2231W (na S2233W trochę mniej bo ma szerszy gamut), korekcję koloru na -4 i laik przeciętnej klatki nie rozróżni od monitora sRGB), zdjęcia nie są przesycone (profilowanie włączone w przeglądarce systemowej visty i gimp), strony www nie są przesycone (firefox z aktywnym profilowaniem) ... tak więc gdzie problem? Itd itp.??? Tzn to itd. itp. to chyba tylko miniatury w systemie x-P
Podepne sie pod temat.
Potrzebuje rekomendacje na monitor 24"+w cenie okolo 3000 pln +/-500 pln
Opcja ekonomiczna - NEC 2490WUXi2
Opcja hajendowa - NEC PA241W
Podepne sie pod temat.
Potrzebuje rekomendacje na monitor 24"+w cenie okolo 3000 pln +/-500 pln
Proszę bardzo, z podziałem na zastosowania: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Andrzej Olender
12-10-2010, 18:17
Panowie, a co byście polecili do montażu video? interesuje mnie praca zwłaszcza przy gradacji kolorów i ogólnym montażu. Rozumiem że wybór trzeba odwrócić o 180 stopni od monitorów specjalizowanych do statycznych obrazków.
Panowie, a co byście polecili do montażu video? interesuje mnie praca zwłaszcza przy gradacji kolorów i ogólnym montażu. Rozumiem że wybór trzeba odwrócić o 180 stopni od monitorów specjalizowanych do statycznych obrazków.
Tylko do montażu? -> Jakikolwiek.
Z podglądem? -> Musi mieć wbudowany skaler/skankonwerter, najtańszy na rynku to EIZO FX2431W. Są tez inne, ale o jedno zero droższe. Na tanich można zapomnieć o płynnych przejściach światło-cień w połączeniu z ruchem kamery.
Andrzej Olender
12-10-2010, 18:42
Tylko do montażu? -> Jakikolwiek.
Z podglądem? -> Musi mieć wbudowany skaler/skankonwerter, najtańszy na rynku to EIZO FX2431W. Są tez inne, ale o jedno zero droższe. Na tanich można zapomnieć o płynnych przejściach światło-cień w połączeniu z ruchem kamery.
Do montażu samego w sobie to pewnie jakikolwiek, miałem jednak na myśli również pracę z kolorem, wiem że we współczesnym kinie ingerencja jest dość spora w kolor, nie trzeba jakiś super wzorcowych paneli ale coś przyzwoitego by się przydało. Inna kwestia taka że niektóre monitory nie radzą sobie z dynamicznym obrazem, potrafią np. smużyć. Więc że to takie wszystko jedno to śmiała teza :). Co do podglądu, preferował bym podgląd przeprowadzać docelowo na TV, strach myśleć o półce cenowej wyżej niż przytoczony przez Ciebie monitor Eizo :), nawiasem wygląda jak zabawka z Tesco :)
Szczerze mówiąc na TV podgląd też może być zaskakujący. Proszę zaświecić lampą na ścianę, sfilmować to panoramując i wyświetlić na różnych TV. W przeważającej większości, jak nie wszystkich wokół plamy światła dostanie Pan poszarpane artefakty. Problem w tym, że poglądając materiał na tak zniekształcającym ekranie nigdy nie będziemy wiedzieć jak wygląda prawdziwy materiał.
Andrzej Olender
12-10-2010, 19:06
Szczerze mówiąc na TV podgląd też może być zaskakujący. Proszę zaświecić lampą na ścianę, sfilmować to panoramując i wyświetlić na różnych TV. W przeważającej większości, jak nie wszystkich wokół plamy światła dostanie Pan poszarpane artefakty. Problem w tym, że poglądając materiał na tak zniekształcającym ekranie nigdy nie będziemy wiedzieć jak wygląda prawdziwy materiał.
Cóż, takie rzeczy od bólu można wyłapać na monitorze, końcowy odbiorca i tak zaopatrzony jest w konsumencki sprzęt TV więc jak dla mnie to czysto hipotetyczne niuanse :).
Cóż, takie rzeczy od bólu można wyłapać na monitorze, końcowy odbiorca i tak zaopatrzony jest w konsumencki sprzęt TV więc jak dla mnie to czysto hipotetyczne niuanse :).
To są dokładnie takie same kryteria jak badziewiasty monitor do zdjęć, bo klienci też mają badziewiaste. :)
Andrzej Olender
12-10-2010, 19:27
To są dokładnie takie same kryteria jak badziewiasty monitor do zdjęć, bo klienci też mają badziewiaste. :)
Tylko pozornie :), takie niuanse jak przejścia świateł które na żadnym Tv nie się do uchwycenia to przerost formy nad treścią. Zdjęcia można wydrukować i pokazać jak mają wzorcowo wyglądać, film się ogląda albo w kinie albo na TV (no jeszcze wchodzi w rachubę rzutnik). Dodatkowo w dzisiejszych czasach przyzwoity monitor posiada sporo osób co również chwieje jakiekolwiek proporcje w ocenie Foto / Video :)
takie niuanse jak przejścia świateł które na żadnym Tv nie się do uchwycenia to przerost formy nad treścią.
Podobnie jak kliny w szarościach tworzone dla monitorów. Takie obrazy/filmy są po to aby zobaczyć na ile ekran odbiega od wzorcowego. Na klinie/plamie światła wiemy czego się spodziewać, więc łatwo widzimy defekt, ale na rzeczywistym zdjęciu/filmie już nie. Przyjmujemy go tak jak widzimy, a widzimy zniekształcony.
Andrzej Olender
12-10-2010, 19:52
Podobnie jak kliny w szarościach. Takie obrazy/filmy tworzy się aby zobaczyć na ile ekran odbiega od obrazu wzorcowego. Na klinie/plamie światła wiemy czego się spodziewać, więc łatwo widzimy defekt, ale na rzeczywistym zdjęciu/filmie już nie. Przyjmujemy go tak jak widzimy, a widzimy zniekształcony.
Zgadzam się, jednak summa summarum zaprzęganie takich środków do niskobudżetowych produkcji uważam za chybiony pomysł. Wielkie studia często nie mogą sobie pozwolić na wpadki bo mogę one zachwiać grafik realizacji.
Zresztą ostatnio oglądałem kilka filmików z reżyserek montażystów (realizacja takich filmów jak Iron Man, Transformers, 2012, ogólnie nowoczesna papka naszpikowana efektami), kupa sprzętu a monitory główne do podglądu ku mojemu zdziwieniu to konsumenckie plazmy :) Przypadek?
Kiedyś zajmowałem się produkcją muzyczną, tam odpowiednikiem naszych monitorów do obrazu są monitory studyjne do dzwięku. Po mixie nagrania na takich jałowych monitorach (strasznie neutralny dzwięk który męczy) trzeba było sprawdzić jak będzie brzmiał materiał, od standardowej, przebasowionej wieżyczki "HiFi" po "jamnika" (zapaleńcy w temacie zaraz zwrócą mi uwagę że takie rzeczy już robi się w masteringu, jednak do masteringu sprzęt odsłuchowy oraz adaptacja pomieszczenia to chore pieniądze).
Myślę że podobnie jest z obrazem. Trzeba czasem zobaczyć coś na konsumenckim sprzęcie bo w taki będą wyposażeni odbiorcy. Przepraszam że trochę odbiegłem od tematyki monitorów graficznych, przecież to forum foto :)
Zgadzam się, jednak summa summarum zaprzęganie takich środków do niskobudżetowych produkcji uważam za chybiony pomysł. Wielkie studia często nie mogą sobie pozwolić na wpadki bo mogę one zachwiać grafik realizacji.
Dlatego zaproponowałem monitor za 4 tys zł a nie za 40. Monitorki studyjne kosztują w odniesieniu do zwykłych kolumn prawdopodobnie tyle razy więcej co monitor broadcastingowy w stosunku do konsumenckiego
Andrzej Olender
12-10-2010, 20:09
Dlatego zaproponowałem monitor za 4 tys zł a nie za 40. Monitorki studyjne kosztują w odniesieniu do zwykłych kolumn prawdopodobnie tyle razy więcej co monitor broadcastingowy w stosunku do konsumenckiego
Ja rozumiem, tylko że ten monitor EIZO trąci zwykłą konsumencką zabawką z tym że kosztuje 4000zł. Przy monitorach studyjnych do dźwięku jest ogromna różnorodność. Coś jak w monitorach do grafiki. Tutaj wspomniany przez Ciebie model EIZO a potem długo długo nic.
Ja rozumiem, tylko że ten monitor EIZO trąci zwykłą konsumencką zabawką z tym że kosztuje 4000zł. Przy monitorach studyjnych do dźwięku jest ogromna różnorodność. Coś jak w monitorach do grafiki. Tutaj wspomniany przez Ciebie model EIZO a potem długo długo nic.
Proponuję wypożyczenie i sprawdzenie. W ten monitor wsadzono taki sam funkcjonalnie procesor sygnałowy jak w specjalizowanych scankonwertarach tyle, że w porównaniu do monitora z którego się wywodzi, czyli S2433W + nawet tani zewnętrzny scankonwerter o rozdzielczości 1920x1200, zapłaci Pan znacznie mniej a efekt na ekranie jest lepszy niż na dowolnym monitorze/TV do kilkunastu tysięcy włącznie. Dostarczałem różne urządzenia ludziom zajmującym się postprodukcją, testowaliśmy różne urządzenia i ów monitorek nie ma absolutnie żadnej konkurencji.
Andrzej Olender
12-10-2010, 20:54
Hmm, a gdzie takowy sprzęt mogę wypożyczyć? powiedzmy na 3 do 7 dni?
Hmm, a gdzie takowy sprzęt mogę wypożyczyć? powiedzmy na 3 do 7 dni?
A u mnie. :)
Proszę bardzo, z podziałem na zastosowania: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Dziękuję.
Panowie witam ponownie,
Niestety im bliżej zakupu monitora (już w poniedziałek) tym większe mam wątpliwości. W zasadzie po lekturze tego wątku jak i wielu innych byłem zdecydowany na NECa P221W - dobra cena i przyzwoita jakość. Cały czas jednak chodzi mi po głowie EIZO S2243W i stąd ten post. Czy pomijając rozdziałkę, która de facto w EIZO odpowiada mi dużo bardziej, zyskam coś jeszcze na takiej zamianie? Zakładam oczywiście, że zarówno jeden jak i drugi zostaną skalibrowane i oprofilowane. W stosunku do NECa stracę sprzętowy LUT, ale z tego co już udało mi się wyczytać to EIZO ma korekcję gamma w OSD i zastanawiam się czy da się go w miarę przyzwoicie ustawić tak aby ingerencja w LUT karty graficznej była minimalna.
P.S. Czym w praktyce różną się stopki WE i WH?
EIZO w tej klasie jest znacznie równiejsze jakościowo, ma lepsze podświetlenie i liniowość nie gorszą niż P221W po sprzętowej kalibracji.
Stopki: http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=3397&nazwa=Monitor%20EIZO%20FlexScan%20S2243WH-BK
EIZO w tej klasie jest znacznie równiejsze jakościowo, ma lepsze podświetlenie i liniowość nie gorszą niż P221W po sprzętowej kalibracji.
Stopki: http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=3397&nazwa=Monitor%20EIZO%20FlexScan%20S2243WH-BK
OK, dziękuję. Poczytam jeszcze trochę i podejmę decyzję.
OK, dziękuję. Poczytam jeszcze trochę i podejmę decyzję.
W tej kategorii cenowej rozważ NEC PA231W - jest to wyświetlacz normalnogamutowy, więc można go kalibrować sprzętowo byle czym.
W zasadzie byłem już napalony na P221W lub HP LP2475W ale im dłużej czytam o monitorach WG tym większe mam wątpliwości.
Szerokiego gamutu nie ma się co bać. Jeżeli ma być to również monitor do rozrywki, to osobiście uważam, że jest to kolejna zaleta! Teraz po zakupie pierwszego Eizo wiem, że jeżeli będę kupował kolejny monitor będzie to również szerokogamutowe Eizo.
W tej kategorii cenowej rozważ NEC PA231W - jest to wyświetlacz normalnogamutowy, więc można go kalibrować sprzętowo byle czym.
W sumie przekonałem się do szerokiego gamutu, a i 1920x1200 też mi bardziej odpowiada. Poza tym PA231W jest jednak sporo droższy (2300 vs 2800).
W sumie przekonałem się do szerokiego gamutu, a i 1920x1200 też mi bardziej odpowiada. Poza tym PA231W jest jednak sporo droższy (2300 vs 2800).
Za to ma fabrycznie linearyzowaną matrycę IPS z 14-o bitowym 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania, kontrolą równomierności obrazu, korekcją starzenia podświetlenia i sprzętową kalibrację. A do tego jest ładniejszy i ma lepszą podstawkę ;)
Za to ma fabrycznie linearyzowaną matrycę IPS z 14-o bitowym 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania, kontrolą równomierności obrazu, korekcją starzenia podświetlenia i sprzętową kalibrację. A do tego jest ładniejszy i ma lepszą podstawkę ;)
Mam jeszcze weekend na decyzję, więc muszę się z tym przespać. :) Nie ukrywam, że brzmi zachęcająco.
Wydaje mi sie, ze w tym przypadku waznym aspektem bedzie to ze kalibracja 231 kolorymetrem nie bedzie przypominala proby odpalenia promu discovery. ;)
Wydaje mi sie, ze w tym przypadku waznym aspektem bedzie to ze kalibracja 231 kolorymetrem nie bedzie przypominala proby odpalenia promu discovery. ;)
Eee tam.. będzie podobnie.. Kupując i1D czy Spydera i tak wypada go skalibrować względem jakiegoś przyzwoitego spektrofotometru a wtedy procedura wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku WG. ;)
Kalibracja to jest "cherry on the cake" - monitorek jest mały, ale wariat. Odchyłki w luminancji pikowo 2-3%, w chrominancji 1-2%. Oczywiście wyniki walidacji tego monitora są niczym IX Symfonia (a konkretnie jej finał - kantata "Oda do radości")
Eee tam.. będzie podobnie.. Kupując i1D czy Spydera i tak wypada go skalibrować względem jakiegoś przyzwoitego spektrofotometru a wtedy procedura wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku WG. ;)
Nawet ostro rozjechany i1 czy inny Spyder na normalnogamutowcu sprawuje się znośnie. Można dla higieny zweryfikować go spektrofotometrem, ale większej masakry bym się nie spodziewał.
Nawet ostro rozjechany i1 czy inny Spyder na normalnogamutowcu sprawuje się znośnie. Można dla higieny zweryfikować go spektrofotometrem, ale większej masakry bym się nie spodziewał.
Dokladnie jak pisze czornyj. Taka wariacja jak wymyslona w sasiednim watku tylko by wprowadzila dodatkowe zmienne, ktore byly by trudne do opanowania. W tym wypadku SVII + kalibrator i bedzie calkiem calkiem ;)
A CO MYŚLICIE O TYM LCD? HP LCD ZR24w 24'' S-IPS http://www.tani-sklep.pl/p/a/1138
Ma być do zdjęć i do gier.
Witam .
Dzieki radom Pana Marcina zakupilam Neca PA241W i jestem zachwycona tym moniotrem. Kosmos w porównaniu z poprzednim.
Mam jedno pytanie.
Gdzieś przeczytałam, że żeby w pełni wykorzystać taki monitor , powinno się mieć dobrą karte graficzną. Czy to prawda ?
Czy przy obróbce zdjęć ma to jakieś znaczenie ? W innym miejscu znów wyczytałam, że tylko przy grach i grafice 3D ma to większe znaczenie, jak jest naprawdę ?
Filmy nie są przesycone (ustawiasz w nakładce video nasycenie na 78% dla EIZO S2231W (na S2233W trochę mniej bo ma szerszy gamut), korekcję koloru na -4 i laik przeciętnej klatki nie rozróżni od monitora sRGB),
Możesz wypróbować najnowszego MPC-HC (http://mpc-hc.sourceforge.net/download-media-player-classic-hc.html). W ostatniej wersji dodali do niego zarządzanie kolorem, ale ja na swoim obecnym monitorze (jeszcze CRT sRGB) różnicy nie zauważę. Tak czy inaczej faktycznie wygląda na to, że WG można kupować bez obaw, bo jedyne co będzie nie tak to kolory pulpitu. :)
Mam jedno pytanie.
Gdzieś przeczytałam, że żeby w pełni wykorzystać taki monitor , powinno się mieć dobrą karte graficzną. Czy to prawda ?
Czy przy obróbce zdjęć ma to jakieś znaczenie ? W innym miejscu znów wyczytałam, że tylko przy grach i grafice 3D ma to większe znaczenie, jak jest naprawdę ?
Do obrobki zdjec wystarczy ze karta ma wyjscie DVI i obsluguje rozdzielczosc monitora. Do gier potrzeba poteznych kart graficznych zeby utrzymac odpowiedni poziom klatek na sekunde ale w wyswietlaniu roznicy nie bedzie. Natomiast do "robienia w 3D" trzeba jeszcze szybszych i jescze drozszych specjalizowanych kart graficznych.
Jak można ocenić nowy monitor Eizo FORIS FS2331 ? Wiem,że jeszcze chyba nie jest dostępny,ale za chwilę będzie.Chodzi mi o porównanie do S2243,lub S2233.Z suchych danych laik nic nie wyczyta,a fachowcy coś pewnie wiedzą.Trochę liczę na to,że będzie bardziej uniwersalny.
Nikt nie ma zdania?
To dla zachęty dorzucę jeszcze jeden model o zbliżonych parametrach,również cenowych- NEC MultiSync PA231W.
Jak można ocenić nowy monitor Eizo FORIS FS2331 ? Wiem,że jeszcze chyba nie jest dostępny,ale za chwilę będzie.Chodzi mi o porównanie do S2243,lub S2233.Z suchych danych laik nic nie wyczyta,a fachowcy coś pewnie wiedzą.Trochę liczę na to,że będzie bardziej uniwersalny.
Mniej uniwersalny. To monitor do rozrywki i video, więc ma wbudowane zabawki radzące sobie z płynnym obrazem TV i przejściami tonalnymi w obrazie ruchomym, ale za jasny do normalnej pracy.
Czy nie można jasności zmniejszyć?A może można zapisać profile do pracy i rozrywki?Jeśli lepiej sobie radzi z płynnym obrazem to chyba dobrze,oczywiście przy założeniu,że jakość obrazu(kolory itd) pozostaną na dobrym poziomie.Większość z nas(bawiących się fotografią) potrzebuje monitora uniwersalnego tzn.do różnych zastosowań(tak rozumiem uniwersalność).Mam na myśli taki kompromis : foto (jakość obrazu statycznego) 60-70% ,rozrywka (płynność i jakość obrazu ruchomego) 30-40%.A może nawet więcej na korzyść obrazu nieruchomego.Dlatego ciekaw jestem czy w tym modelu można liczyć na poprawę ruchu bez wyraźnej utraty jakości.
Jaskrawość minimalna to ok 100 nitów. Najbardziej uniwersalne EIZO są serii S a nie FX. Proszę pamiętać że uniwersalność jest antagonizmem specjalizacji, więc monitor lepszy do rozrywki/video będzie gorszy do fotografii i vice versa.
Chodzi o odpowiednie proporcje.Uniwersalność nie jest dobra w przypadku zastosowań czysto profesjonalnych,to jasne.Ale dla większości forumowiczów,jak sądzę,uniwersalność jest jak najbardziej pożądana.Większość z nas przecież nie tylko opracowuje fotografie,ale ogląda filmy czy gra czasem w jakieś gry.Nie wspominając o zwykłym przeglądaniu internetu.
Czy ta minimalna jaskrawość jest za wysoka?
Chodzi o odpowiednie proporcje.Uniwersalność nie jest dobra w przypadku zastosowań czysto profesjonalnych,to jasne.Ale dla większości forumowiczów,jak sądzę,uniwersalność jest jak najbardziej pożądana.Większość z nas przecież nie tylko opracowuje fotografie,ale ogląda filmy czy gra czasem w jakieś gry.Nie wspominając o zwykłym przeglądaniu internetu.
Czy ta minimalna jaskrawość jest za wysoka?
Właśnie taką uniwersalność miałem na myśli i seria S bardziej się do niej wpasowuje. Jaskrawość jest jak wspomniałem wysoka, przy uniwersalnych zastosowaniach powinna być niższa.
06.11. w krakowskim RCS szykuje się bardzo fajna impra - NEC day, z udziałem p. Wojtka Koska z NEC Display Solutions GmBH, NECzka PA301W (pokaz przedpremierowy!!!) i resztą rodziny PA/Spectraview Reference (no i ja też będę). Serdecznie zapraszam i gorąco polecam, szczególnie że p. Wojtek to naprawdę fachura i wie o technologii LCD znacznie więcej niż ja i p.Tomasz razem wzięci. Ilość miejsc ograniczona, więc rejestrujcie się jak najszybciej!
http://www.rcs2.pl/webpage/pl/nec-day.html
Czy ktos cos wie i moze powiedziec na temat wyswietlaczy znajdujacych sie w tabletach wacoma seria cintiqx. Jak to sie ma do pracy z kolorem ??
Czy ktos cos wie i moze powiedziec na temat wyswietlaczy znajdujacych sie w tabletach wacoma seria cintiqx. Jak to sie ma do pracy z kolorem ??
W 21" siedzi taki sam wyświetlacz jak w EIZO CG211.
A ten mniejszy model i czy mozna sobie jakos poradzic z ustawieniem tego czy jest to tak upierdliwe jak w laptopach??
superkomornik
27-10-2010, 13:59
Stoję przed wyborem nowego monitora. Budżet mam jednak mocno okrojony, więc w zasięgu mojego portfela stoją dwa monitory:
Dell 2209WA vs LG W2220P.
Zaraz przyjdą Tom i Czornyj i każą dozbierać do Eizo albo NEC-a ;). Jednak w tym momencie jest to niemożliwe i przynajmniej przez jakiś czas będę musiał pracować na tańszym panelu.
Który z tych monitorów wypada lepiej?
który z tych monitorów wypada lepiej?
Dell
superkomornik
27-10-2010, 14:16
Dzięki :)
Znam te wszystkie trendy monitorowe na forum, ale chciałem zapytać z innej strony.
Warto kupić coś takiego?
LP2465 na S-PVA chyba jak się nie mylę, za mniej niż 1000zł? Czy jednak oklepany znośny Dell?
Jakiś czas temu napisałem na grupie post o treści:
"Szukam lampy na biurko, ewentualnie wolno-stojącej, która obsługuje halogenowe żarówki dające temperaturę ok. 4700stopni Kelvina. Dość popularne są halogeny na mocowanie GU10, które niestety osiągają w porywach 2700st.K, czyli bardzo mało. Z kolei lampy które przyjmują halogeny typu MR16 są zazwyczaj bardzo drogie i mało dostępne.
Czy ktoś zna dobry sklep, ewentualnie ciekawe lampy za które nie trzeba płacić setek funtów? Czy są inne rozwiązania?"
...na który nie dostałem żadnej odpowiedzi. Wiem że wiele osób ignoruje temat oświetlenia miejsca pracy, ale są też tacy, którzy szukają podobnych rozwiązań jak ja i do nich kieruję mój post - małą wskazówkę. Jednym z polecanych ostatnio rozwiązań są lampy Grafilite, które niestety też do tanich nie należą i nie są zbyt poręczne do oświetlania ścian. Całe szczęście udało mi się ostatnio trafić na produkt spełniający wszystkie moje oczekiwania. Wygodna do ustawiania i kierunkowania lampa na biurko z transformatorem, która bierze świetlówki G23 - takie jak dedykowane do Grafilite (pasuje, tylko jest przykrótkawa). Jedyne do czego mogę się przyczepić, to to że nie jest czarna ;) Cena - połowa tego co musimy zapłacić za Grafilite.
Modelcraft task lamp, WB - auto, lampa to jedyne światło w pomieszczeniu.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/15nkop3-1.jpg
źródło (http://i54.tinypic.com/15nkop3.jpg)
Głowica da się giąć w trzech płaszczyznach w dowolnym kierunku, światło tak białe, że wzrok musi się chwilę przyzwyczajać a w pochmurny dzień widać różnicę na korzyść lampy. Konstrukcja dobrze odciążona i w miarę wytrzymała. Podobne lampy są sprzedawane przez różnych dystrybutorów, wszystkie wzory wyglądają jakby były tłuczone w jednej chińskiej fabryce. Polecam szukać w sklepach modelarskich i z akcesoriami do zaawansowanego makijażu, lub wyspecjalizowanym hobby ("task lamp"). Dostępne są również podobne lampy o trzech świetlówkach jak "Triple Tube Pro Task Lamp". Na konkretne pytania chętnie odpowiem.
Bardzo podoba mi się ten koniaczek ;) Niby tak z boku, ukradkiem ale jednak :D
Czy jest na rynku jakiś tani i dobry LCD na IPS do tysiąca pln, najlepiej max 21" ?
Wspomniany kilka postów wyzej Dell 2209WA jest OK?
podbijam pytanie przema
Czytaliście Panowie to?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Czytaliście Panowie to?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
tak, w tym zakresie jest tam napisane:
Ok 1 tys zł
17" [5x4] Eizo S1721 (wycofany)
17" [5x4] Eizo S1721X
Z tego co widzę to żadnego z nich nie kupi się już nowego, dlatego zapytałem też o wspomnianego przez kogoś wcześniej Della...
tak, w tym zakresie jest tam napisane:
Ok 1 tys zł
17" [5x4] Eizo S1721 (wycofany)
17" [5x4] Eizo S1721X
Z tego co widzę to żadnego z nich nie kupi się już nowego, dlatego zapytałem też o wspomnianego przez kogoś wcześniej Della...
EIZO S1721X to nowy model, więc się kupi. DELL (niezależnie od modelu) jak wielokrotnie opisywano, to sprzęt wybitnie jaskrawy (minimum to 140-150 nitów), męczący, z liniowością jak metr sznurka w kieszeni. No, ale są użytkownicy twierdzący, że to wystarczające narzędzie dla amatora.
EIZO S1721X
hmm... próbuję znaleźć ten model w jakimś polskim sklepie, ale jak na razie bez skutku...
hmm... próbuję znaleźć ten model w jakimś polskim sklepie, ale jak na razie bez skutku...
http://monitory.mastiff.pl/lcd_eizo.php
Ale od ręki nie ma. Trzeba zamawiać i przedstawicielstwo (Alstor) ściągnie za 6-8 tygodni.
tomek8899
03-11-2010, 12:51
Co polecicie z obecnych nowych modeli tak do +-tysiąca zł (co by było lepsze niż ekran w laptopie). Nie mówcie że tylko Eizo...
parę moich typów:
-HP LP2465 - 24'', matryca S-PVA, FullHD, 16:10, pivot, 900zł
-LG W2220P - 22'', matryca e-IPS, brak FullHD, 16:10, pivot, 800zł
-Dell U2211H - 22'', Matryca IPS, FullHD, 16:9, pivot, 900zł
-LG W2220P-BF - 22'', Matryca IPS, FullHD, 16:10, pivot, 900zł
-HP ZR22w - 21,5'', Matryca S-IPS, FullHD, 16:9, pivot, 960zł
-Dell U2311H - 23", Matryca IPS, FullHD, 16:9, pivot, 980zł
Czy używa/ma może ktoś któryś z tych monitorów? Która najlepsza matryca E-IPS, S-IPS, IPS, S-PVA? Ktoś poradzi?
Monitor do prac biurowo/studenckich i również grafiki/fotografii.
Co polecicie z obecnych nowych modeli tak do +-tysiąca zł (co by było lepsze niż ekran w laptopie). Nie mówcie że tylko Eizo...
Czy używa/ma może ktoś któryś z tych monitorów? Która najlepsza matryca E-IPS, S-IPS, IPS, S-PVA? Ktoś poradzi?
Monitor do prac biurowo/studenckich i również grafiki/fotografii.
Pomijając wszelkie inne aspekty patrz na minimalna jasność podświetlenia. Ja kupiłem monitor nie mając tego na względzie wcale, ale dopiero po postawieniu w domu okazało się że na szczęście da się go ustawić nisko. Dla mnie, w moich warunkach (często przyciemnione pomieszczenie) 100cd to zdecydowanie za jasno. Mój monitor daje radę zjechać do ok. 70cd i przy takiej jasności da się w miarę przyjemnie pracować, ale gdybym musiał zostać przy 100 a już nie daj boże 140 to nie wytrzymałbym zbyt długo. Najlepiej sprawdź u kogoś jeżeli możesz jaki poziom podświetlenia w warunkach w których będziesz używał monitora pozwoli ci na komfortowe jego użytkowanie.
tomek8899
03-11-2010, 14:21
właśnie dlatego pytam na forum żebyście doradzili. Zobaczyć monitora (wyżej wymienionych) u kogoś niestety nie mam warunków.
Żurek a jaki monitor posiadasz? Bo słyszałem że Dell'e są dość jasne co dla mnie może być minusem.
właśnie dlatego pytam na forum żebyście doradzili. Zobaczyć monitora (wyżej wymienionych) u kogoś niestety nie mam warunków.
Żurek a jaki monitor posiadasz? Bo słyszałem że Dell'e są dość jasne co dla mnie może być minusem.
Na ja mam akurat ten którego nie chcesz. Dla mnie (ale podkreślam - DLA MNIE W MOICH WARUNKACH) optimum jest 70-100cd - wyżej jest już za jasno. Miałem szczęście, że monitor pozwolił na takie ustawienie. Niestety nie potrafię polecić innego monitora poza tym który kupiłem - i ten polecam. :)
tomek8899
04-11-2010, 08:39
Żurek dzięki za poradę.
Nikt nie spotkał się z tymi monitorami? Nikt już nie poradzi?
poratujcie...
co myślicie o technologii LED?
stanąłem przed decyzją zakupu niedrogiego monitora i zastanawiam się nad takim
http://allegro.pl/salon-iiyama-lcd-22-e2271hds-led-wawa-i1287168642.html
czy olać LED i brać?
http://allegro.pl/salon-iiyama-lcd-22-e2210hds-b1-full-hd-wawa-i1293968905.html
ew. jak możecie polecić coś innego z tej półki cenowej (do 850/900 zł) to chętnie rzucę okiem ;)
edit: czy może powinienem zapytać czy olać te modele od razu ze względu na matryce TN?