PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Tom01
11-01-2011, 16:18
Wściekła czerń w zastosowaniach fotograficznych i graficznych jest zbędna (może wręcz przeszkadzać). Natomiast perspektywa, że monitor jest jak tamagochi i jak się krzywo na niego popatrzę, chuchnę czy dmuchnę to zwiędnie albo zdechnie wydaje mi się niezbyt atrakcyjna.

Zna Pan moje zdanie, ale może je jeszcze uściślę. W naturze czerń to czerń. Jej poziom jest różny zależnie od sytuacji, ale nie ma ograniczenia od dołu. A dążyć należy do naturalnych walorów obrazu, nie sztucznie zawężonych przez ułomność urządzeń technicznych. W monitorach, wykorzystując właściwości wzroku, możemy tak skomponować stanowisko pracy, że niedostatki nie są rażące, czasami nawet niewidoczne, ale tylko w pewnym dość wąsko wytyczonym zakresie oświetlenia. Zawsze trafi się sytuacja kiedy czerń "świeci". Nawet jeśli:
- Przyzwyczaimy się.
- Tak ma być.
- Jest ceną za inne zalety.
Reasumując póki co mamy niedoskonałe techniki tworzenia obrazu i nazywajmy je po imieniu.

Czornyj
11-01-2011, 16:52
W naturze czerń występuje w czarnych dziurach, a na papierze to już szczególnie i wybitnie świeci brylantowym blaskiem.

Tom01
11-01-2011, 22:06
Niezależnie od teoretycznych rozważań, osobiście nie lubię jeśli na monitorze widzę takie coś:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/swiecaca_czern-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/swiecaca_czern.jpg)

A dodać trzeba, że na zdjęciu to monitor IPS'owy o baaardzo niskim punkcie czerni, czyli NEC PA271W.

Czornyj
11-01-2011, 22:15
Takiego czegoś się nie widuje, bo:
- krzywa odpowiedzi tonalnej profilu aparatu kompresuje tonalność i przesadnie uwypukla srebrzenie, które tak naprawdę jest niewielkie. Gdyby cokolwiek faktycznie wyglądało tak jak na tym zdjęciu, monitor kwalifikowałby się do natychmiastowej i bezdyskusyjnej wymiany, nawet gdyby był najsyfniejszym TN-em w laptopie firmy "Krzak Corporation Limited"
- nikt nie stoi z boku 15cm przy monitorze gapiąc się w jego przeciwległy róg

Tom01
11-01-2011, 22:21
Starałem się pokazać na zdjęciu co widzę. W swoim oświetleniu widzę dokładnie to, a nawet gorzej, bo w drugim narożniku jest powtórka z rozrywki. Wiem, że te wady samoistnie się maskują, ale formalnie one są i nie ma sensu udawać że nie. Mieni się cholerstwo jak kalejdoskop. Wcale nie jest trudno o środowisko w którym wyłażą w taki sposób jak na zdjęciu. To zwyczajnie nie są monitory do kameralnego oświetlenia. Ktoś kupujący je, bo są świetne, super i w ogóle, powinien być tego świadom, bo może przedobrzyć.

KEYZOR
11-01-2011, 22:29
Ja natomiast uwazam ze panuje zbyt duza ignorancja co do warunkow oswietleniowych. Narzedziu jakim jest monitor trzeba zapewnic odpowiednie minimum srodowiskowe i tyle. Jasne ze fajnie by bylo zeby czern nie srebrzyla ale narazie trzeba sie przystosowac i nie pracowac po ciemku.

Ps.: Prywatnie nie ma Pan EIZO nieladnie ;)

Tom01
11-01-2011, 22:32
Ja natomiast uwazam ze panuje zbyt duza ignorancja co do warunkow oswietleniowych.

O, to, to...
Każde warsztaty zaczynam od nudzenia o oświetleniu i wpływie na to co widzimy. Fajnie jest jak można pomanipulować światłem i pokazać, zamiast tylko gadać.

Ps.: Prywatnie nie ma Pan EIZO nieladnie ;)

Mam na biurku/domu co ok 3 mce inny monitor. Muszę wiedzieć o czym gadam. ;)

Kyle
12-01-2011, 00:21
Takiego czegoś się nie widuje, bo:

Popatrz z jakiego kąta robione jest zdjęcie ... normalnie nie widzisz bo z takiego nie patrzysz ;)

Gdyby cokolwiek faktycznie wyglądało tak jak na tym zdjęciu, monitor kwalifikowałby się do natychmiastowej i bezdyskusyjnej wymiany, nawet gdyby był najsyfniejszym TN-em w laptopie firmy "Krzak Corporation Limited"
Hmmm odpalałem jakiś film na laptopie ... i patrząc na wprost ekranu widać (na czarnych paskach) jak dół srebrzo-świeci a góra nie (tragikąty TN). Tak więc ... ponad 99,999% laptopów trzeba by wymieniać (bo to zjawisko to standard)

Tom01
12-01-2011, 00:26
Popatrz z jakiego kąta robione jest zdjęcie ... normalnie nie widzisz bo z takiego nie patrzysz ;)

Kąt jest zmodyfikowany, bo jak mówiłem chodziło mi o pokazanie subiektywnie postrzeganej intensywności zjawiska, a ono zupełnie inaczej jest widziane przez oko i aparat. Poza tym ja mam bardzo blisko monitor ok 50 cm.

Czornyj
12-01-2011, 00:29

Hmmm odpalałem jakiś film na laptopie ... i patrząc na wprost ekranu widać (na czarnych paskach) jak dół srebrzo-świeci a góra nie (tragikąty TN). Tak więc ... ponad 99,999% laptopów trzeba by wymieniać (bo to zjawisko to standard)

Nawet na laptopie, gdzie zjawisko jest 1000x intensywniejsze, nie wygląda to tak źle jak na tym zdjęciu - to jest lekka poświata, w pokoju o nieustabilizowanych warunkach obserwacji w dzień zwykłe odblaski dają dużo bardziej popalić, tylko nikt na to specjalnie nie zwraca uwagi. Trochę to widać to w nocy, po ciemku, pod kątem, na dużym monitorze.

Tom01
12-01-2011, 00:33
Trochę

To ja może, w celu stworzenia punktu odniesienia, zrobię w identycznych warunkach zdjęcie monitora uniwersalnego z PVA. Moim skromnym zdaniem, jakby różnica była strzelbą, to by powaliła słonia.

Czornyj
12-01-2011, 00:41
Tego typu ogólnikowe stwierdzenia nie prowadzą do nikąd. Równie dobrze można np. powiedzieć, że z uwagi na charakterystykę kątową S-PVA nie nadaje się do obróbki fotografii i grafiki, a jedynie do "uniwersalnych zastosowań" - a skoro coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Brniemy w czczą retorykę.

piotr_u.
12-01-2011, 01:27
Cały czas ten punkt czerni i uniwersalność ;) Ludzie, chcący rzeczywiście cieszyć się oglądaniem filmów po ciemku raczej nie robią tego przy biurku i monitorze LCD o przekątnej 24 cali, a to jest forum fotograficzne i jeśli ktoś pyta o dobry monitor do obróbki zdjęć, to nie trzeba mu od razu odradzać IPS, bo napisał, że raz na tydzień chce w coś zagrać - podejrzewam, że jednak ważniejsza będzie dla niego obróbka :)

Kyle
12-01-2011, 09:18
Cały czas ten punkt czerni i uniwersalność ;) Ludzie, chcący rzeczywiście cieszyć się oglądaniem filmów po ciemku raczej nie robią tego przy biurku i monitorze LCD o przekątnej 24 cali, Weź pod uwagę że 24" oglądane z 70cm da takie wrażenie wielkości co 102,8" oglądane w salonie z 3 metrów .... :) (no powiedzmy że na monitorze 24" 16:10 mamy nieco mniej w 16:9 ... ale zwykle TV ~40" i tak biorąc pod uwagę z jakiej odległości się je ogląda są ... "mniejsze".)

Johanan
12-01-2011, 11:50
Weź pod uwagę że 24" oglądane z 70cm da takie wrażenie wielkości co 102,8" oglądane w salonie z 3 metrów .... :) (no powiedzmy że na monitorze 24" 16:10 mamy nieco mniej w 16:9 ... ale zwykle TV ~40" i tak biorąc pod uwagę z jakiej odległości się je ogląda są ... "mniejsze".)

Mam nadzieję, że żartujesz, bo to zupełnie, ale to zupełnie inne zależności determinują komfort i choćby ergonomię w wypatrywaniu obrazów na wszelakich wyświetlaczach.

Nie porównuj zatem monitorów biurkowych do paneli o dużych przekątnych, na które patrzy się z większych odległości, bo te urządzenia dzieli cała przepaść, chyba, że zastosuje się monitor o wielkiej przekątnej wiszący na ścianie, ale to już jakby inna bajka drogi przyjacielu.

piotr_u.
13-01-2011, 01:00
Weź pod uwagę że 24" oglądane z 70cm da takie wrażenie wielkości co 102,8" oglądane w salonie z 3 metrów .... :) (no powiedzmy że na monitorze 24" 16:10 mamy nieco mniej w 16:9 ... ale zwykle TV ~40" i tak biorąc pod uwagę z jakiej odległości się je ogląda są ... "mniejsze".)

Tylko, że to wrażenie wielkości w żaden sposób nie przekłada się na wrażenia z oglądania.

Kyle
13-01-2011, 13:32
Mam nadzieję, że żartujesz, bo to zupełnie, ale to zupełnie inne zależności determinują komfort i choćby ergonomię w wypatrywaniu obrazów na wszelakich wyświetlaczach.
Może trochę faktów : wolisz czytać litery na TV 42"-46" oddalonym o 2,75 metra czy na monitorze 22"-24" oddalonym o 60cm ? (rozdzielczość identyczna, wielkość liter w stosunku do rozdzielczości ta sama). Co mniej męczy i na czym zobaczysz więcej i wygodniej?

A teraz sam się zastanów na czym zobaczysz więcej detali przy filmie fullHD :]

Tylko, że to wrażenie wielkości w żaden sposób nie przekłada się na wrażenia z oglądania.Ależ skądże znowu.

ps.
Przewaga oglądania dużego ekranu nad małym, nawet jeśli proporcje wielkości nie są zachowane i TV jest stosunkowo mniejszy, to sytuacja kiedy chcecie oglądać w 2 lub więcej osób (rozchodzi się o kąty - przy dużym będzie mniejsze odchylenie od kąta prostego).

Johanan
13-01-2011, 15:15
Może trochę faktów : wolisz czytać litery na TV 42"-46" oddalonym o 2,75 metra czy na monitorze 22"-24" oddalonym o 60cm ? (rozdzielczość identyczna, wielkość liter w stosunku do rozdzielczości ta sama). Co mniej męczy i na czym zobaczysz więcej i wygodniej?

Przede wszystkim ekrany telewizyjne są niezwykle rzadko wykorzystywane do pracy z tekstem, choć oczywiście jest to możliwe i wcale nie tak upiornie niewygodne, jak próbujesz to przedstawiać.

Poza tym jeśli już mówić o "uniwersałach", to urządzenie o nazwie: NEC P551 doskonale godzi obydwa standardy.

piotr_u.
14-01-2011, 00:23

Nie wiem jak inni, ale ja oglądam filmy fullHD, i wszystkie inne również, przede wszystkim dla przyjemności i wizja siedzenia na krześle/fotelu przy biurku i oglądaniu ich z odległości 60 cm na 22'' jest dla mnie... czarną wizją.

clusca
16-01-2011, 04:27
Cholera podkusiło mnie monitor kupować, jakby na laptoku sie zdjęcia źle obrabiało ;) Chodzi o NEC'a PA231W. Nie było z nim żadnych problemów do momentu... no właśnie sam nie wiem. Jedyne, co zrobiłem, to przeinstalowałem sterowniki nVidii na nowsze. Nie za każdym razem, lecz od czasu do czasu przy włączaniu lub wybudzaniu komputera z uśpienia monitor się nie włączał, tylko wyświetlał informacje, że nie obsługuje przeplotu, czy jakoś tak z "interlaced" to było. Najprawdopodobniej karta graficzna ustawiła niskie odświeżanie z przeplotem. No ok, kilka razy walczyłem z tym kombinując w panelu sterowania nVidii z dobrym skutkiem, aż razu pewnego monitor zaczął wyświetlać obraz strasznie ściemniony. Jak włączałem laptokowy monitor jako główny - obraz na NEC-u był ok. Jak ustawiłem odwrotnie - obraz na obu ciemny. Po odpaleniu kompa z włączonym NECowym monitorem obraz z początku jest ok, chwilę później ciemnieje. Szlag mnie już trafia, cholera. Ktoś wie co to może być?

EDYTA:
Dziwne to wszystko, tym bardziej, że jak włączę laptoka jest ok, zamknę lida, przełącza się na NEC'a i też jest ok. Otworze lida i przełączę w panelu nVidiowym i nie jest ok :(

Calme
16-01-2011, 17:43
http://www.4press.pl/index.php?p=12046

darzur
16-01-2011, 19:24
No to wygląda na to, że EIZO oficjalnie zapowiedziało to o czym Tom01 pisał od jakiegoś czasu:

http://www.eizo.com/global/press/releases/htmls/EasyPIX_2.html

Niestety wygląda na to, ze będzie współpracowało tylko z ich czujnikiem (EX1) i nie będzie opcji wprowadzenia koordynat chromatycznych dla punktu bieli.

Tom01
16-01-2011, 21:50
Niestety wygląda na to, ze będzie współpracowało tylko z ich czujnikiem (EX1)

Oprogramowanie będzie sprzedawane z EasyPix (przemalowanym Spyderem), ale działa z ColorMunki.

darzur
16-01-2011, 22:04
Oprogramowanie będzie sprzedawane z EasyPix (przemalowanym Spyderem), ale działa z ColorMunki.

A z nieprzemalownym Spyderem (w sensie - oryginalnym) będzie działało? W notce prasowej napisali, że będzie dostępne do pobrania za darmo od 9 lutego..

Tom01
16-01-2011, 22:16
A z nieprzemalownym Spyderem (w sensie - oryginalnym) będzie działało? W notce prasowej napisali, że będzie dostępne do pobrania za darmo od 9 lutego..

Tego nie wiem. Wg informacji jakie uzyskałem będzie to KIT z kalibratorem firmowanym przez EIZO. Wątpię czy będzie działać z seryjnym.

Czornyj
16-01-2011, 22:30

Tylko z CM, czy również z i1pro? I pytanie czy wersja finalna, czy tylko beta (bo z bety często znikają różne zabawne funkcje...)

Tom01
16-01-2011, 22:32
Tylko z CM, czy również z i1pro? I pytanie czy wersja finalna, czy tylko beta (bo z bety często znikają różne zabawne funkcje...)

Na razie jest mowa tylko o CM. Beta, finalna będzie za ok 2 mce.

clusca
17-01-2011, 12:09
Cholera podkusiło mnie monitor kupować, jakby na laptoku sie zdjęcia źle obrabiało ;) Chodzi o NEC'a PA231W. Nie było z nim żadnych problemów do momentu... no właśnie sam nie wiem. Jedyne, co zrobiłem, to przeinstalowałem sterowniki nVidii na nowsze. Nie za każdym razem, lecz od czasu do czasu przy włączaniu lub wybudzaniu komputera z uśpienia monitor się nie włączał, tylko wyświetlał informacje, że nie obsługuje przeplotu, czy jakoś tak z "interlaced" to było. Najprawdopodobniej karta graficzna ustawiła niskie odświeżanie z przeplotem. No ok, kilka razy walczyłem z tym kombinując w panelu sterowania nVidii z dobrym skutkiem, aż razu pewnego monitor zaczął wyświetlać obraz strasznie ściemniony. Jak włączałem laptokowy monitor jako główny - obraz na NEC-u był ok. Jak ustawiłem odwrotnie - obraz na obu ciemny. Po odpaleniu kompa z włączonym NECowym monitorem obraz z początku jest ok, chwilę później ciemnieje. Szlag mnie już trafia, cholera. Ktoś wie co to może być?

EDYTA:
Dziwne to wszystko, tym bardziej, że jak włączę laptoka jest ok, zamknę lida, przełącza się na NEC'a i też jest ok. Otworze lida i przełączę w panelu nVidiowym i nie jest ok :(

OK, już wiem, co było nie tak. Tak to jest , jak się po nocy siedzi i próbuje szukać dziury w całym ;)

marcz
19-01-2011, 13:32
Wchodzi nowy bajerancki sprzęt ASUSa - ProArt PA246Q (http://news.softpedia.com/news/ASUS-Professional-Monitor-ProArt-PA246Q-Finally-Nearing-Availability-178855.shtml).
Ciekawe na ile "Pro" okaże się on w rzeczywistości i ile będą za niego chcieli :)

Tom01
19-01-2011, 13:36
Wchodzi nowy bajerancki sprzęt ASUSa

Żaden monitor profesjonalny nie ma dynamicznego kontrastu, to po pierwsze, a po drugie wbić się w niszę zawodowych monitorów jest trudne, kosztowne i obarczone dużym ryzykiem biznesowym. Prawdopodobnie będzie to monitor dla ludu, z tym że z dużą ilością "Pro" w opisie, dzięki czemu będzie miał poważanie w kręgach kupujących co najdroższe w hipermarkecie.

Czornyj
19-01-2011, 13:37
Wchodzi nowy bajerancki sprzęt ASUSa - ProArt PA246Q (http://news.softpedia.com/news/ASUS-Professional-Monitor-ProArt-PA246Q-Finally-Nearing-Availability-178855.shtml).
Ciekawe na ile "Pro" okaże się on w rzeczywistości i ile będą za niego chcieli :)

Nie napalałbym się jakoś zbyt namiętnie - wchodzi od roku i dalej nie wyszedł :lol:

Framek
19-01-2011, 13:39
Ok, A kto mi powie coś o Lacie 324i? Warty swojej ceny? Ewentualnie podpowie jakąś tańszą, ale równie dobra alternatywę...

Tom01
19-01-2011, 13:41
Ok, A kto mi powie coś o Lacie 324i? Warty swojej ceny? Ewentualnie podpowie jakąś tańszą, ale równie dobra alternatywę...

Jeśli o mnie chodzi to za te pieniądze uważam, że lepiej kupić sprawdzony NEC PA241W. LaCie nigdy nie grzeszyło popularnością na naszym rynku co się przekłada na jakość a w zasadzie brak serwisu. Poza tym firma nie produkuje sama monitorów. W ofercie są rebrandowane modele różnych firm w tym nawet Samsungi.

Czornyj
19-01-2011, 13:47

LaCie 324 to zwykły monitorek o możliwościach zbliżonych do EIZO serii Sxx33 lub NEC serii P i cenie na poziomie EIZO serii SX lub NEC serii PA. Zasadniczo jedyne czym ten panel się wyróżnia, to wygórowaną ceną.

MrQba
20-01-2011, 12:00
Koledzy wybaczcie za dziwne pytanie ale nie moge tego skumać. Mam neca p221w i osx ustawiony jest max na 1650x1050. Jak podłączam ps3 przez hdmi-dvi to skaluje obraz do 1920x.... nie pamiętam całej rozdzielczości. Jak to jest możliwe, że obraz z PS3 konwertuje sobie do wyższych rozdzielczości niż jest w stanie obsłużyć. ??

messer
20-01-2011, 16:59
Pewnie dlatego, że ps3 inaczej wyświetla, niż sterownik Twojej karty graficznej. Monitor pozwala na większą rozdzielczość, a pewnie sterownik/OS nie. I tu szukałbym winnego.

To nie monitor konwertuje obraz. Monitor wyświetla tylko to, co mu kazano. A rozkazującym jest tu sprzęt, w Twoim przypadku komputer/karta graficzna (i jej sterownik) oraz ps3.

MrQba
20-01-2011, 17:25
Pewnie dlatego, że ps3 inaczej wyświetla, niż sterownik Twojej karty graficznej. Monitor pozwala na większą rozdzielczość, a pewnie sterownik/OS nie. I tu szukałbym winnego.

To nie monitor konwertuje obraz. Monitor wyświetla tylko to, co mu kazano. A rozkazującym jest tu sprzęt, w Twoim przypadku komputer/karta graficzna (i jej sterownik) oraz ps3.

Ale to dalej nie rozwiązuje mojej pytania gdyż mac mini może wyświetlić 2560x1600 a monitor fabrycznie nominalną rozdzielczość ma 1680x1050. Więc skąd wyższa rozdzielczość przy podłączeniu ps3 ?

messer
20-01-2011, 17:59
Jeśli monitor obsługuje/wyswietla maksymalnie 1680x1050 to nie ma takiej możliwości, żeby wyświetlił więcej. Więc albo obraz jest interpolowany, albo coś źle czytasz parametry.

Przy czym warto zaznaczyć, że monitor pracuje w 1050p60, jeśli podpięty do komputera. Ten sam monitor może pracować bez większego problemu w 1080p24, na ten przykład.

EDIT:
Generalnie polecam tutaj poczytać: http://en.wikipedia.org/wiki/1080p

MrQba
20-01-2011, 20:35
No więc specjalnie przed chwilą podłączyłem PS3 i na monitorze oraz w MENU wyświetla sie: 1920x1080 60.9Hz a jak podłącze OSX:1680x1050 60.8Hz.

messer
20-01-2011, 23:23
No to ja już nic nie rozumiem.
Moje "naukowe" przemyślenia się skończyły - teraz przychodzi mi do głowy już tylko UFO, rosjanie albo tunezyjscy terroryści.

Choć tak z praktycznego punktu widzenia, to nic złego się nie dzieje. Ba, wręcz przeciwnie. :)

Nikonamający_na_7
26-01-2011, 20:57
Pokazał się nowy EIZO, jak dla fotografa parametry i wygląd ma smakowite. I kalibracja sprzętowa! Ciekawe jak cena? Może ktoś to już macał...
http://3dcad.pl/aktualnosci/wiecej/3172/27-cali-dla-cadowcow-czyli-EIZO-FlexScan-SX2762W.htm
a tu o kalibracji: http://www.eizo.pl/kalibracja-sprz-towa-teraz-ju-nie-tylko-dla-serii-eizo-coloredge, a także niezawodny Tom01: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=222

raptor88
26-01-2011, 23:45
Ciekawe czy mają zamiar wypuścić 30" SX?

Tom01
27-01-2011, 00:21
Ciekawe czy mają zamiar wypuścić 30" SX?

Był: SX3031W ale wycofany przez problemy z równomiernością rozświetlenia ekranu.

raptor88
27-01-2011, 12:42
O istnieniu SX3031 to wiem, ale czy mają zamiar wypuścić 30" SX'a na IPS? Bo CG jest, tylko właśnie tego "skromniejszego" brata brakuje. ;)

Tom01
27-01-2011, 12:47
O istnieniu SX3031 to wiem, ale czy mają zamiar wypuścić 30" SX'a na IPS? Bo CG jest, tylko właśnie tego "skromniejszego" brata brakuje. ;)

Nic mi na ten temat nie wiadomo. Brak "cywilnej" wersji jest faktycznie dziurą w rozmiarówce, nawet jeśli takie monitory się sprzedają od wielkiego dzwonu. Jak cokolwiek będzie wiadomo, na pewno pojawi się na ten temat informacja.

Czornyj
09-02-2011, 22:05
Gdyby kogoś zainteresowało - pierwsze wrażenia z użytkowania nowego, high-endowego kolorymetru basICColor DISCUS:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2273522&postcount=770

Czornyj
10-02-2011, 12:39
EasyPix2 do kalibracji monitorów EIZO serii S/SX jest już dostępny do pobrania ze strony:
http://www.graficzne-eizo.pl/do-pobrania.html

darzur
10-02-2011, 18:58
EasyPix2 do kalibracji monitorów EIZO serii S/SX jest już dostępny do pobrania ze strony:
http://www.graficzne-eizo.pl/do-pobrania.html

Pobrałem, zainstalowałem i niestety nie działa.. :( Wywala się ep_eacore.exe i EasyPix nie chce się uruchomić. Napaliłem się trochę bo razem z nim instalują się standardowe stery do Spydera3 i system go wykrywa jako Spydera3. Gdyby EasyPix się o niego nie awanturował to byłoby super, no ale narazie nie uruchamia się.

Tom01
11-02-2011, 01:50
Gdyby kogoś zainteresowało - pierwsze wrażenia z użytkowania nowego, high-endowego kolorymetru basICColor DISCUS:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2273522&postcount=770

Który niedługo będzie można normalnie jak biali ludzie kupić w naszym kraju zamiast iść w łaskę za granicę: http://monitory.mastiff.pl/blog/basiccolor/

Gio
12-02-2011, 18:32
Który niedługo będzie można normalnie jak biali ludzie kupić w naszym kraju zamiast iść w łaskę za granicę: http://monitory.mastiff.pl/blog/basiccolor/

Abstrahujac od stylu tej wypowiedzi, to akurat w branżach eletroniczno-informatyczno-fotograficznych sensowne cenowo zakupy robi się właśnie bardzo często bez łaski za granicą...

Tom01
12-02-2011, 22:55
Abstrahujac od stylu tej wypowiedzi, to akurat w branżach eletroniczno-informatyczno-fotograficznych sensowne cenowo zakupy robi się właśnie bardzo często bez łaski za granicą...

Proszę zwrócić uwagę, że polityka cenowa basICColor to taka sama cena w każdym kraju.

Gio
13-02-2011, 01:32
Proszę zwrócić uwagę, że polityka cenowa basICColor to taka sama cena w każdym kraju.

Tylko że z tego co wiem Czornyj zamówił swój na targach w megawyrypiaszczo promocyjnej cenie...

Tom01
13-02-2011, 02:29
Tylko że z tego co wiem Czornyj zamówił swój na targach w megawyrypiaszczo promocyjnej cenie...

Ale co mają targi do normalnych codziennych ofert?

Gio
13-02-2011, 03:12
A co ma wyrażane dość żenującymi słowami reklamowanie swojej sprzedaży do tego wątku?

Tom01
13-02-2011, 11:29
A co ma wyrażane dość żenującymi słowami reklamowanie swojej sprzedaży do tego wątku?

Wolałby Pan zamiast oficjalnej reklamy cichą hipokryzję?

Czornyj
13-02-2011, 14:30
Bardzo słuszna i godna pochwały decyzja, szczególnie w obliczu nieuchronnie zbliżającego się Sturm und Drangu...

Gio
13-02-2011, 16:40

Nie, tylko do reklam są odpowiednie wątki.

Johanan
13-02-2011, 21:15
Bardzo słuszna i godna pochwały decyzja, szczególnie w obliczu nieuchronnie zbliżającego się Sturm und Drangu...

Czy mnie się tylko tak wydaje, czy rzeczywiście, psia mać, powiało grozą? :)

L0st
14-02-2011, 04:45

hipokryzja i tak jest, srednio co 10 kupujacy jakis high endowy monitor dostaje refabrykant/szrot ktory zostal spowrotem wrzucony do obiegu przez dystrybutora, jezeli nie polskiego, to dystrybutora na europe itd.
sprzedawcy o tym wiedza, i jak w zyciu jezeli klient sie kapnie to ma gwarancje i moze z niej skorzystac, ale wiekszosc nawet nie wie ze kupila "zlom".

% takich oszustw jest najmniejszy w przypadku eizo, nec spectraview, ale juz hp idzie na calego w takich "oszustwach".

pyetya
14-02-2011, 14:46
Jestem prawie zdecydowany na zakup NEC PA241W (alternatywa: EIZO S2433). Niewykluczone, że od czasu do czasu będę chciał podpiąć pod niego PS3 - padło takie pytanie względem EIZO i dało się. Jak sytuacja będzie wyglądać w przypadku NECa?

z góry dziękuję za odpowiedź :-)

P

Czornyj
14-02-2011, 17:53
NECzki mają bodaj najlepsze scalery, nie powinno być problemu.

Keek
15-02-2011, 23:06
No! To w koncu znalazlem chwile i zrobilem:

Gdyby ktos mial problem z podlaczeniem PS3 do monitora, szczegolnie spotkal sie z migocacymi na czerwono 50 Hz-ami, to powinienen:
Podlaczyc kablem HDMI konsole do telewizora HD (jesli nie ma w domu musi udac sie do sklepu lub poprosic znajomych), pozatwierdzac automatyczne wykrywanie, wejsc do menu "ustawienia obrazu", HDMI i tam ustawic dwie najnizsze rozdzielczosci 500-cos i 720. Wylaczyc konsole, podlaczyc do monitora. Stanac na jednej nodze, lewa reka zlapac sie za nos, wlaczyc monitor, dotknac ucha kciukiem prawej dloni i wlaczyc konsole. Po zobaczeniu menu ponownie wejsc do "ustawien obrazu" i zaznaczyc pozostale, wyzsze rozdzielczosci.

pyetya
16-02-2011, 13:35
no i zamówiłem swojego PA241W w proline.pl (cena atrakcyjna: 3599pln)

póki co monitor na razie nie dotarł: zakontraktowana przez proline firma kurierska GLS dostarcza paczki - uwaga - pomiędzy 8 a 16. Szanowny pan kurier oświadczył, że on może nawet o 15 skończy i później nie przyjedzie. Przeadresowałem paczkę na firmę i mają dostarczyć przesyłkę jutro, ale jak poczytałem o jakości GLS to aż się boję, czy mój NEC będzie cały i czy w transporcie go szlag nie trafił...

przy okazji pytanie - duże jest prawdopodobieństwo uwalenia LCDka w transporcie?

High_Noise
16-02-2011, 13:40
przy okazji pytanie - duże jest prawdopodobieństwo uwalenia LCDka w transporcie?
Zalezy jakie "bajery" ochronne zamowil (i zaplacil) wysylajacy. Ale raczej to przypadek losowy bo zawsze sie moze znalezc kurier ktoremu zona w niedziele spalila kotlety i sobie paczke popodrzuca ;)

MrQba
16-02-2011, 13:45
Mam ochote na prace na dwóch monitorach. Mam mac mini i nec p221w i co doradzicie: kupić drugi p221w albo używany apple cinema display 23 czy na raty pa231w (połowa kasa a połowa raty)

Szczególnie interesuje mnie 1 porównianie jak bedzie wyglądał obraz na p221 i ACD obok siebie

pyetya
16-02-2011, 13:54
hm, a jak sprawdzić taki monitor na okoliczność wad coby skorzystać z ew. 10 dni na odstąpienie od umowy?

markB
16-02-2011, 15:34
Ostatnio też zostałem zaskoczony przez SpeedGraphic - normalnie paczki szły pocztą, a tu nagle użyli GLS. Sprzęt w środku był ok, ale po paczkę musiałem drałować 2 km do jakiegoś sklepu, bo kurier nikogo w domu nie zastał i zostawił w tym sklepie. Tamże poinformowano mnie, że to i tak super, bo inaczej to musiałbym pedałować z 15 km do ich centrali. Tak więc dobrze, że przeadresowałeś na firmę.
A monitor grzej ile wlezie przez kilka dni, bo zdechłe piksele lubią wylatywać po jakimś czasie (chociaż z tymi pikselami mogą nie uznać, mają jakieś normy po ilu kwalifikuje się do wymiany). I do tego warto sprawdzić równomierność oświetlenia ekranu i czy nie ma przebarwień.

pyetya
16-02-2011, 15:44
Dzięki za odpowiedź. Monitor "wygrzeję" i sprawdzę na okoliczność bad pixeli, a zamawiając sprzęt przez net mam zdaje się 10 dni na zwrot towaru ("odstąpienie od umowy") bez podania przyczyn. No ale powinno być chyba ok, zakładam że NEC pakuje swoje monitory porządnie do transportu?

Czornyj
16-02-2011, 16:07
Dzięki za odpowiedź. Monitor "wygrzeję" i sprawdzę na okoliczność bad pixeli, a zamawiając sprzęt przez net mam zdaje się 10 dni na zwrot towaru ("odstąpienie od umowy") bez podania przyczyn. No ale powinno być chyba ok, zakładam że NEC pakuje swoje monitory porządnie do transportu?

NEC pakuje swe monitory z maniakalną pedanterią, ale mimo wszystko brutalności kurierów nie należy lekceważyć. Badpiksele powstałe w transporcie powinny wyskoczyć od razu, te które mogłyby wyskoczyć na wygrzewaniu praktycznie zostały wyeliminowane na etapie produkcji.

pyetya
16-02-2011, 16:55
dzięki Czornyj, dodałeś mi otuchy ;) A jakim softem najlepiej przetestować monitor?

Czornyj
16-02-2011, 16:59
Po prostu wyświetl na przemian czarną, białą, czerwoną, zieloną i niebieską planszę i sprawdź czy widać świecące/nieświecące kropki.

Do kalibracji monitora (bez sensora) najlepiej pobrać i zainstalować Multiprofilera, który po skalibrowaniu monitora automatycznie utworzy profil ICC i zapnie go w systemie.

MrQba
16-02-2011, 20:45
Bo długich namysłach są dwie opcje:
1) zostaje p221w i dokupuje do niego pa231w i mam dual jak chce
2) sprzedaje p221w i kupuje pa241w nie mam dual i pracuje na jednym bardzo dobrym monitorze.
Pytanie
Jak duża jest różnica między pa241w a pa231w i czy warta sprzedaży p221w żeby 241 kupić?

markB
16-02-2011, 20:52
Za PA231W: normalny gamut, można kalibrować kolorymetrem, za PA241 wszystko inne, a więc jakość kolorów, wielkość itd. Moim zdaniem warto wymienić P221 na PA241, na narzędzia starczy zwykła TN-ka za kilkaset zł, byle miała zbliżoną wielkość do podstawowego monitora i cyfrowe złącza.

Czornyj
16-02-2011, 21:01
Jeśli nie projektuje się pod poligrafię, nie drukuje na drukarkach, a głównie publikuje zdjęcia w sieci i robi odbitki, to szeroki gamut nie jest niezbędny. PA231W ma podobną wysokość jak P221W, więc taka konfiguracja powinna całkiem nieźle się sprawdzać, ew. może trochę bruździć różnica między bielą szerokogamutowca i normalnogamutowca.

Jeśli decydować się na jeden większy monitor zamiast dwóch mniejszych, to lepiej dołożyć do PA271W - wyjdzie niewiele więcej, co PA241W z badziewną TNką, a jak już człowiek rozbestwi się pracując na highendowych monitrach, to na TN-kę - nawet w roli paleciaka - oczy bolą patrzeć...

MrQba
16-02-2011, 21:09
Za PA231W: normalny gamut, można kalibrować kolorymetrem, za PA241 wszystko inne, a więc jakość kolorów, wielkość itd. Moim zdaniem warto wymienić P221 na PA241, na narzędzia starczy zwykła TN-ka za kilkaset zł, byle miała zbliżoną wielkość do podstawowego monitora i cyfrowe złącza.

I tu pojawia sie jeszcze jeden problem gdyż posiadam Eye One Display 2 a do PA241 potrzebowałbym minimum colormunki (a PA231W mogę obskoczyć kolorymetrem ??) Oczywiście przy zakupie w RCS jednego z nich zdecydowałbym sie na kalibracje spektrofotometrem.

MrQba
16-02-2011, 21:15
Jeśli nie projektuje się pod poligrafię, nie drukuje na drukarkach, a głównie publikuje zdjęcia w sieci i robi odbitki, to szeroki gamut nie jest niezbędny. PA231W ma podobną wysokość jak P221W, więc taka konfiguracja powinna całkiem nieźle się sprawdzać, ew. może trochę bruździć różnica między bielą szerokogamutowca i normalnogamutowca.

Jeśli decydować się na jeden większy monitor zamiast dwóch mniejszych, to lepiej dołożyć do PA271W - wyjdzie niewiele więcej, co PA241W z badziewną TNką, a jak już człowiek rozbestwi się pracując na highendowych monitrach, to na TN-kę - nawet w roli paleciaka - oczy bolą patrzeć...

DTP dla własnych celów(pliki do drukarni wysyłam), projektowanie www i przede wszystkim zdjęcia ale skoro teraz pracuje na P221W to na PA231W tym bardziej dam rade.
PA271W byłby idealny ale 5k to chyba po za zasięgiem...

Czornyj
16-02-2011, 21:31
PA231W zjada P221W na śniadanie, pomijając kwestią gamutu. W razie czego można edytować subtelności na PA231W i softproofingować CMYK/PANTONE na szerokogamutowym P221W.

X-Rite i1d2 powinien w przypadku PA231W oblecieć.

siona
16-02-2011, 22:00
X-Rite i1d2 powinien w przypadku PA231W oblecieć.

w moim przypadku nie dał rady różnica 350 -400 K :/ tak na oko. albo kolorymetr walnięty albo po prostu nie daje rady. czekam na małpkę :)

Czornyj
16-02-2011, 22:05
Ostatnio kalibrowałem klientowi SV231W, po skalibrowaniu wykonałem walidację i1d2 i odchyłki były minimalne - ale rozjazdy pomiędzy nowymi i1d2 potrafią być niemałe, a rozjazdy pomiędzy używanymi i1d2 - duże, a w skrajnych przypadkach gigantyczne - 300K to i tak pikuś, w ostro zajechanych zdarza się... 3000K.

pyetya
17-02-2011, 15:47
No i przyjechał, co prawda po przygodach (nie polecam firmy kurierskiej GLS, totalnie nieelastyczni, pracują do 16...) ale cały (pudło nie było zmaltretowane). Monitor podpiąłem w pracy, po 1,5h pracy wyświetliłem sobie 5 spreparowanych plików html z background = white, black, blue, red i green i bad pixeli nie zauważyłem (więc chyba już nie powinny się pojawić wnioskując z tego, co pisze NECowy guru Czornyj ;) ) Natomiast po włączeniu zdjęć piękniejszej połówki na NECu i firmowej Iyamie zauważyłem, że skóra ma jakieś masakryczne czerwone przebarwienia na NECu. Wniosek - większość portretów czeka kolejna obróbka.

Tom01
17-02-2011, 15:56
zauważyłem, że skóra ma jakieś masakryczne czerwone przebarwienia na NECu. Wniosek - większość portretów czeka kolejna obróbka.

Ustawić trzeba profile i użyć przeglądarki z CMM.

markB
17-02-2011, 21:09
Zobacz też jak wygląda monitor w testach ze strony pana Tomasza: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6
zanim zaczniesz przerabiac fotki.

High_Noise
04-03-2011, 12:24
Ciekawi mnie starcie ejzacza SX2762W z necem PA271W.

Tom01
04-03-2011, 13:04
Ciekawi mnie starcie ejzacza SX2762W z necem PA271W.

Jak tylko SX2762W i CG271W wjadą do PL będę miał je w swoich łapach i z pewnością pokuszę się o porównania z najbliższą konkurencją.

Cosnek
06-03-2011, 00:53
Mam mozliwosc kupic stary monitor Eizo Flexscan L371 (15"), za czteropak piwa i zastanawiam sie czy warto.
Znalazlem taki artykul i zdziwila mnie wysoka cena: www.pcworld.pl/artykuly/9736/EIZO.Flexscan.L371.html (http://www.pcworld.pl/artykuly/9736/EIZO.Flexscan.L371.html)

Monitor uzywalbym jako drugi, tylko do zdjec. Macie jakies doswiadczenia z tym sprzetem?

darzur
06-03-2011, 08:10
Mam mozliwosc kupic stary monitor Eizo Flexscan L371 (15"), za czteropak piwa i zastanawiam sie czy warto.

A nad czym się zastanawiać?? Czteropak nawet przyzwoitego piwa to niecałe 50zł, więc jeżeli działa to w czy tkwi problem? Jeżeli nie chcesz to ja go wezmę, bo też potrzebuję drugi. ;)

piotr_u.
09-03-2011, 01:18
https://shop.colourconfidence.com/product.php/2673/eizo-coloredge-cg243w
Bardzo dobra cena - pod warunkiem, że zapłacicie w funtach ;)

Steffek
22-03-2011, 13:20
Witam,
Potrzebuję najtańszy zestaw monitor+ kalibrator który w miarę dobrze poradzi sobie z fotkami. Z góry serdeczne dzięki.

Tom01
22-03-2011, 13:39
Potrzebuję najtańszy zestaw monitor+ kalibrator który w miarę dobrze poradzi sobie z fotkami. Z góry serdeczne dzięki.

Proszę zapoznać się z tym: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152

Steffek
23-03-2011, 00:26
Zapoznałem się. W Pana sklepie nie ma wielkich różnic cenowych pomiędzy najtańszymi modelami dedykowanymi do fotografii. Dlatego proszę, żeby mi Pan powiedział co mam kupić, żeby zaspokoić potrzeby i jak najmniej stracić kaski. Chodzi mi o monitor i kalibrator do tego monitora.

Tom01
23-03-2011, 01:54
Zapoznałem się. W Pana sklepie nie ma wielkich różnic cenowych pomiędzy najtańszymi modelami dedykowanymi do fotografii.

Bo takie monitory zaczynają się od pewnego pułapu. Stąd zagęszczenie w okolicach pewnych kwot.

Dlatego proszę, żeby mi Pan powiedział co mam kupić, żeby zaspokoić potrzeby i jak najmniej stracić kaski. Chodzi mi o monitor i kalibrator do tego monitora.

A skąd ja mam to wiedzieć? Podałem link do listy aby z grubsza wyrobił Pan sobie zdanie ile kosztują monitory do koloru w różnych klasach. Nic nie wiem o Pana wymaganiach, wrażliwości. Są ludzie, którzy nie mogą patrzeć na przekolorowany i przekontrastowany obraz tanich monitorów z marketu, jak i tacy którzy twierdzą, że można normalnie pracować na notebooku.

Ponadto podstawił Pan sprzeczne warunki. Najtańsze monitory z czystym sumieniem nadające się do fotografii to np NEC P221W, EIZO S2233W, ale czy realizujące swoje zadania dobrze? Powiedziałbym przyzwoicie. Poziom porządny amatorski. Kalibrator do nich to X-Rite ColorMunki Photo, profiler basICColor Display 4 do NEC'a, ArgyllCMS do EIZO.

MrQba
29-03-2011, 20:35
Mam problem. Po odpaleniu monitora nec pa231w pojawia sie obraz i zaraz znika lub odrazu pojawiają sie tzw "mrówki" czyli obraz jak w tv bez sygnału i znowu pojawia się obraz z komputera. Mam mac mini i zawsze dzieje sie to gdy wybudzam komputer. Ten model tak ma ? Podłączonego miałem również p221w i tam nic takiego nie występuje. Zamiana kabli, wtyczek, gniazd monitora daje ten sam efekt.

Tom01
29-03-2011, 20:55
Niektóre egzemplarze NEC'ów PA tak mają. To jest problem z nawiązaniem transmisji po interfejsie DVI. Ostatnio widzę coś takiego sztuka w sztukę. Może Pan pogrzebać w menu serwisowym, w ustawieniach wzmacniacza sygnałowego. Nazywa się to "DVI Long Cable" lub coś w tym klimacie

MrQba
29-03-2011, 21:28
Niektóre egzemplarze NEC'ów PA tak mają. To jest problem z nawiązaniem transmisji po interfejsie DVI. Ostatnio widzę coś takiego sztuka w sztukę. Może Pan pogrzebać w menu serwisowym, w ustawieniach wzmacniacza sygnałowego. Nazywa się to "DVI Long Cable" lub coś w tym klimacie

Pozmieniałem wartosci od 0 do 3 i cały czas to samo... :|

Tom01
29-03-2011, 21:33
Pozmieniałem wartosci od 0 do 3 i cały czas to samo... :|

Znaczy, trzeba się przyzwyczaić.

Czornyj
30-03-2011, 21:03
Mam problem. Po odpaleniu monitora nec pa231w pojawia sie obraz i zaraz znika lub odrazu pojawiają sie tzw "mrówki" czyli obraz jak w tv bez sygnału i znowu pojawia się obraz z komputera. Mam mac mini i zawsze dzieje sie to gdy wybudzam komputer. Ten model tak ma ? Podłączonego miałem również p221w i tam nic takiego nie występuje. Zamiana kabli, wtyczek, gniazd monitora daje ten sam efekt.

Problem z wybudzaniem monitora w macach wiąże się z błędem sterów lub okablowania. Jaka wersja OS-X? Jakim kablem podłączony jest monitor?

Tom01
31-03-2011, 00:26
Problem z wybudzaniem monitora w macach wiąże się z błędem sterów lub okablowania.

Gdyby to była prawda, problem występowałby na różnych monitorach, a tego nie zauważyłem. Kable oryginalne, chińskie, Kramera, nie ma znaczenia.

Czornyj
31-03-2011, 08:57
Problem występuje na kablach DP:
http://macperformanceguide.com/blog/2010/20101123_b_DisplayPortSleep--displays.html
Will Hollingworth wspomina też o problemach ze sterami w OSX:
http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=47259.msg397714#msg397714

Tom01
31-03-2011, 10:51
Problem występuje na kablach DP

Ale u mnie to jest na DVI.

MrQba
01-04-2011, 14:40
Problem z wybudzaniem monitora w macach wiąże się z błędem sterów lub okablowania. Jaka wersja OS-X? Jakim kablem podłączony jest monitor?

Snow Leo, kabel orginał od monitora przez DVI

Czornyj
01-04-2011, 14:50
Która wersja? ZTCW w 10.6.7 poprawiono właśnie kilka zonków związanych z wybudzaniem monitora...

Czornyj
01-04-2011, 14:55
...natomiast druga opcja to kiepawa przejściówka mDP->DVI:
http://support.apple.com/kb/TS3533

MrQba
01-04-2011, 15:12
Software Update robiony na bieżąco. Przejściówka mDVI oryginał zestawu od mini. Mam kupioną jeszcze mDP->DVI i to samo.

Czornyj
01-04-2011, 15:21
Może resecik PMU?
http://support.apple.com/kb/HT2183?viewlocale=en_US

mini21
02-04-2011, 19:32
Witam.
Wątek jest już tak rozległy, że przeczytanie go całego robi się trochę ciężki :)
Dlatego przepraszam, jeśli powtarzam już poruszony wcześniej temat.
Ale do rzeczy...

Mój stary Fujitsu-Siemens P19-2 już swoje przeżył i czas, aby przeszedł na emeryturę.
Dlatego zastanawiam się nad zakupem nowego monitora.

Zastosowanie - to głównie normalne użytkowanie typu internet, filmy, od święta jakieś gry, ale zdarza się też, że potrzebuje obrobić coś i do tego właśnie celu potrzebuje monitora.

Niestety, standardowy problem do dostępne środki, które mogę przeznaczyć na nowy sprzęt.
Chciałbym zmieścić się w +/- 2tyś. zł.
Wiem, że za tą kwotę nie będzie rewelacyjny monitor, ale wydaje mi się, że i tak będzie lepiej niż na obecnym P19-2.

Co do wymagań, to najchętniej kupiłbym monitor 4:3, ale niestety, takich już praktycznie nie ma.
Mam problem ze wzrokiem (ograniczone pole widzenia), dlatego bardzo szerokie monitory nie są dla mnie stworzone.

Z tegoż samego powodu nie potrzebuje też jakieś bardzo wysokiej rozdzielczości, gdyż i tak nie będę używał największe, żeby móc coś na tym monitorze przeczytać ;)
Sądzę, że 1680x1050 mi w zupełności wystarczy.

No i tu skłaniałbym się chyba do jednego z modeli Eizo lub Nec.
-Eizo S2231
-Eizo S2233
-Nec P221W

A może macie jakieś inne propozycje?
Czy te monitory spełnią swoją rolę przy obróbce i codziennym użytkowaniu no i czy zauważę tę różnice w jakości między nimi a P19-2?
Jestem w tej dziedzinie laikiem, więc wasze zdanie będzie dla mnie bardzo ważne w podjęciu decyzji.

Tom01
02-04-2011, 20:07
EIZO S2231W nie jest już od dawna produkowany. Dwa pozostałe są w porządku i nie mają za bardzo konkurencji. Między obydwoma modelami, można pomóc sobie w wyborze wiedząc że EIZO jest równiejsze jakościowo.

PS. Monitory 19" miały format 5x4. 4x3 występowały tylko jako 20 i 21". Te drugie są dostępne, np EIZO S2100.

mini21
02-04-2011, 20:34
Dzięki Tom.
Może ktoś jeszcze się wypowie?
Co do tego S2100 - kurczę, nie spodziewałem się, że ten monitor może tyle kosztować.
Jak już wspomniałem - laik ze mnie, ale prawie 4 tyś. zł za 21 calowy monitor to trochę szokująca cena.
Za tyle można już kupić coś z serii ColorEdge.

A czy ten Eizo S2231W bardzo odbiega jakością od nowszej wersjiEizo S2233?
Ten starszy model można kupić używany za całkiem przyzwoitą kasę i może warto się nim zainteresować.

Tom01
02-04-2011, 23:53
A czy ten Eizo S2231W bardzo odbiega jakością od nowszej wersjiEizo S2233?

S2233W można kalibrować sprzętowo. Poza tym to samo.

Ten starszy model można kupić używany za całkiem przyzwoitą kasę i może warto się nim zainteresować.

Ale używany...

Azazel85
11-04-2011, 14:05
To i ja z szybkim pytankiem się podłącze.

Alstor ma promocję na monitor Eizo Fortis FS2331 (http://www.eizo.pl/foris-fs2331) - mam możliwość kupienia go za niecałe 1200zł brutto (czyli to co właśnie zauważyłem Tom01 ma w stopce :) ).

I teraz pytanie, czy w tej klasie cenowej to ciekawa opcja, czy gdzieś w tym monitorze kryty jest haczyk a może duży hak?

Od razu zastrzegę, że nie chcę wydawać 3-4k zł na monitor, pokój mam normalny z dużym oknem, nie przemalowywałem ścian ani firanek też nie mam fotograficznych. Interesuje mnie monitor uniwersalny, do filmów, czasem jakiejś gierki (dlatego interesuje mnie 23-24"), netu i wszystkiego co standardowo robi się na kompie, plus okazjonalnie do AMATORSKIEJ obróbki zdjęć, których raczej nie drukuje.

Da radę? :)

Tom01
11-04-2011, 14:41
mam możliwość kupienia go za niecałe 1200zł brutto

O! Kto go ma tak tanio?

I teraz pytanie, czy w tej klasie cenowej to ciekawa opcja, czy gdzieś w tym monitorze kryty jest haczyk a może duży hak?

W swojej cenie to najlepszy obecnie wybór. Alstor kupił trochę tych monitorów w bardzo dobrej cenie i trzeba korzystać póki można.

jazco
11-04-2011, 18:41
A NEC EA232WMi ? Ujdzie za 1.4k?
I czy skalibruję go w miare poprawnie X-rite Eye One ?

Azazel85
11-04-2011, 19:28
O! Kto go ma tak tanio?
Ok, trochę się rozpędziłem z tym poniżej 1,2k zł:) 1221zl :)

Tom01
11-04-2011, 19:29
Ok, trochę się rozpędziłem z tym poniżej 1,2k zł:) 1221zl :)

To i tak tanio. Gdzie tak mają?

touran
12-04-2011, 21:08
To i tak tanio. Gdzie tak mają?

Proszę (http://www.alstor.com.pl/pl/katalog:produkt/ip=0/ic=600/it=6716) ....ale cena to 1137.00 NETTO, więc ciut drożej niż u Pana ;-)

jazco
14-04-2011, 13:41
A NEC EA232WMi ? Ujdzie za 1.4k?
I czy skalibruję go w miare poprawnie X-rite Eye One ?

Ponawiam pytanie, nadaje się ten monitor w miarę? :)

Pentaxian
16-04-2011, 23:16
Witam.

Używam drukarki Epsona 3880. Czy ma to znaczenie przy wyborze monitora ? Jestem zaawansowanym amatorem, kolor nie ma u mnie "krytycznego znaczenia"(czesto przewijający sie tu termin, brzmi poważnie).

Jeśli drukarka przy wyborze monitora ma znaczenie, to co wybrać w przedziale do 2 000pln i w drugim przedziale miedzy 2 000pln a 3 000pln ?

A ten FS2331 to rozumiem, ze fajny ale do gier i filmów?

Zolty
16-04-2011, 23:49
Nie dobieraj drukarki pod monitor ani monitora pod drukarke - nawet jak ci sie uda cos dobrac (cos co wyswietli kolory takie jak drukarka pozniej dukuje) to nie znaczy ze kolory beda prawidlowe. Kup dobry monitor (np. EIZO serii S w twoim zakresie cenowym) skalibruj go i jesli wydruki na firmowych profilach drukarki beda znaczaco odbiegaly od tego co wyswietla monitor to oprofiluj drukarke.
Z drugiej strony - przy Epsonie 3880 to moze warto byloby uderzyc w EIZO SX.... tyle ze drozszy od serii S.

Lesiu83
16-04-2011, 23:56
Zolty posiadam zestaw 3880 i s2433w i na wydrukach mam to co na monitorze bez żadnej kalibracji ...

Zolty
17-04-2011, 00:41
Tym lepiej ;) - czyli odpada problem kalibracji i profilowania (choc pewnie Czornyj i Tom01 mogliby sie z tym niezgodzic ;) - jako profesjonalisci CM). Pozostaje warunek dobrego monitora - jak w/w.
(BTW zazdroszcze - na swojej nedznej Pixmie nie udaje mi sie uzyskac szarosci: na fabrycznych profilach zafarb zmienia sie wraz z jasnoscia od prawie neutralnego po zolto-zielonkawy. Ciekawe czy oprofilowanie pomoze).

Zolty
17-04-2011, 00:46
Tym lepiej ;) - czyli odpada problem kalibracji i profilowania (choc pewnie Czornyj i Tom01 mogliby sie z tym nie zgodzic ;) - jako profesjonalisci CM). Pozostaje warunek dobrego monitora - jak w/w.
(BTW zazdroszcze - na swojej nedznej Pixmie nie udaje mi sie uzyskac szarosci: na fabrycznych profilach zafarb zmienia sie wraz z jasnoscia od prawie neutralnego po zolto-zielonkawy. Ciekawe czy oprofilowanie pomoze).

PS. Nie doczytalem ze kolor nie ma krytycznego znaczenia ... - tak czy inaczej mysle ze EIZO serii S zapewni odpowiednia jakosc.

Tom01
17-04-2011, 14:14
EPSON PRO3880 ma w komplecie zestaw profili do kilkunastu firmowych papierów i zgodność jest bardzo wysoka. Nie trzeba profilować. Jeśli ktoś ma wymagania jeszcze wyższe i chciałby oprofilować sprzęt precyzyjnie do innych papierów, lub uwzględnić odchyłkę między różnymi partiami papierów, w komplecie jest firmowy profiler EPSON ColorBase.

Czornyj
17-04-2011, 15:17
EPSON PRO3880 ma w komplecie zestaw profili do kilkunastu firmowych papierów i zgodność jest bardzo wysoka. Nie trzeba profilować. Jeśli ktoś ma wymagania jeszcze wyższe i chciałby oprofilować sprzęt precyzyjnie do innych papierów, lub uwzględnić odchyłkę między różnymi partiami papierów, w komplecie jest firmowy profiler EPSON ColorBase.

ColorBase nie jest profilerem! Jest to oprogramowanie pozwalające jedynie rekalibrować fabryczne linearyzacje dla firmowych mediów (procesu nie powinno się przeprowadzać na mediach nieoryginalnych). Dzięki rekalibracji uzyskujemy idealną zgodność z fabrycznymi profilami, które oczywiście stanowią charakterystykę zlinearyzowanej maszyny.

Tom01
17-04-2011, 15:23
ColorBase nie jest profilerem!

Oczywiście tak, użyłem skrótu myślowego.

rafulec
19-04-2011, 18:52
witam,
proszę polecie mi monitor 19' - 20' może być używany, a nawet powinien
bo muszę się zamknąć w kwocie 400 złoty
myślałem o eizo flexscan L768 lub dellu 2007fp

przedmiotowy monitor będzie podpięty do laptopa t60 (vga)
dziękuje:)

wlopis
20-04-2011, 13:05
Z okazji 57 urodzin :), zrobiłem sobie prezent,jest nim EIZO FORIS FS 2331. Jest jeszcze nie podłączony do komputera, ale po wyciągnięciu z kartonu wygląda obiecująco. Po siedmioletniej pracy na CRTeku, sam jestem ciekaw wrażeń.

Tom01
20-04-2011, 13:11
Z okazji 57 urodzin :)

A na zdjęciu wygląda Pan na połowę młodszego. :)

wlopis
20-04-2011, 13:48
A na zdjęciu wygląda Pan na połowę młodszego. :)
aaaaaaaaa, bo zdjecie jest sprzed dwóch lat :)

siona
20-04-2011, 14:16
aaaaaaaaa, bo zdjecie jest sprzed dwóch lat :)

myślałem, że to duża wprawa w PS :p

Kyle
20-04-2011, 14:50
aaaaaaaaa, bo zdjecie jest sprzed dwóch lat :)... chyba dwudziestu :P

pol_t
21-04-2011, 09:59
który z tych dwóch polecacie wybrać?
1 Dell U2410
2 HP LP2475w

Tom01
21-04-2011, 10:03
który z tych dwóch polecacie wybrać?
1 Dell U2410
2 HP LP2475w

Pierwszy. Oba co prawda to nie są dobre monitory i za te pieniądze można kupić DUŻO lepszy ale mniejszy 22", jednak z dwóch przytoczonych DELL jest bardziej liniowy i po ustawieniu przynajmniej nie tnie matrycy za bardzo. Warto przebierać, bo trafiają się serie nie tak masakrycznie jasne.

Kyle
21-04-2011, 10:19
Warto przebierać, bo trafiają się serie nie tak masakrycznie jasne.Hmmm ... właśnie to mnie dziwiło, że te DELL uchodzą za takie jasne, a ja widziałem jeden na prezentacji DELL'a i nie był za jasny ... ale tłumaczyłem sobie że widziałem chwilę i nie oglądałem dokładnie. Czyli jednak mogłem widzieć "ciemniejszą" wersję.

Tom01
21-04-2011, 10:25
Hmmm ... właśnie to mnie dziwiło, że te DELL uchodzą za takie jasne, a ja widziałem jeden na prezentacji DELL'a i nie był za jasny ... ale tłumaczyłem sobie że widziałem chwilę i nie oglądałem dokładnie. Czyli jednak mogłem widzieć "ciemniejszą" wersję.

Możliwe że:
1. Taki się trafił. Zauważyłem że seria U zależnie z jakiej jest partii świeci mniej lub bardziej.
2. Miał z pół roku lub lepiej. Świetlówki z nim dość szybko się degradują.
3. W sali prezentacyjnej było jasno.

Kyle
21-04-2011, 11:03
Możliwe że:
3. W sali prezentacyjnej było jasno.Ten punkt odpada ;)

pol_t
21-04-2011, 11:59
za te pieniądze można kupić DUŻO lepszy ale mniejszy 22"
a konkretniej

Tom01
21-04-2011, 12:25
a konkretniej

Nec P221W, Eizo S2233W.

pol_t
21-04-2011, 12:43
to jeszcze pytanko który z tych dwóch?
1 Nec P221W
2 Eizo S2233W

Tom01
21-04-2011, 12:45
to jeszcze pytanko który z tych dwóch?
1 Nec P221W
2 Eizo S2233W

Drugi.

pol_t
21-04-2011, 12:51
Drugi.
a mogę prosić o dwa zdania uzasadnienia, z góry dzięki

Tom01
21-04-2011, 13:01
a mogę prosić o dwa zdania uzasadnienia, z góry dzięki

Może być jednym? ;)
EIZO jest równiejsze, zarówno jeśli chodzi o powtarzalność jak i dosłownie po względem rozświetlenia ekranu.

raider
21-04-2011, 14:34
22 calowy ekran w tym Eizo to mniej więcej wielkość starej 17-tki 4:3... Za podobną cenę to lepiej kupić Della U2711 - 27 cali, 2560x1440. Niedawno nabyłem za 2500 zł i jestem zadowolony. W miarę skalibrowany firmowo, puściłem w trybie sRGB i jest super. Nie widzę wad w postaci przebarwień, dead pixeli itd. Z jasnością można zejść bardzo nisko bez widocznego pogorszenia przejść tonalnych itd. A przyjemność pracy z rozdzielczością 2560x1440 niebywała! Owszem jeśli dla kogoś kolor jest bezwzględnie "krytyczny" i jeśli chce mieć taką rozdzielczość to powinien zbierać przynajmniej dwa razy więcej $ na Neca PA271W - z tą samą matrycą ale lepszym osprzętem itd. Ja generalnie wybierałem między czterema możliwościami - początkowo myślałem o Eizo S2243w czyli rozdzielczość 1900x1200 w małych 22 calach (około 2500 zł), później myślałem o 30-calowym Dellu U3011 (około 4200 zł), następnie napaliłem się trochę na Neca PA271W (około 5000 zł), ale w zasadzie pod wpływem impulsu i skąpstwa kupiłem Della U2711, no i jestem zadowolony. Co ciekawe made in Czech Republic.. dobrze czy źle kto to wie..

Tom01
21-04-2011, 16:05
22 calowy ekran w tym Eizo to mniej więcej wielkość starej 17-tki 4:3...

Zdecydowanie nie. 22" 16x10 to odpowiednik klasycznej 19" a nie 17". Różnica to 5cm na przekątnej. Oczywiście przy LCD, bo jeśli porównamy do CRT to 17 miało od 15 do 16".

PS. "Klasyczne" 17 i 19" LCD miały proporcje 5x4 a nie 4x3.

raider
21-04-2011, 16:54
Zdecydowanie nie. 22" 16x10 to odpowiednik klasycznej 19" a nie 17". Różnica to 5cm na przekątnej. Oczywiście przy LCD, bo jeśli porównamy do CRT to 17 miało od 15 do 16".

PS. "Klasyczne" 17 i 19" LCD miały proporcje 5x4 a nie 4x3.

Racja przesadziłem - 22 cale wide to wysokość lekko poniżej 19 calowego 5:4, więc jakby 18.5 cali. W sumie jednak przesiadłem się z tradycyjnej 19-tki Eizo na ten 27 cali 16:9 i 19-tka wydaje mi się teraz małym monitorem :)

Tom01
21-04-2011, 17:31
Racja przesadziłem - 22 cale wide to wysokość lekko poniżej 19 calowego 5:4, więc jakby 18.5 cali.

Wysokości ekranów:
22" 296,1 mm
19" 301,0 mm
Różnica 4,9mm na wysokości.

W sumie jednak przesiadłem się z tradycyjnej 19-tki Eizo na ten 27 cali 16:9 i 19-tka wydaje mi się teraz małym monitorem :)

W sumie to przesiadając się z czegokolwiek na 27", daje wrażenie innych małych.

kobe
25-04-2011, 14:06
Zdecydowałem się na zakup nec p221w i mam problem. Dziś rano podłączyłem do komputera przez kabel DVI. Na monitorze po podłączeniu do sieci zaświeciła się dioda "stand by". Zadowolony, że wszytko działa, wyłączyłem komputer i monitor. Po około godzinie chciałem siąść do pracy i niestety monitor umarł. Jest podłączony do sieci i nie świeci się nawet dioda "stand by". ;/

Mieliście takie problemy?

Edit:
Zaznaczam, że próbowałem już wszelkich sposobów: włącznik z tyłu monitora jest na on, wymieniłem na inny kabel zasilający.

Czuje ze na matrycy jest do wyczucia napięcie elektrostatyczne, czyli charakterystyczne uczucie przy dotknięciu opuszkami palców i przejechaniu po matrycy.

Tom01
26-04-2011, 13:48
monitor umarł

Chyba nikt nie udzieli żadnej rozsądnej rady, poza kontaktem z serwisem.

Dune
01-05-2011, 22:05
Witam, mam możliwość kupna od znajomego używanego monitora NEC lcd 2470WNX. Od 2 dni go testuję i w miarę mogę opanować wszystkie jego parametry poza nasyceniem barw, które jest nadmierne, zwłaszcza czerwienie. Nie mogę znaleźć w zainstalowaniu oprogramowaniu regulacji nasycenia. Czy takie nasycenie to "uroda" tego monitora ? Czy lekiem na tą dolegliwość jest zakup kalibratora z oprogramowaniem ?
Czytałem, że ten typ monitora był kiedyś podrabiany, ale testowany egzemplarz taki raczej nie jest, ma oryginalne naklejki i matryca nie zachowuje się jak TN.
Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam

Tom01
01-05-2011, 22:13
Jaki ma numer seryjny?

Dune
01-05-2011, 22:40
89101949zb

Tom01
01-05-2011, 22:44
89101949zb

Podrabiane miały inny, więc tą sztukę, o ile jest sprawna, trzeba zapewne po prostu ustawić. Za wysokie nasycenia z reguły wynikają z przyzwyczajenia z poprzedniego monitora.

Dune
01-05-2011, 22:51
Próbowałem zrobić to przy pomocy programów Adobe Gamma i NEC NaViSet i rezultaty są niesatysfakcjonujące - ciepłe barwy nadal "wylewają się". Czy kalibrator plus oprogramowanie mogą tu coś zmienić ?

Tom01
01-05-2011, 23:20
Czy kalibrator plus oprogramowanie mogą tu coś zmienić ?

Plus wiedza co i jak zrobić. ;)

Dune
01-05-2011, 23:30
... tego sie obawiałem :? A jakie urządzenie w miarę proste w obsłudze wraz z oprogramowaniem mógłby Pan polecić. Nie chodzi mi o super precyzyjne odwzorowanie barw, ale takie które pozwoli prawidłowo ustalić poziom czerni, zakres tonalny i nasycenie barw. Czy może dać spokój z tym NEC-iem i poszukac czegoś innego, nowego.

Tom01
01-05-2011, 23:31
Na początek proponowałbym skasować monitor do ustawień fabrycznych i obejrzeć jak wygląda gradient w szarości. Taki jak ten: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png

Dune
01-05-2011, 23:42
Gradient "na oko" jest ok.

Tom01
01-05-2011, 23:46
Gradient "na oko" jest ok.

No to proszę podłożyć profil fabryczny i pracować.

Dune
01-05-2011, 23:51
Dziękuję bardzo za poświęcony czas i podpowiedzi, biorę sie do roboty :smile:

Dune
02-05-2011, 00:04
No to proszę podłożyć profil fabryczny i pracować.

Oczywiście miał Pan rację, namieszałem z profilami, z fabrycznym wszystko jest w jak najlepszym porządku. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

raptor88
03-05-2011, 11:55
Jak wypada symulacja trybu sRGB na SX2462W? Jest znośnie po wyciągnięciu z pudła tak jak w serii PA od NEC?

Czornyj
03-05-2011, 12:38
SX2462W ma na pokładzie 3D LUT, więc symulacja gamutu sRGB jest równie precyzyjna co w PA.

piotr_u.
12-05-2011, 21:31
Niestety, dopiero teraz mogę w końcu wydać kasę na monitor i chciałem się upewnić, czy Nec PA241W nadal jest najlepszym wyborem w swojej cenie, dla kogoś, kto nie chce od razu kalibrować monitora?

Czornyj
12-05-2011, 21:58
Pewnie!

piotr_u.
12-05-2011, 22:48
Ok, dzięki, bardzo mnie to cieszy :)

Steffek
21-05-2011, 15:29
Czy ten foris przeceniony o tysiaczka nadaje się do amatorskiej obróbki zdjęć? Ma ktoś może jakieś doświadczenie z tym monitorem?

Tom01
21-05-2011, 21:53
Czy ten foris przeceniony o tysiaczka nadaje się do amatorskiej obróbki zdjęć? Ma ktoś może jakieś doświadczenie z tym monitorem?

Jeśli nie starczy kasy na lepszy...

Steffek
22-05-2011, 02:10
a w porównaniu z s2233 jak foris wypada ten monitor?

Tom01
22-05-2011, 12:11
FS2331 ma 6 bitową matrycę i 10 bitowy LUT, S2233W ma 8 bitową matrycę i 10 bitowy LUT. Oprócz tego S2233W ma lepiej rozwiązaną regulację, podstawę, obudowę.

Kyle
22-05-2011, 12:37
FS2331 ma 6 bitową matrycę i 10 bitowy LUT, S2233W ma 8 bitową matrycę i 10 bitowy LUT. Oprócz tego S2233W ma lepiej rozwiązaną regulację, podstawę, obudowę.FS ma chyba wąski gamut.

Czornyj
22-05-2011, 12:39
Wszystkie matryce cPVA mają wąski gamut z uwagi na użycie tańszych filtrów o gorszej separacji barwnej.

vimes
24-05-2011, 13:31
Po przeczytaniu, całego monitorowego postu zarówno tutaj, jak i na forum canonierów, dojrzałem do zakupu jakiegoś sensowniejszego wyświetlacza do dłubania w foto. Po kilku tygodniach lektury totalnie zielony już chyba nie jestem, ale z podjęciem decyzji problem mam ogromny. Wstępnie miało być eizo 2243, ale 22" trochę przymałe mi się wydały. Jakiekolwiek z polecanych 24" poprzez swoją cenę bardzo narażają moje małżeństwo. Mieszkanie jakby nie patrzeć jest żony, więc trochę się obawiam banicji, jednak chyba zaryzykuje w końcu ciepło jest, a do zimy może jej przejdzie.
Wstępnie wybór padł na Nec'a pa241w, jednak jak już pisałem, wraz z nabywaniem wiedzy spadał mi poziom samodzielności i teraz bez pomocy decyzji podjąć nie potrafię:)

Mam zatem jeszcze kilka pytań, jeżeli ktoś czuje się na siłach i ma ochotę pomóc to będę wdzięczny bardzo.

1. Czy istnieje jakiś lepszy wybór(przeznaczenie obróbka, przygotowanie pod druk, w dalszych planach zakup jakiejś sensownej plujki więc chyba szeroki gamut wskazany) na tej lub niższej półce cenowej?

2. Czy w tym wypadku matryca ips wymaga radykalnego przebudowania stanowiska pracy, czy może sensowna lampka obok monitora wystarczy, aby móc komfortowo popracować?

3. Może ktoś się pochwali gdzie najkorzystniej można kupić ten monitor, a może ktoś ma gdzieś jakiś rabacik, którym zechciałby się podzielić?

Czornyj
24-05-2011, 13:38
1. Czy istnieje jakiś lepszy wybór(przeznaczenie obróbka, przygotowanie pod druk, w dalszych planach zakup jakiejś sensownej plujki więc chyba szeroki gamut wskazany) na tej lub niższej półce cenowej?

2. Czy w tym wypadku matryca ips wymaga radykalnego przebudowania stanowiska pracy, czy może sensowna lampka obok monitora wystarczy, aby móc komfortowo popracować?

3. Może ktoś się pochwali gdzie najkorzystniej można kupić ten monitor, a może ktoś ma gdzieś jakiś rabacik, którym zechciałby się podzielić?

ad.1 NIE!

ad.2 Wystarczy lampka, matryca nie ma tu nic do rzeczy

Tom01
24-05-2011, 18:36

ad.2 Wystarczy lampka, matryca nie ma tu nic do rzeczy

Mamy z Panem Marcinem rozbieżne zdanie w tej kwestii i ja uważam że nie po to się kupuje profesjonalny monitor aby w półmroku podziwiać jego świecącą czerń i placki na ekranie.

raider
25-05-2011, 00:35
Wstępnie wybór padł na Nec'a pa241w, jednak jak już pisałem, wraz z nabywaniem wiedzy spadał mi poziom samodzielności i teraz bez pomocy decyzji podjąć nie potrafię:)

Ja miałem podobny tok wyboru - najpierw Eizo S2243w, później Nec PA241W, potem byłem przekonany do Neca PA271W za ok. 5 tys. zł. Moje myśli przerzuciły się na 30-calowego Della U3011 za 4 tys. zł, a koniec końców wybrałem Della U2711 za 2.5 tys. zł. Nie żałuję, aczkolwiek monitora używam w fabrycznym trybie sRGB. Myślę że jeśli są jakieś wątpliwości to warto przynajmniej zobaczyć takiego Della gdzieś na żywo bo jest spora oszczędność. Ja zaryzykowałem z takim planem, że jeśli będzie słabo to ewentualnie go odsprzedam, ale obrazowi nic nie mogę zarzucić - zostaje na dłużej.

raptor88
26-05-2011, 20:35
Wiecie może, czy samsung planuje zrobić ( a może już zrobił ) jakieś większe matryce c-PVA? W tej chwili z tego co się orientuję jest 20" 1600x900 oraz 23" 1920x1080.

Locter
07-06-2011, 01:11
Witam, ja mam proste pytanie, stoje przed wyborem:
EIZO FlexScan S2243W - vs- Dell U2410 --który z tych dwóch i dlaczego ?

Zastosowanie - przede wszystkim fotografia.

Tom01
07-06-2011, 01:15
Pierwszy bo lepszy. Tyle. ;)

Locter
07-06-2011, 01:21
Pierwszy bo lepszy. Tyle. ;)

O taką odpowiedz mi chodziło, dziękuje ;)

Locter
07-06-2011, 12:11
Panie Tom01, mam kolejne pytanie, czy takim czymś jak X-Rite i1 Display 2 da się poprawnie skalibrować S2243W ?

Michal_C
07-06-2011, 13:14
Locter Color Photo Munki i gra gitara.

Locter
07-06-2011, 15:15
Monitor zamówiony, tylko teraz mam pytanie - harb mi zalecił sciągnięcie profilu ICC ze strony producenta, - co mi to da ?? Pytam bo w kwestii kalibracji jestem zielony jak trawa na wiosne.

Tom01
07-06-2011, 15:17
Panie Tom01, mam kolejne pytanie, czy takim czymś jak X-Rite i1 Display 2 da się poprawnie skalibrować S2243W ?

Nie. S2243W to sprzęt szerokogamutowy. Kolorymetr się wywala na takim. Ponadto błędy Display 2 dochodzą spokojnie do dE>8. No i Display 2 nie działa z oprogramowaniem do sprzętowej kalibracji tego modelu.

Monitor zamówiony, tylko teraz mam pytanie - harb mi zalecił sciągnięcie profilu ICC ze strony producenta, - co mi to da ?? Pytam bo w kwestii kalibracji jestem zielony jak trawa na wiosne.

Monitor, tą konkretną jednostkę, trzeba ustawić i oprofilować. Fabryczny profil pomoże tylko tyle że monitor przestanie pokazywać przesaturowane kolory, ale reprodukcja i tak będzie w krzakach.

Locter
07-06-2011, 15:23
Nie. S2243W to sprzęt szerokogamutowy. Kolorymetr się wywala na takim. Ponadto błędy Display 2 dochodzą spokojnie do dE>8. No i Display 2 nie działa z oprogramowaniem do sprzętowej kalibracji tego modelu.

Monitor, tą konkretną jednostkę, trzeba ustawić i oprofilować. Fabryczny profil pomoże tylko tyle że monitor przestanie pokazywać przesaturowane kolory, ale reprodukcja i tak będzie w krzakach.

No dobrze, czyli co Pan radzi ?? Tylko prosze nie pisać żeby kupic sprzet kalibrujacy za kilka tysiecy zł, bo narazie jest to nierealne :D

Tom01
07-06-2011, 15:26
No dobrze, czyli co Pan radzi ?? Tylko prosze nie pisać żeby kupic sprzet kalibrujacy za kilka tysiecy zł, bo narazie jest to nierealne :D

1. Kupić ColorMunki Photo, skalibrować tymczasowo programowo za pomocą np Argylla lub basICColora i czekać kiedy oficjalnie EIZO da pełną wersję softu EasyPix2 ze wsparciem ColorMunki Photo.
2. Zlecić ustawienie usługowo i odłożyć ewentualny zakup zestawu kalibracyjnego na za pół roku, rok.

Locter
07-06-2011, 15:27
1. Kupić ColorMunki Photo, skalibrować tymczasowo programowo za pomocą np Argylla lub basICColora i czekać kiedy oficjalnie EIZO da pełną wersję softu EasyPix2 ze wsparciem ColorMunki Photo.
2. Zlecić ustawienie usługowo i odłożyć ewentualny zakup zestawu kalibracyjnego na za pół roku, rok.

Dziękuje.

Michal_C
07-06-2011, 15:30
Locter po raz kolejny napiszę Color Munki Photo. W Polsce kosztuje ok 1700 pln. Jest b.dobry. Masz możliwość kalibracji drukarek.

Wiem Tom01 zmiesza mnie z błotem, Czornyj .... też, ale proszę uwież mi. To jest dobry wybór. X-RITE I1 to już powyżej 3 tysi. X-Rite i1 Basic Pro powyżej 4 tyś.

Pozdrawiam

Tom01
07-06-2011, 15:32
Locter po raz kolejny napiszę Color Munki Photo.

Przecież to samo napisałem. Problem jednak nie tyle w czujniku co w oprogramowaniu. EIZO S2243W ma możliwość kalibracji sprzętowej, ale póki co nie ma jeszcze finalnej wersji działającej z tym czujnikiem.

PS. A I1 Pro wcale nie jest lepszy do tego zastosowania.

Michal_C
07-06-2011, 15:46
Panie Tomaszu,
wyprzedził mnie Pan o pierś. Może o 4 minuty.
I1 Pro jest niby profesjonalny, choć słyszałem na zlocie w weekend, że rewelacyjny to on nie jest.
A bałem się, że poleci Pan discus'a.

Pozdrawiam

Tom01
07-06-2011, 16:00
A bałem się, że poleci Pan discus'a.

Spoko, jeszcze Czornyj nie zabrał głosu. ;)

Gio
07-06-2011, 16:08
Akurat Czornyj wielokrotnie polecał Munki, więc nie wiem o czym prawicie.

Czornyj
07-06-2011, 18:36
Wg. 4 znanych mi wyników testów wykonanych przy pomocy sensorów referencyjnych przeprowadzonych przez:
1. J. Raimar Kuhnen-Burger (Quatographics), spektroradiometry i kolorymetry XYZ Konica-Minolta Sensing
2. Stefan Ohlsson (Projektor), kolorymetr XYZ Konica-Minolta Sensing CA-210
3. Ethan Hansem (Dry Creek Photo), spektroradiometr Photo Research PR-730
4. Czornyj - wprawdzie brak urządzenia klasy laboratoryjnej, za to przez moje ręce przeszła kolekcja sensorów - i1pro, ColorMunki, i1d2, DTP94, Spyder3, DISCUS, więc drogą dedukcji i obserwacji porównawczej to i owo wywnioskowałem

...lista popularnych kalibratorów do monitorów wygląda w ten sposób:

1. Kolorymetr basICColor DISCUS - testowana tylko jedna sztuka - nie licząc mojej, której nie miałem możliwości spradzić sprzętem referencyjnym
2. długo,
3. długo nic
4. Spectrolino (nieprodukowany) - testowana jedna sztuka, wypada lepiej od i1pro
4. i1pro - znośna powtarzalność, poprawny pomiar wtpt, kiepawy w cieniach, zmiana temperatury ma wpływ na dokładność pomiaru
5. ColorMunki - testowany tylko jeden egzemplarz, wypadł kiepawo - spore błędy w cieniach. Testowałem kilka sztuk i mz. są niezłe, ale wygląda na to, że powtarzalność może być gorsza niż w i1pro. Na moje oko mniej podatny na zmiany temeratury niż i1pro
6. Eye One display 2 WG strojony pod monitory szerokogamutowe - znośny pomiar wtpt, w cieniach lepszy od kolorymetrów, ale wg. mojej wiedzy z powtarzalnością mimo wszystko bywa różnie, a z trwałością jeszcze gorzej. Mało uniwersalny - poprawnie kalibruje tylko monitory, na które został wystrojony
7. DTP94 - powtarzalność lepsza niż w i1pro, dobrze radzi sobie w cieniach - niestety, to jest kolorymetr ery CRT i jego filtry nie radzą sobie zbyt cudnie z szerokogamutowcami, wymaga precyzyjnej macierzy korekcyjnej pod widmo konkretnego monitora.
8. Spyder 3 - początkowo tragiczny, obecnie powtarzalność się poprawiła i trafiają się znośne, ale ogólnie nadal nędza. Te, z którymi miałem do czynienia znośnie kalibrowały wtpt, ale tworzyły profile, które były mocno dziwnawe.
9. Eye One display 2 - wyjątkowo nędzna powtarzalność, kalibracja wtpt mocno przekłamana.
10. Spyder 2, Huey itp. - nie dotykać.

Locter
07-06-2011, 21:15
Wg. 4 znanych mi wyników testów wykonanych przy pomocy sensorów referencyjnych przeprowadzonych przez:
1. J. Raimar Kuhnen-Burger (Quatographics), spektroradiometry i kolorymetry XYZ Konica-Minolta Sensing
2. Stefan Ohlsson (Projektor), kolorymetr XYZ Konica-Minolta Sensing CA-210
3. Ethan Hansem (Dry Creek Photo), spektroradiometr Photo Research PR-730
4. Czornyj - wprawdzie brak urządzenia klasy laboratoryjnej, za to przez moje ręce przeszła kolekcja sensorów - i1pro, ColorMunki, i1d2, DTP94, Spyder3, DISCUS, więc drogą dedukcji i obserwacji porównawczej to i owo wywnioskowałem

...lista popularnych kalibratorów do monitorów wygląda w ten sposób:

1. Kolorymetr basICColor DISCUS - testowana tylko jedna sztuka - nie licząc mojej, której nie miałem możliwości spradzić sprzętem referencyjnym
2. długo,
3. długo nic
4. Spectrolino (nieprodukowany) - testowana jedna sztuka, wypada lepiej od i1pro
4. i1pro - znośna powtarzalność, poprawny pomiar wtpt, kiepawy w cieniach, zmiana temperatury ma wpływ na dokładność pomiaru
5. ColorMunki - testowany tylko jeden egzemplarz, wypadł kiepawo - spore błędy w cieniach. Testowałem kilka sztuk i mz. są niezłe, ale wygląda na to, że powtarzalność może być gorsza niż w i1pro. Na moje oko mniej podatny na zmiany temeratury niż i1pro
6. Eye One display 2 WG strojony pod monitory szerokogamutowe - znośny pomiar wtpt, w cieniach lepszy od kolorymetrów, ale wg. mojej wiedzy z powtarzalnością mimo wszystko bywa różnie, a z trwałością jeszcze gorzej. Mało uniwersalny - poprawnie kalibruje tylko monitory, na które został wystrojony
7. DTP94 - powtarzalność lepsza niż w i1pro, dobrze radzi sobie w cieniach - niestety, to jest kolorymetr ery CRT i jego filtry nie radzą sobie zbyt cudnie z szerokogamutowcami, wymaga precyzyjnej macierzy korekcyjnej pod widmo konkretnego monitora.
8. Spyder 3 - początkowo tragiczny, obecnie powtarzalność się poprawiła i trafiają się znośne, ale ogólnie nadal nędza. Te, z którymi miałem do czynienia znośnie kalibrowały wtpt, ale tworzyły profile, które były mocno dziwnawe.
9. Eye One display 2 - wyjątkowo nędzna powtarzalność, kalibracja wtpt mocno przekłamana.
10. Spyder 2, Huey itp. - nie dotykać.

Czornyj dzięki za poświecony czas, w każdym razie pierwsza pozycja odpada w przedbiegach - cena.

Obecnie (to znaczy za parę ładnych tygodni) będzie mnie stać co najwyżej na Color Munki Photo i chyba ku niemu będe się skłaniał.

A tymczasem pytanie - jak ustawić swojego s2243 żeby narazie bez kalibracji można było na nim w miare bezstresowo pracować ( do czasu kupienia kalibratora ?).

Z góry dzięki.

Czornyj
07-06-2011, 21:27
Najważniejsze to ustawić generyczny profil ICC EIZO w systemie zarządzania barwą jako profil monitora. Monitor ustawiamy w tryb "custom", jaskrawość na jakie 10%, następnie regulujemy gain RGB tak, by szarość była szara - w S-ach zwykle R trzeba ustawić na 100%, G ok. 90%, B trochę powyżej 90%, ale nie ma reguły.

Jako przeglądarki używać FireFoxa, w pasek adresu wpisać: about:config, następnie zmienić zawartość tagu gfx.color_management.mode z "2" na "1".

Wykorzystując monitor szerokogamutowy nie należy używać aplikacji pozbawionych modułu zarządzania barwą do oceny barw zdjęć - korzystamy z Adobe, FireFox, Apperture, ViewNX/CaptureNX, Capture1, FastPictureViewer Pro itp, należy zapomnieć o Irfanach, Faststone'ach IE, Chrome itd.

Locter
07-06-2011, 21:31
Najważniejsze to ustawić generyczny profil ICC EIZO w systemie zarządzania barwą jako profil monitora. Monitor ustawiamy w tryb "custom", jaskrawość na jakie 10%, następnie regulujemy gain RGB tak, by szarość była szara - w S-ach zwykle R trzeba ustawić na 100%, G ok. 90%, B trochę powyżej 90%, ale nie ma reguły.

Jako przeglądarki używać FireFoxa, w pasek adresu wpisać: about:config, następnie zmienić zawartość tagu gfx.color_management.mode z "2" na "1".

Wykorzystując monitor szerokogamutowy nie należy używać aplikacji pozbawionych modułu zarządzania barwą do oceny barw zdjęć - korzystamy z Adobe, FireFox, Apperture, ViewNX/CaptureNX, Capture1, FastPictureViewer Pro itp, należy zapomnieć o Irfanach, Faststone'ach IE, Chrome itd.

Dzięki wielkie - widzisz, bez tego dalej uzywałbym chrome ;)

Czornyj
07-06-2011, 21:39
Chrome'a od bidy można używać przełączając monitor w tryb "sRGB", ale w S-kach jest to symulacja działająca nędznie albo wcale, dokładnie nie pamiętam. Poprawną symulację sRGB mają tylko monitory szerokogamutowe z 3DLUT - NEC serii PA i Spectraview Reference, EIZO serii SX i CG. Tylko trójwymiarowa tablica korekcyjna pozwala kalibrować koordynaty chromatyczne kolorantów monitora (zmieniać gamut).

Azazel85
07-06-2011, 22:30
Tylko trójwymiarowa tablica korekcyjna pozwala kalibrować koordynaty chromatyczne kolorantów monitora (zmieniać gamut).
Chyba tym zdaniem zacznę tłumaczyć* klientom dlaczego za 500zł nie da się kupić dobrego zaawansowanego monitora "graficznego" :lol:
Jak będą wiedzieli o co chodzi, niech wrócą po monitor :)

* - czytaj: straszyć ich

Locter
07-06-2011, 23:09
Chrome'a od bidy można używać przełączając monitor w tryb "sRGB", ale w S-kach jest to symulacja działająca nędznie albo wcale, dokładnie nie pamiętam. Poprawną symulację sRGB mają tylko monitory szerokogamutowe z 3DLUT - NEC serii PA i Spectraview Reference, EIZO serii SX i CG. Tylko trójwymiarowa tablica korekcyjna pozwala kalibrować koordynaty chromatyczne kolorantów monitora (zmieniać gamut).

Aha, popraw mnie jesli sie myle. Dotychczas uwazalem że monitor nalezy wrecz ustawic w tryb sRGB, natomiast w photoshopie trzeba ustawic adobeRGB (tak samo w aparacie) i po prostu konwertowac plik w sRGB przy zapisie na dysk - myslalem ze tak trzeba bo przegladarki internetowe sa napisane tak aby obslugiwac sRGB.

Mozesz mi to jakoś łopatologicznie wyjaśnić ? Czytalem dużo o kolorze ale im wiecej czytam tym bardziej jestem zielony ;/

Tom01
07-06-2011, 23:18
Konwersja do sRGB jest ostatnim etapem przygotowania, jeśli standardem docelowym jest sRGB. Jeśli robi Pan zdjęcia w AdobeRGB to cały tor powinien być szerokogamutowy. Inaczej będzie Pan widział sprane kolory.

Locter
07-06-2011, 23:22
Konwersja do sRGB jest ostatnim etapem przygotowania, jeśli standardem docelowym jest sRGB. Jeśli robi Pan zdjęcia w AdobeRGB to cały tor powinien być szerokogamutowy. Inaczej będzie Pan widział sprane kolory.

Czyli pytanie proste - mam konwertować do sRGB (prezentacja w sieci) czy nie ? Czy przegladarka nie zglupieje jesli zostawie zdjecie w adobeRGB ?

Tom01
07-06-2011, 23:39
Jak najbardziej konwertować.

Locter
08-06-2011, 00:05
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, Czornyj, Tom01 - bardzo mi pomogliście!

Czornyj
08-06-2011, 09:19
Aha, popraw mnie jesli sie myle. Dotychczas uwazalem że monitor nalezy wrecz ustawic w tryb sRGB, natomiast w photoshopie trzeba ustawic adobeRGB (tak samo w aparacie) i po prostu konwertowac plik w sRGB przy zapisie na dysk - myslalem ze tak trzeba bo przegladarki internetowe sa napisane tak aby obslugiwac sRGB.

Mozesz mi to jakoś łopatologicznie wyjaśnić ? Czytalem dużo o kolorze ale im wiecej czytam tym bardziej jestem zielony ;/

Zasada jest taka, że jeśli tylko publikujemy w sieci i robimy odbitki w minilabie, to ogólnie od początku możemy pracować w sRGB.

Od tej zasady są wyjątki - ostatnio np. dla sportu opracowałem w krakowskim labie atofoto sposób na dobranie się do pełnego gamutu Kodaka Endury Supry w Noritsu QSS, który fabrycznie przystosowany jest wyłącznie do wykonywania odbitek w sRGB, co ogranicza możliwości papieru. Ten sam trik stosuje Marek Królik (labpolska, wawa) - w tym przypadku stosując sRGB tracimy bogactwo dostępnej palety zieleni i błękitów. Oczywiście w przypadku druku atramentowego barwnikowego i pigmentowego - szczególnie 12-o kolorowy pigment LUCIA EX Canona i 10-o kolorowy pigment Ultrachrome K3 Epsona - sRGB to marnacja potencjału maszyny (chyba, że drukujemy tylko B&W, lub zdjęcia o stonowanej kolorystyce).

Niezależnie od stosowanej przestrzeni edycyjnej zdjęcia do internetu zawsze konwertujemy do sRGB - wychodząc z założenia, że większość ludzi używa przeglądarek bez zarządzania barwą i monitorów wąskogamutowych, a szczęśliwi posiadacze szerokogamutowców stosują przeglądarki z zarządzaniem barwą. Gdybyśmy opublikowali w sieci zdjęcia w AdobeRGB, to poprawnie zobaczy je tylko garstka szerokogamutowców, oraz wąskogamutowców używających przeglądarek zarządzających barwami zdjęć - reszta (czyli lwia większość) zobaczy bezecne pierdoły.

Locter
08-06-2011, 09:59
Niezależnie od stosowanej przestrzeni edycyjnej zdjęcia do internetu zawsze konwertujemy do sRGB - wychodząc z założenia, że większość ludzi używa przeglądarek bez zarządzania barwą i monitorów wąskogamutowych, a szczęśliwi posiadacze szerokogamutowców stosują przeglądarki z zarządzaniem barwą. Gdybyśmy opublikowali w sieci zdjęcia w AdobeRGB, to poprawnie zobaczy je tylko garstka szerokogamutowców, oraz wąskogamutowców używających przeglądarek zarządzających barwami zdjęć - reszta (czyli lwia większość) zobaczy bezecne pierdoły.

No właśnie, i tu jest pies pogrzebany. Z drugiej strony, prezentując zdjęcia w sieci i mając juz jakiś staż fotograficzny, należałoby rozważyć jednak publikację w AdobeRGB, w końcu Ci którzy traktują fotografię bardziej serio, i na których zdaniu nam zależy, na pewno nie oglądają zdjęć na pięcio letnich laptopach, i używają do tego celu sprzętu wysokogamutowego. W końcu - co mnie obchodzi, że jakiś kompletny laik ogląda moje zdjęcia na gównianej matrycy, mnie obchodzi zdanie ludzi, którzy na fotografii się znają i traktują ją poważnie. Tylko wciąż nie mamy pewności, że nawet bardziej doświadczeni używają przeglądarek czytających AdobeRGB.

Ciężka sprawa.

Tom01
08-06-2011, 10:04
należałoby rozważyć jednak publikację w AdobeRGB

Jeszcze na to jest za wcześnie. Poza tym proszę eksperymentalnie wykonać końcową konwersję raz do AdobeRGB, raz do sRGB i porównać oba zdjęcia.

Czornyj
08-06-2011, 10:11
No właśnie, i tu jest pies pogrzebany. Z drugiej strony, prezentując zdjęcia w sieci i mając juz jakiś staż fotograficzny, należałoby rozważyć jednak publikację w AdobeRGB, w końcu Ci którzy traktują fotografię bardziej serio, i na których zdaniu nam zależy, na pewno nie oglądają zdjęć na pięcio letnich laptopach, i używają do tego celu sprzętu wysokogamutowego. W końcu - co mnie obchodzi, że jakiś kompletny laik ogląda moje zdjęcia na gównianej matrycy, mnie obchodzi zdanie ludzi, którzy na fotografii się znają i traktują ją poważnie. Tylko wciąż nie mamy pewności, że nawet bardziej doświadczeni używają przeglądarek czytających AdobeRGB.

Ciężka sprawa.

Statystycznie szanse są marne, niezależnie od poziomu fotograficznego znajomość zarządzania barwą jest słabawa - tematyka jest mocno popieprzona i ludzie łatwo się w niej gubią. Aby dowiedzieć się, że się nic nie wie należy dość solidnie oczytać się w temacie, a im dalej w las, tym więcej drzew...

de Fresz
08-06-2011, 10:55
Z drugiej strony, prezentując zdjęcia w sieci i mając juz jakiś staż fotograficzny, należałoby rozważyć jednak publikację w AdobeRGB, w końcu Ci którzy traktują fotografię bardziej serio, i na których zdaniu nam zależy, na pewno nie oglądają zdjęć na pięcio letnich laptopach, i używają do tego celu sprzętu wysokogamutowego. W końcu - co mnie obchodzi, że jakiś kompletny laik ogląda moje zdjęcia na gównianej matrycy, mnie obchodzi zdanie ludzi, którzy na fotografii się znają i traktują ją poważnie.

Wychodząc z takiego założenia, możesz w ogóle darować sobie wystawianie zdjęć w galerii, zamiast tego wysyłać na mejla foty osobom, na których zdaniu Ci zależy.

Tylko wciąż nie mamy pewności, że nawet bardziej doświadczeni używają przeglądarek czytających AdobeRGB.

Popatrzmy na to tak: sam masz o tematyce CM blade pojęcie, od innych oczekujesz że będą znali się na tym lepiej, zupełnie ignorując różne zawirowania softwarowo-sprzętowe, które mogą być przyczyną niepoprawnego wyświetlania Twoich zdjęć. Uważasz że to rozsądne podejście?

Locter
08-06-2011, 11:03
Wychodząc z takiego założenia, możesz w ogóle darować sobie wystawianie zdjęć w galerii, zamiast tego wysyłać na mejla foty osobom, na których zdaniu Ci zależy.

Popatrzmy na to tak: sam masz o tematyce CM blade pojęcie, od innych oczekujesz że będą znali się na tym lepiej, zupełnie ignorując różne zawirowania softwarowo-sprzętowe, które mogą być przyczyną niepoprawnego wyświetlania Twoich zdjęć. Uważasz że to rozsądne podejście?

Ależ ja nic nie uważam, ja tylko głośno myśle, i słucham opinii bardziej kumatych w tej dziedzinie - bez napięć proszę.

Marrab
16-06-2011, 18:17
Witam.

Stało się, mój stary wysłużony monitor oddaje ostanie dechy... rozglądam się intensywnie za monitorem, który kupię za w miarę rozsądne pieniądze, na najwyższą półkę sobie nie mogę pozwolić niestety. W sumie skupiłem się tylko na ofercie EIZO i NEC-a, a dziś przypadkiem trafiłem na ten oto monitor: ASUS PA246Q. Cena, parametry (na papierze), oceny w "testach" itp, wyglądają bardzo zachęcająco, może ktoś z fachowców powie mi coś o nim? Link do specyfikacji producenta (http://pl.asus.com/Display/LCD_Monitors/PA246Q/#specifications)

Zastosowanie - fotografia i grafika (głównie www).
Interesuje mnie monitor do 2,500 tys.

Z góry dziękuję :)

Pozdrawiam.

Greg77
19-06-2011, 15:28
Interesuje mnie monitor do 2,500 tys.

Ja tam duzo nie wiem, ale za te kwote kupisz spokojnie inny monitor niz ten ASUS o ktorym tutaj juz bylo.....brzydki strasznie jest.....

kh29228
22-06-2011, 00:45
Ja tam duzo nie wiem, ale za te kwote kupisz spokojnie inny monitor niz ten ASUS o ktorym tutaj juz bylo.....brzydki strasznie jest.....

faktycznie cholernie ważna sprawa przy wyborze monitora:)

marszull
22-06-2011, 01:03
na papierze to mnostwo rzeczy wyglada dobrze, jak to mowia: "papier wszystko zniesie" ;)
podobnie zreszta jak testy w gazetach typu chip czy inne, gdzie w nastepnym miesiacu producent wykupuje reklame na strone czy dwie ;)
ja na Twoim miejscu bym pozostal przy pierwszym wyborze czyli czy nec czy eizo
i mysle ze cos sensownego wybierzesz

Marrab
22-06-2011, 10:57
I tak też zrobię, czyli pozostanę przy wyborze Eizo / NEC. Na tego ASUS-a trafiłem przypadkiem, a że temat znam bardzo pobieżnie zapytałem o opinie lepiej zorientowanych, jego specyfikacja wyglądała zachęcająco. Dziękuję za podpowiedzi :)

PS. Dopiero teraz dokopałem się do wątku o tym ASUS-ie, nie znalazłem go wcześniej.

Pozdrawiam.

Art Erie
25-06-2011, 21:37
Może to będzie nieco dziwne pytanie, ale zaryzykuję ;)
Potrzebuję zakupić monitor do obróbki fotografii i codziennego przeglądania internetu 22-24 cale.
Jakoś specjalnie z zakupem mi się nie śpieszy, więc rozpiętość cenowa jest dość spora 2500-4000zł (mogę dozbierać) coś od FlexScan S2243W po CG223W.

robinhood
26-06-2011, 00:46
Na obecną chwilę możesz mieć kłopot z przeglądaniem Internetu na szerokogamutowym monitorze bo mogą Cię razić po oczach za bardzo nasyone kolory. O ile z obrazkami radzi sobie dobrze Firefox zarządzając tym co otagowane, i przydzielając sRGB temu co nieotagowane, o tyle pozostałe elementy stron WWW są wysyłane bezpośrednio do monitora ze skutkiem wiadomym. Sam tego nie doświadczyłem bo mam monitor z 'normalnym' gamutem, ale w internecie sporo ludzi narzeka.

raptor88
26-06-2011, 10:40
Wszystko inne co nie ma i nie obsługuje CMM ( prawie wszystkie systemy, niektóre gry i odtwarzacze video ) też będzie radioaktywne. ;)

Czornyj
26-06-2011, 10:48
Może to będzie nieco dziwne pytanie, ale zaryzykuję ;)
Potrzebuję zakupić monitor do obróbki fotografii i codziennego przeglądania internetu 22-24 cale.
Jakoś specjalnie z zakupem mi się nie śpieszy, więc rozpiętość cenowa jest dość spora 2500-4000zł (mogę dozbierać) coś od FlexScan S2243W po CG223W.
Przy tym budżecie PA241W

Na obecną chwilę możesz mieć kłopot z przeglądaniem Internetu na szerokogamutowym monitorze bo mogą Cię razić po oczach za bardzo nasyone kolory. O ile z obrazkami radzi sobie dobrze Firefox zarządzając tym co otagowane, i przydzielając sRGB temu co nieotagowane, o tyle pozostałe elementy stron WWW są wysyłane bezpośrednio do monitora ze skutkiem wiadomym. Sam tego nie doświadczyłem bo mam monitor z 'normalnym' gamutem, ale w internecie sporo ludzi narzeka.
Dlatego jeśli już kupujemy szerokogamutowca, to najlepiej z 3D LUT dzięki któremu możemy sobie skalibrować gamut do sRGB.

robinhood
26-06-2011, 11:28
Dlatego jeśli już kupujemy szerokogamutowca, to najlepiej z 3D LUT dzięki któremu możemy sobie skalibrować gamut do sRGB.
Ale do obróbki zdjęć szeroki gamu byłby przydatny, więc to tylko połowiczne rozwiązanie.

A swoją drogą, analizuję właśnie kwestię zarządzania barwą w przeglądarkach internetowych i z tego co czytam wynika, że jeśli w Firefoksie ustawimy gfx.color_management.mode=1 to strony powinny wyglądać dobrze, ponieważ nieotagowane pliki graficzne i elementy stron są traktowane jako sRGB, ale wartości RGB są korygowane względem profilu monitora.

Przykładowo w tym teście:
http://gearoracle.com/tools/web-browser-color-management-test/

Wszystkie paski na dole (How does your browser interpret untagged images and page elements?) wyglądają u mnie tak samo zarówno w Chrome jak i w Firefoxie, z tą różnicą, że w Chromie są bardziej nasycone. Z mojego rozumowania wynika, że skoro Chrome nie zarządza barwą wcale to traktuje wszystko jako sRGB i wysyła prosto do monitora. Firefox traktuje wszystko jako sRGB, ale bierze pod uwagę profil monitora i ściąga trochę nasycenia.

Zasymulowałem sobie tą sytuację w Photoshopie i pokazuje on to samo co Firefox przy włączonym zarządzaniu barwą i to samo co Chrome przy wyłączonym (Proof->Monitor RGB).

Podsumowując... dobrze skonfigurowany Firefox + Monitor szerokogamutowy = ...ok ? Czy coś przegapiłem ? ;)

raptor88
26-06-2011, 11:51
Ale do obróbki zdjęć szeroki gamu byłby przydatny, więc to tylko połowiczne rozwiązanie.

Żaden problem, 2 kliknięcia na monicie i masz Adobe RGB. Znowu 2 kliknięcia i masz sRGB. :D

Podsumowując... dobrze skonfigurowany Firefox + Monitor szerokogamutowy = ...ok ? Czy coś przegapiłem ? ;)

Jeśli chodzi tylko o przeglądarkę to tak. Powyższe nastawy rozwiązują problem www.

Art Erie
27-06-2011, 17:14
Przy tym budżecie PA241W[...].

Po lekturze tego co znalazłem na forum, pozostaje mi jedynie zapiąć budżet; dzięki :)

wyzwolenia
01-07-2011, 18:20
no coz pewnie zaraz ktos mnie zezwie za to ale nie mam budżetu a potrzebuje duzy monitor.
Interesuje mnie cos panoramicznego i w jak najnizszych cenach (22 cale do 600pln)? Spodziewam sie ze nie bedzie to wypas ale co doradzacie - takze do obrobki fotek z lustrzanki w LightRoom?

Tak na szybko moze IIYAMA ProLine E2273HDS?

wyzwolenia
01-07-2011, 22:57
Po dluzszych poszukiwaniach znalazlem Dell U2331H . Marwi mnie jednak brak sRGB. Ale czy jesli posiadam sprzetowy kalibrator to brak sRBG bedzie problemem?

Tom01
01-07-2011, 23:01
posiadam sprzetowy kalibrator

A są programowe? ;)

wyzwolenia
02-07-2011, 00:11
Programowe pewnie tak ale np. manualne (robisz recznie).
BTW wolalbym abys mi pomogl zamiast sie czepiac :P

Tom01
02-07-2011, 01:22
Programowe pewnie tak ale np. manualne (robisz recznie).
BTW wolalbym abys mi pomogl zamiast sie czepiac :P

Kalibracja programowa faktycznie istnieje, ale kalibrator zawsze jest "sprzętem". To nie czepialstwo, a zwracanie uwagi na złe określenia. Ludzie czytają i takie rzeczy się propagują.

A w kwestii pomocy, zmiana gamutu to nie jest prosta sprawa. Niewiele monitorów ma taką możliwość. Lepiej jednak zamiast walczyć o sRGB używać aplikacji z zarządzaniem barwą.

darzur
02-07-2011, 07:11
Po dluzszych poszukiwaniach znalazlem Dell U2331H . Marwi mnie jednak brak sRGB. Ale czy jesli posiadam sprzetowy kalibrator to brak sRBG bedzie problemem?

A nie miałeś na myśli 2311H? On jest normalnogamutowy..

wyzwolenia
02-07-2011, 10:18
> A nie miałeś na myśli 2311H? On jest normalnogamutowy..

Masz racje za duzo informacji tego dnia ;) Chodzilo o Dell U2311H
Czyli co monitor ok? Przepraszam ale nie do konca lapie co oznacza normalnogamutowy. Z tego wynika ze nie ma trybu sRGB ( http://forum.pclab.pl/topic/592730-DELL-U2311H-U2211H/ )

> Lepiej jednak zamiast walczyć o sRGB używać aplikacji z zarządzaniem barwą.

Nie do konca rozumie co masz na mysli. mozesz mi wyjasnic jak amatorowi. I czy jesli mam kalibrator to czy mi to wystarczy?

darzur
02-07-2011, 11:10
Masz racje za duzo informacji tego dnia ;) Chodzilo o Dell U2311H
Czyli co monitor ok? Przepraszam ale nie do konca lapie co oznacza normalnogamutowy. Z tego wynika ze nie ma trybu sRGB ( http://forum.pclab.pl/topic/592730-DELL-U2311H-U2211H/ )

Zapewne nie ma więc w menu trybu nazwanego sRGB, ale tym nie przejmuj się wcale. To tani monitor i nawet gdyby któryś z trybów nazwali sRGB to nic by to nie zmieniło. Z tego co piszą na flatpanels prosto z pudełka jest z gamutem blisko sRGB więc nie ma co się martwić. Oczywiście ładnie skalibrować może się nie dać ale coś za coś. Sam się nad nim zastanawiam jako rozszerzenie pulpitu dla S2243W ze względu na cenę właśnie no i dlatego że można nim zjechać jasnością do 80cd/m.

> Lepiej jednak zamiast walczyć o sRGB używać aplikacji z zarządzaniem barwą.
Nie do konca rozumie co masz na mysli. mozesz mi wyjasnic jak amatorowi. I czy jesli mam kalibrator to czy mi to wystarczy?

Wystarczy. To normalny gamut więc z niewielkimi błędami skalibrujesz go nawet tanim Spyderem, chociaż nie wiem czy wogóle jest do niego sens dokupywać kalibrator. :)

wyzwolenia
02-07-2011, 13:03
Dziekuje za pomoc.
Czyli mam rozumiec ze jesli jestem osoba ktorej zalezy na kolorach zblizonych na monitorze jak i na odbitkach ale nie zarabiam na tym to ten monitor Dell U2311H moge rozwazac jako dobry?

Poprostu mysle ze jako amator ale jednak z wymagniami nie powinienem kupowac TN. Bo ludzie pisza ze duza jest roznica w barwach nawet w najtanszych "nie TN".

Myslalem tez ewentulnie o:
http://www.komputronik.pl/product/120794/Sprzet_komputerowy/Peryferia_i_eksploatacja/24_iiyama_ProLite_X2472HD_B1_LED.html
http://allegro.pl/benq-bl2400pt-led-va-fullhd-20mln-1-pivot-glosniki-i1695122192.html
Ale mam wraznie ze ten Dell lepszy. Pomozecie jeszcze z tym :)? Ludzie chwala tego Della bardzo ale czesto posty sa z kilku miesiecy wiec moze jakas konkurencja wyszla sensowna?
A moze Wy znacie jeszcze jakas lepsza alternatywe do 1 000zl?

Lepiej podlaczac DVI czy Displayport? Mam laptopa Dell E6500 z Niviadia ktora ma wlasnie DisplayPort oraz DVI. Nie bardzo lapie co daje DP.

Tom01
04-07-2011, 14:12
Nie bardzo lapie co daje DP.

Bo w tej klasie nic nie daje. Dopiero w monitorach profesjonalnych można się pokusić o wykorzystanie możliwości jakie daje DP.

Wojteksw
04-07-2011, 18:49
Witam, mam pytanie dotyczące monitora Dell U2311H. Czy w tym monitorze jest możliwość sprawdzenia ilości przepracowanych godzin, tak jak w Eizo. Monitor chcę kupić dla syna, więc ograniczone środki pieniężne. W sklepie jest dostępny, ale stał na wystawie i boję się czy nie był zbyt intensywnie używany.

Czornyj
04-07-2011, 19:05
Nie wiem jak sprawdzić przebieg w Dellu, ale ogólnie to bym olał - żywotność LCD jest na tyle duża, że w sklepie na wystawie nie ma opcji wyeksploatować ich w znaczącym stopniu.

ThomasVoland
05-07-2011, 01:25
Może ktoś tutaj powiedzieć do czego mniej więcej można porównać LCD z iMaca 27" i do czego z Macbooka Pro 17" (matowy)? I czy na tym drugim da się obrabiać zdjęcia na wyjazdach, czy konieczne jest podpinanie monitora bo bez niego ani rusz?

wyzwolenia
05-07-2011, 10:03
........Monitor chcę kupić dla syna, więc ograniczone środki pieniężne. W sklepie jest dostępny, ale stał na wystawie i boję się czy nie był zbyt intensywnie używany.

A jelsi mozna wiedziec jaka jest cena? Bo jak nie powala to bierz na allegro lub sklepach internetowych - masz ten plus ze masz 14 dni jak cos nie zapasi

raptor88
05-07-2011, 13:02
10 dni na możliwość zwrotu towaru bez podania przyczyny.

wyzwolenia
05-07-2011, 14:52
sorki za niescislosc, masz racej dobrze ze skorygowales

wyzwolenia
05-07-2011, 14:54
Bo w tej klasie nic nie daje. Dopiero w monitorach profesjonalnych można się pokusić o wykorzystanie możliwości jakie daje DP.

OK displayport nic nie daje ale jesli mam DSub oraz Displayport to by puścić sygnal FullHD to:
- DSub nie da rady?
- musze kupic kabel DP i monitor ktory bedzie mial DP
- kupic przejsciowke DP->DVI lub DP->HDMI. Istnieja takie?
Sa inne rozwiazania?
Mam laptopa Dell E6500 i nie ma on HDMI ani DVI, tylko DP.

wyzwolenia
05-07-2011, 15:37
BTW dzis widzialem z MM TV LCD LG z 3d passywnym. Niezle to wyglada i nie wymaga specjalnych okularow - wystarcza polaryzacyjne tak jak w kinie imax, cinemaciti itd.
http://www.lg.com/pl/sprzet-komputerowy/monitory/LG-D2342P-PN.jsp
moze wart jest rozwazenia - szkoda z TN :( no ale nie mozna miec wszysktiego.
Cena 1000zl

Strus
06-07-2011, 10:21
BTW dzis widzialem z MM TV LCD LG z 3d passywnym. Niezle to wyglada i nie wymaga specjalnych okularow - wystarcza polaryzacyjne tak jak w kinie imax, cinemaciti itd.
http://www.lg.com/pl/sprzet-komputerowy/monitory/LG-D2342P-PN.jsp
moze wart jest rozwazenia - szkoda z TN :( no ale nie mozna miec wszysktiego.
Cena 1000zl

A ja myślałem że takie rzeczy to tylko w Erze. :) Jakby miał IPS to bym go kupił z czystej ciekawości :)

wyzwolenia
06-07-2011, 13:53
Idz do MM i zobacz - zaspokoisz ciekawosc :) tanio.
Efekt jest bardzo fajny a filmow juz jest duzo.
Smieszne bo nawet potrafi robic pseudo 3d z obrazow i filmow 2d - podchodzilem sceptycznie do tego ale efekt mnie naprawde zdziwl = pozytywnie.
Nie wiem co kupic teraz tego LG czy Dell.

Strus
06-07-2011, 16:26
Do MM mam troszkę daleko..... :) Ale fajnie że są już takie bajery bo jak będę TV kupował do salonu to może już z czymś takim. Monitor chyba jednak nie bardzo

Tom01
06-07-2011, 16:35
OK displayport nic nie daje ale jesli mam DSub oraz Displayport to by puścić sygnal FullHD to:

Do monitora nie "puszcza się sygnału FullHD". Monitory komputerowe wybitnie źle albo wcale nie radzą sobie z sygnałami telewizyjnymi. Jeśli ma Pan na myśli rozdzielczość z poziomie 1920, co jest powszechnie mylone z FullHD, puszczenie takiej rozdzielczości po analogu prawdopodobnie do defekty typu nieostrość, cienie, drganie jednolitych powierzchni.

Mam laptopa Dell E6500 i nie ma on HDMI ani DVI, tylko DP.

Większość monitorów ma DP, więc po co przejściówki?

wyzwolenia
07-07-2011, 12:45
tak mam na mysli 1920x1080 - sorki ale moge prosic o wytlumaczenie czym to sie rozni od fullHD?
Wiekszosc hmmmm chyba sie mylisz. Wiekszosc ma DVI, duzo HDMI oraz tylko nieliczne DP - statystniczne podejsice jak u Ciebie.

Tom01
07-07-2011, 12:50
tak mam na mysli 1920x1080 - sorki ale moge prosic o wytlumaczenie czym to sie rozni od fullHD?

Sygnałem. 1920x1080 to tylko rozdzielczość. Sygnału HDTV nie da się wpuścić w monitor. Potrzebny jest scankonwerter.

Wiekszosc hmmmm chyba sie mylisz. Wiekszosc ma DVI, duzo HDMI oraz tylko nieliczne DP - statystniczne podejsice jak u Ciebie.

No, prawda. Poprawka. Monitory którymi się zajmuję mają DP. Masówka nie.

wyzwolenia
07-07-2011, 22:16
> Sygnałem. 1920x1080 to tylko rozdzielczość. Sygnału HDTV nie da się wpuścić w monitor. Potrzebny jest scankonwerter.

Przepraszam za brak wiedzy ale co to dokladniej znaczy? Chce ogladac czasem filmy w MKV - maja wlasnie taka rozdzielczosc. Nie bardzo rozumie co masz na mysli piszac HDTV. Mozesz wyjasnic?

Tom01
07-07-2011, 22:43
Sygnał HDTV nie jest możliwy do odtworzenia na komputerze bez specjalnego sprzętu. Kontenery MKV to jest materiał już programowo skonwertowany do formatów video strawnych dla komputera. Pomijając że w 99% chodzi o piractwo, jakość tej konwersji nie jest powalająca. Są na przykład przeskoki, szczególnie widoczne przy panoramowaniu. Osobiście nie używam i nie polecam. Do odtwarzania materiału HD służy telewizor i monitor komputerowy słabo go emuluje.

wyzwolenia
08-07-2011, 10:23
Nadal nie kumam co wg Ciebie jest HDTV - podasz jakis przyklad.
Nie wiem do czego uzywasz MKV ale ja mam kamere 1080p/25 Panasonica i musze konwertowac do MKV by gdzies to przechowywac

siona
08-07-2011, 10:34
nie ma czegoś takiego jak HDTV. mało tego nie ma czegoś takiego jak Full HD i HD Ready. to są określenia bardzo potoczne. po krótce są 3 podstawowe standardy przesyłu obrazu telewizyjnego wysokiej rozdzielczości 720p, 1080i oraz 1080p. określenia te definiują liczbę linii oraz obecność bądź nie przeplotu. po nich występuje w szerszym opisie ilość obrazów lub półobrazów na sekundę. stąd np. zapis 1080p24. obraz komputerowy ma swoją rozdzielczość w pionie i poziomie oraz częstotliwość odświeżania (zazwyczaj dla ekranów LCD 60Hz).

Kyle
08-07-2011, 12:04
Są na przykład przeskoki, szczególnie widoczne przy panoramowaniu.Są np. programy interpolujące dodatkowe klatki (rodem z IFC/MotionFlow od SONY i innych firm), gdzie całość się "upłynnia". Ogólnie na siłę zniechęcasz, a prawda jest taka że można materiał z płyty Blu-Ray wsadzić bez rekompresji do kontenera MKV (zero strat, więc nie wiem co masz na myśli mówiąc o "niepowalającej jakości")

Do odtwarzania materiału HD służy telewizor i monitor komputerowy słabo go emuluje.Po co emulować niedoskonałości TV? (np. mniejszą precyzję w detalach, pomimo wyłączenia "usuwaczy zniekształceń" w TV - oczywiście wiele zależy od tego jaki monitor porównujemy do jakiego TV). Kolejna kombinacja - nie wiem co chcesz osiągnąć.

A wracając do przeskoków - na filmach z fps np. równym częstotliwości odświeżania monitora nie ma przeskoków nawet bez zaawansowanych interpolatorów.

Kyle
08-07-2011, 12:08
są 3 podstawowe standardy przesyłu obrazu telewizyjnego wysokiej rozdzielczości 720p, 1080i Które się dzielą np. na takie z 1440 pikselami w linii i 1920 pikselami ... po za tym mówicie o semantyce. Jak ktoś mówi "Monitor Full HD" to zwykle ma na myśli rozdzielczość 1920x1080 i 1920x1200 (by zmieścić 1920x1080 bez skalowania). Fakt że lepiej by od razu podał że interesuje go tylko 1920x1080 i 1920x1200.

Tom01
08-07-2011, 14:37
nie ma czegoś takiego jak HDTV

Oczywiście posłużyłem się ogólnikiem. Sygnał telewizyjny i "komputerowy" różni się jak poniżej:

określenia te definiują liczbę linii oraz obecność bądź nie przeplotu. po nich występuje w szerszym opisie ilość obrazów lub półobrazów na sekundę. stąd np. zapis 1080p24. obraz komputerowy ma swoją rozdzielczość w pionie i poziomie oraz częstotliwość odświeżania (zazwyczaj dla ekranów LCD 60Hz).

Ogólnie na siłę zniechęcasz, a prawda jest taka że można materiał z płyty Blu-Ray wsadzić bez rekompresji do kontenera MKV (zero strat, więc nie wiem co masz na myśli mówiąc o "niepowalającej jakości")

Może to i prawda, ale ja takich przykładów nie widziałem. Za to widziałem mnóstwo razy złą jakość i tym poglądem się dzielę. Nie wierzę też żeby ktoś koniecznie potrzebował MKV w celach prywanych. Raczej chodzi o nieprzebrane zasoby filmów na rapidzie czy innym hotfajlu. Stara zasada logiki mówi, że przyczyna najprostsza jest prawdziwa.

Po co emulować niedoskonałości TV?

Jakie emulować? Po prostu odtworzyć film w dobrej jakości. Monitor komputerowy do tego nadaje się źle lub wcale, niezależnie co się komu wydaje.

wyzwolenia
08-07-2011, 16:15
Tom01 cos za bardzo kombinujesz chyba - ogolniki a pozniej sie motasz.
Co do MKV widze sadzis ludzi po sobie :) nie do konca sobie zycze takiego oceniania mojej osoby. To nieuprzejme