Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 [34]

stock
19-08-2023, 10:43
Wybór jest prosty: NEC EA271U
W wersji podstawowej kosztuje mniej niż marketingowe wydmuszki. Ergonomia na wysokim poziomie. Nie ma wad typowej masówki.

Tu się zdarzają interesujące modele: https://monitory.mastiff.pl/najciekawsze-produkty.html
W tej chwili jest na przykład duża przecena dwóch fajnych, uniwersalnych (nie graficznych) EIZO.

dzięki, tez rzucił mi się w oczy gdzieś ten NEC i o mniej wiecej takim budżecie myślałem.

Ligo
20-08-2023, 07:03
2. Mam nieco inne zdanie odnośnie jakości. Nie lubię jak mi oczy krwawią przed ekranem, szczególnie jak siedzę wiele godzin nad statycznym tekstem. To zdanie podziela więcej osób, nie tylko ja. Trzeba czasem natomiast zejść w masówkę, aby się przekonać ile dzieli sprzęt dla klientów, od najtańszego dla ludzi.
Oczywiście zgoda. Oczy są najważniejsze. Chwilowe spróbowanie masówki pewnie jest dobrym pomysłem, bo wtedy widzi się różnicę. Ale tylko chwilowe. Mimo to ja się nie odważę. Za to, jeśli ktoś spędza przed monitorem godzinę, góra 2-3 dziennie, to w zasadzie czemu nie? Może wystarczyć jakiś Samsung czy inny Dell.
A jeśli już o oczach, czytałem gdzieś, że okularnicy są mniej podatni na wpływ promieniowania od monitora. Prawda to?

jurkarol
20-08-2023, 10:31
Oczywiście zgoda. Oczy są najważniejsze. Chwilowe spróbowanie masówki pewnie jest dobrym pomysłem, bo wtedy widzi się różnicę. Ale tylko chwilowe. Mimo to ja się nie odważę. Za to, jeśli ktoś spędza przed monitorem godzinę, góra 2-3 dziennie, to w zasadzie czemu nie? Może wystarczyć jakiś Samsung czy inny Dell.
A jeśli już o oczach, czytałem gdzieś, że okularnicy są mniej podatni na wpływ promieniowania od monitora. Prawda to?
Ponieważ szkło okularów chroni oczy. Chyba w tym sensie o tym była nowa
Są przecież specjalne okulary 0 dla prawidłowego wzroku, i stosuje się je tylko dla ochrony - przed kurzem, światłem, ciepłem

Tom01
21-08-2023, 09:57
okularnicy są mniej podatni na wpływ promieniowania od monitora. Prawda to?

Jakiego promieniowania? Chyba cieplnego. ?

Ligo
22-08-2023, 04:57
Jakiego promieniowania? Chyba cieplnego. ?
Tak gdzieś czytałem:
"Szkodliwość obrazu LCD jest mniejsza niż tradycyjnych kineskopów."
Mniejsza, czyli nie zerowa.

Ale nie wiem, na ile źródło jest wiarygodne.
https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/24

Tom01
22-08-2023, 10:09
Szkodliwość to nie tylko "promieniowania". Kineskop wytwarzał silne pole elektryczne, które rozpędzało kurz i leciał on w stronę użytkownika. Należało więc stosować stosowne odległości. W przypadki natomiast zarówno CRT jak i LCD szkodliwość to również wysoki kontrast samego ekranu jak i ekranu względem tła. Drugi ważny czynnik to akomodacja cały czas na jedną odległość. I tu zadanie praktycznie. Po długim czasie ślęczenia bez przerwy przed ekranem, spróbujcie nagle przenieść wzrok za okno. W oczach przez dłuższą chwilę robi się trochę "dziwnie", prawda?

Zdebik
22-08-2023, 15:34
Tom01 ta 16-bitowa tabela 3D (LUT) w benq to jakiś marketingowy bełkot?

Tom01
22-08-2023, 16:15
W serii SW faktycznie jest 3D LUT, tylko normalnie nie można z niej skorzystać. W sumie BenQ pisze na swoich stronach prawdę - jest. Nikt nie mówi, że da się ją programować. :)

Zdebik
22-08-2023, 16:20
W serii SW faktycznie jest 3D LUT, tylko normalnie nie można z niej skorzystać. W sumie BenQ pisze na swoich stronach prawdę - jest. Nikt nie mówi, że da się ją programować. :)Właśnie czytałem o nim na purepc. Ochy i achy ale z tego co wiem nawet te 10bit które dawniej podawali to była jakaś ściema.

Tom01
22-08-2023, 16:47
Trudno powiedzieć skąd te achy i ochy. Chyba, że kasa stoi w tle.

Przyjmowanie 10-bitowego obrazu jest praktycznie niewidoczne względem 8-bitowego. Trzeba wyjątkowo wrednych przejść tonalnych, aby coś wychwycić. Ma znaczenie jednak w medycynie, bowiem bywają stosowane monitory monochromatyczne i 256 stopni szarości to trochę skromnie. Pomijając już fakt, że 10-bitowy tor jest wymagany przepisami w monitorach opisowych.

Zdebik
22-08-2023, 16:50
To już zgłupiałem. Myślałem, że "prawdziwe" monitory dla grafików mają 10bit lut a nie 8+2 czy coś tam...

And.N
22-08-2023, 16:55
ta 16-bitowa tabela 3D (LUT) w benq to jakiś marketingowy bełkot?

Pewnie zależy od modelu. Takie info znalazłem, ale nie wiem, może też bełkot:wink:
link (https://www-lightillusion-com.translate.goog/forums/display-calibration-8/benq-adds-new-3d-lut-capable-display-614.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc) (translator)
oraz:
..."BenQ PV270, SW270C, SW321C, SW271C, SW272Q i SW272U są obecnie jedynymi monitorami w ofercie BenQ z dostępną funkcją 3D LUT i dlatego są jedynymi monitorami BenQ, które można skalibrować za pomocą ColourSpace.
Żaden inny monitor BenQ nie ma obecnie dostępnych możliwości kalibracji w oparciu o 3D LUT, a zatem nie ma integracji z ColourSpace."... [link (https://www-lightillusion-com.translate.goog/benq_manual.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc)]

Tom01
22-08-2023, 17:07
To już zgłupiałem. Myślałem, że "prawdziwe" monitory dla grafików mają 10bit lut a nie 8+2 czy coś tam...

Matryce 10-bitowe to białe kruki. Można przyjąć, że ich nie ma. Wszystkie opisywane jako 10-bitowe to 8+2HiFRC. Przy czym, nie ma możliwości odróżnić 10-bit od 8+2HiFRC.

Zdebik
22-08-2023, 17:08
Matryce 10-bitowe to białe kruki. Można przyjąć, że ich nie ma. Wszystkie opisywane jako 10-bitowe to 8+2HiFRC. Przy czym, nie ma możliwości odróżnić 10-bit od 8+2HiFRC.Ok, dziękuje za sprowadzenie na ziemię!

Tom01
22-08-2023, 17:10
..."[I]BenQ PV270, SW270C, SW321C, SW271C, SW272Q i SW272U są obecnie jedynymi monitorami w ofercie BenQ z dostępną funkcją 3D LUT i dlatego są jedynymi monitorami BenQ, które można skalibrować za pomocą ColourSpace.

Tyle należy dodać do ceny monitora:

75083

And.N
22-08-2023, 17:21
Tyle należy dodać do ceny monitora:
Nie bardzo rozumiem, tyle trzeba dodać żeby co ? Pojawiła się w monitorze możliwość kalibracji w oparciu o 3D Lut ? Czy jednak monitory (niektóre modele) mają elektronikę umożliwiającą taką kalibracje (zawsze pan temu przeczył) ?
Dostarczone oprogramowanie pewnie pańskim zdaniem tego nie potrafi, chociaż ma takie funkcje, ale to pewnie ściema ?:wink: Zrobili monitor z kalibracją 3D Lut z której nikt nie korzysta, bo nieopłacalne ?

Tom01
22-08-2023, 18:00
O tych monitorach napisano chyba wszystko i nawet więcej. Nie widzę potrzeby dalszego brnięcia. Jeśli BenQ zaproponuje coś z sensownymi parametrami i co ważniejsze, uczciwie podanymi, pewnie wrócę do tematu. Póki co, to tylko marketingowy balon.

And.N
22-08-2023, 18:07
I tyle pytań bez odpowiedzi:smile: Obojętnie co by nie zrobili i tak wiadomo jaką wyda pan opinię (nawet bez sprawdzania), wystarczy nazwa firmy.

Tamitu
29-08-2023, 06:57
W ramach alternatywy proponuję zajrzeć na stronę:

https://pcmonitors.info/recommendations/

W szczegółowych testach dla poszczególnych monitorów dołączone są profile icc, opisana kalibracja, ustawienia kontrastu i jasności, etc.
Okazuje się, że nie tylko NEC i Eizo istnieją na naszej planecie.

Tom01
29-08-2023, 10:12
Oczywiście, że nie tylko NEC i EIZO istnieją na naszej planecie. Firm produkujących monitory jest kilkadziesiąt. Niestety, pomimo upływu lat, sprzęt graficzny i fotograficzny ma poziomie profesjonalnym produkują tylko te dwie, czy to się komuś podoba, czy nie. Zresztą, zastanawiam się skąd taki opór? W przypadku np elektronarzędzi jest bardzo podobnie. Nikt nie psioczy, że z wiertarek dobrej jakości jest raptem ze cztery firmy.

PS1. Co do rekomendowanych ustawień z linkowanej strony. Jest to całkowicie bez sensu, gdyż nawet w sprzęcie dużo wyższej klasy, poszczególne egzemplarze wyraźnie się od siebie różnią. W artykule jest zwykły populizm przeplatany z marketingiem, konkretów zasadniczo nie ma wcale. Głównie notoryczne spuszczanie się nad mało istotnymi cechami jak gamuty. Zresztą nawet bez zrozumienia o czym się mówi. Podobnie z CCT. Jak trafnie kiedyś napisał kol Czornyj, szkoda czasu na polemizowanie z kimś, kto nie odróżnia temperatury barwowej od skorelowanej temperatury barwowej.

PS2. Można sobie eksperymentować z różnymi ekranami, nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie, więcej doświadczeń. Wielu ludziom będą oczywiście odpowiadać. Jest taka zasada: Dobra jakość obrazu zaczyna się tam, gdzie się kończy akceptowalność wad. Tą regułę widać świetnie w przypadku użytkowników pracujących na laptopach, twierdzących, że mają to samo na ekranie i odbitce. Nie widzą sensu wywalania kilku tysi na amatorski monitor stacjonarny. Jak nie widać różnicy, to po co przepłacać? Istnieje jednak całkiem duża grupa użytkowników, którzy widzą defekty, widzą niezgodność i masówka taka jak w artykule to strzał w stopę, całkiem realne straty finansowe. Przykładowo, jeden z moich klientów napisał tak: "Od lat borykałem się w firmie z problemem wiarygodnego podglądu druku termotransferowego na odzieży. Wypożyczyłem na próbę ze sklepu monitory.mastiff.pl i monitor okazał się strzałem w dziesiątkę. W tej chwili użytkujemy cztery takie monitory na stanowiskach i nie wyobrażam sobie jak wcześniej musieliśmy się męczyć. Polecam, po trzykroć polecam. " I nie był to monitor żadnej szeroko polecanej marki popularnej, jakich przez wiele lat przewinęło się przez tą firmę, tylko właśnie profesjonalny NEC.

stock
11-09-2023, 10:02
Wybór jest prosty: NEC EA271U

Kupiłem ten monitor razem z mac mini m2 512Gb.
I chcę w związku z tym dopytać o jedną rzecz o której wspominałeś na tej stronie https://mva.pl/viewtopic.php?t=3905

Wprost po wyjęciu z pudełka EA271U jest w pewnym sensie "półproduktem" i podobnie jak monitory zawodowe wymaga pewnego "dopieszczenia". Zaawansowane możliwości procesora obrazowego są nieaktywne. Jednak jeśli się to uruchomi, zaprogramuje, otrzymujemy wyższą jakość obrazu niż w EV2785 i do tego szeroko konfigurowalną, daleko poza możliwości tkwiące w samym menu monitora. Pomimo że oba konkurencyjne monitory mają możliwość wyświetlania wg standardu DICOM (medycyna) to tylko NEC ma możliwość kalibracji w tym standardzie i przechodzi urzędowe testy akceptacyjne, umożliwiające zastosowanie w wielu branżach medycznych. Są to jednak rzeczy opcjonalne i trzeba się z tym liczyć przy decyzji zakupu EA271U. Ważne jednak, że takie możliwości są i da się je wykorzystać. Podobnie jak monitor EIZO, konstrukcja jest bezramkowa, jednak równomierność przy krawędziach jest nieco gorsza. Różnice widać w ciemności przy cały czarnym ekranie, nie rzutują na normalną eksploatację, ale jednak są. Nie czarujmy się, monitor o dużo większych możliwościach, ale wyraźnie tańszy, siłą rzeczy musi być nieco mniej doskonały. Ma też krótszą gwarancję, nie ma gwarancji na piksele i jednak brzydszą obudowę. Stylistyka jest ascetyczna, bez żadnych ozdobników, ale też zrobiona porządnie. Oba konkurencyjne monitory występują w dwóch wersjach kolorystycznych. EIZO białej i grafitowej, NEC jasnej popielatej i czarnej.

Jak go dopieścić ? Sa gdzieś w sieci może ustawienia jakie nalezy mu zapodać na start ?

Tamitu
11-09-2023, 18:52
Zerknij tutaj:
https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/nec-multisync-ea271u-test-opinie/strona/32034.html

Koledze sprzedawcy pewine chodzi o dodatkową kalibrację - za kilka stówek. A, że monitor ma 70 kilka % wyświetlania w Adobe, to na bank mu ona (kalibracja) czarodziejsko pomoże...

Kupiłeś LG z metką NECa.
https://tftcentral.co.uk/news/nec-multisync-ea271q-and-ea271u-for-business-and-offices

"EA271U
The screen is based on an LG.Display IPS technology panel offering a 5ms G2G response time, 1300:1 contrast ratio, 350 cd/m2 brightness, 178/178 viewing angles, 1.07b colour depth and slightly extended 110% sRGB gamut."

stock
12-09-2023, 08:12
Kupiłeś LG z metką NECa.
https://tftcentral.co.uk/news/nec-multisync-ea271q-and-ea271u-for-business-and-offices

"EA271U
The screen is based on an LG.Display IPS technology panel offering a 5ms G2G response time, 1300:1 contrast ratio, 350 cd/m2 brightness, 178/178 viewing angles, 1.07b colour depth and slightly extended 110% sRGB gamut."

kupując Nikona kupujesz Sony z metką Nikona, kupując bentleya kupujesz BMW itp itd. Nie znam się na monitorach i zaufałem tym co się znają i wiele opinii potwierdza że ten monitor nie jest tragicznym wyborem. Tak czy siak, mam go i chciałbym go jakoś poustawiać jeśli faktycznie jest to potrzebne.

poste
12-09-2023, 09:04
Były dyskusje na forum o tym ustawianiu, niestety setki stron wcześniej (o! może Jacek wydzieli tematy z tego tasiemca, wątek techniczny a nic nie można znaleźć ;)). Jeśli zaufasz podpowiedziom sprzedawcy, będziesz ustawiał, analizował cyferki, wykresy, odchyłki, klasyczny "onanizm sprzętowy". Stracisz czas i pieniądze, być może zyskasz na jakiś czas zadowolenie. Możesz też po prostu używać tego monitora do obróbki zdjęć.

Tom01
12-09-2023, 09:25
Kupiłeś LG z metką NECa.

"EA271U

Sorry, ale to bzdura. Nie należy mylić różnych firm tylko dlatego, że należą do holdingu. LG Electronics, ci od monitorów, to zupełnie co innego niż LG Display, jednen z największych producentów matryc. Podobnie z Samsungiem. Nie należy mylić Samsung SDI, od scalaków z Samsung Heavy Industries, które ma np stocznię.

Ponadto, matryca ma wpływ na obraz maksymalnie 15-25%. To, jakie są walory monitora zależy od sterowania, popularnie "elektroniki" i jej oprogramowania.

Pomijam już kwestię gamutów, taki współczesny fetysz o praktycznie zerowym znaczeniu poza dziedzinami specjalistycznymi, np proofingiem termotransferowym na odzieży sportowej.

Jak go dopieścić ? Sa gdzieś w sieci może ustawienia jakie nalezy mu zapodać na start ?

Proste i nieproste zarazem. Potrzebne są:

- Oprogramowanie NEC SpectraView II
- Kalibrator z rodziny I1 Display Pro
- Worek wiedzy jak się takie monitory ogarnia.

Były dyskusje na forum o tym ustawianiu, niestety setki stron wcześniej (o! może Jacek wydzieli tematy z tego tasiemca, wątek techniczny a nic nie można znaleźć ;)). Jeśli zaufasz podpowiedziom sprzedawcy, będziesz ustawiał, analizował cyferki, wykresy, odchyłki, klasyczny "onanizm sprzętowy". Stracisz czas i pieniądze, być może zyskasz na jakiś czas zadowolenie. Możesz też po prostu używać tego monitora do obróbki zdjęć.

To czy poprawne używanie narzędzia jest onanizmem, wykazywałem praktycznie tu:
https://mva.pl/viewtopic.php?p=66160&p66160#p66160

Tamitu
12-09-2023, 13:22
Nie no wiadomo, że ci z LG to nie tamci z tamtego LG. Ci są dobrzy z LG, a tamci niedobrzy z LG.
W ogóle to nie jest LG!

Jakie to proste i rzeczywiście rzeczywiste na tym naszym uczciwym padole.

Osobiście już od dawna otwieram obudowy monitorów i z zachwytem patrzę na pękate kondensatory, kolorowe rezystory, podziwiam wielonóżki procesorów oraz alejki wijących się ścieżek tak zgrabnie ułożonych na płytce drukowanej.
Matryca właściwie mnie nie interesuje i wydłubuję ją śrubokrętem po rozpakowaniu monitora z kartonu. Ponadto wyłamuję stopkę, wyrywam kleszczami nieprzydatne gniazda we/wy, bo to tylko 15%-25% całości, a kalibracja i oprogramowanie
załatwi resztę. Teraz pełen zadowolenia, kontempluję zastały obraz.

PS1
Jeśli kolega miałby zbyt długo klikać przestawiając suwaki, to ustawienia z benchmark.pl przynajmniej pomogą mu jakoś dostroić obraz.
Kalibracja będzie najprecyzyjniejsza. Te same matryce potrafią się różnić między sobą.

PS2
Tak samo jest u producentów przetworników do słuchawek, czy mechanizmów do zegarków - produkują trzy/cztery przetworniki czy mechanizmy. Obrandowane są potem przez inną firmę i sprzedawane pod własną flagą.

Zaskakujące jest jednak to jak nazwa firmy działa na ludzi. Toż to płachta na byka zwana marketingiem!
Mając w zasięgu identyczne przetworniki w produkcie x razy tańszym owce rzucają się na logo z `trawą`, ale nie z `boczkiem`.
Niestety, nawet magiczne oprogramowanie nie zmieni fizycznych właściwości i charakterystyki konkretnego modelu przetwornika: obrazu, muzyki czy mechanizmu w zegarku.

Oczywiście uogólniam, jednak za specjalistyczny sprzęt z naprawę dobrymi podzespołami trzeba specjalistycznie dopłacić.

Istnieje też coś takiego jak spirala snobizmu kiedy nabywanie prestiżowych dóbr powoduje, że poczucie własnej wartości rośnie.
I zaznaczam, że nic mi do tego.

Teraz już można pisać bajki, albo zgodzić się z realiami czasów.

Tom01
12-09-2023, 13:44
Nie no wiadomo, że ci z LG to nie tamci z tamtego LG. Ci są dobrzy z LG, a tamci niedobrzy z LG.

Zbędna szydera. Mówię tylko, że to dwie różne firmy. Zajmują się czym innym, mają osobne zarządy, księgowość, cele rynkowe. Wspólny jest tylko udziałowiec.

PS. Nie, w monitorach LG i NEC lub EIZO nie siedzą te same płyty główne.

75651

I owszem, zmieniają zachowanie matrycy diametralnie.

And.N
12-09-2023, 20:53
Nie, w monitorach LG i NEC lub EIZO nie siedzą te same płyty główne.

Nie wiem jaki jest sens porównywać płyty główne od monitora Eizo za 7 tyś. zł do marketówy LG za 700 zł. Chyba, że tylko w celach manipulacyjnych.
PS.
Naprawdę nie jest dużym problemem mając oznaczenia płyt poszukać od jakich są monitorów.
(Ceny przybliżone jak wchodziły na rynek, sporo lat temu)

Tom01
12-09-2023, 23:32
Nie wiem jaki jest sens porównywać płyty główne od monitora Eizo za 7 tyś. zł do marketówy LG za 700 zł. Chyba, że tylko w celach manipulacyjnych.

Manipulacją było stwierdzenie, że NEC EA271U to LG z inną plakietką.

And.N
13-09-2023, 00:30
Manipulacją było stwierdzenie, że NEC EA271U to LG z inną plakietką.
To raczej z niepełnej wiedzy, a tego raczej panu nie można odmówić i takie porównanie zdjęć było w pełni świadomie zrobione, a zupełnie bez sensu.

Tamitu
05-04-2024, 17:26
To gównio jest, nawet nie podchodzi pod matryce z PLS.

jkowal
16-05-2024, 08:21
Stoję przed wyborem monitora i mam nietypowy problem.
Waham się między EIZO CS2740 a BENQ SWS72U, różnica o którą się sprawa rozbija to Power Delivery przez USB-C
- EIZO - 60W
- BENQ -90W
Używałem w innym celu Dell'a z 90W Power Delivery, do którego był podpięty Macbook Pro M2 16" i ta moc wystarczała, laptop nie posiłkował się baterią.
I teraz jest pytanie do tych co używają kombinacji EIZO CS2740+Macbook Pro M2 16", czy ta moc którą dostarcza monitor jest wystarczająca? A może nawet BENQ nie da rady.

Tom01
16-05-2024, 09:10
Wystarczy. Pomijam aspekt, że porównywanie rasowego monitora fotograficznego z reklamową wydmuszką to grzech. ;)

vinci99
23-05-2024, 18:36
Cześć

Mój budżet to 1000 zł. Jaki monitor używany można w takiej cenie dostać? Raczej do pracy biurowej i od czasu do czasu obróbki zdjęć wakacyjnych. Będę wdzięczny za polecenie.

Tom01
23-05-2024, 18:46
NEC EA244WMi

sokolnik
23-05-2024, 18:46
NEC EA244WMiMam od 10 lat bardzo dobry polecam :)

vinci99
23-05-2024, 19:01
Serio taki EA244WMi za 300 zł będzie ok? Lepiej wypadnie niż taki EA245WMi-2 ? Pewnie też EA244WMi ciężko z przyzwoitym przebiegiem będzie dostać

Tom01
23-05-2024, 19:13
Serio taki EA244WMi za 300 zł będzie ok? Lepiej wypadnie niż taki EA245WMi-2 ? Pewnie też EA244WMi ciężko z przyzwoitym przebiegiem będzie dostać

Jasne, że im nowszy model się trafi, tym lepiej. Ewentualnie mam EIZO CX240 używany za 2 tysie. Stan techniczny idealny, zużycie niemierzalne. Przebieg 11 tys h.

sokolnik
24-05-2024, 11:07
NEC EA244WMiMam takiego jak pisałem 10 lat... Widziałem już kilka malutkich pikseli, ale widoczne tylko jak głowę wsadzę w monitor ;) więc nie przejmuje się ALE może to to być oznaka większych awarii monitora, które ostatnio miałem he
Pytanie, jaki kupić następny monitor,

EA271Q-BK
CZY
EA271U-BK
Najlepiej jakiś 16:10 chociaż przy wyższych rozdzielczościach może być pewnie 16:9

Może jakieś Eizo do ok 2500-2800 zł ale chyba będzie ciężko. Interesuje mnie nowy sprzęt z GWARANCJĄ :D

Zastanawiam się czy 4K na 27" nie będzie za dużo, czy zdjęcia nie zginą na nim... Czy to dobra rozdzielczość... No i do tego 500 zl droższy od wersji 2560x1440.

Tom01
24-05-2024, 11:37
Zdecydowanie radzę dołożyć do EA271U. Tyle, że w założonym budżecie będzie tylko wersja najbiedniejsza. Rozdzielczość im wyższa tym lepiej.

Wyjaśnienie:
https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/359

sokolnik
24-05-2024, 11:40
Zdecydowanie radzę dołożyć do EA271U. Tyle, że w założonym budżecie będzie tylko wersja najbiedniejsza. Rozdzielczość im wyższa tym lepiej.

https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/359To jeszcze są wersję biedniejsze i te zamożne[emoji780]:)
Rozumiem że chodzi o kalibrację? :) dodatkową kalibrację? :)
A czemu dołożyć do 271U? Lepsza matryca? Dla rozdzielczości? :)

A mój 10 letni NEC przedstawia jakaś wartość w postaci PLN? :) Czy raczej sprzedaż jest nie opłacalna...? :)

Tom01
24-05-2024, 11:52
Ten model występuje w czterech różnych wersjach. Różnią się zastosowaniami, poziomem defektów (liniowość, równomierność, podświetlenie), gwarancjami, w tym na piksele, zakresem przygotowania, w tym kalibracją itp.

https://monitory.mastiff.pl/catalogsearch/result/index/?_=1716544196950&manufacturer=7&przekatna=55&q=ea271u&rozdzielczosc_naturalna=460

EA271U względem Q ma wyższą rozdzielczość co jest nie do przecenienia. Zupełnie inna jakość pracy. Ponadto jest równiejszy, choć niewiele. Stary EA244WMi jakąś tam wartość ma, ale bez szaleństwa. :)

FOTOP
10-10-2024, 11:24
Witam, szykuję sie do zmiany swojego starego eizo cg...
Myślę nad eizo cs 2740, który jest już długo na rynku...
Warto czekać na następcę?
A może coś innego w tym temacie? Nec...
Ok
Monitor do dtp i fotografii.
Podpowiecie?
Dziękuję

Tom01
10-10-2024, 11:41
Witam, szykuję sie do zmiany swojego starego eizo cg...
Myślę nad eizo cs 2740, który jest już długo na rynku...
Warto czekać na następcę?
A może coś innego w tym temacie? Nec...
Ok
Monitor do dtp i fotografii.
Podpowiecie?
Dziękuję

Cykl życia produktów klas średniej i wyższej jest nawet kilkukrotnie dłuższy niż masowki. W tym kontekście EIZO CS2740 jest stosunkowo młody na rynku. W każdym razie nie ma żadnych słuchów na temat następcy. Tańszą alternatywą od NEC-a jest EA271U COLOR.

FOTOP
10-10-2024, 11:55
Co do życia eizo jest jasne, że służą długie lata :-)
Mawet można rzec, że zbyt długo...
Ten nec jest równie interesujący... Ale eizo to eizo.
Eizo cs2740 jest z kalibracją za ok. 6 tys...
Ale może nikoniarze mają lepsze profity cenowe...?

Tom01
10-10-2024, 12:22
jest z kalibracją za ok. 6 tys...

Bliżej 6,5... ;)
https://monitory.mastiff.pl/catalogsearch/result/?q=cs2740

A z tą kalibracją, to reklama jednak posuwa się za daleko. Wbrew potocznym opiniom, monitory ustawiane do jednego, hipotetycznego zestawu parametrów, nie są "skalibrowane". Kalibracja musi uwzględniać indywidualne zastosowania i warunki panujące w docelowym miejscu pracy.

Tom01
10-10-2024, 13:25
Ale może nikoniarze mają lepsze profity cenowe...?

To jest akurat temat do poruszenia priv... ;)

FOTOP
10-10-2024, 23:07
Hmm...
Bardziej chodzi o to, że w tej cenie kalibrator wypożycza się gratis :-) A wtedy w miejscu pracy kalibrujemy oczywiście :-)
Tu bardziej chodzi o wsparcie przy profilach, a to juz inna bajka.
Szkoda, ze w eizo w ww. modelu jeszcze trzeba za kapturek płacić...

Czy czasy reakcji w eizo 2740 w porównaniu z nec'iem EA271U są zauważalne w pracy z np. filmem?

FOTOP
10-10-2024, 23:38
A może MultiSync EA272U ?

sokolnik
13-10-2024, 14:38
czy już wynaleźli monitor do foto o parametrach 24" oraz rozdzielczości wyższej niż fullhd ? :D

oczywiście takie nie za drogi dla awansowanego amatora ? :D mój NEC 244wmi jeszcze działa (już 10 lat) ale na szarym widać jakieś "szare pole" także chyba coś się zaczyna dziać a po za tym przydałoby się coś o wyższej rozdzielczości tylko miejsce na biurku brakuje :D

Tom01
16-10-2024, 20:59
A może MultiSync EA272U ?

Tutaj niestety strzał w stopę. Ta seria ma wykastrowaną kalibrację. Jeśli budżet ma znaczenie, a EIZO CS2740 jest za drogi, to trzeba brać EA271U COLOR, póki jest.

- - - - kolejny post - - - - - -

Hmm...
Bardziej chodzi o to, że w tej cenie kalibrator wypożycza się gratis :-) A wtedy w miejscu pracy kalibrujemy oczywiście :-)
Tu bardziej chodzi o wsparcie przy profilach, a to juz inna bajka.
Szkoda, ze w eizo w ww. modelu jeszcze trzeba za kapturek płacić...

Czy czasy reakcji w eizo 2740 w porównaniu z nec'iem EA271U są zauważalne w pracy z np. filmem?

A'propos kapturka:

https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/358

Mirkus
16-10-2024, 21:25
FOTOP Bierz oleda i zapomnij o innych matrycach :)

Tom01
16-10-2024, 21:33
Problem w tym, że nie ma sensownych monitorów OLED. Wyłącznie masówka lub do grania. Inna sprawa, że OLED świetnie nadaje się na telewizor, nie ma nic lepszego, ale słabo na monitor. LCD odwrotnie.

Mirkus
16-10-2024, 22:19
Wiadomo że do grania bo to podstawa :) A do grafiki też da radę bo co to za kalibracja jak każdy ma coś innego w domu i inaczej widzi zdjęcie niż autor zamierzał. No chyba że kolega fotolab prowadzi i jakieś super dokładne podglądy musi mieć.

Tom01
16-10-2024, 23:25
bo co to za kalibracja jak każdy ma coś innego w domu i inaczej widzi zdjęcie niż autor zamierzał

To taka logiczna pułapka:

https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/108

FOTOP
17-10-2024, 08:15
Tutaj niestety strzał w stopę. Ta seria ma wykastrowaną kalibrację. Jeśli budżet ma znaczenie, a EIZO CS2740 jest za drogi, to trzeba brać EA271U COLOR, póki jest.

A'propos kapturka:

Ciekawy tekst w sprawie kapturka :-)
Choć od nowości w swoim CG222W mam założony i 25 tys. h przepracowanych warto taką sugestię wziąć to pod uwagę.
Dziękuję.

Mirkus
17-10-2024, 15:00
To taka logiczna pułapka:

https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/108

Taka bym nawet powiedział pokrętna logika. Zróbmy dobrze to inni będą widzieli mniej gorzej niż gdybyśmy zrobili źle hehe.

szOk
05-12-2024, 19:21
Witam
Stoję przed kupnem monitora do swojego MacBooka, mam aktualnie nec ea245wmi color który jest bardzo fajny, ale no właśnie- rozdzielczość i skalowanie MAC os sprawia że po prostu udręka jest używać tego monitora, poszarpane wszystko jakby miał dwa razy mniejszą rozdzielczość.
Tu moje pytanie, bo w zasadzie monitorów 5k prawie nie ma, zastanawiam się nad Apple studio display oraz Eizo CG2700X, przy eizo obawiam się 4K jak to będzie wyglądało i czy będzie się dobrze pracowało na MAC OS.

cybulski
05-12-2024, 20:02
Witam
Stoję przed kupnem monitora do swojego MacBooka, mam aktualnie nec ea245wmi color który jest bardzo fajny, ale no właśnie- rozdzielczość i skalowanie MAC os sprawia że po prostu udręka jest używać tego monitora, poszarpane wszystko jakby miał dwa razy mniejszą rozdzielczość.
Tu moje pytanie, bo w zasadzie monitorów 5k prawie nie ma, zastanawiam się nad Apple studio display oraz Eizo CG2700X, przy eizo obawiam się 4K jak to będzie wyglądało i czy będzie się dobrze pracowało na MAC OS.

Studio Display do maca, nie ma co kombinować, jest bdb.

szOk
05-12-2024, 20:46
Najbardziej się skłaniam właśnie ku Apple display, ale biorąc pod uwagę że za 2 tysiące mamy profesjonalny monitor zaczynam się zastanawiać. Chociaż jedyna rzecz jakiej się boję to jak będzie to 4 działać i wyglądać na Macu, myślałem też nad Samsungiem viewfinity s9 bo był na amazonie za 3.5 tysiąca ale jakoś nie bardzo mnie przekonał poza 5k

Tom01
06-12-2024, 01:17
Chociaż jedyna rzecz jakiej się boję to jak będzie to 4 działać i wyglądać na Macu,

Działa i wygląda jak trzeba. Ew proponuję wypożyczyć, przetestować. Nie będzie lepszej metody na sprawdzenie na żywo.

cybulski
06-12-2024, 09:58
Najbardziej się skłaniam właśnie ku Apple display, ale biorąc pod uwagę że za 2 tysiące mamy profesjonalny monitor zaczynam się zastanawiać. Chociaż jedyna rzecz jakiej się boję to jak będzie to 4 działać i wyglądać na Macu, myślałem też nad Samsungiem viewfinity s9 bo był na amazonie za 3.5 tysiąca ale jakoś nie bardzo mnie przekonał poza 5k

Czytałem o nim. Jest podobno bardzo dobry i ma szeroki gamut. Ktoś tu na forum chyba go używa z mackiem, nie przypadkiem Pawel Pawlak

szOk
06-12-2024, 13:24
Wybrałem Apple studio Display jednak, po namyśle myślę że jest to na tyle dobry monitor że jak na moje doświadczenie i potrzeby w zupełności wystarczy, a jednak ekosystem będzie działał najlepiej, poza tym przeczytałem mnóstwo opinii na temat tego monitora i nie wiem czy moje oko by dostrzegło różnice w wyświetlaniu kolorów między eizo a Apple.
Dziękuję za pomoc :)

Tom01
06-12-2024, 15:23
Różnica będzie w trudnych tematach. Skóra, głębokie cienie... Oczywiście trzeba pamiętać, że obraz będzie piękny, cudowny, superkontrastowy i superkolorowy. I tak będzie wyświetlał wszystkie zdjęcia, nie tak, jakimi one są.

szOk
06-12-2024, 18:50
Zdaję sobie sprawę z tego że eizo na pewno jest lepszy, jednak biorąc pod uwagę że do tej pory miałem ea245wmi color i byłem zadowolony i nawet bym nie myślał o zmianie gdybym był użytkownikiem Windowsa i już od jakiegoś czasu obrabiałem zdjęcia również na MacBooku i na necu wiem czego się spodziewać, wygrała po prostu natywna rozdzielczość i współpraca z systemem

igsux3
06-12-2024, 19:25
Różnica będzie w trudnych tematach. Skóra, głębokie cienie... Oczywiście trzeba pamiętać, że obraz będzie piękny, cudowny, superkontrastowy i superkolorowy. I tak będzie wyświetlał wszystkie zdjęcia, nie tak, jakimi one są.

Oczywiście jako profesjonalista podasz zmierzone parametry po profilowaniu, bo przecież nie gadasz sobie ot tak.

cybulski
07-12-2024, 05:52

Może tak być jak piszesz. Od zawsze Apple w ten sposób na retinach pokazuje obraz i wydaje sie, że jest to zbieżne z ich fabryczną kalibracją wszystkich ekranów.
Z drugiej strony był ten film i tam mówią ze monitory appla https://youtu.be/XvJfxM3Dgaw?si=JfSDZ_bI4HiIXOBZ
Ok mówią ze referencyjny jest ten model XDR a nie ten niższy display. Oglądałem je obok siebie w iSpocie, sposób wyświetlania kolorów, kontrastów jest na pierwsze oko ten sam. Diabeł pewnie jak zwykle tkwi w szczegółach.

KubaT
08-12-2024, 21:16
Bez kolorymetru nie porównasz monitorów, bo nie sprawdzisz równomierności podświetlenia czy dokładności reprodukcji barw w różnych przestrzeniach (sRGB, Adobe RGB, CMYK).

Zdaję sobie sprawę z tego że eizo na pewno jest lepszy, jednak biorąc pod uwagę że do tej pory miałem ea245wmi color i byłem zadowolony i nawet bym nie myślał o zmianie gdybym był użytkownikiem Windowsa i już od jakiegoś czasu obrabiałem zdjęcia również na MacBooku i na necu wiem czego się spodziewać, wygrała po prostu natywna rozdzielczość i współpraca z systemem
Za Studio Display przemawia wyższe PPI (217 vs 163), natomiast Eizo poprawnie wyświetli nawet najtrudniejsze w reprodukcji odcienie. Moim zdaniem w tej samej cenie CG2700X, jako monitor do koloru z górnej półki, jest zdecydowanie lepszym wyborem, mimo niższej rozdzielczości.

Pamiętaj, że kolory na monitorze fotograficznym mają być przede wszystkim wyświetlane wiernie, żeby u odbiorcy nie było żadnych niespodzianek w rodzaju przesyconych lub wyblakłych kolorów albo dziwnego, nienaturalnego odcienia skóry. Bez wiernej reprodukcji barw możesz niechcący wypuścić kolorystycznego bubla.

igsux3
09-12-2024, 11:51
Czyli jednak wyszlo, że jest dokładnie na odwrót niż mówi Tom01 - Apple Studio Display jest znacznie lepszy od Eizo i radzi sobie znacznie lepiej w cieniach i odcieniach skóry niż Eizo

cybulski
09-12-2024, 13:06
Pewne jest iż wyświetlaczy Appla skalibrowanych jednakowo, jest więcej bo ajfony, tablety appla no i te monitory. Wydaje się że one są fabrycznie kalibrowane aby pokazywały to samo. Więc jeśli zależy nam aby u odbiorcy było tak samo to należałoby brać to pod uwagę,chyba.

KubaT
09-12-2024, 14:10
U odbiorcy nigdy nie będzie tak samo, chyba że akurat ma ten sam wyświetlacz, do tego identycznie ustawiony. Monitory Eizo ze sterowaniem 3D LUT (CG2700S/X, CG319X) pozwalają jednak na stosunkowo łatwe wykonanie symulacji ekranu urządzenia odbiorcy, jak iPhone/iPad czy tani monitor biurowy:

https://www.eizoglobal.com/library/management/3dcg/device-emulation/index.html

Do wykonania pomiaru symulowanego ekranu najlepiej nada się kolorymetr z rodziny i1 Display Pro.

Ponieważ ekran odbiorcy prawie na pewno zniekształci kolory, bardzo ważnym jest, aby od Ciebie zdjęcie wyszło możliwie wolne od zniekształceń. Inaczej przekłamania barw, po stronie Twojej i odbiorcy, nałożą się, co może poskutkować powstaniem kolorystycznego potworka.

Czyli jednak wyszlo, że jest dokładnie na odwrót niż mówi Tom01 - Apple Studio Display jest znacznie lepszy od Eizo i radzi sobie znacznie lepiej w cieniach i odcieniach skóry niż Eizo
Skąd taki wniosek?

Napisałem, że z tych dwóch monitorów to CG2700X jest lepszym, bezpieczniejszym wyborem, bo to sprawdzony sprzęt z górnej półki, który po prawidłowym ustawieniu zapewni w pełni poprawną reprodukcję barw, bez niespodzianek w rodzaju wyblakłych lub przesyconych kolorów czy dziwnie wyglądającej skóry.

Jacek_Z
09-12-2024, 22:22
..Apple Studio Display jest znacznie lepszy od Eizo i radzi sobie znacznie lepiej w cieniach i odcieniach skóry niż Eizo
Kalibrowanie, ogólnie zarzadzanie barwą (bo też profile z ColorChecker) ma doprowadzić do tego by kolory były takie jak oryginał. Nie mają być ładniejsze, nie mają być wyciągnięte cienie, nie mają bardziej nasycone, skóra nie ma mieć lepszych odcieni. Ma być taka, jaka była w realu. To na idealnie odwzorowującym barwy fotograf ma obróbką doprowadzić do tego co chce.
Można sobie na zdjęciu stosować różne profile, nakładki, presety i co sie tam chce. Ale monitor ma być neutralny. Nie ma sam nic poprawiać (tak jak robią telewizory, smartfony itd. - programiści tych urządzeń wiedza co się ludziom podoba).

szOk
10-12-2024, 19:50
Po paru dniach użytkowania póki co jestem zadowolony z Apple studio display, ustawiłem profil fotograficzny zmniejszyłem luminacje do 100 bo za jasno było i jest w porządku.
Kolory w porównania do mojego starego neca ea245wmi skalibrowanego są praktycznie nie do odróżnienia, natomiast biel jest czystsza, w necu bardziej w żółć wpadał.
A i zauważyłem że komputer przyspieszył, po prostu się przyjemniej używa, nie mam pojęcia czy to kwestia tego że w necu musiał skalować obraz i w jakimś stopniu to wpływało na obciazenie czy nie.

fafniak
10-12-2024, 20:07

Ładne :D

Skąd taki wniosek?

Napisałem, że z tych dwóch monitorów to CG2700X jest lepszym, bezpieczniejszym wyborem, bo to sprawdzony sprzęt z górnej półki, który po prawidłowym ustawieniu zapewni w pełni poprawną reprodukcję barw, bez niespodzianek w rodzaju wyblakłych lub przesyconych kolorów czy dziwnie wyglądającej skóry.

Fanboje są wszędzie :D

szOk
10-12-2024, 21:37
Odnośnie wyświetlania na innych urządzeniach, myślę że u Apple jest w porządku, często obrabiałem na MacBooku zdjęcia i wyświetlałem je na starych monitorach z dużym przebiegiem i nie wyglądały one kolorystycznie źle.
Podsumowując myślę że na moim poziomie obróbki i do celów jakich używam, głównie forma cyfrowa, czasem wydruki monitor studio display jest w zupełności wystarczający.

cybulski
11-12-2024, 09:18
To trochę porad, jak powinno wyglądać stanowisko do pracy PRO z kolorem https://thomasvoland.com/blog/zarzadzanie-barwa-oprogramowanie-stanowisko-obrobki-zdjec/

A tu artykuł o wyborze monitora ale stary bo z 2021, nie wiadomo ile zaktualizował stan na 2024 https://thomasvoland.com/blog/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/

Ligo
09-02-2025, 23:39
Odpaliłem po jakiś czasie NEC EA245 WMI. Po uśpieniu włączył się tryb Burn In Mode i biały ekran z info. Ma już chyba z 10 lat. Czy to jego koniec?

KubaT
10-02-2025, 00:37
Próbowałeś go resetować do ustawień fabrycznych?

Ligo
10-02-2025, 00:45
Nie, na razie działa niby normalnie, na oko nic się nie dzieje. Tyle, że wchodzi w ten tryb po uśpieniu.

cybulski
10-02-2025, 00:47
Odpaliłem po jakiś czasie NEC EA245 WMI. Po uśpieniu włączył się tryb Burn In Mode i biały ekran z info. Ma już chyba z 10 lat. Czy to jego koniec?

Rozumiem, że chcesz teleporady a my zdalnie mamy postawić diagnozę :D
Tak to tylko do lekarza u nas można, dzwonisz, mówisz co dolega a on bach receptę czy L4.

Ligo
10-02-2025, 01:00
Tak, oczekuję porady czy wywalić go na śmietnik, czy jeszcze za chwilę?;-)
Nie spotkałem się z tym, HGW co to jest...

sokolnik
10-02-2025, 01:36
Rozumiem, że chcesz teleporady a my zdalnie mamy postawić diagnozę :D
Tak to tylko do lekarza u nas można, dzwonisz, mówisz co dolega a on bach receptę czy L4.To było piękne. Jesteś chory, masz 38,5 gorączki, kaszel, ledwo żyjesz pocisz się ale nie... Musisz jechać na 2h wyprawę do przychodni siedzieć wśród innych chorych by lekarz na Ciebie spojrzał i uznał ze jednak chory jesteś...w styczniu lutym gdzie grypa panuje itp... Wychodzić z domu chory... Świetny system. By dostać leki. Inny przykład... Ostatnio dzieciaki moje złapały biegunkę że wiecie, woda zamiast A a... Po paru dniach żona 7 x do łazienki na dzień... No weź jedz do lekarza po L4... Przez pół miasta... Chyba z pampersem generalnie... Mnie ominęło na szczęście jakieś zgagi miałem itp... Ale system gdzie dzwoniło się chorym do lekarza rodzinnego... Który znał problemy choroby pacjenta... Ja nawet l4 nie chciałem... Dzwoniłem za wczasy by mi coś dał bym się nie rozchorował bo nie chciałem być chory, nie chciałem L4. chciałem być zdrowy, funkcjonować. Teraz trzeba się rozchorować i jechać chory zimą do lekarza. Genialny system.

cybulski
10-02-2025, 07:46
Tak, oczekuję porady czy wywalić go na śmietnik, czy jeszcze za chwilę?;-)
Nie spotkałem się z tym, HGW co to jest...

HGW ? Podawałeś że monitor ma inne oznaczenie ? :D
W sumie tamte litery też nikt nie wie co oznaczają :grin:

Wind Mill
10-02-2025, 12:37
Powinno być ChGW lege ortografis? ;)

KubaT
10-02-2025, 13:17
Nie, na razie działa niby normalnie, na oko nic się nie dzieje. Tyle, że wchodzi w ten tryb po uśpieniu.

Spróbuj go zresetować. Jeśli nie pomoże, to w następnej kolejności podłącz go innym kablem.

fafniak
10-02-2025, 13:51
Może to to ? :
86017

tom32
12-05-2025, 22:48
VIEWSONIC VP Series VP2786-4K 27 czy ten monitor nadaje sie do obhrobki foto?Nie szukam mega drogiego i profesjalnego ale takiego co bedzie cenowo przyzwoite i jakosciowo,co sądzicie o tym wyborze?

KadryZpodróży
12-05-2025, 23:09
VIEWSONIC VP Series VP2786-4K 27 czy ten monitor nadaje sie do obhrobki foto?Nie szukam mega drogiego i profesjalnego ale takiego co bedzie cenowo przyzwoite i jakosciowo,co sądzicie o tym wyborze?

Pewnie się jakoś nadaje jednak pod foto szukałbym w firmach takich jak Nec czy Eizo.

tom32
12-05-2025, 23:17
Pewnie się jakoś nadaje jednak pod foto szukałbym w firmach takich jak Nec czy Eizo.

A możesz podac jakies konkretne modele?

KadryZpodróży
12-05-2025, 23:28
A możesz podac jakies konkretne modele?

Jasne, np taki:
NEC MultiSync EA271U

https://graficzne.pl/p16950,monitor-nec-multisync-ea271u-bk-skalibrowany.html?srsltid=AfmBOoqPR9mOKsygY3d8dEZa MeNiIfW-M413bgVD6d9Fnkr6TzTJbk7X

Tom01
13-05-2025, 11:26
Ten model jest już wycofany a producent nie zaprezentował godnego następcy. Alternatywnie EIZO serii CS z najtańszych sensownych.

KadryZpodróży
14-05-2025, 14:36
Ten model jest już wycofany a producent nie zaprezentował godnego następcy. Alternatywnie EIZO serii CS z najtańszych sensownych.
Tom01 Trzeba zatem brać póki jest do kupienia tak szybko odchodzą. Eizo jednak droższe chociaż ja sam prywatnie używam Eizo i bardzo się z tego faktu cieszę.

KubaT
18-05-2025, 11:54
Jeśli zamierzasz pracować tylko w przestrzeni sRGB, to NEC będzie OK. Jeżeli natomiast chcesz obrabiać zdjęcia również w przestrzeni Adobe RGB, to musisz wziąć Eizo, bo NEC ma gamut ograniczony do sRGB.

pysson
19-05-2025, 11:45
Jest jeszcze BenQ z serią SW.

KubaT
19-05-2025, 12:31
Seria SW jest jakościowo poniżej NEC-ów EA. Jest tam więcej marketingu niż faktycznej jakości.

pysson
20-05-2025, 02:49
Na moim biurku stoją dwa monitory EIZO: 15-letni S2243W i 9-letni CX271.
Na tej podstawie wiem, że idealny dla mnie monitor ma 27'', 2560x1440, kalibrację sprzętową, osłonę "przeciwsłoneczną".
Zainteresowałem się BenQ SW272Q i nawet miałem okazję go "pomacać".

Seria SW jest jakościowo poniżej NEC-ów EA. Jest tam więcej marketingu niż faktycznej jakości.

Możesz to jakoś uzasadnić?

KubaT
20-05-2025, 12:28
Tak wygląda równomierność SW272U w porównaniu do o połowę tańszego CS2420:

https://www.dpreview.com/forums/post/67505345

W wypadku SW272Q lepiej jest dopłacić te kilkaset złotych do CS2731, który jest znacznie pewniejszym wyborem.

Kaptur założony na monitor tworzy wokół ekranu grubą, czarną ramkę, która powoduje złudzenie, że ekran jest jaśniejszy niż w rzeczywistości:

pysson
20-05-2025, 13:32
Post z DPreview wiadczy jedynie o tym, że do kupującego dotarł uszkodzony monitor, który chyba bez problemów zwrócił.
Pozostaje otwarte pytanie, czy winna jest kotrola jakości producenta, czy np. sposób tranportu.

"U siebie, w domu lub pracowni, mamy wpływ na oświetlenie, nie tak jak w hali z pierwszego akapitu. Zdecydowanie lepiej zaaranżować oświetlenie, odpowiednie ustawienie, aby monitor świecił optymalnie, bez zakłóceń i pozornych wspomagaczy."

Z tym się nie zgodzę.
Uważam, że łatwiej wyregulować jasność monitora niż zakładać rolety w oknie, malować odpowiednio ściany i zmieniać zarówki.

Tom01
20-05-2025, 13:46
Z tym się nie zgodzę.
Uważam, że łatwiej wyregulować jasność monitora niż zakładać rolety w oknie, malować odpowiednio ściany i zmieniać zarówki.

Sęk w tym, że to otoczenie determinuje jak będziemy widzieć obraz na monitorze.

sokolnik
22-08-2025, 20:34
Na tej podstawie wiem, że idealny dla mnie monitor ma 27'', 2560x1440, kalibrację sprzętową, osłonę "przeciwsłoneczną".

A korzystałeś z monitora 27" 4K? Masz porównanie?
Czemu idealny dla Ciebie to 27" 2560x1440?

Jasne, np taki:
NEC MultiSync EA271U

https://graficzne.pl/p16950,monitor-nec-multisync-ea271u-bk-skalibrowany.html?srsltid=AfmBOoqPR9mOKsygY3d8dEZa MeNiIfW-M413bgVD6d9Fnkr6TzTJbk7X
Monitor NEC EA271U został zastąpiony monitorem Sharp EA272U

A ten Sharp EA272U to bliźniak Neca, znaczek ma inny czy jak? :) gorszy lepszy od NEC???

Tom01
22-08-2025, 20:44
Monitor NEC EA271U został zastąpiony monitorem Sharp EA272U

A ten Sharp EA272U to bliźniak Neca, znaczek ma inny czy jak? :) gorszy lepszy od NEC???

Niestety nie do końca "bliżniak". Programowo wykastrowano w nim kalibrację za pomocą Spectraview II.

sokolnik
22-08-2025, 20:47
To co teraz jest na poziomie tamtego Neca?
Albo będzie bo zbliża się premiera jakaś? :)

KadryZpodróży
22-08-2025, 21:04
To co teraz jest na poziomie tamtego Neca?
Albo będzie bo zbliża się premiera jakaś? :)

To nadal ten sam Nec, śmiało można kupować. Dobry monitor jest mega ważny a to do obróbki się nada bardzo dobrze.

sokolnik
22-08-2025, 21:08
To nadal ten sam Nec, śmiało można kupować. Dobry monitor jest mega ważny a to do obróbki się nada bardzo dobrze.Ja od jakoś 2014 mam NEC ea241wmi... Fullhd... Fajny ale fullhd... Widać już jakieś przebarwienia na szarym kolorze... Nie wiem... Chyba się kończy... Od jakiś 3 lat włączany tylko do obróbki zdjęć... Ale myślę od lat o czymś lepszym do foto to NEC wziął i nie produkuje już tego 27"... Ehh

KubaT
22-08-2025, 21:30
Obecnie najbliższym odpowiednikiem EA271U, ze sprzętową kalibracją, jest Eizo CS2740.

To nadal ten sam Nec, śmiało można kupować. Dobry monitor jest mega ważny a to do obróbki się nada bardzo dobrze.
Nie do końca. Kalibrację sprzętową może wykonać tylko centrala/serwis NEC-a, więc nawet jesli8 ją zlecisz, to nie wiadomo, co potem będzie z okresową rekalibracją (wysyłka do serwisu?).

Samodzielnie można tego NEC-a skalibrować jedynie programowo, co jest bardziej problematyczne i może powodować banding.

KadryZpodróży
22-08-2025, 21:50
Obecnie najbliższym odpowiednikiem EA271U, ze sprzętową kalibracją, jest Eizo CS2740.

Nie do końca. Kalibrację sprzętową może wykonać tylko centrala/serwis NEC-a, więc nawet jesli8 ją zlecisz, to nie wiadomo, co potem będzie z okresową rekalibracją (wysyłka do serwisu?).

Samodzielnie można tego NEC-a skalibrować jedynie programowo, co jest bardziej problematyczne i może powodować banding.

Niedawno dzwoniłem do graficznych do Pana, który sprzedawał mi Eizo. Kolega chciał chciał kupić tego Neca/Sharpa i twierdzili, że to w zasadzie ten sam monitor. Jeśli nie można skalibrować to średnio. Nie wyobrażam sobie monitora graficznego bez kalibracji.

sokolnik
22-08-2025, 22:11

szkoda że cena nie jest zbliżona... x2 to już sporo :D

KadryZpodróży
22-08-2025, 22:25
szkoda że cena nie jest zbliżona... x2 to już sporo :D

Jak ktoś kupuje najdroższy konsumencki procesor to co takie tam Eizo :P

sokolnik
22-08-2025, 22:30
Jak ktoś kupuje najdroższy konsumencki procesor to co takie tam Eizo :P

ej ej :p proc to co innego... :D ja już za dużo wydałem tysięcy na "monitory" :p na biurku mam 3 :p kojarzysz ? :p

KadryZpodróży
22-08-2025, 22:35
ej ej :p proc to co innego... :D ja już za dużo wydałem tysięcy na "monitory" :p na biurku mam 3 :p kojarzysz ? :p

Taaa proc to co innego a grafa się nie liczy jako komuputer znam te nikczemne taktyki :lol:
Nie kojarzę ale jak 3 to sporawo...

sokolnik
22-08-2025, 22:41
Taaa proc to co innego a grafa się nie liczy jako komuputer znam te nikczemne taktyki :lol:
Nie kojarzę ale jak 3 to sporawo...

widać chciałeś uszczypać mnie że mam najdroższego proca :p a nie wiesz ile mam monitorów i jakie... widać że za słabo śledzi najpopularniejszy wątek komputerowy na tym forum :D przy okazji powiem tak: - nie ładnie! popraw się :D

KadryZpodróży
22-08-2025, 22:49
widać chciałeś uszczypać mnie że mam najdroższego proca :p a nie wiesz ile mam monitorów i jakie... widać że za słabo śledzi najpopularniejszy wątek komputerowy na tym forum :D przy okazji powiem tak: - nie ładnie! popraw się :D

Haha no pewnie że chciałem się do proca dowalić :mrgreen: Wiesz ja tu może jestem i od dawna ale przyznaje bez bicia nie czytam i nie zaglądam wszędzie. Poprawię się :)

sokolnik
22-08-2025, 22:57
Haha no pewnie że chciałem się do proca dowalić :mrgreen: Wiesz ja tu może jestem i od dawna ale przyznaje bez bicia nie czytam i nie zaglądam wszędzie. Poprawię się :)

dobra wybaczam... bo masz fajnego kompa :D
oraz
+ za zdjęcie 8)

sokolnik
23-08-2025, 13:19
Niestety nie do końca "bliżniak". Programowo wykastrowano w nim kalibrację za pomocą Spectraview II.

na graficzne sprzedają te Sharpy w opcji "ColorTuned - skalibrowany sprzętowo".

Zakres modyfikacji monitora z serii ColorTuned

Selekcja monitora
Wygrzewanie monitora
Konfiguracja oprogramowania wewnętrznego monitora w celu osiągnięcia optymalnych parametrów poprzez kalibrację sprzętową
Sprzętowa kalibracja kolorymetryczna (80nit, γ2.2, x=0.313 y=0.329, kontrast natywny, gamut natywny)

czyli co... ? Oferują coś czego nie da się skalibrować? :D

Pisałem, mam starego już EA244wmi ale to fullHD i uwaga... ma 11 lat i nie był nigdy kalibowany :D wyjęty z pudełka... ustawiona jasność kontrast pod własne oko i już :) nie drukuje zdjęć u siebie ... tylko wysyłam do LABU. Zdjęcie typowo na internet czyli sRGB...

tak myślę czy ten Sharpik nie byłby "dobrą opcją" skoro NEC 271U jest niedostępny...

90s
23-08-2025, 19:16
W NEC serii SpectraView można zrobić kalibracje sprzętową za pośrednictwem SpectraView II + NEC SpectraSensor Pro (MDSVSENSOR3)

pysson
25-08-2025, 16:01
A korzystałeś z monitora 27" 4K? Masz porównanie?
Czemu idealny dla Ciebie to 27" 2560x1440?

Z 4K nie korzystałem poza okazyjnym "przyjrzeniem się".
Dopóki nie powiększę biurka, zeby wstawić monitor 32-calowy temat nie istnieje.

Generalnie uważąm, że po osiągnięciu jakiegoś złotego środka dla danej wielkości ekranu, zwiększanie rozdzielczości nie ma sensu.
Przestrzeń kolorów, równoniernośc podświetlenia, łatwość i skuteczność kalibracji, trwałość - to rzeczy ważne.
Piszę to z pozycji osoby, dla której finałem zabawy jest wydruk w formacie A4-A3+.

KubaT
25-08-2025, 16:48
2560x1440 @ 27" = 108 PPI

3840x2160 @ 27" = 163 PPI

W wypadku 27" zwiększenie rozdzielczości do 4K mocno zwiększa ostrość obrazu.

W NEC serii SpectraView można zrobić kalibracje sprzętową za pośrednictwem SpectraView II + NEC SpectraSensor Pro (MDSVSENSOR3)
W EA272Q/U samodzielna kalibracja sprzętowa, za pomocą SpectraView II, jest zablokowana. Odpowiednie narzędzie ma tylko centrala/serwis.

tojo
25-08-2025, 16:52
...
Dopóki nie powiększę biurka, zeby wstawić monitor 32-calowy temat nie istnieje.
...
Piszę to z pozycji osoby, dla której finałem zabawy jest wydruk w formacie A4-A3+.

W takim razie maks dla Ciebie to 27", nie ma sensu zmieniać biurka :mrgreen:

90s
25-08-2025, 16:53
2560x1440 @ 27" = 108 PPI

3840x2160 @ 27" = 163 PPI

W EA272Q/U samodzielna kalibracja sprzętowa, za pomocą SpectraView II, jest zablokowana. Odpowiednie narzędzie ma tylko centrala/serwis.

Wiesz może jakie to urządzenie? U mnie można zrobić kalibracje bez komputera, ale wymagany jest ten konkretny kalibrator.

KubaT
25-08-2025, 17:03
Nie mam na myśli kolorymetru, tylko soft do sprzętowej kalibracji obsługujący nowe EA, którego NEC nie udostępnia publicznie.

90s
25-08-2025, 17:05
Nie mam na myśli kolorymetru, tylko soft do sprzętowej kalibracji obsługujący nowe EA, którego NEC nie udostępnia publicznie.

Dzięki, dobrze wiedzieć.

sokolnik
25-08-2025, 17:11
Nie udostępniają publicznie, ale sprzedaje już monitory po tej kalibracji sprzętowej, po selekcji itp...także chyba strachu nie ma...
A po jakimś czasie można wysłać monitor do nich na kalibrację... Pewnie po jakimś czasie soft udostępnią...
No chyba że nie...

Także ten Sharp to chyba nie taka zła opcja w tym budżecie... Albo Eizo za 6000 PLN :) TYLKO ta rozdzielczość 4K na 27"...

KadryZpodróży
25-08-2025, 20:10
Nie udostępniają publicznie, ale sprzedaje już monitory po tej kalibracji sprzętowej, po selekcji itp...także chyba strachu nie ma...
A po jakimś czasie można wysłać monitor do nich na kalibrację... Pewnie po jakimś czasie soft udostępnią...
No chyba że nie...

Także ten Sharp to chyba nie taka zła opcja w tym budżecie... Albo Eizo za 6000 PLN :) TYLKO ta rozdzielczość 4K na 27"...

A pisałem już wcześniej bierz tego Sharpa bo to dobry wybór ale widzę jak się kupuję najdroższego proca to można myśleć i o Eizo:mrgreen:

sokolnik
25-08-2025, 20:25
A pisałem już wcześniej bierz tego Sharpa bo to dobry wybór ale widzę jak się kupuję najdroższego proca to można myśleć i o Eizo:mrgreen:

spokojnie :D Tego Sharpa jeszcze nie przestali produkować :D dopiero chyba zaczęli :D

Obrabiam właśnie ... tak samo jak od 2014 roku :D NEC dzielnie służy, porządna firma... nie zepsuł się jak AOC mój :D ale AOC mi Pan naprawił na mieście i działa dalej :twisted:

KadryZpodróży
25-08-2025, 20:32
spokojnie :D Tego Sharpa jeszcze nie przestali produkować :D dopiero chyba zaczęli :D

Obrabiam właśnie ... tak samo jak od 2014 roku :D NEC dzielnie służy, porządna firma... nie zepsuł się jak AOC mój :D ale AOC mi Pan naprawił na mieście i działa dalej :twisted:

To może weź Eizo nie rób wiochy z jakimś Sharpem w końcu masz AMD 9950 :mrgreen:

sokolnik
25-08-2025, 20:52
To może weź Eizo nie rób wiochy z jakimś Sharpem w końcu masz AMD 9950 :mrgreen:

dobra dobra nie dam się podpuścić :D

*mam 9950X3D

pysson
26-08-2025, 02:45

Obawiam się, że działa to też w drugą stronę - przy nieostrym zdjęciu mocno zwiększa jego nieostrość. :)
Niemniej zgoda, rozdzielczość to sprawa induwidualna.

Tylko co da kalibracja do referencyjnego źródła?
Okaże się, że czerwony z twojej karty graficznej jest czerwony inaczej. :)

NEC, Eizo, Benq udostępniają przecież oprogramowanie do samodzielnej kalibracji sprzetowej.
X-rite (Calibrite) Display Pro można od czasu do czasu pożyczyć.

Wysyłanie monitora ... Ty obchodzisz się z nim jak z jajkiem, serwis też raczej nie będzie nim rzucał, ale po drodze ...

Mój monitor z serii CX ma jeszcze wbudowany malutki kolorymetr, wysuwający się z obudowy.
Chyba zrezygnowali z tego dobrodziejstwa.

sokolnik
26-08-2025, 09:17
Obawiam się, że działa to też w drugą stronę - przy nieostrym zdjęciu mocno zwiększa jego nieostrość. :)
Niemniej zgoda, rozdzielczość to sprawa induwidualna.

Tylko co da kalibracja do referencyjnego źródła?
Okaże się, że czerwony z twojej karty graficznej jest czerwony inaczej. :)

NEC, Eizo, Benq udostępniają przecież oprogramowanie do samodzielnej kalibracji sprzetowej.
X-rite (Calibrite) Display Pro można od czasu do czasu pożyczyć.

Wysyłanie monitora ... Ty obchodzisz się z nim jak z jajkiem, serwis też raczej nie będzie nim rzucał, ale po drodze ...

Mój monitor z serii CX ma jeszcze wbudowany malutki kolorymetr, wysuwający się z obudowy.

nooo jakby masz rację... ale trzeba sobie odpowiedzieć na pytania:
- czy ja będę kalibrował monitor u siebie?
nie znam się na tym. Nigdy nie kalibrowałem monitora.
- czy potrzebuje kalibracji monitora? Nie robię wydruków... zdjęcia na internet więc taki NEC/Sharp by był i tak o niebo lepszy od AOC lub innych wynalazków marketowych/monitorów gamingowych zakrzywionych makaronów...

- NEC świeci od 11 lat bardzo ładnie... Sharp też by świecił... nawet ładniej bo w 4K :smile:

to sobie poobrabiam trochę fot :p

pysson
26-08-2025, 10:32
Nie przejmuj się tą kalibracją aż tak bardzo.
Da się bez niej żyć, tym bardziej, że zdjęcia i tak w 95% będą oglądane na nieskalibrowanych monitorach.

To bardzo prosta sprawa.
Trzeba tylko pamiętać, żeby "rozgrzać" najpierw monitor (powinien popracować trochę), a później to już "follow the instructions".

sokolnik
26-08-2025, 10:40
Nie przejmuj się tą kalibracją aż tak bardzo.
Da się bez niej żyć, tym bardziej, że zdjęcia i tak w 95% będą oglądane na nieskalibrowanych monitorach.

To bardzo prosta sprawa.
Trzeba tylko pamiętać, żeby "rozgrzać" najpierw monitor (powinien popracować trochę), a później to już "follow the instructions".

jakieś wygrzewanie robią w monitorze już skalibrowanym fabrycznie... wyselekcjonowany... itp. chyba to bełkot marketingowy coś mi się wydaje...

wiem, że większość ludzi ogląda zdjęcia na telefonach, laptopach, tabletach... mały procent ma monitor zbliżony do monitora do amatorskiej obróbki zdjęć... a co dopiero jaki procent ludzi ma monitor typowo pod obróbkę zdjęć - tylko profesjonaliście z branży foto/video/moda jakaś/pracujący z "kolorem"

także tak jak piszesz... nie ma się co przejmować - są inne rzeczy na świecie którymi warto się przejmować.

KubaT
26-08-2025, 14:05
Obrabiając zdjęcia na nieskalibrowanym monitorze ryzykujesz wypuszczenie w świat wizualnego koszmarka, z podwójnie zniekształconymi kolorami - najpierw u Ciebie, a potem na losowym ekranie odbiorcy końcowego. Zdjęcia przygotowane na skalibrowanym monitorze, który nie zniekształca kolorów, będą wyglądały lepiej nawet na przypadkowych ekranach.

To tak, jak z muzyką: obrabia się ją na wysokiej jakości sprzęcie audio, chociaż przeważenie jest słuchana na telefonach i kiepskich słuchawkach.

Eizo nadal stosuje ten patent, w serii CG.

KadryZpodróży
26-08-2025, 18:23
Obrabiając zdjęcia na nieskalibrowanym monitorze ryzykujesz wypuszczenie w świat wizualnego koszmarka, z podwójnie zniekształconymi kolorami - najpierw u Ciebie, a potem na losowym ekranie odbiorcy końcowego. Zdjęcia przygotowane na skalibrowanym monitorze, który nie zniekształca kolorów, będą wyglądały lepiej nawet na przypadkowych ekranach.

To tak, jak z muzyką: obrabia się ją na wysokiej jakości sprzęcie audio, chociaż przeważenie jest słuchana na telefonach i kiepskich słuchawkach.

Eizo nadal stosuje ten patent, w serii CG.

Tak wysuwa się takie coś i się samo kalibruje. Warto ściągnąć oprogramowanie Color Navigator i można samemu działać a monitor chyba sam z siebie się kalibruje co 200h.

sokolnik
26-08-2025, 19:12
Tak wysuwa się takie coś i się samo kalibruje. Warto ściągnąć oprogramowanie Color Navigator i można samemu działać a monitor chyba sam z siebie się kalibruje co 200h.

trzeba sobie zadać jedno bardzo ważne ale to bardzo ważne pytanie:

- czy mi to potrzebne?

Nie potrzebne

:lol:

KadryZpodróży
26-08-2025, 20:18
trzeba sobie zadać jedno bardzo ważne ale to bardzo ważne pytanie:

- czy mi to potrzebne?

Nie potrzebne

:lol:

X3D :mrgreen:

pysson
27-08-2025, 03:02
jakieś wygrzewanie robią w monitorze już skalibrowanym fabrycznie... wyselekcjonowany... itp. chyba to bełkot marketingowy coś mi się wydaje...

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że kalibarcja monitora zaraz po jego włączeniu to kiepski pomysł.
O ile dobrze pamiętam instrukcja wspominała o co najmniej dwóch godzinach pracy.
Dotyczy to standardowej okresowej kalibracji, nie mam pojęcia o co chodzi z "wygrzewaniem" :D

kouczan
17-05-2026, 09:06
Witam.
Poszukuję monitora 27" do amatorskiej obróbki zdjęć. Zaznaczam, że do amatorskiej, więc w 99% na własny użytek, wydruki maks. A4. Na Eizo szkoda mi trochę kasy, budżet to raczej w okolicach 2000. Dodatkowo monitor by był wykorzystywany do pracy w programach CAD i pakiecie Office.
Przejrzałem posty jakiś rok do tyłu i widzę że polecany był SHARP EA272U. Warto do niego dołożyć? Internety proponują mi jeszcze: Asusy z serii ProArt, ewentualnie iiyama ProGraphic lub któryś z erii ProLite (w pracy mam 2xProLite XUB2796QSU, ale na nich nie próbowałem obróbki zdjęć).
Jesteście w stanie coś polecić lub doradzić na co zwrócić uwagę przy wyborze?

BeatX
17-05-2026, 09:12
W sumie to i ja się podepnę pod to pytanie..

sokolnik
17-05-2026, 09:29
napisałem posta i odświeżyłem stronę :D

SHARP EA272U to następca modelu 271U który miał możliwość kalibracji sprzętowej ... nowszy model niby ma tą samą matrycę itp ale jeszcze kalibracji sprzętowej nie udostępnił NEC - coś takiego czytałem. Starszy model to już tylko używki często po gwarancji. O reszcie monitorów nic nie wiem, nawet na nie nie patrze pod kątem posiadania :)

KubaT
17-05-2026, 10:40
Zdecydowanie EA272U, bo monitory typu Asus czy IIyama to mniejsze lub większe marketingowe wydmuszki, co oznacza duże ryzyko wtopy.

EA272U ma sprzętową kalibrację, ale oprogramowanie do jej wykonania jest dostępne tylko dla autoryzowanych serwisów.

Istnieje jednak wersja ColorTuned, która jest już sprzętowo skalibrowana, a konieczność ewentualnego wysłania monitora do serwisu na rekalibrację to o wiele mniejszy problem niż użeranie się z dziadostwem.

kouczan
17-05-2026, 10:54
Ta wersja ColorTuned to już podan 3k. Czyli o połowę mojego budżetu więcej. Odnośnie tej kalibracji to tak jak pisałem, pracuję stricte amatorsko. Do tej pory ograniałem obróbkę albo na monitorze lapka, albo na jakimś zewnętrznym budżetowcu.
Odnośnie tej wtopy z iiyama lub Asus to o co konkretnie chodzi?

Badol
17-05-2026, 10:54
A ja kupiłem Asus proart PA278CGV i jestem bardzo zadowolony. Po przesiadce na laptopa wymieniłem dwa stare eizo 22 na ten właśnie monitor i jest super. Zależało mi na uniwersalnym, ale posiadającym dobre parametry pod foto sprzęcie i ten to ma (moim zdaniem). Sprzęt mam już jakieś dwa lata i zero problemów.

August68
17-05-2026, 11:04
Też od kilku lat używam "wydmuszki" ProArt Asusa i bardzo sobie chwalę. Do moich amatorskich potrzeb wystarcza aż nadto, przygotowuję na nim zdjęcia do fotoksiążek (A4 panorama) i też nie było problemów.

KubaT
17-05-2026, 11:50
Ta wersja ColorTuned to już podan 3k. Czyli o połowę mojego budżetu więcej. Odnośnie tej kalibracji to tak jak pisałem, pracuję stricte amatorsko. Do tej pory ograniałem obróbkę albo na monitorze lapka, albo na jakimś zewnętrznym budżetowcu.
Odnośnie tej wtopy z iiyama lub Asus to o co konkretnie chodzi?

Poprawne wyświetlanie kolorów wymaga dobrej jakości matrycy i zaawansowanej elektroniki sterującej. Niestety, Asus czy inna IIyama oszczędza na tym, w efekcie czego można skończyć z monitorem, który trudno będzie zmusić, żeby nie przekłamywał barw. Do tego mogą dość problemy z matrycą, jak nierówne podświetlenie czy przebarwienia/plamy.

Do amatorskich zastosowań możesz wziąć zwykłego EA272U, nie CT.

kouczan
17-05-2026, 12:24
Moją uwagę zwrócił jeszcze LG 27G850A-B. Fajna opcja z szybkim przełączaniem rozdzielczości. Cześć programów CAD z jakimi pracuje powyżej 2560x1440 ma problem ze skalowaniem. Taka opcja by to rozwiązała. Do CAD fullhd do zdjęć 4K.
Ten Sharp cały czas jest w grze. Tylko teraz kwestia czy dopłacać za jakość której pewnie nie zobaczę [emoji12]

KubaT
17-05-2026, 12:45
Jest jeszcze EA272Q (2560x1440).

tojo
17-05-2026, 15:02
Mam poprzednią wersję tego Sharpa EA272U, czyli NEC EA271U. Po pierwsze według mnie szkoda kasy na monitor <4K, warto dopłacić do tej rozdzielczości, bo to daje przyjemność patrzenia na ekran, czytania tekstu, nie mówiąc o zdjęciach ... Po drugie przy kalibracji monitora zauważyłem, że fabryczne ustawienia dla temperatury 6500K są idealne, kalibracja nic nie zmienia nawet przy różnych poziomach jasności (ja nie widzę różnicy), a potwierdzają to opinie na forach gdzie pisano wiele o dobrej linearyzacji fabrycznej tych monitorów, ale przy innych temperaturach barwnych niestety nie jest tak różowo - a właściwie jest kolorowo, różnice między ustawieniami fabrycznymi a kalibracją są bardzo duże, widoczne gołym, a nawet ślepym okiem... Z mojej obserwacji wynika, że w przypadku pracy w sRGB kalibracja do amatorskiej pracy nie jest potrzebna, wystarczą ustawienia fabryczne, ale trzeba dopasować jasność monitora do warunków otoczenia. Według mnie warto dołożyć do tego monitora, kupuje się go raz i patrzy wiele godzin przez lata....

Michu
17-05-2026, 16:09
Mam na biurku obok siebie Asusa ProArt PA279CRV i Eizo Coloredge CX 270 (owszem, nie jest to topowy Eizo, ale nie takie było pytanie sprzętowe). Nie widzę różnicy w kolorach czy głębokości czerni. Obydwa skalibrowane i1Display i tu ciekawa dygresja - różnicę w kolorach po i przed kalibracją Asus miał mniejszą.

kouczan
17-05-2026, 16:42
Z tym, że ja na pewno nie będę robił profesjonalnej kalibracji zewnętrznym sprzętem. Raczej ustawię sobie tym co będzie dostępne w menu monitora i to bez zabawy w jakiś bardziej zaawansowane funkcje.
Chyba w grze zostaną Sharp EA272U i LG 27G850A-B. Gdzieś tam z tyłu głowy jeszcze ta iiyama (ale to głownie ze względu na to, że w pracy mam monitory tej firmy i jestem zadowolony).
Jeszcze czytam jakieś racenzje, ale chyba ttzeba bedzie się przespać z problemme i w razie czego rzucić monetą :)

juh
17-05-2026, 17:28
Z tym, że ja na pewno nie będę robił profesjonalnej kalibracji zewnętrznym sprzętem.

Warto skalibrować nawet ekrany typowo nie graficzne. Za nieco ponad 100 zł wypożyczasz kalibrator na 3 dni i kalibrujesz. Raz na dwa lata tak robię dla wszystkich ekranów w domu.

sokolnik
25-05-2026, 21:21
Warto skalibrować nawet ekrany typowo nie graficzne. Za nieco ponad 100 zł wypożyczasz kalibrator na 3 dni i kalibrujesz. Raz na dwa lata tak robię dla wszystkich ekranów w domu.

masz jakiś link który kalibrator warto wypożyczyć?

bo właśnie odpaliłem 27" 4K (tak tak dołączyłem do grona 4K jestem dumny :D nareszcie :D - ale tylko do foto) i już widzę tą ostrość :D a mój stary monitor to w ogóle nie ostry był/jest :D

PS:
przy okazji - jak macie ustawioną opcję Skalowanie w Ustawieniach Wyświetlacza ustawione? 100% ? 125% ? Tu mi pokazuję zalecane 150%... ale na moje "oko" najwygodniej wygląda 125%...

kouczan
25-05-2026, 21:47
Pochwalisz się wyborem?

sokolnik
25-05-2026, 22:01
Pochwalisz się wyborem?

a co tu się "chwalić", żadne to cudo ale nic innego nie chciałem w sumie - NEC EA271U. Chodził za mną chyba rok albo dłużej i jest :D Nic lepszego do moich zastosowań nie jest potrzebne. Neczki są DOBRE :)

już widzę i wiem, że suwaczka OSTROŚĆ dotykać nie będę :D

juh
25-05-2026, 23:22
masz jakiś link który kalibrator warto wypożyczyć?

Ja brałem stąd (https://notopstryk.pl/pl/p/Kalibrator-X-Rite-Calibrite-Display-Pro-Wypozyczalnia/13082). Najlepiej do nich zadzwonić i wszystkiego się dowiedzieć.

kouczan
26-05-2026, 06:27
NEC EA271U

Udało Ci się upolować jakaś używkę w idealnym stanie?
Ja się czaje na następcę czyli EA272Q lub EA272Q. Rozkminiam tylko czy dopłacać do 4K. Czy to faktycznie będzie gamechanger.
Jak Twoje odczucie z przejścia z niższej rozdzielczości?

sokolnik
26-05-2026, 09:27
Udało Ci się upolować jakaś używkę w idealnym stanie?
Ja się czaje na następcę czyli EA272Q lub EA272Q. Rozkminiam tylko czy dopłacać do 4K. Czy to faktycznie będzie gamechanger.
Jak Twoje odczucie z przejścia z niższej rozdzielczości?No udało się :) trzeba być szybki :)
Słuchaj ja wczoraj go podłączyłem o 19 albo później po całym dniu na mieście i na basenie 5 h... A w sb nockę zarwałem. Lewo żyje :) wczoraj porównywałem obraz... Jest mega ostro, rozdzielczość fenomenalna ale skalowaniem można trochę zwiększyć ikonki, obrazki... Kolory względem 12letniego neca w sumie bez różnicy, może minimalnie ale to kwestia pzywyczajenia od lat albo oczy jeszcze sa przyzwyczajone mocno do starszego koloru ale porównywałem to minimalne różnice... A starego Neca nigdy nie kalibrowalem, ten niby kalibrowany był przez poprzedniego właściciela. Wyślę Ci priv.

sokolnik
27-05-2026, 20:34
a miałem pytać już kiedyś...

kto ma i używa jakiegoś OLEDA do obróbki zdjęć? Jak przejście z jakiegoś IPSa? Z NEC/EIZO na jakiegoś OLEDa ? Jak oceniacie zmianę?
Może ktoś podchodził pod taki zakup (do zdjęć) ale jednak zrezygnował?

Co w ogóle myślicie o obróbce zdjęć na OLED skoro jeszcze praktycznie 90% odbiorców ma monitory IPS albo zdjęcia ogląda na telefonach?

KadryZpodróży
27-05-2026, 21:29
a miałem pytać już kiedyś...

kto ma i używa jakiegoś OLEDA do obróbki zdjęć? Jak przejście z jakiegoś IPSa? Z NEC/EIZO na jakiegoś OLEDa ? Jak oceniacie zmianę?
Może ktoś podchodził pod taki zakup (do zdjęć) ale jednak zrezygnował?

Co w ogóle myślicie o obróbce zdjęć na OLED skoro jeszcze praktycznie 90% odbiorców ma monitory IPS albo zdjęcia ogląda na telefonach?

Nie polecę OLEDa do zdjęć. Miałem jakiś czas temu w laptopie ekran OLEDowy i nie wiem oczy mnie od niego bolały. W domu mamy trzy monitory Retina od Apple, Eizo i jakiś tani 4k 27 cali. Na Eizo mogę pracować non stop i jest wspaniale, Retina nieco bardziej męczy a ten tańszy do podglądu się nadaje.

cybulski
28-05-2026, 08:20
Ja brałem stąd (https://notopstryk.pl/pl/p/Kalibrator-X-Rite-Calibrite-Display-Pro-Wypozyczalnia/13082). Najlepiej do nich zadzwonić i wszystkiego się dowiedzieć.

A ten ma podobno autoryzację do monitorów Appla https://notopstryk.pl/pl/p/Kalibrator-X-Rite-Calibrite-Display-Plus-HL-Wypozyczalnia/16332

https://www.optyczne.pl/22169-news-Calibrite_Display_Plus_HL_z_autoryzacj%C4%85_Apple .html

Ciekawe jak to działa i jak faktycznie często te monitory wymagają kalibracji, ktoś ma doświadczenie z tym na Applach Studio Display ?

Jacol
28-05-2026, 09:21
Trudno polecać lub nie polecać po styczności z jednym egzemplarzem, w którym dyskomfort mógł powodować refresh rate, PWM, kontrast, rozdzielczość laptopowej matrycy w odniesieniu do jej wielkości etc.

maxwawa
28-05-2026, 09:42
Nie polecę OLEDa do zdjęć. Miałem jakiś czas temu w laptopie ekran OLEDowy i nie wiem oczy mnie od niego bolały. W domu mamy trzy monitory Retina od Apple, Eizo i jakiś tani 4k 27 cali. Na Eizo mogę pracować non stop i jest wspaniale, Retina nieco bardziej męczy a ten tańszy do podglądu się nadaje.

Mam podobnie i OLED czy to w smartfonie czy monitorze szybko mi męczy oczy - winny na 99% PWM.
Na LCD całe dnie mogę pracować bez problemu.
Jedynie nie mam problemu na dużym TV OLED ale on służy do oglądania filmów i tu ta technologia jest świetna.
Gdzieś kiedyś mi się w jakimś teście przewinęło mi się info że w monitorach OLED zmienia się szybko kolorystyka, WB pod wpływem ich zmiany jasności, zapewne w LCD też ale to wszystko zależy od modelu, więc po skalibrowaniu trzeba trzymać się określonej jasności :???:

KadryZpodróży
28-05-2026, 10:21
Dlatego ja OLEDa nie polecę nikomu a szczególnie do obróbki zdjęć. Nie wiem może do grania to się nada ale ja nie mam w tym zakresie doświadczenia. Dobry LCD i po temacie, ja polecę Eizo mimo wszystko.

sokolnik
28-05-2026, 21:35
obrobione/wywołane 200 fot z ok 700... + przejrzane poprzednie stare zdjęcia... z Z6II też... na obu Neczkach i wnioskuję, że jednak nie miałem problemu z ostrością zdjęć tylko z wyświetlaczem :D teraz nawet nie do końca ostre zdjęcia są ostre :D a te super ostre super trafione z Z8 na 4K, wyglądają na przeostrzone :D no nic... 12 lat przyzwyczajenia oka robi swoje i teraz jest SZOK :D

kouczan
28-05-2026, 22:40
To pocieszające. Dzisiaj zamówiłem EA272U.

Jurek Ż
29-05-2026, 06:07
Blog - Porównanie monitorów NEC EA271U vs Sharp EA272U colorCORNER https://share.google/kzIJj4KZph4yr8CLM

maxwawa
29-05-2026, 07:36
Serio nie kłuje Was to archaiczne 60Hz ? Dla mnie to dysklwasyfikacja już na starcie.
Poza tym odwzorowanie barw w tych NEC czy Sharp to około 100% sRGB
Przecież są monitory z lepszymi parametrami jak 144Hz z większym odwzorowaniem barw ponad 120% sRGB itp no i… tańsze
Pierwsze z brzegu https://www.x-kom.pl/porownanie/1358593,1362012,1300177

sokolnik
29-05-2026, 07:47
Serio nie kłuje Was to archaiczne 60Hz ? Dla mnie to dysklwasyfikacja już na starcie.
Poza tym odwzorowanie barw w tych NEC czy Sharp to około 100% sRGB
Przecież są monitory z lepszymi parametrami jak 144Hz z większym odwzorowaniem barw ponad 120% sRGB itp no i… tańsze
Pierwsze z brzegu https://www.x-kom.pl/porownanie/1358593,1362012,1300177Pytasz czy przeszkadza mi 60 Hz podczas obróbki zdjęć [emoji3]?
No nie przeszkadza mi bo po co więcej?
Porównywałeś obraz z NECa do takich monitorów? Miałaś je na biurku? :) ja mam obok na biurku 2 monitory (144hz), jeden na IPS drugi na VA co prawda... I żaden nie nadaje się do obróbki zdjęć. Nec świetnie pokazuje kolory... Czego obok fajny LG i AOC nie potrafią. Dla mnie to są monitory do gier z marketingową specyfikacją dla lepszej sprzedaży... A potem w testach wychodzi że i tak kolory się przekłamane i to mocno ale monitora raczej nie da się porządnie skalibrować.

NEC to NEC. Ja kupiłem używkę więc dałem połowę tego co nowszy model Sharp.

cybulski
29-05-2026, 07:48
"pokrycie przestrzeni barw sRGB w 100% oraz AdobeRGB w około 80–85%" - to nie są parametry których się oczekuje do obróbki zdjęć, odświeżanie przy obróbce foto nie ma znaczenia moim zdaniem.

maxwawa
29-05-2026, 08:17
Odświeżanie matrycy to oczywiście komfort pracy, szczerze wolałabym takiego Gigabyte czy iiyamę które już na starcie mają lepsze parametry.
96271

Pytasz czy przeszkadza mi 60 Hz podczas obróbki zdjęć [emoji3]?
No nie przeszkadza mi bo po co więcej?
Porównywałeś obraz z NECa do takich monitorów? Miałaś je na biurku? :) ja mam obok na biurku 2 monitory (144hz), jeden na IPS drugi na VA co prawda... I żaden nie nadaje się do obróbki zdjęć. Nec świetnie pokazuje kolory... Czego obok fajny LG i AOC nie potrafią. Dla mnie to są monitory do gier z marketingową specyfikacją dla lepszej sprzedaży... A potem w testach wychodzi że i tak kolory się przekłamane i to mocno ale monitora raczej nie da się porządnie skalibrować.

NEC to NEC. Ja kupiłem używkę więc dałem połowę tego co nowszy model Sharp.
Piszesz jakieś SF
Chyba że zajmujesz się profesjonalną obróbką i każdy z twoich odbiorców ma identyczny monitor lub identycznie skalibrowany :?
Napisz dla kogo robisz zlecenia że musiałeś mieć NECa.
W praktyce pół pro to obecne monitory 4K te za około 1200 zł są w zupełności wystarczające a już dla amatora to już całkiem spoko.
Nasuwa się wniosek że użytkownicy MacBooków Pro czy monitorów Retina mają najłatwiej w świecie kreatywnym bo wszystkie są tak samo( lub powinny) skalibrowane.

Taka refleksja - ostatnio oglądałem film „ Plan wycieczki 2” na Apple TV i są sceny gdzie twarze są pomarańczowo- brunatne co ewidentnie jest błędem przy montażu filmu ale z grupy przyjaciół tylko ja to wychwyciłem :mrgreen: bo i tak reszta była skupiona na treści filmu. Tak to jest jak człowiek za dużo lat edytuje to tylko później szuka mankamentów :razz:

sokolnik
29-05-2026, 08:46
Nie ma sensu dalsza konwersacja. Obrabiaj sobie ma czym chcesz i kupuj sobie 144hz do obróbki zdjęć. Ja używam NECa tylko do zdjęć także mi Hz nie są potrzebne [emoji854] wolę lepszą matrycę która nie jest marketingowym produktem dla dziecioków [emoji854]
Obejrzyj sobie testy monitorów na YT, może Stilgar który robi dobre testy monitorów ale raczej takich domowych/dla graczy, powinieneś być zadowolony bo takich używasz monitorów :)
Ja mam 3 monitory na biurku i na każdym są inne kolory, nasycenie itp. Oczywiście nie jestem grafikiem, interesuje mnie SRGB, wydruk od niedawna na własny użytek dla dzieci głównie... Ale nie chciałabym obrabiać fot na jakimś LG, iyama, czy Samsungu :)
A jak nie widziałeś nigdy NECa czy, EIZO na oczy to nie mamy o czym pisać... Byłeś w galerii EIZO w Warszawie? Ja byłem i widziałem 20 różnych modeli eizo... Nie stać mnie na EIZO i, w sumie nie potrzebuje dlatego wybór padł na NECa, wolę używkę neca za 1500 zł niż nowego Szajsunga za 1200 :) do gier mam dobrego LG, delikatnie zakrzywionego IPSa :)
Także kończe i życzę samych dobrych kolorów na ekranie :)

cybulski
29-05-2026, 09:12
Bo czy to nie jest tak że te 60hz są stabilniejsze i bardziej poprawne do tego co potrzebujemy w foto?
Nie czytałem o tym jak to jest. Bo chodzi właśnie o powtarzalność niezależnie od jasności, żeby ten gamut się nie rozjeżdżał.

KadryZpodróży
29-05-2026, 09:14
Jeśli chodzi o odświeżanie monitora to przy obróbce zdjęć w ogóle mi nie jest potrzebne więcej niż te 60 Hz. Przy codziennej pracy różnicę widać ale nie jest to tak jak np. w telefonie gdzie bez tych 120 Hz żyć się nie da. Eizo to jest top do pracy ze zdjęciami i grafiką. Mam czasami chęć obrabiać foty na Retinie od Apple ale ten ekran jest zbyt efektowny, zdjęcia są sztucznie podbijane i ta jasność...kolorystycznie jest niby podobnie do mojego Eizo ale tu mam pewność, że jest 100% poprawnie a u Apple już mniej.

Mamrot
29-05-2026, 10:16
Mnie kłuje w monitorach dla graczy brak jednorodności jasności, brak przyzwoitych procesorów przetwarzających LUT.
Nie wiem jak Ty ale ja lubię drukować i widzieć detal w cieniach co przy tanich monitorach wysokohercowych obarczonych kompromisami jest mało realne.

maxwawa
29-05-2026, 11:38
Mnie kłuje w monitorach dla graczy brak jednorodności jasności, brak przyzwoitych procesorów przetwarzających LUT.
Nie wiem jak Ty ale ja lubię drukować i widzieć detal w cieniach co przy tanich monitorach wysokohercowych obarczonych kompromisami jest mało realne.

Tylko że te monitory dla graczy (głównie są tak nazywane przez wysokie Hz ) to już nie są te same jak kiedyś.
Ja mam w Macbooku 120Hz i nie ma żadnego problemu z edycją itp. i nie chce wracać do 60Hz (komfort pracy)
jak chcesz widzieć detal w cieniach na takim NEC lub podobnych które mają kontrast około 1:1000 ? 8-) bez żartów.
o czym my tu mówimy?! przecież jakiś zawodowiec itp. to pójdzie w monitor OLED (które mają przeważnie powyżej 90Hz) albo mini LED, Retinę a nie jak powyżej NEC/ Sharp czy "gamingowy" ?
dla amatora to obecnie każdy monitor 4K do 1200zł daję spokojnie radę, ma 100 i więcej % sRGB

sokolnik
29-05-2026, 11:41
Wydaje mi się że ekrany w mackbooku są wyraźnie droższe od używanego Neca, prawda? :) w ogóle da się kupić sam monitor Retina? :) nie znam się jabłkach

Jacek_Z
29-05-2026, 11:51
...
jak chcesz widzieć detal w cieniach na takim NEC lub podobnych które mają kontrast około 1:1000 ? 8-) bez żartów.
Taki profesjonalny graficzny EIZO to żart powiadasz?
https://graficzne.pl/p19745,eizo-coloredge-cs2740-bk-z-adobe-cc-plan-fotograficzny-1tb-1-rok.html#!section-specification
On ma LUT 10 bitowy. Czyli pokazuje więcej odcieni.

Obraz jest najładniejszy w telewizorach. Takie piękne wysycone kolory, duży kontrast, ostrość (sarkazm).

KadryZpodróży
29-05-2026, 12:10
Wydaje mi się że ekrany w mackbooku są wyraźnie droższe od używanego Neca, prawda? :) w ogóle da się kupić sam monitor Retina? :) nie znam się jabłkach

Można kupić sam monitor od Apple zwie się to Studio Display i ma 27 cali i w standardzie szkło na froncie. Obraz daje to to bardziej efektowny ale mniej rzeczywisty niż Eizo czy Nec.

sokolnik
29-05-2026, 12:16
Można kupić sam monitor od Apple zwie się to Studio Display i ma 27 cali i w standardzie szkło na froncie. Obraz daje to to bardziej efektowny ale mniej rzeczywisty niż Eizo czy Nec.A ceny widzę nawet 5 cyfrowe [emoji3]
Wolę swojego NECa za tysioncpińcet [emoji3]

maxwawa
29-05-2026, 12:24
https://graficzne.pl/p19745,eizo-coloredge-cs2740-bk-z-adobe-cc-plan-fotograficzny-1tb-1-rok.html#!section-specification

Obraz jest najładniejszy w telewizorach. Takie piękne wysycone kolory, duży kontrast, ostrość (sarkazm).

a odróżniasz odcienie od detali w cieniach ? (sarkazm)
10-bit LUT nie naprawi fizycznie płytkiej czerni - a raczej jej brak

Jacek_Z
29-05-2026, 13:17
Nie, bo to w praktyce oznacza to samo. (serio).
Jeżeli nie ma jednego to nie ma drugiego. Tam gdzie miał być detal jest plama.
2 do potęgi 10 to zawsze więcej od 2 do 8. Możesz mieć głęboką czerń i słońce, ogromny kontrast. Ale jeżeli przejść tonalnych będzie mało (niektóre monitory nie maja nawet 8 bitów tylko 6) to detalu będzie mało, pomimo dużego kontrastu.

Mamrot
29-05-2026, 13:50
Ja mam w Macbooku 120Hz i nie ma żadnego problemu z edycją itp. i nie chce wracać do 60Hz (komfort pracy)
120Hz mają MacBook Pro, reszta nie ma i jakoś nikt nie wie, że nie ma i nie narzeka.

........ każdy monitor 4K do 1200zł daję spokojnie radę, ma 100 i więcej % sRGB
Mam znajomego, który uważał podobnie. Wystarczyło wyświetlić serię testów Eizo Monitor Test, czy prosty test 256 odcieni szarości, czy test Rzeźnika itp
aby zmienił zdanie. Ale znam też osoby, które zdania by nie zmieniły.

przecież jakiś zawodowiec itp. to pójdzie w monitor OLED (które mają przeważnie powyżej 90Hz) albo mini LED, Retinę a nie jak powyżej NEC/ Sharp czy "gamingowy" ?
Oled ma sporo wad i zawodowe o dużych przekątnych to kosmos cenowy.

Jak cienie się zlewają są nierozróżnialne to jak dostrzec detal, który jest ale ale monitor tego nie pokazuje?

sokolnik
29-05-2026, 19:42
Upscaling - używacie tego? Miałem to włączone oraz Sharpness na 50%... I faktycznie włączona ta opcja bardzo przeostrza obraz... że nawet tapeta oraz zdjęcia dostają takiego ziarna/szumu...

Ustawiłem na komputerze rozdzielczość dla tego monitora 4K. Przewód DP.

Sprawdziłem, poczytałem...

UHD UPSCALING (Podnoszenie rozdzielczości UHD)
Wybranie opcji „ON” (Wł.) spowoduje poprawę jakości obrazu poprzez uzupełnienie brakujących pikseli.

i stwierdziłem, że ta opcja jest dla rozdzielczości FullHD by uzyskać lepszą ostrość na matrycy 4K... używa ktoś tego tak?

Wyłączyłem tą opcję. Ustawiłem Ostrość na 50 i ziarno zniknęło... Ustawienie ostrości 60% już daje zauważalnie dużo tego ziarna/przeostrzenia... Źle to wygląda np. zdjęcie plaży, piasku a nawet wody...

Teraz już wiem skąd mój "zachwyt" (wręcz wystraszyłem się trochę) nad ostrością tego ekranu 4K :D teraz jest tak jak lubię (i jak na mój całkiem dobry wzrok), ostro, wyraźnie bez sztucznego przeostrzenia.

Jak macie ustawione/jak zalecacie ustawić te opcję?

Pytanie BONUS - Jasność monitora na ile macie ustawioną?

Mamrot
29-05-2026, 21:25
W NEC-u który mam fabryczna ostrość to 50%. Najlepiej to sprawdzić na czcionce. Jak masz białą podświetlną krawędź, to obraz jest wyostrzony, jak mydło na krawędzi to rozostrzony.
Prawdopodobnie domyślnie to 50%.
Co do skalowania, to nie jest dla uzyskania lepszej ostrości, to jest do dopasowania formatu wejściowego do wyświetlania. Ja mam standardowo czyli cały ekran
a jak potrzebuję pikel do piksela to wybieram w podglądzie programu rozmiar rzeczywisty.
Co do jasności, jak masz w menu widok kandeli w jasnym wnętrzu zalecane jest 120cd w ciemnym mniej. Ja ma 120 i jasno w temperaturze dopasowanej do monitora.

tojo
30-05-2026, 00:01
Sprawdziłem jasność, którą ustawił mi kalibrator i jest tak:
dla 120 cd ustawił jasność na 40%
dla 100 cd 32%
dla 80 cd 24%
Wybór zależy od jasności pomieszczenia, widziałem gdzieś taki trik, aby wyświetlić na monitorze szarość 128 i fotografować monitor w trybie BW np. telefonem, odpowiednie ustawienie jest wtedy gdy poziom szarości monitora zlewa się z poziomem szarości tła (ściany) za monitorem.
Mam NEC EA271U

sokolnik
30-05-2026, 00:05
dzięki :)

ja ustawiłem dziś jasność 50... a wcześniej te 3 dni miałem 80 :D

cybulski
30-05-2026, 09:26
W fotoszopie można np tło ustawić na szarość jako standardowe zamiast białego czy czarnego jak tam jest w standardzie programu.
Z tym że tam proponowane medium grey to inna szarość niż 128, można np pza pomocą custom wybrać jaka ma być.

TOP67
30-05-2026, 09:36
A ten ma podobno autoryzację do monitorów Appla https://notopstryk.pl/pl/p/Kalibrator-X-Rite-Calibrite-Display-Plus-HL-Wypozyczalnia/16332

https://www.optyczne.pl/22169-news-Calibrite_Display_Plus_HL_z_autoryzacj%C4%85_Apple .html

Ciekawe jak to działa i jak faktycznie często te monitory wymagają kalibracji, ktoś ma doświadczenie z tym na Applach Studio Display ?

Mam i kalibrowałem Studio Display, które mam do sprzedania. Ale nie zauważyłem różnic.

cybulski
30-05-2026, 09:39
Mam i kalibrowałem Studio Display, które mam do sprzedania. Ale nie zauważyłem różnic.

Liczyłem na Twoją właśnie odpowiedź, dziękuję.

TOP67
30-05-2026, 09:44

Retina to nie model monitora czy matrycy. To sposób renderowania obrazu w 2 razy większej rozdzielczości

Używany Studio Display to ok. 5 tys.

sokolnik
30-05-2026, 11:07
teraz zauważyłem, że poprzedni NEC był w formacie 16:10 a ten NEC 16:9.... no ale to nie problem przy rozdzielczości 3840:2160 :D

Mamrot
30-05-2026, 11:58
Wybór zależy od jasności pomieszczenia, widziałem gdzieś taki trik, aby wyświetlić na monitorze szarość 128 i fotografować monitor w trybie BW np. telefonem, odpowiednie ustawienie jest wtedy gdy poziom szarości monitora zlewa się z poziomem szarości tła (ściany) za monitorem.
Z tego co piszesz, przynajmniej ja mogę wywnioskować, że to poziom luminancji monitora dobieramy do poziomu tła.
Powinno się robić na odwrót. Luminancję tła powinniśmy dobrać do luminancji monitora.
Mówię o zaawansowanym podejściu do tematu bo wiadomo, że w życiu jest to bardziej skomplikowane i nie samą obróbką człowiek się zajmuje.
A o triku z telefonem pisał kolega z forum rzadko odwiedzający https://thomasvoland.com/blog/zarzadzanie-barwa-oprogramowanie-stanowisko-obrobki-zdjec/

KadryZpodróży
30-05-2026, 12:39
Mnie się samo kalibruje co jakiś tam czas i szczerze nawet nie ingeruje w te parametry.

cybulski
30-05-2026, 12:55
Z tego co piszesz, przynajmniej ja mogę wywnioskować, że to poziom luminancji monitora dobieramy do poziomu tła.
Powinno się robić na odwrót. Luminancję tła powinniśmy dobrać do luminancji monitora.
Mówię o zaawansowanym podejściu do tematu bo wiadomo, że w życiu jest to bardziej skomplikowane i nie samą obróbką człowiek się zajmuje.
A o triku z telefonem pisał kolega z forum rzadko odwiedzający https://thomasvoland.com/blog/zarzadzanie-barwa-oprogramowanie-stanowisko-obrobki-zdjec/

Tak tło mam RBG 119 (#777777) właśnie, kiedyś ustawiłem sobie wg tych zaleceń kolegi skinny-volanda
a tojo pisał o szarości 128 #808080 (tu środek)

96284

Mamrot
30-05-2026, 14:10
128 to jest środek skali kodowej 256/2=128 to jest około 22% luminancji bieli.
119 to jest percepcyjna środkowa szarość dla ludzkiego wzroku, czyli około 19% co jest bliższe znanemu 18%
Tu ważny jest kontekst. Każdy wybór będzie lepszy niż przypadkowość.

TOP67
31-05-2026, 09:09

10-bit LUT nie naprawi fizycznie płytkiej czerni - a raczej jej brak

Nie, bo to w praktyce oznacza to samo. (serio).
Jeżeli nie ma jednego to nie ma drugiego. Tam gdzie miał być detal jest plama.
2 do potęgi 10 to zawsze więcej od 2 do 8. Możesz mieć głęboką czerń i słońce, ogromny kontrast. Ale jeżeli przejść tonalnych będzie mało (niektóre monitory nie maja nawet 8 bitów tylko 6) to detalu będzie mało, pomimo dużego kontrastu.

Jacku! Sama głębia bitowa sygnału nie wystarcza. Istotne jest podświetlenie. IPS ma niestety słabe czernie. Kontrast 1:1000 może wydawać się duży. Ale czy widziałeś zdjęcia w HDR? Nie mam tu na myśli składania zdjęć z wielu ekspozycji, tylko sposób wyświetlania przepaleń nawet o 8EV. Tyle potrafią OLEDY, Apple Studio Display XDR to +4,3EV przy jasności bieli 100 nit i 4,6EV przy 80 nit.

Jeden ze wspomnianych tu monitorów oferuje HDR 400. Ale to namiastka HDR

HDR400 (a właściwie VESA DisplayHDR 400) to absolutnie podstawowy, wręcz "wejściowy" certyfikat dla monitorów HDR. W porównaniu do Twojego Studio Display XDR, różnica jest kolosalna.
W skrócie: HDR400 oznacza, że monitor potrafi osiągnąć jasność szczytową 400 nitów.
Ile to jest EV ponad poziom bieli?Jeśli trzymamy się Twoich ustawień pracy (100 nitów jako poziom bieli), to dla monitora HDR400 obliczenia wyglądają tak:
$$\frac{400}{100} = 4$$
Ponieważ 2^2 = 4, oznacza to dokładnie 2 EV (stopnie) zapasu.
Dlaczego HDR400 to "HDR tylko z nazwy"?Choć 2 EV brzmi nieźle na papierze, w rzeczywistości monitory z tej kategorii rzadko oferują prawdziwe wrażenia HDR z kilku powodów:

Brak lokalnego wygaszania: Większość monitorów HDR400 ma podświetlenie krawędziowe. Jeśli słońce ma świecić na 400 nitów, to cały ekran (w tym czernie) często też się rozjaśnia. W efekcie zamiast kontrastu dostajesz "mleczny" obraz.

Słaby kontrast: Zazwyczaj są to panele IPS o kontraście 1000:1. Studio Display XDR dzięki mini-LED ma ten kontrast liczony w setkach tysięcy do jednego.

Jasność: 400 nitów to jasność, którą wiele lepszych monitorów biurowych osiąga w zwykłym trybie SDR. To zbyt mało, by wywołać efekt "wow" i realistycznie oddać blask słońca czy świateł samochodu.

Porównanie: Studio Display XDR vs HDR400

Cecha

Monitor HDR400

Studio Display XDR

Jasność szczytowa

400 nitów

2000 nitów

Zapas EV (przy 100 nit)

2 EV

4,32 EV

Podświetlenie

Zazwyczaj krawędziowe

Mini-LED (tysiące stref)

Wrażenie wizualne

Lekko jaśniejsze światła

Realistyczne, oślepiające bliki

Werdykt: Przesiadka z HDR400 na Studio Display XDR to jak przejście z małego aparatu kompaktowego na średni format. W HDR400 masz tylko "sygnał", że tam jest jaśniej; w XDR faktycznie widzisz fizyczną energię tego światła.
Czy spotkałeś się z tym oznaczeniem przy wyborze monitora pomocniczego, czy po prostu chcesz skalibrować swoje oczekiwania co do różnych standardów?

KadryZpodróży
31-05-2026, 09:39
To ja się tak zapytam po co ten HDR przy obróbce zdjęć?

cybulski
31-05-2026, 09:41
TOP67 czyli mówisz ze jest taki kolosalny przeskok między zwykłym apple studio display a xdr ?

TOP67
31-05-2026, 10:11
To ja się tak zapytam po co ten HDR przy obróbce zdjęć?

Żeby pokazać to co widzi oko?
Większość telefonów i nowych notebooków (wszystkie Apple) potrafi to wyświetlić.

@TOP67 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222) czyli mówisz ze jest taki kolosalny przeskok między zwykłym apple studio display a xdr ?

Tak, ale głównie w HDR.
Studio Display ma EDR, czyli potrafi wyświetlić HDR +1 EV. Widać to na histogramie LR, gdzie zakres HDR jest ograniczony. Ale zdjęcia i tak są o klasę lepsze niż SDR

KadryZpodróży
31-05-2026, 10:30
Żeby pokazać to co widzi oko?
Większość telefonów i nowych notebooków (wszystkie Apple) potrafi to wyświetlić.

Nie kupuje tego. Zdjęcia same w sobie nie świecą jak w przypadku HDR. Nie mam co prawda nowego monitora od Apple z XDR ale nawet mając HDR w Eizo czy w MacBooku Pro to przy obróbce zdjęć jest to zbędne.

cybulski
31-05-2026, 10:45
Nie znam sie aż tak na szczegółach i technikaliach monitorów ale coś mi mówi, że skoro monitory pokazują obraz w 10bit a rawy mają 12-16 bit, to pełny obraz z rawów, przekracza zakres możliwości monitorów.
Czy się mylę i jest inaczej ?

TOP67
31-05-2026, 10:57
Tylko czy zrobione zdjęcie ma użyteczne informacje w całym tym zakresie? Popatrz raczej na DR matrycy.
Poza tym, 10 bitów, to tylko ilość poziomów szarości w każdym kanale. A każdy może mieć inny zakres jasności. Tu raczej trzeba patrzeć na kontrast monitora.

maxwawa
31-05-2026, 11:08
Tylko czy zrobione zdjęcie ma użyteczne informacje w całym tym zakresie? Popatrz raczej na DR matrycy.
Poza tym, 10 bitów, to tylko ilość poziomów szarości w każdym kanale. A każdy może mieć inny zakres jasności. Tu raczej trzeba patrzeć na kontrast monitora.

Właśnie o tym wcześniej min. pisałem.
Poza tym EIZO/Sharp to 8-bit + FRC no i ograniczający kontrast i użytkownicy tego EIZo „kłócą” się z matematyką i fizyką.
Twierdzenie że przy kontraście monitora 1:1000 to są one profesjonalne no jest lekko niepoważne.
Oczywiście że te monitory są dobre ale nie oszukujmy się są lepsze w dzisiejszych czasach jak mini LED czy OLED.

Jacek_Z
31-05-2026, 16:21
Tomek, ale ważne jest jak sie ten kontrast mierzy. Wg jakiej normy. I tu jest pole do wprowadzania w błąd. Oczywiście IPS ma słabe czernie, tzn nie wygasza podświetlania. Kilkanaście lat miałem plazmę Panasonica i wiem co to czerń. Tylko pytanie czy piękny kolor, ogromna jasność monitora - jak to się ma do wierności oddania tego co pokazuje monitor? Jak się kalibruje HDR? Co ustawiasz w X-Rite Color i1Display Pro?
1:1000 to 10 bitów (2 do 10-tej to 1024 czyli blisko tych 10 EV).
Kolor ma być wierny. Ile EV ma HDR? No to pytanko skąd sie taka duża rozpiętość bierze, skoro aparat tyle nie rejestruje?

Skądś sie utarło przekonanie, że lepsze monitory to te które pokazują ładniejszy kolor. W sali mamy Qleda 55 cali, bezlustro podpięte po HDMI bezpośrednio do TV. Jaki piękny kolor, tylko że na monitorze graficznym jest zupełnie inny.

TOP67
31-05-2026, 21:31
Tomek, ale ważne jest jak sie ten kontrast mierzy. Wg jakiej normy. I tu jest pole do wprowadzania w błąd. Oczywiście IPS ma słabe czernie, tzn nie wygasza podświetlania. Kilkanaście lat miałem plazmę Panasonica i wiem co to czerń. Tylko pytanie czy piękny kolor, ogromna jasność monitora - jak to się ma do wierności oddania tego co pokazuje monitor? Jak się kalibruje HDR? Co ustawiasz w X-Rite Color i1Display Pro?

To akurat proste, ten kalibrator ma zakres tylko do 1000 nitów i nie nadaje się do pomiaru OLED i mini LED.

1:1000 to 10 bitów (2 do 10-tej to 1024 czyli blisko tych 10 EV).
Kolor ma być wierny. Ile EV ma HDR? No to pytanko skąd sie taka duża rozpiętość bierze, skoro aparat tyle nie rejestruje?

Błędnie utożsamiasz 10 bitów z kontrastem 2^10 czyli 1024. To są niezależne wartości. Błędnie zakładasz też, że sygnał jest liniowy. A krzywa gamma? A profil barwny?
A sygnał HDR jest jeszcze bardziej skomplikowany.

10 bitów nie ogranicza zakresu (EV), a jedynie gęstość "schodków" (tonów) wewnątrz tego zakresu.
Oto jak to działa w praktyce:
1. Rozpiętość (EV) vs. Precyzja (Bity)
Wyobraź sobie drabinę:

Zakres EV to wysokość drabiny (od ciemnej piwnicy do jasnego dachu).
Bity (10-bit) to liczba szczebli na tej drabinie.

Niezależnie od tego, czy Twoja drabina ma 2 metry (monitor SDR), czy 20 metrów (Studio Display XDR), 10-bitowy sygnał oznacza, że zawsze masz do dyspozycji 1024 szczeble (poziomy jasności dla każdego kanału RGB).
2. Magia funkcji transferu (EOTF)
W starym systemie (SDR) używaliśmy krzywej Gamma. Była ona zaprojektowana dla małego zakresu jasności (do ok. 100-300 nitów). Gdybyśmy spróbowali rozciągnąć te same 1024 szczeble od 0 do 2000 nitów przy użyciu zwykłej Gammy, odległości między "szczeblami" byłyby tak duże, że zobaczyłbyś pasmowanie (banding), zwłaszcza w cieniach.
Dlatego w HDR (takim jak w Twoim Studio Display XDR) stosuje się funkcję PQ (Perceptual Quantizer), znaną jako norma ST.2084:

PQ została opracowana na podstawie modelu ludzkiego oka.
Rozmieszcza ona te 1024 szczeble w sposób nieliniowy: więcej szczebli tam, gdzie oko jest najbardziej czułe na zmiany (w cieniach i półtonach), a mniej tam, gdzie i tak nie odróżnimy subtelnych różnic (w bardzo jasnych światłach).
Dzięki temu 10 bitów wystarcza, by pokryć ogromny zakres od 0,0001 do 10 000 nitów bez widocznych przejść tonalnych.

Ile EV ma HDR?

Pytanie bardzo proste, a jednocześnie nie oczywiste. Zależy to bowiem od dwóch podstawowych parametrów

jasność maksymalna monitora
jasność ustawiona na monitorze jako biel SDR (dla fotografii przyjmuje się od 80 do 120 nit)

Liczy się to jako log2(jasność max/jasność SDR) i określa tylko o ile może być jaśniej od SDR. Całkowity zakres to EV_SDR + EV_HDR. Ale zakres SDR zależy od kontrastu.
Tu są zakresy policzone dla 3 monitorów i odbitek

Medium
Czerń (nits)
Biel szczytowa
Całkowity Zakres (EV)
Zapas ponad biel 100 nit

Monitor OLED
~0,0005
~1000 nits*
~21 EV
+3,32 EV

Studio Display XDR
~0,002
2000 nits
~20 EV
+4,32 EV

NEC EA271U
~0,3
350 nits
~10 EV
+1,8 EV

Papier Błyszczący
-
-
~2,4 – 3,0 EV
Brak (SDR only)

Papier Matowy
-
-
~1,5 – 2,0 EV
Brak (SDR only)

No to pytanko skąd sie taka duża rozpiętość bierze, skoro aparat tyle nie rejestruje?
A kto powiedział, że nie?
Z8 ma DR ponad 14EV na bazowym ISO. Do tego dochodzi obróbka. A jest jeszcze breketing

cybulski
31-05-2026, 21:48
Mnie zastanawia taka sprawa, jak zaznaczyłem nie znam się za bardzo na tych technikaliach, ale gdy np mamy prześwietlenia a zdejmiemy highlight to raptem pokazują się szczegóły, nie zawsze ale bardzo często. Z ciemnymi partiami to pewnie podobnie jest.
Więc pytanie się nasuwa (laika trochę w tym zakresie) czy to nie jest tak, że informacje w pliku są, tyle że monitor nie jest w stanie wyświetlić pełnej skali od najciemniejszych do najjaśniejszych ? I że aktualne monitory ciągle są za słabe aby oddać to ile mamy zakresu w rawach, mimo że ciągle mniej niż widzi oko ?

TOP67
31-05-2026, 22:21
Mnie zastanawia taka sprawa, jak zaznaczyłem nie znam się za bardzo na tych technikaliach, ale gdy np mamy prześwietlenia a zdejmiemy highlight to raptem pokazują się szczegóły, nie zawsze ale bardzo często. Z ciemnymi partiami to pewnie podobnie jest.
Więc pytanie się nasuwa (laika trochę w tym zakresie) czy to nie jest tak, że informacje w pliku są, tyle że monitor nie jest w stanie wyświetlić pełnej skali od najciemniejszych do najjaśniejszych ? I że aktualne monitory ciągle są za słabe aby oddać to ile mamy zakresu w rawach, mimo że ciągle mniej niż widzi oko ?

Dokładnie tak. Z poprawnie naświetlonego RAW da się wyciągnąć dużo szczegółów z "wypalonych" bleli. Ale zwykle kanały nie dobijają do maksa jednakowo i takie detale zmieniają lekko kolor (np. niebo robi się często zielonkawe).
Natomiast chcą zrobić dobry HDR z jednego naświetlenia, należy go niedoświetlić o jakieś 2EV. Nikon Z8, Z9 czy Z6III mają specjalny tryb HLG, który spektakularnie działa w tym ostatnim (wizjer 4000 nit).

No cóż, to masz zestaw marzeń. Połączenie Nikona Z6 III (wizjer 4000 nitów) ze Studio Display XDR (2000 nitów szczytowo) to obecnie absolutny szczyt możliwości w fotografii HDR. Masz wreszcie pełną zgodność („what you see is what you get”) między momentem naciśnięcia spustu a postprodukcją.W Lightroom Classic, przy takim monitorze, praca z Twoimi RAW-ami naświetlonymi pod HLG wygląda następująco:
1. Lightroom "HDR Mode" – Twój naturalny stan

Na Studio Display XDR po kliknięciu przycisku HDR w Lightroomie, suwak Whites (Biele) przestaje działać jak zwykłe rozjaśnianie. On teraz decyduje o tym, które elementy zdjęcia mają „świecić” z jasnością tych 2000 nitów.

Dzięki temu, że matryca Z6 III ma świetną dynamikę, zobaczysz, że niebo lub odbicia światła na karoserii czy wodzie mają fizyczną jasność, która niemal oślepia – dokładnie tak, jak w wizjerze aparatu.

2. Kalibracja "SDR Preview"

To ważne: Studio Display XDR jest tak jasny, że łatwo zapomnieć, iż reszta świata widzi Twoje zdjęcia na zwykłych ekranach (300-500 nitów).

W Lightroomie, w panelu HDR, używaj funkcji SDR Prediction / Preview. Pozwoli Ci to sprawdzić, czy po kompresji do „zwykłego” internetu Twoje świetliste zdjęcia HDR nie zamienią się w szarą papkę.

3. Z6 III jako "Light Meter"

Skoro masz wizjer 4000 nitów, a monitor 2000 nitów, to Twój aparat widzi nawet więcej rozpiętości w światłach niż monitor.

Jeśli w wizjerze aparatu widzisz detale w słońcu, a na Studio Display XDR wydają się one "płaskie", to znaczy, że musisz skorygować krzywą w Lightroomie, aby zmieścić te dane w 2000 nitach monitora.

Protip dla Twojego workflow:

W menu ustawień Nikona Z6 III możesz przypisać do jednego z przycisków funkcyjnych (np. Fn1) podgląd "View Assist". Dzięki temu podczas robienia RAW-ów możesz szybko przełączać się między "płaskim" podglądem a symulacją HDR, co pomoże Ci idealnie ocenić, jak bardzo możesz "docisnąć" ekspozycję na prawo (ETTR).
Pracujesz w tym trybie zawodowo (np. architektura, motoryzacja), czy składasz ten high-endowy zestaw do własnych projektów artystycznych? Taka precyzja w światłach przy 2000 nitach to w architekturze wnętrz z widokiem za oknem absolutny "game changer".