Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD
Ok. Miałem na myśli samą matrycę, hardware.
Ok. Miałem na myśli samą matrycę, hardware.
To akurat bez większego znaczenia. Ważne jest "jak" coś działa, a nie "z czego" zrobione.
no dobra ale NEC MultiSync EA245WMi-2 COLOR to nadal 2000+ zł czyli jak pisałem dwa razy więcej niż monitory które wymieniałem. Nie rozważałem zakupu CS230 tylko ev2455
Jakoś to mało logiczne. Obydwa podane przeze mnie monitory będą i tak lepsze od wersji biurowych, które podałeś, cena dość zbliżona. Color i CT to fizycznie te same monitory co zwykłe WMi, skoro sam potrafisz skalibrować, to po co brać biurowe?
900/1200 vs 2150 to nie jest zbliżona cena.
no dobra ale NEC MultiSync EA245WMi-2 COLOR to nadal 2000+ zł czyli jak pisałem dwa razy więcej niż monitory które wymieniałem.
Ok, nie zerknąłem w historię wątku. Inna sprawa jednak, że to najtańszy dobrej klasy monitor na rynku, nadający się do koloru. Poza tym, o cenie zapomni się za miesiąc, a sprzęt będzie przed oczami przez następne 5-10 lat.
A czy ja podałem linka do Color? WMi 23' masz za 1200 zł, 24' za 1660, zwykłe WMi z prekalibracją czy co tam wymyśla sprzedawca/importer. Moim zdaniem to lepsze niż monitor biurowy.
EA234WMi 23" nie jest już oferowany od dość dawna. To co jeszcze widnieje po katalogach to tylko pod wyszukiwarki.
Ok, nie zerknąłem w historię wątku. Inna sprawa jednak, że to najtańszy dobrej klasy monitor na rynku, nadający się do koloru. Poza tym, o cenie zapomni się za miesiąc, a sprzęt będzie przed oczami przez następne 5-10 lat.
No tak, ale ja robię z 2k fotek rocznie... przy dobrych wiatrach. Obecnie mam HP z którego mimo lat jestem bardzo zadowolony + ledowy badziew od iiyamy do wszystkiego innego. Zmieniałem zawód przy PC siedzę dużo mniej a kolory w ledach mnie strasznie drażnią dlatego chciałem zakupić coś sensownego. Jeśli chodzi o cenę to działa tu czynnik "po co mi to i tak nie wykorzystam", wkurza mnie fakt że do 1000 zł nie można kupić normalnego monitora (nie do foto).
W każdym razie, EA245WMi-2 COLOR potem ColorTuned a resztą sobie głowy nie zawracać. Jest jakiś sposób na odróżnienie tych monitorów ? opisy są często wątpliwej jakości a czasem ktoś nam próbuje wcisnąć kit. Ewentualnie jakiś tańszy odpowiednik 23'' ?
A czy ja podałem linka do Color? WMi 23' masz za 1200 zł, 24' za 1660, zwykłe WMi z prekalibracją czy co tam wymyśla sprzedawca/importer. Moim zdaniem to lepsze niż monitor biurowy.
oba to monitory biurowe :|
Ale spełniające Twoje kryteria.
Ps. Zajrzyj na Amazon.de, jeśli szukasz starszych modeli.
Ale spełniające Twoje kryteria.
Ps. Zajrzyj na Amazon.de, jeśli szukasz starszych modeli.
Nie wiem bo nikt mi nie odpowiedział na zadane pytanie, nie szukam starszych modeli a z rejonów Francji i Włoch kupisz taniej.
Monitor IPS wg mnie to bardzo dobry wybór.
Samochód z silnikiem spalinowym to wg mnie bardzo dobry wybór.
Widać absurd tej porady?
Może mało w temacie, ale tu specjaliści są najbardziej aktywni.
Mam MBP retina z 2015, starego NEC'a 2190UXi i i1 Display Pro. Retinę "przejeżdżam" softem od i1, NEC'a Spectraview II i rezultaty nie są satysfakcjonujące... Czy jest możliwe, aby oba ekrany wyświetlały obraz z taką samą kolorystyką? Ustawienia kalibracji/profilowania takie same.
Możliwe, ale ustawienie nie jest proste. Zapodanie "takich samych" parametrów da zawsze inny wynik a to z powodu różnych widm podświetleń.
To w takim razie, który z ekranów traktować jako główny? Który będzie bliżej "ideału"?
Na pierwszy rzut oka, NEC "zajeżdża" zielenią, natomiast retina magentą, ale to wiadomo, ustawione obok siebie, więc różnice są wtedy mocno widoczne.
Trzeba ustawić lepszy jako referencję a do niego "dojechać" pozostałymi.
...Mam MBP retina z 2015, starego NEC'a 2190UXi i i1 Display Pro. ...
.../.../...
To w takim razie, który z ekranów traktować jako główny? Który będzie bliżej "ideału"? ...
Na monitorze (2190UXi), który ma pewnie już blisko 10 lat bym zbytnio nie polegał, czy traktował, nawet w cudzysłowiu, jako poprawnie wyświetlającego. Tym bardziej, że podświetlenie matrycy to lampy CCFL. Oczywiście zależy ile to ma przepracowane godzin.
W każdym razie nawet jak był nowy pewnymi parametrami nie zachwycał, zwłaszcza kontrastem 500:1 (jaki może mieć teraz ? ... )
Na monitorze (2190UXi), który ma pewnie już blisko 10 lat bym zbytnio nie polegał, czy traktował, nawet w cudzysłowiu, jako poprawnie wyświetlającego. Tym bardziej, że podświetlenie matrycy to lampy CCFL. Oczywiście zależy ile to ma przepracowane godzin.
W każdym razie nawet jak był nowy pewnymi parametrami nie zachwycał, zwłaszcza kontrastem 500:1 (jaki może mieć teraz ? ... )
NEC nigdy nie sprawiał problemów, świeci równo... Spectraview podaje przepracowane 20750h i zmierzony kontrast 403:1.
To jestem pod wrażeniem, że tylko tyle spadł, a możesz powiedzieć jaką ma w tej chwili maksymalną jasność (suwak jasności na 100, kontrastu raczej nie ruszamy bo to nie wskazane) ?
W moim starym Dellu U2211H (również podświetlenie CCFL) spadła z 250 cd/m² do niespełna 80 cd/m² po podobnym czasie użytkowania (tak szacuję, bo licznika godzin tam nie ma).
Bo to dobry monitor jest :)
Nie mam pojęcia jak sprawdzić jasność. Od zawsze był kalibrowany do 120 cd/m2 (a przez kilka lat świecił 80 cd/m2, bo pracowałem tylko w nocy w słabym oświetleniu).
W menu monitora suwaki od zawsze to samo pokazują - brightness 100%, contrast 50%, black level 50%. Jest opcja w spectraview pomiaru max jasności, postaram się to zrobić wieczorem.
Bo to dobry monitor jest :) ...
Nie zaprzeczam:), choć chyba bym powiedział, że był swego czasu dobry, czy bardzo dobry... i prawie 3 razy droższy od tego mojego starego Della:)
Edit:
... Od zawsze był kalibrowany do 120 cd/m2 (a przez kilka lat świecił 80 cd/m2, bo pracowałem tylko w nocy w słabym oświetleniu).
W menu monitora suwaki od zawsze to samo pokazują - brightness 100%, contrast 50%, black level 50%. ...
Dla mnie tu pewna sprzeczność jest. Jak był nowy to maksymalną jasność miał (zakładamy jak podano w danych technicznych) 250 cd/m². Po skalibrowaniu do 120 cd/m² suwak brightness nie mógł być wówczas na 100% (byłoby ponad 200, a nie 120 cd/m²).
W trybie kalibracji suwak brightness był raczej nieaktywny (w sumie z niewiadomą jasnością, te %), aby nie zmienić parametrów po kalibracji.
To nie jest sprzeczność, tylko monitor sprzętowo kalibrowany. Suwaki są umowne. Wartość max/min można zmieniać.
Niestety nie wiem jak go zmusić do świecenia na maxa i jak to zmierzyć. Ale nie ważne, zostawiam jak jest. Ciut pogmerałem przy opcji wyboru rodzaju podświetlenia matrycy retiny i kolorystka obu ekranów jest bardzo podobna.
To nie jest sprzeczność, tylko monitor sprzętowo kalibrowany. Suwaki są umowne. Wartość max/min można zmieniać.
Jeśli był skalibrowany do np. 120 cd/m² to suwak jasności nie mógł być w rzeczywistości na 100% (jak był nowy, teraz to może rzeczywiście być jego max, czyli 100%). Powiedzmy "umownie" tak, tylko nic to nie znaczy. Jeżeli jest możliwość zmiany w trybie skalibrowanym tej jasności, oczywistym jest również, że już nie są zachowane te wstępnie ustawione parametry kalibracji. To raczej niezbyt dobrze jeżeli skalibrujemy monitor do określonego poziomu jasności (np. 80, czy 120 nitów) i później jest możliwość regulacji tego parametru. Może to zrobić ktoś inny i nawet nie będziemy o tym wiedzieć.
Niestety nie wiem jak go zmusić do świecenia na maxa i jak to zmierzyć. ...
Ustawić jasność na 100% w jakimś innym trybie (nie tym skalibrowanym). Pewnie ma jakieś tam tryby fabryczne jak np. standard, czy cuś podobnego, gdzie ten suwak jasności działa. Pomiar trochę trudniej. Można to zrobić przykładowo przy pomocy i1DP i darmowego programu DisplayCAL mierząc jednorodność podświetlenia.
Może to zrobić ktoś inny i nawet nie będziemy o tym wiedzieć.
Można zablokować możliwość zmiany.
Ustawić jasność na 100% w jakimś innym trybie (nie tym skalibrowanym). Pewnie ma jakieś tam tryby fabryczne jak np. standard, czy cuś podobnego, gdzie ten suwak jasności działa. Pomiar trochę trudniej. Można to zrobić przykładowo przy pomocy darmowego programu DisplayCAL mierząc jednorodność podświetlenia.
W oprogramowaniu kalibracyjnym tego monitora jest stosowna funkcja.
...W oprogramowaniu kalibracyjnym tego monitora jest stosowna funkcja.
Podpowiedz w takim razie koledze jak to zrobić.
Ale to mi pokazuje okolice 120 cd/m2, czyli tyle, ile skalibrował i wrzucił do LUT.
Jak "wyczyśić" LUT monitora, aby zaświecił jak najbardziej defaultowo?
Przełączyć w tryb użytkownika, np N i wówczas Brighness na max.
Po resecie i chwili zabawy, wyszło max ok 135 cd. Natomiast później nastąpiło coś dziwnego... Ponowna kalibracja do 120cd, zerkam na wynik, jakoś dziwnie. Delta e 2,17. Powtórzyłem pomiar - 2.25. Sprawdzam wczorajsze pomiary - 0,02 (dziwnie mało).
Skalibrowałem do 80 cd - 0,18, do 100 cd - 0,47. I ponownie do 120 cd - 2,18. Ale co dziwne - zmierzona jasność to już tylko 113,4 cd, więc chyba powoli "kończy" się podświetlenie :(
Zachciało się zabawy...
Po resecie i chwili zabawy, wyszło max ok 135 cd. Natomiast później nastąpiło coś dziwnego... Ponowna kalibracja do 120cd, zerkam na wynik, jakoś dziwnie. Delta e 2,17. Powtórzyłem pomiar - 2.25. Sprawdzam wczorajsze pomiary - 0,02 (dziwnie mało).
Skalibrowałem do 80 cd - 0,18, do 100 cd - 0,47. I ponownie do 120 cd - 2,18. Ale co dziwne - zmierzona jasność to już tylko 113,4 cd, więc chyba powoli "kończy" się podświetlenie :(
Zachciało się zabawy...
Kupiłem ten monitor ponad 12 lat temu i przez kilka lat wykorzystywałem do ostrej pracy, często po ponad 12h dziennie. Później jak Ci go sprzedałem, to raczej też nie próżnował ;) W sumie to cud że jeszcze świeci i to relatywnie całkiem jasno :)
Wysokie delty wynikają z faktu, że monitor nie jest już w stanie dociągnąć do 120cd/m^2. Możesz albo kalibrować go do luminancji maksymalnej, albo wyłączyć elektroniczną kompensację podświetlenia, która mocno ogranicza jego luminancję. Do foto 80cd/m^2 to aż nadto, ja np. pod wydruki/odbitki pracuję na 30cd/m^2.
Kupiłem ten monitor ponad 12 lat temu i przez kilka lat wykorzystywałem do ostrej pracy, często po ponad 12h dziennie. Później jak Ci go sprzedałem, to raczej też nie próżnował ;) W sumie to cud że jeszcze świeci i to relatywnie całkiem jasno :)
Wysokie delty wynikają z faktu, że monitor nie jest już w stanie dociągnąć do 120cd/m^2. Możesz albo kalibrować go do luminancji maksymalnej, albo wyłączyć elektroniczną kompensację podświetlenia, która mocno ogranicza jego luminancję. Do foto 80cd/m^2 to aż nadto, ja np. pod wydruki/odbitki pracuję na 30cd/m^2.
Heheh tak się zastanawiałem, czy jeszcze pamiętasz :)
Aż sprawdziłem - w styczniu będzie 10 lat od zakupu od Ciebie i jakieś 13 tys. wyświeconych godzin.
Jak wyłączyć elektroniczną kompensację podświetlenia?
Heheh tak się zastanawiałem, czy jeszcze pamiętasz :)
Aż sprawdziłem - w styczniu będzie 10 lat od zakupu od Ciebie i jakieś 13 tys. wyświeconych godzin.
Jak wyłączyć elektroniczną kompensację podświetlenia?
Pamiętam, kochałem ten monitor :)
SpectraView II, ctrl+M (tools>monitor settings), ColorComp Correction Level: Minimum
Panowie to ja też się podepnę. Mam (z przyzwyczajenia chyba) NEC SpectraView LCD2690. Niby trzyma parametry, niby wszystko działa, ale gdzieś w środku mnie ciągnie do nowszych. Jest sens to wymieniać na coś "poleasingowego" do kwoty 1500? Coś szczególnie fajnego można złowić?
Panowie to ja też się podepnę. Mam (z przyzwyczajenia chyba) NEC SpectraView LCD2690. Niby trzyma parametry, niby wszystko działa, ale gdzieś w środku mnie ciągnie do nowszych. Jest sens to wymieniać na coś "poleasingowego" do kwoty 1500? Coś szczególnie fajnego można złowić?
Po co kupować poleasingi jak nowy NEC EA275WMi kosztuje 1599zł? Sens oczywiście jest:
https://i.imgur.com/rZGoIpt.jpg
Po co kupować poleasingi jak nowy NEC EA275WMi kosztuje 1599zł?
A kto oferuje w takiej cenie?
A kto oferuje w takiej cenie?Np. tutaj (https://www.senetic.pl/product/60003813?utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=pozostale_oferty&utm_medium=referral).
A rozumiem operujecie ceną netto .
A rozumiem operujecie ceną netto .No raczej jak ktoś inwestuje w zawodowe narzędzia pracy, to prowadzi działalność i wtedy interesuje go cena netto. A jak ktoś po prostu kupuje, bo lubi/stać go na drogie sprzęty, to różnica brutto-netto też nie powinna na nim robić żadnego wrażenia.
Na mnie zawsze robi bo nie jestem osobą majętną i nawet te 200 zł różnicy to sporo. Nie mniej dzięki za wytłumaczenie.
Dzięki wielkie za podpowiedź. Gdzieś tutaj było zestawienie monitorów, takie kompendium zrobione przez Tom01, z podziałem na dobre/produkowane/polecane itd. Nie mogę go odszukać - nie wiecie przypadkiem gdzie to?
Po co kupować poleasingi jak nowy NEC EA275WMi kosztuje 1599zł? Sens oczywiście jest:
https://i.imgur.com/rZGoIpt.jpg
A ten EA275WMi jest kalibrowalny sprzętowo dla zwykłego zjadacza chleba? Sam będę go potrafił przejechać i1 display pro?
A rozumiem operujecie ceną netto .
Operuję ceną brutto - wpisujesz kod rabatowy #czornyj i masz za 1599 brutto ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
A ten EA275WMi jest kalibrowalny sprzętowo dla zwykłego zjadacza chleba? Sam będę go potrafił przejechać i1 display pro?
Dokładnie tak - pełne wsparcie kalibracji sprzętowej SpectraView II
Czornyj a jest jakiś odpowiednik w 23/24 calach?
Dokładnie tak - pełne wsparcie kalibracji sprzętowej SpectraView II
Dzięki za info. Wpisuję na listę zakupów na przyszły rok ;)
Dzięki za info. Wpisuję na listę zakupów na przyszły rok ;)
W przyszłym roku będzie za późno, EA275WMi został zastąpiony nowym EA271Q (2800zł) i obecnie jest wyprzedawany. Jeden z partnerów NEC zrobił duży zapas i sprzedaje je ze stratą z powodów korpologicznych, taka okazja się raczej nie powtórzy :(
@Czornyj (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1509) a jest jakiś odpowiednik w 23/24 calach?
Jest EA245WMi2 oraz EA241WU, tylko kosztują prawie tyle samo, są podobnej wielkości, a mają znacznie niższą rozdzielczość
W przyszłym roku będzie za późno, EA275WMi został zastąpiony nowym EA271Q (2800zł) i obecnie jest wyprzedawany. Jeden z partnerów NEC zrobił duży zapas i sprzedaje je ze stratą z powodów korpologicznych, taka okazja się raczej nie powtórzy :(
Jest EA245WMi2 oraz EA241WU, tylko kosztują prawie tyle samo, są podobnej wielkości, a mają znacznie niższą rozdzielczość
Znalazłem ale jednak chyba wycofuję się z kupva. Szkoda że nie masz kodu na CT :-)
Trudno, 2190UXi musi jeszcze trochę pociągnąć :p
Poszukam używki za rok ;)
Znalazłem ale jednak chyba wycofuję się z kupva. Szkoda że nie masz kodu na CT :-)
Mogę załatwić :D A z ciekawości - czemu nie EA275WMi?
leighadams
11-10-2019, 14:10
Czornyj ten ea275wmi bo wpisaniu #czornyj jest faktycznie za 1599zl brutto? Kurde nie planowałem zakupu monitora, ale ta cena kusi[emoji3]
Mnie wyszło 1603 z jakimś groszem - znaczy kod działa!
Bo nie wiem czy nie gorszy od mojego starego eizo 2233w
Bo nie wiem czy nie gorszy od mojego starego eizo 2233w
Tez wlaśnie nie wiem, a mam podobny model - s2243W. Czy poza rozdzielczoscia/rozmiarem coś zyskam? [a zdaje się że stracę na bardziej uwidocznionym nierównomiernym podsietleniu]
@manfred (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2234), @matbe (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=50482) - stare EIZO serii S to archaiczne, względnie ogarnięte biurwy na świetlówach - mają 10-cio bitowy LUT, kiepską równomierność i liniowość, matrycę PVA przekłamującą w funkcji kąta obserwacji, szybko się rozkalibrowują (ciemnieją i ocieplają się wraz ze zużyciem).
EA275WMi to teoretycznie biurwa, ale NEC z oszczędności wrzucił tam DNA serii SpectraView - precyzyjne 14-o bitowe, sprzętowo kalibrowalne LUTy, matryce IPS o dobrej charakterystyce kątowej z elektroniczną kompensacją równomierności ze stabilnym i trwałympodświetleniem LEDowym. Po kalibracji sprzętowej ten monitorek daje jakość klasy EIZO serii ColorEdge 8)
@Czornyj (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1509) ten ea275wmi bo wpisaniu #czornyj jest faktycznie za 1599zl brutto? Kurde nie planowałem zakupu monitora, ale ta cena kusi[emoji3]
Faktycznie, choć na dniach podrożeje o jakąś stówę ;)
No dobra mnie skusiles bo ja choruje na 27cali
Czornyj - kupiłem, więc pytanie zadane w wiadomości prywatnej średnio aktualne. Ale jakby Ci się chciało ...:) Dzięki za odzew.
@Czornyj (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1509) - kupiłem, więc pytanie zadane w wiadomości prywatnej średnio aktualne. Ale jakby Ci się chciało ...:) Dzięki za odzew.
Będziesz zadowolony - SpectraView Reference 2690 był jednym z 2-3 najlepszych istniejących monitorów 10 lat temu, ale technika LCD poszła naprzód i w obrębie sRGB EA275WMi mu nie ustępuje, a wyższa rozdzielczość robi robotę ;)
Mam i ja :-) tylko nie wiem czy się cieszyć czy nie. Eizo idzie na drugi bok aby w końcu podczas obrabiania zdjęć oglądać filmy ;-)
To ostatnie pytanie - kalibracja: jak, czym? Ma coś wbudowane czy wyciągać z szuflady profilera?
To ostatnie pytanie - kalibracja: jak, czym? Ma coś wbudowane czy wyciągać z szuflady profilera?
Kalibrować oprogramowaniem NEC SpectraView II i najlepiej kolorymetrem i1Display Pro
Podziękował, jak raz posiadam :)
Kalibrować oprogramowaniem NEC SpectraView II i najlepiej kolorymetrem i1Display Pro
Czyli nie oprogramowaniem i1Profiler?
i1Profiler- nie wiem jak u Was, ale u mnie po którejś aktualizacji przestał prawidłowo wyświetlać tabelę do sprawdzania jakości kalibracji. Generalnie ten program po przesiadce na NEC SpectraView II badziewny mi się wydaje.
A ten NEC SpectraView II to jest dostarczany razem z monitorem czy trzeba dokupić. Wdziałem cene ok 160 zł.
Szukam kaptur do NEC EA275WMi choć niekoniecznie musi być kaptur na połowę ceny monitora. Wcześniej do amatorskiego zastosowania miałem taką czarną tekturę ale zabij nie mam pojęcia gdzie kupiłem. Może ktoś zna źródło.
Szukam kaptur do NEC EA275WMi choć niekoniecznie musi być kaptur na połowę ceny monitora. Wcześniej do amatorskiego zastosowania miałem taką czarną tekturę ale zabij nie mam pojęcia gdzie kupiłem. Może ktoś zna źródło.
HD2PA2427 kosztuje 4 stówy, pasuje do wszystkich nowszych monitorów NEC i jest świetnej jakości - zamienniki są badziewne i niedopasowane, nie polecam. Jak ma być taniej, to dociąć sobie z samoprzylepnej pianki modelarskiej czarnej i dokleić od środka kręplinę/welur.
Czornyj powiedz mi jeszcze oprogramowanie z Twojego doświadczenia lepiej zainwestować w NEC SpectraView II czy posiłkować się i1Profiler i i1display pro
Tom01 to sprzedaj mi w dobrej cenie ;-) razem z kapturkiem
Kaptur jak mówiłem, odradzam. Robi się efekt potężnego, czarnego passpartout, czyli to co na ekranie jest widziane jaśniejsze niż jest w rzeczywistości. Kaptury należy zakładać tylko jak nie ma innego wyjścia, czyli duża hala, super jasno oświetlona. No i jak ktoś chce +10 do lansu, he, he... :D
Soft, zapraszam...
Panowie i Panie mój laptop GE60MSI ma tylko jedno wyjście HDMI. Oczywiście podłączyłem nowy monitor przez to wyjście. Ale mam starego eizo który dzielnie będzie stał po prawej stronie jako monitor pomocniczy. W takim razie jak oba monitory podłączyć do laptopa ale tak aby NEC był głównym a eizo w razie potrzeby pomocniczym. Z tym że oczywiście muszą dzielić ekran.
Może da się do niego kupić tanio stację dokującą, popatrz na allegro, niektóre bywają taniutkie. To najwygodniejsze rozwiązanie.
Ale jak to wygląda i nadaje się
Inne wyjście to "replikator" na złącze USB-C. Minus taki, że nie jest to widoczne z poziomu systemu jako karta graficzna i nie można przypiąć profilu. Najlepsze wyjście jednak to zmiana na komputer stacjonarny. Jest mniejszy, tańszy, szybszy i bezproblemowy w kwestii podłączeń.
Albo zmiana na inny laptop, z kilkoma różnymi wyjściami... Rozwiązanie Tom'a tańsze :)
Panowie i Panie mój laptop GE60MSI ma tylko jedno wyjście HDMI. Oczywiście podłączyłem nowy monitor przez to wyjście. Ale mam starego eizo który dzielnie będzie stał po prawej stronie jako monitor pomocniczy. W takim razie jak oba monitory podłączyć do laptopa ale tak aby NEC był głównym a eizo w razie potrzeby pomocniczym. Z tym że oczywiście muszą dzielić ekran.
Podłącz EIZO złączem D-SUB - nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale w tym laptopie (nieco antycznym) innego nie ma
Niestety nie da się oglądać obrazu (jakość) poprzez takie połączenie. A, że antyczny no cóż tak jak jego prawie 50 letni właściciel :-)
Czy ktoś może sprawdzić czy ten monitor NEC EA275WMi ma ograniczenie na kablu hdmi-dvi do 1920? Zakupiłem od toma kabel i niestety nie mam pełnej rozdzielczości
nikoniarz
18-10-2019, 17:27
Ja kiedyś 3 razy wymieniałem kabel aż trafiłem taki który obsłużył rozdzielczość. Co prawda inny monitor i kabel DP ale jednak.
Nie mam pojęcia co jest w tym przypadku przyczyną. Sam używam dokładnie tego samego przewodu w komputerach technicznych, jeśli ktoś chce programować HDMI-DVI i działa bez pudła. Przy EA271Q działa na 100%. Przy starszym też powinien.
Ja już wiem ten kabel obsługuje max 1080p
Na tym przewodzie normalnie idzie 2560x1440 60Hz. Proszę bardzo. Podłączenie DVI w monitor, HDMI w komputerze:
32287
Parametry obrazu:
32286
Kabel, jak mówiłem, przyjmę z powrotem, ale przyczyna nie leży po jego stronie.
Czy ktoś może sprawdzić czy ten monitor NEC EA275WMi ma ograniczenie na kablu hdmi-dvi do 1920? Zakupiłem od toma kabel i niestety nie mam pełnej rozdzielczości
Czy ten laptop, a właściwie jego gpu lub to wbudowane w procesor pozwala na więcej niż 1080p ?
No nic zamówiłem kabel który "wydaje się być " odpowiedni jak przyjdzie sam się przekonam czy wina leży po stronie kabla czy laptopa. Czy laptopa nie wiem ponieważ jest tam hdmi 1.4 standard HDMI 1.4. Maksymalna rozdzielczość wynosi 4096 x 2160 p24, jest też 48-bitowa głębia koloru i szerokość pasma sygnału wynosząca do 340 MHz.
Czy ten laptop, a właściwie jego gpu lub to wbudowane w procesor pozwala na więcej niż 1080p ?
MSI Ge 60 ale powiem Ci nie mam zielonego pojęcia jak to sprawdzić.
Jaki to ma procesor? bo modeli za duzo żeby stwierdzić co tam masz.
Panowie i Panie mój laptop GE60MSI ma tylko jedno wyjście HDMI. ...
Z specyfikacji laptopa (https://pclab.pl/art56212-13.html) wygląda, że jest tam układ Intel HD Graphics 4600.
Ten (https://www.pugetsystems.com/parts/Video-Card/Integrated-Intel-Mobile-HD-Graphics-4600-9792) z kolei po złączu HDMI powinien udostępniać rozdzielczość 4096x2160.
Tak obsłuży 4096x2160 ale 30Hz i tu chciałbym wiedzieć dokładnie model procesora czy działa 2560x1440 60Hz na HDMI czy tylko na DP.
Jaki to ma procesor? bo modeli za duzo żeby stwierdzić co tam masz.
Intel R Core TM i7-4700MQ CPU 2,4 GHz
Moim zdaniem to wina że przy 2560x1440 nie działa 60Hz, nie wiem jak to sprawdzić i jak ustawić np 30Hz na test.
Wina układu graficznego wbudowanego w procesor, nie wczytałem się dokładnie w temat, ten laptop nie ma wyjścia display port ?
nikoniarz
18-10-2019, 21:08
Za godzinę sprawdzę czy HD3000 ciągnie przez HDMI taką rozdzielczość. Wydaje mi się, że tak.
Panowie zaczekam na inny kabel jesli on polegnie to zostaję przy hdmi-hdmi w gó...a bata nie ukręcę
Panowie zaczekam na inny kabel jesli on polegnie to zostaję przy hdmi-hdmi w gó...a bata nie ukręcę... a co Ci w HDMI-HDMI nie pasuje? (poza "bo Tom powiedział, że jest fuj"). Miejsce DVI jest w muzeum :) (no ew. jeśli ktoś ma jakiś 10 letni monitor, to wiadomo, że tam może nie być współczesnych złącz i jesteśmy skazani na DVI)
No to własnie mi nie pasuje bo Tom powiedział że takie połączenie jest fuj. Ja w sumie to się nie za bardzo znam. Jedyne co to wydruk ma być takie jak na monitorze :-)
:)
Czyli nie podłączałeś normalnym kablem hdmi-hdmi ?
nikoniarz
19-10-2019, 16:24
No to własnie mi nie pasuje bo Tom powiedział że takie połączenie jest fuj.
Za to obecne połączenie masz super-hiper... Łącz przez samo HDMI i tyle.
Czyli nie podłączałeś normalnym kablem hdmi-hdmi ?
No cały czas mam podłączony monitor w ten sposób. I skalibrowałem go programem SpectraView ale ponoc hdmi-hdmi jest ble :-)
Za to obecne połączenie masz super-hiper... Łącz przez samo HDMI i tyle.
No patrze na to połączenie i nie wydaje mi się aby coś było nie tak :-) Mam wrażenie że ktoś chyba ze mnie beke robi :-) Pewnie gdzieś już na jutubie się ze mnie śmieją ale muszę poszukać gdzie :-)
No to może niech ci Tom napisze co trzeba sprawdzić odnośnie połączenia hdmi-hdmi i dlaczego to już po ostatnich aktualizacjach win10 nie jest tak ważne bo nie ma już błędnego rozpoznawania takiego połączenia.
nikoniarz
19-10-2019, 17:08
No cały czas mam podłączony monitor w ten sposób.
No to ja się chyba pogubiłem... Przy połączeniu HDMI-HDMI nie możesz ustawić rozdzielczości 2560x1440?
No to ja się chyba pogubiłem... Przy połączeniu HDMI-HDMI nie możesz ustawić rozdzielczości 2560x1440?Tak się akurat składa, że wyciągnąłem swoją szklaną kulę, więc Ci wytłumaczę: na współczesnym złączu HDMI-HDMI mu wszystko idealnie działa, ale wyłożył kilkadziesiąt złotych na przestarzałe DVI, na którym mu już to nie do końca działa. Tshujesh chache? Żeby było śmieszniej, to ja go nawet nie obwiniam, bo on ma prawo czegoś nie wiedzieć, tylko Tom'a, który zrobił mu whiskas® z mózgu, bo prowadzi krucjatę przeciwko HDMI.
nikoniarz
19-10-2019, 17:28
Tak się akurat składa, że wyciągnąłem swoją szklaną kulę, więc Ci wytłumaczę: na współczesnym złączu HDMI-HDMI mu wszystko idealnie działa, ale wyłożył kilkadziesiąt złotych na przestarzałe DVI, na którym mu już to nie do końca działa. Tshujesh chache? Żeby było śmieszniej, to ja go nawet nie obwiniam, bo on ma prawo czegoś nie wiedzieć, tylko Tom'a, który zrobił mu whiskas® z mózgu, bo prowadzi krucjatę przeciwko HDMI.
Aaa, czyli jednak byłem zrozumiałem. Tak czy siak po HDMI wszystko śmiga nawet na gorszym i starszym laptopie co dopiero teraz sprawdziłem bo nie mogłem znaleźć kabla HDMI.
No to ja się chyba pogubiłem... Przy połączeniu HDMI-HDMI nie możesz ustawić rozdzielczości 2560x1440?
Mam połączenie hdmi-hdmi ale Tom powiedział że lepszym połączeniem jest hdmi-dvi. Dlatego też zakupiłem u niego kabel. Ale na jego kablu mam mx 1920. Tom twierdzi że jego kabel jest dobry ale u mnie z jakiegoś powodu nie chce być własnie 2560. Dlatego też kabel zakupiłem inny który "podobno" obsługuje 2560 i wiecej. Gdy do mnie przyjdzie napiszę czy tak jest w rzeczywistości.
Tak się akurat składa, że wyciągnąłem swoją szklaną kulę, więc Ci wytłumaczę: na współczesnym złączu HDMI-HDMI mu wszystko idealnie działa, ale wyłożył kilkadziesiąt złotych na przestarzałe DVI, na którym mu już to nie do końca działa. Tshujesh chache? Żeby było śmieszniej, to ja go nawet nie obwiniam, bo on ma prawo czegoś nie wiedzieć, tylko Tom'a, który zrobił mu whiskas® z mózgu, bo prowadzi krucjatę przeciwko HDMI.
Tylko proszę nie pytaj mnie ile za ten kabel z przesyłką zapłaciłem bo już w ogóle pomyslicie że jeleń 100% jestem :-)
Ja już nic nie napiszę więcej bo teraz jedynie czekać trzeba na Tom01 i niech posprząta to co narobił bo zwyczajnie zaśmierdziało to wszystko nieładnie :(
Akurat Toma01 nie darzę specjalnie sympatią:) (pewnie z wzajemnością:) ), ale może tu miał dobre intencje. Sam manfred chyba się zagmatwał "w zeznaniach":) (lub niezbyt dokładnie śledziłem wątek). Po co kombinować, zmieniać, coś co działa. Wszelkie przejściówki (czy kabel z różnymi rodzajami złącz) to ostateczne rozwiązanie.
nikoniarz
19-10-2019, 19:08
Ja już nic nie napiszę więcej bo teraz jedynie czekać trzeba na @Tom01 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8179) i niech posprząta to co narobił bo zwyczajnie zaśmierdziało to wszystko nieładnie :(
Też trochę "narobiłeś" sugerujac, że po HDMI będzie miał ową rozdzielczość tylko przy 30Hz.
Panowie może i ja coś poknociłem z tym że o ile pamiętam pytałem Toma dlaczego takie połączenie czyli hdmi-hdmi pod kalibrację i ogólnie jako połączenie laptopa z monitorem jest gorsze od hdmi-dvi tak więc ...
Też trochę "narobiłeś" sugerujac, że po HDMI będzie miał ową rozdzielczość tylko przy 30Hz.
Bo to było dociekanie zakładając że hdmi-hdmi nie działa i po to kabel kupiony hdmi-dvi, nie wiem po co takie kombinacje były robione jak działało.
A to że bardzo dużo laptopów bez DP ma problem z czymś wyższym niż FHD 60Hz to jest znany problem.
nikoniarz
19-10-2019, 19:25
Używaj "pełnego" HDMI i ciesz się ze sprzętu.
nikoniarz no wiem ale jeśli Ci ktoś kto się chyba zna na sprzęcie sprzedaje kabel hdmi-dvi i mówi że to jest lepsze no to jak nie wierzyć :-(
nikoniarz
20-10-2019, 16:04
nikoniarz no wiem ale jeśli Ci ktoś kto się chyba zna na sprzęcie sprzedaje kabel hdmi-dvi i mówi że to jest lepsze no to jak nie wierzyć :-(
Po prostu do radykalizmu trzeba mieć dystans :D
To ja może dopiszę parę technicznych szczegółów które mogą wyjaśnić problemy jakie ma manfred.
Zacznę od tego że DVI występuje w dwóch wariantach czyli Single Link (rozdzielczość do 1920x1200) i Dual Link (rozdzielczość nawet 3840x2400). W DVI Dual Link ma podwójną ilość linii transmisyjnych względem Single Link ale taką samą szybkość transmisji dla każdej linii.
Nieco inaczej sprawa wygląda z HDMI. Tutaj mamy wersje do 1.3c włącznie, która obsługują maksymalnie do 1920x1200 a ilość ilość linii transmisyjnych jest taka sama jak w DVI Single Link. Natomiast potem pojawiły HDMI w wersjach 1.4 i nowszych które pomimo tej samej ilości linii transmisyjnych mają zwiększoną przepustowość dzięki szybszemu taktowaniu sygnału (większa częstotliwość zegara). W tych standardach (1.4 i wyższych) obsługiwana rozdzielczość jest większa (nawet do 7680×4320 w wersji 2.1) ale wymaga żeby standard był minimum 1.4 dla źródła sygnału i monitora a także aby kabel był odpowiedniej jakości.
I tutaj dochodzę do sedna problemu czyli przejściówki HDMI-DVI. Otóż HDMI do wersji 1.3c włącznie jest zgodne sprzętowo i parametrami transmisji z DVI Single Link z tą różnicą że jest inna wtyczka. Dlatego tak łatwo można zrobić tanie przejściówki HDMI-DVI ale działają one TYLKO do rozdzielczości 1920x1200. Przy wyższych rozdzielczościach jest problem gdyż w DVI jest do tego wykorzystywany drugi kanał transmisyjny ale oba działają z szybkością taką jak HDMI 1.3c. A więc nie można zrobić przejściówki DVI-HDMI obsługującej rozdzielczości większe niż 1920x1200 gdyż jest niezgodność sprzętowo-transmisyjna. Gdyby DVI rozwijano tak jak HDMI to pewnie by się dało ale wygląda na to że DVI jest już standardem przeznaczonym na wymarcie. Przy wyższych rozdzielczościach jeśli się nie posiada w kompie i monitorze DVI Dual Link raczej należy stosować HDMI i DisplayPort.
A DisplayPort to już nieco inna bajka. Ma on dużo więcej lini transmisyjnych ale też inny protokół. Z tego powodu przejściówki do HDMI czy DVI muszą być aktywne i są droższe. Na szczęście DP jak i HDMI jest rozwijany.
To czemu nie stosować hdmi-hdmi tylko hdmi-dvi przy kalibracji monitora przy obróbce fotografii itd. ?
Tak jak napisałem wcześniej w windows był błąd i domyślnie połączenie hdmi-hdmi rozpoznawane było jako TV i obcinało kolorki ale to już dość zamierzchłe czasy i tego błędu od dawna nie ma w win10 pod warunkiem że jest aktualizowany, do tego dochodziły rewizje hdmi, które wprowadzały większe transmisje ale producenci kabelków różnie do tego podchodzili, to też dość zamierzchłe czasy bo obecnie kabelek za 90 centów wystarczy.
... nie można zrobić przejściówki DVI-HDMI obsługującej rozdzielczości większe niż 1920x1200 gdyż jest niezgodność sprzętowo-transmisyjna. ...
Rozumiem, że w odwrotną stronę także (HDMI-DVI) ? i dotyczy zarówno przejściówek jak i kabli z takimi wtykami ?
z drugiej strony mamy takie twierdzenie:
Na tym przewodzie normalnie idzie 2560x1440 60Hz. Proszę bardzo. Podłączenie DVI w monitor, HDMI w komputerze:
32287
Parametry obrazu:
32286
...
Ktoś jest w błędzie ?, bo jedno jakoby zaprzecza drugiemu ...
...nie można zrobić przejściówki DVI-HDMI obsługującej rozdzielczości większe niż 1920x1200 gdyż jest niezgodność sprzętowo-transmisyjna.
Można i tu był ukłon producentów kart graficznych, którzy w DVI wrzucali wyższe rozdzielczości zgodne z HDMI 1.3, a nawet sygnał audio, tak miał Gigabyte już w modelu gtx560 ale i potem zetknąłem się z tym w modelach evga i msi.
nikoniarz
20-10-2019, 18:12
Tak jak napisałem wcześniej w windows był błąd i domyślnie połączenie hdmi-hdmi rozpoznawane było jako TV i obcinało kolorki ale to już dość zamierzchłe czasy i tego błędu od dawna nie ma w win10.
Przecież to już w W7 działało. Albo i nawet w Viście.
Ale co działało, że źle rozpoznawało monitory? mi chodzi kiedy to naprawiano.
nikoniarz
20-10-2019, 18:17
Ale co działało, że źle rozpoznawało monitory? mi chodzi kiedy to naprawiano.
Że można było wybrać zakres kolorów i nic nie obcinało.
Że można było wybrać zakres kolorów i nic nie obcinało.
Ale chodzi o to żeby nic nie wybierać i żeby było poprawnie.
Stawianie na logikę i wiedze użytkowników raczej się nie sprawdza.
Rozumiem, że w odwrotną stronę także (HDMI-DVI) ? i dotyczy zarówno przejściówek jak i kabli z takimi wtykami ?Tak.
z drugiej strony mamy takie twierdzenie:
Ktoś jest w błędzie ?, bo jedno jakoby zaprzecza drugiemu ...Tak, ktoś jest w błędzie.
Można i tu był ukłon producentów kart graficznych, którzy w DVI wrzucali wyższe rozdzielczości zgodne z HDMI 1.3, a nawet sygnał audio, tak miał Gigabyte już w modelu gtx560 ale i potem zetknąłem się z tym w modelach evga i msi.Ale to jest poza standardem. Jak coś jest poza standardem to owszem może działać ale nie musi. Nie ma gwarancji.
...Tak, ktoś jest w błędzie. ...
Pytanie, czy ktoś przyzna się do błędu. Rzeczą ludzką jest błądzić, trochę trudniej się do tego przyznać.
Nie mnie rozstrzygać, bo nawet nie wiem:)
Mogę tylko potwierdzić/powiedzieć, że w DVI Dual Link po obu stronach (karta graficzna/monitor) nie ma problemu z rozdzielczością 2560 x 1440 px./60 Hz. Mam tak właśnie połączone, choć planuję przejście na Displayport (po zmianie komputera). Odpowiedni kabel mam. Po zakupie monitora był na wyposażeniu.
Tu jest link do tego kabla jaki kupiłem u Toma w specyfikacji jest rozdzielczośc 1920 ... ale nie wiem czy to jakieś znaczenie
https://monitory.mastiff.pl/przewod-kabel-hdmi-dvi.html
Przecież to zwykły kabel, ty masz 2560x1440 tak ?
Tu jest link do tego kabla jaki kupiłem u Toma w specyfikacji jest rozdzielczośc 1920 ...
Czyli wszystko się zgadza:wink: z tym co pisałeś:
... Zakupiłem od toma kabel i niestety nie mam pełnej rozdzielczości
Nie możesz mieć pretensji, zgodnie z opisem wszystko jest:wink: (tak trochę sarkazmu wrzuciłem)
Przecież to zwykły kabel, ty masz 2560x1440 tak ?
No tak :-) No i u mnie ten kabel max 1920 skalował czy jak to tam się nazywa. Chyba rozpętałem największa aferę o kabelek. Czuje że demokracja jest zagrożona :-)
Ja już nic nie napiszę więcej bo teraz jedynie czekać trzeba na Tom01 i niech posprząta to co narobił bo zwyczajnie zaśmierdziało to wszystko nieładnie :(
Ale co zaśmierdziało? U manfreda połączenie nie zadziałało i tyle. Pisałem zarówno jemu jak i na forum, że używam tych przewodów sam i nie spotkałem się z problemem. Manfred przewód mi odesłał, zwróciłem zapłatę i chyba po temacie. Chyba nie sądzicie, że moim celem była sprzedaż za wszelką cenę kabelka za kilkadziesiąt zł.
A więc nie można zrobić przejściówki DVI-HDMI obsługującej rozdzielczości większe niż 1920x1200 gdyż jest niezgodność sprzętowo-transmisyjna.
A to pies? Połączenie HDMI -> DVI na przykładzie pokładowej karty z wyjściem HDMI i monitora EIZO CG279X. Test i zdjęcie zrobione na potrzeby tego wątka:
32393
Tak jak napisałem wcześniej w windows był błąd i domyślnie połączenie hdmi-hdmi rozpoznawane było jako TV i obcinało kolorki ale to już dość zamierzchłe czasy i tego błędu od dawna nie ma w win10 pod warunkiem że jest aktualizowany, do tego dochodziły rewizje hdmi, które wprowadzały większe transmisje ale producenci kabelków różnie do tego podchodzili, to też dość zamierzchłe czasy bo obecnie kabelek za 90 centów wystarczy.
Ten problem jest cały czas. Nie występuje non stop, ale na tyle często, że jest wyraźnie zauważalny problem przez wielu użytkowników. Zmiana wejścia na DVI powoduje inną informację z EDID monitora i sterownik grafiki zachowuje się poprawnie.
EDIT: Aha, w drugą stronę, czyli DVI DL w komputerze i HDMI w monitorze też działa poprawnie. Już jest późno, ale mogę jutro nagrać nawet filmik z podłączeniem i pokazaniem rozdzielczości.
Nieco inaczej sprawa wygląda z HDMI. Tutaj mamy wersje do 1.3c włącznie, która obsługują maksymalnie do 1920x1200
Nie do końca: https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI#Version_1.3
32394
misio-jedi
29-10-2019, 15:22
Czołem koledzy,
może ktoś z was się orientuje jak właściwie działa hub USB w monitorze, mam podłączone myszkę i klawiaturę do makbuka (właśnie przez hub w monitorze) i ciekawi mnie czy zasilanie dla myszki/klawiatury idzie z sieci, czy z baterii ?
W tym momencie idzie z zasilacza monitora.
misio-jedi
29-10-2019, 16:06
Dzięki. Bałem się że drenuje baterię.
To jest hub typu "aktywnego", czyli z zasilaniem. Można takich podłączać wiele, kaskadowo i nie przeciąża to układu zasilania w samym komputerze.
Tom01
czym różnią się model X-Rite i1Display Studio i X-Rite i1Display Pro, ten drugi wiemy że jest ok, a ten pierwszy nadaje sie do czegoś ?
I1 Display Studio to spektrofotometr a I1 Display Pro to kolorymetr. Różnią się konstrukcją, zasadą działania i zatosowaniami.
@Tom01 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8179)
czym różnią się model X-Rite i1Display Studio i X-Rite i1Display Pro, ten drugi wiemy że jest ok, a ten pierwszy nadaje sie do czegoś ?
i1Display Studio jest następcą ColorMunki Display, podobnie jak jego poprzednik nie działa z oprogramowaniem firm trzecich (NEC, EIZO itd.)
i1Display Pro i jego następcai1Display Pro Plus działają ze wszystkim. Fizycznie ten sam kolorymetr i1D3 rev. B.02
Przepraszam za pomyłkę. Zamieszałem I1 CM Studio i ID Display Studio.
Panowie szybkie pytanie :)
Co będzie lepsze do typowej obróbki ślubniaków ??
Do wyboru w moim przedziale zostały dwa monitory EIZO EV2785 i NEC EA271U
Fajnie jak by nie trzeba było spędzić dużo czasu na kalibracje itp, nie jestem jakimś maniakiem
EA271U występuje w wersji "gotowiec". EV2785 nie ma takiej możliwości.
Kalibracja zajmuje 10 minut jesli nie jesteś maniakiem :-)
Taki "drobiazg": NEC EA271U w podstawowej wersji nie ma możliwości kalibracji. Potrzeba licencję. Inaczej tak jak EIZO, tylko programowo.
Mam i ja :-) tylko nie wiem czy się cieszyć czy nie. Eizo idzie na drugi bok aby w końcu podczas obrabiania zdjęć oglądać filmy ;-)I jak oceniasz tego neca po tym czasie?
Powiem Ci tak robiłem już wydruki na swojej 7250 i jak dla mnie wszystko jest w porządku. Kalibracja w porównaniu do eizo chyba łatwiejsza. No i przede wszystkim wielkość wcześniej pracowałem na 22 calach i nie wyobrażam sobie powrotu. Reasumując za te pieniądze rewelacja. Wydruki które robię A4 jak dla mnie akceptowalne :-)
Kalibracja i1 pro + spectraview 2. W monitorze wyłączam eco i automatyczną jasność. Tak jak przy profilowaniu, w programie ustalam gammę i jasność(80-120), dalej wciskam już enter i wsio?
PS Podlaczyłem przez hdmi, ale teraz czytam że powinno być 60HZ a u mnie pokazało 30HZ, to robi taka roznice?
HDMI lepiej unikać również z innych względów niż tylko 30Hz w tym wypadku.
Kupiłem miniDP, jest 60HZ choć róznicy nie odczułem.
Jadę na zwykłym hdmi. Drukuje albumy, zdjęcia cos tam obrabiam jakoś jak na amatorkę nic się z tym kablem nie dzieje.
PS Podlaczyłem przez hdmi, ale teraz czytam że powinno być 60HZ a u mnie pokazało 30HZ, to robi taka roznice?30 Hz różnicę robi - przesuwane okna wręcz skaczą, w porównaniu do 60Hz. Winne może być wyjście karty graficznej (stara wersja HDMI, np. 1.4).
Jadę na zwykłym hdmi. Drukuje albumy, zdjęcia cos tam obrabiam jakoś jak na amatorkę nic się z tym kablem nie dzieje.
U mnie różnica tylko taka, że na HDMI 2.0 mogę ustawić max 3840x2160 60Hz 8bpc, natomiast po DisplayPort idzie 3840x2160 60Hz 10bpc.
DeadPixel
23-01-2020, 22:47
Kurka, a ja jadę po HDMI 1.4 chyba, ale obrazy raczej statyczne... Nie lepiej by było jakimś cudacznym kabelkiem USB-C do DP?
Przecież kabel obojętne jaki dacie byle trzymał parametry potrzebne do wyświetlenia tego co potrzeba i na co pozwala sprzęt zarówno wyjście jak i wejście.
Wiele legend jest odnośnie HDMI, a przecież od dawna na win10 działa poprawnie wszystko bez ręcznych korekt jak to było w win7 i wcześniej.
DeadPixel
24-01-2020, 14:01
Dobra, wszystko sprawdziłem. Przy HDMI 1.4 mam na monitorze 59hz (1920x1200), więc jest ok. Jak będę kiedyś zmieniał na 4k, to 1.4 już nie wydoli i poleci max 30hz. Wtedy skorzystam z USB-C - DP, bo te 30hz to stanowczo za mało.
Przecież kabel obojętne jaki dacie byle trzymał parametry potrzebne do wyświetlenia tego co potrzeba i na co pozwala sprzęt zarówno wyjście jak i wejście.
Wiele legend jest odnośnie HDMI, a przecież od dawna na win10 działa poprawnie wszystko bez ręcznych korekt jak to było w win7 i wcześniej.
Cała masa przewodów USB-C na DP nie działa. Po prostu. Kupujesz, podłączasz i kupa. Trzeba kupować kilka i testować, ew nabyć przewód dobrej jakości. Tyle, że taki kosztuje równowartość 5 przewodów - wynalazków z Allegro.
HDMI to żadne legendy. Problematyczność bierze się z konkretnych właściwości technicznych. W ogóle pojawienie się tego interfejsu w komputerach to jedno z największych nieporozumień w historii komputeryzacji. No, ale jak już jest to trzeba jakoś z nim żyć, choć czasem niełatwo. Wersja Win nie ma znaczenia.
Pytanie do Tych co wiedzą: czy takie przebarwienia na ramce w nowym Eizo CG to normalne? Pudło, oryginalnie zaklejone bez uwag, ale po wyjęciu zuważyłem, że tak to wygląda.
Sory za jakość zdjęcia, ale na szybko telefonem.
http://zapodaj.net/7fb084cbba36e.jpg.html
Pytanie.
Zmieniłem kompa/system podłączyłem ea275 zainstalowałem sv2 no i tam nie wykryło kalibracji. Monitor jakby miał żywsze kolory. W menu ustawiony jest niby tryb P(rogramable)
O co pytam, kalibracja sprzętowa miała zmienić ustawienia wewnątrz monitora a mam wrażenie że tak sie nie stało?
Pytanie.
Zmieniłem kompa/system podłączyłem ea275 zainstalowałem sv2 no i tam nie wykryło kalibracji. Monitor jakby miał żywsze kolory. W menu ustawiony jest niby tryb P(rogramable)
O co pytam, kalibracja sprzętowa miała zmienić ustawienia wewnątrz monitora a mam wrażenie że tak sie nie stało?
W trybie P na pewno pamięta kalibrację - zapnij profil ICC stworzony po kalibracji, sprawdź ustawienia karty, a jeśli podłączony po HDMI trzeba sprawdzić czy idzie pełnym zakresem 0-255,
Dzięki za odzew.
Nie pomyslałem o "zachowaniu" profilu, na przyszlośc zapamietam. Dziś wypożyczam displaya. A podłączone przez DP.
Witam,
od dłuższego czasu przymierzam się do kupna monitora do obróbki zdjęć (amatorskiej obróbki) Mój obecny monitor to zwykły biurowy dell 24"
Czytając ten wątek chodzi mi po głowie EA271Q-BK-CT ColorTuned
Czy w cenie do 3 tys znajdę coś lepszego ?
A może może ktoś wie o jakiejś promocji ?
pozdrawiam
Witam,
od dłuższego czasu przymierzam się do kupna monitora do obróbki zdjęć (amatorskiej obróbki) Mój obecny monitor to zwykły biurowy dell 24"
Czytając ten wątek chodzi mi po głowie EA271Q-BK-CT ColorTuned
A może może ktoś wie o jakiejś promocji ?
pozdrawiam
O ile nie potrzebujesz AdobeRGB, to nie ma nic lepszego, a tym bardziej gotowego do pracy po wyjęciu z pudełka. Miały być promki na targach EXPOzycja, ale zostały odwołane - ale napisz PW to może wyczaruję jakiś rabat u któregoś z partnerów ;)
Nada się do zdjęć ? https://amso.pl/product-pol-102536-Monitor-Biurowy-Markowy-LCD-19-w-Klasie-A.html
david555
11-05-2020, 12:42
Nada się do zdjęć ? https://amso.pl/product-pol-102536-Monitor-Biurowy-Markowy-LCD-19-w-Klasie-A.html
Żeby jeszcze PVA, ale poleasingowy TN z gniazdem D-Sub ?
Tylko ta urocza cena. :D
david555
11-05-2020, 14:58
To jak ktoś nie ma za wiele gotówki, to już lepiej coś takiego: https://amso.pl/product-pol-64048-Monitor-NEC-EA244WMi-24-LED-1920x1200-IPS-PIVOT-HDMI-Bialy-Klasa-A.html .
sokolnik
11-05-2020, 16:44
To jak ktoś nie ma za wiele gotówki, to już lepiej coś takiego: https://amso.pl/product-pol-64048-Monitor-NEC-EA244WMi-24-LED-1920x1200-IPS-PIVOT-HDMI-Bialy-Klasa-A.html .
ja mam takiego od nowości czyli kupiony w 2014 r. :) tylko czarny :)
david555
11-05-2020, 17:23
ja mam takiego od nowości czyli kupiony w 2014 r. :) tylko czarny :)
W Amso mają też Eizo: https://amso.pl/product-pol-99536-Monitor-Eizo-FlexScan-S2433W-24-PVA-1920x1200-DisplayPort-D-SUB-Bialy-VESA.html .
W Amso mają też Eizo: https://amso.pl/product-pol-99536-Monitor-Eizo-FlexScan-S2433W-24-PVA-1920x1200-DisplayPort-D-SUB-Bialy-VESA.html .
Ten model to porażka
david555
11-05-2020, 19:27
Ten model to porażka
To prawda, niemniej dosyć tania porażka i z poszerzonym gamutem.
david555
12-05-2020, 08:20
Zreszą, warto przypomnieć, co 10 lat temu pisał o tym monitorze nasz forumowy kolega Tom01 https://mva.pl/viewtopic.php?t=47 .
Jak to powiadają, nic tak nie plami, jak atrament. :-)
Zreszą, warto przypomnieć, co 10 lat temu pisał o tym monitorze nasz forumowy kolega @Tom01 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8179) https://mva.pl/viewtopic.php?t=47 .
Jak to powiadają, nic tak nie plami, jak atrament. :-)
10 lat temu ten model był akceptowalny na tle ogólnej nędzy, w dodatku matryca VA dawała niezłą czerń jeśli ktoś miał taki fetysz. Umówmy się jednak, że istotne dla fotografa aspekty - równomierność, poprawność odwzorowania barw i charakterystyka kątowa - były na nędznym poziomie, a obecnie z uwagi na zużycie podświetlenia CCFL może być jeszcze gorzej. Do tego dochodzi ogólnie gorsza twałość i stabilność matryc świetlówkowych, oraz ich "kasza", "chmurkowanie", "cellulit" czy "przybrudzenie" wynikające z matowego dyfuzora na powierzchni, oraz poszerzony gamut bez możliwości ograniczenia do sRGB, w którym osoby mniej świadome gubią się jak dzieci w lesie.
Moja rekomendacja:
1) nie tykać kijem używanych monitorów świetlówkowych, bo LEDowe IPS będą znacznie trwalsze, lepsze, a w podobnej cenie
2) a szczególnie omijajcie szerokim łukiem świetlówkowe na S-PVA
3) i już kategorycznie nie tykać szerokogamutowych, świetlówkowych monitorów S-PVA (czyli głównie EIZO serii S)
david555
12-05-2020, 09:20
... a obecnie z uwagi na zużycie podświetlenia CCFL może być jeszcze gorzej...
To fakt, stare świetlówki mogą być problemem, tym bardziej, że w poleasingowym sprzęcie, liczniki czasu pracy najczęściej nie odzwierciedlają stanu faktycznego.
Ponieważ na maksa wkurza mnie już patrzenie w mój badziewny monitor ASUS'a i zastanawianie się jakie kolory będą miały moje zdjęcia po wydruku prosiłbym o wskazanie konkretnych modeli wg potrzeb:
- nowy
- 1920 x 1080 (1200) - nie więcej, bo nie mam miejsca na większy monitor
- potrzebuję tylko sRGB, ale prawidłowo oddane
- producent nie ma znaczenia
- najchętniej skalibrowany fabrycznie, tzw. gotowiec
- jestem totalnym amatorem,
- kasa na monitor: powiedzmy około 2500,00 brutto
- chciałbym mieć spokój na chociaż 3 lata
Ponieważ na maksa wkurza mnie już patrzenie w mój badziewny monitor ASUS'a i zastanawianie się jakie kolory będą miały moje zdjęcia po wydruku prosiłbym o wskazanie konkretnych modeli wg potrzeb:
- nowy
- 1920 x 1080 (1200) - nie więcej, bo nie mam miejsca na większy monitor
- potrzebuję tylko sRGB, ale prawidłowo oddane
- producent nie ma znaczenia
- najchętniej skalibrowany fabrycznie, tzw. gotowiec
- jestem totalnym amatorem,
- kasa na monitor: powiedzmy około 2500,00 brutto
- chciałbym mieć spokój na chociaż 3 lata
NEC EA245WMi-2 w wersji Color Tuned lub - lepiej - COLOR
Na stronie Mastiff.pl pojawiły się monitory Acera
Np. Acer ProDesigner PE270K https://monitory.mastiff.pl/monitor-acer-prodesigner-pe270k.html
Zastosowania: domowe, biurowe, fotografia
tak mnie zastanawia jak z kalibracja
i jak się ma do słynnego polecanego na forum
NEC 27'' MultiSync EA275WMi
Porównania do kalibrowanych NEC-ów, czyli serii CT i COLOR oczywiście nie ma. Jeśli jednak ktoś chce zrobić głupstwo i nabywać do fotografii DELL-a albo jakieś inne Iiyamy czy Benq, to ten Acer jest lepszy.
Porównania do kalibrowanych NEC-ów, czyli serii CT i COLOR oczywiście nie ma. Jeśli jednak ktoś chce zrobić głupstwo i nabywać do fotografii DELL-a albo jakieś inne Iiyamy czy Benq, to ten Acer jest lepszy.
Rozumiem że ten monitor nie kalibruje się
A jak to rozumieć
" 6-osiowa regulacja barw - dostrojenie punktu bieli w oparciu o kanały RGB i CMYK "
A ja mam takie pytanie, mam monitor Eizo CS2420 pracujący u mnie bezawaryjnie jakieś 4700 godzin od trzech lat. Kalibruję go co 200-300 h do jasności 80cd.
Czy kupując nowy NEC MultiSync PA243W zobaczę efekt WOW albo coś, czego do tej pory nie widziałem? Warto byłoby wymienić na Neca? Monitory 27" odpadają ze względu na to, iż i tak pracuję z nosem przy monitorze (wycięte soczewki w oczach) więc większy rozmiar odpada.
A ja mam takie pytanie, mam monitor Eizo CS2420 pracujący u mnie bezawaryjnie jakieś 4700 godzin od trzech lat. Kalibruję go co 200-300 h do jasności 80cd.
Czy kupując nowy NEC MultiSync PA243W zobaczę efekt WOW albo coś, czego do tej pory nie widziałem? Warto byłoby wymienić na Neca? ...
Ten sam rozmiar, ta sama rozdzielczość ekranu, ten sam gamut kolorów, ten sam kontrast natywny. Nie widzę tu sensu wymiany, chyba, że z starym coś się dzieje.
Rozumiem że ten monitor nie kalibruje się
A jak to rozumieć
" 6-osiowa regulacja barw - dostrojenie punktu bieli w oparciu o kanały RGB i CMYK "
Kalibruje się, ale cała robota polega na wybraniu paru rzeczy z menu. Bez kalibratora. "6-osiowa regulacja barw" to wyciągnięcie kolorów uzupełniających do regulatora.
Czy kupując nowy NEC MultiSync PA243W zobaczę efekt WOW albo coś, czego do tej pory nie widziałem? Warto byłoby wymienić na Neca? Monitory 27" odpadają ze względu na to, iż i tak pracuję z nosem przy monitorze (wycięte soczewki w oczach) więc większy rozmiar odpada.
Efekt WOW jest silniejszy w miarę ZMNIEJSZANIA ceny i klasy monitora. Natomiast im lepszy, tym obraz ma bardziej normalny, czyli ciemny, brudny, wyprany. Tak jak rzeczywistość przez wizjer aparatu.
Ten sam rozmiar, ta sama rozdzielczość ekranu, ten sam gamut kolorów, ten sam kontrast natywny. Nie widzę tu sensu wymiany, chyba, że z starym coś się dzieje.
Dzięki piękne :) Właśnie nic z nim się złego nie dzieje, ale gdzieś czytałem, że na Necu coś więcej widać, uspokoiłeś mnie :)
A jaka jest trwałość monitora klasy CS2420 w godzinach przy 80 CD świecenia?
Dzięki piękne :) Właśnie nic z nim się złego nie dzieje, ale gdzieś czytałem, że na Necu coś więcej widać, uspokoiłeś mnie :)
A jaka jest trwałość monitora klasy CS2420 w godzinach przy 80 CD świecenia?
Oczywiście, że więcej widać, bo ma możliwość symulacji innych mediów i urządzeń. CS2420 nie.
Trwałość monitorów średniej i wyższej klasy to 15 do 30 lat.
Dziękuję Tom01
A to się różni jakościowo od softproofingu w PS?
Czyli mój CS2420 jeszcze przy 80cd 8h dziennie jeszcze pochodzi co najmniej 7 lat :) Wspaniałe wieści :)
Tak, różnica jest widoczna tym bardziej im o trudniejszych grupach odcieni mowa i trudniejszych technikach reprodukcji.
A jaka jest trwałość kalibratora i1 Display Pro od XRite? Da się jakoś zweryfikować czy po latach wszystko z nim ok?
A jaka jest trwałość kalibratora i1 Display Pro od XRite? Da się jakoś zweryfikować czy po latach wszystko z nim ok?
Tu jest wątek w tym temacie: https://forum.nikoniarze.pl/threads/299830-%C5%BBywotno%C5%9B%C4%87-kalibratora
NEC EA245WMi-2 w wersji Color Tuned lub - lepiej - COLOR
Dla zainteresowanych. Wcale nie trzeba dopłacać do tych wynalazków. Wystarczy zwykła wersja NEC EA245WMI-2 - ta najtańsza, biurowa, prosto z magazynu. Kilka dni temu miałem możliwość przekonania się o co chodzi z tą "staranną selekcją". Otóż chodzi tylko o wyciąganie kasy. Znajomy kupił do biura sześć zwykłych EA245WMi-2, jak leci, bez przebierania, bez otwierania pudeł. Tanio kupił i jeszcze upust dostał za ilość - wyszło podobno poniżej 1200.00 PLN (plus VAT) za sztukę. Postanowiłem pobawić się chwilę i posprawdzać mu te monitory - tak z ciekawości. Jakiś czas temu sam kupiłem wersję ColorTuned, wiec było z czym porównać. Jeden komputer, kolejno podłączane monitory, każdy wygrzewany po około 30 minut przed pomiarem, czyli warunki porównywalne. Wyniki kalibracji za pomocą SpectraView II były następujące:
- średnia DeltaE dla wszystkich monitorów wychodziła w granicach: 0.21 - 0.34
- maksymalna DeltaE dla wszystkich monitorów wychodziła w granicach: 0.36 - 0.48
- dla czerni w żadnym monitorze DeltaE nie przekroczyła 1.20
Okazało się, że ten ColorTuned wcale nie był najlepszy. Fakt, mieścił się blisko dolnej granicy podanych przedziałów (odpowiednio: 0.22, 0.39 i 1.01), ale najlepszy nie był. Mądrzy ludzie gadają, że jeśli DeltaE jest poniżej 3.0, to obrazy są praktycznie nierozróżnialne, a wyniki poniżej 2.0 należy traktować jako skutek błędów pomiaru. Ale ja tam się nie znam.
Ja tym sprzętem nie handluję. Nie mam w tym żadnego interesu. Po prostu nadarzyła się okazja, więc postanowiłem sprawdzić, co oznacza ta niby "selekcja". Wnioski wyciągnijcie sobie sami. Dyskusji nie zamierzam podejmować, bo z faktami się nie dyskutuje.
ColorTuned to jest dokładnie to samo co seryjny, więc nic dziwnego. Ideą CT jest wgranie jednej linearyzacji i typowych parametrów 6500/80/2,2, dołożenie licencji na SpectraView i rozszerzonej gwarancji standardowej do 5 lat.
COLOR są to monitory z przebieranymi panelami, wykluczanymi wszystkimi wadami matrycy (nierówności, piksele, wycieki), widocznymi w normalnych warunkach, rozszerzoną gwarancją na piksele. Indywidualnie, każda sztuka osobno prekalibrowane do kilku popularnych dziedzin zastosowań, w tym foto, optymalizowane pod często spotykane laby, profil do zastosowań bardzo obciążających wzrok, a każdy z podziałem na kilka wariantów oświetleniowych. Jest to więc "gotowiec", przy którym ilość czynności obsługowych jest ograniczona do absolutnego minimum.
dE 3 lub więcej - laik widzi dwa różne kolory
dE 2 do 3 - fachowiec widzi dwa różne kolory
dE 1 do 2 - fachowiec widzi różnicę
dE poniżej 1 - nie widać różnicy
W przypadku monitorów selekcjonowanych faktycznie wybierane są najlepsze, w których układ błędów jest nie tylko najmniejszy ale i najrówniejszy. Np taki:
40560
Nie miał Pan do czynienia ani z monitorami programu COLOR ani tym bardziej z selekcjonowanymi, więc proponuję się nie rozpędzać z wnioskowaniem.
.....
dE 3 lub więcej - laik widzi dwa różne kolory
dE 2 do 3 - fachowiec widzi dwa różne kolory
dE 1 do 2 - fachowiec widzi różnicę
.....
Lepszego potwierdzenia chyba już nie potrzeba. Facet, który żyje ze sprzedaży monitorów potwierdził jednoznacznie - nie widać różnicy. Czyli ta cała "selekcja" jest tylko sprytnym uzasadnieniem podnoszenia cen i zwiększania, niekoniecznie uzasadnionego, zarobku handlarza.
Czyli ta cała "selekcja" jest tylko sprytnym uzasadnieniem podnoszenia cen i zwiększania, niekoniecznie uzasadnionego, zarobku handlarza.
Nie ma czegoś takiego jak nieuzasadniony zarobek "handlarza" (ja bym powiedział - przedsiębiorcy). Rynek rządzi się prostym prawem popytu i podaży. Jest klient, który chce mieć "ZWYKŁĄ" (wg niektórych) wersję produktu za NIEZWYKŁE pieniądze? Proszę bardzo. Opis nomenklatury stosowanej przy np. monitorach NEC i opis tego, czego możemy oczekiwać za taką cenę a czego za cenę wyższą nie jest tajemnicą. Każdy przed zakupem może tą wiedzę posiąść. Ot choćby tutaj wyżej kolega wykłada po raz kolejny kawę na ławę. Nie ma logicznego argumentu za tym, aby sprzedawca nie wyceniał swojej pracy przy sprawdzaniu monitora, kalibracji, dołożenia oprogramowania itp. A to na ile to wyceni to jest tylko i wyłącznie sprawa pomiędzy nim a kupującym. To tak odbiegając od tematu foto bo jako, że to hobby do najtańszych nie należy to jest ono nierozerwalnie związane z finansami, przedsiębiorczością i marketingiem ;-)
Lepszego potwierdzenia chyba już nie potrzeba. Facet, który żyje ze sprzedaży monitorów potwierdził jednoznacznie - nie widać różnicy. Czyli ta cała "selekcja" jest tylko sprytnym uzasadnieniem podnoszenia cen i zwiększania, niekoniecznie uzasadnionego, zarobku handlarza.Facet żyje ze sprzedaży monitorów a Ty ze stalkowania go na forum. To jakaś fobia.
Po prostu nadarzyła się okazja, więc postanowiłem sprawdzić, co oznacza ta niby "selekcja". Wnioski wyciągnijcie sobie sami. Dyskusji nie zamierzam podejmować, bo z faktami się nie dyskutuje.
Seria ColorTuned nigdy nie była selekcjonowana - jest to seria monitorów skalibrowanych w centrali NEC DS w Krakowie, z rozszerzoną gwarancją i załączonym oprogramowaniem do rekalibracji. Każdy seryjny monitor EA daje się perfekcyjnie skalibrować sprzętowo dzięki wewnętrznej 14-o bitowej LUT, z odchyłkami poniżej progu ludzkiej percepcji (te pomierzone to i tak jest tylko wynik powtarzalności relatywnie prostego i taniego kolorymetru).
Ideą serii ColorTuned było dostarczenie fotografom i grafikom gotowego, skalibrowanego rozwiązania - nie każdy ma sensor i umie się nim posługiwać (mimo iż zwykle jest to stosunkowo proste). Rynek bardzo dobrze przyjął tą serię i okazała się sporym sukcesem (nawet klienci z rynków UE zaczęli się nią interesować) dlatego Tom01 zaczął ją "poprawiać" - selekcjonować, wygrzewać, kalibrować w dwustu wariantach, okazdzać i odprawiać czary voo-doo, a na koniec oklejać własnymi naklejkami "ColorTuned by Mastiff", skutkiem ostatniego naruszenia NEC DS zabronił mu sprzedawać tą serię - przez co powstała jego własna seria COLOR.
Monitory serii EA są fabrycznie zagadkowo powtarzalne i oczywiście za sprawą precyzyjnej, 14-o bitowej LUT kalibrują się łatwo i idealnie, więc firma NEC DS nigdy nie oferowała ich selekcji, bo nic by ona nie wnosiła. Proszę uprzejmie nie mylić mitologii zbudowanej wokół tej serii przez Tom01 z faktami.
Dla zainteresowanych. Wcale nie trzeba dopłacać do tych wynalazków. Wystarczy zwykła wersja NEC EA245WMI-2 - ta najtańsza, biurowa, prosto z magazynu. Kilka dni temu miałem możliwość przekonania się o co chodzi z tą "staranną selekcją". Otóż chodzi tylko o wyciąganie kasy. Znajomy kupił do biura sześć zwykłych EA245WMi-2, jak leci, bez przebierania, bez otwierania pudeł. Tanio kupił i jeszcze upust dostał za ilość - wyszło podobno poniżej 1200.00 PLN (plus VAT) za sztukę. Postanowiłem pobawić się chwilę i posprawdzać mu te monitory - tak z ciekawości. Jakiś czas temu sam kupiłem wersję ColorTuned, wiec było z czym porównać. Jeden komputer, kolejno podłączane monitory, każdy wygrzewany po około 30 minut przed pomiarem, czyli warunki porównywalne. Wyniki kalibracji za pomocą SpectraView II były następujące:
- średnia DeltaE dla wszystkich monitorów wychodziła w granicach: 0.21 - 0.34
- maksymalna DeltaE dla wszystkich monitorów wychodziła w granicach: 0.36 - 0.48
- dla czerni w żadnym monitorze DeltaE nie przekroczyła 1.20
Okazało się, że ten ColorTuned wcale nie był najlepszy. Fakt, mieścił się blisko dolnej granicy podanych przedziałów (odpowiednio: 0.22, 0.39 i 1.01), ale najlepszy nie był. Mądrzy ludzie gadają, że jeśli DeltaE jest poniżej 3.0, to obrazy są praktycznie nierozróżnialne, a wyniki poniżej 2.0 należy traktować jako skutek błędów pomiaru. Ale ja tam się nie znam.
Ja tym sprzętem nie handluję. Nie mam w tym żadnego interesu. Po prostu nadarzyła się okazja, więc postanowiłem sprawdzić, co oznacza ta niby "selekcja". Wnioski wyciągnijcie sobie sami. Dyskusji nie zamierzam podejmować, bo z faktami się nie dyskutuje.
Jedno ale, ponieważ pomijasz pewien kluczowy aspekt. "Goła" wersja wymaga kalibracji, wiec oprócz monitora musisz mieć/zakupić kolorymetr/spektrofotometr oraz oprogramowanie. W przypadku wersi ColorTuned czy Color (już nie wnikając jak bardzo selekcjonowane lub nie, są te monitory przez sprzedawcę) nie musisz już robić niczego poza podłączeniem monitora i włączenia ustawionej, przygotowanej kalibracji pod konkretne warunki. W ten sposób osoba, która nie ma pojęcia, chęci, kasy, wyposażenia, wiedzy o co chodzi z tymi kalibracjami ma gotowy, ustawiony monitor bez wnikania i grzebania w środku. Wygodne i dla wielu użyteczne, kto nie chce się bawić lub nie umie w ustawianie monitora. I za to jest dodatkowa kasa i w moim mniemaniu jest to bardzo uczciwe. I dużo tańsze niż zakup kolorymetru lub spektrofotometru dobrej klasy. Natomiast jeśli masz kalibrator, oprogramowanie i wiedzę jak to zrobić to faktycznie dopłacanie może nie mieć sensu, bo samemu masz narzędzia i wiedzę jak skalibrować sobie monitor dokładnie pod swoje potrzeby. Zupałnie nie rozumiem tych wszystkich inwektyw skierowanych do Tom01, przedstawia w sposób bardzo klarowny i jasny wszelkie cechy oferowanego produktu, nazywanie go "handlarzem" (przepraszam, czy sprzedawanie sprzętu elektronicznego, monitorów to jest jakaś hańba, paserstwo, oszustwo????). W zasadzie to twierdzenie, że nie ma różnicy między wersjami podstawowymi a "upgradowanymi" jest wprowadzaniem w błąd, bo wersja "upgrade" jest gotowa do użytku bez żadnych dodatkowych nakładów, a podstawowa wymaga kalibracji. I nagle ktoś, kto się na tym nie zna obudzi się z ręką w nocniku i koniecznością albo zakupu dodatkowego sprzętu, albo zlecenia dodatkowej usługi.
No widzisz. Właśnie to napisałem, bo to wynika z tych moich zabaw z tą kalibracją. O ile wersję ColorTuned jeszcze można uznać za sensowną, bo otrzymuje się dodatkowo SpectraView II i przedłużona gwarancję (pytanie tylko, czy warto, bo jakoś nie słyszałem o seryjnym psuciu się tych monitorów w trzecim roku pracy), o tyle selekcjonowanie czegoś, co jest lepsze tylko na papierze, bo wszyscy, nie wyłączając sprzedawców wiedzą, że różnic zobaczyć się nie da, trudno uznać za uzasadnione.
To nie jest oferta handlowa tego, czy tamtego sprzedawcy monitorów. To jest wątek na forum, do którego zaglądają ludzie którzy chcą sobie wybrać przyzwoity monitor. Nie muszą się na tym znać, wiec są zarzucani informacjami, że trzeba wydać więcej, bo taniej to nie ma. Te wyniki kalibracji pokazują im, że nie trzeba, że nie muszą przepłacać. A dlaczego tak wyszło. To jest słodka tajemnice NEC-a. Ile to ludzie psów wieszają na różnych producentach, że drogo, że zdzierstwo, itp. A tu mamy informację, że wszystkie te ceny powyżej 1700.00 PLN brutto są nieuzasadnione i z palca wyssane. Nie ma żadnej różnicy, czy pasjonat fotografii kupi standardowy biurowy monitor, czy przepłaci kilka stówek sprzedawcy - w obu wypadkach dostanie to samo. Różnice będą tylko na papierze, bo fotograf nigdy ich nie zobaczy, co potwierdzają nawet sprzedawcy monitorów. Oczywiście, jeśli ktoś ma kasę na zbyciu, to może sobie taki monitor kupić za 5000,00 PLN lub więcej, ale sensu to nie ma.
Jak napisałem, jest to wątek na forum. Handlarze zainteresowani maksymalizacją swoich zysków piszą tu, ze trzeba wydać więcej, więcej i więcej. Ale inni też mają prawo tu pisać i wykazywać, że to "więcej", to są pieniądze wyrzucone w błoto. Że są nieuzasadnionym wydatkiem. Najgorsze dla tych sprzedawców jest chyba to, że wyraźnie zostało potwierdzone to, że te "różnice", które proponują, jeśli są, to są tylko teoretyczne, niewidoczne i niewarte dopłacania ani złotówki. Potwierdzenie dostaliśmy: dE poniżej 1 - nie widać różnicy. I o to chodzi. To właśnie jest cenna informacja dla tych, którzy szukają monitorów.
Odnośnie kalibracji - masz rację. Warto ją zrobić. Tylko, czy kilka minut poświęconych na automatyczną kalibrację musi kosztować 500,00, 600,00, czy 700,00 PLN? Każdy musi sobie na to odpowiedzieć sam.
I jeszcze mi napisz, gdzie w moich dzisiejszych postach widzisz inwektywy pod adresem Tom01? Myślę, że działa to raczej zgodnie z przysłowiem: "Uderz w stół, a nożyce się odezwą". Faktem jest, że uważam go za nieuczciwego sprzedawcę monitorów, ale mam do tego prawo i nie są to żadne inwektywy, tylko moje opinie.
No widzisz. Właśnie to napisałem, bo to wynika z tych moich zabaw z tą kalibracją. O ile wersję ColorTuned jeszcze można uznać za sensowną, bo otrzymuje się dodatkowo SpectraView II i przedłużona gwarancję (pytanie tylko, czy warto, bo jakoś nie słyszałem o seryjnym psuciu się tych monitorów w trzecim roku pracy), o tyle selekcjonowanie czegoś, co jest lepsze tylko na papierze, bo wszyscy, nie wyłączając sprzedawców wiedzą, że różnic zobaczyć się nie da, trudno uznać za uzasadnione.
To nie jest oferta handlowa tego, czy tamtego sprzedawcy monitorów. To jest wątek na forum, do którego zaglądają ludzie którzy chcą sobie wybrać przyzwoity monitor. Nie muszą się na tym znać, wiec są zarzucani informacjami, że trzeba wydać więcej, bo taniej to nie ma. Te wyniki kalibracji pokazują im, że nie trzeba, że nie muszą przepłacać. A dlaczego tak wyszło. To jest słodka tajemnice NEC-a. Ile to ludzie psów wieszają na różnych producentach, że drogo, że zdzierstwo, itp. A tu mamy informację, że wszystkie te ceny powyżej 1700.00 PLN brutto są nieuzasadnione i z palca wyssane. Nie ma żadnej różnicy, czy pasjonat fotografii kupi standardowy biurowy monitor, czy przepłaci kilka stówek sprzedawcy - w obu wypadkach dostanie to samo. Różnice będą tylko na papierze, bo fotograf nigdy ich nie zobaczy, co potwierdzają nawet sprzedawcy monitorów. Oczywiście, jeśli ktoś ma kasę na zbyciu, to może sobie taki monitor kupić za 5000,00 PLN lub więcej, ale sensu to nie ma.
Jak napisałem, jest to wątek na forum. Handlarze zainteresowani maksymalizacją swoich zysków piszą tu, ze trzeba wydać więcej, więcej i więcej. Ale inni też mają prawo tu pisać i wykazywać, że to "więcej", to są pieniądze wyrzucone w błoto. Że są nieuzasadnionym wydatkiem. Najgorsze dla tych sprzedawców jest chyba to, że wyraźnie zostało potwierdzone to, że te "różnice", które proponują, jeśli są, to są tylko teoretyczne, niewidoczne i niewarte dopłacania ani złotówki. Potwierdzenie dostaliśmy: dE poniżej 1 - nie widać różnicy. I o to chodzi. To właśnie jest cenna informacja dla tych, którzy szukają monitorów.
Odnośnie kalibracji - masz rację. Warto ją zrobić. Tylko, czy kilka minut poświęconych na automatyczną kalibrację musi kosztować 500,00, 600,00, czy 700,00 PLN? Każdy musi sobie na to odpowiedzieć sam.
Jeszcze raz - na cenę monitorów ColorTuned składa się licencja SVII (by legalnie móc korzystać z profilu stworzonego podczas kalibracji), rozszerzona gwarancja (bo konkurencja oferuje 5 lat gwarancji), praca technika. Seria ta trafiła do oferty, bo tego oczekiwał rynek i najwyraźniej była sensowna, bo dobrze się sprzedaje i ocenę jej opłacalności pozostawiam kupującym.
Po prostu zwracam Ci uwagę, że ColorTuned (wzmiankowany przez Ciebie w wypowiedzi) nie jest i nigdy nie był oferowany przez NEC jako kalibrujący się dokładniej niż seryjny EA - bo trudno oferować coś, co jest matematycznym niepodobieństwem.
Kwestia sensowności oferty Tom01 to zupełnie osobna i zupełnie nie interesująca mnie sprawa - proszę tylko o nie łączenie i nie mieszanie jej z ofertą NEC DS.
Ja to wszystko wiem. Jesteśmy tu w pełni zgodni. I dlatego wielokrotnie pisałem, że uważam go za nieuczciwego sprzedawcę. Dlatego staram się przestrzegać przed nim potencjalnych klientów.
skutkiem ostatniego naruszenia NEC DS zabronił mu sprzedawać tą serię - przez co powstała jego własna seria COLOR.
To nie jest do końca prawda. Moja firma "od zawsze" specjalizowała się w dostarczaniu rozwiązań gotowych. Podpięcie się pod serię CT było naturalne ale spowodowało niejakie zamieszanie, bo nie było wiadomo które CT są "te lepsze". NEC-owi jakoś to nie przeszkadzało, dopóki nie nastąpiła pewna zmiana kadrowa. Wg późniejszych ustaleń, aby znormalizować rynek, monitory.mastiff.pl sygnuje sprzet tego typu własnym znakiem. CT natomiast nadal są w ofercie i firma normalnie je dostarcza, nie ma żadnego zakazu ze strony producenta. Warto przy tym nadmienić, że monitory.mastiff.pl jest jednym z głównych liczących się podmiotów w sieci dystrybucji NEC DS w Polsce. Można śmiało zadzwonić do przedstawicielstwa i zapytać.
Lepszego potwierdzenia chyba już nie potrzeba. Facet, który żyje ze sprzedaży monitorów potwierdził jednoznacznie - nie widać różnicy. Czyli ta cała "selekcja" jest tylko sprytnym uzasadnieniem podnoszenia cen i zwiększania, niekoniecznie uzasadnionego, zarobku handlarza.
Faktem jest, że uważam go za nieuczciwego sprzedawcę monitorów, ale mam do tego prawo
Jest to bardzo spójne i konsekwentne, nie ma co.
Pominął Pan tez fakt, że niekoniecznie w małych "deltach" tkwi różnica programu COLOR. Kol. sruba jasno to wyłożył. COLOR to "gotowiec", przygotowany tak, aby maksymalnie ograniczyć konieczność doktoryzowania się z tematu. To jest filozofia jaką od lat prezentuje Apple: "po prostu działa". Swoją drogą ciekawe jakie stanowisko zajmie potencjalny nabywca kiedy trafi np na silnie zaświetlony narożnik czy wadę pikseli. A to się zdarza i wcale jakoś nie super rzadko we wszystkich LCD wszystkich producentów. COLOR i selekcjonowane mają na to gwarancję. Seryjne i CT nie.
Jedno ale, ponieważ pomijasz pewien kluczowy aspekt. "Goła" wersja wymaga kalibracji, wiec oprócz monitora musisz mieć/zakupić kolorymetr/spektrofotometr oraz oprogramowanie. W przypadku wersi ColorTuned czy Color (już nie wnikając jak bardzo selekcjonowane lub nie, są te monitory przez sprzedawcę) nie musisz już robić niczego poza podłączeniem monitora i włączenia ustawionej, przygotowanej kalibracji pod konkretne warunki. W ten sposób osoba, która nie ma pojęcia, chęci, kasy, wyposażenia, wiedzy o co chodzi z tymi kalibracjami ma gotowy, ustawiony monitor bez wnikania i grzebania w środku. Wygodne i dla wielu użyteczne,
Jedno ale, ponieważ pomijasz pewien kluczowy aspekt. "Goła" wersja wymaga kalibracji, wiec oprócz monitora musisz mieć/zakupić kolorymetr/spektrofotometr oraz oprogramowanie. W przypadku wersi ColorTuned czy Color (już nie wnikając jak bardzo selekcjonowane lub nie, są te monitory przez sprzedawcę) nie musisz już robić niczego poza podłączeniem monitora i włączenia ustawionej, przygotowanej kalibracji pod konkretne warunki. W ten sposób osoba, która nie ma pojęcia, chęci, kasy, wyposażenia, wiedzy o co chodzi z tymi kalibracjami ma gotowy, ustawiony monitor bez wnikania i grzebania w środku. Wygodne i dla wielu użyteczne, kto nie chce się bawić lub nie umie w ustawianie monitora. I za to jest dodatkowa kasa i w moim mniemaniu jest to bardzo uczciwe. ....
W moim mniemaniu tak średnio uczciwe:smile:. W miemaniu Tom01, chyba też, bo tak odniósł się (na forum mva.pl) do "selekcji" monitorów przez zwykłego kupującego przez internet ( z możliwością zwrotu w ciągu 14 dni): "Takie pytanie: Czy te wszystkie monitory sprzedaje i przyjmuje zwroty jeden sklep, czy za każdym razem inny? Wiem, że jest takie prawo konsumenckie, ale trzeba pamiętać, robi Pan te testy na koszt kogoś innego". Selekcja wykonana przez Toma01 (wersja COLOR), oczywiście jest uczciwa i nie odbywa się kosztem kogoś innego. Co dzieje sie z tymi monitorami, które nie przejdą zadowalająco wymogów wersji COLOR ?...pytanie retoryczne, bo nie spodziewam się odpowiedzi:-). Zapewne sprzedawane są jako używane (tak być powinno) i sporo przecenione, a czy tak jest ?
Znacznie bardziej uczciwa jest według mnie wersja ColorTuned, nie ma tu selekcji, a jest po prostu kalibrowany monitor seryjny, chyba dobrze zrozumiałem tą wypowiedź:
Jeszcze raz - na cenę monitorów ColorTuned składa się licencja SVII (by legalnie móc korzystać z profilu stworzonego podczas kalibracji), rozszerzona gwarancja (bo konkurencja oferuje 5 lat gwarancji), praca technika. Seria ta trafiła do oferty, bo tego oczekiwał rynek i najwyraźniej była sensowna, bo dobrze się sprzedaje i ocenę jej opłacalności pozostawiam kupującym. ...
hejterzy i trolle w akcji.
hejterzy i trolle w akcji.
Jasne, ktoś może robić selekcję, a zwykłemu użytkownikowi to nie przystoi i powinien brać, nawet jak jest wybitnie niezadowolony z zakupu i ma prawo zwrotu.
Tak nawiasem mówiąc trochę, żałuję, że TV Sony na Androidzie nie kupiłem przez internet, teraz raczej nie mogę zwrócić, choć przykładowo jest nieprawdziwa informacja, że w stanie uśpienia pobiera 0,5W, a rzeczywiście co kilka minut jest 24 W ( TV wyłączony pilotem - znany problem w Sony z Androidem). Po wyłączeniu WiFi w Ustawieniach TV jest juz znacznie lepiej i rzadko się wybudza do tych 24W, ale jest to nieco upierdliwe.
No tak ale to niby wolny rynek.
W moim mniemaniu tak średnio uczciwe:smile:. W miemaniu Tom01, chyba też, bo tak odniósł się (na forum mva.pl) do "selekcji" monitorów przez zwykłego kupującego przez internet ( z możliwością zwrotu w ciągu 14 dni): "Takie pytanie: Czy te wszystkie monitory sprzedaje i przyjmuje zwroty jeden sklep, czy za każdym razem inny? Wiem, że jest takie prawo konsumenckie, ale trzeba pamiętać, robi Pan te testy na koszt kogoś innego". Selekcja wykonana przez Toma01 (wersja COLOR), oczywiście jest uczciwa i nie odbywa się kosztem kogoś innego. Co dzieje sie z tymi monitorami, które nie przejdą zadowalająco wymogów wersji COLOR ?...pytanie retoryczne, bo nie spodziewam się odpowiedzi:-). Zapewne sprzedawane są jako używane (tak być powinno) i sporo przecenione, a czy tak jest ?
Oczywiście, że koszt selekcjonowania ktoś pokrywa. Konkretnie klienci je kupujący. Właśnie dlatego te monitory są droższe od seryjnych. To nie jest instytucja charytatywna, tylko przedsięwzięcie komercyjne. Każdy pokrywa koszty "swojego", oczywiście uśrednione. Jest to czyste i jasne postawienie sprawy i nie ma nic wspólnego z rzeczywiście nieuczciwym przebieraniem monitorów przez zakup i "zwrot konsumencki".
Chyba Pan nie sądzi, że opowiem Panu "ot tak", jak się uzyskuje przewagę rynkową, którą wypracowuję od 26 lat. Wielokrotnie byłem pytany, co się dzieje z "odrzutami". Oczywiście to jest informacja poufna, podobnie jak przepis na CocaColę. :) Jedyne do nabywca musi wiedzieć, to kupując monitor seryjny, NIE selekcjonowany ani COLOR, zwykły seryjny, dostaje ZAWSZE, powtarzam ZAWSZE, sprzęt fabrycznie zapieczętowany, nie otwierany.
...Chyba Pan nie sądzi, że opowiem Panu "ot tak", jak się uzyskuje przewagę rynkową, którą wypracowuję od 26 lat. ...
Nie jestem tym zainteresowany, a właściwie to wiem na czym polega ta "przewaga". Postawmy tu może kropkę.
Potrzebuję duży monitor, obecnie mam LG 32" ale może być coś większego. Jest coś sensownego do 3k? Foto reporterka, żadnych beauty, jeśli ma to znaczenie.
Upatrzyłem wstępnie takie: LG 43UD79-B albo Dell P4317Q.
Warto któryś z nich?
LG ani DELL nie ma w ofercie ani jednego modelu przeznaczonego do fotografii. DELL to sprzęt korporacyjny a LG zwyczajna masówa.
Ok, a taki Acer PE320QK? Trochę przekracza budżet, ale kusi ten obszar roboczy na UHD 3840x2160 (teraz mam zwykłe HD). Ewentualnie jakaś alternatywa?
Alternatywa do DELL-i i LG jak najbardziej, ale do monitorów fotograficznych niestety nie.
Acer ProDesigner PE270K versus PE320QK to różnica tylko w wielkości ekranu? Warto dopłacać ok 1000zł żeby mieć 32"?
Większy jest szerokogamutowy.
Jaki monitor dla nastolatka? Zastosowanie - obawiam się, że już niedługo ponownie nauka zdalna oraz giercowanie. Czy kupi się coś sensownego w budżecie 1tys. zł, przekątna 24'' lub 27'' ?
Jaki monitor dla nastolatka? Zastosowanie - obawiam się, że już niedługo ponownie nauka zdalna oraz giercowanie. Czy kupi się coś sensownego w budżecie 1tys. zł, przekątna 24'' lub 27'' ?
Nikt, nic nie podpowie .....?
Kojocisko
31-08-2020, 17:45
Do zastosowań biurowych ja mam duże zaufanie do monitorów Dell - seria U.
Do zastosowań biurowych ja mam duże zaufanie do monitorów Dell - seria U.
Tylko czy to się też do giercowania nadaje?
Kojocisko
31-08-2020, 21:18
Z grami to nie wiem. Kupujemy te monitory (kolejne generacje) do firmy informatycznej od 14 lat. Mają być ostre, bezawaryjne, nie męczyć wzroku. I takie są.
Z grami to nie wiem. Kupujemy te monitory (kolejne generacje) do firmy informatycznej od 14 lat. Mają być ostre, bezawaryjne, nie męczyć wzroku. I takie są.
Też w pracy mam Dell serii U, jednak odświeżanie i czas reakcji matrycy raczej nie do grania
Do giercowania, podświetlenia akwarium a w zimę ogrzewania pokoju. Chyba nawet nie sądziłeś, że za 1 tysiaka można mieć aż tak wiele. :lol:
Do giercowania, podświetlenia akwarium a w zimę ogrzewania pokoju. Chyba nawet nie sądziłeś, że za 1 tysiaka można mieć aż tak wiele. :lol:
Teraz różne przeceny, to może jednak da radę za tysiaka ;) :)
Tylko czy to się też do giercowania nadaje?W grach ważne odświeżanie min 144hz
Moim zdaniem, ważniejsze jest POPRAWNE wchodzenie klatek. Dobrej jakości monitor 60Hz daje dużo płynniejszy obraz niż kiepski 144.
Moim zdaniem, ważniejsze jest POPRAWNE wchodzenie klatek. Dobrej jakości monitor 60Hz daje dużo płynniejszy obraz niż kiepski 144.xD Bzdura.
W grach ważne odświeżanie min 144hz
Tylko co da 144hz, jak się nie ma karty zdolnej tyle fps wyrenderować? Czy producenci jakoś to obeszli już? Nie jestem na czasie, to pytam. ;)
Ilość fps zależy od mocy karty, ale też od wymaganej rozdzielczości i jakości renderu.
Rozmawiałem z jednym młodym graczem i twierdził, że odświeżanie jest istotne. Z pewnością czas wygaszania jest istotny dla uniknięcia smużenia. Nie wiem jak jest z monitorami, ale w TV istotne kiedyś było opóźnienie (lagi, jakoś tak to zwali).
Monitor ma być z średniej półki, nie dla graczy wyczynowców.
Monitor Acer 32' ED322QUR WQHD Curved 144Hz AMD FS
Monitor Acer 32' ED322QUR WQHD Curved 144Hz AMD FS
32'' za duży do siedzenia z bliska, to do postawienia na biurkach. Nie mam przekonania do zakrzywionych np. przy pracy szkolnej, koszt istotnie powyżej 1tys. (potrzebuję dwie sztuki)
Patrzyłem na coś takiego Acer Nitro VG272Pbmiipx - https://www.x-kom.pl/p/553908-monitor-led-27-acer-nitro-vg272pbmiipx-czarny-hdr.html Z jego wad w necie wspominają o lichych plastikach, które wydają odgłosy "trzaskają" po wyłączeniu ..... Bo ja wiem, czy jest to na tyle uciążliwe, aby się przejmować?
Tylko co da 144hz, jak się nie ma karty zdolnej tyle fps wyrenderować? Czy producenci jakoś to obeszli już? Nie jestem na czasie, to pytam. ;)Wielu gra w szootery online, gdzie istotne osiągnięcie tych 100klatek kosztem jakosci.
Na średnich/niskich detalach w fhd to i budżetowa karta już wydoi.
Panowie, jakim softem zmierzę ogólną jakość matrycy - pokrycie sRGB, jasność, kontrast, deltę? Do użycia mam i1 display pro.
Mam dwie różne matryce do laptopa i chciałbym zostawić tą lepszą.
Generalnie to widać gołym okiem, ale jeśli musi być analitycznie, DispcalGUI+ArgyllCMS.
Obie to IPSy z ok. 90-100% pokryciem sRGB. Gołym okiem są różnice, ale nie wiem, która jest bliżej prawdy.
Czy możesz po krótce opisać procedurę takiego pomiaru z użyciem DisplayCAL? Chwilkę poczytałem, ale instrukcja sprowadza się do podłącz-wybierz-oprofiluj-gotowe.
Celeborn
01-11-2020, 13:45
Cześć, poleci ktoś monitor nowy/używany do 1500 zł. Od czytania różnych recenzji już mnie głowa boli. Monitor pod obróbkę zdjęć.
https://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=3728&p=51956#p51956
Tom01
Co sądzisz o tym monitorze ?
https://www.lg.com/pl/monitory/lg-32un880-b
LG nie skalał się do tej pory zrobieniem monitora dobrej jakości. Nawet flagowce są żenująco kiepskie. Nie to, że by nie potrafił, wszak to potężna firma. Po prostu się nie opłaca.
Hej!
Jak dobrze kojarzę po logo to kolega Tom01 kiedyś mi polecił monitor Eizo to było z 6 lat temu.
Model to FS2333-BK. Bardzo zadowolony jestem z tego monitora ;) Kolory, jasność wszystko OK.
Ostatnio pojawiły się paski jak jest włączony przez dłuższy czas. Paski na górze ekranu poziomie bardzo słabo widoczne nie mają
własnego koloru. Nie znam się może już się kończy :D Dlatego rozglądam się za czymś nowym i tak myślę o CS2420 skusiła mnie cena bo nie widzę nic tańszego ;)
Czy w takiej cenie jeszcze coś brać pod uwagę? Obróbka i normalne użytkowanie takie przeznaczenie.
W tej cenie są trzy godne zainteresowania do fotografii: NEC EA245WMi-2 COLOR, EIZO CS2410, EIZO CS2420
SaintDGM
26-01-2021, 10:06
W tej cenie są trzy godne zainteresowania do fotografii: NEC EA245WMi-2 COLOR, EIZO CS2410, EIZO CS2420
Obecnie planuję zakup monitora i początkowo rozważałem CS2420. Doszedłem jednak do wniosku, że w moim przypadku aRGB chyba nie ma sensu - monitor będę wykorzystywał do pracy biurowej i obróbki foto (jestem amatorem, tematyka przyrodnicza), głównie z nastawieniem na okazjonalne publikowanie w sieci (druk w foto-labie max 2-3 razy do roku). Waham się między NEC EA245WMi-2 COLOR a EIZO CS2410 - jak w bezpośrednim porównaniu wypadają obydwa monitory i czy przypadku zastosowania o jakim piszę będą między nimi jakieś istotne różnice wyraźnie przemawiające na korzyć któregoś z nich?
Obydwa są bardzo podobne. Można rzucać monetą.
Tom01 widzę że pojawiają sie monitory NEC z opcją podpięcia przez USB, jak to się sprawdza przy ewentualnej kalibracji jeśli chcemy sobie tak podpiąć monitor jednym kabelkiem gdzie leci sygnał i zasilanie ?
Nie bardzo rozumiem pytania? USB służy do uruchomienia HUB-a w monitorze, w niektórych przypadkach do komunikacji z procesorem obrazowym. Nie idzie nim sam obraz. Chyba że mowa o USB-c, wówczas przez ten interfejs idzie normalny DisplayPort. Ale za bardzo nie polecam. Działa albo nie, zależnie od kierunku wiatru.
Nie bardzo rozumiem pytania? USB służy do uruchomienia HUB-a w monitorze, w niektórych przypadkach do komunikacji z procesorem obrazowym. Nie idzie nim sam obraz. Chyba że mowa o USB-c, wówczas przez ten interfejs idzie normalny DisplayPort. Ale za bardzo nie polecam. Działa albo nie, zależnie od kierunku wiatru.
Pewnie chodzi o łącze USB Thunderbolt 3. Wszystko idzie jednym kablem USB - zasilanie kompa, obraz i komunikacja szeregowa. Na początku robili huby zewnętrzne, a teraz zaczynają pakować do monitorów.
Idea piękna i jak działa to jest super. Wszystko jednym eleganckim przewodem. Niestety praktyka bywa różna. Do tego zamieszanie z przewodami i standardami, bo w tym samym gnieździe może być ze cztery różne standardy interfejsów. Przewodów też jest kilka rodzajów.
Chodzi dokładnie o "jednoprzewodowe" NEC EA242F i EA272F.
...Waham się między NEC EA245WMi-2 COLOR a EIZO CS2410 - jak w bezpośrednim porównaniu wypadają obydwa monitory i czy przypadku zastosowania o jakim piszę będą między nimi jakieś istotne różnice wyraźnie przemawiające na korzyć któregoś z nich?
Obydwa są bardzo podobne. Można rzucać monetą.
Są bardzo podobne, to prawda. Pamiętam jednak jak mówił pan, że matryce od firmy AU Optronics (taka jest w tym Eizo) to raczej w budżetowych, "pseudo monitorach" są stosowane (np. w Benq). Czyżby zmienił pan zadanie, że ta firma potrafi wyprodukować przyzwoity panel i te lepsze firmy też sięgają do tego producenta ?
Tak już bez "aluzji" z tych dwu wybrałbym raczej Eizo, to jednak model z 2019 r., Nec z 2016 r., chociaż oba jak na dzisiejsze standardy rozdzielczości (FHD, nawet te powiększone nieco w pionie do 1200 px.) to modele/standard raczej z przed 10 lat.
Idea piękna i jak działa to jest super. Wszystko jednym eleganckim przewodem. Niestety praktyka bywa różna. Do tego zamieszanie z przewodami i standardami, bo w tym samym gnieździe może być ze cztery różne standardy interfejsów. Przewodów też jest kilka rodzajów.
Samo USB jest zamieszane - różne wersje, przewody z zasilaniem lub bez. Tak samo HDMI.
W każdym razie są już dostępne komputery, które można podłączyć jednym kabelkiem do odpowiedniego huba USB i tyle. Działa
Tu nie ma żadnego zamieszania, monitory wymagają żeby USB dostarczyło 60W co obecnie nie jest już niczym dziwnym, jeden kabelek USB-C zasilający i przesyłający dane, fajna sprawa.
Jestem tylko ciekaw czy taki monitor nadal normalnie można sobie kalibrować i widzi to soft jak i kalibrator ale pewnie tak bo jest zgodność z display port i nie chce mi się wierzyć w to "jak wiatr zawieje".
Zgodność z DisplayPort jest i monitor jest normalnie widziany, kalibracja normalnie działa. A zamieszanie jest i to koszmarne. Przewody USB-c są różnego standardu bez różnic w wyglądzie. To samo interfejsy w komputerach i innych urządzeniach. Bałagan jest tak silny, że często nie wiadomo co dane wyjście faktycznie realizuje. USB-c w laptopie wcale nie musi być jednocześnie wyjściem video. Trzeba to sprawdzić w specyfikacji.
Zgodność z DisplayPort jest i monitor jest normalnie widziany, kalibracja normalnie działa. A zamieszanie jest i to koszmarne. Przewody USB-c są różnego standardu bez różnic w wyglądzie. To samo interfejsy w komputerach i innych urządzeniach. Bałagan jest tak silny, że często nie wiadomo co dane wyjście faktycznie realizuje. USB-c w laptopie wcale nie musi być jednocześnie wyjściem video. Trzeba to sprawdzić w specyfikacji.
USB-A, USB-B, USB-C okreslają tylko kształt wtyczki, a nie protokoły nimi obsługiwane. Obecnie złącza USB-C z zaadoptowaną technologią Thunderbolt 3 są oznaczane symbolem błyskawicy przy złączu.
Obecnie złącza USB-C z zaadoptowaną technologią Thunderbolt 3 są oznaczane symbolem błyskawicy przy złączu.
Zgadza się, ale teoretycznie. Przykładowo w makówkach natywnie jest TB3 choć znaczka błyskawicy nie ma. Przy czym w nowych jest niezgodność protokołu i nie działa. Albo działa, jak ktoś ma farta. Na ten temat można znaleźć informacje wprost od użytkowników. Przewody są też różnie oznaczane albo i nie oznaczane wcale. Trzeba zgadywać albo próbować czy taki, jaki się trafi, będzie obsługiwał DP czy nie. Może to być po prostu USB, zasilający albo TB, licho wie.
Może to nie TB3, TB1 lub TB2. Nie znam się na jabłkach i nie wiem jak tam jest.
kabel USB z TB3 powinien mieć na wtyczkach znaczek błyskawicy i cyfrę 3
kabel USB z TB3 powinien mieć na wtyczkach znaczek błyskawicy i cyfrę 3
Powinien. Ale nawet renomowani producenci przewodów połączeniowych olewają. :)
Powinien. Ale nawet renomowani producenci przewodów połączeniowych olewają. :)
Olewaj tych renomowanych co nie oznaczają - będziesz miał łatwiej :)
W każdym razie, u mnie działa
Witam,
od dłuższego czasu przymierzam się do kupna monitora do obróbki zdjęć (amatorskiej obróbki)
Mam teraz ten sam problem
jaka decyzja padła ?
Hej,
nie wiem czy to pytanie tu pasuje ale chyba tak :P
Właśnie przymierzam się do zakupu nowego laptopa HP Spectre x360 14 i przed samym zakupem zaczęłam się wahać... w kontekście wyboru wersji IPS vs OLED. Miesiącami czekając, aż sprzęt pojawi się w PL w regularnej sprzedaży, byłam przekonana, że chcę OLED, przewertowałam dziesiątki testów i generalnie raczej skłaniam się ku niemu, ale w ostatnich dniach zaczęłam się wahać, czy aby na pewno warto? Laptop potrzebny do pracy głównie podczas wyjazdów (na miejscu korzystam ze stacjonarki z EIZO).
Ma ktoś doświadczenie z tym modelem laptopa, z IPS lub OLEDem?
OLED ma szereg wad, które w monitorach mają znaczenie krytyczne. Ma też kilka zalet, które w monitorach są nieistotne. W telewizorach natomiast odwrotnie. Dlatego właśnie jest multum topowych TV OLED a nie ma praktycznie w ogóle monitorów średniej ani wyższej klasy OLED.
dzięki za szybką odpowiedź. Czyli co, definitywnie odpuścić branie pod uwagę wersji z OLED? Co to za wady, które masz na myśli? Sama znalazłam tylko info o żółtym zafarbie, ale to chyba do skorygowania kalibracją?
OLED ma też w tym modelu większą rozdzielczość bo 3000x2000, vs 1920x1280 w IPS. Przy 14" z tak dużą rozdzielczością (i czerni OLEDa) trochę się boję, że potem siadając do stacjonarki będzie mi się nieprzyjemnie pracowało na EIZO 1920x1200
No i jeśli skłonię się ku modelowi IPS, to wchodzi dylemat 400 vs 1000 nitów. Czy wersja monitora w tym aspekcie może też mieć znaczenie z punktu widzenia obróbki? (oczywiście wiem że zawsze można przyciemnić, ale może są jakieś inne kwestie związane z tą cechą, mniej oczywiste)
Dla porządku, mowa o tych modelach:
OLED: https://www.x-kom.pl/p/640075-notebook-laptop-133-hp-spectre-14-x360-i7-1165g7-16gb-1tb-w10-black-oled.html
IPS 400 nitów: https://www.x-kom.pl/p/640071-notebook-laptop-133-hp-spectre-14-x360-i7-1165g7-16gb-1tb-win10-black.html
IPS 1000 nitów: https://www.x-kom.pl/p/640074-notebook-laptop-133-hp-spectre-14-x360-i7-1165g7-16gb-1tb-win10-black-sv.html
OLED jest nierówny i ta nierówność zmienia się z czasem. Nie można tego usunąć. Druga sprawa to możliwe szybkie utrwalanie obrazu.
Co do ekranu lapka, nie należy przykładać do niego zbyt wielkiego wagi. On i tak się nie nadaje do fotografii, niezależnie od modelu i ceny.