PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Czornyj
04-06-2008, 22:03
no dzieki. Przeczytaj moj watek i pomysl zanim cos odpiszesz

Po prostu - w tej kwocie nie mieści się nic, co by można z czystym sumieniem polecić.

BugsBunny
05-06-2008, 19:15
no dzieki. Przeczytaj moj watek i pomysl zanim cos odpiszesz
też pomyśl
w tych wątkach masz wymienionych wiele modeli, droższych i tańszych, chociaż nie za 800zł
wynotuj sobie kilka i przeszukaj serwis aukcyjny - może znajdziesz sensowną używkę w interesującej Cię kwocie, bo nie piszesz że musi być nowy
takie trudne?

piotereks
05-06-2008, 21:33
też pomyśl
w tych wątkach masz wymienionych wiele modeli, droższych i tańszych, chociaż nie za 800zł
wynotuj sobie kilka i przeszukaj serwis aukcyjny - może znajdziesz sensowną używkę w interesującej Cię kwocie, bo nie piszesz że musi być nowy
takie trudne?

bo ma byc

piotereks
05-06-2008, 21:34
Po prostu - w tej kwocie nie mieści się nic, co by można z czystym sumieniem polecić.

cos musze wybrac

KS
12-06-2008, 10:42
Lista polecanych monitorów aktuala, czy coś w tzw. międzuczasie się pojawiło ciekawego, taniego?

Jeśli nie, to pewnie wybór padnie na EIZO 1921...

Tom01
12-06-2008, 10:46
czy coś w tzw. międzuczasie się pojawiło ciekawego, taniego?

Wierzy Pan w cuda?

KS
12-06-2008, 10:51
Wierzy Pan w cuda?

A Pan w UFO?

Myślałem, że otrzymam odpowiedź na proste pytanie - w rynku monitorów 'nie siedzę'.

Jeśli nic ciekawszego w podobnej cenie nie ma, to wystarczy to napisać. Cudów nie oczekuję.

Tom01
12-06-2008, 10:58
Myślałem, że otrzymam odpowiedź na proste pytanie

Otrzymał Pan prostą odpowiedź. Rynek rządzi się pewnymi stałymi prawami. Nic ciekawego, tanio się nie pojawia. Tanie i dobre to są dwa produkty.

Czornyj
12-06-2008, 11:17
Można by zasadniczo chyba wspomnieć o Necu 1990SX - to najtańszy, sprzętowo kalibrowany monitor LCD z kompensacją podświetlenia na rynku.

Killgore
17-06-2008, 21:58
Witajcie!

W poszukiwaniu przyzwoitego monitora LCD natknąłem się na ten wątek. Dobrnąłem do 58 strony i mam zamiar drążyć dalej, ale widząc, że lista polecanych monitorów nie zmieniła się od tamtego czasu (przynajmniej w interesującym mnie zakresie do 2k PLN) mam już teraz kilka pytań:
1. Biorąc pod uwagę, że nie mam zamiaru kupić kalibratora jaki jest sens kupować monitor o 10-bitowej przestrzeni barwnej na kanał, skoro i tak nie będę mógł dokonać korekcji?
2. Czy nie ma ryzyka, że zdjęcie edytowane na dobrym monitorze będą zbyt subtelne (za mało kontrastowe, podkolorowane itd.), kiedy trzeba je będzie wyświetlić na monitorze TN nieuświadomionego w niuansach technologii LCD znajomego/członka rodziny?
4. Czy S1932 jest na matrycy VA, a jeśli tak, to w jakim zakresie występuje w nim color shifting przy zmianie kąta patrzenia (opisane choćby tu http://monitortest.blogspot.com)?
3. Czy znacie jakieś godne polecenia serwisy internetowe, gdzie można poczytać fachowe recenzje monitorów LCD? Doceniam wiedzę i doświadczenie Toma, ale uważam, że podejmowanie decyzji o zakupie na podstawie oceny jednego człowieka jest jednak nierozważne. W szczególności zależałoby mi na możliwości naocznego porównania (także na fotografiach) rożnic pomiędzy monitorami (np. podświetlenia) abym wiedział co tracę/zyskuję decydując się na gorszy lub lepszy monitor.

Pozdrawiam,
Krzysiek

Tom01
17-06-2008, 22:21
W poszukiwaniu przyzwoitego monitora LCD natknąłem się na ten wątek. Dobrnąłem do 58 strony i mam zamiar drążyć dalej, ale widząc, że lista polecanych monitorów nie zmieniła się od tamtego czasu (przynajmniej w interesującym mnie zakresie do 2k PLN) mam już teraz kilka pytań:

Lista jest cały czas aktualizowana.

1. Biorąc pod uwagę, że nie mam zamiaru kupić kalibratora jaki jest sens kupować monitor o 10-bitowej przestrzeni barwnej na kanał, skoro i tak nie będę mógł dokonać korekcji?

Jak bez czujnika chce Pan:
1. Ustawić punkt bieli (temperaturę)?
2. Jak Pan ma zamiar skorygować charakterystykę gamma?

Monitor z 10 bitową skalą jest doskonalszy od 8 bitowych, ale nadal jest to domowy, przypadkowo świecący monitor z dużym rozrzutem fabrycznym parametrów.

2. Czy nie ma ryzyka, że zdjęcie edytowane na dobrym monitorze będą zbyt subtelne (za mało kontrastowe, podkolorowane itd.), kiedy trzeba je będzie wyświetlić na monitorze TN nieuświadomionego w niuansach technologii LCD znajomego/członka rodziny?

Jeśli odpowiednio przygotuje Pan zdjęcia, będzie względnie poprawnie.

4. Czy S1932 jest na matrycy VA, a jeśli tak, to w jakim zakresie występuje w nim color shifting przy zmianie kąta patrzenia (opisane choćby tu http://monitortest.blogspot.com)?

W swojej praktyce spotykam się ze skrajnymi opiniami użytkowników. Od zachwytu, że kąty są wyśmienite, po dyskwalifikację. Wszystko zależy od preferencji, choć obiektywnie, zmiana koloru w funkcji kąta występuje w tym modelu, w sposób widoczny.

3. Czy znacie jakieś godne polecenia serwisy internetowe, gdzie można poczytać fachowe recenzje monitorów LCD? Doceniam wiedzę i doświadczenie Toma, ale uważam, że podejmowanie decyzji o zakupie na podstawie oceny jednego człowieka jest jednak nierozważne. W szczególności zależałoby mi na możliwości naocznego porównania (także na fotografiach) rożnic pomiędzy monitorami (np. podświetlenia) abym wiedział co tracę/zyskuję decydując się na gorszy lub lepszy monitor.

Jeśli podważa Pan prawidłowość wyboru na podstawie mojej opinii, to jednak mimo powyższego, nie docenia Pan mojej "wiedzy i doświadczenia". Chyba się jednak obrażę... :-)

Co do serwisów internetowych, spotkać można skrajnie rożne opinie o tym samym monitorze.

Killgore
18-06-2008, 23:01
Dziękuję za szybką odpowiedź :)

Lista jest cały czas aktualizowana.

Zapewne, chodziło mi tylko o to, że w najniższych segmentach nie zauważyłem zmian od strony nr 58 (ponad pół roku temu).

Jak bez czujnika chce Pan:
1. Ustawić punkt bieli (temperaturę)?
2. Jak Pan ma zamiar skorygować charakterystykę gamma?

Nie mam zamiaru tego robić, ponieważ kalibrator kosztuje niemal tyle co sam monitor i uważam ten wydatek za nieuzasadniony w moim przypadku.

Monitor z 10 bitową skalą jest doskonalszy od 8 bitowych, ale nadal jest to domowy, przypadkowo świecący monitor z dużym rozrzutem fabrycznym parametrów.

Czy dobrze zatem rozumiem, że bez sprzętowej kalibracji te 10 bitów na kanał zda się psu na budę i jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto?

W swojej praktyce spotykam się ze skrajnymi opiniami użytkowników. Od zachwytu, że kąty są wyśmienite, po dyskwalifikację. Wszystko zależy od preferencji, choć obiektywnie, zmiana koloru w funkcji kąta występuje w tym modelu, w sposób widoczny.

Właśnie dlatego zależałoby mi na możliwości porównania różnych monitorów na zdjęciach - wady podświetlenia, color shifting itd - abym mógł zobaczyć na co się decyduję płacąc mniej/więcej.

Jeśli podważa Pan prawidłowość wyboru na podstawie mojej opinii, to jednak mimo powyższego, nie docenia Pan mojej "wiedzy i doświadczenia". Chyba się jednak obrażę... :-)

:) Errare humanum est.

Co do serwisów internetowych, spotkać można skrajnie rożne opinie o tym samym monitorze.

Jest to tak zwana "oczywista oczywistość" ;) jednak zawsze byłem zdania, że wybór podjęty na podstawie wielu różnych opinii jest zwykle trafniejszy.
Wydaje mi się, iż recenzja, do której odnośnik zamieściłem wcześniej jest rzetelnie opracowana, jednak jest to jedyna recenzja przygotowana przez tego autora. Przy okazji (z czystej ciekawości), czy jest jakiś szczególny powód dla którego monitor 2490WUXi, używany tam jako referencyjny, nie znalazł się w Pańskim zestawieniu? Bo widzę tam 2690WUXi.

Pozdrawiam,
Krzysiek

PS. Dla porządku dodam, że nie dysponuję lustrzanką za 6 tysięcy, ale zwykłym Canonem 610 i monitorem ADI Microscan GT56, który stracił ostrość w środku obrazu (stąd poszukiwania LCD).

Tom01
19-06-2008, 11:22
Zapewne, chodziło mi tylko o to, że w najniższych segmentach nie zauważyłem zmian od strony nr 58 (ponad pół roku temu).

W najtańszym segmencie w ostatnich miesiącach były dwie lub trzy zmiany.

Nie mam zamiaru tego robić, ponieważ kalibrator kosztuje niemal tyle co sam monitor i uważam ten wydatek za nieuzasadniony w moim przypadku.

Powtarzam, bez kalibratora nie ustawi Pan poprawnie pkt bieli. Przy regulacji na oko, raz Pan będzie widział zafarb żółty, raz neutralnie biało, raz niebieski, zależnie od kondycji oczu, oświetlenia czy autosugestii.

Czy dobrze zatem rozumiem, że bez sprzętowej kalibracji te 10 bitów na kanał zda się psu na budę i jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto?

Absolutnie nieprawda. Monitor z 10 bitowym kolorem ma lepiej fabrycznie skorygowaną charakterystykę jasności. Prostsze monitory mają krzywą jasności zmierzającą do kształtu S. Czym gorsze, tym bardziej. Zmiana jasności nie jest liniowa, cienie i światła zbyt szybko uciekają w stronę końców zakresu.

Przy okazji (z czystej ciekawości), czy jest jakiś szczególny powód dla którego monitor 2490WUXi, używany tam jako referencyjny, nie znalazł się w Pańskim zestawieniu? Bo widzę tam 2690WUXi.

Nie miałem tego monitora w ręku.

seler
20-06-2008, 15:57
Mam pytanie o duzy monitor, ktory mialby sluzyc i do obrobkie zdjec (kompletnie amatorskiej) i jako rzadko uzywane TV i kino domowe, ja wiem ze obecnie ponizej 32" to juz nie telewizor, ale kanapa bedzie jakies 3m od ekranu a tv prawie nie ogladamy, a na dobre filmy to do kina...

Wracajac do tematu, do zastosowan jak powyzej:

czy wystarczy: Nec MULTI SYNC 2690WUXI WIDE IPS DVI za jakies 4tys

czy tez lepiej:Nec SPECTRA VIEW 2690 za ok 5,5tys

czy tez bez: Eizo SX2761W ok za 6,5tys to nawet nie ma co siadac do obrobki zdjec? ;)

no i pytanie jak taki malutki monitorek ;) sprawdzi sie w ogladaniu filmow z kanapy? :)

Tom01
20-06-2008, 16:02
Właściwie to raczej ten ostatni. Najniższy punkt czerni, najwyższa trwałość. A do amatorskiej fotografii się nada bez kłopotu.

seler
20-06-2008, 16:14
Właściwie to raczej ten ostatni. Najniższy punkt czerni, najwyższa trwałość. A do amatorskiej fotografii się nada bez kłopotu.

pytanie czy jest to roznica az tak duza ze warta 2,5tys dla amatora na poziomie D50 i druku zdjec 10x15cm?

Tom01
20-06-2008, 16:36
pytanie czy jest to roznica az tak duza ze warta 2,5tys dla amatora na poziomie D50 i druku zdjec 10x15cm?

Przede wszystkim płaci się za "made in Japan", jakość.

seler
20-06-2008, 17:04
Jeszcze jedno: czy ktorykolwiek z nich da sie skalibrowac pod linuksem?

Tom01
20-06-2008, 21:39
Jeszcze jedno: czy ktorykolwiek z nich da sie skalibrowac pod linuksem?

Nec jest kalibrowany, Eizo nie. Pomijając to, profilery działają z reguły pod Win/Mac.

seler
21-06-2008, 00:16
Nec jest kalibrowany,.

rozumiem ze model Spectra?

Tom01
21-06-2008, 00:19
rozumiem ze model Spectra?

Tak, choć do WUXi też można dokupić profiler, który to potrafi.

KS
21-06-2008, 12:52
Mam pytanie odnośnie głośniczków w S1921. Otóż grają cichutko... bardzo cicho... pomaga zwiększenie głośności panelu monitora, ale przesunięcie suwaka na max. nie napawa optymizmem... Poza tym w Screen Manger Pro oprócz suwaka poziomu głośości wszysko jest wygaszone - tony niskie, wysokie - brak regulacji.

I teraz pytanie zasadnicze: czy to tak jest w tych monitorach czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem?

Monitor kupiłem bardziej pod obróbkę grafiki, ale od czasu do czasu jakiś filmik w tle chciałbym włączyć... ;)
I to raczej nie wina wyjścia dźwiękowego, bo gówniane głośniczki Kinyo podłączone pod wyjście grają bardzo ładnie.

mattromanow
22-06-2008, 13:03
Hej Wszystkim.
SLuchajcie, mam pytanie. Chodzi mi o monitory do kumputera.
Jakie parametry sa istotne przy obrobce zdjec, grafiki? Chodzi mi o odwzorowanie kolorow itp.
Do tej pory bawielm sie ze zdjeciami na lapku - tam monitor jaki jest to wiekszosc wie :)
Generalnie nic mi nie przeszkadzalo i teoretycznie pojde do sklpu i kupie monitor dobry i tani... No wlasnie... Tyle, ze nie chce kupowac czegos od tak i pozniej stwierdze kurde jednak moglem pomyslec dluzej...

Co radzicie? Na co zwrocic uwage?
Przesiadam sie na apple i do tego chce dostosowac swoj zakup. Mac mini.

Doczytalem gdzies na sieci ze tylko monitory CRT i nie patrzec na LCD - faktycznie?
Jezeli tak, to na allegro na poznan mam spory wybor monitoro CRD w bardzo ! dobrych cenach... Tylko wlasnie - jaki?

Pzdr i dzieki za rady.

Tom01
23-06-2008, 10:05
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374

Czornyj
23-06-2008, 11:31
Hej Wszystkim.
SLuchajcie, mam pytanie. Chodzi mi o monitory do kumputera.
Jakie parametry sa istotne przy obrobce zdjec, grafiki? Chodzi mi o odwzorowanie kolorow itp.
Do tej pory bawielm sie ze zdjeciami na lapku - tam monitor jaki jest to wiekszosc wie :)
Generalnie nic mi nie przeszkadzalo i teoretycznie pojde do sklpu i kupie monitor dobry i tani... No wlasnie... Tyle, ze nie chce kupowac czegos od tak i pozniej stwierdze kurde jednak moglem pomyslec dluzej...

Co radzicie? Na co zwrocic uwage?
Przesiadam sie na apple i do tego chce dostosowac swoj zakup. Mac mini.

Doczytalem gdzies na sieci ze tylko monitory CRT i nie patrzec na LCD - faktycznie?
Jezeli tak, to na allegro na poznan mam spory wybor monitoro CRD w bardzo ! dobrych cenach... Tylko wlasnie - jaki?

Pzdr i dzieki za rady.

Parametry monitorów podawane przez producentów to czysta blaga. Najtańsze truchło z hipermarketu ma "lepsze" parametry, niż najdziksze, bizantyjsko wypasione i diabolicznie drogie, profesjonalne monitory do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy.

Teorie o wyższości monitorów CRT głoszą zwykle ludzie, którzy nie widzieli dobrego LCD na oczy.

who
29-06-2008, 19:35
zmiana kompa i monitora się zbliża, i jeżeli z kompem nie ma problemu, to z monitorem zaczyna się niezłe główkowanie :|
niby po przeczytaniu różnych opinii testów i prawie całego tego wątku, stanęło na Eizo 2031 no ale (zawsze jest to ale ;) ) że monitor ma być ogólnego zastosowania czyli filmy, od czasu do czasu gry, zdjęcia (bardzo amatorsko) no i cad (to w związku z kierunkiem studiów) zacząłem myśleć czy nie dało by się kupić czegoś większego w podobnej cenie...

no i pytanie co sądzicie o Nec 2470 WNX? przedewszystkim chodzi mi o wypowiedź Tom'a ;)

Czornyj
29-06-2008, 20:48
zmiana kompa i monitora się zbliża, i jeżeli z kompem nie ma problemu, to z monitorem zaczyna się niezłe główkowanie :|
niby po przeczytaniu różnych opinii testów i prawie całego tego wątku, stanęło na Eizo 2031 no ale (zawsze jest to ale ;) ) że monitor ma być ogólnego zastosowania czyli filmy, od czasu do czasu gry, zdjęcia (bardzo amatorsko) no i cad (to w związku z kierunkiem studiów) zacząłem myśleć czy nie dało by się kupić czegoś większego w podobnej cenie...

no i pytanie co sądzicie o Nec 2470 WNX? przedewszystkim chodzi mi o wypowiedź Tom'a ;)

Z punktu widzenia grafika/fotografa nie ma w tym panelu nic godnego uwagi, poza wielkością, rozdzielczością i matrycą S-PVA, będącą niezbędnym minimum stanowiącym o tym, że monitor nie jest ponurym żartem. Oczywiście możliwości jakiejkolwiek regulacji, jakość podświetlenia itd. są nędzne. Do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy panel ten na pewno nie jest przeznaczony.
O graniu/filmach/CAD się nie wypowiem, bo nie używam.

Wracając do monitorów graficznych - na prad.de pokazał się test nowego wqrvixa:
http://www.prad.de/new/monitore/test/2008/test-nec-lcd3090wqxi.html

Test został koncertowo skopany z jednej prostej przyczyny - do kalibracji użyto DTP-94B, który jest bodaj najlepszym kolorymetrem, ale do monitorów ultraszerokogamutowych ewidentnie się nie nadaje. Profile które utworzono podczas testu nie mają kompletnie nic wspólnego z rzeczywistością - z wiarygodnych źródeł wiem, że przestrzeń tego monitora jest znacznie większa (mówił o tym Rodney, który oprofilował go spektrofotometrem i1 Pro, a jego spostrzeżenia potwierdził kolesiowiec z NEC US).

ku6i
30-06-2008, 01:05
Tak z czystej ciekawości: na co zwracać uwagę biorąc monitor do prac typowo cadowskich? Oprócz wielkości, panoramiczności i pivota? Z całym szacunkiem do Eizo, Neca i paru innych wartościowych firm, ale czy jest sens koniecznie wrzucać kilka tysięcy na monitor do zadań, gdzie odwzorowanie kolorów jest praktycznie bez znaczenia?

Zink
30-06-2008, 09:54
... czy jest sens koniecznie wrzucać kilka tysięcy na monitor do zadań, gdzie odwzorowanie kolorów jest praktycznie bez znaczenia?
Tak, np. po to, żeby nie mieć świecącej czerni (dodatkowo zmieniającej poziom świecenia przy drobnych ruchach głową), sztucznie podbitego, walącego po oczach kontrastu, i mieć dobry poziom minimalnego podświetlania. Zapomniałem o czymś?

Dominiq
02-07-2008, 14:57
co do CAD, to rozejrzyj sie za monitorkami HP np LP3065 posiadam takowy i znakomicie sie w takim zastosowaniu sprawdza, ale również multimedia i amatorsko fotki; w tej klasie bardzo równo podświetlona matryca, i dość niedrogi; ewentualnie któryś z Nec'ów z możliwością automat. korekcji podświetlenia, jeśli szukasz tańszego jest np za ok1900 pln HP LP2465 24', nie powinien odbiegać jakościowo od tej 30'

Tom01
02-07-2008, 16:41
Zapomniałem o czymś?

Tak. :-)

Oprócz równego podświetlenia:
1. Musi mieć wysoką rozdzielczość przy małej plamce, aby linie skośne nie były w "schodki".
2. Nie może mrugać na kreskowaniach.

Kenic
04-07-2008, 22:11
Witam. Zamierzam kupić monitor. Na rynku jest cała mas różnych marek i modeli. Nie za bardzo się znam na LCD. Wstępnie wybrałem model 22 cale Samsung SM-2263UW (TN, 300, 8000:1, 2ms) głośniki, DVI, HDMI, czarny, czy może coś lepszego?? Widziałem tylko w internecie, więc nie wiem jak kolorki i reszta. Za wszystkie rady będę wdzięczny :)

kronos28
04-07-2008, 22:17
jedno ci moge napisać - matryc TN to unikaj jak ognia - rozjeżdżające się kolory przy zmianie punktu z którego patrzysz itd.

mobil12
04-07-2008, 22:55
Sądząc po miejscu, w którym to napisałeś raczej o monitor do gier i filmów Ci nie chodzi więc posłuchaj rady kronos28. W tych pieniądzach to radzę się sprężać z zakupem, gdyż 19” z matrycą PVA praktycznie zniknęły z rynku, a ostatnio kupowałem dla rodzinki i jedyne co znalazłem to NEC na MVA. Jak się zdecydujesz na jakość zamiast jakoś to polecam EIZO nawet te „tańsze” dają zadowolenie (ja mam 1931) tylko trochę będziesz musiał dołożyć do tego co podałeś.

Kenic
05-07-2008, 16:59
To skoro tn odpada to może takie coś (prawie się mieszcze w cenie) http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_4_3/20_22__rozdzielczosc_1400_x_1050_i_1600_x_1200_/Belinea/20_Belinea_2080_S2/pelny,id,42326,s,1/ ????

Deoos
07-07-2008, 02:11
Przeczytałem koło 20 ostatnich stron tego wątku, różne inne rzeczy w necie, jak również temat o polecanych monitorach, ale temat monitorów nadal jest dla mnie skomplikowany. Mam nadzieję, że trochę mi pomożecie.
W ciągu najbliższych 2 miesięcy będę kupował laptopa i monitor. Generalnie nie wymagam od monitora żeby super perfekcyjnie oddawał kolory. I tak uważam, że jest za dużo zmiennych i obrabiając zdjęcie na super sprzęcie będzie ono potem często oglądane np na laptopie. Dlatego biorąc pod uwagę moje amatorskie zastosowania i studencką kieszeń chcę zachowac zdrowy rozsądek.
Czy kupno samego dobrego monitora (Eizo, ale jeden z tańszych), bez kalibratora, da mi i tak widoczną poprawę odwzorowania kolorów? Czy może takie monitor bez kalibracji to tak jak praca z lustrzanka w trybie zielonym? Bo nie chcę po prostu wyrzucic pieniędzy w błoto.
Czemu nawet bardzo dobre monitory mają ilośc wyświetlanych kolorów w granicach 16,7mln? Jeżeli mają więcej bitów i odwzorowują już ileś tam procent AdobeRGB to chyba tych kolorów powinno byc więcej...
I teraz mniej ogólne pytania. Monitor Eizo S1721 podawany jest jako: "najtańszy na których coś widać" (patrz: lista polecanych monitorów by Tom). Czy wynika to tylko z tego, że jest mały? Bo jego kontrast 1:1500 jest przecież lepszy np od 1:1000 modelu S1931. Czy są może jednak jakieś inne różnice, które sprawiają, że jest "pozycjonowany" niżej?
Generalnie zastanawiałem się nad wspomnianym S1721 lub większymi S1921, S1931, S1932. Gdzie mogę sprawdzic jaki zakres AdobreRGB pokrywają? Bo nigdzie sie na to nie natknąłem.
Czytając o przestrzeniach barwnych znalazłem taką informację, że zdjęcia zapisane w AdobreRGB są często wyświetlane jakby ze zmniejszoną saturacją co wynika z tego, że dany sprzęt nie umie dobrze obsługiwac tej przestrzeni. Czy dobrze rozumiem, że nawet te najtańsze monitory Eizo będą dobrze wyświetlały AdobreRGB i że będzie można bez problemu pracowac w tej przestrzeni?

Peter
07-07-2008, 07:42
Drogi userze Deoos zamiast wdawać się w dyskusje natury technicznej na temat rodzajó matryc, podświetleń itd.
polecam wyświetlić sobie np. to zdjęcie, na którym już na pierwszy rzut oka widać różnicę (środkowy zawodnik).
Można się tym zdjęciem posłużyć pomocniczo do porównań.

http://www.fotopolis.pl/download/NUR_2202.JPG

Tom01
07-07-2008, 10:21
I tak uważam, że jest za dużo zmiennych i obrabiając zdjęcie na super sprzęcie będzie ono potem często oglądane np na laptopie. Dlatego biorąc pod uwagę moje amatorskie zastosowania i studencką kieszeń chcę zachowac zdrowy rozsądek.

To nie jest kwestia rozsądku, a oczekiwań, na ile monitor ma wyświetlić to co jest w pliku. Generalnie monitory przekłamują. Czym tańsze tym bardziej. Faktycznie nie widzi się barwy zapisanej w zdjęciu, a to, co monitorowi się widzimisię. Poza tym zdjęcie trzeba przygotować aby tam, gdzie finalnie będzie wyświetlone, było widoczne względnie poprawnie, czyli wprasować w ograniczenia urządzenia końcowego.

Czy kupno samego dobrego monitora (Eizo, ale jeden z tańszych), bez kalibratora, da mi i tak widoczną poprawę odwzorowania kolorów?

W stosunku do laptopa zdecydowanie.

Czemu nawet bardzo dobre monitory mają ilośc wyświetlanych kolorów w granicach 16,7mln?

Bo karty graficzne (prawie wszystkie) zapisują kolor z rozdzielczością 8 bitów na kanał i taka informacja biegnie kablem do monitora.

Jeżeli mają więcej bitów i odwzorowują już ileś tam procent AdobeRGB to chyba tych kolorów powinno byc więcej...

Zakres to co innego niż ilość stopni.

Bo jego kontrast 1:1500 jest przecież lepszy np od 1:1000 modelu S1931. Czy są może jednak jakieś inne różnice, które sprawiają, że jest "pozycjonowany" niżej?

Parametry są elementem walki marketingowej. Proszę spojrzeć na parametry pierwszego lepszego monitora profesjonalnego za 10 tys zł i parametry jakiegoś taniego za 1,5-2 tys. niejednokrotnie ten tani będzie miał "lepsze".

Generalnie zastanawiałem się nad wspomnianym S1721 lub większymi S1921, S1931, S1932.

To dobre monitory domowo-uniwersalne. Nadają się do amatorskiej fotografii.

Gdzie mogę sprawdzic jaki zakres AdobreRGB pokrywają? Bo nigdzie sie na to nie natknąłem.

A po co to Panu potrzebne? Poważnie pytam.

Czytając o przestrzeniach barwnych znalazłem taką informację, że zdjęcia zapisane w AdobreRGB są często wyświetlane jakby ze zmniejszoną saturacją co wynika z tego, że dany sprzęt nie umie dobrze obsługiwac tej przestrzeni. Czy dobrze rozumiem, że nawet te najtańsze monitory Eizo będą dobrze wyświetlały AdobreRGB i że będzie można bez problemu pracowac w tej przestrzeni?

Proszę, jeśli to Pana zajmuje, zagłębić się nieco w pojęcia przestrzeni edycyjnej (pośredniej), źródłowej (aparatu), wyświetlania (monitora), wyjściowej oraz zależnością między nimi i zarządzaniem w aplikacji graficznej. Bez uporządkowania wiedzy co się dzieje ze zdjęciem, użytkownik najczęściej mota się w gąszczu przycisków i ustawień, osiągając czasem jedynie przypadkowe efekty.

Czornyj
07-07-2008, 10:32
Bez uporządkowania wiedzy co się dzieje ze zdjęciem, użytkownik najczęściej mota się w gąszczu przycisków i ustawień, osiągając czasem jedynie przypadkowe efekty.

Amen. Nawet najcudniejsze Eizo ze spektrofotometrem i kolorymetrem, w pomieszczeniu spełniającym wszelkie kryteria norm ISO 3644 i 12646 nic nam nie da, jeżeli nie będziemy potrafili go używać.

Deoos
07-07-2008, 22:13
Więc czy dobrze rozumiem, że jeśli monitor przetwarza kolor używając np 10 bitów, a karta graficzna pozwala tylko na 8 to efekt końcowy będzie lepszy ponieważ monitor ma większą ilość kolorów, z których może wybierać były prawidłowo wyświetlić dany obraz.

"Parametry są elementem walki marketingowej."
Zdaję sobie z tego sprawę i nie chcę być jej ofiarą dlatego myślałem konkretnie o porównaniu Eizo S1721 z tymi większymi, które wymieniałem. Bo jeśli ich jedyną różnicą jest wielkość (S1721 ma nawet lepszy kontrast z tego co widzę) to jestem w stanie pracować na 17 calach by zaoszczędzić 400-500zł.

A propos tego AdobeRGB. Wydawało mi się, że nie ma sensu pracować w tej przestrzeni jeżeli i tak nie jestem w stanie obrabiać zdjęcia widząc prawidłowo kolory jakie zostały zapisane. Dlatego chciałem widzieć ile % tej przestrzeni wyświetlają podane monitory. chyba, że znowu jakiś mój błąd w myśleniu.

Tom01
07-07-2008, 22:29
Więc czy dobrze rozumiem, że jeśli monitor przetwarza kolor używając np 10 bitów, a karta graficzna pozwala tylko na 8 to efekt końcowy będzie lepszy ponieważ monitor ma większą ilość kolorów, z których może wybierać były prawidłowo wyświetlić dany obraz.

Bingo. Proszę to jeszcze rozwinąć na monitory normalne i kalibrowane.

Zdaję sobie z tego sprawę i nie chcę być jej ofiarą dlatego myślałem konkretnie o porównaniu Eizo S1721 z tymi większymi, które wymieniałem. Bo jeśli ich jedyną różnicą jest wielkość (S1721 ma nawet lepszy kontrast z tego co widzę) to jestem w stanie pracować na 17 calach by zaoszczędzić 400-500zł.

S1721 i S1921 to to samo poza wielkością. S1932 to już nieco insza inszość.

A propos tego AdobeRGB. Wydawało mi się, że nie ma sensu pracować w tej przestrzeni jeżeli i tak nie jestem w stanie obrabiać zdjęcia widząc prawidłowo kolory jakie zostały zapisane. Dlatego chciałem widzieć ile % tej przestrzeni wyświetlają podane monitory. chyba, że znowu jakiś mój błąd w myśleniu.

Pracuje się (widzi zdjęcie) w przestrzeni monitora, ale aplikacja graficzna, z modułem zarządzania barwą (CMM), może operować na zdjęciu zapisanym w szerszej przestrzeni. CMM odpowiada za przeliczenia barw ze zdjęcia aby pokazać je na monitorze. Do tego jest potrzebna informacja jak monitor traktuje barwy, czyli kalibracja. Krojąc na wstępie, przestrzeń edycyjną do przestrzeni monitora, obcina się część informacji o kolorystyce. Pracując na przestrzeni zdjęcia, kiedy przestrzeń robocza ją pokrywa, można tą informację wykorzystać. Jest szereg metod na przeliczenia barw z jednej przestrzeni w drugą. Co najważniejsze, działa to w sposób kontrolowany.

Deoos
07-07-2008, 23:25
Tom, dzięki za odpowiedź. Będę musiał sobie jeszcze przetrawić ostatnią część Twojej wiadomości :-), postaram się jeszcze poczytać coś w necie, szczególnie o tych przestrzeniach, i jak coś to będę jeszcze pytał.

Czornyj
08-07-2008, 09:30

Praca w przestrzeni szerszej niż przestrzeń monitora jest pewnym utrudnieniem - pewne barwy będą przekłamane. Z drugiej strony praca w przestrzeni, która nie pokrywa w całości przestrzeni urządzenia wyjściowego (drukarki, prasy offsetowej itd.) powoduje, że de facto obcinamy jego gamut i nie wykorzystujemy 100% jego możliwości. Jeśli wykorzystujemy szerokogamutowe urządzenia wyjściowe (jak np. wielokanałowe drukarki wykorzystujące pigmentowe tusze Epson K3, Canon Lucia, HP Vivera), tak naprawdę - by móc w 100% wykorzystać ich potencjał - tak naprawdę powinniśmy stosować ProPhoto z 16-o bitową kwantyzacją (nawet Adobe RGB może być za mała).

Tom01
08-07-2008, 12:43
Praca w przestrzeni szerszej niż przestrzeń monitora jest pewnym utrudnieniem

Miałem właśnie o tym napisać. Zajawką kłopotów "przestrzennych" jest obserwowany przez wielu użytkowników D3, 1D i innych wymiataczy o rejestrowanej przestrzeni większej niż AdobeRGB, problem z zapanowaniem nad czerwieniami. Niejeden (w tym ja :oops:) w pierwszym odruchu wysłał aparat do kalibracji....

Czornyj
08-07-2008, 13:07
Miałem właśnie o tym napisać. Zajawką kłopotów "przestrzennych" jest obserwowany przez wielu użytkowników D3, 1D i innych wymiataczy o rejestrowanej przestrzeni większej niż AdobeRGB, problem z zapanowaniem nad czerwieniami. Niejeden (w tym ja :oops:) w pierwszym odruchu wysłał aparat do kalibracji....

Praktycznie wszystkie współczesne aparaty cyfrowe rejestrują olbrzymie spektrum barw, wykraczające nawet poza widzialną część widma. Problemem jest, w jaki sposób podczas renderingu obrazu do mniejszej przestrzeni dane te zostaną zinterpretowane kolorymetrycznie. Na szczęście współczesne konwertery RAW dają nam wszechpotężną kontrolę nad uzyskiwanymi efektami.

"Wada" ta ma również swoje dobre strony - technika idzie naprzód i nowe drukarki potrafią reprodukować coraz większy zakres barw, coraz bardziej wykraczający poza relatywnie niewielką przestrzeń Adobe RGB.

lisek22
08-07-2008, 13:21
Napisał Tom01
S1721 i S1921 to to samo poza wielkością. S1932 to już nieco insza inszość.

Chcę nabyć Eizo S1932. Prosze wyjaśnić dlaczego to insza inszość

Tom01
08-07-2008, 13:22
Chcę nabyć Eizo S1932. Prosze wyjaśnić dlaczego to insza inszość

Bardziej zaawansowany moduł sterowania ekranem, lepiej się kalibruje, regulatory gamma, hue i saturacja.

kalio
14-07-2008, 11:33
witam zastanawiam sie nad
nec MultiSync® LCD2470WNX (http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=519&tab=main)
nec MultiSync® LCD2190UXp (http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=221&tab=main)
eizo S2231WE-GY
eizo S2401WE-GY

A może macie jakieś inne zdanie
moje wytyczne to wielkość od 21,3' cena ok 2500PLN

Redskull
14-07-2008, 12:29
Mam 2231 i jestem mega zadowolony. Co prawda nie kalibrowalem, ale skladam PDF 30x60 cm i panorama to jest to! Jesli chodzi o jakosc to stoi na wysokim poziomie(wykonanie i obraz)

Michał Jędrak
15-07-2008, 09:43
Ogólnie to wybrałeś takie firmy, że nie masz co mieć dylematów. Ja, jako że jestem ryzykantem, to z ciekawości kupiłem monitor 24" Gateway i nawet o nim mam bardzo pozytywne zdanie. Gładkie gradienty i ładne kolory.

alex-w
15-07-2008, 09:45
Ja ma nec nie panoramę i bardzo sobię chwalę kolorki ok i zadnych niespodzianek po wywolaniu ze cos inaczej wyszlo

Czornyj
15-07-2008, 09:57
nec MultiSync® LCD2470WNX (http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=519&tab=main) - monitor biurowy - zalety to wielkość, rozdzielczość i matryca PVA, jednak nie ma w tym monitorze nic, o czym napisalibyśmy potem w entuzjastycznych listach do mamy. Ogólnie bez szału.

nec MultiSync® LCD2190UXp (http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=221&tab=main) - Największe możliwości arcyprecyzyjnej regulacji na rynku (w tej cenie), z kalibracją sprzętową włącznie. Jest też elektroniczna kompensacja podświetlenia. 12 bitowy programowalny LUT.

eizo S2231WE-GY - Nie ma takich możliwości jak 2190, ale ujdzie. Nieco poszerzony gamut, 10-bitowy LUT bez możliwości grzebania programowego, możliwości regulacji nieco ograniczone. Solidny.

eizo S2401WE-GY - nie dotykać! Matryca TN wogóle nie nadaje się do pracy z grafiką i zdjęciami, to jest monitor do pakietu Office.

Tom01
15-07-2008, 10:01
Do tego co napisał Czornyj dodałbym, że Eizo jest najrówniejsze jakościowo i problemy z wadami pikseli, nierównym podświetleniem są o klasę mniejsze niż w Nec'ach.

A co do "płynnych" gradientów w Gateway, proszę, oto przykład:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/super1-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/gateway/super1.jpg)

Michał Jędrak
15-07-2008, 14:29
To mnie zdziwiłeś. Mam taki sam monitor i nie mam takiej masakry.

Tom01
15-07-2008, 14:34
To mnie zdziwiłeś. Mam taki sam monitor i nie mam takiej masakry.

Na sposób wyświetlenia gradientu, ma budowa jego samego. Idealny, uwidacznia jak widać, mankamenty monitora.

kalio
16-07-2008, 17:15
nec MultiSync® LCD2470WNX (http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=519&tab=main) - monitor biurowy - zalety to wielkość, rozdzielczość i matryca PVA, jednak nie ma w tym monitorze nic, o czym napisalibyśmy potem w entuzjastycznych listach do mamy. Ogólnie bez szału.

nec MultiSync® LCD2190UXp (http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=221&tab=main) - Największe możliwości arcyprecyzyjnej regulacji na rynku (w tej cenie), z kalibracją sprzętową włącznie. Jest też elektroniczna kompensacja podświetlenia. 12 bitowy programowalny LUT.

eizo S2231WE-GY - Nie ma takich możliwości jak 2190, ale ujdzie. Nieco poszerzony gamut, 10-bitowy LUT bez możliwości grzebania programowego, możliwości regulacji nieco ograniczone. Solidny.

eizo S2401WE-GY - nie dotykać! Matryca TN wogóle nie nadaje się do pracy z grafiką i zdjęciami, to jest monitor do pakietu Office.

Czyli najlepszy zakup z tego to NEC 2190UXp

Powiedzcie jak dobrze przetestować LCD

Robiłem fotki na wielu ale ostatnie przeboje z labami mnie dobijają co zaniosę to są za ciemne

mattromanow
16-07-2008, 23:02
Czesc Wam wszystkim.
Przeszukalem forum zeby nie bylo, pytalem prywatnie wiec teraz wiem o co pytac ogol.
Wielu z Was poleca monitory stare dobre CRT, ale tak naprawde skad pewnosc nad jakoscia tych CRT oferowanych np. na allegro? W komputroniku nie znajde juz takich modeli tylko LCD...
Powiecie zaraz to co za problem - LCD Eizo jakis tam za 2 tys... Ok ! Oczywiscie ze tak i chetnie tak zakupie, ale na ta chwile nie mam pieniedzy...
Przesiadlem sie z lapka na Maca mini (nie to jest tematem) i podlaczylem stary jakis tam monitor CRT. Nie mam zupelnie pewnosci czy on wyswietla prawidlowo wiec go sobie daruje...

Zastanawiam sie nad kupnem nowego LCD. I tu pytanie do bez obrazy zwyklych urzytkownikow bo jest takich przeciez tu cala masa, nie kazdy pracuje na profesjonalnym sprzecie, a jednak jego efekty sa zadowalajace. Nie raz nie daw uda sie nawet takie zrobione przez siebie sprzedac zdjecie.

Na czym Wy pracujecie? Jakie macie monitory? Co mozecie polecic? W pewnym sensie zawezam krag poszukiwan bo pod Maca powinienem miec monitor podlaczony na zlacze DVI-D. Moze bede mial szcescie i znajdzie sie na forum ktos kto pracuje na podobnym sprzecie?

Pozdrawia mi zachecam do dyskusji bo w temacie chodzi o znalezienie zlotego srodka dla tych ktorzy naprawde profesjonalistami nie beda ;) a jednak zyja i robia zdjecia ktore pozniej sa obrabiane na komputerze...

Czuje ze mi sie dostanie za tego posta ;D

Dominiq
17-07-2008, 11:12
czesc, nie ma takich ;)

chyba najtanszy na jakim cokolwiek widac to albo Nec 1970NXp za ok 900zl, lub HP LP1965 tez ok 900zl, no ale raptem 400-500zl wiecej i masz 1921 lub 1932 eizo, kup lepiej taki na raty jak nie masz kaski, nikt Ci tu bajek nie bedzie opowiadać, że znajdziesz tańszy o podobnej jakości jak wspomniane budżetowe eizo

ADAM1
17-07-2008, 11:17
Dobry, nowy CRT, to skarb, ale nie dostaniesz już takowego.

A używane, to loteria, w którą nie warto się bawić.

Chyba, ze masz możliwość poprzebierania.

Więc skazany jesteś na zakup LCD.
Do wyboru masz tylko EIZO i NECa.

Tom01
17-07-2008, 12:34
ale tak naprawde skad pewnosc nad jakoscia tych CRT oferowanych np. na allegro?

Nie ma żadnej pewności. Nawet więcej jest wielkie prawdopodobieństwo, że będzie to złom.

nie kazdy pracuje na profesjonalnym sprzecie

Oczywiście, ale gdzieś jest granica przyzwoitej jakości.

a jednak jego efekty sa zadowalajace.

Nie sprzęt robi i obrabia zdjęcia a człowiek. Dobrej klasy narzędzie znakomicie ułatwia pracę, czasem ustrzeże przed zrobieniem błędu, jednak najważniejsze jest doświadczenie operatora.

Na czym Wy pracujecie? Jakie macie monitory? Co mozecie polecic

Proponuję założyć wątek z taką ankietą. Wielu ludzi nie powstrzyma się przed pochwaleniem się. :-)

mattromanow
17-07-2008, 12:39
Ankieta to nie taki glupi pomysl... A sam bede mial z tego jakas wiedze...

Granice przyzwoitosci... Kurde ja to wiem, tyle ze z kasa mam taki problem jak jeszcze nigdy :/
Raty - musze chyba o tym pomyslec bo innego wyjscia nie ma :(

Czlowiek robi zdjecia - dokladnie, ale zdaje sobie sprawe ze bez nrzedzi to praca na slepo, a to mija sie z celem...
Staram sie chyba znalezc wyposrodkowane a cos czuje ze takiego nie ma. Nie pierwsze forum (inne tematycznie) gdzie slysze ze takiego rozwiazania jak ja szukam nie znajde. Cos chyba w tym jest... Ciezki orzech do zrgyzienia mnie czeka...

No chyba ze jest jakas perelka i jest gdzies jakies jego uzytkownik??? :D

Tom01
17-07-2008, 12:44
No chyba ze jest jakas perelka i jest gdzies jakies jego uzytkownik??? :D

Czasami zdarza się znaleźć sprowadzane z zagranicy profesjonalne kilkuletnie LCD za małe pieniądze. To jednak białe kruki, szczególnie jeśli sprawne i nie pochodzące z przestępstwa.

mattromanow
17-07-2008, 13:20
ok... W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zapyatc wprost - jaka sume musze przeznac mowie o minimalnych kosztach? Ile musze liczyc na wydatek i czy mozesz mi napisac przykladowy monitor ktory jest osiagalny w sklepach, zeby zaraz nie bylo ze jeszcze bede musial sie bawic w poszukiwania :D

Tom01
17-07-2008, 13:32
ok... W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zapyatc wprost - jaka sume musze przeznac mowie o minimalnych kosztach? Ile musze liczyc na wydatek i czy mozesz mi napisac przykladowy monitor ktory jest osiagalny w sklepach, zeby zaraz nie bylo ze jeszcze bede musial sie bawic w poszukiwania :D

mattromanow
17-07-2008, 13:40

Ok, dzieki !
Pytanie ostatnie ktore z tych monitor z niskiej polki posiadaja wejscie cyfrowe DVI-D ?

Tom01
17-07-2008, 13:46
Pytanie ostatnie ktore z tych monitor z niskiej polki posiadaja wejscie cyfrowe DVI-D ?

Wszystkie.

nobby
22-07-2008, 09:19
Witam
Co do kompa to juz podjalem decyzje i zostal mi tylko wybor monitora.
Zdecydowlem ze bedzie to LCD bo nie chce biurka calego zajmowac a 22'' albo 24'' to jak na CRT to troszke duzo.
Znalazlem http://www.bitcomputer.pl/catalogue.php?category=249 kilka z nich ale nie wiem ktory wybrac.
Monitor ma sluzyc do Photoshopa w szczegolnosci ale bedzie tez obslugiwal AutoCADA z czego sklaniam sie do wiekszego raczej (chociaz 30'' bedzie juz za duzo to myslalem i o takim)
Moj budzet to nie koniecznie te pieciocyfrowe ale jesli chodzi o 5000-7000 to juz przywyklem do tych cen i wiem ze taniej bedzie ciezko za cos na kilka latek.
Pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi i opinie

Tom01
22-07-2008, 12:27
Monitor ma sluzyc do Photoshopa w szczegolnosci ale bedzie tez obslugiwal AutoCADA z czego sklaniam sie do wiekszego raczej (chociaz 30'' bedzie juz za duzo to myslalem i o takim)
Moj budzet to nie koniecznie te pieciocyfrowe ale jesli chodzi o 5000-7000 to juz przywyklem do tych cen i wiem ze taniej bedzie ciezko za cos na kilka latek.

Proszę rozważyć Eizo CG241W. Zalety to niemal idealne podświetlenie, względnie mała plamka (cad), sprzętowa kalibracja, kaptur (fotografia).

nobby
22-07-2008, 18:16
Myslalem wlansie o jednym z tych Eizo a dokladnie o CE240W. Czy roznica miedzy CE240W a CG241W jest na tyle zauwazalna ze warta 2000 PLN. Przy czym CE240W jest jasniejszy i ma lepszy kontrast. Wiec co przemawia oprocz kapturka za CG241W. Sorki za podstawowe pytania ale ja sie kompletnie na tym nie znam.
Pozdrawiam

Tom01
22-07-2008, 19:23
Myslalem wlansie o jednym z tych Eizo a dokladnie o CE240W. Czy roznica miedzy CE240W a CG241W jest na tyle zauwazalna ze warta 2000 PLN. Przy czym CE240W jest jasniejszy i ma lepszy kontrast. Wiec co przemawia oprocz kapturka za CG241W. Sorki za podstawowe pytania ale ja sie kompletnie na tym nie znam.
Pozdrawiam

Parametry na papierze nie mają żadnego znaczenia. Główne przewagi CG241W nad CE240W:
1. Niemal idealnie równe podświetlenie. Gołym okiem nie widać niedoskonałości. Każda sztuka w fabryce ma mierzoną i wgrywaną do pamięci monitora mapę nierówności. Jest to korygowane elektronicznie na bieżąco, również w funkcji starzenia się monitora.
2. Pokrycie dużej części przestrzeni AdobeRGB.
3. Tablica koloru obliczana z 16 bitową dokładnością na kanał. Przekłada się to na zdolność do pokazania wszystkich tonów w cieniach z błędem < dE3.
4. Pełna wersja oprogramowania kalibracyjnego ColorNavigator które umożliwia:
4a. Do 20 różnych nastaw kalibracyjnych i możliwość przełączania bez rekalibracji.
4b. Kalibracja z wykorzystaniem maksymalnego zakresu dynamiki, np minimalny pkt czerni do pracy w nocy, lub wyższy i priorytet szarości.
4c. Ręczna korekcja nastaw, zakończona automatycznym wymuszeniem rekalibracji, jeśli zmienimy istotnie zakres pracy.
5. Emulacja innego monitora, kopiowanie punktu bieli z innego monitora lub papieru.
6. Kaptur, kosztujący w detalu 500 zł.
7. W trybach pracy niekalibrowanej można włączyć czujnik oświetlenia.

Dodatkowym argumentem, jest fakt, że CE240W to końcówka produkcji. Nie są to już tak dobre monitory jak rok wstecz.

KillerQueen
29-07-2008, 16:58
WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW !!!

Od razu do rzeczy:

Przymierzam się do zakupu monitora LCD Eizo 22" S2231W.

Moje zastosowania:
60% - fotografia
25% - office
15% - gry (niestety czasem lubię popykać)
Może czasem jakies video

Nie będę pytał o ogólne opinie na jego temat bo dość sporo jest tego na różnych forach i byłoby to bez sensu.
Mam inny problem. Otóż, mieszkam w okolicy Łodzi i normalną rzeczą jest to że jak się mam zamiar wydać około 2000zł
za monitor to chciałoby się zobaczyć go przed zakupem. Niestety próżno jest szukać go na półkach sklepowych.
Zapytałbym w jakim sklepie w Łodzi można ten monitorek spotkać ale chyba nie ma na to najmniejszej szansy.
Jedno z pytań jakie chciałbym zadać to czy matryca w tym monitorze jest matowa czy błyszcząca
Na razie śmigam na laptopie który na matrycę błyszczącą i szczerze mówiąc zastanawiam się czy nie będę odczuwał dyskomfortu. Proszę o jakieś opinie na ten temat.

Jak wyżej wspomniałem czasem lubię popykać w gry i tu zastanawiam się jak ten monitor sprawdza się w grach bo raczej przeważnie ten monitor kupowany jest do zastosowań zupełnie innych. Wiadomo chodzi o smużenie.

Aha przypomniała mi się pewna sytuacja.
Miałem kiedyś okazję podłączyć laptopa do monitora Eizo ale nie pamiętam jaki to był model.
Wiem że nie była to wysoka półka. Szczerze mówiąc nie byłem zaskoczony ponieważ wyświetlany obraz był nieostry.
Ciekawe czy to wina zintegrowanej karty sieciowej czy inna przyczyna może jakaś kofiguracja?
Oby w modelu Eizo 22" S2231W tego nie było. Ja będę go używał na stacjonarce.

Cóż więcej dodać?
Poniżej zamieszczam link do sklepu w necie.
Może ktoś się skusi bo cena jest bardzo atrakcyjna i szczerze mówiąc ja jestem prawie zdecydowany.
http://sklep.itcom.com.pl/go/_info/?id=13635

Z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam

Robert

Czornyj
29-07-2008, 17:07
Monitor jest matowy, a tego całego smużenia ni cholery nie udało mi się jeszcze na jakichkolwiek LCD-kach zauważyć (chyba, że na takich zabytkowych).

Tom01
29-07-2008, 20:55
Bardzo nie lubię robić negatywnej reklamy, ale Eizo z oferty iT-Com (podobnie jak jeszcze kilku sklepów) pochodzi z niemieckiej sieci dystrybucji. Przyczyna? Cena. Te monitory mają inne statystyki awaryjności, procedurę gwarancyjną, samą gwarancję, brak możliwości ustrzeżenia się przed wadami pikseli.

PS. Na swoją obronę mam tylko argument, że iT-Com nigdzie nie pisze o ograniczeniach. W moim mniemaniu jest to nieuczciwe.
PS2. Co do walorów monitora, jest to dobrej jakości sprzęt domowo-uniwersalny, m.in. specjalnie optymalizowany do rozrywki. Proszę nie zawracać sobie głowy smużeniem.

milo_ja
30-07-2008, 12:27
PS2. Co do walorów monitora, jest to dobrej jakości sprzęt domowo-uniwersalny, m.in. specjalnie optymalizowany do rozrywki. Proszę nie zawracać sobie głowy smużeniem.

Ze swojej strony dodam, że z uwagi na poszerzony gamut warto się "przy okazji" zaopatrzeć w soft, który zarządza barwą (np. MPlayer Classic z odpowiednim shaderem do filmów, ACDSee Pro do przeglądania zdjęć itp.). Inaczej kolory będą "trochę" dawać po oczach.

Tom01
30-07-2008, 14:20
Ze swojej strony dodam, że z uwagi na poszerzony gamut warto się "przy okazji" zaopatrzeć w soft, który zarządza barwą (np. MPlayer Classic z odpowiednim shaderem do filmów, ACDSee Pro do przeglądania zdjęć itp.). Inaczej kolory będą "trochę" dawać po oczach.

Albo zdjąć saturację, wg upodobania. Monitor ma też możliwość "przypięcia" jednego z swoich trybów pracy do konkretnej aplikacji. Można to wykorzystać i np do odtwarzacza skroić odpowiednie nastawy monitora.

milo_ja
30-07-2008, 19:33
Albo zdjąć saturację, wg upodobania. Monitor ma też możliwość "przypięcia" jednego z swoich trybów pracy do konkretnej aplikacji. Można to wykorzystać i np do odtwarzacza skroić odpowiednie nastawy monitora.

Jest to też jakaś opcja, chociaż zależy to od odtwarzacza. Np. sub-edit player dawał tak nasycony obraz, że nawet przy saturacji ustawionej na -50 obraz był taki sobie. Z MPlayerem jest lepiej (bez odpowiedniego shadera trzeba zdjąć ok 30). Tom, a może wiesz ile dokłądnie trzeba zdjąć z saturacji, aby wpaść tak mniej więcej w sRGB. Na oko to ciężko się ustawia. Niemniej do oglądanie zdjęć do już się przydaje zarządzanie kolorem albo ... robienie zdjęć w aRGB. :)

Tom01
30-07-2008, 20:07
Tom, a może wiesz ile dokłądnie trzeba zdjąć z saturacji, aby wpaść tak mniej więcej w sRGB. Na oko to ciężko się ustawia.

Nie mam pojęcia. Przy normalnych zastosowaniach 5-15%. Przy rozrywce nie pomogę, nie używam monitorów do tego celu.

KillerQueen
03-08-2008, 23:08
Witam i bardzo dziękuję za sugestie !!!!

Jednak szczerze mówiąc trochę zgłupiałem
I tu seria pytań do Tom01

Cytat: Eizo z oferty iT-Com (podobnie jak jeszcze kilku sklepów) pochodzi z niemieckiej sieci dystrybucji. Przyczyna? Cena. Te monitory mają inne statystyki awaryjności, procedurę gwarancyjną, samą gwarancję, brak możliwości ustrzeżenia się przed wadami pikseli.

Po pierwsze chciałbym zapytać o te statystyki awaryjności, gwarancję i bad piksele. O co tak naprawdę chodzi. Czy mam rozumieć że u innego dystrybutora będzie inaczej np. w Komputroniku. Ja myślałem że jeśli producent jest ten sam to kto by tego sprzętu nie sprzedawał wszystko będzie tak samo powiedzmy awaryjne. Z wypowiedzi wynika że jeśli kupię monitor w iT-Com to monitor będzie bardziej awaryjny niż np. kupiony w Komputroniku? Oczywiście pytam przykładowo.

Druga sprawa bad piksele.
Moje pytanie: czy w przypadku zakupu nowego monitora EIZO istnieje ryzyko że pojawią się bad piksele w nowym monitorze?. Z tego co słyszałem wszystkie monitory EIZO produkowane są w Japonii, więc może się mylę ale Japończycy kładą duży nacisk na jakość swoich produktów (wiem nie wszyscy producenci)

No i co zrobić w przypadku pojawienia się bad pikseli? Podejrzewam że gwarancja to obejmuje. Większy problem po gwarancji czy da się coś z tym zrobić?

Cóż mam nadzieje że nie przynudzam pytaniami.
Koledzy proszę o info.

Pozdrawiam i z góry dzięki.

Tom01
03-08-2008, 23:29
Po pierwsze chciałbym zapytać o te statystyki awaryjności, gwarancję i bad piksele. O co tak naprawdę chodzi. Czy mam rozumieć że u innego dystrybutora będzie inaczej np. w Komputroniku. Ja myślałem że jeśli producent jest ten sam to kto by tego sprzętu nie sprzedawał wszystko będzie tak samo powiedzmy awaryjne. Z wypowiedzi wynika że jeśli kupię monitor w iT-Com to monitor będzie bardziej awaryjny niż np. kupiony w Komputroniku? Oczywiście pytam przykładowo.

Cała sprawa rozbija się o różne specyfiki rynków w różnych krajach. W Niemczech, podobnie jak w Wielkiej Brytanii, jest mocno rozbudowany rynek wielkich sieci detalicznych. Coś a'la Vobis x 10. Duży udział takich akurat podmiotów w rynku, plus markety, powoduje, że importer zamawia w Japonii monitory tańszych sortów. Mniej wymagający rynek. W Polsce taki segment rynku w zasadzie nie istnieje. Sprzedaje się monitory skrajnie tanie, lub wyższej klasy. Wówczas najczęściej w firmach specjalistycznych. Eizo SX/CE nie stoi w marketach. Statystycznie monitor jest dla polaka 4x droższy niż dla niemca. Klient trudniejszy, bardziej wymagający. Polski dystrybutor, od paru lat buduje w naszym kraju rynek dla Eizo, jako produktów wysokiej jakości. Słowo jakość, ma się kojarzyć z Eizo. Z fabryki jedzie wyłącznie sort najlepszy, niestety najdroższy. Skutek jest taki, że awaryjność Eizo z DE i UK widać. Zdarza się wadliwy tak samo często jak np w Samsungach. Pozornie, te same monitory, z polskiej dystrybucji, mają awaryjność mniejszą o dwa rzędy wielkości. Dodatkowo problemem jest fakt, że filie zagranicznych sieci sprzedaży, a jest ich w Polsce kilka, wypycha do nas to co nie poszło u nich, łącznie ze zwrotami. Problem jest też w realizacji gwarancji. Ogólnoświatowa gwarancja, jest oczywiście realizowana w Polsce, ale na innych zasadach, niekorzystnych dla klienta.

Druga sprawa bad piksele.
Moje pytanie: czy w przypadku zakupu nowego monitora EIZO istnieje ryzyko że pojawią się bad piksele w nowym monitorze?. Z tego co słyszałem wszystkie monitory EIZO produkowane są w Japonii, więc może się mylę ale Japończycy kładą duży nacisk na jakość swoich produktów (wiem nie wszyscy producenci)

Piksele się zdarzają. I znów wracam do różnych dystrybucji. W monitorach z rynku DE lub UK, nie ma żadnych możliwości reklamacji takiego monitora. Polskie tak. Co więcej, jak się wie z kim gadać, można zapewnić sobie brak takowych przed zakupem, a nie dowiedzieć się w domu, że jest niespodzianka na ekranie.

No i co zrobić w przypadku pojawienia się bad pikseli? Podejrzewam że gwarancja to obejmuje. Większy problem po gwarancji czy da się coś z tym zrobić

Gwarancja dopuszcza pojawienie się pikseli zgodnie z normą ISO13406-2. Jest to tak liberalna norma, że przy pechu można mieć cały ekran w kropach i nie będzie się kwalifikować pod gwarancję. Warto zaznaczyć, że gwarancja Eizo w PL jest lepsza niż światowa, bo mimo, że jest ta sama norma, umożliwia oficjalną reklamację przy subpikselu na środku ekranu w promieniu 5cm. Serwis ponadto przychyla się często w stronę klienta przy rozpatrywaniu reklamacji, ale co jest zrozumiałym, tylko przy monitorach z własnej dystrybucji.

mjr
05-08-2008, 13:31
A co mi powiecie o tym NEC-u :?:
http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=796&tab=0
Warto go kupić do fotografii :?:

Tom01
05-08-2008, 13:32

Niech Ręka Boska broni!

Czornyj
05-08-2008, 13:36
A co mi powiecie o tym NEC-u :?:
http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=796&tab=0

Akurat wczoraj miałem okazję widzieć to cudo "na żywo". Niech cię Ręka Boska broni!

Niech Ręka Boska broni!
:lol: pisaliśmy jednocześnie :mrgreen:

Tom01
05-08-2008, 13:42
:lol: pisaliśmy jednocześnie :mrgreen:

Ciekawie wyszło. :-D

Co do Neców seria Accusync ma zalety w postaci dobrej gwarancji, jakości wykonania i trwałości. Obraz jest tragiczny. Zły nawet do zastosowań domowych i biurowych. No i są tanie, dobre jako konkurencja dla Belinei czy innych niskobudżetowych. Ciekawostką jest seria 70. Niektóre modele też są oparte o TN, a ciężko rozpoznać, że to TN.

ALF
05-08-2008, 14:20
a nie...pisałeś 4s później :D

mjr
05-08-2008, 16:13
Tak się złożyło, że kupuję z 5 szt monitorów i jeden chciałem dodatkowo dokupić dla Siebie (po tajemnie - czyli ukryć koszty ;) )
Ale skoro tak, to muszę poczytać Wasz porady i zobaczę czy może jakiś w miarę tani a godny polecenia znajdę.

Tom01
05-08-2008, 17:27
Tak się złożyło, że kupuję z 5 szt monitorów i jeden chciałem dodatkowo dokupić dla Siebie (po tajemnie - czyli ukryć koszty ;) )
Ale skoro tak, to muszę poczytać Wasz porady i zobaczę czy może jakiś w miarę tani a godny polecenia znajdę.

Wszystko zależy jakie będzie te 5 szt. Jak porządne, (czyt. drogie), to i szósty może wyjdzie gratisem? ;-)

mjr
05-08-2008, 18:42
Tom01, tak to tylko ERZE dopasują ;)

Ale ja potrzebuję coś do wizualizacji na obiekcie, a ten piąty monitor chciałem sobie ukryć ;)

Powiem szczerze, że od ponad 5 lat używam SONEGO 19" CRT i naprawdę mało który monitor LCD ma tak dobry obraz.
No ale czas na zmianę, bo jednak się wypalił przez te lata, a i laptopa zakupuje i chcę mieć monitor LCD by móc go podpiąć pod laptopa.

Pytanie do fachowców:
Czy przy panoramie LCD wystarcza 21" czy właśnie lepiej 24" i to ma uzasadnienie :?:

Tom01
05-08-2008, 18:45
Powiem szczerze, że od ponad 5 lat używam SONEGO 19" CRT i naprawdę mało który monitor LCD ma tak dobry obraz.

Pewnie! :-)

Czy przy panoramie LCD wystarcza 21" czy właśnie lepiej 24" i to ma uzasadnienie :?:

Wszystko zależy od wysokości ekranu. Tak jest postrzegana wielkość, nie po przekątnej. Proszę sobie zmierzyć swój, popatrzeć w danych technicznych wysokości docelowych monitorów i wtedy zadecydować.

mjr
05-08-2008, 19:11
Tom01 mój SONY ma 275mm wysokości.

Widzę, że Czornyj poleca eizo S2231WE-GY.
A trochę tańszy Eizo FlexScan S2231W, jest godny uwagi :?:
I skąd ta różnica kilkuset zł :?:

Tom01
05-08-2008, 19:17
Tom01 mój SONY ma 275mm wysokości.

Widzę, że Czornyj poleca eizo S2231WE-GY.
A trochę tańszy Eizo FlexScan S2231W, jest godny uwagi :?:
I skąd ta różnica kilkuset zł :?:

Zatem, aby mieć podobny komfort, powinien to być 19" klasyczny, lub 22" panormiaczny. Taka sama wysokość wynosząca 296mm. Większy będzie tylko lepszy.

Różnica ceny między WH i WE to podstawa. Monitor na podstawie EzUp jest ściągany osobno z Japonii, stąd wyższa cena.

mjr
05-08-2008, 19:23
Tom01, to nawet nie zdawałem sobie sprawy, że Panorama LCD jest tak wąska poniżej 22" :!:
Czyli jak piszesz na wymianę muszę brać pod uwagę tylko i wyłącznie 22" lub więcej.

Ale wracając do pytania dotyczącego Eizo S2231W. To warto go kupić w tej kwocie około 1900zł :?:
A może jakiś NEC :?:
lub inny producent.

Ale kwota tak do 2000zł.

Czornyj
05-08-2008, 19:32
Nec ma skrajnie beznadziejne wszystkie panoramy poniżej 26".

Tom01
05-08-2008, 19:33
Ale wracając do pytania dotyczącego Eizo S2231W. To warto go kupić w tej kwocie około 1900zł :?: A może jakiś NEC :?:
lub inny producent.
Ale kwota tak do 2000zł.

Nec nie ma w ofercie podobnej jakości monitora w tym segmencie. S2231W warto kupić, ale nie w przytoczonej cenie. Sobie w każdym razie nie kupiłbym. W tym wątku, stronę/dwie wcześniej, pisałem skąd są tańsze wersje monitorów Eizo i co się z tym wiąże.

mjr
05-08-2008, 19:54
Tom01, zaraz odszukam i poczytam.

Ok.
Czyli jednak Eizo.

A pół roku temu miałem u siebie w domu przez miesiąc taki:
EIZO FlexScan M1950
i w sumie nie byłem tak bardzo zachwyconym porównując go ze swoim SONYm.

Tom01
05-08-2008, 19:58
A pół roku temu miałem u siebie w domu przez miesiąc taki:
EIZO FlexScan M1950
i w sumie nie byłem tak bardzo zachwyconym porównując go ze swoim SONYm.

Bo to najtańsze rozsądne monitory, a nie dobre. Porównywalny obraz z dobrym kineskopem, dają monitory zawodowe.

mjr
05-08-2008, 20:02
Tom01, coraz bardziej mnie UŚWIADAMIASZ, że mam nie kupować LCD :!:
Serio :)

Zostawię go, a najpierw kupię notebooka i już :!:
Potem na chwilę wezmę jednego z NECów dla porównania i koniec "."

Chyba, że mi się ten Sony rozpadnie, to na 100% zmienię.

Tom01
05-08-2008, 20:07
Tom01, coraz bardziej mnie UŚWIADAMIASZ, że mam nie kupować LCD :!:

Nie jest moim zadaniem kadzić, więc piszę jak jest. Wszystko zależy od wymagań. Monitory LCD bez wad wieku dziecięcego są już bez problemu dostępne i to w rozsądnych cenach. Jednak te najlepsze, są tak samo drogie jak niegdyś najlepsze CRT. Dobry 22" kineskop kosztował 4-5 tys zł. Jego odpowiednik (również rozmiarowo) 19" LCD kosztuje teraz podobnie.

mjr
05-08-2008, 20:14
Tom01 no to fakt :!:
Mój SONY kosztował kiedyś ponad 3tys zł :!:
Robiliśmy potężną wizualizację obiektu i tak dziwnym trafem ( :D ) 2 szt znalazły się u mnie w firmie.
I służą do dziś :!:
Nie zniszczalne te monitory.
Oczywiście standardowo mam kresę w 2/3 ekranu, ale to mi w niczym nie przeszkadza.

Z tego wynika, że na tą chwile pozostanę z moim poczciwym CRT + nowy laptop.

Czornyj
05-08-2008, 20:29
Miałem takiego Soniacza i jak najbardziej jest zniszczalny. 3-4 lata ostrego rzeźbienia i wyglądał jak pół d... zza krzaka. Bynajmniej nie mam sentymentu do baniek. Mz. mimo kilku drobnych upierdliwości technologii LCD, w porównaniu z kalibrowanym i kompensowanym S-IPS-em zwykły CRT-ek w zastosowaniach graficznych i tak nie ma najmniejszych szans.

ADAM1
05-08-2008, 20:36
Miałem takiego Soniacza i jak najbardziej jest zniszczalny. 3-4 lata ostrego rzeźbienia i wyglądał jak pół d... zza krzaka. Bynajmniej nie mam sentymentu do baniek. Mz. mimo kilku drobnych upierdliwości technologii LCD, w porównaniu z kalibrowanym i kompensowanym S-IPS-em zwykły CRT-ek w zastosowaniach graficznych i tak nie ma najmniejszych szans.

Zważ na bariery finansowe.;)

Zainteresowany, dysponuje ograniczonym budżetem.

Czornyj
05-08-2008, 20:47
Zważ na bariery finansowe.;)

Zainteresowany, dysponuje ograniczonym budżetem.

Za ok. 2300 można kupić 2090UXi (12 bit, H-IPS A-TW, kompensacja) - jeśli trafi się na w miarę dobry egzemplarz bez hotów, deadów i z przyzwoitym podświetleniem. Nie jest to może najlepszy LCD na świecie, ale na pewno wolałbym go od bańki.

Tom01
05-08-2008, 20:52
Za ok. 2300 można kupić 2090UXi - jeśli trafi się na w miarę dobry egzemplarz bez hotów, deadów i z przyzwoitym podświetleniem. Nie jest to może najlepszy LCD na świecie, ale na pewno wolałbym go od bańki.

Dziś miałem przypadek z użytkownikiem 2090UXi, który od półtorej roku biedził się z tym monitorem i defektami wyświetlacza. Problem polega na utrwalaniu się obrazu i jest to kolejny przypadek w monitorach tej rodziny. W końcu po dwóch wymianach i interwencji niemieckiego serwisu Nec, monitor został oddany, a pieniądze odda sam Nec (!). Przyzna Pan, że to zła wróżba dla użytkowników, liczących na tani monitor z potencjałem?

Czornyj
05-08-2008, 21:02
Dziś miałem przypadek z użytkownikiem 2090UXi, który od półtorej roku biedził się z tym monitorem i defektami wyświetlacza. Problem polega na utrwalaniu się obrazu i jest to kolejny przypadek w monitorach tej rodziny. W końcu po dwóch wymianach i interwencji niemieckiego serwisu Nec, monitor został oddany, a pieniądze odda sam Nec (!). Przyzna Pan, że to zła wróżba dla użytkowników, liczących na tani monitor z potencjałem?

Nooo, niezły hardkor. W takim razie trzeba trochę dołożyć do 2190UXi, albo... pamiętać o screensaverze :D

Tom01
05-08-2008, 21:06
Nooo, niezły hardkor. W takim razie trzeba trochę dołożyć do 2190UXi, albo... pamiętać o screensaverze :D

Utrwalanie pojawia się w monitorach intensywnie eksploatowanych, z wyświetlaczami LG-Philips. Zauważyłem występowanie też na wyświetlaczach TN tego producenta, więc jest to szerszy problem. Nie jest to wina Nec'a bezpośrednio, tu trzeba zwrócić honor. 2190UXi chyba jest wolny od tej wady, ja w każdym razie nie słyszałem o żadnym przypadku.

Czornyj
05-08-2008, 21:09
Utrwalanie pojawia się w monitorach intensywnie eksploatowanych, z wyświetlaczami LG-Philips. Zauważyłem występowanie też na wyświetlaczach TN tego producenta, więc jest to szerszy problem. Nie jest to wina Nec'a bezpośrednio, tu trzeba zwrócić honor. 2190UXi chyba jest wolny od tej wady, ja w każdym razie nie słyszałem o żadnym przypadku.

SA-SFT pakują ponoć nawet do Eizo CG19 i L797, więc powinno być przyzwoite. Niestety, Eizo i Quato na S-IPS-ach ceny mają nieludzkie.

Tom01
05-08-2008, 21:14
SA-SFT pakują ponoć nawet do Eizo CG19 i L797, więc powinno być przyzwoite.

Mam pod opieką, u jednego z klientów, L795 (ten sam wyświetlacz) z początków produkcji, ze straszną ilością wyświeconych godzin i działa jak nówka, tylko ciemniej. Jest tak stary, że wymieniałem w nim obudowę, stara się zużyła. ;-) Od jego wypadkowych krzywych TRC można kalibrować linijki szkolne. Przy czym, te wyświetlacze popełniło Hitachi. Sam ekran w hurcie kosztuje więcej niż cały Nec w detalu. Necowe high-endowe wyświetlacze nie są jeszcze tak stare, aby z czystym sumieniem zaświadczyć ich trwałość. Nie liczę oczywiście tych w rakietach kosmicznych i innych egzotycznych zastosowaniach, bo ich nie widziałem na oczy.

KillerQueen
06-08-2008, 12:01
Cała sprawa rozbija się o różne specyfiki rynków w różnych krajach. W Niemczech, podobnie jak w Wielkiej Brytanii, jest mocno rozbudowany rynek wielkich sieci detalicznych. Coś a'la Vobis x 10. Duży udział takich akurat podmiotów w rynku, plus markety, powoduje, że importer zamawia w Japonii monitory tańszych sortów. Mniej wymagający rynek. W Polsce taki segment rynku w zasadzie nie istnieje. Sprzedaje się monitory skrajnie tanie, lub wyższej klasy. Wówczas najczęściej w firmach specjalistycznych. Eizo SX/CE nie stoi w marketach. Statystycznie monitor jest dla polaka 4x droższy niż dla niemca. Klient trudniejszy, bardziej wymagający. Polski dystrybutor, od paru lat buduje w naszym kraju rynek dla Eizo, jako produktów wysokiej jakości. Słowo jakość, ma się kojarzyć z Eizo. Z fabryki jedzie wyłącznie sort najlepszy, niestety najdroższy. Skutek jest taki, że awaryjność Eizo z DE i UK widać. Zdarza się wadliwy tak samo często jak np w Samsungach. Pozornie, te same monitory, z polskiej dystrybucji, mają awaryjność mniejszą o dwa rzędy wielkości. Dodatkowo problemem jest fakt, że filie zagranicznych sieci sprzedaży, a jest ich w Polsce kilka, wypycha do nas to co nie poszło u nich, łącznie ze zwrotami. Problem jest też w realizacji gwarancji. Ogólnoświatowa gwarancja, jest oczywiście realizowana w Polsce, ale na innych zasadach, niekorzystnych dla klienta.

Piksele się zdarzają. I znów wracam do różnych dystrybucji. W monitorach z rynku DE lub UK, nie ma żadnych możliwości reklamacji takiego monitora. Polskie tak. Co więcej, jak się wie z kim gadać, można zapewnić sobie brak takowych przed zakupem, a nie dowiedzieć się w domu, że jest niespodzianka na ekranie.

Gwarancja dopuszcza pojawienie się pikseli zgodnie z normą ISO13406-2. Jest to tak liberalna norma, że przy pechu można mieć cały ekran w kropach i nie będzie się kwalifikować pod gwarancję. Warto zaznaczyć, że gwarancja Eizo w PL jest lepsza niż światowa, bo mimo, że jest ta sama norma, umożliwia oficjalną reklamację przy subpikselu na środku ekranu w promieniu 5cm. Serwis ponadto przychyla się często w stronę klienta przy rozpatrywaniu reklamacji, ale co jest zrozumiałym, tylko przy monitorach z własnej dystrybucji.

Tom01 dzięki za Twoją wypowiedź.
Powiem krótko że otworzyłeś mi oczy.
Dodam jeszcze że moim zdaniem bardzo fachowo przedstawiłeś zagadnienie.
Jednak po przeczytaniu Twojej wypowiedzi mam więcej obaw.

No cóż ale kiedyś ten cholerny monitor muszę kupić.
No i tu potężna prośba. Czy mógłbyś polecić jakiś zaufany sklep sklep internetowy?
O ile takowy istnieje.

Jak wcześniej wspomniałem mieszkam nie daleko Łodzi.
Są tam dwa sklepy które sprzedają monitory EIZO.
Ale mam pewne obawy ponieważ pisałem do nich kiedyś z prośbą o informację
i tak naprawdę się jej nie doczekałem. Raz spróbowałem zadzwonić i nawet się dodzwoniłem ale
nie zrobili na mnie dobrego wrażenia. Być może moje obawy są niepotrzebne bo te sklepy są rekomendowane na stronie eizo.pl jako professional partner. Czy w związku z tym żei są to sklepy rekomendowane przez firmę EIZO to czy można być w 100% pewnym co do jakości oferowanych monitorów?

Proszę o info i pozdrawiam

Tom01
06-08-2008, 12:14
No i tu potężna prośba. Czy mógłbyś polecić jakiś zaufany sklep sklep internetowy?
O ile takowy istnieje.

Hm..... może inni forumowicze pomogą? Ja jestem nieobiektywny. ;-)

Być może moje obawy są niepotrzebne bo te sklepy są rekomendowane na stronie eizo.pl jako professional partner. Czy w związku z tym żei są to sklepy rekomendowane przez firmę EIZO to czy można być w 100% pewnym co do jakości oferowanych monitorów?

Sieć partnerska i jej rzetelność to ciężka sprawa. Jedni uczciwie budują rynek, inni kombinują. Tak jest w każdej sieci firmowej. Kontrola nad tym to rzecz trudna i w pewnym sensie interes sprzeczny, z punktu widzenia obrotów producenta/importera. Najlepiej proponuję zadzwonić do P. Sławomira Nigota (tel. bezpośredni 0506049334) z polskiego przedstawicielstwa Eizo (firma Alstor w W-wie), który jest opiekunem partnerów i zapytać, gdzie jego zdaniem najbliżej Pana warto zostawić gotówkę. Można też, jeśli będzie Pan zainteresowany, odebrać monitor z Alstora, wprost z magazynu importowego.

ADAM1
06-08-2008, 12:24
czy mógłbyś polecić jakiś zaufany sklep sklep internetowy?

vobis?

nocturnus_
07-08-2008, 00:47
w Niemczech?

ja tam czekam na monitor od Pana Tomka.. jak przyleci to może będę polecał ;)

KillerQueen
09-08-2008, 20:39
Sieć partnerska i jej rzetelność to ciężka sprawa. Jedni uczciwie budują rynek, inni kombinują. Tak jest w każdej sieci firmowej. Kontrola nad tym to rzecz trudna i w pewnym sensie interes sprzeczny, z punktu widzenia obrotów producenta/importera. Najlepiej proponuję zadzwonić do P. Sławomira Nigota (tel. bezpośredni 0506049334) z polskiego przedstawicielstwa Eizo (firma Alstor w W-wie), który jest opiekunem partnerów i zapytać, gdzie jego zdaniem najbliżej Pana warto zostawić gotówkę. Można też, jeśli będzie Pan zainteresowany, odebrać monitor z Alstora, wprost z magazynu importowego.[/QUOTE]

Witam Tom01 i dziękuje za kolejne informacje.
W szczególności za namiary na p. Sławomira Nigota.
Oczywiście skorzystam z tych namiarów. Myślę że na początku tego tygodnia wykonam telefon do w/w pana.
Rozważam również dokonania zakupu w Firmie ALSTOR (http://www.alstor.com.pl/pl/katalog:produkt/ip=0/ic=600/it=5523)
Jedno zastrzeżenie jakie mam do firmy ALSTOR to podawanie cen netto.
To bardzo wprowadza w błąd, ponieważ informacją o tym jest widoczna na samym dole ekranu. No ale to szczegół.
Jeśli zdecyduję się na zakup w firmie ALSTOR to raczej nie będę miał możliwości odbioru osobistego ale wierzę
że otrzymam towar najwyższej jakości. (dla przypomnienia chodzi o 22" Eizo S2231WE)

Pozdrawiam

Czornyj
09-08-2008, 20:43
Alstor to dystrybutor Eizo, chyba nie można u nich kupować detalicznie.

Tom01
09-08-2008, 20:47
Oczywiście skorzystam z tych namiarów. Myślę że na początku tego tygodnia wykonam telefon do w/w pana.

W Alstorze, oficjalnie, Pan nic nie kupi, ale z pewnością dostanie Pan namiary na polecane sklepy.

KillerQueen
09-08-2008, 22:14
W Alstorze, oficjalnie, Pan nic nie kupi, ale z pewnością dostanie Pan namiary na polecane sklepy.

Aha już rozumiem. Po prostu myślałem że prowadzą sprzedaż bezpośrednią.

Przypomniałem sobie że kiedyś pytałem w sklepie w moim mieście o monitory Eizo.
Tak naprawdę mamy tylko jeden sklepik z komputerami ale ogólnie jest niezły.
Zapytałem o ceny i możliwość sprowadzenia i w sumie ku mojemu zdziwieniu usłyszałem: tak możemy sprowadzić.
Kiedy zapytałem o cenę tu usłyszałem odpowiedź: gdyby chodziło o monitory NEC to mielibyśmy duże możliwości a w przypadku Eizo cena jest sztywna i nie da się nic zrobić. Zapytałem o przykładowe ceny monitorów Eizo sprzedawca powiedział żebym wszedł i sprawdził na stronie firmy Komputronik bo ich cena jest taka sama. Na tym się nasza rozmowa skończyła. Oczywiście po powrocie do domu kliknąłem na stronę Komputronika. Ceny stosunkowo wysokie.
Ogólnie doszedłem do wniosku że mój sklep zaopatruje się w tej samej hurtowni co firma Komputronik.

Ciekawy jestem z jakiej sieci dystrybucyjnej bierze Komputronic oczywiście jeśli chodzi o produkty Eizo?

Pozdrawiam

Tom01
09-08-2008, 22:32
Ciekawy jestem z jakiej sieci dystrybucyjnej bierze Komputronic oczywiście jeśli chodzi o produkty Eizo?

Rzeczony sklep zapewne kupuje od Komputronika i tyle. Cała polska sieć dystrybucji kupuje monitory od przedstawiciela, czyli Alstora.

wjaskowski
10-08-2008, 18:47
Czesc

Planuje sobie kupic piekny LCD m.in. do obrobki zdjec. Czytalem liste godnych uwagi monitorow (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374). W moim zasiegu jest polecany tam 22" Eizo S2231 (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_16_10_panoramiczne_/20_22__rozdzielczosc_1680_x_1050_/EIZO/22_Eizo_S2231W_BK_black/pelny,id,51129,s,1/). Za podobna cene moge jednak kupic 24" Benq FP241W (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_16_10_panoramiczne_/22_27__rozdzielczosc_1920_x_1200_/BenQ/24_BenQ_FP241W_srebrno_czarny/pelny,id,43392/). No i tu zaczyna sie moja rozterka. Wiadomo, ze 24" lepsze niz 22". Oba monitory sa na matrycy PVA (moze nawet S-PVA) i oba zbieraja doskonale recenzje (tu (http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-eizo-s2231w.html) i tu (http://www.trustedreviews.com/displays/review/2006/09/13/BenQ-FP241W-24in-Widescreen-Monitor/p1)). Wiadomo tez ze renoma Eizo jest wieksza niz renoma Benq'a.

Pytanie brzmi, czy golym okiem zobacze roznice w kolorach pomiedzy nimi, czy tez to jest roznica, ktora moga dostrzec tylko zawodowcy? Ma ktos ktorys z tych monitorow? Prosze o pomoc :-)

Pozdrawiam,
Wojtek

Tom01
10-08-2008, 20:05
Pytanie brzmi, czy golym okiem zobacze roznice w kolorach pomiedzy nimi, czy tez to jest roznica, ktora moga dostrzec tylko zawodowcy?

Porównuje Pan butelkę wina do wiadra wody z przydrożnego rowu. Czy lepsze to co lepsze, czy to czego więcej?

andrzej500
10-08-2008, 22:19
Z benq to se se-puku strzelić.
Znajomy posiada sztukę złomu jedną. szkoda gadać.

wjaskowski
10-08-2008, 22:51
Dzieki za odpowiedz. Widze, ze przedmowcy sa jednoznaczni w tej kwestii ;-). To mi znacznie ulatwia wybor. Pozwole sobie jednak podrazyc temat dwoma pytaniami:
1. Jezli postawic te monitory obok siebie i wyswetlic na nich to samo, to, jak rozumiem, golym okiem widac, ktory jest tym "winem", a ktory "woda"?
2. Koronnym argumentem uzywanym w liscie godnych uwagi monitorow (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374) jest to, ze monitory innych niz Eizo marek uzywaja tylko 6bitow na kanal. Tymczasem, zdaje sie, ze ten Benq wlasnie uzywa 8bitow (sorry, zgubilem link do zrodla tej informacji). Co wiecej, oba uzywaja matryc Samsunga. Skad wiec roznica, o ktorej mowicie?

Pozdrawiam,
Wojtek

Tom01
11-08-2008, 08:25
1. Jezli postawic te monitory obok siebie i wyswetlic na nich to samo, to, jak rozumiem, golym okiem widac, ktory jest tym "winem", a ktory "woda"?

Tak.

2. Koronnym argumentem uzywanym w liscie godnych uwagi monitorow (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374) jest to, ze monitory innych niz Eizo marek uzywaja tylko 6bitow na kanal.

Oj, chyba niedokładnie Pan czyta: "Oferty producentów takich jak Acer, Neovo, Benq, Hansol, Medion, eYama, FS, LG, Samtron, Belinea, Tatung, Samsung, KVC, Aoc, Pleq, Philips, itp nie mają w ofercie ani jednego monitora z szerszym zapisem niż 8 bitów, a i to rzadkość." No i słowem nie ma wspomniane, że tylko Eizo jest lepsze.

Tymczasem, zdaje sie, ze ten Benq wlasnie uzywa 8bitow (sorry, zgubilem link do zrodla tej informacji). Co wiecej, oba uzywaja matryc Samsunga. Skad wiec roznica, o ktorej mowicie?

8-bitowy kolor to wada, nie zaleta. Co do matryc, podobnie taka sama mąka, jest w arcydziełach cukierniczych i zakalcach.

wjaskowski
11-08-2008, 09:40
Rzeczywiscie niedokladnie przeczytalem o tych 8 bitach. Wielkie dzieki za pomoc :-)

Pozdrawiam,
Wojtek

wjaskowski
11-08-2008, 11:43
Bardzo nie lubię robić negatywnej reklamy, ale Eizo z oferty iT-Com (podobnie jak jeszcze kilku sklepów) pochodzi z niemieckiej sieci dystrybucji. Przyczyna? Cena. Te monitory mają inne statystyki awaryjności, procedurę gwarancyjną, samą gwarancję, brak możliwości ustrzeżenia się przed wadami pikseli.

Czy te monitory pochodzą z innych fabryk niz z te sprzedawane w PL? Czy tez zbudowane sa z innych komponentow?
Bo jesli zadne z powyzszych, to na jakiej podstawie sortowane sa w fabryce na te ktore ida do biednych Niemiec i bogatej Polski?

Co do gwarancji, to we wszystkich sklepach pisza, ze jest 60 miesiecy. Czym wiec rozni sie "procedura gwarancyjna"?

Jesli chodzi o pixele, to czy te Polskie oferuja cos wiecej niz ISO-costam-2?

PS. Na swoją obronę mam tylko argument, że iT-Com nigdzie nie pisze o ograniczeniach. W moim mniemaniu jest to nieuczciwe.

Jakie ograniczenia masz na mysli?

Pozdrawiam,
Wojtek

andrzej500
11-08-2008, 12:10
znalazłem taki kwiatek do ogrodu benq:

BenQ to jeden z pierwszych producentów monitorów z aż tak bogatą ofertą paneli LCD o 24-calowej przekątnej. Jest wśród nich model dla graczy, do zastosowań uniwersalnych i testowany przez nas multimedialny FP241WZ, idealny do oglądania filmów HD. Czym różni się od pozostałych? Zastosowano w nim technologię PerfectMotion, która redukuje, a wręcz znosi smużenie, wstawiając między dwie kolejne klatki obrazu dodatkową, czarną. Rozwiązanie to, stosowane w telewizorach, w monitorze komputerowym dobrze sprawdza się podczas oglądania filmów, lecz nie nadaje się do pracy z aplikacjami (obraz migocze). Minusem włączenia tej funkcji jest bardzo wyraźny spadek jasności. Na szczęście monitor BenQ może świecić z jasnością nawet 500 cd/m2, więc nawet po zredukowaniu intensywności podświetlania utrzymującą się na akceptowalnym poziomie, ponadto PM można wyłączyć odpowiednim przyciskiem na obudowie. Monitor jest wyposażony w nowoczesne wejście HDMI z obsługą HDCP, standardowe DVI i komponentowe do podłączenia bezpośrednio np. stacjonarnego odtwarzacza DVD.

Tom01
11-08-2008, 12:16
BenQ to jeden z pierwszych producentów monitorów z aż tak bogatą ofertą paneli LCD o 24-calowej przekątnej. Jest wśród nich model dla graczy, do zastosowań uniwersalnych i testowany przez nas multimedialny FP241WZ, idealny do oglądania filmów HD. Czym różni się od pozostałych? Zastosowano w nim technologię PerfectMotion, która redukuje, a wręcz znosi smużenie, wstawiając między dwie kolejne klatki obrazu dodatkową, czarną. Rozwiązanie to, stosowane w telewizorach, w monitorze komputerowym dobrze sprawdza się podczas oglądania filmów, lecz nie nadaje się do pracy z aplikacjami (obraz migocze). Minusem włączenia tej funkcji jest bardzo wyraźny spadek jasności. Na szczęście monitor BenQ może świecić z jasnością nawet 500 cd/m2, więc nawet po zredukowaniu intensywności podświetlania utrzymującą się na akceptowalnym poziomie, ponadto PM można wyłączyć odpowiednim przyciskiem na obudowie. Monitor jest wyposażony w nowoczesne wejście HDMI z obsługą HDCP, standardowe DVI i komponentowe do podłączenia bezpośrednio np. stacjonarnego odtwarzacza DVD.

Nawijanie makaronu na uszy.

Tom01
11-08-2008, 12:29
Czy te monitory pochodzą z innych fabryk niz z te sprzedawane w PL? Czy tez zbudowane sa z innych komponentow?
Bo jesli zadne z powyzszych, to na jakiej podstawie sortowane sa w fabryce na te ktore ida do biednych Niemiec i bogatej Polski?

Eizo jest robione tylko w jednej fabryce. To mały producent, w porównaniu do takich gigantów jak np LG.

Niech Pan zamówi kontener czegoś w fabryce. Handlowiec zapyta czy to ma być "brand A, B, czy C"? Tak, produkty są selekcjonowane. Wszystkie spełniają normy fabryczne, ale z różną tolerancją. Sprawę różnych sortów kupowanych przez dystrybutora w Polsce i Niemczech opisałem wyżej.

Co do gwarancji, to we wszystkich sklepach pisza, ze jest 60 miesiecy. Czym wiec rozni sie "procedura gwarancyjna"?

Jesli chodzi o pixele, to czy te Polskie oferuja cos wiecej niz ISO-costam-2?

Polska gwarancja Eizo ma kilka dodatkowych punktów na korzyść klienta oraz lepsze procedury działania. Pokrycie kosztów wysyłek drzwi-do-drzwi przez cały okres gwarancji, zliberalizowana norma odnośnie pikseli, naprawa średnio w 2 dni, są przypadki przychylania się na stronę klienta w sytuacjach spornych, np przy nierówności podświetlenia, można przez odpowiedniego partnera nawet zamówić monitor sprawdzony na okoliczność wad ekranu. Proszę też pamiętać, że to gwarancja Eizo, a nie sklepu, jak w przypadku przytoczonego wcześniej przykładu. Co będzie jak sklep upadnie?

StruceL
14-08-2008, 13:05
Jakie parametry powinien mieć przyzwoity monitor lcd do grafiki 2d (jasność, kontrast, wielkość plamki, kąt widzenia, częstotliwość, czas reakcji...) i na jakie parametry zwracać uwagę. Nie czytałem całego tematu bo nie mam za bardzo czasu, więc jak było to wybaczcie.

Tom01
14-08-2008, 13:11
Nie czytałem całego tematu bo nie mam za bardzo czasu

A my mamy znaleźć czas aby Panu odpowiedzieć? Oj, nieładnie....

Jakie parametry powinien mieć przyzwoity monitor lcd do grafiki 2d (jasność, kontrast, wielkość plamki, kąt widzenia, częstotliwość, czas reakcji...)

Wymienione parametry są, uwaga, zupełnie nie ważne. W specyfikacjach monitorów nie ma podanych wartości parametrów które decydują o przydatności do grafiki. Jednym z fundamentalnych jest zapis koloru szerszy niż 8 bitów. Inne to, poprawność kompensacji gamma, stabilność temperatury, możliwość kalibracji.

ADAM1
14-08-2008, 13:15
Witam Tom01 i dziękuje za kolejne informacje.
W szczególności za namiary na p. Sławomira Nigota.

ALSTOR nie prowadzi detalu, mówiłem Ci, abyś pojechał do VOBISu.

Mają sprzęt prosto od Alstora.

PS. A jak Ci nie będzie, w co wątpię, z jakichś powodów pasował, to wymienią na inny egzemplarz bez zbędnych pytań.

Tom01
14-08-2008, 13:17

Oczywiście, że nie prowadzi sprzedaży. Mam na myśli sam odbiór, wybranie, sprawdzenie, nie zakup. Nigdzie, w żadnym sklepie nie ma tylu monitorów w sensie sztuk i rodzajów. Są na miejscu też fachowcy wysokiej klasy, którzy mogą pomóc, pokazać.

xey
18-08-2008, 19:19
Mam pytanie, czy eizo s1921 nadaje sie do oglądania filmów lub grania (poza obróbka fot oczywiście), pytam ponieważ nie mogę znaleść informacji na ten temat, a jak znalzłem jakąś szczątkowa to pisali że strasznie smuży... Oprócz mnie również inni członkowie będą z niego korzystać. Z góry dziękuje za odp.

xey
19-08-2008, 13:22
naprade nikt nie ma takiego monitora i nie powie jak naprawde jest z tym smuzeniem ?

stock
19-08-2008, 13:43
ja mam S1931 i jakiego dramatycznego smużenia przy filmach nie zauważam. Niemniej - nie jest to chyba monitor typowo filmowy czy też do grania :)

xey
19-08-2008, 15:05
No tak, ale s1931 ma dodatkowy "dopalacz" czy jakoś tak się to nazywa, a w s1921 nie ma, dlatego się obawiam, że może byc bardzo tragicznie... Może jedna ktoś ma s1921 i coś o nim powie...

KillerQueen
20-08-2008, 18:02

Mają sprzęt prosto od Alstora.

PS. A jak Ci nie będzie, w co wątpię, z jakichś powodów pasował, to wymienią na inny egzemplarz bez zbędnych pytań.

Witam Wszystkich ponownie !!!!!

Właśnie przeprowadziłem rozmowę z panem Sławomirem Nigotem z Eizo.
I właśnie pojąłem decyzję dotyczącą miejsca zakupu.
ADAM1 sugerował zakup w VOBISIE. Po przemyśleniu tej sugestii tematem mojej rozmowy z panem Sławomirem Nigotem była właśnie sieć Vobis.
Potwierdziło się to co pisał ADAM1. Faktycznie Vobis czerpie z Alstora i jak twierdzi p. S. Nigot nie ma podstaw do obaw.
Tak więc zdecydowałem że zakupu dokonam w Vobisie.

Z tego miejsca chciałbym Wszystkim podziękować za Wasze wypowiedzi które były bardzo pomocne.

!!! DZIĘKUJĘ !!!!

Aha, jeszcze korzystając z okazji.
Początkowo zamierzałem dokonać zakupu w firmie Print z Łodzi.
Na stronie eizo.pl firma wyżej wymieniona przedstawiona jako professional partner.
Odradzam Wszystkim zakupy w tej firmie.
Powód jest prosty. Napiszcie do e-mail z pytaniem o konkretny produkt i czekajcie do usranej śmierci aż odpowiedzą (sorry za bluzgi)
A przepraszam, dostałem od nich potwierdzenie otrzymania wiadomości.
Ale czy to wystarczy do podjęcia decyzji o zakupie ???????????????????????????????
Ci ludzie zatrzymali się w PRL'u i chyba nie mogą się odnaleźć w obecnej rzeczywistości.

Ich sprawa skoro nie chcą zarobić to kij im w oko !!!

Pozdrawiam Wszystkich
Robert

Tofifik
20-08-2008, 20:42
a ja mam pytanie o monitory 1920x1200 zazwyczaj taka rozdzielczość jest w 24". Wypatrzyłem taki: Samsung SyncMaster 2493HM, a dla tych co mnie zjadą ze do foto chce tn to Hyundai IT W241D lub BenQ FP241W.
Ogólnie to chciałbym full hd, pivot, dvi i hdmi i w cenie do 2kzł. Głównie zdjęcia ale też czasem gry i filmy.
Czy z tych trzech coś jest wartego wydania pieniędzy?

MZZ
22-08-2008, 17:24
Witam.

Mam pytanie odnośnie regulowania tańszych monitorów Eizo z serii S lub SX (w szczególności S1932 i S2231). Z tego co wyczytałem dane uzyskane przy pomocy kalibratora nie są zapisywane w samym monitorze tylko w LUT karty graficznej. Chodzi mi o to czy ta tablica działa na takiej zasadzie jak np. pamięć RAM i ustawienia są tracone przy restarcie/wyłączeniu czy mogą zostać zachowane?
Słyszałem też, że taka kalibracja to w zasadzie odcięcie pewnych składowych, tak że mogą przyjmować wartości nie do 255 tylko np. do 240... Czy zatem nie ma takiej możliwości, żeby te dane uzyskane z kalibracji włączyć ręcznie w OSD monitora?

Do tego ponoć poszczególne egzemplarze tej firmy odznaczają się dużą powtarzalnością parametrów. Czy przy założeniu, że połączenie jest przez DVI nie ma żadnych "standardowych" ustawień?

Czornyj
22-08-2008, 18:16
Monitor o 10-o bitowym LUT prekalibrujesz za pomocą nastawów OSD według wskazań profilera, dzięki czemu zmiana punktu bieli nie wiąże się z przycinaniem dostępnej palety. Ponieważ nie ma możliwości programowania LUT, nie da się przeprowadzic całej kalibracji z wpisaniem korekty do LUT, ale prekalibrowany monitor względnie dobrze odpowiada już celowi kalibracji, późniejsza korekta jest stosunkowo niewielka i tak wiele z palety się nie traci.

MZZ
22-08-2008, 19:45
Nie jestem za bardzo w temacie więc tak średnio rozumiem to co napisałeś... Z wcześniejszych informacji i postów wywnioskowałem, że LUT tego monitora (EIZO serii S) nie jest dostępny dla użytkownika/systemu i nie można go bezpośrednio ustawiać. Dlatego zamiast niego ustawia się LUT karty graficznej... I o to właściwie pytałem.

Ale może napiszę to bardziej konkretnie. Chodzi mi o to czy jeśli skalibruję taki monitor i przebootuję na inny system, na którym nie ma oprogramowania kalibracyjnego/profilującego to monitor będzie skalibrowany czy nie? Bo chciałem się dowiedzieć czy w tym przypadku jest taka możliwość, że monitor lub karta po prostu zapamiętują ustawienia.

stach_s
26-08-2008, 10:06
Witam!
Eizo 1932 czy NEC 1990 SX???
Ktory wybrac i dlaczego??

ewelinak
26-08-2008, 10:44
Szukam monitora za ok. 5000 zł.
Cel 90% fotografia
10% inne.
Po przeczytaniu postów i polecanych monitorów zastanawiam się nad:
24" panorama Eizo CE240W
21,3" Eizo CG210N.

Jakie różnice są między tymi modelami (poza wielkością i proporcjami boków?

I jeszcze jedno: co mówi końcówka K w nazwie tego drugiego? - EIZO ColorEdge CG210NK - ze strony: http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2391&nazwa=Monitor%20EIZO%20ColorEdge%20CG210NK

ewelinak
26-08-2008, 11:03
I jeszcze jedno - jaki sklep polecacie?
Czy ktoś robił zakupy w http://www.chstudio.com.pl ???

nocturnus_
27-08-2008, 16:58
Końcówka K oznacza kolor czarny, z wymienionych myślę że CG210N będzie najlepszym wyborem, ten z serii CE to chyba starsza seria i chyba technologicznie jest trochę w tył, ale mogę się mylić. Ten sklep http://www.chstudio.com.pl wygląda ok, ewentualnie vobis, a jeśli masz dużo czasu to mastiff.

Tom01
27-08-2008, 23:24
Jakie różnice są między tymi modelami (poza wielkością i proporcjami boków?

CE240W to proste monitory graficzne, a CG210N profesjonalne. Różnią się zastosowanym wyświetlaczem, kątami widzenia, punktem czerni, precyzją kalibracji.

ALF
27-08-2008, 23:31
UWAGA: Jestem po wypadku w szpitalu. W miarę możliwości i kondycji będę się odzywał.

to widać po avatarze :)...Zdrówka życzymy i szybkiego powrotu przed prawdziwy monitor :D

Tom01
27-08-2008, 23:35
to widać po avatarze :)...Zdrówka życzymy i szybkiego powrotu przed prawdziwy monitor :D

Dziękuję.

Czornyj
28-08-2008, 14:14
Dołączam się do życzeń rychłego powrotu do zdrowia (i do przemilych, interesujących i pouczajacych dyskusji ;) )!!!

Marcin K
28-08-2008, 18:08
Wspaniały wątek rozmiarami i treścią -- choć ja po kilkunastu stronach czytania zapominam co przeczytałem na (-10) stronie.

By jeszcze pogorszyć sprawę zadam pytanie lekko off-topic: jakie telewizor LCD może się nadawać do pokazywania zdjęć w rodzinnym gronie. Na Samsungu szwagra o wielkiej przekątnej i powalającej (na papierze) rozpiętości jasności (naraz to albo od czerni do szarości albo od szaro-burości do białości -- do wyboru do koloru) oglądanie zdjęć sprawia przykrość nawet lekkiemu daltoniście.

Na Sharp LC37XD1E będzie lepiej widać?

Życzenia rychłego wypuszczenia ze szpitala w pełnej formie dla Tom-a!

Tom01
28-08-2008, 20:33
Dziękuję za życzenia.

Co do prezentacji zdjęć na dużym ekranie, wg moich doświadczeń nie nadaje się do tego żaden popularny LCD TV Albo jak Pan opisał brak czerni, albo przekontrastowany. Plazma znacznie lepiej, ale też nie każda. Są oczywiście specjalnie do tego celu skonstruowane LCD, tzw wyświetlacze Public Displays, ale ich cena przekracza oczekiwania przeciętnego klienta TV LCD z marketu.

nocturnus_
28-08-2008, 23:06
to ja tylko szybko się podpisze pod życzeniami i niech Pan Panie Tomku nie przestaje myśleć pozytywnie.. i tak do przodu! pozdrawiam

m_p
03-09-2008, 00:22
Witam, jestem tutaj nowym użytkownikiem przeczytałem na forum nikona sporo fachowych porad na temat monitorów LCD. Obecnie pracuje na CRT Eizo F931 monitor ma już swoje lata stąd pytanie czy warto zainteresować się takim o to monitorem Hazro HZ26Wi -> http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hazro_hz26wi.htm . Czy taki LCD nadaje się do grafiki ( web, zdjęcia sporadycznie druk ) Monitor jest na matrycy H-IPS po przeczytaniu wyżej wymienionej recenzji mam mieszane odczucia, prosił bym was o pomoc w ocenie tego LCD. Wiem że w podobnej cenie polecili byście Eizo S2231. Cena monitora to w przeliczeniu na PLN 2600zł.

Pozdrawiam
m_p

szol
05-09-2008, 00:13
Witam, świeżak ze mnie.

najlepiej w tym momencie złożyłby już zamówienie na lcd ale wykażę się cierpliwością.

chcę kupić 24cale. zastosowanie gry,zdjęcia, filmy i mógłbym jeszcze wymieniać.

obecnie mam f-s p19-2. planuję przesiąść się na eizo s2431 ale trochę mnie przeraża te ponad 3000zł.

rozumiem że na liście polecanych monitorów Toma1 niejako się on znajduje, ale z mniejszą matrycą.

rozważałem jeszcze dell 2408wfp(chyba nowość), nec 2470wnx, które są znacznie tańsze. biorąc pod uwagę również ceny poszczególnych modeli- czy mój wybór jest znacznie lepszy?
przeczytałem posty mniej więcej od lutego 2008 gdzieś się przewijał temat kalibratora. nie interesowało mnie to za bardzo ale jakoś pod koniec czytania mnie jednak zaciekawiło. przydałoby by się taki kupić? może jakiś profesjonalny zakład mi monitor skalibrować bez kupowania?są takie?
jakiś monitor przegapiłem, którego zakup byłby sensowniejszy?
mimo tego co przeczytałem dalej wierci mnie to smużenie. czy ewentualnie może być z tym gorzej niż na moim fujitsu-siemensie?
no i może to już moje lenistwo o to pytać ale czy mając w karcie graf dwa wyjścia dvi będę miał problemy z eizo. nie ma on dvi? czy oznacznie w,we i wh to tylko kolor, bo ceny są inne i czasy matryc inne podane..
mam nadzieję, że moja kanapka pytań nadaje się do strawienia?

Darek Jankowiak
05-09-2008, 08:20
szol - Pan Tomek w swoim zestawieniu poleca model Eizo 22" panorama Eizo CG222W (tylko nie mam pojęcia jak ten model będzie sprawdzał się pod katem Twojego zapotrzebowania, Pan Tomek polecał mi pod kątem fotografii). W jednym ze sklepów w sieci (można znaleźć na porównywarkach) cena spadła do ok. 3300 PLN. Może to Cię zainteresuje.

szol
05-09-2008, 09:38
nie wątpię, ze twój model może być lepszy do foto, ale dla mnie priorytetem jest wielkość matrycy 24cale-tylko i wyłącznie. 22 cale odpada, żeby nawet był super hiper. no i zdarza mi się co parę miesięcy grać maniakalnie w jakąś grę, więc pasuje żeby bardzo dobrze do tego celu się nadawał. oczywiście jakoś wyświetlania zdjęć też mi leży na sercu dlatego właśnie celuję w eizo i neca a nie w jakiegoś samsunga albo lg. Jednak nie mogę podporządkować zakupu tylko zdjęciom.

Czornyj
05-09-2008, 09:44
Eizo to dobry wybór. Nec niczym szczególnie pozytywnym się nie wyróżnia (choć pewnie tragiczny też nie jest). Dell to monitor bardzoszerokogamutowy i trudno go będzie opanować, raczej bym go odradzał.

Darek Jankowiak
05-09-2008, 10:09
Czornyj - orientujesz się może skąd taki rozstrzał cenowy pomiędzy cenami wspomnianego wyżej przez mnie modelu Eizo CG222w? Czy to może jakiś początek obniżek i należy się wstrzymać z zakupem (bo celuje w ten model, oczywiście pod kątem fotografii) ?

Czornyj
05-09-2008, 10:14
Czornyj - orientujesz się może skąd taki rozstrzał cenowy pomiędzy cenami wspomnianego wyżej przez mnie modelu Eizo CG222w? Czy to może jakiś początek obniżek i należy się wstrzymać z zakupem (bo celuje w ten model, oczywiście pod kątem fotografii) ?

Orientuję się. Te tanie nie pochodzą z polskiej dystrybucji.

Darek Jankowiak
05-09-2008, 10:19
Orientuję się. Te tanie nie pochodzą z polskiej dystrybucji.

Czyli bedzię problem z ewentualnymi reklamacjami ? :(

Czornyj
05-09-2008, 10:28
Czyli bedzię problem z ewentualnymi reklamacjami ? :(

Nie mam pojęcia, ale na serwis door2door, czy wymianę z uwagi na pół hot-piksela pewnie potem nie ma co liczyć. Ogólnie też dlaczegoś na rynku niemieckim ten panel jest bardzo tani, np. w ColourConfidence (UK) jest znacznie droższy, co rodzi pewne obawy. Osobiście już wolałbym kopnąć się do Berlina i kupić panel po uprzednim sprawdzeniu - nie zaryzykowałbym w ciemno ponad trzech kafli, LCD to LCD, nawet Eizo.

Tom01
05-09-2008, 11:57
czy warto zainteresować się takim o to monitorem Hazro HZ26Wi (...) Wiem że w podobnej cenie polecili byście Eizo S2231.

Ze specyfikacji wynika że monitor ma 8 bitowy zapis koloru, co porównanie z S2231 czyni bezprzedmiotowym.

szol
05-09-2008, 12:32
czy mógłby mi ktoś jeszcze odpowiedzieć jak podejść do dwóch edycji eizo s2431? będę raczej kupował w vobisie. dwa monitory tego samego modelu mają inne czasy reakcji matrycy. przy jednym jest napisane matryca pva- przy drugim s-pva. mógłbym jeszcze pomyśleć że przy jednym podają czasy przejść w szarości a drugim pełnego przejścia. tylko że raz jest 8ms raz 6ms a raz 16ms. rozumiem że te czasy to mydlana sprawa ale jednak mnie to niepokoi. zwłaszcza w kontekście pva i s-pva.

http://sklep.vobis.pl/oferta/monitory_i_telewizory/lcd_20/886403_monitor_24_1_tft_eizo_s2431wk.aspx

http://sklep.vobis.pl/oferta/monitory_i_telewizory/lcd_20/885024_monitor_24_1_tft_eizo_s2431w.aspx

Jacek_Z
05-09-2008, 13:23
wg mnie to oni się tam chyba sypneli z tymi parametrami, te monitory różni tylko inna postawa. A na parametry popatrz na stronie eizo.com, bo jak w jednym naszym sklepie wyłapałem błędy przy specyfikacji. W dodatku na stronie eizo.com sa podawane wymiary w cm itd, na naszych stronach tego brak. http://www.eizo.com/products/lcd/s2431w/index.asp

m_p
05-09-2008, 15:33
Ze specyfikacji wynika że monitor ma 8 bitowy zapis koloru, co porównanie z S2231 czyni bezprzedmiotowym.

Ok dzięki za info, a co byś polecił w cenie od 2500 do 3000 zł ? Czy znajdę w takiej cenie coś z rozdzielczością 1920x1200 ? Co myślisz o MultiSyncŸ LCD2470WNX ?

Pozdrawiam,
m_p

Tom01
05-09-2008, 15:40
Ok dzięki za info, a co byś polecił w cenie od 2500 do 3000 zł ? Czy znajdę w takiej cenie coś z rozdzielczością 1920x1200 ?

Można pokusić się o odmianę 24" czyli S2431W.

Co myślisz o MultiSync� LCD2470WNX ?

Wysokiej jakości monitor klasy tzw "korporacyjnej". Optymalizowany do biur, urzędów, specyfiki tamtejszych aplikacji, warunków oświetleniowych. Wbudowana zdalna administracja grupami monitorów i kilka innych ważnych cech z punktu widzenia wielkich firm kupujących np 500 monitorów do swoich oddziałów.

Jacek_Z
05-09-2008, 16:23
spytam przy okazji o te nowe monitory 24 cale z HDMI, full HD i PIP - to brzmi zachęcająco. A czy sa one tej samej klasy (może nienajwyższej, ale wystarczającej :-D) jeśli chodzi o obraz, co monitory takie jak S2231W ?
chodzi mi o modele EIZO FlexScan HD2442W i EIZO FlexScan HD2441W- czym się one od siebie róznią?
W materiałach reklamowych skoncentrowano się na nowościach w tych monitorkach, ale nie wiem czy przy pracy nad zdjęciami będą takie jak S2231W, czy tez dodano funkcje, a pogorszono obraz w zastosowaniach graficznych.

PS - można dodać nowości (było w międzyczasie ich więcej) do wątku Lista godnych uwagi monitorów LCD i uwzględnić tam obniżki cen niektórych pozycji.

Tom01
05-09-2008, 18:19
chodzi mi o modele EIZO FlexScan HD2442W i EIZO FlexScan HD2441W- czym się one od siebie róznią?

Są monitory do rozrywki, bazujące konstrukcyjnie na monitorach S2411W. Zaimplementowano w nich dodatkowo obsługę wszelkiego rodzaju sygnałów TV. Przy zastosowaniach fotograficznych zachowują się podobnie do współczesnych S2431W, przy czym mają dużo wyższą jaskrawość. Minimum to 80cd/m^2, co niespecjalnie dobrze wróży spokojnej pracy wieczorami. HD2442W od starszej wersji HD2441W różni się kilkoma bajerami, m.in. pilotem.

m_p
05-09-2008, 21:54
Można pokusić się o odmianę 24" czyli S2431W.

Czy jest jakieś Eizo do którego dołożę trochę więcej niż do tego modelu wyżej i różnica będzie znaczna ? Monitor ma być do grafiki ( 60% web 30% druk 10% zdjęcia ) .

Pozdrawiam
m_p

szopen
06-09-2008, 01:52
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie :)

Ostatnio dość usilnie przekopuję się przez zasoby internetu w poszukiwaniu odpowiedzi na odwieczne pytanie: co wybrać? Z panem Tomkiem wymieniłem kilka wiadomości na pl.comp.grafika, jednak dalej kilka pytań pozostało bez odpowiedzi (zainteresowanych dyskusją odsyłam tamże (http://groups.google.com/group/pl.comp.grafika/browse_thread/thread/6b169e45892655a0#)). Streszczając: chodzi mi o monitor do zastosowań ambitnych amatorskich, o cenie <= 2500zł. Lista kandydatów zamknęła się na 4 pozycjach (posortowane względem ceny):

(?) NEC 2190UXi, SA-SFT 20" [2642zł]
EIzO S2000 [2500zł]
NEC 2090UXi, A-TW-IPS 20" [2300zł]
NEC 2190UXp, S-PVA 20" [1924zł] (jeśli prawdę piszą o 12-bit LUT)
EIzO S2231W [1890zł]

Z tego co wyczytałem, matryca zastosowana w 1) jest lepsza i bardziej wytrzymała od 3). Chciałbym poznać konkrety -- w czym oraz o ile jest lepsza. Czy różnica w jakości jest adekwatna do różnicy cen? Czy w przypadku 2190UXi też występuje taki rozrzut jakościowy jak dla 2090UXi?

Co prawda 4) ma matrycę S-PVA, ale jak pan Tomasz sugerował, matryca nie determinuje zastosowania. Wybór po jej typie może Pana doprowadzić do kosztowanych nieporozumień. Jak bardzo odczuwalna jest różnica między 3) i 4)? Będę wdzięczny zarówno za wymierne konkrety jak i subiektywne opinie.

Przechopdząc do EIzo -- dużo dobrego wyczytałem o S2000. Równomierne podświetlanie, bardziej równe egzemplarze niż NECi x90 (odrzuty). Nie jestem pewien jak wygląda tu możliwość kalibracji.

Na koniec S2231W -- zdanie są dość podzielone. Największe jego bolączki to (z tego co wyczytałem) nierównomierne podświetlenie, X-prześwit na dużej jasności i czarnym ekranie, i shifty kolorystyczne "z lewa na prawo". Pan Tomasz jednak określa go jako bardziej pewną jakościowo alternatywę dla 2090UXi.

Jutro zamierzam wybrać się na wycieczkę po sklepach i poprzyglądać się kandydatom.

Pozdrawiam!

marszull
06-09-2008, 10:06
s2000 nie ma mozliwosci kalibracji sprzetowej tylko mozliwosc oprofilowania, ale po potraktowaniu go kalibratorem i oprofilowaniu wyswietla naprawde dobrze, moim zdaniem lepiej niz 1931 (ktory tez posiadam tylko w innym miejscu pracy niz s2000)
o reszcze sie nie wypowiadam bo nie uzytkowalem

Tom01
06-09-2008, 19:27
Czy jest jakieś Eizo do którego dołożę trochę więcej niż do tego modelu wyżej i różnica będzie znaczna ? Monitor ma być do grafiki ( 60% web 30% druk 10% zdjęcia ) .

Trochę, czyli lekko ponad 1000 zł i w zasięgu jest ColorEdge CG222. Jakościowo: przepaść.

m_p
06-09-2008, 19:36
Trochę, czyli lekko ponad 1000 zł i w zasięgu jest ColorEdge CG222. Jakościowo: przepaść.

Dzięki wielkie za informacje cóż niestety taką gotówką nie dysponuje obecnie. Czy wspomniane wyżej Eizo FlexScan S2431W wystarczy do tych zastosowań które podałem wyżej ( 60% web 30% druk 10% zdjęcia ) ? Dodam że będę przesiadał się z leciwego już Eizo F930 na którym z powodzeniem pracuje nadal.

Pozdrawiam,
m_p

Tom01
06-09-2008, 19:46
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie :)

Witamy również.

(?) NEC 2190UXi, SA-SFT 20" [2642zł]
EIzO S2000 [2500zł]
NEC 2090UXi, A-TW-IPS 20" [2300zł]
NEC 2190UXp, S-PVA 20" [1924zł] (jeśli prawdę piszą o 12-bit LUT)
EIzO S2231W [1890zł]

Z tego co wyczytałem, matryca zastosowana w 1) jest lepsza i bardziej wytrzymała od 3). Chciałbym poznać konkrety -- w czym oraz o ile jest lepsza. Czy różnica w jakości jest adekwatna do różnicy cen? Czy w przypadku 2190UXi też występuje taki rozrzut jakościowy jak dla 2090UXi?

NEC 2090UXi nie polecę zdecydowanie, ale 2190UXi, gdyby nie duży rozrzut fabryczny, poleciłbym z czystym sumieniem każdemu potrzebującemu monitor do grafiki. Przy decydowaniu się jednak na monitor o takich walorach, trzeba pamiętać o małej uniwersalności. Wysoki punkt czerni powoduje że wieczorami pracuje się przy nim dużo mniej komfortowo niż przy np Eizo S2231W.

Co prawda 4) ma matrycę S-PVA, ale jak pan Tomasz sugerował, matryca nie determinuje zastosowania. Wybór po jej typie może Pana doprowadzić do kosztowanych nieporozumień. Jak bardzo odczuwalna jest różnica między 3) i 4)? Będę wdzięczny zarówno za wymierne konkrety jak i subiektywne opinie.

Sam się dziwię, ale modelu 2190UXp nie miałem w ręku, nie wiem czy ma 12 bitową korekcję jak wersja 2190UXi.

Przechopdząc do EIzo -- dużo dobrego wyczytałem o S2000. Równomierne podświetlanie, bardziej równe egzemplarze niż NECi x90 (odrzuty). Nie jestem pewien jak wygląda tu możliwość kalibracji.

S2000 jest już nieprodukowany od pół roku. Ostatnie egzemplarze nie są godne polecenia.

Na koniec S2231W -- zdanie są dość podzielone. Największe jego bolączki to (z tego co wyczytałem) nierównomierne podświetlenie, X-prześwit na dużej jasności i czarnym ekranie, i shifty kolorystyczne "z lewa na prawo". Pan Tomasz jednak określa go jako bardziej pewną jakościowo alternatywę dla 2090UXi.

Eizo to jedne z najrówniej podświetlonych ekranów, nawet w wersjach niestabilizowanych. Do tego stopnia równe, że wieczorem przy lampce i ustawieniu jaskrawości na odpowiednio niski poziom, niemal nie widać nierówności gołym okiem. Jednak cudów nie ma. W ciemności i ustawieniu jaskrawości na 100% zawsze coś wyjdzie. Nie spotkałem jeszcze monitora, który w takich warunkach będzie idealny. Warto przy okazji dodać uwagę, o pojawieniu się ostatnio dużej ilości ofert tanich Eizo, z rynku niemieckiego i jednocześnie nasileniu się uwag, o nierównych ekranach i wadach pikseli. Inteligentny człowiek powinien połączyć te fakty.

Tom01
06-09-2008, 19:56
Czy wspomniane wyżej Eizo FlexScan S2431W wystarczy do tych zastosowań które podałem wyżej ( 60% web 30% druk 10% zdjęcia ) ?

A któż to może wiedzieć? Sprawa się wyjaśni jak postawi Pan monitor na stole. ;-)

Czornyj
06-09-2008, 21:25
Dzięki wielkie za informacje cóż niestety taką gotówką nie dysponuje obecnie. Czy wspomniane wyżej Eizo FlexScan S2431W wystarczy do tych zastosowań które podałem wyżej ( 60% web 30% druk 10% zdjęcia ) ? Dodam że będę przesiadał się z leciwego już Eizo F930 na którym z powodzeniem pracuje nadal.

Pozdrawiam,
m_p

Do projektowania głównie pod web zdecydowałbym się na S2431, z uwagi na fakt, że jego gamut jest zbliżony do sRGB, co czyni pracę wygodniejszą.

Sam się dziwię, ale modelu 2190UXp nie miałem w ręku, nie wiem czy ma 12 bitową korekcję jak wersja 2190UXi.

2190UXp różni się od 2190UXi wyłącznie matrycą i z czystym sumieniem można ten monitor każdemu polecić. Nie ukrywam jednak, że wolałbym 2190UX (zdecydowanie wolę matryce w technologii IPS z ich zaletami i wadami), choć wynika to z moich osobistych preferencji i specyfiki pracy.

szopen
07-09-2008, 01:19
Rzecz jasna 2190UXi góruje nad wersją p. Pytania -- jak bardzo. Jedynym rozwiązaniem jest test 'naoczny', który mam zamiar przeprowadzić w jakimś salonie komputerowym o ile dopisze mi szczęście. Jako trzeci w szranki stanie EIzO S2231W. Na pewno podzielę się wynikami. Dzięki za wskazówki :)

Czornyj
07-09-2008, 11:53
Naoczny test jest po pierwsze mało realny (mało kto ma te trzy monitory równocześnie na sklepie), po drugie - mało doświadczonemu obserwatorowi niewiele powie. Łatwo odróżnić naprawdę syfiasty monitor od dobrego monitora, ale aby odróżnić świetny od dobrego niezbędna jest kalibracja, stosowne otoczenie, oświetlenie, wzorce itd.

pafelek
07-09-2008, 22:42
podepne sie do tematu :)

1 Mialem zamiar kupic S1932 ale te kilka cali korci mnie w S2231. Warto doplacic te pare stow wiecej ?

2 Gdybym sie zdecydowal to ktory wybrac:
S2231W
S2231WE
S2231WH
wogole co oznaczaja te symbole ?

3 Narazie bede go podpinal do laptopa wiec ma to jakies znaczenie ?

ps
nie gram
filmow nie ogladam
przede wszystkim przegladarki internetowe i przegladanie stron www oraz programy do obrobki fot :)

Tom01
08-09-2008, 11:02
1 Mialem zamiar kupic S1932 ale te kilka cali korci mnie w S2231. Warto doplacic te pare stow wiecej ?

S2231W jest szerszy, lepiej korygowany fabrycznie i ma nieco większy gamut.

2 Gdybym sie zdecydowal to ktory wybrac:
S2231W
S2231WE
S2231WH
wogole co oznaczaja te symbole ?

Podstawy:
H - Height adjustable
E - EzUp

Zakresy regulacyjne podstaw.
1. Height adjustable - regulacja wysokości w zakresie 10 cm, obrót calego monitora lewo-prawo w zakresie 70 stopni, pochylenie przód-tył w zakresie 30 stopni, obrót do pozycji portretowej.
3. EzUp - regulacja wysokości w zakresie 17 cm, obrót calego monitora lewo-prawo w zakresie 344 stopni, pochylenie przód-tył w zakresie 25 stopni, obrót do pozycji portretowej.

ajt
08-09-2008, 13:22
Podstawy:
H - Height adjustable
E - EzUp

Ja może jeszcze dodam, że w przypadku podstawy H, minimalna odległość dolnej krawędzi monitora od stołu to 11cm. Dla E da się opuścić do ok. 1cm, co może się okazać ważne, zależnie od wysokości biurka, fotela itp czynników :)
(W obudwu przypadkach dane dla ustawienia typu "panorama" rzecz jasna).

Tom: również szybkiego powrotu do zdrowia życzę i dziękuję za porady na maila, dzięki którym zdecydowałem się właśnie na 2231 i jestem z niego bardzo zadowolony :)

tml
08-09-2008, 15:30
Witam Panowie,
podłączę się nieco do tematu. Moja rozterka jest dość prosta i pozornie łatwa do rozwiązania. Chcę kupić monitor panoramiczny do obróbki fotografii i praktycznie niczego więcej. Idealnie byłoby zmieścić się w 3000 pln, ale mogą mnie uratować rezerwy budżetowe (których otwieranie jednak dość boli). Selekcja wstępna zakończyła się na Eizo S2231 oraz CG222W. Zdaję sobie sprawę, że te dwa monitory są z różnych półek, jednak jako, że mam małe doświadczenie w obcowaniu ze sprzętem tej klasy, ciągle zastanawiam się czy warto dokładać praktycznie równowartość S2231.
Mogę prosić o krótką listę co zyskam, a co stracę (poza 2000 pln ;)) decydując się na droższy model? Chyba, że pojawiłaby się jakaś inna sugestia.

Tom01
08-09-2008, 17:26
Mogę prosić o krótką listę co zyskam, a co stracę
1. Sprzętową kalibrację. Cała korekcja jest dokonywana w monitorze, przez co nie ma żadnych strat palety. Po kalibracji charakterystyka jasności jest linią prostą. Monitor można ustawić do 20 różnych zestawów nastaw i przełączać się wedle potrzeby. Można również symulować inny monitor.
2. 16-bitowa (na kanał) dokładność obliczeń koloru. Przekłada się to na uzyskiwanie wszystkich odcieni, głównie ciemnych, trudnych do wyświetlenia.
3. Stabilizację podświetlenia. Producent deklaruje nierówność na poziomie dE<3, w praktyce nie zdarzają się monitory o większej niż 2. Oznacza to, że trzeba wprawnego oka żeby zauważyć jakieś nierówności i to przy maksymalnej mocy lamp.
4. Kaptur przeciwsłoneczny. Pozornie banał, ale pełni ważną rolę. Jeśli pracujemy w dzień bez kaptura, światło rozprasza się nieco na powierzchni ekranu i powoduje, że postrzeganie charakterystyki jasności (gammy) jest o oczko niższe. W rezultacie gotowa praca (odbitka, wydruk) jest z reguły nieco za ciemna.

tml
08-09-2008, 19:07
Dziękuję za informacje. A może jest jakaś alternatywa w zakresie cenowym do 3-3.5 kpln?

No i oczywiście życzę rychłego powrotu do zdrowia :)

Jacek_Z
10-09-2008, 00:57
o żesz ty, wiele szerzej niz Adobe RGB: http://tech.wp.pl/kat,1009779,wid,10342162,title,LaCie-monitory-z-LED-i-wyjatkowo-szeroka-skala-barw,wiadomosc.html

kichu
11-09-2008, 12:07
a jak wyglada polityka eizo w zwiazkuz bad pixelami etc. ?

bede zmienial pod koniec roku monitor i to jest wlasnie moj typ :)

Tom01
11-09-2008, 13:08
a jak wyglada polityka eizo w zwiazkuz bad pixelami etc. ?

W polskiej dystrybucji, oficjalnie obowiązuje ISO13406-2 z odstępstwem polegającym na prawie do wymiany w przypadku wady na środku ekranu. Nieoficjalnie można zapewnić sobie całkowity brak ryzyka wad pikseli, tylko trzeba wiedzieć z kim gadać. ;-)

W niemieckiej i angielskiej dystrybucji, obowiązuje norma fabryczna zbliżona do ISO13406-2, ale o nieco gorszych warunkach dla klienta i nie ma żadnej pomocy w przypadkach odbiegających od niej.

DMQuadro
14-09-2008, 16:26
Proszę bardzo o aktualizacje listy - chyba rynek się nieco zmienił...

Czornyj
14-09-2008, 19:50
Proszę bardzo o aktualizacje listy - chyba rynek się nieco zmienił...

Cierpliwości - rynek zmienił się w niewielkim stopniu, a nowe konstrukcje stanowią na razie pewne niewiadome. Sądzę, że jak tylko p. Tomasz będzie miał okazję zapoznać się z nowościami, na pewno podzieli się z nami swą opinią na ich temat.

DMQuadro
14-09-2008, 20:13
Umiera mi Eizo T965, więc muszę coś kupić... Na razie wybrałem NEC 2690WUXi. Ale poczekam na Tom01. Być może jest inna opcja w podobnej cenie.
Pojawiły się jakiś bajeczne LaCie - ale cena wysoka i w Polsce nie ma. Przy ich cenie mogę tylko w leasingu.

Czornyj
14-09-2008, 20:24
Umiera mi Eizo T965, więc muszę coś kupić... Na razie wybrałem NEC 2690WUXi. Ale poczekam na Tom01. Być może jest inna opcja w podobnej cenie.
Pojawiły się jakiś bajeczne LaCie - ale cena wysoka i w Polsce nie ma. Przy ich cenie mogę tylko w leasingu.

Nie ma. Są opcje, ale o mniejszych możliwościach (Eizo S2431W, LaCie324), lub wyższej cenie (Eizo CG241, HP 2480zx, Quato 260e)

Co do nowych LaCie LCD - pojawił się też bardzo ciekawie się zapowiadający HP DreamColor LP2480zx, również z podświetleniem RGB LED i sporymi możliwościami regulacji. Niestety, ciężko powiedzieć cokolwiek sensownego o nowych LED-owcach (poza tym, że na papierze wyglądają dobrze)

Jacek_Z
14-09-2008, 20:36
Cierpliwości - rynek zmienił się w niewielkim stopniu, .
pod względem asortymentu zmienił się tylko w pewnym stopniu, ale pod względem cen też trochę. A to już daje sumarycznie większe zmiany na liście. Część monitorów powinna powędrować niżej, by klasyfikacja wg cen była aktualna. Z innej strony - na ceneo czy skąpcu łatwo można znaleźć odpowiednie ceny. Taka aktualizacja u nas - tylko dla porządku.

DMQuadro
14-09-2008, 21:18
Ceny umiem sprawdzić. Chodzi mi o modele...

enzo
15-09-2008, 16:04
I u mnie padlo na monitor, a nawet dwa ;-) Do rzeczy: Rodzice postanowili zmienic komputer (wysluzonego PC'ta), wybor padl na iMac'a, bo ladny, w jednym pudelku i wogole. Problem powstal w przypadku matrycy w nim zamontowanej (iMac alu 24"), generalnie wyglada znosnie poza jednym felerem - rownomiernoscia podswietlania a raczej jeje brakiem, Obrazowo rzecz ujmujac prawa strona ekranu byla ciemniejsza niz lewa i to dosyc mocno. Nawet biorac poprawke na to, ze nie jest to ekran do profesjonalnych zastosowan to wada podswietlenia dawala sie we znaki nawet przy przegladaniu web i jakichkolwiek jednolitych tlach. Koniec koncow takie rzeczy w komputerze za 6kzl to "lekka" przesada. Co wiecej wystawowy ACD 30" tez mial podobne problemy z podswietleniem.

W tej sytuacji pomyslalem, ze moze dobrym rozwiazaniem bedzie dokupienie przyzwoitego ekranu do laptopa (laptop to Asus F5costam, niestety posiada jedynie zlacze VGA). Monitor ma byc do domowych zastosowan (web, text, obrobka zdjec), chialbym zeby byl w miare duzy (mysle, ze minimum 22"). Ogladalem Eizo S2431W, zastanawiam sie tylko czy nie bedzie to przerost formy nad trescia i jak wypadnie obraz na zlaczu VGA.

Druga sprawa to juz monitor dla mnie - konfiguracja podobna, czyli laptop+monitor. Laptop to Thinkpad T61 z, niestety rowniez VGA - tutaj takze zastanawialem sie nad Eizo S2431W, ewentualnie ACD 23" (chociaz po wpadkach z podswietleniem nie mam juz tyle zaufania do Apple). Moje zastosowanie to glownie 90% zdjecia, reszta to web.

W obu przypadkach nie chcialbym przekroczyc 3kzl na monitor, zdaje sobie sprawe, ze im wiecej zaplace tym dostane lepszy obraz, ale mam swoje granice ;-) I jeszcze kilka pytan na koniec:

1.Czy dla rodzicow warto brac monitor na matrycy PVA czy wystarczy TN (co znaczaco obniza koszty :-) )
2.Czy wady podswietlenia moga przybierac takie rozmiary jak w przypadku iMac'a, rozstrzal na oko na poziomie 1-1,5EV.
3.Czy zlacza VGA beda znaczaco degradowaly jakosc obrazu?
4.Czy karty graficzne w laptopach uciagna obraz z 24" 1920x1200? W T61 mam jakas nvidie ze 128mb, w Asusie jest chyba jakas zintegrowana karta albo Radeon X1100.

Czornyj
15-09-2008, 17:14
1. Warto, szczególnie jeśli przyzwyczaili się do H-IPS w imaczu
2. Mało realne
3. Zależy od karty
4. Nie jestem pewien - warto to sprawdzić dla konkretnego modelu, bo może być zonk.

enzo
15-09-2008, 20:35
>>Czornyj

1.Nie, na szczescie nie przyzwyczaili sie ;-) Rodzice sa teraz na wakacjach, zabawe z iMakiem mialem ja. Rodzice uzywaja jakiegos CRT od LG, ale Oni sa z takich co to niespecjalnie rozrozniaja jakosc ekranu - wiec moze jakis niedrogi TN'ek? Tylko co tu wybrac?
2.No mam nadzieje, ze nie bedzie takich zonkow bo to co zobaczylem na iMaku "lekko" mnie zirytowalo.
3. W T61 mam karte nVidia Quadro NVS 140M 128mb ram - da rade obsluzyc takie Eizo S2431W? Pytam, bo zapewne "na stanie" w takim Vobisie Eizo nie uswiadcze a nie chcialbym niespodzianek.

King
15-09-2008, 21:10
nVidia Quadro NVS 140M

posiadam T61 z taką kartą i jadę na S2231 i nie ma najmniejszych problemów z jakością. Tyle, że używam stacji dokującej i złącza DVI. Znam ludzi którzy używają 1920x1200 ( na złączu DVI ) i również nie mają problemów. Seria Quadro nie jest serią zwykłych kart do gier tylko serią bardziej ambitną i takie rozdzielczości nie są dla niej żadnym wyzwaniem tak samo jak praca wielomonitorowa :).

edit.
http://www.ceneo.pl/1685969
http://fritzthomas.com/hardware/158-notebook-lenovo-advanced-mini-dock-pictures/

warto zainwestować w takie cudo do zewnętrznego LCD.

enzo
15-09-2008, 21:55
>>King

Milo slyszec!, Tak mysle, ze chyba nabede dla rodzicow Eizo S2231 - jesli sie sprawdzi to dla siebie wezme S2431W.

ReSeT_Pl
16-09-2008, 11:42
Witam.
Ja niestety z problemem za troche inna cene. Moj dobry monitorek przeszedl ostatnio lekkiego crasha i nie za bardzo da sie go juz uzywac do obrobki, wiec szukam czegos "zastepczego" . Na chwile obecna mam do wydania tak do 1500zl i zastanawiam sie nad trzema monitorami: NEC 20WGX2, HP LP2275W i DELL 2009WFP, ten ostatni bardzo kusi odwzorowaniem kolorow na poziomie 102%, ale to chyba TN wiec sam nie wiem. Czy ktorys z nich, nada sie do takiej przejsciowej pracy nad obrobka zdjec, czy lepiej sie wstrzymac z kupnem i nabyc cos lepszego? A moze dostane cos ciekawszego za ta cene nie koniecznie w takich rozmiarach jak te powyzsze monitory?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam.

Czornyj
16-09-2008, 11:48
A moze dostane cos ciekawszego za ta cene nie koniecznie w takich rozmiarach jak te powyzsze monitory?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam.

Nec 1990SX

Tom01
16-09-2008, 11:52
bardzo kusi odwzorowaniem kolorow na poziomie 102%

Czym kusi? :-D

ReSeT_Pl
16-09-2008, 12:04
Nec 1990SX
a z troche wieksza rozdzielczoscia ? :)
Tom01 no nie wiem, odwzorowaniem kolorow jak na TN? :)

Tom01
16-09-2008, 12:10
a z troche wieksza rozdzielczoscia ? :)

Za 1,5 tys się nie da.

Tom01 no nie wiem, odwzorowaniem kolorow jak na TN? :)

Odwzorowanie 102% czego? Z jakimi odchyłkami? To marketingowy makaron i nic więcej. Taka sama sufitologia jak czasy reakcji.

ReSeT_Pl
16-09-2008, 12:14
Za 1,5 tys się nie da.
Oj no to szkoda troche, bo przyznam szczerze ta rozdzielczosc zaczyna mnie troche meczyc, bo taka mam w tym zepsutym monitorze i jednak troche to malo, no ale jak trzeba to trzeba.
Dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Czornyj
16-09-2008, 12:22
Oj no to szkoda troche, bo przyznam szczerze ta rozdzielczosc zaczyna mnie troche meczyc, bo taka mam w tym zepsutym monitorze i jednak troche to malo, no ale jak trzeba to trzeba.
Dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

No to dołożyć trochę do S2231 ;)

ReSeT_Pl
16-09-2008, 12:58
S2231 WH to jakies 800 zl wiecej od tej sumy ktora moge wydac teraz wiec troche duzo ponad ;).

brylantowy
16-09-2008, 17:24
Witam po raz pierwszy na tym czcigodnym forum :-)

Okazuje się, że i u mnie nadszedł czas na wymianę monitora, dlatego pozwoliłem sobie dołączyć do ninejszego wątku, za co, mam nadzieje, nie zostanę wyklęty ;-)
W poszukiwaniu "nadającego" się do foto ekranu zauważyłem, że w ofercie Eizo są dwa monitory: S2031 i S2231. Według wszelkich dostępnych opisów oba są takie same. Tyle, że 2031 kosztuje ok. 1600 pln, a 2231 już 2200 pln. czyli 800 pln więcej za dwa cale różnicy... Tutaj wszyscy bez wahania sugerują model 2231. Czy ten mniejszy jest jakiś nie tego? Nie nadaje się z jakichś względów? Z czego wynika taka wydaje się duża różnica w cenie między tymi modelami?

DMQuadro
16-09-2008, 18:09
Kolego, różnica ujęta jest nawet w nazwie - i wynosi mniej-więcej 2 cale przekątnej...

Tom01
16-09-2008, 19:26
Kolego, różnica ujęta jest nawet w nazwie - i wynosi mniej-więcej 2 cale przekątnej...

I szerszy gamut S2231W.

yossarian
16-09-2008, 23:38
No i teraz przyłączę się ja ;-)

Ojciec używał dotąd CRT (Dell na Trinitronie), ale tenże CRT dożywa już swoich ostatnich dni. Szukając monitora do zastosowań ogólnych i znośnego do zdjęć znalazł sobie NEC 2470WNX.

Znalazł się on na liście monitorów znośnych, ale gdzie indziej został określony jako "monitor robiony do zastosowań biurowych". Czy sprawdzi się do domowych celów foto?

Zdecydowanie bardziej będą to "niedoświetlone fotki z imprezy" niż "delikatny różowy zafarb na ślubnej sukni " ;-)

brylantowy
17-09-2008, 00:56
I szerszy gamut S2231W.

OK, dziękuje za konkretną odpowiedź. A czy to oznacza, że S2031W kończy się na sRGB? Czy jest coś, co jeszcze różni te modele, a nie jest nigdzie opisane? Bo przyznam, że 800 pln różnicy w cenie to dla mnie dużo, a na dzień dzisiejszy jestem gotowy kupić S2031W...

wjaskowski
17-09-2008, 08:14
OK, dziękuje za konkretną odpowiedź. A czy to oznacza, że S2031W kończy się na sRGB? Czy jest coś, co jeszcze różni te modele, a nie jest nigdzie opisane? Bo przyznam, że 800 pln różnicy w cenie to dla mnie dużo, a na dzień dzisiejszy jestem gotowy kupić S2031W...

Zwróć uwagę, że mają te same rozdzielczości, więc w wersji 20" plamka jest dużo mniejsza. Może Ci to przeszkadzać lub nie. Jeżeli korzystasz z Windowsa i nie lubisz siedzieć 10 cm przed ekranem, to może Ci to przeszkadzać, bo elementy ekranowe i czcionki będa małe. Mi osobiście by to przeszkadzało, bo mam słaby wzrok. Pod Linuxem i Mac'iem nie będzie z problemów ze skalowaniem elementów ekranowych.

Tom01
17-09-2008, 11:13
A czy to oznacza, że S2031W kończy się na sRGB?

Monitor, który niemal dokładnie wpisuje się swoim gamutem w przestrzeń sRGB kosztuje ponad 7 tys zł. Tanie monitory pokrywają ją z dużą tolerancją. Tu za dużo, tam za mało. Ogólnie przyjmuje się, że "monitory sRGB" mają tylko zbliżone gamuty do sRGB. Oba przedmiotowe monitory różnią się tym właśnie, że S2031W ma gamut bardziej zbliżony do sRGB, a S2231W sporo większy.

Pierwsza różnica w wielkości, poruszona przez przedmówców wymaga jeszcze doprecyzowania. Fizjologia widzenia sprawia, że wielkość ekranu postrzega się jako wypadkową wysokości a nie przekątnej. W monitorach panoramicznych przekątna i jej zwiększanie idzie bardziej w szerokość niż rzeczywistą postrzeganą wielkość. W efekcie 20" w tym formacie jest rozciągniętą 17-tką, a to jest bardzo mały monitor. Rozmiar 22" to z kolei rozciągnięta 19-tka i jest to minimalna, moim zdaniem, wielkość pozwalająca na w miarę komfortową pracę.

Kyle
17-09-2008, 12:51
EIZO S2031W ma kontrast 900:1 a EIZO S2231W aż 1500:1 ... nie ma siły ... czerń musi być wyraźnie ciemniejsza na S2231W przy bieli ustawionej na obu modelach np. na 140 cd.

http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-eizo-s2231w-part11.html

Czornyj
17-09-2008, 13:00
W przypadku S2031 odniosłem wrażenie, że podświetlenie jest dość nędzne - egzemplarze które widywałem na półkach miały wyraźnego "iksa". Dla odmiany S2231 na oko sprawiał wrażenie bardzo równomiernego.

milo_ja
17-09-2008, 13:34
W przypadku S2031 odniosłem wrażenie, że podświetlenie jest dość nędzne - egzemplarze które widywałem na półkach miały wyraźnego "iksa". Dla odmiany S2231 na oko sprawiał wrażenie bardzo równomiernego.

S2231 też ma "iksa", tyle że jest on widoczny dopiero w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu. Jak dla mnie nie stanowi to problemu.

Tom01
17-09-2008, 13:39
EIZO S2031W ma kontrast 900:1 a EIZO S2231W aż 1500:1

Pic na wodę. Ów 1500:1 realnie w pomiarach nie wychodzi poza 700-900:1 zależnie od egzemplarza. Producent matrycy w procesie ulepszania produktu, chyba po prostu zmienił parametr na papierze z 1000:1 w starszych edycjach ekranów tego typu na 1500:1 w nowszych. Proponuję nie brać za bardzo do głowy danych z ulotek.

Kyle
17-09-2008, 13:44
Pic na wodę. Ów 1500:1 realnie w pomiarach nie wychodzi poza 700-900:1 zależnie od egzemplarza. Producent matrycy w procesie ulepszania produktu, chyba po prostu zmienił parametr na papierze z 1000:1 w starszych edycjach ekranów tego typu na 1500:1 w nowszych. Proponuję nie brać za bardzo do głowy danych z ulotek.

http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-eizo-s2231w-part11.html !!!!!

Bez kalibracji pomiary pokazują 1:1487 !!! Po kalibracji do sRGB mamy 1:1409 a do Adobe RGB 1:1389

Generalnie przy jasności bieli 140 cd jest zwykle w tym modelu czerń na poziomie 0,1 cd

Tom01
17-09-2008, 13:46

"X" jest widoczny na wszystkich wyświetlaczach o konstrukcji wielodomenowej ze skośnym ułożeniem molekuł. Stopień widoczności jest zależny wyłącznie od mocy podświetlenia, odległości od ekranu i warunków oświetleniowych. W praktyce w przedmiotowych modelach Eizo, ten efekt waha się od prawie całkowicie niewidocznego do lekko widocznego w niekorzystnych warunkach. Oczywiście zasadniczy wpływ ma wrażliwość obserwatora.

PS. Równomierność podświetlenia może być lepsza w S2231W, gdyż, jakby nie patrzeć na bazie tego modelu powstaje pro CG222.

Tom01
17-09-2008, 13:47

Bez kalibracji pomiary pokazują 1:1487 !!! Po kalibracji do sRGB mamy 1:1409 a do Adobe RGB 1:1389

Ja też to mierzyłem, dziesiątki razy na wielu egzemplarzach i wychodzi mi coś całkiem innego. BTW. Pytanie konkursowe. Co ma wspólnego kalibracja z kontrastem?

Czornyj
17-09-2008, 13:51
"X" jest widoczny na wszystkich wyświetlaczach o konstrukcji wielodomenowej ze skośnym ułożeniem molekuł. Stopień widoczności jest zależny wyłącznie od mocy podświetlenia i warunków oświetleniowych. W praktyce w przedmiotowych modelach Eizo, ten efekt waha się od prawie całkowicie niewidocznego do lekko widocznego w niekorzystnych warunkach. Oczywiście zasadniczy wpływ ma wrażliwość obserwatora.

W czasie porównania bezpośredniego odniosłem wrażenie, że 2031 był bardziej iksowaty, ale warunki obserwacji były niekorzystne, a bez przyrządów ciężko ustawić jaskrawość na identycznym poziomie. Możliwe też, że natknąłem się na kombinację kiepskiego S2031 i dobrego S2231.

Co ma wspólnego kalibracja z kontrastem?
Zmiana punktu bieli musi skutkować obniżeniem kontrastu, nie ma bata.

milo_ja
17-09-2008, 13:58

Ludki z Prada w recenzji, którą można znaleźć tu (http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-eizo-s2231w-part8.html) twierdzą, że bez kalibracji zmierzyli 1493:1, a po kalibracji 1409:1. To jak to w końcu jest z tym kontrastem? Swoją drogą obserwacyjnie czerń w tym modelu jest naprawdę dobra.

Edit: Widzę, że się powtórzyłem. :)

Czornyj
17-09-2008, 14:02

Generalnie przy jasności bieli 140 cd jest zwykle w tym modelu czerń na poziomie 0,1 cd

O ile pomiary Prad.de są poprawne. Używają oni kolorymetru X-Rite DTP94B, który miał swego czasu świetną prasę i którego produkcji zaprzestano, bo koszt jego wyprodukowania był zbyt wysoki. Z drugiej jednak strony chłopaków od DTP-94B przerzucono do działu i1 i podobno nieco go stuningowali. Jak by nie było - patrząc dane techniczne i podawany tam zakres pomiarowy w przypadku DTP-94B rodzą się pewne wątpliwości...

Tom01
17-09-2008, 14:17
Zmiana punktu bieli musi skutkować obniżeniem kontrastu, nie ma bata.

Spolaryzowanie kanałów RGB o 2-6 kroków (z 256), bo tyle się ustawia aby przesuwać punkt bieli tego monitora w zakresie użytecznym, nie ma praktycznie żadnego znaczenia dla jaskrawości bieli, która przesuwa się wówczas o 3-5% i koryguje się ją na bieżąco, do zadanego poziomu. Kluczem jest jaskrawość "kalibracyjna", która wynosi nie max a powiedzmy 30-40%, co powoduje zachowanie zdolności regulacyjnej i stałą proporcję z przesuwanym w dół, punktem czerni. Pierwszy błąd testerów polega na pomiarach "kalibracyjnych" monitora przy jaskrawości maksymalnej. Wówczas rzeczywiście spolaryzowanie matrycy zmienia kontrast obrazu, ale nie możemy mówić o poprawności procesu kalibracji. Punkty pracy wynikają z zastosowań, warunków, standardów, a nie wartości granicznych urządzenia. Drugim błędem jest niska dokładność przyrządu pomiarowego w zakresie cieni. Już zaokrąglenie na poziomie setnych, przy punkcie czerni, da inny współczynnik kontrastu, którym później będa się przejmować czytelnicy.

To jak to w końcu jest z tym kontrastem?

Poziom bieli podzielić przez poziom czerni.

Swoją drogą obserwacyjnie czerń w tym modelu jest naprawdę dobra.

Jest to zasługą bardzo niskiego poziomu czerni w tym monitorze.

Kyle
17-09-2008, 16:18
Wszystko się mniej więcej pokrywa ... zmniejszyli któreś "wagi" z RGB o kilka % i kontrast spadł o kilka % ...

Może Pan coś źle kalibrował i z tego powodu wyszły niższe wartości kontrastu (nawet najlepszym zdarzają się błędy ;) ) ? Do badania max kontrastu najlepiej ustawić na tryb custom i kontrast + wagi RGB na max nie przepalony, czyli dla tego modelu 50%+3x100% ... a jasność w sumie też lepiej na max.

mam pytanie:

Pan mi podał wartości R96,G92,B94 ... dla czego nie R100,G~96,B~98 ? Czy nie lepiej zostawić jedną składową na max i pozostałe obniżyć aby uzyskać określoną temp. barw ? (zakładam że gamutu nie zawężamy).

Tom01
17-09-2008, 16:25
Wszystko się mniej więcej pokrywa ... zmniejszyli któreś "wagi" z RGB o kilka % i kontrast spadł o kilka % ...

Może Pan coś źle kalibrował i z tego powodu wyszły niższe wartości kontrastu (nawet najlepszym zdarzają się błędy ;) )?

Powinienem się obrazić. :-)
Kalibruję te monitory od dawna, z użyciem 3 różnych przyrządów: I1 Display, I1 Pro, Lafot. Wszystkie pokazują kontrast max w okolicach 1000:1.

Pan mi podał wartości R96,G92,B94 ... dla czego nie R100,G96,B98 ? Czy nie lepiej zostawić jedną składową na max i pozostałe obniżyć aby uzyskać określoną temp. barw ?

Podałem Panu przykładowe, najczęściej spotykane koordynaty na uzyskanie około 6500K na S2231W. Pozornie wystarczy podnieść o kilka oczek pierwszy zestaw nastaw i uzyska się to samo co w drugim, ale nieliniowość regulacji w tym przeszkadza i na różnych seriach monitorów uzyskuje się zły wynik.

Kyle
18-09-2008, 08:25
Trochę to dla mnie nie zrozumiałe - EIZO ładuje 10 bit zapis barw a praktycznie blokuje programowo możliwość wykorzystywania tego w większym stopniu. Wygląda to tak jakby korekcja manualna w OSD wag RGB była w 100% 8 bitowa ... a to równiutkie 10 bit jest gdzieś obok i tyczy się tylko i wyłącznie gotowych profilów stworzonych w fabryce (średnio użyteczne). Szkoda ... wielka szkoda ... to tak jak by mieć szybki sportowy samochód i móc jeździć nim tylko w jakiejś górskiej wsi po jakichś krzakach.

tml
18-09-2008, 09:28
Witam, może trochę z innej beczki, ale chcę podziękować Wam za pomoc w wyborze monitora. Od wczoraj cieszę się z posiadania CG222. Warto było się szarpnąć. Dzięki

Kyle
18-09-2008, 09:55
Witam, może trochę z innej beczki, ale chcę podziękować Wam za pomoc w wyborze monitora. Od wczoraj cieszę się z posiadania CG222. Warto było się szarpnąć. Dzięki
Jestem ciekawy więc pytanie do Ciebie : czy po ustawieniu RGB na odpowiednio 70 80 100 (po prostu wartości wyraźnie inne niż natywne) masz banding/podbarwienia na liniowym, nieditherowanym czarno-białym gradiencie ?

tml
18-09-2008, 09:58
Dziś sprawdzę o ile uda mi się nie zapomnieć ;). Wczoraj ograniczyłem się do kalibracji na oprogramowaniu dostarczonym z monitorem.

Tom01
18-09-2008, 11:44
Jestem ciekawy więc pytanie do Ciebie : czy po ustawieniu RGB na odpowiednio 70 80 100 (po prostu wartości wyraźnie inne niż natywne) masz banding/podbarwienia na liniowym, nieditherowanym czarno-białym gradiencie ?

Tak jak pisałem Panu na PM. Szersza niż 8-bitowa korekcja w fabryce pozwala na dokładniejsze skorygowanie wad wyświetlacza. W monitorach niekalibrowanych nie można na to wpływać, i odejście od naturalnych nastaw pogarszać będzie "tonalność" zakresu dynamiki. W monitorach kalibrowanych po przestawieniu np punktu bieli, monitor w procesie kalibracji dobierze sobie nowe "tony" do zadanego zakresu i zachowa płynność.

PS. W CG222 nie można bez szkody dla obrazu, zadać ręcznie wag kanałów RGB. Trzeba w profilerze podać punkty pracy, tj. m.in. temperaturę bieli w K i przekalibrować.

haszz
18-09-2008, 11:47
Do tego typu wątków powinna być dołączona tabela co za ile.

Większość osób tu piszących poza problemem z monitorem ma proble typu żona, dziewczyna kochanka przez co nie może pozwolić sobie na monitor za 8000 zł co by ich uszczęśliwiło bo byłby "idealny".

Dlatego mam prośbę (co by mi np. bardzo ułatwiło życie i przydało się na przyszłość) zróbcie listę rekomendowanych monitorów dla cen: od 1500 zł - 2000 zł / od 2000-3000 / od 3000-4000/ 4000 zł i więcej lub jakkolwiek inaczej chcecie. Jeśli by się dało to 19''-21'' Wiem że zaraz pojawią się głosy że 1500-2000 to nic nie ma ale pamiętajcie że teoria swoje a życie swoje i nie każdy ma w domu d700.

Dlaczego aż od ok 2000 zł bo ja np potrzebuję 2 szt najlepiej identyczne. Kiedyś przez kilka tygodni pracowałem na 2 różnych ekranach (inne kontrasty etc...) obok siebie i wylądowałem u okulisty z problemami "naocznymi" po czym dopiero się domyśliłem w czym problem. Zmieniłem na 2 identyczne i problem się skończył ale zdążyłem wydać 300 zł na okulary które są nieprzydatne "o okulista wiedział lepiej" ;) Może inni nie mają takich wspomnień ale są wyjątki jak widać.

To tyle ode mnie i więcej się nie odzywam bo są to fachowcy którzy na pewno pomogą.

pozdro

Czornyj
18-09-2008, 11:48
Do tego typu wątków powinna być dołączona tabela co za ile.

Większość osób tu piszących poza problemem z monitorem ma proble typu żona, dziewczyna kochanka przez co nie może pozwolić sobie na monitor za 8000 zł co by ich uszczęśliwiło bo byłby "idealny".

Dlatego mam prośbę (co by mi np. bardzo ułatwiło życie i przydało się na przyszłość) zróbcie listę rekomendowanych monitorów dla cen: od 1500 zł - 2000 zł / od 2000-3000 / od 3000-4000/ 4000 zł i więcej lub jakkolwiek inaczej chcecie. Jeśli by się dało to 19''-21'' Wiem że zaraz pojawią się głosy że 1500-2000 to nic nie ma ale pamiętajcie że teoria swoje a życie swoje i nie każdy ma w domu d700.

Dlaczego aż od ok 2000 zł bo ja np potrzebuję 2 szt najlepiej identyczne. Kiedyś przez kilka tygodni pracowałem na 2 różnych ekranach (inne kontrasty etc...) obok siebie i wylądowałem u okulisty z problemami "naocznymi" po czym dopiero się domyśliłem w czym problem. Zmieniłem na 2 identyczne i problem się skończył ale zdążyłem wydać 300 zł na okulary które są nieprzydatne "o okulista wiedział lepiej" ;) Może inni nie mają takich wspomnień ale są wyjątki jak widać.

To tyle ode mnie i więcej się nie odzywam bo są to fachowcy którzy na pewno pomogą.

pozdro

prooooszsz bardzdz...

Tom01
18-09-2008, 11:49
Dlatego mam prośbę (co by mi np. bardzo ułatwiło życie i przydało się na przyszłość) zróbcie listę rekomendowanych monitorów dla cen:

Taka może być? http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374

PS. Tym razem Pan był, Panie Marcinie, sekundę szybszy. ;-)

haszz
18-09-2008, 11:51
i za to was kocham :)

Tom01
18-09-2008, 11:52
i za to was kocham :)

:oops:

Czornyj
18-09-2008, 11:55
Tak jak pisałem Panu na PM. Szersza niż 8-bitowa korekcja w fabryce pozwala na dokładniejsze skorygowanie wad wyświetlacza. W monitorach niekalibrowanych nie można na to wpływać, i odejście od naturalnych nastaw pogarszać będzie "tonalność" zakresu dynamiki. W monitorach kalibrowanych po przestawieniu np punktu bieli, monitor w procesie kalibracji dobierze sobie nowe "tony" do zadanego zakresu i zachowa płynność.

PS. W CG222 nie można bez szkody dla obrazu, zadać ręcznie wag kanałów RGB. Trzeba w profilerze podać punkty pracy, tj. m.in. temperaturę bieli w K i przekalibrować.

Teoretycznie w 10-o bitowym panelu możemy regulować wagi i zachować 256 odcieni, ale problem polega na tym, że nie kalibrujemy przy tym TRC (krzywej odpowiedzi tonalnej), która fabrycznie ustawiona jest dla natywnego nastawu. To możliwe jest wyłącznie w przypadku pełnej kalibracji sprzętowej.

Może też być tak, że panel wyposażony jest w 10-o bitową LUT, ale matryca jest już tylko 8-o bitowa (tak było np. bodaj w Necach serii 80) - wtedy zwiększona precyzja samej LUT poprawia tylko zachowanie monitora w stanie natywnym, umożliwiając dokładniejszą, fabryczną kalibrację.

Kyle
18-09-2008, 12:08
Może też być tak, że panel wyposażony jest w 10-o bitową LUT, ale matryca jest już tylko 8-o bitowa (tak było np. bodaj w Necach serii 80) - wtedy zwiększona precyzja samej LUT poprawia tylko zachowanie monitora w stanie natywnym, umożliwiając dokładniejszą, fabryczną kalibrację.

Ale z drugiej strony to nie szczególny problem jeśli byśmy zastosowali dithering. NA Szajsungu 971 mamy 8 bit ditherowane na 6 bit matrycę (skutek uboczny - ziarno).

Tutaj mielibyśmy 8bit/kanał z karty graf->10bit/k monitor i korekcje na dokładności 10 bit->dithering na 8 bit/kanał matrycę (przy takiej dokładności ziarno będzie raczej nie do zauważenia)

Czornyj
18-09-2008, 12:17
Ale z drugiej strony to nie szczególny problem jeśli byśmy zastosowali dithering. NA Szajsungu 971 mamy 8 bit ditherowane na 6 bit matrycę (skutek uboczny - ziarno).

Tutaj mielibyśmy 8bit/kanał z karty graf->10bit/k monitor i korekcje na dokładności 10 bit->dithering na 8 bit/kanał matrycę (przy takiej dokładności ziarno będzie raczej nie do zauważenia)

Możliwe, że dithering jest stosowany, osobiście nie kalibrowałem tego modelu, trudno mi powiedzieć.
Natomiast przebarwienia to mz. ewidentny efekt źle skalibrowanej TRC - zapewne zjawisko to występuje w momencie ręcznej regulacji wag, natomiast przy zmianie presetu temperatury barwowej (o ile w tym panelu są presety) jest niewidoczne?

Marcin Stawiarz
18-09-2008, 12:36
Jako ze naszlo mnie na zmiane monitora (bo od mojego starego CRTka mam mdlosci od pewnego czasu), to chce kupic cos porzadnego.

Co mozecie polecic do ok 500 funtow z Eizo albo Nec'a?
Czy znacie jakies sklepy online w UK, gdzie ten sprzet bedzie dostepny? (osobiscie preferuje amazon.co.uk, ale z tego co widze to nie ma zbyt duzego wyboru).
Wymagania jakie mam co do tego sprzetu to jak najwieksza rozdzielczosc, 1920xXXXX byloby idealnie.
99% obrabianych zdjec to bedzie czern i biel.
Czy w takiej cenie to w ogole bedzie realne?

znalazlem cos takiego:
http://www.pcwb.com/catalogue/item/NECLCD12?cidp=PriceGrabber
tylko ze maks to 1600x1200... i nie wiem co to za sklep...?

Czornyj
18-09-2008, 12:52
Jeśli chcesz panoramkę, to w tej cenie proponowałbym to:
http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=1918&xSec=10312&jssCart=2e425b6d4754aec1e790a322e107fece

Jeśli ew. masz w planach kalibrację tego sprzętu, sugerowałbym albo Neca 2190UXi (mam i polecam), albo
któryś z tych (trochę droższe):
http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=1774&xSec=10158&jssCart=2e425b6d4754aec1e790a322e107fece
http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=1963&xSec=10313&jssCart=2e425b6d4754aec1e790a322e107fece

Osobiście jestem fanem kalibrowanych paneli z matrycą IPS, dlatego używam 2190UXi z drugim 21" panelem na narzędzia, to bardzo wygodne rozwiązanie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/nec3.jpg)

Marcin Stawiarz
18-09-2008, 13:15
Ten Eizo S2431W to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie.

Takie kombo to komfort, ale niestety ani nie mialbym na to miejsca obecnie, ani mnie nie stac.

Natomiast mam obawy przed podawaniem numerow karty w tym sklepie (shop.colourconfidence.com), kupowal tam ktos jakis sprzet? (jest jakas prownywarka cena typu 'skapiec' ze sklepami w UK?)

Dzieki.

Kyle
18-09-2008, 13:21
natomiast przy zmianie presetu temperatury barwowej (o ile w tym panelu są presety) jest niewidoczne?
... też jest banding/podbarwienia (oczywiście chyba że wybierzemy natywne 6500) ... identycznie jak przy zmianach R/G/B

Tom01
18-09-2008, 13:21
Natomiast mam obawy przed podawaniem numerow karty w tym sklepie (shop.colourconfidence.com), kupowal tam ktos jakis sprzet? (jest jakas prownywarka cena typu 'skapiec' ze sklepami w UK?)

Śmiało można kupować, jeśli chodzi o bezpieczeństwo transakcji. Jeśli chodzi o sam sprzęt, to Eizo lepiej kupować w PL, nawet z dodatkowymi kosztami wysyłki do UK. Znacznie mniej problemów z jakością towaru, pikselami, nierównością podświetlenia, awaryjnością itp. Mam sporo doświadczeń akurat w drugą stronę i staram się unikać Eizo z UK i DE jak ognia.

Czornyj
18-09-2008, 13:22
Ten Eizo S2431W to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie.

Takie kombo to komfort, ale niestety ani nie mialbym na to miejsca obecnie, ani mnie nie stac.

Dzieki.

S2431W powinien być ok. ColourConfidence to b. znana firma z b. dużym wyborem zabawek dla grafików/fotografików, nie powinno z nimi być problemów. Możesz też poszukać ich sklepu w twojej okolicy:
http://shop.colourconfidence.com/section.php?xSec=10379

Marcin Stawiarz
18-09-2008, 13:43
Śmiało można kupować, jeśli chodzi o bezpieczeństwo transakcji. Jeśli chodzi o sam sprzęt, to Eizo lepiej kupować w PL, nawet z dodatkowymi kosztami wysyłki do UK. Znacznie mniej problemów z jakością towaru, pikselami, nierównością podświetlenia, awaryjnością itp. Mam sporo doświadczeń akurat w drugą stronę i staram się unikać Eizo z UK i DE jak ognia.

Tak sie sklada, ze bede w PL niedlugo, mozesz mi cos wiecej na ten temat napisac? gdzie konkretnie moglbym taki towar dostac (sprawdzony)? Problemem jednak jest cena w PL, bo jakby nie przeliczac, to w UK bedzie z te 500-600zl taniej.

O dziwo, Zona wlasnie sie zgodzila, wiec zakup juz przesadzony :twisted:

Dzieki Panowie za pomoc.

Tom01
18-09-2008, 14:59
Tak sie sklada, ze bede w PL niedlugo, mozesz mi cos wiecej na ten temat napisac? gdzie konkretnie moglbym taki towar dostac (sprawdzony)? Problemem jednak jest cena w PL, bo jakby nie przeliczac, to w UK bedzie z te 500-600zl taniej.

Sprzedaję monitory Eizo i mam w ofercie głównie z polskiej dystrybucji, ale zdarzają się ludzie zamawiający te tańsze, z dystrybucji angielskiej lub niemieckiej. Jest ich o wiele mniej niż "polskich" a ilość problemów z nimi jest o wiele większa. Główne wymieniłem w poście wyżej. Tłumaczyłem kiedyś dlaczego tak jest. Monitory z UK i DE są tańsze, ale tylko naiwny sądziłby, że dobry wujek dystrybutor ma takie wspaniałomyślne serce. Są to po prostu tańsze "sorty".

teh_14m3
20-09-2008, 23:50
Też właśnie szukam monitora w tych samych granicach cenowych co Marcin i mam takie pytanie. Czy rzeczywiście ta panorama będzie lepsza i wygodniejsza od tradycyjnego 4:3??

Tom01
21-09-2008, 11:48
Też właśnie szukam monitora w tych samych granicach cenowych co Marcin i mam takie pytanie. Czy rzeczywiście ta panorama będzie lepsza i wygodniejsza od tradycyjnego 4:3??

Przy tej samej wysokości obrazu, tak.

Bradley22
21-09-2008, 19:15
Czołem,
na forum gorąco od rozmów na temat paneli lcd, więc i ja postanowiłem zasięgnąć języka. Stoję przed wyborem kupna monitora i jak na razie waham się między jednym a drugim:

NEC MultiSync LCD2470WNX 24 cale
EIZO 22 S2231WH-K LCD

Jestem fotoamatorem, ale zdaję sobie sprawę, że jest to dla mnie zakup na dłuższy czas a i może moja pasja się bardziej rozwinie ;) Cena generalnie taka sama więc czekam na zdecydowane opinie :)

Dziękuję i pozdrawiam!
Paweł

shaolin
21-09-2008, 19:37
Trzeba sie bylo spytac tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19727&page=32), a nie zakladac nowy watek... ;)

Bradley22
21-09-2008, 19:57
Śledziłem ten wątek, ale przez to, że ma on 125 stron wychodzi z niego jeden wielki bełkot, który ma ponad rok czasu, więc i ceny i modele monitorów się zmieniają. A tu jest jasno i przejrzyście.
Przepraszam za OT

Paweł

xMAREKx
21-09-2008, 20:05
Moge polecić NECa, od miesiąca użytkuje właśnie ten model. Napewno świeci inaczej niż CRT Samsunga którego używałem do tej pory ale pewne różnice w obrazowaniu CRT, LCD TFT wynikają poprostu z technologii.

Osobiście wybierałem z pośród trzech modeli:

NEC 24" LCD MultiSync LCD2470WNX
BENQ 24" LCD FP241VW
LG 24" LCD L246WH-BN

Podstawowym wymaganiem jakie postawiłem przed nowym monitorem była rozdzielczość matrycy 1920x1200 (później się okazało że takie matryce mają po 24") a poza tym miał jak najlepiej sprawdzać się w obróbce obrazu.

LG to klasa średnia, umiarkowana cena. Benq i nec to klasa wyższa Benq wydawał się bardziej funkcjonalny od neca (więcej złącz, ale bez PIVOTa) miał jednak wyraźnie chłodne barwy co skutkowało delikatnym zaniebieszczeniem szarości i sprawiło że wybrałem neca.

W razie dalszego zainteresowania odszukam i podlinkuje materiały którymi się posiłkowałem i odpowiem na pytania odnośnie neca.