Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD
LED jest bez większego znaczenia, jedyna praktyczna zaleta jest taka, że da zwykle ma sensowny zakres regulacji jaskrawości. Acha - no i jeszcze to, że żre mniej prądu. Oba te panele mają jednak matrycę TN (skrót od "Twoje Nieszczęście"). Jeśli ma być przede wszystkim tanio i jeszcze raz tanio, to przynajmniej należy szukać czegoś na eIPS/cPVA (ekonomiczne odmiany technologii IPS i VA).
Czornyj, wielkie dzięki za szybką odpowiedź, przez wybór monitora już od rana rozbolała mnie głowa...
aktualnie skłaniam się więc ku temu http://allegro.pl/promocja-monitor-22-dell-u2211h-u2211-ips-fhd-i1291176273.html
już z matrycą IPS, a jeszcze w zakładanym budżecie... co o nim myślisz?
heh, no ok ;)
już się bałem, że powiesz, że też do dupy i będę musiał szukać od nowa ;)
tomek8899
06-11-2010, 11:41
Dobra dzięki za odpowiedzi.
Ograniczyłem się do trzech modeli LG W2220P-BF -Dell U2211H -Dell U2311H ale mam teraz małe "zagadki"
I proszę o poradę.
Monitor 22'' z proporcjami boków 16:10 czy monitor 23'' z proporcjami 16:9
Zrobiłem takie małe graficzne porównanie z rozmieszczeniem zdjęć w proporcjach 3:2 i 4:3 jak by to wyglądało w PS(uwzględniając boczne palety narzędzi).
I co Wy powiecie na to? Co się lepiej zda do pracy w PS, przeglądarka, programowanie, praca biurowa? Ja osobiście bardziej się skłaniam do 22' 16:10 ale chciałbym Wasze opinie poznać może ktoś pracował na takich proporcjach boków.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/1408/monitoryh.jpg)
tomek8899
06-11-2010, 13:10
chodzi o modele LG W2220P-BF -Dell U2209WA -Dell U2311H bo wyżej podałem inny
Zasada jest prosta jak budowa cepa: Im monitor WYŻSZY tym lepiej.
Witam ponownie, mam pytanie (szczególnie do Tom01) czym jest i co to jest warte s2110w bo na stronie Eizo nie ma w ogóle takiego modelu. Do jakiego przebiegu godzin się interesować? Dodam ze owy egzemplarz nie ma już gw realizowanej przez alstora.
Z góry dziękuje za odp.
S2110W nie jest produkowany od około 2007 roku. Jeśli nie ma gwarancji to albo pochodzi z Niemiec ("poleasingowe", skierowane do utylizacji), albo jest jeszcze starszy. To niegdyś był wysoki model, obecnie jego wartość należy rozważać w kontekście stanu technicznego / zużycia.
S2110W nie jest produkowany od około 2007 roku. Jeśli nie ma gwarancji to albo pochodzi z Niemiec ("poleasingowe", skierowane do utylizacji), albo jest jeszcze starszy. To niegdyś był wysoki model, obecnie jego wartość należy rozważać w kontekście stanu technicznego / zużycia.
s2110w ponad 17 000 h.
Alstor powiedział że nie mają go w bazie na podstawie numeru seryjnego. I teraz się zastanawiam czy po skończonej okresie gw takowy numer znika, czy jednak jest by jednak wychwycić który jest sprzedany w PL a które po za PL(co było by bardziej logiczne i jak na dla takiej marki istotne).
Czy prawidłowy wniosek się wysuwa aby unikać paneli których alstor NIE MA W BAZIE bo są zapewne z poza PL ??
Czy prawidłowy wniosek się wysuwa aby unikać paneli których alstor NIE MA W BAZIE bo są zapewne z poza PL ??
Dokładnie tak. Nie ma w bazie, znaczy monitor na pewno nie pochodzi z polskiej dystrybucji i nie ma polskiej gwarancji.
Wiem, że koledzy Czornyj i Tom takich monitorów nie uznają, ale ostatnio coraz bardziej cierpię na brak czasu i coraz mocniej myślę o obrabianiu (choćby niekomercyjnych) zdjęc na laptopie. Maca nie lubię z zasady, więc pozostaje mi chyba tylko IBM T60P. I tu pytanie, czy IPS jest w każdej matrycy montowanej w tych laptopach (np tu (http://allegro.pl/nowy-ibm-t60p-15-wsxga-t7400-2-16-2g-100-combo-i1307621045.html) czy tu (http://allegro.pl/ibm-t60p-15-uxga-t2500-2-0ghz-3gb-ddr-ati-512mb-i1304970697.html) ) czy tylko w określonych modelach? Nie przypominam sobie, żeby w momencie debiutu tego laptopa montowano w nim matryce inne niż 1024x768, czy to co tam wkładają teraz (jak w podanych aukcjach) to IPS?
Dj_Direct
09-11-2010, 23:59
ten drugi z rozdzialka 1600x1200 to IPS. ten pierwszy z MMCOMP to chyba nie IPS, z tego co ktos tu pisal w innym watku - to nie bylo IPS w panoramie.
Wszystko na ten temat: http://www.thinkwiki.org/wiki/Flexview
mógłby mi ktoś wkleić tutaj plansze porównującą 23' cale 16:9 i 22' 16:10, gdzieś była a nie mogę nawet na allegro znaleźć
mishieck
11-11-2010, 17:16
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
4 post
Ja też noszę się z zamiarem zmiany monitora, i natrafiłem na coś takiego http://www.agito.pl/monitory-led/benq-24-led-ew2420.0.418402.html?attr=1-28391,963-110029
Matryca VA, podświetlanie LED, a do tego cena (a nie jest to bez znaczenia) bardzo przyzwoita. Póki co mało jeszcze opinii na jego temat można znaleźć, a wygląda to dość obiecująco. Ktoś coś może słyszał, wie, podejrzewa? Ma toto szansę być w miarę sensowną inwestycją, czy od razu spisujemy na straty, bo BENQ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za opinie (jeżeli będą w ogóle ;-))
wygląda to dość obiecująco
A co konkretnie?
A co konkretnie?
Matryca VA, a więc powinny być sensowne czernie (a ja lubię czarny czarny a nie szary albo srebrzący się), nie najgorsze kolory. LED - mniej prądożerny i ktoś tu wyżej pisał, że pozwala to na sensowną regulację jaskrawości świecenia. Do tego cenowo przystępny. A jako że nie jestem zawodowym grafikiem, więc wydaje mi się, że jak na moje potrzeby, brzmi to zachęcająco, choć dopuszczam możliwość, że błądzę. A że brak sensownych opinii w necie, bo to nowość, więc zapytałem tutaj, bo może ktoś coś więcej wie na ten temat, nieważne czy na tak czy na nie. A może nawet ktoś dotykał, albo ma dostęp i coś wie w temacie w/w delikwenta
Pozdrawiam
Matryca VA, a więc powinny być sensowne czernie
Tego nie wiemy bo:
1. Matryca, matrycy nie równa.
2. Dużo zależy od podświetlenia.
Możemy jednak założyć że czerń będzie lepsza od TN.
nie najgorsze kolory
Tego zupełnie nie wiemy, jednak wiemy, że rewolucji po monitorze za 1 tys zł nie można się spodziewać. To nie jest dziedzina gdzie spotyka się filantropię.
LED - mniej prądożerny
Monitora się nie kupuje dla jego parametrów elektrycznych tylko dla obrazu. Różnica w stosunku do podświetlanych CCFL może być powiedzmy 5-10W przy jaskrawości maksymalnej.
więc wydaje mi się, że jak na moje potrzeby
Nie popieram nurtu filozoficznego zwanego "wydajemisizmem". Wolę żywe konfrontacje, w czasie których nader często wychodzi, że określenie "amator" nie jest synonimem "lubi lipę". Wniosek ten wynika z własnych doświadczeń oraz faktu, że prowadzę sporo zajęć warsztatowych podczas których uczestnicy sami przed sobą odkrywają zderzenie stereotypów z tym co widzą, fatalne dla tych pierwszych.
Ja nie lubię lipy, i nie wydaje mi się, aby ktokolwiek kto mnie nie zna i niczego o mnie nie wie, miał prawo mi to sugerować.
Chciałbym być bardziej bezkompromisowy w doborze sprzętu, jednak mój bank jest nieprzejednany, i nie pozwala mi na to. Post swój zamieściłem, gdyż (przynajmniej na papierze) sprzęt ten daje jakieś tam obietnice, dlatego zapytałem czy ktoś coś wie w tym temacie, a nie z myślą aby bronić tego monitora, i aby go wszem i wobec zachwalać.
Zdaję sobie sprawę z tego jak wielką wiedzą może Pan się wykazać w temacie monitorów, jednak nie upoważnia to Pana do protekcjonalnego tonu, z jakim mnie Pan potraktował. Ja zadałem proste pytanie licząc na prostą odpowiedź kogoś, kto miał z tym monitorem do czynienia, bo może ktoś miał. A jak sam Pan raczył zauważyć, jaki jest ten monitor
...Tego zupełnie nie wiemy...
Choć możliwe, że faktycznie jest do d..y
Pozdrawiam
Ja nie lubię lipy, i nie wydaje mi się, aby ktokolwiek kto mnie nie zna i niczego o mnie nie wie, miał prawo mi to sugerować. (...) jednak nie upoważnia to Pana do protekcjonalnego tonu, z jakim mnie Pan potraktował.
Nie chciałem Pana urazić. Przepraszam jeśli wyszło niezgrabnie. Chciałem jednak zaznaczyć, że sformułowanie "wydaje mi się", jeśli dobrze odczytałem, wygłoszone bez żadnych podstaw informacyjnych, może być bardzo mylne. W zasadzie nie różni się od strzelania na ślepo.
jednak mój bank jest nieprzejednany, i nie pozwala mi na to.
W takich wypadkach aż ciśnie się na usta pytanie: Czy aparat fotograficzny też kupił Pan za 800 zł? Jeśli tak, to przy wyborze monitora można rzucać monetą. Jesli nie, to bez normalnego monitora nigdy nie zobaczy Pan swoich zdjęć tak, jakimi one rzeczywiście są na dysku.
Post swój zamieściłem, gdyż (przynajmniej na papierze) sprzęt ten daje jakieś tam obietnice
Niestety kompletnie niczego nie obiecuje nawet na papierze.
licząc na prostą odpowiedź kogoś, kto miał z tym monitorem do czynienia, bo może ktoś miał.
Opinie dotyczące monitorów tej grupy w znakomitej większości...
a) ... są bezwartościowe gdyż kupują je ludzie nie mający żadnej wiedzy ani doświadczenia aby je oceniać.
b) ... ludzie mający pojęcie o obrazie nie tracą na nie czasu ani tym bardziej pieniędzy na ich zakup.
piotr_u.
15-11-2010, 02:02
W takich wypadkach aż ciśnie się na usta pytanie: Czy aparat fotograficzny też kupił Pan za 800 zł? Jeśli tak, to przy wyborze monitora można rzucać monetą. Jesli nie, to bez normalnego monitora nigdy nie zobaczy Pan swoich zdjęć tak, jakimi one rzeczywiście są na dysku.
Średni argument w dobie cyfrowej obróbki, gdzie każde zdjęcie jest poprawiane... ;) Poważnie mówiąc, ja do teraz nie wiedziałem o kalibracji monitora, ale wstawiłem kilka zdjęć na inne forum i niektóre się spodobały. Nie do końca jest tak, jak to przedstawia się w tym wątku, że nie ma szans na poprawną obróbkę zdjęć bez użycia do tego monitora za mniej niż 2000zł... Inaczej nie byłoby tylu fajnych zdjęć w internecie.
P.S. Można ustawić limit czasowy dla swoich postów? Np. dla takich jak ten, niewiele wnoszących do tematu?...
Nie do końca jest tak, jak to przedstawia się w tym wątku, że nie ma szans na poprawną obróbkę zdjęć bez użycia do tego monitora za mniej niż 2000zł.
A kto i gdzie tak napisał? Powiedziałem, że nie zobaczy się prawdy o swoich zdjęciach, a to co innego.
piotr_u.
15-11-2010, 12:58
Chodziło mi o wydźwięk całości.
Dziś wreszcie pojawił się nowy Spectraview II 1.1.07 z pełnym wsparciem dla sprzętowej kalibracji gamutu z wykorzystaniem 3D LUT serii PA i obsługą nowych paneli 23 i 30-o calowych.
Naturalną rzeczy koleją na moim biurku natychmiast stanął flagowy niszczyciel Imperium - PA301W i właśnie zabieram się do tego, by się nad nim trochę poznęcać.
Wspaniała, cudowna maszyna! Równiusieńki, a jak na 30-tkę wprost zdumiewająco równy. Świetna regulacja jaskrawości, spokojnie schodzi do ok. 80-90cd/m^2 na samej regulacji świetlówek. Ani cienia FRC, to jest autentyczna, prawdziwa, w pełni 10-o bitowa matryca. Czysta perfekcja! Żal będzie oddać i wrócić do zwykłego 3090WQXi... :lol:
Jak trochę ochłonę i potestuję na spokojnie, zapodam garść pomiarów i testów tego uroczego monitorka ;)
wojtas_k1
20-11-2010, 20:12
Witam.
Stanąłem przed koniecznością pilnej wymiany monitora (do końca listopada) w związku z czym mam na niego dość ograniczony budżet... max 1000zł. Monitor kupuję głównie do amatorskiej obróbki fotografii. Wiadomo, nie jest to przedział cenowy, po którym można spodziewać się cudów jednak chciałbym aby wybór był optymalny w dostępnym budżecie.
Monitory, które zwróciły moją uwagę to:
BENQ EW2420 (VA)
Dell 2202WA (E-IPS)
Dell U2211H (IPS)
HP ZR22w (S-IPS)
Samsung SyncMaster F2380M cPVA
Nie skłaniałbym się raczej ku niczemu poniżej 21,5".
Czy szanowni koledze mają jakieś doświadczenie z tymi monitorami i mogliby, któryś polecić. Wchodzą w grę oczywiście inne propozycje
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164999
wojtas_k1
21-11-2010, 16:54
Dzięki za odpowiedź, mało pomocną co prawda... ale jednak...
Nec'i w tych pieniądzach tylko z panelami TN. Dziękuję, postoję.
Jako, że ma to służyć do amatorskiej obróbki fotografii szukam raczej czegoś z matrycą VA / IPS.
Skłaniam się ku BENQ EW2420 jednak ciekaw jestem jak wygląda rzeczywiste zestawienie matryc VA z IPS.
Znam różnice na papierze ale jak to wygląda w rzeczywistości?
Jako, że ma to służyć do amatorskiej obróbki fotografii szukam raczej czegoś z matrycą VA / IPS.
Matryca sama z siebie nie wyprodukuje obrazu, jest to tylko element wykonawczy. Szukanie monitora po typie matrycy może Pana doprowadzić np do takich ciekawostek:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/super1a-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/super1a.jpg)
I co komu z tego, że to nie TN?
Czytam wątek ten od jakiegoś czasu systematycznie. Od ponad miesiąca nie potrafię zdecydować się na wybór pomiedzy EIZO S2243W, a NEKi'em PA231. Spędzam zbyt dużo czasu przed komputerem, czas najwyższy zadbać o wzrok. Monitor służy do zabawy z fotografią. Jakieś sugestie, może inny trzeci model ? Do tej pory służy mi CRT Samsunga SyncMaster 763mb.
W jakich warunkach oświetleniowo-lokalowych będzie wykorzystywany?
W jakich warunkach oświetleniowo-lokalowych będzie wykorzystywany?
Fotografią bawię się w pokoju 12 m2, okno od wschodu, niestety sciany koloru żóltego, biurko ustawione bokiem do okna. Fotografie obrabiam po południu i wieczorami.
Fotografią bawię się w pokoju 12 m2, okno od wschodu, niestety sciany koloru żóltego, biurko ustawione bokiem do okna.
W jakich porach dnia i jakie jest oświetlenie? Czy poza fotografią w grę wchodzą inne zastosowania?
W jakich porach dnia i jakie jest oświetlenie? Czy poza fotografią w grę wchodzą inne zastosowania?
Obrabiam po południu i wieczorami, więc słonca już nie mam po tej stronie budynku, nie używam żadnych gier, poza fotografią internet, pakiet office 2007. W pokoju mam obecnie światło sztuczne zwykłe zarówki.
Jakie to żarówki i jakiej mocy? Oświetlenie jest jasne ogólne, czy bardziej kameralne, typu kinkiety, lampki itd?
wojtas_k1
21-11-2010, 17:51
U mnie również podobne warunki. pokój ok. 12m2, ściany również żółte, biurko bokiem do okna, okno z kolei od strony północnej, także żadne ostre światło nie pada na monitor. Oświetlenie lampka halogenowa 50W skierowana w biały sufit... efekt... nie za jasno, nie za ciemno. Źródłem zdjęć jest Canon EOS 40D, a pośrednikiem do wyświetlenia na monitorze Radeon X1900XT póki co.
Źródłem zdjęć jest Canon EOS 40D, a pośrednikiem do wyświetlenia na monitorze Radeon X1900XT póki co.
Aparat ani karta nie ma żadnego znaczenia. Główną wytyczną prawidłowego doboru monitora do warunków jest zakres dynamiki mieszczący się w ograniczeniach oświetleniowych pomieszczenia. Po Polsku znaczy to że biel monitora nie może razić w oczy a czerń nie może świecić. Ot i cała tajemnica.
Zdjęcia obrabiam jeżeli wieczorem to przy włączonej jednej zwykłej żarówce o mocy 25W, zawieszonej nad biurkiem po jego prawej stronie, skierowanej lekko w bok od monitora. Oczywiście istnieje możliwość zmiany pewnych warunków oświetlenia zarówno sztucznego jak naturalnego, np żaluzje itd.
Zdjęcia obrabiam jeżeli wieczorem to przy włączonej jednej zwykłej żarówce o mocy 25W
Jeśli chce Pan zachować dyskretny charakter oświetlenia zdecydowanie należałoby zastosować EIZO S2243W lub pokrewne. Aby zastosować NEC P231W lub podobne należy zmodyfikować oświetlenie na dużo jaśniejsze. Pod pojęciem "dużo jaśniejsze" należy rozumieć w Pańskim pomieszczeniu ogólne sufitowe minimum 200W (normalne żarówki) lub 60W (świetlówki).
Jeśli chce Pan zachować dyskretny charakter oświetlenia zdecydowanie należałoby zastosować EIZO S2243W lub pokrewne. Aby zastosować NEC P231W lub podobne należy zmodyfikować oświetlenie na dużo jaśniejsze. Pod pojęciem "dużo jaśniejsze" należy rozumieć w Pańskim pomieszczeniu ogólne sufitowe minimum 200W (normalne żarówki) lub 60W (świetlówki).
Z Pana wypowiedzi rozumię że w potocznym znaczeniu NEC "świeci" bardziej, wydajniej niż EIZO. Dziękuje za odpowiedź.
Z Pana wypowiedzi rozumię że w potocznym znaczeniu NEC "świeci" bardziej, wydajniej niż EIZO. Dziękuje za odpowiedź.
Chodzi konkretnie o punkt czerni. Nawet najlepsze monitory IPS'owe w typowym domowym oświetleniu wykazują świecenie czerni.
wojtas_k1
21-11-2010, 18:14
W moim przypadku lampka znajduje się z boku monitora i jak już wspomniałem świeci ku górze
W moim przypadku lampka znajduje się z boku monitora i jak już wspomniałem świeci ku górze
Ale i tak jest to oświetlenie słabe, bardziej nastrojowe niż imitujące dzień, prawda?
Sapphiron
21-11-2010, 18:31
Tom01 a co sądzisz o NEC p221w?
Oświetlenie w pokoju to jedna żarówka energooszczędna 120W w centrum sufitu bez żadnych modyfikatorów typu klosz. Okno maciupkie więc prawie zawsze jest właczone oświetlenie górne. Ściany lekko morelowe, sufit biały.
Czy ten monitor da radę do obróbki zdjęć tylko i wyłącznie? ani filmy ani gry nie wchodzą w grę.
Czy może polować na coś innego? tylko ostrzegam że mam fundusz niezmienny do 1700zł nic wiecej niestety. Kalibrator Munki jest na stanie już :)
Tom01 a co sądzisz o NEC p221w? Oświetlenie w pokoju to jedna żarówka energooszczędna 120W w centrum sufitu bez żadnych modyfikatorów typu klosz. Okno maciupkie więc prawie zawsze jest właczone oświetlenie górne. Ściany lekko morelowe, sufit biały.
P221W pracuje dobrze nawet w bardzo słabym oświetleniu.
Czy ten monitor da radę do obróbki zdjęć tylko i wyłącznie? ani filmy ani gry nie wchodzą w grę.
Jest to najtańszy monitor na rynku o którym można powiedzieć że zaczyna się nadawać się do koloru. Cudów jednak nie będzie. Typową bolączką P221W jest słaba powtarzalność i zafarby w narożnikach. Każdemu zainteresowanemu zalecam zawsze selekcję, bo można trafić na konkretnego babola typu pół ekranu zielone, pół czerwone.
Sapphiron
21-11-2010, 18:42
a coś lepszego do maksymalnie 2k zł? Fajnie jakby miało PIVOT bo chcąc niechcąc najwiecej robię zdjęc pionowych (portreciarz z zamiłowania), a przy tej funkcji fajno się obrabia.
A wracajac do NEC'a jak taką selekcję przeprowadzić? bo będzie pewnie kupowane w Miejskiej Macalni :)
a coś lepszego do maksymalnie 2k zł?
Lekko ponad 2KPLN EIZO S2233W.
A wracajac do NEC'a jak taką selekcję przeprowadzić? bo będzie pewnie kupowane w Miejskiej Macalni :)
Włączyć, rozgrzać, obejrzeć, ew pomierzyć.
DonAlberto
22-11-2010, 23:11
Lekko ponad 2KPLN EIZO S2233W.
Włączyć, rozgrzać, obejrzeć, ew pomierzyć.
He he, dobrze powiedziane tylko ze swojego doświadczenia powiem, że wszystkie koty w nocy czarne są - jak zacząłem oglądać monitory przed kupnem to w zasadzie nie znając się na nich jak Tom01, Czornyj i jeszcze kilka osób można sobie patrzeć w ekran i pół dnia i nie zobaczyć tego co widzą fachowcy. A jacy mili są sprzedawcy jak się tak ogląda wybrzydza itp i jeszcze chce sprawdzić. Jak chciałem obejrzeć Neca P241 w Warszawie to każdy jeden sklep odpowiedział mi - możemy Panu sprowadzić na zamówienie po wpłaceniu zaliczki. Sapphiron dobrze że ty chcesz tańszy model to może jeszcze będą mieli na stanie.
Sapphiron
23-11-2010, 02:45
no to nadal klops...
Witam, jako że muszę dokonać zakupu monitora do mojego kompa śledzę od jakiegoś czasu dyskusję w tym wątku. Wniosek jest prosty: jak ma być dobrze to musi kosztować - to naturalne. Pierwsze monitory nadające się do obróbki zdjęć, według wypowiedzi osób znających się na rzeczy, zaczynają się od 1500 (NEC P221). Niestety mój budżet oscyluje wokół 1000. Fotografią zajmuję się amatorsko-hobbystycznie (z naciskiem na amatorsko-hobbystycznie). Czy jest zatem sens wydawać około 1000 zł. na np. Dell u2310H lub W2209 czy Samsunga 2380M (te jakoś zwróciły moją uwagę) czy dać sobie spokój i kupić monitor z "pięknymi kolorami" na 600-700 zł. a pozostałą kwotę przeznaczyć na przykład na udobruchanie żony po zakupie nowego kompa i monitora?:smile: "Skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać?".
A jeśli jest sens kupować coś "pośredniego", to czy coś w z wymienionej trójki jest warte swoich pieniędzy, czy może polecacie coś innego?
Będę wdzięczny za odpowiedź, bo nowego kompa dostanę w piątek a monitora brak...
Witam, jako że muszę dokonać zakupu monitora do mojego kompa śledzę od jakiegoś czasu dyskusję w tym wątku. Wniosek jest prosty: jak ma być dobrze to musi kosztować - to naturalne. Pierwsze monitory nadające się do obróbki zdjęć, według wypowiedzi osób znających się na rzeczy, zaczynają się od 1500 (NEC P221). Niestety mój budżet oscyluje wokół 1000. Fotografią zajmuję się amatorsko-hobbystycznie (z naciskiem na amatorsko-hobbystycznie). Czy jest zatem sens wydawać około 1000 zł. na np. Dell u2310H lub W2209 czy Samsunga 2380M (te jakoś zwróciły moją uwagę) czy dać sobie spokój i kupić monitor z "pięknymi kolorami" na 600-700 zł. a pozostałą kwotę przeznaczyć na przykład na udobruchanie żony po zakupie nowego kompa i monitora?:smile: "Skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać?".
A jeśli jest sens kupować coś "pośredniego", to czy coś w z wymienionej trójki jest warte swoich pieniędzy, czy może polecacie coś innego?
Będę wdzięczny za odpowiedź, bo nowego kompa dostanę w piątek a monitora brak...
A używany sprzęt?
Fachowcem nie jestem aby ocenić stan używki i bałbym się takiej loterii. Poza tym chciałbym go z fakturą VAT.
Jeśli chodzi o używki, to teraz jest straszna nędza. Podaż jest znacznie mniejsza niż popyt, monitorów jest niewiele - a te, które się pojawiają wystawiane są w bandyckich cenach.
Moj p221w ma niestety zafarby. Zielony lewy dolny róg przechodzący w czerwień prawy górny. Ostatnio siedziałem w nocy na ps3 i było bardzo widać na szarej planszy podczas ładowania. Czy taka wada wogóle nadaje sie na gwarancje lub reklamacje ?
Nie. Olej to - w pracy tak naprawdę nie przeszkadza, tylko trochę wqvia.
Nie. Olej to - w pracy tak naprawdę nie przeszkadza, tylko trochę wqvia.
Jak pracuje na macu to tego nie widze. Dopiero PS3 uwydatnił wade. No i pytam z ciekawości bo raczej nic z tym nie bede robił. ;)
Wada jest widoczna, kiedy mamy jednolite, ciemnoszare tło o możliwie dużej powierzchni - przebarwienia oświetlają wtedy większą powierzchnię plamki żółtej w oku (obszar o największym natężeniu czopków), co daje większą wrażliwość na zmianę barwy. W przypadku pracy z fotografią, gdzie plamki walorów barwnych są statystycznie małe i oświetlają niewielką powierzchnię plamki żółtej, wada jest prawie niedostrzegalna i nie ma większego wpływu na obróbkę.
Typową bolączką P221W jest słaba powtarzalność i zafarby w narożnikach. Każdemu zainteresowanemu zalecam zawsze selekcję, bo można trafić na konkretnego babola typu pół ekranu zielone, pół czerwone.
ciekawe czy taki objaw, j.w. opisany, nadaje się już do reklamacji ??
ciekawe czy taki objaw, j.w. opisany, nadaje się już do reklamacji ??
Z reguły nie. Tolerancja fabryczna jest bardzo luźna.
Z reguły nie. Tolerancja fabryczna jest bardzo luźna.
a czy można w przybliżeniu określić kwotę za monitor, od której tolerancja fabryczna się zacieśnia?
Nec pa - sv, eizo sx - cg
Nec pa - sv, eizo sx - cg
Tak jest.
> 3-3,5 tys zł
Tak jest.
> 3-3,5 tys zł
śledząc ten wątek od jakiegoś czasu, wyłonił mi się taki obraz (ostatecznie to wątek o monitorach :) ->
-kupowanie monitora w przedziale 1,5-3tys. wiąże się z największym stresem, kupować w ciemno- to jak rosyjska ruletka, w razie problemów z "babolem" i tak nam gwarancja nic nie daje, inna sprawa z monitorami poniżej 1,5- są to zwykłe produkty "monitoropodobne" od których wymagamy tylko, by działały
- z kolei monitory z wyższych półek, mamy gwarancje jakości i procedury sprawdzające o zacieśnionej tolerancji w razie kłopotów z obrazem, reklamujemy produkt
Moje wnioski są następujące: jeżeli jesteśmy amatorami, fotografujemy swoje dzieci, psy, wakacje w Tunezji tudzież Egipcie to absolutnie nie ma znaczenia na jakim monitorze będziemy obserwować efekty naszej "obróbki". Dopiero kiedy nasza praca ma być produktem, zaczynamy doceniać urządzenia ułatwiające nam produkcję tego produktu (w tym głównie monitor).
śledząc ten wątek od jakiegoś czasu, wyłonił mi się taki obraz (ostatecznie to wątek o monitorach :) ->
-kupowanie monitora w przedziale 1,5-3tys. wiąże się z największym stresem, kupować w ciemno- to jak rosyjska ruletka, w razie problemów z "babolem" i tak nam gwarancja nic nie daje, inna sprawa z monitorami poniżej 1,5- są to zwykłe produkty "monitoropodobne" od których wymagamy tylko, by działały
- z kolei monitory z wyższych półek, mamy gwarancje jakości i procedury sprawdzające o zacieśnionej tolerancji w razie kłopotów z obrazem, reklamujemy produkt
Nie do końca. Kupując zwykły monitor mamy praktycznie pewność, że będzie on miał jakieś wady i tylko od naszego szczęścia|pecha|oczekiwań zależy, czy ich poziom uznamy za akceptowalny.
Monitory PA, SX, SV i CG są to konstrukcje predestynowane do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy. Przy konstruowaniu podświetlenia wysilono się trochę bardziej, a do tego wsparto je elektroniczną kompensacją równomierności obrazu, która przy okazji załatwia kwestię plam przebarwień (murę chrominancji). Gradacja jest równomierna, bo monitory mają 12-14bitowy 3DLUT o 16-o bitowej precyzji przeliczania, czasem również 10-o bitową matrycę. Monitory są linearyzowane fabrycznie, a kontrola jakości jest znacznie bardziej restrykcyjna - przykładowo SV są przez wiele godzin wygrzewane w saunie, a następnie oglądane przez kilka godzin przez technika szukającego wad, a na koniec indywidualnie mierzone. Brana jest nawet pod uwagę tak prozaiczna kwestia, jak większe rozmiary pudełka z większą ilością warstwy chroniącego styropianu - podnosi to wprawdzie koszty transportu i w efekcie ma wpływ na cenę, bo jeden NEC zajmuje zwykle tyle miejsca, co 5 Szajsungów, ale ma chronić przed przykrymi niespodziankami: ponad 90% wad pikseli powstaje w czasie transportu.
Najlepszy komentarz (po kupieniu NEC'a) osoby wchodzącej do mojego pokoju: "czemu on jest taki gruby" :] Odpowiedz przyszła sama: "żeby kurz miał gdzie osiadać" hie hie hie
zelik3358
29-11-2010, 20:32
Mam problem. Kupiłem, wypakowałem i zainstalowałem NECa P221w. Generalnie to wszystko działa tzn. monitor. Ale chciałem też go skalibrować. Zainstalowałem w tym celu SpectraView II (najnowszą wersję) i podłączyłem nowiutki i1Display2 i niestety nie mogę przeprowadzić kalibracji. SpectraView II co prawda sie odpala ale wywala komunikat jakby nie mógłby się komunikować z monitorem i kalibratorem.Poniżej link do screenów w monitora.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/217c5a812d4b65f0.html
Edit>Display Configuration>Display1 is P221W? Spróbuj dać Auto Configure. Jaka karta graficzna? Sprawdziłeś w Menedżerze urządzeń, czy i1d2 ma poprawnie zapięte stery?
zelik3358
29-11-2010, 22:05
Karta GeForce 8600 GT (świeże stery). Już robiłem Edit>Display Configuration (również Auto Configure) ale SpectraView II nic nie wykrywa (jest None). W Menadżerze zadań jest wykryty i1d2 i stery są prawidłowe tak samo stery do monitora są. Ponizej screeny:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e5911bd180d7cb2a.html
Problemem są najnowsze stery nVidii. Pobierz i zainstaluj wersję wcześniejszą od 260.xx
zelik3358
29-11-2010, 23:09
No właśnie też doczytałem w specyfikacji SpectraView II że winne nie komunikowania się z monitorem mogą być nowe stery 260.XX. Ściągam starsze wersje poniżej 260.XX... zobaczymy czy to coś da?
zelik3358
30-11-2010, 01:05
Już sobie poradziłem. Winne nie wykrywania i braku komunikacji monitora z SpectraView II były świeże stery nVidii do karty (wersja 260.XX). Zmieniłem stery na starszą wersję (poniżej wersji 260.XX) i zaskoczyło. Tylko, że trzeba ręcznie (po przez polecenie Edit>Display Configuration) samemu wskazać właściwy monitor.
Fotografią zajmuję się amatorsko-hobbystycznie (z naciskiem na amatorsko-hobbystycznie). Czy jest zatem sens wydawać około 1000 zł. na np. Dell u2310H lub W2209 czy Samsunga 2380M (te jakoś zwróciły moją uwagę) czy dać sobie spokój i kupić monitor z "pięknymi kolorami" na 600-700 zł. a pozostałą kwotę przeznaczyć na przykład na udobruchanie żony po zakupie nowego kompa i monitora?:smile:
"Skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać?".
W jakim otoczeniu jasno ciemno ?
F2380 tragiczny nie jest ale ma swoje spore ograniczenia.
Nie ma on regulacji temperatury barwowej w K, tylko cos1, cos2, cos3 (na moje oko coś ok 5500K -+500) i to było najbliższe moich 6500K. Gubi szczegóły w cieniach ale i tak sporo więcej pokazuję niż TN jeśli chodzi o paletę barw.
piotr_u.
05-12-2010, 16:36
Witam.
Do portretu lepiej kupic NEC'a PA241W, czy EIZO SX2262W?
e..storm
05-12-2010, 18:23
Witam.
do portretu?, nie ma takich monitorów, sa lepsze lub gorsze do obróbki zdjęć, ja polecam eizo jest równiejszy dobrze zlinearyzowany...:)
ja polecam eizo jest równiejszy dobrze zlinearyzowany...:)
O, to ciekawostka. Można prosić o dane, z których wynika ta opinia?
e..storm
05-12-2010, 18:37
O, to ciekawostka. Można prosić o dane, z których wynika ta opinia?
czornyj, to jest moja opinia na temat tych dwóch monitorów którą wystawiam na podstawie ocen użytkowników których znam...:)
piotr_u.
05-12-2010, 18:39
do portretu?, nie ma takich monitorów, sa lepsze lub gorsze do obróbki zdjęć, ja polecam eizo jest równiejszy dobrze zlinearyzowany...:)
Tak samo jak kazdym obiektywem da sie zrobic zdjecie... ;)
Tak samo jak kazdym obiektywem da sie zrobic zdjecie... ;)
A nawet słoikiem czy pudełkiem od butów ;)
piotr_u.
05-12-2010, 20:09
A wracajac do tych konkretnych modeli, który jest lepszy?
czornyj, to jest moja opinia na temat tych dwóch monitorów którą wystawiam na podstawie ocen użytkowników których znam...:)
No to moja opinia na podstawie pomiarów kilku sztuk SX2262W i PA241W jest zgoła wręcz przeciwna ;)
A wracajac do tych konkretnych modeli, który jest lepszy?
Z punktu widzenia zastosowań o krytycznym znaczeniu barw - PA241W.
Jeśli chodzi o jakość reprodukcji skóry, zdecydowanie PA241W. Proszę tylko pamiętać ze to sprzęt zawodowy z zawodowymi wymaganiami odnośnie miejsca pracy.
do portretu?, nie ma takich monitorów, sa lepsze lub gorsze do obróbki zdjęć
Ależ oczywiście że są i dotyczy to wszystkiego, nie tylko monitorów.
photofun
28-12-2010, 13:22
Monitorowe wątki przeglądam już od dwóch miesięcy więc przyszedł czas na pytanie ode mnie. Po przeanalizowaniu wszystkich "za i przeciw" wyselekcjonowałem 2 monitory, które w specyfikacji na papierze prawie sie nie różnią a cena znacznie. Oto one:
http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B248768/cid/8225/refId/ceneo/
http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B209125/cid/8225/refId/ceneo/
Oba na IPSie więc chyba jakość tragiczna być nie powinna. Jak na razie skłaniam się do Della ze względu na cenę.
Zastosowanie: głównie codzienne użytkowanie czyli przeglądarka internetowa i od czasu do czasu film. Zdjęcie pewnie też zdarzy się obrobić, ale do sprawdzenia kolorów mam starego CRTka, który jak na razie mi wystarcza.
Pomoże ktoś?
http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B219768/cid/8224/Nec_MultiSync_P221W/
(zamiast tych co wymieniałeś)
photofun
28-12-2010, 19:28
widziałem że w każdym z wątków jest to polecany sprzęt. jednak to kolejna dokładka cenowa, mniejsza rozdzielczość i mniejszy ekran... Aż taka przepaść dzieli te monitory pod względem odwzorowania kolorów?
Aż taka przepaść dzieli te monitory pod względem odwzorowania kolorów?
Jak to przepaście mają w zwyczaju...
photofun
28-12-2010, 19:40
To jeszcze tak dla pewności. Pomiędzy wymienionym przeze mnie Dellem a tym NECiem jest prawie dwukrotna różnica w cenie. Mogę się spiąć i dam radę chyba NEC'a kupić. Niestety porównać osobiście nie dam rady wyświetlaczy. Serio warto?
Serio warto?
Warto. To całkiem inna klasa monitora.
photofun
28-12-2010, 19:58
Czuję się przekonany :)
Art Erie
28-12-2010, 20:10
Powoli zbliżam się do umeblowania pokoju i muszę to wszystko jakoś zaprojektować...
Sprawa dotyczy monitora z opcją TV, który będzie pracował jako 2-gi monitor na wysięgniku.
Matryca 23-24 cale, mocowanie VESA, maksymalna szerokość ( z obudową ) 60cm.
Czy takie coś jest cokolwiek warte? SAMSUNG XL2370HD http://allegro.pl/monitor-tv-full-hd-led-23-samsung-xl2370hd-i1373359813.html
Czy takie coś jest cokolwiek warte? SAMSUNG XL2370HD
Bardzo dobry produkt, świetnie spełnia swoją podstawową funkcję czyli ........... się sprzedaje.
Art Erie
28-12-2010, 20:18
Bardzo dobry produkt, świetnie spełnia swoją podstawową funkcję czyli ........... się sprzedaje.
Hmm... A czy zda egzamin jako 2-gi monitor? Nie mam innej możliwości korzystania z 2 monitorów :(
Hmm... A czy zda egzamin jako 2-gi monitor? Nie mam innej możliwości korzystania z 2 monitorów :(
Przecież w tym zdaniu jest sprzeczność.
Art Erie
28-12-2010, 20:25
Dzięki, czyli pozostanę przy jednym monitorze :(
Powoli zbliżam się do umeblowania pokoju i muszę to wszystko jakoś zaprojektować...
Sprawa dotyczy monitora z opcją TV, który będzie pracował jako 2-gi monitor na wysięgniku.
Czy takie coś jest cokolwiek warte? SAMSUNG XL2370HD http://allegro.pl/monitor-tv-full-hd-led-23-samsung-xl2370hd-i1373359813.html
Mam czasami nieprzyjemność pracować przy T200HD (dziadek podlinkowanego modelu): pomijając oczywiste wady (TN, obciachowa i niepraktyczna obudowa świecąca się jak psu... nos) dodatkowym minusem, który doprowadza mnie do szewskiej pasji jest niska wysokość mocowania ekranu nad podstawą. Regulacji wysokości brak, najwidoczniej w Samsungu nie słyszeli nigdy o słowie "ergonomia". Serdecznie nie polecam.
Art Erie
28-12-2010, 21:42
Może coś poradzicie na 2-gi monitor? Ma być mocowany do ściany (VESA http://allegro.pl/najdluzszy-wzmocniony-obrotowy-uchwyt-dla-tv-lcd-i1376046061.html ) i służyć do wyświetlenie na nim narzędzi przy obróbce, czasem jakiś film bym chciał obejrzeć... Czy też powinienem sobie odpuścić ten pomysł na starcie?
Do samej obróbki zdjęć planuję kupić coś porządnego :roll:
Jakiś Nec SpectraView albo Eizo ColorEdge powinno wystarczyć... A na poważnie, to może jakieś konkrety? Ile masz kasy, jaki rozmiar itp?
Art Erie
28-12-2010, 22:04
Tak jak napisałem na poprzedniej stronie, czyli coś co będzie funkcjonować jako TV i od biedy dodatkowy monitor. Co do ceny, to wolałbym nie przekroczyć 2k zł. Całość ma być zawieszona na ścianie na wysięgniku, tak abym mógł przesunąć go nad biurko w pobliże głównego monitora, lub nogi łóżka ;) ( z powodu dość nietypowej konstrukcji mojego łóżka ( opuszczane z sufitu ) monitor nie może mieć większej szerokości niż 60cm.
Wymagania więc chyba niewielkie.
Tak jak napisałem na poprzedniej stronie
EIZO S2233W niemal idealnie wpasowuje się w wytyczne. Zresztą w zamyśle producenta jest to taki właśnie uniwersalny wręcz wszechstronny monitor.
Art Erie
29-12-2010, 10:55
Dzięki, ale to nie jest to czego szukam. S2233W nie posiada VESA i tunera TV.
Wydaje mi się, że powinieneś raczej szukać telewizora a nie monitora. Obecnie każdy TV posiada HDMI więc do kompa go przypniesz i będzie tak jak chcesz - telewizor i sporadycznie monitor.
Wydaje mi się, że powinieneś raczej szukać telewizora a nie monitora.Heh ... akurat muszę się zgodzić ... "monitory z tunerem" to zwykle żałosne TN ... to już faktycznie lepiej kupić jakieś TV 32" na PVA ;) (szczególnie jeśli będzie to używane głównie jako TV)
Art Erie
29-12-2010, 11:12
Max. 24", ale mniejsza o rozmiar. Czy coś takiego nie będzie zbyt męczące dla oczu, gdy będę z tego korzystał jako 2-go monitora?
Max. 24", ale mniejsza o rozmiar. Czy coś takiego nie będzie zbyt męczące dla oczu, gdy będę z tego korzystał jako 2-go monitora?To może lepiej jakiś sensowny monitor na PVA/IPS i do tego zewnętrzny tuner ?
Max. 24", ale mniejsza o rozmiar. Czy coś takiego nie będzie zbyt męczące dla oczu, gdy będę z tego korzystał jako 2-go monitora?
Co znaczy "coś takiego"? Na szybko znalezione:
http://www.sony.pl/product/t15-ex-series/kdl-26ex302
To 26" ale mają też 22". Nie wiem na ile LCD Sony są dobre, bo sam mam plazmę Panasa, ale sądzę, że jakiś wybór jest.
P.S. Zapewne pytałeś o minimalną jasność mając na myśli to zmęczenie dla oczu. Niestety tu nie potrafię powiedzieć na ile nisko da się zjechać w TV, ale obawiam się że będzie to wyżej niż w przyzwoitym monitorze.
P.S.2 Nie zwróciłem na to od razu uwagi, ale małe TV to rozdzielczość 720p więc jako monitor to trochę średnio się nadaje.. Chyba faktycznie lepiej jakiś monitor na IPS/PVA + Tuner.
Vesa jak najbardziej, a tuner lepiej nabyć zewnętrzny. Komfort oglądania bije na głowę każdy monitor marketowy i każdy LCD TV niezależnie od ceny.
Art Erie
29-12-2010, 11:42
To może lepiej jakiś sensowny monitor na PVA/IPS i do tego zewnętrzny tuner ?
Tuner wolałbym wbudowany, natomiast sensowne monitory nie mają (tak mi się wydaje) VESA ( w moim przypadku jest to konieczne.
Co znaczy "coś takiego"? Na szybko znalezione:
http://www.sony.pl/product/t15-ex-series/kdl-26ex302
To 26" ale mają też 22". Nie wiem na ile LCD Sony są dobre, bo sam mam plazmę Panasa, ale sądzę, że jakiś wybór jest.
P.S. Zapewne pytałeś o minimalną jasność mając na myśli to zmęczenie dla oczu. Niestety tu nie potrafię powiedzieć na ile nisko da się zjechać w TV, ale obawiam się że będzie to wyżej niż w przyzwoitym monitorze.
P.S.2 Nie zwróciłem na to od razu uwagi, ale małe TV to rozdzielczość 720p więc jako monitor to trochę średnio się nadaje.. Chyba faktycznie lepiej jakiś monitor na IPS/PVA + Tuner.
Użyłem określenia „coś takiego”, bo tego typu hybrydę trudno jest nazwać monitorem (zdaję sobie z tego sprawę :(
Gdyby chodziło o sam TV też bym kupił plazmę
Vesa jak najbardziej, a tuner lepiej nabyć zewnętrzny. Komfort oglądania bije na głowę każdy monitor marketowy i każdy LCD TV niezależnie od ceny.
Jeśli S2233W ma VESA to sprawa rozwiązana :) Nie znalazłem tego w specyfikacji.
Dzięki wszystkim za pomoc :)
Rozumiem, ze chodzi o mocowanie? Jeżeli tak to potwierdzam że S2243W takowe posiada a S2233W to w zasadzie to samo tylko z inną matrycą.
Art Erie
29-12-2010, 12:53
Tak dokładnie, ten monitor musi być na wysięgniku, mocowany do ściany. Jeszcze raz dziękuję :)
Nie wiem co to VESA ale upewnij sie dokladnie przed zakupem czy wszystko dziala.
Ja myslalem, ze skoro mam kabel DVI - HDMI, a monitor wspiera HDCP, to bede mogl uzywac PS3 na EIZO, a tu kupa :(
muszę kupić coś w tym roku na firmę, niestety nie wszędzie są NEC PA241W, co zamiennie kupić??
muszę kupić coś w tym roku na firmę, niestety nie wszędzie są nec pa241w, co zamiennie kupić??
EIZO CG243W, albo SX2462W
DziękiCzornyj, znalazłem jeszcze Krakowie i to w niezłej cenie :)
Mam takie pytanie:
Czy istnieje jakiś monitor/telewizor, który mógłbym powiesić na ścianie, który byłby maksymalnie duży i maksymalnie tani, tak abym mógł wyświetlać na nim zdjęcia, prezentacja i filmy dzieciakom w mojej klasie?
Praktycznie każdy TV LCD (HDMI, FullHD), 42" bez problemu można kupić już poniżej 2k PLN
Naprawdę dobre są NEC Public Display, ale obawiam się, że mogą być drogawe.
Mam takie pytanie:
maksymalnie duży i maksymalnie tani, tak abym mógł wyświetlać na nim zdjęcia, prezentacja i filmy dzieciakom w mojej klasie?
A może rzutnik+ekran, oglądałem efekty są naprawdę dobre a tak dużego TV nie znajdziesz za taką cenę.
Ekran był jakiś lepszy 1,5m x2m, rzutnik miał po prostu wysoką rozdzielczość. Cena za komplet ok 3-4 tys.
Rzutnik rozważałem ze względu na wielkość, ale cena dobrego spora. Za 3-4 tysiące to kupię 50" TV i to całkiem niezły :)
Ideałem byłaby tablica interaktywna, ale to koszt ok 5tys.
Lekcji w gabinecie jest 5-8 dziennie, wiec ten sprzęt tyle czasu by pracował prawie non stop.
Rzutnik rozważałem ze względu na wielkość, ale cena dobrego spora. Za 3-4 tysiące to kupię 50" TV i to całkiem niezły :)
Ideałem byłaby tablica interaktywna, ale to koszt ok 5tys.
Lekcji w gabinecie jest 5-8 dziennie, wiec ten sprzęt tyle czasu by pracował prawie non stop.
Mały OT: Alf, może pomęcz lokalne władze o tablicę, to się serio sprawdza. W moich rodzinnych stronach nauczyciele z kilku SP (bodajże matematyki) się skrzyknęli, przygotowali prezentacje do czego to się może przydać, zaczęli wiercić dziurę w brzuchu urzędnikom w UM, w końcu się udało i UM zamówił kilka sztuk (przez co było sporo taniej). Może dlatego, że to było przed wyborami, a moim rodzinnymi stronami rządzi kasta belfrów, ważne, że się udało. O dydaktyce nie mam zielonego pojęcia, ale wg. znajomych nauczycieli to na prawdę ułatwia lekcje (wszystkim).
czy wie może ktoś ile mniej więcej godzin powinien pochodzić p221w bez widocznej utraty jakości ?
a z 50tyś
po 8 h dziennie to jest jakieś 17 lat, jesteś pewny ?
Nie sprawdzałem, więc nie jestem - ale tyle powinny wytrzymać świetlówki pracując przy typowej jaskrawości roboczej. Oczywiście coś innego może się po drodzie sp..., ale przy odrobinie szczęścia taki monitor spokojnie pochodzi ponad 10 lat.
ten Nec pa24 i 27 to jaka ma minimalna jasnosc,
i czy te Nec'i maja w srodku jakis wiatrak, czy sa cichutkie?
ten Nec pa24 i 27 to jaka ma minimalna jasnosc,
Aby nie ciąć matrycy, 90 nitów.
i czy te Nec'i maja w srodku jakis wiatrak, czy sa cichutkie?
Wiatraka nie mają, ale trzeba się liczyć z dźwiękiem z zasilacza lub przetwornicy.
Aby nie ciąć matrycy, 90 nitów.
czy PA231 też się to tyczy ?
PA231W potrafi zejść bodaj nawet do 30-40lx, PA241W w praktyce schodzi w okolice 80-ciu, a PA271W jeszcze niżej.
czornyj zerknij na pw z łaski swojej :)
dziękuję - cd, oczywiście ;)
Mam prośbę o wskazówki. Podczas kalibracji PA241W (eye-one display 2) ustawiłem jasność na min.120cd/m' i black na min. Choć obraz wydaję się już ciemny to w "Luminance Indicator" mam target 120cd/m' a current 190cd/m''.
Zostawić tak czy coś zmienić ?? Może w ustawieniach RGB zjechać z kolorami ??
Mam prośbę o wskazówki. Podczas kalibracji PA241W (eye-one display 2) ustawiłem jasność na min.120cd/m' i black na min. Choć obraz wydaję się już ciemny to w "Luminance Indicator" mam target 120cd/m' a current 190cd/m''.
Zostawić tak czy coś zmienić ?? Może w ustawieniach RGB zjechać z kolorami ??Na pewno nie to ostatnie. Może regulatorem jasności zjedź niżej (?) ... dziwne że przy sprzętowej kalibracji jasność nie reguluje się automagicznie do zadanych parametrów.
... dziwne że przy sprzętowej kalibracji jasność nie reguluje się automagicznie
Bo pewnie nie jest sprzętowa.
Choć obraz wydaję się już ciemny
190 nitów i ciemny obraz? Przecież to wypala oczy żywcem. Chyba, że popełnia Pan grube błędy przy kalibracji i wskazanie jest błędne.
Tego nec'a to trzeba potraktowac SV II i spektrofotometrem. To co robisz aktualnie to jest dekalibracja.
Tego nec'a to trzeba potraktowac SV II i spektrofotometrem. To co robisz aktualnie to jest dekalibracja.
Bez SVII też można coś poprawić, ale nie za pomocą rzeczonego kolorymetru.
Bo pewnie nie jest sprzętowa.... świętokradztwo przy NEC PA241W.
Tylko ze to jest polsrodek. A ja jak i wydaje mi sie ze Pan Panie Tomku polsordkow nie uznajemy. ;)
Chyba, że popełnia Pan grube błędy przy kalibracji i wskazanie jest błędne.
cóż za kuruazja :shock: :mrgreen: Poprzedni NEC 1970NX kalibrowałem w ten sam sposób i na tym samym sprzęcie
cóż za kuruazja :shock: :mrgreen: Poprzedni NEC 1970NX kalibrowałem w ten sam sposób i na tym samym sprzęcie
Ale to wcale nie determinuje poprawności. Po pierwsze: Jaskrawość należy ustalić eksperymentalnie na takim poziomie, żeby biel monitora nie raziła w oczy. Ma przypominać papier. Nie ma prawa sprawiać wrażenia świecenia. Nie wyobrażam sobie warunków oświetleniowych przy których 190nitów byłoby za ciemne. No, może poza pracą na podwórku w lipcowe południe. Do tak ustawionej jaskrawości robi się kalibrację nie podając żadnej wartości w Pańskim profilerze. Po drugie: Ma Pan kolorymetr, a ów się nie nadaje do monitora szerokogamutowego. Przy 1970NX była to zupełnie inna bajka.
Po drugie: Ma Pan kolorymetr, a ów się nie nadaje do monitora szerokogamutowego. Przy 1970NX była to zupełnie inna bajka.
No TO już mnie przerasta :shock: to jak mam go skalibrować ?? zaraz wyciągnę z kartonu starego LCD jak tak dalej pójdzie. W panelu sterowania jest jakaś opcja kalibracji monitora, z tego kosztystać ?? Czyli ten eye-one jest mi zbędny ??
to jak mam go skalibrować ??...
Tego nec'a to trzeba potraktowac SV II i spektrofotometrem.
No TO już mnie przerasta :shock: to jak mam go skalibrować ??
Tak jak wcześniej napisano. Czujnik musi być spektrofotometrem a żeby optymalnie wykorzystać możliwości monitora potrzebne dodatkowo oprogramowanie NEC'a. Jeśli ww Pan nie dysponuje pozostaje zlecenie komuś kto ma odpowiednie zaplecze i co ważniejsze doświadczenie w ustawianiu takich monitorów.
Czyli jednym słowem d.... kupiłem monitor za 4k a odbitki będę miał jak los na loterii :cry:
Chodzi o TO (http://license.basiccolor.de/login.asp?oemId=3&language=en) oprogramowanie ??
Nie to nie to, oprogramowanie to ktore Pan wskazal obsluguje tylko monitory z serii SpectaView, Pan potrzebuje tego opragramowania : http://www.necdisplay.com/SupportCenter/Monitors/spectraview2/ te oprogramowanie dostepne jest tylko w USA, takze trzeba kombinowac z jego pozyskaniem.
Jednak calym szkopulem sprawy jest uzycie odpowiedniego narzedzia w tym wypadku spektrofotometru, moim skromnym zdaniem lepiej to komus zlecic bo przy tej klasie sprzetu kalibracja nie bedzie potrzebna czesciej niz raz na pol roku.
Ma Pan wyjeee.......w kosmos monitor, jakby co to u mnie na biurku znajdzie sie na niego miejsce ;)
Czyli jednym słowem d.... kupiłem monitor za 4k a odbitki będę miał jak los na loterii :cry:
Wraz z monitorem otrzymałeś oprogramowianie Multiprofiler, które umożliwia dokonanie sprzętowej kalibracji na podstawie uśrednionych pomiarów fabrycznych. Nie jest to kalibracja ultraprecyzyjna, ale i tak znacznie dokładniejsza niż 1970NX skalibrowany i1d2 i i1matchem.
Czornyj - sprawdzałem ale na załączonej płytce jest tylko standartowe opr.monitora.
Masz profil minilabu, w którym zleciłeś wykonanie odbitek?
Czornyj - sprawdzałem ale na załączonej płytce jest tylko standartowe opr.monitora.
u mnie też nie było :/
Możliwe - w takim razie tu można pobrać:
http://www.necdisplay.com/MultiProfiler/downloads/
czy można w tym monitorze zrobić sensowny użytek z czujnika oświetlenia ?
poza wyłączaniem go po spadku ilości światła poza pewien zakres w pomieszczeniu ?
Nie! Wyłączyć toto w cholerę.
:)
tak żem myślał :P
ale nadzieja umiera ostatnia :)
Masz profil minilabu, w którym zleciłeś wykonanie odbitek?
tak, robię konwersję w PS przygotowując zdjęcia do wywołania.
tak, robię konwersję w PS przygotowując zdjęcia do wywołania.
Zacznij od ustawienia monitora w Multiprofilerze na 6500K, gamma 2,2 i 80-120cd/m^2, wyświetl skonwertowany plik i porównaj z wyglądem odbitki oświetlonej światłem dziennym, lub sztucznym 5000K.
Zacznij od ustawienia monitora w Multiprofilerze na 6500K, gamma 2,2 i 80-120cd/m^2, wyświetl skonwertowany plik i porównaj z wyglądem odbitki oświetlonej światłem dziennym, lub sztucznym 5000K.
tak w zasadzie juz miałem oprócz jasności, czyli wracam do metod chałupniczych. One-eye powędruje na alledrogo :sad: dziękuję Wam za pomoc.
czy widział ktoś jakieś sensowne HOW-TO do Argylla - najlepiej po polsku ? bo dla mnie - laika - troszku ciężkie jest opanowanie cudaka :/
razem z multiprofilerem jest do pobrania wyczesana w kosmos instrukcja kalibracji przy jego pomocy. krok po kroku.
czy widział ktoś jakieś sensowne HOW-TO do Argylla - najlepiej po polsku ? bo dla mnie - laika - troszku ciężkie jest opanowanie cudaka :/
Nie jest ciężkie, ale wygodnie jest korzystać z DispcalGUI:
http://hoech.net/dispcalGUI/
http://www.argyllcms.com/doc/ArgyllDoc.html
http://www.marcelpatek.com/argyll.html
http://www.freelists.org/archive/argyllcms
Który z tych trzech monitorów (DELL 2007FP, NEC 2070NX, Eizo L767) jest najlepszy? Chcę kupić używany sprzęt za cenę około 400-500 zł i próbuję wybrać któryś z tych trzech.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.exphoto.pl/viewer.php?file=33982386708635706839.png)
eizo
nec z tego co pamiętam jest biurowy i nie ma licznika godzin więc nie sprawdzisz ile ma wychodzone
dell jak to dell biurkowa lampka:)
pytanie jak dla ciebie jest ważne wierność koloru, rozmiar?
Przy monitorach przeznaczonych na złom raczej to pytanie retoryczne. Tańsze są słabe same z siebie i do tego zużyte, a drogie Eizo nie było kupione do podziwiania tylko ciężkiej pracy i choć lepsze, to jest zużyte w dwójnasób.
pociągnę temat PA231w :)
czy jest jakiś sposób, żeby zmusić system do automatycznej zmiany rozdziałki z 1920/108 na 1080/1920 po użyciu pivota ? monitor ma czujnik bo sam obraca obraz ale nie znalazłem na płytce softu, który robiłby zmianę rozdzielczości :/
czy jest jakiś sposób, żeby zmusić system do automatycznej zmiany rozdziałki z 1920/108 na 1080/1920 po użyciu pivota ?
Nie ma takiej możliwości. Jakie cudo było niegdyś w Eizo, nazywało się ActiveRotation i zostało zarzucone przez problemy z współpracą z producentami sterowników kart graficznych.
Nie ma takiej możliwości. Jakie cudo było niegdyś w Eizo, nazywało się ActiveRotation i zostało zarzucone przez problemy z współpracą z producentami sterowników kart graficznych.
kurde :/
to byłby jeden z lepszych ficzerów tego świecidła ...
to byłby jeden z lepszych ficzerów tego świecidła ...
Czy ja wiem? O ile przy 3x4 i 4x5 miało to sens to po co komu pionowy komin 9x16? Przecież aby korzystać z górnej części ekranu takiego czegoś, trzeba ostro zadzierać głowę. :)
Czy ja wiem? O ile przy 3x4 i 4x5 miało to sens to po co komu pionowy komin 9x16? Przecież aby korzystać z górnej części ekranu takiego czegoś, trzeba ostro zadzierać głowę. :)
ale za to w pionowym kadrze masz naprawdę godny obraz :)
ale za to w pionowym kadrze masz naprawdę godny obraz :)
W przypadku wielu aplikacji z masą narzędzi, czasem nawet po obu stronach położenie poziome jest korzystniejsze. kwestia tylko wielkości monitora, aby faktycznie pomieścić prace 1:1. Np na 22" 16x10 i 23" 16x9 mieści się 15x21 z narzędziami. A na 24" 16x10 mieści się z narzędziami A4.
W przypadku wielu aplikacji z masą narzędzi, czasem nawet po obu stronach położenie poziome jest korzystniejsze. kwestia tylko wielkości monitora, aby faktycznie pomieścić prace 1:1. Np na 22" 16x10 i 23" 16x9 mieści się 15x21 z narzędziami. A na 24" 16x10 mieści się z narzędziami A4.
narzędzia to mogę sobie na ekranie laptopa położyć :)
narzędzia to mogę sobie na ekranie laptopa położyć :)
Na przykład w LR i podobnie zorganizowanych programach tak się raczej nie da. A ponadto w takim wypadku oba ekrany powinny mieć taką samą wysokość. Inaczej obszar roboczy nie jest prostokątem i mysz ma wredną tendencję do trafiania właśnie w tą "wnękę".
Na przykład w LR i podobnie zorganizowanych programach tak się raczej nie da. A ponadto w takim wypadku oba ekrany powinny mieć taką samą wysokość. Inaczej obszar roboczy nie jest prostokątem i mysz ma wredną tendencję do trafiania właśnie w tą "wnękę".
co do LR to faktycznie jest to bolączką tego programu - choć obsługa 2 monitorów się rozwija :)
co do ustawienia - mam swoją taktykę :) - ustawiam lapka pod monitorem (zazębia mi się idealnie :) ) i pulpit powiększam w górę
-edit
choć faktycznie ta taktyka po obrocie ekranu się nie sprawdzi :/
Czy aby na pewno? Nie mam aktualnie drugiego moniotra pod ręką, ale mogę pokazać coś takiego:
http://img573.imageshack.us/img573/399/63876517.jpg
Okno "Secondary Display" można dowolnie rozciągać, więc co za problem odpalić na monitorze laptopa główne okno LR a na zewnętrznym monitorze w pivocie dodatkowe okno z podglądem w większej skali?
eizo
nec z tego co pamiętam jest biurowy i nie ma licznika godzin więc nie sprawdzisz ile ma wychodzone
dell jak to dell biurkowa lampka:)
Dzięki. Wybrałem Eizo. Niestety nie mam funduszy na dobry nowy monitor, dlatego zmuszony jestem do wyboru któregoś z używanych. Jeśli chodzi o godziny, to ten który dostanę, powiniem mieć ich na liczniku ok. 1500, więc nie powinno być tragiczne, jeśli oczywiście nie był on "modyfikowany".
Mam jedno pytanie dotyczące NEC-owego Multiprofilera, a nie chcę osobnego wątku zakładać, więc pisze tutaj. Mianowicie kiedy wchodzę w opcję edycji w zakładce Picture Mode, a w zasadzie dopiero próbuję w nią wejść, program wylatuje w kosmos. Windoza podaje informację, że program "has stopped working" i koniec balu... Ktoś się może spotkał z solucja tego problemu, bo wujek Google nic konkretnego nie znajduje. Program w moim przypadku steruje PA231W, jeśli ma to jakieś znaczenie. I jeszcze jedno małe pytanko: jak ma się jasność/jaskrawość wyrażona w moim przypadku w % do cd/m2.
Pomoże ktoś? Będę niezmiernie wdzięczny.
No dobra. Jak już się tak z pytaniami rozpędziłem, to może znacie kogoś w okolicach Trójmiasta, kto solidnie by mi ten monitor skalibrował, bo tutaj jakąś posuchę mamy w tym temacie.
Mam jedno pytanie dotyczące NEC-owego Multiprofilera, a nie chcę osobnego wątku zakładać, więc pisze tutaj. Mianowicie kiedy wchodzę w opcję edycji w zakładce Picture Mode, a w zasadzie dopiero próbuję w nią wejść, program wylatuje w kosmos. Windoza podaje informację, że program "has stopped working" i koniec balu... Ktoś się może spotkał z solucja tego problemu, bo wujek Google nic konkretnego nie znajduje. Program w moim przypadku steruje PA231W, jeśli ma to jakieś znaczenie. I jeszcze jedno małe pytanko: jak ma się jasność/jaskrawość wyrażona w moim przypadku w % do cd/m2.
Pomoże ktoś? Będę niezmiernie wdzięczny.
No dobra. Jak już się tak z pytaniami rozpędziłem, to może znacie kogoś w okolicach Trójmiasta, kto solidnie by mi ten monitor skalibrował, bo tutaj jakąś posuchę mamy w tym temacie.
Znawcą nie jestem, ale ja bym zaczął od sterownika karty graficznej. Dawno instalowałeś te windowsy? Tzn czy bardzo są zaśmiecone? I jaki to windows w ogóle?
Znawcą nie jestem, ale ja bym zaczął od sterownika karty graficznej. Dawno instalowałeś te windowsy? Tzn czy bardzo są zaśmiecone? I jaki to windows w ogóle?
Winda Vista nie zasmiecona, w sumie dosc niedawno instalowana. Co do sterow to NVidie jakies najnowsze ze strony Sony, bo oryginalne nvidiowe nie chca sie instalowac na moim laptoku. Pewnie jakis program cos krzaczy. Ech, a tak mi sie nie chce wszystkiego od nowa instalowac ;)
Winda Vista nie zasmiecona, w sumie dosc niedawno instalowana. Co do sterow to NVidie jakies najnowsze ze strony Sony, bo oryginalne nvidiowe nie chca sie instalowac na moim laptoku. Pewnie jakis program cos krzaczy. Ech, a tak mi sie nie chce wszystkiego od nowa instalowac ;)
No to może napisz do supportu NECa i Sony z pytaniem czy mają taki problem zarejestrowany i jakie jest rozwiązanie.
I jeszcze jedno, Vista ma dość koszmarny system zarządzania prawami użytkownika, może na tym się wywala. Wyłącz UAC a Multiprofilera uruchom jako Administrator.
Nikomator
07-01-2011, 21:37
Witam . Moze ktoś uzytkuje takie EIZO Foris FX2331-BK . Interesuje mnie opinia na jego temat. Monitor będę wykorzystywał do małej obróbki zdjęć i pod PS 3.
Witam . Moze ktoś uzytkuje takie EIZO Foris FX2331-BK . Interesuje mnie opinia na jego temat. Monitor będę wykorzystywał do małej obróbki zdjęć i pod PS 3.
Do zdjęć jest za jasny. Lepszy jest S2233W, S2243W, S2433W.
Nikomator
07-01-2011, 22:19
O kurdę sam Tom mi odpowiedział tego się nie spodziewałem. W tym właśnie sęk że mój syn od kilku miesięcy męczy PS 3 na monitorze LG - tv dlatego taż chciałbym kupić tak żeby było dwa w jednym. Dla mnie pod foto a dla niego pod PS3. Mało jest monitorów o dabrej matrycy z głośnikami i do tego z wejściem hdmi.
O kurdę sam Tom mi odpowiedział tego się nie spodziewałem.
:)
Wejście HDMI to nie problem, wszak DVI to to samo, a przejściówka kosztuje kilka zł. Problem może być z obsługą trybów graficznych. PS3 jest urządzeniem telewizyjnym i jest całkiem spora szansa, że monitor się nie zsynchronizuje. Trzeba przetestować.
O kurdę sam Tom mi odpowiedział tego się nie spodziewałem. W tym właśnie sęk że mój syn od kilku miesięcy męczy PS 3 na monitorze LG - tv dlatego taż chciałbym kupić tak żeby było dwa w jednym. Dla mnie pod foto a dla niego pod PS3. Mało jest monitorów o dabrej matrycy z głośnikami i do tego z wejściem hdmi.
Uwazaj. PS3 nie dziala z EIZO S2433H, przynajmniej dotychczas nie spotkalem nikogo, kto by potrafil to ze soba polaczyc.
Uwazaj. PS3 nie dziala z EIZO S2433H, przynajmniej dotychczas nie spotkalem nikogo, kto by potrafil to ze soba polaczyc.
Mam zarówno PS3 jak i kilka EIZO pod ręką. Sprawdzę w wolnej chwili.
Mam zarówno PS3 jak i kilka EIZO pod ręką. Sprawdzę w wolnej chwili.
A... tam... - Obiecales kilka watkow czy stron temu. :) Watpie, zeby ktos sobie z tym poradzil. W Media Markt w dziale Playstation nie wiedzieli :D
A... tam... - Obiecales kilka watkow czy stron temu. :) Watpie, zeby ktos sobie z tym poradzil. W Media Markt w dziale Playstation nie wiedzieli :D
Pamiętam, ale okres wybitnie nieprzychylny w generowaniu "wolnych chwil". Jak tylko sprawdzę, umieszczę notatkę w FAQ na swojej stronie.
Pamiętam, ale okres wybitnie nieprzychylny w generowaniu "wolnych chwil". Jak tylko sprawdzę, umieszczę notatkę w FAQ na swojej stronie.
:) Daj prosze znac - zebym nie przegapil. Mysle, ze Google bedzie tez wtedy kierowalo do Ciebie innych.
Nikomator
07-01-2011, 23:20
Myślę że, tak w specyfikacji podają że to do gier i obróbki wideo hdmi też ma. Na moim Lg TV PS3 chodzi normalnie to na Eizo ma nie chodzić.
Musze to napisac w temacie wolnych chwil Tom01 ja caly czas czekam az mi odpisze na maila z listopa 2009 i maja 2010:razz:
A tak na powaznie to czemu to PS3 nie chce ruszyc na tym Eizo, co jest winne?
Musze to napisac w temacie wolnych chwil Tom01 ja caly czas czekam az mi odpisze na maila z listopa 2009 i maja 2010:razz:
O masz.... a gdzie to pytanie?
Za niskie częstotliwości odchylania. Proszę pamiętać że telewizornia akceptuje sygnał z przeplotem czyli o znacznie niższej fH/fV niż monitor komputerowy.
Myslalem ze PS3 jest bardziej zmyslne i potrafi wyslac sygnal bez przeplotu.
Pytanie zadalem na :
[email protected] . ;)
Nikomator
07-01-2011, 23:34
To co niby na LG 2094 będzie chodził normalnie a z wymienionym Eizo za 2500zł nie.
Dokladnie to na czarnym tle wyswietla w bialej ramce:
Signal Error
fD: 26,9 MHz
fH: 31,2 kHz
fV: 50 Hz
PS. Byc moze z problemem mozna sobie poradzic w menu PS3, niestety nie mam innego monitora/telewizora w domu.
To co niby na LG 2094 będzie chodził normalnie a z wymienionym Eizo za 2500zł nie.
Proszę spróbować podłączyć starego Neptuna i nowoczesne EIZO do Amigi. ;)
Nikomator
07-01-2011, 23:41
Tom01 . Mówisz że, te Eizo jest za jasne do zdjęć to gdybym miał Della 2209WA RTG klatki ma za frii chyba hi hi.
Niektorzy uwazaja ze wyzej wymieniony DELL jest swietnym monitorem graficznym i nic juz wiecej nie potrzeba, a ludzi ktorzy uwazaja inaczej uznaja za fanatykow i innowiercow tudziez jakis innych poganow co wsciskaja nic nie warte monitory za gruby szmalec. (to juz drugi raz jak dzis sie nie moge powstrzymac)
Tom01 . Mówisz że, te Eizo jest za jasne do zdjęć to gdybym miał Della 2209WA RTG klatki ma za frii chyba hi hi.
DELL 2209WA wali 150 nitami po oczach. Nawet w dzień razi w oczy.
Nikomator
07-01-2011, 23:45
Ten LG mam dopiero dwa lata - nie jest taki stary.
Nikomator
07-01-2011, 23:46
Czyli tylu ludzi nie wie jeszcze że, ma w domu RTG.....
Ten LG mam dopiero dwa lata - nie jest taki stary.
Nie chodzi o wiek, a o akceptowane sygnały. Takie właściwe telewizorom przyjmują albo monitory badziewie, albo hiper profesjonalne za 5-cyfrowe kwoty. Nie wiem dlaczego tak jest.
Czy ten fortis np poradzil by sobie z takim sygnalem??
Czy ten fortis np poradzil by sobie z takim sygnalem??
FS2331W nie wiem. Na pewno natomiast FX2431W a to dlatego, że jako jedyny monitor na świecie nie kosztujący 40 tys zł, ma w środku scankonwerter. Normalnie takie coś kupuje się osobno, z jednej strony podłącza niekompatybilne z monitorem źródło obrazu a z drugiej monitor. I działa. Dostarczam takie rozwiązania np do kamer endoskopowych.
O tego fx wlasnie mi chodzilo. Czyli PS3 powinno dzialac przy uzyciu scankonwertera pytanie jaki koszt??
O tego fx wlasnie mi chodzilo. Czyli PS3 powinno dzialac przy uzyciu scankonwertera pytanie jaki koszt??
Kramer lub TVOne ok 1500-3000 zł.
Nikomator
08-01-2011, 00:09
OK czyli stawiam flaszke temu kto sprawdzi czy Eizo FS2331W będzie działał z PS3 po hdmi.
Nikomator
08-01-2011, 00:29
Albo zapytam inaczej znacie inne monitory niż ten fortis z Eizo które mają conajmniej matryce PVA lub IPS wbudowane głośniki i będą chodzić po hdmi z PS3
OK czyli stawiam flaszke temu kto sprawdzi czy Eizo FS2331W będzie działał z PS3 po hdmi.
Nie widzę najmniejszego problemu - tylko flaszkę czego?
Nikomator
08-01-2011, 08:52
Wódki oczywiście....
nathaniel
10-01-2011, 11:14
Witam, skłaniam się do zakupy monitora LG W2220P-BF za około 900zł. Czy w tym przedziale cenowym można znaleźć coś lepszego? I czy ten LG jest znacząco lepszy ( pod względem odwzorowania barw ) od IIYAMA ProLite E2407HDS?
Wódki oczywiście....
Mam już przygotowanego Forisa i PS3 - w wolnej chwili dziś-jutro przetestuję. W kwestii gorzały uprzedzam, że piję wyłącznie czarnego Smirnoffa :mrgreen:
Witam, skłaniam się do zakupy monitora LG W2220P-BF za około 900zł. Czy w tym przedziale cenowym można znaleźć coś lepszego? I czy ten LG jest znacząco lepszy ( pod względem odwzorowania barw ) od IIYAMA ProLite E2407HDS?
LG można w akcie desperacji i rozpaczy traktować jako skrajną ostateczność - w przeciwieństwie do Iiyamy, która jest praktycznie wyświetlaczem alfanumerycznym.
Jeśli już jednak decydować się na kroki straceńcze, to zamiast gównianego LG lepiej wziąć nędznego Della U2311H lub U2211H.
A S2433W nie masz pod reka?
Mam prawie wszystko, Korków to Monitorowa Mekka.
Gdyby Ci sie udalo podlaczyc PS3 do 2433 to bylbys Bogiem :D
Gdyby Ci sie udalo podlaczyc PS3 do 2433 to bylbys Bogiem :DCzyli teoretycznie gdybym zasugerował Chornyjowi podłączenie PS3 poprzez zewn. tuner TV do EIZO S2433W, który to pomysł by się udał w praktycznej realizacji, to uczyniłbym go bogiem?
EIZO S2433W i PS3:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/S2433WPS3-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/S2433W-PS3.jpg)
Gdyby Ci sie udalo podlaczyc PS3 do 2433 to bylbys Bogiem :D
A jaki problem ??
Za niskie częstotliwości odchylania. Proszę pamiętać że telewizornia akceptuje sygnał z przeplotem czyli o znacznie niższej fH/fV niż monitor komputerowy.
Poniewac PS3 jest urzadzeniem TV i nie zawsze dziala z monitorami.
Poniewac PS3 jest urzadzeniem TV i nie zawsze dziala z monitorami.
Nie wiem czy to zasługa nowego oprogramowania PS3 czy wersji S2433W, ale choć kiedyś nie działało, jak widać na załączonym zdjęciu, ruszyło od dotknięcia. Z małym Forisem też powinno pójść, bo to ta sama elektronika.
A z innych dobrych nowinek, oprogramowanie do sprzętowej kalibracji wszystkich EIZO już tuż, tuż: http://mva.pl/viewtopic.php?f=32&t=217 Beta wersję będę miał przyjemność testować jeszcze w tym tygodniu.
Jaki przewidywany koszt tego rozwiazania bo zaczyna sie robic ciekawie :)
Jaki przewidywany koszt tego rozwiazania bo zaczyna sie robic ciekawie :)
Na razie nie wiem.
FS2331W działa z PS3 po HDMI bezproblemowo. Co arcyciekawe - podłączyłem go po przejściówce HDMI>DVI i ni hu-hu, natomiast podłączony HDMI do HDMI śmiga idealnie.
Ja mam FS2431 DVI-HDMI i PS3 hula bez kłopotu.
No a FS2331W na HDMI>DVI nie chciał działać za cholerę. Być może kabel coś nie teges, ale z drugiej strony stale używam go do podłączania lapków do monitorów i zawsze działał bezproblemowo. Problem jest jakby marginalny, bo FS2331W ma HDMI na którym PS3 chodzi idealnie i jest to nawet wygodniejsze, bo kompa podłączamy DVI>DVI (albo DP>DP), FS2331W podłączamy HDMI>HDMI i przełączamy sobie tylko sygnał guzikiem, ale dziwne, że na jednym porcie działa, a na drugim nie działa...
No coz. Ciesze sie, ze udalo sie Wam podlaczyc PS3 do S2433W.
Ja nadal bede szukal rozwiazania jak to zrobic. Poprobuje moze przez ten zewnetrzny tuner. W kazdym badz razie dziekuje, ze sprawdziliscie.
Ja nadal bede szukal rozwiazania jak to zrobic.
Proponuję podłączyć PS3 do telewizora, ustawić domyślne właściwości wyświetlania, powyłączać wszelkie wynalazki a potem próbować z monitorem. Ew jak nie pomoże, bywam często w W-wie. Jeśli będzie Pan zainteresowany supportem, zapraszam na PW.
Proponuję podłączyć PS3 do telewizora, ustawić domyślne właściwości wyświetlania, powyłączać wszelkie wynalazki a potem próbować z monitorem. Ew jak nie pomoże, bywam często w W-wie. Jeśli będzie Pan zainteresowany supportem, zapraszam na PW.
Dzieki.
Niestety nie mam w domu niczego innego poza Eizo. Myslalem, ze znajdzie sie magiczny sposoba na nacisniecie kilku guzikow na slepo. No ale widze, ze bez wychodzenia z konsola z domu sie nie obejdzie. Chyba, ze ktos zna sposob na aktualizacje softu PS3 bez patrzenia :D
Z tego co przeczytałem, trza przełączyć sukę w tryb 60hz:
http://www.yellowdoglinux.com/support/solutions/ydl_6.x/video-test.shtml
Z tego co przeczytałem, trza przełączyć sukę w tryb 60hz
U mnie chodzi na 50Hz. A w każdym razie tyle (wszystko domyślne) ustawiłem na TV, przełączyłem kabel i zaświeciło.
Z tego co przeczytałem, trza przełączyć sukę w tryb 60hz:
http://www.yellowdoglinux.com/support/solutions/ydl_6.x/video-test.shtml
Czyli kombincja alpejska.
Właśnie zuważyłem, że DVD mi nie odtwarza, bo na Eizo mryga Fv 50,1 Hz że ma zły sygnał i mi nic nie pokaże :/
Moze sie da ponaciskac guziczki w Eizo w magicznej kolejnosci i sie przestroi na 50? Jak w PS3 i DVD? Nie??
No nie wiem, nie znam żanego sposobu na to Eizo :/
No nie wiem, nie znam żanego sposobu na to Eizo :/
Jaki ma SN?
56960098
No to jest znacznie nowszy niż ten na którym testowałem, więc to na pewno nie wina monitora.
dokłądnie jest tak jak tutaj opisane http://forum.pclab.pl/topic/435010-PS3-Monitor-Eizo-dlaczego-nie-dzia%C5%82a/
Ale tylko jak włożę DVD z filmem.
High_Noise
11-01-2011, 01:38
Jakie sa minimalne poziomy jasnosci w monitorach NEC:
PA231W
PA141W
PA271W
PA301W ?
Oczywiscie chodzi o nieswiecaca czern.
Oczywiscie chodzi o nieswiecaca czern.
"Nieświecąca" czerń nie tyle zależy od jaskrawości a od punktu czerni i oświetlenia miejsca pracy. Przyjąć należy że jeśli oświetlenie nie jest dzienne to zawsze będzie widać braki w czerni.
High_Noise
11-01-2011, 01:41
Rozumiem, czy to sie odnosi tez do matryc VA?
Rozumiem, czy to sie odnosi tez do matryc VA?
Matryce PVA mają wielokrotnie niższy punkt czerni, przez co są odporne na słabe światło otoczenia. Najwięksi puryści nie są w stanie nic zarzucić czerni nawet w nocy przy jednej lampce. Smoła.
Dlatego właśnie najlepsze monitory uniwersalne są na PVA, a specjalistyczne na IPS.
High_Noise
11-01-2011, 01:47
No wlasnie tyle juz sie nauczylem z Pana postow ale nie mialem okazji osobiscie porownac tych dwoch matryc w tych samych warunkach oswietleniowych, stad wciaz mam informacje tylko w teorii, a szkoda.
Wiarygodne porównanie to tylko na swoim stanowisku, a nie na wystawie. Nie to oświetlenie a i oczy się nie przyzwczajają tak szybko. Z czernią monitorów jest jak z ciemnością w piwnicy. Na pierwszy rzut oka czarno, nic nic widać. Ale po pewnym czasie, kurna, ale tu syf...
photofun
11-01-2011, 13:20
Pamiętam, że gdzieś kiedyś ktoś ogarniający temat już o tym pisał, ale nie mogę znaleźć. Mianowicie po dłuższych wahaniach zanabyłem p221w i wydaję mi się że lekko w róż wchodzi wyświetlany obraz. Ktoś kiedyś opisywał co najlepiej ustawić po wyjęciu tego cacka z kartonu (odnośnie ustawień monitora i bodajże profilu kolorów). Proszę o pomoc :)
A no i dzięki za nakierowanie mnie na ten monitor - drugi raz bym się nie zastanawiał :)
Pamiętam, że gdzieś kiedyś ktoś ogarniający temat już o tym pisał, ale nie mogę znaleźć. Mianowicie po dłuższych wahaniach zanabyłem p221w i wydaję mi się że lekko w róż wchodzi wyświetlany obraz. Ktoś kiedyś opisywał co najlepiej ustawić po wyjęciu tego cacka z kartonu (odnośnie ustawień monitora i bodajże profilu kolorów). Proszę o pomoc :)
A no i dzięki za nakierowanie mnie na ten monitor - drugi raz bym się nie zastanawiał :)
A może spróbuj potraktować go na początek Multiprofilerem? Tylko nie jestem pewien czy ten model jest przez niego obsługiwany.
Mam pytanie zupełnie z innej beczki - czy ktoś może wie czy w najbliższym czasie jest szykowany następca Eizo S2243W?
Ten link (http://www.cyfrowe.pl/druk-montaz-edycja/eizo-flexscan-s2243we-bk-monitor-czarny.html) (a zwłaszcza etykietka "Koniec modelu") by na to wskazywał...
Mam pytanie zupełnie z innej beczki - czy ktoś może wie czy w najbliższym czasie jest szykowany następca Eizo S2243W?
Na razie nic na ten temat nie wiadomo.
"Nieświecąca" czerń nie tyle zależy od jaskrawości a od punktu czerni i oświetlenia miejsca pracy. Przyjąć należy że jeśli oświetlenie nie jest dzienne to zawsze będzie widać braki w czerni.
To oczywiście nie dotyczy omawianego przypadku, ale zależy też od zastosowanej technologii wyświetlacza, gdzie np.
w technologii OLED czarne jest czarne, bo gdy czarne, niedostarczane jest do tego obszaru napięcie.
To oczywiście nie dotyczy omawianego przypadku, ale zależy też od zastosowanej technologii wyświetlacza, gdzie np.
w technologii OLED czarne jest czarne, bo gdy czarne, niedostarczane jest do tego obszaru napięcie.
Technologii OLED na razie w monitorach nie ma i nieprędko się pojawi.
Technologii OLED na razie w monitorach nie ma i nieprędko się pojawi.
Ale jest w golarkach. I szczerze mówiąc czerń wcale nie jest idealna. ;)
Oj Tomku, chyba przeginasz troszeczkę (?). ;)
Oj Tomku, chyba przeginasz troszeczkę (?). ;)
Ja wiem. Na punkcie punktu czerni to ja jestem rąbnięty. :)
Szczerze mówiąc i tak mało-chętnie bym się tym interesował. Wściekła czerń w zastosowaniach fotograficznych i graficznych jest zbędna (może wręcz przeszkadzać). Natomiast perspektywa, że monitor jest jak tamagochi i jak się krzywo na niego popatrzę, chuchnę czy dmuchnę to zwiędnie albo zdechnie wydaje mi się niezbyt atrakcyjna.