Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD
High_Noise
30-12-2009, 02:57
skrot myslowy :)
Myslalem o modelu CG 222 no ale jak sie chce miec full HD to wiadomo ze kosztuje to duzo wiecej. Oslone widze za 555zl na allegro. I wypraszam sobie insynuacje odnosnie inteligencji bo tutaj raczej bys sie rozbil :)
W takim razie błędny moim zdaniem tok rozumowania.
Powtórzę się: ktoś kto kupuje 24" może ewentualnie spojrzeć w kierunku 22" z podwyższoną rozdzielczością ale natywna rozdzielczość 22" [w tym wypadku CG222W] nie jest żadnym rozwiązaniem w tym wypadku.
W wywodzie nt. kupna monitora z osłoną zamiast tańszej wersji i oddzielnie osłony zabrakło po prostu znajomości podstawowych zagadnień tematu.
EIZO s1931 ustawienia pls HELP
W komputerze mam załączyć fabryczny profil s1931?
A w ustawieniach monitora sRGB czy Custom?
Jaskrawość na 30-40% ???
Prośba wielka o pomoc !
Mam Spyder2Express ale widzę po opiniach, żę jest to dekalibrator .....
EIZO s1931 ustawienia pls HELP.
Chwileczkę, momencik już się zbiera forumowe gremium aby czym prędzej śpieszyć z pomocą... :)
A poważnie, pisano na ten temat wielokrotnie. Proszę troszkę poszukać, a jeśli już potrzebuje Pan pomocy bezpośredniej wypadałoby jakoś zgrabniej ulepić pytania.
Chwileczkę, momencik już się zbiera forumowe gremium aby czym prędzej śpieszyć z pomocą... :)
A poważnie, pisano na ten temat wielokrotnie. Proszę troszkę poszukać, a jeśli już potrzebuje Pan pomocy bezpośredniej wypadałoby jakoś zgrabniej ulepić pytania.
Przepraszam, już się poprawiam : ))
S1921 jest podpięty do laptopa.
W ustawieniach zaawansowanych zainstalowałem profil fabryczny S1921 dla podpiętego Eizo a w XP w panelu sterowania Color Eizo ustawiony jest na ten fabryczny profil.
I teraz w samym monitorze ustawiam albo
1 - na Custom z 6500K, jaskrawość ca.30-40% albo
2 - na sRGB i jaskrawość też ca.30-40%
Nie mam pewności co do wyboru opcji w monitorze ...
sRGB nie ma sensu ustawiać. Custom, wartosci fabryczne, 6500K, gamma 2,2, jaskrawość 5-15% zaleznie od oświetlenia i tyle. Po prawdzie to należałoby sprzęt wyregulować z czujnikiem i oprofilować. Wówczas można mówić o jakiejś wierności tego co będzie wyświetlał.
Próbowałem znaleźć coś w tym wątku o Eizo EV2023.
Nadaje się to do pisanie w Wordzie, czy przeglądania Internetu ?
Czy może do czegoś ponad to ?
Dokładnie do tych celów został skonstruowany.
raptor88
04-01-2010, 13:05
To jest Tn'ka? Kwestia kątowa taka sama jak w innych, czyli słaba? :)
To jest Tn'ka? Kwestia kątowa taka sama jak w innych, czyli słaba? :)
Nie, to jest PVA.
To ja też mam pytanie do rzeczonego forumowego gremium - lepiej wziąć S1921 czy L795? Bo mam opcję na kupno używek z odbiorem osobistym więc sobie powybieram i powybrzydzam nieco. Na nówkę niestety środków brak a jak ostatnio drukowałem zdjęcia obrabiane na staruszku LG to mi ręce opadły.
Z góry dziękuję :o)
Ktoś kiedyś w tym wątku w sklepie porównywał NEC P221W do EIZO S2231W i opisywał wrażenia.
Zapamiętałem taką recenzję EIZO:
"4. Na EIZO dostrzegłem pewien shift kolorów między lewą a prawą stroną, z prawej biel bardziej uciekała w różowy niż z lewej."
Od około tygodnia mam EIZO S2243W [przepracowane 65h] i generalnie jestem z tego monitora bardzo zadowolony, jednak jeśli miałbym mu coś zarzucić to właśnie to co wkleiłem powyżej.
Nie mam żadnych martwych pixeli, na czarnym ekranie przy zgaszonym świetle nawet nie specjalnie można zauważyć jaśniejsze narożniki ale zaobserwowałem, że z prawej strony obraz jest jakby bardziej różowy. Widać to szcególnie na szarościach [nie gradientach] lub czymś białym - chociaż na całym białym ekranie mniej niż na szarych elementach np. okno forum na którym obecnie piszę.
Nie wiem czy prawidłowo zauważam, że zaraz po włączeniu to jest bardziej widoczne, a po chwili, jakby mniej ale dostrzegam to jak się przyjrzę.
Czy to jest jakaś cecha tego Eizo? Czy to jest podstawa do reklamacji/wymiany? [to bardziej z ciekawości, bo chyba da się z tym żyć].
Ktoś kiedyś w tym wątku w sklepie porównywał NEC P221W do EIZO S2231W i opisywał wrażenia.
Zapamiętałem taką recenzję EIZO:
"4. Na EIZO dostrzegłem pewien shift kolorów między lewą a prawą stroną, z prawej biel bardziej uciekała w różowy niż z lewej."
Od około tygodnia mam EIZO S2243W [przepracowane 65h] i generalnie jestem z tego monitora bardzo zadowolony, jednak jeśli miałbym mu coś zarzucić to właśnie to co wkleiłem powyżej.
Nie mam żadnych martwych pixeli, na czarnym ekranie przy zgaszonym świetle nawet nie specjalnie można zauważyć jaśniejsze narożniki ale zaobserwowałem, że z prawej strony obraz jest jakby bardziej różowy. Widać to szcególnie na szarościach [nie gradientach] lub czymś białym - chociaż na całym białym ekranie mniej niż na szarych elementach np. okno forum na którym obecnie piszę.
Nie wiem czy prawidłowo zauważam, że zaraz po włączeniu to jest bardziej widoczne, a po chwili, jakby mniej ale dostrzegam to jak się przyjrzę.
Czy to jest jakaś cecha tego Eizo? Czy to jest podstawa do reklamacji/wymiany? [to bardziej z ciekawości, bo chyba da się z tym żyć].
Ja nie mam tego efektu różowienia - masz pechowy egzemplarz.
Widziałem ten efekt natomiast na budżetowych PVA np. HP LP2465 i na Philipsie na MVA.
Czyli EIZO jest przereklamowane? :)
Bo na pewno nie mam sortu jakiegoś "marketowego".
Pod tym względem Viewsonic 22" z Macro z matrycą TN bije EIZO z SPVA na głowę.
Tylko, że EIZO kosztuje ponad 2,5K, a Viewsonic 0,5K. :)
BTW: Dobrze, że nie kupiłem nic z serii SX czy CG, bo jakbym wydał więcej to by mnie trafiło...
Ktoś kiedyś w tym wątku w sklepie porównywał NEC P221W do EIZO S2231W i opisywał wrażenia. Zapamiętałem taką recenzję EIZO:
"4. Na EIZO dostrzegłem pewien shift kolorów między lewą a prawą stroną, z prawej biel bardziej uciekała w różowy niż z lewej."(...) Czy to jest jakaś cecha tego Eizo?
Nie zaszkodzi jak się serwis wypowie. Eizo tej serii nie ma takich przypadłości wrodzonych.
raptor88
06-01-2010, 23:14
Czyli EIZO jest przereklamowane? :)
Bo na pewno nie mam sortu jakiegoś "marketowego".
Pod tym względem Viewsonic 22" z Macro z matrycą TN bije EIZO z SPVA na głowę.
Tylko, że EIZO kosztuje ponad 2,5K, a Viewsonic 0,5K. :)
BTW: Dobrze, że nie kupiłem nic z serii SX czy CG, bo jakbym wydał więcej to by mnie trafiło...
Musiałeś po prostu pechowo trafić. Takie szifty kolorów jest standardem dla obecnych IPS. Większość sprzętów z półki budżetowej ( 24" w cenie około 2 tys. zł ) ma te problemy.
BTW, panie Tomku, jak wypada w tym względzie SX2462?
Mi po podróży w gąszczu IPS'ów ręce opadły i do tej pory nie mogę ich znaleźć. Mam nadzieję, że sx pomoże mi je odzyskać? ;)
W matrycach PVA też można takie coś spotkać, ale w znacznie ograniczonym stopniu. Miałeś pecha i tyle.
A co do serwisu, to nie wiem czy coś z tego będzie. Normy są takie, że pewnie bez problemów się to w nich zmieści.
BTW, panie Tomku, jak wypada w tym względzie SX2462?
Myślę że powinien go sam Pan zobaczyć. Zapraszam do Alstora, stoi taki (lub CG243W) w wzorcowni i można go macać do woli.
Pecha? Nie wiem, czy można to tak nazwać.
Przeżyję z tym nawet jak serwis nie będzie chciał nic z tym zrobić [swoją drogą zaraz po tygodniu odsyłać monitor do serwisu to trochę niezbyt przyjemna sprawa].
Ja miałem "pecha", ktoś kto porównywał wspomnianego NECa i EIZO w sklepie też miał "pecha", że trafił na podobną wadę, ktoś, kto kupił niby selekcjonowany [na tym forum] miał pecha, że w EIZO ma badpixele, a Cortland ma pecha, że mu się trafił na wystawie EIZO [zdaje się S2232 - 22" z rodz. 1650x1080] z kolorami również równymi w różnych miejscach. Sporo tego pecha dotyczy EIZO - chyba trochę za dużo, jak dla mnie przynajmniej.
Zastanawiałem się nad NECiem ale wiadomo, że EIZO "pewniejsze" - więc wybrałem EIZO.
Okazuje się, żę EIZO nie takie pewne.
Generalnie to z tym da się żyć. Pozostanie tylko mały % wk...nia, jak będę odwiedzał znajomych z monitorami ponad 2 razy tańszymi bez takich "różowych" rewelacji z prawej strony ekranu.
raptor88
07-01-2010, 00:44
@nazca
No to faktycznie trochę dużo tych nierównych. Mnie najbardziej boli tragiczna wręcz jakość monitorów. Miałem ich sporo więc wiem jak to wygląda. Jestem zwykłym użytkownikiem i tak jak bez kalibracji sprzętowej i innych rzeczy przeznaczonych dla pro jestem w stanie się obyć, tak jakość samego monitora musi być dobra/bardzo dobra.
Trochę boli, jak w modelu 2x droższym problem dalej jest. Oczywiście mam nadzieję, że Eizo w minimalnym stopniu "choruje" na te kwestie. Jestem skłonny dać 2/3x tyle co za budżetówkę, ale niech to będzie naprawdę perełka. :/
W kwestii powyższych problemów, strach kierować wzrok na 30" bestię. :(
Miałem okazję posiedzieć na SX2461 i naprawdę tam było idealnie. Co prawda na czarnej planszy jeden rożek lekko świecił ( @$@! ) ale nie było zafarbów. A 30" to 25% więcej ekranu, nie wiem czy są w stanie zagwarantować równość.
U mnie na czarnej planszy można powiedzieć, że nic nie świeci. :) Tu nie mam EIZO nic do zarzucenia.
Czy może do czegoś ponad to ?
Tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
w klasie amatorskiej do 2000 PLN zalicza go Pan do zalecanych, więc tylko word/net czy jednak trochę lepiej?
Obecnie to chyba najtańszy fabrycznie nowy monitor EIZO do obróbki zdjęć dla amatora.
W media 1189 PLN, jak się trafi na akcję "bez VAT" wychodzi poniżej 1000 PLN z 5-letnią gwarancją.
Dzięki ktm777, nie zauważyłem tamtego wątku.
Tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
w klasie amatorskiej do 2000 PLN zalicza go Pan do zalecanych, więc tylko word/net czy jednak trochę lepiej?
Obecnie to chyba najtańszy fabrycznie nowy monitor EIZO do obróbki zdjęć dla amatora.
Lista nie jest jednorodna jakościowo, bo nie może taka być. Jest duża różnica między serią S a EV.
Jest duża różnica między serią S a EV.Poza gamutem jakie są różnice?
ps. no poza proporcjami, kontrastem ... tym co widać w spec. ... z tego co widziałem EV bardziej smużą ... ale tego tu akurat w przypadku statycznej 2D jakoś specjalnie nie rozpatrujemy rozumiem
I jeszcze takie pytanie pozakonkursowe - dla czego w SX2262W jest niższy kontrast niż w S2243W ? Czyżby to efekt uboczny działania DUE ?
Poza gamutem jakie są różnice?
Precyzja linearyzacji, zakres regulacji.
I jeszcze takie pytanie pozakonkursowe - dla czego w SX2262W jest niższy kontrast niż w S2243W ? Czyżby to efekt uboczny działania DUE ?
Możliwe. Odpowiem precyzyjnie jak postawię SX2262W na biurko.
Raczej wszystkie SX I CG mają mniejszy kontrast w stosunku do serii S. To samo z jasnością.
Może to być przez DUE - przecież łatwiej wyrównać w dół niż w górę, a może po prostu w tych seriach te dane są podawane bardzo precyzyjnie i jeśli jest podany kontrast np. 800:1, a jasność 280, to po zmierzeniu faktycznie tak jest. W serii S jest chyba większy zakres tolerancji.
Kontrast nie wiem na ile powinien być wysoki - oczywiście przymykam oko na samsungi, co mają 150000:1 ale jasność to rozumiem, że jest mniejsza. Np. S2343W spokojnie mógłby dla mnie mieć 300, a nie 350.
Na bank jest to spowodowane przez DUE - łatwo to zaobserwować w NEC-u, gdzie można toto wyłączać lub zmniejszać siłę działania.
Może to być przez DUE - przecież łatwiej wyrównać w dół niż w górę,
Pierwsza przyczyna: Korekcja równomierności odbywa się przez wykorzystanie możliwości ponadnormatywnego wysterowania matrycą. Wszak one mają wyliczane wartości napięć z 16 bitową dokładnością, minimalne spolaryzowanie matrycy aby zamaskować placek to małe piwo. Nie widać skutków ubocznych bo zostaje jeszcze "dużo" na prawidłowe wysterowanie palety 0-255. Dla porównania w Neach jest 12 bitowa precyzja i na wszystko "nie wystarcza".
Druga przyczyna: Podczas kalibracji ustala się odpowiednią dynamikę i okraja część zakresu gdzie monitor ma największe błędy. Użyteczny zakres jest zatem dużo mniejszy niż konstrukcyjny.
Kontrast nie wiem na ile powinien być wysoki - oczywiście przymykam oko na samsungi, co mają 150000:1 ale jasność to rozumiem, że jest mniejsza. Np. S2343W spokojnie mógłby dla mnie mieć 300, a nie 350.
Kontrast powinien wynikać z specyfiki symulowanej techniki. Dla odbitek lub wydruków na papierze nie jest wskazany większy niż 400:1.
A jaki kontrast ma monitor z ustawionym fabrycznie kontrastem na 50%?
Czy to ustawienie daje nominalny kotrast deklarowany dla danego modelu, czy odpowiednio mniejszy?
Czy kontrast podany dla S2243W [i innych] jest kontrastem maksymalnym, czy właśnie takim przy fabrycznych ustawieniach?
P.S. Oczywiście nie ruszałem tego parametru i ruszać nie zamierzam.
A jaki kontrast ma monitor z ustawionym fabrycznie kontrastem na 50%? Czy to ustawienie daje nominalny kotrast deklarowany dla danego modelu, czy odpowiednio mniejszy?
Nominalny.
Czy kontrast podany dla S2243W [i innych] jest kontrastem maksymalnym, czy właśnie takim przy fabrycznych ustawieniach?
W ulotkach podawany jest nominalny kontrast wyświetlacza, będący jednocześnie maksymalnym kontrastem obrazu.
A jaki kontrast ma monitor z ustawionym fabrycznie kontrastem na 50%?
Zależy jaki monitor. Jeśli EIZO to nastawa kontrastu na 50% i R/G/B po 100 daje kontrast maksymalny bez przepaleń ... po prostu kontrast nominalny/natywny.
Są monitory (raczej innych firm) gdzie kombinacja K50+RGB100 nie daje nominalnego kontrastu ... i trzeba go poszukać (ew. liczyć że reset ustawień go zapewni).
Kiedyś 23-ki miały takie same proporcje, jak 22-24-26", więc rysunek naonczas był dobry. To, że teraz robią jakieś fulhade 16:9 to nie znaczy, że zawsze tak było ;)
SX2262W - już jest!
http://www.cortland.pl/53517_EIZO_SX2262WK_LCD_22%22__Wide_(kolor_czarny) .html
Z jednej strony mogłem poczekać, z drugiej... za chiny nie podoba mi się ta stopka flexstand i nie mógłbym jej zdzierżyć, a wymienić jednak za bardzo się chyba nie da, bo kurza stopa jest przykręcana, a ta jest na jakąś "szybko złączkę" - jakiś taki system zatrzaskowy.
SX2262W - już jest!
Nie ma. Proszę nie siać zamętu.
Jeszcze raz wkleję linkę:
http://www.cortland.pl/53517_EIZO_SX2262WK_LCD_22%22__Wide_(kolor_czarny) .html
Proszę się zapoznać z ofertą Cortlandu. Pojawił się dzisiaj.
Nie sieję zamętu. W ostatnich postach Pan sieje więcej zamętu, chociażby z cenami S2433W. :)
To że jest w ofercie nie oznacza, że jest dostępny ;-) Też jestem zainteresowany tym monitorem i na szczęście stopkę jakoś przeboleję - u mnie leżą zazwyczaj na niej jakieś papiery, więc na nią nie patrzę :-) Rozmawiałem z przedstawicielem z Alstor - pierwsza dostawa SX2262W ma do nich dojechać w przyszłym tyg. Ale już przynajmniej znana jest cena...
Proszę się zapoznać z ofertą Cortlandu. Pojawił się dzisiaj.
A ja jeszcze raz powtarzam że go nie ma. Jestem nieco bliżej źródełka i raczej wiem o czym piszę. Stan magazynowy w przedstawicielstwie jest zero.
Ze strony Cortlandu:
"Towar dostępny na zamówienie, sprowadzamy zwykle w ciągu 2-3 dni "
Więc wszystko się zgadza. Zamawiać już można, a i cena znana.
Nawet "zwykłego" S2243W musiałem zamawiać, więc nie widzę powodu dla którego Pan Tom01 jest takim formalistą.
Wczoraj nawet Pan cenę kwestionował. Dziwne zachowanie moim zdaniem.
Ze strony Cortlandu:
"Towar dostępny na zamówienie, sprowadzamy zwykle w ciągu 2-3 dni "
Więc wszystko się zgadza.
Towar nie jest dostępny, więc oferta sugerująca, że Cortland coś ma, i to jako pierwszy jest nie w porządku. Może jestem formalistą, ale wybitnie nie trawię wciskania ciemnoty.
Czyli wszystko jasne. Zabolało, że Cortland ma "jako pierwszy". :)
Nawet jeśli nie ma u siebie jeszcze tych monitorów - nie przeszkadza to ich oferować, bo widocznie mają wiedzę wystarczającą do tego, żeby móc ofertę wystawić.
Na pewno cenę Cortland podał jako pierwszy.
raptor88
14-01-2010, 13:11
Hmm, niezła cena. Tańszy od S2433 o 500zł. Szkoda że 22" to takie malutkie. :)
Czyli wszystko jasne. Zabolało, że Cortland ma "jako pierwszy". :)
Bez przesady. Mógłbym zlecić wstawienie tego monitora do baz w listopadzie ubiegłego roku, tylko uważam że to nie jest w porządku. Pojawianie się nowości w ofertach ze znaczkiem dostępności i hipotetyczną ceną, tak jakby fizycznie była, to popularny chwyt ale nie świadczy dobrze o handlowcu odpowiedzialnym za tą grupę towaru.
Hmm, niezła cena. Tańszy od S2433 o 500zł. Szkoda że 22" to takie malutkie. :)
Inni się z kolei ucieszą z 1920x1200.
Jeszcze gorzej świadczy o handlowcu negatywne wypowiadanie się nt. innego handlowca, który ma ofertę konkurencyjną.
Proponuję zakończyć wątek moralizatorsko-marketingowy, bo nic istotnego nie wnosi do tematu.
Inni się z kolei ucieszą z 1920x1200.
Dokładnie!
Ja używam do pracy 15,4" laptopa z rozdzielczością 1920x1200 i uważam to za super optymalną rozdzielczość na takiej powierzchni, więc cieszy mnie, że w końcu nie muszę kupować 24" telewizora ;-) do desktopa... No ale ja jestem z tych co to sobie potrafią wydrukować kilkustronicowy raport na pojedynczym A4, bo mam wtedy wszystko na jednej stronie...
24" będę się interesował, jak już popsuję sobie wzrok...
Hmm, niezła cena. Tańszy od S2433 o 500zł. Szkoda że 22" to takie malutkie. :)Ja tam miałem do czynienia z 24", 26" ... oczywiście 22",20 i 19" też ... i powiem Ci że obecnie brakuje mi bardziej gęstości (obecnie 1680x1050 w 22") a nie wielkości.
Krzychu_Z
14-01-2010, 15:02
Dokładnie!
Ja używam do pracy 15,4" laptopa z rozdzielczością 1920x1200 i uważam to za super optymalną rozdzielczość na takiej powierzchni, więc cieszy mnie, że w końcu nie muszę kupować 24" telewizora ;-) do desktopa... No ale ja jestem z
Miałem Della Precision M90 z taką rozdzielczością i przekątną 17" i to była jakaś masakra - musiałem podpiąc zewnętrzny monitor bo nie dało się pracować - tak małe wszystko było... Koledzy z firmy podobnie - albo monitor albo jakieś programiki zwiększające tekst i ikonki...
albo monitor albo jakieś programiki zwiększające tekst i ikonki...Jednym z takich "programików" jest po prostu system operacyjny ... zmiana systemowego dpi i mamy czcionki powiększone również w poprawnie napisanych programach (ew. poprawnie napisane programy jeśli nie przechwytują zwiększenia dpi to powinny mieć opcję powiększania). Ja mam 22" 1680x1050 i trochę powiększam ... a mimo to wolałbym 22" 1920x1200 (bo będzie ostrzejszy, bardziej detaliczny obraz, a literki dzięki skalowaniu będę miał wielkościowo takie jak obecnie).
Miałem Della Precision M90 z taką rozdzielczością i przekątną 17" i to była jakaś masakra - musiałem podpiąc zewnętrzny monitor bo nie dało się pracować - tak małe wszystko było... Koledzy z firmy podobnie - albo monitor albo jakieś programiki zwiększające tekst i ikonki...
Dlatego dobrze, że zaczyna być wybór i można sobie będzie wybrać czy 1920x1200 chcemy w wydaniu 24, czy 22 cale. Dla mnie śmiało taka rozdzielczość mogła by być na 17" - 19" ale być może jestem wyjątkiem. Używam aktualnie dell'a latitude d830 z 15,4" matrycą 1920x1200 - żadnych powiększeń czcionek itp. nie akceptuję, wszystko jest dla mnie optymalne i często korzystam z malutkich czcionek systemowych 8px w celu umieszczenia na ekranie największej ilości informacji, ale może mam jakąś wadę wzroku?? Może mam jakieś zwężone pole widzenia i bardziej komfortowo czuję się w przypadku pracy na bardziej gęstej powierzchni, a może to kwestia przyzwyczajenia? Bardzo dziwnie mi się pracuje na 24", gdy widzę pojedyncze pixele, a wielkość oglądanego monitora przypomina mi oglądanie filmu w kinie z pozycji I rzędu. Ale może to też kwestia przyzwyczajenia...
Poczekam na pierwsze opinie na temat SX2262W - najchętniej panów Tom01 albo Czornyj - zobaczymy może taki monitor zakupię.
Być może nie potrafię dobrze szukać, bo nie znalazłem jak na razie odpowiedzi - mam zatem pytanie do znawców - na czym polega aktualnie forsowane rozwiązanie EIZO, podłączania przez DisplayPort sygnału 10 bit/kanał? Jakie karty graficzne taki sygnał generują? Jaki system operacyjny to obsługuje? Jakie są faktyczne zyski i różnice w stosunku do typowego sygnału 8 bit/kanał? Teorię znam, pytam o praktyczne znaczenie. Czy jest to jedynie bełkot marketingowy?
raptor88
14-01-2010, 16:04
Ja tam miałem do czynienia z 24", 26" ... oczywiście 22",20 i 19" też ... i powiem Ci że obecnie brakuje mi bardziej gęstości (obecnie 1680x1050 w 22") a nie wielkości.
Tak, na 22" jest słabo z ostrością, piksel 0.282, ale na 24" 1920x1200 masz 0.270, a to jest całkiem nieźle. Oczywiście to samo na 22" da jeszcze większą ostrość, ale imo 24" dla 1920x1200 jest optymalne.
Być może nie potrafię dobrze szukać, bo nie znalazłem jak na razie odpowiedzi - mam zatem pytanie do znawców - na czym polega aktualnie forsowane rozwiązanie EIZO, podłączania przez DisplayPort sygnału 10 bit/kanał?Na tym że nie masz 256 odcieni koloru tylko 1024. Na szerszym gamucie dystans kolorymetryczny między kolejnymi odcieniami jest większy więc w monitorach z szerszym gamutem łatwiej dostrzec banding ... dokładniejszy zapis to eliminuje (zjawisko posteryzacji staje się nie groźne). Bardzo dobrze że to wprowadzili.
Jakie karty graficzne taki sygnał generują?Radeon HD5xxx ?
Jaki system operacyjny to obsługuje?Windows 7
Jakie są faktyczne zyski i różnice w stosunku do typowego sygnału 8 bit/kanał?Praktycznie mogę mieć problem z dostrzeżeniem "pasków" na gradiencie bez ditheringu :P (oczywiście obraz też musi być minimum 10 bit/kanał)
Ja tam miałem do czynienia z 24", 26" ... oczywiście 22",20 i 19" też ... i powiem Ci że obecnie brakuje mi bardziej gęstości (obecnie 1680x1050 w 22") a nie wielkości.
Dokładnie. 22" z 1920x1200 jest całkiem sensownym rozwiązaniem. Wielkości nie brakuje, gęstość też już akceptowalna.
Na tym że nie masz 256 odcieni koloru tylko 1024. Na szerszym gamucie dystans kolorymetryczny między kolejnymi odcieniami jest większy więc w monitorach z szerszym gamutem łatwiej dostrzec banding ... dokładniejszy zapis to eliminuje (zjawisko posteryzacji staje się nie groźne). Bardzo dobrze że to wprowadzili.
No tak, to potwierdza moją wiedzę teoretyczną.
Praktycznie mogę mieć problem z dostrzeżeniem "pasków" na gradiencie bez ditheringu :P (oczywiście obraz też musi być minimum 10 bit/kanał)
Właśnie, czy oprogramowanie graficzne (wywoływarki, PS itp) potrafią już z tego skorzystać i wyświetlić w swoim GUI obraz dla Windows 7 w 10 i więcej bit/kanał bez ditheringu? (Windows 7 ma obsługiwać chyba max 16 bit/kanał).
Właśnie, czy oprogramowanie graficzne (wywoływarki, PS itp) potrafią już z tego skorzystać i wyświetlić w swoim GUI obraz dla Windows 7 w 10 i więcej bit/kanał bez ditheringu? (Windows 7 ma obsługiwać chyba max 16 bit/kanał).
Już jedna taka przeglądarka jest (Fast View czy jakoś tak). A PS kosztuje nie mało więc chyba też powinno to już obsługiwać ... no chyba że ta firma lubi zdzierać i dodadzą to w PS5 ;)
Już jedna taka przeglądarka jest (Fast View czy jakoś tak). A PS kosztuje nie mało więc chyba też powinno to już obsługiwać ... no chyba że ta firma lubi zdzierać i dodadzą to w PS5 ;)
CS4 na pewno tego nie ma - Eric Chan pisał niedawno, że będą dopiero zabierać się do testowania jak toto działa
Czyli jak dotąd, nikt właściwie nie ma doświadczeń praktycznych z obróbką materiału w 10 lub więcej bit'ach/kanał? A z tego co się zdążyłem zorientować, to EIZO chyba od conajmniej roku oferuje taką możliwość w swoich monitorach? Tyle że reszta świata (systemy, oprogramowanie, karty graficzne itd..) jeszcze do tego nie dorównali... Można zatem wyciągnąć inny wniosek - widocznie 8 bit/kanał w zupełności wystarcza do wiernej obróbki kolorowego materiału?
iiyama e433 17' - mam to dostać od znajomego handlowca z drukarni. Brać to to, interesować się?
Tyle że reszta świata (systemy, oprogramowanie, karty graficzne itd..) jeszcze do tego nie dorównali...
Pojawią się zapewne niebawem dalsze "10-bitowe" elementy toru wizyjnego, ale jak to zwykle bywa gdzieś w newralgicznym miejscu będzie i tak konwersja do 8 lub nawet 6 bitów. Co z tego, że monitor taki zapis akceptuje, jak praktycznie, poza medycyną, nie ma na ekranie większej palety niż 256 odcieni. I nic nie zapowiada żeby nagle się wysypały bo rozwiązaniem zainteresowane byłyby nisze nisz, a konstrukcyjnie trzeba przebudować cały monitor. Do rzadkich istniejących 10-bitowych matryc trzeba dorobić całe nowe sterowanie. Koncepcja 10-bitów jest analogiczna do podświetlenia LED. Potencjał świetny ale praktyczne implementacje są okrojone do granic możliwości. Tak naprawdę od podświetlenia CCFL w masowym sprzęcie odróżnia go tylko marketingowy skrót. W gruncie rzeczy to najważniejsze.
iiyama e433 17' - mam to dostać od znajomego handlowca z drukarni. Brać to to, interesować się?
Zależy za ile i do czego.
praktycznie, poza medycyną, nie ma na ekranie większej palety niż 256 odcieni.A obrazy RAW z dowolnej lustrzanki ? Ile tam jest ? 12-16 bitów/kanał ?
To 10 bitowe wyświetlanie przyda się też przy wyświetlaniu 8 bitowych obrazów sRGB profilowanych na przestrzeń barwną monitora szerokogamutowego (normalnie na szerokogamutowych 8 bitowcach część kolorów zostaje odrzucona).
A z tego co się zdążyłem zorientować, to EIZO chyba od conajmniej roku oferuje taką możliwość w swoich monitorach?Sądziłem że pierwszymi modelami EIZO z 10 bit wyświetlaniem (tych bardziej dostępnych, nie liczę jakichś egzotyków medycznych) były EIZO CG243 i SX2462W zaprezentowane 31 sierpnia 2009 ... tak więc nie od roku tylko od 4-5 miesięcy.
A obrazy RAW z dowolnej lustrzanki ? Ile tam jest ? 12-16 bitów/kanał ?
Tylko w pliku. Na ekran to nie trafia.
Tylko w pliku. Na ekran to nie trafia.No nie trafia bo mamy monitory 8 bitowe ;) Ale teraz z tymi 10 bit EIZO (po aktualizacji oprogramowania typu Photoskop) trafiać będzie mogło (oczywiście nie 12-16 tylko 10 zamiast 8 ).
Sądziłem że pierwszymi modelami EIZO z 10 bit wyświetlaniem (tych bardziej dostępnych, nie liczę jakichś egzotyków medycznych) były EIZO CG243 i SX2462W zaprezentowane 31 sierpnia 2009 ... tak więc nie od roku tylko od 4-5 miesięcy.
Pierwszym monitorem EIZO z DisplayPortem był FlexScan S2432W-H wpowadzony pod koniec 2008 roku. Dlatego strzeliłem, że od roku być może jest możliwość obsługi 10 bit - natomiast nie jestem pewien czy ten akurat model obsługiwał 10 bit, więc dlatego strzelałem ;-)
Tak czy siak, na razie trzeba poczekać, aż reszta nadgoni, żeby można było choćby przetestować możliwość obróbki w 10bit... Mam tylko nadzieję, że EIZO pisząc o takiej możliwości swoich monitorów nie wciska nam papki marketingowej i tak jak pisze Tom01 nie ma gdzieś wąskiego 8mio bitowego gardła ;-)
Mam tylko nadzieję, że EIZO pisząc o takiej możliwości swoich monitorów nie wciska nam papki marketingowej i tak jak pisze Tom01 nie ma gdzieś wąskiego 8mio bitowego gardła ;-)Będzie to można skontrolować. Chętnie bym to sprawdził ... może kiedyś przesiądę się na SX.
Mam tylko nadzieję, że EIZO pisząc o takiej możliwości swoich monitorów nie wciska nam papki marketingowej i tak jak pisze Tom01 nie ma gdzieś wąskiego 8mio bitowego gardła ;-)
Jak skombinuję kartę z DisplayPort powiem więcej na ten temat, ale póki co nie ma co się napalać jak szczerbaty na suchary. 99,99% monitorów ma sterowanie matrycy o rozdzielczości 8 bitów, doprowadzenie bardziej gęstego sygnału nic nie zmieni. No i "drobiazg" w postaci sterownika graficznego. Nie wiem jak Win7, ale żadne Windowsy nie mają 10-bitów na kanał, OSX też.
To ja już nic nie rozumiem. :) Po co w takim razie w trakcie dyskusji nt. monitorów wychwalanie wyższości 10bit nad 8bit?
99,99% monitorów ma sterowanie matrycy o rozdzielczości 8 bitów, doprowadzenie bardziej gęstego sygnału nic nie zmieni.Nikt temu nie przeczy (nie twierdzi że po doprowadzeniu 10 bit/kanał sygnału, monitor 8 bitowy cudownie zmieni się w 10 bitowy). Jednak tutaj rozpatrujemy monitor 10 bit!
Swoją drogą czy przypadkiem DELL U2410 nie wyświetla 10 bit / kanał ?
To ja już nic nie rozumiem. :) Po co w takim razie w trakcie dyskusji nt. monitorów wychwalanie wyższości 10bit nad 8bit?
Bo to parametr mający różne znaczenie zależnie od występowania. W tej chwili dyskutujemy o aspekcie mało istotnym z punktu widzenia współczesnych monitorów. Ale 10-bitowy lub szerszy zapis występuje również gdzieś indziej w trzewiach monitora i ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o wysterowanie matrycy.
Standardowo, podanie na elektrody komórki ciekłokrystalicznej równych 256 poziomów napięć wcale nie da takiej samej równej (liniowej) odpowiedzi. Niektóre odcienie nie będą wcale się różniły pomimo zmiany napięcia sterującego, inne zmienią się więcej niż trzeba, inne mniej więcej dobrze ale też z rozmaitą tolerancją. Normalny użytkownik zaobserwuje to jako klasyczne zlewanie się ciemnych odcieni w czerń, pasy (tzw banding), przebarwienia wynikające z różnych zmian trzech komórek odpowiedzialnych za kolory podstawowe. Aby zaradzić takiemu niekorzystnemu zachowaniu wyświetlacza, stosuje się wewnętrzną tablicę, w której 256 poziomów wejściowych jest konwertowane np do 1024 poziomów. Na wyświetlacz, w procesie linearyzacji, podaje się wówczas 4-krotnie dokładniej napięcie aby wywołać pożądaną reakcje komórki. Dlatego monitory z poszerzoną tablicą LUT dużo dokładniej reprodukują kolory, bardziej gładko i z mniejszymi przebarwieniami. Mamy wówczas do czynienia z użyciem przecyzji poszerzonej do 10 bitów aby prawidłowo zreprodukować paletę 8 bitową. Tak samo będzie kiedy monitor dostanie informację o kolorze w postaci 1024 poziomów. Aby je poprawnie wyświetlić w monitorze trzeba będzie zastosować 12-14 bitową tablicę, a sama matryca musi być sterowana 10-bitowo. Generalnie cały nowy monitor. Inaczej się nie da.
raptor88
15-01-2010, 17:11
A tak dla normalnego użytkownika komputera będą jakieś korzyści? Tzn. mając np. radka z serii 5xxx z DisplayPort ( który podaje sygnał 10-bit ) i Eizo z DisplayPort warto podłączyć je w ten sposób? Czy zupełnie nic mi to nie da i wszystko będzie tak samo jak przy podłączeniu przez DVI do byle jakiej karty?
Czy zupełnie nic mi to nie da
Zupełnie nic.
Zależy za ile i do czego.
W domu praca, internet, nefy w nxie/psie. Za ile... za przysłowiowe 50 zeta ponoć nie zjechany.
Teraz pracuję na crtku della 992. Ciekawy jestem co ta ijama potrafi. Czy wyrzucę della do komórki czy zostanie ta landara na biurku.
W domu praca, internet, nefy w nxie/psie. Za ile... za przysłowiowe 50 zeta ponoć nie zjechany.
Teraz pracuję na crtku della 992. Ciekawy jestem co ta ijama potrafi. Czy wyrzucę della do komórki czy zostanie ta landara na biurku.
Najstarsze wersje E433 były na pierwszych wersjach IPS, reszta z dopiskami S-cośtam na TN. Generalnie to wiekowa konstrukcja. Normalnie powiedziałbym że nie warto, ale za 50 zł można poeksperymentować.
Najstarsze wersje E433 były na pierwszych wersjach IPS, reszta z dopiskami S-cośtam na TN. Generalnie to wiekowa konstrukcja. Normalnie powiedziałbym że nie warto, ale za 50 zł można poeksperymentować.
Wziąłem go za stówke i tak, czy eksperymentować i jak, czy zostawić crtka jako drugiego do podglądu cropów 100%. Ciekawy jestem czy dorówna dellowi w wyświetlaniu fotek. W delowskim trinitronie podobają mi się ciepłe kolorki.
Wziąłem go za stówke i tak, czy eksperymentować i jak, czy zostawić crtka jako drugiego do podglądu cropów 100%. Ciekawy jestem czy dorówna dellowi w wyświetlaniu fotek. W delowskim trinitronie podobają mi się ciepłe kolorki.
Kineskopowi nie dorówna. Co do "ciepłych kolorków", to jest kwestia regulacji.
raptor88
16-01-2010, 16:07
Panie Tomku, czy był już na "warsztacie" jakiś nowy model Nec'a z serii PA? Czy jeszcze nie są dostępne? "Papierowo" zapowiadają się bardzo ładnie, prawdopodobny następca WUXi. Ciekawe co na to Eizo, tzn. czy wypuści w końcu 30 IPS?
Panie Tomku, czy był już na "warsztacie" jakiś nowy model Nec'a z serii PA? Czy jeszcze nie są dostępne? "Papierowo" zapowiadają się bardzo ładnie, prawdopodobny następca WUXi. Ciekawe co na to Eizo, tzn. czy wypuści w końcu 30 IPS?
PA nie ma jeszcze w Polsce.
Co do 30-o calowych paneli IPS, to obawiam się, że na Eizo nie ma co liczyć.
Nie jest to jednak żaden powód do zmartwienia - kiedy tylko zobaczyłem to spektrobójcze 30 cali, wystarczyło mi 30 sekund by zbiednieć o kilka tys. PLN:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/wqrvix.jpg)
Popatrzyłem ostatnio na różne panele i na to zdjęcie górne również ;) i stwierdziłem, że nie jest tak źle [z moim EIZO S2243W] z równością temperatury kolorów na całej powierzchni. Po prostu do każdego monitora mógłbym się przyczepić.
Wiem, że to jest 30" ale z drugiej strony IPS [kąty i kolory], więc... śpię już spokojnie.
P.S. Przestałem też oglądać monitor. Zacząłem pracować. Pomogło. :)
Panie Tomku, czy był już na "warsztacie" jakiś nowy model Nec'a z serii PA? Czy jeszcze nie są dostępne? "Papierowo" zapowiadają się bardzo ładnie, prawdopodobny następca WUXi. Ciekawe co na to Eizo, tzn. czy wypuści w końcu 30 IPS?EIZO powinno się bardziej skupić na matrycach IPS w serii SX i CG. W SX2262W właśnie drażni mnie brak IPS ... jeśli NEC PA231W będzie miał szeroki gamut to pomimo proporcji 16:9 wolałbym jego a nie EIZO SX2262W.
High_Noise
16-01-2010, 20:22
I co takiego sie poprawi jak zmienia na IPS?
I co takiego sie poprawi jak zmienia na IPS?Na IPS nie ma przesunięcia barw/gammy wzgl. kąta patrzenia ... patrząc na wprost będzie to samo w środku co na rogach.
Ale za to z czarnym nie jest tak dobrze, jak w PVA. Chyba nie da się jednoznacznie stwierdzić wyższości IPSa nad PVA.
Ale za to z czarnym nie jest tak dobrze, jak w PVA. Chyba nie da się jednoznacznie stwierdzić wyższości IPSa nad PVA.
Dlatego być może lepiej mieć mniej cali PVA (mniejsze kąty widzenia) niż dużo cali IPS....
Ale to tylko teoria...
Popatrzyłem ostatnio na różne panele i na to zdjęcie górne również ;) i stwierdziłem, że nie jest tak źle [z moim EIZO S2243W] z równością temperatury kolorów na całej powierzchni. Po prostu do każdego monitora mógłbym się przyczepić.
Wiem, że to jest 30" ale z drugiej strony IPS [kąty i kolory], więc... śpię już spokojnie.
P.S. Przestałem też oglądać monitor. Zacząłem pracować. Pomogło. :)
Zdjęcie kłamie, są tam różne źródła światła - obmierzyłem ten monitor i odchyłki nie przekraczają dE 3, wizualnie monitor jest równiutki. Fakt jednak faktem, że z lekkich przebarwień idzie się zawsze dopatrzyć, szczególnie że porównuje się duże plamy, więc rządzi się to prawami nieco innego modelu precepcji (CIE 1964 dla obserwatora standardowego 10 stopni)
EIZO powinno się bardziej skupić na matrycach IPS w serii SX i CG. W SX2262W właśnie drażni mnie brak IPS ... jeśli NEC PA231W będzie miał szeroki gamut to pomimo proporcji 16:9 wolałbym jego a nie EIZO SX2262W.
Eizo niekoniecznie ma dostęp do wszelkich matryc, jakie im się zamarzą.
Zależy od punktu widzenia - w zastosowaniach graficznych czerń nie ma większego znaczenia
Dlatego być może lepiej mieć mniej cali PVA (mniejsze kąty widzenia) niż dużo cali IPS....
Ale to tylko teoria...
Niestety, tylko. Wystarczy przelotny kontakt z 30-o calowym IPS-em by boleśnie się o tym przekonać...
raptor88
16-01-2010, 21:59
PA nie ma jeszcze w Polsce.
Co do 30-o calowych paneli IPS, to obawiam się, że na Eizo nie ma co liczyć.
Nie jest to jednak żaden powód do zmartwienia - kiedy tylko zobaczyłem to spektrobójcze 30 cali, wystarczyło mi 30 sekund by zbiednieć o kilka tys. PLN:
OMG. Śliczny sprzęcik. Sam się ślinię na 30", ale jak zobaczyłem HP LP3065 do doznałem wstrząsu. Takiej nierówności to jeszcze nigdzie nie widziałem. :(
A dlaczego uważasz, że na 30" od Eizo nie ma szans?
Tak, dlatego trzeba mieć 2 monitory. Poważnie piszę. :mrgreen:
Zdjęcie kłamie, są tam różne źródła światła - obmierzyłem ten monitor i odchyłki nie przekraczają dE 3, wizualnie monitor jest równiutki.
Właśnie miałem o to pytać, bo jakby "tylko" opierać się na zdjęciu, to lewa strona ma inną temp. od prawej. Ale już wszystko wyjaśnione. :)
Niestety, tylko. Wystarczy przelotny kontakt z 30-o calowym IPS-em by boleśnie się o tym przekonać...
Na 30" PVA aż tak źle?
Teraz pytanie. Skoro Eizo raczej nie wypuści 30" IPS, to szukać do upadłego WUXi czy poczekać na PA? :???:
Zależy od punktu widzenia - w zastosowaniach graficznych czerń nie ma większego znaczenia
To w jakich ma? ;)
OMG. Śliczny sprzęcik. Sam się ślinię na 30", ale jak zobaczyłem HP LP3065 do doznałem wstrząsu. Takiej nierówności to jeszcze nigdzie nie widziałem. :(
A dlaczego uważasz, że na 30" od Eizo nie ma szans?
Na 30" PVA aż tak źle?
Teraz pytanie. Skoro Eizo raczej nie wypuści 30" IPS, to szukać do upadłego WUXi czy poczekać na PA? :???:
Wqrwix to trochę inna klasa sprzętu niż HP i przykładają się tu jakby trochę bardziej, zresztą matryca jest inna. Z tego co słyszałem, NEC łyka całą produkcję 30-tki H-IPS.
30-tka na PVA nie jest zła, jednak z mojego punktu 30-tka na IPS jest lepsza - to już spora powierzchnia, 64cm na szerokość i nie ma się co czarować - po bokach będzie występować przekłamanie gammy związane z charakterystyką kątową, cudów nie ma.
O PA będę trudno mi na tą chwilę powiedzieć cośkolwiek konkretnego.
To w jakich ma? ;)
Przypuszczam, że w postprodukcji, multimediach, grach itp, gdzie wysoki współczynnik kontrastu podnosi atrakcyjność obrazu. W zastosowaniach, do jakich go używam monitor służy mi symulacji wydruków o kontraście nie przekraczającym 250-300:1, więc arcyniski poziom czerni nie ma dla mnie kardynalnego znaczenia.
To w jakich ma? ;)
Nie tyle chodzi o zastosowania co o warunki miejsca pracy. Można oczywiście stwierdzić, że przy zastosowaniach graficznych punkt czerni nie ma kluczowego znaczenia, gdyż ten rodzaj zastosowania implikuje odpowiednie oświetleniowe. Jest jednak cała grupa zastosowań pokrewnych grafice, rozmaite stopnie zaawansowania i upodobania użytkowników, którzy z różnych względów pracują w losowych warunkach. Na szczególne uwzględnienie zasługuje stereotypowy przykład fotoamatora pracującego wieczorem przy lampce nad swoimi zdjęciami. Często również zawodowcy popełniają ten błąd, przyzwyczajeni do swoich poprzednich monitorów kineskopowych, które cokolwiek pokazywały dopiero w ciemności. Tak czy siak, nie dywagując nad prawidłowością takiego warsztatu, fotografia nadzwyczaj często stawia przed monitorem ciężkie warunki oświetleniowe, a w takowych typowo graficzny monitor z IPS to nie jest najszczęśliwszy wybór.
Są również zastosowania które opierają się o duże jednobarwne powierzchnie, gdzie paskudnie wygląda IPS'owa "świecąca" czerń, placki, utrata kontrastu lub zafarb pod niewielkim kątem, jak na przykład CAD, programowanie. Również edycja tekstów, wszelkie zastosowania uniwersalne korzystniej wyglądają na monitorach z niskim punktem czerni.
Ok. Czyli nie można jednoznacznie stwierdzić, że IPS jest lepszy od PVA. Na dzień dzisiejszy nie ma takiej matrycy, która nad innymi ma przewagę we wszystkich cechach.
Jeszcze pytanie apropos tego punktu czerni - w zastosowaniach graficznych.
Czy lepiej w stosunku do IPSa - PVA przedstawia różnicę między np. czarnym 100% black, a czarnym w 100% z każdej składowej CMYK?
Przypuszczam, że w postprodukcji, multimediach, grach itp, gdzie wysoki współczynnik kontrastu podnosi atrakcyjność obrazu. W zastosowaniach, do jakich go używam monitor służy mi symulacji wydruków o kontraście nie przekraczającym 250-300:1, więc arcyniski poziom czerni nie ma dla mnie kardynalnego znaczenia.
Ale tutaj to mamy trochę sprzeczność.
Bo skoro czerń ma niby większe znaczenie w grach, a szybsza jest matryca IPS od PVA, to jednak chyba IPS bardziej się nadaje do gier.
Ok. Czyli nie można jednoznacznie stwierdzić, że IPS jest lepszy od PVA. Na dzień dzisiejszy nie ma takiej matrycy, która nad innymi ma przewagę we wszystkich cechach.
Jeszcze pytanie apropos tego punktu czerni - w zastosowaniach graficznych.
Czy lepiej w stosunku do IPSa - PVA przedstawia różnicę między np. czarnym 100% black, a czarnym w 100% z każdej składowej CMYK?
Można zaryzykować stwierdzenie, że IPS jest lepszy w zastosowaniach graficznych. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że Mitsubishi Lancer Evo jest lepszy od Mitsubishi L200 - dla kierowcy rajdowego lepszy będzie Evolution, dla drwala L200.
Różnice między czerniami K i MaxK widać poprawnie na jednym i drugim monitorze - poprawnie oświetlona czerń CMYK-owa jest znacznie jaśniejsza niż punkt czerni jakiegokolwiek monitora.
Ale tutaj to mamy trochę sprzeczność.
Bo skoro czerń ma niby większe znaczenie w grach, a szybsza jest matryca IPS od PVA, to jednak chyba IPS bardziej się nadaje do gier.
Na zastosowaniach pozagraficznych się nie znam i nie wiem co tak naprawdę bardziej się nadaje - głęboka czerń zwiększa kontrast, a wysoki kontrast zwiększa wizualne nasycenie barw, więc obraz wygląda atrakcyjniej. Gdzie to tak naprawdę jest niezbędne, tego nie wiem. Przydaje się tam, gdzie obraz ma wyglądać "ładnie"
Nie. Coś kosztem czegoś.
IPS zalety:
- Naturalna dobra liniowość.
- Dobra charakterystyka gamma w funkcji kąta.
IPS wady:
- Wysoki punkt czerni.
- Zła charakterystyka jasności/kontrastu w funkcji kąta.
PVA zalety:
- Niski punkt czerni.
- Dobra charakterystyka jasności/kontrastu w funkcji kąta.
PVA wady:
- Zła naturalna liniowość.
- Zła charakterystyka gamma w funkcji kąta.
Łatwo zauważyć, że przedstawione wady/zalety występują odwrotnie w obu typach matryc. Proszę też zwrócić uwagę że kąt patrzenia ma wpływ na więcej aspektów obrazu, a one różnie decydują o zaspokojeniu konkretnych oczekiwań. Bardzo często pokutuje mit określania IPS a jako matrycy z lepszą charakterystyką kątową. To formalnie prawda, tylko że 90% ludzi nie ma pojęcia co to jest. Z mojej praktyki z rozmów z ludźmi, wynika stereotyp: PVA pod kątem duże zmiany, IPS małe albo wcale. Sęk tylko że mało kto zdaje sobie sprawę że owe zmiany mogą dotyczyć gammy, jasności, kontrastu lub dowolnej kombinacji tych wielkości. Przewaga IPS nad innymi matrycami wynika tylko z stałej gammy. A co to jest tak naprawdę? Jest to zachowanie stałej relacji między wyświetlanymi kolorami. Oznacza to że obraz może być pod kątem jaśniejszy, ale cały zmieni się tak samo. W PVA natomiast relacja będzie zaburzona, jaśniejsze staną się głównie cienie, choć kontrast ogólny zmieni się nieznacznie. Dodatkowo należy podkreślić, że siła odczuwania ww zjawisk jest bardzo subiektywna i zależna od konkretnych grup użytkowników/zastosowań. Ciekawostką jest, że reprezentatywna grupa statystyczna określa PVA jako wyświetlacz z lepszymi "kątami widzenia". Zalety IPS ma ją znaczenie w wąskich grupach zastosowań, gdzie przeważają nad wadami.
To nie ma związku. Monitor tworzy obraz wg modelu RGB. Nie ma ani kanału K ani tym bardziej CMYK. Różnice w tworzeniu czerni będą wynikać wyłącznie z algorytmu przeliczeń w aplikacji graficznej.
głęboka czerń zwiększa kontrast, a wysoki kontrast zwiększa wizualne nasycenie barw, więc obraz wygląda atrakcyjniej. Gdzie to tak naprawdę jest niezbędne, tego nie wiem. Przydaje się tam, gdzie obraz ma wyglądać "ładnie"
No, ale punkt czerni obrazu nie musi być wcale punktem czerni monitora. W monitorach z IPS to tożsame, ale tylko dlatego że czerń i tak jest wysoka i nie ma gdzie nią kręcić. W PVA spokojnie można tym parametrem manipulować.
To nie ma związku. Monitor tworzy obraz wg modelu RGB. Nie ma ani kanału B ani tym bardziej CMYK. Różnice w tworzeniu czerni będą wynikać wyłącznie z algorytmu przeliczeń w aplikacji graficznej.
To jest oczywiste, że monitor tworzy obraz wg modelu RGB.
Pytanie było na skróty.
Teraz pytanie, czy różnica w efekcie tych przeliczeń algorytmu z tych dwóch konkretnych barw CMYK przeliczanych na RGB w aplikacji graficznej - np. wieczorem, przy gorszym oświetleniu będzie lepiej wiodczna na PVA czy IPS?
Różnice między czerniami K i MaxK widać poprawnie na jednym i drugim monitorze - poprawnie oświetlona czerń CMYK-owa jest znacznie jaśniejsza niż punkt czerni jakiegokolwiek monitora.
I o taką informację mi chodziło.
Pytanie było na skróty.
Teraz pytanie, czy różnica w efekcie tych przeliczeń algorytmu z tych dwóch konkretnych barw CMYK przeliczanych na RGB w aplikacji graficznej - np. wieczorem, przy gorszym oświetleniu będzie lepiej wiodczna na PVA czy IPS?
Postrzeganie czerni, nie ważne jak wyliczonej, wiąże się z fizjologią widzenia i aktualnym "nastawem" mechanizmu adaptacji oczu. Czerń monitora to nie jest czerń. Jest to jakiś niezerowy poziom natężenia oświetlenia, w zależności od konstrukcji od setnych do dziesiątych części nita, więc znając punkt bieli i możliwy do zaobserwowania kontrast łatwo obliczyć czy wstrzelimy się "czernią" w czerń. Kluczowe znaczenie ma relacja punktu bieli z oświetleniem miejsca pracy.
Bez odpowiedniej regulacji możemy ustawić zarówno czerń "świecącą", jak i daleko znikającą poza zdolnością percepcji. Szczególnie w drugim przypadku niektóre metody symulacji będą pokazywać fałszywie. Nie ma więc znaczenia rodzaj matrycy, tylko poprawna kalibracja toru wyświetlania.
Odpowiedź Czornyja bardziej mnie satysfakcjonuje. Jest pytanie, jest konkretna odpowiedź. :)
Pan Tom01 ładuje w odpowiedziach potężną dawkę teorii jednak nie odpowiada na pytanie zadane przez laika.
Odpowiedź Czornyja bardziej mnie satysfakcjonuje. Jest pytanie, jest konkretna odpowiedź. :)
Pan Tom01 ładuje w odpowiedziach potężną dawkę teorii jednak nie odpowiada na pytanie zadane przez laika.
Wiele odpowiedzi nie wykracza poza poziom wiedzy posiadanej przez pytających. Trzeba tylko samodzielnie pokombinować i ja do tego staram się trochę zmusić.
Sprawa jest o tyle skomplikowana, że jasność to rzecz względna - jeśli nocą w jaskini popatrzymy sobie na kartkę, to jej biel będzie ciemniejsza od czerni najlepszego monitora.
Jednak przy założeniu, że oglądamy wydruk CMYK na znormalizowanej podświetlarce, to maksymalna czerń uzyskiwana w tej technologii jest 9dE jaśniejsza niż czerń monitora.
Nie. Coś kosztem czegoś.
IPS wady:
- Zła charakterystyka jasności/kontrastu w funkcji kąta.
PVA zalety:
- Dobra charakterystyka jasności/kontrastu w funkcji kąta.
... czy ja wiem czy w zakresie użytecznym kontrast nie spada pod kątem bardziej na PVA niż IPS ... (czyli na odwrót w stosunku do Pańskiej tezy)
... czy ja wiem czy w zakresie użytecznym kontrast nie spada pod kątem bardziej na PVA niż IPS ... (czyli na odwrót w stosunku do Pańskiej tezy)
Spada, nie spada - kolorymetrycznie na IPS-ach zmiany są mniejsze. Żaden panel PVA nie otrzymał certyfikatu Fogry wyświetlacza softproofingowego klasy A, bo jednym z kryteriów oceny jest spektroradiometryczny pomiar charakterystyki kątowej:
http://fogracert.fogra.org/plugin.php?menuid=123&template=mv/templates/mv_search_front_onemv.html&mv_id=8&onemv=8
Zależnie od implementacji, są oczywiście pewne zaburzenia od tej reguły, ale kontrast na IPS zawsze spada szybciej. A jak spada mniej to za to fioletowieje cały ekran. W skrajnych wypadkach kiedy monitor ogląda człowiek który nie wie "na co patrzeć", ogląda dobry monitor na PVA i zachodzi w głowę w czym rzecz z tymi kątami, bo od -180st do +180st wygląda praktycznie tak samo.
Monitory graficzne z IPS to sprzęt wąsko specjalizowany. Odradzam bezkrytyczne podchodzenie do takiego jako lepszego, bo łatwo "przedobrzyć". Podobnie jak zakup na zajęcia z rysunku technicznego śruby mikrometrycznej zamiast normalnej linijki.
Mozart_2005
18-01-2010, 16:56
Zależnie od implementacji, są oczywiście pewne zaburzenia od tej reguły, ale kontrast na IPS zawsze spada szybciej. A jak spada mniej to za to fioletowieje cały ekran. W skrajnych wypadkach kiedy monitor ogląda człowiek który nie wie "na co patrzeć", ogląda dobry monitor na PVA i zachodzi w głowę w czym rzecz z tymi kątami, bo od -180st do +180st wygląda praktycznie tak samo.
Monitory graficzne z IPS to sprzęt wąsko specjalizowany. Odradzam bezkrytyczne podchodzenie do takiego jako lepszego, bo łatwo "przedobrzyć". Podobnie jak zakup na zajęcia z rysunku technicznego śruby mikrometrycznej zamiast normalnej linijki.
W takim razie zadam pytanie które nurtuje zapewne wielu, którzy przestudiowali ten wątek :) Co wybrać Eizo S2433W na PVA czy Eizo SX2462W na IPS. Oczywiście monitor będzie do obróbki fotografii. Cena w tym przypadku nie ma znaczenia - tylko pytanie czy tak jak pisze Tom01 nie przedobrzymy kupując taki sprzęt. Czy ktoś pokusi się aby dokonać takiego porównania?
SX2462 to inna klasa sprzętu, jego DNA pochodzi z serii CG - oprócz matrycy IPS ma 12-o bitowy 3D LUT i DUE, jak również podświetlenie zwiększające gamut. Jeśli ktoś nie ma uczulenia na srebrzenie czerni, to jest to jeden z najbardziej bezkompromisowch monitorów dostępnych obecnie na rynku.
Cena nie ma znaczenia niby ale moim zdaniem cena za SX2462W na poziomie 4,3K+VAT [do niedawna jeszcze 4,7+VAT] jest zdecydowanie za wysoka.
Na matryce bym tu nie patrzył. To, co może kusić w SX to DUE ale jeśli S2433W jest tak równo podświetlony, jak był reklamowany, to nie wiem czy warto "przepłacać".
Czyli jednak cena ma trochę znaczenie, bo jak nie ma, to przecież jest jeszcze CG243W. :)
CG243W to praktycznie to samo, co SX2462W - tyle, że z osłonką, ColorNavigatorem i odblokowaną możliwością sprzętowej kalibracji
Wedle autorytetów wypowiadających się w całym wątku ta możliwość sprzętowej kalibracji, ma krytyczne znaczenie dla monitorów zawodowych... ;-)
CG243W to praktycznie to samo, co SX2462W - tyle, że z osłonką, ColorNavigatorem i odblokowaną możliwością sprzętowej kalibracji
http://www.eizo.com/global/iblick/compare/index.php?id=CG243W;SX2462W;
Faktycznie. Wygląda na to, że parę K płaci się za kaptur i fabryczną kalibrację.
Wedle autorytetów wypowiadających się w całym wątku ta możliwość sprzętowej kalibracji, ma krytyczne znaczenie dla monitorów zawodowych... ;-)
Dobra kalibracja sprzętowa w zastosowaniach zawodowych nie jest zła - np. swojego wqrvixa skalibrowałem pod workflow Fogra/Ugra, czyli przestrzeń ECI v2 - panel kalibrowałem zatem do TRC L* i temp. 5800K - życzę powodzenia komuś, kto będzie chciał dokonać tej sztuki z SX2462W.
http://www.eizo.com/global/iblick/compare/index.php?id=CG243W;SX2462W;
Faktycznie. Wygląda na to, że parę K płaci się za kaptur i fabryczną kalibrację.
Pewnie, że tak - kalibrowałem jedno i drugie ;)
Płaci się też za zbadanie każdej sztuki, gwarancję równomierności jasności i temperatury dE<3.
Dobra kalibracja sprzętowa w zastosowaniach zawodowych nie jest zła - np. swojego wqrvixa skalibrowałem pod workflow Fogra/Ugra, czyli przestrzeń ECI v2 - panel kalibrowałem zatem do TRC L* i temp. 5800K - życzę powodzenia komuś, kto będzie chciał dokonać tej sztuki z SX2462W.
Dlategoż najbliższym odpowiednikiem po względem możliwości NEC 3090WQXi jest EIZO CG243W. EIZO SX2462W należałoby raczej zestawiać z NEC 2490/2690WUXi2.
2690WUXi2 kalibrowany SVII jest pod względem możliwości dość podobny do CG243W, z tym że nie da się go tak idealnie wystroić, nie ma 10-o bitowego wyjścia, no i nie ma szans na tak równomierną sztukę, bo wszystkie idealnie równe dostają naklejkę Spectraview i zdecydowanie wyższą cenę. Podobnie ma się sprawa z wqrvixem, tyle że ten nie ma bezpośredniego konkurenta na swoich szerokościach.
2690WUXi2 kalibrowany SVII
Tyle, że w naturze (tj w Polsce) nie występuje (legalnie) takie połączenie. Chyba że się coś zmieniło.
A skąd, na bank się nie zmieni - pozostaje tylko import indywidualny.
Płaci się też za zbadanie każdej sztuki, gwarancję równomierności jasności i temperatury dE<3..
No nie. Gwarancję równomierności jasności i temperatury w monitorze z DUE...?
Dobrze, że nie było takich tekstów, jak wybierałem monitor, bo bym w życiu nie spojrzał na EIZO... mimo, że zawsze chciałem je mieć.
BTW: I jeszcze pewnie +900 w PL za selekcjonowanie serii CG bez badpixela...
Dobrze, że nie było takich tekstów, jak wybierałem monitor, bo bym w życiu nie spojrzał na EIZO... mimo, że zawsze chciałem je mieć.
Samo DUE cudu nie dokona - poprawia zwykle równomierność podświetlenia z odchyłek rzędu 7-8dE do poziomu ok. 3-4dE.
Natomiast selekcjonowane panele są tak naprawdę bardziej w okolicy dE 1 w porywach do 2 i wizualnie nie idzie się na nich nic dopatrzeć. Wyselekcjonowanie takiego idealnego panelu wbrew pozorom nie jest wcale łatwe i nie zdarzają się one zbyt często, to są perełki.
Czyli kupowanie SXa albo CG to przepłacanie za bujdy, które produkuje dział marketingu EIZO - jak w każdej innej zresztą firmie.
Cieszę się, że wybrałem S2243W w takim razie. Nie dość, że musiałbym patrzeć na obrzydliwą podstawę SX2262W, to jeszcze tak naprawdę nie miałbym gwarancji równomierności podświetlenia i tempreatury barw.
Dzięki temu że jest elektroniczna kompensacja w ogóle jest możliwe dE<3.
Niektórzy chcą pewny sprzęt i święty spokój. A niektórzy przede wszystkim chcą taniej. Jest wybór.
Czyli kupowanie SXa albo CG to przepłacanie za bujdy, które produkuje dział marketingu EIZO (...) to jeszcze tak naprawdę nie miałbym gwarancji równomierności podświetlenia i tempreatury barw.
SX jest znacznie doskonalszy technicznie od S. To prawdziwe scalaki i transytory w środku, nie bujdy. Jednak określone poziomy defektów gwarantowane są na papierze przy CG.
Naprawdę, jak ktoś to wszystko przeczyta - będąc na etapie wyboru monitora - pod koniec lektury będzie wiedział jedno: unikać EIZO, o to Pan Tom01 skutecznie dba...
Chyba gdzieś tu nastąpiło pogubienie między teorią, a praktyką.
Niektórzy chcą pewny sprzęt i święty spokój. A niektórzy przede wszystkim chcą taniej. Jest wybór.
Hmm. "Srali muszki będzie wiosna..." - aż się ciśnie na usta.
Nie tak szybko drogi Panie.
W wątku w którym piszemy jest fragment mówiący o selekcjonowanym EIZO [nota bene od Pana], który miał bad pixele i nie tylko.
Jak widać nie da się w 100% zagwarantować sobie świętego spokoju, choćby i za dutki produkowane przez Narodowy Bank Polski.
Naprawdę, jak ktoś to wszystko przeczyta - będąc na etapie wyboru monitora - pod koniec lektury będzie wiedział jedno: unikać EIZO, o to Pan Tom01 skutecznie dba...
Próbuję odtworzyć tok rozumowania prowadzący do tego wniosku i za cholerę mi się ta sztuka nie udaje. Konstruowanie sylogizmów może prowadzić do mylnych wniosków w przypadkach, gdy przesłanek jest więcej niż dwie - na potwierdzenie czego pozwolę sobie zacytować poetę:
"Za darmo nie dostaniesz nic ładnego
zachód słońca jest za darmo
a więc nie jest piękny
ale żeby rzygać w klozecie lokalu prima sorta
trzeba zapłacić za wódkę
ergo
klozet w tancbudzie jest piękny
a zachód słońca nie"
W wątku w którym piszemy jest fragment mówiący o selekcjonowanym EIZO [nota bene od Pana], który miał bad pixele i nie tylko.
Mogę zagwarantować brak wad w chwili odbioru plus określony okres karencji. Aby to zapewnić, ekran jest stabilizowany przez 100 godzin lub ekwiwalent w podwyższonej temperaturze. Wady albo są na nowym, albo ujawniają się w pierwszych kilkudziesięciu godzinach pracy. Gwarantuje to wychwycenie niemal wszystkich, które mogłyby wykazać jakieś defekty u użytkownika. Niestety istnieje prawdopodobieństwo wyskoczenia wady, której mimo starań nie udało się sprowokować w serwisie. Jeśli wystąpi miesiąc lub dłużej po dostawie, nie jestem w stanie wymienić. W ostatnich dwóch latach na kilkaset monitorów miałem dwa takie przypadki.
"Za darmo nie dostaniesz nic ładnego
zachód słońca jest za darmo
a więc nie jest piękny
ale żeby rzygać w klozecie lokalu prima sorta
trzeba zapłacić za wódkę
ergo
klozet w tancbudzie jest piękny
a zachód słońca nie"
Powaliło mnie to. Panie Marcinie, pomimo że to cytat, zasłużenie ma Pan swój wątek ze "srebrnymi ustami". :)
Próbuję odtworzyć tok rozumowania prowadzący do tego wniosku i za cholerę mi się ta sztuka nie udaje.
Niektórzy potrzebują dosłownie.
Innych dosłowność obraża.
Czasami dosłowność tożsama jest z prymitywizmem.
Mozart_2005
19-01-2010, 10:28
Tak myślę, że to wyciąganie pojedynczych uszkodzonych monitorów. Myślę, że kupując jakikolwiek sprzęt patrzymy, który psuje się najmniej - ideału nie ma nawet za 20000zł. A tu dochodzimy do wniosku, że każdy zakup będzie zły i po części to fakt - tylko oko ludzkie samo dostosowuje się do panujących warunków płynnie i niemal natychmiast. Każdy inny wybór to kompromis.
Czyli kupowanie SXa albo CG to przepłacanie za bujdy, które produkuje dział marketingu EIZO - jak w każdej innej zresztą firmie.
Cieszę się, że wybrałem S2243W w takim razie. Nie dość, że musiałbym patrzeć na obrzydliwą podstawę SX2262W, to jeszcze tak naprawdę nie miałbym gwarancji równomierności podświetlenia i tempreatury barw.
A tu nie zgodzę się z faktem, że kupowanie sprzętu selekcjonowanego, bo tak wielu napisało o serii SX i CG od Eizo to bujda. Owszem wydatek rzędu 3000zł patrząc na ceny innych "wypasionych" LCD po 500-700zł może powalać. Ale niestety za jakość trzeba zapłacić. Myślę jednak, że selekcja przy modelach SX i CG jest dość duża stąd cena (oczywiście z marżą). Poza tym zobaczcie, że kontrast jest podawany w SX po kalibracji, który jest ustawiony na 50% - a więc faktyczny kontrast jest dużo większy. Podawane parametry są mierzone a nie reklamowane jak w plazmach jako kontrast dynamiczny sięgający ostatnio już miliona.
Podobnie jest z każdym sprzętem. Mam obiektyw macro 105mm 2,8 VR po selekcji fabrycznej (nie indywidualnej "półkowej" w sklepie) i różnica jest piorunująca z każdym seryjnym 105mm. Więc wolę jednak dopłacić do SX-a.
Poza tym zobaczcie, że kontrast jest podawany w SX po kalibracji, który jest ustawiony na 50% - a więc faktyczny kontrast jest dużo większy.Nie jest. ... nastawa kontrastu w menu OSD na 50% nie oznacza że kontrast jest ustawiony na 50%. W EIZO 50%+RGB po 100 to jest kontrast maksymalny jaki się da osiągnąć (bez przepaleń).
Skalibrowałem s1931 kolorymetrem i1Display2.
Przy ustawieniach jasności w monitorze na 100% luminacja wychodzi max.60cd/m2, wynik poniżej.
Da radę coś z tym zrobić?
Ustawienia w i1: 6500K;2,2. Punkt bieli regulowałem ręcznie kanałami z OSD monitora na 6500. Moniotr jest oczywiście na custom.
Czy te 60cd/m2 to nie za mało? Jak "dobić" chociaż do 90cd/m2?
źródło (http://img706.imageshack.us/img706/802/kopiaeyeonewynik3iccx.jpg)
Skalibrowałem s1931 kolorymetrem i1Display2.
Przy ustawieniach jasności w monitorze na 100% luminacja wychodzi max.60cd/m2, wynik poniżej.
Da radę coś z tym zrobić?
Ustawienia w i1: 6500K;2,2. Punkt bieli regulowałem ręcznie kanałami z OSD monitora na 6500. Moniotr jest oczywiście na custom.
Czy te 60cd/m2 to nie za mało? Jak "dobić" chociaż do 90cd/m2?
Podaj co ustawiłeś w OSD (R , G , B , Kontrast)
raptor88
21-01-2010, 17:22
Czy ktoś wie, kiedy Nec'i PA już będą dostępne w Polsce? Pewnie jak już wyjdą, to Panowie Czornyj i Tom01 je przetestują, a interesuje mnie konfrontacja tego modelu z WQXi. Oczywiście mam na myśli 30".
Jakie są ingerencje w "gain" RGB?
Podaj co ustawiłeś w OSD (R , G , B , Kontrast)
Zgodnie z "zaleceniami programu" najpierw ustawiłem R50%,G100%,B50% i aby wyszło 6500 a suwaki w miarę sie wypośrodkowały wyszło mi R50,G49,B53.
Kontrast - w OSD S1931 mam tylko jasność i od razu poszło na 100% (zgodnie z zaleceniami programu)...
Jakie są "ingerencje w "gain" RGB?
W gain do 6500 wyszło: R50/G49/B53 ...
Zgodnie z "zaleceniami programu" najpierw ustawiłem R50%,G100%,B50% i aby wyszło 6500 a suwaki w miarę sie wypośrodkowały wyszło mi R50,G49,B53.
Kontrast - w OSD S1931 mam tylko jasność i od razu poszło na 100% (zgodnie z zaleceniami programu)...
Ustaw kontrast na 50 , następnie tak manipuluj R G B by przynajmniej jeden kanał wynosił 100 a temperatura barwowa wg. pomiarów osiągnęła 6500K
W gain do 6500 wyszło: R50/G49/B53 ...Jeśli to na kontrast=50 to zdecydowanie źle ...
Ustaw kontrast na 50 , następnie tak manipuluj R G B by przynajmniej jeden kanał wynosił 100 a temperatura barwowa wg. pomiarów osiągnęła 6500K
OK.
P.S. Pisząc kontrast masz na myśli jasność w OSD?
OK.
P.S. Pisząc kontrast masz na myśli jasność w OSD?
Nie ... pisząc kontrast mam na myśli "Contrast" w OSD.
W s1931 w OSD nie ma kontrastu, jest tylko "Brightness" czy jak to czasami piszą "Backlight".
To nic z tego nie wyjdzie bez możliwości ustawień kontrastu w OSD???
W s1931 w OSD nie ma kontrastu, jest tylko "Brightness" czy jak to czasami piszą "Backlight".
To nic z tego nie wyjdzie bez możliwości ustawień kontrastu w OSD???
Jak nie ma możliwości ustawiania kontrastu ... to bardzo dobrze :] ... pozostaje regulacja R G B tak by było 6500K a co najmniej jeden z kanałów dotykał 100.
ps. prawdopodobnie producent na stałe ustawił tak "kontrast" by po sumie z RGB po 100 nie było przepaleń
S1931 nie ma regulatora "contrast" z tego co pamiętam. Ale generalnie regulacja popieprzona że bardziej się nie da. :)
Bezwzględnie proszę dążyć do tego co napisał Kol. Kyle. Jedna z wartości powinna wynosić 100%. "Zalecenia" programu proszę olać. Profiler nie ma przecież zielonego pojęcia z jakim monitorem ma do czynienia.
Ok, dzięki Kyle i Tom01 za info, próbuje wg tej zasady - jeden kanał na 100.
Co z jasnością - zaczynać od 50 itd. w górę co 10?
Ok, dzięki Kyle i Tom01 za info, próbuje wg tej zasady - jeden kanał na 100.
Co z jasnością - zaczynać od 50 itd. w górę co 10?
W Xrite miałem tak że patrzyłem na wskazanie cd i jechałem regulatorem w OSD do np. 80 czy tam ile chciałem candeli
Kyle i Tom01 dziekuję za porady, jakoś chyba dało radę z G=100 -- ale czy jest to już w miarę ok?
Wykres jest chyba taki sobie albo mi się tylko tak wydaje...
Czy próbować tak z każdym kanałem na 100% aż linie na wykresie trochę się "naprostują"?
s1931 z i1Displ2
TERAZ: R89/G100/B96
źródło (http://img709.imageshack.us/img709/8430/kopiaeyeonewynik4icc.jpg)
POPRZEDNIA masakra: R50/G49/B53
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/8126/kopiaeyeonewynik3icc.jpg)
... hmmm ... no nie taki miał być efekt ... linie miały być "razem" + powinna wzrosnąć jasność. Coś tu jeszcze jest nie tak.
... hmmm ... no nie taki miał być efekt ... linie miały być "razem" + powinna wzrosnąć jasność. Coś tu jeszcze jest nie tak.
Jest sens próbować oddzielnie każdym RGB na 100% czy nie tędy droga ......
Wykres jest chyba taki sobie albo mi się tylko tak wydaje...
Czy próbować tak z każdym kanałem na 100% aż linie na wykresie trochę się "naprostują"?
Jest źle. Prawdopodobnie za jasno. Proszę porównać biel ekranu ze zwykłą kartą papieru. Krzywe GB są za wcześnie odcięte.
Jest źle. Prawdopodobnie za jasno. Proszę porównać biel ekranu ze zwykłą kartą papieru. Krzywe GB są za wcześnie odcięte.
O oł, czy to już jest zjadliwe??? : )))
Tym razem Blue na 100%.
R94/G88/B100, jasność 29%
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/8259/eyeonewynik7icc.jpg)
O oł, czy to już jest zjadliwe??? : )))
Absolutnie, nie miałem takiej intencji. Proszę skupić się na precyzyjnym nastawieniu suwaczków RGB na środek zielonych pól w Mach3. Nie może być tak, że za każdym razem są inne proporcje kanałów. Krzywe na wykresie mają się jak najbardziej układać w jedną linie. Jeśli się kończą na innych wysokościach, ewidentnie jest to zła regulacja "gain". S1931 w światłach tak nie kłamie. Po kalibracji proszę zweryfikować jasność. Biel monitora nie może być jaśniejsza od kartki papieru. Jeśli jest to albo monitor jest za jasny, albo w pokoju za ciemno. To najprostszy możliwy test na poprawność regulacji. Wałkuję to tyle że już niedługo wyślizgam klawisze potrzebne do napisania tych zdań. :)
Absolutnie, nie miałem takiej intencji. Proszę skupić się na precyzyjnym nastawieniu suwaczków RGB na środek zielonych pól w Mach3. Nie może być tak, że za każdym razem są inne proporcje kanałów. Krzywe na wykresie mają się jak najbardziej układać w jedną linie. Jeśli się kończą na innych wysokościach, ewidentnie jest to zła regulacja "gain". S1931 w światłach tak nie kłamie. Po kalibracji proszę zweryfikować jasność. Biel monitora nie może być jaśniejsza od kartki papieru. Jeśli jest to albo monitor jest za jasny, albo w pokoju za ciemno. To najprostszy możliwy test na poprawność regulacji. Wałkuję to tyle że już niedługo wyślizgam klawisze potrzebne do napisania tych zdań. :)
Ok, suwaki na środek + biała kartka do jasności.
Jeszcze pytanie retoryczne: czy używając ibasiccolor z i1Displ2 jest wtedy znacznie prościej o takie ustawienia? czy jednak "maniana" z ustawianiami ręcznymi jest trochę podobna j.w.
Info II
Panie Tomaszu, tak produkuję te profile do monitora i przyszedł mi do głowy taki o to pomysł - może jest już za poźno i dlatego - osobnik instaluje kamerę internetową, Pan ma cały czas podgląd na żywo przez łacze internetowe, jest też kontakt głosowy, można rzucić okiem kamery na otoczenie (czy ściany nie są pomarańczowe lub zielone, itp) ,pół godziny i po sprawie. Odpadaja dojazdy, przejazdy, umawianie terminów, ich przesuwanie itd.
Dobra, wracam do suwaczków.
czy używając ibasiccolor z i1Displ2 jest wtedy znacznie prościej o takie ustawienia?
Trudniej. Dojdzie dodatkowych kilka rzeczy do ustawienia.
Panie Tomaszu, tak produkuję te profile do monitora i przyszedł mi do głowy taki o to pomysł - może jest już za poźno i dlatego - osobnik instaluje kamerę internetową, Pan ma cały czas podgląd na żywo przez łacze internetowe, jest też kontakt głosowy, można rzucić okiem kamery na otoczenie (czy ściany nie są pomarańczowe lub zielone, itp) ,pół godziny i po sprawie. Odpadaja dojazdy, przejazdy, umawianie terminów, ich przesuwanie itd.
Bardzo ciekawa myśl. Dziękuję, nie omieszkam wypróbować.
Ok, suwaki na środek + biała kartka do jasności.
Jeszcze pytanie retoryczne: czy używając ibasiccolor z i1Displ2 jest wtedy znacznie prościej o takie ustawienia? czy jednak "maniana" z ustawianiami ręcznymi jest trochę podobna j.w.
Czy dalej jest źle...? R92-G90-B100, bright 28
źródło (http://img62.imageshack.us/img62/9536/eyeonewynik8icc.jpg)
Tylko na kanale niebieskim ustawionym na 100% wychodzi cos zbliżonego, przy innych kombinacjach - R na 100% lub G na 100% - maks to 6000K i zupełnych rozjazd suwaczków na zielonych polach. Ustawiłem też próbnie all na 100% i wychodzi 6000K. Na chwilę też ustawiłem w monitorze na 6500K (zamiast gain) i zmierzył mu 6000K.
Zrzut ekranu pomiarowego Mach3 dla ustawień j.w. R92/G90/B100
źródło (http://img686.imageshack.us/img686/2059/eyeonergb8icc.jpg)
Jak temu jeszcze zaradzić ....
P.S. Już sam siebie cytuję w poście, sorry, chodziło oczywiście o wcześniejszą wypowiedź Toma01
Czy dalej jest źle...?
Wygląda ok. Jeśli nie da się w obecnej sytuacji doprowadzić B na środek, proszę go odrobinę ruszyć i będzie dobrze.
Po robocie proszę sobie obejrzeć pierwszy test: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 i podzielić się wrażeniami.
Wygląda ok. Jeśli nie da się w obecnej sytuacji doprowadzić B na środek, proszę go odrobinę ruszyć i będzie dobrze.
Po robocie proszę sobie obejrzeć pierwszy test: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 i podzielić się wrażeniami.
Przy kolejnym pomiarze udało się "pyrgnąć" tylko R a B zostało na 100%:
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/327/eyeonergb9icc.jpg)
I wyszła taka krzywa:
R94/G90/B100
źródło (http://img39.imageshack.us/img39/2203/eyeonewynik9icc.jpg)
Wzorzec gradientu z mva.pl: kompensacji gamma można by ewentualnie się przyczepić zwłaszcza w ciemniejszych partiach. Załączam poniżej zrzut ekranu choc nie wiem czy to ma sens. Liniowość na 400% nawet ok, oczywiście poza skrajnymi odcieniami w obu partiach.
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/1628/szarosc.jpg)
Mam jeszcze durne pytanie o białą kartkę do skontrolowania jasności. Jest ciemno, mam małą lampkę za monitorem - czy monitor mam położyć płasko na blacie obok białej kartki aby zrewidować jasność ???
.
Przy kolejnym pomiarze udało się "pyrgnąć" tylko R a B zostało na 100%:
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/327/eyeonergb9icc.jpg)
I wyszła taka krzywa:
R94/G90/B100
źródło (http://img39.imageshack.us/img39/2203/eyeonewynik9icc.jpg)
... i właśnie o to chodziło od samego początku. :)
... i właśnie o to chodziło od samego początku. :)
I zaczęło to przypominać wydruki - Dzięki Wielkie jeszcze raz dla Ciebie i Toma01: )))
Dalej tylko nie wiem jak przyłożyć białą kartkę papieru względem monitora do wyregulowania jasności. Za monitorem mam lampkę, w pomieszczeniu nie ma innych źródeł światła, są ciemne rolety, tak generalnie pomieszczenie jest przyciemnione.
Monitor na chwilę na płasko na blat, położyć obok kartkę i dopasować?
Przystawiając kartkę obok stojącego monitora kartka oczywiście jest ciemna bo lampka jest z tyłu bo potrzebuje światła odbitego... od otoczenia, od tej chyba lampki. Tylko nie wiem czy zrobienie tego w ten sposób ma sens...
.
Dalej tylko nie wiem jak przyłożyć białą kartkę papieru względem monitora do wyregulowania jasności. (...) Monitor na chwilę na płasko na blat, położyć obok kartkę i dopasować?
Jakkolwiek proszę wziąć ją do reki w pozycji takiej aby ją widzieć i porównać w monitorem. Jeśli monitor będzie od niej jaśniejszy, będzie głupiał mechanizm adaptacji wzroku i będzie Pan kolejnym który za chwile napisze: "wychodzą mi za ciemnie odbitki, ratunku co robić". :)
Jakkolwiek proszę wziąć ją do reki w pozycji takiej aby ją widzieć i porównać w monitorem. Jeśli monitor będzie od niej jaśniejszy, będzie głupiał mechanizm adaptacji wzroku i będzie Pan kolejnym który za chwile napisze: "wychodzą mi za ciemnie odbitki, ratunku co robić". :)
He he, no to się nieźle zagolopowałem z tym monitorem na płasko, takiego crt-eka 21" położyć, to dopiero by była fajna zabawa, teraz to się składam ze śmiechu za taki pomysł, i pewnie nie tylko ja : ))
Dziękuję za info - wzrok zadziałał i się w pełni zaadoptował : ))
wakeford
22-01-2010, 20:46
Miałbym szybkie pytanie do Pana Tom 01 - wiem że to trochę nie ten dział, ale też dotyczy kalibracji. Otóż czy zintegrowana karta graficzna z procesorem w nowych procesorach Intela z serii "i" np I 3 540 nadaje się do kalibracji pod monitor Eizo, czy lepiej dać sobie spokój i od razu kupić oddzielną?
Karta jest bez znaczenia, o ile tylko ma wyjście DVI/HDMI/Display Port. Aliści zakup dodatkowej oddzielnej nie jest pomysłem złym - ostatnio kupiłem nowego Radka 4550 (stary nie był w stanie uciągnąć rozdziałki 2540x1600) mojej ulubione firmy Sapphire z pamięcią 512MB i - co najważniejsze - chłodzeniem pasywnym za oszałamiającą kwotę 165PLN - Photoshop CS4 z włączonymi bajerami zapieprza na niej bezproblemowo, polecam.
wakeford
22-01-2010, 21:13
No właśnie - Czornyj - chodzi mi o to, że tego Radka (tyle, że zrobiony przez Gigabyte) też mam na oku, zainwestowałem w Eiso, nowy komp, tak więc teraz trochę tak głupio skąpić na oddzielną kartę graficzną - choć ta zintegrowana w procesorze i3 530 ma całkiem dobre recenzje - tylko, że mi chodziło by o kolory itd, a nie szybkość w 3D, bo ani PS 3 ani Lightroom karty do obliczeń nie wykorzystują - z tego co wiem.
Co możecie powiedzieć o monitorze eizo S2402WH-BK
Zamierzam na dniach zmienić swojego s1931 na coś większego. W zasadzie warunek mam jeden, rozdzielczość min 1920x1200 oraz dobre odzwierciedlenie kolorów. Jeśli nie ten model to może jest inny godny uwagi?
Aha, cenowo najlepiej do 3kzł
Myślałem jeszcze nad SX2262WK ale czy ja go wykorzystam? ;) wątpię a jednak kilka stówek można zaoszczędzić.
S2402 to syf na TN-ie, przy twoim budżecie polecam NEC 2490WUXi2 lub Eizo S2243W.
Dzięki Czornyj za szybką odpowiedź, biorę radę do serca. Po przemyśleniu zostanę przy Eizo S2243W.
piwkoo a nie lepiej NEC-a ? To zawsze 2 cale więcej ..
Ale rodzielczość ta sama. Ładniej będzie na S2243W.
nazca kolega piwko musiałby zobaczyć czy mu odpowiada rozdzielczość na 24" .. Ja mam S2433W i nie jest najgorzej choć nie zaprzeczę , że mogło by być lepiej ..
Obecnie pracuję na 19" i jest ok, brakuje mi rozdziałki, po prostu muszę widzieć jak niektóre strony wyglądają właśnie na rozdzielczości 1920x1200 a czy to będzie 22 czy 24 to jest mi to obojętne :)
Do webdesignu wybrałbym raczej 2490WUXi2, który jest normalnogamutowy. S2243W ma spory gamut, może to być lekko upierdliwe.
W takim razie warto się nad tym zastanowić, kwotowo niewielka różnica. Na dodatek mieszczę się w budżecie ;)
s1931 kalibrowany i1Displ2 Machem3 pokazuje trochę za duże nasycenie kolorów, zwłaszcza w czerwieniach.
Czy zwiększenie w OSD wartości luminance do kalibracji z 90 do 120cd/m2 cos pomoże czy przyczyna w czymś innym?
Dane z profilu wrzucałem tu: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1702837&postcount=2897
s1931 kalibrowany i1Displ2 Machem3 pokazuje trochę za duże nasycenie kolorów, zwłaszcza w czerwieniach.
Czy zwiększenie w OSD wartości luminance do kalibracji z 90 do 120cd/m2 cos pomoże czy przyczyna w czymś innym?
Dane z profilu wrzucałem tu: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1702837&postcount=2897
Skąd wiesz że nasycenie jest za duże ? Masz jakiś punkt odniesienia ?
Miałbym szybkie pytanie do Pana Tom 01 - wiem że to trochę nie ten dział, ale też dotyczy kalibracji. Otóż czy zintegrowana karta graficzna z procesorem w nowych procesorach Intela z serii "i" np I 3 540 nadaje się do kalibracji pod monitor Eizo, czy lepiej dać sobie spokój i od razu kupić oddzielną?
Sterowniki Intela i profile się niestety nie lubią, jak ktoś chce oprofilować monitor to odradzam Intela, mam problemy i na XP i na W7.
Skąd wiesz że nasycenie jest za duże ? Masz jakiś punkt odniesienia ?
Racja, nie dodałem info: dotyczy wydruków z labu, soft proof z profilu labu daje taki efekt.
Nie jest to oczywiście jakiś totalny rozjazd ale widoczny i muszę jechać saturacją w górę na softproofie aby mniej więcej ustawić poziom na wydruku. Zdjęcia do porównania z monitorem oglądam przy oknie, słońce pada z boku nie na wprost okna (s1931 jest na 6500K).
Może mają trochę skrzywiony ten profil choć efekt jest powtarzalny na tych samych zdjęciach wywoływanych w różnych dniach w tym labie.
Laby temat rzeka ale ta różnica w nasyceniu czerwonego na soft proofie jest z lekka denerwująca i muszę na oko kombinować z czerwonym.
Włączyłeś softproofing z zapiętą symulacją papieru?
Włączyłeś softproofing z zapiętą symulacją papieru?
I nie mogę zapiąć Simulate White Paper bo wszystko robię w NX2 ....... qfna no
A wydruk czym oświetlony? Aby nie żarówką?
A wydruk czym oświetlony? Aby nie żarówką?
Nie nie, żarówki mam ca. 2400K - mierzyłem ambient i2Displ2. Sprawdzałem je przy oknie w ciągu dnia, słońce mam z boku okna więc nie bezpośrednio...
No to albo moduł zarządzania barwą NX niedomaga, albo profil labu źle odwzorowuje czerwienia, albo monitor zbyt kontrastowy.
Racja, nie dodałem info: dotyczy wydruków z labu, soft proof z profilu labu daje taki efekt.
To akurat nie jest żaden punkt odniesienia.
No to albo moduł zarządzania barwą NX niedomaga, albo profil labu źle odwzorowuje czerwienia, albo monitor zbyt kontrastowy.
Rozumiem ustawień kontrastu na karcie NVIDIA nie dotykać? Tak pytam na wszelki wypadek ...
To akurat nie jest żaden punkt odniesienia.
Hmm, co mógłłbym wydrukować w labie aby sie odnieść? Jest sens wydrukować w labie wzorzec Billa Atkinsona jako punkt odniesienia?
Jest sens wydrukować w labie wzorzec Billa Atkinsona jako punkt odniesienia?
Wydrukować tak, ale nie w labie. Musiałby Pan mieć pewny wydruk.
Wydrukować tak, ale nie w labie. Musiałby Pan mieć pewny wydruk.
Tia, czyli pewnie wydruk wzorca z oprofilowanegeo systemu drukarka+monitor... Rozumiem to co dają w labie czyli profil wraz z odbitką wzorcową do sprawdzenia na softproofie odłożyć na bok?
Nie nie, żarówki mam ca. 2400K - mierzyłem ambient i2Displ2. Sprawdzałem je przy oknie w ciągu dnia, słońce mam z boku okna więc nie bezpośrednio...
Przecież 2400K to mniej więcej temperatura barwy zwykłej/standardowej żarówki!
Rozumiem to co dają w labie czyli profil wraz z odbitką wzorcową do sprawdzenia na softproofie odłożyć na bok?
To jest najdurniejsza metoda ustawiania sprzętu, propagowana usilnie przez operatorów labów, gdyż zrzuca z nich odpowiedzialność.
Przecież 2400K to mniej więcej temperatura barwy zwykłej/standardowej żarówki!
Dlatego podchodziłem do okna aby było znacznie znacznie więcej K
No to ja sie przylacze do watku z pytaniem "co kupic" bo dawno nie bylo zadawane :) oraz dlaczego tak rzadko przewija sie w tym watku temat monitorow Lacie?. Przerobilem chyba wszystkie posty juz drugi raz. Ostatnio rok temu przy zakupie obecnego monitora i teraz stoje przed wyborem drugiego. Tym razem z polki profsjonalnej. od 6-7tys w górę. Przeczytalem caly internet na ten temat i znowu jestem glupi. Czy pva czy ips, czy eizo czy nec czy wlasnie lacie. obszar poszukiwan zaciesnilem do:
nec sv 2690 (najtanszy i podobno daje rade do tego 26cali wiekszy pixel mniej meczy oko)
lacie 524 (j.w ale 24")
eizo cg 241 (w koncu to eizo duzo tansze od nowszego brata a ludzie sa zachwyceni)
eizo cg 243 (no najnowsze dziecko same +)
lacie 724 (LED i 123% adobe rgb bez kompromisow)
nec sv 3090 (2560×1600 oj nie zabrakie miejsca na pare otwartych plikow, obszar roboczy gigantyczny :)
NEC 27" PA271W (to byl by chyba najlepszy wybor - obszar roboczy - ale jeszcze go nie ma w sprzedazy)
i z tego co sie orientuje jedynym na tej liscie z podswietleniem led jest lacie 724. Ledy daja super rowne podswietlenie. osobiscie niz widzialem tego modelu ale mam porownanie w monitorach mac'a (matowe) roznicy pomiedzy switlowkami a ledami. to jest przepasc. jezeli moglbym porownac to roznica obrazu pomiedzy swietlowkami a ledami jest jak druk na papierze gazetowym a na kredzie. mimo ze mialem stycznosc z eizo cg to nie mialem okazji wdrozyc sie w szczegoly - dluzej popracowac. Neec sv 3090 kusi rozdzielczoscia (duzy obszar roboczy) ale cena troche nadwyreza mi budzet na sprzet. Takze jak byście mogli opisac wymienione przeze mnie monitory czy tak naprawde wszytskie są ok i w zasadzie co bym nie kupil spelnia moje oczekiwania czy jednak roznica pomiedzy w/w modelami moze byc miejscami diametralna?
P.S. do czego mi taki monitor? pracuje, projektuje w Ai i PS. od montazu i retuszu zdjec z przystawek cyfrowych, kompozycje graficzne na plakaty skonczywszy na wektorowych projektach logo. Przejscia tonalne, niuanse w swiatlach i cieniach musze mie podane na tacy, z reszta jest jeszcze wiele innyc wspolrzednych ktore sa potzrebne przy mojej pracy. Pracuje na maku do ktorego podpiety jest samsung 245t (alternatywa dla eizo 2433) ktory skalibrowany moim spyder2 daje rade, ale sa mankamenty (chociazby przejscia tonalne) ktore mecza, ale tu sie juz powtarzam...
dlaczego tak rzadko przewija sie w tym watku temat monitorow Lacie?.
Bo LaCie to Nec'e serii 90 albo diodowe Samsungi XL. Pierwsze są dobrze znane, często polecane i w odróżnieniu od wersji z logo LaCie maja w Polsce serwis. Drugie to ni pies ni wydra. Za drogie dla amatora, za kiepskie dla zawodowca.
Ledy daja super rowne podswietlenie. osobiscie niz widzialem tego modelu ale mam porownanie w monitorach mac'a (matowe)
Nieprawda i zbieg okoliczności.
jezeli moglbym porownac to roznica obrazu pomiedzy swietlowkami a ledami jest jak druk na papierze gazetowym a na kredzie.
Oznacza to złą regulację.
samsung 245t (alternatywa dla eizo 2433)
Gigantyczna nieprawda.
heh:) nie ma to jak konkretna odpowiedz. a jezeli mogbym poprosic o 2 dania na temat porownania wymienionych przeze mnie monitorow. I do tego zapytam czy przy zakupie jednego z w/w monitorow powinienem zmienic tez kalibrator?
Powiem krótko - kup wqrvixa, nie będziesz żałował. Dla mnie (jako dla grafika) jest to kombinacja rozdzielczości, wielkości i jakości która na chwilę obecną jest nie do pobicia.
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/wqrvix.jpg)
Gamut tego monitora jest niewiele mniejszy niż monitora podświetlonego LED RGB, z powodzeniem nadaje się do pracy w workflow ECI/Fogra/Ugra/bvdm, a w przeciwieństwie do LaCie (rebrandowany Szajsung na S-PVA) ma on matrycę H-IPS i elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia.
no 30 kusi jak nie wiem co. Po nocnym maratonie na chwile obecna stanelo na NEC SV 2690. W 3090WQXi matryca jest z A_TW (sie poczytalo o matrycach ;) )? i jak sie ma wlasnie 3090WQXi do SV 3090? Warto dorzucic 3tys, czy to juz zbytek łaski?
i jak sie ma wlasnie 3090WQXi do SV 3090? Warto dorzucic 3tys, czy to juz zbytek łaski?
Z praktyki powiem, że aby upolować standardowy taki równy jak SV trzeba szukać miesiącami. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że dystrybucja się boi tych monitorów jak ognia i po prostu nie ma z czego wybierać.
W NEC Display Solutions Europe zatrudnionych jest kilku doświadczonych techników, którzy oglądają sobie wyprodukowane panele i jak tylko coś wpadnie im w oko, to to, mierzą, sprawdzają i jak wszystko jest ok - robią z tego Spectraview. Nie ma szans trafić na coś równiejszego od Spectry, bo po prostu ci sprytni panowie je wyłapują, a zapotrzebowanie na Spectrę jest zwykle większe niż ilość wyselekcjonowanych egzemplarzy. Nie znaczy to jednak, że seria jest zła - mnie się trafił panelik z odchyłkami nie przekraczającymi 3dE
Co do dostępności 3090WQXi (takich czy owakich), to wg. moich źródeł po prostu jest na nie spory popyt i raczej wszystko schodzi na pniu.
Powiem krótko - kup wqrvixa, nie będziesz żałował. Dla mnie (jako dla grafika) jest to kombinacja rozdzielczości, wielkości i jakości która na chwilę obecną jest nie do pobicia.
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/wqrvix.jpg).
Niedługo to zdjęcie będzięmy znali na pamięć, z rozkładem wszelkich otwartych narzędzi rzecz jasna...
Widziałem je też na forum Canona, czy gdzieś jeszcze mam szansę je zobaczyć? :D
raptor88
26-01-2010, 17:10
Ja już bym prawie kupował 3090, gdyby nie fakt, że ma się pojawić seria PA. Może będzie lepszy, może gorszy, nie wiem, ale korci mnie ta 30" niesamowicie.
Pytanie tylko, gdzie kupować, żeby się nie przejechać, zwłaszcza jak nie mam sklepu, gdzie mogę obejrzeć. :(
No seria PA i 27" ze swoja rozdzielczoscia to taki zloty srodek. ale potem mozna czekac bo eizo cos wypusci itd w kolko. ale wracajac do tematu czyli w zasadzie 3090WQXi to odpad po SV 3090? czy raczej sv3090 to wyselekcjonowany 3090WQXi? czy w srodku roznia sie jednak podzespolami. opcjami? w bardzo podobnym przedziale jest 3090WQXi i SV2690. i taki dylemat rozdzielczosc vs gwarantowana jakosc.... Czornyj zastanawiales sie jeszcze nad jakims innym modelem czy to byla milosc od pierwszego wejrzenia?
3090WQXi to odpad po SV 3090? czy raczej sv3090 to wyselekcjonowany 3090WQXi? czy w srodku roznia sie jednak podzespolami. opcjami?
To drugie. Różni się dodatkowo kapturem i oprogramowaniem do kalibracji.
SV3090 to wyselekcjonowany 3090WQXi z odblokowaną możliwością współpracy z profilerem NEC Spectraview Display (aka basICColor). Jest to "produkt uboczny" powstający przy produkcji 3090WQXi - jak się trafi coś przeidealnego, to dostaje naklejkę Spectra, nie ma tego za wiele. Nawet minimalnych nierównomierności na dużym monitorze łatwo się dopatrzyć, bo im większa powierzchnia próbki barwnej tym większą powierzchnię plamki żółtej oświetla, przez co zaczyna mieć zastosowanie kolorymetria CIE 1964 (obserwator 10stopni) - należy jednak mieć świadomość, że podczas obróbki zdjęć wracamy do modelu CIE 1931 (obserwator 2 stopnie) i rzecz traci na zanczeniu.
Jeśli o mnie chodzi, to nad 30-tką nie zastanawiałem się nawet 30-u sekund - wolę mieć kawał wielkiego monitora o małej plamce, wygodnej rozdzielczości i satysfakcjonującej mnie jakości niż ideał. Po tym, jak popracowałem trochę na 30-tce podłączyłem 26" i przeżyłem szok - monitor dla krasnali. Zresztą 30-tka też nie jest wcale taka znowu wielka, jak mi się wydawało... ;)
Zadam pytanie od innej strony - jest szansa że przyjdzie paczka z 3090WQXi i okaże się że to kompletne padło(tak podobno bywało ze starym 2690) i czym to się będzie objawiać?;)
Nie słyszałem o takim przypadku. Te, które widziałem były na jako-takim, pieprzonym poziomie. Pewna polska firma zamówiła ostatnio dziesięć takich smoków i ZTCW nie mieli obiekcji wobec któregokolwiek z nich.
Na podstawie obserwacji paneli serii x90 kalibrowanych dla klientów zaryzykuję stwierdzenie, że obecna jakość paneli NEC w stosunku do wczesnych 2690WUXi zdecydowanie się poprawiła. W 2690WUXi normą był przynajmniej jeden uwalony subpixel i na porządku dziennym były ostre odjazdy w równomierności podświetlenia. Od tamtych czasów nie widziałem panelu serii x90 z wadami pikseli, a równomierność jest gorsza lub lepsza, ale zwykle zupełnie akceptowalna.
Gorzej jest z P221W, ale tu też globalnie jest o niebo lepiej niż na początku (na początku co drugi nie nadawał się do niczego).
GrzesiekH
28-01-2010, 12:31
Panowie Tom01 i Czornyj
Eizo cg222w czy NEC SV 2090 - szczyt możliwości finansowych i ryż przez miesiąc...
a może to wszystko to tylko jedna wielka du...a i można dostać coś równie dobrego w niższej cenie (śmiech)
plusy i minusy oraz porównanie względem siebie (monitorów)
Zastosowanie: głównie fotografia (ślubna) laby itp, przygotowanie zdjęć reprodukcji etc. do wydruków wielkf.
z założeniem przyjaznej przestrzeni do obróbki - ale się nie znam ;-) rolety w dół i "ciemność widzę"
Jestem z góry wdzięczny za odp. bo za ok. 3mies. czeka mnie ten wydatek
Eizo cg222w czy NEC SV 2090
NEC SV2090 już nie ma, więc wybór się skończył. Ewentualnie zamiast niego można rozważać NEC 2490WUXi2, ale ja go nie lubię więc nie będę obiektywny.
Panowie Tom01 i Czornyj
Eizo cg222w czy NEC SV 2090 - szczyt możliwości finansowych i ryż przez miesiąc...
a może to wszystko to tylko jedna wielka du...a i można dostać coś równie dobrego w niższej cenie (śmiech)
plusy i minusy oraz porównanie względem siebie (monitorów)
Zastosowanie: głównie fotografia (ślubna) laby itp, przygotowanie zdjęć reprodukcji etc. do wydruków wielkf.
z założeniem przyjaznej przestrzeni do obróbki - ale się nie znam ;-) rolety w dół i "ciemność widzę"
Jestem z góry wdzięczny za odp. bo za ok. 3mies. czeka mnie ten wydatek
NEC 2490WUXi2 ma normalny gamut przez co jest generalnie niezły do fotografii ślubnej opartej o odbitki z minilabu i publikacje na www, natomiast do wydruków wielkoformatowych lepiej mieć coś o nieco większym gamucie i tu szerokogamutowy CG222W pokazałby swoje możliwości, tyle tylko, że ma on przymaławą rozdzielczość, przez co pracuje się na nim mniej wygodnie niż na 2490WUXi2. Ciekawą alternatywą jest Eizo SX2262W, który ma DNA serii CG, ale matrycę o wyższej rozdzielczości (1920x1200). Można ew. poczekać na nowe NEC-ki serii PA, zapowiadają się interesująco.
No i należałoby dodać, że z wymienionych tylko CG bezproblemowo się kalibruje. Z punktu widzenia kogoś, kto nie ma ochoty są doktoryzować z tematu. Wszystkie pozostałe to kombinacje z legalnością oprogramowania i/lub dostępem do nieco drogawego czujnika I1 Pro.
Jest jeszcze w odwodzie ColorMunki i Argyll CMS, ew. Quato Silver Haze Pro.
Fakt-faktem, X-Rite brzydko pogrywa sobie z API do ColorMunki, ale prędzej czy później wsparcie dla tego spektrofotometru trafi do oprogramowania firm trzecich, zresztą nie taki Argyll straszny, jak go malują.
raptor88
28-01-2010, 13:32
Można ew. poczekać na nowe NEC-ki serii PA, zapowiadają się interesująco.
Chyba dużych różnic w porównaniu do 3090 nie będzie? Już WQXi ma wszystko co potrzeba. Tak? :)
BTW, ktoś wie kiedy ta seria będzie dostępna w Polsce. Pisałem do Nec Polska, ale nie odpisali.
Chyba dużych różnic w porównaniu do 3090 nie będzie? Już WQXi ma wszystko co potrzeba. Tak? :)
BTW, ktoś wie kiedy ta seria będzie dostępna w Polsce. Pisałem do Nec Polska, ale nie odpisali.
Będzie 10-o bitowy displayport i 3D LUT. W praktyce będę coś wiedział w połowie lutego, bo obiecano mi, że będę mógł rzucić okiem na PA241W. Dostępność zapowiadana jest jakoś na marzec.
PA241W
Ciekawa zbieżność symboli, nieprawdaż? Niegdyś kiedy NEC 1980FXi święcił okres największej swojej chwały, inny producent wypuścił monitor o łudząco podobnym oznaczeniu.
Ciekawa zbieżność symboli, nieprawdaż? Niegdyś kiedy NEC 1980FXi święcił okres największej swojej chwały, inny producent wypuścił monitor o łudząco podobnym oznaczeniu.
Też rzuciło mi się to w oczy - do tego 3D LUT, 10bit displayport... Ale przynajmniej skromnie oznaczyli go 241, a nie 243 ;)
GrzesiekH
28-01-2010, 14:32
a czy można powiedzieć, że będę zadowolony z Eizo SX2262W i nec 2490WUXi2 tak jak z Eizo cg222w ?
czemuś ustępują eizo cg222w jednak różnica w cenie jest widoczna ;-) (pomijam ww kwestie kalibracji nec'a)
Zakładam, że jakiś superman zostanie zaproszony do kalibracji sprzętu...
a czy można powiedzieć, że będę zadowolony z Eizo SX2262W i nec 2490WUXi2 tak jak z Eizo cg222w ? czemuś ustępują eizo cg222w jednak różnica w cenie jest widoczna ;-)
Ciężko powiedzieć. Rozważa Pan dwie znacząco rózne klasy monitorów.
CG222W/SX2262W
- B.niski punkt czerni.
- Szeroki gamut.
- Roznaśnianie cieni pod kątem.
- B.dobra char. kontrastu w funkcji kąta.
2490WUXi2
- B.wysoki punkt czerni.
- Normalny gamut.
- Idealna char. kątowa gamma.
- Kiepska char. kontrastu w funkcji kąta.
CG222W/SX2262W
2490WUXi2
... ale kontrast pod kątem na IPS jest jednak procentowo bardziej podobny do tego co widać na wprost. Na PVA obraz wyraźnie żółcieje i kontrast spada.
GrzesiekH
28-01-2010, 15:15
Ciężko powiedzieć. Rozważa Pan dwie znacząco rózne klasy monitorów.
CG222W/SX2262W
- B.niski punkt czerni.
- Szeroki gamut.
- Roznaśnianie cieni pod kątem.
2490WUXi2
- B.wysoki punkt czerni.
- Normalny gamut.
- Idealna char. kątowa gamma.
można powiedzieć, że nic nie rozważam bo się na tym nie znam
- jedynie wykorzystuje w porównaniu modele monitorów, które pojawiły się w odpowiedziach na mój pierwszy post.
Eizo cg222w podaję przede wszystkim z prostej przyczyny : dobra marka i produkt skierowany głównie do fotografów
to jest jedynie dla mnie pkt. wyjścia to poszukiwania produktu lepszego w tej samej cenie lub równie dobrego w niższej :-)
A jeśli chodzi o ww charakterystykę wspomnianych monitorów to nie mówi mi to tyle co Panu :-)
Ps. Tutaj zdała by się kawka i mały wykład przed wyborem :-)
raptor88
28-01-2010, 22:05
YES!
Eizo wypuszcza model CG303 na IPS! Pewnie pojawi się też wersja SX.
YES!
Eizo wypuszcza model CG303 na IPS! Pewnie pojawi się też wersja SX.
Oby tylko nie na stopce Flexstand. ;)
raptor88
29-01-2010, 00:23
Oby tylko nie na stopce Flexstand. ;)
Hehe, nie. Stopka standard, czyli Height Adjustable ( ja to nazywam pingwinkiem :mrgreen: ).
źródło (http://www.eizo.co.jp/products/ce/cg303w/images/photo.jpg)
Swoją drogą szkoda, że tak zepsuli SX2262W... jak można do modelu SX włożyć stopkę, która kojarzy się z modelami eco - bez względu na to, czy to eco od ecology czy economy. ;)
... ktoś wie kiedy ta seria będzie dostępna w Polsce. Pisałem do Nec Polska, ale nie odpisali.
gdzies czytalem ze 22 lutego maja trafic do sprzedazy. To bylo na jakiejs japonskiej stornie tlumaczonej za pomoca google
raptor88
29-01-2010, 11:40
gdzies czytalem ze 22 lutego maja trafic do sprzedazy. To bylo na jakiejs japonskiej stornie tlumaczonej za pomoca google
No robi się ciekawie w 30", będzie świeży Nec i Eizo.
Witam wszystkich.
Jeśli się nie mylę, Wyczytałem gdzieś na forum, że monitory Eizo S2233, S2243 nie mają mozliwosci osobnej regulacji kazdej z trzech skladowych R,G,B. Chciałbym spytać Panów mających styczność z monitorami Eizo, na ile poprawne jest fabryczne zbalansowanie poszczególnych kolorów R,G,B w tych modelach monitorów? Mam kartę graficzną, która nie umożliwia korekcji pojedynczych składowych RGB (Matrox P650 PCIe 128) i zastanawiam się, do jakiego stopnia poprawny obraz uzyskam po skalibrowaniu takiego monitora, jeśli pominę dopasowania R,G,B. Czy ten element przy kalibracji wymienionych monitorów Eizo jest podstawą, czy jedynie komfortem?
Pozdrawiam, Giedur.
Witam wszystkich.
Jeśli się nie mylę, Wyczytałem gdzieś na forum, że monitory Eizo S2233, S2243 nie mają mozliwosci osobnej regulacji kazdej z trzech skladowych R,G,B. Chciałbym spytać Panów mających styczność z monitorami Eizo, na ile poprawne jest fabryczne zbalansowanie poszczególnych kolorów R,G,B w tych modelach monitorów? Mam kartę graficzną, która nie umożliwia korekcji pojedynczych składowych RGB (Matrox P650 PCIe 128) i zastanawiam się, do jakiego stopnia poprawny obraz uzyskam po skalibrowaniu takiego monitora, jeśli pominę dopasowania R,G,B. Czy ten element przy kalibracji wymienionych monitorów Eizo jest podstawą, czy jedynie komfortem?
Pozdrawiam, Giedur.
Wymienione Eizo serii S jak najbardziej mają możliwość regulacji gainu dla każdego z kanałów RGB z osobna. Aby uzyskać 6500K w S2233, S2243W przy jaskrawości 80-100cd^2 należy zwykle przyciąć kanały G i B do ok. 90 i 90-kilku procent.
Chciałbym spytać Panów mających styczność z monitorami Eizo, na ile poprawne jest fabryczne zbalansowanie poszczególnych kolorów R,G,B w tych modelach monitorów?
Fabryczna regulacja nie ma nic do poprawności obrazu w konkretnym zastosowaniu i warunkach.
Mam kartę graficzną, która nie umożliwia korekcji pojedynczych składowych RGB (Matrox P650 PCIe 128)
Nieprawda. Każda umożliwia, choć nie powinno się tego robić.
Wymienione Eizo serii S jak najbardziej mają możliwość regulacji gainu dla każdego z kanałów RGB z osobna. Aby uzyskać 6500K w S2233, S2243W przy jaskrawości 80-100cd^2 należy zwykle przyciąć kanały G i B do ok. 90 i 90-kilku procent.
A dla 5500K [przy gammie 1,8 jeśli to ma znaczenie] na ile mniej więcej?
Fabrycznie mam R99 B95 G86.
A dla 5500K [przy gammie 1,8 jeśli to ma znaczenie] na ile mniej więcej?
Fabrycznie mam R99 B95 G86.
Dla D55 nie pamiętam, bo zwykle nie kalibruję klientom monitorów do takiej żółtaczki (chyba, że wyraźnie sobie tego życzą). Sprawdzę przy okazji ;)
hehehe. Większość znajomych, którzy w DTP robią mają monitory na pierwszy rzut oka "żółte". :)
Ja się już przyzwyczaiłem - czasami sprawdzam czy nie mam zbyt "chłodnej" temp. Wchodzę wtedy w ustawienia monitora, zmieniam na 6500K i widzę, że moje jednak jest OK, czyli takie, jak ma być.
Bo z przyzwyczajenia ja tej "żółci" nie zauważam.
Człowiek adaptuje się błyskawicznie do punktu bieli i po chwili wydaje mu się, że jest tak, jak ma być ;)
Bardzo dziękuję P. Czornyj za wyczerpująca odpowiedź.
do P. Tom01:
Fabryczna regulacja nie ma nic do poprawności obrazu w konkretnym zastosowaniu i warunkach.
Nieprawda. Każda umożliwia, choć nie powinno się tego robić.
1. Oczywiście, ma Pan rację, moje wyrażenia "na ile poprawne" i "do jakiego stopnia porawny" są nieprecyzyjne.
2. Posługuję sie tą kartą od 3 lat i w ustawieniach pozwalających na regulację kolorystyczną monitora nie udało mi sie znaleźc nic więcej poza: Brightness, Contrast, Hue, Saturation, Gamma. Byłbym wdzięczny za podpowiedź, gdzie móglbym znależc opcję regulacji każdego z kolorów osobno (od razu uprzedzam, że nie znam DOS-a ani języków programowania, więc jeśli miał Pan na myśli ingerencję w oprogramowanie karty, to proszę darować sobie szczegóły). Dodam, że od pewnego czasu mam uaktualnione do najnowszych wersji bios i inne elementy dostepne dla tej karty na stronie Matroxa.
Pozdrawiam, Giedur.
1. Oczywiście, ma Pan rację, moje wyrażenia "na ile poprawne" i "do jakiego stopnia porawny" są nieprecyzyjne.
Aby móc mówić o poprawności trzeba zdefiniować najpierw cel. Fabryczna regulacja Eizo serii S to około 7000K i jaskrawość ponad 250nitów. Rozrzut około 5%. Biorąc jako standard "fotograficzne" 6500K mamy już około 10% odjazdu.
2. Posługuję sie tą kartą od 3 lat i w ustawieniach pozwalających na regulację kolorystyczną monitora nie udało mi sie znaleźc nic więcej poza: Brightness, Contrast, Hue, Saturation, Gamma.
Każda karta graficzna ma możliwość korekcji nie tylko punktów odcięcia kanałów RGB ale i przebiegu ich charakterystyki. Z uwagi na komplikację i brak sensu w jej regulacji na oko, nie jest zazwyczaj udostępniana jawnie. Potrzeba do tego osobnego oprogramowania. Oczywiście musi Pan wiedzieć, że z uwagi na specyfikę zapisu koloru, nie powinno się dokonywać żadnej regulacji, a jeśli jest konieczna, w jak najmniejszym stopniu. Zatem regulatory na karcie nie powinny być przedmiotem Pańskiego zainteresowania. W przypadku idealnym całość korekcji dokonuje się w monitorze, na karcie nic.
raptor88
01-02-2010, 12:34
Buhahhaha.
W którymś z moich ostatnich postów pisałem, że wysłałem zapytanie do Nec odnośnie dostępności serii PA. Po prawie tygodniu raczyli odpisać a najlepsza jest odpowiedź:
"Niestety nie możemy udzielać takich informacji". Czy ja czegoś nie wiem, to jakaś rządowa tajemnica odnośnie nowych monitów.
Takie coś jest co najmniej śmieszne i kiepsko rokuje na współpracę klient-przedstawicielstwo Nec.
W którymś z moich ostatnich postów pisałem, że wysłałem zapytanie do Nec odnośnie dostępności serii PA. Po prawie tygodniu raczyli odpisać a najlepsza jest odpowiedź:
"Niestety nie możemy udzielać takich informacji".
Proszę zadać pytanie tutaj: http://mva.pl/viewforum.php?f=30
...a ja już w wątku pisałem, że pierwsze PA powinny być dostępne w marcu.
raptor88
01-02-2010, 13:24
...a ja już w wątku pisałem, że pierwsze PA powinny być dostępne w marcu.
Tak wiem i dziękuję bardzo za info. Pytanie do Nec'a wysłałem przed zapytaniem się tutaj na forum. Jak widać, przerasta to możliwości dystrybutora.
BTW, z ciekawości wysłałem zapytanie do Eizo ( Alstora ) odnośnie modelu CG303. Konkretną odpowiedź dostałem po 12 minutach ( tak, tak to nie jest błąd! ).
Widać jak się chce to można. :-D
Jest pewien niuans - Alstor jest niewielką, prywatną polską firmą, która jest dystrybutorem Eizo (nb. też niewielkiej firmy) w Polsce. Natomiast NEC Display Solution Europe GmBH to już przedstawicielstwo jebutnej korporacji, co może trochę komplikować z pozoru proste sprawy.
raptor88
01-02-2010, 13:53
Jest pewien niuans - Alstor jest niewielką, prywatną polską firmą, która jest dystrybutorem Eizo (nb. też niewielkiej firmy) w Polsce. Natomiast NEC Display Solution Europe GmBH to już przedstawicielstwo jebutnej korporacji, co może trochę komplikować z pozoru proste sprawy.
Prawda, ale wręcz "utajnianie" informacji przez dystrybutora jest komiczne. Dodatkowo czas odpowiedzi na zapytanie też "spore". Suma sumarum, w mojej ocenie wypadli żałośnie.
Jest pewien niuans - Alstor jest niewielką, prywatną polską firmą, która jest dystrybutorem Eizo (nb. też niewielkiej firmy) w Polsce. Natomiast NEC Display Solution Europe GmBH to już przedstawicielstwo jebutnej korporacji, co może trochę komplikować z pozoru proste sprawy.... i to ma być usprawiedliwienie ? :mrgreen: ... po prostu nie poważnie się zachowali. Informację mają ale nie chcą jej udostępnić bo ,..,. ???
Prawda, ale wręcz "utajnianie" informacji przez dystrybutora jest komiczne. Dodatkowo czas odpowiedzi na zapytanie też "spore". Suma sumarum, w mojej ocenie wypadli żałośnie.
Tyle, że to nie jest dystrybutor - oni są przedstawicielstwem NEC-a na Europę Wschodnią. Lista dystrybutorów jest podana na stronie:
http://www.nec-display-solutions.pl/?c=19&l=1
W korporacjach często panuje mania utajniania. Często nawet przy okazji wykonywania duperelnych zleceń dla klientów korporacyjnych musiałem podpisywać klauzule, cyrografy, składać uroczyste przysięgi i porozumiewać się szyfrem.
raptor88
01-02-2010, 14:12
W korporacjach często panuje mania utajniania. Często nawet przy okazji wykonywania duperelnych zleceń dla klientów korporacyjnych musiałem podpisywać klauzule, cyrografy, składać uroczyste przysięgi i porozumiewać się szyfrem.
Hmm, czyli faktycznie mania jakaś tam panuje. No nic, dla mnie to niezrozumiałe, bo nic na tym nie tracą, a mogą takim podejściem zrazić do siebie klientów.
Proszę zadać pytanie tutaj: http://mva.pl/viewforum.php?f=30
Czy to nie jest kryptoreklama?
Hmm, czyli faktycznie mania jakaś tam panuje. No nic, dla mnie to niezrozumiałe, bo nic na tym nie tracą, a mogą takim podejściem zrazić do siebie klientów.
No nie do końca jest to "mania". Chodzi raczej o utrzymanie sprzedaży aktualnych modeli.
Mało tego, często dystrybutorzy dowiadują się o zmianie modelu ostatni, żeby samemu się nie 'blokować": nie sprzedam klientowi tego modelu, bo wiem, że za miesiąc/kwartał itd. będzie nowy model.
Tak kilka lat temu ugotowała się pewna firma produkująca ciężarówki - klienci postanowili poczekać na nowy model :)
No nie do końca jest to "mania". Chodzi raczej o utrzymanie sprzedaży aktualnych modeli. Mało tego, często dystrybutorzy dowiadują się o zmianie modelu ostatni, żeby samemu się nie 'blokować":
Święte słowa. Jednak w dobie Internetu i błyskawicznej propagacji informacji kanał dystrybucji musi stosować bardziej inteligentne metody niż ukrywanie informacji o nowościach. Najskuteczniejszą jest dywersyfikacja cen i obiektywne przedstawienie cech starszego i nowszego modelu. Przy mądrym posługiwaniu się wiedzą i cenami ryzyko zatkania magazynu jest znikome.
Bardzo proszę o opinię, czy odwzorowanie skali szarości na moim CE210W jest OK (jak na tą klasę monitora oczywiście).
Szarość.png wyświetlona w CS4 z wył. color management. Dla porównania ten sam plik w CS4 ale na CG241W.
Oba monitory skalibrowane najnowszym CN i spectro i1 Pro do 6500K, 100cd, 2.2.
CE210W: http://rapidshare.com/files/346676304/szarosc_CE210W.jpg
CG241W: http://rapidshare.com/files/346676099/szarosc_CG241W.jpg
pozdrawiam :)
Gradientu testowego nie wolno oglądać w PS! Bezwzględnie w aplikacji bez zarządzania barwą.
PS. CG241W to monitor trzy razy (!) droższy od CE210W, więc porównanie zawsze wykaże różnice.
Gradientu testowego nie wolno oglądać w PS! Bezwzględnie w aplikacji bez zarządzania barwą.
Bardzo dziękuję za cenne sugestie. W popularnym Paint czy IE nastąpiła ewidentna poprawa gradientów na CE210W :) Różnica pomiędzy CG241W jest oczywiście nadal, lecz nie jest już tak drastyczna, można wręcz powiedzieć, iż gradienty na powyższych dwóch monitorach są z grubsza wyświetlane podobnie.
PS. CG241W to monitor trzy razy (!) droższy od CE210W, więc porównanie zawsze wykaże różnice.
Doskonale o tym wiem, bo 3 lata temu kupowałem te monitory :) Ale CG był droższy ok. 60% od CE...
pozdrawiam :)
W popularnym Paint czy IE nastąpiła ewidentna poprawa gradientów na CE210W :) Różnica pomiędzy CG241W jest oczywiście nadal, lecz nie jest już tak drastyczna, można wręcz powiedzieć, iż gradienty na powyższych dwóch monitorach są z grubsza wyświetlane podobnie.
No to testowanie zakończone, teraz do roboty. :)
No to testowanie zakończone, teraz do roboty. :)
Oczywiście, odmeldowuję się ;)
aneczka18
07-02-2010, 12:44
Czornyj Co to za monitor? I możesz od razu też powiedzieć co to za klawiatura.
Czornyj Co to za monitor? I możesz od razu też powiedzieć co to za klawiatura.
Na zdjęciu P. Marcina? Monitor to NEC Multisync 3090WQXi a klawiatura Apple Keyboard w wersji przewodowej.
aneczka18
07-02-2010, 13:51
http://allegro.pl/item904733079_ips_full_hd_nowy_nec_multisync_ea231 wmi_sklep_wwa.html co myślicie o tym?
aneczka18
07-02-2010, 14:39
http://allegro.pl/item905572328_nec_22_p221w_s_pva_sprzetowa_kalibra cja_kol.html a moze ten
http://allegro.pl/item904733079_ips_full_hd_nowy_nec_multisync_ea231 wmi_sklep_wwa.html co myślicie o tym?
Nec serii EA jest konstruowany i sprzedawany korporacjom. Strojony do użytku w warunkach panujących w biurach i przy specyfice tamtejszych aplikacji. Ma zaimplementowane mechanizmy administracji zdalnej oraz proekologiczne bajery bardzo pożądane w przetargach.
A o P221W napisano na tym forum wszystko. To najtańszy uniwersalny monitor w ofercie NEC'a. Z pogranicza klasy zawodowej. Proszę tylko zwrócić uwagę, że często używany argument "Sprzętowa kalibracja kolorów" to ostre naciąganie faktów.
aneczka18
07-02-2010, 15:54
Proszę tylko zwrócić uwagę, że często używany argument "Sprzętowa kalibracja kolorów" to ostre naciąganie faktów.
A tak bardziej prostym językiem to co to oznacza?
Apple Keyboard
A ta klawiatura będzie śmigać przy normalnym kompie? Czy coś trzeba z nią zrobić?
A tak bardziej prostym językiem to co to oznacza?
Proszę zapytać sprzedawcy jak to zrobić skoro reklamuje. :)
Formalnie, legalnie nie jest to możliwe. Oprogramowanie Spectrawiev II jest dostępne w USA i ograniczone licencją do używania tylko tam a reklamowane m.in. przez Nec okrojone oprogramowanie Spectraview Profiler nie kalibruje tego monitora sprzętowo.
A ta klawiatura będzie śmigać przy normalnym kompie? Czy coś trzeba z nią zrobić?
Działa normalnie, tylko klawisze są nieco inne, m.in. dodatkowy klawisz COMMAND w miejscu gdzie tradycyjnie jest ALT i pierdzieli się strasznie przy polskich znakach. Ponadto nie ma INSERT, PRINT SCR, PAUSE, funkcyjnych jest 19 zamiast 12, inaczej jest z PAGE UP/DOWN i HOME/END.
Krzychu_Z
07-02-2010, 19:59
Oprogramowanie Spectrawiev II jest dostępne w USA i ograniczone licencją do używania tylko tam
A te ograniczenie to gdzie konkretnie jest zapisane ?