Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD
misio-jedi
04-11-2012, 23:56
Tu
http://www.youtube.com/watch?v=zg0NUXVWqFQ&feature=relmfu
pan P.Waszniewski, przedstawiciel Eizo-Polska wypowiada się na temat monitorów do celów fotograficznych.
Warto posłuchać (choć na niektóre pytania odpowiada trochę wymijająco).
Co ciekawe - poleca podejście (uwaga) zdroworozsądkowe. (Niekupowanie koniecznie zbyt drogich modeli):shock:
Tu
http://www.youtube.com/watch?v=zg0NUXVWqFQ&feature=relmfu
pan P.Waszniewski, przedstawiciel Eizo-Polska wypowiada się na temat monitorów do celów fotograficznych.
Warto posłuchać (choć na niektóre pytania odpowiada trochę wymijająco).
Co ciekawe - poleca podejście (uwaga) zdroworozsądkowe. (Niekupowanie koniecznie zbyt drogich modeli):shock:Ja bym zupełnie inaczej odpowiedział na zadane pytanie/pytania. Przede wszystkim mógł zbombardować kwestię kontrastu - nie ma monitora LCD mającego kontrast przekraczający kilka tys. :1 ... często wręcz monitory "marketowe" tak opisywane (z niby kontrastem 10000:1 w górę) mają kontrast np. kilkaset do 1 - tak więc na dzień dobry trzeba powiedzieć że parametry wypisane na "marketowych" przedstawicielach to stek bzdur. Następnie pokazać że gamut to jedno, a dokładność reprodukcji tego co w tym gamucie się znajduje (liniowość gammy, odchyłka koloru) to coś zupełnie innego i budżetowe zabawki tu leżą i kwiczą na skutek znacznych przekłamań tych istotnych aspektów. ... i pomyśleć że nigdy w życiu moja edukacja nawet nie otarła się o marketing.
Kontrast podczas kalibracji dla 100cd wyszedł na moim monitorze ponad 850:1, musiałem nieco podnieść punkt czerni, żeby się zmieścić w jako takim 380:1... Jak widać są takie monitory :) Dla większej jasności miałem pomiar na poziomie ponad 1200:1
Jak widać są takie monitory :)Mój ma zmierzone okolice 1400-1500:1 i się nie chwalę :) Ja piszę że nie ma monitorów mających kontrast statyczny 10 000 :1, a nie g...ne ~1000-3000:1 ;) (najwyższy kontrast to mają superwolne xVA ... pamiętam jakoś 3000:1 ... ale w IPS/normalnie szybkich xVA to jak masz 1200:1 to już jest fajnie ... nawet moje ~1500:1 to już "cudowna przeszłość"). Dali by już te OLED'y
To jest coś (pierwszy z brzegu chodzi po 26 tys. dolarów - no tyle to ja nie dam ;) ):
http://pro.sony.com/bbsc/ssr/cat-monitors/cat-videoproduction/resource.solutions.bbsccms-assets-cat-mondisp-solutions-oledmonitors.shtml
To jest coś (pierwszy z brzegu chodzi po 26 tys. dolarów - no tyle to ja nie dam ;) ):
http://pro.sony.com/bbsc/ssr/cat-monitors/cat-videoproduction/resource.solutions.bbsccms-assets-cat-mondisp-solutions-oledmonitors.shtml
Bawiłem się takim w TVNie - wcale szału nie robił. Taki kontrast jest do zobaczenia w całkowicie ciemnym pomieszczeniu ze ścianami pomalowanymi czarną dziurą.
Taki kontrast jest do zobaczenia w całkowicie ciemnym pomieszczeniu ze ścianami pomalowanymi czarną dziurą.Czyli to coś dla mnie. ;)
Czyli to coś dla mnie. ;)
Kontrast twoich monitorów to z 400:1 ;)
Gdybyś ustawił do druku zlecenie na takim świecącym w ciemnicy OLEDzie o kontraście milionpięćsetstodziewięćset do jednego, to w druku wyszłaby sraczka-bladaczka.
Kontrast twoich monitorów to z 400:1 ;)
Gdybyś ustawił do druku zlecenie na takim świecącym w ciemnicy OLEDzie o kontraście milionpięćsetstodziewięćset do jednego, to w druku wyszłaby sraczka-bladaczka.Nie chodzilo mi o to co na monitorze, tylko to co wokół. Już się boje tego bólu przesiadki na LCD, skoro lubię pracować w ciemnicy.
Nie chodzilo mi o to co na monitorze, tylko to co wokół. Już się boje tego bólu przesiadki na LCD, skoro lubię pracować w ciemnicy.
W grafice srebrzenie ma znaczenie porównywalne z zeszłorocznym śniegiem, to jest problem w zastosowaniach gro-wideo-disko-błysko, bo im więcej kontrastu, tym kolorki śłitaśniejsze. Jeśli się projektuje pod papier to na wstępie trza się tych cudów pozbyć, offset ma w porywach 200:1.
Gdybyś ustawił do druku zlecenie na takim świecącym w ciemnicy OLEDzie o kontraście milionpięćsetstodziewięćset do jednego, to w druku wyszłaby sraczka-bladaczka.Nie problem obniżyć kontrast programowo ... kontrast wyświetlacza nie może być nigdy za duży (bo zawsze można go obniżyć) ... ale za mały może być jak najbardziej (zwiększenie kontrastu "programowo" jest niemożliwe).
Bawiłem się takim w TVNie - wcale szału nie robił.
Bo one szału nie robią. Też widywałem takie w reżyserkach i nie tyle kontrast na nich ma znaczenie co wejście HD SDI i wyświetlanie 1:1 tego co dostają z kamer. Ekrany OLED powalają czernią tylko wtedy gdy mają to robić - patrz w komórkach. Tam gdzie kontrast obrazu ma być ludzki, czerń celowo jest "świecąca" - patrz wizjery kamer i właśnie monitory TV.
Ile czasu po zakupie nowego monitora powinno się go "wygrzewać" zanim się go skalibruje?
Nie mogę znaleźć tej informacji.
Pytanie do speców od Eizo - czym różni się seria CS od CX, a w szczególności CS230 od XC240?
Chodzi mi o zastosowania fotograficzne, pomijam tutaj takie 'oczywistości' jak cena, rozmiar, proporcje.
Z tego co czytam, to napewno gamutem - CX ma prawie 100% (dokładnie 97% Adobe RGB).
Ile czasu po zakupie nowego monitora powinno się go "wygrzewać" zanim się go skalibruje?
Jeśli dobrze pamiętam to około 100h.
Dobrze by było 100h.
Pytanie do speców od Eizo - czym różni się seria CS od CX, a w szczególności CS230 od XC240?
CS to "podrychtowana" seria S. CX ma znacznie lepszy panel i może mieć pełną kalibracją sprzętową, czujnik do utrzymywania parametrów, lepsze podświetlenie, równomierność.
Panowie, sa jakies monitory na iPS w rozmiarze 19, ktore beda zblzone do Della 2412 lub 2311 ? Tak żeby 2 sztuki zmiescily sie w okolicach 1000 zl ?
Bo wpadlem na pomysl żeby zamiast 23 lub 24 lupic 2 19stki
krolewicz
15-11-2012, 20:54
na allegro jest sporo używanych 19stek eizo w przystępnych cenach
Wiecej niż 1000 wydac nie moge dlatego w ogole pytam. A jakos watpie żeby sensowne Eizo udalo sie za 500zl kupic
da się :) niedawno do biura kupowałem, dwie sztuki 17 cali, bardzo ładnie świecą. nawet da się je nieźle skalibrować :)
Używałem kiedyś EIZO L795, także bardzo dobrze się kalibrują. Na Allegro kosztują grosze.
Panowie, sa jakies monitory na iPS w rozmiarze 19, ktore beda zblzone do Della 2412 lub 2311 ? Tak żeby 2 sztuki zmiescily sie w okolicach 1000 zl ?
Bo wpadlem na pomysl żeby zamiast 23 lub 24 lupic 2 19stki
Dwa monitory mają sens, ale pod warunkiem, że chociaż jeden ma sensowną rozdzielczość. A 1280x1024 nie za bardzo można za taką uznać... Na twoim miejscu wolałbym jednak 1 Della 23"/24".
zamiast della proponuję używane eizo s2231, można w miarę tanio kupić z małą ilością roboczogodzin na liczniku
Wiecej niż 1000 wydac nie moge dlatego w ogole pytam. A jakos watpie żeby sensowne Eizo udalo sie za 500zl kupic
Da się i to nawet z prywatnych rąk, nie zajeżdżony poleasingowy złom. Nie dalej jak 2 tygodnie temu kupiłem na Allego EIZO S1921 za 300 zł. Przebieg tak znikomy, że nie mogę się domierzyć spadku jaskrawości lamp. Jak nowy, z pudełkiem, papierami etc. Gość po prostu kupił większy a tego chciał się pozbyć. Takie oferty się zdarzają tylko trzeba polować i szybko reagować bo idą jak świeże bułeczki.
No dobrze... To poradźcie Towarzysze - lepiej jeden 23/24 cale z wysoką rozdziałką czy 2 x 19 z mniejszą ?
No dobrze... To poradźcie Towarzysze - lepiej jeden 23/24 cale z wysoką rozdziałką czy 2 x 19 z mniejszą ?
Jeśli takiej samej jakości - lepiej jeden większy. Jeśli dylemat typu większy ale gorszy, albo dwa mniejsze ale lepsze - zdecydowanie dwa lepsze. Tym bardziej, że obszar roboczy też sporo większy:
23" - 1920x1080
24" - 1920x1200
2x19" - 2560x1024 lub 2048x1280
Da się i to nawet z prywatnych rąk, nie zajeżdżony poleasingowy złom. Nie dalej jak 2 tygodnie temu kupiłem na Allego EIZO S1921 za 300 zł. Przebieg tak znikomy, że nie mogę się domierzyć spadku jaskrawości lamp. Jak nowy, z pudełkiem, papierami etc. Gość po prostu kupił większy a tego chciał się pozbyć. Takie oferty się zdarzają tylko trzeba polować i szybko reagować bo idą jak świeże bułeczki.
Niemożliwe, Tom01 ty takie herezje głosisz ? BTW Co masz na myśli pisząc niezajeżdżony złom ?
marszull
16-11-2012, 13:02
Niemożliwe, Tom01 ty takie herezje głosisz ? BTW Co masz na myśli pisząc niezajeżdżony złom ?
Ja nie Tom :) ale pewnie chodzi o to ze kupujesz od prywatnej osoby, a nie od firmy ktora zbiera sprzet po leasingu np. w Niemczech od firm (bo utylizacja kosztuje) laduje na palety jak kartofle i pozniej przebiera w Polsce i sprzedaje jako bardzo dobry, po leasingu
Co do tego czy dwa czy jeden, to tez kwestia gustu, ja np. wole dwa po 21 cali niz jeden 27
hydra_nt
16-11-2012, 13:42
A taki ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/LG_EA93_1-1.jpg
źródło (http://www.purepc.pl/files/Image/news/2012/11/LG_EA93_1.jpg)
to jest monitor dwuosobowy ;)
A taki ?
Słabo. A taki?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://monitory.mastiff.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/n/e/nec_multisync_x431bt.jpg)
PS. To prawdziwy monitor, NEC model X431BT.
hydra_nt
16-11-2012, 14:19
Tom, no przebiłeś :)
A ten który dałem też prawdziwy , a jakże : http://www.purepc.pl/monitory/znamy_cene_29calowego_monitora_lg_ea93
21:9 , 2560x1080 , 300 cd/m2, kontrast 10,000,000:1 !!! , IPS, i tylko 2,5k PLN :) Dwa takie i photoshop dookoła głowy ;p .
Chciałbym mieć monitor IPS z kontrastem choćby 1000x mniejszym od tego modelu ... bardzo bym chciał (oczywiście statyczny i bez jakiegoś lokalnego przygaszania). Innymi słowy mówiąc ten monitor nie będzie miał kontrastu nawet 2000:1.
kontrast 10,000,000:1 !!!
Zastanawiam się dlaczego jeszcze nie podają kontrastu w formacie potęgowym: 10^x.
Innymi słowy mówiąc ten monitor nie będzie miał kontrastu nawet 2000:1.
Stawiam, że przekroczy 200:1, choć zapewne niewiele. A pod kątem, których w tym monitorze nie brakuje, zapewne przekroczy 50:1. ;)
Zastanawiam się dlaczego jeszcze nie podają kontrastu w formacie potęgowym: 10^x.
przeciętny klient za długo by się zastanawiał 'o co chodzi' - i mała ilość zer by go zrażała do zakupu... ;)
przeciętny klient za długo by się zastanawiał 'o co chodzi' - i mała ilość zer by go zrażała do zakupu... ;)
He, he... Czyli klienci na Saaby są bardziej yntelygentni? ;)
raptor88
17-11-2012, 14:03
Słabo. A taki?
źródło (http://monitory.mastiff.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/n/e/nec_multisync_x431bt.jpg)
PS. To prawdziwy monitor, NEC model X431BT.
Gdyby nie to, że Native Resolution 1920 x 480 to by się jeszcze do czegoś nadał. :D
Ciekawe co wymyślą za jakiś czas. W końcu zacznie brakować miejsca na te wszystkie zera!
Panowie a spotkaliście się z przypadkami "cofania" liczników EIZO? Potrzebuję S1921 do trzeciego kompa i jest ich cały wysyp. Niektórzy podają przebiegi w granicach 1-2tys. godzin a nawet mniej przy cenie w granicach 250 - 300PLN. W tej chwili mój S2243 ma już 4000h (kupiłem jako nowy) i nie widzę żadnych oznak zużycia zastanawiam sie więc jak to jest z tym licznikiem.
Wiem z wiarygodnego źródła, że się da.
Wiem z wiarygodnego źródła, że się da.
Sądząc po tym jakie przebiegi podają na aukcjach też tak podejrzewam. No nic, zapoluję od osoby prywatnej. Z monitorami już jak z samochodami...
No nic, zapoluję od osoby prywatnej. Z monitorami już jak z samochodami...
Niestety. Do niedawna się nie dało, przynajmniej oficjalnie i człowiek był mniej uświadomiony, ale szczęśliwszy. :)
Szybkie pytanko - ojciec chce kupić jakiś monitor, na najtańsze p221w nie chce wydawać kasy, bo to coś bardziej domowego ma być. Ja bym nie chciał żeby kupił totalną pyte, bo bywam w domu i czasem bym na tym jakieś foty obejrzał - wynalazł dwa monitorki hp:
HP ZR22w IPS - nowy za 650zł
HP LP2275w - niewiele używany za 500zł
Któryś się nadaje do czegokolwiek? Może ktoś zasugerować coś? Tom01? :)
ZR bedzie OK sie mnie wydaje
To dość lakoniczna informacja ;) nikt nic więcej?
To dość lakoniczna informacja ;) nikt nic więcej?
W monitorach 500-650 raczej nie ma specjalistów, bo i przedmiot specjalizacji jest, jakby to, niespecjalistyczny... :)
PS. Pomijając "drobny" fakt, że to w ogóle nie jest domowy sprzęt.
Nie no, rozumiem :D ale krótko - brać któryś z nich czy olać temat?
W jakim sensie nie domowy?
W jakim sensie nie domowy?
Biurowy. Zaprojektowany do pracy w jasnych wnętrzach biurowców, w godzinach 8-15 z aplikacjami typu Word i poczta. W warunkach oświetlenia domowego zachowują się kiepskio.
Oka, rozumiem - odpuszczam w takim razie :) dzięki za info.
Ale tak jest z każdym monitorem nie mającym znaczka Eizo czy Nec i ceny z 3ema zerami. Na to weź poprawkę.
raptor88
19-12-2012, 14:38
Ale te monitory nie dają jak spawarką po oczach. Co więcej, mają bardzo szeroką regulację. Dodatkowo 2275 to pva więc do domu styknie spokojnie.
sokolnik
20-12-2012, 22:50
czy warto kupić ten monitor ?
LG E2770V-BF
Można kupić coś w miarę dobrego za 1000-1200 zł ? Najlepiej IPS 27cali ?
czy warto kupić ten monitor ?
LG E2770V-BF
Frytki do tego? 27 cali to kwestia 4-5 krotnie większej kwoty, co najmniej 'by miał sens'. Można porozglądać się za podobnej wielkości dellami - jednak nadal to zastosowanie bardziej biurowe niż fotograficzne. Za tą kwotę można dostać jedynie P221W albo Eizo Forisy - które i tak nie są zbyt doskonałe do zastosowań kolorystycznych.
Reasumując, zależy po co, ale ogólnie rzecz biorąc - nie, nie warto.
Można porozglądać się za podobnej wielkości dellami
Te DELLe to najmniejsze zło, jeśli koniecznie musi być duży. Trzeba jednak mieć świadomość, że będzie to kosztem równomierności rozświetlenia, tęczowej szarości, różnokolorowych plam na jasnym ekranie, słabej regulacji i innych mniej lub bardziej irytujących defektów.
sokolnik
21-12-2012, 13:32
dla mnie każdy monitor IPS większy niż 24 będzie szokiem (tak podejrzewam), przesiadając się ze zwykłego laptopa.
Zawodowcem ani milionerem nie jestem, by kupować EIZO za 6-10 tyś :)
co myślicie o tym rankingu monitorów (http://www.chip.pl/ranking/wyswietlanie-obrazu/monitory-lcd-powyzej-24-cali) ?
Pewnie nie warto na to patrzeć :)
będzie szokiem
Dla oczu na pewno. ;)
Proponuję przejść się wieczorem do sklepu, poprosić o wyłączenie świateł i zobaczyć jak świeci 27" za 1000 zł. Przy czym w domu, po przyzwyczajeniu wzroku do słabego oświetlenia będzie 10x gorzej.
sokolnik
21-12-2012, 13:38
czy jakoś karty graficznej ma wpływ na jakość świecenia monitora?
czy jakoś karty graficznej ma wpływ na jakość świecenia monitora?
Nie ma.
Też się przymierzam do nowego monitora w tej kwocie. Ale myślę, że mnie wystarczą 24cale.... Najlepiej taki, żeby można było i fotki wyświetlić, suwaki poprzesuwać ;) i film jakiś obejrzeć i w coś na tym zagrać jak wystarczy czasu :)
Te DELLe to najmniejsze zło, jeśli koniecznie musi być duży. Trzeba jednak mieć świadomość, że będzie to kosztem równomierności rozświetlenia, tęczowej szarości, różnokolorowych plam na jasnym ekranie, słabej regulacji i innych mniej lub bardziej irytujących defektów.
oczywiście, dlatego zaznaczyłem:
jednak nadal to zastosowanie bardziej biurowe niż fotograficzne.
co myślicie o tym rankingu monitorów ?
Pewnie nie warto na to patrzeć
Powodzenia ;) fajna czołówka i Eizo poza podium... na prawdę chcesz temu ufać? :) brak badania równomierności podświetlenia, jakości i prawidłowości kolorów... nie ma jak rzetelny test :) nawet brakuje informacji o urządzeniach pomiarowych zastosowanych do niego...
matomi - dla 24'' będzie trudno, w tej cenie tylko P221W jednak trudno o dobry egzemplarz, szczególnie w niskiej cenie. i trzeba się liczyć z problemami jakie może mieć.
Eeeehh, to może chociaż Eizo Foris FS2331? Nie wiem :/
Eeeehh, to może chociaż Eizo Foris FS2331? Nie wiem :/
pamiętaj jedynie że to sRGB a nie adobeRGB. ogólnie 'może być' choć nadal daleko mu do zastosowań foto.
Czyli co? Do zastosowań domowych (film, gry i czasem obróbka amatorskiego foto) naprawdę nic, a nic w okolicy 1k za 24cale nie znajdę? Smutne.... :(
Smutne to w/g mnie jest to że niektorzy maja spaczone myslenie i dla nich nic ponizej 2000-3000zl sie do niczego nie nadaje. Znajomy mial Eizo za ciezkie pieniadze. Okalibrowany i w ogole cuda wianki. Ja mam Samsunga za 1000 zl na matrycy TN. Ani mnie, ani owemu znajomemu nikt nigdy zadnych przeklaman kolorostycznych nie zarzucil. Gapilem sie w oba monitory i też roznicy nie widzialem. A skoro jestem slepy (w taki sam sposob jak miliony ludzi) to po co mam przeplacac ? Teraz za 1000 zl kupilbym 24 cale IPS od Della i nie zawracal sobie gitarry tym co spece pisza. Nic sensowniejszego w tej kwocie nie znajdziesz. Ja zreszta też.
Nareszcie jakiś głos rozsądku ;)
Nareszcie jakiś głos rozsądku ;)Raczej braku rozsądku ... :]
Dla kogos kto chce wydac 1000 zl to glos rozsadku. Dla ludzi chcacych wydac 3000 jest Tom i kilku innych. Mnie ten belkot o slusznosci tego za 3000 nad tym za 1000 nie rusza. Po pierwsze dlatego że duzo ludzi po prostu nie stac na takie monitory. Po drugie że sprawdzilem na sobie - skoro nie widze roznicy to po co mam cos kupowac na sile ? Bo lepsze ? Lepsze moze być wrogiem dobrego :) :) I tak samo jak mnie nikt do japca nie przekona tak w kwestii monitorow bede glosil herezje :) :) :)
misio-jedi
23-12-2012, 18:26
Nie jest tak że absolutnie nie warto kupować drogiego sprzętu. Droższy z pewnością będzie lepszy.
Rzecz w tym co zrobić gdy kasy brak ?
Według mnie: nie ma co rwać szat, tylko kupować tani sprzęt i robić swoje !
Zresztą nawet nie zawsze o kasę się rozchodzi.
Był niedawno artykuł w ImagineFX o gościu co pracuje na tankowcu, a w przerwach między wachtami robi digital painting. - Do worka marynarskiego zmieści się Wacom Intuos, laptop też, ale monitor Ezio już mniej, więc ów marynarz pracuje na wyświetlaczu laptopowym (a wszyscy wiemy ile te wyświetlacze są warte).
I na tym nędznym wyświetlaczu robi świetną grafikę.
Tak więc - zapał i umiejętności na pierwszym miejscu, narzędzie na drugim.
krolewicz
23-12-2012, 19:13
wydanie 1000zł i dalej posiadanie gównianego monitora, to raczej nie jest oznaka rozsądku, a głupoty
Eizo można kupić używane, ja za śmieszne pieniądze kupiłem eizo s2231w i jestem zadowolony - jak się chce, to się da
Glupi czyli jestem. I dobrze mi z tym.
Glupi czyli jestem. I dobrze mi z tym.
bardziej bym powiedział że ślepy, głupoty nie mam jak zarzucić ;)
sam długi czas w ten sposób traktowałem sprawę, i mój dell 2709W był idealny. cudo.
Wystarczy jednak tylko siąść i przejrzeć obrazy testowe... rzeźnika, gradienty, poprzeglądać wiele galerii... i widać, że czegoś brakuje, coś jest nie w porządku. ba, po wymianie gwarancyjnej 2 kolejne egzemplarze kolory miały już zgoła inne, i wyraźnie przekłamane, widać jak 'seria' w dellu się bardzo różni ;)
niskie wspomniane już ostatnio s2231w wydaje się być luksusem - nie mówiąc już o seriach np. cg w których kolory są idealne. parę pomiarów, testów, przyglądnięcia się przy obu jednocześnie i nie ma szans by gołym okiem nie zauważyć różnicy. ba, jakikolwiek monitor przed a po kalibracji to różnica kolosalna - więc, w jaki sposób raptem można mówić i uważać że 'nie ma po co przepłacać' ? w wielu przypadkach przyznam rację, bo nie zalecam takich monitorów do wszystkich zastosowań i dla wszystkich. jednak, jeśli ktoś pracuje przy zdjęciach/grafice, czy po prostu jego zadaniem jest posiadanie jak najbliższego odwzorowania kolorów... to uwierzcie, różnica będzie kolosalna między tymi zastosowaniami ;)
Nawet najcudniejszy monitor to tylko narzędzie i można go używać świadomie - w pełni wykorzystując potencjał i możliwości, lub obsługiwać bezmyślnie, bez znajomości tematu.
Chojraczków wykonywujących mistrzowski retusz na monitorach za 1000PLN (nowy) zapraszam do siebie do Krakowa - przygotuję to samo zdjęcie na EIZO do druku pigmentowego, cyfrowego, wydrukuję na moim iPF8300 i DC252, porównamy sobie efekty i wtedy pogadamy. Internet wszystko zniesie, praktyka już niekoniecznie.
Oo, Czornyj a Epson już poszedł w odstawkę. Dawno mnie nie było na forum.
Ja mam pytanko przy okazji. Jak powyłączać komunikaty Spectraview2 pojawiające się przy starcie - czas od ost. kalibracji, kalibrator niepodłączony itp. Robię właśnie porządki w PC - Jak Winda startuje to już chyba z piętnaście tabelek wyskakuje, fajnie się patrzy jak kursor mieli i mieli. Nie chcę sobie namieszać coś wyłączając słabo kumam angielski :???:
Dawno poszedł, mam już drugiego Canona ;)
Najlepiej wywal SpectraView II Gamma Loader z autostartu
:D:D Dzięki panie Marcin, normalnie tak się chyba z rok męczyłem.
A do maniaków monitorowych kupujących nowy monitor za ~ 1000zł. Ja kiedyś miałem wymienić lcdka na nowy za tysiąc (znajomy mi mówił ze przy farcie nawet tuner tv będzie :) ) stary monitor robił takie szopki z kolorami że fotki w sumie po kilka razy przerabiałem bo mi się coś zawsze nie podobało. Pomyślałem też o P221 (jako najtańszy do koloru) ale się wstrzymałem.
Dzisiaj siedzę przed perfekcyjnym (ponoć) PA231 za 2,2kzł, a jego perfekcja polega na tym że o monitorze zupełnie zapomniałem. 3 wcześniejsze lcd-tn to był horror. Wieczne przestrajanie, porównywanie, ruszanie wagami itd.
No wlasnie. Ja nigdy nie mialem absolutnie zadnych problemow z kolorami na moim szmelcowatym Samsungu. Malo tego; fotografowie bywajacy u mnie patrzyli w mój monitor na swoje wlasne zdjecia i sie dziwili że taki sobie Szajsung tak ladnie odzwierciedla kolory.
Takze jak na moje potrzeby zmiana monitora na DELLa na IPS to i tak bedzie szczyt sensu :) :) :)
Smutne to w/g mnie jest to że niektorzy maja spaczone myslenie i dla nich nic ponizej 2000-3000zl sie do niczego nie nadaje. Znajomy mial Eizo za ciezkie pieniadze. Okalibrowany i w ogole cuda wianki. Ja mam Samsunga za 1000 zl na matrycy TN. Ani mnie, ani owemu znajomemu nikt nigdy zadnych przeklaman kolorostycznych nie zarzucil. Gapilem sie w oba monitory i też roznicy nie widzialem. A skoro jestem slepy (w taki sam sposob jak miliony ludzi) to po co mam przeplacac ? Teraz za 1000 zl kupilbym 24 cale IPS od Della i nie zawracal sobie gitarry tym co spece pisza. Nic sensowniejszego w tej kwocie nie znajdziesz. Ja zreszta też.
No wlasnie. Ja nigdy nie mialem absolutnie zadnych problemow z kolorami na moim szmelcowatym Samsungu. Malo tego; fotografowie bywajacy u mnie patrzyli w mój monitor na swoje wlasne zdjecia i sie dziwili że taki sobie Szajsung tak ladnie odzwierciedla kolory.
Takze jak na moje potrzeby zmiana monitora na DELLa na IPS to i tak bedzie szczyt sensu :smile: :smile: :smile:
Powiem ci tak, wiesz dlaczego Samsung odzwierciedla tak dobrze kolory? Bo to matryca TN, a w TN-kach sa bardzo zywe, cukierkowate nasycone kolory..a w grafice, trzeba miec rzeczywiste kolory, a nie cukierkowate, prawda? Dlatego jest ta roznica.. Osobiscie ja tez duzej roznicy nie widze pomiedzy paroletnim wczesniejszym Samsungiem, a tym Dellem.. Jednak odzwierciedlenie cieni, np. przy kolorze czarnym, bardziej wole chyba w TN-kach bo w Dellu to sie zlewa, ale to wina matrycy wlasnie IPS w Dellach.. ale tak po za tym wszystko jest na plus dla mnie.. kolory sa bardziej szczegolowe i za taka cene, to tez mi sie wydaje rozsadny wybor, do domowego uzytku starczy.. a moze jest Samsung na matrycach IPS lub VA? To moze bylby lepszy od Delli?
Panowie, przepraszam, ale porównujecie nadal Gówno do Gówna i powiedzcie które gówno ma być niby bardziej gówniane ? :) Dałem go wcześniej tylko jako przykład, jednoznacznie pisząc że to 'dalej nie to'.
Nadzieja że mod nie przyczepi się do sformułowań ;)
Daj mi 2,5k to kupie Eizo albo Neca. Dla swietego spokoju. Nie dasz ? No coz ja sobie pieniedzy nie drukuje a wydatki mam w zyciu wazniejsze zebym placil tyle kasy za cos co jest dla mnie zbedne. Naprawde tak trudno to pojac ?
Daj mi 2,5k to kupie Eizo albo Neca. Dla swietego spokoju. Nie dasz ? No coz ja sobie pieniedzy nie drukuje a wydatki mam w zyciu wazniejsze zebym placil tyle kasy za cos co jest dla mnie zbedne. Naprawde tak trudno to pojac ?
Otóż to, dla Ciebie...
To że dell za 800zł ma oczointensywne kolory to absolutnie nie ma znaczenia! Na firmowym profilu mojego macbooka kolory są tak słitaśne, że wywołują same ochy i achy. A że do rzeczywistości im daleko to już insza inszość. Przestań wmawiać ludziom, że byle monitor będzie super. Bo to nie jest prawda. W tej chwili mam sx2262 i mniej więcej mogę mówić o jakości monitora, a porównanie mam do wielu monitorów - od marketowych samsungów za 350zł przez starsze modele eizo, nec, kilka delli i iMac. Każdy z nich wyświetla inaczej. Kalibracja jako tako doprowadziła niektóre z nich do porządku, ale tego co widzę w cieniach u siebie nie widzę na żadnym z nich. Równomierność podświetlenia, prawidłowe kolory, brak zafarbu itp itd... To naprawdę widać! Postaw dwa monitory obok siebie - jeden Twój, świetny i super za tysiaka i drugi graficzny, nawet najbardziej podstawowy. Dopiero wtedy mów co Ci ślina na język przyniesie. Porównywanie na pamięć lub na odległość nie ma sensu i jest nieuprawnione...
A już doradzanie komuś wydawania kasy na monitor, bez znajomości tematu uważam za co najmniej nietakt.
Ja nic nikomu nie wmawiam. Ja caly cza pisze we wlasnym imieniu. A jesli moje uwagi kieruje do kogos kto chce kupic monitor za 1000zl to nie bede temu komus wciskal że musi dolozyc 2k bo w innym wypadku bedzie koniec swiata.
Nawet bardzo trudno pojąć. Ale nie tyle brak kasy, bo to zwyczajne kłamstwo, ale głupi upór. Szczególnie w kontekście Pańskiej stopki "sprzętowej". Ile kosztuje słoik 85 1,4? A reszta zabawek? Po cholerę Panu zawodowej klasy sprzęt fotograficzny kiedy nie widzi Pan swoich zdjęć? Masa ludzi ma sprzętu na wartość samochodu a zapiera się rękami i nogami przy monitorze o mniejszej wartości niż torba fotograficzna. Ileż można powtarzać, że to fotografia cyfrowa. Monitor jest w tym wypadku urządzeniem fotograficznym. TYLKO I WYŁĄCZNIE na nim widać zdjęcia. Na niczym innym ich Pan nie zobaczy. Podobają się Panu fotografie na marketowym Samsungu? Oznacza to ni mniej ni więcej tylko tyle, że podoba się Panu cokolwiek, bo to co dają takie monitory to przypadek w najczystszej postaci.
Ale przeciez ja juz przyznalem że jestem kompletnie slepy. :)
Ale przeciez ja juz przyznalem że jestem kompletnie slepy. :)
Zatem ... wypada mieć świadomość swej ułomności i w wątkach o monitorach, czy przetwarzaniu obrazów cyfrowych się raczej nie udzielać.
To że jestem slepy absolutnie nie przeszkadza mi być realista. Ja wiem że jest duzo ludzi pytajacych o tanie monitory ba najzywczajniej nie stac ich na 2 czy 3 tys za taki sprzet. Wiec wole im polecic cos w miare przyzwoitego w danym budzecie niż gadac o sprzecie ktory cenowo jest dla nich nieosiagalny. Widzisz w tym cos zlego ? Bo ja abslotunie nie.
Monitor w fotografii cyfrowej jest sprzętem przynajmniej tak samo ważnym, jak fotograficzny aparat, czy obiektyw, a w ujęciu hobbystycznym, czy semi profesjonalnym, wydaje mi się że nawet ważniejszym, bo dopiero za jego pomocą, dokonuje się pożądanych zmian w obrazie i finalizuje projekt, dlatego w tym wypadku zła rada, to ... właściwie przestępstwo.
To że jestem slepy absolutnie nie przeszkadza mi być realista. Ja wiem że jest duzo ludzi pytajacych o tanie monitory ba najzywczajniej nie stac ich na 2 czy 3 tys za taki sprzet.
Którzy jednocześnie bez mrugnięcia okiem nabywają nowe body za 3-5x tyle. W rzeczy typu "mam 1 tys zł na monitor" zwyczajnie nie wierzę. A nawet jeśli naprawdę jest to nieprzekraczalna kasa wyskrobana z prezentów od babci i chrzestnego, to są sensowne alternatywy za 1300-1400 zł.
Ktos potrzebuje samochod, nie stac go na niego, nawet na malucha. Ty mu polecasz kupic skuter, zamiast powiedziec im, ze ich nie stac. Tworzysz przez to iluzje, bo wydaje si etkaiej osobie ze na prawde roznicy ni ema. A skoro Ty jestes pod tym wzgledem slepy, to nie jestes w stanie obiektywnie ocenic sytuacji. Niektorzy wola skutery i nie porzebuja pagaznika na wakacje. Moim zdnaiem trzeba jasno mowic jaka powtarzalnosc i jaka jakosc maja marketowki.
Widze cos zlego w odpowiadaniu na takie pytanie jak ponizej, w sposob sugerujacy ze to pytanie ma sens.
"Potrzebuje nowy monitor do obrobki zdjec i pracy z kolorami, budzet 600PLN"
Jedyna poprawna odpowiedzia jest - nie da sie czegos tkaiego kupic w tej kwocie, a nie polecanie monitora jakiegokolwiek w tej kwocie. Przeciez jakis marketowy szajsung to nie bedzie monitor do pracy ze zdjeciami i kolorem!
Btw, czy mozna w tej chwili kupic za ok 1.5-2k PLN monitor ktory bedzie oferowal lepsza jakosc niz marketowe do 1k PLN ? Monitor mialby sluzyc do pracy z tekstem i do amatorskiej obrobki zdjec, ktore pozostana w wiekszosci w postaci cyfrowej.
Btw, czy mozna w tej chwili kupic za ok 1.5-2k PLN monitor ktory bedzie oferowal lepsza jakosc niz marketowe do 1k PLN ?
Można. EIZO serii FS i EV, NECe serii EA i P.
Witam,
to może ja opowiem coś, co może być odebrane jako anegdota wręcz, ale zdarzyło się naprawdę. Ja, choćby z racji wieku, ślepy już jestem i też wydawało mi się, że nie ma jakichś istotnych różnic między monitorem za powiedzmy 3k PLN, i jakimś tam lepszym egzemplarzem za 1k PLN ze z grubsza poprawnym balansem bieli i jako taką gammą. Inna rzecz, że foty obrabiam i oglądam na monitorach "nieco lepszych" niż masówka.... I tak się niedawno zdarzyło,że musiałem zrobić foty moich "wynalazków" z firmy na stronę internetową. Była wśród nich całkiem spora szafa, która nijak nie zmieściła się w namiocie, a stołu bezcieniowego nie mam. Więc zrobiłem fotę na kawałku białej szmaty, świecąc lampą przez softbox, ale taki reporterski ( chyba 60x60 cm, a więc nie za duży ). I dopiero w komputerze okazało się, że foty są "takie se". Podstawowym problemem był odblask na środku obiektu, który do tego miał zdecydowanie inny odcień, niż reszta foty. Wiem, wiem, d..a nie fotograf.... :-). Ale nie chciało mi się ponownie focić tej cholernej szafki, ( wolę laski focić ;-) ), więc "pomalowałem" ten odblask w PS, zrobilem kilka wersji z różnym "opacity" tej mojej malowanki. Następnego dnia wzięłem pliki do roboty, obejrzałem je na "firmowym" IPS-ie ze 1000PLN i ze zdziwieniem stwierdziłem, że wszystkie wersje wyglądają identycznie ( nawet ta "niemalowana", która na monitorze w domu była nie do przyjęcia, ślepy by zauważył fatalny odblask o inym kolorze niż reszta przedmiotu... ). Od tej chwili mam spokój.... Nie muszę się już zastanawiać nad sensem wydania kilku tys PLN na monitor....
Wszystkim "ślepym", a zwłaszcza Tobie, Struś, te moje wypociny dedykuję :-).
Pozdrawiam, QuadMan.
Czyli że jak kogos nie stac (z takiego czy innego powodu) to najlepiej jak przestanie robic zdjecia albo niech robi ale z obrobka niech poczeka jak uzbiera 2-3k na monitor. Mozna i tak :)
Wracajac do samochodowej analogii. Jak ktos poprosi o doradztwo w kwestii auta do 10.000 to też zaproponujecie mu cos za 30.000 ?
Zamkne sie juz
Czyli że jak kogos nie stac (z takiego czy innego powodu) to najlepiej jak przestanie robic zdjecia albo niech robi ale z obrobka niech poczeka jak uzbiera 2-3k na monitor. Mozna i tak :)
Wracajac do samochodowej analogii. Jak ktos poprosi o doradztwo w kwestii auta do 10.000 to też zaproponujecie mu cos za 30.000 ?
Zamkne sie juz
Naprawdę nie widzi Pan różnicy 1000 vs 1500 czy nawet 1000 vs 2000 a 10 tys vs 30 tys?
Zamkne sie juz
To nie tak :-). Obejrzyj swe foty na naprawdę dobrym monitorze, zwracając szczególną uwagę na delikatne przejścia tonalne i gradienty i wtedy wyciągnij wnioski.... Nie na kolory, ich "zgodność" z tym co widzisz na swoim monitorze, ale na te niuanse właśnie.... Wtedy dopiero będziesz wiedział na 100% czy Cię stać, czy nie. ( Co ważniejsze, z czego możesz zrezygnować. ). Inna rzecz, że dobry monitor to też pułapka, zwłaszcza przy publikacji w sieci, ale to problem "na później".
Pozdrawiam, QuadMan.
A co można doradzić komuś, kto ma 10.000 na samochód? Żeby się modlił?
Sam jesteś teraz na kupnie dupowozu - idzie porządzić za 10k? Same perełki, funkiel-nówki nieśmigane po Niemcu, co tylko w niedzielę do kościoła jeździł?
Do tego nie chodzi o "zwykły monitor" czy "zwykły samochód" - ma być "monitor do fotografii", ma być "samochód duży, pakowny, z napędem 4x4 mieć ze 200KM, palić 5l po mieście, ze skórzaną tapicerką, klimatronikiem i nagłośnieniem Hi-Fi, a do tego musi być renomowanej, niemieckiej marki, żeby nie było wstydu przed sąsiadami". To są te same schematy.
A co można doradzić komuś, kto ma 10.000 na samochód? Żeby się modlił?
Sam jesteś teraz na kupnie dupowozu - idzie porządzić za 10k? Same perełki, funkiel-nówki nieśmigane po Niemcu, co tylko w niedzielę do kościoła jeździł?
I jak by tego nie klepał, to wychodzi przystanek autobusowy :-) :-) :-). I później, jak ktoś chce sprzedać normalny samochód, za normalną cenę, ma problem, bo "Polak potrafi"... Ehhh, chyba pójdę sobie stąd...
Pozdrawiam, QuadMan.
Którzy jednocześnie bez mrugnięcia okiem nabywają nowe body za 3-5x tyle. W rzeczy typu "mam 1 tys zł na monitor" zwyczajnie nie wierzę. A nawet jeśli naprawdę jest to nieprzekraczalna kasa wyskrobana z prezentów od babci i chrzestnego, to są sensowne alternatywy za 1300-1400 zł.
Wystarczy rzucić okiem na ankietę, jakie body posiadamy, żeby się przekonać, że nie każdy bez mrugnięcia okiem wyda 6-10k na body (a w polskich realiach wydanie takie kwoty na wszysko tzn. body, obiektywy i akcesoria jest trudne). Tak ciężko to zrozumieć?
QuadMan, używasz tego w pracy. Dla kogoś kto ma aparat, aby zrobić zdjęcie na wakacjach, czasem zdjęcie dzieciakowi, czy z imprezy rodzinnej, tysiąc razy lepiej jest wydać 1000 złotych na dzieci, niż na monitor.
Czy Benq za 1000 zł daje tej samej jakości obraz co lg za 400, czyli jest bez porównania gorszy od eizo za 1300? (już nie wspominam o eizo za 2 tyś). Jak ktoś pyta o monitor za 1000 zł, to nie można mu polecić czegoś za 1300zł, tylko od razu ponad 2?
skippy, ale chodzi o monitor do obrobki zdjec. Takeigo nie da sie w tej kwocie kupic. Jak Cie nie stac, to nie oczekuj monitora do zdjec. Ja pracuje na monitorze LG W2286L ktorego po prostu nie lubie, ale nie oczekuje ze bedzie to cos co sprawdzi sie przy zdjeciach. ( Pewnie dla tego zadnego mojego zdjecia na tym forum nie uswiadczysz. prawie. )
Jak bede kupowal monitor do zdjec, bede liczyl sie z oknkretnymi wydatkami.
.....QuadMan, używasz tego w pracy. Dla kogoś kto ma aparat, aby zrobić zdjęcie na wakacjach, czasem zdjęcie dzieciakowi, czy z imprezy rodzinnej, tysiąc razy lepiej jest wydać 1000 złotych na dzieci, niż na monitor.....
O... przepraszam, złotówki nie zarobiłem na fotografii, źle zrozumiałeś. To, że postanowiłem sfotografować swój produkt ( mając takie kosztowne hobby i fajny sprzęt ), nie oznacza, że mam cokolwiek wspólnego z zawodem fotografa :-).
Co do dalszej części Twej wypowiedzi, całkowicie się zgadzam, lepiej wydać kasę na dzieci, niż na monitor, ale nie o tym była mowa. Wątek zmierzał raczej w kierunku "skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać ????" !!!! Otóż, uwierz mi, różnicę widać i lepiej nieraz kupić o jedno szkło mniej i dobry monitor. Taki był sens mej wypowiedzi.
Pozdrawiam, QuadMan.
Dopisane:
Skippy, robię trochę na analogu, uwielbiam FM2N i 50/1.2AIS i średniego Araxa 60. Obie te puchy razem ze szkłami kosztują mniej niż D7000 z byle jakim kitem. Ale, skanując filmy BW dostaje szarości z delikatnymi przejściami tonalnymi, które, uwierz mi, wyglądają na pewno lepiej na dobrym monitorze.... Kwestia preferencji, nie kasy..... :-).
Kutz: No tak. Co innego monitor do zawodowego obrabiania fotografii, ale mi się wydaje, że temat rozpoczął się od doradzanie monitora do takich zastosowań:
Cytat kolego matomi: "Czyli co? Do zastosowań domowych (film, gry i czasem obróbka amatorskiego foto) naprawdę nic, a nic w okolicy 1k za 24cale nie znajdę? Smutne...."
Chciaż tyle tu postów i każdy pisze o czym innym, że ciężko się połapać o co chodzi ;)
Kutz: No tak. Co innego monitor do zawodowego obrabiania fotografii, ale mi się wydaje, że temat rozpoczął się od doradzanie monitora do takich zastosowań:
Cytat kolego matomi: "Czyli co? Do zastosowań domowych (film, gry i czasem obróbka amatorskiego foto) naprawdę nic, a nic w okolicy 1k za 24cale nie znajdę? Smutne...."
Obecny nurt zaczal sie wlasnie od tego. I poleccie teraz autorowi Eizo za 2-3k... No super po prostu. Malo że czlowiekowi takie cudo zbedne to jeszcze nie jego budzet.
O to mi wciaz chodzi. Nalezy rozgraniczyc pewne rzeczy. Jak ktos pyta o monitor do zdjec bo fotografuje zawodowo i otwarcie mowi - Panowie, potrzebuje ekran foto do 2500zl - co wybrac. Ale jak ktos pyta o monitor do wszystkiego (w tym amatorkie fotki od cioci z imienin) za 1000 to jest przerostem formy nad trescia polecanie sprzetu z polki profi. Ale widze że Wam jest to naprawde trudno pojac.
...
Trzymając się kurczowo analogii motoryzacyjnych, to jaki wolałbyś kupić samochód, taki renomowanej firmy, czy może takiej, która klepie szajs?
Miej na uwadze, że wydajesz swoje pieniądze i mam nadzieję, że wolisz wydać je dobrze, a nie wyrzucać je w błoto.
Takoż właśnie firma Eizo, doskonale wie jak się robi monitory, dlatego nawet ich produkty z matrycami TN, są coś warte, choć do fotografii, akurat te produkty nie nadają się wcale.
Za to już te z matrycami VA jak najbardziej, a model podrzucony jako przykład przez Czornyja, to naprawdę udany wyświetlacz i to w sporym rozmiarze (24"), który da się nabyć już za kwotę circa 2,1k.
Ja juz nie mam silu. Pytanie o monitor za 1000 a tu znowu jedyne 2100....
Koniec. Nie odzywam sie.
Dajcie mi bana na ten watek :)
Co do analogii motoryzacyjnej, znam osoby, które twierdzą, że jak wydałeś na samochód więcej niż tysiąc zł to przepłaciłeś. Wszytko według potrzeb. Ja nie przepłaciłem i jestem zadowolony :) Generalnie samochód wolałbym taki, który jeździ i jest tani w utrzymaniu. Ale nie o samochodach mówimy.
Pieniądze wolę wydać dobrze, tzn. nie wydawać na coś, co nie jest mi potrzebne, lub jest mało przydatne (np. znaczek na samochodzie). Ale to nie ja teraz szukam monitora ;)
...
Pieniądze wolę wydać dobrze, tzn. nie wydawać na coś, co nie jest mi potrzebne, lub jest mało przydatne (np. znaczek na samochodzie). Ale to nie ja teraz szukam monitora ;)
Monitory Eizo są warte każdej wydanej na nie złotówki i powie Ci to każdy, kto ich używa.
Myślę, że to wyczerpuje temat.
Odezwę się jeszcze, bo zostałem wywołany, a czytając ostatnie posty trochę już sobie dałem spokój, szczerze mówiąc :)
Panowie....doceniam Wasz profesjonalizm, czytałem Wasze opinie tu, i w innych wątkach, wiem, że nie macie sobie równych jeśli chodzi o znajomość tematu. Nie twierdzę też, że na Dellu za 1k zobaczę to samo co na Eizo, czy NECu. Wiem, że to jest różnica i że to są sprzęty z innej półki. Ale na Swaroga... za kolegami Strusiem i skippy, nie kupię monitora za 2k, bo nie jestem zawodowcem, nie zarabiam na foto, nie siedzę godzinami przy obróbce zdjęć, bo nawet jej dobrze nie potrafię robić... Nie drukuję plakatów, ani nie wystawiam zdjęć w galerii. Jestem amatorem, foto to tylko moje hobby, jedno z wielu... Chcę monitor za taką kwotę, bo ma mi on służyć w domu do tego co napisałem (internet, film, gry, foto). I chcę, żeby miał min 24 cale, bo będę go jeszcze widział z kanapy ;)
Nie potrzebuję mega wypasu. Może inaczej... nie chcę wydać więcej, bo i tak już wydałem dużo na inne zabawki :)
Jeśli miałbym wydać na sprzęt 2k, to wolę kupić monitor za 1k i kolejny obiektyw za 1k :)
Tak, wiem, bluźnię, jestem ślepy i pakuję się w badziewny monitor...ale jakbyście zobaczyli czym teraz wyświetlam, to byście powiedzieli, że to w ogóle nie jest monitor :) A jakoś działa i żyję... ;)
Także ponowię pytanie: przyzwoity monitor 24 cale za około 1k, to? :)
Strus, skippy, co wybraliście?
Jeśli ktoś jest minimalistą, to powinna wystarczyć mu komórka i wtedy faktycznie szkoda pieniędzy na monitor.
... ale, gdy ktoś wydał już pieniądze na drogą cyfrową lustrzankę i drogie do niej obiektywy, to należałoby mieć przynajmniej nadzieję, że chciałby obejrzeć swoje zdjęcia, tylko, że ... nie każdy to ogarnia, jak widać.
No tak, najlepiej jeszcze kogoś za to zjechać, obrazić i w ogóle sprowadzić jego sposób postrzegania do poziomu pierwotniaka. Brawo.
Trzymając się analogii jaką już tutaj ktoś przytoczył... niektórzy kupują maserati, albo lambo i mają komfort. Ale inni zamiast czekać i zbierać w nieskończoność, kupują Fiata, czy tam Dacię i... też jadą. Może trochę głośniej w kabinie, może mniej wygodny fotel, ale do przodu ;)
Widziałem też takich, którzy kupują mustanga i pakują do niego LPG. A należałoby mieć przynajmniej nadzieję, że zaleją go jakąś wysokooktanową benzynką... parafrazując.
Każdy ma swoje priorytety i swoim portfelem wybiera :)
Ale na Swaroga... za kolegami Strusiem i skippy, nie kupię monitora za 2k, bo nie jestem zawodowcem, nie zarabiam na foto, nie siedzę godzinami przy obróbce zdjęć, bo nawet jej dobrze nie potrafię robić...
Aby nieco uporządkować właściwą kolejność rzeczy: Za 1.5-2.5 tys zł kupuje się dobry monitor uniwersalny amatorski.
Także ponowię pytanie: przyzwoity monitor 24 cale za około 1k, to? :)
Nie to forum. Na purepc czy innych frazach polecą spokojnie coś profesjonalnego nawet za te pieniądze. ;)
Źle dobrane analogie niczego nam tu nie rozjaśnią, więc może lepiej będzie jak użyjemy właściwych.
Można to bowiem przyrównać do słuchania przez kogoś o pełnej skali słyszalności, muzyki poważnej na kiepskim sprzęcie, który 30% dźwięków obcina, albo przekłamuje i wówczas to, czego słucha się z takiego sprzętu, to fałsz raczej, a nie muzyka.
Oczywiście, jeśli ktoś ma upośledzony słuch i małe pojęcie o muzyce, to taki minimalistyczny sprzęt jest właściwie dla niego, bo i po co lepszy, skoro i tak wszystkiego fizycznie nie słyszy, ale gdy ktoś mieści się w zdrowotnych normach, powinien poszukiwać sprzętu bardziej audiofilskiego, bo da zupełnie inne wrażenia i pojęcie o słuchanej muzyce.
Zupełnie podobnie jest z fotografią, jakkolwiek by to dziwnie nie zabrzmiało. :)
Johanan, chkopie, ja Cie prosze zwolnij... Jak ktos sie miesci w zdrowych normach to kupuje sprzet audiofilski ??? Co to sie porobilo na tym swiecie.
Malo że slepy to jeszcze gluchy jestem.... Nic tylko jesionke szykowac.
Nie to forum.
Ok, dzięki. W takim razie wycofuję pytanie.
Proszę moda o posprzątanie :)
Nie powiedziałem, że kupuje, ale że powinien, oczywiście, jeśli zależy mu na PRAWDZIE, a nie na jakichś nędznych substytutach.
Lepiej od razu filharmonie sobie sprawc. Po co sie rozdrabniac ?
Na serio wierzycie że za tysiaka można kupić "fajny" monitor 24"? Przecież za tyle nawet 20-22 cale są do bani... Inaczej nie potrafię tego ująć, bo normalne opinie jak widać nie trafiają... Monitor ma być do wszystkiego, więc we wszystkim musi być dobry. A nie będzie w niczym...
Na serio wierzycie że za tysiaka można kupić "fajny" monitor 24"?
http://www.bareja.republika.pl/mp3/onwierzy.mp3
Nie wiem czy fajny czy nie fajny i zupelnie mnie to nie interesuje. Jesli dla danej osoby jest wystarczajacy to chyba jest fajny :) :)
A tak na koniec juz (moze ktos wreszcie mi zablokuje mozliwosc pisania w tym watku :) ) to jeszcze cos nie daje mi spokoju. Kupujemy mega hiper profi monitor. Obrabiam na nim fotki. I widze rzeczy ktorych nie widze na tanszym sprzecie. Jestem wniebowziety. I co mi z tego że mam poczucie samospelnienia jesli tylko ja to widze ? Kazdy kto bedzie te zdjecia ogladal na gorszym monitorze juz tego nie zobaczy.
Zreszta... Ta dyskusja nie ma najmniejszego sensu. Ja doskonale rozumiem Wasze stanowisko i zasadniczo sie z nim zgadzam. Szkoda tylko że nie potraficie zrozumiec stanowiska osoby ktora ni chusteczki nie wyda wiecej niż moze/chce.
Strus kupuj tego Della, jesli masz zamiar kupic.. a potem opisz wrazenia.. ;D
Jesli zmiana dojdzie do skutku to kupie, jak najbardziej. I wcale sie nie zdziwie jak napisze potem że mój Szajsung byl lepszy :)
Panowie, pytanko szybkie - HP LP2475w to szeroki gamut czy normalny ?
Marcinie, jako ja że ja ślepy i nieobeznany. Jakie są konsekwencje w codziennym użytkowaniu ? Bo kojarzę że tak różowo to nie jest
W allplikacjach z modułem zarządzania barwą będzie super (trza tylko zapiąć profil w systemie), w pozostałych mocno przesycone, landrynowate barwy
A można gdzieś zobaczyć tą różnicę w jakimś porównaniu ? Bo nie chcę żeby PS był cacy ale na przeglądarkę patrzeć się nie da
Da się zobaczyć na monitorze szerokogamutowym ;) W FireFoxie nie będzie problemu.
Czyli np filmy z YT czy sama winda będą OK ? A co np z Pinnacle'm ? Wiadomo ?
Pinnacle, przynajmniej 12, bo z taką mam kontakt, nie ma modułu CM.
Czyli zasadniczo przy szerokim gamucie moze być wiecej problemow niż przy waskim. Zdjecia w trakcie obrobki beda cacy ale cala reszta moze wygladac gorzej niż na TNce za 500 zl, tak ?
Monitory szerokogamutowe mają z reguły tryb sRGB. W korporacyjnych i amatorskich jest to udawane sRGB, ale w zastosowaniach niegraficznych/niezawodowych wystarcza. Co to TN-ek, wszystko jest lepsze od TN-ek.
Czyli zasadniczo przy szerokim gamucie moze być wiecej problemow niż przy waskim. Zdjecia w trakcie obrobki beda cacy ale cala reszta moze wygladac gorzej niż na TNce za 500 zl, tak ?
Bo monitory "szerokogamutowe" z 1D LUT to samo zło ;-), niestety. Chyba że z OSX. Z Windowsami już tak różowo nie jest, choć da się żyć, ale np. zrobienie prezentacji w PP, albo jakiejś fikuśnej tabelki w Excelu może być wkurzające...
Osobiście wolałbym jakiś starszy, "wąskogamutowy" ( tylko, że tych prawie już nie ma ), albo coś z 3D LUT, aby się nie wkurzać.
Pozdrawiam, QuadMan.
Monitory szerokogamutowe mają z reguły tryb sRGB. W korporacyjnych i amatorskich jest to udawane sRGB, ale w zastosowaniach niegraficznych/niezawodowych wystarcza. Co to TN-ek, wszystko jest lepsze od TN-ek.
Panie Tomaszu, sugerowałbym ostrożność z tym "trybem SRGB", w nawiązaniu do mego posta powyżej, aby przyszły użytkownik Pana nie zamordował ;-).
Pozdrawiam, QuadMan.
P.S. Sorry za posta pod postem, może któryś Mod to połączy ??? Jeszcze raz przepraszam.
Panie Tomaszu, sugerowałbym ostrożność z tym "trybem SRGB", w nawiązaniu do mego posta powyżej, aby przyszły użytkownik Pana nie zamordował ;-).
Dlatego napisałem o zastosowaniach "niegraficznych/niezawodowych". W programach graficznych problem nie istnieje, zawodowiec będzie wiedział o co chodzi.
Panowie Tom i Czornyj....co sądzicie o tym nowym monitorze 24 " od NECa na ledach ? Cena niepowalająca, dla amatora "jak znalazł".
Odpuściłem sobie monitor 27" ze względu na wysoką rozdzielczość i mały rozmiar plamki /ślepy jestem :)/.
Dlaczego firmy nie robią 27-mio calówek w rozdzielczości 1920 x 1200 ?
http://www.swiatobrazu.pl/24-calowe-monitory-nec-z-panelem-ips-28444.html
Nie widziałem tego modelu, ale seria EA u NECa to korporacja, czyli takie lepsze DELLe.
Czyli wynika z tego że dla wlasnego swietego spokoju powinienem odpuscic sobie szeroki gamut.
Czyli wynika z tego że dla wlasnego swietego spokoju powinienem odpuscic sobie szeroki gamut.
Gamut nie powinien mieć decydującego znaczenia. Raczej sytuacje z jakich wynika, tudzież co implikuje. Panuje kilka błędnych stereotypów. Np przekonanie, że trzeba unikać szerokogamutowców w zastosowaniach uniwersalnych. A tymczasem wąskogamutowy w tej samej klasie może być eIPSem, co jest gorszym wyjściem. Trafny dobór monitora to więcej zmiennych niż tylko gamut. Tak samo jak samochodów nie dobiera się tylko po prędkości max.
Tom01, wydaje mi się że w dobrze pojętym interesie tych, którzy dotąd deklarowali dziwną niechęć do poznania meandrów zarządzania barwą w procesach przetwarzania obrazu cyfrowego byłoby, gdybyś jednak odradzał im wyświetlacze IPS, a zachęcał raczej do używania VA.
W takim razie odłóżmy na bok stereotypy o monitorach gorszych i lepszych i podpowiedzmy Nielotowi - HP LP2475w czy Dell 2412M ? Monitor do wszystkiego. I ma mnie szlag nie trafiać że coś jest OK a coś źle. Mam podłączyć, skalibrować i ma być OK we wszystkim a nie tylko w PSie. Mogę oba kupić w prawie tej samej cenie. Nowe z 24 miesięczną gwarancją.
Tom01, wydaje mi się że w dobrze pojętym interesie tych, którzy dotąd deklarowali dziwną niechęć do poznania meandrów zarządzania barwą w procesach przetwarzania obrazu cyfrowego byłoby, gdybyś jednak odradzał im wyświetlacze IPS, a zachęcał raczej do używania VA.
I to właśnie robię. Problem w tym, że monitory średniej klasy z PVA znikają z rynku. Przykładowo z oferty NECa zniknęły około 4 lata temu, nie licząc rodzynka P221W. Obecnie znika EIZO serii S, czyli ostatnie monitory tej grupy. Zostanie masówa, korporacja, wielka dziura i graficzne.
W takim razie odłóżmy na bok stereotypy o monitorach gorszych i lepszych i podpowiedzmy Nielotowi - HP LP2475w czy Dell 2412M ? Monitor do wszystkiego.
Dżuma czy cholera? To ten typ pytania. Oba są dobre, ale do biura, Powerpointa, Worda, poczty itp i to w warunkach jasnego oświetlenia. Nie są to uniwersalne monitory. Lepszy z tych dwóch to HP, ale nie na tyle żeby polecić z czystym sumieniem.
W takim razie odłóżmy na bok stereotypy o monitorach gorszych i lepszych i podpowiedzmy Nielotowi - HP LP2475w czy Dell 2412M ? Monitor do wszystkiego. I ma mnie szlag nie trafiać że coś jest OK a coś źle. Mam podłączyć, skalibrować i ma być OK we wszystkim a nie tylko w PSie. Mogę oba kupić w prawie tej samej cenie. Nowe z 24 miesięczną gwarancją.
To ciekawe, bo Dell 2412M to nędzna popierdółka w porównaniu z LP2475W. Jednakowoż HP jest to monitor arcyszerokogamutowy - obraz będzie OK w PS i aplikacjach zarządzanych barwnie, wszędzie indziej będzie landrynowaty.
A z innej beczki teraz. Zakładając że mamy szeroki gamut (rozumiem że to przestrzeń AdobeRGB, tak ?) to wtedy zdjęcia w aparacie ustawiamy też AdobeRGB ? A jeśli to tak to idąc dalej - jeśli mam np jpg zrobionego w RGB to wyświetlając go na monitorze sRGB czyli wąskim gamucie obraz będzie zafałszowany. Zgadza się ?
A jeśli robimy fotkę w RGB, obrabiamy ją w RGB ale zapisujemy w sRGB (tak żeby na innych monitorach wyglądała dobrze) to gdzie sens całej operacji ? Nie wiem :( Wyjaśnicie mi te przestrzenie po chłopsku ?
Lena&TheShadow
28-12-2012, 10:23
Tak tak, a kable z miedzi beztlenowej dają okrągłe basy i rześkie soprany w przeciwieństwie do zwykłych kabli głośnikowych, na których nie da się słuchać muzyki.
HP2475W zaspokoi Cię może nie pod każdym względem :-) ale da Ci wystarczający komfort do obróbki fotografii i codziennej pracy a kable z miedzi beztlenowej kupisz jak już przestanie Cię większość rzeczy w życiu cieszyć.
A z innej beczki teraz.
Nie bardzo rozumiem. Co to znaczy w RGB?
Może przestrzenne niuanse wyjaśnię troszkę na prostym przykładzie. Fotografujemy ścianę jesiennego lasu. Jeśli pstrykniemy zdjęcie w RAW i wywołamy jako AdobeRGB, na monitorze o gamucie zbliżonym do sRGB będzie po prostu zielone. Jeśli natomiast wyświetlimy na monitorze szerokogamutowym, zobaczymy bogactwo odcieni zieleni. Jeśli zrobimy to samo zdjęcie jako sRGB to na obu typach monitorów będzie zielone w wersji uboższej. Nie będzie dodatkowych nasyceń wynikających z szerszego gamutu. Zdjęcie sRGB na monitorze sRGB jak i AdobeRGB program graficzny wyświetli tak samo.
Obraz naturalny, widziany oczami, jest szerokogamutowy. Im wierniej go zarejestrujemy i będziemy dysponować szerszym gamutem w całym torze obróbki obrazu, tym więcej przeniesiemy. Jeśli w pewnym momencie pojawi się wąskie gardło w postaci sRGB, trzeba skonwertować kolorystykę do mniejszej przestrzeni. Oczywiście nasyceń się nie przeniesie, ale dzięki różnym metodom konwersji można przenieść wrażenie różnorodności odcieni owej zieleni lasu.
A z innej beczki teraz. Zakładając że mamy szeroki gamut (rozumiem że to przestrzeń AdobeRGB, tak ?) to wtedy zdjęcia w aparacie ustawiamy też AdobeRGB ? A jeśli to tak to idąc dalej - jeśli mam np jpg zrobionego w RGB to wyświetlając go na monitorze sRGB czyli wąskim gamucie obraz będzie zafałszowany. Zgadza się ?
A jeśli robimy fotkę w RGB, obrabiamy ją w RGB ale zapisujemy w sRGB (tak żeby na innych monitorach wyglądała dobrze) to gdzie sens całej operacji ? Nie wiem :( Wyjaśnicie mi te przestrzenie po chłopsku ?
Przestrzeń AdobeRGB lepiej kryje przestrzenie urządzeń wyjściowych - minilabów, drukarek, ploterów, pras cyfrowych i offsetowych. Pracując w sRGB ograniczamy sobie paletę barw, które możemy zreprodukować w druku (zielenie, turkusy, błękity) - dlatego jeśli projektujemy do druku, najlepiej używać monitora szerokogamutowego i pracować w AdobeRGB.
Jeśli projektujemy pod internet, gdzie obowiązuje sRGB to albo od początku pracujemy w sRGB, albo pracujemy w AdobeRGB i później konwertujemy do sRGB przed publikacją na stronie.
Jeśli projektujemy pod internet, gdzie obowiązuje sRGB to albo od początku pracujemy w sRGB, albo pracujemy w AdobeRGB i później konwertujemy do sRGB przed publikacją na stronie.
Przy czym, jak napisałem, w obu wariantach można uzyskać inny efekt końcowy. Ale to dla tych co chcą niuansów i mają czas i zaparcie w tym kierunku. Praca w sRGB od początku do końca jest łatwiejsza, ale i tak szerokogamutowiec daje pewne plusy, bo łatwiej widać błędy przygotowania. Patrz łąki Adama Śmiałka. ;)
Tak tak, a kable z miedzi beztlenowej dają okrągłe basy i rześkie soprany w przeciwieństwie do zwykłych kabli głośnikowych, na których nie da się słuchać muzyki.
To nie jest kwestia złotych kabli - to są elementarne podstawy przedszkolne projektowania graficznego.
Problem wielu użytkowników polega właśnie na tym, że kupują monitory do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy, najcudniejsze kalibratory, a potem nie potrafią się nimi posługiwać i czują się oszukani bo kolory dalej są z czapy.
Pod internet i pod każdy inny monitor, tak ? Bo jeśli mamy foty w RGB i np dajemy te fotki znajomym bo to zdjęcia z wakacji to co znajomi zobaczą na swoim monitorze ? Barwy się będą zgadzać tylko będzie ich mniej ? Czy się rozjadą ?
Wniosek mój (poprawcie jeśli się mylę) - jeśli wiemy że będzie druk to aparat na RGB, PS na RGB i zapisujemy w RGB na potrzeby druku.
Jeśli nie będziemy drukować to aparat w sRGB, PS w sRGB i lecimy normalnie.
Czy takie manewrowanie pomiędzy przestrzeniami jest upierdliwe ? w sensie pracy począwszy od puszki przez PSa, przeglądarki do zdjęć czy wreszcie sam system? Czy profile trzeba przestawiać wszędzie czy np wystarczy przepiąć profil w systemie i reszta się automatem dostosuje ?
Czy jestt sens posiadać monitor szeroko gamutowy jeśli będziemy pracować głównie w sRGB ? (Tu też kwestia do Marcina bo Marcin wie za ile mogę HP kupić -w sensie czy nawet jeśli będę więcej sRGB używać to czy i tak warto)
Jeśli dajemy fotki znajomym, to najbezpieczniej dać je w sRGB.
Jeśli damy fotki w AdobeRGB, to:
- jeśli mają wąstkogamutwy monitor, w aplikacjach bez zarządzania barwą będą mieli mocno niedosycone kolory
- jeśli mają wąstkogamutwy monitor, w aplikacjach z zarządzaniem barwą zobaczą barwy poprawnie - tak, jakby zostały wcześniej skonwertowane do sRGB
- jeśli przypadkiem mają szerokogamutowy monitor, to zobaczą więcej barw w poprawny sposób.
Przy zachowaniu odrobiny higieny w obiegu pracy lepiej nawet z sRGB pracować na monitorze szerokogamutowym, bo oferuje on ogólnie lepszą jakość i precyzyjnie wyświetla 100% palety sRGB, a jako bonus mamy możliwość profesjonalnego przygotowania zleceń do druku w AdobeRGB lub CMYK z precyzyjnym odwzorowaniem żółcieni, turkusów, granatów i zieleni.
Czyli tak jak mi na PM napisałeś - za te pieniądze brać HPka w ciemno ?
Bo jeśli mamy foty w RGB
Znaczy jak?
Czy takie manewrowanie pomiędzy przestrzeniami jest upierdliwe ?
Banalne.
Znaczy jak?
Znaczy tak że w puszce można ustawić czy zapis jest w RGB czy w sRGB
Znaczy tak że w puszce można ustawić czy zapis jest w RGB czy w sRGB
AdobeRGB lub sRGB chyba...
Nie bądźmy drobiazgowi. Wiadomo o jaką przestrzeń chodzi :) Skracam jedynie
brać
Nie bądźmy drobiazgowi. Wiadomo o jaką przestrzeń chodzi :) Skracam jedynieNo nie wiadomo. sRGB jest typu RGB ... czyli napisałeś masło maślane. To tak jak byś napisał - jaki wybrać samochód: "Porshe 911 czy benzynowy"?
Lena&TheShadow
28-12-2012, 14:53
Bierz tego HP zanim ktoś go nie kupi na prezent. Nic lepszego nie kupisz w tej cenie i w tej opcji.
Co do landrynkowych barw..Ostatnio używam Della U2711 na ustawieniu standard Adobe RGB i nie mam landrynkowych - po ustawieniu opcji "use extended display identification data (edid)", w driverach do ATI Radeon. Przy tym wszystkie testy w rodzaju rzeźników wypadają ok, a zdjęcia prezentują się bardzo dobrze, nie mam powodów do narzekań. Wolę obraz tego Della niż starszego 19-calowego Eizo na PVA.
Nie masz landrynkowych kolorów w Photoshopie, FireFoxie, podglądzie Windows itp. W IE może być już różnie - nieotagowane treści powiny być przesycone.
Nie masz landrynkowych kolorów w Photoshopie, FireFoxie, podglądzie Windows itp. W IE może być już różnie - nieotagowane treści powiny być przesycone.
Nie są, w całym systemie nie uświadczy się żadnych landrynek, w filmach, grach itp. :)
Zapisz to zdjęcie na dysku i otwórz w Photoshopie:
źródło (https://dl.dropbox.com/u/19059944/ECItest_sRGB.jpg)
A to otwórz obok w przeglądarce IE:
źródło (https://dl.dropbox.com/u/19059944/ECItest_sRGB-.jpg)
W IE dalej nie ma landryny?
[/img]
W IE dalej nie ma landryny?
Nie ma, choć nie mam PS i otworzyłem w CNX2, ale to to samo powinno być. Włączenie tej funkcji w driverze w jakiś "cudowny" sposób rozwiązało landrynkowość trybu AdobeRGB.
Włączenie tej funkcji w driverze w jakiś "cudowny" sposób rozwiązało landrynkowość trybu AdobeRGB.
Znaczy rozpiep**ony CMS. :)
sokolnik
28-12-2012, 15:53
na moim laptopie różnic nie uświadczyłem :) co mnie utwierdza w przekonaniu o zmianie monitora w przyszłości :)
Nie ma, choć nie mam PS i otworzyłem w CNX2, ale to to samo powinno być. Włączenie tej funkcji w driverze w jakiś "cudowny" sposób rozwiązało landrynkowość trybu AdobeRGB.
No to ciekawostka, bo nie powinno...
na moim laptopie różnic nie uświadczyłem :) co mnie utwierdza w przekonaniu o zmianie monitora w przyszłości :)
I bardzo dobrze, właśnie chodzi o to by różnic nie było ;)
sokolnik
28-12-2012, 15:58
I bardzo dobrze, właśnie chodzi o to by różnic nie było ;)
ahaa, czyli nie muszę kupować EIZO w 2013 :) ? pare tyś zaoszczędzone :) hee ja już nie wiem o co chodzi
Znaczy rozpiep**ony CMS. :)
To dobrze czy źle? :)
U mnie jednak różnica zachodzi, Windows 7, monitor Dell U2711, karta Ati Radeon z firmowym driverem, tryb monitora ustawiony na Adobe RGB - zdjęcia ekranu, takie poglądowe:
źródło (http://imageshack.us/a/img839/6403/13950491.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img824/3248/56862014.jpg)
U mnie jednak różnica zachodzi, Windows 7, monitor Dell U2711, karta Ati Radeon z firmowym driverem, tryb monitora ustawiony na Adobe RGB - zdjęcia ekranu, takie poglądowe:
Czyli wszystko ok, a landryna jednak się pojawia ;)
Czyli wszystko ok, a landryna jednak się pojawia ;)
Gdy odznaczę opcję "EDID" to tak.
Gdy odznaczę opcję "EDID" to tak.
A możesz zrobić screena jak wygląda kiedy EDID jest włączona?
A możesz zrobić screena jak wygląda kiedy EDID jest włączona?
Zrobiłem wyżej - zdjęcie ekranu, pierwsze z włączoną opcją, drugie z wyłączoną.
Faktycznie, wygląda że skurczyflak działa, ciekawostka przyrodnicza
Drugie zdjęcie z minusikiem zachowuje się tak samo?
Faktycznie, wygląda że skurczyflak działa, ciekawostka przyrodnicza
Drugie zdjęcie z minusikiem zachowuje się tak samo?
Tak, oba zdjęcia wygladają tak samo w IE, po włączeniu EDID kolory normalne, po wyłączeniu landrynkowe. W CNX2 to samo, po prostu ta opcja EDID obejmuje wszystko co wyświetla ekran i w jakiś likwiduje landrynkowość (pewnie programowo desaturuje więc i koszt jakości może być..)
A masz w Panel Sterowania>Zarządzanie Kolorami>Ekran przydzielony profil ICC monitora? Czy wogóle jakiś?
A masz w Panel Sterowania>Zarządzanie Kolorami>Ekran przydzielony profil ICC monitora? Czy wogóle jakiś?
Co ciekawe sRGB systemowy. W monitorze Adobe RGB plus ta opcja EDID, więc dla fachowca pewnie totalny bałagan, ale takie ustawienie działa mi bardzo dobrze i mam w moim odczuciu (jestem świadom, że subiektywne) wierne kolory, aczkolwiek ja zdjęć przeważnie nie obrabiam (poza poprawianiem ekspozycji, lekkim rozjaśnianiem cieni itp.), więc i odchyłki od 100% wzorców koloru nie są dla mnie wybitnie ważne.
EDID najprawdopodobniej odczytuje koordynaty chromatyczne subpikseli z EEPROM monitora, ciekawe tylko czy koryguje liczby koloru pod kątem profilu zapiętego w sytstemie, czy domyślnie konwertuje toto do sRGB nie oglądając się na profil monitora. W wolnej chwili rzuć oczkiem czy zmiana profilu ma wpływ na wyświetlane barwy ekranu.
Z punktu widzenia zasad sztuki jest to faktycznie lekko karkołomna kombinacja alpejska. Czemu nie pracujesz w trybie sRGB tylko w AdobeRGB, skoro i tak sRGBujesz obraz tą cwaną funkcją sterów grafiki?
EDID najprawdopodobniej odczytuje koordynaty chromatyczne subpikseli z EEPROM monitora, ciekawe tylko czy koryguje liczby koloru pod kątem profilu zapiętego w sytstemie, czy domyślnie konwertuje toto do sRGB nie oglądając się na profil monitora. W wolnej chwili rzuć oczkiem czy zmiana profilu ma wpływ na wyświetlane barwy ekranu.
Z punktu widzenia zasad sztuki jest to faktycznie lekko karkołomna kombinacja alpejska. Czemu nie pracujesz w trybie sRGB tylko w AdobeRGB, skoro i tak sRGBujesz obraz tą cwaną funkcją sterów grafiki?
Po zmianie profilu na firmowy Della AdobeRGB kolory (w Windows Photo Viewer) są bledsze, powiedziałbym wyglądają już nienaturalnie blado.
A co do tej kombinacji to testowałem i po ustawieniu monitora w tryb sRGB trzeba zejść z saturacją (w ustawieniach grafiki) do 90% żeby uzyskać taki efekt jak Adobe RGB w monitorze, włączone EDID i profil sRGB. Tryb emulacji sRGB w tym Dellu U2711 jednak nie usuwa do końca landrynek, choć nawiasem mówiąc i tak jest duża różnica względem Adobe RGB, stąd takie ustawienie jak mam obecnie.
Czornyj, a mam pytanko - jest sobie monitor Eiso S2231, do tego kalibrator i1 Display Pro - i teraz tak powiedzmy ze pracuje w przestrzeni sRGB i zalezy mi na dokladnym odzworowaniu barw w tej przestrzeni, to czy kalibrujac monitor
przestawic go presetem w tryb sRGB, czy tez nie, tylko robic normalnie - ustawienie jasnosci + koordynatow punktu bieli i dalej puszczam patch set do przetrawienia.
Monitor na Custom, normalna kalibracja a sRGB załatwić CMS-em. Będzie najmniej porżnięta paleta.
Po zmianie profilu na firmowy Della AdobeRGB kolory (w Windows Photo Viewer) są bledsze, powiedziałbym wyglądają już nienaturalnie blado.
A co do tej kombinacji to testowałem i po ustawieniu monitora w tryb sRGB trzeba zejść z saturacją (w ustawieniach grafiki) do 90% żeby uzyskać taki efekt jak Adobe RGB w monitorze, włączone EDID i profil sRGB. Tryb emulacji sRGB w tym Dellu U2711 jednak nie usuwa do końca landrynek, choć nawiasem mówiąc i tak jest duża różnica względem Adobe RGB, stąd takie ustawienie jak mam obecnie.
Czyli EDID działa w sposób mechaniczny obniżając chrominancję kolorantów monitora do sRGB, a moduły zarządzania barwą przeglądarki dodatkowo sciąga nasycenia powodując podwójne zarządzanie barwą. Zagadkową nowością jest dla mnie istnienie tej funkcji na poziomie sterów karty, ale jak widać działa (przynajmniej jako-tako).
Że tryb sRGB w monitorze z 1DLUT nie jest skuteczny nie jest specjalnie zaskakujące, troszkę mnie to zdziwiło jak wcześniej utrzymywałeś że działa poprawnie ;)
Czornyj, a mam pytanko - jest sobie monitor Eiso S2231, do tego kalibrator i1 Display Pro - i teraz tak powiedzmy ze pracuje w przestrzeni sRGB i zalezy mi na dokladnym odzworowaniu barw w tej przestrzeni, to czy kalibrujac monitor
przestawic go presetem w tryb sRGB, czy tez nie, tylko robic normalnie - ustawienie jasnosci + koordynatow punktu bieli i dalej puszczam patch set do przetrawienia.
Trybu sRGB najlepiej nie dotykać - to taki mały dowcip firmy EIZO. Wyregulować w custom, kolor bieli najlepiej dobrać wizualnie porównując z odbitką oświetloną światłem dziennym (kalibracje i1Display Pro dla WGCCFL nie do końca się sprawdzają)
Że tryb sRGB w monitorze z 1DLUT nie jest skuteczny nie jest specjalnie zaskakujące, troszkę mnie to zdziwiło jak wcześniej utrzymywałeś że działa poprawnie ;)
Można powiedzieć że poprawnie bo jest spora różnica i landrynkowych barw praktycznie nie ma, ale odrobinę brakuje do tego co widać po ustawieniu w monitorze trybu Adobe RGB, profilu Adobe RGB w systemie i otworzeniu zdjęcia w kompatybilnym z zarządzaniem kolorami programie. Kwestia porównań po których doszedłem do wniosku, że to co postrzegałem jako mało landrynkowe maiło jeszcze jakieś lekkie przekolorowanie.. Teraz z tym EDIDem mam mniej więcej to co widać w zarządzanym Adobe RGB, ale mam to w całym systemie bez wyjątku. Dell U2711 to dobry monitor i myślę, że nadaje się do ogladania zdjęć, ale następnym razem może i dołożę do czegoś bardziej "idealnego"..
hydra_nt
28-12-2012, 22:39
Jeżeli już się zdecydowałeś na ten model, to polecam oprogramowanie HP Display Assistant (http://www.portrait.com/dtune/hwp/enu/upgrade.html). Na początek powinno wystarczyć :) Ale uprzedzam, monitor jest ciężki do okiełznania ;)
Zostalem uprzedzony i sie sprzedal zanim sie zdecydowalem.
hydra_nt
29-12-2012, 14:46
Takie pytanie - jak na prawidłowo skalibrowanym monitorze powinny wyglądać odcienie kolorystyki forum ? Chodzi mi o poszczególne kolumny czy bloki - konkretnie poziom czerni. Jest to różnica 1% czy więcej ?
Różnica powinna być minimalna, z boku widać lekki odcień brązu
Różnica powinna być minimalna, z boku widać lekki odcień brązuA okienko z treścią jest ciemniejsze niż reszta.
mam pytanie do profesjonalistów od monitorów EIZO i nie tylko .
Zastanawiam się nad kupnem Eizo FS2331 jako monitora do poprawy,polepszenia zdjec wiem też że ten monitor nie jest dedykowany pod fotografie ale z braku funduszy to on mi najbardziej podpasował - dodam że jestem amatorem a praca na monitorze od laptopa i podłączonego do niego drugiego monitora LCD Samsunga doprowadza mnie czasami do białej gorączki .
Uzyskałem profil maszyny od jednego z fotolabów z mojej miejscowości , do tego otrzymałem dwa zdjecia przedstawiające kolorystykę jaka jest otrzymywana podczas procesu wywoływania zdjęć na tej maszynie ( coś takiego http://www.fotolabfuji.pl/kalibracja.jpg ) i tu moje pytanie
Czy jestem w stanie za pomocą "suwaków" monitora i trzymaniu przed oczami jednego ze zdjęć uzyskać lub w bardzo dużym przybliżeniu uzyskać kolory jak ze zdjęcia. Kolor granatowy był granatowym a nie lekko granatowym , zielony zielonym itp. Czy to jest w ogóle wykonalne.
Do zastosowań amatorskich, absolutnie wykonalne, oczywiście o ile ktoś, kto to będzie robił nie postrzega w sposób wadliwy barw.
edit:
Już zapodanie fabrycznego profilu powinno znacznie ułatwić sprawę, bo zazwyczaj dla urządzeń Eizo potrzebne będą jedynie drobne korekty.
hydra_nt
29-12-2012, 17:02
Różnica powinna być minimalna, z boku widać lekki odcień brązu
Dzięki Czornyj. W takim razie wszystko u mnie gra (tylko na laptopie zdecydowanie się wszystko zdecydowanie wyróżnia).
eizo s 1921 warto jest coś??? foto film internet . Na moim samsungu pojawiła się mora.monitor będzie używany na razie brak kasy na coś lepszego.
możesz coś więcej o tym monitorze napisać? chcę go kupić używanego i czego się trzeba wystrzegać?dzięki
chcę go kupić używanego i czego się trzeba wystrzegać?dzięki
Wystrzegać się trzeba "poleasingowych". Wyłącznie od prywatnego użytkownika.
a ile można dać za taki monitor??? mam jeszcze flatrona ez t710bh lg stary ale jary...
a ile można dać za taki monitor??? mam jeszcze flatrona ez t710bh lg stary ale jary...
Jak w idealnym stanie, jakieś 300-400 zł.
Możesz napisać coś więcej o tym monitorze???
Możesz napisać coś więcej o tym monitorze???
Proszę sobie poczytać o tym: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=30 To co prawda następca, ale wszystkie walory użytkowe ma identyczne. Inna tylko wielkość/format i gamut.
niestety cena na razie za duża, jak znajde pracę to pomyślę. jeśli chodzi o lcd to eiz0 s1932 z małym zadrapaniem do obejżenia w cenie 200zł . podobno zadrapana sama powłoka 1cm i tu jest pies pogrzebany czy warto jechać zobaczyć go i na co zwracać uwagę czy jest jakiś program do testów ?
s1932 z małym zadrapaniem
Wierzy Pan w cuda? Monitor ze zniszczoną matrycą to złom.
czy mógłbyś polecić jakąś firmę rzetelną w której można zamówić e s1921/32???
czy mógłbyś polecić jakąś firmę rzetelną w której można zamówić e s1921/32???
Żadnej. Jeśli szuka Pan takiego monitora, jak mówiłem, wyłącznie z rąk prywatnych. Jest szansa, że będzie w stanie nadającym się do użycia, bowiem w domu monitory nie są tak katowane jak w biurach.
czarny75
30-12-2012, 18:39
W czwartek kumpel będzie testował 1921 we Wrocławskiej firmie PClider.Deklarowany przebieg to do 9999 h.
Jeżeli będzie OK to bierze jedną sztukę dla mnie.
S1932, rocznik 2007, wykorzystywany tylko do błąkania się w sieci ma już na liczniku blisko 14.000 godzin, więc nie za bardzo wierzę w te cztery dziewiątki, ale może jest i tak jak mówią, choć Tom01, opowiedziałby Ci pewnie na ten temat niejedną historię godną uwagi.
Przebiegi monitorów "poleasingowych" należy pomnożyć razy pięć. Do tego przywożone są bez opakowania, poniszczone, porysowane. Swoją drogą nie rozumiem tego. Nawet dla handlarza złomem to towar handlowy. Wypadałoby to przywieźć w jak najlepszym stanie aby miał jak najwyższą wartość. Przecież w biurach i urzędach gdzie pracowały z pewnością nie nabawiły się obtłuczonych obudów, porysowanych i pogniecionych matryc. To się stało w transporcie podczas obchodzenia się z nimi jak workami kartofli.
Wielokrotnie jestem proszony/wynajmowany w celu zbadania, zaopiniowania jakiegoś używanego monitora. Trzeba mieć bowiem jakieś doświadczenie aby stwierdzić czy sprzęt jeszcze żyw. Za sprawdzenie biorę 50 zł. Jeśli jest ok, najczęściej mam go wyregulować, odkręcić ile się da objawy starzenia, skalibrować. Za kalibrację biorę znacznie więcej, więc opłacałoby się zaopiniować pozytywnie, ale na Boga się nie da! Albo zajeżdżony na śmierć i ledwo świeci. Albo świeci ale każda lampa inaczej. Albo jak już wydaje się ok, to matryca przeżyła gruchnięcie czymś ciężkim i ma "tłusty" placek lub rysę taką, że nie da się na to patrzeć. A i składaki się zdarzają, przekręcone liczniki i inne ciekawostki. O obudowach w stanie takim, jakby ktoś je ciągnął na sznurku za samochodem, nie wspominam. Nawet popaloną kilka dni temu widziałem. Jakim cudem to się stało, nie mam pojęcia. Nawet zrobiłem mu zdjęcie na pamiątkę, jak wygląda "okazja". Oczywiście w ogłoszeniach wszystkie mają niskie przebiegi, klasa "A" itp bzdety. Normalnie jak z używanymi samochodami, z których każdym jeździł niemiecki emeryt w niedzielę do kościoła.
... kurcze ... czyli tak jak z CRT którego kiedyś kupiłem ... klasa "A" , oczywiście od handlarza - obudowa tak porysowana i zdarte logo, że się nie da tego normalnie użytkując zrobić. Kineskop też dziwnie wypalony (jakby jakąś siatkę/tabelkę ktoś wiecznie wyświetlał - ledwie widoczne na białym tle, ale jednak). Niestety, oni faktycznie traktują te poleasingowe monitory jak kartofle ... i jak kartofle to później wygląda.
Bartek_902
30-12-2012, 22:23
Witam
W sumie mój problem nie dotyczy bezpośrednio monitora zewnętrznego a matrycy w laptopie lecz postanowiłem tu napisać ponieważ wiem że jest parę osób które znają temat i będą mogły pomóc.
A mianowicie dziś zauważyłem w swoim laptopie (Vaio FW 51 matryca Fullhd X-black LCD podświetlana lampami) problem , otóż w prawej części matrycy przy samej ramce zauważyłem na szarym tle takie odbarwienie lub plamę :/ pytanie co to może być ? widoczne jest na jasnych kolorach , szary , niebieski natomiast na bieli i czerni tego nie widać .
Oto zdjęcie poglądowe :
źródło (http://iv.pl/)
Jeśli jest jeszcze gwarancja to biegusiem do serwisu.
Bartek_902
30-12-2012, 22:30
Jeśli jest jeszcze gwarancja to biegusiem do serwisu.
Niestety nie jest bo laptop ma ponad 3 lata :/ Co może być powodem tej plamy ? co się dzieje z tą matrycą ?
Prawdopodobnie odkleja się folia polaryzatora od szyby z nematami.
Bartek_902
30-12-2012, 22:38
Prawdopodobnie odkleja się folia polaryzatora od szyby z nematami.
Mogą być jakieś bardziej poważne następstwa tego procesu odklejania , będzie to bardziej postępować ? Kurcze chyba będzie trzeba napisać do sony albo szukać nowej matrycy :/ W sumie niedługo planuje zmienić tego sonego na MBP 15" ale i tak ten sony by został w rodzinie bo to bardzo fajny sprzęt z w miare niezłą matrycą jak na laptopy więc wypadało by coś podziałać z naprawą .
Może postępować i będzie objawiać powiększaniem się takich plamiastych obszarów.
Bartek_902
30-12-2012, 23:08
Początkowo myślałem że może przy czyszczenie matrycy jakimś cudem dostał się tam płyn , ale ja nie pryskam na matrycę , poza tym nie widać tej plamy na wylaczonej matrycy tak więc nic się tam nie dostało.
Wysłano z GT-I9300 z użyciem Tapatalk
Kupiłem eizo s1931 z maluteńką wadą i poza tym , felerkiem jest gites kolorki, przejścia tonalne i świecenie bdb ito za 170zł kiedyś się szarpnę na nowe eizo.Bo używkę bez oglądania bałbym się brać, tu decydowała cena i obejrzenie monitora osobiście.Pozdrawiam wszystkich eizo maniaków...
Bartek_902
03-01-2013, 14:45
Witam ponownie.
Właśnie otrzymałem maila od jednej z firm iż mogą mi ściągnąć taką matrycę w cenie 750zł :/ tak więc operacja mija się z celem bo w tej chwili to 50% wartości laptopa.
Tom01 czy w tym przypadku w grę wchodzi tylko wymiana matrycy czy można coś jeszcze zrobić ?
Tom01 czy w tym przypadku w grę wchodzi tylko wymiana matrycy czy można coś jeszcze zrobić ?
Niestety przy takiej wadzie tylko wymiana matrycy.
Dell U2713H i U2413 ... co myślicie o tych monitorach? Mają posiadać elektroniczną kompensację nierównomierności i mają być sprzętowo kalibrowalne.
ps. http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/27.htm#dell_u_2013
sokolnik
05-01-2013, 19:36
a może znacie kogoś kto ma EIZO CG223W lub inny monitor z serii CG w warmińsko-mazurskim ? może mógłbym podjechać i obejrzeć monitor :) ułatwiło by mi to wybór i podjęcie decyzji :)
Ma/miał ktoś z Was doświadczenie pracy na 2 monitorach ale w ustawieniu jednego w pozycji portretowej?
Chciałbym za jakiś czas zmienić swój wysłużony stary LCD na dwa monitory i ciągle chodzi mi po głowie kombinacja 24 cale ustawione normalnie-horyzontalnie i jeden obok (nie wiem jaki rozmiar) ustawiony na pion. W jakim celu taka kombinacja? Jeden monitor bedzie do neta/ pisania a drugi do grafiki i czasem jakiś film. Obawiam się o jakość obrazu na monitorze ustawionym pionowo a dokładnie o wyświetlanie stron www. U znajomego odwróciłem jego 22" LG i w windowsie przełączyłem orientacje. Efekt...coś te strony lipnie wygladały... Musze zaznaczyć, że monitor miał FullHD, czyli tylko 1080pikseli co nie jest imponującą szerokością na www. Może szukać czegoś z większą rozdzielką?
a może znacie kogoś kto ma EIZO CG223W lub inny monitor z serii CG w warmińsko-mazurskim ? może mógłbym podjechać i obejrzeć monitor :) ułatwiło by mi to wybór i podjęcie decyzji :)
Ułatwię wybór - nie, nie, nie!
Moje kontrpropozycje - albo kupić taniej SX2262W, albo dołożyć do SX2462W, albo iść na całość i łyknąć Jego Świetlistość ColorEdge CX240.
sokolnik
06-01-2013, 23:04
Ułatwię wybór - nie, nie, nie!
Moje kontrpropozycje - albo kupić taniej SX2262W, albo dołożyć do SX2462W, albo iść na całość i łyknąć Jego Świetlistość ColorEdge CX240.
Aż taka jest różnica na korzyść SX2462W ?
Chce Cię wkręcić w IPS-a, drań jeden. :D
Od czasu pojawienia się CX240, każdy IPS, to ... ubogi krewny.
Podstawowa różnica to rozdzielczość 1920x1200px.
Druga sprawa to kwestia preferencji odnośnie matrycy. Osobiście nie trawię S-PVA z uwagi na rozjaśnianie i przekłamywanie kolorów w rogach ekranu, inne osoby (szczególnie p. Tomasz) nie trawią widocznego w ciemności srebrzenia czerni matryc IPS.
Jeśli chce się uniknąć wad S-PVA i IPS zostaje ColorEdge CX240, wyekwipowany w PLS z powłokami optycznej retardacji - nie przekłamuje w funkcji kąta obserwacji, nie srebrzy w czerniach, nie chmurkuje w bielach, jest bardziej równomierny i bardziej liniowy od wszystkiego, co dotąd było na rynku.
Chce Cię wkręcić w IPS-a, drań jeden. :D
Od czasu pojawienia się CX240, każdy IPS, to ... ubogi krewny.
S-PVA można porównać do pewnej sowy z wiersza Brzechwy:
Głupie wszystkie ptaki! -
Rzekła sowa.
Na te słowa
Jaki taki
Dalej w krzaki;
Miłość własną na i ptak.
Ale śmielszy stary szpak
Gwiznie, skoczy
Jej przed oczy
I zapyta jejmość pani,
Z jakich przyczyn wszystkich gani.
- Boście ślepi. - Bośmy ślepi?
A któż widzi lepiej?
- Ja, bo bez słońca pomocy
Widzę w nocy. -
Na to odrzekł stary szpak:
- Widzieć zawsze wszystkim wspak
To nie chluba,
Sowo luba.
Możeś mądra - niech tak będzie,
Lecz twą mądrość kryje cień,
A tymczasem słychać wszędzie:
Każda sowa głupia w dzień
Wiesz Marcin, nigdy nie proponuj ludziom tego, czego w sumie nie potrzebują.
VA ma swoje wady, ale większość tu obecnych nigdy nie doceni walorów IPS, chyba, że to seria CX, ale to jakby zupełnie inna bajka i cenowa półka.
Polecam ludziom to, czego sam od lat używam i uważam za najlepsze. Nie jestem Duchem Świętym i nie wiem czego ludzie potrzebują/doceniają, więc kieruję się w tej mierze własnym doświadczeniem - YMMV.
Znając wady i ceny dobrych IPS-ów, jako praktyk, wydaje mi się że powinieneś wykazywać znacznie więcej empatii.
Już kiedyś o tym rozmawialiśmy, ale nie mierz wszystkich swoją miarą, bo nie każdy potrzebuje zawodowego sprzętu.
U mnie w pracowni, tak jak u Ciebie stoi IPS, ale za to mam też na ścianie dużego neca PVA do zadań mniej specjalistycznych i daję Ci słowo, że sprawuje się naprawdę wyśmienicie, a wierzaj mi, że nie jestem daltonistą. ;)
Od ~20 lat profesjonalnie zajmuję się grafiką i fotografią. Pracowałem na wielu monitorach CRT, IPS i xVA, znam praktycznie na pamięć każdy model EIZO/NEC, skalibrowałem ich setki i zdania nie zmienię - choćby skały s...ły. Zawsze lojalnie informuję o wadach jednego i drugiego typu matryc, każdy może przed zakupem zwrócić na nie uwagę, przekonać się na własne oczy co mu bardziej pasuje i dobrać coś pod własnego widzimisia. A mierzę swoją miarą, bo innej nie mam - monitor jest dla mnie istotny wyłącznie jako narzędzie wspomagające projektowanie graficzne i wyłącznie w takich kryteriach rozpatruję jego użyteczność.
Tak z ciekawości tylko zapytam, na SV552 też pracowałeś, masz może o nim krytyczne zdanie?
SV552 to wielki format - nie bardzo wiem jak miałbym na nim pracować :) Z punktu widzenia grafiki/fotografii szału nie robi - piekielny kontrast 4000:1, wściekle jasny, nędzne sterowanie 10bit 1DLUT, wąski gamut, rozdzielczość tylko 1920x1080px, nierównomierne podświetlenie bez kompensacji - ogólnie trochę lipa :lol:
Ja używam tego do prezentacji tego co naskrobię na CG245W, ale jak lipa, to przyjdzie mi się za siebie wstydzić, czy jak? ;)
Jeśli prezentujesz na SV552 to, co naskrobiesz na CG245W, to pewnie wygląda na nim sto razy lepiej niż na ColorEdge - kwestia kontrastu i jasności medium o kontraście 4000:1 i jasności 700cd/m^2 wizualnie jest 10x bardziej atrakcyjne niż medium o kontraście 400:1 i jasności 70cd/m^2 - efekt Stevensa i Hunta, Bartlesona-Brenemana.
Natomiast zasymulowanie na tym smoku wyglądu zlecenia w druku mogłoby już być mooocno problematyczne ;)
Robię co mogę, żeby się podobało. :D
Bo w końcu jak mam pokazać efekty pracy klientowi, na 24" IPS-ie?
Tym bardziej, że topi w projekt wcale niemałe kwoty.
Myślałem nawet o OLED-zie, ale to raczej pieśń przyszłości.
55-tka od LG powienna być dostępna lada dzień po niedzieli za jakieś 35tyś. więc tylko ze 2x więcej od SV552, a w kryteriach disko-błysko na pewno skopie mu tyłek. Pewną niewiadomą jest tylko żywotność tej technologii, bo pod względem efektowności raczej nic lepszego nie wymyślono.
Cena jest trochę zaporowa, a i literki LG nie budzą specjalnego zaufania, ale czego się nie zrobi dla opinii w branży. ;)
Ma/miał ktoś z Was doświadczenie pracy na 2 monitorach ale w ustawieniu jednego w pozycji portretowej?
Chciałbym za jakiś czas zmienić swój wysłużony stary LCD na dwa monitory i ciągle chodzi mi po głowie kombinacja 24 cale ustawione normalnie-horyzontalnie i jeden obok (nie wiem jaki rozmiar) ustawiony na pion. W jakim celu taka kombinacja? Jeden monitor bedzie do neta/ pisania a drugi do grafiki i czasem jakiś film. Obawiam się o jakość obrazu na monitorze ustawionym pionowo a dokładnie o wyświetlanie stron www. U znajomego odwróciłem jego 22" LG i w windowsie przełączyłem orientacje. Efekt...coś te strony lipnie wygladały... Musze zaznaczyć, że monitor miał FullHD, czyli tylko 1080pikseli co nie jest imponującą szerokością na www. Może szukać czegoś z większą rozdzielką?
Swego czasu tak pracowałem, tyle, że ekran po obróceniu miał 1024 pikseli szerokości:
- jakość obrazu była trochę gorsza niż w poziomie, ale warto wziąć pod uwagę, że: podpinane to było do kilkuletniego laptopa ze zintegrowanym Intelem, przez VGA, monitor miał swoje lata a kabel kosztował jakieś 5 zł, więc nie był porażającej jakości.
- wygoda przy pracy biurowej była naprawdę spora, przy niektórych stronach 1024 piksele na szerokość to było trochę za mało, ale to głównie przy przeglądaniu galerii itd. Przy stronach informacyjnych, forach itd. problemu nie było.
- odkąd przesiadłem się na monitor, który ma rozdzielczość 1600x1200 przestałem go obracać, 1200 piksele w pionie mi wystarczają i na Twoim miejscu brałbym coś z 1920x1200 albo jeszcze większą rozdzielczością.
Sharp pokazał 32'' IGZO Retina Display za 5000$ :)
źródło (http://9to5mac.files.wordpress.com/2013/01/img_3771.jpg?w=704&h=395)
Galeria i opis tuhttp://9to5mac.com/2013/01/08/hands-on-with-sharps-unreal-32-inch-4k-igzo-retina-display-as-well-as-8k-and-bendable-displays/#
32'' IGZO Retina Display
Nareszcie! 17 lat czekania!
marszull
09-01-2013, 02:00
na zdjeciach robi wrazenie
Miejmy nadzieję, że to początek tendencji do "zagęszczania" wyświetlaczy komputerowych. Byle komórka ma rozdzielczość jak niejeden monitor LCD.
Biorac pod uwage roadmap Intela dotyczacy rozdzielczosci, raczej nie bedzie to mainstreamowy standard. Koszt takich ekranow bedzie spory. Niestety, zwiekszenie rozdzielczosci wplywa nieliniowo na obciazenie GPU.
Biorac pod uwage roadmap Intela dotyczacy rozdzielczosci, raczej nie bedzie to mainstreamowy standard. Koszt takich ekranow bedzie spory. Niestety, zwiekszenie rozdzielczosci wplywa nieliniowo na obciazenie GPU.Przy grafice 2D "kogo to obchodzi" (pewnie mój stary komp z Athlonem 2 cory 1,9 GHz i grafą Radeon 4850 spokojnie pociągnąłby przynajmniej 2560x1600). Taki monitor jest super też do ... zwykłego czytania stron www, o dokumentach pdf nie wspomnę (ostrzejsze i gładsze czcionki niż na mega-wielkim pikselu np. 0,27 mm). A co do GPU - pchły w telefonach komórkowych jakoś sobie z grami 3D w rozdzielczości HajDe radzą ... więc PC-klotz poradzić sobie powinien z QuadHajDe.
A co do GPU - pchły w telefonach komórkowych jakoś sobie z grami 3D w rozdzielczości HajDe radzą ... więc PC-klotz poradzić sobie powinien z QuadHajDe.
Ale jak to 3D wyglada. Badzmy realistami. W tej chwili zeby grac na rozdzielczosci 2560x1600 w nowe gry na sensownych sutawieniach ( co oznacza high, nie mylic z ultra ) trzeba miec topowe GPU badz zestaw z SLI/X-Fire. Przy grafice 3D jest to ogromna roznica. W efekcie, do gier i zastosowan 3D trzebaby uzywac obnizonej rozdzielczosci zeby wygodnie pracowac. Mozna, czemu nie, ludzei tak robia. Przy 2D, raczej powinno przejsc. Integry Intela z tego co wiem obsluguja do 2560x1440. Ciagle, jestem pesymista jezeli chodzi o mainstream. Jest kryzys, wszystko musi byc najtansze, coraz mniej ludzi ceni jakosc, efect wow sprzedaje sie tylko z odpowiednim znaczkiem...
Ale jak to 3D wyglada. Badzmy realistami. W tej chwili zeby grac na rozdzielczosci 2560x1600 w nowe gry na sensownych sutawieniach ( co oznacza high, nie mylic z ultra ) trzeba miec topowe GPU badz zestaw z SLI/X-Fire. Przy grafice 3D jest to ogromna roznica. W efekcie, do gier i zastosowan 3D trzebaby uzywac obnizonej rozdzielczosci zeby wygodnie pracowac. Mozna, czemu nie, ludzei tak robia. Przy 2D, raczej powinno przejsc. Integry Intela z tego co wiem obsluguja do 2560x1440. Ciagle, jestem pesymista jezeli chodzi o mainstream. Jest kryzys, wszystko musi byc najtansze, coraz mniej ludzi ceni jakosc, efect wow sprzedaje sie tylko z odpowiednim znaczkiem...
Ale w czym problem? W grach robimy myk a'la Apple i 4 piksele robią za jeden (tak się śmiesznie składa, że daje to rozdzielczość dokładnie 1920x1080), a w innych zastosowaniach (2D, www, teksty, itd.) mamy natywną rozdzielczość i jest ostro.
Ale w czym problem? W grach robimy myk a'la Apple i 4 piksele robią za jeden (tak się śmiesznie składa, że daje to rozdzielczość dokładnie 1920x1080), a w innych zastosowaniach (2D, www, teksty, itd.) mamy natywną rozdzielczość i jest ostro.To jest właściwie rozwiązanie które wszystkich powinno pogodzić. Patrz jak Ci Kurtz fajnie wzrośnie wydajność na takim 2560x1600 @ 1280x800 ;)
Juz o tym pisalem:
;)
W efekcie, do gier i zastosowan 3D trzebaby uzywac obnizonej rozdzielczosci zeby wygodnie pracowac.
Juz o tym pisalem:
;)... jeszcze tylko ... o jakich "zastosowaniach 3D" poza grami prawisz? ;) 3D studio max? - na podglądzie wymagania są niskie.
Sharp pokazał 32'' IGZO Retina Display za 5000$ :)
EIZO będzie musiało poważnie przemyśleć cenę FDH3601 :mrgreen:
EIZO będzie musiało poważnie przemyśleć cenę FDH3601 :mrgreen:
To de facto nie jest żadna nowość, jako że przecież standardy wysokiej rozdzielczości są teraz na wyraźnym telewizyjnym topie, więc takie urządzenia będą się teraz mnożyć jak króliki.
Mnie bardziej rajcuje oled w mniejszej rozdzielczości, bo jest przynajmniej na temat.
Mnie bardziej rajcuje oled w mniejszej rozdzielczości, bo jest przynajmniej na temat.Mnie by rajcował OLED 24" 2560x1600 .
Mnie by rajcował OLED 24" 2560x1600 .
Mnie też, dlatego, jeśli Opatrzność pozwoli, to pewnie się na takie wyświetlacze doczekamy, bo dobre technologie długo tymi gorszymi nie dadzą się zakrzyczeć.
Chociaż, jak spojrzeć w tym wymiarze na rynek motoryzacyjny i dominację produktów napędzanych rafinatami oleum skalnego, to w sumie nie wiadomo już co o tym myśleć.