Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD
Co do ekranu lapka, nie należy przykładać do niego zbyt wielkiego wagi. On i tak się nie nadaje do fotografii, niezależnie od modelu i ceny.
No tak. Przy czym jedne "nadają się" bardziej, inne mniej, a na wyjazdach jakoś radzić sobie trzeba ;) Osławione Apple dla mnie odpadają, więc szukałam czegoś "godnego" z Windowsem, co będzie zarazem komfortowe wyjazdowo (lekkie, wygodne itp) jak i będzie miało akceptowalny ekran, z którego będę mogła bez większych obaw wypuścić materiał.
z którego będę mogła bez większych obaw wypuścić materiał.
Marzenia ściętej głowy. :)
hekate Eizo pod pachę i w drogę:mrgreen:
Mam Della Latitude (chyba już nie produkowany), właśnie 14' i uważam że matryca jest całkiem ok jak na laptop. Często przed podłączeniem się do NEC wstępnie obrabiam zdjęcia na ekranie lapka i zwykle nie ma jakiejś dużej wtopy, zdjęcia nie wymagają jakichś dramatycznych poprawek. Wszystko zależy od potrzeb i poziomu oczekiwań, NEC-a nie położę sobie na kolanach na kanapie, ekran lapka to nie ten poziom odwzorowania co NEC. To chyba oczywiste.
Reasumując, dziękuję za wszystkie rady, jakby w przyszłości ktoś szperał w temacie: zdecydowałam się na HP Spectre x360 14 z IPS 400 nitów.
Doszukałam się wielu negatywnych wypowiedzi o wersji 1000 nitów (z naciskiem na fatalne kąty, nawet przy wyłączonym SV), a Tom01 skutecznie wybił mi z głowy kupowanie OLEDa do zdjęć ;)
Pewnie mógłbym sam to szukać i wertować wiele stron, portali, jakis pomiarów itd ale będę leniwy i zapytam czy jest coś godnego uwagi w monitorach spełniających takie warunki:
- będzie nadawał się do pracy obok NEC EA275wmi i da porównywalną jakość
- monitor 32" 2560x1440 ostatecznie 4K ale niechętnie
- praca w sRGB albo wymuszone sRGB w trybie pracy, wykluczam jakieś 90 ileś tam procent AdobeRGB
- cena max 3000zł
- kalibracja sprzętowa pewnie tu nie wchodzi w grę przy tej cenie, więc programowa X-Rite i1Display Pro z jakimś softem darmowym
Jeśli nic takiego nie ma to drugie pytanie, czy ktoś używa BENQ PD3200Q ?
... czy jest coś godnego uwagi w monitorach spełniających takie warunki:
...
...
32 cale i rozdzielczość 2560x1440 px. to nie najlepszy pomysł. Jeśli taka rozdzielczość to max. 27 cali, przy 32 calach lepsze będzie 4K.
... drugie pytanie, czy ktoś używa BENQ PD3200Q ?
To monitor z panelem wykonanym w technologii VA. Jeśli ma być z przeznaczeniem do zdjęć lepszym wyborem jest IPS.
Nie poleciłbym tego modelu już z samych danych technicznych w specyfikacji (rozmiar-rozdzielczość i to VA).
32 cale i rozdzielczość 2560x1440 px. to nie najlepszy pomysł. Jeśli taka rozdzielczość to max. 27 cali, przy 32 calach lepsze będzie 4K.
Nie wybieram w ciemno, znam obie rozdzielczości na 32", dla mnie 2560x1440 jest super na 32" przy pracy biurkowej nie widać pikseli i wielkość wszystkiego bez skalowania jest optymalna, 4K jest problematyczne dla mnie.
- - - - kolejny post - - - - - -
To monitor z panelem wykonanym w technologii VA. Jeśli ma być z przeznaczeniem do zdjęć lepszym wyborem jest IPS.
Nie poleciłbym tego modelu już z samych danych technicznych w specyfikacji (rozmiar-rozdzielczość i to VA).
No to kiepsko to wygląda.
... dla mnie 2560x1440 jest super na 32"...
Trzeba iść z duchem czasu:). Teraz podobne rozdzielczości są na smartfonach o ekranie 6 cali. Skalowania są coraz lepiej dopracowane w systemie i programach.
Większa rozdzielczość (gęściej upakowane piksele) ma niewątpliwie zalety. Lepsza ostrość i szczegółowość zdjęć. Mój następny monitor będzie na pewno 4 K.
No to kiepsko to wygląda.
Chyba, że do oglądania filmów, to będzie nawet sporo lepszy od NEC EA275wmi, bo ma kontrast 3000:1 (matryca VA) i większy ekran:-)
Do oglądania filmów wolę projektor 92" :)
No to co można 32" kupić i nie sprzedawać nerki ?
4K będzie standardem we wszystkim powyżej 24" co zresztą widać obecnie przy wyborze.
No to co można 32" kupić i nie sprzedawać nerki ? ...
Spełniający prawie wszystkie Twoje warunki:
- będzie nadawał się do pracy obok NEC EA275wmi i da porównywalną jakość
- praca w sRGB albo wymuszone sRGB w trybie pracy, wykluczam jakieś 90 ileś tam procent AdobeRGB
- cena max 3000zł
- kalibracja sprzętowa pewnie tu nie wchodzi w grę przy tej cenie, więc programowa X-Rite i1Display Pro z jakimś softem darmowym
przykładowo Dell P3221D.
Nie wiem tylko jak z tym pierwszym warunkiem będzie (jak mocno będzie odbiegał):-)
Może jako drugi monitor się nada po kalibracji programowej.
No i jeszcze dyskutowany tu już BenQ PD3200U z ceną 3200zł.
Z tych dwu ostatnich wybrałbym benka, ze względu na rozdzielczość.
Kupowałbym jednak przez internet, aby była możliwość zwrotu jakby coś było nie tak. Zwłaszcza chodzi o równomierności podświetlenia i ewentualne przebarwienia przy wyświetlaniu białego tła.
Carlos_lo
18-05-2021, 09:30
niektorzy jutjuberzy bombarduja benqiem sw271c, jest w tym cos?:)
Jak najbardziej jest. Przekaz reklamowy. Amatorskie EIZO serii CS czy tuningowane 'biurwy" od NEC-a EA serii COLOR przewyższają najwyższe modele BenQ pod każdym wzgędem.
Carlos_lo
18-05-2021, 11:10
hehe, pewnie ze tak, wlasnie wczoraj ujrzalem, ze moje ejzo bardzo sie popsulo, akurat po gwarancji, nic - porozwazam inne opcje, poki co, ten 2740 wezme jak nic nie wymysle
EIZO CS2740? Ew proponuję też rozważyć NEC EA271U COLOR. Równie dobry a tańszy.
https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea271u-color.html
Carlos_lo
18-05-2021, 13:35
rzeczywiscie rozwaze, dziekuje za podpowiedz
https://www.amazon.co.uk/dp/B07KD1G3TP/ref=cm_sw_r_cp_api_glt_fabc_ACTBQE81E1NMV1EDVB38
To jest akurat co innego. Ten model występuje w kilku wersjach.
Carlos_lo
18-05-2021, 14:04
mi odpowiada, poki co, ale skoro ejso padlo to juz wszystko niedlugo padnie i nie bedzie nic;
ps ja tez wystepuje w kilku wersjach a paradoksalnie jestem ten sam, zapraszam do spiewania
Ew proponuję też rozważyć NEC EA271U COLOR. Równie dobry a tańszy.
A czym się różni color od zwykłego ?
A czym się różni color od zwykłego ?
Od wczoraj na forum?
Od wczoraj na forum?
Przeleciałem 6 ostatnich stron wątku zanim zadałem pytanie. Jeszcze jakieś cenne rady ?
Ja byłem zmuszony do szybkiej wymiany monitora, bo na starego znalazł się kupiec. Ponieważ nie uzyskałem odpowiedzi na moje wcześniejsze pytanie, padło zza namową kol. Czornyja na Neca EA271 U. Kupiony randomowo w Komputroniku (bo miałem blisko i również tanio). Na pierwszy laicki rzut oka nie widzę żadnych wad matrycy, nierównomierności itp. A zmierzona delta E po kalibracji do D65 wygląda tak:
53276
Już od jakiegos czasu ta sama zagwostka
Czy jest jakiś godny monitor z cena poniżej 2700zl z możliwoscia kalibracji do obróbki zdjec ( 2560x1440 bo taką rozdzielczosc mi karta obsługuje)
Bo cena za Monitor NEC MultiSync EA271Q wersja kolor powala
a by było najlepiej bo przygotowany do pracy
Nie chce sobie pozniej pluc w brode ze mogłem dołozyc.
może jakis producent cos nowego rzucił
Czy jest jakiś godny monitor z cena poniżej 2700zl z możliwoscia kalibracji do obróbki zdjec ( 2560x1440 bo taką rozdzielczosc mi karta obsługuje)
EA271Q (oraz EA271U) jest teraz świetnie skalibrowany fabrycznie w seryjnej wersji - kupujesz, wyciągasz, podpinasz, ustawiasz tryb sRGB, zapinasz profil w systemie i po temacie. W tej cenie do pracy w sRGB lepiej nie będzie.
EA271Q (oraz EA271U) jest teraz świetnie skalibrowany fabrycznie w seryjnej wersji - kupujesz, wyciągasz, podpinasz, ustawiasz tryb sRGB, zapinasz profil w systemie i po temacie. W tej cenie do pracy w sRGB lepiej nie będzie.
Ale zeby zapiąc profil musze miec SpectraView II ( licencja 150PLNl ) i go skalibrowac ( 100PLN). ???
a wersja color droższa 900-1000zl
ktora jest
wygrzewana ,
pozbawiona wad pikseli i nierówności podświetlenia,
killka profili dla urzytkownika ktore w podstawowej musiał bym sam zrobić
NEC SpectraView II.
Carlos_lo
06-07-2021, 23:58
niech mnie ktos odkocha z benqa sw321c;) gdyby nie frc tobym bral, poza tym ea271u bez wygrzewania tez jest bardzo dobry, przy zakupach kierujemy sie emocjami, emocje opadaja i zostaje mietkosc
EA271Q (oraz EA271U) jest teraz świetnie skalibrowany fabrycznie
Baju, baju...
Bierz zwykłą wersję sklepową, żaden COLOR. Dokup sobie rozszerzenie gwarancji i SVII.
Ale zeby zapiąc profil musze miec SpectraView II ( licencja 150PLNl ) i go skalibrowac ( 100PLN). ??? ...
Profil powinien być dostarczony przez sprzedawcę, jeśli monitor był kalibrowany fabrycznie i jest na to jakiś papier.
Wystarczy go skopiować do systemu i ustawić później jako domyślny dla monitora.
Również potwierdzam. Wykres delty E już zresztą wyżej zamieściłem. Zwykły zakup w Komputroniku. Monitor w wersji U ma swoje wady, ale w ogólnym rozrachunku do sRGB jest super za tę kasę.
Nie wiem jak obecnie, ale np. EA271Q można było kupić skalibrowany fabrycznie. Teraz pewnie też. Tu przykładowo zdjęcia z certyfikatów kalibracji: klik (https://mva.pl/viewtopic.php?t=3736)
To nie jest żadna kalibracja, ileż można o tym tłuc, tylko pomiary kontroli jakości.
PS. Jeśli się trafi dobry egzemplarz to wszystko ok, ale równie dobrze można trafić np taki:
53456
I żadna kalibracja mu nie pomoże. No i fakt, że dokupienie gwarancji, jej nie rozszerza, tylko wydłuża. Oznacza to, że jeśli trafi się paproch, trzeba będzie go polubić.
Jak się trafi bubel, to można go odesłać.
To nie jest żadna kalibracja, ileż można o tym tłuc, tylko pomiary kontroli jakości. ...
Ależ jak najbardziej kalibracja do pewnych zadanych, najczęściej stosowanych wartości, jak np. D65, gamma 2.2. Komuś może to wystarczyć, innemu nie i nie nazwie tego kalibracją, a "kontrolą jakości". Trudno uwierzyć, że bez żadnych korekt (kalibracji) fabryka dołącza papiery do monitora gdzie dodatkowo są wymienione przyrządy jakich użyto w tym procesie. Chyba firma NEC nie wprowadza w błąd klientów ?
Sam Pan zamieścił dowód, że to żadna kalibracja nie jest. Proszę zerknąć na wykres przebiegu krzywej półtonalnej.
53458
Jeśli to jest dowód kalibracji, to dlaczego krzywa docelowa jest różna od poprawnej? To jest stan "naturalny", niepoprawny. To dopiero podlega kalibracji, nikt tego w fabryce nie robi, niech Pan nie będzie naiwny. To nie jest EIZO za 5 czy 10 klocków.
Bardziej by mnie "martwiło" jakby było idealnie. To nie jest Eizo za 10k, czy NEC PA311D.
Zresztą krzywa niewiele odbiega od wzorcowej i akurat ten konkretny egzemplarz pewnie tak ma.
Akurat to jest sprawa prosta. Proszę, poniżej po kalibracji. Krzywa zmierzona i teoretyczna jest jedną linią.
53459
A tu wersja rzekomo "kalibrowana fabrycznie", czyli nieskalibrowana.
53460
Tylko to nie jest żaden dowód o braku kalibracji fabrycznej. Różnica może wynikać z różnych przyrządów, oprogramowania, jakie były użyte.
Proste pytanie: Skoro kalibrowano w fabryce, z pomocą całego arsenału doskonałych urządzeń a po pomiarze u użytkownika TAKIM SAMYM analizatorem (tak, mam CA-310), wychodzi inaczej, to jaka to była "kalibracja"?
Jaki w takim razie wniosek, NEC przedstawiając dokument o nazwie: Factory Calibration and Veryfication Report zwyczajnie oszukuje klientów ?
Jeszcze nikt ich do sądu o to nie podał ? Dokument ma jednoznacznie brzmiącą nazwę. Nie ma tu miejsca na "margines interpretacji" typu "kontrola jakości".
Nie, nikt nikogo nie oszukuje, tylko ludzie nie rozumieją co to znaczy i widzą to co chcą widzieć. Jak mówiłem 1000 razy, "Factory calibration" w tłumaczeniu na polski oznacza pomiary kontrolne. Potwierdzenie stanu w jakim wychodzi z fabryki. W ogóle nic nie mówi o tym, co i jak przy monitorze było robione.
... Jak mówiłem 1000 razy, "Factory calibration" w tłumaczeniu na polski oznacza pomiary kontrolne. ...
No nie, "Factory calibration" w tłumaczeniu na polski oznacza fabryczna kalibracja (i w j.ang. oznacza to samo).
"Pomiary kontrolne" to: control measurements.
CA-310 nie jest wspierany przez oprogramowanie SpectraView II, więc nie mógł być użyty do wykonania prezentowanych walidacji.
NEC do kalibracji nie używa CA-310, tylko CA-310 + CS-2000 (subtelna różnica lekko 50 tyś euro).
Metoda pomiarowa była kilkukrotnie omawiana. Analizator jest używany do weryfikacji czujników (I1D3, MDSVSENCOR3) i te dopiero pracują z automatem pomiarowym na stanowiskach. Niestety, nie jestem tak bogaty aby na sześciu stanowiskach wszędzie były analizatory Konica-Minolta. Druga sprawa, to ich upierdliwa obsługa manualna a na zrobienie customowego softu opartego na SDK nie ma ani czasu, ani pieniędzy ani tak naprawdę potrzeby. Czujniki są weryfikowane aby np zestaw monitorów, który ma pracować na jednym stanowisku był jak najbardziej jednorodny, pomimo użycia innych egzemplarzy kalibratorów. W przeciwnym wypadku przygotowanie kilku sztuk ekranów do jednego klienta trwało by kilka razy dłużej.
Clue jednak jest zupełnie inne: Duuuuże i widoczne gołym okiem rozbieżności nie mogą wynikać ze złej kalibracji w fabryce, bo tam idioci nie pracują. Wynikają po prostu z NIE kalibrowania tej serii w fabryce i papier, nawet jeśli jest, jej nie oznacza.
Carlos_lo
07-07-2021, 20:39
to kto w koncu produkuje najlepszejsze matryce? bo wszyscy tak mierza, ze robic nie ma komu
Na rynku jest ok 11 producentów matryc. Może więcej, ale ja tylu znam. Każdy może wyprodukować niemal dowolną jeśli chodzi o parametry. To nie jest technologia kosmiczna. Kwestia polityki rynkowej, zbytu...
...Duuuuże i widoczne gołym okiem rozbieżności nie mogą wynikać ze złej kalibracji w fabryce, bo tam idioci nie pracują. Wynikają po prostu z NIE kalibrowania tej serii w fabryce i papier, nawet jeśli jest, jej nie oznacza.
Można powiedzieć zatem, że moje pytanie z postu #7783 pozostaje aktualne. Wszędzie podane jest (na stronie NEC także), że wspomniane monitory EA mają w zestawie (pudełku) dołączany raport z fabrycznej kalibracji.
PS.
"Papier" z kalibracji fabrycznej monitora PA271Q ma dokładnie taką samą nazwę : Factory Calibration and Veryfication Report i tu oznacza fabryczną kalibrację ? a w serii EA papier o tym samym tytule Factory Calibration and Veryfication Report oznacza pomiary kontrolne w jakim stanie jest monitor gdy opuszcza fabrykę ?
Coś to się kupy nie trzyma.
W języku angielskim słowa / zwroty, mają nieporównywalnie większy zakres znaczeniowy.
https://i.redd.it/obbrlkb02r601.png
:)
Tak i dokładnie ten sam zwrot techniczny, w zależności czy odnosi się do serii monitorów EA, czy PA, znaczy całkiem co innego. Proszę mnie nie rozśmieszać. Ktoś tu wprowadza w błąd (delikatnie mówiąc), albo fabryka, albo pan.
Widział Pan zrzuty z monitora "kalibrowanego fabrycznie" i kalibrowanego? Jeśli "kalibracja fabryczna" = "kalibracja" to nie powinno być różnicy, rajt?
Proszę nie "odwracać kota ogonem". Mówimy o raporcie, dokumencie, o nazwie Factory Calibration and Veryfication Report. Jeśli jest różnica, to w EA powinien inaczej brzmieć. Tymczasem jednoznacznie wskazuje na przeprowadzoną kalibrację fabryczną.
Wytłumaczy Pan dlaczego pokazanie prostego i niepodważalnego dowodu jest "odwracaniem kota ogonem"? Nie jest ważne jak się papier nazywa, tylko co faktycznie dostajemy.
Szersze wyjaśnienie problemu:
W ogóle nie istnieje coś takiego jak "kalibracja fabryczna" w takim rozumieniu jak chciałoby myśleć większość ludzi, czyli "wyjmuję z pudełka i już".
W fabryce najlepsze co można zrobić, co faktycznie przy niektórych modelach się robi, to regulacja. Po takim zabiegu monitor ma poprawną liniowość, wartości regulatorów faktycznie odpowiadają parametrom na ekranie. I to tyle. Skalibrować trzeba sobie później, to jest zupełnie osobna czynność, choć łatwiejsza w przypadku jeśli monitor jest wstępnie przygotowany w fabryce.
Czy to tak trudno zrozumieć ?, chodzi mi o dokument o nazwie Factory Calibration and Veryfication Report.
W PA oznacza ,,wstępną regulację", a w EA tylko pomiary (według pańskich słów). Fabryka wprowadza w błąd klienta co do EA informując o kalibracji fabrycznej (czy tam nawet nazwijmy to ,,regulacji")?
Jeśli chce Pan drążyć w ten sam deseń, to proszę zerknąć na "papier od kalibracji", swojego Benq. Jeśli jest "fabrycznie kalibrowany", to dlaczego pomiary pokazują co innego? Przyrząd jakiego Pan użył, ma minimum 4x większa dokładność niż wyniki na papierze z "kalibracji fabrycznej", więc powinien powtórzyć te wyniki. Jednak tak się nie stało, dlaczego?
Widzę unikamy odpowiedzi na proste pytanie: "Fabryka wprowadza w błąd klienta co do EA informując o kalibracji fabrycznej (czy tam nawet nazwijmy to ,,regulacji")? "
W odpowiedzi pytanie, też jest jakaś metoda:-)
Niczego nie unikamy. Nie rozumiemy, że "calibration" ma kilka znaczeń.
Jasne, a jedno ze znaczeń słowa kalibracja to tylko i wyłącznie pomiary bez żadnych regulacji:-)
(jak ma miejsce w fabryce w przypadku monitorów EA według TOMa01)
Ostatni przykład, bo nie chce mi się już kontynuować tej jałowej dyskusji. Poniżej dwa papiery dotyczące tego samego modelu, bliskie numery seryjne.
53500
53501
Różnią się, to jest jasne. Po kalibracji natomiast są identyczne.
53502
53502
..Po kalibracji natomiast są identyczne.
Rzeczywiście identyczne. Obydwa obrazki mają wszystko identyczne. Od nazwy pliku, po rozmiar i wagę co do 1 bajta.
Mi to wygląda na ten sam powielony obrazek.., no, ale może i taki przypadek się zdarzył...
Oba zrzuty zrobione automatem, siłą rzeczy pliki będą identyczne.
53504
Jak już parę razy mówiłem, w mojej firmie działa daleko posunięta automatyzacja procesów. Mało rzeczy robi się manualnie. Automat jest szybszy i dokładniejszy niż człowiek. Nie pominie jakiegoś elementu, o niczym nie zapomni... To jest wynik prawie 30 letniej ewolucji, wyciągania błędów z przeszłości, samodoskonalenia.
Oba zrzuty zrobione automatem, siłą rzeczy pliki będą identyczne. ...
Tak powiedzmy nie do końca. Wystarczy na jednym zdjęciu jeden piksel o odrębnym kolorze (a tu mamy krzywe RGB) i już zdjęcia będą się różniły ilością odrębnych kolorów.
W tych zdjęciach pod tym względem jest również identycznie. Ale OK, powiedzmy po skalibrowaniu obydwa monitory maja jota w jotę identyczne te krzywe. Nie można całkowicie wykluczyć.
Tylko jeśli to ma mnie przekonać o braku fabrycznej kalibracji (czy powiedzmy wstępnej regulacji) no to mnie nie przekonało. Być może innych tak, jeśli ktoś w ogóle to czytał:-)
Myślę na tym możemy zakończyć tą przydługa i nudną już polemikę.
Wrzucę swój papiór dla porównania.
53622
Te papiery mają wyłącznie walor marketingowy, w sensie "BO JEST". Dane na nim mogą być różne i to nie ma znaczenia.
Warto nadmienić co realnie z tych kresek wynika - ten monitor na walidacji kalibracji fabrycznej ma odchyłki max 0,5dE, więc prosto z pudła nadaje się do pracy. Można sobie oczywiście radośnie bredzić, że kalibracja fabryczna monitora nie jest kalibracją, a kreski są nie dość kreskowate, możecie w te brednie wierzyć i dopłacać do kalibracji skalibrowanego monitora - nawet mi was nie żal :D
Wrzucę swój papiór dla porównania.
53622
Carlos_lo
13-07-2021, 09:29
Czornyj Młotkowy:)
Czornyj Nie znasz czasem kogoś z marketingu NEC, żeby się tu wreszcie wypowiedział? Przecież te opowiadania o tym, że fabryczny NEC do niczego się nie nadaje i tylko magiczne, pardon, zautomatyzowane zabiegi Tom01 pozwalają go używać... to już przestało być nawet zabawne :roll:
@Czornyj (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1509) Nie znasz czasem kogoś z marketingu NEC, żeby się tu wreszcie wypowiedział? Przecież te opowiadania o tym, że fabryczny NEC do niczego się nie nadaje i tylko magiczne, pardon, zautomatyzowane zabiegi Tom01 pozwalają go używać... to już przestało być nawet zabawne :roll:
Nie jest tajemnicą że oficjalnie współpracuję w zakresie marketingu i PR monitorów graficznych NEC ze środkowoeuropejską centralą NEC Display Solution z siedzibą w Krakowie - dlatego moje opinie nie są wiarygodne bo NEC mi płaci, a stanowisko osoby z marketingu będzie marketingiem :D
Fakt skalibrowania monitora nie jest jednak trudny do zweryfikowania - wystarczy wyświetlić głupiego rzeźnika, bądź dokonać walidacji przy pomocy SVII.
Czyli... NEC robi sobie monitory, kalibruje każdy, drukuje kartki z pomiarami dla konkretnego modelu, a potem osobnik X lub Y w dystrybucji poprawia to własną kalibracją i okazuje się że kartka od NEC nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym bo to randomowy przypadkowy pomiar efektu fabrycznej kalibracji i pomiaru ?
Jeśli to prawda to NEC mógłby się nawet obawiać zbiorowych pozwów za wprowadzanie klienta w błąd, a jeśli w tym procederze uczestniczą osobnicy X i Y za zgodą NEC to robi się nawet mafijna struktura.
Nie jest tajemnicą że oficjalnie współpracuję w zakresie marketingu i PR monitorów graficznych NEC ze środkowoeuropejską centralą NEC Display Solution z siedzibą w Krakowie ...
Namów, namów. Poważnie. Sporo osób nie śledzi forum ale zagląda np. przed zakupem monitora (pytania często się powtarzają). Szkoda, żeby ludzie się nabierali że NEC wypuszcza jakiś shit.
PS. Kurczę, ten NEC wygląda naprawdę nieźle, cena fajna. Nie wiem czy się nie skuszę na wymianę mojego 24'. Pytanie czy laptop z i5-83xx ze zintegrowaną kartą w ogóle to pociągnie bez wycia wentylatora non stop :?
Tak wygląda rozjazd pomiędzy stanem fabrycznym a skalibrowanym. Zapewniam, że to jest cholernie daleko od dE 0,5.
53634
Żeby było śmieszniej, po kalibracji, faktycznie defekty rzeczywiście mają poziom ~0,5dE, w cieniach ~1,5dE.
Na litość, gdzieś powinna być granica między pudrowaniem produktu a rzetelnością techniczną. Mi się naprawdę już odbijają czkawką bajki o tym, jak to kalibratory klasy zabawka są trwalsze od 50x droższych, na monitorach ulubionej marki w ogóle nie zdarzają się wady pikseli, paprochy ani inne NORMALNE wady wynikające z rozrzutu w czasie produkcji, jakie są obecne w każdym produkcie, każdej marki, w każdej branży.
Cichy ma i1Display Pro i na moją prośbę walidował liniowość fabrycznego trybu sRGB swojego EA271U, odchyłki wynosiły 0,5dE - oczywiście walidacja SVII nie sprawdza cieni, bo przy zachowaniu natywnego kontrastu muszą wyjść źle i jest to oczywiste - zachowując natywny bkpt w okołoczerniach są percepcyjnie nieistotne odchyłki wynikające z różnicy między natywną barwą podświetlenia a barwą bieli D65.
Powyższy wykres jak zwykle pokazuje bardzo piękne kreski, jak zwykle jest albo bardzo piękną manipulacją, albo przejawem bardzo pięknej ignoracji - SpectraView II wykonuje linearyzację trybu "P-Programmable" a nie fabrycznie skalibrowanego trybu "sRGB", więc te kreski zupełnie nic nie wnoszą do dyskusji (poza ustaleniem faktu będącego zaskakującym objawieniem, że tryb przeznaczony do indywidualnej kalibracji nie jest fabrycznie kalibrowany, no kto by pomyślał).
Trwałość kalibratorów klasy "zabawka", tj. i1Display Pro wynika z prostego faktu użycia filtrów dichroicznych w hermetycznej obudowie, więc po prostu fizycznie nie ma co się w nich zestarzeć/zużyć, podobnie jak w tych 50x droższych. Weryfikowałem to swego czasu na większej próbie, w skład której wchodziły 2 sztuki z samego początku produkcji, oczywiście nie wykazały najmniejszego śladu zużycia. Obecnie mam swoje 4 sztuki, kompletnie nic się z nimi nie dzieje (o ile nie zabrudzi się przedniej soczewki).
https://i.imgur.com/Xic1v4F.jpg
...
Powyższy wykres jak zwykle pokazuje bardzo piękne kreski, jak zwykle jest albo bardzo piękną manipulacją, albo przejawem bardzo pięknej ignoracji - SpectraView II wykonuje linearyzację trybu "P-Programmable" a nie fabrycznie skalibrowanego trybu "sRGB", więc te kreski zupełnie nic nie wnoszą do dyskusji (poza ustaleniem faktu będącego zaskakującym objawieniem, że tryb przeznaczony do indywidualnej kalibracji nie jest fabrycznie kalibrowany, no kto by pomyślał).
...
Otóż to:smile:
...Na litość, gdzieś powinna być granica między pudrowaniem produktu a rzetelnością techniczną. ...
Coś z tą "rzetelnością" nie tak jest ...tylko u kogo ? ...
Stan fabryczny przypadkowego egzemplarza w trybie "sRGB".
53637
Komentuje się chyba samo przez się. Aha, może jeszcze na złym wejściu zrobiłem pomiary? ;)
porcupine3
13-07-2021, 12:49
Czyli jaki tryb trzeba ustawić aby mieć fabryczną kalibracje ? Tryb sRGB ?
I czy samym oprogramowaniem SVII można sprawdzić jakość kalibracji ?
Mam ten monitor od tygodnia (EA271U) i w porównaniu do poprzedniego monitora za 400zł to jest bardzo duży przeskok w jakości obrazu.
Jedyny minus jest taki, że mój RTX 2060 klęka w grach przy takiej rozdzielczości :grin: A ceny nowych kart nie zachęcają do zakupu...
Chciałbym zaznaczyć jeszcze jedną rażącą nieścisłość. Otóż, jako element polepszania wizerunku serii EA, napisano na forum mva.pl to:
53638
"Zaczął", czyli wcześniej nie kalibrował, tak? Tako rzecze logika. Czyli czym były dokładane od samego początku produkcji papiery "Factory calibration"???
Stan fabryczny przypadkowego egzemplarza w trybie "sRGB". ...
Można poprosić o pełny raport (to chyba nie problem ?). Tu nawet nie wiadomo jaki monitor był sprawdzany.
Tak.
53637
Komentuje się chyba samo przez się. Aha, może jeszcze na złym wejściu zrobiłem pomiary? ;)
Widocznie zepsuł się od wygrzewania, selekcjonowania, okadzania i skalibrowania na 150 sposobów.
I czy samym oprogramowaniem SVII można sprawdzić jakość kalibracji ?
Nie da się. Potrzebny kalibrator i oczywiście licencja na SVII.
Mam ten monitor od tygodnia (EA271U) i w porównaniu do poprzedniego monitora za 400zł to jest bardzo duży przeskok w jakości obrazu.
Jedyny minus jest taki, że mój RTX 2060 klęka w grach przy takiej rozdzielczości :grin: A ceny nowych kart nie zachęcają do zakupu...
EA271U ma fajny tryb "UHD UPSCALING", który w grach pozwala na użycie nienaturalnej rozdzielczości.
Widocznie zepsuł się od wygrzewania, selekcjonowania, okadzania i skalibrowania na 150 sposobów.
Nie, nie zepsuł się. Ten egzemplarz ma niemal idealną liniowość, rzeźnika zarzyna bez litości i śmiało konkuruje z niejednym sprzętem przedstawianym jako graficzny. Nadaje się do większości zastosowań o krytycznym znaczeniu koloru, poza bardzo wąskimi dziedzinami proofingu w paskudnych procesach. Tylko, że te zalety mają egzemplarze po okadzaniu, przebieraniu i przede wszystkim indywidualnemu zaprogramowaniu każdej sztuki.
Tom01, ponawiam prośbę
Można poprosić o pełny raport (to chyba nie problem ?). Tu nawet nie wiadomo jaki monitor był sprawdzany.
Z tego raportu tak czy siak kompletnie nic nie wynika - Argyll ma pierdylion funkcji definiowania targetu, które można ustawić na pierdylion sposobów inaczej niż target SVII
Tom01, ponawiam prośbę
Wyjaśni Pan, co się zmieni, po zapoznaniu się z wieloma takimi danymi na mva.pl? Pan nie dąży do merytorycznej dyskusji, więc nie wiem po co, po raz kolejny miałbym się włączać. Proponuję kupić ze 30 szt tego modelu, pomierzyć, porównać, zaprogramować i wówczas wyciągać wnioski.
Spodziewałem się podobnej odpowiedzi, tak to można pokazać dowolny monitor i powiedzieć, że to EA.
Z tego raportu tak czy siak kompletnie nic nie wynika - Argyll ma pierdylion funkcji definiowania targetu, które można ustawić na pierdylion sposobów inaczej niż target SVII
W sumie też racja, ale kilka rzeczy można by podejrzeć (choćby np. czy wybrany został właściwy rodzaj podświetlenia). Pełnego raportu (plik .zip) raczej nie zobaczymy.
Chciałbym zaznaczyć jeszcze jedną rażącą nieścisłość. Otóż, jako element polepszania wizerunku serii EA, napisano na forum mva.pl to:
53638
"Zaczął", czyli wcześniej nie kalibrował, tak? Tako rzecze logika. Czyli czym były dokładane od samego początku produkcji papiery "Factory calibration"???
Z tą "logiką" proponuję iść pracować do TVP.
NEC "zaczął" kalibrować model EA271U, bo np. poprzednika EA275UHD oraz większości wcześniejszych i obecnych modeli nie kalibrował, nadal nie kalibruje i nie załącza papierów.
Coś z tą "rzetelnością" nie tak jest ...tylko u kogo ? ...
Jest całkowicie oczywiste, że nikomu nie zależy na stawianiu w niekorzystnym świetle jednego z najlepiej sprzedających się modeli. Jednakowoż nie można przeginać w drugą stronę, bo to się później srogo mści. Monitor jest bardzo dobry, jeden z najlepszych na rynku, nie tylko w swojej klasie, ale i dużo droższych. Staje się takim przede wszystkim po "dokończeniu" procedury przygotowania, identycznym jak to robi lider tej branży, czyli EIZO w seriach "trzycyfrowych". Bajdurzenie farmazonów o produkcie skonstruowanym do Worda i poczty, zwróci się przerostem oczekiwań odbiorców i w efekcie zdrowym niewypałem. Był już taki niemądry ruch jakiś czas temu. Produkt należy chwalić jeśli jest za co i wskazywać niedoskonałości jeśli są. Obiektywnie, nie marketingowe wychwalanie pod niebiosa.
Chodziło mi o rzetelność pańskich tu pokazanych pomiarów.
Chodziło mi o rzetelność pańskich tu pokazanych pomiarów.
Proszę sobie sprawdzić samemu. Albo sięgnąć do kilku wątków na mva, gdzie jest tego więcej. Ja nie mam kompletnie ochoty wdawać się po raz kolejny w bezsensowną polemikę nastawioną na nie wiadomo co. A nie, czekaj, zaraz pewnie Pan wyskoczy po raz siedemdziesiąty ze swoim BenQ. :)
Mocne słowa jak na kogoś, kto w tej samej wypowiedzi bajdurzy farmazony - trzycyfrowe EIZO (podobnie jak NEC PA) mają podwójne 3D LUTy, przez co procedura ich przygotowania jest znacznie bardziej złożona, pracochłonna i długotrwała niż w przypadku NEC serii EA ze zwykłymi 1D LUT.
Proszę sobie sprawdzić samemu. Albo sięgnąć do kilku wątków na mva, gdzie jest tego więcej. ...
Nikt nigdy na mva nie pokazał sprawdzenia fabrycznej kalibracji (trybu sRGB) w monitorach EA271Q, czy EA271U przy pomocy oprogramowania ArgyllCMS/DisplayCAL.
Nikt nigdy na mva nie pokazał sprawdzenia fabrycznej kalibracji (trybu sRGB) w monitorach EA271Q, czy EA271U przy pomocy oprogramowania ArgyllCMS/DisplayCAL.
Jak wspomniałem - cholernie trudno ustawić target w Argyllu tak, by dokładnie odwzorować sposób definicji targetu NEC - więc przy tego typu walidacji bardzo łatwo o całkowicie mylne wnioski.
Proszę państwa, mamy mistrzostwo. Kalibracja jest, ale jej nie widać i nikt jej nie może sprawdzić. Nie no, kabaret...
Wrócę jeszcze kilka postów wyżej: Skoro producent "zaczął" kalibrować fabrycznie to:
1. Kiedy zaczął? Kiedy były w sprzedaży niekalibrowane? Może celem ułatwienia pokażę skan z początku produkcji ~2018r?
2. Dlaczego wyniki kalibracji na dołączanych papierach są różne, różniste i gołym okiem odbiegają od założonej trc, skoro dE ~0.5, czyli poniżej progu dostrzegalności przez człowieka?
Jak wspomniałem - cholernie trudno ustawić target w Argyllu tak, by dokładnie odwzorować sposób definicji targetu NEC - więc przy tego typu walidacji bardzo łatwo o całkowicie mylne wnioski.
To była tylko odpowiedź dla Toma01, który mówi, że na mva. jest tego więcej, a przypomnę mówimy tu o kalibracji fabrycznej.
Co by tam wyszło trudno mi powiedzieć, możliwe, że źle (jakoby tej kalibracji nie było), ale faktem jest, ze takich pomiarów na tamtym forum nie ma.
Proszę państwa, mamy mistrzostwo. Kalibracja jest, ale jej nie widać i nikt jej nie może sprawdzić. Nie no, kabaret...
Wrócę jeszcze kilka postów wyżej: Skoro producent "zaczął" kalibrować fabrycznie to:
1. Kiedy zaczął? Kiedy były w sprzedaży niekalibrowane? Może celem ułatwienia pokażę skan z początku produkcji ~2018r?
2. Dlaczego wyniki kalibracji na dołączanych papierach są różne, różniste i gołym okiem odbiegają od założonej trc, skoro dE ~0.5, czyli poniżej progu dostrzegalności przez człowieka?
1. Zaczął kalibrować od początku produkcji modelu EA271U
2. Na papierach nie ma wyników, tylko kreski na niewyskalowanym w percepcyjnych jednostkach wykresie
Rzeczywiście, nie ma żadnej skali. W ogóle. Zupełnie. :D
Podpowiem tylko, czego uczą na każdej polibudzie na przedmiocie zwanym "miernictwo". Otóż, przy braku odpowiednio gęstej podziałki na skali, która oczywiście jest, błąd się szacuje. Przybliżenie jest dokładniejsze niż pozostawienie odczytu z kratki. No i jak doskonale widać z jednego ze skanów, w dużej części zakresu odcieni, błąd w dziedzinie luminancji sięga spokojnie ~4%. Jak wiadomo, przy zakresie jasności jaką widać, 4% to poziom dE 2 do 3 w dziedzinie luminancji, czyli mniej więcej jak wyszło mi z pomiarów tego samego egzemplarza. Proste? O kolorze z ww wykresu nic nie wiadomo, ale może być tylko gorzej, co też widać na realnych pomiarach. Takie poziomy błędu, choćby nie wiem jak transponować na nieliniowe modele widzenia, są zauważalne jak najbardziej przez laika bez żadnego przygotowania. Także coś z tą kalibracją nie teges.
PS.Pominę przy tym obliczenia niepewności pomiaru, bowiem obawiam się, że rachunek różniczkowy to zapewne abstrakcja.
53645
4% to poziom dE 2 do 3 w dziedzinie luminancji
4% różnicy luminancji (pomijając że ma się nijak do tego wykresu) to może być od 1∆E do 23,6∆E - obawiam się, że rachunek różniczkowy na niewiele się zda bez znajomości elementarnych podstaw kolorymetrii.
Elementarne podstawy kolorymetrii mówią, że:
Weźmy dla uproszczenia, wszak "elementarne podstawy", dwa poziomy luminancji L = 50, połowa skali i L=70, ok 3/4 skali. Plus 4% to 52 i odpowiednio 73. I tak, dla L50 / 70, a=0, b=0 i L52 / 73, a=0, b=0 otrzymamy:
CIE2000:
1. 1,9935
2. 2,2801
CIE94 oraz CIE76:
1. 2,0000
2. 3,0000
Wzory są proste, w końcu mowa o "elementarnych podstawach". Podstawiasz i masz. Zwykły Derive rozwiązuje to w setne części sekundy.
A "nijak do wykresu" już omówiłem. Elementarne podstawy z kolei miernictwa. Wiem, że będzie Pan do upadłego bronił wizerunku, ale litości... Producent pokazuje rzetelnie to co opuszcza zacne hale fabryczne i nic ponadto. "Kreski" nieźle opisują rzeczywisty stan produktu i ma to potwierdzenie w pomiarach. Proszę nie dopisywać dodatkowych filozofii.
Elementarne podstawy kolorymetrii mówią, że:
Weźmy dla uproszczenia, wszak "elementarne podstawy", dwa poziomy luminancji L = 50, połowa skali i L=70, ok 3/4 skali. Plus 4% to 52 i odpowiednio 73. I tak, dla L50 / 70, a=0, b=0 i L52 / 73, a=0, b=0 otrzymamy:
CIE2000:
1. 1,9935
2. 2,2801
CIE94 oraz CIE76:
1. 2,0000
2. 3,0000
Wzory są proste, w końcu mowa o "elementarnych podstawach". Podstawiasz i masz. Zwykły Derive rozwiązuje to w setne części sekundy.
A "nijak do wykresu" już omówiłem. Elementarne podstawy z kolei miernictwa. Wiem, że będzie Pan do upadłego bronił wizerunku, ale litości... Producent pokazuje rzetelnie to co opuszcza zacne hale fabryczne i nic ponadto. "Kreski" nieźle opisują rzeczywisty stan produktu i ma to potwierdzenie w pomiarach. Proszę nie dopisywać dodatkowych filozofii.
50% luminancja to za cholerę nie jest L*=70
Na wykresie dla 50% luminancji za cholerę nie ma 4%, tylko niecałe 3% różnicy
Nawet zaokrąglając różnicę do 3% przy 50% luminancji to ok. 1∆E*00
O zakresie mówiłem a nie 50% luminancji i 70% L. Naprawdę tak niejasno napisane, czy się trzeba przyebać?
A przy L50 jest spokojnie ok 4%.
53651
O niepewności pomiaru pisałem. To się liczy. Matematycznie, liczbami. Przy czym to już nie jest arytmetyka tylko analiza. Dział zajmujący się problematyką znacząco różną od 2+2.
Przy 50% jak byk jest jest ledwo 3% i nie trzeba do tego wielkich analiz:
https://i.imgur.com/LJg9f3e.png
Niech będzie "żydowskim targiem". Niemniej i tak dowodzi to istnienia rozbieżności. Krzywe, jeśli byłyby po kalibracji, byłyby jedną linią, a nie tak jak tu.
Ja tylko dodam, że jak włączę fabrycznie predefiniowany sRGB i przełączę na kalibrowany z tą samą luminancją, to gołym okiem nie widzę różnicy w kolorach, a coś tam jednak widzę jeszcze... Np. mam predefiniowane tryby 6000K, 6250K i 6500K i potrafię je bez problemu odróżnić w ciemno.
oo nagle displayCAL nie jest złem wcielonym? Kiedyś do podstawowego pomiaru sugerowałeś lighspace, bo przecież jakieś amatorskie DC czy HCFR to dla biedoty. Od kiedy szerokie gamuty zawitały pod strzechy monitorów nawet za 1000 zł, to teraz głównym punktem sprzedażowym nie jest mityczne Adobe RGB tylko niefabryczna kalibracja, bo przecież fabrycznie mamy nieakceptowalne delty w okolicy 1 8-)
Co powiedzą fachowcy na temat tych monitorów ?
1. ViewSonic VP3268-4K
2. Asus PA328Q
3. Dell UP3216Q
4. HP Z32
5. Lenovo P32U
Carlos_lo
16-07-2021, 08:55
nie jestem fachowcem to sie wypowiem:) o moich kryteriach wg ktorych szukalem:
10 bit - bez frc
32 cale
3840x2160
usb 3 prad
wyprodukowany po 2019r
moje slabe oczy nie ogarnelyby 27 w takiej rozdzielczosci
wybor padl na benia sw321c mimo frc
Co powiedzą fachowcy na temat tych monitorów ?
1. ViewSonic VP3268-4K
2. Asus PA328Q
3. Dell UP3216Q
4. HP Z32
5. Lenovo P32U
Do fotografii? Żaden.
moje slabe oczy nie ogarnelyby 27 w takiej rozdzielczosci
Przecież właśnie 27" UHD ma ostrzejszy obraz i lepsze możliwości pokazywania większych elementów interfejsu ekranowego, bez utraty jakości.
Carlos_lo
16-07-2021, 10:39
plamka jest minimalnie wieksza na 32”
widzialem na obu i pod moje oczy to bedzie ok
blurowanie mam na najwyzszym poziomie przy FS kiedy zdejme okular
Ale im mniejsza plamka tym lepiej, przecież, nie im większa. Proszę spojrzeć na smartfony. 2 tys na dłuższym boku ekranika 5-6" to minimum i wygląda rewelacyjnie.
Carlos_lo
16-07-2021, 12:39
to sobie kupie jeszcze jeden 27” - znowu dziekuje za podpowiedz
Do fotografii? Żaden.
Tom01 ty masz ciut inne podejście, a w/w monitory do fotografii nadają się, nie przesadzajmy.
Ja bym oczekiwał jedynie porady że monitor X da mi jakość przynajmniej jak mój EA275wmi ale będę miał 32" w 4K, nie wymagam wiele, biurowy monitor po jakiejkolwiek kalibracji do sRGB to nie są wielkie wymagania i nie ma co przesadzać.
Zapewne żadnego z tych monitorów nie miałeś, na forum może ktoś coś ale małe szanse, wiec pozostaje nędza na youtube gdzie wychwalają wszystko jak potrzeba :(
Ale im mniejsza plamka tym lepiej, przecież, nie im większa. Proszę spojrzeć na smartfony. 2 tys na dłuższym boku ekranika 5-6" to minimum i wygląda rewelacyjnie.
Wielkość plamki jest uzależniona przecież od odległości, co ma wspólnego wielkość plamki w fonie z monitorem ?
To nie te odległości, nikt monitora 32" nie będzie miał 20-30cm od oczu.
W żadnym wypadku nie oferują porównywalnej jakości z EA275WMi. Z wymienionych faktycznie nie widziałem ostatniego. Pozostałe tak. Dramat. Co do kalibracji, oczywiście, żadnej kalibracji nie mają.
Wielkość plamki decyduje o ostrości obrazu. Ideałem jest, kiedy piksela nie widać gołym okiem, tak jak w smartfonach. Oczywiście odległość ma znaczenie, dlatego mówiłem, że lepszy 27" UHD niż 32" UHD. Obraz jest zauważalnie ostrzejszy, skalowanie działa pięknie, kompletnie nie widać co jest rozdzielczością naturalną GUI a co nie. W ogóle wręcz znika coś takiego jak "rozdzielczość naturalna".
...wybor padl na benia sw321c mimo frc
Przyznam, tak drogiego monitora bym nie kupił. FRC bym akurat się nie przejmował, są wyjątki, które mają 10 bit bez FRC, ale też droższe ...
FRC jest już tak dopracowane, że raczej nie ma różnicy (czy okiem jej nie zobaczymy), pomiędzy pełnymi 10 bitami, a 8+2FRC (i tu raczej nie zależy od firmy)
Carlos_lo
16-07-2021, 14:57
dlatego tak;) szczegolnie, ze moje stare ejzoo jak dalo d.. tez mialo frc o czym doczytalem pozniej i jakos to faktycznie nie razilo; czlowiek proza mowi, ale czy na tym zastanawia sie?;)
a co do ceny/parametrow jest do przyjecia, nie znalazlem tanszego;)
rozmawialem z paroma fotografami od buzi i chwala sobie po roku uzytkowania, stad moje upewnienie
To oczywiście Twoja decyzja, ani nie pochwalam, ani nie odradzam:smile:
Choć zarzuca mi się, że tylko pochwalam ta firmę ... Mi akurat za 3 tysie zł. trafił się dobry monitor (ale to tylko moje zdanie:smile: )
FRC jest kilka rodzajów i aktualnie stosowana odmiana nie jest widoczna nawet w monitorach 6+2FRC. :)
Fajnie, ze Tom01 mnie nie zaatakował, bo już "myślałem", że tylko NEC, EIZO ma dopracowane to FRC. ;-)
Carlos_lo
16-07-2021, 22:40
ja wiem, ze nieproszone rady sa najgorsze;) ale Tomasz powinien sprzedawac benka, a jakby je jeszcze z tunningowal to schodzilyby jak cieple buleczki w pidlu ;)
Poszperałem, poszukałem, poczytałem, pooglądałem :) i coraz bardziej podoba mi się LG 32UN880, który u nas kosztuje 3150zł.
Jest jakieś tam oprogramowanie do kalibracji z wykorzystaniem i1Display Pro https://www.lg.com/ca_en/support/product-help/CT20098114-20150156728364
https://cdn.benchmark.pl/uploads/backend_img/c/recenzje/2020_12/10792_LG_32UN880/LG-32UN880_18.jpg
Internety testują słabiutko i trudno coś obiektywnego znaleźć ale monitor sprawia wrażenie całkiem przyzwoitego, nie wiem czy się nie skuszę i przez jakiś czas mając obok NEC EA275wmi, który obecnie w pełni zaspokaja moje potrzeby co do poprawności z kolorem, będę mógł sprawdzić ewentualne rozbierzności.
ja wiem, ze nieproszone rady sa najgorsze;) ale Tomasz powinien sprzedawac benka, a jakby je jeszcze z tunningowal to schodzilyby jak cieple buleczki w pidlu ;)
Jeśli producent włoży więcej treści a mniej marketingu w swój produkt, to kto wie. Stare porzekadło mówi: "Nigdy nie mów nigdy." Projektory BenQ, wysokie modele są świetne. W monitorach jednak coś nie pykło.
No i kupiłem BenQ PD3200U, zobaczę co to warte, na papierze i po jakiś testach w necie wygląda obiecująco.
No i kupiłem BenQ PD3200U, zobaczę co to warte, na papierze i po jakiś testach w necie wygląda obiecująco.
Ja cały czas sledzę wątek i sie głowie co kupić
Będe oczekiwał post z Twoją opinią.
W koncu inną firmę bedzie testował Ale patrze jak dla mnie to jedynie BenQ 32" PD3200Q bo taką mam maksymalną rozdzielczosc w grafice
A co tam masz że 4K 60Hz nie obsłuży ?
Nawet gtx1030 2GB bez problemu daje radę, starsze też i zintegrowane gpu też.
U mnie jeszcze siedzi Gainward GeForce GTX 570GLH
i intel 2700k
A nie zapowiada bym miał zmieniać kompa przed monitorem
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Można kupić np gtx 960 za 200zł jakieś używane i już, nie wiem co starszego działa na 4K 60Hz.
Myślę ,,będzie pan zadowolony". Może być ewentualnie jakieś ryzyko co do jednorodności podświetlenia, czy jednorodności barwy (braku przebarwień przy wyświetlaniu jednolitego białego tła). Tylko takie coś, również może się przydarzyć w tych lepszych monitorach Nec/Eizo (tym bardziej, że to duży ekran 32 cale). Jeśli to będzie pomijalne i mało zauważalne (przy brzegach ekranu), reszta powinna być też OK. Tu już wyświetlanie obrazków kontrolnych (typu ,,rzeźnik") coś tam powinno powiedzieć.
Edit.
Podobno ustawienie trybu ,,Standard" jest optymalne dla tego monitora (jak wyczytałem z jednym z testów), a tylko wystarczy ustawić samemu odpowiednią (dla użytkownika) jasność.
Chwile patrzyłem cieżko znależc taka karte do 400zl .
Wiec sugerujesz ze warto dołożyc jeszcze do karty graficznej i kupic monitor z 4K ?
po cześci sie zgodzę
Mysle ze z 2K też bym był zadowolony bo i tak przeskok z mojego starego .
A musze cos kupić bo aparat w szafie sie kurzy mało zdjec robie bo ich nie obrabiam
Raczej nie warto kupować 32" z mniejszą rozdzielczością, szkoda kasy, z używanych trzeba szukać, a nowe najtańsze to masz https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gt-1030-2-gb-10887530641 i też wystarcza.
Raczej nie warto kupować 32" z mniejszą rozdzielczością, szkoda kasy,...
Jak masz na myśli rozdzielczość UHD 3840 x 2160, to rzeczywiście nie warto kupować monitora 32 cale, który ma tą rozdzielczość mniejszą.
Podobno lepiej kupić monitor 27 cali z rozdzielczością UHD 3840 x 2160. Choć mi przy rozmiarze 27 cali wystarcza rozdzielczość QHD (2560 x 1440 px). Wolę mieć większy gamut koloru (Adobe RGB). Ale tu każdy ma swoje zdanie w tym względzie.
Jak masz na myśli rozdzielczość UHD 3840 x 2160, to rzeczywiście nie warto kupować monitora 32 cale, który ma tą rozdzielczość mniejszą.
Podobno lepiej kupić monitor 27 cali z rozdzielczością UHD 3840 x 2160. Choć mi przy rozmiarze 27 cali wystarcza rozdzielczość QHD (2560 x 1440 px). Wolę mieć większy gamut koloru (Adobe RGB). Ale tu każdy ma swoje zdanie w tym względzie.A kolega jaki ma monitor ?
A kolega jaki ma monitor ?
Ma to jakieś znaczenie ?, a kol. junkers jaki ma monitor ?, bo na pewno wiem jaki ma telefon, którym się chwali :wink: ?
Tego akurat nie cierpię...
Jak już wiesz szukam od jakiegoś czasu dla siebie
Ciekawi mnie bo dłużej siedzisz w tym temacie i większa wiedzę masz
Rozdzielczość by mi pasowała 2k
Byś napisał że masz taki.... i jesteś z niego bardzo zadowolony....
Ano nie wiem, nie śledzę aż tak forum, aby skupiać się na wszystkich wpisach.
Być może, ale to nie jest takie pewne. Są tu na forum osoby na pewno z dużo większą wiedzą (od mojej) w tym temacie.
Carlos_lo
18-07-2021, 22:35
zadna osoba na zadnym forum, nie przeleje za zadna wodke, Twoich wlasnych, zlotych przemyslen, inni w taki czy inny sposob robia to, nie daj sie luskac i iskac;) ja wiem, ze mi zaden kolor w fotografii na zadnym monitorze nie przeszkadza, i tej wersji bede trzymac sie do konca;) (ps. innym przeszkadza)
Podobno lepiej kupić monitor 27 cali z rozdzielczością UHD 3840 x 2160. Choć mi przy rozmiarze 27 cali wystarcza rozdzielczość QHD (2560 x 1440 px). Wolę mieć większy gamut koloru (Adobe RGB). Ale tu każdy ma swoje zdanie w tym względzie.
Moje oczy do młodych nie należą, a siedzenie przy monitorach od początku lat 90-tych swoje zrobiło także w kwestii komfortu i tu moim zdaniem 24" to HD, 27" to QHD, 32" to UHD, każdy skok wielkości monitora daje zauważalną ziarnistość i tu zwiększanie rozdzielczości rekompensuje z nawiązką straty tym spowodowane.
Co do przestrzeni koloru i pracy w AdobeRGB broniłem się przed tym zawsze, za duże komplikacje zawsze z tym były ale przychodzi czas i na to, zobaczymy jak będzie.
Ja mam NEC EA275wmi czyli 2560x1440 przy 27" i moim zdaniem jest świetnie ale chcę większy monitor, a z tym idzie i rozdzielczość, więc zdecydowałem się na tego BenQ mimo obaw o to że sprawi mi jakieś kłopoty może początkowo.
Dla mnie problem koloru nie istnieje w obróbce, jeśli coś komuś się nie podoba to już moja wina w kwestii obróbki, jedyne co potrzebuję to pewność że to co widzę na swoim monitorze na 100% będzie ok u innych mimo że mogą posiadać jakieś tragiczne monitory, tu przejście z sRGB na AdobeRGB nie koniecznie będzie takie och ach.
Carlos_lo
18-07-2021, 23:35
tak, argb jest wazne, zeby nauczyc sie chocby wydrukow na wlasnej drukarce; oko proroka jednak wychwytuje niuanse i sklada w konwenanse
tak, argb jest wazne, zeby nauczyc sie chocby wydrukow na wlasnej drukarce; oko proroka jednak wychwytuje niuanse i sklada w konwenanse
Jest wręcz przeciwnie. Większe odstępy kolorymetryczne między odcieniami zmniejszają a nie zwiększają prawdopodobieństwo przewidywalności na wydruku.
Carlos_lo
19-07-2021, 14:43
acha, ale ja mam drukarke z serii CT :) ktorej wydruki przewiduje z niesamowitym prawdopodobienstwem, gorzej z przewidzeniami orientacji poziomej i pionowej
Ja na szczęście nie mam drukarki tylko zlecam wydruki i mam na wydruku to co widzę na monitorze.
Monitor już na biurku, zrobiłem na szybko testy te co zawsze z różnymi planszami żeby sprawdzić podświetlenie i jestem zaskoczony równomiernością i brakiem większych różnic w odcieniu, lewa strona lekko cieplejsza ale bardzo bardzo mało, zdecydowanie mniej niż to co mam w NEC, zaskoczył mnie też brak poświaty naokoło ramki i jakieś nierówne plamy na czarnym tle, jest to bardzo minimalne, a przecież to 32", więc zaakceptować można pewne wady.
Monitor zostaje, nie będzie zwrotu i wymiany.
Czekam na kalibrator i zobaczę jak wyjdą pomiary po kalibracji bo to co fabryczne lekko odbiega od tego co chcę mieć.
Nawet nie myśl o mniejszej rozdzielczości na 32" niż 4K, to nie ma sensu.
Tak sądziłem, że ,,będzie pan zadowolony".
Jeśli obrazki testowe np. tu: klik (https://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6) (zwłaszcza pierwsze 4), są prawidłowo wyświetlane, to bym sobie darował kalibrację.
Kalibrację zrobię żeby było identycznie jak do tej pory.
Jeśli chodzi o to aby dwa monitory wyświetlały identycznie to może być trudne, czy niewykonalne, mimo teoretycznie tego samego rodzaju podświetlenia. Biel może mieć nieco inny odcień (temperaturę) pomimo zadanych takich samych parametrów kalibracji. Tak poza tym PD3200U zdaje się nie wspiera kalibracji sprzętowej (nie współpracuje z programem Palette Master Element), a kalibracja programowa zawsze jakieś tam skutki uboczne może wnosić. Choć tu akurat monitor 10-bitowy i jeśli karta grafiki także obsługuje 10 bit. i połączone kablem DP, to strat w płynności gradientów powinny być pomijalne. To oczywiście Twoja decyzja i może masz tam jakieś swoje indywidualne wymagania co do kalibracji.
Kalibrację zrobię żeby było identycznie jak do tej pory.
Kalibrację robi się aby było jak najwierniejsze odwzorowanie kolorów, a nie żeby było "jak do tej pory";-)
Jak do tej pory miałem wierne odwzorowanie :)
Jeśli uważasz, że teraz nie jest najlepiej pod tym względem to oczywiście zrób kalibrację.
...jeśli karta grafiki także obsługuje 10 bit.To tylko w nvidia quadro niestety ( 10bit na kolor ) ale masz na myśli chyba co innego ?
To tylko w nvidia quadro niestety ( 10bit na kolor ) ale masz na myśli chyba co innego ?
Nie tylko nvidia guadro. Już od dość dawna także w modelach gt (bodajże od 1050, a może i niższe) i Titan. Trzeba tylko wgrać odpowiedni sterownik Driver Studio.
Można znaleźć info w necie, tak na szybko: klik (https://www.benchmark.pl/aktualnosci/obsluga-30-bitowego-koloru-dostepna-dla-kart-nvidia-geforce-i-tit.html)
Ja mam RTX2060 i ma 10 bitów na DP. Miałem starą AMD R7 250X i też miała 10 bitów na DP więc to nie jest takie rzadko spotykane. ;-)
Temat dla mnie obcy, wiec wgryzam się zaraz.
Mam oba obok siebie obecnie monitory i bez kombinowania bo nie mam kalibratora po wrzuceniu profilu jaki daje BenQ jestem w stanie ustawić na oko to samo co mam na NEC, więc tym bardziej jestem zadowolony, sprawdzam po starych obróbkach i wydrukach, w najbliższym czasie będę robił wydruki to porównam czy są jakieś rozbieżności ale nie sądzę.
Nawet zrobiłem na szybko test jak sobie radzi ze skalowaniem 1080p w grach no i jest bardzo ok.
Póki co jestem bardzo zadowolony.
Ja mam RTX2060 i ma 10 bitów na DP. Miałem starą AMD R7 250X i też miała 10 bitów na DP więc to nie jest takie rzadko spotykane. ;-)
Zgadza się, ale chyba tak nie do końca. Praktycznie wszystkie obecne procesory graficzne nvidia obsługują 10 bitowy kolor, ale w DirectX. W OpenGL (np. Photoshop) już nie wszystkie, a kiedyś tylko quadro. Podobnie jest zdaje się z kartami Radeon, nie wszystkie obsługują 10 bitowy kolor w opengl.
PS wymaga zdaje się OpenCL a nie OpenGL.
PS wymaga zdaje się OpenCL a nie OpenGL.
Bardzo możliwe. Kiedyś było podawane OpenGL, a i jeszcze teraz można spotkać takie określenie.
Nie ,,wgryzałem się" w ten temat, bo jakby mnie nie dotyczy. Stara grafika Radeon, a i Photoshopa nie posiadam.
Zgadza się, ale chyba tak nie do końca. Praktycznie wszystkie obecne procesory graficzne nvidia obsługują 10 bitowy kolor, ale w DirectX. W OpenGL (np. Photoshop) już nie wszystkie, a kiedyś tylko quadro. Podobnie jest zdaje się z kartami Radeon, nie wszystkie obsługują 10 bitowy kolor w opengl.
To tak czy siak bez znaczenia, bo oprogramowanie do kalibracji wykorzystuje do korekty wyłącznie 8-o bitową LUT.
Trzeba kalibrować przez korekcję punktu bieli OSD w jak najlepiej fabrycznie zlinearyzowanym trybie, następnie stworzyć możliwie neutralny korekcyjnie profil.
Trzeba kalibrować przez korekcję punktu bieli OSD w jak najlepiej fabrycznie zlinearyzowanym trybie, następnie stworzyć możliwie neutralny korekcyjnie profil.
Próbuje to przetworzyć na zrozumiałe dla laika zdanie ale za dużo zmiennych się pojawia :)
Czornyj jeśli możesz napisz ciut więcej.
BenQ ? To się zdziwisz po kalibracji. A on ma w ogóle sprzętową ?
Próbuje to przetworzyć na zrozumiałe dla laika zdanie ale za dużo zmiennych się pojawia :)
Z czornyjowego na nasz: 10-bitowy kolor to pic na wodę w 99,99% przypadków i nie należy się nim w ogóle przejmować. Pieśń przyszłości, którą marketing karmi ludzi już z, nomen omen, 10 lat. Albo dłużej. "Kalibracja" takich sprzętów natomiast wygląda tak, że wagami RGB doprowadza się do pożądanego punktu bieli i tyle tego. Oczywiście wcześniej sprawdzając naturalną liniowość, punkty pracy i NIE aplikując nastaw zbytnio się od nich różniących. Ot, taki puder na pryszcza.
PS. Nie mylić z wewnętrznym przetwarzaniem 10 lub więcej bitowym, które jest w monitorze i jest ważne. ;)
BenQ ? To się zdziwisz po kalibracji. A on ma w ogóle sprzętową ?
Ma szczątki kalibracji, wykorzystujące głównie mechanizm ADC, czyli programowy dostęp do regulatorów monitora. Dla laika to wygląda jak kalibracja sprzętowa. Część modeli ma też możliwość programowania wewnętrznej tablicy koloru, ale za pomocą softu do kalibracji telewizorów. W sumie nie dziwne, bo procesor obrazowy jest z techniki TV właśnie.
Ma szczątki kalibracji, wykorzystujące głównie mechanizm ADC, czyli programowy dostęp do regulatorów monitora. Dla laika to wygląda jak kalibracja sprzętowa.
Co za nowatorska teoria:D
Tak nawiasem mówiąc monitor jaki zakupił koesh PD3200U nie ma tych ,,szczątków kalibracji" , tylko kalibracja programowa i jak tu żyć:-)
a po wyjęciu z pudełka okazało się, że lepiej wyświetla od NEC EA275wmi :
Monitor już na biurku, zrobiłem na szybko testy te co zawsze z różnymi planszami żeby sprawdzić podświetlenie i jestem zaskoczony równomiernością i brakiem większych różnic w odcieniu, lewa strona lekko cieplejsza ale bardzo bardzo mało, zdecydowanie mniej niż to co mam w NEC, zaskoczył mnie też brak poświaty naokoło ramki i jakieś nierówne plamy na czarnym tle, jest to bardzo minimalne, a przecież to 32", więc zaakceptować można pewne wady.
Monitor zostaje, nie będzie zwrotu i wymiany. ...
a po wyjęciu z pudełka okazało się, że lepiej wyświetla od NEC EA275wmi :
Nie rozpędzałbym się tak, nie widząc na oczy tego porównania. Nowy monitor zawsze robi pierwszy efekt WOW i to jest normalne, szczególnie jak większy i o dużo wyższej rozdzielczości. No i syndrom nowości... ;)
Co do różnic, zaznaczam, że wg producenta PD3200U to "Monitor do projektowania" cokolwiek to znaczy, a EA275WMi to biurwa do Worda. Czyli zestawiamy dwie różne klasy, teoretycznie z kilku półek. Przy czym w NEC można odpalić elektroniczną kompensację nierówności i sprzętową kalibrację a w nowym nie. To, że koesh widzi nierówność na BenQ specjalnie nie dziwi, natomiast NEC albo ma kompensację wyłączoną, albo się trafił jakiś paździerz. To są nieźle powtarzalne monitory, ale przecież nie przebierane sztuka w sztukę. Skłaniam się ku tej myśli, szczególnie czytając o jakiejś poświacie wokół ramki, bo w życiu ww seria niczego takiego nie ma.
...a po wyjęciu z pudełka okazało się, że lepiej wyświetla od NEC EA275wmi :
Nie rozpędzałbym się tak, nie widząc na oczy tego porównania. Nowy monitor zawsze robi pierwszy efekt WOW i to jest normalne, szczególnie jak większy i o dużo wyższej rozdzielczości. No i syndrom nowości... ;)
Póki co stwierdzam bez euforii i efektu wow że nowy monitor ma równomierniejsze podświetlenie, nie ma też praktycznie żadnej poświaty przy ramce, przebarwienie dużo dużo mniejsze praktycznie widzisz tylko jeśli to znasz i wiesz o co chodzi.
...natomiast NEC albo ma kompensację wyłączoną, albo się trafił jakiś paździerz. To są nieźle powtarzalne monitory, ale przecież nie przebierane sztuka w sztukę. Skłaniam się ku tej myśli, szczególnie czytając o jakiejś poświacie wokół ramki, bo w życiu ww seria niczego takiego nie ma.
No to się ładnie wkopałeś :)
Jak się zastanowisz to pewnie będziesz wiedział o co chodzi, potem napisze więcej ale zapewniam że będzie śmiesznie.
Carlos_lo
21-07-2021, 16:05
oswietlenie diodowe z tylu monitora podlaczyles wokol ramki?;)
Dlaczego "wkopałeś"? Przecież wiem, że to był monitor kupowany ode mnie w 2016r. Nie był to jednak egzemplarz selekcjonowany, ale z racji, że był kalibrowany (gratisowo), oczywistym jest, że rażące wady ekranu były sprawdzane. Nie wiem co rozumieć pod sformułowaniem "poświaty", ale niczego takiego nie potwierdzam. Ew może po prostu wiek / przebieg robi swoje?
... Nie był to jednak egzemplarz selekcjonowany,
Tu nie zaprzeczał pan odnośnie selekcji: klik (https://forum.nikoniarze.pl/threads/274051-NEC-EA275WMi-oszala%C5%82em/page3?p=3738773&viewfull=1#post3738773)
Nie pamiętam już, a w zamówieniu w archiwum nie ma pozycji selekcja, więc... Nie pamiętam każdej sztuki jaka przechodzi przez moją firmę. Tego jest tysiące.
Nie tym rzecz jednak. Mowa była o dziwnej poświacie przy ramkach. To, że nie jest perfekcyjnie równy na całej powierzchni ekranu, jest raczej oczywiste przy tej klasie, jednakże co koesh sam pisał w linkowanym wątku, po włączeniu stabilizacji, jest niemal niewidoczna. Stabilizacja pomaga, nawet jak jest uproszczona, jak w serii EA. Drugi podkreślony czynnik to czas, który należy brać pod uwagę. W końcu ten sprzęt ma ponad 5 lat. Równomierność nieco się zmienia, dochodzi też kurz.
Szkoda mi dyskutować, wklejać twoje odpowiedzi i tłumaczenia na wady ( w tym tłumaczenie że ramka w NEC zawsze jest krzywa i daje wady podświetlenia ), opowieści o selekcji, wygrzewaniu i czekaniu dwa miesiące na monitor, szkoda nerwów.
--------------------------------
Takie pomiary mi wyszły po zrobieniu profilu icc i ustawieniu monitora żeby dawał mi to samo co na skalibrowanym NEC, sporo porównywałem materiału, plansz z netu, własnych plansz, to co drukowałem itd.
Nie wiem czy to co na screenie to tragedia czy w miarę dobrze, ja jestem zadowolony i monitor zostaje na 100%.
54000
Nie, no bądźmy uczciwi. Nie żadne 2 mce tylko od 8 czerwca do 17 lipca, wliczając półtoratygodniową przerwę urlopową.
A wyniki normalne, dla kalibracji programowej. Niestety, ale niewiele mówią o wiarygodności monitora.
Carlos_lo
21-07-2021, 19:45
nikt mi jeszcze nie wytlumaczyl dokladnie na czym polega kalibracja sprzetowa
podobnie jak firewall sprzetowy;)
epromy, flashe, bootroomy? jakies wiarygodnie artykuly sa na ten temat?
eizo tlumaczy to, ze zapamietywane jest to w monitorze, no ale rodzi to liste kolejnych pytan;)
54015
wiec teoretycznie jak nie przekladamy monitora pod rozne kompy z roznymi kartami nie ma sie czym martwic
W najprostszym możliwym ujęciu: Z karty wychodzi odzień RGB 50,50,50, czyli dość ciemna szarość. Na ekranie jest przebarwiony na zielonkawo. Kalibracja sprzętowa jest wówczas, kiedy monitor ma więcej odcieni niż paleta z karty graficzne i pośrednią tablicę mapowania odcieni, które wyglądają nieprawidłowo, na prawidłowe.
Jak się odstawi na bok marketingowy bełkot i różne bzdury powielane zwłaszcza w necie to się szybko okazuje że wiele z tego nie przekłada się na efekt końcowy.
Jutro wysyłam materiał do druku i napiszę ostatecznie czy ten śmieszny BenQ jest ok, na tą chwilę jestem pewien na 99% że będzie ok bo sprawdziłem na wszystkie sposoby czy nowy monitor po "kalibracji" jest poprawny.
Szkoda mi dyskutować, wklejać twoje odpowiedzi i tłumaczenia na wady ( w tym tłumaczenie że ramka w NEC zawsze jest krzywa i daje wady podświetlenia ), opowieści o selekcji, wygrzewaniu i czekaniu dwa miesiące na monitor, szkoda nerwów.
Też kiedyś czekałem na "selekcjonowany" monitor, ale to były stare dzieje i już się tym dzieliłem na forum, może coś się zmieniło od tej pory. U mnie skończyło się tak, że monitor przyjechał total randomowy fabrycznie zapakowany z magazynu dystrybutora. Czyli nikt go nie otwierał nawet.
Mówiliśmy o tym. Miałem wpadki. Czasu nie cofnę. Od tej pory proceduralnie zmieniło się prawie wszystko. Monitory robi automat, nie ma szans, aby coś pominął, gdzieś się pomylił. Zresztą opinie z ostatnich czasów mówią wszystko:
Opineo:
https://www.opineo.pl/opinie/monitory-mastiff-pl
Google:
https://www.google.com/search?hl=pl-PL&gl=pl&q=monitory.mastiff.pl,+Nowa+4,+15-343+Bia%C5%82ystok&ludocid=14595302335421421613&lsig=AB86z5X20zLqE-Sn3bNpAyr21mNk&source=mp#lrd=0x471ffbe6e2c94281:0xca8cee251439182 d,1,,,
54024
Carlos_lo
21-07-2021, 23:35
no taka Twoj praca Tomaszu, zeby ludzi przekonywac do siebie, a ze zaliczasz wtopy to normalne;
przerost formy nad trescia i Marcin tylko z usmiechem to kwituje, czasem punktujac bzdury i belkot; uzytkownicy tez i z tym trzeba sie niestety pogodzic
Nie narzekam. Więcej jest jednak jasnych stron i satysfakcji. Co do polemik, faktycznie przy takim profilu, są nieuniknione, jednak ostra przesada z tym "bełkotem". ;)
Carlos_lo
22-07-2021, 00:10
taki droczus jestes
Chyba zdecyduję sie na ktoryś z tych
Nec EA271U lub Nec EA271Q
EA271U ma 3840 x 2160 a narazie moja karta nie obługuje tylko max 2560 x 1440 ale napewno teraz zmienie szybciej komputer niz kolejny monitor
Który lepszy z tych dwóch ?
Bierz tego BenQ PD2700Q, do amatorskiej obróbki zdjęć wystarczy mz. Podobne parametry i cenę ma Dell U2717D (https://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2717d.htm).
Sam kupiłem niedawno BenQ SW2700PT, ale to już większy wydatek.
And.N Kiedyś mi polecałeś te dwa w trochę niższej połce
Czy je też da rade skalibrowac 1Display Pro ?
Każdy można skalibrować, oczywiście jest to kalibracja programowa ale co istotne działa.
Windows nawet dość dobrze zarządza obecnie barwami/profilami, można sobie je zmieniać w prosty sposób.
Czy kalibracja programowa wprowadza jakieś negatywne efekty hmm... chciałbym to jakoś sprawdzić i zobaczyć ale nie jestem w stanie tego dostrzec.
Kalibracja programowa zmniejsza dostępną paletę. Dość prosto to wymazać na obrazach analitycznych, jednak w prawdziwym życiu różnie bywa i najczęściej trudno znaleźć różnicę. Stąd popularny pogląd, że na różnej klasie ekranów obraz jest zadziwiająco podobny. Szczególnie w obrazach bogatych tonalnie i kolorystycznie. Jest to jednak tylko jedna strona medalu, bo, jeśli trafi się taka kombinacja składowych w której jest zwiększony błąd względem kalibrowanych sprzętowo, jakiś odcień lub ich wąska grupa może wydać kompletnie inaczej niż w pliku.
Są jakieś próbki testowe żeby to wychwycić bo póki co starałem się sporo żeby coś znaleźć i raczej kończy się na teorii jaką napisałeś.
Jestem daleki od tego żeby negować to ale coś czuję że to takie same banialuki jak w audio wpływ kabla zasilającego za 500zł na dźwięk wzmacniacza.
Najprostszy możliwy test to wyświetlenie dokładnie tego samego odcienia na dwóch ekranach. Niektóre będą niemal takie same, ale większość się różni, prawda? To jest praktyka, nie teoria. Jeśli różnica w jakiejś kombinacji przekroczy próg krytyczny, może wyjść tak, że na ekranie niebo niebieskie a na wydruku ultramaryna.
Są jakieś próbki testowe żeby to wychwycić bo póki co starałem się sporo żeby coś znaleźć i raczej kończy się na teorii jaką napisałeś.
Jestem daleki od tego żeby negować to ale coś czuję że to takie same banialuki jak w audio wpływ kabla zasilającego za 500zł na dźwięk wzmacniacza.
Jeśli wyświetlacz jest dobrze zlinearyzowany fabrycznie, a wtpt ustawiony w menu OSD z wykorzystaniem >8 bit LUT to nie zobaczysz różnicy choćby skały srauy. A nawet jeśli to ew. brakujący odcień nie może wyglądać kompletnie inaczej jeśli posteryzacja spowoduje jego przekłamanie o 1/256 tonu w prawo czy w lewo.
Banalny dowód. Proponuję wyświetlić na obu 100% żółty (R 255, G255, B 0). Taki sam czy inny?
Sprawdzane, mam zrobione plansze R G B i odcienie wrażliwe przy pracy z kolorem, udało mi się ustawić oba monitory bardzo porównywalnie.
Wiem że żółty jest problemem dla monitorów.
Sprawdzane, mam zrobione plansze R G B i odcienie wrażliwe przy pracy z kolorem, udało mi się ustawić oba monitory bardzo porównywalnie.
Wiem że żółty jest problemem dla monitorów.
Ew. różnice w czystym żółcieniu w ogóle nie wynikają z różnic programowej czy tam sprzętowej kalibracji :D
Każdy efekt ma więcej niż jedną przyczynę, to oczywiste. Przykład z żółtym 100% jest uproszczony. Ew purystom można zalecić żółty 80%, aby zmniejszyć wpływ jednej z wzmiankowanych przyczyn. ;)
Mam taki mętlik w głowie czyli mam szukać monitorów które mają kalibrację sprzętowa ,
Np i1Dislay Pro
A z tych benq 2700q , dell u271D to tylko programowa która nie do końca jest poprawna .
Jest gdzieś jakąś wyszukiwarka monitorów z uwzględnieniem kalibracji sprzętowej ?
Wiem że na graficzne
Niektóre modele DELL mają zaczątki kalibracji. Podobnie BenQ ma, ale do wykorzystania w pełni z oprogramowaniem Calman, do kalibracji TV. Normalnie kalibracja za pomocą BenQ Palette Master Element to nie jest kalibracja w takim znaczeniu w jakim użytkownicy chcieliby rozumieć. Normalnie kalibrowane sprzętowo monitory fotograficzne i graficzne robią tylko dwie firmy: EIZO i NEC. Koniec wyboru. Kwestia wyboru serii, gdyż poszczególne różnią się miedzy sobą znacznie.
Mam taki mętlik w głowie...Też miałem mętlik w głowie, uważałem że do pracy z kolorem tylko monitor kalibrowany sprzętowo czyli NEC i EIZO, a teraz mam tego BenQ, stoją koło siebie i nawet jakby Tom01 zjadł sto kotletów to nie byłby wstanie wskazać wyższości jednego na drugim :)
BenQ PD32000U mogę polecić jeśli ktoś chce 32" 4K i żeby to się nadawało do nawet do pracy.
Wczoraj przyszły kolejne wydruki, sprawdzałem zarówno zdjęcia w fotoksiążce jak i katalog produktowy, różne papiery, różne drukarnie ( ale już ogarnięte w kwestii odwzorowania ) i nie ma szansy żeby ktoś wskazał wyższość jednego monitora nad drugim.
T i nawet jakby Tom01 zjadł sto kotletów to nie byłby wstanie wskazać wyższości jednego na drugim :)
Sprawa banalna. Już mówiłem o jednym ze sposobów. Drugi to klin w szarości:
https://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6
Już sie prawie zdecydowałem na nec ea271U jeszcze tylko kwestia wybrania sklepu była .
Wypatrzyłem ze na morele maja ten monitor w cenie ok 2750PLN
+ do tego planowałem dobrać ich usługe podwietlenia i bad pixell 110PLN
+ dodatkową gwarancje 300 PLN na kolejny rok .
Ale cena w morele dziwna sprawa wzrosła o 200
Wiec bedzie komputronik bez dodatkowych usług za 2750pln
Powiedzcie mi jeszcze czy duża przepać by była miedzy ea271q ?
Narazie rozdzielczości 4k nie wykorzystam
Moim zdaniem 27" spokojnie bierz 2560x1440, a 4K zostaw na 32".
Z drugiej strony prawie 3000zł za 27" osobiście już bym nie wydał, pięć lat temu miało to sens.
Z drugiej strony prawie 3000zł za 27" osobiście już bym nie wydał, pięć lat temu miało to sens.
A co np z EIZO CG279X, 27-ką kosztującą prawie 10 tys? :)
Nie wiem, przypuszczam że wymaga dużo dużo więcej pracy marketingowej żeby sprzedać komuś co się zastanawia nad monitorem do 3 tyś.
Raczej właściwości, których sprzęt za 3 tysie nie ma i mieć nie może. Oczywiście nie każdemu i nie zawsze są one potrzebne. Podobnie jak klima. Z reguły niepotrzebna, ale jak przyjdzie 35 st, to aż płakać, kiedy jej nie ma. ;)
Raczej kwestia czy ktoś potrzebuje klime z regulacją temperatury co jeden stopień czy co 1/100 stopnia.
Owszem, ale nie. ;)
Jest dokładnie tak, jak napisałem. Monitory profesjonalne od amatorskich różnią się wszystkim. Wspólną cechą jest tylko to, że wyświetlają obraz. Podobnie jak wiertarka z marketu i profesjonalna wierci dziury. Reszta, to różnice.
Carlos_lo
03-08-2021, 08:02
mnie interesuje mechanizm/proces w jaki sposob plik docelowy jest generowany, tzn mamy na wyjsciu z karty kolor, nastepnie w lutcie monitora wartosc jest odczytywana i wyswietlana po swojemu i teraz jaki jest ew wynik w pliku wygenerowanym?, tzn skad maszyna wie jakie wartosci wstawic - te ktore sa na wyjsciu karty czy zinterpretowane przez monitor, czy nastepuje feedback z monitora?
dziekuje :)
Porównajcie i wytłumaczcie mi jeszcze dlaczego warto wybrać NEC ea271u niż NEC ea271q
W obecnie podczas pracy na rozdzielczości 2560x1440
Porównajcie i wytłumaczcie mi jeszcze dlaczego warto wybrać NEC ea271u niż NEC ea271q
W obecnie podczas pracy na rozdzielczości 2560x1440
Rozdzielczość UHD:
1) daje lepszą symulację tego, co pacjenci zobaczą na smartfonach
2) daje lepszą symulację tego, co wyjdzie w druku
3) daje lepszą czytelność tekstu
4) pozwala upchnąć więcej elementów interfejsu (suwaczki, paletki)
i do kalibracji moniotora ea271q czy ea271u potrzebował bym x-rite i1display pro +
https://www.xrite.com/service-support/downloads/i/i1profiler-i1publish_v3_2_0
Czy nec SpectraView II
?
skad maszyna wie jakie wartosci wstawic
W monitorach nieprofesjonalnych ustawiany jest punkt bieli i wszystko co jest między nim a czernią to dzieło przypadku. Łatwo to zaobserwować ustawiając obok siebie dwa egzemplarze nawet tego samego modelu i wyświetlając szarość. Będzie inna.
W monitorach profesjonalnych zachodzi mapowanie tego co ma być, zamiast tego co mogłoby być. Ustalenie sposobu tych "podmian"odbywa się na etapie linearyzacji. Metod jest kilka, od zgrubnych po bardzo precyzyjne, mocno różniące się efektem finalnym i stąd m.in. wynika różnica 3 albo 10 tys za 27 cali. W żadnym wypadku nie jest to "regulacja klimy 1/100 stopnia" tylko można bez wysiłku trafić na zniekształcenie jakiejś grupy odcieni, które laikowi bez żadnego przygotowania objawi się jako dwa różne kolory.
i do kalibracji moniotora ea271q czy ea271u potrzebował bym x-rite i1display pro +
Czy nec SpectraView II
?
Wyłącznie NEC SpectraView II.
Czy nec SpectraView II
?
Niczego nie potrzebujesz bo jest skalibrowany fabrycznie. Do ew. rekalibracji potrzebny jest SpectraView II + i1Display Pro
Skalibrowany, kontra "skalibrowany fabrycznie".
54499
Naprawdę trzeba komentować?
Skalibrowany, kontra "skalibrowany fabrycznie". ...
Jeśli tak rzeczywiście wyświetla po kalibracji fabrycznej to nie najlepiej świadczy o firmie NEC.
W moim benq (w trybach fabrycznych sRGB czy Adobe RGB) trudno dopatrzyć się przebarwień w tym obrazku testowym.
Jeśli tak rzeczywiście wyświetla po kalibracji fabrycznej to nie najlepiej świadczy o firmie NEC.
W moim benq (w trybach fabrycznych sRGB czy Adobe RGB) trudno dopatrzyć się przebarwień w tym obrazku testowym.
Świadczy o tym o czym ma świadczyć, czyli klasie adekwatnej do ceny. Producent nie zapewnia o żadnej fabrycznej kalibracji, inne zapewnienia mają podłoże wyłącznie czysto marketingowe. Nie od dziś wiadomo, że EA mają fabrycznie liniowość jak metr sznurka w kieszeni i nie ma co pudrować. Siłą tej serii jest ukryty potencjał, który pozwala z nim robić cuda. W porównaniu do nich, BenQ ma lepsze własności na "dzień dobry", bo nie ma tak zrąbanej liniowości, ale nic z nimi więcej nie można zrobić, a NEC-e EA można przepoczwarzyć z "biurwy" w sprzęt więcej niż półprofesjonalny i w tym jest ich siła / fenomen rynkowy.
... Producent nie zapewnia o żadnej fabrycznej kalibracji, inne zapewnienia mają podłoże wyłącznie czysto marketingowe...
Ależ zapewnia dołączając raport kalibracji fabrycznej, chyba, że w NECu to zwykły marketing (w co nie chce mi się wierzyć).
Jasne - NEC, który tłucze fabrycznie perfekcyjnie skalibrowane monitory serii PA od ponad dekady nie potrafi ogarnąć kalibracji serii EA referencyjnym sprzętem, którą ogarnia nawet prowincjonalny handlarz monitorów kalobratorkiem za parę stówek. To ma sens.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Skalibrowany, kontra "skalibrowany fabrycznie". pitu pitu....
Ależ zapewnia dołączając raport kalibracji fabrycznej, chyba, że w NECu to zwykły marketing (w co nie chce mi się wierzyć).
Już o tym mówiliśmy. To nie jest raport z kalibracji, tylko pomiarów "z natury".
Jasne - NEC, który tłucze fabrycznie perfekcyjnie skalibrowane monitory serii PA od ponad dekady nie potrafi ogarnąć kalibracji serii EA referencyjnym sprzętem, którą ogarnia nawet prowincjonalny handlarz monitorów kalobratorkiem za parę stówek. To ma sens.
Potrafi, tylko po co? Musiałoby to mieć wpływ na cenę i wyniki sprzedażowe. Po co podgryzać sprzedaż wyższych modeli przez tuningowanie niższych? To jest normalna polityka, nieobca ani temu, ani innym producentom. EA to seria korpo, tylko na biedniejszych rynkach wyciska się z nich soki. Normalnie we wielkim świecie to sprzęt to Worda i poczty.
Skalibrowany, kontra "skalibrowany fabrycznie".
54499
Naprawdę trzeba komentować?Zamiast tych śmiesznych tablic wstaw jakieś zdjęcie i dopiero pokaż różnice w obrazkach ;-)
pitu pitu....
Ależ nikt nie broni samodzielnie odpalić monitor w trybie (rzekomo skalibrowanym) sRGB, cyknąć fotkę obrazka trickowego, a potem w trybie programowanym, skorygowanym i porównać.
https://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6
Zamiast tych śmiesznych tablic wstaw jakieś zdjęcie i dopiero pokaż różnice w obrazkach ;-)
Po co się używa obrazów testowych i trickowych? Bo wiadomo co ma wyjść, czego na przypadkowej fotce nie będzie, bo nie wiemy jak wygląda naprawdę. Np klin w szarości, każdy wie, że ma być płynny i szary. Prosta i skuteczna analiiza, niemożliwa na zdjęciach. Jeśli na klinie jest widoczne gołym okiem przebarwienie to DOKŁADNIE TAKIE SAMO będzie w prawdziwym, życiu, tylko nie wiadomo gdzie. W zdjęciu ma też żadnego sensownego prawdopodobieństwa czy w znajdzie się w składzie problemowa grupa odcieni czy nie. Rozmaite testy są dobrym, syntetycznym środkiem do pokazania rzeczy i zjawisk, których przez wszędobylskie niedoskonałości normalnie można byłoby nie zauważyć, przeoczyć, a potem się zdziwić na materiale oddanym klientowi.
Moja wypowiedź dotyczyła oczywiście zdjęć jakie wstawił TOM01, jakoby NEC po kalibracji fabrycznej tak wyświetlał, co do czego mam duże wątpliwości.
Oczywiście jednostki mogą się zdarzyć, co prawda TOM01 ma dostęp do wielu monitorów danej serii (wszystkie, zdecydowana większość, EA271 U/Q tak mają ?), chyba, że celowo wprowadza w błąd ? (co by mnie specjalnie nie zdziwiło)
Moja wypowiedź dotyczyła oczywiście zdjęć jakie wstawił TOM01, jakoby NEC po kalibracji fabrycznej tak wyświetlał, co do czego mam duże wątpliwości.
Oczywiście jednostki mogą się zdarzyć, co prawda TOM01 ma dostęp do wielu monitorów danej serii (wszystkie EA271 U/Q tak mają ?), chyba, że celowo wprowadza w błąd ? (co by mnie specjalnie nie zdziwiło)
Wcześniej w wątku widział Pan skany "certyfikatów" na których równie dobrze było widać różnice w przebiegach krzywej odpowiedzi tonalnej, którą bez problemu można poprawić. Dlaczego więc nie została poprawiona w procesie "kalibracji fabrycznej"? Odpowiedź jest jedna możliwa - bo jej nie ma. Sprzęt trzeba ustawić i dopiero wówczas pokazuje świetne osiągi. Fabrycznie, jak widać. I tyle w temacie.
EDIT:
Proszę, dla odświeżenia pamięci, parę kolejnych wyników "fabrycznej kalibracji":
54506
Pytanie zasadnicze: Dlaczego są różne i to znacznie, skoro producent ma zaplecze aby je wyrównać?
Oczywiście jednostki mogą się zdarzyć, co prawda TOM01 ma dostęp do wielu monitorów danej serii (wszystkie, zdecydowana większość, EA271 U/Q tak mają ?), chyba, że celowo wprowadza w błąd ? (co by mnie specjalnie nie zdziwiło)
NEC celowo wysyła mu rozkalibrowane, popsute i wadliwe odpady produkcyjne żeby się nie nudził :)
NEC celowo wysyła mu rozkalibrowane, popsute i wadliwe odpady produkcyjne żeby się nie nudził :)
Taaaa... nie ma to jak testować różne techniki PR-owe. Tym razem strategia Pani Lichockiej. Proszę nie iść tą drogą. Naprawdę Panie Marcinie, nikt tu Panu wrogiem nie jest i niczego innego nie wytyka poza "zbytnim" pudrowaniem akurat produktów z celownika. Rozumiem, że jak jest za co, to nie ma nic złego w pochwaleniu, poleceniu, ale to jest przegięcie.
PS. Jeszcze jedna rzecz, wskazująca, że to tylko kontrola nie korekta. Proszę zwrócić uwagę na legendę. Jest przebieg "measured" i "target".
Wyłącznie NEC SpectraView II.
Czy dobrze rozmumiem i1Profiler jest do kalibracji programowej zapisuje to w programie
a nec SpectraView do sprzetowej zapisuje w monitorze
Myslałem ze zaraz po kupnie musze go skalibrowac ale czytam i czytam i wnioskuje ze najwazniejsze
Równomierność podświetlenia i piksele to jednobarwny ekran biały i czarny.
Czy warto odrazu kalibrować i sprawdzac delte ?
Bo na zwrot bedzie pewne dwa tygodnie
Są gdzieś opisane zasady jak prawidłowo wykonać kalibracje proramem SpectraView II ???
...
Czy warto od razu kalibrować i sprawdzać delte ?...
Jeśli ten obrazek (https://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png) (oglądany 1:1) będzie Ci się wyświetlał z wyraźnymi przebarwieniami jak tu (https://forum.nikoniarze.pl/threads/19727-Co-my%C5%9Blicie-o-tym-LCD/page265?p=4187908&viewfull=1#post4187908) (po prawej) to mz. warto.
Zdjęcie przesłane od jednego z forumowiczów (spod Wrocławia) przygolądających się dyskusji, EA271U nietknięty zewnętrznym sensorem z braku dostępu do takowego, fabrycznie SKALIBROWANY tryb sRGB
https://i.imgur.com/BcrYKIT.jpg
Zależy jaki się trafi. Z papierów firmowych zamieszczonych wcześniej, DOSKONALE widać, że są lepsze i gorsze. Poniżej dwa monitory, które w tym momencie stoją na stanowiskach. Trzeci jeszcze pstryknę, ale akurat się robi, więc chwilowo nie mogę.
54518
Oczywiście po kalibracji są idealne.
A to jest pula zrobionych. Żeby nie było, że doświadczenia na 1 szt:
54519
Także sorry, ale nie wierzę w cuda.
1000zł marży za kalibrację skalibrowanego monitora x1733 to prawie dwie bańki :D
cui prodest scelus is fecit
Bez jaj poproszę. Po pierwsze, to wcale nie jest taki lekki chleb. Zdarzają się defekty, proprochy, piksele, większe defekty niż zwyczajowo. Po drugie, owszem, firma wychodzi na swoje, co przecież nie jest niczym dziwnym, to jest przedsięwzięcie komercyjne nie charytatywne, ale kokosów też nie ma. Ani domu we Francji, ani nawet merca...
Carlos_lo
03-08-2021, 22:34
ale i tak duzo brakuje do tych co potrafia wyczarowac mamone z powietrza i ceo2;) poza tym wierzyc w panstwowa emeryture… coz z wiara sie nie dyskutuje, wiec niech Tomasz kosi poki moze maluczkich, co pozostalo…
ale i tak duzo brakuje do tych co potrafia wyczarowac mamone z powietrza i ceo2;)
Bo trzeba pracować, a nie wymyślać coś, z czego jest kasa za nic. :)
wiec niech Tomasz kosi poki moze maluczkich, co pozostalo…
Nie "kosi", tylko wypełnia zapotrzebowanie rynku. Tylko tyle i aż tyle.
Carlos_lo
03-08-2021, 22:39
zadna praca nie hanbi jak powiedziala pewna kurtyzana i kazdy ma swoja cene;)
zadna praca nie hanbi jak powiedziala pewna kurtyzana i kazdy ma swoja cene;)
Mam dziesiątki tys klientów, od skrajnych amatorów po high endowych pro. Niezadowoleni stanowią mniej niż błąd statystyczny. To można sprawdzić i jest budujące, motywujące do pracy. Wbrew pewnym złośliwcom... :)
Carlos_lo
03-08-2021, 22:44
Bo trzeba pracować, a nie wymyślać coś, z czego jest kasa za nic. :)
Nie "kosi", tylko wypełnia zapotrzebowanie rynku. Tylko tyle i aż tyle.
wypelnia albo kreuje, pompowanie tez troche potu wycisnie, stad sprzedawanie absolutnie nikomu do niczego niepotrzebnych rzeczy
Maryska wygralem w totka milion pakuj sie… jedziemy w podroz dookola swiata? pakuj sie i wy…
wypelnia albo kreuje
Steve Jobs też wykreował rynek. Zadziałało?
Carlos_lo
03-08-2021, 22:49
mnie interesuje mechanizm/proces w jaki sposob plik docelowy jest generowany, tzn mamy na wyjsciu z karty kolor, nastepnie w lutcie monitora wartosc jest odczytywana i wyswietlana po swojemu i teraz jaki jest ew wynik w pliku wygenerowanym?, tzn skad maszyna wie jakie wartosci wstawic - te ktore sa na wyjsciu karty czy zinterpretowane przez monitor, czy nastepuje feedback z monitora?
dziekuje :)
dalej nie rozumiem, mozna bardziej skomplikowanie tlumaczyc, ze wzorami albo cus
Carlos_lo
03-08-2021, 22:51
Steve Jobs też wykreował rynek. Zadziałało?
tak, wq mam, ze proste rzeczy musza byc skomplikowane i nie obejda sie bez placenia haraczu, lub dodatkowego myslenia bezgrawitacyjnego
tak, wq mam, ze proste rzeczy musza byc skomplikowane i nie obejda sie bez placenia haraczu, lub dodatkowego myslenia bezgrawitacyjnego
Dobra, dobra....
Carlos_lo
03-08-2021, 22:59
Dobra, dobra....
tak? to sprobuj kablem podlaczyc srajfona do maca i skopiowac rawy do katalogu na pulpit
Bez jaj poproszę. Po pierwsze, to wcale nie jest taki lekki chleb. Zdarzają się defekty, proprochy, piksele, większe defekty niż zwyczajowo...
...które wciskamy klientowi z nadzieją że nie zwróci uwagi na wady.
Założę się o piwo że miałeś i masz towar, który sam "ratujesz" i potem idzie do klienta, cudów nie ma, nie działasz przecież charytatywnie.
tak? to sprobuj kablem podlaczyc srajfona do maca i skopiowac rawy do katalogu na pulpit
Z makówki musiałem w tym roku wysiąść. Po ponad 15 latach. To był dramat, ale Apple coraz bardziej olewa użytkowników profesjonalnych. Przykładowo soft od Canona do inpozycji na macOS wygląda ja pisany w latach 90-tych a na win jest normalnie rozwijany. O podpisie elektronicznym nie mówę, bo programiści w ogóle olewają makówki. :(
...które wciskamy klientowi z nadzieją że nie zwróci uwagi na wady.
Założę się o piwo że miałeś i masz towar, który sam "ratujesz" i potem idzie do klienta, cudów nie ma, nie działasz przecież charytatywnie.
Bez kuźwa, jakichś chwytów poniżej pasa co? Ciemniejsze aspekty każdego biznesu przecież są, to jest jasne i jeśli ktoś twierdzi inaczej, kłamie. Pamiętaj kolego jednak, że to przedsięwzięcie jest ze mną związane mocno personalnie i nie chcę kiedyś ukrywać się po kątach.
Jeśli się urodziłeś biedny, to nie twoja wina, ale jeżeli umrzesz biedny, to już twoja wina.:grin:
BILL GATES
Carlos_lo
03-08-2021, 23:06
juz opisywalem, gdzie sie da, za co starano pokazac mi miejscie w szeregu, sprzedaje sie doslownie g… i patrzy jak ludzie sie ciesza
Jeśli się urodziłeś biedny, to nie twoja wina, ale jeżeli umrzesz biedny, to już twoja wina.:grin:
BILL GATES
Pieniądze nie są najważniejsze.
JA
Carlos_lo
03-08-2021, 23:08
kolory w monitorze sa najwazniejsze!
Nie wiem kto to powiedzial
kolory w monitorze sa najwazniejsze!
Nie wiem kto to powiedzial
Nie wiem, ale jakby mi z ust wyjął. :D
Carlos_lo
03-08-2021, 23:12
moje monitory maja bardzo ladne kolory, mojej dziewczynie podoba sie bardzo rozowa ramka monitora
ja wole szary tak z 18% ale nie jestem pewien
moje monitory maja bardzo ladne kolory, mojej dziewczynie podoba sie bardzo rozowa ramka monitora
ja wole szary tak z 18% ale nie jestem pewien
Prowokator, kurde.
BTW, wg moich prywatnych, amatorskich badań wynika, że ponad 90% Ziemian nie wie co oznacza "18% szarość". Zabawimy się? :)
Carlos_lo
03-08-2021, 23:27
przyzwoitosc nakazuje mi, polozyc sie przed wschodem slonca;) nie czas na taiwanskie igraszki ktore roznie moga sie skonczyc;) nastepnom razom na livie;) to bedzie jazdeczka bez trzymanki, najlepiej z P. Marcinem, bo to kosiosz krakowski niemilosierny
ktore roznie moga sie skonczyc;)
Ano, ano...
to bedzie jazdeczka bez trzymanki, najlepiej z P. Marcinem, bo to kosiosz krakowski niemilosierny
Ilość wiedzy stworzonej przez ludzkość jest (niestety) skończona, więc bym się tak nie rozpędzał.
PS. Tak, wiem, że to prowokacja. Marcin ma duże pokłady do wydobycia na powierzchnię. :)
Obiecany ciąg dalszy wczorajszego dowodu. Aby nie było wątpliwości, widać menu i tryb pracy.
Trzecia sztuka jest lepsza od wczorajszych dwóch, ale idealna dopiero po kalibracji. Czwarta jest najlepsza, mało mu brakuje. Przebarwienia obrazu trickowego są widoczne naocznie, choć aparat ma trudność z odwzorowaniem.
54531
To jest jeden z wczorajszych skanów dokumentacji fabrycznej i jak widać jest zgodnie z tym co deklaruje producent. Konkretnie ten egzemplarz:
54532
Przy czym nie tyle ważne jest, że różne egzemplarze są mniej / bardziej liniowe, bo to jest oczywiste i normalne, ale fakt, że jeśli po kalibracji wszystkie są niemal identyczne, to przeczy stwierdzeniom o "fabrycznej kalibracji". Faktycznie niemal doskonale są linearyzowane i strojone monitory serii PA, ale EA nie i widać to jak na dłoni.
PS. Dziś idą następne na stanowiska i jeśli kogoś interesuje mogę wrzucić kolejne fotki z naturalnego zachowania sprzętu.
Model działalności biznesowej Tom01 zakłada chwytanie klientów na tym forum na te wszystkie wykresiki, zdjęcia stron testowych i tajemnicze cyfry. Tak już zostanie, cokolwiek tu nie zostanie napisane padnie kolejny wywód pełen podobnych "dowodów". Chcesz zapłacić tysiaka czy parę stów więcej za fabryczny monitor poddany jakimś zabiegom i poczekać na to 1-2 miesiące (oczywiście po zapłaceniu pełnej kwoty ;))? Zamiast następnego dnia mieć w domu tańszy, skalibrowany fabrycznie ten sam monitor? Wolny wybór. Szkoda tylko, że jakiś tam autorytet tego forum (powiedzmy) w sporym stopniu lewaruje taką działalność. Szkoda, że NEC sobie na to pozwala. Jedno jest pewne, łowienie klientów na tę techniczną paplaninę, którą laikowi trudno zrozumieć a opinie fachowców i tak zostaną zasypane kolejnymi wywodami, to jest jednak pewne mistrzostwo.
Ta.... Jak coś opiszę to jest "pokaż dowód". Jak pokażę dowody, to "dziwne wykresy".
Proponuję prześledzić kilka ostatnich stron wątku i przeczytać własny post. Kupy się nie trzyma. Gdzie tu u licha jest "fabryczna kalibracja"? To, że pokazuję to i owo, informacje "z natury", wiarygodne, samodzielnie do potwierdzenia, jest walką o rzetelność informacji. Sprzęt o którym mówimy jest dobry, ponadprzeciętnie dobry, ale do choroby nie plećmy głupot. To nie jest sztuka w sztukę wychuchane cacko jak EIZO serii CG-trzycyfrowej, zdarzają się lepsze, gorsze i potencjalni nabywcy powinni mieć tego świadomość. Zdecydowanie nie popieram wychwalania pod sufit a już ścierpieć nie mogę, kiedy ktoś wciska ewidentny kit. Przykre jest tylko to, że człowieka łatwiej oszukać niż przekonać, że został oszukany - Mark Twain. Przykładowo nabywcy BenQ w żaden sposób nie dadzą się przekonać, że zostali koncertowo nabici w butelkę. Mnie osobiście, jako resellera NEC nie jest na rękę, aby opowiadać o cechach, których produkt wcale nie ma. Wcześniej czy później to się odbija i cierpi na tym wizerunek marki. Pracuję w tym bajzlu prawie 30 lat. W przeszłości była nie raz taka sama agresywna promocja i jak się okazywało po czasie, ludzie się odwracali od liniii produktowej. Latami trzeba było to naprawiać. Nie chcę aby tak samo spieprzyć wizerunek NEC-ów serii EA.
Wreszcie mogę się z czymś zgodzić. Mnie też najbardziej mierzi "agresywna promocja". Szczególnie firm oferujących kalibrowanie (pardon, pre-kalibrację) skalibrowanych monitorów ;).
Ps. Wątek śledzę od dawna, ale właśnie mimochodem Tom01 zdradza część swojej strategii na tym forum. Nikt z potencjalnych kupujących nie cofa się więcej niż klika ostatnich stron wątku. Podobnie nikt z kwestionujących te wszystkie rewelacje nie pisze tego co kilka stron, w końcu na tym nie zarabia w przeciwieństwie do Tom01 ;)
Pps.
Przykre jest tylko to, że człowieka łatwiej oszukać niż przekonać, że został oszukany - Mark Twain
Czy to jest motto firmy?:mrgreen:
Wreszcie mogę się z czymś zgodzić. Mnie też najbardziej mierzi "agresywna promocja". Szczególnie firm oferujących kalibrowanie (pardon, pre-kalibrację) skalibrowanych monitorów ;).
Dlaczego taki opór budzi oferta przygotowania pod klucz? Ból czterech liter, bo można taniej i samemu sobie radzić? Zdajesz sobie kolego sprawę, że większość ludzi nie potrafi sobie poprawnie ustawić jaskrawości ekranu? Wg Ciebie każdy powinien sam się doktoryzować, kupować narzędzia i wymieniać w samochodzie sprzęgło pod blokiem? A jak się nie uda to zwrócić w ciągu 14 dni? Nie przychodzi Ci do głowy, że ludzie chcą wybór? Tanio i samodzielna walka, albo dopłacić i niech się martwi ktoś inny.
Czy ja gdzieś napisałem kolego, że każdy ma sobie sam kalibrować ekran? Monitory graficzne są skalibrowane fabrycznie, zrobić sobie ciemnej czy jaśniej to raczej nie wymaga doktoryzacji. Oczywiście nikomu nie zabraniam zapłacić za skalibrowanie skalibrowanego monitora. Natomiast moją odrazę budzi to nachalne przekonywanie, że firmy typu NEC wypuszczają shit, z którym tylko kolega Tom01 jest sobie w stanie poradzić, dwa miesiące wygrzewając monitor i kalibrując. Plus ta techniczna paplanina z której nic dla nikogo nie wynika poza łowieniem kolejnych klientów na tym forum.
Tak, zwłaszcza na forum łowi te tysiące klientów [emoji23]
Obiecany ciąg dalszy wczorajszego dowodu. Aby nie było wątpliwości, widać menu i tryb pracy.
Trzecia sztuka jest lepsza od wczorajszych dwóch, ale idealna dopiero po kalibracji. Czwarta jest najlepsza, mało mu brakuje. Przebarwienia obrazu trickowego są widoczne naocznie, choć aparat ma trudność z odwzorowaniem.
54531
Proszę wykonywać takie zdjęcia zgodnie z prawidłami, czyli na wprost ekranu. Nie pod kątem z boku, czy z góry (jak w poście #7959 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/19727-Co-my%C5%9Blicie-o-tym-LCD/page266?p=4188016&viewfull=1#post4188016) ), bo ma to znaczenie.
Czy ja gdzieś napisałem kolego, że każdy ma sobie sam kalibrować ekran? Monitory graficzne są skalibrowane fabrycznie
Co za bzdura? Przecież seria EA to NIE SĄ MONITORY GRAFICZNE. Inna sprawa to mitologia związana z "kalibracją fabryczną". Mówione było na ten temat sto razy.
zrobić sobie ciemnej czy jaśniej to raczej nie wymaga doktoryzacji.
Mimo to, ponad 90% stanowisk jest źle skonfigurowanych.
że firmy typu NEC wypuszczają shit, z którym tylko kolega Tom01 jest sobie w stanie poradzić,
Co za bzdury ponownie?
Proszę wykonywać takie zdjęcia zgodnie z prawidłami, czyli na wprost ekranu. Nie pod kątem z boku, czy z góry (jak w poście #7959 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/19727-Co-my%C5%9Blicie-o-tym-LCD/page266?p=4188016&viewfull=1#post4188016) ), bo ma to znaczenie.
Poprzednie były na wprost i co też źle?
Poprzednie były na wprost i co też źle?
To była uwaga na przyszłość, jak już coś robimy, róbmy to dobrze (nie raz dobrze, a raz źle).