Zobacz pełną wersję : Wybór monitora LCD
Tak. Robi to oprogramowanie EIZO ColorNavigator. Dokupowane osobno. No i potrzebny czujnik do kalibracji zerowej.
EIZO CS230.
Ten jest najlepszy w podanej kwocie.
Należy tylko być świadomym, że CS230 to 1920x1080 (16:9) i standardowy sRGB. Pytanie, jak on wypada w stosunku do sRGB na szerokogamutowych?
Należy tylko być świadomym, że CS230 to 1920x1080 (16:9) i standardowy sRGB.
Tak samo jak P232W. W tej cenie nie ma nie dobrych szerokogamutowych, ani 16x10.
W tej cenie nie ma nie dobrych szerokogamutowych, ani 16x10.
To 'nie' powinno być, czy się tylko wkradło?
Wkradło. Powinno być: "W tej cenie nie ma dobrych szerokogamutowych, ani 16x10."
Wkradło. Powinno być: "W tej cenie nie ma dobrych szerokogamutowych, ani 16x10."
Szkoda. A dokładając do SX2262W lub SX2462W by było już dobrze?
Pewnie. Jest prosta zasada, im coś lepsze tym droższe.
Pewnie. Jest prosta zasada, im coś lepsze tym droższe.
Tylko czy to lepsze, już można śmiało nazywać dobre :)
burza1979
03-10-2013, 15:13
Teraz to mam mętlik w głowie.
Byłem już zdecydowany na 99% na cs230 , ale pinio zasiał ziarko niepewności .
Może lepiej dozbierać do sx2262w , a może w tej cenie ( 3000zł ) jest coś lepszego .
Sam już nie wiem co kupić :( .
Teraz to mam mętlik w głowie.
Byłem już zdecydowany na 99% na cs230 , ale pinio zasiał ziarko niepewności .
Może lepiej dozbierać do sx2262w , a może w tej cenie ( 3000zł ) jest coś lepszego .
Sam już nie wiem co kupić :( .
Gdybym sam miał jasność, to by mi było ciebie żal ;) :) Niech cię tylko nie kusi czytać o CX240 - to tylko może pogorszyć stan ;)
burza1979
03-10-2013, 15:23
Gdybym sam miał jasność, to by mi było ciebie żal ;) :) Niech cię tylko nie kusi czytać o CX240 - to tylko może pogorszyć stan ;)
CX240 za drogi - jestem tylko amatorem :)
Ja też :)
Według mnie, ważność sprzętu foto w fotografii cyfrowej kształtuje się według takiej kolejności:
1. szkło (na nim nie oszczędzamy w miarę możliwości)
2. monitor (tu też oszczędności nie są wskazane)
3. body (i to jest element na którym można zaoszczędzić najwięcej, szczególnie w fotografii amatorskiej)
4. oprogramowanie do wołania negatywów cyfrowych (tu rozrzutność jest szczególnie niewskazana).
Tak więc spokojnie można rozmyślać o półce z CX240, tym bardziej, że ceny spadają.
Tak więc spokojnie można rozmyślać o półce z CX240, tym bardziej, że ceny spadają.
Jak ktoś ostrzy sobie zęby na ten model, to sugeruję pośpiech, bo szykowany jest nowy i będzie wyraźnie droższy.
raptor88
04-10-2013, 12:29
Już nowy? Droższy, ale lepszy czy tylko droższy? ;)
Lepszy i droższy. Pewnie niektórzy zauważyli że ostatnio dużo się zmieniło w minitorach wyższej półki. Od listopada ub. roku wręcz rewoluja największa od wielu lat. Zarówno EIZO pokazało kilka rozwiązań jakich do tej pory nie było, teraz NEC wyskoczył z kilkoma b.interesującymi modelami i to nie koniec. ;)
Lepszy i droższy. Pewnie niektórzy zauważyli że ostatnio dużo się zmieniło w minitorach wyższej półki. Od listopada ub. roku wręcz rewoluja największa od wielu lat. Zarówno EIZO pokazało kilka rozwiązań jakich do tej pory nie było, teraz NEC wyskoczył z kilkoma b.interesującymi modelami i to nie koniec. ;)
A możesz bardziej merytorycznie uchylić rąbka tajemnicy, co to będą za zmiany?
A możesz bardziej merytorycznie uchylić rąbka tajemnicy, co to będą za zmiany?
Niestety nie mogę. Mogę natomiast powiedzieć tyle, że będą spore zmiany w kategoriach wyższych czyli lekko powyżej CX240 i high endowych. Zmiany będą spore, a to pozwala przypuszczać, na bazie schematów z lat poprzednich, że nowe modele przez dłuższą chwilę, kiedy będą nowościami, będą wyraźnie droższe od obecnych. Nie wiadomo jakie będą losy CX240, ale gdybym ja miał taki na oku, brałbym teraz, bo podobny układ cenowy powtórzy się najwcześniej za 3/4 roku.
...
Nie wiadomo jakie będą losy CX240, ale gdybym ja miał taki na oku, brałbym teraz, bo podobny układ cenowy powtórzy się najwcześniej za 3/4 roku.
Właśnie potrzebuję dodatkowo jednego ekranu, więc powiedz chociaż, czy te zmiany będą na tyle rewolucyjne, że warto zaczekać na nowe modele.
Powiedz też, kiedy będą wprowadzane do sprzedaży i jakiej w przybliżeniu ceny należy się spodziewać.
Właśnie potrzebuję dodatkowo jednego ekranu, więc powiedz chociaż, czy te zmiany będą na tyle rewolucyjne, że warto zaczekać na nowe modele.
Powiedz też, kiedy będą wprowadzane do sprzedaży i jakiej w przybliżeniu ceny należy się spodziewać.
Jeśli chodzi o CX240 zmian dużych nie będzie, ale +solidny podatek od nowości na pewno. CX240 w chwili premiery kosztował 5,7 tys zł. Obecnie potaniał żeby zrobić miejsce dla następcy. Premiery jeszcze w tym roku, dostępność około lutego. Jak się pokaże następca to za jakiś czas CX240 zniknie i znów będziemy czekać rok żeby kupić dobry monitor za 4 tys.
Oczywiście czekać zawsze można, ale równie dobrze można przeczekać całe życie. Widziałem już taki mechanizm po swoich dziadkach i rodzicach. Sam dorobiłem się już i drzewa i domu i synów i nie urządza mnie czekanie na lepsze. Czas się kurczy... ;)
...
Oczywiście czekać zawsze można, ale równie dobrze można przeczekać całe życie. Widziałem już taki mechanizm po swoich dziadkach i rodzicach. Sam dorobiłem się już i drzewa i domu i synów i nie urządza mnie czekanie na lepsze. Czas się kurczy... ;)
I ja swoją micwę też już wypełniłem :D , ponieważ jednak ma to być tylko dodatkowy panel, to może warto zaczekać na lepsze, nie uważasz? ;)
I ja swoją micwę też już wypełniłem :D , ponieważ jednak ma to być tylko dodatkowy panel, to może warto zaczekać na lepsze, nie uważasz? ;)
Wszystko zależy od teraźniejszej potrzeby i budżetu. Jeśli nie pilne i tysiąc w tą czy wewtą to można zaczekać.
Zdecydowanie. Za te pieniądze można kupić mniejszy a profesjonalny:
EIZO SX2462W
NEC P242W
EIZO CS230
Tom01 pisałeś wcześniej o tych trzech monitorach, na którego byś bardziej przystawał? SX2462W?
Tom01 pisałeś wcześniej o tych trzech monitorach, na którego byś bardziej przystawał? SX2462W?
Tak, zdecydowanie.
piasek1989
10-10-2013, 10:41
Witam
Możecie pomóc, zastanawiam się nad monitorem 27" i na dobrą sprawę znalazłem tylko 2 które by mniej pozytywne opinie od użytkowników i negatywne od osób które przeczytały tylko specyfikacje.
chodzi mianowicie o :
Dell u2711
Dell u2713h
I jestem teraz w kropce który wybrać. Niestety budżet i tak będzie lekko naciągnięty tak więc nie mogę sobie pozwolić na eizo czy nec a potrzebuje dużej przekątnej.
Ogólnie monitor domowy ale z dużym naciskiem na fotografie (dużo zdjęć, obróbki ale hobbystycznie amatorsko).
Mogli byście jakoś ukierunkować coś doradzić albo odradzić .
Z góry dzięki
negatywne od osób które przeczytały tylko specyfikacje.
Skąd ten wniosek? Raczej jest odwrotnie. Ładnie na papierze, ale trudno o pozytywne opinie po zapoznaniu się z tym monitorem. Mocny, przewalony, męczący obraz w plamy. Tak w skrócie można scharakteryzować U2711 i podobne.
Panowie, a Dell U2410 dużo ustępuje Eizo Foris 2331/2332/2333? Mam laptopa z DP, bez HDMI, więc dell mający DP mi się bardziej widzi, do tego ma 1200 w pionie a nie 1080.. Jednak bardziej chwalony jest foris, czy różnica jest aż tak duża żeby rezygnować z natywnego DP i 16:10 dla jakości matrycy?
Witam
Możecie pomóc, zastanawiam się nad monitorem 27" i na dobrą sprawę znalazłem tylko 2 które by mniej pozytywne opinie od użytkowników i negatywne od osób które przeczytały tylko specyfikacje.
chodzi mianowicie o :
Dell u2711
Dell u2713h
I jestem teraz w kropce który wybrać. Niestety budżet i tak będzie lekko naciągnięty tak więc nie mogę sobie pozwolić na eizo czy nec a potrzebuje dużej przekątnej.
Ogólnie monitor domowy ale z dużym naciskiem na fotografie (dużo zdjęć, obróbki ale hobbystycznie amatorsko).
Mogli byście jakoś ukierunkować coś doradzić albo odradzić .
Z góry dzięki
Mam U2711 od ponad dwóch lat i jestem zadowolony. Obraz nie jest męczący, pracuje na nim biurowo kilka godz. dziennie (wykresy, tabele), oprócz tego jest dobry do fotografii, matryca IPS taka jak w wyższym modelu Neca, Apple imac 27. Oczywiście sprzedawca Eizo czy Nec namawiać będzie na 27-calowe monitory Eizo za trzy razy więcej. Pewnie że oferują trochę lepszą jakość, mniej plam gdy włączysz białe tło itd., prawda leży jak zwykle pośrodku.. ja jestem zadowolony. Oko przyzwyczaja się do odchyłek, a superwierne monitory potrzebne sa najbardziej zawodowcom, drukarniom itp., choć patrząc na wielu "zawodowców" i namiętnych fotoszopowych obrabiaczy zdjęć, ich inwestycje w drogie monitory w większości przypadków nie dają pozytywnych rezultatów. I tak większość ludzi ogląda teraz "fotki" na smartfonach i tabletach.
A Pan raider, z uporem godnym lepszej sprawy, powraca niczym wyrzucony bumerang, by przypomnieć nam wszystkim o swoim genialnym biurowym Dellu. :)
a superwierne monitory potrzebne sa najbardziej zawodowcom, drukarniom itp.,A tym drukarniom to do czego niby potrzebne są te „superwierne” monitory?
GoOrange
18-10-2013, 20:13
Tak się składa ze mam i Della i Eizo, różnica w cenie chyba 8 - krotna, nie oceniam publicznie prac ani potrzeb innych ale i prace innych i moje zdecydowanie lepiej prezentują się na tym drugim sprzęcie. Pomijając zupełnie wartość zawodowych monitorów w kwestii obróbki to jednak oglądanie zdjęć na takim sprzęcie daje o wiele większą przyjemność. To coś jak drukowanie lepszym sprzętem na lepszym papierze. Generalnie dobry monitor to dużo większy komfort ale rozumiem że można inaczej, sam robiąc 3 - 4 tyś. km samochodem rocznie nie siliłem się na konkretny samochód i pomykam miejskim średniakiem.
Rok temu skusiłem się na taniego Della U2412 i żałuję. Miałem wcześniej Eizo S2031W i łudziłem się, że nie będzie zbyt wielkiej różnicy (pomijając większy obszar roboczy), ale złudne to były nadzieje. Pomijając kwestie reprodukcji obrazu, Dell wypala oczy po prostu (szczególnie przy słabszym oświetleniu). Takie moje trzy grosze.
Niebawem wracam do Eizo, CX240 wydaje się idealny.
U2410 to H-IPS (The Dell U2410 uses the LG Display supplied H-IPS panel LM240WU4-SLB1, 8-bit + A-FRC (10-bit) 1.07 billion colours), U2412 to okrojony e-IPS (LG.Display LM240WU8-SLA2, 6-bit + A-FRC (simulated 8-bit) 16.7 million colours), to "troszkę" robi różnicę. Używki U2410 chodza po 600-800zł na aukcjach, będę szukał od prywatnej osoby żeby poleasingowego nie kupić. Jednak nowy Eizo Foris można kupić niewiele drożej.
Biorąc pod uwagę powyższe, nie skreślałbym go tak odrazu. Więc, zapytam znawców, jakość obrazu w Foris 2331/2/3 jest znacznie lepsza od w.w. della? Czy minimalna i 1200pix w pionie oraz DP bardziej mi się zdadzą?
PS. Proszę nie odpisywać "klasę wyżej, dwie klasy wyżej, pół klasy wyżej", bo kompletnie nie wiem jak to przełożyć na prosty chłopski rozum, i nic mi taka odpowiedź nie da. Tu potrzeba konretów.
A Pan raider, z uporem godnym lepszej sprawy, powraca niczym wyrzucony bumerang, by przypomnieć nam wszystkim o swoim genialnym biurowym Dellu. :)
Nam wszystkim czyli niby komu? Odpowiadałem na pytanie o monitor który akurat posiadam, nie pańskie pytanie. A Pan taki uczulony na moją opinię?
A tym drukarniom to do czego niby potrzebne są te „superwierne” monitory?
A kto ich tam wie:)
A kto ich tam wie:)A widziałeś / słyszałeś o fakcie kupowania do obsługi drukarni takich monitorów? Czy może tylko powielasz to nieprawdziwe zastosowanie „superwiernych” ekranów?
A widziałeś / słyszałeś o fakcie kupowania do obsługi drukarni takich monitorów? Czy może tylko powielasz to nieprawdziwe zastosowanie „superwiernych” ekranów?
No jeśli jest w miarę porządna to zwykle ma i jakieś swoje studio graficzne jak np. www.oddi.pl , nie rozumiem tego czepiania.
No jeśli jest w miarę porządna to zwykle ma i jakieś swoje studio graficzne jak np. www.oddi.pl , nie rozumiem tego czepiania.Czepiam się, bo powielasz z gruntu rzeczy nieprawdziwe informacje. W procesie produkcji „obrazów na papierze”, drukarnia jest ostatni etapem i ni cholery nie jest im potrzebny najwyższej klasy monitor, bo to nie oni regulują kolor w pracach. Takie zabiegi odbywają się na dwóch poprzednich etapach; pierwszym, podczas pracy autorskiej (narysowanie / sfotografowanie / wyrenderowanie) oraz w drugim, produkcyjnym (przygotowanie pracy pod konkretną technikę druku, separacja barwna, etc.). Drukarnia ma taką potrzebę posiadania monitora z górnej półki, jak przeciętny Kowalski SUVa za 300 tysięcy, żeby dojeżdżać 5 km do pracy – czyli może mieć, ale ekonomicznie i praktycznie, to kompletna bzdura. Prawdę mówiąc – w drukarni (upraszczam; niskonakładowa arkuszowa) monitorów używa się w zasadzie tylko w procesie montażu i naświetlania blach (klisz). Do tego tak po prawdzie wystarczy nawet monitor monochromatyczny, bo w tym momencie nikogo kolory nie interesują.
Natomiast wspomniane przez Ciebie studio przy drukarni (lub nawet w ich budynku czy strukturach organizacyjno-finansowych), to nie jest drukarnia, tylko… tak – studio. :) Na pewno nie jest synonimem drukarni ani odwrotnie. Istnienie studio graficznego w ramach drukarni, jest tak samo (nie)istotne dla jej pracy, jak skup butelek przy hucie szkła. :) To, czy drukarnia ma czy nie ma studia graficznego, nie ma żadnego wpływu na to, czy jest porządna, czy też nie. Dwie największe drukarnie z którymi współpracuję (mające maszyny za dziesiątki mln €, nie mają swojego studia, bo do niczego nie jest im potrzebne.
Czepiam się, bo powielasz z gruntu rzeczy nieprawdziwe informacje. W procesie produkcji „obrazów na papierze”, drukarnia jest ostatni etapem i ni cholery nie jest im potrzebny najwyższej klasy monitor, bo to nie oni regulują kolor w pracach. Takie zabiegi odbywają się na dwóch poprzednich etapach; pierwszym, podczas pracy autorskiej (narysowanie / sfotografowanie / wyrenderowanie) oraz w drugim, produkcyjnym (przygotowanie pracy pod konkretną technikę druku, separacja barwna, etc.). Drukarnia ma taką potrzebę posiadania monitora z górnej półki, jak przeciętny Kowalski SUVa za 300 tysięcy, żeby dojeżdżać 5 km do pracy – czyli może mieć, ale ekonomicznie i praktycznie, to kompletna bzdura. Prawdę mówiąc – w drukarni (upraszczam; niskonakładowa arkuszowa) monitorów używa się w zasadzie tylko w procesie montażu i naświetlania blach (klisz). Do tego tak po prawdzie wystarczy nawet monitor monochromatyczny, bo w tym momencie nikogo kolory nie interesują.
Natomiast wspomniane przez Ciebie studio przy drukarni (lub nawet w ich budynku czy strukturach organizacyjno-finansowych), to nie jest drukarnia, tylko… tak – studio. :) Na pewno nie jest synonimem drukarni ani odwrotnie. Istnienie studio graficznego w ramach drukarni, jest tak samo (nie)istotne dla jej pracy, jak skup butelek przy hucie szkła. :) To, czy drukarnia ma czy nie ma studia graficznego, nie ma żadnego wpływu na to, czy jest porządna, czy też nie. Dwie największe drukarnie z którymi współpracuję (mające maszyny za dziesiątki mln €, nie mają swojego studia, bo do niczego nie jest im potrzebne.
OK, nie będę się spierać, napisałem "drukarniom itp." jako synonim różnego rodzaju profesjonalistów którym niezbędny jest monitor jak najbardziej wiernie oddający barwy.
OK, nie będę się spierać, napisałem "drukarniom itp." jako synonim różnego rodzaju profesjonalistów którym niezbędny jest monitor jak najbardziej wiernie oddający barwy.Dlatego też wytłumaczyłem Ci (mam nadzieję dość wyraźnie i obrazowo), że „drukarnia” nie pasuje do tego zestawienia, a tym bardziej jako synonim zawodowców potrzebujących monitorów graficznych.
Nam wszystkim czyli niby komu? Odpowiadałem na pytanie o monitor który akurat posiadam, nie pańskie pytanie. A Pan taki uczulony na moją opinię?
Gdyby zechciał Pan, Panie raider, cofnąć się w tym wątku do innych swoich wypowiedzi na ten sam temat, to może odczułby Pan, że powielanie tych opinii ma chciał nie chciał znamiona deja vu.
Mnie wystarczy, gdy ktoś mi raz powie i będę mu pamiętał jak słoń, już do końca życia, mojego lub jego. :D
Gdyby zechciał Pan, Panie raider, cofnąć się w tym wątku do innych swoich wypowiedzi na ten sam temat, to może odczułby Pan, że powielanie tych opinii ma chciał nie chciał znamiona deja vu.
Mnie wystarczy, gdy ktoś mi raz powie i będę mu pamiętał jak słoń, już do końca życia, mojego lub jego. :D
Odpowiedziałem bo ktoś się pytał o ten konkretny model, rok temu byłem z niego zadowolony i po następnym roku też jestem zadowolony. Przez ten czas monitor się nie popsuł, nie wyblakł, nie przygasł, nie pękł itd. itp. Tak więc nie do Pana była skierowana moja odpowiedź w tym wątku. A co do tego mówienia i pamiętania jak słoń to właśnie w tym wątku naczytałem się już około tysiąc razy że różne Delle, HP, Apple to biurowa tandeta, a jedynie słuszne są Eizo, Nec i jeśli ktoś nie widzi różnicy uzasadniającej 2-3 razy wyższą cenę to na pewno mu za przeproszeniem słoń nadepnął na oko. Ileż razy można więc czytać jedną i tę samą opinię gdy ktos zapyta o monitor inny niż Eizo, Nec. Jak to jest z tym źdźbłem w oku bliźniego i belką w swoim? ..właśnie podobnie jak tu czasem:).
Odpowiedziałem bo ktoś się pytał o ten konkretny model, rok temu byłem z niego zadowolony i po następnym roku też jestem zadowolony. Przez ten czas monitor się nie popsuł, nie wyblakł, nie przygasł, nie pękł itd. itp. Tak więc nie do Pana była skierowana moja odpowiedź w tym wątku. A co do tego mówienia i pamiętania jak słoń to właśnie w tym wątku naczytałem się już około tysiąc razy że różne Delle, HP, Apple to biurowa tandeta, a jedynie słuszne są Eizo, Nec i jeśli ktoś nie widzi różnicy uzasadniającej 2-3 razy wyższą cenę to na pewno mu za przeproszeniem słoń nadepnął na oko. Ileż razy można więc czytać jedną i tę samą opinię gdy ktos zapyta o monitor inny niż Eizo, Nec. Jak to jest z tym źdźbłem w oku bliźniego i belką w swoim? ..właśnie podobnie jak tu czasem:).
Bo to widzi Pan, prawdy objawione wypada powtarzać jak mantry, by się ludziskom wryły w mózgi, a i tak znajdą się tacy, którzy autentycznie nie widza między tymi monitorami zasadniczej różnicy.
Choć zdrowy okulistycznie człek raczej powinien to widzieć.
ps. Przypominam o charakterze tego forum. ;)
Bo to widzi Pan, prawdy objawione wypada powtarzać jak mantry, by się ludziskom wryły w mózgi, a i tak znajdą się tacy, którzy autentycznie nie widza między tymi monitorami zasadniczej różnicy.
Marketing i tyle. Koniec tematu z mojej strony.
Marketing i tyle. Koniec tematu z mojej strony.
Z Pańskiej może tak, ale ja muszę dodać, że nie zajmuję się sprzedażą czegokolwiek, dlatego mnie proszę z tego wyłączyć.
Jestem użytkownikiem dobrych monitorów, uznawanych za profesjonalne i akurat ja widzę różnicę, między biurową padaką, która do fotografii pasuje jak pięść do nosa a monitorami, które pozwalają na ujrzenie swoich negatywów w prawdziwym świetle.
Nie chcę być niemiły, ale coś mi się zdaje, że ta rozmowa była kompletnie bez sensu.
Strata czasu.
Nie chcę być niemiły, ale coś mi się zdaje, że ta rozmowa była kompletnie bez sensu.
Strata czasu.
Przypominam, że tylko odpowiadałem na zapytanie o 27calowy monitor Dell, który akurat posiadam. Gdybym twierdził, że za te około 2500 zł jest słaby i wyrzuciłem pieniądze to bym to napisał, bo niby dlaczego miałbym być nieszczery?.. jestem zadowolony choć świadomy tego że Eizo jest trochę lepszy, ale też i świadomy ceny x3.
PS. oczywiście zaraz będzie udowadnianie że Eizo nie jest trochę lepszy ale bez porównania lepszy, nawet więcej niż 3 x lepszy, no ale cóż..
PS2. wcześniej miałem Eizo 19 cali PVA i dużej różnicy w odbiorze zdjęć nie zauważyłem. Ale może dlatego że bardziej interesuje mnie w zdjęciu to co przedstawia, a nie widoczny lub niewidoczny n-ty odcień szarości. Jakby to było ważne.. i tak taki Dell na IPSie wyświetla lepiej niż Eizo sprzed paru lat na którym pracowali wtedy "profesjonaliści" To ich prace z tamtych lat już się nie liczą? A w ogóle po co monitor do obróbki? Nie obrabiam zdjęć (poza ekspozycja rawa , white balance czasem, wyciagnięcie z cienia czegoś i crop) i może dlatego nie mam parcia na superwierne bezplamiaste monitory hmm..
PS3. koniec tematu, idźcie w spokoju kupować monitory jakie chcecie, mnie jest wszystko jedno które kupicie i za ile lol..
raider - w podobnej sytuacji bylem jak Ty. używałem 27 calowego della któremu 'nic nie mogłem zarzucić' - jednak jak na biurku stanął sx2762W... to na della nie dało się patrzeć.
raider - w podobnej sytuacji bylem jak Ty. używałem 27 calowego della któremu 'nic nie mogłem zarzucić' - jednak jak na biurku stanął sx2762W... to na della nie dało się patrzeć.
Na Della czy na zdjęcia na Dellu? Bo to jest różnica..
Na Della czy na zdjęcia na Dellu? Bo to jest różnica..
oba ;) wszystko wygląda inaczej, szczególnie moje własne zdjęcia, nie mówiąc o ostrości, o męczeniu się wzroku i wszystkich innych aspektach o których raczej nikt nie mówi.
oba ;) wszystko wygląda inaczej, szczególnie moje własne zdjęcia, nie mówiąc o ostrości, o męczeniu się wzroku i wszystkich innych aspektach o których raczej nikt nie mówi.
Tylko że jaki Dell 27calowy bo może taki 1920x1200? Mojego Della side by side porównywałem tylko z Eizo 19 PVA i wypadł lepiej.
...
Mojego Della side by side porównywałem tylko z Eizo 19 PVA i wypadł lepiej.
Możesz rzucić garść konkretów, zamiast swoich subiektywnych wrażeń?
Możesz rzucić garść konkretów, zamiast swoich subiektywnych wrażeń?
Mniej męczył wzrok niż ten Eizo, Eizo miałem dwie sztuki, jedna się popsuła, drugą do tej pory czasem używam z innym komputerem.
Poza tym kolory z Della po odpowiednim ustawieniu są mniej landrynkowe od Eizo, choć Eizo sRGB a Dell AdobeRGB.
ThomasVoland
20-10-2013, 20:32
To sobie możesz odpowiedzieć na pytanie, ile faktycznie w tym Dellu jest AdobeRGB, skoro najbardziej nasycone barwy są mniej nasycone niż te w sRGB.
Odpowiednie ustawienie, to rozumiem że kalibracja.
Dobra ludzie nie bijie sie :D zapytam inaczej :P zapomnijmy na chwilę że istnieje coś lepszego niż U2410 czy Foris 2332/3. Kiedyś na biurku stanie SX2762W, ale to jak go wyprodukują bo.. narazie nie istnieje :D Więc, mam lapka z DP, bez HDMI, dużą różnicę zobaczę w fotografiach na plus dla forisa żeby zrezygnować z 1200 w pionie i DP w Dellu? Teraz pracuję (od ohoho dawnych czasów) na Benq G2220HD więc na totalnym shicie, i jest ok (bum, teraz Tom01 spadł z krzesła). Biorąc pod uwagę że na takiej TNce potrafiłem tyle pracować to czy różnica dla forisa będzie dla mnie aż tak duża? Czy lepiej wybrać Della i mieć większe pole do pracy? To, że to żarówka mi nie przeszkadza, pracuję w jasnym miejscu.
Jest cholerna lipa z wyborem jakiegokolwiek sprzętu na podkarpaciu, bo to jest zadupie technologiczne i nikt tu nic lepszego nie ma na stanie niż LG za 500zł, zresztą to się tyczy każdego rodzaju elektroniki, więc sobie nie porównam tego sam. Jakieś opinie będą więc mile widziane.
PS. Przypomnę - U2410 to H-IPS, a budżetowe U2412 itp znajdujące się obecnie w sklepach to e-IPS, więc totalnie inna liga. Proszę to wziąć pod uwagę, bo po poprzednim pytaniu niesłusznie foris porównywany był z budżetówkami na eips od della właśnie.
ThomasVoland
20-10-2013, 22:55
Kiedyś na biurku stanie SX2762W, ale to jak go wyprodukują bo.. narazie nie istnieje :D
Jak to nie? JPrzestali je już produkować. Spokojnie można je było kupić wcześniej.
Nie istnieje, bo zakładam, że nie ma nic lepszego niż u2410/FS2332 :P jak założę inaczej, zaraz będzie że ten dell i eizo są blee :) A ja chcę wybrać któryś z tych dwóch. Ten foris ma e-ips czy pełny ips? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat...
To sobie możesz odpowiedzieć na pytanie, ile faktycznie w tym Dellu jest AdobeRGB, skoro najbardziej nasycone barwy są mniej nasycone niż te w sRGB.
Odpowiednie ustawienie, to rozumiem że kalibracja.
Hmm, takie ustawienie drivera, monitor w trybie adobeRGB, kolory nie są landrynkowe, zdjęcia wyglądają bardzo ładnie, i nie jestem ślepy. Zdjęcie monitora z dość dobrego aparatu D700, w rzeczywistości kontrast jest znacznie mniejszy i detale cieni itp. "przejścia tonalne" (lol za sformułowanie) sa lepsze, fotka tylko dla zobrazowania poprawniego nasycenia mimo trybu adobeRGB w windowsie, bez żadnego zarządzania barwą (cały system tak wyświetla).
Niektórzy stwierdzą że moje ustawienia to profanacja, ale ja czuję się z tym dobrze, kolory są naturalne, tzn. robię zdjęcie aparatem dość dobrej klasy czyli w tym wypadku D700 i na monitorze widzę to co widziałem przez wizjer, czego chcieć więcej?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s21.postimg.org/u8r8vlxhz/DSC_5361.jpg)
Nie istnieje, bo zakładam, że nie ma nic lepszego niż u2410/FS2332 :P jak założę inaczej, zaraz będzie że ten dell i eizo są blee :) A ja chcę wybrać któryś z tych dwóch. Ten foris ma e-ips czy pełny ips? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat...
EA244WMi ma pełny AH-IPS, do tego można go skalibrować sprzętowo. A niebawem dostępny będzie równie dobry, znacznie większy (27" 2560x1440px) - a niewiele droższy EA274WMi...
EA244WMi ma pełny AH-IPS, do tego można go skalibrować sprzętowo. A niebawem dostępny będzie równie dobry, znacznie większy (27" 2560x1440px) - a niewiele droższy EA274WMi...
Będzie za 1600 zł? Ciekawe, może później wymienię Della na ten nowszy model Neca. Mam uczulenie na przepłacanie za monitor lol..
GoOrange
20-10-2013, 23:52
Raider, Twój Dell naprawdę jest aż tak nierównomierny że w lewym, dolnym rogu jest błękitny a na dole w środku niemal fioletowy?
Będzie za 1600 zł? Ciekawe, może później wymienię Della na ten nowszy model Neca. Mam uczulenie na przepłacanie za monitor lol..
Nie wiem dokładnie za ile, ale zanosi się na mniej niż 2kpln.
Raider, Twój Dell naprawdę jest aż tak nierównomierny że w lewym, dolnym rogu jest błękitny a na dole w środku niemal fioletowy?
Nie, to tylko kawałek tapety http://s14.postimg.org/a43nvzu5t/DSC_3244wp.jpg Oprócz tego pewnie trochę efekt winiety obiektywu z bliskiej odległości. Aczkolwiek nie zaprzeczę, z prawej strony monitora pasek o szerokosci ok. 10 cm wpada w lekko inny odcień, na równomiernym tle zwłaszcza białym trochę to widać. Czy przeszkadza w użytkowaniu? Nie.
Fajnie, tylko dell jest za 600-800, dołożenie do 1000 na mało używane eizo foris od prywaciarza to max na ten moment, a tu jedziemy do 1600zł czy bliżej 2k w przypadku 27". To jest 60% więcej niż założone max. Biorąc pod uwagę, że docelowo będę chciał kiedyś kiedyś uzbierać na jakiegoś dużego CXa, kupowanie nowego monitora finansowo jest mało opłacalne. Jak kupię używkę to odsprzedam za rok niewiele taniej.
Myślę że nie będę się zbyt dużo głowił, kupię della, jak będzie do bani to sprzedam za taką samą kasę, dołożę do eizo i będzie ok. Przynajmniej narazie. Może dołożenie teraz dodatkowych 600zł wydać się proste, ale mam w ciul innych rzeczy do kupienia na czasie i szukam coś zamiast wysłużonej TNki na "jakiś czas". Pozdrawiam!
GoOrange
21-10-2013, 10:29
Nie, to tylko kawałek tapety http://s14.postimg.org/a43nvzu5t/DSC_3244wp.jpg Oprócz tego pewnie trochę efekt winiety obiektywu z bliskiej odległości. Aczkolwiek nie zaprzeczę, z prawej strony monitora pasek o szerokosci ok. 10 cm wpada w lekko inny odcień, na równomiernym tle zwłaszcza białym trochę to widać. Czy przeszkadza w użytkowaniu? Nie.
To pytanie miało być podchwytliwe :) Po prostu nie da się w domowych warunkach pokazać jakości monitora robiąc zdjęcie. Poza tym jak sobie wyobrażasz przedstawienie komuś jakości systemu audio? Wysyłając CD czy MP3? Skąd wiesz kto i na czym ogląda zdjęcie Twojego monitora?
To pytanie miało być podchwytliwe :) Po prostu nie da się w domowych warunkach pokazać jakości monitora robiąc zdjęcie. Poza tym jak sobie wyobrażasz przedstawienie komuś jakości systemu audio? Wysyłając CD czy MP3? Skąd wiesz kto i na czym ogląda zdjęcie Twojego monitora?
Wiem że nie da się pokazać..mnie chodziło tylko o pokazanie, że w trybie adobeRGB w tym monitorze, po ustawieniu funkcji EDID w driverze karty graficznej, nie ma żadnej landrynkowości charakterystycznej dla źle skonfigurowanych profili z monitorem o takim zakresie kolorów, zwłaszcza w windows. Z rok temu wielu forumowych fachowców dziwiło się że ten Dell tak potrafi.
Nikogo nie zdziwiło i zdecydowanie odradzaliśmy i odradzamy tego typu kombinacje. Gamutu tego monitora nie można zmienić. Z EDID można tylko odczytać informacje, nie można wpływać na zachowanie monitora. Na bazie informacji z monitora można robić jednak sztuczki z postrzeganiem.
krzysztof jot
30-10-2013, 18:54
nie zakładam nowego tematu - liczę, że kilku speców plus doświadczenie Pana Tom01 pomoże. Chce kupić monitor (nie wazne komu)- bawi się w foto, ale bez ślubów, poważnego druku itp - ale dobrze, aby to co na monitorze było na obrazku. Fajnie jak byłoby 16/10 i 24 cale, ostatecznie 23. Dwa tysiące PLN i do tego ja mam do zagospodarowania kalibratorek Eye One Display 2. Praca wieczór, lampka ale nie totalna ciemnica. Dotychczas taki dziwoląg Samsunga SM 2380 na matrycy sPVA, skalibrowany powyższym przyrządem i dawał radę. :) Panie Tom01 i inni - co ? przewaliłem kilometry forów - Eizo 2436 ale kolory, ale coś tam, no to NEC, ale Eizo lepsze bo nie mryga :) ale jednak ktoś pisze że poniżej 10% mryga... :)itp itd...
TAK PO LUDZKU - na czym będzie się dobrze pracowało obrabiając od czasu do czasu parę fotek zakładając dostępność Eye One Display2 i kwoty 2tys. pln. jak tu nie da rady, no to założe nowy temat :)
Do 2 tys 23" NEC P232W. Jeśli musi być 24" EIZO EV2436W. Jeśli rozmiar nie jest krytyczny a można odrobinę więcej szarpnąć, lepszy od obu razem EIZO CS230.
Aha. Display 2 nie przyda się do żadnego.
krzysztof jot
30-10-2013, 19:12
Aha. Display 2 nie przyda się do żadnego.
i wszystko jasne :) dziekuje.
krzysztof jot
30-10-2013, 23:58
a jeszcze dwa pytania - co to za nowość - Foris FG2421 oraz co kupic taniego i prostego w obsłudze jako nastepcę Eye Display2
Nie wiadomo co to za monitor. Kalibrator natomiast I1 Display Pro.
Kaziu666
01-11-2013, 04:59
Monitor do 1400zł? Zastanawiają mnie NEC MultiSync LED EA234WMi 23'' wide IPS, DELL U2410 IPS, Dell U2412 IPS
NEC wdaje się być lepszy ale jest prawie dwukrotnie droższy.
Cena gra tutaj role to że zakładam że monitor może kosztować 1400zł nie świadczy o tym że właśnie za tyle go chce najchętiej wydał bym z 800zł (chyba nie zalerzy mi na nowym monitorze)
NEC wdaje się być lepszy ale jest prawie dwukrotnie droższy.
Nie bez powodu. ;)
Kaziu666
01-11-2013, 15:11
A może EIZO FORIS FS2333?
Wiem że pod uwage mam brac tylko matryce IPS, ale powiedzcie mi monitorów z jakim kontrastem, i jasnością nie brać pod uwage. Jaki jest wyznacznik?
Dodam że monitor który kupię od razu trafi do kalibrowania.
A może EIZO FORIS FS2333?
Wiem że pod uwage mam brac tylko matryce IPS, ale powiedzcie mi monitorów z jakim kontrastem, i jasnością nie brać pod uwage. Jaki jest wyznacznik?
Dodam że monitor który kupię od razu trafi do kalibrowania.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=153
ZoomTeam
03-11-2013, 12:17
Witam. Wcześniej w wątku pojawiły sie informacje o wprowadzeniu kolejnej generacji monitorów EIZO ( temat był poruszony w zasadzie w kontekście dobrych cen na obecne modele). Kiedy te nowe modele mają sie pojawić w Polsce? Pytam bo w najbliższych miesiącch czeka mnie wymiana monitora i musze sie przygotować finansowo ;). Monitor 100% czasu to fotografia a rozmiar ekranu 27'. Cenowo średnia połka+
Trochę spogląałem w stronę imac bo jednak nieprzypadkiem w większości foto studio właśnie te kompy pracują ale ponieważ wiązałoby sie to z wymianą softu i częsciowo workflow to postanowiłem wymienić tylko monitor.
Nie tyle generacji co będzie modernizacja kilku modeli wyższej półki, czyli >5 tys. Premiery planowane jeszcze w tym miesiącu, dostawy od lutego.
ZoomTeam
03-11-2013, 12:48
cena w sumie do zaakceptowania . czy jest szansa że w kwocie 5-6 K zmieści sie jakiś model 27' z rozdz. 2560x1440 lub większą?
Z EIZO tylko uniwersalny EV2736W. Dobry do domu, zastosowań ogólnych, rozrywki, bardzo amatorskiej fotografii. Z lepszych niestety nie nie zmieści nic 27", się aczkolwiek ColorEdge CX270 (http://monitory.mastiff.pl/catalogsearch/result/?q=cx270) jest blisko. Nowe modele, prawem nowości będą będą droższe przynajmniej przez pół roku.
ZoomTeam
03-11-2013, 13:00
zastosowania "ogólne" i "rozrywkowe" mnie nie interesują. Kupuję tylko do fotografii. Monitor ma służyc kolejne 5-6 lat.
Dziekuje za informację. czekam zatem do lutego na zmodernizowaną serię CX 27" . zakładam że wraz z podatkiem od nowości należy sie spodziewać ceny w przedziale 6-7K i o taką informację mi chodziło.
W tej chwili jest już dostępny nowy NEC PA272W - podświetlenie GBr-LED, 14(16)bit 3DLUT, pełna sprzętowa kalibracja, elektroniczna kompensacja równomierności podświetlenia, szeroki gamut (z możliwością symulacji węższych) i wszystkie bajery, jakie występują w LCD. Cena 5K z górką.
ZoomTeam
04-11-2013, 11:22
No i skomplikowałeś sprawe bo ten Nec wygląda całkiem sensownie. ;) A myślałem ze spokojnie poczekam te kilka miesiecy na nowe modele EIZO. no nic, zobczymy co EIZO pokaże w tym miesiaću. jesli parametrami jakoś nie zabiją tego polecanego Nec to chyba bez sensu bedzie czekać z wymianą aż do wiosny i można bedzie bez stresu wymienić monitor już teraz. Dzięki za wskazanie alternatywy.
No i skomplikowałeś sprawe bo ten Nec wygląda całkiem sensownie. ;) A myślałem ze spokojnie poczekam te kilka miesiecy na nowe modele EIZO. no nic, zobczymy co EIZO pokaże w tym miesiaću. jesli parametrami jakoś nie zabiją tego polecanego Nec to chyba bez sensu bedzie czekać z wymianą aż do wiosny i można bedzie bez stresu wymienić monitor już teraz. Dzięki za wskazanie alternatywy.
Parametrami nie zabiją (mogą jedynie zrównać), a cena będzie wyższa ;)
W tej klasie nie ma zabijania parametrami. To sprzęt profesjonalny, różni się niuansami. W tym konkretnym przypadku
EIZO różni się w stosunku do NECa:
+ Wbudowany czujnik autokorekcyjny.
+ Możliwość łatwej, legalnej, sprzętowej kalibracji z oprogramowaniem ColorNavigator.
+ Dłuższa i lepsza gwarancja, m.in. możliwość opcji zero wad pikseli i subpikseli.
- Wentylator.
Obecna wersja CX270 jest podświetlana CCFL, co ma swoje zalety, bo jest grupa ludzi nie trawiąca diód. Po modernizacji, nowa wersja będzie już diodowa, zgodnie z najnowszymi trendami.
Rafał_Sz
05-11-2013, 07:53
Nie wiem czy ja jestem jakiś inny, ale zdecydowanie bardziej naturalny wydaje mi się obraz z paneli podświetlanych lampami. Dotyczy to także telewizorów. Nie wiem skąd wynika takie ciśnienie producentów na diody? Koszty produkcji? Pseudoekologia?
P.S. Jest aktualizacja NEC MultiProfilera, w końcu "jakoś to wygląda". ;)
Nie wiem skąd wynika takie ciśnienie producentów na diody? Koszty produkcji?
O to, to...
Prawie zawsze wygrywa tańsze, nie lepsze. Patrz decyzja o zaprzestaniu produkcji plazm przez Panasonica. Jak żyć?
O to, to...
Prawie zawsze wygrywa tańsze, nie lepsze. Patrz decyzja o zaprzestaniu produkcji plazm przez Panasonica. Jak żyć?
Czy plazmy innych producentów są na tyle gorsze, aby się załamywać?
W tej chwili już chyba nikt nie produkuje plazm. Teraz produkuje sie LCD a to jest różnica. Plazmy to przestarzala technologia. Wiele osób myli je że sobą bo oba są płaskie a plazma fajniej brzmi dlatego jeszcze niektórzy używają rej nazwy.
Czy plazmy innych producentów są na tyle gorsze, aby się załamywać?
Panasonic jest niekwestionowanym liderem i ich największym producentem na świecie. Jak zabraknie jego siły rynkowej to istnieje ryzyko, że inni też się wycofają. Jeśli ktoś ma potrzebę wymienić TV, trzeba zrobić to do końca roku i będzie kilka lat spokoju. Potem się okaże jakie będą trendy rynkowe. Rynek nie znosi pustki, ludzie oczekujący czegoś normalnego to spora grupa i siła nabywcza, więc niewykluczone, że albo szybciej będą dostępne oledy, które jednak nie mają przynajmniej części protez LCD, albo jednak plazmy uchowają się w niszy.
W tej chwili już chyba nikt nie produkuje plazm.
Produkuje, produkuje. Ekran tego typu nazywa się PDP i nie ma mowy o myleniu z LCD.
Plazmy to przestarzala technologia.
Plazma ma zasadę działania najbardziej zbliżoną do kineskopu a o zasadę działania kineskopu oparta jest telewizja. LCD udaje telewizor bo tak naprawdę do tego celu nadaje się kiepsko. Tyle że jest dużo tańszy, łatwiej zrobić oczojebny, czyli atrakcyjny dla przeciętnego Kowalskiego, prostszy w wysterowaniu, zasileniu, łatwiej zrobić większy. Jest więc produktem bardziej atrakcyjnym w punktu widzenia producentów i sprzedawców. Tylko dlatego istnieje.
W tej chwili już chyba nikt nie produkuje plazm. Teraz produkuje sie LCD a to jest różnica.
Chcesz powiedzieć, że LG i Samsung już nie produkuje telewizorów plazmowych? Chyba mają spore magazyny, gdyż w ofercie jeszcze jest ich trochę ;) :)
Plazmy to przestarzala technologia
Ja mam jeszcze kineskopowy (dobrą bańkę) i przestarzała technologia nie jest w tym przypadku wadą dla mnie.
Panasonic jest niekwestionowanym liderem i ich największym producentem na świecie. Jak zabraknie jego siły rynkowej to istnieje ryzyko, że inni też się wycofają. Jeśli ktoś ma potrzebę wymienić TV, trzeba zrobić to do końca roku i będzie kilka lat spokoju. Potem się okaże jakie będą trendy rynkowe. Rynek nie znosi pustki, ludzie oczekujący czegoś normalnego to spora grupa i siła nabywcza, więc niewykluczone, że albo szybciej będą dostępne oledy, które jednak nie mają przynajmniej części protez LCD, albo jednak plazmy uchowają się w niszy.
Do końca roku mają produkować, więc z pewnością jeszcze jakiś czas w przyszłym roku powinny być dostępne Panasonica.
Teraz produkuje sie LCD a to jest różnica.
Tak z ciekawości próbowałem znaleźć modele LCD i ich ceny w rozmiarze 60-65 cali - obecnie, to nie jest alternatywa dla plazmy ;)
P.S> Dobra, nie zaśmiecam więcej tego wątku, bo to o monitorach.
W tej chwili już chyba nikt nie produkuje plazm. Teraz produkuje sie LCD a to jest różnica. Plazmy to przestarzala technologia. Wiele osób myli je że sobą bo oba są płaskie a plazma fajniej brzmi dlatego jeszcze niektórzy używają rej nazwy.
W czterech krótkich zdaniach potrafić zamieścić tyle nieprawdziwych tez, to absolutne mistrzostwo świata.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tom01, ekrany plazmowe, to również nie ideał i to z różnych względów wcale nie ekologicznych, co w porównywaniu technologii uważam za ostatni w kolejności argument (chyba że akurat ekran plazmowy nominalnie spożywa ok. 500W, a podobnej wielkości LCD, tylko ok. 80W ;) ) , ale to zostawmy, bo to tylko koszty eksploatacyjne.
Gorzej już wygląda sprawa z utrwalaniem się na ekranach plazmowych, statycznych elementów obrazu (logo kanału, czy podobne niepotrzebne głupoty) i generalnie, mimo różnych technik nie sposób tego efektu uniknąć.
Do plazm zraża mnie również nienaturalny kontrast, który ma pogłębić czernie, a który powoduje, że obraz jest absolutnie poza akceptowalnym zakresem.
Zdecydowanie wolę dobrej jakości LCD, ot choćby 55" sony w905a, na którym mogę obraz dostosować bliżej moich preferencji.
Tom01, ekrany plazmowe, to również nie ideał i to z różnych względów wcale nie ekologicznych, co w porównywaniu technologii uważam za ostatni w kolejności argument (chyba że akurat ekran plazmowy nominalnie spożywa ok. 500W, a podobnej wielkości LCD, tylko ok. 80W ;) ) , ale to zostawmy, bo to tylko koszty eksploatacyjne.
Jasne, że nie ideał. Ideałów nie ma. Jednak w kontekście wymagań TV, plazma zapewnia większość tego co wymaga TV w stopniu conajmniej dobrym lub bardzo dobrym a różnica w stosunku do LCD jest ogromna. Wszystkie cechy obrazu "telewizyjnego" na LCD muszą być emulowane. A wiadomo jak jest z protezami.
Telewizora się nie kupuje w kontekście zużycia energii tak samo jak nie kupuje się samochodu na bazie informacji o spalaniu. To jeden z elementów, ale wcale nie najważniejszy. Poza tym spalanie samochodów podaje się zafałszowane, tak samo moc plazm i LCD też, choć z innego powodu. Plazma najwięcej "ciągnie" kiedy świeci na biało ustawiona na maksimum jaskrawości. Kiedy ekran pracuje w ten sposób? Praktycznie nigdy. W warunkach domowych świeci ustawiona na niewielki procent swojego zakresu regulacji. Poza tym obraz też rzadko kiedy wyświetla serial przyrodniczy przedstawiający niedźwiedzie polarne w zadymce śnieżnej. W realnych warunkach eksploatacji plazma ciągnie proporcjonalnie mniej prądu im wyświetla ciemniejszy ekran. LCD niekoniecznie. Nie można za bardzo przygaszać podświetlenia bo jasne elementy, które mogą się pojawić na ekranie w każdej chwili, nie będą białe. Nawet przy całym czarnym ekranie podświetlenie daje do pieca praktycznie na maksimum. Stąd różnica na korzyść LCD wcale nie jest taka wielka a czasem, choć to wielu zaskakuje, jest dokładnie odwrotnie. Robiłem jakiemuś niedowiarkowi pomiary 50" plazmy ustawionej do używania normalnie w domu. Bez jakiegoś ekoszaleństwa, z wyłączonymi wszelkimi oszczędzaczami prądu. Pobór mocy ok 120-150W pomimo, że na etykietce stoi przerażające 550W.
Gorzej już wygląda sprawa z utrwalaniem się na ekranach plazmowych, statycznych elementów obrazu (logo kanału, czy podobne niepotrzebne głupoty) i generalnie, mimo różnych technik nie sposób tego efektu uniknąć.
To już dawno historia. Paradoksalnie, od jakiegoś czasu widuję utrwalone LCD-ki.
Do plazm zraża mnie również nienaturalny kontrast, który ma pogłębić czernie, a który powoduje, że obraz jest absolutnie poza akceptowalnym zakresem.
Kontrast w plazmie, w odróżnieniu od LCD, się dowolnie reguluje. ;)
W czterech krótkich zdaniach potrafić zamieścić tyle nieprawdziwych tez, to absolutne mistrzostwo świata.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ok byłem do dzisiejszego poranka niedouczony (dlatego napisałem chyba w swoim poście). Dzięki za rozszerzenie mojej wiedzy w tym temacie. Kilka ładnych lat temu pracowałem w centrm Sony i sprzedawałem tv/lcd i jż wtedy na szkoleniach mówiło sie nam o tym, że plazma jest przestarzałą technologią (co nie znaczy że gorszą), i inne rzeczy które napisałem w poście.
To że ludzie mylą plazmę z lcd to akurat prawda. Do dzisiaj słyszę w sklepach że ludzie chcą kupić plazmę wskazując na 46'' LCD.
I serio myślałem, że producenci wycofali się już z plazmowych tv. Mój błąd, przepraszam i dziękuję za upomnienie.
Żeby nie robić pustych przebiegów chciałbym zapytać się Tom01, Czornyja i innych forumowiczów z dużą wiedzą w zakresie wyświetlania obrazu o monitor EIZO SX 2262w za ok 3k, czy waszym zdaniem w tym przedziale cenowym jest to dobry monitor w porównaniu z innymi? Czy jest możliwość żeby kupić coś tańszego w zakresie 2-3k a równie porządnego? Jak wygląda kalibracja takiego monitora tzn. co muszę mieć żeby go skalibrować? Czy lepiej zlecić to technikowi?
Kilka ładnych lat temu pracowałem w centrm Sony i sprzedawałem tv/lcd i jż wtedy na szkoleniach mówiło sie nam o tym, że plazma jest przestarzałą technologią
Nic dziwnego, SONY jako pierwsze zwiało z plazm. Musieli jakoś to uzasadnić (nazmyślać) handlowcom. :)
Nic dziwnego, SONY jako pierwsze zwiało z plazm. Musieli jakoś to uzasadnić (nazmyślać) handlowcom. :)
Dzisiaj to zrozumiałem ;)
Tom01, niestety nie uwzględniasz specyfiki technik, które goszczą w lepszych panelach LCD, np. we wspomnianym przeze mnie i z powodzeniem używanym Triluminosie, w którym czernie, wspomagane przez wspomniane fidrygałki są tak głębokie, jak Szatan wymoczony w smole w bezksiężycową noc.
Nie wiem, czy miałeś okazję zerknąć na serię sony w9, ale są to naprawdę warte grzechu ekrany.
Co do plazm, to jawi mi się toto zawsze jako przerośnięty telewizor, wysyłający do mózgów migoczące sygnały jaskrawości (z różnym skutkiem, czasem dość przykrym) i zbyt dużym kontrastem, za pomocą którego prędzej można by próbować się ogolić, niż umieszczać toto w telewizyjnych standardach.
... że nie wspomnę o słynnych zorzach polarnych, które goszczą od czasu do czasu, właśnie na tych telewizorach.
Koszty użytkowania zależą od jasności wyświetlanych scen, więc w praktyce, koszty będą tak duże, jak preferencje w tym zakresie (najmniej zapłacą miłośnicy opowieści z krypty itp. obrazów).
Nie wspominasz też i o tym, że plazmy nie da się naprawić w domu klienta ze względów technologicznych, więc trzeba w razie czego te potwory transportować w tę i nazad, co wcale do przyjemności nie należy.
Nie wiem jak tam teraz również z trwałością luminofora w plazmach, ale zawsze była to ich Achillesowa pięta.
Tom01, niestety nie uwzględniasz specyfiki technik, które goszczą w lepszych panelach LCD, np. we wspomnianym przeze mnie i z powodzeniem używanym Triluminosie, w którym czernie, wspomagane przez wspomniane fidrygałki są tak głębokie, jak Szatan wymoczony w smole w bezksiężycową noc.
Nie wiem, czy miałeś okazję zerknąć na serię sony w9, ale są to naprawdę warte grzechu ekrany.
Widziałem takie telewizory w pewnej agencji produkującej reklamy i czołówki. Czerń w LCD nie istnieje, technicznie nie jest możliwa do osiągnięcia. Przy dzisiejszym zaawansowaniu techniki, nie można zrobić na tyle gęstej optycznie komórki ciekłych kryształów, aby nic się przez nią nie przeświecało. Pogłębianie czerni, która powinna być naturalną cechą obrazu, to jak wspomniałem wcześniej, dokładanie protez. Robi się to przez dwa proste tricki optyczne. Przeciętny Kowalski jest zachwycony efektem, u mnie powoduje odruch gastryczny.
Co do plazm, to jawi mi się toto zawsze jako przerośnięty telewizor, wysyłający do mózgów migoczące sygnały jaskrawości (z różnym skutkiem, czasem dość przykrym)
Obraz ruchomy na TV zawsze migocze. Tak powstaje. Plazmy migoczą od 200 do 600Hz, co jest szybsze niż migotanie podświetleń LCD.
i zbyt dużym kontrastem za pomocą którego prędzej można by próbować się ogolić, niż umieszczać toto w telewizyjnych standardach.
Kontrast jak mówiłem w plazmie się reguluje. Ktoś lubi obraz super niskokontrastowy jak mgły nad jeziorem o 4 rano? Nie ma problemu.
Nie wspominasz też i o tym, że plazmy nie da się naprawić w domu klienta ze względów technologicznych, więc trzeba w razie czego te potwory transportować w tę i nazad, co wcale do przyjemności nie należy.
Nie wypowiadam się na ten temat. Nie miałem przyjemności korzystać z serwisu.
Nie wiem jak tam teraz również z trwałością luminofora w plazmach, ale zawsze była to ich Achillesowa pięta.
Na tyle dobrze, że plazmy chodzące po 10-12h na dobę od 5 lat nie mają śladów utrwalania. Kiedyś, ok 10 lat temu, był to problem, ale dość szybko się z tym uporano. Jeszcze za czasów Pioneerów Kuro były wbudowane w telewizor obrazy serwisowe do wyrównywania. Później nie.
Tom01, bardzo Cię przepraszam, ale mam niejasne odczucie, że ocieram się czytając takie teksty, jak ten powyżej, o dość niepospolitą ... megalomanię. :)
Niezmiernie żałujesz pewnie zatem, że Eizo nie produkuje swoich monitorów w oparciu o technologię plazmową (?!) :D
Nie żałujesz, a to szkoda, bo znam przypadek, że mówiłeś o jednym z ekranów tej firmy, zbudowanym przy pomocy panela VA, że jest dość czarny (celowo nie zacytuję dokładnie Twoich poetyckich porównań - sam się za nie wstydź, albo miej fizjologiczne odruchy, jak tam wolisz) :mrgreen: .
Oczywiście nie twierdzę (w żadnym wypadku), że telewizory plazmowe nie mają zalet, ale zważywszy na Twoją wrażliwość na wierność reprodukcji obrazu, Twój upór akurat w tym temacie jest cośkolwiek niebywały.
Widać jesteś niczym Janus, albo może i Światowid i na każdą okazję wyciągasz inny pogląd, komiczne tylko, że w tym samym wątku.
ps.
Gdy mówiłem o migotaniu w tv plazmowych, miałem na myśli specyficzny sposób uzyskiwania jaskrawości w tej technologii.
Wiem, że dyskusja o plazmach nabiera tempa ale chciałbym poprosić o pomoc szanownych forumowiczów. Czy moglibyście w jakiś sposób doradzić ustosunkować się do mojego poprzedniego posta?
Dzięki serdeczne ;)
Żeby nie robić pustych przebiegów chciałbym zapytać się Tom01, Czornyja i innych forumowiczów z dużą wiedzą w zakresie wyświetlania obrazu o monitor EIZO SX 2262w za ok 3k, czy waszym zdaniem w tym przedziale cenowym jest to dobry monitor w porównaniu z innymi? Czy jest możliwość żeby kupić coś tańszego w zakresie 2-3k a równie porządnego? Jak wygląda kalibracja takiego monitora tzn. co muszę mieć żeby go skalibrować? Czy lepiej zlecić to technikowi?
Niezmiernie żałujesz pewnie zatem, że Eizo nie produkuje swoich monitorów w oparciu o technologię plazmową (?!) :D
Eee... a czy ja coś powiedziałem o plazmach w kontekście monitorów? LCD nadaje się znakomicie na monitor, nie nadaje się na telewizor. Plazma dokładnie odwrotnie.
Gdy mówiłem o migotaniu w tv plazmowych, miałem na myśli specyficzny sposób uzyskiwania jaskrawości w tej technologii.
Ależ to jest identyczna zasada jak podświetlenie znakomitej większości LCDków.
SX2262W to w tej chwili biały kruk. Zawodowy monitor do koloru na PVA i do tego szerokogamutowy poniżej 3 tys. Konkurenta nie ma.
Eee... a czy ja coś powiedziałem o plazmach w kontekście monitorów? LCD nadaje się znakomicie na monitor, nie nadaje się na telewizor. Plazma dokładnie odwrotnie.
Bardzo Cię proszę nie udawaj, że nie wiesz co mam na myśli i odnieś się do konkretnego przykładu, który został zarysowany, czyli konkretnego panela VA Eizo, do którego dałeś komentarz w tym wątku.
Kombinujesz, niczym koń pod górę, a to niegodne specjalisty.
Jeśli bowiem VA w Eizo może mieć poetycko określane czernie, to tym bardziej w telewizorze. ;)
Ależ to jest identyczna zasada jak podświetlenie znakomitej większości LCDków.
Bzdura Tomku i powinieneś to wiedzieć, bo to są absolutne podstawy: http://telewizor.elektroda.net/plazma.html .
Jeśli bowiem VA w Eizo może mieć poetycko określane czernie, to tym bardziej w telewizorze. ;)
Ale przy monitorach i telewizorach obowiązują zupełnie inne kryteria. Piękna czerń monitora, jak dno beczki ze smołą, na telewizorze jest plamiastym burzowym niebem a nie czernią. Dwa słowa klucze. A nawet trzy: Powierzchnia, całkowanie i światło otoczenia. ;)
Bzdura Tomku i powinieneś to wiedzieć, bo to są absolutne podstawy: http://telewizor.elektroda.net/plazma.html .
Ale ja nie mówię o budowie komórki PDP i lampy za LCD. Mówię o przebiegu napięcia zasilającego. Owszem występują różnice ale nie na tyle żeby stawiać rozgraniczenie między nieakceptowalnym miganiem PDP i niewidocznym miganiem podświetlania LCD.
Ale przy monitorach i telewizorach obowiązują zupełnie inne kryteria. Piękna czerń monitora, jak dno beczki ze smołą, na telewizorze jest plamiastym burzowym niebem a nie czernią. Dwa słowa klucze. A nawet trzy: Powierzchnia, całkowanie i światło otoczenia. ;)
...
Powiadasz zatem, że mając do czynienia właściwie przekrojowo z najlepszymi ekranami we wszystkich technologiach, nie potrafię zobaczyć tego samego co Ty?
Próbujesz mnie obrazić, bo już sam nie pojmuję o co Ci chodzi?
Próbujesz mnie obrazić, bo już sam nie pojmuję o co Ci chodzi?
A niech mi ręka uschnie, gdzieżby. :)
A niech mi ręka uschnie, gdzieżby. :)
Jeżeli zatem ekran VA w telewizorze SONY W905A ma poziom czerni w zakresie 0,02 do max 0,03cd/m2, to jak na urządzenie LCD jest dla mnie czarny, niczym dno Tartaru.
I to są dane mierzone bez polepszaczy-wygaszaczy, a z nimi jest tylko czarniej.
Jeżeli zatem ekran VA w telewizorze SONY W905A ma poziom czerni w zakresie 0,02 do max 0,03cd/m2, to jak na urządzenie LCD jest dla mnie czarny, niczym dno Tartaru.
No tak, ale nawet jeśli te 0,02 to prawda, bo mało czym można to zmierzyć, to po pierwsze wieczorem lub nocą, w kameralnym oświetleniu pokoju ją widać. Nie jest to zero jak na plazmie. Prawidłowo wyregulowana plazma może mieć 0 nitów, czyli zero świecenia, prawdziwą czerń. Poza tym, już przy niewielkiej zmianie kąta patrzenia, super-hiper-niska czerń LCD staje się 20x jaśniejsza a to już widać jak nie wiem co.
No tak, ale nawet jeśli te 0,02 to prawda, bo mało czym można to zmierzyć, to po pierwsze wieczorem lub nocą, w kameralnym oświetleniu pokoju ją widać. Nie jest to zero jak na plazmie. Prawidłowo wyregulowana plazma może mieć 0 nitów, czyli zero świecenia, prawdziwą czerń. Poza tym, już przy niewielkiej zmianie kąta patrzenia, super-hiper-niska czerń LCD staje się 20x jaśniejsza a to już widać jak nie wiem co.
Czyli co, możemy przyjąć, że po włączeniu opcji zawartych w firmware opisywanego telewizora, czyli: "Korekcji czerni", "Zaaw. zwiększenia kontrastu" i takich tam, które poprawią jeszcze, zmierzone wartości czerni na tym ekranie, ów LCD jest czarny, niczym dusza polityka? :)
... czy może jednak niekoniecznie? ;)
i takich tam, które poprawią jeszcze, zmierzone wartości czerni na tym ekranie, ów LCD jest czarny, niczym dusza polityka? :)
... czy może jednak niekoniecznie? ;)
Oczywiście że nie. Poziom czerni na LCD jest stały i wynika z konstrukcji. Nie można go obniżyć. Można jednak wywołać złudzenie obniżenia. Coś*wspominałem o protezach? ;)
GoOrange
05-11-2013, 21:47
Albo wręcz podnieść maskujące nierównomierność podświetlania, tzw. duszki czy jak tam się to zwie.
Oczywiście że nie. Poziom czerni na LCD jest stały i wynika z konstrukcji. Nie można go obniżyć. Można jednak wywołać złudzenie obniżenia. Coś*wspominałem o protezach? ;)
Zdecydowanie nie masz bladego pojęcia o czym mówisz, dlatego powinieneś czym prędzej zapoznać się z telewizorami serii, o której tu mówiłem, bo inaczej wyjdziesz nie na kogoś, kto posługuje się tylko teoriami bez pokrycia.
Masz chyba u siebie sony-center, więc powinieneś móc przy okazji i odrobinie wyrozumiałości ze strony obsługi, dokonać odpowiedniej oceny.
Zdecydowanie nie masz bladego pojęcia o czym mówisz
Wydaje mi się, że jednak mam. Wiem jak jest zbudowany LCD, nie z teorii, a rozbieram, naprawiam i składam matryce. Nie ma absolutnie żadnej możliwości korekty czerni poniżej poziomu minimalnego podświetlenia i maksymalnego spolaryzowania matrycy. Z oczywistych względów pomijam sztuczki, jak strefowe wygaszanie czy takież same strefowe podbijanie jaskrawości. Trick jest możliwy na niektórych nowych ekranach podświetlanych diodami z wielosekcyjnym zasilaniem. Pomijam, bo to proteza a czerń należy rozumieć dosłownie. Jeśli jej poziom wynosi choćby 0,00001 nita to już czernią nie jest. Tym bardziej, że jak wspomniałem "czerń" LCD jest inna na wprost a inna pod kątem. Nawet jeśli zmienia się mało to i tak się zmienia. W porównaniu, ani kineskop ani plazma nie ma absolutnie żadnego znaczenia czy jest oglądana na wprost czy z boku. I o to mi się rozchodzi. Naturalny obraz przez okno nie jest wrażliwy na kąt patrzenia.
Wydaje mi się, że jednak mam. ...
Widziałeś sony serii w9, czy tylko będziesz tak sobie gawędził?
Spoważniej chłopie, bo nikt Ciebie nie będzie traktował poważnie.
Widziałeś sony serii w9, czy tylko będziesz tak sobie gawędził?
Spoważniej chłopie, bo nikt Ciebie nie będzie traktował poważnie.
Pisałem, że widziałem. Normalny LCDek. One naprawdę nie robią na mnie wrażenia, nie trzeba mnie przekonywać jaki to cud.
Przy okazji, opis z testu takiego TV, popełnionego przez człowieka który ma czym, wie jak mierzyć ekrany a zawodowo ustawia profesjonalne monitory TV w studiach: "Oprócz świetnego strefowego wygaszania, na korzyść Sony, należy doliczyć wysoki (jak na telewizor LCD) kontrast (ANSI) matrycy - 3765 : 1 (poziom czerni 0.0318 [cd/m2]). Te dwie cechy czynią z modelu W905 całkiem atrakcyjny telewizor także do oglądania wieczornego. Oczywiście do wrażeń jakie oferują w takich warunkach telewizory plazmowe (nawet te o połowę tańsze) brakuje jeszcze bardzo dużo"
Tomku, bardzo Cię przepraszam, ale tracisz w moich oczach jako fachowiec zajmujący się sprzętem do obrazowania, nie ma w Tobie bowiem potrzeby rzetelnego zbadania każdego tematu, a opierasz się na zdaniu innych.
To co z Ciebie za fachowiec?
W taki sposób jak robisz to Ty, tego popołudnia i wieczoru, może to zrobić praktycznie każdy greenhorn, podając się na forum za fachowca.
To niepoważne i bardzo zniechęcające.
Pozdrawiam
Tomku, bardzo Cię przepraszam, ale tracisz w moich oczach jako fachowiec zajmujący się sprzętem do obrazowania, nie ma w Tobie bowiem potrzeby rzetelnego zbadania każdego tematu, a opierasz się na zdaniu innych.
Przytoczony cytat wskazuje, że nie tylko ja widzę niedoskonałość LCD. Są jak najbardziej mierzalne i widoczne. Nie mam pojęcia co tu badać? Sprawa jest prosta jak budowa cepa. Rzeczoną cechę widać.
Przytoczony cytat wskazuje, że nie tylko ja widzę niedoskonałość LCD. Są jak najbardziej mierzalne i widoczne. Nie mam pojęcia co tu badać? Sprawa jest prosta jak budowa cepa. Rzeczoną cechę widać.
Mój zarzut w stosunku do Twojej osoby, również jest prosty jak ... maszyna prosta i dotyczy konkretnego przykładu, w którym wyrażasz się w sposób autorytatywny o sprzęcie, którego nie widziałeś na oczy.
W taki sposób nie zbudujesz zaufania to swojej osoby.
Jedyne co godne pochwały, że nie udajesz kogoś kto jednak widział i testował ten konkretny sprzęt, tylko przyznajesz, że wrzucasz go do wora swoich doświadczeń z panelami LCD ot tak, bez sprawdzenia jak jest w rzeczywistości.
Mój zarzut w stosunku do Twojej osoby, również jest prosty jak ... maszyna prosta i dotyczy konkretnego przykładu, w którym wyrażasz się w sposób autorytatywny o sprzęcie, którego nie widziałeś na oczy.
Nawet gdybym nie widział na oczy, to pewne rzeczy są niezmienne. Wspominałem, ustawiałem monitory, nawiasem mówiąc dno straszne, w agencji produkcyjnej TV, gdzie takie telewizory stały na każdym biurku jako podgląd podłączone do karty Blackmagic. Nie testowałem drobiazgowo, przyznaję. Nie było ani okazji ani powodu. Cały kontakt z W905 to przelecenie po menu i ustawienie paru drobiazgów. Nie widzę co miałbym w nim widzieć, bo nie widziałem niczego ponad to co jest standardem w innych LCD. Nie twierdzę, że to masówka. Jak wszędzie, w każdej dziedzinie są lepsze i gorsze. Różnice bywają ogromne, ale cep łyżką nigdy nie będzie.
... Wspominałem, ustawiałem monitory, nawiasem mówiąc dno straszne, w agencji produkcyjnej TV, gdzie takie telewizory stały na każdym biurku jako podgląd podłączone do karty Blackmagic. Nie testowałem drobiazgowo, przyznaję. Nie było ani okazji ani powodu. Cały kontakt z W905 to przelecenie po menu i ustawienie paru drobiazgów. Nie widzę co miałbym w nim widzieć, bo nie widziałem niczego ponad to co jest standardem w innych LCD. Nie twierdzę, że to masówka. Jak wszędzie, w każdej dziedzinie są lepsze i gorsze. Różnice bywają ogromne, ale cep łyżką nigdy nie będzie.
Przyznaję, lubisz szokować, więc jednak musisz uważać mnie za durnia, albo entuzjastę telewizorów LCD, skoro nie widzisz powodu by choć przez chwile pochylić się nad zagadnieniem w sposób empiryczny i nie zastanawia Cię, dlaczego facet, który twierdzi, że ma na co dzień kontakt z zaawansowanymi panelami, mówi coś, co nie mieści się w zakodowanych w Twojej świadomości standardach (?).
Tak czy owak, dziękuję za rozmowę.
EOT
więc jednak musisz uważać mnie za durnia
Daleko mi do tego. Jednakowoż nie mogę się zgodzić z hipotezą, która nie może być prawdziwa. Przeczy jej zasada działania LCD.
Monitor dla Czornyja i Toma01 :)
Proszę zwrócić uwagę na cenę.
http://www.swiatobrazu.pl/canon-dp-v3010-30-calowy-profesjonalny-monitor-4k--30600.html
Monitor dla Czornyja i Toma01 :)
Proszę zwrócić uwagę na cenę.
http://www.swiatobrazu.pl/canon-dp-v3010-30-calowy-profesjonalny-monitor-4k--30600.html
1,2 dużej bańki za coś tak mało filigranowego 50cm od ściany?
Jakoś sobie tego nie wyobrażam, to już wolę swojego wielkoformatowca, który oddaje mniej wiernie kolory, ale przynajmniej można znaleźć dla niego sporo uniwersalnych zastosowań.
Wszystko ze złączem SDI ma cenę x10 - x20 - monitorek pod holyłód, mówi indastry, brołdkast itp.
Mam pytanie do Tom01, lub kogoś kto wie.
Ustawienie monitora na Brugtness na 0 to dobre rozwiązanie dla oczu? Czy to zależy od oświetlenia w jakim znajduje się monitor i sprawdza się tylko za dnia?
A jakim to konkretnie monitorze ustawiasz "Brightness" na zero?
Moje EV2436 przy ustawieniu na 0 jest całkiem ciemne... Nie jest to może totalne 0, czyli wyłączenie podświetlenia, ale jest całkiem nieźle.
To nie ma znaczenia w jakim monitorze, to podrzędny temat. Ja pytam o cel tego zabiegu i jego zasadność.
To nie ma znaczenia w jakim monitorze, to podrzędny temat. Ja pytam o cel tego zabiegu i jego zasadność.
Ma ogromne znaczenie, bo jednych "zero" będzie przy 80 nitach a w drugim przy 0,2 nita. Zależy jak działa regulator, czy na lampach, czy tnie matrycę.
ZoomTeam
12-11-2013, 12:52
Czy wiadomo już coś w temacie nowości EIZO.? Bo pozostał wybor pomiędzy NEC PA272W a własnie którymś z nowych EIZO . pytanie kiedy bedzie coś wiadomo na ich temat bo NEC jest na połkach sklepowych , sprawia niezłe wrażenie , a i cena robi sie coraz bardziej sympatyczna.
Tom01, mi się dalej wydaje, że nie ma znaczenia, bo ja nie pytam o to czy moje 0 to 80nitów czy 20nitów. Chciałbym wiedzieć, tylko o tym zabiegu kiedy go używać a kiedy nie, no chyba że te "0" ma wpływ na oczy i gorzej wyjdę ustawiając tandetny monitor na 0, a lepszy nie.
W jakich sytuacjach zatem powinno być na 0? Nie interesuje mnie odwzorowanie kolorów, jestem inżynierem.
Obecnie w korporacji są delle, więc nie trudno się domyśleć czego to dotyczy.
Źle się Panu wydaje, bo ma ogromne znaczenie. W różnych monitorach regulacja jest różnie rozwiązana. W tych lepszych, cały zakres regulacyjny jest używalny, w gorszych niekoniecznie. Z różnych względów może być uzasadnione zawężenie zakresu nastaw regulatora. Przy zbyt niskim może być widoczne migotanie, elektronika może "ciąć matrycę" co degraduje dynamikę i jak najbardziej wpływa na komfort patrzenia a więc i zdrowie. Dlatego, żeby odpowiedzieć na Pana pytanie, muszę wiedzieć o jakim modelu monitora mówimy. W DELLach też jest różnorodność.
militarius
12-11-2013, 20:05
a jeśli chodzi o ustawienia jasności w Eizo FS2331? bo się właśnie zastanawiam na ile powinienem mieć ją ustawioną... aktualnie mam na 25
a jeśli chodzi o ustawienia jasności w Eizo FS2331? bo się właśnie zastanawiam na ile powinienem mieć ją ustawioną... aktualnie mam na 25
Do zastosowań ogólnych powinno być ustawione tak, aby monitor nie raził w oczy. Nie powinno być efektu olśnienia przy przenoszeniu wzroku z otoczenia na monitor. Jeśli do fotografii, biel kartki A4 w Wordzie ma być taka sama lub ton ciemniejsza od zwykłej kartki ksero leżącej na stole.
Hamarama
12-11-2013, 20:40
Witam, Ponieważ gdzieś tam w tym watku zabierałem głos nt. monitora Eizo chciałbym napisać kilka słów ale nie nt. samego monitora ale nt. zamówienia.
Otóż zdecydowanie odradzam dokonywanie zakupów w monitory.mastiff.pl, bo może komyś tak jak mi przyjdzie taki głupi pomysł.
Napiszę krótko.
Po targach w Łodzi zamówiłem monitor EIZO SX240. Zamówienie złożyłem 23 marca. Do 24 kwietnia nadal nie miałem monitora - sprzedawca twierdził, że żadna sztuka nie nadawała się do wysłania. Wziąłem go z opcją selekcji.
Stwierdziłem, że w takim razie ten SX to jakiś feler i zmieniłem zamówienie na CX240. To już (jak zapewniał sprzedawca, sprzęt 100%, z natury równomiernie podświetlony itp. Lepszy sort) Monitor po wielu rozmowach, dopytywaniach itp. (oczywiście również żadna sztuka nie nadawała się do wysłania) dotarł do mnie 14 czerwca - przyznam, że działa bez zarzutu. W każdym razie od momentu złożenia zmówienia w monitory.mastiff.pl do odbioru przesyłki minęło niespełna 3 miesiące :)
Na monitor miałem jakiś tam rabat po targach, a robiąc przelew kolega TOM01 cos tam źle ponaliczał i w efekcie poszła nadpłata. Nie chciałem już bawić się w odsyłanie kasy więc ustaliliśmy, że do monitora doły lampkę biurkową do oświetlania odbitek.
Niestety lampki o wartości 250zł nie otrzymałem do dzisiaj, a firma na ostatniego maila ode mnie już nie odpowiedziała. W poprzednich maila Pan TOM01 pisał do mnie, że wysłanie lampki nie spełnia wymogów logistycznych czy jakoś tak.
Tak na wszelki wypadek zachowałem sobie całą korespondencję ze sklepem i jak mnie kiedys najdzie podły humor to może gdzieś ją podeślę.
Dodam jeszcze, że dla tego monitora specjalnie odwiesiłem firmę w marcu, a nie maiłem wtedy żadnych zleceń. Co więcej. W kwietniu tez nie miałem :) Czyli mam w plecy 260zł ZUS x2
Podsumowując: Możesz sobie szanowny Panie TOM01 wsadzić tą lampkę tam gdzie słońce nie dochodzi. Może logistyka w Pana firmie podziała sprawniej, a Pan dozna oświecenia.
NA PLUS - ŚWIETNY KONTAKT mydlący oczy.
Ps. Przepraszam Panie szanowny, że tak późno mnie cho...ra strzeliła ale jest koniec sezonu. Ja odbieram paczkę ze zdjęciami i nie mam ich przy czym obejrzeć. Ta lampka powinna być u mniej najpóźniej tego 14 czerwca.
monitory.mastiff.pl - NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!
A EIZO CX240 - w ślubach przerost formy nad treścią ale jak już jest to nie będzie. Sprzęt zacny.
A do jakiego poziomu podświetlania (w NEC PA271W, np. via Nec MultiProfiler) można zjechać, żeby nie miało to negatywnego wpływu na dynamikę obrazu podczas obróbki zdjęć? Aktualnie mam 60 cd/m² i a przy niższych wartościach coś zaczyna cicho „bzyczeć” w bebechach monitora. Prawdę mówiąc – przy moich ulubionych warunkach pracy, wolałbym dużo niżej, tyle że nie wiem, czy to nie wpłynie jakoś druzgocąco na elektronikę i/lub matrycę.
A do jakiego poziomu podświetlania (w NEC PA271W, np. via Nec MultiProfiler) można zjechać, żeby nie miało to negatywnego wpływu na dynamikę obrazu podczas obróbki zdjęć? Aktualnie mam 60 cd/m² i a przy niższych wartościach coś zaczyna cicho „bzyczeć” w bebechach monitora. Prawdę mówiąc – przy moich ulubionych warunkach pracy, wolałbym dużo niżej, tyle że nie wiem, czy to nie wpłynie jakoś druzgocąco na elektronikę i/lub matrycę.
NEC PA ma tak duży "zapas" na sterowaniu matrycą że obcięcie mu specjalnie nie szkodzi. Zakres łatwo sprawdzić w menu. Przy końcu regulacji na lampach i wejściu w zakres obcinania matrycą wskaźnik jaskrawości podświetlenia zmienia kolor.
W biurze pracuje obecnie na dwóch monitorach:
DELL u2312hm oraz DELL u2410m oraz w domu obecnie dell u2412hm
Może Pan coś doradzić?
W biurze pracuje obecnie na dwóch monitorach:
DELL u2312hm oraz DELL u2410m oraz w domu obecnie dell u2412hm
Może Pan coś doradzić?
U2410 ma na pewno regulację na lampach do końca, choć ten koniec jest wysoko, nawet do 140 nitów kiedy jest nowy. Później szybko spada. Przy intensywnym użytkowaniu nawet do 30% rocznie. Dwóm pozostałym nic nie zaszkodzi ani nie pomoże, bo to typowa biurówka, wyraźnie gorsza od U2410. Wszystkie trzy można spokojnie ustawiać na zero i będzie to z korzyścią dla użytkownika.
nawet w dzień?
Swoją drogą, czy istnieje jakaś alternatywa gdzie nie liczą się dla mnie kolory, a komfort tylko i wyłącznie dla oczu? Ale nie kosztującego krocie ;)
nawet w dzień?
Swoją drogą, czy istnieje jakaś alternatywa gdzie nie liczą się dla mnie kolory, a komfort tylko i wyłącznie dla oczu? Ale nie kosztującego krocie ;)
W dzień oczywiście wg uznania. Regulacja nie jest wówczas ograniczeniem. Oczywiście, że istnieją monitory komfortowe, choć niekoniecznie wyświetlające poprawnie kolor. I nawet niedrogie. EIZO seria FS, EV, NEC seria EA. Koszty to poniżej 2 tys za 23-24", około 3 tys za 27". Komfort patrzenia na bardzo wysokim poziomie. Nie gryzą w oczy jak DELLe, nie mają plam, wyciekania światła z krawędzi, regulacja jaskrawości, szczególnie w EV praktycznie od zera nitów.
A co mógłbyś polecić 27' calowego?
Właśnie takiego co by nie kuło oczu, myślałem co prawda o delu u30 ale trochę mi się przejadły już.
a co mógłbyś polecić 27' calowego?
Właśnie takiego co by nie kuło oczu, myślałem co prawda o delu u30 ale trochę mi się przejadły już.
EIZO EV2736W. U3014 jest koszmarny. Niebieski pod kątem, ekran w plamy, stabilizuje się pół dnia. Starsza wersja U3011 jest dużo lepsza.
Dziękuje za propozycję, chciałem jeszcze zapytać:
NEC MULTISYNC EA273WMI warte to zachodu? Czy wypada dużo gorzej niż EIZO?
Dziękuje za propozycję, chciałem jeszcze zapytać:
NEC MULTISYNC EA273WMI warte to zachodu? Czy wypada dużo gorzej niż EIZO?
Już go nie ma. Wchodzi nowszy model EA274WMi. Nie miałem go jeszcze w ręku.
Tom01, jako ekspert mógłbyś coś się wypowiedzieć jeszcze na temat gwarancji monitora NEC, takiego kupionego w niemczech?
Tom01, jako ekspert mógłbyś coś się wypowiedzieć jeszcze na temat gwarancji monitora NEC, takiego kupionego w niemczech?
Gwarantem w obu przypadkach jest NEC oddział w Niemczech, więc gwarancja jest taka sama w części dotyczącej norm wad gwarancyjnych. Różnica jest w serwisie a konkretnie miejscu serwisowania. W przypadku sprzętu zakupionego poza PL, nie ma prawa skorzystania z polskiego serwisu gwarancyjnego na takich samych zasadach jak z polskiej dystrybucji. Serwis gwarancyjny jest świadczony na terenie działania konkretnego dystrybutora. Chodzi rzecz jasna o pieniądze, rozliczenie kosztów napraw z fabryką. Serwis gwarancyjny może świadczyć inny terytorialnie serwis, ale najpierw musi się dogadać na rozliczenie z serwisem "macierzystym". To dłużej trwa i czasem może być powodem odesłania klienta i sprzętu do serwisu w Niemczech.
Nie chcę zakładać nowego wątku, mam pytanie do forumowiczów: Zastanawiam się pomiędzy Nec P242W v Ezio EV2736W. Przedział cenowy jest ten sam. Zastosowanie: duży nacisk na obróbkę zdjęć (amatorsko), przeglądanie stron, tudzież oglądanie filmów. Użytkowanie w domu raczej przy słabym oświetleniu. Ewentualnie może mogli byście zaproponować jakiś inny model.
Rafał_Sz
18-11-2013, 13:48
Pracuję teraz na oprofilowanym NECu PA271W, obok stoi EIZO S1932 jako monitor pomocniczy. Chcę to Eizo wymienić na drugiego, takiego samego NECa. Czy po oprofilowaniu tego drugiego i tych samych ustawieniach dla obu monitorów, tym samym kalibratorem, będę miał identyczny obraz na jednym i na drugim?
będę miał identyczny obraz na jednym i na drugim?
Prawie.
Rafał_Sz
18-11-2013, 13:50
Prawie.kolorymetr to zobaczy. Ale czy dość dobre, ludzkie oko też?
kolorymetr to zobaczy. Ale czy dość dobre, ludzkie oko też?
Raczej odwrotnie. Kolorymetr powie, że takie same, a oczami będzie widać że nie. PA271W jest powtarzalny, więc jeśli oba egzemplarze będą z niedalekiej partii produkcyjnej to będzie nieźle. Proponuję jednak ustawić je sprzętowo.
Rafał_Sz
18-11-2013, 13:52
Ok, dzięki.
Zostało ostatnie 7 sztuk ;) Do tego w fajnej cenie...
Mam takie inne pytanie, związane z monitorami. Jeżeli nie odpowiedni temat do tego typu pytań proszę o przeniesienie.
Do rzeczy, jakiś czas nabyłem monitor SX2462W, w pokoju zamontowana http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p3440_Swietlowka-Powerlux-85W--65--5400-E27---ekwiwalent-425W.html . Podświetlenie w monitorze ustawiona na 1%, ale nadal świeci jak szalony. Strasznie mnie bolą oczy od niego. W czym jest problem za ciemno w pokoju? Za blisko siedzę? Czy może za dużo przesiaduję przed nim?
Za mało światła w pomieszczeniu. Conajmniej 4-6x. Ta świetlówka z linku nie ma nawet 20% mocy podanej na ulotce.
Jakie rozwiązanie byś proponował? Wymiana monitora? Więcej nie mogę sobie pozwolić na to żeby było więcej światła w pomieszczeniu.
Jakie rozwiązanie byś proponował? Wymiana monitora? Więcej nie mogę sobie pozwolić na to żeby było więcej światła w pomieszczeniu.
Nie chodzi o monitor a o postrzeganie. Jak jest ciemno a z tła odcina się jaskrawy prostokąt ekranu, to zawsze będzie niekomfortowo. Należałoby zastosować ze 2 do 4 dobrych świetlówek np Philips Graphica, które mają NAPRAWDĘ po 18W sztuka i będzie dobrze.
A jeżeli nie mam możliwości zamontowania takich świetlówek, wiadomo pokój.
A jeżeli nie mam możliwości zamontowania takich świetlówek, wiadomo pokój.
Nie pracować po nocach. ;)
Nie pracować po nocach. ;)
I po nocach najczęściej pracuję :/
I po nocach najczęściej pracuję :/
Nie ma żadnej innej rady jak właściwe oświetlenie. Jeśli nie można zrobić w pokoju, to przynajmniej tło i otoczenie monitora. Nie może być tak, że monitor jest jaskrawym odcinającym się od tła, prostokątem.
To jakbym zadbał o to żeby tło za monitorem było podświetlone, odczuję 'ulgę'? (wiadomo ściana za monitorem nie jest szara, ale myślę że to zawsze coś)
To jakbym zadbał o to żeby tło za monitorem było podświetlone, odczuję 'ulgę'?
Tak, zdecydowanie.
Dziękuje bardzo Tom01 za pomoc, mam nadzieję że to pomoże mi przyjemniej sprzedać czas przed monitorem. :)
Quality988
19-11-2013, 11:53
Witam, jestem na kupnie nowego zestawu komputerowego i takiego monitora http://www.morele.net/monitor-led-benq-gw2255-9h-la2lb-qpe-572914/ no i oczywiście pytanie...co o nim myślicie ?
Witam, jestem na kupnie nowego zestawu komputerowego i takiego monitora http://www.morele.net/monitor-led-benq-gw2255-9h-la2lb-qpe-572914/ no i oczywiście pytanie...co o nim myślicie ?
Systemy: ecoFACTS, HDCP, Senseye 3, System AMA. Technolgie: Full HD, LED. Kontrast: 20000000:1. Nawet: Kompatybilny z blokadą Kensington Lock. I wszystkie te rewelacje za poniżej 400 zł.
raptor88
19-11-2013, 12:05
Toć to mega okazja! :D
Witam, jestem na kupnie nowego zestawu komputerowego i takiego monitora http://www.morele.net/monitor-led-benq-gw2255-9h-la2lb-qpe-572914/ no i oczywiście pytanie...co o nim myślicie ?Kolego, poczytaj chociaż kilka/naście stron tego wątku, przejrzyj ceny polecanych typów i zastanów się, jak ma się do nich to coś, co chcesz kupić, a potem zastanów się nad całym tym absurdem.
Rafał_Sz
19-11-2013, 17:21
Potraficie zepsuć humor!
;):)
ZoomTeam
20-11-2013, 10:10
Nie tyle generacji co będzie modernizacja kilku modeli wyższej półki, czyli >5 tys. Premiery planowane jeszcze w tym miesiącu, dostawy od lutego.
Czy są już jakieś konkrety?
Czy są już jakieś konkrety?
Są, ale nie wiem czy mogę już oficjalnie informować. Na pewno będzie zmiana rodzaju panelu i podświetlenia w profesjonalnych 27-kach, 24-ki doczekają się jakichś poprawek.
ZoomTeam
20-11-2013, 10:42
Spytam inaczej. Warto czekać na oficjalne info /kiedy?/ czy brać nowego NECa 27" który jest już na połkach sklepowych?
Spytam inaczej. Warto czekać na oficjalne info /kiedy?/ czy brać nowego NECa 27" który jest już na połkach sklepowych?
CX270 nawet w obecnej postaci jest lepszy do PA272W.
ZoomTeam
20-11-2013, 10:56
Odpowiedż w stylu braku odpowiedzi mnie nie interesuje. za stary jestem i takie uniki bardziej mnie zniechęcają niż zachęcają do zakupu czegokolwiek.. w prostych żołnierskich słowach poproszę : Kiedy premiera nowych EIZO?
Odpowiedż w stylu braku odpowiedzi mnie nie interesuje. za stary jestem i takie uniki bardziej mnie zniechęcają niż zachęcają do zakupu czegokolwiek.. w prostych żołnierskich słowach poproszę : Kiedy premiera nowych EIZO?
Z tego co wiem, dostawy od lutego.
CX270 nawet w obecnej postaci jest lepszy do PA272W.
CX270 w swej obecnej postaci wogóle nie ma startu do PA272W. Jest mniej równomierny, kaszaniasty (matowy dyfuzor + WG CCFL) i ma beznadziejny zakres regulacji jaskrawości - min. jaskrawość 80cd/m^2. Całość okraszona jest szumiącym wiatraczkiem.
PA272W jest średnio o dobre 2-3dE bardziej równomierny (potwierdzone indywidualnym pomiarem), schodzi do 20cd/m^2, ma satynowy dyfuzor dający klarowny obraz, świetne oprogramowanie NEC Multiprofiler, możliwość sprzętowej kalibracji przez NEC GammaComp MD QA lub NEC Spectraview II (US) i... nie ma wiatraka.
Przez litość nie wspomnę o cenie.
A co myślisz Marcinie o panelach sharpa UV2A ?
Myślę o wymianie mojego neca, ale jakoś nic nie wiem o tej nowej technologii, ot nie przydarzyło się.
Rafał_Sz
21-11-2013, 09:16
CX270 w swej obecnej postaci wogóle nie ma startu do PA272W. (...)Tego pierwszego nie widziałem w akcji, ale ten drugi mam. Matryca faktycznie daje piękny, satynowy obraz. Dzięki temu, wielogodzinna praca przed monitorem nie jest żadną udręką, jak to się zdarza przy pracy z innymi wyświetlaczami.
CX270 w swej obecnej postaci wogóle nie ma startu do PA272W. Jest mniej równomierny, kaszaniasty (matowy dyfuzor + WG CCFL) i ma beznadziejny zakres regulacji jaskrawości - min. jaskrawość 80cd/m^2. Całość okraszona jest szumiącym wiatraczkiem.
PA272W jest średnio o dobre 2-3dE bardziej równomierny (potwierdzone indywidualnym pomiarem), schodzi do 20cd/m^2, ma satynowy dyfuzor dający klarowny obraz, świetne oprogramowanie NEC Multiprofiler, możliwość sprzętowej kalibracji przez NEC GammaComp MD QA lub NEC Spectraview II (US) i... nie ma wiatraka.
Przez litość nie wspomnę o cenie.
informacja ze monitor ma wiatrak, powinna byc ogolnie dostepna np w opisie danego monitora.
wtedy od razu wiadomo ktorych monitorow nie nalezy kupowac.
Nie chciałbym być upierdliwie namolnym, ale naprawdę ani Czornyj, ani Tom01 nie mają nic do powiedzenia na temat paneli sharpa UV2A, które znalazły zastosowanie w wielkoformatowych monitorach NEC-a?
Panuje na ten temat jakaś posucha informacyjna, ale przez wzgląd na związki Czornyja z NEC-kiem, obiecywałem sobie, że może wie na ten temat więcej (?!).
UV2A daje dużo wyższy kontrast niż sterowanie tradycyjne TFT, wyższą transmitancję, ale przynajmniej te w obecnym wykonaniu mają dużą niestabilność gammy w funkcji kąta i przeciętną liniowość. Nie dziwię się, że są w monitorach typu PD, bo wspomniane na początku właściwości, są w nich bardzo pożądane.
Sam mam potrzebę ekranu o jaskrawości mierzonej czterocyfrowo i UV2A w miarę upowszechniania, będzie tanim sposobem na osiągnięcie wysokiej jaskrawości. Chodzi o stację podglądową pracującą w pełnym słońcu. Póki co TFT tak mocno podświetlić się nie da, większe straty, ciepło, energia, spada kontrast. Typowe ekrany z zakresu 1500 nitów, co i tak jest mało na podwórku, mają kosmiczną cenę, a przy UV2A jest szansa na normalne.
...
Sam mam potrzebę ekranu o jaskrawości mierzonej czterocyfrowo i UV2A w miarę upowszechniania, będzie tanim sposobem na osiągnięcie wysokiej jaskrawości. Chodzi o stację podglądową pracującą w pełnym słońcu. Póki co TFT tak mocno podświetlić się nie da, większe straty, ciepło, energia, spada kontrast. Typowe ekrany z zakresu 1500 nitów, co i tak jest mało na podwórku, mają kosmiczną cenę, a przy UV2A jest szansa na normalne.
TANIM ???
Wiesz, ja nie liczę na cuda, ale ekran 80" za circa 45k, to co by nie powiedzieć tanio nie jest (!).
Potrzebuje ekranu prezentacyjnego i chcę zamienić 55" na 80", tylko muszę mieć pewność, że technologia UV2A, będzie lepsza, albo przynajmniej dorównująca S-PVA.
A tak prywatnie, to miałeś dostęp do tych wyświetlaczy, przynajmniej na targach?
Technologia jest tańsza, więc musi być taniej. Drogie tylko jako nowość. Tak, widziałem takie ekrany. Jak potrzeba jaskrawy i kontrastowy to się nada. Jednak z najlepszymi PVA na obecnym etapie rozwoju nie konkurują.
Technologia jest tańsza, więc musi być taniej. Drogie tylko jako nowość. Tak, widziałem takie ekrany. Jak potrzeba jaskrawy i kontrastowy to się nada. Jednak z najlepszymi PVA na obecnym etapie rozwoju nie konkurują.
Chodzi mi o porównanie konkretnych wyświetlaczy tj.: V551 i P553 do P801.
Oczywiście mówimy o NEC-u.
Chodzi mi o porównanie konkretnych wyświetlaczy tj.: V551 i P553 do P801.
Oczywiście mówimy o NEC-u.
P801 nie widziałem na oczy, więc trudno mi się wypowiadać.
P801 nie widziałem na oczy, więc trudno mi się wypowiadać.
A w ogóle zajmował się ktoś porównaniami tych paneli do znanych wszystkim VA i IPS?
Potrzebuję konkretnych danych, a mam tylko jakieś marketingowe bzdety o mega kontraście i super jasności.
Nie utopię takiej kasy w ciemno.
A w ogóle zajmował się ktoś porównaniami tych paneli do znanych wszystkim VA i IPS?
Potrzebuję konkretnych danych, a mam tylko jakieś marketingowe bzdety o mega kontraście i super jasności.
Nie utopię takiej kasy w ciemno.
Na własne oczy widziałem UV2A w telewizorze ok 50" Sharpa i w monitorze 24" EIZO. W TV dopiero po fakcie dowiedziałem się, że to nowość UV2A, monitor już badałem świadomie. W TV pierwsze co się rzuciło na oczy, to fakt mocnego fioletowienia. Jako, że jak Pan wie, telewizorami LCD nie interesuję się z zasady, nie poruszyło mnie to wielce, choć utkwiło w pamięci, bo efekt wyraźnie się wybijał, nawet wśród bubli LCD TV. ;)
Pamięta Pan może monitory z niektórymi panelami IPS które pod kątem robiły się fioletowe? UV2A, a przynajmniej te wykonania jakie widziałem, robią się nie tyle fioletowe a wręcz różowe pod kątem. Efekt jest bardzo silny. Nie dość, że rozjaśnia cienie pod kątem, typowo dla matryc wielodomenowych, to jeszcze fioletowieje. W dzień mało widać, przy słabym świetle bardzo.
Sharp pokazał na przykładzie matryc ASV że potrafi zrobić łączącą zalety IPS i PVA, ale chyba UV2A wymaga jeszcze nieco prac nad udoskonaleniem. Nie wiem jak w P801 i innych flagowcach, może jest inaczej. Postaram się zdobyć taki monitor i popatrzeć.
A kontrast i jaskrawość to nie marketing. Faktycznie, gołym okiem widać że jest dużo bardziej jaskrawa i kontrastowa. A jak okiem widać to znaczy że zmiana jest procentowo bardzo duża. Pomiarowo, kontrast znamionowy dobija do 5000:1. Rzecz nierealna przy TFT. Jaskrawość 500 nitów to dopiero rozgrzewka a przy TFT górne granice abstrakcji.
PS. W Krakowie na Bocianiej, ma Pan przedstawicielstwo NEC. Proponuję zagadnąć chłopaków, jakby co służę kontaktami do osób które znam i chętnych do pomocy i jeśli mają na stanie demówkę P801, to spokojnie będzie można obejrzeć.
No właśnie zagadywałem Kol. Czornyja, który ma poniekąd jakieś związki z NEC-iem, ale milczy jak zaklęty, widać temat mu nie leży.
A jak z reprodukcją kolorów na UV2A, bo to dla mnie parametr kluczowy?
A jak z reprodukcją kolorów na UV2A, bo to dla mnie parametr kluczowy?
Liniowość zarówno PVA jak i IPS ma wyraźnie lepszą.
Liniowość zarówno PVA jak i IPS ma wyraźnie lepszą.
... ale to doświadczenie z monitorem Eizo, a nie NEC?
A który Eizo ma matrycę sharpa?
... Ale to doświadczenie z monitorem eizo, a nie nec?
A który eizo ma matrycę sharpa?
EIZO Foris FG2421
EIZO Foris FG2421
Mówisz o tym: http://www.eizo.pl/monitor/foris-fg2421-pl/#specyfikacja ?
Mówisz o tym: http://www.eizo.pl/monitor/foris-fg2421-pl/#specyfikacja ?
Tak. Tu: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=1269 trochę więcej o nim pisałem.
Tak. Tu: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=1269 trochę więcej o nim pisałem.
No dobrze, ale w takim razie powiedz mi, czy zastosowanie przez Eizo matrycy sharpa wykonanej w technologii UV2A, to jakiś wybitnie wstydliwy temat, bo to w specyfikacji mowa o VA i nic ponadto.
A dobrze byłoby wiedzieć, co nowego w sprzęcie Eizo i co skłoniło Nanao do takich wyborów (?).
No dobrze, ale w takim razie powiedz mi, czy zastosowanie przez Eizo matrycy sharpa wykonanej w technologii UV2A, to jakiś wybitnie wstydliwy temat, bo to w specyfikacji mowa o VA i nic ponadto.
A dobrze byłoby wiedzieć, co nowego w sprzęcie Eizo i co skłoniło Nanao do takich wyborów (?).
Myślę że powodem jest wybitnie "mocny" obraz, potrzebny w rozrywce.
Myślę że powodem jest wybitnie "mocny" obraz, potrzebny w rozrywce.
Nie tylko w szeroko pojętej rozrywce, ale i w marketingu i reklamie, więc jakieś różowe przekłamania koloru na tych panelach byłyby zwyczajnym nieporozumieniem, szczególnie w kontekście ceny P801 i ekranów o mniejszych przekątnych.
Jak dotychczas same kontrowersje.
Niestety, nie widziałem jak dotąd matrycy UV2A na oczy - w krakowskiej centrali NECa jeszcze nie mają przykładowego Public Displaya z tą matrycą. Ponoć niebawem ma się pojawić P703 zaopatrzony w panel wykonany we wzmiankowanej technologii, jak tylko demo dotrze mają mi dać znać.
Proponowałbym naocznie przekonać się o jakości tego rozwiązania - fioletowienie będzie ew. widoczne w ciemnych pomieszczeniach, wysoki kontrast i jaskrawość powinny dać b. atrakcyjny i przestrzenny obraz, a kiepska liniowość FG2421 mz. o niczym jeszcze nie świadczy.
ZoomTeam
24-11-2013, 20:19
wrcając do prozy życia. obejrzałem, popraowałem na PA272W . dla mnie idealny choć jeszcze lepszy byłby ten model ale 30". no ale nie ma . Poczekam jeszcze te kilka dni na obiecane info o nowościach EIZO ale jeśłi nadal bedą tak mgliste jak do tej pory to wybór bedzie oczywisty i zamawiam NECa. Podziękowania dla kolegów Czornyj i Tom1 za pomoc w wyborze.
hej, potrzebuje kupić monitor do obróbki zdjęć, budżet to niestety max 1500zł brutto.
mój typ: Eizo FlexScan EV2336W
i pytanie czy są jakieś istotne różnice między powyższym a EV2436W? oprócz wielkości?
a może polecicie coś lepszego w cenie do 1500zł?
hej, potrzebuje kupić monitor do obróbki zdjęć, budżet to niestety max 1500zł brutto.
mój typ: Eizo FlexScan EV2336W
i pytanie czy są jakieś istotne różnice między powyższym a EV2436W? oprócz wielkości?
Różnica wysokości jest istotna. Pomiędzy 1200 a 1080 w pionie jest przepaść jakościowa. W okolicach 1500 zł jest jeszcze NEC EA244WMi, ale tak po prawdzie, ani EIZO EV ani NEC EA do zdjęć się specjalnie nie nadają. Chyba że mówimy o oglądaniu. Zdecydowanie radziłbym dozbierać do ok 2 tys na NEC P232W lub najlepiej na EIZO CS230.
...
Oj nieładnie !
To Kol. Czornyj poci się w wątku obok proponując EA244WMi, a tu taki strzał? :D
własnie ta wysokość jest bardzo istotna ale cena EV2436W za wysoka.
NEC EA244WMi ciekawy wiem! :)
Oj nieładnie !
To Kol. Czornyj poci się w wątku obok proponując EA244WMi, a tu taki strzał? :D
EA244WMi jest jakościowo na poziomie dawnych EIZO serii ColorEdge CE - tyle, że są znacznie bardziej równomierne, mają szerszy gamut i satynową matrycę IPS, która nie przekłamuje pod kątem i nie kaszani obrazu.
Oczywiste jest, że monitor z wielobitowym 3DLUT i elektroniczną kompensacją równomierności oraz stabilizacją o niebo lepiej się nadaje do obróbki zdjęć, co jednak nie znaczy że skalibrowany sprzętowo EA244WMi kompletnie się do tego celu nie nadaje.
czyli NEC EA244WMi jest nieco lepszym wyborem od Eizo EV2336W?
monitor jest na jakiś czas, docelowo pójdzie jako drugi a w jego miejsce coś z wyższej półki.
...
Oczywiste jest, że monitor z wielobitowym 3DLUT i elektroniczną kompensacją równomierności oraz stabilizacją o niebo lepiej się nadaje do obróbki zdjęć, co jednak nie znaczy że skalibrowany sprzętowo EA244WMi kompletnie się do tego celu nie nadaje.
Wydaje mi się że z powodzeniem możemy tutaj ukuć kompromisową tezę, że EA244WMi, to minimum do amatorskiej obróbki zdjęć.
czyli NEC EA244WMi jest nieco lepszym wyborem od Eizo EV2336W?
monitor jest na jakiś czas, docelowo pójdzie jako drugi a w jego miejsce coś z wyższej półki.
Po wyjęciu z pudła te monitory niczym doniosłym się nie różnią, znajdując się gdzieś w górnych rejestrach nędzy. Atutem NEC-a jest potencjał tuningowy - można skalibrować go sprzętowo poprawiając ogólnie kiepską liniowość fabryczną, w EIZO EV jesteśmy skazani na to, co fabryka dała (a podobnie jak w NECu EA specjalnie się nie wysiliła).
Wydaje mi się że z powodzeniem możemy tutaj ukuć kompromisową tezę, że EA244WMi, to minimum do amatorskiej obróbki zdjęć.
Jest jeszcze EA224WMi, EA234WMi, EA294WMi oraz EA274WMi. Po kalibracji świecą całkiem znośnie.
EA244WMi jest jakościowo na poziomie dawnych EIZO serii ColorEdge CE
No to dał Pan do pieca. :)
CE
- 8 bitowa szerokogamutowa matryca PVA.
- Stabilizacja podświetlenia.
- Łatwa, legalna, normalna kalibracja, bez kombinacji.
- Podświetlenie sześcioma lampami CCFL o ludzkim widmie.
EA
- 6 bitowa wąskogamutowa matryca eIPS + 2 bity FRC.
- Kalibracja "spod lady", oprogramowaniem do zarządzania monitorami medycznymi.
- Podświetlenie białymi LED zasilanymi kiepską przetwornicą.
Wykończenie matrycy w obu jest podobne. CE nie miały mocno matowych matryc jak IPSy od LGD, a lekko błyszczące, chyba nawet bardziej niż EA.
Kalibracja w przypadku EA to bardziej marketing niż rzeczywista użyteczność. Matryca jest sama z siebie nieliniowa, coś się da z niej wyciągnąć, ale jeśli zawiaduje nią elektronika taka jak z P232W/CS230.
Ogólnie, mówimy o produktach różniących się o conajmniej trzy klasy. Zgadzam się z P. Marcinem, że obecne biurowe są znacznie bliżej kiedyśniejszych ekranów średniej półki, w końcu postęp robi swoje, ale różnica nadal jest.
Oprogramowanie GammaCompMD QA jest ogónodostępne na witrynie NEC Display Solution - nie wiem co w tym "spodladowego". Ogólnie oprogramowanie to ma nawet znacznie większe możliwości niż oryginalny, podkastrowany ColorNavigator CE (choć teraz na szczęście można już używać 5-tki), bazuje na DNA oprogramowania NEC Spectraview II ze zmienionym GUI.
Skromna, 6-cio bitowa matryca z kiepską przetwornicą z powodzeniem skopie dupala niegdysiejszemu przedstawicielowi serii ColorEdge - po pierwsze ma 100% pokrycie sRGB, po drugie nie ustępuje mu liniowością, po trzecie jest o niebo bardziej równomierna, po czwarte ma lepszy zakres regulacji jaskrawości.
Różnica między monitorem wyposażonym w 10-o bitowy 1DLUT a wielobitowy 3DLUT jest oczywista, te ostatnie monitory są o wiele precyzyjniejsze, bardziej równomierne, stabilniejsze, mają lepszą ciągłość tonalną, pozwalaja też*na poprawne odwzorowanie barw zdjęć*w aplikacjach bez modułu zarządzania barwą.
W niczym nie zmienia to jednak faktu, że EA można bardzo szybko, sprawnie i skutecznie skalibrować sprzętowo, a efekty nie ustępują*tym uzyskiwanym na niegdysiejszych ColorEdge CG19/21, CE240/CE210 czy Spectraview 1980, 2080, 2180. Nie jest to też żaden marketing - NEC nawet wcale się tym nie chwali.
Rafał_Sz
25-11-2013, 18:54
Mam pytanie odnośnie PA271W. Patrząc na wprost ekranu na którym wyświetlany jest obraz w postaci białej plamy, dolny lewy róg wpada w lekki seledyn, natomist prawy górny wpada w lekki pomarańcz. Nie jest to jakoś specjalnie widoczne, ale widać, ze biel nie jest jednolita na całej powierzchni. Ten typ tak ma, czy cos jest nie halo z tym ekranem? Stojący obok S1932 wyświetla biel idealnie, oczywiście jak na moje oko.
Czy ktoś posiada ten monitor:Dell UltraSharp U2413 i ewentualnie może podzielić się spostrzeżeniami? Potrzebuję go do zastosowań domowych, fotografia sporadycznie, podstawowa domowa obróbka. Były wcześniej jakieś dyskusje na ten temat, ale na początku roku, więc może teraz jest więcej wiedzy.
misio-jedi
27-11-2013, 16:44
Jak do "zastosowań domowych, fotografia sporadycznie, podstawowa domowa obróbka" to on jest aż za dobry. To następca U2410 z tą różnicą, że nie świeci z mocą reflektora obrony przeciwlotniczej.
Stojący obok S1932 wyświetla biel idealnie, oczywiście jak na moje oko.
Bo to EIZO jest. :P
S1932 to wąskogamutowy monitor 19", PA271W to szerokogamutowy monitor 27" - nie ma cudów, w tym wypadku zawsze da się*dopatrzyć lekkiej mury chrominancji. To samo tyczy się monitorów EIZO, np. ostatnie SX2462W czy SX2762W miewają takie zafarby, że klękajcie narody. Lepiej jest dopiero w przypadku nowych serii podświetlonych GBr LED i udoskonalonymi układami elektronicznej kompensacji.
Rafał_Sz
28-11-2013, 12:15
Dzięki za info, teraz bedzie mnie to mniej wkurzało. ;)
Pytanko czy w cenie CS230 znajdzie się coś lepszego nie koniecznie musi być 23 ?
Pytanko czy w cenie CS230 znajdzie się coś lepszego nie koniecznie musi być 23 ?
Nie znajdzie się.
misio-jedi
29-11-2013, 10:37
To samo tyczy się monitorów EIZO, np. ostatnie SX2462W czy SX2762W miewają takie zafarby, że klękajcie narody.
A to wszystko za taką kasę :/
A to wszystko za taką kasę :/
Taaa... tylko nowe modele NECów nie mają żadnych zafarbów... Natomiast EIZO, która od 60 lat robi tylko i wyłącznie monitory i jest ciągle na topie w produkcji sprzętu profesjonalnego, daje ciała na każdym kroku. ;)
misio-jedi
29-11-2013, 11:21
Ale na te zafarby ludzie na forach się faktycznie uskarżają.
Ale na te zafarby ludzie na forach się faktycznie uskarżają.
Jak zwykle, im dalej w las tym więcej drzew. Sprawa jest wielopłaszczyznowa.
Po pierwsze, profesjonalny sprzęt to dużo wyższe wymagania niż przy konsumenckim. Stąd ludziom się wydaje że monitor za 4 tys nie ma prawa mieć absolutnie żadnych wad. Odpalają monitor w ciemności i są zawiedzeni, że są rozjaśnienia. Muszą być, bo wynika to z technologii produkcji LCD. Idealnie równy może być kineskop, plazma albo OLED, bo działa na innej zasadzie. LCD zawsze będzie w jakimś stopniu nierówny. Pytanie kiedy te nierówności są dyskwalifikujące przy normalnej pracy, bo sprzęt tego typu jest przeznaczony do określonych zastosowań w określonych warunkach oświetleniowych.
Po drugie, co wynika z pierwszego, wszystkie LCD są obarczone genetyczną przypadłością nierówności na ekranie. Absolutnie nieprawdą jest, że nagle pojawia się jakiś ósmy cud świata i jest idealny a wszystko dookoła to wielkie "G". W ewolucji LCD od jakichś 8 lat, w zasadzie nic się nie zmieniło. Poza CX240/CG246, bo to nietypowa matryca, która dość mocno odstaje od reszty, ale to wyjątek. Pozostałe są wzajemnie do siebie podobne. "Rewolucyjne" różnice i wyjątkowość nowości, są kreowane głównie przez akcje marketingowe. Wszak trzeba jakość pobudzić ludzi, aby myśleli nad nowym zakupem.
Po trzecie, istnieje coś takiego jak rozrzut fabryczny. Zawsze może być tak, że trafi się na ekran o bardziej lub mniej widocznej nierówności lub kolorowej murze.
Praktycznie wszystkie monitory szerokogamutowe mają zafarby, reszta sprowadza się*do statystyki.
Obojętne NEC czy EIZO - elektronicznie kompensowane IPS WG CCFL miały średnie odchyłki 2 pikowo 3dE, pod koniec produkcji 5-6dE. Ich następcy na GBr LED mają średnio ok. 1dE pikowo 1,5 w porywach do 2dE.
misio-jedi
29-11-2013, 18:15
No a ten słynny Digital Uniformity Equalizer nie jest aby na to lekarstwem ?
GoOrange
29-11-2013, 20:27
No a ten słynny Digital Uniformity Equalizer nie jest aby na to lekarstwem ?
Czasem nie jest w stanie objąć błędów, które sporo wykraczają poza normalne nierownomiernosci przeciętnych egzemplarzy. Końcówka produkcji to pewnie wyprzedaż tych najsłabszych egzemplarzy. Ja się na taki załapałem ale na szczęście wymieniłem na Cx240.
S1932 to wąskogamutowy monitor 19", PA271W to szerokogamutowy monitor 27" - nie ma cudów, w tym wypadku zawsze da się*dopatrzyć lekkiej mury chrominancji. To samo tyczy się monitorów EIZO, np. ostatnie SX2462W czy SX2762W miewają takie zafarby, że klękajcie narody. Lepiej jest dopiero w przypadku nowych serii podświetlonych GBr LED i udoskonalonymi układami elektronicznej kompensacji.
Czyli oznacza to, że każdy monitor szerokogamutowy wyposażony nawet w najbardziej zawansowaną elektronikę będzie posiadał mniejszą lub większą murę chrominację?
Czy modele wąskogamutowe, takie jak p232 czy cs230 też mają murę czy wady tej są pozbawione?
Czyli oznacza to, że każdy monitor szerokogamutowy wyposażony nawet w najbardziej zawansowaną elektronikę będzie posiadał mniejszą lub większą murę chrominację?
...
Witamy w świecie poszerzonej gamy kolorystycznej. :)
Witamy w świecie poszerzonej gamy kolorystycznej. :)
E tam... świat za oknem jest szerokogamutowy i mury nie ma.
A poważniej, zaraz się rozpropaguje, że trzeba unikać monitorów szerokogamutowych bo mają jakąś murę czy inną mumę. Wszystko ma jakieś wady, absolutów nie ma. Monitory szerokogamutowe mają mniej ograniczeń niż zbliżone do sRGB i warto z nich korzystać.
E tam... świat za oknem jest szerokogamutowy i mury nie ma.
A poważniej, zaraz się rozpropaguje, że trzeba unikać monitorów szerokogamutowych bo mają jakąś murę czy inną mumę. Wszystko ma jakieś wady, absolutów nie ma. Monitory szerokogamutowe mają mniej ograniczeń niż zbliżone do sRGB i warto z nich korzystać.
Wyskakujesz jak dżin, wystarczy potrzeć lampę. :D
GoOrange
29-11-2013, 23:49
Monitory szerokogamutowe mają mniej ograniczeń niż zbliżone do sRGB i warto z nich korzystać.
O-graniczenia i limity nie in-teresują mnie... ;)
raptor88
30-11-2013, 13:25
Wyskakujesz jak dżin, wystarczy potrzeć lampę. :D
Nawet nie trzeba pocierać! :D
Nawet nie trzeba pocierać! :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/8959815/2/stock-illustration-8959815-jack-in-the-box.jpg)
Czy modele wąskogamutowe, takie jak p232 czy cs230 też mają murę czy wady tej są pozbawione?
Wąskogamutowe też mają murę, tylko statystycznie jest ona nieco mniejsza. W uproszczeniu - mura jest pochodną niejednolitości tafli ciekłego kryształu, z której wycięta jest matryca. Im bardziej szerokogamutowe podświetlenie się za nią znajduje, tym bardziej eksponowana jest jej ewentualna niedoskonałość.
Problem nie jest z praktycznego punktu widzenia zbyt istotny, ponieważ mura jest zauważalna na dużych, jednolitych powierzchniach - nasze oczy są wrażliwsze na zmiany barwy w przypadku większych motywów, które oświetlają większą powierzchnię plamki żółtej, tj obszaru siatkówki oka o największym natężeniu czopków odpowiedzialnych za widzenie barwne. W przpadku fotografii mamy doczynienia z niewielkimi plamkami barw, na których różnice tego rzędu są praktycznie niewidoczne, dlatego podczas obróbki to nie zupełnie przeszkadza.
maniak666
05-12-2013, 21:13
Kompletny laik ze mnie temacie toteż o wyrozumiałosc proszę. Nadeszła w końcu pora na wymianę monitora-nie czuję że rymuję:). Monitor do obróbki zdjęć i do oglądania filmów. Nie mam zajawki na jakies super profi hiper sprzety, ale warto by bylo że by jakos w miare sensownie odwzorowywał kolory w obrabianych fotach. Budzet około 500euro. po konsultacjach z forumowym kolegą padło na te
https://www.otto.de/p/eizo-led-monitor-ev2436wfs-gy-369454203/#variationId=369454207
https://www.otto.de/p/eizo-led-monitor-ev2436wfs-bk-369453113/#variationId=369453117
https://www.otto.de/p/nec-led-monitor-multisync-p232w-369452903/#variationId=369452907
i jeszcze to jako kompromis pomiedzy jakoscia a budzetem
https://www.otto.de/p/dell-led-monitor-p2414h-396024604/#variationId=396024608
Generalnie rozchodzi się równiez o to czy da się pracowac bez całych tych ceregieli pod tytułem kalibracja etc etc. Wiem-blużnię zapewne, ale chodzi mi po prostu o to coby podpiąc, odpalic i dalej jazda...:-D
ulvhedinn
05-12-2013, 23:55
sam myślę o monitorze.
Dodam Ci jeszcze jeden do zastanowienia.... (naczytałem się o nim dobrych rzeczy, niestety sam się nie znam)
https://www.otto.de/p/dell-led-monitor-ultrasharp-u2413-396127825/#variationId=396127829
Z tych, które podałeś, to do obróbki zdjęć pewnie najlepszy będzie NEC. Nie wiem czy będzie odpowiadał Tobie jego format (16:9), 16:10 jest jednak bardziej funkcjonalne.
Weź NEC-a to chyba najlepszy monitor w tej klasie cenowej. Mój syn używa tego monitora do wszystkiego tzn. do półprofesjonalnej obróbki zdjęć, montażu i obróbki wideo i oczywiście do gier wszelakich od "czołgów" począwszy na symulatorach szybowców kończąc.
Bardzo solidny monitor z pełnym ekranowaniem co widać po jego wadze - waży z 10kg.
Mogę z czystym sumieniem polecić. Co ciekawe młody nigdy nie kalibrował monitora i odwzorowanie kolorów jest zadziwiająco wierne.
Rafał_Sz
06-12-2013, 10:15
Kompletny laik ze mnie temacie toteż o wyrozumiałosc proszę. Nadeszła w końcu pora na wymianę monitora-nie czuję że rymuję:).(...)
Przeniosłem Twoje zapytanie do jedynego słusznego wątku ;). Nie ma potrzeby zakładać nowego, na dodatek tu możesz liczyć na więcej fachowych porad.
Generalnie rozchodzi się równiez o to czy da się pracowac bez całych tych ceregieli pod tytułem kalibracja etc etc. Wiem-blużnię zapewne, ale chodzi mi po prostu o to coby podpiąc, odpalic i dalej jazda...:-D
1) Kup NEC P232W
2) Zainstaluj oprogramowanie NEC Multiprofiler
3) Kliknij na preset sRGB
Jeśli nie robisz odbitek na początek powinno wystarczyć.
Planuję zakupić nowy monitor. Cel to obróbka fotek.
W tym wątku bardzo pozytywne opinie otrzymał NEC EA244WMi.
Jego cena jest dla mnie OK.
Pytanie takie:
Czy dodając 600-800 pln do ceny EA244WMi można i warto kupić cos faktycznie lepszego?
Czy monitory istotnie lepsze , przekraczaja te 600-800 pln ponad cenę wspomnianego Neca?
Istotnie lepszy jest droższy o 400PLN NEC P232W, ale to tylko 23" co negatywnie odbija się na komforcie.
Z istotnie lepszych 24-ek jest P242W, ale to już 1400PLN drożej
Marcin,
A skusisz się na dyskusję typu "ślepy o kolorach"?
Używałem 24 calowego HP. Teraz chcę coś lepszego.
24 cale są OK ale gdybym miał kasę to bym kupił większy.
I teraz pytanie czy te 23 cale to będzie mi mało i czy warto zapłacić 1 calem przekątnej za lepszą ( i właśnie o ile w praktyce lepszą) jakość obrazu.
Trzech patyków na telewizor nie wydam więc P242W raczej odpada.
p.s w praktyce nigdy nie miałem styczności z monitorami innymi niż budżetowe biurowe , więc nawet nie wiem na co zwracać uwagę przy analizie nowego zakupu
P232W będzie lepszy pod względem odwzorowania koloru, zapewni poprawne odwzorowanie barw we wszystkich aplikacjach, będzie bardziej równomierny i pozwoli pracować nocą w bardziej komfortowych warunkach. Wielkość i rozdzielczość to jednak odczuwalny regres w stosunku do 24-ki.
Jeśli nie musi być super-hiper-fliper a ma być znacząco lepiej pod względem komfortu, polecam EA274WMi. Nie jest tak równomierny jak profesjonalny P232W, nie będzie w stanie zapewnić poprawnej kolorystyki w aplikacjach bez zarządzania barwą, ale po sprzętowej kalibracji zapewnia przyzwoite odwzorowanie kolorów w PS, oraz oferuje kawał przestrzeni roboczej - praca w rozdzielczości 2560x1440px to kolosalna przepaść w stosunku do 1920x1200px 24" (nie wspominając o 1920x1080 w 23"). Niestety jest to nowość, więc obecna cena jest jeszcze dość wysoka - 2900PLN.
W apple store pojawił się do kupienia Sharp 32 4K IGZO za 17499 ;)
http://store.apple.com/pl/product/HD971ZM/A/monitor-sharp-32-cale-pn-k321-—-4k-ultra-hd-led?fnode=53
GoOrange
07-12-2013, 22:48
W apple store pojawił się do kupienia Sharp 32 4K IGZO za 17499 ;)
http://store.apple.com/pl/product/HD971ZM/A/monitor-sharp-32-cale-pn-k321-—-4k-ultra-hd-led?fnode=53
Albo jestem ślepy albo...
Czym (oprócz wielkości i ceny) rożni się EV2436 od EV2336 ?
Czym (oprócz wielkości i ceny) rożni się EV2436 od EV2336 ?
Proporcją boków.
Proporcją boków.
Bardziej o bebechy mi chodzi. Czyli że jeden pies ?
Bardziej o bebechy mi chodzi. Czyli że jeden pies ?
Tak jest. Jeden grzyb.
Tak jest. Jeden grzyb.
Rozumiem że słowo 'grzyb' zostało użyte celowo ? ;)