PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

radziu821
29-08-2013, 09:38
Nie podpalaj się. "Pan ze sklepu" to nie wykształcony w zawodzie fotograf, któremu zależy na dobru sprzętu. On przychodzi do pracy, aby zarobić na chleb, dostaje marne grosze i ma w tyłku, czy to lokówka czy D7100.

Szczerze to nie obchodzi mnie czy on zarabia 1000 czy 5000 i czy zarabia na chleb czy na samochód. Nie podpalam się. Jeśli kupuję aparat w sklepie to ma być nowy i kropka. Jak miałbym kupić używkę to kupiłbym na allegro. A jeśli ten "pan ze sklepu" ma takie podejście do pracy jak piszesz to niech się zwolni bo na jego miejsce chętnie ktoś inny przyjdzie. Dodam tylko, że sprawę olał gościu z biura RTV EURO AGD a nie sprzedawca ze sklepu (prawdopodobnie aż takich marnych groszy nie zarabia).

GonzoG
29-08-2013, 09:53
W takim razie RTV EURO AGD robi ludzi w ch... O tym, że nie przysługuje mi termin 10-ciu dni powiedziano mi po zakupie u nich przez internet Sigmy 120-400 oraz D7100. Płatność przy odbiorze. Prawdopodobnie tak sobie skonstruowali regulamin, że jeśli płacę na miejscu to zamówienie przez internet traktują jako rezerwację. W ogóle zostałem niemiło tam potraktowany. Koleś z którym elektronicznie pisałem o tym iż sprzedają macany sprzęt totalnie mnie olał. Poprosiłem żeby chociaż przywracali sprzęt do ustawień fabrycznych po używaniu aparatu jeśli chcą go sprzedawać jako nowy. Kazał mi przysłać ekspertyzę z serwisu, że sprzęt posiada ślady użytkowania :) Tak więc nie pisz, że piszę bzdury ... Ten sklep tak ma :)
Co do hotów, to wczoraj przeglądałem zdjęcia robione na lotnisku po mapowaniu i jest czyściutko.

I tu jest różnica - zakup, a rezerwacja.

radziu821
29-08-2013, 10:05
To był zakup przez internet z płatnością przy odbiorze. Sprzęt musiał dojechać z magazynu i zapłaciłem jeszcze za transport. Może niepotrzebnie pisałem o moich przejściach ze sklepem (ale go nie polecam :) ) bo nic to nie wnosi do tematu o D7100. Ogólnie jestem z aparatu zadowolony. W porównaniu do D7000 który mam jako drugi dużo bardziej mi przypasował.

marti5
29-08-2013, 10:58
U mnie po prawie 4 miesiącach użytkowania ... matryca ochlapana olejem - niestety, co nie zmienia faktu że jestem baaardzo zadowolony z tego sprzętu. Obiektywy przepinam dość często, więc pewna ilość "kurzu" byłaby uzasadniona (i do wydmuchania), ale te plamy olejowe? :-( A już myślałem że to taki idealny model tym bardziej, że ostatnio czytałem sobie wątki o D600 i D800 i ... coś mnie wzięło i zrobiłem sobie kilka fotek nieba na f22. Przy f11 praktycznie nie widoczne, a ponieważ generalnie robię w okolicach f4, spordycznie do f7.1 więc mam "luz" na to. Ciekawy jestem jak u innych posiadaczy tej puchy.

raftik
29-08-2013, 11:06
No Panowie i Panie nie siejmy już ogólnej paniki :) kurz jest był i będzie. Bo widzę, że jak w temacie D7000 już tutaj powoli zaczyna się ogólna histeria. Rozumiem nowy sprzęt to musi być idealny ale taki niestety nie jest. Również mam pył na sensorze a może i plamy oleju, czort wie co to ale gruszką nie schodzi. Więc biorę i to zmywam i mam spokój. Polecam nic trudnego. A obrazek jaki generuje ten sensor + super AF dla mnie czyni ten korpus wśród DX najlepszy.

marti5
29-08-2013, 11:17
Nie noo, jaka tam znowu histeria - stwierdziłem tylko fakt istnienia czegoś na matrycy czego tam wg mnie nie powinno być. Generalnie to tak jak już napisałem mam to gdzieś dopóki tego nie widzę na fotach :-D Ale mam takie pytanie: czy mogę sobie tego w ogóle nie czyścić bez żadnych konsekwecji dla sprzętu? Czy te plamy nie wpływają na jakość obrazka robionego przy f4?

TOP67
29-08-2013, 11:50
Im większy otwór przysłony, tym bardziej rozmywa się kurz. Czyli ma większą średnicę i jest coraz jaśniejszy. Sam oceń czy Ci przeszkadza.

marti5
29-08-2013, 11:57
OK, ale czy taką usyfioną matrycę trzeba czyścić (bo coś może jej zaszkodzić po jakimś czasie)?

Giwera
29-08-2013, 12:44
witam,
Przeczytalem caly watek w ciagu 3 dni :-) mam pytanie: jak sprawuje sie pomiar swiatla w scenach o duzej rozpietosci? Obecnie mam d90. Drazni mnie pomiar matrycowy oraz AF -Aparat nie nadaza za mym synem. Probowalem wszelkich ustawien. Reszta jest ok, nic mi nie brak w d90. Cena d7100 jest kuszaca, nie mowiac o d7000. Dziekuje za wszelkie odpowiedzi. Pozdr.

MstrG
29-08-2013, 12:45
witam,
Przeczytalem caly watek w ciagu 3 dni :-) mam pytanie: jak sprawuje sie pomiar swiatla w scenach o duzej rozpietosci? Obecnie mam d90. Drazni mnie pomiar matrycowy oraz AF -Aparat nie nadaza za mym synem. Probowalem wszelkich ustawien. Reszta jest ok, nic mi nie brak w d90. Cena d7100 jest kuszaca, nie mowiac o d7000. Dziekuje za wszelkie odpowiedzi. Pozdr.

Jaki masz obiektyw lub obiektywy?

Giwera
29-08-2013, 12:51
Witam,
Mam w sumie taki standard :-) 16-85, 35 1.8, 85 1.8 D. Wiem, ze 2 ostatnie nie sa super szybkie...ale b. lubie te szkla, nie potrzeba mi nic innego...

TOP67
29-08-2013, 12:55
Robię zdjęcia tylko na matrycowym. Czasami wprowadzam małą korektę. Jak jest naprawdę duża rozpiętość, to robię w breketingu. A potwm na komputerze zawsze udaje się zrobić z jednej klatki. Zwykle tej naświetlonej wg pierwszego pomiaru.

tysszek
29-08-2013, 13:33
Hmm kupiłem sobie Nissina Di866 II. Mam też kabel sc 28 i jego z dwa albo i trzy zamienniki. Przyzwyczaiwszy się już do tego że lampa nie siedzi na sankach :) Jakie było moje rozczarowanie jak żaden z kabli nie widział mojej lampy. Oczywiście mowa o podłączeniu do d7100. Jak przypinam do pancernego d300 lata aż miło.
Doczytałem gdzieś na forum obcojęzycznym, że z z d7000 i d7100 jest problem z tymi lampami po przez ten kabelek ;(
Po godzinnej lekturze doczytałem, że na oryginalnym nissina sc-01 powinno hulać. Niestety kabel w Polsce jest mało dostępny i w każdym sklepie na zamówienie. Przeraża mnie to bo jeśli się okaże nie działa to kasa pójdzie ....
Czy ktoś z użytkowników d7100 ma może lampę nissina i może to sprawdzić z przewodem czy mu też nie działa?

Edward
29-08-2013, 13:39
Jest to mój pierwsy post na tym forum więc Witajcie.Jestem szczęśliwym posiadaczem D7100 od czerwca. Po przejściu z D80 jestem super zadowolony i jak narazie nie widzę wad tego sprzętu. Ostatnio zauważyłem na matrycy parę paprochów, gruszka nie pomaga więc tak jak w D80 postanowiłem ją wyczyścić. I tutaj mam problem, ponieważ matryca nie posiada filtra dolnoprzepustowego, podgląd przez specjalną lupę z podświetleniem nie pozwala zlokalizować paprochów ponieważ matryca cała się mieni jak tęcza. Czyściłem na wyczucie.
Mam pytanie do raftika, jak czyścisz (myjesz) matrycę i czy Ty widzisz zanieczyszczenia. Pozdrawiam

aldii
29-08-2013, 14:30
No i mam D7100 od wczoraj. Na dzień dobry mnie zasmucił. Moje karty Kingston 8gb C10 nie działają w nim. Aparat ich nie widzi. Nie da się sformatować. Zamówiłem już Sandisc 32GB Video HD.

aldii
29-08-2013, 15:08
Auto ISO - mam pytanie. Dlaczego jak ustawie parametry auto iso do 3200, najdłuższy czas 1/60, to czasami podczas robienia zdjęć czas się wydłuża np. do 1/25. No rozumiem że warunki są gorsze, jest ciemniej. Ale po co wtedy to ustawienie graniczne które ustawiłem na 1/60?

Fatman
29-08-2013, 15:40
Bo warunki są takie, że przy zadanych parametrach AutoISO, potrzeba wydłużyć czas dla poprawnego naświetlenia zdjęcia.

GonzoG
29-08-2013, 16:02
Auto ISO - mam pytanie. Dlaczego jak ustawie parametry auto iso do 3200, najdłuższy czas 1/60, to czasami podczas robienia zdjęć czas się wydłuża np. do 1/25. No rozumiem że warunki są gorsze, jest ciemniej. Ale po co wtedy to ustawienie graniczne które ustawiłem na 1/60?

Bo granicznym jest tylko maksymalne ISO. Czas jest utrzymywany pod warunkiem, że nie zostało osiągnięte max ISO.

Jest to mój pierwsy post na tym forum więc Witajcie.Jestem szczęśliwym posiadaczem D7100 od czerwca. Po przejściu z D80 jestem super zadowolony i jak narazie nie widzę wad tego sprzętu. Ostatnio zauważyłem na matrycy parę paprochów, gruszka nie pomaga więc tak jak w D80 postanowiłem ją wyczyścić. I tutaj mam problem, ponieważ matryca nie posiada filtra dolnoprzepustowego, podgląd przez specjalną lupę z podświetleniem nie pozwala zlokalizować paprochów ponieważ matryca cała się mieni jak tęcza. Czyściłem na wyczucie.
Mam pytanie do raftika, jak czyścisz (myjesz) matrycę i czy Ty widzisz zanieczyszczenia. Pozdrawiam

A co mam brak filtra AA do czyszczenia ?? Przecież filtr AA to tylko jedna z wielu warstw przed samą matrycą.
A to mienienie się - więcej pikseli, to się mieni.

Edward
29-08-2013, 19:45
Kolego GonzoG chyba nie widziałeś matrycy w D7100. Matryca z filtrem taka jak w D80 miala filtr i była ciemna na niej było wszystko widać a w D7100 to kalejdoskop. Pozdrawiam

Alcatraz
29-08-2013, 20:15
Tyle że matryca D80 to 10 Mpix CCD a matryca D7100 to 24 Mpix CMOS...

GonzoG
29-08-2013, 20:30
Kolego GonzoG chyba nie widziałeś matrycy w D7100. Matryca z filtrem taka jak w D80 miala filtr i była ciemna na niej było wszystko widać a w D7100 to kalejdoskop. Pozdrawiam

Kolego Edward, chyba nie widziałeś nic poza D80 i D7100. Zanim zaczniesz pisać bzdury zajrzyj do innych aparatów.

To, że D80 się tak nie mieni, to skutek CCD i tylko 10Mpix, nie ma to nic wspólnego z filtrem AA, który jest tylko jedną z warstw w szybce przed matrycą, pozostałe to filtr IR, filtr UV i szkło ochronne pokryte powłokami aby zminimalizować odbicia.

Edward
30-08-2013, 07:31
Przyznaję, że nie widziałem matryc w innych aparatach i nie znam budowy matryc, jednak te releksy na matrycu sprawiają mi kłopot w czyszczeniu i dlatego pytałem.

raftik
30-08-2013, 09:23
Przyznaję, że nie widziałem matryc w innych aparatach i nie znam budowy matryc, jednak te releksy na matrycu sprawiają mi kłopot w czyszczeniu i dlatego pytałem.

Ja nigdy nie patrzyłem na matrycę przez lupę, ustawiam wyższą przesłonę i sprawdzam na zdjęciu. Przecież szpatułka (mam nadzieję, że takiej używasz) pokrywa całą powierzchnię matrycy i jadąc nią w jedną potem w drugą stronę czyszczę ją całą odrazu więc zbędne jest mi szukanie w jakim pkt matrycy znajduje się paproch.

Edward
30-08-2013, 10:30
Dzięki raftik za informację. Ja czyściłem lenspenem piórko do matryc i dlatego potrzebowałem patrzeć jak prowadzę piórko. Rezygnuje z lenspena przechodzę na szpatułki.

marti5
30-08-2013, 11:07
raftik - jakiej firmy używasz szpatułek do czyszczenia? To jest na sucho czy z jakimś płynem?

raftik
30-08-2013, 11:31
raftik - jakiej firmy używasz szpatułek do czyszczenia? To jest na sucho czy z jakimś płynem?

Firmy "Rotin" i szpatułki i płyn.

Fortaigne
30-08-2013, 15:28
Ochoczo zabieram się do obróbki rawów i.... LR 4.1 nie czyta moich nefów z D7100, odpalam ACR - nie czyta moich nefów :)

remos
30-08-2013, 15:36
Ochoczo zabieram się do obróbki rawów i.... LR 4.1 nie czyta moich nefów z D7100, odpalam ACR - nie czyta moich nefów :)

No to upgrade. Bo nie bardzo rozumiem co chcesz nam powiedzieć.

Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2

Magdalena K.
30-08-2013, 16:09
Niestety podczas ostatnich zdjęć nieba też zauważyłam plamki, ale podejrzewam to częstą zmianą obiektywu w plenerze, bo jeszcze niespełna 2 mies temu niebo było idealnie czyste.
Nie są to duże plamy i nie rzucają się od razu w oczy. Póki co nie mam czasu oddać matrycy do czyszczenia, pomyślę nad tym w ziemie :)

Aha a propos pracowników w sklepach - jeśli chodzi o RTV wielu moich znajomych miało tam rozmowy i nikt z nich nie spotkał się z wymaganiem jakiejś specjalnej wiedzy na temat elektroniki.
Zaś ja podczas zeszłej zimy byłam na rozmowie w AB FOTO i kierownik osobiście przeprowadzał rozmowy i pytał o zagadnienia związane z fotografią i to dość konkretnie :) Ale jednak fakt zarobków i systemu pracy mnie skutecznie odstraszyły...

Fortaigne
30-08-2013, 16:33
No to upgrade. Bo nie bardzo rozumiem co chcesz nam powiedzieć.

Nic, tylko małe zdziwienie :)

Fortaigne
30-08-2013, 18:26
Zdziwienie przerodziło sie we wkur...
Mam oryginalny CS5, przez automatyczna aktualizacje widze tylko Camera Raw 6.7 a D7100 potrzebuje 7.4. Sciągnałem to ze strony adobe zaistalowalem ( niby CR 7.4 ) zainstalowal sie jakis Converter a nefy z d7100 jak nie dzialaly tak nie dzialaja. Pomoze ktos ?

TOP67
30-08-2013, 18:43
Możesz tylko przekonwertować NEF na DNG. Albo kupić nowszego PS. Może jeszcze znajdziesz CS6?

GonzoG
30-08-2013, 18:49
Zdziwienie przerodziło sie we wkur...
Mam oryginalny CS5, przez automatyczna aktualizacje widze tylko Camera Raw 6.7 a D7100 potrzebuje 7.4. Sciągnałem to ze strony adobe zaistalowalem ( niby CR 7.4 ) zainstalowal sie jakis Converter a nefy z d7100 jak nie dzialaly tak nie dzialaja. Pomoze ktos ?

A możesz powiedzieć, jak chcesz uruchomić moduł z CS6 w CS5 ??
Bo przecież ACR 7.x jest do CS'a 6.

Fortaigne
30-08-2013, 20:04
Nie wiedzialem który moduł jest od którego CS. Zainstalowałem wersję 30 dniową CS6 potem aktualizacje ACR 8.1 i działa :) Szkoda ze tylko przez 30 dni...ale zawsze coś. Dzięki

Pet5
31-08-2013, 23:40
Szukam w necie osłony na lcd do D 7100, najlepiej GGS LARMOR 4G ale niestety bez rezultatów. Proszę o pomoc w znalezieniu ochrony wyświetlacza. Pozdrawiam.

marti5
01-09-2013, 01:31
Kup od D600 - to jest dokładnie taki sam rozmiar. Kupiłem i pasuje idealnie :-)

Ark
01-09-2013, 04:42
Szukam w necie osłony na lcd do D 7100, najlepiej GGS LARMOR 4G ale niestety bez rezultatów. Proszę o pomoc w znalezieniu ochrony wyświetlacza. Pozdrawiam.

Coś kiepsko szukałeś ;-) http://community.fotoaparaciki.pl/index.php?products=product&prod_id=7523 (http://community.fotoaparaciki.pl/index.php?products=product&prod_id=7523)

Kup od D600 - to jest dokładnie taki sam rozmiar. Kupiłem i pasuje idealnie :-)
...ale wtedy nie otrzymasz osłony na górny wyświetlacz LCD ;-).

Pet5
01-09-2013, 07:32
Coś kiepsko szukałeś ;-) http://community.fotoaparaciki.pl/index.php?products=product&prod_id=7523 (http://community.fotoaparaciki.pl/index.php?products=product&prod_id=7523)

Dzięki wielkie Przyjacielu.Jestem pewien,że tam byłem ale przy zamówieniu pokazywał się komunikat, że towaru nie ma na magazynie. Jeszcze raz dzięki.

edera
01-09-2013, 07:50

Tu masz tańszą osłonę. http://notopstryk.pl/ggs-oslona-lcd-szklo-ggs-larmor-4g-nikon-d7100-o_l_4420.html

zuto
01-09-2013, 15:47
Jeżeli ktoś ma dostęp do jakiejś serwisówki D7100 to mam prośbę o identyfikację jednej z części którą mam opisaną jako wymienioną na druku naprawy gwarancyjnej - problem był ze sterowaniem CLS, naprawiono i jest OK, ale jestem ciekaw co dokładnie wymieniono.
Wymieniono:
1H998-712 - znalazłem co to jest, guma pod kciukiem. Nie mam pojęcia po co ją wymieniono i czy w ogóle wymieniono. Do wysłania body do serwisu na liczniku było ledwie 1,5k zdjęć więc i guma raczej nie miała się kiedy "sczochrać". Była OK i jest OK.
1H998-729 - ???, tego znaleźć nie mogę.

@Pet5
http://tiny.pl/h3h84
napisz do sprzedawcy, może jeszcze ma. Ja kupiłem i jestem zadowolony.

kjakub
01-09-2013, 16:10
A nie wpadłeś może przypadkiem na to, że zerwanie gumy spod kciuka mogło być konieczne do otworzenia obudowy aparatu? Starej nie wstawili, bo się może do tego nie nadawała ;-)

zuto
01-09-2013, 16:52
A nie wpadłeś może przypadkiem na to, że zerwanie gumy spod kciuka mogło być konieczne do otworzenia obudowy aparatu? Starej nie wstawili, bo się może do tego nie nadawała ;-)

Wpadłem na to że guma miała bardzo delikatne ślady używania (bardzo delikatne wytarcie u góry) i dalej takie ma.
Ale nie tego tyczyło się moje pytanie.

Fortaigne
02-09-2013, 13:26
Czy opanda pokazuje na zdjeciach z d7100 ilosc strzałów ? Bo nie moge tego znależć, podaje niemal wszystko a ile strzałów nie...

TOP67
02-09-2013, 13:33
Spróbuj PhotoMe

MstrG
02-09-2013, 13:44
Spróbuj PhotoMe

Natomiast bez instalacji czegokolwiek http://www.nikonshuttercount.com/ i http://www.camerashuttercount.com/

Fortaigne
02-09-2013, 13:54
dzieki, linki ciekawe i dzialaja, nie znalem ich.

burzowy
02-09-2013, 14:39
Witam ponownie już jako szczęśliwy posiadacz puchy. Po jakiś 600 testowych fotkach naszło mnie na spostrzeżenia.

Po przesiadce z D5100 odnoszę wrażenie, że wreszcie mam do czynienia z porządnym sprzętem a nie zabawką.
Może to i zboczenie, ale uwielbiam dźwięk pracy migawki. W D5100 klapała jak kaczka płetwą (dziobem) tutaj pracuje zupełnie inaczej, przede wszystkim delikatniej - mniej trzęsie. AF nawet z najwolniejszymi obiektywami robi ogromne wrażenie - przy strasznie markotnej Sigmie 18-200 DC OS HSM byłem pierwszy raz w stanie łapać ptaki w locie. Obłożenie puchy przyciskami w stosunku do D5100 to poezja i w końcu nie czuje się jakby mi ujęcie uciekało sprzed nosa, w czasie gdy ja grzebię w menu, albo mieszam przyciskiem (info).
Co do pracy baterii nie zauważyłem jakiś specjalnych problemów, jak i też nie musiałem ustawiać mikroregulacji AF (sprawdziłem przy zakupie na testowym PDFie).

Niestety spokoju nie daje mi szum, który zauważyłem dopiero przy robieniu zdjęć księżyca. Może to wina filtra dolnoprzepustowego, ale nie podoba mi się jego charakterystyka układająca się w pasy. Przy jakości LARGE-FINE i niezależnie od włączonego wygładzania wysokich ISO czy długiego naświetlania, pojawiają się pasy przez całą klatkę. Problemu nie zauważyłem przy wielkości zdjęcia NORMAL i BASIC. Co ciekawe szum pojawia się nawet przy ISO 100.

http://www.abload.de/img/dsc_0417f1uo2.jpg

Zacząłem powoli popadać w paranoję i sprawdzać inne puszki w sklepach stwierdzając, że sprawa jest dość dziwna, bo w jednych problem występuje w innych nie.

Także gdybyście byli tak mili i sprawdzili u siebie czy pojawiają się u Was pasy takie jak u mnie:

http://abload.de/img/dsc_0717jesac.jpg

Pasy, które przy fotografii nieba i przy zdjęciach po zmroku bardzo przeszkadzają i nie wiem czy iść z tym problemem do serwisu.

MstrG
02-09-2013, 14:45
burzowy, to będzie coś podobnego: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3138260#post3138260
W D600 na żadnym zdjęciu nie miałem czegoś takiego.

burzowy
02-09-2013, 14:48
Dziękuję bardzo za szybka odpowiedź, zatem jutro atakuję serwis. Niestety kilka puszek w AB Foto i Fotojokerze z taką wadą czeka na posiadaczy.

MstrG
02-09-2013, 14:55
Szkoda, że nie ma exifa. Przy jakich czasach pojawiają Ci się te paski?

burzowy
02-09-2013, 15:09
Niestety nie ma reguły dotyczącej czasu związanego z podejrzeniem nagrzewania się matrycy. Widać je przy 1/100 czy 1/2 i właśnie im wyższe ISO tym bardziej. Tak jak zauważyłem, redukcja szumów wysokich czułości i długości naświetlania nic nie daje. Są one widoczne tylko przy jakości LARGE-FINE. Także mogę sobie z nimi poradzić robiąc zdjęcia o mniejszej rozdzielczości (co ma wiele zalet) ale nie po to też matryca ma 24Mpix, żebym miał mozaikę na klatce i nie mógł z niej korzystać.

MstrG
02-09-2013, 15:12
W rawie też masz te paski? Przy jakim ISO zaczynają się pojawiać?

kjakub
02-09-2013, 15:17
Na zdjęciu z księżycem nie widzę żadnych pasów. Natomiast Zdjęcie ze stadionem i mostem wygląda jak by była użyta bardzo wysoka czułość i te matryce tak mają, a nie są wadliwe! Daruj sobie i serwisowi zbędnego zachodu - serwis zapewne powie, że wszystko jest w porządku.
Wstaw zdjęcia z EXIF. Poza tym takie miejskie krajobrazy to raczej robi się z użyciem statywu, a nie ISO milion pięćset...

burzowy
02-09-2013, 15:26
Kolega chyba wstał lewą nogą, także jego wypowiedź zignoruję krótką piłką. Zapomniałeś dopisać słowa o wyłączeniu VR przy statywie i użyciu pilota mój mistrzu fotografii. Masz swoje "wysokie ISO", którze rzeczywiście w D80 może szumi mocno.

http://i.imgur.com/MEkYMyL.jpg

@MstrG
Dzisiaj zobaczę jak wyjdzie z NEFami, ale na jpg są od najniższych wartości.

TOP67
02-09-2013, 15:28
Ten typ tak ma. Nawet przy ISO 100, długim czasie i bardzo mocnym wyciąganiu z cieni i WB poniżej 2500, pojawiają się delikatne paski.

kjakub
03-09-2013, 11:06
Przepraszam, ale ubawił mnie kolega. Może sam kolega wstał lewą nogą skoro wrzuca zdjęcia bez exif i oczekuje wyjaśnienia problemu, a oburza się na próbę ustalenia przyczyny bandingu ;-) Do mistrza fotografii jeszcze mi baaardzo daleko ;-)

matiart
09-09-2013, 14:02
Kilka dni temu też się zdziwiłem, kiedy dostrzegłem konkretne widoczne już na lcd aparatu paski na zdjęciach jpg w ciemnych partiach nieba i to bez wyciągania z cieni przy iso 250 a zdjęcie robione ze statywu 20s naświetlania przy takim iso wydawało mi się że będzie o wiele lepsze, a tu klopsik, na szczęście w raw radzi sobie o wiele lepiej. :)

wunat
09-09-2013, 14:57
Czy ktos uzywa moze d7100 z sigma 105 2.8 macro stara na srubokret? Ken pisal cos ze nie chca dzialac razem?!

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalk 4

EMILjo
09-09-2013, 21:20
Czy ktos uzywa moze d7100 z sigma 105 2.8 macro stara na srubokret? Ken pisal cos ze nie chca dzialac razem?!

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalk 4

Jak masz takie pytanie to załóż oddzielny wątek. Ten jest odnośnie testów i opinii.

MrFaceless
11-09-2013, 15:52
To mój pierwszy post na tym forum, dlatego witam wszystkich Nikoniarzy!

Teraz do rzeczy. Kilka tygodni temu skusiłem się na zakup D7100 (wahałem się pomiędzy 7d a d7100, ale o zwycięstwie przesądziła moja 50tka nikkorowska), moim poprzednim aparatem był D5000, dlatego spodziewałem się wielkiego "ŁAŁ" i ogromnej różnicy pomiędzy tymi dwiema puchami. Natomiast po pewnym czasie i kilku dniach spędzonych na "streecie" zauważyłem, że mój Nikoś jest niecelny, albo w połowie celny.. To znaczy - co drugie, trzecie zdjęcie było w miarę trafione... Próbowałem na różnych trybach AF, wybierając różne punkty ostrości i dalej wielkie nic... Oczywiście zdjęcia były robione przy doskonałym oświetleniu i nie były nawet w ruchu, więc mam wrażenie że aparat z tej półki nie powinien mieć z takimi zdjęciami najmniejszego problemu.... Ostatnio zaniosłem aparat do AB FOTO i tam Pan doradził mi zrobienie mikro-regulacji AF, faktycznie było lekkie przekłamanie i dół zdjęcia był nie ostry. Skorygowaliśmy różnicę i następnego dnia zadowolony i podniecony poszedłem robić zdjęcia... Wciąż totalna klapa. Może to ze mną jest coś nie tak, może przeoczyłem jakąś opcje w MENU - nie wiem.. Mam nadzieję, że jak na Nikoniarzy przystało doradzicie mi co może być przyczyną mojego problemu.. Pan w AB FOTO powiedział, że jeśli problem się utrzyma to trzeba będzie serwisować i oni zrobią reset AF, ale czy to pomoże ?
Może ktoś z Was miał podobny problem? Błagam o pomoc, bo jak na razie pluję sobie w brodę, że wyrzuciłem 5000zł w błoto....
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź! ;)

MstrG
11-09-2013, 15:55
Wstaw tutaj ze dwa nietrafione zdjecia wraz z exifem.

MrFaceless
11-09-2013, 16:25
Zdjęcie sprzed chwili.. http://zapodaj.net/ac49575a63778.jpg.html

[Image]

Make = NIKON CORPORATION
Model = NIKON D7100
Orientation = top/left
X Resolution = 300
Y Resolution = 300
Resolution Unit = inch
Software = Ver.1.01
Date Time = 2013-09-11 16:18:35
Artist =
YCbCr Positioning = co-sited
Copyright =
Exif IFD Pointer = Offset: 348
GPS Info IFD Pointer = Offset: 40992

[Camera]
Exposure Time = 1/60"
F Number = F1.8
Exposure Program = Aperture priority
ISO Speed Ratings = 1250
8830 = 2
Exif Version = 30, 32, 33, 30
Date Time Original = 2013-09-11 16:18:35
Date Time Digitized = 2013-09-11 16:18:35
Components Configuration = YCbcr
Compressed Bits Per Pixel = 4
Exposure Bias Value = ±0EV
Max Aperture Value = F1.74
Metering Mode = Pattern
Light Source = unknown
Flash = Flash did not fire, compulsory flash mode
Focal Length = 50mm
Maker Note = 39964 Byte
User Comment =
Subsec Time = 0.80"
Subsec Time Original = 0.80"
Subsec Time Digitized = 0.80"
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = sRGB
Exif Image Width = 6000
Exif Image Height = 4000
Interoperability IFD Pointer = Offset: 40960
Sensing Method = One-chip color area sensor
File Source = DSC
Scene Type = A directly photographed image
CFA Pattern = [R,G],
[G,B]
Custom Rendered = Normal process
Exposure Mode = Auto exposure
White Balance = Auto white balance
Digital Zoom Ratio = 1x
Focal Length In 35mm Film = 75mm
Scene Capture Type = Normal
Gain Control = High gain up
Contrast = Normal
Saturation = Normal
Sharpness = Normal
Subject Distance Range = unknown

[Interoperability]
Interoperability Index = ExifR98
Interoperability Version = Version 1.0

[Thumbnail Info]
Compression = JPEG Compressed (Thumbnail)
X Resolution = 300
Y Resolution = 300
Resolution Unit = inch
JPEG Interchange Format = Offset: 41460
JPEG Interchange Format Length = Length: 8811

[Thumbnail]
Thumbnail = 160 x 120

MstrG
11-09-2013, 16:33
50mm f/1.8D nie jest jakoś wybitnie ostra na pełnej dziurze, wstaw jeszcze jakieś inne zdjęcia.
Zrób jeszcze zdjęcie poprzez Live View i też wstaw.

matomi
11-09-2013, 16:35
Do tego jeszcze niewielka odległość od fotografowanego obiektu - mała GO. To jakimś bocznym punktem celowane, czy centralny i przekadrowane?
No i czas dość długi, z ręki możliwe poruszenia.

MrFaceless
11-09-2013, 16:57
Nic nie kadrowałem jeśli chodzi o psa, boczny punkt - zdjęcie zniknęło więc wstawiam sam link http://zapodaj.net/f6a3991a84e08.jpg.html
Tutaj drugie zdjęcie, na miniaturce wygląda całkiem całkiem, ale full size to całkowita klapa.
http://zapodaj.net/ac49575a63778.jpg.html

[Image]
Make = NIKON CORPORATION
Model = NIKON D7100
Orientation = top/left
X Resolution = 300
Y Resolution = 300
Resolution Unit = inch
Software = Ver.1.01
Date Time = 2013-09-06 19:39:07
Artist =
Copyright =
Exif IFD Pointer = Offset: 348
GPS Info IFD Pointer = Offset: 42016

[Camera]
Exposure Time = 1/160"
F Number = F2.2
Exposure Program = Aperture priority
ISO Speed Ratings = 200
8830 = 2
Exif Version = 30, 32, 33, 30
Date Time Original = 2013-09-06 19:39:07
Date Time Digitized = 2013-09-06 19:39:07
Components Configuration = YCbcr
Compressed Bits Per Pixel = 4
Exposure Bias Value = -0.33EV
Max Aperture Value = F1.74
Metering Mode = Pattern
Light Source = unknown
Flash = Flash did not fire, compulsory flash mode
Focal Length = 50mm
Maker Note = 40988 Byte
User Comment =
Subsec Time = 0.20"
Subsec Time Original = 0.20"
Subsec Time Digitized = 0.20"
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = sRGB
Exif Image Width = 6000
Exif Image Height = 4000
Interoperability IFD Pointer = Offset: 41984
Sensing Method = One-chip color area sensor
File Source = DSC
Scene Type = A directly photographed image
CFA Pattern = [R,G],
[G,B]
Custom Rendered = Normal process
Exposure Mode = Auto exposure
White Balance = Auto white balance
Digital Zoom Ratio = 1x
Focal Length In 35mm Film = 75mm
Scene Capture Type = Normal
Gain Control = None
Contrast = Normal
Saturation = Normal
Sharpness = Normal
Subject Distance Range = unknown

[Interoperability]
Interoperability Index = ExifR98
Interoperability Version = Version 1.0

[Thumbnail Info]
Compression = JPEG Compressed (Thumbnail)
X Resolution = 300
Y Resolution = 300
Resolution Unit = inch
JPEG Interchange Format = Offset: 42484
JPEG Interchange Format Length = Length: 9071

[Thumbnail]
Thumbnail = 160 x 120

ikar39
11-09-2013, 18:47
Wygląda to tak jak byś miał jakisz tani filtr założony na obiektywie?, podbij jeszcze wyostrzenie w body

MrFaceless
11-09-2013, 18:49
@Up
Nie używam żadnych filtrów.. W jaki sposób podbić?

TOP67
11-09-2013, 18:51
zrób takie samo zdjęcie w LV i normalnie. Potem porównuj

MstrG
11-09-2013, 18:57
@Up
Nie używam żadnych filtrów.. W jaki sposób podbić?

W PictureControl, teraz masz na 4.
Zrób jeszcze zdjęcie przez LiveView i też wstaw.

ikar39
11-09-2013, 19:06
Ewentualnie ustaw sobie jeszcze w PictureControl na żywe i wyostrzenie na 6

pil74
11-09-2013, 19:21
Zdjęcie psiaka mnie trochę niepokoi. Jakby nie było jest całe mydlane, ale jak się przypatrzeć to "jakiś" rozkład GO widać po prawej stronie przed pyskiem psa na oparciu. Jest miejsce mniej nieostre, a przed i za nim totalne mydło.
Próbowałeś na innym obiektywie?

MrFaceless
11-09-2013, 22:35
Ok, jutro postaram się zrobić więcej zdjęć, a jeśli nic nie pomoże, to w piątek oddaję aparat do serwisu. Ile mniej więcej może trwać naprawa i czy mam 100% pewności że aparat wróci do mnie w idealnej kondycji?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.

zbyszekD7000
12-09-2013, 00:00
Trzy tygodnie i żadnej pewności że usuną usterkę, taki jest serwis Nikona

aldii
12-09-2013, 10:11
U mnie jest podobnie 50/1.8 z D90 było żyleta, a po podpięciu do D7100 jakieś mydlo na dziurze 1,8-2,8. Trzeba kilka razy trafiać aby było ostre. Zdziwiło mnie to gdyz się nasłuchałem o autofocusie 51 polowym z D300 itp. a tutaj jakieś mydełko.

ikar39
12-09-2013, 10:27
Dziwne u mnie wszystko wporządku z 50/1.8, 35/1.8, 85/1.8, 17-50/2.8

df
12-09-2013, 12:38
Wydaje mi się po pierwszym zdjęciu, że to nie wina AF tylko obiektywu lub ustawienia w Picture Control w menu.
To nie jest kwestia nie trafienia, bo w głębii ostrości tez jest lekkie mydło.
Sprawdź soczewki (przód, tył), ustawienia w Picture Control i ewentualnie sprawdź na innym obiektywie nim będziesz wysyłał.

piatus
12-09-2013, 17:54
Witam wszystkich,
po przeczytaniu wątków dotyczących d7100 zapadła decyzja o jego zakupie.
Jestem w trakcie kompletowania zestawu i mam 2 dylematy.
1. Czy ktoś używał kart Sandisk EXTREME SDHC 80MB/s ? Czy jest zauważalna różnica w stosunku do EXTREME PRO SDHC 95MB/s ?
2. Chciałbym od razu kupić lampę (zastosowanie amatorskie). W moim zasięgu cenowym znajdują się: Metz 36 AF-5, NISSIN Di622 MARK II, Metz 44 AF-1, NISSIN Di600.
Po przejrzeniu sieci skłaniałbym się ku Metz 44 AF-1. Czy przypadkiem ktoś z Was testował którąś z tych lamp z 7100?

Dziękuję za podpowiedzi.

Podrowionka

raftik
13-09-2013, 11:08
A ja jednak się zastanawiam czy nie wrócić do D300s, może ktoś z forum będzie chciał się zamienić komplet za komplet. Niestety jest mi trochę za mała ta puszka nawet z gripem. Obrazek z D300s był dla mnie wystarczający do foto przyrody a jednak ergonomia mi osobiście dużo bardziej pasowała w D300s. Wiem wiem pomyślicie co za dziwak ale to moje odczucia. Druga sprawa te wielkie RAW-y kompletnie zamuliły mi kompa :)

pil74
13-09-2013, 11:19
Ergonomia i budowa D300s to jest to czego mi najbardziej brakuje w D7100.
D7100 to jednak mimo wszystko "plastik", ale nie żałuję zmiany. Czegoś mu tam brakuje, ale też sporo oferuje. Jako towarzysz podróży jest ok.
Fakt, komp dostaje po tyłku, ale i jego dni są policzone. Już dawno miał być zmieniony na jakiegoś wydajnego lapka.

Ark
13-09-2013, 12:24
Jak już jesteśmy przy temacie czego mi brakuje...mnie osobiście brakuje przycisku "AF-ON". Przenosząc AF na przycisk "AE-L/AF-L" to jednak nie to samo, bo kciukiem przysłaniem sobie wizjer ;-). Co nie zmienia faktu, że nie wyobrażam sobie powrotu do D300/s ze względu na użyteczne wysokie ISO.

tysszek
13-09-2013, 12:55
Od czasu kiedy mam d7100 d300 leży nie używane. Było w serwisie w niemcowni więc posprawdzali wszystko :-)
No ja mam tak że potrafie nosem wcisnąć patrząc przez wizjer WB i zmieniając czas przedstawiam je. Mała bardzo. Nie to od razu że mam duży nos. Tylko wąska puszka jest. Trzeba będzie d300 sprzedać i kupić coś nowego :-)

Wysyłane z mojego LG-E975 za pomocą Tapatalk 2

raftik
13-09-2013, 13:21
Jak już jesteśmy przy temacie czego mi brakuje...mnie osobiście brakuje przycisku "AF-ON". Przenosząc AF na przycisk "AE-L/AF-L" to jednak nie to samo, bo kciukiem przysłaniem sobie wizjer ;-). Co nie zmienia faktu, że nie wyobrażam sobie powrotu do D300/s ze względu na użyteczne wysokie ISO.

Fakt faktem, że fotografując ptaki teraz dzięki wyższym użytecznym ISO mogę uzyskać dużo krótsze czasy niż na D300 i to mnie jeszcze powstrzymuje od zmiany na D300s. Możliwe, że mi przejdzie i jednak zostanie w domu D7100. Trochę się boję go targać za korpus z podpiętym N300 f/4 AF-S co często mi się zdarza bo mam wrażenie, że szkło wyrwie mi gniazdo bagnetu z aparatu :) pewnie to miejsce jest wzmocnione więc chyba mi nie grozi wyrwanie gniazda co ?

TOP67
13-09-2013, 13:29
Przecież trzymasz za szkło, więc wisi co najwyżej waga aparatu.
Sam bagnet jest niestety przykręcony do plastiku. Magnezowy jest tył.

raftik
13-09-2013, 13:36
Przecież trzymasz za szkło, więc wisi co najwyżej waga aparatu.
Sam bagnet jest niestety przykręcony do plastiku. Magnezowy jest tył.

No widzisz a jednak czasami tzn bardzo często łapię za sam korpus podnosząc go gdzie przyczepiony jest Nikkor 300 i to chyba mój błąd. Oczywiście później przy fotografowaniu już trzymam obydwie rzeczy.

TOP67
13-09-2013, 13:41
Jeśli obiektyw wisi w dół, to nie ma strachu, ciężar rozkłada się na 6 wkrętów. A utrzymać w poziomie, od pewnej wagi już nie sposób.

MstrG
13-09-2013, 13:42
Często zdarza mi się trzymać za sam grip/uchwyt D600 z podpiętym nikkorem 70-200, który jest cięższy od 300mm f/4. Nie mam wrażenia, że zaraz się rozpadnie, nic nie trzeszczy.

raftik
13-09-2013, 13:47
Często zdarza mi się trzymać za sam grip/uchwyt D600 z podpiętym nikkorem 70-200, który jest cięższy od 300mm f/4. Nie mam wrażenia, że zaraz się rozpadnie, nic nie trzeszczy.

No i tu mnie trochę uspokoiłeś :) Zwłaszcza, że obudowy te korpusy mają chyba z tych samych materiałów.

Ark
13-09-2013, 14:41
...Trochę się boję go targać za korpus z podpiętym N300 f/4 AF-S co często mi się zdarza bo mam wrażenie, że szkło wyrwie mi gniazdo bagnetu z aparatu :) pewnie to miejsce jest wzmocnione więc chyba mi nie grozi wyrwanie gniazda co ?

raftik, ja fotografuję ze starszą wersją czyli N AF 300/f4 (jest chyba cięższa od wersji AFS?) i nie mam podobnych obaw, ale fakt faktem, "łapię" za obiektyw :-).

Pet5
13-09-2013, 17:59

W dn 02.09. zrobiłem przelew na fotoaparaciki.pl na 69 pln za "osłonę LCD (szkło) GGS LARMOR Nikon D7100". Zaniepokojony brakiem przesyłki napisałem dzisiaj rano do nich maila ale bez odpowiedzi (na GG też się nie odzywają). Przed chwilą zadzwoniłem i poproszono mnie o nr konta to mi kasą zwrócą. Wyjeżdżam zagranicę bez osłon; pięknie mnie w wała zrobili :(

ikar39
13-09-2013, 20:03
W dn 02.09. zrobiłem przelew na fotoaparaciki.pl na 69 pln za "osłonę LCD (szkło) GGS LARMOR Nikon D7100". Zaniepokojony brakiem przesyłki napisałem dzisiaj rano do nich maila ale bez odpowiedzi (na GG też się nie odzywają). Przed chwilą zadzwoniłem i poproszono mnie o nr konta to mi kasą zwrócą. Wyjeżdżam zagranicę bez osłon; pięknie mnie w wała zrobili :(
A po jakiego grzyba potrzebna ta osłona, przecież masz chartowane szkło

raftik
13-09-2013, 20:22

Pewnie dla lepszego samopoczucia :) ja również zamówiłem i założyłem GGS Lamour również na górny wyświetlacz i czuję się pewniej :) A kto biednemu zabroni żyć bogato ? :) Koszta niewielkie a zawsze mniejsze ryzyko uszkodzenia np. od zamka w bluzie, kurtce.

dalu
13-09-2013, 21:35
tutaj mieli ostatnio:

http://www.infoto.pl/oslony-lcd-wizjery-muszle-oczne-oslony-lcd-dedykowane/oslona-lcd-szklo-ggs-larmor-4g-nikon-d7100-2169s

Pet5
13-09-2013, 22:43
tutaj mieli ostatnio:

http://www.infoto.pl/oslony-lcd-wizjery-muszle-oczne-oslony-lcd-dedykowane/oslona-lcd-szklo-ggs-larmor-4g-nikon-d7100-2169s
"Brak towaru w magazynie". Jest szansa na notopstryk.pl. Swoją drogą to jakaś porażka, że nigdzie tych szkiełek nie można kupić.

piterdm
14-09-2013, 04:17
"Brak towaru w magazynie". Jest szansa na notopstryk.pl. Swoją drogą to jakaś porażka, że nigdzie tych szkiełek nie można kupić.

Dostępność: W magazynie.

Seś@
14-09-2013, 04:57
tutaj mieli ostatnio:

Czy ten Infoto to pewny sklep. Ktoś w nim kupował ?

Pet5
14-09-2013, 07:17
Dostępność: W magazynie.
A jak klikniesz "dodaj do koszyka" to otrzymujesz komunikat "Brak towaru w magazynie" :mrgreen:

Reju
14-09-2013, 08:23
Polecam notopstry.pl, dwa dni i osłona w domu.

petros
14-09-2013, 09:31
....które i tak można porysować ;) Mi bez większych problemów się udało nawet Gorilla Glass porysować w telefonie :) (a raczej dbam o telefony i nie wrzucam ich gdzie popadnie).

Jargier
14-09-2013, 10:38
Również polecam, GGS, www.notopstryk.pl . A tak ogólnie to jest jakiś problem, z tym GGS do d7100. Na folie czekałem - miesiąc! A tu na GGS 3 dni. Tylko upewnij się że mają "teraz", bo na stronie można kupić, ale też chwilowo mogą mieć braki - ale o tym poinformują. A przy odsprzedaży ludzie jednak zwracają uwagę na rysy.

warpman
14-09-2013, 15:33

Można kupić bez wychodzenia z domu na popularnym serwisie aukcyjnym, np. z UK. Jednak nie wszyscy sprzedawcy wysyłają do Polski.

Kolegów zainteresowanych ceną i konkretną aukcją sprzedającego, który realizuje dostawy do Polski zapraszam na priv.

Erhlik
14-09-2013, 16:57
POMOC KIERUJE do posiadaczy D7100 otoz jestem posiadaczem tego aparatu od kilka dni i juz mam wielki problem... otóż zdjecia sa nieostre (nie az tak bardzo ale nie sa) mialem wczesniej nikona D5100 i byly ladniejsze bo w picture control dalem wyostrzanie sprzetowe na max 9 dzialalo a tu w D7100 nic zero reakcji czy dam mnin czy max 9 wyostrzania nic nie reaguje dlaczego?! jestem zalamany bo przesiadlem sie z d5100 na d7100 bo "niby" lepszy mpx wiecej itd a tu takie zdziwko z tym wyostrzaniem -DLACZEGO? czy ktos mi pomoze? mam obiektyw standard 18-105 z zestawem byl ale watpie ze to obiektyw bo na d5100 nawet jak mialem 55-200 i 18-55 byly ladniejsze ;*( prosze pomozcie w odpowiedzi

GonzoG
14-09-2013, 17:02
POMOC KIERUJE do posiadaczy D7100 otoz jestem posiadaczem tego aparatu od kilka dni i juz mam wielki problem... otóż zdjecia sa nieostre (nie az tak bardzo ale nie sa) mialem wczesniej nikona D5100 i byly ladniejsze bo w picture control dalem wyostrzanie sprzetowe na max 9 dzialalo a tu w D7100 nic zero reakcji czy dam mnin czy max 9 wyostrzania nic nie reaguje dlaczego?! jestem zalamany bo przesiadlem sie z d5100 na d7100 bo "niby" lepszy mpx wiecej itd a tu takie zdziwko z tym wyostrzaniem -DLACZEGO? czy ktos mi pomoze? mam obiektyw standard 18-105 z zestawem byl ale watpie ze to obiektyw bo na d5100 nawet jak mialem 55-200 i 18-55 byly ladniejsze ;*( prosze pomozcie w odpowiedzi

Są mniej ostre bo rozdzielczość jest większa. Nie oczekuj od szkła za parę groszy, aby sprostało wymaganiom takiej matrycy jak w D7100.

Weź sobie zdjęcia z D7100 zmniejsz do 16Mpix, wyostrz odpowiednio po zmniejszeniu i dopiero porównuj z tymi z D5100.

TOP67
14-09-2013, 17:07
Wyostrzanie na 9? Masz problem ze wzrokiem albo starą puszka. Albo masz wyjątkowo mydlane obiektywy.

Erhlik
14-09-2013, 17:19
Kolego troche kultury! nie mam problemu ze wzrokiem, to jest poprostu widoczne golym okiem... i nie mam starej puchy widocznie kto sie tu zna, D7100 jest NOWOŚCIĄ! a jaki obiektyw kolego 2pietra wyzej ktury kultularnie odpisal jaki obiektyw musialby byc do 24mp? nie musi byc jakis najdrozszy- najtanszy z takich ktory by sprostowal odpisz pozdrawiam

TOP67
14-09-2013, 17:31
Pisałem o 5100. Skoro wymagała wyostrzania na 9, to była kiepska. Standardowe 3 można podnieść na 5, ale nie na 9. Zdjęcie powinno być trafione a nie wyostrzane .

GonzoG
14-09-2013, 17:36
Kolego troche kultury! nie mam problemu ze wzrokiem, to jest poprostu widoczne golym okiem... i nie mam starej puchy widocznie kto sie tu zna, D7100 jest NOWOŚCIĄ! a jaki obiektyw kolego 2pietra wyzej ktury kultularnie odpisal jaki obiektyw musialby byc do 24mp? nie musi byc jakis najdrozszy- najtanszy z takich ktory by sprostowal odpisz pozdrawiam

Najlepiej taki Zeiss 55/1.4:
http://nikonrumors.com/2013/02/15/carl-zeiss-distagon-t-1-455-lens-the-best-fast-50mm-ever.aspx/

A z tańszych, to i tak trzeba liczyć w tysiącach za obiektyw.

Erhlik
14-09-2013, 17:44
Tak ja rozumiem ale ja sobie tak dodatkowo chce wyostrzac, nie to ze sa tragiczne a tu w D7100 juz zlukalem ze na wielkosci L(24MP) sa lekko zamydlone a jak dam na M to jest lepiej- od czego to zalezy? jesli obiektyw to jaki jest z NAJTANSZYCH ktory mi wyrobi z 24MP? pomoz jesli mozesz dzieki

Erhlik
14-09-2013, 17:55
a przestrzen barw lepiej dac na sRGB czy AdobeRGB? i jeszcze funkcja jest a zapisywanie RAW NEF jak lepiej ustawic do jakosci zdjecia? Skompresowane Bezstratne czy skompresowane i bity 12 czy 14? tylko to jeszcze do obcykania i bedzie ok ;)

TOP67
14-09-2013, 17:59
Jeśli robisz w NEF, to żadne inne ustawienia nie są istotne.

zgera
14-09-2013, 19:58
Pisałem o 5100. Skoro wymagała wyostrzania na 9, to była kiepska. Standardowe 3 można podnieść na 5, ale nie na 9. Zdjęcie powinno być trafione a nie wyostrzane .

W D90 mam wyostrzanie ustawione na 6, w D5100 również ustawiłem na 6 ale na tym ustawieniu zdjęcia z D5100 są za bardzo ostre, musiałem zmniejszyć wyostrzanie, obiektyw 18-105.

docxxx
15-09-2013, 23:51
Koledzy, przeklejam tu moją chaotyczną opinię, jaką wyraziłem o D7100 w zupełnie innym wątku:

Po obcowaniu z D7100 jestem już na 100% pewny, że ten aparat to nie jest prawdziwy następca D300 i nawet Paweł Pawlak mnie nie przekona :wink: Jest po prostu inny, w jednych aspektach bezsensownie wykrastrowany, w innych dużo lepszy od D300. A obudowa to typowe pieprzenie z folderu reklamowego. Ciekawe, gdzie tam jest magnesium alloy? Chyba na stopce od lampy. Plastik, ktory ugina sie pod palcami. D300 to bezkompromisowy aparat, po prostu zapierd... jak wól w polu, bo do tego zostal stworzony (responsywność!). D7100 kontynuuje linie obiektywow plastikowych wydmuszek. Podejrzewam, że po prostu body D300 "to se ne wrati" i juz. Zobacz Pawel na D800. To samo D7100. I na koniec, bo sie rozpisalem. 24mpix na DX? Kurna, to jest super! Myslalem, na choinke mi tyle, a to wcale nie jest takie glupie. Cropy sa cudowne, bo ja publikuje w necie. Uff, rozpisalem sie, a mialem nie :wink:

EDIT: D7100 kupuje jedynie ze wzgledu na lepsze czulosci i wideo. W kazdym innym razie polecam D300. Zauwazylem tez ciekawa rzecz, dosc dziwna. Mam wrazenie, ze AF jest jakby uzalezniony od wielkosci pixeli. Tzn. W d300 nie musze trafiac idealnie w punkt, bo pixele sa duze, obejmuja wiekszy obszar i zawsze jest kosa. Tak samo mialem na D700. Na d7100 musialem trafic idealnie w obiekt. 1mm w lewa/prawa strone na koszulce i juz jest dupa. Wiem, brzmi to idiotycznie, ale tak to odczuwam.

To moja opinia, człowieka który fotografuje sport, który nie używa AF-ON, nie potrzebuje FF (pragmatyka do bolu). Zdjęcia publikuję w necie. Wazny dla mnie jest czas, a nie cmokanie kazdnego zdjecia. Nie przejmuje sie wysokimi czulosciami. Robie na takich, jakich wymaga ekspozycja. Na szum nie patrze. Nie oznacza to jednak, ze zdjecia maja byc byle-jakie. Poprawny WB, ciekawy kadr, ostre, ciekawe, przyciagajaca uwage sytuacja. Sprzęt traktuję jako narzędzie pracy, a nie służący do onanizmu. Nie testuję go nigdy na bateryjkach, bo wszystko wyjdzie w praniu. Jedno szkielko mam chyba nawet zepsute i musze naswietlac w A + 1EV. Jakos mnie to nie boli, mimo ze to 17-55. Po prostu ustawiam korekte lub robie w manualu. Na plamy nie patrze, bo nie mam czasu. Chyba, ze zakryją pol twarzy. Jak miala brudną komorę lustra, to dmuchnalem w nia. Mialem D7000, pracowalem, testowalem. Wiecie co napisze, gowno a nie aparat. AF skopany, przesunieta os plaszczyzny ostrosci, lustro szarpie gdy jest wlaczony VR, ostrosc z dupy.

Aha, Wasza opinie mnie nie interesuje, bo kazdy ma swoja. Pitolicie tu o jakiś bzdetach i podniecacie się drobnostkami, ktore nie maja wplywu na zdjecia. Szanuje oczywiscie Wasze zdanie (kazdy ma swoje potrzeby), ale go nie czytam, bo szkoda czasu ;)

SerU
16-09-2013, 00:00
docxxx - zgadzam się w 100%. Tyle, że ja D7100 nie kupiłem, choć tydzień nim dość intensywnie popracowałem i odczucia mam dokładnie takie same. Powyżej ISO 800 raczej nie wychodzę, a 2x więcej pixeli mi nie potrzeba.

Jacek_Z
16-09-2013, 00:37
.. Plastik, ktory ugina sie pod palcami. . Zobacz Pawel na D800. To samo D7100.

Aha, Wasza opinie mnie nie interesuje, bo kazdy ma swoja. Pitolicie tu o jakiś bzdetach i podniecacie się drobnostkami, ktore nie maja wplywu na zdjecia. Szanuje oczywiscie Wasze zdanie (kazdy ma swoje potrzeby), ale go nie czytam, bo szkoda czasu ;)D800 to plastik uginający się pod palcami? To ja mam jakąś inną edycję ;) To raz., A dwa - sam pitolisz ;) o sprawach jakie nie mają wpływu na zdjęcia.

adrianek32
16-09-2013, 01:39
a ja mam mały problem pod przycisk PV chce przypozadkowac wirtualny horyzont i jakos nie działa, podglad blebi ostrosci czy siatki we wizjerze działają, nie wiem dlaczego nie działa ten horyzont a wczesniej nie bylo z nim problemu

mamil_km
17-09-2013, 21:02
Mam pytanie do użytkowników D7100, czy Af z połączeniu z szybkim szkłem nadąża za szybko poruszającym się obiektem w stronę aparatu np. biegnący pies czy co tam Wam pod obiektywem biega :) ??

Krzych179
17-09-2013, 21:25
Mam pytanie do użytkowników D7100, czy Af z połączeniu z szybkim szkłem nadąża za szybko poruszającym się obiektem w stronę aparatu np. biegnący pies czy co tam Wam pod obiektywem biega :) ??

N70-200 vrII daje radę. Jak na czymś krutszym nie wiem nie miałem styczności.

mamil_km
17-09-2013, 21:28
Widzę , że masz również D90, porównaj mi proszę szybkość, precyzję działania AF-u z D7100.

picia78
17-09-2013, 21:44
Koledzy, przeklejam tu moją chaotyczną opinię, jaką wyraziłem o D7100 w zupełnie innym wątku:

Aha, Wasza opinie mnie nie interesuje, bo kazdy ma swoja. Pitolicie tu o jakiś bzdetach i podniecacie się drobnostkami, ktore nie maja wplywu na zdjecia. Szanuje oczywiscie Wasze zdanie (kazdy ma swoje potrzeby), ale go nie czytam, bo szkoda czasu ;)

hmmm, chyba nie pomyślałeś, że to może działać w dwie strony.
a pitolisz, Chyba Ty.

Krzych179
18-09-2013, 16:31
Widzę , że masz również D90, porównaj mi proszę szybkość, precyzję działania AF-u z D7100.

Jest sporo lepiej. To szkło samo w sobie daje kopa w każdym body, ale w d7100 radzi sobie po prostu lepiej. W moim odczuciu jest bardziej precyzyjny na d90 często zauważałem że głębia ostrości rozłożona jest jakoś nie tak zwłaszcza na większych odległościach w d7100 tego jeszcze nie zauważyłem. O szybkości nie wiele napiszę to szkło jest tak szybkie że trudno coś twardo napisać, sprawia wrażenie że coś tam jest szybciej, ale za to na pewno dużo pewniej.

matiart
20-09-2013, 23:50
Ja niestety w 70-200 vrII mam spory ff ale tylko na sporych odległościach, np. na długość stadionu ma koło 2-3 metrów ff co odrobinę mnie zasmuciło, mikro regulacja poszła na + 18 jest trochę lepiej ale to i tak mnie nie pociesza.. Ma ktoś z was podobny problem?

sbt207
22-09-2013, 08:14
Witam

Mam mały problem. Dotyczy roli przycisków sterowania, do każdego z nich można przypisać dwie funkcje (naciśnij, naciśnij + pokrętło). AE-L/AF-L oraz Pv przypisują się bez problemu. Do przycisku Fn daje się przypisać tylko jedną funkcję. Dla przykładu jeżeli mam już coś przypisane pod " naciśnij", to każda próba przypisania czegokolwiek do "naciśnij + pokrętło" anuluje funkcję nacisnij ;) Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić?

pozdrawiam

TOP67
22-09-2013, 08:54
Niektóre funkcje nie pozwalają na przypisanie drugiej, niezależnie do którego przycisku. Tak już jest.

Erhlik
25-09-2013, 18:50
ktora opcja daje normalne kolorki tak jak widac ludzkim okiem? neutral czy standard? i bit12 czy 14raw lepszy?

zgera
25-09-2013, 19:16
ktora opcja daje normalne kolorki tak jak widac ludzkim okiem? neutral czy standard? i bit12 czy 14raw lepszy?

Żaden profil nie da takich kolorów jak widzi ludzkie oko, pewne odcienie kolorów oddanych przez aparat mogą być przekłamane, dużą rolę odgrywa tutaj poprawnie dobrany balans bieli.
Ja w większości sytuacji używam profilu standard, robiąc w rawach możesz zmieniać profile kolorów podczas obróbki ale tylko w programach Nikona.
14 bitowy RAW jest lepszy.

Erhlik
25-09-2013, 19:25
Rozumiem czyli najlepiej wybrac standard niz neutral? dzieki za pomoc

zyzio666
25-09-2013, 20:29
Rozumiem czyli najlepiej wybrac standard niz neutral? dzieki za pomoc

Najlepiej, to bazując na jakimś profilu przysposobić go pod swoje "oko".

Erhlik
26-09-2013, 14:32
a w kosciele jaki najlepiej dac balans bieli? swiatlo zarowe i jaki tryb M,P,S,A? raczej zarowe tak?

MstrG
26-09-2013, 14:39
W kościele to ze scen najlepiej wybrać "przy świecach", o ile żarówki są w kształcie "płomyczka" ;)

Syllwusia
26-09-2013, 21:05
Proszę o opinię :) model warty swojej ceny?

MstrG
26-09-2013, 21:06

Dla jednych warty, dla innych nie ;)
Co masz teraz i dlaczego chcesz zmienić?

Pawel Pawlak
26-09-2013, 22:26

A może by się tak choć przywitać ?

sokolowsky
27-09-2013, 11:05
Witam. A czy jest sens kupować starszy model D7000 zamiast D7100? Zastanawiam się nad taką alternatywą ponieważ czytając różne opinie, testy i fora widzę, iż poprzednik wypada lepiej mimo wszystko a jest o wiele tańszy.

Szadzik
27-09-2013, 11:14
Witam. A czy jest sens kupować starszy model D7000 zamiast D7100? Zastanawiam się nad taką alternatywą ponieważ czytając różne opinie, testy i fora widzę, iż poprzednik wypada lepiej mimo wszystko a jest o wiele tańszy.

Ciekawe.

sokolowsky
27-09-2013, 11:19
Ciekawe.

A no! Np efekt mory w D7100 z powodu braku filtra dolnoprzepustowego może być upierdliwy...

fkdc
27-09-2013, 11:36
D7000 za obecną cenę jest naprawdę świetną puchą a i problemy o jakiś dużo pisano w ostatnich czasach chyba ustały (ojciec i jego kolega zakupili w ciągu ostatniego pół roku i nie mają żadnych problemów).

GonzoG
27-09-2013, 12:53
a w kosciele jaki najlepiej dac balans bieli? swiatlo zarowe i jaki tryb M,P,S,A? raczej zarowe tak?
Balans - odpowiedni do warunków. Nie można nic powiedzieć, póki nie będzie się w danej chwili w danym kościele.

Tryb - jaki się chce - taki, aby był odpowiedni do danych warunków.
Może to być M, A, S, można też użyć autoISO.

artur678
27-09-2013, 13:00
Użytkuję od jakiegoś czasu jako backup do d700. Napiszę tak, sprzęt mile mnie zaskoczył podczas ślubów I innych imprez okolicznościowych, zaczął na siebie zarabiać (zdjęcia szkolne, przedszkolne I legitymacyjne - takie drobne fuchy). Co do obrazka I matrycy jest bardzo dobrze, nie uzyskamy takiego obrazka jak w d700, ale I tak jest świetnie, iso 4000 I jest naprawdę dobrze.

Co mnie niemile zaskoczyło?
1. Aparat na starym sofcie dwa razy się zawiesił, nie wiem czy to wina karty czy softu, ale po aktualizacji jest spoko (zawieszał się podczas przegllądania menu - szybkie przesuwanie guzikiem)
2. Plamy na matrycy, co jakiś czas się pojawiają, ale je zdmu****ę (widoczne na f25, f22, f12 - drobniutko - zmieniam bardzo często obiektywy. Początkowo mnie to wkurzało, ale teraz średnio mnie to obchodzi.

Podpinałem:
35/1.8 - genialnie
50/1.4 - wolny, I na 1.4 słaba ostrość, po wyostrzeniu w programie graficznym -bdb
24-105 - bardzo fajnie
55-200 - genialnie

Ciekaw jestem jak będzie się sprawował z nikkorem 16-85 miałem i żałuję że sprzedałem, fajny zestaw na co dzień.

andy32_pl
27-09-2013, 13:04
A no! Np efekt mory w D7100 z powodu braku filtra dolnoprzepustowego może być upierdliwy...
Pytanie do wszystkich posiadaczy D7100: czy ktoś tą (z)morę widział, czy to taka "mityczna" Amba?. Mnie się to nie udało, pomimo, że pstrykałem do aukcji na wiadomy portal wyroby z tkanin o dosyć wyraźnym splocie. Może nie potrafię :) . Bynajmniej nie tęsknię za (z)morą

Krzych179
27-09-2013, 14:14
Puki co nie zauważyłem mory. Szukałem bo byłem pewien że po plenerze na welonie musi coś wyjść no ale nie ma i cieszy mnie to :)

matiart
27-09-2013, 16:25
D7000 za obecną cenę jest naprawdę świetną puchą a i problemy o jakiś dużo pisano w ostatnich czasach chyba ustały (ojciec i jego kolega zakupili w ciągu ostatniego pół roku i nie mają żadnych problemów).

No to muszę Cie zmartwić, gdyż poza obrazkiem mocno wyciągniętym z cienia D7000 w niczym nie jest lepszy od młodszego brata ...

Puki co nie zauważyłem mory. Szukałem bo byłem pewien że po plenerze na welonie musi coś wyjść no ale nie ma i cieszy mnie to :)

Sądzę że para młoda też raczej z lupą nie będzie welonu na zdjęciach oglądała.

Użytkuję od jakiegoś czasu jako backup do d700. Napiszę tak, sprzęt mile mnie zaskoczył podczas ślubów I innych imprez okolicznościowych, zaczął na siebie zarabiać (zdjęcia szkolne, przedszkolne I legitymacyjne - takie drobne fuchy). Co do obrazka I matrycy jest bardzo dobrze, nie uzyskamy takiego obrazka jak w d700, ale I tak jest świetnie, iso 4000 I jest naprawdę dobrze.

Co mnie niemile zaskoczyło?
1. Aparat na starym sofcie dwa razy się zawiesił, nie wiem czy to wina karty czy softu, ale po aktualizacji jest spoko (zawieszał się podczas przegllądania menu - szybkie przesuwanie guzikiem)
2. Plamy na matrycy, co jakiś czas się pojawiają, ale je zdmu****ę (widoczne na f25, f22, f12 - drobniutko - zmieniam bardzo często obiektywy. Początkowo mnie to wkurzało, ale teraz średnio mnie to obchodzi.

Podpinałem:
35/1.8 - genialnie
50/1.4 - wolny, I na 1.4 słaba ostrość, po wyostrzeniu w programie graficznym -bdb
24-105 - bardzo fajnie
55-200 - genialnie

Ciekaw jestem jak będzie się sprawował z nikkorem 16-85 miałem i żałuję że sprzedałem, fajny zestaw na co dzień.

Nie był bym taki pewien że z D7100 nie da się osiągnąć takiego obrazka jak z D700 .
35/1.8 wolna - ale rysuje genialnie

artur678
27-09-2013, 17:17
Sorry ale fx vs dx - dla mnie wynik jest prosty, na rzecz pierwszego. Ale matryca w d7100 jest naprawdę świetna, początkowo troszkę rozczarowany byłem, ale teraz przekonałem się co do możliwości aparatu. A co do 35/1.8 to szkło to po prostu majstersztyk - czy na fx czy na dx.

GonzoG
27-09-2013, 17:40
No to muszę Cie zmartwić, gdyż poza obrazkiem mocno wyciągniętym z cienia D7000 w niczym nie jest lepszy od młodszego brata ...
hmm.... ja tam znalazłem przynajmniej jeszcze jedną rzecz - bufor.

Nie był bym taki pewien że z D7100 nie da się osiągnąć takiego obrazka jak z D700 .

A ja jestem pewien, że z D7100 nie będzie takiego obrazka jak z D700...
Szumy to raz, a GO to dwa

A tak przy okazji... nie dałoby się tych 3 kolejnych postów napisać jako jeden ??

Fatman
27-09-2013, 19:11
A ja jestem pewien, że z D7100 nie będzie takiego obrazka jak z D700...
Szumy to raz, a GO to dwa

Eeee, jeśli chodzi o szumy na wysokim ISO to akurat D7100 wypada lepiej od D700 (oczywiście po redukcji rozdzielczości do 12Mpix).

matiart
27-09-2013, 20:00
hmm.... ja tam znalazłem przynajmniej jeszcze jedną rzecz - bufor.

to załaduj kartę 95 MB/s i po problemie.

Eeee, jeśli chodzi o szumy na wysokim ISO to akurat D7100 wypada lepiej od D700 (oczywiście po redukcji rozdzielczości do 12Mpix).

Zgadzam w 100 procentach :)

madnessmilo
27-09-2013, 20:40
Czy mógłbym kogoś poprosić o sprawdzenie jak zachowuje się lampa błyskowa (wbudowana) przy naciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości ?
U mnie słychać dziwny dźwięk a lampa przechodzi w "tryb stroboskopu" na moment. Nie wiem czy to normalne.

TOP67
27-09-2013, 20:42
Tak, to normalne. Można to wyłączyć w menu.

GonzoG
27-09-2013, 20:47
to załaduj kartę 95 MB/s i po problemie.

Nawet i 150 MB/s nie załatwi problemu.

Krzych179
27-09-2013, 21:24
Mam kartę SanDisk 95MB/s i mi to problem załatwia, d4 się z tego nie robi ale nie narzekam.

"Sądzę że para młoda też raczej z lupą nie będzie welonu na zdjęciach oglądała" Strzał w 10tke kolego.

Pawel Pawlak
27-09-2013, 21:29
To ze nie narzekasz nie oznacza ze karta 95mb/s pozwala uzyskac sensowny bufor w raw

Edit.
Adekwatny do szybkostrzelnosci tego body

Krzych179
27-09-2013, 21:48
Sensowny bufor zależy od tego do czego ten aparat został kupiony. D7100 przynajmniej dla mnie nie jest tanią puszką, wiedziałem jaki jest w niej bufor kiedy ją kupowałem i że będę musiał kupić szybką kartę a nawet dwie i że to mi wystarczy. Gdyby tak nie było zbierał bym na na wyższy model do skutku.

matiart
27-09-2013, 22:32
Nawet i 150 MB/s nie załatwi problemu.

Sprawdzałeś, czy powtarzasz zasłyszane?

docxxx
27-09-2013, 23:09
Też myślałem, że bufor będzie dużym problemem, ale nie taki diabeł straszny. SanDisk 95MB/s może nie jest lekiem na całe zło, ale dane są naprawdę bardzo szybko zrzucane na kartę. W drugim slocie mam 45MB i czuć różnicę. Jak dla mnie, wolę 24mpix i taki bufor niż 12mpix i 12/17 klatek w D300*. W sumie nie widziałem, że to kiedykolwiek napiszę ;)

Z takich największych wad, to najbardziej mi brakuje metalowego body z D300.

*Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest D400 z 24mpix i buforem na 17 klatek ;)

ps. Najgorsze jest to, że D7100 jest najwyżej postawioną puszką DX w hierarchii Nikona i ja widzę tu niezagospodarowane miejsce na D400. D4 to za duży skok (finansowy), a D800 i pochodne to proteza. Te puszki nie zostały stworzone do reporterki.

TOP67
28-09-2013, 00:21
Już kupiłeś D7100? A my właśnie wykańczamy dowód wdzięczności za testy.

docxxx
28-09-2013, 00:46
Tak, kupiłem od razu, po kilku dniach dokupilem grip. Jestem zadowolony. Mam nadzieję, że Ty również ;) Dzięki!

matiart
28-09-2013, 01:37
Też myślałem, że bufor będzie dużym problemem, ale nie taki diabeł straszny. SanDisk 95MB/s może nie jest lekiem na całe zło, ale dane są naprawdę bardzo szybko zrzucane na kartę. W drugim slocie mam 45MB i czuć różnicę. Jak dla mnie, wolę 24mpix i taki bufor niż 12mpix i 12/17 klatek w D300*. W sumie nie widziałem, że to kiedykolwiek napiszę ;)

Z takich największych wad, to najbardziej mi brakuje metalowego body z D300.

*Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest D400 z 24mpix i buforem na 17 klatek ;)

ps. Najgorsze jest to, że D7100 jest najwyżej postawioną puszką DX w hierarchii Nikona i ja widzę tu niezagospodarowane miejsce na D400. D4 to za duży skok (finansowy), a D800 i pochodne to proteza. Te puszki nie zostały stworzone do reporterki.

Ja też używam SanDisk i tak jak piszesz, nie ma tragedii :) jeszcze jeden minus to uchwyt - na dłuższą metę bez gripa z ciężkimi obiektywami + lampa - łapka drętwieje :) muszę zainwestować w grip, albo poczekać na D400 :) który swoją drogą, miałem nadzieję wyjdzie przed D7100. No nic poczekamy, a póki co trzeba się cieszyć tym co jest. :)

Erhlik
28-09-2013, 14:38
Bardzo bym prosil jak ustawic lampe w nikonie d7100 chodzi mi dokladnie na ile stopni ja dac w kosciele lampe mam nissin Di622 markII dokladnie chce zrobic zdjecia na chrzcie z bliska i chcialbym aby dobre zdjecia wyszly i nie wiem czy dac na wprost czy w gore... i czy wysunac odblysnik czy odblysnik nie a tylko dyfuzor? czy moze znacie jakis link z przykladami zdjec jak sie ustawia lampy na ile stopni kąta? bylbym wdzieczny pozdrawiam

TOP67
28-09-2013, 14:48
To pytanie ma mało wspólnego z D7100. Pytaj w technikach fotografowania lub dziale lampy

Erhlik
28-09-2013, 15:16
ale czy jest jakas stronka z przykladowymi ustawieniami katów lamp? ... chodzi mi o kosciol np nie wiem czy na wprost czy do gory... widzialem ze roznie ustawiaja

tbogdanowicz
28-09-2013, 16:29
Poczytaj i poćwicz:

http://foto.jasiu.pl/

Erhlik
28-09-2013, 16:51
tbogdanowicz Jestem Ci bardzo wdzieczny dzieki wielkie za swietna stronke :) Pozdrowienia

docxxx
29-09-2013, 18:13
Jak dla mnie, wolę 24mpix i taki bufor niż 12mpix i 12/17 klatek w D300.

Kurcze, jednak brakuje tych 4-5 klatek w buforze. Byłoby 10 i git, a tak zostawili pojemność bufora z D300, ale zapomnieli chyba, że pliki są "ciut" większe.

Daimon
30-09-2013, 19:12
Kurcze, jednak brakuje tych 4-5 klatek w buforze. Byłoby 10 i git, a tak zostawili pojemność bufora z D300, ale zapomnieli chyba, że pliki są "ciut" większe.

A jak aparat się sprawuje przy strzelaniu krótkimi seriami po 3 zdjęcia z odstępem około 1-2 sekund? Ile czasu można tak popykać zanim zwolni?

TOP67
30-09-2013, 20:20
Bez przerwy. Przy karcie 95MB/s zapisuje 4 klatki na sekundę.

Daimon
30-09-2013, 22:30
Bez przerwy. Przy karcie 95MB/s zapisuje 4 klatki na sekundę.

Ach, żeby nie było oczywiście mam na myśli RAW (może być 12 bit) ale jak sądze odpowiedź otyczy właśnie takiego formatu

TOP67
30-09-2013, 22:35
Tak. Na początku tego wątku są testy na dpreview.

Daimon
30-09-2013, 22:39
Dzięki, widziałem te testy. Coraz bardziej się przekonuję do tej puchy. Poczekam jeszcze na D610 czy może wprowadzi cokolwiek co zachęciłoby mnie do wywalenia kasy na FX

am1974
02-10-2013, 13:17
Witam serdecznie wszystkich posiadaczy D7100, wcześniej używałem D300s a teraz powoli uczę się nowej "zabawki" ;)
Śledziłem dość długo ten wątek i zdecydowałem się w końcu kupić ten aparat. Na początku używałem zamiennie z D300s, początki zawsze bywają trudne a każda przesiadka zawsze jest mniej lub bardziej bolesna- ergonomia jednak jest tu trochę z innej bajki, ale i tak jest lepiej po dłuższym obcowaniu z D7100 niż myślałem na początku.
Największym minusem jak dla mnie jest obróbka RAWów, ale to raczej kwestia mojego sprzętu, który od kilku lat prosi się o wymianę. Na szczęście nie stwierdziłem żadnych problemów z FF/BF z moimi obiektywami. Bardzo przydatny tryb auto-iso i crop 1.3x, często z nich korzystam.

Kilka moich zdjęć z Sigmy 120-400 mm f/4.5-5.6

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/10042288763_1978ab0c36_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/am1974/10042288763/)
1/125s . f/5.3 . ISO 4000 . 200 mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/9720328799_852ebab916_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/am1974/9720328799/)
1/800s . f/5.6 . ISO 1600 . 400 mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/9723557150_5d68f9f6f9_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/am1974/9723557150/)
1/1000s . f/5.3 . ISO 2000 . 240 mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/9758067636_f3bc454c6c_c-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/am1974/9758067636/)
1/400s . f/5.0 . ISO 1400 . 185 mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/9757873571_2b8b6f1876_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/am1974/9757873571/)
1/400s . f/5.0 . ISO 1400 . 185 mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/9757794282_4aa634d94a_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/am1974/9757794282/)
1/1250s . f/5.6 . ISO 800 . 270 mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/10044314013_210b327ef0_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/am1974/10044314013/)
1/100s . f/8.0 . ISO 400 . 120 mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/10043893526_0b7b52bc3f_c-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/am1974/10043893526/)
1/2500 secs . f/5.6 . ISO 800 . 400 mm

Mam nadzieję, że nie przesadziłem z ilością mojej "radosnej twórczości"... ;)

Na pewno wiem też już, że muszę dokupić grip i dodatkowy akumulator. Tylko się jeszcze zastanawiam jaki... ;)

designer555
02-10-2013, 18:06
Witam użytkowników D7100 ... szukam gripa do tego aparatu... może ktoś bardziej doświadczony powie który wybrać (oprócz oryginału)
a) Pixel Vertax
b) Meike
c) Phottix
d) Newell

Proszę o radę i opinie posiadzaczy

cz4rnuch
02-10-2013, 18:38
Dxomark zaczął testować obiektywy pod D7100 <<klik>> (http://www.dxomark.com/index.php/Reviews/Best-lenses-for-the-24M-Pix-Nikon-D7100-Part-I) Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o ostrość to postęp nawet w porównaniu z D7000 jest imponujący.

TOP67
02-10-2013, 18:42
Zapewne to zasługa głównie braku filtra AA.
Zastanawia słaby wynik 17-55/2.8

matiart
02-10-2013, 19:29
Zapewne to zasługa głównie braku filtra AA.
Zastanawia słaby wynik 17-55/2.8

Ja pracuje między innymi z N 17-55 2,8 i ten obiektyw sprawuje się naprawdę świetnie. :) Polecam z czystym sumieniem :)

Archibald6803
02-10-2013, 19:35
............ Zastanawia słaby wynik 17-55/2.8

Mnie to akurat wcale nie dziwi ; parę miesięcy temu , kiedy testowałem na swoje potrzeby , przedzakupowo porównawczo S17-50/2.8OS i N17-55/2,8 - zauważyłem lekką przewagę Sigmy w jakości (ostrości) rysunku; ( pisałem wówczas o tym na forum lecz nikt nie dawał wiary). Pamiętam ; odpisałeś mi wówczas Tomaszu , że zapewne miałem do testów kiepski egzemplarz Nikkora ....... :-)

\
Dwa dni temu testowałem porównawczo długie jasne (2.8 ) zoomy S , N , T - pisałem o tym w dziale "obiektywy" w temacie o Sigmie 70-200/2.8 OS.
Moje wnioski które wyciągnąłem ze swoich testów - się potwierdziły ..... pisałem że obrazek z tych trzech 70-200/2,8 jest niemal IDENTYCZNY , róznice są zauważalne tylko przy f2.8 ( i to dopiero przy cropie 100%) ; te trzy słoiki są równie świetne (rzekłbym - wyśmienite) w jakości optycznej.
Wprawdzie w tabeli nie ma Sigmy 70-200/2.8 OS lecz jest ona zauważalnie MZ lepsza optycznie od Sigmy 70-200/2.8 Macro (która to jest na 3 miejscu w zestawieniu) .

Dxomark zaczął testować obiektywy pod D7100 <<klik>> (http://www.dxomark.com/index.php/Reviews/Best-lenses-for-the-24M-Pix-Nikon-D7100-Part-I) Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o ostrość to postęp nawet w porównaniu z D7000 jest imponujący.

z zestawień tych wynika również jeszcze jedna ważna rzecz : Sigma zrobiła ogromny (optycznie) skok jakościowy ;
widać to już wprawdzie od pewnego czasu ( kto widzi ten widzi ) , ale teraz mamy to pokazane " czarno na białym "

Jacek_Z
02-10-2013, 21:44
Zastanawia słaby wynik 17-55/2.8Uważam to szkło, jak i 24-70/2.8 za nieco przereklamowane. Ta ostatnia ogniskowa - 70 mm jest daleka od tego co proponują stałki o podobnych ogniskowych.

juha
03-10-2013, 00:10
Uważam to szkło, jak i 24-70/2.8 za nieco przereklamowane. Ta ostatnia ogniskowa - 70 mm jest daleka od tego co proponują stałki o podobnych ogniskowych.

Wg. mnie to kwestia egzemplarza, jeden drugiemu nie równy. Widziałem Tamrony 17-50 ostrzejsze od 17-55 i odwrotnie, Na plus dla Nikona jakość wykonania, solidność, AF (szybkość, nie celność) ale jakość optyczna nie koniecznie, zależnie od egzemplarza.

Jacek_Z
03-10-2013, 00:58
AF - tak, poza dyskusją, w nikkorach świetny. Chodziło mi o ostrość.

docxxx
03-10-2013, 01:08
Ostrość na 55mm w 17-55 jest najwyzej srednia. Przymykam min. do 3.3, aby miec z czego cropować. Na 2.8 mydło, ale to chyba w każdym teście tak piszą.

Archibald6803
03-10-2013, 08:34
Ostrość na 55mm w 17-55 jest najwyzej srednia. Przymykam min. do 3.3, aby miec z czego cropować. Na 2.8 mydło, ale to chyba w każdym teście tak piszą.

Generalnie , wszystkie krótsze zoomy Nikona , mają gorszy tył niż przód ( sigmy - odwrotnie )
Od dawna mam dziwne wrażenie , że moja S17-50/2.8OS na ogniskowych 35 i 50mm jest ostrzejsza od nikonowych stałek dlatego zrezygnowałem z zakupu N35/1.8G i N50/1.8G )

marcz
03-10-2013, 09:18
designer555 - mam Pixel Vertax i jest naprawdę OK; kiedyś miałem Meike do D90 i był widocznie gorzej wykonany i bardziej problematyczny.

drfoto
03-10-2013, 10:26
Mam pytanie do do posiadaczy 7100 i S 17-50 2.8. Jak z celnością? Na moim D90 potwierdzam, że jest ostrzejszy niż N 50 1.8 jednak często sigma nie trafia w punkt( 1/4 zdjęć) i jest to uciążliwe bo zdjęcia na ekranie aparatu na pierwszy rzut oka są OK jednak na kompie widać przeważnie mały FF albo BF czy z 7100 też często nie trafia? Najlepiej gdyby ktoś mógł porównać jak D7100 pracuje na tym szkle w stosunku do D90.

andy32_pl
03-10-2013, 11:14
Na pewno wiem też już, że muszę dokupić grip i dodatkowy akumulator. Tylko się jeszcze zastanawiam jaki... ;)

Co do gripa - do swojej sztuki miałem podpiętego Meike , wydawał się ok - do momentu założenia Pixela. Został Pixel, a jako że nie mam jeszcze drugiego acu - pracuję na "paluszkach" co IMHO jest na początek spoko. Pixel ma tylko jedną wadę- źle dopasowane zasobniki na baterie/acu i luźno spasowany zamek (poprawiłem pasowność przy pomocy taśmy :D). Ergonomia OK, skok spustu wyraźnie wyczuwalny, przyciski i kółka pracują pewnie. Nie trzeszczy w ręce... wart swojej ceny

Fortaigne
03-10-2013, 15:30
Ja mam mike i oprocz tego że spasowany dobrze to nie ma wady w postaci zle dopasowanych pojemnikow czy zamek, wiec dlaczego gorszy od pixela ? :) Na to wychodzi ze z pixelem jest cos nie tak skoro ma dwie wady ( pojemnik i zamek )

Star Dust
03-10-2013, 17:20
Mam pytanie do do posiadaczy 7100 i S 17-50 2.8. Jak z celnością? Na moim D90 potwierdzam, że jest ostrzejszy niż N 50 1.8 jednak często sigma nie trafia w punkt( 1/4 zdjęć) i jest to uciążliwe bo zdjęcia na ekranie aparatu na pierwszy rzut oka są OK jednak na kompie widać przeważnie mały FF albo BF czy z 7100 też często nie trafia? Najlepiej gdyby ktoś mógł porównać jak D7100 pracuje na tym szkle w stosunku do D90.

posiadam S 17-50 2.8, na d90 szklo wykazywalo maly BF na 50mm, na D7000 tez BF po mikro regulacji + reguacji AF w serwisie bylo ok, na d7100 nie ma ani BF ani FF.

za to zdarza sie, ze obiektyw przeleci caly zakres zanim mi potwierdzi ostrosc, na d7100 jakby czesciej ta przypadlosc sie obajwiala w porownaniu do D90 i D7000

Ja mam mike i oprocz tego że spasowany dobrze to nie ma wady w postaci zle dopasowanych pojemnikow czy zamek, wiec dlaczego gorszy od pixela ? :) Na to wychodzi ze z pixelem jest cos nie tak skoro ma dwie wady ( pojemnik i zamek )

posiadam grip Pixela, pasuje idelanie, zamki dobrze sie zamykaja ale cos z nim jest nie tak. grip podlaczony do apratu ' zre' baterie jak jak 'wsciekly' pewnie cos ze stykami nie tak albo ja juz nie wiem co. Obwinialam nawet baterie ale jednak grip.

ma ktos problem z rozladowujaca sie szybko bateria przy podlaczonym gripie?

Fatman
03-10-2013, 19:22
posiadam grip Pixela, pasuje idelanie, zamki dobrze sie zamykaja ale cos z nim jest nie tak. grip podlaczony do apratu ' zre' baterie jak jak 'wsciekly' pewnie cos ze stykami nie tak albo ja juz nie wiem co. Obwinialam nawet baterie ale jednak grip.

Sprawdź czy podczas poruszaniu aparatem (hmmm, dosyć gwałtowne ruchy) nie zapala Ci się w aparacie zielona diodka "pracy" -ewentualnie na górnym LCD nie miga co jakiś czas symbol "batterypack". U mnie własnie coś takiego zaczyna się robić (i wtedy może mocniej żreć aku, bo blokuje to przejście w stan uśpienia aparatu) w przypadku D800 + Pixel Vertax, mam nadzieję że to problem z gripem a nie puszką.

raftik
03-10-2013, 19:48
W Pixelu zauważyłem jedną zależność gdy jest włączony grip czyli wajcha przy spuście jest na kropce to cały czas jest aktywny korpus - przy wyłączonym aparacie kręcąc na gripie przednim lub tylnym pokrętłem zapala się dioda karty pamięci na korpusie. Gdy wyłączymy grip czyli wajcha na gripie na L to wtedy wszystko ładnie przestaje być aktywne i pewnie ma to związek z rozładowywaniem baterii. Dodam, że wyłączając grip spust jest czynny a tylko wyłączamy możliwość zmiany pkt. AF.

pbb
03-10-2013, 19:54

Tak, ja mam. Mam D7100 i grip Pixela, i też zauważyłem szybkie rozładowywanie się baterii. Mam ustawione korzystanie z baterii w gripie, ale rozładowują się obie, i w gripie, i w aparacie. Co gorsza, bateria (nowa przecież) zaczęła już pokazywać jedną kreskę zużycia. Nie miałem jeszcze czasu na przeprowadzenie głębszych badań :), ale podejrzewam jakieś styki.

sokolnik
03-10-2013, 20:15
ja mam meike i jest good ! :)

witam po dłuższej przerwie :)

sbt207
04-10-2013, 08:38
ja również mam grip meike juz ponad miesiąć. Od tego czasu był ze mną w pracy, podróży i dniu codziennym - wszystko gra.

Ale i tak pomarudze bo to wkońcu opinie o D7100 - kocham mój aparat ale miejsce przycisku ISO i brak możliwości przypisania go do przycisków funkcyjnych doprowadza mnie do szału, myślalem że się przyzwyczaję (kupilem aparat ok. miesiąca po premierze) ale nic z tego. Tyle i aż. Pozdrawiam użytkowników

Fortaigne
04-10-2013, 10:08
Na moim meiku nie zaobserwowałem szybszego rozładowywania.

MstrG
04-10-2013, 10:15
O gripach do D7100 można już poczytać w trzech wątkach ;) w tym, oraz:
Grip Mike D7100 - moje opinie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=236638)
D7100 - akcesoria (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226874)

Z czego ostatni praktycznie cały poświęcony jest temu zagadnieniu. Może by mu zmienić nazwę, przenieść do działu Systemy zasilania aparatów (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=69) oraz dołączyć ostatnie posty z tego wątku? Ktoś szukający info na ten temat będzie mieć dużo łatwiej.

dennis8
04-10-2013, 14:32
napiszcie mi jakies konkrety, fakty o tej puszce...czy np kurzy jak d 600
miało byc d 600 ale nie dam rady :) kupic tej puchy.

MstrG
04-10-2013, 14:48
Kurzyć nie kurzy. Zdarzyły się jakieś plamki oleju, zawieszenia body, zła współpraca z Sigmą 17-50mm f/2.8 OS HSM, ktoś jak pamiętam pisał o problemach z AF. To są jednak jednostkowe przypadki.

picia78
04-10-2013, 20:10
napiszcie mi jakies konkrety, fakty o tej puszce...czy np kurzy jak d 600
miało byc d 600 ale nie dam rady :) kupic tej puchy.

konkretna i faktycznie porządna pucha.
- żadnych zawieszeń
- żadnych kurzy
- żadnych plam oleju
nie stwierdzono, a posiadam ją od 26 marca 2013, oczywiście stwierdzam to tylko i wyłącznie na podstawie swojego egzemplarza.
bierz i się nie zastanawiaj, jeśli dysponujesz funduszami :)

nikkor83
04-10-2013, 21:17
Mam ten aparat od 2 miesięcy i na dzień dobry miałem brudną matryce. Tak poza tym wszystko na plus. Używam z kilkoma szkłami i nie ma problemów z AF. Mam też podpięty gripp Meike i jest ok. Ogólnie polecam.

edera
04-10-2013, 21:24
Co wybrać? Canon 70d - okazał się nie taki rewelacyjny jak o nim pisano zanim ukazał się w sprzedaży. Sony A79 z matrycą 36 mpx - premiera dopiero w styczniu. Jak na razie zostaje tylko Nikon d7100 ale...
- body się zawiesza,
- słaba współpraca z obiektywami Sigmy 17-50 f2.8 ,
- problemy z af w gorszych warunkach oświetleniowych,
- zdarzają się plamki oleju na matrycy,
- jakieś dziwne rozładowania baterii w niektórych gripach zamiennikach.

Rozumiem że są to losowe usterki ale dlaczego tak musi być że przy zakupie nowego d7100 będę się zastanawiał czy kupiłem body bez wad.

Jacek_Z
04-10-2013, 22:19
- słaba współpraca z obiektywami Sigmy 17-50 f2.8 ,Wiedziałem, że tak będzie. Z wady, które mają stare sigmy zrobiono wadę konkretnego modelu Nikona. I wyszło z tego uogólnienie, że chodzi o każdą sigmę 17-50/2.8 :(

Nikon informuje o zakresie współpracy swoich body ze swoimi obiektywami (począwszy od starych manuali). Co robi Sigma - to ich sprawa, ale nie natrafiłem na tabelę w której by sie przyznawali które szkła nie pracują z którymi body nikona i w jakim zakresie jest to ograniczenie.

ikar39
04-10-2013, 22:39
Ja nie mam problemu z nową sigmą 17-50/2.8 trafia w punkt za każdym razem

sabrewulf
04-10-2013, 22:39
- body się zawiesza,
- słaba współpraca z obiektywami Sigmy 17-50 f2.8 ,
- problemy z af w gorszych warunkach oświetleniowych,
- zdarzają się plamki oleju na matrycy,
- jakieś dziwne rozładowania baterii w niektórych gripach zamiennikach.

Rozumiem że są to losowe usterki ale dlaczego tak musi być że przy zakupie nowego d7100 będę się zastanawiał czy kupiłem body bez wad.
Pobaw się kilkoma aparatami najpierw, porównaj, sprawdź D7100 i wtedy powiedz czy to jest słaby AF przy słabym świetle...
a gripy zamienniki do każdego aparatu nie są idealne. Miałem kilka i wiem co pisze.

edera
04-10-2013, 22:54
Wiedziałem, że tak będzie. Z wady, które mają stare sigmy zrobiono wadę konkretnego modelu Nikona. I wyszło z tego uogólnienie, że chodzi o każdą sigmę 17-50/2.8 :(

Nikon informuje o zakresie współpracy swoich body ze swoimi obiektywami (począwszy od starych manuali). Co robi Sigma - to ich sprawa, ale nie natrafiłem na tabelę w której by sie przyznawali które szkła nie pracują z którymi body nikona i w jakim zakresie jest to ograniczenie.

Mniejszość na tym forum jest posiadaczem obiektywu Nikona 17-55 f2.8 bo dla reszty jest za drogi i dlatego wybierają tańszą opcję (Sigma 17-50 f2.8 lub Tamron 17-50 f2.8 choć ten ostatni ponoć jest gorszy od Sigmy).

edera
04-10-2013, 22:57
Ja nie mam problemu z nową sigmą 17-50/2.8 trafia w punkt za każdym razem

Ciekawe czy Sigma była z body kalibrowana?

picia78
04-10-2013, 23:05

u mnie nie była

warpman
04-10-2013, 23:11
u mnie nie była

U mnie także nie i po tygodniowym urlopowym testowaniu w trybie "heavy duty" wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Jacek_Z
04-10-2013, 23:12
Mniejszość na tym forum jest posiadaczem obiektywu Nikona 17-55 f2.8 bo dla reszty jest za drogi i dlatego wybierają tańszą opcję (Sigma 17-50 f2.8 lub Tamron 17-50 f2.8 choć ten ostatni ponoć jest gorszy od Sigmy).No i co z tego wynika? Diabeł tkwi w szczegółach. Pisz wtedy, gdy będziesz wiedział dużo na temat, na który piszesz.

ikar39
04-10-2013, 23:20
Nie kalibrowałem,miałem możliwość przetestowania paru sztuk w sklepie sigmy,drugie szkło był już ok

edera
05-10-2013, 07:47
No i co z tego wynika? Diabeł tkwi w szczegółach.

Wynika z tego że kupujesz nowe body z pod znaku N i Sigme 17-50 i musisz oddać komplet do kalibracji bo inaczej to sobie fotek nie porobisz. Szkoda że Nikon jeszcze nie robi takich obiektywów kitowskich jaki zrobił Sony 16-50 f2.8 i by była sprawa rozwiązana.

Pawełfoto
05-10-2013, 10:09
Jak tylko pojawiła sie obniżka ceny na te szkło to zamówiłem wysyłkowo przez net, nic nie sprawdzałem bo nie było jak, szkiełko dotarło , jestem mega zadowolony, a o problemach bf/ff nic mi nie wiadomo, jest idealnie.

edera
05-10-2013, 10:30
Jak tylko pojawiła sie obniżka ceny na te szkło to zamówiłem wysyłkowo przez net, nic nie sprawdzałem bo nie było jak, szkiełko dotarło , jestem mega zadowolony, a o problemach bf/ff nic mi nie wiadomo, jest idealnie.

To miałeś szczęście:D

Jacek_Z
05-10-2013, 20:47
Wynika z tego że kupujesz nowe body z pod znaku N i Sigme 17-50 i musisz oddać komplet do kalibracji bo inaczej to sobie fotek nie porobisz.No i nawet nie przeczytałes dokładnie tego co ktoś wcześniej napisał.
Przy okazji - zauważyłeś, że nie ma jednego obiektywu Sigma 17-50?

edera
06-10-2013, 10:14
Przy okazji - zauważyłeś, że nie ma jednego obiektywu Sigma 17-50?

No i zauważyłem że większość liczących się fotografów w Bydgoszczy robi fotki aparatami z pod znaku C, a oni nie mają problemów z Sigmą bo Tamron w ich systemie się lepiej sprawuje.

kszysiek2
06-10-2013, 10:24
no dokładnie posiadacze c nie narzekają na zestawy ,pewnie niedługo większość z nas przejdzie na ich stajnie

Dune
06-10-2013, 12:27
Chciałbym Was zapytać czy i jaka jest praktyczna różnica w wyciąganiu cieni między D7100 a d7000/d5100.

Chodzi mi o typową scenę dla np. miasteczek na południu Europu - część ulicy znajduje się w dość głębokim cieniu a część w ostrym słońcu. Jak radzi sobie w takiej sytuacji D7100 z wyciąganiem cieni przy nastawieniu czułości na ISO 100 oraz przy ekspozycji na światła (tak, aby nie było przepałów).

Z pomiarów DXO wynika, że właściwości tych matryc są praktycznie identyczne, natomiast np. w teście Optycznych przewaga D7000 w tej mierze była spora.

TOP67
06-10-2013, 12:56
Potwierdzam, że na D7000 lepiej wyciągało się z cieni przy niskim ISO. W D7100 przy wyciąganiu o 4EV pojawia się delikatny banding. Zauważalne głównie podczas zdjęć nocnych, gdy jest dłuższy czas i WB poniżej 3000.

Dune
06-10-2013, 13:18
Dzięki.

tysszek
06-10-2013, 14:10
Wczoraj moja puszka zawiesiła się na amen. Mogłem sobie ją wyłączać do woli. Cały czas podświetlony ekranik na górze. Stan utrzymał się 30s po czym wyciągnąłem baterie. Zdjęcia przy którym się zawiesiła nie zapisała. Pierwszy raz miałem taką niespodziankę.

MstrG
06-10-2013, 14:35
Wczoraj moja puszka zawiesiła się na amen. Mogłem sobie ją wyłączać do woli. Cały czas podświetlony ekranik na górze. Stan utrzymał się 30s po czym wyciągnąłem baterie. Zdjęcia przy którym się zawiesiła nie zapisała. Pierwszy raz miałem taką niespodziankę.

Jaki obiektyw był podpięty?
Jaką masz kartę pamięci?

woit
06-10-2013, 15:08
Wczoraj moja puszka zawiesiła się na amen. Zdjęcia przy którym się zawiesiła nie zapisała. Pierwszy raz miałem taką niespodziankę.

Mam nadzieję, że to nie był moment kiedy para młoda zakładała sobie obrączki...Swoją drogą wyobrażacie sobie taką przygodę w pracy i gdy sceny nie można powtórzyć?

tysszek
06-10-2013, 16:55
18-105 nikona. Karty Toshiba 10 16GB. Używam tylko tych kart. W tym momencie zrobiłem tylko jedno zdjęcie. Bufor był pusty. Więc nie wiem o co chodzi. Dlatego mimo że przydałaby się kasa na nowe szkło nie sprzedaje mojego d300.

Krzych179
06-10-2013, 17:28

Niespodzianki zdażać zawsze się mogą i 2 body trzeba mieć. Ale napisz jeszcze ile klatek masz zrobione i ile czasu masz d7100.
Trzymam kciuki żeby wiecej ci się to nie zdażylo, a jeszcze bardziej żeby znalazla się przyczyna, żebyś mógł odzyskać zaufanie do puchy.

tysszek
06-10-2013, 18:08
Puszkę mam z sześć miesięcy albo i więcej, naprawdę nie pamiętam. Akurat w ten dzień wskoczył mi folder 101 :) Więc ledwie ponad 10tyś. :) No od początku mam ograniczone zaufanie do niej :(

Jacek_Z
06-10-2013, 20:00
No i zauważyłem że większość liczących się fotografów w Bydgoszczy robi fotki aparatami z pod znaku C, a oni nie mają problemów z Sigmą bo Tamron w ich systemie się lepiej sprawuje.Większość liczących się fotografów pracuje na systemowej optyce i to tej z wyższej półki i nie wie co to kłopoty z Sigmą czy Tamronem.
Ponadto jakos mam inne obserwacje na czym pracuje większość fotografów w tym mieście - jest chyba wyjątkowo na odwrót niż w wielu miastach, większośc fotoreporterów pracuje na nikonach. Reszta pracuje na wszystkim po trochu (po Sony i Pentaxa w łącznie). Ludzi z Canonami i Nikonami jest mniej więcej po równo, chyba z lekką przewagą nikoniarzy.

no dokładnie posiadacze c nie narzekają na zestawy Dziwne rzeczy tu czytam, bo powszechniejsza jest opinia, że nikon lepiej niż canon dogaduje się ze szkłami nie systemowymi.
To, że szkła Sigmy czy innych producentów niezależnych nie działają tak jak trzeba to nie jest wina Nikona tylko Sigmy itp. Pretensje lokujecie nie tam gdzie trzeba.
Kolega, który pisał o sigmie 17-50 pisał, że nie działa AF w trybie LV, a nie że w ogóle nie działa. Tragedii jakiejś nie ma.
Czytając pretensje o złej współpracy z antykami czekam na wpis z żalem o to, że z obiektywami AI-S nie ma autofocusa.

Ark
06-10-2013, 20:26
...To, że szkła Sigmy czy innych producentów niezależnych nie działają tak jak trzeba to nie jest wina Nikona tylko Sigmy itp. Pretensje lokujecie nie tam gdzie trzeba...

Amen!

edera
06-10-2013, 21:07
Większość liczących się fotografów pracuje na systemowej optyce i to tej z wyższej półki i nie wie co to kłopoty z Sigmą czy Tamronem.

Tak, tylko że oni pracują Nikonami D700, D800, D3, D4 i nie ma się co dziwić że do takich puszek kupują szkła z wyższej półki. Mowa jest o d7100, nie każdego użytkownika tego body jest stać na drogie systemowe szkło. Normalnie wkurza mnie fakt że przy zakupie nowego body + np: Sigmy 17-50 trzeba w większości sytuacji dawać body ze szkłem do kalibracji i oczywiście że nie jest to wina Nikona.

fkdc
06-10-2013, 21:20
Chyba jednak nie trafiłeś trochę z tym porównaniem.

woit
06-10-2013, 21:28
Nie wiem po co poruszacie problem z niesystemowymi szkłami, skoro zawiecha przydarzyła się na N 18-105 ???

edera
06-10-2013, 21:30
Niespodzianki zdażać zawsze się mogą i 2 body trzeba mieć.

Takich niespodzianek nie powinno być, kupujesz puchę renomowanej firmy za 4tyś.zł. i ten sprzęt spokojne powinien działać przez trzy lata bez większej awarii.

Jacek_Z
06-10-2013, 22:17
I generalnie działa.
Jak zwykle amatorzy mają większe wymagania od zawodowców. Amatorowi musi działać jedna puszka z serii Dxx lub Dxxxx, a zawodowiec uważa, że musi mieć 2 puszki z serii Dx albo Dxxx - czyli z tych solidniejszych serii.

edera
06-10-2013, 22:41
I generalnie działa.
Jak zwykle amatorzy mają większe wymagania od zawodowców. Amatorowi musi działać jedna puszka z serii Dxx lub Dxxxx, a zawodowiec uważa, że musi mieć 2 puszki z serii Dx albo Dxxx - czyli z tych solidniejszych serii.

Spoko, spoko, sam mam 2 puszki choć jestem amatorem bo wykształcenia w kierunku fotografii u mnie brak (w Bydgoszczy co druga osoba to fryzjer albo fotograf z wykształcenia) i minęły już 3 lata i nadal używam tylko jednej.

tysszek
10-10-2013, 09:47
Chyba mam jakiś wadliwy model. Wczoraj plener. Wyciągam body z torby przymierzam się do zdjęcia AF nie działa i nie ma dźwięku po ustawieniu ostrości. Myślę może mam ustawione śledzenie obiektu. Próba przestawienia i aparat znowu nie reaguje. Wyłączenie nie pomogło bo jak wcześniej świeci nadal. Myślę źle obiektyw zapięty. Odpiołem i przypiołem raz jeszcze i nic. Dopiero po jakimś czasie sam się zreflektował i zaczął działać. Więcej problemów nie było. Mimo że co chwilę zmieniałem szkła. Problem po raz kolejny na n18-105. Jak problem się powtórzy po raz trzeci puszka leci do serwisu.

tbogdanowicz
10-10-2013, 11:43
Odpiołem[/COLOR] i przypiołem

Użyj czasem słownika, bo oczy bolą od czytania!!!

tysszek
10-10-2013, 18:50
Użyj czasem słownika, bo oczy bolą od czytania!!!

Z telefonu pisałem i nie zauważyłem błędu kolego :P

burzowy
14-10-2013, 12:45
Rzeczywiście źle spasowane szuflady gripów zarówno Meike jak i Pixela, rozładowują akumulatory szybciej. Najmniejszy ruch ręką powoduje obluzowanie się akumulatora i zapalenie diody, tak jak podczas podłączania akumulatora. Wystarczy wymienić na dobrze spasowany uchwyt, albo jak w moim przypadku odwrócić aluminiowe zamknięcie, dzięki czemu szufladka już nie ma luzu.

Co do pasów na matrycy, o których wcześniej pisałem, po bardzo długich testach wynika, że występują jedynie na Nikkorze 55-300/5.6 przy ogniskowej zarówno 55 jak i 300, jedynie w JPG, ale im gorsza jakość i mniej pikseli, tym mniej widoczne.

majora
14-10-2013, 17:14
Chce dokupić do swojego D7000 nowe D7100, zastanawiałem się wcześniej nad drugim D7000 ale zależy mi na celniejszym AF i wyższym iso (czy na ISO 3200 w D7100 jest lepiej niż D7000)

czy w moim przypadku warto dopłacać do D7100 ?

Jacek_Z
14-10-2013, 20:23
Co do pasów na matrycy, o których wcześniej pisałem, po bardzo długich testach wynika, że występują jedynie na Nikkorze 55-300/5.6 przy ogniskowej zarówno 55 jak i 300, jedynie w JPG, ale im gorsza jakość i mniej pikseli, tym mniej widoczne.Błądna diagnoza. Pasy nie mogą zależeć od optyki.
Z podlinkowanych wcześnej zdjęć wynika, że to zwykły banding.

Fortaigne
14-10-2013, 20:50
Chce dokupić do swojego D7000 nowe D7100, zastanawiałem się wcześniej nad drugim D7000 ale zależy mi na celniejszym AF i wyższym iso (czy na ISO 3200 w D7100 jest lepiej niż D7000)

czy w moim przypadku warto dopłacać do D7100 ?

Ja bym ni ekupował. Mam i chlapie olejem namiętnie. Filmowac dłuzej nie za bardzo bo hoty wyskocza :D
Takze drugi raz bym go nie kupil. Do tego baterie...po 4 latach d90 zuzycie 1, 8 ładowań i w d7100 mam poziom 2
kaszany gorszej nie mialem nigdy i piekny obrazek mi nie rekompensuje tego ze to szmelc. Tyle wad w nowym aparacie ? chyba nacpali sie inzynierzy albo testerzy...

TOP67
14-10-2013, 21:01
A ja bym kupił, bo zyskujesz na AF i ISO oraz kilku ułatwieniach (jak auto ISO). Baterie są te same, ale aparat ma większe zapotrzebowanie na energię. Normalnie robi się do 1000 zdjęć, w serii prawie 2000 (w D7000 potrafiłem zrobić 3 tys. klatek).
Fakt aparat nie nadaje się do astrofotografii, ale jak zostawiasz D7000, to nie ma problemu.

Krzych179
15-10-2013, 00:07
Ja bym ni ekupował. Mam i chlapie olejem namiętnie. Filmowac dłuzej nie za bardzo bo hoty wyskocza :D
Takze drugi raz bym go nie kupil. Do tego baterie...po 4 latach d90 zuzycie 1, 8 ładowań i w d7100 mam poziom 2
kaszany gorszej nie mialem nigdy i piekny obrazek mi nie rekompensuje tego ze to szmelc. Tyle wad w nowym aparacie ? chyba nacpali sie inzynierzy albo testerzy...

Szais :) mam d90 tyle samo czsu co kolega i faktycznie zużycie bateri jest na 0, szkoda tylko ze jakoś tak nie trzyma jak by to zużycie bylo na 0, tak na dobrą sprawę to wolał bym żeby to zużycie jakieś się pojawiło a nie żeby pucha robiła mnie w balona.
Chlapie olejem, coś tam chlapło nie jestem z tego powodu szczęśliwy, ale i d90 mnie w tym temacie nie rozpieszcza ( być może twój egzemplarz d7100 jest bardziej problematyczny )
Filmów lustrzanką nie kręce kiedyś próbowałem d90 ani to wygodne nie bylo ani praktyczne ( dla mnie ! ) ale hoty pamietam już na iso 800 .
OBRAZEK PONAD WSZYSTKO RAZY KONKRETNY AUTO FOKUS choćbym musiał mu prać matryce raz w tygodniu. Przyznam się bez bicia że do tej pory nie zrobiłem tego ani raz , zdjęć na wartościach przesłony na których coś widać jest tak malo ze szkoda się fatygować.

Ja d7100 nie uważam za szais a wręcz przeciwnie, to zwykła lustrzanka cyfrofa z wszystkimi zaletami jak i wadami takiego skąplikowanego ustrojstwa z którymi trzeba sobie radzić. Jak nie to szkoda nerwów lepiej nic nic kupować albo ... :)

Ark
15-10-2013, 08:20
Fortaigne, nie uogólniaj, bo bzdury wypisujesz. Mam (od czerwca) i olejem nie chlapie, filmuje i jakoś hot pikseli nie widzę ;-). Oczywiście może i jakieś tam są, ale skoro ich nie widzę to mam to w tyle. Na materiale z D90 i D300s też nie widziałem co wcale nie oznacza, że ich tam nie było ;-). Bateria? Top67, pisał o tym nie raz i nie dwa, również powyżej.
Oczywiście każdy ma własne zdanie i własną subiektywną opinię na temat posiadanego przez siebie przedmiotu.
Pozdrawiam :-)

lucash
15-10-2013, 14:26
Chlapie tu chlapie tam ram tam tam.... .Innych firm tez chlapie i to wynika z tego ze nie opłaca się kupować żadnego aparatu i lepiej narysować to co się widzi :)

Seś@
15-10-2013, 15:16
Chlapie tu chlapie tam ram tam tam.... .Innych firm tez chlapie i to wynika z tego ze nie opłaca się kupować żadnego aparatu i lepiej narysować to co się widzi :)

Haha. Czas sztalugi i pędzle kupować ;-)

madnessmilo
15-10-2013, 18:10
A u mnie odkleiło się kółeczko z trybami oraz przestał działać ten guziczek do blokowania przekręcania. Znaczy nie trzeba go przyciskać, by przekręcić kółko zmiany trybu :(

mamil_km
15-10-2013, 19:40
Jaka jest maksymalna prędkość zapisu "gniazda", czyli jaką najszybszą kartę obsłuży D7100 ?
Czy takie karty (http://pclab.pl/news54131.html) obsłuży i czy podniosło by to komfort pracy bufora ?

TOP67
15-10-2013, 19:50
Maksymalna prędkość kontrolera to 99MB/s.

rebuz89
15-10-2013, 20:32
Haha. Czas sztalugi i pędzle kupować ;-)

Ale to może być dopiero narzekanie jak sie okaże jak bardzo farby chlapią.. :)
Wtedy to nawet serwis nie pomoże.. :P

Krzych179
15-10-2013, 23:27
Jaka jest maksymalna prędkość zapisu "gniazda", czyli jaką najszybszą kartę obsłuży D7100 ?
Czy takie karty (http://pclab.pl/news54131.html) obsłuży i czy podniosło by to komfort pracy bufora ?

Jak już to bierz SanDisk Extreme Pro 95MB/s i po zapełnieniu bufora masz tak jak w D90 czyli 4kl/s do zapchania karty.

sabrewulf
16-10-2013, 14:40
z toshiby masz type-1, powyżej 90mbs zapis i odczyt. Poprawia komfort pracy, aparat szybciej wczytuje zdjęcia niż na 30tkach, szybciej ładuje miniatury no i szybkość serii jak wyżej. a cenowo dobrze wychodzą.

majora
16-10-2013, 21:29
A ja bym kupił, bo zyskujesz na AF i ISO oraz kilku ułatwieniach (jak auto ISO). Baterie są te same, ale aparat ma większe zapotrzebowanie na energię. Normalnie robi się do 1000 zdjęć, w serii prawie 2000 (w D7000 potrafiłem zrobić 3 tys. klatek).
Fakt aparat nie nadaje się do astrofotografii, ale jak zostawiasz D7000, to nie ma problemu.

juz wiem ze af jest lepszy niż w D7000 , a te iso też lepsze ? daje radę na 3200 ?

petros
16-10-2013, 21:38
juz wiem ze af jest lepszy niż w D7000

Co oznacza lepszy ?

raftik
16-10-2013, 21:41
Co oznacza lepszy ?

Więcej pkt AF bo 51, 15 krzyżowych, sam fakt, że sprawdzony moduł z D300 i ponoć poprawiony o nowe algorytmy. Oj jest celny a nawet bardzo :) Do ptaków bardziej niż ok.

TOP67
16-10-2013, 21:45
juz wiem ze af jest lepszy niż w D7000 , a te iso też lepsze ? daje radę na 3200 ?

Jest lepszy niż w D7000 o mniej więcej 2/3 EV. Czy daje radę? Zależy co kto wymaga. Dla mnie do 5000 jest OK, 19200 to już tylko sport, reportaż lub zdjęcia pamiątkowe ludzi. Podawałem w tym wątku przykłady.

docxxx
16-10-2013, 22:04
Więcej pkt AF bo 51, 15 krzyżowych, sam fakt, że sprawdzony moduł z D300 i ponoć poprawiony o nowe algorytmy. Oj jest celny a nawet bardzo :) Do ptaków bardziej niż ok.

Matko Boska, co za głupoty. AF z D7100 może się schować przy D300. D7100 ma wszystko lepsze od D300, oprócz AF i mechaniki.

raftik
16-10-2013, 22:07
Matko Boska, co za głupoty. AF z D7100 może się schować przy D300. D7100 ma wszystko lepsze od D300, oprócz AF i mechaniki.

Ejj no piszę co ja zauważyłem fotografując ptaki więc proszę nie unoś się za mocno. Miałem D300, mam D7100 więc mam prawo napisać jakie są moje odczucia co do tych dwóch puszek.