Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)
Jest zamieniona lustrzanie strona lewa z prawą i góra z dołem.
Przy okazji - my też tak widzimy, tylko mózg odwraca obraz.
Nie wiem gdzie i jakim cudem widzicie plamy na matrycy. Mój D7100 robi na ponad 1000 zdjęć tygodniowo i nigdy nie widzialem jakiś plam. Moze i są, ale naprawdę nie macie gorszych problemów w życiu i fotografii? Jeśli tak, to zazdroszczę.
Co jakiś czas wrzucacie posty o oleju na matrycy, tylko ciekawe jak rozpoznajecie owy olej - mażecie po matrycy palcem zerkając czy tłusty, czy może rozpoznajecie po zapachu że jedzie frytkami po zrobieniu kilku set zdjęć, bo zdjęcia które wrzucacie z syfem to zwyczajny kurz, który dostaje się do środka przez częste, lub nieumiejętne zmienianie obiektywów. Nie miałem problemu z olejem ani w d7000 ani nie mam w d7100 i jestem pewien że wasz olej na matrycy to tylko wasza wyobraźnia, poza tym gdyby to rzeczywiście był olej, to szpatułką nawet z płynem tak łatwo byście się go nie pozbyli..
Co jakiś czas wrzucacie posty o oleju na matrycy, tylko ciekawe jak rozpoznajecie owy olej - mażecie po matrycy palcem zerkając czy tłusty, czy może rozpoznajecie po zapachu że jedzie frytkami po zrobieniu kilku set zdjęć, bo zdjęcia które wrzucacie z syfem to zwyczajny kurz, który dostaje się do środka przez częste, lub nieumiejętne zmienianie obiektywów. Nie miałem problemu z olejem ani w d7000 ani nie mam w d7100 i jestem pewien że wasz olej na matrycy to tylko wasza wyobraźnia, poza tym gdyby to rzeczywiście był olej, to szpatułką nawet z płynem tak łatwo byście się go nie pozbyli..
Niestety się mylisz, plamkę oleju łatwo rozpoznać, plamka jest okrągła obwódka jaśniejsza a w środku ciemny punkcik. Z umyciem również się mylisz - kupiłem szpatułki Rotin oraz płyn tej samej firmy i wystarczyło przeciągnąć w jedną i drugą stronę szpatułką i sensor był czysty. Nie uogólniaj swoich spostrzeżeń bo mam wrażenie, że masz innych użytkowników D7100 którzy takowe plamy na matrycy stwierdzili za conajmniej niespełna rozumu :(. Szkoda, że wielu użytkowników forum niestety wszystko widzi przez pryzmat tylko swoich racji. Dodam, że robiąc krajobraz te kilka plamek może uprzykrzyć fotografowanie kiedy te plamki akurat wychodzą na niebie. Nie jest trudno je uwydatnić bo wystarczy, że do krajobrazu przymykam od F11 do F16 i dodać kontrastu i mocno je widać. Wiem wiem stempel i po sprawie ale przecież to nowy korpus. Jeżeli o kurz chodzi to jak wiadomo zawsze był i będzie ale olej moim zdaniem jest nie do zaakceptowania.
Nie mierz swoją miarą. To że ty nie masz kurzu nie oznacza, że nie maja go inni. Nowe puszki znane są z zaawansowane systemu przeciągów.
Ja moze i mam jakis kurz lub pylki, ale nigdy tego nie sprawdzalem. Jak bede widzial to na zdjeciach, a nie na cropach, to wtedy moze wyczyszcze. Jak na razie jest ok. Tak samo jak w moim D300, ktory ma co chwile zmieniane obiektywy. Jak sie dostal tam kawalek zbożowego klosu, to po prostu odpialem obiektyw, dmuchnalem i dalej robilem zdjecia.
raftik wyprzedziłeś mnie co do wypowiedzi;)
Kolego Matiart, skoro twierdzisz, że ten owy syf który pojawia się na matrycy, to jest z winy nieumiejętnej zmiany obiektywy lub też częstej zmiany, to w takim razie jak wytłymaczysz śmieci na mojej matrycy, skoro ja mam tylko jedno szkło?
Ja jestem zdania, że jak kupuje się coś za pare grubszych złotówek, to jakiś standard powinien być zachowany.
dla przykładu, kupujemy mercedesa, po dwóch miesiacach zaczyna Ci się psuć wyświetlacz od navi lub coś podobnego, no teraz pytanie, machniemy ręka, czy będziemy dręczyć producenta o naprawę? wiec nikon powinien teraz naprawde się nad tym zastanowić, bo swoją polityką daleko nie pojedzie, gdybym teraz miał jeszcze raz wybór, to przemyślałbym dwa razy, czy to dobry wybór.
Zwłaszcza, że w moim przypadku nie tyle problem jest olej, co pasy na zdjęciach, które w większości pozbawiają mnie focenia w ciemnych pomieszczeniach. Reklamacja zgłoszona, zobaczymy co wymyślą.
Zwłaszcza, że w moim przypadku nie tyle problem jest olej, co pasy na zdjęciach, które w większości pozbawiają mnie focenia w ciemnych pomieszczeniach. Reklamacja zgłoszona, zobaczymy co wymyślą.
Obawiam się kolego, że banding chyba nie podlega reklamacji :( myślę, że tu na etapie projektowania i produkcji sensora powstał babol ale trzymam kciuki oby pozytywnie załatwili temat.
Obawiam się kolego, że banding chyba nie podlega reklamacji :( myślę, że tu na etapie projektowania i produkcji sensora powstał babol ale trzymam kciuki oby pozytywnie załatwili temat.
Ja też.
Ja też.
No dobrze, no to w takim razie kto jest temu winny? Ja?
To niech puszę na nową wymienią;D
Mam jeszcze pytanie odnośnie AF-u, tylko żeby nie było, że sieję panikę ! Było już parę opinii , nie tylko u nas, że zdarza się , że lewe skrajne punkty AF nie działają prawidłowo, moje pytanie brzmi czy to są wszystkie skrajne punkty ,czy jeden? czy reszta "lewych" poza skrajnymi działa dobrze ? Czy osoby które miały, zauważyły taki problem zgłaszały go do serwisu i czy serwis sobie z tym poradził ? Ps. Prawdopodobnie jutro jadę kupić swoje D7100 :)
Śledzę wątek chociaż się nie odzywam od dłuższego czasu. Próbowałem właśnie ten problem zwalczyć w moim egzemplarzu. Jest różnica między ustawieniem ostrości środkowymi punktami i bocznymi. Wysyłałem do serwisu (trzy razy do Warszawy i raz do Dusseldorfu) licząc na naprawę. W Warszawie od drugiej naprawy twierdzili, że u nich problem nie występuje. Jednak za każdym razem regulowali. Po trzeciej naprawie lewa strona była zgodna ze środkiem ale był z kolei spory BF po prawej, co dla mnie jest bardziej kłopotliwe niż po lewej. Z Dusseldorfu wrócił z lekkim BF po lewej chociaż i tak jest najlepiej jak do tej pory. Zwątpiłem w dalszą poprawę. Ze stałkami Nikona jest w zasadzie ok. Problem mam głównie z Sigmą 17-50 w której boczne punkty są gorzej niż bezużyteczne i Sigmą 70-200 (aktualnie lekki BF po lewej). Testowałem wcześniej z kilkoma innymi szkłami (głównie stałki Nikona i do tego Nikkor 24-70). Z żadnym nie było całkiem dobrze z tym że gorzej zoom. Nie mam innego body D7100 do porównania. Można sobie wyobrazić, że wszystkie obiektywy, które mam czy miałem do dyspozycji miały też swoje odchylenia.
Zależy mi na współpracy z tymi Sigmami, więc próbuję jeszcze skalibrować S17-50 a potem zobaczę co dalej.
Żałuję, że po zakupie zacząłem od normalnego fotografowania zamiast od przetestowania AF z moimi szkłami, bo na pewno bym próbował zwrócić aparat, gdybym zorientował się szybko że coś jest nie tak. Po swoich doświadczeniach radziłbym sprawdzić przed zakupem.
Janusz, to tak nie działa, nie działa z ich punktu widzenia, tego ekonomicznego...
Ależ oczywiste jest, że nie ty jesteś winien a Nikon. Niestety ta korporacja nie przyznaje się do swoich błędów i zrzuca winę na użytkownika. Mam nadzieję, że kiedyś wyciągną rękę do swoich użytkowników sprzętu i pójdą w ślady np. Toyoty jak na Japońską markę przystało :) wiem wiem marzenie ściętej głowy, kasa rządzi światem :(
Nowe puszki znane są z zaawansowane systemu przeciągów.
Święte słowa, lekki OT - kupiłem żonie D3100 + 18-105 - jasny gwint, po raz pierwszy czułem coś tak fenomenalnego jak przeciąg na oku :D W trakcie odzoomowywania obiektywu normalnie czuć na oku małe tornado :)
Nie mniej jednak trzepaczka działa bardzo poprawnie i matryca jest wolna od kurzu...
Zastanawiające - czy macie może jakieś info czy Nikon kombinował coś z trzepaczkami ? Może to jest przyczyna ostatnio popularnych pyleń ?
Święte słowa, lekki OT - kupiłem żonie D3100 + 18-105 - jasny gwint, po raz pierwszy czułem coś tak fenomenalnego jak przeciąg na oku :D W trakcie odzoomowywania obiektywu normalnie czuć na oku małe tornado :)
Nie mniej jednak trzepaczka działa bardzo poprawnie i matryca jest wolna od kurzu...
Zastanawiające - czy macie może jakieś info czy Nikon kombinował coś z trzepaczkami ? Może to jest przyczyna ostatnio popularnych pyleń ?
Zastanawiam się czy czyszczenie uruchamiane w korpusie w ogóle działa. W D300s ustawiłem przy uruchamianiu i wyłączaniu i słychać charakterystyczny świst a w D7100 kompletnie nic nie słychać. Oczywiście może zastosowali inne rozwiązanie i nie chce tu nowej teorii spiskowej tworzyć :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238600 ja mam chyba ten problem z tymi, więc wychodzi na to, że w ciemnych miejscach zdjęcia robić na wysokim iso? czy najlepiej kupić lampę i błyskąć? bo wtedy chyba też problem nie bedzie występował?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238600 ja mam chyba ten problem z tymi, więc wychodzi na to, że w ciemnych miejscach zdjęcia robić na wysokim iso? czy najlepiej kupić lampę i błyskąć? bo wtedy chyba też problem nie bedzie występował?
Ale odróżniasz robienie w ciemnym miejscu od wyciągania o 6EV?
Jak poprawnie naświetlisz, to nie ma żadnego bandingu. U siebie zauważyłem problem tylko przy zdjęciach nocnych, jak bardzo mocno rozjaśniałem niebo. 15 minut wcześniej nie było problemu, bo niebo było jaśniejsze. 15 minut później też nie było problemu, bo niebo już było tak czarne, że odpuściłem wyciąganie.
Przy wysokim ISO problemu nie ma. Lampą nie dopalisz nieba ;)
Ale odróżniasz robienie w ciemnym miejscu od wyciągania o 6EV?
Jak poprawnie naświetlisz, to nie ma żadnego bandingu. U siebie zauważyłem problem tylko przy zdjęciach nocnych, jak bardzo mocno rozjaśniałem niebo. 15 minut wcześniej nie było problemu, bo niebo było jaśniejsze. 15 minut później też nie było problemu, bo niebo już było tak czarne, że odpuściłem wyciąganie.
Przy wysokim ISO problemu nie ma. Lampą nie dopalisz nieba ;)
tak, w moim przypadku nie musze tak dużo wyciągać z cienia, żeby to zobaczyć.
czasem lekko źle naświetle i później przy wyciąganiu odrazu widać.
choć to też jest dziwne, bo o statnio na zdjęciu źle doświetlonym nie pojawiło się to dziadostwo
raftik - wiem jak wyglądają plamki oleju gdyż bardzo uważnie czytałem forum d7000 i widziałem zdjęcie forumowicza który dla przykładu wstawił zdjęcie gdzie na matrycy miał kurz i plamki oleju jednocześnie i trudno jest je pomylić, jeśli jesteś pewien że chlapie Ci olej to rozumiem Twój niesmak, bo sam też by się zraził, lecz to są jednostkowe przypadki, ale spodkałem się jednak z takimi co piszą o chlapaniu olejem a po wstawieniu zdjęcia okazuje się że na matrycy mają po prostu paprochy.
docxxx - ale ja nie wiem do czego Ty pijesz, nie napisałem że nigdy nie miałem kurzu, bo miałem nie raz, ponieważ często zmieniam obiektywy i nie raz w bardzo trudnych warunkach i nie raz miałem paprochy, tylko że nie zawsze kropki pojawiające się na matrycy, to od razu jest olej - ba najczęściej olej to nie jest, a forumowicze naczytają się o chlapiącym d7100 zobaczą potem u siebie na przysłonie 20 jakieś kropki i zaczyna się syndrom chlapania olejem i zaraz piszą że mają problem z olejem na forum.
Kolego bajcy - przykład mercedesa może być nie trafny, jakiego obiektywu używasz ? bo nie ma pewności że to właśnie on Ci kurzu nie zasysa - większość kitowych obiektywów działa jak pompka, a uszczelnień nie mają więc..
Jeśli w poprzednim poście wyraziłem się zbyt szorstko i uraziłem kogoś swoją wypowiedzią to przepraszam. :) Generalnie jestem pokojowo usposobiony. :)
mamil_km
05-11-2013, 14:52
Dobra... teraz i ja mam D7100. Bateria w ładowarce a ja w pracy, więc wieczorem się pobawię i po testuję, mam nadzieję że dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy tego body. Nie oczekuję , że to będzie tańszy D4 ani następca D300s choć takowego nie posiadałem, oczekuję dużej poprawy komfortu pracy w porównaniu do D90. Nie oczekuję cudów, a jedynie aby działał poprawnie i był bez tzw. wad ukrytych. Pozdrawiam posiadaczy D7100 :)
Dobra... teraz i ja mam D7100. Bateria w ładowarce a ja w pracy, więc wieczorem się pobawię i po testuję, mam nadzieję że dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy tego body. Nie oczekuję , że to będzie tańszy D4 ani następca D300s choć takowego nie posiadałem, oczekuję dużej poprawy komfortu pracy w porównaniu do D90. Nie oczekuję cudów, a jedynie aby działał poprawnie i był bez tzw. wad ukrytych. Pozdrawiam posiadaczy D7100 :)
Nie rób żadnych zdjęć testowych (nie idź tą drogą) tylko ciesz się świetną puchą. Ruszaj w plener a będziesz zachwycony :) to co można wyciągnąć z jednej klatki ufff kopara mi opadła.
Wracając do bandingu przy wyciąganiu z cieni. Zobacz, co się dzieje w D700 już przy 4EV
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3239207&postcount=33
Wracając do bandingu przy wyciąganiu z cieni. Zobacz, co się dzieje w D700 już przy 4EV
No i teraz pytanie, czy wg. Was takie coś jest normalne?
patrząc na wyciąganie z cieni TOP67 zaczynam żałować że nie kupiłem d600 :)
Te widoki nienormalne dla nas przecież są normalne
Już jesteśmy nienormalni ;)
Widać taka cecha tej matrycy.
Zrobiłem ok 12 tys. zdjęć. Problem zauważyłem na 5-6. Kto normalny wyciąga o 6 EV?
Oto klatka, z której wyciągałem obraz o 6EV
przed
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7000-test1/D7100-100-6EVa.jpg)
po
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7000-test1/D7100-100-6EV.jpg)
Tylko miłośnikom astrofotografii nie polecam tego aparatu. Na czarnym tle i długich czasach już przy wyciąganiu o 2-3EV pojawiają się dropy.
mamil_km
05-11-2013, 15:54
Zrobiłem ok 12 tys. zdjęć. Problem zauważyłem na 5-6
Wystarczające tłumaczenie problemu , oby i mi się częściej banding nie objawiał... wiecie co, czasem wydaje mi się, że to nasze hobby to wcale nie jest dla przyjemności... (nie wyłączając mnie, również nie lubię jak coś mnie "gryzie" ) tu banding, tu lekki bf, tam kurz i olej ale ... czy widać to na zdjęciu wydrukowanym z długim bokiem 30 cm ? Czy tylko objawia się przy oglądaniu cropów 100% na monitorze ? Wiem, ja też ciężko pracuję na swoje zabawki ale chyba czasem warto lekko wyluzować i cieszyć się hobby i zdjęciami.
Mamil ta frustracja bierze się stąd że drogie zabawki coraz gorsze pod kątem kontroli jakości a nie stąd że większość cropy ogląda, po prostu co dziś nie kupisz wiąże się z pułapką, a nie respektowanie przez Nikona napraw w tym zakresie to już z leksza... nie będę pisał co. Dawniej tego aż tak nie było, nie w takiej ilości...i nie w kolejnych modelach.
Nie rób żadnych zdjęć testowych (nie idź tą drogą) tylko ciesz się świetną puchą. Ruszaj w plener a będziesz zachwycony :) to co można wyciągnąć z jednej klatki ufff kopara mi opadła.
Wiem, ja też ciężko pracuję na swoje zabawki ale chyba czasem warto lekko wyluzować i cieszyć się hobby i zdjęciami.
Popieram obu kolegów w całej rozciągłości. Dzielenie włosa na czworo nie popłaca. Praktyka - zawsze. Cieszmy się naszym hobby
mamil_km
05-11-2013, 21:21
Dziś napiszę krótko - jestem pod wrażeniem tej puszki!
Ps.Testom się nie oparłem , ale to głównie zabawa by poznać nową puszkę oraz drobne korekty AF-Fine Tune swoich szkieł.
Cytat:
Dobra... teraz i ja mam D7100. Bateria w ładowarce a ja w pracy, więc wieczorem się pobawię i po testuję, mam nadzieję że dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy tego body. Nie oczekuję , że to będzie tańszy D4 ani następca D300s choć takowego nie posiadałem, oczekuję dużej poprawy komfortu pracy w porównaniu do D90. Nie oczekuję cudów, a jedynie aby działał poprawnie i był bez tzw. wad ukrytych. Pozdrawiam posiadaczy D7100
Też miałem takie nastawienie i oczekiwanie po przesiadce z D90. Jednak jestem trochę rozczarowany. To focus nie tak, to z Sigmami dobrze nie działa i jeszcze dziady z saturiona.pl sprzedali mi wersje z roczną gwarancją i niemiecką instrukcją i mówią, że wszystko jest ok.
sabrewulf
06-11-2013, 00:36
Niestety, jak pisze polska gwarancja to niekoniecznie polska dystrybucja i 2 lata gwarancji. To może być rok europejskiej i w tym polska. Uważajcie Panowie.
Dzisiaj sprawdzałem brud na matrycy i troszkę mam rozproszonych syfków, na szczęście małe i widoczne po dobrym domknięciu. Ale ja zmieniam obiektywy często i nie jest to olej.
Instrukcję możesz bezpłatnie wymienić na polskojęzyczną u Nikona. Kosztować Cię będzie jynie znaczek na list do Irlandii. Szczegóły na stronie N (albo szukajka na forum, była o tym mowa przed wakacjami).
Poza tym gwarancja gwarancją ale mamy 2 letnią odpowiedzialność sprzedawcy na podstawie Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, chyba że kupiłeś w saturionie na firmę. Jeśli nie, to masz tak czy inaczej dwa lata niezależnie od tego czy gwarancja to 3 miesiące czy 5 lat.
Wracając do bandingu. Ale dochodzą do tego te smugi - pionowe w D700 a poziome w D7100. Wiem, gdzieś już o nich pisano, że pojawiają się przy wyższych ISO, czy wyciąganiu z cieni - co widać też na testach TOP67. A dlaczego w D600 nie występuj? W D7000 też ich nie zauważyłem. Nikon musiał tą wadę widzieć i ją poprawił. Jak tak dalej będzie to za kilkadziesiąt lat doczekamy się puszki idealnej za rozsądne pieniądze. I mam nadzieję, że to forum do tego się przyczynia.
zyzio666
06-11-2013, 10:14
Chyba prościej ściągnąć z internetu. I całkowicie za free.
Pozdrawiam
cz4rnuch
06-11-2013, 10:26
Wracając do bandingu. Ale dochodzą do tego te smugi - pionowe w D700 a poziome w D7100. Wiem, gdzieś już o nich pisano, że pojawiają się przy wyższych ISO, czy wyciąganiu z cieni - co widać też na testach TOP67. A dlaczego w D600 nie występuj? W D7000 też ich nie zauważyłem. Nikon musiał tą wadę widzieć i ją poprawił. Czegoś tu nie rozumiem. Skoro piszesz, że w d7k bandingu nie ma, ale jest w następcy to Nikon raczej coś zepsuł a nie naprawił. Inna sprawa, że z tego co mi wiadomo to Najkon sam nie robi matryc, ma od tego inne firmy jak Sony, Toshiba czy Aptina i pewnie ewentualne niedoróbki to głównie ich wina.
Fortaigne
06-11-2013, 17:26
Poza tym gwarancja gwarancją ale mamy 2 letnią odpowiedzialność sprzedawcy na podstawie Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
przy czym po 6 miesiacach to klient musi udowodnic ze ta wada istniala. Powodzenia.
Wracając do bandingu. Ale dochodzą do tego te smugi - pionowe w D700 a poziome w D7100. Wiem, gdzieś już o nich pisano, że pojawiają się przy wyższych ISO, czy wyciąganiu z cieni - co widać też na testach TOP67. A dlaczego w D600 nie występuj? W D7000 też ich nie zauważyłem. Nikon musiał tą wadę widzieć i ją poprawił. Jak tak dalej będzie to za kilkadziesiąt lat doczekamy się puszki idealnej za rozsądne pieniądze. I mam nadzieję, że to forum do tego się przyczynia.
Banding to nie kwestia naprawy czy zepsucia... to niedoskonałość technologii.
Poza tym to że nie go w D7k nie ma nic do tego czy będzie w następnych modelach, bo one mają inną matrycę i inne wzmacniacze.
O zepsuciu można było mówić, gdyby banding był w D5100.
A co do puszki idealnej - mówisz o perpetuum mobile... coś takiego nie istnieje i nie doczekasz się na nią nawet za milion lat i to bez znaczenia na pieniądze.
przy czym po 6 miesiącach to klient musi udowodnic ze ta wada istniala. Powodzenia.
No nie do końca tak jest. Przyjmuje się że jeśli przed upływem 6 miesięcy zaniesiesz sprzęt i zażądasz jego naprawy(bo Ci się zepsuł np), że wada istniała w chwili wydania i to na sprzedawcy ciąży obowiązek udowodnienia że jej nie było- w przypadku braku porozumienia oczywiście. Po 6 miesiącach ten obowiązek przechodzi na kupującego. Nie zwalnia to jednak sprzedawcy z ustawowej odpowiedzialności za produkt.
Do Nas należy także wybór podstawy reklamacji czyli jak Ci pasuje ustawa to wybierasz ustawę, jak gwarancja, to gwarancję. W praktyce wygląda to tak że jak coś działało i nie działa, oznacza to ze wada jest i tyle, nie ma co dywagować czy minęło czy nie te 6 miesięcy. Sprzedawca zawsze musi przyjąć reklamację niezależnie od podstawy prawnej, natomiast inną kwestią jest czy ją uzna za zasadną.
Fortaigne
08-11-2013, 14:41
Pozbyłem się tych plamek oleju nie czyszcząc na mokro matrycy ! :) Ufff :)
Zrobiłem to w sposób następujący jeśli ktos nie chce jechac na mokro:
Wziąłem patyczek do uszu. Owszem patyczek pyli więc wiadomo że nie można nim jeździć po matrycy, ma tez o wiele mniejszą rniż szpatułka więc na mokro też nim nie jeździłem bo po ostatniej próbie porobiłem zacieki. Skoro obraz jest odwracany o 180 stopni i moja plamka znajdowala się w lewym górnym rogu to na matrycy wydedukowałem iż znajduje się w prawym dolnym. Wziąłem więc patyczek do czyszczenia uszu i tylko przyłożyłem ze średnim naciskiem w miejscu przewidywanej plamy. Następnie podniosłem go i przyłożyłem ciut obok. I tak metodą stempla w granicach jednego centymetra kwadratowego. Żadnego tarcia na sucho po matrycy ! Następnie to samo zrobilem w okolicy drugiej plamki. Po wszystkim strzał kontrolny w niebo....czysto !!! Ufff ale ulga :) Teraz już po każdej plamce bede tak robił nie mojąc się o rozmazanie matrycy, "tylko stempelek"
Dziś na meczu poczułem to "prawie". Miałem ochotę wyjeb... D7100 za płot i robić telefonem komórkowym. Żałowałem, że zostawiłem D300 w domu. Jak trafi, to jest super, ale przeważnie mam BF. Ile ja dzisiaj ujęć straciłem!
Archibald6803
09-11-2013, 21:23
Dziś na meczu poczułem to "prawie". Miałem ochotę wyjeb... D7100 za płot i robić telefonem komórkowym. Żałowałem, że zostawiłem D300 w domu. Jak trafi, to jest super, ale przeważnie mam BF. Ile ja dzisiaj ujęć straciłem!
Dramatyzujesz Wojtek ......
Pomyśl sobie inaczej (pozytywnie): ile dobrych kadrów zrobiłeś dziś dzięki AF w d7100 ..... przecież zawsze mogłeś mieć gorszą (w tym względzie) puchę na tym meczu .... np. tą bez 100 ..... wówczas pozostałoby faktycznie tylko :cry: wniebogłosy
Pomyśl sobie inaczej (pozytywnie): ile dobrych kadrów zrobiłeś dziś dzięki AF w d7100 ..... przecież zawsze mogłeś mieć gorszą (w tym względzie) puchę na tym meczu .... np. tą bez 100 ..... wówczas pozostałoby faktycznie tylko :cry: wniebogłosy
No, miałem kilka razy na meczu D7000. To była istna loteria. Za każdym razem jak sprawdzalem zdjęcie na wyswietlaczu, zadawalem sobie pytanie: trafil? gdzie trafil?
Z jednej strony Ameryki nie odkrylem: seria Dxxxx nie moze byl lepsza od Dxxx. Z drugiej strony wszyscy czekamy za D400.
Teraz tak patrze po czasie, kiedy mam D7100 i widze, ze tej puszcze brakuje dwoch rzeczy, aby stac sie idealna w segmencie DX: AF i bufor przy 6fps. Niestety, pod tym wzgledem tylko D4 jest od D7100 lepszy.
Archibald6803
09-11-2013, 21:36
................Teraz tak patrze po czasie, kiedy mam D7100 i widze, ze tej puszcze brakuje dwoch rzeczy, aby stac sie idealna w segmencie DX: AF i bufor przy 6fps. .............
Wyślij kontrolnie , w wolnej chwili , swoją puchę (d7100) do serwisu niemieckiego (nie polskiego!!!) na regulację AF w ramach gwarancji. Niewiele będzie to kosztowało a może się okazać , że jej (puchy) nie poznasz po powrocie ......
Znajomek tak zrobił i pucha świetnie i pewnie zaczęła trafiać w ciemnicy. Prawie tak dobrze jak moje d300 .......
EDIT : a serie rób krótsze ; 4-5 ujęć ..... ale co ja Cię będę pouczał ...
fotomarek_k
09-11-2013, 21:36
Zawsze może być gorzej- telefonu mogłeś nie zabrać :)
EDIT : a serie rób krótsze ; 4-5 ujęć ..... ale co ja Cię będę pouczał ...
Dokładnie. Nie ucz ojca... ;) Jest zadyma w polu karnym i nie wiesz, kiedy co i jak. Naciskasz spust, a tu 5 klatek i czkawka. A w tym czasie gol. Tak mialem dzisiaj: burst, czkawka (gol), cieszynka.
Archibald6803
10-11-2013, 00:03
...........Jest zadyma w polu karnym i nie wiesz, kiedy co i jak. Naciskasz spust, a tu 5 klatek i czkawka. A w tym czasie gol. Tak mialem dzisiaj: burst, czkawka (gol), cieszynka.
Trzeba się umieć "wczuć" w akcję ....... 8) ; ja ( po kilkuset próbach) jestem na takim etapie , że przeważnie 6-7 kadr z serii pokazuje ten najważniejszy moment ....:lol:
........ Jak będzie mi się to regularnie udawało przy czwartym kadrze w serii to zamienię d300 na d7100 ...... ;-))
Dziś na meczu poczułem to "prawie".... Żałowałem, że zostawiłem D300 w domu.... Ile ja dzisiaj ujęć straciłem!Czytając ile fotografujesz to ja naprawdę sie dziwię, że się męczysz z tym sprzetem. Bierzesz 15 zł za cały mecz czy 50 gr od zdjęcia? Znam człowieka, który utrzymuje się z foto, robi mniej imprez niz ty, a ma 2xD3 i 1x D800 + dobrą szklarnię. Zresztą to nasz forumowicz.
Robię bardzo dużo zdjęć, ale fotografia jest tylko jednym z elementów mojej pracy. Nie pieszczę z każdym kadrem, bo nie mam na to czasu. Muszę mieć ok. 40 zdjęć z meczu.
Ja zawsze sobie powtarzam, że mam to szczęście, że nie utrzymuję się stricte z fotografii. Kiedyś gdzieś tu napisałem, co myślę o kupowaniu drogiego sprzętu, gdy płaci się tak marne grosze za zdjęcia. Wolę już kupić helikopter do GoPro czy automatyczną głowicę do panoram 360.
A moje narzekanie? No coż, otwarcie piszę o wadach, a nie o oleju, plamkach, czy o bzdetach, takich jak mam ustawić w puszcze wyostrzanie na 5 czy 6.
Tak jak jednak już napisałem. Ameryki nie odkryłem seria Dxxxx jest po prostu gorsza od Dxxx i już.
ps. Zapomniałem dopisać do wad D71000 baterię! To jest po prostu nie do przyjęcia, aby tak szybko siadały baterie w gripie i w body. Dno, po prostu dno. I nikt mnie tutaj nie przekona, ze to wina gripa. Zawsze mozna sobie znalesc wytlumaczenie, ze to jego wina, ze wina obiektywu niesystemowego itd. Nie interesuje mnie to. Nikon oszukuje ludzi i to jest fakt.
Pawel Pawlak
10-11-2013, 09:56
docxxx; może warto żebyś zatrzymał się w tym biegu i zastanowił PO CO TY TO ROBISZ?
Nie dla piniedzy (za mało płacą, sprzęt który być może sprostałby Twoim oczekiwaniom za drogi), nie dla przyjemności, nie z pasji... więc dla czego ? Ty masz jakiś wyrok ?
mamil_km
10-11-2013, 10:24
Absolutnie bez złośliwości ciekaw jestem czy było by dużo narzekań kolegi docxxx na D4 .
mamil_km
10-11-2013, 10:28
Zadam laickie pytanie :) jak Wam się sprawuję AF w trybie AF-C i jakie według Was są najlepsze ustawienia do fotografowania dynamicznych scen przyrody, np ptaków. Pytam się ponieważ jeszcze nie miałem czasu samemu sprawdzić w plenerze.
docxxx; może warto żebyś zatrzymał się w tym biegu i zastanowił PO CO TY TO ROBISZ?
Nie dla piniedzy (za mało płacą, sprzęt który być może sprostałby Twoim oczekiwaniom za drogi), nie dla przyjemności, nie z pasji... więc dla czego ? Ty masz jakiś wyrok ?
Paweł, to nie o to chodzi. Wypowiedzi na forum spłycają kontekst wypowiedzi. Piszę jedynie te ważniejsze rzeczy, a nie powieść w odcinkach. Wam się wydaje, że ja narzekam, a ja jedynie wyrażam swoje zdanie. Chyba chcecie mieć opinię faceta, który w boju piszę o tym, czy puszka sprawdza się, czy nie. Chcecie, prawda?
Możemy to wręcz skategoryzować:
1. Puszka
2. Obiektywy
3. Wykonywana praca tymże sprzętem
4. Cel
5. Finanse
I teraz na podstawie tych pięciu zmiennych możemy poznać bardzo ciekawe opinie. Jedna uwaga, dla mnie nie wartościowe są takie, gdy w pkt. 3. wpiszecie hobby.
I tak dla Jacka_Z:
1. D800
2. Nie pamiętam ;)
3. Portret <--- to jest bardzo ważne! Ja sport, Jacek portret, Paweł ptaszory itd.
4. Zarobek?
5. Nieograniczone ;)
dla Pawła:
1. D800
2. Długie i drogie tele
3. Ptaszory (dynamika)
4. Tak
5. Chyba to samo co u Jacka ;)
Są też inne ciekawe osoby, jak stig, czy Fatman (przepraszam, że pominąłem pozostałych wartych zainteresowania), które mają swoje zdanie i warto się z nim zapoznać.
Ja:
1. D7100 + D300
2. Tylko DX, średnie dystanse + TC
3. Sport, sport, sport
4. Tak/Nie
5. Mógłbym sobie kupić D400, ale go nie ma, a na D4 nie mam kasy lub nie chcę jej wydawać. Wyleczylem się z "musze mieć najlepszy sprzet", bo nikt mi za to nie zapłaci. Co ciekawe, większość sprzętu kupiłem sobie, jak miałem dużo mniej kasy niż teraz. Wtedy miałem ciśnienie na 70-200 jak był na topie, na 17-55 itd. Teraz zastanowiłbym się 10 razy. Może dlatego, że już wiem, czego chcę?
Uff, trochę długi i nudny wywód, ale teraz rozumiecie? Jeśli przeszkadza Wam moje marudzenie, to ok. Nie obrażam się i nie muszę nic więcej pisać w kontekście tej puszki. Będziecie dalej czytać płacze nieszczęśliwych użytkowników, co mają plamy na matrycy, czy nie wiedzą jaki profil w puszce ustawić.
A pamiętacie jak ja i Fatman pisalismy, że D7000 jest skopane? Ten głos został zakrzyczany przez tysiące "zadowolnych" pstrykaczy, ktorzy nie są profesjonalistami (ale nie muszę nimi być!) i nie wiedzą o czym piszą lub się po prostu nie znają. Wiem, wiem jak to brzmi, ale wolę przeczytać jedno zdanie Pawła czy Jacka niż 100 innych.
Kurcze, jak już się rozkręciłem to napiszę jeszcze na koniec, że już od dawna zauważyłem, że Ci lepsi, mądrzejsi albo coraz mniej się wypowiadają albo po prostu odchodzą stąd. Jest coraz większy napływ początkujących i ciężko wyłuskać coś ciekawego. Z drugiej strony, to zrozumiałe. Dzieje się tak wszędzie. Ci ambitniejsi przeskakują kolejne poziomy, a nic jest coraz mniej ludzi, ale bardziej wartościowych ;)
Zapraszam do flejma ;)
EDIT:
O matko, już dawno nie napisałem tak długiej wiadomości!
ps. Zapomniałem dopisać do wad D71000 baterię! To jest po prostu nie do przyjęcia, aby tak szybko siadały baterie w gripie i w body. Dno, po prostu dno. I nikt mnie tutaj nie przekona, ze to wina gripa. Owszem, to może być wina nieoryginalnego gripa. W D300 miałes firmowy. A gdybyś miał inny to byś mógł mieć to samo co masz w D7100, proszę: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=213799&highlight=d300
o tym wspominają w wielu tematach, rzuciłem pierwszy link z brzegu.
mamil_km
10-11-2013, 12:29
Kiedyś myślałem że grip to "wydmuszka" ze stykami i bateriami a niestety tak nie jest, gdzie w necie widziałem rozebranego gripa i tam jest jakaś elektronika co niestety może mieć duże znaczenie w działaniu z aparatem. Wielokrotnie na forum było , że nie oryginalne gripy ( chyba we wszystkich puszkach ) nie raz powodowały połykanie baterii... swoją drogą ceny oryginalnego jest kosmiczna :/
Ps. Swoja drogą może by tę debatę przenieść do odpowiedniego wątku dotyczącego samego D7100 (co Pan na to Panie Jacku ? )
mamil_km
10-11-2013, 12:46
Dzięki Jacku, Top67 się namęczył z testami, wypadało by uszanować jego pracę i nie zaśmiecać wątku :)
Ja mam oryginalny grip od kilku miesięcy. Sprzęt działa bezproblemowo. Nie zauważyłem też wcześniejszego rozładowywania się baterii.
Absolutnie bez złośliwości ciekaw jestem czy było by dużo narzekań kolegi docxxx na D4 .
Nie wiem, nie miałem tej puszki. Mialem za to D700 i bylem w szoku, jak AF zachowuje sie w ciemnicy (pisalem o tym). D300 po prostu nie lapal ostrosci. D700 zapierniczal.
A czemu nie mam D700? Bo nie chce przeskakiwac na FF. Szkoda mi kasy na kupno kolejnych szkieł (bo puszka to nie jedyny wydatek). Wole Wam ponarzekać ;) Poza tym, robilem z ramką DX i to nie jest rozwiązanie. Bardzo niewygodne, nieprzewidywalne, no i robi się 6mpix, a ja bardzo czesto cropuję (tu jestem pełen podziwu dla 24mpix).
Pawel Pawlak
10-11-2013, 13:35
No ale sprowadza się to do jednego:
nie chcę wydawać na sprzęt zawodowy bo on na siebie nie zarobi, ale oczekuję że sprzęt amatorski który kupię będzie pracował tak samo jak ten zawodowy. A ponieważ tak jednak nie jest więc producent daje ciała bo buble wypuszcza.
Najprostszym rozwiązaniem, byłaby wymiana pewnie jednego długiego zooma które używasz na trochę dłuższe ( albo jeśli masz szkło 2.8, to zabawa z TC20) i dokupienie do tego D700 zamiast D300 albo d7100.
To tak jak bym ja cały czas narzekał że D800 ma tylko 4fps... a AFS-400f2.8 ma tylko 400mm. Sam tak wybrałem a kosnekwencje wyboru czasem mnie ograniczają, czasem są zbawienne w skutkach.
No ale sprowadza się to do jednego:
NIE! Właśnie nie o to chodzi, bo to rozumiem. Z całej tej dyskusji płyną dwa wnioski:
1. D7100 to linia D(trzycyfrowa) i mimo bełkotu marketingowego, to body jest po prostu gorsze od D300. To jest ok, ale:
2. Nie ma D400 i tu jest pies pogrzebany!
Powstało wąskie gardło i w****... mnie to strasznie, że Nikon tam kombinuje.
Dziękuję za uwagę. Polecam odrobinkę alkoholu ;)
1. D7100 to linia D(trzycyfrowa) i mimo bełkotu marketingowego, to body jest po prostu gorsze od D300. To jest ok, ale:
2. Nie ma D400 i tu jest pies pogrzebany!
Nie ma i nie będzie.
Zauważ jednak, że D7100 jest pół klasy wyżej niż D7000 i pół klasy niżej niż D300s. Widocznie wypuszczanie dwóch 'prawie pro' DXów przynosiło firmie więcej strat niż pożytku, więc połączyli ją w jedno. 51 punktowy AF jest tylko bądź co bądź w tych 'profesjonalniejszych' puszkach Nikona, ani nowy casualowy Df za 10 tysięcy go nie ma, ani D610.
Na twoim miejscu sprzedałbym D7100 i kupiłbym sobie D300s/D700 i czekał na D7200. Ale najprawdopodobniej za kilka lat nie będziesz już się bawił w żadne cropy, bo ceny FF spadają, a wyciąć to sobie można nawet i w korpusie.
mamil_km
10-11-2013, 14:40
Wydaje mi się , że szansa na D400 jest, celowa polityka firmy N żeby "przetrzymać" chętnych na d400, niech kupią D7100, potem jak wyjdzie D400 to albo sobie D7100 zostawią jako zapas a jak nie to sprzedadzą - firma i tak już na nich zarobiła. Powiem tak, czekałem sam na D400 ale nie wiem czy gdyby naprawdę wyszedł to czy by mi nie było szkoda kasy na niego, bo pewnie cena by było ok 6000-7000 tys. na początku. Dlatego dałem marketingowcom z nikona powód do dumy - kolejny D7100 sprzedany.
Docxxx, Ci którzy nie chcieli mieć D7100 tutaj i tak nie zabierają w tym wątku głosu.
Ty kupiłeś D7100 i liczysz na poklaski wśród być może amatorów albo i zawodowców, ale jakby nie było zadowolonych użytkowników. Próbujesz cały czas udowadniać że ten model plasuje się poniżej D300s, ale posiadaczy D7100 i tak to nie przekonuje. Mnie i owszem, ale czy to że Ci przyznam rację bo dla mnie większy korpus lepiej leżący w ręce z pewnym AF i pancerną konstrukcją spowoduje że poczujesz się lepiej ? Nie sądzę.
Ci którzy klepią D300s i tak tu nie zaglądają a jest ich sporo i nie zawracają sobie głowy poklaskami entuzjastów D7100 bo i po co . Ty natomiast sam toczysz jakieś już dla mnie nieuzasadnione próby przekonania zadowolonych z D7100 że to i tak gorszy model niż D300s.
Czasem zastanawiam się nad Twoim podejściem i traceniem nerwów z tym D7100 mając D300. Ja szczerze bym tym pierwszym już dawno cisnął w kąt albo się go pozbył, jak pisałem wcześniej.
Jako osoba doświadczona powinieneś wiedzieć że linia Dxxxx pod kątem AF nie miała startu do Dxxx, ja to wiedziałem i zaoszczędziłem sobie kupę nerwów i kasy. Sam czekam na D400 i sądzę że wart będzie każdej złotówy, jeśli będzie kontynuacją D300, ale to nie wątek o tym.
Więc albo pogódź się w końcu ze słabościami D7100 (w Twojej opinii) albo rób swoim D300 jak wielu innych bo dalsze te dyskusje do niczego konstruktywnego nie prowadzą. I nie obrażaj się, choć podzielam Twoją opinie, i tak w niczym Ci to nie pomoże.
Sokolnik się uspokoił że swoją nadaktywnością, to teraz kto inny może leczyć swoje stany na forum :-)
Zupełnie inne są grupy docelowych odbiorców D300s i D7100 i czas się z tym pogodzić.
Fortaigne
10-11-2013, 23:40
Seria XXX wyższa od XXXX ale tylko z zasady. Gdyby teraz pojawił sie nowy XXX to owszem. Ale dlaczego d7100 mialby byc gorszy od D300 ? Nawet jeśli widzą roznice w AF ( nie jest duza, wręcz subiektywna) to przeciez nie wszystko. 1600 ISO w slabych warunkach i z D300 piach sie sypie. Samym obrazkiem zresztą bije d300 na łeb. Wymieniac można wiele rzeczy ktore lepsze sa w D7100. Ja takze wolalbym d400 ale poki co d300 to tak stara konstrukcja że sam AF mnie nie przekonał.
Archibald6803
11-11-2013, 00:20
Jak to mówią : "syty głodnego nie zrozumie" ........ w sensie : teoretyk nie zrozumie praktyka
Panowie ;
widzę że wielu z Was nie rozumie co docxxx próbuje powiedzieć , więc ujmę to w jaśniejszy sposób ;
chodzi o to , że dla osób fotografujących sport na ciemnych halach , mających ambicje do focenia semi-pro , w obecnej chwili nie ma zbytnio alternatywy w DX ;
a/ d300(s) ma skuteczny AF ale brakuje mu PRZEWAŻNIE ok 1,0 EV ( używalnego iso z przedziału 3200-6400) aby swobodnie focić sportowe sceny na halach z obiektywem f2,8 na 2,8-4,0
b/ d7100 ma bardzo dobre, to brakujące w d300(s) iso , ale jego AF nie daje rady TAK DOBRZE (skutecznie i pewnie) trzymać ostrości w seriach jak ten z d300(s) - róznica jest wbrew pozorom DUŻA na niekorzyść d7100 w ciężkich warunkach oświetleniowych
c/ puchy FF ( które mają to brakujące używalne iso (tak jak d7100) i co najmniej RÓWNIE dobry AF (jak ten w d300(s)) - czyli NADAJĄCE się IDEALNIE do focenia sportu na halach w trudnych warunkach oświetleniowych (d3s , d700) są relatywnie ZA DROGIE (zakup ich jest nieopłacalny) dla semi-pro . Tym bardziej że przy FF (z punktu widzenia DX) traci się na ogniskowej obiektywu.
Reasumując : Mając powyższe na uwadze - semi-pro (docxxx i wielu innych ) czekają na d400 bo liczą , że Nikon da im w nim (d400) matrycę co najmniej tak dobrą jak ta z d7100 i AF co najmniej tak dobrze działający jak ten z d300(s). Ja , pomimo że nie jestem semi-pro (ani nie aspiruję do tej grupy) , też czekam .
grissley
11-11-2013, 00:45
Pisząc inaczej, Nikon uznał, że semi-pro i pro nie robią w DX, więc jeśli żyją jeszcze jacyś pro i semi-pro wyznawcy DX, to mają albo wymrzeć, albo klnąc używać protez (niezłych, ale protez) typu D7100 (casus docxxx'a), albo ewoluować stając się (semi)pro wyznawcami FX. Albo FF, jak się wkurzą ;)
Archibald6803
11-11-2013, 00:55
Pisząc inaczej, Nikon uznał, że semi-pro i pro nie robią w DX, więc jeśli żyją jeszcze jacyś pro i semi-pro wyznawcy DX, to mają albo wymrzeć, albo klnąc używać protez (niezłych, ale protez) typu D7100 (casus docxxx'a), albo ewoluować stając się (semi)pro wyznawcami FX. Albo FF, jak się wkurzą ;)
DOKŁADNIE.
Tylko że nie każdemu semi-pro to pasuje (ze względu na szklarnię).
Może zatem czas powoli oszczędzać ma zmianę systemu?
Nikt z Nikonem umowy nie podpisywał.
Ile jeszcze chcecie czekać na następcę? Piąty rok już leci.
mamil_km
11-11-2013, 09:43
Rozumiem docxxx-a - zgadzam się z nim że AF to nie to samo co D300S (choć nie miałem) bo nawet w porównaniu z D90 czasem D7100 jakby długo ustawiał ostrość. Oczywiście to są bardzo specyficzne sytuacje, bo tam gdzie D90 wymięka D7100 myśli i wymyśli :) czyli ustawi, ale AF w D7100 jak jest ciemnawo to nie jest jakiś cud. D7100 dobra puszka ale zdecydowanie amatorska. PS.Nie jestem fanem teorii spiskowych ale jestem pewien , że AF jest softwar-owo wykastrowany aby nie był za dobry.
siwyozzman
11-11-2013, 13:14
Wg mnie jest dokładnie tak i nie ma co się oszukiwać - D400 nie będzie.
Ostatnie modele semi-pro to D300s i D700 - szybkie,celne,z dużym buforem. Od tego czasu Nikon nie pokazał ani jednego zbliżonego modelu - następców tych puszek nie będzie. Tamte aparaty miały w czasach wyjścia na rynek swoje uzasadnienie - Nikon gonił Canona - tymi modelami odzyskał swoją pozycję. O ile matryca D300 w momencie premiery spokojnie dorównywała konkurencji to D700 zadał cios kończący przeciwnika :) Te nowe body są mechanicznie do bani i tyle...nawet D800 wg ostatnich spostrzeżeń wielu użytkowników rozkalibrowuje się... a nie są to cienkie bolki tylko doświadczeni użytkownicy...
D7100 to świetny aparat - z racji ceny i pozycjonowania nie może być tak doskonały pod względem AF jak D300s
Panowie, dmuchałem, dmuchałem i dmuchałem i wydmuchałem tego cholernego paprocha ;). Matryca teraz czysta jak ta lala:)
A ja mam takie pytanie - czy ktoś wie, który sklep foto da mi jakiś większy rabat przy zakupie dwóch d7100?
Pozdrawiam.
Pawel Pawlak
11-11-2013, 16:33
Zapewne masz na myśli większy rabat niż marża sklepu, dlatego pewnie żadne sklep Ci takowego nie da.
Zapewne masz na myśli większy rabat niż marża sklepu, dlatego pewnie żadne sklep Ci takowego nie da.
Nie ukrywam, że 5-6% rabatu już by mnie zadowalało. ;)
Pawel Pawlak
11-11-2013, 16:44
no, jeśli znajdziesz najdroższy sklep na rynku to pewnie realne. Jeśli tani, albo najtańszy to oczekujesz że ktoś sprzeda ci pożej swojej ceny zakupu; jeśli nie bankrutuje i nie wyzbywa się wszystkiego poniżej ceny, to nie sądzę żeby się taki trafił.
Reasumując; możesz szukać po cenie albo po możliwości rabatowania. Ale prawdopodobieństwo że najdziesz dobrą cenę i utargujesz 5-6% jest moim zdanie żadne :)
no, jeśli znajdziesz najdroższy sklep na rynku to pewnie realne. Jeśli tani, albo najtańszy to oczekujesz że ktoś sprzeda ci pożej swojej ceny zakupu; jeśli nie bankrutuje i nie wyzbywa się wszystkiego poniżej ceny, to nie sądzę żeby się taki trafił.
Reasumując; możesz szukać po cenie albo po możliwości rabatowania. Ale prawdopodobieństwo że najdziesz dobrą cenę i utargujesz 5-6% jest moim zdanie żadne :)
pożyjemy, zobaczymy. :)
zakupy mam zamiar robić w notopstryk.pl.
Akurat z tym sklepem bym uważał. Kupiłem tam żonie d3100 - matryca była totalnie rozjechana - już przy ISO400 była masakra - szum porównywalny do 3200 na d90.
Akurat z tym sklepem bym uważał. Kupiłem tam żonie d3100 - matryca była totalnie rozjechana - już przy ISO400 była masakra - szum porównywalny do 3200 na d90.
Widać miałeś pecha. Notopstryk to bardzo dobry sklep.
A jaki jest wpływ sklepu na matrycę?
Nie wiem, czy już się przewinęła w tym wątku kwestia ergonomii uchwytu w d7100. Właśnie jestem po godzinnym uganianiu się z tym aparatem, sb-800 i nikkorem 70-300 i wniosek jest taki: d7100 na dłuższą metę nie daje się używać z cięższym obiektywem i lampą bez dodatkowego uchwytu. Po pół godzinie palec wskazujący zaczął mi drętwieć od czerwonego paska (miejsca pod przednim pokrętłem). Jest ono głębiej wyprofilowane niż w d90 (z tym mogę porównać) i aparat zaczyna obracać się wokół osi przechodzącej w poprzek, w rezultacie czego wypustka nad palcem wskazującym zaczyna się w niego wrzynać. Dodatkowo następuje obrót wokół osi przechodzącej przez obiektyw (bo głębsze wyprofilowanie wymusza ułożenie niżej ręki na korpusie i mniej pewny chwyt) co napręża nadgarstek.
Nie jest to dla mnie dobra wiadomość, bo w związku z pojawiającymi się problemami ze współpracą d7100 z pojemnikami na baterie innych producentów, muszę chyba kupić oryginał.
Żeby było jasne, ww problem występuje u mnie; może mieć związek z budową anatomiczną mojej dłoni i sposobem chwytania korpusu. Ktoś inny nie musi go mieć, choć u osób o dużych dłoniach może być jeszcze większy, bo 3 palce nie zmieszczą im się pod przednim kółkiem (mnie mieści się najwyżej 2 i pół palca).
Jeśli docxxx poświęca tyle czasu, aby załadować link do zdjęcia, to znaczy, że musi być napraaaaaaaaaawdę źle. Oto zdjęcie z dzisiejszego inauguracyjnego meczu II ligi futsalu. Na zdjęciu prezes LZPN. Pamiętacie, jak mówiłem Wam, że jak robię portretówki (czyli statyczne) D7100, to zawsze boję, że... No właśnie, czego? Sprawdźcie sami na zdjęciu:
(screenshot z ViewNX, aby pokazać Wam, gdzie był ustawiony autofocus w PRIORYTECIE OSTROŚCI):
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/34/c1f7.jpg/)
Dochodzi do takich absurdów, że dla bezpieczeństwa robię ok. 10-15 zdjęć, aby wybrać jedno, dwa trafione.
Czy teraz rozumiecie o czym piszę?! Czy zrozumieliście w końcu, dlaczego wyję do księżyca za D400?! AF nie jest skopany, ale często wypluwa takie baboki. A po co wziąłem dziś to gówno na mecz? Bo z D300 nie miałbym czego szukać. ISO 4500 f2,8 1/500. I to mnie właśnie w****... u Nikona. Jedyną puszką, jaką można kupić jest do razu D4 za 25 koła.
Jeśli docxxx poświęca tyle czasu, aby załadować link do zdjęcia, to znaczy, że musi być napraaaaaaaaaawdę źle. Oto zdjęcie z dzisiejszego inauguracyjnego meczu II ligi futsalu. Na zdjęciu prezes LZPN. Pamiętacie, jak mówiłem Wam, że jak robię portretówki (czyli statyczne) D7100, to zawsze boję, że... No właśnie, czego? Sprawdźcie sami na zdjęciu:
(screenshot z ViewNX, aby pokazać Wam, gdzie był ustawiony autofocus w PRIORYTECIE OSTROŚCI):
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/34/c1f7.jpg/)
Dochodzi do takich absurdów, że dla bezpieczeństwa robię ok. 10-15 zdjęć, aby wybrać jedno, dwa trafione.
Czy teraz rozumiecie o czym piszę?! Czy zrozumieliście w końcu, dlaczego wyję do księżyca za D400?! AF nie jest skopany, ale często wypluwa takie baboki. A po co wziąłem dziś to gówno na mecz? Bo z D300 nie miałbym czego szukać. ISO 4500 f2,8 1/500. I to mnie właśnie w****... u Nikona. Jedyną puszką, jaką można kupić jest do razu D4 za 25 koła.
Polecam tryb manualny oraz wybieranie samemu pola ostrości wybierakiem a także wypicie sporej ilości melisy. Pozdrawiam Ewa Wachowicz :-)
Niestety, w ciągu dwóch dni przyjąłem solidną dawkę alkoholu etylowego i nie pomogło.
knopers1
11-11-2013, 22:35
@docxxx,
takie zjawisko jak kolega mialem z Tamronem 17-50 bez VC. Celowalem centralnie w modelke oddalona 4m od puchy a ostrosc byla calkowicie gdzies z tylu. Po kalibracji u Tamrona problemu nie bylo...
Skad kolega taki pewny ze to wina tej puchy a nie szkla ? Mozna zapytac jakim szklem robiles ta fote ?
To nie wina szkła. Nie szukajcie tutaj drugiego dna. Po prostu D7100 tak ma i już. Jeśli ktoś nie robi w ciemnych halach, to trzeba kupić D300s i po kłopocie.
BF-y występują na Nikkorach 17-55 i 70-200 oraz na Sigmie 10-20. Co ciekawe, takie kwiatki mialem też na D7000, ale wtedy było to zdecydowanie częściej. Myślałem, że po to wypuścili D7100, aby naprawić ten błąd, a nie jedynie zamaskować.
ps. Wczoraj na mecz wziąłem i D300 i D7100. Po pół godzince strzelania chwyciłem do ręki D300, zrobiłem serię i mruknąłem pod nosem: O Matko Boska! Wojtek, po co się tak męczysz z tym D7100? D300 to poezja, karabin maszynowy.
Poczekam jeszcze trochę i chyba będę musiał szukać używki D700. A tego nie chciałem robić za żadne skarby.
Nie wiem, czy już się przewinęła w tym wątku kwestia ergonomii uchwytu w d7100. Właśnie jestem po godzinnym uganianiu się z tym aparatem, sb-800 i nikkorem 70-300 i wniosek jest taki: d7100 na dłuższą metę nie daje się używać z cięższym obiektywem i lampą bez dodatkowego uchwytu.(...) (bo głębsze wyprofilowanie
wymusza ułożenie niżej ręki na korpusie i mniej pewny chwyt) co napręża nadgarstek.
Ameryki nie odkryłeś pisałem o tym w dniu premiery tego body. Mnie wystarczyło 10 minut aby stwierdzić że ten aparat nie dla mnie i że ma pod tym względem gorszą ergonomię niż wcześniejsze D90/80/70. Nowe nie dla każdego oznacza lepsze ;-)
Poczekam jeszcze trochę i chyba będę musiał szukać używki D700. A tego nie chciałem robić za żadne skarby.
W końcu zrobisz czy chcesz czy nie ;-)
knopers1
11-11-2013, 23:00
To nie wina szkła. Nie szukajcie tutaj drugiego dna. Po prostu D7100 tak ma i już.
Kolego Docxx, moj tamron robil dokladnie takie kwiatki jak opisujesz wczesniej. Tutaj nie byl bym naprawde taki pewny co do wypowiedzi ze "to nie wina szkla"...
U mnie to byla na 100% wina szkla. Jak wiadomo, D7100 jest krotko na rynku. Tutaj moze znaczna duza ilosc szkiel dobrze nie wspolpracowac z tym body.... (za stare firmware).
I zamienisz na dobrą sprawę siekierkę na kijek. D700 też jakiś cudowny na wysokich ISO nie jest (chociaż na pewno lepszy niż D300 ze względu na FF)
Jestem pewien, że jakbyś te foty pokazał serwisowi i dał im szkła na kalibracje to oszczędziłbyś nerwów i kasy.
Przecież Docxxx pisał że raz trafia idealnie na ileś strzałow, więc to nie wina szkła tylko powtarzalności AF w D7100.
Ameryki nie odkryłeś pisałem o tym w dniu premiery tego body. Mnie wystarczyło 10 minut aby stwierdzić że ten aparat nie dla mnie i że ma pod tym względem gorszą ergonomię niż wcześniejsze D90/80/70. Nowe nie dla każdego oznacza lepsze ;-)
Jeśli pod pojęciem ergonomii rozumiesz wygodę trzymania d7100 w ręce, to się zgodzę. Lepiej mi się trzyma d90. Jeśli natomiast chodzi Ci o obsługę aparatu jako całość, to wręcz przeciwnie: łatwiej i wygodniej obsługuje mi się d7100. Może poza przyzwyczajeniem do ułożenia przycisku podglądu zdjęcia, bo teraz zamiast podglądu uruchamiam menu. Ale to kwestia czasu.
Jeśli pod pojęciem ergonomii rozumiesz wygodę trzymania d7100 w ręce, to się zgodzę. Lepiej mi się trzyma d90. Jeśli natomiast chodzi Ci o obsługę aparatu jako całość, to wręcz przeciwnie: łatwiej i wygodniej obsługuje mi się d7100. Może poza przyzwyczajeniem do ułożenia przycisku podglądu zdjęcia, bo teraz zamiast podglądu uruchamiam menu. Ale to kwestia czasu.
tak "pod tym względem" czyli uchwytu na minus, lubię pewnie leżące body pod duże szkła.
Wiem, wiem, marudzę Wam, ale żeby oddać sprawiedliwość tej puszce muszę uczciwie napisać, że jak ten cholerny AF trafi, to zabija. 24mpix nawet na ISO 4500 wygląda cudnie. Tego właśnie oczekiwałem. Tak więc czekamy na D400.
Jeśli docxxx poświęca tyle czasu, aby załadować link do zdjęcia, to znaczy, że musi być napraaaaaaaaaawdę źle. Oto zdjęcie z dzisiejszego inauguracyjnego meczu II ligi futsalu. ..Codziennie będziesz pisał te posty? Ile można tego czytać? Robisz tu krucjatę jak kiedyś na serwis nikona. My ci tu w niczym nie pomożemy.
Wcześniej już ci pisałem:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3249401&postcount=2298
a tu w innym wątku coś co pasuje do twojej sytuacji:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3249822&postcount=1823
naucz się pracować D7100 jak manualem i nie robiąc seriami. Albo kup zawodowy sprzet. Przesiadanie sie na sprzęt z półki niżej narażasz sie tylko na niepotrzebny stres. I trujesz. Chcesz mieć łatkę trola? Na co ci taka opinia.
A myślałem że po to wsadzili serie do D7100 żeby z niej korzystać, a nie po to żeby była...
Jacek, jeśli moje wypowiedzi lub np. wcześniejsze Fatmana odbierasz jako trucie, bo poświęcam swój czas i opisuję wszystko bardzo dokładnie, to extra. Rozumiem, że wolisz taki graj-dołek z pitu-pitu. Ok, więcej tu nie napiszę. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam wszystkich.
ps. Możesz mi nawet wstawić plakietkę "wspieram trolowanie".
A myślałem że po to wsadzili serie do D7100 żeby z niej korzystać, a nie po to żeby była...Teraz w każdym body masz serie. Nie w tym kolega ma problem, tylko w celnosci AF. 100% trafień w serii nie ma nawet D4 (rozczaruję was), niższe serie skuteczności mają coraz niższe. Co w tym odkrywczego? Nic.
Fatman cos napisał, cos potem doprecyzował i odpowiadał jak go ktos pytał. Nie pisał po każdej sesji ciągle tego samego wniosku, tak jakby to go zaskakiwało. A ty tak piszesz, jakbys nie potrafił wyciągać wniosków z poprzedniej sesji. Wiesz już, że D7100 nie ma takiego AF jak D300, czy znowu zrobisz kolejne podejscie na jakims meczu i opiszesz wrażenia?
Pawel Pawlak
12-11-2013, 00:31
na tej przestrzelonej focie AF był jednopunktowy czy grupowy ? przy grupowym takie kwiatki częściej mogą się pojawiać.
Poza tym AFy w różnych body pracują inaczej pomimo tego że nazywają się tak samo, więc może tego z d7100 trzeba się nauczyć a nie przekładać bezpośrednio doświadczeń z d300 ? Nie wiem tego - ale tak bym pewnie chciał zrobić. Ale jest szansa że AF jest naprawdę tak uwalony i może trzeba do serwisu wysłać ?
No dobra, na Jacka mam focha, ale Tobie odpowiem: ja tego nie mówię, że AF jest skopany. "Skopany" tzn. że zawsze jest źle. Chodzi o to, że tam, gdzie D300 normalnie ustawia ostrość, D7100 myśli, kombinuje i przestrzeli. Czasami są to tak proste sytuacje, statyczne, jak ta ze zdjęcia. Takich mam więcej. Wiem, że to truizm pisząc, że AF w serii D7xxxx jest gorszy od Dxxx, ale mam nieodparte wrażenie, jakby w sofcie był zaszyty algorytm: raz na 10 strzałów masz nie trafić, bo nie kupią droższego body. Co do ustawień AF, to właśnie w trakcie meczu próbowałem na d9 i może było ciut lepiej, może. To z prezesem było na AF-C (priorytet ostrości).
Nie wiem, może to ze względu na matrycę, ale AF w D300 jest chyba dla debili, bo trafi zawsze, nawet jak przestrzelisz ;)
mamil_km
12-11-2013, 09:09
Odpukać ja z celnością nie mam kłopotu, na 900 strzałów jest na prawdę ok. Może faktycznie warto podesłać puszkę do serwisu albo chociaż wysłać zdjęcia do ich supportu-serwisu, niech się wypowiedzą czy warto słać do nich.
siwyozzman
12-11-2013, 09:20
No dobra, na Jacka mam focha, ale Tobie odpowiem: ja tego nie mówię, że AF jest skopany. "Skopany" tzn. że zawsze jest źle. Chodzi o to, że tam, gdzie D300 normalnie ustawia ostrość, D7100 myśli, kombinuje i przestrzeli. Czasami są to tak proste sytuacje, statyczne, jak ta ze zdjęcia. Takich mam więcej. Wiem, że to truizm pisząc, że AF w serii D7xxxx jest gorszy od Dxxx, ale mam nieodparte wrażenie, jakby w sofcie był zaszyty algorytm: raz na 10 strzałów masz nie trafić, bo nie kupią droższego body. Co do ustawień AF, to właśnie w trakcie meczu próbowałem na d9 i może było ciut lepiej, może. To z prezesem było na AF-C (priorytet ostrości).
Nie wiem, może to ze względu na matrycę, ale AF w D300 jest chyba dla debili, bo trafi zawsze, nawet jak przestrzelisz ;)
Mam podobne spostrzeżenia w D7000 - AF nawet w idealnej sytuacji potrafi przestrzelić koszmarnie chociaż w świetle dziennym działa dobrze - na pewno lepiej niż w D90. Wg mnie to zdjęcie może być wynikiem podatności na różne barwy światła układu AF. Wiem, że Ciebie docxxx guzik to obchodzi bo body powinno ostrzyć poprawnie zawsze ale takie są moje spostrzeżenia... Ludzie są zadziwiający - ktoś pisze że D700 wcale nie jest takie dobre na wysokich czułościach :) ... proszę Was - są już znacznie lepsze w tym temacie aparaty ale ja bym tak nie napisał - to ciągle świetny sprzęt z bardzo dobrym wysokim iso. docxxx nie masz wyjścia - kup D700 bo D400 nie będzie.
witam
mam pytanko odnosnie D7100 w sklepie pojawil sie okazyjnie 7100 700 fotek za 750 euro na gwarancji
mam obecnie d7000 i moge go sprzedac za jakies 450 euro z 18-105 za jakies 600 euro
i tak uzywam tylko t17-50 jak myslicie warto mi sprzedwac D7000 (obecnie jakies 30tys fotek)
czy dac sobie spokoj bo u mnie D7000 smiga swietnie i celnie (po korekcji w menu)
pucha jako aparat rodzinny idealnie mi sie sprawdza po duzym klocku jakim byl dla mnie d300
Walenhovv
12-11-2013, 16:02
Pytanie zasadnicze,
Czemu chcesz zmienić? Czegoś Ci brakuje w posiadanym D7000? Jeżeli nie potrzebujesz zmiany a D7000 wystarcza Ci w 100% to lepiej wydasz te 150 Euro, np. dołóż do kolejnego szkła lub błyskotek. :-)
Byłem dzisaj w FJ, dwa nikkory 12-24/4 70-210/2.8 i dwie sztuki d7100 = zadnego naprawde ostergo ostrego zdjecia, wszedzie mydlo,kiepskie detale , oba tak samo ustawione, iso 160, odszumianie wyłaczone. WTF?!
Zrobiłem tez zdjecie testu BF/FF - nie było w obu aparatach, a mimo to mydło wszędzie.
Zdjecia zd300s maskaruja ostroscie te z 7100 na tych samych szkłach.
Takie same jaja jak w d7000?
Z czyms taki spotkałem sie tylko w d7000 i chyba z 10 lat temu w nikonie d100 i długimi szkłami.
mamil_km
12-11-2013, 18:53
Coś było nie tak, albo FF BF albo za długi czas. D7100 daje na prawdę ładny ostry obrazek.
Coś było nie tak, albo FF BF albo za długi czas. D7100 daje na prawdę ładny ostry obrazek.
Zrobiłem zdjęcie testu BF/FF oba apratami, nie wystepował, a mimo to mydło .
Dzis wieczorem sprawdze trzeci egzemplarz, zobaczymy
Czas naswietlanienie ma tu nic do rzeczy, napisałem wyrażnie zdjęcia sa mydlane, nie poruszone. Zrobiłem kilkaset tysiecy cyfrowych zdjeć, troche sie na tym znam :)
mamil_km
12-11-2013, 19:10
Ok, nie wmawiam Ci kolego, że się nie znasz :) Jak chcesz to napisz jakie zdjęcie Ci zrobić ( na jakich ustawieniach - sprzęt w stopce ) to Ci podeślę na pocztę i sobie porównasz.
knopers1
12-11-2013, 19:13
To proponuje zapodac tutaj te zdjecia z D300 oraz d7100 dla porownania. Ocenimy sami czy ten d7100 naprawde taki do bani. Cos mi sie nie chce wierzyc kolego. "ja sie na tym troche znam" moze kazdy powiedziec. Daj konkretne przyklady kolego luxius.
To proponuje zapodac tutaj te zdjecia z D300 oraz d7100 dla porownania. Ocenimy sami czy ten d7100 naprawde taki do bani. Cos mi sie nie chce wierzyc kolego. "ja sie na tym troche znam" moze kazdy powiedziec. Daj konkretne przyklady kolego luxius.
Nie wiem, czy kazdy, ja moge. To sa tylko zsumowane liczniki moich aparatów, negatywów nawet nie licze. Ze zdjeciami jest taki problem, ze przedstawiają wnetrze sklepu, nie moge ich publikowac, ale moge wysłąć znajomemu na @.
Poza tym, jak ktos nie chce, niech nie wierzy, to moja subiektywna ocena, tylko moja.
Nie wiem, czy kazdy, ja moge. To sa tylko zsumowane liczniki moich aparatów, negatywów nawet nie licze. Ze zdjeciami jest taki problem, ze przedstawiają wnetrze sklepu, nie moge ich publikowac, ale moge wysłąć znajomemu na @.
Poza tym, jak ktos nie chce, niech nie wierzy, to moja subiektywna ocena, tylko moja.
A niby dlaczego nie mógłbyś publikować zdjęć wnętrza sklepu? Widać na nich sprzedawcę?
Byłem dzisaj w FJ, dwa nikkory 12-24/4 70-210/2.8 i dwie sztuki d7100 = zadnego naprawde ostergo ostrego zdjecia, wszedzie mydlo,kiepskie detale , oba tak samo ustawione, iso 160, odszumianie wyłaczone. WTF?!
Zrobiłem tez zdjecie testu BF/FF - nie było w obu aparatach, a mimo to mydło wszędzie.
Zdjecia zd300s maskaruja ostroscie te z 7100 na tych samych szkłach.
Takie same jaja jak w d7000?
Z czyms taki spotkałem sie tylko w d7000 i chyba z 10 lat temu w nikonie d100 i długimi szkłami.
To oznacza tylko błąd operatora.
Fortaigne
12-11-2013, 20:24
bzdury obywatelu piszecie, zdjęcia akurat sa ostre jak żyletka z d7100
To oznacza tylko błąd operatora.
Nie wykluczam. nawet bym sie cieszył, bo pojechałem kupic i wróciłem z pustymi rekami.
Co sugerujesz? Chetnie pojde jutro jeszcze raz i sprawdze.
mamil_km
12-11-2013, 20:36
Statyw - 100% pewności (statyw, wstępne podnoszenie lustra + wyzwalacz na 5 sek.) :) i możesz najdłuższe lufy testować na niskim iso
Koledzy nie zrobiłem raczej zadnych błedów. EWczoraj kupiłem d7100. trzeci ezgemplarz z zupełnie innego zródła, ustawienia takie same, warunki podobne, albo nawet gorsze, bardzo odległy nr seryjnym , ze pierwszym softem i wszystko ok, zdjecia ostre.
Aparat wyglada na bardzo fajny, dzis przejdzie test bojowy.
Moja refleksja: jesli masz sporo obiektywow nie kupuj d7100 bez zapinania ich.
Kupiłem w ciemno w FJ przez net. Wszystko działa bez problemów. Celnie i ostro. Zero korekcji AFu.
Faktem jest, że podpinałem głównie systemowe szkła.
Moja refleksja: jesli masz sporo obiektywow nie kupuj d7100 bez zapinania ich.
Ja bym ujął to tak: jak masz niesystemowy (lub nawet systemowy) to bez testu nie kupuj, dziś tyczy się wszystkich chyba korpusów ;-)
Fortaigne
13-11-2013, 14:40
O ile psioczę na plamki oleju to o ostrości złego słowa nie powiem. Rozrzut obiektywów jeśli chodzi o światło i ogniskowa mam spory bo jasne i krótkie 35 1.8 50 1.8 85 1.8 oraz ciemne i długie 70-300 VR i na każdym obiektywie trafia w punkt bez żadnej korekty - ostrość miód.
widocznie wszystkie szkła udało Ci się kupić dobrze skorygowane, ja wysyłałem aż 3 na korekty...
Plastek01
13-11-2013, 15:00
Ja swojego też kupowałem przez FJ, bez żadnego sprawdzania obiektywów. Za wyjątkiem mojej długiej Sigmy, która chyba do każdego aparatu musiała być korygowana, wszystkie trafiają w punkt i nie mają problemów z ostrością. A dodam tylko, że w momencie zakupu za wyjątkiem kita nie miałem żadnego szkła systemowego.
Ja bym ujął to tak: jak masz niesystemowy (lub nawet systemowy) to bez testu nie kupuj, dziś tyczy się wszystkich chyba korpusów ;-)
Dokładnie :)
Ja natomiast kupiłem body D7100 na ebayu, mając w domu w momencie kupna wyłącznie szkła systemowe jak w stopce. Bez pudła z żadnym z nich, AF trafia w punkt, co sprawdziłem skrupulatnie już po zakupie body pod kątem ewentualnego jego zwrotu, gdyby coś nie grało. Później doszła Sigma 17-50, pomimo podzielonych zdań na temat jej współpracy z D7100 w dalszym ciągu AF działa bez problemu, bez żadnej mikrokalibracji. Od dwóch dni z Tamim 90mm VC USD korpus współpracuje świetnie, po serii forsownych testów nie dostrzegłem żadnych uchybień w pracy AF w żadnym z trybów, czego wszystkim życzę.
Ja kupilem niedawno d7100 do tego 50mm 1.8 kiedys siedzialem tylko w studio reklamy itd na d700
Powoli przypominam sobie d7100 ostrzy fajnie ale musze jeszcze potestowac tutaj dodaje fote robiona pare dni temu
Jednie co denerwuje mnie to pole AF jest tylko jedna kropka w wizjerze wolal bym zeby bylo tak jak sie ustala 9 pkt zeby bylo 9 kropek itd ale to moze stare nawyki
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/9036c473883323demed-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
A możesz to napisać po polsku, z przecinkami, kropkami i dużymi literami? Żeby człowiek nie musiał się zastanawiać o co, do cholery, chodzi? Jakaś epidemia ostatnio na forum.
Pawełfoto
14-11-2013, 00:58
Swojego D7100 kupiłem na początku kwietnia, zaraz po premierze, body przyjechało z Niemiec, testowałem tylko na tamronie 17-50 i było OK, kiedy staniały Sigmy 17-50 zamówiłem takowy obiektyw przez net w ciemno, obiektyw ideał:) trafia w punkt idealnie absolutnie nie kalibrowane, pamiętam jaki przeżyłem szok porównując zdjęcia na 2.8 z Tamrona 17-50 i Sigmy...przepaść ostrości!. Teraz po prawie 6-7 miesiącach użytkowania mam zastrzeżenia tylko do baterii, same body jest idealne, żadnych plam kurzu czy czego tam jeszcze. Body ma kliknięte około 11-12tyś fotek i ma się dobrze.
Pozdrawiam
Fortaigne
14-11-2013, 12:22
przeżyłem szok porównując zdjęcia na 2.8 z Tamrona 17-50 i Sigmy...przepaść ostrości!.
Pozdrawiam
Na korzyść którego ?
Na korzyść którego ?
Zapewne na korzyść Sigmy 17-50mm f/2.8 OS HSM
knopers1
14-11-2013, 13:35
Zapewne na korzyść Sigmy 17-50mm f/2.8 OS HSM
a najlepsze jest to, ze AF siedzi praktycznie zawsze co nie bylo oczywiste w Tamronie.
Pawełfoto
14-11-2013, 20:01
Na korzyść którego ?
Prowokacyjne pytanie czy żart?
Oczywiste że na korzyść Sigmy, dopiero z tego szkła mogłem zobaczyć co reprezentuje D7100, Tamron nie był zły ale z Sigmą przegrał.
mamil_km
14-11-2013, 22:00
Jeśli masz w domu jakieś porównanie to wrzuć proszę na forum lub mi na pocztę.
Ciekawostka odnośnie baterii i (nieoryginalnego) gripa. Jak pisałem wcześniej, świeżutkie eneloopy wystarczają raptem na kilka pstryknięć, ale ta nędzna bateria, którą mam też w V1, wystarcza na dużo dłużej. Rzekłby, że trzyma normą, tak jak to jest w normalnych aparatach, czyli D300 itd.
Z dedykacją dla Jacka_Z ;)
Znalazłem też zalety specyficznie działającego AF w D7100. Jeśli komuś się znudzi robienie zdjęć, jak mi dzisiaj na gimnastyce, to może sobie poczytać skład gaśnicy proszkowej wiszącej na ścianie w tle lub sprawdzić, co dzieje się za oknem, gdy na macie trwają finały.
Ale tak poważnie: g... a nie AF.
zbyszekD7000
16-11-2013, 20:53
A co nie mogłeś przeczytać ? ;-)
Moglem! Robię zdjęcie trójce w czasie wykonywania cwiczenia, a AF mam 5 metrów z tylu, na gasnicy.
Zauwazylem też, że duzo więcej BF mam na 15-55 niż 70-200. A powinno być odwrotnie, ze wzgledu na GO.
Ciekawostka odnośnie baterii i (nieoryginalnego) gripa. Jak pisałem wcześniej, świeżutkie eneloopy wystarczają raptem na kilka pstryknięć, ale ta nędzna bateria, którą mam też w V1, wystarcza na dużo dłużej. Rzekłby, że trzyma normą, tak jak to jest w normalnych aparatach, czyli D300 itd.
Z dedykacją dla Jacka_Z ;)
Znalazłem też zalety specyficznie działającego AF w D7100. Jeśli komuś się znudzi robienie zdjęć, jak mi dzisiaj na gimnastyce, to może sobie poczytać skład gaśnicy proszkowej wiszącej na ścianie w tle lub sprawdzić, co dzieje się za oknem, gdy na macie trwają finały.
Ale tak poważnie: g... a nie AF.
Moglem! Robię zdjęcie trójce w czasie wykonywania cwiczenia, a AF mam 5 metrów z tylu, na gasnicy.
Zauwazylem też, że duzo więcej BF mam na 15-55 niż 70-200. A powinno być odwrotnie, ze wzgledu na GO.
Weź już wreszcie skończ człowieku, bo zaczynasz mi ( a na pewno nie tylko ) działać na nerwy.
Obieram Cię jako frustrata, który wylewa żale na forum, marudzi i marudzi, jaki to ten D7100 jest gów....y, a niczym innym robić zdjęć nie chcesz, nie chcesz kupić nic innego, bo ci szkoda kasy i nadal robisz foty D7100 i nadal narzekasz. I ciągle tylko chrzanisz o swoim wyimaginowanym D400 ( który jak wyjdzie, to też będzie miał jakieś babole myślisz, że jak będzie miało nazwę D400, to będzie idealne ? heheh marzyciel :) w wątku typowo o D7100 na który znowu narzekasz i narzekasz i narzekasz ! Zaczynasz być męczący. Ty nie wyrażasz opinii Ty narzekasz i marudzisz, bo jeśli na prawdę było by tak tragicznie to byś zmienił tę puchę. Żebym miał taką możliwość, to bym Cię zbanował ale nie mam więc pozostaje mi napisać o tym co myślę o Twoich narzekaniach. Pozdro dla TROLI :)
Ps. D400 nigdy nie będzie, chyba że w twojej wyimaginowanej rzeczywistości :)
A dlaczego mam nie pisać o tym, że D7100 ma ****... AF? Zabronisz mi? A nóż ktoś pójdzie po rozum do głowy i kupi starego D300s, albo zagłosuje portfelem i wybierze coś innego? Gdybym patrzył na takich jak ty, to nie powstałby ZSF (PNS) i do dzisiaj skamlałbyś jak piesek przed serwisem Nikona. D400 swoją drogą, ale nie podoba mi się to, co robi teraz Nikon i nie boję się o tym pisać.
Nie rozumiem dlaczego bronisz tej puszki? Jeśli udowodnisz mi, że w dynamicznych warunkach AF daje radę, to przyznam Ci rację. Przecież to nic osobistego.
ps. "Taki" Fatman czy ja (tak!) zmieniają ********e podejście producenta do użytkownika.
Marudzeniem świata nie zbawisz, a nas irytujesz. To nie jest forum firmy Nikon, tylko nas, użytkowników. Przyjeliśmy do wiadomości, że ci się nie podoba AF w D7100. Tłumaczyłem, jak widac nieskutecznie - nie nalezy się przesiadać z body lepszego na gorsze i zarazem oczekiwać poprawy. Przesiądź sie z Ferrari na Opla - też będziesz marudził że słabo przyspiesza. Wiemy.
Osoby używające ten aparat inaczej (nie do sportu) nie narzekają. Osoby, które sie przesiadły z modeli niższych - nie narzekają, wręcz się cieszą, że mają szerzej rozłożone punkty.
Masz jak w banku, że po przesiadce na D4 będziesz narzekał na wąsko rozłożone punkty AF - bo tak to już w FX w stosunku do DX jest. Po prostu ciężko cie zadowolić, o czym świadczy akcja z serwisem. Tak przy okazji - twój link z podpisu nie działa.
Tak, wiem, jestem aspołeczny (co widac po tym jak nie udzielam rad na forum ;)).
AF w D7100 zdaje sie nie jest wadliwy, to nie kwestia kurzu jak w D600. Nie widzę celu robienia krucjaty w firmie nikon. Przeczytaj jeszcze raz pierwsze trzy zdania tego posta.
Przesiądź sie z Ferrari na Opla - też będziesz marudził że słabo przyspiesza.
Co ty nie powiesz:
raz:
http://www.youtube.com/watch?v=9-Pdecvno54
dwa:
http://www.youtube.com/watch?v=4hcynPJ0g1w
trzy:
http://www.youtube.com/watch?v=fg_0PVDIvRM
I chyba na dzisiaj wystarczy :)
pozdro
A dlaczego mam nie pisać o tym, że D7100 ma ****... AF? Zabronisz mi? A nóż ktoś pójdzie po rozum do głowy i kupi starego D300s, albo zagłosuje portfelem i wybierze coś innego? Gdybym patrzył na takich jak ty, to nie powstałby ZSF (PNS) i do dzisiaj skamlałbyś jak piesek przed serwisem Nikona. D400 swoją drogą, ale nie podoba mi się to, co robi teraz Nikon i nie boję się o tym pisać.
Nie rozumiem dlaczego bronisz tej puszki? Jeśli udowodnisz mi, że w dynamicznych warunkach AF daje radę, to przyznam Ci rację. Przecież to nic osobistego.
ps. "Taki" Fatman czy ja (tak!) zmieniają ********e podejście producenta do użytkownika.
po 1-sze primo - nie zmienisz żadnego podejścia producenta do użytkownika ! jeśli myślisz inaczej, jesteś naiwny jak dziecko .
po 2-gie primo - nie, nie zabronię , tylko już mnie […]
po 3-cie primo - kup se inny aparat i może wreszcie uwolnimy się od takiego TROLA jak TY !
pozdro TROLU :)
Co ty nie powiesz:
raz:
http://www.youtube.com/watch?v=9-Pdecvno54
dwa:
http://www.youtube.com/watch?v=4hcynPJ0g1w
trzy:
http://www.youtube.com/watch?v=fg_0PVDIvRM
I chyba na dzisiaj wystarczy :)
pozdro
no to pojechałeś :)
grissley
17-11-2013, 00:37
Docxxx ostatnio przegina z marudzeniem, ale wyzywanie go od trol(l)i to już przesada...
Docxxx ostatnio przegina z marudzeniem, ale wyzywanie go od trol(l)i to już przesada...
Zdecydowanie. Prosiłbym przejść na inny, wyższy poziom dyskusji.
sabrewulf
17-11-2013, 01:36
Podepnę się pod ostrość i BF/FF.
Mam 85 1,8D i mam korektę o 3 stopnie. 35 1,8G w punkt. Zoomy pomijam. Jako, że mam dostęp to 60mm 2,8D oraz 105 2,8G bez oraz z pierścieniem pośrednim 12mm ostrzy w punkt bez korekty. 50mm 1,8G w punkt, sigma 30mm 1,4 bez problemu. 180 2,8D poprawnie.
Zdjęcia mam ostre. Poprostu. Z tymi ze stopki mam poprawnie ostrość w 99%. AF-C, śledzenie 3D, priorytet ostrości.
Jeżeli tylko mam troszkę światła to ostrzy, podobnie jak D300 (miałem wcześniej, nie mam możliwości porównać jednocześnie).
Na podsumowanie: macro jest na tej matrycy bardzo dobre :)
pozdrawiam
Tak swoją drogą, myślę, że Nikon z modelami D300/D300s/D700 poszedł z jakością szerzej niż warunek odpowiedniej jakości nakazuje. Klient nie może dostać max jakości, ma dostać odpowiednią do tego ile płaci (wg. producenta). Przyzwyczailiśmy się Panowie, że jest świetnie i jak Nam spada skuteczność z 98% na 94% (liczby biorę z d**y) to narzekamy. To tylko sprzęt i nie będzie idealny. Ja, na szczęście (bo jeszcze spłacam i nie jest to dla mnie mały wydatek) jestem zadowolony z puszki.
D300(s) i D700 to takie Mercedesy W123 i W124 - po nich już lepszych niestety nie było :( Może i te nowe były ładniejsze i bardziej wypasione, ale już nie tak niezawodne...po prostu jak się wsiadało do "beczki", to było wiadomo, że zawsze dowiezie do celu. Tak naprawdę tymi modelami Mercedes strzelił sobie w kolano, bo psuć się nie chciały. Podobnie jest z Nikonem - stworzył coś, czego już niestety chyba nie powtórzy, podobnie, jak Mercedes.
D300(s) i D700 to takie Mercedesy W123 i W124 - po nich już lepszych niestety nie było :( Może i te nowe były ładniejsze i bardziej wypasione, ale już nie tak niezawodne...po prostu jak się wsiadało do "beczki", to było wiadomo, że zawsze dowiezie do celu. Tak naprawdę tymi modelami Mercedes strzelił sobie w kolano, bo psuć się nie chciały. Podobnie jest z Nikonem - stworzył coś, czego już niestety chyba nie powtórzy, podobnie, jak Mercedes.
Wątek zaczyna się robić taki, bla bla bla . Co by było gdyby było, że Mercedes lepszy od Malucha, że D7100 gorszy od wyimaginowanego D400 itd. itp.
I tylko żeby nie było ja nie bronię D7100 jak to jeden forumowicz stwierdził.
Nie robię testów pyłków, kurzów, plam oleju, ani BF/FF, ja po prostu biorę aparat w rękę aby robić zdjęcia :)
Przyzwyczailiśmy się Panowie, że jest świetnie i jak Nam spada skuteczność z 98% na 94% (liczby biorę z d**y) to narzekamy.
Jeszcze raz, bo widzę że nie rozumiecie. Moje wymagania są bardzo skromne. Liczę na to, że jak stoi gość 2 metry ode mnie i celuję specjalnie nie na twarz, a na kontrastowy element (np. biała koszula i czarny krawat), to oczekuję choć trochę ostrego zdjęcia, a nie BF z dupy. Już pal licho trudne warunki warunki i dynamikę ujęcia.
Wczoraj byłem na gimnastyce. Dziewczynki ćwiczą na macie. Jedno ujęcie trafię, dwa BF. Patrzę, a z 10 metrów ode mnie siedzi gość z kamerą na statywie. Robię mu testowe zdjęcia i wszystkie mają BF na baner za nim. Odwracam się w drugą stronę, stoi kibic. Robię mu fotę i znowu BF. Mogę odczytać skład gaśnicy proszkowej wiszącej kilka metrów za nim. Wybaczcie, że nie mam tych zdjęć, ale od razu wyjeb..., bo po co się denerwować jeszcze raz w domu.
Ale ale. Nie ma tego złego. Zauważyłem, że mój D7100 ma po prostu zaszyte w sofcie oprogramowanie OCR! Bo jeśli tylko w kadrze są napisy, nawet 10 metrów za łapanym obiektem, to tam nastawia ostrość (po gimnastyce poszedłem na siatkę):
http://img703.imageshack.us/img703/7082/nsnb.jpg
(podlinkowane zdjęcie nie jest jeszcze najgorsze, ale też pokazuje w czym rzecz)
Kurcze, śmieję się, ale coś w tym jest! Sprawdzę to.
I żeby nie było, że narzekam, to napiszę setny raz. D7100 to świetna puszka, w wielu przypadkach dużo lepsza niż D300. Mam fajne kadry, AF jest ok, ale czasami działa po prostu z dupy. Nie chodzi o milimetrową precyzję, bo mogę tu wstawić dużo akceptowalnych zdjęć, które wiem, że są z mojej winy. Nie zaakceptuję jednak takich baboków i będę o tym głośno pisał.
Dziś jest zakończenie zawodów i wręczenie medali. Dla testów wezmę dwie puszki. Zobaczymy.
Koledzy, rozumiem Wasz to myślenia. Ten, kto robi tu sport, ma Dx i ma to w tyłku. Ten, kto robi coś statycznego nie zrozumie problemu, bo jak zrobi zdjęcie mydlane, to poprawi. Ja jestem ten trzeci. Nie mam Dx, ale kadru nie powtórzę.
ps. Wycieczki osobiste nie ruszają mnie ani trochę. Ignoruję je po prostu, bo nie pomagają w rozwiązaniu problemu. Jednakże dziękuję za zainteresowanie moją osobą.
pps. Jacku, nie piszę tego wszystkiego na forum, bo mi się nudzi. Znajdę 10 innych, lepszych rzeczy do roboty niż stukanie w klawiaturę. Chciałbym jednak rozwiązać ten problem z AF, aby cieszyć się dobrymi kadrami. Jeśli uda się udowodnić, że to tylko moja wina, będę niezwykle rad.
sabrewulf
17-11-2013, 11:18
@docxxx
twój przypadek jest faktycznie nieprzyjemny, Nie miałem na tyle styczności z serwisem aby go oceniać ale proponowałbym Ci wysyłkę puszki mimo opinii, że nie zrobią nic co pomogłoby bo jakoś nie zawsze robią tak jakbyśmy tego chcieli.
Na Twoich zdjęciach faktycznie nie wygląda to dobrze, nie zaobserwowałem tego u Siebie. Może kwestia egzemplarza a nie modelu.
Chciałbym jednak rozwiązać ten problem z AF, aby cieszyć się dobrymi kadrami. Jeśli uda się udowodnić, że to tylko moja wina, będę niezwykle rad.
No, ale jak to może być Twoja wina ? Celujesz w taki element, że aparat raz na milion zdjęć ma prawo się pomylić i ustawić ostrość w innym niż powinien miejscu. Naciskasz spust, robisz zdjęcie. A efekt taki jak na Twoich przykładach, czyli pudło.
Przypomina mi to moją walkę z D7000. Nie chodzi mi o samą usterkę, ale o podejście części ludzi do tego co wtedy pisałem.
@docxxx
Moglbys dac jakiegos linka do strony, gdzie prezentujesz twoje zdjecia sportowe?
Ja tez sie tym param, choc nie zawodowo i ucze sie d71000 od miesiaca, poprzednio robilem zdjecia Olympusem e-30.
Jesli tu nie mozna to na priv.
Dam link do jednego mojego fotoreportazu http://www.sportowabydgoszcz.pl/news/Transfer-Bydgoszcz---ZAKSA-Kedzierzyn-Kozle-%28fotoreportaz%29-12080 chyba to nie zbrodnia ?
Nie mam szczegolnych problemow z AF, na poczatku zle ustawilem sobie mikrokalibracje Sigmy 70-200 i mialem potezny BF, ale to skorygowalem i jest teraz OK.
A, zapomniałem o mikroregulacji. Wczoraj jak ustawilem na +20, to miałem BF jak brzytwa!
A, zapomniałem o mikroregulacji. Wczoraj jak ustawilem na +20, to miałem BF jak brzytwa!
Czemu się dziwisz ? Ustawiłeś BF to jest BF .
Gdzie robi się mikrokalibrację?
Krzysztof
Gdzie robi się mikrokalibrację?
Krzysztof
Zerknij: link (https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/51633)
Dasz jakis link albo info o serwisie gdzie sie udzielasz jak fotoreporter sportowy, bo w Twoim profilu nie sposob cos znalezc zo to w postach ciagle o tym czytamy ...
Zerknij: link (https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/51633)
Dziękuję :-) Jest gdzieś może coś takiego po polsku?
Krzysztof
Krzysztof
W instrukcji obslugi aparatu?
pozdro
Krzysztof
Ale co chcesz po polsku? Zdjęcia na podanej stronie mówią same za siebie, a wygląd menu w aparacie jest jednoznaczny. Po prawej masz skalę, na jej dole aparat, zero na skali oznacza brak korekcji. Jeśli aparat ostrzy przed obiektem, to przesuwasz znacznik na + (czyli oddalasz od aparatu), jeśli ostrzy za obiektem - przesuwasz w przeciwnym kierunku (przybliżasz do aparatu). Najlepiej skieruj aparat obiektywem w dół, skala wtedy będzie odpowiadała kierunkowi ostrzenia i wszystko będzie jasne.
Krzysztof
Jest tez : po polsku (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52158/kw/regulacja%20af) - po co tyle slow Jarkod, skoro niby wszystko widac?
Jest tez : po polsku (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52158/kw/regulacja%20af) - po co tyle slow Jarkod, skoro niby wszystko widac?
Bo najwidoczniej nie każdy to widzi.
Faktycznie nie potrzeba po polsku ;-)
Krzysztof
mamil_km
17-11-2013, 18:59
docxxx ta fota to był AF-C 1 punkt czy 9 ?
Pawel Pawlak
17-11-2013, 19:23
Ostatnio gdzieś trafiłem na info że sensory AF w nowych body (d800, d600, d4, d7100) są mniejsze niż te stosowane w poprzedniej generacji body. Być może dlatego są takie problemy ? mniejszym sensorem trudniej trafić w kontrastowy fragment kadru a jak trafi się w element słabo kontrastowy to ostrość jest gdzie chce ? Może wyjście jest w takich sytuacjach przełączać się na 9 albo 21 pól ?
Wybaczcie, ale mam teraz masę zdjęć do obróbki: kosz, gimnastyka i futsal. Jak się z tym uporam, to późno w nocy wrzucę coś, co spowodowało u mnie opad szczeny. Pamiętacie, jak palnąłem że mój D7100 ma wbudowany OCR? To chyba nie były brednie. Dziś jestem na koszu i robię serię zdjęć. Ostrość na zawodniku i strzelam przy AF-C. I teraz uwaga: gdy w kadrze za plecami wisiał baner z napisami, to dwie z trzech klatek miały BF właśnie na ten napis! Gdy w trzeciej klatce zawodnik przesłonił ciałem ów baner, wtedy aparat złapał ostrość na koszulce. Sprawdziłem to kilkukrotnie i... to prawda! Nie wiem czy to jakiś kosmiczny zbieg okoliczności, moja nieporadność czy może jakaś dziwna cecha algorytmu. Stay tuned. Później podrzucę pliki.
ps. Paweł, co do mniejszych sensorów, to już Ci o tym pisałem. Sam zauważyłem (na czuja), że sensor w D300 musi być naprawdę duży, bo wystarczy, że ledwo co w punkcie AF znajdzie się koszulka zawodnika, a już mam zdjęcie jak brzytwa. Pisałem to dość nieporadnie, a Jacek skwitował to "nie brnij dalej".
Może masz przesunięty czujnik względem ramki?
Alcatraz
17-11-2013, 20:10
Dasz jakis link albo info o serwisie gdzie sie udzielasz jak fotoreporter sportowy, bo w Twoim profilu nie sposob cos znalezc zo to w postach ciagle o tym czytamy ...
To było chyba do Ciebie docxxx...
@ docxxx
Robię bardzo dużo zdjęć, ale fotografia jest tylko jednym z elementów mojej pracy. Nie pieszczę z każdym kadrem, bo nie mam na to czasu. Muszę mieć ok. 40 zdjęć z meczu.
Wiesz co? Miesiac temu kupowalem mojego pierwszego Nikona. Kupilem d7100 ale naczytalem sie w tym watku, jak to ktos, kto robi mase zdjec sportowych ma problemy z AF. Musze przyznac, ze bralem to na powaznie, bo mam staly kontrakt z portalem sportowym i daje przynajmniej jeden reportaz tygodniowo.
Teraz mam watpliwosci, czy slusznie czynilem biorac bardzo powaznie Twoje uwagi? Bo nigdzie sladu Twoich zdjec nie widac - nie chcesz podac gdzie sa te Twoje zdjecia z meczow - te dobre z d300 i te zle z d7100 :(
Nie kwestionuje Twojego doswiadczenia, ale prosze i namawiam - wez sie jakos zaprezentuj poza licznymi postami, bo mowa - trawa.
Poklonie sie, zloze szacunek i przeprosze, jesli jestem teraz zbyt uciazliwy dla Ciebie i innych z forum.
Gdy piszesz o problemach z AF i ze 'nastawiles AF-C i lecisz seria' to mysle - jaki dal tryb pola AF? (bo jest ich 6), jakim obiektywem fotografowal, jaka odleglosc, oswietlenie hali, jakie swiatlo i ogniskowa? Dajesz przyklad - a tam zero exifu, bo to tylko jakis screen z programu ...
zotornik
17-11-2013, 21:39
Lekko nawiązując - nie do narzekań na D7100, ale do realiów jego używania w fotografii sportowej - proponuję lekturę poniższego filmu
http://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs&feature=em-subs_digest-vrecs
Zainteresowani obejrzą całość, ale ja polecam przede wszystkim fragment o wydajności w serii - zaczyna się od 10 minuty.
Opisy, wykresy i inne "pisane uwagi" nie oddają tego co można zobaczyć na w/w filmie.
p.s. Aha, i jeszcze uwaga autora z końca 28 minuty ! Nikon paprochami z D600 tak nas uczuli, że może i jesteśmy przewrażliwienie ale warto pewne tematy śledzić.
Hamarama
17-11-2013, 22:45
http://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs&feature=em-subs_digest-vrecs
Syfki jak syfki ale ten bufory to faktycznie daje ciała. Aż wziąłem do reki d600 i tam troszkę dłużej wytrzymuje na RAW+JPEG.
Wydaje mi się, że to nie jest celowy zabieg Nikona (to spowolnienie). D800 ma np. te dziwne zawiechy, zresztą i w d600 o ile się nie mylę, też coś takiego zaobserwowałem. Chcę pogląd kliknąć, a puszka myśli.
Sądzę, że Nikona do tej pory przyzwyczaił się do tych 12mln pikseli i trochę go temat przerósł z tymi 24teme i 36cioma. Procek nie nadąża za ilością danych.
Prosiłem, abyście poczekali, bo mam masę materiału do obróbki, a Wy mi PM-ki wysyłacie z insynuacjami, jakobym był jakimś oszustem. No to macie tutaj 3 zdjęcia, o których mówiłem. Takich serii mam więcej. No i macie też RAW-y, bo przecież uwziąłem się na Nikona.
I teraz najlepsze. Wrzućcie te trzy pliki do ViewNX i sprawdźcie, gdzie jest ustawiona ostrość. Na pierwszym możemy to podciągnąć pod to, o czym pisał Paweł Pawlak (wielkość czujników AF). A na drugim i trzecim?
źródło (http://img842.imageshack.us/img842/4170/2es6.jpg)
http://speedy.sh/SvzBg/tmp.zip
EDIT: Fak! Pomyliłem kolejność zdjęć: 2, 1, 3, a powinno być rzecz jasna: 1, 2, 3.
EDIT2: Wiem, że Paweł to aptekarz i doczepi sie do pierwszego zdjęcia, dlatego można jeszcze przeanalizować ten obrazek i punkt AF:
http://speedy.sh/J63PC/20131117-D71-3613.NEF
Nie chcę się wymądrzać, ale czy to aby napewno jest wina aparatu, a nie szkła, które nie zdążyło się ustawić na biegnącego zawodnika?
Pierwsze dwa zdjęcia nieostre, dopiero w ostatnim załapał. Pojedynczy, centralny punkt. Wygląda tak, jakby tuż przed zdjęciem punkt AF był poza zawodnikiem.
Jak masz ustawione a1 i a3? Próbowałeś AF-C 9 lub 21?
Pierwsze dwa zdjęcia nieostre, dopiero w ostatnim załapał. Pojedynczy, centralny punkt. Wygląda tak, jakby tuż przed zdjęciem punkt AF był poza zawodnikiem.
Jak masz ustawione a1 i a3? Próbowałeś AF-C 9 lub 21?
Dziś przy AF-C 9 nie. Kilka dni temu tak, ale nie mogę sobie przypomnieć, czy to coś dało. Zawsze, od wieki wieków robię na AF-C, pojedynczy punkt.
Co do Twojego stwierdzenia o AF w tych trzech klatkach, to jestem się w stanie zgodzić. Jak włączę cropa, to widać, że na pierwszym ujęciu jeden pixel jest za nim, na drabinkach ;) A co powiesz o tym drugim Nefie ze środka boiska? Takich kwiatków mam więcej.
EDIT:
Jeszcze jedna:
http://speedy.sh/72Rkt/20131116-D71-3494.NEF
@ docxxx
Gdy piszesz o problemach z AF i ze 'nastawiles AF-C i lecisz seria' to mysle - jaki dal tryb pola AF? (bo jest ich 6), jakim obiektywem fotografowal, jaka odleglosc, oswietlenie hali, jakie swiatlo i ogniskowa?
dokładnie. 70-200 to popularny zakres ogniskowych. To Nikkor, Sigma czy co? Które wrrsje tych szkieł?
Ostatnio gdzieś trafiłem na info że sensory AF w nowych body (d800, d600, d4, d7100) są mniejsze niż te stosowane w poprzedniej generacji body. Być może dlatego są takie problemy ? mniejszym sensorem trudniej trafić w kontrastowy fragment kadru a jak trafi się w element słabo kontrastowy to ostrość jest gdzie chce ? Wielkość (tzn małość :)) sensora nie ma nic do rzeczy.
Ja wyłapałem co innego. Jeśli jest mały kontrast na tym na co ostrzymy, a zaraz obok jest więcej światła i wiekszy kontrast, to czasami ostrośc idzie na to co obok, mimo, że nie ma tam punktu AF. Zależy to od kilku czynników, najmocniej od obiektywu chyba. Najbardziej dokuczył mi .... 200/2VR, musiałem się trochę nim nafotografować żeby to wyłapać i jakoś temu zaradzić.
A co powiesz o tym drugim Nefie ze środka boiska? Takich kwiatków mam więcej.
Że jest pomiędzy zdj 1 a 3, bo na przeogniskowanie potrzeba czasu?
Jak masz takie problemy z analizą zdjęć to nic dziwnego, że nie możesz dojść do przyczyn.
siwyozzman
18-11-2013, 00:40
Ten obiektyw to na 99,9% nikkor ale niech autor potwierdzi a to szkło wolne nie jest :). Z tego co kojarzę docxxx zawsze podkreślał że ma na AF-C priorytet ostrości czyli body uznało że jest ostro... a ostro nie jest... Czy przy dziennym oświetleniu też są często takie nietrafione zdjęcia?
Nikkor 70-200 I. Zawsze mam priorytet ostrości.
Jacku, chodziło o to zdjęcie:
http://speedy.sh/J63PC/20131117-D71-3613.NEF
Tak, w normalnym świetle też tak jest.
.. Z tego co kojarzę docxxx zawsze podkreślał że ma na AF-C priorytet ostrości Tak, i to może być jeden z problemów. Załozył sobie, ze jak priorytet ostrosci to będzie ostro.
docxxx - wróc do ustawienia fabrycznego, AF-C ma priorytet migawki. Gorzej nie będzie.
Co do Twojego stwierdzenia o AF w tych trzech klatkach, to jestem się w stanie zgodzić. Jak włączę cropa, to widać, że na pierwszym ujęciu jeden pixel jest za nim, na drabinkach ;) A co powiesz o tym drugim Nefie ze środka boiska? Takich kwiatków mam więcej.
[/url]
Klasyczne działanie a3. Aparat śledzi poruszający się obiekt, ale nie reaguje na nagłe wtargnięcie czegoś bliżej. Jak naciskałeś spust, to w polu AF była ściana. Chwilkę potem wbiegł zawodnik, ale ustawienie a3 nie pozwala na natychmiastowe przeostrzenie.
O nie nie nie. Zawodnik nie wbiegł mi kadr. Śledziłem go cały czas (chodzi mi o tego wbiegającego pod kosz).
A co masz ustawione pod a3?
Wiecie co, moze napisze cos dziwnego, ale niech... No wiec. Na poczatek napisze, ze nigdy nie fotografowalem w pelni zawodowym sprzetem (np. aparatami Nikona z serii Dx).
Mimo tego zrobilem kilka tysiecy zdjec sportowych, z ktorych prawie 2 tysiace wisza w roznych miejscach w necie. Moge powiedziec, ze mam w juz fotografii sportowej niewielkie doswiadczenie.
Moja stycznosc (i to niewielkie doswiadczenie) - glownie ze sprzetem Olympusa (e30 + ZD 50-200 bez HSM) i Nikona (d7100 + Sigma 70-200 bez VR i HSM) czyli polke nizszego od zawodowego dala mi przekonanie, ze w siatkowce, koszykowce, zuzlu nie moge liczyc na skuteczne uzycie trybu ciaglego autofocusa. I to zarowno u Olympusa, jak i u Nikona.
Co do Nikona, to jeszcze nie moge tego stwierdzic na 100%. Za malo prob wykonalem. W kazdym razie podczas wymienionych dysyplin uzywam pojedynczego, centralnego focusa, czesto ustawiam go lub blokuje przed spodziawana akcja.
Uzyskuje w ten sposob dobra skutecznosc - staram sie ja poprzec refleksem w wyzwalaniu migawki w momencie akcji i jakos daje rade! Pewnie koledzy zawodowcy smieja sie ze mnie. Nie wiem czy AF-C rzeczywiscie moze dobrze dzialac w seriach?
Jesli tak, niech sie wypowiedza praktycy, ale niech popra swoje stwierdzenia przynajmniej tym, ze robia zdjecia na uzytek publiczny, nie do szuflady. Bo samo pisanie, ze mozna, pewnie (!) - mnie nie przekonuje.
Bardzo chcialbym zeby bylo prawda, ze faktycznie mozna uzywac AF-C w seriach, powiedzmy, z 80% skutecznoscia trafien AF. No i zakladam uzycie puszkek zawodowych i obiektywow Nikkora, czyli gorna polke.
No wiec - mozna, czy nie?
Czy :
- mam zasciankowe przyzwyczajenia bo wszystko powinno stykac juz w d7100 + Sigma 70-200,
- uzywam zbyt tanich rozwiazan,
- czy po prostu nie daje sie nabrac na marketing producentow bo faktycznie sie nie da ustawic na AF-C, zapomniec o ustawianiu ostrosci i cisnac do woli spust migawki dostajac bezbledny material?
Jak sadzicie, jakie sa Wasze doswiadczenia i przemyslenia? Bardzo prosze 'kawa na lawe' - i bez kryptozachwytu nad posiadanym sprzetem.
I jeszcze raz na koniec - nie mysle o stosowaniu AF-C gdy modelka spaceruje w 'te i z powrotem' na wybiegu i raczej spodziewa sie zdjec, hehe - ale ma na mysli sport, akcje :D
Jak dlugo i nudno - nie czytajcie ... chyba ze juz przyczytaliscie!
Pozdrawiam.
mamil_km
18-11-2013, 11:30
Ja czasami mam wrażenie, że przy AF-C przy wybranym jednym punkcie, w sofcie aparatu jest zaszyty algorytm który mimo wszystko bierze czasem pod uwagę dane z punktów sąsiednich. Jeśli nie mogę ustawić szybko AF na jednym wybranym punkcie wezmę sobie ustawię na najbliższy punkt w którym mam kontrastowy obiekt (np napisy). Bo nie zauważyłem "szukania ostrości" tylko błyskawiczne ustawienie nie tam gdzie trzeba i trach zdjęcie gotowe. Jakby mimo wszystko był priorytet szybkości a nie ostrości. W sytuacjach statycznych AF - praktycznie bezbłędny. Aha i też mam wrażenie , że obszar pola AF nie jest w 100% idealnie pokryty ramką na matówce, bo potrafił mi złapać ostrość na punkt zanim obiekt zdążył mi cały wejść w pole.
siwyozzman
18-11-2013, 12:23
Aha i też mam wrażenie , że obszar pola AF nie jest w 100% idealnie pokryty ramką na matówce, bo potrafił mi złapać ostrość na punkt zanim obiekt zdążył mi cały wejść w pole.
To akurat jest norma i nie można w 100% ufać temu co widzimy na matówce...to tylko teoria a w praktyce rozjazdy są...pamiętam że Paweł Pawlak często o tym pisał - miał taki "rozjazd" w kultowym D2X
Watek dotyczy posiadaczy D7100 i fajnie żeby tacy ludzie się wypowiadali... z tego co widzę coraz mniej ludzi "kumatych" kupuje taki sprzęt również u nas...te niecałe 4k PLN to już nie jest kwota dla wybranych więc wypowiadają się często ludzie którzy i tak nie wiedza o czym piszą... Ja szanuję zdanie docxxx bo skoro na takich samych ustawieniach w D300 było ok a teraz nie to jednak coś jest nie tak... Wiem co pisał o D7000 i sam jako użytkownik tego body potwierdzam że wiedział co pisze :) Nie ma zdrowych, są źle przebadani :)
Zastanawiające jest że nikon szybko zamienił AF w tym modelu na 51 polowy, skoro wszystkim pozostałym amatorskim daje 39 polowy... wg mnie też wiedzieli ze coś poszło nie tak, trzeba było szybko wypuścić nowy model bez "babola" i tak zrobili... oczywiście soft pilnuje żeby nie było tragedii ale szału nie ma...tak przynajmniej się wydaje...raczej wszyscy widzą gorsze działanie AF niż w D300... W sprzyjających warunkach różnice aptekarskie, w gorszych dystans się zwiększa...
Ja powtórzę jak mantrę - nie będzie bezkompromisowego korpusu DX w Nikonie! To było i minęło... docxxx musisz się z tym pogodzić i albo robić więcej zdjęć D71000 żeby było z czego wybrać / ewentualnie zmienić nawyki - może są lepsze ustawienia AF dla tej puszki do dynamicznych akcji../ albo kupić D700, D3(s)
Zamówiłem sobie D300s / nowe/ szukają mi po Europie bo z polskiej dystrybucji już nie ma...jestem świadom jego ograniczeń...wiem że już obraz z D7000 jest znacznie lepszy ale nie mogę się pogodzić z faktem że w idealnych warunkach potrafi koszmarnie przestrzelić, nie mówiąc o tym że trzeba mieć osobne ustawienia dla światła dziennego i żarowego... serwis ustawił albo na jedno światło albo na drugie...D7100 jest chyba i tak najmniej "s********ą" puszką nikona od lat... mimo wszystko ja się "najadłem" nowości :)
Chcę starego opla kadetta i mam gdzieś jego ograniczenia...znam zalety i to mi mam nadzieję wystarczy.
..Jak sadzicie, jakie sa Wasze doswiadczenia i przemyslenia?
I jeszcze raz na koniec - nie mysle o stosowaniu AF-C gdy modelka spaceruje w 'te i z powrotem' na wybiegu i raczej spodziewa sie zdjec, hehe - ale ma na mysli sport, akcje :D
Chyba cie w takim razie zdziwię, ale to jest jedna z bardziej wymagających sytuacji dla AF. bardziej niż wiele dyscyplin sportu. Cały problem polega na tym, że na pokazie mody fotograf najczęscej jest prawie przyklejony do wybiegu. Bo jak odejdzie dalej to mu się ktoś wepcha w kadr. Specjalnych galeryjek dla fotografów to się u nas nie stawia, więc stanowisko do fotografowania robi się blisko wybiegu. W dodatku modelka wcale nie przesuwa się ruchem jednostajnym (akcentowanie kroków) oraz głowa chodząca ciągle góra - dół - tez jest ruch.
AF śledzący bardzo dobrze radzi sobie z ruchem jednostajnym, nie z takim jak opisałem. W dodatku ogniskowanie na obiekcie który jest daleko to żaden problem. Prędkośc nie jest istotna - patrz zdjęcia odrzutowców. Szybkie są, ale są daleko, wystarczy delikatne przekręcenie silniczka, małe przestwienie układu soczewek. Modelka zmienia dynamicznie odległość w zakresie od 8 do 2 m (albo i mniej) od fotografa. Co innego jesli fotografuje się ją z dalszej odległości, z boku sali itd.
Chyba cie w takim razie zdziwię, ale to jest jedna z bardziej wymagających sytuacji dla AF.
No dzieki za sprostowanie :) Nie mam na tym polu doswiadczenia i szanuje Twoje zdanie.
A jak z moimi pytaniami? Mozna polegac w tych przynajmniej 80% na AF-C i serii w przypadku topowych zestawow?
W większości sytuacji D3, D3s, D4 ze szkłami typu AF-S 24-70/2.8, 70-200/2.8 i długimi jasnymi tele da ci z 90% dobrych zdjęć.
Sugerowanie się tym, że skoro moduł 51 pól jest taki sam w niższym modelu to mogę przyoszczędzić jest błędne, o czym zresztą jest juz pół tego wątku - przypadek docxxx. Przesiadający się z pólki niższej są zadowoleni z Af w D7100, ci co uzyają też lepszego sprzetu - mają uwagi. To takie wg mnie oczywiste uwagi, ale jak widać takie oczywiste nie są skoro ciagle o to pytacie.
sorry ze sie w trace
ale czy fotografowanie pary tanczacej na weselu mozna przyjac jako "Sport"
bo wlasnie u kuzynki cwiczylem jako wolny strzelec w slabych oswietleniowych warunkach moim D7000
i mialem 98% trafien w pare jeszcze wtedy z kitem 18-105 na -10 bez lampy
byl to moj pierwszy test po wymianie d300 na D7000 (dlatego ciezko mi sie z nim rozstac bo trafia)
a juz byla przymiarka do wymiany na D7100
nie dlugo zaczna sie mecze halowe syna to zobacze jak bedzie z AF
bo wlasnie u kuzynki cwiczylem jako wolny strzelec w slabych oswietleniowych warunkach moim D7000
i mialem 98% trafien w pare jeszcze wtedy z kitem 18-105 na -10 bez lampy Tak, taniec to jak sport :) ale miałes dużą GO (przymknięty obiektyw) i szeroki kąt. Na jasnym tele problemy są większe - mała GO, od razu widac pomyłkę.
Pawel Pawlak
18-11-2013, 14:51
legal; ja od 2007r , od kiedy miałem d300 a potem od 2008 z d700 w zasadzie nie wyłączam AF-C. To jest jedyny tryb pracy (teraz także d800) i nie wyobrażam sobiepracy z AF-S przy fotografii zwierząt. Także z całym zdecydowaniem muszę powiedzieć że da się tego trybu używać z zadowalającymi wynikami.
siwyozzman
18-11-2013, 15:20
sorry ze sie w trace
i mialem 98% trafien w pare jeszcze wtedy z kitem 18-105 na -10 bez lampy
byl to moj pierwszy test po wymianie d300 na D7000 (dlatego ciezko mi sie z nim rozstac bo trafia)
a juz byla przymiarka do wymiany na D7100
nie dlugo zaczna sie mecze halowe syna to zobacze jak bedzie z AF
Przepraszam ale nie ma mowy o słabych warunkach oświetleniowych jeżeli można fotografować kitem bez flasha....
legal; ja od 2007r , od kiedy miałem d300 a potem od 2008 z d700 w zasadzie nie wyłączam AF-C. To jest jedyny tryb pracy (teraz także d800) i nie wyobrażam sobiepracy z AF-S przy fotografii zwierząt. Także z całym zdecydowaniem muszę powiedzieć że da się tego trybu używać z zadowalającymi wynikami.
To daje do myslenia! Dziekuje za to zdecydowane stwierdzenie ;)
I pozdrawiam!
Dla mnie też może nie istnieć tryb AF-S, na D700 pracuję tylko na AF-C. Przy takich dynamicznych kadrach uruchamiam 51 3D coś tam z moim wyborem punktu startowego i nie mam problemów przy sporcie np. boksie gdzie stojąc przy linach szybko wszystko się zmienia.
Archibald6803
18-11-2013, 19:28
siwyozzman : Przepraszam ale nie ma mowy o słabych warunkach oświetleniowych jeżeli można fotografować kitem bez flasha....
dokładnie ; schody się dopiero robią jak masz dynamiczny ruch , obiektyw ustawiony na f2,8 , czas na pograniczu rozmycia a aparat ci sygnalizuje że iso 6400 jest na styku .........
deep : ...................... pracuję tylko na AF-C. Przy takich dynamicznych kadrach uruchamiam 51 3D coś tam z moim wyborem punktu startowego i nie mam problemów przy sporcie ................
to chyba najbardziej optymalne i SKUTECZNE ustawienie AF w Nikonie przy dynamicznych scenach sportowych ;
AF-C , śledzenie 3d i max ilość punktów - nic lepiej się nie sprawdza - obojętnie jaka pucha
Które z ustawień może wpływać na świecenie diody wspomagającej AF, oprócz A7 ?
Po zakupie wyłączyłem gdy robiłem testy AF ze stałkami. Dziś chciałem włączyć i d...
Aaa, po założeniu Sb700 wspomaganie w lampie działa
Pomoże ktoś?
AF-S, priorytet ostrości, pojedynczy centralny punkt.
AF-S, priorytet ostrości, pojedynczy centralny punkt.
Kurza twarz, nie zauważyłem, że mam o 1 w lewo :oops: Okularki powoli się kłaniają.
Po Twoim poście dokładnie sprawdziłem, no i teraz działa jak ta lala.
Wielkie dzięki.
Wybaczcie, ale mam teraz masę zdjęć do obróbki: kosz, gimnastyka i futsal. Jak się z tym uporam, to późno w nocy wrzucę coś, co spowodowało u mnie opad szczeny. Pamiętacie, jak palnąłem że mój D7100 ma wbudowany OCR? To chyba nie były brednie. Dziś jestem na koszu i robię serię zdjęć. Ostrość na zawodniku i strzelam przy AF-C. I teraz uwaga: gdy w kadrze za plecami wisiał baner z napisami, to dwie z trzech klatek miały BF właśnie na ten napis! Gdy w trzeciej klatce zawodnik przesłonił ciałem ów baner, wtedy aparat złapał ostrość na koszulce. Sprawdziłem to kilkukrotnie i... to prawda! Nie wiem czy to jakiś kosmiczny zbieg okoliczności, moja nieporadność czy może jakaś dziwna cecha algorytmu. Stay tuned. Później podrzucę pliki.
ps. Paweł, co do mniejszych sensorów, to już Ci o tym pisałem. Sam zauważyłem (na czuja), że sensor w D300 musi być naprawdę duży, bo wystarczy, że ledwo co w punkcie AF znajdzie się koszulka zawodnika, a już mam zdjęcie jak brzytwa. Pisałem to dość nieporadnie, a Jacek skwitował to "nie brnij dalej".
Tutaj: http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=show_topic&forum=329&topic_id=30645&mesg_id=30645&page=, mają podobny problem z AF.
Pozdrawiam
Dołożyłbym jeszcze ten D7100: AF focuses on background a lot? (http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=show_topic&forum=329&topic_id=30645&mesg_id=30645&page=)
mamil_km
20-11-2013, 09:58
Przebrnąłem przez oba wątki i w sumie nic ciekawego z nich nie wynika poza tym , że fizycznie sensory mogą i pewnie są większe niż pola na matówce, co już sam zauważyłem. Hm... ciekaw jestem jak faktycznie wygląda pokrycie kadru polami AF , czy czasem pola na siebie się nie nakładają, skoro wychodzą poza oczka na matówce.
przepraszam ze tu sie zapytam
ale ktora z puszek z DX Nikona oprocz D300 ma dobry AF bo kurna co model cos
D50 mial niby slaby AWB
D80 mial przepalenia
D90 tez chyba mial problemy z AF
zwariowac idzie
mamil_km
20-11-2013, 15:22
Do jakiej fotografii ? Ogólnie D7100 ma bardzo dobry AF i na pewno jest jedną z bardziej udanych konstrukcji dx nikon z ostatnich wypustów.
ale ktora z puszek z DX Nikona oprócz D300 ma dobry AF bo kurna co model cos
D200, D2x, D2h. I stare serie Dxx tez miały dobry AF - nikt się nie spodziewał po nich sprawności AF z D3s. Wpadkę z AF miał tylko D7000, niektórzy narzekają na boczne punkty w puszkach FX. Co do D7100 - pomijając docxxx AF jest chwalony. Jak sie ktos przesiądzie z Dxx czy z D3xxx, D5xxx to się cieszy.
D300 jest najwyższym pod wieloma względami modelem DX, więc jak szukasz lepszego w puszkach gorszych to nie dziwne, że nie możesz znaleźć.
Przestańcie z powodu pojedynczych userów wyciągac generalne wnioski dla całej linii body.
...Przestańcie z powodu pojedynczych userów wyciągac generalne wnioski dla całej linii body.
O, to to bardzo mądre stwierdzenie.
Ja na ten przykład nie mam z AF'em żadnych ale to żadnych problemów.
No ale jak sportu nie fotografuję, no poza dwójką biegających po domu brzdąców :)
chyba nie muszę cytować mojej stopki, dziwnym trafem moje D7k też problemów nie ma... ani z Sigmą 17-70, ani z 35ką ani z żadnym innym szkłem, które podpinałem... o, sorry. Raz miałem w rękach 70-200 2.8 OS sigmy, które miało ewidentny FF tak na może -3 do -4 w mikrokalibracji, ale na cztery sztuki tej Sigmy którymi fotografowalem to było jedyne z problemem. Co ciekawe, podpięte do D700 problemów nie wykazywało, AF trafiał idealnie.
Przy foceniu "nie-sportu" lub innych niedynamicznych scen to każdy AF można uznać za genialny...
zbyszekD7000
21-11-2013, 00:22
kolega chyba mocno się myli w tym stwierdzeniu ;-)
Soserious
21-11-2013, 14:28
Tak trochę zmieniając temat. Jakie folie ochronne polecacie na ekran LCD do D7100? Zastanawiam się między tą: http://allegro.pl/ggs-larmor-nikon-d7100-oslona-lcd-bezklejowa-i3658195241.html a tą: http://allegro.pl/oslona-lcd-nikon-d7100-ggs-iii-generacji-i3715495945.html . Przewaga tej drugiej jest taka że nie trzeba jej naklejać, nie ma obawy o powstaniu pęcherzyków powietrza, itd... No ale co lepsze? Bo rozumiem że takich folii ochronnych po 10zł nawet nie brać pod uwagę?
Jakie folie ochronne polecacie na ekran LCD do D7100?
A nie lepiej po prostu cieszyć się fajnym sprzętem i fotografować?
Poza tym moze lepiej jednak dac taki 'problem' w innym dziale Pozostałe akcesoria (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=71)
Ja założyłem GGS Larmor. Jest bezklejowa, po założeniu nie ma pęcherzyków powietrza, nie zauważyłem też różnicy w kontraście i kolorach. Nie martwię się, że mi jakiś guzik koszuli, zamek kurtki, czy pasek w torbie/plecaku porysuje wyświetlacz.
Krzych179
21-11-2013, 14:48
Te osłonki to tylko bajer jest szybka na ekraniku jest w d7100 bardzo mocna jedyne czego można się obawiać to rysy od klamry paska np... ja swoją osłonkę wyciąłem nożyczkami z takiej zwykłej folijki na komórkę za 5zł coś takiego, taka miałem pod ręką :) i spełnia swoja funkcje.
sa tez rysy jak aparat dynda na brzuchu i rysuje sie o zamek np swetra czy bluzy lub kurtki
kolega chyba mocno się myli w tym stwierdzeniu ;-)
Nie, raczej nie ;)
zbyszekD7000
21-11-2013, 19:13
widocznie kolega nie miał w rękach D7000 ;-)
no ale nie o tym jest wątek więc nie zaśmiecajmy :-)
widocznie kolega nie miał w rękach D7000 ;-)
no ale nie o tym jest wątek więc nie zaśmiecajmy :-)
Masz na myśl ten D7000 z AF na który co bardziej wymagający użytkownicy bardzo narzekają?
Taka prawda, że warunki typu sport w nocy, przy sztucznym oświetleniu są prawdziwym sprawdzianem dla całego aparatu zarówno mechanicznie jak i elektronicznie.
Jak ktoś nie strzela dynamicznych scen, albo nie robi zdjęc przy bardzo słabym świetle, to AF z kompaktu jest bardziej niż wystarczający. Ba z lustrzanką (nawet DX), to 3/4 zdjęc można oblecieć z MF i nie ma z tym problemu przy statycznych scenach
zbyszekD7000
21-11-2013, 19:37
kolega pisał co innego
Przy foceniu "nie-sportu" lub innych niedynamicznych scen to każdy AF można uznać za genialny...
i raczej nie jest to niestety prawdą ;-) o czym jest wyżej
tyle w temacie
Soserious
21-11-2013, 21:36
Przepraszam za OT, to było tylko takie szybkie pytanie :D Koledzy mają racje - Aparat zawsze można zachaczyć o guzik, zamek i powstanie rysa, a po co sobie robić problem? Ja przesiadłem się z D300 na D7100. Jak na razie, nie zauważyłem większych różnic w działaniu AF. Owszem, AF w D7100 jest odrobinkę wolniejszy, ale jak na razie nie pomylił się ani raz, również przy robieniu zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych.
Mi też się czasem pomyli lub w "trudnych warunkach" nie złapie i można spust wręcz połamać a ważna scena mija i kicha - ale nie mam zamiaru narzekać :) ba, wręcz w większości przypadków jestem bardzo zadowolony :D
Mam pytanie odnośnie funkcji inerwałometr w d7100.
Ile maksymalnie interwałów można ustawić w aparacie?
I ile maksymalnie zdjęć na interwał można ustawić?
pzdr
sabrewulf
25-11-2013, 01:28
Te osłonki to tylko bajer jest szybka na ekraniku jest w d7100 bardzo mocna jedyne czego można się obawiać to rysy od klamry paska np... ja swoją osłonkę wyciąłem nożyczkami z takiej zwykłej folijki na komórkę za 5zł coś takiego, taka miałem pod ręką :) i spełnia swoja funkcje.
ja kupiłem za 12 zł 3x2szt. - na duży i mały ekranik, duża jest jakieś 0,5mm za szeroka a na małym lekko się oparła na plastiku to tylko dociąłem skalpelem 1mm długości. Przejrzystość idealna a chroni przez zamkiem z bluzy. Szczerze polecam, byle równo przykleić a klejąc powoli od jednej strony nie ma pęcherzyków :)
Czy ktoś ma może problem ze współpracą D7100 z lampą SB 910? bo ja mam, co któreś zdjęcie jest nie doświetlone bywa że zdarzają się trzy pod rząd, pomimo tych samych ustawień aparatu i niezmiennego światła zewnętrznego oraz w pełni naładowanych aku w lampie. Sprawdzałem też z inną 910 z innymi aku z moim korpusem dla pewności i to samo, a moja lampa z D90 śmiga poprawnie więc przyczyna tkwi w korpusie.
Jutro korpus jedzie do serwisu. Ciekawy jestem co jest nie tak.
mój D7100 dzisiaj do mnie dotarł. na razie odczuwam ogromną różnicę po przesiadce z D5100. po prostu WOW.
Andrzej1974
27-11-2013, 20:37
mój D7100 dzisiaj do mnie dotarł. na razie odczuwam ogromną różnicę po przesiadce z D5100. po prostu WOW.
A czegoś się spodziewał po sprzęcie, który kosztuje prawie 3x tyle, co D5100? Taki sprzęt musi robić różnicę. W końcu za coś się płaci i to niemałe pieniądze... ;-)
Gratuluję przesiadki i pozdrawiam Miasto Świętej Wieży, urodziłem się tam kiedyś :smile:
Powiem Ci, że u mnie pierwszym (przemyślanym przez 3 miesiące) krokiem po przesiadce na D7100 była zamiana kita 18-105 na Sigmę 17-50/2.8 . Do takiej upakowanej matrycy kit był trochę za ciemny, z Sigmą jest OK, pomimo straty na długim końcu. Ale widzę, że masz też 70-300, to pomaga wyrównać ten brak.
A czegoś się spodziewał po sprzęcie, który kosztuje prawie 3x tyle, co D5100? Taki sprzęt musi robić różnicę. W końcu za coś się płaci i to niemałe pieniądze... ;-)
spodziewałam się właśnie tego, sporej zmiany. ;)
Gratuluję przesiadki i pozdrawiam Miasto Świętej Wieży, urodziłem się tam kiedyś :smile:
Powiem Ci, że u mnie pierwszym (przemyślanym przez 3 miesiące) krokiem po przesiadce na D7100 była zamiana kita 18-105 na Sigmę 17-50/2.8 . Do takiej upakowanej matrycy kit był trochę za ciemny, z Sigmą jest OK, pomimo straty na długim końcu. Ale widzę, że masz też 70-300, to pomaga wyrównać ten brak.
ja już od dawna myślę o wymianie 18-105, teraz czas na szeroki kąt - T 10-24 albo S 10-20. :)
witam
wlasnie testuje nowy nabytek D7100 i mam pytanko
jak zwykle robie sobie fotki testowe na mazakach w stojaku na biurku i tu moje pytanie
kazdy zna kolorowe cienkopisy te zolte z kolorowymi skuwkami
skuwka ma takie cienkie linie i na nich sprawdzam sobie ostrosc i tu niespodzianka
na tym samym objektywie T17-50 przy D7000 widac wyraznie te linie na skuwce a na D7100 nie
Czy ostrość jest dobrze ustawiona? Zrób w LV.
Na detal w nasyconych kolorach ma też wpływ przestrzeń barwna. Ustawiłeś taką samą?
witam
wlasnie testuje nowy nabytek D7100 i mam pytanko
jak zwykle robie sobie fotki testowe na mazakach w stojaku na biurku i tu moje pytanie
kazdy zna kolorowe cienkopisy te zolte z kolorowymi skuwkami
skuwka ma takie cienkie linie i na nich sprawdzam sobie ostrosc i tu niespodzianka
na tym samym objektywie T17-50 przy D7000 widac wyraznie te linie na skuwce a na D7100 nie
Nie idź ta drogą, ciesz sie fotografią chyba że jesteś zapalonym testerem. A tak bajdeway, jak bym miał dać tyle na puszkę, to wolałbym tańszą i lepsze szkło zamiast kita.
Jak już zachwalasz te Sigmy to powiedz już szerze koledze, że z d7100 może się spodziewać drobnych problemów. Żeby później nie był zawiedziony.
Jak już zachwalasz te Sigmy to powiedz już szerze koledze, że z d7100 może się spodziewać drobnych problemów. Żeby później nie był zawiedziony.
bynajmniej nie jestem kolegą. ;) ale chętnie posłucham jakie problemy masz na myśli.
a kto ma kita ??
ja mam obecnie Tamrona 17-50 2.8 i jest super po testach jest extra np na fotkach w domu przy zarowym
mam jeszcze jedno pytanko w ustawieniach moge dac
24
13
6
chyba tu chodzi o Mpx co ??
bynajmniej nie jestem kolegą. ;) ale chętnie posłucham jakie problemy masz na myśli.
Pomiar światła jest aktywny przez ok. 1 min (niezależnie od ustawień w aparacie), u niektórych nie działa AF-F w trybie LV, skokowe przewijanie zdjęć w podglądzie (dopóki się OS nie wyłączy, czyli przez 1 min, potem działa płynnie). Nie są to jakieś wielkie problemy. Pierwszy i trzeci powoduje trochę szybsze wyczerpywanie akumulatora, trzeci jest upierdliwy, ale da się z tym żyć.
Więcej tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057
No to może być koleżanka, nawet lepiej:)
O to chodzi, że z D7100 Sigmy ze stabilizacją powodują, iż nie można płynnie przewijać podglądu zdjęć oraz przez obiektyw aparat przez minutę robi ciągły pomiar ekspozycji co zżera baterie. No i tyle. Oczywiście, nie biorąc pod uwagę, że może czasem jeszcze dobrze nie ostrzyć.
@tomms, użyj proszę szukajki, zanim zaczniesz zwracać uwagę innym. Pisałem sporo na ten temat w tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057) a także tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238241) i tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133915&page=54) wątku. Ten, kogo interesuje zakup Sigmy 17-50/2.8 raczej przegląda forum i szuka na ten temat informacji. A ten, kto czytał te wątki - zna moją opinię. Prezentowałem jednak moje zdanie, z którym nie każdy musi się zgadzać
Bardziej obiektywnie pisze DXOMark (http://www.dxomark.com/en%EF%BF%BD%E8%90%A7%E7%B0%AA%EF%BF%BD%E8%90%A7%EF %BF%BD%EF%BF%BD%E8%90%A7%E7%BF%BB/Reviews/Best-lenses-for-the-24M-Pix-Nikon-D7100-Best-standard-and-portrait-primes-and-zooms/Best-Standard-zoom-models-for-the-D7100).
maksiczek
01-12-2013, 08:56
zgadzam się :)
No to może być koleżanka, nawet lepiej:)
O to chodzi, że z D7100 Sigmy ze stabilizacją powodują, iż nie można płynnie przewijać podglądu zdjęć oraz przez obiektyw aparat przez minutę robi ciągły pomiar ekspozycji co zżera baterie. No i tyle. Oczywiście, nie biorąc pod uwagę, że może czasem jeszcze dobrze nie ostrzyć.
Masz ten obiektyw,czy twoja opinia jest tylko połowiczna
Krzych179
01-12-2013, 19:42
Ostrzy elegancko.
Witam. Kurcze szukałem w instrukcji i nie widzę nanoszenia daty na zdjeciu. Czyżby nie było ?
Witam. Kurcze szukałem w instrukcji i nie widzę nanoszenia daty na zdjeciu. Czyżby nie było ?
Nie lepiej użyć do tego programu, który wyciągnie takie dane z exifa? Dodatkowo możesz dodać opis (np miejsce) oraz wybrać położenie, rozmiar, rodzaj i wielkość czcionki.
To nie kompakt. D7100 nie ma aż tak zaawansowanych funkcji.
D60 to też nie kompakt a jednak miał.
Nie lepiej użyć do tego programu, który wyciągnie takie dane z exifa? Dodatkowo możesz dodać opis (np miejsce) oraz wybrać położenie, rozmiar, rodzaj i wielkość czcionki.
Z pewnoscią masz rację, ale nie zawsze mam czas na obróbkę. Nie przeszkadza mi to aż tak bardzo, byłem tylko zaskoczony,że nie ma takiej funkcji.
@tomms, użyj proszę szukajki, zanim zaczniesz zwracać uwagę innym. Pisałem sporo na ten temat w tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057) a także tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238241) i tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133915&page=54) wątku. Ten, kogo interesuje zakup Sigmy 17-50/2.8 raczej przegląda forum i szuka na ten temat informacji. A ten, kto czytał te wątki - zna moją opinię. Prezentowałem jednak moje zdanie, z którym nie każdy musi się zgadzać
Bardziej obiektywnie pisze DXOMark (http://www.dxomark.com/en%EF%BF%BD%E8%90%A7%E7%B0%AA%EF%BF%BD%E8%90%A7%EF %BF%BD%EF%BF%BD%E8%90%A7%E7%BF%BB/Reviews/Best-lenses-for-the-24M-Pix-Nikon-D7100-Best-standard-and-portrait-primes-and-zooms/Best-Standard-zoom-models-for-the-D7100).
OK, tylko właśnie nie każdy jest taki, że przed zakupem czegoś czyta tysiące postów. Jak się już zachwala to można podać i wady. Wystarczyło podać link do tych wątków i byłaby już rzetelna porada.
Masz ten obiektyw,czy twoja opinia jest tylko połowiczna
Już mam gdzieś od 2 tygodni:) Na początku chciałem kupić w sklepie. Przy testach zauważyłem, że coś nie tak z tym przewijaniem. Myślałem, że to wina obiektywu, a że był tylko jeden to sobie odpuściłem. Oczywiście w sklepach i Sigmie nic o tym problemach nic nie wiedzieli. Zacząłem wertować w internecie i dowiedziałem się, że S17-50 i D7100 nie lubią się zbytnio. Gdzieś na naszym forum ktoś pisał, że zamówił z niemieckiej dystrybucji i wszystko jest u niego OK. Uwierzyłem w to i zamówiłem taki w internecie. Niestety było to samo. Obiektyw odesłałem (odstąpienie od umowy, zresztą do tej pory jeszcze nie wrócili kasy) i .... kupiłem w sklepie z polskiej dystrybucji, żeby mieć 3 lata gwarancji i działa .......tak samo. (czego się oczywiście spodziewałem i się z tym pogodziłem).
Podsumowując nie każdemu takie niedogodności odpowiadają i może czuć niedosyt po zakupie, dlatego wydaje mi się jak zachwalacie ten obiektyw to jeśli chce go ktoś podpiąć do d7100 to niech będzie świadomy przy zakupie czego dokładnie może się spodziewać.
A co byś zrobił z taką datą, gdyby zdjęcie trzeba było kadrować akurat w połowie napisu?
Ja osobiście nie wyobrażam sobie pokazywania zdjęć prosto z puszki. A ostateczne kadrowanie to podstawowy zabieg.
OK, tylko właśnie nie każdy jest taki, że przed zakupem czegoś czyta tysiące postów. Jak się już zachwala to można podać i wady. Wystarczyło podać link do tych wątków i byłaby już rzetelna porada.
A tak jest porada i odpowiedź na Twój post, taki był mój zamiar.
Właśnie szkoda, że nie każdy jest dociekliwy. Może gdyby więcej ludzi klikało "szukaj" przed założeniem nowego wątku, to byłoby mniej mnożących się w nieskończonośc pytań o to samo?
Uważam też, że jeżeli mam wydać swoją forsę, często niemałą, to wolę wiedzieć, na co i czego mogę się po sprzęcie spodziewać. Do tego chyba - między innymi - służy to forum?
I nie chodzi wcale o "tysiące postów", IMHO jeżeli komuś zależy, raczej szybko znajdzie to, czego szuka.
Chyba że ten ktoś jest patologicznym leniem, nie potrafi czytać ze zrozumieniem albo ma bana na google, ale to już zupełnie inna historia.
A co byś zrobił z taką datą, gdyby zdjęcie trzeba było kadrować akurat w połowie napisu?
Ja osobiście nie wyobrażam sobie pokazywania zdjęć prosto z puszki. A ostateczne kadrowanie to podstawowy zabieg.
Zgadzam się z Tobą. Ja tylko dzielę się swoim spostrzeżeniem.
Czytam wątek od początku.
Mam pytanie...czy d7100 ma jakiekolwiek problemy ze współpraca ze stalkami ?
Pytanie dotyczy wersji z "G" oraz z "D".
Szkła są w podpisie.
Jakie macie spostrzeżenia ?
Bo wacham sie pomiędzy d600 a d7100 (bo tańszy). Jako zapas do d700.
Teraz zapas to d5100. Niestety ze stalkami nie śmiga tak jak bym chciał.
A jakie ma mieć problemy? Współpracuje nawet z M42.
Od D5100 różni go mikroregulacja i możliwość ustawiania przysłony na pierścieniu.
Problemu z obiektywami nie ma żadnego - obraz zawsze jest śliczny, wszystkie funkcje pracują doskonale. Choć jestem wielkim fanem Nikona D7100 to w tym przypadku zastanowiłbym się nad sensem używania jako zastępstwa aparatu DX dla pełnej klatki. Chyba D600 lepiej sprawdzi się w tej roli.
jarek5555
08-12-2013, 19:51
D 7100 posiadam od czerwca a od miesiąca 85 f1.8G i nie zauważyłem żadnych problemów.
zyzio666
08-12-2013, 22:04
Z tego co mi wiadomo, to S17-50/2.8 jest jedynym szkłem, które kaprysi przy współpracy z D7100