PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

cz4rnuch
09-12-2013, 01:23
Z tego co mi wiadomo, to S17-50/2.8 jest jedynym szkłem, które kaprysi przy współpracy z D7100 Czytałem, że także S17-70 nie lubi się z 7100.

AndBed
09-12-2013, 23:20
Witam.

Zakupiłem D7100 jak tylko wszedł na rynek w FJ. Zastanawiałem się dość długo bo nigdzie nie było testu tego aparatu, a tu trzeba było parę kilo zł oddać :) Wcześniej długi czas używałem D3100. Ale stwierdziłem, że "raz kozie śmierć" i powiem szczerze, że się nie rozczarowałem. Od lutego(bądź marca) bo nie pamiętam kiedy dokładnie go kupiłem) wykonałem ok 5000 klapsów. Jestem z grupy pasjonatów fotografowania. Nie utrzymuje się z tej profesji aczkolwiek miałem kilka zleceń na wykonanie zdjęć ślubnych/chrzcin/szkolnych. Czyli komuś się moje zdjęcia podobają:) Dokupiłem SB-910 (mam jeszcze SB-600-ale za słaba do N18-200 w pomieszczeniach) i zacząłem się bawić w prace w trybie 2 lamp. Brakuje mi czasu na rozwinięcie tego tematu. Ale aparat naprawdę godny polecenia i zakupu.
Jak ktoś się waha z zakupem, to niech po prostu kupi i się cieszy z focenia :)

Pozdrawiam posiadaczy D7100 :)

Pozdrawiam

IrekF
11-12-2013, 15:05
Witam wszystkich użytkowników forum. Czy odsyłał ktoś z państwa body Nikon D7100 do kalibracji w serwisie? Mam trzy obiektywy N18-105, N50 1.8 i S17-50 2.8 HSM i na każdym mam wrażenie jest przesunięci w ostrości. Wiem że w body jest mikro regulacja i można sobie dopasować każdy obiektyw tak też zrobiłem, ale puszka ma niecały miesiąc i wydaje mi się, że z systemowymi obiektywami nie powinno być problemu. Moje pytanie brzmi czy warto odsyłać do serwisu body? Będzie widoczna poprawa w celności AF?

MstrG
11-12-2013, 15:12
Witam wszystkich użytkowników forum. Czy odsyłał ktoś z państwa body Nikon D7100 do kalibracji w serwisie? Mam trzy obiektywy N18-105, N50 1.8 i S17-50 2.8 HSM i na każdym mam wrażenie jest przesunięci w ostrości. Wiem że w body jest mikro regulacja i można sobie dopasować każdy obiektyw tak też zrobiłem, ale puszka ma niecały miesiąc i wydaje mi się, że z systemowymi obiektywami nie powinno być problemu. Moje pytanie brzmi czy warto odsyłać do serwisu body? Będzie widoczna poprawa w celności AF?

Skoro mikrokalibracja sobie poradziła to po co chcesz wysyłać? Na każdym szkle ustawiłeś te same wartości?

angus
11-12-2013, 15:13
Moje pytanie brzmi czy warto odsyłać do serwisu body?

To trzeba wysłać do serwisu.

IrekF
11-12-2013, 15:16
Wartości są "prawie takie same", Mam zamiar wymienić obiektywy nikona na sigmę 70-200 2.8 i odesłać cały zestaw do serwisu Sigmy w celu kalibracji obiektywów, ale przed tym chce mieć pewność że z body jest wszystko OK.

sabrewulf
11-12-2013, 22:40
jeżeli wyślesz body, to skalibrują Ci body pod obiektyw wzorcowy. Jeżeli doślesz szkła to skalibrują Ci pod tak skalibrowane szkło. A Sigma body nie rusza tylko obiektyw dopasowują bez wnikania, czy ono jest dobre, po spasowaniu będzie zestaw ok :)
Jeżeli mikro regulacja Ci wystarcza to nie trać czasu, szkoda się bawić.

designer555
12-12-2013, 15:49
u mnie nie ma problemu z kompatybilnością obiektywów pod D7100 choć najbardziej obawiałem się Tamrona 90 Macro VC ale i z tym szkiełkiem jest ok. Wcześniej wszystkie obiektywy dobrze były spasowane z D3100.... jak na razie "odpukać" wszystkie obiektywy działają prawidłowo i mam nadzieję z następnymi też nie będzie problemu.... pozdrawiam wszystkich posiadaczy D7100 :)

aphalon
12-12-2013, 19:54
Witam,
Mam pytanko, (przeszukałem forum ale nic nie znalazłem) Używa ktoś (albo używał) gripa do D7100 firmy TRAVOR?
Potrzebuję jakiegoś taniego (tak wiem, że co tanie to do d...) ale taki mi potrzebny.
Chętnie wysłucham wszelkich opinii o nim.

andystar
12-12-2013, 21:18
Mam do D7100 grip PHOTTIX. Używam z eneloopami i działa O.K. Innych gripów nie "sprawdzałem". Kupiony wysyłkowo w FOTO-ZAKUPY. Przyciski i joistic działają z przyjemnym, normalnym oporem. W aparacie mam ustawione najpierw korzystanie z energii gripa. Myślę, że grip jest udany.

warpman
13-12-2013, 01:12
Panowie, o gripach to tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=69) dyskutujemy.

nikonel
15-12-2013, 15:14
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie nagrywania filmów a głównie pracy AF. Zauważyłem w swoim Nikonie że po ustawieniu AF na ciągły i np. na tryb śledzenia, autofokus działa kiedy chce. Raz ostrzy tak jak należy aby za chwilę w tych samych miejscach zupełnie nie ruszyć ostrością (jakbym miał wyłączony AF), to samo jest przy ustawieniu na tryb ostrzenia szerokiego pola i normalnego pola. Czy u was też takie cuda się zdarzają czy to coś z moją puszką.
Mam jeszcze pytanie jaką metodę stosujecie ostrząc przy filmowaniu. Np przy ostrzeniu manualnym gdzie ciężko jest zauważyć na LCD czy złapałem ostrość czy też nie.

TOP67
15-12-2013, 15:16
Nikt poważny nie używa AF przy filmowaniu lustrzankami Nikona.

nikonel
15-12-2013, 15:29
Majster, ja się nie pytam czy ktoś poważny używa czy też nie, pytanie było wyraźne. Chcę wiedzieć czy taka sytuacje to standard czy coś jest z moim sprzętem.

Fatman
15-12-2013, 16:37
Standard.

Wysłane z mojego ME371MG przy użyciu Tapatalka

nikonel
15-12-2013, 18:22
O, i oto mi chodziło. Dzięki za odpowiedź.
Szkoda że przy amatorskim ( wakacyjnym, uroczystościowym) filmowaniu nikonem nie ma na wyświetlaczu LCD wskaźnika trafienia ostrości przy manualnym nastawianiu, tak jak to jest w wizjerze.

Fatman
15-12-2013, 18:30
Do wakacyjno-uroczystościowego filmowania polecam Nikona 1 V1 (aktualnie dobra cena) jeśli musiał by być to koniecznie Nikon. AF działa w nim całkiem dobrze, jakość obrazu jest dosyć dobra (ale nie tak dobra jak w D7100).

nikonel
15-12-2013, 21:33
ogólnie jestem mega zadowolony ze sprzętu. No może brakuje głaskania po pleckach ale nie można się tego było spodziewać po Nikonie. Jednak pomimo iż nie używam ciągłego AF z detekcją twarzy, śledzeniem ruchu, stwierdzam że ten temat Nikon totalnie zaniedbał i mój stary Lumix daje sobie dużo lepiej radę niż nowszej generacji i o wiele droższy 7100

petros
15-12-2013, 21:46
Się tak zastanawiam, bo zupełna cisza jest tutaj na pewien temat, podczas gdy na zagranicznych forach trochę ludziska psioczą. Czy ma ktoś z was problemy z lewym punktem ostrości ?

2EV
15-12-2013, 21:51
Moim zdaniem działa to i tak całkiem nieźle, biorąc pod uwagę, że nie wymieniono wszystkich obiektywów dostosowując je do funkcji filmowania. Z obiektywami typu D ze śrubokrętem AF w trybie filmowania też działa.

Wysłane z komórki.

TOP67
15-12-2013, 21:52
Pierwszy raz słyszę o takim problemie. Wpisałem w google i znalazłem wpisy z marca 2013.

docxxx
15-12-2013, 22:04
Taka ciekawostka z dzisiejszego dnia. Zawiesił się D7100 i ni cholery nie chciał odwiesić. Po dłuższej chwili bezczynności pomyślałem sobie, że to pewnie wina nieoryginalnego gripa, no bo przecież Nikoniarze (a w szczególności jeden mod ;) zaraz napisze, że to przecież wina NIEORYGINALNEGO kawałka plastiku. Sory za dygresję, już wracam do meritum. Odkręcam Vertaxa, wyciągam baterię, włączam a to dalej zwiecha. Aparat bez gripa ciągle pali zieloną lampkę i nie daje oznak życia. Wyciągam kartę ze slotu nr 2 (w 1 SanDisk 16, w 2 8GB - obie kupione w FJ). Włączam, aparat wraca do życia. Przykręcam grip i dalej śmiga bez zawahania. Ciekawe...
A tak to ogólnie ok. Polecam

TOP67
15-12-2013, 22:09
A jak tam z AF? Przestawiłeś czas blokady śledzenia ostrości (a3)?

petros
15-12-2013, 22:14
Pierwszy raz słyszę o takim problemie. Wpisałem w google i znalazłem wpisy z marca 2013.

Było trochę wpisów z marca/kwietnia, a potem cisza. Może fałszywy alarm spowodowany kilkoma przypadkami.

TOP67
15-12-2013, 22:18
Się tak zastanawiam, bo zupełna cisza jest tutaj na pewien temat, podczas gdy na zagranicznych forach trochę ludziska psioczą.

Było trochę wpisów z marca/kwietnia, a potem cisza. Może fałszywy alarm spowodowany kilkoma przypadkami.

To jednak nie psioczą. I tak się rodzą plotki.

mamil_km
15-12-2013, 22:28
No właśnie, napisz proszę dalsze swoje doświadczenia co do AF w D7100. Jak działa, czy bardziej przewidywalnie, czy Ty "nauczyłeś" się specyfiki pracy tego aparatu, czy może on nauczył się Ciebie ;), a może bez zmian - raz dobrze a raz d... ? :)

nikonel
15-12-2013, 22:36
próbowałem różnych ustawień a3 i zawsze to samo. Np. śledzenie obiektu : śledzi nawet dobrze ale co z tego skoro AF śpi i zupełnie nie reaguje na zmianę odległości od przedmiotu. Jakaś paranoja, chyba mam coś walnięte bo nie po to ładują w sprzęcie możliwości ciągłego AF, żeby działał jak śpiąca ciocia.

docxxx
15-12-2013, 22:45
Odnośnie pracy z D7100. Dziś miałem go w trudniejszych warunkach (1/500, f/2,8, ISO 6400). Przy priorytecie ostrości, AF-C, AF miał trudności z wyzwoleniem migawki. Piłkarz biegł w moją stronę, wciskam spust dosłownie z całej siły, a aparat nic. W pewnej chwili myślałem, że znowu się zawiesił. I tak kilka razy. Po prostu nie wyzwalał migawki.
Odnośnie przewidywalności AF, to prosiłbym PawłaPawlaka, aby wkleił tu link do NEF-ów, jakie wysłałem mu ostatnio. Gość (koszykarz, ale po cywilnemu) stoi gada, ja mu robię 3 zdjęcia i 3 razy BF. Czasami po prostu ręce opadają. Pomijam tu kwestię nieostrych zdjęć, bo to zwalam na siebie i gęstości pixeli.
Zauważyłem, że z tym AF jest tak, iż wystarczy że jeden pixel wchodzący w skład punktu AF jest za obiektem, to puszka od razu łapie tam ostrość. Rozumiecie? Niech na dany punkt AF przypada 9x9 pixeli. Jeśli 80 pixeli jest na głowie koszykarza, a ten jeden wystaje za ucho to bach, jest BF. To oczywiście tylko obrazowo. Rozumiecie, prawda? D300 myślał za użytkownia i łapał tam, gdzie powinno.

Ale, ale, żeby nie było. Dalej uważam, że D7100 to świetna puszka. Ba, już nie raz uratowała mi tyłek tam, gdzie D300 nawet był z torby nie wyciągał. Ostatnia sytuacja to rozdawanie paczek dzieciom przy świetle choinki. ISO 12800 (H1) f/2,8 i 1/30. Panie, gdzie tu z D300 wyskakiwać?

Jeśli miałbym kupować jeszcze raz, to też wybrałbym D7100, a nie D300. Wszystkie zdjęcia umieszczam w necie przy 900x600, a kłopoty z AF rekompensuje sobie innymi ficzerami. Ale fakt, kilka fajnych kadrów uciekło.

petros
15-12-2013, 22:47
To jednak nie psioczą. I tak się rodzą plotki.

Dokładnie. :) Ale jak się człowiek cały czas porusza w świecie domysłów (podobno to już poprawili, podobno tamto już nie występuje itd.), których nie można ot tak zweryfikować przy kupnie w sklepie(lub co gorsze przez internet) to nie wiadomo czemu i komu wierzyć. Stąd moje pytanie.

Przy okazji, mam pytanie co do efektu bandingu (poziome paski w cieniach niezależnie od ISO). Z tego co wyczytałem to jest to taki urok matrycy tego (i nie tylko tego) aparatu. Czy to jest coś co pojawia się często czy raczej w wyjątkowo szczególnych okolicznościach (jak efekt moiry) ?

Fatman
15-12-2013, 23:01
Banding w D7100 (D5200) pojawi Ci się jeśli będziesz mocniej wyciągał z cieni. Im wyższe ISO tym większa szansa, że go podczas takiej obróbki zobaczysz. Czasem ten nieprzyjemny efekt pojawi się nawet bez kombinowania podczas obróbki -po prostu "prosto z puszki". Tak w skrócie ;)

Krzych179
15-12-2013, 23:21
Muszę potwierdzić to co piszę docxxx jeśli chodzi o sposób łapania ostrości d7100 jeśli przykadrować tak zeby cały punkt/kratka af był na obiekcie to łapie elegancko i pewnie ale nie daj Boże żeby kratka wystawala poza obiekt a niech jeszcze tło będzie bardziej kontrastowe lub co szczególnie wkurzajace w przypatku fotografowania ludzi nieruchome i na 70% jest mydło nie jest tak żeby z takiego strzału nic nie było ale widać źe d7100 szuka kompromisu w takiej sytuacji i robi to nie w tą strone co trzeba. Nie wiem jak to było zrobione w d300 ale w d7100 trzeba bardzo uważać co nie jest wcale takie proste bo punkty af są zwyczajnie duże np. Kadrując całą postać z małym zapasem pole af pokrywa głowę i jeszcze troszkę jeśli światło jest nie za bardzo to jest problem. Jak dla mnie jest to sprawa softu ktoś coś przekombinował.

artur0372
15-12-2013, 23:50
Muszę potwierdzić to co piszę docxxx jeśli chodzi o sposób łapania ostrości d7100 jeśli przykadrować tak zeby cały punkt/kratka af był na obiekcie to łapie elegancko i pewnie ale nie daj Boże żeby kratka wystawala poza obiekt a niech jeszcze tło będzie bardziej kontrastowe lub co szczególnie wkurzajace w przypatku fotografowania ludzi nieruchome i na 70% jest mydło nie jest tak żeby z takiego strzału nic nie było ale widać źe d7100 szuka kompromisu w takiej sytuacji i robi to nie w tą strone co trzeba. Nie wiem jak to było zrobione w d300 ale w d7100 trzeba bardzo uważać co nie jest wcale takie proste bo punkty af są zwyczajnie duże np. Kadrując całą postać z małym zapasem pole af pokrywa głowę i jeszcze troszkę jeśli światło jest nie za bardzo to jest problem. Jak dla mnie jest to sprawa softu ktoś coś przekombinował.

Z każdym obiektywem tak masz czy tylko z sigmą?

Krzych179
15-12-2013, 23:58
Z każdym prócz samiego :)

artur0372
16-12-2013, 00:01
U mnie tylko z sigmą trochę głupieje. Zależnie od światła. Ale to raczej wina sigmy

Archibald6803
16-12-2013, 00:13
U mnie tylko z sigmą trochę głupieje. Zależnie od światła. Ale to raczej wina sigmy

skalibruj dobrze sigmę pod puchę i przestań bluźnić ; to szkło trafia w każdych warunkach perfekcyjnie ..... przynajmniej u mnie

Krzych179
16-12-2013, 00:46
Nie to nie sigma . Na 70-200 łatwo to wyłapać i skorygować, na 35 jest gorzej zazwyczaj zauważe te kaprysy ale szkło jest za wolne żeby to skorygować na czas, na 18-200 nie ma sobie co w ogóle co zawracać głowę szkło jest za ciemne i za miękie żeby coś jeszcze mogło się popsuć.
A co do sigmy 17-50 to głębia ostrości nie jest w niej wcale taka mała szkło nie odcina tak wyraźnie i z racji tego wypatrzyć ten kaprys puchy nie jest łatwo. Cała sprawa dla mnie to jakaś niedoruba/bug da się z tym żyć ale było by o wiele przyjemniej gdyby coś z tym zrobił.

Mikołaju N życzył bym sobię aby d7100 w sytuacji w której pole af wystaję poza obrys obiektu nie sugerował się większym kontrastem w obrębie pola af tylko ostrzył na obiekt będący bliżej obiektywu :)

mamil_km
16-12-2013, 09:56
życzył bym sobię aby d7100 w sytuacji w której pole af wystaję poza obrys obiektu nie sugerował się większym kontrastem w obrębie pola af tylko ostrzył na obiekt będący bliżej obiektywu :)

Już chyba o tym pisałem, mam takie same spostrzeżenia. Po prostu taki kiepski "chiński" skrót myślowy - a przepraszam, Japoński. Też uważam, że to do poprawienia w sofcie i do załatwienia "jedną linijką kodu" w sofcie. Najgorsze jest to, że nikt tak na prawdę Nas nie wysłucha i żadna poprawka się nie pojawi, ani aktualizacja softu D7100. Dla nikona jedyna słuszna droga na poprawkę D7100 to ... D7200. Szkoda, bo poza tą małą ale upierdliwą sprawą z AF byłby cud miód aparat, jeśli komuś pasuje jego specyfikacja z małym buforem itd. itd. :) Swoją drogą wielka szkoda, że nikonowi nie zależy na słuchaniu użytkowników i nie chce nic poprawiać poza "obsługą" innych akumulatorów jak firmowe.

lipton
16-12-2013, 09:57
Mam problem z potężnym backfocusem na bocznych AF polach w zestawie D7100 z Sigmą 17-50/2.8. Po kilku kalibracjach body w serwisie z innymi obiektywami jest lepiej, chociaż nie idealnie.
Czy znalazłby się zadowolony użytkownik D7100 w Lublinie, który zgodziłby się podpiąć moją Sigmę w celu wykonania kilkunastu zdjęć testowych?
Proszę o wiadomość na pw i z góry dzięki.

kjeld
16-12-2013, 15:01
Już chyba o tym pisałem, mam takie same spostrzeżenia. Po prostu taki kiepski "chiński" skrót myślowy - a przepraszam, Japoński. Też uważam, że to do poprawienia w sofcie i do załatwienia "jedną linijką kodu" w sofcie. Najgorsze jest to, że nikt tak na prawdę Nas nie wysłucha i żadna poprawka się nie pojawi, ani aktualizacja softu D7100. Dla nikona jedyna słuszna droga na poprawkę D7100 to ... D7200. Szkoda, bo poza tą małą ale upierdliwą sprawą z AF byłby cud miód aparat, jeśli komuś pasuje jego specyfikacja z małym buforem itd. itd. :) Swoją drogą wielka szkoda, że nikonowi nie zależy na słuchaniu użytkowników i nie chce nic poprawiać poza "obsługą" innych akumulatorów jak firmowe.

I tak pewnie będzie w D7200, myślę że przed wiosną. Zniknie też banding przy nowej matrycy, jak raportują na dpreview użyszkodnicy D5300. Podobno w D5300 jest matryca Sony.

petros
17-12-2013, 02:44
Już chyba o tym pisałem, mam takie same spostrzeżenia. Po prostu taki kiepski "chiński" skrót myślowy - a przepraszam, Japoński. Też uważam, że to do poprawienia w sofcie i do załatwienia "jedną linijką kodu" w sofcie. Najgorsze jest to, że nikt tak na prawdę Nas nie wysłucha i żadna poprawka się nie pojawi, ani aktualizacja softu D7100.

Sam nie mam D7100 i średnio mi zależy na poprawkach dla niego :) , ale może ktoś tutaj ( http://nikonhacker.com/viewforum.php?f=4 ) wysłucha tego oraz innych rzeczy (np. poprawki na współpracę z S17-50).

kszysiek2
17-12-2013, 17:12
nie martw się lipton ten duet tak ma ,mam taki sam problem jak ty ,na bocznych polach nie łapie idealnej ostrości.

Daimon
17-12-2013, 19:02
Zauważyłem, że z tym AF jest tak, iż wystarczy że jeden pixel wchodzący w skład punktu AF jest za obiektem, to puszka od razu łapie tam ostrość. Rozumiecie? Niech na dany punkt AF przypada 9x9 pixeli. Jeśli 80 pixeli jest na głowie koszykarza, a ten jeden wystaje za ucho to bach, jest BF. To oczywiście tylko obrazowo. Rozumiecie, prawda? D300 myślał za użytkownia i łapał tam, gdzie powinno.

A co z tymi wszystkimi pytaniami czy w wypadku używania AF innego niż 1-polowy (np. śledzenie 3D) problem z AF występuje?

Też korzystam z AF 1-punktowego (bo w D90 nie ma co liczyć na cokolwiek innego :P) ale jeżeli przy korzystaniu z kilku punktów na raz, opisanego przez ciebie problemu nie ma to może nie ma co tak narzekać :)

krzysztof2297
18-12-2013, 00:31
no to witam w klubie , wlasnie doszledl mi d7100 z kitem , skusil mnie cashback i mam teraz nowa zabawke :)

trystero
18-12-2013, 00:47
no to witam w klubie , wlasnie doszledl mi d7100 z kitem , skusil mnie cashback i mam teraz nowa zabawke :)

Nic nie mogę znaleźć na temat promocji cashback. Możesz podać więcej szczegółów?

Jarkod
18-12-2013, 00:53
Skoro witasz (nas) w klubie, to byłeś w nim wcześniej od nas, ale piszesz, że dopiero co dostałeś d7100. To o jaki klub chodzi?

P.S.
Wiem, czepiam się.

krzysztof2297
18-12-2013, 01:39
nikona d7100 + 18-105 kupilem na amazon.uk za 880 funciakow , nikon oddaje 100 , promocja obejmuje UK i IE .

Jarkod - masz Miodka w rodzinie ? ;)

Jarkod
18-12-2013, 01:52
Nie, ale niedbalswo językowe mnie razi. Mówienie/pisanie "witam" w sytuacji, kiedy się gdzieś "wchodzi", jest się nowym członkiem, itp. to jak mówienie "dzień dobry" na pożegnanie. Niby można, ale czy ma sens?
Przyznam, że jak zobaczyłem Twoją wiadomość na ekranie telefonu (widać było tylko "no to witam w klubie ,...") to pierwsze, co mi przyszło do głowy, że ktoś inny kupił d7100, pochwalił się tym, a Ty - mając już ten aparat od jakiegoś czasu - witasz go w klubie posiadaczy d7100. Niestety, jestem jeszcze ze starej szkoły i starej matury...

RAF7705
18-12-2013, 11:28
Jarkod ma rację.
Dokładnie tak to brzmi.

kurczeblade
18-12-2013, 11:47
masakra. nie macie się już do czego czepiać na tym forum ... : o

Jarkod
18-12-2013, 12:07
Kontynuując tę świecą tradycję ;-):
Nie macie się już czego czepiać ALBO nie macie się już do czego PRZYczepić.

A na poważnie, kłopot polega na tym, że niektórym się wydaje, że jak oni wiedzą, o co im chodzi (nawet jak zmienia znaczenie słów), to inni też. W tym przypadku wielkiego problemu nie ma. Język ce****e nadmiarowowość informacji (każdy rozumie "ja być głód", choć "ja być pragnienie" można zrozumieć opacznie :-) ), i jej część można usunąć bez zmiany znaczenia komunikatu. Co jednak pomyślałbyś sobie o gościach, którzy przywitaliby się z Tobą mówiąc "Do widzenia"?

Wyrwiząb
18-12-2013, 12:23

Czasami warto zwrócić uwagę na to co i jak się pisze:

http://www.aqq.com.pl/a_wujek7.html

zbyszekD7000
18-12-2013, 23:22
jak się już ktoś chce wypowiadać to powinien zwracać uwagę na pisownię, poza czepiactwem o którym tu niektórzy piszą wynika to jasno z regulaminu tego forum, no ale najpierw trzeba by zacząć działalność na tym forum od przeczytania tego regulaminu, a to niektórych boli tak samo jak czytanie instrukcji ;-)

luk69
18-12-2013, 23:41
Z tego co mi wiadomo to temat dot. D7100, a nie pisowni. Później się czyta po kilkaset stron, a 1/3 dotyczy tylko danego tematu

zbyszekD7000
18-12-2013, 23:45
jasne, tylko jakby ktoś się najpierw zapoznał z regulaminem a potem pisał , a nie odwrotnie to by było dobrze ;-)

Mario__S
19-12-2013, 16:18
Hej. Mam problem z moim D7100 - ogólnie nie doświetla mi co któreś tam zdjęcie. Procedura testowa wygląda tak. Zakładam SB900, naładowane ENELOOPY ustawiam w aparacie tryb manualny i pstrykam co 1-2 sekundy zdjęcie. Okazuje się że co 3-5 zdjecie (brak jakiejkolwiek regularnosci) jest lekko niedoświetlone. Widać to zwłaszcza na histogramie. Tą samą procedurę wykonałem z D90 (seria 10 zdjeć) tam każde było prawidłowo i jednakowo naświetlone. Jak myślicie - co może być nie tak. Czyżby walnięta sztuka D7100?

Rozwiązałeś kolego ten problem ?
Od kiedy zaczęło się wcześnie robić ciemno zacząłem intensywniej korzystać z lampy i mam dokładnie to samo z SB900.
Takie same zachowanie jest z SB600 a nawet pożyczyłem specjalnie od kolego SB910 :(

matiart
19-12-2013, 17:32
Rozwiązałeś kolego ten problem ?
Od kiedy zaczęło się wcześnie robić ciemno zacząłem intensywniej korzystać z lampy i mam dokładnie to samo z SB900.
Takie same zachowanie jest z SB600 a nawet pożyczyłem specjalnie od kolego SB910 :(

Oooo! no proszę, widzę że jest nas więcej :) więc to nie jest tylko mój, jednostkowy przypadek.

Mój aparat właśnie z tego powodu jest już 3 tygodnie w serwisie i podobno dopiero dziś wzięli go na warsztat, zobaczymy co z tego wyjdzie.

A tak w ogóle ile czasu serwis ma na zdiagnozowanie usterki, a potem na ewentualną naprawę? Bo 3 tygodnie minęły a stan naprawy wyświetla się jako "oczekuje na naprawę" czy coś w tym stylu, i żadnych dodatkowych info..

zbyszekD7000
19-12-2013, 17:59
standard ;-)

Polikon
19-12-2013, 18:02
Mam pytanie do posiadaczy D7100.
Czy jak ustawię np. w programie automatycznym, AF jako jeden punkt centralny i wyłączę puszkę a następnie włączę ją, lub zmienię program. To te moje ustawienia zostaną zapamiętane, czy tak jak w D5100 wróci do tego, co jest ustawione fabrycznie?

zgera
19-12-2013, 18:15
Mam pytanie do posiadaczy D7100.
Czy jak ustawię np. w programie automatycznym, AF jako jeden punkt centralny i wyłączę puszkę a następnie włączę ją, lub zmienię program. To te moje ustawienia zostaną zapamiętane, czy tak jak w D5100 wróci do tego, co jest ustawione fabrycznie?

Jaki program masz na myśli pisząc w programie automatycznym, wszystkie tryby oprócz M są w jakimś stopniu automatyczne z tą różnicą że w jednych możesz zmieniać więcej parametrów, w innych mniej lub wcale.
D7100 ma dwa tryby użytkownika, U1, U2, w tych trybach ustawienia są zapamiętywane, szkoda że Nikon nie daje takiego trybu do niższych modeli skoro kompakty Canona to mają.

RAF7705
19-12-2013, 19:40
Miałem dziś w sklepie kilka puszek w rękach.
Ogólnie wszystkie nikony robią dobre wrażenie z małym wyjątkiem.
W d7100 pożałowali gumy na muszlę wizjera i wsadzili taki wąski pasek tylko, uuuuu.

Polikon
19-12-2013, 20:49
Jaki program masz na myśli pisząc w programie automatycznym, wszystkie tryby oprócz M są w jakimś stopniu automatyczne z tą różnicą że w jednych możesz zmieniać więcej parametrów, w innych mniej lub wcale.
D7100 ma dwa tryby użytkownika, U1, U2, w tych trybach ustawienia są zapamiętywane, szkoda że Nikon nie daje takiego trybu do niższych modeli skoro kompakty Canona to mają.
Chodzi o ten „zielony” na pokrętle. To jest chyba specjalnie zrobione, aby uprzykrzyć życie potencjalnym użytkownikom. Żona już tej puszki (D5100) nie bierze do ręki, bo jak udało jej się zrobić kilka zdjęć ostrych na jakimś wypadzie to był sukces. Nie za się na tym, ustawia na automat (ten zielony), a puszka szaleje z ostrością. Zmuszanie na siłę do korzystania z tego wielo punktowego AF to jakaś paranoja.
Sądziłem, że w droższych puszkach, chociaż to nie wraca do fabrycznych ustawień. Już nie mówię o wyjęciu baterii, ale nawet po zmianie programu własne ustawienia uciekają.

TOP67
19-12-2013, 21:28
Bo w wyższych puszkach nikt nie używa zielonego. Jak mam dać aparat żonie, to ustawiam P.

A w zielonym jest to zrobione celowo. Jak ktoś sobie namota, to zawsze wróci do pierwotnych ustawień.

kszysiek2
19-12-2013, 21:51
dzisiaj robiłem zdjęcia córce w przedszkolu z lampą zew' i prawie wszystkie zdjęcia wyszły niedoświetlone i do tego wszystkiego wszystkie poruszone ,aparat miał problemy z ustawieniem ostrości ,zero ostrości , pomóźcie jakie powinny być ustawienia aparatu z lampą , chyba juź nie potrafię focić w ruchu.

zgera
19-12-2013, 22:00
Chodzi o ten „zielony” na pokrętle. Żona już tej puszki (D5100) nie bierze do ręki, bo jak udało jej się zrobić kilka zdjęć ostrych na jakimś wypadzie to był sukces. Nie za się na tym, ustawia na automat (ten zielony), a puszka szaleje z ostrością. Zmuszanie na siłę do korzystania z tego wielo punktowego AF to jakaś paranoja.

Nigdy nie używałem zielonego ale sprawdziłem na moim D5100.
W trybie zielonym masz dostępny tryb autofokusa AF-A i MF oraz cztery tryby wyboru pola autofokusa w tym jednopolowy AF.
Po wybraniu jednopolowego trybu AF i wyłączeniu aparatu oraz ponownym włączeniu ustawienia się nie zmieniły, nadal mam pojedynczy punkt AF.

matiart
19-12-2013, 22:18
dzisiaj robiłem zdjęcia córce w przedszkolu z lampą zew' i prawie wszystkie zdjęcia wyszły niedoświetlone i do tego wszystkiego wszystkie poruszone ,aparat miał problemy z ustawieniem ostrości ,zero ostrości , pomóźcie jakie powinny być ustawienia aparatu z lampą , chyba juź nie potrafię focić w ruchu.

zachęcam do zapoznania się z lekturą.
http://foto.jasiu.pl/

Mario__S
19-12-2013, 23:22
Oooo! no proszę, widzę że jest nas więcej :) więc to nie jest tylko mój, jednostkowy przypadek.

Mój aparat właśnie z tego powodu jest już 3 tygodnie w serwisie i podobno dopiero dziś wzięli go na warsztat, zobaczymy co z tego wyjdzie.

A tak w ogóle ile czasu serwis ma na zdiagnozowanie usterki, a potem na ewentualną naprawę? Bo 3 tygodnie minęły a stan naprawy wyświetla się jako "oczekuje na naprawę" czy coś w tym stylu, i żadnych dodatkowych info..

Mam nadzieje, ze podzielisz sie informacja serwisu i tym co zrobili.

Mam pewne przypuszczenia. Tydzień temu zrobilem upgrade fw w body a wcześniej chyba tego problemu z lampa nie widzialem.
Jest ktos jeszcze ze starym fw body?

Wysyłane z mojego GT-I8190N za pomocą Tapatalk 2

matiart
19-12-2013, 23:30
Mam nadzieje, ze podzielisz sie informacja serwisu i tym co zrobili.

Mam pewne przypuszczenia. Tydzień temu zrobilem upgrade fw w body a wcześniej chyba tego problemu z lampa nie widzialem.
Jest ktos jeszcze ze starym fw body?

Wysyłane z mojego GT-I8190N za pomocą Tapatalk 2

Podzielę się nifo. jak wróci ..

Nie pamiętam teraz, czy robiłem upgrade tej puszki czy starszego brata D7000 więc nie mogę potwierdzić.

Jeszcze raz powtórzę pytanie: ile czasu ma serwis na zdiagnozowania lub ewentualną naprawę wady/usterki i odezwania się do klienta?

zbyszekD7000
19-12-2013, 23:32
O problemach z doświetleniem z lampą było już pisane znacznie wcześniej, więc fw nie ma tu nic do rzeczy

Lento Violento
20-12-2013, 01:21
Podzielę się nifo. jak wróci ..

Nie pamiętam teraz, czy robiłem upgrade tej puszki czy starszego brata D7000 więc nie mogę potwierdzić.

Jeszcze raz powtórzę pytanie: ile czasu ma serwis na zdiagnozowania lub ewentualną naprawę wady/usterki i odezwania się do klienta?

Niestety serwis nie jest obligowany żadnym terminem. Dlatego lepiej jest oddać aparat do sklepu z tytułu niezgodności towaru z umową, wtedy sklep ma 14 dni na ustosunkowanie się do Twojej reklamacji ....

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

matiart
20-12-2013, 09:44
Dzięki . Oto chodzi, że ja właśnie oddałem puszkę do FJ. trzy tygodnie temu, nie do serwisu i teraz nie wiem czy mogę coś z tym zrobić czy grzecznie czekać aż mi ją oddadzą.

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2

IrekF
20-12-2013, 10:17
Wysłałem w zeszłym tygodniu tj. 12 listopada body D7100 do kalibracji AF i dzisiaj odebrałem od kuriera zwrot. Trwało to tydzień. Fakt, że dzwoniłem do serwisu i prosiłem o przyspieszenie naprawy. U mnie podziałało. Może warto skontaktować się z serwisem.

Krzych179
20-12-2013, 11:50
Ciekaw jestem co wam z kaprysami TTla zrobią, ja jak tylko pamiętam to to zawsze kaprysiło i to na każdej mojej puszce jaką miałem. Owszem naświetlało ale o powtarzalności nie było mowy raz ciemniej raz jaśniej tak jedna fota na trzy była taka jak chciałem powtarzalność to tylko w trybie manualnym na na puszce i na lampie oczywiście. Trzymam kciuki może coś się zmieniło.

Lento Violento
20-12-2013, 12:55
Dzięki . Oto chodzi, że ja właśnie oddałem puszkę do FJ. trzy tygodnie temu, nie do serwisu i teraz nie wiem czy mogę coś z tym zrobić czy grzecznie czekać aż mi ją oddadzą.

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2

A wypełniałeś formularz reklamacji towaru z tytułu niezgodności z umową? Jeśli tak, to musiałeś w nim podać czego oczekujesz od gwaranta, czyli np. doprowadzenie do stanu zgodności, wymiana towaru na nowy, etc. Jeśli w przeciągu 14 dni FJ nie naprawiło Ci towaru oraz nie dało żadnej informacji o konieczności przedłużenia terminu naprawy to musi spełnić Twoje oczekiwania z formularza reklamacji NTzU. Jeżeli więc wpisałeś np wymianę towaru na nowy to są zobowiązani to zrobić i jest to dla nich obligo. Ja zawsze wypisuję wymianę towar lub zwrot pieniędzy i już kilka razu z tych uprawnień skorzystałem. Daj znać czy w ogóle wypełniales ten druk?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

vvilk
20-12-2013, 22:20
Witam Kolegów.
Dawno nic nie pisałem bo czasu nie było i mnie mój D7000 wkur... tak, że poszedł w kąt.
Dziś pod wpływem impulsu po raz kolejny przyszedł mi do głowy pomysł zakupu D7100.
Przejrzałem na szybko kilka stron wątku czy aby na pewno z tym modelem jest wszystko OK i wyczytałem, że ten również ma problem z AF. :(
Napiszcie mi proszę czy też jest tak skopany jak w moim body czy może jednak jest duża poprawa? Myślę o tym co niektórzy zauważyli przy nietrafieniu całym punktem AF w obiekt.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam

z telefonu...

2EV
20-12-2013, 22:44
W wątku jest mowa o AF w trybie LiveView. Ja nie potwierdzam tego co koledzy piszą.

Wysłane z komórki.

ikar39
21-12-2013, 00:09
U mnie też wszystko w porządku z moją puszka, nawet z sigma 17-50/2,8?

vvilk
21-12-2013, 00:19
Czyli to tylko w LV?

z telefonu...

2EV
21-12-2013, 01:05
Tak. Ogólnie AF w LV w lustrzance nie jest takie szybkie jak w bezlusterkowcu. Ale trzeba pamiętać, że np. w m4/3 cały tor matryca-obiektyw były projektowane do jak najlepszego działania w LV a i tak w trakcie były przeprojektowywane pod filmowanie. A ja sobie podpinam obiektyw ze śrubokrętem sprzed 20 lat i działa. Wolniej, mniej dokładnie ale działa!
Z drugiej strony śledzenie poruszającego się szybko obiektu jest dużo szybsze i dokładniejsze w Nikonie 7100 że nie wspomnę o ustawianiu ostrości w ciemnych pomieszczeniach.

Wysłane z komórki.

Krzych179
21-12-2013, 02:08
Kto pisał o LV. Af fazowy ! W obrębie pola w niesprzyjających warunkach potrafi wybrać obiekt bardziej kontrastowy ot i tyle. Punkty af są duże nie ma pośrodku punktu kropeczki i nie ma reguły gdzie w obrębie punktu/kratki ustawi się ostrość ale to wszystko w słabych warunkach i mało kontrastowych obiektach. Jak np. Buzia mojej cureczki której usiłowałem zrobić zdjęcie na niedzielnym spacerku było szaro i buro a ja usiłowałem zrobić maleństwu portrecik z nie pełnego profilu z ostrością a bliższe oko i musiałem się nieźle nagimnastykować bo pole af obejmowało połowe buźki mojego msleństwa a aparat ostrzył w obrębie pola bardzo losowo, Mikroregulacja nie pomagała w niczym, przykucnołem i skierowałem aparat na kostkę brukową i zacząłem kręcić, niewiele to dało af trafiał zawsze w obrębie pola ale pole obejmowało całą 1kostkę brukową z małym zapasem i tak goniła ostrość niewiele robiąc sobie z mikroregulacji. Po powrocie do domu zrobiłem test bateryjkowy i wyszło idealnie. Mogę podsumować to tylko tak, ten typ tak ma.

vvilk
21-12-2013, 10:04
Czyli jednak. :(
D4 ma tak samo?

z telefonu...

mamil_km
21-12-2013, 10:14
Ogólnie AF ma bardzo dobry. W statycznych zdjęciach omal nie omylny ;)

siwyozzman
21-12-2013, 10:41
Też się wkurzyłem na D7000 bo działał inaczej w świetle dziennym a inaczej w żarowym - powiedziałem sobie nigdy więcej nowinek :) Kupiłem D300s/nowe/ i niestety też musiałem użyć mikroregulacji bo puszka ma FF. Za to po ustawieniu w warunkach domowych trafia szybko i pewnie zarówno na zewnątrz jak i przy żarówkach. Nie potrafię powiedzieć czy warto było zrobić taką zamianę oraz czy warto kupić D7100. Raczej problemów z kolorem światła nie ma ...tylko czasem w niektórych sytuacjach na AF-C trafia za obiektem - to przypuszczam świadome działanie programistów nikona żeby użytkownik płacący wg nich mało nie miał za dobrze :) Ja kupiłem D300s ale może warto jednak D7100?

Mario__S
21-12-2013, 11:17
Ciekaw jestem co wam z kaprysami TTla zrobią, ja jak tylko pamiętam to to zawsze kaprysiło i to na każdej mojej puszce jaką miałem. Owszem naświetlało ale o powtarzalności nie było mowy raz ciemniej raz jaśniej tak jedna fota na trzy była taka jak chciałem powtarzalność to tylko w trybie manualnym na na puszce i na lampie oczywiście. Trzymam kciuki może coś się zmieniło.

Osobiście nigdy nie miałem problemu z lampą i TTL. Pierwszy raz mnie to spotkało, może miałeś wyjątkowego pecha.
Sprawdzę jeszcze dzisiaj jak to się wszystko zachowa jak użyję tego czujnika w lampie do pomiaru ekspozycji.

Jacek_Z
21-12-2013, 11:37
Mogę podsumować to tylko tak, ten typ tak ma.Nie, tak mają chyba wszystkie body, tylko mało kto to zauważa. D700, D800, D3 - w tych modelach takie rzeczy mnie spotkały.

matiart
21-12-2013, 22:43
Krzych179

Osobiście nigdy nie miałem problemu z lampą i TTL. Pierwszy raz mnie to spotkało, może miałeś wyjątkowego pecha.
Sprawdzę jeszcze dzisiaj jak to się wszystko zachowa jak użyję tego czujnika w lampie do pomiaru ekspozycji.

W moim przypadku, jak podpiąłem lampę do D90 kolegi, też współpracowały idealnie, czego nie mogę powiedzieć o moim D7100 (oba na manualu oczywiście).
No ale cóż, body podobno wraca w poniedziałek wieczorem z serwisu, więc zobaczymy co się zmieniło, czy naprawili, czy pogorszyli :)

anihil
22-12-2013, 01:40
Poruszę trochę inny temat.

Robiąc pojedyncze zdjęcie muszę za każdym razem czekać 3-4 sekundy zanim obraz pojawi się na LCD.

Czy z taką szybkością powinien działać D7100?

Może coś mam źle ustawione. Dodam, że używam kart Sony 32 i 8 (95 MB/s).

Wysłane z mojego GT-N8000

matiart
22-12-2013, 08:38
Poruszę trochę inny temat.

Robiąc pojedyncze zdjęcie muszę za każdym razem czekać 3-4 sekundy zanim obraz pojawi się na LCD.

Czy z taką szybkością powinien działać D7100?

Może coś mam źle ustawione. Dodam, że używam kart Sony 32 i 8 (95 MB/s).

Najprostszym sposobem dowiedzenia się czy masz coś źle ustawione - bo nie tak powinien działać D7100 przy pojedynczym zdjęciu, bez względu szybkość karty - jest reset aparatu - przytrzymaj przyciski przy których są zielone kropki przez 2-3 sek. aż wyłączy się górny wyświetlacz lcd aparatu i sprawdź czy pomogło..

TOP67
22-12-2013, 10:25
Chyba, że robisz zdjęcia nocne na czasach 3-4s i masz włączone odszumianie długich czasów.

anihil
22-12-2013, 11:56
Dzięki matiart. Reset pomógł. Coś musiałem źle ustawić.

Seś@
22-12-2013, 11:59
Dzięki matiart. Reset pomógł. Coś musiałem źle ustawić.

Jak będziesz wiecznie reset robił to nigdy się nie dowiesz co źle poustawiałeś :-)

docxxx
22-12-2013, 12:05
Może to być też wina karty. Jak u siebie w slocie 1 miałem szybkiego Sandiska, a w drugim EyePro (z wifi, ale wolne jak cholera), to też czekałem na podglądy w nieskończoność.

matiart
22-12-2013, 13:12
TOP67
Dokładnie, Zgadza się. Ale kolega nie wspominał o zdjęciach nocnych.

Seś@
Jak się przestawia funkcje których się nie zna, to reset jest najprostszym wyjściem. A potem trzeba ogarniac co się przestawia . :) żeby znów reset nie był potrzebny :)

anihil
22-12-2013, 16:18
Dopiero testuję ustawienia aparatu, więc reset wydawał się najszybszym rozwiązaniem. Bez liveview obraz pokazuje się na LCD poniżej jednej sekundy. Z liveview muszę czekać trochę ponad sekundę. Oczywiście chciałbym wiedzieć, które ustawienie może powodować wydłużenie wyświetlania zdjęcia na Lv, aby z czasem wiedzieć co szukać.

TOP67
22-12-2013, 16:45
Choćby to, że aby zrobić zdjęcie w LV aparat musi najpierw zamknąć migawkę, potem zrobić zdjęcie (otworzyć i zamknąć) i ponownie otworzyć.

matiart
23-12-2013, 21:01
Ok, aparat wrócił dziś po prawie 4 tygodniach z serwisu z taką oto notką: (przypomnę przyczynę wysyłki - zła współpraca z zewnętrzną lampą)

Informujemy ,że sprzęt został gruntownie sprawdzony przez technika zgodnie z reklamacją. Pomimo , iż wada nie wystąpiła , dokonano weryfikacji wszystkich funkcji.
Test komputerowy, regulacja urządzenia bez demontażu.
Aktualizacja oprogramowania aparatu - Firmware
Gdyby wada ujawniła się powtórnie proszę przesłać wraz z lampą i obiektywem - mogą generować podobne niedoświetlenia.
???

Zrobiłem już koło 30 zdjęć i jak na razie body współpracuje z lampą poprawnie. Zobaczymy co dalej..
Wersja oprogramowania to C 1.01 L 1.009
Zastanawiam się tylko czy po aktualizacji oprogramowania, wszystkie moje ustawienia nie powinny być zresetowane? Bo na przykład pamięta przypisanie ustawiań do przycisków funkcyjnych, pamięta wszystkie obiektywy itd.
Mógłby ktoś podać jaki ma software ? Bo ciekawy jestem czy u mnie został zaktualizowany..

Ark
24-12-2013, 08:20
Po aktualizacji firmware ustawienia aparatu jak i te osobiste nie są zerowane :-).

Mario__S
24-12-2013, 08:34
Oupssssss ale pech, wada nie wystąpiła. Mogli jeszcze dopisać, nigdy o tym nie słyszeliśmy, to był pierwszy taki przypadek :) Taka standardowa odpowiedź na każde zgłoszenie :)

Ja już wiem kiedy to występuje. Problem jest tylko przy auto ISO, ustawiam np. aktualne na 200 a najwyższe możliwe na 400.
Warunki niezmienne, światło zastane to górne domowe. Zapinam lampę i bach seria 6kl ale i bez serii również to miałem. Oglądam i co widzę ? Pierwsze ładnie jak chciałem ISO400, drugie jakoś niespodziewanie ma obniżone ISO do 250 albo 280, trzecie, czwarte i kolejne ISO400. Jak wymuszę tylko ISO400 to jest OK. Błąd softu ?

Andi74
24-12-2013, 10:31
a czasem nie bedzie przyczyna ta funkcja auto iso zalezne od ogniskowej ???

ktos wspominal ze w D7100 jest takie cos

matiart
24-12-2013, 10:34
Ark -
Ok dzięki :) dobrze wiedzieć.

Mario_s
U mnie akurat działo się tak na manualnym wyborze ISO bez względu na jego wartość i na ISO 400 i na 640

A jaki macie firmware bo może zmiana u mnie pomogła..

Mario__S
24-12-2013, 10:48
a czasem nie bedzie przyczyna ta funkcja auto iso zalezne od ogniskowej ???

ktos wspominal ze w D7100 jest takie cos

Owszem jest, korzystam nawet :) Odległość się nie zmieniła ale może faktycznie to tutaj coś szwankuje.
Być może u mnie jest inna przyczyna niż u kolegi @matiart. Fakt jest taki, że u mnie bez auto iso działa prawidłowo.
Drugi fakt, to przy wyłączonym auto iso nie ma tego przeliczania zależnego od ogniskowej. Na razie nie oddaje do serwisu.
Jak będę miał czas to pojadę do nich i zaprezentuję dokładnie o co mi chodzi bo mnie też powiedzą, że wada nie wystąpiła :)

FW mam najnowszy ze strony, nie mam teraz body pod ręką, zaraz zobaczę na www - ok mam C 1.01.

Mario__S
24-12-2013, 11:13
Ark -
Ok dzięki :) dobrze wiedzieć.

Mario_s
U mnie akurat działo się tak na manualnym wyborze ISO bez względu na jego wartość i na ISO 400 i na 640

Te ISO400 podałem dla przykładu, bo miałem takie akurat ustawienia. Chodziło mi o to, że body samo je sobie losowo obniża.
Będzie trochę więcej czasu w Święta to się pobawię jeszcze :)

A tym czasem Wesołych Świąt

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img18/4353/vdq1.jpg)

matiart
24-12-2013, 11:49
FW mam najnowszy ze strony, nie mam teraz body pod ręką, zaraz zobaczę na www - ok mam C 1.01.

Dzięki! :) Czyli mamy ten sam Firmware.

No nic, pozostaje mi się cieszyć fotografią, dopóki znów nie zacznie fisiować. :)
(nie to żebym narzekał, bo bardzo się cieszę, że na razie działa poprawnie, boję się tylko żeby nie przypomniało mu się że nie lubi lampy zewnętrznej, podczas robienia jakiegoś ważnego zdjęcia) :)

Alcatraz
27-12-2013, 19:30
Czy na D7100 Nikon daje 12 czy 24 miesiące gwarancji? Co sklep to inna odpowiedź.

MstrG
27-12-2013, 19:56
Czy na D7100 Nikon daje 12 czy 24 miesiące gwarancji? Co sklep to inna odpowiedź.

Z naszej dystrybucji zapewne rok gwarancji + rok ochrony.

Robson_zg
27-12-2013, 20:38
2 lata gwarancji

jarek5555
27-12-2013, 21:24
W AB foto 2 lata gwarancji na zestaw d7100 i obiektyw 18-105.

Alcatraz
27-12-2013, 21:29
OK, dziękuję. Czyli te 12 miesięcy to chyba jakaś "nie polska" dystrybucja.

Prezo
28-12-2013, 14:09
Zgodnie z prawem - 24 m-ce.

Jacek_Z
28-12-2013, 14:24
1. Nie ma takiego prawa (że gwarancja ma wynosić 24 miesiące).
2. Długości gwarancji nie określa sklep.
Mój zakup bdy Nikona (nie D7100) okreslony jest jako rok gwarancji + rok ochrony.
Diabeł tkwi w szczegółach - ochrona a gwarancja to nie jest to samo.

zgera
28-12-2013, 17:59
Zgodnie z prawem - 24 m-ce.

Nie lepiej zajrzeć do źródła: http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page

sokolnik
28-12-2013, 18:31
85mm 1.8G na 1.8, ISO 800

źródło (http://imageshack.us/a/img14/83/hg02.jpg)

martino7100
29-12-2013, 12:08
witam kolegów jakieś dwa tygodnie temu nabyłem nowiutkiego d7100 z kitem 18-105 muszę powiedzieć ze po sporym teście w plenerze jestem bardzo zadowolony z tej puszeczki jest rewelacyjna co tez nie mogę nic złego powiedzieć o d300s którego posiadam ale miedzy nimi jest ogromna przepaść do d7100 od razu dokupiłem nową sigmę 150-500mm apo hsm fotografowałem nią bieliki które występują u mnie jeśli chodzi o to szkło to nie sądziłem ze jest tak ostre mimo światła piątki af pracuje rewelacyjnie silnik cichy jak dla mnie rewelacja d7100 spisał się na medal i jest wart swojej ceny ma za sobą już pierwszą sesje ślubną jestem naprawdę zadowolony jeśli ktoś ma zamiar i ma w posiadaniu d300s a chce więcej adrenalinki i chce zmienić puszkę polecam warto

leszek00
29-12-2013, 12:23
pochwal się zdjęciami z tej sigmy :)

RAF7705
29-12-2013, 12:26
Co znaczy, "mimo światła piatki"?
Chyba normalne, że im przysłona bardziej przymknięta, tym płaszczyzna ostrości głębsza.

martino7100
29-12-2013, 13:34
leszek00 powiedz mi jak właśnie wstawić tutaj fotki jesli mogę cię o to prosić

MstrG
29-12-2013, 13:59
ok zaraz poszukam i wstawię kilka fotek z tym że były one robione około godziny 15 więc jak na taką szarówkę to i tak ostrość z tej sigmy jest rewelacyjna moim zdaniem

ZASADY UMIESZCZANIA ZDJĘĆ NA FORUM - WAŻNE !!! (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=1358)
Umieszczanie zdjęć na forum - tutek by clostermann (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=132468)

martino7100
29-12-2013, 14:13
kurcze nie sądziłem że to takie pogmatwane żeby wstawić kilka fotek mnóstwo operacji trzeba wykonać jeśli by ktoś z kolegów chciał zobaczyć fotki z sigmy 150-500mm to jak na razie na maila mogę wysłać muszę to jak na razie rozkminić na spokojnie

TOP67
29-12-2013, 19:11
Tylko dlaczego fotki z Sigmy chcesz pokazywać w wątku o aparacie? Znajdź wątek o Sigmie i tam wstaw. To nic trudnego.

sokolnik
29-12-2013, 21:31
To tutaj można pokazywać tylko zdjęcia z d7100 i szkła nikkora?

Andi74
29-12-2013, 21:49
witam

wczoraj bylem u znajomych na roczku i na 2 fotkach aparat nie strzelil tam gdzie powinien

dwujka malych dziewczynek (ubrane na bialo wiek roczek) siedzialy na jasnej podlodze (plytki polysk ) meble tez biale

za nimi na podlodze mala czerwona pileczka srednica 2 cm

bylem ustawiony na ich wysokosci aparat na 2 fotkach ustalil ostrosc na tej czerwonej pilce czyli za nimi jakies 2 metry

a ustawialem na ich oczy

objektyw Tamron 17-50 2.8 bez VC przeslona 5.6

jest to jedyny przypadek kiedy aparat mi strzelil ostrosc poza objekty fotografowane

cezet
29-12-2013, 23:51
Święte słowa!

Wracając do meritum sprawy - czy wśród nas są osoby, które zamieniły swoje D7100 na kolejną puszkę i są zadowolone z tej zamiany?
Jeśli tak, to na co zamieniliście ?

AndBed
29-12-2013, 23:58
Jeśli nie zamienili na D6/8XX to nie mogą być zadowoleni :)

TOP67
30-12-2013, 00:07
Ja zamieniłem na D600. Z obrazka jestem zadowolony. Z wielkości obiektywów nie.

ZgReDoL
30-12-2013, 00:36
Przyganiał kocioł garnkowi.

Jeżeli nie widzisz różnicy między tymi postami i wypominasz mi takie same błędy, to reprezentujecie podobny poziom. Lepiej np dać jeden przecinek więcej, niż napisać kilka linijek tekstu bez nich, jako jedno zdanie, nawet nie zaczynając z dużej litery. Ale widać TWA w tym wątku jest silne.

Orient
31-12-2013, 01:33
Jestem posiadaczem tej zabawki, od mniej więcej 2 tygodni, jak na razie zaskakuje mnie używalna czułość matrycy,
zdjęcia są niesamowicie ostre. Jakość filmów zniewala. Jedyne co teraz mi potrzeba to zakup mocnego komputera :P
ponieważ nie jest tak prosto obrabiać tak duże rawy.
Szkoda bardzo że nie można zmniejszyć wielkości rawów,
tak aby np matryca rejestrowała je z 13 megapikselami :) Pozdrawiam

lothar345
31-12-2013, 11:54
Ja zamieniłem na D600. Z obrazka jestem zadowolony. Z wielkości obiektywów nie.

A jak oceniasz af z d600 vs d7100? d7100 dużo lepszy? (nie licząc pokrycia kadru).

TOP67
31-12-2013, 11:56
Robię głównie krajobrazy, szybkość AF ma małe znaczenie. A trafiają obydwa.

MstrG
31-12-2013, 11:57
Robię głównie krajobrazy, szybkość AF ma małe znaczenie. A trafiają obydwa.

A człowieki? Czy D600 trafia w człowieki?

KadryZpodróży
31-12-2013, 12:01
Również poproszę o małe porównanie d7100 do D600:) AF i obrazek jeśli można, tak w skrócie tylko jako użytkownik obydwu tych korpusów.

TOP67
31-12-2013, 12:02
Zależy jak daleko stoją. Mam zasięg rzutu ok 12 m ;)

W tego trafiłem

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/TP6_0189-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-V1hsWtTZb0E/UqJF31HpbuI/AAAAAAAEbII/kolhRaU3Qko/s800/TP6_0189.jpg)

TomaszN
31-12-2013, 21:30
Hey mam pytanie posiadam nikon d7100 cos musialem przestawic ze niedzialal mi auto focus pojechalismy do kuzyna ustawil ze juz dziala alez znowu robi niewyrazne zdjecia pomyslalem aby moze go zresetowac jakos do fabrycznych ustawien to moze by pomoglo wciskam dwa guziki oznaczona zielona kropka i nic sie nieresetuje pomocy!! A i jeszcze pytanie jedno czy da sie ustawic w tym aparacie by na zdjeciach sie pojawiala godzina I data ? Dziekuje z gory
Sorry niewiem jak zrobic swoj post:(

Jacek_Z
31-12-2013, 21:40
.. posiadam nikon d7100 cos musialem przestawic ze niedzialal mi auto focus pojechalismy do kuzyna ustawil ze juz dziala alez znowu robi niewyrazne zdjecia Myslę, że wszystko działa, tylko nie opanowałeś sprzetu. Masz kilka kombinacji trybów pracy AF. Są AF-S i AF-C, jest możliwość pracy na pojedynczym punkcie i na wielu puntach. Każdą z kombinacji używa się w innych sytuacjach. Prawdopodobnie AF wybiera ci sam na jaki punkt ostrzy, a to nie jest to miejsce co byś chciał.
Poczytaj instrukcję. Lustrzanka jest bardziej skomplikowana od kompaktu.

A i jeszcze pytanie jedno czy da sie ustawic w tym aparacie by na zdjeciach sie pojawiala godzina I data ? Nie da się.

jarek5555
01-01-2014, 14:06
Wszystkim Wszystkiego Co Najlepsze, ze zdrowiem na czele. Obiecuję poprawę we wszystkich sferach życia...

zbyszekD7000
01-01-2014, 22:15
13 godzina, toś wreszcie zatrybił po Sylwestrze, ale kontakt z rzeczywistością to jeszcze na off ;-)

heathclif
04-01-2014, 02:15
Nie wiem dlaczego ale ja odczuwam brak drabinki w górnym lcd (-<--|--0--|-->+).
Ciekawe, dlaczego jej tam nie ma? D7100 nie zasłużył na nią?

Jacek_Z
04-01-2014, 03:30
Masz aparat w trybie M ?

heathclif
04-01-2014, 15:23
Masz aparat w trybie M ?

Tak.
W żadnym z trybów się nie pokazuje (M,A,S,P). Instrukcja strona 8, też jej nie widzi.
Jest tylko wskaźnik postępu breaketingu.

jarek5555
04-01-2014, 15:45

Tak w D90, jak i teraz w D7100 nie widziałem czegoś takiego, jak drabinka (wskaźnik ekspozycji) na górnym lcd. Czy modele pełnoklatkowe mają coś takiego, oprócz wskaźnika kompensacji ekspozycji?

heathclif
04-01-2014, 15:49
Wiem że kiedy bawiłem się grzecznościowo d200 to tam była ta drabinka, dlatego jestem zdziwiony że ta konstrukcja(d7100) jej nie ma.

JohnnyBravo
04-01-2014, 16:34
Bo D200 to sprzęt z wyższej półki :) a D7100 jest zasadniczo czymś pomiędzy Dxx, a Dxxx ;)

nikonel
04-01-2014, 17:43
czy ja dobrze się orientuję że photoshop cs 6 ( camera raw ) nie otwiera z D7100 rawów.

MstrG
04-01-2014, 17:47
Drabinkę na wyświetlaczu monochromatycznym mają te body, w których nie ma kółka PASM. W każdym bądź razie miałem w D200 i D300, D700 i D800 też ma.

ikar39
04-01-2014, 18:14
czy ja dobrze się orientuję że photoshop cs 6 ( camera raw ) nie otwiera z D7100 rawów.
otwiera,wtyczka musi być powyżej numerku 7.0.0

heathclif
04-01-2014, 19:11
Drabinkę na wyświetlaczu monochromatycznym mają te body, w których nie ma kółka PASM. W każdym bądź razie miałem w D200 i D300, D700 i D800 też ma.
Dzięki.

Czy możecie mi wyjaśnić dlaczego w filmie o parametrach 1920×1080 pix (60i) w teście d7100 na Optycznych robią się ząbki na krawędziach? To samo mam przy tych ustawieniach. Każdy ruch aparatem powoduje takie zniekształcenia na krawędziach. W czasie filmowania tego nie widać.

http://pliki.optyczne.pl/ND7100/filmy/DSC_2222_1080_60i.MOV

Kros23
04-01-2014, 19:29
Trzeba odtwarzać film w Windows Media Player, to problem zniknie. :)

coroner
04-01-2014, 19:40
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przeplot

heathclif
04-01-2014, 21:01
Zaktualizowałem miedia player i jest ok, dzięki panowie :)

sabrewulf
04-01-2014, 23:33
1. Nie ma takiego prawa (że gwarancja ma wynosić 24 miesiące).
2. Długości gwarancji nie określa sklep.
Mój zakup bdy Nikona (nie D7100) okreslony jest jako rok gwarancji + rok ochrony.
Diabeł tkwi w szczegółach - ochrona a gwarancja to nie jest to samo.

A możesz przybliżyć te diabelskie szczegóły? Jakoś każdy się tak odgraża a nikt nie podaje konkretów.

megamind
05-01-2014, 01:33
Nie znam tych szczegółów, ale pamiętać należy o jednym: gwarancja jest rzeczą dobrowolną oferowaną przez, najczęściej, producenta sprzętu. To gwarant, czyli podmiot jej udzielający określa zasady i okres jej trwania. Konsument może z niej korzystać lub nie. Inną rzeczą jest odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umowa, która jest regulowana ustawowo.

sokolnik
05-01-2014, 04:28
A mi się wydawało że w UE gwarancja na sprzęt wynosi 2 lata... to jednak jest inaczej? Dla osób fizycznych a nie dla firm oczywiście.

rebuz89
05-01-2014, 11:58
Ja słyszałem to samo że w UE gwarancja musi mieć minimum 2 lata, ale albo to była jakąś bujda a mi Sie wydaje że producenci znaleźli jakieś obejście tego prawa.
Może ktoś wie dokładnie jak to wygląda prawnie?

Jacek_Z
05-01-2014, 12:02
Tak sie rodzą legendy. W jakimś kraju UE jakaś firma dała 2 lata na costam, ktoś się wpieniał, dlaczego nie w Polsce. Teraz z tego to już wyszło, że UE zmusza do gwarancji 2 letnich.
Przecież macie link do strony nikona gdzie dokładnie pisze na czym polega promocja 2 lata. Jest 1 rok gwarancji: http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page
na stronie jest link do pdf z regulaminem promocji, jest lista sprzetu jakiego ta promocja dotyczy.
Nie wymagajcie byśmy byli dokładniejsi od podanych tam przepisów :)
Ochrona w drugim roku jest bardzo podobna do gwarancji. Nie chcieli jednak tego nazywac gwarancją i mogli mieć ku temu kilka powodów (firma nie jest konsumentem, ma więc rok gwarancji i to tyle)

kjeld
05-01-2014, 12:08
Gwarancja producenta może trwać 1 dzień, tysiąc lat albo może nie być jej wcale. To tylko dobra wola producenta i tylko producent udziela gwarancji. W UE obowiązuje przepis o odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową (kupna/sprzedaży), która to odpowiedzialność trwa dwa lata. Te przepisy dotyczą tylko sprzedaży konsumenckiej. Przy zakupie na firmę obowiązują przepisy Kodeksu Cywilnego.

GonzoG
05-01-2014, 12:46

Nigdy ta półka Nikona nie miała drabinki. :(
Tylko semi-pro i pro ją mają - trzy cyfrowe DX'y, D700/800, D1/2/3/4
D600 też jej nie ma.

C_K
05-01-2014, 12:51
Z innej beczki i ciekawości. Na ile macie ustawione wyostrzanie w puszce ?

pako1
05-01-2014, 12:55
7

GonzoG
05-01-2014, 12:56
A mi się wydawało że w UE gwarancja na sprzęt wynosi 2 lata... to jednak jest inaczej? Dla osób fizycznych a nie dla firm oczywiście.

Ja słyszałem to samo że w UE gwarancja musi mieć minimum 2 lata, ale albo to była jakąś bujda a mi Sie wydaje że producenci znaleźli jakieś obejście tego prawa.
Może ktoś wie dokładnie jak to wygląda prawnie?

Wiecie, że dzwoni, ale nie wiecie w którym kościele...

Tak - prawo unijne mówi, że na sprzedany sprzęt elektroniczny i użytkowy musi być minimum 2 lata "gwarancji za wady" realizowanych ustawowo.
W Polsce ta dyrektywa jest wdrożona w Ustawie z 27 lipca 2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej - innymi słowy masz 2 lata niezgodności towaru z umową - i nie tylko elektronicznego (czyli jeszcze przed wejściem do UE).

Niektóre kraje (jak chyba UK) wprowadziły to przez wymóg 2 letniej gwarancji.
W DE jest podobnie jak PL - 2 lata odpowiedzialności sprzedawcy.

anihil
05-01-2014, 13:13
Nigdy ta półka Nikona nie miała drabinki. :(
Tylko semi-pro i pro ją mają - trzy cyfrowe DX'y, D700/800, D1/2/3/4
D600 też jej nie ma.

Jeżeli przez drabinkę mam rozumieć wskaźnik ekspozycji to przecież jest on dostępny w wizjerze na dole.

JohnnyBravo
05-01-2014, 13:26
a także na dużym ekreanie po wciśnięciu przycisku info.

rebuz89
05-01-2014, 13:30
GonzoG właśnie przypomniało mi sie że w technikum na marketingu nauczyciel mówił że w UE jest przepis na 2 letnia gwarancje.
Ja przepisów prawnych nie śledzę więc nie wiem jak jest dokladnie, a w szkołach też różnie uczą.

Ale lepiej niech nasze D7100 i inne Nikony się nie psują żebyśmy nie potrzebowali dwu letnich gwarancji.
Pozdrawiam.

Jacek_Z
05-01-2014, 13:45
Jak juz to 2 letnią niezgodnośc towaru z umową (dawniejsza rękojmia). To nie to samo. Dlaczego jesteście tacy nieprecyzyjni w tym co piszecie ???

JohnnyBravo
05-01-2014, 14:55
Na przykładzie mojego D7100: 2 lata od nikona, czyli zgodnie z informacją na stronie: 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony serwisowej (czyli pewnie jakieś regulacje, czyszczenie itp).

Jeżel coś mi się popsuje korzystam z gwarancji.
Jeżeli odkryję że mój nikon ma wady fabryczne (np źle spasowane elementy) nie wynikające z użytkowania wówczas korzystam z "niezgodności towaru z umową".

Jako ciekawostkę mogę dodać, że mam wykupione ubezpieczenie w Hestii cytuję:
"wariant ubezpieczenia: przedłużona gwarancja"

okres ubezpieczenia rozpoczyna się dwa lata po zakupie i trwa przez rok.

Teraz jak na to spojrzę to wygląda to dość ciekawie czyli: rok gwarancji + rok ochrony serwisowej + rok gwarancji...

:-?

Odpukać abym nie musiał tego sprawdzać :-P

Andi74
05-01-2014, 16:40
tak EU jest 24 miesiace na nowe graty

heathclif
05-01-2014, 20:33
Jeżeli przez drabinkę mam rozumieć wskaźnik ekspozycji to przecież jest on dostępny w wizjerze na dole.

a także na dużym ekreanie po wciśnięciu przycisku info.

Świetnie że przypominacie takie rzeczy ale temat jest już wyczerpany przez odpowiedzi poprzedników.
Pytanie dotyczyło górnego wyświetlacza i mojej sugerowanej opini na ten temat, a nie tego gdzie mogę ją zobaczyć.

RAF7705
05-01-2014, 21:49
No nie zasłużył.

Bad4u
05-01-2014, 22:08
Na przykładzie mojego D7100: 2 lata od nikona, czyli zgodnie z informacją na stronie: 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony serwisowej (czyli pewnie jakieś regulacje, czyszczenie itp).

Czyszczenie na gwarancji jest płatne nawet jak nie wyczyszczą to trzeba zapłacić. Regulacja np do obiektywu też kosztuje (z tego co wyczytałem). Gwarancja w nikonie nie wiem co obejmuje. Nie przyznają się do wadliwego działania AF, brudzenia matrycy itd itp. Ta gwarancja niczego nie obejmuje.

JohnnyBravo
05-01-2014, 22:09
za małego ma.... :razz: ekranika

RAF7705
06-01-2014, 09:43
Wymiany gum też nie obejmuje, ogólnie to tak jakby jej nie było.

JohnnyBravo
06-01-2014, 11:36
Akurat według mnie wymiana gum, a dokładniej ich zużycie wynika z eksploatacji, a nie z "awarii". Tak samo można tłumaczyć czyszczenie matrycy - wynika z warunków eksploatacyjnych. To tak jakby jeździć do salonu na gwarancyjne mycie auta, bo przecież kupowialiśmy czysty, a jest brudny... :grin:
Kalibracja AF tu już jest ciężko ocenić czy wymagają jej nasze obiektywy czy body. Po której stronie leży przyczyna. Wcale nie musi być po stronie body, więc znów mogę zrozumieć, że serwis może się migać.

Jeżeli odrzucimy powyższe to co jeszcze może się zepsuć w naszych nikonach?? Bardzo wiele rzeczy 8) na szczęście raczej są to pojedyńcze przypadki bo jakoś się o tym nie słyszy.

Padnięta migawka w okresie obowiązywania gwarancji powinna zostać wymieniona na nową, bo z tego co mi wiadomo nie ma ograniczenia takiego jak przy autach np gwarancja 3 lata lub 100000km.
Zawsze się uśmiecham jak czytam ogłoszenia, a tam sprzedawcy zachwalają że producent gwarantuje np 150000cykli- co oczywiście jest bzdurą, bo w każdym katalogu wspomniano o testowaniu takiej ilości klapnięć, a nie o tym że nikon daje na to gwarancję :roll:

Dziś mamy ładną pogodę więc polecam plener :grin:

RAF7705
06-01-2014, 16:18
A jak gumy odłażą po 8 miesiącach i 4tys klatek to jest ok ?
To dziękuję za taką jakość.

W ten deseń to po 12 miesiącach może się rozpaść na kawałki i to według ciebie będzie zużycie. ...

jabkos
06-01-2014, 17:53
Powitał..
No dobra, udało mi się przebrnąć przez cały wątek :D
Wpadłem na pomysł że podmienie sobie mojego d300s na 7100..
Dwie różne
Robota jaką robie jest spokojna, fotografuje samochody, w większości plener, ale studio/salon też raz na jakiś czas jest. Wewnątrz statywem sie wspomagam.
Czasem zrobie zdjęcia dziurawych skarpet czy przetarych gaci gdy chce je wystawić na alledrogo..
I córce 4 letniej też czasem coś strzelę.
Czy biorąc pod uwagę zakres moich prac, powinienem być zadowolony po przesiadce? Nie uganiam się za biegającymi sportowcami, nie gonie psów ani kotów, więc jest może szansa że braki w szybkości af i innych tu tak szeroko opisanych problemów mnie nie dotkną?
A może się mylę?
Używam szkieł tylko nikorowskich, 12-24/35/70-200..
Aku też będę używał tylko org..
Btw: 3setka nadal działa (prawie 100k klapniec) , ale doczekać się na 4setke pewnie nie doczekam, a przechodzenie na fx nie ma u mnie sensu, całkowicie dx mi styka..
Macałem już go w jokerze.. Źle nie jest.
Jeśli się zdecyduje na przesiadke, przed zakupem sprawdzić każde szkło w body?

Tapatalknięte z eeeeSSSSfor

TOP67
06-01-2014, 17:54
Do takich celów odczujesz zdecydowaną poprawę w obrazowaniu.

jabkos
06-01-2014, 18:19
Do takich celów odczujesz zdecydowaną poprawę w obrazowaniu.

Dziękuję Ci za bardzo za krótką, ale rzeczową odpowiedz.
Szczerze to chciałem abyś to Ty się wypowiedział.
Filmy córce za zawodach tanecznych kręcę samsungiem s4 w jakości FullHD..
Nie ganiam za księżycem po nocach..
Pytanie: jak sprawdzić taki aparat w jokerze przy zakupie? Podpinac swoje szkła? Czy pozostać tylko sprawdzeniu czy nigdzie body nie leciało ani nie plywało?

TOP67
06-01-2014, 18:30
W tym modelu nie ma typowych usterek, na które należy zwracać uwagę. Sprawdź, czy działa i już.

adrianek32
06-01-2014, 18:37
jedynie czasem sie zawiesza :) mi na poczatku sie z 3 razy zawiesil a teraz od dluzszego czasu jest ok

Soserious
06-01-2014, 18:47
Mam pytanie trochę z innej beczki. Czy opłaca się ustawiać głębie kolorów RAW na 14-bitową zamiast 12-bitowej? Czy będzie zauważalna różnica przy wstawianiu zdjęć do internetu, przeglądaniu na komputerze, i odbitkach max 20-30 lub 30-45? I drugie pytanie, czy będzie zauważalna różnica (na pt. tych samych kryteriów) przy RAWach skompresowanych a skompresowanych bezstratnie? Aktualnie ustawione mam Skompresowanie bezstratne oraz głębie kolorów 14-bitową. RAW waży 30MB, i mówiąc szczerze troche mnie to przeraża, jak 300zdjęć z ostatniego wyjazdu zajeło mi na dysku 12GB.

jabkos
06-01-2014, 18:49
W tym modelu nie ma typowych usterek, na które należy zwracać uwagę. Sprawdź, czy działa i już.

Tam była jakaś seria wadliwych aku, ale kurcze nie mogę tego znaleźć teraz..
Jakiej serii się wystrzegać?
Ilość klatek wystrzelanych sprawdzę w domu, co by nie wyszło że pracownik FJ zabrał go na testy do Egiptu :)

jedynie czasem sie zawiesza :) mi na poczatku sie z 3 razy zawiesil a teraz od dluzszego czasu jest ok

Wyjęcie aku pomogło?

TOP67
06-01-2014, 18:50
Wadliwe akumulatory były kilka lat przed wypuszczeniem tego modelu.

warpman
06-01-2014, 20:34
Tam była jakaś seria wadliwych aku, ale kurcze nie mogę tego znaleźć teraz..
Jakiej serii się wystrzegać?

Tutaj (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52341) masz konkretne info od Nikona. Generalnie problem nie dotyczy - według zapewnień N - akumulatorów zakupionych w zestawie z D7100.

bartzin
06-01-2014, 21:24
Autor prosił o opinie na temat "tego cuda". Mam D7100 od miesiąca, więc pewne obserwacje już mam, może pomoże to osobom zastanawiającym się nad zakupem. Ja wcześniej używałem Canonów i cos mnie wzięło, żeby przerzucić się na Nikony w połowie zeszłego roku. Najpierw kupiłem D5200 czytając w testach, że jakość zdjęć jest taka jak z D7100, tylko, że mniejszy i lzejszy, co dla mnie ważne, bo aparaty targam na podróże z plecakiem. Byłem z niego bardzo zadowolony, jakość zdjęć SUPER, filmy rewelka, do tego lekki i w miarę mały. Ale z wyglądu bardziej podobał mi się D7100 i akurat trafił sie na niego kupiec w dobrej cenie, wiec postanowiłem przejść na D7100.

I tak - oczywiście zdjecia z D7100 są rewelacyjne, szczególnie podoba mi się wysoki poziom dynamiki tonalnej. W porównaniu do 5200 nie odnotowałem jednak żadnej różnicy, oba są tak samo dobre. Ale oba Nikony błyszczą pod tym względem w stosunku do Canonów jakie miałem. Tak wiec jak ktoś sie zastanawia na przejscie z Canona na Nikona, to polecam jeśli chodzi o jakość zdjęć, nie stracicie.

D7100 w stosunku do 5200 jest większy i dużo cięższy. Podziwiam tych, którzy używaja jeszcze większych lustrzanek. Jeśli ktoś bierze aparat w podróże, na plecakowanie, chodzenie po górach, to rozmiar i waga aparatu mogą mieć znaczenie, więc polecam tu raczej D5200.

Co do wad - gdy kupiłem D5200 poza zbyt łatwo otwierającą się pokrywą gniazda karty pamięci, nie widziałem żadnych wad. Dźwięk podnoszeonego i opadającego lustra, choć nie był tak ładny jak w Canonach, to nie był jakoś szczególnie denerwujący, mało kiedy się nad tym zastanawiałem. W D7100 to jest wyraźne - wulgarne, brzydkie klapnięcie z lekkim pogłosem, tak jakby ruch lustra odbył się wewnątrz pustej puszki po piwie. Nie wiem czy to jakaś sprężynka czy co - dźwięk jest chamski. O ile to normalne, to nie widzę w tym problemu ale przy okazji zapytam - też macie taki pogłos? Pytam użytkowników D7100 - też macie chamskie klapnięcie z lekkim pogłosem? Przłóżcie ucho i napiszcie mi. Nie jest to jakiś straszny problem ale z tą dość głośną pracą lustra trochę trudniej będzie uprawiać dyskretną fotografię uliczną, albo fotografować jakieś nabożeństwo, czy koncert w filharmonii, gdzie trzeba być cicho itp.

Inną dziwną sprawą w D7100 - mam nadzieje, że to nie tylko u mnie tak jest a we wszystkich D7100 - jest dziwny przycisk spustu migawki, nie wiem jak to opisać, ale spróbuję. Trzeba go wcisnąć dość mocno, nie czuć przejścia do stanu ustawienia ostrosci i ten guzik czuć tak jakoś "gumowo". W Canonie na przykład lekkie dotknięcie guzika ostrzyło i równie lekkie zaraz aktywowało spust, dzięki czemu wymagało to mniejszej siły i przy robieniu jakichś close-up-ów czy macro była mniejsze prawdopodobieństwo poruszenia obrazka. Tu guzik jest jakoś jakby głębiej usadowiony, słabo go czuć i trzeba odrobinę mocniej nacisnąć. Nie jest to jakaś poważna sprawa, ale zauwazalna. Pewnie mozna się przyzwyczaić. Czy inni użytkownicy D7100 tez mają tak z tym pogłosem po klapnięciu lustra i z tym guzikiem?
pozdrawiam,
Bartek

jabkos
06-01-2014, 21:32
Maml pytanko jeszcze dotyczące tej sławnej "mory" którą to raz Top67 zauważył..

Czy w fotografii produktowej będzie ona zauważalna?
Może dziwne pytanie zadam, ale w jakich warunkach może ona się pokazać/występować..?

TOP67
06-01-2014, 21:46
Wtedy, gdy będziesz miał na produkcie regularny wzór o wielkości porównywalnej z pojedynczym pikselem. Może to być jakaś siateczka itp.

sokolnik
06-01-2014, 21:51
@bartzin

D7100 ma tryb cichej migawki. Sprawdź ten tryb.
Klapnięcie inne niż w D90 którego miałem ale ja się szybko przyzwyczaiłem.
Tak samo się przyzwyczaiłem do spustu migawki.

Wolę nie robić sobie problemu ze szczegółów.

jabkos
06-01-2014, 21:51
Czy w jakiś sposob jestem w stanie jej zapobiec? Dużo razy zauważyłeś tą morke?

TOP67
06-01-2014, 21:52
raz.

Za to wielokrotnie widziałem większą z D300.

jabkos
06-01-2014, 21:54
raz.

Za to wielokrotnie widziałem większą z D300.

:D

MstrG
06-01-2014, 22:06
[...]koncert w filharmonii, gdzie trzeba być cicho itp. [...]

W trybie cichej migawki też tak strasznie trzepie?

bartzin
06-01-2014, 22:30
@bartzin

D7100 ma tryb cichej migawki. Sprawdź ten tryb.

Dzięki za odpowiedź. Jeśli masz na myśli ten oznaczony jako Q, to on jest raczej głośniejszy i to są az dwa klapnięcia. Najpierw się podnosi lustro a potem po drugim przyciśnięciu opada. Hałas taki sam prawie.

Klapnięcie inne niż w D90 którego miałem ale ja się szybko przyzwyczaiłem.
Tak samo się przyzwyczaiłem do spustu migawki.

Czy też jest taki pogłos lekki, jakby sprężynka czy coś?? Czyli ten spust migawki w każdym D7100 taki jak napisałem? A to spoko. Dzięki

bartzin
06-01-2014, 22:39
W trybie cichej migawki też tak strasznie trzepie?

Tak samo, ona w ogóle nie jest cicha. Nie nazwał bym tego jednak strasznym trzepaniem, no ale w porównaniu do D5200 a szczególnie do Canonów, to takie klapnięcie zdrowe jest. Co do trybu cichego, to akurat wiem na pewno, że nie tylko u mnie ale we wszystkich D7100 jest tak samo głosny. Tak samo było w D5200. Chodzi mi jednak o ten pogłos lekko "metaliczno puszkowy". Nie wiem czy to jest normalne, bo na youtubie nie słyszę go, bo pewnie trudno to nagrać. Dlatego przy okazji wystawiania dobrej opinii aparatowi, pytam tu innych użytkowników.

Tu przykład "cichej" migawki (Q) z YT: http://www.youtube.com/watch?v=pCoQIJfyZI8

AndBed
06-01-2014, 22:54
Odnośnie mory. Jestem fotografem z zamiłowania - taki amator. Nie utrzymuje się z tego. Jednak co nie którym podoba się to co, jak robię i zapraszają/wynajmują do wykonania danej sesji i cos tam zawsze wpadnie. Wykonałem ok 6tyś zdjęć D7100 od lutego/marca. Nie pamiętam. Powiem szczerze, że jak przeczytałem test w/w modelu byłem już jego szczęśliwym posiadaczem. I nagle zdębiałem... nie wziąłem pod uwagę braku filtra. Zacząłem się obawiać, że zdjęcia w przypadku gęstego wzoru i tak dalej zaczną wychodzić jakieś "devile" :) ale powiem, że efekt mory wyszedł mi chyba tylko 2 razy. I nie tyle ja to zauważyłem co moja żona gdy przeglądała obrobione już zdjęcia, które czekały na zleceniodawcę. Później zauważyłem też na jednym zdjęciu. Ale dla tego, że podświadomie jej szukałem i znalazłem. Od tamtej pory w ogóle nie przejmuję się morą. Jeśli ona wystąpi, to zwykły zjadacz chleba i tak jej nie zauważy.

Pozdrawiam WSZYTSKICH użytkowników D7100 i nie przejmujcie się morą!! I tak większość jak już coś zobaczy to stwierdzi, "że tak musi być i już" :)

Alcatraz
06-01-2014, 23:10
Przecież ten efekt można łatwo usunąć przy obróbce.

TOP67
06-01-2014, 23:18
Uraz do mory pozostał niektórym z czasów D70. Wtedy nie było softu do usuwania, a sama mora była dużo większa (większe piksele).

jabkos
06-01-2014, 23:36
Ano dokładnie jak piszesz..

JohnnyBravo
06-01-2014, 23:37
Rany julek dobrze że za czasów D70 nie czytałem zbyt wnikliwie forum bo nie miałem o czymś takim jak "mora" zielonego pojęcia :-) Teraz mam D7100 i pewnie też bym nic nie wiedział gdybym.... ale co tam świat sie nie zawali ;)

Na osłodę mogę dodać, że porównywałem ostrość zdjęć z D7000 i D7100, ta sama "scenka produktowa" ten sam obiektyw nikkor 50mm 1:1,8D, ta sama pozycja na statywie, ustawienia body (przysłona, czas, iso, picture control itd.) Efekt: zdjęcia na D7100 po sporym przybliżeniu ukazują więcej detali, są ostrzejsze. Oczywiście jest to różnica z kategorii tych laboratoryjnych, jednak jeżeli ktoś się uprze do można gołym okiem stwierdzić że D7100 daje ostrzejsze fotki ;)

sabrewulf
07-01-2014, 00:21
Przy fotografowaniu kilku ciuchów, materiału na torbach, detali nie udało się złapać mory. Chociaż czasem można się wystraszyć na 1szy rzut oka na ekran kiedy się coś sprawdza. Przy powiększeniu znika, na zdjęciach jej nie ma :D (a 50tkę 1,8D miałem jakąś okropnie miękką :/ )

Co do głosu migawki - chyba nie jest aż tak źle, wystarczy porównać z D300...

jabkos
07-01-2014, 00:32
Na ekranie to i d80/d90 miało morke :)

Jacek_Z
07-01-2014, 01:38
Przecież ten efekt można łatwo usunąć przy obróbce.Łatwo. Usuwa się go razem z detalem. Nie bez powodu stosowało się filtry AA przy mniejszych rozdzielczościach matryc.

Rany julek dobrze że za czasów D70 nie czytałem zbyt wnikliwie forum bo nie miałem o czymś takim jak "mora" zielonego pojęcia :-) Mora jest znana od dawna, nie od czasów D70, czy od czasów fotografii cyfrowej. Szczególnie dobrze zagadnienie znali drukarze, gdy mieli reprodukować obraz rastrowy. Czyli piracić zdjęcia z innych gazet/folderów ;) - tak to wyglądało kiedyś w naszych realiach, problem był całkiem często spotykany.

Alcatraz
07-01-2014, 02:11
Łatwo. Usuwa się go razem z detalem. Nie bez powodu stosowało się filtry AA przy mniejszych rozdzielczościach matryc.

Czyli usuwając morę w aparatach bez filtra AA uzyskujemy na tym zdjęciu poziom detali mniej więcej taki jak w body z filtrem AA. A w znakomitej większości zdjęć możemy cieszyć się większym detalem bez mory:-))

Jacek_Z
07-01-2014, 10:31
Prawie. Ale jest w tym co piszesz dużo racji.

Alcatraz
07-01-2014, 18:15
Jakie jest Wasze zdanie na temat takiego zakupu: http://allegro.pl/nikon-d7100-18-105-vr-nowy-gwarancja-raty-i3851933181.html? To jest już cena końcowa - wystarczy zamówić mailem i jutro jest sprzęt. Rozmawiałem ze sprzedawcą - sprzęt jest z dystrybucji niemieckiej, jednak jeśli chodzi o gwarancję obowiązuje w pełnym zakresie w całej Europie (w tym oczywiście w Nikon Polska). Czy ktoś miał już doświadczenie z tego typu zakupami (sprzęt z Niemiec, gwarancja w Polsce itp.)? Cena jest świetna. Według zapewnień sprzedawcy, sprzęt nigdy nie był bawet włączany - jest całkowicie nietknięty. Na marginesie dodał on także, że osobiście ma większe zaufanie do dystrybucji na Europę zachodnią niż wschodnią... co chyba jest już odrobiną marketingu:-)

Pawełfoto
07-01-2014, 18:58
Miałem kiedyś D90 z niemieckiej dystrybucji i raz korzystałem z serwisu w polsce, to była regulacja AF, miałem gwarancję europejską i bez żadnego problemu była realizowana.

JohnnyBravo
07-01-2014, 20:01
Z drugiej strony można się zastanawiać skąd posiada taki sprzęt w tak niskiej cenie? Rozumiem że nie jest to człowiek, który kupił i mu się nie spodobał. Podejrzewam, że w DE normalna cena jest zbliżona do naszej. Ja mam D7100 ze sklepu cyfrowe.pl i też jest z niemieckiej dystrybucji... co mnie bardzo zdziwiło, bo musiałem zamówić dodatkowo instrukcję PL....
Zagłębiając się w teorie spiskowe to wiele osób twierdzi że te same modele sprzętu na rynki zachodnie jest lepszej jakości. Ile w tym prawdy? Nie mam pojęcia

Shanto
07-01-2014, 20:16
Dystrybucją i gwarancją to bym się nie przejmował, też mnie zastanawia ta cena, gdzie samo body ma tylko 200 zł taniej, jakoś osobiście nie lubię takich 'okazji', ale kto nie ryzykuje ...

Alcatraz
07-01-2014, 20:18
Podobno kupuje bez przerwy ten sprzęt za zachodnią granicą. D7100 ma w tej chwili 3, właśnie zamówił coś spod znaku C (chyba 6D). Wystawia paragony więc nie jest to ktoś kto kupił sprzęt i teraz chce się go pozbyć:-) Co do ceny - to nie on jedyny ma taką cenę - są o oferty 100, 150 zł wyższe więc jest tego więcej. Poza tym byli na Forum koledzy, którzy kupowali po kilka sztuk np. w Norwegii i ceny były jeszcze lepsze.

trystero
07-01-2014, 20:27
Może to jakiś "refurbished" sprzedawany u nas jako nowy? Sprzęt taki ma z reguły pełną gwarancję. Niestety to jeszcze spotykana praktyka na naszym rynku.

JohnnyBravo
07-01-2014, 20:39
Dla mnie taka praktyka to nic złego, oczywiście jeżeli klient jest świadomy tego co kupuje. Ostatnio zakupiłem frytkownicę tzw "refurbished" za 60% ceny sklepowej - różni się angielską wtyczką i brakiem instrukcji PL. Sprzęt ewidentnie powystawowy, bo na bank nikt w niej frytek nie smażył ;) Wracając do lustrzanek warto podpytać aby nie okazało się że jest to sprzęt taki jak w wątku o bodaj D600 z fotojokera ;) macany i 6k klatek, a kupiony jako nowy ;)

Alcatraz
07-01-2014, 21:02
Z tym podpytaniem jest tak, że człowiek mówi - sprzęt nigdy nie wyciągany z pudełka, włączasz i pojawia się wybór języka (który pojawia się podobno tylko raz). Oczywiście w ciągu 10 można zwrócić pod warunkiem, że nie będzie używany. To z jednej strony zabezpiecza nas przed kupieniem np. body z "pstrykniętymi" 10 klatkami ale z drugiej jeśli okaże się, że zakupiony aparat ma już coś pstryknięte wtedy gość sprzętu nie przyjmie i raczej nie udowodnimy mu, że to nie my zrobiliśmy te zdjęcia.

No ale jak pisałem, koledzy z Forum w Norwegii kupowali jeszcze taniej body i wszystkie były nowe, ze sklepu więc nie ma tu sensacji. A przykład z fotojokera znamienny... można zaliczyć "wpadkę" kupując w pozornie najbezpieczniejszy sposób.

jabkos
07-01-2014, 21:12
No i kupiłem..
Wszystko cacy, dostałem taki aparat jaki chciałem czyli nie ruszany, pierwsze zdjęcie ja zrobiłem..
Ale czemu do jasnej ciasnej mój LR4 nie czyta mi RAWów z tego cuda..?

MstrG
07-01-2014, 21:15
No i kupiłem..
Wszystko cacy, dostałem taki aparat jaki chciałem czyli nie ruszany, pierwsze zdjęcie ja zrobiłem..
Ale czemu do jasnej ciasnej mój LR4 nie czyta mi RAWów z tego cuda..?

Adobe Lightroom 4.4 ma wsparcie dla D7100

zbyszekD7000
07-01-2014, 21:19
No a jak ma czytać skoro wtedy takiego body jeszcze nie wyprodukowano ;-)

Archibald6803
07-01-2014, 22:05
Jakie jest Wasze zdanie na temat takiego zakupu: http://allegro.pl/nikon-d7100-18-105-vr-nowy-gwarancja-raty-i3851933181.html? To jest już cena końcowa - wystarczy zamówić mailem i jutro jest sprzęt. Rozmawiałem ze sprzedawcą - sprzęt jest z dystrybucji niemieckiej.....

obecnie to nie jest żadna okazyjna cena ..... wróciłem właśnie z Austrii ; w sklepach Nikona w Insbrucku i Salzburgu cena noworoczna d7100 + N18-105 - 899E brutto , samo body - 769E ...... a to przecież sklepy stacjonarne - czyli droższe ( a poza tym sprzęt w Austrii jest droższy niż w Niemczech ). Trzeba chwilę poczekać - za 2-3 mce u nas w Polsce też będzie taka cena .......

Andi74
07-01-2014, 22:12
http://www.eglobalcentral.de/nikon-d7100-digital-slr-nur-body-gehause-nur-englisch.html

tu za 699 euro body

Archibald6803
07-01-2014, 22:18
no proszę ..... 700Euro = 2900pln ..... , no powiedzmy z przesyłką DHLem 3000 pln.
Jak widać cena d7100 leci w dół szybciej niż możnaby się było tego spodziewać ....

Alcatraz
07-01-2014, 22:25
No wreszcie:-)) Bo już prawie rok na rynku a cena spadała raczej powoli. Tylko czy ceny w Polsce powiedzmy za te 3 miesiące wyrównają się z cenami niemieckimi czy jakaś różnica (taniej w Niemczech) pozostanie. A póki co to okazyjna jest o tyle, że jedna z najniższych na naszym rynku. ABFoto, Fotojoker, Saturn nie mówiąc o EuroAGD trzymają ceny powyżej 4300 zł za zestaw z kitem. A najniższe internetowe ceny trzymają się jeszcze powyżej 4200 zł.

jabkos
07-01-2014, 22:41
Kolejne pytanko mam..
Na D300s miałem swoje profile na których robiłem zdjęcia.
Chciałem je teraz załadować do korpusu prosto z karty pamięci, ale widzę tylko komunikat:
Na karcie pamięci nie ma plików ustawień picture control
Macie jakiś pomysł czemu profile nie działają?

krzysztof2297
07-01-2014, 23:34
inna matryca , i tak nie beda dzialac tak jak myslisz , uzywam tych od Fatmana :
http://fjakfoto.pl/index.php?topic=67.0

Dzieki Fatman :)

jabkos
07-01-2014, 23:34
Ciapa ze mnie :)

Zapomniałem o NIKON/CUSTOMPC ;)

nikoniarz
07-01-2014, 23:46
Może to jakiś "refurbished" sprzedawany u nas jako nowy? Sprzęt taki ma z reguły pełną gwarancję. Niestety to jeszcze spotykana praktyka na naszym rynku.

Jest to bardzo popularna praktyka jeśli chodzi o telefony komórkowe. Dostajemy urządzenie sprawne, w idealnym stanie (w przypadku tel) a w dodatku za połowę ceny. Niestety nie dostajemy gwarancji producenta, a jedynie gwarancję serwisową sprzedawcy. To czy warto każdy musi odpowiedzieć sobie sam- z jednej strony ryzyko, z drugiej dobra cena.

jabkos
08-01-2014, 03:05
inna matryca , i tak nie beda dzialac tak jak myslisz , uzywam tych od Fatmana :

Mówisz że nie będzie to samo?
No to trochę się zmartwiłem..
A są gdzieś odpowiedniki velvii na 7100?

jabkos
08-01-2014, 11:58
Zadam pewnie najgłupsze pytanie na świecie, ale zaryzykuję..
Czy profil VIVID który jest fabrycznie w body jest pochodnym od profilu VELVIA który miałem na 300s?
Faktycznie stare profile nie działają mi, ciemnica się ukazuje na ekranie, i szukam rozwiązania aby choć troszkę przybliżyć się do wcześnie wspomnianego profilu VELVIA.
Macie pomysł jak to ugryźć?
Dodatkowo ViewNX nie chce mi wcale wczytać żadnego profilu..

bartzin
08-01-2014, 18:28
Co do cen, tu też dają gwarancję europejską:

http://www.hdewcameras.co.uk/nikon-d7100-camera-body-1257-p.asp
http://www.hdewcameras.co.uk/nikon-cameras-19-c.asp

A tu takie coś, jeszcze taniej: http://www.valuebasket.com/en_GB/Nikon-D7100-Digital-SLR-Camera-Body-Only/mainproduct/view/12662-AA-NA

Z obydwu sklepów kupowałem aparaty. Pierwszy, HDEW jest ok. To brytyjski sklep z siedzibą w Surrey. W drugim, Valuebasket.com też raz kupiłem aparat i było wszystko na czas i ok, ale krążą o nim w internecie setki złych opinii. Nie wiem czy są prawdziwe, czy może konkurencja im robi czarny PR. Ja akurat dostałem aparat i wszystko jest ok, ale nie chcę do niego zachęcać na wszelki wypadek. Jak ktoś sie zdecyduje, niech poczyta wcześniej w internecie opinie, żeby mieć szerszą wiedzę.

Shanto
08-01-2014, 19:57
Całkiem przyjemne ceny ciekawe czy i kiedy u nas stopnieją ...

lucash
08-01-2014, 20:40
U nas nie stopnieją bo w Polsce każdy chce miliony zarabiać. Jakby taka cena była i dziś bym sie o niej dowiedział to nawet z roboty bym sie na jakis czas zwolnił by jechać go kupić.

Alcatraz
08-01-2014, 20:57
Muszą stopnieć bo w przeciwnym wypadku większość kupi w Niemczech, UK itd. Dziś to żaden problem więc rodzimi "milionerzy" muszą brać to pod uwagę. W moim mieście np. właśnie zamknęli jeden sklep AB Foto... chyba nie z nadmiaru Klientów:-))

kjeld
08-01-2014, 20:57
Przyjemne ceny z "gwarancją" sklepu. Tu są raczej normalne sklepy: http://www.camerapricebuster.co.uk/

Zresztą w tej chwili w UK jest cashback, na body D7100 sto funtów.

Alcatraz
08-01-2014, 21:05
Przyjemne ceny z "gwarancją" sklepu. Tu są raczej normalne sklepy: http://www.camerapricebuster.co.uk/

Zresztą w tej chwili w UK jest cashback, na body D7100 sto funtów.

Przecież kolega wyraźnie napisał, że z normalną gwarancją europejską - sam kupował. Nie wiem o jakiej "gwarancji sklepu" piszesz.

JohnnyBravo
08-01-2014, 21:06
teraz wyszło na to że te normalne brytyjskie ceny są wyższe niż nasze ;)

to jak to jest??

Shanto
08-01-2014, 21:12
Pożyjemy zobaczymy, czaję się na D7100 i tak nie mogę się zdecydować, czy już czy jeszcze poczekać. Te 'raczej normalne' to wyższe niż u nas.

Olsono
08-01-2014, 21:32
a ja mam takie pytanie - jak w D7100 skrócić czas podglądu zdjęcia po jego zrobieniu?

MstrG
08-01-2014, 21:35
Zobacz menu ustawień osobistych - > C4 Czas wyłączenia monitora -> Podgląd zdjęć
Tak mam w D600

kjeld
08-01-2014, 21:35
Przecież kolega wyraźnie napisał, że z normalną gwarancją europejską - sam kupował. Nie wiem o jakiej "gwarancji sklepu" piszesz.

Ten drugi sklep, z jeszcze bardziej "przyjemną" ceną.

Tu warunki gwarancji "normalnego" sklepu:
http://www.digitaldepot.co.uk/2yearwarranty

Minimum rok gwarancji producenta, jak sprzęt się spsuje w ciągu 28 dni, wymieniają na nowy.

Olsono
08-01-2014, 21:47
Zobacz menu ustawień osobistych - > C4 Czas wyłączenia monitora -> Podgląd zdjęć
Tak mam w D600

dzięki bardzo :)

bartzin
08-01-2014, 22:41
Ten drugi sklep, z jeszcze bardziej "przyjemną" ceną.

Tak, tak. Ten drugi sklep jest w Hong Kongu i daje trzy lata od sklepu, czyli sklep pokrywa koszt naprawy w serwisie Nikona. Tak deklarowali w korespondencji przed zakupem. Jak to na prawdę wygląda - NIE WIEM. Ale - tak jak podkreśliłem - uważajcie na ten sklep i jeśli się już zdecydujecie, zabezpieczcie się wcześniej szczegółową korespondencją w której sprzedawca zadeklaruje co i jak. No i weźcie pod uwagę liczne złe opinie o tym sklepie w internecie. Są ich setki (ale i tyle samo pozytywów). Niestety, zanim to przeczytałem to już zamówiłem - tak mnie te ceny porwały;-)

Jak to wszystko potem przemyślałem, to jednak trzeba uważać kupując poza UE, bo trudniej egzekwować swoje prawa w razie gdy sprzedawca jest oszustem. Chyba, że płacimy Paypalem albo kartą kredytową, to są możliwości walki o swoje poprzez te firmy. Ale za cenę ryzyka mamy znacznie tańszy towar. Wiedząc o ryzyku, każdy może podjąć decyzję.

Ten pierwszy sklep, HDEW, jest jednak bezpieczny i to jest sklep z drzwiamy i sprzedawcami i półkami z towarem, który po prostu prowadzi sprzedaż wysyłkową.

Jargier
08-01-2014, 23:21
A czy może ktoś z Was miał jakieś informacje o tym sklepie ( Pekin ): http://www.oemele.com/category.php?id=168 Ceny super. Pisałem z nimi online i pani zapewniała mnie, że sprzęt oryginalny a ceny dlatego są takie niskie, ponieważ towar mają bezpośrednio z fabryki. Konkretnie mnie interesował obiektyw za 350 $ + przesyłka 50$. U nas ten sam kosztuje 2x drożej. No i kliknąłem, że kupuje, jednak jeszcze nie wpłaciłem im pieniędzy. Teraz piszą mi na maile, że towar jest przygotowany do wysyłki, że czekają tylko na moją wpłatę. Dalej informują, że już do mojego kraju wysyłali sprzęt i mają dobre kontakty. Na razie nie straszą ;)

megamind
08-01-2014, 23:42

Pytanie było o profile do focenia, a pod wskazanym przez ciebie linkiem są profile do filmowania. Używasz ich do zdjęć? Czy o jakieś inne chodzi?

krzysztof2297
09-01-2014, 00:50
Nie przeczytales dokladnie , Fatman poleca je takze do focenia . Zreszta , nie znalazlem innych profili pod d7100 , pod d7000 sa agfy itd. ale to tez inna matryca . Chociaz powiem szczerze ze nie zweryfikowalem ustawien Fatmana , nie mam ostatnio czasu aby wyskoczyc na wioche pofocic . Wybieram sie na WOSP w weekend w Londynie , w koncu wyprobowac sprzeta w boju ...

bartzin
09-01-2014, 01:02
A czy może ktoś z Was miał jakieś informacje o tym sklepie ( Pekin ): http://www.oemele.com/category.php?id=168 Ceny super. Pisałem z nimi online i pani zapewniała mnie, że sprzęt oryginalny a ceny dlatego są takie niskie, ponieważ towar mają bezpośrednio z fabryki. Konkretnie mnie interesował obiektyw za 350 $ + przesyłka 50$. U nas ten sam kosztuje 2x drożej. No i kliknąłem, że kupuje, jednak jeszcze nie wpłaciłem im pieniędzy. Teraz piszą mi na maile, że towar jest przygotowany do wysyłki, że czekają tylko na moją wpłatę. Dalej informują, że już do mojego kraju wysyłali sprzęt i mają dobre kontakty. Na razie nie straszą ;)

Google prawdę ci powie..: https://www.google.co.uk/search?q=opinie+o+oemele.com&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=gNjNUsK2LMaQhQeJg4HIDw#q=opinion+about+oemele.c om&rls=org.mozilla:en-US:official

SerU
09-01-2014, 01:08

Nic im nie wpłacaj. Zauważyłeś, że mają nowe D700 na stanie? D300s po 390 dolców, a D3s za 1148 dolców. Z daleka śmierdzi. Co ciekawe jako jedną z form zapłaty podają Western Union - to chyba jedyna firma na świecie, która przyjmuje wpłaty za towar w ten sposób.

Trzymajcie się z dala od takich "okazyjnych" ofert!

jabkos
09-01-2014, 02:32
Pytanie było o profile do focenia, a pod wskazanym przez ciebie linkiem są profile do filmowania. Używasz ich do zdjęć? Czy o jakieś inne chodzi?

Udało mi się wyedytować te które używałem do tej pory na d300s...
Jutro zrobię testy właściwe.

Jargier
09-01-2014, 11:14
http://www.oemele.com/category.php?id=168

Trzymajcie się z dala od takich "okazyjnych" ofert!

No przecież, kliknąłem to tylko z ciekawości. Wiem, że chytry traci dwa razy :)
THX "bartzin" za linki, mnie na google.pl się nie wyświetliły albo nie zwróciłem uwagi.

kosmitek
09-01-2014, 13:38
Witam, mam zamiar kupić D7100, przesiadka z D80. Robię najróżniejsze zdjęcia, tematyka wszelka. Najbardziej mnie interesuję jednak astrofotografia, którą dość mocno robiłem z D80. Jak jest z D7100? Chodzi mi o np tzw "ampglow" występuje coś takiego? Poproszę użytkownika D7100 o zrobienie zdjęcia dark (czyli całkowicie zakryty obiektyw) z czasem ekspozycji kilkuminutowym, np 5 min, ISO 1600. Może być jpg fine. Proszę o taką wstawkę.

TOP67
09-01-2014, 13:45
Astrofotografia to jedyny rodzaj zdjęć, do których D7100 zupełnie się nie nadaje. Darki są beznadziejne. Kup D7000.

MstrG
09-01-2014, 13:46
Witam, mam zamiar kupić D7100, przesiadka z D80. Robię najróżniejsze zdjęcia, tematyka wszelka. Najbardziej mnie interesuję jednak astrofotografia, którą dość mocno robiłem z D80. Jak jest z D7100? Chodzi mi o np tzw "ampglow" występuje coś takiego? Poproszę użytkownika D7100 o zrobienie zdjęcia dark (czyli całkowicie zakryty obiektyw) z czasem ekspozycji kilkuminutowym, np 5 min, ISO 1600. Może być jpg fine. Proszę o taką wstawkę.

Do astrofotografii zdecydowanie lepsze będzie D600/D610, jak jednak nie możesz tyle wydać to może D7000?
Zobacz to:

[...] darki przy bardzo długich czasach. Cropy 100% bez skalowania do jednaj rozdzielczoąci. Tym razem D7100 wymięka, a D7000 jest prawie tak dobry jak D600.
W specyficznych zastosowaniach, jak zdjęcia nocnego nieba z efektem zakręconych gwiazd, lub na montażu, będzie to bardzo widoczne.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7000-test1/ISO100_dark300.jpg)

kosmitek
09-01-2014, 14:07
Wow! To mnie mocno sprowadziliście na Ziemię. Ku..a! Czytałem ten wątek przez 50 stron. Wiem, że w D7100 czułość ISO przy normalnych zdjęciach jest świetna ale widzę, że przy długim czasie jest ogromna różnica, ehh. Jestem w kropce. FX nie wchodzi w grę bo jest ogólnie za drogi, o szkłach już nie wspomnę, a D7000 jednak dośc gorszy przy normalnej fotografii w porównaniu do D7100. Czy w D7100 występują jakieś pojaśnienia na rogach kadru? Może da się to ziarno ładnie wyeliminować do stacku (lubie od astrofoto wiedzą o czym piszę? Jeśli jednak TOP67 i MstrG siedzicie trochę w astrofoto to pewnie macie zdecydowaną rację ;(

JohnnyBravo
09-01-2014, 14:11
Ja bym tak nie dramatyzował z tym D7000, według mnie to nadal świetny aparat, a przy okazji pasuje do Twoich typów zdjęciowych. Za różnicę w cenie D7100>D7000 można nabyć fajne szkiełko ;)

TOP67
09-01-2014, 14:24
Jeśli chodzi o obrazek, to D7000 nie jest gorszy od D7100. Ma minimalnie większe szumy, ale większą DR. A przy długich czasach i ekstremalnym wyciąganiu jest zdecydowanie lepszy.

C_K
09-01-2014, 15:20
ale to nie jest gwarancja a ustawa. To sa dwie rozne rzeczy, gwarancja jest nadoobowiazkowa w tym dziwnym kraju i producent w ogole nie musi jej dawac. Az żal ze nauczyciel tego nie rozroznia i takie bezecenstwa opowiada :)

megamind
09-01-2014, 18:53
Nie przeczytales dokladnie , Fatman poleca je takze do focenia .
Wcale nie czytałem gdy zobaczyłem, że wątek jest o filmowaniu.
Nie spotkałem się do tej pory z czymś takim. Więc mam jeszcze pewne wątpliwości. Czy to jest analogiczny twór jaki kryje się menu po hasłem Ustaw przetwarzanie obrazu (tak mam w D90), czyli standard, żywe, portret itd. i działa tylko na jpg?

konrado_d
09-01-2014, 21:46
A ja zadam pytanie z innej bajki.

Czy da się zmienić motyw wyświetlania funkcji na głównym lcd w d7100 z tego szarego na jasno niebieski?

Czasami zmienia się sam jak potrząsnę aparatem, ale po chwili wraca do szarego..

Coś wiadomo o co chodzi?

shibby
09-01-2014, 22:11
A ja zadam pytanie z innej bajki.

Czy da się zmienić motyw wyświetlania funkcji na głównym lcd w d7100 z tego szarego na jasno niebieski?

Czasami zmienia się sam jak potrząsnę aparatem, ale po chwili wraca do szarego..

Coś wiadomo o co chodzi?

Tak da się coś takiego zrobić, wchodzisz MENU USTAW. OSOBISTYCH -> d (Fotografowanie wyświetlanie) -> d8 (Ekran Informacje) i tam masz ustawienia albo auto lub manual B - ciemne na jasnym, W - jasne na ciemnym lub jeśli nie rozumiesz patrz instrukcja str 241