PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25

Pabloo
23-12-2014, 15:38
Ja brałem ten tańszy, droższego nie miałem więc nie porównam, ale ten się sprawdza i dobrze działa :) Brałem chyba z notopstryk.pl czy jakoś tak ;)

Ale mi chodzi właśnie o to czy jest między nimi jakaś różnica. Wskazywałaby na to właśnie różnica w cenie, natomiast zdjęcia i opis wydają się takie same.

Wojtek P
23-12-2014, 21:57
Dzień dobry,
to mój pierwszy wpis więc pozdrawiam wszystkich nikoniarzy, ale do rzeczy: od września jestem posiadaczem D7100+35/1.8G, a dzisiejszego poranka dorzuciłem jeszcze zooma 18-140 i tu pojawia się moje pytanie: zauważyłem sporą dystorsję na 18mm czy aktualizacja firmware do 1.02 coś w tym względzie poprawia?

zgera
23-12-2014, 22:08
Dzień dobry,
to mój pierwszy wpis więc pozdrawiam wszystkich nikoniarzy, ale do rzeczy: od września jestem posiadaczem D7100+35/1.8G, a dzisiejszego poranka dorzuciłem jeszcze zooma 18-140 i tu pojawia się moje pytanie: zauważyłem sporą dystorsję na 18mm czy aktualizacja firmware do 1.02 coś w tym względzie poprawia?

Aktualizacja firmware do 1.02 nie odpowiada za dystorsje, w menu aparatu masz opcję: korekta zniekształceń obiektywu, możesz jej użyć.
Zaktualizuj pozycję C do wersji 2.005, ta pozycja odpowiada za korektę zniekształceń.

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/61969

Wojtek P
23-12-2014, 22:28
dziękuję za szybką podpowiedź i link - czyli najpierw wgrać L 1.02 a potem C 2.005

zgera
23-12-2014, 22:31
dziękuję za szybką podpowiedź i link - czyli najpierw wgrać L 1.02 a potem C 2.005

Tak.

Wojteksw
25-12-2014, 12:21
Mam pytanie, czym różni się osłona ze szkła GGS LARMOR 4G od GGS LAMOR, występują pod dwoma nazwami dla D7100

jarek5555
28-12-2014, 15:38
Mam pytanko, czy nie macie wrażenia że 24.1 mln pikseli w D7100 ma bardzo duży wpływ na poruszone i nieporuszone zdjęcia. Czas jedna setna, ogniskowa 26mm a zdjęcie poruszone, i tak można by mnożyć wiele przykładów.

MstrG
28-12-2014, 15:43
Mam pytanko, czy nie macie wrażenia że 24.1 mln pikseli w D7100 ma bardzo duży wpływ na poruszone i nieporuszone zdjęcia. Czas jedna setna, ogniskowa 26mm a zdjęcie poruszone, i tak można by mnożyć wiele przykładów.

Wrzuć tutaj fotkę z EXIFem.

pwaos
28-12-2014, 15:53

Nie zauważyłem takiego zjawiska. Niedawno pstrykałem imprezę w pomieszczeniu (półmetek) i przy 1/125 s z ręki na ogniskowej 35 mm większość zdjęć było nieostrych za sprawą nie trafienia AF, natomiast poruszone były w większości z mojej winy.

jarek5555
28-12-2014, 17:34
Chciałem wrzucić RAW ale coś mi nie wychodzi, chyba nie umiem. Mam wrażenie że w D90 było mniej poruszonych zdjęć, nie mylić z nietrafionym AF. Chyba się starzeje i ręka bardziej drży a przy tylu pikselach nawet najmniejsze poruszenie widać.

lortek
28-12-2014, 19:40

potwierdzam

knopers1
28-12-2014, 19:56
moze stabilizacja obrazu cos nie tak? Probowales z wylaczonym VR,VC lub jak to sie tam jeszcze nazywa?

mamil_km
28-12-2014, 20:02
Jest coś w tym poruszeniu, ale do przeżycia :)

Seś@
28-12-2014, 20:29

Ja tak miałem w D7000 na czasach 1/80-125. Teraz w D7100 tego problemu nie zauważyłem.

zotornik
28-12-2014, 21:59

Niestety muszę się z Tobą zgodzić :/
Miałem D50, D90, dużo fotografowałem D700 i czasami D300s i nigdy nie miałem tak wielu zdjęć .... no właśnie nawet nie wiem jak to do końca nazwać, osobiście określam to jako "mikrozruszonych".
Jest co nieco na ten temat napisane na różnych forach, w tym zagranicznych. Jednoznacznej diagnozy nie ma, ale najczęściej obwinia się "nadmiernie upakowaną" matrycę + "długie czasy" wykonywane z ręki. Z tym, że nawet czasami mam taki efekt przy czasach 1/125s ! Dlatego przy opcji auto-ISO ten czas ustawiłem jako graniczny.
Jednocześnie mam też zdjęcia na czasach 1/80, czy 1/60 s co do których nie mogę się przyczepić.

Żeby była sprawa jasna, D7100 chwalę sobie bardzo /głównie za ISO i parę gadżetów mi akurat przydatnych/. Natomiast niespodzianki o których piszemy zdarzają się rzadko i jakby niekonsekwentnie.

cz4rnuch
28-12-2014, 22:09
Zotornik, masz poruszone zdjęcia na ogniskowej 26mm i czasach 1/125s czy może mowa o dłuższych ogniskowych? Ważne jest też co się fotografuje, ale o tym chyba nikomu nie trzeba przypominać. U siebie aż tak nasilonego zjawiska nie zaobserwowałem, ale czasy staram się ustawiać z zapasem. Widocznie też gdzieś o tym przeczytałem i mi się jakoś utrwaliło :)

jarek5555
28-12-2014, 22:11
Oto dwie fotki z dzisiejszego spacerku, rawy w LR przekonwertowane do jpeg, nic nie robione. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ce61d70abddd25d.html i http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e4d71ebea7b2e51.html
Inne natomiast też na jednej sześćdziesiątej ostre do bólu. Ogólnie fajny aparat ale czasem szkoda tych poruszonych ujęć.

cz4rnuch
28-12-2014, 22:13
Po kliknięciu na linki nie ma zdjęć. Pojawiają się jedynie komunikaty o błędzie.

jarek5555
28-12-2014, 22:21
Sorry, teraz powinny być.

buma2
28-12-2014, 22:23
@jarek5555
Trudno mi samemu porownac 2 fotki na 26mm/ 1/125 sek. na roznych matrycach. Jednakze aczkolwiek ten czas przy takiej ogniskowej raczej powinien pasowac, to jednak nie jest zadna gwarancja nieporuszonego zdjecia. Mozesz zrobic majac spokojna reke (lub jakas podporke) na 1/15 sek, i miec nieporuszone, a mozesz tez na 1/500 sek. z reki, jesli jest niespokojna, dostac poruszone.

_13_jacek
28-12-2014, 22:29
Jarek5555 ja tam się nie znam, amator jestem, ale dlaczego waliłeś lampą.

Ned Stark
28-12-2014, 22:33
Nie zauważyłem u siebie takiej tendencji. Jarek5555 walisz lampą na dworze przy takich szkłach???

zotornik
28-12-2014, 22:34
cz4rnuch
Przykład który daje poniżej jest co prawda z 105-ki, ale przy włączonym VR i czasie 1/60. Podobnych zdjęć z podobnymi parametrami tego dnia w skansenie wykonałem kilkadziesiąt i wówczas z tego co pamiętam zdarzył mi się chyba tylko ten jeden babol. Inne usuwam od razu więc raczej nie znajdę nic innego.
http://imageshack.com/a/img673/7814/lVJYLv.jpg

"Najszersze" co mam, to mój Tamron - więc mówimy o zdarzeniach w zakresie ogniskowych 28-75. Ale podkreślam, to pojedyncze przypadki na setki ujęć.

cz4rnuch
28-12-2014, 22:35
W ogóle się nie znam na lampach, ale się zastanawiam czy to właśnie ona nie powoduje tego efektu. Przy zdjęciach bez lampy też to zauważyłeś?

Przykład który daje poniżej jest co prawda z 105-ki, ale przy włączonym VR i czasie 1/60.. Czasami VR może nie zaskoczyć i wtedy poruszenie będzie widoczne. Akurat w mojej makrówce też się boję zbyt długich czasów i daję z zakładką. Upakowanie matrycy oczywiście też może mieć na to wpływ, ale na podanym przykładzie moim zdaniem nie zadziałał VR ( jeśli to pojedyńcze zdjęcie lub pierwsze zdjęcie z serii to takie sytuacje mogą się zdarzyć).

tomeczko
30-12-2014, 01:50
To ja dalej o trzeszczeniu :D
Ostatnio bawiąc się, zauważyłem (a może sobie wmawiam), że gdy wyciągnę baterię z body to czuć mniejszy "ruch" pod paluchami, a jeszcze mniejszy gdy klapka od aku pozostaje otwarta. Co nie zmienia faktu, że trzymając aparat w jednej ręce coś tam się ruszy nawet bez baterii. I tak myślę, pewnie dodatkowy grip rozwiązał by problem, troszkę go usztywnił.
Pewnie taka sztuka mi się trafiła, delikatny ruch aku w gripie plus jakiś tam ruch pomiędzy plastikami i efekt gotowy, jestem strasznie wyczulony na to i nie mam pojęcia kiedy mi to minie. Wszystko potęguje się jak podepnę 18-105, dobrze, że nie mam cięższych... :P

Ned Stark
30-12-2014, 12:25
Mi przez ciebie też coś zatrzeszczało ;-) Nie przejmuj się tym. Załatw sobie ładną modelkę to ci trzeszczenie w body od razu przejdzie. Ja natomiast robiłem ostatnio dziecku zdjęcia na dworze przy słoneczku i tak całkowicie dla jaj przymknąłem maksymalnie przesłonę i walnąłem fotę czystego nieba :D I co? Olej albo inny kurz :D Co prawda nie widoczny w normalnym rozmiarze, dopiero przy aptekarskiej analizie kadru ;-)

Johny42
30-12-2014, 12:55
Ned :evil:. Nie zaczynaj :???::mrgreen:

Alcatraz
30-12-2014, 12:59
Przykład który daje poniżej jest co prawda z 105-ki, ale przy włączonym VR i czasie 1/60.

105mm i 1/60? To moim skromnym ma prawo być poruszone.

ecml
30-12-2014, 13:03
105mm i 1/60? To moim skromnym ma prawo być poruszone.
Jeżeli VR nie zadziałał to owszem, ale w innym przypadku trzeba się postarać aby zdjęcie wyszło poruszone. Zakładając pesymistycznie, że VR w N105 daje tylko 2 EV, to mamy 1/250s przy 105mm na DX - powinno spokojnie wystarczyć.

zotornik
30-12-2014, 15:59
Jeżeli VR nie zadziałał to owszem, ale w innym przypadku trzeba się postarać aby zdjęcie wyszło poruszone. Zakładając pesymistycznie, że VR w N105 daje tylko 2 EV, to mamy 1/250s przy 105mm na DX - powinno spokojnie wystarczyć.

Zdjęcie wrzuciłem bardziej w celu zobrazowania tematu, o którym wspomniał jarek5555 z racji podobnych wątpliwości. Efekt jest nawet mocniejszy niż to co nazwałem mikrozruszeniem, więc przyczyna/błąd w tym konkretnym wypadku zapewne leży po mojej stronie.
A przychodzą mi do głowy dwie możliwości.
Po pierwsze "za nadto stabilny" chwyt i mamy tu sytuację, z która się spotykamy gdy ktoś robi zdjęcia z włączonym VR na statywie.
Po drugie - co dla mnie bardziej prawdopodobne - z racji, iż rzadko fotografuję z VR zdarza mi się nadmierna zwłoka pomiędzy połówkowym wciśnięciem spustu migawki a jej ostatecznym wyzwoleniem.

Ale nie ma co się więcej rozdrabniać nad jednym zepsutym zdjęciem.

zgera
30-12-2014, 21:29
Po pierwsze "za nadto stabilny" chwyt i mamy tu sytuację, z która się spotykamy gdy ktoś robi zdjęcia z włączonym VR na statywie.
Po drugie - co dla mnie bardziej prawdopodobne - z racji, iż rzadko fotografuję z VR zdarza mi się nadmierna zwłoka pomiędzy połówkowym wciśnięciem spustu migawki a jej ostatecznym wyzwoleniem.

Przy czasach naświetlania gdzie istnieje możliwość poruszenia należy przyjąć taktykę podobną do strzelania.
Cytat z artykułu: http://fotopaleta.pl/jak-zrobic-dobre-zdjecie-7-krokw-do-stworzenia-udanej-fotografii/

1.Trzymaj aparat stabilnie!

99 % nieostrych zdjęć można porównać do spleśniałych warzyw – być może znalazłyby nawet swojego odbiorcę, ale nie warto na to czekać. Ostre zdjęcia są w zasięgu ręki! Wystarczy stosować się do poniższych wskazówek:

- przyjmij stabilną postawę, stopy położone płasko na podłożu, kolana lekko ugięte, łokcie dociśnięte do tułowia. Jeśli fotografujesz lustrzanką lub bezlusterkowcem, podtrzymaj obiektyw wolną ręką od dołu.

- wykorzystaj naturalne podpory, możesz oprzeć się o ścianę, drzewo, przyklęknąć

- spróbuj robić wydech tuż przed zwolnieniem migawki
- jeśli tylko możesz, korzystaj z obiektywów z wbudowaną funkcją redukcji drgań lub włącz tłumienie drgań w aparacie.

Uwaga! Redukcję drgań warto wyłączyć, kiedy korzystamy ze statywu

Jarkod
30-12-2014, 22:30
99 % nieostrych zdjęć można porównać do spleśniałych warzyw – być może znalazłyby nawet swojego odbiorcę, ale nie warto na to czekać. Ostre zdjęcia są w zasięgu ręki! [/B]

"Ostrość to drobnomieszczański koncept" - Henri Cartier-Bresson

ocelot
05-01-2015, 17:55
W teście aparatu na optyczne.pl znalazłem wzmiankę, że czułość natywna dla d7100 to ISO 100 i dla tej wartości aparat generuje najlepszy obrazek (już dawno a wróciłem do tematu przy okazji zdjęć z lampą).
Czy dobrze rozumuję, że czułość natywna to "prawdziwa" czułość matrycy a pozostałe wartości uzyskane są za pomocą oprogramowania?
Czy do zdjęć z lampą należy ustawiać ISO100?

Sebi75
05-01-2015, 18:09
Czy dobrze rozumuję, że czułość natywna to "prawdziwa" czułość matrycy a pozostałe wartości uzyskane są za pomocą oprogramowania?

Nie, wyższe ISO nie jest generowane programowo. Ewentualnie przy wyzszej czułości aparat może programowo odszumiac zdjęcia, ale to zupełnie coś innego. Natywna czułość ISO to w ogromnym uproszczeniu ta, przy której matryca rejestruje najwięcej szczegółów, przy ktorej posiada najwiekszy zakres dynamiczny. Nie zawsze najniższa wartość jest wartością natywna. Są aparaty, które maja natywna czułość na poziomie 200, chociaż najczęściej jest to 100. Dolną granicę stanowią tzw. prądy wzbudzania, charakterystyczne dla konkretnej matrycy. Ale spotyka się także takie konstrukcje gdzie można wartość ISO ustawić PONIŻEJ natywnej, czyli np. ISO 50.
Jeśli natywna czułość to ISO 100 to przy tej wartości matryca zasilana jest nominalnym napięciem. Każde podbicie czułości ISO powoduje, że sensor jest zasilany wyższym napięciem, a co za tym idzie pojedyńcza komórka skuteczniej reaguje na fotony czyli przy tej samej ilości światła pozwala np. skrócić czas otwarcia migawki - albo przy tej samej ilości światła i tym samym czasie migawki lepiej naświetlić zdjęcie. Niestety, okupione jest to wyższym poziomem szumów, utratą detali...generalnie degradacją obrazu. Różne aparaty w róznym stopniu radzą sobie z wyższym ISO. Szumu i zniekształcenia są widoczne bardziej w ciemnych partiach sceny niż w tych jasnych.

W teście aparatu na optyczne.pl znalazłem wzmiankę, że czułość natywna dla d7100 to ISO 100 i dla tej wartości aparat generuje najlepszy obrazek

TAK, to prawda

Czy do zdjęć z lampą należy ustawiać ISO100?

Zakładając, że mamy stały czas naświetlania i korzystamy z pomiaru TTL to przy zdjęciu z lampą na ISO 100 będziesz miał na zdjęciu w zasadzie samo światło lamy, czasem nawet drugi lub trzeci plan mogą tonąć w ciemności (kwestia jak kto umie błyskać). Natomiast, jeśli użyjesz np. ISO 800 to lampa błyśnie słabiej niż przy ISO 100 i tylko doświetli zdjęcie, tak, że na fotografii zostanie utrwalone też światło zastane (np. z okna, żyrandola, halogenów itp.). Bardzo często takie zdjęcie wygląda po prostu lepiej i naturalniej. Ale to musisz sam ocenić na konkretnej scenie, przy konkretnych warunkach oświetleniowych. Ja osobiście wole takie błyskanie niż ISO 100 i palnik na full. Po prostu najczęsciej wygąda to lepiej chociaz czasem rodzi pewne trudności (np. mieszanie światła o różnej temperaturze barwowej).

Dionizy2000
21-01-2015, 23:18
Witam, w instrukcji obsługi D7100 znalazłem informację że aparat obsługuje karty pamięci Eye-Fi, czy ktoś z posiadaczy tego aparatu ma takie karty i jak się zachowują.
Pozdrawiam.

TOP67
21-01-2015, 23:23
żrą prąd.

zotornik
22-01-2015, 08:05
I chyba kosztują ok. 2x więcej względem swoich "zwykłych" odpowiedników.

Poniżej dwa linki niestety już dość wiekowe i choć to "testy", to utrzymane raczej w konwencji reklamy, więc ostrożnie z wnioskami.

http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/karty-pamieci-flash-sd/eye-fi-sdhc-8gb-pro-x2-class-6
http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/karty-pamieci/2012/03/sandisk-eye-fi-4gb-szybki-test-karty-sdhc-z-modulem-wi-fi,3.aspx

gregorio1972
22-01-2015, 19:50
Mam pytanie do użytkowników D7100, czy każdy egzemplarz gdy jest w stanie uśpienia po naciśnięciu spustu migawki zanim się uruchomi przechodząc w stan gotowości pokazuje przez chwilę ikonę klepsydry ?

Seś@
22-01-2015, 19:54
Mam pytanie do użytkowników D7100, czy każdy egzemplarz gdy jest w stanie uśpienia po naciśnięciu spustu migawki zanim się uruchomi przechodząc w stan gotowości pokazuje przez chwilę ikonę klepsydry ?
U mnie nie występuje.

gregorio1972
22-01-2015, 19:58
i od razu możesz pstrykać ? a jak zamiast spustu migawki wciśniesz przycisk do przeglądania zdjęć ?

Seś@
22-01-2015, 20:01
i od razu możesz pstrykać ? a jak zamiast spustu migawki wciśniesz przycisk do przeglądania zdjęć ?
Jak miałem jakąś badziewną karte, to przymulał przy podgladzie zdjęć. Kręcacej ikonki klapsydry nigdy nie miałem.

TOP67
22-01-2015, 20:03

A gdzie ona się pokazuje? U góry czy z tyłu? Przecież normalnie tylny ekran się nie włącza.

sebapl
22-01-2015, 20:28
U mnie po uspieniu i naciśnięciu podglądu zdjęć i przycisku menu pokazuje się na chwilę klepsydra

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

gregorio1972
22-01-2015, 20:37
No własnie, to chyba w każdym tak jest. Ta klepsydra pokazywała się na chwilę tylnym ekranie LCD. Czyli to taki urok aparatu.

TOP67
22-01-2015, 20:44
Ale nie po naciśnięciu spustu.

darjo1
22-01-2015, 21:00
U mnie po uspieniu i naciśnięciu podglądu zdjęć i przycisku menu pokazuje się na chwilę klepsydra

A to dziwne, ja nigdy tego nie zaobserwowałem u siebie.
Sprawdziłem to teraz i też nie ma żadnej klapsydry.

gregorio1972
22-01-2015, 21:25
Ja obecnie już nie mam tego aparatu ale nie wiem czy do niego nie wrócę więc dokładnie tego nie mogę sprawdzić. Wydaje mi się, że po naciśnięciu spustu ona się pojawiała ale głowy nie dam uciąć. Prawdę mówiąc trochę mnie to denerwowało bo we wcześniejszych aparatach np. Canona tego nie było.

sebapl
22-01-2015, 21:27
Dodam że karta 95MB/s

darjo1
22-01-2015, 21:32
Sebapl - też mam te karty.

Pyknięte z BlackBerry Z30

Ark
22-01-2015, 21:58
No własnie, to chyba w każdym tak jest. Ta klepsydra pokazywała się na chwilę tylnym ekranie LCD. Czyli to taki urok aparatu.
Spradziłem. U mnie klepsydra nie pokazuje się ani po wyborze 'menu' ani przy podglądzie zdjęcia.
__
Mobilnie

pablo.k
22-01-2015, 22:02
Klepsydra u mnie również nie pokazuje się.

Yabby
22-01-2015, 22:09
Też nie mam.

mmluty
22-01-2015, 22:44
Czytam post za postem tego wątku i w końcu postanowiłem sprawdzić jak to jest w moim D7100. Żadnej klepsydry nie ma po naciśnięciu klawisza podglądu. Jest natomiast przez chwilę migotanie zielonej diody LED do czasu ukazania się podglądu zdjęcia. Naciśnięcie klawisza panelu sterowania uruchamia panel sterowania bez "mrygania" zielonej diody LED i oczywiście bez klepsydry. Naciśnięcie klawisza podglądu przy włączonym panelu sterowania powoduje również chwilowe migotanie zielonej diody LED na tylnej ściance aparatu jw. W czasie przełączania na kolejny kadr zdjęcia "mryga" zielona dioda LED, jednak czas "mrygania" diody jest różny dla kolejnych zdjęć. Niekiedy zdjęcie pojawia się natychmiast a dioda dalej "mryga" jeszcze kilka chwil. Innym razem przez chwilę jest czarny ekran pomimo, że dioda już przestała "mrygać", a dopiero po tym, za ułamek sekundy pojawia się podgląd zdjęcia. Nigdy na to nie zwracałem uwagi więc nie rozumiem w czym problem.
Pozdrawiam wszystkich "badaczy" naszego modelu aparatu D7100.

gregorio1972
22-01-2015, 23:59
Generalnie żadnego problemu nie ma. Zapytałem z czystej ciekawości bo gdy miałem ten aparat to mnie to troszkę wkurzało, ze nie startował błyskawicznie od razu tylko coś tam sobie czytał. Wyjaśniam, że ta "klepsydra" wygląda np. jak w komputerze jak sobie program coś tam doczytuje (taka obracająca się) Nie chcę aby mnie Ktoś źle zrozumiał. Gdy miałem kiedyś canony tego nie było. Za każdym razem jak nacisnąłem jakikolwiek z klawiszy od razu pokazywało się menu lub startował AF w zależności co się nacisnęło. Kartę używałem SanDisk 95MB więc to chyba nie przez kartę. W tym Nikonie przez chwile na czarnym ekranie LCD pokazana była ta animowana ikona klepsydry. Kolega sebapl napisał, że u Niego też się takie coś pokazuje więc mnie jestem odosobnionym przypadkiem. Mimo kilku drobnych rzeczy D7100 dawał piękny obrazek - to jest najważniejsze. :D

nikoniarz
23-01-2015, 00:02
D7100 nie jest jedynym Nikonem w którym lubi pojawić się "klepsydra" także nie ma się czym przejmować.

sebapl
23-01-2015, 09:21
Tak z czystej ciekawości to czemu w jednym się pojawia w innym nie. Może restart zdradzi tej sprawie.

nikoniarz
23-01-2015, 09:30
Tak z czystej ciekawości to czemu w jednym się pojawia w innym nie. Może restart zdradzi tej sprawie.

Tu chyba nawet nie ma reguly bo w moich aparatach czasem sie pojawia a czasem nie.

zgera
23-01-2015, 09:39

Podejrzewam że przy odtwarzaniu zdjęć może to mieć związek z wagą pliku, im większe pliki to aparat dłużej odczytuje.

zotornik
23-01-2015, 09:56
Za każdym razem jak nacisnąłem jakikolwiek z klawiszy od razu pokazywało się menu lub startował AF w zależności co się nacisnęło.

Z jednym stwierdzeniem kolegi gregorio1972 absolutnie się nie zgodzę - wraz z włączeniem aparatu, mamy do czynienia z jego natychmiastową gotowością do wykonania zdjęcia ! Aparat - w tym oczywiście również AF - nie wykazują w tej kwestii żadnego zauważalnego opóźnienia. Z tego co pamiętam owo opóźnienie technologiczne, liczone jest w ułamkach sekundy. Natomiast zupełnie czym innym jest praca z wyświetlaczem, menu, podglądem i ustawieniami aparatu - ale to nie jest konieczne do wykonania zdjęcia. Podstawowe informacje i tak mamy przecież w wizjerze lub jak kto woli na górnym wyświetlaczu.

Żeby nie było, że się czepiam ;)
OK, wiem o czym mowa i u mnie pokazuje się czasami na ułamek sekundy owa klepsydra. Poklikałem sobie i to na różnych kartach szukając zależności lub jakiejś prawidłowości - testowałem różne karty i różne okna menu i podglądu.

Być może zależy to od konkretnego egzemplarza i jego ustawień, ale u mnie klepsydra pojawia się:
- po pierwsze, sporadycznie (częściej jej nie ma, niż jest)
- po drugie, jak się pojawia to tylko na ułamek sekundy
- po trzecie, pojawia się wyłącznie po naciśnięciu klawisza"menu"

W innych sytuacjach klepsydry nie odnotowałem, nawet przy zapisanej niemal do pełna karcie SanDisk 32 GB Extreme Pro 95 MB/s i włączaniu podglądu zdjęć. Jak również (co ważniejsze) na innych testowanych kartach - a poszedłem raczej po bandzie, bo testowałem też archaiczną kartę 32 MB (tak 32 MB, nie ma tu pomyłki :) - znalazłem jednego małego nef-a, który się na nią zmieścił). Karta bez opisu transferu, pewnie nie było wówczas jeszcze żadnej klasyfikacji ;) Testowałem również jakąś równie muzealną 256-tkę (podobnie jak wyżej - również bez klasyfikacji "C")

Wnioskuję z powyższego, iż pojawianie klepsydry związane jest wyłącznie z pracą samego body.

Ned Stark
23-01-2015, 11:45
Nie miałem jeszcze tej klepsydry. Zdarzają mi się natomiast zawiechy w trakcie podglądania zdjęć przy dużym powiększeniu.

slaweko
23-01-2015, 15:01
Nie miałem i nie mam w D7100 żadnej klepsydry. Za to w D610 przy tych samych szybkich kartach 95, klepsydrę mam non stop :-(

gregorio1972
23-01-2015, 16:05
Nie miałem i nie mam w D7100 żadnej klepsydry. Za to w D610 przy tych samych szybkich kartach 95, klepsydrę mam non stop :-(

Wniosek taki, że chyba Nikony tak mają. Mnie akurat to drażniło więc zapytałem innych Użytkowników. W każdym bądź razie dziękuję Wam za ustosunkowanie się do zagadnienia. :D

zgera
23-01-2015, 17:07
Wniosek taki, że chyba Nikony tak mają. Mnie akurat to drażniło więc zapytałem innych Użytkowników. W każdym bądź razie dziękuję Wam za ustosunkowanie się do zagadnienia. :D

Nie wszystkie Nikony tak mają, w swoich nigdy nie zauważyłem żadnej klepsydry, być może dali za wolny procesor w stosunku do funkcji aparatu i dlatego tak się dzieje.

zgera
23-01-2015, 22:13
Nie wszystkie Nikony tak mają, w swoich nigdy nie zauważyłem żadnej klepsydry, być może dali za wolny procesor w stosunku do funkcji aparatu i dlatego tak się dzieje.

Odwołuję to to wcześniej napisałem, u mnie również pojawia się klepsydra chociaż wcześniej tego nie zauważyłem.
Dociekałem kiedy się pojawia i wygląda to tak, sprawdziłem d90 i d5100.
Naciśniecie przycisku odtwarzania gdy jest jeszcze aktywny światłomierz klepsydry brak, gdy pomiar światła zniknie z wyświetlacza po naciśnięciu przycisku odtwarzania pojawia się na chwilkę klepsydra.
Drugi przypadek to przeglądanie zdjęć w powiększeniu, po każdym przewinięciu jest klepsydra, przy normalnym przewijaniu nie ma jej.

mamil_km
23-01-2015, 22:49
u mnie też po "uśpieniu" aparat po w ciśnięciu przycisku podglądu zdjęcia pokazuję na chwile klepsydrę, w innych wypadkach nie zauważyłem.

ocelot
23-01-2015, 22:53
w moim (d7100) nie mam żadnej klepsydry (karta sony 40 mb/s "10")

mamil_km
23-01-2015, 22:59
włącz aparat, poczekaj aż pomiar światła się wyłączy, potem wciśnij podgląd ostatnio zrobionego zdjęcia. Nic nie masz? a może pomiar się nie wyłącza ?

ocelot
23-01-2015, 23:15
włącz aparat, poczekaj aż pomiar światła się wyłączy, potem wciśnij podgląd ostatnio zrobionego zdjęcia. Nic nie masz? a może pomiar się nie wyłącza ?

jest klepsydra... miałem ustawiony AF-C

mamil_km
23-01-2015, 23:16
jest klepsydra... miałem ustawiony AF-C

A już myślałem że masz popsuty aparat ;)

Ark
24-01-2015, 09:28
Odwołuję to to wcześniej napisałem, u mnie również pojawia się...Naciśniecie przycisku odtwarzania gdy jest jeszcze aktywny światłomierz klepsydry brak, gdy pomiar światła zniknie z wyświetlacza po naciśnięciu przycisku odtwarzania pojawia się na chwilkę klepsydra...
Ja również :-). W opisanej powyżej sytuacji mam klepsydrę, ale nie będę z tego powodu zmieniał systemu ;-)
__
Mobilnie

mamil_km
24-01-2015, 09:47
Dla mnie to normalne zachowanie, aparat poszedł w głęboki sen aby oszczędzać baterię, więc musi chwilę czasu minąć zanim wstanie. Najważniejsze jest to że jak wcisnę spust to nie ma klepsydry tylko od razu jest gotowy do współpracy :)

Ark
24-01-2015, 09:57
...Najważniejsze jest to że jak wcisnę spust to nie ma klepsydry tylko od razu jest gotowy do współpracy :)
Dokładnie tak jak mówisz :-).
__
Mobilnie

Johny42
25-01-2015, 00:36
U mnie też się pojawia i nigdy mi to nie przeszkadzało. Pewnie gdyby nie te parę postów powyżej, nigdy nie zwróciłbym na to uwagi :)
Nadal mi to nie przeszkadza :)

fader_audio
26-01-2015, 13:22
Witam

U mnie jak aparat jest załączony, ale jest w trybie "czuwania", jak go wybudzę też mam klepsydrę, jak dam mu się napić mocnej kawy to szybko dochodzi do siebie i chodzi jak trzeba. Trochę żartem, ale mam tak samo jak wy. tylko ta klepsydra świci u mnie ok 1-2 sek.

zotornik
26-01-2015, 22:47
Skoro większość ją ma (klepsydrę), to wychodzi na to: że lepiej ją mieć, niż jej nie mieć ;)
Bo kto nie ma klepsydry, ten ma niepełnowartościowe body - takie "wszy", zamiast "wszystkiego" :)

Dionizy2000
26-01-2015, 23:48
Dzisiaj zakupiłem świeżutkie, pachnące, D7100 do tego dołożyłem Pixel Vertax D15 żeby dać czas na ładowanie oryginalnego akumulatorka. Dzięki temu zabiegowi od południa bawię się aparatem.
Pierwsze wrażenie, jeeeeest "klepsydra" i pokazuje się po każdym wzbudzeniu aparatu, bez znaczenia którym przyciskiem wzbudzam aparat.
Drugie wrażenie, jak na moje ucho nie słyszę trzeszczenia. Natomiast grip sprawia wrażenie kiepsko dopasowanego, nie jest tragicznie ale jednak.
Wiele lat jeździłem Olympusem, ostatnio E30 i ciężko jest biegle operować przyciskami, (nawyki dają znać), ale na jutro wieczór powinienem być w domu.
Pozdrawiam

Reglas
27-01-2015, 00:22
Cena oryginalnego gripa jest wzięta z kosmosu!
Też pewnie będę musiał kupić zmienik. :/

zotornik
27-01-2015, 12:25
Dionizy2000 - pogratulować :)
Ja przesiadałem się tylko z D90, a i tak miałem kilka przycisków "nie w tym miejscu" co zwykle ;) Ty masz przesiadkę systemową.
I tak do tej pory, co jakiś czas - na skutek starych nawyków - przypadkowo "blokuję" sobie niektóre zdjęcia, to uważam guzikologię nikonowską za dość przejrzystą. Choć to oczywiście w decydującym stopniu kwestia przyzwyczajenia i gustu.

Dionizy2000
27-01-2015, 12:49
Dzięki zotornik
Dodam jeszcze że tego Nikona kupiłem w Foto Plus przy ulicy Studenckiej w Krakowie.
Obsługa znakomita, mało tego Pan powiedział mi tak, jeżeli coś będzie nie tak z aparatem do 7 dni i nie przekroczone 100 klapnięć aparat wymieni mi na nowy.
Polecam ten sklep.

ecml
27-01-2015, 13:00
Co do przyzwyczajeń, przestawialiście u siebie kierunki wyświetlane przez drabinkę, orientację kółek lub nawet kółka miejscami? Ja na początku, zafascynowany nowymi możliwościami, wszystko sobie poprzestawiałem. Następnego dnia, wróciłem do ustawień standardowych :)

cz4rnuch
27-01-2015, 15:07
...mało tego Pan powiedział mi tak, jeżeli coś będzie nie tak z aparatem do 7 dni i nie przekroczone 100 klapnięć aparat wymieni mi na nowy... Pewnie już teraz masz więcej nastukane :)

Dionizy2000
27-01-2015, 17:01
Pewnie już teraz masz więcej nastukane :)

Prawda że stukam, ale z umiarem, bo gdyby coś, to nie chcę przekroczyć 100, a wolałbym żeby nic się nie po............
Przykleiłem do szafy gazetę i prawa strona kadru jakby odrobinę mniej ostra i do tego lekko ciemniejsza.
Może kiepsko byłem przygotowany, powtórzę ten manewr jeszcze raz, z większą starannością i wyzwolę z pilota.
Sprzedawca na moją prośbę wczoraj w sklepie sprawdził mi Front Focus i Bad Focus i było wszystko ok.
Ale spoko, jeszcze mieszczę się w normie.

nikoniarz
27-01-2015, 17:04
A te 100 klapnięć to "oferta" tylko dla pierwszego właściciela?

Dionizy2000
27-01-2015, 17:24
A te 100 klapnięć to "oferta" tylko dla pierwszego właściciela?

Tak, kupując nowy aparat, gdyby coś się działo to do 100 klapnięć wymieniają na nowy aparat, tak Pan w sklepie powiedział mi. Tylko nie wiem czy we wszystkich sklepach są tacy wspaniałomyślni.

mamil_km
27-01-2015, 17:30
...Bad Focus...

eee no to spoko, najważniejsze, że jak fokus nie jest BAD to super :)
hehe nie mogłem się powstrzymać.

Słuchaj, ja puszka ok to nie ma tematu, jak coś wyjdzie masz gwarancję i serwis. Idź rób zdjęcia. Pozdrawiam :)

esk2
27-01-2015, 17:50
a jeśli można wiedzieć jaka cena za nowa puszkę? bo ja czekam na obniżkę po premierze d7200 ;P

Dionizy2000
27-01-2015, 18:18
a jeśli można wiedzieć jaka cena za nowa puszkę? bo ja czekam na obniżkę po premierze d7200 ;P

Ja zapłaciłem 3941 PLN z 18-105.
Przepraszam ale pierwsze słyszę o premierze D7200.

A.Kiton
27-01-2015, 18:58
Przepraszam ale pierwsze słyszę o premierze D7200.
http://fotoblogia.pl/6867,umarl-nikon-d7000-niech-zyje-nikon-d7200
http://nikonrumors.com/2014/12/15/nikon-d7200-rumored-specifications.aspx/

Dionizy2000
27-01-2015, 19:28

To tylko plotki, w lutym ma się pokazać w sprzedaży D5500 i nie sądzę żeby pokazali równocześnie D7200.
Chociaż wszystko jest możliwe.

Seś@
27-01-2015, 19:32
Zapłacisz 2 tysi wiecej, za fifi i podstawke do kawy czyli gibany ekran :-). Jak na razie ,,prochu nie wymyślą" jeśli chodzi o zamiennik N7100.

esk2
27-01-2015, 21:21
To tylko plotki, w lutym ma się pokazać w sprzedaży D5500 i nie sądzę żeby pokazali równocześnie D7200.
D5500 już się pojawił, a jedynie za chwile będzie dostępny na półkach sklepowych:
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d5500
Jeżeli chodzi o D7200 jego premiera jest już długo zapowiadana przez Nikona na targach CP+ 2015 które odbędą się lada moment zdaje się 12-15.02.2015.

Zapłacisz 2 tysi wiecej, za fifi i podstawke do kawy czyli gibany ekran :-). Jak na razie ,,prochu nie wymyślą" jeśli chodzi o zamiennik N7100.
Mi nie chodzi o dopłatę 2tysi albo lepiej za fifi i ewentualną podstawkę pod kawę, a jedynie o fakt że z chwilą pojawienia się nowego modelu, przynamniej czysto teoretycznie model D7100 powinien zjechać z ceną w dół, ale ona jest też w dużej mierze uwarunkowana od kursu dolara który w styczniu 2015 nie należy do niskich..

Dionizy2000
27-01-2015, 23:22
D5500 już się pojawił, a jedynie za chwile będzie dostępny na półkach sklepowych:
Jeżeli chodzi o D7200 jego premiera jest już długo zapowiadana przez Nikona na targach CP+ 2015 które odbędą się lada moment zdaje się 12-15.02.2015.

Mi nie chodzi o dopłatę 2tysi albo lepiej za fifi i ewentualną podstawkę pod kawę, a jedynie o fakt że z chwilą pojawienia się nowego modelu, przynamniej czysto teoretycznie model D7100 powinien zjechać z ceną w dół, ale ona jest też w dużej mierze uwarunkowana od kursu dolara który w styczniu 2015 nie należy do niskich..

Kupując D7100, pytałem sprzedawcę o jego następce, powiedział mi, że jeżeli by się pokazał D7200 to cena D7100 spadnie nie więcej jak był zwrot do końca ub. roku czyli około 400 PLN.

esk2
28-01-2015, 08:19
...to cena D7100 spadnie nie więcej jak był zwrot do końca ub. roku czyli około 400 PLN.
i ja właśnie na taki ruch ze strony Nikona czekam, w zanadrzu trzymam jeszcze kciuka za spadek kursu dolara ;)

nyny1
28-01-2015, 09:38
i ja właśnie na taki ruch ze strony Nikona czekam, w zanadrzu trzymam jeszcze kciuka za spadek kursu dolara ;)
No to miales jeszcze niespelna 28 dni temu taki ruch...
Na nastepny to sobie jeszcze mozesz poczekac troche.
Pytanie czy to czekanie jest warte 400pln, czy juz tak z przekory dusimy te grosze.

pozdro

esk2
28-01-2015, 10:10
No to miales jeszcze niespelna 28 dni temu taki ruch...
wiem o tym, jednak decyzja o zakupie narodziła się na początku nowego roku..

Pytanie czy to czekanie jest warte 400pln, czy juz tak z przekory dusimy te grosze.pozdro

a czekam do połowy lutego 2015, do targów CP+2015 ;)
i czekanie warte jest 4stówek, ponieważ w tej cenie mam grip baterię i butelkę whisky ;P

Dionizy2000
28-01-2015, 10:40

i czekanie warte jest 4stówek, ponieważ w tej cenie mam grip baterię i butelkę whisky ;P

Chyba ta butelka whisky to kiedyś nazywała się J23.
Grip 239 PLN, bakteria około 150 PLN i w sam raz 11 PLN na 2x obecnie to się nazywa chyba inaczej, sprzedają w kartonach.
Nie kombinuj, bo nie jesteś z Krakowa tak jak ja, wal do sklepu i kupuj, wtedy przekonasz się ile to radości i bez whisky ręce się trzęsą. Powodzenia

cz4rnuch
28-01-2015, 10:45
Kolega esk ma czym fotografować więc czemu nie poczekać te 2 tygodnie. Może coś się wyklaruje.

esk2
28-01-2015, 11:15
Chyba ta butelka whisky to kiedyś nazywała się J23.
Grip 239 PLN, bakteria około 150 PLN i w sam raz 11 PLN na 2x obecnie to się nazywa chyba inaczej, sprzedają w kartonach.
grip z roczna gw. Voking 200zł lub Novell z 2letnia gw. 250zł, bateria max.100zł więc zostaje jeszcze setka na dobrego whiskacza ;)
a że się ręce trzęsą bez alko to wiem, w końcu nowa pachnąca puszka w dłoniach...

Kolega esk ma czym fotografować więc czemu nie poczekać te 2 tygodnie. Może coś się wyklaruje.
dokładnie, mam 2xD90 i nie mam aż takiego parcia, poza tym śledzę jeszcze używki w stanie sklepowym, które się pojawiają..

cz4rnuch
28-01-2015, 16:19
...mam 2xD90 i nie mam aż takiego parcia, poza tym śledzę jeszcze używki w stanie sklepowym, które się pojawiają... Na Twoim miejscu w ogóle bym się nie spieszył z tą wymianą. Też miałem D90 i zamieniłem go na D7100. Gdybym opłacalność zmiany miał rozpatrywać jedynie w kategorii zdjęciowej to byłbym trochę zawiedziony. D7100 jest lepszym sprzętem ale przynajmniej moim zdaniem nie zjada on D90 na śniadanie. Co innego video, tutaj jestem naprawdę zadowolony z postępu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/01_zpsjowfj4yi-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/01_zpsjowfj4yi.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/02_zpss1tc8ibb-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/02_zpss1tc8ibb.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/03_zpsvmkdkiw6-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/03_zpsvmkdkiw6.jpg)

sl011
28-01-2015, 16:26
cz4rnuch, bardzo ciekawe kolory, zwłaszcza 1 i 2. Sam je kręciłeś, czy to jakiś filtr?

esk2
28-01-2015, 17:51
Na Twoim miejscu w ogóle bym się nie spieszył z tą wymianą. Też miałem D90 i zamieniłem go na D7100. Gdybym opłacalność zmiany miał rozpatrywać jedynie w kategorii zdjęciowej to byłbym trochę zawiedziony. D7100 jest lepszym sprzętem ale przynajmniej moim zdaniem nie zjada on D90 na śniadanie.

to wiem, ale wg mnie to już zależy od szklarni jaką posiadasz..
głównie zależy mi na wysokim używalnym iso i af który w D90 wiadomo jak działa, do tego zaczynam mi coraz częściej brakować pół af. Przy dokładnie takiej samej sytuacji wymieniłem swoje D60 na D90.

cz4rnuch
28-01-2015, 21:03
to wiem, ale wg mnie to już zależy od szklarni jaką posiadasz...Nie mieszajmy w to szklarni, bo można używać tej samej na obu puszkach. Chodziło mi tylko i wyłącznie o możliwości matrycy. Tylko, że ja piszę o własnych odczuciach a np Ty możesz mieć inne. Czasami nie ma innego sposobu by się przekonać czy puszka spełnia nasze oczekiwania jak ją po prostu kupić i sprawdzić na własnej skórze. To najlepszy ale i najdroższy sposób.

cz4rnuch, bardzo ciekawe kolory, zwłaszcza 1 i 2. Sam je kręciłeś, czy to jakiś filtr? Lightroom + NIK Collection.

Reglas
28-01-2015, 21:06
Też się zastanawiam czy czekać na spadek ceny.
Chyba poczekam bo i tak mogę tylko pstrykać w sobotę, niedzielę.
A pogoda też nie najlepsza. Wezmę się za zakup drobnego sprzętu karty, grip etc.

W sumie obiektyw też można już zakupić. W tym roku planuje kupić Tamron macro 90mm. Tamron 150-600mm. Nikkor 70-200.

esk2
28-01-2015, 21:49
to skoro wspomniałeś o gripie to proszę o doradę:
-Meike
-Newell
-Aputure
-Voking

ktoś używa może coś doradzić? nie wiem jak teraz ale wcześniej Meike cieszył się dobrą opinią..

mamil_km
28-01-2015, 21:54
mam pixela i nie narzekam, choć do wybieraka musiałem się przyzwyczaić, bo jak dla mnie za lekko chodzi.

Reglas
28-01-2015, 21:57
Ja bym chętnie przygarną używany oryginalny w bardzo dobrym stanie ;)
Ostatnio taki mi spierniczył :/

Ark
28-01-2015, 22:14
mam pixela i nie narzekam, choć do wybieraka musiałem się przyzwyczaić, bo jak dla mnie za lekko chodzi.
Swego czasu podjąłem pod swoje D7100, Pixela. Niestety podczas gdy aparat był wyłączony, a pokręciłem kółkiem nastawczym w gripie, zapalała się dioda sygnalizacyjna w body. Pewnie to odosobniony przypadek, ale grip oddałem do sklepu i zdecydowałem się na oryginalny.
__
Mobilnie

Dionizy2000
28-01-2015, 22:42
Swego czasu podjąłem pod swoje D7100, Pixela. Niestety podczas gdy aparat był wyłączony, a pokręciłem kółkiem nastawczym w gripie, zapalała się dioda sygnalizacyjna w body. Pewnie to odosobniony przypadek, ale grip oddałem do sklepu i zdecydowałem się na oryginalny.
__
Mobilnie

To nie jest odosobniony przypadek.
Dioda sygnalizacyjna zapala się tylko wtedy gdy grip jest włączony.
Czy to jest feler czy tak ma być, Vertax na tym forum był chwalony i dlatego go nabyłem dwa dni temu.
Może sprawdzicie czy wszyscy tak mają w tym gripie, w innych zamiennikach też proponuję zbadać sprawę i wynikami podzielić się na forum.
A ja jutro zadzwonię do Foto Tipa gdzie go kupiłem i dowiem się o co chodzi.

nikoniarz
28-01-2015, 22:46
w innych zamiennikach też proponuję zbadać sprawę

Newell nie zapala żadnej kontrolki. Ale nie mam w nim aku i inne body jeśli to istotna wiadomość.

nyny1
28-01-2015, 22:55
Newell nie zapala żadnej kontrolki. Ale nie mam w nim aku i inne body jeśli to istotna wiadomość.
WOW
I pewnie nie masz tez D7100....

Kazdy z moich DXow przy podlaczaniu gripa, w ktorym jest dodatkowa bateria zapala na chwile lampke w body, i to jest zdrowy objaw, nawet w D7100 z pixelem.

pozdro

Reglas
28-01-2015, 22:57
Nie wiem skąd się bierze tak wysoka cena oryginału. Chciwość ?
Załóżmy że oryginalny Grip do tego modelu kosztuje 500zł. Chyba prawie każdy wolał by dołożyć te 200/250zł.
Na pewno Nikon by zarabiał na tym interesie! Może nawet więcej przez większą liczbę zainteresowanych.
Każdy kto by zakupił byłby zadowolony że ma oryginał za dobre pieniądze.

A tak musimy kombinować i mało kto da zarobić Nikonowi ;)

nikoniarz
28-01-2015, 23:02
Nie wiem skąd się bierze tak wysoka cena oryginału. Chciwość ?

Najistotniejsze cechy to chyba materiał i uszczelnienia. Pewnie ktoś zaneguje, że uszczelnienia nic nie dają i zarzuci jakimś linkiem o zalanym uszczelnianym aparacie ;) ale zamienniki nie mają uszczelnień wogóle. Już kiedyś pisałem- jeśli ktoś używam sprzętu w dobrych warunkach atmosferycznych to śmiało może kupować zamienniki gripów. Ale jak komuś zdarza się focić w deszczu, to ja bym nie ryzykował- sprawdzałem jak łatwo dostaje się do środka woda.

Edit:
Poza tym jeśli ktoś kupuje puszkę na powiedzmy 3-5 lat to tym bardziej nie widzę sensu oszczędzania na gripie...

Jarkod
29-01-2015, 00:07
WOW
I pewnie nie masz tez D7100....

Kazdy z moich DXow przy podlaczaniu gripa, w ktorym jest dodatkowa bateria zapala na chwile lampke w body, i to jest zdrowy objaw, nawet w D7100 z pixelem.

pozdro

Co innego zapalenie się lampki po przykręceniu gripa, co jest jak najbardziej normalne, a co innego zapalanie się lampki przy kręceniu pokrętłami. Co też - wychodzi na to - jest normalne (w znaczeniu "ten typ tak ma"). Jeśli przełączymy grip w pozycję L, to lampka się nie zapala. Jeśli grip jest włączony (kropka do kropki), to kręcenie kółkami zapala diodę. Więcej, słychać stuknięcie soczewki układu stabilizacji w Sigmie 17-50/2,8. Wszystko oczywiście przy wyłączonym aparacie.

lukmack
29-01-2015, 00:34
D7100 w mojej opinii to bardzo dobry aparat, jestem bardzo z niego zadowolony
Mam grip Pixel'a i nie miałem z nim jakichkolwiek problemów, a pracę bardzo ułatwia, szczególnie ze szkłem typu 80-200 ;)

davide
29-01-2015, 01:04
Witam.
Posiadam Nikona D7100 oraz następujące obiektywy:
- 18-105 (zakupiony w zestawie wraz z body)
- Nikkor 35mm 1.8G
- Nikkor 50mm 1.8G

W połowie marca będę wykonywał pierwszy raz zdjęcia na ślubie moich przyjaciół - cały reportaż: przygotowania, błogosławieństwo, ceremonia, wesele i plener.

Czy zestaw obiektywów, który posiadam będzie wystarczający?

Zacząłem zastanawiać się nad zakupem 85mm 1.8G...ale czy rzeczywiście będzie potrzebny, czy to, co posiadam na razie wystarczy?

Będę wdzięczny za rady.

picia78
29-01-2015, 01:19
Witam.
- Nikkor 35mm 1.8G
- Nikkor 50mm 1.8G

W połowie marca będę wykonywał pierwszy raz zdjęcia na ślubie moich przyjaciół - cały reportaż: przygotowania, błogosławieństwo, ceremonia, wesele i plener.

Zacząłem zastanawiać się nad zakupem 85mm 1.8G...ale czy rzeczywiście będzie potrzebny, czy to, co posiadam na razie wystarczy?

Będę wdzięczny za rady.

W lampę musisz się zaopatrzyć, bo beż niej to może być słabo w niektórych warunkach. A tymi obiektywami jak na początek sobie powinieneś poradzić .

p.s a tak na początku to by się przydało przywitać a nie pierwszy post i od razu ślubniakiem ciągniesz ;-)

Ark
29-01-2015, 01:29
WOW
...Kazdy z moich DXow przy podlaczaniu gripa, w ktorym jest dodatkowa bateria zapala na chwile lampke w body, i to jest zdrowy objaw, nawet w D7100 z pixelem.

pozdro

@nyny1, nie zrozumieliśmy się ;-). To o czym piszesz jest jak najbardziej OK, ale to:

Co innego zapalenie się lampki po przykręceniu gripa, co jest jak najbardziej normalne, a co innego zapalanie się lampki przy kręceniu pokrętłami. Co też - wychodzi na to - jest normalne (w znaczeniu "ten typ tak ma"). Jeśli przełączymy grip w pozycję L, to lampka się nie zapala. Jeśli grip jest włączony (kropka do kropki), to kręcenie kółkami zapala diodę. Więcej, słychać stuknięcie soczewki układu stabilizacji w Sigmie 17-50/2,8. Wszystko oczywiście przy wyłączonym aparacie.

Nie jest już normalne, a pisałem o przypadku jak powyżej ;-).
Mając podpięty oryginalny MB-D15 i wyłączony aparat, a włączony grip, dioda sygnalizacyjna nie zapala się podczas kręcenia kółkiem nastawczym.

mamil_km
29-01-2015, 09:51
Mój też tak ma. Czy to wada? Reklamować? Wszystkie tak mają? Jak w gripie nie ma baterii to dioda nie świeci, jak w body nie ma karty pamięci również nie. Jeśli aparat ma kartę, grip baterię, aparat wyłączony to gdy pokręce kółkiem nastaw w gripie dioda miga.

Dionizy2000
29-01-2015, 10:47
Mój też tak ma. Czy to wada? Reklamować? Wszystkie tak mają? Jak w gripie nie ma baterii to dioda nie świeci, jak w body nie ma karty pamięci również nie. Jeśli aparat ma kartę, grip baterię, aparat wyłączony to gdy pokręce kółkiem nastaw w gripie dioda miga.

Trudno żeby świeciła dioda jak prądu brak.
Sprawdź jeszcze rozładowanie AA, bo u mnie zauważyłem że aparat nie używany, wszystko wyłączone a baterie się rozładowują. W poprzednim aparacie E30 jak wsadziłem 6AA to trzymały miesiąc lub dłużej albo spoko ciurkiem 600-650 zdjęć robiłem.
Ja po 10 dzwonię do Foto Tipa reklamuję i jadę po zwrot forsy.

mamil_km
29-01-2015, 11:07
Bateria w body jest! Brak baterii ww gripie, w takim przypadku przecież grip działa.

esk2
29-01-2015, 11:09
a ile płaciliście za ten grip pixela?

ps . ma ktoś może któryś z poniższych gripów:

-Meike
-Newell
-Aputure
-Voking

nie wiem jak w przypadku gripa do D7100 ale w przypadku D90 Meike uchodził na najlepszy zaraz po oryginale.

nyny1
29-01-2015, 11:13
U mnie nic sie nie zapala jak krece kolkami w gripie przy wylaczonym aparacie.
Tyle ze:
a: w aparacie i gripie sa orginalne akumulatory,
b: nie liczac starych manuali to do d7100 zapinam wylacznie nikkory.

pozdro

mamil_km
29-01-2015, 11:23
Tyle ze:

pozdro

Mówisz oczywiście o pixelu?

nyny1
29-01-2015, 11:27
Mówisz oczywiście o pixelu?

Z reguly pisze o tym co sam doswiadczylem i posiadam, a do D7100 innego nie mam...

p.s. Ale ja juz tak mam, to co u innych spedza sen z powiek u mnie dziala bezproblemowo vide chocby D7000 :)

pozdro

mamil_km
29-01-2015, 11:47
Tapatalk nie wyświetla stopki, wolałem się upewnić. Dzięki

nyny1
29-01-2015, 11:58
Tapatalk nie wyświetla stopki, wolałem się upewnić. Dzięki

Nawet jak wyswietli to nic nie pokaze, ja tam sie nie mam czym chwalic ;)

pozdro

davide
29-01-2015, 12:47
W lampę musisz się zaopatrzyć, bo beż niej to może być słabo w niektórych warunkach. A tymi obiektywami jak na początek sobie powinieneś poradzić .

p.s a tak na początku to by się przydało przywitać a nie pierwszy post i od razu ślubniakiem ciągniesz ;-)

Przepraszam za gafę i witam wszystkich serdecznie :)

Dzięki za radę. A jaka lampa najlepiej?

Myślałem w zasadzie też o tym, jednak dochodzą mnie od znajomych słuchy, że księża często nie wyrażają zgody na używanie lampy w kościele.

zotornik
29-01-2015, 15:31
Przepraszam za gafę i witam wszystkich serdecznie :)

Dzięki za radę. A jaka lampa najlepiej?

Myślałem w zasadzie też o tym, jednak dochodzą mnie od znajomych słuchy, że księża często nie wyrażają zgody na używanie lampy w kościele.

Sądzę, że to jednak nie najlepsze miejsce na rozstrzyganie Twoich dylematów. Są całe wątki poświęcone zarówno lampom, jak też i fotografii ślubnej - w tym sprzętom przydatnym przy tego typu okazjach. Omówione są też po wielokroć zasady fotografowania ślubów w kościele, uzyskiwania zgody księdza, a także posiadania kursu diecezjalnego dla fotografów ślubnych (czasem koniecznego).
http://kurs-dla-fotografow-w-diecezji.pl/

D7100, to "taki sam" aparat jak inne i nie dostaniesz tu jakiś specjalnych, wyjątkowych porad. A tych ślubnych szukaj tam,gdzie już są gotowe odpowiedzi.

Mnie - jeśli wolno tak powiedzieć - bardziej "przeraża" fakt, że zabierasz się za tak poważną sprawę bez doświadczenia, bez sprawdzonego sprzętu, bez jego biegłej znajomości (tu mam na myśli głównie lampę i prace z nią). Sam popełniłem kilka takich uroczystości i wiem jak szybko wszystko się dzieje i że nie ma tam miejsca na klikanie w poszukiwaniu ustawień. No chyba, że będziesz tam "grał trzecie skrzypce", to wówczas można iść na żywioł ;) Tylko pamiętaj o jednym - nie pchaj się przed głównego fotografa lub filmowca - Ty schrzanisz, a im przeszkodzisz, bo nikt ceremonii nie powtórzy ;)
Nie piszę tego bynajmniej złośliwie, ale żebyś jednak miał pełną świadomość i wiedział w czym będziesz uczestniczył i jaka wartość będzie miała Twoja praca dla Pary Młodej.

Ark
29-01-2015, 16:02
Tyle ze:

pozdro

U mnie niestety dioda świeciła się przy wyłączonym aparacie, a włączonyn gripie (jak dla mnie to bez sensu jest wyłączanie gripa przy każdym wyłączeniu aparatu ;-) )... Konfiguracja: bateria w body oryginalna, bateria w gripie oryginalna, do body podpięty Nikkor AF 300 f/4 (można powiedzieć, że nigdy go nie odpinam).
__
Mobilnie

fader_audio
29-01-2015, 16:21
Witam.
- Nikkor 35mm 1.8G
- Nikkor 50mm 1.8G

Będę wdzięczny za rady.

Z tymi szkłami powinieneś dac radę pod warunkiem, że będziesz miał zewnętrzną lampę, na fotoreportażu ślubu jest niezbędna i bardzo ułatwia prace. Bez lampy bedziesz musiał jechac na maksymalnym iso a i to może być cxasem za mało, więc fotk ijak się domyslasz bedą zaszumione i jest duże prawdopodobieństwo że będą poruszone, lub rozmazane przy zdjęciach robionych w ruchu np tańce.

davide
29-01-2015, 16:52
Sądzę, że to jednak nie najlepsze miejsce na rozstrzyganie Twoich dylematów. Są całe wątki poświęcone zarówno lampom, jak też i fotografii ślubnej - w tym sprzętom przydatnym przy tego typu okazjach. Omówione są też po wielokroć zasady fotografowania ślubów w kościele, uzyskiwania zgody księdza, a także posiadania kursu diecezjalnego dla fotografów ślubnych (czasem koniecznego).
http://kurs-dla-fotografow-w-diecezji.pl/

D7100, to "taki sam" aparat jak inne i nie dostaniesz tu jakiś specjalnych, wyjątkowych porad. A tych ślubnych szukaj tam,gdzie już są gotowe odpowiedzi.

Mnie - jeśli wolno tak powiedzieć - bardziej "przeraża" fakt, że zabierasz się za tak poważną sprawę bez doświadczenia, bez sprawdzonego sprzętu, bez jego biegłej znajomości (tu mam na myśli głównie lampę i prace z nią). Sam popełniłem kilka takich uroczystości i wiem jak szybko wszystko się dzieje i że nie ma tam miejsca na klikanie w poszukiwaniu ustawień. No chyba, że będziesz tam "grał trzecie skrzypce", to wówczas można iść na żywioł ;) Tylko pamiętaj o jednym - nie pchaj się przed głównego fotografa lub filmowca - Ty schrzanisz, a im przeszkodzisz, bo nikt ceremonii nie powtórzy ;)
Nie piszę tego bynajmniej złośliwie, ale żebyś jednak miał pełną świadomość i wiedział w czym będziesz uczestniczył i jaka wartość będzie miała Twoja praca dla Pary Młodej.

OK, dzięki. Poszukam jeszcze...choć jestem tu nowy i trochę idzie mi przeszukanie forum jak krew z nosa, dlatego przepraszam wszystkich tych, których wyprowadziłem z równowagi zamieszczając swoją prośbę akurat w tym temacie.
Co do lamp - po prostu nie stać mnie chwilowo na "wypasioną" lampę i chciałem jakoś to obejść. Doświadczenie mam, chociaż nie w kościele :) Swój sprzęt też dobrze znam... Nie będę grał trzecich skrzypiec, będę jedynym fotografem. Robię to z grzeczności, ponieważ para młoda to moi przyjaciele, którzy są bardzo ubodzy i nie stać ich na reportaż ślubny za 3 kafle. Zależy im po prostu na tym aby mieć jakiekolwiek zdjęcia. Na ślubie mają być tylko świadkowie i ich rodzice, więc nie ma komu zdjęć robić...ale to tak na marginesie. Dzięki za radę... zabieram się za przekopywanie forum ;)

zotornik
29-01-2015, 17:15
Przynajmniej jak o mnie chodzi, to mnie nie "znerwiłeś" - raczej zaskoczyłeś, a moje uwagi mają na celu raczej naprowadzić Cię na - jak to napisałem - gotowe już odpowiedzi.
Powodzenia :)

Reglas
29-01-2015, 20:00
Przez to gadanie całkowicie zrezygnowałem z gripa firm trzecich.
Jak sobie wytłumaczyć tak drogi zakup ? Może tym że nie pale hehe ;)

Yabby
29-01-2015, 20:08
Przez to gadanie całkowicie zrezygnowałem z gripa firm trzecich.
Jak sobie wytłumaczyć tak drogi zakup ? Może tym że nie pale hehe ;)
Też nie palę... dlatego zbieram na N85 :)

Dionizy2000
29-01-2015, 20:24
Panie Panowie
Bez żadnych problemów w Foto Tip zwrócono mi forsę, przyznając rację mojej reklamacji.
Następnie pojechałem do sklep Foto Plus przy ulicy Studenckiej w Krakowie i poprosiłem o gripa którym handlują ( PHOTTIX ), przykręciłem do aparatu i gołym okiem widać że działa jak należy, dioda nie świeci kiedy rusza się pokrętłami i na wyświetlaczu pokazuje się właściwy poziom naładowania baterii, wszystko ok, ale, pan mówi że do tego gripa nie można przekręcić statywu bo może się wyłamać. Dodam że jest droższy o 60 PLN od Vertexa (295 PLN).Reasumując, wykonanie PHOTTIX'a jest fatalne, nie pasuje do aparatu, między aparatem a gripem po przykręceniu go jest spora szpara a wszystko to razem kolebie się, absolutnie nikomu tego gripa nie polecam !!! . Jutro jadę oglądnąć grip TRAVOR ze zdjęć wygląda obiecująco, ale co w rękach to oczy widzą. Jutro zdam relację z oględzin. Dodam jeszcze jedno, wykonanie VERTEXA jest naprawdę fajne, tylko szkada że ma taki feler...

nyny1
29-01-2015, 21:12
Dodam jeszcze jedno, wykonanie VERTEXA jest naprawdę fajne, tylko szkada że ma taki feler...
To moze inna sztuke warto byloby sprawdzic?
Bo zabrzmialo jakby kazdy pixel byl do bani, a tak z cala pewnoscia nie jest.

pozdro

Dionizy2000
29-01-2015, 21:36
To moze inna sztuke warto byloby sprawdzic?
Bo zabrzmialo jakby kazdy pixel byl do bani, a tak z cala pewnoscia nie jest.

pozdro

Wcześniejsze wypowiedzi na forum sugerowały że ten model "tak ma",
kilka osób miało takie same objawy, więc nie chciałem sprawdzać innych egzemplarzy.
Zresztą w każdej chwili mogę tam pojechać i poprosić o inne egzemplarze, mostów nie spaliłem za sobą.

Rossi_PL
29-01-2015, 21:40
Mój vertax z D7100 też wzbudza diodę dlatego biorąc pod uwagę różnice cenową vertax-oryginał... Od razu nauczyłem się wyłączać grip przy chowaniu do torby/plecaka. Mówcie sobie co chcecie. Przy cenie 3000 za body, naprawdę nie jestem w stanie się przełamać na ori gripa. Gdyby kosztowal 700;-) nie ja jeden bym go z chęcią kupił ;-) A tak to zostaje nam vertax i pilnować wyłączania gripa.

Dionizy2000
29-01-2015, 21:51
Mój vertax z D7100 też wzbudza diodę dlatego biorąc pod uwagę różnice cenową vertax-oryginał... Od razu nauczyłem się wyłączać grip przy chowaniu do torby/plecaka. Mówcie sobie co chcecie. Przy cenie 3000 za body, naprawdę nie jestem w stanie się przełamać na ori gripa. Gdyby kosztowal 700;-) nie ja jeden bym go z chęcią kupił ;-) A tak to zostaje nam vertax i pilnować wyłączania gripa.

Mnie też brakuje kasy na oryginał, ale to rozładowywanie baterii i błędne pokazywaniu na LCD i na wyświetlaczu.

pwaos
29-01-2015, 21:53
Zmusiliście mnie do ruszenia zadnich policzków i sprawdzenia. Mój Vertax po odblokowaniu przy wyłączonym aparacie również powoduje zaświecenie diody. Więc TTTM (Ten Typ Tak Ma). Niepokoi mnie inna sprawa - i tu prośba do innych kolegów/żanek o sprawdzenie - zachowanie się gripu z akumulatorkami NiCd. Próbował już ktoś? Mój po krótkim czasie, może po kilkudziesięciu "pstrykach" przełącza na drugą baterię. Nie wiem o co chodzi...

Dionizy2000
29-01-2015, 22:22
Zmusiliście mnie do ruszenia zadnich policzków i sprawdzenia. Mój Vertax po odblokowaniu przy wyłączonym aparacie również powoduje zaświecenie diody. Więc TTTM (Ten Typ Tak Ma). Niepokoi mnie inna sprawa - i tu prośba do innych kolegów/żanek o sprawdzenie - zachowanie się gripu z akumulatorkami NiCd. Próbował już ktoś? Mój po krótkim czasie, może po kilkudziesięciu "pstrykach" przełącza na drugą baterię. Nie wiem o co chodzi...

Czyli facet z Foto Plus miał rację, że wypuścili felerną partię i zalali nią całą Europę.

mamil_km
29-01-2015, 22:33
Ma ktoś pixela co nie mruga?

nyny1
29-01-2015, 22:37
Ma ktoś pixela co nie mruga?

Ma, a co?

pozdro

Zen
29-01-2015, 22:42
Mój też nie mruga.

pwaos
29-01-2015, 23:04
Czyli facet z Foto Plus miał rację, że wypuścili felerną partię i zalali nią całą Europę.

Dotyczy to też obsługi NiMh? W poprzednim poście błędnie wpisałem NiCd zamiast NiMh.

Dionizy2000
29-01-2015, 23:13
Dotyczy to też obsługi NiMh? W poprzednim poście błędnie wpisałem NiCd zamiast NiMh.

Ogólnie mówił o Vertexie, trudno powiedzieć czy było o NiMh też. Wyżej koledzy deklarują że ich nie miga.
A może by tak wypowiedzieli się dokładniej, bo to mrugnięcie to wreszcie nie tragedia, bardziej chodzi o Twój problem, czy o fałszowanie zużycia baterii AA, błędne wyświetlanie, np. u mnie w podglądzie na żywo pokazywał na czerwono kwadracik że baterie są rozładowane.

pwaos
29-01-2015, 23:20
Ogólnie mówił o Vertexie, trudno powiedzieć czy było o NiMh też. Wyżej koledzy deklarują że ich nie miga.
A może by tak wypowiedzieli się dokładniej, bo to mrugnięcie to wreszcie nie tragedia, bardziej chodzi o Twój problem, czy o fałszowanie zużycia baterii AA, błędne wyświetlanie, np. u mnie w podglądzie na żywo pokazywał na czerwono kwadracik że baterie są rozładowane.

No to trzeba będzie reklamować jednak... :(

Jarkod
29-01-2015, 23:32
Tyle ze:
a: w aparacie i gripie sa orginalne akumulatory,pozdro

Bez znaczenia.

Bez znaczenia.

Oba akumulatory mam oryginalne, sprawdzałem obiektywy Sigmy i Nikona, za każdym razem efekt ten sam - dioda się zapala w warunkach jakie opisałem wcześniej.

Yabby
29-01-2015, 23:39
Aż sprawdziłem u siebie... dioda zapala się nawet gdy w gripie nie mam baterii/aku, wystarczy że body ma zasilanie. Po wyłączeniu gripa wszystko jest ok. No cóż za te pieniądze taką "wadę"chyba przeboleje i dalej będę robił zdjęcia, pozdro. :)

esk2
30-01-2015, 12:41
A czemu sie tak wszyscy na tego Pixela uparli? Przecież jest jeszcze Nevell Meike oraz te mniej znane.
tu macie jakies porównanie gripów: https://www.youtube.com/watch?v=H1vG_HvnGhE

ps. ja podczas ostatniego macania D7100 zauważyłem coś czegoś żaden Nikon wcześniej nie miał i pytanie:
co to jest? i po co to jest?

chodzi o białą kropkę pod guzikiem BKT

Malika
30-01-2015, 12:45
A jak zakładasz obiektyw, na czuja? :)

mamil_km
Znacznik jak zapinać obiektyw, na obiektywach też masz znacznik.

cz4rnuch
Nie wkręcałeś nigdy obiektywu w bagnet :) Przykładasz białą kropkę(kreskę lub inny znacznik) z obiektywu do kropki w pobliżu bagnetu na body i wkręcasz obiektyw. Pozdrawiam.

Dionizy2000
30-01-2015, 12:58
[QUOTE=esk2;3510488]A czemu sie tak wszyscy na tego Pixela uparli? Przecież jest jeszcze Nevell Meike oraz te mniej znane.

Bo Pixel jest świetnie wykonany, doskonale przylega do aparatu, nic się nie kolebie i nie rusza.
Bez problemu można go zainstalować do statywu bez obawy że przy cięższym obiektywie rozwali obudowę aparatu.

esk2
30-01-2015, 13:11
Nie wkręcałeś nigdy obiektywu w bagnet :)

wielokrotnie, jednak do tej pory oznaczenie na puszkach wyglądało inaczej
i nie była to biała plastikowa wypukła kropka ;)

Bo Pixel jest świetnie wykonany, doskonale przylega do aparatu, nic się nie kolebie i nie rusza.Bez problemu można go zainstalować do statywu bez obawy że przy cięższym obiektywie rozwali obudowę aparatu.

takie teorie bez sprawdzenia organoleptycznego? mieszkasz w końcu w dużym mieście gdzie sklepów foto masz do wyboru do koloru, co za problem podjechać podmontować i zobaczyć? przecież możesz zawsze zwrócić tak jak pixela..

krótki test phottixa https://www.youtube.com/watch?v=ErecFamy0H4
opinia na temat Meike: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=236638
klon meike: https://www.youtube.com/watch?v=moCgNI6VKnA
jupio (to chyba jakas nowosc:) https://www.youtube.com/watch?v=ybAP7cJSHME

wracając do tematu to może by ktoś się jakimiś fotami pochwalił?
może dacie informacje jak wygląda współpraca tego body ze szkłami: Tokina, Tamron?

cz4rnuch
30-01-2015, 13:35
...nie była to biała plastikowa wypukła kropka ;)... No tak, kiedyś kropka nie była wypukła ;) Od czasów D7000 (czyli ładne kilka lat wstecz) już jest :)

...wracając do tematu to może by ktoś się jakimiś fotami pochwalił?... To właściwie jest OT (a przynajmniej tak to kiedyś wyjaśnił jeden z adminów). Kto wie, może ktoś się jednak pokusi, tak w ramach przerywnika w dyskusji na temat gripów (która w sumie też tu nie pasuje i lepiej byłoby umieścić ją w dziale systemy zasilania aparatów lub akcesoria).

...może dacie informacje jak wygląda współpraca tego body ze szkłami: Tokina, Tamron? Z sigmą 17-50 to chyba wszyscy wiedzą jak jest, Sigma 30 1.4 art działa bez zarzutu, podobnie jak Tamron 60/2 czy Tamron 90VC. Z innymi szkłami firmy trzecich za rzadko używałem by się wypowiadać.

zotornik
30-01-2015, 14:29
Krótka historia "kropki" ;) (modele wybrałem losowo)
D50 (https://hoursofidleness.files.wordpress.com/2010/03/1.jpg)
D90 (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Nikon_D90.jpg)
D300s (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Nikon_D300s_-_Front_%28No_Lens%29.jpg)
D700 (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Nikon_D700_Body.jpg)
D7000 (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Nikon_D7000_Open.jpg)
D7100 (http://content.hwigroup.net/images/products/xl/177890/7/nikon_d7100_body.jpg)
D7100 (http://s2.blomedia.pl/fotoblogia.pl/images/2013/06/nikon-d7100-test1-70186.jpg)
W modelach od D50 do D700, korpus wokół bagnetu był płaski, a w każdym razie było tam więcej miejsca na kropkę - w D7000 i D7100 jest już inaczej.
Ale zmiana chyba związana jest z czym innym. Na ostatnim zdjęciu widać wyraźnie, że wiele nowych szkieł ma obecnie sporą średnicę i przy zakładaniu nie widać by było znacznika na korpusie. Po za tym gdy "kropka" wystaje łatwiej podpiąć obiektyw na wyczucie, nie patrząc gdzie ona jest.
Ot taka teoria z mojej strony :)

Co do obiektywów, to z tym co ma w stopce działa bezproblemowo. Miałem też Sigmę 10-20 ze zmiennym światłem i N 18-105 - oba szkła też współpracowały bezproblemowo. W żadnym zresztą nic nie korygowałem w kwestii FF/BF.

esk2
30-01-2015, 14:55
dzięki 'zotornik' o taki wyjaśnienie chodziło, ale koledzy postanowili zrobić ze mnie początkującego właściciela pierwszej lustrzanki.

szymon708
30-01-2015, 15:17
to tam jest jakaś kropka ? ja kręcę tak długo aż załapie ;-)

cz4rnuch
05-02-2015, 01:04
to tam jest jakaś kropka ? U mnie nawet niejedna, szkoda tylko że na matrycy. Dziś złapałem za ścierę i poleciałem na mokro. Zdjęć naszatkowałem już prawie 10 tysi więc nie ma tragedii jednak gdybym musiał szorować sensor co 50 fotek jak jeden z kolegów to bym się chyba lekko zdenerwował.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/tunezja_0585EditEditEditEditEdit3EditEdi-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/tunezja_0585-Edit-Edit-Edit-Edit-Edit-3-Edit-Edit-Edit-Edit_zpsztc9drou.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/tunezja_0990EditEditEditEdit_zpsm5d6atly-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/tunezja_0990-Edit-Edit-Edit-Edit_zpsm5d6atly.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/tunezja_0369EditEdit_zps080yd9xm-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/tunezja_0369-Edit-Edit_zps080yd9xm.jpg)

Dionizy2000
05-02-2015, 13:28
Witam
Dorobiłem się pilota do aparatu i po przestawieniu w menu na ON i wyzwoleniu migawki, aparat przechodzi w uśpienie, po ponownym uruchomieniu aparatu opcja ta jest wyłączona.
Dlaczego tak się dzieje, albo inaczej, czy jest jakiś inny sposób na ustawienie ON na czas spaceru ze statywem, bo za każdym razem zmiana jest kłopotliwa.
Pozdrawiam

AndBed
05-02-2015, 13:54
Mówisz o pilocie ML-L3?? Jeśli tak to masz tam opcje na jak długo jest to aktywne do 15 minut chyba max. Ale żeby uruchomić tę funkcje na stałe to raczej się nie da. Tez jakiś czas temu próbowałem i mi nie wyszło.

Dionizy2000
05-02-2015, 13:59
Mówisz o pilocie ML-L3?? Jeśli tak to masz tam opcje na jak długo jest to aktywne do 15 minut chyba max. Ale żeby uruchomić tę funkcje na stałe to raczej się nie da. Tez jakiś czas temu próbowałem i mi nie wyszło.

Dziwne, w 3 miejscach można ustawić samowyzwalacz, a po uśpieniu sam się wyłącza.
szukam tych 15 minut.

Po podłączeniu pilota na drucie, nic nie trzeba ustawiać wyzwala natychmiast.
A gdzie są te minuty do ustawienia ?

cz4rnuch
05-02-2015, 14:08
Menu ustawień osobistych, pozycja c5.

Dionizy2000
05-02-2015, 14:15
[QUOTE=cz4rnuch;3513973]Menu ustawień osobistych, pozycja c5.[/

Dzięki, przy okazji odkryłem C3 Samowyzwalacz - i tu można ustawić liczbę zdjęć, ale tylko 9

TOP67
05-02-2015, 14:17
Jak chcesz więcej, to użyj timelapse.

Dionizy2000
05-02-2015, 15:03
Jak chcesz więcej, to użyj timelapse.

Pięknie brzmi, a czym to się je, w indeksie takiej nazwy nie ma.

TOP67
05-02-2015, 15:30
Po polsku interwał.

esk2
05-02-2015, 16:42
to skoro to już wyjaśnione to ja mam pytanie:

czy jest tu ktoś kto kupował puszkę pod koniec stycznia, w lutym 2015? jaka cena? namiar na sklep?

Dionizy2000
05-02-2015, 17:06

czy jest tu ktoś kto kupował puszkę pod koniec stycznia, w lutym 2015? jaka cena? namiar na sklep?

26 01 2015 - 3941 PLN - FotoPlus Kraków ul.Studencka + prezent torba Nikon

picia78
05-02-2015, 17:22

grip z roczna gw. Voking 200zł lub Novell z 2letnia gw. 250zł, bateria max.100zł więc zostaje jeszcze setka na dobrego whiskacza ;)
a że się ręce trzęsą bez alko to wiem, w końcu nowa pachnąca puszka w dłoniach...

dokładnie, mam 2xD90 i nie mam aż takiego parcia, poza tym śledzę jeszcze używki w stanie sklepowym, które się pojawiają..

a ile płaciliście za ten grip pixela?

ps . ma ktoś może któryś z poniższych gripów:

-Meike
-Newell
-Aputure
-Voking

nie wiem jak w przypadku gripa do D7100 ale w przypadku D90 Meike uchodził na najlepszy zaraz po oryginale.

Wątek dotyczy D7100 i opinii jego użytkowników, a nie tak jak w twoim przypadku spekulacji cenowych.
Czy ty aby nie jesteś z jakiejś kontroli skarbowej ;-)
Odpuść już sobie, kup wreszcie ten aparat i ciesz sie fotografowaniem, bo zaraz na alkoholika wyjdziesz tak walczysz o tę butelkę łiskacza ;-)
tylko bez urazy proszę

nyny1
05-02-2015, 18:13
Wątek dotyczy D7100 i opinii jego użytkowników, a nie tak jak w twoim przypadku spekulacji cenowych.
Czy ty aby nie jesteś z jakiejś kontroli skarbowej ;-)
Odpuść już sobie, kup wreszcie ten aparat i ciesz sie fotografowaniem, bo zaraz na alkoholika wyjdziesz tak walczysz o tę butelkę łiskacza ;-)
tylko bez urazy proszę
Jeszcze troche podeliberuje w tym temacie o cenie, i na prad wyda wiecej niz roznica w cenie ;)

pozdro

esk2
06-02-2015, 11:11
BRAVO! podajcie swoje adresy to wyślę Wam po dużym snickersie ;)

cz4rnuch
06-02-2015, 11:41
Est, sam nieraz zarzucałeś innym pisanie nie na temat a sam nic sobie z tego nie robisz i zamiast zapytać w odpowiednich działach (systemy zasilania, rynek) zasypujesz pytaniami o ceny i egzotyczne gripy rodem z Mandżurii. Mi to aż tak bardzo nie przeszkadza, ale miej umiar. Zamiast snikersa 3 piony jako przerywnik. Pozdrawiam.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/wedzarnia_0115EditEditEdit2EditEditEdit_-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/wedzarnia_0115-Edit-Edit-Edit-2-Edit-Edit-Edit_zpshbjoi1xf.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/tunezja_1218EditEditEditEditEdit_zpsbo7c-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/tunezja_1218-Edit-Edit-Edit-Edit-Edit_zpsbo7ct0wz.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/tunezja_0965EditEdit_zpsbtyh9lqi-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/tunezja_0965-Edit-Edit_zpsbtyh9lqi.jpg)

Ned Stark
06-02-2015, 12:38
Krowia głowa utwierdziła mnie tylko w porzuceniu jedzenia mięsa na rzecz warzyw...

skarcity
06-02-2015, 13:29
Krowia głowa utwierdziła mnie tylko w porzuceniu jedzenia mięsa na rzecz warzyw...
Ja mam odwrotnie - chętnie bym pyknął galaretkę z głowizny albo ozorek...

Pozdrawiam

Ned Stark
06-02-2015, 15:46
Ja mam odwrotnie - chętnie bym pyknął galaretkę z głowizny albo ozorek...

Pozdrawiam

Współczuję.
Kadr jest naprawdę dobry. To zestawienie namalowanej "krówki co daje mleczko i mięsko" z realną odciętą głową robi na mnie duże wrażenie. Wyobrażenie kontra rzeczywistość. To jest moim zdaniem świetne zdjęcie.

zbyszekD7000
06-02-2015, 18:41
od pewnego momentu zastanawiam się tylko co to wszystko ma wspólnego z tematem wątku :(

skarcity
06-02-2015, 19:46
Współczuję.
Niepotrzebnie. Ale doceniam Twe zatroskanie nad moją marnością. Cieszę się, że są jeszcze na tym łez padole, ludzie tak wrażliwi...

Pozdrawiam

Seś@
06-02-2015, 19:49
Po ostatnich postach w tym wątku, utwierdziłem się w przekonaniu że D7100 to bardzo dobra pucha :-) Brak narzekań, tematy zastępcze, więc pucha Oki :-)

pil74
07-02-2015, 01:47
Po ostatnich postach w tym wątku, utwierdziłem się w przekonaniu że D7100 to bardzo dobra pucha :-) Brak narzekań, tematy zastępcze, więc pucha Oki :-)
E tam nie popadajmy w przesadę.:)
Przesiadłem się z D300s i tam był zdecydowanie lepszy AF :)

AndBed
07-02-2015, 07:27
Zaraz zaczną się narzekania, że brak wad.... to taka tradycja nasza polska... Narzekać trzeba :)

cz4rnuch
07-02-2015, 14:34
Ewidentną wadą D7100 jest brak lepu na muchy we wnętrzu aparatu. Efektem tego niedopatrzenia są zwłoki owocówki w moim wizjerze :(

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/makro_0156Edit2EditEditEditEdit2Edit2Edi-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/makro_0156-Edit-2-Edit-Edit-Edit-Edit-2-Edit-2-Edit-2-Edit-2-Edit_zpsu3iocye1.jpg)

Dionizy2000
07-02-2015, 14:42
U mnie jeszcze muchy nie latają...
//https://mega.co.nz/#!hgxk1BhL!23dDCTNaKOP7P15YKxPviwCtoZX_2fcb2rD_dFI YWLk[/IMG]

Nie umie wkleić zdjęcia, bardzo to skomplikowane !!!

zotornik
07-02-2015, 15:08
U mnie jeszcze muchy nie latają...
//https://mega.co.nz/#!hgxk1BhL!23dDCTNaKOP7P15YKxPviwCtoZX_2fcb2rD_dFI YWLk[/IMG]

Nie umie wkleić zdjęcia, bardzo to skomplikowane !!!

I dobrze, że Ci się nie udało ;)
Nie dość, że 6000x4000 to jeszcze ponad 22 MB - chyba by Cie moderator udusił :)

Na PW napiszę Ci jak ja to robię, ale masz też to na forumowym FAQ-u wytłumaczone.
Super mucha "tsetse", to "tylko" 1000x667 pikseli i niecałe 80 KB - a jak widzisz, do prezentacji internetowej absolutnie wystarczy.

p.s. Ja "muchi" nie upolowałem, ale mój szczelny korpus zassał pięknego paproszka do wizjera - tak że za każdym razem jak przykładam oko, to kpi sobie ze mnie :) no bo co mu zrobię jak jest za szybą ;)

Rozgardiasz
10-02-2015, 13:22
Kupiłem parę dni temu aparacik z obiektywem Tamron 150-600 i jestem bardzo zadowolony :)
W porównaniu z moim dotychczasowym aparatem (Canon 350d + Sigma 70-300 apo dg macro) to jest niebo a ziemia :>

tarpan
10-02-2015, 15:30
A jakiż to aparacik, jeśli można zapytać?

Dionizy2000
10-02-2015, 15:30
Kupiłem parę dni temu aparacik z obiektywem Tamron 150-600 i jestem bardzo zadowolony :)
W porównaniu z moim dotychczasowym aparatem (Canon 350d + Sigma 70-300 apo dg macro) to jest niebo a ziemia :>

A cóż to za cudo ten aparacik ?, i dlaczego tak drogo kosztuje ?.

MstrG
10-02-2015, 16:08
Jesteśmy w temacie D7100, więc chyba kupił D7100.

Archibald6803
10-02-2015, 20:30
oj, Dionizy ......

Rozgardiasz
11-02-2015, 22:01
Dobrze że mimo tej szarówy za oknem tarpan i Dionizy są w dobrym humorze ;)
Oby tak dalej :)
Przeczytałem cały ten wątek i nie pomyślałem o tym że ktoś z wypowiadających się tutaj może mieć wątpliwości o czym piszę, więc poprawiam się -kupiłem Nikon D7100 z obiektywem Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD
tu link do obiektywu:
http://www.optyczne.pl/324.1-Test_obiektywu-Tamron_SP_150-600_mm_f_5-6.3_Di_VC_USD.html
a tu do aparatu:
http://www.optyczne.pl/220.1-Test_aparatu-Nikon_D7100.html\

Czy teraz wszystko jasne?

zbyszekD7000
11-02-2015, 23:41
przecież to było wiadomo ;)

cz4rnuch
13-02-2015, 23:06
Nie mam dziś nic ciekawego do powiedzenia poza tym, że spijam ścierkowatego JW-REDa, pożarłem się z moją drugą połową, testuję darmowego IMGURa oraz tym, że D7100 jest od niej(mej kobity) znacznie bardziej przewidywalny. Wrzucam kilka pstryków z piaskownicy bo podobno dzieciak jestem i tam moje miejsce :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/Zzdn27Y-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Zzdn27Y.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/SZTWReI-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/SZTWReI.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/AjepSBC-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/AjepSBC.jpg)

Jarkod
13-02-2015, 23:37
Wrzucam kilka pstryków z piaskownicy bo podobno dzieciak jestem i tam moje miejsce :)

Byłyby fajne gdyby je trochę podrasować. Tak, jak są, to wyglądają na nieobrobione nefy.

cz4rnuch
13-02-2015, 23:43
Byłyby fajne gdyby je trochę podrasować. Tak, jak są, to wyglądają na nieobrobione nefy. Nie obrażaj mnie, co najmniej 3 minuty je obrabiałem :) A tak na poważnie to mocno mi się przejadły podrasowane zdjęcia i staram się pokazać na zdjęciach w taki sposób ja to zapamiętałem. Nie zmienia to faktu, że jestem wdzięczny za odzew bo mocno się zastanawiałem (jak widać słusznie, szczególnie 1ka mnie bolała) czy nie pokazać nieco bardziej podrasowanej wersji. Dokończę JWR i zasiadam do pracy.

Johny42
14-02-2015, 01:17
Jak dla mnie, to siedź w tej piaskownicy i wrzucaj takie fotki dalej :).
Bardzo ciekawe miejsce...

Umbra
14-02-2015, 01:19
Jestem podobnego zdania. Trochę kontrastu i kolorów zdziałałoby tu cuda.

Johny42
14-02-2015, 01:26
Jestem podobnego zdania. Trochę kontrastu i kolorów zdziałałoby tu cuda.
Pewnie masz rację, ale ja właśnie ostatnio tak mam, że zdejmuję kontrast ze zdjęć i wolę bardziej "miękkie". Dlatego te przypadły mi do gustu. Taki okres w postrzeganiu obrazów ;).

Seś@
14-02-2015, 07:34
cz4rnuch. Twoje miejsce jest w piaskownicy :-)

Yabby
14-02-2015, 23:01
Dawno nie było pytania odnośnie samego body. Mam problem z wbudowanym interwałometrem. Ustawiam np. 100x1 opóźnienie 1s czas 30s i po 6/7/11 (różnie) zdjęciach apart przestaje je robić. Czuwanie bez ograniczeń, bateria w pełni naładowana i nie wiem co może być przyczyną. Dodatkowo podobny problem występuje jak użyje aplikacji qDslrdashboard (najnowsza wersja). Gdy ustawię opcje SkyStack ilości zdjęć 40, czas B 90s i włączę to po dwóch zdjęciach całość się zacina, a modem wifi wyłącza. Aparatu nie da się dosłownie wyłączyć ani włączyć (tak odkryłem stan pośredni ;) ) non stop świeci się "PC" na górnym LCD. Trzeba wyjąć baterię i dopiero po tym zabiegu można włączyć aparat.
Problem odkryłem gdy chciałem zrobić startrails przy pomcy tabletu zamiast wężyk z interwałometrem (którego nie posiadam). Jak to nie wypaliło chciałem wypróbować opcję którą opisałem jako pierwszą. Wiecie w czym tkwi problem, moglibyście sprawdzić jak jest u Was?

Edit: chyba że źle zrozumiałem instrukcję i powinienem ustawić interwał na 32s, czas naświetlania 30s, ilośc 100(albo wiecej) x1, muszę to sprawdzić jak aparat odzyska normalną temperaturę. Jeżeli to rozwiąże problem to i tak zostaje dziwne zachowanie zestawu aplikacja-modem-body.

TOP67
14-02-2015, 23:44
Czas interwału musi być dłuższy niż liczba zdjęć * (czas + opóźnienie).

Instrukcja str. 145

Yabby
14-02-2015, 23:55
Ok dziękuję, czytałem instrukcję ale nie za bardzo zrozumiałem fragment z tą zależnością dlatego miałem problem z ustawieniem odpowiednich interwałów.
Jednak ostatecznie to i tak mnie nie zadowala bo interwałometr pozwala na naświetlanie zdjęcia maksymalnie 30s (potrzebuje ok. 90s). Problem powinien rozwiązać moduł WiFi i aplikacja, tylko dlaczego po ok. 3 minutach (2 zdjęcia) moduł się wyłącza? Może mieć to związek z temperaturą? Chociaż na dworze raptem -3*C więc nie jest źle.

joblessjohn
15-02-2015, 00:07
Cześć,

to mój pierwszy post na forum, także witam się z Wami :-)

Piszę z pytaniem dot. wizjera w Nikon D7100 (z podpiętym 18-105). Gdy w wizjerze znajduje się jakieś źródło światła (lampa, żyrandol etc.), to tego typu obiekty pojawiają się w wizjerze podwójnie (potrójnie), ale na obrazku już nie wychodzą. Czy to normalne? Czy to kwestia aparatu, czy może obiektywu? Jestem zielony w temacie...

zotornik
15-02-2015, 10:50
Cześć,

to mój pierwszy post na forum, także witam się z Wami :-)

Piszę z pytaniem dot. wizjera w Nikon D7100 (z podpiętym 18-105). Gdy w wizjerze znajduje się jakieś źródło światła (lampa, żyrandol etc.), to tego typu obiekty pojawiają się w wizjerze podwójnie (potrójnie), ale na obrazku już nie wychodzą. Czy to normalne? Czy to kwestia aparatu, czy może obiektywu? Jestem zielony w temacie...

To akurat raczej dobrze, że nie masz na zdjęciach niepotrzebnych odbić ;)
A te odbicia, które widzisz - biorą się z odbić światła wewnątrz układu obiektyw-pryzmat-lustro. Właśnie dlatego, że skierowany jest on bezpośrednio lub prawie bezpośrednio na silne źródło światła.

Proponuję poczytać już istniejący temat, teoretycznie mówiący o czymś odwrotnym - czyli o odbiciach na zdjęciach, ale "idea" problemu i możliwe przyczyny pozostają te same:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240291
I dodatkowo zacząć się "odzieleniać" np. po przez zapoznanie się z poniższym i kolejnymi artykułami, o tym jak radzić sobie ze światłem
http://www.fotopolis.pl/n/15100/swiatlo-w-fotografii-magia-i-nauka-wydanie-rozszerzone-i-zaktualizowane-fragmenty-czesc-i/

Yabby
16-02-2015, 20:43
Problem odnośnie aplikacji i współdziałania z d7100 dotyczył nowej wersji, która nie była w pełni sprawna. Na dniach (może nawet dzisiaj) ma wyjść poprawiona wersja, która nie będzie powodowała problemu opisanego przeze mnie we wcześniejszych postach.

cz4rnuch
17-02-2015, 11:30
Problem odnośnie aplikacji i współdziałania z d7100 dotyczył nowej wersji, która nie była w pełni sprawna. Na dniach (może nawet dzisiaj) ma wyjść poprawiona wersja, która nie będzie powodowała problemu opisanego przeze mnie we wcześniejszych postach.
Dobrze, że błędy naprawiono bo kupuję sobie kostkę wi-fi i myślałem właśnie o qDSLR-rze. Jako, że w przyrodzie rachunek musi się zgadzać to zapodaję nowego, wielkiego błąda :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/o6EieF7-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/o6EieF7.jpg)

Klikmitu
17-02-2015, 21:51
Witam,

Ostatnio kupiłem D7100 i mocno się zdziwiłem gdy po zrzuceniu zdjęć na kompa okazało się, że mój LR wersja 3.4.1 nie jest w stanie odczytać rawów z nowej puszki... Dodam, ze mam system x32 i będzie problem z nowym lightroomem. Macie jakieś porady, a może inny program, coś darmowego... Tylko nie RawTherapee (strasznie wolny)

Reglas
17-02-2015, 21:57
32 To już dinozaur najwyższy czas zmienić na 64.
Ja tam lubię Nikonowski program do Raw.

2pompony
17-02-2015, 22:35
Dodam, ze mam system x32 i będzie problem z nowym lightroomem.

Nowy LR (ten spodziewany, w wersji 6) faktycznie nie zadziała już na 32 bitowych systemach, ale dla Ciebie jest na to rada: darmowy DNG Converter (dostępny za free ze stron Adobe).

Jak to działa? Bierze RAWy z D7100, konwertuje je do formatu DNG (to dalej są RAWopodobne pliki, nie wiem tylko ilu bitowe, ale na pewno nie 8) i te pliki już LR 3.x otworzy.

sl011
17-02-2015, 23:43
Nikon Capture NX-D - darmowy.
DXO Optics Pro 8 (nie jestem pewien, czy obsługuje 7100) - darmowy jeszcze przez parę dni w promocji.
Raw Therapee wolny? Spośród trzech wymienionych przeze mnie darmoli, ten ostatni jest zdecydowanie najszybszy. Tak jest przynajmniej na moim staruszku core 2 duo. I zużywa najmniej pamięci. Chyba, że są jakieś duże różnice w wydajności między raw therapee 64 a 32-bitowym.

mmluty
18-02-2015, 10:59
DXO Optics Pro 8 (nie jestem pewien, czy obsługuje 7100) - darmowy jeszcze przez parę dni w promocji.

DXO Pro8 obsługuje pliki D7100. Zainstalowałem i wypróbowałem na plikach NEF z D7100.

cz4rnuch
18-02-2015, 11:25
Klikmitu, jeśli nie chcesz się rozstawać z ulubionym softem to posłuchaj pomponiarza - dng converter.

marcdeq
18-02-2015, 12:25
Mam pytanko do posiadaczy D7100, używających go w różnym oświetleniu. Podczas pracy zauważyłem w nim, że AF nie koniecznie jest tak precyzyjny jak myślałem, że multicam będzie :) Np. z D800 mam tak, że trafia bezbłędnie i nie martwię się nigdy o ostrość. Na d7100 zawsze sprawdzam, bo raz trafi idealnie, a od czasu do czasu jest w "lesie", wtedy muszę szybko poprawić. Pytanie, czy nie ma co oczekiwać od tego AFu powtarzalności D800 (mimo, że system ten sam), czy wysłać do "ustawienia zg. ze specyfikacją producenta" ;) Jak jest u WAS?

FrancisBegbie
18-02-2015, 12:55
Powiem szczerze, że na AF nie mogę narzekać, chociaż widzę różną pracę z różnymi szkłami, z systemowymi nigdy nie miałem problemu...

Sebi75
18-02-2015, 14:34
U mnie podobnie, AF działa świetnie. I dotyczy to zarówno szkieł systemowych jak i Sigmy z mojego podpisu. W przypadku Sigmy mam tylko ustawiona drobna korektę na +3. Na systemowych w zasadzie nawet nie musze używać tej funkcji

Reglas
18-02-2015, 23:27
Jedzie do mnie D7100 + Oryginalny grip + 50mm 1.8G AF-S + 2x SDHC SanDisk Extreme Pro UHS-I 8GB (95 MB/s) zobaczymy co to cudo potrafi ;)
Reszta gratów w marcu :D

maniak666
18-02-2015, 23:37
To"cudo" samo nic nie potrafi. Wszystko zależy od ziutka przyklejonego do wizjera.
Tak więc uważaj cobys się nie rozczarował.:mrgreen:

Johny42
19-02-2015, 00:59
Jedzie do mnie D7100 + Oryginalny grip + 50mm 1.8G AF-S + 2x SDHC SanDisk Extreme Pro UHS-I 8GB (95 MB/s) zobaczymy co to cudo potrafi ;)
Reszta gratów w marcu :D

To dużo radochy życzę :)
P.S. Karty IMO trochę małe wziąłeś.

A.Kiton
19-02-2015, 08:22
P.S. Karty IMO trochę małe wziąłeś.
W marcu dokupi "32" i będzie OK

sebapl
19-02-2015, 09:00
Mam pytanko do posiadaczy D7100, używających go w różnym oświetleniu. Podczas pracy zauważyłem w nim, że AF nie koniecznie jest tak precyzyjny jak myślałem, że multicam będzie :) Np. z D800 mam tak, że trafia bezbłędnie i nie martwię się nigdy o ostrość. Na d7100 zawsze sprawdzam, bo raz trafi idealnie, a od czasu do czasu jest w "lesie", wtedy muszę szybko poprawić. Pytanie, czy nie ma co oczekiwać od tego AFu powtarzalności D800 (mimo, że system ten sam), czy wysłać do "ustawienia zg. ze specyfikacją producenta" ;) Jak jest u WAS?

Mam niestety to samo co kolega . Nawet na szklach systemowych mam korektę nawet do +17

Shagrat
19-02-2015, 09:08
Witam Nikoniarzy wszelakich. Potrzebuję informacji o faktycznym polu pomiaru światła D7100, jaki procent kadru obejmuje, a szczęśliwy byłbym, widząc rysunek poglądowy.
Podejrzewam drobny fakap w postaci zintegrowania pola pomiaru światła z obszarem pól AF.

Gugiel przejrzany na miarę moich możliwości, jakby się kto pytał.

Dzięki za pomoc

Reglas
19-02-2015, 18:46
Jeżeli faktycznie karty nie będą mi starczać dokupię większe. ;)

koniuXR3i
19-02-2015, 19:09
Jeżeli faktycznie karty nie będą mi starczać dokupię większe. ;)

Na jedno krotkie wyjscie starcza ;)

esk2
19-02-2015, 19:18
Podejrzewam drobny fakap w postaci zintegrowania pola pomiaru światła z obszarem pól AF.

a powiecie na teorię kolegi? jest to możliwe? jakieś dowody? jakieś za albo przeciw?

Jarkod
19-02-2015, 19:24
a powiecie na teorię kolegi? jest to możliwe? jakieś dowody? jakieś za albo przeciw?

Można by się do tego odnieść, tylko żeby napisał po polsku, o co mu chodzi.

Reglas
19-02-2015, 19:24
Ja robię Rawy ile się ich mieści na kartę 8GB ?

Jarkod
19-02-2015, 19:44

Masz w instrukcji, nawet z podziałem na skompresowane bezstratnie i stratnie, 12- i 14-bitowe.

Reglas
19-02-2015, 19:46
Zerknę jak przyjdzie sprzęt.

nikoniarz
19-02-2015, 20:02
Zerknę jak przyjdzie sprzęt.

Możesz przecież zerknąć zanim przyjdzie skoro jesteś ciekawy...

zbyszekD7000
19-02-2015, 20:12
... wystarczy pobrać ze strony Nikona ;)

Reglas
19-02-2015, 20:19
Zapomniałem że jest instrukcja w necie :D

Wychodzi na to że na dwie karty zmieści mi się 382 Rawy 12-bitowe Skompresowane
bezstratnie. Wystarczy mi zupełnie! Ja nie z tych co muszą poprawiać czas otwarcia migawki w photoshopie :D

pwaos
19-02-2015, 20:35
Ja nie z tych co muszą poprawiać czas otwarcia migawki w photoshopie :D

Optymista. :)

Seś@
19-02-2015, 21:05
Optymista. :)
Może kolega myśli, że puszka sama mysli ;-)

zotornik
19-02-2015, 21:07

Poczytaj sobie gotowy już temat:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229888

Ja mam akurat 32+16 GB (bo została z D90) dla mnie to minimum. Ale wszystko zależy od tego co fotografujesz, gdzie i jaki standard zapisu ustawisz.

Shagrat
20-02-2015, 09:35
Można by się do tego odnieść, tylko żeby napisał po polsku, o co mu chodzi.Jest sobie wizjer. Mniej więcej 18x24mm. Pole matrycowego pomiaru światła jest gdzieś na tym obszarze. Pytanie brzmi: Czy obejmuje tylko obszar pól autofocusa (mniej więcej 14x20mm) czy więcej? Na przykład 100% kadru?
Czy istnieje gdzieś rysunek pokazujący zasięg pomiaru matrycowego w porównaniu do obszaru pól AF?

Mam nadzieję, że tak sformułowane pytanie jest łatwiejsze do przyswojenia. :oops:

nikoniarz
20-02-2015, 10:04
Z tym sie zapoznales?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/58385/~/tryby-pomiaru-ekspozycji

cz4rnuch
20-02-2015, 10:41
Jest sobie wizjer. Mniej więcej 18x24mm. Oj, chciałbym mieć okienko wizjera o takich rozmiarach :) Co do reszty pytania to myślę, że punkty czujnika RGB są rozłożone tak by pokrywać mniej więcej cały kadr.

Shagrat
20-02-2015, 13:38
Z tym sie zapoznales?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/58385/~/tryby-pomiaru-ekspozycjiNie bardzo interesują mnie powiastki dla ludu, znacznie bardziej dokumentacja techniczna...:-P

Oj, chciałbym mieć okienko wizjera o takich rozmiarach :) Co do reszty pytania to myślę, że punkty czujnika RGB są rozłożone tak by pokrywać mniej więcej cały kadr.Mniej więcej to mam błędy w naświetleniu, które wskazują na mniejsze pole pomiaru niż cały kadr.
Wybiegając naprzód ewentualnym poradom, powiem, że patentem z punktem świetlnym w kadrze to sobie mogę centralnie ważony posprawdzać, a nie 2016-punktową matrycę.

cz4rnuch
20-02-2015, 13:52
... Mniej więcej to mam błędy w naświetleniu, które wskazują na mniejsze pole pomiaru niż cały kadr... Albo na to, że układ pomiarowy nie jest doskonały. Ameryki chyba tym nie odkryliśmy.

TOP67
20-02-2015, 13:57
Wybiegając naprzód ewentualnym poradom, powiem, że patentem z punktem świetlnym w kadrze to sobie mogę centralnie ważony posprawdzać, a nie 2016-punktową matrycę.

W D7100 nie. Ale w D750 i 810 już tak. Tam jest magiczny (•)*

Shagrat
20-02-2015, 14:08
Bardzo możliwe. Ale ja póki co męczę się drugi tydzień z D7100 i zastanawiam się właśnie, skąd te gremialnie dobre opinie o urządzeniu, które ma podstawowe błędy konstrukcyjne. No, ale ja tylko kilkanaście lat fotografuję zawodowo i możliwe, że się jeszcze nie znam. Zobaczę wspomniany rysunek, to będę wiedział czy da się coś z tym zrobić, czy użyć popularnego serwisu aukcyjnego... :p

Albo na to, że układ pomiarowy nie jest doskonały. Ameryki chyba tym nie odkryliśmy.Zaiste nie jest. Ale to nie powód, żeby był gorszy niż w D100, D70, D70s, D90, D80, D200, D300s, D700, D600 i czym to jeszcze fotografowałem?....:)

cz4rnuch
20-02-2015, 14:27
Może zabrzmi to jak Nikonowa wymówka ale skoro oczekujesz profesjonalnych rezultatów to może trzeba poszukać na półce pro a nie amatorskiej. Skoro jesteś profesjonalistą pełną gębą to czemu przy naświetlaniu zdajesz się na automat który działa na zasadzie zgaduj zgadula? Masz pełną kontrolę nad puszką i możesz przecież naświetlać wg własnego uznania, aparat raczej nie czyta w myślach. Piszę tak dlatego, bo przez rok używania nie zauważyłem by automat jakoś bardzo się mylił lub działał nieprzewidywalnie. Nie mam takiego doświadczenia z puszkami od N. jak ty ale przez kilka lat fotografowałem D90 i nie widzę, żeby D7100 w kwestii naświetlania sprawował się gorzej niż wspomniany staruszek. Zabrzmi to może jak czepianie się, ale strasznie tajemniczy jesteś. Napisz może w jakich sytuacjach wychodzą te błędy konstrukcyjne, zamieść zdjęcia z exifami, będzie o czym rozmawiać.

Shagrat
20-02-2015, 15:21
W pewnych sytuacjach się myli. Jeśli będę miał informację-rysunek jak w rzeczywistości wygląda pole pomiaru matrycy, to wybacz, sam będę wiedział co się dzieje i konsylium nic specjalnie mądrzejszego nie wymyśli. A dzieje się to tylko z tym jednym aparatem, stąd ten post jest tu, a nie przy D800, czy D200. :-(

A co do szukania na półce pro, to nie widzę powodu szukać aparatu na półce pro, skoro do sprzedania zdjęć wystarczy porządny amatorski sprzęt. No, ale może właśnie znalazłem ten powód. :D Tymczasem jednak staram się zminimalizować ilość czasu poświęconej obróbce, w końcu są fajniejsze w życiu rzeczy, a tu taka pierdułka wymaga albo wydania 2,5 raza większej kasy, albo dłubania przed monitorem. Można się zirytować.:x

cz4rnuch
20-02-2015, 15:41
W pewnych sytuacjach się myli. Jeśli będę miał informację-rysunek jak w rzeczywistości wygląda pole pomiaru matrycy, to wybacz, sam będę wiedział co się dzieje i konsylium nic specjalnie mądrzejszego nie wymyśli... Postawą roszczeniową i traktowaniem innych z góry nic nie zyskasz tym bardziej w oczach ludzi którzy zadali sobie odrobinę trudu by Ci (nieudolnie jak widzę) pomóc. Nie chcesz podawać szczegółów dotyczących tych "pewnych sytuacji", nie chcesz pokazać zdjęć, twoja sprawa. Tylko nie zdziw się, gdy innym też się nie będzie chciało. Może skontaktuj się z serwisem, od tego bym rozpoczął. No chyba że wykluczasz usterkę lub to, że dostałeś wadliwy egzemplarz. Życzę powodzenia w poszukiwaniach.

Sebi75
20-02-2015, 15:43
W pewnych sytuacjach... hmmm.... Rzeczywiście bardzo tajemniczo to brzmi. Ale taki D810 też mi się "w pewnych sytuacjach" myli - np. na ośnieżonym stoku, przy zdjęciach pod światło albo kiedy robię makro białego storczyka który zajmuje 3/4 kadru. Takich sytuacji mógłbym wymienić jeszcze sporo. Ale mimo tego nie uważam tego za nic zaskakującego. Automat ma to do siebie że nie jest w 100% pewny, a fotograf ma tego świadomość. D7100 także w żaden negatywny sposób nie zaskoczył mnie swoim pomiarem światła, tym bardziej w porównaniu do D90 czy innych amatorskich puszek. Dlatego wcale nie dziwię się koledze cz4rnuch, że wolałby pogadać o konkretach. Forum to takie właśnie miejsce gdzie ludzie mogą się wymienić wiedzą i pogadać. Jeśli rzeczywiście byłoby tak jak mówisz to dlaczego inni nie mieli by poznać wiedzy na temat tak istotnego mankamentu aparatu jak automatyczny pomiar światła ?

cz4rnuch
20-02-2015, 15:49
Dokładnie tak jak napisałeś w ostatnim zdaniu. Niektórzy nie rozumieją chyba, że w dobrym tonie jest tu nie tylko branie ale i dawanie czegoś od siebie. A jeśli okazałoby się, że problem nie jest wydumany i znajdą się inni którzy chętnie by skorzystali z wiedzy kolegi. Trudno.

Shagrat
20-02-2015, 16:41
Moje pytanie dotyczyło wielkości pola pomiaru matrycowego w Nikonie D7100. Wiedza o rodzaju uprawianej przeze mnie fotografii nie jest niezbędna do udzielenia tej informacji. Obiecuję, że jeśli będę miał pytania wymagające pokazania zdjęć, niechybnie je pokażę... :)

Dionizy2000
20-02-2015, 17:01
Witam, to tak jak z dziewicą, chciała by a boi się.
Wrócę do tematu zamiennik gripa. Miałem ich kilka założonych do aparatu, albo nie dolegały właściwie, albo błędnie pokazywały stan akumulatora lub baterii założonych do gripa. Ktoś z forumowiczów doradził mi że jestem z Krakowa to sklepów mam bez liku, g.... prawda sklepów jest ileś tam ale we wszystkich takie same badziewie. Przypadek sprawił że w Fotopanoramie trafiłem na grip PHOTTIX, który idealnie dolega do aparatu i bezbłędnie aparat wyświetla to co jest w gripie. Będąc wcześniej w sklepie na ulicy Studenckiej zakładałem do aparatu 3 gripy tej samej firmy i żaden nie pasował. Podobno istnieje druga firma chińska która "podrabia zamienniki" i stąd takie efekty. Tak miał powiedzieć przedstawiciel Phottix'a, przedstawicielstwo mieści się chyba w Gdańsku.

Jarkod
20-02-2015, 17:06
Witam, to tak jak z dziewicą, chciała by a boi się.
Wrócę do tematu zamiennik gripa. Miałem ich kilka założonych do aparatu, albo nie dolegały właściwie, albo błędnie pokazywały stan akumulatora lub baterii założonych do gripa. Ktoś z forumowiczów doradził mi że jestem z Krakowa to sklepów mam bez liku, g.... prawda sklepów jest ileś tam ale we wszystkich takie same badziewie.

A czego się spodziewasz, jak producentów zamienników jest raptem 3 (na naszym rynku), 4 - jeśli Newell też robi zamienniki do D7100. Choćby sklepów było sto, to siłą rzeczy będą sprzedawać to samo.

2pompony
20-02-2015, 17:33
Niepotrzebnie narzekacie na kolegę od wady. Po prostu przez - jak mówi - kilkanaście lat zawodowego fotografowania wszystkimi numerkami nei zorientował się jeszcze, że światłomierz ma mu pomóc robić zdjęcia, a nei zastąpić w myśleniu. Jestem spokojny, że jak przerobi jeszcze parę numerków, to się w końcu zorientuje - a na razie nie przeszkadzałbym mu w poszukiwaniu sprzętowego absolutu, który zawsze i wszędzie wyręczy go we wszystkim, i to w każdej okoliczności.