Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)
Mi tam i grip meike i akumulatory zamiennik działają bez zarzutu
ciepok77
07-07-2013, 14:11
Dziękuje za odpowiedzi czyli jednak ja też zamówie meike jak macie i działa to szkoda testować newell, a co do akumulatora to wezme zamiennik (to tylko 79zł) jak się nie sprawdzi to kupie orginał.
Dziękuje za odpowiedzi czyli jednak ja też zamówie meike jak macie i działa to szkoda testować newell, a co do akumulatora to wezme zamiennik (to tylko 79zł) jak się nie sprawdzi to kupie orginał.
Ja nie polecam zamienników aku - jak na razie dużo na rynku jest jeszcze tych nie do końca dobrze pracujących:
- błędne pokazywanie poziomu naładowania
- wyłączanie się aparatu przy 1 czy nawet 2 kreskach
- błędna praca gdy są w gripie.
Fakt, są już też dobrze działające, ale to identyczne aku (zewnętrznie) i nie sposób ich rozróżnić, dopóki nie sprawdzisz.
ciepok77
07-07-2013, 14:49
Jednak akumulator kupiłem orginalny tak jak radziliście w morele mają teraz po 178zł i jeszcze mam możliwość odbioru w netpunkcie
(Rzeszów) tak więc przesyłka gratis.
Kupiłem gripa Pixel Vertax do D7100 za około 300 zł. Używałem go na dużej imprezie intensywnie - bez problemów. Kupiłem według zasady: nie mam zamiaru wydawać ponad 1000 zł na oryginalną rączkę, ale jeśli już kupuję zamiennik, to najdroższy (z nadzieją, że najdroższy oznacza najlepszy :) ).
Akumulator - tylko oryginał.
ciepok77
07-07-2013, 15:30
Kupiłem gripa Pixel Vertax do D7100 za około 300 zł. Używałem go na dużej imprezie intensywnie - bez problemów. Kupiłem według zasady: nie mam zamiaru wydawać ponad 1000 zł na oryginalną rączkę, ale jeśli już kupuję zamiennik, to najdroższy (z nadzieją, że najdroższy oznacza najlepszy :) ).
Akumulator - tylko oryginał.
Kolego a jak z gumami na gripie czy różnią się fakturą od orginału. Akumulator jak już pisałem kupiłem orginał, ale gripa jeszcze nie zamówiłem, miał być meike ale przeczytałem dokładnie aukcje i gość w tytule sprzedaje meike, a w opisie jest pixel http://allegro.pl/grip-meike-nikon-d7100-hit-wawa-nowosc-i3373720152.html wiec wysłałem mu pytanie jakiej firmy jest grip.
Czy grip Meike MB-D11 grip Nikon do D7000 będzie pasił do D7100 ?
Czy grip Meike MB-D11 grip Nikon do D7000 będzie pasił do D7100 ?
Nie. Aparaty mają różne obudowy, to jak ma pasować grip ??
Z resztą, gdyby pasował, to po co Nikon robiłby MB-D15??
Ja mam zamiennik i nie narzekam, nie wyłącza się wcześniej, wskazuje dobrze, wszystko działa poprawnie, no i ma większą pojemność od oryginału dzięki czemu na ostatniej kresce działa trochę dłużej niż oryginał, więc z czystym sumieniem mogę polecić.
A mam dokładnie ten -
http://eltec.pl/APARATY-FOTOGRAFICZNE/Akumulatory1/Nikon/Akumulator-EN-EL15-z-CHIPEM-2150mAh.html
Kolego a jak z gumami na gripie czy różnią się fakturą od orginału.
Gumy na gripie Pixela, który mam, fakturą nie różnią się od gum na D7100.
ciepok77
07-07-2013, 19:54
Gumy na gripie Pixela, który mam, fakturą nie różnią się od gum na D7100.
I to właśnie chciałem usłyszeć, wiec zamawiam. Kolego pbb dzięki za pomoc.
Krzych179
08-07-2013, 00:12
Zdecydowałem się i sprawiłem sobie d7100. Po przesiadce z d90 czuć moc, wizjer, auto fokus, matryca, lepiej leży w ręce. Z d90 przełożyłem okular powiększający dk-21m, efekt tego dokładnie taki sam jak na d90.
Zdecydowałem się i sprawiłem sobie d7100. Po przesiadce z d90 czuć moc, wizjer, auto fokus, matryca, lepiej leży w ręce. Z d90 przełożyłem okular powiększający dk-21m, efekt tego dokładnie taki sam jak na d90.
Ja też chcę sobie sprawić d7100 + Sigma 17-50 2.8 OS ale martwi mnie taki temat. "Problem z płynnym przesuwaniem powiększonego zdjęcia" w d7100 z tą sigmą.
Ja też chcę sobie sprawić d7100 + Sigma 17-50 2.8 OS ale martwi mnie taki temat. "Problem z płynnym przesuwaniem powiększonego zdjęcia" w d7100 z tą sigmą.
A aparatu używasz do przegllądania zdjęć, czy do ich robienia?
autopilot
08-07-2013, 08:01
A aparatu używasz do przegllądania zdjęć, czy do ich robienia?
Jeśli ktoś wywala kupę kasy na obiektyw i mimo, że jest teraz w super cenie to chciałoby się mieć go w 100% kompatybilnego ze swoim aparatem.
Jeśli ktoś wywala kupę kasy na obiektyw i mimo, że jest teraz w super cenie to chciałoby się mieć go w 100% kompatybilnego ze swoim aparatem.
Może Sigma jakoś rozwiąże problem. Ale tylko może. Na pocieszenie mam to:
- po wyłączeniu OS i przełączeniu na MF w obiektywie przewijanie działa jak należy - trochę to mało praktyczne
- po około minucie od przełączenia w tryb przeglądania słychać puknięcie w obiektywie i od tej pory przewijanie działa bez problemu, więc jeśli próbujesz przejrzeć więcej zdjęć po kolei, to tę minutę można poświęcić
- można ustawić przycisk OK na powiększenie obrazu i po wciśnięciu wyświetla się obszar, w którym była potwierdzona ostrość. Do tego jeśli fotografujesz ludzi, to aparat zwykle dobrze rozpoznaje twarze i na wszystkie twarze po kolei możesz błyskawicznie przewinąć przednim kółkiem. Bardzo wygodna rzecz.
Także co prawda to są tylko sposoby na obejście problemu, ale zawsze coś. Jeśli ktoś musi po zrobieniu każdego zdjęcia przewinąć je we wszystkich kierunkach, to kciuk się zmęczy.
To zaledwie niedogodność. Jeśli już się z nią pogodzisz, to radzę z własnego doświadzenia sprawdzić jak działa AF z bocznymi punktami, bo z tym już trudniej sobie poradzić jeśli jest niedobrze.
Mam jeszcze jedną możliwość zamiast Sigmy 17-50 OS zakup Sigmy 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM lub Tamrona 17-50 od Cichego
To puknięcie, to najprawdopodobniej wyłączenie OS. Aparat podtrzymuje jego pracę minutę zamiast kilku sekund. Może przy wyłączonym OS będzie lepiej?
Jest o tym osobny wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057
Dyskusję o wyborze obiektywu prowadzimy tu. http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=73
@TOP67 : Jakim obiektywem robiłeś fotki z postu nr. 1366 ?
Większość Nikkor 10-24 oraz 16-85 (3, 9, 10, 13) i 35/1.8 (11, 12)
Większość Nikkor 10-24 oraz 16-85 (3, 9, 10, 13) i 35/1.8 (11, 12)
Większość (włącznie ze mną) jest po wrażeniem twoich zdjęć z Maroka, ale odnoszę wrażenie, że lwią zasługę przypisują ludzie puszce, natomiast tak naprawdę to chyba cichym bohaterem tych zdjęć jest szkło Nikkor 10-24, które trochę sobie jednak kosztuje. Ciekawe jak by wyszły te fotki kitowym obiektywem ? Ale tego to już niestety się nie dowiemy ;)
Jeśli chodzi o kolory, to dużo by się nie zmieniło. Szkło natomiast rewelacyjnie pracuje pod światło. Wystarczy popatrzeć na bliki z 16-85 na fotce 3.
madnessmilo
10-07-2013, 14:30
Hej.
Czy używacie jakichkolwiek zabezpieczeń na ekran ?
sokolnik
10-07-2013, 14:35
nie używam. Jednak widziałem ostatnio folię za 10zł. Może kupię i sprawdzę jak to się je.
Właśnie dzisiaj zakupiłem folie na ekranik samo dopasowanie idealne, jakość kolorów oglądanych zdjęć trochę gorsza niż bez folii myślę ,że tak z 10% pogorszenie obrazu.Ale jak się znudzi albo nie zda egzaminu dali mi drugą niby zapasową to wszystko do kosza to tylko 11zł.
irek6311
10-07-2013, 18:12
D7100 jeśli się nie mylę ma szkło hartowane na lcd to po co folia ochronna na wyświetlacz ?
chyba tylko po to by jakość obrazu pogorszyć bo nie dla ochrony ,
D7000 mam bez osłony i nawet ścierając kurz z drobnym piaskiem rys nie zrobiłem .
Właśnie to chcieć powiedzieć parę postów wyżej.
Zbędny bzdet.
Zbędny, niezbędny, ale dodatkowa osłona ze szkła hartowanego (np. GGS) potrafi uchronić przed zniszczeniem wyświetlacz lub w przypadku D7100 szkło, które osłania wyświetlacz. Wiem, że jest ono hartowane, ale w przypadku "wypadku" jego wymiana będzie zdecydowanie droższa niż osłony GGS. Skutek uderzenia i jednocześnie ochrony wyświetlacza przez GGS prezentował któryś z użytkowników forum na przykładzie D90 (nie pamiętam, w którym wątku).
irek6311
10-07-2013, 20:42
Ark jeśli punktowo uderzysz w lcd w jakimkolwiek body to lcd się rozpryśnie i żadna folia czy szkło hartowane go nie ochroni ,
Nikon częściowo stara się temu zaradzić stosując plastik który przy mocniejszym uderzeniu pęka wokół lcd ...
sensu stosowania 2 szkła ochronnego GGS nie widzę więc ale jak ktoś chce to niech montuje .
dj_tomek
11-07-2013, 00:53
Witajcie!
Po namysłąch zakupiłem 2 dni temu tę puszkę i nasuwa mi się pewne pytanie. W canonie 50d miałem przy podglądzie zdjęcia wartość przysłony..czy tu też mogę to jakoś ustawić? Bo w menu czy instrukcji do wyboru jest pole af/ informacje/histogram/przepalenia...Fajnie byłoby wiedzieć z poziomu aparatu na jakiej przysłonie była cyknięta fotka.
Druka sprawa, której nie widzę w instrukcji to możliwość ustalenia czasu wyświetlania zdjęcia bezpośredniu bo pstryknięciu. Jest możliwość ustalenia jak długo ma się to wyświetlać?
Sporo roboty przede mną po przejściu z 50d...;)
sokolnik
11-07-2013, 01:05
instrukcja Twoim przyjacielem jest :)
Witajcie!
Po namysłąch zakupiłem 2 dni temu tę puszkę i nasuwa mi się pewne pytanie. W canonie 50d miałem przy podglądzie zdjęcia wartość przysłony..czy tu też mogę to jakoś ustawić? Bo w menu czy instrukcji do wyboru jest pole af/ informacje/histogram/przepalenia...Fajnie byłoby wiedzieć z poziomu aparatu na jakiej przysłonie była cyknięta fotka.
Druka sprawa, której nie widzę w instrukcji to możliwość ustalenia czasu wyświetlania zdjęcia bezpośredniu bo pstryknięciu. Jest możliwość ustalenia jak długo ma się to wyświetlać?
Sporo roboty przede mną po przejściu z 50d...;)
1 - instrukcja str. 39
2 - instrukcja str. 238
dj_tomek
11-07-2013, 01:19
Nie jestem forumowym trollem, ktory pyta bo mu się nie chce sprawdzić. Za cholerę nie mogłem tego znaleźć. Już mam o przysłonie info, jednak o czasie nie mogę kompletnie się doszukać..;/
GonzoG bardzo bardzo dziękuję, bo już padam na twarz a potrzebowałem tego teraz.
Pozdrawiam!
Nie jestem forumowym trollem, ktory pyta bo mu się nie chce sprawdzić. Za cholerę nie mogłem tego znaleźć. Już mam o przysłonie info, jednak o czasie nie mogę kompletnie się doszukać..;/
GonzoG bardzo bardzo dziękuję, bo już padam na twarz a potrzebowałem tego teraz.
Pozdrawiam!
Góra str. 238 - co tam jest ??
Czas wyłączenia monitora przy:
odtwarzaniu
podglądzie
wyświetlaniu menu
ekranu informacji (guzik "i")
podglądu na żywo
jak myślisz o którą rzecz się pytasz ??
(...)
wyświetlanie zdjęcia po zrobieniu - czyli ???
dj_tomek
11-07-2013, 01:44
Tamtego posta pisalem zanim umiesciles odpowiedzi. Gdy je zobaczylem dodalem ze bardzo dziekuje Ci za pomoc ;)
Czy ktoś z was miał problem ze współpracą sb-900 i naszej puszki? Dziś omal nie doznałem zawału. Robiłem zdjęcia w kościele. Ustawiłem sobie pomiar matrycowy i... już robiąc zdjęcia słyszałem że lampa strzeliła najsłabszą mocą. Zdjęcie oczywiście ciemne :-/ na trzy zdjęcia w to samo miejsce dwa ciemne. W pierwszej myśli, myślałem że bracketing się włączył. Sprawdziłem i nic. Przełączyłem na pomiar punktowy i lampa błyskała dobrze. Potem jeszcze raz na matrycy i dalej jazda. Nie było czasu na zmianę lampy , bo cała operacja trwała 14 minut. Po powrocie do domu, zamiast kłaść się spać po nieprzespanej nocy zacząłem męczyć sprzęt. Oczywiście wszystkie zdjęcia z domu lampa oświetla jak należy. Nie wiem co to było. Ech zmęczenie dało znać już rano o sobie, bo w ogóle nie mogłem tego pojąć.
Z ciekawości już na sam koniec w kościele podbiłem ISO do 1600 to body tak sterowało lampa ze wychodziło niemal że tylko zastane światło.
Wyciapane z telefonu
sokolnik
11-07-2013, 14:50
mi czasami w klubie na ttl niedoświetlało zdjęć. Myśle sobie, może lampa nie zdążyła się naładować. Kolejny błysk był ok. Jednak sytuacja się powtarzała parę razy i jakoś zostało mi w pamięci. Nie walę serią w klubach :)
przecież enelopy nie mogły po 2h paść (chyba), lampa nie sygnalizowała rozładowania aku, lampa dalej błyskała.
Palnik najczęsciej w górę lub na skos do tyłu.
Tryb matrycowy
No ja też na ttl jechałem. Body było w M. Palnik do tyłu i do góry.
Wyciapane z telefonu
Mi czasem też się takie coś zdarza.
Ja robie tak i pomaga:
wyłączyć aparat i lampę, zdjąć lampę (można przetrzeć styki lampy i szyny na aparacie), założyć lampę - jest OK.
P.S. Kupiłem gripa (PIXEL) na Allegro - wygląda dobrze i działa też dobrze - spust migawki ma bardziej wyczuwalny skok na AF (jak w D90).
Magdalena K.
12-07-2013, 20:46
mikro-kalibracja w d 7100 - może mi ktoś coś więcej napisać na ten temat? Z góry dziękuję! :)
mikro-kalibracja w d 7100 - może mi ktoś coś więcej napisać na ten temat? Z góry dziękuję! :)
Jak masz przesunięcie AF w obiektywie, to możesz skorygować, ale nie jest to jakieś duże przesunięcie.
Magdalena K.
12-07-2013, 21:09
a gdzie to można włączyć?
Menu ustawień - Precyzyjna korekta AF.
Nie radziłbym jednak eksperymentować na chybił trafił. Najlepiej sobie przygotować do tego odpowiednie stanowisko.
Magdalena K.
13-07-2013, 08:30
Ok
Kiedyś pisałem, że miałem tak, że podczas zdjęć przyblokował mi się aparat, że nie mogłem ustawić ani przysłony ani migawki. Dziś robiłem zdjęcia na meczu i co chwilę słońce zachodziło więc warunki były dynamiczne.
Oczywiście problem pojawił się ponownie. I to nie jeden raz. Po którymś razie i szukając co jest przyczyną zauważyłem, że jak tak się dzieje to ... kręcąc pokrętłem od migawki nie przestawia się ona tylko balans bieli :( Nie wiem czemu się tak dzieje. Z tego też względu połowę zdjęć mam .... dobrze że robiłem w RAW-ach bo jak by było w jpg to chyba bym sobie żyły podciął.
Czy ktoś miał taki problem?
Przeorałem całe menu i nie ma tam nigdzie takiej opcji żeby przed zdjęciem albo coś tam przestawiać balans bieli. Albo jakaś korekta podpowiedź nic takiego nie znalazłem w menu.
sokolnik
13-07-2013, 21:44
nie no takiej Jazdy to nie miałem :) Jak mam założony grip i aparat jest wyłączony oraz grip dobrze dokręcony to gdy ruszam lekko gripem jakbym go dociskał do body to lampka zielona mrygnie na sek. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić w akcji body i gripa (deszcze)
zbyszekD7000
14-07-2013, 00:44
Kiedyś pisałem, że miałem tak, że podczas zdjęć przyblokował mi się aparat, że nie mogłem ustawić ani przysłony ani migawki. Dziś robiłem zdjęcia na meczu i co chwilę słońce zachodziło więc warunki były dynamiczne.
Oczywiście problem pojawił się ponownie. I to nie jeden raz. Po którymś razie i szukając co jest przyczyną zauważyłem, że jak tak się dzieje to ... kręcąc pokrętłem od migawki nie przestawia się ona tylko balans bieli :( Nie wiem czemu się tak dzieje. Z tego też względu połowę zdjęć mam .... dobrze że robiłem w RAW-ach bo jak by było w jpg to chyba bym sobie żyły podciął.
Czy ktoś miał taki problem?
Przeorałem całe menu i nie ma tam nigdzie takiej opcji żeby przed zdjęciem albo coś tam przestawiać balans bieli. Albo jakaś korekta podpowiedź nic takiego nie znalazłem w menu.
zwróć uwagę na obiektyw, jak ci się jeszcze raz to zrobi to poruszaj obiektywem w lewo i prawo, może to nie przyczyna, ale jak obiektyw ma problem ze stykami to mogą się dziać podobne rzeczy.
RockerPL
14-07-2013, 08:34
Mija miesiąc od zakupu i jak na razie aparat mnie zachwyca non stop - choć potrafi też wyprowadzić z równowagi. Powiem tyle że po przesiadce z Pentaxa K10D odkrywam świat fotografii na nowo :D
Mija miesiąc od zakupu i jak na razie aparat mnie zachwyca non stop - choć potrafi też wyprowadzić z równowagi. Powiem tyle że po przesiadce z Pentaxa K10D odkrywam świat fotografii na nowo :D
Tego lata też zamierzam zmienić system z Sony Alfa 700 na? i tu się waham, nikon d7100 a może canon 70d.
sokolnik
14-07-2013, 08:57
Tego lata też zamierzam zmienić system z Sony Alfa 700 na? i tu się waham, nikon d7100 a może canon 70d.
Czemu zmieniasz system?
Czego oczekujesz od nowego systemu?
70D już wyszedł?
RockerPL
14-07-2013, 09:16
Ja zmieniłem system, bo mój Pentax zaliczył piękny i widowiskowy lot z wysokości 2 metrów na beton i się posypał :D.
sokolnik
14-07-2013, 09:21
Ja zmieniłem system, bo mój Pentax zaliczył piękny i widowiskowy lot z wysokości 2 metrów na beton i się posypał :D.
odnośnie PENTAXa, sory za mały OT
Koniec Pentaxa? (http://rtvagd.wp.pl/kat,1035541,title,To-juz-koniec-marki-Pentax,wid,15791832,wiadomosc.html)
Miejmy nadzieję że to kolejna internetowa głupotka
Ale jeżeli to prawda to mam nadzieję że faktycznie pentax zostanie "na" lustrzankach.
A jeżeli to też zniknie... zniknie firma która miała bardzo wiele do zaoferowania tym którzy nie musza pracować aparatem. NA rynku pozostaną potentaci którzy będą produkować coraz większe gnioty chwaląc sie coraz nowzymi nazwami produktów które niewiele wnoszą do poprawy jakosci... jak choćby te absolutni super duper powłoki nanosrano krystaliczne
cz4rnuch
14-07-2013, 09:53
Pentax nie zginie, bo jego produkty same się bronią. To że jego logo zniknie z kompaktów to moim zdaniem nie jest powód do zmartwień.
... 70D już wyszedł? Ma się pojawić w sierpniu więc jeśli się komuś mocno nie spieszy to myślę że warto poczekać i przekonać się co potrafi pierwsza od kilku lat, nowa matryca tego producenta.
Czemu zmieniasz system?
Czego oczekujesz od nowego systemu?
70D już wyszedł?
70 D ma wyjść na przełomie sierpnia i września.
Od nowego systemu oczekuje: lepszy af, mniej szumiącą matryce przy wyższym iso, lepszą głębie kolorów od mojej A700 i jeszcze interesuje mnie nikonowska lampa i jej możliwości pomiaru światła i dopalenia kadru (I-TTL, TTL-BL) tego w sony teraz nie uzyskam.
Draugdin
14-07-2013, 13:15
No więc po wielu trudnych dylematach i czytaniu tego forum podjąłem w końcu "męską decyzję" i nabyłem droga kupna aparat Nikon D7100 z obiektywem kit i dołączyłem do grona Nikoniarzy. Na początek i na na więcej sobie nie mogę pozwolić, a i jak mniemam na sam początek i na okres nauki i poznawania tego sprzętu to chyba wystarczy.
Na tą chwilę przeraża mnie trochę możliwości i wszystkie funkcje aparatu ale jak to mówią wszystkiego się można nauczyć i każdy kiedyś zaczynał prawda. Na tą chwilę próbuję przebrnąć przez instrukcję obsługi i robię zdjęcia na ustawieniach Auto lub na programach tematycznych aparatu. Jak na sprzęt którym robiłem zdjęcia dotychczas (Minolta Z10 i Fuji HS20exr) to tem aparat na ustawieniach automatycznych robi CUDA a nie zdjęcia.
Za pozwoleniem chętnie będę korzystał z tego forum oraz z rad bardziej doświadczonych użytkowników aparatów Nikon niż ja.
W późniejszym okresie będę chciał dokupić kilka rzeczy. Na początek lampę błyskową najprawdopodobniej sb700 ale przede wszystkim inny obiektyw lub nawet obiektywy. Tu niestety polecałbym się już waszym sugestiom do zakupu jakiego obiektywu przymierzać się w przyszłości.
Z góry dziękuję.
No więc po wielu trudnych dylematach i czytaniu tego forum podjąłem w końcu "męską decyzję" i nabyłem droga kupna aparat Nikon D7100 z obiektywem kit i dołączyłem do grona Nikoniarzy. Na początek i na na więcej sobie nie mogę pozwolić, a i jak mniemam na sam początek i na okres nauki i poznawania tego sprzętu to chyba wystarczy.
Na tą chwilę przeraża mnie trochę możliwości i wszystkie funkcje aparatu ale jak to mówią wszystkiego się można nauczyć i każdy kiedyś zaczynał prawda. Na tą chwilę próbuję przebrnąć przez instrukcję obsługi i robię zdjęcia na ustawieniach Auto lub na programach tematycznych aparatu. Jak na sprzęt którym robiłem zdjęcia dotychczas (Minolta Z10 i Fuji HS20exr) to tem aparat na ustawieniach automatycznych robi CUDA a nie zdjęcia.
Za pozwoleniem chętnie będę korzystał z tego forum oraz z rad bardziej doświadczonych użytkowników aparatów Nikon niż ja.
W późniejszym okresie będę chciał dokupić kilka rzeczy. Na początek lampę błyskową najprawdopodobniej sb700 ale przede wszystkim inny obiektyw lub nawet obiektywy. Tu niestety polecałbym się już waszym sugestiom do zakupu jakiego obiektywu przymierzać się w przyszłości.
Z góry dziękuję.
Przyjemności życzę przy korzystania z tej puchy :-)
Pozdrowił :-)
Tylko nie mów że ten aparat zamienia wodę na wino, bo to można nazwać cudem, każdy aparat robi zdjęcia, Twój jednak robi cuda i to w trybach AUTO, chyba też przełączę się na tryb zielony i może mój zrobi jakiś CUD:)
Plastek01
14-07-2013, 21:21
No i stało się. Właśnie dołączyłem do grona posiadaczy D7100, który jednak ze względu na sport wygrał z D600. I od razu nowa puszka przeszła poważny chrzest bojowy w ciężkich warunkach płockiego Reggaelandu (miałem iść ze sprawdzoną D90, ale przez sklerozę musiałem się rzucić na głęboką wodę z aparatem, który miałem w rękach może ze 3 godziny).
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Fajne wysokie ISO, dobry autofokus, nie gubił się specjalnie często mimo dość skomplikowanego błyskającego oświetlenia sceny. Chociaż już wcześniej byłem zadowolony z pracy mojego Tamrona ze starą puszką, to po podpięciu go na D7100 jeszcze zyskał na jakości i prawie nie gubił ostrości, co przy D90 mu się zdarzało.
Teraz pora na dokładne sprawdzenie nowej puchy, już na spokojnie i wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej.
No i będzie się chyba trzeba przyjrzeć instrukcji, bo inaczej trudno mi będzie ogarnąć nowe funkcje.
Z góry dziękuję.
Witamy w klubie D7100
Ja rownież po długich wahaniach i namyslach zdecydowałem się na kupno tej puszki z kitowym szkłem 18-105. Czytając tak wiele pozytywnych recenzji myśle ze był to dobry wybór. Jedyny mankament to wielkość puszki, gdzie mam wrażenie ze japonscy inżynierowie dopasowuja je wielkością do swoich malutkich, można powiedzieć dzieciecych rączek. Tak więc bez grypa się nie obedzie. Teraz pozostaje tylko poznać wszystkie funcje i możliwości tego cudka.
Pozdrawiam
Wczoraj przy "strzelaniu" do samolotów, przy idealnych warunkach pogodowych, stała sie rzecz dziwna. D7100 odmówił współpracy z nikkorem AFS 80-200. Nie ustawiał ostrości, nie wyzwalal migawki, żadnych błędów na wyświetlaczu, zupełnie nic nie można było zrobić. Na nic zdało sie ON/OFF pare razy, czyszczenie styków i wyciąganie baterii, po zmianie szkła na S70-200 os puszka ożyła i zachowywała sie zupełnie normalnie. W tym samym czasie wspomniany nikkor bezproblemowo dogadywał sie z D600.
Wczoraj przy "strzelaniu" do samolotów, przy idealnych warunkach pogodowych, stała sie rzecz dziwna. D7100 odmówił współpracy z nikkorem AFS 80-200. Nie ustawiał ostrości, nie wyzwalal migawki, żadnych błędów na wyświetlaczu, zupełnie nic nie można było zrobić. Na nic zdało sie ON/OFF pare razy, czyszczenie styków i wyciąganie baterii, po zmianie szkła na S70-200 os puszka ożyła i zachowywała sie zupełnie normalnie. W tym samym czasie wspomniany nikkor bezproblemowo dogadywał sie z D600.
To już kolejny post jak body d7100 gubi kontakt z obiektywem.
madnessmilo
15-07-2013, 09:16
A jak u Was z fotografowaniem w trybie ciaglego AF?
Ja z obiektywem tamrona 90mm mam maly problem.
Dobre warunki, tryb af-c 9, 21, czy nawet 51 i psiak biegnacy w moja strone. Spust do polowy na nos i nawalam fotki. Wiekszosc niestety niecelna.
Nie wiem co jest przyczyna :-(
.tapnięte mobilnie
A jak u Was z fotografowaniem w trybie ciaglego AF?
Ja z obiektywem tamrona 90mm mam maly problem.
Dobre warunki, tryb af-c 9, 21, czy nawet 51 i psiak biegnacy w moja strone. Spust do polowy na nos i nawalam fotki. Wiekszosc niestety niecelna.
Nie wiem co jest przyczyna :-(
.tapnięte mobilnie
Jaki masz priorytet ustawiony dla trybu AF-C? ostrość czy spust migawki.
madnessmilo
15-07-2013, 10:12
Spust.
.tapnięte mobilnie
To już kolejny post jak body d7100 gubi kontakt z obiektywem.
To chyba nie to. Mi się to samo zdarzyło pry kombinowaniu z Tamronem 70-200 VC i telekonweterem. Po zdjęciu TC przestał ostrzyć. Pomogło zresetowanie ustawień osobistych bez zdejmowania obiektywu nawet.
Spust.
.tapnięte mobilnie
Ustaw priorytet ostrości, aparat nie wykona zdjęcia gdy ostrość nie zostanie ustawiona.
madnessmilo
15-07-2013, 11:58
Ustaw priorytet ostrości, aparat nie wykona zdjęcia gdy ostrość nie zostanie ustawiona.
Ok. A ilosc pol AF w liczbie 9, przy psie do 10kg, jest wystarczajaca ? ;-)
.tapnięte mobilnie
Ok. A ilosc pol AF w liczbie 9, przy psie do 10kg, jest wystarczajaca ? ;-)
.tapnięte mobilnie
A dlaczego nie wszystkie 51 pól ? przecież pokrycie kadru polami AF będzie większe i skuteczniejsze.
Zobacz na zrobionych zdjęciach, gdzie trafiał AF i będziesz wiedział.
madnessmilo
15-07-2013, 12:12
Dziekuje za odpowiedzi. Jak tylko to sprawdze podziele sie z Wami efektami.
.tapnięte mobilnie
No i dziś robiłem z innym obiektywem i powtórka z rozrywki ze zmianą balansu bieli. Obiektyw założony dobrze.
Już nie mam sił. Dzieje się tak jak często zmieniam czas migawki i robię dużo zdjęć. Nie wiem, jak by jakaś opcja była włączona od korekty balansu. Jak zmieniłem z M na A to ani razu się nie przestawił.
W środę przywrócę do fabrycznych i sprawdzę jeszcze raz.
Wyciapane z telefonu
madnessmilo
16-07-2013, 06:35
Ja z kolei powiem, ze obiektyw 90mm od tamrona nie nadaje sie chyba do robienia dynamicznych zdjec z ta puszka ;-).
Ustawiony priorytet ostrosci, slonecznie. Probowalem i na 51 polach i w 3d, biorac pod uwage, ze czasami psiak biegal po skosie. Moze z dwa zdjecia af ostrzyl zupelnie gdzie indziej, ale 99 procent bylo na psiaku.
Caly czas nie wiem czego to wina, ale na zdjeciach z regoly byl BF niezaleznie od odleglosci. Od razu dodam, ze obiektyw w innych sytuacjach ostrzy idealnie bez korekty.
.tapnięte mobilnie
Witam, u mnie pierwszy problem przy f22 na jednolitym białym tle, zauważyłem 3 plamki, przebieg ok. 1000 zdjęć czy ktoś z was miał podobny problem? (raczej nie wygląda to na kurz, profilaktycznie przedmuchałem matrycę gruszką niestety bez rezultatu) Dla zainteresowanych wrzucam link do NEF-a link (http://wieliczka-kopalnia.pl/foto/_dsc1173.nef). Co z tym fantem zrobić, wysyłać na serwis w ramach gwarancji/reklamować w sklepie... (przy takim przebiegu problem nie powinien jeszcze występować)...
Tych plamek jest znacznie więcej, ja doliczyłem się co najmniej osiem, ale jest to zwykły kurz.
Jeśli tego nie widać na zdjęciach na używanych przysłonach to na razie nic nie rób, gruszką nie zawsze zdmuchniesz wszystek kurz, niektóre cząstki kurzu przyklejają się do matrycy, wtedy potrzebne jest czyszczenie na mokro.
Czyszczenie matrycy w serwisie jest odpłatne, nawet jeśli aparat jest na gwarancji, wyjątek stanowi podobno olej oraz D600 który jest traktowany inaczej bo często kurzy.
Koszt czyszczenia w serwisie to 80 zł, wysyłka darmowa w przypadku sprzętu na gwarancji.
Dzięki za szybką odpowiedź, będę w takim razie patrzył czy kurzu przybywa i w jakim tempie, póki co można z tym żyć :)
a ja bym z chęcią popatrzył na fotki zrobione przez was nikonem d7100.
a ja bym z chęcią popatrzył na fotki zrobione przez was nikonem d7100.
Zajrzyj do turystyki fotograficznej. Wrzuciłem dużo Maroka. A w mojej stopce również Wiedeń i Barcelona jest z D7100
Wysłane z telefonu.
Wczoraj stałem się posiadaczem D7100 no i po dzisiejszej sesji na polach i łąkach (fotografia ptaków) mogę śmiało pochwalić ten korpus. Matryca miło mnie zaskoczyła gdyż przy iso 1600 mogłem uzyskać świetne czasy a i szczegółowość ptaków mocno nie ucierpiała :) Przy tym świetny AF chyba odważę się napisać, że lepszy niż w D300 mimo, że to ten sam moduł a jednak w D7100 celniejszy, miałem wrażenie, że chyba troszkę szybszy. No nie wspomnę o innych rozwiązaniach jak 2 karty i brak żonglowania nimi jak jedna się skończy. Kupiłem dwie karty 16GB Lexar Pro 95MB/s i Sandisk 95MB/s i w serii dawał radę :) Bufor szybko się opróżniał. Ogólnie na początku zanim dostałem D7100 a sprzedałem D300 miałem mieszane uczucia czy dobrze zrobiłem. Ale na dzień dzisiejszy nie żałuję.
No ale żeby nie było tak wszystko super ekstra :) to jeden ale dość poważny minus wg mnie to:
- Budowa korpusu D7100 w porównaniu z D300 to plastikowa zabawka i mówię to z całą odpowiedzialnością :) i mam tylko nadzieję, że wytrzyma moją fotografię w różnych warunkach :)
Ogólnie bardzo polecam Panowie i Panie do fotografii przyrody: matryca naprawdę daje radę no AF mnie bardzo miło zaskoczył mimo, że w D300 miałem ten sam moduł.
sokolnik
16-07-2013, 20:58
chyba pierwsza opinia że D7100 ma lepszy AF od D300 :D
Wczoraj stałem się posiadaczem D7100 no i po dzisiejszej sesji na polach i łąkach (fotografia ptaków) mogę śmiało pochwalić ten korpus. Matryca miło mnie zaskoczyła gdyż przy iso 1600 mogłem uzyskać świetne czasy a i szczegółowość ptaków mocno nie ucierpiała :)
Raftik zapodaj jakieś foty z dzisiejszego pleneru ;)
Raftik zapodaj jakieś foty z dzisiejszego pleneru ;)
To tak na szybko wstawiam, mało ich wywołałem:
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img163/8687/mgqd.jpg)
2.
źródło (http://imageshack.us/a/img818/1079/k6ly.jpg)
3.
źródło (http://imageshack.us/a/img39/8320/49fm.jpg)
To są fotki z TC 1,4 czy goła 300-setka?
z TC 1.4 Kenko
jeszcze jedno ale ostatnie żeby nie robić tu galerii:
4.
źródło (http://imageshack.us/a/img41/2544/p2ug.jpg)
No no , jak na 630mm i f5,6 całkiem ładnie :) cropowałeś?
troszkę ale nie dużo :) bardziej po to żeby przekadrować ale przyznam, że przy wielkości tej matrycy crop wychodzi bardzo przyzwoicie.
He he , no jest już z czego cropować. 24mega pixy daje wielki manewr ;)
edit: jak chodzi AF z tym konwerterem?
Zamówiłem jeszcze dzisiaj drugi oryg. aku. i grip Pixel Vertex czy coś w ten deseń :) zobaczymy co jest wart. Może nie będę musiał inwestować 1100 zł w oryg.
He he , no jest już z czego cropować. 24mega pixy daje wielki manewr ;)
edit: jak chodzi AF z tym konwerterem?
AF z TC 1.4 i tym szkłem działa rewelacyjnie szybko. U mnie TC 1.4 ma dożywocie na tym szkle, wogóle nie ściągam bo obrazek mnie całkowicie zadowala AF również.
Pytam bo też poluje na TC do tego szkła ale myślę nad Nikonem TC 1.4E II
Pytam bo też poluje na TC do tego szkła ale myślę nad Nikonem TC 1.4E II
Jakbym miał kasę wtedy co polowałem na TC 1.4 to też bym wziął Nikosia ale wziąłem Kenko bo był tani i też nie żałuję. Co najlepsze to wersja DG również u mnie przekazuje info do Exif o rzeczywistej ogniskowej, gdzie słyszałem, że robi to tylko wersja DGX
Star Dust
22-07-2013, 16:45
czy molgby mi ktos powiedziec jak zrobic wycinek zdjecia tzw crop 100% i wyeksportowac go do jpg w LR4?
Chcialbym wam pokazac kilka zdjec i cropy 100%. W niedziele mialam okazje strzelic fotki lecac prywantnym samolocikiem nad Liverpool, kadry jak kadry ale bardzo zaskoczyla mnie ilosc detalu widoczna na zdjeciach po powiekszeniu do 100%. fotki byly robione na wysokosci ok 1100m nad ziemia przy predkosci 138m/h. Ilosc dobrze widocznego detalu np na budynkach niesamowita.
Maksymalny rozmiar zdjęć to 1024 w poziomie
Jestem właścicielem Nikona D7100, w piątek zakupiłem do tego aparatu GPS-N firmy Genesis. Niestety,moduł podłączony do aparatu i przełączony potem do pozycji ON nie "odpala",dioda się nie świeci, body nie widzi GPS. Pytanie brzmi, czy mogę jeszcze coś zrobić w menu aparatu, by ten zobaczył moduł GPS (strony 152,191 instrukcji czytałem), czy już tylko pozostaje mi odesłać zakup?
Pozdrawiam.
Bartłomiej
26-07-2013, 09:12
Witam Forumowiczów
Jakiś czas temu pisałem o problemach z kreską pojawiającą się na zdjęciach, więc żeby zakończyć historię i jeszcze raz podziękować za wsparcie i rady napiszę co się dalej wydarzyło, odesłałem aparat do serwisu i po 3 tygodniach sprawdzania na stronie statusu "aparat oczekuje na naprawę" zacząłem się martwić (kontaktowałem się wcześniej z bardzo miłym Panem przez formularz kontaktowy ze strony Nikona, bardzo cierpliwy i pomocny) i myślałem, że sam proces naprawy potrwa kilka dni, już miałem pisać coś na forum, ale znalazłem wpisy innych oczekujących i komentarze, co do terminów, no i wreszcie aparat wrócił z dość lakoniczną informacją "wymiana przetwornika obrazu (matrycy). Regulacja i test. Wymagane części 1H998-744 Image Sensor Unit", a więc pewnie to było coś poważniejszego niż wypalone piksele - wstępnie po konsultacji z Forumowiczami i stroną Nikona aparat miał mieć tylko mapowanie matrycy. Uaktualniłem oprogramowanie do nowej wersji 1.01 i na razie testuję aparat w plenerze z nową torbą Case Logic SLRC-205 i wszystko wygląda dobrze.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich posiadaczy Nikona D7100
zbyszekD7000
27-07-2013, 10:35
Witam Forumowiczów
Jakiś czas temu pisałem o problemach z kreską pojawiającą się na zdjęciach, więc żeby zakończyć historię i jeszcze raz podziękować za wsparcie i rady napiszę co się dalej wydarzyło, odesłałem aparat do serwisu i po 3 tygodniach sprawdzania na stronie statusu "aparat oczekuje na naprawę" zacząłem się martwić (kontaktowałem się wcześniej z bardzo miłym Panem przez formularz kontaktowy ze strony Nikona, bardzo cierpliwy i pomocny) i myślałem, że sam proces naprawy potrwa kilka dni, już miałem pisać coś na forum, ale znalazłem wpisy innych oczekujących i komentarze, co do terminów, no i wreszcie aparat wrócił z dość lakoniczną informacją "wymiana przetwornika obrazu (matrycy). Regulacja i test. Wymagane części 1H998-744 Image Sensor Unit", a więc pewnie to było coś poważniejszego niż wypalone piksele - wstępnie po konsultacji z Forumowiczami i stroną Nikona aparat miał mieć tylko mapowanie matrycy. Uaktualniłem oprogramowanie do nowej wersji 1.01 i na razie testuję aparat w plenerze z nową torbą Case Logic SLRC-205 i wszystko wygląda dobrze.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich posiadaczy Nikona D7100
Zabrzmiało jakbyś nową torbę dostał od serwisu ;-)
Bartłomiej
27-07-2013, 14:12
i tak się cieszę, że dostałem aparat z powrotem, naprawdę myślałem że rozstaję się z nim na 3-4 dni ;)
sokolnik
29-07-2013, 17:08
kupiłem kartę SanDisk 32gb 95mb/s iii muszę przyznać poprawę odtwarzania i zapisu zdjęć. 400zł trochę boli ale wiem że to inwestycja na parę lat.
Kart nigdy za wiele a szczególnie tych SZYBKICH :)
kupiłem kartę SanDisk 32gb 95mb/s iii muszę przyznać poprawę odtwarzania i zapisu zdjęć. 400zł trochę boli ...
Ile?! 400pln to, chyba za dwie takie karty ;-). Za swoją zapłaciłem lekko ponad 200pln.
Alcatraz
29-07-2013, 17:33
kupiłem kartę SanDisk 32gb 95mb/s iii muszę przyznać poprawę odtwarzania i zapisu zdjęć. 400zł trochę boli ale wiem że to inwestycja na parę lat.
Kart nigdy za wiele a szczególnie tych SZYBKICH :)
To chyba "trochę przepłaciłeś"... SanDisk SDHC 32GB Extreme Pro 95MB/s są po 260 -280 zł.
sokolnik
29-07-2013, 17:36
kupiłem w fotojokerze :) na ich sklepie internetowym jest 333 + przesyłka czyli jakieś 20kilka zł. W sklepie stacjonarnym w Olsztynie i Warszawie cena 399. Jutro wylatuję do Rzymu, potrzebuję kolejnej 32gb padło na tą szybszą. Mam nadzieję że kupiłem w pewnego źródła a nie z ceneo albo z TIRa. Może i faktycznie przepłaciłem...życie to jebajka :)
knopers1
29-07-2013, 17:37
jesli chodzi o sundisk Extreme Pro SDHC 32 GB 95mb/sek koszt w germani 55€. Kolega sokolnik xhyba w lotto wygral :)
sokolnik
29-07-2013, 17:38
jesli chodzi o sundisk Extreme Pro SDHC 32 GB 95mb/sek koszt w germani 55€. Kolega sokolnik xhyba w lotto wygral :)
nic nie wygrałem, jednak ostatnio szczęście się do mnie uśmiecha :)
knopers1
29-07-2013, 17:41
ah, w koncu to rzecz nabyta.... Najwazniejsze ze Cie cieszy i masz frajde w cykaniu...
Alcatraz
29-07-2013, 18:01
kupiłem w fotojokerze :) na ich sklepie internetowym jest 333 + przesyłka czyli jakieś 20kilka zł. W sklepie stacjonarnym w Olsztynie i Warszawie cena 399. Jutro wylatuję do Rzymu, potrzebuję kolejnej 32gb padło na tą szybszą. Mam nadzieję że kupiłem w pewnego źródła a nie z ceneo albo z TIRa. Może i faktycznie przepłaciłem...życie to jebajka :)
Ceneo niczym nie handluje... to tylko zbiór cen z różnych sklepów (Fotojoker też tam jest...). FJ jest chyba jedynym, który ma tak strasznie drogie SanDisk SDHC 32GB Extreme Pro 95MB/s. Nawet w Saturionie, Karenie itp mają po 260 zł. No ale co tam...:lol:
Andrzej1974
29-07-2013, 18:59
Bogatemu wszystko wolno. Wszak sprzęt jest tyle wart ile się za niego dało, czyż nie tak brzmi jeden z tekstów? I nie jest ważne, że się przepłaciło... ;-)
Dexter88
29-07-2013, 19:00
ale dać 400 za kartę, podczas kiedy w poważanych sklepach te same są po 240, nieźle.
Andrzej1974
29-07-2013, 19:05
O tym też pisałem Dexter88 ;-) 260 zł a 400 zł.... hmm... niezła przebitka... ;-)
sokolnik
29-07-2013, 19:15
rozumiem Waszą troskę o mój portfel :) jednak zapewniam Was że gdybym postanowił ją kupić tydzień temu, pewnie wybrałbym inny sklep. Mi też było troszkę drogawo - no ale coo zrobić? :) życzcie pięknych zdjęć zapisanych na tej karcie i tyle hehe Jutro o tej porze będę w Rzymie. Od forum zrobię sobie tydzień wolnego, także POZDRAWIAM :D
Jeśli się kupuje na dzień przed wyjazdem, to się nie patrzy na koszty. Wartość straconych ujęć jest bezcenna.
sokolnik
29-07-2013, 19:38
dla jasności, popieram wpis top67 :)
Powiem szczerze że nie zazdroszczę tego wyjazdu w taki upał.
Ja w UK odzwyczaiłem się od upałów a teraz tam grzało do 30 stopni.
Teraz jestem w Polsce a tu 37.
W Rzymie chyba 45 będzie.
Masakra. Chyba że tylko wieczorami będziesz wychodził.
Życzę udanej wycieczki, mimo temperatury.
Dexter88
29-07-2013, 20:16
Też miałem ostatnio urlop, dwa tygodnie 35+. Żyć się odechciewa, a co dopiero fotografować. Nawet wieczorem było dalej te 30.
sokolnik
29-07-2013, 20:34
a ja jeszcze statyw biorę :) dobra :p koniec ot :) mam wątek w dziale fotografia turystyczną czy coś takiego :)
No i jestem po własnoręcznym czyszczeniu matrycy w D7100 na mokro, zresztą drugi raz w DSLR najpierw czyściłem w D300 z pięknym skutkiem i przed chwilą w D7100 również z super efektem. Kiedyś kupiłem szpatułki bezpyłowe do matryc DSLR i płyn Rotin jeszcze do D300. Dzisiaj wszystko trwało 3 minuty i nie mam już żadnych plam czy drobin kurzu na matrycy a wcześniej miałem ze 3 sztuki których gruchą nie było szans usunąć a były widoczne już na F/5.6 i strasznie działały mi na nerwy. Osobom którym za mocno nie trzęsą się rączki polecam samemu umyć matrycę cała operacja jest bajecznie prosta przy zachowaniu sterylności i całkowitym skupieniu na tej czynności :).
sokolnik
01-08-2013, 10:38
czy to możliwe że aku w wysokiej tem otoczenia (35 stopni C) mogą się szybciej rozładowywać? Jestem w Rzymie i zauważyłem takie coś LUB tylko mi się wydaje. 2aku oryginalne - grip meike. Pyt2 czy jeśli używam najpierw aku w gripie to czy aku w body może tracić minimalnie moc? Może od tego słońca to mi się coś wydaje a sprzęt działa dobrze. Tylko pytam.
zyzio666
01-08-2013, 10:48
Raczej niskie temperatury powodują mniejszą pojemność i szybsze rozładowywanie. Ale w drugą z pewnością też jest jakaś magiczna granica. Nie wydaje mi się jednak, aby to było 35 st.
Co do pyt 2: kiedyś przy D90 miałem problem "uciekającego prądu" ale to było z gripa....
irek6311
01-08-2013, 10:51
czy to możliwe że aku w wysokiej tem otoczenia (35 stopni C) mogą się szybciej rozładowywać? Jestem w Rzymie i zauważyłem takie coś LUB tylko mi się wydaje. 2aku oryginalne - grip meike. Pyt2 czy jeśli używam najpierw aku w gripie to czy aku w body może tracić minimalnie moc? Może od tego słońca to mi się coś wydaje a sprzęt działa dobrze. Tylko pytam.Od 30 stopni C akumulatory mają tendencję do samo rozładowania i to w niektórych ulotkach informacyjnych jest napisane < też to zaobserwowałem > nie jest to usterka .
sokolnik
01-08-2013, 11:03
całe szczęście że mam 2aku bo na 1 to bym sobie cały dzień zdjęć nie robił. A troszkę filmów też kręce. Ok aku ląduje i jazda na te słońce :)
Andrzej1974
01-08-2013, 19:09
czy to możliwe że aku w wysokiej tem otoczenia (35 stopni C) mogą się szybciej rozładowywać?
Możliwe. Aku może się szybciej rozładowywać od temp. powyżej 25 st. C.
sokolnik
05-08-2013, 10:36
zużycie aku 1 :/ wczoraj rozładowalem aku w body do 1%, czy mogło spowodować zużycie aku? Czyli teraz aku będzie mi trzymać krócej? Czy to podlega gwarancji/wymianie jeśli mój aku nie jest z tej wadliwej serii?
zużycie aku 1 :/ wczoraj rozładowalem aku w body do 1%, czy mogło spowodować zużycie aku? Czyli teraz aku będzie mi trzymać krócej? Czy to podlega gwarancji/wymianie jeśli mój aku nie jest z tej wadliwej serii?
Rozładowanie do zera nie powinno mieć wpływu na jego zużycie. W bateriach są zamontowane układy zabezpieczające przez zbyt niskim rozładowaniem.
Ja w D7k bardzo często (prawie zawsze) rozładowuję aku aż się wyłączy/przełączy na drugi i od ponad roku zużycie jest nadal 0.
Co do wadliwej serii - tam chodziło o możliwość przegrzania i ewentualnego zapłonu akumulatora. A zużycie w ostatnich seriach EN-EL15 lubi pojawiać się bardzo szybko. Niektórym osobom już po kilku ładowaniach. Chyba ogólnie coś Nikon napsuł z tymi aku.
sokolnik
05-08-2013, 10:54
w 2gim aku zużycie 0 :) oba oryginalne. Zobaczę Jak się będzie sprawować ten aku. Może to przez ten RZYM? Tu tak gorąco, body ciągle na słońcu itp. No nie wiem, ważne że będą pamiątkowe zdjęcia z wakacji :)
Nie. Po prostu te akumulatory tak mają. Jak na razie nikt nie stwierdził krótszej pracy na takim aku.
Oj tam, po prostu Nikon zrobił solidne body, którego nie trzeba serwisować, to kaskę musi zarobić na szybko zużywających się aku. Z czegoś trzeba żyć ;)
Hamarama
05-08-2013, 14:34
Czy jest ktoś kto ma d700 i d7100? Ja mam d800 i d700 i myślę o sprzedaniu d700 i zakupie d7100. Te same aku co d800, ma filmowanie, mniejszy, lżejszy- na wypady rodzinne. Ale nie chciałbym też stracić na jakości zdjęć.
irek6311
05-08-2013, 15:06
Hamarama kupując D7100 nie stracisz na jakości zdjęć ,
matryca z d7100 lepiej oddaje kolory a szum na poziomie tego z D700 .
Hamarama
05-08-2013, 15:20
Hamarama kupując D7100 nie stracisz na jakości zdjęć ,
matryca z d7100 lepiej oddaje kolory a szum na poziomie tego z D700 .
No z kolorami to wiem, mam d800. Bardziej mi o szum chodzi.
knopers1
05-08-2013, 19:20
hejka panowie,
jakie ISO uzyteczne daje ta pucha ??? Macie moze jakies foty z ISO 3200 lub wyzej ???
Zależy co kto uznaje za zadowalające. Dla mnie 5000. Przy 19200 już brzydko szumi. http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3160015&postcount=1366
knopers1
05-08-2013, 20:20
Wow, niezle... Foty takze odjazd!
To juz wiem ktora puche zakupie za nastepnym razem....
Star Dust
06-08-2013, 18:00
Zależy co kto uznaje za zadowalające. Dla mnie 5000. Przy 19200 już brzydko szumi. http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3160015&postcount=1366
Top67 Twoja d7100 faktycznie malo co szumi, ja w swoich zdjeciach szumu dopatruje sie juz na iso 800 trzeba najwyrazniej do okulisty isc nie aparat przeklinac :/
Top67 Twoja d7100 faktycznie malo co szumi, ja w swoich zdjeciach szumu dopatruje sie juz na iso 800 trzeba najwyrazniej do okulisty isc nie aparat przeklinac :/
Zapewne u Ciebie to gwiezdny pył ;)
TOP67 ma cudowny dar obrabiania zdjęć.
Fajnie by było jak by foty były wrzucane prosto z puchy, bez żadnej obróbki. To by był jakiś pogląd na jakość z D7100.
A dlaczego? Tak się testuje raczej obiektywy. Jak inaczej pokazać elastyczność matrycy niż wyciągając cienie? Skoro moje zdjęcia istnieją, to znaczy że można je zdobić na D7100. To nie są składanki z kilku klatek, HDR czy malowane impresje. Jedna klatka NEF obrabiana w ACR.
No dobra. Takie było tylko moje marzenie :-)
A dlaczego? Tak się testuje raczej obiektywy. Jak inaczej pokazać elastyczność matrycy niż wyciągając cienie? Skoro moje zdjęcia istnieją, to znaczy że można je zdobić na D7100. To nie są składanki z kilku klatek, HDR czy malowane impresje. Jedna klatka NEF obrabiana w ACR.
Tu się zgadzam w 100%, dzięki tym i wielu innym fotom wywołanym w ACR i wyciąganym z cieni zdecydowałem się na tą puchę. Ale te z Maroka to mnie rozłożyły, piękne. Czy to była Sigma 10-20 ? czy Nikkor 10-24 ?
Ciekawe jak Sigma 10-20 ta ciemniejsza z tym korpusem współgra, zamówiłem ją i chyba jajo zniosę zanim do mnie dojedzie.
@raftik: Ty strzelasz do ptaszkow widze, a wymieniles deczysta na d7100...
Jak w stosunku do d300s szybkostrzelnosc, i dlugosc serii?
Czy mocny dyskomfort?
pozdro
kurczeblade
06-08-2013, 22:40
Jestem z Canonem od dawna, i szczerze zazdroszczę Wam tego aps-c . Fajna puszka. Ciekawy jestem czy podobne osiągnięcia będzie miało C70D
@raftik: Ty strzelasz do ptaszkow widze, a wymieniles deczysta na d7100...
Jak w stosunku do d300s szybkostrzelnosc, i dlugosc serii?
Czy mocny dyskomfort?
pozdro
Kolego tu jest moja opinia sprzed kilku dni w tym temacie, zacytuję sam siebie:
" Wczoraj stałem się posiadaczem D7100 no i po dzisiejszej sesji na polach i łąkach (fotografia ptaków) mogę śmiało pochwalić ten korpus. Matryca miło mnie zaskoczyła gdyż przy iso 1600 mogłem uzyskać świetne czasy a i szczegółowość ptaków mocno nie ucierpiała  Przy tym świetny AF chyba odważę się napisać, że lepszy niż w D300 mimo, że to ten sam moduł a jednak w D7100 celniejszy, miałem wrażenie, że chyba troszkę szybszy. No nie wspomnę o innych rozwiązaniach jak 2 karty i brak żonglowania nimi jak jedna się skończy. Kupiłem dwie karty 16GB Lexar Pro 95MB/s i Sandisk 95MB/s i w serii dawał radę  Bufor szybko się opróżniał. Ogólnie na początku zanim dostałem D7100 a sprzedałem D300 miałem mieszane uczucia czy dobrze zrobiłem. Ale na dzień dzisiejszy nie żałuję.
No ale żeby nie było tak wszystko super ekstra  to jeden ale dość poważny minus wg mnie to:
- Budowa korpusu D7100 w porównaniu z D300 to plastikowa zabawka i mówię to z całą odpowiedzialnością  i mam tylko nadzieję, że wytrzyma moją fotografię w różnych warunkach 
Ogólnie bardzo polecam Panowie i Panie do fotografii przyrody: matryca naprawdę daje radę no AF mnie bardzo miło zaskoczył mimo, że w D300 miałem ten sam moduł.“
Wysłane z Tapatalk 2
No ja sie wlasnie lamie, ktorego z moich DX'ow wymienic sobie.
Kazdego mi szkoda najpierw chcialem D7k wymienic, ale zal mi jego matrycy i wogole fajna pucha jest.
Ostatnio mi przeszlo przez mysl, by w dobie niepewnej przyszlosci D400 wymienic D300s, jednak tez mi go z wielu powodow zal, wlasnie za jego pancernosc, AF i bufor, dwa rozne sloty kart etc., lezy sobie ostatnio nieuzywany i dlatego na niego padlo...
Mozesz mi powiedziec jeszcze ile sek., strzela Tobie w pelnej szybkosci, zanim bufor sie przyczka i zacznie zwalanie na karciochy, jak wtedy wyglada jego seria?
p.s. Pewnie znajac zycie, nie sprzedam zadnego, a dokupie D7100 coby rozterek nie miec i nie zalowac ;)
pozdro
Jedna klatka NEF obrabiana w ACR.
Robiąc obróbkę w ACR masz na myśli obróbkę w Photoshopie z wtyczką Adobe Camera Raw?
Robiąc obróbkę w ACR masz na myśli obróbkę w Photoshopie z wtyczką Adobe Camera Raw?
Pewnie chodzi o wywołanie nef'a w ACR.
Niezależnie czy Photoshop czy Lightroom. ACR działa tak samo. W PS tylko zmniejszam zdjęcie i zapisuję.
OK Tomku, właśnie o to mi chodziło, bo już myślałem że istnieje jakaś osobna instancja ACR'a. Ja mam ACR 7.4 jako "wtyczkę" w PSE11 ale głównie NEFy wywołuję z View NX2. Czy różnica w końcowym efekcie jest tak duża na korzyść ACR? Na Twoich nocnych plenerach np. z Barcelony nie mogę doszukać się szumu na niebie, a u mnie przy ISO=3200 po wyciągnięciu szczegółów z cieni (View NX2) jest już nieco widoczny. Czy stosujesz potem jeszcze jakieś inne sztuczki?
Niezależnie czy Photoshop czy Lightroom. ACR działa tak samo. W PS tylko zmniejszam zdjęcie i zapisuję.
A może byś przygotował jakiś mały tutorialik wołania rawów, jesteś w tym świetny, to może warto by się podzielić :)
Myślę, że wielu łącznie ze mną, była by prze szczęśliwa :)
sokolnik
07-08-2013, 10:40
te sztuczki i wiedza tajemna to może być:
statyw i niskie ISO :)
te sztuczki i wiedza tajemna to może być:
statyw i niskie ISO :)
No chyba nie do końca niskie ISO, bo dla mnie 5000 to już raczej "kosmos" - oczywiście nie sprzętowo tylko mentalnie w mojej głowie i staram się nie wystakiwać poza 2500-3200 (mając monopad lub statyw pod ręką)
ACR pozwala na korekty lokalne. Wystarczy zaznaczyć niebo i dać tam większe odszumianie, i tak nie ma tam detali. Przy okazji czasami ustawiam inny WB dla nieba. Trzeba się tylko nauczyć zaznaczania.
Przejrzałem fotki, które pokazałem tu i w zasadzie tylko te z Sahary były korygowane lokalnie. Wybrałem tą, na której były największe ingerencje.
Przed poprawkami
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/TP4_5030a-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/TP4_5030a.jpg)
Bezpośrednio po otwarciu w ACR
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/TP4_5030b-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/TP4_5030b.jpg)
W tym przypadku zamiast bawić się w malowanie maski na niebo, co jest upierdliwe w ACR, lepiej otworzyć 2 razy NEF z różnymi ustawieniami i złożyć w PS.
A tutaj DNG (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/TP4_5030.dng) w którym są zawarte wszelkie korekty. Można odznaczyć u góry podgląd, żeby zobaczyć wpływ konkretnego narzędzia na wynik. DNG skompresowany stratnie do 10Mpx.
Na Twoich nocnych plenerach np. z Barcelony nie mogę doszukać się szumu na niebie, a u mnie przy ISO=3200 po wyciągnięciu szczegółów z cieni (View NX2) jest już nieco widoczny.
Ja zauważyłem, że View NX nie posiada funkcji odszumiania - może w tym tkwi problem? CNX już ją posiada i część użytkowników nazywa go najlepszą wyłowywarką dla Nikona ;-)
Kasandra
07-08-2013, 12:39
Mistrzu, jak będziesz jakiś kurs szopa robił to ja chcę!!!
madnessmilo
07-08-2013, 12:45
A czy jest jakas sztuczka na usuwanie komy ze zdjec ?. Niestety na wielu zdjeciach mi sie to trafia. Chyba, ze filtr uv na 35ce to poteguje.
.tapnięte mobilnie
siwyyy77
07-08-2013, 14:56
Robił ktoś fotki z filtrem IR? jak ten aparat nadaje się do tego typu zdjęć?
Powymieniałem ostatnio nieco sprzętu, a teraz zrobiłem pierwsze pranie: byłem na pokazach lotniczych w Kecskemet na Węgrzech (robię tylko samoloty) i nazbierało się nieco wrażeń.
Wymiana sprzętu była następująca: zamiast D300 kupiłem D7100 i zamiast Sigmy 50-500 kupiłem Nikkora 80-400 (G).
D7100.
Matryca, oczywiście, lepsza od D300. Duży plus D7100 (drugi po nowej matrycy powód, dla którego wymieniłem aparat) to funkcja auto ISO.
Cała reszta - gorsza, ale nie w stopniu nieakceptowalnym. Największy dla mnie problem, że D7100 gorzej się trzyma (łapy mam średnie, na pewno nie duże). Przy dużym obiektywie palce w szczelinie między korpusem i obiektywem się ocierają. Poprawiło się po założeniu gripa.
Guzikologia - można się przyzwyczaić. Bardzo pożyteczna funkcja ustawień użyszkownika U1 i U2.
Autofokus: trudno mi dokładnie porównać (zwłaszcza, że wymieniłem jednocześnie i korpus, i szkło), ale nie mam zastrzeżeń do nowego zestawu. Samoloty łapie szybko i trzyma.
Przed kupnem miałem duże obawy co do prędkości i bufora. Zwłaszcza bufor na 6 RAWów w D7100 bardzo rozczarowuje w porównaniu do 17 w D300. Potem jednak pojawiły się testy, według których prędkość opróżniania bufora, przy szybkiej karcie pamięci, jest bardzo duża. Pranie to potwierdziło. Oczywiście, po zrobieniu tych 6 czy 7 zdjęć aparat zwalnia, ale da się wytrzymać (używam najszybszych kart Sandisk 95 Mb/s). Zwłaszcza, że takie spowolnienie jakoś psychologicznie dobrze na mnie działa :), oddech się uspokaja i ręce mniej się trzęsą.
Obiektyw Nikkor AF-S 80-400 (w porównaniu do Sigmy 50-500 OS)
Optycznie doskonały, wszystkie niedostatki zdjęć są z mojej winy, nie obiektywu. Sigma w środku była również bardzo dobra, ale po brzegach się rozjeżdżała (miała za to 100 mm więcej, czego czasem mi żal).
Jakość wykonania Nikkora doskonała. Wszystkie przełączniki chodzą jak po maśle (w Sigmie są gorzej wykonane, choć sam obiektyw jest bardzo solidny). Bardzo przydatny ogranicznik odległości od 6 m do nieskończoności.
Z wad (drobnych) Nikkora 80-400 wymieniłbym dwie. Niewygodny pierścień do statywu, z małą stopką. W Sigmie jest to wielka stopa, za którą zwykle nosiłem sprzęt. Będę musiał coś z tym pokombinować. Drugi denerwujący drobiazg to klekocząca osłona przeciwsłoneczna.
No i cena - 10 tys., w porównaniu do 5,5 za Sigmę.
Dodane:
Jeszcze jedno: cały nowy zestaw jest znacznie lżejszy, korpus o 200 g, a szkło - o pół kilograma.
Robił ktoś fotki z filtrem IR? jak ten aparat nadaje się do tego typu zdjęć?
Tak samo, jak każdy inny CMOS w Nikonach z ostatnich lat - przeciętnie, albo nawet poniżej przeciętnej.
Nikon stosuje od kilku lat dość mocne filtry IR na matrycach.
siwyyy77
07-08-2013, 22:04
Tak samo, jak każdy inny CMOS w Nikonach z ostatnich lat - przeciętnie, albo nawet poniżej przeciętnej.
Nikon stosuje od kilku lat dość mocne filtry IR na matrycach.
Piszesz z doświadczenia czy ...?
Puszka nie ma filtra antyaliasingowego co pozwala chyba na zdecydowanie lepsze podejście do tematu IR?
Test na pilota (widoczność podczerwieni) wypada pomyślnie...
Net pluje stroną;
http://photographylife.com/nikon-d7100-infrared-conversion
Ale bardzo ubogi angielski wspomagany translatorem niewiele daje zrozumieć ;)
Piszesz z doświadczenia czy ...?
Puszka nie ma filtra antyaliasingowego co pozwala chyba na zdecydowanie lepsze podejście do tematu IR?
Test na pilota (widoczność podczerwieni) wypada pomyślnie...
Net pluje stroną;
http://photographylife.com/nikon-d7100-infrared-conversion
Ale bardzo ubogi angielski wspomagany translatorem niewiele daje zrozumieć ;)
Filtr AA to coś jak lekko zmatowiona folia przed matrycą - nie ma on nic wspólnego z IR.
Filtr IR wraz z filtrem UV i maską Bayera nadal są zamontowane przed matrycą.
A w artykule jest o konwersji aparatu pod zdjęcia w podczerwieni - w tym i montażu filtra światła widzialnego na matrycy.
Czy ktoś może to potwierdzić?
Znalazłem tę część wątku dopiero dzisiaj szukają informacji o wydłużeniu czasu pomiaru światła z Sigmą 17-50. Potwierdzam występowanie tego problemu z D90. Niezależnie od ustawień w aparacie, pomiar jest włączony przez 65 s - po 60 wyłącza się stabilizacja, po dalszych 5 - pomiar.
Witam
Mógłby, któryś z szanownych forumowiczów napisać gdzie najlepiej kupić w Białymstoku D7100? Po wizycie ABFOTO trochę się zraziłem do tego sklepu. Czy zostaje więc tylko FJ lub EURO?
sokolnik
12-08-2013, 22:25
Witam
Mógłby, któryś z szanownych forumowiczów napisać gdzie najlepiej kupić w Białymstoku D7100? Po wizycie ABFOTO trochę się zraziłem do tego sklepu. Czy zostaje więc tylko FJ lub EURO?
a co Cie zraziło do ABfoto? ja tam kupuję sprzęt i problemów nigdy nie było.
Mocno się zastanów czy chcesz w EURO kupić :D chyba że raty (bo taniej). Najlepiej kup do domu przez internet i miej prawo do zwrotu przez 10 dni. tyle w temacie.
Po wizycie ABFOTO trochę się zraziłem do tego sklepu. Czy zostaje więc tylko FJ lub EURO?
Właśnie, możesz coś więcej na ten temat napisać? Nie ma różnicy czy ABFoto czy FJ, to prawie jedno i to samo.
a co Cie zraziło do ABfoto? ja tam kupuję sprzęt i problemów nigdy nie było.
Mocno się zastanów czy chcesz w EURO kupić :D chyba że raty (bo taniej). Najlepiej kup do domu przez internet i miej prawo do zwrotu przez 10 dni. tyle w temacie.
W ABFOTO obsługa wydawała mi się mało kompetentna. Sprzedawca nic praktycznie mi nie powiedział o tym aparacie. Od oficjalnego dystrybutora Nikona na Polskę oczekiwałem czegoś więcej niż broszurek i danych z kartki obok aparatu.
sokolnik
12-08-2013, 23:22
może jakiś "początkujący sprzedawca". Idź w inny dzień :)
To jest sprzęt dla pasjonatów, zwykły pstrykacz chcąc nabyć lustrzankę kupi d3200.
To chyba nie wymagasz od sprzedawcy za 1200 na m-c, żeby był pasjonatem fotografii, no może być ale nie musi.
sokolnik
13-08-2013, 00:39
podczas pracy w EURO (jestem w trakcie zmiany pracy) pewien klient powiedział mi, że w Norwegii w sklepie z elektroniką nie może pracować ktoś kto nie ma wykształcenia "elektronicznego". U nas wiadomo, różnie to bywa. Sprzęt foto to sprzęt specjalistyczny, trzeba się chociaż minimalnie znać. Ja się znałem :)
Chwała Ci za to ale wątpię żeby pracodawca jakoś strasznie to weryfikował.
Ktoś z wykształceniem odpowiednim i uzupełniający wiedzę na bieżąco, bo tu co rusz to coś nowego.
To by musiał ze dwa razy tyle zarabiać, niż oni chcą płacić.
No tyle co w Norwegii było by w sam raz:-)
sorry taki maly oftop
w DE w Luisie (sklep z gratami to motocykli) tez pracuja ludzie z lapanki nawet nie wiedza co jest na sklepie
bylem ost po wklad do lampy przedniej a babka mowi ze nie maja tylko cale lampy
to ja do nie ze maja ona ze nie nie to poprosilem zeby zerknela do katalogu i strone z oswietleniem
wystarczylo by przez kilka nocy przewertowac katalog i zawsze cos tam by zostalo w glowie
i to samo z elektronika wystarczylo by troche posiedziec poczytac i juz bylo by troche w glowie
Dla zainteresowanych pojawiły się w sprzedaży osłony GGS bezklejowe nowej generacji do naszej puszki, cena rozsądna bo do 50 zł i w zestawie jest również osłonka górnego wyświetlacza. Moje zamówienie już poszło. Wiem wiem D7100 ma hartowane szkło ale ja wolę dmuchać na zimne. W D300 założyłem GGS i po jakimś czasie na nim również pojawiły się minimalne ryski od zamków w kurtkach, bluzach.
Jano1640
15-08-2013, 09:41
Dla zainteresowanych pojawiły się w sprzedaży osłony GGS bezklejowe nowej generacji do naszej puszki, cena rozsądna bo do 50 zł i w zestawie jest również osłonka górnego wyświetlacza. Moje zamówienie już poszło. Wiem wiem D7100 ma hartowane szkło ale ja wolę dmuchać na zimne. W D300 założyłem GGS i po jakimś czasie na nim również pojawiły się minimalne ryski od zamków w kurtkach, bluzach.
Wczoraj założyłem ten wynalazek,wygląda bardzo fajnie.
link prosze
http://allegro.pl/folie-ochronne-i-oslony-lcd-oslony-lcd-20008?string=d7100
Mam dokładnie taki i pasuje idealnie. W zestawie jest jeszcze szybka na górny wyświetlacz ale nie przyklejałem.
W D600 mam założone GGS Larmor - polecam. Nie spada, nie odkleja się.
W D600 mam założone GGS Larmor - polecam. Nie spada, nie odkleja się.
Właśnie one pojawiły się do D7100 w zestawie na tylny LCD i górny to są właśnie te GGS najnowszej generacji. Zakłada się super i wygląda super.
Nie czekałem tyle czasu, tylko od razu jak kupiłem D7100 dokupiłem do niego GGS Larmor sprzedawany do D600 (tylko duży LCD). Wymiary dokładnie takie same, wersja bezklejowa - "technologia NASA" :-D
Napiszcie proszę bo coś nie mogę się doszukać jaką mniej więcej ma żywotność migawka w D7100 ? ile wyzwoleń ? bo ostatnio patrze a ja przez miesiąc klepnąłem ponad 5000 zdjęć :)
sokolnik
16-08-2013, 12:48
Napiszcie proszę bo coś nie mogę się doszukać jaką mniej więcej ma żywotność migawka w D7100 ? ile wyzwoleń ? bo ostatnio patrze a ja przez miesiąc klepnąłem ponad 5000 zdjęć :)
Mechanizm migawki przetestowano przez 150 000 cykli.
źródełko (http://www.nikon.pl/pl_PL/press_room/press_releases_main.page?Period=New&Quarter=0&SY=0&ID=templatedata\pl_PL\news_article\data\BV-PR-WWA0213-D7100)
Mechanizm migawki przetestowano przez 150 000 cykli.
źródełko (http://www.nikon.pl/pl_PL/press_room/press_releases_main.page?Period=New&Quarter=0&SY=0&ID=templatedata\pl_PL\news_article\data\BV-PR-WWA0213-D7100)
He he właśnie w tym samym momencie otrzymania odpowiedzi znalazłem to info na Nikon Polska :) ale dziękuję :)
Skorzystam odrazu i zapytam czy ktoś zauważył, że na centralnym pomiarze światła D7100 lekko nie doświetla fotek ?
Niestety często używam centralnego z racji fotografowania ptaków i muszę wstawiać korektę ekspozycji o + 0,3 EV.
Moje porównanie odnoszę do D300 niedawno używanego.
sokolnik
16-08-2013, 13:02
też to zauważyłem. W Rzymie też ustawiałem +0,3 EV (a jak wiadomo, tam słońca nie brakuje). Chyba na stałe ustawię +0,3. Czasami w Rzymie dawałem +0,7 albo +1
też to zauważyłem. W Rzymie też ustawiałem +0,3 EV (a jak wiadomo, tam słońca nie brakuje). Chyba na stałe ustawię +0,3. Czasami w Rzymie dawałem +0,7 albo +1
A widzisz to jednak coś jest na rzeczy :( a tylko na centralnym zauważyłeś problem ? czy na matrycowym też ?
No właśnie rozważam też wprowadzenie na stałe Korekty pomiaru ekspozycji o +1/6 dla pomiaru centralnego ale jak raz wprowadziłem i po ponownym wejściu w tą opcję dla centralnego znowu jest wartość 0 :( nie wiem teraz o co chodzi czemu to się resertuje.
sokolnik
16-08-2013, 13:22
ja dawałem korektę na matrycowym - sory, chory jestem lekko
Dobra doszedłem gdzie robiłem błąd zapisując tą wartość +1/6 dla centralnego a powracała wartość 0 :) Zapisałem sobie na U1 wartości jakich używam w przyrodzie i przełączając między U1 i U2 poprostu wracałem do ustawień przed wprowadzeniem korekty ekspozycji której wcześniej nie zapisałem do U1:) jakiś zakręcony jestem.
Ja osobiscie rowniez to zauwazylem, ale szczegolnie na matrycowym, dlatego teraz ustawiam na +0,3 lub nawet +0,7.
No dobra a w tej opcji w menu (Korekta pomiaru ekspozycji) gdzie na stałe się wprowadza korektę to te wartości np +1/6. to czy wartość +1/6 to równowartość ekspozycji +0,3 tej ustawianej przyciskiem przy górnym ekranie ?
No dobra a w tej opcji w menu (Korekta pomiaru ekspozycji) gdzie na stałe się wprowadza korektę to te wartości np +1/6 to wartość 1/6 to odpowiednik 0,3 w górnym ekranie ?
Nie.
Tak ciężko zamienić ułamek zwykły na dziesiętny ??
1/6 = 0.1(6)
1/3 = 0.(3)
Nie.
Tak ciężko zamienić ułamek zwykły na dziesiętny ??
1/6 = 0.1(6)
1/3 = 0.(3)
Oj czepiasz się :) ale dziękuję :)
Witam, pytanie do posiadaczy D7100 czy ktoś z was miał porównanie z autofosem 7D ? Cena nikona jest niższa jednak jak się sprawuje jego system autofocusa w ciemnych salach, słabym oświetleniu w przypadku scen dynamicznych/repo?
sabrewulf
18-08-2013, 12:12
AF działa mając minimum światła. Nie mam doświadczeń z 7D żeby jakoś to porównać ale z AFu jestem zadowolony. Wczoraj ostrzył w cieniu przy 1 malej lampce koloru pomarańczowego. Na zewnątrz też ładnie Sobie radził. Ale niech dla pewności odezwą się osoby z porównaniem.
sokolnik
18-08-2013, 15:59
af super. Trafia bardzo ładnie. Ciemno jasno ruch zero problemu :) w połączeniu z dobrym szybkim szkłem to musi być szybka maszyna :) nie mam porównania do canona także się nie wypowiadam :)
kizior77
18-08-2013, 20:26
Witam wszystkich Nikoniarzy
Wlasnie miesiac temu chcac zmienic mojego poczciwego Canona 1000d kupilem Nikona d7100.
Pierwsza reakcja po okolo 100 fotkach, WOW, zdjecia bardzo ladne, aparat fajnie lezy w dloni. Kiedys Czytalem o problemach Nikona z plamami na matrycy wiec strzelilem kilka fotek nieba. Niestety moje obawy sprawdzily sie. 3 plamki i co ktores zdjecie z drobina kurzu pojawiajacego sie w roznych miejscach. Zaraz pojechalem do sklepu zeby wymienic sprzet na inny. Niestety nie zgodzili sie tylko zaproponowali czyszczenie i zeby wiadomosc ta poszla do Nikona. Facet zapewnil mnie ze jesli powtorzy sie problem , aparat wymienia. Hmm najprawdopodobniej wkrecal mnie ale nic, oddalem. Po 2 tygodniach odebralem Nikusia i co?, znow widze plamke jedna i co ktores zdjecie drobinka kurzu. Nie wiem czy to czesty przypadek Nikonow czy to po kilku czyszczeniach minie??? Facet w servisie przy odbiorze powiedzial zebym sam czyscil matryce, ze to nie wplynie na gwarancje. Oczywiscie przy uzyciu specjalnych srodkow. Nie wiem co robic bo aparat pasuje mi funkcjami i jakoscia zdjec ale te plamy jesli nigdy nie znikna i beda pojawiac sie co 100 zdjec to masakra. Przy normalnych zdjeciach oczywiscie nie przeszkadza to ale robiac zdjecie samolotom juz jest to widoczne.
Wlasnie miesiac temu chcac zmienic mojego poczciwego Canona 1000d kupilem Nikona d7100.
Pierwsza reakcja po okolo 100 fotkach, WOW, zdjecia bardzo ladne, aparat fajnie lezy w dloni. Kiedys Czytalem o problemach Nikona z plamami na matrycy wiec strzelilem kilka fotek nieba. Niestety moje obawy sprawdzily sie. 3 plamki i co ktores zdjecie z drobina kurzu pojawiajacego sie w roznych miejscach. Zaraz pojechalem do sklepu zeby wymienic sprzet na inny. Niestety nie zgodzili sie tylko zaproponowali czyszczenie i zeby wiadomosc ta poszla do Nikona. Facet zapewnil mnie ze jesli powtorzy sie problem , aparat wymienia. Hmm najprawdopodobniej wkrecal mnie ale nic, oddalem. Po 2 tygodniach odebralem Nikusia i co?, znow widze plamke jedna i co ktores zdjecie drobinka kurzu. Nie wiem czy to czesty przypadek Nikonow czy to po kilku czyszczeniach minie??? Facet w servisie przy odbiorze powiedzial zebym sam czyscil matryce, ze to nie wplynie na gwarancje. Oczywiscie przy uzyciu specjalnych srodkow. Nie wiem co robic bo aparat pasuje mi funkcjami i jakoscia zdjec ale te plamy jesli nigdy nie znikna i beda pojawiac sie co 100 zdjec to masakra. Przy normalnych zdjeciach oczywiscie nie przeszkadza to ale robiac zdjecie samolotom juz jest to widoczne.
A słyszałeś o czymś takim jak grucha ??
W DSLR zawsze będą się pojawiały brudy na matrycy. Tego nie unikniesz i nie jest to problem tylko Nikona, a wszystkich producentów.
irek6311
18-08-2013, 20:53
kizior77 tak z ciekawości to Canon zero kurzu miał i plam na matrycy ?
według mnie przesadzasz i to zdrowo ale to twój sprzęt więc skoro tak cię wnerwia sprzedaj i kup pokrewny Canona ,
w aparacie jest opcja czyszczenia matrycy włącz by czyścił przy włączaniu i wyłączaniu .
Możesz zapodać tutaj fotki na forum z tymi plamami i kurzem? Najlepiej całość z exifem.
sabrewulf
18-08-2013, 21:25
też kwestią może być, że żeby pyłek był widoczny na moim D90 musi być nieco większy niż na D7100. Tak mi się wydaje, więc może po prostu na tym bardziej widać.
grucha i komorę lustra trzeba czasem zamieść. matrycy nie ruszam :/
Witam. No to może i ja podziele się z Wami moją historią z kurzem na matrycy, po używaniu aparatu ok dwa miesiące, wtedy tylko jeden obiektyw, czyli raczej kurzu nie powinno być i wydawało mi się że nie ma... Ale pewnego dnia robiłem zdjęcia na długich czasach i na przysłonie nawet do f32
to co sie pokazało na tych zdjęciach bardzo mnie zdziwiło czyli jakieś ok 10 małych poprochów i jeden OGROMNY na samym środku..
Noo to ja od razu biorę aparat i jadę do pobliskiego sklepu po gruchę, ale że nigdy nie "dmuchałem" aparatu to koleś w sklepie mówi że pierwszy raz może mi odmuchać, to myślę fajnie bo pewnie koleś ma dużo większe doświadczenie niż ja.. Ale się pomyliłem dmuchnął mi sprężonym powietrzem i poleciał mu cały syf z rurki czy co to było na matryce.. ;/ sprawdziliśmy matryce a tam zamiast 10 paprochów może 70 ;O
Koleś trochę się speszył i mówi że może mi za pół ceny wyczyścić matryce.. Ale widząc jak "dmuchał" stwierdziłem że wole nie.. i zaproponował mi zestaw do czyszczenia prawie o połowę taniej (chociaż wciąż drogo) ale potrzebowałem czysty aparat za dwa dni więc popularne portale aukcyjne nie wchodziły w grę.. i kupiłem od niego.
No wróciłem do domu i pierwszy raz czyściłem matryce, trochę się bałem ale to nie jest aż takie straszne jak wszyscy mówią, wyczyściłem od razu sprawdziłem został jeden mały paproch w rogu ale już nie chciałem jeszcze raz tego czyścić.. więc jeden został..
sokolnik
18-08-2013, 23:18
na f/32 too widać WSZYSTKO na matrycy :) jeszcze na takiej przesłonie zdjęć nie robiłem :)
grucha i jazda :)
Ja też nie robię na f/32 ale o zachodzie słońca chciałem zrobić zdjęcie płynącej wody a nie posiadam filtra szarego..
a grucha nic nie pomagała.. ;/
Ale już jest oki..
Witam
Ja również już po pierwszym czyszczeniu matrycy na mokro w serwisie Nikona . Grucha nie dała rady. 2500 tyś. zdjęć i kilka dużych plamek pojawiło się na zdjęciach. Dwa i pół tygodnia czekania, w tym trzy telefony z mojej strony do serwisu i za 80 zł łaskawie wyczyścili. Obiektywów nie zmieniałem często i tylko w domu, mając świadomość możliwości wprowadzenia zanieczyszczeń.
sokolnik
19-08-2013, 09:53
a ja mam 12 tyś zdjęć bez czyszczenia i dramatu nie robię z plamki :)
Ja miałem niestety od nowości kilka plam na przysłonach F 5.6 ale sam umyłem sensor i jest OK.
Ale faktycznie niech to będą widoczne na zdjęciach plamy to wtedy rozumiem zaniepokojenie a nie, że przymykam do F32 i szukam dziury w całym :)
a ja mam 12 tyś zdjęć bez czyszczenia i dramatu nie robię z plamki :)
Tak samo było z D7000 ;) Zaraz zostanie odkryta jakaś wada D7100 i wszyscy będą na nim wieszać psy - zarówno niedoszli właściciele jak i internetowi frustraci ;)
madnessmilo
19-08-2013, 11:17
U mnie tez widoczne sa plamki, ale jeszcze mi to nie przeszkadza. W Gdansku czyszcza za 60zl jak bedzie taka potrzeba.
.tapnięte mobilnie
Witam, szybkie pytanko odnosnie wplywu rozmiaru raw na jakosc obrazu, szukalem info na forum ale znalazlem jedynie info na temat wielkosci JPG w jakiej ktos strzelal... wracajac do pytania: z poziomu puszki jest mozliwosc trzech rozmiarow NEF, L/M/S ... czy ogolnie rozmiar NEF bedzie odczuwalnie wplywal na jakosc zdjecia (mam na mysli 'przeskok' z L na M) ? Jesli pominalem jakis watek to bede wdzieczny za przekierowanie mnie na odpowiedni dzial. Dziekuje z gory!
Witam, szybkie pytanko odnosnie wplywu rozmiaru raw na jakosc obrazu, szukalem info na forum ale znalazlem jedynie info na temat wielkosci JPG w jakiej ktos strzelal... wracajac do pytania: z poziomu puszki jest mozliwosc trzech rozmiarow NEF, L/M/S ... czy ogolnie rozmiar NEF bedzie odczuwalnie wplywal na jakosc zdjecia (mam na mysli 'przeskok' z L na M) ? Jesli pominalem jakis watek to bede wdzieczny za przekierowanie mnie na odpowiedni dzial. Dziekuje z gory!
L/M/S to nie rozmiar NEF, tylko jpg. NEF może być tylko 12 lub 14 bitowy, skompresowany lub nieskompresowany;
Rozmiar RAW jest tylko jeden, więc nie wpływa na jakość.
uh ale wtopa, dzieki wielkie :) wlasnie sie zastanawialem czemu jeszcze nikt tego tematu nie poruszyl i nawet nie ma zagadnienia w instrukcji ... sprawe zganiam na to, ze jest poniedzialek. Jeszcze raz dzieki ! :D
uh ale wtopa, dzieki wielkie :) wlasnie sie zastanawialem czemu jeszcze nikt tego tematu nie poruszyl i nawet nie ma zagadnienia w instrukcji ... sprawe zganiam na to, ze jest poniedzialek. Jeszcze raz dzieki ! :D
Taka opcja by się przydała, w D600 24/18/12 a w D800 36/24/12 :)
jest... tylko pewnie nie czytales jej ;)
kizior77
19-08-2013, 20:41
raftik ma racje
Ja uzywalem Canona 4 lata i nic nie czyscilem. Problem polega chyba na tym ze o "problemie szybszego brudzenia matrycy, czy tez chlapania olejem" czytalem o Nikonie wiec jak kupilem od razu strzelalem na f22 :) no i znalazlem. Pewnie w Canonie po 8 tysiacach zdjec tez bym znalazl. Wazne ze z Aparatu jestem zadowolony. Teraz zamierzam kupic na allegro kilka ksiazek nt fotografii krajobrazowej, portretu, kadrowania, swiatla,ekspozycji itp. Do tej pory uczylem sie metoda prob i bledow.
Pozdrawiam
Tomek
raftik ma racje
Ja uzywalem Canona 4 lata i nic nie czyscilem. Problem polega chyba na tym ze o "problemie szybszego brudzenia matrycy, czy tez chlapania olejem" czytalem o Nikonie wiec jak kupilem od razu strzelalem na f22 :) no i znalazlem. Pewnie w Canonie po 8 tysiacach zdjec tez bym znalazl. Wazne ze z Aparatu jestem zadowolony. Teraz zamierzam kupic na allegro kilka ksiazek nt fotografii krajobrazowej, portretu, kadrowania, swiatla,ekspozycji itp. Do tej pory uczylem sie metoda prob i bledow.
Pozdrawiam
Tomek
To szczerze polecam ci książki Bryana Petersona i jako pierwszą "Ekspozycja bez tajemnic".
zyzio666
20-08-2013, 11:25
To szczerze polecam ci książki Bryana Petersona i jako pierwszą "Ekspozycja bez tajemnic".
Jak byś chciał, to mogę ją nieopdłatnie - w ramach pomocy koleżeńskiej, czy jak to nazwać,aby nie być posądzonym o nielegalne praktyki sugerujące pakt z diabłem :) - udostępnić. Mam w pdf-ie.
kurczeblade
20-08-2013, 13:47
Mam możliwość zakupienia d7100 za 3500zł
Dotychczas robiłem zdjęcia na Canonie 5dmk2 - który totalnie się przez pewne okoliczności rozpadł na kawałki :-)
Pozostał mi Canon 50D + Canon 17-55 2.8 usm + Sigma 85
Przeważnie robię sesje portretowe, od pewnego czasu zajmuję się tym komercyjnie, coraz częściej dochodzą mi zlecenia Reportaży Ślubnych. Od pewnego czasu śledzę informacje na temat d7100 i zastanawiam się czy to prawda że matryca w d7100 jest lepsza niż w FF D700 jeśli chodzi o DR i szum? Ciężko mi w to uwierzyć, ponieważ D700 to FF a D7100 wciąż crop. Jest ktoś kto zasadniczo może mi to wyjaśnić ?:) a jeśli tak jest to pełen szacun do tego aparatu. Fajnie będzie jeśli znajdzie się osoba która powie jak się również ma ta matryca z dr i szumami do Canona 5dmk2 którego posiadałem i mogę porównać, bo nie chcę wspominać nic o obecnym c50D którego w chwili obecnej używam - bo to niebo a ziemia.
Czytając Wasze komentarze, jestem coraz bardziej przekonany do tego aparatu. Oglądając sample też bardzo mi się podobają. Tylko zastanawiam się, czy jest ktoś kto to body używa do zleceń takich jak śluby/reportaże, czy sobie poradzi ? Nie przesadzajmy z tym ISO bo 6400 nie będę używał, a jak wiadomo, w 95procentach przypadków ISO 1600 ewentualnie iso 3200 wystarcza - dlatego pytanie dla Was czy tym sprzętem można spokojnie robić zdjęcia na takich czułościach bez dużej straty na jakości/kolorystyce ?
Mogę sprzedać 50D. Drogie C17-55 2.8 i za niewiele dokupić d7100 a po czasie dokupić taką Sigme 18-35 1.8 a z Canona Sigme 85 spokojnie sprzedać i za taką samą cenę kupić używaną do Nikona( 85 to must - ulubione szkło na cropie do ciasnych portretów i detali ) a gdzieś w między czasie wcisnąć w ten zestaw jakąś jasną 50mm. Dzięki takiej operacji dużo nie stracę pieniążków, ale ciągle zastanawiam się co zyskam od Waszego zachwalanego Nikona d7100?
wiem że brzmi to Sigmowo, ale informuję że nigdy nie miałem problemów z BF/FF i mam zaufanie do tych szkieł- dlatego nie mam problemów z tym że szkła będą Sigmy. A ostatnio S robi kawał dobrej roboty.
Jak myślicie, czy taki zestaw będzie ok?
Tak. DR jest lepsze niż w D700. Czułość i szumy na tym samym poziomie.
Ale to wciąż DX. Do portretów lepiej jednak mieć FX. 18-35/1.8 da taką sama GO jak 24-70/2.8 na FX, ale mniejszy zakres. A przy stałkach nic nie przeskoczy FX, zwłaszcza na 1.4.
Mając tyle sprzętu Canona, raczej bym kupił 5D (2 lub 3) lub 6D.
Tak. DR jest lepsze niż w D700. Czułość i szumy na tym samym poziomie.
Ale to wciąż DX. Do portretów lepiej jednak mieć FX. 18-35/1.8 da taką sama GO jak 24-70/2.8 na FX, ale mniejszy zakres. A przy stałkach nic nie przeskoczy FX, zwłaszcza na 1.4.
Mając tyle sprzętu Canona, raczej bym kupił 5D (2 lub 3) lub 6D.
No tak, ale pod FF Canona to pasuje mu tylko 85mm od Sigmy. Z resztą nie sposób się nie zgodzić.
kurczeblade, z pewnością przechodząc na D7100 zyskasz super AF, zarówno chodzi mi o sam moduł jak i rozmieszczenie punktów w porównaniu do 5Dmk2. Na Twoim miejscu chyba jednak znowu bym odkupił FF Canona, nie będziesz się irytować inną guzikologią - choć to kwestia przyzwyczajenia.
Witam,zakupiłem osłonę GGS Larmor do D7100 i krzywo ją zamocowałem więc ją zdjąłem i założyłem ponownie ale pojawiły się liczne kropki pod szkiełkiem zapewne pęcherzyki powietrza. Nadmieniam,iż po zdjęciu szkiełka nie wiem czy założyłem je ponownie tą samą stroną, czy to ma jakieś znaczenie, czy te pęcherzyki znikną, czy to szkło miało jakąś warstewkę kleju , czy można kilkakrotnie zakładać to szkło na wyświetlacz czy tez raz zdjęte traci właściwości, proszę o poradę , czy powinienem jeszcze raz zdjąć to szkło . Nadmieniam,iż oczywiście czyściłem wyświetlacz dołączoną do zestawu chusteczką.
Witam,zakupiłem osłonę GGS Larmor do D7100 i krzywo ją zamocowałem więc ją zdjąłem i założyłem ponownie ale pojawiły się liczne kropki pod szkiełkiem zapewne pęcherzyki powietrza. Nadmieniam,iż po zdjęciu szkiełka nie wiem czy założyłem je ponownie tą samą stroną, czy to ma jakieś znaczenie, czy te pęcherzyki znikną, czy to szkło miało jakąś warstewkę kleju , czy można kilkakrotnie zakładać to szkło na wyświetlacz czy tez raz zdjęte traci właściwości, proszę o poradę , czy powinienem jeszcze raz zdjąć to szkło . Nadmieniam,iż oczywiście czyściłem wyświetlacz dołączoną do zestawu chusteczką.
Strona lepna jest jedna, jest przecież delikatny napis LARMOR na dole, zobacz czy jest w dobrą stronę.
Wacham się między D7000 a D7100, ale gdy poczytałem o tych hot pixelach to się podlamałem. Powiedzcie, ilu z Was ma w swoich aparatach Hot Pixele?
Wacham się między D7000 a D7100, ale gdy poczytałem o tych hot pixelach to się podlamałem. Powiedzcie, ilu z Was ma w swoich aparatach Hot Pixele?
u mnie brak, jak na razie .
Również brak, a fotografuje się bardzo bardzo sympatycznie.
Krzych179
25-08-2013, 21:18
Nie zauważyłem żadnych hotów, a jakoś specjalnie szukać ich nie zamierzam.
cz4rnuch
25-08-2013, 23:47
Wacham się... Brrr...
...między D7000 a D7100 To akurat jest ciekawa kwestia. Mam pytanie do byłych użytkowników d7000, którzy przesiedli się na d7100. Czy waszym zdaniem sama jakość obrazka była warta przesiadki? To nie jest pytanie zaczepne, pytam jak najbardziej serio.
Nie było warto dla samego obrazka. D7000 ma naprawdę doskonałą matrycę. Zadecydowały inne czynniki, wydaje się duperelne, jak lepsze auto ISO, 100% powiększenia pod OK, blokada kółka trybów.
Wzrost rozdzielczości, w większości przypadków jest utrudnieniem (większe pliki). Naprawdę wolałbym matrycę D7000 i resztę z D7100.
Nie było warto dla samego obrazka. D7000 ma naprawdę doskonałą matrycę. Zadecydowały inne czynniki, wydaje się duperelne, jak lepsze auto ISO, 100% powiększenia pod OK, blokada kółka trybów.
Wzrost rozdzielczości, w większości przypadków jest utrudnieniem (większe pliki). Naprawdę wolałbym matrycę D7000 i resztę z D7100.
Do tych dupereli dochodzi jeszcze świetny AF, ale rzeczywiście - też wolał bym żeby zostawili matrycę z D7000 a cała reszta z D7100..
Ale oczywiście nie żałuję, z D7100 jestem bardzo zadowolony , to genialna pucha ..
Do tych dupereli dochodzi jeszcze świetny AF, ale rzeczywiście - też wolał bym żeby zostawili matrycę z D7000 a cała reszta z D7100..
A Af w D7000, zakładając że trafię dobrą puszkę jak się sprawuje. Będę podbinał 50/1.8D, 18-105, i docelowo 17-55/2.8G. Dzisiaj chcę jechać do sklepu i potestować.
A to już nie w tym wątku. Jest kilka innych o D7000. Osobiście nie narzekałem.
Również brak, a fotografuje się bardzo bardzo sympatycznie.
Wszystko fajne i sympatyczne, tylko jakoś na tym forum fotek porównawczych z d7100 nie widać...
Co masz na myśli pisząc o fotkach porównawczych? Od testów są odpowienie portale, polskie i zagraniczne.
A na forum jest kilkaset fotek z tego aparatu. Sam zamieściłem dużo ponad 100.
Co masz na myśli pisząc o fotkach porównawczych? Od testów są odpowienie portale, polskie i zagraniczne.
A na forum jest kilkaset fotek z tego aparatu. Sam zamieściłem dużo ponad 100.
Mam na myśli fotki robione we wnętrzach w słabych warunkach oświetleniowych (w muzeach, w kościołach...) przed obróbką a fotki robione w dzień na wycieczkach i podobnych wypadach to i kompaktem wychodzą przyzwoite.
Tylko po co ktoś ma pokazywać nieobrobione zdjęcia? Aparat kupuje się, żeby nim robić zdjęcia, a nie testy. O ile rozumiem wstawianie testowych zdjęć w wątkach o obiektywach, to w tych o aparatach już nie bardzo. Aby się przekonać o możliwościach matrycy, naprawdę wystarczy te kilka testowych pstryków z optycznych itp.
I ja się przyłączam do zadowolonych użytkowników D7100.
Kupiłem go tuż przed wyjazdem wakacyjnym i na żywca poleciał na wakacje wraz z N17-55 i N12-24.
Po przesiadce z D300s trochę przeszkadzała mi okrojona guzikologia, ale już się przyzwyczaiłem. AF wg mnie przynajmniej tak samo dobry jak w D300s. Może to tylko subiektywne odczucie, ale mam wrażenie, że chyba lepiej radzi sobie z ekspozycją, szczególnie przy kontrastowych scenach. Świetny obrazek oraz do dyspozycji czułości, przy których D300s dostawał nieco zadyszki. Jak dla mnie 2x karty SD są lepszym rozwiązaniem niż SD+CF.
Na minus to budowa. W porównaniu do D300s to jednak inna bajka
Reasumując jestem zadowolony.
Ja mam tylko skromne trzy grosze do tego modelu, a mianowicie takie że ilość cząstek kurzu jest nieporównywalnie większa w stosunku do o wiele gorszego modelu jak D3100. Nie wiem czy to mój model, czy tak cała seria, ale jak D3100 nigdy nie czyściłem (nawet nigdy nic o czyszczeniu nie czytałem), tak tutaj już przerobiłem tutorialne jak wyczyścić matrycę. Wprawdzie jeszcze za to się nie zabrałem, ale już kilkakrotnie dmuchałem gruszką (co w przypadku D3100 nie wystąpiło nigdy). Nie jest to może jakaś dramatyczna sytuacja, która by dyskwalifikowała to body, ale warto o niej chyba wspomnieć.
Ja mam tylko skromne trzy grosze do tego modelu, a mianowicie takie że ilość cząstek kurzu jest nieporównywalnie większa w stosunku do o wiele gorszego modelu jak D3100. Nie wiem czy to mój model, czy tak cała seria, ale jak D3100 nigdy nie czyściłem (nawet nigdy nic o czyszczeniu nie czytałem), tak tutaj już przerobiłem tutorialne jak wyczyścić matrycę. Wprawdzie jeszcze za to się nie zabrałem, ale już kilkakrotnie dmuchałem gruszką (co w przypadku D3100 nie wystąpiło nigdy). Nie jest to może jakaś dramatyczna sytuacja, która by dyskwalifikowała to body, ale warto o niej chyba wspomnieć.
To niestety muszę potwierdzić ale nie ma tragedii :) Jestem niesamowicie zadowolony z tej puchy po przesiadce z D300. Matrycę myję sobie sam więc w zasadzie nie mam praktycznie zastrzeżeń.
Póki co, po ok 2 tys strzałów mam jedną małą plamkę chyba oleju w prawym górnym rogu, która jest ledwo widoczna przy f8. Póki co mi to nie przeszkadza.
radziu821
28-08-2013, 13:14
Witam, to mój pierwszy post więc na początku się przywitam :) Ja po zakupie (miesiąc temu) miałem 2 hot pixele i oddałem do mapowania w serwisie na Łopuszańskiej. Po miesiącu wyskoczył nowy :) Generalnie mi to nie przeszkadza ale jak będzie okazja to podjadę na kolejne mapowanie. Te pixele to chyba będą się tak pojawiały po jakimś czasie (tak jak w d5200) :) Aparat zakupiłem w sklepie internetowym RTV EURO AGD jako nowy a miał napstrykane ponad 600 klatek i poustawiane menu. Prawdopodobnie ktoś przez te pixele odesłał a mi wcisnęli jako nówkę z fabryki ... Przy okazji nie polecam sklepu :)
Witam, to mój pierwszy post więc na początku się przywitam :) Ja po zakupie (miesiąc temu) miałem 2 hot pixele i oddałem do mapowania w serwisie na Łopuszańskiej. Po miesiącu wyskoczył nowy :) Generalnie mi to nie przeszkadza ale jak będzie okazja to podjadę na kolejne mapowanie. Te pixele to chyba będą się tak pojawiały po jakimś czasie (tak jak w d5200) :) Aparat zakupiłem w sklepie internetowym RTV EURO AGD jako nowy a miał napstrykane ponad 600 klatek i poustawiane menu. Prawdopodobnie ktoś przez te pixele odesłał a mi wcisnęli jako nówkę z fabryki ... Przy okazji nie polecam sklepu :)
Na matrycach zbyt gęsto upakowanych problem hot pixeli będzie się pojawiał, przerabiałem ten temat na kompaktach.
Wyścig na megapixele trwa nadal, wielkości fizyczne matryc się nie zmieniają, przez co pojedyncze pixele są coraz mniejsze, matryce CMOS mniej się nagrzewają, pomimo tego problem występuje.
W gorszej sytuacji są posiadacze aparatów z matrycą CCD z gęsto upakowaną matrycą, długi czas naświetlania i wysokie iso i mamy gwieździste niebo.
Ja bym chyba zwrócił towar jako niezgodny z umową.
Rozumiem prenaście dla testu ale 600....
Był zdrowo macany.
Ja kolejny raz puchę kupiłem przez net w FJ. Przy zamówieniu w uwagach wpisuję, że proszę o aparat z zerowym przebiegiem migawki i tyle. Pierwszy strzał był zawsze nr 1
radziu821
28-08-2013, 21:23
Ja to mam generalnie pecha :) Drugą puszkę mam D7000 i kupiona była w FJ. Zdziwiłem się jak podjechałem do serwisu ( matryca była zasyfiona ) kilka dni po zakupie. Gościu mówi mi, że zrobiłem już 2k z kawałkiem zdjęć :) Ja przez weekend zrobiłem na lotnisku może z 1200 maksymalnie ... Jeśli chodzi o D7100 to zwrotu nie próbowałem bo aparat odebrałem w piątek i pojechałem od razu na Okęcie testować. Pixele zauważyłem dopiero później a ilość klapnięć sprawdziłem również kilka dni po zakupie. Nie przyjęliby po takim czasie (nawet jeśli miałbym oddać na podstawie prawa 10-ciu dni na zwrot, to sprzęt zakupiony przez internet a odebrany w sklepie nie łapie się na to) . Dzisiaj byłem po drodze z pracy na mapowaniu i myślałem, że mam 1 hota (tyle autentycznie widziałem). Okazało się że było 15 :) Ale serwis jak zwykle niezawodny ( nigdy nie miałem z nimi problemów, a trochę razy tam byłem). Co do tych pixeli to trzeba się przyzwyczaić, że tak wyskakują (chociaż w D7000 nie miałem przez 2 lata żadnego widocznego). W sumie te martwe piksele są mniejsze od syfu na matrycy. Do występlowania :)
Pamiętaj, że już samo włączenie LV nabiera licznik migawki.
radziu821
28-08-2013, 22:42
Ani jednym ani drugim nie robiłem nigdy zdjęć w trybie Live View.
P.S. W poście wyżej miało być wystemplowanie. Nie występlowanie.
Ale w sklepie, nawet jak zablokowany jest spust bez karty, to można nieświadomie nabić w ten sposób licznik.
(nawet jeśli miałbym oddać na podstawie prawa 10-ciu dni na zwrot, to sprzęt zakupiony przez internet a odebrany w sklepie nie łapie się na to)
Nie wypisuj takich bzdur. Towar zakupiony na odległość zawsze podlega 10-cio dniowemu zwrotowi. Bez znaczenia jak został odebrany.
radziu821
29-08-2013, 08:53
Nie wypisuj takich bzdur. Towar zakupiony na odległość zawsze podlega 10-cio dniowemu zwrotowi. Bez znaczenia jak został odebrany.
W takim razie RTV EURO AGD robi ludzi w ch... O tym, że nie przysługuje mi termin 10-ciu dni powiedziano mi po zakupie u nich przez internet Sigmy 120-400 oraz D7100. Płatność przy odbiorze. Prawdopodobnie tak sobie skonstruowali regulamin, że jeśli płacę na miejscu to zamówienie przez internet traktują jako rezerwację. W ogóle zostałem niemiło tam potraktowany. Koleś z którym elektronicznie pisałem o tym iż sprzedają macany sprzęt totalnie mnie olał. Poprosiłem żeby chociaż przywracali sprzęt do ustawień fabrycznych po używaniu aparatu jeśli chcą go sprzedawać jako nowy. Kazał mi przysłać ekspertyzę z serwisu, że sprzęt posiada ślady użytkowania :) Tak więc nie pisz, że piszę bzdury ... Ten sklep tak ma :)
Co do hotów, to wczoraj przeglądałem zdjęcia robione na lotnisku po mapowaniu i jest czyściutko.
Nie podpalaj się. "Pan ze sklepu" to nie wykształcony w zawodzie fotograf, któremu zależy na dobru sprzętu. On przychodzi do pracy, aby zarobić na chleb, dostaje marne grosze i ma w tyłku, czy to lokówka czy D7100.
EuroAgd to podła sieć. Kiedyś kupowałem tam lapka. Zamówiłem przez net i odebrałem w sklepie z pełną świadomością że dokonałem rezerwacji, a kupuje w sklepie.
Zdziwiony byłem gdy odmówiono mi w sklepie sprawdzenie sprzętu. Nie chcieli mi go nawet włączyć, żeby sprawdzić czy działa, pomijając takie cudo jak sprawdzenie czy LCD jest ok.
Nie wiem skąd to wynika, czy z polityki firmy czy niedouczonych pracowników.