PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25

nikoniarz
26-09-2014, 11:04
Matryca w D90 jest generalnie lepsza niż w D300. Takie moje odczucie. I zdaje się, że trafne, bo testy na DxOMark to potwierdzają.

Generalnie w to chyba w testach. Bo zdjecia tego nie potwierdzaja.

radius_bo
26-09-2014, 11:26
Powiedziałem tylko, że moje odczucia potwierdzają testy na DxOMark. Ty możesz mieć swoje zdanie. Kropka. To temat o D7100.

AdiPL
26-09-2014, 13:09
Mam pytanko. Czy D7100 obsługuje karty 64GB, a konkretnie to taką: http://www.euro.com.pl/karty-pamieci/sandisk-extreme-sdxc-class-10-uhs-i-64gb.bhtml ? Aktualnie jest w promocji w tym sklepie, dlatego pytam, bo bym sobie ją właśnie kupił :)

TOP67
26-09-2014, 13:19
Pomijając sens kupowania takiej dużej karty, to zapewne tak. D600, który jest starszy obsługuje 64GB.

sl011
26-09-2014, 13:57
Na stronie 347 pełnej instrukcji (do ściągnięcia np ze strony Nikona) wymienione są zatwierdzone przez Nikona karty dla D7100. Z kart 64GB jako zatwierdzone wymienione są karty SDXC firm Sandisk, Toshiba i Panasonic. Być może na stronie Nikona jest zaktualizowana lista kart?

GonzoG
26-09-2014, 14:24
Lista kart jest bzdurna.
Sam SanDisk zmienia serie kart średnio raz na rok, góra półtora roku i trzeba by wszystkie karty dodawać do listy.
Poza tym te na liście, to są karty firm, które za to zapłaciły.

Ogólnie D7100 jest zgodny ze wszystkimi kartami w standardach SD (do 2GB), SDHC (do 32GB), SDXC (do 2TB), microSD, microSDHC, microSDXC.
W D610 bez żadnego ale chodzi karta 256GB.

sl011
26-09-2014, 14:37
Lista kart jest bzdurna.
...ale oznacza, że ten aparat obsługuje 64GB. ;)
Swoją drogą, ciekawe, czy ktoś złożył kiedyś reklamację w Nikonie, że aparat nie działa mu np z kartą Panasonic 32GB.

gatewayfl
26-09-2014, 14:51
...ale oznacza, że ten aparat obsługuje 64GB. ;)
Swoją drogą, ciekawe, czy ktoś złożył kiedyś reklamację w Nikonie, że aparat nie działa mu np z kartą Panasonic 32GB.

TOP67 ma rację, czy jest sens zakupu 64 GB?
Ja używam 32GB SANDISK SD SDHC EXTREME PRO 95MB/S CLASS10 i w zupełności wystarcza.
Masz też pewność, że karta "nie muli" Ci body ;-)

sufenta
26-09-2014, 15:05
jaki jest zwiazek miedzy wielkoscia karty a "muleniem"? gdzie w specyfikacji aparatu przeczytac mozna o maxymalnej wielkosci karty?

gatewayfl
26-09-2014, 15:13
jaki jest zwiazek miedzy wielkoscia karty a "muleniem"? gdzie w specyfikacji aparatu przeczytac mozna o maxymalnej wielkosci karty?

Miałem na myśli prędkość zapisu nie wielkość karty.

Alcatraz
26-09-2014, 16:37
Również uważam, że 2 x 32GB Sandisk EXTREME PRO 95MB/S będzie lepszym wyborem. Cenowo także będzie podobnie.

mrozen4
26-09-2014, 16:42
Również uważam, że 2 x 32GB Sandisk EXTREME PRO 95MB/S będzie lepszym wyborem. Cenowo również będzie podobnie.

Też tak mam i jestem bardzo zadowolony :)

maj0nez
26-09-2014, 17:24
Ja mam jedną 64Gb byłem teraz 2tyg na wakacjach i miejsca wystarczyło na zdjęcia i filmy.

Klepnięte Nokia 3310

AndBed
26-09-2014, 20:18
Też tak mam i jestem bardzo zadowolony :)

Też posiadam 2 x 32GB Sandisk EXTREME PRO 95MB/S i jestem bardzo zadowolony.

Co do kart 64Gb i wakacje to jakoś mam małe zaufanie do elektroniki. Cały pobyt na wczasach powierzyć jakiemuś "plasterkowi" co mieści 64Gb to nie mógłbym. Zawsze może się zepsuć, aparat zalać wodą bądź alko-wodą:) A jeszcze istnieją złodzieje, którzy po prostu "dygną" ci sprzęt i po fotach:)

matys.ldn
26-09-2014, 23:49
Zawsze można kupić 2x 64 GB.

Cały pobyt na wczasach powierzyć jakiemuś "plasterkowi" co mieści 64Gb to nie mógłbym
A takiemu plasterkowi co mieści 32GB to możesz ?
Co do sensowności kupowania 64GB to zawsze jest sens o ile ma się kasę. Jedna 64GB mieści teoretycznie powiedzmy 1k zdjęć(RAW) czyli tyle ile polecimy na jednej baterii(teoretycznie w/g C.I.P.A.). Druga sprawa to taka jak ktoś dużo filmuje to nawet 64GB będzie mu mało.

AndBed
27-09-2014, 06:00
Zawsze można kupić 2x 64 GB.

A takiemu plasterkowi co mieści 32GB to możesz ?

Ale gdy masz 32GB pojemność to Cię zmusza do częstrzego zrzutu zdjęć.

Druga sprawa to taka jak ktoś dużo filmuje to nawet 64GB będzie mu mało.

Filmowania nie brałem pod uwagę.

dziejo
30-09-2014, 12:01
nie czytałem dokladnie jaki jest problem z Twoim d90, może masz jakiś syf na stykach??? lub czujnik af przybrudzony???

Panowie, wiem, że tu dużo było pisane na temat AF, ale z perspektywy czasu jak Wam się sprawuję AF w 7100, jest wiarygodny czy ma jakieś powazniejsze problemy, pytam bo prawdopodobnie będę kupował ten aparat.

Ja miałem wcześniej D300. Kupiłem D7100 ze względu na filmy. AF miał być taki sam jak w D300. Okazało się, że jest DUŻO gorszy, żeby nie powiedzieć tragiczny w słabym, sztucznym oświetleniu typu kościół czy sala. Ile zdjęć i krwi mi zepsuł... Nawet w dobrym świetle potrafi płatać figle (chociaż tu jest dużo lepszy). Robienie zdjęć pojedynczym czujnikiem AF w trybie single to po prostu loteria.

Wiem jedno. Jak tylko pojawi się następca to od razu zmieniam body (na d810 niestety mnie nie stać).

slaweko
30-09-2014, 12:18
Pewnie D750 ;-)

fader_audio
30-09-2014, 12:39
Ja miałem wcześniej D300. Kupiłem D7100 ze względu na filmy. AF miał być taki sam jak w D300. Okazało się, że jest DUŻO gorszy, żeby nie powiedzieć tragiczny w słabym, sztucznym oświetleniu typu kościół czy sala. Ile zdjęć i krwi mi zepsuł... Nawet w dobrym świetle potrafi płatać figle (chociaż tu jest dużo lepszy). Robienie zdjęć pojedynczym czujnikiem AF w trybie single to po prostu loteria.

Wiem jedno. Jak tylko pojawi się następca to od razu zmieniam body (na d810 niestety mnie nie stać).

mam już miesiąc d7100, jak narazie nie moge powiedziec że af jest słaby, radzi sobie dobrze niepudłuje, ale nie zauważyłem jakiejś wielkiej różnicy w porównaniu do d80. d7100 czasem zdażyło mi się że nie umiał ustawić ostrości, i nie robił fotki bo tak mam ustawione. Było to ze dwa razy, te sytuacje moge zrozumieć bo miejsce w ktore ostrzyłem nie było kontrastowe i raczej jednolitej barwie. Ale jeśli na weselu ktore mam fotografować, będzie mi robił takie niespodzianki, to długo miejsca u mnie nie zagrzeje

dziejo
30-09-2014, 13:13
ja miałem już kilka zleceń i z różnymi szkłami aparat nie potrafił ustawić ostrości na scenach, w których D300 robił to momentalnie. Mało tego. Miał założoną*lampę SB-800, którą mógłby sobie dopomóc, ale tego nie robił. Co ciekawe, aparat lepiej ustawia ostrość w całkowitej ciemności (wtedy działa od razu wspomaganie lampy) niż w słabym, sztucznym świetle. Dochodziło już do tego, że musiałem manualnie, na oko, ustawiać ostrość i naciskać przycisk AF-lock żeby aparat W OGÓLE chciał zrobić zdjęcie. AF latał mu bowiem w tę i z powrotem. Jest to tak słabe, że zaczynam się*zastanawiać czy ja może nie mam jakiegoś wadliwego egzemplarza?

radius_bo
30-09-2014, 14:36
No to teraz już jestem pewien, że nie kupię D7100 w zamian za D7000. Nie warto.

Czekam aż użytkownicy D750 dotrą swoje egzemplarze. Jak nie będzie niespodzianek to pozostaje czekać na obniżkę ceny.

Alcatraz
30-09-2014, 15:12
Jest to tak słabe, że zaczynam się*zastanawiać czy ja może nie mam jakiegoś wadliwego egzemplarza?

I tu jest sedno sprawy - moim zdaniem to jedyne wytłumaczenie. Nie mogę potwierdzić ani jednej opisanej przez Ciebie sytuacji.

No to teraz już jestem pewien, że nie kupię D7100 w zamian za D7000. Nie warto.

Koledze gratuluję podejmowania decyzji na podstawie wybiórczych opinii (o prawdopodobnie nie do końca sprawnych egzemplarzach):-)

Dodam, że na początku też tak strasznie przejmowałem się wpisami na forum i wielokrotnie zmieniałem kandydata do zakupu. Jednak później na szczęście zmieniłem strategię i dlatego właśnie stałem się posiadaczem D7100, który jak na razie nawet przerasta moje oczekiwania. Pozdrawiam niezdecydowanych i "przesadnie ostrożnych":-)

radius_bo
30-09-2014, 15:30
Koledze gratuluję podejmowania decyzji na podstawie wybiórczych opinii (o prawdopodobnie nie do końca sprawnych egzemplarzach)

Opinie o D7000 też można uznać za wybiórcze jak się ostatecznie okazało...

nikoniarz
30-09-2014, 15:45
Koledze gratuluję podejmowania decyzji na podstawie wybiórczych opinii (o prawdopodobnie nie do końca sprawnych egzemplarzach):-)

Gorzej jak koledze się trafi nie do końca sprawny egzemplarz i będzie się bujał po serwisach...

Alcatraz
30-09-2014, 16:06
Nie rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć Nikoniarz? Na tej zasadzie to lepiej niczego nie kupować i w ogóle siedzieć w domu:-) Jeśli kolega szczęśliwie trafił na sprawny D7000 to prawdopodobieństwo trafienia na niesprawny D7100 jest bez żadnego porównania mniejsze. I wszystko w temacie.

Radius - opinii o D7000 nie można uznać za wybiórcze (nie wiem gdzie tak się okazało...), będąc obiektywnym oczywiście. Temat wałkowany tysiące razy, poparty ankietami itd., itp. D7100 słusznie cieszy się opinią body bez ukrytych wad (w przeciwieństwie do D7000) a że komuś trafia się wadliwy - to chyba nikogo nie powinno dziwić. Wszak rzeczy (i ludzi) bez wad po prostu nie ma!

nikoniarz
30-09-2014, 16:13
Nie rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć Nikoniarz?

Chciałem napisać, że ryzyko trafienia felernej puszki wyprodukowanej przez Nikona w ciągu paru ostatnich lat jest dość spore ;)

Alcatraz
30-09-2014, 16:24
To ja pójdę jeszcze dalej - ryzyko trafienia felernego aparatu fotograficznego, odtwarzacza dvd / bluray, telewizora itd. jakiejkolwiek firmy w ciągu paru ostatnich lat jest spore i znacząco większe niż kiedyś. To jest rzecz powszechnie znana i zauważona, nad którą można ubolewać ale zmienić się tego już chyba nie da. Wracając jednak do naszych tematów. Wniosek z ostatnich kilku lat może być tylko jeden - D7100 jest bardziej udanym modelem niż poprzednik a więc pośród rodzimego czarnowidztwa i malkontenctwa widać iskierkę optymizmu! Coś idzie we właściwym kierunku.

Mnie natomiast chodziło głównie o to, że kiedy pośród zasłużonych pozytywnych opinii pojawią się jedna lub dwie negatywne, dotyczące jakiegoś elementu - od razu znajdują się dwie lub trzy osoby, dla których ta właśnie negatywna opinia jest ostateczna, najważniejsza i przesądzająca o tym, że "takiego badziewia to oni nie kupią":-) No ale przynajmniej jest wesoło!

nikoniarz
30-09-2014, 16:28
Wniosek z ostatnich kilku lat może być tylko jeden - D7100 jest bardziej udanym modelem niż poprzednik

Dalej nie zrozumiałeś mojego przekazu- minęły już czasy D300/D700/D3... ;) Nie naskakuję na D7100, mam wyrobioną opinię o tym aparacie i tu zaznaczę- nie posiadam go. Opinię wyrobiłem na egzemplarzach znajomych. I nie twierdzę, że to zła puszka. Ale na pewno nie powiem, że to bardzo dobra puszka...

Seś@
30-09-2014, 16:52
Dalej nie zrozumiałeś mojego przekazu- minęły już czasy D300/D700/D3... ;) Nie naskakuję na D7100, mam wyrobioną opinię o tym aparacie i tu zaznaczę- nie posiadam go. Opinię wyrobiłem na egzemplarzach znajomych. I nie twierdzę, że to zła puszka. Ale na pewno nie powiem, że to bardzo dobra puszka...

To już faktycznie, kłapiesz dziobem po próżnicy.

nikoniarz
30-09-2014, 17:06
To już faktycznie, kłapiesz dziobem po próżnicy.

Do wyrazania opinii kazdy ma prawo ;) Zeby ludzie mogli wyciagnac wnioski podalem na czym bazuje opinie. Trzeba cos posiadac by moc miec o tym zdanie? Absolutnie nie.

Ps. Czlowiekowi w Twoim wieku nie przystoi pisac na takim poziomie. Ale jak wiadomo wiek to nie wszystko :)

andrzej10
30-09-2014, 17:09
Podczas pleneru w Supraślu przez głupotę położyłem aparat 7100 z obiektywem 70-200 na zderzaku, po odnalezieniu okazało się że muszę odwiedzić serwis bo obiektyw podczas upadku uszkodził mocowanie bagnetu w aparacie a i sam nie chodzi jak należy.
Ze względu na odległość (do Drezna mam 170km) zdecydowałem się tam zawieźć 18.07.2014 oddałem do serwisu
22.07.2014 otrzymałem pocieszającą odpowiedź (będziemy się starali do 10 dni od wyrażenia zgody na naprawę dokonać naprawy)
W dniu 28.07.2014 dostałem wiadomość ( oczekujemy na części, powiadomimy po ich otrzymaniu )
i to był koniec korespondencji.
24.09.2014 napisałem do Nikona do Japonii na drugi dzień otrzymałem odpowiedź z Drezna ( w ciągu dziesięciu dni postaramy się dokonać naprawy).
Kochani jeżeli będziecie musieli wybierać serwis dowiedzcie się wcześniej czy mają części, żebyście nie musieli czekać tak jak ja

Seś@
30-09-2014, 17:10
Do wyrazania opinii kazdy ma prawo ;) Zeby ludzie mogli wyciagnac wnioski podalem na czym bazuje opinie. Trzeba cos posiadac by moc miec o tym zdanie? Absolutnie nie.

Ps. Czlowiekowi w Twoim wieku nie przystoi pisac na takim poziomie. Ale jak wiadomo wiek to nie wszystko :)

Człowiekowi w moim wieku już wszytko przystoi. Zaneguj jeszcze jakiś telewizor, którego nawet na oczy nie widziałeś ;-) A w nagrodę dostaniesz + .... jeden post :-)

nikoniarz
30-09-2014, 17:12
Ciesze sie ze moglem sprawdzic jak dziala D7100 bez potrzeby zakupu :)

Seś@
30-09-2014, 17:16
Ciesze sie ze moglem sprawdzic jak dziala D7100 bez potrzeby zakupu :)

To teraz idz do Miejskiej Macalni (Media Markt), pobaw się innym modelem i wróć tu, i ,,wysmaż'' opinię :lol:

nikoniarz
30-09-2014, 17:18
To teraz idz do Miejskiej Macalni (Media Markt), pobaw się innym modelem i wróć tu, i ,,wysmaż'' opinię :lol:

Pisalem na jakiej podstawie wyrobilem swoja opinie. Dla mnie D7100 to przecietna puszka. I nie dziwi mnie, ze posiadasz do kompletu D610.

Alcatraz
30-09-2014, 17:44
Jeśli D7100 to "przeciętna puszka" (po sprawdzeniu u znajomych) to D7000 jest puszką zwyczajnie słabą. Ja również jestem zdania, że nie trzeba mieć sprzętu, żeby móc się wypowiedzieć i mieć swoje zdanie ale... są tego jakieś granice. Posiadanie danego sprzętu dłużej daje nam nieporównywalnie większe możliwości oceny niż zobaczenie czegoś z tzw. "doskoku". Nie będę na tej podstawie przekonywał właściciela jakiegoś sprzętu, że kupił "średniaka", bo zwyczajnie nie chcę się ośmieszać. A jako właściciel mogę powiedzieć, że oceniam ten model na pewno znacznie wyżej niż D7000 (przecież mogłem kupić jeden lub drugi - a nawet zupełnie inny). Najważniejsze jednak dla mnie, że mogę spokojnie cieszyć się zdjęciami bez drżenia serca o AF czy inne problemy. Jeśli komuś coś niedomaga, mogę tylko współczuć (lub pomóc jeśli będę w stanie). Pojedyncze problemy będą występowały zawsze i wszędzie nawet w D4, Pentaxach czy Canonach.

Ned Stark
30-09-2014, 18:39
Nie da się tego już czytać. Idę po prostu kupić to cholerstwo.

Andrzej1974
30-09-2014, 18:40

Ned... zmieniasz puszkę?

sokolnik
30-09-2014, 18:45
kupujesz D7100? nie kupuj tej słabej puszki... Będziesz narzekać na AF, matrycę i obudowę :P kup sobie używane D300 z milionem klatek i ciesz się :)

pwaos
30-09-2014, 18:50

Będzie dobrze. Będziesz Pan zadowoloooony! :) To mówiłem ja, Jarząbek, właściciel jeszcze ciepłego D7100, przeskoczony z D90. :)

pucy
30-09-2014, 19:10
I ja czekam na kuriera z tym badziewiem.

Ned Stark
30-09-2014, 19:34
Chciałem poczekać aż cena trochę jeszcze spadnie, ale tak szukałem dla kumpeli dobrej oferty na tamrona 24-70 i znalazłem w jednym sklepie promocję z ratami 20 x 0%, co dla mnie jest bardzo wygodną sprawą. Już mam dosyć w sumie ;-) inne "dzieci" się ze mnie śmieją, że mam taki ch... aparat, to "chcem" nowy taki prawie "wszystko mający". Nie straszą mnie plamy na matrycy przy f22 bo raczej nie skorzystam z takowej przesłony przez resztę swojego żywota (zdjęcia makro lubię oglądać czasem, ale mnie to jakoś średnio jara). Af na pewno jest lepszy niż w tym co mam, a potrzebuję mikroregulacji bo mi np. body z 50 przestało jakoś się lubić i szkoda mi szkła. Kolejnym argumentem za zmianą jest pokrycie af i dwie karty (niby nic, ale ja już straciłem wszystkie zdjęcia z wakacji.... )
A syn rośnie, ma już 8 lat to kupię mu 35 i niech się dziecko uczy.

Ned Stark
30-09-2014, 21:19
No i kupione, nie ma to jak pójść na żywioł. Trochę poczekam ok 14 dni, ale w końcu cierpliwość jest cnotą :D

Andrzej1974
30-09-2014, 21:22
To teraz będziesz prawdziwy semi pro a nie amator, jak ja z D5100 ;-)

P.S. Ja jak zmienię puszkę to tylko na FX. Wg mnie tylko taka zmiana ma sens.

pako1
30-09-2014, 21:25
No i kupione, nie ma to jak pójść na żywioł. Trochę poczekam ok 14 dni, ale w końcu cierpliwość jest cnotą :D

No i super, będziesz zadowolony ja też się przesiadłem z d3100.

ps. widzę że bedziemy mieć podobny sprzęt:-)

Ned Stark
30-09-2014, 21:33
Na dwie puszki będę jechał :D i do tego jeszcze Zenitem żeby tak hipstersko trochę było :D Zostanę fotoziutkiem - śluby, komunie, stypy. Dokupię najlepsze szkło świata 18-105 i doświetlę niejednego nieboszczyka wbudowaną lampą (a takiego pro z d800 na weselu widziałem co doświetlał tak parę młodą)

pit.
30-09-2014, 21:34
Ja mam D7100 od roku. Raz się zawiesił, na początku i nigdy więcej. Plam na matrycy widziałem kilka, przedmuchałem gruchą - plam nie ma. Co do AF - nie jestem na tyle obłożony szkłami by wypowiedzieć się jak z danym szkłem pracuję. Posiadam wyłącznie 35 DX 1.8G, i nie narzekam. Jeśli obiekt, który jest kontrastowy, to nigdy nie było problemu ze złapaniem go przez system AF. Wydaje mi się, że jeśli obiekt fotografowany nie wyróżnia się kontrastem, to raczej problem będzie zawsze występował.

Robiłem zdjęcia w kompletnej ciemnicy, przy świetle komórki, przy świeczce. ISO 3200,ISO 6400, jestem bardzo zadowolony.

To tyle jeśli chodzi o opinię posiadacza D7100, który porzucił D3100. Nie mam odniesienia do FX, ani innych modeli ...

pako1
30-09-2014, 21:35
No i grip też musi być! u mnie się zawiesił dwa razy przez rok, ale tylko wtedy jak wyciągałem kartę pamięci na włączonym aparacie, pozatym super.

Ned Stark
30-09-2014, 21:39
Andrzej z przejściem na fx to masz rację. Sam o tym myślałem, ale są pewne granice tolerancji mojej drugiej, ładniejszej połowy :D Więc pozostaje symulowanie fx-a w photoshopie ;-)

AndBed
30-09-2014, 21:53
Andrzej z przejściem na fx to masz rację. Sam o tym myślałem, ale są pewne granice tolerancji mojej drugiej, ładniejszej połowy :D Więc pozostaje symulowanie fx-a w photoshopie ;-)

Sam przesiadałem się z D3100 na D7100. Na N18-200VRII jakości powalającej nie zobaczyłem. Było lepiej ale WOW nie było. Dopiero N50 pokazało pazurki na D7100. Ogólnie nie żałuje zmiany, choć D3100 miło wspominam. Jak ułożysz się z D7100 i weźmiesz w ręce D3100 to nie będziesz umiał trzymać tego aparatu... taki jakiś malutki będzie Ci się wydawał. A jak będziesz użytkował D7100 z gripem to już w ogóle :)

Gratuluje Ci dobrej puszki i posunięcia w stronę rozwijania swoich umiejętności foto.

Tak delikatnie sugeruję Ci zakup karty 95MB/s... zobaczysz co D7100 potrafi.

Nie ma sensu porównywać amatorskiego D7100 z ambicjami do FX. Bo to często na forum. Zamiast D7XXX od razu FX. Kwestia funduszy kto czym dysponuje i czy na tym zarabia.

MZ D7100 jest świetną puszką. Posiadam ją od marca 2013. W tej chwili jej przebieg ok 15tyś klapnięć. Jak dla mnie rewelka.

Gratuluję i pozdrawiam życząc samych udanych kadrów.

Walle
30-09-2014, 22:14

Nie robię ślubniaków, ale często zdarza mi się fotografować we wnętrzach np. starych cerkwi, a także w pracy przy okazji różnych imprez firmowych na których często mam ''dzikie'' lub słabe światło. Nigdy nie miałem takich problemów jak te opisane powyżej. Zdarza się, że Sigma 17-50/2.8 na skrajnych punktach AF bywa nieprzewidywalna, ale taki jej urok i ja o tym wiem, dlatego używając jej trzymam się środkowych punktów AF.
Możliwe więc, że masz jakiś problem z puszką?

Alcatraz
30-09-2014, 22:25

Gratuluję dobrego wyboru! Ja też się (za)długo zastanawiałem, no ale szczęśliwie mamy to już za sobą;-)

pucy
30-09-2014, 22:39
Ned no wiesz co wczoraj napisales : skoro mi śmiga 85 ze słabszym body Tak naprawdę to najważniejsze jest nauczyć się korzystać z tego co się ma... a dzis d7100 kupione. Ja jak sie kladłem spac tez byłem świecie przekonany ze bede dzis szukał szkła a kupilem body ehhh

cz4rnuch
30-09-2014, 22:49
...Ned no wiesz co wczoraj napisales : skoro mi śmiga 85 ze słabszym body Tak naprawdę to najważniejsze jest nauczyć się korzystać z tego co się ma... a dzis d7100 kupione... Wiadome jest, że czasami to nasze lepsze połowy przemawiają naszymi ustami lekko uciskając nas przy tym w okolicach krocza byśmy wiedzieli kto tu rządzi. Wiadome jest także to, że raz na ruski rok człowiek musi zmierzyć się z tym bólem i postawić na swoim :) Udanych kadrów życzę, choć myślę że akurat w portrecie którym jak mi się wydaje zajmuje się Ned nie przyda się za bardzo ani wyższe użyteczne ISO ani kilka pikseli więcej.

marlech
30-09-2014, 22:55
Witam szanownych kolegów ja może z innej beczki mam taki problem, D7100 fotografowanie (tryb A) w trybie podglądu na żywo (LV) oczywiście włącza się widok na wyświetlaczu (ciemna scena) i chce zmienić wartość przysłony np z 22 do 1,8 czy na ekranie powinny być też widoczne zmiany podczas kręcenia wartością przysłony czy dopiero po wyłączeniu i włączeniu trybu LV .

Pozdrawiam

Ned Stark
01-10-2014, 08:42
Ned no wiesz co wczoraj napisales : skoro mi śmiga 85 ze słabszym body Tak naprawdę to najważniejsze jest nauczyć się korzystać z tego co się ma... a dzis d7100 kupione. Ja jak sie kladłem spac tez byłem świecie przekonany ze bede dzis szukał szkła a kupilem body ehhh

Ale ja uważam, że umiem wykorzystać to co mam. Nowe body to kwestia fanaberii ;-) Obrazek z d3100 jest bardzo dobry, szczególnie kiedy podepniesz dobre szkło.
Cz4rnuch mnie rodzina prosi żebym wesela o zgrozo fotografował i koncerty metalowej kapeli więc umiałem sobie wytłumaczyć, że potrzebuję lepsze iso :D. Wiadomo, że różnica w obrazie będzie żadna ;-).

pit.
01-10-2014, 08:58
No nie tak do końca. Miałem też D3100 i inaczej wyglądała kwestia obróbki rawa na obu puszkach. Obrazek z D7100 na wstępie wygląda lepiej, mniej czasu poświęcasz na obróbkę. To zauważyłem od razu. Zapewne lepiej jeszcze wygląda kwestia obróbki z FX-a. Ale wyjściowy obraz łatwiej uzyskać z D7100.

D3100 miło wspominam, ale obecnie D7100 jest dokładnie tym, czego potrzebuję. Aczkolwiek coraz bardziej przyglądam się mniejszym aparatom.

fader_audio
01-10-2014, 13:04
d7100 to udana puszka i nie ma co się zastanawiać w tej cenie chyba lepszego się nie kupi, fx fajna sprawa lecz mnie osobiście przerażają koszty szkieł do takiego body.

slaweko
01-10-2014, 13:28
fader, bez przesady z tymi kosztami... 85 1.8g i 50 1.8g taka sama cena do dx czy fx, 35 1.8g zamieniłem na wersję ED, czyli do małego obrazka. Dodatkowo mam 70-300VR. WW używam z D7100 i D610.

Andrzej1974
01-10-2014, 15:50
Dokładnie to samo mialem napisać @laweko...

Większość ciągle bajdurzy o "przerażających kosztach" w szkiełkach po przejściu z DX na FX ale wielu ma w swoim zestawie takie obiektywy, jak 35DX (co potrafi to szkiełko na FX pokazał niedawno "Kurczaczek"), 50 czy 85 (typowe FXy), którymi idzie spokojnie focić na FX...

nikoniarz
01-10-2014, 16:00
wielu ma w swoim zestawie takie obiektywy, jak 35DX (co potrafi to szkiełko na FX pokazał niedawno "Kurczaczek")

Czy to ten kurczaczek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=57386)??
Jeśli tak, to ona używa body DX...

cz4rnuch
01-10-2014, 16:03
Standardy i krótkie tele nie są drogie. Problemy zaczynają się gdy komuś potrzeba czegoś szerokiego, teleobiektywu lub dobrej jakości zooma. Tak więc dla jednych koszt przejścia na FX będzie relatywnie niski (lub zerowy jeśli wcześniej gromadził szklarnię kryjącą pełna klatkę) a dla innego nie do przejścia. Wszystko zależy od tego jakie mamy oczekiwania i czego potrzebujemy.

Andrzej1974
01-10-2014, 16:04
Czy to ten kurczaczek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=57386)??
Jeśli tak, to ona używa body DX...

Nie, to nie ten Kurczaczek. Chodzi mi o tego Kurczaczka (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250976). ;-)

Archibald6803
01-10-2014, 16:39
Dla zainteresowanych zakupem d7100 : od dziś jest znowu promocja na to body ; cashback 400 pln + cruzer 64GB gratis .....
Cena wyjściowa 3399 pln czyli po cashbacku 2999pln.
http://www.abfoto.pl/nikon-nikon-d7100-body-cashback-400z+gratis-cruzer-64-gb-dystrybucja-pl-o_l_1935.html

marlech
01-10-2014, 16:54
Czy mógłby ktoś to sprawdzić

D7100 fotografowanie (tryb A) w trybie podglądu na żywo (LV) oczywiście włącza się widok na wyświetlaczu (ciemna scena) i chce zmienić wartość przysłony np z 22 do 1,8 czy na ekranie LCD powinny być też widoczne zmiany podczas kręcenia wartością przysłony czy dopiero po wyłączeniu i włączeniu trybu LV chyba że o czymś nie wiem. bardzo proszę o informację.

Alcatraz
01-10-2014, 17:20
Czy mógłby ktoś to sprawdzić

D7100 fotografowanie (tryb A) w trybie podglądu na żywo (LV) oczywiście włącza się widok na wyświetlaczu (ciemna scena) i chce zmienić wartość przysłony np z 22 do 1,8 czy na ekranie LCD powinny być też widoczne zmiany podczas kręcenia wartością przysłony czy dopiero po wyłączeniu i włączeniu trybu LV chyba że o czymś nie wiem. bardzo proszę o informację.

Ani jedno ani drugie. Domykanie do zadanej wartości przysłony jest wykonywane w chwili wyzwolenia migawki.

Ned Stark
01-10-2014, 17:23
Cashback jest na aparaty kupione od dzisiaj do końca roku :D To się załapię :D Szczęśliwie sklep nie miał na stanie wczoraj :d

marlech
01-10-2014, 17:26
Ani jedno ani drugie. Domykanie do zadanej wartości przysłony jest wykonywane w chwili wyzwolenia migawki.

Druga opcja na pewno tak działa to znaczy wyłączamy i włączamy LV i jest zmiana na wyświetlaczu.

Alcatraz
01-10-2014, 17:33
Druga opcja na pewno tak działa to znaczy wyłączamy i włączamy LV i jest zmiana na wyświetlaczu.

Zgadza się, miałem chyba Auto ISO i jakoś kompensował mi tą różnicę. Na bieżąco ten podgląd nie działa, bo przy dużych przysłonach niewiele byś widział a to nie ułatwia kadrowania. W wizjerze też nie widzisz efektu przymykania czy otwierania przysłony (chyba, że naciśniesz przycisk podglądu głębi ostrości).

marlech
01-10-2014, 17:39
Zgadza się, miałem chyba Auto ISO i jakoś kompensował mi tą różnicę. Na bieżąco ten podgląd nie działa, bo przy dużych przysłonach niewiele byś widział a to nie ułatwia kadrowania. W wizjerze też nie widzisz efektu przymykania czy otwierania przysłony (chyba, że naciśniesz przycisk podglądu głębi ostrości).

Dzięki wielkie za pomoc .

Alcatraz
01-10-2014, 17:40
Nie używam Lv do zdjęć ale w trybie filmowania nie ma możliwości zmiany przysłony tzn. trzeba ją ustalać PRZED wejściem w tryb Lv. Być może tak samo jest przy zdjęciach w tym trybie (niech wypowie się jeszcze ktoś kto używa tej funkcji). Jeśli chcesz to sprawdzić zrób dwa zdjęcia Lv (bez wychodzenia z tego trybu) - jedno np. na przysłonie 8 a drugie na 22 a potem zobacz w EXIFie czy zmieniła się wartość f.

Andrzej1974
01-10-2014, 17:49
Dla zainteresowanych zakupem d7100 : od dziś jest znowu promocja na to body ; cashback 400 pln + cruzer 64GB gratis .....
Cena wyjściowa 3399 pln czyli po cashbacku 2999pln.
http://www.abfoto.pl/nikon-nikon-d7100-body-cashback-400z+gratis-cruzer-64-gb-dystrybucja-pl-o_l_1935.html

Może warto poczekać na kolejny cashback? Być może wtedy z gratisów (poza cruzer 64GB) będzie jakiś... hmm... zewnętrzny dysk 1TB? ;-)

zbyszekD7000
01-10-2014, 18:17
Marzyciel ;)

Andrzej1974
01-10-2014, 18:18
Marzyciel ;)

Czymś Nikon musi zachęcać potencjalnych klientów... ;-)

zbyszekD7000
01-10-2014, 18:19
To już by nie była zachęta tylko desperacja ;)

radius_bo
01-10-2014, 21:23
Ten pendrive to chyba tylko w ABFoto... Od Nikona są cztery stówki:)

pucy
02-10-2014, 10:01
Właśnie rozerwałem paczuszkę z nowym d7100 i bardzo miła niespodzianka ze strony sklepu w którym kupowałem. Faktura wystawiona 01.10 tak wiec zalapałem sie promocje cashback ;-)

radius_bo
02-10-2014, 10:54
Musisz mieć jeszcze kupon promocyjny.

pucy
02-10-2014, 11:00
jest jak najbardziej

nikoniarz
02-10-2014, 11:02
Właśnie rozerwałem paczuszkę z nowym d7100 i bardzo miła niespodzianka ze strony sklepu w którym kupowałem. Faktura wystawiona 01.10 tak wiec zalapałem sie promocje cashback ;-)

Faktura jest zwykle wystawiana z data sprzedazy czyli w dniu wysylki towaru.

Ned Stark
02-10-2014, 11:04
Jako księgowy potwierdzam :D Na szczęście ;-)

cz4rnuch
02-10-2014, 11:12
Może to nie po Bożemu, ale w przypadku kupna na odległość jest możliwość zwrotu towaru w ciągu chyba 10 dni, kupna na nowo i załapania się na kaszbaka pomniejszonego o koszty wysyłki w jedną stronę (czyli góra 30 PLNów).

Ned Stark
02-10-2014, 11:12
Ty musisz mieć poznańskie korzenie :D

radius_bo
02-10-2014, 11:23
Może to nie po Bożemu, ale w przypadku kupna na odległość jest możliwość zwrotu towaru w ciągu chyba 10 dni, kupna na nowo i załapania się na kaszbaka pomniejszonego o koszty wysyłki w jedną stronę (czyli góra 30 PLNów).

Raczej nie dostaniesz zwrotu w ciągu 10 dni od zakupu - z powodu prawa o którym wspominasz...

cz4rnuch
02-10-2014, 11:27
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Mowiłem o przypadku gdy ktoś kupił kilka dni wcześniej, zanim zaczęła obowiązywać promocja. W takim przypadku nie ma mowy o zwrocie kasy(z tytułu Cashback), bo jej się nie dostało a promocja jeszcze nie obowiązywała ;) Można za to kupić aparat na nowo i załapać się na Cashback a jedyne dodatkowe koszty jakie się w związku z tym ponosi to kurier w jedną stronę.
Przy okazji dementuję plotkę, że jestem z pochodzenia Poznaniakiem. Moje korzenie tkwią w ziemi Wamińskiej z lekko Warszawskim nalotem.

radius_bo
02-10-2014, 11:32
Już zrozumiałem:) Sprytne... Tylko czy można zwrócić aparat, który był używany? Czy np. 100 wyzwoleń migawki mieści się w granicach zwykłego zarządu?

cz4rnuch
02-10-2014, 11:42
Tego nie wiem, ale skoro sprzedaje się jako nowe aparaty z 1k wyzwoleń migawki to całkiem możliwe że tak. Ja bardziej miałem na myśli przypadek krystalicznie czysty, czyli ktoś kupuje 30 września a 1 października czyta, że Nikon wprowadził Cashbacka. Dla tych dla których pieniądze nie leża na chodniku taki splot wydarzeń może być z lekka frustrujący. Wtedy można nawet nie rozpakowywać aparatu tylko od razu odesłać go do sklepu i kupić na nowo.

Ned Stark
02-10-2014, 11:57
No ja dostałem niezłego wnerwu. Zamówiłem wieczorem 30 września, a rano czytam że jest cashback... Na szczęście mnie to obejmie. Nie lepiej po prostu cenę obniżyć na stałe? Już za stary jestem na te marketingowe bzdury. Cz4rnuch być może, że jesteś Poznaniakiem w jakimś innym pokoleniu ;-) To się zdarza.

pucy
02-10-2014, 13:29
Pierwsze wrazenia z uzytkowania baaaardzo pozytywne. Duzo więcej klawiszologii niz w 5100. Obiektyw s17-50 trafia idealnie z ostrościa 35 nikkora równiez. Autofokus o niebo lepszy jak w 5100 nie udało mu się pomylić podczas testów. Potęzny plus za wizjer. Dla mnie - totalnego amatora - 5100 a 7100 dzieli przepasc. Na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony.

PanAmeba
02-10-2014, 16:39
Korups w stacjonarnym AB FOTO widziałem dziś za 3388, więc z keszbekiem wychodzi poniżej 3 tysi :D

pucy
03-10-2014, 12:19
Aparacik zaliczył dwie zawiechy - pomogło wyjecie baterii. Mógłby byc deczko wyzszy - trzeba pomyslec nad gripem.

AdiPL
03-10-2014, 13:02
Aparat doszedł i ogólnie bardzo mi się podoba. Mam jednak dwa pytania. Wcześniej korzystałem z D5100 i mam takie pytanie odnośnie wyświetlacza. Czy można jakoś ustawić, aby ten wyświetlacz cały czas był załączony, a nie tylko po naciśnięciu przycisku INFO? A drugie pytanie, czy też tak macie, że dźwięk ustawienia ostrości daje o sobie znać tylko w trybie AUTO i przy LiveView? Jak ustawiam aparat na tryb manualny z widokiem w wizjerze, to głośnik nie wydaje dźwięku. Jak przełączę na LV, to tak. Jak przełączę na tryb AUTO z wizjerem, to też. Czy to jakiś błąd softu, czy tak ma być?

GonzoG
03-10-2014, 13:06
(...) mam takie pytanie odnośnie wyświetlacza. Czy można jakoś ustawić, aby ten wyświetlacz cały czas był załączony, a nie tylko po naciśnięciu przycisku INFO?
Nie można, z resztą niby po co ?? Wszystko masz w wizjerze i na górnym LCD.

A drugie pytanie, czy też tak macie, że dźwięk ustawienia ostrości daje o sobie znać tylko w trybie AUTO i przy LiveView? Jak ustawiam aparat na tryb manualny z widokiem w wizjerze, to głośnik nie wydaje dźwięku. Jak przełączę na LV, to tak. Jak przełączę na tryb AUTO z wizjerem, to też. Czy to jakiś błąd softu, czy tak ma być?Jest to potwierdzenie AF - jak byś nie wiedział, to znaczy AutoFocus. Niby czemu miałoby działać przy manualnym ustawieniu ostrości ??

AdiPL
03-10-2014, 13:10
AD 1 pytam tylko.
AD 2 nie chodzi mi Manual Focus obiektywu, tylko o program M w aparacie. Wiem, co to AF. W D5100 był dźwięk, dlatego pytam.

pucy
03-10-2014, 13:13
Tu tez powinien byc u mnie jest

AdiPL
03-10-2014, 13:14
Hmm, może mam starszą wersję softu, jaką wersję masz?

nikoniarz
03-10-2014, 13:16
Musi byc dzwiek i soft nic do tego nie ma. Po prostu wlacz i tyle.

AdiPL
03-10-2014, 13:17
No mam włączony, przecież bym o tym nie pisał tutaj, gdyby było inaczej :D

MstrG
03-10-2014, 13:17
Hmm, może mam starszą wersję softu, jaką wersję masz?

Soft nic do tego nie ma.
Może masz AF-C?
Sprawdzałeś w Menu ustawień osobistych - D1 -> sygnał dźwiękowy ?
Nie ma też dźwięku przy cichej migawce.

TOP67
03-10-2014, 13:18
Dzwięk potwierdzenia działa tylko w trybie AF-S, w AF-C nie działa, w AF-A czasami działa.

AdiPL
03-10-2014, 13:25
OK juź działa. Dziękuję TOP67 za wytłumaczenie.

GonzoG
03-10-2014, 14:16
AD 1 pytam tylko.
AD 2 nie chodzi mi Manual Focus obiektywu, tylko o program M w aparacie. Wiem, co to AF. W D5100 był dźwięk, dlatego pytam.
To trzeba jednoznacznie określać.

A tryb aparatu nie ma żadnego znaczenia i nigdy nie miał.
Dźwięk jest wyłączany jedynie przez tryb AF-C lub cichą migawkę.

sl011
03-10-2014, 14:35
To trzeba jednoznacznie określać.
Właściwie kolega napisał jednoznacznie:

Jak ustawiam aparat na tryb manualny z widokiem w wizjerze
Wg instrukcji aparatu tryb manualny = M.
Trzeba czytać instrukcję :p ;)

AdiPL
03-10-2014, 17:30
Hehe, na razie go testuję i jestem w niebo wzięty. Świetny sprzęcik, tylko muszę jeszcze cashback załatwić :P

Alcatraz
03-10-2014, 21:11
Hehe, na razie go testuję i jestem w niebo wzięty. Świetny sprzęcik, tylko muszę jeszcze cashback załatwić :P

U mnie załatwili zwrot poniżej miesiąca od wysłania dokumentów.

Wiatrak72
04-10-2014, 23:37
A czy ktoś wie jak pozbyć się wskazania ilości zdjęć w buforze? Wolałbym tam widzieć aktualne ISO cały czas.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

pwaos
04-10-2014, 23:42
Strona 239 instrukcji obsługi. Menu d3: Wyświetlanie i korekta ISO. Czytanie instrukcji obsługi jest fajne. ;)

pucy
05-10-2014, 09:59
Czy działa wam korekcja ev w trybie M przy iso ustawionym na auto? I chodzi mi tu nie o podglad na lcd a o wywołanego rawa.

zotornik
05-10-2014, 10:13
Czy działa wam korekcja ev w trybie M przy iso ustawionym na auto? I chodzi mi tu nie o podglad na lcd a o wywołanego rawa.

Działa - właśnie sprawdziłem.
Tryb M, Auto-ISO - wprowadzam korektę EV i po wykonaniu 2 zdjęć (z korekta i bez) widzę:
- w exifie, że aparat uwzględnił korektę
- i co ważniejsze na zdjęciu, że jest istotna różnica w ekspozycji (wynikająca oczywiście z korekty EV)

Malika
05-10-2014, 10:30
- i co ważniejsze na zdjęciu, że jest istotna różnica w ekspozycji (wynikająca oczywiście z korekty EV)

Ale to ma tylko wpływ na ISO, albo podbijasz Auto ISO albo obniżasz.

zotornik
05-10-2014, 10:36
Ale to ma tylko wpływ na ISO, albo podbijasz Auto ISO albo obniżasz.

Masz oczywiście rację.
Korekta ma zmienić ilość światła padającego na matrycę, skoro czas i przesłona są ustawione "na sztywno" po przez tryb M, zmienną jest u nas ISO.

pucy
05-10-2014, 11:40
Jest wporzadku i u mnie na kolejnych fotkach było juz OK nie wiem co sie stało ze fotki z pierwszej serii były naswietlone identycznie. Takie małe spostrzezenie odnosnie uzywalnego iso wg mnie do 3200 mozna sobie poradzic z szumem wiec jest naprawde niezle

zotornik
05-10-2014, 12:01
Po przesiadce z D90 - gdzie jak nie musiałem, to nie wykraczałem nawet po za ISO 400 - to obecnie "nawet" 1600 mi wystarczy ;)
Jest progres i nie ma o czym tu mówić :)

sokolnik
05-10-2014, 12:10
Po przesiadce z D90 - gdzie jak nie musiałem, to nie wykraczałem nawet po za ISO 400 - to obecnie "nawet" 1600 mi wystarczy ;)
Jest progres i nie ma o czym tu mówić :)

Następny "nawiedzony" :)

Fotowentura
05-10-2014, 16:26
Zauważyłem, że gdy podpięty jest obiektyw bez silnika (ja mam 50 1.8D i 85 1.8D) to przycisk bagnetu (czy jak on się nazywa, ten do odpinania szkła) chodzi jakby ciężej, z wyczuwalnym skokiem. Gdy podpinam szkło z silnikiem (35 1.8 albo 18-70) przycisk chodzi miękko bez skoku. Czy ktoś coś takiego też zaobserwował?

Absolutnie mi to nie przeszkadza i pewnie jest normalne, acz przy D90 tak nie miałem. Zdaję się jednak również, że sam AF z tymi szkałmi "D" działa jakby szybciej i chyba pewniej.

TOP67
05-10-2014, 17:12
Przycisk przy bagnecie odciąga również śrubokręt. Gdy podpięty jest obiektyw AF-S, to śrubokręt się nie wysuwa i do pokonania jest mniejszy opór.

Xavier80
05-10-2014, 18:08
Pytanko z mojej strony, czy ktoś używa pod D7100 Sigmy 10-20 starszej? Jakie opinie?

darek6902
05-10-2014, 20:39
Pytanko z mojej strony, czy ktoś używa pod D7100 Sigmy 10-20 starszej? Jakie opinie?

Ja używam. Jak na moje odczucia / wymagania jest dobrze. Bo niby dlaczego miałoby być źle? :D

zotornik
05-10-2014, 21:47
Następny "nawiedzony" :)

Po nabyciu nowego korpusu, miałem dwa wyjścia - albo narzekać i szukać "nie odkrytych jeszcze wad" D7100 ... albo cieszyć się z nowej zabawki, nawet jeżeli nie jest doskonała ;)
Wybrałem opcję drugą, dzięki temu więcej fotografuję mniej testuję ;)

sokolnik
05-10-2014, 22:02
Po nabyciu nowego korpusu, miałem dwa wyjścia - albo narzekać i szukać "nie odkrytych jeszcze wad" D7100 ... albo cieszyć się z nowej zabawki, nawet jeżeli nie jest doskonała ;)
Wybrałem opcję drugą, dzięki temu więcej fotografuję mniej testuję ;)

i bardzo dobrze :)

ale gadanie że w D90 nie wychodzi się wyżej niż ISO400 to lekka przesada. Tam użyteczne iso było na poziomie 1200-1600 a w D7100 3200 jest ok.

Oczywiście znajdą się mądrale którzy i na D3 stwierdzą że skoro nie muszą to poza ISO 800 nie wychodzą :)

D90 to kultowy aparat, którego nie trzeba przedstawiać oraz zachwalać.

Oczywiście ja jeśli nie muszę to nie wychodzę poza ISO 200 w D7100 :) Kiedyś ludzie śluby robili D70 i byli zadowoleni :)

gatewayfl
05-10-2014, 22:13

Pozytywne ;-) i według niektórych podobno jest lepsza optycznie niż ta nowa z 3.5
Nie miałem tej nowszej wiec na jej temat własnego zdania nie mam.
Szkło szerokie, fajne i godne polecenia.

Xavier80
05-10-2014, 22:21
Z tym użytecznym iso to takie trochę gadanie dla gadania, bo zależy od tego jak kto naświetli daną scenę. W swiatłach iso 1600 będzie jak najbardziej znośne, w ciemnych partiach i 800 może być masakra.

Jak 3/4 sceny będzie w cieniu to będzie szumieć i nie ma *** we wsi:)

radius_bo
05-10-2014, 22:26
ale gadanie że w D90 nie wychodzi się wyżej niż ISO400 to lekka przesada. Tam użyteczne iso było na poziomie 1200-1600 a w D7100 3200 jest ok.

Zgadza się. Ja wychodziłem spokojnie ponad 1600.

Ark
05-10-2014, 23:02
Gadanie... Proszę bardzo, ISO 6400 (Lightroom: odszumione na poziomie 10) ;-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.listkiewicz.eu/wp-content/gallery/nowosci/jelen061.jpg)

Jak zwykle wszystko sprowadza się do tego, komu, co, na co, jak i dla kogo co jest ważne ;-). Ja wolę mieć zdjęcie z szumem niż nie mieć go w ogóle.

Pozdrawiam.

sokolnik
05-10-2014, 23:11
Wiesz ISO 6400 w D7100 jest trochę lepsze niż np ISO 3200 w D90. Tu masz dobre szkło do tego a nie 18-55 :)

Ark
05-10-2014, 23:17
@sokolnik, dla mnie to "trochę lepsze" robi wielką różnicę, a wiem co mówię, bo obok D7100 mam także D300 ;-). szkło to stary (ale jary) Nikkor AF 300 f/4 ;-).

sokolnik
05-10-2014, 23:19
@sokolnik, dla mnie to "trochę lepsze" robi wielką różnicę, a wiem co mówię, bo obok D7100 mam także D300 ;-). szkło to stary (ale jary) Nikkor AF 300 f/4 ;-).

pół serio napisałem że jest "trochę lepsze" - jest duużo lepsze.
a szkło wiem jakie to jest, sprawdziłem EXIF :)

slaweko
06-10-2014, 07:27
Z tym użytecznym iso to takie trochę gadanie dla gadania, bo zależy od tego jak kto naświetli daną scenę. W swiatłach iso 1600 będzie jak najbardziej znośne, w ciemnych partiach i 800 może być masakra.

Jak 3/4 sceny będzie w cieniu to będzie szumieć i nie ma *** we wsi:)

Podpisuję się pod tą wypowiedzią w 100%.

A co do D7100 i szumów, ISO 1600 i odszumianie ustawione na "Normal" w większości warunków daje baaaaardzo satysfakcjonujące rezultaty. Ja używam bardzo często. Nie wiem dlaczego niektórzy użytkownicy marudzą...

Wiatrak72
06-10-2014, 12:11
Strona 239 instrukcji obsługi. Menu d3: Wyświetlanie i korekta ISO. Czytanie instrukcji obsługi jest fajne. ;)

Zgadzam się, jest fajne. :)
Ale chodzi o opcję której nie znalazłem w instrukcji.
Aby podgląd bufora zniknął bezpowrotnie. W tej chwili w wizjerze i na LCD wyświetla ilość pozostałych zdjęć lub ISO - w zależności od ustawień przy migawce wciśniętej do połowy. Poza tym jest wyświetlany bufor (u mnie 5).
Chciałem się pozbyć tej informacji raz na zawsze i jej nie oglądać, ale wygląda na to że się nie da...

pwaos
06-10-2014, 12:23
Zgadzam się, jest fajne. :)
Ale chodzi o opcję której nie znalazłem w instrukcji.
Aby podgląd bufora zniknął bezpowrotnie. W tej chwili w wizjerze i na LCD wyświetla ilość pozostałych zdjęć lub ISO - w zależności od ustawień przy migawce wciśniętej do połowy. Poza tym jest wyświetlany bufor (u mnie 5).
Chciałem się pozbyć tej informacji raz na zawsze i jej nie oglądać, ale wygląda na to że się nie da...
Niestety jeśli o tym instrukcja nie wspomina, to raczej jest to niemożliwe.

rdcom
06-10-2014, 20:09
A czy ktoś wie jak pozbyć się wskazania ilości zdjęć w buforze? Wolałbym tam widzieć aktualne ISO cały czas.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

coś widać nie bardzo możesz się zdecydować czy widzieć ISO czy ilość zdjęć w buforze

radius_bo
06-10-2014, 21:13
@sokolnik, dla mnie to "trochę lepsze" robi wielką różnicę, a wiem co mówię, bo obok D7100 mam także D300 . szkło to stary (ale jary) Nikkor AF 300 f/4

D90 akurat radzi sobie nieco lepiej niż D300 jeśli chodzi o szum, szczególnie powyżej ISO 1600. Też wiem co mówię. Mam D300 i D7000. Miałem D90.

Ark
06-10-2014, 21:54
@radius_bo, także miałem D90 (i D80 także ;-) ) i jak dla mnie to "nieco lepiej" jest niezauważalne ;-). Jak już jednak mówiłem, mnie szum jakoś szczególnie nie drażni o ile widoczne są jeszcze szczegóły fotki ;-)

D300, ISO 3200 -0,3EV, f/5.6, 1/20s (Nikkor AF 300 f/4)

http://www.listkiewicz.eu/wp-content/gallery/lis/lis015.jpg
źródło (http://www.listkiewicz.eu/wp-content/gallery/lis/lis015.jpg)

D90, ISO 4000, f/5.6, 1/40s (Nikkor 70-300 VR)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/jelen006-2.jpg
źródło (http://www.listkiewicz.eu/wp-content/gallery/jelen/jelen006.jpg)

Wiatrak72
06-10-2014, 21:57
coś widać nie bardzo możesz się zdecydować czy widzieć ISO czy ilość zdjęć w buforze

Coś widać że nie do końca chciało Ci się przeczytać co napisałem.

IrekF
07-10-2014, 22:20
Witam wszystkich. Wie ktoś może jak przywrócić ustawienia fabryczne w D7100?

kwiatek88
07-10-2014, 22:27
Dwa przyciski oznaczone zielonymi kropkami-przytrzymać jednocześnie powyżej 2 sekund.

IrekF
07-10-2014, 22:32
Dzięki bardzo za szybką odpowiedź :)

Yabby
09-10-2014, 08:43
Cześć :)
Przesiadłem się z d3000 na 7100 pierwsze wrażenie to ogromna różnica w wykonaniu, ale nie o tym miałem pisać... mam kilka pytań, a w instrukcji nie mogłem znaleźć odpowiedzi (jeszcze nie zdążyłem przeczytać całej).

Do body od razu dokupiłem grip pixel vertax i drugie oryginalne aku... i tu mam problem jaki rodzaj zasilania gripa wybrać w body żeby najefektywniej wykorzystać aku? Niestety nie znalazłem opcji en-el15 :/

Czy to normalne że po wyłączeniu aparatu pokazuje się na górnym wyświetlaczu liczba zdjęć możliwych do zrobienia i ilość kart? Da się tę opcję jakoś wyłączyć?

Wiem że takie pytania mogą się wydawać trywialne ale mam nadzieje że pomożecie :)

MstrG
09-10-2014, 08:57
Cześć :) Do body od razu dokupiłem grip pixel vertax i drugie oryginalne aku... i tu mam problem jaki rodzaj zasilania gripa wybrać w body żeby najefektywniej wykorzystać aku? Niestety nie znalazłem opcji en-el15 :/

Możesz wybrać, aby body pierw korzystało z baterii BP a później z body. Można też oczywiście odwrotnie.
W pierwszym wypadku nie potrzeba odkręcać BP, aby naładować baterię.

Czy to normalne że po wyłączeniu aparatu pokazuje się na górnym wyświetlaczu liczba zdjęć możliwych do zrobienia i ilość kart? Da się tę opcję jakoś wyłączyć?

W czym Ci to przeszkadza? :)

Yabby
09-10-2014, 09:27
Możesz wybrać, aby body pierw korzystało z baterii BP a później z body. Można też oczywiście odwrotnie.
W pierwszym wypadku nie potrzeba odkręcać BP, aby naładować baterię.

Tak to rozumiem ;) Tylko w body jest opcja rodzaj zasilania gripa np. alkaliczne, ni-mh, litowe baterie nie ma opcji aku en-el15, aktualnie wybrałem litowe ale może lepiej wybrać coś innego... nie wiem więc pytam :)

W czym Ci to przeszkadza? :)
Właściwie to w niczym ;) Chciałem się tylkot upewnić że to normalne.

Dzięki za szybką odpowiedź.

darek6902
09-10-2014, 09:55
Tak to rozumiem ;) Tylko w body jest opcja rodzaj zasilania gripa np. alkaliczne, ni-mh, litowe baterie nie ma opcji aku en-el15, aktualnie wybrałem litowe ale może lepiej wybrać coś innego... nie wiem więc pytam :)

Rodzaj zasilania wybierasz gdy używasz w gripie baterii AA (są rożne rodzaje i stąd wybór). Przy akumulatorze en-el15 (oryginalnym lub nie) w gripe ustawienia tej opcji są nieistotne.

Yabby
09-10-2014, 10:40
Rodzaj zasilania wybierasz gdy używasz w gripie baterii AA (są rożne rodzaje i stąd wybór). Przy akumulatorze en-el15 (oryginalnym lub nie) w gripe ustawienia tej opcji są nieistotne.
Ok. Na razie nie mam zamiaru używać baterii AA wiec nie będę nic zmieniał, myślałem że pod aku też powinna być jakaś opcja ale jak tak to już nie mam żadnych problemów ;)

Dziękuję za odpowiedzi idę robić zdjęcia i się niczym nie przejmuje :)

pan_kg
11-10-2014, 22:13
Da się jakoś podświetlić górny ekranik? Jest jakiś guzik do tego?

BaCaaa
11-10-2014, 22:16
Dzwigienkę on\off trzeba mocniej przesunąć w stronę on (jest tam żaróweczka :-))

Wysłane z mojego Nexusa 5

Jarkod
13-10-2014, 15:51
Da się jakoś podświetlić górny ekranik? Jest jakiś guzik do tego?

Str 3 instrukcji. Zrozumiałbym pytanie, gdyby ktoś nie przeczytał CAŁEJ instrukcji, ale Tobie nie chciało się nawet zajrzeć na początek!

Ark
13-10-2014, 17:15
Str 3 instrukcji. Zrozumiałbym pytanie, gdyby ktoś nie przeczytał CAŁEJ instrukcji, ale Tobie nie chciało się nawet zajrzeć na początek!

Powiedziałbym, że nawet nie chciało się spojrzeć na aparat ;-)

zbyszekD7000
13-10-2014, 17:32
Przecież zawsze prościej zapytać, niech inni poszukają nr. strony w instrukcji ;)

Andrzej1974
14-10-2014, 08:54
Pan_kg, nieźle pojechałeś... ;-)

fader_audio
14-10-2014, 11:24
Powiedziałbym, że nawet nie chciało się spojrzeć na aparat ;-)

bardzo dobrze to ujałeś, znaczek żaróqwki jest jak byk

zbyszekD7000
14-10-2014, 20:36
No może nie jak byk, ale taki byczek ;)

pan_kg
15-10-2014, 21:34
Przyjmuję baty z pokorą. Instrukcję czytałem, utknąłem gdzieś za połową, więc o tym co było na 3 stronie zdążyłem zapomnieć. Podświetlanie potrzebowałem pierwszy raz jak było ciemno i czas oczywiście naglił więc jak się nadarzyła okazja to od razu pytam na forum. Wybaczcie zgrzeszyłem.
PS. Właśnie zmieniłem system i w starym aparacie na tym miejscu był podgląd głębi ostrości (ewentualnie LV) więc jakoś nie wpadło do głowy tam spróbować.

MstrG
15-10-2014, 22:05
Przyjmuję baty z pokorą. Instrukcję czytałem, utknąłem gdzieś za połową, więc o tym co było na 3 stronie zdążyłem zapomnieć. Podświetlanie potrzebowałem pierwszy raz jak było ciemno i czas oczywiście naglił więc jak się nadarzyła okazja to od razu pytam na forum. Wybaczcie zgrzeszyłem.
PS. Właśnie zmieniłem system i w starym aparacie na tym miejscu był podgląd głębi ostrości (ewentualnie LV) więc jakoś nie wpadło do głowy tam spróbować.

Nie wiem czym to zapalasz, ale zobacz jeszcze raz dźwignię do włączania i wyłączania aparatu
OFF ON → ✺

Jarkod
16-10-2014, 09:08
Przyjmuję baty z pokorą. Instrukcję czytałem, utknąłem gdzieś za połową, więc o tym co było na 3 stronie zdążyłem zapomnieć.

Bo instrukcja to nie jest książka do czytania, tylko właśnie instrukcja jak obsługiwać urządzenie. Właściwe podejście to instrukcja w jednej ręce, aparat w drugiej i "przerabianie" po kolei tego, co jest w niej napisane. Oczywiście część można sobie darować - ja odpuszczam sobie np. drukowanie z aparatu (nigdy tego nie robię), czy filmowanie (prawie nigdy).

Ned Stark
16-10-2014, 09:55
Właśnie do mnie przyszedł (specjalnie kuriera do pracy zamówiłem ;-)) Oczywiscie jeszcze nie włączałem bo jest zimny strasznie, ale to się dobrze w ręce trzyma w porównaniu do d3100 ;-)

cz4rnuch
16-10-2014, 10:09
Zimny, bo pod skórą prawie samo magniżium z allojem. Latem będzie paliło w łapy :) Myślę, że czas podładować baterię i strzelić pierwsze selfie (choćby szklanką po herbacie).

Ned Stark
16-10-2014, 10:11
Kurde nie miałem czasu bo zaspałem i wziąłem to co miałem na wierzchu czyli 85mm :D, ale jak wrócę to walę selfie szerokim na f22 :D

nikoniarz
16-10-2014, 10:29
Zimny, bo pod skórą prawie samo magniżium z allojem. Latem będzie paliło w łapy :) Myślę, że czas podładować baterię i strzelić pierwsze selfie (choćby szklanką po herbacie).

Z tym "prawie samo" to jednak robi roznice bo raczej jest pol na pol w sensie plastiku i magnezu. A w lapy palic nie powinno bo chhwyt akurat plasticzkowy :)

cz4rnuch
16-10-2014, 10:37
Plastik też się nagrzewa (choć wydaje mi się że grip jest obłożony gumą) ;) Oczywiście dla amatorów wszelakich stopów metali lepszym wyjściem będzie choćby Pentax K-3. Dla mnie to żadna różnica z czego to jest zrobione, byle działało jak trzeba.

nikoniarz
16-10-2014, 10:44
Przeciez oboje zartujemy (przynajmniej ja). Jeszcze nie spotkalem sie z przypadkiem by i plastikowe i "metalowe" body nagrzalo mi sie do niekomfortowej temp. A mam i jedno i drugie.

cz4rnuch
16-10-2014, 10:49
Mi się zdarzyło w Abu Simbel, akurat z plasticzakiem.

Ned Stark
16-10-2014, 11:50
Cholera ile to się musi ładować? Nóżki mi pod biurkiem przebierają i zdjęcie chcę zrobić, a tam miga w tej ładowarce i miga :D

slaweko
16-10-2014, 12:12
Mi się ładowała chyba 2h i 40 min. ;-)

Alcatraz
16-10-2014, 15:51
Cholera ile to się musi ładować? Nóżki mi pod biurkiem przebierają i zdjęcie chcę zrobić, a tam miga w tej ładowarce i miga :D

Przestanie mrugać, znaczy naładowany. Około 2h.

Ned Stark
16-10-2014, 17:37
No robi zdjęcia :D Generalnie spoko, być może że mam jakis mały bf czy tam ff z jakimś szkłem, ale to jest do wyregulowania. Jak na rawa, którego teraz sobie wywołałem to jestem naprawdę zadowolony, szczególnie z poziomu szumów. No i ergonomia :D

sokolnik
16-10-2014, 18:02
Chyba matryca z D7100 nie jest jakoś szczególnie lepsza od D3100? Czy się mylę?

zgera
16-10-2014, 18:12

Żarty sobie robisz :-), a tak poważnie to cenię D3100 za kolory, lepiej oddaje kolory od D5100, ale jak to mówią, kolory to kwestia gustu.

Ned Stark
16-10-2014, 20:03

Różnica jest spora jeśli chodzi o szumy. Poza tym w obrazku chyba jakichś wielkich różnic tak naprawdę nie ma.

Ned Stark
16-10-2014, 21:19
Cholera szukam i nie mogę znaleźć tego kuponu promocyjnego na cashback. Też ktoś tego nie dostał? Czy tylko ja muszę mieć zawsze pod górkę?

pwaos
16-10-2014, 21:23
Cholera szukam i nie mogę znaleźć tego kuponu promocyjnego na cashback. Też ktoś tego nie dostał? Czy tylko ja muszę mieć zawsze pod górkę?

Wyluzuj. Kupiłem kilka dni przed tym, jak Nikon zrobił ponownie cashback. Myślałem sobie: był niedawno, to teraz dopiero przed świętami zrobią... Jakoś trzeba z tym żyć. :/

Xavier80
16-10-2014, 21:33
Jak coś pofocisz to wrzuć na 500px, przyjemnie się ogląda Twoje zdjęcia. To teraz pora na zabawę w strobing, D7100 ma w tym temacie sporo do zaoferowania:)

Yabby
16-10-2014, 21:59
Ja dostałem stary kupon cashback ale po kilku dniach dosłali nowy... już myślałem że wszystko ok a tu zonk karta gwarancyjna tylko podstemplowana i więcej danych nie ma :/ Będę musiał przedzwonić jutro do sklepu albo podrzucić im kartę do wypełnienia. Zawsze pod górkę ;)

Btw. Da się wyzwolić Metza52 błyskiem z body (lub jakoś inaczej ale bez wyzwalacza) ?

Xavier80
16-10-2014, 22:20
Oczywiście, że się da. Wbudowana w trybie commander ustawiona na "--" i wyzwalasz metza bez problemu

Yabby
16-10-2014, 22:31
Dzięki :) już przetestowałem działa miodzio :)
Jednak tydzień to jeszcze zdecydowanie za mało żeby poznać puszkę...

Ned Stark
16-10-2014, 23:04
Jak coś pofocisz to wrzuć na 500px, przyjemnie się ogląda Twoje zdjęcia. To teraz pora na zabawę w strobing, D7100 ma w tym temacie sporo do zaoferowania:)

Wrzuciłem pierwsze headshoty ;-), miało być jeszcze selfie na f22 dla poszukiwaczy plam oleju, kurzu i mory zmory, ale już nie dało rady całego sprzętu rozstawić...

ecml
17-10-2014, 16:02
Wrzuciłem pierwsze headshoty ;-)
Hmm, te z D3100 wcale nie są gorsze ;)

Andrzej1974
17-10-2014, 17:46
[...] miało być jeszcze selfie na f22 dla poszukiwaczy plam oleju, kurzu i mory zmory, ale już nie dało rady całego sprzętu rozstawić...

Nie foć na f/22 bo się możesz załamać, jak coś się pojawi na zdjęciu... ;-)

Ned Stark
17-10-2014, 19:02
Hmm, te z D3100 wcale nie są gorsze ;)

No jasne, że nie są gorsze. Różnica jest jednak w ergonomii i iso. Tutaj zrobiłem na szybko w ciemnicy przy iso 1600 i nie ma szumu wcale, a nic nie grzebałem z żadnym odszumianiem.
Nie no Andrzej zrobię taką fotę na pewno :D To będzie jedyny i pierwszy raz kiedy użyję takiej przesłony :D Jedyny szok jaki może być to moja własna, mało fotogeniczna twarz :D

Ned Stark
19-10-2014, 19:47
Bawię się kolejny dzień - dzisiaj robiłem sesję niemowlęcą :D dziecku kumpla. Odżyła moja 50, która fatalnie trafiała z d3100 (chciałem ją już sprzedać). W zastanym trafiają mi wszystkie obiektywy i jest strasznie szybko. W d3100 zanim skadrowałem, zanim ustawiłem ostrość to czas mijał i mijał, af myszkował często. W żarowym trafia chyba jednak gorzej (choć ja rzadko focę w żarowym, jak już to z lampą na sankach).Jedyną wadą są wielkie rawy, chwila i nie ma miejsca na dysku więc muszę dokupić jakiś 2-3TB. Sama obróbka rawa jest jednak szybsza, jakoś tak lepiej się to wszystko naświetla- pewnie lepszy pomiar światła/matryca po prostu.
Tak naprawdę mnogość funkcji przytłoczyła mnie ;-) i minęło wiele godzin zanim ustawiłem sobie wszystko tak jak chciałem, a jeszcze wiele wody w rzece upłynie zanim ogarnę to wszystko do końca. Dlatego tak sobie myślę, że polecanie tego body początkującym nie jest do końca przemyślane ;-)

darek6902
19-10-2014, 20:00
, a jeszcze wiele wody w rzece upłynie zanim ogarnę to wszystko do końca.

Faktycznie wody może upłynąć całe mnóstwo... ale pomyśl jak fajny to będzie czas i ile radości Cię czeka.
Wiem wiem, że nie sprzęt najważniejszy. Jednak poznawanie nowej, fajnej puszki to sama radość, przynajmniej dla mnie :D

piotrx25
19-10-2014, 20:21
Dlatego tak sobie myślę, że polecanie tego body początkującym nie jest do końca przemyślane ;-)

Jak będziesz polecał początkującym kompakt i focenie na automacie to niczego się nie nauczą.

Ned Stark
19-10-2014, 20:26
Jak będziesz polecał początkującym kompakt i focenie na automacie to niczego się nie nauczą.
Miałem na myśli, że rzeczywiście body d3xxx albo d5xxx są dla początkujących jednak lepsze ;-)

AndBed
19-10-2014, 20:32
Miałem na myśli, że rzeczywiście body d3xxx albo d5xxx są dla początkujących jednak lepsze ;-)

Też przesiadałem się z D3100 na D7100 przeskok jest niesamowity... Co do tego, że D7100 dla początkującego to zły pomysł to też się zgadzam. Po co focić na "zielonym" w D7100?? Efekt będzie podobny jak nie taki sam jak na D5XXX czy D3XXX. Dopiero kiedy wiesz co chcesz uzyskać w danym ujęciu/kadrze takie D7100 pozwoli Ci to zrobić. Co do "50" mam takie same odczucia, że z D7100 dostało drugie życie. Z D3100 po wielu "zabawach" szykowałem się do sprzedaży tego szkła. Z D7100 to zupełnie co innego. Rozumiem doskonale zauroczenie NED STARKa nowym body!!

piotrx25
19-10-2014, 20:37
D7100 też ma tryb AUTO, a jak ktoś lubi sam kontrolować wszystkie parametry to lepiej gdy nie trzeba za każdym razem wchodzić do menu.

Ned Stark
19-10-2014, 20:43
Nie jestem zauroczony ;-), ale lubię sobie pogadać i się podzielić wrażeniami ;-)

nikoniarz
19-10-2014, 20:54
polecanie tego body początkującym nie jest do końca przemyślane ;-)

body d3xxx albo d5xxx są dla początkujących jednak lepsze ;-)

Co do tego, że D7100 dla początkującego to zły pomysł to też się zgadzam

Wielokrotnie pisałem to w różnych wątkach (być może nawet i w tym). Niestety mało kto był w stanie to zrozumieć :D

Andrzej1974
20-10-2014, 10:11
Ale sobie Panowie słodzicie... :-D

fader_audio
20-10-2014, 13:43
no i ja również doświadczyłem omylności AF, sytuację tłumaczę sceną. Robiłem fotkę gadającemu kuzynowi z kumplem, za nimi była strukturalna ściana w kolorze kremowym no powiedzmy trochę zbliżonym do skóry, aparat ustawiony na AF-s ostrośc ustawiana na twarz kuzyna, na zdjęciu ostrośc jednak padłą na ścianę. całe szczęście że ściana była ok poł metra za obiektem, co by to było gdyby ta odległosc była większa, przyznam że mnie to trochę zdenerwowało.

Ned Stark
20-10-2014, 13:53
W jakim świetle robiłeś?

MstrG
20-10-2014, 13:55
no i ja również doświadczyłem omylności AF, sytuację tłumaczę sceną. Robiłem fotkę gadającemu kuzynowi z kumplem, za nimi była strukturalna ściana w kolorze kremowym no powiedzmy trochę zbliżonym do skóry, aparat ustawiony na AF-s ostrośc ustawiana na twarz kuzyna, na zdjęciu ostrośc jednak padłą na ścianę. całe szczęście że ściana była ok poł metra za obiektem, co by to było gdyby ta odległosc była większa, przyznam że mnie to trochę zdenerwowało.

Tzn jak to zrobiłeś? Pojedynczy punkt AF wybierakiem dałeś na twarz kuzyna, a ostra wyszła ściana?

radius_bo
20-10-2014, 14:00
Jaki obiektyw, przysłona, ogniskowa, odległość od obiektu, punkt krzyżowy czy liniowy?

mmluty
20-10-2014, 14:28

Aparat nie myśli, nie porównuje kolorów, tylko mierzy ostrość w tym punkcie obrazu który fotografujący wybrał do pomiaru w momencie naciśnięcia spustu do połowy, tak przynajmniej jest przy pomiarze AF-s. Jeżeli ostrość "wyszła" na ścianę, to znaczy, że w momencie naciśnięcia spustu punkt pomiaru był na ścianie a później został przesunięty na kuzyna.
Mogło też być tak, że punkt pomiaru był częściowo na twarzy a częściowo na ścianie, a wtedy trudno przewidzieć która część pola przeważy. Miałem niedawno podobną sytuację: fotografowałem sobie koziołka który wyszedł pięknie na wysoki pień (robiłem kilka klatek) punkt ustawiłem na głowę która wyszła kompletnie rozmyta, ale za to trawa za koziołkiem pięknie wyostrzona. Po obejrzeniu tego dokładnie pod CNX okazało się, że połowa punktu ostrzenia jest na głowie a połowa na trawie. Na moje nieszczęście "większa połowa" musiała być na trawie. Ciekawe, że wszystkie klatki wyszły pod względem ostrości identycznie, a ja byłem pewny, że punkt ostrości jest na głowie kozła. Była kiedyś również ciekawa dyskusja na forum na temat przesunięcia miejsca faktycznego pomiaru, a tego zaznaczonego w wizjerze. Jak dobrze pamiętam to nawet ktoś robił całą serię testów. Oczywiście wykonanych na innym body niż D7100, ale problem w jakimś stopniu jest uniwersalny (dotyczy wszystkich body).

Seś@
20-10-2014, 15:03
Ciekawe, że wszystkie klatki wyszły pod względem ostrości identycznie, a ja byłem pewny, że punkt ostrości jest na głowie kozła. Była kiedyś również ciekawa dyskusja na forum na temat przesunięcia miejsca faktycznego pomiaru, a tego zaznaczonego w wizjerze.
Koziołka nie serią, tylko trzeba było trzy, cztery zdjęcia pojedyncze zrobić. Każde z ponownym ,,wyostrzeniem''. A co do twarzy na tle żółtej/pomarańczowej ściany lub robienie twarzy pod ,,ciepłe'' światło, to mój były D7000, obecne D7100 oraz D610 czasem też się gubią.

mmluty
20-10-2014, 15:24
Koziołka nie serią, tylko trzeba było trzy, cztery zdjęcia pojedyncze zrobić. Każde z ponownym ,,wyostrzeniem''. A co do twarzy na tle żółtej/pomarańczowej ściany lub robienie twarzy pod ,,ciepłe'' światło, to mój były D7000, obecne D7100 oraz D610 czasem też się gubią.

Koziołka robiłem pojedynczo, nawet w pionie i w poziomie i wszystkie wyszły jednakowo. Sam się dziwię jak to możliwe, ale to było na 300mm z 30-40 metrów więc ten punkt ostrzenia mógł się trochę poruszać, albo faktyczny punkt ostrzenia jest nieco przesunięty w stosunku do zaznaczonego w wizjerze , chociaż taki przypadek zdarzył mi się po raz pierwszy.

fader_audio
21-10-2014, 13:49
W jakim świetle robiłeś?

światło mieszane, trochę sztucznego i dziennego, punkt dokładnie nie powiem ale był to prawy punkt ale nie skrajny. Punkt ostrości był na twarz. nie jestem pewny natomiast czy przypadkiem tam nie przekadrowywałem muszę sprawdzić w vievnx. podobną sytuacje zauważyłem w kościele ale tam kiepskie warunki oswietleniowe więc tego się nie czepiam. Oby zbyt często się to nie działo.

Aby wszystko było jasne przy normalnym oglądaniu zdjęcia tego tak nie widać, dopiero po powiększeniu. post napisałem bardziej z ciekawości czy też Wam się takie coś zdarzyło.

Może inaczej jeszcze wyjasnie, punkty na ktore ostrzyłem nie są mydlane i na twarzy nie widać szczegółów, natomiast na wspomnianych ścianach struktura jest wyraźna, myslę że aparat stwierdził że to ważniejsze jest

Uzupełnię, szkło 18-135 przeysłone musze sprawdzi w exif jak dobrze pamiętam to 7.1.

Koledzy powyżej troszkę mnie uspokoili, może rzeczywiście jakies delikatne przesunięcie pkt AF.

Dzięki Wam za pomoc

megamind
30-10-2014, 16:03
Zainteresowałem się ostatnio funkcją filmowania w moim D7100. Wykonałem kilka prób rożnych ustawień. Próbowałem skonfigurować go miedzy innymi tak by przesłonę i czas ustawić manualnie, a czułość żeby dobierała się automatycznie. Na próbach się jednak skończyło. Wie ktoś czy jest to wykonalne?

Alcatraz
30-10-2014, 17:18
Na stronie 162 instrukcji jest taka tabela, w której masz wszystkie możliwe kombinacje podczas filmowania. Tak jak napisałeś nie da się. Od siebie dodam, że pozostawianie auto iso przy filmowaniu (np. w trybie P) to zły pomysł. Chyba, że lubisz co chwilę rozjaśniający i ściemniający się obraz...;-)

pawl_s
30-10-2014, 21:37
Co do ostrości w serii, na niemieckim forum gość pisał, ze u niego było tak:
W serii robił i powiedzmy ze pierwsze zdjęcie było ostre, potem kilka nieostrych, znowu ostre i seria nieostrych. Wysłał aparat go serwisu, cos mu tam ustawili i teraz wszystkie zdjęcia w serii sa ok. Pokazał serie z piłki nożnej i faktycznie dobrze to wyglądało.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Ned Stark
31-10-2014, 11:19
Zauważyłem, że przy tych nietrafionych fotach, które mi się przydarzyły nie było po prostu potwierdzenia ostrości choć autofocus nie myszkował jak głupi tak jak to miałem przy d3100. A oczywiście dziwiłem się dlaczego nie ma dźwięku ;-) i co to za dziwne strzałki w wizjerze na dole po lewej :D Kiedy ostrość jest potwierdzona af trafia w punkt na pełnych dziurach.

nikoniarz
31-10-2014, 12:34
Ustaw priorytet ostrosci- bez potwierdzenia nie zrobisz fotki, wiec wyeliminujesz nietrafione jesli jest tak jak piszesz.

slaweko
31-10-2014, 13:21
Jam tak uczynił już dawno i teraz jest jak pisze @nikoniarzd3100.

Ned Stark
31-10-2014, 13:24
Przestawiłem, spoko. Ogólnie jestem zadowolony. Jedyne do czego mogę się doczepić to to, że to nie pelna klatka :P

picia78
31-10-2014, 14:01
...Jedyne do czego mogę się doczepić to to, że to nie pelna klatka :P
i to jest właśnie ten podstawowy problem ;-)

Miałem ostatnio okazję focić wesele D700, pod koniec jednak kolegi D700 padła i zabrał mi tą którą fociłem cały czas.
Musiałem więc przsiąść sie na mój bakap czyli D7100, jakież było moje rozczarowanie , na 90% fotek mydło nietrafienia no totalna klapa, AF wolny i kiepski w porównaniu do D700 .
Sam nie wierzę, że to powiem ale D7100 w moim odczuciu nie nadaję się do ślubów czy choćby reportażu, nawet jako bakap , co nie zmienia faktu, że to znakomity sprzęt ale do innych zastosowań np.krajobrazu .

fader_audio
31-10-2014, 14:40
przed kupnem d7100 wiele rozważałem, myślałe może pełna klata. Niestety nie każdego stać na wydanie prawie 2 razy większej kasy na FF, do tego szkła, żeby sobie pofocic kilka razy do roku sluby. W moim odczuciu, ślub da się obskoczyć d7100, oczywiście że większy komfort będzie w wyższej klasie aparatu, tylko d700 to inna półka nawet jakby miał matrycę dx. To że ff nie znaczy że zaraz mamy lepszy AF.

Co do przesiadki z 700 na 7100, nie ma nic dziwnego, to samo jak dac komus merca klasy s na mieisąc a potam wziąc i dać do jazdy np astre, odczucia pewnie jeszcze bardzie spotegowane niż tutejszy przykład.

nikoniarz
31-10-2014, 14:49
AF w D7100 w porownaniu do D700 czy nawet D300/s) ma wspolna... tylko nazwe.

Alcatraz
31-10-2014, 14:52
AF w D7100 w porownaniu do D700 czy nawet D300/s) ma wspolna... tylko nazwe.

A ten swoje...

pawelpiotrm
31-10-2014, 15:02
Jak się nauczysz to możesz coś z tego wydziergać. AF w 7100 jest nie jest zły

nikoniarz
31-10-2014, 15:06
Nie twierdze, ze jest zly. Zdaje sobie z zalet tej puszki jak i jestem swiadomy tego, co w niej nie do konca jest dopracowane. Byc moze wlasnie dlatego, ze mam okazje miec ta puszke co pare tygodni, nie moge ogarnac w niej pracy AFu.

Alcatraz
31-10-2014, 15:06
Jak się nauczysz to możesz coś z tego wydziergać. AF w 7100 jest nie jest zły

Naturalnie. Gdyby był słaby, to np. takim D7000 czy D5200 (nie mówiąc o 5100) w ogóle nie dałoby się normalnie fotografować. Jestem też jak najdalszy od szufladkowania w stylu "to body nadaje się do ślubów a tamto do krajobrazów". Każde ma mocniejsze i słabsze strony (FF także!) ale i tak najwięcej zależy od fotografa (w pełnym tego słowa znaczeniu).

nikoniarz
31-10-2014, 15:15
Panowie, a da sie logicznie wyjasnic pewna sprawe? Otoz rownie czesto (a raczej rownie rzadko) co D7100 mam okazje pouzywac D700. Jakos AF pracuje jak w moim D300,albo i lepiej. W kazdym razie nie czuje dyskomfortu. W D7100 nie jest tak jak w D700 i D300. Czym to jest spowodowane skoro moduly sa teoretycznie takie same? Inne oprogramowanie na to wplywa?

Ned Stark
31-10-2014, 15:17
Możesz nikoniarz sprecyzować te różnice w pracy af?

kwiatek88
31-10-2014, 15:51
Nie twierdze, ze jest zly. Zdaje sobie z zalet tej puszki jak i jestem swiadomy tego, co w niej nie do konca jest dopracowane. Byc moze wlasnie dlatego, ze mam okazje miec ta puszke co pare tygodni, nie moge ogarnac w niej pracy AFu.

Masz za każdym razem tę samą puszkę czy różne egzemplarze d7100?

pawl_s
31-10-2014, 16:08
Dla zainteresowanych sportem, tutaj są zdjęcia gościa o którym pisałem:
http://www.nikon-fotografie.de/vbulletin/2296124-post100.html

wydaje mi się, że w jego d7100 AF jest całkiem w porządku. Oczywiście nie wiadomo jak to wygląda przy innym świetle.

picia78
31-10-2014, 16:16
Naturalnie. Gdyby był słaby, to np. takim D7000 czy D5200 (nie mówiąc o 5100) w ogóle nie dałoby się normalnie fotografować. Jestem też jak najdalszy od szufladkowania w stylu "to body nadaje się do ślubów a tamto do krajobrazów". Każde ma mocniejsze i słabsze strony (FF także!) ale i tak najwięcej zależy od fotografa (w pełnym tego słowa znaczeniu).

No skoro AF nie radzi sobie w dynamicznych i ciemnych scenach, to się nie nadaje do fotografowania owych , ale za to stworzy piękne landszafty. Więc "szufladkowanie " w tym przypadku jest jak najbardziej na miejscu .

Alcatraz
31-10-2014, 16:34
No skoro AF nie radzi sobie w dynamicznych i ciemnych scenach, to się nie nadaje do fotografowania owych , ale za to stworzy piękne landszafty. Więc "szufladkowanie " w tym przypadku jest jak najbardziej na miejscu .

No jeśli AF w Twoim D7100 nie radzi sobie w dynamicznych i ciemnych scenach to współczuję i jednocześnie nie podejmuję się oceniać gdzie leży wina... Takie szufladkowanie może ma i sens ale na innym poziomie, typu: lustrzanki do pewnych zastosowań, system micro 4/3 do innych a bezlusterkowce jeszcze gdzie indziej itd.

Zauważyłem pewną ciekawą zależność i jak widzę dotyczy ona nie tylko tematów fotograficznych:-) Otóż są grupy osób, które jak niepodległości bronią tv plazmowego Pioneer Kuro (produkowany dawno temu), stawiając go za wzór czerni (obraz) itd., itp., żeby nie zanudzać. Podobnie jest z miłośnikami D300. Nie mam niczego do tej puchy ale... to było dawno, Breżniew już nie żyje!:-) Każdy AF, w każdym modelu, różnych firm działa inaczej. Trzeba się z tym oswoić i nauczyć. Są też tacy, którzy się nie nauczą i muszą zmienić model - zdarza się. Przy dzisiejszej "powtarzalności" produkcji jest też niestety tak, że nawet w obrębie danego modelu różne sztuki będą zachowywały się różnie. Tak więc szufladkowanie, wysnuwanie daleko idących wniosków jest pozbawione sensu. Zaraz dwie osoby teorię potwierdzą a dwadzieścia jej zaprzeczy. Wniosków z tego nie wyciągniemy żadnych.

nikoniarz
31-10-2014, 17:36
Możesz nikoniarz sprecyzować te różnice w pracy af?

Krótko mówiąc- częściej nie trafia (mam na myśli D7100). I nie ma na to reguły (przynajmniej ja takowej nie znalazłem) czy scena jest mało kontrastowa czy nie- lubi sobie wyostrzyć gdzie mu pasuje. Żeby nie było, że D300 jest pod tym względem rewelacyjny- nie jest, ale ilość trafień mam większą od samego początku posiadania. Nie musiałem się wczuwać w AF po zakupie D7100.

Masz za każdym razem tę samą puszkę czy różne egzemplarze d7100?

Mam za każdym razem ten sam egzemplarz. Ale z tego co twierdzi właściciel wszystko z nim jest okej- ponoć sprawuje się jak każda inna z którą on miał kontakt. Siedzi w foto dużo dłużej niż ja (stąd zna większe grono osób z różnym sprzętem) i zdecydowanie poważniej podchodzi do sprawy. Dlatego zadałem pytanie czy ten typ (D7100) tak ma i co jest powodem.

Dla zainteresowanych sportem, tutaj są zdjęcia gościa o którym pisałem:
http://www.nikon-fotografie.de/vbulletin/2296124-post100.html

wydaje mi się, że w jego d7100 AF jest całkiem w porządku. Oczywiście nie wiadomo jak to wygląda przy innym świetle.

Nie twierdze, że nie da się zrobić sportu. Bo się da. Kwestia tego ile z takiego repo koleś odrzuca bo AF nie trafił...
Otóż są grupy osób, które jak niepodległości bronią tv plazmowego Pioneer Kuro (produkowany dawno temu), stawiając go za wzór czerni (obraz) itd., itp., żeby nie zanudzać. Podobnie jest z miłośnikami D300. Nie mam niczego do tej puchy ale... to było dawno, Breżniew już nie żyje!:-) Każdy AF, w każdym modelu, różnych firm działa inaczej. Trzeba się z tym oswoić i nauczyć.

Sęk w tym, że to Ty bronisz D7100. A konkretnie spraw związanych z AF które zostały poruszone. Ja stwierdziłem jedynie, że z AF w D300 nie musiałem się oswajać. Wygląda na to, że D300 jest bardziej przewidywalny i niezawodny. Być może dlatego znalazł się w kategorii Pro, a nie znalazło się miejsce dla D7100... Zauważam wady i zalety D300. Zauważam też wady i zalety D7100. Ale po cichu liczyłem, że D7100 będzie jednak puszką bardziej dopracowaną od D300 chociażby z tego powodu, że jest nowsza. A i sama cena w dniu premiery obu modeli była podobna. Dlatego próbuję dopytać o pewne kwestie, bo rozważam zmianę puszki. I nie dlatego, że jestem niezadowolony, ale dlatego, że nie ma nic tak dobrego, by nie można było kupić lepszego. A moje zastrzeżenia do pewnych kwestii skutkują niczym wsadzenie kija w mrowisko- niektórzy użytkownicy D7100 są wręcz oburzeni jak mogę mieć z czymś problem. Panowie, trochę luzu i dystansu do tego. Jesteście zadowoleni- super. Ale nie wymuszajcie zadowolenia na innych którzy mają jakieś wątpliwości. W każdym razie póki co wstrzymuję się z zakupem D7100, być może wpadnie mi w ręce więcej egzemplarzy bym mógł wyrobić sobie opinię. A jeśli opinia nie ulegnie zmianie... cóż, jest przecież D700. A może pojawi się niebawem jakiś DX z kategorii Pro... Czas pokaże.

zotornik
31-10-2014, 17:40
Ustaw priorytet ostrosci- bez potwierdzenia nie zrobisz fotki, wiec wyeliminujesz nietrafione jesli jest tak jak piszesz.

Tylko ta opcja ma (jak dla mnie, bardzo poważną) "wadę", o której sam wspominasz ! Nie ma ostrości, nie ma strzału, no i nie ma zdjęcia :/
Dużo fotografuję na zawodach modeli RC i szybko porzuciłem to ustawienie. Czasami to już cisnąłem na siłę spust jakby to miało coś pomóc. Ostatecznie wolę nieco poruszone/nieostre zdjęcie, niż w ogóle nie uchwycić danej sytuacji.
A szczytem "braku współpracy" był ślub znajomego, na którym przez całą długość kościoła młoda para - idąc przecież nie szybko - i tak była ciągle nie tam gdzie chciałby AF. Ostatecznie dopadł Ich .... ale już przed kościołem, a nie o to chodziło.

Powyższe, to co prawda przygody z D90, ale piszę to niejako wskazując na ograniczenie i ewentualną niemiłą niespodziankę jaką może nam sprawić opcja priorytetu ostrości.
Wszystko jak zawsze zależy od sytuacji :)

picia78
31-10-2014, 17:41
No jeśli AF w Twoim D7100 nie radzi sobie w dynamicznych i ciemnych scenach to współczuję i jednocześnie nie podejmuję się oceniać gdzie leży wina...

Wyczułem lekką ironię i powątpiewanie w moje umiejętności fotografowania ( może mistrzem nie jestem ) tym bardziej z całym szacunkiem nie Tobie to oceniać.
Po prostu jedna pucha nie ma problemów w danych warunkach, a druga ma. więc skoro nie daje rady to trzeba ją włożyć do innej "szuflady" ;-)

nikoniarz
31-10-2014, 17:48
Tylko ta opcja ma (jak dla mnie, bardzo poważną) "wadę", o której sam wspominasz ! Nie ma ostrości, nie ma strzału, no i nie ma zdjęcia :/

Dla mnie Twoje ostatnie stwierdzenie pokrywa się z nietrafionym zdjęciem. Oczywiście czasem lekko nietrafione jest do odratowania, a z niezrobionego nie ma co ratować. Także każdy musi wybrać, czy takie reanimowane fotki stawia wyżej od tych których w ogóle nie posiada... Kwestia preferencji.

zotornik
31-10-2014, 18:51
Dla mnie Twoje ostatnie stwierdzenie pokrywa się z nietrafionym zdjęciem. Oczywiście czasem lekko nietrafione jest do odratowania, a z niezrobionego nie ma co ratować. Także każdy musi wybrać, czy takie reanimowane fotki stawia wyżej od tych których w ogóle nie posiada... Kwestia preferencji.

Dlatego napisałem, że sprawa zasadniczą jest co, komu i do czego jest potrzebne?
Fotografowałem ostatnio bieg maratoński, zawodnicy metę przebiegali co prawda nie jak sprinterzy i często zygzakiem ;), ale to jest właśnie przykład tej sytuacji gdzie lepsze niedoskonałe zdjęcie z linii mety niż jego brak.
Nie rzecz w tym, by się spierać co lepsze - bo najlepsza jest świadomość opcji i ich późniejsze właściwe stosowanie.

nikoniarz
31-10-2014, 18:56
Nie rzecz w tym, by się spierać co lepsze - bo najlepsza jest świadomość opcji i ich późniejsze właściwe stosowanie.

Otóż to. Dlatego staram się przedstawić co mnie zastanawia by móc wyrobić sobie opinię. Ważne, że wybór jest spory, zakup nie jest pilny, więc można racjonalnie i spokojnie podejść do tematu wymiany.

Ned Stark
31-10-2014, 20:24
Hm no tak. W sumie i D300 i d700 to były puszki pro, a jednak D7100 to jest nadal puszka amatorska.

Alcatraz
31-10-2014, 20:30
Wyczułem lekką ironię i powątpiewanie w moje umiejętności fotografowania ( może mistrzem nie jestem ) tym bardziej z całym szacunkiem nie Tobie to oceniać.

Nie, nie absolutnie nie miałem takiej intencji! Chodziło mi właśnie o to, że może to np. wina konkretnego egzemplarza. Nie wiem dlaczego piszesz, że "nie mnie to oceniać" skoro właśnie napisałem, że nie podejmuję się takowej oceny. Sprzeczność logiczna:-) A już pomijając ten fakt - jeśli prezentujesz gdziekolwiek swoje fotografie, każdy ma prawo oceniać.

Po prostu jedna pucha nie ma problemów w danych warunkach, a druga ma. więc skoro nie daje rady to trzeba ją włożyć do innej "szuflady" ;-)

Jeśli mówisz o poszczególnych egzemplarzach danego modelu, to zgoda. Choć wtedy pewnie powinien zaingerować serwis, bo coś jest ewidentnie "skopane". Natomiast jeśli mówisz o różnych modelach, to ja nie byłbym taki "szybki". Wiele razy przekonałem się, ze opinia o "body czy obiektywie, który nie radzi sobie w określonych warunkach" okazała się przedwczesna i nie mająca nawet 50% pokrycia w rzeczywistości.

Nikoniarz - to, że D7100 nie jest w segmencie "pro" (jak drzewiej był D300) wynika po prostu ze zmiany polityki firmy. Nie ma już body DXowych w tym segmencie. Po D300 nie było i sądzę, że już nie będzie ale jest to tylko i wyłącznie polityka firmy, podobnie jak zmiany w obrębie numeracji modeli (u konkurencji) itd. Nie przykładałbym do tego jakiejś wielkiej wagi. I nie odwracaj "kota ogonem", ponieważ to co napisałeś nijak ma się do mojego przykładu. Pioneer Kuro jest stary, D300 jest stary a ciągle są orędownicy, którzy stoją na straży Relikwii:-) I nie bierz wszystkiego do siebie, ja naprawdę nie atakuję Twoich poglądów. Szanuję je tylko czytając Twoje opinie widzę, że sam uczciwie poprzedzasz je informacjami o tym, że D7100 używasz czasami, pożyczone, że Twój znajomy który je ma jest zaawansowanym fotografem, wie "co i jak" itp. Z całym szacunkiem ale dla mnie to nie są argumenty pierwszej jakości. I nie obrażaj się na to. Mówię to z własnego doświadczenia, kiedy sprawdzałem masę sprzętów w poszukiwaniu czegoś dla siebie. Teraz wiem, że nie daje to pełnego obrazu, podobnie jak opinie "fachowców i dobrze poinformowanych". Wszystko może być ważne ale dopiero kiedy masz sprzęt w domu możesz (po odpowiednio długim czasie) poznać jego wady i zalety. Oczywiście patrząc krytycznie na własne słabości, co zawsze czynię. I tak większość błędów na moich zdjęciach, to... moja wina- a nie D7100, jego AF, gripa, akumulatora czy czego tam jeszcze;-)

Jako dygresję dodam, że obecnie najtańsze body z segmentu "pro" Nikona to ponad 8000 zł. Jest to kolejny przykład na zmianę polityki firmy a nie na to, że D7100 "nie zasługiwał" na ten segment:-) Zresztą mnie osobiście obojętne są wszelkie didaskalia związane z moim aparatem - może być "pro", "amatorski" lub jeszcze inny. Liczy się efekt a ten wg mnie jest w tym modelu bardzo dobry i warty swojej ceny.

nikoniarz
31-10-2014, 20:51
Po D300 nie było i sądzę, że już nie będzie
Co będzie, to czas pokaże. Jak nie pojawi się DX "Pro", a D7100 mi nie przypasi, to pozostanie D700 lub D610.

I nie obrażaj się
Nie mam powodów, więc się nie obrażam. Poza tym w moim wieku jakoś ciężko się na cokolwiek obrażać...

czytając Twoje opinie widzę, że sam uczciwie poprzedzasz je informacjami o tym, że D7100 używasz czasami, pożyczone, że Twój znajomy który je ma jest zaawansowanym fotografem, wie "co i jak" itp. Z całym szacunkiem ale dla mnie to nie są argumenty pierwszej jakości.
Dla mnie każda opinia jest opinią. Kumpla zaargumentowałem tylko dlatego, że zna się na sprzęcie lepiej niż ja. Jakikolwiek poziom wiedzy reprezentuje (nawet jeśli jest on niewysoki) to jest ona większa niż moja. Dlatego szanuję jego opinię bardziej niż "internetową". A czemu? Bo go znam osobiście i mam do niego zaufanie. Ale żeby mieć szerszy pogląd to wypada poznać więcej opinii. To co mogłem to wypytałem w gronie znajomych, to co mogłem to przeczytałem w sieci, to co mogę, to zapytam.

Wszystko może być ważne ale dopiero kiedy masz sprzęt w domu możesz (po odpowiednio długim czasie) poznać jego wady i zalety.

100% racji. Dlatego próbuję wybrać, co będzie u mnie następne. Ale chcę wybrać nie tylko dla testów. Do zakupu podchodzę rozsądnie, i póki co żadnego nie żałowałem.

Liczy się efekt a ten wg mnie jest w tym modelu bardzo dobry i warty swojej ceny.

To opinia czysto subiektywna. Tak jak każda inna, w tym moja. Dlatego osobiście rozumiem tych, którzy mają jakieś zarzuty w stronę D7100, jak i tych niezmiernie zadowolonych...

Jarkod
31-10-2014, 21:22
Kumpla zaargumentowałem [..].

Co mu zrobiłeś? I tak publicznie się przyznajesz?

nikoniarz
31-10-2014, 21:35
Co mu zrobiłeś? I tak publicznie się przyznajesz?

Głodnemu chleb na myśli? :D

Alcatraz
31-10-2014, 23:19
Nikoniarz, no nie przesadzaj z tym wiekiem... Chyba, że masz 99 lat:-)) A tak poważnie ja również cenię opinię innych posiadaczy, którzy wiedzą więcej, mają większe doświadczenie itd. Jednak gdybym za bardzo się nimi sugerował to... dzisiaj nie miałbym żadnego body, tylko zbierał pieniądze na FF. Wielu "starych fotografów" mówi, że "nie ma czegoś takiego jak DX" i nie należy zawracać sobie głowy takimi wynalazkami. Nie zgadzam się z tym zupełnie ale... tak właśnie często wygląda słuchanie doradców.

W moim przypadku to również był bardzo dokładny wybór. Nie kupowałem sprzętu dla testów ale teraz wiem, że jeśli nie "przetestuję" samemu, to nie dowiem się tego co chcę wiedzieć. Jeśli coś Ci nie przypasuje, w ostateczności zawsze możesz dany model odsprzedać i szukać dalej. To tylko rzecz.

Andrzej1974
01-11-2014, 17:40
A co jest złego w FX-ach? Oczywiście poza wysoką ceną? ;-)

Alcatraz
01-11-2014, 18:27
Andrzej, nie przytaczaj treści, które nie zostały napisane:-) Ktoś stwierdził, że w FF jest coś złego (poza ceną)? Chodziło o stosunek pewnych osób do wszystkie co nie jest FF (negatywny stosunek dodajmy, chyba tak dla zasady).

Ned Stark
07-11-2014, 10:00
W innym wątku było mniej poważnie, ale tu już poważnie. Ustawiam młodego na tle, lampa sobie wisi pod sufitem w okcie, w pokoju włączona lampa stojąca w kącie więc żadna ciemnica. Ustawione mam jak to do potretu af-s, celuję dziecku prosto w oko i ... i nic. Af nie ostrzy. Musiałem się mocno namęczyć żeby mi się kropka potwierdzenia ostrości zapaliła... Więc kolorowo z tym autofocusem rzeczywiście nie jest.

ecml
07-11-2014, 11:07
Z włączonym podświetlaniem? Centralnym punktem? Trochę dziwne przy tak czułym module AF - centralny działa nawet przy f8.

Ned Stark
07-11-2014, 11:15
Nie no akurat nie centralnym tylko jakimś bocznym więc podświetlenie nie działało. Więc chyba pozostaje celowanie centralnym i zmiana kadru hm...

ecml
07-11-2014, 11:22
Jak jest ciemnawo, a nie pstrykasz z bliska przy f1.8 (możliwość wyjścia celu z głębi ostrości) to centralny + przekadrowanie chyba będzie najlepszym wyjściem.

Dan_gl
10-11-2014, 16:45
Witam, mam pytanie czy miał ktoś podobny problem z Nikonem D7100 i 50mm 1.8g?
Problem opisałem w tym poście
z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Seś@
10-11-2014, 18:53
Witam, mam pytanie czy miał ktoś podobny problem z Nikonem D7100 i 50mm 1.8g?
Problem opisałem w tym poście
z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Czyli gdzie ?

A.Kiton
10-11-2014, 19:17
Czyli gdzie ?
Zapewne chodzi o ten post :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=254326

cz4rnuch
15-11-2014, 17:32
Przez prawie 4 tygodnie byłem na wakacjach i miałem okazję gruntownie sprawdzić AF D7100 w różnych sytuacjach i warunkach z różnymi szkłami(głównie niesystemowymi). Nie testowałem, ale po prostu używałem aparatu codziennie po ok 10 albo i więcej godzin. Moim zdaniem bardzo dobrze sobie poradził. Trudno mi zrozumieć doświadczonych użytkowników, którzy ferują takie druzgocące wyroki zaledwie liznąwszy obsługi tego sprzętu. Aparat trzeba poznać by się tak kategorycznie wypowiadać. Z D300 miałem do czynienia jakiś czas temu, ale niedawno bawiłem się zestawem D700 + N24-70 i jakoś nie zauważyłem by D7100 z AFem jakoś mocno odbiegał. Może nie jest tak pewny (przy czym trzeba zaznaczyć że sigma 17-50 to nie nikkor 24-70) ale zdarzyło mu się udać wyostrzyć tam gdzie pełnoklatkowy zestaw poległ. Daleki jestem przy tym od przekonywania kogokolwiek, że D7100 ma lepszy AF od D700 bo tego drugiego sprzętu po prostu nie znam i całkiem możliwe, że wina leżała po mojej stronie. Dodam jeszcze, że trochę mnie śmieszy gdy ktoś wymaga profesjonalnych rezultatów od amatorskiego sprzętu. Gdzie tu logika? To napisawszy idę się chwilę kimnąć bo różnica czasowa daje mi ostro popalić. Pozdrawiam.

nikoniarz
15-11-2014, 17:39
Dodam jeszcze, że trochę mnie śmieszy gdy ktoś wymaga profesjonalnych rezultatów od amatorskiego sprzętu. Gdzie tu logika?

Tylko w którym momencie jest granica między profesjonalnym a amatorskim rezultatem? Bo chyba w tym tkwi cały szczegół oceniania sprzętu...

ocelot
15-11-2014, 18:25
Tylko w którym momencie jest granica między profesjonalnym a amatorskim rezultatem? Bo chyba w tym tkwi cały szczegół oceniania sprzętu...

na stronie producenta, tam jest podział na aparaty amatorskie i profesjonalne
amen

nikoniarz
15-11-2014, 18:34
na stronie producenta, tam jest podział na aparaty amatorskie i profesjonalne
amen

Idąc tym tokiem myślenia AF w D7100 "ma prawo" być gorszy od D300?

Alcatraz
15-11-2014, 21:30
Idą "tym tokiem myślenia" - kogo interesują takie "gierki w AF" i sączenie za przeproszeniem pierdoł? Esencją tematu jest to co napisał cz4rnuch i po tej wypowiedzi postawiłbym kropkę a resztę zostawił przekupkom na targu... i tym co się nudzą.

nikoniarz
15-11-2014, 21:34
Czyli AF w D300 jest lepszy. W końcu to pro...

cz4rnuch
15-11-2014, 22:32
Trochę ciężko zrozumieć o co Ci chodzi Nikoniarzu. Mignęło mi gdzieś w tym temacie chyba Twoje stwierdzenie, że niby multicam w D7100 ma tyle wspólnego z tymi zamontowanymi u starszych braci co brodaci hipsterzy z wikingami więc usiłowałem zareagować, że trochę mało masz danych by stawiać tak mocne tezy na co Ty wychodzisz z filozoficznym pytaniem o granice profesjonalizmu. Sam nawet nie wiem o co pytasz. Jeśli o to jak daleko D7100 do sprzętu profi to nawet nie ma sensu się sprzeczać. D7100 to sprzęt amatorski i kropka, a to czy da się go wykorzystywać do płacenia rachunków to już inna para kaloszy. Mi chodziło tylko o to, że z racji tego że sprzęt został zakwalifikowany przez producenta jako amatorski to dziwne jest że ktoś kto go kupuje za ułamek ceny puszki profesjonalnej oczekuje tych samych rezultatów. Dokładnie to pisałem o tym, że AF ma prawo się pomylić, tym bardziej że podobne kwiatki wychodzą w takich sprzętach jak np D800 (nie miałem, tylko czytałem o myszkowaniu i problemach z FF/BF). Na pytanie czy AF w D7100 ma prawo być gorszym od tego z D300 też nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Z jednej strony stoi niżej na drabince i nie jest PRO wieć niby tak, z drugiej strony od premiery D300 minęło kilka lat a świat idzie do przodu, multicam niby ten sam ale środkowy z tego co pamiętam bardziej czuły w D7100. Nie widziałem jeszcze w sieci jakiegoś porządnego opracowania gdzie udowodnionoby wyższość jednego nad drugim a tutaj widzę sporo osób ma osobisty stosunek do sprzętu więc ciężko o obiektywny głos w sprawie.

P.s Nie minął nawet rok a w moim guma pod kciukiem już się wyciągnęła i zaczyna odłazić. Gorzej niż w D90.

nikoniarz
15-11-2014, 22:56
Nie do końca się zrozumieliśmy cz4rnuch. A więc wyjaśnię o co mi chodziło:
Otóż napisałeś, że AF w D7100 jakoś mocno nie odbiegał od tego w D700, i może nie był tak pewny, ale potrafił wygrać z D700 w pewnych sytuacjach. Nadmieniłeś też, że śmieszne jest wymaganie profesjonalnych rezultatów od amatorskiego sprzętu (tak w skrócie). I ja tylko do tego się odniosłem z pytaniem gdzie jest granica między sprzętem pro a amatorskim. Zostało nadmienione, że tą granicą jest klasyfikacja Nikona. Okej, ale wg. tego to właśnie od D300 można wymagać więcej, a ewentualne "potknięcia" D7100 w kwestii AF są usprawiedliwiane tym, że to amatorska puszka.

Druga kwestia- rok produkcji D300 i wynikający z tego postęp. Owszem, matryca się zestarzała. Ale tylko ona. Nic więcej. A nadmienię, że dyskusja dotyczy AF.

Trzecia kwestia- zarzuty w kierunku AF w D7100. Jakoś dziwnym przypadkiem o AF w tym modelu można poczytać różne skrajne opinie (mówię tylko i wyłącznie o właścicielach), w w przypadku D300 był spokój, pomimo, że body było równie popularne. Dla mnie to o czymś świadczy...

Kolejna kwestia- osobisty stosunek do sprzętu. Osobiście podchodzę do niego dość krytycznie (pod względem własnych potrzeb) oraz staram się być obiektywny (jak każdy). I pomimo, że u mnie D300 ustąpiło miejsca innemu body (oczywiście w kwestii głównego sprzętu, bo jednak nadal jest używany) to jestem w stanie wprost określić plusy i minusy tego sprzętu. W życiu bym tego obecnie nie wziął do studia czy do portretów (nawet plenerowych). Nie wziął bym tego też za żadne skarby do kotleta. Może ktoś stwierdzi, że nie znam się bo on potrafi takim czymś ogarnąć wesele. Okej, nie neguję tego. Ale JA bym do takich zastosowań go nie kupił.

Wracając do D7100- nie pierwszy i nie ostatni raz będę porównywał go do D300. Bo jakby nie patrzeć to ciągle DX. I o ile matrycę ma bez porównania lepszą, o tyle co do reszty mam spore wątpliwości...

Andrzej1974
15-11-2014, 23:59
W życiu bym tego obecnie nie wziął do studia czy do portretów (nawet plenerowych).

Jakiego body ta wypowiedź dotyczyła? D300 czy D7100?

nikoniarz
16-11-2014, 00:01
Jakiego body ta wypowiedź dotyczyła? D300 czy D7100?

D300. Wynika to z ciągu mojej wypowiedzi.

cz4rnuch
16-11-2014, 00:08
Faktycznie się nie rozumiemy. O D700 wspomniałem w kontekście tego, że opinia wynikająca z pobieżnego zapoznania się ze sprzętem nic nie wnosi i może prowadzić do wypaczeń. To a propos tego, że formułujesz tezy na podstawie sprzętu którego nie poznałeś. Nigdy nie podjąłbym się wypowiedzi na temat sprzętu którego nie znam (nie zaznaczając przy tym, że moja wiedza w tej materii jest mała). Negatywne opinie o AFie D7100 przynajmniej na tym forum to kilka osób w tym jedna która z uporem maniaka udowadnia całemu forum, że Nikon to antychryst fotografii i przytacza przykłady tak nierealne, że ciężko brać je na poważnie (z tego co pamiętam zdjęcie zbiorowe drużyny i kilkadziesiąt zdjęć z celowaniem oddzielnie w każdą facjatę by mieć pewność że wszędzie będzie ostro lub obwinianie aparatu o poluzowane soczewki i przesuniętą płaszczyznę ostrości - jeśli coś pokręciłem to przepraszam ale nie mam ochoty sprawdzać jak to dokładnie zostało przedstawione ). Oczywiście każdy który się z tą osobą nie zgadza to pracownik Nikona szpiegujący na forum. Odnośnie dalszej części wypowiedzi to ja również piszę o AFie. Nigdzie nie napisałem, że D7100 ma lepszy czy gorszy AF niż D300 bo tego nie wiem. Skoro masz możliwość to rozwiej swoje i nasze wątpliwości, pożycz od kolegi D7100 i rzetelnie przetestuj oba modele w tych samych warunkach. Wyniki zaprezentuj na forum, zostaniesz bohaterem i wszyscy będziemy Ci bardzo wdzięczni. A jeśli Ci się nie chce i jak piszesz używasz już innego sprzętu to wyślij mi puszkę na testy (mogę pokryć koszty) i sam to zrobię. Co Ty na to?

nikoniarz
16-11-2014, 00:16
Skoro masz możliwość to rozwiej swoje i nasze wątpliwości, pożycz od kolegi D7100 i rzetelnie przetestuj oba modele w tych samych warunkach. Wyniki zaprezentuj na forum, zostaniesz bohaterem i wszyscy będziemy Ci bardzo wdzięczni. A jeśli Ci się nie chce i jak piszesz używasz już innego sprzętu to wyślij mi puszkę na testy (mogę pokryć koszty) i sam to zrobię. Co Ty na to?

Gdyby była taka możliwość to bym pożyczył na dłużej... Ale pewnie nie chce mi pożyczyć z tego samego względu co ja Tobie. Swoją drogą- bohaterem być nie chcę. Zdaję sobie sprawę z plusów i minusów obu puszek.
Aczkolwiek świetnie ominąłeś pewne niewygodne argumenty przeze mnie przedstawione... Czyżbyś widział w D7100 same zalety?

Dla mnie fakt jest jeden- każda puszka ma plusy i minusy. Każda. Każdy kupuje sprzęt pod swoje priorytety.

cz4rnuch
16-11-2014, 00:29
Gdyby była taka możliwość to bym pożyczył na dłużej... Przy dobrym planowaniu i wcześniejszym przygotowaniu się wystarczyłoby kilka dni (myślę, że ze dwa) by taki test przeprowadzić.

Zdaję sobie sprawę z plusów i minusów obu puszek. Skoro jak sam piszesz masz wątpliwości to chyba nie do końca :)

Aczkolwiek świetnie ominąłeś pewne niewygodne argumenty przeze mnie przedstawione... Możesz jaśniej o tych argumentach które przemilczałem bo nie wiem o co chodzi?

Czyżbyś widział w D7100 same zalety? Nie masz obowiązku śledzenia moich wypowiedzi ale skoro stawiasz takie zarzuty to sprawdź czy tak jest w rzeczywistości. Chyba już w pierwszym poście który wyprodukowałem po kupnie wypowiedziałem się krytycznie o tej puszcze. Pisałem też o zaskakująco szumiącym (średnio)wysokim ISO, słabej baterii, bandingu a w poście powyżej o odłażących gumach. W wątkach filmowych niejednokrotnie radziłem rozważenie zakupu Canona zamiast tego sprzętu. Faktycznie zaślepiony jestem.

nikoniarz
16-11-2014, 00:44
Nie zrozumiemy się. Niestety. Przynajmniej nie "drogą internetową".

Alcatraz
16-11-2014, 02:16
Nikoniarz daj już spokój... jest tyle ciekawszych zajęć. Nie podoba Ci się D7100 to go nie kupuj i tyle. To ciągłe szukanie dziury w cały jest już męczące. Mam wrażenie, że niektórzy nie robią już zdjęć tylko dywagują czy puszka jest bardziej lub mniej "pro" czy jest lepsza, najlepsza czy tylko trochę lepsza, czy można powiedzieć o niej to czy tamto... Bez urazy ale z takimi problemami lepiej wypowiadać się w "Cafe Nikon" a nie w wątku o danym modelu (wyraźnie zresztą skierowanym do posiadaczy tego body).