Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)
Jakiś armagedon jest z dostępnością...
Zamówiłem w jednym sklepie, okazało się, że mają ostatnią puszkę w Polsce i do tego zarezerwowaną... W AB Foto brak, Accord foto brak, dopiero w fotoplusie znalazłem. Chciałem odebrać w sklepie, a skończyło się na kurierze. No nic, czekam... :-P
Czyżby to był dla mnie zarezerwowany? ;) Właśnie odebrałem od kuriera.
Nie, gdzieś w Bytomiu chyba.
A to nie, nie w Bytomiu. Ale jest na cyfrowych.
Jakiś armagedon jest z dostępnością...
Zamówiłem w jednym sklepie, okazało się, że mają ostatnią puszkę w Polsce i do tego zarezerwowaną... W AB Foto brak, Accord foto brak, dopiero w fotoplusie znalazłem. Chciałem odebrać w sklepie, a skończyło się na kurierze. No nic, czekam... :-P
Skoro w tym jednym sklepie mieli ostatnią sztukę w Polsce to jak Ci się udało znaleźć w fotoplusie? ;)
Na stronie FJ, AB Foto są normalnie dostępne.
Ale, ze jedna w sieci (Sferis)
Ooo, wczoraj nie było w AB Foto :-)
Czy ktos chce kupic moja? ;)
Jakby ktoś szukał darmowego OCRa... ;-)
600 fotek, wszystkie trafione AF, żadnych pasków, większość z sigmą 17-50 :), oby tak dalej ;)
sabrewulf
20-06-2015, 10:56
W ABFoto dzisiaj powinny już być. W Łodzi w Manu przynajmniej ;)
Ned Stark
23-06-2015, 13:49
Więc drugi raz miałem taką zawiechę. Przy włączaniu aparatu (akurat miałem wychodzić na uroczystość zakończenia roku w przedszkolu) zawiecha, nic sie nie dzieje, na wyświetlaczu górnym nawias, z tyłu pali się ciągłym lampka... wyciągnięcie baterii nic nie daje... Już tak miałem raz. Zadziałało dopiero kiedy baterię włożyłem na trochę do ładowarki, choć na bank nie była rozładowana... i wtedy zadziałało. Soft mam uaktualniony. Trochę irytujące te zawiechy. Szczególnie kiedy już trzeba wyjść...
mamil_km
23-06-2015, 14:20
Mi się kiedyś raz zawiesił, na szczęście mogę napisać, że to był pierwszy i ostatni raz ... póki co ;)
A mój już u mnie :-D
Bateria się ładuje, ale oczywiście nie wytrzymałem i strzeliłem jedną fotkę, żeby sprawdzić przebieg aparatu. Oczywiście była to jego pierwsza fota. 8) Na iso 3200 kosmos...
mamil_km
23-06-2015, 15:05
Całe galaktyki kropek ? hehe
No właśnie nie, jest bardziej niż OK.
Jedyne co, to przy karcie 32 GB można zapisać niecałe 600 rawów. Tyle co na D90 przy 8 GB...
Ned Stark
23-06-2015, 15:12
No niestety. Też nie rozumiem tej manii wielkości. Rawy wielkie, pliki psd jeszcze większe...
maniak666
23-06-2015, 15:53
Jedyne co, to przy karcie 32 GB można zapisać niecałe 600 rawów. Tyle co na D90 przy 8 GB...
3200 jest jak najbardziej użyteczne klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3575952#poststop)
Ja na tej karcie zapisałem ostatnio ponad 1000 rawów, tak że nie musisz panikować
Nie wiem jak to liczysz. Sprawdziłem pierwszy z brzegu folder. 515 NEF zajmuje 9,04 GB.
cz4rnuch
23-06-2015, 16:25
Kolega pewnie nie liczył tylko zasugerował się tym co pokazuje licznik na górnym ekranie po włożeniu czystej karty 32GB.
zotornik
23-06-2015, 17:04
Spokojnie :)
Wciśniesz na tę kartę znacznie więcej - mój ostatni weekend w górach to 634 NEF-y = 19,8 GB (mam 32 GB w 1 slocie i 16 GB w drugim). Fot ostatecznie zostanie pewnie tylko "większa połowa" - ale ja tak na wypadach górskich mam, wolę pstryknąć 2x (to nie waży .... w plecaku), niż wracać potem po konkretny widoczek ;)
D50,D90, D7100 z każdego body byłem/jestem bardzo zadowolony w odpowiednim dla niego czasie. Tylko ta obecna wielkość plików - chyba jedyny poważny minus :/ Ponieważ archiwizuję NEF-y, rozwiązaniem był tylko zakup 2 dysków 2TB, jeden w stacjonarce drugi zewnętrzny (mały laptopowy) jako kopia. Oczywiście są tam nie tylko zdjęcia z D7100, ale i część z jego poprzedników.
srchn-th-frm
23-06-2015, 23:30
Hej.
Z D7100 jestem bardzo zadowolony. Używam go od około pół roku, zrobiłem jak na razie kilka tysięcy zdjęć, choć rozkręcam się.
Nie zaliczył ani jednej zawieszki, jakość moim skromnym zdaniem fenomenalna jak na cenę, w której go nabyłem. Używam z Sigmą 17-50 i nie mam do tego komplety absolutnie żadnych zastrzeżeń - czytałem, że żre baterię itd., otóż wcale nie. Ostatnio na jednym ładowaniu chyba 990 zdjęć cyknąłem.
Jest bardzo wygodny, nie wyślizguje mi się. Bardzo przyjemnie się z nim spaceruje. Osobiście wolę bez paska, lubię trzymać w ręku i nie mam z tym najmniejszego problemu. Przyciski i pokrętła są płynne.
Super autofokus. Celny, nawet w ciemnych pomieszczeniach.
Lekkie zastrzeżenia do ISO. Ostatnio gdy fociłem na 1600 to już nadawało się tylko do rozmiaru 20x30, dalej widać było mleko - w sensie kropki.
Wyświetlacz górny w połączeniu z tym w wizjerze pokazuje tyle informacji, że z tylnego nie korzystam wcale. Ale ten tylny ma dobry - fajne kolorki, jasny, choć przy bardzo słonecznej pogodzie na +5 miałem nawet problem. Ale z telefonem też, a powinien być lepszy.
Co do postów wcześniejszych - z tego co zauważyłem, to jeśli foci się NEFy bez JPEGów to aparat szacuje ilość zdjęć na dokładnie połowę rzeczywistej wartości. Pokazuje mi np. 281, robię 550 zdjęć. Na 16GB mieści mi się około 600 zdjęć w kombinacji RAW + JPEG basic. Odpowiada mi to.
Z czystym sumieniem polecam, jeśli ktoś ma 3000 zł na body.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Osobiście wolę bez paska, lubię trzymać w ręku i nie mam z tym najmniejszego problemu.
Tak noszony aparat spowoduje szybkie odłażenie gum. To przypadłość puszek Nikon. Co do ISO to się nie zgadzam, choć to zależy jak naświetlałeś. MOIM zdaniem do ISO 3600 jest dobrze. Z pozostałym wpisem zgadzam się. Super puszka :-)
srchn-th-frm
24-06-2015, 08:56
Możliwe, no ale już trudno. Znajdę inne albo podkleję kropelką :P
Robiłem w totalnej ciemnicy na ISO 4000 bo musiałem i o ile na wyświetlaczu telefonu czy małego komputerka ok to już na większym oczy bolały :< Inna sprawa, że był dym, który też przeszkadzał.
fader_audio
24-06-2015, 09:17
Puszka jest bardzo dobra, choć czasem AF potrafi zrobić niespodziankę, którą widać dopiero przy oglądaniu na monitorze. Całe szczęście dzieję się to rzadko. Co do iso to moim zdaniem w zależności od warunków i naświetlania to nawet 6400 jest użyteczne. dla mnie iso 4500 jest w zupełności użyteczne, chyba że komuś przeszkadza ziarno na kropie.
Jeżeli będziesz używał też cropa 1x3 to będziesz miał więcej niż 600 RAWów na karcie 32 GB, stąd pewnie u Kolegi maniak666 tak dużo (może używa tego cropa bo fotografuje przyrodę teleobiektywem).
Jeżeli będziesz używał też cropa 1x3 to będziesz miał więcej niż 600 RAWów na karcie 32 GB, stąd pewnie u Kolegi maniak666 tak dużo (może używa tego cropa bo fotografuje przyrodę teleobiektywem).
NEFy z D750, 250 zajmuje niecałe 7GB, czemu 1000 ma nie wejść na kartę 32GB?
Nie mówimy o tym co pokazuje licznik, tylko ile realnie jest w stanie zmieścić się na karcie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/ioP79D-1.png
źródło (http://i.cubeupload.com/ioP79D.png)
maniak666
24-06-2015, 09:56
Nie używam cropa, a teleobiektyw , o którym wspominasz dopiero od poniedziałku jest w moim posiadaniu. Przyrodę zas do tej pory fotografowałem incydentalnie.
dj_tomek
24-06-2015, 10:13
A ja mam takie pytanie bo mnie to strasznie irytuje.
Czy da się coś zrobic z tym, że zdjęcie w podglądzie nie jest do końca ostre? Dopiero wciśniecie lupki ( wystarczy jeden raz) sprawia, że nagle fota się wyostrza
i wykorzystana jest prawidłowo spora ilość pikseli na cal w tym ekranie. Strasznie mnie to irytuje bo każde wydaje się lekko mydlane jak z ekraniku o niskiej rozdziałce. To jest jakas kwestia sofware i nie wiem czemu akurat d7100 ma cos takiego.
Moje pierwsze wrażenia są następujące.
Z Nikkorem 18-105 ostrzy w punkt bez korekty (na centralnych, bocznych nie używam). Sigma 10-20 to samo. Jeszcze nie podpinałem 35. Wszystko w swoim czasie. Menu działa płynnie, ogromna ilość opcji. Trochę mi zajmie zanim wszystko ogarnę. Niby bzdura, ale jest nawet możliwość wybrania głośności sygnału potwierdzenia oraz jego tonu. D7100 porównuję z D90 i o ile grip (jak dla mnie) znacznie lepszy w starszej konstrukcji, o tyle klawiszologia jest wyraźnie lepsza w nowym modelu i nie chodzi nawet o ilość, chociaż to też, ale o ich obsługę. Są one jakby bardziej odstające, dzięki czemu obsługa jest znacznie łatwiejsza.
Dzisiaj zapinam Sigmę UWA i wybieram się na zamek (a raczej pod zamek) w Łańcucie. Zobaczę co uda mi się wyciągnąć z tego tandemu na początek ;-)
GarfieldPL
25-06-2015, 07:22
Mam pytanko dotyczące funkcji Active D Lightning. Próbowałem robić fotki na koncercie z uruchomioną tą funkcją. Warunki świetlne były ciężkie, światła mało a jeśli było dobre to chwilami, z tyłu sceny w kierunku widowni. Na zdjęciach mam sporo ziarna układającego się w nitki. Widać to zwłaszcza na ciemnych elementach kadru. Używać Active D Lightning na koncertach, czy nie używać? Zbyt rzadko mam okazje na poligon, zbliża się fajny koncert i nie chciałbym psuć zdjęć.
W takich warunkach nie robi się w JPG. A to co widzisz to słynny banding.
GarfieldPL
25-06-2015, 07:29
Może to śmieszne ale robię w raw i w jpeg jednocześnie i mam włączony Active D Ligthning. Wiem, że tym sposobem zjeżdża mi bardzo szybkość serii, ale lubię mieć na karcie od razu zdjęcie w raw i przetworzone przez aparat jpeg. W niektórych sytuacjach takie jpeg wprost z aparatu są od razu do przyjęcia.
Ale na RAW nie masz zaaplikowanego D lighting, więc możesz go obrobić jak chcesz. D-L wpływa tylko na pomiar (niedoświetla zdjęcia), więc trzeba je lekko wyciągać.
GarfieldPL
25-06-2015, 07:39
Dziękuję. Jeszcze pytanie. Jak pozbyć się tego bandingu jeśli już się pojawił a fotę trzeba uratować? W takich sprawach nie mam doświadczenia niestety. Te wstrętne nitki pojawiają się też przy rozjaśnianiu zdjęć.
Generalnie przez rozmywanie i zmniejszanie fotki. Czasami pewną poprawę daje redukcja mory w ACR.
GarfieldPL
25-06-2015, 09:56
Smutne. Człowiek stara się robić jak najostrzejsze fotki a potem wychodzi na to, że musi je rozmywać i zmniejszać....
Ciekawostka techniczna: wyostrzanie polega na rozmywaniu ;)
cz4rnuch
25-06-2015, 11:32
Ach ten bandycki banding. Przez niego muszę wracać do PSa, maskować, wywoływać jedno zdjęcie na sto sposobów i modlić się do Świętego Dyzmy o łagodny wymiar kary. Cały D7100.
Jedno pytanie odnośnie tej puszki,
Jak wyłączyć dzwięk migawki?
Nie da się wyłączyć dźwięku migawki, to jest dźwięk podnoszonego i opadajcego lustra. Można co najwyżej ustawić tryb cichy ale wyłączyć się nie da.
2pompony
25-06-2015, 13:06
To pytanie powinno trafić do annałów.
:)
Hahaha.
Mistrzostwo świata :-)
Jak w lustrzance wyłączyć dźwięk migawki?
Może jej nie uruchamiać....
Ciekawostka techniczna: wyostrzanie polega na rozmywaniu ;)
Mógłbyś rozwinąć?
Nie da się wyłączyć dźwięku migawki, to jest dźwięk podnoszonego i opadajcego lustra. Można co najwyżej ustawić tryb cichy ale wyłączyć się nie da.
Dźwięk lustra to tylko część słyszalnego "dźwięku migawki". Sama migawka też "dźwięczy".
Tak wiem, ale tego też się nie da wyłączyć ;)
2pompony
25-06-2015, 14:06
Ale jest i na to sposób: należy się powstrzymać od włączania migawki i wtedy mamy naprawdę cichy tryb aparatu. Znaczy, do momentu włączenia, ale skoro użytkownik sam się łamie i włącza, to już jego wina.
zotornik
26-06-2015, 09:36
No chyba, ze Kolega pyta o sygnał potwierdzający ustawienie ostrości ?!!!
Wówczas trzeba zajrzeć do ustawień w menu - pozycja "d1"
(generalnie czytanie instrukcji nie przeszkadza w użytkowaniu aparatu, a wręcz je ułatwia ;) )
Ale fakt faktem, iż pytanie w pierwotnej wersji w odniesieniu do lustrzanki "bezcenne" :)
Znajoma wyłączyła topiąc go w morzu, problem jedynie że wyłączyła trwale.
Ned Stark
26-06-2015, 13:36
Taki uszczelniony i umarł w morzu? Szok i niedowierzanie :D dźwięk migawki można wyłączyć w telefonie :P
dźwięk migawki można wyłączyć w telefonie :P
... no i w Coolpix A :lol:
cz4rnuch
26-06-2015, 16:38
Panowie, piszecie nie na temat. Jeśli kolega pytający o wyłączenie dźwięku migawki ma żyłkę majsterkowicza to proponuje mu prawie gotowe rozwiązanie <<klik>> (http://www.imaging-resource.com/news/2013/06/06/How-to-build-your-own-soundproof-Sound-Blimp-SLR-case-for-under-100)
Ned Stark
26-06-2015, 17:03
A tak poważnie, to przecież ten dźwięk to jest poezja dla uszu :D
Dla rozluźnienia... :D
https://www.youtube.com/watch?v=MicMnOt4Cq0
zbyszekD7000
26-06-2015, 19:24
Jasne :) to jest chyba film szkoleniowy dla serwisu żeby wiedział co wmawiać klientowi jak będzie cokolwiek reklamował ;)
mamil_km
26-06-2015, 21:40
No tak, już czasy aby klienci pozbyli się D7100 i kupili D7200 ... ach ten marketing. ;)
srchn-th-frm
29-06-2015, 22:54
Bardzo podoba mi się to że zewnętrznie D7200 kompletnie niczym, się nie różni od D7100 :) a ja setkę lubię i wymieniać nie zamierzam bo za drogie i w ogóle, lubię.
radius_bo
03-07-2015, 11:43
Fakt, ja, gdyby nie kaprysy AF w D7000 to nawet nie kupowałbym D7100. Obrazek bardzo mi odpowiadał już z dziadka...
Wysłane z mojego NX507J przy użyciu Tapatalka
Fakt, ja, gdyby nie kaprysy AF w D7000 to nawet nie kupowałbym D7100. Obrazek bardzo mi odpowiadał już z dziadka...
Ja tak polubiłem matrycę z D7000 że musialem sobie kupić Coolpix A :-) D7000 z tego samego powodu sprzedałem - kapryśny AF.
radius_bo
03-07-2015, 18:34
Coolpix A ma matryce z D7000m
Coolpix A ma matryce z D7000m
Co to jest D7000m ?
radius_bo
03-07-2015, 18:39
Przepraszam, za szybko zatwierdzilem wyslanie odpowiedzi (pisane ze smartfona, czasami czegos nie wcisne:)), a napisalem z bledem. Zamiast "m" mial byc znak zapytania.
D7100 fajnym aparatem jest....
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/daXvuv-2.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/p5daXvuvj)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/Jl7uMv-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/f0Jl7uMvj)
...ale jakos sie z nim nie polubilem przez spory czas jaki go mialem, i wczoraj pofrunal do nowego wlasciela. Dziwnym trafem to wlasnie znienawidzony przez wielu D7000 wciaz jakos nie moze sie ze mna rozstac, i nawet przez mysl mi nie przechodzi pozbycie sie go ;)
pozdro
D7100 to super pucha. Ale na dwa body mi za ciężko. Zastanawiam się nad sprzedażą D7100 (a może D610) i zanabyć Fujifilm X100 T
D7100 + Tamron 90/2,8 Makro
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wrzucajtu.pl/wrz/da9f9370f22400d6e91ce2a173bfd76b108.162.231.207D71 _2703.jpg)
radius_bo
03-07-2015, 18:58
Tez tak uwazam, ale szlak mnie trafial jak np. focilem czerwone obiekty i AF rozjezdzal sie za kazdym razem. Ponadto wprowadzanie korekt dla zarowego i dziennego - masakra. Gdyby nie to - ta pucha zostalaby ze mna na dlugo...
Tez tak uwazam, ale szlak mnie trafial jak np. focilem czerwone obiekty i AF rozjezdzal sie za kazdym razem. Ponadto wprowadzanie korekt dla zarowego i dziennego - masakra. Gdyby nie to - ta pucha zostalaby ze mna na dlugo...
Ja nie mam zastrzeżeń do tej puchy. Tylko ciężko już mi w życiu ;-), z dwoma body.
Ja też nie mam zastrzeżeń.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/19405153571_69fef644a7_b-2.jpg
źródło (https://farm1.staticflickr.com/455/19405153571_69fef644a7_b.jpg)
[QUOTE=ygrene;3580059]Ja też nie mam zastrzeżeń. QUOTE]
Nie widać foty. Zdjąłeś dekielek ? ;-)
O teraz powinno być dobrze :)
Ja niestety nie mogę się dogadać, z moim D7100. Mam d5000 i tego D7100 i ciągle z nim problemy . Może ktoś zna sposób, żeby jakoś wyłączyć ten nieszczęsny balans bieli pod guziczkiem , żeby pozostał wybór jego tylko w menu. Lub czym odciąć paluchy, ponieważ nawet nie wiem, kiedy ja to robię - ciągle przestawia mi się balans bieli i to najczęściej na światło jarzeniowe. Chyba wyrwę ten jeden przycisk, albo bydlaka sprzedam i kupię d5500
zaklej go kropelką ;) bydlak nie drgnie już z tym swoim jarzeniowym WB :))
Ja niestety nie mogę się dogadać, z moim D7100. Mam d5000 i tego D7100 i ciągle z nim problemy . Może ktoś zna sposób, żeby jakoś wyłączyć ten nieszczęsny balans bieli pod guziczkiem , żeby pozostał wybór jego tylko w menu. Lub czym odciąć paluchy, ponieważ nawet nie wiem, kiedy ja to robię - ciągle przestawia mi się balans bieli i to najczęściej na światło jarzeniowe. Chyba wyrwę ten jeden przycisk, albo bydlaka sprzedam i kupię d5500
Rób zdjęcia w formacie RAW i ustawisz sobie balans bieli na jaki chcesz na etapie obróbki.
Tapatalknięte
Może nosem wciskasz?
Nie rozumiem. Oprócz wciśnięcia guzika WB, to jeszcze trzeba tylnym (i/lub przednim) kółkiem kręcić.
zotornik
12-08-2015, 15:53
Nie rozumiem. Oprócz wciśnięcia guzika WB, to jeszcze trzeba tylnym (i/lub przednim) kółkiem kręcić.
Chyba wiem z czym rysko1 się boryka.
Nie "rozkminiłem" jeszcze tej zależności, ale mnie też się to zdarza - choć nie powiem że jakoś często.
Co prawda robię RAW-y, ale czasami jest moment zdziwienia: o co z tymi kolorami chodzi ? I wówczas się okazuje, że mam balans na "d ileś tam" !
Osobiście sądzę, iż jest to związane ze sposobem trzymania aparatu. A wnioskuję to na podstawie tego, iż odkąd mam D7100 - mam też (nie wiedzieć skąd) - sporo zdjęć z "kluczykiem", czyli włączoną ochroną przed skasowaniem i edycją. I balans i ochrona, są realizowane tym samym przyciskiem, stąd takie przypuszczenie. I było by ono o tyle "dobrym" wytłumaczeniem, gdyż wina leżała by po mojej stronie, a nie aparatu, softu, czy czegoś tam innego.
Brałem początkowo pod uwagę inną przyczynę.
Sądziłem, iż feralny przycisk jest tak jakby aktywny przez chwilę po jego naciśnięciu. I w konsekwencji, jeżeli w tym czasie obrócę przednim lub tylnym kołem nastawczym (w celu zmiany czasu lub przesłony) to w praktyce zmienię sobie WB. Ale robiłem takie myki świadomie i WB nie zmieniło się ani razu - dlatego obecnie widzę przyczynę jak wspomniałem wyżej w sposobie trzymania aparatu.
Poważnie mówię, sprawdźcie czy nie wciskacie tego przycisku "twarzą" :)
zotornik
12-08-2015, 17:46
Poważnie mówię, sprawdźcie czy nie wciskacie tego przycisku "twarzą" :)
Zgadzam się - ręka, nos lub "dziób" ;)
W zależności, kto którym okiem zerka w wizjer - taka przynajmniej na teraz jest moja teoria, jako osoby której się to zdarza.
Tylko podziwiać jak Wy to wszystko potraficie zrobić, jeżeli tak jak napisał seś, jeszcze równocześnie trzeba kręcić kółkiem.
Kółkiem kręcę a jakże, bo to się zdarza w tym momencie gdy aparat wyświetli podgląd wykonanego zdjęcia, a ja chce zrobić drugie, ze zmienionym czasem naświetlania. Przekręcam działkę w dół, leci bala(N)s. Ja wiem kiedy to się dzieje, można się tego zjawiska pozbyć, wyłączając podgląd zdjęć, ale czasem jest to przydatne. Dla mnie za bardzo się rozpędzili, z blokowaniem przycisków których blokować nie trzeba, a to co powinno być zablokowane jest właśnie nie blokowane. Przyznaje się bez bicia, że baborów tyle co na tym nie miałem na d5000 po prawie 5 latach używania. Teraz jadę na wakacje światłomierz mierzy, dużo gorzej jak ten z d5000 ,mam wiele zdjęć zupełnie nietrafionych i prawdopodobnie Hiszpanię zobaczy mój stary aparat, a ten będzie się szykował na podróż do nowego nabywcy. Coraz bardziej się ukierunkowuje na d 5500. Powinienem go może oddać do serwisu, na regulację, ale tutaj gdzie mieszkam jest z tym pewien problem. Szkła mam nikorra af-s18-200 :sigmę 10-20 : nikorra af-s 50 mm i kitowego 18-55.
Nie rozumiem dlaczego nie dali możliwości opcjonalnego przypisania balansu bieli, do guziczka jak w przypadku, innych funkcji.
Wiem że, żale pod złym adresem. Moja opinia jest taka, że ten aparat jest z guziczkami, czyli ergonomią pracy, zbudowany dla fotografów studyjnych i dla amatorów, którzy mają czas na stworzenie kompozycji, natomiast dla "japońskich turystów", którzy szybko chcą walnąć zdjęcie bo ptaszek właśnie teraz robi kupę na prezydenta, i mają aparat na manualu ,tworzy to problem, a szczególnie dla takiego jak ja, który ma obałki zamiast palców.
I tak doszliśmy do sedna wina jest moja, bo nie potrafię obsłużyć technologicznie zaawansowanego sprzętu, a zdjęcia powinienem robić camerą obskurną
Rysko1: czemu 5500 a nie 5300? Nie boisz sie, ze bedziesz nosem zmienial opcje na dotykowym ekranie?
Sonicmind
19-08-2015, 23:23
Ekran się wyłącza i podobno można zablokować te zmiany.
Ja mam też ten problem. Pisalem o tym na samym początku tego wątku. Później doszedł do wniosku, że wciskam go nosem lub inną częścią twarzy. Albo przestawiony balans albo kluczyk jest. Body jest mniejsze i stąd mam ten problem. D300 które mam jeszcze jest dużo większy i tam tego problemy nie mam.
Wysłane z mojego PE-TL10 przy użyciu Tapatalka
Może to być. U mnie problem nie występuje ponieważ patrzę w wizjer lewym okiem. Za to wczoraj podczas grzebania w menu puszka się zawiesiła. Co ciekawe aparat normalnie ostrzył, tylko nie mogłem wyłączyć tylnego ekranu. Dopiero wyciągnięcie baterii załatwiło sprawę. Poza tym wszystko OK, odpukać nie mam żadnych zastrzeżeń do D7100.
Męczy mnie jeden problem. A mianowicie chodzi o to że D7100 z obiektywami 35 i 50 ma problem z korektą Af .W warunkach domowych tzn. przy świetle pokojowym korekta wyłączona i jest miodzio dobrze a przy świetle zastanym na dworze korekta odpowiednio +3 i +10. Trochę to uciążliwe bo często zapominam o włączeniu/wyłączeniu korekty w warunkach jw. Serwis pomoże w tej kwestii czy tak to body ma.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Nikt nic nie doradzi ?
To ja jeszcze dorzucę mój problem:
od jakiegoś czasu przy włączeniu aparatu od razu podświetla mi się górny wyświetlacz. I nie jest to spowodowane tym, że niechcący go włączam przy uruchamianiu aparatu.
Szukałem w opcjach zakładając że może coś przestawiłem, ale się nie doszukałem.
Ma ktoś może podobny przypadek lub pomysł na rozwiązanie?
To ja jeszcze dorzucę mój problem:
od jakiegoś czasu przy włączeniu aparatu od razu podświetla mi się górny wyświetlacz. I nie jest to spowodowane tym, że niechcący go włączam przy uruchamianiu aparatu.
Szukałem w opcjach zakładając że może coś przestawiłem, ale się nie doszukałem.
Ma ktoś może podobny przypadek lub pomysł na rozwiązanie?
Menu->d9->wyłącz.
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
Mi moj d7100 zawiesza sb 800 jak jest w manualu. Pomaga wyciągnięcie baterii. Myślałem że to wina lampy. Zmieniłem na drugą i to samo. Chwilę podziała i wisi
Mi moj d7100 zawiesza sb 800 jak jest w manualu. Pomaga wyciągnięcie baterii. Myślałem że to wina lampy. Zmieniłem na drugą i to samo. Chwilę podziała i wisi
Może przeczysc styki w sankach. Jakiś alkohol tylko mocny[emoji3]
Męczy mnie jeden problem. A mianowicie chodzi o to że D7100 z obiektywami 35 i 50 ma problem z korektą Af .W warunkach domowych tzn. przy świetle pokojowym korekta wyłączona i jest miodzio dobrze a przy świetle zastanym na dworze korekta odpowiednio +3 i +10. Trochę to uciążliwe bo często zapominam o włączeniu/wyłączeniu korekty w warunkach jw. Serwis pomoże w tej kwestii czy tak to body ma.
a jakie software jest wgrane ?
wgraj sobie : Distortion Control Data version 2 Ver.2.009 2015/05/28 z storny Nikona , Aparat musi mieć wgraną wersję oprogramowania sprzętowego C:1.02 , jeżeli nie ma to najpierw aktualizacja do C:1.02 , i Distortion Control Data Ver.1.009 , później update na version 2 Ver.2.009 , wszystko na stronie nikona http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/27/D7100.html
powinno pomóc
2pompony
12-09-2015, 16:02
Kendo - to jest potwierdzona wiadomość, że wgranie nowego Distortion Control poprawia działanie AFa w sztucznym świetle, czy to Twoje domysły? Pytam, bo choć sam nie notuję takich kłopotów (nie mam obiektywów o jakich mowa), ale może jak mi się przydarzą, będę miał radę jak znalazł...
a jakie software jest wgrane ?
wgraj sobie : Distortion Control Data version 2 Ver.2.009 2015/05/28 z storny Nikona , Aparat musi mieć wgraną wersję oprogramowania sprzętowego C:1.02 , jeżeli nie ma to najpierw aktualizacja do C:1.02 , i Distortion Control Data Ver.1.009 , później update na version 2 Ver.2.009 , wszystko na stronie nikona http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/27/D7100.html
powinno pomóc
mam C 1.02 L 2.005
Zrobiłem upgrade do najnowszej wersji i zobaczę czy coś poprawi się. Dam znać. Na razie dzięki.
Zrobiłem upgrade do najnowszej wersji i zobaczę czy coś poprawi się. Dam znać.
No właśnie, czy ktoś może napisać czy jest sens instalować to? Mam soft w wersji takiej samej jak Ty. Jak już stwierdzisz co się zmieniło napisz.
No właśnie, czy ktoś może napisać czy jest sens instalować to? Mam soft w wersji takiej samej jak Ty. Jak już stwierdzisz co się zmieniło napisz.
Ja we wszystkich swoich body jakie miałem, zawsze wgrywałem najnowsze aktualizację. A szczegóły każdej aktualizacji, co poprawia dana aktualizacja, podaje Nikon.
Wpadł mi niedawno w ręce nowy d7100.
Zacny sprzęt.
Kilka fotek zrobionych i na matówce dopatrzyłem się paprocha.
Wiadomo. Nie dotykać, nie lizać, a najlepiej zostawić w spokoju i cieszyć się z aparatu.
Jest tylko jedna mała kwestia. Na matówce znajdują się linie siatki, które podświetlane są na czerwono. Czy to podświetlenie jest jakieś boczne czy świecą po przepuszczeniu przez nie prądu?
Pytam bo ten paproch również świeci na czerwono.
2pompony
13-09-2015, 17:37
Podłączył się cwany na lewo do prądu i jedzie na krzywego ten, paprocha...
Niby to dość zabawne do czasu kiedy jest jasno. Wtedy siedzi gnida i jest niemal niewidoczna, ale jak się tylko nieco ciemniej zrobi... :)
2pompony
13-09-2015, 18:13
OK, tak naprawdę on wcale nie świeci na czerwono, tylko ulokował się blisko podświetlenia i odbija się od niego kolor podświetlenia, albo wręcz przez niego przechodzi. Jak jest na zewnątrz, spróbuj go zdmuchnąć gruszką, jak wszedł pod matówkę, lepiej się po prostu przyzwyczaj, do czasu, aż aparat z jakiegoś innego powodu wyląduje w serwisie, czego Ci jednak nie życzę.
Taka uwaga - jak kupiłem D80 lata temu, drugiego czy trzeciego dnia zauważyłem hot pixela w pięknym lśniącym czerwonym kolorze na ekranie z tyłu aparatu (na zdjęciach go oczywiście nie było, tylko na ekranie - zupełnie jak Twój paproch jest widoczny tylko w wizjerze). Na początku mnie wkurzał, potem się przyzwyczaiłem, a teraz jak kupiłem nową puszkę, to mi go brakuje, jak kumpla. :)
mam C 1.02 L 2.005"L" to wersja Distortion Control Data. Czyli instalowałeś tylko Ver. 2.009?
A tak na marginesie dzisiejsza wiadomość => Aparat cyfrowy D7100 - Aktualizacja oprogramowania sprzętowego C 1.03 już dostępna (http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/154.html). Zmiany w wersji 1.03 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 1.02
• Zredukowano występowanie szumów (poziomych linii) na filmach zarejestrowanych z 1280×720; 60p lub 1280×720; 50p wybranym dla Rozmiar klatki/liczba klatek.
• Rozwiązano problem, który czasami powodował przyciemnianie ekranu podczas wyświetlania zdjęć poprzez naciskanie przycisku (odtwarzanie).
• Rozwiązano problem dotyczący menu w pewnych wersjach językowych, polegający na tym, że nieprzerwane przesuwanie menu powodowało zawieszanie się aparatu.
• Rozwiązano problemy dotyczące wyświetlania wirtualnego horyzontu za pomocą opcji Wirtualny horyzont w wizjerze.
• Usunięto problem polegający na zawieszaniu się aparatu w momencie użycia opcji Czyść matrycę.
A tak na marginesie dzisiejsza wiadomość => Aparat cyfrowy D7100 - Aktualizacja oprogramowania sprzętowego C 1.03 już dostępna (http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/154.html).
Dzięki za przypomnienie. Zassałem, zaktualizowałem :-)
KENDO 73 dzięki za pomoc. Po upgrade do najnowszej wersji jest ok .Pozdrawiam.
cz4rnuch
15-09-2015, 15:48
Wyjdę na niewdzięcznika ale nie mogę tego przeboleć więc muszę sobie ulżyć. Z każdą aktualizacją aparatów takich jak Fuji X-t1 czy Olympus OM-D jest prawie tak jakbyśmy za darmo dostali nowy aparat. A co dostajemy u Nikona? Nawet nie wiedziałem, że rzeczy które naprawili wymagały naprawy.
2pompony
15-09-2015, 17:41
Dostajesz drżenie serca i emocje, czy twój nieoryginalny grip do tej pory działający jeszcze się obudzi, akumulator trzeciej firmy odmówi współpracy czy nie i co ewentualnie z autofokusem Sigm, które działały do tej pory dobrze - dalej będą czy już mniej...
A wszystko dlatego, że podobno emocje w fotografii są najważniejsze.
cz4rnuch
15-09-2015, 18:00
Drży mi tylko jedna powieka bo z tego co wymieniłeś mam niestety tylko jedną Sigmę, która i tak nie działa jak należy :-(
2pompony
15-09-2015, 18:58
Ja mam dwie i obie działają wyśmienicie - dlatego jestem twardziel i jeśli jest cokolwiek nowego ze słowem nikon w nazwie, nie rzucam się uchowaj boże na nowinkę, tylko spokojnie czekam co wyjdzie w praniu.
Ja też mam tylko jedną sigmę i nie działa wszystko jak trzeba ale zdjęcia wychodzą i to, jak dla mnie, rewelacyjne. A tak BTW aktualizacji - zrobiłem wczoraj upgrade Distortion Control Data do wersji 2.09. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale przed zmianą, korekta dioptrażu była zdrowo na minusie, po aktualizacji musiałem przekręcić pokrętło w drugą stronę na +. Możliwe, że w torbie się przekręciło ale nigdy takiej sytuacji nie miałem, aparatu nikt nie dotykał.
2pompony
16-09-2015, 09:12
Normalka. Po zmianie oprogramowania wada wzroku Ci przeskoczyła z plusa na minus. Nie panikuj, na pewno wypuszczą do tego poprawkę, to Ci wróci.
Normalka. Po zmianie oprogramowania wada wzroku Ci przeskoczyła z plusa na minus. Nie panikuj, na pewno wypuszczą do tego poprawkę, to Ci wróci.Cholera, żeby tylko samochodu mi nie zmieniło, zadowolony jestem z niego. Z drugiej strony je mam minus. :-P Do czytania. Zatem musiało się przestawić - zaczepiłem pewnie.
2pompony
16-09-2015, 09:43
No dobra, a poważnie - kwestia dioptrażu jest przecież ściśle mechaniczna. Jeśli tylko na płytce pod matówką jest napięcie (znaczy jest przeźroczysta i widać punkty AFa), to dalej w wizjerze wszystko odbywa się mechanicznie, reszta toru optycznego za matówką nie jest sterowana elektrycznie, odległości się nei zmieniają.
Kwestia przestawienie dioptrii w wizjerze to najczystszy przypadek i nie ma nic wspólnego z aktualizacją firmware'u.
Dlatego też napisałem, że to dziwny zbieg okoliczności. Ale sigma działa lepiej, jakby ostrzej się zrobiło :-P a po aktualizacji softu głównego mam nadziej, że moja skodzina zejdzie w końcu poniżej 8 sek do setki 8-).
pchelcok
17-09-2015, 15:57
Zaaktualizowałem najpierw do 1.02 później do 1.03 oraz DCD do 2.009 wszystko jest ok, Grip Pixel działa normalnie, to samo Sigma i wszystko pozostałe z stopki :)
gregorio1972
22-10-2015, 12:01
Czy Ktoś mógłby podpowiedzieć, czy można wprowadzać polskie znaki ą,ę itd. w informacji o autorze zdjęcia w menu aparatu. ? Nie mogę się tego doszukać :(
Jaką najszybszą kartę SD warto włożyć do D7100? Tzn. czy jest jakaś maksymalna prędkość zapisu powyżej której nie będzie widać różnicy w prędkości?
- - - - kolejny post - - - - - -
Np. dość tanie są karty oferujące ~90MB/s zapisu, np. SANDISK 32GB SDHC Extreme Pro 95MB/s (~140zł).
Ale są też karty oferujące ~250MB/s zapisu, np. SDSDXPB-032GB, ale kosztują już ~400zł.
Kontroler w D7100 pracuje z prędkością do 105 MB/s. Co nie znaczy, że karta 90 MB/s pracuje z pełną prędkością. Ale karta 300 MB/s też osiąga ok 72 MB/s.
http://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d7100/fastest-sd-card-tests/
Chyba sobie znalazłem: nawet na kartach oferujących prędkości zapisu prawie 300MB/s, w apratach osiągane są prędkości rzędu 70-80MB/s. Np: http://www.cameramemoryspeed.com/reviews/sd-cards/lexar-professional-2000x-uhs-ii-32gb-sdhc-memory-card/
Top76, wyprzedziłeś mnie. Miałem właśnie podać tego linka.
Czyli ~2 zdjęcia na sekundę po zapchaniu bufora przy używaniu tylko RAW 14 bitowego.
Dwa pytania:
1. Czy jak robię RAW+JPG i ustawię RAW na 1 a JPG na 2 kartę, to prędkość będzie zachowana?
2. Czy jak zrobię RAW 12 bitowy, to będzie szybciej (~3 zdjęcia na sekundę)?
W.g tej strony, RAW 14 bitowy ma średnio ma 34.3 MB. Nie podają ile ma 12 bitowy. W.g. innej strony (http://d7100.org/2013/03/sd-card-speed-comparison-for-nikon-d7100/) RAW 14 bitowy ma 25-29 MB a 12 bitowy 21-23MB. Przy 23 MB powinien dać radę zapisać 3 klatki/s.
Przy RAW 12bit prędkość w serii dochodzi prawie do 4kl/s. Na samym początku tego wątku jest link do testów.
To ciekawe, że 2 bity mniej (czyli 1/7) a prędkość 2x większa...
Skąd wziąłeś 1/7?
liczba 4 bitowo to 100
dodaj do niej dwa bity, tj. 10000 i masz 16. 4 razy więcej.
1100 -> 12
110000 -> 32 + 16 = 48
4 razy więcej
2 bity -> 2^2 = cztery
Teraz jasniej?
14 bitów - zakladam, że na piksel (albo jakakolwiek jednostkę). No to jest 2 bity różnicy. 2/14 to 1/7.
Czyli potrzebujesz albo tyle miejsca:
xxxxxxxxxxxxxx albo tyle:
xxxxxxxxxxxx
nikoniarz
27-10-2015, 07:08
W D300 różnica między zapisem 14bit a 12bit to 25MB vs. 18MB. Także ani to 1/7, ani 4x.
Każde zwiększenie formatu ( długości słowa) informacji o 1 bit to zwiększenie pojemności informacyjnej 2x, czyli zwiększenie formatu RAW z 12 bit na 14 bit powoduje zwiększenie pojemności informacyjnej 4x.
Natomiast realna objętość plików RAW zapisywanych w aparacie, mierzona w MB zależy jeszcze od kompresji, ponieważ pliki w aparacie są kompresowane bezstratnie dla zaoszczędzenia miejsca na nośniku oraz przyśpieszenia transmisji danych. Różnica pomiędzy plikiem RAW 12 bit i 14 bit zależy więc od fotografowanego motywu i będzie wynosić 4x jeżeli motyw nie pozwoli skompresować bezstratnie pliku, a w drugim krańcowym przypadku mogą się nie różnić minimalnie lub wcale.
Tu już się zamotaliście. Ofszem dodatkowe 2 bity to 4 razy więcej poziomów jasności. Ale nie 4 razy większy plik. Plik nieskompresowany 14 bitowy byłby faktycznie większy o 1/6 od 12 bitowego (lub 12 bitowy mniejszy o 1/7 od 14 bitowego). Ale dochodzi kompresja. A na tych dodatkowych bitach jest głównie szum, który bardzo źle się kompresuje. Dlatego plik 14 bitowy jest większy niż to wynika z prostego przeliczenia.
Ale ja nie napisalem, ze plik ma byc 4 razy wiekszy, tyle ze na pewno nie jest to liczba raptem 1/7.
Dochodzi kompresja, optymalizacja, stad roznica.
Masz rację TOP67, trochę się zagalopowałem, ilość informacji rośnie z postępem geometrycznym: 2,4,8,16 itd. natomiast ilość bitów pamięci rośnie liniowo: 1,2,3, itd.
Natomiast kompresja bezstratna to oddzielny i ciekawy temat, może ktoś znajdzie trochę czasu ażeby ustalić w jakich warunkach opłaca się zwiększać zapis do 14 bitów a kiedy to zwiększenie powoduje prawie wyłącznie zwiększenie pliku z zapisem szumu. Na pewno zależy to od matrycy i ustawienia czułości, ale wydaje mi się, że również od oświetlenia i rodzaju motywu.
może ktoś znajdzie trochę czasu ażeby ustalić w jakich warunkach opłaca się zwiększać zapis do 14 bitów
Na pewno już ktoś taki się znalazł. Np:
https://photographylife.com/14-bit-vs-12-bit-raw
http://www.diyphotography.net/12bit-vs-14bit-raw-and-compressed-vs-uncompressed-does-it-matter/
Wychodzi, że bardzo rzadko.
A na tych dodatkowych bitach jest głównie szum, który bardzo źle się kompresuje
Nie jestem przekonany. Moim zdaniem powinna być bardzo mała różnica w ilości informacji między 12 a 14 bitowym RAWem. Czyli oba powinny się kompresować w podobnym stopniu, np. 10%. Czyli kompresja nie powinna mieć znaczenia. Zresztą w 2 z powyższych linków podane są przybliżone rozmiary nieskompresowanych RAWów z D7000:
* 12 bit: 14.9 MB
* 14 bit: 18.8 MB
1/6 z 14.9 to około 2.48, więc 14 bitowy powinien mieć 17.38 - różnica prawie 8% w stosunku do podanej.
Chyba, że to przybliżenie jest winne. Bo niby dlaczego w ogóle przybliżenie? Jeśli rozmiar RAWa nie jest stały, oraz nie ma kompresji, to znaczy że ilość danych może się zmieniać. Czyli matryca nie zwraca danych piksel po pikselu (czy jak to się zdaje się nazywa - fotocelu), tylko jakoś inaczej.
Więc chyba nie ma co porównywać tych średnich rozmiarów - skoro mogą się zmieniać ze zdjęcia na zdjęcie. Średnie dla 12 i dla 14 bitowych zdjęć pewnie były obliczane na podstawie losowych zdjęć. Czyli ilość danych mogła być nieporównywalna (z drugiej strony - statystyka... powinno się uśrednić... ale może 14 bitowe były robione w trudniejszych warunkach...).
Zresztą w 2 z powyższych linków podane są przybliżone rozmiary nieskompresowanych RAWów z D7000:
* 12 bit: 14.9 MB
* 14 bit: 18.8 MB
Nie ma nieskompresowanych RAW z D7000. Są tylko skompresowane bezstratnie lub stratnie.
Dionizy2000
05-11-2015, 14:04
Witam, podłączyłem kablem USB do PC i brak możliwości transferu zdjęć, to samo po podłączeniu do laptopa, jeszcze tydzień temu było wszystko ok.
W obu przypadkach aparat jest widziany przez komputery. Może ktoś z was miał podobną sytuację, oczywiście sprawa dotyczy D7100.
Pozdrawiam
Każdy czytnik kart za kilkanaście PLN będzie lepszy (szybszy) i mniej kłopotliwy niż to podłączanie kabelka do aparatu, z tej metody czytania zdjęć z karty którą stosujesz wyleczyłem się jeszcze za czasów D70. Polecam to samo.
Dionizy2000
05-11-2015, 16:05
Każdy czytnik kart za kilkanaście PLN będzie lepszy (szybszy) i mniej kłopotliwy niż to podłączanie kabelka do aparatu, z tej metody czytania zdjęć z karty którą stosujesz wyleczyłem się jeszcze za czasów D70. Polecam to samo.
Mnie nie chodzi o czyjeś upodobania, chodzi o to że poprzednie (w moim przypadku tydzień temu) zgrywanie odbyło się poprzez kabel USB i chciałbym aby tak zostało, tym bardziej że bardziej kłopotliwe jest wyciąganie karty z aparatu od podłączania kabla.
A głównie chodzi o fakt, dlaczego tak się stało albo co jest tego przyczyną.
Sloniacz
05-11-2015, 16:16
mmluty dobrze prawi, uwierz mu. Od 10 lat nie podłączyłem Nikona kabelkiem do kompa. Z dobrej karty przegrasz zdjęcia na komputer 3 razy szybciej niż po kabelku.
Dionizy2000
05-11-2015, 17:14
Panowie, nie interesuje mnie Wasz sposób transferu zdjęć z aparatu foto do komputera, to jest indywidualna sprawa każdego posiadacza aparatu fotograficznego.
Mnie interesuje i takie zadałem pytanie, co jest przyczyną braku możliwości transferu zdjęć z aparatu fotograficznego do komputera za pomocą kabla USB ???.
I bardzo proszę, jeżeli ktoś wie dlaczego tak jest o odpowiedź...
Sloniacz
05-11-2015, 17:28
Na tak zadane pytanie nikt ci nie odpowie bo przyczyną może być:
-uszkodzony kabelek
-uszkodzony port USB w komputerze
-bład w systemie operacyjnym komputera (Windows, iOS, Linux) lub też samym oprogramowaniu (blokować może antywirus, proxy itp soft)
Spróbuj podłączyć aparat innym kabelkiem albo użyć innego gniazdka USB w komputerze (czasem to pomaga).
Tak czy inaczej nikt mnie nie przekona, że wyjęcie karty z aparatu i włożenie jej do czytnika w kompie (od paru ładnych lat prawie wszystkie laptopy mają wbudowane czytniki kart SD) jest bardziej kłopotliwe od łączenia urządzeń kabelkiem.
Wieczorem zrobię nawet test i podłączę swojego Nikona kabelkiem oraz zmierzę transfer przy kopiowaniu plików na kompa.
antywirus w niektórych przypadkach widzi złośliwe oprogramowanie gdy się podłączy coś przez usb co dziala jakby osobny dysk twardy i się automatycznie otwiera, może program dodał to zdarzenie do kwarantanny i przestało działać. raczej wina kompa moim zdaniem
Dionizy2000
05-11-2015, 18:33
antywirus w niektórych przypadkach widzi złośliwe oprogramowanie gdy się podłączy coś przez usb co dziala jakby osobny dysk twardy i się automatycznie otwiera, może program dodał to zdarzenie do kwarantanny i przestało działać. raczej wina kompa moim zdaniem
Dalej drążę temat, dwa komputery (stacjonarny i laptop), dwa różne kable oryginalne, wszystkie gniazda (te jako huby i bezpośrednie gniazda), antywirus wyłączony, blokada reklam wyłączona. Tydzień temu wszystko działało, nagle przestało, na mój gust wina aparatu D7100 i dalej szukam przyczyny bo być może jest to jakaś poważniejsza awaria i będzie potrzebny serwis.
A tak przy okazji nikogo do niczego nie przekonuję. W myśl starego powiedzenia " jeden lubi schab, drugi woli mostek, a ja wolę ..... bo jest bez kostek"... Pozdrawiam
Panowie, nie interesuje mnie Wasz sposób transferu zdjęć z aparatu foto do komputera, to jest indywidualna sprawa każdego posiadacza aparatu fotograficznego.Mnie interesuje i takie zadałem pytanie, co jest przyczyną braku możliwości transferu zdjęć z aparatu fotograficznego do komputera za pomocą kabla USB ???.I bardzo proszę, jeżeli ktoś wie dlaczego tak jest o odpowiedź...Przyczyną braku możliwości transferu zdjęć jest Twoje uparte trzymanie się kabelka. Prędzej, czy później zepsuje się albo gniazdo w aparacie, albo kabelek. Weź drugi i podłącz nim aparat. Jeśli zadziała, to wiesz, że zepsuł się kabel. Jeśli nie, to podłącz aparat starym kabelkiem do innego komputera. Jeśli zadziała - to winny komputer. Jeśli dalej nie będzie działać, to musisz podłączyć starym kabelkiem inny aparat, bo wtedy najprawdopodobniej zepsuło się gniazdo w aparacie. Tyle, jeśli chodzi o sprzęt. Co do oprogramowania, to skąd możemy wiedzieć, co robiłeś z komputerem przez ten tydzień? Widzę, że opisałeś swoje próby. To został Ci jeszcze dla pewności test z innym aparatem, ale pewnie tylko potwierdzi Twoje podejrzenia.Oczywiście, możesz być zwolennikiem tej szkodliwej metody kopiowania, ale potem masz takie problemy jak teraz. Twój wybór...
oczywiście masz racje, to Twoja decyzja i mnie nic do tego :-) mogę Cie zachęcać najwyżej do zmiany przyzwyczajeń i tyle. ja zgrywam teraz zdjęcia przez czytnik kart bo mam wbudowany w laptopa i sposób rewelacyjny, miałem kiedyś tani czytnik także i była z nim masakra, raz działał a raz nie takze znam Twój ból :-) i z d40 zgrywalem zdjęcia kablem i też było bez problemu i równie wygodnie... raz tylko miałem problemy jak wspomniałem z czytnikiem i wylądował w koszu a tak to mi przychodzi do głowy jedynie przyczyna w kompie i systemie... sprawdzales u kogoś innego na kompie? choć mówisz ze na dwóch to samo to może faktycznie body
zbyszekD7000
05-11-2015, 18:54
Dionizy, Musisz się z tym zwrócić do serwisu, niech Ci wytłumaczą dlaczego tak jest, jak sądzę nikt Ci tu tego nie wyjaśni tylko będą gdybać, a może to, a może tamto i.t.d.
Niestety żyjemy w czasach gdzie dziś coś działa a jutro przestaje, wystarczy pociągnąć jakąś aktualizację i może być po zawodach.
Ja miałem tak że VNX-2 za pierona nie widział, nie pokazywał drugiego slotu karty w moim body i nie pozwalał z niej transferować i nikt nie potrafił pomóc z serwisem Nikona na czele.
Jakimś dziwnym trafem wszyscy odradzają transfer poprzez kabelek, chociaż jest to wygodna forma i ma swoje zalety i co by nie było jest to oficjalny sposób zgrywania danych z aparatu.
Tak więc masz wybór, możesz walczyć i tracić czas i dochodzić czemu to nie działa jak należy, albo zrobić jak inni i zgrywać poprzez czytnik ;)
Przyczyną braku możliwości transferu zdjęć jest Twoje uparte trzymanie się kabelka. Prędzej, czy później zepsuje się albo gniazdo w aparacie, albo kabelek.
Bzdury piszesz, nie sądzisz że również może się popsuć gniazdo karty pamięci od częstego wyciągania karty, albo klapka się wyłamie.
Jak ładujesz telefon to nie podpinasz ładowarki do gniazda telefonu tylko wyciągasz baterię i ładujesz w zewnętrznej ładowarce? by nie uszkodzić przypadkiem gniazda lub kabelka.
Niech każdy robi jak mu wygodnie.
Bzdury piszesz, nie sądzisz że również może się popsuć gniazdo karty pamięci od częstego wyciągania karty, albo klapka się wyłamie.Jak ładujesz telefon to nie podpinasz ładowarki do gniazda telefonu tylko wyciągasz baterię i ładujesz w zewnętrznej ładowarce? by nie uszkodzić przypadkiem gniazda lub kabelka.Niech każdy robi jak mu wygodnie.Bzdury, mówisz? Lepiej nie używaj słów, których nie rozumiesz.
Dionizy2000
05-11-2015, 19:46
Nie wszyscy, tylko wszystkie cztery osoby !!!.
A podstawą jest chęć poznania przyczyny, dlaczego tak się dzieje ?.
Wcześniej opisałem swoje próby, zapomniałem dodać że moje oba komputery widzą inny aparat (Olympusa), a Nikona D7100 nie.
Dlatego uważam że wina leży po stronie Nikona i sądziłem że wspólnie z forumowiczami dojdziemy do przyczyny, ale się myliłem, "wszyscy" namawiają mnie do wyciągania karty,
bo kabelek lub gniazdo się zepsują, tak samo od ciągłego otwierania gniazdo kart może się zepsuć i co wtedy powiecie mi że "mogłeś używać kabelka".
A jak to jest początek jakiejś poważniejszej awarii i za jakiś czas okaże się że w aparatach forumowiczów występują podobne objawy.
Każdy robi jak mu jest wygodniej, dziękuję za próby pomocy.
nikoniarz
05-11-2015, 19:52
Przyczyną braku możliwości transferu zdjęć jest Twoje uparte trzymanie się kabelka. Prędzej, czy później zepsuje się albo gniazdo w aparacie, albo kabelek.
Uparte trzymanie się czytnika spowodowało, że przestał działać. Od dwóch lat uparcie zgrywam przez kabelek. Nie oszukujmy się- wszystko czego się używa może się zepsuć. Czy to gniazdo kabelka w body, czy też sam kabelek, może paść gniazdo kart w aparacie, może się popsuć sama karta... Doradzanie "jedynego słusznego rozwiązania" jest niepoważne.
Dionizy2000
05-11-2015, 19:53
Bzdury, mówisz? Lepiej nie używaj słów, których nie rozumiesz.
Jarkod, raczej nie popisałeś się, tym bardziej że Zgera ma rację. Zgera sorry za .......... Pozdrawiam
nikoniarz
05-11-2015, 19:57
aparat jest widziany przez komputery.
Wcześniej opisałem swoje próby, zapomniałem dodać że moje oba komputery widzą inny aparat (Olympusa), a Nikona D7100 nie.
To widzą czy nie widzą? Jak masz czytnik to wrzuć kartę- będziesz chociaż wiedział, czy to jej wina.
Piszesz
Witam, podłączyłem kablem USB do PC i brak możliwości transferu zdjęć, to samo po podłączeniu do laptopa, jeszcze tydzień temu było wszystko ok. W obu przypadkach aparat jest widziany przez komputery.
a następnie
To w końcu nie widzi, czy nie możesz skopiować plików. Trudno cokolwiek doradzić, szczególnie, że nic więcej nie wiemy - jakiego systemu używasz, jakie oprogramowanie wykorzystujesz, jakieś ostatnio aktualizacje były robione itp. itd. no nic nie podałeś. Jakbym był złośliwy to bym się spytał czy kompy były włączone ale .....Może trzeba znaleźć drugiego d7100 i sprawdzić.
Sloniacz
05-11-2015, 20:06
Dla mnie kluczowy jest fakt że po kabelku jest tylko USB 2.0 a czytnik kart może już wykorzystywać USB 3.0 Oczywiście dla wielu ludzi te dodatkowe 10 minut na zgrywanie zdjęć nie będzie stanowiło problemu. Ja cenie swój czas i wybieram szybszą metodę.
A ha, instrukcja udziela pewnej odpowiedzi - str 331. Niestety producent radzi to co koledzy wcześniej.
Dionizy2000
05-11-2015, 20:19
To widzą czy nie widzą? Jak masz czytnik to wrzuć kartę- będziesz chociaż wiedział, czy to jej wina.
Może mało precyzyjnie się wyraziłem.
Oba komputery widzą D7100 ale nie pokazuje się folder aparatu z opcjami zgrywania.
W obu przypadkach Win7 64bit.
Może mało precyzyjnie się wyraziłem. Oba komputery widzą D7100 ale nie pokazuje się folder aparatu z opcjami zgrywania. W obu przypadkach Win7 64bit.
Tak jak pisałem - instrukcja jasno taki problem opisuje -> "Nie można przesłać zdjęć do komputera: system operacyjny niezgodny z aparatem lub oprogramowaniem do przesyłania zdjęć. Użyj czytnika kart do skopiowania zdjęć do komputera (str. 202)". To chyba jasne. Po drugie trzeba by było podłączyć drugiego d7100 do Twoich kompów, przynajmniej ten problem by można rozwiązać. Po trzecie coś z aparatem - serwis tylko, ale te problemy już ktoś wcześniej opisał. Musisz eliminować wszystko po kolei.
jednej sprawy nie rozumiem, u mnie po podłączeniu aparatu do komputera wyświetlany jest jako zewnętrzna pamięć, nie otwieram dodatkowych programów do przesyłania, otwieram folder ze zdjęciami, (czasem się zdarzy, że nie mogę otworzyć pliku ze zdjęciami, pomaga opcja eksploruj) i kopiuję co chcę ,a osobiście nie widzę przeciw wskazań do używania kabelka, choć by po to aby otrzymać bezpośredni wydruk
ps: instrukcja podaje info o w pełni naładowanym aku, tak samo jak przy opcji podnoszenia lusta
A nie stało się tak po jakiejś kolejnej aktualizacji Windows 7?
Dionizy2000
05-11-2015, 22:58
jednej sprawy nie rozumiem, u mnie po podłączeniu aparatu do komputera wyświetlany jest jako zewnętrzna pamięć, nie otwieram dodatkowych programów do przesyłania, otwieram folder ze zdjęciami, (czasem się zdarzy, że nie mogę otworzyć pliku ze zdjęciami, pomaga opcja eksploruj) i kopiuję co chcę ,a osobiście nie widzę przeciw wskazań do używania kabelka, choć by po to aby otrzymać bezpośredni wydruk
ps: instrukcja podaje info o w pełni naładowanym aku, tak samo jak przy opcji podnoszenia lusta
Dokładnie tak było u mnie, było do ustawienia kilka opcji itd, nagle nie ma, sprawdzę jeszcze u kolegi na zupełnie innym komputerze.
Wszystko możliwe że po jakiejś aktualizacji, tylko laptop gdy jestem w Krakowie nie jest uruchamiany a co za tym idzie raczej nie mógł się sam aktualizować.
instrukcja podaje info o w pełni naładowanym aku, tak samo jak przy opcji podnoszenia lustaTak z ciekawości podłączyłem swój aparat do kompa (ile ja się tego kabla naszukałem:) - wszystko momentalnie zaczęło działać (ostatni raz podłączałem w ten sposób d50 jakieś 8 lat temu). Win 7/64/prof z wszystkimi aktualizacjami oprócz kilku - głównie zablokowane telemetryczne i win10. Wady takiego rozwiązania - kabel to dodatkowa rzecz w torbie, bo trzeba przyznać, że przesył jest szybki. Jednak jakim trzeba być hmmm by wymyślić i wdrożyć kolejną innowację z wtyczką usb - w sumie pierwszy raz taką spotkałem a pewnie to jest jakiś tam standard usb, ale niezbyt popularny. Czy nie mógłby być takie jak w smartfonach? Aparat był na niedoładowanym akumulatorze, było jakieś 70% energii. Do tego nieoryginalny grip. Z ciekawostek - można robić zdalnie (tzn po kablu) zdjęcia np acrobatem lub ABBYY FineReaderem (d50 też dało radę więc żadna nowość;) Pewnie i z innymi by można w końcu pracuje z jakimś tam programem nikona. Ciekawe czy filmy również?
Dokładnie tak było u mnie, było do ustawienia kilka opcji itd, nagle nie ma, sprawdzę jeszcze u kolegi na zupełnie innym komputerze.
Wszystko możliwe że po jakiejś aktualizacji, tylko laptop gdy jestem w Krakowie nie jest uruchamiany a co za tym idzie raczej nie mógł się sam aktualizować.Jak podłączasz aparat do kompa to co wyskakuje/pojawia się?
nikoniarz
05-11-2015, 23:18
Jednak jakim trzeba być hmmm by wymyślić i wdrożyć kolejną innowację z wtyczką usb - w sumie pierwszy raz taką spotkałem a pewnie to jest jakiś tam standard usb, ale niezbyt popularny
Mini USB. W smarfonie jest Micro USB
Dionizy2000
05-11-2015, 23:26
Jak podłączasz aparat do kompa to co wyskakuje/pojawia się?[/QUOTE]
Właśnie o to chodzi, że nic nie wyskakuje !.
Jak w taki sam sposób podłączam Olympusa to wyskakuje okno do transferu z różnymi ustawieniami.
jednej sprawy nie rozumiem, u mnie po podłączeniu aparatu do komputera wyświetlany jest jako zewnętrzna pamięć, nie otwieram dodatkowych programów do przesyłania, otwieram folder ze zdjęciami.
Jesteś pewien że to pamięć zewnętrzna, gdyby tak było to transfer powinien być w obie strony, spróbuj z komputera wgrać jakiś plik do aparatu.
U mnie na XP po kabelku jest transfer tylko w jedną stronę, czyli na komputer i aparat występuje nie jako pamięć zewnętrzna tylko jako aparat w urządzeniach skanery i aparaty fotograficzne.
zotornik
06-11-2015, 13:31
Dionizy - nie podam Ci recepty, bo jak Koledzy już napisali, za dużo zmiennych występuje w tej układance.
Napisze co ja bym zrobił i co wiem w tym temacie.
Po pierwsze, rzeczywiście próba z innym D7100 (oczywiście z zastosowaniem tego samego kabla) byłaby najlepszym "testem", a w każdym razie dała jakąś wstępną odpowiedź.
Po drugie, kabel stosowany przez Nikona - w naszym przypadku USB UC-E6 - to pomimo podobieństwa - nie jest to żadne ze "standardowych" złączy ! To jak zwykle kolejny firmowy cudak.
Info na ten temat jest tutaj:
http://connector.pinoutsguide.com/8_pin_UC-E6_like-mini-usb_proprietary/
Charakterystyczne, że kabel oryginalny ma tylko 5 pinów, a wszelkiej maści zamienniki mają ich 8 - co w tej sprawie nie ma znaczenia, piszę tylko informacyjnie.
Sprawdziłem u siebie na Win10, 64-bit - było to pierwsze podłączenie aparatu do tego kompa za pomocą kabla (zawsze zgrywam przez czytnik). Aparat wykryty natychmiast jako urządzenie D7100 z dwoma "magazynami wymiennymi" bo mam dwie karty. Jak jednej nie ma, wykrywa tylko jedną - nie ważne którą i w którym slocie.
Kopiowanie odbywa się tylko w jedną stronę - tak jak napisał zgera
W D50, D90 to o ile pamiętam trzeba było ustawić protokół łączności i był chyba też na płytce sterownik "do aparatu dla danego systemu" - może to warto odświeżyć.
Wiem, że nic (świadomie) nie zmieniałeś w kompie i aparacie - ale ja już takie rzeczy widziałem, że warto sprawdzić rzeczy "niemożliwe" ;)
p.s.
mnie po podłączeniu aparatu do komputera również nic nie "wyskakuje", tak jak i np. po włożeniu karty do czytnika, a nawet płyty CD - ale ja mam powyłączane wszelkie auto wykrywania i tym podobne "auto działania".
Sloniacz
06-11-2015, 14:09
nikon d70 był ostatnim, który umożliwiał wybór rodzaju podłączenia USB: MSC (mass storage class) czy PTP/MTP (picture/media transfer protocol). Wszystkie nowsze Nikony maja już tylko PTP/MTP czyli znikło im też ustawianie tego w menu.
zotornik
06-11-2015, 16:07
nikon d70 był ostatnim, który umożliwiał wybór rodzaju podłączenia USB: MSC (mass storage class) czy PTP/MTP (picture/media transfer protocol). Wszystkie nowsze Nikony maja już tylko PTP/MTP czyli znikło im też ustawianie tego w menu.
Dzięki za info - przeglądnąłem na szybko instrukcje i menu aparatu i nie widziałem tych ustawień, stąd też miałem podobne podejrzenia.
Czyli jedna niewiadoma na pewno odpada.
nikoniarz
06-11-2015, 17:31
Skąd masz takie info? D300 i D3 są nowsze, a umożliwiają połączenie MSC.
Spróbuj odinstalować sterowniki. Jak po podłączeniu D7100 tym razem go nie wykryje by zainstalować nowe urządzenie, to na 99% problem jest w komunikacji. Obstawiam gniazdo w aparacie i/lub kabelek.
Dzisiaj miałem problem z dyskiem przenośnym, ze nie chciał go system wykryć. Zacząłem majtać kabelkiem i na sekundę chwycił, ale znowu stracił połączenie. Kabel sprawdziłem na innym urządzeniu i działał. Wróciłem zacząłem kręcić kabelkiem przy gnieździe i tylko w 1dnej pozycji dysk działał bez problemów.
Spróbuj pokręcić kabelkiem przy gnieździe w D7100. Jak nie pomoże, a miał gwarancje to od razu do serwisuâŚ
Dionizy2000
06-11-2015, 23:05
Spróbuj odinstalować sterowniki. Jak po podłączeniu D7100 tym razem go nie wykryje by zainstalować nowe urządzenie, to na 99% problem jest w komunikacji. Obstawiam gniazdo w aparacie i/lub kabelek.
Dzisiaj miałem problem z dyskiem przenośnym, ze nie chciał go system wykryć. Zacząłem majtać kabelkiem i na sekundę chwycił, ale znowu stracił połączenie. Kabel sprawdziłem na innym urządzeniu i działał. Wróciłem zacząłem kręcić kabelkiem przy gnieździe i tylko w 1dnej pozycji dysk działał bez problemów.
Spróbuj pokręcić kabelkiem przy gnieździe w D7100. Jak nie pomoże, a miał gwarancje to od razu do serwisuâŚ
Witaj, o jakich sterownikach myślisz ?
zbyszekD7000
07-11-2015, 11:08
Jak podłączysz aparat, to wejdź w WIN do menagera urządzeń, na liście powinieneś mieć gdzieś Twój aparat, wejdź głębiej do zakładki sterownik i odinstaluj. Może żądać przeładowania kompa, zrób to i odłącz aparat. Po podniesieniu win podłącz aparat ponownie kablem do kompa i powinien go wykryć i zainstalować sterowniki ponownie. Czasem taka operacja pomaga.
Jak się czujesz w tym noepewnie to lepiej nie rób sam tylko poproś kogoś, niby jest to proste ale ;)
Taką informację znalazłem ze wsparcia technicznego Windows.
Oto kilka możliwych rozwiązań tego problemu:
Upewnij się, że aparat fotograficzny jest włączony, a jeśli ma on specjalny tryb połączenia, upewnij się, że został przestawiony w ten tryb.
Jeśli nie rozwiąże to problemu, a jest to pierwsza próba skopiowania obrazów z aparatu fotograficznego na komputer, być może do kopiowania obrazów jest potrzebny specjalny sterownik.
Sterowniki są zwykle dostępne w witrynie producenta aparatu fotograficznego w sieci Web lub na dysku dołączonym do aparatu. Zainstaluj sterownik i spróbuj ponownie.
Można również spróbować rozwiązać problem przy użyciu narzędzia do rozwiązywania problemów ze sprzętem i urządzeniami.
Sprawdza ono występowanie typowych problemów oraz poprawność zainstalowania dowolnego nowego urządzenia lub sprzętu podłączonego do komputera.
Otwórz narzędzie do rozwiązywania problemów ze sprzętem i oprogramowaniem, klikając przycisk Start, a następnie polecenie Panel sterowania.
W polu wyszukiwania wpisz narzędzie do rozwiązywania problemów, a następnie kliknij pozycję Rozwiązywanie problemów.
W obszarze Sprzęt i dźwięk kliknij pozycję Konfiguruj urządzenie.*
Wymagane uprawnienia administratora Jeśli zostanie wyświetlony monit o hasło administratora lub potwierdzenie, wpisz hasło lub potwierdź.
Jeśli w przeszłości pomyślnie kopiowano obrazy z tego aparatu fotograficznego, być może przestał działać port USB komputera.
Spróbuj podłączyć aparat fotograficzny do innego portu USB. Jeśli to nie pomoże, uruchom ponownie komputer i spróbuj jeszcze raz.
Dionizy2000
07-11-2015, 11:42
Jak podłączysz aparat, to wejdź w WIN do menagera urządzeń, na liście powinieneś mieć gdzieś Twój aparat, wejdź głębiej do zakładki sterownik i odinstaluj. Może żądać przeładowania kompa, zrób to i odłącz aparat. Po podniesieniu win podłącz aparat ponownie kablem do kompa i powinien go wykryć i zainstalować sterowniki ponownie. Czasem taka operacja pomaga.
Jak się czujesz w tym noepewnie to lepiej nie rób sam tylko poproś kogoś, niby jest to proste ale ;)
Zbyszku, genialne, właśnie o to okienko mi cały czas chodziło. Tam było zaznaczone nie podejmuj żadnej akcji, zmieniłem na importuj obrazy i wideo i teraz powinno działać.
Piękne dzięki. Pozdrawiam Zbyszek
Zgera Tobie też dzięki.
No to dobra wiadomość.
I nie daj sobie wmówić, że jakiś czytnik jest lepszy. Nie jest lepszy. To jest tylko inna metoda zgrywania zdjęć, tak samo dobra jak twoja po kablu USB.
cz4rnuch
07-11-2015, 13:30
Można nawet powiedzieć, że czytnik jest gorszy bo dodatkowo trzeba za niego zapłacić z 5 dyszek (i mieć odpowiednio szybkie karty które wykorzystają jego potencjał co też kosztuje). Używając kabelka przy większym zgrywaniu jest przynajmniej pretekst by zabrać się za ulubioną lekturę lub wskoczyć pod prysznic (ewentualnie porozmawiać ze swoją kobietą co powinno zaprocentować wieczorem) ale niestety mnie bardzo denerwuje pełzający pasek progresu więc zgrywam czytnikiem USB 3.0 Nikomu jednak nie będę wciskał (no chyba że w przeszłości wciskałem :)), że czytnik to jedyna opcja bo jeśli komuś się aż tak nie spieszy to wywalanie nawet niewielkich pieniędzy na czytnik mija się z celem.
Sloniacz
07-11-2015, 13:49
Skąd masz takie info? D300 i D3 są nowsze, a umożliwiają połączenie MSC.
Widziałem gdzieś na dpreview taką tabelkę ale faktycznie chyba później Nikon zrezygnował z MSC. D80 jeszcze go miał ale w D90 już go nie było.
Zgrywanie przez kabelek było i jest wielkim plusem w Canonie, nie wiem dlaczego Nikon czegoś takiego nie wymyślił.
W Canonie po podłączeniu aparatu kablem i włączeniu aparatu na wyświetlaczu aparatu pojawiało się menu z zapytaniem, czy importować nowe obrazy, czy wszystkie.
Miało to wielką zaletę, jeśli na karcie były jeszcze obrazy wcześniej importowane, użytkownik nie musiał wybierać obrazów zaznaczając ptaszkiem.
Tak wydaje mi się, że ta część tego wątku, tzn o problemach z komunikacją z komputerem , powinna być oddzielnym tematem, bo jak komuś też się takie coś przydarzy to łatwo odnajdzie po temacie. A tak grzebanie w ponad 500 stronach, koszmar. Zresztą nie jest to opinia tylko problem, konkretny problem.
zbyszekD7000
07-11-2015, 18:11
Zgrywanie przez kabelek było i jest wielkim plusem w Canonie, nie wiem dlaczego Nikon czegoś takiego nie wymyślił.
W Canonie po podłączeniu aparatu kablem i włączeniu aparatu na wyświetlaczu aparatu pojawiało się menu z zapytaniem, czy importować nowe obrazy, czy wszystkie.
Miało to wielką zaletę, jeśli na karcie były jeszcze obrazy wcześniej importowane, użytkownik nie musiał wybierać obrazów zaznaczając ptaszkiem.
W nikonie też tak działa, ale z poziomu programu i kompa, pod VNX'em, właśnie za to lubiłem zgrywanie po kablu, ale obecnie też zgrywam czytnikiem bo niestety VNX nie widzi drugiego slotu w D7000 nie wiedzieć dlaczego
Dionizy, super że pomogło :) a to wszystko dzięki Tobie że drążyłeś temat a nie dałeś się zbyć radami 'zgrywaj czytnikiem' ;)
nikoniarz
07-11-2015, 18:38
obecnie też zgrywam czytnikiem bo niestety VNX nie widzi drugiego slotu;)
A kiedykolwiek widział? Pytam zupełnie poważnie...
zbyszekD7000
07-11-2015, 18:42
Nie, u mnie nigdy nie widział, nie wiem czy się coś zmieniło bo już dawno nie używam transferu w VNX
nikoniarz
07-11-2015, 18:46
Przecież View NX nie zobaczy żadnej karty w D7000 bo ten korpus nie ma trybu MSC. Także zgrać możesz tylko przez Nikon Transfer. Z obu kart.
zbyszekD7000
07-11-2015, 18:48
Masz rację, ale to jest jakby intergalna część VNX, oj czepiasz się ;)
A właśnie że nie, nie pozwalał zgrywać z drugiego slotu pomimo że go widział, musiałem kartę 2 przekładać do slotu pierwszego i dopiero wtedy zgrywał, czyli zgrywał tylko ze slotu 1
nikoniarz
07-11-2015, 18:53
Nie, przepraszam jeśli tak to odebrałeś. Starałem się pisać "bezkonfliktowo". Tak czy siak- Nikon Transfer 2 widzi dwie karty, przynajmniej u mnie w D3. Widział też w D800 oraz D610. Myślę, że D7000 nie będzie wyjątkiem...
zbyszekD7000
07-11-2015, 18:55
Nie wiem, dawno nie sprawdzałem, wtedy nie działało
Dionizy2000
07-11-2015, 19:07
Pokazuje jeden slot, ale zgrywa z obu kart.
Przynajmniej tak jest w moim D7100.
nikoniarz
07-11-2015, 19:35
Panowie, u Was okno w Nikon Transfer wygląda podobnie?:
http://www.1drv.com/y3p1u-AbpVAl2EbSWAn-tQtf6sTsNd9fsM-1qbUyq99WQdjSKgZYjLFnmTR4Ol7hfn5c9j4vOE_s_zZK-IHYRyIc0mOgNy-LIhbWv0DFe9-YCMKxHZzsO4MRwNkdExwpE-1dfVF3546kz3D6N2S26DAaEpwQdYOhJK3j9dgzL3FfF8/ffff.jpg
źródło (http://www.1drv.com/y3p1u-AbpVAl2EbSWAn-tQtf6sTsNd9fsM-1qbUyq99WQdjSKgZYjLFnmTR4Ol7hfn5c9j4vOE_s_zZK-IHYRyIc0mOgNy-LIhbWv0DFe9-YCMKxHZzsO4MRwNkdExwpE-1dfVF3546kz3D6N2S26DAaEpwQdYOhJK3j9dgzL3FfF8/ffff.jpg)
Nie wiem, czy się wyświetli, jeśli nie to spróbuję inaczej...
Dobra, tutaj daję link https://ydilxa-ch3302.files.1drv.com/y3p1u-AbpVAl2EbSWAn-tQtf6sTsNd9fsM-1qbUyq99WQdjSKgZYjLFnmTR4Ol7hfn5c9j4vOE_s_zZK-IHYRyIc0mOgNy-LIhbWv0DFe9-YCMKxHZzsO4MRwNkdExwpE-1dfVF3546kz3D6N2S26DAaEpwQdYOhJK3j9dgzL3FfF8/ffff.jpg?psid=1
Dionizy2000
07-11-2015, 19:47
Otwiera się jakaś strona do logowania.
1. Czy to normalne, że w lv ustawia inne parametry niż przez wizjer? Tryb P, ISO 6400. Przełącza się między LV a wizjerem, nie ruszam apararu, w wizjer patrzę nie przykładając oka (widać parametry), więc to nie kwesta poruszania aparatem.
W LV aparat ustawia 1/60s i f4, przez wizjer 1/80s i f4.5.
2. Jakoś dziwnie działa ta "fleksja programu" (flexible program). Mało intuicyjnie.
A)
Wygląda na to, że kręcenie kółkiem z tyłu zmienia parametry (coś tam przestawia) nawet jeśli przesłona się nie zmieni. Np. kręcimy żeby otworzyć przesłonę a ona już jest maksymalnie otwarta. Aparat sobie zapamięta, że chcieliśmy otworzyć np. o 3 działki w stosunku do domyślnie wybranej i dopuki tego nie zresetujemy, to będzie się tego trzymał.
Do tego nie pokazuje nigdzie, jaka modyfikacja została wybrana. Pokazuje tylko ze jakaś jest (P*). Ale w którą stronę trzeba kręcić żeby wyzerować zmiany to nie pokazuje, ani ile wynoszą aktualne zmiany. Chyba, że gdzieś to jest tylko nie widzę?
B)
ISO6400, P ustawia 1/60s, f4. Kręcę w lewo, dochodzę do 1/30 f6.3 i dalej się nie da. Dlaczego nie mogę bardziej przymknąć?
Dopisek: tak się dzieje przy autoiso włączonym
2pompony
11-11-2015, 18:09
zastrzegam, że nie jestem jakimś maniakiem sprzętu, ale próbuję się domyślić o co idzie i jakoś odpowiedzieć...
Ad 1.
Światło wpadające przez nieosłonięty wizjer (mówisz, że patrzysz nie przytykając oka do wizjera) ma wpływ na pomiar ekspozycji, więc wydaje się słuszne, że aparat daje krótszy czas niż przy pomiarze na live view - skoro dostaje dodatkowe światło przez wizjer (który przy tym pomiarze powinien być zasłonięty), to tą zwyżkę uwzględnia i stąd czas inny, krótszy. Sprawdź jak jest, jak zasłonisz wizjer czymś ciemnym i nieprzenikliwym.
Ad 2.
Nie lubię programu P i go nie używam, ale wiem, czemu przy AutoISO dochodzisz do pewnego momentu i dalej migawka zostaje na swoim miejscu pomimo kręcenia kółkiem. Otóż AutoISO ma ustawienie, które powoduje, że poczynając od pewnej granicy nie wydłuża czasu, tylko w razie potrzeby podnosi ISO, żeby zdjęcie nie wyszło poruszone. Ta granica albo jest do ustalenia liczbowo, albo jest zależna od ogniskowej i tą granicę możesz w jakimś stopniu regulować w ustawieniach: Ustawienia czułości ISO > najdłuższy czas migawki > albo wartość liczbowa, albo AUTO, a w AUTO jest suwaczek: dłuższy/krótszy.
Dzięki za pomysły.
Odniosę się na razie do 1 części: to chyba nie to. Zasłoniłem tym specjalnym zasłaniaczem wizjera i dalej jest różnica. Robiłem ze statywu więc to nie kwestia zmiany kadru. Robiłem 2 zdjęcia jedno po drugim.
W programie automatycznym:
Kadr 1:
- W LV ustawił 1/10 f3.5 iso3200 2x
- Przez wizjer ustawił 1/15 f3.5 iso2500, drugie zdjecie iso2800
Kadr 2:
- W LV 1/30 f3.5 iso800/iso900
- W Wizjerze 1/45 f3.5 iso800
Na histogramie na podglądzie widać że w LV jest jaśniejsze zdjęcie.
Co do 2 części: być może masz rację co do autoiso.
Ale nawet przy zwykłym iso (autoiso wyłączone), fleksja P jest ograniczona.
Np. Przy iso1600 w A mogę przymknąć do f22 (czas jest wtedy 8" i miga).
W P domyslnie jest f3.5 i 1/6 (ktore migają razem z symbolem flasha - rozumiem że jest dla niego za ciemno). Mogę przymknąć to do f19 (czas 6" i migają jak wyżej).
A) dlaczego nie mogę przymknąć do f22?
B) dlaczego miga?
Robiłem w LV.
Ogólnie zdjęcia zdają się być niedoświetlone, przynajmniej patrząc na histogram.
Jeszcze o autoiso: włączyłem autoiso, maksymalna czułość 6400, najdłuższy czas migawki 1". W P domyslnie ustawia 1", f3.5, iso320. Kręcenie kółkiem nie zmienia w ogóle parametrów. Ani w LV ani przez wizjer.
Dopisek: akurat to jest zgodne z instrukcją. W P iso jest zmieniane tylko jeśli jest niedoswietlenie przy najdłuższym wybranym czasie migawki.
Dopisek 2: może to tłumaczy dlaczego kręcenie kółkiem nic nie robi - bo autoiso ogranicza. Otworzyć nie mogę bo jest maksymalny otwór. Przymknąć mógłbym, ale to wymagałoby zwiększenia czasu, a to jest ograniczone przez autoiso do 1 sekundy
tryb P to taki polautomat i polega na tym ze pucha sama sobie dobiera rwonoczesnie czas i przyslone, parami przy tym samym iso... dla tego samego zdjecia moze uzyc np. f2.8 i 1/100 jak i f4 i 1/200i kolkiem sobie zmieniasz te dwa parametry rownoczesnie jakby... jak wrzucisz autoiso to pucha ustawia najdluzszy czas migawki ale to juz do tego doszedles ;)
zerknalem u siebie i u mnie przez wizjer i lv tak samo ustawia ekspozycje.... jedynie inaczej ustawia jak sie robi zdjecia w trybie filmowym LV gdy ten pstryczek przy guziku LV jest przelaczony na kamerke zamiast na aparat.... to wtedy inne parametry dobiera ale to raczej dlatego bo inny kadr jest, jest przyciety od dolu i góry, jakby panorama i to ma raczej wplyw na dobor parametrow
tryb P to taki polautomat i polega na tym ze pucha sama sobie dobiera rwonoczesnie czas i przyslone, parami przy tym samym iso... dla tego samego zdjecia moze uzyc np. f2.8 i 1/100 jak i f4 i 1/200i kolkiem sobie zmieniasz te dwa parametry rownoczesnie jakby...
To mi pasuje...
jak wrzucisz autoiso to pucha ustawia najdluzszy czas migawki ale to juz do tego doszedles ;)
a to już niekoniecznie. Tzn. to, że autoISO ogranicza też migawkę. Czyli nie zejdziesz poniżej ustawionego minimalnego czasu. Mogliby tam dodać opcje "nie ograniczaj". I wtedy pucha normalnie by dobierała migawkę i przesłonę i jakieś odpowiednie ISO, a jakbym ruszył kółkiem zmieniając migawkę/przesłonę, to puszka by ustawiła ISO automatycznie.
I było by prosto, i nie ograniczająco - jak w moim Sonym ;)
zerknalem u siebie i u mnie przez wizjer i lv tak samo ustawia ekspozycje.... jedynie inaczej ustawia jak sie robi zdjecia w trybie filmowym LV gdy ten pstryczek przy guziku LV jest przelaczony na kamerke zamiast na aparat.... to wtedy inne parametry dobiera ale to raczej dlatego bo inny kadr jest, jest przyciety od dolu i góry, jakby panorama i to ma raczej wplyw na dobor parametrow
Miałem ustawione na zdjęcia. A robiłeś w kiepskim świetle czy w dziennym? Bo ja w kiepskim.
W ogóle, to poszedłem dzisiaj kupić obiektyw, a wróciłem bez obiektywu i z podejrzeniem back focusa przy domykaniu :( Mam jeszcze przyjść w dzień żeby sprawdzić w "świetle referencyjnym" ;) Jak się potwierdzi to będę miał zgryz, czy wysyłać do Lubianego Serwisu Nikona czy nie ;)
a to już niekoniecznie. Tzn. to, że autoISO ogranicza też migawkę. Czyli nie zejdziesz poniżej ustawionego minimalnego czasu. Mogliby tam dodać opcje "nie ograniczaj". I wtedy pucha normalnie by dobierała migawkę i przesłonę i jakieś odpowiednie ISO, a jakbym ruszył kółkiem zmieniając migawkę/przesłonę, to puszka by ustawiła ISO automatycznie.
AutoISO nie ogranicza czasu. Ogranicza fleksję. Gdyby zdjęcie miało być niedoświetlone, to aparat najpierw otworzy przysłonę. A potem będzie wydłużał czas.
AutoISO nie ogranicza czasu. Ogranicza fleksję.
Mam na myśli to, że w P nie da się zejść fleksją poniżej ustawionego w autoISO "najdłuższego czasu migawki". Czyli ogranicza czas.
2pompony
12-11-2015, 22:33
Mam na myśli to, że w P nie da się zejść fleksją poniżej ustawionego w autoISO "najdłuższego czasu migawki". Czyli ogranicza czas.
Streściłeś pomysł, samą ideę działania czegoś takiego jak AutoISO. :)
Dokąd go nie było, aparat bezmyślnie ustawiał tak długie czasy, że były nie do utrzymania z ręki. AutoISO to pomysł, żeby tą bezmyślność nieco ograniczyć - program AutoISO mówi aparatowi mniej więcej tak: słuchaj, nie dawaj czasu dłuższego niż (powiedzmy) 1/30 sekundy, bo człowiek tego nie utrzyma z ręki i znowu będzie się szarpać; zamiast tego, żeby ekspozycja się zgadzała nie wydłużaj bezmyślnie czasu, tylko zatrzymaj się na jakiejś granicy i podnieś odpowiednio ISO. Tak mówi body program...
Pretensje, że AutoISO ogranicza drabinkę czasów (od strony czasów dłuższych) są jakby kulą w płot, bo masz pretensje do programu, że działa tak, jak powinien. :) Chcesz swobody, wyłącz AutoISO i po sprawie, nie będzie Cię ograniczać (naduś guzik ISO i raz [przekręć przednie kołko - włącz i wyłącza AutoISO).
Różnica pomiędzy LV a tym co widać przez wizjer może wynikać z ustawionego trybu pomiaru światła. U mnie tylko na matrycowym pokazuje zbliżoną ekspozycję (inne body), na centralnie ważonym jest już delikatna różnica, a w przypadku pomiaru punktowego jest już zupełnie inny pomiar. Wydaje mi się również, że na LV w przypadku pomiaru punktowego brany jest większy wycinek kadru do wyliczenia ekspozycji niż ten dokonany z 1 punktu AF.
Pytanie czy przy LV aparat korzysta ze światłomierza czy pomiar jest bezpośrednio na matrycy? ale to tylko moje gdybanie :)
Chcesz swobody, wyłącz AutoISO i po sprawie, nie będzie Cię ograniczać (naduś guzik ISO i raz [przekręć przednie kołko - włącz i wyłącza AutoISO).
Tylko, że wtedy ISO wraca do bazowego, czyli np zamiast 1600 wybrane przez aparat wraca na 100.
Np masz ustawione 1/100 i iso1600 jako wartości graniczne, bo akurat łazisz po ulicach i chcesz mieć możliwość szybkiego zrobienia zdjęcia.
Ale trafiasz na trudne warunki, aparat ustawia 1/80 i iso1600 oraz oczywiście maksymalnie otwarta przesłona. A ty byś jednak chciał domknąć żeby mieć większą GO. Czas dłuższy ci nie przeszkadza w tym przypadku, może opierasz aparat o coś, mniejsza z tym.
I aparat mówi NIE. A mógłby powiedzieć "OK, skoro używasz fleksji, czyli masz świadomość jakie są ustawione wartości, coś ci w nich nie pasuje, chcesz je zmienić. Więc pozwolę ci zmienić ustawienia, wydłużę trochę czas, zresztą sam wyszedłem trochę poza twój limit, dlaczego miałbym ci bronić zrobić to samo, czy ja jestem mądrzejszy niż ty, czy co?"
Czyli uważam, że aparat powinien trzymać się limitu czasu tylko gdy fleksja nie jest używana. Fleksja powinna ignorować limit czasu.
2pompony
12-11-2015, 23:15
Aparat mówi Ci nie? Mnie nie mówi, bo ja go umiem ustawić. Ustaw sobie czas nakdłuzszej migawki na 1 sekundę, wtedy fleksja nie będzie zatrzymywać czasów na 1/30.
Z tym, że wtedy będziesz miał taki procent zdjęć poruszonych, że szybko albo:
zmienisz ustawienia na takie, żeby jednak AutoISO Ci pomagało, a nie przeszkadzało
zmienisz aparat na taki, który myśli za fotografa.
Jak widzisz fotografowanie jednak nie jest takie proste, jakby się wydawało z początku. :) Trzeba dużo ustawiać i jeszcze po drodze myśleć, co się robi...
nikoniarz
12-11-2015, 23:17
Tryby polautomatyczne zawsze bez wiązać sie z mniejszymi badz większymi ograniczeniami. Chcesz miec wiecej swobody- użyj M.
zmienisz aparat na taki, który myśli za fotografa.
Raczej na taki, co nie ogranicza ;)
Nie rozumiem, uważasz że tak jak teraz działa jest lepiej, niż tak jak ja proponuję? Dlaczego? Ja dałem przykład kiedy "mój" sposób działania daje przewagę. Czy ma on jakieś wady? Czy to co jest w aparacie ma jakieś przewagi nad moją propozycją? Bo ja nie widzę.
Tryby polautomatyczne zawsze bez wiązać sie z mniejszymi badz większymi ograniczeniami. Chcesz miec wiecej swobody- użyj M.
M też ma swoje ograniczenia - może wymagać więcej czasu na ustawienie parametrów.
Ned Stark
12-11-2015, 23:31
W tym body naprawdę szybko da się ustawić samodzielnie iso. Zresztą tak jak i całą resztę. Kwestia treningu.
W tym body naprawdę szybko da się ustawić samodzielnie iso. Zresztą tak jak i całą resztę. Kwestia treningu.
Ależ ja nie twierdzę, że się nie da. Mówię, że mogłoby być lepiej.
nikoniarz
12-11-2015, 23:35
M też ma swoje ograniczenia - może wymagać więcej czasu na ustawienie parametrów.
Oczywiscie ze tez moze sprawiać ograniczenia, aczkolwiek ja nie napisałem nigdzie ze ich nie sprawia. Każdy tryb ma swoje plusy i minusy. Najistotniejsze, ze czlowiek ma wybór by mi wybrac taki który mu najbardziej pasuje w danej sytuacji.
2pompony
13-11-2015, 00:30
Raczej na taki, co nie ogranicza ;)
Nie rozumiem, uważasz że tak jak teraz działa jest lepiej, niż tak jak ja proponuję? Dlaczego? Ja dałem przykład kiedy "mój" sposób działania daje przewagę. Czy ma on jakieś wady? Czy to co jest w aparacie ma jakieś przewagi nad moją propozycją? Bo ja nie widzę.
Nie obraź się Pika, ale wygląda na to, ze zamiast poznawać aparat i co jak zrobić, zacząłeś szukać dziur w całym. Nie widzisz bezsensu swojej propozycji, bo teoretyzujesz, zamiast iść i wypróbować to w praktyce.
AutoISO to jest to wynalazek, którego jedynym zadaniem jest niedopuszczenie do tego, żeby aparat ustawił zbyt długi czas. Ty zaś masz do tego wynalazku pretensję, że działa tak, jak został pomyślany, bo nei ustawia długich czasów... To trochę tak, jakbyś miał pretensje do hamulca ręcznego, że hamuje, jak Ty akurat chcesz jechać...
Jedynym celem istnienia AutoISO jest nie dopuścić do zbyt krótkich czasów, podczas gdy Ty usiłujesz dowieść, ze to jest ograniczenie. Oczywiście że jest, tak właśnie ma być! To jest jedyne zadanie tego wynalazku: ograniczać długie czasy!
Po co włączać ogranicznik, a potem zastanawiać się, jak ten włączony ogranicznik ominąć? Po jaką cholerę coś, co ma ograniczać użycie długich czasów nastawiać tak, żeby dopuszczało użycie długich czasów? Zastanawiałeś się nad takim pytaniem?
Jak chcesz mieć coś, co włączysz na stałe i będzie zawsze robić zdjęćia, nastaw sobie zielony tryb - zdejmie z Ciebie potrzeby podejmowania decyzji, ograniczy do minimum trud podejmowania wyborów i w niczym nie będzie ograniczać.
madebyzosiek
13-11-2015, 01:26
Ależ ja nie twierdzę, że się nie da. Mówię, że mogłoby być lepiej.
Masz dwa pokrętła sterujące i wszystkie parametry w przyciskach na wierzchu i mówisz, że mogłoby być lepiej? Jeżeli w D7100 coś Cię ogranicza, to jest to raczej brak umiejętności nad którym powinieneś popracować... Nie obrażaj się, poprostu to wynika z opisu Twoich problemów z tym aparatem...
Automaty z zasady ograniczają. Jeśli chcesz mieć kontrolę to ustaw sobie tryb M + autoiso bez ograniczeń + wyświetlanie Iso w wizjerze. Wtedy masz pod jednym pokrętłem przysłonę, pod drugim czas. Ustawiasz sobie pokrętłami kombinację czas/przysłona jaki chcesz, a aparat ci dobiera automatycznie do tego poziom iso. Możesz sobie wtedy zmieniać niezależnie czas lub przysłonę kręcąc jednym z pokręteł, albo obydwa naraz kręcąc obydwoma, a aparat dba o dobór iso. Mając podgląd poziomu iso w wizjerze masz cały czas kontrolę - jeśli widzisz, że dobrane iso jest za wysokie to schodzisz z przysłoną lub/i czasem. I to wszystko bez odrywania oka od wizjera. To jest szybki i bardzo elastyczny sposób, dający duża kontrolę.
Chyba niepotrzebnie wyskoczyłem z tym Sonym, włączył wam się jakiś tryb obronny czy coś ;)
Każdy tryb ma swoje plusy i minusy.
Jakie minusy byłyby, gdyby aparat nie ograniczał fleksji ? (powtarzam: fleksji, a nie automatycznego ustawiania ekspozycji). Myślę cały czas o programie P.
:?:
Nie obraź się Pika, ale wygląda na to, ze zamiast poznawać aparat i co jak zrobić, zacząłeś szukać dziur w całym. Nie widzisz bezsensu swojej propozycji, bo teoretyzujesz, zamiast iść i wypróbować to w praktyce.
Nie obrażam się. I właśnie poznaję aparat. Nie rozumiałem dokładnie jak działa autoiso i fleksja więc napisałem o tym. Jak zrozumiałem, to napisałem co mi się nie podoba i podałem przykłady dlaczego i jak uważam, że byłoby lepiej. I wtedy nagle zaczęliście mnie przekonywać, że tak jak jest teraz jest super, a to co ja proponuję jest be. Ale nikt nie podał przykładu dlaczego.
AutoISO to jest to wynalazek, którego jedynym zadaniem jest niedopuszczenie do tego, żeby aparat ustawił zbyt długi czas. Ty zaś masz do tego wynalazku pretensję, że działa tak, jak został pomyślany, bo nei ustawia długich czasów... To trochę tak, jakbyś miał pretensje do hamulca ręcznego, że hamuje, jak Ty akurat chcesz jechać...
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - chodzi mi o fleksję.
Mam inną analogię - to tak, jakbym ustawił tempomat na 100km. I denerwował się, że samochód nie hamuje jak naciskam pedał hamulca. A ty mówisz, że przecież tak ma być - bo przecież ustawiłem 100km/h, to tyle jedzie. A jak chcę zwolnić, to najpierw muszę wyłączyć tempomat. Bo tak to zostało zaprogramowane. A ja mówię, że byłoby lepiej, gdyby jednak zwalniał jak nacisnę hamulec i przyśpieszał jak nacisnę gaz (fleksja).
Jedynym celem istnienia AutoISO jest nie dopuścić do zbyt krótkich czasów, podczas gdy Ty usiłujesz dowieść, ze to jest ograniczenie. Oczywiście że jest, tak właśnie ma być! To jest jedyne zadanie tego wynalazku: ograniczać długie czasy!
Po co włączać ogranicznik, a potem zastanawiać się, jak ten włączony ogranicznik ominąć? Po jaką cholerę coś, co ma ograniczać użycie długich czasów nastawiać tak, żeby dopuszczało użycie długich czasów? Zastanawiałeś się nad takim pytaniem?
Zastanawiałem się ;) Po pierwsze to nie jest całkowite ominięcie - automat dalej starałby się respektować limity czasu. I to jest dobre. Po drugie, że się tak powtórzę: skoro chcę zmodyfikować wybrane ustawienia, to dlaczego nie mogę tego zrobić? Jakie są zalety tego, że aparat do tego nie dopuszcza? Bo ja nie widzę żadnych.
Przypomnę przy okazji, że aparat sam może zignorować limit czasu jeśli nie będzie potrafił ustawić poprawnej ekspozycji. I jeszcze, że mówimy o fleksji. Mam cały czas wrażenie, że wy myślicie o automatycznym ustawianiu czasu przez aparat, a nie o modyfikowaniu tego ustawienia przez fotografa.
Masz dwa pokrętła sterujące i wszystkie parametry w przyciskach na wierzchu i mówisz, że mogłoby być lepiej?
Chyba nie powiesz mi, że potrafisz ustawić przesłonę, migawkę i ISO szybciej, a nawet jedynie tak samo szybko jak aparat?
Więc używanie np. trybu manualnego nie jest alternatywą do autoiso...
Automaty z zasady ograniczają. Jeśli chcesz mieć kontrolę to ustaw sobie tryb M + autoiso bez ograniczeń + wyświetlanie Iso w wizjerze. Wtedy masz pod jednym pokrętłem przysłonę, pod drugim czas. Ustawiasz sobie pokrętłami kombinację czas/przysłona jaki chcesz, a aparat ci dobiera automatycznie do tego poziom iso. Możesz sobie wtedy zmieniać niezależnie czas lub przysłonę kręcąc jednym z pokręteł, albo obydwa naraz kręcąc obydwoma, a aparat dba o dobór iso. Mając podgląd poziomu iso w wizjerze masz cały czas kontrolę - jeśli widzisz, że dobrane iso jest za wysokie to schodzisz z przysłoną lub/i czasem. I to wszystko bez odrywania oka od wizjera. To jest szybki i bardzo elastyczny sposób, dający duża kontrolę.
Masz rację, ale nie rozwiązuje to całkowicie problemu dla którego autoiso zostało stworzone (tzn. problemu pod tytułem "chcesz szybko zrobić poprawnie naświetlone zdjęcie w zmieniających się warunkach"). Rozwiązuje częściowo - ISO jest zmieniane. Ale migawka i przesłona już nie. Więc musisz je sam ustawić. A chodzi przecież o to, żeby było szybko.
I aktualnie autoiso dobrze działa, nie mam zastrzeżeń. Jedyne o co proszę, to jak już aparat wybierze ustawienia, to żebym mógł je zmienić - skoro robię to świadomie (bo przekręcenie kółka wymaga jednak świadomości), to dlaczego nie miałbym móc tego zrobić?
nikoniarz
13-11-2015, 22:39
Chyba nie powiesz mi, że potrafisz ustawić przesłonę, migawkę i ISO szybciej, a nawet jedynie tak samo szybko jak aparat?
ISO jest zmieniane. Ale migawka i przesłona już nie. Więc musisz je sam ustawić. A chodzi przecież o to, żeby było szybko.
Jeśli ma być szybko to może tryb "zielony"? I piszę to bez ironii.
A jeśli chcesz mieć wpływ to warto użyć odpowiedniego trybu do odpowiedniej sytuacji. Liczy się czas- użyj S, mając ciągle bezpośredni wpływ i na czas i na przysłonę. Liczy się przysłona- użyj A, mając ciągle bezpośredni wpływ i na nią i na czas. Osobiście nie widzę żadnych ograniczeń w kwestii funkcjonalności.
Odnoszę wrażenie, że sam sobie niepotrzebnie utrudniasz życie mając w ręku bardzo dobre pod względem funkcjonalności narzędzie.
Jeśli ma być szybko to może tryb "zielony"? I piszę to bez ironii.
I w jaki sposób ten zielony jest szybszy od P?
nikoniarz
13-11-2015, 23:50
I w jaki sposób ten zielony jest szybszy od P?
Nic nie musisz robić ;) Ustawiasz ostrość, wciskasz spust i tyle :)
Ned Stark
13-11-2015, 23:55
Zamiast filozofować po prostu rób zdjęcia. Włączasz jakieś dziwne tryby, których nikt nie używa, kombinujesz, wymyślasz.... masakra.
Nic nie musisz robić ;) Ustawiasz ostrość, wciskasz spust i tyle :)
Tak samo jest w P
nikoniarz
14-11-2015, 00:41
Tak samo jest w P
To pozostaje życzyć miłego użytkowania i satysfakcji.
madebyzosiek
14-11-2015, 09:28
Oczywiście że nie, ale nigdy nie musiałem ubolewać z tego powodu. Za to wiem jaki będzie efekt uzyskany na zdjęciu i nie potrzebuję 5 klatek lub więcej, żeby automat zrobił to co ja chcę uzyskać, no i nie muszę walczyć z aparatem i wylewać swoich żali na forum... Poczytaj trochę, poucz się, przekręć tarczę na A lub S i uwierz nam, że będzie Ci łatwiej i przyjemniej w życiu... Że nie wspomnę o magicznym M, który nawet Cię nie pogryzie...
cz4rnuch
25-11-2015, 13:57
Przycichło trochę w temacie (co zrozumiałe, w końcu mamy w dobrej cenie D7200) więc może nie na temat, ale zapodam kilka wakacyjnych pstrysi na dowód tego, że nie tylko u nas w listopadzie bywa biało.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/uqkde9T-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/uqkde9T.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/p1KpGdl-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/p1KpGdl.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/Oupvp34-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Oupvp34.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/JPFNVht-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/JPFNVht.jpg)
marek_bog
25-11-2015, 15:09
cz4rnuch - czyżbyśmy byli w tym samym miejscu? :)
źródło (http://s14.postimg.org/dngm4csvl/zdjecie.jpg)
cz4rnuch - czyżbyśmy byli w tym samym miejscu? :)
Tylko dla Ciebie specjalnie rozebrali rusztowania lub dla cz4rnuch'a założyli :) Szkoda, że te okropne linie energetyczne dużo psują (i turyści). 2 cz4rnucha fajna z widokiem wzniesień (?) w tle.
[QUOTE=cz4rnuch;3632495]Przycichło trochę w temacie
To może ja. Chodzi o ustawienia filmowania. Czy jest możliwość by po wybraniu (a wcześniejszym zapisaniu) U1 lub U2 ustawienia filmu przełączały się automatycznie z DX a 1,3x z jednoczesnym przejściem na 1080i60? Próbowałem ale nie znalazłem takiej możliwości. Trzeba niestety manualnie wszystko zmieniać. Czasami coś filmuję, więc lepsze ustawiania są przydatne, a tachanie kamery z aparatem już mi się jakoś nie uśmiecha.
cz4rnuch
25-11-2015, 16:45
...Tylko dla Ciebie specjalnie rozebrali rusztowania lub dla cz4rnuch'a założyli :) Szkoda, że te okropne linie energetyczne dużo psują (i turyści)... Z tego co się dowiadywałem to taki azjatycki odpowiednik Sagrady. Budują i budują a końca nie widać także to co się udało złapać Markowi podobno nie każdemu dane jest zobaczyć. Co się zaś tyczy turystów to (nie)stety to miejsce powstało specjalnie dla nich (to bardziej atrakcja turystyczna niż prawdziwa świątynia). Sam jestem turystą więc nie przejmuję się takimi rzeczami. Choć gdybym się tam pojawił z rana prawdopodobnie zdjęcia byłyby dużo lepsze. Z resztą o tym, że ciężko jest w tym miejscu poczuć podniosły klimat świadczą setki detali które umieścił artysta na zewnątrz jak i w środku świątyni. Trudno nie parsknąć śmiechem na widok tych wszystkich Batmanów czy innych Predatorów. Z odległości wygląda to zjawiskowo ale jak się temu przyjrzeć z bliska to czar pryska.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/COOtXv3-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/COOtXv3.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/QTt24dJ-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/QTt24dJ.jpg)
To może ja. Chodzi o ustawienia filmowania. Czy jest możliwość by po wybraniu (a wcześniejszym zapisaniu) U1 lub U2 ustawienia filmu przełączały się automatycznie z DX a 1,3x z jednoczesnym przejściem na 1080i60? Próbowałem ale nie znalazłem takiej możliwości. Trzeba niestety manualnie wszystko zmieniać. Czasami coś filmuję, więc lepsze ustawiania są przydatne, a tachanie kamery z aparatem już mi się jakoś nie uśmiecha. Nie mam teraz aparatu przy sobie, ale chyba nie da się zrobić tego o czym myślisz. Sprawdzę w domu.
Żeby na odtwarzaniu zdjęcia dostać podgląd 100% trzeba naciskać +? Ile razy?
cz4rnuch
17-12-2015, 23:42
Wychodzi mi że 9 razy ale możesz sobie ustawić podgląd 100% pod przycisk OK.
Dzięki, wielce przydatne.
Przycichło trochę w temacie (co zrozumiałe, w końcu mamy w dobrej cenie D7200) więc może nie na temat, ale zapodam kilka wakacyjnych pstrysi na dowód tego, że nie tylko u nas w listopadzie bywa biało.
Ojej, jakie ładne. Gdzie jest to miejsce?
[QUOTE=bartzin;3640508][QUOTE=cz4rnuch;3632495]Przycichło trochę w temacie (co zrozumiałe, w końcu mamy w dobrej cenie D7200) więc może nie na temat, ale zapodam kilka wakacyjnych pstrysi na dowód tego, że nie tylko u nas w listopadzie bywa biało.
Ojej, jakie ładne. Gdzie jest to miejsce?
Sorki, chodziło mi o ten wielokształtny budynek nad wodą.
cz4rnuch
18-12-2015, 00:25
Okolice Chiang Rai. "Świątynia" zwie się Wat Rong Khun.
Szybkie pytanie - czy bufor w D7100 będzie bardziej pojemny niż ten w D90?
D90 w RAWach dla mnie była wystarczająca, ale są informacje, czy właśnie bufor to jedna z wad D7100.
D90 przy pełnej prędkości mieści 10 RAW w buforze.
D7100 przy pełnej prędkości mieści 7 RAW w buforze.
D7100 przy prędkości takiej jak D90 mieści 1000 RAW w buforze.
@TOP67 Konkretna odpowiedz,
dzięki :)
Angel_Death
19-12-2015, 20:04
Pozwolę sobie coś dodać od siebie Jakiś czas temu kupiłem D7100.Na fotkach wyszedł problem z matryca podobnie jak w D600 .Kupiłem zestaw do czyszczenia matrycy ,przed każdym ,wyjęciem czyszczenie ,Nadmienię ze nie zmieniam obiektywu ,a łączenie ,obiektywu z body było,oklejone taśma izolacyjna A efekt wieczne plamy w jasnych punktach 8) Choć myśląc ze to wina obiektywów przetestowałem na Sigma 18-200,potem 18-55 i Nikkor 18-105 ten co mam 120- 400 Efekt nędzy i rozpaczy Ok sprzedałem i kupiłem ten sam model Koleinę testy i efekty te same Wiec po namyśle wywaliłem go na sprzedaż Nad 7200 nie myślę delikatnie odgrzany kotlet 7100
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-tUQRJXF0DH8/VnWZz0OQg-I/AAAAAAACjMo/MoAW-zHnx-U/w562-h375-no/DSC_2141.JPG) ,
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-t71iHSo232E/VnWaFADcsaI/AAAAAAACjMw/903Sbc_xX7M/w1062-h709-no/DSC_2149.JPG)
Aparat NIKON D7100
Obiektyw AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED
Ogniskowa 50 mm
Ekspozycja 1/60
Apertura (wartość F) f/10
ISO 200
Pozwolę sobie coś dodać od siebie Jakiś czas temu kupiłem D7100.Na fotkach wyszedł problem z matryca podobnie jak w D600 .Kupiłem zestaw do czyszczenia matrycy ,przed każdym ,wyjęciem czyszczenie ,Nadmienię ze nie zmieniam obiektywu ,a łączenie ,obiektywu z body było,oklejone taśma izolacyjna A efekt wieczne plamy w jasnych punktach 8)
To prowokacja?
To prowokacja?
Jeżeli tak to jakaś zagraniczna ;) bo nijak nie można zrozumieć po naszemu :smile:
2pompony
20-12-2015, 14:55
Nadmienię ze nie zmieniam obiektywu ,a łączenie ,obiektywu z body było,oklejone taśma izolacyjna...
RANY BOSKIE!!!
I ty się jeszcze dziwisz, ze zbiera ci syfy i brudy na matrycy?! Przecież to jest jasne jak słońce, że po zaklejeniu taśmą izolacyjną w newralgicznych miejscach zbierze się masa brudu i syfu... Jak można tak drastycznie być przeciwko podstawowym zasadom BHP, w głowie mi się nie mieści.
Zakleja się taśmą srebrną - SREBRNĄ, rozumiesz?! Tylko srebrną, za to grubo.
To są podstawy.
może koledzy mi coś doradzą, po prawie roku użytkowania tego body(D7100) nastąpiła pierwsza niespodzianka, a mianowicie AF, zaczał dziwnie kręcić przy ostrzeniu, oczywiście wyraznie nie trafiał w punkt, szkła 50 mm 1.8G, sigma 17-50 OS, 85mm 1.8G, żadne nie potrafiło tarrfic, nie pomagała korekta w body, rozjast nawet przy przesłonie powyżej 7.1 był ogromny. zaniosłem do sklepu, przyjeli reklamację, wysłali do serwisu, po 16 dniach aparat wrócił, komentarz z serwisu "wyregulowano AF zgodnie ze specyfikacją producenta", odebrałem aparat, wróciłem do domu, robie testy i niestety nadal lipa. już nie kręci w prawo i lewo ale nadal żadnym szkłem nie trafię, korekta w body nadal nic nie daje.
Czy jest różnica miedzy serwisem sprzedawcy a producenta? bo jako konsument mam prawo wybrać który serwis rozpatrzy gwarancję, sprzedający to AB Foto, sprzet oczywiscie jest na gwarancji.
Czy ktoś wcześniej miał problemu z AF w tym body? dodam że nie upadł, nie pracował w trudnych(zimno, deszcze) warunkach, przebieg poniżej 20 tyś
Zakleja się taśmą srebrną - SREBRNĄ, rozumiesz?! Tylko srebrną, za to grubo.
A ja widziałem taką srebrną, tyko że czarną ;)
Czy jest różnica miedzy serwisem sprzedawcy a producenta? bo jako konsument mam prawo wybrać który serwis rozpatrzy gwarancję, sprzedający to AB Foto, sprzet oczywiscie jest na gwarancji.Czy ktoś wcześniej miał problemu z AF w tym body? dodam że nie upadł, nie pracował w trudnych(zimno, deszcze) warunkach, przebieg poniżej 20 tyś
A jak masz ustawiony AF? Z tego co zauważyłem dynamiczny szczególnie na 3d robi problemy, szczególnie mi :) Blokujesz AF?
zotornik
20-12-2015, 17:30
josem32
Fakt, że problem występuje na wszystkich szkłach posiadanych przez Ciebie, każe szukać problemu w korpusie - to taka "oczywista oczywistość" - niestety sama w sobie nie pomagająca.
Aparaty i szkła, to urządzenia elektro-mechaniczne, zawsze może się coś popsuć i nic w tym dziwnego - gorzej, iż po regulacji nie widzisz poprawy :/ Warto, w takiej sytuacji sprawdzić, porównać "wadliwe" body z innym wykonując coś w rodzaju "testu porównawczego". Mamy wówczas większą pewność i determinację w dochodzeniu swojego.
Co do serwisu, to w tym wypadku sklep jest raczej wyłącznie pośrednikiem - a aparat i tak powędrował do serwisu Nikona.
Kto wystawił kwity z naprawy ?
Papiery wystawił serwis sprzedawcy, nie Nikon. Stąd też moje pytanie o jakość obu serwisów. Sprawdzałem na starym d3100 i stara puszka dużo lepie wypada. Czy mogę zadać wymiany aparatu na nowy?
Jak mi się wydaje, to wszystkie naprawy gwarancyjne powinny być wykonywane przez serwis Nikona, a nie jakiś serwis sprzedawcy, chyba że serwis sprzedawcy ma autoryzację Nikona, co raczej jest niemożliwe. Jak robisz te zdjęcia porównawcze D3100 i D7100? Czy to są NEFy czy JPGi? Jeżeli robisz JPGi to puszki muszą mieć identyczne ustawienia szczególnie wyostrzanie. Jeżeli robisz NEFy, i są zauważalne różnice, to spakuj D7100 po raz drugi dołącz do niego te przykładowe zdjęcia i wyślij do regulacji AF. Dołączone zdjęcia z D3100 i D7100 powinny być w identycznych ustawieniach body i zawierać te same kadry. Jeżeli dobrze pamietam to po drugiej nieudanej naprawie gwarancyjnej można żądać wymiany sprzętu.
zotornik
20-12-2015, 22:48
Papiery wystawił serwis sprzedawcy, nie Nikon. Stąd też moje pytanie o jakość obu serwisów. Sprawdzałem na starym d3100 i stara puszka dużo lepie wypada. Czy mogę zadać wymiany aparatu na nowy?
To znaczy gdzie konkretnie kupiłeś ? Pytam choćby o to w jakiej sieci, o ile to była jakaś sieciówka.
Na zdjęciu masz klasyczny zestaw dokumentów, które dostajesz razem z aparatem, obiektywem względnie lampą Nikona (zdjęcie pozwoliłem sobie zaczerpnąć z internetu)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/Gwarancje-2.jpg
źródło (http://twojepc.pl/html/nikon_vs_benq/3200/Gwarancje.jpg)
Na karcie gwarancyjnej sklep w którym kupowałeś aparat przybija swoją pieczęć + wpisuje datę zakupu, a do tego wszystkiego masz jeszcze oczywiście paragon vel fakturę.
O kwestiach prawa zwrotu, wymiany etc, było wiele razy, ja pamięci nie mam, to może koledzy skierują Cię do właściwych wątków co by nie dublować się w nieskończoność.
W kraju mamy tylko jeden autoryzowany serwis Nikona - w Warszawie. I tam zgodnie z gwarancją sklep powinien podesłać sprzęt.
Witam wszystkich serdecznie.
Mam zamiar kupić opisywanego w tym wątku Nikona D7100 (używanego) i sporo o nim czytałem ale chciałbym doprecyzować pewne sprawy, które mnie nurtują (a 550 stron wątku czytam sobie powoli ale jeszcze długo mi z tym zejdzie).
1. Czy ten model przez nagrzewającą się matrycę jest narażony na hot pixele? Dodam, że mam zamiar robić zdjęcia i filmów tym aparatem raczej nie mam zamiaru nagrywać (ewentualnie jak się ma sprawa matrycy do dłuższych czasów naświetlania?).
2. jakiś czas temu wypłynęło oprogramowanie serwisowe Nikona. Czy jest możliwość żeby w tym modelu cofnąć ilość użyć migawki? (Pytam jako osoba chcąca kupić ten model i chciałbym wiedzieć, czy przebiegi w opisach aukcji są realne czy jednak podrabiane).
3. Jako, że ten model nie ma filtra na matrycy to czy są jakieś problemy z czyszczeniem matrycy? Wiem, że trzeba to robić delikatnie itp. ale co w przypadku matrycy bez filtra? Są jakieś inne metody?
4. Wiem jeszcze, że są jakieś problemy z bandingiem ale to mi nie przeszkadza. Czy są z tą puszką jakieś jeszcze problemy? (Ja nie znalazłem ale już mam taki mętlik w głowie od czytania o tym aparacie, że mogło mi coś umknąć.
Może moje pytania wydają się banalne, ale naprawdę dużo się naczytałem i te kwestie są dla mnie dalej niejasne.
Proszę o pomoc i życzę wesołych świąt :D
A jakie zdjęcia robisz lub zamierzasz? Czym robiłeś zdjęcia do tej pory? Mam d7100 od prawie roku, przesiadka z d50 - z problematyczną sigma 17-50 jest super.
cz4rnuch
24-12-2015, 10:50
Ad 1. U siebie nie zauważyłem i raczej się o tym nie słyszy, ale oczywiście hoty,deady mogą się pojawić. Jeśli nie filmujesz to raczej nie masz się czym przejmować.
Ad 2. Z tego co pamiętam to dotyczyło to wcześniejszych modeli ale mogę się mylić.
Ad 3. Matrycę D7100 szoruj dokładnie w ten sam sposób jak te w innych puszkach. D7100 nie ma filtra OLPF (lub jest on mocno osłabiony) ale na bank przed matrycą znajdują się jakieś warstwy.
Ad 4. Co do bandingu to się dopiero okaże czy Ci to przeszkadza, choć większość osób potwierdza że nie ma z tym problemów. Co do innych przypadłości to czasami potrafi się zawiesić, trochę nie lubi się z Sigmą 17-50OS i chyba z 17-70OS oraz niektóre egzemplarze plują olejem po matrycy.
Za to, że tak bardzo się wysiliłem zobowiązuję Cię do uratowania życia jednemu karpiowi. Pozdrawiam.
Narazie robię zdjęcia nikonem D3200. Fotografuję różnie, co mi się spodoba portrety, krajobrazy, budynki, zachody słońca itp. Chciałbym kupić ten konkretny model, ale boję się trochę tych rzeczy o które pytam i chciałbym się o nich więcej dowiedzieć :)
koko887 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=67681) Niepotrzebnie się tym wszystkim przejmujesz. Używam od ponad roku i czasami tylko banding przeszkadza, ale wtedy klnę na siebie, bo wiem, że to moja wina. Przecież prawidłowo naświetlone zdjęcie nie wymaga wyciągania o 6 EV. Na razie wszystko działa bezproblemowo, czasem trafi się trochę pyłków na matrycy, zaś oleju nie stwierdziłem. Śmiało polecam, tym bardziej że pojawienie się następcy obniżyło cenę 7100. Życzę zadowolenia z fotografowania i Wesołych Świąt!
czapajew24
24-12-2015, 12:23
Kupuj, aparat i rób foty! :D
A tak serio to nie wiem, czy cofają klapnięcia migawki w d7100, ale wiem że jak kupisz u porządnego człowieka to nie ma tym mowy. Szukaj u nas na forumowej giełdzie (raczej na 100% nie natniesz się na bubel). Sam kupiłem używany na All..., tylko dlatego że dostałem org. grip i akumulator w cenie jaką musiałbym zapłacić za nowe body. Bandingu nie uświadczam zbytnio, więc mi nie przeszkadza.
Wesołych świąt :)
patefonik
24-12-2015, 12:32
Ja 7100 używałem dwa lata i z bandingiem spotkałem się dopiero przy sprzedaży, gdy na prośbę sprzedającego świadomie zrobiłem kilka fot totalnie niedoświetlonych... Używając go "normalnie" wakacje z rodziną, kotlet u cioci na imieninach, spacer z psem raczej go nie uświadczysz... Zakładam, że osoba użytkująca aparat wie jak go używać... Zdjęcia dużo lepiej doświetlone niż te na których wychodzi banding z reguły usuwałem już w aparacie jako nieudane. Oczywiście mogę sobie wyobrazić, że są zdjęcia których nie da się powtórzyć, a które trzeba ratować, ale dla amatora to raczej bardzo wyjątkowa sytuacja...
madebyzosiek
24-12-2015, 13:05
Kupuj i rób zdjęcia, bardzo dobra puszka :-) Jak będziesz szukał wad, to nie kupisz żadnego aparatu :-)
1. Czy ten model przez nagrzewającą się matrycę jest narażony na hot pixele? Dodam, że mam zamiar robić zdjęcia i filmów tym aparatem raczej nie mam zamiaru nagrywać (ewentualnie jak się ma sprawa matrycy do dłuższych czasów naświetlania?).
Zapomnij o długich czasach. Kilka sekund tak, ale powyżej minuty wyłażą dropy, co całkowicie dyskwalifikuje ten aparat do astrofotografii.
patefonik
24-12-2015, 14:43
@TOP67
Poważnie piszesz? ( pytam całkiem serio ).
Poważnie. Dawałem przykłady wielokrotnie. Wystarczy też spojrzeć na darki z optycznych.
Zapomnij o długich czasach. Kilka sekund tak, ale powyżej minuty wyłażą dropy, co całkowicie dyskwalifikuje ten aparat do astrofotografii.miałem hot jak robiłem nocne zdjęcie z czasami w okolicach minuty i więcej, natomiast naświetlania po 25 czy 30 sekund w serii kilkanaście czy kilkadziesiąt zdjęć jedno za drugi - zero nadmiernego nagrzewania, zero hot pixeli
oleju nie doświadczam, czasami jakiś paproch ale to chyba oczywiste jak się zmienia szkła, banding jak już wspomniano, dopiero wtedy jak się chce go otrzymać, przy normalnych zdjęciach nie ma problemów
dlatego koko887 kupuj i używaj
jarek5555
26-12-2015, 19:02
Witam, rozważam kupno jasnej stałki do D7100, myślę o sigmie 24 1.4 art. lub też sigma 35 1.4 art. Z upływem czasu przesiądę się na FX i dlatego próbuję dopasować coś co będzie pasowało do FXa. Może jest ktoś na forum kto używa takiego zestawienia i mógłby podzielić się swoją opinią czy warto wchodzić w taki układ.
miałem hot jak robiłem nocne zdjęcie z czasami w okolicach minuty i więcej, natomiast naświetlania po 25 czy 30 sekund w serii kilkanaście czy kilkadziesiąt zdjęć jedno za drugi - zero nadmiernego nagrzewania, zero hot pixeli
oleju nie doświadczam, czasami jakiś paproch ale to chyba oczywiste jak się zmienia szkła, banding jak już wspomniano, dopiero wtedy jak się chce go otrzymać, przy normalnych zdjęciach nie ma problemów
dlatego koko887 kupuj i używaj
No to chyba wysłucham rad i tak zrobię :)
hostman22
26-12-2015, 19:39
Witam, rozważam kupno jasnej stałki do D7100, myślę o sigmie 24 1.4 art. lub też sigma 35 1.4 art. Z upływem czasu przesiądę się na FX i dlatego próbuję dopasować coś co będzie pasowało do FXa. Może jest ktoś na forum kto używa takiego zestawienia i mógłby podzielić się swoją opinią czy warto wchodzić w taki układ.
masz zoom 17-55 to sam zobacz, aba szkła bardzo udane. Ja na dx wolałbym 24, na fx 35 ;)